Asuntojen hinnat talouselämän suhdanteissa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Asuntojen hinnat talouselämän suhdanteissa"

Transkriptio

1 Asuntojen hinnat talouselämän suhdanteissa Otavan Opiston ilmiöpohjainen oppiminen Aallot Hyvinvointivaltio Eeva Laakso

2 Aluksi Asuntojen hinnat muuttuvat taloussuhdanteiden mukana. Korkeasuhdanteen aikana asuntojen hinnat nousevat laskeakseen taas laskusuhdannetta kohti. Vuosien 1983 ja 2009 välillä on ollut kaksi eri laskukautta luvun alkupuolen laman aikana asuntojen hinnat laskivat rajusti. Moni 1980-luvun loppuvuosien aikana kalliilla asuntonsa ostanut menetti sekä työnsä, että asuntonsa. Osalle lamavuosina asuntonsa myymään joutuneista jäi asuntolainaa maksettavaksi kymmeniä, jopa satoja tuhansia luvun ensimmäisen vuosikymmenen ajan taantuma ei koskettanut niin jyrkästi asuntomarkkinoita. Ihmisillä on erilainen suhde asuntoihin. Asuntojen omistus on joillekin bisnestä, he ostavat asuntoja vuokratakseen ne edelleen. Monelle suomalaiselle oma asunto on elinehto, tällainen ihminen ei missään tapauksessa halua asua vuokralla. Osalla kansasta ei ole taloudellisia mahdollisuuksia omistaa asuntoa, jolloin he joutuvat vuokraamaan kotinsa. Osa meistä joutuu turvautumaan yhteiskunnan apuun pystyäkseen maksamaan asumisen kustannukset. Kaikilla ihmisillä ei ole omistamisen halua, jolloin he vuokraavat kotinsa joko määräajaksi tai täysin määräämättömäksi. On ihmisiä, jotka haluavat elää koko elämänsä vuokralla. Asuntojen hinnat vaihtelevat hieman jatkuvasti. Eri paikkakunnilla on eroja hintatasossa. Myyntiajat ovat syrjäisemmillä seuduilla pidempiä kuin tiheään asutuilla alueilla. Myyntiajat vaihtelevat paikkakunnan ja hinnan sekä asunnon koon mukaan. Suuri asunto vaatii usein pidemmän myyntiajan kuin pieni. Yhteiskunta tukee tarvittaessa asumista joko asumistuen tai opiskelijan asumislisän muodossa.

3 Asuntojen hinnat ja taloussuhdanteet Asuntojen hinnat muuttuvat taloussuhdanteiden vaikutuksesta. Korkeasuhdanteen aikana asunnot ovat kalliita ja niiden hinnat laskevat laskukauden aikana noustakseen jälleen korkeasuhdanteen mukana Asuntojen neliöhinnat Suomessa vuosina Neliöhinta (euro/m2) Kaavion lähde: Asuntojen neliöhinnat ovat vaihdelleet talouden heilahtelujen mukana. Hinnat nousivat vuodesta 1983 alkaen tasaisesti luvun lopun hullujen vuosien aikana hinnat kohosivat pudotakseen jälleen. Ne kävivät alimmillaan kymmeneen vuoteen vuonna Vuonna 2000 hinnat kävivät lähimpänä 1980-luvun lopun hintoja.

4 Asuntomarkkinat ja korkotaso Vaihteluun vaikuttavat laajempien heilahtelujen lisäksi asuntomarkkinoiden rakenteelliset piirteet. Asuntokauppaa leimaa voimakkaasti korkojen heilahtelu ja tarjonnan hidas mukautuvuus. Pitkäaikainen reaalinen epävakaus on näkynyt voimakkaana noin 55 % asuntojen hintojen nousuna vuosina Alueellinen, reaalinen ja nimellinen epävakaus on ollut myös kansainvälistä. Vakiinnuttuaan noin vuodeksi, hinnat romahtivat kolmen seuraavan vuoden aikana niin, että vuoden 1992 loppuun mennessä reaalihinnat olivat laskeneet yli 50 % luvun lopun noususuhdanteen ajan voitot olivat muuttuneet joillakin tappioiksi asunnon arvon laskiessa alle sitä vastaan otetun lainan arvon. Edellistä hillitympi voimakas hintojen nousu ajoittui vuosiin Vuoden 2001 lopun reaalihinnat olivat vuoden 2001 asuntohintaindeksin perusteella suunnilleen samat kuin vuonna 1987, ennen noususuhdannetta. Asuntomarkkinoiden noudattaessa talousmarkkinoita voivat asunnon ostaja ja myyjä joko voittaa tai hävitä asuntokaupassa. Alueellinen ulottuvuus Helsingin seudulla on hintojen vaihtelu ollut jonkin verran suurempaa kuin koko maassa. Pääkaupunkiseudun hinnat nousivat koko maan keskiarvoa enemmän molempien vuoden 1981 jälkeisten nousukausien aikana. Laskukausilla hintojen lasku on ollut keskimääräistä suurempaa luvun nousukauden huippujaksolla asuntojen hinnat olivat pääkaupunkiseudulla noin 14 % muuta maata korkeammat luvun alussa laman ollessa pahimmillaan ero Helsingin ja koko maan hintojen välillä oli pienempi kuin vuonna Vuoden 1981 jälkeen asuntojen hintojen nousu on Helsingissä ollut noin 13 % muuta maata nopeampaa. Näistä eroista huolimatta ovat asuntojen hinnat vaihdelleet lähes yhdenmukaisesti koko maassa. Kaavion lähde: Helsingin ja muun maan asuntojen nimellishinnat ovat olleet lähimpänä toisiaan 1985, 1988 ja 2001.

5 Paikkakunnalla on väliä asuntoa hinnoitellessa Asuntoa myyvällä on edessään asunnon hinnoittelu. Tässä tulee suureen rooliin asuinpaikka. Mitä harvempaan asutulla alueella asunto sijaitsee, sitä vaikeampi asuntoa on myydä. Helpoiten myytäviä ovat pienet asunnot suurella paikkakunnalla. Vuoden 2008 kalleimmat asunnot löytyivät Uudenmaan alueelta. Tässä hintoja nostavana tekijänä ovat Helsingissä sijaitsevien asuntojen hinnat. Halvimmalla asunnon sai ostaa Kainuusta, missä hinta oli alle puolet Helsingin hinnasta. Eikä Pohjanmaalla tai Satakunnasakaan ole hinnalla hurraamista. Pohjois-Pohjanmaan hintoja nostaa Oulu ja Pirkanmaa keskellä maata on ymmärrettävästi vähän korkeammalle hinnoiteltu. Vuoden kuluttua edellisestä loppuvuonna 2009 tilanne on hieman muuttunut. Satakunnassa hinnat ovat nousseet hieman ylöspäin ja Lapin hinnat ovat laskeneet Kainuun hintoja alemmas. Pohjanmaalla hinnat eri alueiden välillä ovat hieman tasoittuneet Asuntojen neliöhinnat maakunnittain vuoden 2008 viimeisellä neljänneksellä Kaavion lähde: Vuoden 2008 viimeisen neljänneksen edullisimmat asunnot löytyvät Kainuusta ja Kymenlaaksosta.

6 3 000, , , , ,00 500,00 0,00 Asuntojen neliöhinnat maakunnittain vuoden 2009 viimeisellä neljänneksellä Kaavion lähde: Vuoden 2009 loppupuolella myytiin edullisimmat asunnot Lapissa, pääkaupunkiseutua lukuunottamatta kalleimmat löytyivät Pirkanmaalta. Itselleen tarpeettoman asunnon voi myös vuokrata Hyvin toimeentulevat ja hyvätuloiset suomalaiset voivat ostaa asuntoja sijoitusmielessä, jolloin he vuokraavat ne edelleen. Vuokralla olevasta asunnosta saa vähentää verotuksessa kaikki korot, yhtiövastikkeen ja korjauskustannukset. Täyden korkovähennyksen saa siksi, että vuokratulo on pääomatuloa, jolloin kaikki korot ovat vähennyskelpoisia, olivat ne mihin tarkoitukseen tahansa. Vastike ja korjauskustannukset ovat ylläpitokuluja ja verotuksessa vähennyskelpoisia. Siitä huolimatta nämä sijoitusasuntoja pitävät suhtautuvat kaikkein nihkeimmin taloyhtiöiden kehittämiseen ja rakennusten korjaamiseen sekä saneeraukseen. Pienempituloinen, omassa asunnossaan pankin talonmiehenä asuva saa vähennysoikeuden noin kolmannekseen koroista. Asukas kehittäisi mielellään omaa asuinympäristöään ja asuinmukavuuttaan. Tästä löytyy selvä epätasa-arvo asunnon omistamistarkoituksen mukaan. Verotuksessa korot saa vähentää kokonaan myös ensiasunnon hankkija tai hankkijat. Johtuuko ainakin osittain verovähennysoikeudesta nuorten parien ylisuurien asuntojen hankinta? Pienemmissä tuloluokissa todellinen mahdollisuus omistusasuntoon on pienempi kuin hyvätuloisilla. Pienituoliset maksavat lainastaan suuremman koron eli korkomarginaali kasvaa käänteisesti tulojen mukaan. Pankit sanovat sitä riskien tasoittamiseksi. Vuokrien nousuvauhti vaihtelee niin maan sisäisesti kuin taloussuhdanteiden mukanakin. Tällä hetkellä vuokratrendi on voimakkaasti nouseva. Kalleimmat vuokra-asunnot sijaitsevat Helsingissä.

7 Millä pienituloinen asumisen maksaa? Pienituloinen voi olla palkansaaja, työtön, eläkeläinen tai kotihoidon tuella elävä. Pienituloinen voi saada myös asumistukea. Tuki voidaan maksaa niin vuokra- kuin omistusasuntoonkin. Käytännössä omistusasuntoon on vaikea saada tukea, koska korkojen osuus on asumiskustannuksissa keskimäärin pienempi kuin asunnon vuokra yleensä on ja korkomenoista vain reilu puolet otetaan huomioon. Tukea laskettaessa otetaan huomioon todelliset asumiskustannukset eli vuokra tai vastike, lämmityskulut ja vesimaksut, omistusasunnossa myös lainan korot. Tuloina otetaan huomioon verotettava tulo eli palkka, eläke, työttömyyskorvaus tai muu tulo. Lapsilisää ei oteta tulona huomioon asumistukea laskettaessa. Tuen myöntämisestä ja maksamisesta vastaa Kela. Asumistukeen vaikuttavat perheen koko, tulot, asunnon koko ja paikkakunta. Pääkaupunkiseudulla sijaitsevaan asuntoon saa hieman enemmän tukea kuin muualla maassa, pääkaupunkiseudun vuokrien ollessa muuta maata korkeammat. Asumisen tukeen kuuluu myös opintotuen asumislisä. ( Asumistuen tason määrittää vuosittain valtioneuvosto. Se on korkeintaan 80 % asumismenoista. ( Eli viidesosa jää joka tapauksessa asunnon haltijan maksettavaksi. Tämän omavastuun voi mahdollisesti vielä ääritapauksessa hakea sosiaalitoimen maksettavaksi. Tällöin henkilöllä tai henkilöillä ei saa olla juuri lainkaan tuloja. Asumistuelle on määritelty maksimimäärät ja asunnolle tietty koko. Asunnon pinta-alan ylittäessä valtioneuvoston henkilöluvun mukaan määrittelemän enimmäisalan tuki lasketaan niille neliöille, jotka on kyseisen kokoiselle ruokakunnalle määritelty. Valitettavan usein asunnon vuokra on huomattavasti asumistukea suurempi, todellisuudessa maksettavaksi jää jopa yli puolet todellisesta vuokrasta. Tämä voi olla pienituloiselle ylipääsemätön paikka. Usein on niin, että esimerkiksi opiskelijan on pakko vuokrata asunto huomattavasti kalliimmalla hinnalla, mitä Kela ottaa huomioon. Näin opiskelija joutuu menemään vanhempiensa kukkarolle, tekemään töitä opiskelun lisäksi tai pahimmassa tapauksessa luopumaan asunnosta koska ei kerta kaikkiaan pysty maksamaan ylihinnoiteltua vuokraa. Vai onko niin päin, että tukitaso on alihinnoiteltu? Me täällä hyvinvoivassa Suomessa voimme valita asuinpaikkamme melko vapaasti. Rajoittavana tekijänä on työ- ja opiskelupaikka. Vuokra-asuntojen markkinat vaihtelevat asunnon sijainnin ja taloussuhdanteiden mukaan. Vilkkainta tarjonta on suurissa kaupungeissa, tosin niissä on tarvitsijoitakin paljon. Pääkaupunkiseudun kalliit asunnot johtuvat ainakin osittain sinne pyrkivien suuresta määrästä. Vaikka se kalleus voi olla katsojan silmässä, jopa Helsingistä löytyy edullisempiakin asuntoja. Mikä pääkaupunkisedulle vetää? Eivät kaikki työpaikatkaan ole siellä, vaikka niitä paljon onkin. Moni oppilaitos sijaitsee kehä kolmosen sisäpuolella. Tällä alueella löytyy opiskelupaikka lähes joka alalle. Meiltä löytyy myös asunnottomia, kokonaan jossain muualla kuin omassa kodissaan yönsä viettäviä henkilöitä. Heistä suurin osa on miehiä. Yöpaikkana asunnottomalla saattaa olla yömaja, hostelli, ystävän sohva tai rappukäytävä. Myös kokonaan ulkona yönsä viettäviä henkilöitä löytyy täältä hyvinvoivasta Suomesta. Selkeää syytä kodittomuuteen ei jokaisessa tapuksessa löydy. Nämä hyvinvoinnin ulkopuolelle heitetyt ihmiset saavat toivottavasti jossain vaiheessa katon päänsä päälle.

8 Keskimääräisten neliövuokrien ( /m2/kk) kehitys koko maassa vuosina Vapaarahoitteisten asuntojen neliövuokrat ovat nousseet vuosien 1975 ja 2008 välisenä aikana hieman nopeammin kuin arava-lainaan oikeutettujen asuntojen. Kansainvälistä vertailua Suomi ei ole ainoa maa, jossa asuntojen hinnat ovat epävakaita. Suomessa hinnat ovat Euroopassa epävakaimpien joukossa. Keskihajonnan perusteella mitatessa Suomen asuntomarkkinat olivat Euroopan Unionin epävakaimmat vuosien aikana. (Maclennan ym. 1998) 1990-luvun alussa Suomessa laskivat asuntojen nimellishinnat paljon voimakkaammin kuin muissa Euroopan maissa. Hinnat ovat nousseet Suomen lisäksi mm. Britanniassa ja Irlannissa sekä muissa EU-maissa. Suomen kuuluminen Euroopan yhteisvaluutta-alueeseen lisää myös vaatimusta epävakauden poistamiselle. Lähde:

9 Hintojen aaltoilulla on syynsä Asuntojen hintojen epävakaisuuteen vaikuttavat monet asiat. Talouden, myös maailmantalouden vaikutuksia ei voi vähätellä. Suomessa suuri vaikuttaja on myös asuntojärjestelmän rakenne. Tiukka korkosääntely 1980-luvulle saakka piti hinnat nykyistä vakaampina. Myös tuntuva verohelpotus koroissa, joskin myös lyhyet laina-ajat vaikuttivat hintojen pysymisen tasaisempana. Asuntokauppaan ei voinut olla vaikuttamatta öljyn hinnan lasku 1980-luvun lopulla ja kansainvälinen noususuhdanne. Myös rahoitusmarkkinat vapautuivat, joka johti kulutuksen kasvuun ja sen seurauksena rajuun velkaantumiseen. Asuntojen hinnat saavuttivat huippunsa 1980-luvun lopun hullujen vuosien aikana. Neuvostoliiton romahtaminen ja sen myötä idän kaupan raju lasku löi laman Suomeen muita maita rajummin. Pankkikriisin ja ylivelkaantumisen loukussa myös asuntojen hinnat putosivat lähes puolella. Konkurssien ja työttömyyden seurauksena moni joutui myymään asuntonsa. Markan devalvointi 1991 ja kelluttaminen heikensi valuuttaa. Tämän seurauksena vienti alkoi vetää ja hidas nousu pääsi alkuun ennen 1990-luvun puoltaväliä. Globalisaatio ja nopea talouskasvu kohensivat maan taloutta tuntuvasti ennen vuosituhannen vaihdetta. Hitaan kasvun aika Euroopassa sattuu 2000-luvun alkupuolelle. Kasvun ollessa hidasta myös USA:ssa ja Japanissa. Maailmantalous kasvaa nopeimmin 1970-luvun alun jälkeen. Talouskasvu on ripeää Suomessa. Työttömyyden vähetessä ja työssäkäyntiasteen noustessa asuntokauppa vilkastuu ja hinnat nousevat. Talous ailahtelee Talouden viimeisen vuosikymmenen ailahteluista kertovat asuntojen hintaindeksit ajalta Korkojen vaikutus näkyy viiveellä asuntojen hinnoissa. Vuonna 2001 korkean korkotason aikana näkyy selvä notkahdus myös asuntojen hinnoissa. Lyhyen (3kk) Euribor - koron ollessa alhaisimmillaan vuonna 2003, vaikuttaa se asuntojen hintoihin ja asuntokauppaan. Todellinen korkotason vaikutus riipuu paljon myös pankkien käyttämästä korkomarginaalista. Vaikka viitekorko on alhainen, marginaali voi nostaa todellisen koron paljon viitekorkoa korkeammaksi. Vuonna kk:n euribor -koron ollessa lähes viisi prosenttia, Asetettiin asuntohintaindeksi tasolle 100. Vuoteen 2004 viitekoron taso laski reiluun kahteen prosenttiin ja asuntohintaindeksi nousi yli 110 yksikköön. Asuntojen hinnat jatkoivat nousuaan viitekoron tason noustessa ja korkomarginaalien laskiessa. Tällä jaksolla hinnat ovat olleet korkeimmillaan vuonna 2007, joka näkyy selvänä piikkinä kaaviossa. Kokonaisuudessaan asuntojen hinnat ovat hieman laskeneet parin viime vuoden aikana. Tästä voi päätellä, että hinnan mukaan paras aika viimeisen kymmenen vuoden aikana olisi ollut ostaa asunto vuonna Korkotaso tosin puhuu muuta.

10 korkoprpsentti kaavion lähde: Asuntojen hintaindeksien muutos 2000-luvun alkupuolella on noususuhdanteinen 6 5 Euriborkorkoja 2000-luvulla kk 3 kk 12 kk Vuosi Kaavion lähde: luvun alun euribor-korot olivat alimmillaan vuonna 2004

11 Asuntojen lkm Pieni kaupunkivertailu Maan eri osien välillä voi hintoja verrata monella eri tavalla. Kahden eri puolella Suomen rannikkoa olevan suunnillen samankokoisen kaupungin asuntojen hinnoissa löytyy eroja. Perheasunnon hinta on Suomenlahden rannikon Kotkassa hieman korkeampi kuin Pohjanlahden rannikon Vaasassa. Asuntojen hinnat molemmissa kaupungeissa vaihtelevat alle eurosta yli euroon. Halvimpia asuntoja on myyty Kotkassa selvästi Vaasaa enemmän. Hinnan ylittäessä on Vaasan asuntomyynti ollut huomattavasti vilkkaampaa. Molemmissa kaupungeissa suurin osuus myydyistä tai myynnissä olleista asunnoista on hintaluokassa euroa. Seuraavissa kahdessa kaaviossa kuvataan kahden lähes samankokoisen merenrantakaupungin Kotkan ja Vaasan vuonna 2009 myynnissä olleiden ja myytyjen asuntojen hintoja sekä pinta-aloja. Molemmissa eniten myytyjä asuntoja löytyy kokoluokasta m 2. Kotkassa ei ole tuolla ajanjaksolla ole myyty yli 120 neliömetrin suuruisia asuntoja. Pinta-alat >120 Vaasa Kotka Kotkassa sijaitsevien vuonna 2009 myytyjen asuntojen pinta-aloissa näkyy kaksi selvää huippua. Vaasassa on myyty samana vuonna eniten kokoluokkaan m 2 kuuluvia asuntoja

12 80 Asuntojen hinnat Vaasa Kotka 10 0 alle yli Lähde: Pienet ja keskisuuret asunnot ovat Kotkassa hieman kalliimpia kuin Vaasassa. Suurten asuntojen kohdalla Vaasassa sijaitsevat asunnot on hinnoiteltu korkeammalle. Kaikki vaikuttaa kaikkeen Maailmantalouden tilanteiden muuttuessa muuttuvat taloustilanteet myös meillä Suomessa. Talouden tilanteita seuraavat asuntojen hintojen vaihtelut. Ne seuraavat hyvin kiinteästi maailman taloutta ja korkovaihteluita. Neuvostoliiton ollessa suurin vientikohteemme sen vakaus takasi myös Suomelle jonkinlaista vakautta. Voimakkain lama vuosikymmeniin koettiin Suomessa 1990-luvun alussa Neuvostoliiton hajottua ja viennin tyrehdyttyä lähes kokonaan. Tällöin asuntojen hinnat olivat alhaisimmillaan sitten 1980-luvun alun. Tämän laman aikana moni suomalainen menetti paljon omaisuuttaan, jotkut kaiken. Suomen liityttyä yhteisvaluutta-alueeseen maailman talous on vaikuttanut maan talouteen eri tavalla kuin aikaisemmin. Talouden noustessa niin maailmalla kuin Suomessa asuntojen hinnat alkoivat kohota. Asuntojen hinnat jatkoivat nousuaan koko 1990-luvun ja pitkälle 2000-luvun ensimmäistä vuosikymmentä. Uudelleen hinnat kääntyivät laskuun talouden taantuman alun jälkeen vuonna Vuoden 2009 aikana ei tapahtunut suuria muutoksia asuntomarkkinoilla. Hinnat heilahtelivat vain vähän.

KOLME SUKUPOLVEA ENSIASUNTOA HANKKIMASSA. Kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen 12.3.2012

KOLME SUKUPOLVEA ENSIASUNTOA HANKKIMASSA. Kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen 12.3.2012 KOLME SUKUPOLVEA ENSIASUNTOA HANKKIMASSA Kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen 12.3.2012 KOLME SUKUPOLVEA Munkkivuori 1960 Tapiola 1979 Taka-Töölö 2011 12.3.2012 2 ENSIASUNNON HANKINTA KOLMESSA SUKUPOLVESSA

Lisätiedot

Asuntomarkkinakatsaus/ekonomistit 12.9.2014

Asuntomarkkinakatsaus/ekonomistit 12.9.2014 Asuntomarkkinakatsaus/ekonomistit 12.9.2014 2 Sisällysluettelo 1. Tiivistelmä asuntomarkkinoiden kehityksestä 2. Asuntojen hinnat 3. Asuntojen hinnat alueilla 4. Asuntojen hintojen suhde palkkaan 5. Vuokrat

Lisätiedot

Uhkaako työvoimapula alueiden kehitystä?

Uhkaako työvoimapula alueiden kehitystä? Uhkaako työvoimapula alueiden kehitystä? Pohjois-Pohjanmaan maakuntapäivät Oulu 3.11.2008 Pankinjohtaja Seppo Honkapohja Suomen Pankki 1 Alueiden kehityksen haasteita Suomessa Talouskasvun hidastuminen

Lisätiedot

Vanhojen asuntojen hintojen kasvu yhtä ripeää kuin pääkaupunkiseudulla

Vanhojen asuntojen hintojen kasvu yhtä ripeää kuin pääkaupunkiseudulla Tekninen ja ympäristötoimiala I Irja Henriksson 14.2.2013 Vanhojen asuntojen hintojen kasvu yhtä ripeää kuin pääkaupunkiseudulla Asunnon hintaan vaikuttaa moni tekijä, joista mainittakoon rakennuksen talotyyppi,

Lisätiedot

Asumisen odotukset ja huolet Huomioita Nordean kyselytutkimuksesta

Asumisen odotukset ja huolet Huomioita Nordean kyselytutkimuksesta Asumisen odotukset ja huolet Huomioita Nordean kyselytutkimuksesta Olli Kärkkäinen, yksityistalouden ekonomisti 30.5.2017 Asumisen unelmia Yli puolet vastaajista asuu omistusasunnossa Mikä näistä asumismuodoista

Lisätiedot

Asuntomarkkinakatsaus/ekonomistit 10.2.2015

Asuntomarkkinakatsaus/ekonomistit 10.2.2015 Asuntomarkkinakatsaus/ekonomistit 10.2.2015 2 Sisällysluettelo 1. Tiivistelmä asuntomarkkinoiden kehityksestä 2. Asuntojen hinnat 3. Asuntojen hinnat alueilla 4. Asuntojen hintojen suhde palkkaan 5. Vuokrat

Lisätiedot

Asuntomarkkinakatsaus 21.5.2015. Ekonomistit

Asuntomarkkinakatsaus 21.5.2015. Ekonomistit Asuntomarkkinakatsaus 21.5.2015 Ekonomistit 2 Sisällysluettelo 1. Tiivistelmä asuntomarkkinoiden kehityksestä 2. Asuntojen hinnat 3. Asuntojen hinnat alueilla 4. Asuntojen hintojen suhde palkkaan 5. Vuokrat

Lisätiedot

PALJONKO SUOMALAISET KÄYTTÄVÄT TULOISTAAN ASUMISEEN?

PALJONKO SUOMALAISET KÄYTTÄVÄT TULOISTAAN ASUMISEEN? PALJONKO SUOMALAISET KÄYTTÄVÄT TULOISTAAN ASUMISEEN? Timo Kauppinen, THL 12.11.2018 Paljonko suomalaiset käyttävät tuloistaan asumiseen? / Timo Kauppinen 1 TÄMÄ ESITYS Asumismeno/kustannusrasitteen erilaiset

Lisätiedot

Asuntojen hinnat ja vuokrat vuonna 2015

Asuntojen hinnat ja vuokrat vuonna 2015 euroa/m2 Irja Henriksson 22.3.2016 Asuntojen hinnat ja vuokrat vuonna 2015 Asunnon hintaan vaikuttaa moni tekijä, joista mainittakoon rakennuksen talotyyppi, sijainti sekä huoneistotyyppi. Yksiöiden neliöhinta

Lisätiedot

Asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet ja markkinatilanne

Asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet ja markkinatilanne ISSN 1237-1288 Lisätiedot: Hannu Ahola 0400 996 067 Selvitys 5/2012 Asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet ja markkinatilanne 2010 2012 27.11.2012 Sisällys 1 VUOKRA- JA OMISTUSASUMISEN VÄLIMUOTO... 3 1.1

Lisätiedot

Toimeentulotuki ja asumiskustannukset

Toimeentulotuki ja asumiskustannukset Toimeentulotuki ja asumiskustannukset 17.4.2019 Signe Jauhiainen @SigneJauhiainen Asumisen tukeminen Asuntomarkkinat Sosiaaliturva 2 18.4.2019 Milj. euroa Kelan maksamat asumisen tuet Yleinen asumistuki

Lisätiedot

Vuokra-asuntotilanne marraskuussa 2008 eräissä kaupungeissa - Kysely yleishyödyllisille yhteisöille

Vuokra-asuntotilanne marraskuussa 2008 eräissä kaupungeissa - Kysely yleishyödyllisille yhteisöille ISSN 12371288 Lisätiedot: Virpi Tiitinen Puh. +358 40 517 3400 Selvityksiä 1/2009 Vuokra-asuntotilanne marraskuussa 2008 eräissä kaupungeissa - Kysely yleishyödyllisille yhteisöille 4.3.2009 Vuokra-asuntotilanne

Lisätiedot

Asuntokunnat ja asuminen vuonna 2014

Asuntokunnat ja asuminen vuonna 2014 asuntokuntia Tekninen ja ympäristötoimiala I Irja Henriksson 25.9.2015 Asuntokunnat ja asuminen vuonna 2014 Lahdessa oli vuoden 2014 lopussa 54 666 asuntokuntaa, joiden määrä kasvoi vuodessa 513 asuntokunnalla.

Lisätiedot

SELVITYKSIÄ VALTION ASUNTORAHASTO ISSN 1237-2188

SELVITYKSIÄ VALTION ASUNTORAHASTO ISSN 1237-2188 1 SELVITYKSIÄ VALTION ASUNTORAHASTO ISSN 1237-2188 Virpi Tiitinen 1/2005 Olavi Lehtinen Pekka Pelvas 5.1.2005 Vuokra-asuntotilanne marraskuussa 2004 eräissä kaupungeissa Kysely yleishyödyllisille yhteisöille

Lisätiedot

Säästöpankin Säästämisbarometri 2013. HUOM. Ei julkisuuteen ennen 31.10.2013 klo 9.00

Säästöpankin Säästämisbarometri 2013. HUOM. Ei julkisuuteen ennen 31.10.2013 klo 9.00 Säästöpankin Säästämisbarometri 2013 HUOM. Ei julkisuuteen ennen 31.10.2013 klo 9.00 Säästöpankit osa suomalaista yhteiskuntaa jo 191 vuotta Suomen vanhin pankkiryhmä. Ensimmäinen Säästöpankki perustettiin

Lisätiedot

SOSIAALILAUTAKUNNAN 17.12.2015 HYVÄKSYMÄ OHJE: ASUMISMENOT

SOSIAALILAUTAKUNNAN 17.12.2015 HYVÄKSYMÄ OHJE: ASUMISMENOT SOSIAALILAUTAKUNNAN 17.12.2015 HYVÄKSYMÄ OHJE: ASUMISMENOT Asumismenot Toimeentulotuessa asumismenoja huomioitaessa tarkoituksena on viimesijassa turvata henkilön/perheen asuminen. Asumismenojen tarpeellista

Lisätiedot

Yleisen asumistuen menot ylittivät miljardin rajan vuonna 2016

Yleisen asumistuen menot ylittivät miljardin rajan vuonna 2016 Tilastokatsaus Lisätietoja: 15.02.2017 Heidi Kemppinen, puh. 020 634 1307, etunimi.sukunimi@kela.fi Yleisen asumistuen menot ylittivät miljardin rajan vuonna 2016 Kela maksoi asumistukia vuonna 2016 yhteensä

Lisätiedot

Seminaari: Ara-asuntojen asukasvalinnasta ja määräaikaisista vuokrasopimuksista

Seminaari: Ara-asuntojen asukasvalinnasta ja määräaikaisista vuokrasopimuksista Seminaari: Ara-asuntojen asukasvalinnasta ja määräaikaisista vuokrasopimuksista 11.11.2015 Mika Kuismanen Kansantalousosasto Miksi valtiovarainministeriö on kiinnostunut Araasuntojen asukasvalinnoista

Lisätiedot

Millainen on Osuuspankin asuntopalvelu?

Millainen on Osuuspankin asuntopalvelu? Millainen on Osuuspankin asuntopalvelu? 1 Mistä asuntopalvelumme koostuu? Olitpa sitten hankkimassa ensimmäistä omaa kotia tai vaihtamassa nykyistä, saat meiltä juuri sinulle sopivan asuntolainan. Hoidamme

Lisätiedot

Asumismenot 2013. Tiedotustilaisuus 20.8.2013

Asumismenot 2013. Tiedotustilaisuus 20.8.2013 Asumismenot 2013 Tiedotustilaisuus 20.8.2013 Esityksen rakenne 1. Kotitalouksien asumismenojen mennyt ja tuleva kehitys 2. Verojen merkitys hoitokuluissa, pois lukien pääomakulut 3. Kotitalouksien tyyppiremontit

Lisätiedot

Asuntomarkkinakatsaus OPn Ekonomistit

Asuntomarkkinakatsaus OPn Ekonomistit Asuntomarkkinakatsaus 8.11.2016 OPn Ekonomistit 2 Sisällysluettelo 1. Tiivistelmä asuntomarkkinoiden kehityksestä 2. Asuntojen hinnat ja vuokrat 3. Asuntolainojen korot ja lainakannan kehitys 4. Asuntotuotanto

Lisätiedot

Neljä näkökulmaa asuntohintoihin ja asumisen ahtauteen

Neljä näkökulmaa asuntohintoihin ja asumisen ahtauteen Neljä näkökulmaa asuntohintoihin ja asumisen ahtauteen Antti Suvanto Tiedekulma 2.10.2018 1. Asuntohintoihin vaikuttavat tekijät 2. Asumisen ahtaus 3. Suomi eurooppalaisessa vertailussa 4. Pienten asuntojen

Lisätiedot

OMAKOTILIITON LAUSUNTO

OMAKOTILIITON LAUSUNTO OMAKOTILIITON LAUSUNTO Lausuntopyyntö/asiantuntijakutsu (VeJ) ti 6.10.2015 klo 10.30 HE 26/2015 vp (kiinteistöverolain muuttamisesta) 6.10.2015 toiminnanjohtaja Kaija Savolainen SISÄLTÖ Asumismenojen kehitys

Lisätiedot

Asumismenot 2012. Tiedotustilaisuus 12.6.2012

Asumismenot 2012. Tiedotustilaisuus 12.6.2012 Asumismenot 2012 Tiedotustilaisuus 12.6.2012 Tutkimuskysymys Mitä asuminen maksaa eri kotitalouksille, eri asumismuodoissa ja eri kaupungeissa nyt ja viiden vuoden päästä? Yhteenveto Keskimääräinen asumismenojen

Lisätiedot

Kela OT 15. Muutosilmoitus Opintotuki. 1. Hakijan tiedot Henkilötunnus. 270896-123A Matti Meikäläinen. 00000 Helsinki Puhelinnumero

Kela OT 15. Muutosilmoitus Opintotuki. 1. Hakijan tiedot Henkilötunnus. 270896-123A Matti Meikäläinen. 00000 Helsinki Puhelinnumero Kela Muutosilmoitus Opintotuki OT 15 Voit tehdä tämän ilmoituksen ja lähettää sen liitteet myös verkossa /asiointi Lisätietoja /opiskelijat Voit kysyä lisää opiskelijan tukien palvelunumerosta 020 692

Lisätiedot

ASUNTOMARKKINAT KASVUKESKUKSISSA 10-12/2003

ASUNTOMARKKINAT KASVUKESKUKSISSA 10-12/2003 ASUNTOMARKKINAT KASVUKESKUKSISSA 10-12/2003 HYPON asuntomarkkinoiden tilanneanalyysi Analyysi kuvaa kasvukeskusten asuntomarkkinatilannetta niihin keskeisesti vaikuttavien tekijöiden avulla Hypo julkistaa

Lisätiedot

HYPON ASUNTOMARKKINOIDEN TILANNEANALYYSI Q1/2011 ASUNTOMARKKINAT KASVUKESKUKSISSA 1-3 / 2011

HYPON ASUNTOMARKKINOIDEN TILANNEANALYYSI Q1/2011 ASUNTOMARKKINAT KASVUKESKUKSISSA 1-3 / 2011 HYPON ASUNTOMARKKINOIDEN TILANNEANALYYSI Q1/2011 ASUNTOMARKKINAT KASVUKESKUKSISSA 1-3 / 2011 HYPON asuntomarkkinoiden tilanneanalyysi Analyysi kuvaa kasvukeskusten asuntomarkkinatilannetta niihin keskeisesti

Lisätiedot

MITEN TALOUS MAKAA? Ilmarisen talousennuste, kevät 2016 24.5.2016

MITEN TALOUS MAKAA? Ilmarisen talousennuste, kevät 2016 24.5.2016 MITEN TALOUS MAKAA? Ilmarisen talousennuste, kevät 2016 24.5.2016 1 ILMARISEN TALOUSENNUSTE Historian ensimmäinen Julkistus jatkossa keväisin ja syksyisin Erityisesti yritysnäkökulma Keskiössä: 1. Bkt:n

Lisätiedot

Jyväskylän seutu. Asuntokatsaus 2012. Seudun kuntien asuntoryhmä 2013. Sisältö:

Jyväskylän seutu. Asuntokatsaus 2012. Seudun kuntien asuntoryhmä 2013. Sisältö: Jyväskylän seutu Asuntokatsaus 2012 Seudun kuntien asuntoryhmä 2013 Sisältö: Asuntoyhteistyö Jyväskylän seudulla Alueen asunto-olot Asuntomarkkinat Asuntorakentaminen Väestönmuutokset ja muuttoliike Asuntomarkkinat

Lisätiedot

Kuvio 1. Suomen rahalaitoksista nostetut kotitalouksien uudet asuntolainat ja uusien nostojen keskikorko

Kuvio 1. Suomen rahalaitoksista nostetut kotitalouksien uudet asuntolainat ja uusien nostojen keskikorko Kuvio. Suomen rahalaitoksista nostetut kotitalouksien uudet asuntolainat ja uusien nostojen keskikorko asuntolainat, m keskikorko, %,,,,,, Lähde: Suomen Pankki Kuvio. Suomen rahalaitoksista nostetut kotitalouksien

Lisätiedot

Kuinka pitkälle ja nopeasti asuntomarkkinat yhdentyvät?

Kuinka pitkälle ja nopeasti asuntomarkkinat yhdentyvät? Kuinka pitkälle ja nopeasti asuntomarkkinat yhdentyvät? OP -kiinteistökeskusten 60-vuotisjuhlaseminaari 9.8.2006 Pentti Hakkarainen, johtokunnan jäsen, Suomen Pankki Asuntomarkkinoilla vahvoja kansallisia

Lisätiedot

Asuntosijoittamisen alueelliset tuotot

Asuntosijoittamisen alueelliset tuotot Asuntosijoittamisen alueelliset tuotot 2018-2022 20.6.2018 Lähestymistapa Laskelmat on tehty vuosittain vuodesta 2013 lähtien. Vuokratuotto lasketaan vanhoille kerrostaloasunnoille. Asuntosijoittamisen

Lisätiedot

Asuntokunnat ja asuminen vuonna 2012

Asuntokunnat ja asuminen vuonna 2012 asuntokuntia Tekninen ja ympäristötoimiala I Irja Henriksson 30.9.2013 Asuntokunnat ja asuminen vuonna 2012 Lahdessa oli vuoden 2012 lopussa 53 880 asuntokuntaa, joiden määrä kasvoi vuodessa 558 asuntokunnalla.

Lisätiedot

Opiskelijat yleisen asumistuen piiriin

Opiskelijat yleisen asumistuen piiriin Opiskelijat yleisen asumistuen piiriin Kuulemistilaisuus Ympäristövaliokunta 16.11.2016 Mia Koro-Kanerva Suomen Vuokranantajat Suomen Vuokranantajat ry Suomen Vuokranantajat on valtakunnallinen yksityisten

Lisätiedot

Tutkimuksen tarkoitus

Tutkimuksen tarkoitus Asumismenot 2018 Tutkimuksen tarkoitus Ennuste 2018-2020 lähtökohdat Tulojen kehitys 2018-2020 Laskelmien oletukset Asumisen kulutusmenot 1975-2017 Asumismenojen ennustettu kehitys 2018 Asumismenojen kehitys

Lisätiedot

Perustoimeentulotuen tarve suurinta pääkaupunkiseudulla

Perustoimeentulotuen tarve suurinta pääkaupunkiseudulla Tilastokatsaus Lisätietoja: 30.1.2018 Heidi Kemppinen, puh. 020 634 1307, etunimi.sukunimi@kela.fi Perustoimeentulotuen tarve suurinta pääkaupunkiseudulla Kelan perustoimeentulotuen etuusmenot olivat 722,1

Lisätiedot

Asuntomarkkinakatsaus 1/2013

Asuntomarkkinakatsaus 1/2013 ISSN 1237-1288 Lisätiedot: Hannu Ahola 0400 996 067 Asuntomarkkinakatsaus 1/2013 31.1.2013 Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) kerää ja analysoi asuntomarkkinoita ja rakentamista koskevia tietoja

Lisätiedot

Laki. opintotukilain muuttamisesta

Laki. opintotukilain muuttamisesta EV 109/1999 vp - HE 73/1999 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laeiksi opintotukilain ja asumistukilain muuttamisesta Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 7311999 vp laeiksi opintotukilain

Lisätiedot

Rajoitusten alaiset ARA vuokraasunnot

Rajoitusten alaiset ARA vuokraasunnot ISSN 1237 1288 Lisätiedot/More information: Kimmo Huovinen Puh./tel +358 40 537 3493 Selvityksiä 5/2008 Rajoitusten alaiset ARA vuokraasunnot Rajoitusten alaiset ARA vuokra asunnot: määrä, omistajat ja

Lisätiedot

Asuntotuotantokysely 2/2018

Asuntotuotantokysely 2/2018 Asuntotuotantokysely 2/ Sami Pakarinen Kesäkuu Kesäkuun asuntotuotantokyselyn tulokset RT:n asuntotuotantokysely lähetettiin Talonrakennusteollisuuden jäsenille. Kysely tehdään kolmesti vuodessa. Kyselyn

Lisätiedot

Eläkkeensaajien asumistuki verrattuna yleiseen asumistukeen. Pertti Honkanen Kela, tutkimusosasto

Eläkkeensaajien asumistuki verrattuna yleiseen asumistukeen. Pertti Honkanen Kela, tutkimusosasto Eläkkeensaajien asumistuki verrattuna yleiseen asumistukeen Pertti Honkanen Kela, tutkimusosasto Eduskunnan köyhyysryhmä 20.10.2015 Historiaa Eläkkeensaajien asumistuki tuli käyttöön 1970. aluksi osa kansaneläkettä,

Lisätiedot

Asuntomarkkinat tilastojen valossa

Asuntomarkkinat tilastojen valossa 1 (9) Vastaanottaja Eduskunta Valtiovarainvaliokunta/Asunto-ja ympäristöjaosto PL 10 vav@eduskunta.fi Viite Asia Lausuntopyyntö Asuntomarkkinat tilastojen valossa Eduskunnan Valtiovarainvaliokunnan asunto-ja

Lisätiedot

Yleistä asumistukea saavien talouksien vuokrat tammikuussa 2011

Yleistä asumistukea saavien talouksien vuokrat tammikuussa 2011 ISSN 1237-1288 Lisätiedot: Hannu Ahola, ARA Puh. +358 400 996 067 Pirjo Ylöstalo, Kela Puh. 020 63 41390 Selvitys 1/2011 Yleistä asumistukea saavien talouksien vuokrat tammikuussa 2011 1.2.2010 Yleistä

Lisätiedot

(1) Katetuottolaskelma

(1) Katetuottolaskelma (1) Katetuottolaskelma Katetuottolaskelmalla tarkastellaan yrityksen kannattavuutta myyntituotto - muuttuvat kustannukset (mukut) = katetuotto katetuotto - kiinteät kustannukset (kikut) = tulos (voitto

Lisätiedot

Asuntoyhteisölainat lisäävät kotitalouksien

Asuntoyhteisölainat lisäävät kotitalouksien BLOGI Asuntoyhteisölainat lisäävät kotitalouksien velkaantumista ja nopeasti 11.12.2017 BLOGI Sampo Alhonsuo Kotitalouksien velkaantuminen on Suomessa historiallisella huipputasolla, laskettiinpa asiaa

Lisätiedot

Taloyhtiön korjaushankkeen rahoitus

Taloyhtiön korjaushankkeen rahoitus Taloyhtiön korjaushankkeen rahoitus Taloyhtiölaina / Osakaslaina Saavatko taloyhtiöt lainaa Nordeasta? Millaisia muutoksia on tapahtunut uusien säädösten myötä? Suomen talous edelleen alavireessä, mutta

Lisätiedot

ENSIASUNNON OSTAJAN ABC

ENSIASUNNON OSTAJAN ABC Unelmien koti kiikarissa? ENSIASUNNON OSTAJAN ABC Ensimmäisen oman asunnon ostaminen saattaa tuntua henkisesti ja rahallisesti isolta päätökseltä, johon liittyy paljon uutta ja tuntematonta. Tämä opas

Lisätiedot

Yleisen asumistuen ma a ra n laskennan ohje

Yleisen asumistuen ma a ra n laskennan ohje Yleisen asumistuen ma a ra n laskennan ohje Sisällysluettelo Yleisen asumistuen laskenta Ruokakunta ja tulot Keskiarvotulo Jatkuva tulo o Palkka lisineen o Työttömyysetuus o Sairausvakuutuksen päiväraha,

Lisätiedot

Toimeentulotukiasiakkaiden asumisen turvaaminen. Raija Kostamo

Toimeentulotukiasiakkaiden asumisen turvaaminen. Raija Kostamo Toimeentulotukiasiakkaiden asumisen turvaaminen Raija Kostamo 28.3.2017 Miten asumista voidaan tukea Kelasta? Kelasta voi saada rahallista tukea asumiseen eri etuuksien muodossa Yleinen asumistuki Opintotuen

Lisätiedot

Esityksen rakenne: Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto pähkinänkuoressa. Tutkimustulokset. Yhteenveto

Esityksen rakenne: Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto pähkinänkuoressa. Tutkimustulokset. Yhteenveto Esityksen rakenne: Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto pähkinänkuoressa Tutkimustulokset Yhteenveto KVKL pähkinänkuoressa Perustettu: 18.3.2008 Perustajat: Realia Group Oy Kiinteistömaailma Oy OP-Keskus

Lisätiedot

Ensimmäiseen omaan kotiin

Ensimmäiseen omaan kotiin Ensimmäiseen omaan kotiin Tarja Lehtonen 18.11.2014 Ensimmäiseen omaan kotiin Aihealueet Huomioitavaa ennen asunnon ostoa ASP lyhyesti Asuntolaina Korkovaihtoehdot Vakuudet OmaTakaus Vakuutukset Verotus

Lisätiedot

TEM-alueosasto Maakuntien suhdannekehitys yhteenveto, elokuu Ilkka Mella Matti Sahlberg

TEM-alueosasto Maakuntien suhdannekehitys yhteenveto, elokuu Ilkka Mella Matti Sahlberg TEM-alueosasto 2013 Maakuntien suhdannekehitys 2011 2013 - yhteenveto, elokuu 2013 Ilkka Mella Matti Sahlberg TALOUDEN TAANTUMA KOETTELEE KAIKKIA ALUEITA Vuoden 2008 aikana puhjenneen maailmanlaajuisen

Lisätiedot

Rahoitusriskit ja johdannaiset Luentokurssi kevät 2011 Lehtori Matti Estola

Rahoitusriskit ja johdannaiset Luentokurssi kevät 2011 Lehtori Matti Estola Rahoitusriskit ja johdannaiset Luentokurssi kevät 2011 Lehtori Matti Estola Itä-Suomen yliopisto, Yhteiskunta- ja Kauppatieteiden tiedekunta, Oikeustieteiden laitos, kansantaloustiede Luennot 22 t, harjoitukset

Lisätiedot

Asunto- ja kiinteistöosakkeen. kauppa ja omistaminen. Matti Kasso

Asunto- ja kiinteistöosakkeen. kauppa ja omistaminen. Matti Kasso Asunto- ja kiinteistöosakkeen kauppa ja omistaminen Matti Kasso TALENTUM Helsinki 2014 2., uudistettu painos Copyright 2014 Talentum Media Oy ja Matti Kasso ISBN 978-952-14-2157-0 ISBN 978-952-14-2158-7

Lisätiedot

SELVITYKSIÄ VALTION ASUNTORAHASTO ISSN 1237-2188

SELVITYKSIÄ VALTION ASUNTORAHASTO ISSN 1237-2188 SELVITYKSIÄ VALTION ASUNTORAHASTO ISSN 1237-2188 Virpi Tiitinen 7/2002 15.3.2002 Pakolaisten asuttaminen Suomessa 1994-2001 Kuntien pakolaisille osoittamat asunnot 1994-2001 700 600 500 Aravavuokra-as.

Lisätiedot

Syksyn 2007 sijoitusnäkymät Arvopaperilehti. 27.9.2007 Vesa Ollikainen

Syksyn 2007 sijoitusnäkymät Arvopaperilehti. 27.9.2007 Vesa Ollikainen Syksyn 2007 sijoitusnäkymät Arvopaperilehti 27.9.2007 Vesa Ollikainen Osakkeissa jälleen parhaat tuotot 124 120 Euroopan osakkeet 116 112 108 Maailman osakkeet 104 Euro-rahamarkkina 100 Euro-valtionobligaatiot

Lisätiedot

Eläkkeensaajien asumistuki verrattuna yleiseen asumistukeen. Pertti Honkanen Kela, tutkimusosasto

Eläkkeensaajien asumistuki verrattuna yleiseen asumistukeen. Pertti Honkanen Kela, tutkimusosasto Eläkkeensaajien asumistuki verrattuna yleiseen asumistukeen Pertti Honkanen Kela, tutkimusosasto Seminaari Kelassa 10.11.2015 Historiaa Eläkkeensaajien asumistuki tuli käyttöön 1970. aluksi osa kansaneläkettä,

Lisätiedot

Näytesivut. 100 ja 1 kysymystä putkiremontista

Näytesivut. 100 ja 1 kysymystä putkiremontista 18 Asuminen on Suomessa kallista. Asunto-osakkeen ostaminen on monelle elämän suurin yksittäinen hankinta, ja oma koti on jokaiselle hyvin tärkeä. Lisäksi taloyhtiön korjaushankkeet ovat kalliita, erityisesti

Lisätiedot

Veromessut 2014 Asunto- ja asuntolainamarkkinat 2014. Toimitusjohtaja Ari Pauna 12-13.04.2014

Veromessut 2014 Asunto- ja asuntolainamarkkinat 2014. Toimitusjohtaja Ari Pauna 12-13.04.2014 Veromessut 2014 Asunto- ja asuntolainamarkkinat 2014 Toimitusjohtaja Ari Pauna 12-13.04.2014 13.3.20142 Kaikki asunnot ovat hallintamuodosta riippuma;a velalla rahoite;uja. Vain omistusasuntonsa vela;omaksi

Lisätiedot

Asumistuet, toimeentulotuki ja tulottomat. Sosiaalifoorumi Pertti Honkanen, johtava tutkija, Kelan tutkimus

Asumistuet, toimeentulotuki ja tulottomat. Sosiaalifoorumi Pertti Honkanen, johtava tutkija, Kelan tutkimus Asumistuet, toimeentulotuki ja tulottomat Sosiaalifoorumi 21.4.2018 Pertti Honkanen, johtava tutkija, Kelan tutkimus Historiaa Eläkkeensaajien asumistuki tuli käyttöön 1970. aluksi osa kansaneläkettä,

Lisätiedot

Ilmoittautuneet eri henkilöt maakunnittain 2012-2016 1. Opetuskieli. Tutkintokerta kevät 2016

Ilmoittautuneet eri henkilöt maakunnittain 2012-2016 1. Opetuskieli. Tutkintokerta kevät 2016 Ilmoittautuneet eri henkilöt maakunnittain 2012-2016 1 kevät 2016 Miehet Naiset Miehet Naiset Miehet Naiset Uusimaa 4968 6690 11658 593 753 1346 5561 7443 13004 Varsinais- 1333 1974 3307 104 104 208 1437

Lisätiedot

Asuntojen hintakehitys

Asuntojen hintakehitys Kulutuksen ja asumisen hinnat Asuntojen hintakehitys Katsaus 29.10.2004 Tiedustelut Förfrågningar nquiries: sähköposti: asuminen.tilasto@tilastokeskus.fi Mikko Saarnio (09) 174 62 Annika Klimenko (09)

Lisätiedot

Asuntotuotantokysely 2/2016

Asuntotuotantokysely 2/2016 Asuntotuotantokysely 2/2016 Sami Pakarinen Kesäkuu 2016 1 (2) Kesäkuun 2016 asuntotuotantokyselyn tulokset RT:n asuntotuotantokysely lähetettiin Talonrakennusteollisuuden jäsenille. Kysely tehdään kolmesti

Lisätiedot

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien Banana Split -peli Tavoite Esitellä banaanin tuotantoketju (mitä banaanille tapahtuu ennen kuin se on kuluttajalla) ja keskustella kuka saa mitä banaanin hinnasta. Kuinka peliä pelataan Jaa ryhmä viiteen

Lisätiedot

Osakeasuntojen hinnat Helsingissä loka joulukuussa 2013

Osakeasuntojen hinnat Helsingissä loka joulukuussa 2013 Helsingin kaupungin tietokeskus Tilastoja 1 2014 Osakeasuntojen hinnat Helsingissä loka joulukuussa 2013 Valokuva: Kallio Virva Kuparinen Asuntojen keskihinta 3 973 /m 2 Keskihinta kerrostaloasunnoissa

Lisätiedot

Kallista vai halpaa? Oikea aika ostaa, pitää vai myydä?

Kallista vai halpaa? Oikea aika ostaa, pitää vai myydä? Kallista vai halpaa? Oikea aika ostaa, pitää vai myydä? Sijoitusristeily 23.-24.3.2007 Tomi Salo Pj Helsingin Osakesäästäjät Toiminnanjohtaja, Osakesäästäjien Keskusliitto Pitkää nousua takana pörssinousu

Lisätiedot

HYPON ASUNTOMARKKINOIDEN TILANNEANALYYSI Q3/2008 ASUNTOMARKKINAT KASVUKESKUKSISSA 7-9 / 2008

HYPON ASUNTOMARKKINOIDEN TILANNEANALYYSI Q3/2008 ASUNTOMARKKINAT KASVUKESKUKSISSA 7-9 / 2008 HYPON ASUNTOMARKKINOIDEN TILANNEANALYYSI Q3/2008 ASUNTOMARKKINAT KASVUKESKUKSISSA 7-9 / 2008 HYPON asuntomarkkinoiden tilanneanalyysi Analyysi kuvaa kasvukeskusten asuntomarkkinatilannetta niihin keskeisesti

Lisätiedot

Pankkikriisit ja niiden ehkäiseminen

Pankkikriisit ja niiden ehkäiseminen Pankkikriisit ja niiden ehkäiseminen Matti Estola Itä-Suomen yliopisto, Joensuun kampus Luento 3: Suomen pankkikriisi 1990-92 1 1 Tämän luennon tekstit on poimittu lähteistä: Ruuskanen, Osmo: Pankkikriisi

Lisätiedot

Suomen Omakotiliitto kiittää lausuntopyynnöstä ja esittää lausuntonaan seuraavaa:

Suomen Omakotiliitto kiittää lausuntopyynnöstä ja esittää lausuntonaan seuraavaa: ASIANTUNTIJAPYYNTÖ 6.10.2015 Eduskunta Valtiovarainvaliokunnan verojaosto 00102 EDUSKUNTA 1 (3) Viite: Asia: HE 26/2015 vp Asiantuntijapyyntö / Kiinteistöverolain muuttaminen Asiantuntijalausunto hallituksen

Lisätiedot

Suomen Vuokranantajien näkemyksiä vuoden 2017 budjetista

Suomen Vuokranantajien näkemyksiä vuoden 2017 budjetista Suomen Vuokranantajien näkemyksiä vuoden 2017 budjetista Ympäristövaliokunta 29.9.2016 Mia Koro-Kanerva Suomen Vuokranantajat Suomen Vuokranantajat ry Suomen Vuokranantajat on valtakunnallinen yksityisten

Lisätiedot

Puun hinnat metsäkeskuksittain vuosi 2006. Vuoden 2006 kantohinnat nousivat reaalisesti 1,1 prosenttia. Martti Aarne Mika Mustonen 11.4.

Puun hinnat metsäkeskuksittain vuosi 2006. Vuoden 2006 kantohinnat nousivat reaalisesti 1,1 prosenttia. Martti Aarne Mika Mustonen 11.4. A JI JE = I J JEA @ JA A JI JK J E K I = EJ I A JI JE = I J E A JEA J F = L A K F K D! ' B= N " Puun hinnat metsäkeskuksittain vuosi 2006 Toimittajat: Pekka Ollonqvist Martti Aarne Mika Mustonen 11.4.2007

Lisätiedot

Rakentamisen suhdannenäkymät Satakunnassa

Rakentamisen suhdannenäkymät Satakunnassa Rakentamisen suhdannenäkymät Satakunnassa Sami Pakarinen Markku Leppälehto Lokakuu 2015 Satakunnan talonrakentamisen suhdannetilanne on tyydyttävä Satakunnan talonrakentamisen suhdannetilanne on rakennusalan

Lisätiedot

Asuntojen vuokrat Helsingissä vuonna 2004

Asuntojen vuokrat Helsingissä vuonna 2004 Helsingin kaupungin tietokeskuksen verkkojulkaisuja 25 Asuntojen vuokrat Helsingissä vuonna 2 Muutos edellisestä vuodesta: Kaikki asunnot 1,9 %, kaikki vapaarahoitteiset vuokra-asunnot 1, % ja vapaarahoitteisten

Lisätiedot

Asuntomarkkinakatsaus

Asuntomarkkinakatsaus Asuntomarkkinakatsaus Asuntomarkkinakatsaus Asuntojen hinnoista ja varsinkin niiden nousemisesta keskustellaan Suomessa ajoittain vilkkaasti. Asuntojen tilastohintojen nousu herättää välillä epäluuloa

Lisätiedot

1,085 64,5 12,00 = 839,79 (mk) Vastaus: 839,79 mk

1,085 64,5 12,00 = 839,79 (mk) Vastaus: 839,79 mk K00 1. Asunto-osakeyhtiö nosti asuntojen yhtiövastikkeita 8,5 %. Kuinka suureksi muodostui 64,5 neliömetrin suuruisen asunnon kuukauden yhtiövastike, kun neliömetriltä oli aiemmin maksettu 12,00 mk kuukaudessa?

Lisätiedot

Etelä-Afrikka, Kenia, Kiina ja Kolumbia. Muut maat. 1 900 e 3 800 e 4 500 e 3 000 e. Yksinhuoltajakorotus 95,75 105,80 135,01 154,64 174,27 48,55

Etelä-Afrikka, Kenia, Kiina ja Kolumbia. Muut maat. 1 900 e 3 800 e 4 500 e 3 000 e. Yksinhuoltajakorotus 95,75 105,80 135,01 154,64 174,27 48,55 Äitiysavustus Määrä: Hakija saa valintansa mukaan joko äitiyspakkauksen tai 140 euron verottoman rahasumman. Äitiysavustuksia saa kaksi toista ja kolme kolmatta samalla kertaa syntynyttä lasta kohden eli

Lisätiedot

TILASTOKATSAUS 18:2016

TILASTOKATSAUS 18:2016 Tilastokatsaus 6:2012 TILASTOKATSAUS 18:2016 1 10.10.2016 OSAKEASUNTOJEN MYYNTIHINTOJA VANTAALLA Vantaalla asunnoista maksettuja neliöhintoja voidaan seurata esimerkiksi Tilastokeskuksen neljännesvuosittaisista

Lisätiedot

OSAAVA SUOMALAINEN PERHEYHTIÖ. Aamukahvit 2012

OSAAVA SUOMALAINEN PERHEYHTIÖ. Aamukahvit 2012 OSAAVA SUOMALAINEN PERHEYHTIÖ Aamukahvit 2012 Talouskehitystä hallitsee finanssikriisi Useat maat ovat jo pitkään rahoittaneet julkista taloutta velalla. Velan määrässä on saavutettu katto. Kreikassa velkakatto

Lisätiedot

MONISTEITA 2 / 2010. Asuntojen hinnat ja vuokrat Tampereella vuosina 2004 2009

MONISTEITA 2 / 2010. Asuntojen hinnat ja vuokrat Tampereella vuosina 2004 2009 MONISTEITA 2 / 2010 Asuntojen hinnat ja vuokrat Tampereella vuosina 2004 2009 TAMPEREEN KAUPUNKI ASUNTOTOIMI 17.8.2010 1. JOHDANTO...2 2. TAMPEREEN ASUNTOKANTA JA MARKKINATILANNE...3 3. ASUNTOJEN HINTATILASTO

Lisätiedot

Yleisen asumistuen pääperiaatteet ja tuen kehittäminen

Yleisen asumistuen pääperiaatteet ja tuen kehittäminen Yleisen asumistuen pääperiaatteet ja tuen kehittäminen Asumisneuvontakoulutus 24.02.2014 Raimo Kärkkäinen Tuki milj. /v Asumisen tuet milj. /v 1980-2013 nimellishinnoin, korkovähennys ja tuotantuki v.

Lisätiedot

Asuntojen hinnat ja kaavoitus. Tuukka Saarimaa, VATT Arvokas kaupunki 14.10.2015, Vantaa

Asuntojen hinnat ja kaavoitus. Tuukka Saarimaa, VATT Arvokas kaupunki 14.10.2015, Vantaa Asuntojen hinnat ja kaavoitus Tuukka Saarimaa, VATT Arvokas kaupunki 14.10.2015, Vantaa 1. Asuntojen alueellisista hintaeroista 2 Ei ole outoa, että Suomessa on kalliita asuntoja Pääkaupunkiseudun (Helsinki,

Lisätiedot

Tuottavatko markkinat kohtuuhintaisia asuntoja?

Tuottavatko markkinat kohtuuhintaisia asuntoja? Tuottavatko markkinat kohtuuhintaisia asuntoja? Maanmittauspäivät 2019 Tuukka Saarimaa Kaupunkitaloustieteen apulaisprofessori Aalto-yliopisto ja Helsinki GSE Ymmärretäänkö markkinoiden toimintaa? HS 25.3.2019

Lisätiedot

Pankkikriisit ja niiden ehkäiseminen

Pankkikriisit ja niiden ehkäiseminen Pankkikriisit ja niiden ehkäiseminen Matti Estola Itä-Suomen yliopisto, Joensuun kampus Luento 8: Eurojärjestelmän perusteista ja euron kriisistä 1 1 Tämän luennon tekstit on poimittu lähteistä: http://www.ecb.int/home/html/index.en.html

Lisätiedot

REMAX Balloon Perspective Ammattilaisten näkemys alkuvuoden 2018 asuntomarkkinoista

REMAX Balloon Perspective Ammattilaisten näkemys alkuvuoden 2018 asuntomarkkinoista REMAX Balloon Perspective Ammattilaisten näkemys alkuvuoden 2018 asuntomarkkinoista Pekka Ronkainen / kehitysjohtaja 30.1.2018 FINLAND Balloon Perspective - ennuste Miltä alkuvuoden 2018 asuntomarkkinat

Lisätiedot

Mistä saat tietoa taloyhtiösi järjestyssäännöistä? Mistä voi hakea vuokra-asuntoa?

Mistä saat tietoa taloyhtiösi järjestyssäännöistä? Mistä voi hakea vuokra-asuntoa? Mistä voi hakea vuokra-asuntoa? kunnalta kaupungilta Nuorisoasuntoliitolta (NAL) yksityisiltä vuokranantajilta esim. VVO ja SATO yksityisiltä henkilöiltä Mistä saat tietoa taloyhtiösi järjestyssäännöistä?

Lisätiedot

Asumisoikeusasuntojen markkinatilanne ja käyttövastikkeet 2013 2014

Asumisoikeusasuntojen markkinatilanne ja käyttövastikkeet 2013 2014 ISSN 1237-1288 Lisätiedot: Hannu Ahola 0400 996 067 Selvitys 4/2014 Asumisoikeusasuntojen markkinatilanne ja käyttövastikkeet 2013 2014 31.10.2014 Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA kerää ja analysoi

Lisätiedot

Toimeentulotuen ja asumistuen yhteys

Toimeentulotuen ja asumistuen yhteys Toimeentulotuen ja asumistuen yhteys Pasi Moisio Vähimmäisturvayksikkö Sosiaali- ja terveyspolitiikan ja -talouden osasto Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) Työelämän ja sosiaaliturvan yhteensovitus

Lisätiedot

Asumiseen tukea. Yleinen asumistuki. Maarit Frank 16.1.2013

Asumiseen tukea. Yleinen asumistuki. Maarit Frank 16.1.2013 Yleinen asumistuki Maarit Frank 16.1.2013 Kela tukee asumista maksamalla seuraavia tukia: Yleinen asumistuki Opintotuen asumislisä Eläkkeensaajan asumistuki Yleisen asumistuen tarkoitus Tarkoituksena on

Lisätiedot

Palkkojen muutos ja kokonaistaloudellinen kehitys

Palkkojen muutos ja kokonaistaloudellinen kehitys Palkkojen muutos ja kokonaistaloudellinen kehitys Jukka Railavo Suomen Pankki 10.12.2013 Palkkalaskelmia yleisen tasapainon mallilla Taloudenpitäjät tekevät päätökset preferenssiensä mukaisesti. Hintojen

Lisätiedot

Mieti ennen kuin muutat

Mieti ennen kuin muutat Mieti ennen kuin muutat Millä rahoitat asumisen? vuokra (300-700 /kk) vuokravakuus (1-3 kk vuokra) kotivakuutus (alle 10 /kk) sähkö- ja vesilasku (40 /kk) huonekalut, astiat, ruoka, puhelin- ja nettiyhteydet

Lisätiedot

Tunnetko asuntolainariskisi?

Tunnetko asuntolainariskisi? Tunnetko asuntolainariskisi? Studia Monetaria 12.10.2010 Peter Palmroos, tutkija Esityksen sisältö Asuntoluottojen riskit lainanottajalle Vakuuksien hinnan kehitys Maksukyvyn säilyminen Pankkien asuntoluottoriskit

Lisätiedot

Toimeentulotukiasiakkaiden asuminen. Peltola, Riikka Tiimipäällikkö, Lahti

Toimeentulotukiasiakkaiden asuminen. Peltola, Riikka Tiimipäällikkö, Lahti Toimeentulotukiasiakkaiden asuminen Peltola, Riikka Tiimipäällikkö, Lahti 16.2.2017 Miten asumista voidaan tukea Kelasta? Kelasta voi saada rahallista tukea asumiseen eri etuuksien muodossa Yleinen asumistuki

Lisätiedot

- kaupunkialueen tuotanto voidaan jakaa paikalliseen käyttöön jäävään ja alueen ulkopuolelle menevään vientiin

- kaupunkialueen tuotanto voidaan jakaa paikalliseen käyttöön jäävään ja alueen ulkopuolelle menevään vientiin 76 9. Kaupunkialueiden kasvu - talouskasvu: kaupunkialueen työllisyyden (ja tuotannon) kasvu, jonka taustalla on - kaupungin tuottamien hyödykkeiden kysynnän kasvu ---> työvoiman kysynnän kasvu - työvoiman

Lisätiedot

Osakeasuntojen hinnat Helsingissä tammi-maaliskuussa 2013

Osakeasuntojen hinnat Helsingissä tammi-maaliskuussa 2013 Helsingin kaupungin tietokeskus Tilastoja 17 2013 Osakeasuntojen hinnat Helsingissä tammi-maaliskuussa 2013 Asuntojen keskihinta 3 885 Keskihinta kerrostaloasunnoissa 4 032 ja rivitaloasunnoissa 3 370

Lisätiedot

Miten rahoitan asunnon hankinnan ajankohtaista lainoituksesta

Miten rahoitan asunnon hankinnan ajankohtaista lainoituksesta Miten rahoitan asunnon hankinnan ajankohtaista lainoituksesta Asuntoreformiyhdistys r.y. seminaari 24.11.2009 Bottan juhlasali Kaija Erjanti, Finanssialan Keskusliitto Alustuksen teemat > Asuntorahoituksen

Lisätiedot

POHJOISMAINEN TUTKIMUS ASUNTOKAUPAN AJANKOHTAISISTA ASIOISTA (=tulosten julkistaminen Suomen tulosten osalta)

POHJOISMAINEN TUTKIMUS ASUNTOKAUPAN AJANKOHTAISISTA ASIOISTA (=tulosten julkistaminen Suomen tulosten osalta) Jukka Malila Toimitusjohtaja KIINTEISTÖNVÄLITYSALAN KESKUSLIITTO RY POHJOISMAINEN TUTKIMUS ASUNTOKAUPAN AJANKOHTAISISTA ASIOISTA (=tulosten julkistaminen Suomen tulosten osalta) Helsinki 6.9.2011 ESITYKSEN

Lisätiedot

Arvoista: tahdommeko säilyä kansana. ja kulttuurina?

Arvoista: tahdommeko säilyä kansana. ja kulttuurina? Arvoista: tahdommeko säilyä kansana 1 Syntyvyys on uusiutumistasolla eli naista kohti on 2,1 lasta: > kansa ja kulttuuri säilyy ja kulttuurina? väestö 2 Syntyvyys on alle uusiutumistason, mutta maahanmuutto

Lisätiedot

Korkokatto taloyhtiön lainoille Suojaudu korkoriskiltä asettamalla katto korkomenoille

Korkokatto taloyhtiön lainoille Suojaudu korkoriskiltä asettamalla katto korkomenoille Korkokatto taloyhtiön lainoille Suojaudu korkoriskiltä asettamalla katto korkomenoille Korkoriski asunto-osakeyhtiössä Yleistyneiden remonttien takia taloyhtiöt ovat joutuneet nostamaan merkittäviä lainapääomia

Lisätiedot

Taloyhtiölaina ja AsuntoJousto

Taloyhtiölaina ja AsuntoJousto Taloyhtiölaina ja AsuntoJousto rahoittamisen ratkaisuina Suomen Asunto-osakkeenomistajien ajankohtaiskatsaus 21.11.2011 Mikko Knuutila Johtaja, yritysasiakkaat 1745 Kanta-Helsingin Yrityskonttori Nordea

Lisätiedot

Copyright (C) 2012 Matias Savolainen & Marko Kaarto

Copyright (C) 2012 Matias Savolainen & Marko Kaarto Asunto 400 000 Pankista lainaa 200 000 Pankista lainaa 200 000 Omaa rahaa 100 000 Copyright (C) 2012 Matias Savolainen & Asunto 400 000 Omaa rahaa 100 000 + 100 000 = 200 000 Pankista lainaa 200 000 Pankista

Lisätiedot