YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 27/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 390 Annettu julkipanon jälkeen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 27/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 390 Annettu julkipanon jälkeen"

Transkriptio

1 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 27/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 390 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Auran kunnan Asemanseudun jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemus, Aura LUVAN HAKIJA Auran kunta PL 24, AURA HAKEMUS JA SEN VIREILLETULO Auran kunta on hakenut Asemanseudun jätevedenpuhdistamolle ympäristölupaa. Hakemus on toimitettu ympäristölupavirastoon Hakemusta on täydennetty ympäristölupaviraston pyytämillä lisäselvityksillä LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti ja 31 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 a ja 5 :n 1 momentin kohta 8. TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT, SOPIMUKSET JA PUHDISTAMOALUEEN KAAVOITUS Jäteveden johtamislupa Länsi Suomen vesioikeus on antamallaan ja korkeimman hallinto oikeuden päätöksellä , taltio nro 3370, eräiltä osin muutetulla päätöksellä nro 74/1988/4 myöntänyt Auran kunnalle toistaiseksi voimassa olevan luvan Asemanseudun taajama alueen jätevesien johtamiseen Aurajokeen. Länsi Suomen vesioikeus on antamallaan päätöksellä nro 90/1999/4 tarkistanut vesioikeuden edellä mainitun päätöksen lupamääräykset. Päätöstä on sittemmin muutettu Länsi Suomen ympäristölupaviraston päätöksillä nro 65/2004/1 ja nro 1/2006/1.

2 2 Voimassa olevan lupapäätöksen mukaan jätevedet on käsiteltävä siten, että vesistöön johdettavan jäteveden BOD 7ATU arvo on enintään 30 mg O 2 /l, fosforipitoisuus enintään 1,0 mg P/l, kiintoainepitoisuus enintään 35 mg/l ja COD Cr arvo enintään 125 mg O 2 /l. Puhdistustehon tulee COD Cr arvon osalta olla vähintään 75 % ja fosforin osalta vähintään 85 % sekä muiden arvojen osalta vähintään 90 %. Jäteveden käsittelyssä on lisäksi pidettävä tavoitearvona BOD 7ATU :n osalta 15 mg O 2 /l ja fosforin osalta 0,5 mg P/l. Puhdistustehon tavoitteena tulee molempien arvojen osalta olla vähintään 95 %. Kaikki arvot lasketaan puolivuosikeskiarvoina ottaen huomioon mahdolliset ohijuoksutukset, ylivuodot ja häiriötilanteet. Lisäksi jäteveden käsittelyssä on pyrittävä nitrifioimaan ammoniumtyppi mahdollisimman tehokkaasti. Hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi oli tehtävä vuoden 2007 loppuun mennessä. Sopimukset Auran kunta ja Oy Rettig Ab ovat sopineet Oy Rettig Ab:n (nykyään Leaf Suomi Oy:n) makeistehtaan jätevesien johtamisesta Auran kunnan Asemanseudun puhdistamolle. Puhdistamoalueen kaavoitus Auran ja Pöytyän kunnat ovat sopineet Pöytyän kunnan Auvaisten kylätaajamassa syntyvien yhdyskuntajätevesien johtamisesta Auran kunnan Asemanseudun puhdistamolle. Auran ja Pöytyän kunnat ovat sopineet Auran kunnan Asemanseudun yhdyskuntajätevesien johtamisesta Liedon kunnan viemärilaitokseen ja edelleen Turun seudun puhdistamo Oy:n Kakolanmäen jätevedenpuhdistamolle. Voimassa olevassa asemakaavassa puhdistamotontti on merkitty yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten alueeksi (ET). PUHDISTAMON SIJAINTI JA LÄHIYMPÄRISTÖ Sijaintipaikka Puhdistamo sijaitsee Auran kunnan Asemanseudun taajaman tuntumassa sen eteläpuolella Viilalan kylässä Aurajoen varrella kunnan omistamalla tilalla Rantaniitty, jonka kiinteistörekisteritunnus on Puhdistamo ja sen piirissä oleva viemäriverkosto eivät sijaitse pohjavesialueella eivätkä pohjavedenottamon välittömässä läheisyydessä. Lähiympäristö Puhdistamoa ympäröivät laajat, viljellyt peltoaukeat. Lähin asuinrakennus on noin 80 metrin päässä.

3 3 Suojeltavat luontokohteet lähiympäristössä Puhdistamon lähiympäristössä ei ole sellaisia suojeltuja tai muita luontokohteita, joihin toiminta voi vaikuttaa. JÄTEVESIEN PURKUVESISTÖ Purkupaikka ja vesistön yleiskuvaus Jätevedet johdetaan Aurajokeen puhdistamon kohdalla Aurajoen keskivaiheilla. Aurajoen valuma alue lähellä purkupaikkaa sijaitsevan Hypöistenkosken kohdalla on 351 km 2. Vuosien keski, keskiali ja alivirtaamat ovat Hypöistenkosken kohdalla ja Aurajoen suun lähellä Halisissa seuraavat; Virtaama, m 3 /s Hypöistenkoski Halinen Keskivirtaama MQ Keskialivirtaama MNQ Alivirtaama NQ 3,7 0,14 0,10 7,6 0,19 0,00 Vesistön kuormitus Aurajokea kuormittaa etenkin maanviljelyksen aiheuttama hajakuormitus. Asemanseudun jätevesien purkupaikan yläpuolella Aurajokeen johdetaan Oripään ja Pöytyän kuntien jätevedet. Pellon osuus Aurajoen valuma alueesta on 35 %. Aurajoen vuosittaiset keskimääräiset fosforin ja typen ainevirtaamat ovat vuosina vaihdelleet välillä kg P/d ja kg N/d. Koska järvialtaita ei ole, ainevirtaamat vaihtelevat erittäin suuresti. Veden laatu Aurajoen keskijuoksulla vesi on viime vuosina ollut lievästi likaantunutta tai puhdasta happitilanteen, biologisen hapenkulutuksen ja ammoniumtyppipitoisuuden perusteella arvioituna. Veden fosforipitoisuus on ollut samaa suuruusluokkaa kuin erittäin rehevissä järvissä. Joen keskijuoksulla veden laadullinen käyttökelpoisuus on ollut useimmiten tyydyttävä. Kalasto, kalastus ja vesistön muu käyttö Purkupaikan ylä ja alapuolella sijaitsevilla lähimmillä havaintopaikoilla veden happitilanne on ollut melko hyvä. Alimmat mitatut happipitoisuudet ovat olleet noin 6 mg/l. Veden hygieeninen tila purkupaikan ylä ja alapuolella on ollut keskimäärin välttävä, ajoittain myös huono. Aurajoen yläjuoksulla kaloja on niukasti. Joen alajuoksulla kalasto on monipuolisempi. Joessa on myös pikkunahkiaisia, nahkiaisia ja rapuja. Jokeen rakennetut padot estävät kalojen liikkumista. Monipuolisin kalasto on alajuoksulla Halisten padon alapuolella, jonne nousee mm. lohikaloja.

4 4 Aurajoessa ei harjoiteta ammattimaista kalastusta. Joen keskijuoksulla virkistyskalastajien määrä on kasvanut ja alueella toimii järjestäytyneitä kalastuskuntia. Aurajoki on Turun kaupungin raakavesilähde. Keski ja alajuoksun vettä käytetään kuivina aikoina peltojen kasteluun. Jätevesien purkupaikan lähellä ei ole yleistä uimarantaa. Keski ja alajuoksulla on patoaltaiden muodostamia syvempiä kohtia, joita ranta asukkaat käyttänevät uimiseen. Joen alajuoksun virkistyskäyttömahdollisuuksia on viime vuosina pyritty parantamaan. Luontokohteet Aurajoessa ei ole sellaisia luontokohteita, joiden suojeltuihin luontoarvoihin jätevesillä olisi vaikutusta. HAKEMUKSEN MUKAINEN TOIMINTA Puhdistamossa käsiteltävät jätevedet ja lietteet Puhdistamon käsittelyprosessit ja mitoitus Puhdistamossa käsitellään nykyisin Asemanseudun taajaman jätevedet. Tavanomaisten talousjätevesien lisäksi puhdistamossa käsitellään Leaf Suomi Oy:n Auran makeistehtaalta tulevat, runsaasti helposti hajoavaa orgaanista ainetta sisältävät jätevedet. Puhdistamon liittyjämäärä oli vuoden 2006 lopussa noin Lisäksi puhdistamolla käsitellään sakokaivolietteitä ja umpisäiliöjätevesiä (vuonna 2007 yhteensä noin m 3 ), teollisuuden rasvajätettä (vuonna 2007 yhteensä 32 m 3 ) sekä lähiseudun pienten puhdistamoiden ylijäämälietteitä (vuonna 2007 Tarvasjoen kunnan puhdistamolta noin 730 m 3, Oripään kunnan puhdistamolta noin 420 m 3 ja Käyrän työsiirtolan puhdistamolta 66 m 3 ). Viemäriverkoston pituus oli vuoden 2006 lopussa noin 34 km, josta sadevesiviemäreitä oli noin 12 km. Pumppaamoita on yhteensä 13. Puhdistamo on vuonna 1975 valmistunut biologis kemiallinen, fosforin rinnakkaissaostuksen käsittävä rengaskanavapuhdistamo (IIvaihe). Vuonna 1990 puhdistamolla otettiin käyttöön Auran makeistehtaan jätevesien esikäsittely yksikkö (I vaihe), joka käsittää tasauksen, ilmastuksen ja selkeytyksen. Rengaskanavalaitoksen ylijäämälietettä ja osaa yhdyskuntajätevedestä kierrätetään esikäsittelyyksikön kautta. Ylijäämäliete sakeutetaan tiivistämössä ja kuivataan suotonauhapuristimella. Puhdistamon tulokuormituksen mitoitusarvot ovat seuraavat: Esikäsittelyn mitoitusvirtaama q mit 28,5 m 3 /h Tasausaltaan mitoitusvirtaama Q ma 130 m 3 /d, q ma 52 m 3 /h Esikäsittelyn BOD 7 kuorma kg O 2 /d

5 Puhdistamon tulokuormitus 5 II vaiheen mitoitusvirtaama Q mit 710 m 3 /d, q ma 52 m 3 /h II vaiheen BOD 7 kuorma 175 kg O 2 /d. Puhdistamon prosessiyksiköt ovat seuraavat: Sakokaivolietteen vastaanotto: ilmastetun vastaanottoaltaan tilavuus 45 m 3 Vesiprosessin I vaihe (esikäsittely): jäteveden välppäys tasaus, tilavuus 110 m 3 ilmastus, tilavuus 260 m 3 selkeytys, pinta ala 55 m 2, tilavuus 209 m 3 Vesiprosessin II vaihe (rengaskanavalaitos): välppäys ilmastus (rengaskanava), tilavuus 820 m 3 jälkiselkeytys, pinta ala 69 m 2, tilavuus 167 m 3 Lietteen käsittely: sakeutus, tiivistämön pinta ala 39 m 2, tilavuus 146 m 3 kuivaus suotonauhapuristimella. Puhdistamon keskimääräinen tulokuormitus (virtaama, BOD 7ATU, fosfori ja typpi), suurin vuorokautinen virtaama ja tarkkailuvuorokausien suurinta BOD kuormaa vastaava asukasvastineluku olivat vuosina seuraavat: Parametri Laatu Q kesk Q ma BOD 7ATU BOD 7ATU, ma AVL ma Kok. fosfori Kok. typpi m 3 /d m 3 /d kg O 2 /d kg O 2 /d kg P/d kg N/d , , , , ,8 44 Leaf Suomi Oy:n Auran tehtaalta puhdistamolla suoritettavaan esikäsittelyyn tuleva jätevesikuormitus sekä tehtaan jätevesien esikäsittelylaitoksesta yhteiskäsittelyyn johdettu, osan muista jätevesistä ja kierrätettyä ylijäämälietettä sisältävä jätevesikuormitus oli vuonna 2007 seuraava: Esikäsittelyyn tuleva Esikäsitelty 1) Ajanjakso I VI VII XII I XII I VI VII XII I XII Virtaama m 3 /d COD Cr O 2 mg/l BOD 7ATU O 2 mg/l ,4 30 6,0 30 5,7 Fosfori, P P mg/l 3,6 0,35 3,3 0,38 3,4 0,37 0,39 0,07 0,38 0,08 0,40 0,08 Typpi,N mg/l 90 8, ,8 10 2,0 13 2,4 Kiintoaine mg/l ,1 19 3,8 26 4,9 1) Sisältää osan kunnan puhdistamolle johdetuista muista jätevesistä ja puhdistamon ylijäämälietteestä ravinteiden lisäämiseksi.

6 6 Kemikaalit ja polttoaineet Puhdistamossa käytetään ferrosulfaattia fosforin saostukseen, kalkkia (teollisuushienokalkki Nordkalk SL 90T) nitrifioinnissa pienentyvien alkaliteetin ja ph:n nostamiseen sekä polymeeriä lietteen kuivauksessa. Kemikaalien käyttömäärät olivat vuosina seuraavat: Vuosi Ferosulfaatti Kalkki Polymeeri t/a g/m 3 t/a g/m 3 kg/a , , , , , Koneiden voiteluun ja rasvaukseen käytetään vaseliinia, öljyjä ja muita rasvoja yhteensä noin 40 l/a. Muita öljyjä puhdistamolla ei käytetä. Sähkön käyttö Liikenne Puhdistamon sähkönkulutus oli vuonna 2007 noin 635 MWh/a (noin 2,3 kwh käsiteltyä jätevesikuutiota kohti ja noin 2,4 kwh poistettua BOD 7ATU kiloa kohti). Toimintaan liittyvää raskasta liikennettä on keskimäärin seuraavasti: kuivatun puhdistamolietteen tai saostuskemikaalin kuljetus noin 100 kertaa vuodessa jätteiden vienti noin 26 kertaa vuodessa sakokaivo ja pienten puhdistamoiden lietteiden sekä umpisäiliöjätevesien tuonti noin 210 kertaa vuodessa. Traktoriliikennettä on noin 310 käyntikertaa vuodessa ja henkilöautoliikennettä noin käyntikertaa vuodessa. PÄÄSTÖT JA NIIDEN RAJOITTAMINEN Jätevedet Puhdistamolta vesistöön johdetut keskimääräiset BOD 7ATU, COD Cr, fosfori, kokonaistyppi, ammoniumtyppi ja kiintoainepäästöt olivat vuosina seuraavat: Parametri Laatu BOD 7ATU COD Cr Kok. fosfori Kok. typpi Ammoniumtyppi Kiintoaine kg O 2 /d kg O 2 /d kg P/d kg N/d kg N/d 3,8 26 0, ,2 6,1 5,7 40 0, ,6 8,0 5,3 40 0, ,0 7,9 5,2 35 0, ,3 9,8 3,9 29 0, ,8 8,3

7 7 Puhdistamon puolivuosi ja vuosikeskiarvoina lasketut käsittelytulokset olivat vuonna 2007 seuraavat: Jakso Kuukaudet Virtaama, Q Käsitelty Ohitus Vesistöön m 3 /d m 3 /d m 3 /d I II Koko vuosi BOD 7ATU, O 2 Tuleva Vesistöön Tuleva Vesistöön Puhd. teho mg/l mg/l % 620 4, ,9 99, , ,2 99, , ,0 99,5 COD Cr, O 2 Tuleva Vesistöön Tuleva Vesistöön Puhd. teho Fosfori, P Tuleva Vesistöön Tuleva Vesistöön Puhd. teho Typpi, N Tuleva Vesistöön Tuleva Vesistöön Puhd.teho NH 4 N Vesistöön Vesistöön Nitrif. aste Kiintoaine Vesistöön Vesistöön Puhd.teho mg/l mg/l % mg/l mg/l % mg/l mg/l % mg/l % mg/l % ,2 6,0 0,24 8,0 0,31 96, ,7 0,9 98, , ,9 7,6 0,21 9,3 0,26 97, ,9 1,1 98, , ,6 6,8 0,23 8,7 0,29 96, ,8 1,0 98, ,4 Jätevedet on tarkoitus ryhtyä johtamaan Turun seudun puhdistamo Oy:n Kakolanmäen puhdistamoon sen ja tarvittavien siirtolinjojen valmistuttua. Siirtoviemäri (Aura Lieto) rakennettaneen vuosina Lupaa haetaan nykyisin lupamääräyksin puhdistamon jäljellä olevaksi käyttöajaksi. Auran kunta ja Turun seudun puhdistamo Oy eivät ole vielä tehneet sopimusta Auran kunnan jätevesien johtamisesta ja käsittelemisestä Kakolanmäen puhdistamossa. Auran kunta ei ole Turun seudun puhdistamo Oy:n osakas.

8 Päästöt maaperään ja pohjaveteen 8 Päästöt ilmaan, haju ja melu Jätteet, niiden käsittely ja hyödyntäminen Puhdistamoliete Muut jätteet Puhdistamolta tai viemäriverkostosta ei ole havaittu tapahtuneen päästöjä maaperään. Toiminnasta saattaa ajoittain aiheutua hajua lähiympäristössä. Työkoneet ja henkilöautoliikenne aiheuttavat merkitykseltään vähäisiä pakokaasupäästöjä. Puhdistusprosessit eivät aiheuta sanottavaa melua. Myöskään autoliikenteellä ei ole suurta vaikutusta yleiseen melutasoon. Kaikki puhdistamon melua aiheuttavat toiminnot sijaitsevat puhdistamorakennusten sisällä. Melumittauksia ei ole tehty. Kuivattu puhdistamoliete (kuiva ainepitoisuus runsaat 14 %) toimitetaan Auran kaatopaikalle, jossa se kompostoidaan puukuorikkeen kanssa. Vuosina kuivattua puhdistamolietettä syntyi keskimäärin noin m 3 /a (vuonna 2007, jolloin lietteen kuivaainepitoisuus oli keskimäärin 15,7 %, noin m 3 ). Kuoriketta on sekoitettu suhteessa 1 1,5 m 3 kuoriketta / 1 m 3 lietettä. Kompostoidusta lietteestä noin 1/3 on sijoitettu viljelykäyttöön ja noin 2/3 puistojen nurmikkoalueiden kunnostukseen. Puhdistamolietteen raskasmetallipitoisuudet alittavat puhdistamolietteen käytöstä maanviljelyksessä annetun valtioneuvoston päätöksen (282/1994) raja arvot. Välpejäte kuljetetaan 12 m 3 :n irtolavalla Topinojan kaatopaikalle Turkuun. Muiden jätteiden määrä on vähäinen. Ongelmajätteet (jäteöljyt, loisteputket, akut ja paristot, sähkö ja elektroniikkaromu) toimitetaan jäteasemalle ja edelleen ongelmajätelaitokselle. Sekajäte (säkit, muovit pahvit ym.) toimitetaan jätehuollon toimipisteeseen. YMPÄRISTÖASIOIDEN HALLINTAJÄRJESTELMÄ Puhdistamolla ei ole käytössä virallista ympäristöasioiden hallintajärjestelmää.

9 9 PARAS KÄYTTÖKELPOINEN TEKNIIKKA (BAT) Jätevedet käsitellään korkeatehoisesti ja kustannustehokkaasti käyttäen tekniikkaa, joka mahdollistaa lupaehtojen noudattamisen. TOIMINNAN VAIKUTUKSET YMPÄRISTÖÖN Vesistövaikutukset Runsasvetisinä aikoina laimentuminen joessa on tehokasta. Vähävetisinä aikoina jätevedet ovat nostaneet jokiveden ravinne, erityisesti typpipitoisuuksia ja joskus myös BOD 7 arvoja, mutta useimmiten vaikutukset ovat olleet lieviä. Aurajoen veden kokonaistyppipitoisuus on kasvanut puhdistamolta johdettujen jätevesien vuoksi vuosina enimmillään µg N/l, ammoniumtyppipitoisuus 50 µg N/l ja fosforipitoisuus 16 µg P/l. Tällöin joen virtaama on ollut suhteellisen pieni, 0,1 0,2 m 3 /s. Veden ammoniumtyppipitoisuus on viime vuosina tehdyissä tarkkailuissa ollut Auran puhdistamon purkupaikan alapuolella enimmillään 830 µg N/l. Suurimmat pitoisuudet on mitattu talvella. Lämpimänä aikana veden ollessa emäksistä osa ammoniumtypestä on vesieliöille myrkyllisenä ammoniakkina. Ammoniakki muuttuu nopeasti ammoniumiksi ja edelleen nitraateiksi, joten ammoniakin mahdolliset haittavaikutukset eivät ulotu laajalle. Aurajoen keskijuoksu on kuivina aikoina vähävetinen, mikä rajoittaa joen käyttömahdollisuuksia. Puhdistamolta johdettu kuormitus vaikuttaa osaltaan veden hygieeniseen laatuun, mutta esimerkiksi enterokokkien määrään perustuva joen likaantumisaste ei ole useinkaan muuttunut purkupaikan kohdalla. Muut vaikutukset Toiminnasta saattaa ajoittain aiheutua lähinnä viihtyisyyttä vähentäviä hajuhaittoja puhdistamon lähiympäristössä. Muut ympäristöön kohdistuvat päästöt ovat esimerkiksi liikenteestä aiheutuviin päästöihin nähden pienet, eivätkä niiden vaikutukset ole merkittäviä. Puhdistamoaluetta ympäröivät puusto ja pensaisto vaimentavat osittain äänten kulkeutumista. Melusta ei tiettävästi ole aiheutunut merkittävää haittaa naapuristossa. TOIMENPITEET JA KORVAUKSET VESISTÖVAIKUTUSTEN JOHDOSTA Korvattavaa haittaa ei katsota aiheutuvan. TOIMINNAN JA SEN VAIKUTUSTEN TARKKAILU Tarkkailu on käsittänyt puhdistamon käyttö ja kuormitustarkkailun (päästötarkkailun) päivätyn, myöhemmin hieman muutetun

10 Puhdistamon käyttö ja päästötarkkailu Käyttötarkkailu 10 tarkkailuohjelman mukaisesti sekä jäteveden vesistövaikutusten tarkkailun osana Aurajoen yhteistarkkailua. Hakemukseen on liitetty Lounais Suomen vesi ja ympäristötutkimus Oy:n laatima ehdotus (liite 25E2) käyttö ja päästötarkkailun sekä vesistötarkkailun jatkamiseksi. Puhdistamon henkilökunta vastaa tarkkailun näytteenotosta ja virtaamamittauksista sekä mm. jakso ja vuosiraportteihin tarvittavista käyttötiedoista. Julkisen valvonnan alainen vesitutkimuslaitos vastaa kuormitus/päästötarkkailun ajoituksesta, kokoomanäytteiden analysoinnista ja tulosten raportoinnista sekä tarkistaa kuormitustarkkailun näytteenoton yhteydessä käyttötarkkailun ja näytteenoton asianmukaisuuden. Puhdistamon päivittäisen käyttötarkkailun tulokset kirjautuvat ATKjärjestelmään. Päivittäiseen käyttötarkkailuun kuuluvat seuraavat mittaukset ja havainnoinnit: Virtaama kunnan viemärilaitoksesta tuleva makeistehtaalta tuleva esikäsittelyyn menevä lähtevä ohitukset ja ylivuodot puhdistamolla ja viemäriverkostossa Kemikaalien ja mahdollisten lisäravinteiden kulutus Lämpötila kunnan viemärilaitoksesta tuleva tasausallas rengaskanava ph rengaskanavasta lähtevä selkeytykseen tuleva lähtevä Happi tasausallas esikäsittely, ilmastus rengaskanava jälkiselkeytysaltaat Liukoinen fosfori lähtevä Jälkiselkeytyksen näkösyvyydet Aktiivilietteen laskeutuvuus Käytetty energiamäärä Puhdistamolta viety lietemäärä ja sen sijoituspaikka Puhdistamolle tuotujen saostus ja umpikaivo sekä puhdistamolietteiden määrät ja vastaanottoajankohdat

11 11 Tarpeen vaatiessa ja vähintään viikoittain mitataan tulevien jätevesien ph. Mahdollisuuksien mukaan tehdään myös aktiivilietteen mikroskopointi. Viemäriverkoston pumppaamot on muutamaa pienintä pumppaamoa lukuun ottamatta varustettu tuntimittarilla ja pintakytkimellä, jotka rekisteröivät ohijuoksutuksen tai ylivuodon kestoajan summaavasti. Puhdistamolla on ultraäänimittari, joka mittaa välpätyn ohijuoksutuksen määrän. Kuormitus ja päästötarkkailu Tarkkailuun sisältyvät vuorokauden kokoomanäytteet otetaan virtaamaohjatusti automaattisin näytteenottimin 12 kertaa vuodessa puhdistamolle makeistehtaalta ja kunnan viemärilaitoksesta muualta tulevasta, esikäsitellystä ja lähtevästä jätevedestä. Kokoomanäytteiden oton yhteydessä tarkistetaan rengaskanavan ja jälkiselkeytysaltaiden happipitoisuudet ja lämpötilat, jälkiselkeytysaltaiden näkösyvyydet, ilmastus ja palautuslietteiden puolen tunnin laskeutumat sekä lähtevän jäteveden liukoisen fosforin arvo. Lisäksi tehdään tarpeelliset mittaritarkistukset ja mahdolliset kalibroinnit. Mittausten tulokset kirjataan näytepäiväkirjaan, johon lisäksi merkitään virtaamatiedot, puhdistamolle tuotujen sakokaivo ym. lietteiden määrät, arvioitu vuotovesimäärä, ylijäämä ja palautuslietteiden määrät, kuivatun puhdistamolietteen määrä, kemikaalien määrät ja kaikki tavanomaisesta poikkeava. Kokoomanäytteistä tehdään seuraavat määritykset: Määritys Alkaliteetti ph COD Cr BOD 7ATU Kokonaisfosfori Liukoinen fosfori Kokonaistyppi Ammoniumtyppi Nitraatti + nitriittityppi Kiintoaine Liukoinen rauta/alumiini Tuleva, kunta Tuleva, tehdas Esikäsitelty Lähtevä Määritysmenetelmät Kuivatun puhdistamolietteen laatu tutkitaan kaksi kertaa vuodessa. Mittaukset, kalibroinnit, näytteenotot ja analysoinnit suoritetaan standardimenetelmien ja valtioneuvoston asetuksen 888/2006 mukaisesti. Valvontatutkimuksissa käytetään SFS EN standardien tai niiden puuttuessa ISO standardien mukaisia määritysmenetelmiä,

12 12 taikka määritystarkkuudeltaan ja luotettavuudeltaan vähintään näitä vastaavia menetelmiä. Raportointi Päästötarkkailun tulokset toimitetaan niiden valmistuttua kunkin tarkkailukerran jälkeen mm. Lounais Suomen ympäristökeskukselle. Tuloksista laaditaan puolivuosi ja vuosiyhteenvedot, jotka toimitetaan mm. Lounais Suomen ympäristökeskukselle. Vesistötarkkailu Jätevesien vaikutuksia vesistössä tarkkaillaan Lounais Suomen ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla osana Aurajoen yhteistarkkailua. Näytteitä otetaan kolme kertaa vuodessa. Tarkkailutuloksista laaditaan mm. valvontaviranomaisille toimitettavat vuosiraportit. Viiden vuoden välein laaditaan perusteellisempi raportti, jossa tarkastellaan pitkän aikavälin kehityssuuntia. Kalataloustarkkailua ei ole suoritettu. YMPÄRISTÖRISKIT JA POIKKEUSTILANTEET Toiminnasta ei aiheudu merkittäviä ympäristöriskejä. Mahdolliset ympäristöön kohdistuvat riskit ovat mm. käsittelemättömän jäteveden joutuminen maaperään esimerkiksi viemäriputken hajoamisen vuoksi. Viemäröidyllä alueella ei kuitenkaan ole pohjavesialueita eikä vedenottamoita. Puhdistamon huono toiminta voi heikentää väliaikaisesti Aurajoen veden laatua purkupaikan läheisyydessä. Puhdistamolla tapahtuvien ohijuoksutusten aikana purkupaikan lähellä uimiseen voi liittyä terveysriskejä. Puhdistamo ja viemäriverkoston pumppaamot eivät ole kaukovalvonnassa. Puhdistamolla on välpätyn yhdyskuntajäteveden ohijuoksutusmahdollisuus. Vastuullisen puhdistamonhoitajan lisäksi puhdistamolla on varahoitaja. Sähkökatkoksen päätyttyä puhdistamon käsittelyprosessien kannalta tärkeät laitteet käynnistyvät automaattisesti. HAKEMUKSEN KÄSITTELY Hakemuksesta tiedottaminen Hakemus on ympäristönsuojelulain 38 :n nojalla annettu tiedoksi kuuluttamalla ympäristölupavirastossa ja Auran kunnassa Kuuluttamisesta on ilmoitettu erikseen asianosaisille. Lisäksi kuuluttamisesta on ilmoitettu Auranmaan Viikkolehti nimisessä sanomalehdessä

13 13 Ympäristölupavirasto on ympäristönsuojelulain 36 :n nojalla pyytänyt hakemuksesta lausunnot Lounais Suomen ympäristökeskukselta, Varsinais Suomen työvoima ja elinkeinokeskuksen kalatalousyksiköltä ja Auran kunnan ympäristönsuojelu ja terveydensuojeluviranomaiselta. Lausunnot 1) Lounais Suomen ympäristökeskus on esittänyt, että Auran Asemanseudun jätevesien siirtämiseksi Kakolanmäen puhdistamolle tarvittavan, valtion vesihuoltotyönä toteutettavaksi tarkoitetun Aura Lieto siirtoviemärin rakentaminen on ympäristökeskuksen toimintasuunnitelmassa ajoitettu vuosille Todeten puhdistamon käytön lopettamisajankohdan olevan edelleen avoimen ympäristökeskus on esittänyt, että kokonais ja ammoniumtypen osalta vuosikeskiarvoina ja muilta osin puolivuosikeskiarvoina laskettavien jäteveden käsittelyvaatimusten tulisi olla seuraavat: Parametri BOD 7ATU, O 2 COD Cr, O 2 Fosfori, P Kok. typpi, N NH 4 N Kiintoaine *) Nitrifiointiaste asti alkaen Enimmäispitoisuus, Vähimmäis Enimmäispi Vähimmäis mg/l teho, % toisuus, mg/l teho, % ,7 93 0, ,0 90 *) 5, alkavaa ajanjaksoa koskevat käsittelyvaatimukset astuvat voimaan siinä tapauksessa, että puhdistamon käyttöä ja jätevesien johtamista vedenhankintavesistönä olevaan Aurajokeen ei ole sitä ennen lopetettu. Tällöin tarvittavaa puhdistamon tehostamista koskevat suunnitelmat tai jäteveden siirtoviemäröintiä koskevat päivitetyt suunnitelmat ja sopimukset on toimitettava hyvissä ajoin ennen rakennustöiden aloittamista ja viimeistään vuoden 2010 loppuun mennessä Lounais Suomen ympäristökeskukselle. Puhdistamolietteen käsittelyyn liittyvä, laitoshyväksyntää koskeva hakemus on hakijan mukaan käsiteltävänä elintarviketurvallisuusvirastossa. Mikäli virasto ei hyväksy lietteen aumakompostointia, kompostituote tai koneellisesti kuivattu puhdistamoliete on määrättävä vietäväksi jätteenkäsittelylaitokseen tai sijoituspaikkaan, joka on ympäristönsuojelulain nojalla hyväksytty vastaanottamaan ja käsittelemään kyseistä jätettä. Aurajokeen johdettavien jätevesien vaikutustarkkailua voidaan jatkaa aiemmin hyväksyttyä tarkkailuohjelmaa noudattaen. 2) Varsinais Suomen TE keskus on katsonut, että lupa voidaan myöntää entisin lupaehdoin puhdistamon käytön lopettamiseen saakka. Todeten, että Auran kunta ei ole noudattanut kalataloudellista tarkkailuvelvoitetta, TE keskus on esittänyt, että kunta tulee mää

14 Muistutukset ja mielipiteet 14 rätä tekemään kertaluonteinen kalatalousselvitys jätevesien vaikutusalueen kalastosta ja kalastuksesta Varsinais Suomen TEkeskuksen hyväksymällä tavalla. 3) Ympäristö ja terveysvalvontaosastojen päättävän elimellä, Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymän ympäristöjaostolla ei ollut asiassa lausuttavaa. Muistutuksia ja mielipiteitä ei ole esitetty Hakijan vastine Hakija on toimittanut ympäristölupavirastolle vastineen lausuntojen, muistutusten ja mielipiteiden johdosta. Vastineessaan hakija on todennut, että Auran kunnan taloussuunnitelmassa on vuosille varattu yhteensä 2,5 milj. :n määräraha siirtoviemärin rakentamiseen. YMPÄRISTÖLUPAVIRASTON RATKAISU Luparatkaisu Länsi Suomen ympäristölupavirasto myöntää Auran kunnan Asemanseudun jätevedenpuhdistamolle ympäristöluvan. Lupa koskee hakemuksen mukaisten yhdyskunta ja teollisuusjätevesien, sakokaivolietteiden ja umpisäiliöjätevesien sekä puhdistamolietteiden lupamääräysten mukaista käsittelyä puhdistamossa ja käsiteltyjen jätevesien johtamista Aurajokeen. Lupamääräykset Jätevesien käsittely ja päästöt vesistöön 1) Jätevedet on käsiteltävä biologis kemiallisesti vähintään hakemuksessa esitettyä vastaavalla ja lupamääräysten edellyttämällä tavalla siten, että lupamääräyksen 2 mukaiset raja arvot täyttävä puhdistustulos voidaan saavuttaa kaikissa ennakoitavissa olevissa tilanteissa mahdollisimman energiatehokkaasti ja siten, että ympäristöpäästöt, haitat ja riskit kokonaisuudessaan ovat mahdollisimman vähäiset. Jäteveden käsittely on pyrittävä siirtämään Turun seudun puhdistamo Oy:n Kakolanmäen jätevedenpuhdistamoon niin nopeasti kuin se suinkin on mahdollista. Jäteveden siirtoviemäröintiä koskevat päivitetyt suunnitelmat ja sopimukset sekä, mikäli puhdistamon käyttöä ei lopeteta vuoden 2012 loppuun mennessä, lupamääräyksen 2 tällöin edellyttämää puhdistamon tehostamista koskevat suunnitelmat on toimitettava hyvissä ajoin ennen rakennustöiden aloittamista ja viimeistään vuoden 2010 loppuun mennessä Lounais Suomen ympäristökeskukselle.

15 15 2) Puhdistamolla ja viemäriverkostoissa muualla tapahtuvat ohijuoksutukset ja ylivuodot sekä jäteveden käsittelyä koskevat häiriö ja poikkeustilanteet mukaan lukien kokonais ja ammoniumtypen osalta vuosikeskiarvona, muilta osin puolivuosivuosikeskiarvona lasketun puhdistustuloksen on täytettävä asti seuraavat rajaarvot: Päästösuure Enimmäis Vähimmäispitoisuus, mg/l teho, % BOD 7ATU, O COD Cr, O Fosfori, P 0,6 93 Ammoniumtyppi, N 5 90 *) Kokonaistyppi 50 Kiintoaine *) Nitrifiointiaste Jos puhdistamon käyttöä ja jäteveden johtamista Aurajokeen vielä jatketaan vuoden 2012 jälkeen, puhdistamolla ja viemäriverkostoissa muualla tapahtuvat ohijuoksutukset ja ylivuodot sekä jäteveden käsittelyä koskevat häiriö ja poikkeustilanteet mukaan lukien kokonaisja ammoniumtypen osalta vuosikeskiarvona, muilta osin puolivuosivuosikeskiarvona lasketun puhdistustuloksen on täytettävä alkaen seuraavat raja arvot: Päästösuure Enimmäis Vähimmäispitoisuus, mg/l teho, % BOD 7ATU, O COD Cr, O Fosfori, P 0,3 95 Ammoniumtyppi, N 4 90 *) Kokonaistyppi 70 Kiintoaine *) Nitrifiointiaste Jäteveden käsittelytuloksen on lisäksi täytettävä BOD 7ATU ja COD Cr arvojen, fosforin, typen ja kiintoaineen osalta yhdyskuntajätevesistä annetun valtioneuvoston asetuksen (888/2006) vaatimukset asetuksen mukaisesti tarkkailtuna, typen osalta kuitenkin vasta alkaen. Aurajokeen johdettava jätevesi ei saa sisältää haitallisessa määrin vesiympäristölle vaarallisia tai haitallisia aineita. Päästöt ilmaan, liikenne ja melu 3) Toiminta on uusien viemäreiden ja pumppaamoiden sijoitus, lietteiden, muiden jätteiden ja kemikaalien kuljetukset sekä toimintaan liittyvä muu liikenne ja ennakoitavissa olevat huolto ja korjaustyöt mukaan lukien toteutettava siten, että haitallisia haju, pöly ja muita päästöjä ilmaan, melua ja ympäristön likaantumista aiheutuu mahdollisimman vähän.

16 16 4) Toiminnasta aiheutuva melu yhdessä alueen muista toiminnoista aiheutuvan melun kanssa ei saa ympäristön häiriintyvissä kohteissa ylittää päivällä klo ekvivalenttimelutasoa 55 db (L Aeq ) eikä yöllä klo ekvivalenttimelutasoa 50 db (L Aeq ). Melutasoa määritettäessä on tarvittaessa otettava huomioon melun iskumaisuus tai kapeakaistaisuus melun vaikutusalueella siten kuin melutason ohjearvoista annetussa valtioneuvoston päätöksessä (993/1992) säädetään. Puhdistamon ja viemäriverkostojen käyttö ja hoito 5) Puhdistamolle on pyrittävä johtamaan kaikki sellaiset puhdistamon piirissä olevilla viemäröintialueilla muodostuvat jätevedet, joiden käsittely puhdistamossa on ympäristövaikutukset kokonaisuudessaan huomioon ottaen tarkoituksenmukaista. 6) Puhdistamoa ja sen piirissä olevia viemäriverkostoja kokonaisuudessaan on käytettävä ja hoidettava siten, että toiminnasta ei aiheudu vaaraa tai haittaa terveydelle tai maaperän ja pohjaveden pilaantumisen vaaraa, puhdistustulos ja energiatehokkuus ovat mahdollisimman hyvät ja ympäristöpäästöt, haitat ja riskit kokonaisuudessaan ovat mahdollisimman vähäiset. Puhdistamolla on oltava asianmukaisen pätevyyden omaava vastuunalainen hoitaja, jonka nimi ja yhteystiedot ovat Lounais Suomen ympäristökeskuksen ja Auran kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen tiedossa. Viemäriverkostot ja niiden kunnostus 7) Puhdistamon piirissä olevia viemäriverkostoja on kunnostettava ja pidettävä kunnossa sekä uudet viemärit on sijoitettava ja rakennettava siten, että vuoto, hule ja muiden kuivatusvesien joutuminen jätevesiviemäreihin on mahdollisimman vähäistä, sekä siten, että viemäröinnistä pumppaamot mukaan lukien ei aiheudu pinta ja pohjaveden pilaantumista eikä muutakaan vältettävissä olevaa haittaa. Luvan saajan on viimeistään toimitettava Lounais Suomen ympäristökeskukselle ja Auran kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle tarkistettu viemäriverkostojen kunnostussuunnitelma vuosittaisine toteutusaikatauluineen ja kustannusarvioineen sekä kunnostuskohdekohtainen arvio suunnitelman mukaisten toimenpiteiden vaikutuksesta vuotovesien sekä hule ja muiden kuivatusvesien määrään. Luvan saajan on vuosittain toimitettava Lounais Suomen ympäristökeskukselle ja Auran kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle selvitys edellisen vuoden aikana toteutetuista puhdistamon piirissä olevien viemäriverkostojen kunnostustoimenpiteistä sekä vuoto, hule ja muiden kuivatusvesien määrän kehittymisestä.

17 Poikkeavat jätevedet 17 Puhdistamon piirissä olevien viemäriverkostojen ohijuoksutus ja ylivuotokohdista tapahtuvia päästöjä on seurattava vähintään sellaisin laittein, jotka rekisteröivät ohijuoksutuksen ja ylivuodon kestoajan summaavasti, tai muulla tavoin siten, että päästöjen määrä voidaan selvittää riittävän luotettavasti. 8) Luvan saajan on osaltaan huolehdittava siitä, että viemäriverkostoihin ja puhdistamolle johdettavien tai muulla tavoin toimitettavien teollisuusjätevesien ja muiden talousjätevedestä olennaisesti poikkeavien jätevesien, lietteiden ja jätteiden haitallisuutta vähennetään riittävästi asianmukaisten esikäsittely, tasaus tai muiden toimenpiteiden avulla ja asianomaisia sopimuksia ja määräyksiä noudattaen. Sellaiset laitokset, joista jätevesiin saattaa joutua öljyä, rasvaa tai muita puhdistamon tai viemäriverkostojen toiminnalle haitallisia aineita, on varustettava riittävillä varolaitteilla tällaisten aineiden viemäriverkostoon pääsyn estämiseksi. Talousjätevedestä poikkeavien jätevesien ja lietteiden johtamisessa viemäriverkostoihin ja niiden toimittamisessa suoraan puhdistamolle on otettava huomioon ympäristönsuojeluasetuksen 3 ja 36 :n (muutettu 889/2006) sekä vesiympäristölle vaarallisista ja haitallisista aineista annetun valtioneuvoston asetuksen (1022/2006) määräykset. Luvan saajan on oltava riittävästi selvillä talousjätevedestä poikkeavien teollisuus ja muiden jätevesien laadusta, määrästä ja esikäsittelytoimenpiteistä. Näitä koskevat tiedot ja jäljennökset tehdyistä liittymissopimuksista on toimitettava Lounais Suomen ympäristökeskukselle ja Auran kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle puhdistamon käyttö ja päästötarkkailun raportoinnin yhteydessä tai muulla, asianomaisten viranomaisten kanssa sovittavalla tavalla. Puhdistamoliete ja muut toiminnassa syntyvät jätteet 9) Toiminnassa on pyrittävä siihen, että jätettä syntyy mahdollisimman vähän. Hyötykäyttökelpoiset jätteet on hyödynnettävä mahdollisimman tarkoin ja ympäristöön kohdistuvien kokonaisvaikutusten osalta mahdollisimman edullisella tavalla sekä siten, että menettelystä ei aiheudu vaaraa terveydelle tai ympäristölle. Erilaiset jätteet on pidettävä toisistaan erillään. 10) Kuivatun puhdistamolietteen jatkokäsittely on suoritettava laitoksessa, jonka ympäristönsuojelulain mukaisessa luvassa tai vastaavassa päätöksessä kyseisen jätteen käsittely on hyväksytty, jos elintarviketurvallisuusvirasto ei ole hyväksynyt puhdistamolietteen aumakompostointia kompostituotteen valmistamiseksi. Luvan saajan on osaltaan huolehdittava siitä, että lietteen laatu ei rajoita sen hyötykäyttöä, sekä siitä, että lietettä ei pääse vesiin.

18 18 Menettelystä on toimitettava Lounais Suomen ympäristökeskukselle sekä Auran kunnan ja lietteen muun sijoituskunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle näiden tarpeellisiksi katsomat tiedot. 11) Muut hyötykäyttökelpoiset jätteet on kerättävä ja toimitettava hyödynnettäviksi. Vain hyötykäyttöön kelpaamattomat jätteet, joiden kaatopaikkakelpoisuus on selvitetty kaatopaikoista annetun valtioneuvoston päätöksen (861/1997) edellyttämällä tavalla, voidaan toimittaa kaatopaikalle, joka täyttää valtioneuvoston päätöksen vaatimukset ja jonka ympäristöluvassa tai vastaavassa päätöksessä kyseisten jätteiden vastaanotto on hyväksytty. 12) Ongelmajätteet on toimitettava ongelmajätteistä annettavista tiedoista sekä ongelmajätteiden pakkaamisesta ja merkitsemisestä annetun valtioneuvoston päätöksen (659/1996) mukaisesti käsiteltäväksi ja hyödyntämiskelpoiset hyödynnettäväksi laitokseen, jonka ympäristönsuojelulain mukaisessa luvassa tai vastaavassa päätöksessä tällaisen jätteen vastaanotto on hyväksytty. Varastointi 13) Kemikaalit, voiteluaineet sekä jätteet on varastoitava ja käsiteltävä laitosalueella siten, että menettelystä ei aiheudu epäsiisteyttä, roskaantumista, pölyämistä, hajuhaittaa, maaperän, pinta tai pohjavesien pilaantumista eikä muutakaan haittaa ympäristölle. Varastoja, säiliöitä ja putkistoja on tarkkailtava säännöllisesti. Tarvittaessa on ryhdyttävä viipymättä korjaustoimenpiteisiin. Puhdistamoalueella olevilla lastaus ja purkupaikoilla, varasto ja säilytysalueilla sekä kulkuteillä on oltava tiivis kestopäällystys sekä asianmukaiset suojalaitteet ja viemäröinnit pohjaveden ja ympäristön pilaantumisen estämiseksi ja alueen siistinä pitämiseksi. Varastosäiliöillä ja astioilla on oltava asianmukaiset tiiviit suoja altaat tai vastaavat tilat, joista niihin vuotaneet aineet eivät pääse maaperään eikä pohja tai pintavesiin. Vahinkojen varalta puhdistamolla on oltava riittävä määrä imeytysmateriaalia. Riskinhallinta sekä häiriö ja muut poikkeustilanteet 14) Luvan saajan on toimitettava viimeistään Lounais Suomen ympäristökeskukselle tarkistettu, toimintaa kokonaisuudessaan jätevesien siirtoviemäröinti mukaan lukien koskeva ja esityksen tarvittavista toimenpiteistä toteutusaikatauluineen sisältävä riskinhallintasuunnitelma. Riskinhallintasuunnitelma on pidettävä ajan tasalla. Suunnitelmaan tehdyistä olennaisista muutoksista on ilmoitettava Lounais Suomen ympäristökeskukselle ja Auran kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. 15) Jos viemäriverkostoista tai puhdistamolta on päässyt tai uhkaa päästä ympäristöön öljyä, myrkyllistä ainetta tai muita laadultaan tai

19 19 määrältään tavanomaisesta poikkeavia päästöjä, luvan saajan on ilmoitettava siitä viivytyksettä Lounais Suomen ympäristökeskukselle, Auran kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle ja Turun vesilaitokselle sekä, mikäli päästöistä voi aiheutua vaaraa terveydelle, myös Auran kunnan terveydensuojeluviranomaiselle, ja ryhdyttävä heti toimenpiteisiin vahinkojen torjumiseksi ja tapahtuman toistumisen estämiseksi. Käyttö ja päästötarkkailu 16) Toiminnan käyttö ja päästötarkkailu, viemäriverkostoon johdettavien teollisuusjätevesien tarkkailu mukaan lukien, on toteutettava hakemuksessa esitetyllä, tämän luvan lupamääräysten edellyttämässä määrin tarkistetulla tavalla. Puhdistamolle tulevan jäteveden näytteet on otettava siten ja sellaisesta kohdasta, että ne antavat mahdollisimman oikean kuvan puhdistamolle tulevasta kuormituksesta teollisuusjätevedet sekä sakokaivo ja mahdolliset muut lietteet ja jätevedet mukaan lukien. Tarkkailuun sisältyvät vuorokauden kokoomanäytteet on otettava vähintään kerran kuukaudessa, kuusi kertaa kunkin puolivuotisjakson aikana. Näytteenottokertojen lukumäärän on täytettävä myös yhdyskuntajätevesiä koskevan valtioneuvoston asetuksen (888/2006) vaatimukset. Mittaukset, kalibroinnit, näytteiden analysoinnit ja näytteenotot on suoritettava standardimenetelmiä käyttäen sekä soveltuvin osin yhdyskuntajätevesistä annetun valtioneuvoston asetuksen (888/2006) ja puhdistamolietteen käytöstä maanviljelyksessä annetun valtioneuvoston päätöksen (282/1994) mukaisesti. Tarkkailuun on sisällytettävä soveltuvin osin valtioneuvoston asetuksella 889/2006 muutetun ympäristönsuojeluasetuksen liitteen 1 (aineet, joiden päästöt vesiin tai yleiseen viemäriin ovat ympäristöluvanvaraisia) sekä vesiympäristölle vaarallisista ja haitallisista aineista annetun valtioneuvoston asetuksen (1022/2006) mukaisten aineiden seuranta. Käyttö ja päästötarkkailusuunnitelmaa on muutettava Lounais Suomen ympäristökeskuksen hyväksymällä tai tarpeelliseksi katsomalla tavalla, mikäli se luotettavan tuloksen saamiseksi, puhdistamon käytön ohjaamiseksi tai viemärilaitostoiminnan kehittämiseksi muilta osin on tarpeen. Tarkkailusuunnitelmaa voidaan muutoinkin tarkentaa ja muuttaa ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla edellyttäen, että tämä ei heikennä tarkkailun luotettavuutta, kattavuutta tai lupamääräysten noudattamisen valvottavuutta.

20 20 Kirjanpito 17) Käyttö ja päästötarkkailun mittauksista, kalibroinneista, näytteenotosta ja analyyseista sekä laitteiden ja rakenteiden kunto ja turvatarkastuksista on pidettävä yksityiskohtaista kirjanpitoa, johon liitetään kunkin mittauksen tulokset ja muut mittausta tai toimenpidettä koskevat olennaiset tiedot, selvitys päästöjen laskentatavasta ja arvio tulosten edustavuudesta. Puhdistamon käyttöä ja toimintaa koskevien tietojen ohella kirjanpidon on katettava mm. seuraavat asiat: ohijuoksutukset puhdistamolla sekä jätevesipäästöt muualle kuin puhdistamon purkupaikalle, poikkeus ja häiriötilanteet, niiden tapahtuma ja kestoaika, niiden aiheuttamat päästöt sekä toimet, joihin niiden johdosta on ryhdytty, puhdistamon ja viemäriverkostojen huolto ja korjaustoimet, puhdistamon tulokuormitukseen, toimintaan ja päästöihin (haju ja melu mukaan lukien) vaikuttaneet muut tekijät, kemikaalien käyttö ja varastointi, energian kulutus ja energiatehokkuuden arvioimiseksi tarvittavat tiedot osatoimittain, puhdistamolle tuotujen jätteiden ja lietteiden sekä tavanomaisesta yhdyskuntajätevedestä poikkeavien jätevesien alkuperä, laatu, määrä ja näiden selvittämistapa, tuontiajankohta ja kuljettaja, puhdistamolietteen ja muiden toiminnassa syntyneiden jätteiden laatu ja määrä, käsittely, varastointi, hyötykäyttö, sijoituskohde, kuljetusajankohta ja kuljettaja sekä hajusta, melusta ja muista toimintaan liittyvistä ympäristöhaitoista tehdyt valitukset. Ympäristövaikutusten tarkkailu Raportointi 18) Jätevesien vesistövaikutuksia on tarkkailtava Lounais Suomen ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla. Luvan saajan on tehtävä kertaluonteinen selvitys jätevesien vaikutuksesta Aurajoen kalastoon ja kalastukseen Varsinais Suomen TEkeskuksen hyväksymällä tavalla. Selvitystä koskeva suunnitelma on toimitettava Varsinais Suomen TE keskuksen hyväksyttäväksi kolmen kuukaudessa tämän päätöksen lainvoimaiseksi tulosta. Mittaukset, kalibroinnit, näytteenotot ja näytteiden analysoinnit on suoritettava standardimenetelmien mukaisesti. 19) Kaikkien tarkkailujen tulokset on raportoitava Lounais Suomen ympäristökeskukselle ja Auran kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Vaikutustarkkailujen tulokset on raportoitava myös Varsinais Suomen TE keskukselle.

21 21 Käyttö ja päästötarkkailun vuosiraportti on toimitettava asianomaisille valvontaviranomaisille viimeistään seuraavan vuoden helmikuun loppuun mennessä ja vaikutustarkkailujen vuosiraportit viimeistään seuraavan vuoden kesäkuun loppuun mennessä, ellei viranomaisten kanssa toisin sovita. Käyttö ja päästötarkkailun vuosiraporttiin on soveltuvin osin liitettävä jäljennös tai yhteenveto käyttöpäiväkirjasta ja muut lupamääräysten noudattamisen valvomiseksi ja tarkkailutulosten edustavuuden ja luotettavuuden arvioimiseksi tarvittavat selvitykset. Vuosiraportissa on esitettävä jäteveden käsittelytuloksen, vesistöön johdettujen päästöjen ja niihin vaikuttaneiden tekijöiden lisäksi mm. yhteenveto yleisimpien jätteiden sekä ongelmajätteiden luettelosta annetun ympäristöministeriön asetuksen (1129/2001) mukaisesti luokitelluista, vastaanotetuista ja toiminnassa syntyneistä, muualle käsiteltäväksi / hyödynnettäväksi toimitetuista ja varastoiduista jätteistä (määrä, laatu, alkuperä ja käsittelytapa) sekä yhteenveto kemikaalien, veden ja energian käytöstä. Vesistöön johdettuja päästöjä koskevan tarkkailun vuosiraportissa on esitettävä BOD 7ATU ja COD Cr arvojen, fosforin, typen ja kiintoaineen osalta vesistöön johdetun jäteveden pitoisuuden ja puhdistamon käsittelytehon arvot myös yhdyskuntajätevesistä annetun valtioneuvoston asetuksen (888/2006) edellyttämällä tavalla tarkkailtuna. Muilta osin tarkkailutulokset on toimitettava ja raportoitava edellä mainituille viranomaisille näiden kanssa sovittavalla ja lupamääräysten edellyttämällä tavalla. Toiminnan lopettamisen vuoksi tarvittavat toimenpiteet 20) Luvan saajan on viipymättä, viimeistään kahden vuoden kuluessa siitä, kun jätevesien käsittely on siirretty Turun seudun puhdistamo Oy:n Kakolanmäen jätevedenpuhdistamoon, poistettava puhdistamoalueelta tarpeettomaksi käyneet, ympäristölle tai terveydelle mahdollisesti haitalliset tai vaaralliset rakenteet ja laitteet, kemikaalit, polttoaineet ja jätteet, toteutettava mahdollisesti tarpeelliset maaperän puhdistus ja kunnostustoimet ja saatettava alue maisemallisesti hyväksyttävään kuntoon. Selvitys maaperän puhdistus ja kunnostustarpeesta sekä edellä tarkoitettuja toimenpiteitä koskeva suunnitelma toteutusaikatauluineen on toimitettava Lounais Suomen ympäristökeskukselle viimeistään kuukautta ennen puhdistamon käytön lopettamista.

22 22 RATKAISUN PERUSTELUT Luvan myöntämisen edellytykset Yleiset edellytykset Korvaukset Lupamääräysten perustelut Lupamääräysten mukaisesta toiminnasta ei aiheudu yksinään eikä yhdessä alueen muiden toimintojen kanssa terveyshaittaa, merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista tai erityisten luonnonolosuhteiden huonontumista, vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella eikä eräistä naapuruussuhteista annetussa laissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta. Toimintaa ei ole sijoitettu kaavan vastaisesti. Lupamääräysten mukaisesta jäteveden vesistöön johtamisesta ei aiheudu sellaista vesistön pilaantumisesta johtuvaa vahinkoa, joka olisi määrättävä korvattavaksi. Lupamääräykset perustuvat ympäristönsuojelulain 43 :ään, ympäristönsuojeluasetuksen 19 :ään ja määräyskohtaisissa perusteluissa erikseen mainittuihin säännöksiin. Lupamääräyksiä annettaessa on otettu huomioon toiminnan luonne, sen alueen ominaisuudet, johon toiminnan vaikutukset kohdistuvat sekä vesiensuojelun yleiset tavoitteet. Jäteveden käsittelyä ja päästöjä vesistöön koskevat lupamääräykset 1 ja 2 Tehokkaan fosforin poiston ohella myös typen poiston tehostaminen on tarpeen Turun edustan merialueen rehevöitymisen rajoittamiseksi. Typen poiston tehostamiseksi tarvittavan denitrifiointiprosessin käyttö on nitrifioinnin yhteydessä energiataloudellisesti tarkoituksenmukaista, joskin sekoitus ja pumppaus aiheuttavat energian kulutusta. Viemäriverkoston hule ja vuotovesien aiheuttamat virtaamahuiput, jäteveden matala lämpötila ja olosuhteiden nopeat vaihtelut vaikeuttavat typenpoistoprosessien hallintaa ja ylläpitoa siinä määrin, että ammonium ja kokonaistyppeä koskevat raja arvot on perusteltua asettaa vuosikeskiarvoina. Leaf Suomi Oy:n makeistehtaan hiilihydraattipitoiset jätevedet luovat suotuisat edellytykset tehostetulle typenpoistolle. Yhdyskuntajätevesistä annetun valtioneuvoston asetuksen (888/2006) 2 :n mukaisesti määritetty puhdistamon asukasvastineluku ylittää raja arvon , joten puhdistamon osalta on otettava huomioon myös kyseisen asetuksen typpeä koskevat vaatimukset.

23 23 Vuoden 2012 loppuun asti noudatettavat jäteveden käsittelyvaatimukset ovat saavutettavissa ilman puhdistamon tehostamista puhdistamon kuormituksen pysyessä hakemuksen mukaisena. Päästöjen kokonaismäärää koskevien raja arvojen asettaminen ei ole tarpeen Leaf Suomi Oy:n makeistehtaan jätevesikuormituksen suuresta osuudesta huolimatta, koska lupa ei kata hakemuksessa esitettyä oleellisesti suuremman jätevesikuormituksen käsittelyä puhdistamossa ja koska lupamääräykset edellyttävät kaikissa oloissa mahdollisimman tehokasta puhdistusta. Lupamääräysten mukaisesti käsitellystä jätevedestä ei käytettävissä olevan tiedon nojalla arvioiden aiheudu vesistössä sellaista haittaa, jonka estämiseksi jätevesi olisi desinfioitava. Päästöjä ilmaan, liikennettä ja melua koskevat lupamääräykset 3 ja 4 Lupamääräykset 3 ja 4 on annettu eräistä naapuruussuhteista annetun lain 17 :ssä tarkoitetun, naapureille aiheutuvan kohtuuttoman rasituksen välttämiseksi. Melutason raja arvot ovat melutason ohjearvoista annetun valtioneuvoston päätöksen 993/1992 mukaiset. Erityisesti lietteiden ja jätteiden kuljetuksissa on otettava huomioon myös jätelain 19 :n sisältämä roskaamiskielto. Puhdistamon ja viemäriverkostojen käyttöä ja hoitoa, viemäriverkostoja ja niiden kunnostusta sekä poikkeavia jätevesiä koskevat lupamääräykset 5 8 Lupamääräysten 5 8 mukainen menettely on tarpeen mm. ympäristönsuojelulain 4 :n mukaisen, parhaan käyttökelpoisen tekniikan käyttöä ja ympäristön kannalta parhaan käytännön noudattamista koskevan vaatimuksen täyttämiseksi. Lupamääräyksen 6 terveyshaitan estämistä koskeva vaatimus vastaa sisällöltään terveydensuojelulain 22 :ää, jonka mukaan viemäri siihen liittyvine puhdistus ja muine laitteineen on suunniteltava, sijoitettava, rakennettava ja kunnossapidettävä siten, ettei niistä aiheudu haittaa terveydelle. Jätevesien käsittelyn siirtäminen Turun seudun puhdistamo Oy:n Kakolanmäen jätevedenpuhdistamoon ei poista viemäriverkostojen kunnostustarvetta. Puhdistamolietettä ja muita toiminnassa syntyviä jätteitä koskevat lupamääräykset 9 12 Lupamääräysten 9 12 mukainen menettely on tarpeen ympäristönsuojelulain 45 :n, jätelain 6 :n, jäteasetuksen 8 :n ja eräistä naapuruussuhteista annetun lain 17 :n noudattamiseksi. Varastointia ja riskinhallintaa sekä häiriö ja muita poikkeustilanteita koskevat lupamääräykset Toimintaan, varsinkin kemikaalien ja jätteiden varastointiin ja käsittelyyn, poikkeavien jätevesien johtamiseen viemäriverkostoon ja puh

24 24 distamolle sekä puhdistamon ja viemäristön mahdollisiin toimintahäiriöihin liittyy onnettomuuden ja ympäristövahingon vaara. Poikkeustilanteita koskeva, lupamääräyksen 15 mukainen ilmoitusvaatimus perustuu ympäristönsuojelulain 62 :ään ja ympäristönsuojeluasetuksen 30 :ään. Ympäristönsuojelulain 5 :n mukaan toiminnanharjoittajan on oltava riittävästi selvillä muun muassa toimintansa ympäristöriskeistä. Tarkkailua, kirjanpitoa ja raportointia koskevat lupamääräykset Lupamääräykset ovat tarpeen lupamääräysten noudattamiseksi ja valvomiseksi sekä toiminnan tulosten ja vaikutusten selvittämiseksi. Kirjanpitoa ja raportointia koskevat vaatimukset perustuvat jätteitä koskevilta osin myös jätelain 51 ja 52 :iin. Puhdistamolle tulevan kuormituksen ja puhdistustuloksen suuren vaihtelun vuoksi kokoomanäytteet on otettava vähintään kerran kuukaudessa puhdistamon käytön ohjaamiseksi ja riittävän selvityksen saamiseksi puhdistamon toiminnasta. Puhdistamolla käsitellään myös tavanomaisesta yhdyskuntajätevedestä poikkeavia teollisuusjätevesiä. Näiden mahdollisesti sisältämien, ympäristölle tai terveydelle vaarallisten aineiden sisällyttäminen tarkkailuun lupamääräyksen 16 mukaisesti on tämän vuoksi tarpeen. Toiminnan lopettamisen vuoksi tarvittavia toimenpiteitä koskeva lupamääräys 20 Määräys perustuu ympäristönsuojelulain 90 :ään, jonka mukaan toimintaa harjoittanut vastaa myös toiminnan päätyttyä lupamääräysten mukaisesti tarvittavista toimista pilaantumisen ehkäisemiseksi, toiminnan vaikutusten selvittämisestä ja tarkkailusta. VASTAUS LAUSUNTOIHIN JA MUISTUTUKSIIN Ympäristölupavirasto on ottanut huomioon lausunnoissa ja muistutuksissa esitetyt vaatimukset päätöksestä ilmenevällä tavalla. Vastauksena yksityiskohtaisiin vaatimuksiin ympäristölupavirasto viittaa lupamääräyksiin ja ratkaisun perusteluihin. LUVAN VOIMASSAOLO JA LUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMINEN Luvan voimassaolo Lupa on voimassa toistaiseksi.

ENON JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018

ENON JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018 ENON JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 1 JOENSUUN VESI Enon jätevedenpuhdistamo VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 1. YLEISTÄ Enon taajaman jätevedenpuhdistamo on tyypiltään biologis-kemiallinen

Lisätiedot

HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON

HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1 JOENSUUN VESI Hammaslahden jätevedenpuhdistamo VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1. YLEISTÄ Hammaslahden jätevedenpuhdistamo

Lisätiedot

TUUPOVAARAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018

TUUPOVAARAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018 TUUPOVAARAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 JOENSUUN VESI Tuupovaaran jätevedenpuhdistamo 1 VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 1. YLEISTÄ Tuupovaaran taajaman jätevedet puhdistetaan

Lisätiedot

ENON TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON

ENON TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON ENON TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1 JOENSUUN VESI Enon taajaman jätevedenpuhdistamo VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1. YLEISTÄ Enon taajaman jätevedenpuhdistamo

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 47/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 258

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 47/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 258 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 47/27/1 Dnro LSY 27 Y 258 Annettu julkipanon jälkeen 4.12.27 ASIA Toholammin kirkonkylän jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 14/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 138 Helsinki Annettu

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 14/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 138 Helsinki Annettu LÄNSI SUOMEN PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 14/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 138 Helsinki Annettu 29.5.2006 ASIA Ympäristönsuojelulain 61 :n mukaisesta, koetoimintaa Raision kaupungin jätevedenpuhdistamolla

Lisätiedot

Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen

Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen Yhdyskuntajätevedenpuhdistamoiden neuvottelupäivät, Kuopio 3.-4.2019 28.3.2019 YSL 29 Luvanvaraisen toiminnan olennainen muuttaminen "Ympäristöluvanvaraisen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 6/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 349

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 6/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 349 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 6/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 349 Annettu julkipanon jälkeen 15.2.2008 ASIA Kokemäen kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 65/2004/1 Dnro LSY-2004-Y-34. jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 65/2004/1 Dnro LSY-2004-Y-34. jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 65/2004/1 Dnro LSY-2004-Y-34 Annettu julkipanon jälkeen 24.11.2004 ASIA LUVAN HAKIJA Jäteveden johtamista Auran jätevedenpuhdistamolta Aurajokeen koskevan

Lisätiedot

VIREILLETULO Hakemus on saapunut Etelä-Suomen aluehallintovirastoon

VIREILLETULO Hakemus on saapunut Etelä-Suomen aluehallintovirastoon Etelä-Suomi PÄÄTÖS Nro 166/2013/2 Dnro ESAVI/260/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 19.8.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Auran kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 48/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 261

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 48/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 261 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 48/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 261 Annettu julkipanon jälkeen 4.12.2007 ASIA Kannuksen kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 40/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 244. Laitilan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten muuttaminen, Laitila

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 40/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 244. Laitilan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten muuttaminen, Laitila LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 40/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 244 Annettu julkipanon jälkeen 18.10.2007 ASIA Laitilan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten muuttaminen,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 39/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 227

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 39/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 227 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 39/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 227 Annettu julkipanon jälkeen 15.10.2007 ASIA Kankaanpään kaupungin jätevedenpuhdistamon tehostamista koskevien määräaikojen

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 115 Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin 13a kohta

Ympäristönsuojelulain 115 Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin 13a kohta Etelä-Suomi Päätös Nro 42/2011/2 Dnro ESAVI/126/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.5.2011 ASIA Jokioisten kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä nro 18/2010/2 puhdistamon tehostamista

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 32/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 61 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 32/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 61 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 32/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 61 Annettu julkipanon jälkeen 19.6.2008 ASIA Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa asetettujen määräaikojen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 3/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 304

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 3/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 304 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 3/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 304 Annettu julkipanon jälkeen 11.1.2008 ASIA Saaren jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn tehostamiselle

Lisätiedot

Kainuun Ympäristökeskus PL 115 Annettu julkipanon jälkeen Kajaani Dnro: 1297Y puh

Kainuun Ympäristökeskus PL 115 Annettu julkipanon jälkeen Kajaani Dnro: 1297Y puh K A I N U U N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S Kainuun Ympäristökeskus PÄÄTÖS PL 115 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2004 87101 Kajaani Dnro: 1297Y0008-121 puh. 08-61631 ASIA Päätös hakemuksesta, joka koskee

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 43/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 267 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 43/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 267 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 43/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 267 Annettu julkipanon jälkeen 21.11.2007 ASIA Pihlavan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn tehostamiselle

Lisätiedot

No 372/17 LAPPEENRANNAN NUIJAMAAN JÄTEVEDENPUHDISTA- MON VELVOITETARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO Lappeenrannassa 24. päivänä helmikuuta 2017

No 372/17 LAPPEENRANNAN NUIJAMAAN JÄTEVEDENPUHDISTA- MON VELVOITETARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO Lappeenrannassa 24. päivänä helmikuuta 2017 No 372/17 LAPPEENRANNAN NUIJAMAAN JÄTEVEDENPUHDISTA- MON VELVOITETARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO 2016 Lappeenrannassa 24. päivänä helmikuuta 2017 Johanna Kaarlampi tutkija SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 3 2 KUORMITUSTARKKAILU

Lisätiedot

Kustavin kunnan Kärtyn jätevedenpuhdistamo, ympäristölupamenettely ja toiminnan lopettamisen johdosta annettavat määräykset, Kustavi

Kustavin kunnan Kärtyn jätevedenpuhdistamo, ympäristölupamenettely ja toiminnan lopettamisen johdosta annettavat määräykset, Kustavi Etelä-Suomi Päätös Nro 18/2012/1 Dnro ESAVI/198/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.1.2012 ASIA LUVAN HAKIJA Kustavin kunnan Kärtyn jätevedenpuhdistamo, ympäristölupamenettely ja toiminnan lopettamisen

Lisätiedot

KERTARAPORTTI 25.8.2014

KERTARAPORTTI 25.8.2014 s. 1 (2) UUDENKAUPUNGIN HÄPÖNNIEMEN KESKUSPUHDISTAMO Tutkimus: 8/2014, 6.8.2014 (uki8). Puhdistamo toimi tarkkailun aikana melko hyvin. Mereen lähtevän veden BOD7ATU- ja CODCr-arvot sekä fosfori- ja kiintoainepitoisuudet

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 44/2009/1 Dnro LSY-2009-Y-17 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 44/2009/1 Dnro LSY-2009-Y-17 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 44/2009/1 Dnro LSY-2009-Y-17 Annettu julkipanon jälkeen 28.9.2009 ASIA Kokemäen kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätösten nrot 6/2008/1

Lisätiedot

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS PL 297 Annettu julkipanon jälkeen 33101 TAMPERE Puh. (03) 2420 111 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 115 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Länsi-Suomen vesioikeuden

Lisätiedot

LÄNSI-SUOMEN PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 53/2004/1 Dnro LSY-2004-Y-248 Helsinki Annettu

LÄNSI-SUOMEN PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 53/2004/1 Dnro LSY-2004-Y-248 Helsinki Annettu LÄNSI-SUOMEN PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 53/2004/1 Dnro LSY-2004-Y-248 Helsinki Annettu 15.9.2004 ASIA Ympäristönsuojelulain 61 :n mukainen ilmoitus koetoiminnasta, joka koskee Raisio Yhtymä Oyj:n

Lisätiedot

Länsi-Suomen vesioikeuden päätös Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 13 a) kohta

Länsi-Suomen vesioikeuden päätös Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 13 a) kohta YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 111 YLO Dnro LOS-2005-Y-1076-121 Annettu julkipanon jälkeen 19.12.2006 ASIA Päätös Pöytyän kunnan ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Riihikosken taajaman

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 44/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 294. Jäteveden johtamista Paroisten jätevedenpuhdistamolta koskevan luvan muuttaminen, Hämeenlinna

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 44/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 294. Jäteveden johtamista Paroisten jätevedenpuhdistamolta koskevan luvan muuttaminen, Hämeenlinna LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 44/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 294 Annettu julkipanon jälkeen 27.11.2007 ASIA Jäteveden johtamista Paroisten jätevedenpuhdistamolta koskevan luvan muuttaminen,

Lisätiedot

2.2.1. Viemäröinti ja puhdistamo

2.2.1. Viemäröinti ja puhdistamo 2.2. JALASJÄRVEN KUNTA 2.2.1. Viemäröinti ja puhdistamo Jalasjärven kunnan 8 281 asukkaasta 3 5 on liittynyt kunnallisen viemäriverkoston piiriin. Viemäriverkostoon piiriin kuuluu lisäksi juustola, kenkätehdas,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 28/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 133. Turengin jätevedenpuhdistamon tehostamista koskevien määräaikojen pidentäminen, Janakkala

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 28/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 133. Turengin jätevedenpuhdistamon tehostamista koskevien määräaikojen pidentäminen, Janakkala LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 28/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 133 Annettu julkipanon jälkeen 6.7.2007 ASIA Turengin jätevedenpuhdistamon tehostamista koskevien määräaikojen pidentäminen,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 12/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 29

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 12/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 29 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 12/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 29 Annettu julkipanon jälkeen 7.4.2008 ASIA Tervakosken taajaman yhdyskuntajätevesien johtamiselle Tervajokeen myönnetyn

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 4/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 339

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 4/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 339 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 4/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 339 Annettu julkipanon jälkeen 22.1.2007 ASIA Turun jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemuksen jättämiselle asetetun määräajan

Lisätiedot

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus hanna.lonngren@ymparisto.fi Pk-mallilupahanke Opas pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 42/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 266 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 42/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 266 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 42/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 266 Annettu julkipanon jälkeen 21.11.2007 ASIA Luotsinmäen jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen, Pori HAKIJA Porin

Lisätiedot

KUHASALON JÄTEVEDENPUHDISTAMO Neljännesvuosiraportti 4/2017

KUHASALON JÄTEVEDENPUHDISTAMO Neljännesvuosiraportti 4/2017 1 KUHASALON JÄTEVEDENPUHDISTAMO Neljännesvuosiraportti 4/217 1. YLEISTÄ Loka-joulukuun välisenä aikana puhdistamon kuormitusta ja toimintaa on seurattu vähintään kaksi kertaa kuussa 24 h:n kokoomanäytteistä.

Lisätiedot

Puhdistustulos täytti tarkkailukerralla ympäristöluvan vaatimukset (vaatimukset täytettävä vuosikeskiarvona laskettuna). Nitrifikaatio oli voimakasta.

Puhdistustulos täytti tarkkailukerralla ympäristöluvan vaatimukset (vaatimukset täytettävä vuosikeskiarvona laskettuna). Nitrifikaatio oli voimakasta. TAIVASSALON UNNAN JÄTEVEDENPUHDISTAMO Tutkimus: 2/2017, 3.5.2017 (taiva8). Puhdistamo toimi tarkkailun aikana hyvin. Puhdistustulos täytti tarkkailukerralla ympäristöluvan vaatimukset (vaatimukset täytettävä

Lisätiedot

Vesihuoltolain ja ympäristönsuojelulain päällekkäisyydet sekä varautuminen häiriötilanteisiin ja raportointi

Vesihuoltolain ja ympäristönsuojelulain päällekkäisyydet sekä varautuminen häiriötilanteisiin ja raportointi Vesihuoltolain ja ympäristönsuojelulain päällekkäisyydet sekä varautuminen häiriötilanteisiin ja raportointi Yhdyskuntajätevedenpuhdistamoiden neuvottelupäivät 3.-4.4.2019 Kuopio Ari Kangas Ympäristöministeriö

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 3/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 336

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 3/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 336 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 3/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 336 Annettu julkipanon jälkeen 22.1.2007 ASIA Jäteveden johtamista Kaarinan kaupungin Rauvolan jätevedenpuhdistamolta mereen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 34/2009/1 Dnro LSY-2009-Y-51. Laitilan kaupungin jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettamista koskeva hakemus, Laitila

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 34/2009/1 Dnro LSY-2009-Y-51. Laitilan kaupungin jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettamista koskeva hakemus, Laitila LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 34/2009/1 Dnro LSY-2009-Y-51 Annettu julkipanon jälkeen 7.7.2009 ASIA Laitilan kaupungin jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettamista koskeva hakemus,

Lisätiedot

Päätös. Nro 23/2010/2 Dnro ESAVI/323/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös. Nro 23/2010/2 Dnro ESAVI/323/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 23/2010/2 Dnro ESAVI/323/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2010 ASIA Sunilan ja Mussalon jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvassa jätevesien lopettamiselle Sunilan puhdistamolta

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 22/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 389 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 22/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 389 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 22/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 389 Annettu julkipanon jälkeen 26.5.2008 ASIA Virtain kaupungin jäteveden keskuspuhdistamon ympäristölupahakemus, Virrat

Lisätiedot

Itä-Suomen Aluehallintovirasto kirjaamo.ita@avi.fi. Kirjeenne 10.06.2015, Dnro ISSAVI/1600/2015.

Itä-Suomen Aluehallintovirasto kirjaamo.ita@avi.fi. Kirjeenne 10.06.2015, Dnro ISSAVI/1600/2015. Itä-Suomen Aluehallintovirasto kirjaamo.ita@avi.fi Viite: Asia: Kirjeenne 10.06.2015, Dnro ISSAVI/1600/2015. Elintarvikelaitoksen (Puljonki Oy) ympäristöluvan muuttaminen Juuan kunnan lausunto hakemuksen

Lisätiedot

Puhdistamo-ohitusten ja viemäriverkoston ylivuotojen seuranta

Puhdistamo-ohitusten ja viemäriverkoston ylivuotojen seuranta Puhdistamo-ohitusten ja viemäriverkoston ylivuotojen seuranta Varsinais-Suomen ELY -keskus Lounais-Suomen vesihuoltopäivä 2015 Laitila 11.11.2015 Nina Leino prosessi-insinööri Esityksen sisältö Ohituksen

Lisätiedot

Riihikosken jätevedenpuhdistamo

Riihikosken jätevedenpuhdistamo PÖYTYÄN KUNTA Riihikosken jätevedenpuhdistamo Sulkemissuunnitelma FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 29.4.2016 P29958 Sulkemissuunnitelma Tomi Kallio 29.4.2016 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 1 2 PUHDISTAMON

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 386. Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen,

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 386. Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen, LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 2/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 386 Annettu julkipanon jälkeen 8.1.2008 ASIA Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen, Loimaa HAKIJA

Lisätiedot

Nro 58/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/227/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

Nro 58/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/227/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 58/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/227/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.6.2010 ASIA Lempäälän kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa typenpoiston tehostamiselle

Lisätiedot

HE 51/2002 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia,

HE 51/2002 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia, Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ympäristönsuojelulain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia, jotta se vastaisi sanamuodoltaan voimassa olevaa lakia tarkemmin

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 14/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 375. Valkeakosken kaupungin jäteveden keskuspuhdistamon ympäristölupahakemus,

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 14/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 375. Valkeakosken kaupungin jäteveden keskuspuhdistamon ympäristölupahakemus, LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 14/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 375 Annettu julkipanon jälkeen 28.4.2008 ASIA Valkeakosken kaupungin jäteveden keskuspuhdistamon ympäristölupahakemus,

Lisätiedot

Tampereen Vesi Pirkanmaan keskuspuhdistamon yleissuunnitelma sijoituspaikkana Sulkavuori

Tampereen Vesi Pirkanmaan keskuspuhdistamon yleissuunnitelma sijoituspaikkana Sulkavuori Liite 1: Mitoitusperusteet Tampereen Vesi Pirkanmaan keskuspuhdistamon yleissuunnitelma sijoituspaikkana Sulkavuori Mitoitusperusteet Sisältö Liite 1 - Mitoitusperusteet 1 1 JOHDANTO 2 2 LÄHTÖTIEDOT 2

Lisätiedot

Tarkkailusäännösten toimivalta - alustus ja keskustelua. Sami Rinne Ympäristönsuojelun neuvottelupäivät

Tarkkailusäännösten toimivalta - alustus ja keskustelua. Sami Rinne Ympäristönsuojelun neuvottelupäivät Tarkkailusäännösten toimivalta - alustus ja keskustelua Sami Rinne Ympäristönsuojelun neuvottelupäivät 4.6.2019 Miltä osin valvoja voi päättää laitoksen tarkkailusta? 2 YSL 62 Seuranta- ja tarkkailumääräykset

Lisätiedot

Kooninkeitaan tavanomaisen jätteen kaatopaikan tarkkailun hyväksyminen. Kankaanpään kaupungin tekninen keskus PL 36, KANKAANPÄÄ

Kooninkeitaan tavanomaisen jätteen kaatopaikan tarkkailun hyväksyminen. Kankaanpään kaupungin tekninen keskus PL 36, KANKAANPÄÄ 1(5) PÄÄTÖS Nro Dnro 3 YLO LOS-2003-Y-1283-121 Annettu julkipanon jälkeen 12.1.2007 ASIA LUVAN HAKIJA Kooninkeitaan tavanomaisen jätteen kaatopaikan tarkkailun hyväksyminen. Kankaanpään kaupungin tekninen

Lisätiedot

KERTARAPORTTI

KERTARAPORTTI TAIVASSALON UNNAN JÄTEVEDENPUHDISTAMO Tutkimus: 3/2017, 30.8.2017 (taiva8). Puhdistamo toimi tarkkailun aikana hyvin. Puhdistustulos täytti tarkkailukerralla ympäristöluvan vaatimukset (vaatimukset täytettävä

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 21/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 40

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 21/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 40 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 21/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 40 Annettu julkipanon jälkeen 26.5.2008 ASIA Paimion kaupungin jätevedenpuhdistamon määräaikaisen ympäristöluvan voimassaoloajan

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Päätös. Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa asetetun määräajan pidentäminen, Loimaa

Päätös. Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa asetetun määräajan pidentäminen, Loimaa Päätös Etelä-Suomi Nro 53/2012/1 Dnro ESAVI/214/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 22.3.2012 ASIA HAKIJA Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa asetetun määräajan pidentäminen, Loimaa

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Evijärven kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräyksen 1 määräajan pidentäminen, Evijärvi

PÄÄTÖS. Evijärven kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräyksen 1 määräajan pidentäminen, Evijärvi PÄÄTÖS Nro 12/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/96/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 28.1.2014 ASIA Evijärven kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräyksen 1 määräajan pidentäminen,

Lisätiedot

Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa

Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 330 29.05.2001 1 Ymp 7289-2000 (662) Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa

Lisätiedot

PORIN KAUPUNGIN LUOTSINMÄEN KESKUSPUHDISTAMON KUORMITUSTARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO

PORIN KAUPUNGIN LUOTSINMÄEN KESKUSPUHDISTAMON KUORMITUSTARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO PORIN KAUPUNGIN LUOTSINMÄEN KESKUSPUHDISTAMON KUORMITUSTARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO 2018 SISÄLLYS 1 YLEISTÄ... 3 2 VIEMÄRÖINTIALUE... 4 3 TULOKUORMITUS... 4 4 PUHDISTUSTULOS JA VESISTÖN KUORMITUS... 5 4.1

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007 ASIA HAKIJA Paineviemärin rakentaminen Raumanjuovan, Hevosluodonjuovan ja Luotsinmäenjuovan

Lisätiedot

Laitos sijaitsee Pyhärannan kunnan Reilan kylässä kiinteistöllä Putsari Rnro 3:62 osoitteessa

Laitos sijaitsee Pyhärannan kunnan Reilan kylässä kiinteistöllä Putsari Rnro 3:62 osoitteessa 1(17) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 85 YLO Dnro LOS-2007-Y-1029-111 Annettu julkipanon jälkeen 24.11.2009 ASIA Päätös Pyhärannan kunnan ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Reilan

Lisätiedot

Jätevesien käsittely ja johtaminen viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla

Jätevesien käsittely ja johtaminen viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla Ympäristönsuojelulaki 16 luku Jätevesien käsittely ja johtaminen viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla 154 Talousjätevesien käsittelyyn liittyvät määritelmät Tässä luvussa tarkoitetaan: 1) talousjätevedellä

Lisätiedot

KERTARAPORTTI

KERTARAPORTTI s. 1 (1) JANAKKALAN JÄTEVEDENPUHDISTAMO Tutkimus: 10/2018, 11.10.2018 (5JATUR). Tarkkailuajankohtana Janakkalan jätevedenpuhdistamon prosessissa todetiin joitain poikkeamia. Tulopumppaamossa todettiin

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 22/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 267

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 22/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 267 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 22/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 267 Annettu julkipanon jälkeen 16.10.2006 ASIA Ähtärin kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä asetettujen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 16. Ympäristölautakunta 13.02.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 16. Ympäristölautakunta 13.02.2014 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 13.02.2014 Sivu 1 / 1 460/11.01.00/2014 16 Etelä-Suomen aluehallintoviraston lausuntopyyntö koskien Rinnekoti-säätiön hakemusta Rinnekodin jätevedenpuhdistamon ja jätevesilietteen kompostointialueen

Lisätiedot

Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta

Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta Pohjois-Savon ELY-keskus 10.10.2018 1 Kaivostoiminnan luvat Kaivostoiminta edellyttää useita lupia ja muita menettelyjä (KaivosL,YVAL,

Lisätiedot

Talvivaara Projekti Oy

Talvivaara Projekti Oy 16.3.2009 Talvivaara Projekti Oy Talvivaaran kaivoksen tarkkailu v. 2008 Osa III Päästötarkkailu Talvivaaran kaivoksen tarkkailu v. 2008, Osa III Päästötarkkailu 1 Sisältö 1 JOHDANTO 1 2 PROSESSIN YLIJÄÄMÄVEDET

Lisätiedot

KERTARAPORTTI

KERTARAPORTTI s. 1 (2) UUDENKAUPUNGIN HÄPÖNNIEMEN JÄTEVEDENPUHDISTAMO Tutkimus: 10/2016, 10.10.2016 (uki8). Puhdistamo toimi tarkkailun aikana melko hyvin. Puhdistustulos täytti ympäristöluvan mukaiset puhdistusvaatimukset

Lisätiedot

Valitus koski Äänekosken kaupungin ympäristölautakunnan ( , 32) tekemää otsikossa mainittua ympäristölupaa.

Valitus koski Äänekosken kaupungin ympäristölautakunnan ( , 32) tekemää otsikossa mainittua ympäristölupaa. Ympäristölautakunta 54 24.10.2018 Tiedoksiantoasiat YMPLTK 24.10.2018 54 1. Vaasan hallinto-oikeuden päätös koskien Crystone Oy / Syrjän betonin kiinteän betoniaseman ja betonitehtaan ympäristölupaa koskevaa

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: LUVAN HAKIJA Ranjia Oy Tuorsniementie Pori

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: LUVAN HAKIJA Ranjia Oy Tuorsniementie Pori YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/RANJIA OY Ranjia Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee romuajoneuvojen vastaanottamista ja varastointia Porin Tuorsniemen kylässä osoitteessa

Lisätiedot

KERTARAPORTTI 2.10.2015

KERTARAPORTTI 2.10.2015 s. 1 (1) KEURUUN KAUPUNKI, JAAKONSUON JVP Tutkimus: 9/2015, 16.9.2015 (5keukk). Tulokset syyskuun puhdistamotarkkailusta. Lähtevän veden laatu oli hyvä. Laitos nitrifioi täysin ja tulostaso oli kaikkiaan

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 68/11/1 Dnro PSAVI/266/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 68/11/1 Dnro PSAVI/266/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA LUPAPÄÄTÖS Nro 68/11/1 Dnro PSAVI/266/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.8.2011 1 ASIA Olostunturin jätevedenpuhdistamon ympäristölupa, Muonio LUVAN HAKIJA Muonion kunta PL 25 99301 MUONIO 2 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 16/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 115

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 16/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 115 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 16/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 115 Annettu julkipanon jälkeen 30.4.2007 ASIA Kaltevan jätevedenpuhdistamoa koskevan ympäristölupapäätöksen nro 63/2004/1

Lisätiedot

Aurajoen vedenlaatu ja kuormitus

Aurajoen vedenlaatu ja kuormitus Aurajoen vedenlaatu ja kuormitus Aurajoen virtaa seminaari Aurajoen nykyisyydestä ja tulevasta Lieto 28.11.213 Sari Koivunen biologi www.lsvsy.fi Sisältö: Aurajoen ja Aurajoen vesistöalueen yleiskuvaus

Lisätiedot

JÄTEVEDENPUHDISTAMOIDEN YHTEISTARKKAILU

JÄTEVEDENPUHDISTAMOIDEN YHTEISTARKKAILU JÄTEVEDENPUHDISTAMOIDEN YHTEISTARKKAILU HYVINKÄÄ, KALTEVAN PUHDISTAMO KÄYTTÖ- JA PÄÄSTÖTARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO 2011 JA RAPORTTI 4/2011 (1.10. - 31.12.2011) 1. Yleistä Kaltevan puhdistamo on mekaanis-kemiallis-biologisesti

Lisätiedot

Vesienhoidon TPO Teollisuus

Vesienhoidon TPO Teollisuus Vesienhoidon TPO Teollisuus Sidosryhmäseminaari 5.3.2014 Juha Lahtela 5.3.2014 Nykykäytäntö Ympäristönsuojelulainsäädännön mukaisesti ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavat toiminnot tarvitsevat ympäristöluvan

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1031

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1031 PÄÄTÖS Helsinki 24.7.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2003 Y 96 119 No YS 1031 ASIA Päätös Neste Oil Oyj:n Porvoon jalostamon toiminnasta aiheutuvan melun tarkkailuohjelman muuttamisesta ja jalostamoalueen

Lisätiedot

KERTARAPORTTI

KERTARAPORTTI s. 1 (1) JANAKKALAN KUNTA, TURENGIN JVP Tutkimus: 3/2017, 7.3.2017 (5jatur). Puhdistamolle tuleva kuormitus oli orgaanisen aineen osalta keskimääräisellä tasollaan (noin 2000 kg/d), mutta ravinnekuormitukset

Lisätiedot

KERTARAPORTTI

KERTARAPORTTI s. 1 (1) JANAKKALAN JÄTEVEDENPUHDISTAMO Tutkimus: 4/2017, 26.4.2017 (5JATUR). Tulokuormitus oli orgaanisen aineen osalta noin 20 % pienempi kuin vuoden 2016 keskimääräinen tulokuorma, mutta ravinnekuormitukset

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon lupamääräysten tarkistamiseksi

Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon lupamääräysten tarkistamiseksi 1/YMPLA 24.6.2015 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64 Loimijoentie 74 Annetaan julkipanon jälkeen 32440 ALASTARO 29.6.2015 Asia Luvan hakija Ympäristölupahakemus

Lisätiedot

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Kyseessä on uusi toiminta olemassa oleva

Lisätiedot

Jokioisten kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä nro 5/2007/1 typen poiston tehostamiselle asetetun määräajan jatkaminen, Jokioinen

Jokioisten kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä nro 5/2007/1 typen poiston tehostamiselle asetetun määräajan jatkaminen, Jokioinen Etelä-Suomi Päätös Nro 18/2010/2 Dnro ESAVI/28/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 28.5.2010 ASIA Jokioisten kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä nro 5/2007/1 typen poiston tehostamiselle

Lisätiedot

KERTARAPORTTI

KERTARAPORTTI s. 1 (1) POMARKUN KUNTA, JVP Tutkimus: 2/2018, 18.4.2018 (5POMAR). Pomarkun jvp:n tarkkailunäytteenotto epäonnistui tulevan veden näytteenottimen toimintahäiriön vuoksi. Puhdistamolta kuitenkin otettiin

Lisätiedot

Riihimäen Metallikaluste Oy:n ilmoitus toiminnan lopettamisesta

Riihimäen Metallikaluste Oy:n ilmoitus toiminnan lopettamisesta Riihimäen Metallikaluste Oy:n ilmoitus toiminnan lopettamisesta Ympla 16.6.2016 89 Riihimäen Metallikaluste Oy:lle on myönnetty ympäristölupa vuonna 2009 (Ympla 29.10.2009 151, Dnro 740/2009). Ympäristöluvan

Lisätiedot

Saarijärven kaupungin Pylkönmäen jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, Saarijärvi

Saarijärven kaupungin Pylkönmäen jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, Saarijärvi YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 161/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/526/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 29.10.2012 ASIA HAKIJA Saarijärven kaupungin Pylkönmäen jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan

Lisätiedot

KERTARAPORTTI

KERTARAPORTTI s. 1 (1) JANAKKALAN KUNTA, TURENGIN JVP Tutkimus: 4/2016, 29.4.2016 (5jatur). Puhdistamolle tuleva jätevesivirtaama oli tarkkailuajankohtana yli kaksinkertainen kuivan ajan tasoon verrattuna johtuen laimentavista

Lisätiedot

AURAJOEN TARKKAILUTUTKIMUS HELMIKUUSSA Väliraportti nro

AURAJOEN TARKKAILUTUTKIMUS HELMIKUUSSA Väliraportti nro AURAJOEN TARKKAILUTUTKIMUS HELMIKUUSSA 2019 Väliraportti nro 15-19-2071 Oheisena lähetetään Aurajoesta ja Vähäjoesta 26.2.2019 otettujen vesinäytteiden tutkimustulokset. Aurajoen varrella olevien jätevedenpuhdistamoiden

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/PAPERINKERÄYS OY Paperinkeräys Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa keräyspaperin ja pahvin lajittelua ja varastointia Porin

Lisätiedot

Kemira Chemicals Oy PL Sastamala TARKKAILUN PERUSTE. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston päätös no 12/2015/1, annettu

Kemira Chemicals Oy PL Sastamala TARKKAILUN PERUSTE. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston päätös no 12/2015/1, annettu Tarkkailusuunnitelman hyväksymispäätös annettu julkipanon jälkeen PIRELY/5427/2015 10.10.2016 1(5) ASIA HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain mukaisesta tarkkailusuunnitelman hyväksymisestä, joka koskee

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 405. Someron kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemus, Somero

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 405. Someron kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemus, Somero LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 18/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 405 Annettu julkipanon jälkeen 19.5.2008 ASIA Someron kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemus, Somero LUVAN

Lisätiedot

Hakija Turun Moottorikerho ry, Itäinen Pitkäkatu 21, 20700 TURKU

Hakija Turun Moottorikerho ry, Itäinen Pitkäkatu 21, 20700 TURKU VAASAN HALLINTO-OIKEUS Valitus ympäristöluvasta/ Turun Moottorikerho ry:n enduromoottoripyörien maastoharjoittelurata/liedon Rakennus- ja ympäristölautakunta 101/25.6.2008 (Ympäristönsuojelulain 35 :n

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 19/2006/1 Dnro LSY 2005 Y 426. Toholammin kirkonkylän jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemus,

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 19/2006/1 Dnro LSY 2005 Y 426. Toholammin kirkonkylän jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemus, LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 19/2006/1 Dnro LSY 2005 Y 426 Annettu julkipanon jälkeen 18.8.2006 ASIA Toholammin kirkonkylän jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemus, Toholampi

Lisätiedot

KERTARAPORTTI

KERTARAPORTTI s. 1 (1) EURUUN AUPUNI, JAAONSUON JVP Tutkimus: 2/2017, 15.2.2017 (5EU). Puhdistamolle tuli maltillinen virtaama (1722 m³/d) ja tuleva kuormitus oli hieman keskimääräistä pienempää. Vuoden 2016 keskimääräiseen

Lisätiedot

Puheenjohtaja Erik Sjöberg Utö

Puheenjohtaja Erik Sjöberg Utö Etelä-Suomi Päätös Nro 5/2012/1 Dnro ESAVI/197/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.1.2012 ASIA Utö Vattenandelslag nimisen vesiosuuskunnan ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus,

Lisätiedot

AURAJOEN TARKKAILUTUTKIMUS HEINÄKUUSSA Väliraportti nro

AURAJOEN TARKKAILUTUTKIMUS HEINÄKUUSSA Väliraportti nro AURAJOEN TARKKAILUTUTKIMUS HEINÄKUUSSA 2016 Väliraportti nro 15-16-5740 Oheisena lähetetään Aurajoesta ja Vähäjoesta 18.7.2016 otettujen vesinäytteiden tutkimustulokset. Aurajoen varrella olevien jätevedenpuhdistamoiden

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.12.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Laivakankaan kaivoksen ympäristöluvassa nro 84/09/2 määrätyn jätehuoltosuunnitelman määräajan

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 63/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 297 Helsinki Annettu

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 63/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 297 Helsinki Annettu LÄNSI SUOMEN PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 63/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 297 Helsinki Annettu 22.12 2008 ASIA Koeluonteisesta toiminnasta JVP Eura Oy:n jätevedenpuhdistamolle annetussa päätöksessä asetetun

Lisätiedot

Päätös. Ulvilan kaupungin Saaren jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettamisen johdosta annettavat määräykset, Ulvila

Päätös. Ulvilan kaupungin Saaren jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettamisen johdosta annettavat määräykset, Ulvila Päätös Etelä-Suomi Nro 64/2011/1 Dnro ESAVI/553/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 5.8.2011 ASIA Ulvilan kaupungin Saaren jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettamisen johdosta annettavat määräykset,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(16) 54 YLO LOS-2005-Y Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(16) 54 YLO LOS-2005-Y Annettu julkipanon jälkeen 1(16) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 54 YLO LOS-2005-Y-1257-111 Annettu julkipanon jälkeen 14.6.2007 ASIA Päätös Houtskarin kunnan ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee kunnan

Lisätiedot