JÄÄMISTÖSUUNNITTELU Syksy Antti Kolehmainen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JÄÄMISTÖSUUNNITTELU Syksy 2013. Antti Kolehmainen"

Transkriptio

1 JÄÄMISTÖSUUNNITTELU Syksy 2013 Antti Kolehmainen

2 Mitä jäämistösuunnittelu on? Kyse on toimista, joilla perittävä (P ) vaikuttaa a) kuolinpesän hallintoon, b) jaettavan omaisuuden määrään tai laatuun taikka siihen, c) kuka tai ketkä ovat edunsaajia sekä d) mitä ja kuinka paljon he jäämistöstä saavat - tapoja, joilla P voi vaikuttaa siihen, kuka hyötyy hänen omaisuudestaan ja kuinka varallisuudensiirto tarkoituksenmukaisinta järjestää. - erityisesti kuolinpesän muiden intressitahojen, kuten lesken, perillisten ja velkojien oikeusaseman P:n suunnittelutoimille asettamia rajoitteita. - vero-oikeudellista tarkastelua = pyritään yhdistämään näiden oikeudenalojen näkökulmat. Marssijärjestys on kuitenkin selvä: tahdin määrää yksityisoikeus. - toimiva jäämistösuunnittelu lähtee P:n ja usein myös perinnönsaajien tahdosta järjestää jäämistö tietyllä tavalla. Tämän tahdon tulee määrätä oikeustoimien sisältö. Vaikka verotus onkin osa jäämistösuunnittelua, sen tulisi astua kuvaan vasta sen jälkeen, kun P + perilliset tietää, mitä hän haluaa.

3 Jäämistösuunnittelun keinoista 1) Sukupolvenvaihdosta koskeva, 2) Jäämistön ohittamiseen tähtäävä, 3) Edunvalvontaa koskeva, 4) Parisuhdeoikeudellinen Riittävän ajoissa aloitetulla suunnittelulla saavutetaan yleensä varmimmin haluttu lopputulos.

4 Jäämistösuunnittelun epävarmuustekijöistä Omaisuuden siirtyminen P:ltä edunsaajalle on monivaiheinen prosessi, jonka eri vaiheisiin liittyy epävarmuustekijöitä: 1.Parisuhdetta koskeva normisto - Lesken (L) tasinkoprivilegioikeus (TP) - L:n oikeus asua jäämistöön kuuluvassa asunnossa rintaperillisten (RP) lakiosavaatimuksista huolimatta - osituksen sovittelu 2. Myös avosuhteen purkautumiseen saattaa kytkeytyä yllätyksiä - Hyvitys (AvoL) - perusteettoman edun palauttaminen yms. (Avol ulkopuolisissa tilanteissa) Erilaisten sopimusten avulla parisuhdenormiston aiheuttamia epävarmuustekijöitä on mahdollista vähentää. 3. Pesänselvitysvaiheessa tehtävillä ratkaisuilla - omaisuuden realisoiminen - jäämistön huono hoito Erilaisilla testamentti- ja kuolinpesän hallintoa koskevilla määräyksillä näitäkin epävarmuustekijöitä voidaan pienentää 4. Perinnönjakovaihe: - RP:n lakiosavaatimus - Testamentti usein kaavamainen määräys; ei ehkä alun perin vastannut laatijansa tarkoituksia.

5 Parisuhdeoikeus ja jäämistösuunnittelu Koska perintöosat määrätään vasta osituksen jälkeen, osituksen lopputulos vaikuttaa yleensä perinnönjaon lopputulokseen silloin, kun P oli kuollessaan avioliitossa. - avio-oikeutta (AO) koskevilla määräyksillä voi vaikuttaa: - osituksen lopputulokseen, ja sitä kautta jäämistön säästöön, vaikuttaa myös se, miten P:n aviopuoliso hoitaa omaa omaisuuttaan tai tekee velkaa. Samoin siihen vaikuttaa omaisuuden siirtyminen AO-omaisuudesta VO-omaisuuteen tai päinvastoin. - Kun P oli kuollessaan avioliitossa, perillisten jakoasemaan vaikuttaa lisäksi perimyksen kaksipolvisuus. - yhteisiä rintaperillisiä. yhteiselle RP:lle jommankumman puolison AO-omaisuudesta annettu lahja vähennetään jo ensin kuolleen puolison jälkeen.

6 Avioehtosopimus jäämistösuunnittelun keinona Varmistaa, että tietty omaisuus saadaan toisen puolison kuoleman jälkeen siirrettyä halutulle taholle + vaikuttaa osituksessa ja sitä kautta perinnönjaossa siirtyvän omaisuuden määrään. A. Kummallakaan ei AO:ta mihinkään toisen omaisuuteen suojaa varakkaampaa puolisoa / hänen kuolinpesäänsä tasingonmaksuvelvollisuudelta. B. Kummallakaan ei AO:ta tiettyyn toisen omaisuuteen määrätty omaisuus pois puolittamisen piiristä + voidaan pyrkiä suojaamaan varakkaampaa puolisoa taikka hänen kuolinpesäänsä (esim. perheyritys / pitkään suvussa ollutta maaomaisuutta, ei joudu ulkopuolisille). C. Toisella aviopuolisolla ei ole AO mihinkään / tiettyyn toisen puolison omaisuuten suojaa varakkaampaa puolisoa / hänen kuolinpesäänsä tasingonmaksuvelvollisuudelta. - Ae.sopimuksella voidaan siis estää muun muassa se, että L:n tasinkovaade muodostuu P:n tavoitteleman omaisuudenjaon esteeksi P:llä mahdollisuus testamentata omaisuutensa niin, että toisen puolison AO ei tee jälkisäädöksestä miltään osin tehotonta.

7 Ositussopimus (=sopimus vastaisen avioeron varalta) jäämistösuunnittelun keinona Ei sido kuolemaan perustuvassa osituksessa - Sopia esim. tasingon määrästä sekä tasinkona annettavasta omaisuudesta. Kun sovitaan tasingon määrästä, se ei vaikuta myöhemmin yllättävällä tavalla P:ltä jäävään jäämistöön. pyrkiä varmistamaan tavoiteltu varallisuuden jakautuminen puolisoiden kesken mahdollisessa avioero-osituksessa ja varmistaa, että aviopuolisot voivat esimerkiksi testamentata määrätyn omaisuuden haluamalleen taholle ilman, että toisen puolison tasinkovaade estää sanotun omaisuuden siirtymisen. - voidaan lähtökohtaisesti sopia kaikista avioliiton päättymiseen liittyvistä sellaisista asioista, joita ei ole nimenomaisesti määrätty tuomioistuimelle kuuluviksi

8 Tasinko ja jäämistösuunnittelu Osituksessa enemmän AO-omaisuutta omistava puoliso joutuu maksamaan vähemmän vastaavaa omaisuutta omistavalle puolisolleen tasinkoa. Jäämistöosituksessa L:llä on kuitenkin oikeus pidättäytyä tasingon maksamisesta, jos osituslaskelma osoittaa, että L olisi tasinkoa maksava osapuoli (AL ). Tasinkoprivilegiä (TP) käyttämällä kuollutta puolisoaan varakkaampi L saa itse osituksessa enemmän omaisuutta + pystyy tätä kautta siirtämään sitä enemmän edunsaajilleen. - voi käyttää TP:tä myös osittain L voi tasingon määrän puitteissa harkita, paljonko haluaa omaisuutta ja minkä verran siirtää sitä perillisille. Lisäksi EP antanut L voi TP:llä säännellä ennakon määrän vaikutusta perinnönjaossa.

9 Tasinko ja jäämistösuunnittelu Esimerkki P:llä on AO-omaisuutta L:n AO- omaisuuden säästö on Lisäksi L on antanut EP:nä AO-omaisuudestaan puolisoiden yhteiselle RP:lle A:lle. AL 94a :n mukaan tällainen EP lisätään ennen jakoa antajan AO-omaisuuden säästöön ja toisaalta vähennetään osituksessa perillisille tulevasta osuudesta. Osituslaskelma: P AO-omaisuus EP. vastike L:n AO on / 2 = P:n AO on = L:n pitäisi maksaa tasinkoa Jos L vetoaa TP:n, P:n perilliset saavat tämän kuoltua perintöä Jos L ei vetoa TP:n, perillisten osa on L pystyy tasinkoetuoikeuden avulla sääntelemään perillisten osuutta ja samalla omaa osuuttaan rajoissa. - Voi antaa perillisille enemmänkin omaisuutta kuin P:n perillisten saanto ei ole perintö, vaan kysymyksessä on ylittävältä osalta L:n lahja perillisille. Tilanne sama, jos L disponoi tasingosta jonkun tahon hyväksi. L

10 Tasinko ja jäämistösuunnittelu TP:n voi vedota vain L itse. Oikeus ei siirry L:n KP:lle / osakkaalle. Jos tasingonmaksuvelvollisia ovat perilliset, noudatetaan normaalisääntöjä. Lähtökohta on se, että tasinkoa luovuttava taho saa päättää, mitä omaisuutta se haluaa tasoituseränä luovuttaa. Tasingon valinnalla voidaan toteuttaa jäämistösuunnittelua A. Vaikuttaa jäämistön laatuun. B. Voidaan joskus vaikuttaa jäämistön määrään sekä L:n asemaan. Tasingon valinnalla voidaan sivuuttaa L:n PK 3:1a:n mukainen asumisoikeus L:lle annetaan hänen kodikseen sopiva asunto tasinkona omistusoikeudella. Tämä lisää perilliselle tulevan perintö- ja lakiosan määrää. - varakas kuolinpesä / PK 3:1a:n tarkoittama asunto hyvin vähäarvoinen.

11 Hallintaoikeus ja jäämistösuunnittelu Lesken vähimmäissuoja: - RP / testamentinsaajan jakovaatimuksesta huolimatta L saa pitää jakamattomana hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetyn tai muun jäämistöön kuuluvan L:n kodiksi sopivan asunnon, jos L:n varallisuuteen ei sisälly hänen kodikseen sopivaa asuntoa. - Yhteisessä kodissa oleva tavanmukainen asuntoirtaimisto on aina jätettävä jakamattomana eloonjääneen puolison hallintaan. L:n vähimmäissuoja hankaloittaa jäämistösuunnittelua. P:n täytyy ottaa tämä oikeus huomioon, kun laatii testamenttia. Hän voi määrätä L:n vähimmäissuojan kohteena olevasta omaisuudesta, mutta L:n käyttöoikeus rajoittaa määräämisvaltaa. - Vähimmäissuojaa koskeva säännös antaa L:lle mahdollisuuden maksimoida oma taloudellinen etunsa. Etenkin yhdistyneenä TP:ä koskevan oikeuden käyttämiseen L:n vähimmäissuojaa koskeva oikeus saattaa tuottaa L:lle erittäin edullisen lopputuloksen.

12 Vastike ja jäämistösuunnittelu AL 94 : kun aviopuoliso on oloihinsa soveltumattomalla tavalla aiheuttanut AOomaisuutensa pienenemisen. AL 94a : kun puoliso on antanut EP:n AO-omaisuudestaan. Vastikeoikeuteen vetoamalla (L ja perilliset) voi kasvattaa puolisoiden yhteenlaskettua AO-säästöä ja tätä kautta omaa jako-osuutta. - Puolisot voivat varsin vapaasti määrätä oikeudestaan jäämistöön ilman, että näiden toimien katsotaan loukkaavan toisen puolison oikeutta tavalla, joka oikeuttaa vastikkeeseen. 1. Lakiosasta luopuminen 2. Perintöosuudesta 3. Puolisot saavat varsin vapaasti määrätä myös oikeudestaan testamenttiin. Myöskään testamentattua omaisuutta ei ole pakko ottaa vastaan. - Jos puoliso on kuitenkin ryhtynyt perintöön ja myöhemmin perinnönjaossa luopuu vaatimasta osuuttaan täysimääräisenä Vastikeoikeus, jos aiheuttanut luopujapuolison omaisuuden olennaisen vähentymisen.

13 Puolison ylivelkaisuuteen varautuminen AL:n järjestelmä antaa puolisoille oikeuden yksipuoliseen AO:n poistamiseen siinä tapauksessa, että toinen puoliso joutuu konkurssiin. AO:n poistamista haluavan puolison tulee ilmoittaa asiasta maistraatille vuoden kuluessa konkurssin alkamisesta Aviovarallisuusyhteys katkeaa P voi varmistua siitä, että hänen omaisuuttaan ei joudu mahdollisessa jäämistöosituksessa toisen puolison velkojen katteeksi. - AL antaa myös kuolleen puolison perillisille oikeuden pidättäytyä tasingon maksamisesta, jos toisen puolison omaisuus on luovutettu konkurssiin. - Voivat vedota vielä ositusperusteen synnyttyä osituksen aikana. - Tosiasiassa em. normien (AL 35.4 ja AL ) soveltamisala varsin rajattu lesken ylivelkaisuus muissa tapauksissa (velkajärjestely tai ulosotto) ei ole peruste kieltäytyä luovuttamasta tasinkoa eloonjääneelle puolisolle. Näihin tilanteisiin tulee varautua muulla tavoin.

14 Puolison ylivelkaisuuteen varautuminen Ae.sopimuksessa on mahdollista hyödyntää velan lopullista vanhentumista. Puolisot voivat sopimuksella ennakoida sen, että toisen puolison velat ovat lopullisesti vanhenemassa tiettynä ajankohtana. Tällöin AO voidaan poistaa määräajaksi, jonka päättymispiste sovitetaan yhteen velkojen lopullisen vanhentumishetken kanssa. ESIM. M joutui 1990-luvulla taloudellisiin vaikeuksiin ja hänet tuomittiin useilla lainvoimaisilla tuomioilla henkilökohtaisesti maksamaan velkojilleen satoja tuhansia euroja. M ei ole kyennyt maksamaan velkojaan, vaan ne jääneet ulosoton piiriin. Viimeinen velkoja koskeva tuomio annettiin Tämä velka vanhentuu lopullisesti M:n puolison N:n omaisuus koostuu pääosin hänen perimästään sukutilasta. N haluaa testamentata tilan veljelleen A:lle. Ongelma: jos N kuolee ennen M:ää, N:n KP joutuu maksamaan tasinkoa M:lle niin paljon, että testamenttia ei ole mahdollista toteuttaa. M taas ei halua tehdä AO:n lopullisesti poissulkevaa ae.sopimusta ja luopua tasinko-oikeudestaan. Myöskään M ei halua, että N:n omaisuutta käytettäisiin M:n velkojen maksamiseen. M tekee N:n kanssa ae.sopimuksen, jossa AO:n voimassaolo sovitetaan yhteen velkojen lopullisen vanhentumisen kanssa eli M:n AO N:n omaisuuteen poistetaan asti. Ylivelkainen L voi luopua vaatimasta tasinkoa puolisonsa KP:stä, vaikka AO:sta ei olisi sovittu mitään. luopuminen ei ole toimi, joka olisi peräytettävissä takaisinsaannissa.

15 Nimiperiaate ja avioliitto Puolisot voivat jo omaisuuden hankintavaiheessa arvioida, kumman nimiin tietty esine on jäämistöositusta ja sitä seuraavaa perinnönjakoa silmälläpitäen tarkoituksenmukaista hankkia. Näin voidaan varautua esim. pienituloisen puolison leskeyteen siten, että varallisuutta hankitaan hänen nimiinsä lahjaverotusriski. Samaan lopputulokseen voidaan pyrkiä testamentilla. Esitetty järjestely vähemmän omistavan puolison kannalta turvallisempi, koska varakkaampi puoliso voi peruuttaa tekemänsä Jos puolisoilla ei ole RP:iä, L perii puolisonsa omistuskysymyksellä ei merkitystä leskeysaikaa silmällä pitäen eikä yleensä ole merkitystä L:n jälkeisessä pesänjaossa, jos puolisoilla ei ole VOomaisuutta. Pesänjaossa omaisuus yleensä puolitetaan sukuhaarojen kesken. Tästä poiketaan, jos ainakin toisella puolisolla oli VO- omaisuutta. Omistuskysymyksillä on merkitystä, kun L voi käyttää TP oikeutta / puolisoiden keskinäinen AO suljettu pois. Nimiperiaate ratkaisee jaon.

16 Avoliitto ja jäämistösuunnittelu Avoliittolaki Puolison AO:ta ei tarvitse ottaa huomioon. Varakkaampi voi testamentata omaisuutensa ilman, että mahdollinen tasingonmaksuvelvollisuus estää jälkisäädöksen täytäntöönpanon. Nimiperiaate ratkaisee, mitä omaisuutta kumpikin avopuoliso voi siirtää perinnön / testamentin kautta eteenpäin. Jos yhteiselämän aikana tapahtunut asioita, joiden vuoksi nimiperiaatteen perusteella tapahtuva omaisuuden jakaminen ei parisuhteen lakattua johda hyväksyttävään lopputulokseen ja toisella avopuolisolla on tämän vuoksi oikeus saada kompensaatiota joo entiseltä avopuolisoltaan / tämän KP:ltä. A. Avoliittolaki : Vähintään 5 v yhteistaloudessa asuneet, sekä ne, joilla on / on ollut yhteinen taikka yhteisessä huollossa oleva lapsi. - Hyvitys, jos puoliso omalla panoksellaan auttanut toista kartuttamaan tai säilyttämään omaisuuttaan. * Oikeus hyvityksen ei henkilökohtainen: siirtyy avopuolison perillisille ei voida olla etukäteen varmoja, minkä suuruiseksi avopuolison jäämistö tulee muodostumaan.

17 Avoliitto ja jäämistösuunnittelu Kun suunnitellaan avopuolisoiden omaisuuden sukupolvenvaihdosta, hyvityksen edellytyksiin kiinnitettävä huomiota, jotta mahdollinen hyvitys ei estä jäämistösuunnittelun toteuttamista. Mahdolliseen hyvitykseen avopuolisot voivat varautua tekemällä sitä koskevan sopimuksen. Sopimus esim: - panostusten korvaamisesta - hyvityksen antamista koskevia määräyksiä ei sovelleta - miten omaisuus jaetaan suhteen purkautuessa - täsmentää sopimuksen piiriin kuuluva omaisuus - omistussuhteista - tiettyjä AvoL säännöksiä ei sovelleta heihin. Avopuolisot eivät voi tehdä ae.sopimusta, jossa sovittaisiin heidän välisestä AO:sta.

18 Avoliitto ja jäämistösuunnittelu Avoliittolain ulkopuolelle jäävät avosuhteet Avoliittoihin sovelletaan edelleen samoja yleisiä siviilioikeudellisia oppeja kuin ennen AvoL voimaantuloa. AvoL:n ulkopuolelle jäävissä avoliitoissa sovelletaan vain näitä normeja. Muukalaisperiaate Omistaminen: kummalla on saanto tiettyyn omaisuuteen. - Nimiperiaatteesta voidaan poiketa, jos pystytään osoittamaan, että puolisoiden yhteisenä tarkoituksena on esineen hankintahetkellä ollut hankkia määrätty esine yhteiseen lukuun. - Perusteettoman edun palautus - Myös vahingonkorvaus, hallinnan palautus sekä sopimuksen kohtuullistaminen ja pätemättömyys ovat oikeudellisia instituutioita, joilla on mahdollista suojata avopuolisoita. Keskinäisillä sopimuksilla voi parantaa ei-omistavan puolison asemaa sekä toteuttaa jäämistösuunnittelua. - omistussuhteista sekä omaisuuden jaosta - Testamentin avulla avopuolisot voivat turvata avolesken taloudellista asemaa. Avosuhteissa korostuu testamentin merkitys, koska avopuoliso ei voi saada suojaa avio- tai perintöoikeuden nojalla

19 TESTAMENTTI JA JÄÄMISTÖSUUNNITTELU -Yleistä Oman riskinsä testamentin avulla tehtävän jäämistösuunnittelun onnistumiselle muodostavat - Ositusta edeltävän välitilan aikana tehdyt luovutukset - Ositus:L:lle maksettava tasinko saattaa pienentää sen omaisuuden määrää mistä perittävä saa testamentillaan määrätä. - L:n asumissuoja - Pesänselvitys - Perinnön ja testamentin ennakot voivat vaikuttaa lopulliseen jakoon testamentin toteuttamista hankaloittavalla tavalla. - Testamentinensisaajan toimet voivat aiheuttaa ongelmia toissijaissaajan kannalta. - Lakiosajärjestelmä yleensä: voi aiheuttaa yllätyksiä myös silloin, kun P on tehnyt puolisonsa hyväksi omistusoikeustestamentin. Jos lakiosaan ei tällöin ole vedottu ensin kuolleen puolison kuoleman jälkeen, sitä ei voida tehdä enää L:n kuoltua. Lakiosat tulee vaatia, laskea ja toteuttaa erikseen kummankin vanhemman jälkeen.

20 TESTAMENTTI JA JÄÄMISTÖSUUNNITTELU - Lakiosat ja avustukset P:n todellista testamenttausvapautta arvioitaessa täytyy AOmääräysten lisäksi ottaa huomioon myös lakiosat. Lakiosia ei aina määritetä P:ltä jääneestä osituksen jälkeisestä netto-omaisuudesta. - Tähän arvomäärään voidaan joutua RP:n vaatimuksesta tekemään PK 7 luvun tarkoittamia laskennallisia lisäyksiä. Jos perittävä on eläessään antanut merkittäviä EP, suosio- tai testamenttiin rinnastuvia lahjoja, RP:n arvomääräisten lakiosien yhteismäärä saattaa kasvaa niin suureksi, että testamentinsaajien oikeuksia ei pystytä toteuttamaan reaalijäämistöstä. - P:n maksamilla liian suurilla henkivakuutusmaksuilla voi olla sama seuraus.

21 TESTAMENTTI JA JÄÄMISTÖSUUNNITTELU - PK 8 luvun hyvitykset Näiden vaatimusten toteuttaminen menee aina testamentinsaajan oikeuden edelle (PK 8:6). 1) lapselle annettava kasvatusavustus (PK 8:1), 2) kihlakumppanille, L:lle / avopuolisolle suoritettava avustus (PK 8:2), 3) testamentintekijän osuudesta toimeentulokyvyttömälle lapselle maksettava avustus (PK 8:3), 4) vanhemmille suoritettava avustus (PK 8:4) sekä 5) P:tä jatkuvasti työllään avustaneen henkilön työhyvitys (PK 8:5). - onko jollakin jollakin mahdollisesti oikeus saada PK 8 luvun tarkoittamia suorituksia + tarvittaessa tämä huomioon testamenttia laadittaessa.

22 Testamentti ja aviovarallisuusjärjestelmä TP:n vaikutus testamenttauskompetenssiin on mahdollista ymmärtää 2 eri tavalla. 1) lakiosa määräytyy reaalisen nettojäämistön mukaan silloin, kun leski on vedonnut TP:n. 2) lakiosa tulee laskea ottamatta huomioon sitä, että L ehkä vetoaa TP:n. P:n lahjoitus- ja testamenttausvalta supistuisi. ESIMERKKI. Avioliitto purkautuu P:n kuoleman vuoksi. P:n AO-omaisuuden säästö on ja L:n AO-omaisuuden säästö P:ltä jää kaksi RP:tä A ja B. P ei ole tehnyt eläessään lakiosaa loukkaavia luovutuksia. Testamentattava vapaaosa on periaatteessa mahdollista laskea kahdella eri tavalla: a) Lakiosa lasketaan reaalisen nettojäämistön mukaan, kun L on vedonnut TP:n = RP:n lakiosa on b) lakiosa määrätään osituksen laskennallisen lopputuloksen perusteella ottamatta huomioon sitä, että L mahdollisesti pidättäytyy tasingon maksamisesta = RP:n lakiosat ovat P:n koko omaisuus menisi lakiosien maksuun ja vapaaosan suuruudeksi jäisi 0. Jälkimmäinen laskutapa puuttuu liian paljon P:n oikeuteen testamentata omaisuuttaan. Lakiosa lasketaan siis reaalisen nettojäämistön mukaan silloinkin, kun L on vedonnut TP:n.

23 Rintaperillisen lakiosaoikeus (LO) RP on P:n tekemästä testamentista huolimatta oikeutettu saamaan LO:ta vastaavan arvomäärän omaisuutta + tämä arvomäärä tulee saada rajoituksista vapaana. Tämä määräys rajoittaa P:n testamenttauskompetenssia l. erilaisia oikeuksia myöntäessä huomioon RP:n LO:t. LO on ½ lakiosaperillisen perintöosan arvosta. Testamentinsaaja voi vedota omaksi edukseen P:n antamaan EP:n, suosiolahjaan, testamenttiin rinnastuvaan lahjaan sekä P:n maksamiin ylisuuriin henkivakuutusmaksuihin. P:n jäämistöä ei voida jakaa 2 yhtä suureen osaan: laki- ja vapaaosaan. - perinnöttömäksi tekeminen - perinnöstä luopuminen. LO lasketaan itsenäisesti jokaisen perillisen osalta. - P voi määrätyissä tilanteissa kasvattaa vapaaosan määrää tekemällä jostain RP:stä perinnöttömän / saamalla hänet luopumaan perinnöstään. Tällöin perintö tosin yleensä kuuluu sijaantuloperilliselle. Jos niitä ei ole, perintöoikeutensa menettäneen perillisen osuus siirtyy vapaaosaan.

24 Rintaperillisen lakiosaoikeus - Testamentti ja avioehtosopimus AO-määräyksillä on mahdollista toteuttaa jäämistösuunnittelua. Ongelmia voi aiheuttaa PK 17:1:n määräys, jonka mukaan sopimus elossa olevan henkilön jäämistöstä on pätemätön. AE-määräyksen noudattaminen voi johtaa siihen, että LO jäämistö jää pienemmäksi kuin se olisi ollut ilman ae:ta. - huomioon myös RP:n LO-oikeus. Kaikki ae-sopimusten määräykset eivät ole lakiosaperillisiin nähden tehokkaita. Se, että ae-sopimuksessa on määräys kuoleman varalle, ei tee siitä kiellettyä kuolemanvaraistointa. Ongelmaton: puolisoilla on AO toistensa omaisuuteen, jos avioliitto purkautuu kuoleman johdosta. aviovarallisuussuhteet määräytyvät suoraan AL:n nojalla, joten ae-sopimus ei pienennä P:n jäämistöä. Sama, kun ae-opimuksessa määrätään, että puolisolla N on AO kaikkeen M:n omaisuuteen, mutta M:llä ei ole lainkaan AO:ta N:n omaisuuteen N saa osituksessa ½ M:n omaisuudesta riippumatta, kumpi heistä varakkaampi. Ko. AE johtaa siis M:n jäämistön pienenemiseen, jos avioliitto purkautuu M:n kuoleman johdosta. KO. avioehto on nimenomaisesti mainittu AL 41 :ssä

25 Rintaperillisen lakiosaoikeus - Testamentti ja avioehtosopimus Esimerkki Puolisolla N on omaisuutta ja M:llä Puolisoilla on kaksi RP A ja B. M ja N ovat tehneet yksipuolisen ae:n, jonka mukaan N:llä on AO kaikkeen M:n omaisuuteen, mutta M:llä ei ole lainkaan AO:ta N:n omaisuuteen. A. M kuolee ensin: Ositus: N saa ja M:n jäämistö on Keskinäisen omistusoikeustestamentin avulla voidaan perinnönjaossa siirtää varakkaammalle puolisolle vielä , jolloin N:lle tulee RP:t A ja B saavat vain LO:n B. N kuolee ensin: Ositus: N:n KP saa ja M (M vetoaa TP:n). N:n jäämistöstä RP:n A ja B LO:t ovat molemmilla (ilman testamenttimääräyksiä). - Testamentin avulla N voi halutessaan ohjata A:lle esimerkiksi Tämä järjestely soveltuu tilanteisiin, joissa halutaan turvata varakkaamman puolison asema riippumatta siitä, kumpi kuolee ensin. Jos M ei vetoa TP:n, N pystyy ohjaamaan A:lle Tällöin N:n KP saa tasinkoa M:ltä N:n KP:n säästö on siis , jolloin A:n ja B:n LO:t ovat molemmilla

26 Rintaperillisen lakiosaoikeus - Testamentti ja avioehtosopimus Vaikeampi tilanne puolisolla N on AO M:n omaisuuteen, jos ositusperusteena on kuolema, mutta jos avioliitto purkautuu avioeron vuoksi, kummallakaan ei ole AO:ta. - Samat oikeusvaikutukset aikaan tekemällä em. AE:n sijaan 2 erillistä sopimusta: 1) tavallisen yksipuolisen AE-sopimuksen ja, 2) sopimuksen avioeron varalta. - Tällöin jälkimmäiseen sopimukseen liitettäisiin määräys, jonka mukaan kumpikaan puolisoista ei maksa toiselle tasinkoa, jos avioliitto päättyy avioeroon. Koska asiasta voidaan sopia pätevästi kahdella eri sopimuksella, olisi ongelmallista pitää AE-sopimusta pätemättömänä PK 17:1:n nojalla pelkästään siitä syystä, että asioista on sovittu samassa asiakirjassa - Yksipuolisen AE-sopimus L:n hyväksi ilman, että nimetään se taho, jota suositaan. L saa aina puolet P:n omaisuudesta siitä riippumatta, kumpi heistä on varakkaampi. jäämistöön, josta LO:t lasketaan, jää ainoastaan ½ ensin kuolleen puolison nettovarallisuudesta.

27 Rintaperillisen lakiosaoikeus - Testamentti ja avioehtosopimus KKO 2000:100. Puolisot oli tuomittu avioeroon. Puolisoiden välisessä AE-sopimuksessa oli sovittu, että avioliiton purkautuessa avioeron vuoksi kummallakaan puolisolla ei ollut AO:ta toisen omaisuuteen ja että avioliiton purkautuessa toisen puolison kuoleman johdosta L:llä oli AO kuolleen puolison omaisuuteen. AEsopimus katsottiin päteväksi. (Ään.) - KKO: AE-sopimus pätevä. - Ko. tapauksessa AE-sopimusta sovellettiin kuitenkin avioeroosituksessa, eikä puolison kuoleman jälkeen tehtävässä jäämistöosituksessa. Siinä ei tullut esille kysymys puheena olevan AO-määräyksen jäämistöoikeudellisesta pätevyydestä. Tämän ratkaisun pohjalta ei voi tehdä päätelmää, että L:n hyväksi tehdyt yksipuoliset AE:t olisivat päteviä.

28 Rintaperillisen lakiosaoikeus - Testamentti ja avioehtosopimus Esimerkki N omaisuus ja M RP A ja B. Em. yksipuolisen AE:n L:n hyväksi. A. M kuolee ensin. Ositus: N saa ja M:n perillisille jää B. N kuolee ensin. Ositus: M saa ja N:n perillisille jää Puolisot N ja M ovat tehneet lisäksi keskinäisen omistusoikeustestamentin. A. M kuolee ensin. Ositus ja perinnönjako: N saa ja M:n perillisille jää B. N kuolee ensin. Ositus ja perinnönjako: M saa ja N:n perillisille jää AE-määräyksen ja testamentin yhdistelmällä L saisi aina ¾ kuolleen puolison varoista ja LO:ta vaativat perilliset joutuisivat tyytymään ¼ osaan. Tällainen AO:sta määrääminen ylittää AL 41 :ssä asetetut rajat. Se on RP:lle liian epäedullinen. puolisoiden on nimettävä se taho, kumpaa suositaan, jos he haluavat tehdä yksipuolisen AE-sopimuksen. AE-sopimuksella ei voida mortis causa vaikutuksin kaventaa RP:n LO-oikeutta enemmän kuin AL 41 sallii. Tämän tulkinnan mukaan L:n hyväksi tehty yksipuolinen AE ei ole sallittu

29 Rintaperillisen lakiosaoikeus - Testamentti ja avioehtosopimus Esimerkki Yrittäjä M omistaa noin arvoisen yrityksen X Oy:n. Lisäksi hän pörssiosakkeita omistaa euron arvosta. Hänen puolisonsa N omistaa saman verran arvopapereita eli euron arvosta. Lisäksi hän omistaa arvoisen sijoitusasunnon. 62 vuoden ikäinen M on maksanut työelämänsä aikana vain pieniä yrittäjän eläkemaksuja ja hänen tuleva eläkkeensä tulee jäämään vaatimattomaksi, noin euroa / kk. Se sijaan hänen lääkärivaimonsa N:n eläke tulee olemaan /kk. M ja N saapuvat luoksesi ja kertovat, että he haluavat järjestää asiansa niin, että M pystyy testamentilla siirtämään X Oy:n ko. Yrityksessä jo työskentelevälle pojalleen A:lle ja mielellään ainakin lakiosan verran muuta omaisuutta tyttärelleen B:lle. N ei halua maksimoida omaa etuaan, vaan on valmis järjestelyihin, joilla em. tavoitteeseen päästään. a) Mitä neuvot puolisoita tekemään ja b) Kuinka paljon varallisuutta ehdottamasi järjestelyn mukaan siirtyy leskelle ja kuinka paljon ensin kuolleen puolison kuolinpesälle sen mukaan, että: - M kuolee ensin - N kuolee ensin * Oletuksena on, että omaisuuden arvot ovat samat ensin kuolleen puolison kuollessa.

30 Rintaperillisen lakiosaoikeus - Testamentti ja lesken asumissuoja LO:ta laskettaessa PK 3:1a:n mukainen asumissuoja voi aiheuttaa ongelmia. A. Aarnio, Kangas ja Saarenpää: L:n PK 3:1a:n mukaista hallintaoikeutta ei oteta LO-laskelmassa huomioon millään tavalla. B. Helin ja Lohi : L:n hallintaoikeuden aiheuttama rasitus tulee ottaa huomioon LO-laskelmassa. Jälkimmäinen kanta johtaa käytännössä oikeudenmukaisempiin lopputuloksiin. Jos esim. yhdelle kolmesta RP:stä annetaan asunto, jota rasittaa ehkä vuosikymmeniä L:n käyttöoikeus, ko. asunnon omistajaksi tuleva perillinen ei pääse samaan asemaan kuin vastaavan rasitteesta vapaan omaisuuden saava henkilö.

31 Testamentti - Leskeä lakiosavaateilta suojaavat ehdot RP:n LO-vaatimus saattaa joskus tehdä tyhjäksi puolisoiden keskinäisen testamentin tarkoituksen. Puolisot voivat yrittää varautua tähän ottamalla testamenttiin ehdon, joka tekee LO:n vetoamisesta kannattamatonta: Esim. määräys: LO:ta ensin kuolleen puolison jälkeen vaativa perillinen saa myös L jälkeen ainoastaan lakiosansa. Testamenttiin ehtoja, joilla pyritään siihen, että LO-perillinen ei hyödy siitä, että hän vaatii LO:ta. - määräys, joka pyrkii tasaamaan LO-perillisten keskinäisiä suhteita tilanteessa, jossa LO:ta vaatinut perillinen on päässyt testamenttiin tyytyneitä kanssaperillisiään parempaan asemaan. Tällöin määrätään, että ensin kuolleen puolison jälkeen LO:ta vaatineen perillisen saama osuus on vähennettävä hänen osuudestaan L:n jälkeen.

32 Testamentti ja avio-oikeusmääräys Testamentattu omaisuus halutaan usein pysyttää saajan suvussa. saajan puolison AO kannattaa sulkea pois testamenttimääräyksellä. - Määräys on tehokas vain, kun testamentti on tehty muotomääräyksiä noudattaen. - Testamentti joudutaan siis tekemään myös tilanteessa, jossa testamentintekijän ainoana tarkoituksena on sulkea perillisasemassa olevan perillisen aviopuolison AO pois

33 Testamentti ja vastikkeelliset ehdot Testamentti usein määritelty vastikkeettomaksi oikeustoimeksi - ei estä sisällyttämästä jälkisäädökseen ehtoja, jotka tekevät siitä vastikkeellisen. - avaa P:n jäämistösuunnittelulle mahdollisuuksia. P voi pyrkiä maksimoimaan omaisuudestaan itselleen tulevan hyödyn ilman, että hänen täytyy luopua varallisuudestaan elinaikanaan (esim. rahasuoritusvastike).

34 Testamenttiluokittelut - Jako yleis- ja erityistestamentteihin Millainen asema edunsaajalle halutaan antaa KP:ssä. - Yleistestamentinsaaja KP:n osakas osakkaalle kuuluvat oikeudet ja velvollisuudet - Legataari ei osakas (jollei niin määrätty) Legaatti toteutetaan (yleensä) jakamattomasta pesästä, edunsaajan ei tarvitse odottaa hänelle määrättyä etua pesänselvityksen ja perinnönjaon loppuun saakka Jos tärkeää, että etu annetaan saajalle niin joutuisasti kuin mahdollista, esim. liikeyritys yritys edunsaajalle legaatilla. Syytä harkita osakkuusaseman myöntämistä legaatinsaajalle, jos legataarin tärkeätä osallistua pesän hallintoon ja sen selvitykseen. - Jos osakkaiden puuttuva asiantuntemus uhkaa aiheuttaa pesälle vahinkoa. Legataari voi jäädä vaille korvausta, koska PK 18:7 asettaa vahingonkorvauksen edellytykseksi osakkaan tuottamuksen.

35 Testamenttiluokittelut -Jako omistus-, käyttö- ja tuottooikeustestamentteihin Kuinka laaja määräämisvalta edunsaajalle on jälkisäädöksessä annettu: 1 oikeus tietyn omaisuuden tuottoon (tuottooikeustestamentti); 2 tuoton lisäksi (tai ainoastaan) oikeus hallita omaisuutta (käyttöoikeustestamentti); 3 edellisten lisäksi myös oikeus luovuttaa saamansa omaisuus inter vivos (rajoitettu omistusoikeustestamentti); 4 kaikki omistajalle kuuluvat oikeudet, jolloin edunsaaja saa myös tehdä saamastaan omaisuudesta jälkisäädöksen (täysi omistusoikeustestamentti).

36 Testamenttiluokittelut -Jako omistus-, käyttö- ja tuottooikeustestamentteihin Testamentin suunnitteluvaiheessa selvitetään, mitä testaattori tavoittelee jälkisäädöksellään. 1. millaisen disponointikompetenssin P haluaa antaa edunsaajalle inter vivos ja mortis causa? 2. missä laajuudessa testamentinsaaja voi luovuttaa saamaansa omaisuutta, 3. saako hän luovuttaa sitä vain vastiketta vastaan vai myös vastikkeetta, 4. saako edunsaaja pantata saamansa omaisuuden, 4. metsäomaisuuden osalta on selvitettävä, halutaanko edunsaajalle antaa valta myydä tilalta puuta, 5. halutaanko edunsaajalle antaa oikeus perustaa rajoitettuja esineoikeuksia, kuten soranotto- tai muita vastaavia oikeuksia. 6. Pyritäänkö jälkisäädöksellä siihen, että testamentattua omaisuutta ei voida ulosmitata edunsaajan veloista? 7. Halutaanko saajalle antaa vain oikeus nostaa omaisuuden tuotto, kuten osinko, korko tai vuokra, vai tahdotaanko hänelle antaa laajempi käyttöoikeus (esimerkiksi oikeus hallita tiettyä jäämistöomaisuutta)? 8. Haluaako testaattori puuttua perillisten valtaan jakaa perintö? 9. Halutaanko saajalle antaa oikeus saada lainhuuto testamentattuun kiinteään omaisuuteen? 10. Pyritäänkö jälkisäädöksellä vaikuttamaan perillisten ja mahdollisten muiden edunsaajien veroseuraamuksiin? 11. Halutaanko testamentilla (edellisten tavoitteiden lisäksi) varautua mahdollisiin olosuhdemuutoksiin (vaikkapa edunsaajan kuolemaan)?

37 Täysi omistusoikeustestamentti Käyttökelpoinen jälkisäädös silloin, kun saajalle halutaan antaa mahdollisimman laaja valta määrätä saamastaan omaisuudesta. - Saajalle annetaan määräysvalta inter vivos ja mortis causa. - Toisaalta näin saatu omaisuus voidaan käyttää saajan velkojien hyväksi; se voidaan ulosmitata ja se kuuluu hänen konkurssipesäänsä. - Keskinäinen omistusoikeustestamentti on suosittu jälkisäädös etenkin aviopuolisoiden välillä. Aviopuolisot voivat tehdä myös sellaisen keskinäisen omistusoikeustestamentin, johon ei sisälly toissijaismääräystä. Tällaiseen testamenttiin liittyy riski siitä, että omaisuutta siirtyy toiselle suvulle pysyvästi. - Lisäksi omistusoikeustestamentilla voi olla vaikutus RP:n oikeusasemaan. L:n asemaa saattaa myös näissä tilanteissa parantaa AL :n TP:ä koskeva määräys.

38 Täysi omistusoikeustestamentti Esimerkki Puolisot P ja L ovat tehneet keskinäisen omistusoikeustestamentin, jonka mukaan L perii täydellä omistusoikeudella koko ensin kuolleen puolison omaisuuden. Puolisoiden kaikki varallisuus on AO eikä siihen kuulu yhteisenä kotina käytettyä asuntoa. P:n varallisuus on ja L:n Puolisoilla on kaksi yhteistä RP A ja B. P kuolee ensin. Osituksessa L vetoaa TP:n, jolloin P:n jäämistöksi jää Tästä A:n ja B:n LO:t yhteensä LO:n maksamisen jälkeen L saa omistusoikeudella loput P:n omaisuudesta eli Kun omistusoikeustestamentti on täytetty ja P:n RP:t saaneet osuutensa, P:n perintö on kokonaisuudessaan jaettu. - L voi siis testamentata saamansa omaisuuden vaikkapa uudelle aviopuolisolleen. A:lla ja B:llä on toki LO-oikeus L:n jälkeen, koska he ovat myös hänen RP:ään.

39 Täysi omistusoikeustestamentti Jos RP ei vaadi lakiosaansa ensin kuolleen puolison jälkeen, tätä LO:ta ei voi saada enää L:n jälkeen. LO:t tulee vaatia, laskea ja toteuttaa erikseen kummankin vanhemman jälkeen. Omistusoikeustestamentti ilman toissijaismääräystä on käyttökelpoinen jäämistösuunnittelukeino mm. silloin, kun L:lle halutaan antaa oikeus vaikuttaa siihen, miten puolisoiden omaisuus lopulta jakautuu RP:n kesken. Tarjoaa erityisesti varakkaammalle L:lle mahdollisuuden puuttua tehokkaasti RP:n välisiin suhteisiin. L voi edellisen esim. tapauksessa testamentata kaiken omaisuutensa esimerkiksi A:lle. P:n jälkeen A ja B saavat molemmat lakiosansa ( ). Jos omaisuuden arvojen oletetaan säilyvän muuttumattomina, L:n jälkeen A saa ja B vain LO:n Lopputulos on se, että A saa yhteensä ja B yhteensä

40 Täysi omistusoikeustestamentti Esimerkki P ja L ovat tehneet keskinäisen omistusoikeustestamentin, jonka mukaan jälkeen jäänyt puolison perii ensin kuolleen puolison kaiken omaisuuden täydellä omistusoikeudella. Puolisoiden testamentissa oli toivomus, etteivät heidän rintaperillisensä vaatisi lakiosiaan ensin kuolleen puolison jälkeen. Puolisoiden kaikki omaisuus on AO-omaisuutta. P omistaa pörssiosakkeita euron arvosta. L:n omaisuus kostuu euron arvoisesta metsätilasta. Muuta omaisuutta puolisoilla ei ole. Puolisoilla on kolme lasta A, B ja C. P kuoli Ositus ja perinnönjako hänen jälkeensä pidettiin Siinä A vaati lakiosaansa, mutta B ja C eivät vaatineet. L kuoli ja perinnönjako hänen jälkeensä toimitetaan tänään. - Miten ositus ja perinnönjako tehtiin P:n jälkeen ? - Miten L:n omaisuus jaetaan tänään? * oletuksena on, että omaisuuden arvot ovat samat sekä huhtikuun että tänään pidettävissä jakotoimituksissa. - Paljonko kukin lapsista (A,B ja C) sai näissä jaoissa omaisuutta yhteensä?

41 Rajoitettu omistusoikeustestamentti Sisältää perättäisseuraantoa koskevan määräyksen. Omaisuuden omistusoikeus on ensin määrätty tietylle henkilölle ja tämän kuoltua toissijaissaajalle. - Toissijaissaajaa koskevan määräyksen merkitys on siinä, että se estää ensisaajaa määräämästä saamastaan omaisuudesta testamentilla. - Käyttökelpoinen jälkisäädös etenkin, kun jäämistön halutaan menevän ensisaajan jälkeen toissijaissaajille ja voidaan luottaa siihen, että ensisaaja ei hävitä saamaansa omaisuutta. - Usein rajoitettua omistusoikeustestamenttia käytetään lesken aseman turvaamiseen.

42 Rajoitettu omistusoikeustestamentti Esimerkki P ja L: Keskinäinen omistusoikeustestamentti, jossa toissijaismääräys: L perii täydellä omistusoikeudella koko ensin kuolleen puolison omaisuuden, mutta L:n kuoltua testamentilla saatu omaisuus on jaettava tasan puolisoiden yhteisten RP:n kesken. P:n ja L:n kaikki varallisuus AO (eikä yhteisenä kotina käytettyä asuntoa). P ja L P kuolee ensin. Osituksessa L vetoaa TP:n P:n jäämistö = Puolisoilla on 2 yhteistä RP A ja B, joista kumpikaan ei vaadi LO:ta. L saa näin haltuunsa myös koko P:n jäämistön. - Tilanne poikkeaa ed. esim. tapauksesta, että L ei voi testamentilla määrätä P:ltä saamaansa omaisuutta. - P:n perinnön jakamiseen palataan uudestaan L:n kuoleman jälkeen = täytetään testamentin toissijaismääräys. - L ei ole tili- tai selvitysvelvollinen saamaansa omaisuutta koskevista toimistaan. Hän vallitsee sekä omaa omaisuuttaan että perintönä saamaansa omaisuutta yhtenä kokonaisuutena.

43 Käyttöoikeustestamentti Tarkoituksenmukainen jälkisäädös, kun on tarve turvata ensisaajan asema, mutta samalla varmistaa, että tämä ei hävitä omaisuutta toissijaissaajan vahingoksi. Keino säilyttää taloudellisia kokonaisuuksia yhtenäisenä. Suojaa sekä käyttöoikeudenhaltijan että omistajan velkojia vastaan. Käyttöoikeus voidaan kohdistaa koko jäämistöön, tiettyyn jäämistöön kuuluvaan esineeseen tai esineen osaan. Käyttöoikeuden saaneella henkilöllä on suojattu käyttövapaus saamaansa kohdeomaisuuteen. Ei ole välttämätöntä ottaa määräystä siitä, kenelle oikeuden kohteena olevan omaisuuden omistusoikeus menee

44 Käyttöoikeustestamentti Käyttöoikeuden päämerkitys on siinä, että käyttöoikeuden saaja saa käyttää kohdeomaisuutta sen luonteen edellyttämällä tavalla. - Asunto-omaisuutta hyväkseen asumalla - Maatilaomaisuutta hän voi käyttää maatilatalouden ja yritysomaisuutta yritystoiminnan harjoittamiseen. - Käyttöoikeuden haltija ei siis ainoastaan pidä omaisuutta hallussaan, vaan hän voi käyttää ja hyödyntää sitä aktiivisesti. - Käyttöoikeuden haltijalle kuuluu yritys- tai maatilaomaisuudesta saatava voitto ja tuotto. Hän saa myös omaisuudesta syntyvät vuokratuotot sekä korko-, osinko- ja metsänmyyntitulot - Käyttöoikeuden haltijalle kuuluu siis myös metsän tuotto. Tältä osin lähtökohtana voidaan pitää puuston vuotuista kasvua.

45 Käyttöoikeustestamentti - käyttöoikeudenhaltijan oikeusasema Käyttöoikeuden haltijalla on rajoitettu oikeus määrätä saamastaan omaisuudesta oikeustoimin. Hän ei tietenkään voi laatia siitä testamenttia. Myösinter vivos toimien tekemistä on rajoitettu. Käyttöoikeuden haltija voi luovuttaa tai pantata omaisuutta omistajan luvalla. Tämä koskee sekä kiinteää että irtainta omaisuutta. Irtainta tavaraa käyttöoikeuden haltija saa luovuttaa ilman omistajan suostumusta silloin, kun kyse on käyttöoikeuden alaisen omaisuuden tarpeellisesta uudistamisesta. - esim. tavanomaisen kuluvan koti-irtaimiston uudistaminen - yrityksen säännölliseen tavaranvaihtoon eikä silloin, kun luovutus on järkiperäisen taloudenpidon vaatimusten mukainen

46 Käyttöoikeustestamentti - käyttöoikeudenhaltijan oikeusasema Muissa tapauksissa oikeus voi antaa luvan irtaimen omaisuuden luovuttamiseen tai panttaamiseen. - Edellyttää erityisten syiden olemassaoloa. - Toki testaattori voi määrätä, että käyttöoikeudenhaltijalla on oikeus luovuttaa ja pantata omaisuutta silloinkin, kun lain dispositiiviset määräykset eivät sitä salli. Itse käyttöoikeus on henkilökohtainen; sitä ei periaatteessa voida luovuttaa l. toista henkilöä voida panna tilalle. Tosin tähänkin testaattori voi jälkisäädöksessään antaa luvan. Käyttöoikeuden luovutuksesta on pidettävä erillään käyttöoikeuden alaisen omaisuuden luovuttaminen. - Käyttöoikeuden kohteena olevan omaisuuden vuokraaminen voi olla tarpeen esim. omaisuuden järkiperäisen käytön kannalta. Normaaliehdoin tapahtuva käyttöoikeuden kohteena olevan omaisuuden vuokraaminen onkin yleensä mahdollista.

47 Käyttöoikeustestamentti - Omistajan oikeusasema Omistaja ei saa ilman käyttöoikeuden haltijan suostumusta tai oikeuden lupaa määrätä testamenttiin perustuvan käyttöoikeuden kohteena olevasta omaisuudesta. - omaisuuden luovuttaminen kaupalla, lahjana tai vaihdolla. Kun käyttöoikeuden rasittamaa varallisuutta luovutetaan käyttöoikeuden haltijan suostumuksella tai oikeuden luvalla sijaan tullut omaisuus kuuluu surrogaattina omistajalle. Omaisuuden panttaaminen velasta on niin ikään kielletty ilman käyttöoikeuden haltijan suostumusta. Testamentin tekijä voi antaa jälkisäädöksessään omistajalle em. laajemman oikeuden määrätä kohdevarallisuudesta (esim. panttausoikeus). Omistajalle annetuilla lisäoikeuksilla omaisuuden hallintaan saadaan lisää joustoa. Testaattorin on syytä tällaisia ehtoja harkitessaan pohtia, millaisen riskin mahdolliset omistajan oikeuksia laventavat määräykset aiheuttavat käyttöoikeuden haltijalle ja toisaalta, miten tarpeellisia ko. oikeudet ovat omistajataholle.

48 Käyttöoikeustestamentti - käyttöoikeus osituksessa ja perinnönjaossa Esimerkki P:n netto-omaisuus on ja L:n P on testamentannut L:lle arvoisen kesäasunnon käyttöoikeuden. Tämän etuuden pääomitettu eli niin sanottu kapitalisoitu arvo on P:n kuoltua Osituslaskelmaa tehtäessä P:n varoiksi merkitään ja L:n varoiksi Käyttöoikeuden kapitalisoitua arvoa ei siis oteta millään tavalla huomioon osituslaskelmassa. - Osituksen reaalisessa vaiheessa ratkaistaan tasingon maksamista koskevat kysymykset. Tasinkona on mahdollista antaa sellainen käyttöoikeus, joka voidaan luovuttaa omistajaa kuulematta. Testamenttiin perustuvaa käyttöoikeutta ei siis ole mahdollista antaa myöskään tasinkona - Perinnönjaossa osakkaat eivät ole velvollisia ottamaan vastaan omaisuutta, jota rasittaa käyttöoikeus, ellei käyttöoikeudesta aiheutuva rasitus kohdennu samalla tavalla myös kaikkien muiden osakkaiden osuuteen - Lakiosia laskettaessa toimitaan perinnönjaon laskennallisessa vaiheessa samalla tavalla kuin osituksen yhteydessä. Käyttöoikeuden kapitalisoitua arvoa ei oteta vähennyksenä huomioon, kun määritetään lakiosien suuruus. Perillisen tulee saada lakiosansa kaikista rajoituksista vapaana (PK 7:5.1).

49 Käyttöoikeustestamentti - suoja velkojia vastaan Estetään perillisen velkojia hyötymästä perintönä siirtyvästä varallisuudesta. PK:ssa on kielletty luovuttamasta käyttöoikeutta. - omaisuus, jota ei voida luovuttaa, ei voi olla pakkotäytäntöönpanon kohteena (käyttöoikeus + omaisuus, johon kohdistuu testamenttimääräyksen perusteella käyttöoikeus. Sen sijaan käyttöoikeuden kohteena olevan omaisuuden erääntynyt tuotto voi olla pakkotäytäntöönpanon kohteena käyttöoikeudenhaltijan velasta. Käyttöoikeuden kohteena olevan omaisuuden luovutuskielto koskee myös omistajatahoa. - ilman käyttöoikeuden haltijan suostumusta Tehokas tapa suojata omaisuus käyttöoikeuden haltijan ja omistajan velkojilta, koska perinnönjaossa saatu käyttöoikeuden alainen omaisuus ei yleensä voi joutua pakkotäytäntöönpanon kohteeksi omistajan taikka käyttöoikeuden haltijan veloista.

50 Käyttöoikeustestamentti - suoja velkojia vastaan Kun hallintaoikeuden kesto ja velan lopullinen vanhentuminen sovitetaan toisiinsa, omaisuus voidaan siirtää hallinta-ajan loputtua ja velan vanhennuttua aiemmin velallisena olleelle omistajalle siten, että myös esineen hallinta tulee velan vanhentumisen jälkeen hänelle. Periaatteessa menettely mahdollista tulkita UK 4:14:n nojalla keinotekoiseksi varallisuusjärjestelyksi. - Käytännössä tällaiseen testamenttimääräykseen on kuitenkin vaikea puuttua. - Hallinta- ja omistusoikeus tulee erottaa näissä tapauksissa testamentissa oikeudellisesti ja tosiasiallisesti selvästi toisistaan.

51 Tuotto-oikeustestamentti Käyttökelpoinen, kun oikeus jäämistöomaisuuden tuottoon ja sanotun omaisuuden omistusoikeus halutaan antaa eri tahoille. - miten turvataan tuotto-oikeudenhaltijan etu, ja kuinka toisaalta varmistetaan, että tuotto-oikeudenhaltija ei vaaranna omistajan intressejä. Tehdään usein siinä tarkoituksessa, että perillinen ei tuhlaisi saamaansa perintöä, mutta saisi kuitenkin perintöomaisuudesta säännöllistä tuloa P:n kuoleman jälkeen. Tähän tavoitteeseen voidaan päästä rajoitetusti, Jos P:llä RP: RP:llä LO:n P:n jälkeen ja tämä RP:n täytyy saada rajoituksista vapaana. Kun LO-perilliselle määrätään omistusoikeuden sijaan tuotto-oikeus RP:n oikeutta kavennetaan. LO-perillinen suojattu PK 7 luvun nojalla myös tuotto-oikeustestamenttia vastaan. Jos P kohdistaa tuotto-oikeusmääräyksen jäämistön niin sanottuun vapaaosuuteen, hän ei loukkaa RP:n oikeutta LO:n, eikä tämä voi saada suojaa PK 7 luvun säännösten perusteella. P voi siis suojata osan (yleensä puolet) jäämistöomaisuudesta esim. perillisten tuhlaavaisuutta vastaan.

52 Tuotto-oikeustestamentti - Tuotto-oikeudesta määrääminen Tuotto-oikeutta toiselle edes osaksi, jollei testamentti tätä salli Tuotto-oikeustestamentti on mahdollista tehdä myös niin, että tuottooikeus tiettyyn omaisuuteen menee ensin A:lle, hänen jälkeensä B:lle ja sitten C:lle. - testamentinsaajien on täytettävä PK 9:2.1:ssä asetetut ehdot: heidän on oltava elossa testamentintekijän kuolinhetkellä tai ainakin siitetty tätä ennen. - Lisäksi omaisuus voidaan määrätä em. kriteerit täyttävien henkilöiden vastaisuudessa syntyville lapsille. Näiden tulee kuitenkin saada testamentattu omaisuus täysin omistusoikeuksin viimeistään ensin mainittujen henkilöiden kuollessa / sen oikeuden lakatessa, joka muulla henkilöllä saattaa olla omaisuuteen (PK 9:2.2). - Tarkoituksena on mahdollistaa jälkisäädökset, joilla vanhemmat määräävät, että heidän omaisuutensa tulee jakaa tasan kaikkien heidän lastenlastensa kesken, myös niiden, jotka eivät ole syntyneet tai joita ei ole edes siitetty testaattorin kuollessa

53 Tuotto-oikeustestamentti - suoja velkojia vastaan Testamentin tuotto-oikeusmääräyksillä on mahdollista suojata omaisuus ulosmittaukselta samalla tavalla kuin käyttöoikeuden sisältävällä jälkisäädöksellä. Tuotto-oikeudenhaltijan velasta ei voida ulosmitata tuotto-oikeudenalaista omaisuutta. Ulosmittauskielto koskee myös tuotto-oikeutta. - Jo erääntynyt tuotto voidaan ulosmitata (kun vuokratuotto on irronnut itse tuotto-oikeudesta (vuokraoikeudesta) ja maksettu velallisen tilille rahana, saadut tuotot ovat ulosottokelpoisia Tuotto-oikeuden rasittamaa omaisuutta ei voida ulosmitata myöskään omistajan velasta silloin, kun omaisuus on määrätty siirtyväksi saajalle myöhemmin kuin perittävän kuolinhetkellä eikä tulevan omistajan oikeus ole ulosmittaushetkellä vielä voimassa. Omistusoikeuden siirtymishetkeä myöhentämällä voidaan turvata se, että omistajan velkoja ei pysty toteuttamaan omaa oikeuttaan testamentatusta omaisuudesta. - Pakkotäytäntöönpanon kohteena tuotto-oikeuden rajoittama oikeus omaisuudesta/jäämistöstä

54 Dynaaminen testamentti Testamentti on ns. henkilökohtainen oikeustoimi: sen tekemisestä ja sisällöstä päättää yksin P eikä sitä voida tehdä valtuutetun välityksellä. - ei saa käyttää edustajaa, kun hän muodostaa testamenttaustahtoaan - ei saa käyttää edustajaa testamentin allekirjoittamisessa. testamentintekijä ei voi siirtää jälkisäädöksellään muille henkilöille kelpoisuutta antaa jäämistöstään sitovia määräyksiä (delegointikiellon periaate). Delegointikielto ei ole ehdoton. - Testamentin täytäntöönpanoa koskevat ratkaisut katsottu mahdollisiksi. - Myös sellaisia asioita saadaan delegoida toisen henkilön päätettäväksi, joiden ei voi katsoa kuuluvan täytäntöönpanotoimiin. - Perittävällä on usein hyväksyttäviä perusteita siirtää testamenttausvaltaansa toiselle henkilölle.

55 Dynaaminen testamentti Esimerkki Yrittäjä P saa tietää sairastavansa parantumatonta syöpää. P järjestää omistamansa X Oy:n päätöksenteon määräämällä kuolinpesäänsä testamentin toimeenpanijan, joka käyttää omistajan valtaa yhtiökokouksessa. P haluaa, että X Oy siirtyy myöhemmin jonkin hänen perillisensä omistukseen. P haluaa luovuttaa X Oy:n osakkeet sille perilliselleen, jolla on yritystoiminnan harjoittamiseen parhaat edellytykset. Ongelmana on se, että P:n lapset A, B ja C ovat vielä niin nuoria (12, 14 ja 16 vuotta), että parhaan jatkajan valinta on tässä vaiheessa mahdotonta. - Mitä kaikkea testamentin tekijä voi antaa toisen henkilön päätettäväksi. Testamentintekijän kannalta tarpeellista voi olla siirtää määräysvalta toiselle henkilölle esimerkiksi seuraavien kysymysten osalta: 1. testamentinsaajan valinta, 2. testamentattavan omaisuuden määrittäminen, 3. elinkeinotoiminnan jakaminen useammalle jatkajalle ja sen arvioiminen, muodostavatko eri yritykset elinkelpoisia kokonaisuuksia.

56 Dynaaminen testamentti Missä laajuudessa testamentin sisältö voidaan jättää toisen henkilön päätettäväksi - Kysymys ei ratkea yksin sillä perusteella, minkälaista tointa ollaan delegoimassa. - On syytä tarkastella myös sitä, miksi jäämistöoikeuteemme voi katsoa sisältyvän testamenttausvallan delegointikiellon - periaatteen. eliminoida keskeneräiset ja epäkypsät tahdonilmaisut sekä torjua vieras vaikutus testamentin tekemisessä. - Nämä seikat on syytä ottaa huomioon, kun harkitaan, onko testamenttausvaltaa delegoitu sallittua enemmän. Ongelmana ei olekaan pelkästään se, mitä voi jättää toisen päätettäväksi. Kysymys on myös siitä, miten tämä tehdään.

57 Dynaaminen testamentti - Testamentin saajien valitseminen KKO 1967 II 77. A oli testamentissaan määrännyt, että osan hänen omaisuudestaan saisi se, 'joka huolehtii hautauksestani ja jonka minä erikseen määrään siitä huolehtimaan'. A:n jälkeen toimitetussa perinnönjaossa mainittu omaisuus oli jaettu A:n hautauksesta hänen toivomuksensa mukaisesti huolehtineelle B:lle. Koskei mainittua testamenttiin sisältyvää määräystä ollut vielä pidettävä loppuun saatettuna testamenttina eikä A:n myöhemmin hänen hautauksestaan huolehtimisesta esittämää toivomusta ollut tehty testamentin tekemiselle säädetyssä muodossa eikä myöskään valvottu testamenttina, perinnönjakoa oikaistiin A:n perillisten moitekanteesta. - 2 päätäntävallan siirtoon liittyvää vaaratekijää. 1) testamentti voi jäädä keskeneräiseksi (A ei erikseen määrännyt ketään huolehtimaan hautauksestaan, kuten hän oli testamentissaan ilmoittanut tekevänsä). 2) testamentinsaajan henkilöstä päättäminen on olennainen osa jälkisäädöstä (testamentin muoto).

58 Dynaaminen testamentti - Testamentin saajien valitseminen Vrt. KKO 1945 I 31. A oli tehtyään testamentin, jonka mukaan hänen jäämistönsä oli tuleva hänen hoitajalleen, myöhemmin selittänyt B:n hoitaneen häntä. Testamenttia ei katsottu mitättömäksi sillä perusteella, ettei siinä ollut nimetty testamentin saajaa. - myöhemmin selittänyt, kuka häntä oli hoitanut (vuoden 1967 tapauksessa P:n myöhemmin tekemä hautausta koskeva toivomus ei ollut riittävä). KKO 1969 II 105. A oli testamentissaan, mainitsematta nimeltään ketään, määrännyt, että se, joka otti huolehtiakseen A:sta ja hoiti häntä hänen kuolemaansa saakka, saisi täydellä omistusoikeudella A:n omaisuuden. Kun B olosuhteet huomioon ottaen oli huolehtinut A:sta ja antanut tälle sellaista hoitoa, jollaista tämä oli testamentissaan edellyttänyt pätevä testamentti. - Jos kiistattomasti on olemassa vain yksi henkilö, joka täyttää tietyt P:n asettamat kriteerit, saajien piiri täsmentyy riittävästi.

Avioehto. Marica Twerin/Maatalouslinja

Avioehto. Marica Twerin/Maatalouslinja Avioehto Marica Twerin/Maatalouslinja Avio-oikeus Avioliiton solmimisella ei ole vaikutusta puolisoiden omistusoikeuteen. Yhteisesti hankittu omaisuus tai yhteisesti taatut velat ovat yhteisiä. Avio-oikeudella

Lisätiedot

Avio-oikeus jäämistösuunnittelussa

Avio-oikeus jäämistösuunnittelussa Avio-oikeus jäämistösuunnittelussa Lakipäivät avajaistapahtuma 9.10.2017 Juhani Laine lakimies, tiiminvetäjä, OTT 11.10.2017 1 Jäämistösuunnittelu mitä se on? Toimenpiteitä, joilla vaikutetaan jäämistön

Lisätiedot

Legaatinsaajan. oikeusasemasta. Tapani Lohi

Legaatinsaajan. oikeusasemasta. Tapani Lohi Legaatinsaajan oikeusasemasta Tapani Lohi TALENTUM Helsinki 2011 2011 Talentum Media Oy ja Tapani Lohi Kansi: Outi Pallari Taitto: NotePad ISBN 978-952-14-1500-5 Kariston Kirjapaino Oy 2011 pääpiirteittäin

Lisätiedot

Jäämistöoikeuden laskennallisten ongelmien kurssi 2013

Jäämistöoikeuden laskennallisten ongelmien kurssi 2013 Jäämistöoikeuden laskennallisten ongelmien kurssi 2013 Loppukuulustelu II 8.5.2013 Mallivastaukset Tehtävä 1 Tapauksessa piti laskea rintaperillisten lakiosat ja selvittää, mitä kunkin lakiosasta vielä

Lisätiedot

Asumisoikeuden siirtäminen ja huoneiston hallintaoikeuden luovuttaminen. Vesa Puisto Lakimies

Asumisoikeuden siirtäminen ja huoneiston hallintaoikeuden luovuttaminen. Vesa Puisto Lakimies Asumisoikeuden siirtäminen ja huoneiston hallintaoikeuden luovuttaminen Vesa Puisto Lakimies 3.5.2016 Taustaksi Asumisoikeusasuminen on eräänlainen omistus- ja vuokra-asumisen välimuoto Asumisoikeusasumista

Lisätiedot

ERILAISIA PARISUHTEITA. Jaakko Väisänen Joensuun normaalikoulu

ERILAISIA PARISUHTEITA. Jaakko Väisänen Joensuun normaalikoulu ERILAISIA PARISUHTEITA Jaakko Väisänen Joensuun normaalikoulu PERHETYYPPIEN MURROS 2000-LUVULLA 100 % 90 % 80 % 2,1 11,3 7,5 2 11 7 2 11 8 70 % 60 % 35,7 36 33 Isä ja lapsia Äiti ja lapsia 50 % 40 % 30

Lisätiedot

Jäämistöoikeuden laskennallisten ongelmien kurssi 2015

Jäämistöoikeuden laskennallisten ongelmien kurssi 2015 Jäämistöoikeuden laskennallisten ongelmien kurssi 2015 Kurssitehtävät Kaikissa tehtävissä voit lähteä siitä, että perittävän oikeudenomistajat vetoavat osituksessa tai jaossa kaikkiin mahdollisiin lahjoihin

Lisätiedot

Avioehto. Marica Twerin/Maatalouslinja

Avioehto. Marica Twerin/Maatalouslinja 11.1. Avioehto Marica Twerin/Maatalouslinja Avio-oikeus Avioliiton solmimisella ei ole vaikutusta puolisoiden omistusoikeuteen. Yhteisesti hankittu omaisuus tai yhteisesti taatut velat ovat yhteisiä. Avio-oikeudella

Lisätiedot

Jäämistöoikeuden laskennallisten ongelmien kurssi 4/2008

Jäämistöoikeuden laskennallisten ongelmien kurssi 4/2008 Jäämistöoikeuden laskennallisten ongelmien kurssi 4/2008 Loppukuulustelujen 18.4. ja 25.4.2008 tulokset Eronen Taisto Färkkilä Maria Huotari Harri Isoahde Henri Jokineva Eeva Kapanen Ritva Ketola Antti

Lisätiedot

Sijoittajan perintöverosuunnittelu

Sijoittajan perintöverosuunnittelu Sijoittajan perintöverosuunnittelu Katariina Sorvanto Lakimies Veronmaksajat Mistä perintö- ja lahjaveroa maksetaan? Yleensä kun joko perinnönjättäjä tai -saaja tai lahjanantaja tai -saaja asui kuolinhetkellä/lahjoitushetkellä

Lisätiedot

Perusasioita jäämistöstä, testamenteista sekä edunvalvonnasta

Perusasioita jäämistöstä, testamenteista sekä edunvalvonnasta Perusasioita jäämistöstä, testamenteista sekä edunvalvonnasta Helsinki 29.9.2015 Asianajotoimisto Reims & Co Oy AVIOLIITOSTA JA AVIO-OIKEUDESTA - Puolisot saavat avio-oikeuden toistensa omaisuuteen avioliittoon

Lisätiedot

Avioehtosopimus verotuksen kannalta Avioero tulossa, kannattaisiko avioehto purkaa?

Avioehtosopimus verotuksen kannalta Avioero tulossa, kannattaisiko avioehto purkaa? Avioehtosopimus verotuksen kannalta Avioero tulossa, kannattaisiko avioehto purkaa? lakimies Georg Rosbäck Veromaksajat Avio-oikeus, mitä se on? Puolisoilla lähtökohtaisesti avio-oikeus toistensa omaisuuteen,

Lisätiedot

AVIOEHTOSOPIMUKSESTA. Hanna Sirkiä pankkilakimies Mietoisten Säästöpankki MTK tilaisuus, Lieto

AVIOEHTOSOPIMUKSESTA. Hanna Sirkiä pankkilakimies Mietoisten Säästöpankki MTK tilaisuus, Lieto AVIOEHTOSOPIMUKSESTA Hanna Sirkiä pankkilakimies Mietoisten Säästöpankki MTK tilaisuus, Lieto 27.10.2016 Mikä on avio-oikeus Avioliitossa olevilla puolisoilla on lähtökohtaisesti ns. aviooikeus toistensa

Lisätiedot

Jäämistösuunnittelu. Antti Kolehmainen Timo Räbinä

Jäämistösuunnittelu. Antti Kolehmainen Timo Räbinä Jäämistösuunnittelu Antti Kolehmainen Timo Räbinä TALENTUM HELSINKI 2012 2012 Talentum Media Oy ja tekijät ISBN 978-952-14-1740-5 Kansi: Outi Pallari Taitto: NotePad BALTOprint, Liettua 2012 Palaute kirjasta:

Lisätiedot

1. Maaomaisuus ja sukuperimys... 1 2. Puolison perintöoikeus... 2 3. Askel nykyisyyteen... 3 II LESKEN OIKEUDELLINEN ASEMA 5

1. Maaomaisuus ja sukuperimys... 1 2. Puolison perintöoikeus... 2 3. Askel nykyisyyteen... 3 II LESKEN OIKEUDELLINEN ASEMA 5 Sisällys Esipuhe v Esipuhe toiseen painokseen Sisällys ix Lyhenneluettelo xv vii I LYHYT JOHDANTO PERINTÖOIKEUDEN HISTORIAAN 1 1. Maaomaisuus ja sukuperimys.............................. 1 2. Puolison

Lisätiedot

Jäämistöoikeuden laskennallisten ongelmien kurssi 2013

Jäämistöoikeuden laskennallisten ongelmien kurssi 2013 Jäämistöoikeuden laskennallisten ongelmien kurssi 2013 Loppukuulustelu I 29.4.2013 Mallivastaukset Tehtävä 1 Tapauksessa tuli ensin toimittaa ositus P:n perillisten ja L:n kesken. Siinä oli puolisoiden

Lisätiedot

Kuka minut perii? 21.9.2012 OTK, VT Minna Kuohukoski, SAMK. Satakunnan ammattikorkeakoulu Satakunta University of Applied Sciences

Kuka minut perii? 21.9.2012 OTK, VT Minna Kuohukoski, SAMK. Satakunnan ammattikorkeakoulu Satakunta University of Applied Sciences Kuka minut perii? 21.9.2012 OTK, VT Minna Kuohukoski, SAMK Perillinen oltava elossa perittävän kuolinhetkellä (Perintökaari 40/1965, 1 L 1 ) ei merkitystä oikeustoimikelpoisuudella, syyntakeisuudella,

Lisätiedot

Perintösuunnittelu Vero

Perintösuunnittelu Vero Perintösuunnittelu Vero2018 13.3.2018 Juhani Laine lakimies, tiiminvetäjä, OTT 14.3.2018 1 Perintösuunnittelu mitä se on? Perintösuunnittelu jäämistösuunnittelu Perittävä vaikuttaa eläessään omin toimenpitein

Lisätiedot

Testamentin teko-ohjeet

Testamentin teko-ohjeet Suomen Luther-säätiö Testamentin teko-ohjeet Seurakunta seuraaville sukupolville YLEISTÄ Miksi on syytä tehdä testamentti? Sukulaisten perintöoikeus on rajoitettu omiin jälkeläisiin, vanhempiin, sisaruksiin,

Lisätiedot

PERINTÖ JA TESTAMENTTI

PERINTÖ JA TESTAMENTTI MATTI NORRI PERINTÖ JA TESTAMENTTI KÄYTÄNNÖN KÄSIKIRJA Talentum Helsinki 2010 Kuudes, uudistettu painos 2010 Talentum Media Oy ja Matti Norri Piirrokset: Ahti Susiluoto ja Markku Annila Taitto: Maria Mitrunen

Lisätiedot

Kuolinpesään kuuluneen tai kuolinpesän nimiin hankittavan ajoneuvon rekisteröinti. Koulutuskierros KTP, syksy 2010 Iris Kantolinna / Reijo Jälkö

Kuolinpesään kuuluneen tai kuolinpesän nimiin hankittavan ajoneuvon rekisteröinti. Koulutuskierros KTP, syksy 2010 Iris Kantolinna / Reijo Jälkö Kuolinpesään kuuluneen tai kuolinpesän nimiin hankittavan ajoneuvon rekisteröinti Koulutuskierros KTP, syksy 2010 Iris Kantolinna / Reijo Jälkö Pesän osakkaat Määräävät yhdessä kuolinpesän omaisuudesta

Lisätiedot

Sukupolvenvaihdokseen valmistavat askeleet

Sukupolvenvaihdokseen valmistavat askeleet Sukupolvenvaihdokseen valmistavat askeleet Joe Gummerus Legal Counsel Sukupolvenvaihdosstrategiat Tavoitteena ja strategiana voi olla esimerkiksi: Mahdollistaa ja sallia omistuksen siirtyminen seuraavalle

Lisätiedot

Perintösuunnittelu Vero

Perintösuunnittelu Vero Perintösuunnittelu Vero2017-15.3.2017 Juhani Laine lakimies, tiiminvetäjä, OTT 16.3.2017 1 Perintösuunnittelu mitä se on? Perintösuunnittelu jäämistösuunnittelu Perittävä vaikuttaa omin toimenpitein tulevan

Lisätiedot

Maatilojen laki- ja sopimuspäivä IsoValkeinen

Maatilojen laki- ja sopimuspäivä IsoValkeinen Maatilojen laki- ja sopimuspäivä 13.2.2017 IsoValkeinen Avioikeus - mikä se on? Avioehto -sopimus maatilan toiminnan jatkumisen tae myös erotilanteessa Testamentti - suunnittelun väline Edunvalvontavaltuutus

Lisätiedot

Polvelta Toiselle - messut 6.5.2016 ja 14.5.2016. Kuolinpesä metsän omistajana

Polvelta Toiselle - messut 6.5.2016 ja 14.5.2016. Kuolinpesä metsän omistajana Polvelta Toiselle - messut 6.5.2016 ja 14.5.2016 Kuolinpesä metsän omistajana Projektineuvoja Jorma Kyllönen Tietoinen metsänomistus -hanke 2 Kuolinpesä Puhekielessä perikunta Itsenäinen verotusobjekti,

Lisätiedot

Oikeudet ja velvollisuudet ovat perheen turva. Avioliitto, avoliitto ja rekisteröity parisuhde ovat erilaisia

Oikeudet ja velvollisuudet ovat perheen turva. Avioliitto, avoliitto ja rekisteröity parisuhde ovat erilaisia Oikeudet ja velvollisuudet ovat perheen turva Avioliitto, avoliitto ja rekisteröity parisuhde ovat erilaisia t.1 s.63 Omaisuuden osalta: avioliitossa omaisuuden ja velkojen erillisyys, mutta avioliitossa

Lisätiedot

Metsätilan sukupolvenvaihdos 20.3.2012 1

Metsätilan sukupolvenvaihdos 20.3.2012 1 Metsätilan sukupolvenvaihdos 20.3.2012 1 Vaihtoehdot sukupolvenvaihdoksessa SUKUPOLVENVAIHDOS ELINAIKANA KUOLEMAN JÄLKEEN KAUPPA TÄYTEEN HINTAAN KAUPPA SPV HINTAAN LAHJOITUS TESTAMENTTI EN TEE MITÄÄN Veroluokat

Lisätiedot

VALTIOKONTTORI OHJE 1(7) Rahoitus Antolainaus 1.7.2004 PITKÄAIKAISTEN AVUSTUSLUONTEISTEN PERUSPARANNUSLAINOJEN TAKAISINPERIN- NÄN KOHTUULLISTAMINEN

VALTIOKONTTORI OHJE 1(7) Rahoitus Antolainaus 1.7.2004 PITKÄAIKAISTEN AVUSTUSLUONTEISTEN PERUSPARANNUSLAINOJEN TAKAISINPERIN- NÄN KOHTUULLISTAMINEN VALTIOKONTTORI OHJE 1(7) PITKÄAIKAISTEN AVUSTUSLUONTEISTEN PERUSPARANNUSLAINOJEN TAKAISINPERIN- NÄN KOHTUULLISTAMINEN 1 Avustusluonteisten lainojen säädöstausta Perusparannuslaki (34/1979) Avustusluonteisia

Lisätiedot

avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta

avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 201/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

Otanko perinnön vastaan? Veroedut perinnöstä luopumisessa

Otanko perinnön vastaan? Veroedut perinnöstä luopumisessa Otanko perinnön vastaan? Veroedut perinnöstä luopumisessa lakimies Tero Hämeenaho Veronmaksajain Keskusliitto ry Perinnöstä luopumisen veroedut Perintöä ei ole pakko ottaa vastaan. Perinnöstä luopujaa

Lisätiedot

SUKUPOLVENVAIHDOS JA MUITA METSÄN OMISTUSJÄRJESTELYJÄ. 23.8.2007 Asianajaja Peter Salovaara

SUKUPOLVENVAIHDOS JA MUITA METSÄN OMISTUSJÄRJESTELYJÄ. 23.8.2007 Asianajaja Peter Salovaara SUKUPOLVENVAIHDOS JA MUITA METSÄN OMISTUSJÄRJESTELYJÄ 23.8.2007 Asianajaja Peter Salovaara Sukupolvenvaihdoksen suunnittelu Sukupolvenvaihdos kannattaa suunnitella ajoissa, jotta päästään haluttuun lopputulokseen

Lisätiedot

Esimerkki naimattoman henkilön testamentista ystävänsä hyväksi:

Esimerkki naimattoman henkilön testamentista ystävänsä hyväksi: 1 Esimerkki naimattoman henkilön testamentista ystävänsä hyväksi: Allekirjoittanut Liisa Marjatta Virtanen (031256-4828) määrään viimeisenä tahtonani, että omaisuuteni on kokonaisuudessaan menevä täydellä

Lisätiedot

Jäämistösuunnittelu: keskeisiä verotuksen kysymyksiä. Itä-Suomen yliopisto, 3.12.2015 KTT, OTL, VTM, dosentti Timo Räbinä

Jäämistösuunnittelu: keskeisiä verotuksen kysymyksiä. Itä-Suomen yliopisto, 3.12.2015 KTT, OTL, VTM, dosentti Timo Räbinä Jäämistösuunnittelu: keskeisiä verotuksen kysymyksiä Itä-Suomen yliopisto, 3.12.2015 KTT, OTL, VTM, dosentti Timo Räbinä 1 Luennon sisältö 1. Lähtökohtia 2. Eräitä perintöverotuksen perusasioita 3. Perukirja

Lisätiedot

Varallisuussuhteet perhe ja jäämistöoikeudellisessa valossa. Keskeinen lainsäädäntö. Avioliittolain peruslähtökohdat

Varallisuussuhteet perhe ja jäämistöoikeudellisessa valossa. Keskeinen lainsäädäntö. Avioliittolain peruslähtökohdat Varallisuussuhteet perhe ja jäämistöoikeudellisessa valossa Keskeinen lainsäädäntö Avioliittolaki (234/1929). Laki rekisteröidystä parisuhteesta (950/2001). Laki avopuolisoiden yhteystalouden purkamisesta

Lisätiedot

Avioehto. Marica Twerin/Maatalouslinja

Avioehto. Marica Twerin/Maatalouslinja Avioehto Marica Twerin/Maatalouslinja Avio-oikeus Avioliiton solmimisella ei ole vaikutusta puolisoiden omistusoikeuteen. Yhteisesti hankittu omaisuus tai yhteisesti taatut velat ovat yhteisiä. Avio-oikeudella

Lisätiedot

Polvelta Toiselle 6.5.2016 ja 14.5.2016. Metsätilan. sukupolvenvaihdos. projektipäällikkö Esa Lappalainen. Tietoinen metsänomistus

Polvelta Toiselle 6.5.2016 ja 14.5.2016. Metsätilan. sukupolvenvaihdos. projektipäällikkö Esa Lappalainen. Tietoinen metsänomistus Metsätilan Polvelta Toiselle 6.5.2016 ja 14.5.2016 sukupolvenvaihdos projektipäällikkö Esa Lappalainen Tietoinen metsänomistus Lähtötilanne Omistaja Metsä Jatkaja Tavoitetilanne Uusi Omistaja Metsä Luopuja

Lisätiedot

Componenta Oyj:n optio oikeudet 2016

Componenta Oyj:n optio oikeudet 2016 Sivu 1 / 5 Componenta Oyj:n optio oikeudet 2016 Componenta Oyj:n hallitus (hallitus) on päättänyt esittää 15.4.2016 kokoontuvalle Componenta Oyj:n (yhtiö) ylimääräiselle yhtiökokoukselle optio oikeuksien

Lisätiedot

Talenom Oyj:n optio-oikeudet 2016 TALENOM OYJ:N OPTIO-OIKEUDET 2016

Talenom Oyj:n optio-oikeudet 2016 TALENOM OYJ:N OPTIO-OIKEUDET 2016 Sivu 1 / 5 TALENOM OYJ:N OPTIO-OIKEUDET 2016 Talenom Oyj:n (yhtiö) varsinainen yhtiökokous on 17.3.2016 päättänyt optio-oikeuksien antamisesta yhtiön hallituksen (hallitus) ehdotuksen 17.2.2016 mukaisesti

Lisätiedot

Varmista elämän sujuminen kriisissäkin. Marica Twerin/Maatalouslinja

Varmista elämän sujuminen kriisissäkin. Marica Twerin/Maatalouslinja Varmista elämän sujuminen kriisissäkin Marica Twerin/Maatalouslinja Avioehto Avio-oikeus Avioliiton solmimisella ei ole vaikutusta puolisoiden omistusoikeuteen. Yhteisesti hankittu omaisuus tai yhteisesti

Lisätiedot

Avoliiton päättyessä on muutama murhe vähemmän, jos etukäteen on mietitty keinoja turvata tulevaisuus

Avoliiton päättyessä on muutama murhe vähemmän, jos etukäteen on mietitty keinoja turvata tulevaisuus Avoliiton päättyessä on muutama murhe vähemmän, jos etukäteen on mietitty keinoja turvata tulevaisuus Avoliitossa asuvia on Suomessa yhä enemmän, mutta tilastoja ei ole siitä, kuinka usein avoliitot päättyvät

Lisätiedot

Valtuutetun on pidettävä valtuuttajalle kuuluvat raha- ja muut varat erillään omista varoistaan.

Valtuutetun on pidettävä valtuuttajalle kuuluvat raha- ja muut varat erillään omista varoistaan. YLEISIÄ OHJEITA VALTUUTETULLE Seuraavat ohjeet perustuvat edunvalvontavaltuutuksesta annetun lain (648/2007) säännöksiin sellaisina kuin ne lain voimaan tullessa 1.11.2007 olivat. Valtuutetun on oma-aloitteisesti

Lisätiedot

Edunvalvontavaltakirja ja testamentti

Edunvalvontavaltakirja ja testamentti Edunvalvontavaltakirja ja testamentti Polvelta toiselle - Metsätilan sukupolvenvaihdosmessut 30.9.2017 Pankkilakimies, VT Johanna Heikkinen, OP KAINUU Edunvalvontavaltakirja Miten varaudun oman toimintakykyni

Lisätiedot

Kirjan rakenne ja tavoitteet... 3

Kirjan rakenne ja tavoitteet... 3 Sisällys Esipuhe v Sisällys vii Lyhenteet xiii Aluksi 1 Kirjan rakenne ja tavoitteet.................................. 3 I Yhteisomistajan oikeusasema 7 1. Omistusoikeuden ja -osuuden määräytyminen...................

Lisätiedot

Kuolinpesän metsätilan omistusjärjestelyt. Polvelta toiselle messut 8.11.2014 Seinäjoki Seppo Niskanen

Kuolinpesän metsätilan omistusjärjestelyt. Polvelta toiselle messut 8.11.2014 Seinäjoki Seppo Niskanen Kuolinpesän metsätilan omistusjärjestelyt Polvelta toiselle messut 8.11.2014 Seinäjoki Seppo Niskanen Miksi kuolinpesässä kannattaa tehdä omistusjärjestelyjä? Päätöksenteko hakkuu- ja hoitotöistä saattaa

Lisätiedot

KONE OYJ:N OPTIO-OIKEUKSIEN 2015 EHDOT

KONE OYJ:N OPTIO-OIKEUKSIEN 2015 EHDOT 1 KONE OYJ:N OPTIO-OIKEUKSIEN 2015 EHDOT KONE Oyj:n hallitus on yhtiökokoukselta 1.3.2010 saamansa valtuutuksen perusteella päättänyt 18.12.2014 optio-oikeuksien antamisesta KONE Oyj:n (yhtiö) ja sen tytäryhtiöiden

Lisätiedot

Elisa Sirviö KUOLINPESÄN PANKKIASIOIDEN HOITAMINEN

Elisa Sirviö KUOLINPESÄN PANKKIASIOIDEN HOITAMINEN Elisa Sirviö KUOLINPESÄN PANKKIASIOIDEN HOITAMINEN Opinnäytetyö Kajaanin ammattikorkeakoulu Yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon ala Liiketalouden koulutusohjelma Syksy 2011 OPINNÄYTETYÖ TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

Kansainvälistyvät perhesuhteet

Kansainvälistyvät perhesuhteet Kansainvälistyvät perhesuhteet Juha Auvinen asianajaja, varatuomari, LL. M. Eur. Yleisiä huomioita avioliittolaki, perintökaari, kansainväliset sopimukset (EU, Pohjoismaat) kansainvälinen yksityisoikeudellinen

Lisätiedot

Tietoa avioliittolaista

Tietoa avioliittolaista Tietoa avioliittolaista Avioliiton solmiminen Avioliitto solmitaan joko kirkollisella vihkimisellä tai siviilivihkimisellä. Ennen vihkimistä on aina toimitettava avioliiton esteiden tutkinta, jossa varmistutaan

Lisätiedot

Jäämistösuunnittelu: keskeisiä verotuksen kysymyksiä. Itä-Suomen yliopisto, 5.12.2013 KTT, OTL, VTM, dosentti Timo Räbinä

Jäämistösuunnittelu: keskeisiä verotuksen kysymyksiä. Itä-Suomen yliopisto, 5.12.2013 KTT, OTL, VTM, dosentti Timo Räbinä Jäämistösuunnittelu: keskeisiä verotuksen kysymyksiä Itä-Suomen yliopisto, 5.12.2013 KTT, OTL, VTM, dosentti Timo Räbinä 1 Luennon sisältö 1. Lähtökohtia 2. Eräitä perintöverotuksen perusasioita 3. Perukirja

Lisätiedot

eq Oyj OPTIO-OHJELMA 2015

eq Oyj OPTIO-OHJELMA 2015 eq Oyj OPTIO-OHJELMA 2015 Varsinaisen yhtiökokouksen 25.3.2015 antaman valtuutuksen nojalla hallitus on päättänyt antaa hallituksen nimeämille eq-konsernin avainhenkilöille yhteensä enintään 2 000 000

Lisätiedot

SOPIMUS PALMIA-LIIKELAITOKSEN TIETTYJEN LIIKETOIMINTOJEN LUOVUTUK- SESTA HELSINGIN KAUPUNGIN [X] OY:N. välillä. [. päivänä kuuta 2014]

SOPIMUS PALMIA-LIIKELAITOKSEN TIETTYJEN LIIKETOIMINTOJEN LUOVUTUK- SESTA HELSINGIN KAUPUNGIN [X] OY:N. välillä. [. päivänä kuuta 2014] SOPIMUS PALMIA-LIIKELAITOKSEN TIETTYJEN LIIKETOIMINTOJEN LUOVUTUK- SESTA HELSINGIN KAUPUNGIN JA [X] OY:N välillä [. päivänä kuuta 2014] 1. OSAPUOLET 1.1 Luovuttaja Helsingin kaupunki (Palmia liikelaitos)

Lisätiedot

Ikääntymisen ennakointi ja varautuminen elämän ehtoopuoleen

Ikääntymisen ennakointi ja varautuminen elämän ehtoopuoleen Ikääntymisen ennakointi ja varautuminen elämän ehtoopuoleen Sisältö Hoitotahto Valtakirjavaltuutus Edunvalvonta Testamentti HOITOTAHTO Omasta hoidosta määrääminen etukäteen Suostuminen annettuun hoitoon

Lisätiedot

Lahjaveroilmoituksen antaa lahjansaaja. Pääsääntöisesti lahjaveroilmoitusta varten ei tarvita liitteitä eikä niitä voi verkkolomakkeella lähettää.

Lahjaveroilmoituksen antaa lahjansaaja. Pääsääntöisesti lahjaveroilmoitusta varten ei tarvita liitteitä eikä niitä voi verkkolomakkeella lähettää. Lahjaveroilmoitus -verkkolomake Täyttöohjeet Lomaketta täyttäessäsi etene järjestyksessä täyttäen kaikki pakolliset valkoiset kentät (*) sekä muut ilmoitettavat tiedot. Harmaisiin kenttiin et voi ilmoittaa

Lisätiedot

YLEISTÄ. Testamentin teko-ohjeet. Miksi on syytä tehdä testamentti?

YLEISTÄ. Testamentin teko-ohjeet. Miksi on syytä tehdä testamentti? Testamentin teko-ohjeet YLEISTÄ Miksi on syytä tehdä testamentti? Sukulaisten perintöoikeus on rajoitettu omiin jälkeläisiin, vanhempiin, sisaruksiin, sisarusten lapsiin, isovanhempiin ja heidän lapsiinsa

Lisätiedot

SOPIMUS KORKEASAAREN ELÄINTARHATOIMINNAN LUOVUTUKSESTA KORKEASAAREN ELÄINTARHAN SÄÄTIÖLLE HELSINGIN KAUPUNGIN KORKEASAAREN ELÄINTARHAN SÄÄTIÖN

SOPIMUS KORKEASAAREN ELÄINTARHATOIMINNAN LUOVUTUKSESTA KORKEASAAREN ELÄINTARHAN SÄÄTIÖLLE HELSINGIN KAUPUNGIN KORKEASAAREN ELÄINTARHAN SÄÄTIÖN SOPIMUS KORKEASAAREN ELÄINTARHATOIMINNAN LUOVUTUKSESTA KORKEASAAREN ELÄINTARHAN SÄÄTIÖLLE HELSINGIN KAUPUNGIN JA KORKEASAAREN ELÄINTARHAN SÄÄTIÖN välillä [. päivänä kuuta 2017] 1. OSAPUOLET 1.1 Luovuttaja

Lisätiedot

Testamentista. Ohjeita testamentista sinulle, jolle evankeliointi on tärkeää. Kaikella on määräaika, ja aikansa on joka asialla taivaan alla.

Testamentista. Ohjeita testamentista sinulle, jolle evankeliointi on tärkeää. Kaikella on määräaika, ja aikansa on joka asialla taivaan alla. Testamentista Ohjeita testamentista sinulle, jolle evankeliointi on tärkeää. Kaikella on määräaika, ja aikansa on joka asialla taivaan alla. Perintö, jonka jätämme jälkeemme voi olla tärkeä asia lähimmäisillemme.

Lisätiedot

Kauppakatu 27 B, Jyväskylä. www. hltlaki.fi

Kauppakatu 27 B, Jyväskylä. www. hltlaki.fi Kauppakatu 27 B, 40100 Jyväskylä www. hltlaki.fi Markku Halonen Tero Lakka Mikko Tuomi Annu Tamminen Maarit Merimaa-Piirainen Varatuomari, asianajaja Varatuomari, asianajaja Varatuomari, asianajaja Varatuomari

Lisätiedot

Vuokrakohde vuokrataan vuokralaiselle antennimaston ja siihen liittyvän laitetilan/tilojen sijoittamiseksi ja käyttämiseksi kiinteistöllä.

Vuokrakohde vuokrataan vuokralaiselle antennimaston ja siihen liittyvän laitetilan/tilojen sijoittamiseksi ja käyttämiseksi kiinteistöllä. MAANVUOKRASOPIMUS 1. Vuokranantaja Suonenjoen kaupunki PL 13 Y-tunnus: 0208061-4 77601 Suonenjoki 2. Vuokralainen Elisa Oyj PL 40 Y-tunnus 0116510-6 00061 ELISA 3. Vuokrakohde Sopimuksen liitteenä (liite

Lisätiedot

LUOVUTUSKIRJA Sibelius-Akatemian, Yleisradio Oy:n Helsingin Kaupungin Sekä Helsingin Musiikkitalo Oy:n välillä

LUOVUTUSKIRJA Sibelius-Akatemian, Yleisradio Oy:n Helsingin Kaupungin Sekä Helsingin Musiikkitalo Oy:n välillä LUOVUTUSKIRJA Sibelius-Akatemian, Yleisradio Oy:n ja Helsingin Kaupungin Sekä Helsingin Musiikkitalo Oy:n välillä 2 (8) Allekirjoittaneet sopijapuolet ovat tänään tehneet seuraavan luovutuskirjan (jäljempänä

Lisätiedot

VARAUDU AJOISSA Perintö ja lahja verosuunnittelun välineinä. Jari Oivo

VARAUDU AJOISSA Perintö ja lahja verosuunnittelun välineinä. Jari Oivo VARAUDU AJOISSA Perintö ja lahja verosuunnittelun välineinä Jari Oivo PERINTÖ- JA LAHJAVERO PERINTÖ- JA LAHJAVERO ERIYTETTY VEROTETTAVAN PERINNÖN ALARAJA 20.000 EUROA HELPOTUKSIA LESKELLE JA ALAIKÄISILLE

Lisätiedot

VAASAN YLIOPISTO KAUPPATIETEELLINEN TIEDEKUNTA TALOUSOIKEUS. Matias Suominen PERINTÖVEROSUUNNITTELU

VAASAN YLIOPISTO KAUPPATIETEELLINEN TIEDEKUNTA TALOUSOIKEUS. Matias Suominen PERINTÖVEROSUUNNITTELU VAASAN YLIOPISTO KAUPPATIETEELLINEN TIEDEKUNTA TALOUSOIKEUS Matias Suominen PERINTÖVEROSUUNNITTELU Talousoikeuden pro gradu -tutkielma Vero-oikeus VAASA 2013 1 SISÄLLYSLUETTELO sivu TIIVISTELMÄ 5 LYHENNELUETTELO

Lisätiedot

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri

PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri YHTIÖJÄRJESTYS: Suurpellon jätehuolto Oy 30.11.2015 13:50:00 1(5) PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisteri Yhtiöjärjestys päivältä 30.11.2015 Toiminimi: Suurpellon jätehuolto Oy Yritys- ja yhteisötunnus:

Lisätiedot

MÄÄRÄYS ASIAKASVAROISTA

MÄÄRÄYS ASIAKASVAROISTA lukien toistaiseksi 1 (5) Arvopaperinvälittäjille MÄÄRÄYS ASIAKASVAROISTA Rahoitustarkastus antaa arvopaperimarkkinalain 4 luvun 5 a :n 5 momentin nojalla arvopaperinvälittäjille tämän määräyksen asiakkaan

Lisätiedot

EIT: Heteroparia ei syrjitty parisuhteen rekisteröinnin epäämisellä

EIT: Heteroparia ei syrjitty parisuhteen rekisteröinnin epäämisellä EIT: Heteroparia ei syrjitty parisuhteen rekisteröinnin epäämisellä Ottaen huomioon, ettei avioliiton ja rekisteröidyn parisuhteen välillä ollut enää merkittäviä eroja Itävallassa, EIT:n 5. jaoston enemmistö

Lisätiedot

Kuolinpesän metsätilan omistusjärjestelyt

Kuolinpesän metsätilan omistusjärjestelyt Kuolinpesän metsätilan omistusjärjestelyt Polvelta toiselle -messut Mikkeli 14.4.2014 Seppo Niskanen Tarkkana jo perunkirjoitusvaiheessa Perukirjassa luetellaan vainajan (ja lesken) omaisuus Arvoina kannattaa

Lisätiedot

SUOMEN SUOSITUIN TESTAMENTTIPALVELU

SUOMEN SUOSITUIN TESTAMENTTIPALVELU HELPPOTESTAMENTTI.FI SUOMEN SUOSITUIN TESTAMENTTIPALVELU TEE TESTAMENTTI HELPOSTI NETISSÄ helppotestamentti.fi - Tammelan puistokatu 22 - hei@helppotestamentti.fi DOKUMENTIN KÄYTTÖOHJE KIITOS LUOTTAMUKSESTASI

Lisätiedot

Sijoittajan perintö- ja lahjaverosuunnittelu. Juha-Pekka Huovinen Veronmaksajain Keskusliitto + Verotieto Oy

Sijoittajan perintö- ja lahjaverosuunnittelu. Juha-Pekka Huovinen Veronmaksajain Keskusliitto + Verotieto Oy Sijoittajan perintö- ja lahjaverosuunnittelu Juha-Pekka Huovinen Veronmaksajain Keskusliitto + Verotieto Oy I veroluokan lahja- ja perintöveroasteikot Lahja: Verotettavan osuuden Veron määrä Veroprosentti

Lisätiedot

I.1. Elatusvelvollisuus 14.2.2011 I AVIOLIITON OIKEUS- VAIKUTUKSET. Henkilöoikeudelliset oikeusvaikutukset?

I.1. Elatusvelvollisuus 14.2.2011 I AVIOLIITON OIKEUS- VAIKUTUKSET. Henkilöoikeudelliset oikeusvaikutukset? PERHE- JA PERINTÖOIKEUS Itä-Suomen yliopisto Kevät 2011 Lehtori, VT Heidi Théman, PKAMK, heidi.theman@pkamk.fi Perhe- ja perintöoikeuden jaottelua Lapsioikeus Nimioikeus Edunvalvonta- eli holhousoikeus

Lisätiedot

Henkivakuutus osana perintösuunnittelua Mihin henkivakuutusta tarvitaan? VERO 2016. Paula Salonen toimitusjohtaja Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva

Henkivakuutus osana perintösuunnittelua Mihin henkivakuutusta tarvitaan? VERO 2016. Paula Salonen toimitusjohtaja Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva Henkivakuutus osana perintösuunnittelua Mihin henkivakuutusta tarvitaan? VERO 2016 Paula Salonen toimitusjohtaja Keskinäinen Vakuutusyhtiö Kaleva Henkivakuutus pahan päivän varalle kattamaan äkillisen

Lisätiedot

PÄÄKAUPUNKISEUDUN KAUPPAKIRJA Sivu 1/6 JUNAKALUSTO OY

PÄÄKAUPUNKISEUDUN KAUPPAKIRJA Sivu 1/6 JUNAKALUSTO OY PÄÄKAUPUNKISEUDUN KAUPPAKIRJA Sivu 1/6 KAUPPAKIRJA 1. Sopijapuolet Ostajat: (1) Helsingin kaupunki Osoite: Pohjoisesplanadi 11 13, 00170 Helsinki / PL 1, 00099 Helsingin kaupunki (jäljempänä Helsinki)

Lisätiedot

1 (4) KCI KONECRANES OYJ:N OPTIO-OIKEUDET 2003 I OPTIO-OIKEUKSIEN EHDOT. 1. Optio-oikeuksien määrä

1 (4) KCI KONECRANES OYJ:N OPTIO-OIKEUDET 2003 I OPTIO-OIKEUKSIEN EHDOT. 1. Optio-oikeuksien määrä 1 (4) KCI Konecranes Oyj:n varsinainen yhtiökokous on hyväksynyt nämä ehdot 6. maaliskuuta 2003. KCI Konecranes Oyj:n varsinainen yhtiökokous on 8.3.2006 osakkeiden lukumäärän lisäyksen seurauksena muuttanut

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 16 päivänä helmikuuta 2011. 122/2011 Laki. holhoustoimesta annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 16 päivänä helmikuuta 2011. 122/2011 Laki. holhoustoimesta annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 16 päivänä helmikuuta 2011 122/2011 Laki holhoustoimesta annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 11 päivänä helmikuuta 2011 Eduskunnan päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

Perunkirjoitus ja perinnön veroseuraamukset. Aulis Aarnio Urpo Kangas Pertti Puronen Timo Räbinä

Perunkirjoitus ja perinnön veroseuraamukset. Aulis Aarnio Urpo Kangas Pertti Puronen Timo Räbinä Perunkirjoitus ja perinnön veroseuraamukset Aulis Aarnio Urpo Kangas Pertti Puronen Timo Räbinä TALENTUM Helsinki 2011 Copyright 2011 Talentum Media Oy ja kirjoittajat Kansi: Outi Pallari Cd-rom-levykkeen

Lisätiedot

Y-tunnus 0196833-9 Kotipaikka Helsinki Osoite Tammasaarenlaituri 3, 00180 Helsinki

Y-tunnus 0196833-9 Kotipaikka Helsinki Osoite Tammasaarenlaituri 3, 00180 Helsinki Epävirallinen käännös SULAUTUMISSUUNNITELMA 1. SULAUTUMISEEN OSALLISTUVAT YHTIÖT 2. SULAUTUMINEN Veritas keskinäinen vahinkovakuutusyhtiö (jäljempänä Veritas Vahinkovakuutus ) Y-tunnus 0196833-9 Kotipaikka

Lisätiedot

Kauppakatu 27 B, Jyväskylä. www. hltlaki.fi

Kauppakatu 27 B, Jyväskylä. www. hltlaki.fi Kauppakatu 27 B, 40100 Jyväskylä www. hltlaki.fi Maatilan sukupolvenvaihdos ja tärkeät sopimukset infotilaisuus Karstula 8.10.2018 Asianajaja Tero Lakka Markku Halonen Tero Lakka Mikko Tuomi Annu Tamminen

Lisätiedot

MENETTELYOHJEITA KUOLLEEN OIKEUDENOMISTAJAN PERILLISILLE. 1. Tekijänoikeudellisen suojan voimassaolo

MENETTELYOHJEITA KUOLLEEN OIKEUDENOMISTAJAN PERILLISILLE. 1. Tekijänoikeudellisen suojan voimassaolo MENETTELYOHJEITA KUOLLEEN OIKEUDENOMISTAJAN PERILLISILLE 1. Tekijänoikeudellisen suojan voimassaolo Tekijänoikeus sekä ns. lähioikeudet ovat kestoltaan määräaikaisia. Eri oikeudet ovat voimassa seuraavasti:

Lisätiedot

TEKISINKÖ TESTAMENTIN? Diabetesliitto ja Diabetestutkimussäätiö Lahti Asianajaja Harri Jussila

TEKISINKÖ TESTAMENTIN? Diabetesliitto ja Diabetestutkimussäätiö Lahti Asianajaja Harri Jussila TEKISINKÖ TESTAMENTIN? Diabetesliitto ja Diabetestutkimussäätiö Lahti 28.11.2018 Asianajaja Harri Jussila ESITYKSEN SISÄLTÖ Kuka on äänessä? Kuka perii perittävän varallisuuden? Entä jos perillisiä ei

Lisätiedot

Metsätilan sukupolvenvaihdos Esa Lappalainen

Metsätilan sukupolvenvaihdos Esa Lappalainen Metsätilan sukupolvenvaihdos Esa Lappalainen Tietoinen metsänomistus -hanke Taustatietoa metsätilojen sukupolvenvaihdoksista Omistajaa vaihtaa vuosittain n. 15 000 metsätilaa Osto markkinoilta 15 % Sukulaiskauppa

Lisätiedot

PERHE- JA PERINTÖTÖOIKEUS KL 2013. Antti Kolehmainen

PERHE- JA PERINTÖTÖOIKEUS KL 2013. Antti Kolehmainen PERHE- JA PERINTÖTÖOIKEUS KL 2013 Antti Kolehmainen Perhe- ja perintöoikeus 1. Parisuhdeoikeus 2. Perintöoikeus 3. Edunvalvontaoikeus 4. Lapsioikeus KURSSIN TAVOITTEET 1. Puolisoiden ja parisuhdekumppaneiden

Lisätiedot

Lainan nro: LAINAHAKEMUS. Saap...2016. A. R. Winterin rahaston lainahakemus. Lainan hakijat. Nimi: Henk.tunnus: S-posti:

Lainan nro: LAINAHAKEMUS. Saap...2016. A. R. Winterin rahaston lainahakemus. Lainan hakijat. Nimi: Henk.tunnus: S-posti: LAINAHAKEMUS Saap...2016 Lainan nro: A. R. Winterin rahaston lainahakemus Lainan hakijat Tiedot hakijasta: Tilan tai toimipaikan nimi: RNo tai y-tunnus: Toiminnan laatu: Lainan tarkoitus (käytä tarvittaessa

Lisätiedot

Hautausoikeus, suostumukset, luvat ja muut ongelmatilanteet asiakaspalvelussa

Hautausoikeus, suostumukset, luvat ja muut ongelmatilanteet asiakaspalvelussa Hautausoikeus, suostumukset, luvat ja muut ongelmatilanteet asiakaspalvelussa 17.3.2010 Mia Fager www.turunseurakunnat.fi 1 Hautasoikeus Hautaoikeus ~ oikeus tulla haudatuksi Jokaisella on oikeus saada

Lisätiedot

Perintö, testamentti ja velka,

Perintö, testamentti ja velka, Perintö, testamentti ja velka, Pekka Tuunainen, Yliopistollinen väitöskirja, joka Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan suostumuksella esitetään julkisesti tarkastettavaksi Porthanian salissa

Lisätiedot

PÄÄKAUPUNKISEUDUN ESISOPIMUS Sivu 1/7 JUNAKALUSTO OY

PÄÄKAUPUNKISEUDUN ESISOPIMUS Sivu 1/7 JUNAKALUSTO OY PÄÄKAUPUNKISEUDUN ESISOPIMUS Sivu 1/7 VR:N OMISTAMAT PÄÄKAUPUNKISEUDUN JUNAKALUSTO OY:N OSAKKEET / ESISOPIMUS OSAKKEIDEN KAUPASTA 1. Sopijapuolet Sopijapuoli / Ostajat: (1) Helsingin kaupunki Osoite: Pohjoisesplanadi

Lisätiedot

Velat osituksessa erityiskysymyksiä - takaus ja välitilan velat Siviilioikeuden dos., OikN Pertti Välimäki Dispositio 1. takaukset osituksessa 2. välitilanaikaiset keskinäiset velat Lähteet Takaus: Välimäki:

Lisätiedot

Testamenttilahjoituksessa huomioitavaa

Testamenttilahjoituksessa huomioitavaa Testamenttilahjoituksessa huomioitavaa Testamenttilahjoituksella voit poiketa lakimääräisestä perimysjärjestyksestä tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta. Voit halutessasi lahjoittaa testamentilla omaisuuttasi

Lisätiedot

Perhe- varallisuus- oikeus. Aulis Aarnio Urpo Kangas

Perhe- varallisuus- oikeus. Aulis Aarnio Urpo Kangas Perhe- varallisuus- oikeus Aulis Aarnio Urpo Kangas TALENTUM Helsinki 2010 2010 Talentum Media Oy ja Urpo Kangas Kannen suunnittelu: Mika Petäjä Kannen toteutus: Outi Pallari Taitto: NotePad ISBN 978-952-14-1512-8

Lisätiedot

Oikeusapua annetaan kaikenlaisissa oikeudellisissa asioissa, joita ovat esimerkiksi:

Oikeusapua annetaan kaikenlaisissa oikeudellisissa asioissa, joita ovat esimerkiksi: Oikeusapu Oikeudenkäynnissä ja muiden oikeudellisten asioiden hoitamisessa tarvitaan usein lainoppinutta avustajaa. Lähtökohta on, että asianosainen kustantaa itse tarvitsemansa oikeudellisen avun. Jollei

Lisätiedot

Yhteismetsän hallinto

Yhteismetsän hallinto LAAJENEVAT JA KEHITTYVÄT YHTEISMETSÄT Koulutusprojekti 2012-2014 PEREHDYTYSAINEISTO 1/2013 Yhteismetsän hallinto Perehdytysaineisto yhteismetsien avainhenkilöille 14.2.2014 Kemijärven, Kuusamon, Posion

Lisätiedot

LAPSIOIKEUS Isyysolettama

LAPSIOIKEUS Isyysolettama Isyysolettama Isyys voidaan todeta tai vahvistaa a) Todeta avioliiton perusteella (syntymähetken tilanne) legaalinen olettama, joka voidaan kumota b) vahvistaa tunnustamisen / tuomion perustella - Jos

Lisätiedot

Kuolinpesään kuuluneen tai kuolinpesän nimiin hankittavan ajoneuvon rekisteröinti

Kuolinpesään kuuluneen tai kuolinpesän nimiin hankittavan ajoneuvon rekisteröinti Ohje 1 (8) Antopäivä: 1.4.2011 Voimaantulopäivä: 4.4.2011 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: 3.4.2016 Muutostiedot: Kumoaa ohjeen TRAFI/959/2011 Soveltamisala: Katsastustoimipaikkojen

Lisätiedot

MAATALOUSYRITTÄJIEN RYHMÄHENKIVAKUUTUKSEN EHDOT. Yleisiä määräyksiä 1

MAATALOUSYRITTÄJIEN RYHMÄHENKIVAKUUTUKSEN EHDOT. Yleisiä määräyksiä 1 RHV/1.1.2017 1 (5) MAATALOUSYRITTÄJIEN RYHMÄHENKIVAKUUTUKSEN EHDOT Yleisiä määräyksiä 1 Näitä ehtoja sovelletaan maatalousyrittäjän eläkelain (1280/2006) 10 :n mukaan vakuutettuun maatalousyrittäjään ja

Lisätiedot

Perinnöstä ja sen verotuksesta. Kokkolan Seudun Arvopaperisäästäjät ry 2.9.2010 Asianajaja, varatuomari, Mika Talviaro

Perinnöstä ja sen verotuksesta. Kokkolan Seudun Arvopaperisäästäjät ry 2.9.2010 Asianajaja, varatuomari, Mika Talviaro Perinnöstä ja sen verotuksesta Kokkolan Seudun Arvopaperisäästäjät ry 2.9.2010 Asianajaja, varatuomari, Mika Talviaro Illan aiheita Perintöverosuunnittelu Verottomat lahjat Kesämökin lahjoitus Testamentti

Lisätiedot

VAASAN YLIOPISTO KAUPPATIETEELLINEN TIEDEKUNTA LASKENTATOIMEN JA RAHOITUKSEN LAITOS. Arvi Viita YRITYKSEN SUKUPOLVENVAIHDOS

VAASAN YLIOPISTO KAUPPATIETEELLINEN TIEDEKUNTA LASKENTATOIMEN JA RAHOITUKSEN LAITOS. Arvi Viita YRITYKSEN SUKUPOLVENVAIHDOS VAASAN YLIOPISTO KAUPPATIETEELLINEN TIEDEKUNTA LASKENTATOIMEN JA RAHOITUKSEN LAITOS Arvi Viita YRITYKSEN SUKUPOLVENVAIHDOS erityisesti verovaikutuksia silmällä pitäen Laskentatoimen pro gradu -tutkielma

Lisätiedot

MENETTELYOHJEITA KUOLLEEN OIKEUDENOMISTAJAN PERILLISILLE. 1. Tekijänoikeudellisen suojan voimassaolo

MENETTELYOHJEITA KUOLLEEN OIKEUDENOMISTAJAN PERILLISILLE. 1. Tekijänoikeudellisen suojan voimassaolo MENETTELYOHJEITA KUOLLEEN OIKEUDENOMISTAJAN PERILLISILLE 1. Tekijänoikeudellisen suojan voimassaolo Tekijänoikeus sekä ns. lähioikeudet ovat kestoltaan määräaikaisia. Eri oikeudet ovat voimassa seuraavasti:

Lisätiedot

Maatilan sukupolvenvaihdos verotuksessa Verohallinto 23.10.2014

Maatilan sukupolvenvaihdos verotuksessa Verohallinto 23.10.2014 Maatilan sukupolvenvaihdos verotuksessa Verohallinto Maatilan sukupolvenvaihdos verotuksessa Tässä esityksessä tarkastellaan maatilan sukupolvenvaihdosta verotuksen näkökulmasta. Kohteena on ne tilanteet,

Lisätiedot

Laki. HE 274/1998 vp. EV 306/1998 vp -

Laki. HE 274/1998 vp. EV 306/1998 vp - EV 306/1998 vp - HE 274/1998 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laeiksi aravalain, vuokra-asuntolainojen korkotuesta annetun lain ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

KOKKOLANSEUDUN KEHITYS OY:N OSAKKEIDEN KAUPPAA KOSKEVA KAUPPAKIRJA

KOKKOLANSEUDUN KEHITYS OY:N OSAKKEIDEN KAUPPAA KOSKEVA KAUPPAKIRJA KOKKOLANSEUDUN KEHITYS OY:N OSAKKEIDEN KAUPPAA KOSKEVA KAUPPAKIRJA 2 (5) 1 OSAPUOLET 1.1 Myyjä Kannuksen kaupunki (Y-tunnus: 0178455-6 ) 1.2 Ostaja Kokkolan kaupunki (Y-tunnus 0179377-8 ) 2 SOPIMUKSEN

Lisätiedot

PERHESUHTEET JA LAINSÄÄDÄNTÖ

PERHESUHTEET JA LAINSÄÄDÄNTÖ Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan julkaisuja Yksityisoikeuden sarja A:133 Eva Gottberg PERHESUHTEET JA LAINSÄÄDÄNTÖ 7. ajantasaistettu painos Turku 2013 ISBN 978-951-29-5547-3 ISSN 0783-2001

Lisätiedot

V AVOLIITTO 18.2.2011. Entä jos hulttio ei haluakaan häipyä? Voiko kotityöllä tulla asunnon omistajaksi?

V AVOLIITTO 18.2.2011. Entä jos hulttio ei haluakaan häipyä? Voiko kotityöllä tulla asunnon omistajaksi? V AVOLIITTO Entä jos hulttio ei haluakaan häipyä? Omistaja itse on avannut vaaran lähteen ottaessaan asuntoon vieraan ihmisen ja salliessaan hänen tuoda sinne roinansa. (Helsingin yliopiston siviilioikeuden

Lisätiedot

Maatilojen laki- ja sopimuspäivä. Jorma Jokipii Lapinlahti,

Maatilojen laki- ja sopimuspäivä. Jorma Jokipii Lapinlahti, Maatilojen laki- ja sopimuspäivä Jorma Jokipii Lapinlahti, 13.12.2017 SÄÄSTÖPANKKI OPTIAN LAKIPALVELUT perhe- ja perintöoikeudelliset palvelut avioehdot sopimukset eron varalle testamentit edunvalvontavaltuutukset

Lisätiedot