KESKI-SATAKUNNAN KUNTAJAKOSELVITYS VARHAISKASVATUS, OPETUS JA VAPAA-AJANPALVELUT - TYÖRYHMÄN VÄLIRAPORTTI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KESKI-SATAKUNNAN KUNTAJAKOSELVITYS VARHAISKASVATUS, OPETUS JA VAPAA-AJANPALVELUT - TYÖRYHMÄN VÄLIRAPORTTI 15.1.2014"

Transkriptio

1 KESKI-SATAKUNNAN KUNTAJAKOSELVITYS VARHAISKASVATUS, OPETUS JA VAPAA-AJANPALVELUT - TYÖRYHMÄN VÄLIRAPORTTI

2 2 1. Johdanto Keski-Satakunnan kuntajakoselvitystä varten perustettiin kuusi valmistelevaa työryhmää. Tämän työryhmän tehtäväalue on varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut. Työryhmään kuuluvat: Leena Aalto-Setälä, sivistysjohtaja, puheenjohtaja, Kokemäki Hannele Tähtinen, sivistystoimenjohtaja, Harjavalta Tommi Aalto, rehtori, Luvia Pekka Varheensalo, sivistysjohtaja, Nakkila Ilkka Heikkilä, rehtori, Eurajoki Riitta Hanhilahti, varhaiskasvatuspäällikkö, sihteeri, Kokemäki Työryhmien tehtävänä on tätä väliraporttia varten kuvata varhaiskasvatuksen, opetuksen ja vapaaajanpalveluiden nykytilaa kunnissa. Nykytilan arviossa selvitetään palveluiden järjestämistapaa, nykytilannetta ja kehittämistarpeita, palveluverkkoa sekä pohditaan kuntien palveluiden yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia. Työryhmä työskentelyn nykytilan arviointi vaiheessa keskityttiin tehtävänannon ja päätöksenteon kannalta keskeiseen informaatioon. Nykytilan kuvausvaiheessa ei ole vielä tehty yhteistyötä muiden työryhmien kanssa, mutta uutta kuntaa suunniteltaessa yhteistyö on välttämätöntä esimerkiksi moniammatillisen yhteistyön suuntaviivoja pohdittaessa. Työryhmä tehtäväalue kattaa: varhaiskasvatuksen o päiväkodit, ryhmäperhepäivähoito, perhepäivähoito perusopetuksen o esiopetus, perusopetus, aamu- ja iltapäivätoiminta, toisen asteen koulutuksen o lukiokoulutus o toisen asteen ammatillinen koulutus vapaan sivistystyön o kansalaisopistot vapaa-aikatoimen o kulttuuritoimi o kirjastot o nuorisotyön o museot o liikuntatoimen Väliraporttiin sisältyy seuraavia liitteitä: varhaiskasvatuksen ja opetustoimen toimipisteet osoitetietoineen ja niitä koskevat karttaliitteet, vapaa-aikatoimen sektorikohtaisia tietoja, luettelo käytössä olevista kasvatus- ja opetustoimen hallinnon ohjelmista. Nykytilaselvityksen laadinnassa on hyödynnetty suuresti samaan aikaan tehtävän Porin kaupunkiseudun tehtäväalueen nykytila-arvioita sekä lisäksi viime vuosien aikana laadittuja selvityksiä: Porin kaupunkiseutu, rajat ylittävät palvelut, Koulutuksen alaryhmän raportti, 2007; Harjavallan, Kokemäen, Nakkilan ja Ulvilan kuntaliitosselvitys; Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajan palvelut - valmistelutyöryhmän esitys 2008; rakenne muutoksessa entä koulupalvelut? Paras ARTTU -ohjelman tutkimuksia nro 26, 2013.

3 3 2. Nykytilan ja kehittämistarpeiden kuvaus 2.1. Palvelujen järjestämistapa Varhaiskasvatus- ja perusopetus Valtakunnallinen koulutuspoliittinen päätöksentekojärjestelmä ja lainsäädäntö luovat varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen järjestämiselle muodolliset ja sisällölliset perusraamit. Tästä seuraa, että monissa asioissa kuntien toimintatavat palvelujen järjestämisessä ovat hyvin samansuuntaisia. Palveluiden nykytilan arviointi osoittaa kuitenkin näiden reunaehtojen sisällä erilaisia kuntakohtaisia periaatteita, painotuksia ja käytänteitä. Varhaiskasvatus- ja koulutuspalveluissa kunta on pääsääntöinen palveluiden järjestäjä. Kunnallisia yksikköjä alueella on: päiväkodit 9 ryhmäperhepäiväkodit 7 perhepäivähoitajia 93 peruskoulut 26 o alakoulut 21 o yläkoulut 4 o yhtenäiskoulut 1 Osassa alueen kunnista joitakin palveluista järjestää joku toinen kunta, järjestö tai yksityinen palveluntuottaja. 1 yksityinen päiväkoti (Luvia), 3 yksityistä perhepäivähoitajaa (Eurajoki, Harjavalta, Luvia). Oppilashuollon palveluissa kunnat käyttävät myös yksityisiä palvelun tuottajia, esim. psykologipalveluiden osalta (Kokemäki) Erityisopetuksessa kuntien joitakin oppilaita opiskelee Porin ja Rauman erityiskouluissa. Aamu- ja iltapäivätoiminta järjestetään pääsääntöisesti kunnan omana toimintana. Eurajoella yhden ryhmän toiminnan järjestää kyläyhdistys. Varhaiskasvatus ja perusopetus ovat lähipalveluita. Työryhmän näkemyksen mukaan tämä merkitsee, että varhaiskasvatuksessa: päivähoito arkisin klo on lähipalvelua yö- ja viikonloppuhoito laajemman alueen palvelua o tarvittaessa täydennetään joustavilla lapsen edun huomioivilla ratkaisuilla palvelusetelit o pohdittavaksi yö- ja viikonloppuhoitopaikkojen tarkoituksenmukainen sijoittuminen hoidon tarpeen mukaan ja perusopetuksessa: kouluverkko rakennetaan niin, että koulumatkat ovat mahdollisimman toimivat ja turvalliset. Koulumatkat tulee pystyä järjestämään vähintään perusopetuslain 32 :n mukaisesti.

4 Toisen asteen koulutus Selvitysalueen kunnista Eurajoki, Harjavalta, Kokemäki ja Nakkila järjestävät lukiokoulutusta. Aikuisille suunnattua lukiokoulutusta on alueella tarjolla Kokemäen lukion iltalinjalla. Toisen asteen ammatillista koulutusta järjestävät selvitysalueella Länsirannikon Koulutus Oy WinNova ja Sataedu Satakunnan koulutuskuntayhtymä Vapaa sivistystyö Selvitysalueen kunnat järjestävät kansalaisopistotoimintaa erilaisin ratkaisuin. Kokemäellä toimii kunnan oma kansalaisopisto. Muut kunnat ostavat kansalaisopistotoiminnan: Harjavalta Huittisten seudun kansalaisopistolta Eurajoki Rauman kansalaisopistolta Luvia ja Nakkila Otsolan opistolta Porista Vapaa-aikatoimi Vapaa-aikapalvelut ( kirjasto-, kulttuuri, liikunta, museo ja nuorisopalvelut) tuotetaan pääosin kuntien järjestämänä. Kolmannen sektorin merkitys on kuitenkin varsinkin kulttuuri- ja liikuntapalveluiden järjestäjänä tärkeä. Lisäksi kunnat käyttävät ostopalveluita palvelujen järjestämisessä Palvelujen määrittely ja rakenne Varhaiskasvatus Varhaiskasvatus koostuu tavoitteellisesta hoidon, kasvatuksen ja opetuksen kokonaisuudesta, jota järjestetään lasten päivähoidosta annetun lain ja asetuksen mukaisesti 9 kk-6-vuotiaille lapsille paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman avulla. Varhaiskasvatusta toteutetaan yhteistyössä laajan, lasta ja hänen perhettään palvelevan verkoston kanssa. Kunnan on huolehdittava siitä, että lasten päivähoitoa on saatavissa kunnan järjestämänä tai valvomana siinä laajuudessa ja sellaisin toimintamuodoin kuin kunnassa esiintyvä tarve sitä edellyttää. (Laki lasten päivähoidosta 36/1973) Varhaiskasvatuspalvelujen rakennetta alueen kunnissa kuvataan seuraavassa taulukossa: päivähoidossa olevien lasten prosentuaalisella määrällä kunnan vastaavanikäisestä väestöstä päivähoitopalveluiden järjestämistavalla (päiväkoti (PK) ryhmäperhepäivähoito (ryhmis) perhepäivähoito (PPH))

5 5 Päivähoidossa olevien lasten määrä /% Päiväkodit vastaavanikäisestä lkm Ryhmikset väestöstä lkm * PPH kotona Sotkanet 1-2-v. 1-2-v. 3-5-v. 3-5-v. (%) Yksit. Yksit. Yksit (lkm) (%) (lkm) Eurajoki 52 31, , Harjavalta 52 38, , Kokemäki , Luvia 18 27, , Nakkila 18 14, , Yhteensä Päivähoitopalveluiden rakennetta pohdittaessa keskeistä on kunnan ikäluokan koko ja alueen päivähoitopalveluiden käyttö. 1-2-vuotiaiden päivähoidossa olevien lasten prosentuaalinen määrä vaihtelee Nakkilan 15 %:sta Harjavallan lähes 39 %:iin ja 3-5-vuotiaiden määrä Luvian noin 46 %:sta Nakkilan noin 77 %:iin. Alueen kunnista Harjavallassa ja Eurajoella on käytössä kotihoidon tuen kuntalisä. Yksityisen hoidon kuntalisää maksaa Luvia. Avointa varhaiskasvatustoimintaa järjestetään Harjavallassa ja Eurajoella. Varhaiskasvatuspalveluiden järjestämisessä työryhmä pitää tärkeänä alueellisesti kattavaa päiväkotiverkkoa, jonka nykytilaa pidettiin melko hyvänä. Päiväkotiverkon lisäksi etenkin hajaasutusalueilla ja pienten lasten hoitomuotona osa kunnista pitää tärkeänä toimivaa perhepäivähoitoa. Osa kunnista on taas luopumassa perhepäivähoidosta. Ryhmäperhepäivähoito on alueen kunnissa vähenemässä. Varhaiskasvatuksen henkilöstö Kasvastushenkilöstön lukumäärä (henkilötyövuosina 2012) Joht. LTO Last.hoit. VK, erityisopettaja Eurajoki Harjavalta Kokemäki 3 6, Luvia 1 3 7,5 1 Nakkila Yhteensä 8 25,5 54,5 4

6 6 Alueen kunnissa eläköityy vuoteen 2018 mennessä arviolta lastentarhanopettajat 3 lastenhoitajat 7 perhepäivähoitajat o kotona työskentelevät 14 o muualla työskentelevät 5 Varhaiskasvatuksen henkilöstön osalta saatavuusongelmia rekrytoinnissa on alueella ollut perhepäivähoitajien, varhaiskasvatuksen erityisopettajien ja lastentarhanopettajien osalta. Näiden ongelmien arvioidaan jatkuvan myös vuoteen Varhaiskasvatuksen kustannukset Kust. / lapsi / vuosi # Tilastokeskus PK PPH Eurajoki Harjavalta Kokemäki Luvia Nakkila kohtaisia kustannuseroja varhaiskasvatuksessa selittävät mm.: perhepäivähoidon varahoidon järjestämistapa ryhmäperhepäiväkotien määrä päiväkotien täyttöaste henkilökohtaiset avustajat (tukea tarvitsevien lasten määrä) kuntakohtaiset toimintatavat Esi- ja perusopetus on perusopetuslain 4 :n mukaan velvollinen järjestämään sen alueella asuville perusopetusta sekä oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuonna esiopetusta. Esiopetus Esiopetusta voidaan järjestää koulussa, päivähoidossa tai muussa soveltuvassa paikassa. Esiopetuksen laajuus on vähintään 700 tuntia eli neljä tuntia päivässä. Esiopetusta toteutetaan noudattamalla esiopetuksen opetussuunnitelmaa.

7 7 Esioppilaiden määrä ja esiopetuksen järjestämispaikka lv on kunnissa seuraava: Eurajoki Harjavalta Kokemäki Luvia Nakkila 70 pääosa kouluissa 62 päiväkoti ja koulu 76 koulu 50 päiväkoti 57 koulu Selvityskunnissa esiopetusta järjestetään sekä koulussa että päiväkodissa. Ratkaisuun ovat vaikuttaneet toisaalta kuntakohtaiset realiteetit kuten toimintaan käytettävissä olevat tilat toisaalta kunnan strategiset linjaukset, esim. näkemys esiopetuksen ja perusopetuksen saumattomasta jatkumosta ja tällä perusteella kouluilla annetun esiopetuksen hyödyistä. Esiopetus on tällä hetkellä lapselle subjektiivinen oikeus, jonka käyttämisestä huoltaja päättää. Esiopetus on muuttumassa velvoittavaksi ja koko ikäluokkaa koskevaksi alkaen. Muutoksella ei ole toiminnallista tai taloudellista merkitystä selvityskunnissa. Perusopetus Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisenä ja yhteiskunnan jäseninä. Perusopetuksen järjestämistä ohjataan opetusta koskevan lainsäädännön, opetussuunnitelman valtakunnallisten perusteiden ja paikallisen opetussuunnitelman avulla. Uusi opetussuunnitelmaprosessi on alkamassa ja Porin ja Rauman seudun koulutoimen johtajien kesken on sovittu seudullisen opetussuunnitelman laatimisesta, mikä on merkittävä asia myös mahdollisia kuntarakennemuutoksia ajatellen. Uudet perusopetuksen opetussuunnitelmat otetaan käyttöön Perusopetusta järjestetään selvityskunnissa 21 alakoulussa, 4 yläkoulussa ja 1 yhtenäiskoulussa. kohtaiset oppilasmäärä, koulujen lukumäärät ja kunnan ryhmäkokojen keskiarvo ovat seuraavat: lukuvuosi lkt 7-9 lkt alakoulujen lukumäärä yläkoulujen lukumäärä yhtenäis koulut Ryhmäkoko ala-koulut keski-arvo ylä-koulut keski-arvo yht. koulut keskiarvo Eurajoki ,3 14,5 Harjavalta ,2 17,2 Kokemäki ,8 18 Luvia Nakkila Yhteensä

8 8 Kunnat eroavat toisistaan kouluverkkoratkaisujen suhteen. Osassa kunnista alakoulujen kouluverkko on keskitetty (Harjavalta, Luvia) ja osassa tiheä (Eurajoki, Kokemäki, Nakkila). Opetusryhmäkoolla on merkitystä laadukkaan opetuksen mahdollistavana tekijänä. Taulukkoon on kerätty keskiarvo kunnan opetusryhmien koosta. Keskiarvo antaa kokonaiskuvan alueen tilanteesta, joskin jättää huomioimatta luokkakohtaiset vaihtelut ja erityistarpeet. Perusopetuksen laatukriteerien mukaan opetusryhmien suositeltava enimmäiskoko on keskimäärin 20-25, joten tästä lähtökohdasta alueen tilannetta voi pitää hyvänä. Aamu- ja iltapäivätoiminta Perusopetuslain mukainen koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta on tarkoitettu 1. ja 2. vuosiluokan oppilaille sekä muiden vuosiluokkien erityisopetukseen otetuille tai siirretyille oppilaille. voi järjestää aamu- ja iltapäivätoimintaa itse, yhdessä muiden kuntien kanssa tai se voi hankkia palvelut esimerkiksi eri järjestöiltä tai yhteisöiltä. Kunnilla ei kuitenkaan ole velvollisuutta tarjota toimintaa. Kun kunta järjestää perusopetuslain mukaista koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa, se saa siihen valtionosuutta. Toimintaan osallistumisesta voidaan periä kohtuullisia asiakasmaksuja. Osallistuminen on lapselle vapaaehtoista. Eurajoki Ryhmät Kuinka monta ipryhmää lv Kuinka monta apryhmää Oppilaat ryhmissä Lapsia ap-iptoiminnassa % 1.- lk:sta % 2.- lk:sta % lk:sta Kokonaistuntimäärä / vuosi Harjavalta ,6 34, Kokemäki ,8 27 0, Luvia , Nakkila , Yhteensä Pääsääntöisesti aamu- iltapäivätoiminta järjestetään alueen kunnissa omana toimintana. Eurajoella yksi ryhmä toimii kyläyhdistyksen järjestämänä. Harjavalta ja Kokemäki järjestävät ainoastaan iltapäivätoimintaa, kun taas Eurajoella, Luvialla ja Nakkilassa on myös aamupäivätoimintaa.

9 9 Perusopetuksen henkilöstö Opetushenkilöstön lukumäärä (henkilötyövuosina 2012) Opettajat Erityisopettajat Koulukäyntiavustajat / koulunkäynninohjaajat Eurajoki Harjavalta Kokemäki ,7 Luvia Nakkila 40, Yhteensä 245, ,7 Arvio alueella v mennessä eläköityvästä koulujen henkilöstöstä: perusopetuksen opettajat 36 erityisopettajat 3 koulunkäyntiavustajat, -ohjaajat 5 Tällä hetkellä kunnat kokevat opetushenkilöstön saatavuuden melko hyväksi. Ongelmia saatavuudessa on erityisopettajien ja joidenkin aineenopettajaryhmien osalta. Lisäksi koulupsykologien saatavuudessa on suuria haasteita, mikä aiheuttaa lisäongelmia etenkin uuden oppilas- ja opiskelijahuoltoa koskevan lainsäädännön myötä. Perusopetuksen kustannukset Alla olevassa taulukossa on esitetty perusopetuksen kustannukset kunnittain vuonna 2012 (Opetushallitus ). Valtakunnallinen keskiarvo kaikkien koulujen osalta on 4844 /oppilas, opetus ja 8343 /oppilas, kulut yhteensä. / oppilas, / opp, opetus OPH yhteensä 2012 OPH 2012 Eurajoki Harjavalta Kokemäki Luvia Nakkila

10 10 Perusopetuksen kustannukset vaihtelevat kunnittain paikallisten olosuhteiden perusteella kouluverkko kunnan koko ja maantieteelliset olosuhteet - koulukuljetukset erilaisia tukitoimia tarvitsevien oppilaiden määrä kunnan toimintakulttuuri Lukio Selvitysalueen kunnista muut paitsi Luvia järjestävät lukiokoulutusta. Alueen lukioverkko on kattava ja opiskelijamäärään nähden tiheä. Lukiokoulutus koetaan kunnissa kuitenkin tärkeäksi ja toiminnallisesti merkitykselliseksi osaltaan myös yläkoulun laadukkaan toiminnan takia (yhteiset aineenopettajat). Opisk. (lkm) Perusop. päättäneistä aloitti lukiossa % Muiden kuntien opisk. aloittaneista Muiden kuntien oppilaita kokonaisopisk. määrästä Opisk.koht. kulut / opiskelija Opis.koht. kulut opetus / opisk Eurajoki Harjavalta Kokemäki Luvia 45 Nakkila Yhteensä Pääsääntöisesti alueen lukiot palvelevat oman kunnan opiskelijoita poikkeuksena Eurajoen lukio, jossa opiskelee myös lähinnä Luvialta tulleita opiskelijoita. Lukiokoulutuksen kustannusten vaihteluun vaikuttaa: lukion oppilasmäärä kurssitarjonnan laajuus kunnan ja lukion toimintakulttuuri

11 11 vakinaiset lukion opettajat eläköityvien määrä vakinaiset lukion ja perusop. yhteiset opettajat eläköityvien vakinaiset määrä perusop. ja lukion yhteiset opettajat eläköityvien määrä Eurajoki Harjavalta Kokemäki 1 Nakkila 8 Yhteensä Opettajien virkojen sijoittelussa kunnilla on erilaisia käytänteitä. Lukion ja perusopetuksen yhteisten opettajien määrä alueella on merkittävä verrattuna ainoastaan lukion viroissa oleviin, mikä osaltaan kuvastaa lukion merkitystä myös perusopetuksen aineenopetuksen järjestämiselle. Lukion opettajien eläköityminen ei tule aiheuttamaan rekrytointiongelmia. Kansalaisopisto Kansalaisopistotoiminta on kuntalaisia lähelle tulevaa palvelua ja sitä järjestetään alueen kunnissa kymmenissä paikoissa. Hallinnollisesti kansalaisopistotoimintaa voidaan järjestää eri tavoin kuten selvitysalueen kunnissa onkin tehty. Opetustunnit Asukasmäärä Tunteja / asukas Eurajoki ,3 Harjavalta ,5 Kokemäki ,4 Luvia ,5 Nakkila ,2 Yhteensä/ka ,4 Määrällisesti kansalaisopistotoimintaa järjestetään kunnissa samantasoisesti, jos asiaa tarkastellaan tunteja/asukas. Ohjelmallisesti toiminnassa on vaihteluita, jotka johtuvat kuntakohtaisista kansalaisopistotoiminnan perinteistä, kuntalaisten toiveista ja kansalaisopiston opetusohjelman tarjonnasta.

12 Kasvatus- ja opetustoimen hallinto Johto- ja asiantuntijatehtävät lv Toimistohenkilökunta (sisältää koulusihteerit) lv Eurajoki 1,5 3,5 Harjavalta 1 3,8 Kokemäki 2 4 Luvia 0.6 1,1 Nakkila 1 2 Yhteensä 6,1 14,4 Kasvatus- ja opetustoimen hallintohenkilöstö on kunnissa suhteellisen vähäinen. Päätoiminen kasvatus- ja opetustoimen johtaja on 3 kunnassa Vapaa-aikatoimen palvelut Kuntien järjestämiä vapaa-aikapalveluita kuvataan seuraavalla taulukolla. Huomioitavaa on, että kunnassa voi olla muitakin merkittäviä vapaa-aikapalvelujen palveluja kuin kunnan järjestämät (esim. Eurajoella talkoovoimin rakennettu ja ylläpidetty maatalousmuseo) tai liikuntatiloja (esim. Kokemäellä Sataedun palloiluhalli). Museot (valt.os.p iirissä) Kirjastot Jäähallit Uimahallit Huolletut urheilukentät Palloiluhallit Liikuntasalit 200 m2 > Nuorisotilat Leirintäalueet Bruttomenot Eurajoki Harjavalta Kokemäki Luvia Nakkila Yhteensä Liitteellä 3 on tietoja kuntien kulttuuri-, museo-, kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimen taloudesta ja henkilöstömääristä eri kunnissa.

13 Palvelutarpeiden kehitys Tilastokeskus vuotiaat Eurajoki Harjavalta Kokemäki Luvia Nakkila Yhteensä Palvelutarpeen määrällisen kehityksen arvioimiseksi käytettiin Tilastokeskuksen arvioita kuntien 6- vuotiaiden lapsien lukumäärän kehityksestä vuosina 2013, 2018, 2023 ja Taulukko osoittaa, että ikäluokkien koossa on alueen joissakin osissa lievää kasvua, joissain laskua, mutta kokonaisuus huomioon ottaen kasvatus- ja opetustoimen palvelutarjonnassa tulee varautua vuoden 2028 osalta määrällisesti samanlaiseen tasoon, joka alueella on tällä hetkellä. Laadullisesti palvelutarjontaa tulee kehittää vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin. Perusopetuksen palvelutarpeen kehitys antaa pohjaa myös lukiokoulutuksen palvelutarpeen kehityksen arviointiin. Lukiokoulutuksen tarvetta pohdittaessa on huomioitava lukiokoulutukseen alueella hakeutuvien osuus ikäluokasta ja ennakoitava koulutuksen vetovoimaisuuden mahdollisia muutoksia. Lukiokoulutuksen saatavuus tulee myös ottaa huomioon Huomiot ja johtopäätökset alueen nykytilasta ja mahdollisista kehittämistarpeista Työryhmä pohti kasvatus- ja opetustoimen nykytilaa ja kehittämistarpeita kuntien keskeisimmiksi kokemien toiminnan haasteiden ja kehittämistarpeiden pohjalta. Alueen varhaiskasvatuksen toiminnan keskeisimmiksi haasteiksi koettiin: lasten erilasiin tarpeisiin vastaaminen (erityisen tuen tarve ja monikulttuurisuus) palvelurakenteisiin liittyvät haasteet (haja-asutus alueiden päivähoidon turvaaminen, varahoidon, ilta- ja yöhoitojen järjestäminen) tilojen ajanmukaisuus talouden ja toiminnan yhteensovittamisen haasteet Varhaiskasvatuksen keskeisimpiä kehittämistarpeita ovat: johtamisen kehittäminen henkilöstön työhyvinvointi, tiedottaminen ja täydennyskoulutus palvelurakenteen monipuolistaminen moniammatillisen yhteistyön kehittäminen Perusopetuksen keskeisimpinä haasteina nähtiin: opetukseen liittyvät haasteet (pedagogiset haasteet, erilaiset oppijat) kouluverkon muutostarpeet

14 14 lasten ja nuorten pahoinvointi ja sen vaikutukset koulutyöhön; tukea tarvitsevien lasten lukumäärän kasvu ja koulun riittämättömät mahdollisuudet vastata haasteisiin koulujen peruskorjaustarpeet Perusopetuksen tärkeimpänä kehittämisalueena pidetään opetuksen monipuolista kehittämistä (opetuksen kehittäminen - opetussuunnitelmauudistus -, tieto ja viestintätekniikan pedagoginen hyödyntäminen) muita kehittämisalueita ovat: o henkilöstön hyvinvointi ja yhteistyö o syrjäytymisen ennaltaehkäiseminen o oppilashuolto Lukiokoulutuksen nykytilan haasteet: lukioiden kustannukset monipuolisen opetustarjonnan säilyttäminen opiskelijoiden tukipalveluiden järjestäminen sähköiset ylioppilaskirjoitukset ja informaatioteknologian käyttö osana opetusta valtionosuusjärjestelmän muutoksen tuomat vaikutukset Lukiokoulutuksen kehittämistarpeet: tavoitteena tulee olla laadukas lukiokoulutus tasa-arvoisena palveluna tieto- ja viestintätekniikan pedagoginen hyödyntäminen opetuksen monipuolistaminen (mm. lähiopetuksen turvaaminen, etä-/video-opetuksen lisääminen ja oppimisympäristöjen kehittäminen) yhteistyön lisääminen lukioiden välillä lukiokoulutuksen vetovoima Kansalaisopiston nykytilan haasteet: toimintaedellytykset (talouden haasteet, valtionosuusjärjestelmän muutos) haja-asutusalueella osallistujien vähyys, kurssien peruuntuminen tuntiopettajatilanteen vuosittaiset vaihtelut Kansalaisopiston kehittämistarpeet: opetustarjonnan ja laadun kehittäminen kansalaisopistopalvelujen jakaantuminen monipuolisesti ja alueiden erikoispiirteiden huomioiminen sähköisten oppimisympäristöjen mahdollisuudet Vapaa-aikapalveluiden haasteet: palveluiden säilyminen lähellä kuntalaisia, saavutettavuus taloudelliset haasteet, määrärahojen suuruus tilojen, paikkojen ja välineiden kunto ja taso Vapaa-aikapalveluiden kehittämistarpeet: yhteistyö kolmannen sektorin kanssa on vapaa-aikatoimelle vahvuus. Kansalaistoiminnan tukemisesta ja yhteistyöstä kunnan ja yhdistysten kesken tulee huolehtia. Liikunta, nuorisotyö ja kulttuuri tulevat olemaan enenevässä määrin koko väestön hyvinvointitekijä huomioitava palvelutuotannossa nuorisotyön haasteet, uudenlaiset painotukset o moniammatillinen yhteistyö, syrjäytymisen ehkäiseminen

15 Huomiot ja johtopäätökset kuntien yhtäläisyyksistä ja eroavaisuuksista ja liitoksen mahdollisuuksista Huomioita eroista ja yhtäläisyyksistä: Varhaiskasvatus ja perusopetus vaikka varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa on selkeä valtakunnallinen normi- ja informaatio-ohjaus kuntien toimintakulttuureissa ja periaatteissa on eroja: o varhaiskasvatus: kuntakohtainen varhaiskasvatussuunnitelma päiväkotien täyttöasteen määrittäminen periaatteet lasten moniammatillisesta tukemisesta jne. o perusopetus kuntakohtainen opetussuunnitelma tuntijako koulujen tuntikehyksen määräytyminen oppilashuollon periaatteet koulukuljetusperiaatteet kieliohjelma (A2-kieli) jne. nämä aiheuttavat haasteetta uuden kunnan suunnitteluun keskeistä luoda varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen toimintaa ohjaavat periaatteet suunnittelussa tärkeää prosessin läpinäkyvyys, rehellinen palveluiden tarkastelu. Koska kunnissa eroja palvelujen järjestämisessä uuden kunnan myötä osa palveluista paranee, osa heikkenee tärkeää yhteisen laatukriteeristön määrittäminen tavoitteena tulee olla laadukkaat kasvatus- ja oppimisympäristöt Lukiokoulutus lukion merkitys yläkoululle (yhteiset opettajat) kunnissa tärkeä lukioon hakeutumisessa eroja kuntien välillä, perusopetuksen päättäneistä lukioon hakeutuvien osuus vaihtelee 37%-50% toimintakulttuurien erot Kokemäen lukiossa aikuislinja Kansalaisopistotoiminta eroja hallinnollisessa järjestämistavassa opistojen kurssitarjonnassa eroja - selittyvät osaltaan myös asiakkaiden toiveiden eroilla Vapaa-aikatoimi

16 16 kuntien välisiä eroja maksuissa ja vuokrissa eroja vapaa-aikasektorin avustusten määrissä vapaa-aikatoimi on kaikissa kunnissa pieni yksikkö; tehtäväkirjo on laaja ja eri kunnissa tehdään samoja asioita pienellä henkilöstömäärällä kirjasto toimii jo nykyisellään maakuntamallin mukaisesti, kirjastopalveluiden sähköiset järjestelmät on harmonisoitu Työryhmän pohdintojen perusteella haasteellisinta Uuden kunnan muodostamisessa tulee olemaan ydinpalveluita koskevan laadukkaan palvelurakenteen ja verkon suunnitteleminen ja toteuttaminen. Selvityskuntien johtavat viranhaltijat ovat vuosia tehneet hyvää yhteistyötä muiden Porin ja Rauman seudun kasvatus- ja opetustoimen johtavien viranhaltijoiden kesken. Laajalti hyväksytty yhteinen näkemys on että kasvatus- ja opetustoimessa on paljon osa-alueita joissa yhdessä tekeminen olisi toiminnallisesti ja taloudellisesti mielekästä. Tällä hetkellä merkittävin hanke on alueellisen kasvatus- ja opetushenkilöstön täydennyskoulutusjärjestelmän vakiinnuttaminen Porin ja Rauman seudun kuntiin Osaava Satakunta-hankkeen päätyttyä. Muita vastaavia osa-alueita ovat mm. seudullisen tieto- ja viestintästrategian työstäminen, seudullinen opetussuunnitelmatyö, kansainvälisyys, laatutyö. Työryhmän näkemyksen mukaan kuntarakenteen muutosten suunnittelu tarjoaa tilaisuuden tarkastella myös alueen sivistystoimen hallinnon kehittämistä ja suuremman hallinnollisen yksikön mahdollisuuksia toiminnallisesti järkevien kokonaisuuksien muodostamiseen, asiantuntijuuden kehittymiseen ja sivistystoimen kehittämistyön resursointiin.

Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut. Ohjausryhmän seminaari

Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut. Ohjausryhmän seminaari Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut Ohjausryhmän seminaari 4.2.2014 Nykytilan kuvaus / Varhaiskasvatus Kunta Päivähoidossa olevien lasten määrä / Päiväkodit

Lisätiedot

Porin kaupunkiseudun kuntarakenneselvitys

Porin kaupunkiseudun kuntarakenneselvitys Porin kaupunkiseudun kuntarakenneselvitys Varhaiskasvatus ja perusopetus Puheenjohtajapalaveri 10.1.2014 Nykytilan kuvaus / Varhaiskasvatus Kunta Päiväkodit Ryhmikset PPH kotona Kust. / lapsi / vuosi /

Lisätiedot

Työvaliokunnan kokous

Työvaliokunnan kokous Työvaliokunnan kokous 17.1.2014 Kunta Päiväkodit Ryhmikset PPH kotona Kust. / lapsi / vuosi / PK Kust. / lapsi / vuosi / PPH Harjavalta 3 0 20 8 220 12 015 Kokemäki 3 1 18 10 243 5 898 Lavia 0 1 5 0 8

Lisätiedot

Puheenjohtajapalaveri 10.1.2014

Puheenjohtajapalaveri 10.1.2014 Puheenjohtajapalaveri 10.1.2014 Lukiokoulutuksen saavutettavuus hyvä. Alueen lukioverkko on opiskelijamääriin nähden laaja. Saavutettavuus toteutuu pienemmälläkin verkolla. Isot lukiot sijaitsevat Porissa

Lisätiedot

OPETUS- JA KULTTUURIPALVELUIDEN TYÖRYHMÄN RAPORTTI VARHAISKASVATUKSEN PALVELURAKENNE

OPETUS- JA KULTTUURIPALVELUIDEN TYÖRYHMÄN RAPORTTI VARHAISKASVATUKSEN PALVELURAKENNE 1 Jyväskylän erityinen kuntajakoselvitys OPETUS- JA KULTTUURIPALVELUIDEN TYÖRYHMÄN RAPORTTI 1. PALVELUIDEN NYKYTILAN KUVAUS Varhaiskasvatus Varhaiskasvatuksen hallinnollinen järjestämistapa vaihtelee kunnittain.

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ

TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 LUKU...2 TOIMINNAN YLEISET PERUSTEET...2 1 Toiminta-ajatus...2 2 LUKU...2 ORGANISAATIO...2 2 Lautakunnat...2 3 Lautakunnan kokoonpano...3

Lisätiedot

Työryhmän väliraportti

Työryhmän väliraportti Porin kaupunkiseudun kuntarakenneselvitys Työryhmän väliraportti Nykytilan kuvaus Toisen asteen koulutus ja vapaa sivistystyö 15.1.2014 1 Johdanto Työryhmän kokoonpano ja toimeksianto Porin kaupunkiseudun

Lisätiedot

- 1 - Lasten kotihoidontuen kuntalisää maksetaan edelleen ajalla 1.1.2015-31.12.2016 (nykyinen sopimus Kelan kanssa päättyy 31.12.2014).

- 1 - Lasten kotihoidontuen kuntalisää maksetaan edelleen ajalla 1.1.2015-31.12.2016 (nykyinen sopimus Kelan kanssa päättyy 31.12.2014). - 1-1..1 Koululautakunta 1..1.1 Varhaiskasvatus Kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaa (VASU) toteutetaan kaikissa varhaiskasvatuksen yksiköissä ja lasten vanhempien kanssa käydään kasvatuskumppanuusneuvottelu

Lisätiedot

Lautakunnan esittelijänä toimii vapaa-aikatoimenjohtaja.

Lautakunnan esittelijänä toimii vapaa-aikatoimenjohtaja. 1 SIMON KUNTA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty Simon kunnanvaltuusto 15.6.2015 36 Voimaantulo 1.8.2015 1 Toiminta-ajatus Sivistystoimen tehtävänä on varhaiskasvatuksen, koulutuksen

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMALAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 4. päivänä maaliskuuta 2013 hyväksymä. Voimassa 5.3.2013 alkaen.

VANTAAN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMALAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 4. päivänä maaliskuuta 2013 hyväksymä. Voimassa 5.3.2013 alkaen. VANTAAN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMALAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 4. päivänä maaliskuuta 2013 hyväksymä. Voimassa 5.3.2013 alkaen. I luku Tehtäväalue 1 Tehtäväalue Sivistystoimen toimialan tehtävänä

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON ASETUS PERUSOPETUSASETUKSEN MUUTTAMISESTA

VALTIONEUVOSTON ASETUS PERUSOPETUSASETUKSEN MUUTTAMISESTA OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Opetusneuvos 5.5.2014 Jussi Pihkala VALTIONEUVOSTON ASETUS PERUSOPETUSASETUKSEN MUUTTAMISESTA 1 Johdanto 2 Nykytila Koulunkäyntiavustajien lukeminen osaksi opettaja-oppilassuhdetta

Lisätiedot

Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut - työryhmä

Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut - työryhmä Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Työryhmän loppuraportti Uuden kunnan palveluiden järjestäminen, organisointi ja kehittäminen Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut - työryhmä 13.6.2014 2 Sisältö

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen siirto opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle

Varhaiskasvatuksen siirto opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle Varhaiskasvatuksen siirto opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle Sivistystoimen neuvottelupäivät 4.10.2012 Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Esityksen aiheita Poimintoja hallitusohjelmasta

Lisätiedot

Päijät-Hämeen kuntien yhteistyö sivistyspalvelut. 13.2.2013 Anjariitta Carlson

Päijät-Hämeen kuntien yhteistyö sivistyspalvelut. 13.2.2013 Anjariitta Carlson Päijät-Hämeen kuntien yhteistyö sivistyspalvelut Päijät-Hämeen kuntien yhteistyö sivistyspalvelut Yhteistyö on toiminnallista kehittämistä Kehittämistoimenpiteistä päätetään yhdessä - jokainen kunta tekee

Lisätiedot

Ruokolahden kunta Sivistystoimen johtosääntö 1 (8) 56100 Ruokolahti Voimaan 1.1.2009 (kv 15.12.2008/ 59) muutos 1.8.2010 (kv. 21.6.

Ruokolahden kunta Sivistystoimen johtosääntö 1 (8) 56100 Ruokolahti Voimaan 1.1.2009 (kv 15.12.2008/ 59) muutos 1.8.2010 (kv. 21.6. Ruokolahden kunta Sivistystoimen johtosääntö 1 (8) 1 Soveltaminen Tämä johtosääntö kattaa sivistystoimen päävastuualueen. Johtosäännön määräyksiä sovelletaan opetus- ja kulttuuritoimeen, varhaiskasvatukseen

Lisätiedot

SIVISTYSVIRASTO 2013 (30.4.2013 tilanne)

SIVISTYSVIRASTO 2013 (30.4.2013 tilanne) SIVISTYSVIRASTO 2013 (30.4.2013 tilanne) KOULUTUSLTK Esittelijä sivistystoimen johtaja KULTTUURILTK Esittelijä museonjohtaja VAPAA-AIKALTK Esittelijä vapaa-aikatoimen päällikkö SIVISTYSVIRASTO Sivistystoimenjohtaja

Lisätiedot

Koululautakunta. Varhaiskasvatus

Koululautakunta. Varhaiskasvatus Koululautakunta Varhaiskasvatus Kunnallista varhaiskasvatusta järjestetään Haapavedellä Ahjolan ja Onnimannin päiväkodeissa, Metsätähdet- ja Minttula- ryhmäperhepäiväkodeissa sekä perhepäivähoidossa. Varhaiskasvatusta

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TUOTANTOALUEEN TOIMINTA SÄÄNTÖ 1.9.2013 ALKAEN

VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TUOTANTOALUEEN TOIMINTA SÄÄNTÖ 1.9.2013 ALKAEN VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TUOTANTOALUEEN TOIMINTA SÄÄNTÖ 1.9.2013 ALKAEN 1 Toiminta alue Tuotantoalueen laadukas varhaiskasvatus ja perusopetus rakentavat lapsen ja nuoren tulevaisuutta. Toimintaperiaatteina

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNNAN JA SIVISTYSOSASTON JOHTOSÄÄNTÖ

SIVISTYSLAUTAKUNNAN JA SIVISTYSOSASTON JOHTOSÄÄNTÖ Astuu voimaan 1.8.2011 SIVISTYSLAUTAKUNNAN JA SIVISTYSOSASTON JOHTOSÄÄNTÖ I LUKU SIVISTYSLAUTAKUNTA 1 Sivistyslautakunta ja jaostot Sivistystoimen toimialalla on sivistyslautakunta. Sivistyslautakunnalla

Lisätiedot

Uudistuva esiopetus ja. näkökulmia paikallisen ops työn aloittamiseen

Uudistuva esiopetus ja. näkökulmia paikallisen ops työn aloittamiseen Uudistuva esiopetus ja näkökulmia paikallisen ops työn aloittamiseen Opetusneuvos Arja-Sisko Holappa OPETUSHALLITUS 25.9.2013 1 Kirjoittamaan voi oppia sitten kun hampaat putoaa Esiopetus uudistuu Esiopetuksen

Lisätiedot

(Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 29.9.2014 tulevaksi voimaan 1.1.2015. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.

(Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 29.9.2014 tulevaksi voimaan 1.1.2015. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä. PORIN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN J O H T O S Ä Ä N T Ö (Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 29.9.2014 tulevaksi voimaan 1.1.2015. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.) I LUKU

Lisätiedot

SIVISTYSPALVELUIDEN TOIMIKUNNAN 1. KOKOUS. 9.2.2010 Lahti. nykytila, tavoitteet, palveluiden kuvaus

SIVISTYSPALVELUIDEN TOIMIKUNNAN 1. KOKOUS. 9.2.2010 Lahti. nykytila, tavoitteet, palveluiden kuvaus SIVISTYSPALVELUIDEN TOIMIKUNNAN 1. KOKOUS 9.2.2010 Lahti Selvittäjän toiveet toimikunnalle: A. Tiivis informaatio: nykytila, tavoitteet, palveluiden kuvaus B. Rajaus muihin toimikuntiin C. Aikataulu: Mitä

Lisätiedot

SIVISTYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ

SIVISTYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 MERIKARVIAN KUNTA Hyväksytty: kv 9.11.2015 57 Voimaantulo: 11.11.2015 SIVISTYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 TOIMINTA-AJATUS Sivistystoimi vastaa opetukseen, koulutukseen, päivähoitoon ja esiopetukseen, virkistykseen

Lisätiedot

KV 23.6.2014 48 Liite 6D 1(5)

KV 23.6.2014 48 Liite 6D 1(5) KV 23.6.2014 48 Liite 6D 1(5) SIVISTYSTOIMEN JOHTOSÄÄNNÖT YLEISEN MAARÄYKSET 1 Soveltamisala Sivistystoimen luottamuselimiin, viranhaltijoihin ja työntekijöihin sovelletaan tämän johtosäännön määräyksiä.

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ

TAMMELAN KUNNAN SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ TAMMELAN KUNNAN SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 LUKU... 2 SIVISTYSTOIMEN YLEISET TOIMINTAPERUSTEET... 2 1 Toiminta-ajatus... 2 2 LUKU... 2 ORGANISAATIO... 2 2 Lautakunnat... 2 3 Lautakuntien

Lisätiedot

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA 2. KASVATUS JA OPETUSLAUTAKUNTA TULOSLASKELMA TP 2 TA 22 TA 23 TA 2 TA 2 TOIMINTATUOTOT MYYNTITUOTOT 72 7 32 7 69 6 MAKSUTUOTOT 3 3 76 9 2 9 TUET JA AVUSTUKSET MUUT TOIMINTATUOTOT SISÄISET TULOT TOIMINTATUOTOT

Lisätiedot

Joustavan perusopetuksen toimintaa ohjaava normisto alkaen. Tarja Orellana

Joustavan perusopetuksen toimintaa ohjaava normisto alkaen. Tarja Orellana Joustavan perusopetuksen toimintaa ohjaava normisto 1.1.2011 alkaen Tarja Orellana Joustavan perusopetuksen toimintaa määrittävät normiasiakirjat Perusopetuslaki 642/2010 (voimaan 1.1.2011, velvoittaen

Lisätiedot

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen TOIMIELIN SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSTOIMEN HALLINTO 211Sivistystoimen hallinto Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen Osaamisen, harrastamisen ja kulttuurin Terveyden ja elämänhallinnan Strategianäkökulmat:

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS LUMA-seminaari 15.1.2013 1 Opetussuunnitelmatyön kokonaisuus 2 Yleissivistävän koulutuksen uudistaminen

Lisätiedot

Ajankohtaista Suomenkielisistä koulutuspalveluista Syksy 2017

Ajankohtaista Suomenkielisistä koulutuspalveluista Syksy 2017 Ajankohtaista Suomenkielisistä koulutuspalveluista Syksy 2017 Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå Jari Kettunen Koulutusjohtaja Suomenkielisen koulutusjaosto TEHTÄVÄT Hallintosäännön mukaan koulutusjaostot:

Lisätiedot

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän:

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän: Sivistyslautakunta 55 18.05.2016 Joensuun seudun kasvatuksen ja koulutuksen toimintaohjelma 2016-2020 155/20.201/2016 Sivistyslautakunta 18.05.2016 55 Joensuun seudun seitsemän kuntaa, Ilomantsi, Joensuu,

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN TOIMINTA JA TALOUS VUONNA 2018 Hyvinvointilautakunnan tehtävänäon vastata toimialansa palveluista kokonaisuutena ja palvelujen yhteensovittamisesta.

Lisätiedot

KELPO- muutosta kaivataan

KELPO- muutosta kaivataan KELPO- muutosta kaivataan Erityisopetukseen otettujen tai siirrettyjen oppilaiden määrän kasvu Yleisten tuen muotojen käyttäminen niukahkoa Sosio- emotionaalisen oirehtimisen lisääntyminen Kuntien toisistaan

Lisätiedot

OSAAVA SATAKUNNAN SEUDULLINEN TÄYDENNYSKOULUTUSSOPIMUS. 1. Sopijapuolet. 2. Sopimuksen sisältö. 3. Hallinto ja talous

OSAAVA SATAKUNNAN SEUDULLINEN TÄYDENNYSKOULUTUSSOPIMUS. 1. Sopijapuolet. 2. Sopimuksen sisältö. 3. Hallinto ja talous OSAAVA SATAKUNNAN SEUDULLINEN TÄYDENNYSKOULUTUSSOPIMUS 1. Sopijapuolet Tämän täydennyskoulutuksen sopijapuolet ovat kunta ja Porin kaupunki. Tähän sopimukseen sitoutuneet kunnat ovat Pori, Ulvila, Nakkila,

Lisätiedot

Kotouttaminen opetustoimen näkökulmasta - Varhaiskasvatus ja perusopetus

Kotouttaminen opetustoimen näkökulmasta - Varhaiskasvatus ja perusopetus Kotouttaminen opetustoimen näkökulmasta - Varhaiskasvatus ja perusopetus Sivistyksen toimiala Pia Bärlund suunnittelija Pia.barlund@jkl.fi 014-266 4889 Näkymätön ja näkyvä maahanmuuttaja 1. sukupolven

Lisätiedot

Tavoitteena on sivistynyt, aktiivinen ja osallistuva kansalainen, joka ottaa vastuun omasta ja muiden hyvinvoinnista sekä elinympäristöstä.

Tavoitteena on sivistynyt, aktiivinen ja osallistuva kansalainen, joka ottaa vastuun omasta ja muiden hyvinvoinnista sekä elinympäristöstä. SIVISTYSTOIMEN TOIMINNALLISET TAVOITTEET 1.1. - 30.11.2015 SIVISTYSLAUTAKUNTA Vastuuhenkilö: Sivistystoimenjohtaja Sivistystoimen toiminta-ajatus: Sivistystoimen tehtävänä on kasvua, oppimista ja osallisuutta

Lisätiedot

Lasten ja nuorten palvelut

Lasten ja nuorten palvelut Lasten ja nuorten palvelut 1.1.2014 Varhaiskasvatuksen johtamismallin muutos 1 Marja-Liisa Akselin 3.4.2014 Muutoksen tavoitteet (Kh 18.2.2013) Valmistelun keskeisenä tavoitteena on kehittää uudelle palvelualueelle

Lisätiedot

Sivistyspalvelut. Tarkastuslautakunta / / 2013

Sivistyspalvelut. Tarkastuslautakunta / / 2013 Sivistyspalvelut Tarkastuslautakunta 17.12.2014 164 / 00.02.01 / 2013 Perustiedot Sivistyspalveluihin kuuluu: Varhaiskasvatus ( perhepäivähoito, päiväkotihoito ja esiopetus) Perusopetus Lukio Vapaa sivistystyö:

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Erityisopetusta

Lisätiedot

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Nuorten syrjäytymisen ehkäisy tilannekartoituksesta toimintaan Helsinki14.8.2012 Koulupudokkaat Suomessa (2010) 193 oppilasta

Lisätiedot

Opetushallituksen kuulumiset

Opetushallituksen kuulumiset Opetushallituksen kuulumiset Helsinki 11.9.2015 SML:n pulmaparlamentti Eija Kauppinen OPETUSHALLITUS 1 Uudistuvat opetussuunnitelmat 2012-2017 Yleissivistävä koulutus Esiopetus 2014 Perusopetukseen valmistava

Lisätiedot

KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA SIVISTYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ

KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA SIVISTYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA SIVISTYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Nakkilan kunta Voimaantulo 1.1.2013 SISÄLLYSLUETTELO 1. luku YLEISET MÄÄRÄYKSET... 2 1 Soveltamisala... 2 2. luku KUNNAN SIVISTYSTOIMEN YKSIKÖT...

Lisätiedot

Mäntyharjun kunnan sivistyspalveluiden palvelualue jakautuu vastuuyksiköihin seuraavasti:

Mäntyharjun kunnan sivistyspalveluiden palvelualue jakautuu vastuuyksiköihin seuraavasti: JOHTOSÄÄNTÖ / SIVISTYSPALVELUT Hyväksytty Kv 28.3.2013 6 Voimaantulo 1.1.2013 1 Luku SIVISTYSPALVELUIDEN PALVELUALUE 1 Organisaatio Mäntyharjun kunnan sivistyspalveluiden palvelualue jakautuu vastuuyksiköihin

Lisätiedot

Varhaiskasvatusta lukujen valossa. Jarkko Lahtinen Erityisasiantuntija Kuntaliitto

Varhaiskasvatusta lukujen valossa. Jarkko Lahtinen Erityisasiantuntija Kuntaliitto Varhaiskasvatusta lukujen valossa Erityisasiantuntija Kuntaliitto Varhaiskasvatuksen hallinto kunnissa 2016: 2014: 2012:» opetustoimi 228 kunnassa (89 %), sosiaalitoimi 10 (4 %) ja muu tapa 18 (7 %)» opetustoimi

Lisätiedot

Toimialan esitys Perustelut KJ päätösehdotus Kustannukset e. hinnoittelukohta, sopimusala, aloituspvm, pätevyysvaatimus lkm Kustannukset/ vuosi

Toimialan esitys Perustelut KJ päätösehdotus Kustannukset e. hinnoittelukohta, sopimusala, aloituspvm, pätevyysvaatimus lkm Kustannukset/ vuosi UUDET VIRAT JA TOIMET Yhteenvedossa vasemmalla on toimialan esitys ja oikealla kaupunginjohtajan päätösehdotus kustannuksineen. Kustannuslaskennassa on kuukausipalkan lisäksi laskettu sosiaaliturvamaksut,

Lisätiedot

LUKUVUODEN 2013 2014 OPETUSOHJELMAN PERUSTEET

LUKUVUODEN 2013 2014 OPETUSOHJELMAN PERUSTEET Kokemäen kansalaisopisto 25.6.2013 LUKUVUODEN 2013 2014 OPETUSOHJELMAN PERUSTEET Työvuoden pituus ja opetuksen järjestäminen Työvuosi 1.8.2013 31.7.2014 Syyskausi 9.9. 15.12.2013 Kevätkausi 7.1. 18.5.2014

Lisätiedot

Työryhmän loppuraportti

Työryhmän loppuraportti Porin kaupunkiseudun kuntarakenneselvitys Työryhmän loppuraportti Uuden kunnan palveluiden järjestäminen, organisointi ja kehittäminen Kasvatus- ja koulutustyöryhmä 28.5.2014 2 Sisältö 1. Johdanto 3 2.

Lisätiedot

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala. Palvelukokonaisuudet

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala. Palvelukokonaisuudet Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Palvelukokonaisuudet KASVATUKSEN JA KOULUTUKSEN TOIMIALAN VUODEN 2016 BUDJETTIVOLYYMIT JA HENKILÖSTÖMÄÄRÄT Budjetti 2016 Henkilöstö Varhaiskasvatus 412 000 000 6 455

Lisätiedot

7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita

7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita 7 ESIOPETUKSEEN HAKEMINEN 7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita Kunta on velvollinen järjestämään alueellaan asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta sekä oppivelvollisuuden

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SEKÄ KERHOTOIMINNAN AJANKOHTAISPÄIVÄ 23.4.2014 VARKAUS T E R V E T U L O A! Riitta Rajala, Opetushallitus

PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SEKÄ KERHOTOIMINNAN AJANKOHTAISPÄIVÄ 23.4.2014 VARKAUS T E R V E T U L O A! Riitta Rajala, Opetushallitus PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SEKÄ KERHOTOIMINNAN AJANKOHTAISPÄIVÄ 23.4.2014 VARKAUS T E R V E T U L O A! Ajankohtaistilanne perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta ja koulun kerhotoiminta

Lisätiedot

SUONENJOEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 16.6.2014 27. Voimaantulo: 1.8.2014.

SUONENJOEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 16.6.2014 27. Voimaantulo: 1.8.2014. SUONENJOEN KAUPUNKI 1 KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 16.6.2014 27 Voimaantulo: 1.8.2014 1 Soveltamisala Koulutuslautakunnan alaisen toiminnan järjestämisessä noudatetaan

Lisätiedot

Sivistyspalvelut tuottavat laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita, jotka lisäävät kuntalaisten hyvinvointia.

Sivistyspalvelut tuottavat laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita, jotka lisäävät kuntalaisten hyvinvointia. Outokummun kaupunki Talousarvio 2017 ja taloussuunnitelma 2018-2019 1 5.6 Tulosalue: Sivistyspalvelut Toimielin: Sivistyslautakunta Vastuuhenkilö: Sivistysjohtaja Toiminta-ajatus: Visio: Toiminta: Strategiset

Lisätiedot

Perusopetuksen seutuvertailu

Perusopetuksen seutuvertailu Perusopetuksen seutuvertailu Vuosi 205 Toimintatiedot ja kustannukset Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi 2..206 Vertailun tarkoitus Seutuvertailun tavoitteena

Lisätiedot

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki. Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki. Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 29.4.2010 Helsinki Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö HE 109/2009 laiksi perusopetuslain muuttamisesta on edelleen eduskunnan käsiteltävänä voimaantulo?

Lisätiedot

Joensuun seudun opetussuunnitelma. Keskeiset uudistukset

Joensuun seudun opetussuunnitelma. Keskeiset uudistukset Joensuun seudun opetussuunnitelma Keskeiset uudistukset Opetussuunnitelman käyttöönotto Uuden opetussuunnitelman mukainen opetus alkaa kaikissa kouluissa 1.8.2016 Luokissa 1-6 uusi opetussuunnitelma kokonaisuudessaan

Lisätiedot

Sivistyslautakunta 28.08.2014 Liite 80 Tark. /

Sivistyslautakunta 28.08.2014 Liite 80 Tark. / SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA 2014-2018 Siikajoen kunnan sivistystoimen strategia on ohjeellinen, suunnittelua ja päätöksentekoa ohjaava asiakokonaisuus, joka muodostuu yhdeksästä tulosalueesta. Toteuttaminen

Lisätiedot

76 Asianro 1144/00.01.01/2014. Hyvinvoinnin edistämisen ja kasvun ja oppimisen palvelualueiden toimintasäännön tarkistaminen

76 Asianro 1144/00.01.01/2014. Hyvinvoinnin edistämisen ja kasvun ja oppimisen palvelualueiden toimintasäännön tarkistaminen 76 Asianro 1144/00.01.01/2014 Hyvinvoinnin edistämisen ja kasvun ja oppimisen palvelualueiden toimintasäännön tarkistaminen Vs. henkilöstö- ja hallintopäällikkö Pekka Savolainen Kasvun ja oppimisen palvelualue

Lisätiedot

Pedagogisen arvion ja pedagogisen selvityksen kirjaaminen esi- ja perusopetuksessa

Pedagogisen arvion ja pedagogisen selvityksen kirjaaminen esi- ja perusopetuksessa Pedagogisen arvion ja pedagogisen selvityksen kirjaaminen esi- ja perusopetuksessa 12.10.2011 Pyhäntä 18.10.2011 Kestilä 3.11.2011 Rantsila Erityisluokanopettaja Pia Kvist Ohjaava opettaja Raisa Sieppi

Lisätiedot

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA 4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN ILMAJOELLA Ilmajoella perusopetuksen oppilaille annettava oppimisen ja koulunkäynnin tuki on muuttunut kolmiportaiseksi. Tuki jaetaan kolmeen tasoon: 1. yleinen tuki, 2.

Lisätiedot

Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia. Koulutuslautakunta 5.2.2015 11

Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia. Koulutuslautakunta 5.2.2015 11 Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia Koulutuslautakunta 5.2.2015 11 Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia Tehtävä Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen tehtävänä on tarjota

Lisätiedot

Opetuspäällikkö 1 vastaa esi- ja perusopetuksen sekä aamu- ja iltapäivä toiminnan sisällön toteuttamiseen ja kehittämiseen kuuluvista asioista,

Opetuspäällikkö 1 vastaa esi- ja perusopetuksen sekä aamu- ja iltapäivä toiminnan sisällön toteuttamiseen ja kehittämiseen kuuluvista asioista, Opetuspäällikön tehtäväkokonaisuudesta Savonlinnan kaupungin hallintosääntö 53 viranhaltijoiden erityinen ratkaisuvalta ja keskeiset vastuualueet Opetuspäällikkö 1 vastaa esi- ja perusopetuksen sekä aamu-

Lisätiedot

Sivistysosaston monipuolisuus ja sen kehittämismahdollisuudet

Sivistysosaston monipuolisuus ja sen kehittämismahdollisuudet SIVISTYSLAUTAKUNTA HALLINTO Strategiset painopistealueet / kriittiset menestystekijät ovat niitä asiakokonaisuuksia, joissa onnistuminen on välttämätöntä tavoitetilan saavuttamiseksi. Strategiset painopistealueet

Lisätiedot

Erityisopetuksen tämän päivän haasteet ja tulevaisuuden

Erityisopetuksen tämän päivän haasteet ja tulevaisuuden Erityisopetuksen tämän päivän haasteet ja tulevaisuuden näkymät Valtakunnalliset sairaalaopetuksen päivät Pirjo Koivula Opetusneuvos Helsinki, 16.11.2007 11 www.oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI Talousarvio 2013 SIVISTYSLAUTAKUNTA

ORIMATTILAN KAUPUNKI Talousarvio 2013 SIVISTYSLAUTAKUNTA TOIMINTA-AJATUS Sivistystoimen tuottamat laadukkaat perus- ja hyvinvointipalvelut vaikuttavat merkittävällä ja positiivisella tavalla maaseutukaupungin asukkaiden elämänhallintaan ja laatuun sekä viihtyvyyteen.

Lisätiedot

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 1 3 Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

Aamu- ja iltapäivätoimintaa koskeva lainsäädäntö (lait 1136/2003, 1137/2003).

Aamu- ja iltapäivätoimintaa koskeva lainsäädäntö (lait 1136/2003, 1137/2003). 1 1. AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN JÄRJESTÄMISEN LÄHTÖKOHDAT 1.1 Lainsäädäntö Aamu- ja iltapäivätoimintaa koskeva lainsäädäntö (lait 1136/2003, 1137/2003). Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa säädetyn

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN TOIMINTASÄÄNTÖ. Hyväksytty: Kasvo LTK 7.3.2012/23 Voimaantulo: 1.4.2012

KERAVAN KAUPUNKI KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN TOIMINTASÄÄNTÖ. Hyväksytty: Kasvo LTK 7.3.2012/23 Voimaantulo: 1.4.2012 KERAVAN KAUPUNKI KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN TOIMINTASÄÄNTÖ Hyväksytty: Kasvo LTK 7.3.2012/23 Voimaantulo: 1.4.2012 Hyväksytty: Kasvo LTK 13.6.2012/68 Voimaantulo: 1.8.2012 Hyväksytty: Kasvo LTK 19.12.2012/136

Lisätiedot

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuksen uudistuvat normit Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuslain muuttaminen Erityisopetuksen strategiatyöryhmän muistio 11/2007 Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaan

Lisätiedot

Kasvatus ja koulutus Peruspalvelujen tila Neuvotteleva virkamies Timo Ertola,

Kasvatus ja koulutus Peruspalvelujen tila Neuvotteleva virkamies Timo Ertola, Kasvatus ja koulutus Peruspalvelujen tila 2018 Neuvotteleva virkamies Timo Ertola, 15.3.2018 90% 80% 70% Varhaiskasvatukseen osallistuminen kasvussa Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa ja yksityisen hoidon

Lisätiedot

2 Hyvinvointi talousarvio 2017 ja henkilöstömäärä

2 Hyvinvointi talousarvio 2017 ja henkilöstömäärä Toimiala: toimialajohtaja HYVINVOINTI Hyvinvointijohtaja 2,1 hlöä Toimialan keskitetyt palvelut mm. henkilöliikennesihteeri 31.12.2017 saakka Palvelualueet: palvelualuejohtajat HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN

Lisätiedot

Oppilaalla, saada jolla tukiopetusta. on vaikeuksia oppimisessaan tai koulunkäynnissään, on oikeus saada osa-aikaista tukea, on

Oppilaalla, saada jolla tukiopetusta. on vaikeuksia oppimisessaan tai koulunkäynnissään, on oikeus saada osa-aikaista tukea, on Yleisellä tuella tarkoitetaan jokaiselle suunnattua Yleinen tukea tuki muoto. erityisen Tehostamalla yleisen tuen tukimuotoja pyritään ennalta ja se on ehkäisemään ensisijainen tuen tehostetun järjestämisen

Lisätiedot

Johtamisen kehittäminen koko toimialalle jatkuu. Kehittämisessä huomioidaan henkilöstövaihdokset.

Johtamisen kehittäminen koko toimialalle jatkuu. Kehittämisessä huomioidaan henkilöstövaihdokset. Sivistyslautakunta Toiminta-ajatus Padasjoen kunta tuottaa laadukkaita sivistystoimen peruspalveluita. Tavoitteena on kasvattaa lapsia ja nuoria vastuuntuntoiseen yhteiskunnan jäsenyyteen sekä tukea kaikkia

Lisätiedot

Perusopetuksen paikallisen opetussuunnitelman luvut 1-5, 7-9 ja 12

Perusopetuksen paikallisen opetussuunnitelman luvut 1-5, 7-9 ja 12 Opetus- ja kasvatuslautakunta 42 26.04.2016 Perusopetuksen paikallisen opetussuunnitelman luvut 1-5, 7-9 ja 12 129/12.00.01/2016 OPEKAS 42 valmistelijat; sivistysjohtaja Peter Johnson puh. 044 780 9254,

Lisätiedot

Koulutuslautakunta. Valtuustoseminaari

Koulutuslautakunta. Valtuustoseminaari Koulutuslautakunta Valtuustoseminaari 16.9.2013 VARHAISKASVATUS Kaupungin päiväkoteja 32 Ostopalvelupäiväkoteja 13 Perhepäivähoitajia 45 Kaupungin ryhmäperhepäiväkoteja 3 Avointa päiväkotitoimintaa 6 toimipisteessä

Lisätiedot

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Muonion kunta AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Sivistyslautakunta 3.4.2012 59 Sisällys 1. TOIMINTA-AJATUS JA TOIMINNAN TAVOITTEET... 3 2. AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SUUNNITTELU JA SISÄLTÖ...

Lisätiedot

Sosiaalisesti kestävä Suomi 2012

Sosiaalisesti kestävä Suomi 2012 Sosiaalisesti kestävä Suomi 2012 KOMISSION TIEDONANTO 2011 On olemassa selkeää näyttöä siitä, että laadukas varhaiskasvatus johtaa huomattavasti parempiin tuloksiin perustaitoa mittaavissa kansainvälisissä

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen laatu ja tulevaisuuden oppimisympäristöt

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen laatu ja tulevaisuuden oppimisympäristöt Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen laatu ja tulevaisuuden oppimisympäristöt Perheiden odotukset päivähoitopaikalle ja peruskoululle Helposti ja turvallisesti saavutettavissa Lapsella on hyvä olla aikuisten

Lisätiedot

SIVISTYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ

SIVISTYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1042/00.01.01/12 1 LOHJA SIVISTYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto 13.12.2012 37 Voimassa 1.1.2013 12.6.2013 Kaupunginvaltuusto 12.6.2012 105, muutos :ään 9 Voimassa 13.6.2013 alkaen Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat 20.9.2016 Kati Costiander Opetushallitus Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2017 2012 2013

Lisätiedot

Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016

Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016 Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016 Nimi Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016 Kunta Utajärvi Koulu Utajärven yhtenäinen peruskoulu Hyväksymispäivämäärä SISÄLTÖ 1. Opetussuunnitelman

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 18/ (6) Kaupunginhallituksen johtamisen jaosto Kj/

Helsingin kaupunki Esityslista 18/ (6) Kaupunginhallituksen johtamisen jaosto Kj/ Helsingin kaupunki Esityslista 18/2016 1 (6) 4 Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan palvelukokonaisuuksia seuraavan tason organisaatio HEL 2016-011067 T 00 01 00 Päätösehdotus päättää kasvatuksen ja koulutuksen

Lisätiedot

Ko u l u l a i s t e n LAINSÄÄDÄNTÖ TOIMINTA OHJAAJAT VASTUU

Ko u l u l a i s t e n LAINSÄÄDÄNTÖ TOIMINTA OHJAAJAT VASTUU Ko u l u l a i s t e n AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA LAINSÄÄDÄNTÖ TOIMINTA OHJAAJAT VASTUU Monet lapset viettävät pitkiä aikoja ilman aikuisen läsnäoloa. Aamu- ja iltapäivätoiminnan tarkoituksena on ennaltaehkäistä

Lisätiedot

Vahva peruskunta rakenneuudistuksen lähtökohdaksi toinen aste: lukio- ja ammatillinen koulutus osa kuntien palvelukokonaisuutta

Vahva peruskunta rakenneuudistuksen lähtökohdaksi toinen aste: lukio- ja ammatillinen koulutus osa kuntien palvelukokonaisuutta Vahva peruskunta rakenneuudistuksen lähtökohdaksi toinen aste: lukio- ja ammatillinen koulutus osa kuntien palvelukokonaisuutta Johtaja, opetus- ja kulttuuriyksikkö 24.5.2011 Kuntaliiton hallitusohjelmatavoite

Lisätiedot

Kuntajohtajapäivät Kuopio 31.8.2012

Kuntajohtajapäivät Kuopio 31.8.2012 Kuntajohtajapäivät Kuopio 31.8.2012 Tuula Haatainen Varatoimitusjohtaja Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus Palvelurakennetyöryhmän väliraportti Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja

Lisätiedot

1.2 Paikallisen opetussuunnitelman laatimista ohjaavat periaatteet

1.2 Paikallisen opetussuunnitelman laatimista ohjaavat periaatteet 1.2 Paikallisen opetussuunnitelman laatimista ohjaavat periaatteet Opetuksen järjestäjällä on vastuu paikallisen opetussuunnitelman laadinnasta ja kehittämisestä 1. Opetussuunnitelmassa päätetään perusopetuksen

Lisätiedot

(Kaupunginvaltuuston hyväksymä , voimassa alkaen.)

(Kaupunginvaltuuston hyväksymä , voimassa alkaen.) PORIN KAUPUNGIN KOULUTOIMEN J O H T O S Ä Ä N T Ö (Kaupunginvaltuuston hyväksymä 31.1.2011, voimassa 1.2.2011 alkaen.) I LUKU SOVELTAMISALA 1 Toimiala Koulutuslautakunnan alaisen toiminnan järjestämisessä

Lisätiedot

KESTÄVÄN KUNTATUOTTAVUUDEN JA TULOKSELLISUUDEN MITTARISTO. Tuloksellisuuden ulottuvuudet, tarkastelu valtakunnan tasolla ja kuntakohtaisesti

KESTÄVÄN KUNTATUOTTAVUUDEN JA TULOKSELLISUUDEN MITTARISTO. Tuloksellisuuden ulottuvuudet, tarkastelu valtakunnan tasolla ja kuntakohtaisesti 1(6) 29.9.2014 KESTÄVÄN KUNTATUOTTAVUUDEN JA TULOKSELLISUUDEN MITTARISTO Tuloksellisuuden ulottuvuudet, tarkastelu valtakunnan tasolla ja kuntakohtaisesti Tuottavuus ja taloudellisuus Palvelujen laatu

Lisätiedot

- 1 - Varhaiskasvatuksen ja sosiaalitoimen tiivistä moniammatillista yhteistyötä jatketaan.

- 1 - Varhaiskasvatuksen ja sosiaalitoimen tiivistä moniammatillista yhteistyötä jatketaan. - 1-1.1 Koululautakunta 1.1.1 Varhaiskasvatus Kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaa (VASU) toteutetaan kaikissa varhaiskasvatuksen yksiköissä ja lasten vanhempien kanssa käydään kasvatuskumppanuusneuvottelu

Lisätiedot

3. Ylöjärven varhaiskasvatussuunnitelma otettiin käyttöön Vuonna 2018 toteutetaan varhaiskasvatussuunnitelman toteutumisen arviointi.

3. Ylöjärven varhaiskasvatussuunnitelma otettiin käyttöön Vuonna 2018 toteutetaan varhaiskasvatussuunnitelman toteutumisen arviointi. Sivistyslautakunta Strategian toteutumista tukevat toiminnalliset tavoitteet 1. Yhteispalvelut: Sivistyslautakunnan alaisilla vastuualueilla (varhaiskasvatus, perusopetus, koululaisten iltapäivätoiminta,

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY Sisältö: Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Hyvinvointilautakunta Lautakunnan alaiset jaostot Sote-neuvottelukunta Toimialan organisoituminen Palvelualueiden toiminnot

Lisätiedot

Täyttöluvat varhaiskasvatus- ja opetuspalveluiden virkoihin ja toimiin

Täyttöluvat varhaiskasvatus- ja opetuspalveluiden virkoihin ja toimiin Koulutuslautakunta 37 27.03.2014 Koulutuslautakunta 46 29.04.2014 Koulutuslautakunta 55 22.05.2014 Täyttöluvat varhaiskasvatus- ja opetuspalveluiden virkoihin ja toimiin Koula 27.03.2014 37 Vuoden 2014

Lisätiedot

Ovatko kunta- ja toimialarajat esteenä hyvinvointipalvelujen kehittämiselle. Kehittämispäällikkö Juha Karvonen

Ovatko kunta- ja toimialarajat esteenä hyvinvointipalvelujen kehittämiselle. Kehittämispäällikkö Juha Karvonen Ovatko kunta- ja toimialarajat esteenä hyvinvointipalvelujen kehittämiselle Kehittämispäällikkö Juha Karvonen Hanke oli Kuntaliiton tutkimus- ja kehittämis-ohjelmaan sisältyvä hanke, jossa Kuntaliitto

Lisätiedot

LukiMat Tietopalvelu PERUSOPETUSLAKI 21.8.1998/628

LukiMat Tietopalvelu PERUSOPETUSLAKI 21.8.1998/628 Keskeisiä kohtia perusopetuslaista sekä asetuksista, joilla on vaikutusta opetuksen eri tukitoimien toteuttamiseen. Tekstit ovat suoria lainauksia, joista luettavuuden takia on jätetty lainausmerkit pois.

Lisätiedot

Lyhyt oppimäärä uudistuvista opetussuunnitelmien perusteista

Lyhyt oppimäärä uudistuvista opetussuunnitelmien perusteista Lyhyt oppimäärä uudistuvista opetussuunnitelmien perusteista KUNTAKOORDINAATTORIEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Oppilas- ja opiskelijahuollon palvelurakenteen ja laadun kehittäminen Pirjo Koivula Opetusneuvos 1 Perusopetuslain

Lisätiedot

Ajankohtaista perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnassa ja koulun kerhotoiminnassa ja toiminnan tulevaisuus 7.2.2013

Ajankohtaista perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnassa ja koulun kerhotoiminnassa ja toiminnan tulevaisuus 7.2.2013 Ajankohtaista perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnassa ja koulun kerhotoiminnassa ja toiminnan tulevaisuus 7.2.2013 Erityisasiantuntija Riitta Rajala, Opetushallitus JOUSTAVA KOULUPÄIVÄ SEMINAARI 23.1.2013

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala 1 Kuva 1 Erityisopetukseen otetut tai siirretyt oppilaat 1995-2009 Lähde: Tilastokeskus

Lisätiedot

YLEISSIVISTÄVÄN KOULUTUKSEN UUDISTAMINEN. Johtaja Jorma Kauppinen 22.5.2012, Ressun lukio

YLEISSIVISTÄVÄN KOULUTUKSEN UUDISTAMINEN. Johtaja Jorma Kauppinen 22.5.2012, Ressun lukio YLEISSIVISTÄVÄN KOULUTUKSEN UUDISTAMINEN Johtaja Jorma Kauppinen 22.5.2012, Ressun lukio KOULUN OPETUSSUUNNITELMA ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma KUNNAN OPETUSSUUNNITELMA Paikalliset tarpeet Laatukriteerit

Lisätiedot