Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (21) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (21) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö"

Transkriptio

1 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (21) 161 Rakennusviraston ilmoitus pilaantuneen maaperän puhdistamisesta Hermannin rantatien alueella HEL T Päätös Ilmoitus Ilmoituksen tekijä on hyväksynyt Helsingin kaupungin rakennusviraston tekemän ympäristönsuojelulain 136 :n mukaisen ilmoituksen alla esitetyn mukaisesti. Helsingin kaupungin rakennusvirasto Katu- ja puisto-osasto PL Helsingin kaupunki Y-tunnus: Yhteyshenkilö: Juha Sorvali, puhelin , sähköposti juha.sorvali@hel.fi Alueen omistaja ja haltija Alueen omistaja on Helsingin kaupunki. Alue on rakennusviraston hallinnassa. Alueen sijainti, koko ja maan käyttö Ilmoituksessa esitetty katualue sijaitsee Kalasatamassa Helsingin 10. (Sörnäinen) ja 21. (Hermanni) kaupunginosissa Vanhan talvitien ja Tukkutorinkujan välillä. Olemassa olevaa Hermannin rantatietä parannetaan Tukkutorinkuja ja Vanhan talvitien välillä, kiinteistöillä , , , , ja Kadun rakennekerrokset ja vesihuoltolinjat uusitaan ja alueen etelä- ja pohjoisosiin rakennetaan paalutetut laatat linjojen tukirakenteeksi. Pilaantuneen maaperän kunnostus toteutetaan kadunrakentamisen yhteydessä. Alueen pohjoisosissa haitta-ainepitoisuudet ovat pääosin peräisin meritäytöistä, jotka on tehty ja 1950-lukujen välisenä aikana. Maaperän pilaantumista on aiheutunut myös vanhan satamaradan ympäristössä 1950-luvulle saakka sijainneesta teollisuus- ja varastointitoiminnasta. Nykyinen Hermannin rantatie on rakennettu 1980-luvulla. Alueen

2 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 2 (21) läheisyydessä on puhdistettu tai puhdistetaan parhaillaan pilaantunutta maaperää. Ilmoitusalueen pituus on noin 400 metriä ja katualueen tuleva leveys on metriä. Kaivusyvyydet nykyisestä maan pinnasta vaihtelevat kadunrakentamisen vaatimasta metristä paalulaatan kaivutasoon noin kolmeen metriin nykyisestä maanpinnasta. Hermannin rantatien lisäksi alueeseen sisältyy viiden metrin etäisyydelle ulottuva vyöhyke kadun tulevasta idänpuoleisesta reunalinjasta. Tämä vyöhyke on nykyisin joutomaata, jolle on esikuormitustarpeen vuoksi kasattu louhetta painopenkaksi. Reunalinjan läheisyyteen on kaavoitettu asuinkortteleita ja katualueita. Länsipuolella alue rajautuu pääosin toimitilarakennuksiin. Alueen maaperän pilaantuneisuus Alueen maaperässä on todettu kohonneita pitoisuuksia metalleja ja puolimetalleja, PAH-yhdisteitä (polyaromaattisia hiilivetyjä) ja öljyhiilivetyjä sekä syanideja ja polykloorattuja dibentso-para-dioksiineja ja dibentsofuraaneja (PCDD/F-yhdisteet). Aiemmat kunnostukset alueella Vuonna 2011 ilmoitetun alueen pohjoisosassa on kunnostettu maaperää pienellä alueella Vanhan talvitien kunnostuksen yhteydessä. Samalla teiden risteysalueella kunnostetaan maaperää 110 kv:n kaapelityömaan yhteydessä ympäristönsuojelupäällikön tekemän päätöksen mukaisesti. Ilmoitusvelvollisuus ja toimivaltainen viranomainen Asian vireilletulo Ilmoitus koskee pilaantuneen maaperän puhdistamista. Toiminta on ilmoitusvelvollista ympäristönsuojelulain 136 :n mukaan. Ympäristöministeriö on päätöksillään 16/400/2000, 5/400/2004 ja 6/400/2010 siirtänyt Uudenmaan ympäristökeskukselta ja Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta Helsingin kaupungin ympäristölautakunnalle toimivallan käsitellä ympäristönsuojelulain mukaiset pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevat ilmoitukset Helsingin kaupungin alueella. Ympäristölautakunta on ( 372) siirtänyt tämän toimivallan ympäristönsuojelupäällikölle. Ilmoitus pilaantuneen maaperän puhdistamisesta on saapunut Helsingin kaupungin ympäristökeskukseen Ilmoitukseen on liitetty seuraava asiakirja:

3 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3 (21) Ilmoituksen sisältö - Helsingin kaupunki, rakennusvirasto, Hermannin rantatie välillä Tukkutorinkuja-Vanha talvitie, Helsinki, Pilaantuneen maaperän kunnostussuunnitelma, , FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy Ilmoitusta on täydennetty sähköpostitse aluerajauksen osalta. Täydennys peruttiin Ilmoitusta on täydennetty sähköpostitse aluerajauksen osalta. Ilmoituksessa on esitetty seuraavat tiedot mm. maaperästä, sen pilaantuneisuudesta ja puhdistustarpeesta sekä puhdistusmenetelmästä ja - tavoitteista: Maaperä, pohjavesi ja pintavesi Kunnostettava alue on pääosin päällystettyä katualuetta. Maanpinnantaso laskee pohjoisesta etelään Tukkutorinkujalle vaihdellen tasolla +3,7 +2,5 metriä. Nykyisen katualueen rakennekerrosten alapuolella on pääosin hiekasta ja sorasta koostuvaa täyttömaata tai luonnonmaata tasolle +2-4 metriä. Alueen pohjoisosa on entistä merialuetta, noin nykyisestä Hermannin rantatie 14:sta pohjoiseen. Tällä alueella täyttömaan alla on savea, silttiä ja liejusavea. Kallion pinnan taso vaihtelee metriin. Kohde ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella. Vuosina alueen itälaidalla sijaitsevista havaintoputkista tehtyjen havaintojen perusteella pohjavedenpinta vaihtelee +0,17 +0,74 metrissä. Päällystämättömillä alueilla hulevedet imeytyvät maastoon. Tulevassa käytössä hulevedet johdetaan hulevesiviemäreihin. Meri sijaitsee noin 270 metrin etäisyydellä alueesta itään. Alueella havaitut haitta-aineet Hermannin rantatien kunnostettavalta alueelta on tutkittu maaperänäytteitä vuoteen 2016 mennessä yhteensä 48 näytepisteestä. Lisäksi tämän ilmoitusalueen pohjoisosassa vuonna 2011 toteutetun pilaantuneen maaperän kunnostuksen yhteydessä kaivannosta otettiin 12 jäännöspitoisuusnäytettä. Vuoden 2016 kairauksissa näytteenotto ulotettiin 6 8 metrin syvyyteen 27 näytepisteessä. Kohteen maaperätutkimuksissa todettuja haitta-ainepitoisuuksia on verrattu valtioneuvoston asetuksessa maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arvioinnista (214/2007) esitettyihin viitearvoihin.

4 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4 (21) Edellä mainituissa näytteissä on todettu korkeimmillaan vaarallisen jätteen ohjeellisten raja-arvojen ylittävänä pitoisuutena kuparia, sinkkiä ja PAH-yhdisteitä (summapitoisuus). Ylemmän ohjearvon ylittäviä pitoisuuksia havaittiin elohopeaa, öljyhiilivetyjen keskitisleitä, antraseenia, bentso(a)antraseenia, bentso(a)pyreeniä, bentso(k)fluoranteenia, fenantreenia ja fluoranteenia. Korkeimmillaan alemman ohjearvon ylittävinä pitoisuuksia on havaittu lyijyä, raskaita öljyhiilivetyjakeita ja naftaleenia. Kynnysarvon ja alemman ohjearvon välisinä pitoisuuksia havaittiin antimonia, arseenia, kadmiumia, kromia, syanideja, PCDD/F-yhdisteitä ja öljyhiilivetyjen jakeita C10-C40. Ilmoitusalueella on sijainnut vuoteen 2016 asti viisi kappaletta Kalasataman pohjoisten osien pohjaveden ja huokoskaasun seurantaohjelmaan kuuluvia havaintoputkia. Vuonna 2016 asennettiin vielä yksi havaintoputki, josta tehdyt havainnot tai näytteiden tutkimustulokset eivät olleet vielä saatavilla kunnostussuunnitelmaa laadittaessa. Osasta uusimpia putkia näytteet on otettu yhden kerran. Havaintoputkista otetuissa pohjavesinäytteissä on havaittu metalleja ja PAH-yhdisteitä epäsäännöllisesti ja pitoisuudet ovat olleet alhaisella tasolla. Vinyylikloridia todettiin vuoden 2016 näytteenotossa alueen eteläosassa ja naftaleenia vuonna 2013 pohjoisosassa yksittäisellä näytteenottokerralla. Pohjavesinäytteiden haitta-ainepitoisuuksia on verrattu ympäristölaatunormeihin (VNA 341/2009) ja talousveden laatuvaatimuksiin (STM asetus 442/2014), kun aineelle on annettu vertailuarvo. Kalasataman alueella on seurattu huokoskaasussa esiintyvien haittaaineiden pitoisuuksia vuodesta 2013 lähtien. Lisäksi ilmoitusalueelle tai sen välittömään läheisyyteen sijoittuvista havaintoputkista suunnitelmaa laadittaessa on analysoitu mm. BTEX-yhdisteet (bentseeni, tolueeni, etyylibentseeni ja ksyleenit), oksygenaatit, klooratut hiilivedyt, styreeni, naftaleeni sekä TVOC (haihtuvien orgaanisten yhdisteiden kokonaispitoisuus) yhteensä neljästä putkesta. Kaikkia näitä havaittiin jossain pisteessä määritysrajan ylittävä pitoisuus. Kaasuista ei ole analysoitu vinyylikloridia. Analyysien tuloksia kohteelta on verrattu koko Kalasataman alueen seurantapisteiltä mitattuihin maksimiarvoihin. Kolmesta putkesta havaittiin kertaluokkaa suuremmat haitta-aineen pitoisuudet; TVOC-pitoisuudet vaihtelivat välillä µg/m³, kun alueen maksimiarvo on ollut 75 µg/m³. Kloorattuja hiilivetyjä ei ole alueellisessa seurannassa todettu lainkaan, mutta tätä kohdetta edustamaan valituista putkista havaittiin kaikissa vähäisiä määriä joko dikloorieteeniä, trikloorieteeniä tai tetrakloorieteeniä. Lisäksi havaittiin alueellisiin maksimeihin nähden lievästi kohonneina pitoisuuksina BTEX-yhdisteitä ja styreeniä, yleensä yksittäisillä näytteenottokerroilla.

5 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5 (21) Pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arviointi Kokonaisuudessaan massoja tullaan poistamaan rakentamisen takia noin m³ktr, josta noin m³ktr on haitta-ainepitoista maata, jossa kynnysarvo ylittyy. Massamääräarvioissa on mukana noin viiden metrin levyinen vyöhyke tulevasta katualueen reunasta itään. Alueelta poistetaan arviolta 300 m³ktr massoja, joissa haitta-aineiden pitoisuudet ylittävät ohjeellisen vaarallisen jätteen raja-arvon ja ilmoitusalueelle jää 600 m³ktr näitä massoja. Vastaavasti alueelta poistetaan 1200 m³ktr massoja, joissa haitta-aineiden pitoisuudet ovat ylemmän ohjearvon ja ohjeellisen vaarallisen jätteen raja-arvon välillä, ja näitä massoja jää alueelle 2400 m³ktr. Vastaavasti poistetaan 900 m³ktr massoja, joissa haitta-ainepitoisuudet ovat alemman ja ylemmän ohjearvon välillä, ja näitä massoja jää alueelle 1800 m³ktr. Alueelle jää edelleen erityisesti 1 3 metrin syvyydelle pilaantunutta maa-ainesta, jossa haitta-aineiden havaitut maksimipitoisuudet ylittivät ekologisen ja/tai terveysriskeihin perustuvan SHP-arvon (suurin hyväksyttävä pitoisuus). Terveysriskeihin perustuvat SHP-arvot ylittyivät antimonin, lyijyn ja bentso(a)pyreenin maksimipitoisuuksien osalta. Ekologiset SHP-arvot ylittyivät elohopean, kromin, kuparin, nikkelin, sinkin, bentso(a)antraseenin ja PAH-yhdisteiden summan maksipitoisuuksien osalta. Pohjaveden ympäristölaatunormit ylittyivät useiden metallien, bentso(a)pyreenin, naftaleenin ja vinyylikloridin osalta yksittäisissä näytteissä. Kohteessa todettujen huokoskaasujen haitta-aineiden pitoisuuksia verrattiin hengitysilman vertailuarvoihin TCA (sallittu hengitysilman enimmäispitoisuus). Ainoastaan bentseenin pitoisuus yhdessä huokoskaasunäytteessä ylitti vertailuarvon ollen noin puolitoistakertainen. Tarkennetussa riskinarviossa tarkasteltiin, tulisiko alueelta poistaa haitta-ainepitoisia maamassoja ympäristö- tai terveysriskien vuoksi enemmän kuin rakennustekninen kaivu edellyttää. Hermannin rantatien itäpuolelle rakennettavien asuinrakennusten tonttien ja katualueiden pilaantuneisuus ja puhdistustarve arvioidaan myöhemmin alueen rakentamisen käynnistyessä. Vinyylikloridi, naftaleeni ja bentseeni valittiin kriittisiksi aineiksi kohdekohtaisessa riskitarkastelussa niiden kulkeutuvuuden ja haitallisuuden vuoksi. Syanidien ja öljyhiilivetyjen C10-C40 aiheuttamaa kohdekohtaista riskiä arvioitiin erikseen, koska näille yhdisteille ei ole esitetty SHP-arvoja. Kriittisten haitta-aineiden kulkeutumis- ja altistumisreitit on arvioitu kvalitatiivisesti ja vinyylikloridin osalta myös kvantitatiivisesti. Ekologista haitta-aineille altistumista ei pidetty kohteen ympäristön tulevassa, tii-

6 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6 (21) visti rakennetussa kaupunkiympäristössä merkittävänä. Ihmisten altistumisreiteistä selvitettiin tarkemmin pilaantuneen sisäilman hengittämistä tulevissa Hermannin rantatietä reunustavissa asuinkerrostaloissa. Haitta-aineiden kulkeutuminen pölyämällä, pintavalunnan mukana ja pohjaveden mukana vesistöön arvioitiin merkityksettömäksi. Tulevassa maankäytössä maan pintakerrokset muodostuvat vähintään noin yhden metrin syvyydelle täyttöhiekasta tai katualueen rakenteista, joten ihmisten suoraa altistumista maaperän haitallisille aineille ei voi tapahtua. Lisäksi tulevassa käytössä maaperään imeytyvän veden määrää ja samalla kulkeutumista rajoittavat pinnoitettujen ja rakennettujen alueiden suuri osuus sekä sadevesien viemäröinti. Alueen pohjavettä ei hyödynnetä talousvetenä eikä sille pääse altistumaan suorassa kosketuksessa maanrakennustöiden jälkeen. Pohjavedellä ei ole myöskään merkitystä ekologisten arvojen suojelussa. Pohjavesi ja mahdollinen orsivesi toimivat kuitenkin kulkeutumisreittinä helposti kulkeutuville, haitallisille aineille. Kohteen lounaispuolella käynnissä oleva pohjaveden pumppaus vaikuttaa nykytilassa pohjaveden virtaussuuntaan. Muutoin pohjaveden mukana kulkeutuminen suuntautuu alueella itään kohti merta, joka sijaitsee noin 270 metrin etäisyydellä. Maaperästä voi kulkeutua rakennusten hengitysilmaan haitallisia yhdisteitä kaasujen ja vesien mukana ensin rakennusten alle ja sieltä huokoskaasun mukana sisälle. Maaperästä ei arvioida tapahtuvan haittaaineiden haihtumista ulkoilmaan terveysriskien kannalta merkittävässä määrin. Bentseenin, syanidien, naftaleenin ja öljyhiilivetyjen kulkeutuminen veden mukana taikka huokoskaasujen mukana rakennusten sisäilmaan asti arvioitiin merkityksettömäksi näiden aineiden ominaisuuksien ja pitoisuushavaintojen perusteella. Syanideja ja naftaleenia todettiin yksittäisissä näytteissä. Lisäksi bentseenin ja naftaleenin havaitut pitoisuudet ovat melko pieniä. Vapaata syanidia ei havaittu yli laboratorion luotettavan määritysrajan. Öljyhiilivetyjen jakeet C10-C40 ovat käytännössä kulkeutumattomia. Vinyylikloridin kulkeutumista sisäilmaan sekä mahdollista altistumista tarkasteltiin laskennallisen mallin avulla. Vinyylikloridia ei ole mitattu huokoskaasuista, mutta muita kloorattuja hiilivetyjä oli havaittu vähäisiä määriä huokoskaasunäytteissä. Laskennassa käytettiin RISC Work- Bench (RISC WB) 5.0 -ohjelmaa. Ohjelma antaa tässä riskinarviossa käytetyllä tavalla terveysriskin arvioinnin tulokset laskennallisena ylimääräisenä syöpäriskinä sekä muun terveysriskin nk. riskisuhteena HQ. Laskennassa käytettiin konservatiivisia parametrien arvoja, jotka lisäävät laskennan tuloksena saatua riskiä ja näin ollen myös lisäävät laskennan tuloksiin ja niistä tehtyihin johtopäätöksiin ylimääräistä var-

7 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 7 (21) muutta. Toisaalta ne saattavat myös liioitella laskennan tuloksena saatua riskiä. Tulevien asuinrakennusten rakenteista ei ollut riskinarvion laadintahetkellä käytössä tarkentavia tietoja, joten laskennassa on käytetty niiltä osin yleistyksiä. Vinyylikloridin pitoisuustasosta oli tietoa yhdestä pohjavesinäytteestä (2,7 µg/l). Riskitulokset laskettiin myös ed. mainittua lähtöpitoisuutta kymmenkertaisesti suuremmalla pitoisuudella. Laskennan mukaan vinyylikloridi ei kulkeudu rakennusten sisäilmaan riskiä aiheuttavana pitoisuutena pohjavesinäytteestä mitattu lähtöpitoisuus huomioiden, mutta aineen kymmenkertainen pitoisuus nostaisi syöpäriskitason vähän yli hyväksyttävän tason. Kymmenkertaisen pitoisuuden esiintyminen arvioitiin kuitenkin epätodennäköiseksi. Laskennan epävarmuutta aiheuttaa mm. pohjaveden kulkeutumista yksinkertaistava oletus: virtaussuunta itään merelle päin. Todellisuudessa suunnitellut maanalaiset rakenteet ja heterogeeniset täytöt voivat johtaa vesiä poikkeaviin suuntiin. Riskinarvion perusteella alueella todetuista haitta-aineista ei tähän mennessä todetuilla pitoisuuksilla aiheudu merkittävää kulkeutumis-, terveys- tai ekologista riskiä kohteessa, kun rakentamisen edellyttämät massojen vaihdot on toteutettu. Yli ohjeellisen vaarallisen jätteen rajaarvon ylittävä summapitoisuus PAH-yhdisteitä havaittiin vain yhdessä maaperän näytteenottopisteessä pintamaassa (0 1 m), josta massat tullaan vaihtamaan laajalta alueelta. Toisaalta kohteessa ei arvioitu olevan altistumisreittejä PAH-yhdisteille tai metalleille, joiden kautta voisi syntyä haitallisia terveysvaikutuksia. Korkeimmat havaitut metallien pitoisuudet eli kuparin ja sinkin ohjeellisen vaarallisen jätteen raja-arvon ylittävät pitoisuudet alittavat maaperän terveysperusteiset SHP-arvot. Vesihuoltolinja on suunniteltu kulkemaan pohjaveden pinnan yläpuolella vedellä kyllästymättömässä maakerroksessa. Mikäli vesihuoltolinja päätyy kulkemaan myös vedellä kyllästyneessä maakerroksessa, tulee läpäisykykyisten haitta-aineiden pitoisuuksiin kiinnittää huomiota ja varmistaa, että niitä ei jää maaperään merkittävinä pitoisuuksina. Suunnittelualueeseen kuuluu Hermannin rantatien lisäksi viiden metrin etäisyydelle ulottuva vyöhyke tien idänpuoleisesta reunalinjasta. Kunnostustoimenpiteet ulotetaan tälle vyöhykkeelle, jos sille on jäämässä haitta-ainepitoisia maa-aineksia, joista aiheutuu riskejä alueen tulevalle käytölle ja joiden poistaminen ei katurakentamisen jälkeen ole teknisesti mahdollista. Puhdistustavoitteet Rakentamisen vuoksi poistettavat pintamaat sisältävät alemman ohjearvon ylittäviä pitoisuuksia haitta-aineita, joten kaivumaita on käsitel-

8 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 8 (21) tävä pilaantuneina tai mahdollisesti pilaantuneina maina. Muita kunnostustavoitteita ei ole tarpeen asettaa. Mikäli työn yhteydessä todetaan uusia haitta-aineita tai huomattavasti korkeampia pitoisuuksia, arvioidaan niiden riskit ja kunnostustarve työn aikana. Pitoisuuksista jää kuitenkin alueelle käyttörajoite. Mikäli kohteen haitta-ainepitoisia massoja joudutaan kaivamaan myöhemmin, kaivu edellyttää asianmukaisen valvonnan ja yhteydenoton viranomaiseen. Puhdistusmenetelmä ja työn toteutus Maaperän kunnostus toteutetaan massanvaihdolla alueen maanrakennustöiden vaatimassa laajuudessa. Kadunrakentamisen vaatima kaivusyvyys on noin yksi metri, vesihuoltolinjojen kohdalla kaivusyvyys on noin kaksi metriä ja paalutetun alueella kaivutaso on noin kolme metriä nykyisestä maan pinnasta. Alueelta poistetaan maamassoja noin m³ktr, joista haitta-ainepitoista maata on noin m³ktr. Kaivu toteutetaan erottelevana kaivuna. Suuret kivet ja jätejakeet erotellaan maasta. Muuta esikäsittelyä ei tehdä työmaalla. Eri tavoin pilaantuneet maamassat ja jätteet pidetään erillään kaivun ja kuormauksen aikana. Pilaantuneet maa-ainekset toimitetaan kuormat peitettyinä vastaanottopaikkoihin, joiden ympäristöluvissa on sallittu kyseisten maiden vastaanotto. Haitta-ainepitoisuudeltaan kynnysarvon ja alemman ohjearvon väliset maat toimitetaan esimerkiksi maankaatopaikalle. Jätettä sisältävät kaivumaat toimitetaan luvanvaraiseen vastaanottopaikkaan. Kunnostustyömaalla syntyvät jätteet toimitetaan luvanvaraisiin jätteen vastaanotto- tai kierrätyspisteisiin. Kuljetuksista pidetään kuormakirjanpitoa. Jokaisesta pilaantuneen maan kuormasta laadittava siirtoasiakirja pidetään mukana kuljetuksen aikana. Puhdistustyön laadunvalvonta Ympäristötekninen valvoja ohjaa pilaantuneen maaperän kaivutöitä tutkimusvaiheen analyysitulosten sekä kunnostuksen aikana otettavien näytteiden ja tehtävien mittausten perusteella. Näytteet otetaan erikseen orsiveden pinnan ala- ja yläpuolelta. Pilaantuneen maan kaivua ohjataan XRF-, PetroFlag- ja PID-mittauksilla ja laboratorioanalyyseillä. Pilaantuneiden maa-ainesten kaivun jälkeen kaivantojen pohjilta ja seinämistä otetaan jäännöspitoisuusnäytteitä. Jäännöspitoisuusnäytteinä otetaan vähintään yksi kokoomanäyte jokaista 200 m²:ä kohti. Kaivu-

9 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9 (21) seinämistä ja pitkänomaisen kaivannon pohjasta otetaan vähintään yksi näyte jokaista alkavaa 20 metrin matkaa kohden. Näytteet otetaan erikseen orsivedenpinnan ala- ja yläpuolelta alueilla, missä kaivanto ulottuu orsiveden pinnan alapuolelle. Näytteistä analysoidaan laboratoriossa niiden haitta-aineiden pitoisuudet, joita ko. kaivualueella on todettu alemman ohjearvon ylittävinä pitoisuuksina. Pilaantuneen maa-aineksen eristäminen, merkitseminen ja dokumentointi Maaperään jää haitta-aineita, joiden pitoisuudet ylittävät kynnysarvot, alemmat ohjearvot tai ylemmät ohjearvot. Maa-ainekset sijaitsevat pääosin Hermannin rantatien rakennekerroksen ja osin rakennettavien paalulaattojen alapuolella. Paalulaatan alapuolelle ei asenneta huomiotai erotusrakenteita. Kaivannon reunoille voidaan asentaa huomiorakenne yleisesti maarakennuksessa käytettävistä materiaaleista poikkeavasta materiaalista, esimerkiksi värillisestä verkosta. Työn aiheuttamien terveys- ja ympäristöriskien hallinta Ulkopuolisten pääsy työmaalle estetään aidoin ja kyltein. Jos kaivualue kuuluu jo aidattuun työmaa-alueeseen, jolle sivullisten pääsy on estetty, ei erillistä aitaamista tehdä. Kaivutyö toteutetaan siten, että pilaantunutta maa-ainesta ei leviä työmaa-alueen ulkopuolelle. Tarvittaessa kaivettavaa pilaantunutta maata kostutetaan pölyämisen estämiseksi ja puhdistetaan ajoneuvojen renkaat alueelta poistuttaessa. Pilaantuneen maan kuormat peitetään. Normaalin maanrakennustyömaan työsuojelunäkökohtien lisäksi kohteen kunnostuksessa otetaan huomioon alueella todetut haitta-aineet. Työntekijät käyttävät henkilökohtaisia suojavarusteita. Työmaalla varaudutaan mittaamaan kenttämittareilla metaani-, hiilidioksidi-, happi-, rikkivety- ja vetysyanidipitoisuudet. Syanidien tai syanideja sisältävän jätteen esiintymistä maaperässä ei voida varmuudella sulkea pois tällä alueella. Veden tutkiminen ja käsittely Paalulaattojen asentamisen vaatiman kaivannon kaivu ulotetaan orsiveden pinnan alapuolelle. Rakennustyöt tehdään kuivaksi pumpatussa kaivannossa. Pilaantuneen maan kaivannoista pumpattavasta vedestä otetaan näyte ennen pumppauksen aloittamista. Kaivantovesien pitoisuuksia tarkkaillaan kaksi kertaa viikossa kahtena ensimmäisenä viikkona ja sen jälkeen kerran viikossa.

10 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10 (21) Vedestä erotetaan kiintoaines ja tarvittaessa käytetään esikäsittelyä esimerkiksi öljynerotusta. Vedet johdetaan ensisijaisesti jätevesiviemäriin. Mikäli veden haitta-ainepitoisuudet ovat liian korkeita viemäriin johtamiselle, vesien käsittelylle laaditaan suunnitelma ja vesi käsitellään siten, että pitoisuusrajat alittuvat. Vesien jätevesiviemäriin johtamiselle haetaan lupa HSY:ltä. Vedet johdetaan HSY:n määräysten mukaan. Pilaantuneen maa-aineksen varastointi alueella Alueella ei harjoiteta varsinaista pilaantuneiden maiden välivarastointia. Tarvittaessa välivarastointiin käytetään esimerkiksi Kyläsaaren välivarastokenttää. Kaivettuja pilaantuneita maita voidaan säilyttää alueella kasalla lyhytaikaisesti, noin viikon ajan, esimerkiksi laboratorioanalyysien tai kuljetuksen järjestämisen ajan. Säilytyksen aikana huolehditaan, että kasat eivät pölyä. Tarvittaessa kasoja kostutetaan tai ne peitetään. Maa-aineksen hyödyntäminen alueella Kohteessa voidaan käyttää rakennusteknisiltä ominaisuuksiltaan täyttöihin soveltuvaa maa-ainesta, jonka haitta-ainepitoisuudet ovat kynnysarvojen ja alempien ohjearvojen välissä. Hyödynnettävästä maa-aineksesta tutkitaan kaivualueella todettujen haitta-aineiden pitoisuudet joko kenttätesteillä tai laboratorioanalyyseillä. Tutkimuksia tehdään noin yksi analyysi 100 m³:ä kohden. Toteutunut sijoitusalue ja syvyys mitataan. Ko. maa-aineksia ei hyödynnetä orsivedenpinnan alapuolella. Toiminta poikkeuksellisissa tai yllättävissä tilanteissa Ympäristötekninen valvoja seuraa pilaantuneiden maiden kaivua ja tarkkailee alueelta mahdollisesti löytyviä aikaisemmin havaitsemattomia haitta-aineita, poikkeavia jätteitä, rakenteita tai muuta poikkeavaa. Poikkeuksellisista tilanteista ilmoitetaan välittömästi Helsingin kaupungin ympäristökeskukseen. Maassa havaittavien tynnyrien, värillisen maan ja/tai epämääräisen tai pistävän hajun esiintymisen varalle on toimintasuunnitelma. PAH-yhdisteillä hajukynnys on haitallista pitoisuutta alempi. Kaivu toteutetaan siten, että mahdollinen PAH-yhdisteiden haju ei leviä kunnostusalueen ulkopuolelle. Maaperässä aiemmin havaitsemattomat haitta-aineet, joita todetaan alemman ohjearvon ylittävinä pitoisuuksina, poistetaan tai vaihtoehtoisesti arvioidaan riskit ja mahdollisuudet jättää haitta-aineet maaperään. Jos jätevesiviemäriin pumpattavassa vedessä todetaan HSY:n määräykset ylittäviä haitta-ainepitoisuuksia, pumppaus keskeytetään ja ve-

11 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11 (21) Ilmoituksen käsittely Tarkastukset sien esikäsittely suunnitellaan ja otetaan käyttöön ennen pumppauksen jatkamista. Jälkiseuranta Jälkiseurannan tarve arvioidaan kunnostuksen päätyttyä. Lähiympäristön pohjavesi- ja huokoskaasuseurantaa on tarkoitus jatkaa. Tiedottaminen ja raportointi Kunnostuksen aloittamisesta ilmoitetaan Helsingin kaupungin ympäristökeskukseen. Aloitusilmoituksessa kerrotaan kunnostuksen aikataulu ja kunnostukseen osallistuvien tahojen yhteystiedot. Kunnostuksen valvoja pitää kunnostuksesta kirjaa, johon merkitään vähintään tiedot alueelta poistetuista pilaantuneista maista ja otetuista näytteistä ja analyysituloksista, maaperään jätettyjen maiden haitta-ainepitoisuudet ja sijainnit, rakennetut huomio- ja eristerakenteet, tiedot hyödynnetyistä haitta-ainepitoisista maista, tiedot mahdollista pilaantuneen maaperän kaivannoista pumpatuista kaivantovesistä sekä havainnot ja poikkeamat suunnitelmista. Kirjanpito pidetään ajan tasalla ja viranomaisten saatavilla. Kunnostuksen päätyttyä laadittavassa loppuraportissa esitetään vähintään kunnostuksen toteutus ja aikataulu, pilaantuneen maaperän kaivantojen sijainnit ja syvyydet, tiedot poistetuista pilaantuneista maa-aineksista, kunnostuksen aikainen näytteenotto ja analyysitulokset, jäännöspitoisuudet, asennetut huomio- ja eristerakenteet, mahdolliset työnaikaiset riskinarviot, tiedot suunnitelman mukaan hyödynnetyistä haitta-ainepitoisista maista sekä vesien käsittely. Loppuraportti toimitetaan Helsingin kaupungin ympäristökeskukseen. Puhdistustyön ajankohta Maanrakennustöiden arvioidaan käynnistyvän lokakuussa on tehnyt alueelle tarkastuksen Vireilläolosta ilmoittaminen ja kuuleminen sekä lausunnot Ilmoituksen vireilläolosta tiedotettiin kiinteistön omistajalle, jolle asianosaisena varattiin mahdollisuus tehdä muistutus ilmoituksesta. Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tonttiosasto ei ole maanomistajan edustajana jättänyt muistutusta.

12 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12 (21) Ratkaisu Ilmoituksesta ei ole pyydetty lausuntoja. Aluerajausten päällekkäisyys Ympäristökeskukseen on saapunut Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tonttiosaston ilmoitus pilaantuneen maaperän puhdistamisesta Capellan puistotien kortteleiden alueella. Ilmoituksessa esitetty puhdistettava alue on osittain sama kuin tässä ilmoituksessa esitetty alue. Päällekkäinen alue on noin 5 metrin levyinen kaistale Hermannin rantatien reunassa Capellan puistotien kortteleiden asemakaava-alueella. Alueen asemakaavan mukaan tälle alueelle tullaan rakentamaan asuinkerrostaloja. Asiasta on neuvoteltu ilmoitusten tekijöiden kanssa. Kyseinen 5 metrin levyinen vyöhyke sisällytetään Capellan puistotien kortteleiden ilmoituspäätökseen. on tarkastanut Helsingin kaupungin rakennusviraston ympäristönsuojelulain 136 :n mukaisen ilmoituksen, joka koskee pilaantuneen maaperän puhdistamista Hermannin rantatien alueella Vanhan talvitien ja Tukkutorinkujan välillä, ja on päättänyt hyväksyä sen seuraavin määräyksin. 1. Puhdistustavoitteet Alueelta on poistettava ilmoituksen mukaisesti pilaantuneet maa-ainekset rakentamisen vuoksi ja rakentamisen laajuudessa. Puhtaan täyttökerroksen paksuus on suunnitellussa käytössä vähintään noin metri, kuten ilmoituksessa on esitetty. (VNA 214/2007). Hermannin rantatien reunassa sijaitsevalla viiden metrin levyisellä alueella, joka sisältyy myös Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tekemään ilmoitukseen pilaantuneen maaperän puhdistamisesta Capellan puistotien kortteleiden alueella, on noudatettava kiinteistövirastolle annettua päätöstä. (VNA 214/2007) Rakennettavan verkoston, esimerkiksi putkien ja kaapelien asennus tulee toteuttaa siten, että niitä ympäröi vähintään 0,3 metriä paksu pilaantumattoman maan kerros. (VNA 214/2007, JhL 32 ) Alueelle istutettavien kasvien juurien ympärillä on oltava pilaantumatonta maata siten, etteivät kasvien juuret ulotu pilaantuneeseen maahan täysikasvuisenakaan. (VNA 214/2007, JhL 32 ) Alueelta tulee poistaa sellaiset haitta-ainepitoiset maa-ainekset, joista voi aiheutua hajuhaittaa alueen tulevassa käytössä. (VNA 214/2007)

13 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13 (21) Alueelta tulee poistaa jätejakeet, jotka saattavat aiheuttaa haittaa tai vaaraa ympäristölle tai terveydelle. (JhL 3, 32 ) Pilaantuneet maa-ainekset on poistettava niin laajalta alueelta, että kunnostusta voidaan myöhemmin jatkaa nyt kunnostettavan alueen rajalta rakenteita vaarantamatta. (VNA 214/2007, JhL 32 ) Mikäli kunnostuksen aikana havaitaan pilaantuneisuutta aiemmin havaittua laajemmalla alueella tai huomattavasti korkeampia haitta-ainepitoisuuksia tai maaperässä havaitaan aiemmin toteamattomia haitta-aineita valtioneuvoston asetuksen (214/2007) mukaiset kynnysarvot ylittävinä pitoisuuksina, tulee kunnostustoimien riittävyys arvioida uudelleen. Mahdolliset arvioinnit on toimitettava tarkastettavaksi ympäristökeskukseen ennen puhdistustyön jatkamista. Jos kyseiset maa-ainekset poistetaan alueelta, ei arviointia tarvitse tehdä. (VNA 214/2007) 2. Haitta-ainetutkimukset ja puhdistustyön laadunvalvonta Pilaantuneen maaperän kaivutöitä on ohjattava mittausten ja muun seurannan avulla ilmoituksen mukaisesti siten, että vähintään 10 % kenttämittausten tuloksista varmennetaan laboratoriomittauksin. Lisätutkimuksia on tehtävä alueella, missä yhdessä näytepisteessä on havaittu PCDD/F-yhdisteitä. Näytteitä on otettava riittävästi, jotta PCDD/F-yhdisteiden esiintymisalue voidaan rajata. (JhL 32, YSL 6 ) Kunnostuksen lopputulos on varmennettava jäännöspitoisuusnäytteiden avulla ilmoituksen mukaisesti. (JhL 32, YSL 6 ) Toisin kuin ilmoituksessa on esitetty, pilaantuneiden maiden kaivun jälkeen otettavista jäännöspitoisuusnäytteistä on tutkittava laboratoriossa niiden haitta-aineiden pitoisuudet, joita kullakin kaivualueella on havaittu kynnysarvon ylittävinä pitoisuuksina. (JhL 32, YSL 6 ) Analyysi- ja mittausmenetelmien on oltava luotettavia ja riittävän tarkkoja. Kenttämittausmenetelmien ja -välineiden on oltava tarkoitukseen sopivia, kunnossa ja oikein kalibroituja. (YSL 209 ) 3. Pilaantuneen maa-aineksen merkitseminen ja dokumentointi Kaivuualueelle tai sen reunoille jäävät maa-ainekset, joissa jokin haittaaineen pitoisuus ylittää alemman ohjearvon, on merkittävä tavanomaisesta maanrakentamisesta poikkeavalla huomiorakenteella. Paalulaatan alapuolelle ei tarvitse asentaa huomiorakennetta. (JL 13, YSL 139 ) Ympäristökeskukselle on varattava tilaisuus huomiorakenteiden tarkastamiseen ennen kaivannon täyttöä. (YSL 172, JhL 32, YSL 139 )

14 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14 (21) 4. Maa-aineksen kaivu, käsittely, kuljetus ja välivarastointi Pilaantuneiden maiden varastokasat on peitettävä. (JL 13 ) Pilaantuneen maan kaivu, mahdollinen esikäsittely ja varastointi sekä kuljetus on tehtävä niin, ettei pilaantunutta maata tai haitta-aineita leviä ympäristöön ilman kautta, veden mukana tai muilla tavoin. (JL 13 ) Jätteitä saa luovuttaa kuljetettavaksi vain alueellisen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ylläpitämään jätehuoltorekisteriin merkityille kuljetusliikkeille. (JL 29 ) 5. Veden tutkiminen ja käsittely Pilaantuneen maan kaivannoista otettavista vesinäytteistä on tutkittava niiden haitta-aineiden pitoisuudet, joita kyseessä olevan kaivualueen maaperässä on havaittu kynnysarvon ylittävinä pitoisuuksina. (YSL 155 ) HSY:n vesihuollon liittymispalveluiden antama lupa kaivantovesien jätevesiviemäriin johtamiselle on esitettävä ympäristökeskukselle. (YSL 155, 172 ) 6. Maa-aineksen hyödyntäminen alueella Kohteesta kaivettuja haitta-ainepitoisuuksiltaan kynnysarvojen ja alempien ohjearvojen välisiä maa-aineksia saa käyttää kohteessa hyödyksi orsivesipinnan yläpuolella. Kynnysarvon ylittävinä pitoisuuksina haihtuvia tai kulkeutuvia haitta-aineita, PCDD/F-yhdisteitä tai elohopeaa sisältäviä maa-aineksia tai haisevia maa-aineksia ei kuitenkaan saa hyödyntää. Maa-aineksen hyötykäytöstä on tehtävä yksityiskohtainen jätelain vaatimukset täyttävä suunnitelma, joka on toimitettava ympäristökeskukseen tarkastettavaksi vähintään viikkoa ennen hyötykäyttöä. (YSL 136, 220, VNA 214/2007, JL 5, 6, 8,) 7. Toiminta poikkeuksellisissa tai yllättävissä tilanteissa Ympäristökeskukselle on ilmoitettava välittömästi, jos työn aikana ilmenee oleellinen poikkeama aiemmista tutkimustuloksista tai tarve poiketa ilmoituspäätöksen mukaisesta kunnostuksesta. Tarvittaessa on lisäksi esitettävä suunnitelma puhdistustyön jatkamisesta, jotta uuden ilmoitusmenettelyn tarvetta voidaan harkita. (JhL 21, 32, YSL 134, 136, 172, JL 13 ) 8. Jälkiseuranta

15 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15 (21) Päätöksen perustelut Yleiset perustelut Jos alueelle jää kohonneita haitta-ainepitoisuuksia sisältäviä maita, on kunnostuksen loppuraportissa arvioitava jälkiseurannan tarve. (YSL 6, JL 13 ) Myös orsivedessä olevien orgaanisten haihtuvien haitta-aineiden seurantatarve on tällöin arvioitava. (YSL 6, JL 13 ) 9. Tiedottaminen ja raportointi Helsingin kaupungin ympäristökeskukselle tehtävästä aloitusilmoituksesta on käytävä ilmi kunnostuksen aloitusajankohdan, työn vastuuhenkilöiden ja kunnostuksen valvonnasta vastaavan ympäristöteknisen valvojan yhteystietojen lisäksi kaivettujen haitta-ainepitoisten maa-ainesten vastaanottopaikat. (YSL 172 ) Loppuraportti on toimitettava ympäristökeskukselle ja maanomistajalle kolmen kuukauden kuluessa puhdistustyön päättymisestä. (YSL 172 ) Ympäristönsuojelulain 136 :n mukaan maaperän ja pohjaveden puhdistamiseen pilaantuneella alueella sekä puhdistamisen yhteydessä kaivetun maa-aineksen hyödyntämiseen kaivualueella tai poistamiseen toimitettavaksi muualla käsiteltäväksi voidaan ryhtyä tekemällä siitä ilmoitus, jos puhdistaminen ei luvun 4 nojalla edellytä ympäristölupaa. Ilmoitus on tehtävä viimeistään 45 vuorokautta ennen puhdistamisen kannalta olennaisen työvaiheen aloittamista. Ympäristönsuojelulain 237 :n mukaan velvollisuuteen puhdistaa pilaantunut maaperä ennen ympäristönsuojelulain (527/2014) voimaantuloa sovelletaan 133 :ä, jos pilaantuminen on aiheutettu jälkeen. Ympäristönsuojelulain (527/2014) 135 ja 136 :n tai ympäristönsuojelulain (86/2000) 14 :n nojalla annettuja valtioneuvoston asetuksia (713/2014) ja (214/2007) sovelletaan kuitenkin myös ennen aiheutettuun maaperän pilaantumiseen. Maaperän pilaantumiseen, joka on tapahtunut ennen jätelain (1072/1993) voimaantuloa , sovelletaan ennen voimassa olleita jätehuoltolain säännöksiä. Asian käsittelyyn ja menettelyyn sovelletaan ympäristönsuojelulakia (527/2014) ja jätelakia (646/2011). Kohteen maaperä on pilaantunut ennen vuotta 1994 alueella tehdyistä täytöistä ja aiemmasta toiminnasta.

16 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16 (21) Määräysten perustelut Edellä annetut määräykset pilaantuneen maaperän kunnostamisesta ovat tarpeellisia, jotta kiinteistön maaperä täyttää jätehuoltolain 32 :n ja ympäristönsuojelulain 16 :n mukaiset terveyden- ja ympäristönsuojelun vaatimukset. Pilaantuneisuuden arviointiperiaatteet Valtioneuvoston asetuksessa (214/2007) maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arvioinnista on säädetty maaperän yleisimpien haitta-aineiden pitoisuuksille kynnysarvot sekä alemmat ja ylemmät ohjearvot. Näitä pitoisuusarvoja käytetään apuna maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arvioinnissa. Jos jonkin haitta-aineen pitoisuus ylittää kynnysarvon, on arvioitava maaperän pilaantuneisuus ja puhdistustarve. Herkkyydeltään tavanomaisessa maankäytössä, kuten asuin-, puistoja virkistysalueilla, maaperää pidetään yleensä pilaantuneena, jos jonkin haitta-aineen pitoisuus ylittää alemman ohjearvon. Teollisuus-, varasto- tai liikennealueella tai muulla vastaavalla alueella maaperää pidetään yleensä pilaantuneena, jos jonkin haitta-aineen pitoisuus ylittää ylemmän ohjearvon. Vastaavalla alueella tarkoitetaan esimerkiksi päällystettyjä työpaikka-alueita, joilla ei ole asuinrakennuksia ja joiden maaperän suojelun tarve ei ole ihmisen toiminnan vuoksi erityinen. Puhdistustavoitteet voidaan määrittää myös tarkennetulla riskinarviolla, joka perustuu maankäyttöön ja muihin olosuhteisiin. Mikäli alueen maankäyttö muuttuu myöhemmin, pitää pilaantuneisuus ja puhdistustarve arvioida tarvittaessa uudelleen vastaamaan muuttunutta tilannetta. Päätöksessä pilaantumattomalla maa-aineksella tarkoitetaan maata, jossa haitta-aineiden pitoisuudet eivät ylitä kynnysarvoja. Pilaantumattomalla maa-aineksella, jossa on kohonneita haitta-ainepitoisuuksia, tarkoitetaan maata, jossa jonkin haitta-aineen pitoisuus on kynnysarvon ja alemman ohjearvon välissä. Pilaantuneella maa-aineksella tarkoitetaan maata, jossa yhden tai useamman haitta-aineen pitoisuus ylittää alemman ohjearvon. Kaivettu pilaantunut maa-aines on vaarallista jätettä, jos valtioneuvoston asetuksessa jätteistä (179/2012) esitetyt kriteerit täyttyvät. Jos maa-aineksessa todetaan olevan haitallisia aineita, niiden vaaraominaisuudet on selvitettävä tarvittaessa. 1. Puhdistustavoitteet

17 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17 (21) Alueella on tarve kaivaa pilaantunutta maata katualueiden kunnostuksen ja paalulaattojen rakentamisen vaatimassa laajuudessa. Kaivettu maa korvataan puhtailla rakennekerroksilla kadunrakentamisen ja yhdyskuntateknisen verkoston asentamisen edellyttämässä laajuudessa, kuten ilmoituksesta ilmenee. Hermannin rantatien reunassa sijaitsevalla 5 metrin levyisellä alueella on noudatettava kiinteistövirastolle annetussa päätöksessä esitettyjä kunnostustavoitteita, koska alueen hyväksytyn asemakaavan mukaan tälle alueelle rakennetaan asuinkerrostaloja. Tämän kaistaleen sisällyttämiseen kiinteistövirastolle annettuun päätökseen ei katsota vaikuttavan ratkaisuun muulla tavoin. Pilaantuneiden maiden poistamisella riittävän laajalti putki- ja kaapelikaivantojen kohdilta varmistetaan, etteivät työntekijät myöhemmin tehtävien uusimistöiden yhteydessä altistu haitta-aineille tai haitta-aineet pääse kulkeutumaan esim. asennettujen putkien kautta käyttöveteen. Riittävän suurilla kasvien istutuskuopilla estetään pilaantuneen maan esiintulo hoitotoimenpiteiden yhteydessä tai esimerkiksi puun kaaduttua. Määräyksessä on edellytetty poistettavaksi maa-ainekset, joista saattaa aiheutua hajuhaittaa. Hermannin rantatien jalankulkuväylän reunaan kiinni on suunniteltu asuinrakennuksia, joihin voi aiheutua hajuhaittaa myös katualueelle jäävistä haitta-aineista. Alueella on havaittu paikoin jätetäyttöä, ja erilaisilla jätejakeilla voi olla haitallisia ominaisuuksia. Jätejakeiden poistamisella estetään mahdollisen haitan tai vaaran aiheutuminen ympäristölle tai terveydelle. Jätteiden haitattomuus voidaan osoittaa esimerkiksi kemiallisilla analyyseillä tai liukoisuustesteillä. Nyt kunnostettavaan katualueeseen rajautuu itäpuolella rakentamaton alue, jolle on suunniteltu asuinrakennuksia. Rakennusten on suunniteltu sijoittuvan kiinni katualueeseen. Pilaantuneen maaperän esiintyminen suunnitelluissa asuinkortteleissa on tutkimusten mukaan todennäköistä ja rakennusten sijoittaminen edellyttää maaperän puhdistamista, mahdollisesti kohteena olevaan katualueeseen asti. Tämän vuoksi kunnostuksen laajuuteen kohteen rajalla kiinnitetään huomiota. Tarkoituksena on välttää valmiin katurakenteen rikkomista tulevan rakentamisen yhteydessä. Puhdistustyön aikana mahdollisesti havaittavien uusien haitta-aineiden riskien arviointi kynnysarvot ylittäville haitta-ainepitoisuuksille on tarpeen, koska kynnysarvopitoisuus toimii herätearvona pilaantuneisuu-

18 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18 (21) den ja puhdistustarpeen arvioinnissa. Arviointi on tarpeen viranomaisvalvonnassa. 2. Haitta-ainetutkimukset ja puhdistustyön laadunvalvonta Haitta-aineet voivat sijaita pistemäisesti maaperässä, sillä alueen maaperässä on laajalti täyttömaata. Maaperän riittävän tarkalla ja luotettavalla tutkimisella pilaantunut maa voidaan tunnistaa, rajata ja puhdistaa päätöksen mukaisesti. Poistettavan maa-aineksen riittävällä tutkimisella varmistutaan siitä, että maa-aineksen kaikki haitta-aineet ja niiden pitoisuudet tunnetaan niin, että maa voidaan hyödyntää alueella tai toimittaa oikeaan vastaanotto- tai hyödyntämispaikkaan. Dioksiineja tai furaaneja sisältävät, kaivetut maa-ainekset tulee käsitellä EU:n POPasetuksen (EY N:o 850/2004) mukaisesti, kuten ympäristönsuojelulaissa säädetään. Jäännöspitoisuusnäytteillä osoitetaan alueelle jäävien haitta-aineiden pitoisuudet. Koska kynnysarvopitoisuus toimii herätearvona pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arvioinnissa, on kaikista näytteistä tarpeen tutkia kaikkien niiden haitta-aineiden pitoisuudet, joita kyseisellä paikalla on havaittu kynnysarvon ylittävinä pitoisuuksina. Pitoisuuksien mittaamisessa kenttämenetelmät ovat epätarkempia kuin laboratoriomenetelmät. Valtioneuvoston asetuksen (214/2007) mukaan tutkimusten tulee perustua standardoituihin tai niitä luotettavuudeltaan vastaaviin menetelmiin. Tämän vuoksi näytteet tai osa niistä on analysoitava laboratoriomenetelmin. Jäännöspitoisuusnäytteiden laboratoriomäärityksillä saadaan mitattua myös niiden haitta-aineiden pitoisuudet, joille ei ole käytettävissä kenttämittausmenetelmää. 3. Pilaantuneen maa-aineksen merkitseminen Huomiorakenteet toimivat myöhempien kaivujen aikana merkkinä pilaantuneen maan rajasta. Tiedot huomiorakenteiden asentamisesta ovat tarpeen viranomaisvalvonnassa. 4. Maa-aineksen kaivu, käsittely, kuljetus ja välivarastointi Määräykset ovat tarpeen ehkäisemään ympäristö- ja terveyshaittoja. Alueelta luvanvaraisiin vastaanottopaikkoihin kuljetettava pilaantunut maa-aines on jätelain tarkoittamaa jätettä. Jätelain mukaan jätettä saa luovuttaa vain jätehuoltorekisteriin hyväksytylle kuljetusliikkeelle tai sille, jolla on oikeus ottaa vastaan jätettä ympäristöluvan nojalla.

19 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19 (21) 5. Veden tutkiminen ja käsittely Pilaantuneen maan kaivannosta pumpattavien vesien haitta-ainepitoisuudet tulee selvittää, että vesi voidaan tarvittaessa esikäsitellä ennen jätevesiviemäriin johtamista, mikäli HSY:n sallimat pitoisuusrajat ylittyvät. Vedessä on havaittu sellaisten haitta-aineiden pitoisuuksia, joita alueen maaperässä on havaittu kynnysarvon ylittävinä pitoisuuksina. Viemärin omistajan tai haltijan antaman luvan esittäminen ympäristökeskukselle ennen vesien johtamista on tarpeen viranomaisvalvonnassa. 6. Maa-aineksen hyödyntäminen alueella Kunnostuskohteesta kaivettujen kohonneita haitta-ainepitoisuuksia sisältävien maa-ainesten hyödyntämisen edellytyksenä on, että hyötykäytettävästä maa-aineksesta ei aiheudu vaaraa tai haittaa ympäristölle tai terveydelle. Haihtuvia tai kulkeutuvia haitta-aineita, PCDD/PCDF - yhdisteet tai elohopeaa sisältäviä maa-aineksia, joissa ko. haitta-ainepitoisuudet ylittävät kynnysarvot, ei voi käyttää hyödyksi alueella haittaaineiden haitallisten ominaisuuksien ja haihtuvuuden takia. 7. Toiminta poikkeuksellisissa tai yllättävissä tilanteissa voi antaa lisäohjeita pilaantuneen maan puhdistamisesta tai päättää jatkokäsittelystä ympäristönsuojelulain 136 :n mukaisesti puhdistustyön aikana ilmenneiden yllättävien tietojen perusteella. 8. Jälkiseuranta Alueelle mahdollisesti jäävät kohonneet haitta-ainepitoisuudet ovat tiedossa kunnostuksen jälkeen. Tämän vuoksi jälkiseurannan tarve on arvioitava kunnostuksen päätyttyä, kuten ilmoituksessa on esitetty. Oikein suunnitellulla ja toteutetulla seurannalla varmistutaan riskinarvion oletusten toteutumisesta. Tämän vuoksi myös haihtuvien orgaanisten haitta-aineiden seurantatarve on arvioitava. 9. Tiedottaminen ja raportointi Aloitusilmoituksessa esitettävät tiedot ja loppuraportti ovat tarpeen viranomaisvalvonnassa. Ilmoituksen käsittelymaksu ja sen määräytyminen Ympäristölautakunnan vahvistaman ympäristönsuojelulain mukaisen ympäristönsuojeluviranomaisen taksan (ympäristölautakunta , 209 ) perusteella ilmoituksen käsittelystä peritään 1560,00 euron maksu.

20 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20 (21) Sovelletut säännökset Päätöksen antaminen ja voimassaolo Muutoksenhaku Laskutus Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 5, 6, 16, 17, 27, 32, 43, 44, 84, 85, 133, 134, 135, 136, 138, 139, 172, 190, 191, 200, 205, 209, 220, 222, 226, 227, 237 Ympäristönsuojeluasetus (713/2014) 24, 25, 26 Jätelaki (646/2011) 5, 6, 8, 13, 15, 29, 118, 120, 121, 149, 150 Jätehuoltolaki (673/1978) 3, 21, 23, 32, 33 Valtioneuvoston asetus jätteistä (jäteasetus) (179/2012) 3, 4, 11, 24 Valtioneuvoston asetus maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arvioinnista (214/2007) Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen, ja se on voimassa toistaiseksi. Valitusosoitus on liitteenä asianosaisille. Päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää. Helsingin kaupungin Taloushallintopalvelu-liikelaitos toimittaa laskun Helsingin kaupungin rakennusvirastolle. Lisätiedot Heli Lehtinen, vs. ympäristötarkastaja, puhelin: heli.k.lehtinen(a)hel.fi Liitteet 1 Pilaantuneen maaperän kunnostusilmoitus , Hermannin rantatie 2 FCG, Hermannin rantatie pilaantuneen maaperän kunnostuksen yleissuunnitelma Sörnäinen Hermannin rantatie_kartta_ Muutoksenhaku Hallintovalitus, YSL ilmoituspäätös Otteet Ote Rakennusvirasto Kiinteistövirasto Otteen liitteet Hallintovalitus, YSL ilmoituspäätös Liite 3 Hallintovalitus, YSL ilmoituspäätös Liite 3

21 . Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21 (21) Uudenmaan elinkeino-, liikenne- Hallintovalitus, YSL ilmoituspäätös ja ympäristökeskus Liite 3 Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue Liite 3 HSY:n vesihuollon liittymispalvelut Liite 3 Liite 3

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (24) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (24) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (24) 75 Rakennusviraston ilmoitus pilaantuneen maaperän puhdistamisesta sähkökaapelin asentamisalueella Hermanninrannassa ja Kyläsaaressa HEL 2016-003366 T 11 01 00 06 Päätös

Lisätiedot

Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Finnentie 1 Kangasala

Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Finnentie 1 Kangasala HAKIJA Ruokakesko Oy Satamakatu 3 00016 KESKO KIINTEISTÖ Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 211-454-2-449 osoitteessa Finnentie 1 Kangasala VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki 78 VIREILLETULOAIKA

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 56/ (17) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 56/ (17) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 56/2014 1 (17) 187 Helen Sähköverkko Oy:n ilmoitus pilaantuneen maaperän puhdistamisesta Töölön sähköaseman alueella HEL 2014-012181 T 11 01 00 06 Päätös Ilmoitus Ilmoituksen

Lisätiedot

Pirkkalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Killonvainiontie

Pirkkalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Killonvainiontie HAKIJA Asianajotoimisto Krogerus Rautatienkatu 21 A 33100 TAMPERE KIINTEISTÖ Pirkkalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 604-402-1-634 osoitteessa Killonvainiontie 1 33960 PIRKKALA VIREILLETULOPERUSTE

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Kuninkaankatu 25-27

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Kuninkaankatu 25-27 HAKIJA Pirkanmaan Osuuskauppa / Kari Mäkelä Åkerlundinkatu 11A 33101 TAMPERE KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-103-9901-0 osoitteessa Kuninkaankatu 25-27 VIREILLETULOPERUSTE

Lisätiedot

Mänttä-Vilppulan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 508-405-9-472 osoitteessa Uittosalmentie Mänttä-Vilppula

Mänttä-Vilppulan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 508-405-9-472 osoitteessa Uittosalmentie Mänttä-Vilppula HAKIJA Metsä Board Oyj PL 20 02020 METSÄ KIINTEISTÖ Mänttä-Vilppulan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 508-405-9-472 osoitteessa Uittosalmentie Mänttä-Vilppula VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus H

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus H HAKIJA As. Oy Kyläsepänkatu 9 Kyläsepänkatu 9 33270 TAMPERE KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-207-1124-12-H VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki 78 VIREILLETULOAIKA 10.5.2010

Lisätiedot

Punkalaitumen kunnassa osoitteessa Lauttakyläntie 6, PUNKA- LAIDUN kiinteistörekisteritunnus

Punkalaitumen kunnassa osoitteessa Lauttakyläntie 6, PUNKA- LAIDUN kiinteistörekisteritunnus HAKIJA Oy Teboil Ab PL 102 00121 HELSINKI KIINTEISTÖT Punkalaitumen kunnassa osoitteessa Lauttakyläntie 6, 31900 PUNKA- LAIDUN kiinteistörekisteritunnus 619-425-2-17 Kiinteistön omistaa Oy Teboil Ab. VIREILLETULOPERUSTE

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Lempääläntie 10

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Lempääläntie 10 HAKIJA VR-Yhtymä Oy Länsi-Suomen kiinteistöalue Rautatienkatu 25 33100 TAMPERE KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-122-648-1 osoitteessa Lempääläntie 10 VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (19) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (19) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (19) 221 Rakennusviraston ilmoitus pilaantuneen maaperän puhdistamisesta Vilhonvuorenkadun jatkeen länsipään alueella Suvilahdessa HEL 2016-012346 T 11 01 00 06 Päätös Ilmoitus

Lisätiedot

Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Halimajärventie, KANGASALA AS

Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Halimajärventie, KANGASALA AS Pirkanmaa PÄÄTÖS pilaantuneen alueen puhdistamisesta Annetaan julkipanon jälkeen 19.1.2010 Dn:o PIRELY/31/07.00/2010 HAKIJA Kangasalan kunta PL 50 36201 KANGASALA KIINTEISTÖ Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus

Lisätiedot

Akaan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Nahkalinnankatu

Akaan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Nahkalinnankatu HAKIJA Asunto Oy Akaan Eemeli, c/o YIT Talonrakennus Oy Kihlmanninraitti 1E 33100 TAMPERE KIINTEISTÖ Akaan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 20-444-1-150 osoitteessa Nahkalinnankatu 37830 VIIALA VIREILLETULOPERUSTE

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Hatanpäänkatu 2 (Viinikanlahden jätevedenpuhdistamon alue)

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Hatanpäänkatu 2 (Viinikanlahden jätevedenpuhdistamon alue) HAKIJA Tampereen Vesi Liikelaitos Viinikankatu 42 33800 Tampere KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-122-513-3 osoitteessa Hatanpäänkatu 2 (Viinikanlahden jätevedenpuhdistamon

Lisätiedot

Ikaalisten kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 143-1-13-4 osoitteessa Pärkonkatu,

Ikaalisten kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 143-1-13-4 osoitteessa Pärkonkatu, HAKIJA Ikaalisten kaupunki, Tekniset palvelut Kolmen Airon katu 3 39500 IKAALINEN KIINTEISTÖ Ikaalisten kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 143-1-13-4 osoitteessa Pärkonkatu, Ikaalinen VIREILLETULOPERUSTE

Lisätiedot

Sastamalan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 790-1-27-12 osoitteessa Lapinmäenkatu 38200 SASTAMALA

Sastamalan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 790-1-27-12 osoitteessa Lapinmäenkatu 38200 SASTAMALA HAKIJA Sastamalan kaupunki PL 23 38201 SASTAMALA KIINTEISTÖ Sastamalan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 790-1-27-12 osoitteessa Lapinmäenkatu 38200 SASTAMALA Kiinteistön omistaa Kiinteistö Oy Pohjolan

Lisätiedot

28.5.2013, ilmoitusta on täydennetty 17.6.2013

28.5.2013, ilmoitusta on täydennetty 17.6.2013 HAKIJA Elenia Oy PL 2 33901 TAMPERE KIINTEISTÖ Urjalan kunnassa kiinteistörekisteritunnukset 887-409-29-0 ja 887-409-2-71 osoitteessa Ratapihantie 18, 31700 Urjala As Kiinteistön 887-409-29-0 omistaa Elenia

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/ (18) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/ (18) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/2015 1 (18) 117 St1 Oy:n ilmoitus pilaantuneen maaperän puhdistamisesta Laajasalon Koirasaaressa HEL 2015-006523 T 11 01 00 06 Päätös Ilmoitus Ilmoituksen tekijä Alueen

Lisätiedot

Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 211-462-7-61 osoitteessa Tykkitie, 36240 KANGASALA

Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 211-462-7-61 osoitteessa Tykkitie, 36240 KANGASALA HAKIJA Rakennusliike Lapti Mannerheimintie 107 00280 HELSINKI KIINTEISTÖ Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 211-462-7-61 osoitteessa Tykkitie, 36240 KANGASALA VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (29) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (29) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (29) 158 Kiinteistöviraston ilmoitus pilaantuneen maaperän puhdistamisesta Kalasatamassa Capellan puistotien kortteleiden alueella HEL 2016-006640 T 11 01 00 06 Päätös Ilmoitus

Lisätiedot

KIINTEISTÖ Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnukset ja -626 osoitteessa Kuohunharjuntie 6, Kangasala

KIINTEISTÖ Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnukset ja -626 osoitteessa Kuohunharjuntie 6, Kangasala HAKIJA Hartela Oy Hämeenkatu 13 A 33100 TAMPERE KIINTEISTÖ Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnukset 211-407-2-622 ja -626 osoitteessa Kuohunharjuntie 6, Kangasala Kangasalan kunta on antanut suostumuksensa

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-102-11-6 osoitteessa Satakunnankatu 21, TAMPERE

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-102-11-6 osoitteessa Satakunnankatu 21, TAMPERE HAKIJA VVO Kodit Oy PL 40 00301 HELSINKI KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-102-11-6 osoitteessa Satakunnankatu 21, TAMPERE VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki 78 VIREILLETULOAIKA

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 6/ (5) Kiinteistölautakunta To/

Helsingin kaupunki Esityslista 6/ (5) Kiinteistölautakunta To/ Helsingin kaupunki Esityslista 6/2017 1 (5) 4 Capellan puistotien asemakaava-alueen kortteleiden 10627-10629 ja kortteleita ympäröivien katualueiden maaperän puhdistamiseen liittyvien töiden tilaaminen

Lisätiedot

Akaan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 20-444-1-90 osoitteessa Kirkkokatu

Akaan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 20-444-1-90 osoitteessa Kirkkokatu HAKIJA Akaan kaupunki PL 34 37801 AKAA KIINTEISTÖ Akaan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 20-444-1-90 osoitteessa Kirkkokatu 14, 37830 AKAA Kiinteistön omistaa Viialan VPK VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

Oriveden kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Aihtiantie 14, ORIVESI

Oriveden kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Aihtiantie 14, ORIVESI HAKIJA Oy Shell Ab PL 16 01301 VANTAA KIINTEISTÖ Oriveden kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 562-413-69-4 osoitteessa Aihtiantie 14, 35300 ORIVESI VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki 78 VIREILLETULOAIKA

Lisätiedot

Sastamalan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Onkiniemenkatu SASTAMALA

Sastamalan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Onkiniemenkatu SASTAMALA HAKIJA Sastamalan kaupunki PL 23 38201 SASTAMALA KIINTEISTÖ Sastamalan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 790-1-10-24 osoitteessa Onkiniemenkatu 38201 SASTAMALA VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

KIINTEISTÖ Mänttä-Vilppulan kaupunki, kiinteistörekisteritunnukset 508-401-3-259, 508-401-3-305, 508-401-3-337, osoitteessa Sahatie, 35700 Vilppula

KIINTEISTÖ Mänttä-Vilppulan kaupunki, kiinteistörekisteritunnukset 508-401-3-259, 508-401-3-305, 508-401-3-337, osoitteessa Sahatie, 35700 Vilppula HAKIJA Metsäliitto Osuuskunta Metsä Wood Vilppulan saha Sahatie 35700 Vilppula KIINTEISTÖ Mänttä-Vilppulan kaupunki, kiinteistörekisteritunnukset 508-401-3-259, 508-401-3-305, 508-401-3-337, osoitteessa

Lisätiedot

119 Oy Teboil Ab:n ilmoitus pilaantuneen maaperän puhdistamisesta Pakilassa osoitteessa Pakilantie 66. Päätös

119 Oy Teboil Ab:n ilmoitus pilaantuneen maaperän puhdistamisesta Pakilassa osoitteessa Pakilantie 66. Päätös Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (22) 119 Oy Teboil Ab:n ilmoitus pilaantuneen maaperän puhdistamisesta Pakilassa osoitteessa Pakilantie 66 HEL 2018-005880 T 11 01 00 06 Päätös Ilmoitus Ilmoituksen tekijä

Lisätiedot

Pirkanmaan Osuuskauppa Åkerlundinkatu 11 A TAMPERE

Pirkanmaan Osuuskauppa Åkerlundinkatu 11 A TAMPERE HAKIJA Pirkanmaan Osuuskauppa Åkerlundinkatu 11 A 33100 TAMPERE KIINTEISTÖ Lempäälän kunnassa kiinteistörekisteritunnus 418-425-17-6 osoitteessa Pirkkalantie 1, 37550 LEMPÄÄLÄ. Kiinteistön omistaa Kiinteistö

Lisätiedot

Pilaantunut maaperä ja sen kunnostustarve

Pilaantunut maaperä ja sen kunnostustarve Pilaantunut maaperä ja sen kunnostustarve Tuuli Aaltonen Projektijohtaja Ympäristön kunnostus ja riskienhallinta FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy puh. 044 7046 273, tuuli.aaltonen@fcg.fi 13.2.2017 Page

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (23) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (23) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (23) 221 Rakennusviraston ilmoitus pilaantuneen maaperän puhdistamisesta Vilhonvuorenkadun jatkeen länsipään alueella Suvilahdessa HEL 2016-012346 T 11 01 00 06 Päätös Ilmoitus

Lisätiedot

ASIA Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen ilmoitusasia maaperän puhdistamisesta. Yhteyshenkilö: Paula Puotiniemi, puh

ASIA Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen ilmoitusasia maaperän puhdistamisesta. Yhteyshenkilö: Paula Puotiniemi, puh Päätös EPOELY/779/07.00/2011 Annettu julkipanon jälkeen 4.8.2011 ASIA Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen ilmoitusasia maaperän puhdistamisesta ILMOITUKSEN TEKIJÄ JA YHTEYSTIEDOT St 1 Energy Oy Purotie

Lisätiedot

Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 136 :n mukaisesta pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevasta ilmoituksesta

Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 136 :n mukaisesta pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevasta ilmoituksesta 1(8) Päätös KASELY/1432/2016 7.10.2016 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 136 :n mukaisesta pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevasta ilmoituksesta ILMOITUKSEN

Lisätiedot

PÄÄTÖS. RN:ot M601 ja M602. RN:o M601: Timo ja Riikka Tuominen

PÄÄTÖS. RN:ot M601 ja M602. RN:o M601: Timo ja Riikka Tuominen PÄÄTÖS UUDELY/1419/07.00/2010 21.10.2010 Annettu julkipanon jälkeen Asia Ilmoituksen tekijän nimi ja osoite Kunnostusalueen sijainti Kiinteistöjen omistajat Toiminta kunnostusalueella Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Jokirannankatu 1 C, Tampere Kiinteistörekisteritunnus

Jokirannankatu 1 C, Tampere Kiinteistörekisteritunnus Päätös PIRELY/7212/2017 6.2.2019 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 136 :n mukaisen pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevan ilmoituksen johdosta. KUNNOSTETTAVAN

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (25) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (25) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/2015 1 (25) 71 Kiinteistöviraston ilmoitus pilaantuneen maaperän puhdistamisesta Länsisataman Saukonlaiturin itäisellä asemakaava-alueella HEL 2015-002855 T 10 05 00 Päätös

Lisätiedot

Alueen maaperä-, pohja- ja pintavesiolosuhteet

Alueen maaperä-, pohja- ja pintavesiolosuhteet Päätös UUDELY/6735/2019 18.6.2019 Annettu julkipanon jälkeen Asia Ilmoituksen tekijän nimi Kunnostettava alue Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 136 :n mukaisen pilaantuneen maaperän puhdistamista

Lisätiedot

Asia. Ilmoituksen tekijän nimi ja osoite. Kunnostusalueen sijainti. Kiinteistön omistaja. Toiminta kiinteistöllä. Pilaantumisen aiheuttanut toiminta

Asia. Ilmoituksen tekijän nimi ja osoite. Kunnostusalueen sijainti. Kiinteistön omistaja. Toiminta kiinteistöllä. Pilaantumisen aiheuttanut toiminta PÄÄTÖS UUDELY/1490/07.00/2010 20.12.2010 Annettu julkipanon jälkeen Asia Ilmoituksen tekijän nimi ja osoite Kunnostusalueen sijainti Kiinteistön omistaja Toiminta kiinteistöllä Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa Lamminpään kaupunginosassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Myllypuronkatu 11

Tampereen kaupungissa Lamminpään kaupunginosassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Myllypuronkatu 11 HAKIJA Pirkanmaan Osuuskauppa PL 1130 33101 TAMPERE KIINTEISTÖT Tampereen kaupungissa Lamminpään kaupunginosassa kiinteistörekisteritunnus 837-225-9906-0 osoitteessa Myllypuronkatu 11 Kiinteistön omistaa

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Veijanmäenkatu 16-18, TAMPERE

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Veijanmäenkatu 16-18, TAMPERE HAKIJA Arto Yli-Heikkilä Veijanmäenkatu 16-20 33560 TAMPERE KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-015-4940-6 osoitteessa Veijanmäenkatu 16-18, 33560 TAMPERE VIREILLETULOPERUSTE

Lisätiedot

Toimintahistoria sekä nykyinen ja tuleva käyttö

Toimintahistoria sekä nykyinen ja tuleva käyttö Päätös UUDELY/5781/2019 29.5.2019 Annettu julkipanon jälkeen Asia Ilmoituksen tekijän nimi Kunnostettava alue Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 136 :n mukaisen pilaantuneen maaperän puhdistamista

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (17) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (17) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (17) 50 Liikenneviraston ilmoitus pilaantuneen maaperän puhdistamisesta Kehä I:n parannustöiden yhteydessä Espoon rajan ja Vihdintien eritasoliittymän välillä ja Hämeenlinnanväylän

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-119-832-7 osoitteessa Sammonkatu 44 33530 Tampere

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-119-832-7 osoitteessa Sammonkatu 44 33530 Tampere HAKIJA Asunto Oy Tampereen Kalevan Elias Aleksis Kivenkatu 26 33200 Tampere KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-119-832-7 osoitteessa Sammonkatu 44 33530 Tampere Kiinteistön

Lisätiedot

Kohteen maaperän pilaantuminen ei ollut etukäteen tiedossa.

Kohteen maaperän pilaantuminen ei ollut etukäteen tiedossa. Päätös annettu julkipanon jälkeen 14.5.2013 POSELY/166/07.00/2013 Pohjois-Savo ASIA YMPÄRISTÖNSUOJELULAIN 78 :N MUKAINEN ILMOITUS. PILAANTUNEEN MAAPERÄN PUHDISTAMINEN, IISALMEN PRISMA, PARKATINTIE 2, IISALMI

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (19) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (19) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (19) 181 Kiinteistöviraston ilmoitus pilaantuneen maaperän puhdistamisesta osoitteessa Kirvesmiehenkatu 2 HEL 2016-008562 T 11 01 00 06 Päätös Ilmoitus Ilmoituksen tekijä

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Hepolamminkatu 10 TAMPERE

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Hepolamminkatu 10 TAMPERE HAKIJA Tampereen Tilakeskus Liikelaitos Kiinteistökehitysyksikkö PL 487 33101 TAMPERE KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-65-7059-1 osoitteessa Hepolamminkatu 10 TAMPERE VIREILLETULOPERUSTE

Lisätiedot

Akaan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Hämeentie

Akaan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Hämeentie HAKIJA Memar Oy Hämeentie 99 37800 AKAA KIINTEISTÖ Akaan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 20-2-95-1 osoitteessa Hämeentie 99 37800 AKAA VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki 78 VIREILLETULOAIKA

Lisätiedot

1(5) Purso Oy/Olavi Pajarinen Alumiinitie 1 37200 SIURO

1(5) Purso Oy/Olavi Pajarinen Alumiinitie 1 37200 SIURO 1(5) P I R K A N M A A N PÄÄTÖS Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S pilaantuneen alueen puhdistamisesta... Annetaan julkipanon jälkeen Ympäristönsuojeluosasto Päivämäärä Diaarinumero 27.8.2008 PIR-2008-Y-269-114

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Lempääläntie 10, TAMPERE. Kiinteistön omistaa VR Eläkesäätiö

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Lempääläntie 10, TAMPERE. Kiinteistön omistaa VR Eläkesäätiö HAKIJA Pirkanmaan Osuuskauppa PL 130 33101 TAMPERE KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-122-648-1 osoitteessa Lempääläntie 10, TAMPERE Kiinteistön omistaa VR Eläkesäätiö VIREILLETULOPERUSTE

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa HAKIJA As Oy Ilokkaanpuisto Nurmenkatu 5 33820 TAMPERE KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-312-5397-5 osoitteessa Nurmenkatu 5, 33820 TAMPERE VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

Päätös pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevan ympäristönsuojelulain 78 :n mukaisen ilmoituksen johdosta.

Päätös pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevan ympäristönsuojelulain 78 :n mukaisen ilmoituksen johdosta. Häme Ympäristö ja luonnonvarat PÄÄTÖS PILAANTUNEEN MAAPERÄN PUHDISTAMISESTA Dnro HAMELY/962/07.00/2010 YLO/222/2010 Annettu julkipanon jälkeen 19.11.2010 ASIA Päätös pilaantuneen maaperän puhdistamista

Lisätiedot

KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnuksissa , -6 ja -7, osoitteessa Auttilankatu, TAMPERE

KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnuksissa , -6 ja -7, osoitteessa Auttilankatu, TAMPERE HAKIJA Rakennustoimisto Pohjola Oy PL 825 33101 TAMPERE KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnuksissa 837-233-3079-3, -6 ja -7, osoitteessa Auttilankatu, 33300 TAMPERE Kiinteistöt omistaa

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 50/ (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 50/ (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 50/2015 1 (5) 193 TeliaSonera Finland Oyj:n erityisen häiritsevää melua aiheuttava louhintatyö, Höyläämötie 4-8 sekä Valimotie 3 ja 5 HEL 2015-009643 T 11 01 00 02 Päätös

Lisätiedot

Toiminnan kuvaus kiinteistöllä ja pilaantumisen aiheuttanut toiminta

Toiminnan kuvaus kiinteistöllä ja pilaantumisen aiheuttanut toiminta PÄÄTÖS UUDELY/1123/07.00/2010 6.8.2010 Annettu julkipanon jälkeen Asia Ilmoituksen tekijän nimi ja osoite Kiinteistön sijainti Kiinteistön omistajat Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 78 :n mukaisen

Lisätiedot

ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 136 :n mukaisen pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevan ilmoituksen johdosta.

ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 136 :n mukaisen pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevan ilmoituksen johdosta. Päätös PIRELY/1345/2019 27.2.2019 Julkinen ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 136 :n mukaisen pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevan ilmoituksen johdosta. KUNNOSTETTAVAN ALUEEN SIJAINTI

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (23) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (23) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (23) 93 SATOkoti 1 Oy:n ilmoitus pilaantuneen maaperän puhdistamisesta Amiraalinkatu 2:ssa Katajanokalla HEL 2016-003883 T 11 01 00 06 Päätös Ilmoitus Ilmoituksen tekijä

Lisätiedot

Lähin pohjavesialue, II luokan pohjavesialue Nikkarinhanko-Liuttula ( B), sijaitsee kohteesta noin 4 km lounaaseen.

Lähin pohjavesialue, II luokan pohjavesialue Nikkarinhanko-Liuttula ( B), sijaitsee kohteesta noin 4 km lounaaseen. HAKIJA Valkeakosken kaupunki PL 20 37601 Valkeakoski KIINTEISTÖ Valkeakosken kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 908-17-6-9 osoitteessa Peuranoronkatu 5, 37630 Valkeakoski VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 136 :n mukaisesta pilaantuneen maan puhdistamista koskevasta ilmoituksesta

Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 136 :n mukaisesta pilaantuneen maan puhdistamista koskevasta ilmoituksesta PÄÄTÖS Dnro KASELY/353/2017 17.3.2017 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 136 :n mukaisesta pilaantuneen maan puhdistamista koskevasta ilmoituksesta ILMOITUKSEN TEKIJÄ

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (18) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (18) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (18) 102 Neste Markkinointi Oy:n ilmoitus pilaantuneen maaperän puhdistamisesta Roihuvuoressa, osoitteessa Roihuvuorentie 22 HEL 2016-003663 T 11 01 00 06 Päätös Ilmoitus

Lisätiedot

Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Aakkulantie 48, Kangasala

Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Aakkulantie 48, Kangasala HAKIJA Tampereen Loistoauto Oy Aakkulantie 48 36200 KANGASALA KIINTEISTÖ Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 211-417-1-293 osoitteessa Aakkulantie 48, 36200 Kangasala VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 11 Lujatalo Oy:n erityisen häiritsevää melua aiheuttava paalutustyö osoitteessa Risupadontie 1-5 HEL 2017-000392 T 11 01 00 02 Päätös Ilmoitus Ilmoituksen tekijä on

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (26) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (26) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (26) 179 Kiinteistöviraston ilmoitus pilaantuneen maaperän puhdistamisesta in situ -menetelmällä osoitteessa Vuosaarentie 3 HEL 2016-001264 T 11 01 00 06 Päätös Ilmoitus

Lisätiedot

ASIA Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen ilmoitusasia maaperän puhdistamisesta

ASIA Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen ilmoitusasia maaperän puhdistamisesta Päätös EPOELY/761/07.00/2011 Annettu julkipanon jälkeen 4.8.2011 ASIA Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen ilmoitusasia maaperän puhdistamisesta ILMOITUKSEN TEKIJÄ JA YHTEYSTIEDOT Rudus Oy PL 2 28601 Pori

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa Hervannan kaupunginosassa kiinteistörekisteritunnukset M501 ja osoitteessa Tieteenkatu 1

Tampereen kaupungissa Hervannan kaupunginosassa kiinteistörekisteritunnukset M501 ja osoitteessa Tieteenkatu 1 HAKIJA Hervannan Vuokratontit Oy c/o Pöyry CM Oy Hämeenkatu 23 A, 4. krs. 33200 TAMPERE KIINTEISTÖT Tampereen kaupungissa Hervannan kaupunginosassa kiinteistörekisteritunnukset 837-65-7050-1-M501 ja 837-65-7050-1

Lisätiedot

NCC Rakennus Oy PL TAMPERE

NCC Rakennus Oy PL TAMPERE HAKIJA NCC Rakennus Oy PL 64 33101 TAMPERE KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnukset 837-37-5607-49, -50, - 51, -52 ja -53 osoitteissa Hannulanpolku 12 ja 20 sekä Aitolahdentie 22 ja

Lisätiedot

Nokian kaupungissa, kiinteistörekisteritunnus: osoitteessa Tanhuankatu

Nokian kaupungissa, kiinteistörekisteritunnus: osoitteessa Tanhuankatu HAKIJA KIINTEISTÖT Nanso Group Oy PL 4 37101 NOKIA Nokian kaupungissa, kiinteistörekisteritunnus: 536-4-22-1 osoitteessa Tanhuankatu 2, 37100 NOKIA VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki 136 VIREILLETULOAIKA

Lisätiedot

Hämeenkyrön kunnassa Kyröskosken taajamassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Valtakatu 46, HÄMEENKYRÖ.

Hämeenkyrön kunnassa Kyröskosken taajamassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Valtakatu 46, HÄMEENKYRÖ. HAKIJA Kyröskosken Huoltokeskus Oy Valtakatu 46 39100 HÄMEENKYRÖ KIINTEISTÖ Hämeenkyrön kunnassa Kyröskosken taajamassa kiinteistörekisteritunnus 108-408-3-130 osoitteessa Valtakatu 46, 39100 HÄMEENKYRÖ.

Lisätiedot

Kiinteistö ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella.

Kiinteistö ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella. HAKIJA KIINTEISTÖ Rasi System Oy Rasintie 29 31900 PUNKALAIDUN Sastamalan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 790-489-3-48 osoitteessa Porintie 4711, 38510 SASTAMALA. Kiinteistön omistaa Harri Peltola.

Lisätiedot

Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Kangasalantie 1070, KANGASALA

Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Kangasalantie 1070, KANGASALA HAKIJA St 1 Oy Paula Puotiniemi PL 100 00381 HELSINKI KIINTEISTÖ Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 211-454-1-136 osoitteessa Kangasalantie 1070, 36200 KANGASALA VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen ilmoitusasia maaperän puhdistamisesta. Yhteyshenkilö: Antti Kamppila, puh

Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen ilmoitusasia maaperän puhdistamisesta. Yhteyshenkilö: Antti Kamppila, puh Päätös EPOELY/645/07.00/2011 Annettu julkipanon jälkeen 7.7.2011 ASIA Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen ilmoitusasia maaperän puhdistamisesta ILMOITUKSEN TEKIJÄ JA YHTEYSTIEDOT Alteams Oy Länsitie 61

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/ (5) Kiinteistölautakunta To/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/ (5) Kiinteistölautakunta To/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/2015 1 (5) 523 Sörnäisten kortteleiden 10600-10602 maaperän puhdistamiseen liittyvien töiden tilaaminen HEL 2015-011933 T 00 01 00 Päätös päätti oikeuttaa kiinteistöviraston

Lisätiedot

Asia. Ilmoituksen tekijän nimi ja osoite. Kiinteistön sijainti. Kiinteistön omistaja. Toiminnan kuvaus. Pilaantumisen aiheuttanut toiminta

Asia. Ilmoituksen tekijän nimi ja osoite. Kiinteistön sijainti. Kiinteistön omistaja. Toiminnan kuvaus. Pilaantumisen aiheuttanut toiminta PÄÄTÖS UUDELY/517/07.00/2010 Uusimaa 18.3.2010 Annettu julkipanon jälkeen Asia Ilmoituksen tekijän nimi ja osoite Kiinteistön sijainti Kiinteistön omistaja Toiminnan kuvaus Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Asia. Ilmoituksen tekijän nimi ja osoite. Kunnostusalueen sijainti. Kiinteistön omistaja. Toiminta kiinteistöllä. Pilaantumisen aiheuttanut toiminta

Asia. Ilmoituksen tekijän nimi ja osoite. Kunnostusalueen sijainti. Kiinteistön omistaja. Toiminta kiinteistöllä. Pilaantumisen aiheuttanut toiminta PÄÄTÖS UUDELY/432/07.00/2011 7.4.2011 Annettu julkipanon jälkeen Asia Ilmoituksen tekijän nimi ja osoite Kunnostusalueen sijainti Kiinteistön omistaja Toiminta kiinteistöllä Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Sinikka Ignatius, Marja-Liisa Korhonen ja Helena Mäkinen Onkkaalantie PÄLKÄNE

Sinikka Ignatius, Marja-Liisa Korhonen ja Helena Mäkinen Onkkaalantie PÄLKÄNE HAKIJA Sinikka Ignatius, Marja-Liisa Korhonen ja Helena Mäkinen Onkkaalantie 112 36600 PÄLKÄNE KIINTEISTÖ Pälkäneen kunnassa kiinteistörekisteritunnus 635-424-24-136 osoitteessa Onkkaalantie 112, 36600

Lisätiedot

KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnuksissa , osoitteessa Sarankulmankatu 20, TAMPERE.

KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnuksissa , osoitteessa Sarankulmankatu 20, TAMPERE. HAKIJA Insta Group Oy PL 80 33901 TAMPERE KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnuksissa 837-301-921-17, osoitteessa Sarankulmankatu 20, 33900 TAMPERE. VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

Urjalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Huhmarinmäentie

Urjalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Huhmarinmäentie HAKIJA Aliko Oy Patamäenkatu 7 33900 TAMPERE KIINTEISTÖ Urjalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 887-409-32-0 osoitteessa Huhmarinmäentie 38, 31700 URJALA VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki 78

Lisätiedot

A-Insinöörit Suunnittelu Oy on tehnyt alueelle syyskuussa 2009 koekuoppa-

A-Insinöörit Suunnittelu Oy on tehnyt alueelle syyskuussa 2009 koekuoppa- HAKIJA Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma Salmisaarenranta 11 00180 HELSINKI KIINTEISTÖ Pirkkalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 604-412-1-542 osoitteessa Palmrothintie 1, 33950 PIRKKALA. Kiinteistön

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Väkipyöränkatu TAMPERE

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Väkipyöränkatu TAMPERE HAKIJA SARA Suomen Aluerakennuttajat Oy Teiskontie 61 33560 TAMPERE KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-065-7058-8 osoitteessa Väkipyöränkatu TAMPERE Kiinteistön omistaa Tampereen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Vantaan kaupunki Leinikkitie/Talvikkitie/Tornimäki/Malmipolku. Rn:ot , , ja

PÄÄTÖS. Vantaan kaupunki Leinikkitie/Talvikkitie/Tornimäki/Malmipolku. Rn:ot , , ja PÄÄTÖS UUDELY/1487/07.00/2010 22.11.2010 Annettu julkipanon jälkeen Asia Ilmoituksen tekijän nimi ja osoite Kunnostusalueen sijainti Kiinteistöjen omistajat Toiminta kunnostusalueella Maksu 960 Päätös

Lisätiedot

Asia. Ilmoituksen tekijän nimi ja osoite. Kunnostettavan alueen sijainti. Kiinteistöjen omistaja. Toiminnan kuvaus

Asia. Ilmoituksen tekijän nimi ja osoite. Kunnostettavan alueen sijainti. Kiinteistöjen omistaja. Toiminnan kuvaus PÄÄTÖS UUDELY/3029/2017 7.4.2017 Annettu julkipanon jälkeen Asia Ilmoituksen tekijän nimi ja osoite Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 136 :n mukaisen pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevan

Lisätiedot

ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 136 :n mukaisen pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevan ilmoituksen johdosta

ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 136 :n mukaisen pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevan ilmoituksen johdosta Päätös PIRELY/7635/2018 25.4.2019 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 136 :n mukaisen pilaantuneen maaperän puhdistamista koskevan ilmoituksen johdosta ILMOITUKSEN TEKIJÄN

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirjanote 12/ (31) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirjanote 12/ (31) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirjanote 12/2015 1 (31) PL 500 00099 HELSINGIN KAUPUNKI 38 Helsingin kaupungin kiinteistöviraston ilmoitus pilaantuneen maaperän puhdistamisesta Sompasaaren asemakaava-alueella

Lisätiedot

Asia. Ilmoituksen tekijän nimi. Kunnostettavan alueen sijainti. Kiinteistön omistaja. Toiminnan kuvaus

Asia. Ilmoituksen tekijän nimi. Kunnostettavan alueen sijainti. Kiinteistön omistaja. Toiminnan kuvaus Päätös UUDELY/8978/2017 18.9.2017 Annettu julkipanon jälkeen Asia Ilmoituksen tekijän nimi Kunnostettavan alueen sijainti Kiinteistön omistaja Toiminnan kuvaus Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 136

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen ilmoitusasia maaperän puhdistamisesta

Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen ilmoitusasia maaperän puhdistamisesta Päätös EPOELY/195/07.00/2011 Annettu julkipanon jälkeen 22.3.2011 ASIA Ympäristönsuojelulain 78 :n mukainen ilmoitusasia maaperän puhdistamisesta ILMOITUKSEN TEKIJÄ JA YHTEYSTIEDOT Kurikan Metalli Ky/

Lisätiedot

HAUKILUOMA II ASEMAKAAVA-ALUE NRO 8360

HAUKILUOMA II ASEMAKAAVA-ALUE NRO 8360 Vastaanottaja Tampereen kaupunki Kaupunkiympäristön kehittäminen Asiakirjatyyppi Tutkimusraportti ID 1 387 178 Päivämäärä 13.8.2015 HAUKILUOMA II ASEMAKAAVA-ALUE NRO 8360 PAIKOITUSALUEEN MAAPERÄN HAITTA-AINETUTKIMUS

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Vantaan kaupunki Vanha Nurmijärventie 137. RN:ot 92-23-39-1, 92-23-38-1 ja 92-406-3-25: As Oy Vantaan Leivonsiipi

PÄÄTÖS. Vantaan kaupunki Vanha Nurmijärventie 137. RN:ot 92-23-39-1, 92-23-38-1 ja 92-406-3-25: As Oy Vantaan Leivonsiipi PÄÄTÖS UUDELY/1386/07.00/2010 3.11.2010 Annettu julkipanon jälkeen Asia Ilmoituksen tekijän nimi ja osoite Kunnostusalueen sijainti Kiinteistöjen omistajat Toiminta kunnostusalueella Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Riskinarvioinnin tarkastaminen

Riskinarvioinnin tarkastaminen LAUSUNTO UUDELY/580/07.00/2010 13.12.2012 Porvoon kaupunki Kuntatekniikka PL 23 06100 Porvoo Viite Porvoon kaupunki, Länsirannan tontti 448-1, Tarkennettu riskinarvio, Ramboll Finland Oy, päivätty 17.5.2011.

Lisätiedot

Ympäristö, lähimmät häiriintyvät kohteet ja kaavoitustilanne

Ympäristö, lähimmät häiriintyvät kohteet ja kaavoitustilanne Päätös UUDELY/3731/2018 27.4.2018 Annettu julkipanon jälkeen Asia Ilmoituksen tekijän nimi Kunnostettava alue Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 136 :n mukaisen pilaantuneen maaperän puhdistamista

Lisätiedot

Asia. Ilmoituksen tekijän nimi ja osoite. Kunnostusalueen sijainti. Kunnostettavan alueen omistaja. Toiminta kiinteistöillä

Asia. Ilmoituksen tekijän nimi ja osoite. Kunnostusalueen sijainti. Kunnostettavan alueen omistaja. Toiminta kiinteistöillä PÄÄTÖS UUDELY/659/07.00/2010 Uusimaa 31.3.2010 Annettu julkipanon jälkeen Asia Ilmoituksen tekijän nimi ja osoite Kunnostusalueen sijainti Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 78 :n mukaisen pilaantuneen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (18) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (18) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (18) 230 Helsingin kaupungin kiinteistöviraston ilmoitus pilaantuneen maaperän puhdistamisesta Vuosaaren entisen jätevedenpuhdistamon alueella, Pallokuja 3 ja 5 sekä Itäreimarintie

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (21) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (21) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (21) 50 Liikenneviraston ilmoitus pilaantuneen maaperän puhdistamisesta Kehä I:n parannustöiden yhteydessä Espoon rajan ja Vihdintien eritasoliittymän välillä ja Hämeenlinnanväylän

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/ (15) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/ (15) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 20/2014 1 (15) 63 Puolustusvoimien Suomenlahden meripuolustusalueen ilmoitus pilaantuneen maaperän puhdistamisesta Isosaaressa HEL 2014-005649 T 11 01 00 06 Päätös Ilmoitus

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Ratapihankatu TAMPERE

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus osoitteessa Ratapihankatu TAMPERE HAKIJA Suomen Yliopistokiinteistöt Oy PL 310 33101 TAMPERE KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-18-324-12 osoitteessa Ratapihankatu 55 33100 TAMPERE VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

Keski-Kurun Metsästysseura ry Sääksinnokantie 136 as KURU

Keski-Kurun Metsästysseura ry Sääksinnokantie 136 as KURU HAKIJA Keski-Kurun Metsästysseura ry Sääksinnokantie 136 as 1 34300 KURU KIINTEISTÖ Ylöjärven kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 980-466-5-5 osoitteessa Anttilanperäntie 50, 34550 KURU. Tämä päätös

Lisätiedot

Päätös pilaantuneen maaperän puhdistamisesta ILMOITTAJA. Kuljetus J. Hirvonen Oy Puhoksentie 15, Kitee

Päätös pilaantuneen maaperän puhdistamisesta ILMOITTAJA. Kuljetus J. Hirvonen Oy Puhoksentie 15, Kitee PÄÄTÖS POKELY/569/2014 Annettu julkipanon jälkeen 19.8.2014 ASIA Päätös pilaantuneen maaperän puhdistamisesta ILMOITTAJA Kuljetus J. Hirvonen Oy Puhoksentie 15, 82500 Kitee KIINTEISTÖT, NIIDEN SIJAINTI

Lisätiedot

Pälkäneen Metsästyseura ry Ampumaradantie PÄLKÄNE

Pälkäneen Metsästyseura ry Ampumaradantie PÄLKÄNE HAKIJA Pälkäneen Metsästyseura ry Ampumaradantie 5 36600 PÄLKÄNE KIINTEISTÖ Pälkäneen kunnassa Kuulialan kylässä kiinteistörekisteritunnus 635-415-1-78 (Kankaanlukon ampumarata) osoitteessa Ampumaradantie

Lisätiedot

Puolustusvoimat, Maavoimien Materiaalilaitoksen Esikunta (MAAVMATLE) PL TAMPERE

Puolustusvoimat, Maavoimien Materiaalilaitoksen Esikunta (MAAVMATLE) PL TAMPERE HAKIJA Puolustusvoimat, Maavoimien Materiaalilaitoksen Esikunta (MAAVMATLE) PL 69 33541 TAMPERE KIINTEISTÖ Juupajoen kunnassa kiinteistörekisteritunnus 177-893-10-1 (Lylyn varikon alue) Alueen omistaa

Lisätiedot

Ympäristö, lähimmät häiriintyvät kohteet ja kaavoitustilanne

Ympäristö, lähimmät häiriintyvät kohteet ja kaavoitustilanne Päätös UUDELY/10559/2017 31.10.2017 Annettu julkipanon jälkeen Asia Ilmoituksen tekijän nimi Kunnostettava alue Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 136 :n mukaisen pilaantuneen maaperän puhdistamista

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Päätös pilaantuneen maa alueen puhdistamista koskevan ympäristönsuojelulain 78 :n mukaisen ilmoituksen johdosta

PÄÄTÖS. Päätös pilaantuneen maa alueen puhdistamista koskevan ympäristönsuojelulain 78 :n mukaisen ilmoituksen johdosta PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 1.8.2008 Dnro PPO 2008 Y 255 114 ASIA Päätös pilaantuneen maa alueen puhdistamista koskevan ympäristönsuojelulain 78 :n mukaisen ilmoituksen johdosta TOIMINNANHARJOITTAJA

Lisätiedot

Ympäristö, lähimmät häiriintyvät kohteet ja kaavoitustilanne

Ympäristö, lähimmät häiriintyvät kohteet ja kaavoitustilanne Päätös UUDELY/8826/2019 8.8.2019 Annettu julkipanon jälkeen Asia Ilmoituksen tekijän nimi Kunnostettava alue Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 136 :n mukaisen pilaantuneen maaperän puhdistamista

Lisätiedot

Kiinteistö ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella.

Kiinteistö ei sijaitse luokitellulla pohjavesialueella. HAKIJA Insinööritoimisto Seppo Rantala Käpytie 4 G 33180 TAMPERE KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-102-9903-0 osoitteessa Frenckellin puutarhakanava, 33100 TAMPERE Kiinteistön

Lisätiedot