Ympäristönsuojelulain 31 Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin 13 a) kohta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ympäristönsuojelulain 31 Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin 13 a) kohta"

Transkriptio

1 Etelä-Suomi PÄÄTÖS Nro 47/2014/2 Dnro ESAVI/128/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Kulloon ABC-liikennemyymälän yhdyskuntajätevedenpuhdistamon ympäristölupa sekä toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta, Porvoo LUVAN HAKIJA Osuuskauppa Varuboden-Osla Handelslag PL PORVOO LAITOS JA SEN SIJAINTI Kulloon ABC-liikennemyymälän yhdyskuntajätevedenpuhdistamo sijaitsee Porvoon kaupungissa Kulloon kylässä hakijan omistamalla kiinteistöllä Jakobsberg, kiinteistötunnus HAKEMUKSEN VIREILLETULO Osuuskauppa Varuboden-Osla Handelslag on toimittanut ympäristölupahakemuksen Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Hakemusta on täydennetty LUVAN HAKEMISEN PERUSTE Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti. Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 13 a) kohta. LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Ympäristönsuojelulain 31 Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin 13 a) kohta ETELÄ-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTO, YMPÄRISTÖLUPAVASTUUALUE ymparistoluvat.etela@avi.fi puh fax kirjaamo.etela@avi.fi Hämeenlinnan päätoimipaikka Birger Jaarlin katu 15 PL 150, Hämeenlinna Helsingin toimipaikka Ratapihantie 9 PL 110, Helsinki

2 2 (26) KAAVOITUSTILANNE Kaavoitus PUHDISTAMON YMPÄRISTÖ PURKUVESISTÖ Liikennemyymälän alueelle on valmisteilla asemakaava. Alue on kaavassa osoitettu liike- ja huoltoasemarakennusten korttelialueeksi (KLH-4). Sijaintipaikka ja sen lähiympäristö Vesistötiedot Vesistön kuormitus Kulloon ABC-liikennemyymälän yhdyskuntajätevedenpuhdistamo sijaitsee Porvoon kaupungissa Kulloon kylässä valtatien 7 (Porvoon moottoritie) varrella Nesteentien ja Golftien risteyksessä. Lähikiinteistöillä on huoltoasema ja golfkenttä. Lähin asutus sijaitsee noin 150 m:n päässä käsiteltyjen vesien purkukohdasta moottoritien toisella puolella. Puhdistamo ei sijaitse vedenhankintaan käytetyllä tai tärkeällä pohjavesialueella, eikä jätevedenpuhdistamon läheisyydessä ole talousvesikaivoja. Puhdistamo ei sijaitse luonnonsuojelualueella. Soiden suojeluohjelmaan kuuluva Fågelmossen Stormossen sijaitsee noin 2,7 km:n etäisyydellä puhdistamon sijaintipaikasta etelään. Lähin Natura alue, Porvoonjoen suisto Stensböle (FI ), sijaitsee noin 10 km:n etäisyydellä puhdistamon sijaintipaikasta itään. Käsitellyt jätevedet johdetaan purkuviemärillä kiinteistöllä sijaitsevaan avoojaan. Purkukohdasta vedet virtaavat ojaa pitkin viereisen golfkentän vesialtaiden kautta Suomenlahteen Kulloonlahden länsipohjukkaan. Etäisyys purkupaikalta purkuojia pitkin Kulloonlahteen on noin 2 km. Kulloonlahti on matala ja rehevöitynyt murtovesialue, jonka keskisyvyys on noin 2,7 m. Lahti sijoittuu Porvoon rannikkoalueen (91.411) länsiosaan. Lahden itäpuolella sijaitsee Emäsalonselkä. Kulloonlahden läntiseen pohjukkaan laskee useita avo-ojia sekä pohjoisesta Kulloonpuro. Kulloonlahden itäosaan laskee Mustijoki. Purkualueen vedenlaatua seurataan Porvoon edustan merialueen yhteistarkkailussa. Maatalous aiheuttaa yli puolet alueelle tulevasta kuormituksesta. Porvoon- ja Mustijoen vesimäärät ovat erittäin suuria teollisuuden ja yhdyskuntien jätevesien määriin verrattuna. Porvoonjoen ja Mustijoen osuus vesistökuormituksesta on %. Kulloon ABC-liikennemyymälän osuus jää hyvin marginaaliseksi. Suurin kuormitus aiheutuu hajakuormituksesta.

3 3 (26) Vesistön tila, vedenlaatu ja vaikutukset Porvoon edustan merialue on ekologiselta luokitukseltaan pääosin välttävä. Merialueen ulko-osat ovat tyydyttävässä tilassa. Kulloonlahti on luokiteltu ekologiselta tilaltaan välttäväksi. Alueelta ei ole otettu vesinäytteitä 2000-luvulla. Läheiseltä Illvardenin näytepisteeltä saatujen tarkkailutulosten mukaan merialue on selvästi rehevä. Näytepisteen alue on selvästi syvempää vesialuetta kuin varsinainen Kulloonlahden pohjukka. Pohjukka on rehevöitynyt jo 1970-luvulla. Suoranaisia happikatoja ei lahden vesinäytteiden perusteella ole havaittu, mutta merenpohjasta on vapautunut rautaa, mikä kertoo happivajauksesta. Pohjaeläimistö on niukka, mikä kuvastaa huonoa pohjan laatua ja selvää likaantumista. Kulloonlahdella ei ole virallisia uimarantoja, mutta Nybyn ulkoilualueella on uimapaikka. Kulloonlahden veden ravinnesuhteet vaihtelevat ajallisesti ja vesisyvyyden mukaan, ja lahti on kokonaisravinteiden perusteella fosfori- ja typpirajoitteinen. Lahti on useimmiten typpirajoitteinen. Vedenlaatuun vaikuttaa merkittävimmin jokien kautta tuleva kuormitus. ABC-liikennemyymälän jätevedenpuhdistamon jätevesivaikutuksia ei tulla juuri havaitsemaan purkualueella. Mahdolliset vedenlaatumuutokset rajoittuvat purkukohdan lähiympäristöön. Jäteveden johtaminen ei estä merialueen nykyistä käyttöä. Kalasto, kalastus ja vaikutukset Porvoon edustan merialueella esiintyviä kalalajeja ovat kuha, siika, lahna ja ahven. Harvinaisempia lajeja ovat lohi ja taimen. Kulloonlahden vesialueella tapahtuva kalastus on lähinnä virkistyskalastusta. Ammattikalastus painottuu ulommille alueille, pääosin Orrenkylänselälle. Alueen kalataloudellinen tarkkailu sisältyy Porvoon edustan merialueen yhteistarkkailuohjelmaan. Puhdistamon käsiteltyjen jätevesien vaikutuksia purkuvesistön kalastoon ei voida erottaa kokonaiskuormituksen aiheuttamista muutoksista. Typenpoiston tarpeellisuus Puhdistamo on kooltaan pieni ja sen käsittelemät jätevesimäärät ovat vähäisiä. Kulloon ABC-liikennemyymälän typen vuorokausikuormitukseksi on arvioitu 1,5 kg. Vuonna 2010 Mustijoesta tuli typpeä Porvoon edustan merialueelle 960 kg päivässä. Vähimmilläänkin Mustijoki on aiheuttanut arvioiden mukaan 661 kg:n typpikuormituksen vuorokaudessa. ABCliikennemyymälän osuus typen kokonaiskuormituksesta on erittäin vähäinen. Tästä syystä ABC-liikennemyymälän väliaikaisen jätevedenpuhdistamon typpikuorman vähentämisellä ei voida parantaa purkuvesistön tilaa. Puhdistamotyyppi on sellainen, että typenpoiston toteuttaminen ei ole mahdollista kohtuullisin ponnisteluin käytettävissä olevilla teknisillä ratkaisuilla. Typenpoisto ei ole teknis-taloudellisesti järkevää tämän kokoluokan väliaikaisena käsittelyratkaisuna toteutettavassa puhdistamossa.

4 4 (26) HAKEMUKSEN MUKAINEN TOIMINTA Yleiskuvaus toiminnasta Hakija rakentaa Porvoon Kullooseen uuden ABC-liikennemyymälän. Myymälän palveluihin kuuluvat polttoainemyynti, kahvila- ja ravintolapalvelut sekä ruoan ja muiden tuotteiden vähittäiskauppa. Liikennemyymälän jätevedet käsitellään aluksi väliaikaisessa jätevedenpuhdistamossa, joka on käytössä siihen asti, kunnes Porvoon Vesi rakentaa runkoviemärin Kullooseen. Viemärin valmistuttua väliaikainen puhdistamo korvataan jätevedenpumppaamolla. Paineviemäri rakennetaan valmiiksi jo liikenneaseman ja vesijohdon rakentamisen yhteydessä. Porvoon kaupungin vesihuollon kehittämissuunnitelmassa on runkoviemärin rakentamisen alustavaksi aikatauluksi on esitetty Puhdistamo on panospuhdistamo eli se käsittelee ja puhdistaa jaksottaisesti tietyn annoksen jätevettä yhdellä kertaa. Puhdistamo rakennetaan maan alle. Puhdistamon asukasvastineluku (avl) on 212 arvioituna ABCliikennemyymälän arvioidun vedenkäytön ja yhdyskuntajäteveden keskimääräisten pitoisuuksien mukaan. Tulokuormitus ja jäteveden laatu Puhdistamon arvioidut kuormitusarvot ovat seuraavat: Parametri Pitoisuus Kuormitus BOD 7ATU 330 mg/l 15 kg/d P 10 mg/l 0,5 kg/d N 65 mg/l 3 kg/d Puhdistamon käsittelykapasiteetti on riittävä ja prosessin toimiessa hyvin laitoksella on mahdollista käsitellä jätevesikuormitus tehokkaasti ilman ohituksia. Puhdistamolle johdettavat jätevedet ovat tavanomaisia yhdyskuntajätevesiä (saniteettijätevedet, ravintolan jätevedet, asuntoautojen ja -vaunujen septitankkien jätevedet). Mukana ei ole teollisuusjätevesiä. Ravintolan keittiön viemäröinti varustetaan rasvanerottimella. Jäteveden määräksi on arvioitu muiden vastaavien ABC-liikenneasemien mitatun vedenkulutuksen perusteella 45 m 3 vuorokaudessa. Jäteveden määrän oletetaan pysyvän samalla tasolla koko toiminnan ajan.

5 5 (26) Jätevedenpuhdistusprosessi Puhdistamolla ei ole erillistä esikäsittelyä, joten puhdistamolla ei synny välpejätettä. Tuleva jätevesi kerätään varastosäiliöön, josta se siirtyy panoksina kahteen prosessisäiliöön. Säiliöissä puhdistus tapahtuu erillisesti ja itsenäisesti. Ylivuotoputki lähtee varastoaltaasta. Prosessisäiliössä jätevedestä poistetaan orgaanista ainesta ilmastamalla. Fosforin poistamiseksi prosessiin syötetään saostuskemikaalia. Ilmastuksen jälkeen samassa prosessisäiliössä tapahtuu jäteveden selkeytys, jonka aikana jätevedessä oleva kiintoaine laskeutuu säiliön pohjalle ja selkeytynyt, puhdistettu jätevesi johdetaan pumppaamalla purkuviemäriin. Puhdistamo on varustettu valvonta- ja hälytyslaitteistolla. Arvioidut puhdistustulokset ja päästöt Puhdistamon puhdistustulokset ovat arviolta seuraavat: WehoPuts -puhdistustulos Asetuksen asettama taso BOD 7ATU 97 % >90 % Kok. P 90 % >85 % Kok. N 50 % >40 % Puhdistustulos toteutuu optimaalisessa tilanteessa ja tulosten saavuttaminen edellyttää puhdistamon asianmukaista asennusta, käyttöä, huoltoa ja valvontaa. Puhdistamon puhdistustulos täyttää talousjätevesien käsittelystä viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla annetun valtioneuvoston asetuksen 209/2011 vaatimukset. Puhdistamon päästöt vesistöön ovat arviolta seuraavat: Parametri Yksikkö Päästöt BOD 7ATU kg/d 1,5 P kg/d 0,05 N kg/d 1,5 Energian ja kemikaalien kulutus Puhdistamon energiankulutusta ei mitata. Fosforin saostamisessa käytetään saostuskemikaalina WehoPuts -liuosta, jonka pääainesosa on ferrisulfaatti. Saostuskemikaali syötetään prosessisäiliöihin. Puhdistamotoimittajan ilmoittama kemikaalikulutus on 0,225 l/m 3 eli puhdistamon arvioidulla vuorokausivirtaamalla noin 10 l vuorokaudessa. Päästöt maaperään ja ilmaan, liikenne, melu ja niiden vaikutukset Puhdistamotoiminnasta ei aiheudu päästöjä maaperään tai pohjavesiin eikä mainittavia päästöjä ilmaan. Hajua aiheuttava jäteveden käsittely ja lietteen varastointi tapahtuu tiiviissä muovisäiliössä maan alla. Hajuhaittaa voi aiheutua lähinnä lietteen poiskuljetuksessa. Liikennettä puhdistamoalueel-

6 6 (26) la aiheutuu lähinnä henkilökunnan liikenteestä, kemikaalikuljetuksista sekä lietteen poiskuljetuksesta. Liikennemäärät ovat vähäisiä. Puhdistamotoiminnasta ei aiheudu ympäristölle merkittävää meluhaittaa tai tärinää. Puhdistamolla ei ole käytössä erityisen äänekkäitä laitteita ja koko puhdistamo on sijoitettu maan alle. Puhdistamoliete ja muut jätteet Puhdistamon toiminnassa syntyvää lietettä ei käsitellä paikan päällä, vaan se viedään loka-autolla tasaisin väliajoin Porvoon Veden Hermanninsaaren jätevedenpuhdistamolle käsiteltäväksi. Sekajäte toimitetaan liikennemyymälän jätepisteeseen ja asianmukaiseen jatkokäsittelyyn. Paras käyttökelpoinen tekniikka Hakijan arvion mukaan puhdistamo edustaa kokonaisuudessaan parasta käyttökelpoista tekniikkaa ja laitoksen toiminta vastaa ympäristön kannalta parasta käytäntöä. Puhdistamo on varmatoiminen, tehokas, teknisesti ja taloudellisesti käyttökelpoinen sekä nykyaikaiset käsittelyvaatimukset täyttävä laitos, jolla voidaan tehokkaasti vähentää jätevesistä aiheutuvaa ympäristökuormitusta, Väliaikaiseksi ratkaisuksi rakenteiltaan yksinkertainen ja kompakti panospuhdistamo soveltuu hyvin, sillä puhdistamo toimitetaan tehtaalta asennusvalmiina eikä se vaadi esimerkiksi maanpäällisiä rakenteita ja niihin liittyviä lupamenettelyitä. Ilmastuksella, kemiallisella fosforinpoistolla ja selkeytyksellä varustettu panospuhdistamo on pienillä puhdistamoilla varsin yleisesti käytetty, tehokas ja toimiva käsittelymenetelmä, jolla voidaan tehokkaasti vähentää jätevesistä aiheutuvia haittoja. Kaikki puhdistamolla käytössä olevat koneet, laiteet ja mittarit ovat puhdistamokäyttöön suunniteltuja, kestäviä, hyväkuntoisia ja varmatoimisia. Puhdistusprosessissa käytetyt kemikaalimäärät ovat kohtuullisia saavutettuun korkeaan puhdistustulokseen nähden. Tehtäviinsä koulutettu henkilökunta suorittaa säännöllistä käyttötarkkailua ja tekee tarpeelliset laitoksen huoltotoimenpiteet laitoksella. LAITOKSEN TOIMINNAN JA SEN VAIKUTUSTEN TARKKAILU Käyttö- ja päästötarkkailu Puhdistamon tarkkailua suoritetaan kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Näytteet kerätään käsin 8 tunnin kokoomina. Tuleva vesinäyte kerätään varastosäiliöstä. Lähtevän veden näytteenottoa varten rakennetaan näytteenottokaivo läpivirtauksella. Puhdistustulosta tarkastellaan vuosikeskiarvoina.

7 Vesistötarkkailu 7 (26) Jätevesinäytteet analysoidaan julkisen valvonnan alaisessa vesitutkimuslaitoksessa ja analysoinnissa käytetään ympäristöviranomaisen hyväksymiä menetelmiä. Näytteistä tehdään seuraavat analyysit: Analyysi Tuleva vesi Lähtevä vesi Liete lämpötila x kiintoaine x x ph x x COD Cr x x BOD 7ATU x x Alkaliniteetti - x Typpi, kokonais x x Typpi, ammonium - x Fosfori, kokonais x x Fosfori, liuennut - x Kiintoaineanalyysi (ilmastus) x Jätevesipäästöt lasketaan ympäristöviranomaisten ohjeiden mukaisesti mahdolliset ohitukset huomioon ottaen. Päästöt kirjataan myös sähköisesti ympäristöhallinnon Vahti-järjestelmään. Laitoksen henkilökunta suorittaa viikoittain käyttötarkkailua. Käsitellyt jätevesimäärät kirjataan käyttöveden kulutuksen mukaan. Käyttöpäiväkirjaan merkitään myös saneeraukset/muutostyöt sekä laitoksen mahdolliset toimintahäiriöt ja niiden syyt. Purkuvesistön vedenlaatua seurataan säännöllisesti Porvoon edustan merialueen yhteistarkkailuohjelman mukaisesti. Yhteistarkkailu jakautuu vuosittain toteutettavaan perustarkkailuun ja määrävuosin toteutettavaan laajennettuun tarkkailuun. Puhdistamolta purkuviemärillä avo-ojaan tulevaa jätevesikuormitusta seurataan ottamalla ojan vedestä näytteitä. Näytteet otetaan ennen golfkentän vesialtaita. Näytteitä otetaan kaksi kertaa vuodessa. Näytteistä määritetään samat muuttujat kuin yhteistarkkailussa. Näytteistä määritetään: - lämpötila - happipitoisuus ja hapen kyllästysaste - ph-arvo - sähkönjohtavuus - sameus - kokonaisfosfori

8 8 (26) - kokonaistyppi - fekaaliset koliformiset bakteerit POIKKEUKSELLISET TILANTEET JA NIIHIN VARAUTUMINEN KORVAUKSET Kulloon ABC:n jätevedenpuhdistamolla voi esiintyä lähinnä seuraavia poikkeustilanteita, jotka saattavat aiheuttaa vaaraa vesistökuormituksen lisääntymisestä: - sähkökatko - pumppujen tai muiden laitteiden toimintahäiriö - varastosäiliön täyttyminen - saostuskemikaalin syöttöhäiriö - myrkyllinen tulokuormitus Sähkökatkon varalta puhdistamon ohjauskeskuksessa on varavirtalähde. Logiikka lähettää hälytysviestin myös sähkökatkoksesta, vaikka puhdistusprosessi pysähtyy. Prosessi jatkuu samasta vaiheesta virran palattua. Sähkökatkojen aikana ABC-liikenneaseman toimintojen arvioidaan olevan vähäisiä. Puhdistamo on varustettu häiriöistä ilmoittavalla valvonta- ja hälytyslaitteistolla, joten häiriötilanteissa korjaustoiminta saadaan pikaisesti käyntiin ja haitalliset vaikutukset jäävät pieniksi. Fosforin saostuksessa käytetään nestemäistä saostuskemikaalia, joka annostellaan jäteveden sekaan kalvopumpulla suoraan kuljetusastiasta. Kemikaalia käsiteltäessä käytetään asianmukaisia henkilökohtaisia suojaimia. Puhdistamotoiminnan turvallisuudesta ja riskien hallinnasta vastaa asianmukaisen koulutuksen saanut käyttöhenkilökunta Purkuvesistön virtaama- ja kuormitusolosuhteet sekä tarkasteltavan pistekuormituksen vähäinen kuormitusosuus huomioon ottaen käsiteltyjen jätevesien vesistöön johtamisesta ei arvioida aiheutuvan yksityiselle taholle korvattavaa haittaa. HAKIJAN ESITYS LUPAMÄÄRÄYKSIKSI Hakija esittää jätevedenpuhdistamolle seuraavia lupaehtoja jäteveden pitoisuuksien ja puhdistustehon osalta: pitoisuus enintään käsittelyteho vähintään BOD 7ATU 15 mg/l 90 % Kokonaisfosfori 1,0 mg/l 90 %

9 9 (26) Arvot lasketaan mahdolliset häiriöt, ylivuodot ja ohijuoksutukset huomioon ottaen vuosikeskiarvoina. Hakija on esittänyt, että lupa olisi voimassa toistaiseksi ja seuraava lupahakemus lupamääräysten tarkistamiseksi olisi jätettävä viimeistään HAKEMUS TOIMINNAN ALOITTAMISEKSI MUUTOKSENHAUSTA HUOLIMATTA Hakija hakee lupaa toiminnalle mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Panospuhdistamon haitalliset ympäristövaikutukset ovat erittäin vähäisiä ja lupa on liikennemyymäläinvestoinnin vuoksi kiireellinen. Lisäksi puhdistamolla on hyödyllisiä ympäristövaikutuksia. Mahdollisille muutoksenhakijoille ei aiheudu sellaista seurausta, jota päätöksen välittömän täytäntöönpanopäätöksen kumoamisen johdosta ei voisi saattaa ennalleen. Hakija esittää vakuudeksi euroa. LUPAHAKEMUKSEN KÄSITTELY Lupahakemuksesta tiedottaminen Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tiedottanut asian vireille tulosta kuuluttamalla lupahakemuksesta ilmoitustaulullaan ja Porvoon kaupungin ilmoitustaululla sekä ilmoittanut kuulutuksesta Uusimaa - lehdessä ja Borgåbladet -lehdessä Hakemuksesta on annettu erikseen kirjallinen tieto tiedossa oleville asianosaisille. Hakemuksesta on pyydetty lausunnot Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueelta, Porvoon kaupungilta sekä Porvoon kaupungin ympäristönsuojelu- ja terveydensuojeluviranomaisilta. Lausunnot 1) Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualue on lausunut seuraavaa. Kulloon ABC-liikennemyymälän jätevedenpuhdistamolle voidaan asemakaavan niin salliessa myöntää ympäristölupa. Toiminnan aloittamiseen muutoksenhausta huolimatta ei ole estettä. Lupamääräyksissä olisi otettava huomioon seuraavaa: Jätevesien käsittely ja johtaminen - Jätevedet voidaan käsitellä jätevedenpuhdistamolla ja johtaa puhdistamolta Kulloonlahteen hakemuksen mukaisesti. - Jätevedenpuhdistamoa ja sen viemäröintiä on käytettävä ja hoidettava niin, että saavutetaan mahdollisimman hyvä kokonaispuhdistustulos. Jätevedenpuhdistamolta johdettavan jäteveden BHK 7ATU -arvo saa olla

10 10 (26) enintään 15 mg O 2 /l ja kokonaisfosforipitoisuus enintään 1,0 mg P/l. Puhdistustehon on molempien osalta oltava vähintään 90 %. Arvot lasketaan vuosikeskiarvoina ottamalla huomioon mahdolliset häiriöt ja ohijuoksutukset. Puhdistamolla on tämän lisäksi pyrittävä mahdollisimman hyvään kokonaistypenpoistoon. - Luvan saajan on huolehdittava siitä, ettei jätevesistä aiheudu terveydellistä vaaraa tai haittaa. - Luvan saajan on huolehdittava siitä, että jätevesien käsittelykapasiteetti on kaikissa olosuhteissa riittävä. - Puhdistamolle on nimettävä asianmukaisen pätevyyden omaava vastuunalainen hoitaja. Hoitajan nimi ja osoite on ilmoitettava Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle sekä Porvoon kaupungin ympäristöviranomaiselle. - Puhdistamon häiriötilanteissa on luvan saajan välittömästi tehtävä ilmoitus Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle ja Porvoon kaupungin ympäristöviranomaiselle sekä tarvittaessa myös Porvoon kaupungin terveydensuojeluviranomaiselle. Samalla luvan saajan on ryhdyttävä välittömästi toimenpiteisiin häiriöpäästöjen ehkäisemiseksi ja häiriötapahtuman toistumisen estämiseksi. Lisäksi Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen kanssa on sovittava mahdollisesta ylimääräisestä vesistönäytteenotosta. - Luvan saaja on vastuussa jätevesien johtamisesta mahdollisesti aiheutuvasta vahingosta, haitasta tai muusta edunmenetyksestä. - Mahdollisten purkuojan läheisyydessä olevien yksityiskaivojen sijainti on selvitettävä. Puhdistamon käyttö- ja päästötarkkailu - Puhdistamolle tulevasta jätevedestä ja käsitellystä jätevedestä kerätään kaksi kertaa vuodessa työpäivän aikaiset kokoomanäytteet tunnin osanäytteinä. Tulevasta jätevedestä määritetään BOD 7ATU - ja COD Cr - arvo, sähkönjohtavuus, ph sekä kiintoaine-, kokonaisfosfori- ja kokonaistyppipitoisuudet. Lähtevästä jätevedestä määritetään edellä mainittujen lisäksi alkaliteetti, liukoisen fosforin pitoisuus sekä ammoniumtyppi- ja saostuskemikaalin jäännöspitoisuudet. Aktiivilieteprosessin ilmastuksen kiintoainepitoisuus määritetään kertanäytteestä. - Näytteenottopäivältä kirjataan lisäksi näytepäivänä käsitelty vesimäärä [m 3 /d], fosforinpoistokemikaalin annos [g/m 3 ], jäteveden lämpötila [ C] ja käsitellyn jäteveden fosfaattipitoisuuden kenttämittauksen tulos [mg/l]. - Käyttötarkkailussa on vähintään kerran viikossa määritettävä käsitellyn jäteveden fosforipitoisuus kenttäkäyttöisellä määritysmenetelmällä kemikaalisyötön varmistamiseksi ja ohjaamiseksi. - Toiminnanharjoittajan on toimitettava päivitetty käyttö- ja päästötarkkailuohjelma Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle 3 kk:n kuluessa lupapäätöksen voimaantulosta. - Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle on varattava mahdollisuus muuttaa tarkkailuohjelmia tarvittaessa.

11 11 (26) - Puhdistamolla on pidettävä käyttöpäiväkirjaa, josta on ilmettävä vähintään seuraavat seikat: o käsitelty vesimäärä vuorokausittain o kenttämittausten fosforipitoisuustulokset o pumppujen kierrätys- ja taukoajat o pumppujen toiminta o mahdolliset toimintahäiriöt ja niiden syyt. - Käyttö- ja päästötarkkailun vuosiraportti on toimitettava Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle tarkkailuvuotta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä. - Käyttö- ja päästötarkkailutiedot on toimitettava soveltuvin osin myös sähköisessä muodossa ympäristöhallinnon tietojärjestelmään siirtoa varten. Vesistötarkkailu - Vesistötarkkailun havaintopaikkoja on oltava useampia kuin mitä lupahakemuksessa on esitetty. Havaintopaikkoja on oltava purkuojassa myös jätevesien purkupaikan yläpuolella, jos mahdollista, sekä alempana golf-kentän ojassa (Kalliomäenoja) ennen seuraavan ojan risteyskohtaa. Ennen tarkkailun aloittamista on varmistettava maastossa, että tarkkailun havaintopaikka puhdistamon alapuolella on samassa ojan haarassa kuin mihin jätevedet johdetaan ja ojan virtaussuunnassa puhdistamon alapuolella. Lupahakemuksen liitteenä 6 olevan kartan perusteella näyttää siltä, että suunniteltu havaintopaikka olisi ojan eri haarassa kuin puhdistamon purkupaikka. - Lupahakemuksessa esitettyyn vesinäytteiden analyysivalikoimaan on lisättävä kiintoaine, fosfaattifosfori suodatetusta (0,4 µm NPC-suodatin) näytteestä ja ammoniumtyppi. Fekaalisten koliformisten bakteerien lisäksi on tehtävä suora E.coli -määritys. Näytteiden aistinvaraiset havainnot (ulkonäkö ja haju) on tehtävä jokaisella näytteenottokerralla ja lisäksi on mitattava tai arvioitava ojan virtaama. Koska tarkkailua ei tehdä samalla vesialueella kuin Porvoon edustan merialueen yhteistarkkailua, viittaukset yhteistarkkailun määrityksiin voi poistaa. - Havaintopaikkojen tunnukset, nimet, YKJ-koordinaatit ja muut sijaintitiedot on ilmoitettava Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle hyvissä ajoin ennen tarkkailun aloittamista. Tarkkailu on aloitettava hyvissä ajoin ennen puhdistamon käyttöönottoa ja ennen jätevesien purkamista ojaan. - Tarkkailun tulokset on raportoitava Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle ja Porvoon kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. Kertatulokset on toimitettava heti niiden valmistuttua sähköpostitse lyhyesti kommentoituina. Vesistötarkkailun vuosiraportti on toimitettava tarkkailuvuotta seuraavan vuoden huhtikuun loppuun mennessä. Lisäksi vesistötarkkailutulokset on toimitettava sähköisinä siirtotiedostoina Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle db-koodeineen ja muine tarvittavine tietoineen pintavesirekisteriin tallentamista varten vähintään puolivuosittain. - Tarkkailuohjelma on toimitettava ennen jätevedenpuhdistamon toiminnan ja vesistötarkkailun aloittamista Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja

12 12 (26) ympäristökeskukselle jatkotoimenpiteiden harkintaa varten. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle on varattava mahdollisuus muuttaa ohjelmaa tarvittaessa. Ohjelmaan on liitettävä kartta, johon on merkitty puhdistamon sijainti, vesistötarkkailun havaintopaikat sekä pintavesien ajantasaiset kulkureitit ja -suunnat alueella puhdistamolta Kulloonlahteen saakka. Myös hakemuksessa mainitun Nybyssä sijaitsevan uimarannan sijainti on merkittävä karttaan. Tarkkailuun kuuluvat määritykset on tehtävä SFS-standardien tai muiden yleisesti hyväksyttyjen menetelmien mukaisesti. Muiden kuin vesipäästöjen tarkkailua ja raportointia on käsitelty seuraavassa kohdassa. Muu toiminta Roskaantuminen - Jätevesien käsittely on toteutettava järjestelmällisesti siten, ettei käsittelystä aiheudu maiseman rumentumista, epäsiisteyttä, pilaantumisvaaraa maaperälle, pinta- ja pohjavesien pilaantumista eikä muutakaan haittaa ympäristölle. Ympäristön siisteyttä on valvottava. Melu - Toiminnanharjoittajan on huolehdittava siitä, että laitoksen toiminnan aikana melutaso lähimpien melulle alttiiden kohteiden piha-alueilla ei saa ylittää ekvivalenttimelutasoa (LAeq) 55 db päivällä (kello 7 22) eikä ekvivalentti-melutasoa (LAeq) 50 db yöllä (kello 22 7). Haju - Toimintaa on harjoitettava niin, että siitä ei aiheudu hajua, joka aiheuttaa kohtuutonta viihtyisyyshaittaa laitoksen ympäristössä. Jätteet - Luvan saajan on huolehdittava, että puhdistamosta poistettava liete toimitetaan käsittelypaikkaan tai laitokseen, jonka ympäristölupa mahdollistaa kyseisen jätteen vastaanoton. - Liete on kuljetettava ensisijaisesti umpikorisessa, tiiviissä kuljetusvälineessä. Lietteen kuljetus on hoidettava ja kuljetuskaluston puhtaudesta on huolehdittava siten, ettei lietettä leviä jätevedenpuhdistamon alueelle tai sen ulkopuolelle. - Laitoksen toiminnasta muodostuvat muut jätteet on lajiteltava syntypaikoillaan ja säilytettävä lajiteltuna toisistaan erillään siten, ettei niistä aiheudu roskaantumis- tai muuta haittaa ympäristölle. Toiminnassa on pyrittävä siihen, että jätteitä syntyy mahdollisimman vähän. Hyötykäyttöön kelpaavat jätejakeet on ensisijaisesti toimitettava kohteeseen, jossa hyödynnetään jätteen sisältämä aine ja toissijaisesti kohteeseen, jossa hyödynnetään jätteen sisältämä energia.

13 13 (26) - Laitoksella mahdollisesti syntyvät vaaralliset jätteet on toimitettava hyödynnettäväksi tai käsiteltäväksi laitokseen, jonka ympäristöluvassa kyseisen jätteen vastaanotto ja käsittely on hyväksytty. Vaaralliset jätteet on pidettävä erillään muista jätteistä. Erilaiset vaaralliset jätteet on pidettävä erillään toisistaan ja ryhmiteltävä ja merkittävä ominaisuuksiensa mukaan. Hyödyntämiskelpoiset jäteöljyt ja öljyä sisältävät jätteet on kerättävä erikseen ja toimitettava hyödynnettäviksi laitokseen, jonka ympäristöluvassa tällaisen jätteen vastaanotto on hyväksytty. - Jätteiden kirjanpidossa ja niitä siirrettäessä on meneteltävä jäteasetuksen 179/2012 mukaisesti. Varastointi - Kemikaalit sekä syntyvät jätteet on varastoitava laitosalueella niin, ettei niistä aiheudu epäsiisteyttä, roskaantumista, pölyämistä, hajuhaittaa, pilaantumisvaaraa maaperälle tai pinta- tai pohjavesille eikä muutakaan haittaa ympäristölle. Varastoja, säiliöitä ja putkistoja on tarkkailtava säännöllisesti ja tarvittaessa on ryhdyttävä viipymättä korjaustoimenpiteisiin. - Laitoksella on oltava riittävästi ympäristövahinkojen torjuntalaitteita ja tarvikkeita kuten imeytys- ja neutralointimateriaaleja aina saatavilla. Vuotoina ympäristöön päässeet kemikaalit ja muut aineet on kerättävä välittömästi talteen. - Kemikaalit on varastoitava asianmukaisesti merkityissä astioissa laitoksen sisällä tai laitoksen yhteydessä olevassa lukitussa varastossa. - Mahdolliset vaaralliset jätteet on varastoitava asianmukaisesti merkityissä astioissa tai säiliöissä katettuina tai muuten vesitiiviisti lukittavassa tilassa siten, ettei niistä aiheudu vaaraa tai haittaa ympäristölle. Vaarallisten jätteiden pääsy maaperään, pohja- tai pintavesiin, sadevesi -tai jätevesiviemäriin on estettävä. - Öljyjätteeseen ei saa varastoinnin aikana sekoittaa muuta jätettä tai ainetta eikä eri öljyjätelaatuja saa tarpeettomasti sekoittaa keskenään. Tarkkailu, kirjanpito ja raportointi Toiminnanharjoittajan on pidettävä ympäristönsuojelun kannalta merkityksellisistä tapahtumista ja toimenpiteistä käyttöpäiväkirjaa. Käyttöpäiväkirjasta on ilmettävä vähintään seuraavat seikat: - laitoksella käytettävien kemikaalien varastointi- ja käyttömäärät - kemikaalien varastoinnin ja käytön turvallisuuteen liittyvien laitteiden ja rakenteiden kunnon ja toiminnan tarkkailutoimet - puhdistamotoimintaan liittyvät hajuvalitukset - laitokselta hyötykäyttöön tai jatkokäsittelyyn toimitettujen jätteiden määrät sekä toimituspaikat ja käsittelytapa - laitoksen toiminnassa syntyneiden vaarallisten jätteiden laji, laatu, määrä, toimituspaikka ja vaarallisten jätteiden kuljettaja - vaarallisten jätteiden varastoinnin turvallisuuteen liittyvien laitteiden ja rakenteiden kunnon ja toiminnan tarkkailutoimet.

14 14 (26) Käyttöpäiväkirja on pyydettäessä esitettävä ympäristöluvan valvontaviranomaisille. Yhteenveto laitoksella syntyneiden jätteiden määristä ja toimituksista, laitoksella käytetyistä kemikaaleista sekä veden- ja energian kulutuksesta on sisällytettävä vuosittain Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle toimitettavaan vuosiraporttiin. Luvan voimassaolo ja lupamääräysten tarkistaminen Päätös on määrättävä olemaan voimassa toistaiseksi. Toiminnan olennaiseen laajentamiseen tai muuttamiseen on oltava lupa. Luvan saajan on määrättävä toimittamaan mennessä ympäristölupahakemus toimivaltaiselle viranomaiselle lupamääräysten tarkistamiseksi. 2) Porvoon kaupungin rakennus- ja ympäristölautakunta on todennut, että väliaikaiseksi suunnitellun jätevedenpuhdistamon lupaehdot voidaan hyväksyä hakemuksessa ehdotetun mukaisina kuitenkin siten, että myös typen poistossa tavoitearvoksi asetetaan vähintään 40 %:n puhdistusteho. Puhdistamon suunnitellun sijoituspaikan ja jätevesien purkupaikan osalta on syytä varmistaa, etteivät sijoituspaikat vaikeuta puhdistamon toimintaa tai tienpitoa. Puhdistamon häiriöttömän toiminnan varmistamiseksi on sen päälle suositeltavaa rakentaa suojaava, lukittavissa oleva rakennus. Käsiteltyjen jätevesien johtamiselle on tarpeen hankkia suostumus niiltä kiinteistönomistajilta, joiden hallinnoimien alueiden kautta jätevedet johdetaan mereen tai asia on muutoin ratkaistava lupamenettelyssä. Hakijalle on perusteltua asettaa velvoite osallistua tarvittaessa purkuojan ja golfkentän altaiden kunnostukseen. Puhdistamon tarkkailu ja vesistötarkkailu voidaan hyväksyä ehdotetun mukaisina. Tarkkailutulokset tulee koota vuosittain yhteen ja esittää viimeistään seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä valvontaviranomaisille, myös Porvoon kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. 3) Porvoon kaupungin terveydensuojelujaosto on todennut, että puhdistamon ja purkuojan lähimmät talousvesikaivot tulee selvittää. Talousvesikaivojen vedenlaatu ei saa vaarantua puhdistamon toiminnasta johtuen. Myöskään liikennemyymälän polttoaineenjakelualueen mahdollisesti bensiiniä sisältävien hulevesien johtamisesta ei saa aiheutua talousveden pilaantumista. Bensiinin sisältämät vesiliukoiset yhdisteet, kuten MTBE, saattavat kulkeutua pohjavesissä pitkiä matkoja. Puhdistettujen jätevesien johtamisesta ei saa aiheutua yksityisten rantojen uimavesien pilaantumista. Ympäristölupakäsittelyn yhteydessä tulee selvittää, onko toiminnan vaikutusalueella yksityisiä uimapaikkoja. Mikäli niitä on, tulee uimaveden ulosteperäistä saastumista osoittavien indikaattoribakteerien esiintymistä seurata säännöllisesti.

15 15 (26) Toimijan tulee liittyä Porvoon Veden keskitettyyn viemäröintiin heti, kun se on mahdollista. Muistutukset ja mielipiteet 4) Neste Oil Oyj (Sköldvik RN:o 1:68, Kilpilahti, Porvoo) on todennut, että puhdistamolla käsitellyt jätevedet johdettaisiin kiinteistöltä lähtevän avoojan kautta Kulloonlahteen. Jätevesien johtaminen tapahtuisi samaan vastaanottavaan merialueeseen, jonne Neste Oil Oyj:n Porvoon öljynjalostamo johtaa vesiä. Öljynjalostamon vesiä johdetaan Kulloonlahden viereiseen Kartanonlahteen. Kulloon ABC-liikennemyymälän jätevedenpuhdistamoa varten laaditussa selvityksessä todetaan, että liikennemyymälän jätevesistä mahdollisesti aiheutuvat vedenlaatumuutokset rajoittuvat purkukohdan lähiympäristöön. Neste Oil Oyj on huolissaan siitä, että ABC-liikennemyymälän jätevesien vaikutus voitaisiin myöhemmin arvioida öljynjalostamon toiminnasta aiheutuvaksi. Tämän vuoksi yhtiö katsoo, että ABC-liikennemyymälän jätevedenpuhdistamon toiminnanharjoittajan tulee järjestää purkupisteen puron tarkkailua. Hakijan kuuleminen ja vastine Hakijalle on varattu mahdollisuus vastineen antamiseen, mutta se ei ole toimittanut aluehallintovirastolle vastinetta lausuntojen ja muistutuksen johdosta. ETELÄ-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTON RATKAISU Ratkaisu Aluehallintovirasto myöntää Osuuskauppa Varuboden-Osla Handelslag:lle ympäristöluvan ABC-liikennemyymälän jätevedenpuhdistamon toiminnalle. Puhdistamo on mitoitettu käsittelemään asukasvastinelukua 212 vastaava jätevesimäärä. Lupa koskee liikennemyymälän jätevesien käsittelyä. Lupamääräykset Toiminnasta ei aiheudu ennalta arvioitavissa olevaa, vesistön pilaantumista koskevaa vahinkoa. Jäteveden käsittely ja päästöt vesistöön 1. Jätevedet on johdettava hakemuksen mukaisesti viemäriputkea pitkin purkuojaan. Purkupaikka on merkittävä asianmukaisesti. Viemäriputki ja purkuoja on pidettävä kunnossa. Purkuojan läheisyydessä mahdollisesti olevien yksityiskaivojen sijainti on selvitettävä ennen toiminnan aloittamista.

16 16 (26) 2. Jätevedenpuhdistamoa ja puhdistamon piirissä olevaa viemäriverkkoa on käytettävä ja hoidettava siten, että jätevesienpuhdistuksessa saavutetaan mahdollisimman hyvä tulos. Jätevedet on käsiteltävä biologis-kemiallisesti tai puhdistusteholtaan vähintään sitä vastaavalla tavalla. Jätevedet on käsiteltävä niin, että purkuojaan johdettavan jäteveden biologisen hapenkulutuksen (BOD 7ATU ) arvo on enintään 15 mg O 2 /l ja kokonaisfosforipitoisuus enintään 1,0 mg P/l. Puhdistustehojen on molempien osalta oltava vähintään 90 %. Jäteveden käsittelytulokset lasketaan vuosikeskiarvoina ohijuoksutukset, ylivuodot ja poikkeustilanteet mukaan lukien. Jäteveden käsittelyssä on pyrittävä mahdollisimman hyvään kokonaistypen poistoon. Jätevedet on käsiteltävä lisäksi siten, että toiminnassa täytetään yhdyskuntajätevesistä annetun valtioneuvoston asetuksen (888/2006) liitteen taulukon 1 (BOD 7ATU, COD Cr ja kiintoaine) mukaiset käsittelyn vähimmäisvaatimukset pitoisuuden ja puhdistustehon osalta määriteltynä siten kuin asetuksessa on edellytetty. 3. Vesistöön johdettava jätevesi ei saa sisältää valtioneuvoston vesiympäristölle vaarallisista ja haitallisista aineista antaman asetuksen (1022/2006) liitteessä 1 A tarkoitettuja aineita eikä liitteissä 1 C ja 1 D tarkoitettuja vesiympäristölle vaarallisia tai haitallisia aineita pitoisuuksina, jotka voivat johtaa ympäristölaatunormin ylittymiseen pintavedessä tai kalassa. Päästöt ilmaan ja melu 4. Toiminta on jäteveden viemäröinti, toimintaan liittyvä liikenne ja ennakoitavissa olevat huolto- ja korjaustyöt mukaan lukien toteutettava siten, että haitallisia haju-, pöly- ja muita päästöjä ilmaan sekä melua syntyy mahdollisimman vähän. Toiminnasta aiheutuva melu ei saa ympäristön häiriintyvissä kohteissa ylittää päivällä klo ekvivalenttimelutasoa 55 db (L Aeq ) eikä yöllä klo ekvivalenttimelutasoa 50 db (L Aeq ). Viemäriverkoston ja puhdistamon käyttö ja hoito 5. Viemäriverkostoa ja puhdistamoa on hoidettava niin, ettei toiminnasta aiheudu vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle tai aiheuta muuta ympäristön vahingollista muuttumista tai ympäristön roskaantumista tai yleistä viihtyvyyden alenemista toiminnan vaikutuspiirissä oleville. 6. Jätevesien ja jätevesilietteiden pääsy viemäriverkoston tai puhdistamorakenteiden kautta maaperään on estettävä tiiviiden rakenteiden avulla.

17 17 (26) Puhdistamoalueella olevilla lastaus- ja purkupaikoilla, varasto- ja säilytysalueilla sekä kulkuteillä on oltava tiivis kestopäällystys ja asianmukaiset suojalaitteet ja viemäröinnit ympäristön pilaantumisen estämiseksi ja alueen pitämiseksi siistinä. 7. Puhdistamon toiminnasta ja hoidosta vastaavalla hoitajalla tulee olla riittävä asiantuntemus ja koulutus puhdistamon käyttö- ja hoitotoimenpiteistä. Luvan saajan on ilmoitettava puhdistamon hoidosta vastaavan henkilön nimi ja yhteystiedot Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle ja Porvoon kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. 8. Ohijuoksutuksista on pidettävä kirjaa ja niistä on ilmoitettava Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle ja Porvoon kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. Puhdistamolietteen ja muiden jätteiden käsittely ja hyödyntäminen 9. Jätevedenpuhdistamon toiminnassa muodostuvia jätteitä, kuten puhdistamosta poistettavaa lietettä, muita tavanomaisia jätteitä ja vaarallisia jätteitä, on käsiteltävä niin, ettei niistä aiheudu hajuhaittaa, epäsiisteyttä, pilaantumisvaaraa maaperälle, pinta- tai pohjavesien pilaantumista, roskaantumista tai muuta haittaa ympäristölle. 10. Puhdistamoliete on toimitettava hyödynnettäväksi tai käsiteltäväksi laitokseen, jolle on ympäristönsuojelulain nojalla myönnetty lupa lietteen vastaanottoon. Kaikki puhdistamon toiminnassa syntyvät jätteet on mahdollisuuksien mukaan hyödynnettävä. Jätteet on ensisijaisesti hyödynnettävä aineena ja toissijaisesti energian tuotannossa. Syntyvät jätteet on lajiteltava ottaen huomioon eri jakeiden hyötykäyttömahdollisuudet. Hyötykäyttökelpoiset jätteet on kerättävä erilleen ja toimitettava hyödynnettäväksi asianmukaiseen käsittelyyn. Mikäli hyödyntäminen ei ole kohtuullisin kustannuksin mahdollista, jätteet on toimitettava sellaiselle vastaanottajalle, jolla on lupa ottaa vastaan ja käsitellä kyseistä jätettä. Vaaralliset jätteet on toimitettava käsiteltäviksi laitokseen, jolla on ympäristölupa niiden käsittelyyn. 11. Jätteiden kuljetus on hoidettava ja kuljetuskaluston puhtaudesta on huolehdittava siten, ettei jätettä leviä puhdistamoalueelle tai sen ulkopuolelle. Jätteiden kuljettamisessa on käytettävä yrityksiä, jotka on merkitty jätehuoltorekisteriin tai jätetiedostoon. Varastointi 12. Kemikaalien varastointi, käsittely ja kuljetukset tulee järjestää ja toteuttaa asianmukaisesti siten, ettei niistä aiheudu epäsiisteyttä, roskaantumista, pölyämistä, hajuhaittaa tai pilaantumisvaaraa maaperälle tai pinta- tai pohjavesille eikä muutakaan haittaa ympäristölle.

18 18 (26) Häiriötilanteet ja muut poikkeukselliset tilanteet 13. Poikkeuksellisiin tilanteisiin, kuten kemikaalivahinkoihin, on varauduttava ennakolta. Vahingon tai onnettomuuden varalle on puhdistamolla oltava aina saatavilla riittävä määrä tarkoitukseen sopivaa imeyttämismateriaalia ja astioita kerätyille aineille. Laitoksella on myös oltava riittävä alkusammutuskalusto. Häiriötilanteissa ja muissa poikkeuksellisissa tilanteissa, joissa on aiheutunut tai uhkaa aiheutua määrältään tai laadultaan tavanomaisesta poikkeavia päästöjä ilmaan, vesistöön, maaperään, pohjaveteen tai jätemateriaalien kertymistä alueelle, on ryhdyttävä välittömästi asianmukaisiin toimenpiteisiin päästöjen ja niiden leviämisen estämiseksi ja vahinkojen torjumiseksi sekä tapahtuman toistumisen estämiseksi. Vuotoina ympäristöön päässeet kemikaalit, polttonesteet ja muut aineet on kerättävä välittömästi talteen. Toiminnanharjoittajan on välittömästi ilmoitettava Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle ja Porvoon kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle, jos puhdistamosta on joutunut tai uhkaa joutua vesistöön tai maaperään lupamääräyksistä laadultaan, määrältään tai muilta haitallisilta ominaisuuksiltaan merkittävästi poikkeavaa vettä tai ainetta. Ilmoituksessa on esitettävä tiedot häiriön syistä ja häiriötilanteessa tehdyistä korjaustoimenpiteistä sekä toimenpiteistä vastaavien tilanteiden estämiseksi. Laitoksella on oltava ajan tasalla oleva, jätevedenpuhdistamoa ja viemäriverkkoa koskeva ympäristöriskiselvitys tilanteista, jolloin jäteveden käsittelyteho voi heikentyä tai käsittelemätöntä taikka puutteellisesti käsiteltyä jätevettä voi päästä ympäristöön. Selvityksessä on oltava myös toimenpideehdotukset em. tilanteiden ehkäisemiseksi ja riskin vähentämiseksi. Selvitys on toimitettava tiedoksi Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle yhden vuoden kuluessa tämän päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta. Toiminnan lopettamiseen tai muuttamiseen liittyvät määräykset 14. Puhdistamon toiminnan lopettamisesta on esitettävä suunnitelma Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle vähintään kolme kuukautta ennen toiminnan lopettamista. Suunnitelmassa on esitettävä toimenpiteet puhdistamolla olevien lietteiden ja muiden jätteiden sekä kemikaalien poistamisesta laitokselta, puhdistamoalueen siivoamisesta, puhdistamon rakenteiden mahdollisesta purkamisesta tai muuttamisesta toteutusaikatauluineen, puhdistamoalueen maaperän mahdollisen pilaantumisen selvittämisestä ja tarvittaessa puhdistamisesta toteutusaikatauluineen sekä jätevesien vaikutustarkkailun jatkamisesta toiminnan päättymisen jälkeen. Mikäli valvontaviranomainen ei pidä suunnitelmassa esitettyjä toimenpiteitä riittävinä, suunnitelma on esitettävä Etelä-Suomen aluehallintovirastolle toiminnan lopettamiseen liittyvien määräysten antamista varten.

19 19 (26) Käyttö- ja päästötarkkailu 15. Toiminnan käyttö- ja päästötarkkailu on toteutettava hakemuksen mukaan täydennettynä tämän lupapäätöksen lupamääräysten edellyttämällä tavalla. Tarkkailusuunnitelmaa on täydennettävä jäljempänä annettujen määräysten mukaisesti. Tarkistettu käyttö- ja päästötarkkailusuunnitelma on toimitettava Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle viimeistään kolmen kuukauden kuluessa tämän päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta. Käyttö- ja päästötarkkailusuunnitelmaa on muutettava Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen hyväksymällä tai tarpeelliseksi katsomalla tavalla, mikäli se luotettavan tuloksen saamiseksi, puhdistamon käytön ohjaamiseksi tai toiminnan kehittämiseksi on tarpeen. Tarkkailuohjelmaa voidaan muutoinkin tarkentaa ja muuttaa keskuksen hyväksymällä tavalla edellyttäen, että tämä ei heikennä tarkkailun luotettavuutta, kattavuutta tai lupamääräysten noudattamisen valvottavuutta. Käyttötarkkailussa on vähintään kerran viikossa määritettävä käsitellyn jäteveden fosforipitoisuus kenttäkäyttöisellä määritysmenetelmällä kemikaalisyötön varmistamiseksi ja ohjaamiseksi. Mittaukset, kalibroinnit, analysointi ja näytteenotot on suoritettava standardien (CEN, ISO, SFS tai muu vastaavan tasoinen kansallinen tai kansainvälinen yleisesti käytössä oleva standardi) mukaisesti sekä soveltuvin osin yhdyskuntajätevesistä annetun valtioneuvoston asetuksen (888/2006) mukaisesti. Mittausraporteissa on esitettävä käytetyt mittausmenetelmät ja niiden mittausepävarmuudet sekä arvio tulosten edustavuudesta ja tulosten vertailu lupamääräyksiin ja yhdyskuntajätevesistä annettuun valtioneuvoston asetukseen. Tarkkailuun on sisällytettävä soveltuvin osin ympäristönsuojeluasetuksen liitteen 1 (aineet, joiden päästöt vesiin tai yleiseen viemäriin ovat ympäristöluvanvaraisia) sekä vesiympäristölle vaarallisista ja haitallisista aineista annetun valtioneuvoston asetuksen (1022/2006) mukaisten aineiden seuranta. Kirjanpito 16. Käyttö- ja päästötarkkailun mittauksista, kalibroinneista, näytteenotosta ja analyyseista sekä laitteiden ja rakenteiden kunto- ja turvatarkastuksista on pidettävä yksityiskohtaista kirjanpitoa, johon liitetään kunkin mittauksen tulokset ja muut mittausta tai toimenpidettä koskevat olennaiset tiedot, selvitys päästöjen laskentatavasta ja arvio tulosten edustavuudesta. Laitoksen käyttöä ja toimintaa koskevien tietojen ohella kirjanpidon on katettava mm. seuraavat asiat:

20 20 (26) - ohijuoksutukset puhdistamolla sekä viemäriverkostossa tapahtuma- ja kestoaikoineen - muut poikkeus- ja häiriötilanteet, niiden tapahtuma- ja kestoaika, niiden aiheuttamat päästöt sekä toimet, joihin niiden johdosta on ryhdytty - puhdistamon ja viemäriverkoston huolto- ja korjaustoimet - puhdistamon tulokuormitukseen, toimintaan ja päästöihin (haju mukaan lukien) vaikuttaneet muut tekijät - kemikaalien ja apuaineiden käyttömäärät ja varastointi - energian kulutus - puhdistamolietteen, vaarallisten ja muiden toiminnassa syntyneiden jätteiden laatu ja määrä, käsittely, varastointi, hyötykäyttö, sijoituskohde, kuljetusajankohta ja kuljettaja - hajusta, melusta ja muista toimintaan liittyvistä ympäristöhaitoista tehdyt valitukset. Ympäristövaikutusten tarkkailu 17. Päästöjen vaikutuksia vesiin koskeva tarkkailu on toteutettava hakemuksen mukaan täydennettynä tämän lupapäätöksen lupamääräysten edellyttämällä tavalla. Tarkkailusuunnitelmaa on täydennettävä jäljempänä annettujen määräysten mukaisesti. Tarkistettu vaikutustarkkailusuunnitelma on toimitettava Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle ennen jätevedenpuhdistamon toiminnan ja vesistötarkkailun aloittamista jatkotoimenpiteiden harkintaa varten. Vaikutustarkkailusuunnitelmaa on muutettava Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla, mikäli se luotettavan tuloksen saamiseksi on tarpeen. Tarkkailuohjelmaa voidaan muutoinkin tarkentaa ja muuttaa keskuksen hyväksymällä tavalla edellyttäen, että tämä ei heikennä tarkkailun luotettavuutta, kattavuutta tai lupamääräysten noudattamisen valvottavuutta. Vesinäytteet on otettava purkuojasta jätevesien purkupaikan yläpuolelta ja alapuolelta sekä Kalliomäenojasta ennen seuraavan ojan risteyskohtaa. Vesinäytteistä määritettäviin analyyseihin on lisättävä kiintoaine, fosfaattifosfori suodatetusta (0,4 µm NPC-suodatin) näytteestä, ammoniumtyppi sekä suora E.coli -määritys. Näytteiden aistinvaraiset havainnot (ulkonäkö ja haju) on tehtävä jokaisella näytteenottokerralla ja lisäksi on mitattava tai arvioitava ojan virtaama. Tarkkailu on aloitettava hyvissä ajoin ennen puhdistamon käyttöönottoa ja ennen jätevesien purkamista ojaan. Tarkkailuun kuuluvat määritykset on tehtävä SFS-standardien tai muiden yleisesti hyväksyttyjen menetelmien mukaisesti.

21 21 (26) Raportointi 18. Päästö- ja käyttötarkkailutulokset on toimitettava sähköisessä muodossa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle puolivuosittain ja Porvoon kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle sen haluamin väliajoin. Käyttöja päästötarkkailun vuosiyhteenveto on toimitettava elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle ja Porvoon kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle vuosittain maaliskuun loppuun mennessä. Vuosiyhteenvedossa on esitettävä selvitys lupamääräysten ja asetuksen 888/2006 mukaisten raja-arvojen täyttymisestä. Yhteenvedosta on käytävä ilmi jäteveden raja-arvojen noudattamisen, käsittelytuloksen, vesistöön johdettujen päästöjen ja niihin vaikuttaneiden tekijöiden lisäksi yhteenveto jätteistä annetun valtioneuvoston asetuksen (179/2012) liitteen 4 mukaisesti luokitelluista, toiminnassa syntyneistä, käsitellyistä/hyödynnetyistä, muualle käsiteltäväksi/hyödynnettäväksi toimitetuista ja varastoiduista jätteistä (määrä, laatu, alkuperä ja käsittelytapa) sekä yhteenveto kemikaalien, veden ja energian käytöstä. Ohijuoksutukset ja arvio niiden määrästä ja aiheutuneesta päästöstä on raportoitava. Vaikutustarkkailun tulokset on toimitettava sähköisesti puolivuosittain elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle vedenlaaturekisteriin siirtämistä varten. Tuloksiin on liitettävä lyhyt yhteenveto tuloksista. Vaikutustarkkailun raportti on toimitettava elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle ja Porvoon kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle vuosittain huhtikuun loppuun mennessä. RATKAISUN PERUSTELUT Luvan myöntämisen edellytykset Etelä-Suomen aluehallintovirasto katsoo, että Osuuskauppa Varuboden- Osla Handelslag:n jätevedenpuhdistamon toiminnasta asetetut lupamääräykset huomioon ottaen ei aiheudu yksinään tai yhdessä muiden toimintojen kanssa terveyshaittaa tai merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista tai erityisten luonnonolosuhteiden huonontumista, vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella eikä eräistä naapuruussuhteista annetussa laissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta naapureille. Määräyksiä annettaessa on otettu huomioon toiminnan aiheuttaman pilaantumisen todennäköisyys ja onnettomuusriski sekä alueen kaavamääräykset. Toiminta täyttää parhaan käyttökelpoisen tekniikan vaatimukset kyseisen kokoluokan puhdistamossa.

22 22 (26) Lupamääräysten mukaisesta toiminnasta ei aiheudu sellaista ennalta arvioitavissa olevaa vesistön pilaantumiseen liittyvää vahinkoa, josta tässä päätöksessä olisi määrättävä korvauksia. Lupamääräysten perustelut Aluehallintovirasto on ratkaisussaan ottanut huomioon ympäristönsuojelulain ja jätelain tavoitteet ja yleiset periaatteet sekä näiden lakien nojalla annettujen asetusten vaatimukset. Annetut lupamääräykset ovat tarpeen, jotta toiminta täyttää edellä mainittujen säädösten vaatimukset. Lupamääräyksiä annettaessa on otettu huomioon toiminnan luonne, sen alueen ominaisuudet, johon toiminnan vaikutukset kohdistuvat, toiminnan vaikutus ympäristöön kokonaisuutena, pilaantumisen ehkäisemiseksi tarkoitettujen toimien merkitys ympäristön kannalta sekä tekniset ja taloudelliset mahdollisuudet toteuttaa nämä toimet. Toiminta täyttää parhaan käyttökelpoisen tekniikan vaatimukset kyseisen kokoluokan puhdistamolle. Lupamääräysten mukaisesta toiminnasta ei aiheudu sellaista ennalta arvioitavissa olevaa vesistön pilaantumiseen liittyvää vahinkoa, josta tässä päätöksessä olisi määrättävä korvauksia. Lupamääräyskohtaiset perustelut Määräys 1. Luvassa on annettava määräykset viemäriputkesta ja sen kunnossapidosta. Merkintävelvoitteella varmistetaan, että alueella liikkuvat saavat tiedon ojan käytöstä jäteveden johtamiseen. Määräykset Jäteveden puhdistamiselle asetetut vaatimukset ovat tämän kokoluokan puhdistamoissa yleisesti käytettyjä ja hyväksyttyjä sekä vastaavat nykyisiä käsittelyvaatimuksia ja täyttävät valtioneuvoston asetuksen yhdyskuntajätevesistä 888/2006 puhdistustehovaatimukset, jotka lasketaan vuosikeskiarvoina, koska puhdistamon asukasvastineluku on pienempi kuin Puhdistamon typpipäästöillä ei muu kuormitus huomioon ottaen ole vaikutusta mereen purkukohdassa, minkä vuoksi typpeä koskeva puhdistuksen raja-arvo ei ole tarpeen. Määräys 4. Päästöjä ilmaan ja melua koskeva lupamääräys on tarpeen eräistä naapuruussuhteista annetun lain 17 :ssä tarkoitetun, naapureille aiheutuvan kohtuuttoman rasituksen välttämiseksi. Melutason raja-arvot lupamääräyksessä ovat melutason ohjearvoista annetun valtioneuvoston päätöksen 993/1992 mukaiset.

Sikalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Marttila. Ympäristönsuojelulain 101

Sikalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Marttila. Ympäristönsuojelulain 101 Etelä-Suomi Päätös Nro 163/2012/1 Dnro ESAVI/125/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 11.10.2012 ASIA Sikalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Marttila.

Lisätiedot

Päätös. Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011

Päätös. Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011 Päätös Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.12.2011 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 115 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Etelä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012

Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012 ASIA HAKIJA Vesijohto- ja viemäriverkoston rakentamista Pohjois-Kustavin saariston merialueelle koskevan Länsi-Suomen

Lisätiedot

Naarkosken jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettaminen, Pukkila

Naarkosken jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettaminen, Pukkila Etelä-Suomi Päätös Nro 6/2014/2 Dnro ESAVI/153/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2014 ASIA Naarkosken jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettaminen, Pukkila LUVAN HAKIJA Pukkilan kunta Hallitustie

Lisätiedot

Saarijärven kaupungin Pylkönmäen jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, Saarijärvi

Saarijärven kaupungin Pylkönmäen jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, Saarijärvi YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 161/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/526/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 29.10.2012 ASIA HAKIJA Saarijärven kaupungin Pylkönmäen jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan

Lisätiedot

ENON JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018

ENON JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018 ENON JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 1 JOENSUUN VESI Enon jätevedenpuhdistamo VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 1. YLEISTÄ Enon taajaman jätevedenpuhdistamo on tyypiltään biologis-kemiallinen

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Kalojen kasvattaminen verkkoaltaissa Pujon saaren koillispuolella yhteisellä vesialueella RN:o 876:1 Kettelin kylässä, Uusikaupunki

Kalojen kasvattaminen verkkoaltaissa Pujon saaren koillispuolella yhteisellä vesialueella RN:o 876:1 Kettelin kylässä, Uusikaupunki Etelä-Suomi Päätös Nro 41/2013/2 Dnro ESAVI/51/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 1.3.2013 ASIA Kalojen kasvattaminen verkkoaltaissa Pujon saaren koillispuolella yhteisellä vesialueella RN:o 876:1 Kettelin

Lisätiedot

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA 1 (5) Lohjan kaupungin ympäristölautakunta ASIA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/PAPERINKERÄYS OY Paperinkeräys Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa keräyspaperin ja pahvin lajittelua ja varastointia Porin

Lisätiedot

Riihikosken jätevedenpuhdistamo

Riihikosken jätevedenpuhdistamo PÖYTYÄN KUNTA Riihikosken jätevedenpuhdistamo Sulkemissuunnitelma FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 29.4.2016 P29958 Sulkemissuunnitelma Tomi Kallio 29.4.2016 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 1 2 PUHDISTAMON

Lisätiedot

Päätös. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus PL 36 00521 Helsinki

Päätös. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus PL 36 00521 Helsinki Päätös Etelä-Suomi Nro 27/2012/1 Dnro ESAVI/321/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.2.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Altia Oyj:n Rajamäen tehtaiden vanhan

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012

PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012 Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012 ASIA HAKIJAT Laiturin rakentaminen kiinteistön Pohjoiskorvanniemi 140 407 3 153 edustalle Porovedellä, Iisalmi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 16. Ympäristölautakunta 13.02.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 16. Ympäristölautakunta 13.02.2014 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 13.02.2014 Sivu 1 / 1 460/11.01.00/2014 16 Etelä-Suomen aluehallintoviraston lausuntopyyntö koskien Rinnekoti-säätiön hakemusta Rinnekodin jätevedenpuhdistamon ja jätevesilietteen kompostointialueen

Lisätiedot

Taulukko 2. Sammalniemen leiri- ja kurssikeskuksen maasuodattamon valvontanäytteiden tulokset vuosilta 2006-2011

Taulukko 2. Sammalniemen leiri- ja kurssikeskuksen maasuodattamon valvontanäytteiden tulokset vuosilta 2006-2011 PÄÄTÖS Nro 139/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/70/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 2.10.2012 ASIA HAKIJA Sammalniemen Leiri- ja kurssikeskuksen jätevesien käsittelyjärjestelmä ja jätevesien

Lisätiedot

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, liikenne ja infrastruktuuri

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, liikenne ja infrastruktuuri Etelä-Suomi Päätös Nro 1/2011/4 Dnro ESAVI/494/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 17.1.2011 ASIA HAKIJA Länsi-Suomen ympäristölupaviraston 13.12.2006 antamassa päätöksessä nro 173/2006/3 rakentamistöiden

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Autopurkamon ympäristöluvan (PSA-2003-Y-26-111) peruuttaminen, Kiuruvesi. Hakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa 9.12.2011.

Autopurkamon ympäristöluvan (PSA-2003-Y-26-111) peruuttaminen, Kiuruvesi. Hakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa 9.12.2011. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 46/2012/1 Dnro ISAVI/106/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2012 ASIA HAKIJA Autopurkamon ympäristöluvan (PSA-2003-Y-26-111) peruuttaminen, Kiuruvesi. Pohjois-Savon elinkeino-,

Lisätiedot

Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012

Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012 ASIA Purku & Piikkaus Oy:n purkujätteen käsittelytoimintaa koskevan ympäristöluvan

Lisätiedot

Vesijohdon rakentaminen Tervajoen alitse ja valmisteluluvan saaminen ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista, Janakkala

Vesijohdon rakentaminen Tervajoen alitse ja valmisteluluvan saaminen ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista, Janakkala Etelä-Suomi PÄÄTÖS Nro 116/2012/2 Dnro ESAVI/25/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 28.5.2012 ASIA Vesijohdon rakentaminen Tervajoen alitse ja valmisteluluvan saaminen ennen päätöksen lainvoimaiseksi

Lisätiedot

Itä-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 3/07/1 vedenottoputken rakentamiselle asetetun määräajan pidentäminen, Hollola

Itä-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 3/07/1 vedenottoputken rakentamiselle asetetun määräajan pidentäminen, Hollola Etelä-Suomi Päätös Nro 118/2010/4 Dnro ESAVI/204/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 2.7.2010 ASIA HAKIJAT Itä-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 3/07/1 vedenottoputken rakentamiselle asetetun

Lisätiedot

Kanalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Somero.

Kanalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Somero. Etelä-Suomi Päätös Nro 95/2012/1 Dnro ESAVI/33/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.6.2012 ASIA Kanalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Somero.

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 93/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014

PÄÄTÖS. Nro 93/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014 PÄÄTÖS Nro 93/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014 ASIA HAKIJA Veljekset Brandt Nahkatehdas Oy:n ympäristöluvan raukeaminen, Kokkola Etelä-Pohjanmaan

Lisätiedot

Lämmönkeräysputkiston sijoittaminen Iso-Kukkanen-järveen ja töiden aloittaminen ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista, Nastola

Lämmönkeräysputkiston sijoittaminen Iso-Kukkanen-järveen ja töiden aloittaminen ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista, Nastola Etelä-Suomi Päätös Nro 83/2010/4 Dnro ESAVI/213/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.6.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Lämmönkeräysputkiston sijoittaminen Iso-Kukkanen-järveen ja töiden aloittaminen ennen päätöksen

Lisätiedot

Itä-Uudenmaan m Jätehuolto Oy:n Domargårdin jätteenkäsittelyalueen ympäristölupapäätöksessä i. tarkistamisajan pidentäminen, Porvoo.

Itä-Uudenmaan m Jätehuolto Oy:n Domargårdin jätteenkäsittelyalueen ympäristölupapäätöksessä i. tarkistamisajan pidentäminen, Porvoo. ASIA Etelä-Suomi t e l ä - S u o Päätös Nro 107/2014/1 Dnro ESAVI/124/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 2.6.2014 Itä-Uudenmaan m Jätehuolto Oy:n Domargårdin jätteenkäsittelyalueen ympäristölupapäätöksessä

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen

Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen Yhdyskuntajätevedenpuhdistamoiden neuvottelupäivät, Kuopio 3.-4.2019 28.3.2019 YSL 29 Luvanvaraisen toiminnan olennainen muuttaminen "Ympäristöluvanvaraisen

Lisätiedot

Päätös Nro 106/2011/4 Dnro ESAVI/49/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2011

Päätös Nro 106/2011/4 Dnro ESAVI/49/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2011 Etelä-Suomi Päätös Nro 106/2011/4 Dnro ESAVI/49/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2011 ASIA Aluehallintoviraston 10.11.2010 antaman vesialueen ruoppausta ym. vesialueelle rakentamista koskevan

Lisätiedot

Vesialueen täytön pysyttäminen Pappilansaaren kaupunginosassa tonttien 1, 2 ja 3 edustalla, Hamina

Vesialueen täytön pysyttäminen Pappilansaaren kaupunginosassa tonttien 1, 2 ja 3 edustalla, Hamina Etelä-Suomi Päätös Nro 125/2011/4 Dnro ESAVI/334/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 4.7.2011 ASIA HAKIJAT HAKEMUS Vesialueen täytön pysyttäminen Pappilansaaren kaupunginosassa tonttien 1, 2 ja 3 edustalla,

Lisätiedot

Päätös. Nro 23/2010/2 Dnro ESAVI/323/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös. Nro 23/2010/2 Dnro ESAVI/323/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 23/2010/2 Dnro ESAVI/323/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2010 ASIA Sunilan ja Mussalon jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvassa jätevesien lopettamiselle Sunilan puhdistamolta

Lisätiedot

Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen Lemminkäinen Infra Oy:n Bastukärrin louheen murskaamon toiminnan muuttamista koskevan lupahakemuksen

Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen Lemminkäinen Infra Oy:n Bastukärrin louheen murskaamon toiminnan muuttamista koskevan lupahakemuksen Etelä-Suomi Päätös Nro 44/2010/1 Dnro ESAVI/613/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 5.11.2010 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen Lemminkäinen Infra Oy:n Bastukärrin louheen murskaamon toiminnan

Lisätiedot

Jo rakennetun laiturin pysyttäminen yhteisellä alueella RN:o 876:5 kiinteistön Fredriksdal RN:o 3:138 edustalla Kallbäckin kylässä, Sipoo

Jo rakennetun laiturin pysyttäminen yhteisellä alueella RN:o 876:5 kiinteistön Fredriksdal RN:o 3:138 edustalla Kallbäckin kylässä, Sipoo Etelä-Suomi PÄÄTÖS Nro 12/2013/2 Dnro ESAVI/56/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 6.2.2013 ASIA Jo rakennetun laiturin pysyttäminen yhteisellä alueella RN:o 876:5 kiinteistön Fredriksdal RN:o 3:138

Lisätiedot

TUUPOVAARAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018

TUUPOVAARAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018 TUUPOVAARAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 JOENSUUN VESI Tuupovaaran jätevedenpuhdistamo 1 VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 1. YLEISTÄ Tuupovaaran taajaman jätevedet puhdistetaan

Lisätiedot

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila.

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila. Etelä-Suomi Päätös Nro 60/2011/1 Dnro ESAVI/119/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.7.2011 ASIA Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö 103 402-45-1)

Lisätiedot

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Lassila & Tikanoja Oyj:n Savion jätehuoltoalueen

Lisätiedot

... YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa Asiassa. Annettu julkipanon jälkeen 22.11.2007. Diaarinumero ASIA

... YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa Asiassa. Annettu julkipanon jälkeen 22.11.2007. Diaarinumero ASIA L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S... V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Ympäristölupayksikkö PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA Puh.

Lisätiedot

Nro 123/2011/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/524/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 30.8.2012

Nro 123/2011/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/524/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 30.8.2012 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 123/2011/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/524/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 30.8.2012 ASIA Pälkäneen kunnan vesihuoltolaitoksen Sappeen jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan

Lisätiedot

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto tammikuu 2016

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto tammikuu 2016 Orimattilan kaupunki / vesilaitos Tokkolantie 3 16300 ORIMATTILA Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto tammikuu 2016 Vääräkosken jätevedenpuhdistamon tarkkailunäytteet

Lisätiedot

Nro 141/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/521/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 2.10.2012

Nro 141/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/521/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 2.10.2012 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 141/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/521/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 2.10.2012 ASIA Paappasenniemen vesiosuuskunnan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten

Lisätiedot

Päätös Nro 65/2010/2 Dnro ESAVI/495/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen 20.10.2010

Päätös Nro 65/2010/2 Dnro ESAVI/495/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen 20.10.2010 Etelä-Suomi Päätös Nro 65/2010/2 Dnro ESAVI/495/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 20.10.2010 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Kuusakoski Oy:n Heinolan tehtaan

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki.

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki. Päätös Etelä-Suomi Nro 169/2013/1 Dnro ESAVI/170/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki. LAITOS Auto-pläkkärit

Lisätiedot

YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40

YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40 "s» Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40 Päätös jätehuoltorekisteriin hyväksymisestä LAPE LY/217/07.00/2013 Lappi 19.2.2014 ASIA Päätös jätelain 94 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 586 05.09.2006 3 Ymp 10193-2006 (235) Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy Ympkaalk 586 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto 25.8.2006/Fredrik

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/REPOSAARI FISH OY Reposaari Fish Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevan silakankäsittelylaitoksen toimintaa Porin Reposaaren kalasatamassa.

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 7 a)

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 7 a) Etelä-Suomi Päätös Nro 126/2011/1 Dnro ESAVI/199/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 28.10.2011 ASIA HAKIJA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Hyypiämäen kalkkikivikaivoksen ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

Päätös. Nro 26/2010/1 Dnro ESAVI/471/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen 5.7.2010

Päätös. Nro 26/2010/1 Dnro ESAVI/471/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen 5.7.2010 Etelä-Suomi Päätös Nro 26/2010/1 Dnro ESAVI/471/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 5.7.2010 ASIA Päätös Henkel Makroflex Oy:n Hausjärvellä sijaitsevan saumaeriste- ja eristelevytehtaan toimintaa koskevan

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 115 Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin 13a kohta

Ympäristönsuojelulain 115 Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin 13a kohta Etelä-Suomi Päätös Nro 42/2011/2 Dnro ESAVI/126/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.5.2011 ASIA Jokioisten kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä nro 18/2010/2 puhdistamon tehostamista

Lisätiedot

Rannan ruoppaus ja massojen läjitys Långholmenin edustalla, Kemiönsaari

Rannan ruoppaus ja massojen läjitys Långholmenin edustalla, Kemiönsaari PÄÄTÖS Etelä-Suomi Nro 195/2014/2 Dnro ESAVI/86/04.09/2014 Annettu julkipanon jälkeen 5.11.2014 ASIA Rannan ruoppaus ja massojen läjitys Långholmenin edustalla, Kemiönsaari HAKIJA Martti Salerma HAKEMUKSEN

Lisätiedot

SOPIMUS TEOLLISUUSJÄTEVESIEN JOHTAMISESTA NAANTALIN KAU- PUNGIN VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKOSTOON.

SOPIMUS TEOLLISUUSJÄTEVESIEN JOHTAMISESTA NAANTALIN KAU- PUNGIN VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKOSTOON. NAANTALIN KAUPUNKI Vesihuoltolaitos Käsityöläiskatu 2 21100 NAANTALI TEOLLISUUSJÄTEVESISOPIMUS xx.xx.xxxx SOPIMUS TEOLLISUUSJÄTEVESIEN JOHTAMISESTA NAANTALIN KAU- PUNGIN VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKOSTOON.

Lisätiedot

SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET

SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET 1 LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Tavoite Ympäristönsuojelumääräysten tavoitteena on paikalliset olosuhteet huomioon

Lisätiedot

Päätös Nro 8/2010/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/50/04.09/2010

Päätös Nro 8/2010/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/50/04.09/2010 Päätös Nro 8/2010/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/50/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 15.6.2010 ASIA Paineviemärin ja vesijohdon rakentaminen Kyrönjoen ali sekä töiden aloittaminen ennen lupapäätöksen

Lisätiedot

Veden johtaminen merestä M-real Oyj:n kemihierretehtaalle, Kaskinen

Veden johtaminen merestä M-real Oyj:n kemihierretehtaalle, Kaskinen Etelä-Suomi Päätös Nrot 66/2010/1 Dnro ESAVI/297/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.12.2010 ASIA Veden johtaminen merestä M-real Oyj:n kemihierretehtaalle, Kaskinen LUVAN HAKIJA M-real Oyj PL 20

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki. Etelä-Suomi Päätös Nro 110/2013/1 Dnro ESAVI/24/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren

Lisätiedot

Suonsaaren Auto-osat autopurkamon lopettaminen ja ympäristöluvan raukeaminen,

Suonsaaren Auto-osat autopurkamon lopettaminen ja ympäristöluvan raukeaminen, PÄÄTÖS Nro 93/2013/1 Dnro ISAVI/69/04.08/2013 Itä-Suomi Annettu julkipanon jälkeen 24.10.2013 ASIA Suonsaaren Auto-osat autopurkamon lopettaminen ja ympäristöluvan raukeaminen, Mikkeli HAKIJA Etelä-Savon

Lisätiedot

Paineviemärin ja vesijohdon rakentaminen Mustionjoen alitse sekä valmistelulupa,

Paineviemärin ja vesijohdon rakentaminen Mustionjoen alitse sekä valmistelulupa, Etelä-Suomi PÄÄTÖS Nro 253/2013/2 Dnro ESAVI/125/04.09/2013 Annettu julkipanon jälkeen 18.11.2013 ASIA Paineviemärin ja vesijohdon rakentaminen Mustionjoen alitse sekä valmistelulupa, Raasepori HAKIJA

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti ja 2 momentin kohta 4 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f

Päätös. Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti ja 2 momentin kohta 4 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f Päätös Etelä-Suomi Nro 55/2013/1 Dnro ESAVI/78/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 14.3.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus ongelmajätteiden vastaanottokeskuksen toimintaa koskevan ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

Vestia Oy esittää, että vakuuden määrä olisi 312 000 euroa.

Vestia Oy esittää, että vakuuden määrä olisi 312 000 euroa. PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 28.8.2008 Dnro PPO 2005 Y 294 111 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee kaatopaikkatoimintaa. Vestia Oy PL 66, 84101

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 23.8.2004 Kokouspvm 19.8.2004 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 90/07/1 Dnro Psy-2007-y-72 Annettu julkipanon jälkeen 29.8.2007 ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 90/07/1 Dnro Psy-2007-y-72 Annettu julkipanon jälkeen 29.8.2007 ASIA LUVAN HAKIJA 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 90/07/1 Dnro Psy-2007-y-72 Annettu julkipanon jälkeen 29.8.2007 ASIA LUVAN HAKIJA Siirtoviemärin ja yhdysvesijohdon rakentaminen Levijärven alitse, Kittilä Levin Vesihuolto Oy PL 35 99131

Lisätiedot

Päätös Nro 37/2012/1 Dnro ESAVI/528/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen 29.2.2012

Päätös Nro 37/2012/1 Dnro ESAVI/528/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen 29.2.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 37/2012/1 Dnro ESAVI/528/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 29.2.2012 ASIA Ympäristölupahakemus, joka koskee Länsi-Suomen Prosessivesi Oy:n jätteenkäsittelytoimintaa. Kysymyksessä

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola.

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola. Päätös Etelä-Suomi Nro 23/2013/1 Dnro ESAVI/41/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 5.2.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola. LAITOS Heinolan Autopurkaamo

Lisätiedot

ENON TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON

ENON TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON ENON TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1 JOENSUUN VESI Enon taajaman jätevedenpuhdistamo VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1. YLEISTÄ Enon taajaman jätevedenpuhdistamo

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 48/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 261

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 48/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 261 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 48/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 261 Annettu julkipanon jälkeen 4.12.2007 ASIA Kannuksen kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 23/2007/2 Dnro LSY 2007 Y 75

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 23/2007/2 Dnro LSY 2007 Y 75 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 23/2007/2 Dnro LSY 2007 Y 75 Annettu julkipanon jälkeen 30.5.2007 ASIA Helsingin Sataman ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupahakemus, joka

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 9/2014/2 Dnro ESAVI/143/04.09/2013. Annettu julkipanon jälkeen 23.1.2014

PÄÄTÖS Nro 9/2014/2 Dnro ESAVI/143/04.09/2013. Annettu julkipanon jälkeen 23.1.2014 Etelä-Suomi PÄÄTÖS Nro 9/2014/2 Dnro ESAVI/143/04.09/2013 Annettu julkipanon jälkeen 23.1.2014 ASIA Pimijärven itäosan ruoppaamista koskevassa Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 84/2009/2

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 2/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/190/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.1.2013

PÄÄTÖS. Nro 2/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/190/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.1.2013 PÄÄTÖS Nro 2/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/190/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.1.2013 ASIA Boliden Kokkola Oy:n sinkkitehtaan ympäristöluvan (LSY-2003-Y-410) lupamääräyksen 33 mukaiselle

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007 ASIA HAKIJA Paineviemärin rakentaminen Raumanjuovan, Hevosluodonjuovan ja Luotsinmäenjuovan

Lisätiedot

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1.

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1. Oulunkaaren ympäristölautakunta 11 20.03.2015 Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupunki, Livon kylä, Tervatöyräs, Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1, Metsähallitus, MT, Pohjanmaa-Kainuu OULYMP 11 ASIA

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b 1(6) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 35 YLO LOS-2003-Y-1335-111 Annettu julkipanon jälkeen 4.4.2008 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Wipro Infrastructure Engineering Oy:n ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta muutoshakemuksesta,

Lisätiedot

Myllykoski Paper Oy:n hakemus Sulennon kaatopaikan ympäristöluvan muuttamiseksi lentotuhkan liukoisen bariumin raja-arvon osalta, Kouvola.

Myllykoski Paper Oy:n hakemus Sulennon kaatopaikan ympäristöluvan muuttamiseksi lentotuhkan liukoisen bariumin raja-arvon osalta, Kouvola. Etelä-Suomi Päätös Nro 218/2012/1 Dnro ESAVI/109/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 14.12.2012 ASIA Myllykoski Paper Oy:n hakemus Sulennon kaatopaikan ympäristöluvan muuttamiseksi lentotuhkan liukoisen

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen 27.3.2009

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen 27.3.2009 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 18/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen 27.3.2009 ASIA HAKIJA Maalämpöputkiston asentaminen meren pohjaan Pitkäsalmeen Turun Kaistarniemen

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa. Etelä-Suomi Päätös Nro 206/2012/1 Dnro ESAVI/173/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 7.12.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista,

Lisätiedot

Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 90 :n mukaisesta suunnitelmasta, joka koskee höyryvoimalaitoksen toiminnan lopettamisen jälkeisiä toimia,

Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 90 :n mukaisesta suunnitelmasta, joka koskee höyryvoimalaitoksen toiminnan lopettamisen jälkeisiä toimia, Etelä-Suomi Päätös Nro 9/2011/1 Dnro ESAVI/647/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 4.2.2011 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 90 :n mukaisesta suunnitelmasta, joka koskee höyryvoimalaitoksen

Lisätiedot

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Alavieskan kylä, määräala tilasta Takamehtä RN:o 37:5

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Alavieskan kylä, määräala tilasta Takamehtä RN:o 37:5 Tekninen lautakunta 4 28.01.2015 Ympäristöluvan myöntäminen Maatalousyhtymä Myntille Teknltk 4 ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista. Hakija

Lisätiedot

KERTARAPORTTI 25.8.2015

KERTARAPORTTI 25.8.2015 s. 1 (2) UUDENKAUPUNGIN HÄPÖNNIEMEN JÄTEVEDENPUHDISTAMO Tutkimus: 8/2015, 11.8.2015 (uki8). Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tarkistanut 21.11.2012 päätöksellä nro 186/2012/1 (Dnro ESAVI/15/04.08/2010)

Lisätiedot

Vesi- ja viemärijohtojen rakentaminen Valkerpyyjärven pohjaan, Nummi- Pusula

Vesi- ja viemärijohtojen rakentaminen Valkerpyyjärven pohjaan, Nummi- Pusula Etelä-Suomi Päätös Nro 43/2012/2 Dnro ESAVI/596/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.3.2012 ASIA Vesi- ja viemärijohtojen rakentaminen Valkerpyyjärven pohjaan, Nummi- Pusula HAKIJA Tavolan vesiosuuskunta

Lisätiedot

Vesijohdon sijoittaminen mereen Inkoon kunnan vesijohtoverkostosta Svartbäckin kylästä Bågaskärin saarelle, Inkoo

Vesijohdon sijoittaminen mereen Inkoon kunnan vesijohtoverkostosta Svartbäckin kylästä Bågaskärin saarelle, Inkoo Etelä-Suomi Päätös Nro 55/2012/2 Dnro ESAVI/516/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 13.3.2012 ASIA HAKIJAT HAKEMUS Suunnitelma Vesijohdon sijoittaminen mereen Inkoon kunnan vesijohtoverkostosta Svartbäckin

Lisätiedot

YMPA 13.05.2008, 130, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOKSOINTI OY. LUVAN HAKIJA Eloksointi Oy Vanha Raumantie 292 28600 Pori

YMPA 13.05.2008, 130, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOKSOINTI OY. LUVAN HAKIJA Eloksointi Oy Vanha Raumantie 292 28600 Pori YMPA 13.05.2008, 130, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOKSOINTI OY (RJ) ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka koskee Eloksointi Oy:n toimintaa. Kyseessä on olemassa oleva

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 7/2011/2 Dnro ISAVI/177/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 21.1.2011

PÄÄTÖS Nro 7/2011/2 Dnro ISAVI/177/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 21.1.2011 Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 7/2011/2 Dnro ISAVI/177/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 21.1.2011 HAKIJA Säviän vesiosuuskunta ASIA Vesi- ja viemärijohtojen rakentaminen Nilakan Kärväslahteen

Lisätiedot

Lohjan kaupungin Peltoniemen jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemus,

Lohjan kaupungin Peltoniemen jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemus, Etelä-Suomi PÄÄTÖS Nro 68/2013/2 Dnro ESAVI/444/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 22.3.2013 ASIA HAKIJA Lohjan kaupungin Peltoniemen jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemus, Lohja. Lohjan kaupunki

Lisätiedot

PUHDISTUSTULOKSIA RAITA PA2 PUHDISTAMOSTA LOKA-PUTS HANKKEEN SEURANNASSA 2008-2011

PUHDISTUSTULOKSIA RAITA PA2 PUHDISTAMOSTA LOKA-PUTS HANKKEEN SEURANNASSA 2008-2011 PUHDISTUSTULOKSIA RAITA PA2 PUHDISTAMOSTA LOKA-PUTS HANKKEEN SEURANNASSA 2008-2011 Raita PA 2.0-panospuhdistamo Seurannassa oli yksi Raita PA 2.0-panospuhdistamo, josta otettiin kahdeksan lähtevän jäteveden

Lisätiedot

Ammattimaista jätteenkäsittelyä koskevan ympäristöluvan tarkistaminen, Juankoski.

Ammattimaista jätteenkäsittelyä koskevan ympäristöluvan tarkistaminen, Juankoski. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 60/2012/1 Dnro ISAVI/114/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 21.8.2012 ASIA HAKIJA Ammattimaista jätteenkäsittelyä koskevan ympäristöluvan tarkistaminen, Juankoski. Eka-Palvelut

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 46/10/1 Dnro PSAVI/163/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.6.2010

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 46/10/1 Dnro PSAVI/163/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.6.2010 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 46/10/1 Dnro PSAVI/163/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.6.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Toppilan sataman toiminnan lopettamista koskevan määräajan jatkaminen, Oulu Oulun kaupunki / Oulun

Lisätiedot

HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON

HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1 JOENSUUN VESI Hammaslahden jätevedenpuhdistamo VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1. YLEISTÄ Hammaslahden jätevedenpuhdistamo

Lisätiedot

1/YMPLA 28.5.2014. Ympäristölautakunta M2/2014 Ympla 28.5.2014 65 Loimijoentie 74 32440 ALASTARO. Maa- ja pohjarakennus Eino Pietilä.

1/YMPLA 28.5.2014. Ympäristölautakunta M2/2014 Ympla 28.5.2014 65 Loimijoentie 74 32440 ALASTARO. Maa- ja pohjarakennus Eino Pietilä. 1/YMPLA 28.5.2014 LOIMAAN KAUPUNKI MAA-AINESLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta M2/2014 Ympla 28.5.2014 65 Loimijoentie 74 32440 ALASTARO HAKIJA: Maa- ja pohjarakennus Eino Pietilä 32610 Vampula OTTOALUE: MAANOMISTUS:

Lisätiedot

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa Etelä-Suomi Päätös Nro 165/2013/1 Dnro ESAVI/98/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 5.9.2013 ASIA Southwest Trade Oy:n jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee Hämeenlinnan kaupungissa sijaitsevan

Lisätiedot

Puheenjohtaja Erik Sjöberg Utö

Puheenjohtaja Erik Sjöberg Utö Etelä-Suomi Päätös Nro 5/2012/1 Dnro ESAVI/197/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.1.2012 ASIA Utö Vattenandelslag nimisen vesiosuuskunnan ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus,

Lisätiedot

Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen

Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen PÄÄTÖS Nrot 1) 9/2013/1 2) 10/2013/1 Etelä-Suomi Dnrot 1) ESAVI/501/04.08/2010 2) ESAVI/275/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.1.2013 ASIA HAKIJA Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 134/12/1 Dnro PSAVI/68/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.12.2012

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 134/12/1 Dnro PSAVI/68/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.12.2012 1 PÄÄTÖS Nro 134/12/1 Dnro PSAVI/68/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.12.2012 ASIA HAKIJA Lassila & Tikanoja Oyj, jätteiden käsittelykeskuksen ympäristölupa, KHO:n palauttama asia, Haukipudas, Punaisenladonkangas

Lisätiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdat 13 c ja f

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdat 13 c ja f Etelä-Suomi Päätös Nro 220/2013/1 Dnro ESAVI/473/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 6.11.2013 ASIA Ympäristölupahakemus, joka koskee Hevosopisto Oy:n kuivikelantaa käyttävää lämpökeskusta, Ypäjä LAITOS

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.5.2002 Kokouspvm 16.5.2002 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi on toimitettu Äänekosken kaupungin ympäristölautakunnalle 23.11.2009, jolloin se on tullut vireille.

Hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi on toimitettu Äänekosken kaupungin ympäristölautakunnalle 23.11.2009, jolloin se on tullut vireille. Ymp.ltk 16.3.2010 Liite nro 1 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölautakunta Ympäristölupamääräysten PL 6 tarkistamisesta 44201 Suolahti Annettu julkipanon jälkeen Puh. 020 632 3318 Pvm 23.3.2010 Dnro

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(20) 104 YLO LOS-2004-Y-1088-121. Annettu julkipanon jälkeen 13.12.2005

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(20) 104 YLO LOS-2004-Y-1088-121. Annettu julkipanon jälkeen 13.12.2005 1(20) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 104 YLO LOS-2004-Y-1088-121 Annettu julkipanon jälkeen 13.12.2005 ASIA Päätös Lomaliitto ry:n ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Kustavin

Lisätiedot

Kustavin kunnan Kärtyn jätevedenpuhdistamo, ympäristölupamenettely ja toiminnan lopettamisen johdosta annettavat määräykset, Kustavi

Kustavin kunnan Kärtyn jätevedenpuhdistamo, ympäristölupamenettely ja toiminnan lopettamisen johdosta annettavat määräykset, Kustavi Etelä-Suomi Päätös Nro 18/2012/1 Dnro ESAVI/198/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.1.2012 ASIA LUVAN HAKIJA Kustavin kunnan Kärtyn jätevedenpuhdistamo, ympäristölupamenettely ja toiminnan lopettamisen

Lisätiedot

No 372/17 LAPPEENRANNAN NUIJAMAAN JÄTEVEDENPUHDISTA- MON VELVOITETARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO Lappeenrannassa 24. päivänä helmikuuta 2017

No 372/17 LAPPEENRANNAN NUIJAMAAN JÄTEVEDENPUHDISTA- MON VELVOITETARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO Lappeenrannassa 24. päivänä helmikuuta 2017 No 372/17 LAPPEENRANNAN NUIJAMAAN JÄTEVEDENPUHDISTA- MON VELVOITETARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO 2016 Lappeenrannassa 24. päivänä helmikuuta 2017 Johanna Kaarlampi tutkija SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 3 2 KUORMITUSTARKKAILU

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 40/2014/2 Dnro ESAVI/5/04.09/2014. Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Nro 40/2014/2 Dnro ESAVI/5/04.09/2014. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi PÄÄTÖS Nro 40/2014/2 Dnro ESAVI/5/04.09/2014 Annettu julkipanon jälkeen 25.3.2014 ASIA Vesialueen rakentamista Karistoon Kymijärven rantaan koskevassa Itä- Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä

Lisätiedot

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

Päätös Nro 233/2011/4 Dnro ESAVI/170/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös Nro 233/2011/4 Dnro ESAVI/170/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 233/2011/4 Dnro ESAVI/170/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 4.11.2011 ASIA HAKIJA Kyynärjärven kunnostus- ja ruoppaustöitä koskevien Länsi-Suomen ympäristölupaviraston lupapäätöksen

Lisätiedot