Adenoviruksen esiintyvyys

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Adenoviruksen esiintyvyys"

Transkriptio

1 Hengitystie- ja virusinfektiot Adenoviruksen esiintyvyys Vuonna 2018 todettiin 942 laboratoriokokein varmistettua adenovirusinfektiota. Tämä on samaa luokkaa kuin edellisvuonna, jolloin niitä todettiin Tapauksia oli eniten alle 5-vuotiailla (yli 500 tapausta), mutta kohtalaisesti myös 5 9- vuotiaiden ikäryhmässä. Loka-joulukuussa adenovirusinfektioita esiintyi hieman enemmän ( tapausta/kuukausi) kuin muulloin. Muuten kuukausittaiset tapausmäärät vaihtelivat 52:n ja 87:n välillä.

2 Influenssan esiintyvyys Influenssakausi käynnistyi tavanomaisesta poiketen influenssa B -viruksella. Influenssa B -löydöksiä ilmoitettiin , joka on yli 26-kertainen määrä verrattuna edelliskauteen. Edellisen kerran influenssa B -infektioita todettiin runsaasti kausina ja Pandemian jälkeisenä epidemiakautena B-infektioita raportoitiin tartuntatautirekisteriin jopa enemmän kuin A-infektioita. Influenssa B - löydösmäärät ylittivät tuolloin kausien ja määrät nelinkertaisesti. Loka-marraskuun 2017 välisenä aikana influenssa A -infektioita esiintyi vähän. Joulukuun alusta influenssa A -löydökset lähtivät hieman lisääntymään ja vähenivät vasta toukokuun lopulla. Tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin viikkojen 40/ /2018 välisenä aikana influenssa A -löydöstä, joka on noin tapausta vähemmän kuin edelliskautena (viikot 40/ /2017: ). Influenssa B -infektioita todettiin poikkeuksellisen runsaasti koko kauden ajan osittain samanaikaisesti influenssa A -infektioiden kanssa. Marraskuun 2017 puolivälin ja helmikuun 2018 puolivälin aikana influenssa B -löydöksiä raportoitiin viikoittain kaksi kertaa enemmän kuin influenssa A -löydöksiä. Maaliskuun puolivälistä lähtien viikoittaiset influenssa A -löydösmäärät ylittivät influenssa B -tapausmäärät. Huippuviikot ajoittuivat viikoille ( ). Influenssa B -huippu osui viikoille 4 11 ( ) ja influenssa A -huippu viikoille 7 13 ( ). Huippuviikkojen aikana influenssainfektioita raportoitiin yli löydöstä/viikko (kuva 4 ja 5). Influenssa A ja B -infektioita todettiin kaiken ikäisillä ja kaikissa sairaanhoitopiireissä. Seurantaraportti epidemiakaudelta : Influenssakausi Suomessa, viikot 40/ /2018 Tuoreimmat tiedot influenssatilanteesta löytyvät ajantasaisesta influenssakatsauksesta

3

4 Parainfluenssan esiintyvyys Parainfluenssavirukset on koottu saman otsikon alle tartuntatautirekisteriin, vaikka laboratoriot määrittävät usein erikseen parainfluenssavirukset 1, 2, 3 ja 4. Vuonna 2018 varmistettiin laboratoriokokein 654 parainfluenssainfektiota. Tämä on hieman vähemmän kuin edellisvuonna, jolloin niitä varmistettiin 791. Suurin osa infektioista todettiin 0 4-vuotiailla (365 tapausta). Kohtalaisesti infektioita raportoitiin myös 75 vuotta täyttäneiden ikäryhmässä (71 tapausta). Tapausmäärien perusteella vuoden 2018 aikana ei ollut havaittavissa erillistä epideemistä huippua, vaan parainfluenssainfektioita raportoitiin tasaisesti lähes koko vuoden. Suurimmat kuukausittaiset tapausmäärät (61 99/tapausta) olivat maaliskuussa, touko-kesäkuussa ja marras-joulukuussa.

5 Rinoviruksen esiintyvyys Vuodesta 2014 lähtien rinoviruslöydökset ovat jatkuvasti hieman lisääntyneet. Tähän ovat saattaneet osin vaikuttaa parantunut laboratoriodiagnostiikka ja testit, jotka tunnistavat useita hengitystieviruksia samanaikaisesti. Vuonna 2018 todettiin 1686 laboratoriokokein varmistettua rinovirusinfektiota. Vuonna 2017 infektioita oli Vuoden 2018 aikana rinovirusinfektioiden esiintymisessä havaittiin tyypilliset kevät- ja syyshuiput. Määrä oli suurimmillaan maalis-kesäkuussa ( /kuukausi) ja elomarraskuussa ( /kuukausi). Muina kuukausina määrä vaihteli 74:n ja 111:n välillä. Lähes puolet infektioista todettiin alle 4-vuotiailla lapsilla.

6 RSV esiintyvyys Vuonna 2018 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin laboratoriotutkimuksin varmistettua RSV-tapausta (2017: 3 834). Pitkäaikaisseurannassa on Suomessa havaittu joka toisena talvena esiintyvä iso RSV-epidemia, joka usein käynnistyy marras joulukuussa, sekä suurten epidemioiden väliin sijoittuva pienempi epidemia. Vuoden 2017 pienen talviepidemian jälkeen seurasi odotetusti suurempi epidemia, joka käynnistyi marrasjoulukuun vaihteessa 2017 ja jatkui aina toukokuulle asti. Vuoden 2018 talviepidemia oli tapausmääriltään suurempi kuin aiemmat suuret epidemiat, mikä saattaa osin johtua parantuneesta laboratoriodiagnostiikasta ja mahdollisesti lisääntyneistä testausmääristä. Epidemian aikaiset RSV-tapausmäärät olivat suurimmillaan joulu maaliskuussa (yli tapausta/kuukausi). RSV-infektioiden huippuviikot ajoittuivat viikoille 4 9, jolloin raportointiin yli 600 tapausta/viikko. Epidemia oli samanaikainen influenssaepidemian kanssa ja huippuviikot ajoittuivat samaan ajankohtaa influenssa B -huipun kanssa. Kesän aikana todettiin yksittäisiä RSV-infektioita. Joulukuussa RSV-tapausmäärät lähtivät jälleen hieman lisääntymään viitaten uuden RSV-epidemian alkamiseen. Lähes puolet raportoiduista RSV-tapauksista todettiin 0 4 -vuotiailla. Muita ikäryhmiä enemmän RSV-tapauksia raportoitiin yli 75-vuotiailla, 25 %. Vaikka RSV-infektioita esiintyy kaikenikäisillä, sairaalahoitoon ja laboratoriodiagnostiikkaan johtavat taudit keskittyvät vauvoihin ja pikkulapsiin sekä jonkin verran vanhempiin ikäryhmiin.

7 Enteroviruksen esiintyvyys Vuonna 2018 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 357 enterovirustapausta. Tämä on enemmän kuin vuonna 2017, jolloin tapauksia oli 283 tai vuonna 2016, jolloin niitä oli 336. Tapaukset keskittyivät syksyyn, mikä on enteroviruksille tyypillistä. Huippu ajoittui syyskuulle. Koko vuoden tapauksista 61 % todettiin elo-lokakuun aikana. Suurin osa sairastuneista oli lapsia: 54 % oli alle 5-vuotiaita ja 17 % 5 14-vuotiaita. Miehiä oli enemmän kuin naisia (57 % vrt. 43 %). Eniten tapauksia oli Pohjois-Pohjanmaan (82), Varsinais-Suomen (76) ja Helsingin ja Uudenmaan (40) sairaanhoitopiireissä. Muissa sairaanhoitopiireissä enteroviruslöydösten lukumäärä jäi alle 40:n. Enterovirukset aiheuttavat ylähengitystieinfektioiden lisäksi muun muassa aivokalvotulehdusta, sydänlihastulehdusta, enterorokkoa ja muita ihottumatauteja. THL:n tietoon tuli vuonna 2018 yksittäisiä echovirus 30 -tapauksia, mutta ei vakavia sairastumisia.

8 Hinkuyskän esiintyvyys Vuonna 2018 hinkuyskätapauksia ilmoitettiin tartuntatautirekisteriin 474 (ilmaantuvuus 8,6/ ). Määrä suurempi kuin vuonna 2017, jolloin tapauksia ilmoitettiin 399. Kuten aiemmin, tapaukset painottuivat 0 14-vuotiaiden ikäryhmään. Ilmaantuvuus oli erityisen suuri vuotiailla (34,6/ ). Tapauksista 20 oli alle 1-vuotiaita ja heistä yhdeksän oli alle kolmen kuukauden ikäisiä eli alle rokotusten aloittamisiän. Alle 1-vuotiaiden diagnoosi perustui 14 tapauksessa PCR-tutkimukseen, viidessä tapauksessa bakteeriviljelyyn ja yhdessä tapauksessa vasta-ainetutkimukseen. Muun ikäisillä valtaosassa tapauksista diagnoosi oli tehty vasta-ainetutkimuksen perusteella. Niistä hinkuyskään sairastuneista, laboratoriovarmistetuista 3 23 kuukauden ikäisistä lapsista, joista rokotustiedot oli käytettävissä (n=34), yksi ei ollut vielä ehtinyt saada ensimmäistä rokoteannosta, neljä oli kieltäytynyt rokotteista, kolme oli saanut iänmukaisesti vasta yhden rokoteannoksen, neljä oli saanut kaksi rokoteannosta ja 13 sairastui saaduista kolmesta rokoteannoksesta huolimatta. Lapsista yhdeksän sairastui ennen suositeltua kolmen kuukauden rokotusikää: kaksi alle kuukauden iässä, neljä kuukauden iässä, ja kolme kahden kuukauden iässä.

9 Ilmaantuvuudessa suurta vaihtelua Aiempaan tapaan hinkuyskän ilmaantuvuus vaihteli huomattavasti sairaanhoitopiireittäin (0 35,8/ ). Ilmaantuvuus oli suurin Vaasan sairaanhoitopiirissä (26) ja Etelä- Pohjanmaalla (16,3). Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiiri ei todettu yhtään tapausta. Vuonna 2017 alkanut korkea pertaktiini-negatiivisten kantojen osuus jatkuu edelleen ja on huomattava aiempiin vuosiin verrattuna. Vuonna 2018 eristettiin 34 Bordetella pertussis - kantaa, joista 10 (29,4 %) ei tuottanut pertaktiinia. Vuonna 2017 yhteensä 18 kannasta 9 eli 50 % ei tuottanut pertaktiinia. Kannat tuottivat muita rokoteantigeenejä normaalisti. Genotyypitystulokset Suomessa soluttoman rokotteen aikakaudelta osoittavat, että kantojen virulenssigeeneissä ei enää tapahdu suuria muutoksia [pertaktiini (prn2), pertussis toksiini (ptxa1, ptxp3)]. Kantojen serotyypissä (Fim2, Fim3 tai Fim2,3) sitä vastoin on havaittu muutos Fim3:sta Fim2:een viime vuosien aikana. Rokotusstrategian valitseminen haastavaa Optimaalisen hinkuyskärokottamisen strategian valitseminen on haastavaa, sillä länsimaissa laajassa käytössä olevat soluttomat rokotteet ovat suojateholtaan ja suojan kestolta epätäydellisiä; suoja kestää noin 5 vuotta. Suomessa kansalliseen rokotusohjelmaan lisättiin tehosteannos 6-vuotiaille vuonna Vuonna 2005 siirryttiin käyttämään kokosolurokotteen tilalla solutonta hinkuyskäbakteerin antigeeneja sisältävää yhdistelmärokotetta kaikilla neuvolaikäisillä. Nuorisoiän rokotukset toteutettiin vuoteen 2007 asti vuoden iässä. Vuodesta 2009 nuorisoikäiset on suositeltu rokotettavaksi vuoden iässä eli 8. luokka-asteelta alkaen. Siirtymävaiheessa vuosina näitä rokotuksia annettiin erittäin vähän, mistä johtuen nuorten aikuisten ikäryhmässä on tällä hetkellä edelleen heikommin suojattu kohortti. Imeväisikäisten taudit kertovatkin puutteellisesta laumasuojasta, minkä erityisesti Vaasan sairaanhoitopiirin alueella on arveltu olevan syy-yhteydessä vuoden 2017 toisella puoliskolla havaittuun epidemiaan. Puolustusvoimien rokotusohjelmaan lisättiin palveluksensa aloittaville hinkuyskärokote osana yhdistelmärokotetta (tdap) kesällä Palvelusikäisten keskuudessa hinkuyskän ilmaantuvuus onkin merkitsevästi laskenut viime vuosina. Suomi välttynyt laajoilta epidemioilta Suomi on toistaiseksi säästynyt laajoilta hinkuyskäepidemioilta, jollaisia koettiin Yhdysvalloissa (yli tapausta) ja Englannissa (lähes tapausta) vuonna 2012.

10 Yhdysvalloissa kerättiin epidemiavuonna 2012 laaja kantakokoelma, josta havaittiin, että 60 prosenttia B. pertussis -kannoista ei tuottanut pertaktiinia. Molemmissa maissa aloitettiin raskaana olevien naisten hinkuyskärokotuskampanja, jonka aikana pienten imeväisten hinkuyskätapaukset saatiin merkitsevästi vähenemään. Sittemmin huonontuneen hinkuyskätilanteen vuoksi myös usea muu länsimaa on ryhtynyt suosittelemaan raskaana olevien naisten hinkuyskärokottamista, EU:ssa Englannin lisäksi Belgia, Tsekin tasavalta, Kreikka, Irlanti, Italia, ja Hollanti. Korkeimman hinkuyskäilmaantuvuuden alueella on Suomessakin jo suositeltu harkitsemaan imeväisten rokotusten aloittamista aikaistetusti 2 kuukauden iässä. Suomessa kansallinen rokotusasiantuntijatyöryhmä seuraa hinkuyskätilanteen kehittymistä, ja tarvittaessa ehdottaa muutoksia kansalliseen rokotusohjelmaan, joita on tarkemmin kuvattu vuonna 2017 julkaistussa THL:n työpaperissa Hinkuyskän torjunta Suomessa

11 Legionellan esiintyvyys Vuonna 2018 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 54 legionellalöydöstä: 19 virtsan antigeenitestiä, 4 viljelyä, 2 PCR-tutkimusta ja 29 serologiaa. Sairastuneista 24:n taudinkuva sopi legionelloosiin eli keuhkojen röntgenkuvassa oli keuhkokuumeeseen sopivia muutoksia. Yli 80 % sairastuneista oli 50 vuotta täyttäneitä (vaihteluväli, 34 80) ja 23 (85 %) oli miehiä. Kaksi (8 %) sairastuneista menehtyi tautiin. Kahdeksantoista (75 %) henkilöä oli saanut tartunnan ulkomaanmatkalla ja kuusi (25 %) kotimaassa. Ulkomailla tartunnan saaneet olivat matkailleet Espanjassa (2), Thaimaassa (2) ja Saksassa (2). Muut 14 matkustusmaata olivat yksittäisiä. Kotimaisia tartunnanlähteitä selvitettiin ympäristönäytteiden avulla. Kahdessa tapauksessa tartunta oli saatu kodin vesijärjestelmistä. Yhden tapauksen todennäköinen lähde oli mökillä käsitelty multa, josta PCR-tutkimuksella todettiin Legionella longbeachae - bakteeria. Kaksi tapausta liittyi mahdollisesti Etelä-Suomessa sijaitsevaan uimahalliin, jonka suihkuvedestä löytyi pieniä legionellapitoisuuksia. Pitoisuudet alittivat eurooppalaisen ohjeiston raja-arvot eikä kloorattu allasvesi sisältänyt legionelloja.

12 Potilaskantojen puuttuessa kantavertailu ei ollut mahdollista ja näin tartunnanlähde jäi varmistumatta. Hallin vesijärjestelmiä on kuitenkin puhdistettu ja tilannetta seurataan. Yhden teollisuuslaitoksen talousvettä käyttävässä sumutusvesijärjestelmässä todettiin huomattava määrä legionelloja (L. pneumophilan seroryhmiä 2-14: pmy/l) työntekijän sairastuttua legionelloosiin. Tapahtuman jälkeen muiden tehtaiden samantyyppisiä vesijärjestelmiä on tutkittu ja puhdistettu. Muita tautirypäitä havaittiin kaksi. Ensimmäinen kahden tapauksen ryväs liittyi ruoppaajalla työskentelyyn. Virtsan antigeenitestit jäivät negatiivisiksi eikä diagnostista nousua vastaaineissa todettu. Legionellaa epäiltiin kuitenkin keuhkokuumeen aiheuttajaksi, sillä muuta aiheuttajaa taudille ei löytynyt ja laivan vesijärjestelmästä löytyi runsaasti legionelloja (kylmässä vedessä L. pneumophilan seroryhmiä 2-14: pmy/l). Toisessa rypäässä sairastuneet olivat oleskelleet vuokrahuvilalla Etelä-Euroopassa: parinkymmenen hengen seurueesta yksi menehtyi legionelloosiin ja kahdeksan sairastui lievemmin taudinkuvin. Vuonna 2018 suomalaisten legionellatartunnat saatiin ulkomaan ja kotimaan matkoilla, kotona, mökillä ja työpaikalla. Sairaalassa saatuja legionellatartuntoja ei todettu yhtään.

13 Mykoplasman esiintyvyys Vuonna 2018 laboratoriovarmistettuja Mycoplasma pneumoniae -tapauksia oli Tämä on selvästi vähemmän kuin edellisvuonna, jolloin tapauksia oli Tapauksista 57 % oli naisilla ja puolet alle 16-vuotiailla. Tapausmäärät ovat vuosien viimeisen huomattavan epidemian jälkeen asettuneet aiempaa korkeammalle tasolle. Aiempia epidemiavuosia vastaavasti tänäkin vuonna talvikuukausina M. pneumoniae - löydöksiä oli runsaasti. Tapauksia todettiin eniten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, jossa niitä oli lähes 600. Myös ilmaantuvuus oli siellä korkein, eli 32/ Muissa sairaanhoitopiireissä ilmaantuvuus oli 0,3 10,6. M. pneumoniae -diagnostiikka voi serologian ohella perustua nukleiinihapon osoitusmenetelmien (PCR) käyttöön, jolloin on mahdollista arvioida myös Suomessa kiertävien kantojen makrolidiresistenssiä.

14 Keuhkoklamydian esiintyvyys Vuonna 2018 ilmoitettiin 293 lähinnä vasta-ainetutkimuksiin perustuvaa Chlamydia pneumoniae -tapausta, joista puolet oli alle 20-vuotiailla. Määrä on viime vuosien aikana pysynyt varsin vakaana. Määrällisesti tapauksia oli eniten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja Pirkanmaalla, joissa myös ilmaantuvuus oli suurin, eli 16 20/ Muissa sairaanhoitopiireissä ilmaantuvuus oli 0 9.

15 Suolistoinfektiot Suolistoinfektioepidemiat esiintyvyys Kunnalliset epidemiaselvitystyöryhmät ilmoittavat elintarvike- ja vesivälitteiset epidemiaepäilyt THL:n ja Ruokaviraston yhteiseen rekisteritietojärjestelmään (RYMY). Vuonna 2018 RYMY-järjestelmään tehtiin 100 epäilyilmoitusta (vuonna 2017: 59). THL oli yhteydessä kunnalliseen selvitystyöryhmään 33 epäilyilmoituksesta. Lisäksi todettiin useita muita suolistoinfektiorypäitä. THL selvitti kansainvälistä Listeria MLST6-ryvästä yhteistyössä paikallisten viranomaisten, Ruokaviraston ja Euroopan tautikeskuksen kanssa. Tartuntojen lähteen selvittämiseksi potilaista eristettyjä kantoja verrattiin listeriakantoihin, joita oli todettu elintarvikkeista Suomessa ja muissa Euroopan maissa. Tapausten kanssa samanlaisia listeriakantoja löytyi muun muassa pakastemaissista. Epidemiatapauksia tunnistettiin vuosien aikana 28, mutta vain yksi neljästätoista vuonna 2018 haastatellusta tapauksesta ilmoitti nauttineensa pakastemaissia. Elo-syyskuussa kryptosporidioositartunnat lisääntyivät Vaasan, Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä: tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 84 tapausta. Vastaavaa tapausmäärien lisääntymistä kesäaikaan raportoitiin Pohjanmaalla myös vuosina 2016 ja Epidemiaa selvitettiin yhteistyössä sairaanhoitopiirien ja Ruokaviraston kanssa. Kyselytutkimuksen perusteella sairastumista selittivät kosketus tuotantoeläimiin, joilla oli ripulia sekä tapauksen kanssa samanaikaisesti vatsatautiin sairastuneet perheenjäsenet. Lisäksi sairastumista selittivät havainto tavanomaisesta poikkeavasta kärpäsmäärästä ja puutarhatyö sekä lannan käsittely. Cryptosporidium parvum -alkueläin todettiin 18 sairastuneen näytteessä. Jatkotyypityksissä tunnistettiin neljä eri C. parvum-alalajia, joita kaikkia on löydetty aikaisempina vuosina sekä ihmisiltä että vasikoilta Suomessa. Vuonna 2018 RYMY-järjestelmään raportoitiin kaksi talousvesivälitteistä epidemiaa. Näissä sairastui yhteensä noin 470 henkilöä. Ensimmäisen talousvesiepidemian aiheutti yksityisen majoitusyrittäjän porakaivoveden saastuminen jätevedellä. Noroviruksia löydettiin sekä porakaivovedestä että potilaista. Tilanne korjaantui uuden porakaivon rakentamisella.

16 Toiseen epidemiaan johti kunnallisen talousvesiverkoston saastuminen jätevedellä putkirikkotilanteessa. Verkostovedestä todettiin indikaattoribakteerien lisäksi sapovirus, EHEC ja C. perfringens. Potilaisnäytteistä todettiin noro-, sapo- ja astrovirus, EHEC, ETEC ja Plesiomonas shigelloides. Saastuneen vesijohtoverkoston puhdistaminen vaati tehokloorausta. Lisäksi todettiin kolme uimavesivälitteistä epidemiaa, joissa aiheuttajina olivat norovirukset tai kampylobakteerit. Rannikkovesien Vibrio-bakteerit aiheuttivat yksittäisiä tautitapauksia. Uimavesivälitteisissä epidemioissa sairastui ainakin noin 170 henkilöä.

17 Clostridium difficilen esiintyvyys Seurannan aikana, eli vuosina Clostridium difficile -tapausmäärät ovat puolittuneet yli vuosittaisesta tapauksesta reiluun tapaukseen. Väheneminen oli runsainta heti seurannan alussa vuosina , mutta se on jatkunut myös sen jälkeen. Samalla toksiinipositiivisten löydösten osuus on lisääntynyt 79 %:sta 98 %:iin. Diagnostisissa menetelmissä on tapahtunut muutos: valtamenetelmänä ollut viljely ja suurelta osin myös antigeenin osoitus ovat korvautuneet nukleiinihapon osoitusmenetelmillä. Vaikka nukleiinihappotestit ovat olleet käytössä jo seurannan alussa, niiden esiintulo käynnistyi vasta vuonna Vuonna 2018 C. difficile -tapauksia ilmoitettiin (ilmaantuvuus 81/ ), joista toksiinipositiivisia oli (98 %). Löydöksistä 95 % oli tehty nukleiinihapon osoituksella ja vain 5 % viljelyllä. Tapauksista 57 % oli naisia, 48 % yli 75-vuotiaita, 3 % alle 15- vuotiaita ja 2 % alle 4-vuotiaita. Ikä- ja sukupuolijakaumissa ei ole tapahtunut muutoksia. Vaihtelu ilmaantuvuudessa eri sairaanhoitopiirien välillä oli edelleen huomattavaa (38 134/ ). Tämä saattaa liittyä alueellisiin eroihin näytteenottoaktiivisuudessa, diagnostisissa menetelmissä, torjuntatoimissa tai epidemiatilanteessa.

18 Enterohemorraginen Escherichia Colin (EHEC) esiintyvyys Vuonna 2018 Tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 213 enterohemorragisen Escherichia coli(ehec) -bakteerin aiheuttamaa tapausta. Vuonna 2017 niitä ilmoitettiin 124. Ilmaantuvuus oli 3,9/ asukasta kohti koko maassa ja korkein 0 4-vuotiailla, 9,4/ asukasta. Selvästi eniten tapauksia ilmoitettiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (89/213). EHEC-tartuntojen määrä on lisääntynyt huomattavasti viimeisen viiden vuoden aikana. Lisääntymistä selittää EHEC-laboratoriodiagnostiikassa tapahtuneet muutokset. EHEClöydösten ilmoituskriteeriksi lisättiin nukleiinihapon osoitus vuonna Tartunnoista 46 % luokiteltiin kotimaisiksi. Vuodesta 2014 lähtien kotimaisiin EHECtartuntoihin liittyviä oire- ja altistustietoja on kerätty kuntien tartuntatautivastuuhenkilöiden täyttämän sähköisen haastattelulomakkeen avulla. Haastattelu- ja rekisteritietojen perusteella kolmella tapauksella todettiin hemolyyttis-ureeminen oireyhtymä (HUS). Viidentoista EHEC-tartunnan epäiltiin liittyvän maatilakontaktiin, ja neljässä tapauksessa sairastuneesta ja tilanäytteistä todettiin sero- ja genotyypiltään identtiset EHEC-kannat.

19 THL:n laboratorioon saatiin tyypitettäväksi 70 henkilön kotimainen EHEC-kanta tai ulostenäytteen primaarimalja. Näistä 65 saatiin varmistettua EHEC:iksi (stx-geenien osoitus pcr-menetelmällä). EHEC-kannasta saatiin puhdasviljelmä 55 näytteestä, viidestä näytteestä EHEC-kantaa ei saatu eristettyä. Kannat jakautuivat 16 O-seroryhmään, joista yleisin oli O157 (25%). Kaikki O157-kannat olivat positiivisia stx2-geenin suhteen ja suurimmalla osalla (64 %) oli myös stx1-geeni. Non-O157-kannoilla stx1 ja stx2 olivat yhtä yleisiä (56 %), mutta jakautuminen vaihteli seroryhmittäin. Kahden HUS-tapauksen näyte saatiin tyypitettäväksi. Molemmat olivat positiivisia stx2- geenin suhteen. Toisesta näytteestä saatiin EHEC-kanta eristettyä. Kanta oli serotyyppiä O157:H7, positiivinen eae-geenin ja hlya-geenin suhteen, stx-geenin alatyyppiä 2c ja sorbitolinegatiivinen.

20 Kampylobakteerin esiintyvyys Vuonna 2018 kampylobakteerilöydöksiä ilmoitettiin Vuonna 2017 tapauksia oli Raportoitujen tapausten määrä on selvästi lisääntynyt 10 viime vuoden aikana. Kampylobakteeri on yleisin suolistotulehduksia aiheuttava bakteeri Suomessa. Campylobacter jejuni oli yleisin kampylobakteerilaji, ja sen osuus oli 82 % kaikista löydöksistä. C. coli -löydöksiä ilmoitettiin 510. Ilmaantuvuus oli koko väestössä 93/ Tapauksista 54 % oli miehillä. Eniten tartuntoja ilmoitettiin vuotiailla (ilmaantuvuus 176/ ). Ilmaantuvuus oli korkein Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (133/ ). Vuodenaikavaihtelu on tyypillistä kampylobakteeri-infektioille: ilmaantuvuus oli suurinta heinä elokuussa. Tartuntamaatieto puuttui 45 prosentilta tapauksista. Tartunnoista 14 % (706) oli kotimaisia. Kotimaisten tartuntojen määrä on lisääntynyt vuodesta 2010, mutta lisääntymisen syytä ei tunneta. Torjuntatoimien kohdentamiseksi tarvitaan lisää tietoa kampylobakteeriinfektioiden lähteistä. Kampylobakteereita tyypitetään vain epidemiatilanteissa, vuonna 2018 vain yksi kanta.

21 Listerian esiintyvyys Vuonna 2018 Listeria monocytogenes -bakteerin aiheuttamia yleisinfektioita todettiin 79. Vuonna 2017 määrä oli 92. Tapauksista yli 60 % oli yli 74-vuotiaita ja 62 % (49) oli naisia. Listerioositapauksia esiintyi kaikissa sairaanhoitopiireissä neljää lukuun ottamatta. Yhtään raskauteen liittyvää listerioosia ei havaittu. Listerioositapausten määrä on lisääntynyt selvästi vuodesta 2009 lähtien. Listeriainfektio on elintarvikevälitteinen ja riskielintarvikkeita ovat eläin- tai kasviperäiset tuotteet ja valmisruuat, joita säilytetään pitkään kylmässä. Elintarvikkeiden tuotantoympäristössä voi esiintyä listeriabakteereja, jotka voivat saastuttaa tuotteen tuotantoon liittyvän kuumennuskäsittelyn jälkeen. Suomessa riskielintarvikkeita ovat erityisesti graavisuolatut ja kylmäsavustetut kalatuotteet. Vuonna 2010 epidemian lähteiksi todettiin graavisuolattu lohi ja kotimaisen kala-alan laitoksen tuotteet ja vuonna 2012 lihahyytelö. THL:n laboratorioon saatiin tyypitettäväksi 80 henkilön L. monocytogenes -kanta. Kannat oli eristetty verestä (76), aivoselkäydinnesteestä (3), syväpunktionäytteestä (3) ja/tai sapesta (1). Yleisimmät seroryhmät olivat IIa (61 %) ja IVb (26 %). Kannat jakautuivat

22 26 MLST-tyyppiin ja kokogenomin sekvensoinnin (WGS) perusteella 39 kantaa (49 %) kuului 7 eri WGS-rypääseen. Yleisimmät listeriakannat vuonna 2018 MLST Tapaukset, lkm (N=80) Keskenään samanlaiset kannat WGS-rypäissä, lkm (% kaikista tapauksista) Lisätietoa ST (20%) Rypäs esiintynyt vuodesta 2016, esiintyy myös muualla Euroopassa ST (9%) Rypäs esiintynyt vuodesta 2016 ST (9%) Rypäs esiintynyt vuodesta 2017 ST (4%) 2 (3%) Kaksi eri ST-9 rypästä vuonna Vuodesta 2016 esiintynyt 3 eri ST-9 rypästä ST (3%) Kolme eri ST-8 rypästä esiintynyt vuodesta 2015 ST ST (3%) Rypäs esiintynyt vuodesta 2015 Muut eri MLST tyyppiä, (1-2 kantaa/mlst tyyppi)

23 Salmonellan esiintyvyys Salmonellatapausten määrä on selvästi vähentynyt 10 viime vuoden aikana. Vuonna 2018 salmonellatapauksia ilmoitettiin yhteensä Näistä naisilla oli 52 %. Vuonna 2017 salmonellatapauksia ilmoitettiin Vuosittainen ilmaantuvuus oli koko maassa 26/ Suurin ilmaantuvuus oli Vaasan sairaanhoitopiirissä (46/ ) ja pienin Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä (14 / ). Eniten tartuntoja ilmoitettiin vuotiailla. Lavantautia aiheuttavaa S. Typhi -bakteeria ilmoitettiin 10 tapauksella. Näistä neljä oli kotimaisia tartuntoja. Lisäksi THL:n laboratorioon toimitettiin Salmonella Typhi-kanta yhdeltä henkilöltä, jota ei ollut ilmoitettu tartuntatautirekisteriin. Pikkulavantautia aiheuttavaa S. Paratyphiä (Paratyphi A) todettiin neljällä henkilöllä. Kahden tartunta oli saatu ulkomailla ja kahdelta puuttui matkustustieto. Vuoden 2017 alusta lähtien THL on ottanut vastaan salmonellakantoja vain kotimaisista ja/tai invasiivisista tartunnoista tai jos kyseessä oli S. Typhi- tai S. Paratyphi. Vuonna 2018

24 kaikkiaan 390 salmonellatapauksen bakteerikanta lähetettiin THL:ään. Kotimaisia kantoja lähetettiin 259 (66 %) ja ulkomaisia 50 (44 %). Tieto salmonellan tartuntamaasta jäi puuttumaan 64 (16 %) tapaukselta. Vuonna 2016 tieto puuttui vain 2 % lähetetyistä kannoista. Kotimaisia salmonellatartuntoja aiheutti 46 eri serotyyppiä. Näistä kolme yleisintä, Newport (62), Typhimurium (46) ja Enteritidis (33 ) aiheuttivat 54 % tartunnoista. Kotimaisia S.Newport-serotyypin aiheuttamia tapauksia oli 62 (edellisvuonna tapauksia oli 7). Tapauksia ilmeni Pohjanmaalla ja Kajaanin seudulla. Kotimaisia Enteritidis-serotyypin aiheuttamia tapauksia oli 33 (edellisvuonna tapauksia oli 79). Kannoista 54 % oli herkkiä kaikille testatuille mikrobilääkkeille (vuonna 2017: 91 %, vuonna 2016: 45 %, vuonna 2015: 80 %). Enteritidis -kannat jakautuivat 15 erilaiseen faagityyppiin. Yleisin faagityypi oli FT 8 (21 %). Kotimaisista Typhimurium-kannoista 22 % oli moniresistenttejä (vuonna 2016: 7 %, vuonna 2015: 6 %). Typhimurium-kannat jakautuivat 13 eri faagityyppiin. Perinteisen kotoperäisen FT1-faagityypin osuus oli 15 %. (Vuonna 2016: 27 %, vuonna 2015: 29 %. Kaikki FT1-kannat olivat herkkiä mikrobilääkkeille.

25 Shigellan esiintyvyys Shigelloosin ilmaantuvuus vuonna 2018 oli 2.5/ Tapauksia ilmoitettiin yhteensä 139 (vuonna 2017 tapauksia oli 91). Näistä 58 % oli naisilla ja iän mediaani oli 38 vuotta (vaihteluväli <1 76). Suurin osa (60 %) tapauksista ilmoitettiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä. Yleisimmät tartuntamaat olivat Intia (21), Kenia (7), Egypti (7) ja Arabiemiirikunnat (6). Kotimaisia tartuntoja ilmoitettiin 14. THL:n laboratorioon lähetettiin 98 henkilön shigellakantaa. Kantoja lähettäneitä laboratorioita oli yhteensä yksitoista. Yhteensä tyypitettiin 56 kantaa (57 %), kaikki kotimaiset tartunnat ja otos ulkomaisista. Yleisimmät shigellalajit olivat Shigella sonnei (34) ja Shigella flexneri (18). Viittä lukuun ottamatta tutkitut kannat olivat moniresistenttejä (resistentti vähintään kolmelle testatuista 12 mikrobilääkkeestä).

26 Yersinian esiintyvyys Yersinialöydökset ilmoitetaan tartuntatautirekisteriin tartuntatautiasetuksen mukaisesti. Asetus ei kuitenkaan edellytä kantojen lähettämistä THL:ään. Yersiniakannat tyypitetään THL:ssä erityistilanteissa, kuten epidemioissa tai vakavissa infektioissa. Yersinia enterocolitica Vuonna 2018 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 633 Yersinia enterocolitica -tapausta (vuonna 2017 tapauksia ilmoitettiin 518). Ilmaantuvuus oli koko maassa 11,5/ Ikäryhmistä ilmaantuvuus oli suurin vuotiailla (27,3/ ). Y. enterocolitica -löydösten alueellinen vaihtelu oli suurta. Suurin ilmaantuvuus oli Päijät- Hämeen (17,9/ ), Helsingin ja Uudenmaan (16,7/ ) sekä Kainuun sairaanhoitopiirissä (14,7/ ). Tartuntamaatieto puuttui 71 %:sta(447) ilmoituksista. Y. enterocolitica määritetään tavallisimmin ulosteviljelyllä. Vuonna 2018 viljelyllä määritettiin 479 tapausta ja seerumin vasta-ainemäärityksillä 59 tapausta. Kahdeksan tapausta määritettiin sekä viljelyllä että vasta-ainemäärityksellä. Nukleiinihapon osoitukseen perustuvilla menetelmillä määritettyjen tapausten määrä on nousussa. Vuonna 2018 niillä määritettiin 87 tapausta. Y. enterocolitica -löydöksen ilmoitti 19 laboratoriota. Näistä 12 ilmoitti ainakin satunnaisesti myös bio- ja/ tai serotyypin tai tuloksen virulenssiplasmidin toteamisesta. Tyypitystulos saatiin 47 % (299/633) löydöksistä: 44 % (131/299) oli biotyyppiä BT1A, 36 % oli bio/serotyyppiä BT4/O:3 ja 16 % BT2/O:9. BT 1A on heterogeeninen ryhmä kantoja, joilta puuttuu patogeenisille yersinioille tyypillinen pyv-virulenssiplasmidi. Osalla BT 1A - kannoista voi kuitenkin olla muita taudinaiheuttamiskykyyn vaikuttavia ominaisuuksia. Yersinia pseudotuberculosis Vuonna 2018 Yersinia pseudotuberculosis -tapausten määrä oli 18 (vuonna 2017 tapauksia oli 12). Ilmaantuvuus oli koko maassa 0,3/ asukasta kohti. Lähes kaikki tapaukset (17) todettiin viljelyllä ja vain yhdessä toteaminen tapahtui nukleiinihaponosoitukseen perustuvilla menetelmillä. Yksi tapauksista määritettiin sekä viljelyllä että vasta-ainemäärityksellä. Tapausmäärät ovat liian pieniä alueellisten erojen kuvaamiseen.

27 Noroviruksen esiintyvyys Vuonna 2018 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 2329 norovirustapausta (vuonna 2017: 3871, vuonna 2016: 2395). Ilmoituksia tehtiin kaikista sairaanhoitopiireistä, ja aikaisempien vuosien tapaan niitä oli eniten tammi toukokuun aikana (1723, 74 %). Tapauksia esiintyi kaikissa ikäryhmissä, mutta puolet (50 %) oli 75 vuotta täyttäneillä. Naisten osuus oli 58 %. Norovirus on yksi yleisimmistä elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden aiheuttajista. Vuonna 2018 THL:n ja Ruokaviraston yhteiseen rekisteritietojärjestelmään (RYMY) ilmoitettiin kaikkiaan 100 epidemiaepäilyä, joista 42:ssa (42 %) taudinaiheuttajaksi epäiltiin norovirusta. Norovirusnäytteitä tyypitettiin 25 epidemiassa ja näistä 21:stä saatiin tyypitystulos. Norovirustyypit GI.P2 sekä GII.P17 todettiin neljässä epidemiassa ja norovirustyyppi GII.P16 kolmessa epidemiassa. Norovirustyypit GI.P3, GI.P7 sekä GII.P4 todettiin kukin kahdessa epidemiassa. Muita vuonna 2018 tavattuja norovirustyyppejä olivat GI.P6, GII.P7,GI.P4 sekä rekombinanttiviruskanta GI.Pb-GI.6.

28 Rotaviruksen esiintyvyys Vuonna 2018 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 350 rotavirustapausta. Määrä on pysynyt alle 500:ssa sen jälkeen kun rotavirusrokote otettiin kansalliseen rokotusohjelmaan vuonna Pienten lasten kattavat rotavirusrokotukset ovat laskeneet rotavirusinfektioiden ilmaantuvuutta alle 5-vuotiailla (2018: 55,10/ ) selvästi verrattuna rokotusohjelmaa edeltävään ilmaantuvuuteen, jolloin se oli keskimäärin 460/ tässä ikäryhmässä. Yhä suurempi osuus tapauksista (2018: 54,8 %) esiintyy 5-vuotiailla ja sitä vanhemmilla, kun ennen rokotuksia 5 vuotta täyttäneiden osuus tapauksista oli noin 10 %. Alle 5- vuotiaiden rotavirustapauksista yli puolet oli rokottamattomilla lapsilla. Vuonna 2018 yleisimmät rotaviruksen genotyypit Suomessa olivat G12P[8] (144 tapausta) ja G9P[8] (71 tapausta). Näiden osuus infektioista on lisääntynyt jatkuvasti. Seuraavaksi yleisimmät genotyypit olivat G3P[8], G9P[4], G2P[4], G1P[8] ja G4P[8], G3P[8], G4P[6], G2P[8]. Kaksoisinfektioita aiheuttivat virusparit G3+G9P[8] (neljä tapausta); G3+G12P[8] (kolme tapausta); G3+G8P[8] (kaksi tapausta). Kolmessa kymmenessä tapauksessa löytyi zoonoottisia eli eläimistä peräisin olevia rotaviruksia hevosen G3P[8].

29 Hepatiitit Hepatiitti A esiintyvyys Vuonna 2018 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 28 hepatiitti A -tapausta (ilmaantuvuus 0,5/ ). Vuosina tapausten määrä on vaihdellut 6 41 välillä. Tartunnan saaneissa oli liki yhtä paljon miehiä (15/28) ja naisia (13/28). Sairastuneiden ikähaarukka oli harvinaisen laaja, 1 90 vuotta. Puolet tartunnan saaneista oli iältään alle 20-vuotiaita (14/28). Vuonna 2018 hepatiitti A -tartunnoista ainakin puolet liittyi tartuntatautirekisteriin ilmoitettujen tietojen mukaan matkusteluun ulkomailla, kun lasketaan mukaan myös matkalta saadun viruksen tarttuminen lähiympäristöön matkan jälkeen. Elo-syyskuussa useita saman perheen tai matkaseurueen lapsia sairastui. Sairastumisia edelsi kotiseudulle suuntautunut ulkomaanmatka. Tartuntoja oli saatu mm. Lähi-idästä. Keskimäärin neljän viikon itämisaika vaikeuttaa hepatiitti A -tartuntaketjujen jäljitystä. Genotyypitys onkin tärkeä työkalu kun viruksen leviämistä selvitetään. Vuonna 2018 yleisin tartunnan aiheuttaja oli genotyyppiä IIIA (11/28). Kaikki vuonna 2018 havaitut genotyypit (IA, IIIA ja IB) liittyivät matkusteluun. Vuodesta 2016 lähtien Euroopassa yhteensä lähes 20 maassa on esiintynyt hepatiitti A - tartuntoja etenkin miehillä, joilla on seksiä miesten kanssa. Pohjois-Euroopassa vastaavia epidemioita on esiintynyt aika ajoin jo vuosikymmeniä. Siksi marraskuussa 2017 kansalliseen rokotusohjelmaan lisättiin ilmaisrokotukset miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. Vuoden 2018 aikuisten tartunnat jakautuvat tasan miehille ja naisille, eikä vuosien 2016ja 2017 epideemisiä genotyyppejä enää todettu Suomessa. Hepatiitti A -rokote maksutta miehille, joilla on seksiä miesten kanssa

30 Hepatiitti B esiintyvyys Akuutti hepatiitti B Vuonna 2018 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin neljä akuuttia eli IgM-vasta-ainepositiivista hepatiitti B -tapausta (ilmaantuvuus 0,07/ ). Akuutteja hepatiitti B -tapauksia raportoitiin eniten 90-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa, suurimmillaan määrä oli vuonna 1998, jolloin tapauksia oli 178. Tämä jälkeen tapausten määrä väheni nopeasti. Viimeisen viiden vuoden aikana on todettu keskimäärin kymmenen tapausta vuodessa. Tartuntojen määrän vähenemisen taustalla on pääasiassa parantunut rokotuskattavuus. Suurentuneessa tartuntariskissä olevat saavat rokotteen ilmaiseksi osana kansallista rokotusohjemaa Hepatiitti B-rokote. Rokotuskattavuutta on parantanut myös se, että rokotetta otetaan omakustanteisesti. Rokotusten ohella pistämällä huumeita käyttävien mahdollisuus vaihtaa neulat ja ruiskut puhtaisiin on todennäköisesti ehkäissyt tartuntoja.

31 Hepatiitti B-rokote THL Krooninen hepatiitti B Vuonna 2018 kroonisia hepatiitti B -tartuntoja raportoitiin 233 (ilmaantuvuus 4,2/ ), mikä on samaa suuruusluokkaa kuin edeltävänä vuonna. Tapauksista 54 % oli miehillä. Ulkomaalaistaustaisten osuus todetuista tartunnoista oli suuri, 79 %. Tartuntamaa oli ilmoitettu 53 %:ssa tapauksia. Niistä ulkomailla saatuja oli 85 %. Tartuntatapa oli ilmoitettu vain 14 %:ssa. Yleisimmät tartuntatavat olivat seksi ja perinataalinen, eli lapsi saa tartunnan äidiltään ennen syntymää, syntymän aikana tai pian sen jälkeen. Suomeen tuli ennätysmäärä turvapaikanhakijoita vuonna Turvapaikanhakijoille suunnattujen hepatiitti B -seulontojen johdosta kroonisten hepatiitti B-tapausten määrä lisääntyi vuosina 2015 ja Tämän jälkeen määrä on palannut vuotta 2015 edeltävälle tasolle ja pysyi siinä myös vuonna 2018.

32 Hepatiitti C esiintyvyys Vuonna 2018 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin uutta hepatiitti C -tartuntaa (ilmaantuvuus 21/ ), mikä on samaa luokkaa kuin edellisvuosina. Eniten tartuntoja raportoitiin (33 %) Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (23/ ). Ilmaantuvuudet olivat korkeimmat Länsi-Pohjan (32/ ), Pohjois-Savon (30/ ) ja Etelä-Karjalan (29/ ) sairaanhoitopiireissä ja matalimmat Keski-Pohjanmaalla (5/ ), Ahvenanmaalla (7/ ) ja Etelä-Pohjanmaalla (10/ ). Tartunnoista 65 prosenttia todettiin miehillä ja ne painottuivat vuotiaiden ikäryhmiin, joiden osuus kaikista tapauksista oli 68 prosenttia. Ilmaantuvuus oli korkein vuotiaiden ikäryhmässä (73/ ). Valtaosa (84 %) tapauksista todettiin suomalaista alkuperää olevilla henkilöillä. Huumeiden pistoskäyttö oli yleisin tartuntatapa (50 %). Tartuntatavaksi 10 prosentissa ilmoitettiin seksi. Näistä 59 prosentilla tartunta todettiin naisilla. Miesten välisen seksin tartuntoja raportoitiin seitsemän. Tieto tartuntatavasta puuttui 44 prosentissa eli lähes puolessa tapauksista.

33 Suurin osa hepatiitti C -tartunnoista ilmoitettiin ilman henkilötunnusta vuosina Vuosien korkeita hepatiitti C -lukuja (keskimäärin 1 800/ vuosi) selittää osittain näiden tapausten mahdollinen rekisteröinti useampaan kertaan sekä ennen seurantaa todettujen tapausten todennäköinen kirjautuminen pääosin näille vuosille. Vuodesta 2003 lähtien tapauksia on ollut keskimäärin noin vuodessa. Kaikkiaan vuosina tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu noin hepatiitti C - tapausta. Tartunnan saaneiden ja kantajien kokonaismäärä ei ole tiedossa, koska hepatiitti C:n esiintyvyyttä ei ole tutkittu väestötasolla Suomessa. Suomessa valtaosa tartunnan saaneista on käyttänyt huumeita pistämällä. Hepatiitti C - vasta-aineiden esiintyvyyden arvioidaan olevan huumeita pistämällä käyttävien keskuudessa erittäin korkea, noin 75 prosenttia. Korkeasta esiintyvyydestä johtuen tartuntojen vähentäminen tässä ryhmässä ei onnistu yksinomaan ruiskujen ja neulojen vaihto-ohjelmilla. Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi vuonna 2016 Suomen ensimmäisen C- hepatiittistrategian. Strategian pitkän aikavälin tavoitteena on kaikkien hepatiitti C - kantajien hoitaminen ja hepatiitti C:n ilmaantuvuuden ja kroonisen tartunnan saaneiden määrän vähentäminen. THL on nimennyt vuosille kansallisen asiantuntijaryhmän käsittelemään sekä hiv- että hepatiitti-infektioiden ennaltaehkäisyyn, hoitoon ja seurantaan liittyviä kysymyksiä. Työryhmän tehtäviin kuuluu hepatiitti C -strategian seuranta ja strategiassa esitettyjen muutostarpeiden selvitys- ja ohjeistustyö. Asiantuntijatyöryhmän valmistelema kansallinen suositus hepatiitti C:n diagnostiikasta ja tartunnan saaneiden hoitopolusta julkaistaankevään 2019 aikana.

34

35 Seksitaudit Klamydian esiintyvyys Vuonna 2018 todettiin klamydiatartuntaa (270/ ), mikä on samaa suuruusluokkaa kuin edeltävänä vuonna. Lukumääräisesti eniten tapauksia, 36 % kaikista todetuista, raportoitiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Ilmaantuvuus oli puolestaan korkein Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä (342/ ). Todettujen tapausten määrään vaikuttaa taudin esiintyvyyden lisäksi myös testausaktiivisuus. Klamydialle tyypillisesti tapaukset painottuivat nai siin, nuoriin aikuisiin ja suomalaista alkuperää oleviin. Tapauksista naisia oli 58 %, vuotiaita 79 % ja suomalaisia 91 %. Ilmaantuvuus oli korkein vuotiaiden ikäryhmässä (1 741/ ). Naisten tartunnat painottuvat nuorempiin ikäryhmiin kuin miesten. Naisten tartunnoista kaksi kolmesta todettiin alle 25-vuotiailla kun miehillä vastaava osuus oli yksi kolmesta. Klamydiasta ei tehdä tartuntatautirekisteriin lääkärin ilmoitusta, joten tarkempaa tietoa tartuntatavasta tai tartuntamaasta ei ole.

36 LGV (LYMPHOGRANULOMA VENEREUM) Vuonna 2018 Chlamydia trachomatiksen aiheuttamia LGV-tapauksia raportoitiin 17, mikä on selvästi aiempia vuosia enemmän. Kaikki tapaukset todettiin miehillä, ja 12 tartunnan saanutta oli alkuperältään suomalaisia. Tartunnoista kahdeksan oli saatu Suomessa, kolme ulkomailla ja kuudessa tartunnan alkuperästä ei ole tietoa. Kaikki tartunnat oli saatu miesten välisessä seksissä. LGV-tapausten raportointi aloitettiin vuonna Vuoden 2018 loppuun mennessä tartuntoja on ilmoitettu yhteensä 51, joista vuoden 2018 osuus on 33 %. Tapaukset ovat yhtä lukuun ottamatta olleet kaikki miehillä, 39 suomalaisilla ja 12 ulkomaalaisilla. Tartunnoista 20 on Suomessa saatuja ja 18 ulkomailla, kaikki Euroopassa. Tartunnan alkuperästä ei ole tietoa 13 tapauksessa. Miesten tartunnoissa seksikontaktin sukupuoli oli ilmoitettu yhtä tapausta lukuun ottamatta, ja kaikissa niissä oli raportoitu seksikontakti mieheen.

37 Tippurin esiintyvyys Vuonna 2018 todettiin 499 tippuritartuntaa (ilmaantuvuus 9,1/ ), mikä on lähes 100 tartuntaa vähemmän kuin edeltävänä vuonna. Tartuntojen määrät laskivat sekä miehillä että naisilla verrattaessa edeltävään vuoteen, miehillä 16 % ja naisilla 20 %. Tapauksista 68 % eli suurin osa raportoitiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, missä oli myös merkittävästi korkeampi ilmaantuvuus (20,6/ ) kuin muissa sairaanhoitopiireissä. Tartunnoista 74 % raportoitiin miehillä. Tapauksista puolet todettiin alle 30-vuotailla. Korkein ilmaantuvuus (34,2/ ) oli vuotiaiden ikäryhmässä, minkä jälkeen ilmaantuvuus laski asteittain vanhempiin ikäryhmiin siirryttäessä. Naisilla tapaukset painottuivat nuoriin aikuisiin, alle 29-vuotiaiden osuus 71 %. Vastaava osuus miehillä oli 43 %. Tapauksista 74 % oli suomalaista alkuperää olevilla henkilöillä. Tartunnan alkuperä raportoitiin 79 %:ssa tapauksista. Sekä suomalaisten että ulkomaalaistaustaisten tartunnoista, joissa tartunnan alkuperä oli tiedossa, enemmistö oli Suomessa saatuja, suomalaisten 70 % ja ulkomaalaistausteisten 71 %.

38 Seksikontaktin sukupuoli raportoitiin 79 %:ssa miesten tartuntoja. Näistä tapauksista 68 % oli saatu miesten välisessä seksissä. Suomessa todettujen tippuritapausten lkm, viljeltyjen näytteiden lkm ja siprofloksasiini- ja keftriaksoniresistenttien kantojen osuus Lähde: Bakteerien mikrobilääkeresistenssi Suomessa: Finres todetut tippuritapaukset Siprofloksasiini viljellyt näytteet resistenssikantojen osuus 62% 61% 56% 56% 46% Keftriaksoni viljellyt näytteet resistenssikantojen osuus 0% 0% 0% 0% 0%

39 Kupan esiintyvyys Vuonna 2018 todettiin 187 kuppatartuntaa (3,4/ ), mikä on samaa suuruusluokka kuin edeltävänä vuonna. Todetuista tapauksista 56 % oli aiemmin hoidettuja serologisia arpia, 12 % aktiivisia tapauksia ja 31 %:ssa tietoa ei ole raportoitu. Tartunnoista 60 % eli suurin osa raportoitiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja siellä oli myös korkein ilmaantuvuus (6,9/ ). Tartunnoista 79 % oli miehillä. Korkein ilmaantuvuus (8,4/ ) oli vuotiaiden ikäryhmässä. Tartunnat jakautuvat melko tasan suomalaista ja ulkomaalaista alkuperää olevien kesken, suomalaiset 51 % ja ulkomaalaistaustaiset 49 %. Tartunnan alkuperä raportoitiin 64 %:ssa tapauksia. Suomalaisilla, joilla tartuntamaa oli tiedossa, kotimaan tartunnat olivat vallitsevia. Niitä oli 69 % tapauksista. Ulkomaalaistaustaisten tartunnoista vastaavasti suurin osa, 75 %, oli saatu ulkomailla. Miesten tartunnoista 62 %:ssa seksikontaktin sukupuoli oli tiedossa. Näistä 78 %:ssa tartunta oli saatu miesten välisessä seksissä. Miesten välisen seksin tartunnoista, joissa tartunnan alkuperä oli tiedossa, 66 % oli saatu Suomessa.

40 Hiv ja Aids esiintyvyys Vuonna 2018 todettiin 153 uutta hiv-tartuntaa (2,8/ ), mikä on lähes sama määrä kuin edeltävänä vuonna (158). Tapaukset painottuivat aiempien vuosien tapaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (56 %). Korkein ilmaantuvuus oli Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirissä (5,4/ ). Tartunnoista 68 % todettiin miehillä. Ulkomaalaistaustaisten osuus kaikista tapauksista oli 59 %. Korkein ilmaantuvuus (8,9/ ) oli vuotiaiden ikäryhmässä. Suomalaiset olivat tartunnan toteamisen hetkellä keski-iältään huomattavasti vanhempia kuin ulkomaalaistaustaiset, suomalaiset 48 vuotta ja ulkomaalaistaustaiset 37 vuotta. Heteroseksin kautta saatujen tartuntojen osuus oli 36 %, miesten välisen seksin 26 %, huumeiden pistoskäytön 4 % ja äidistä lapseen 1 %. Tartuntatapa ei ollut tiedossa 33 %:ssa tapauksia. Heteroseksin välityksellä saatuja tartuntoja raportoitiin 55, joista ulkomaalaistaustaisten osuus oli 53 %. Tartunnan alkuperä oli tiedossa 93 %:ssa tapauksia. Näistä 77 % oli saatu ulkomailla. Miesten välisen seksin kautta saatuja tartuntoja raportoitiin 39. Ensimmäistä kertaa tässä ryhmässä todettiin enemmän tartuntoja ulkomaalaistaustaisilla kuin suomalaisilla,

41 ulkomaalaistaustaisilla 23 ja suomalaisilla 16. Tartunnan alkuperä oli tiedossa 92 %:ssa tapauksia. Näistä 75 % oli saatu ulkomailla. Huumeiden pistoskäyttöön liittyviä tartuntoja todettiin kuusi, kaksi suomalaisilla ja neljä ulkomaalaistaustaisilla. Suomalaisten tartunnat on onnistuttu pitämään matalalla tasolla vuosituhannen vaihteen epidemian jälkeen tehokkaiden torjuntatoimien ja hiv-lääkehoidon hyvän kattavuuden avulla. Äidistä lapseen tartuntoja raportoitiin kaksi, molemmat ulkomaalaistaustaisilla ja ulkomailla saatuja. Raskaana olevien kattavan hiv-seulonnan ja hiv-tartunnan saaneiden lääkehoidon ansiosta Suomessa tapahtuneita äidistä lapseen saatuja tartuntoja ei ole raportoitu vuoden 2000 jälkeen. CD4-solumäärä oli raportoitu 79 prosentissa tapauksia. Näistä myöhään todettuja tartuntoja, CD4-solumäärä alle 350, oli puolet. Uusia aids-tapauksia ilmoitettiin yhteensä 21, suomalaisilla 12 ja ulkomaalaistaustaisilla 9. Pääasiallinen syy aids-tapauksiin oli tartunnan myöhäinen toteaminen. Yhtä tapausta lukuun ottamatta aids oli todettu kolmen kuukauden sisään hiv-diagnoosista. Haasteena onkin löytää hiv-tartunnat nykyistä aikaisemmin. Tartuntojen varhaisella toteamisella voidaan estää sairastavuutta, kuolemia sekä tartuntojen leviämistä. Vuoden 2018 loppuun mennessä Suomessa oli todettu yhteensä hiv-tartuntaa. Hivtartunnan saaneiden kuolemia oli raportoitu 533, joista 35 vuonna Tehokkaan hivlääkehoidon ansiosta suurin osa 2000-luvun kuolemista on aiheutunut muista syistä kuin hiv-infektiosta. Vuonna 2018 raportoidut hiv-tapaukset heteroseksi miesten välinen seksi huumeiden pistoskäyttö äideistä lapseen tartunta ei tietoa yhteensä suomalainen ulkomaalainen

42 Mikrobilääkeresistenssi MRSA esiintyvyys Vuonna 2018 ilmoitettiin 1450 MRSA (metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus) - tapausta, mikä on samaa luokkaa kuin edellisvuonna, jolloin ilmoituksia oli Myös veriviljelyllä todettuja MRSA-tapauksia oli lähes saman verran (vuonna 2018: 43, vuonna 2017: 44). MRSA-veriviljelylöydöksistä 17 oli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (1,0/ ), 7 Varsinais-Suomessa (1,5/ ) ja 6 Pirkanmaalla (1,1/ ). Muissa sairaanhoitopiireissä näitä oli nollasta kolmeen, yhteensä 13. Veriviljelylöydöksistä 56 % esiintyi miehillä ja 65 % 65 vuotta täyttäneillä, kolme oli lapsilla. Tapausmäärät ja ilmaantuvuus olivat suurimmat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (481, 29/ ), Pirkanmaalla (256, 48/ ) ja Varsinais- Suomessa (162, 34/ ). Kuten edellisvuonna lähes neljännes oli ikäryhmässä vuotta (vuonna 2018: 23 %, vuonna 2017: 24 %) ja aiempaa pienempi osuus 65 vuotta

43 täyttäneillä (vuonna 2018: 30 %). Lasten MRSA-tapausten lisääntyminen jatkui (2018: 224, 2017: 212). MRSA-kanta tyypitettiin henkilöltä. MRSA-kannat jakautuivat 262 eri spa-tyyppiin (2017: 274). Kuusi yleisintä spa-tyyppiä ovat samoja kuin edellisvuonna, mutta niiden keskinäinen järjestys muuttui: t008 (9 %), t304 (8 %), t172 (7 %), t127 (5 %), t067 (5 %) ja t223 (4 %). Spa t304-tyypin osuuden kasvu jatkui sen ollessa vuoden 2018 toiseksi yleisin spa-tyyppi, ja spa t127 nousi neljänneksi yleisimmäksi. 75 vuotta täyttäneillä kolme yleisintä spa-tyyppiä olivat samat kuin viime vuonna: t067, t172 ja t008. Alle 16-vuotiaiden lasten yleisimmät spa-tyypit olivat t304, t223 ja t021. Vuonna 2018 havaittiin seitsemän ryvästä, joissa aiheuttajana oli jokin viidestä yleisimmästä spa-tyypistä. Rypäitä oli kuuden sairaanhoitopiirin alueella (Etelä-Karjala, Etelä-Pohjanmaa, Pirkanmaa, Satakunta, Vaasa, Varsinais-Suomi). Kokogenomisekvensointi (whole genome sequencing, WGS) tehtiin yhteensä 86 MRSAisolaatille tartuntaketjujen selvittämiseksi. Hyötyeläimiin liitetty MRSA CC398 tyypitettiin 72 henkilön näytteestä. Sen osuus uusista MRSA tapauksista vuonna 2018 oli 5,0 % (vuosina : 0,3 3,4 %). Spa-tyyppi t034 on edelleen CC398-kompleksin kannoista Suomessa yleisin, mutta sen osuus kaikista vuoden aikana todetuista CC398- kannoista on pienentynyt. Vuonna 2018 uusia spa t011 (2018: 15, 2017: 6), t1250 (2018: 11, 2017: 2) ja t1255 (2018: 5, 2017: 0) löydöksiä oli edellisvuosia enemmän. Suomessa ihmisillä esiintyneitä CC398-kompleksiin kuuluvia spa-tyyppejä ovat: t011, t034, t108, t571, t899, t1250, t1255, t2582, t2741, t2922, t8588, t12593, ja t17061.

44

45 VRE esiintyvyys Vuonna 2018 VRE eli vankomysiiniresistentti enterokokki -tapauksia todettiin 205. Tämä oli huomattavasti enemmän kuin kahtena edellisenä vuonna (vuosina tapauksia oli 66 71) Suurin osa löydöksistä oli Pohjois-Pohjanmaan (78), Varsinais-Suomen (69), Pohjois- Savon (19) ja Helsingin ja Uudenmaan (9) sairaanhoitopiireissä. Muualla määrä vaihteli nollasta viiteen. Löydöksistä kuusi oli verestä, kun vuonna 2017 niitä oli neljä. Aiemmin VRE-verilöydökset ovat olleet harvinaisempia, vuosina keskimäärin 0 1 löydöstä. Kantakokoelmaan lähetettiin 194 VRE-eristystä: 191 Enterococcus faeciumia (79 vana, 112 vanb) ja kolme E. faecalista (1vanA, 2 vanb). Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä jo vuonna 2016 alkanut vanb-positiivisen E. faecium(st780) -kannan aiheuttama epidemia laajeni vuonna Epidemiakanta löytyi 82 henkilöltä. Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä todettiin 11 potilaan ryväs, jonka aiheuttaja oli vanbpositiivinen E. faecium (ST117). Sama kanta aiheutti rypään myös edellisenä vuonna.

46 Lisäksi havaittiin myös toinen, vanb -positiivisen E. faeciumin (ST192) aiheuttama pienempi yhdeksän potilaan ryväs. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä alkoi loppuvuodesta vana-positiivisen E. faecium (ST80) -kannan aiheuttama epidemia, joka on jatkunut vuoden 2019 puolella. Vuonna 2018 epidemiakanta löytyi 58 henkilöltä. Loput löydöksistä olivat yksittäisiä. Vuonna 2018 kokogenomisekvensointi (whole genome sequencing, WGS) tehtiin 117/194 kannalle tartuntaketjujen jäljittämiseksi.

47 ESBL esiintyvyys Kolmannen polven kefalosporiineille herkkyydeltään alentuneet (I, intermediate) ja resistentit (R, resistant) Escherichia coli- ja Klebsiella pneumoniae -bakteerilajien löydökset on ilmoitettu tartuntatautirekisteriin vuodesta Arviolta 90 prosenttia näistä bakteereista on laajakirjoisia kefalosporiineja ja kaikkia penisilliinejä pilkkovia entsyymejä tuottavia niin kutsuttuja ESBL-kantoja. Vuonna 2018 löydöksistä eli suurin osa oli E. coli ja pieni osa (532) K. pneumoniae kantoja. Vuonna 2017 E.coli -löydöksiä oli ja K. pneumoniae -kantoja 492. ESBL-E. coli -löydöksiä tehtiin kaiken ikäisiltä. Löydöksistä 74 % oli naisilta ja puolet 67 vuotta täyttäneiltä. Yli puolet löydöksistä (54 %) oli viljelty virtsasta. Lukumäärä oli suurin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (1 464, ilmaantuvuus 89/ ), mutta korkein ilmaantuvuus oli Ahvenanmaalla 168/ ) ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä (150/ ). Vuonna 2018 verilöydöksiä oli 364, mikä on enemmän kuin edellisvuonna, jolloin määrä oli 316 (ESBL-E. coli -veriviljelyissä: 364/5509, 6,6 % vrt. vuonna 2017: 6,0 %). Näistä 28 % oli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (6/ ). Verilöydösten ilmaantuvuus

48 oli kuitenkin korkein Etelä-Karjalan, Itä-Savon ja Kymenlaakson sairaanhoitopiireissä (11 12/ ). ESBL-K. pneumoniae -löydöksistä puolet oli 72 vuotta täyttäneiltä. Naisten osuus oli 55 % eli pienempi kuin E. colin kohdalla. Löydöksistä 48 % eli lähes puolet oli virtsasta. Eniten löydöksiä oli Helsingin ja Uudenmaan (164), Varsinais-Suomen (53) ja Kymenlaakson (53) sairaanhoitopiireissä, ilmaantuvuus oli korkein Kymenlaakson (31/ ) ja Lapin (26/ ) sairaanhoitopiireissä. Löydöksistä 33 (2017: 24) oli verestä (ESBL-K. pneumoniae -veriviljelyissä: 2018: 33/852, 3,9 % vrt. 2017: 3,2 %). E. colin kolmannen polven kefalosporiiniresistenssin lisääntyminen on hidastunut. Hidastuminen näyttää tapahtuneen 2013 jälkeen ja koskee kolonisaatiota, ei veriviljelylöydöksiä. Nähtäväksi jää pysähtyykö lisääntyminen kokonaan ja vakiintuuko E. colinkefalosporiiniresistenssi nykyiselle tasolle. K. pneumoniaen kefalosporiiniresistenssi on vähäisempää, mutta jatkaa tasaista kasvua.

49 CPE esiintyvyys Vuonna 2018 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 104 löydöstä, joissa enterobakteerin herkkyys karbapeneemille oli alentunut (intermediate, I) tai resistentti (resistent, R). Bakteerikanta oli siis mahdollisesti CPE. Löydöksistä 47 oli Klebsiella pneumoniaeta, 43 Esherichia colia ja 14 Enterobacter cloacaeta. THL:ään lähetettiin yhteensä 141 CPE-epäilyä, joista 73 varmistui karbapenemaasia tuottavaksi. Tämä on huomattavasti enemmän kuin vuonna 2017, jolloin CPE-löydöksiä oli 48. Eniten oli K. pneumoniae- (35) ja E. coli -kantoja (27). Yleisimmät karbapenemaasit olivat OXA-48, OXA-181 ja KPC-2. Valtaosa (38/73) CPE-kannoista löytyi seulontanäytteistä. Veriviljelylöydöksiä oli viime vuonna viisi. Potilaista (n=64) puolet oli 54 vuotta täyttäneitä. Iän vaihteluväli oli Yli puolet CPEtartunnoista oli todennäköisesti saatu ulkomailta, muun muassa Intiasta, Kreikasta, Venäjältä, Ukrainasta, Kiinasta ja Singaporesta. Suomessa todettiin vuosina kolme KPC-3-positiivisen K. pneumoniaen (ST512) aiheuttamaa hoitolaitosryvästä. Lisäksi vuonna 2018 havaittiin muutamien kantojen rypäitä: KPC-2-positiivinen C. freundii, OXA-181-positiivinen C. freundii, KPC-3-positiivinen K. pneumoniae ja kaksi OXA-48-positiivista K. pneumoniae ryvästä. Vuosina yleisin CPE-löydös oli K. pneumoniae (noin 48 %). Tartuntatautirekisteriin ilmoitettavat löydökset K. pneumoniae, E. coli ja E. cloacae kattoivat 90 % kaikista CPE-löydöksistä vuosina CPE-tapausten määrä Suomessa on edelleen melko pieni, mutta se on jatkuvasti lisääntynyt. Erityisesti ovat lisääntyneet KPC- ja OXA-karbapenemaaseja tuottavat kannat.

50 Tuberkuloosi Tuberkuloosin esiintyvyys Vuonna 2018 tuberkuloositapauksia todettiin 226 (ilmaantuvuus 4,1/ ). Tämä oli 12 vähemmän kuin vuonna 2017, jolloin tapauksia oli 238 ja ilmaantuvuus 4,3/ Keuhkotuberkuloosia oli 151 (67 %), joista 49 (33 %) oli yskösvärjäyspositiivisia. Viljelyllä varmistettuja tuberkuloositapauksia oli 191 (85 %), kolme vähemmän kuin vuonna 2017 (194). Tuberkuloositapauksia todettiin alle 15-vuotiailla 2 (1 %) vuotiailla 52 (23 %) vuotiailla 27 (12 %) vuotiailla 24 (11 %) vuotiailla 48 (21 %) 75 vuotta täyttäneillä 73 (32 %).

51 Tuberkuloosiin sairastuneiden keski-ikä on vuosina laskenut selvästi, 64 ikävuodesta 54 vuoteen. Tämä johtuu ensinnäkin niiden ikäluokkien vähentymisestä, joiden nuoruudessa tuberkuloosin esiintyvyys Suomessa oli korkea. Toiseksi nuorten maahanmuuttajien määrä on lisääntynyt. Vuonna 2018 tuberkuloosi todettiin kahdella lapsella. Kaikista tapauksista 94 (42 %) ilmoitettiin ulkomaalaisilla (ulkomailla syntynyt, em. tiedon puuttuessa muu kansalaisuus kuin Suomi). Tämä oli yksi vähemmän kuin edellisenä vuonna. Tapauksista 58 (62 %) sairasti keuhkotuberkuloosia ja 36 (38 %) muita tuberkuloosimuotoja. Tieto syntymämaasta tai kansalaisuudesta puuttui 5 (2 %) henkilöltä. 14 (6 %) tapausta todettiin sellaisilla henkilöillä, joilla ei ollut suomalaista henkilötunnusta. Näistä valtaosa on turvapaikanhakijoita. Tuberkuloosikantojen lääkeherkkyystilanne 2018 Tuberkuloosilääkkeille vastustuskykyisten Mycobacterium tuberculosis -kantojen määrä on vähentynyt. Kaikista viljelyvarmistettujen tapausten kannoista 88 % oli täysin herkkiä. 12 tapauksessa todettiin resistenssi yhdelle tai useammalle lääkkeelle.

52 Vuoden aikana havaittiin neljä monille lääkkeille vastustuskykyistä eli moniresistenttiä MDR-tapausta. Näistä yksi oli erittäin laajasti lääkeresistentti (extended-drug resistant, XDR) tuberkuloosi. MDR-tapauksista kaksi oli ulkomaalaissyntyisillä: potilaat olivat kotoisin Virosta ja Eritreasta. Yksi MDR-tapaus todettiin turvapaikanhakijalla. Tuberkuloosin hoidon lopputulosseuranta Keuhkotuberkuloosin hoidon lopputulosarvio tehdään 12 kuukauden kuluttua rekisteröintipäivästä. Vuoden 2017 hoidon lopputulos oli hyvä 89 %:ssa ilmoitetuista tapauksista (104 kappaletta).tämä on korkeampi kuin WHO:n kansainväliseksi tavoitteeksi asettama 85 %. Muut mykobakteerit Ei-tuberkuloottisia, ympäristön mykobakteereja tunnistettiin yhteensä 703 (ilmaantuvuus 12,8/ ). Yleisimmät potilasnäytteistä löytyneet lajit olivat Mycobacterium gordonae(178,) Mycobacterium avium (177) ja Mycobacterium intracellulare (99). Näistä 9 todettiin alle 5-vuotialla lapsilla.

53 Muut infektiot Invasiivinen pneumokokkitauti Vuonna 2018 vakavia eli invasiivisia pneumokokkitapauksia, joissa taudinaiheuttaja eristettiin veri- tai aivoselkäydinneste viljelystä, ilmoitettiin tartuntatautirekisteriin 760 (ilmaantuvuus 14/ ). Tämä on 7 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2017, jolloin tapauksia oli 822 (ilmaantuvuus 15/ ). Sai rastuneista 5 % oli alle 5-vuotiaita ja 52 % eli hieman yli puolet 65 vuotta täyttäneitä. Pneumokokkitaudin ilmaantuvuus pysyi ennallaan tai laski hieman kaikissa muissa paitsi alle 2-vuotiaiden ikäryhmässä, jossa se nousi hieman vuoteen 2017 verrattuna. Ilmaantuvuus oli aiempaan tapaan suurempi miehillä kuin naisilla (15 vs. 12/ ). Vaihtelu sairaanhoitopiirien välillä oli vähentynyt edellisvuosista, mutta ero sairaanhoitopiirien matalimman ja korkeimman ilmaantuvuuden välillä oli edelleen kaksinkertainen (10 23/ ). Tämä saattaa liittyä alueellisiin eroihin muun muassa veriviljelyiden ottoaktiivisuudessa. Pikkulasten pneumokokkikonjugaattirokotusohjelman (PCV10) kattavuus on ollut korkea jo sen alusta lähtien. Aikuisilla 13-valenttisen pneumokokkirokotteen (PCV13) kattavuus on noussut viime vuosina. 65 vuotta täyttäneillä PCV13 rokotuskattavuus on viime vuosina ylittänyt 10 prosentin rajan, mutta kattavuudessa on suurta paikallista vaihtelua. Polysakkaridirokotteen (PPV23) kattavuus on ollut pitkään alle 5 prosenttia. Tapausten ilmaantuvuushuippu ajoittui maaliskuuhun, jolloin tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 108 laboratoriovarmistettua infektiota eli 14 prosenttia koko vuoden tapauksista. Tämä osui ajallisesti yhteen korkean influenssa A ja B -aktiivisuuden kanssa. Vakaville pneumokokki-infektioille altistavien hengitystievirusinfektioiden kuten influenssan ajoittuminen vuodenvaihteen molemmille puolille voi aiheuttaa eroja pneumokokkitaudin vuotuisessa ilmaantuvuudessa. THL on vaihtamassa invasiivisen pneumokokkitaudin seurannassa käytettävää laboratorioanalytiikkaa, minkä takia vuoden 2018 serotyypitystulokset valmistuvat tavanomaista myöhemmin. Vuoden 2018 raportoinnin aikaan serotyyppitieto oli saatavilla pneumokokkirokotuksiin oikeutettujen ( tai sen jälkeen syntyneet) lasten osalta. Alle 5-vuotiailla lapsilla yleisin taudinaiheuttaja oli serotyyppi 19A, joka aiheutti puolet (17/35) tämän ikäryhmän infektioista (2017: 9/30, 2016: 15/33). Seuraavaksi yleisimmät serotyypit olivat 3 ja 23B, jotka kumpikin aiheuttivat noin kymmenesosan pienten lasten infektioista. Tilastot vakavan pneumokokkitaudin ilmaantuvuudesta serotyyppi- ja

54 ikäryhmittäin julkaistaan THL:n verkkosivuilla kun tyypitystulokset valmistuvat kaikkien ikäryhmien osalta. Vuodesta 2016 lähtien THL ei ole enää tehnyt kantakokoelmaan lähetettyjen pneumokokkien mikrobilääkeherkkyysmäärityksiä. Kliinisistä mikrobiologian laboratorioista valtakunnallisesti kerätyt mikrobilääkeherkkyystiedot julkaistaan entiseen tapaan vuotuisessa Finres-raportissa.

55 Hemofiluksen esiintyvyys Vuonna 2018 verestä tai aivoselkäydinnesteestä todettuja Haemophilus influenzae - bakteerin aiheuttamia infektioita oli yhteensä 89 (ilmaantuvuus 1,62/ ). Tämä on viidenneksen enemmän kuin vuonna 2017, jolloin niitä oli 73. Kuusikymmentä prosenttia (53/89) löydöksistä todettiin naisilla. Neljännes (22/89 eli 25 %) infektioista oli vuotiailla ja reilu kolmannes (34/89 eli 38 %) 75 vuotta täyttäneillä. Alle 5-vuotiailla oli yksi tapaus. Kaikki tapaukset todettiin bakteeriviljelylöydöksen perusteella, pääosin veriviljelyllä (85/89 eli 96 %). Valtaosa (69/89 eli 78 %) oli edellisvuosien tavoin kapselittoman Haemophilus influenzae -bakteerin (NTHi) aiheuttamia. Serotyypin b aiheuttamia infektioita oli viisi, joista kolme todettiin Pohjois-Suomessa. Sairastuneista kaksi oli lapsia (8- ja 13-vuotias) ja kolme aikuisia (27-, 47- ja 56-vuotias). Serotyypin f aiheuttamia infektioita oli 13 (15 %), yksi 10 kuukauden ikäisellä lapsella ja loput vuotiailla. Tapauksista kaksi todettiin samassa perheessä; potilaista eristetyt Hif-bakteerikannat olivat koko genomin sekvensoinnin perusteella identtisiä. Serotyypin e aiheuttamia infektioita oli kaksi.

56 Vuonna 1985 ja sen jälkeen syntyneille lapsille on annettu serotyypiltä b suojaava Hibrokote lastenneuvoloissa. Rokotusohjelmalla on pystytty tehokkaasti vähentämään Hibbakteerin aiheuttamia vakavia infektioita ja bakteerin kiertoa väestössä. Tautia voi kuitenkin esiintyä lapsilla, joiden rokotussuoja on puutteellinen ja aikuisilla, joiden lapsuudessa Hib-rokote ei kuulunut kansalliseen rokotusohjelmaan.

57 Meningokokin esiintyvyys Vuonna 2018 verestä tai selkäydinnesteestä todettuja meningokokki-infektioita ilmoitettiin 16 (ilmaantuvuus 0,29/ ). Tämä on saman verran kuin edellisenä vuonna. Runsas puolet, 56 % (9/16) löydöksistä, todettiin naisilla. Sairastuneista yksi oli 5 kuukauden ikäinen, yksi 2-vuotias, neljä vuotiaita ja kymmenen (63 %) vuotiaita. Kaikki tapaukset todettiin veriviljelyllä. Bakteerikannat seroryhmitettiin ja tutkittiin tarkemmin koko genomin sekvensoinnilla. Kuusi (38 %) kuului seroryhmään B, viisi (31 %) seroryhmään Y, neljä (25 %) seroryhmään C ja yksi (6 %) seroryhmään W. B-ryhmän infektioista yksi oli 2-vuotiaalla lapsella, yksi 20-vuotiaalla nuorella ja loput vuotiailla. Seroryhmä Y aiheutti infektioita nuorista ikääntyneisiin (15 86 vuotta). C- ryhmän infektioista yksi oli pienellä lapsella (5 kk) ja loput vuotiailla aikuisilla. W- ryhmän infektioon sairastunut oli aikuinen. B-ryhmän kannat kuuluivat viiteen eri antigeenityyppiin ja neljään klonaaliseen kompleksiin. Y-ryhmän bakteereja oli neljää tyyppiä, jotka kaikki kuuluivat tälle seroryhmälle tyypillisesti cc23-klooniin. C-ryhmän kannat olivat kaikki samaa tyyppiä (C:P1.5,2:F3-3:ST-11 (cc11)).

58 Kolme pääkaupunkiseudulla eristetyistä kannoista oli geneettisesti hyvin samankaltaisia; sama hypervirulentti C-ryhmän kanta aiheutti pääkaupunkiseudulla kolme tautitapausta myös kahtena edellisvuonna. W-ryhmän kanta oli tyyppiä W:P1.5,2:F1-1:ST-11 (cc11). Se muistutti geneettisesti Isossa-Britanniassa ja muualla Euroopassa viime vuosina eristettyjä W-ryhmän meningokokkikantoja, joiden aiheuttamat infektiot ovat olleet Suomessa ainakin toistaiseksi hyvin harvinaisia. Tietoa meningokokkirokotuksista Meningokokkitaudit Matkailijan terveysopas Rokotukset puolustusvoimissa Rokottaminen sivusto Toimenpideohje estolääkityksestä ja rokotteen käytöstä invasiivisten meningokokkitautitapausten yhteydessä Infektiotaudit-sivusto

59 MPR-tautien esiintyvyys Vuonna 2018 tuhkarokkotapauksia todettiin 16. Tapauksia oli viisi enemmän kuin vuonna 2017, jolloin niitä todettiin 11. Tapauksista 15 varmistettiin laboratoriotestillä. Yhdellä oli epidemiologinen yhteys varmistettuun tuhkarokkotapaukseen. Ulkomailta tuodut tuhkarokkotapaukset levisivät lähinnä perhepiirissä. Kolmessa tapauksessa jatkotartunnan sai yksi tai kaksi sisarusta. Sairastuneista kolme oli aikuisia ja viisi lapsia. Kaikki kahdeksan tapausta olivat rokottamattomia. Suurin ryväs oli loppuvuodesta Pirkanmaalla, sen yhteydessä sairastui kuusi aikuista. Kaikki sairastuneet olivat rokotettuja. Heistä kaksi oli saanut tuhkarokkorokotteita ulkomailla lapsuudessaan. Tapauksista neljä oli saanut lapsuudessaan noin 20 vuotta sitten kansallisen rokotusohjelman mukaiset kaksi MPR-rokotusta. Yksittäisiä tapauksia todettiin kaksi, joista toinen oli ikänsä takia rokottamaton lapsi ja toinen kaksi tuhkarokkorokotetta synnyinmaassaan saanut aikuinen. Sikotautitapauksia todettiin 4, kun vuonna 2017 niitä oli 10. Kaikki tapaukset olivat yksittäisiä ulkomailta saatuja tartuntoja. Rokotustiedot olivat kaikilla epäselvät, mutta sairastuneista kolmella laboratoriotulokset viittaavat mahdollisesti aiemmin saatuun rokotukseen. Vihurirokkotapauksia ei todettu lainkaan vuonna Niitä ei todettu myöskään vuonna 2017.

60 Vesirokkoviruksen esiintyvyys Vuonna 2018 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 453 vesirokkoviruslöydöstä, mikä vastaa muutaman edellisen vuoden tasoa (vuonna 2015: 505, vuonna 2016: 520, vuonna 2017: 467). Viruslöydöksiä raportoitiin kaikissa ikäryhmissä, ja niihin sisältyivät sekä vesirokkoettä vyöruusutapaukset. Löydöksistä 40 % perustui antigeenin osoitukseen, 34 % nukleiinihapon osoitukseen ja 23 % serologiaan. Vain noin joka kymmenes löydös oli peräisin likvornäytteistä kuvaten vaikeimpia vesirokkoviruksen aiheuttamia tautimuotoja. Vesirokkoviruslöydökset olivat vuonna 2018 tavalliseen tapaan yleisimpiä ikääntyneillä, mikä kuvaa vyöruusutapausten suurta osuutta löydöksissä: yli 65-vuotiaiden osuus ilmoitetuista tapauksista oli 42 % ja alle 5-vuotiaiden osuus vain 6 %. Vesirokkoviruksen ensimmäisen kohtaamisen taudinkuva, eli varsinainen vesirokko, sairastetaan yleisesti 12 ikävuoteen mennessä.yleisin se on Suomessa ollut 4 5- vuotiailla. Vesirokkorokote otettiin kansalliseen rokotusohjelmaan syksyllä Alkuvaiheessa rokotetta on tarjottu kaikille lapsille aina 11-vuotiaisiin asti. Rokotusohjelman ansiosta viruskierto on vähentynyt, mikä näkyy jo selvästi vesirokkotaudin vuoksi tehtyjen terveyspalvelukäyntien määrässä.

61 Borrelian esiintyvyys Vuonna 2018 laboratoriot ilmoittivat 2106 borrelialöydöstä, mikä oli vähemmän kuin vuoden 2017 ennätysmäärä Ilmoituksista valtaosa (98%) perustui serologiseen testiin, loput nukleiinihappo-osoituksen. Tapauksia raportoitiin koko maasta. Ilmaantuvuus oli keskimäärin 38/ , mutta alueiden välillä oli suurta vaihtelua. Ahvenanmaalla ilmaantuvuus oli aiempien vuosien tapaan korkein, eli 1549/ Siellä todettiin vajaa viidesosa (n=453) Suomen borreliatapauksista. Kuten aiempina vuosina, borreliaa esiintyi eniten syksyllä. Suurin osa tapauksista ajoittui elo lokakuulle. Pääosa (77 %) tapauksista todettiin yli 45-vuotiailla. Hieman yli puolet tapauksista oli naisia (52%). Tartuntatautirekisterin borrelialöydökset eivät kuvaa borrelioosin epidemiologiaa ajantasaisesti ja tapaukset edustavat pääosin myöhäisborreliooseja. Alkuvaiheessa tauti todetaan kliinisten oireiden perusteella. Nämä tapaukset raportoidaan julkisen terveydenhuollon avohoidon hoitoilmoitusjärjestelmään. Borrelioosin seuranta

62 Puutiaisaivotulehduksen esiintyvyys Vuonna 2018 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 79 TBE-vasta-ainelöydöstä, mikä on lähes yhtä suuri määrä kuin vuotta aiemmin, jolloin ilmoituksia tehtiin 82. Löydöksiä todettiin touko joulukuun välisenä aikana, eniten elokuussa. Puutiaisaivotulehdukseen sairastuneet olivat 3 81-vuotiaita, keskiarvoikä oli 51. Sairastuneista 47 (59 %) oli miehiä. Puutiaisaivotulehduksen tartuntapaikat Tartuntapaikkakunnan määrittelyä varten THL haastatteli TBE-potilaita ja/tai kävi läpi heidän potilasasiakirjojaan. Ahvenanmaalla puutiaisaivotulehdukseen sairastui 9 maakunnan vakituista asukasta. Manner-Suomessa TBE-tartunnan sai 61 henkilöä. Tartuntoja todettiin enimmäkseen aiemmin tunnetuilla riskialueilla, erityisesti Paraisisilla, mutta selvä tartuntamäärän kasvu havaittiin rajatulla Lohjanjärven lounaisalueella (taulukko). Löydöksiä tehtiin myös uusilla todennäköisillä tartunta-alueilla. Kaksi henkilöä oli saanut TBE-tartunnan Baltian maissa. Seitsemän henkilön tartuntapaikka jäi epäselväksi. TBE-virusta on löytynyt puutiaisista Ahvenanmaan lisäksi Turun saaristosta ja Lappeenrannan seudulta jo vuosikymmeniä. TBE-positiivisia puutiaisia on todettu riskialueilla tehdyissä keräyksissä muun muassa Simon Maksniemellä ja Kokkolan saaristossa. Viimeksi yksittäisiä löydöksiä todettiin myös perinteisesti matalamman riskin alueilta, kuten Tampereen seudulta ja Ilomantista.

63 Taulukko. Puutiaisaivotulehduksen tartuntapaikkakunnat Tartuntapaikkakunta Tapausten lkm Tarkemmat alueet/tapausten lkm Tunnetut alueet Turun saaristo 20 Parainen 14 Lohja 13 Lohjanjärven alue 12 Ahvenanmaa 9 Espoo 7 Espoon saaristo Iso Lehtisaari 1 Iso Vasikkasaari 1 Lilla Herrö 1 Tontunmäki 1 Helsinki 4 Lapinlahti 4

64 Kirkkonummi 3 Drusisbacken 2 Lappeenranta 2 Sammonlahti 1 Luoto 2 Bosund 1 Sipoo 1 Sipoon saaristo 1 Taipalsaari 1 Uudet todennäköiset tartuntapaikat Kangasniemi 1 Riihimäki 1 Savonlinna 1 Tuusula 1

65 Puumalaviruksen esiintyvyys Puumalavirustartuntoja raportoitiin vuonna 2018 yhteensä 999 (ilmaantuvuus 18,2/ ). Tämä oli vähemmän kuin vuonna 2017, jolloin niitä raportoitiin Eniten tapauksia ilmoitettiin Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä (214). Virustartuntojen alueellinen ja ajallinen esiintyvyys vaihtelee sen säilymön eli metsämyyrien määrän mukaan. Metsämyyrien viime vuosikymmenen voimakkaat, säännölliset kannanvaihtelut laajalla maantieteellisellä alueella eteläisessä Suomessa ovat muuttuneet tällä vuosikymmenellä epämääräisemmiksi ja vaikeammin ennustettavaksi. Luonnonvarakeskuksen (Luke) seurantojen mukaan vuoden 2018 lopussa metsämyyrien kannat olivat huipussaan Pohjanmaalla sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla. Tämä näkyi tartuntatautirekisterin puumalaviruslöydöksissä. Ilmaantuvuus oli korkein Keski- Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä (84,0/ ), missä se oli yli neljä kertaa suurempi kuin Suomessa keskimäärin. Ilmaantuvuus oli korkea myös Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä. Eniten tapauksia todettiin viikoilla 49/2018 (60) ja 50/2018 (63). Sairastuneista 594 (59,5 %) oli miehiä ja 913 (91,4 %) vuotiaita.

66 Pogostantaudin esiintyvyys Vuonna 2018 Suomessa todettiin 71 vasta-ainetutkimuksin varmistettua pogostantautitapausta (ilmaantuvuus 1,29/ ). Tapauksia oli enemmän kuin edellisvuonna, jolloin niitä oli 7. Pogostantauti tarttuu ihmisiin hyttysten välityksellä loppukesälla elo syyskuussa. Kanalinnut toimivat todennäköisesti taudinaiheuttajan, Sindbis-viruksen, säilymönä. Pogostantautia esiintyy etenkin Itä-Suomessa. Viimeisimpiä isoja epidemiavuosia ovat olleet vuodet 1995 (1 311 ilmoitettua tapausta) ja 2002 (597 ilmoitettua tapausta). Vuonna 2018 sairastuneita diagnosoitiin eniten Pohjois-Savon (25) ja Pohjois-Karjalan (13) sairaanhoitopiireissä (12). Ajallisesti eniten tapauksia tilastoitiin elokuussa (29) ja syyskuussa (32). Valtaosa sairastuneista oli työikäisiä, vuotiaita (68). Vain kaksi tapausta todettiin vuotiailla ja yksi yli 75-vuotiailla. Tapauksista 46 (64,8 %) oli naisilla.

67 Tularemian esiintyvyys Vuonna 2018 ilmoitettiin 7 tularemia- eli jänisruttotapausta (ilmaantuvuus 0,13/ ). Tapausmäärä oli alhaisempi kuin vuonna 2017 (32 tapausta) ja selvästi matalampi kuin vuonna 2006 (699 tapausta). Tularemia tarttuu Suomessa tavallisimmin hyttysenpistosta. Useat eläimet toimivat todennäköisesti Francisella tularensis -bakteerin säilymönä. Jyrsijäkantojen suuruudella on havaittu yhteys taudin esiintyvyyteen Suomessa. Paikallisia epidemioita esiintyy muutaman vuoden välein etenkin Pohjanmaan ja Keski-Suomen alueilla yleensä runsaan myyrävuoden jälkeen. Vuoden 2018 kaikki tapaukset diagnosoitiin maan etelä- ja keskiosissa elo lokakuun välisenä aikana. Sairastuneiden keski-ikä oli 40,9 vuotta (vaihteluväli vuotta). Heistä 5 oli naisia ja 2 miehiä.

68 Rabieksen esiintyvyys Vuonna 2018 lääkärin tekemiä ilmoituksia vastaanotettiin 91, mikä on jonkin verran vähemmän kuin edeltävänä vuonna, jolloin ilmoituksia oli 105. Lääkäri tekee ilmoituksen, jos hän epäilee henkilön altistuneen rabiesvirukselle ja aloittaa riskin arvioinnin perusteella rabiesrokotukset ja mahdollisesti rabiesimmunoglobuliinihoidon. Ulkomailla altistuneiden määrä lisääntyi jatkuvasti vuosina Vuonna 2018 ulkomaanmatkalla altistuneita oli 71 (78 %), joista 32 Thaimaassa ja 13 Indonesiassa. Loput olivat yksittäisiä henkilöitä eri maissa eri puolilla maailmaa. Yli kolmasosa ulkomailla tapahtuneista altistumisista oli koiranpuremia. Vuonna 2017 koiranpuremien osuus ulkomailla tapahtuneista altistumisista oli 62 %. Apinanpuremia ilmoitettiin 17, kun vuonna 2017 niitä ilmoitettiin 11. Kissanpuremia ilmoitettiin 15, kun vuotta aikaisemmin niistä ilmoitettiin seitsemän. Muut ilmoitukset liittyivät lepakko- ja hevoskontakteihin. Seitsemässä ilmoituksessa eläin ei ollut tiedossa. Suomessa altistuneita oli 20, joista kahdeksan liittyi lepakoihin ja seitsemän koiriin. Muut olivat kissakontakteja. Kahdessa ilmoituksessa kissan epäiltiin joutuneen edeltävästi ketun puremaksi. Kahdessa ilmoituksessa eläin ei ollut tiedossa. Vuonna 2018 ei ilmoitettu yhtään altistumista rabiessyöteille.

69 A-ryhmän streptokokin esiintyvyys Vuonna 2018 invasiivisten A-ryhmän streptokokki (Streptococcus pyogenes) -infektioiden määrä lisääntyi edelleen verrattuna edellisvuosiin. Vuonna 2018 tapauksia oli 371, mikä on selvästi enemmän kuin vuonna 2017, jolloin infektioita todettiin 295 tai 2016, jolloin tapauksia oli 229. Viimeisten kahden vuoden ajan A-ryhmän streptokokkien vallitseva emm-tyyppi on ollut emm1 (2018: 40 %; 2017: 28 %; 2016: 11 %), jonka tiedetään liittyvän lisääntyneeseen taudinaiheuttamiskykyyn ja vakavampiin taudinkuviin. Edellinen emm1-tyypin määrän lisääntyminen havaittiin vuosina Makrolideille vastastuskykyistä emm33- tyyppiä tyypitettiin yksi. Vaikka uusia emm-tyyppejä ilmaantuu koko ajan, raportointikauden neljä yleisintä emmtyyppiä, emm1, emm28, emm89 ja emm4, kattoivat 79 prosenttia kaikista emm-tyypeistä. * Jokaiseen emm-tyyppiin kuuluvat kyseisen emm-tyypin kaikki esiintyneet variantit.

70 GBS-taudin esiintyvyys Varhaisia, alle viikon iässä alkavia, B-ryhmän streptokokin eli GBS:n aiheuttamia vakavia infektioita todettiin vuosina keskimäärin 31. Vaihteluväli oli tapausta vuosittain ja ilmaantuvuus 0,3 1,0/1000 elävänä syntynyttä. Infektiot todettiin veri- ja /tai likvorlöydöksistä. Vuosina infektioita oli selvästi vähemmän: 8 13 tapausta, ilmaantuvuus 0,2 /1000 elävänä syntynyttä. Vuonna 2018 infektioita todettiin 7. Ilmaantuvuus oli 0,1/1000 elävänä syntynyttä. Suurin osa varhaisista GBS-taudeista voidaan ehkäistä antamalla mikrobilääkeprofylaksi GBS-kolonisoituneille synnyttäjille, joiden vastasyntyneellä on riski saada GBS-tauti. Ehkäisykäytännöt ovat viime vuosina parantuneet, mikä selittänee vastasyntyneiden varhaisen GBS-taudin vähenemisen. Synnytyksen aikainen mikrobilääkeprofylaksi ei kuitenkaan ehkäise vastasyntyneen myöhäistä GBS-tautia. Myöhäisiä, yli viikon iässä todettuja GBS-infektioita, oli vuosina keskimäärin 14 vuodessa. Vaihteluväli oli 6 24 tapausta vuosittain ja ilmaantuvuus 0,1 0,4/1000 elävänä syntynyttä. Vuonna 2018 todettiin 9 tapausta. Ilmaantuvuus oli 0,2/1000 elävänä syntynyttä.

71 Matkailuun liittyvät infektiot Malarian esiintyvyys Vuonna 2018 Suomessa todettiin malaria 33 henkilöllä. Tapauksista 24 oli Plasmodium falciparum -lajin aiheuttamia. Lisäksi todettiin viisi P. ovale-, kolme P. vivax- ja yksi P. malariae -tapausta. Valtaosa tartunnoista (31) ja kaikki Plasmodium falciparum -infektiot saatiin Afrikassa. Vain kaksi tartuntaa saatiin muualta, kummatkin Kolumbiassa ja näissä taudinaiheuttaja oli Plasmodium vivax. Malarian tartuntamaa ilmoitettiin 28 tapauksessa. Sairastuneista kymmenen (36 %) oli malaria-alueelta kotoisin olevia maahanmuuttajia, jotka olivat vierailleet entisellä kotiseudullaan. Kymmenen (36 %) oli heti Suomeen tultuaan sairastuneita maahanmuuttajia. Kahdeksan sairastuneista (29 %) oli syntyperäisiä suomalaisia, jotka olivat olleet matkalla malaria-alueella.

Tartuntataudit Suomessa 2017

Tartuntataudit Suomessa 2017 RAPORTTI Sari Jaakola Outi Lyytikäinen Ruska Rimhanen-Finne Saara Salmenlinna Carita Savolainen-Kopra Kirsi Liitsola Jari Jalava Maija Toropainen Hanna Nohynek Mikko Virtanen Jan-Erik Löflund Markku Kuusi

Lisätiedot

THL:n laboratoriopohjainen seuranta ja kantakokoelmaan lähetettävät bakteerikannat,

THL:n laboratoriopohjainen seuranta ja kantakokoelmaan lähetettävät bakteerikannat, THL:n laboratoriopohjainen seuranta ja kantakokoelmaan lähetettävät bakteerikannat, 1.1.2015 Bakteeri Lähetysperuste Tyypitys THL:ssa ja vastauskäytäntö Minne lähetetään Metisilliiniresistentti Staphylococcus

Lisätiedot

Tartuntataudit 2017 Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä

Tartuntataudit 2017 Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä Tartuntataudit 2017 Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä Tärkeimmät havainnot vuodelta 2017 Influenssakaudet 2016-2017 ja 2017-2018 ovat olleet rajuja. Sairastuneita on ollut erityisen paljon kauden 2017-2018

Lisätiedot

Tartuntataudit Suomessa 2016

Tartuntataudit Suomessa 2016 RAPORTTI Sari Jaakola Outi Lyytikäinen Ruska Rimhanen-Finne Saara Salmenlinna Carita Savolainen-Kopra Kirsi Liitsola Jari Jalava Maija Toropainen Hanna Nohynek Mikko Virtanen Jan-Erik Löflund Markku Kuusi

Lisätiedot

VSSHP:n Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikön INFEKTIOUUTISET Nro 1 / Tuberkuloosi

VSSHP:n Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikön INFEKTIOUUTISET Nro 1 / Tuberkuloosi VSSHP:n Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikön INFEKTIOUUTISET Nro 1 / 2017 EPIDEMIOLOGINEN KATSAUS 1.1.16 28.2.2017 (THL, tartuntatautirekisteri) 2016 2017-01 2017-02 2017-03 2017 Tuberkuloosi

Lisätiedot

Alueellinen sairaalahygieniapäivä Epidemiologinen katsaus

Alueellinen sairaalahygieniapäivä Epidemiologinen katsaus Alueellinen sairaalahygieniapäivä 22.11.2017 -Epidemiologinen katsaus infektiolääkäri Hanna Viskari 1 2 7-vuotiaan tytön virtsan klebsiella. Anamneesissa ei ole erityistä syytä tällaiseen resistenssiin

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus. Päivän teema

Ajankohtaiskatsaus. Päivän teema Ajankohtaiskatsaus Erikoislääkäri Simo Sirkeoja TAYS Infektioyksikkö Hengitystievirukset Influenssa Hinkuyskä Veriviljelylöydöksiä A streptokokki Tuhkarokko Tippuri HIV (PEP ja PrEP) Päivän teema 2 11.5.218

Lisätiedot

Tartuntataudit Suomessa 2011

Tartuntataudit Suomessa 2011 Sari Jaakola Outi Lyytikäinen Ruska Rimhanen-Finne Saara Salmenlinna Jaana Vuopio Merja Roivainen Jan-Erik Löflund Markku Kuusi Petri Ruutu (toim.) Tartuntataudit Suomessa 2011 RAPORTTI 36 2012 Jaakola

Lisätiedot

Tartuntataudit Suomessa 2010

Tartuntataudit Suomessa 2010 Terhi Hulkko Outi Lyytikäinen Sari Jaakola Markku Kuusi Jani Puumala Petri Ruutu (toim.) Tartuntataudit Suomessa 2010 RAPORTTI 17 2011 Julkaisija (THL) Tartuntatautiseurannan ja -torjunnan osasto PL 30

Lisätiedot

Tartuntataudit Suomessa 2008

Tartuntataudit Suomessa 2008 Hulkko Terhi Lyytikäinen Outi Kuusi Markku Möttönen Teemu Ruutu Petri (toim.) Tartuntataudit Suomessa 2008 RAPORTTI 10 2009 Julkaisija (THL) Tartuntatautiseurannan ja -torjunnan osasto PL 30 (Mannerheimintie

Lisätiedot

Tartuntataudit Suomessa 2013

Tartuntataudit Suomessa 2013 Sari Jaakola Outi Lyytikäinen Ruska Rimhanen-Finne Saara Salmenlinna Carita Savolainen-Kopra Jaana Pirhonen Jaana Vuopio Jari Jalava Maija Toropainen Hanna Nohynek Salla Toikkanen Jan-Erik Löflund Markku

Lisätiedot

Pandemian kulku Suomessa eri seurantamittarein Markku Kuusi Ylilääkäri Tartuntatautien torjuntayksikkö

Pandemian kulku Suomessa eri seurantamittarein Markku Kuusi Ylilääkäri Tartuntatautien torjuntayksikkö Pandemian kulku Suomessa eri seurantamittarein Markku Kuusi Ylilääkäri Tartuntatautien torjuntayksikkö Pandemian seurantajärjestelmät Tartuntatautirekisteri Yksittäisten tapausten seuranta Laboratorionäytteet

Lisätiedot

Elintarvikkeet ja tartuntariskit. Markku Kuusi THL, Infektiotautien torjuntayksikkö VSSHP, 28.10.2015

Elintarvikkeet ja tartuntariskit. Markku Kuusi THL, Infektiotautien torjuntayksikkö VSSHP, 28.10.2015 Elintarvikkeet ja tartuntariskit Markku Kuusi THL, Infektiotautien torjuntayksikkö VSSHP, 28.10.2015 Luennon sisältö Gastroenteriittien ja ruokamyrkytysten esiintymisestä Suomen elintavikevälitteisistä

Lisätiedot

Tartuntataudit Suomessa 2012

Tartuntataudit Suomessa 2012 Sari Jaakola Outi Lyytikäinen Ruska Rimhanen-Finne Saara Salmenlinna Jaana Vuopio Merja Roivainen Hanna Nohynek Jan-Erik Löflund Markku Kuusi Petri Ruutu (toim.) Tartuntataudit Suomessa 2012 RAPORTTI 10

Lisätiedot

RESPIRATORY SYNCYTIAL VIRUS (RSV)

RESPIRATORY SYNCYTIAL VIRUS (RSV) RESPIRATORY SYNCYTIAL VIRUS (RSV) Infektioiden torjuntapäivät 8.11.2018 Espoo, Dipoli 8.11.2018 Respiratory syncytial virus/ Niina Ikonen 1 RS-VIRUS Virus eristettiin 1956 Aiheuttaa vuosittaisia epidemioita

Lisätiedot

Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikön INFEKTIOTIEDOTE Nro 1 / 2012

Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikön INFEKTIOTIEDOTE Nro 1 / 2012 Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikön INFEKTIOTIEDOTE Nro 1 / 2012 EPIDEMIOLOGINEN KATSAUS 1.1.2011 15.2.2012 YLEISVAARALLISIA JA ILMOITETTAVIA TARTUNTATAUTEJA kuukausittain Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä

Lisätiedot

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Tartuntatautiraportti 2014

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Tartuntatautiraportti 2014 Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Tartuntatautiraportti 24 Raportin ovat koonneet infektiolääkärit Kirsi Valve ja Reetta Huttunen sekä hygieniahoitajat Rita Niemi ja Jaana Sinkkonen. Raportin kommenteista vastaavat

Lisätiedot

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Tartuntatautiraportti 2013

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Tartuntatautiraportti 2013 Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Tartuntatautiraportti 2013 Raportin ovat koonneet infektiolääkärit Kirsi Valve ja Reetta Huttunen sekä hygieniahoitajat Rita Niemi ja Jaana Sinkkonen. Raportin kommenteista

Lisätiedot

Katsaus elintarvikevälitteisiin epidemioihin ja yhteistyöhön Euroopan tautikeskuksen kanssa

Katsaus elintarvikevälitteisiin epidemioihin ja yhteistyöhön Euroopan tautikeskuksen kanssa Katsaus elintarvikevälitteisiin epidemioihin ja yhteistyöhön Euroopan tautikeskuksen kanssa Laboratorion näkökulma Susanna Lukinmaa-Åberg 2.10.2013 SHP tartuntatautiseurannan neuvottelupäivät 1 Zoonoottiset,

Lisätiedot

Epidemiat - megatrendit. Markku Kuusi THL, Infektiotautien torjuntayksikkö Tartuntatautipäivät

Epidemiat - megatrendit. Markku Kuusi THL, Infektiotautien torjuntayksikkö Tartuntatautipäivät Epidemiat - megatrendit Markku Kuusi THL, Infektiotautien torjuntayksikkö Tartuntatautipäivät 14.11.2016 Sidonnaisuudet Ei sidonnaisuuksia Sisältö Hengitystieinfektiot Suolistoinfektiot Hepatiitit Mikrobilääkeresistenssi

Lisätiedot

Kokogenomisekvensointi (WGS)

Kokogenomisekvensointi (WGS) Kokogenomisekvensointi (WGS) - Esimerkkinä tuberkuloosi FT, Dos., johtava asiantuntija Hanna Soini Terveysturvallisuusosasto 14.11.2017 WGS - Hanna Soini 1 Sidonnaisuudet Hanna Soini Johtava asiantuntija,

Lisätiedot

Mikrobilääkeresistenssitilastot

Mikrobilääkeresistenssitilastot Mikrobilääkeresistenssitilastot 12-17 Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (EPSHP alue) Seinäjoen keskussairaala, Kliininen mikrobiologia Kerttu Saha R+I % 45 35 25 15 5 Escherichia coli 12-17, EPSHP Veriviljelynäytteet,

Lisätiedot

Tartuntataudit Suomessa 2007

Tartuntataudit Suomessa 2007 Tartuntataudit Suomessa 2007 Kansanterveyslaitoksen julkaisuja B 10/2008 Kansanterveyslaitoksen julkaisuja KTL B10/2008 Toimituskunta: Terhi Hulkko, Outi Lyytikäinen, Markku Kuusi, Joonas Iivonen ja Petri

Lisätiedot

Tartuntataudit Suomessa 2014

Tartuntataudit Suomessa 2014 Sari Jaakola Outi Lyytikäinen Sari Huusko Saara Salmenlinna Jaana Pirhonen Carita Savolainen-Kopra Kirsi Liitsola Jari Jalava Maija Toropainen Hanna Nohynek Mikko Virtanen Jan-Erik Löflund Markku Kuusi

Lisätiedot

Mikrobilääkeresistenssi Suomessa. Miika Bergman LL, FM, erikoistutkija Mikrobilääkeresistenssiyksikkö (TAMI)

Mikrobilääkeresistenssi Suomessa. Miika Bergman LL, FM, erikoistutkija Mikrobilääkeresistenssiyksikkö (TAMI) Mikrobilääkeresistenssi Suomessa Miika Bergman LL, FM, erikoistutkija Mikrobilääkeresistenssiyksikkö (TAMI) Sisältö Mikrobilääkeresistenssin seuranta FiRe TTR SIRO Kohdennetut tutkimukset esim. karbapenemaasidiagnostiikka

Lisätiedot

VSSHP:n influenssaraportti Viikko 12/2018 Löydöstiedot saakka

VSSHP:n influenssaraportti Viikko 12/2018 Löydöstiedot saakka VSSHP:n influenssaraportti Viikko 12/2018 Löydöstiedot 20.3.2018 saakka Yleistä: Tässä raportissa esitetään graafisesti A-influenssalöydökset VSSHP:n alueella talven 2017 2018 aikana. Raporttia päivitetään

Lisätiedot

TARTUNTATAUTITAPAUKSET VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRISSÄ KUUKAU- SITTAIN (THL Tartuntatautirekisteri)

TARTUNTATAUTITAPAUKSET VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRISSÄ KUUKAU- SITTAIN (THL Tartuntatautirekisteri) VSSHP:n Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikön INFEKTIOTIEDOTE Nro 1 / 2015 EPIDEMIOLOGINEN KATSAUS 1.1.14 31.12.2014 TARTUNTATAUTITAPAUKSET VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRISSÄ KUUKAU- SITTAIN

Lisätiedot

Miten toimia epidemiaepäilyssä? Ruska Rimhanen-Finne Epidemiologieläinlääkäri Infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikkö

Miten toimia epidemiaepäilyssä? Ruska Rimhanen-Finne Epidemiologieläinlääkäri Infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikkö Miten toimia epidemiaepäilyssä? Ruska Rimhanen-Finne Epidemiologieläinlääkäri Infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikkö Mikä on epidemia? Epidemiassa tiettyjä tautitapauksia todetaan tavanomaista

Lisätiedot

Elintarvike- ja vesiväliteiset epidemiat

Elintarvike- ja vesiväliteiset epidemiat Elintarvike- ja vesiväliteiset epidemiat Tartuntatautikurssi 2016 Sari Huusko, Infektiotautien torjuntayksikkö, THL Mikä on epidemia? Epidemia: tiettyjä tautitapauksia todetaan tavanomaista enemmän jonakin

Lisätiedot

Mikrobilääkeresistenssi Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä 2018

Mikrobilääkeresistenssi Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä 2018 Mikrobilääkeresistenssi ssä www.islab.fi Terveydenhuollon-ammattilaiselle Mikrobiologian tilastoja kliinisesti tärkeimmät bakteerilajit ja näytelaadut yksi kyseisen lajin bakteerikantalöydös/potilas Herkkyysmääritysstandardi:

Lisätiedot

Lataa Tartuntataudit Suomessa Lataa

Lataa Tartuntataudit Suomessa Lataa Lataa Tartuntataudit Suomessa 2013 Lataa ISBN: 9789523021891 Sivumäärä: 67 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 12.38 Mb Tartuntataudit Suomessa -raportti kuvaa vuoden tärkeimmät ilmiöt, epidemiat ja tautien

Lisätiedot

Sukupuolitautien Käypä hoito - suositus. Risto Vuento Laboratoriokeskus PSHP

Sukupuolitautien Käypä hoito - suositus. Risto Vuento Laboratoriokeskus PSHP Sukupuolitautien Käypä hoito - suositus Risto Vuento Laboratoriokeskus PSHP 3.11.2009 Tavoitteet (1) Tavoitteena on vähentää sukupuoliteitse tarttuvien tautien esiintymistä yhdenmukaistamalla niiden diagnostiikkaa

Lisätiedot

Mikrobilääkeresistenssi Pohjois-Savossa 2016

Mikrobilääkeresistenssi Pohjois-Savossa 2016 Mikrobilääkeresistenssi Pohjois-Savossa www.islab.fi Terveydenhuollon-ammattilaiselle Mikrobiologian tilastoja mikrobilääkeresistenssitilanne ssä vuonna kliinisesti tärkeimmät bakteerilajit ja näytelaadut

Lisätiedot

Kansanterveyslaitoksen julkaisuja KTL B12/2005 TARTUNTATAUDIT SUOMESSA 1995 2004

Kansanterveyslaitoksen julkaisuja KTL B12/2005 TARTUNTATAUDIT SUOMESSA 1995 2004 Kansanterveyslaitoksen julkaisuja KTL B12/2005 Kansanterveyslaitoksen julkaisuja KTL B12/2005 Toimituskunta: Joonas Iivonen, Eija Kela, Markku Kuusi, Outi Lyytikäinen ja Petri Ruutu Toimituskunta kiittää

Lisätiedot

Matkailun suuralueet sekä maakunnat

Matkailun suuralueet sekä maakunnat Matkailuvuosi 2017 Matkailun suuralueet sekä maakunnat Lähde: Visit Finlandin Rudolf-tilastopalvelu, Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Huomioitavaa vuositulosten vertailussa: Majoitustilaston

Lisätiedot

MIKROBILÄÄKERESISTENSSITILANNE 2014

MIKROBILÄÄKERESISTENSSITILANNE 2014 MIKROBILÄÄKERESISTENSSITILANNE 2014 Seuraavissa taulukoissa tutkittujen tapausten lukumäärä ja niistä lasketut prosenttiluvut on ilmoitettu potilaittain. Esitettyjä lukuja arvioitaessa on huomioitava,

Lisätiedot

Mikrobilääkeresistenssin esiintyminen sianlihan tuotantoketjussa

Mikrobilääkeresistenssin esiintyminen sianlihan tuotantoketjussa Mikrobilääkeresistenssin esiintyminen sianlihan tuotantoketjussa Suvi Nykäsenoja erikoistutkija antibioottijaosto, mikrobiologian yksikkö Mikrobilääkeresistenssin hallinta ja ehkäisy sianlihan tuotantoketjussa

Lisätiedot

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Tartuntatautiraportti 2016

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Tartuntatautiraportti 2016 Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Tartuntatautiraportti 26 Raportin ovat koonneet infektiolääkärit Kirsi Valve ja Reetta Huttunen sekä hygieniahoitaja Rita Niemi. Raportin kommenteista vastaavat infektiolääkärit

Lisätiedot

Ovatko MDR-mikrobit samanlaisia?

Ovatko MDR-mikrobit samanlaisia? Ovatko MDR-mikrobit samanlaisia? Risto Vuento 1 Onko sillä merkitystä, että MDR-mikrobit ovat samanlaisia tai erilaisia? Yleisesti kaikkeen hankittuun resistenssiin pitäisi suhtautua vakavasti Varotoimet

Lisätiedot

VSSHP:n influenssaraportti Viikko 13/2018 Löydöstiedot saakka

VSSHP:n influenssaraportti Viikko 13/2018 Löydöstiedot saakka VSSHP:n influenssaraportti Viikko 13/2018 Löydöstiedot 27.3.2018 saakka Yleistä: Tässä raportissa esitetään graafisesti A-influenssalöydökset VSSHP:n alueella talven 2017 2018 aikana. Raporttia päivitetään

Lisätiedot

Mikrobilääkeresistenssi Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä 2017

Mikrobilääkeresistenssi Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä 2017 Mikrobilääkeresistenssi ssä www.islab.fi Terveydenhuollon-ammattilaiselle Mikrobiologian tilastoja kliinisesti tärkeimmät bakteerilajit ja näytelaadut yksi kyseisen lajin bakteerikantalöydös/potilas Herkkyysmääritysstandardi:

Lisätiedot

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Tartuntatautiraportti 2012

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Tartuntatautiraportti 2012 Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Tartuntatautiraportti 2012 Raportin ovat koonneet infektiolääkäri Kirsi Valve ja hygieniahoitaja Rita Niemi. Raportin kommenteista vastaavat infektiolääkärit Jaana Syrjänen,

Lisätiedot

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Tartuntatautiraportti 2011

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Tartuntatautiraportti 2011 Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Tartuntatautiraportti 2011 Raportin ovat koonneet infektiolääkäri Kirsi Valve ja hygieniahoitaja Rita Niemi. Raportin kommenteista vastaavat infektiolääkärit Jaana Syrjänen,

Lisätiedot

Ituepidemia ja VTEC -tutkimukset elintarvikkeista. Saija Hallanvuo Mikrobiologian tutkimusyksikkö

Ituepidemia ja VTEC -tutkimukset elintarvikkeista. Saija Hallanvuo Mikrobiologian tutkimusyksikkö Ituepidemia ja VTEC -tutkimukset elintarvikkeista Saija Hallanvuo Mikrobiologian tutkimusyksikkö Ajankohtaista laboratoriorintamalla / 12.10.2011 EHEC-ITUEPIDEMIAN VAIHEITA: Vahva signaali epidemiasta

Lisätiedot

TARTUNTATAUTITAPAUKSET VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRISSÄ KUUKAUSITTAIN (THL, Tartuntatautirekisteri)

TARTUNTATAUTITAPAUKSET VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRISSÄ KUUKAUSITTAIN (THL, Tartuntatautirekisteri) VSSHP:n Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikön INFEKTIOUUTISET Nro 2 / 2016 EPIDEMIOLOGINEN KATSAUS 1.1.16 31.5.2016 TARTUNTATAUTITAPAUKSET VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRISSÄ KUUKAUSITTAIN (THL,

Lisätiedot

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Tartuntatautiraportti 2017

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Tartuntatautiraportti 2017 Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Tartuntatautiraportti 2017 Raportin ovat koonneet Taysin infektiolääkäri Kirsi Valve sekä hygieniahoitaja Rita Niemi. Raportin kommenteista vastaavat Taysin infektiolääkärit

Lisätiedot

EPIDEMIOLOGINEN KATSAUS (THL, tartuntatautirekisteri)

EPIDEMIOLOGINEN KATSAUS (THL, tartuntatautirekisteri) VSSHP:n Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikön INFEKTIOUUTISET Nro 2 / 2018 EPIDEMIOLOGINEN KATSAUS 1.1. 30.9.2018 (THL, tartuntatautirekisteri) Tapauksia 01 02 03 04 05 06 07 08 09 2018 Tuberkuloosi

Lisätiedot

Hiv-testi koska ja kenelle? XXIX Valtakunnalliset Tartuntatautipäivät

Hiv-testi koska ja kenelle? XXIX Valtakunnalliset Tartuntatautipäivät Hiv-testi koska ja kenelle? XXIX Valtakunnalliset Tartuntatautipäivät 17.11.2016 Kirsi Liitsola 1 VARHAISEN DIAGNOOSIN JA HOIDON EDUT OVAT KIISTATTOMAT 17.11.2016 Esityksen nimi / Tekijä 2 Varhainen hoito

Lisätiedot

Elintarvikkeiden välityksellä tarttuvat bakteerit. Merkitys

Elintarvikkeiden välityksellä tarttuvat bakteerit. Merkitys Elintarvikkeiden välityksellä tarttuvat bakteerit Merkitys Ruokamyrkytykset Varsinaiset ruokamyrkytykset: toksiinin aiheuttamat Elintarvikeperäiset infektiot Epidemia: > 2 henkilöä sairastunut (Clostridium

Lisätiedot

Yersinia-serologia. Markus Penttinen 041105 Lääketieteellinen mikrobiologia Turun yliopisto

Yersinia-serologia. Markus Penttinen 041105 Lääketieteellinen mikrobiologia Turun yliopisto Yersinia-serologia Markus Penttinen 041105 Lääketieteellinen mikrobiologia Turun yliopisto Yersiniainfektio Yersiniainfektio aiheuttaa mm. seuraavia tauteja: 1. Akuutteja tauteja - suolistotulehduksia

Lisätiedot

Etelä-Karjalan tartuntatautiraportti

Etelä-Karjalan tartuntatautiraportti ETELÄ-KARJALAN SOSIAALI- JA TERVEYSPIIRI Infektioyksikkö Kliinisen mikrobiologian laboratorio Etelä-Karjalan tartuntatautiraportti 2011 Tartuntatautiraportti 2011 1/4 Infektioyksikkö 12.3.2012 Vuoden 2011

Lisätiedot

Hiv ja hepatiitit Suomessa

Hiv ja hepatiitit Suomessa Hiv ja hepatiitit Suomessa Karjalan XII Lääketiedepäivät Petroskoi 14.6.2012 Henrikki Brummer-Korvenkontio Virologian yksikkö Hiv-tartunnat Suomessa TTR -Yhteensä 2952 tartuntaa -69 % tartunnoista suomalaisilla

Lisätiedot

EPIDEMIOLOGINEN KATSAUS (THL, tartuntatautirekisteri)

EPIDEMIOLOGINEN KATSAUS (THL, tartuntatautirekisteri) VSSHP:n Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikön INFEKTIOUUTISET Nro 1 / 2018 EPIDEMIOLOGINEN KATSAUS 1.1. 31.12.2017 (THL, tartuntatautirekisteri) 2017 / kk 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 2017 Tuberkuloosi

Lisätiedot

Moniresistentit mikrobit MRSA, ESBL, CPE ja VRE. Alueellinen koulutus Mikrobiologi Terhi Tuhkalainen

Moniresistentit mikrobit MRSA, ESBL, CPE ja VRE. Alueellinen koulutus Mikrobiologi Terhi Tuhkalainen Moniresistentit mikrobit MRSA, ESBL, CPE ja VRE Alueellinen koulutus 5.10.2018 Mikrobiologi Terhi Tuhkalainen Esityksen sisältö Mikrobien antibioottiresistenssi Moniresistentit bakteerit (MDR) MRSA = Methicillin

Lisätiedot

Moniresistentit mikrobit MRSA, ESBL, CPE ja VRE. Alueellinen koulutus Mikrobiologi Terhi Tuhkalainen

Moniresistentit mikrobit MRSA, ESBL, CPE ja VRE. Alueellinen koulutus Mikrobiologi Terhi Tuhkalainen Moniresistentit mikrobit MRSA, ESBL, CPE ja VRE Alueellinen koulutus 5.10.2018 Mikrobiologi Terhi Tuhkalainen Esityksen sisältö Mikrobien antibioottiresistenssi Moniresistentit bakteerit (MDR) MRSA = Methicillin

Lisätiedot

Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla / / Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla 2016 JKauranen

Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla / / Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla 2016 JKauranen Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla 216 1 Huom! n määrä tarkoittaa niiden kantojen lukumäärää, joille on tehty herkkyysmääritys. Löydösmäärät voivat olla isompia. MRSA,VRE ja ESBL-löydöksissä

Lisätiedot

Mikrobilääkeresistenssin seuranta Suomessa ja tilanne muuhun Eurooppaan nähden

Mikrobilääkeresistenssin seuranta Suomessa ja tilanne muuhun Eurooppaan nähden Mikrobilääkeresistenssin seuranta Suomessa ja tilanne muuhun Eurooppaan nähden Suvi Nykäsenoja Erikoistutkija Antibioottijaosto, Mikrobiologian tutkimusyksikkö, Laboratoriopalveluiden tutkimusosasto Ajankohtaista

Lisätiedot

Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat. 08/06/2017 First name Last name 2

Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat. 08/06/2017 First name Last name 2 Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat 08/06/2017 First name 7.6.2017 Last name 2 Ulkomaisten yöpymisten määrä ja osuus kaikista alueen yöpymisistä sekä muutos edellisvuoteen matkailun

Lisätiedot

15.4.2015 Tartuntatautitapauksia ja niiden ratkaisuja/ Katrine Pesola

15.4.2015 Tartuntatautitapauksia ja niiden ratkaisuja/ Katrine Pesola Tartuntatautitapauksia ja niiden ratkaisuja Katrine Pesola, THL 15.4.2015 Tartuntatautitapauksia ja niiden ratkaisuja/ Katrine Pesola 1 Salmonellakysymyksiä (1) Todettu Salmonella Infantis potilaalla,

Lisätiedot

Infektioyksikkö Kliinisen mikrobiologian laboratorio. Etelä-Karjalan tartuntatautiraportti

Infektioyksikkö Kliinisen mikrobiologian laboratorio. Etelä-Karjalan tartuntatautiraportti Etelä-Karjalan tartuntatautiraportti 2014 Vuoden 2014 tartuntatautiraportti on laadittu aiempaan tapaan lääkärien ja laboratorioiden tekemien tartuntatauti-ilmoitusten perusteella. Herkkyystilanteen osalta

Lisätiedot

Kliinisesti merkittävien bakteerien jaottelua

Kliinisesti merkittävien bakteerien jaottelua Johdanto kliinisesti merkittäviin bakteereihin Miksi kliininen bakteriologia on tärkeää? Bakteerien luokittelusta Bakteeri-infektiot Patogeeni Tartunnanlähde Ennaltaehkäisy Bakteriologista diagnostiikkaa

Lisätiedot

KYSRES Herkkyysmääritysstandardi: Kuopion aluelaboratorio, Kliininen mikrobiologia

KYSRES Herkkyysmääritysstandardi: Kuopion aluelaboratorio, Kliininen mikrobiologia KYSRES mikrobilääkeresistenssitilanne ssä vuonna kliinisesti tärkeimmät bakteerilajit ja näytelaadut yksi kyseisen lajin bakteerikantalöydös/potilas Herkkyysmääritysstandardi: Streptococcus pneumoniae

Lisätiedot

Uusi tartuntatautilaki

Uusi tartuntatautilaki Uusi tartuntatautilaki Suomessa! 14.3.2017 Sairaalahygieniapäivät Anni Virolainen-Julkunen www.finlex.fi http://www.finlex.fi/fi/laki/kokoelma/ 1227/2016 Tartuntatautilaki 146/2017 Valtioneuvoston asetus

Lisätiedot

Pikkulasten rokotuskattavuus esimerkkinä rotavirusrokotukset. Tuija Leino, Rokotusohjelmayksikkö, THL

Pikkulasten rokotuskattavuus esimerkkinä rotavirusrokotukset. Tuija Leino, Rokotusohjelmayksikkö, THL Pikkulasten rokotuskattavuus esimerkkinä rotavirusrokotukset Tuija Leino, Rokotusohjelmayksikkö, THL Rokotuskattavuus tarkoittaa: ROKOTUSTIEDOT! ROKOTETUT KOKO VÄESTÖ VÄESTÖN TIEDOT! Rokotuskattavuutta

Lisätiedot

C.difficile alueellisena haasteena

C.difficile alueellisena haasteena C.difficile alueellisena haasteena V-J Anttila osastonylilääkäri, infektiolääkäri HYKS/Tulehduskeskus/Infektiosairaudet Infektioidentorjuntayksikkö 15.11.2016 C.difficile alueellisena haasteena C.diffcile

Lisätiedot

KYSRES Herkkyysmääritysstandardi:

KYSRES Herkkyysmääritysstandardi: KYSRES mikrobilääkeresistenssitilanne ssä vuonna kliinisesti tärkeimmät bakteerilajit ja näytelaadut yksi kyseisen lajin bakteerikantalöydös/potilas Herkkyysmääritysstandardi: Kuopion aluelaboratorio,

Lisätiedot

Noroviruksen epidemiologia maailmalla ja Suomessa

Noroviruksen epidemiologia maailmalla ja Suomessa Noroviruksen epidemiologia maailmalla ja Suomessa Haider Al-Hello Erikoistutkija, INFO/INVI 15.11.2016 1 Ripulitauteja aiheuttavat virukset Norovirukset Rotavirukset Adenovirukset (serotyypit 40 ja 41)

Lisätiedot

Ulostepatogeenien diagnostiikka. Alueellinen koulutus 28.10.2015 Kaisu Rantakokko-Jalava Tyks Mikrobiologia ja genetiikka

Ulostepatogeenien diagnostiikka. Alueellinen koulutus 28.10.2015 Kaisu Rantakokko-Jalava Tyks Mikrobiologia ja genetiikka Ulostepatogeenien diagnostiikka Alueellinen koulutus 28.10.2015 Kaisu Rantakokko-Jalava Tyks Mikrobiologia ja genetiikka Bakteeriripulit, vanhaa ja uutta diagnostiikkaa Perinteinen bakteeriripuli (turistiripuli)

Lisätiedot

Norovirus ja Clostridium difficile sairaalassa. Hygieniahoitaja Ella Mauranen Kuopion yliopistollinen sairaala Infektioyksikkö 4620 28.5.

Norovirus ja Clostridium difficile sairaalassa. Hygieniahoitaja Ella Mauranen Kuopion yliopistollinen sairaala Infektioyksikkö 4620 28.5. Norovirus ja Clostridium difficile sairaalassa Hygieniahoitaja Ella Mauranen Kuopion yliopistollinen sairaala Infektioyksikkö 4620 28.5.2008 1 Tavanomaiset varotoimet Tavanomaiset varotoimet Noudatetaan

Lisätiedot

Antibioottiresistenssitilanne Varsinais-Suomessa 2013

Antibioottiresistenssitilanne Varsinais-Suomessa 2013 Antibioottiresistenssitilanne Varsinais-Suomessa 2013 Olli Meurman Kliininen mikrobiologia Vuodesta 2011 alkaen tulkinta EUCAST-standardin mukaan, joten tulokset eivät ole kaikilta osin vertailukelpoisia

Lisätiedot

Moniresistenttien bakteereiden aiheuttamat infektiot sairaalassa

Moniresistenttien bakteereiden aiheuttamat infektiot sairaalassa Moniresistenttien bakteereiden aiheuttamat infektiot sairaalassa Risto Vuento Ylilääkäri Fimlab mikrobiologia risto.vuento@fimlab.fi 1 Sidonnaisuudet kahden viimeisen vuoden ajalta LKT, dosentti, kl. mikrobiologian

Lisätiedot

Katsaus elintarvikevälitteisiin epidemioihin Shp-SIRO-FiRe-päivät 30.9.-1.10.2013

Katsaus elintarvikevälitteisiin epidemioihin Shp-SIRO-FiRe-päivät 30.9.-1.10.2013 Katsaus elintarvikevälitteisiin epidemioihin Shp-SIRO-FiRe-päivät 30.9.-1.10.2013 Sari Huusko TH, TtM Tartuntatautien torjuntayksikkö Katsaus elintarvikevälitteisiin epidemioihin Kryptosporidioosiepidemiat

Lisätiedot

Laboratorion listerialöydösten hyödyntäminen

Laboratorion listerialöydösten hyödyntäminen Laboratorion listerialöydösten hyödyntäminen Ajankohtaista laboratoriorintamalla 12.10.2011 Erikoistutkija Tuula Johansson Evira 1 Ajankohtaista laboratoriorintamalla 13.10.2011 Tuula Johansson Kantojen

Lisätiedot

Mikrobilääkeresistenssitilanne Suomessa ja maailmalla

Mikrobilääkeresistenssitilanne Suomessa ja maailmalla Mikrobilääkeresistenssitilanne Suomessa ja maailmalla Jari Jalava, FT 7.4.2017 1 Mikrobilääkeresistenssin seurantamekanismit FiRe - Finnish Study Group for Antimicrobial Resistance Tartuntatautirekisteri

Lisätiedot

VSSHP:n influenssaraportti Viikko 09/2018 Löydöstiedot saakka

VSSHP:n influenssaraportti Viikko 09/2018 Löydöstiedot saakka VSSHP:n influenssaraportti Viikko 09/2018 Löydöstiedot 27.2.2018 saakka Yleistä: Tässä raportissa esitetään graafisesti A-influenssalöydökset VSSHP:n alueella talven 2017 2018 aikana. Raporttia päivitetään

Lisätiedot

Tutkimus. Terveys. Turvallisuus. Rokotetutkimusta - terveemmän tulevaisuuden puolesta.

Tutkimus. Terveys. Turvallisuus. Rokotetutkimusta - terveemmän tulevaisuuden puolesta. Tutkimus. Terveys. Turvallisuus. Rokotetutkimusta - terveemmän tulevaisuuden puolesta. ROKOTETUTKIMUSTA terveemmän tulevaisuuden puolesta Tarttuvien tautien ennaltaehkäisy edellyttää rokotteiden jatkuvaa

Lisätiedot

Kansanterveyslaitoksen julkaisuja KTL B 4 / 2000 TARTUNTATAUDIT SUOMESSA 1995 1999

Kansanterveyslaitoksen julkaisuja KTL B 4 / 2000 TARTUNTATAUDIT SUOMESSA 1995 1999 Kansanterveyslaitoksen julkaisuja KTL B 4 / 2000 TARTUNTATAUDIT SUOMESSA 1995 1999 Mikrobilöydösten kommentoijat von Bonsdorff, Henrik Helsingin Yliopisto, Helsinki Davidkin, Irja Kansanterveyslaitos,

Lisätiedot

Moniresistentit bakteerit

Moniresistentit bakteerit 25.8.2014 1 Moniresistentit bakteerit MRSA = Metisilliini Resistentti Staphylococcus aureus Staphylococcus aureus on yleinen terveiden henkilöiden nenän limakalvoilla ja iholla elävä grampositiivinen kokkibakteeri.

Lisätiedot

Hoitotakuun toteutuminen suun terveydenhuollossa terveyskeskuksissa

Hoitotakuun toteutuminen suun terveydenhuollossa terveyskeskuksissa Tiedosta hyvinvointia Lokakuu 2008 1 Hoitotakuun toteutuminen suun terveydenhuollossa terveyskeskuksissa Kysely terveyskeskusten ylihammaslääkäreille, lokakuu 2008 Tiedosta hyvinvointia Lokakuu 2008 2

Lisätiedot

Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla / / Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla 2017 JKauranen

Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla / / Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla 2017 JKauranen Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla 17 1 Huom! MRSA,VRE ja ESBL-löydöksissä mukana myös Keski-Pohjanmaan, Länsi-Pohjan ja Kainuun seulontalöydöksiä. Kliiniset näytteet tarkoittavat muita

Lisätiedot

Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien työllisyyskatsaus 2. vuosineljännes 2003

Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien työllisyyskatsaus 2. vuosineljännes 2003 TEK Tutkimus Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien työllisyyskatsaus 2. vuosineljännes 2003 Tutkimus/HT 05.08.2003 Työttömyydessä tyypillistä kasvua keväästä kesään Työttömien diplomi-insinöörien ja arkkitehtien

Lisätiedot

Mitä moniresistentin mikrobin kantajuus tarkoittaa? Eristääkö vai ei?

Mitä moniresistentin mikrobin kantajuus tarkoittaa? Eristääkö vai ei? Mitä moniresistentin mikrobin kantajuus tarkoittaa? Eristääkö vai ei? Infektioiden torjunnalla turvaa ja laatua hoitolaitoksiin Alueellinen koulutuspäivä 29.11.2016 Hygieniahoitaja, Anu Harttio-Nohteri/VSSHP

Lisätiedot

Tartuntatautirekisterin etäkäyttö tartuntatautien seurannassa ja torjunnassa

Tartuntatautirekisterin etäkäyttö tartuntatautien seurannassa ja torjunnassa Tartuntatautirekisterin etäkäyttö tartuntatautien seurannassa ja torjunnassa PSHP:n alueellinen tartuntatautipäivä 2.2.2016 Terveydenhoitaja Sari Jaakola THL 2.2.2016 Sari Jaakola 1 1 Valtakunnallinen

Lisätiedot

Influenssan seuranta Infektiotautien torjunnan yksikkö Rovaniemi Influenssaseuranta -Niina Ikonen/Satu Murtopuro 1

Influenssan seuranta Infektiotautien torjunnan yksikkö Rovaniemi Influenssaseuranta -Niina Ikonen/Satu Murtopuro 1 Influenssan seuranta Infektiotautien torjunnan yksikkö Rovaniemi 28.5.2015 Influenssaseuranta -Niina Ikonen/Satu Murtopuro 1 Influenssa Vuosittaisia epidemioita ja ajoittain pandemioita Merkittävää sairastavuutta

Lisätiedot

TAUDINAIHEUTTAJAT JÄTEVESISSÄ - Kertovatko colit kaiken? IHMINEN YMPÄRISTÖSSÄ: VESI / Tarja Pitkänen

TAUDINAIHEUTTAJAT JÄTEVESISSÄ - Kertovatko colit kaiken? IHMINEN YMPÄRISTÖSSÄ: VESI / Tarja Pitkänen TAUDINAIHEUTTAJAT JÄTEVESISSÄ - Kertovatko colit kaiken? 15.1.2018 IHMINEN YMPÄRISTÖSSÄ: VESI / Tarja Pitkänen 1 JÄTEVESIÄ KÄSITTELEVÄT ja/tai TUOTTAVAT: Yhdyskuntien jv-puhdistamot Teollisuus Haja-asutuksen

Lisätiedot

EPIDEMIOLOGINEN KATSAUS THL tartuntatautirekisteriin tehdyt ilmoitukset VSSHP:n alueelta.

EPIDEMIOLOGINEN KATSAUS THL tartuntatautirekisteriin tehdyt ilmoitukset VSSHP:n alueelta. VSSHP:n Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikön INFEKTIOUUTISET Nro 1 / 219 EPIDEMIOLOGINEN KATSAUS 1.1. 31.5.219 THL tartuntatautirekisteriin tehdyt ilmoitukset VSSHP:n alueelta. Tapauksia 219-1

Lisätiedot

Tuhkarokko Euroopassa ja Yhdysvalloissa

Tuhkarokko Euroopassa ja Yhdysvalloissa Tuhkarokko Euroopassa ja Yhdysvalloissa - mikä suoja suomalaisilla? Tartuntatautikurssi 15.4.2015 15.4.2015 Virusinfektiot-yksikkö/ Mia Kontio 1 Tuhkarokko: epäíly ja varmistus Oireet 7-21 vrk tartunnasta:

Lisätiedot

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Tartuntatautiraportti 2010

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Tartuntatautiraportti 2010 Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Tartuntatautiraportti 21 Kädessäsi on ensimmäinen alueellinen tartuntatautiraportti. Raportti on laadittu kesäkuussa 211. Pyrimme jatkossa tuottamaan vastaavanlaisen koosteen

Lisätiedot

Siipikarjan terveys- ja hyvinvointipäivä Ikaalinen 22.3.2012. Terveydenhuoltoeläinlääkäri Hannele Nauholz

Siipikarjan terveys- ja hyvinvointipäivä Ikaalinen 22.3.2012. Terveydenhuoltoeläinlääkäri Hannele Nauholz Siipikarjan terveys- ja hyvinvointipäivä Ikaalinen 22.3.2012 Terveydenhuoltoeläinlääkäri Hannele Nauholz Saksa, Nordrhein-Westfalen 11/2011 962 tuotantopolven broilerikasvatuserää 182 eri tilalta Helmi-kesäkuu

Lisätiedot

VSSHP:n Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikön INFEKTIOTIEDOTE Nro 2 / 2013

VSSHP:n Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikön INFEKTIOTIEDOTE Nro 2 / 2013 VSSHP:n Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikön IFEKTIOTIEDOTE ro 2 / 213 EPIDEMIOLOGIE KATSAUS 1.1. 3.4.213 YLEISVAARALLISIA JA ILMOITETTAVIA TARTUTATAUTEJA lääkärien ilmoitukset, kuukausittain

Lisätiedot

Laajakirjoisia beetalaktamaaseja tuottavat bakteerit ja MRSA - Uudet ilmoitettavat eläintaudit

Laajakirjoisia beetalaktamaaseja tuottavat bakteerit ja MRSA - Uudet ilmoitettavat eläintaudit Laajakirjoisia beetalaktamaaseja tuottavat bakteerit ja MRSA - Uudet ilmoitettavat eläintaudit Erikoistutkija Suvi Nykäsenoja Jaostopäällikkö Antibioottijaosto Elintarvike- ja rehumikrobiologian tutkimusyksikkö

Lisätiedot

INFLUENSSAEPIDEMIA TUNNISTAMINEN JA ILMOITTAMINEN. Infektiolääkäri Mikael Kajova Hygieniahoitaja Jaana-Marija Lehtinen

INFLUENSSAEPIDEMIA TUNNISTAMINEN JA ILMOITTAMINEN. Infektiolääkäri Mikael Kajova Hygieniahoitaja Jaana-Marija Lehtinen INFLUENSSAEPIDEMIA TUNNISTAMINEN JA ILMOITTAMINEN Infektiolääkäri Mikael Kajova Hygieniahoitaja Jaana-Marija Lehtinen YKSIKÖISSÄ TOTEUTETTAVAN HOITOON LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN JA MDRO -SEURANNAN PÄÄPIIRTEET

Lisätiedot

Elintarvikevalvonnan rooli epidemiaselvityksissä

Elintarvikevalvonnan rooli epidemiaselvityksissä Elintarvikevalvonnan rooli epidemiaselvityksissä Virukset elintarvikehygieenisenä haasteena, Helsinki 2.2.2016 Ylitarkastaja Annika Pihlajasaari Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Elintarvikehygieniayksikkö

Lisätiedot

Laboratorion merkitys infektioiden diagnostiikassa. Risto Vuento Laboratoriokeskus PSHP

Laboratorion merkitys infektioiden diagnostiikassa. Risto Vuento Laboratoriokeskus PSHP Laboratorion merkitys infektioiden diagnostiikassa Risto Vuento Laboratoriokeskus PSHP Mikrobin ja ihmisen suhde Hyödylliset mikrobit, henkilön oma mikrobisto (ns. normaalifloora) Käsitteellä infektiotauti

Lisätiedot

Sairaalahoidossa olevat influenssa A(H1N1)v-tapaukset Suomessa

Sairaalahoidossa olevat influenssa A(H1N1)v-tapaukset Suomessa Sairaalahoidossa olevat influenssa -tapaukset Suomessa Sairaanhoitopiirit (shp) ilmoittavat joka arkipäivä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkopohjaiseen järjestelmään sairaalahoidossa olevien influenssa

Lisätiedot

Hiv tutuksi. Koulutus vastaanottokeskuksille Maahanmuuttovirasto 25.3.2015. Batulo Essak HIV-tukikeskus

Hiv tutuksi. Koulutus vastaanottokeskuksille Maahanmuuttovirasto 25.3.2015. Batulo Essak HIV-tukikeskus Hiv tutuksi Koulutus vastaanottokeskuksille Maahanmuuttovirasto 25.3.2015 Batulo Essak HIV-tukikeskus 1 Täyttä elämää hivin kanssa www.tuberkuloosi.fi/materiaali/animaatiot/ 2 Näitte juuri hivistä kertovan

Lisätiedot

ESBL-E.coli, linjaus OYS ERVA:lla. Niina Kerttula infektiolääkäri OYS

ESBL-E.coli, linjaus OYS ERVA:lla. Niina Kerttula infektiolääkäri OYS ESBL-E.coli, linjaus OYS ERVA:lla Niina Kerttula infektiolääkäri OYS 30.9.2016 1 Muutos ESBL-E.coli linjauksissa OYS sairaanhoitopiirin alueella 14.9.2015 alkaen potilaita, joilla todettu ESBL- E.coli,

Lisätiedot

Antibioottiresistenssitilanne Varsinais-Suomessa 2009

Antibioottiresistenssitilanne Varsinais-Suomessa 2009 Antibioottiresistenssitilanne Varsinais-Suomessa 2009 Olli Meurman Kliininen mikrobiologia Streptokokkien resistenssi (% R) vuonna 2009 koko aineisto (1 kanta/potilas) S. pyogenes S. agalactiae Str. -h

Lisätiedot

Bakteeriperäisen turistiripulin diagnostiikka nukleiinihaponosoitusmenetelmillä

Bakteeriperäisen turistiripulin diagnostiikka nukleiinihaponosoitusmenetelmillä Bakteeriperäisen turistiripulin diagnostiikka nukleiinihaponosoitusmenetelmillä Sointu Mero HUSLAB 5.2.2015 Labquality Days Luennon sisältöä: matkailutaustaa ulosteen bakteeriviljely nukleiinihaponosoitusmenetelmät

Lisätiedot