Kesän raikkaat reseptit s. 8

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kesän raikkaat reseptit s. 8"

Transkriptio

1 Ekologisempaa ruokapalvelua s. 3 APETIT AMMATTILAISET KESÄ 2016 Kesän raikkaat reseptit s. 8 Tuhansien kattausten mies s. 6 Tuore on tuoretta Kivikossa s. 4

2 Kevät tuo aina uutta! Kilpailussa pärjää vain panostamalla omaan tekemiseen. Apetit on halunnut tänä keväänä investoida erityisesti suurkeittiöille suunnattujen tuoretuotteiden laatuun, kuten tuoreen kalan käsittelyyn ja salaattien säilyvyyteen. Siksi Kivikon tehtaallamme aukeaa toukokuussa sekä kokonaan uusi pilkottujen kasvisten linjasto että täysin uudistetut kala- ja salaattilinjastot. Apetitin vahvuus on huippuosaamisessa sekä kuluttaja- että suurkeittiötuotteissa. Synergia eri yksiköiden välillä tarkoittaa parempaa palvelua kaikille. Kalan leikkaaminen nimenomaan suurkeittiöiden tarpeiden mukaisesti keskittyy nyt Kivikon tehtaaseen, kun hankinnat tehdään jatkossakin yhteistyössä Kuopion yksikön kanssa. Tuoreet salaatit ja kaalit käsitellään nyt uusituilla laitteilla, joissa esimerkiksi pesuveden lämpötilan hallinta ja pakkausprosessi ovat parasta mahdollista laatua. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi tuotteiden säilyvyyden parantumista. Kivikon tehtaamme uudistuksista kertoo tässä esitteessä tarkemmin tuoretuoteryhmän johtaja Kristiina Asplund. Kivikossa on nyt tavoitteet korkealla koko henkilökunnalla, siitä voimme ottaa kaikki inspiraatiota omaan työhömme. Hyvää ja vauhdikasta kesäsesonkia, PANU KORHONEN Myyntijohtaja Apetit Ammattilaiset Vieraile uusilla verkkosivuillamme 3 kpl Fiskars Fuzion Uudistimme verkkosivumme palvelemaan sinua selkeämmin: löydät nyt tuotetiedot ja reseptit entistäkin vaivattomammin, myös keittiökiireiden keskellä. Voit voittaa Fiskars Fuzion -veitsisetin! Käy sivuilla osallistumassa kisaan, arvomme yhteensä kolme Fiskars Fuzion -veitsisarjaa. Upeat ammattilaisen käteen sopivat veitset yhdistävät japanilaisen perinteen ja länsimaisen muotoilun. Osallistu osoitteessa Kilpailu voimassa kesäkuun loppuun.

3 Tahtotilana ekologisempi ruokapalvelu Kaarinan kaupungin ruokapalveluiden listalta löytyy nyt vakituisesti Apetit Kotimainen Järvikalapihvi. Ekologisuus on noussut merkittäväksi tekijäksi ruokapalveluratkaisuissa. Sen myötä listoille ovat nousseet myös perinteiset lähikalat. Naantalin kaupungin ruokapalvelut haastoi meidät mukaan Lounais-Suomen ympäristöohjelman lähikala -haasteeseen tammikuussa Sitouduimme käyttämään lähikalaa jossain muodossa ainakin kerran kuuden viikon ruokalistakierrossa, kertoo ruokapalvelupäällikkö Heidi Paju. Kotimaisen järvikalapihvin valinta listalle oli helppoa: Oli erittäin positiivinen asia, että iso elintarvikevalmistaja lähti valmistamaan juuri lähikalatuotetta. Totesimme sen sopivan hyvin käyttöömme, erityisesti kun myös asiakkailta tuli mausta ja koostumuksesta hyvää palautetta, Paju kertoo. Kaarinan ruokapalvelut kattavat yhteensä noin ruokailijaa päivähoidossa, kouluissa ja vanhuspalveluissa. Ruokapalveluiden tavoitteena on säilyttää suomalainen ruokakulttuuri samalla kansainväliseen ruokailuun opettaen. Varsinainen kouluruokailu on tärkeä opetus- ja kasvatustilanne, joka tukee lasten hyvinvointia ja terveyttä edistäviä ruokatapoja. Esimerkiksi lähikalahaasteen alussa otimme koululaisia mukaan lähikalaraatiin, jossa maisteltiin erilaisia tuotteita ja kerättiin myös heidän mielipiteitään, kertoo Paju esimerkkinä siitä, miten koululaiset sitoutetaan mukaan uusiin teemoihin. Ekologinen ja eettinen valinta lautaselle Apetit Kotimainen Järvikalapihvi on hyvä valinta. Sen raaka-aineena käytettävä särki ja pikkuahven saadaan Säkylän Pyhäjärven hoitokalastuksen sivutuotteena. Paitsi ympäristöön, on tuotteella suotuisia vaikutuksia myös alueen aluetalouteen: kalastus ja kalaraaka-aineen massaus hoidetaan paikallisin voimin. Raaka-aineen jalostus pihviksi tapahtuu Apetitin Säkylän tehtaalla, eli aivan järven läheisyydessä. Näin toimitusketju ja -aika pysyvät lyhyenä. Tällainen tuote vastaa hyvin nykyiseen tahtotilaan. Olemme kalahaasteen lisäksi Portaat luomuun -ohjelmassa ja pesuainehankinnoissa painotamme ympäristöystävällisyyttä, Paju listaa.

4 Uudistuneessa Kivikossa työstä nautitaan ja laatua arvostetaan Apetitin Helsingin Kivikossa sijaitsevissa tuotantotiloissa toimitaan nyt entistäkin paremmalla sykkeellä. Toukokuussa valmistuvassa remontissa on rakennettu yksi täysin uusi linjasto, ja samalla myös vanhat linjastot ovat kokeneet merkittäviä parannuksia. Tavoite on yksinkertainen: olla tuoretuotteiden tuottajana Suomen ykkönen. Tuoretuoteryhmän johtaja Kristiina Asplund on uudis tuksiin monella tasolla tyytyväinen. Ne sekä laajentavat tuotantoa että parantavat tuotteiden laatua, mutta myös yleisesti kirkastavat tehtaan tulevaisuutta. Henkilökunnallamme on intoa viedä asioita eteenpäin, hän kehuu. Nyt kun myös tekniikka on samalla huippu tasolla, tulevaisuudelta ei odoteta mitään muuta kuin ykkösasemaa markkinoilla. Asplund arvostaa henkilökuntaansa: Meillä on ihmisiä monesta kulttuuritaustasta ja todella korkea työmotivaatio. Se on tätä päivää ja meille iso rikkaus, hän sanoo. Kivikossa työskentelee kokonaisuudessaan vajaa sata henkilöä logistiikassa, hankinnassa ja laadunvalvonnassa sekä tuotannossa kala-, hevi- ja salaattilinjastoilla. Toukokuussa aukeaa täysin uusi pilkottujen kasvisten linjasto. Kotimaista kalaa ympäri vuoden Yksi täysin uusituista Kivikon linjastoista on kalatuotanto. Kuopion yksikön kanssa hyvässä yhteistyössä toimivassa Kivikossa kalaa käsitellään vain ammattikeittiöille. Synergia Kuopion kanssa on ehdoton kilpailuetumme. Sinne on keskittynyt koko kalahankinnan osaaminen ja isot volyymit. Meille se tarkoittaa joustavaa mahdollisuutta hankkia lyhyellä varoitusajalla isojakin eriä tuoretta kalaa. Meidän ammattitaitoamme on sitten leikata kala käsityönä ammattikeittiöiden tarpeisiin, Asplund kertoo. Kivikosta keittiöihin toimitetaan pyyntikauden ja saatavuuden mukaan nieriää, lohta, kirjolohta ja siikaa. Prosessit on hiottu kuntoon: Kalan tuoreus pystytään takaamaan ja myös sen jäljitettävyys on sataprosenttista, Asplund korostaa. Salaateissa tuoreus ratkaisee Ympäri Suomea lounas- ja buffetpöydissä nautitaan myös Kivikosta toimitettuja salaatteja. Sekä amerikansalaattiettä kaalilinjastomme on nyt varustettu markkinoiden uusimmilla laitteilla. Lopputuotteen laatu paranee käytännössä esimerkiksi pesuveden lämpötilan ja kuivausprosessin entistä tarkemman hallinnan myötä, Asplund selventää. Myös tuotteiden säilyvyyttä on parannettu. Olemme kehittäneet uudenlaisen tavan pakata salaattimme, Asplund kertoo, jättäen tekniset yksityiskohdat ymmärrettävästi yrityksen sisäiseksi tiedoksi. Kotimaisuus on Apetitilla tärkeä kriteeri myös tuoretuotan nossa, mutta on selvää, että tuorepuolella vuodenajat määrittelevät, mistä mitäkin tuotetta hyvälaatuisena saadaan. Kaalit saamme kotimaisilta luottoviljelijöiltämme. Salaatit tuodaan talvella lähinnä Espanjasta, kesäkau della Suomesta ja Saksasta, Asplund kertoo.

5 Henkilökunta on koneitakin tärkeämpää Taloudelliset investoinnit linjastoihin ovat olleet Asplundin mukaan merkittäviä. Tavoite on kuitenkin kova: pärjätä parhaalla mahdollisella tavalla kansainvälisessä kilpailussa. Me pystymme kilpailemaan myös koko Apetit-konsernin osana. Teemme yhteistyötä Kuopion ja Säkylän tehtaiden kanssa tuotekehityksessä ja hankinnoissa. Kaikki alkaa aivan alusta, lajikkeiden testaamisesta, jossa teemme yhteistyötä Räpin koetilan kanssa, sanoo Asplund. Kun asiakkaiden tarpeisiin halutaan vastata, myös vähittäiskaupan ja suurkeittiöpuolen tuotekehitys tukevat toisiaan. Ammattikeittiöille suunnitelluissa uutuustuotteissa on usein valtavaa potentiaalia myös kuluttajille ja toisinpäin. Kivikon toiminnan kehittäminen ei myöskään todella kaan rajoitu vain laitehankintoihin. Henkilökunnan ja prosessien kehittäminen sekä tuoretuotteisiiin keskittyneen osaamisen rekrytoiminen on tärkeää, niin tuotekehityksessä kuin hankinnassakin. Esimerkiksi viime syksynä saimme joukkoomme kasvifysiologiasta väitelleen tohtorin, jonka syvällinen kasvitietous tulee vääjäämättä vaikuttamaan tuotteidemme laatuun aina lajikevalinnoista lähtien, kertoo Asplund. Kotikeittiössä suositaan pakasteitakin Kysyttäessä Asplundin omia Apetit-suosikkituotteita, tuotekehityksen intensiivisyyden huomaa. Ennen kuin uusi tuote on tuotannossa, käymme läpi tuhansia testejä, siksi kaikkiin tuotteisiin on henkilökohtainen suhde, Asplund vastaa. Kotona Asplund nauttii ruoan laitosta ja etsii ohjeita laajasta keittokirjojen kokoelmastaan. Apetitin kotimaisia herneitä on pakastimessa aina, niistä syntyy laadukas hernekeitto. Tuoretuotteista taas omalla lounaslistalla on usein joku Apetit ruokasalaateista. Niin pakasteiden kuin tuoretuotteiden kohdalla Apetitin etu on Asplundista selvä: Hävikin hallitseminen on tärkeää kotija ammattikeittiöissä.

6 Tuhansien kattausten mies Original Sokos Hotel Presidentti on yksi Helsingin ydinkeskustan tunnusmerkeistä. Keittiöpäällikkö Teemu Vehniäisen johdolla talossa kestitään tuhansia kokous- ja juhlavieraita vuosittain hyvässä järjestyksessä ja hyvällä asenteella. Teemu Vehniäisen valtakunnassa tehdään pitkää päivää. Noin kuuden hengen ydintiimin vastuulla on hotellin aamiaistarjoilu sekä tarvittaessa iltamyöhään palveleva kokousja tilausravintola. Kun aamiaistarjoilu on pitkälti ketjuohjattua, kokoustarjoilut suunnitellaan alusta saakka itse. Työ on pitkäjänteistä ja kiinnostavaa. Ideoita kerätään pitkin vuotta. Tammikuussa aloitetaan ideoiden kokoaminen ja muokkaaminen valmiiksi menuksi. Maaliskuussa menu siirtyy myyntipalvelulle ja elokuun alussa se astuu voimaan ja on käytössä seuraavan vuoden, listaa Vehniäinen keittiön vuosikelloa. Hän vastaa loppukädessä sekä menusta että tuotehankinnoista ja toimii hotellissa samalla myös ravintola Sevillan taustatukena. Sevillan kanssa teemme saumatonta yhteistyötä myös pienempien ryhmien palvelemiseksi, Vehniäinen kertoo. Kun tilauskeittiön tilat on suunniteltu jopa yli tuhannen hengen tarjoilujen hoitamiseen, sujuvat 5 20 hengen kattaukset jouhevammin Sevillan keittiön kautta. Asiakkaistamme noin 40 % valitsee valmiin menun sellaisenaan, eli suurimman osan kanssa suunnitellaan ja räätälöidään yhdessä. Mitä aikaisemmassa vaiheessa pääsen tilaukseen mukaan, sen parempi. Silloin voin myös oppia asiakkaistamme, Vehniäinen sanoo. Huippuunsa hiotut prosessit Eri tuotteita hotellin myyntilistalla on kymmeniä, cocktailpaloista lautasillallisiin. Tavallisimmassa kokouslounastarjoilussa on aina kaksi lämmintä ruokavaihtoehtoa ja runsas salaattipöytä sekä kahvit ja pikkumakeat. Vaikka menut suunnitellaan hyvinkin tarkkaan, erityisesti lounaskokeilla on vapaus soveltaa ohjeita. Tällä palvel laan ja luodaan riittävästi vaihtelua kanta-asiakkaillemme, korostaa Vehniäinen. Vehniäinen myös soveltaa tarpeen mukaan kausituotteita hotellin tarjonnassa. Olemme yksi Suomen tunnetuimmista tapahtumataloista. Asiakkaat tuntevat meidät ja sekin jo edellyttää vastuullista ja tasalaatuisuutta kaikessa tekemisessä, Vehniäinen arvioi. Silloin myös yhteistyökumppaneiden rooli korostuu. Apetitin kohdalla arvostamme korkealle omatoimista laadunvalvontaa ja toimitusvarmuutta.

7 kylmänä, Vehniäinen kertoo. Samalla hän nostaa esille henkilökunnan merkityksen: Meillä kaikki tekevät kaikkea ja jokainen kantaa vastuunsa. Meille on iso asia esimerkiksi se, että jokainen kokki pysty hoitamaan myös valtavan volyymin aamiaisemme, hän sanoo. Apetit tuntee talomme ja tarpeemme, saamme heiltä todella valmiiksi harkittuja tuote-ehdotuksia, Vehniäinen kiittelee. Presidentissä pystytään tekemään lautastarjoilu 850 hengelle ja buffetpöytä yli 1000 hengelle. Niinä päivinä keittiössä työskentelee 20 kokkia ja salihenkilökunta päälle. Prosessit ja esillepanot ovat meillä kunnossa. Sitä varten on välineet ja keittiö, jossa on tilaa kaikille ja kaikelle oma paikkansa: esivalmistelut pystytään tekemään loogisesti, kuuma tarjoillaan kuumana ja kylmä Ilmiötä hakemassa Sokos Hotel Presidentti on parhaillaan kokemassa ison mullistuksen. Esimerkiksi jokainen huonekerros saa uuden, yksilöllisen ilmeen. Myös vastaanotto ja ravintolat päivitetään kokonaisuudessaan. Koko projekti tehdään yhteistyössä kotimaisten huippusuunnittelijoiden kanssa. Kyllä tavoitteena on saada helsinkiläiseen hotellitarjontaan supinaa ja uudenlaista ilmiötä, Vehniäinen paljastaa. Jokaisessa kaupungissa on se yksi presidentillinen hotelli ja Helsingissä se olemme me, hän jatkaa. Uusi identiteetti tulee vaikuttamaan vahvasti myös keittiöpäällikön tuleviin suunnitelmiin, sillä hotelli on aina kokonaisvaltainen elämys. Kyllä presidentillisyyttä tullaan lisäämään, mutta sehän ei suomalaiset presidentit tuntien tarkoita pönötystä, korostaa Vehniäinen hymyssäsuin. Myös talon pitkää historiaa tullaan sopivalla tavalla puhaltamaan uudelleen henkiin tässä ajassa palvellen. Siksi esimerkiksi kotimaisuus ja kasvisvaihtoehdot tulevat tulevaisuudessa korostumaan entisestään myös Presidentin menuissa, lupaa Vehniäinen. Keväisiä makuja Presidentin keittiöstä! Apetit Kotimainen Järvikalapihvi on päässyt myös Teemu Vehniäisen suosikkilistalle. Sokos Hotel Presidentissä pihvit tarjoillaan raikkaan jogurttikastikkeen kanssa. Kokeile myös mielenkiintoista kvinoa lisäkettä esimerkiksi maustetun kanan kanssa. Kasvis-kvinoapaistos Ohje 100:lle 9 kg Kvinoa (keitetty) 5 kg Apetit Puutarhurin sekoitus Tuoretta persiljaa Tuoretta korianteria Valkosipulia Chilijauhetta Juustokuminaa Paprikajauhetta Mustapippuri Suola Keitä kvinoa kypsäksi ja jäähdytä. Paista öljytilkassa Puutarhurin sekoitus, valkosipuli ja mausta. Sekoita maustettu kasvissekoitus ja kypsä kvinoa, tarkista maku. Lämmitä lisäke uunissa ja tarjoile. Kastike Järvikalapihville Ohje 100:lle 3 kg Jogurtti (ruoanvalmistus) 3 kg 1 kg Porkkanaraaste 1 kg 0,05 kg Valkosipuli 0,05 kg Hunaja Sitruunan mehua ja kuorta Minttu Mustapippuri Suola Raasta porkkana ja sekoita kaikki aineet. Anna maustua yön yli. Tarkista maku ja tarjoile kypsien Apetit Kotimaisten Järvikalapihvien kanssa.

8 Uudet raikkaat salaatit! Toistaako salaattipöytäsi valikoima itseään? Näillä ohjeilla salaattien uudistaminen ja erilaistaminen on helppoa ja inspiroivaa. Yksinkertainen on parasta. Keskity muutamaan pääraaka-aineeseen ja panosta makuun! Kukkakaali-Currysalaatti kg Apetit Suup Kukkakaaliviipale 0,050 kg Knorr Curry Pyre Pro 0,200 kg Rypsiöljy 0,010 kg Korianteri Sekoita Curry pyre ja rypsiöljy keskenään. Mausta kukkakaaliviipaleet sekoituksella. Leikkaa korianteri ja lisää salaattiin päälle. Kesäsalaatti kg Apetit Kesäkurpitsasuikale kg Apetit Paprikasuikale punainen kg Apetit Kotimaiset Kesäporkkanasuikaleet pakaste 0,300 kg Hellmann s Passion-mandariinivinegretti Laita pakastevihannekset GN astiaan. Lämmitä ne yhdistelmäuunissa 160 ºC astetta 6 minuuttia paistolämmöllä. Jäähdytä. Sekoita vihannekset keskenään ja mausta vinegretillä. Anna maustua 1 2 tuntia ennen tarjoilua.

9 Itämainen Kaalisalaatti kg Apetit Kaaliraaste kg Apetit Kotimainen keltainen porkkanasuikale pakaste kg Apetit Verdekasvikset 0,300 kg Knorr Ketjap Manis soijakastike 0,020 kg Knorr Inkivääri Pyre Pro 0,300 kg Hellmann s Seesami-soijavinegretti Laita pakastevihannekset GN astiaan. Lämmitä ne yhdistelmäuunissa 160 ºC astetta 6 minuuttia. Jäähdytä. Sekoita kaaliraaste ja jäähtyneet pakastevihannekset keskenään. Sekoita inkivääripyre, Ketjap manis ja Seesami-soijavinegertti joukkoon. Anna maustua 1 2 tuntia ennen tarjoilua. Linssi Bulgur Salaatti kg Urtekram Bulgur Luomu kg Apetit Linssi-kasvissekoitus pakaste 0,150 kg Knorr Tahnamauste Pesto 0,200 kg Hellmann s Vadelmavinegretti 0,005 kg Suola 0,003 kg Mustapippuri Laita pakastevihannekset GN astiaan. Lämmitä ne yhdistelmäuunissa 160 ºC astetta 6 minuuttia. Jäähdytä. Keitä bulgurit pakkauksen ohjeen mukaan ja jäähdytä. Sekoita bulguri ja Linssikasvissekoitus keskenään. Mausta pestolla, vinegretillä, suolalla ja mustapippurilla. Anna maustua 1 2 tuntia ennen tarjoilua. Välimerellinen Pastasalaatti kg Apetit Pomodoro Rosso kasvissekoitus pakaste 0,200 kg Vihreä oliiviviipale kg Knorr Fusille Luomu pasta 0,050 kg Knorr Välimerellinen Yrtti Pyre Pro 0,200 kg Hellmann s Sitrusvinegretti 0,010 kg Oregano Laita pakastevihannekset GN astiaan. Lämmitä ne yhdistelmä uunissa 160 ºC astetta 6 minuuttia. Jäähdytä. Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä. Jäähdytä. Sekoita vihannekset, oliiviviipaleet ja pasta keskenään. Sekoita mausteet joukkoon. Anna maustua 1 2 tuntia ennen tarjoilua. Kolmen Kaalin Salaatti kg Apetit Kaalisuikale ohut kg Apetit Kiinankaalisuikale kg Apetit Punakaalisuikale ohut 0,015 kg Suolaa 0,200 kg Knorr Pang Gang -maustekastike 0,100 kg Rypsiöljy Sekoita kaalisuikaleet keskenään. Lisää joukkoon suola ja itketä kaaleja 1 tunti. Hiero kaaleja vielä ja kaada irronut neste pois. Mausta kaalit maustekastikeella ja rypsiöljyllä. Anna maustua 1 2 tuntia ennen tarjoilua.

10 Veggie Burger Ipanema 10 annosta 10 kpl Schulstad Brooklyn Burger 150 g Hellmann s Täysmajoneesi 100 g Menu Jääsalaatti 10 kpl Apetit Mexican kasvispihvi 200 g Avocado viipaleena (pakaste) 250 g Apetit Tuoretomaattisalsa 150 g Passion-hilloke 50 g Perunalastu 1. Paista kasvispihvit pannulla tai uunissa ja lisää päälle cheddarviipaleet. 2. Lämmitä hampurilaissämpylät. 3. Kokoa hampurilaiset. Maracujá & Pimenta, Passionhedelmä-chilihilloke 0,150 kg Passionhedelmä 0,500 l Knorr Sunshine Chili 1 l 0,250 l Hellmann s Passion-mandariinivinegretti 1 l Apetit Salmon Burger 10 annosta 10 kpl Hampurilaissämpylöitä 200 g Rydbergs Mangoraja -kastiketta 100 g Jääsalaattia 10 kpl Apetit Lohimurekepihvi 250 g Apetit Tuoretomaattisalsa 1. Paista Lohimurekepihvit pannulla tai uunissa 2. Lämmitä hampurilaissämpylät. 3. Kokoa hampurilaiset.

11 Uudet vakuumilevyt Sous vide -valmistukseen Uutuustuotteemme on jälleen suunniteltu ammattikeittiön aikataulupaineiden helpottamiseksi: tyhjiöpakatut, raakana paloitellut kasvikset kypsennetään pakkauksessaan, joka kestää kuumennusta ja jäähdytystä. Näin valmistat isoja annosmääriä samalla ruoan maun, rakenteen ja ravintoarvot säilyttäen. Koska ruoka kypsyy omassa liemessään, raaka-ainehävikkiä ei synny. Sous videllä valmistamisen suurimpia etuja ovat ruoanvalmistusprosessin nopeutuminen, toistettavuus ja raaka-aineiden mehukkuuden säilyminen perinteisiä valmistusmenetelmiä paremmin. Helppoa, herkullista ja tasalaatuista! Soveltuu myös cook and chill -tuotantotapaan! Uutuudet ja lopetukset Uutuustuotteet: Apetit Porkkanakuutio 20 mm vakuumilevy 2 kg Apetit Porkkanasuikale Jansson vakuumilevy 2 kg Apetit Lanttukuutio 20 mm vakuumilevy 2 kg Apetit Banketti sekoitus à la carte 10 kg Tuotelopetukset: Apetit Amerikansalaatti-romaine-persilja 2 kg Apetit Bankettisekoitus à la carte Ainesosat: Punainen paprika, keltainen paprika, porkkana, punasipuli ja kesäkurpitsa Apetit Lanttukuutio 20 mm Me: 10 kg Apetit: Ainesosat: Lanttu Me: 2 kg Apetit: Apetit Porkkanakuutio 20 mm Apetit Porkkanasuikale 5 mm Jansson Ainesosat: Porkkana Me: 2 kg Apetit: Ainesosat: Porkkana Me: 2 kg Apetit:

12 APETIT AMMATTILAISET Lars Sonckin kaari 14 PL Espoo Puhelin Myyntijohtaja Panu Korhonen Myyntijohtaja puh Kenttämyynti MAIJU Maiju Akkanen Myyntipäällikkö puh Mikko Viitanen Myynti-/kehityspäällikkö puh Sari Liljeqvist Myyntipäällikkö puh Antti Romu Myyntipäällikkö puh ANTTI SARI Hanna Pere Markkinointipäällikkö/ Tuoteryhmäpäällikkö Pakasteet puh Marika Lammi Tuoteryhmäpäällikkö, Kalat ja hevit puh PORI TAMPERE HELSINKI Myynti- ja kuluttajapalvelu Myyntipalvelu puh Kuluttajapalvelu puh kuluttajapalvelu@apetit.fi Muista vuoden 2017 VILKAS! Lisätietoa omalta edustajaltasi. Apetit mukana ammattilaistapahtumissa! Kespro Kespro kesänavaus, Joensuu Kespro Kespro kesänavaus, Kuopio Kespro Kespro kesänavaus, Savonlinna Heino Kesä Heinosta, Helsinki, Koivuhaka Metro Metro kesäavaus, Kuopio Heino Kesä Heinosta, Helsinki Söörnäinen Kespro Kesrpo kesänavaus, Tampere Kespro Kespro kesänavaus, Rovaniemi Kespro Kespro kesänavaus, Oulu Patu Palvelutukku Lahti, Lahti Kespro Kespro kesänavaus, Turku Uittamo

MARINADEJA SALAATEILLE

MARINADEJA SALAATEILLE MARINADEJA SALAATEILLE 1. Perusmarinadi 3,5 dl sokeria 3,5 dl omenaviinietikkaa 3 dl öljyä - keitä marinadin aineksia muutama minuutti. Kaada kuuma liemi salaatin päälle. Anna maustua n. 1 vrk - voit myös

Lisätiedot

Parempia valintoja keittiössä herkullisilla Sydänmerkki-resepteillä!

Parempia valintoja keittiössä herkullisilla Sydänmerkki-resepteillä! h Parempia valintoja keittiössä herkullisilla Sydänmerkki-resepteillä! Mikä Sydänmerkki-ateria? Sydänmerkki-ateria on terveellisen ruoan merkintäjärjestelmä. Se helpottaa ruokailijaa terveellisen aterian

Lisätiedot

Uusia makuelämyksiä sinulle ja asiakkaillesi!

Uusia makuelämyksiä sinulle ja asiakkaillesi! Uusia makuelämyksiä sinulle ja asiakkaillesi! Uusia ideoita kotimaasta ja maailmalta Apetit, Unilever Food Solutions ja Lantmännen Unibake yhdistivät osaamisensa ja tuotemaailmansa tarjotakseen sinulle

Lisätiedot

Keitetty Quinoa / Kvinoa

Keitetty Quinoa / Kvinoa Keitetty Quinoa / Kvinoa 1. Huuhtele ja valuta quinoa huolella. 2. Laita quinoa kattilaan ja lisää vettä suhteessa 1 osa quinoaa ja 2 osaa vettä. 3. Kuumenna kiehuvaksi, lisää ripaus suolaa ja anna kypsyä

Lisätiedot

Väinön reseptit. Kala- ja kasvisruuat. Väinö Niskanen/Amiedu

Väinön reseptit. Kala- ja kasvisruuat. Väinö Niskanen/Amiedu Väinön reseptit Kala- ja kasvisruuat Väinö Niskanen/Amiedu Sisältö Janssonin kiusaus Kirjolohikeitto Lohiperhonen Paprika-purjosipulitäyte uuniperunalle Porkkana- ja lanttulaatikot Savustettu kala Täytetyt

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 33-40 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 18 FITNESS AAMIAISSMOOTHIE Ainesosat - 2 dl pakastevadelmia - Puolikas banaani - Vaniljan makuinen juotava jogurtti - Vähän hedelmätuoremehua - 3-5 rkl FITNESS-muroja

Lisätiedot

Lihattomat reseptit, viikko 3

Lihattomat reseptit, viikko 3 Lihattomat reseptit, viikko 3 Mausteinen kasvisrisotto...2 Bataattimuusi...3 Soijamuhennos...4 Soijasuikalekastike...5 Kookoksinen tofu kaaliwokki...6 Meksikolainen papukeitto...7 Lämmin lounassalaatti

Lisätiedot

Ruokatrendit. 2015 s. 8 APETIT AMMATTILAISET KEVÄT 2015. Apetit-tuorekalalaatikko pitää kalan tuoreena s. 4. Savulohipyörykkä suomalaiseen makuun s.

Ruokatrendit. 2015 s. 8 APETIT AMMATTILAISET KEVÄT 2015. Apetit-tuorekalalaatikko pitää kalan tuoreena s. 4. Savulohipyörykkä suomalaiseen makuun s. Ruokatrendit 2015 s. 8 APETIT AMMATTILAISET KEVÄT 2015 Apetit-tuorekalalaatikko pitää kalan tuoreena s. 4 Savulohipyörykkä suomalaiseen makuun s. 6 Verdekasvikset: trendikäs uutuus s.7 Kalat haaviin ja

Lisätiedot

espanjalainen kikherne -chorizokeitto

espanjalainen kikherne -chorizokeitto espanjalainen kikherne -chorizokeitto aineet 40 ml oliiviöljyä 150 g chorizomakkaraa, hienonnettuna 175 g sipulia, hienonnettuna 50 g lehtiselleriä, hienonnettuna 100 g tuoretta pinaattia, pestynä ja hienonnettuna

Lisätiedot

Salviapossu (3 ann.) 20-30 min

Salviapossu (3 ann.) 20-30 min Salviapossu (3 ann.) 20-30 min 1 ps Findus Uuni- ja grillikasvikset Toscana n. 500 g maustamatonta porsaan sisäfileetä voita tai margariinia paistamiseen (tuoretta salviaa) Marinadi: ¾ dl rypsiöljyä 1

Lisätiedot

Täyteläisiä makuja tutuilla kasvirasvasekoitteilla

Täyteläisiä makuja tutuilla kasvirasvasekoitteilla N E W B R A N D S A M E G R E A T P R O D U C T Täyteläisiä makuja tutuilla kasvirasvasekoitteilla 10 hengelle Kanttarellikeitto 2 l Kantarelli 4 kpl Salottisipuli 2 kpl Jauhoinen peruna 2 rkl Knorr Valkosipuli

Lisätiedot

Huhtikuu - elokuu 2013. Findus-uutuudet. Findus tuoretta pakkasesta

Huhtikuu - elokuu 2013. Findus-uutuudet. Findus tuoretta pakkasesta Huhtikuu - elokuu 2013 Findus-uutuudet Findus tuoretta pakkasesta Olemme valinneet lihalle ja kalalle parhaiten sopivat vihannekset Espanjalaiset Paistovihannekset Lihalle Valmistusaika alle 10 min!.3a0e0@-bbabeb.

Lisätiedot

www.prokala.fi Lounaaksi kalaa kalaruokaohjeita suurtalouksille

www.prokala.fi Lounaaksi kalaa kalaruokaohjeita suurtalouksille www.prokala.fi Lounaaksi kalaa kalaruokaohjeita suurtalouksille Haavissa KEITTOPÄIVÄÄN TAI PÄÄRUUAKSI Kalamurekevuoka Persikka-porkkanakastike 2,0 kg Seiti-lohikuutio, pakaste 0,9 kg Perunasoseaines, pakaste

Lisätiedot

Sekoita pohjaksi kahta erilaista salaattia Lisäksi muita kasviksia makusi mukaan; Ruokaisassa salaatissa voi olla lisäksi osana;

Sekoita pohjaksi kahta erilaista salaattia Lisäksi muita kasviksia makusi mukaan; Ruokaisassa salaatissa voi olla lisäksi osana; Sekoita pohjaksi kahta erilaista salaattia Lisäksi muita kasviksia makusi mukaan; avocadoa ituja auringonkukan versoja mungpapuja idätettyinä kaalia raakana, tai höyrytettynä kukkakaalia, parsakaalia kurkkua

Lisätiedot

LINSEED VALO 24 H. Kastike: 1 dl Rypsiöljyä 1 rkl Vaaleaa balsamicoetikkaa 0,5 dl 24h tyrni-pellavarouhe

LINSEED VALO 24 H. Kastike: 1 dl Rypsiöljyä 1 rkl Vaaleaa balsamicoetikkaa 0,5 dl 24h tyrni-pellavarouhe LINSEED VALO 24 H Salaatti grillatusta halloumijuustosta ja paahdettua tyrni pellavaa 200 g Halloumijuustoa 2 Avomaankurkkua valkosipulinkynsi rypsiöljyä persiljaa ½ cantaloupe meloni Sydänsalaattia tai

Lisätiedot

TUOTELUETTELO. Aidot orientaaliset maut Suomesta. Aitoja Orientaalisia Makuja SUOMESTA.

TUOTELUETTELO. Aidot orientaaliset maut Suomesta. Aitoja Orientaalisia Makuja SUOMESTA. TUOTELUETTELO Aidot orientaaliset maut Suomesta Aitoja Orientaalisia Makuja SUOMESTA BEOFOOD OY on kokkolalainen, nykyaikainen elintarviketuotantolaitos. Päätuotteitamme ovat itämaisella säväyksellä valmistetut

Lisätiedot

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ

150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ Resepti 104-110 150 RESEPTIÄ NESTLÉLTÄ 1 CHILI SIN CARNE 4 annosta Ainesosat 1 paketti Hälsans Kök Soijarouhetta 1 purkki murskattuja tomaatteja 1 pilkottu sipuli 2 pilkottua paprikaa 1 purkki kidneypapuja

Lisätiedot

KYLMÄT A LKUPALAT 18 19

KYLMÄT A LKUPALAT 18 19 KYLMÄT ALKUPALAT 18 19 Okroška eli kotikaljakeitto Kuudelle Salaatti 4 suurta keitettyä perunaa 1 avomaankurkku 6 suurta retiisiä 200 g keitettyä kieltä tai keittokinkkua 4 keitettyä munaa nippu tilliä

Lisätiedot

Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä

Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä VOITTAJAMENU: Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä Ohjeet ovat 4 :lle Ruisleipää porkkanapestolla,

Lisätiedot

syö hyvin, voi hyvin!

syö hyvin, voi hyvin! syö hyvin, voi hyvin! vinkkejä maistuvaan salaattipöytään SNELLMAN KOSKAAN EI VOI SYÖDÄ LIIKAA VIHANNEKSIA Monipuolisella IceCool vihannes- ja hedelmävalikoimalla lisäät kustannustehokkaasti terveellisempiä

Lisätiedot

Grillikesän parhaat marinadit, kastikkeet ja dipit

Grillikesän parhaat marinadit, kastikkeet ja dipit (Etusivu) Marinoi maistuvaksi! Marinadi mureuttaa grillattavan lihan sekä antaa täyteläisen maun ja värin myös kanalle, kalalle ja kasviksille. Touch of Taste - fondiperheen avulla loihdit helposti esimerkiksi

Lisätiedot

PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE

PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE Omenainen vinaigrette ja juustosalaatti Broilerin rintafileetä mangokastikkeessa Porsaan noisetit omenakermakastikkeessa Aprikoosileivokset Mangojuustokakku Kevyt Melba-jälkiruoka

Lisätiedot

Butter chicken. Tikka masala. Jalfrezi. korma. 4 uu tta M AU ST ETAHNA A. ufs.com

Butter chicken. Tikka masala. Jalfrezi. korma. 4 uu tta M AU ST ETAHNA A. ufs.com Butter chicken Tikka masala 4 uu tta Jalfrezi korma M AU ST ETAHNA A ufs.com LAMMASLIHAPULLAT KORMA Korma on mausteinen Pohjois-Intiasta peräisin oleva currysekoitus, jota käytetään tässä kastikkeessa.

Lisätiedot

syö hyvin, voi hyvin! vinkkejä maistuvaan salaattipöytään

syö hyvin, voi hyvin! vinkkejä maistuvaan salaattipöytään syö hyvin, voi hyvin! vinkkejä maistuvaan salaattipöytään S NE LLMA N KOSKAAN EI VOI SYÖDÄ LIIKAA VIHANNEKSIA Monipuolisella IceCool vihannes- ja hedelmävalikoimalla lisäät kustannustehokkaasti terveellisempiä

Lisätiedot

Helppo Härkis pastakastike 4 annosta

Helppo Härkis pastakastike 4 annosta Helppo Härkis pastakastike 1 pkt (250 g) HÄRKIS härkäpapuvalmistetta 2 tl öljyä 1 prk (400 g) tomaattimurskaa 2 dl vettä 2 rkl tomaattisosetta 2 tl kuivattua yrttiseosta 1/2 tl suolaa ja sokeria ripaus

Lisätiedot

Huevos rancheros 2 annosta. 1 prk (285/170g eli noin 2 dl) keitettyjä mustapapuja 1 pieni sipuli 1 pieni valkosipulinkynsi tilkka öljyä suolaa

Huevos rancheros 2 annosta. 1 prk (285/170g eli noin 2 dl) keitettyjä mustapapuja 1 pieni sipuli 1 pieni valkosipulinkynsi tilkka öljyä suolaa Huevos rancheros 2 annosta 1 prk (285/170g eli noin 2 dl) keitettyjä mustapapuja 1 pieni sipuli 1 pieni valkosipulinkynsi tilkka öljyä suolaa 1 avokado hieman limetin mehua suolaa 2 tuoretta kananmunaa

Lisätiedot

TUOTEKUVASTO 2015 KULUTTAJAPAKATUT TUOTTEET

TUOTEKUVASTO 2015 KULUTTAJAPAKATUT TUOTTEET TUOTEKUVASTO 2015 KULUTTAJAPAKATUT TUOTTEET 1 Kasvisten aatelia Kasvishovi Oy on pohjoissuomalainen elintarvikkeiden asiantuntija, jolle tärkeitä arvoja ovat tuoreus, terveys, lähellä tuotettu ruoka ja

Lisätiedot

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA LOS MONTEROS Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA Tumma gazpacho 500 g Kumato-tomaatteja 1 valkosipulin kynsi 1 rkl valkoviinietikkaa 1 dl maalaispatongin pehmeää sisusta 1 tl suolaa 1 tl sokeria Koristeiksi

Lisätiedot

Syyskuu - joulukuu 2013. Findus-uutuudet. Findus tuoretta pakkasesta

Syyskuu - joulukuu 2013. Findus-uutuudet. Findus tuoretta pakkasesta Syyskuu - joulukuu 2013 Findus-uutuudet Findus tuoretta pakkasesta Kalatuoteryhm Paneroitu kala Paneroitujen kalojemme pakkausdesign muuttuu. Uusi resepti Sitruunaleikkeet 10 x 370g Sitruunaleikkeen kalaraaka-aine

Lisätiedot

Tomaattinen kasviskeitto ja paahdetut ruislastut *** Härkispihvit sipulirenkailla ja bataattiranskalaiset *** Kuningatarsmoothie

Tomaattinen kasviskeitto ja paahdetut ruislastut *** Härkispihvit sipulirenkailla ja bataattiranskalaiset *** Kuningatarsmoothie Maailman suurin kynttiläillallinen 2019 finalistimenut saivat molemmat ylistystä tuomareilta, mutta tiukan kisan voitti menu: Tomaattinen kasviskeitto ja paahdetut ruislastut Härkispihvit sipulirenkailla

Lisätiedot

PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE

PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE PARHAITA RESEPTEJÄ AMMATTILAISILLE Katkarapuwrap karibialaiseen tapaan Mehevä BBQ-possunkylki luumuglazen ja raikkaan kaalisalaatin kera Luumuinen lammaspata Päärynävinaigrette ja hedelmäinen juustosalaatti

Lisätiedot

Kalkkunan sisäfileetä appelsiinirosmariinikastikkeessa,

Kalkkunan sisäfileetä appelsiinirosmariinikastikkeessa, Kalkkunan sisäfileetä appelsiinirosmariinikastikkeessa, vihannespaistos Saanto 7,38 kg Käytetty hävikki 5 % Annosmäärä 20 annosta Annoskoko 0,37 kg 2,600 kg Atria n3kg Kalkkunan sisäfilee 0,030 kg Rypsiöljy

Lisätiedot

Punajuurikeitto. (tämä ohje on 4:lle hengelle)

Punajuurikeitto. (tämä ohje on 4:lle hengelle) Punajuurikeitto (tämä ohje on 4:lle hengelle) 1 l kasvislientä runsas 1/2 l punajuuria (runsas 1/2 l perunoita) 1 palsternakka 1 sipuli (suolaa) 1 tl timjamia Kuori ja paloittele punajuuret, (perunat)

Lisätiedot

Maukasta luomunaudasta! Mikko Härkönen

Maukasta luomunaudasta! Mikko Härkönen Maukasta luomunaudasta! Mikko Härkönen Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maatalousalueisiin Maukasta luomunaudasta Keittiömestari Mikko Härkönen Olen 45-vuotias keittiömestari

Lisätiedot

Paahda ruisleipäviipaleita ja laita porkkanapestotahnaa leivän päälle, koristele persiljalla.

Paahda ruisleipäviipaleita ja laita porkkanapestotahnaa leivän päälle, koristele persiljalla. MENU 2 Ruisleipää porkkanapestolla Uuniperunaa kirjolohitäytteellä ja vihersalaattia Mustikkapiirakkaa ja tofujäätelöä Ohjeet ovat 4 :lle Ruisleipää porkkanapestolla Paahda ruisleipäviipaleita ja laita

Lisätiedot

Ja sitten grillataan!

Ja sitten grillataan! Toukokuu 2015 Ja sitten grillataan! Miten syntyy täydellinen grillauskastike Coca-Cola-siirapista? Sen paljastaa Sinebrychoffin Beer Ambassador Anikó Lehtinen. Kokeile myös muita Anikón reseptejä. Grilliruoan

Lisätiedot

ESPANJALAISIA TAPAKSIA

ESPANJALAISIA TAPAKSIA ESPANJALAISIA TAPAKSIA Malmin Martat 17.10.2016 TOMAATTILEIPÄ PERUNAMUNAKAS FRITEERATUT MUSTEKALARENKAAT MELONIA ILMAKUIVATUN KINKUN KERA MARINOIDUT OLIIVIT MANTELIKEKSIT KAHVI / TEE --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

Eli leivät paahdetaan tilkan oliiviöljyn kanssa ja päälle tuoretta tomaattia sekä punasipulia.

Eli leivät paahdetaan tilkan oliiviöljyn kanssa ja päälle tuoretta tomaattia sekä punasipulia. RESEPTIKIRJA AAMIAISET KREIKKALAISET LEIVÄT Täysjyväleipää Oliiviöljyä Tomaattia Punasipulia ohuina viipaleina Eli leivät paahdetaan tilkan oliiviöljyn kanssa ja päälle tuoretta tomaattia sekä punasipulia.

Lisätiedot

Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi

Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi Jääkellarin lohi n. 500 g lohifile 1 litra vettä 1 dl merisuolaa 1 rkl sokeria Kiehauta vesi. Lisää suola ja sokeri, sekoita kunnes ne ovat täysin liuenneet. Jäähdytä

Lisätiedot

KREIKKALAISEN RUOAN KURSSI 2.10.2010 / RESEPTIT

KREIKKALAISEN RUOAN KURSSI 2.10.2010 / RESEPTIT 26.9.2010 KREIKKALAISEN RUOAN KURSSI 2.10.2010 / RESEPTIT MOUSSAKA 800 g munakoisoja 700 g lammas-nautajauhelihaa 2 valkosipulinkynttä 1 tomaatti 1 1/2 dl punaviiniä 1 rkl tomaattipyreetä 0.5 dl Heinzin

Lisätiedot

KANSIKUVA Matliisa Lehtinen RUOKAKUVAT Tomi Setälä

KANSIKUVA Matliisa Lehtinen RUOKAKUVAT Tomi Setälä KANSIKUVA Matliisa Lehtinen RUOKAKUVAT Tomi Setälä Ammattikeittiöosaajat ry toteutti kouluruokailun 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Tulevaisuuden kouluruokalounas -ideointikilpailun. Reseptikilpailun finaaliin

Lisätiedot

Korvaa riisi kotimaisella viljalla!

Korvaa riisi kotimaisella viljalla! Korvaa riisi kotimaisella viljalla! UUTUUS! NOPEASTI JA HELPOSTI HERKULLISTA Kahdeksan hyvää reseptiä SUOMALAINEN VILJA ON EKOLOGINEN VALINTA Suomalaiset viljat ovat oikeaa, ekologista lähiruokaa. Riisin

Lisätiedot

Sikahyvää ruokaa villisiasta!

Sikahyvää ruokaa villisiasta! à la Tapio Kangas Laatutyö pohjoiskarjalaisessa elintarvikeketjussa -hanke Elintarvikealan koordinointihanke Pohjois-Karjalassa 2010 2012 Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi

Lisätiedot

EL BUENO TONNICALA, POR FAVOR! Tuotekuvasto

EL BUENO TONNICALA, POR FAVOR! Tuotekuvasto EL BUENO TONNICALA, POR FAVOR! Tuotekuvasto TONNIKALAT oliiviöljyssä Tonnikalamme ovat maukkainta tonnikalan osaa eli sisäfileetä ja käyttämämme laadukas oliiviöljy huolella valittua. Calvo tarjoaa herkullisen

Lisätiedot

Uuden Siemens-höyryuunin ominaisuudet ovat omaa luokkaansa

Uuden Siemens-höyryuunin ominaisuudet ovat omaa luokkaansa Lehdistötiedote heinäkuu 2011 Uuden Siemens-höyryuunin ominaisuudet ovat omaa luokkaansa Höyryuunin käyttö on lisääntynyt viime vuosien aikana. Syy siihen on höyryuunin avulla saatava loistava ruoanvalmistustulos.

Lisätiedot

TORINO KAURAMAKARONI TUO KUITUA JA MAKUA PASTARUOKIIN!

TORINO KAURAMAKARONI TUO KUITUA JA MAKUA PASTARUOKIIN! TORINO KAURAMAKARONI TUO KUITUA JA MAKUA PASTARUOKIIN! HÄVIKKIPÄIVÄN HERKKUMUNAKAS ANNOSMÄÄRÄ: 12 ANNOSKOKO: 350 G MUNAKASMASSA: 1,400 kg kokomunamassaa 0,500kg maitoa 0,500kg Koskenlaskija sulatejuustoa

Lisätiedot

POROA VAI BURGERIA. Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi?

POROA VAI BURGERIA. Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi? POROA VAI BURGERIA Mitä (ruokaa) tulisi tarjota ulkolaisille vieraille? Milloin suomalainen ruokaperinne tunnustetaan salonkikelpoiseksi? Suomalainen ruokaperinne Kropsua, hapanleipää, karjalanpaistia

Lisätiedot

Takuuvarma resepti jokaiselle päivälle! Max 12 v.

Takuuvarma resepti jokaiselle päivälle! Max 12 v. Nappaa mukaan! Helposti makua teidänkin perheen lempiruokiin. Takuuvarma resepti jokaiselle päivälle! Max 12 v. MAANANTAI Nam! Perunasoseen kanssa tosi hyvää. Tällä lähtee viikko hyvin käyntiin! Pehmeä

Lisätiedot

Tuotetiedot Ajalle 1.3.-31.8.2012

Tuotetiedot Ajalle 1.3.-31.8.2012 Tuotetiedot Ajalle 1.3.-31.8.2012 Tuo makua elämääsi Punajuurilohko 4x2kg 4x2kg sous vide sous vide 3344 Punajuuri 160 kj / 40 kcal 1, 6,9 g 2,5 g 6,8 g 0,1 Lohkoja voi käyttää sellaisenaan kylmänä lisäkkenä

Lisätiedot

Väinön reseptit. Salaatit. Väinö Niskanen/Amiedu

Väinön reseptit. Salaatit. Väinö Niskanen/Amiedu Väinön reseptit Salaatit Sisältö Kasvisten paloittelu Fetasalaatti Kurkku-melonisalaatti Perunasalaatti Porkkanaraaste ja kaaliraaste Pääsiäissalaatti Rosolli Vihreä salaatti Ranskalainen salaatinkastike

Lisätiedot

Odotettu uutuus kalamarkkinaan

Odotettu uutuus kalamarkkinaan Huhtikuu - elokuu 2011 Odotettu uutuus kalamarkkinaan Findus tuoretta pakkasesta Uusi kevyempi tapa syödä paneerattua kalaa Kevyeksi paneroitu kalafilee 320 g Finduksen ensimmäinen kevyesti paneroitu kalatuote!

Lisätiedot

Maukkaat kesäherkut grillistä

Maukkaat kesäherkut grillistä Maukkaat kesäherkut grillistä Herkulliset reseptit syntyvät sesongin raakaaineilla ja sydäntä hellivillä Keiju-öljyillä! Lisää MAKUA ÖLJYILLÄ Uudista suosikkiruokasi Keiju Makuöljyillä ja Yrttiöljyillä!

Lisätiedot

ARKIRUOKAKURSSI - Helppoa, hyvää ja edullista

ARKIRUOKAKURSSI - Helppoa, hyvää ja edullista RUOKAKURSSIN NIMI ARIAL 28 ARKIRUOKAKURSSI - Helppoa, hyvää ja edullista Ruoka-asiantuntija Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset MENU Alkuruoka Hernesosekeitto Siemennäkkileipä Yrtti-valkosipulilevite

Lisätiedot

Pinnalle: persiljaa tai korianteria

Pinnalle: persiljaa tai korianteria Nepalilaisten ateria daalbhat koostuu keitetystä riisistä, linssikastikkeesta ja joko kasvi- tai lihacurrysta. Lisukkeena tarjotaan usein tomaattipikkelsiä (atsaria). Ateriaa voi täydentää kurkkuraidalla.

Lisätiedot

Mahdollisuuksien lähiruoka julkisissa keittiöissä

Mahdollisuuksien lähiruoka julkisissa keittiöissä Mahdollisuuksien lähiruoka julkisissa keittiöissä Anni-Mari Syväniemi, ruokakulttuuriasiamies Maaseutuyrittäjyyslinja, MTK 1 Julkiset ruokapalvelut Suomessa merkittävässä roolissa ravitsemusosaamiselle

Lisätiedot

TOFU BOWL 2 ANNOSTA. VINKKI! Saat porkkanasta ohuita siivuja kuorimaveitsellä.

TOFU BOWL 2 ANNOSTA. VINKKI! Saat porkkanasta ohuita siivuja kuorimaveitsellä. RESEPTIT & VINKIT TOFU BOWL 2 ANNOSTA 100 g leveää riisinuudelia ½ rkl seesamiöljyä tilkka soijakastiketta 1 pkt SoFine Tofu Luomu Tomaatti-Basilika (250 g) 3/4 dl vehnäjauhoa tai (gluteenitonta) korppujauhoa

Lisätiedot

Tuotenumero: 6447. Säilyvyys: 1+6 pv Myyntierä: 6 rasiaa. Tuotenumero: 6449. Säilyvyys: 1+6 pv Myyntierä: 6 rasiaa

Tuotenumero: 6447. Säilyvyys: 1+6 pv Myyntierä: 6 rasiaa. Tuotenumero: 6449. Säilyvyys: 1+6 pv Myyntierä: 6 rasiaa 1 Kasvishovi Oy on pohjoissuomalainen elintarvikkeiden asiantuntija, joka valmistaa lähes 30 vuoden kokemuksella laadukkaita kasvis- ja majoneesituotteita sekä toimii Pohjois-Suomen alueella kasvisten

Lisätiedot

Suorastaan suussa sulavaa

Suorastaan suussa sulavaa FOOD SERVICE 2019 Suorastaan suussa sulavaa Parasta kanaa Kun kananpojat syövät paremmin ja voivat hyvin, ihmiset saavat lautasilleen parempaa kananlihaa. Tämän takia haluamme tehdä asioita koko ajan kestävämmin,

Lisätiedot

Kotimainen huipputerveellinen Camelinaöljy

Kotimainen huipputerveellinen Camelinaöljy Kotimainen huipputerveellinen Camelinaöljy Camelinaöljy on aito ja ekologisesti viljelty suomalainen luonnontuote, joka on omaisuuksiltaan ja laadultaan ainutlaatuinen ja jonka valmistamisessa on otettu

Lisätiedot

PRETZELIT PRETZELIT. Aidot saksalaiset pretzelit. Kaakaomurupretzel. Uutuus! Kaakaomurupretzel 3756. Lämmitä kevyesti

PRETZELIT PRETZELIT. Aidot saksalaiset pretzelit. Kaakaomurupretzel. Uutuus! Kaakaomurupretzel 3756. Lämmitä kevyesti Aidot saksalaiset pretzelit Pretzelit ovat perinteisiä suolaisia leivonnaisia, joita on valmistettu Saksassa vuosisatojen ajan. Ne ovat edullisia ja helposti mukaan otettavia välipaloja, jotka sopivat

Lisätiedot

Good Vibes. Kas isruokareseptejä MENU. kotimainen JaloTempe on runsaasti proteiinia sisältävä, helppokäyttöinen vegaaninen kasvisruokavalmiste.

Good Vibes. Kas isruokareseptejä MENU. kotimainen JaloTempe on runsaasti proteiinia sisältävä, helppokäyttöinen vegaaninen kasvisruokavalmiste. JALOFOODS TEMPE-EDITION Good Vibes VEGE Kas isruokareseptejä MENU Härkäpaputempe-käristys Chili con Härkäpaputempe Lupiinitempe-bolognese Lupiinitempe-bowl Hernetempe-curry Hernetempe-pestopasta Jalotempe-yleisresepti

Lisätiedot

Tunnelma on rento mutta tehokas!

Tunnelma on rento mutta tehokas! Kokoukset ja juhlat Kokoukset Tunnelma on rento mutta tehokas! Oli oikeastaan neronleimaus järjestää kokous muualla kuin omassa konttorissa. Ne silmiä häikäisevät loistoputket ja epämukavat tuolit eivät

Lisätiedot

Myydyimmät. TuotTEET KÄSINTEHTY

Myydyimmät. TuotTEET KÄSINTEHTY Myydyimmät TuotTEET 9001 14001 ISO 22000 Salaatit Vihannekset Numero Nimi Erä EAN Numero Nimi erä EAN 30000 Amerikansalaatti leikattu 2 kg 6405412300009 32600 Tomaattilohko kannaton 2,5 kg 6405412326009

Lisätiedot

Broileri DENCON FOODS ~ BROILERI 1

Broileri DENCON FOODS ~ BROILERI 1 Broileri DENCON FOODS ~ BROILERI 1 Ihania herkkuja broilerista! Monipuolinen broileri Broilerinlihaa syödään yhä enemmän. Se on terveellistä ja vähärasvaista, ja siinä on runsaasti proteiineja. Lihan mieto

Lisätiedot

Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä

Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä Helppoja reseptejä Fortini Multi Fibrellä Fortini täydennysravintojuoma Fortini Multi Fibre -täydennysravintojuomia voi nauttia jääkaappikylminä raikkaina pirtelöinä sellaisenaan. Joskus tarvitaan kuitenkin

Lisätiedot

TAIKINA- LEIVONNAN TAIKAA

TAIKINA- LEIVONNAN TAIKAA TAIKINA- LEIVONNAN TAIKAA Tuoreita ideoita tarjontaan JÄTÄ OMA KÄDEN- JÄLKESI Houkuttele asiakkaat tuoreen leivän tuoksulla ja omalla erottuvalla tyylilläsi VAASAN taikinaleivontatuotteiden avulla kuka

Lisätiedot

Reseptit Likkojen lenkki 2015

Reseptit Likkojen lenkki 2015 Grillattua Hk:n rypsipossua 600 g HK:n rypsiporsaan sisäfilettä 2 tl korianterin siemeniä 1 tl kuminaa 1 tl fenkolinsiemeniä 1 dl hunajaa 1. Puhdista filee kalvoista. 2. Sekoita loput ainekset keskenään

Lisätiedot

NÄIN KÄYTÄT RESEPTEJÄ

NÄIN KÄYTÄT RESEPTEJÄ NÄIN KÄYTÄT RESEPTEJÄ Jokaiseen ohjeeseen on merkattu rinnakkain naisen annos ja miehen annos. Naisen annos on vasemmalla ja sinisellä, miehen oikealla ja vihreällä. Ota tämä huomioon laittaessasi ruokaa.

Lisätiedot

1 800 kcal ruokavalio

1 800 kcal ruokavalio 1 800 kcal ruokavalio Ruokavaliosuositukset: Energiasisältö: 1 800 kcal Proteiinipitoisuus: n. 20 % päivittäisestä energiansaannista, eli 81 90 g Rasvapitoisuus: n. 30 % päivittäisestä energiansaannista,

Lisätiedot

Eläköön lahna! Reseptejä 25.5.2011

Eläköön lahna! Reseptejä 25.5.2011 Eläköön lahna! Reseptejä 25.5.2011 Lahnaviettelys Raaka-aineet: 400 g kylmäsavustettua tai lämminsavustettua lahna 2 kovaksi keitettyä kananmunaa 1 keltasipuli 1 dl majoneesia 2 rkl Crème fraîchea 2 rkl

Lisätiedot

Mifu-pinaattikiusaus. Valio Oy

Mifu-pinaattikiusaus. Valio Oy Mifu-pinaattikiusaus 2,500 kg Valio perunasuikaleita sulatettuna 1,000 kg Valio MiFU suikaleita Original 0,300 kg Valio AURA murua 0,250 kg Food Service sipulikuutioita Liemi: 1,000 kg Valio Hyvä suomalainen

Lisätiedot

Tiina Jutila. Anne Muttilainen. Päivän ja koko 8 viikon eka ateria töissä äkkiä rakennettuna:

Tiina Jutila. Anne Muttilainen. Päivän ja koko 8 viikon eka ateria töissä äkkiä rakennettuna: Tiina Jutila Päivän ja koko 8 viikon eka ateria töissä äkkiä rakennettuna: Nyhtökanaa 75g Pähkinäsekoitusta 20g Mansikkaa 100g Oliiviöljyä 10g Friiseesalaattia Tomaattia Kurkkua Anne Muttilainen Let's

Lisätiedot

Sadonkorjuu HK LIHANTAITAJIEN TAPAAN

Sadonkorjuu HK LIHANTAITAJIEN TAPAAN Sadonkorjuu HK LIHANTAITAJIEN TAPAAN broilerikurpitsacurry Annosmäärä: 20 2 kg Kariniemen Kananpojan Kypsä miedosti suolattu paistileike (7636) 0,1 l rypsiöljy 0,75 kg sipulikuutio 0,05 kg valkosipuli,

Lisätiedot

SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI

SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI 4. TUTKINNON OSA LOUNASRUOKIEN VALMISTUS Lounasruokien valmistus 2/5 A Aistinvarainen (raaka-aineista) Ajoitus, aikataulu Alkuperä (raaka-aineen)

Lisätiedot

VIHDOINKIN Maistuvaa, ravitsevaa ja ympäristöystävällistä kasvisruokaa tulevaisuuden ruokaa jo tänään.

VIHDOINKIN Maistuvaa, ravitsevaa ja ympäristöystävällistä kasvisruokaa tulevaisuuden ruokaa jo tänään. VIHDOINKIN Maistuvaa, ravitsevaa ja ympäristöystävällistä kasvisruokaa tulevaisuuden ruokaa jo tänään. kehitetty yhteistyössä ravitsemusasiantuntijoiden kanssa runsaasti proteiinia lisäaineeton inugetit

Lisätiedot

Päivän menu neljälle noin 16 eurolla

Päivän menu neljälle noin 16 eurolla Päivän menu neljälle noin 16 eurolla Aamiainen Banaaniletut 8 kananmunaa 4 kypsää banaania ripaus suolaa, kanelia tai kardemummaa halutessa 1 dl kaurahiutaleita paistamiseen 4 tl öljyä 4 porkkanaa tikuiksi

Lisätiedot

Vaellus- ja karisiika

Vaellus- ja karisiika Vaellus- ja karisiika P erämerellä esiintyy kaksi eri siikamuotoa, virtavesiin kudulle nouseva vaellussiika sekä paikallisempia kantoja muodostava merikutuinen siika eli karisiika. Siikamuodot eroavat

Lisätiedot

Miten kesävieraita kestitään ilman stressiä?

Miten kesävieraita kestitään ilman stressiä? Miten kesävieraita kestitään ilman stressiä? Kun aurinko paistaa kesällä, moni haluaa mieluummin viettää aikaa ulkona kuin keittiössä. Hellan ääressä kuluu vähemmän aikaa, kun ruoka tehdään helpoista raaka-aineista

Lisätiedot

Välimeren dippipelti. Tarjoiluun: esim. hummusta, tsatsikia, tomaattisalsaa. 4-6 annosta

Välimeren dippipelti. Tarjoiluun: esim. hummusta, tsatsikia, tomaattisalsaa. 4-6 annosta Välimeren dippipelti 4-6 annosta Dippipelti on ruokaisaa dipattavaa ja syntyy kätevästi uunissa yhdellä pellillä. Vihanneksia voi vaihdella kauden mukaan. 1 kg perunoita 2 paprikaa, eri värisiä 150 g broccolinia

Lisätiedot

FINGER FOOD eli sampivartaat

FINGER FOOD eli sampivartaat Kalaryssäys reseptit 2008 Sampiruokien kanssa sopivia viinejä ovat mm. ranskalainen Clos des Amandiers Pinot Gris 2004, saksalainen Kendermanns Pinot Noir sekä italialainen Chardonnay dei Sassi Cavi. FINGER

Lisätiedot

Esimerkkiateriat. Aamiainen

Esimerkkiateriat. Aamiainen Esimerkkiateriat Aamiainen 1) Muroaamiainen All Bran murot (1dl) + marjoja, rasvaton maito 2dl muroihin + ruisleipä, jonka päälle keittokinkkua (3 siivua), tomaattia ja lehtisalaattia 365kcal, kuituja

Lisätiedot

Raaka-aineiden alkuperätiedot

Raaka-aineiden alkuperätiedot 1 Raaka-aineiden alkuperätiedot Ilkka Alarotu valikoimajohtaja, S-ryhmä Twitter: @IlkkaAlarotu Kulutuksen valtatrendit TERVEELLISYYS HELPPOUS SOSIAALINEN KANSSAKÄYMINEN AITOUS EETTISYYS JA EKOLOGISUUS

Lisätiedot

Ruokamaa Pohjanmaaseminaari. - Matriket Österbottenseminarium

Ruokamaa Pohjanmaaseminaari. - Matriket Österbottenseminarium Ruokamaa Pohjanmaaseminaari - Matriket Österbottenseminarium ruokakulttuuriasiamies/ ombusdsman för matkultur Anni-Mari Syväniemi Maaseutuyrittäjyyyslinja/ 1 Ruoka ei ratkaise kaikkea, mutta ilman ruokaa

Lisätiedot

Cotona-palvelu aloittaa toimitukset Sundsbergin alueelle maanantaina 21.10.2013

Cotona-palvelu aloittaa toimitukset Sundsbergin alueelle maanantaina 21.10.2013 Cotona-palvelu aloittaa toimitukset Sundsbergin alueelle maanantaina 21.10.2013 Hyvä Sundsbergiläinen! Olemme lisänneet Sundsbergin alueen toimituksiimme 21.10.2013 alkaen. Käytämme kuljetuksiin ainoastaan

Lisätiedot

Rentoa ruokaa reiluilla astioilla

Rentoa ruokaa reiluilla astioilla Iloa kattaukseen ja ruoanlaittoon toivottaa Kultakeramiikka Rentoa ruokaa reiluilla astioilla grillaa Bistro astioilla! Bistro Kultakeramiikka Oy Putaanportintie 13 44800 Pihtipudas Tel. +358 20 794 03

Lisätiedot

1800 kcal ruokavalio

1800 kcal ruokavalio 1800 kcal ruokavalio Ruokavaliosuositukset: Energiasisältö: 1800 kcal Proteiinipitoisuus: n. 20 % päivittäisestä energiansaannista, eli 81 90 g Rasvapitoisuus: n. 30 % päivittäisestä energiansaannista,

Lisätiedot

Pieniä ihmeitä keittiössä

Pieniä ihmeitä keittiössä Pieniä ihmeitä keittiössä SAGAn & Vappu Pimiän reseptivinkit MARINOIDUT MUNAKOISOT SAGAN & VAPPU PIMIÄN reseptivinkit KUHAA KAPRIS-SITRUUNAVOISSA Leikkaa munakoiso reiluiksi viipaleiksi (paksuus noin ½

Lisätiedot

UUTTA! MAKUPASTAT Pestopasta & Tomaatti-Chilipasta

UUTTA! MAKUPASTAT Pestopasta & Tomaatti-Chilipasta UUTTA! MAKUPASTAT Pestopasta & Tomaatti-Chilipasta Makupastat ovat uudenlaista pastamaailmaa, maku onkin jo pastassa itsessään! Vaihtoehtoina ovat uudet pestolla ja tomaatti-chilillä maustetut pastat.

Lisätiedot

TUOTEKATALOGI. Aidosti Orientaaliset Maut Suomesta. www.beofood.com

TUOTEKATALOGI. Aidosti Orientaaliset Maut Suomesta. www.beofood.com TUOTEKATALOGI 2015 Aidosti Orientaaliset Maut Suomesta www.beofood.com LIHAVALMISTEET Beofood Nautakebaplastu Proteiinia...14,9 g Hiilihydraattia...5,4 g Rasvaa...18,4 g Ainesosat: Naudanliha, vesi, soijaproteiinivalmisteet,

Lisätiedot

Ruisleipää porkkanarakuunatäytteellä

Ruisleipää porkkanarakuunatäytteellä Ruisleipää porkkanarakuunatäytteellä 2 Fazer Puikula -ruisleipää 500 g kypsää porkkanaa, soseena (5 dl) 1 dl creme bonjour -tuorejuustoa, valkosipulilla maustettua tuoretta rakuunaa suolaa ja mustapippuria

Lisätiedot

Juustoinen katkarapusalaatti. Kastike 1/2 prk (à 400 g) Valio turkkilaista jogurttia 2 1/2 rkl makeaa chilikastiketta

Juustoinen katkarapusalaatti. Kastike 1/2 prk (à 400 g) Valio turkkilaista jogurttia 2 1/2 rkl makeaa chilikastiketta Juustoinen katkarapusalaatti 5-6 annosta 150 g katkarapuja 1/2 pak (à 350 g) Valio Polar täyteläinen juustoa 400 g makeaa melonia 1/2 pak kevätsipulia tai n. 1 dl ruohosipulia 1 ruukku jääsalaattia Kastike

Lisätiedot

Aurinkoinen kesämenu. Out of home

Aurinkoinen kesämenu. Out of home Aurinkoinen kesämenu Out of home Nyt nautitaan kesästä ja uusista, suussasuavista Mari-resepteistä. Näiden herkkujen vamistamiseen tarvitset mm. katkarapuja, possunkykeä, raparperia ja Mari täysmehutiivisteitä,

Lisätiedot

En ole erityisen hyvä ruuanlaittaja.

En ole erityisen hyvä ruuanlaittaja. Oraksen soppavihko En ole erityisen hyvä ruuanlaittaja. Miksi siis kukaan lukisi ruokaohjeitani? No juuri siksi! Jos minä osaan laittaa nämä ruuat, sitten osaa kyllä lähes kuka tahansa. Tässä vihkosessa

Lisätiedot

Taitaja2014 Lahti, 503 Cateringkokki

Taitaja2014 Lahti, 503 Cateringkokki Taitaja2014 Lahti, 503 Cateringkokki Semifinaali 14. 16.1.2014 Taitaja kilpailujen Cateringkokkilajin kilpailu on kaksiosainen. Ilmoittautuneet joukkueet kilpailevat ensimmäisessä vaiheessa eri paikkakunnilla

Lisätiedot

ateriasuunnitelma syö hyvin, helposti!

ateriasuunnitelma syö hyvin, helposti! ateriasuunnitelma syö hyvin, helposti! ATERIASUUNNITELMA MA: KERMAISTA UUNILOHTA, PARSAA JA PUNAKAALIA TI: RAAKAPASTA TOMAATTI-PAPRIKAKASTIKKEELLA KE: BROILERIA KAALISALAATILLA JA SEESAMINSIEMENILLÄ TO:

Lisätiedot

SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA.

SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA. SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA. Se tulee omalle pöydälle tai kaverin kylmälaukkuun tutusta kaupasta. Me kannamme sen kassalle tutunnäköisessä pakkauksessa, josta tiedämme tarkkaan, mitä

Lisätiedot

maistuvan KESÄn reseptit

maistuvan KESÄn reseptit maistuvan KESÄn reseptit kevyemmin salaatilla naudanrintasalaatti 10 hlö 450 g Snellman ylikypsä naudanrinta (30902) 800 g erilaisia salaatteja 600 g uusia perunoita 350 g IceCool papu, pitkä (33037) 50

Lisätiedot

fumet SIGNATURE SIPULI LUOMU KOMBU VEGAANI

fumet SIGNATURE SIPULI LUOMU KOMBU VEGAANI fumet SIGNATURE SIPULI LUOMU KOMBU VEGAANI fumet YLEINEN KIINNOSTUS TERVEELLISEMPÄÄN ELÄMÄÄN, TIETOISUUS ILMASTONMUUTOKSESTA JA PANOSTUKSET ELÄINTEN HYVINVOINTIIN, OVAT NOSTANEET KASVIS- JA VEGAANIRUOKAVALION

Lisätiedot

Kehitetään luomutuotantoa. Timo Kaila, hankintapäällikkö, Apetit

Kehitetään luomutuotantoa. Timo Kaila, hankintapäällikkö, Apetit Kehitetään luomutuotantoa Timo Kaila, hankintapäällikkö, Apetit timo.kaila@apetit.fi Luomupäivät 2018 Timo Kaila, Apetit 16.11.2018 1 Apetit kotimaista viljelyä kehittämässä Viljelyttämistä ja viljelyyn

Lisätiedot

KALASTA. Hätälän parhaat vinkit kalankäsittelyyn. Sisäsivuilta löydät QR-koodit opastusvideoihin! Säilytys

KALASTA. Hätälän parhaat vinkit kalankäsittelyyn. Sisäsivuilta löydät QR-koodit opastusvideoihin! Säilytys KALASTA Ruodot Graavaus Savustus Suolaus Grillaus Säilytys Hätälän parhaat vinkit kalankäsittelyyn Sisäsivuilta löydät QR-koodit opastusvideoihin! Säilytys KALAN SÄILYVYYS Kala on herkästi pilaantuva elintarvike.

Lisätiedot