Kunnan vastaukset. Tiivistetysti runkoa niihin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kunnan vastaukset. Tiivistetysti runkoa niihin"

Transkriptio

1 Kunnan vastaukset Tiivistetysti runkoa niihin

2 1. Miten arvioitte tarvetta uudistaa kunta- ja palvelurakennetta ja mitkä ovat kuntien näkökulmasta tärkeimmät syyt uudistuksen toteuttamiseen? Väestökehityksen ja väestörakenteen tarkastelu on olennainen näkökohta kunta- ja palvelurakennetta tarkasteltaessa. lasten määrän ja riittävän syntyvyyden merkitys opetustoimen laadukkaan järjestämisen kriteerinä samoin Talouden tarkastelu kuntien välillä jo hankalampaa. Hankasalmella korkea veroprosentti ja valtionosuuksien merkitys on suuri tulorahoituspohjassamme. huoltosuhteemme ja ikääntyneiden määrä kunnassamme on nyt suhteellisen korkea. tulevaisuudessa huoltosuhteemme ja ikääntyneiden määrää tarkasteltaessa kuulumme kuitenkin 3 kvintiilin kuntiin ja väkimäärämme ennakoidaan kasvavan. Mediaani-ikäinen kuntalainenkin on kunnassamme 49-vuotias > emme voi ajaa palveluverkostoamme alas, jotta tämä voi toteutua Palveluiden järjestämisen suhteen selkeiden kuntaliitosten ohella tulisi edelleen olla mahdollista luoda kuntien välistä yhteistyötä, vaikkapa vastuukuntamallin kautta lähidemokratia voi toteutua ja silti järjestämisvastuu olla vastuukunnalla aidosti Yhdyskuntarakenne: maankäytön, asumisen ja liikenteen yhteensovittamiseksi voidaan tehdä kaupunkiseutujen tasoisia suunnitelmia ilman kuntaliitoksiakin. Elinkeinopolitiikan suhteen alueellisesti kovin erilaista kehitystä yritysten sijoittumisen tai kasvun suhteen tuskin tapahtuu, toteutetaan kuntaliitoksia tai ei.

3 Miten arvioitte kuntanne osalta työryhmän kuntarakennetarkastelussa käyttämiä tarkastelunäkökulmia ja kriteereitä? Väestökehityksen ja väestörakenteen osalta? Hankasalmen väestökehitys näyttää suotuisalta - tosin ennuste väestökasvusta vaatii toteutuakseen peruspalvelujen säilymistä hyvinä kunnassamme. Väestörakenteen osalta syntyvyys on ollut kunnassamme hyvällä tasolla, kuten työryhmän käyttämät tilastotiedot osoittavatkin. Lisäksi muuttoliike on kasvattanut Hankasalmella lapsien ja nuorten määrää viime vuosina. Tällä hetkellä joudummekin investoimaan hieman ja hallitusti lisäpäiväkotitiloihin ja samalla peruskorjaamme koulujamme, mikä on kuitenkin kunnan tulevaisuuden kannalta hyvä merkki.

4 Taloustarkastelunäkökulmien osalta? Hankasalmen kunnassa on korkea veroprosentti (20,5) ja valtionosuuksien merkitys on suuri tulorahoituspohjassamme ( eli yli 40 prosenttia). Tätä emme voi kiistää ja tilanne aiheuttaa suuria haasteita talouden tasapainon suhteen. suurelta osin taloutemme haasteet aiheutuvat siitä, että huoltosuhteemme ja ikääntyneiden määrä kunnassamme on juuri nyt suhteellisen korkea verrattuna kokoisiimme kuntiin ja tilanne muuttuu muihin kuntiin verraten parempaan suuntaan tulevaisuudessa. Kunnallishallinnon rakennetyöryhmän selvityksen liitetiedotkin osoittavat edellä mainitun Jotta kehityskulku olisi kunnallemme näin suotuisa, emme ole voineet, tai emme ole halunneetkaan, ajaa palveluverkostoamme alas. Sosiaali- ja terveystoimen valtionosuuksissamme näkyy vanhusten ja lastenkin suuri määrä kokoiseemme kuntaan nähden ja tämä nykyinen huoltosuhde aiheuttaa taas tarpeen verotuksen tasolle ja huoltosuhteen vuoksi myös verotulotasauksemme määrä on kohtuullisen suuri. Tilanteemme kohenee, kunhan säilytämme kuntamme peruspalvelut kunnossa, jolloin suotuisa väestön kasvu ja väestörakenteen muutos työryhmänkin kuvaamasti toteutuu. Kuntalaisista valtaosa hyväksyy nykyisen verotuksemme tason. kuntalaiskysely kuvaa myös sen, että jatkossa verotuksemme tason toivotaan kuntalaisten keskuudessa seuraavan Jyväskylän seutukunnan seudullista kehitystä. Taseen yijäämä/alijäämä vertailuissa kuntien kesken ei ole otettu huomioon taseessa olevaa varallisuutta. Hankasalmen suhteellinen velkaantuneisuus on jo nyt sangen matalalla tasolla paras Keski-Suomen kunnista.

5 Yhdyskuntarakennetarkastelun osalta? Yhdyskuntarakenteen tarkastelun osalta Hankasalmella ei ole työryhmän työhön huomautettavaa. Hankasalmi sijaitsee sähköistetyn pääradan varrella Jyväskylän ja Pieksämäen välissä ja sekä tavaraliikenteen ja matkustajaliikenteen rautatieasema sijaitsee Hankasalmella. Toisaalta olemme valtatie 9 varrella. Etäisyytemme Jyväskylään taas on niin suuri, että kuulumme kyllä kaupunkiseutuun, muttemme ole millään mittareilla kiinteä osa sitä. Tämä kokonaisuus tulee työryhmän työssä esille lähinnä siinä, ettei meitä enää esimerkiksi Muuramen ja Lievestuoreen tavoin linkitetä tiiviiksi osaksi Jyväskylää yhdyskuntarakenteen osalta. Hankasalmi ei aiheutakaan mitään lieverakentamisilmiötä taajamien hajaasutusalueille. Omassa kaavoituksessamme olemme keskittyneet kehittämään omia taajamiamme - joukkoliikenne ja olemassa oleva infra huomioiden.

6 Työssäkäynnin, saavutettavuuden ja asioinnin osalta? Kuulumme Jyväskylän työssäkäyntialueeseen ja se on ohjannut kuntayhteistyötämme. Vuosituhannen alussa haimme itse kunnan osaksi Jyväskylän seutukuntaa, Rautatien ja valtatie 9 ansiosta liikennöiminen nimenomaan Jyväskylään on luontevaa. Etäisyys Jyväskylästä sekä oma työpaikkaomavaraisuutemme johtaa kuitenkin siihen, että vain noin 18 % Hankasalmelta pendelöi Jyväskylään, kun vastaava lukema muilla työssäkäyntialueen kunnilla on prosenttia. Me emme ole työssäkäyntialueen muiden kuntien tavoin niin kiinteästi osa Jyväskylää Asioinnin kohdalla on varmasti jonkin verran eroa kunnan taajamien välillä. Mutta hyvä esimerkki asioinnista on päivittäistavarakaupan ostovoiman jääminen kunnan keskustan osalta omaan kuntaan, joka taas turvaa erikoiskauppojen, kuten optikko, kulta- ja kellosepänliike, kenkäkauppa, Alko, säilymisen omassa kunnassa. Viimeisimpänä esimerkkinä on Osuuskauppaliike Keskimaan ratkaisu ostaa Hankasalmen keskustasta keskeinen tonttialue kokonaan uuden ja nykyistä suuremman kauppaliikkeen rakentamista varten. Kyseinen liikerakentaminen ei Hankasalmen keskustassa 10 kilometrin päässä valtatie 9:stä perustu millään tavoin ohikulkuliikenteen ostovoimaan. Kyseinen liikerakentaminen ei myöskään siis näivetä kuntakeskustaa ja vähentää entisestään turhaa yksityisautoilua palvelujen piiriin vähentää asiointia Jyväskylään. Asioinnin suhteen on muutoin todettava, että erikoiskaupan suuntautuessa kunnan ulkopuolelle se suuntautuu aika selkeästi Jyväskylään. Muihin maakuntiin tai Laukaaseen se ei juurikaan suuntaudu, kuten työryhmän työssäkin esille tulee.

7 Peruspalvelujen järjestämis- ja tuotantoedellytyksien osalta? Olemme pystyneet tähän saakka toteuttamaan laadukkaat peruspalvelut kuntalaisillemme. Se on johtanut siihen, että verotuksemme taso on nyt 20,5, mutta toisaalta tätä kyselyä varten teettämämme kuntalaiskysely osoittaa, että Hankasalmella ollaan todella tyytyväisiä esimerkiksi päivähoidon, peruskoulun ja lukion tasoon. Ja niihin ollaan tyytyväisiä myös nuorten ja lapsiperheiden keskuudessa. Lasten riittävä määrä palvelujen järjestämisen kannalta on tämän mahdollistanut. Ja lukion osalta oman kunnan nuoret jäävät laadukkaasti kotikunnassa järjestettävään koulutukseen ja vuosittain noin 15 nuorta muualta Suomesta opiskelee suunnistusvalmennus linjallamme Hankasalmella suunnistuslukiossamme. Laajaa väestöpohjaa edellyttävissä palveluissa tai erityisosaamista edellyttävissä palveluissa olemme tehneet tiivistä yhteistyötä Jyväskylän seudun kanssa. Jyväskylän terveystoimen yhteistoiminta-alue järjestää terveyspalvelumme, kuten työryhmän työstä käykin ilmi, mutta sopimus vastuukunnan kanssa on laadittu siten, että kunta voi itse vaikuttaa palvelujensa määrään ja laatuun tosin vastaa aiheutuvista kustannuksistakin sitten. Vanhuspalvelujen suhteen luomme juuri uutta palveluasumisyksikköä kuntaan ja sen valmistuttua olemassa olevien kiinteistöjen muutoksilla riittävä infra on olemassa palvelujen toteuttamiseen vuosiin saakka. Tietohallinnossa yhdistämme talous- ja henkilöstöhallinnon tietojärjestelmiä yhteen Jyväskylän taloushallinnon kanssa ja puhelinvaihdetta olemme yhdistämässä yhteen Jyväskylän kanssa. Emme siis pelkää tai välttele yhteistyötä, vaan uskomme sen voimalla ja avulla selviävämme jatkossakin peruspalvelujemme turvaamisesta itsenäisenä kuntana. Toki niin, että sosiaali- ja terveystoimi olisi vastuukuntamallisesti meille järjestetty Jyväskylän toimesta, mutta meillä olisi sopimuksellisesti niihin palveluihin mahdollisuus vaikuttaa ja taloudellisesti kantaisimme sitten ratkaisuistamme itse vastuun.

8 Elinkeinotoimen kehittämisen osalta? Elinkeinotoiminnassa Hankasalmi ei kamppaile samoista työpaikoista ja yrityksistä Jyväskylän kanssa epäterveen kuntien välisen kilpailun pelko on hieman turha Jyväskylän seudulla. Hankasalmella toivomme myös Lievestuoreen alueen voimakasta kehittymistä heijastuisi kiinnostuksen kasvuun Niemisjärveä kohtaa Jyväskylän seudun kohdalla kunta kaavoittamalla järkevästi (kuten Hankasalmella on tehty) teollisuusalueet valtaväylien varteen luodaan logistisesti ja ilmastopoliittisestikin järkeviä puitteita elinkeinotoiminnalle. Kuntien välistä kilpailua enemmän yritysten ratkaisuihin vaikuttavat olemassa olevat markkinat (palvelualan yritykset) sekä logistiikka ja tonttiolosuhteet (tuotantoteollisuus). Hankasalmen sijainti ja liikenneyhteydet aiheuttavat sen, että mahdollinen kuntaliitos tuskin suuresti heikentäisi kunnan alueen elinkeinopoliittisia mahdollisuuksia. Jossain määrin jo olemassa olevien yritysten kasvumahdollisuuksia voitaisiin isomman ja vahvemman peruskunnan sisällä syntyvien yhteistoimintaverkostojen kautta tukea nykyistä paremmin. Maaseutuelinkeinojen huomioimisen heikkeneminen sen sijaan on pelkona mahdollisen laajan usean kunnan liitoksen kohdalla. Hankasalmi on oikeastaan ainoa aidosti maaseutumainen kunta Jyväskylän työssäkäyntialueelle. Se on sitä myös nyt muodostumassa olevan maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen kohdalla.

9 Toiminnallisen kokonaisuuden ja kokonaisarvioinnin osalta? Ymmärrämme työryhmän ratkaisun liittää Hankasalmi osaksi Jyväskylän ympärille piirrettävää aluetta, kun se on päätynyt siihen, että Keski-Suomeen muodostetaan neljä kuntajakoselvitysaluetta. Hankasalmi on osa Jyväskylän seutukuntaa ja osa Jyväskylän työssäkäyntialuetta. Mutta samalla kun se on osa sitä, niin etäisyyksien ja työpaikkaomavaraisuuden vuoksi se ei ole niin kiinteästi sidoksissa Jyväskylään, kuin iso osa muista Jyväskylän lähikunnista. Etelä-Savoon ja Pohjois-Savoon Hankasalmelta ei työpaikkaliikenteen tai palvelujen käytön suhteen laajamittaisesti suuntauduta kuten ei Äänekosken suuntaankaan. Tulevalta kuntajakoselvitykseltä odotamme sen sijaan, että siinä nimenomaan tehtäisiin kokonaisarviointi toiminnallisuuden kannalta selvitysalueen kuntien osalta. Eli miten esitetyllä kuntajakoselvitysalueella olisi mahdollista turvata niin lähidemokratia, palvelutuotanto kuin alueen kokonaisvaltainen kehittäminen kaikista parhaiten. Nyt työryhmän työssä on vasta piirretty aluekokonaisuus, jonka sisällä on syytä luoda toimiva ratkaisu. Suoraan ei ole syytä Hankasalmen näkökulmasta aloittaa vain muodostamaan uutta kuntaa kuntajakoselvitysalueesta.

10 Edellä mainittujen kommenttien jälkeen Me hyväksymme työryhmän arvioin Hankasalmen osalta noiden edellä läpikäytyjen tarkastelunäkökulmien kohdalla emme lähde väittämään, että työryhmän tilastot eivät pitäisi paikkaansa

11 Mitä edellä todettuja ja mahdollisia muita tarkastelunäkökulmia ja kriteerejä kuntanne näkemyksen mukaan tulisi soveltaa tarkasteltaessa kuntaliitoksen tarvetta kuntanne ja alueenne osalta? Erityisesti pitäisi tarkastella mahdollisuuksia soveltaa vahvoihin peruskuntiin pyrittäessä mahdollisuutta säilyttää vaihtoehtona vastuukuntamalliseen toimintaan nojautuminen. Erityisesti etäisyyksien kuntakeskusten välillä kasvaessa ja väestön kehityksen sekä väestörakenteen näyttäessä tulevaisuuteenkin peilaten pienen kunnan kohdalla elinvoimaiselta ja huoltosuhteen hallittavassa olevalta, niin mahdollisuuksia muuhunkin kuin vain kuntien väliseen suoraan liitokseen tulisi tutkia ja harkita. Tarkastelunäkökulmat ja kriteerit ovat ymmärrettäviä, käytettyjä tilastotietoja vastaan emme asetu, mutta johtopäätöksiä niistä tulee vetää useitakin ratkaisuvaihtoehtoja pohtien. Siihen tuleva kuntajakoselvitys antaa mahdollisuuden ja se ei siis saa olla vain 9 kunnan puhdas liitosselvitys. Hankasalmen kohdalla ei välttämättä talouden ja väestökehityksen osalta tarvita kuntaliitosta elinvoimaisuuden turvaamiseksi. Emme ole tiiviisti osa Jyväskylän yhteiskuntarakennetta kuntakeskusten välisten etäisyyksien vuoksi emmekä yksinomaan nojaa Jyväskylään työssäkäyntialueena, vaan olemme työpaikkaomavaraisin Jyväskylän seutukunnan kunnista. Ja olemme olleet valmiita ja aloitteellisia tiiviin yhteistyön rakentamisessa Jyväskylän kanssa tähänkin saakka. Maankäytön, liikenteen ja asumisen seutukunnallisen suunnitelman päämäärien keskeiset kohdat olemme ottaneet osaksi omaa kuntastrategiaamme. Pystymme siis oman kuntamme osalta rakentavasti osoittamaan vaihtoehtoa kuntaliitokselle.

12 Sitten vastaisimme seuraavasti 1. Olisiko kuntanne valmis selvittämään yhdessä muiden kuntien kanssa kuntaliitoksen toteuttamista työryhmän esittämän erityisen kuntajakoselvityksen sijasta? EI 2. Olisiko kuntanne valmis osallistumaan työryhmän esittämään ministeriön käynnistämään ja kustantamaan erityiseen kuntajakoselvitykseen? KYLLÄ Mikä olisi se alue, jolla kuntanne näkemyksen mukaan voitaisiin toteuttaa työryhmän esittämä erityinen kuntajakoselvitys? Työryhmän esittämä alue (Jyväskylä, Hankasalmi. Laukaa, Muurame, Petäjävesi, Toivakka, Uurainen, Joutsa ja Luhanka). Mutta olennaisen tärkeää on se, että selvitys ei rajaudu vain tämän yhden esitetyn suurkunnan muodostamisen tutkimiseen ja perustelemiseen, vaan kuntajakoselvityksessä aidosti selvitetään muita mahdollisuuksiakin selvitysalueen kuntien välillä. Esimerkiksi vastuukuntamallilla toteutettavaa sosiaali- ja terveyspalvelujen mallia joidenkin kuntien kohdalla. Ja varmasti myös erilaisia kuntien välisiä liitoksia, kuten Laukaa ja Jyväskylä jo tulevat aluekierroksella saadun tiedon mukaan esittämään.

13 Ja seuraavasti 3. Katsooko kuntanne, että osaliitokset olisivat alueellanne tarpeellisia? KYLLÄ Millä alueella ja millä tavoin osaliitokset olisivat alueellanne tarpeellisia? Hankasalmella ei ole suoraan näkemystä mahdollisiin osaliitoksiin, mutta aidon kuntajakoselvityksen kohdalla niidenkään mahdollisuutta ei pidä rajata ulkopuolisen asiantuntijan tarkastelusta pois.

14 Työryhmä on esittänyt raporttinsa selvitysosassa (selvityksen osa I) kuntauudistuksen toteuttamistapoja. Mikä on kuntanne näkemys näistä toteuttamistavoista? Kuntien itse käynnistämä selvitys Ei pidä varmastikaan rajata vaihtoehtoa pois, mutta ei ehkä tule nyt kyseeseen Jyväskylän ja sen lähikuntien kohdalla ei ole ainakaan Hankasalmen näkökulmasta ajankohtainen, kun meidän yhteistoiminta-alueemme suuntautuu puhtaasti esitetylle kuntajakoselvitysalueelle Ministeriön käynnistämä kuntajakoselvitys Tähän olemme siis valmiita lähtemään mukaan sillä ehdolla ja edellytyksellä, että kyseessä ei ole vain yhdeksän kunnan välisen kuntaliitoksen selvittäminen vaan kuntajakoselvityksessä pohditaan laajasti monia eri vaihtoehtoja ja vasta selvityksen jälkeen ja sen pohjalta on kuntien päätösten ja toimenpiteiden paikka. Kuntaliitosten taloudellinen tukeminen Mikäli säilytetään henkilöstön 5 vuoden irtisanomissuoja, niin kuntaliitosten taloudelliset hyödyt toteutuvat varmastikin viiveellä. Tällöin kuntaliitoksista syntyy helposti alkuvaiheessa itse asiassa lisämenoja liittyville kunnille. Jonkinlainen kuntaliitosten taloudellinen tukeminen olisi oikeudenmukaista ja tarpeellista säilyttää.

15 Valtionosuusjärjestelmän muuttaminen uudistuksiin kannustavaksi peruspalvelujen turvaaminen pääkaupunkiseudun ja muutamien kasvukeskusten ulkopuolella on haasteellista Valtionosuusjärjestelmä ei nykyiselläänkään huomio esimerkiksi vakavien kansantautien esiintymistä eri alueilla riittävästi. Sosiaali- ja terveyspalvelujen valtionosuuskertoimet huomioivat vain osin erilaisen väestöjakauman eri kunnissa aiheuttamat kuluvaikutukset. Väestörakenteeltaan nuorekkaat kunnat ovat eriarvoisen hyvässä asemassa suhteessa vanhan väestön kuntiin. Erityisen haastavassa asemassa taas ovat ne kunnat, joissa nyt on paljon suhteessa ikääntynyttä väestöä, mutta väestö syntyvyyden ja muuttoliikkeen kautta samanaikaisesti nuorenee. Mitä tulee verotulotasaukseen, niin suurin osa kuntajakoselvitysalueista olisi tehtävien isojen liitosten jälkeen tasauksen piirissä. Muun muassa Jyväskylän kuntajakoselvitysalueesta tulisi verotulotasauskaupunki. Jos koko maa edes kasvukeskusten alueella saati muutoin pyritään pitämään elinkelpoisena (ei edes elinvoimaisuutta nykyjärjestelmä takaa), niin verotulotasausjärjestelmään ei pidä mennä koskemaan enää. Hallitusneuvotteluissa kiireessä tehty harkitsematon kiinteistöveron poisto verotulotasausjärjestelmästä jo muuten osoitti sen, että valtionosuusjärjestelmän nopea ja harkitsematon peukalointi voi johtaa käsittämättömiin lopputuloksiin. Jos valtionosuusjärjestelmää pitäisi siis muuttaa, niin muutosten pitäisi olla sellaisia, että ne huomioisivat tosiasiassa kuluja kunnille aiheuttavat seikat mutta toisaalta järjestelmä ei rankaisisi tuloksekkaasta toiminnastakaan. Kuntarajojen muutos ei poista kunnista yhtään vanhusta tai sairasta. Valtionosuusjärjestelmän leikkaukset pieniltä vanhenevan väestön kunnilta tekisivät niistä entistä huonompia liitoskumppaneita vieressä oleville isommille kunnille. Ja joka tapauksessa valtionosuusjärjestelmän ns. kuntaliitoksiin kannustava muutos leikkaisi helposti elinvoimaa maakunnista (jossa sitä elinvoimaa ei kohta enää ole) pääkaupunkiseudulle (joka nyt jo omaa paremmat kehitysmahdollisuudet muuhun maahan nähden).

16 Uudistuksen ohjaaminen muutoin kuntien rahoitusjärjestelmän muutoksilla (esim. veropohja) Veropohjan suuret muutokset olisivat ymmärrettäviä vain, jos kuntien ja valtion tehtäväjakoa suuresti muutetaan. Silloinhan se on perusteltuakin. Muutoin veropohjan muutoksella tai muulla rahoitusjärjestelmän muutoksella toteutetaan taas tulonsiirtoa maakunnista pääkaupunkiseudulle helposti ja kuten edellä totesimme, sitä ei maakuntataso kestä. Uudistuksen toteuttaminen palvelujen järjestämistä koskevien kriteerien perusteella Sosiaali- ja terveystoimen välinen yhteistoiminta on järkevää ja sen vaatima laaja väestöpohja myös. Hankasalmen näkemyksen mukaan se ei kuitenkaan edellytä välttämättä saman aluekokonaisuuden kuntaliitosta. Palvelujen järjestämistä koskevat kriteerit ( asukkaan väestöpohja) on itse asiassa siis jo mielestämme olemassa.

17 Uudistuksen toteuttaminen velvoittavalla lainsäädännöllä Uudistuksen olisi syytä perustua vapaaehtoisuuteen ja kuntajakoselvityksiin. Nuo selvitykset tulee taas tehdä monia eri vaihtoehtoja tutkien. Velvoittavan lainsäädännön luominen ei ole hyvä keino muutoksen etenemiseen. Sellaisen tulee olla ehdottomasti viimesijainen keino.

18 . Mistä ajankohdasta lukien kuntaliitokset voitaisiin toteuttaa alueellanne? 2. Mistä ajankohdasta lukien kuntaliitokset voitaisiin toteuttaa alueellanne? Vuoden 2013 alusta lukien Vuoden 2014 alusta lukien Vuoden 2015 alusta lukien Vuoden 2016 alusta lukien Vuoden 2017 alusta lukien 3. Perustelunne aikataululle Selvitysalue on laaja. Ja jo nyt tiedossa on, että Laukaa ja Jyväskylä tuovat työryhmän esitykseen nähden tutkittavaksi kahden vahvan peruskunnan mallia selvitysalueelle. Selvityksen kohteena oleva kuntajoukko on laaja, eli yhdeksän tai jopa yksitoista kuntaa jo työryhmän esityksen perusteella ja Laukaan sekä Konneveden kuntaliitosselvitys saattaa tuoda mukaan vielä yhden lisäkunnan. Jo työryhmä on esittänyt, että mahdollinen liitos olisi haasteellinen suuren kuntamäärän vuoksi ja osin erilaisten hallintokulttuurien ja erilaisten palvelujen järjestämistapojen vuoksi ja näin ollen suuren kuntaliitoksen toteuttaminen olisi haasteellista 2015 alusta lukien. (työryhmän selvitystyöstä suoraan edellä mainittu) Kun työryhmän pohjaesitykseen on kahdelta isommalta kunnalta tulossa lähtökohtaa muuttava esitys ja muilta pienemmiltä kunnilta toiveita itse kuntaliitoksen vaihtoehtojen selvittämisestä, niin 2015 tulee liian aikaisin. Siksi vastauksena tuo 2017 alusta lukien.

19 Millaiset valtion muutostuen keinot voisivat edistää uudistuksen toteuttamista omassa kunnassanne ja alueellanne? Tähän kysymykseen Hankasalmella ei nyt ole esittää vielä keinoja, kun ei meillä ole kantaa lopputuloksestaan mihin pyrittäisiin. Tietysti lähdemme siitä, että valtio kustantaa kokonaisuudessaan alueella tehtävän kuntajakoselvityksen, jonka pohjalta vasta voidaan tehdä ratkaisuja siitä, mitä uudistus osaltamme tarkoittaa.

20 Jos haluatte esittää esitettyjen kysymyksien ohella omia vaihtoehtoisia näkemyksiänne työryhmän selvitykseen, lisätkää se alla olevaan tilaan. Haluamme tuoda esiin, että Hankasalmella toteutimme laajan kuntalaiskyselyn, jonka tulokset liitämme vastauksemme liitteeksi myös valtioneuvostolle tietoon. Tiivistetysti sen tulos oli: Hankasalmelaiset ovat tyytyväisiä kunnan nykyiseen palvelutarjontaan teiden kunnossapitoa, valtion palveluja (poliisi, verottaja), työllisyyden hoitoa ja elinkeinopolitiikkaa lukuun ottamatta. Näistäkin vain valtion palvelut ja teiden kunnossapito saivat heikon arvosanan. Peruskouluihin, lukioon ja päivähoitoon ollaan erityisen tyytyväisiä. Tämä aiheutuu siitä, että Hankasalmella on lapsia ja nuoria ja heidän palveluihinsa on myös satsattu. Neuvolapalvelut saavat myös hyvän arvosanan Vanhuspalveluissa on kehittämistä ja se saa vastauksissa kritiikkiä. Meillä on tällä hetkellä ikääntynyt väestörakenne ja ison palvelutalon investointi on käynnistymässä keväällä. Olemme siis jo reagoineet asiaan. Lähidemokratia ja kuntalaisten kuuleminen siis toteutuu kunnassamme, josta osoituksena on myös hyvä arvio kunnan tiedotuksen suhteen.

21 jatkuu Siksi hankasalmelaiset eivät kannata kuntaliitosta eivät esitetyn kuntajakoselvitysaluemallin muotoisena, eivätkä muutoinkaan Hankasalmelaiset ovat kuitenkin valmiita siihen, että kunta on mukana kuntajakoselvityksessä, kunhan sitä ei tehdä vain yhdeksän kunnan liitosta tutkien ja selvittäen, vaan avoimesti kaikkia eri vaihtoehtoja selvittäen Hankasalmen yhteistyön suunta on kuntalaisista itsestään selvästi Jyväskylä ei esimerkiksi Laukaa Hankasalmelaiset ovat valmiita siihen, että laajaa väestöpohjaa edellyttävät tai tietyt erityispalvelut tuotetaan jatkossa vastuukuntamallisesti Jyväskylän toimiessa palvelujen järjestäjä ja pitävät vaihtoehtoa parempana kuin kuntaliitosta Mahdollista liitosta aivan avoimelta pohjalta ei 40 % kuntakyselyyn vastaajista suostu edes pohtimaan, mutta kysymykseen vastanneet osoittavat, että mahdollisen liitoksen (jota siis ei haluta) selkeä pohja pitäisi hankasalmelaisista rakentua Jyväskylän ei Laukaan varaan. Tämä kuntalaiskyselyn anti on osaltaan ohjannut Hankasalmen kunnan vastauksia kaikkiin aiempiin kysymyksiin.

22 Vaikutukset lisätietoihin vielä Lisäksi kunnassa on tehty alustavaa vaikutusten arviointia mahdollisen kuntaliitoksen suhteen, niin kuntalais, elinkeino- ja työllisyys-, organisaatio- ja henkilöstö, ympäristö sekä talousvaikutusten osalta kaikkien kohdalla erikseen siis. Tämä työ on tietysti vasta alkuvaiheessa, mutta jotta tällaiseen kyselyyn voidaan ylipäätään vastata, on jonkinlainen analyysi ollut syytä laatia vaikutuksistakin. Alustavan vaikutusten arviointimme liitämme myös tämän vastauksemme liitteeksi.

23 Mitkä ovat kuntanne näkemyksen mukaan kuntalain tärkeimmät uudistustarpeet? Riippuu tietysti paljon siitä, miten kunta- ja palvelurakenneuudistusta toteutetaan. Jos Suomessa vuonna 2015 olisi vain noin 70 kuntaa, vaatisi kuntalaki aikamoisia uudistuksia, jotta lähidemokratia ja kuntalaisten huomioiminen toteutuisi aidosti. Tämä mahdollinen kehityskulku tulee lakia säätäessä ottaa siis huomioon. Samoin jos päädyttäisiin siihen, että maakunnilla tai kuntayhtymillä olisi nykyistä suurempi palvelujen järjestämisvastuu, edellyttäisi sekin suuria muutoksia kuntien roolin ja vaikutusvallan turvaamiseksi kyseisessä tilanteessa. Jo nykyinen tilanne kunnissa edellyttää tarkempaa määrittelyä kuntakonsernin sisäiselle hallinnolle. Kuntalaissa olisi hyvä selkeästi määrittää hyvä hallintotapa liikelaitosten ja kunnan yhtiöiden suhteen. Voisi olla hyvä rajata niin, että kunnanhallituksen jäsenet eivät voi toimia kunnallisten yhtiöiden hallituksissa ja/tai liikelaitosten johtokunnissa (liikelaitokset tosin ovat poistumassa?) eivätkä johtavat viranhaltijatkaan. Näin taattaisiin konsernin hallinnossa selkeät vastuuketjut.

24 Miten kuntanne näkemyksen mukaan lähidemokratiaa voitaisiin vahvistaa uudistamalla kuntalain osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia koskevia säännöksiä? Äänioikeuden merkitys oman asuinalueen asioiden hoidon turvaamiseksi pienenisi mahdollisessa suurkunnassa ja muutoinkin osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia pelkän äänestämisen sijaan olisi syytä nykyisestä vahvistaa. Kunnalliset kansanäänestykset eivät ole varmastikaan tässä keskeisin keino. Sen sijaan uudessa kuntalaissa pitäisi nykyistä vahvemmin säätää kunnan osa-aluetta koskevasta hallinnosta, nythän mahdollisen kaupunginosavaltuuston/lautakunnan toimivalta on puhtaasti valtuuston harkinnassa ja kunnan johtosäännössä määriteltävissä. Voisiko kuntalaki ohjata tätä tarkemmin ja sitovammin? Tavallaan asia on lainsäädännöllisesti hankala, sillä kunnanosavaltuuston tarve ei esimerkiksi määräydy väestömäärän perusteella. Aitoa valtaa kunnan osaelimillä pitäisi kuitenkin olla, muuten niitä on turha perustaakaan. Tätä ensisijaisesti edellytämme huolella valmisteltavaksi ja valmistelun jälkeen kuntia olisi vielä hyvä kuulla asian suhteen erikseen. Kunnan asioista tiedottaminen ja kuulemistilaisuuksien järjestäminen ennen päätöksentekoa nousee sitä tärkeämmäksi mitä laajempi kunta alueellisesti on. Mutta siihen liittyviä säännöksiä kuntalaissa ei ehkä tarvitse täsmentää asian pitää olla kunnalla sisäisesti hallussa tai sitä ei kyllä lainsäädännöllä kuntoon ohjata. Asukkaiden mielipiteen selvittäminen ennen päätöksentekoa vaatii sekin pohdintaa, pitäisikö säätää jotenkin laissa nykyistä tarkemmin. Siis vaikkapa yhdeksän entisen kunnan uudessa Jyväskylässä, jossa Hankasalmelta olisi 1-2 valtuutettua, niin ei hankasalmen alueen kanta välittyisi tuon uuden Jyväskylän valtuustoon välttämättä kyseisen edustuksellisen demokratian kautta. Miten asukkaiden kannan selvittäminen käytännössä kuntalaissa voitaisiin aukikirjoittaa ilman turhan byrokratian ja vain lain kirjaimen vuoksi tehtävän kuulemismenettelyn syntymistä? Tämä on varmasti hankala kysymys, mutta jotenkin se tulisi ratkaista. Asukkaiden kannan selvittämisen selkeää määrittelyä ehdotamme siis tarkkaan ja huolella pohdittavan kuntalakia uudistettaessa.

25 Mitkä ovat kuntanne näkemyksen mukaan kuntien rahoitus- ja valtionosuusjärjestelmän tärkeimmät uudistustarpeet? Valtionosuusjärjestelmässä sosiaali- ja terveystoimen kohdalla väestön ikärakenteen ja sairastavuuden aiheuttamat kulut tulisi ottaa nykyistä paremmin valtionosuuskertoimissa huomioon. Parhaiten tämä onnistuisi todennäköisesti sillä, että kertoimissa entistä vahvemmin painottuisivat yleisimpien kansantautien vaikutukset, kuten muutama vuosi sitten suunnittelussa valtionosuusjärjestelmän uusimisessa oli tavoitteena. Tuo uudistushan jäi globaalin talouskriisin jalkoihin.

26 Mitä seikkoja tulisi ottaa huomioon seuraavia asioita arvioitaessa: Kuntien tehtävien mahdollinen vähentäminen Olennaista on tietysti lähteä liikkeelle kuntalaisten tarpeista ja hyvinvoinnista. Pelkän taloustarkastelun kautta ei voida vähentää joitain palveluja, mutta talous ja sen reunaehdot on toki otettava nykyistä paremmin huomioon. Hyvin olennaista on se, että eri ministeriöissä nyt oikeasti tiedostetaan julkisen talouden ongelmat. Kuntien tehtäväkenttähän on kasvanut osin hallitsemattomaksi rahoituspohjan kannalta esimerkiksi sosiaali- ja terveystoimen lainsäädännön muutosten myötä. Siinä missä eduskunta parantaa kansalaisten palveluja sen tulisi ottaa huomioon myös se, että onko niihin haluttuihin parannuksiin kokonaistaloudellisesti varaa. (esimerkkejä on paljon, kuten subjektiivinen päivähoito-oikeus, hoitotakuu, vanhuspalvelulaki ) Nykyistä tehtäväkenttää ei tule enää kasvattaa ja kustannuksia lisäävää lainsäädäntöä tulee välttää. Kunnille olisi iso asia se, että tehtäväkenttä ei enää koko ajan kasvaisi, kuten tähän saakka on toteutunut.

27 muut Valtion ja kuntien tehtävänjako Tarkkaan tulisi selvittää, onko erikoissairaanhoito kunnan vai valtion tehtävänä. Pienille kunnille erikoissairaanhoito on vaikeasti hallittavissa oleva taloudellinen riski. Toisaalta erikoissairaanhoito koko terveystoimesta puhumattakaan ei saisi eriytyä omaksi hallinnonlohkokseen. Jo nyt se elää helposti omaa elämäänsä, eikä sen kulukehitystä suhteessa kuntien kokonaistalouteen pystytä ohjaamaan mitenkään. Siksi ei ole välttämättä hyvä asia se, jos erikoissairaanhoito siirtyy valtiolle, jos se merkitsee sen johtamisen olevan vielä entistä enemmän lääkärivetoista. Silloin erikoissairaanhoidon kulukehitys karkaa käsistä lopullisesti. Määriteltäessä uusien kuntien tehtäviä uusia tehtäviä, ilman että joistain entisistä luovutaan, ei tulisi määrittää, on kuntarakenne jatkossa mikä tahansa

28 Lopuksi vastauksessa Jos haluatte esittää esitettyjen kysymyksien lisäksi kuntauudistukseen liittyen muuta, lisätkää se alla olevaan tilaan. Liitämme vastaukseemme siis 1) kuntalaisille suuntaamamme kyselyn vastauksista koonnin ja 2) tämän hetkisen kuntaliitoksen vaikutusten arviointiamme kuvaaman arviointivaiheen koonnin

OSA I. KUNNAN LAUSUNTO KUNNALLISHALLINNON RAKENNE - TYÖRYHMÄN RAPORTISTA

OSA I. KUNNAN LAUSUNTO KUNNALLISHALLINNON RAKENNE - TYÖRYHMÄN RAPORTISTA Lausuntopyynnön kysymykset Webropolissa LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA Valtiovarainministeriö pyytää tällä lausuntomenettelyllä

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA

LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA Lausuntopyynnön kysymykset Webropolissa LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA Valtiovarainministeriö pyytää tällä lausuntomenettelyllä

Lisätiedot

Tiivistys lakiluonnoksesta laadittu valtuustoseminaarin 6.2. alustuksen pohjalta. 18022013 Matti Mäkinen, kunnanjohtaja

Tiivistys lakiluonnoksesta laadittu valtuustoseminaarin 6.2. alustuksen pohjalta. 18022013 Matti Mäkinen, kunnanjohtaja Tiivistys lakiluonnoksesta laadittu valtuustoseminaarin 6.2. alustuksen pohjalta 18022013 Matti Mäkinen, kunnanjohtaja Yleistä Kuntarakennelaki lakiluonnos perusteluineen ja lausuntopyyntö ovat kunnan

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA

LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA Lausuntopyynnön kysymykset Webropolissa LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA Valtiovarainministeriö pyytää tällä lausuntomenettelyllä

Lisätiedot

Hankasalmen kunnan lausunto Jyväskylän kaupunkiseudun erityisen kuntajakoselvityksen

Hankasalmen kunnan lausunto Jyväskylän kaupunkiseudun erityisen kuntajakoselvityksen Hankasalmen kunnan lausunto Jyväskylän kaupunkiseudun erityisen kuntajakoselvityksen väliraportista: TIIVISTELMÄ HANKASALMEN KUNNAN LAUSUNNOSTA Hankasalmen kunta katsoo väliraportin perusteella, että erityisessä

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA

LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA Lausuntopyynnön kysymykset Webropolissa LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA Valtiovarainministeriö pyytää tällä lausuntomenettelyllä

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA

LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA Lausuntopyynnön kysymykset Webropolissa 1 LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA Valtiovarainministeriö pyytää tällä

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA

LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA Lausuntopyynnön kysymykset Webropolissa 1 LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA Valtiovarainministeriö pyytää tällä

Lisätiedot

Heinäveden kunnanhallitus/ Ehdotus lausunnoksi hallitus 26.3.2012/valtuusto 2.4.2012 LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN

Heinäveden kunnanhallitus/ Ehdotus lausunnoksi hallitus 26.3.2012/valtuusto 2.4.2012 LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN Heinäveden kunnanhallitus/ Ehdotus lausunnoksi hallitus 26.3.2012/valtuusto 2.4.2012 LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA

Lisätiedot

Lausuntopyyntö Kunnallishallinnon rakenne -työryhmän selvityksestä sekä kuntauudistukseen liittyvistä muista uudistuksista

Lausuntopyyntö Kunnallishallinnon rakenne -työryhmän selvityksestä sekä kuntauudistukseen liittyvistä muista uudistuksista Lausuntopyyntö Kunnallishallinnon rakenne -työryhmän selvityksestä sekä kuntauudistukseen liittyvistä muista uudistuksista Answer time

Lisätiedot

OSA I. KUNNAN LAUSUNTO KUNNALLISHALLINNON RAKENNE - TYÖRYHMÄN RAPORTISTA

OSA I. KUNNAN LAUSUNTO KUNNALLISHALLINNON RAKENNE - TYÖRYHMÄN RAPORTISTA KH 11.4.2012, KV 11.4.2012 LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA Valtiovarainministeriö pyytää tällä lausuntomenettelyllä

Lisätiedot

Taustakysymykset. 924 Veteli. Keski-Pohjanmaa

Taustakysymykset. 924 Veteli. Keski-Pohjanmaa Lausuntopyynnön kysymykset Webropolissa LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA Valtiovarainministeriö pyytää tällä lausuntomenettelyllä

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA

LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA 1 Lausuntopyynnön kysymykset Webropolissa LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA Valtiovarainministeriö pyytää tällä

Lisätiedot

- tulevaisuuden kunta - a municipality with a bright future. Juha Valkama, kunnanjohtaja 9.2.2016

- tulevaisuuden kunta - a municipality with a bright future. Juha Valkama, kunnanjohtaja 9.2.2016 - tulevaisuuden kunta - a municipality with a bright future Juha Valkama, kunnanjohtaja 9.2.2016 Väestönmuutos 2014 2015 (enn.) Kinnula -25 Pihtipudas -40 Kyyjärvi -21 Karstula -18 Kivijärvi -43 Kannonkoski

Lisätiedot

Jyväskylän kaupunkiseudun erityisen kuntajakoselvityksen toteutus

Jyväskylän kaupunkiseudun erityisen kuntajakoselvityksen toteutus Jyväskylän kaupunkiseudun erityisen kuntajakoselvityksen toteutus Kuntajakoselvittäjä Jarmo Asikainen, Paavo Kaitokari ja Jouko Luukkonen Sähköposti: etunimi.sukunimi@vm.fi Jyväskylän valtuuston seminaari

Lisätiedot

Jyväskylän kaupunkiseutu 1. kuntajakoselvityksen aikataulu 2. Tavoitteet ja toimenpiteet. Selvitysryhmän kokous

Jyväskylän kaupunkiseutu 1. kuntajakoselvityksen aikataulu 2. Tavoitteet ja toimenpiteet. Selvitysryhmän kokous Jyväskylän kaupunkiseutu 1. kuntajakoselvityksen aikataulu 2. Tavoitteet ja toimenpiteet Selvitysryhmän kokous 11.3.2014 Selvitysprosessi ja aikataulu 2013 Elo-Joulukuu 2014 Tammi-Huhtikuu Syyskuu Joulukuu

Lisätiedot

Viekö vai tuoko kuntareformi työpaikkoja. Henna Virkkunen hallinto- ja kuntaministeri Kauppakamarifoorumi 17.11.2011

Viekö vai tuoko kuntareformi työpaikkoja. Henna Virkkunen hallinto- ja kuntaministeri Kauppakamarifoorumi 17.11.2011 Viekö vai tuoko kuntareformi työpaikkoja Henna Virkkunen hallinto- ja kuntaministeri Kauppakamarifoorumi 17.11.2011 Suomen väestöllisen huoltosuhteen muutokset vuosina 1970-2040 indeksi 80 indeksi 80 70

Lisätiedot

Kuntauudistuskysely kuntalaiset loppuasettluversio

Kuntauudistuskysely kuntalaiset loppuasettluversio Kuntauudistuskysely kuntalaiset loppuasettluversio 1. Sukupuoli mies 0 20 40 60 80 100 120 140 160 180 nainen 2. Ikä 0 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 55 60 65 70 alle 18 18-24 25-34 35-44 45-54 55-64 65-74

Lisätiedot

Kuntatalous ja kuntien tehtävät sekä Keski-Suomen kuntien talous

Kuntatalous ja kuntien tehtävät sekä Keski-Suomen kuntien talous Kuntatalous ja kuntien tehtävät sekä Keski-Suomen kuntien talous Kommenttipuheenvuoro Kuntaliiton maakuntakierroksella maakuntavaltuustoseminaarissa 26.8.2014 Laajavuoressa kunnanjohtaja Matti Mäkinen

Lisätiedot

Kuntauudistus ja talouden paineet Onko hyvinvointikunta vielä ensi kuntavaalikaudella naisen paras ystävä ja miehen?

Kuntauudistus ja talouden paineet Onko hyvinvointikunta vielä ensi kuntavaalikaudella naisen paras ystävä ja miehen? Kuntauudistus ja talouden paineet Onko hyvinvointikunta vielä ensi kuntavaalikaudella naisen paras ystävä ja miehen? Henna Virkkunen hallinto- ja kuntaministeri Turku 27.10.2011 Hallitus toteuttaa koko

Lisätiedot

Kuntauudistus Henna Virkkunen hallinto- ja kuntaministeri

Kuntauudistus Henna Virkkunen hallinto- ja kuntaministeri Kuntauudistus Henna Virkkunen hallinto- ja kuntaministeri Keski-Suomen maakuntavaltuusto Hallitus toteuttaa koko maan laajuisen kuntauudistuksen Kuntauudistuksen tavoitteena on vahvoihin peruskuntiin pohjautuva

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE - TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA

LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE - TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA Sivu: 1/7 LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA Valtiovarainministeriö pyytää tällä lausuntomenettelyllä kuntanne lausuntoa

Lisätiedot

LAUSUNTO KUNTARAKENNE TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ OSA I. KUNNAN LAUSUNTO KUNNALLISHALLINNON RAKENNE - TYÖRYHMÄN RAPORTISTA

LAUSUNTO KUNTARAKENNE TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ OSA I. KUNNAN LAUSUNTO KUNNALLISHALLINNON RAKENNE - TYÖRYHMÄN RAPORTISTA Valtiovarainministeriä LAUSUNTO KUNTARAKENNE TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ Taustakysymykset Kuntanumero ja kunta 099 Honkajoki Maakunta Satakunta Kuntanne yhteyshenkilön tiedot OSA I. KUNNAN LAUSUNTO KUNNALLISHALLINNON

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA

LAUSUNTOPYYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA 1 Perhon kunta 10.4.2012 Valtiovarainministeriö Snellmaninkatu 1 A, Helsinki 00023 Valtioneuvosto Viite: Asia: LAUSUNTOPYYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN

Lisätiedot

Jyväskylän kaupunkiseudun selvitysryhmän 5. kokous

Jyväskylän kaupunkiseudun selvitysryhmän 5. kokous Jyväskylän kaupunkiseudun selvitysryhmän 5. kokous Jyväskylän kaupunkiseudun erityinen kuntajakoselvitys Kuntajakoselvittäjät Jarmo Asikainen, Paavo Kaitokari ja Jouko Luukkonen Sähköposti: etunimi.sukunimi@vm.fi

Lisätiedot

Pieksämäen kaupungin Strategia 2020

Pieksämäen kaupungin Strategia 2020 Liitenro1 Kh250 Kv79 Pieksämäen kaupungin Strategia 2020 2 Pieksämäen kaupungin strategia 2020 Johdanto Pieksämäen strategia vuoteen 2020 on kaupungin toiminnan punainen lanka. Strategia on työväline,

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA

LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA Lausuntopyynnön kysymykset Webropolissa LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA Valtiovarainministeriö pyytää tällä lausuntomenettelyllä

Lisätiedot

Lausuntopyyntökysely. Khall. 18.01.2016 13 liite nro 2. TAUSTATIEDOT. Vastaajatahon virallinen nimi. Padasjoen kunta

Lausuntopyyntökysely. Khall. 18.01.2016 13 liite nro 2. TAUSTATIEDOT. Vastaajatahon virallinen nimi. Padasjoen kunta Lausuntopyyntökysely TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Padasjoen kunta Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Kristiina Laakso Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot kristiina.laakso@padasjoki.fi

Lisätiedot

.XQWDMDSDOYHOXUDNHQQHXXGLVWXV

.XQWDMDSDOYHOXUDNHQQHXXGLVWXV 16.8.2007/RLÖ/hul.XQWDMDSDOYHOXUDNHQQHXXGLVWXV Kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevan lain 10 :n mukaisen selvityksen ja toimeenpanosuunnitelman keskeisten tietojen toimittaminen valtioneuvostolle

Lisätiedot

ERITYINEN KUNTAJAKOSELVITYS JOENSUU, KONTIOLAHTI, LIPERI, OUTOKUMPU JA POLVIJÄRVI JOENSUUN KOKEMUKSET

ERITYINEN KUNTAJAKOSELVITYS JOENSUU, KONTIOLAHTI, LIPERI, OUTOKUMPU JA POLVIJÄRVI JOENSUUN KOKEMUKSET ERITYINEN KUNTAJAKOSELVITYS JOENSUU, KONTIOLAHTI, LIPERI, OUTOKUMPU JA POLVIJÄRVI JOENSUUN KOKEMUKSET Kaupunginjohtaja Kari Karjalainen 23.1.2014 Erityisen kuntajakoselvitysalueen kunnat Joensuu www.joensuu.fi

Lisätiedot

Hämeenlinna, Janakkala ja Hattula Seudun kuntarakenneselvitys

Hämeenlinna, Janakkala ja Hattula Seudun kuntarakenneselvitys Hämeenlinna, Janakkala ja Hattula Seudun kuntarakenneselvitys 6.5.2014 Jarkko Majava (yhteyshenkilö) Johtava konsultti, FCG Konsultointi Oy jarkko.majava@fcg.fi 050 3252306 22.5.2014 Page 1 Kuntarakenneselvityksen

Lisätiedot

Kuntajohtajapäivät Kuopio 31.8.2012

Kuntajohtajapäivät Kuopio 31.8.2012 Kuntajohtajapäivät Kuopio 31.8.2012 Tuula Haatainen Varatoimitusjohtaja Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus Palvelurakennetyöryhmän väliraportti Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja

Lisätiedot

Palvelualan yritysten kehitysnäkymät ja haasteet

Palvelualan yritysten kehitysnäkymät ja haasteet Palvelualan yritysten kehitysnäkymät ja haasteet Valtakunnalliset kotityöpalvelupäivät 19.1.2013 1 Tuomas Telkkä Suomen Yrittäjät Esityksen sisältö Toimintaympäristön muutos ja ennusteet tulevaan Lainsäädännön

Lisätiedot

Aura Pöytyä kuntaliitosselvitys

Aura Pöytyä kuntaliitosselvitys Aura Pöytyä kuntaliitosselvitys Suunnitelma selvityksen etemisestä Jarkko Majava 12.3.2012 4.4.2012 Page 1 Selvityksen lähtökohdat ja tavoitteet Lähtökohta: Aura ja Pöytyä ovat päättäneet kuntaliitoselvityksen

Lisätiedot

Varkauden seudun kuntarakenneselvitys

Varkauden seudun kuntarakenneselvitys Varkauden seudun kuntarakenneselvitys Demokratiatyöryhmän pohdintoja ja linjauksia 13.8.2014 9.10.2014 Page 1 Uudistuksen tavoitteita Kuntalaisten vaikuttamismahdollisuuksien parantaminen Poliittisen johtamisen

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN KUNTIEN TALOUS

KESKI-SUOMEN KUNTIEN TALOUS KESKI-SUOMEN KUNTIEN TALOUS Kuntaliiton maakuntakierros ja Keski-Suomen liiton maakuntavaltuustoseminaari, 26.8.2014 Jyväskylä Maakuntasuunnittelija Kirsi Mukkala 1 Miltä vuosi 2013 näytti kuntien tilinpäätösten

Lisätiedot

Suomalainen kunta. Menestystarina yhä vuonna 2017

Suomalainen kunta. Menestystarina yhä vuonna 2017 Suomalainen kunta Menestystarina yhä vuonna 2017 Suomalainen kunta menestystarina yhä vuonna 2017 Suomalainen kunnallishallinto on kansainvälinen menestystarina. Kunnat järjestävät kansalaisten hyvinvointipalvelut

Lisätiedot

Lausuntopyyntökysely. Ohjeet:

Lausuntopyyntökysely. Ohjeet: Lausuntopyyntökysely Ohjeet: Sähköisessä kyselylomakkeessa voi liikkua edestakaisin painamalla Edellinen- tai Seuraava - painikkeita. Kysely on mahdollista lähettää vastaamatta kaikkiin kysymyksiin, mutta

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN ELY-KESKUS JOUKKOLIIKENTEEN JÄRJESTÄMISTAPASUUNNITELMA REIJO VAARALA 2013/04/09

KESKI-SUOMEN ELY-KESKUS JOUKKOLIIKENTEEN JÄRJESTÄMISTAPASUUNNITELMA REIJO VAARALA 2013/04/09 KESKI-SUOMEN ELY-KESKUS JOUKKOLIIKENTEEN JÄRJESTÄMISTAPASUUNNITELMA SUUNNITTELUN TAVOITE Keski-Suomen ELY-keskuksella on suunnittelun päättyessä tiedossa, millä järjestämistavalla kunkin alueen liikenteet

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö pyytää tällä lausuntomenettelyllä kuntanne lausuntoa kahdesta asiakokonaisuudesta:

Valtiovarainministeriö pyytää tällä lausuntomenettelyllä kuntanne lausuntoa kahdesta asiakokonaisuudesta: Akaan kaupunki 4.4.2012 LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA Valtiovarainministeriö pyytää tällä lausuntomenettelyllä

Lisätiedot

Lausuntopyyntö kuntajakolain (1698/2009) 4 luvun mukaisen erityisen selvityksen asettamisesta KH

Lausuntopyyntö kuntajakolain (1698/2009) 4 luvun mukaisen erityisen selvityksen asettamisesta KH Lausuntopyyntö kuntajakolain (1698/2009) 4 luvun mukaisen erityisen selvityksen asettamisesta KH 13.5.2013 103 Jyväskylän kaupunki on tehnyt valtiovarainministeriölle esityksen erityisen kuntajakoselvityksen

Lisätiedot

Asia: LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA

Asia: LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA Kansallinen Kokoomus r.p. Helsinki 11.4.2012 VM Viite: VM024:00/2011 Asia: LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA Kokoomus

Lisätiedot

VALTIOVARAINMINISTERIÖ Kunta- ja aluehallinto-osasto Finanssineuvos Teemu Eriksson 5.5.2015

VALTIOVARAINMINISTERIÖ Kunta- ja aluehallinto-osasto Finanssineuvos Teemu Eriksson 5.5.2015 VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Kunta- ja aluehallinto-osasto Finanssineuvos Teemu Eriksson 5.5.2015 IITIN KUNNAN MAAKUNNANVAIHTOESITYKSEN HYLKÄÄMINEN (VM/2013/00.01.01.00/2011) Iitin kunnan esitys Maakuntajakolaki

Lisätiedot

Jyväskylän kaupunkiseudun erityinen kuntajakoselvitys Palvelut ja kuntatalous

Jyväskylän kaupunkiseudun erityinen kuntajakoselvitys Palvelut ja kuntatalous Jyväskylän kaupunkiseudun erityinen kuntajakoselvitys Palvelut ja kuntatalous Jouko Luukkonen Selvitysryhmä 29.10.2013 Selvitysryhmä Aika Paikka Teema 4.9.2013 klo 11.30 Jyväskylän kaupungintalo 24.9.2013

Lisätiedot

VIHDIN KUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI

VIHDIN KUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI VIHDIN KUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vihdin kunta Vastauksen kirjanneen henkilön

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi - Mikkelin seudun vapaa-ajanasukasvaltuuskunta 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi - Aki Kauranen 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Asema

Lisätiedot

Kuntalain uudistus ja kunnan talouden sääntely. Arto Sulonen Johtaja, lakiasiat

Kuntalain uudistus ja kunnan talouden sääntely. Arto Sulonen Johtaja, lakiasiat Kuntalain uudistus ja kunnan talouden sääntely Arto Sulonen Johtaja, lakiasiat Kuntamarkkinat 14.9.2011 Kuntauudistus, kuntalaki, VOS ja sote ovat yksi kokonaisuus Kuntarakenneuudistus muodostaa perustan

Lisätiedot

Kuntauudistus. Lapin kuntapäivät Tornio Hallitusneuvos Auli Valli-Lintu, Valtiovarainministeriö

Kuntauudistus. Lapin kuntapäivät Tornio Hallitusneuvos Auli Valli-Lintu, Valtiovarainministeriö Kuntauudistus Lapin kuntapäivät Tornio 20.9.2011 Hallitusneuvos Auli Valli-Lintu, Valtiovarainministeriö Hallituksen kuntapolitiikan tavoite Turvata laadukkaat ja yhdenvertaiset kunnalliset palvelut asiakaslähtöisesti

Lisätiedot

KAARINAN JA PIIKKIÖN KUNTALIITOS

KAARINAN JA PIIKKIÖN KUNTALIITOS KAARINAN JA PIIKKIÖN KUNTALIITOS Hyvinvointipalvelut Info 29.2.2008 Mitä muutos tarkoittaa Minulle? (Niskanen ja Murto 2000) Mitkä ovat muutoksen vaikutukset minuun? Miten muutos vaikuttaa työhöni? Miten

Lisätiedot

Lausuntopyyntökysely. Ohjeet:

Lausuntopyyntökysely. Ohjeet: Lausuntopyyntökysely Ohjeet: Sähköisessä kyselylomakkeessa voi liikkua edestakaisin painamalla Edellinen- tai Seuraava - painikkeita. Kysely on mahdollista lähettää vastaamatta kaikkiin kysymyksiin, mutta

Lisätiedot

OPETUS- JA KULTTUURIPALVELUIDEN TYÖRYHMÄN RAPORTTI VARHAISKASVATUKSEN PALVELURAKENNE

OPETUS- JA KULTTUURIPALVELUIDEN TYÖRYHMÄN RAPORTTI VARHAISKASVATUKSEN PALVELURAKENNE 1 Jyväskylän erityinen kuntajakoselvitys OPETUS- JA KULTTUURIPALVELUIDEN TYÖRYHMÄN RAPORTTI 1. PALVELUIDEN NYKYTILAN KUVAUS Varhaiskasvatus Varhaiskasvatuksen hallinnollinen järjestämistapa vaihtelee kunnittain.

Lisätiedot

Kuntauudistuksen ajankohtaiset asiat. Valtiosihteeri Sari Raassina Jyväskylän seutu, 14.1.2014 Toivakan koulukeskus, Toivakka

Kuntauudistuksen ajankohtaiset asiat. Valtiosihteeri Sari Raassina Jyväskylän seutu, 14.1.2014 Toivakan koulukeskus, Toivakka Kuntauudistuksen ajankohtaiset asiat Valtiosihteeri Sari Raassina Jyväskylän seutu, 14.1.2014 Toivakan koulukeskus, Toivakka Esityksen sisältö 1. Kuntarakenteen uudistaminen 2. Kuntien tehtävien vähentäminen

Lisätiedot

Asiantuntijanäkemys Lappeenranta 2028 -strategiaan

Asiantuntijanäkemys Lappeenranta 2028 -strategiaan Asiantuntijanäkemys Lappeenranta 2028 -strategiaan Strategian laadintaa varten on tunnistettu neljä näkökulmaa, joiden kautta kaupungin toiminnalle asetetaan tavoitteita. Näkökulmat ovat: kuntalaisen hyvinvointi

Lisätiedot

Pä ä tö ksentekö jä hällintö (päätöksenteko, hallinto, talous, henkilöstö ja tietojärjestelmät)

Pä ä tö ksentekö jä hällintö (päätöksenteko, hallinto, talous, henkilöstö ja tietojärjestelmät) Maaningan kuntalaisillat Keskusta 12.3.2012 Pä ä tö ksentekö jä hällintö (päätöksenteko, hallinto, talous, henkilöstö ja tietojärjestelmät) Mikä huolettaa eniten, jos Maaninka ja Kuopio liittyvät yhteen?

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Esa Iivonen 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi

Lisätiedot

Maankäyttö haltuun kaupunkiseuduilla missä mennään?

Maankäyttö haltuun kaupunkiseuduilla missä mennään? Maankäyttö haltuun kaupunkiseuduilla missä mennään? Ilmastonmuutos, hyvinvointi ja kuntatalous Kuntaliitto 7.12.2011 Matti Vatilo, YM PARAS kaupunkiseuduilla mitä opittiin? Ydinkysymys on, onko seudun

Lisätiedot

Esitys kuntien valtuustoille kuntajaon muuttamisesta

Esitys kuntien valtuustoille kuntajaon muuttamisesta Jyväskylän seudun erityinen kuntajakoselvitys Esitys kuntien valtuustoille kuntajaon muuttamisesta Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen asetti 11.7.2012 kuntarakennelain mukaisen erityisen kuntajakoselvityksen

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö pyytää tällä lausuntomenettelyllä kuntanne lausuntoa kahdesta asiakokonaisuudesta:

Valtiovarainministeriö pyytää tällä lausuntomenettelyllä kuntanne lausuntoa kahdesta asiakokonaisuudesta: KIIKOISTEN KUNNAN LAUSUNTO KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA Valtiovarainministeriö pyytää tällä lausuntomenettelyllä kuntanne

Lisätiedot

Seutukierros. Kuhmoinen

Seutukierros. Kuhmoinen Seutukierros Kuhmoinen 8.9.2016 Asukkaita n. 2326 (31.12.2015) Itsenäinen vuodesta 1868 Vapaa-ajanasuntoja noin 3 000 Pinta- ala: 937 km2 Veroprosentti 20,75 Kunnanvaltuusto 21 jäsentä Kunnanhallitus 7

Lisätiedot

Kuntarakennelaki osana kuntauudistusta

Kuntarakennelaki osana kuntauudistusta Kuntarakennelaki osana kuntauudistusta Valtakunnalliset sosiaali- ja terveyspolitiikan päivät 24.4.2013 Säätytalo Ylijohtaja Päivi Laajala Saadut lausunnot kuntarakennelakiluonnoksesta Lausuntoaika päättyi

Lisätiedot

Kuntauudistus sote kuntien tehtävät. Kari Prättälä 2.4.2013

Kuntauudistus sote kuntien tehtävät. Kari Prättälä 2.4.2013 Kuntauudistus sote kuntien tehtävät Kari Prättälä 2.4.2013 Kehysriihi + rakennelaki Kuntarakennelaki annetaan eduskunnalle huhtikuun alussa siten, että laki voi tulla voimaan 1.7.2013 alkaen. Kuntien tulee

Lisätiedot

Lausunto kunnallishallinnon rakenne-työryhmän selvityksestä sekä kuntauudistukseen liittyvistä muista uudistuksista:

Lausunto kunnallishallinnon rakenne-työryhmän selvityksestä sekä kuntauudistukseen liittyvistä muista uudistuksista: Lausunto kunnallishallinnon rakenne-työryhmän selvityksestä sekä kuntauudistukseen liittyvistä muista uudistuksista: Taustakysymykset? Kuntanumero ja kunta: Pyhtää? Maakunta: Kymenlaakso? Kuntanne yhteyshenkilön

Lisätiedot

KUNNAN ILMOITUS VALTIOVARAINMINISTERIÖLLE KUNTARAKENNEUUDISTUKSEEN LIITTYVÄSTÄ SELVITYSALUEESTA

KUNNAN ILMOITUS VALTIOVARAINMINISTERIÖLLE KUNTARAKENNEUUDISTUKSEEN LIITTYVÄSTÄ SELVITYSALUEESTA Kunnanhallitus 228 28.10.2013 KUNNAN ILMOITUS VALTIOVARAINMINISTERIÖLLE KUNTARAKENNEUUDISTUKSEEN LIITTYVÄSTÄ SELVITYSALUEESTA KHALL 228 Valmistelija: kunnanjohtaja Riitta A. Tilus, Kermanrannantie 7, 79700

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin lähtökohdat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämiseen ja vastaukseen VM:lle syksyllä 2012

Jyväskylän kaupungin lähtökohdat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämiseen ja vastaukseen VM:lle syksyllä 2012 Jyväskylän kaupungin lähtökohdat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämiseen ja vastaukseen VM:lle syksyllä 2012 Keski-Suomen liiton tilaisuus 27.9.2012 Jyväskylän kaupunki Kaupunginvaltuuston

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro ministeri Rehulan vierailu Jyväskylässä. Kunnanjohtaja Matti Mäkinen

Kommenttipuheenvuoro ministeri Rehulan vierailu Jyväskylässä. Kunnanjohtaja Matti Mäkinen Kommenttipuheenvuoro ministeri Rehulan vierailu 2.11.2015 Jyväskylässä Kunnanjohtaja Matti Mäkinen Sote-uudistus - yleinen näkymä Ihan yleisesti ottaen voi todeta, että: uudistukselle kaavailtu aikataulu

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Tampereen yliopisto 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Timo Tiainen 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema organisaatiossa

Lisätiedot

Kaupunginhallitus 72 12.03.2012 Kaupunginhallitus 77 02.04.2012 Kaupunginvaltuusto 19 16.04.2012

Kaupunginhallitus 72 12.03.2012 Kaupunginhallitus 77 02.04.2012 Kaupunginvaltuusto 19 16.04.2012 Forssan kaupunki Ote pöytäkirjasta Kaupunginhallitus 72 12.03.2012 Kaupunginhallitus 77 02.04.2012 Kaupunginvaltuusto 19 16.04.2012 Kunnallishallinnon rakenne -työryhmän selvityksestä sekä kuntauudistukseen

Lisätiedot

Fiksulla kunnalla on. Oikeat kumppanit. parhaat palvelut

Fiksulla kunnalla on. Oikeat kumppanit. parhaat palvelut Fiksulla kunnalla on Oikeat kumppanit & parhaat palvelut Fiksusti toimiva pärjää aina. Myös tiukkoina aikoina. Fiksu katsoo eteenpäin Kuntien on tuotettava enemmän ja laadukkaampia palveluita entistä vähemmällä

Lisätiedot

Mistä ICT-muutostukiohjelma alkoi ja mihin se päättyi?

Mistä ICT-muutostukiohjelma alkoi ja mihin se päättyi? Mistä ICT-muutostukiohjelma alkoi ja mihin se päättyi? Ylijohtaja, osastopäällikkö Päivi Laajala, valtiovarainministeriö, Kunta- ja aluehallinto-osasto Kuntien ICT-muutostuen päätösseminaari, 25.11.2015

Lisätiedot

Rautavaaran kunnan vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen ja allekirjoittaminen

Rautavaaran kunnan vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen ja allekirjoittaminen Kunnanhallitus 98 13.04.2015 Rautavaaran kunnan vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen ja allekirjoittaminen Khall 13.04.2015 98 Kuntalain (365/1995) 68 :n mukaan kunnan tilikausi on kalenterivuosi. Kunnanhallituksen

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Petri Lempinen 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi A(RT) Muurame 16.8.2013 Tuomas Jalava

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi A(RT) Muurame 16.8.2013 Tuomas Jalava Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi A(RT) 16.8.2013 Tuomas Jalava Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset voidaan karkeasti laskea: pohjana ikäluokittaiset palvelujen

Lisätiedot

Kuntaliitoskyselyn tuloksia 2. - 8.3.2012 1 (7)

Kuntaliitoskyselyn tuloksia 2. - 8.3.2012 1 (7) Kuntaliitoskyselyn tuloksia 2. - 8.3.2012 1 (7) Kesälahti & Kitee kuntaliitos 2013! Yhteenvetoraportti N=199 Julkaistu: 10.2.2012 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Olen 1. kesälahtelainen 71 37,17% 2. kiteeläinen

Lisätiedot

Kuntien omistajaohjaus kuntayhtymissä. Puheenvuoro tiistaina 4.11.2014 sotetilaisuudessa Laajavuoressa Matti Mäkinen kunnanjohtaja Hankasalmen kunta

Kuntien omistajaohjaus kuntayhtymissä. Puheenvuoro tiistaina 4.11.2014 sotetilaisuudessa Laajavuoressa Matti Mäkinen kunnanjohtaja Hankasalmen kunta Kuntien omistajaohjaus kuntayhtymissä Puheenvuoro tiistaina 4.11.2014 sotetilaisuudessa Laajavuoressa Matti Mäkinen kunnanjohtaja Hankasalmen kunta Kuntien omistajaohjaus lienee aivan auki Palvelujen järjestäminen

Lisätiedot

KIIHTELYSVAARAN PITÄJÄ

KIIHTELYSVAARAN PITÄJÄ KIIHTELYSVAARAN PITÄJÄ J o e n s u u Kyläyhdistysten pitäjäjulistus ja yhteiskunnallinen yrittäminen MATTI VÄISTÖ Osuuskunta Viesimon puheenjohtaja KIIHTELYSVAARAN PITÄJÄ entinen kunta Kunta perustettu

Lisätiedot

Vahva peruskunta rakenneuudistuksen perustaksi

Vahva peruskunta rakenneuudistuksen perustaksi Esitys hallitukselle Vahva peruskunta rakenneuudistuksen perustaksi Kuntaliiton hallitus 20.4.2011 8. Kokoava rakenneuudistus luo selkeän perustan uudelle, jäsentävälle kuntalaille 1. Vuosina 2013-2016

Lisätiedot

Talouden tilanne kesäkuu Kunnanjohtajan kokoama tiivistelmä tilanteesta ennen raamin antoa

Talouden tilanne kesäkuu Kunnanjohtajan kokoama tiivistelmä tilanteesta ennen raamin antoa Talouden tilanne kesäkuu 2013 Kunnanjohtajan kokoama tiivistelmä tilanteesta ennen raamin antoa Lähtökohta verot+valt.osuudet vs nettomenot 36000 34000 32000 30000 28000 26000 24000 22000 20000 34457 33085

Lisätiedot

Petteri Orpon koordinaatioryhmän linjaukset STM 23.10.2013

Petteri Orpon koordinaatioryhmän linjaukset STM 23.10.2013 Petteri Orpon koordinaatioryhmän linjaukset STM 23.10.2013 Uudistuksen keskeinen sisältö Integroidaan sosiaali- ja terveydenhuolto sekä perusja erikoistason palvelut Sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään

Lisätiedot

HOLLOLAN KUNTASTRATEGIA

HOLLOLAN KUNTASTRATEGIA HOLLOLAN KUNTASTRATEGIA SWOT-ANALYYSI VAHVUUDET Sijainti ja yhteydet Viihtyisä asuin- ja elinympäristö Asumisen ja asuinympäristön monipuoliset vaihtoehdot Vahva kulttuuriperintö Nopea reagointi Päätöksentekokyky

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus ja järjestämislaki. Jyväskylän valtuusto 15.12.2014 Risto Kortelainen, muutosjohtaja

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus ja järjestämislaki. Jyväskylän valtuusto 15.12.2014 Risto Kortelainen, muutosjohtaja Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus ja järjestämislaki Jyväskylän valtuusto 15.12.2014 Risto Kortelainen, muutosjohtaja Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen päämäärä ja tavoitteet Päämääränä väestön

Lisätiedot

Uusi kuntalaki. Lainsäädäntöneuvos Eeva Mäenpää

Uusi kuntalaki. Lainsäädäntöneuvos Eeva Mäenpää Uusi kuntalaki Lainsäädäntöneuvos Eeva Mäenpää Kuntalain uudistamisen tavoitteet TALOUDEN KESTÄVYYS Kunnan toiminnan taloudellisen kestävyyden turvaaminen Pitkän aikavälin vastuunkannon korostaminen päätöksenteossa

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmän väliraportti

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmän väliraportti Kunnanhallitus 252 01.10.2013 Kunnanhallitus 64 17.03.2014 Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmän väliraportti KH 01.10.2013 252 Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmän

Lisätiedot

YLEISÖTILAISUUS KLO 18-20

YLEISÖTILAISUUS KLO 18-20 KUNTAJAKOSELVITYKSEN YLEISÖTILAISUUS KLO 18-20 Seuraavat yleisötilaisuudet 14.11. klo 18.00 ja 18.12. klo 18.00 Seuraa ja anna palautetta www.jyvaskylanseutu.fi/kuntajako Materiaalia lisätään koko ajan

Lisätiedot

LUOVASTI LAPPILAINEN, AIDOSTI KANSAINVÄLINEN ON MONIPUOLISTEN PALVELUJEN JA RAJATTOMIEN MAHDOLLISUUKSIEN KASVAVA KESKUS

LUOVASTI LAPPILAINEN, AIDOSTI KANSAINVÄLINEN ON MONIPUOLISTEN PALVELUJEN JA RAJATTOMIEN MAHDOLLISUUKSIEN KASVAVA KESKUS LUOVASTI LAPPILAINEN, AIDOSTI KANSAINVÄLINEN ON MONIPUOLISTEN PALVELUJEN JA RAJATTOMIEN MAHDOLLISUUKSIEN KASVAVA KESKUS 21.11.2013 Lapin pääkaupunki ja Joulupukin virallinen kotikaupunki 21.11.2013 Matkailufaktoja

Lisätiedot

Kuntauudistus ja Kittilä. Kuntalaisinfo Kunnanjohtaja Anna Mäkelä

Kuntauudistus ja Kittilä. Kuntalaisinfo Kunnanjohtaja Anna Mäkelä Kuntauudistus ja Kittilä Kuntalaisinfo 22.10.2013 Kunnanjohtaja Anna Mäkelä Kaikki mitä olet halunnut kysyä! Mikä on kuntauudistus ja mihin sitä tarvitaan? Miksi Kittilän kunta on mukana kuntauudistuksessa?

Lisätiedot

Kunnanhallitus 207 02.09.2014 Kunnanhallitus 220 15.09.2014 Sivistyslautakunta 44 21.10.2014

Kunnanhallitus 207 02.09.2014 Kunnanhallitus 220 15.09.2014 Sivistyslautakunta 44 21.10.2014 Kunnanhallitus 207 02.09.2014 Kunnanhallitus 220 15.09.2014 Sivistyslautakunta 44 21.10.2014 MATTI RINTEEN KUNTALAISALOITE:NYKYMUOTOINEN PERUSOPETUS JA LUKIO SÄILYTETTÄVÄ KUNNASSA/LUKIOKOULUKSEN TULEVAISUUS

Lisätiedot

Kuntarakenteen uudistus

Kuntarakenteen uudistus Kuntarakenteen uudistus Antti Moisio (VATT) GOVERNMENT INSTITUTE FOR ECONOMIC RESEARCH (VATT) Kuntauudistus Esityksen sisältö Metropolialueen hallintomallit Kommentteja taloustutkimuksen näkökulmasta Antti

Lisätiedot

Kuntauudistus ajankohtaiskatsaus Tuusula

Kuntauudistus ajankohtaiskatsaus Tuusula Kuntauudistus ajankohtaiskatsaus Tuusula 16.12.2011 Kari Prättälä Hallitus toteuttaa koko maan laajuisen kuntauudistuksen Kuntauudistuksen tavoitteena on vahvoihin peruskuntiin pohjautuva elinvoimainen

Lisätiedot

Hollola, Hämeenkoski, Iitti, Kärkölä, Lahti ja Nastola TYÖRYHMÄT. väliraporttien kooste huhtikuu 2013

Hollola, Hämeenkoski, Iitti, Kärkölä, Lahti ja Nastola TYÖRYHMÄT. väliraporttien kooste huhtikuu 2013 Hollola, Hämeenkoski, Iitti, Kärkölä, Lahti ja Nastola TYÖRYHMÄT väliraporttien kooste huhtikuu 2013 Salpausselän kuntajakoselvitys Hollola, Hämeenkoski, Iitti, Kärkölä, Lahti, Nastola Pinta-ala 2191 km2

Lisätiedot

Karstula. Kuntaraportti

Karstula. Kuntaraportti Karstula Kuntaraportti Tutkimuksen taustat ja toteutus 1/2 Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Suomen Yrittäjien jäsenkunnan käsityksiä kuntien elinkeinopolitiikasta sekä kuntien ja yrittäjien yhteistyön

Lisätiedot

Kuprusta sotkuun mistä uusi suunta kuntauudistukselle? Yrjö Hakanen Paikallispolitiikan seminaari 22.9.2013 Turussa

Kuprusta sotkuun mistä uusi suunta kuntauudistukselle? Yrjö Hakanen Paikallispolitiikan seminaari 22.9.2013 Turussa Kuprusta sotkuun mistä uusi suunta kuntauudistukselle? Yrjö Hakanen Paikallispolitiikan seminaari 22.9.2013 Turussa Kataisen hallituksen ohjelma Työssäkäyntialueiden perusteella suurkunnat, jotka kykenevät

Lisätiedot

Lähidemokratian vahvistaminen

Lähidemokratian vahvistaminen Lähidemokratian vahvistaminen Kuntaliitosverkoston seminaari Kuntatalo 4.6.2014 Ritva Pihlaja erityisasiantuntija, tutkija ritva.pihlaja@pp.inet.fi Lähidemokratiasta on? enemmän kysymyksiä kuin vastauksia,

Lisätiedot

Arttu-kunta Hollola 2007-2012. Arttu-seminaari 30.5.2012 Päivi Rahkonen, Hollolan kunnanjohtaja

Arttu-kunta Hollola 2007-2012. Arttu-seminaari 30.5.2012 Päivi Rahkonen, Hollolan kunnanjohtaja Arttu-kunta Hollola 2007-2012 Arttu-seminaari 30.5.2012 Päivi Rahkonen, Hollolan kunnanjohtaja Keskeistä sotesta Sosiaali- ja terveystoimen uudistaminen 1.1.2007: 1) Peruspalvelukeskus Oiva-liikelaitos

Lisätiedot

PÖYTYÄN KUNNAN TULEVAISUUSFOORUMI

PÖYTYÄN KUNNAN TULEVAISUUSFOORUMI PÖYTYÄN KUNNAN TULEVAISUUSFOORUMI 24.10.2017 25.10.2017 Pöytyä tulevaisuusmatkalla Pöytyän strategian rakentaminen: missä haluamme tulevaisuudessa olla ja miten sinne pääsemme? Valtakunnalliset faktat:

Lisätiedot

Kuntarakennelakiluonnoksesta yleisesti

Kuntarakennelakiluonnoksesta yleisesti Laukaan kunnan lausunto kuntarakennelakiluonnokseen 770/00.01.00/2012 Kunnanhallitus 18.02.2013 61 Valmistelija: Vs. kunnanjohtaja Jaakko Kiiskilä, puh. 014 2675 010 Valtiovarainministeriö pyytää Laukaan

Lisätiedot

Konneveden kunta Kokouspäivämäärä Sivu Valtuusto

Konneveden kunta Kokouspäivämäärä Sivu Valtuusto Valtuusto 4.3.2013 39 1. LAUSUNTO KUNTARAKENNELAKILUONNOKSESTA Kh. 20.2.2013 51 Esityslistan liitteet 1-4 Pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen hallitusohjelmaan mukaan hallitus toteuttaa koko maan laajuisen

Lisätiedot

Jyväskylän kaupunkiseudun erityinen kuntajakoselvitys Talous ja henkilöstö

Jyväskylän kaupunkiseudun erityinen kuntajakoselvitys Talous ja henkilöstö Jyväskylän kaupunkiseudun erityinen kuntajakoselvitys Talous ja henkilöstö Jouko Selvitysryhmä PÄIVÄHOIDON TARPEEN MUUTOS VUONNA 2029 30 % 23 % 20 % 10 % 0 % 7 % 4 % 4 % 4 % 3 % 0 % Hankasalmi 2 % Joutsa

Lisätiedot

Jyväskylän kaupallinen palveluverkko 2030

Jyväskylän kaupallinen palveluverkko 2030 Jyväskylän kaupunki Kaupallinen palveluverkkoselvitys Jyväskylän kaupallinen palveluverkko 2030 Tiivistelmä, kesäkuu 2010 Selvityksen sisältö 1. Kaupan sijainnin ohjaus 2. Kaavoitustilanne ja yhdyskuntarakenne

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Lääkäripalveluyritykset ry 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Ismo Partanen 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema

Lisätiedot

"Selvitysperusteet sekä sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävien turvaaminen:

Selvitysperusteet sekä sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävien turvaaminen: Kaupunginhallitus 87 11.02.2013 Lappeenrannan kaupungin lausunto kuntarakennelakiluonnoksesta 740/002/2012 KH 87 Strategia- ja talousyksikön kirje 8.2.2013: "Selvitysperusteet sekä sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot