ERITYINEN KUNTAJAKOSELVITYS VAASAN KAUPUNKI, VÄHÄNKYRÖN KUNTA JA MUSTASAAREN KUNTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ERITYINEN KUNTAJAKOSELVITYS VAASAN KAUPUNKI, VÄHÄNKYRÖN KUNTA JA MUSTASAAREN KUNTA"

Transkriptio

1 ERITYINEN KUNTAJAKOSELVITYS VAASAN KAUPUNKI, VÄHÄNKYRÖN KUNTA JA MUSTASAAREN KUNTA LOPPURAPORTTI 30. marraskuuta 2011 Vaasa, Vähäkyrö ja Mustasaari Väestö: syyskuu 2011 Vasa, Lillkyro och Korsholm Befolkningen: september 2011 Korsholm - Mustasaari Vaasa - Vasa Vähäkyrö - Lillkyrö Harry Bondas

2 2 SISÄLLYSLUETTELO SIVU 1. JOHDANTO Taustaa Tehtävänanto Selvitystyön järjestäminen SELVITYSALUEEN KUVAUS Vaasan seutu Vaasan kaupunki, Vähänkyrön kunta ja Mustasaaren kunta AIKAISEMMAT SELVITYKSET Kaupunkiseutusuunnitelma Vaasan kaupungin oma selvitys Vaasanseudun kunta- ja palvelurakenne VAASAN KAUPUNGIN JA VÄHÄNKYRÖN KUNNAN TEKEMÄT SELVITYKSET Kuntarakenneselvitys Yhdistymissopimus ja kuntajakoselvityksen esittäminen SELVITYKSEN AIKANA ESITETYT MIELIPITEET Keskustelut Vaasan kaupungin, Vähänkyrön kunnan ja Mustasaaren kunnan kanssa Virallinen kirjelmä kunnille ERI LIITOSVAIHTOEHTOJEN ARVIOINTI Taustaa Vaasan kaupungin, Vähänkyrön kunnan ja Mustasaaren kunnan liitos Mustasaaren kunnan osaliitos Vaasan kaupunkiin ja Vähänkyrön kuntaan Vaasan kaupungin ja Vähänkyrön kunnan liitos Kuntaliitoksen edellytykset Vaasan kaupungin ja Vähänkyrön kunnan yhdistymissopimus SELVITTÄJÄN EHDOTUS 27 LIITTEET Vaasan ja Vähänkyrön kuntarakenneselvitys: Aineiston ja analyysien yhteenveto sekä kuntajaon muutosedellytyksien toteutuminen (Liite 1) Vaasan kaupungin ja Vähänkyrön kunnan yhdistymissopimus (Liite 2)

3 3 1. JOHDANTO 1.1 Taustaa Valtioneuvosto aloitti keväällä 2005 rakennehankkeen kunta- ja palvelurakenteen uudistamista varten. Kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta annettu laki (169/2007), n.k. Puitelaki, tuli voimaan helmikuussa 2007 ja on voimassa vuoden 2012 loppuun saakka. Puitelain säädökset täydentyivät, kun kuntajakolakia muutettiin vuonna 2007 (170/2007). Uudistuksen tavoitteena on vahvistaa kunta- ja palvelurakennetta kunnallisen demokratian lähtökohdista ja kehittää palvelujen tuottamisen ja järjestämisen tapoja. Kuntarakennetta vahvistetaan niin, että kuntia yhdistetään toisiinsa tai kuntien osia liitetään muihin kuntiin. Palvelurakennetta vahvistetaan niin, että kunnan omaa väestöpohjaa suurempaa väestöpohjaa edellyttäviä palveluja yhdistetään ja kuntien välistä yhteistyötä lisätään. Puitelain mukaan perusterveydenhuolto ja sosiaalihuolto vaativat vähintään asukkaan väestöpohjan. Jos kunnan väestöpohja on pienempi kuin asukasta, sen tulee perustaa yhteistoiminta-alue. Nyt voimassa oleva kuntajakolaki (1698/2009) tuli voimaan 1. tammikuuta Uuden lain tavoitteena on, että se tukee paremmin muutosprosesseja, vastaa uusiin tarpeisiin ja yksinkertaistaa prosesseja ristiriitojen vähentämiseksi eri vaiheissa. Uuden kuntajakolain tarkoituksena on saada aikaan elinvoimainen ja alueellisesti yhtenäinen kuntarakenne. Kunnan tulee koostua työssäkäyntialueesta tai muusta toiminnallisesta kokonaisuudesta, jolla on taloudelliset ja henkilöstövoimavaroihin perustuvat edellytykset vastata kunnan asukkaiden palvelujen järjestämisestä ja rahoituksesta. Kuntajaon muutoksen edellytyksenä on, että muutos parantaa 1) kunnan toiminnallisia ja taloudellisia edellytyksiä vastata palvelujen järjestämisestä tai muutoin edistää kunnan toimintakykyä, tai 2) alueen asukkaiden palveluja tai elinolosuhteita, tai 3) alueen elinkeinojen toimintamahdollisuuksia, tai 4) alueen yhdyskuntarakenteen toimivuutta.

4 4 Kuntarakenteen muutoksen edellytyksiä arvioidaan myös alueen tulevan kehityksen kannalta. Lisäksi on huolehdittava suomen- ja ruotsinkielisen väestön palveluista ja otettava huomioon myös saamelaisten kielelliset ja kulttuuriset oikeudet. Tämä erityinen kuntajakoselvitys (jäljempänä Selvitys) perustuu Puitelakiin (2007) sekä nyt voimassa olevaan kuntajakolakiin (1698/2009). 1.2 Tehtävänanto Vaasan kaupunki ja Vähänkyrön kunta tekivät 5. heinäkuuta 2011 valtiovarainministeriölle yhteisen esityksen kuntajakolain (1698/2009) 4 luvun mukaisen erityisen kuntajakoselvityksen toimittamisesta. Kuntajakolain 15 :n mukaan valtiovarainministeriö voi kuntajaon muuttamista koskevan asian laajuuden tai vaikeuden johdosta tai muusta perustellusta syystä määrätä toimitettavaksi erityisen kuntajakoselvityksen, jota varten valtiovarainministeriö asettaa kyseessä olevia kuntia kuultuaan yhden tai useamman kuntajakoselvittäjän. Kuntajakolain 4 :n 2 momentin mukaan kunnan tulee koostua yhdestä alueesta, joka muodostaa toiminnallisen kokonaisuuden, jollei valtioneuvosto alueellisen eheyden osalta 4 luvussa tarkoitetun erityisen kuntajakoselvityksen perusteella toisin päätä. Erityisellä kuntajakoselvityksellä pyritään siihen, että kunta muodostuisi yhdestä alueesta. Vaasan kaupunki ja Vähänkyrön kunta eivät muodosta yhtenäistä aluetta, koska Mustasaaren kunta on niiden välissä. Kuntajakolain 15 :n mukaan valtiovarainministeriön on kuultava kyseessä olevia kuntia ennen kuin ministeriö määrää toimitettavaksi erityisen kuntajakoselvityksen. Näin ollen valtiovarainministeriö pyysi 10. elokuuta 2011 Mustasaaren kunnalta lausuntoa kunnan osallistumisesta kuntajakolain 4 luvussa tarkoitettuun kuntajakoselvitykseen. Valtiovarainministeriö pyysi Vaasan kaupungilta, Vähänkyrön kunnalta ja Mustasaaren kunnalta lausunnon kuntajakoselvittäjästä. VTM Harry Bondas antoi suostumuksensa alueen kuntajakoselvittäjänä toimimiseen.

5 5 Vaasan kaupunki ja Vähänkyrön kunta ovat todenneet lausunnoissaan, ettei niillä ole mitään huomauttamista kuntajakoselvittäjän asettamisesta tai erityisen kuntajakoselvityksen toimittamisesta. Mustasaaren kunta on todennut lausunnossaan, ettei kunta kannata kuntajakoselvityksen aloittamista, jos sen tarkoituksena on liitos, johon sisältyy Mustasaaren kunta tai osia kunnasta. Kunta ei vastusta Vaasan kaupungin ja Vähänkyrön kunnan liitosta ja suhtautuu ymmärtävästi, jos valtiovarainministeriö määrää toimitettavaksi erityisen kuntajakoselvityksen, jotta ilman yhteistä rajaa olevien kuntien kuntaliitokselle asetettu muodollinen vaatimus täyttyisi. Mustasaaren kunnalla ei myöskään ole mitään huomautettavaa ehdotettua kuntajakoselvittäjää, VTM Harry Bondasta vastaan. Valtiovarainministeriö päätti määrätä kuntajakolain 15 :n nojalla laadittavaksi erityisen kuntajakoselvityksen, joka koskee Vaasan kaupunkia, Vähänkyrön kuntaa ja Mustasaaren kuntaa. Valtiovarainministeriö nimitti samalla VTM Harry Bondaksen kuntajakoselvittäjäksi (jäljempänä Selvittäjä). Selvittäjän on laadittava kuntajakolain 16 :ssä tarkoitettu erityinen kuntajakoselvitys. Selvityksen tulee tuottaa tiedot, joiden perusteella voidaan arvioida edellytyksiä yhdistää edellä mainitut kunnat tai osa kunnista yhdeksi kunnaksi. Jos kuntajakoselvittäjä on sitä mieltä, että kuntajaon muuttaminen on kuntajakoselvityksen perusteella välttämätöntä, kuntajakoselvittäjän on esitettävä kuntajaon muutosehdotus niiden kuntien kunnanvaltuustoille, joita muutos koskee. Kuntajakoselvittäjän on liitettävä ehdotukseensa kuntajakolain 8 :ssä tarkoitettu yhdistymissopimus. Tarvittaessa kuntajakoselvittäjä voi ehdottaa valtiovarainministeriölle kansanäänestyksen järjestämistä kuntajakolain 16 :n mukaisesti. Selvitystyö aloitettiin ja se päättyy Selvityksen valmistuttua, kuitenkin viimeistään

6 6 1.3 Selvitystyön järjestäminen Selvittäjä toimii virkavastuulla, ja hänellä on salassapitoa koskevien säännösten estämättä oikeus saada viranomaisilta toimeksiannon kannalta tarpeelliset tiedot kuntien ja kuntakonserniin kuuluvien yhteisöjen hallinnosta ja taloudesta ja muuta apua. Selvitys on sikäli ainutlaatuinen, että Vaasan kaupunki ja Vähänkyrön kunta ovat jo päättäneet liitoksesta, kun taas Mustasaaren kunta ei ole liitokseen tähtäävän kuntajakoselvityksen kannalla, mikäli Mustasaaren kunta tai sen osia sisältyy liitokseen. Selvittäjä on tehnyt selvitystyön aikana yhteistyötä Vaasan kaupungin, Vähänkyrön kunnan ja Mustasaaren kunnan johtohenkilöistä koostuvien neuvotteluryhmien kanssa tutkiakseen yhdessä heidän kanssaan, onko näillä kolmella kunnalla tai osalla niistä edellytyksiä yhdistyä yhdeksi kunnaksi. Lisäksi Selvittäjä on keskustellut Selvityksestä valtiovarainministeriön kuntaosaston virkamiesten, Suomen Kuntaliiton ja Pohjanmaan liiton virkamiesten sekä kyseessä olevien kuntien johtavien virkamiesten ja luottamushenkilöiden kanssa eri kokoonpanoina. Selvittäjä on käyttänyt Vaasan seutua koskevaa, Puitelain seurauksena syntynyttä laajaa aineistoa. Vaasan kaupunki on ollut apuna kansliapalveluineen ja Vaasan kaupungin kehittämispäällikkö Risto Känsälä on toiminut pääasiallisena sihteerinä Selvityksen aikana. Selvittäjän yhteyshenkilönä on toiminut ylitarkastaja Suvi Savolainen valtiovarainministeriöstä.

7 7 2. SELVITYSALUEEN KUVAUS 2.1 Vaasan seutu Kuva 1. Vaasan seutu (= Vaasan työssäkäyntialue) koostuu Vaasan, Mustasaaren, Vöyrin, Maalahden, Korsnäsin, Laihian, Vähänkyrön ja Isonkyrön kunnista. Seudulla oli asukkaan väestö syyskuussa Väkiluvut, kielisuhteet, väkiluvun muutokset, väestöllinen huoltosuhde, työpaikkojen ja asutuksen sijoittuminen sekä pendelöinti kuntien välillä käyvät ilmi kuvista 1, 2, 3, 4, 5, 6 ja 7. Suomenkielisten osuus on noin 60 %. Asukkaat ja yritykset kokevat Vaasan seudun puoleensavetäväksi, kansainväliseksi, energiseksi ja turvalliseksi ympäristöksi. Vaasan kaupunki on alueen työssäkäynnin, kaupan, koulutuspalveluiden ja kulttuurin keskus. Taloudelliset varat ovat suurelta osin keskittyneet Vaasan kaupunkiin.

8 8 Kuva VAASAN KAUPUNKISEUDUN KUNTIEN VÄKILUVUN MUUTOKSET SYYSKUU Isokyrö Vöyri Korsnäs Maalahti Laihia Vähäkyrö Mustasaari Vaasa Kuva /2011 LÄHDE: TILASTOKESKUS KAUPUNKIKEHITYS / KS Vaasan kaupungin työpaikkaomavaraisuus on 133,5 %, luku on Suomen suurista kaupungeista suurin, jopa Helsingin lukua suurempi.

9 9 Työpaikat ja työlliset sekä väestötiheys ja yhdyskuntarakenne Vaasan kaupunkiseudulla. Arbetsplatser och sysselsatta samt befolkningstäthet och samhällsstruktur i Vasa stadsregion Kuva 4.

10 10 90,0 85,0 80,0 75,0 70,0 65,0 60,0 Tilastokeskuksen ennuste VÄESTÖLLINEN HUOLTOSUHDE , VAASAN TYÖSSÄKÄYNTIALUE Isokyrö Laihia Vöyri-Maksamaa Vähäkyrö Maalahti Mustasaari Oravainen Korsnäs Vaasa 55,0 50,0 45,0 Lapsia (alle 15-v.) ja vanhuksia (yli 65-v.) 100 työikäista (15-64-v.) kohti LÄHDE: TILASTOKESKUS KAUPUNKISUUNNITTELU / KS Kuva 5. Mustasaaren, Vähänkyrön ja Laihian kuntien työllisestä työvoimasta suurempi osa käy töissä Vaasassa kuin omassa kunnassa. Mustasaaren työllisestä työvoimasta jopa 60 % käy töissä Vaasassa. Vaasan seudun väestökehitys on ollut Isoakyröä lukuun ottamatta suhteellisen positiivinen. Vuonna 2011 alueen väestö on kasvanut noin henkilöllä. Suurinta kasvu on Vaasassa, Mustasaaressa ja Laihialla. Työssäkäyntiliikenne ohjaa kaupan ja asioiden hoitamisen suuntaa. Vaasan kaupunki muodostaa alueen päivittäistavara- ja erikoiskaupan keskuksen ja se on myös koulutuksen keskus. Vaasan kaupungilla ja Vaasanseudulla on monipuolisen elinkeinorakenteen lisäksi myös laaja energiaklusteri. Energiaklusteri on Pohjoismaiden suurin ja se työllistää noin henkilöä. Klusterin tuotannosta 70 % menee vientiin. Seudulla on noin yritystä, joista 90 % on pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Julkinen sektori työllistää suuren enemmistön alueen ihmisistä, ja heti perässä tulevat teollisuus ja palveluala. Vastapainona teollisuudelle Vaasan seudulla on myös perinteistä maataloustuotantoa elävällä maaseudulla. Teollisuuden kilpailukyvyn ja työvoiman saatavuuden varmistaminen ovat seudun tulevaisuudelle elintärkeitä. Seutu on tärkeä myös kansallisesta näkökulmasta, koska sieltä tulee noin 12 % maan teknologiateollisuuden viennistä. Vaasan seudun kuntien välinen yhteistyö on laaja-alaista. Yksityiskohtainen luettelo kuntien välisestä yhteistyöstä on mm. selvityksessä Vaasanseudun kunta- ja palvelurakenne Seudun

11 11 kunnat kuuluvat Pohjanmaan liittoon sekä Vaasan sairaanhoitopiiriin (lukuun ottamatta Isoakyröä). Kunnilla on yhteinen elinkeinoyhtiö (VASEK). Kunnat tekevät yhteistyötä eri kokoonpanoilla ja monissa eri yhteyksissä, joita ovat mm. jätteidenkäsittely, puhdistuslaitokset, terveydenhuolto, palloiluhalli ja pian myös hevosurheilu ja logistiikkakeskus. Kuntien taloudesta laadittiin perusteellinen analyysi Vaasanseudun kunta- ja palvelurakenne selvityksen yhteydessä. Tässä analyysissa todetaan yleisesti, että taloudellinen tilanne on tyydyttävä, mutta tulevaisuudessa on paineita veroäyrin korottamiseen ja velkataakan kasvattamiseen. Lisäksi voidaan todeta, että työttömyys on tällä hetkellä koko maahan verrattuna alhainen. Syyskuussa 2011 työttömyysaste oli Vaasassa 6,9 %, Mustasaaressa 3,0 % ja Vähässäkyrössä 5,5 %. Pendelöinti Vaasaan ja Vaasasta vuonna 2009, työssäkäyntialue Kuntarakenne Pendelöinti suuntautuu selvästi Vaasaan, vain vähäisessä määrin Vaasasta poispäin (lukuun ottamatta Mustasaarta) Kuva 6.

12 12 Vaasa Helsinki Tampere Turku Oulu Joensuu Seinäjoki Lahti Kuopio Kotka Jyväskylä Pori Lappeenranta Hämeenlinna Salo Vantaa Rovaniemi Kouvola Espoo Porvoo Vaasa Vöyri Korsnäs Maalahti Isokyrö Vähäkyrö Mustasaari Laihia TYÖPAIKKAOMAVARAISUUS 2009, % 20 SUURINTA KAUPUNKIA SEKÄ VAASAN TYÖSSÄKÄYNTIALUE ,7 54,6 54,4 90,3 81,9 73,9 68,0 133,5 131,9 124,2 124,1 122,2 112,5 112,5 111,8 110,9 108,9 107,5 107,4 106,5 105,6 104,5 102,8 100,1 98,5 95,2 90,2 133,5 LÄHDE: TILASTOKESKUS KAUPUNKIKEHITYS / KS Kuva Vaasan kaupunki, Vähänkyrön kunta ja Mustasaaren kunta Vaasan kaupungilla on kaksi rajanaapuria: Mustasaaren kunta ja Maalahden kunta. Mustasaaren kunta ympäröi Vaasan kaupungin miltei kokonaan. Se osa Mustasaaren kunnasta, joka on Vaasan kaupungin ja Vähänkyrön kunnan välissä, on kapeimmasta kohdastaan vain 3,8 km leveä. Vaasan kaupungilla, Vähänkyrön kunnalla ja Mustasaaren kunnalla olisi yhdessä noin asukasta ja suomenkielinen enemmistö (62,3 %). Ruotsinkielisten osuus olisi 33,5 %. Mustasaaren kunnalle liitos merkitsisi sitä, että syntyvä kunta olisi edelleen kaksikielinen, mutta enemmistökieli vaihtuisi ruotsista suomeksi. Vähänkyrön kunnan kielellinen asema muuttuisi niin, että tähän asti suomenkielinen kunta muuttuisi kaksikielisen kunnan osaksi, ja suomi olisi kunnan enemmistökieli. Suomenkielisen Vähänkyrön osalta suomenkielinen palvelu säilyisi varmasti uudessa liitoskunnassa, koska uudessa kunnassa olisi selvä suomenkielinen enemmistö. Vaasan kaupungin, Vähänkyrön kunnan ja Mustasaaren kunnan liitos merkitsisi uudelle liitoskunnalle hyviä taloudellisia edellytyksiä selvitä tulevista kunnallisista haasteista. Vaasan kaupunki, Vähänkyrön kunta ja Mustasaaren kunta muodostaisivat toimivan kokonaisuuden sen ansiosta, että kunnilla on yhteinen maaraja. Kuten on todettu aiemmin, Mustasaaren kunnasta Vaasan kaupunkiin pendelöivien osuus on 59,1 % ja Vähänkyrön kunnasta Vaasan kaupunkiin pendelöivien osuus 44 % työvoimasta. Tämä kuntajako yksinkertaistaisi maankäytön suunnittelua ja uusien yritysten perustamista. Lisäksi kunnassa olisi selkeitä maaseutualueita. Vaasan

13 13 kaupungin, Vähänkyrön kunnan ja Mustasaaren kunnan liitos mahdollistaisi hallinnon keskittämisen ja vapauttaisi voimavaroja palvelujen lisäparannuksiin. 3. AIKAISEMMAT SELVITYKSET 3.1 Kaupunkiseutusuunnitelma Vaasa, Oravainen, Vöyri-Maksamaa, Mustasaari, Maalahti, Korsnäs, Laihia, Vähäkyrö ja Suurkyrö (nk. VASEK-alue) velvoitettiin Puitelain 7 :ssä laatimaan kaupunkiseutusuunnitelman, josta ilmenisi, mitä yhteisiä toimia aiotaan tehdä alueen asumisen, liikenteen ja palveluiden yhteensovittamiseksi. Kaupunkiseudun kunnat eivät olleet halukkaita osallistumaan laajaan yhteiseen selvitykseen. Kunnat sopivat kuitenkin laativansa suppean kaupunkiseutusuunnitelman, joka vain kartoittaisi yhteistyömuotoja ja -mahdollisuuksia VASEK-alueella. Seurauksena oli, että Vaasan seudun ensimmäinen kaupunkiseutusuunnitelma sijoittui viimeiseksi Kuntaliiton ja ministeriöiden arviointiryhmän pisteytyksessä vuonna Seuraavassa arvioinnissa keväällä 2009 Vaasan seutu sijoittui toiseksi viimeiseksi. Arviointiryhmän antama kritiikki suuntautui yhteisten suunnittelun välineiden vähäisyyteen ja yhteisen poliittisen tahdon puuttumiseen. 3.2 Vaasan kaupungin oma selvitys Koska VASEK-alueen kuntien kiinnostus yhteisen kaupunkiseutusuunnitelman laatimiseen oli vähäistä, Vaasan kaupunginhallitus päätti tehdä oman, laajemman selvityksen, jossa tutkittaisiin myös Vaasan seudun työssäkäyntialueen laajuisen suurkunnan mahdollisuudet. Vaasan kaupungin oma selvitystyö aloitettiin keväällä 2007 rinnakkain oman seutusuunnitelman ja toimeenpanosuunnitelman laadinnan kanssa. Tarkoituksena oli tutkia, mitä uusi, Vaasan ja Kyrönmaan talousalueiden laajuinen kunta käytännössä tarkoittaisi: millaiset ovat sen väestö-, talous- ja palveluntarve-ennusteet, miten uusi kunta organisoitaisiin hallinnollisesti ja palveluntuotannon osalta ja millaiset näkymät ovat henkilöstön tarpeiden ja saantimahdollisuuksien suhteen. Koko selvitys (Vaasa ja Vaasan seutu. Taustaselvitys kuntarakenteen vaihtoehdoista) on luettavissa osoitteessa

14 Vaasanseudun kunta- ja palvelurakenne 2025 Vaasanseudun yhteistyöneuvottelukunta päätti keväällä 2008 jatkaa kunta- ja palvelurakenneuudistusta laatimalla yhteisen selvityksen, jossa olisivat mukana Vaasa, Mustasaari, Vähäkyrö, Vöyri-Maksamaa, Oravainen, Maalahti, Korsnäs, Närpiö ja Kristiinankaupunki. Isokyrö jättäytyi selvityksen ulkopuolelle. Kaskinen ja Laihia ilmoittivat, että ne olivat kiinnostuneita kuntayhteistyötä koskevasta selvityksestä, mutta eivät kuntaliitosselvityksestä. Selvitystyön tarkoituksena oli tutkia kuntaliitosten ja yhteistyörakenteiden mahdollisuuksia tasaveroisina vaihtoehtoina ja luoda yhteinen faktapohja tulevalle työlle. Selvityksen tekivät Anita Niemi-Iilahti ja Siv Sandberg. Se jakaantui kolmeen osaan: a) asian ja selvitystyön taustaa, jossa selvitetään kunta- ja palvelurakenneuudistuksen taustaa, kuvaillaan Vaasanseutua sekä esitellään kriteerit, joita selvittäjät käyttävät analysoidessaan ehdottamiaan yhteistyö- ja liitosmalleja. b) yhteistyömalleja ja eri kuntarakenteen malleja, joissa esitetään konkreettisia yhteistyöehdotuksia ja seitsemän erilaista kuntaliitosmallia. c) johtopäätökset, joissa selvittäjät ovat päätyneet kolmeen eri toimintamalliin: Toimintamalli I: Kunnallisen yhteistyön lisääminen. Toimintamalli II: Pienin askelin toteutettavat kuntaliitokset, ts. kuntaliitokset kuntapareina. Toimintamalli II merkitsisi neljää uutta kuntaa 1) Oravainen ja Vöyri-Maksamaa, 2) Vaasa-Mustasaari-Vähäkyrö, 3) Maalahti-Korsnäs ja 4) Närpiö-Kristiinankaupunki. Toimintamalli III: Suuri kuntaliitos (kaksi kuntaa). Kaksi kuntaa muodostettaisiin Vaasanseudun ja Suupohjan työssäkäyntialueiden rajojen mukaisesti. Analysoidessaan Toimintamallia I selvittäjät toteavat, että yhteistyön järjestäminen on ongelma, koska uusille yhteisille toiminnoille ei ole olemassa mitään itsestään selvää osoitetta. Yhteistyö vaatii yksittäisten kuntien yhteistä näkemystä ja keskinäistä luottamusta. Toimintamallin I etuna on se, että se on varma vaihtoehto lähidemokratian ja kielikysymyksen kannalta. Pienille kunnille, joiden talous on heikko, yhteistyö ei ole mikään pelastuslautta. Selvittäjien mukaan toimintamallin II huono puoli on, että se on tuskin kestävä vuoden tähtäyksellä, ja sitä seuraisi uusi kuntarakenneuudistusten aalto. Toimintamallin II etuna on, että

15 15 se käynnistäisi muutosprosessin. Selvittäjät toteavat myös, että Toimintamalliin II on yhdistettävä yhteistyön lisääminen, jotta seutu pysyisi koossa. Toimintamalli III tarkoittaisi suurta kuntarakenteen, palvelurakenteen ja myös aluerakenteen muutosta. Siinä muodostuisi kaksi työssäkäyntialueeseen pohjautuvaa kuntaa: Vaasanseutu ja Suupohjan rannikkoseutu. Molemmat kunnat olisivat toiminnallisesti hyviä kokonaisuuksia. Vaasan lähtötilanne olisi hyvä. Kieliryhmien suhteet olisivat tasaiset, mikä antaisi hyvät mahdollisuudet päätöksentekoon, hallintoon ja palveluihin molemmilla kielillä. Kunnalla olisi mahdollisuudet kohdentaa voimavaroja ja kasvua kunnan eri osiin. Toimintamallin III huono puoli on se, että Vaasan muodostamisessa syntyisi varmasti ongelmia. Toimintamallin III etuna on se, että se on riittävän suuri muutos. Sen jälkeen kun muutoksen aiheuttama kaaos olisi ohi, uusi Vaasa olisi kunta, jolla on pitkän aikavälin selviytymispotentiaalia ja joka vahvasti kaksikielisenä kaupunkina olisi ainutlaatuinen suomalaisten kuntien joukossa. Selvittäjät kirjoittivat arvionsa yhteenvedoksi, että Toimintamalli III loisi kestävimmän tuloksen ja pitkällä tähtäyksellä myös parhaat edellytykset Vaasanseudulle, vaikka muutosprosessi olisikin vaativa kaikkien osapuolten kannalta. Mustasaaren kunta tiedotti lausunnossaan Vaasanseudun kunta- ja palvelurakenne selvityksestä, että kunta pitää parhaana Toimintamallia I, ts. kunnallisen yhteistyön lisäämistä. Vähänkyrön kunta tiedotti, että kunta pitää parhaana vaihtoehtoa, jossa Vaasa, Mustasaari ja Vähäkyrö muodostaisivat kunnan, ts. Toimintamallia II. Vaasan kaupunki tiedotti, että kaupunki pitää parhaana Toimintamallia III (kaksi kuntaa), ts. suurta kuntaliitosta. Kun kysymystä käsiteltiin valtuustossa, valtuusto lisäsi, että myös Toimintamalli II hyväksytään.

16 16 4. VAASAN KAUPUNGIN JA VÄHÄNKYRÖN KUNNAN TEKEMÄT SELVITYKSET 4.1 Kuntarakenneselvitys Vähänkyrön kunnanvaltuusto päätti vuonna 2010 ehdottaa Vaasan kaupungille, viitaten lausuntoonsa Vaasanseudun kunta- ja palvelurakenne raportista, että Vaasan kaupungin ja Vähänkyrön kunnan liitosmahdollisuudet selvitettäisiin kuntajakolain mukaisesti. Vaasan kaupunginvaltuusto suhtautui myönteisesti tällaiseen kuntarakenneselvitykseen Vaasan kaupungin ja Vähänkyrön kunnan liitosta varten. Varsinainen selvitystyö aloitettiin elokuussa Siinä selvitettiin seuraavat kysymykset: 1) onko liitos perusteltu kuntajakolain 6 edellyttämällä tavalla 2) onko kuntajaon muutokselle edellytyksiä kuntajakolain 4 :n mukaisesti 3) onko kunnilla liitokseen tarvittavaa tahtoa ja millä ehdoin liitos voitaisiin toteuttaa. Vaasan ja Vähänkyrön kuntarakenneselvitys (Liite 1), jonka laati Audiapro Oy, sisältää perusteluita kuntajaon muutokselle. Luku 7, selvityksen viimeinen luku, päättyy toteamukseen, että kaikki kuntajakolain 4 :n kohtien 1 4 mukaiset muutoksen edellytykset täyttyvät. Selvityksen tuloksena Vaasan kaupungin ja Vähänkyrön kunnan kunnanvaltuustot päättivät, että Vaasan kaupunki ja Vähänkyrön kunta yhdistyvät. 4.2 Yhdistymissopimus ja kuntajakoselvityksen esittäminen Vaasan kaupunginvaltuusto päätti hyväksyä Vaasan kaupungin ja Vähänkyrön kunnan välisen yhdistymissopimuksen pitämässään kokouksessa, ja samaan aikaan pitämässään kokouksessa Vähänkyrön kunnanvaltuusto päätti hyväksyä saman Vaasan kaupungin ja Vähänkyrön kunnan välisen yhdistymissopimuksen. Yhdistymissopimus on laadittu kuntajakolain 8 :n mukaisesti. Vaasan kaupungin ja Vähänkyrön kunnan liittyessä yhteen Vähänkyrön kunta lakkautetaan ja se liittyy Vaasan kaupunkiin.

17 17 Sen jälkeen kun Vaasan kaupungin ja Vähänkyrön kunnan valtuustot ovat hyväksyneet yhdistymissopimuksen, valtioneuvoston on vahvistettava se. Tämän jälkeen sopimus astuu voimaan ja on kunnille sitova. Uusi kunta aloittaa toimintansa 1. tammikuuta Kunnan nimi tulee olemaan Vaasan kaupunki ja sen vaakuna on Vaasan kaupungin vaakuna. Koska Vaasan kaupungilla ja Vähänkyrön kunnalla ei ole yhteistä maarajaa, kumpikin valtuusto päätti kokouksessaan tehdä valtiovarainministeriölle esityksen erityisen kuntajakoselvityksen määräämisestä kuntajakolain 4. luvun mukaisesti. 5. SELVITYKSEN AIKANA ESITETYT MIELIPITEET 5.1 Keskustelut Vaasan kaupungin, Vähänkyrön kunnan ja Mustasaaren kunnan kanssa Selvittäjä aloitti Selvityksen epävirallisilla keskusteluilla kyseisten kuntien korkeimman johdon (kunnanvaltuuston puheenjohtajien, kunnanhallituksen puheenjohtajien ja kunnanjohtajien) kanssa. Keskusteluissa sovittiin, kuinka Selvitys toteutettaisiin käytännössä. Ensimmäinen näiden kolmen kunnan korkeimman johdon kanssa järjestetty kokous, johon osallistui myös yksi henkilöstön edustaja kustakin kunnasta, pidettiin Vaasassa. Kokouksessa käytiin läpi selvitystyön tehtävänanto ja Selvittäjä esitteli itsensä virallisesti. Kunnat vahvistivat kokouksessa aiemmat viralliset kantansa. Kunnat tähdensivät, että Selvitys oli laadittava nopeasti, ettei Vaasan ja Vähänkyrön liitoksen toteuttaminen vaarantuisi. Selvittäjä esitteli alustavan loppuraportin näiden kolmen kunnan päättäjien kanssa pidetyssä kokouksessa.

18 Virallinen kirjelmä kunnille Selvittäjä on lähettänyt näille kolmelle kunnalle kirjelmän, jossa Selvittäjä pyytää kuntien virallisia vastauksia seuraaviin kysymyksiin: Onko olemassa edellytyksiä: 1) yhdistää Vaasa, Mustasaari ja Vähäkyrö yhdeksi kunnaksi? 2) saada Vaasalle ja Vähällekyrölle yhteinen raja vapaaehtoisella osaliitoksella Mustasaaren kunnasta? 3) yhdistää Vaasa ja Vähäkyrö ilman yhteistä rajaa? Vaasan kaupungin vastaus: 1) Vaasan, Mustasaaren ja Vähänkyrön liitosta yhdeksi kunnaksi ei ole tässä yhteydessä selvitetty, eikä liitos olisi myöskään mahdollinen sen vuoksi, että Mustasaaren kunta vastustaa liitosta. 2) Vaasalle ja Vähällekyrölle ei ole mahdollista saada yhteistä rajaa Mustasaaren kunnan vapaaehtoisen osittaisen liitoksen kautta, koska Mustasaaren kunta on ilmoittanut, että kunta vastustaa myös liitosta, johon sisältyy osia kunnasta. 3) Vaasa ja Vähäkyrö voidaan liittää toisiinsa ilman yhteistä rajaa, koska liitos täyttää yhteistä rajaa lukuun ottamatta muut kuntajakolain 4 :n mukaiset kuntajaon muutoksen ehdot, koska kunnat ovat tehneet yhdistymistä ja sen ehtoja koskevan sopimuksen. Vähänkyrön kunnan vastaus: 1) Koska Mustasaaren kunnanvaltuusto on kokouksessaan suhtautunut kielteisesti Vaasan, Mustasaaren ja Vähänkyrön väliseen liitokseen, kolmen kunnan liitokselle ei ole edellytyksiä. 2) Mustasaaren kunnan valtuusto on yllämainitussa päätöksessä myös todennut, ettei kunta hyväksy liitosta, johon sisältyy osia Mustasaaresta. Siksi ei ole mahdollista saada Vaasalle ja Vähällekyrölle yhteistä rajaa vapaaehtoisen osittaisliitoksen kautta. 3) Vaasan ja Vähänkyrön kuntaliitos täyttää kaikki kuntajakolain 4 :ssa mainitut kuntajon muutoksen edellytykset yhteistä rajaa lukuun ottamatta. Kuntien valtuustot ovat myös

19 19 hyväksyneet kuntajakolain edellyttämän yhdistymissopimuksen. Vaasa ja Vähäkyrö voidaan siten liittää yhteen ilman yhteistä rajaa. Mustasaaren kunnan vastaus: 1) Mustasaaren kunta ei kannata kuntajakoselvitystä, jonka tavoitteena on sellainen liitos, jossa Mustasaaren kunta on mukana. 2) Mustasaaren kunta ei kannata kuntajakoselvitystä, jonka tavoitteena on sellainen liitos, johon sisältyy osia Mustasaaren kunnasta. 3) Mustasaaren kunta ei vastusta Vaasan kaupungin ja Vähänkyrön kunnan välistä liitosta ja suhtautuu ymmärtävästi siihen, että valtio on määrännyt tehtäväksi erityisen kuntajakoselvityksen täyttääkseen ilman yhteistä rajaa tehtäville liitoksille asetetun muodollisen vaatimuksen. Mustasaaren kunta ei ota kantaa kysymykseen. 6. ERI LIITOSVAIHTOEHTOJEN ARVIOINTI 6.1 Taustaa Kuten aiemmin on todettu, nyt voimassa olevan kuntajakolain (1698/2009) tarkoituksena on saada aikaan elinvoimainen, alueellisesti yhtenäinen ja yhdyskuntarakenteeltaan toimiva kuntarakenne. Elinvoimaisuuden käsite on uusi. Uuden lain tarkoituksena on myös, että kunta muodostuu työssäkäyntialueesta tai muusta toiminnallisesta kokonaisuudesta, jolla on taloudelliset ja henkilöstövoimavaroihin perustuvat edellytykset vastata kunnan asukkaiden palvelujen järjestämisestä ja rahoituksesta. Kunnissa, joiden kuntarakenne on elinvoimainen, huomio kiinnittyy elinkeinoelämään ja työllisyyteen, talouteen ja henkilöstöön, yhteiskuntaan ja ympäristöön, palveluun ja asiakkaisiin sekä demokratiaan ja kunnan johtoon. Alueellinen yhtenäisyys merkitsee sitä, että kunnan muodostaa alue, joka on mahdollisimman yhtenäinen. Toimiva yhdyskuntarakenne merkitsee sitä, että työssäkäyntialueet, liikenneyhteydet ja muut yhdyskunnalliset perusrakenteet sopivat mahdollisimman hyvin yhteen kuntajaon kanssa. Lakitekstissä painotetaan erityisesti kaupunkiseutujen yhdyskuntarakenteellisia asioita, niissä ongelmat liittyvät usein maankäytön, asumisen, liikenteen ja palveluiden yhteensovittamiseen. Kuntajaon muutoksen edellytyksinä on, että muutos parantaa:

20 20 1) kunnan toiminnallisia ja taloudellisia edellytyksiä vastata palvelujen järjestämisestä tai muuten edistää kunnan toimintakykyä, tai 2) alueen asukkaiden palveluita tai elinolosuhteita, tai 3) alueen elinkeinojen toimintamahdollisuuksia, tai 4) alueen yhdyskuntarakenteen toimivuutta. Uusi kuntajaon muutoksen edellytys on, että kunta muodostuu yhdestä alueesta, joka muodostaa toiminnallisen kokonaisuuden. Aikaisemmassa kuntajakolaissa ei mainittu alueellista yhtenäisyyttä 3 :ssä, joka koskee kuntajaon muutoksen edellytyksiä, vaan ainoastaan 1 :n momentissa 2, joka koskee kuntajaon kehittämistä. Käytännössä valtioneuvosto on siksi edellyttänyt kuntajaon muutospäätöksien yhteydessä poikkeuksetta, että yhteenliittyvillä kunnilla on yhteinen maaraja. Vaatimus siitä, että yhteen liittyvillä kunnilla on yhteinen maaraja, on edelleen melko tiukka. Alueellisen yhtenäisyyden vaatimukseen voidaan tehdä poikkeus ainoastaan 16 :n mukaisesti kuntajakoselvittäjän ehdotuksen perusteella, jos muodostettava kokonaisuus on muuten tarpeeksi hyvin perusteltu toiminnallisuuden kannalta. Tällainen peruste voi olla esimerkiksi se, että ehdotettu muutos edistää voimakkaasti sellaisen toiminnallisen kokonaisuuden muodostumista, jolla on taloudelliset ja henkilöstövoimavaroihin perustuvat edellytykset vastata kuntalaisten palvelujen järjestämisestä ja rahoituksesta. Poikkeus edellyttää, että alueen kunnat ovat osallistuneet erityiseen kuntajakoselvitykseen ennen kuin esitys kuntaliitoksesta on tehty. Kuntajakoselvittäjän on aina pyrittävä löytämään kokonaisratkaisu. Selvityksessä tulee kartoittaa yhtenäisen kunta-alueen muodostamisen mahdollisuudet. Jos se ei kuntajakoselvittäjän arvion mukaan vaikuta mahdolliselta, hän voi tarvittaessa yrittää löytää yhteisen ratkaisun osittaisesta liitoksesta, jotta kunnat saisivat yhteisen maarajan. Jos toimivan ratkaisun löytäminen ei vaikuta olevan mahdollista osittaisenkaan liitoksen kautta, kuntajakoselvittäjä voi harkintansa mukaan ehdottaa kuntien liittymistä yhteen ilman yhteistä maarajaa. Lopullinen harkintaoikeus on valtioneuvostolla. Kun kuntajakolakia käsiteltiin eduskunnan hallintovaliokunnassa, hallintovaliokunta totesi mietinnössään (21/2009), että yhteisen maarajan puuttuminen ei saa olla este kuntaliitokselle. Kahden tai useamman kunnan liitos ei saa kaatua siihen, että väliin jää kunta, joka ei liitosta halua. Kuntaliitoksen ilman yhteistä maarajaa pitää olla mahdollinen silloin, kun muutoksella

21 21 selvästi edistetään sellaisen toiminnallisen kokonaisuuden muodostamista, jolla on taloudelliset ja henkilöstövoimavaroihin perustuvat edellytykset vastata kunnan asukkaiden palveluiden järjestämisestä ja rahoituksesta. Eri liitosvaihtoehdot yhteisen rajan puuttuessa kuvataan parhaiten alla kuvassa 8: Kuva 8. Selvittäjä analysoi Selvityksen seuraavassa osassa yllä olevan kuvan 8 kohdan B alla olevat vaihtoehdot.

22 Vaasan kaupungin, Vähänkyrön kunnan ja Mustasaaren kunnan liitos, kuvan 8 kohta B. 1) Mustasaaren kunta on ilmoittanut, ettei kunta kannata kuntajakoselvitystä, jonka tavoitteena on sellainen liitos, jossa Mustasaaren kunta olisi mukana. Kuntien pakkoliitos ei ole kuntajakolain mukaan mikään todellinen vaihtoehto. Vain yhdessä tapauksessa valtioneuvosto voi päättää vastoin kunnanvaltuuston tekemää kielteistä liitospäätöstä. Jos jonkin kunnan valtuusto ei hyväksy kuntajakoselvittäjän ehdotusta kuntaliitoksesta ja jos kuntajakoselvittäjä katsoo, etteivät kunnan asukkaat kannata valtuuston päätöstä, hän voi ehdottaa valtiovarainministeriölle, että kuntaliitoksesta järjestetään kansanäänestys. Jos enemmistö tällaisessa kansanäänestyksessä tukee kuntaliitosta, valtioneuvosto voi päättää kuntien yhdistymisestä (kuntajakolain 18 2 mom.). Selvittäjä arvioi, ettei Mustasaaressa vastustettaisi kansanäänestyksessä valtuuston kielteistä liitospäätöstä, eikä Selvittäjä siksi ehdota kansanäänestyksen järjestämistä. Selvittäjän arvion mukaan Mustasaaren kanta merkitsee sitä, ettei Vaasan kaupungin, Vähänkyrön kunnan ja Mustasaaren kunnan yhdistyminen ole mahdollista. 6.3 Mustasaaren kunnan osaliitos Vaasan kaupunkiin ja Vähänkyrön kuntaan, kuvan 8 kohta B. 2. 1) Mustasaaren kunta ei hyväksy myöskään sitä, että osia kunnasta on mukana kuntaliitoksessa. Kuntajakolain 19 :n momentin 2 mukaan osa kunnasta voidaan siirtää toiseen kuntaan valtuuston vastustuksesta huolimatta. Siirtämisestä voidaan päättää, jos 1) muutos on muutosta vastustavan kunnan kannalta vähäinen ottaen huomioon muutoksen vaikutukset kunnan asukasmäärään, maapinta-alaan, kunnallisiin palveluihin, talouteen, elinkeinotoimintaan, yhdyskuntarakenteen kehitykseen tai muihin niihin verrattaviin seikkoihin, tai 2) 4 :n 3 momentissa tarkoitetun alueen kehittäminen edellyttää muutosta eikä muutos merkittävästi heikennä muutosta vastustavan kunnan toimintakykyä ja edellytyksiä vastata palvelujen järjestämisestä ja rahoituksesta.

23 23 Ainoastaan muodollinen napanuorakaan ei riitä, koska sellainen muutos on perusteltava kuntajakolain 2 :llä (tavoitteet) ja 4 :llä (edellytykset). Selvittäjä katsoo myös, että osaliitos Mustasaaren kunnan kanssa on poissuljettu sen vuoksi, että alue, joka tarvittaisiin yhteisen maarajan saamiseksi Vaasan kaupungin ja Vähänkyrön kunnan välille, olisi niin suuri, ettei kyseessä olisi 19 :n 2 momentissa tarkoitettu vähäinen muutos. Selvittäjä katsoo myös, että osittaiseen liitokseen tarvittavan alueen luovuttaminen heikentäisi merkittävästi Mustasaaren kunnan toimintakykyä ja kunnan edellytyksiä vastata palvelujen järjestämisestä tai rahoituksesta. Korsholm - Mustasaari Vaasa - Vasa Vähäkyrö - Lillkyro Kuva 9. Selvittäjä katsoo, että osittaiseen liitokseen tarvittaisiin yllä olevan kuvan (Kuva 9) viivoitettu alue.

24 Vaasan kaupungin ja Vähänkyrön kunnan liitos, kuvan 8 kohta B. 2. 2) Kuten on jo todettu, yhdistyvien kuntien yhteisen maarajan vaatimus on varsin tiukka. Kuntajakolaki antaa vain yhden mahdollisuuden yhteisen maarajan vaatimuksesta poikkeamiseen. Poikkeus alueellisen yhtenäisyydestä voidaan tehdä ainoastaan kuntajakoselvittäjän ehdotuksen perusteella kuntajakolain 16 :n mukaisesti, jos muodostettava kokonaisuus on muuten tarpeeksi hyvin perusteltu toiminnallisuuden kannalta. Kuntajakolaki ei salli sitä, että aloitetaan erityinen kuntajakoselvitys kahden ilman maarajaa olevan kunnan yhdistämistä varten, vaan välissä olevan kunnan tulee myös olla mukana erityisessä kuntajakoselvityksessä. Kuten on aiemmin tullut esille, valtiovarainministeriö päätti, että Selvityksen on koskettava paitsi Vaasan kaupunkia ja Vähänkyrön kuntaa, myös välissä olevaa Mustasaaren kuntaa Kuntaliitoksen edellytykset Kuten luvussa 6.1 on todettu, poikkeus alueellisesta yhtenäisyydestä voidaan tehdä ainoastaan kuntajakoselvittäjän ehdotuksen perusteella, jos muodostettava kokonaisuus on muuten tarpeeksi hyvin perusteltu toiminnallisuuden kannalta. Selvittäjä katsoo kuntajakoselvittäjän ominaisuudessa, että Vaasan kaupungin ja Vähänkyrön kunnan yhdistyminen on tarpeeksi hyvin perusteltu ja että muutos edistää voimakkaasti vahvan kuntayksikön syntymistä. Selvittäjä perustelee kantansa viittaamaalla laajaan Vaasan kaupungin ja Vähänkyrön kunnan teettämään kuntarakenneselvitykseen. Selvittäjä yhtyy siinä selvityksessä (liite 1) esitettyihin kuntaliitoksen perusteluihin. Selvitys päättyy kuntajaon muutoksen edellytysten läpikäyntiin. Edellytys 1: Muutos parantaa kunnan toiminnallisia ja taloudellisia edellytyksiä vastata palvelujen järjestämisestä tai muuten edistää kunnan toimintakykyä. Selvityksen mukaan sekä Vaasan että Vähänkyrön taloudellinen tilanne heikkenee tulevaisuudessa. Kuntien yhdistyminen vähentäisi talouden heikentymisestä seuraavaa painetta ja parantaisi palveluiden järjestämisen mahdollisuuksia. Lähitulevaisuuden kannalta etenkin Vähässäkyrössä liitoksen seurauksena tapahtuva talouden vahvistuminen turvaisi palveluita kunnan asukkaille. Samalla liitos mahdollistaa Vähänkyrön palveluiden laadun parantamisen ilman että se vaatisi lisärahoitusta.

25 25 Liitos parantaisi osaavan henkilöstön saatavuutta suuremman yksikön tarjotessa mahdollisuuksia työn kehittämiseen ja koulutukseen. Lisäksi kuntien yhdistyminen parantaisi toiminnallisia ja taloudellisia edellytyksiä vastata palvelun järjestämisestä, koska kilpailuttaminen ja yhteiset hankinnat tuovat tullessaan kustannussäästöjä. Edellytys 2: Muutos parantaa alueen asukkaiden palveluja tai elinolosuhteita: Sen lisäksi, että palvelut säilyvät ja paranevat, elinolosuhteet paranevat sen kautta, että yksityisten palvelujen ja asioimisliikenteen kehittämisedellytykset paranevat. Jos kunnat yhdistyvät, alueen asukkaiden palvelut paranevat, koska toimintavarmuus, saatavuus ja saavutettavuus paranevat. Yhdistymisen yhteydessä asukkaat saisivat palveluja sillä suunnalla, jossa he asioivat. Tämä parantaisi asukkaiden elinolosuhteita merkittävästi, koska jo nyt on enemmän niitä vähäkyröläisiä, jotka käyvät Vaasassa töissä kuin niitä, jotka käyvät oman kunnan alueella töissä. Lisäksi Vaasa on selvästi toisen asteen koulujen suuntana ja yksittäisten ihmisten asioimissuunta. Jos kunnat liittyvät yhteen, myös asukkaiden mahdollisuuksia julkisen liikenteen ja palveluliikenteen käyttöön voidaan parantaa ja turvata sähköisten palveluiden saatavuus muun muassa yhteisten tietojärjestelmien avulla. Mitä tulee terveyspalveluihin, kuntien yhdistymisen yhteydessä Vähänkyrön terveydenhuoltopalvelujen suunnittelu ja järjestäminen siirtyy yhteiselle palveluorganisaatiolle. Edellytys 3: Muutos parantaa alueen elinkeinojen toimintamahdollisuuksia: Kuntaliitos luo kuntalaisille uusia mahdollisuuksia liikkuvuuteen ja Vähänkyrön alueella asumiseen. Yhdistyminen vapauttaa lisää voimavaroja elinkeinotoiminnan kehittämiseen. Edellytys 4: Muutos parantaa alueen yhdyskuntarakenteen toimivuutta: Valtioneuvoston PARAS-selonteossa todetaan, että suurilla kaupunkiseuduilla on toteutettu suhteellisen vähän kuntaliitoksia, ja tulevaisuudessa on siksi tärkeää, että kuntarakenne tukee alueen toimivuutta yhtenäisenä työssäkäyntialueena. Vaasan ja Vähänkyrön yhdistyminen edistää PARAS-uudistuksen tavoitteita Vaasan työssäkäyntialueella. Kun työssäkäyntialueesta tulee yhtenäinen Vaasan ja Vähänkyrön osalta, uudessa kunnassa voidaan suunnitella työssäkäyntiliikennettä. Kuten aiemmin on todettu, Vähänkyrön kunta on toiminnallisesti kiinteä osa Vaasan työpaikkojen ja kaupan palvelurakennetta.

26 26 Kuntien yhdistyminen mahdollistaa monipuolisemman maankäytön, ja kuntien kilpailu asukkaista ja yrityksistä vähenee. Vaasan kaupungin ja Vähänkyrön kunnan liitos vahvistaisi myös alueen tulevaa kehitystä. Vaasan kaupungin ja Vähänkyrön kunnan yhdistyminen johtaa siihen, että uudesta kunnasta tulee kaksikielinen, ja suomi on enemmistön kieli (noin 74 %). Yksikielisestä suomenkielisestä Vähästäkyröstä tulee kaksikielisen kokonaisuuden osa, ja aluetta koskevat kielilain säädökset kaksikielisestä kunnasta. Liitoksella olisi todennäköisesti vain vähäisiä vaikutuksia asukkaiden kielellisiin palveluihin. Sen sijaan Vaasan päätöksenteko ja hallinto saisivat suomenkielisemmän leiman. Vähänkyrön kunnanvaltuusto teki myös SWOT-analyysin, jossa arvioitiin itsenäisenä kuntana jatkamisen ja vaihtoehtoisesti kuntaliitoksen vahvuuksia ja heikkouksia sekä mahdollisuuksia ja uhkia kunnan kannalta. SWOT-analyysissa Vähänkyrön kunta päätyi siihen, että kuntaliitos toisi monia vahvuuksia ja mahdollisuuksia. Keskeisimmät vahvuudet ja mahdollisuudet olisivat vakaa talous, henkilöstön saatavuuden paraneminen ja kilpailun päättyminen Vaasan ja Vähänkyrön välillä. Keskeisimmät heikkoudet ja uhat olisivat Vähänkyrön äänen heikentyminen ja päätösvallan väheneminen. Suuremman kunnan vakaampi talous on kuntalaisten palvelujen turvaamisen kannalta kuntaliitoksen painavin syy. Vakaamman talouden ansiosta voitaisiin varmistaa laadukkaat palvelut. Mahdollinen liitos merkitsisi myös investointimahdollisuuksia Vähänkyrön alueelle. Suuremmassa organisaatiossa henkilöstön saatavuus on parempi ja siten myös haavoittuvuus on pienempi. Selvittäjä ei kyseenalaista Niemi-Iilahden ja Sandbergin Vaasanseudun kunta- ja palvelurakenne selvityksessä tekemiä johtopäätöksiä Vaasan seudun suuremmasta kuntaliitoksesta. Selvittäjä katsoo kuitenkin, että Vaasan kaupungin ja Vähänkyrön kunnan kuntaliitos täyttää muutoksen edellytykset kuntajakolain 4 :n mukaisesti ja vastaa lisäksi kyseisten kuntien nykyisiä kannanottoja.

27 27 Selvittäjän johtopäätös on se, että Vaasan kaupungin ja Vähänkyrön kunnan yhdistyminen täyttää yhteisen maarajan puuttumisesta huolimatta kuntajaon muutoksen edellytykset. Selvittäjä viittaa myös eduskunnan hallintovaliokunnan mietintöön (21/2009) aikaisemman kuntajakolain muutoksesta (ks. 6.1 yllä). Koska Selvittäjä katsoo, että Vaasa ja Vähäkyrö voivat yhdistyä, Selvittäjä sulkee pois sen vaihtoehdon, ettei kuntaliitosta tehdä Vaasan kaupungin ja Vähänkyrön kunnan yhdistymissopimus Samassa kokouksessa, jossa Vaasan kaupunki ja Vähänkyrön kunta solmivat periaatteellisen sopimuksen Vaasan kaupungin ja Vähänkyrön kunnan yhdistymisestä, kumpikin valtuusto hyväksyi Vaasan kaupungin ja Vähänkyrön kunnan yhdistymissopimuksen. Yhdistymissopimus on laadittu kuntajakolain 8 :n mukaisesti. 7. SELVITTÄJÄN EHDOTUS Selvittäjä on laatinut valtionvarainministeriön tekemän päätöksen mukaisesti Vaasan kaupungin, Vähänkyrön kunnan ja Mustasaaren kunnan välisen erityisen kuntajakoselvityksen. Selvityksen tarkoituksena on ollut Selvityksen tulee tuottaa tiedot, joiden perusteella voidaan arvioida edellytyksiä yhdistää edellä mainitut kunnat tai osa kunnista yhdeksi kunnaksi. Selvittäjä on pyrkinyt saamaan aikaan yhtenäisen alueen. Hän on keskustellut kuntien edustajien kanssa useita kertoja ja on voinut todeta, etteivät kunnat ole muuttaneet mielipidettään eri liitosvaihtoehdoista. Lisäksi Selvittäjä on pyytänyt kunnilta niiden viralliset kannat liitosvaihtoehtoihin. Kuten Selvityksestä käy ilmi, kolmen kunnan eli Vaasan kaupungin, Vähänkyrön kunnan ja Mustasaaren kunnan yhdistymiselle ei ole edellytyksiä. Edellytyksiä ei ole myöskään Mustasaaren kunnan osittaiselle liitokselle, jotta Vaasan kaupunki ja Vähänkyrön kunta saisivat yhteisen maarajan. Kuten Selvityksestä käy ilmi, sen sijaan Vaasan kaupungin ja Vähänkyrön kunnan yhdistymiselle on edellytykset siitä huolimatta, ettei niillä ole yhteistä maarajaa.

28 28 Selvittäjä katsoo, että Selvitys on tuottanut sellaista tietoa, jonka perusteella Vaasan kaupunki ja Vähäkyrö voidaan yhdistää yhdeksi kunnaksi. Selvittäjä ehdottaa, että Vaasan kaupunki ja Vähänkyrön kunta yhdistetään niin, että Vähänkyrön kunta lakkautetaan ja siitä tulee osa Vaasan kaupunkia. Uuden kunnan nimi on Vaasan kaupunki ja sen vaakuna on Vaasan kaupungin vaakuna. Selvittäjä ehdottaa, että uusi kunta aloittaa toimintansa 1. tammikuuta Selvittäjä kannattaa Vaasan kaupungin ja Vähänkyrön kunnan valtuustojen hyväksymää yhdistymissopimusta sellaisenaan ilman muutoksia. Sopimus on liitteenä (Liite 2). Ennen kuin Vaasan kaupungin ja Vähänkyrön kunnan valtuustot päättävät kuntaliitoksesta lopullisesti, tämä Selvitys tulee asettaa julkisesti tarkasteltavaksi 30 päivän ajaksi kummassakin kunnassa. Sen jälkeen kuntien valtuustot tekevät lopullisen päätöksen yhdistymisestä ja hyväksyvät laaditun yhdistymissopimuksen, minkä jälkeen Vaasan ja Vähänkyrön valtuustot tekevät yhteisen esityksen valtioneuvostolle Vaasan kaupungin ja Vähänkyrön kunnan yhdistymisestä. Selvittäjä lähettää Selvityksen valtiovarainministeriölle sekä Mustasaaren kunnalle tiedoksi. Paraisilla 30. marraskuuta 2011 Harry Bondas Kuntajakoselvittäjä

Jyväskylän kaupunkiseudun erityisen kuntajakoselvityksen toteutus

Jyväskylän kaupunkiseudun erityisen kuntajakoselvityksen toteutus Jyväskylän kaupunkiseudun erityisen kuntajakoselvityksen toteutus Kuntajakoselvittäjä Jarmo Asikainen, Paavo Kaitokari ja Jouko Luukkonen Sähköposti: etunimi.sukunimi@vm.fi Jyväskylän valtuuston seminaari

Lisätiedot

Valtion erityinen kuntajakoselvitys

Valtion erityinen kuntajakoselvitys Valtion erityinen kuntajakoselvitys Päijät Hämeen UusiKunta Kunnanvaltuustojen seminaari Lahti 3.11.2009 Ylijohtaja Päivi Laajala Kuntien yhdistymiset 2008 2009 ja yhdistymisselvitykset Yhdistymisselvitys

Lisätiedot

Kuntarakennelaki osana kuntauudistusta

Kuntarakennelaki osana kuntauudistusta Kuntarakennelaki osana kuntauudistusta Valtakunnalliset sosiaali- ja terveyspolitiikan päivät 24.4.2013 Säätytalo Ylijohtaja Päivi Laajala Saadut lausunnot kuntarakennelakiluonnoksesta Lausuntoaika päättyi

Lisätiedot

VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Ylitarkastaja VM/1497/ /2013 Suvi Savolainen

VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Ylitarkastaja VM/1497/ /2013 Suvi Savolainen VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Ylitarkastaja 11.6.2015 VM/1497/00.01.01.00/2013 Suvi Savolainen ESITYS KUNTAJAON MUUTTAMISESTA VIHDIN KUNNAN JA ESPOON KAUPUN- GIN VÄLILLÄ Esitys Esityksen perustelut

Lisätiedot

KUNNAN ILMOITUS VALTIOVARAINMINISTERIÖLLE KUNTARAKENNEUUDISTUKSEEN LIITTYVÄSTÄ SELVITYSALUEESTA

KUNNAN ILMOITUS VALTIOVARAINMINISTERIÖLLE KUNTARAKENNEUUDISTUKSEEN LIITTYVÄSTÄ SELVITYSALUEESTA Kunnanhallitus 228 28.10.2013 KUNNAN ILMOITUS VALTIOVARAINMINISTERIÖLLE KUNTARAKENNEUUDISTUKSEEN LIITTYVÄSTÄ SELVITYSALUEESTA KHALL 228 Valmistelija: kunnanjohtaja Riitta A. Tilus, Kermanrannantie 7, 79700

Lisätiedot

Asianro 134/ / Kuntarakennelain mukaisen erityisen kuntajakoselvityksen tekeminen Turun seudulla

Asianro 134/ / Kuntarakennelain mukaisen erityisen kuntajakoselvityksen tekeminen Turun seudulla Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 134/00.04.00/2012 127 Kuntarakennelain mukaisen erityisen kuntajakoselvityksen tekeminen Turun seudulla Tiivistelmä 1.7.2013 voimaan tullut kuntarakennelaki edellyttää

Lisätiedot

VALTIOVARAINMINISTERIÖ Päätös VM!1593/00.01.01.01/2011

VALTIOVARAINMINISTERIÖ Päätös VM!1593/00.01.01.01/2011 r J. VALTIOVARAINMINISTERIÖ Päätös VM!1593/00.01.01.01/2011 Kunta ja aluehallintoosasto 30.12.2011 Kerimäeri kunta Mikkelin kaupunki Punkahaijun kunta Puurnalan kunta Svon1innan kaupunki Sulkavan kunta

Lisätiedot

Kuntauudistus ja Kittilä. Kuntalaisinfo Kunnanjohtaja Anna Mäkelä

Kuntauudistus ja Kittilä. Kuntalaisinfo Kunnanjohtaja Anna Mäkelä Kuntauudistus ja Kittilä Kuntalaisinfo 22.10.2013 Kunnanjohtaja Anna Mäkelä Kaikki mitä olet halunnut kysyä! Mikä on kuntauudistus ja mihin sitä tarvitaan? Miksi Kittilän kunta on mukana kuntauudistuksessa?

Lisätiedot

ERITYINEN KUNTAJAKOSELVITYS JOENSUU, KONTIOLAHTI, LIPERI, OUTOKUMPU JA POLVIJÄRVI JOENSUUN KOKEMUKSET

ERITYINEN KUNTAJAKOSELVITYS JOENSUU, KONTIOLAHTI, LIPERI, OUTOKUMPU JA POLVIJÄRVI JOENSUUN KOKEMUKSET ERITYINEN KUNTAJAKOSELVITYS JOENSUU, KONTIOLAHTI, LIPERI, OUTOKUMPU JA POLVIJÄRVI JOENSUUN KOKEMUKSET Kaupunginjohtaja Kari Karjalainen 23.1.2014 Erityisen kuntajakoselvitysalueen kunnat Joensuu www.joensuu.fi

Lisätiedot

Kuntarakennelain mukaisen erityisen kuntajakoselvityksen tekeminen Turun seudulla

Kuntarakennelain mukaisen erityisen kuntajakoselvityksen tekeminen Turun seudulla Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 134/00.04.00/2012 360 Kuntarakennelain mukaisen erityisen kuntajakoselvityksen tekeminen Turun seudulla Tiivistelmä 1.7.2013 voimaan tullut kuntarakennelaki edellyttää

Lisätiedot

.XQWDMDSDOYHOXUDNHQQHXXGLVWXV

.XQWDMDSDOYHOXUDNHQQHXXGLVWXV 16.8.2007/RLÖ/hul.XQWDMDSDOYHOXUDNHQQHXXGLVWXV Kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevan lain 10 :n mukaisen selvityksen ja toimeenpanosuunnitelman keskeisten tietojen toimittaminen valtioneuvostolle

Lisätiedot

VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 ESITYS NURMEKSEN KAUPUNGIN JA VALTIMON KUNNAN YHDISTYMISESTÄ

VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 ESITYS NURMEKSEN KAUPUNGIN JA VALTIMON KUNNAN YHDISTYMISESTÄ VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies 13.6.2019 VM/839/00.01.01.00/2019 Anu Hernesmaa ESITYS NURMEKSEN KAUPUNGIN JA VALTIMON KUNNAN YHDISTYMISESTÄ Yhdistymisesityksen vireillepanosta

Lisätiedot

Jyväskylän kaupunkiseudun erityisen kuntajakoselvityksen toteutus

Jyväskylän kaupunkiseudun erityisen kuntajakoselvityksen toteutus Jyväskylän kaupunkiseudun erityisen kuntajakoselvityksen toteutus Kuntajakoselvittäjä Jarmo Asikainen Jyväskylän seutujen kuntien tilaisuus 12.8.2014 Valtiovarainministeriön määräys Valtiovarainministeriö

Lisätiedot

Kuntarakenneselvitys Oulun seudulla

Kuntarakenneselvitys Oulun seudulla Kuntarakenneselvitys Oulun seudulla Elinvoimainen ja toimintakykyinen kunta Kuntarakennelaki: Kuntajaon kehittämisen tavoitteena on elinvoimainen, alueellisesti eheä ja yhdyskuntarakenteeltaan toimiva

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin ja maalaiskunnan kuntajakoselvitys

Jyväskylän kaupungin ja maalaiskunnan kuntajakoselvitys Jyväskylän kaupungin ja maalaiskunnan kuntajakoselvitys Korpilahden kuntalaistilaisuus 16.1.2008 Jyväskylän kaupungin ja maalaiskunnan kuntajakoselvitys 1 UUSI JYVÄSKYLÄ 0 5 10 Km Jyväskylän kaupungin

Lisätiedot

Kuntajaon muuttaminen oikeudellisesti ja prosessina

Kuntajaon muuttaminen oikeudellisesti ja prosessina Kuntajaon muuttaminen oikeudellisesti ja prosessina Matti Muukkonen HTL, YTM, kunnanjohtaja 14.12.2012 Kuntajaon oikeudellinen perusta Suomen perustuslaki (731/1999) 121.1 : Suomi jakautuu kuntiin, joiden

Lisätiedot

Petteri Orpon koordinaatioryhmän ehdotukset. Pekka Järvinen 27.6.2013

Petteri Orpon koordinaatioryhmän ehdotukset. Pekka Järvinen 27.6.2013 Petteri Orpon koordinaatioryhmän ehdotukset 27.6.2013 Uudistuksen keskeinen sisältö Integroidaan sosiaali- ja terveydenhuolto sekä perusja erikoistason palvelut Sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään

Lisätiedot

VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies VM/859/ /2015 Anu Hernesmaa

VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies VM/859/ /2015 Anu Hernesmaa VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies 11.6.2015 VM/859/00.01.01.00/2015 Anu Hernesmaa SÄKYLÄN JA KÖYLIÖN KUNTIEN YHDISTYMINEN Yhdistymisesityksen vireillepanosta ja valmistelusta,

Lisätiedot

KAUPUNKISEUTU- SUUNNITELMAT. Siuntio Johtaja Seija Vanhanen

KAUPUNKISEUTU- SUUNNITELMAT. Siuntio Johtaja Seija Vanhanen KAUPUNKISEUTU- SUUNNITELMAT Siuntio 9.10.2007 Johtaja Seija Vanhanen 2 MAL-SUUNNITTELU Maankäyttö- ja rakennuslaki Vapaaehtoinen suunnittelu Laki kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta Valtioneuvoston asetus

Lisätiedot

Vaasan kaupunkiseudun tilanne

Vaasan kaupunkiseudun tilanne Vaasan kaupunkiseudun tilanne Esityksen sisältö 1. Mikä on Vaasan kaupunkiseutu? 2. Yhdyskuntasuunnittelun tilanne seudulla 3. Kasvusopimus ja MAL-teemat Suomen suurimmat kaupunkiseudut vuonna 2011 Väestönkasvu

Lisätiedot

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiop åasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåas dfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfgh

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiop åasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåas dfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfgh qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe 1 rtyuiasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiop åasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåas dfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfgh LOVIISAN JA LAPINJÄRVEN YHDISTYMISSELVITYS jklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklö

Lisätiedot

Kuntajakoselvityksen tausta ja toteutus. Kuntajakoselvittäjä Ossi Repo

Kuntajakoselvityksen tausta ja toteutus. Kuntajakoselvittäjä Ossi Repo Kuntajakoselvityksen tausta ja toteutus Kuntajakoselvittäjä Ossi Repo Joensuun selvitysalueen yhteistarkastelu Ennustettu väestökehitys 2012-2030: +5,4% Koko väestö 110 Joensuun selvitysalue Koko maa Pohjois-Karjala

Lisätiedot

Jyväskylän kaupunkiseudun selvitysryhmän 5. kokous

Jyväskylän kaupunkiseudun selvitysryhmän 5. kokous Jyväskylän kaupunkiseudun selvitysryhmän 5. kokous Jyväskylän kaupunkiseudun erityinen kuntajakoselvitys Kuntajakoselvittäjät Jarmo Asikainen, Paavo Kaitokari ja Jouko Luukkonen Sähköposti: etunimi.sukunimi@vm.fi

Lisätiedot

Ehdotus hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi kielilain 5 :n muuttamisesta

Ehdotus hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi kielilain 5 :n muuttamisesta Ehdotus hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi kielilain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kielilakia. Esityksen mukaan yksikielinen kunta voitaisiin

Lisätiedot

Porin seudun kuntarakenneselvitys

Porin seudun kuntarakenneselvitys Porin seudun kuntarakenneselvitys Poliittisen ohjausryhmän kokous 25.9.2013 Kehitysjohtaja Jarmo Asikainen FCG Konsultointi Oy 26.9.2013 Page 1 Merikarvia Siikainen Pomarkku Pori Lavia Ulvila Luvia Nakkila

Lisätiedot

Työvaliokunnan kokous

Työvaliokunnan kokous Merikarvia Siikainen PORIN SEUDUN YHDISTYMISSELVITYS Työvaliokunnan kokous 15.9.2014 Luvia Pori Nakkila Pomarkku Ulvila Harjavalta Lavia Kokemäki Kehitysjohtaja Jarmo Asikainen FCG Konsultointi MML, 2012

Lisätiedot

Kuntauudistus Henna Virkkunen hallinto- ja kuntaministeri

Kuntauudistus Henna Virkkunen hallinto- ja kuntaministeri Kuntauudistus Henna Virkkunen hallinto- ja kuntaministeri Keski-Suomen maakuntavaltuusto Hallitus toteuttaa koko maan laajuisen kuntauudistuksen Kuntauudistuksen tavoitteena on vahvoihin peruskuntiin pohjautuva

Lisätiedot

Lavia Pori erityinen kuntajakoselvitys. Kuntajakoselvittäjä Arto Saarinen

Lavia Pori erityinen kuntajakoselvitys. Kuntajakoselvittäjä Arto Saarinen Lavia Pori erityinen kuntajakoselvitys Kuntajakoselvittäjä Arto Saarinen 28.2.2014 Tehtävä Selvittäjän on suoritettava kuntarakennelain 16a :ssä tarkoitettu erityinen kuntajakoselvitys Erityinen kuntajakoselvitys

Lisätiedot

Esitys valtiovarainministeriölle erityisen kuntajakoselvityksen tekemiseksi ja esiselvityksen käynnistäminen. Kunnanhallitus

Esitys valtiovarainministeriölle erityisen kuntajakoselvityksen tekemiseksi ja esiselvityksen käynnistäminen. Kunnanhallitus Kunnanhallitus 148 10.06.2013 Esitys valtiovarainministeriölle erityisen kuntajakoselvityksen tekemiseksi ja esiselvityksen käynnistäminen 31/00.01.00/2013 Kunnanhallitus 148 Kunnanhallitus 20.05.2013

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmän väliraportti

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmän väliraportti Kunnanhallitus 252 01.10.2013 Kunnanhallitus 64 17.03.2014 Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmän väliraportti KH 01.10.2013 252 Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmän

Lisätiedot

Pendelöinti ja työpaikkaomavaraisuus Vaasan seudulla

Pendelöinti ja työpaikkaomavaraisuus Vaasan seudulla Pendelöinti ja työpaikkaomavaraisuus Vaasan seudulla Erityissuunnittelija Jonas Nylén, Kaupunkikehitys, 24.11.2014 Pendelöinti Vaasaan ja Vaasasta vuosina 1995 2013 *) Vaasasta pendelöivien lukumäärän

Lisätiedot

KH 196 Kunnanhallitus Valmistelija: kunnanjohtaja Mikael Grannas ja kunnansihteeri Peter Stenvall

KH 196 Kunnanhallitus Valmistelija: kunnanjohtaja Mikael Grannas ja kunnansihteeri Peter Stenvall Valtuusto 114 13.06.2016 Hakemus Sipoon kunnan osan liittämiseksi Vantaan kaupunkiin 1293/10.00.02/2015 KH 196 Kunnanhallitus 12.4.2016 Valmistelija: kunnanjohtaja Mikael Grannas ja kunnansihteeri Peter

Lisätiedot

Ero

Ero 1980 1990 2000 2012 Ero % Jsuu 64969 67363 71013 74168 10199 15,9 Klahti 8351 10450 11517 14245 5894 70,6 Liperi 10737 11500 11479 12397 1660 15,5 Okum 10312 9307 8155 7343 2969 28,8 Pjärvi 6167 5411 5411

Lisätiedot

saman lain 5 :n mukaan yleisenä syyttäjänä raastuvanoikeudessa ja maistraatissa. Nimismies tai apulaisnimismies toimii kihlakunnanoikeudessa

saman lain 5 :n mukaan yleisenä syyttäjänä raastuvanoikeudessa ja maistraatissa. Nimismies tai apulaisnimismies toimii kihlakunnanoikeudessa 1992 vp- HE 101 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kaupunginviskaa Iista ja nimismiehestä käräjäoikeuden syyttäjänä ja laiksi kaupunginviskaaleista annetun lain 1 ja 5 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN

Lisätiedot

Viekö vai tuoko kuntareformi työpaikkoja. Henna Virkkunen hallinto- ja kuntaministeri Kauppakamarifoorumi 17.11.2011

Viekö vai tuoko kuntareformi työpaikkoja. Henna Virkkunen hallinto- ja kuntaministeri Kauppakamarifoorumi 17.11.2011 Viekö vai tuoko kuntareformi työpaikkoja Henna Virkkunen hallinto- ja kuntaministeri Kauppakamarifoorumi 17.11.2011 Suomen väestöllisen huoltosuhteen muutokset vuosina 1970-2040 indeksi 80 indeksi 80 70

Lisätiedot

KUNTA- JA PALVELURAKENNEMUUTOKSESTA ANNETUN LAIN MUUTOKSET JA KUNTIEN PÄÄTÖKSENTEKO

KUNTA- JA PALVELURAKENNEMUUTOKSESTA ANNETUN LAIN MUUTOKSET JA KUNTIEN PÄÄTÖKSENTEKO Kunnanhallitus 61 21.02.2011 Valtuusto 23 28.03.2011 Kunnanhallitus 167 06.06.2011 Valtuusto 42 20.06.2011 KUNTA- JA PALVELURAKENNEMUUTOKSESTA ANNETUN LAIN MUUTOKSET JA KUNTIEN PÄÄTÖKSENTEKO KHALL 61 Valmistelija:

Lisätiedot

KUNTALIITOKSEN TAVOITTEENA LISÄÄ ELINVOIMAA - ONNISTUUKO JYVÄSKYLÄSSÄ? Kaupunginjohtaja Markku Andersson 30.08.2012

KUNTALIITOKSEN TAVOITTEENA LISÄÄ ELINVOIMAA - ONNISTUUKO JYVÄSKYLÄSSÄ? Kaupunginjohtaja Markku Andersson 30.08.2012 KUNTALIITOKSEN TAVOITTEENA LISÄÄ ELINVOIMAA - ONNISTUUKO JYVÄSKYLÄSSÄ? Kaupunginjohtaja Markku Andersson 30.08.2012 UUSI JYVÄSKYLÄ 2009 ASUKKAITA 130 000 MAAPINTA-ALA 106 km2 1172 km2 UURAINEN LAUKAA HANKASALMI

Lisätiedot

Hakemus Sipoon kunnan osan liittämiseksi Vantaan kaupunkiin / Ansökan om att ansluta en del av Sibbo kommun till Vanda stad

Hakemus Sipoon kunnan osan liittämiseksi Vantaan kaupunkiin / Ansökan om att ansluta en del av Sibbo kommun till Vanda stad Valtuusto 95 16.05.2016 Kunnanhallitus/Kommunstyrel 250 07.06.2016 sen Hakemus Sipoon kunnan osan liittämiseksi Vantaan kaupunkiin / Ansökan om att ansluta en del av Sibbo kommun till Vanda stad 1293/10.00.02/2015

Lisätiedot

Lausunnon antaminen Keski-Uudenmaan kuntien yhdistymisselvityksen väliraportista

Lausunnon antaminen Keski-Uudenmaan kuntien yhdistymisselvityksen väliraportista Valtuusto 4 10.02.2014 Lausunnon antaminen Keski-Uudenmaan kuntien yhdistymisselvityksen väliraportista 63/00.04.01/2013 KH 239 Kunnanhallitus 18.6.2013 Valmistelija: kunnanjohtaja Mikael Grannas Taustaa

Lisätiedot

Konneveden kunta Kokouspäivämäärä Sivu Valtuusto

Konneveden kunta Kokouspäivämäärä Sivu Valtuusto Valtuusto 4.3.2013 39 1. LAUSUNTO KUNTARAKENNELAKILUONNOKSESTA Kh. 20.2.2013 51 Esityslistan liitteet 1-4 Pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen hallitusohjelmaan mukaan hallitus toteuttaa koko maan laajuisen

Lisätiedot

Hämeenlinna, Janakkala ja Hattula Seudun kuntarakenneselvitys

Hämeenlinna, Janakkala ja Hattula Seudun kuntarakenneselvitys Hämeenlinna, Janakkala ja Hattula Seudun kuntarakenneselvitys 6.5.2014 Jarkko Majava (yhteyshenkilö) Johtava konsultti, FCG Konsultointi Oy jarkko.majava@fcg.fi 050 3252306 22.5.2014 Page 1 Kuntarakenneselvityksen

Lisätiedot

Kuntauudistus ja talouden paineet Onko hyvinvointikunta vielä ensi kuntavaalikaudella naisen paras ystävä ja miehen?

Kuntauudistus ja talouden paineet Onko hyvinvointikunta vielä ensi kuntavaalikaudella naisen paras ystävä ja miehen? Kuntauudistus ja talouden paineet Onko hyvinvointikunta vielä ensi kuntavaalikaudella naisen paras ystävä ja miehen? Henna Virkkunen hallinto- ja kuntaministeri Turku 27.10.2011 Hallitus toteuttaa koko

Lisätiedot

Elinvoima ja kilpailukyky kaupunkiseudulla

Elinvoima ja kilpailukyky kaupunkiseudulla Elinvoima ja kilpailukyky kaupunkiseudulla Jyväskylän kaupunkiseudun erityisen kuntajakoselvitys Kuntajakoselvittäjät Jarmo Asikainen, Paavo Kaitokari ja Jouko Luukkonen Sähköposti: etunimi.sukunimi@vm.fi

Lisätiedot

Jyväskylän kaupunkiseutu 1. kuntajakoselvityksen aikataulu 2. Tavoitteet ja toimenpiteet. Selvitysryhmän kokous

Jyväskylän kaupunkiseutu 1. kuntajakoselvityksen aikataulu 2. Tavoitteet ja toimenpiteet. Selvitysryhmän kokous Jyväskylän kaupunkiseutu 1. kuntajakoselvityksen aikataulu 2. Tavoitteet ja toimenpiteet Selvitysryhmän kokous 11.3.2014 Selvitysprosessi ja aikataulu 2013 Elo-Joulukuu 2014 Tammi-Huhtikuu Syyskuu Joulukuu

Lisätiedot

seminaari Varatoimitusjohtaja Kari Nenonen, Kuntaliitto

seminaari Varatoimitusjohtaja Kari Nenonen, Kuntaliitto Ammattikorkeakoulujen rakenne ja rahoitus seminaari 15.9.2010 Varatoimitusjohtaja Kari Nenonen, Kuntaliitto Väestönmuutosprosentti 2008 2009 kunnittain Tilastokeskuksen ennakkoväkiluvun mukaan Kuntajako

Lisätiedot

HE 28/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi uuden

HE 28/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi uuden Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kuntajakolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi uuden kunnan valtuuston toimikautta ja järjestelytoimikunnan asettamista

Lisätiedot

Selvitysprosessissa otettava huomioon

Selvitysprosessissa otettava huomioon Insert Firstname Lastname via >Insert >Header & Footer Kuntajakoselvityksen toteutus Kehitysjohtaja Jarmo Asikainen Karhukuntaneuvosto 17.6.2013 17.6.2013 Page 1 Selvitysprosessissa otettava huomioon Avoin

Lisätiedot

Päijät Hämeen kuntajakoselvitys ajankohtaiskatsaus

Päijät Hämeen kuntajakoselvitys ajankohtaiskatsaus Päijät Hämeen kuntajakoselvitys ajankohtaiskatsaus 2.12.2009 Henkilöstöryhmä Jaana Simola UusiKunta sihteeristö Kuhmoinen Hartola Sysmä Padasjoki Asikkala Heinola Hämeenkoski Hollola Lahti Nastola Kärkölä

Lisätiedot

Sote-rakenneuudistus Jukka Mattila lääkintöneuvos STM

Sote-rakenneuudistus Jukka Mattila lääkintöneuvos STM Sote-rakenneuudistus 2013 Jukka Mattila lääkintöneuvos STM Järjestämisvastuussa olevalle taholle kuuluu omalta osaltaan vastuu väestön hyvinvoinnista ja terveydestä Tähän sisältyy vastuu väestön hyvinvoinnin

Lisätiedot

Sote-uudistus - järjestämislain valmistelu

Sote-uudistus - järjestämislain valmistelu Sote-uudistus - järjestämislain valmistelu 21.11.2013 Pekka Järvinen sosiaali- ja terveysministeriö Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistaminen Tavoitteet Keskeinen sisältö Jatkovalmistelu Uudistuksen toimeenpano

Lisätiedot

Hankasalmen kunnan lausunto Jyväskylän kaupunkiseudun erityisen kuntajakoselvityksen

Hankasalmen kunnan lausunto Jyväskylän kaupunkiseudun erityisen kuntajakoselvityksen Hankasalmen kunnan lausunto Jyväskylän kaupunkiseudun erityisen kuntajakoselvityksen väliraportista: TIIVISTELMÄ HANKASALMEN KUNNAN LAUSUNNOSTA Hankasalmen kunta katsoo väliraportin perusteella, että erityisessä

Lisätiedot

MUUTOKSEN SUUNNAT PORISSA

MUUTOKSEN SUUNNAT PORISSA Kuva: Antero Saari Kuva: Toni Mailanen Kuva: Toni Mailanen MUUTOKSEN SUUNNAT PORISSA IV neljännes (loka-marraskuu) 2014 Kuva: Marianne Ståhl 23.2.2015 KONSERNIHALLINTO Timo Aro ja Timo Widbom Kuva: Toni

Lisätiedot

PORIN KUNTAJAKOSELVITYS

PORIN KUNTAJAKOSELVITYS Pomarkku Pori Ulvila Luvia Nakkila Kokemäki PORIN KUNTAJAKOSELVITYS Kuntauudistukseen liittyvä kuntalaistilaisuus Luvia 5.3.2015 Porin selvitysalueen kuntajakoselvityksen vaiheet vuosina 2013-2015 KUNTARAKENNELAKI

Lisätiedot

Raision kaupunginvaltuuston esitys kuntajakoselvityksen tekemisestä Turun seudun läntisissä kunnissa

Raision kaupunginvaltuuston esitys kuntajakoselvityksen tekemisestä Turun seudun läntisissä kunnissa MYNÄMÄEN KUNTA OTE PÖYTÄKIRJASTA Kunnanhallitus 275 29.09.2014 Kunnanvaltuusto 57 20.10.2014 Raision kaupunginvaltuuston esitys kuntajakoselvityksen tekemisestä Turun seudun läntisissä kunnissa 648/00.04.00/2014

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun yhteistyöhön liittyvät esitykset tilannekatsaus

Pääkaupunkiseudun yhteistyöhön liittyvät esitykset tilannekatsaus Pääkaupunkiseudun yhteistyöhön liittyvät esitykset tilannekatsaus Henkilöstöseurantaryhmä 23.4.2009 Kehittämisjohtaja Tarja Lumijärvi Valtuustojen hyväksymä uusi yhteistyösopimus 2009-2012 -korvaa yhteistyösopimuksen

Lisätiedot

VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies VM/1402/ /2013 Anu Hernesmaa

VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies VM/1402/ /2013 Anu Hernesmaa VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies 11.6.2015 VM/1402/00.01.01.00/2013 Anu Hernesmaa LAHDEN KAUPUNGIN JA NASTOLAN KUNNAN YHDISTYMINEN Yhdistymisesityksen vireillepanosta ja valmistelusta,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 5/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/

Helsingin kaupunki Esityslista 5/ (5) Kaupunginvaltuusto Kj/ Helsingin kaupunki Esityslista 5/2015 1 (5) Päätöshistoria Kaupunginhallitus 02.03.2015 222 HEL 2013-012903 T 00 00 00 Päätös Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle seuraavaa: 1 päättää

Lisätiedot

Kuntarakenneuudistuksen tavoitteet ja tilannekatsaus

Kuntarakenneuudistuksen tavoitteet ja tilannekatsaus Kuntarakenneuudistuksen tavoitteet ja tilannekatsaus Seutufoorumi 8.10.213 Aija Tuimala Johtaja FCG Konsultointi 8.10.2013 Page 1 8.10.2013 Page 2 Tavoitteena vahvat peruskunnat Paras -hankkeen alusta

Lisätiedot

ELINKEINOELÄMÄ OSANA KAUPUNKISEUTUJEN YHTEISTYÖTÄ

ELINKEINOELÄMÄ OSANA KAUPUNKISEUTUJEN YHTEISTYÖTÄ ELINKEINOELÄMÄ OSANA KAUPUNKISEUTUJEN YHTEISTYÖTÄ Pohjanmaan liikennejärjestelmäsuunnitelma 2040 Rantasipi Tropiclandia 31.1.2012 Jani Hanhijärvi ELINKEINOELÄMÄN ROOLI SEUDULLISESSA SUUNNITTELUSSA Selvitys

Lisätiedot

Metropolialueen kuntajakoselvitys Vihdin valtuustoinfo 2.10.2014. Matti Vatilo

Metropolialueen kuntajakoselvitys Vihdin valtuustoinfo 2.10.2014. Matti Vatilo Metropolialueen kuntajakoselvitys Vihdin valtuustoinfo 2.10.2014 Matti Vatilo Selvityksen tarkoitus Tehtävänä arvioida edellytyksiä yhdistää kunnat tai osa kunnista yhdeksi tai useammaksi kunnaksi. Myös

Lisätiedot

Etelä-Karjalan kuntarakenneselvitys

Etelä-Karjalan kuntarakenneselvitys Etelä-Karjalan kuntarakenneselvitys Ohjausryhmä 170914 1 2 Kuntainfoista Osallistujia yhteensä noin 370 henkilöä vajaa puolet valtuutettuja Imatralla muita enemmän viranhaltijoita 20 henkilön lukioluokka

Lisätiedot

Kuntauudistuksen ajankohtaiset asiat. Valtiosihteeri Sari Raassina Jyväskylän seutu, 14.1.2014 Toivakan koulukeskus, Toivakka

Kuntauudistuksen ajankohtaiset asiat. Valtiosihteeri Sari Raassina Jyväskylän seutu, 14.1.2014 Toivakan koulukeskus, Toivakka Kuntauudistuksen ajankohtaiset asiat Valtiosihteeri Sari Raassina Jyväskylän seutu, 14.1.2014 Toivakan koulukeskus, Toivakka Esityksen sisältö 1. Kuntarakenteen uudistaminen 2. Kuntien tehtävien vähentäminen

Lisätiedot

SOTE uudistus Kunnan asukasluvun sekä muiden kantokykyperusteiden mukaan järjestämisvastuu määräytyy seuraavasti;

SOTE uudistus Kunnan asukasluvun sekä muiden kantokykyperusteiden mukaan järjestämisvastuu määräytyy seuraavasti; SOTE uudistus Kunnan asukasluvun sekä muiden kantokykyperusteiden mukaan järjestämisvastuu määräytyy seuraavasti; Alle 20 000 asukkaan kunnat: Kunnalla ei ole oikeutta järjestää sote palveluja. Perustason

Lisätiedot

Työnantaja: Miten toimia, että kunta- ja palvelurakenneuudistuksen tavoitteet toteutuvat ja menettely on lakien ja sopimusten mukaista?

Työnantaja: Miten toimia, että kunta- ja palvelurakenneuudistuksen tavoitteet toteutuvat ja menettely on lakien ja sopimusten mukaista? Henkilöstö: Mitä minulle tapahtuu? Työnantaja: Miten toimia, että kunta- ja palvelurakenneuudistuksen tavoitteet toteutuvat ja menettely on lakien ja sopimusten mukaista? 1 2.12.2010 Keskeinen säännöstö

Lisätiedot

OSA I. KUNNAN LAUSUNTO KUNNALLISHALLINNON RAKENNE - TYÖRYHMÄN RAPORTISTA

OSA I. KUNNAN LAUSUNTO KUNNALLISHALLINNON RAKENNE - TYÖRYHMÄN RAPORTISTA Lausuntopyynnön kysymykset Webropolissa LAUSUNTOPYYNTÖ KUNNALLISHALLINNON RAKENNE -TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA Valtiovarainministeriö pyytää tällä lausuntomenettelyllä

Lisätiedot

1. Yhdistymissopimuksen lähtökohdat. 1.2. Sopimuksen sitovuus ja voimaantulo. 1.3. Kuntajaon muutoksen toteutustapa

1. Yhdistymissopimuksen lähtökohdat. 1.2. Sopimuksen sitovuus ja voimaantulo. 1.3. Kuntajaon muutoksen toteutustapa 1 KAUHAJOEN KAUPUNKI TEUVAN KUNTA YHDISTYMISSOPIMUS 1. Yhdistymissopimuksen lähtökohdat 1.1. Sopimuksen tarkoitus Tämä sopimus on liitteineen kuntajakolain (1698/2009) 8 :n tarkoittama yhdistymissopimus,

Lisätiedot

ARTTU-VILU Päättäjätutkimus Luottamushenkilö- ja viranhaltijakysely 2010

ARTTU-VILU Päättäjätutkimus Luottamushenkilö- ja viranhaltijakysely 2010 Paras-arviointitutkimusohjelma (ARTTU) ARTTU-VILU Päättäjätutkimus Luottamushenkilö- ja viranhaltijakysely 2010 Kohdejoukkona ARTTU-tutkimuskuntien keskeiset luottamushenkilöt ja johtavat viranhaltijat

Lisätiedot

Vahva peruskunta rakenneuudistuksen perustaksi

Vahva peruskunta rakenneuudistuksen perustaksi Esitys hallitukselle Vahva peruskunta rakenneuudistuksen perustaksi Kuntaliiton hallitus 20.4.2011 8. Kokoava rakenneuudistus luo selkeän perustan uudelle, jäsentävälle kuntalaille 1. Vuosina 2013-2016

Lisätiedot

Kuntajakoselvityksen tavoitteet ja tilannekatsaus

Kuntajakoselvityksen tavoitteet ja tilannekatsaus Kuntajakoselvityksen tavoitteet ja tilannekatsaus Vaajakosken kuntalaiskuuleminen 12.11.2007 Kuntajakoselvittäjä Jarmo Asikainen Jarmo Asikainen Jyväskylän kaupungin ja maalaiskunnan kuntajakoselvitys

Lisätiedot

Kuntarakenneselvitys Maisemajärjestelmän

Kuntarakenneselvitys Maisemajärjestelmän Kuntarakenneselvitys Maisemajärjestelmän avulla Eero Vaissi Maisema-seminaari 6.2.2013 Lausunnolla olevasta laista Rakennelakiluonnos lähetettiin kuntiin lausunnolle 22.11.2012 ja lausuntoaika päättyy

Lisätiedot

Kaupunkien arviot lastensuojelun määrärahojen riittävyydestä, henkilöstöresursseista ja ehkäisevästä toiminnasta

Kaupunkien arviot lastensuojelun määrärahojen riittävyydestä, henkilöstöresursseista ja ehkäisevästä toiminnasta Tero Ristimäki Lastensuojelulain toimeenpanoon valmistautuminen Suurimpien kaupunkien suunnitelmat resurssien lisäämisestä lastensuojeluun vuodelle 2008 ja arviot lastensuojelulain velvoitteista selviytymisestä

Lisätiedot

Päättäjien kuntakuva. ARTTU2-Päättäjäkyselyn ensimmäisten tulosten esittely Kuntatalo 10.12.2015 Siv Sandberg, Åbo Akademi

Päättäjien kuntakuva. ARTTU2-Päättäjäkyselyn ensimmäisten tulosten esittely Kuntatalo 10.12.2015 Siv Sandberg, Åbo Akademi Päättäjien kuntakuva ARTTU2-Päättäjäkyselyn ensimmäisten tulosten esittely Kuntatalo 10.12.2015 Siv Sandberg, Åbo Akademi Siv Sandberg Åbo Akademi 2015 Päättäjätutkimus 2015 Kohdejoukko 3 652 henkilöä

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 1950/ /2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 1950/ /2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2016 1 (1) 85 Asianro 1950/00.04.01/2013 Juankosken ja Kuopion kaupunkien kuntaliitos / yhdistymissopimuksen muuttaminen 22.02.2016 57: Kaupunginsihteeri Heikki Vienola Kansliapalvelu

Lisätiedot

Eduskunnan perustuslakivaliokunta Helsinki 15.12.2014 pev@eduskunta.fi

Eduskunnan perustuslakivaliokunta Helsinki 15.12.2014 pev@eduskunta.fi Eduskunnan perustuslakivaliokunta Helsinki 15.12.2014 pev@eduskunta.fi Asia: Svenska Finlands folkting järjestön lausunto hallituksen eduskunnalle antamasta esityksestä laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Suomen Kuntaliiton maakuntatilaisuus Keski-Pohjanmaalla 17.9.2014 Ajankohtaiset kunta-asiat Aktuella kommunfrågor

Suomen Kuntaliiton maakuntatilaisuus Keski-Pohjanmaalla 17.9.2014 Ajankohtaiset kunta-asiat Aktuella kommunfrågor Suomen Kuntaliiton maakuntatilaisuus Keski-Pohjanmaalla 17.9.2014 Ajankohtaiset kunta-asiat Aktuella kommunfrågor Kristina Wikberg, Johtaja, ruotsinkieliset ja kansainväliset asiat Direktör, svenska och

Lisätiedot

Työpaikat Vaasan seudulla 2000 2013

Työpaikat Vaasan seudulla 2000 2013 Työpaikat Vaasan seudulla 2000 2013 Erityissuunnittelija Jonas Nylén, Kaupunkikehitys, 21.1.2016 Työpaikat Vaasan seudulla vuosina 2000 2013* *) Tilastokeskus julkaisee vuoden 2014 työpaikkatiedot lokakuussa

Lisätiedot

VALTIOVARAINMINISTERIÖ Kunta- ja aluehallinto-osasto Finanssineuvos Teemu Eriksson 5.5.2015

VALTIOVARAINMINISTERIÖ Kunta- ja aluehallinto-osasto Finanssineuvos Teemu Eriksson 5.5.2015 VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Kunta- ja aluehallinto-osasto Finanssineuvos Teemu Eriksson 5.5.2015 IITIN KUNNAN MAAKUNNANVAIHTOESITYKSEN HYLKÄÄMINEN (VM/2013/00.01.01.00/2011) Iitin kunnan esitys Maakuntajakolaki

Lisätiedot

1. Raision lausunto selvitysvelvollisuudesta, selvitysperusteista (ml. poikkeusperusteista) ja selvitysvelvollisuuden sisällöstä

1. Raision lausunto selvitysvelvollisuudesta, selvitysperusteista (ml. poikkeusperusteista) ja selvitysvelvollisuuden sisällöstä Raision kaupungin lausunto kuntarakennelakiluonnoksesta 1. Raision lausunto selvitysvelvollisuudesta, selvitysperusteista (ml. poikkeusperusteista) ja selvitysvelvollisuuden sisällöstä Kuntarakennelakiluonnos

Lisätiedot

Selvityshenkilötyöryhmän ehdotukset

Selvityshenkilötyöryhmän ehdotukset Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen uudistaminen Selvityshenkilötyöryhmän ehdotukset Päivi Sillanaukee 19.3.2013 indeksi 80 Muutokset on toteutettava aikailematta indeksi 80 70 70 lasta ja vanhusta

Lisätiedot

Selvitysperusteet ja selvitysvelvollisuus

Selvitysperusteet ja selvitysvelvollisuus Seinäjoen kaupungin lausunto kuntarakennelakiluonnoksesta Kh 4.2.2013, 80 Valtiovarainministeriö pyytää kunnilta lausuntoa kuntarakennelakiluonnoksesta. Kuntarakennelakiluonnos muuttaa nykyistä kuntajakolakia,

Lisätiedot

YHDISTYMISSOPIMUSLUONNOS. Punaisella asioita, jotka eivät lain mukaan välttämättä tarvitse olla sopimuksessa Sinisellä asioita joista sovittava

YHDISTYMISSOPIMUSLUONNOS. Punaisella asioita, jotka eivät lain mukaan välttämättä tarvitse olla sopimuksessa Sinisellä asioita joista sovittava YHDISTYMISSOPIMUSLUONNOS ASKOLA, LAPINJÄRVI, LOVIISA, MYRSKYLÄ, PORVOO JA SIPOO Punaisella asioita, jotka eivät lain mukaan välttämättä tarvitse olla sopimuksessa Sinisellä asioita joista sovittava 1.

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Tampereen yliopisto 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Timo Tiainen 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema organisaatiossa

Lisätiedot

Sote-uudistus. valmisteluryhmän hallituksen esityksen -muotoon kirjoitettu loppuraportti

Sote-uudistus. valmisteluryhmän hallituksen esityksen -muotoon kirjoitettu loppuraportti Sote-uudistus valmisteluryhmän hallituksen esityksen -muotoon kirjoitettu loppuraportti Kirsi Varhila, valmisteluryhmän puheenjohtaja sosiaali- ja terveysministeriö Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen

Lisätiedot

NAANTALIN, MERIMASKUN, RYMÄTTYLÄN JA VELKUAN KUNTALIITOS Selvitystoimikunnan kokous. puheenjohtaja (X = paikalla) Heini Jalkanen Jarkko Kanerva

NAANTALIN, MERIMASKUN, RYMÄTTYLÄN JA VELKUAN KUNTALIITOS Selvitystoimikunnan kokous. puheenjohtaja (X = paikalla) Heini Jalkanen Jarkko Kanerva 1 NAANTALIN, MERIMASKUN, RYMÄTTYLÄN JA VELKUAN KUNTALIITOS Selvitystoimikunnan kokous Aika 23.1.2008 kello 18.30 19.15 Paikka Naantalin kaupungintalo, valtuustosali Osallistujat Jäsenet: Naantali: Markku

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PUHEMIESNEUVOSTON EHDOTUS 1/2010 vp Puhemiesneuvoston ehdotus laiksi eduskunnan virkamiehistä annetun lain 10 ja 71 :n, eduskunnan työjärjestyksen 73 :n ja eduskunnan kanslian ohjesäännön muuttamisesta

Lisätiedot

Kuprusta sotkuun mistä uusi suunta kuntauudistukselle? Yrjö Hakanen Paikallispolitiikan seminaari 22.9.2013 Turussa

Kuprusta sotkuun mistä uusi suunta kuntauudistukselle? Yrjö Hakanen Paikallispolitiikan seminaari 22.9.2013 Turussa Kuprusta sotkuun mistä uusi suunta kuntauudistukselle? Yrjö Hakanen Paikallispolitiikan seminaari 22.9.2013 Turussa Kataisen hallituksen ohjelma Työssäkäyntialueiden perusteella suurkunnat, jotka kykenevät

Lisätiedot

Palveluverkot alue- ja yhdyskuntarakenteessa

Palveluverkot alue- ja yhdyskuntarakenteessa Palveluverkot alue- ja yhdyskuntarakenteessa 1.6.2015 Antti Rehunen Suomen ympäristökeskus SYKE Keskus- ja palveluverkko Keskusverkko muodostuu valtakunnantasolle sekä yhdyskuntarakennetasolle Valtakunnantasolla

Lisätiedot

TYÖVALIOKUNNAN KOKOUS 3 MUISTIO

TYÖVALIOKUNNAN KOKOUS 3 MUISTIO 1 (2) Seinäjoen kaupunkiseudun erityinen kuntajakoselvitys 8.9.2014 TYÖVALIOKUNNAN KOKOUS 3 MUISTIO Aika: Torstai 4.9.2014 klo 14.30 16.15 Paikka: Seinäjoen kaupungintalo, kaupunginhallituksen kokoushuone

Lisätiedot

TIEDOTE 4/2014 TYÖSSÄKÄYNTI KUOPIOSSA

TIEDOTE 4/2014 TYÖSSÄKÄYNTI KUOPIOSSA KUOPION KAUPUNKI Konsernipalvelu Talous- ja strategiapalvelu Elokuu 213 TIEDOTE 4/214 TYÖSSÄKÄYNTI KUOPIOSSA Väestö pääasiallisen toiminnan mukaan Kuopiossa 31.12.212 Tilastokeskuksen keväällä 214 julkaisemien

Lisätiedot

Palvelurakenneuudistuksesta & sosiaalihuoltoa koskevan lainsäädännön uudistuksesta

Palvelurakenneuudistuksesta & sosiaalihuoltoa koskevan lainsäädännön uudistuksesta Palvelurakenneuudistuksesta & sosiaalihuoltoa koskevan lainsäädännön uudistuksesta Palvelurakenneuudistuksesta Päivi Voutilainen STM/STO Uudistuksen keskeinen sisältö Integroidaan sosiaali- ja terveydenhuolto

Lisätiedot

VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Ylitarkastaja VM/659/ /2014 Suvi Savolainen

VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Ylitarkastaja VM/659/ /2014 Suvi Savolainen VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Ylitarkastaja 16.6.2016 VM/659/00.01.01.00/2014 Suvi Savolainen KUOPION JA JUANKOSKEN KAUPUNKIEN YHDISTYMINEN Yhdistymisesityksen vireillepanosta ja valmistelusta,

Lisätiedot

Kaupunkiseutujen toimialojen kasautuminen, YKR analyysi. Paavo Moilanen

Kaupunkiseutujen toimialojen kasautuminen, YKR analyysi. Paavo Moilanen Kaupunkiseutujen toimialojen kasautuminen, YKR analyysi Paavo Moilanen Kaupunkiseutujen kasautumisanalyysi Ydinalue = pienin alue/tila (250 m ruudut) jolle sijoittuu 90 % työntekijöistä Kasautumisluku

Lisätiedot

Keskusjärjestelmä 2.0

Keskusjärjestelmä 2.0 Keskusjärjestelmä 2.0 DI, VTM, YY-Optima Oy Fil. lis. Anna Saarlo, YY-Optima Oy HTT Ilari Karppi, Tampereen yliopisto HTL Ville Viljanen, Tampereen yliopisto DI, HTM Sakari Somerpalo, Linea Oy FM Jaana

Lisätiedot

Lausunto valtiovarainministeriölle kuntarakennelain (1698/2009) 4 luvun mukaisen erityisen kuntajakoselvityksen toimikauden jatkamisesta

Lausunto valtiovarainministeriölle kuntarakennelain (1698/2009) 4 luvun mukaisen erityisen kuntajakoselvityksen toimikauden jatkamisesta Kunnanhallitus 148 10.06.2013 Kunnanvaltuusto 41 25.06.2013 Kunnanhallitus 229 16.09.2013 Kunnanvaltuusto 49 24.09.2013 Kunnanhallitus 260 21.10.2013 Kunnanvaltuusto 56 12.11.2013 Kunnanhallitus 238 13.10.2014

Lisätiedot

Maankäyttö, asuminen ja liikenne kuntajakoselvitysalueella

Maankäyttö, asuminen ja liikenne kuntajakoselvitysalueella Maankäyttö, asuminen ja liikenne kuntajakoselvitysalueella Jyväskylän kaupunkiseudun erityisen kuntajakoselvitys Kuntajakoselvittäjät Jarmo Asikainen, Paavo Kaitokari ja Jouko Luukkonen Sähköposti: etunimi.sukunimi@vm.fi

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan lausunto kuntarakennelakiluonnoksesta

Sonkajärven kunnan lausunto kuntarakennelakiluonnoksesta Kunnanhallitus 84 18.02.2013 Kunnanvaltuusto 29 28.02.2013 Sonkajärven kunnan lausunto kuntarakennelakiluonnoksesta 100/00.04.01/2013 Kunnanhallitus 18.02.2013 84 Valmistelija: kunnanjohtaja Simo Mäkinen

Lisätiedot

Vaasan työttömyysraportti 2/2019. REETTA MARTTINEN Tilastosuunnittelija, Kaupunkikehitys

Vaasan työttömyysraportti 2/2019. REETTA MARTTINEN Tilastosuunnittelija, Kaupunkikehitys Vaasan työttömyysraportti 2/2019 REETTA MARTTINEN Tilastosuunnittelija, Kaupunkikehitys 26.3.2019 Vaasan työttömyysraportti 2/2019 Helmikuussa Vaasan työttömyysaste oli 8,2% (koko maa: 9,4%) Viime vuoden

Lisätiedot

YLEISÖTILAISUUS KLO 18-20

YLEISÖTILAISUUS KLO 18-20 KUNTAJAKOSELVITYKSEN YLEISÖTILAISUUS KLO 18-20 Seuraavat yleisötilaisuudet 14.11. klo 18.00 ja 18.12. klo 18.00 Seuraa ja anna palautetta www.jyvaskylanseutu.fi/kuntajako Materiaalia lisätään koko ajan

Lisätiedot

Lausuntopyyntökysely. Khall. 18.01.2016 13 liite nro 2. TAUSTATIEDOT. Vastaajatahon virallinen nimi. Padasjoen kunta

Lausuntopyyntökysely. Khall. 18.01.2016 13 liite nro 2. TAUSTATIEDOT. Vastaajatahon virallinen nimi. Padasjoen kunta Lausuntopyyntökysely TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Padasjoen kunta Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Kristiina Laakso Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot kristiina.laakso@padasjoki.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 304. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 304. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 28.10.2013 Sivu 1 / 1 [Ennakkotieto] 4386/00.01.00/2013 304 Lausunnon antaminen valtiovarainministeriölle kuntarakennelain (1698/2009) 4 luvun mukaisen erityisen kuntajakoselvityksen

Lisätiedot