toy taloustutkimus oy ULKOMAISTEN KIERTOMATKAILI- JOIDEN HAASTATTELUTUTKIMUS Matkailun Edistämiskeskus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "toy taloustutkimus oy ULKOMAISTEN KIERTOMATKAILI- JOIDEN HAASTATTELUTUTKIMUS Matkailun Edistämiskeskus"

Transkriptio

1 toy taloustutkimus oy ULKOMAISTEN KIERTOMATKAILI- JOIDEN HAASTATTELUTUTKIMUS Matkailun Edistämiskeskus Heinä-elokuu

2 Jari Pajunen, Christel Nummela, Pauliina Aho 5.. Tämä raportti on tarkoitettu yksinomaan toimeksiantajan käyttöön. Raporttia tai osia siitä ei saa edelleen toimittaa tai julkaista missään muodossa ilman tutkimuslaitoksen lupaa ja nimen mainitsemista.

3 Ulkomaisten kiertomatkailijoiden haastattelututkimus Matkailun Edistämiskeskus SISÄLLYSLUETTELO. JOHDANTO.... YHTEENVETO TULOSTIIVISTELMÄ Kiertomatkan kestoaika Pääasialliset syyt, kun päättää lähteä lomamatkalle Lomamatkakohteen valintatekijät Tämänhetkisen matkan tietolähteet Käytetyt kulkuvälineet Suomessa liikkuessa Yöpyminen Suomessa Ruokaileminen Suomessa Etukäteen kotimaassa varatut palvelut Ajanvietto Suomessa Lomareitti Suomessa Suomen luonto Suomen kulttuuri Suomen matkassa esiin tulleet hankaluudet / kielteiset seikat Matkan vastaavuus odotuksiin Suomi matkailukohteena jatkossa JOHTOPÄÄTÖKSIÄ... Liitteet ATK-taulukot Tutkimuksessa käytetyt lomakkeet Luotettavuusrajataulukko Taloustutkimus Oy JPa/CN/PAh T55 5..

4 Ulkomaisten kiertomatkailijoiden haastattelututkimus Matkailun Edistämiskeskus. JOHDANTO Ulkomaisten kiertomatkailijoiden haastattelututkimus on tehty Matkailun Edistämiskeskuksen toimeksiannosta. Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa ulkomaisten kiertomatkailijoiden matkailukäyttäytymisestä Suomessa markkinointiviestinnän ja tuotekehityksen apuvälineeksi. Kyselytutkimus toteutettiin henkilökohtaisina haastatteluina kiertomatkailijoiden keskuudessa. Kiertomatkailijalla tarkoitetaan tässä tutkimuksessa vapaa-ajan matkailijaa, joka yöpyy Suomessa oloaikana vähintään kahdessa eri paikassa ja muualla kuin sukulaisten ja tuttavien luona. Kohderyhmän muodostivat saksalaiset, ruotsalaiset, alankomaalaiset, italialaiset ja ranskalaiset kiertomatkailijat. Otos kiintiöitiin väljästi sukupuolen ja iän mukaan noudatellen kesän rajahaastattelututkimusta. Haastattelut tehtiin Haastattelutyöhön osallistui 5 Taloustutkimus Oy:n koulutettua tutkimushaastattelijaa. Yhteensä tehtiin haastattelua. Jatkokäsittelyyn hyväksyttiin 6 lomaketta. Haastattelualueena oli koko Suomi. Haastattelut toteutettiin ruotsin, englannin ja saksan kielellä. Haastattelumäärät jakautuvat tutkimuksen kohderyhmämaittain ja haastattelupaikkakunnittain seuraavasti. Kohderyhmä/ Haastattelupaikkakunta Saksalaiset Ruotsalaiset Alankomaalaiset Italialaiset Ranskalaiset Helsinki Turku Tampere Rovaniemi Oulu Jyväskylä Itä-Suomi (Varkaus, 7 Kuopio, Savonlinna) Kokkola Yhteensä Atk-tulostus on tehty Taloustutkimus Oy:n laitteistolla ja ohjelmistolla. Tulostuksessa on käytetty T-testiä, joka mittaa kunkin taulukoidun taustamuuttujan kohdalla, poikkeaako tulos muista vastaajista enemmän kuin mitä satunnaisvaihtelun osuus on 95 %:n luotettavuustasolla. Tähti (*) luvun vieressä osoittaa, että ero on merkitsevä. Kyselytutkimuksessa käytetyt tutkimuslomakkeet ovat raportin liitteenä. Taloustutkimus Oy JPa/CN/PAh T55 5..

5 Ulkomaisten kiertomatkailijoiden haastattelututkimus Matkailun Edistämiskeskus. YHTEENVETO Tärkein syy lähteä lomamatkalle on uusien kokemusten ja elämysten hankkiminen. Muita tärkeitä syitä ovat tutustuminen uuteen kulttuuriin ja paikalliseen elämäntapaan sekä rentoutuminen. Lomakohteen valinnassa tärkeimpiä valintatekijöitä ovat kauniit maisemat, ystävälliset ihmiset, mielenkiintoinen maaseutu ja kohteen turvallisuus. Tärkein syy siihen, miksi on valinnut matkakohteekseen Suomen on luonto. Muita syitä ovat järvet, tutustuminen suomalaiseen kulttuuriin ja elämäntapaan, uusi kohde ja perhesuhteet. Tietoa Suomesta matkaa suunniteltaessa on eniten saatu internetistä. Seuraavaksi eniten tietoa on saatu Suomea käsittelevistä artikkeleista, kirjoista ja radio- ja televisio-ohjelmista sekä aikaisemmista matkoista Suomeen. Eniten Suomessa on liikuttu omalla autolla. Seuraavaksi eniten käytettyjä kulkuvälineitä ovat laiva, juna ja säännöllisessä liikenteessä oleva linja-auto. Useimmin on yövytty hotellissa tai motellissa. Seuraavaksi eniten on yövytty leirintäalue-tyyppisessä majoituksessa. Yleisimmät ruokailutavat kohdemaiden kiertomatkailijoiden keskuudessa ovat ruoan laittaminen itse ja kaupunkiravintoloissa ruokaileminen. Suurin osa matkailijoista varasi matkat Suomeen/Suomesta ennen matkaa omassa asuinmaassa. Enemmistö matkailijoista on aloittanut matkansa Helsingistä ja Turusta. Näihin matka todennäköisimmin myös päättyy. Matkakohteista mielenkiintoisimpana pidetään Helsinkiä. Muita eniten mainintoja saaneita ovat Turku, järvet/järviseutu ja Lappi. Suomen luonnossa mieleenpainuvinta ovat järvet ja kauniit maisemat. Kulttuurin osalta kiehtovin on sauna. Muita mieleenpainuvia tekijöitä ovat arkkitehtuuri, design, pohjoismainen elämäntapa ja saamelaisuus. Miltei puolella matkailijoista ei ole ollut hankaluuksia tai kielteisiä asioita. Kielteisenä tekijänä esiin nousivat kallis ruoka ja muutoinkin kallis hintataso sekä sääsket. Keskimäärin matka on vastannut erittäin hyvin odotuksia. Parhaimmin eri kriteereistä toteutuivat kauniit maisemat, turvallinen kohde ja ystävälliset ihmiset. Suomea matkakohteena muille voisivat suositella miltei kaikki. Seuraavien viiden vuoden aikana uudelleen Suomeen aikoo varmasti tulla lähes puolet vastaajista. Todennäköisin matkailuvuodenaika olisi kesä ja matkailumuoto kiertomatka, mikä on luonnollista huomioitaessa tutkimuksen kohderyhmä ja tutkimusajankohta Taloustutkimus Oy JPa/CN/PAh T55 5..

6 Ulkomaisten kiertomatkailijoiden haastattelututkimus 3 Matkailun Edistämiskeskus 3. TULOSTIIVISTELMÄ 3. Kiertomatkan kestoaika Mikä on mielestänne sopiva kiertomatkan kestoaika? Kuinka monta päivää olette jo ollut Suomessa tällä lomamatkallanne? Kuinka monta päivää aiotte vielä olla Suomessa tällä matkallanne? Sopivin kiertomatkan kestoaika vastaajien mielestä on 8-4 päivää. Seuraavaksi sopivimpana pidetään 5- päivää kestävää kiertomatkaa. Yli kaksi viikkoa kestäviä matkoja kannattavat keskimääräistä enemmän ranskalaiset ja saksalaiset. Ruotsalaisten mielestä enintään 4 päivää kestävät kiertomatkat ovat pituudeltaan sopivampia. Naiset kannattavat miehiä enemmän 5- päivää kestävä kiertomatkaa. Verrattuna muihin talouksiin on lapsiperheiden mielestä 6-7 päivää kestävä matka sopivamman pituinen. Yksin matkustavista on eniten yli kuukauden pituisia matkoja kannattavia. Suurin osa vastaajista on ollut tähän mennessä matkallaan Suomessa vähemmän kuin 5 päivää ja suurin osa aikoo olla Suomessa enää vähemmän kuin 6 päivää. Ruotsalaisissa ja saksalaisissa on eniten pisimpään Suomessa olleita/olevia matkailijoita. Vähiten aikaa muihin kohdemaihin verrattuna Suomessa viettävät italialaiset. 3. Pääasialliset syyt, kun päättää lähteä lomamatkalle Mitkä ovat pääasialliset syyt, kun yleensä päätätte lähteä lomamatkalle? Tärkein syy lähteä lomamatkalle on uusien kokemusten ja elämysten hankkiminen. Seuraavaksi eniten mainintoja saaneet syyt ovat tutustuminen uuteen kulttuuriin ja paikalliseen elämäntapaan ja rentoutuminen. Vähiten tärkeimpinä syinä lomamatkalle lähtemiseen pidetään kohdemaan mielenkiintoisuutta, uusiin ihmisiin tai kieleen tutustumista, tiettyä tapahtumaa, hintatasoa ja säähän liittyviä tekijöitä. Eri kohdemaiden edustajien osalta painottuvat erilaiset syyt matkalle lähtöön. Italialaiset haluavat nähdä ja kokea uutta. Saksalaiset haluavat tutustua uuteen kulttuuriin ja paikalliseen elämäntapaan sekä rentoutua. Ruotsalaiset puolestaan haluavat rentoutua ja viettää aikaa perheen kanssa. Alankomaalaisille ja ranskalaisille pääsyyt lomamatkalle lähtöön ovat uuden näkeminen ja kokeminen ja tutustuminen uuteen kulttuuriin ja paikalliseen elämäntapaan. Naisille on miehiä tärkeämpää hauskanpito, tutustuminen uuteen kulttuuriin ja paikalliseen elämäntapaan ja yhdessäolo perheen kanssa. Miehet puolestaan haluavat rentoutua. Mitä nuoremmista vastaajista on kyse, sitä tärkeämpää vastaajille on hauskanpito ja uuden kokeminen/näkeminen ja tutustuminen uuteen kulttuuriin ja paikalliseen elämäntapaan. Iän karttuessa yhdessäolo perheen kanssa korostuu. Haastattelijat oli ohjeistettu seuraavasti: Haastattelut tehdään matkailijoista, jotka ovat mahdollisuuksien mukaan lähdössä pois Suomesta. Ei ole ollut tarkoituksenmukaista kysyä kokemuksia Suomesta, jos on vasta tullut maahan. Taloustutkimus Oy JPa/CN/PAh T55 5..

7 Ulkomaisten kiertomatkailijoiden haastattelututkimus 4 Matkailun Edistämiskeskus Suomessa ensimmäistä kertaa olevat haluavat kokea uutta ja tutustua uuteen kulttuuriin. Suomessa aiemmin käyneet puolestaan pitävät tärkeänä rentoutumista ja perheen kanssa vietettävää aikaa. Perheellisten osalta korostuu perheen kanssa vietettävä aika ja henkilöillä, joilla ei ole lapsia, uuteen kulttuuriin ja elämäntapaan tutustuminen. Matkailijat, jotka mahdollisesti tulevat Suomeen uudelleen, ovat perhesidonnaisempia ja haluavat tavata ystäviä/tuttavia/sukulaisia enemmän kuin ne, joilla ei ole aikeita tulla Suomeen uudelleen. Henkilöt, joilla ei ole aikeita tulla Suomeen uudelleen, haluavat nähdä ja kokea uutta ja tutustua uusiin kulttuureihin ja elämäntapoihin. 3.3 Lomamatkakohteen valintatekijät Kuinka tärkeitä seuraavat tekijät ovat, kun valitsette lomakohdetta Mainitkaa tärkeimmät syyt, miksi valitsitte matkakohteeksi Suomen Mitä muita matkakohteita harkitsitte, kun valitsitte Suomen matkakohteeksi Lomakohdetta valittaessa tärkeimpänä tekijänä pidetään kauniita maisemia. Yli puolet vastaajista pitää kauniita maisemia erittäin tärkeänä. Seuraavaksi tärkeimpiä tekijöitä ovat ystävälliset ihmiset, mielenkiintoiset käyntikohteet, mielenkiintoinen maaseutu ja turvallinen kohde. Vähiten merkitystä koetaan olevan palvelulla omalla kielellä. Italialaisten osalta korostuvat tekijät mielenkiintoisia käyntikohteita, mielenkiintoinen maaseutu ja erityisesti mielenkiintoiset kaupungit. Ruotsalaisille puolestaan hyvä ruoka ja juoma ja palvelu omalla kielellä ovat tärkeämpiä kuin muiden kohdemaiden matkailijoille. Ruotsalaisille kauniilla maisemilla on vähemmän merkitystä kuin muiden maiden edustajille. Naisten vastauksissa miehiin verrattuna korostuvat lomakohteen valintatekijöistä kauniit maisemat, paikallinen elämäntapa, mielenkiintoiset käyntikohteet, ostosmahdollisuudet sekä matkakohteen turvallisuus. Iän karttuessa kasvaa kauniiden maisemien, mielenkiintoisen maaseudun, hyvien majoituspalveluiden, kohteen turvallisuuden ja omalla kielellä saatavan palvelun merkitys. Suomeen uudelleen tulla aikovien vastauksissa korostuvat sellaiset tekijät kuten ystävälliset ihmiset, hyvä ruoka ja juoma ja majoituspalvelut, hyvät liikenneyhteydet, turvallinen kohde ja palvelu omalla kielellä. Perheen kanssa matkustavat pitävät muihin verrattuna tärkeämpinä kauniita maisemia, kohteen turvallisuutta ja hyviä majoituspalveluita. Tärkein syy valita Suomi matkakohteeksi on luonto. Miltei puolet vastaajista on maininnut tämän tekijän. Seuraavaksi tärkeimpiä syitä ovat järvet, tutustuminen suomalaiseen kulttuuriin ja elämäntapaan, uusi kohde ja perhesuhteet. Luonto ja järvet sekä valoisat kesäyöt ovat muiden kohdemaiden edustajiin verrattuna tärkeämpiä saksalaisille. Alankomaalaisten osalta verrattuna muiden maiden edustajiin korostuu Suomi uutena paikkana. Ruotsalaisilla puolestaan korostuvat sukulaissuhteet. Naisten kohdalla miehiin verrattuna Suomen valinnassa korostuu turvallisuus. Turvallisuusnäkökohta on sitä merkittävämpi valintatekijä myös mitä vanhemmista vastaajista on kyse. Henkilöillä, jotka eivät aiemmin ole käyneet Suomessa, on valintaperusteena muita enemmän Suomi uutena matkakohteena. Enemmän kuin viisi kertaa Suomessa kävijöiden osalta korostuu sukulaissuhteet. Suomeen uudelleen tulla aikovien osalta korostuvat sukulaissuhteet ja ystävien ja tuttavien suositukset. Perheen kanssa matkustaville valintatekijänä korostuu myös sukulaissuhteet. Taloustutkimus Oy JPa/CN/PAh T55 5..

8 Ulkomaisten kiertomatkailijoiden haastattelututkimus 5 Matkailun Edistämiskeskus Suomen ohella eniten harkittiin matkakohteena Ruotsia. Ruotsia harkitsivat erityisesti italialaiset, saksalaiset ja alankomaalaiset. Toiseksi eniten harkittiin Norjaa. Ranskalaiset harkitsivat muiden maiden edustajia enemmän Baltian maita ja italialaiset puolestaan Keski-, Länsi- ja Itä-Euroopan maita. 5 4-vuotiaat vastaajat ovat harkinneet muita enemmän matkakohteeksi Ruotsia. Muita harkinnassa olleita matkakohteita kartoittaneeseen kysymykseen miltei kolmannes ei antanut vastausta. Iäkkäämmät, Suomessa usein käyneet ja ruotsalaiset vastaajat ovat muita useammin jättäneet tähän vastaamatta. Voidaan olettaa, että he eivät ole harkinneet muuta matkakohdetta kuin Suomea. 3.4 Tämänhetkisen matkan tietolähteet Mitä tietolähteitä käytitte, kun suunnittelitte tämänhetkistä matkaanne Eniten käytetty tietolähde tämänhetkisen matkan suunnittelussa on ollut internet, jota kohdemaiden edustajista eniten ovat käyttäneet italialaiset ja saksalaiset. Toiseksi eniten tietoa on haettu artikkeleista, kirjoista ja radio- tai tv-ohjelmista Suomesta. Kolmanneksi eniten mainintoja saanut tietolähde on aikaisemmat matkat Suomeen. Ruotsalaiset poikkeavat muista kohdemaiden edustajista siten, että heillä on enemmän aikaisempiin Suomen matkoihin pohjautuvaa kokemusta. Aikaisempien Suomen matkojen merkitys korostuu iän lisääntyessä ja kuten luonnollistakin Suomen matkojen määrän kasvaessa. Naisilla ja nuorilla korostuvat ystävien ja tuttavien suositukset. Nuoret myös käyttävät internetiä vanhempia enemmän. Artikkelien, kirjojen ja radio- ja tv-ohjelmien merkitys korostuu niillä vastaajilla, joilla ei ole aikeita tulla Suomeen uudelleen. Matkailuesitteitä puolestaan käyttävät tietolähteenä enemmän ne henkilöt, joilla ei ole aikaisempaa matkailukokemusta Suomesta tai ovat käyneet täällä vain muutamia kertoja aikaisemmin. Ystävien ja työtovereiden kanssa matkustavat ovat saaneet tietonsa Suomesta muita enemmän internetistä, ystäviltä ja tuttavilta sekä artikkelien, kirjojen ja radio- ja tv-ohjelmien kautta. 3.5 Käytetyt kulkuvälineet Suomessa liikkuessa Millä kulkuvälineellä liikutte a) pääasiallisesti Suomessa b) entä mitä muita käytätte Onko auto/matkailuauto, -vaunu vuokrattu Suomessa vai muualla? Pääasiallinen kulkuväline Suomessa liikuttaessa on oma auto. Seuraavaksi eniten käytetään junaa, vuokrattua henkilöautoa ja omaa matkailuautoa/-vaunua. Italialaiset ja ranskalaiset käyttävä muita enemmän pääasiallisesti vuokra-autoa, säännöllisessä liikenteessä olevaa linja-autoa ja junaa. Mitä ikääntyneemmistä matkailijoista on kyse, sitä enemmän käytetään pääasiallisesti omaa autoa. Myös perheelliset liikkuvat muita enemmän omalla autolla. Nuoret vastaajat puolestaan käyttävät muita ikäryhmiä enemmän junaa ja säännöllisessä liikenteessä olevaa linja-autoa. Taloustutkimus Oy JPa/CN/PAh T55 5..

9 Ulkomaisten kiertomatkailijoiden haastattelututkimus 6 Matkailun Edistämiskeskus Kaiken kaikkiaan (pääasiallisesti käytetty ja muut käytetyt kulkuvälineet) käytetään eniten omaa autoa. Seuraavaksi eniten käytettyjä ovat laiva, juna ja säännöllisessä liikenteessä oleva linja-auto. Laivan käytön kasvu tässä selittynee sillä, että Suomeen tullaan/poistutaan Suomesta todennäköisesti laivalla. Omaa autoa käytetään sitä enemmän mitä useammin Suomessa on aiemmin käyty. Ensimmäistä kertaa Suomessa olevat puolestaan käyttävät muita useammin säännöllisiä linja-auto-vuoroja ja junaa. Vuokra-autoa käyttäneistä yli puolet on vuokrannut auton Suomessa. Eniten Suomessa auton vuokranneita löytyy italialaisista. 3.6 Yöpyminen Suomessa Missä yövytte a) pääasiallisesti lomamatkallanne? b) entä missä muualla yövytte? Eniten pääasiallisesti käytetty yöpymispaikka on hotelli/motelli. Seuraavaksi eniten mainintoja ovat saaneet teltta, matkailuauto/-vaunu ja leirintämökki sekä muu majoitus. Tarkasteltaessa yöpymistä kokonaisuudessaan yövytään eniten hotellissa/motellissa. Seuraavaksi suosituimmat yöpymismuodot ovat teltta, leirintämökki ja retkeilymaja. Italialaiset ja alankomaalaiset yöpyvät muita enemmän hotelleissa/motelleissa. Italialaiset yöpyvät muita enemmän myös retkeilymajoissa. Ranskalaiset ja saksalaiset käyttävät muita enemmän yöpymiseen telttaa. Saksalaiset myös käyttävät muita enemmän matkailuautoa ja vuokraavat mökkejä. Alle 5-vuotiaat yöpyvät pääasiallisesti muita ikäryhmiä enemmän retkeilymajoissa. Hotelleja ja motelleja käyttävät puolestaan 5-vuotta täyttäneet. Vuokramökeissä ja matkailuautoissa/-vaunuissa pääasiallisesti yöpyjät ovat keskimääräistä useammin 45-vuotta täyttäneitä. Perheelliset matkailijat yöpyvät muita useammin pääsääntöisesti vuokramökissä. 3.7 Ruokaileminen Suomessa Missä syötte a) pääasiallisesti tällä lomamatkallanne? b) entä missä muualla? Miltei puolet vastaajista laittaa pääasiallisesti ruokansa itse. Toiseksi eniten ruokaillaan pääasiallisesti kaupunkiravintoloissa. Kohdemaalaisista saksalaiset laittavat muita enemmän ruokansa pääasiallisesti itse ja italialaiset syövät kaupunkiravintoloissa vuotiaat ja yksittäistaloudet syövät muita keskimääräistä enemmän kaupunkiravintaloissa ja laittavat itse ruokansa keskimääräistä vähemmän. Mitä useammin Suomessa on käyty sitä enemmän suositaan ruoan laittamista itse. Ruoan laittaminen itse ja kaupunkiravintoloissa ruokaileminen ovat kokonaisuutena yleisimmät ruokailutavat Suomessa. Taloustutkimus Oy JPa/CN/PAh T55 5..

10 Ulkomaisten kiertomatkailijoiden haastattelututkimus 7 Matkailun Edistämiskeskus 3.8 Etukäteen kotimaassa varatut palvelut Mitä seuraavista palveluista varasitte etukäteen ennen matkaanne asuinmaassanne? Neljä viidesosaa matkailijoista varasi ennen matkaa asuinmaassaan matkat Suomeen/Suomesta. Vajaa kolmannes matkailijoista varasi etukäteen majoituksen. Matkailijoista olivat varanneet matkat Suomeen/Suomesta ennakkoon eniten ruotsalaiset. Alankomaalaiset olivat varanneet ennakkoon muiden maiden edustajia enemmän matkoja Suomessa ja ranskalaiset puolestaan majoituksen. Matkailijat, jotka olivat Suomessa ensimmäistä kertaa tai olivat käyneet Suomessa vain muutamia kertoja aikaisemmin, olivat varanneet enemmän majoituksen etukäteen. Matkailijat, joilla ei ole enää aikeita tulla Suomeen uudelleen, olivat varanneet majoituksen ja matkat Suomessa etukäteen muita enemmän. 3.9 Ajanvietto Suomessa Oletteko tehnyt seuraavia asioita matkanne aikana? Vastaajista miltei kaksi kolmasosaa on vieraillut museoissa ja kirkoissa. Kolmanneksi suosituin tapa viettää aikaa on patikointi. Linnoissa on vieraillut kaksi viidesosaa vastaajista. Ruotsalaiset ovat vierailleet kirkoissa, museoissa ja linnoissa muita vähemmän, kun taasen italialaisia ja saksalaisia nämä kiinnostavat muita enemmän. Saksalaiset ja ruotsalaiset ovat onkineet keskimääräistä enemmän. Saksalaiset ovat myös käyneet näyttelyissä keskimääräistä enemmän. Italialaiset ja ranskalaiset ovat puolestaan olleet keskimääräistä enemmän sisävesi- ja meriristeilyillä. Naiset ovat käyneet miehiä enemmän museoissa. 5 4 vuotiaat ovat harrastaneet muita enemmän patikointia ja olleet järjestetyillä patikkaretkillä sekä käyneet järviristeilyillä. Henkilöt, jotka eivät aiemmin ole käyneet Suomessa tai ovat käyneet aiemmin vain kerran, ovat vierailleet muita enemmän museoissa, kirkoissa ja linnoissa. 3. Lomareitti Suomessa Mikä on ollut lomareittinne Suomessa ja missä päin teillä on tarkoitus vielä liikkua? Mistä matka alkoi, minne sitten menitte jne? Mitkä olivat parhaita/mielenkiintoisimpia matkakohteita/kaupunkeja Suomessa kokemuksenne perusteella? Miltei puolet vastaajista on aloittanut matkansa Helsingistä ja kolmannes vastaajista Turusta. Näihin kaupunkeihin matka myös todennäköisimmin päättyy. Kolmanneksi todennäköisin lähtö- ja tulopaikka on Hanko. Ruotsalaiset poikkeavat muista kohdemaista siten, että heillä matka alkaa useimmin Turusta ja päättyy Turkuun kun taas muut saapuvat ja lähtevät pääasiassa Helsingistä. Hankoon tulijoista eniten on alankomaalaisia ja saksalaisia. Maantieteelliset seikat huomioiden tämä on hyvin luonnollista. Helsinkiin tulee enemmän nuorempia ja vanhemmat matkailijat tulevat puolestaan Turkuun. Helsinkiin myös puolestaan tulevat todennäköisimmin ne matkailijat, jotka eivät aiemmin ole käyneet Suomessa tai ovat käyneet täällä vain kerran kun taas Turkuun tulevat Suomessa jo useasti aiemmin käyneet, joista enemmistö on ruotsalaisia. Taloustutkimus Oy JPa/CN/PAh T55 5..

11 Ulkomaisten kiertomatkailijoiden haastattelututkimus 8 Matkailun Edistämiskeskus Viidennes vastaajista on käynyt/tulee kiertomatkan aikana käymään neljässä eri paikassa. Keskimääräisesti käydään 3-8 paikassa tämän matkan aikana. Alankomaalaisista neljännes käy kahdeksassa paikassa matkan aikana. Saksalaisista enemmistö käy viidessä paikassa. Ruotsalaiset ja ranskalaiset puolestaan käyvät -3 paikassa matkansa aikana. Italialaisista viidennes käy neljässä paikassa kiertomatkansa aikana. Helsingistä matkansa aloittavista enemmistö vierailee matkan aikana 3-4 paikassa. Turusta matkan aloittaneet vierailevat eniten 4-6 paikassa ja Hankoon tulleet 5-8 paikassa. Mielenkiintoisimpana matkakohteena pidetään Helsinkiä. Seuraavaksi eniten ovat mainintoja saaneet Turku, järvet/järviseutu ja Lappi. Vastaukset ovat jakautuneet hyvin monien kaupunkien ja paikkojen kesken. Kaksi viidesosaa ei ole vastannut tähän kysymykseen. Ruotsalaisia lukuun ottamatta kohdemaiden edustajat pitävät Helsinkiä mielenkiintoisimpana paikkana. Ranskalaisten vastauksissa korostuu järvet ja järviseutu. Italialaiset ovat viehättyneet Lapista ja Rovaniemestä. Ruotsalaisissa on eniten vastaajia, jotka eivät ole vastanneet tähän kysymykseen. 5 4 vuotiaiden vastauksissa korostuu muihin ikäryhmiin verrattuna mielenkiintoisimpana alueena Helsinki. Nuoret ovat myös viehättyneet järviseudusta. Ensimmäistä kertaa Suomessa kävijöiden vastauksissa korostuu Lappi ja Helsinki. 3. Suomen luonto Mikä Suomen luonnossa on mieleenpainuvinta/kiehtovinta? Suomen luonnossa kiehtovinta ovat järvet ja kauniit maisemat. Seuraavaksi eniten mainintoja ovat saaneet valoisat kesäyöt, metsät ja metsän antimet sekä saaristo. Saksalaisia viehättävät muita enemmän järvet, valoisat kesäyöt ja metsä ja sen antimet. Saksalaiset myös arvostavat muita enemmän puhtautta ja erämaisuutta. Ruotsalaisia kiehtoo saaristo muita enemmän. Naiset ovat viehättyneet miehiä enemmän Suomen hiljaisuudesta ja siitä, että on tilaa ja avaruutta. Suomeen uudelleen tulla aikovilla korostuu luonnon kauneus. Vastaajille, jotka eivät aio tulla Suomeen uudelleen, kiehtovaa ovat olleet eläimet. Mitä iäkkäämmästä vastaajasta on kyse, sitä enemmän korostuvat kauniit maisemat, valoisat kesäyöt ja saaristo. 3. Suomen kulttuuri Mikä on Suomen kulttuurissa mieleenpainuvinta/kiehtovinta? Suomen kulttuurissa mieleenpainuvimpana pidetään saunaa. Seuraavaksi eniten mainintoja ovat saaneet arkkitehtuuri, design, pohjoismainen elämäntapa ja saamelaisuus. Sauna korostuu ruotsalaisten ja saksalaisten osalta. Muihin verrattuna italialaisten mielestä arkkitehtuuri, pohjoismainen elämäntapa ja saamelaisuus ovat enemmän mieleenpainuvia. Pohjoismainen elämäntapa kiehtoo myös ranskalaisia muita enemmän. Taloustutkimus Oy JPa/CN/PAh T55 5..

12 Ulkomaisten kiertomatkailijoiden haastattelututkimus 9 Matkailun Edistämiskeskus Naisten osalta Suomen kulttuurissa korostuvat miehiin verrattuna design, käsityöt, itäinen kulttuuriperintö ja taidenäyttelyt. Mitä vanhemmista vastaajista on kyse, sitä enemmän mainintoja ovat saaneet arkkitehtuuri ja kulttuuri. Historia korostuu erityisesti 65-vuotta täyttäneiden vastauksissa. Suomessa usein käyneiden mielestä kulttuurissa mieleenpainuvinta on sauna. Heidän vastauksissaan korostuvat myös ruoka, saaristolaisuus, kaksikielisyys ja musiikkitapahtumat. Suomeen uudelleen tulla aikovien osalta korostuvat design, käsityöt, sauna, kaksikielisyys ja tunnetut suomalaiset kulttuuripersoonat. 3.3 Suomen matkassa esiin tulleet hankaluudet/kielteiset seikat Onko Suomen matkassanne ollut jokin hankaluus tai muu kielteinen seikka? Matkailtaessa Suomessa kielteisimpänä asiana pidetään ruoan kalleutta. Myös muutoin hintatasoa pidetään korkeana. Hintojen kalleuden lisäksi toiseksi haittatekijäksi erottuu sääsket. Itikat häiriötekijänä kokevat erityisesti ranskalaiset. Majoituksen ja ruoan kokevat kalliiksi italialaiset ja ranskalaiset. Matkan pituuden Suomeen kokevat haittatekijänä muita enemmän saksalaiset ja italialaiset. Yksinmatkustavien osalta kielteisinä tekijöinä nousevat esiin majoituksen, ruoan ja muun kallis hinta. Myös nuoret kokevat hintatason kielteisenä muita ikäryhmiä enemmän. Sää on haitannut Suomen matkaa nuorilla enemmän kuin muilla ikäryhmillä. Huomattavaa on, että miltei puolella matkailijoista ei ole ollut mitään hankaluuksia tai kielteisiä seikkoja. 3.4 Matkan vastaavuus odotuksiin Miten hyvin matka mielestänne vastasi odotuksianne Miten seuraavat kriteerit toteutuivat mielestänne Suomessa? Vastaajien mielestä matka on keskimäärin vastannut erittäin hyvin odotuksia. Parhaimmin matka on vastannut saksalaisten ja ruotsalaisten odotuksia. Nuoret ovat tässä suhteessa kriittisempiä kuten myös Suomessa ensimmäistä kertaa käyvät. Kuten oletettavaakin, henkilöt jotka eivät aio tulla Suomeen uudelleen kokevat matkan vastanneen heikommin odotuksia kuin henkilöt, jotka mahdollisesti tulevat uudelleen. Eri kriteereistä parhaimmin Suomessa toteutui kauniit maisemat, joka myös oli tärkein tekijä päätettäessä matkakohdetta. Seuraavaksi parhaimmin toteutuivat tekijät turvallinen kohde (tärkeydessä 5. tärkein) ja ystävälliset ihmiset (. tärkein). Muita melko hyvän arvion saaneita tekijöitä ovat mielenkiintoinen maaseutu ja hyvät kulkuyhteydet. Heikoimman arvion saa palvelu omalla kielellä, joka tosin on ominaisuuksista myös vähiten tärkein matkakohdetta mietittäessä. Erityisesti ranskalaiset pitävät Suomen turvallisena kohteena. Saksalaisten mielestä ihmiset ovat ystävällisiä. Italialaiset puolestaan kokevat Suomessa olevan mielenkiintoisia käyntikohteita ja mielenkiintoisia kaupunkeja. Ruoka ja juoma ja palvelu omalla äidinkielellä miellyttivät eniten ruotsalaisia. Eri kriteerit toteutuivat paremmin mitä iäkkäämmistä vastaajista on kyse ja jos on aikomus tulla Suomeen uudelleen. Taloustutkimus Oy JPa/CN/PAh T55 5..

13 Ulkomaisten kiertomatkailijoiden haastattelututkimus Matkailun Edistämiskeskus 3.5 Suomi matkailukohteena jatkossa Voisitteko suositella Suomen ystävillenne/tuttavillenne matkakohteena? Aiotteko tulla Suomeen uudestaan lomalle seuraavan viiden vuoden aikana? Minä vuodenaikana tulisitte Suomeen? Minkälaiselle lomamatkalle silloin tulisitte? Suomea matkakohteena ystäville/tuttaville voisi suositella varmasti yli neljä viidesosaa vastaajista ja todennäköisesti joka kuudes vastaaja. Kriittisimmin tähän suhtautuvat italialaiset. 5 4 vuotiaissa on eniten niitä, jotka eivät suosittelisi Suomea ystäville/tuttaville. Seuraavan viiden vuoden aikana Suomeen aikoo varmasti tulla miltei puolet vastanneista ja todennäköisesti kaksi viidesosaa. Eniten Suomeen uudelleen tulijoita on ruotsalaisissa ja vähiten alankomaalaisissa, italialaisissa ja ranskalaissa. Mitä nuoremmasta matkailijasta on kyse, sitä todennäköisemmin hän ei tule Suomeen seuraavan viiden vuoden aikana uudelleen. Vastaajista, jotka varmasti tai todennäköisesti aikovat tulla Suomeen seuraavan viiden vuoden aikana tulisi tänne kesällä. Toiseksi suosituin vuodenaika on talvi. Saksalaiset, alankomaalaiset ja ruotsalaiset tulisivat muita mieluimmin kesällä ja italialaiset ja ranskalaiset puolestaan muita mieluummin talvella. Todennäköisin tapa matkailla tällöin olisi kiertomatka. Kiertomatkaa kannattavat keskimääräistä enemmän alankomaalaiset ja italialaiset. Ruotsalaiset tulisivat muita todennäköisemmin kaupunkimatkalle ja saksalaiset aktiviteettimatkalle kesällä. Matkailuvuodenajan ja matkailutavan osalta tulos on luonnollinen huomioitaessa tutkimuksen kohderyhmä ja tutkimusajankohta. Taloustutkimus Oy JPa/CN/PAh T55 5..

14 Ulkomaisten kiertomatkailijoiden haastattelututkimus Matkailun Edistämiskeskus 4. JOHTOPÄÄTÖKSIÄ Tutkimuksen kohteena olleiden maiden suomenmatkaajat hakevat lomamatkoiltaan uusia kokemuksia. Edelleen nämä ovat kiinnostuneita matkoillaan ylipäätään uusista kulttuureista ja paikallisesta elämäntavasta. Ymmärrettävästi ruotsalaisten keskuudessa, joille Suomi on lähikohde, tärkeää on rentoutuminen. Italialaiset ovat kiinnostuneita uusista kokemuksista. Ruotsalaisia lukuun ottamatta kiinnostuksen kohteet ovat varsin samanlaiset eri maalaisten kesken. Valmiista vaihtoehdoista vastaajat valitsivat kuitenkin lomakohteen valinnassa tärkeimmäksi tekijäksi kauniit maisemat. Suomeen suuntaavat ruotsalaiset ovat turvallisuushakuisia, sillä heidän keskuudessaan turvallisuus nousi tärkeimmäksi. Suomen valttina yleisesti ottaen on luonto matkakohdetta valittaessa. Tämä sopii hyvin yhteen tärkeänä valintakriteerinä pidetyn kauniiden maisemien valinnassa. Kiertomatkailijoista varsin moni, maakohtaisestikin vähintään yli %, on ollut Suomessa aikaisemminkin, sen perusteella että tietolähteenä mainittiin Suomi. Suosituin tietolähde on internet eli Suomenkiertomatkailijat ovat varsin valveutunutta väkeä. Tästä syystä suomalaisten matkailupalvelujen kotisivujen merkitys markkinointikanavana on erittäin suuri. Suomen tärkeimmät kilpailijat matkakohteena ovat Ruotsi ja Norja. Kiertomatkailijoista yllättävän moni yöpyi teltassa matkansa aikana. Peräti kuudesosalla se oli ensisijainen yöpymispaikka. Telttailu on erityisesti saksalaisten ja ranskalaisten suosiossa. Ravintolapalveluista suosituimmat olivat kaupunkien ravintolat. Tienvarsikohteita käytti ensisijaisesti vain joka kahdeskymmenes. Museot ja kirkot ovat käyntikohteista suosituimmat. Näissä kävi useampi kuin joka toinen kiertomatkailijoista. Myös patikointi on hyvin suosittua. Suomen luonnosta on jäänyt mieleen erityisesti järvet, joten niiden hyödyntäminen markkinointivalttina on oikeaan osunut valinta. Suomi näyttäytyi kiertomatkailijoille varsin kalliina maana, sillä hintatasoon liittyvät maininnat tulivat useimmin esiin, kun pyydettiin mainitsemaan kielteisiä asioita Suomesta. Suomalaisessa kulttuurissa eksotiikkaa luo sauna, mikä on kiertomatkailijoille mieleenpainuvin kokemus. Myös arkkitehtuuri ja design jäi mieleen. Kiertomatkailijat ovat suomenmatkaansa tyytyväisiä, sillä lähes poikkeuksetta matka vastasi odotuksia ja lähes kaikki olivat valmiita suosittelemaan Suomea tuttavilleen ja ystävilleen. Kiertomatkalaisillekin selvästi vetovoimaisin kohde on pääkaupunkiseutu, jonne useimmat Suomeen saapuessaan saapuivat ja josta useimmat myös lähtivät. Kiertomatkailijat ovat erittäin potentiaalinen kohderyhmä, sillä yli 8 % aikoo todennäköisesti tulla Suomeen uudestaan seuraavan viiden vuoden aikana. Taloustutkimus Oy JPa/CN/PAh T55 5..

15 KIERTOMATKAN SOPIVA KESTO - päivää 3-5 päivää 6-7 päivää 8-4 päivää päivää Kaikki vastaajat (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) -3 päivää Yli kuukausi Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 haastattelututkimus

16 PÄÄASIALLISET SYYT, KUN PÄÄTTÄÄ LÄHTEÄ LOMAMATKALLE (3) Uusien kokemusten/ elämysten hankkiminen Tutustuminen uuteen kulttuuriin ja paikalliseen elämäntapaan Rentoutuminen Arjesta irtautuminen Hauskanpito Yhdessäolo perheen kanssa Kaikki vastaajat (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 haastattelututkimus

17 PÄÄASIALLISET SYYT, KUN PÄÄTTÄÄ LÄHTEÄ LOMAMATKALLE (3) 4 67 Kaunis luonto/maisemat 3 Ystävien/tuttujen/ sukulaisten tapaaminen Tietyn harrastuksen takia Rauhallinen maa/ vähän turisteja Mielenkiintoinen maa Tutustuminen uusiin ihmisiin Kaikki vastaajat (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 haastattelututkimus

18 PÄÄASIALLISET SYYT, KUN PÄÄTTÄÄ LÄHTEÄ LOMAMATKALLE 3(3) Tietyn tapahtuman takia Tutustuminen uuteen kieleen Hinta/kustannukset Ilma/ilmasto/sää Muu Ei vastausta 4 3 Kaikki vastaajat (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 haastattelututkimus

19 Erittäin tärkeä (5) ERI TEKIJÖIDEN TÄRKEYS LOMAKOHTEEN VALINNASSA Kaikki vastaajat, n = 6 Melko tärkeä (4) Ei tärkeä eikä merkityksetön (3) Melko merkityksetön () Täysin merkityksetön () Ei vastausta Kauniit maisemat Ystävälliset ihmiset Mielenkiintoisia käyntikohteita Mielenkiintoinen maaseutu Turvallinen kohde Mielenkiintoiset kaupungit Paikallinen elämäntapa Hyvät kulkuyhteydet Hyvät majoituspalvelut Hyvää ruokaa ja juomaa Mielenkiintoisia kulttuuritapahtumia Mahdollisuus osallistua erilaisiin aktiviteetteihin Hyvät ostosmahdollisuudet Hyvät välinevuokrausmahdollisuudet Palvelu omalla äidinkielellä Keskiarvo (-5) ,45 4,6 4,9 4,5 4, 3,86 3,68 3,67 3,54 3,45 3,,83,7,64, % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 haastattelututkimus

20 ERI TEKIJÖIDEN TÄRKEYS LOMAKOHTEEN VALINNASSA (8) Erittäin tärkeä (5) Melko tärkeä (4) Ei tärkeä eikä merkityksetön (3) Melko merkityksetön () Täysin merkityksetön () Ei vastausta Keskiarvo (-5) Kauniit maisemat Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) Ystävälliset ihmiset Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) ,45 4,55 4,53 4,5 4,55 4,47 4,6 4,4 4, 4,4 4, 4, % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 haastattelututkimus

21 ERI TEKIJÖIDEN TÄRKEYS LOMAKOHTEEN VALINNASSA (8) Erittäin tärkeä (5) Melko tärkeä (4) Ei tärkeä eikä merkityksetön (3) Melko merkityksetön () Täysin merkityksetön () Ei vastausta Keskiarvo (-5) Mielenkiintoisia käyntikohteita Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) Mielenkiintoinen maaseutu Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) ,9 4,3 4,5 3,94 4,8 4,5 4,5 4,6 4,4 3,75 4,4 4, % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 haastattelututkimus

22 ERI TEKIJÖIDEN TÄRKEYS LOMAKOHTEEN VALINNASSA 3(8) Erittäin tärkeä (5) Melko tärkeä (4) Ei tärkeä eikä merkityksetön (3) Melko merkityksetön () Täysin merkityksetön () Ei vastausta Keskiarvo (-5) Turvallinen kohde Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) Mielenkiintoiset kaupungit Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) , 4, 3,98 4,5 4, 3,78 3,86 3,9 3,75 3,56 4,7 3, % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 haastattelututkimus

23 ERI TEKIJÖIDEN TÄRKEYS LOMAKOHTEEN VALINNASSA 4(8) Erittäin tärkeä (5) Melko tärkeä (4) Ei tärkeä eikä merkityksetön (3) Melko merkityksetön () Täysin merkityksetön () Ei vastausta Keskiarvo (-5) Paikallinen elämäntapa Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) Hyvät kulkuyhteydet Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) ,68 3,7 3,65 3,43 3,86 3,79 3,67 3,7 3,48 3,93 3,7 3, % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 haastattelututkimus

24 ERI TEKIJÖIDEN TÄRKEYS LOMAKOHTEEN VALINNASSA 5(8) Erittäin tärkeä (5) Melko tärkeä (4) Ei tärkeä eikä merkityksetön (3) Melko merkityksetön () Täysin merkityksetön () Ei vastausta Keskiarvo (-5) Hyvät majoituspalvelut Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) Hyvää ruokaa ja juomaa Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) ,54 3,7 3,45 3,65 3,53 3,35 3,45 3,5 3,33 4,5 3,8 3, % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 haastattelututkimus

25 ERI TEKIJÖIDEN TÄRKEYS LOMAKOHTEEN VALINNASSA 6(8) Erittäin tärkeä (5) Melko tärkeä (4) Ei tärkeä eikä merkityksetön (3) Melko merkityksetön () Täysin merkityksetön () Ei vastausta Keskiarvo (-5) Mielenkiintoisia kulttuuritapahtumia Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) Mahdollisuus osallistua erilaisiin aktiviteetteihin Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) , 3,3 3, 3,8 3,38 3,33,83,77,73,93,9, % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 haastattelututkimus

26 ERI TEKIJÖIDEN TÄRKEYS LOMAKOHTEEN VALINNASSA 7(8) Erittäin tärkeä (5) Melko tärkeä (4) Ei tärkeä eikä merkityksetön (3) Melko merkityksetön () Täysin merkityksetön () Ei vastausta Keskiarvo (-5) Hyvät ostosmahdollisuudet Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) Hyvät välinevuokrausmahdollisuudet Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) ,7,8,7,9,5,56,64,56,36,8,9, % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 haastattelututkimus

27 ERI TEKIJÖIDEN TÄRKEYS LOMAKOHTEEN VALINNASSA 8(8) Erittäin tärkeä (5) Melko tärkeä (4) Ei tärkeä eikä merkityksetön (3) Melko merkityksetön () Täysin merkityksetön () Ei vastausta Keskiarvo (-5) Palvelu omalla äidinkielellä Kaikki (n=6) ,33 Alankomaat (n=89) ,9 Saksa (n=5) ,3 Ruotsi (n=8) ,95 Italia (n=9) ,9 Ranska (n=49) , % Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden haastattelututkimus

28 SYYT, MIKSI VALITSI LOMAKOHTEEKSI SUOMEN (4) Luonto Järvet Tutustuminen suomalaiseen kulttuuriin ja elämätapaan Uusi kohde Sukulaisuussuhteet Lappi Ystävät/tuttavat suosittelivat Kaikki vastaajat (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 haastattelututkimus

29 SYYT, MIKSI VALITSI LOMAKOHTEEKSI SUOMEN (4) Osa suurempaa kiertomatkaa Valoisat kesäyöt Saaristo Turvallisuus Ystävien tapaaminen Kulttuuritapahtumat Mahdollisuus käydä Venäjällä/ Baltian maissa Kaikki vastaajat (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 haastattelututkimus

30 SYYT, MIKSI VALITSI LOMAKOHTEEKSI SUOMEN 3(4) Mahdollisuus harrastaa eri aktiviteetteja Tuttu entuudestaan Kiinnostunut Skandinaviasta/ Pohjoismaista Kokous/konferenssi/seminaari Ystävälliset ihmiset Hiljaisuus/rauhallisuus Kiinnostunut Suomesta Kaikki vastaajat (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 haastattelututkimus

31 SYYT, MIKSI VALITSI LOMAKOHTEEKSI SUOMEN 4(4) Kiinnostunut Helsingistä Ilam/ilmasto Maantieteellinen sijainti/ sijaitsee lähellä Jyväskylän ralli 3 Suomen kieli Muu Ei vastausta 3 55 Kaikki vastaajat (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 haastattelututkimus

32 TIETOLÄHTEET TÄTÄ MATKAA SUUNNITELTAESSA () Internet Artikkelit, kirjat, radio- tai TV-ohjelmat Suomesta Aikaisemmat matkat Suomeen Ystävien/tuttavien suositukset Kaikki vastaajat (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Matkatoimisto Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/ % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden haastattelututkimus

33 TIETOLÄHTEET TÄTÄ MATKAA SUUNNITELTAESSA () Mainokset ja esitteet Suomesta Matkamessut tai jokin muu Suomeen liittyvä tapahtuma 3 Muu Ei vastausta Kaikki vastaajat (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/ % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden haastattelututkimus

34 MITÄ MUITA MATKAKOHTEITA HARKITSI, KUN VALITSI SUOMEN MATKAKOHTEEKSI () 3 Ruotsi Norja Tanska Baltian maat 5 9 Kaikki vastaajat (n=6) Keski- ja Länsi- Euroopan maat Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Etelä-Euroopan maat Italia (n=9) Ranska (n=49) Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/ % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden haastattelututkimus

35 MITÄ MUITA MATKAKOHTEITA HARKITSI, KUN VALITSI SUOMEN MATKAKOHTEEKSI () Itä-Euroopan maat Asuinmaa Amerikka Pohjois-Afrikka Kaukoitä Kaikki vastaajat (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Muu Ei vastausta Italia (n=9) Ranska (n=49) Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/ % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden haastattelututkimus

36 MILLÄ KULKUVÄLINEELLÄ LIIKKUI SUOMESSA Kaikki vastaajat, n = 6 Pääasiallisesti Muutoin Oma henkilöauto Laiva Juna Säännöllisessä liikenteessä oleva linja-auto Vuokrattu henkilöauto Oma matkailuauto/-vaunu Pyörä Lentokone Moottoripyörä Charter linja-auto Vuokrattu matkailuauto/-vaunu Muu kulkuväline Ei vastausta % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 haastattelututkimus

37 MILLÄ KULKUVÄLINEELLÄ LIIKKUI SUOMESSA (4) Pääasiallisesti Muutoin Oma henkilöauto Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) Laiva Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) Juna Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 haastattelututkimus

38 MILLÄ KULKUVÄLINEELLÄ LIIKKUI SUOMESSA (4) Säännöllisessä liikenteessä oleva linja-auto Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) Vuokrattu henkilöauto Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) Oma matkailuauto/-vaunu Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) Pääasiallisesti Muutoin % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 haastattelututkimus

39 MILLÄ KULKUVÄLINEELLÄ LIIKKUI SUOMESSA 3(4) Pääasiallisesti Muutoin Pyörä Kaikki (n=6) 6 9 Alankomaat (n=89) 6 7 Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) 5 6 Italia (n=9) 5 7 Ranska (n=49) 8 9 Lentokone Kaikki (n=6) 4 7 Alankomaat (n=89) 4 6 Saksa (n=5) 3 Ruotsi (n=8) Italia (n=9) 5 6 Ranska (n=49) 7 9 Moottoripyörä Kaikki (n=6) 3 Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) 4 Ruotsi (n=8) 3 Italia (n=9) 4 5 Ranska (n=49) % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 haastattelututkimus

40 MILLÄ KULKUVÄLINEELLÄ LIIKKUI SUOMESSA 4(4) Pääasiallisesti Muutoin Charter linja-auto Kaikki (n=6) 3 Alankomaat (n=89) 4 Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) 3 4 Italia (n=9) Ranska (n=49) 3 4 Vuokrattu matkailuauto/-vaunu Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) 4 Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) 3 Muu kulkuväline Kaikki (n=6) 5 7 Alankomaat (n=89) 8 9 Saksa (n=5) 6 7 Ruotsi (n=8) Italia (n=9) 4 6 Ranska (n=49) % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 haastattelututkimus

41 MISSÄ YÖPYI SUOMESSA Pääasiallisesti Muutoin Hotelli, motelli Teltta 6 6 Leirintämökki Retkeilymaja 6 8 Matkailuauto/-vaunu 3 5 Vuokramökki 8 4 Maaseutumajoitus Muu 5 5 Ei vastausta % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 haastattelututkimus

42 MISSÄ YÖPYI SUOMESSA () Pääasiallisesti Muutoin Hotelli, motelli Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) Teltta Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) Leirintämökki Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) Retkeilymaja Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 haastattelututkimus

43 MISSÄ YÖPYI SUOMESSA () Pääasiallisesti Muutoin Matkailuauto/-vaunu Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) Vuokramökki Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) Maaseutumajoitus Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) Muu Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 haastattelututkimus

44 MISSÄ RUOKAILI SUOMESSA Pääasiallisesti Muutoin Valmistaa itse ruokansa Kaupunkiravintola Ravintola hotellin/motellin yhteydessä 6 6 Tienvarsiravintola (myös huoltamot) Maatilaravintola Muu 8 3 Ei vastausta % Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden haastattelututkimus

45 MISSÄ RUOKAILI SUOMESSA () Pääasiallisesti Muutoin Valmistaa itse ruokansa Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) Kaupunkiravintola Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) Ravintola hotellin/motellin yhteydessä Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 haastattelututkimus

46 Tienvarsiravintola (myös huoltamot) Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) Maatilaravintola Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) Muu Kaikki (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) Pääasiallisesti MISSÄ RUOKAILI SUOMESSA () Muutoin Matkailun Edistämiskeskus % Ulkomaisten kiertomatkailijoiden Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 haastattelututkimus

47 MITÄ TEHNYT MATKAN AIKANA (3) Käynyt museoissa Käynyt kirkoissa Patikoinut Käynyt linnoissa Käynyt näyttelyissä Ollut meriristeilyllä Kaikki vastaajat (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 haastattelututkimus

48 MITÄ TEHNYT MATKAN AIKANA (3) Kalastanut Käynyt konserteissa tai muissa musiikkitapahtumissa Ollut sisävesiristeilyllä Melonut kanootilla tai harrastanut koskenlaskua Kaikki vastaajat (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Pelannut golfia Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 haastattelututkimus

49 MITÄ TEHNYT MATKAN AIKANA 3(3) Ollut järjestetyllä patikkaretkellä Ratsastanut Ollut järjestetyllä pyöräilyretkellä Muu 4 Kaikki vastaajat (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ei vastausta Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 haastattelututkimus

50 4 LOMAREITTI - LÄHTÖPISTE () Helsinki ympäristöineen Turku ympäristöineen Hanko ympäristöineen Kemi-Tornio-alue Ivalo-Inari-Utsjoki-alue Ahvenanmaa Kaikki vastaajat (n=6) Alankomaat (n=89) Saksa (n=5) Ruotsi (n=8) Italia (n=9) Ranska (n=49) % Matkailun Edistämiskeskus Ulkomaisten kiertomatkailijoiden Heinä-elokuu /JPa/CN/PAh/snä/ppe/55 haastattelututkimus

Majoitusliikekysely 2009

Majoitusliikekysely 2009 Lappeenranta ja Imatra Valtakatu 49 :: FIN 53100 LAPPEENRANTA :: GSM +358 45 137 5099 :: info@takoy.fi :: www.takoy.fi Sisällysluettelo Tiivistelmä... 1 Johdanto... 2 Hotellivierailijoiden matkustaminen...

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla 2015 Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015 Tutkimus ja Analysointikeskus TAK Oy 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015

Lisätiedot

ZA5478. Flash Eurobarometer 328 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism in 2011) Country Questionnaire Finland

ZA5478. Flash Eurobarometer 328 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism in 2011) Country Questionnaire Finland ZA5478 Flash Eurobarometer 328 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism in 2011) Country Questionnaire Finland Questions for Eurobarometer FLASH-survey (February 2011) Q1. Kuinka monta matkaa

Lisätiedot

Autoliiton Matkailututkimus 2013 selvitykset taulukoina

Autoliiton Matkailututkimus 2013 selvitykset taulukoina Autoliiton Matkailututkimus 2013 selvitykset taulukoina Millä ajoneuvolla matkustitte % Henkilöauto, pakettiauto, maasturi 62 Matkailuauto 18 Moottoripyörä 10 Fly & Drive 5 Auton ja matkailuvaunun yhdistelmä

Lisätiedot

Suomalaiset kuluttajina Virossa

Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa - Kuluttajakysely Maaliskuu 2011 Kuluttajille kohdennettu kysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa Suomalaisten vapaa-ajan matkailu Viroon Päivämatkat

Lisätiedot

TAK Rajatutkimus 2015

TAK Rajatutkimus 2015 Vuosiraportin liite: Ulkomaalaiset matkailijat Porvoon-Loviisan seudulla Valtakatu 51 :: FIN-53100 LAPPEENRANTA :: GSM +358 45 137 5099 :: info@tak.fi :: www.tak.fi SISÄLLYSLUETTELO Yöpymiset ja matkat...

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Italialaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili

Markkinakatsaus. Italialaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili Markkinakatsaus Italialaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili 1.8.2015 KOOTTUA TILASTOTIETOA ITALIALAISTEN MATKAILUSTA SUOMEEN ITALIALAISMATKAILUN TRENDIT 3 Rekisteröidyt yöpymiset 4 Matkailijamäärä

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Saksalaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili

Markkinakatsaus. Saksalaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili Markkinakatsaus Saksalaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili 1.8.2015 KOOTTUA TILASTOTIETOA SAKSALAISTEN MATKAILUSTA SUOMEEN SAKSALAISMATKAILUN TRENDIT 3 Rekisteröidyt yöpymiset 4 Matkailijamäärä

Lisätiedot

ZA4889. Flash Eurobarometer 258 (Attitudes of Europeans towards tourism) Country Specific Questionnaire Finland

ZA4889. Flash Eurobarometer 258 (Attitudes of Europeans towards tourism) Country Specific Questionnaire Finland ZA4889 Flash Eurobarometer 258 (Attitudes of Europeans towards tourism) Country Specific Questionnaire Finland Eurobarometer FLASH- 258 D2. Minkä ikäinen olet? [_][_] vuotta vanha [ 9 9 ] [KIELTÄYTYMINEN/EI

Lisätiedot

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014. 29.8.2014 Mika Niskanen

MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014. 29.8.2014 Mika Niskanen MATKAILUN TALOUDELLISET VAIKUTUKSET KIVIJÄRVELLÄ KESÄ 2013 TALVI 2014 Toimeksiantaja Kivijärven kunta KÄYTETTY MENETELMÄ Menomenetelmä Tulomenetelmä Asukaskyselyt (keskiarvot) Kuntatilastot Mökkikyselyt

Lisätiedot

Matkailutilasto Tammikuu 2016

Matkailutilasto Tammikuu 2016 Matkailutilasto Tammikuu 2016 SISÄLLYSLUETTELO Yhteenveto... 1 Tiivistelmä... 2 Matkailun avainluvut Oulussa... 3 Yöpymiset kansallisuuksittain... 5 Yöpymiset vertailuseuduilla... 6 Tietoa tilastoista...

Lisätiedot

Suomi Tänään 1/2009 Kaupungit matkailukohteina LAHTI TRAVEL OY

Suomi Tänään 1/2009 Kaupungit matkailukohteina LAHTI TRAVEL OY Suomi Tänään 1/2009 Kaupungit matkailukohteina LAHTI TRAVEL OY Taloustutkimus Oy Tammi-helmikuu 2009 Vesa Ryyppö, Jussi Pajunen 31.3.2009 Tämä raportti on tarkoitettu yksinomaan toimeksiantajan omaan käyttöön.

Lisätiedot

Talvikuukaudet kasvattivat yöpymisiä ja matkailutuloa Suomeen 2016

Talvikuukaudet kasvattivat yöpymisiä ja matkailutuloa Suomeen 2016 Talvikuukaudet kasvattivat yöpymisiä ja matkailutuloa Suomeen 2016 2 16 14 12 10 12,2 9,7 11,1 8,4 13,5 11,2 8 6,4 6 4,6 4 2 0 Koko vuosi Talvi (Q1 ja Q4) 1,7 0,4 Kesä (Q2- Q3) 1,6 1,8 0,8 0,2 Q1 Q2 Q3

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Ranskalaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili

Markkinakatsaus. Ranskalaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili Markkinakatsaus Ranskalaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili 1.8.2015 KOOTTUA TILASTOTIETOA RANSKALAISTEN MATKAILUSTA SUOMEEN RANSKALAISMATKAILUN TRENDIT 3 Rekisteröidyt yöpymiset 4 Matkailijamäärä

Lisätiedot

Venäläiset kuluttajat Suomessa

Venäläiset kuluttajat Suomessa Venäläiset kuluttajat Suomessa - Pietarin alueen kuluttajakysely Kesä-syyskuu 2011 Kuluttajille kohdennettu kysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa Venäläisten matkailu Suomessa Yleistä

Lisätiedot

Matkamessut 2017 ennakkotutkimus ja lomamatkaennuste

Matkamessut 2017 ennakkotutkimus ja lomamatkaennuste Matkamessut 2017 ennakkotutkimus ja lomamatkaennuste Johdanto tutkimukselle Matka 2017 ennakkotutkimuksen tarkoituksena oli selvittää suomalaiselta yleisöltä ajankohtaisia, matkailuun liittyviä mielipiteitä

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Amerikkalaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili

Markkinakatsaus. Amerikkalaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili Markkinakatsaus Amerikkalaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili 1.8.2015 KOOTTUA TILASTOTIETOA AMERIKKALAISTEN MATKAILUSTA SUOMEEN AMERIKKALAISMATKAILUN TRENDIT 3 Rekisteröidyt yöpymiset 4 Matkailijamäärä

Lisätiedot

toy taloustutkimus oy MATKAILUN RAKENTEELLISET ONGELMAT MEK, Matkailun edistämiskeskus

toy taloustutkimus oy MATKAILUN RAKENTEELLISET ONGELMAT MEK, Matkailun edistämiskeskus toy taloustutkimus oy MATKAILUN RAKENTEELLISET ONGELMAT MEK, Matkailun edistämiskeskus Puhelinhaastattelu 27.9. - 18.10.2002 Christel Nummela ja Jari Pajunen 15.11.2002 Tämä raportti on tarkoitettu yksinomaan

Lisätiedot

Rajahaastattelututkimus 1.1.-31.12.2011

Rajahaastattelututkimus 1.1.-31.12.2011 Alueelliset tulostukset: Ulkomaiset matkustajat pääkaupunkiseudulla Tulostuksen alueellinen rajaus: Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupungit Rajaustiedot ja niiden käyttäminen: Matkan pääkohde

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO LIIKENNESUUNNITTELUOSASTO Helsinkiläisten liikkumistottumukset 2013. Taloustutkimus Oy.

HELSINGIN KAUPUNKI KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO LIIKENNESUUNNITTELUOSASTO Helsinkiläisten liikkumistottumukset 2013. Taloustutkimus Oy. HELSINGIN KAUPUNKI KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO LIIKENNESUUNNITTELUOSASTO Helsinkiläisten liikkumistottumukset 0 Taloustutkimus Oy Marraskuu 0 Tuomo Turja 9..0 Pauliina Aho SISÄLLYSLUETTELO. JOHDANTO....

Lisätiedot

Suomalaisten näkemyksiä matkailusta

Suomalaisten näkemyksiä matkailusta Matkailun ja elämystuotannon OSKE Taloustutkimus Oy / Christel Nummela.11.2013 T-10244///CN.11.2013 2 Johdanto Taloustutkimus Oy on toteuttanut tämän tutkimuksen Matkailun ja elämystuotannon OSKEn toimeksiannosta.

Lisätiedot

Suunnitteluapua asiakkailta Maaseutumatkailun asiakastutkimus

Suunnitteluapua asiakkailta Maaseutumatkailun asiakastutkimus 37. Valtakunnallinen maaseutumatkailuseminaari, Kauhava 22.-23.3.2011 Suunnitteluapua asiakkailta Maaseutumatkailun asiakastutkimus Juho Pesonen, Itä-Suomen yliopisto, Matkailualan opetus- ja tutkimuslaitos,

Lisätiedot

Suomalaiset kuluttajina Virossa

Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa - Kuluttajakysely Maaliskuu 2012 Kuluttajille kohdennettu kysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa 500 Suomalaisten matkailumenot Viroon 2002-2011 Milj.

Lisätiedot

Matkailutilasto Syyskuu 2016

Matkailutilasto Syyskuu 2016 Matkailutilasto Syyskuu 2016 1 YHTEENVETO Rekisteröidyt yöpymiset nousivat 6,6 prosenttia Oulussa Syyskuussa 2016 Oulussa yövyttiin 50 000 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 41 000 yötä ja ulkomaalaiset

Lisätiedot

SINKUT LOMALLA: Joka neljäs sinkku lähtisi sokkotreffilomalle tuntemattoman kanssa

SINKUT LOMALLA: Joka neljäs sinkku lähtisi sokkotreffilomalle tuntemattoman kanssa Veikkaus toteutti matka-aiheisen kyselytutkimuksen ajalla 7.4. 15.4.2016 Kyselyyn vastasi 1 033 henkilöä Veikkauksen 1,8 miljoonasta kanta-asiakkaasta Yli tuhat asiakasta on kattava otos Veikkauksen kanta-asiakkaista.

Lisätiedot

Visit Finland matkailijatutkimus Väliraportti, syyskuu 2014

Visit Finland matkailijatutkimus Väliraportti, syyskuu 2014 Visit Finland matkailijatutkimus Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: GSM +358 45 137 5099 :: info@tak.fi :: www.tak.fi SISÄLLYSLUETTELO Tiivistelmä... 1 Johdanto... 2 Ulkomaalaiset Suomessa tammi-elokuussa...

Lisätiedot

Visit Finland matkailijatutkimus 2015

Visit Finland matkailijatutkimus 2015 Visit Finland matkailijatutkimus 2015 Visit Finland tutkimuksia 3 Finpro, Visit Finland Helsinki 2016 Ulkomailla asuvat matkailijat Suomessa 2015 Sisällysluettelo Yhteenveto... 6 Johdanto... 8 Matkat Suomeen...

Lisätiedot

toy taloustutkimus oy ULKOMAISTEN LUMILOMAILIJOIDEN HAASTATTELUTUTKIMUS Matkailun edistämiskeskus 17.01.2003-16.04.2003 Henkilökohtaiset haastattelut

toy taloustutkimus oy ULKOMAISTEN LUMILOMAILIJOIDEN HAASTATTELUTUTKIMUS Matkailun edistämiskeskus 17.01.2003-16.04.2003 Henkilökohtaiset haastattelut toy taloustutkimus oy ULKOMAISTEN LUMILOMAILIJOIDEN HAASTATTELUTUTKIMUS Matkailun edistämiskeskus 17.01.2003-16.04.2003 Henkilökohtaiset haastattelut Christel Nummela, Jari Pajunen 21.05.03 Tämä raportti

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Brittimatkailijat Suomessa trendit ja profiili

Markkinakatsaus. Brittimatkailijat Suomessa trendit ja profiili Markkinakatsaus Brittimatkailijat Suomessa trendit ja profiili 1.8.2015 KOOTTUA TILASTOTIETOA MATKAILUSTA ISO- BRITANNIASTA SUOMEEN BRITTIMATKAILUN TRENDIT 3 Rekisteröidyt yöpymiset 4 Matkailijamäärä ja

Lisätiedot

HARRASTANUT VIIMEISEN 7 PÄIVÄN AIKANA (%)

HARRASTANUT VIIMEISEN 7 PÄIVÄN AIKANA (%) 1 Johdanto Tämän tutkimusyhteenvedon tehtävänä on antaa tietoja kansalaisten liikunnan ja kuntoilun harrastamisesta. Tutkimuksen tarkoituksena on ollut selvittää, missä määrin kansalaiset harrastavat liikuntaa

Lisätiedot

Matkailutilasto Lokakuu 2016

Matkailutilasto Lokakuu 2016 Matkailutilasto Lokakuu 2016 1 YHTEENVETO Rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat 4,0 prosenttia Oulussa Lokakuussa 2016 Oulussa yövyttiin 49 000 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 43 000 yötä ja ulkomaalaiset

Lisätiedot

Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa ja Porvoon-Loviisanseudulla vuosina 2014 ja 2015

Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa ja Porvoon-Loviisanseudulla vuosina 2014 ja 2015 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa ja Porvoon-Loviisanseudulla vuosina 2014 ja 2015 Jaakko Roponen Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy jaakko@tak.fi 1 750 MATKAT SUOMEEN KESÄKAUDELLA 2015 (TOUKO-LOKAKUU)

Lisätiedot

Matkailutilasto Heinäkuu 2016

Matkailutilasto Heinäkuu 2016 Matkailutilasto Heinäkuu 2016 1 YHTEENVETO Yöpymiset vähenivät 4,9 prosenttia Oulussa Heinäkuussa 2016 Oulussa yövyttiin 80 000 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 61 000 yötä ja ulkomaalaiset 19 000 yötä

Lisätiedot

Visit Finland Matkailijatutkimus 2017

Visit Finland Matkailijatutkimus 2017 2 Visit Finland Matkailijatutkimus 2017 Visit Finland tutkimuksia 9 Business Finland, Visit Finland Helsinki 2018 3 Ulkomailla asuvat matkailijat Suomessa 2017 12 miljoonaa ensikertalaista (+ 6 %) 318

Lisätiedot

Iso-Britannia. Visit Finland matkailijatutkimus Visit Finland tutkimuksia. Finpro, Visit Helsinki Helsinki 2016

Iso-Britannia. Visit Finland matkailijatutkimus Visit Finland tutkimuksia. Finpro, Visit Helsinki Helsinki 2016 Visit Finland matkailijatutkimus 2015 Iso-Britannia Visit Finland tutkimuksia Finpro, Visit Helsinki Helsinki 2016 Loma Tuttavat Työ Muu HKI vaihto Muut kauttakulku 3 Iso-Britannia Väkiluku BKT / asukas

Lisätiedot

TIELIIKENTEEN TAVARAKULJETUKSET 2007 SKAL:n osio

TIELIIKENTEEN TAVARAKULJETUKSET 2007 SKAL:n osio TIELIIKENTEEN TAVARAKULJETUKSET 007 SKAL:n osio Taloustutkimus Oy Kesäkuu 007 Kari-Pekka Töyrylä 19.0.007 Katja Louhema Tämä raportti on tarkoitettu yksinomaan toimeksiantajan omaan käyttöön. Raporttia

Lisätiedot

Matkailutilasto Kesäkuu 2016

Matkailutilasto Kesäkuu 2016 Matkailutilasto Kesäkuu 2016 1 YHTEENVETO Yöpymiset vähenivät 7,5 prosenttia Oulussa Kesäkuussa 2016 Oulussa yövyttiin 49 000 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 37 000 yötä ja ulkomaalaiset 12 000 yötä

Lisätiedot

ZA5617. Flash Eurobarometer 334 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism in 2012) Country Questionnaire Finland (Finnish)

ZA5617. Flash Eurobarometer 334 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism in 2012) Country Questionnaire Finland (Finnish) ZA567 Flash Eurobarometer 334 (Survey o the Attitudes of Europeas Towards Tourism i 0) Coutry Questioaire Filad (Fiish) FL334 - Europea's Attitudes towards Tourism - FIF D Mikä ikäie olette? (KIRJOITA

Lisätiedot

Kalansyöntisuositukset 04.10.2006 Telebus, vkot 38-39 / 2006

Kalansyöntisuositukset 04.10.2006 Telebus, vkot 38-39 / 2006 Tämä raportti on tarkoitettu yksinomaan toimeksiantajan käyttöön. Raporttia tai osia siitä ei saa edelleen toimittaa tai julkaista missään muodossa ilman tutkimuslaitoksen lupaa ja nimen mainitsemista.

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Hollantilaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili

Markkinakatsaus. Hollantilaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili Markkinakatsaus Hollantilaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili 1.8.2015 KOOTTUA TILASTOTIETOA HOLLANTILAISTEN MATKAILUSTA SUOMEEN HOLLANTILAISMATKAILUN TRENDIT 3 Rekisteröidyt yöpymiset 4 Matkailijamäärä

Lisätiedot

TAK Rajatutkimus tuloksia Kouvolan seutu

TAK Rajatutkimus tuloksia Kouvolan seutu TAK Rajatutkimus 2014 tuloksia Kouvolan seutu 2 Suomessa / Ruotsissa vierailleet ulkomaalaiset matkailijat vuonna 2012 Venäjä Viro Ruotsi/Suomi Saksa Iso-Britannia Norja USA Japani Ranska Kiina Tanska

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO LIIKENNESUUNNITTELUOSASTO Helsinkiläisten liikkumistottumukset 2015. Taloustutkimus Oy.

HELSINGIN KAUPUNKI KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO LIIKENNESUUNNITTELUOSASTO Helsinkiläisten liikkumistottumukset 2015. Taloustutkimus Oy. HELSINGIN KAUPUNKI KAUPUNKISUUNNITTELUVIRASTO LIIKENNESUUNNITTELUOSASTO Helsinkiläisten liikkumistottumukset 05 Taloustutkimus Oy Marraskuu 05 Tuomo Turja 09..05 SISÄLLYSLUETTELO. JOHDANTO.... Tutkimuksen

Lisätiedot

Rajahaastattelututkimukset

Rajahaastattelututkimukset Rajahaastattelututkimukset www. mek.fi Talvi 1998-1999 - Talvi 2001-2002 Yhteenveto tuloksista ja tapahtuneesta kehityksestä Saapuneet matkan tarkoituksen mukaan... 2 Saapuneet vapaa-ajan matkailijat matkan

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Belgialaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili

Markkinakatsaus. Belgialaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili Markkinakatsaus Belgialaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili 1.8.2015 KOOTTUA TILASTOTIETOA BELGIALAISTEN MATKAILUSTA SUOMEEN BELGIALAISMATKAILUN TRENDIT 3 Rekisteröidyt yöpymiset 4 Matkailijamäärä

Lisätiedot

RANSKA. Visit Finland matkailijatutkimus Visit Finland tutkimuksia. Finpro, Visit Finland Helsinki 2016

RANSKA. Visit Finland matkailijatutkimus Visit Finland tutkimuksia. Finpro, Visit Finland Helsinki 2016 Visit Finland matkailijatutkimus 2015 RANSKA Visit Finland tutkimuksia Finpro, Visit Finland Helsinki 2016 Loma Tuttavat Opiskelu Työ tai kongressi HKI vaihto Muu kauttakulku Muu 3 RANSKA Väkiluku 1 62,8

Lisätiedot

Meri ja saaristo Visit Finlandin strategioissa

Meri ja saaristo Visit Finlandin strategioissa Meri ja saaristo Visit Finlandin strategioissa Jaakko Lehtonen, Executive Vice President 5.2.2015 2 JAAKKO LEHTONEN Ulkomaiset yöpymiset matkailun suuralueittain 2013 20 % 25 % 18 % 38 % Rannikko ja saaristo,

Lisätiedot

Matkailutilasto Elokuu 2016

Matkailutilasto Elokuu 2016 Matkailutilasto Elokuu 2016 1 YHTEENVETO Yöpymiset laskivat 4,7 prosenttia Oulussa Elokuussa 2016 Oulussa yövyttiin 57 000 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 44 000 yötä ja ulkomaalaiset 13 000 yötä (venäläiset

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Kiinalaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili

Markkinakatsaus. Kiinalaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili Markkinakatsaus Kiinalaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili 1.8.2015 KOOTTUA TILASTOTIETOA KIINALAISTEN MATKAILUSTA SUOMEEN KIINALAISMATKAILUN TRENDIT 3 Rekisteröidyt yöpymiset 4 Matkailijamäärä

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Venäläismatkailijat Suomessa trendit ja profiili

Markkinakatsaus. Venäläismatkailijat Suomessa trendit ja profiili Markkinakatsaus Venäläismatkailijat Suomessa trendit ja profiili 1.8.2015 KOOTTUA TILASTOTIETOA VENÄLÄISTEN MATKAILUSTA SUOMEEN VENÄLÄISMATKAILUN TRENDIT 3 Rekisteröidyt yöpymiset 4 Matkailijamäärä ja

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Sveitsiläismatkailijat Suomessa trendit ja profiili

Markkinakatsaus. Sveitsiläismatkailijat Suomessa trendit ja profiili Markkinakatsaus Sveitsiläismatkailijat Suomessa trendit ja profiili 1.8.2015 KOOTTUA TILASTOTIETOA SVEITSILÄISTEN MATKAILUSTA SUOMEEN SVEITSILÄISMATKAILUN TRENDIT 3 Rekisteröidyt yöpymiset 4 Matkailijamäärä

Lisätiedot

Katsaus suomalaisiin kotimaan- ja kulttuurimatkailijoina

Katsaus suomalaisiin kotimaan- ja kulttuurimatkailijoina Katsaus suomalaisiin kotimaan- ja kulttuurimatkailijoina 26.2.2019 MATKAILUN TULEVAISUUDEN TRENDIT JAANA JAMALAINEN TNS MONITOR 2018 Kasvussa ja vallalla olevia trendejä Ilmastonmuutos ja ympäristöasiat

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Espanjalaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili

Markkinakatsaus. Espanjalaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili Markkinakatsaus Espanjalaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili 1.8.2015 KOOTTUA TILASTOTIETOA ESPANJALAISTEN MATKAILUSTA SUOMEEN ESPANJALAISMATKAILUN TRENDIT 3 Rekisteröidyt yöpymiset 4 Matkailijamäärä

Lisätiedot

TAK Rajatutkimus 2015

TAK Rajatutkimus 2015 Vuosiraportin liite: Ulkomaalaiset matkailijat pääkaupunkiseudulla Valtakatu 51 :: FIN-53100 LAPPEENRANTA :: GSM +358 45 137 5099 :: info@tak.fi :: www.tak.fi SISÄLLYSLUETTELO Johdanto... 2 TAK Rajatutkimus

Lisätiedot

Visit Finland Matkailijatutkimus

Visit Finland Matkailijatutkimus Visit Finland Matkailijatutkimus Visit Finland Visitor Survey VISIT FINLAND MATKAILIJATUTKIMUS 2014 2 3 Tuo$aa perustunnusluvut (mm. kävijämäärät) Täydentää 9lasto9etoa VAKIOKYSYMYKSET Asuinpaikka Liikennemuoto

Lisätiedot

Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueprofiili Kulttuurimatkailufoorum 17.5.2011 Liisa Hentinen

Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueprofiili Kulttuurimatkailufoorum 17.5.2011 Liisa Hentinen Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueprofiili Kulttuurimatkailufoorum 17.5.2011 Liisa Hentinen MEKin Strategia 2010-2015 ETENEMINEN Ulkomailla 1.Matkailumaabrändin rakentaminen 2.Alueiden strateginen profilointi

Lisätiedot

Katsaus suomalaisiin kotimaan- ja kulttuurimatkailijoina

Katsaus suomalaisiin kotimaan- ja kulttuurimatkailijoina Katsaus suomalaisiin kotimaan- ja kulttuurimatkailijoina 12.12.2018 JAANA JAMALAINEN TNS MONITOR 2018 Kasvussa ja vallalla olevia trendejä Ilmastonmuutos ja ympäristöasiat vaikuttavat valintoihin Hyvinvoinnin

Lisätiedot

Japani. Visit Finland matkailijatutkimus Visit Finland tutkimuksia. Finpro, Visit Helsinki Helsinki 2016

Japani. Visit Finland matkailijatutkimus Visit Finland tutkimuksia. Finpro, Visit Helsinki Helsinki 2016 Visit Finland matkailijatutkimus 2015 Japani Visit Finland tutkimuksia Finpro, Visit Helsinki Helsinki 2016 3 Japani Väkiluku BKT / asukas Ulkomaanmatkat (2015) 1 127 miljoonaa 34 300 EUR 15,8 miljoonaa

Lisätiedot

Suomalaisten kotimaanmatkat kesällä 2017, niiden syyt ja alueen suosittelu

Suomalaisten kotimaanmatkat kesällä 2017, niiden syyt ja alueen suosittelu Porvoon seutu Suomalaisten kotimaanmatkat kesällä 2017, niiden syyt ja alueen suosittelu Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy Lokakuu 2018 2 Keskimäärin 4 matkaa kesässä Uusimaa vierailluin maakunta Vastaajat

Lisätiedot

Design your journey. Matkailuennuste 2012. Example: Corporate Brochure / Report cover

Design your journey. Matkailuennuste 2012. Example: Corporate Brochure / Report cover Example: Corporate Brochure / Report cover Design your journey Matkailuennuste 0 Gallup Forumissa esitettyihin kysymyksiin vastasi väestöä edustavasti 3 vastaajaa. Tutkimus toteutettiin viikoilla 50-5/0

Lisätiedot

Matkailun aluetaloudelliset vaikutukset Savonlinnan seudulla vuonna 2010

Matkailun aluetaloudelliset vaikutukset Savonlinnan seudulla vuonna 2010 Matkailun aluetaloudelliset vaikutukset Savonlinnan seudulla vuonna 2010 Osa I. Matkailijoiden päivittäinen rahankäyttö Noora Tahvanainen Raija Komppula Eero Vatanen Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2.

Lisätiedot

Matkailutilasto Marraskuu 2016

Matkailutilasto Marraskuu 2016 Matkailutilasto kuu 2016 1 YHTEENVETO Rekisteröidyt yöpymiset vähenivät Oulussa 4,4 prosenttia kuussa 2016 Oulussa yövyttiin 42 000 yötä, joista suomalaiset 36 000 ja ulkomaalaiset 6 200 yötä. Yhteensä

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Kemikaaliturvallisuus -tutkimus vko 18 ja 19 / 2014 Taloustutkimus Oy / Anne Kosonen 9.5.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Kemikaaliturvallisuus -tutkimus vko 18 ja 19 / 2014 Taloustutkimus Oy / Anne Kosonen 9.5. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Kemikaaliturvallisuus -tutkimus vko ja 9 / 4 Taloustutkimus Oy / Anne Kosonen 9.5.4 JOHDANTO T7,T7 Tukes / Kemikaaliturvallisuus vko ja 9 Taloustutkimus Oy on

Lisätiedot

Markkinakatsaus. Japanilaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili

Markkinakatsaus. Japanilaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili Markkinakatsaus Japanilaismatkailijat Suomessa trendit ja profiili 1.8.2015 KOOTTUA TILASTOTIETOA JAPANILAISTEN MATKAILUSTA SUOMEEN JAPANILAISMATKAILUN TRENDIT 3 Rekisteröidyt yöpymiset 4 Matkailijamäärä

Lisätiedot

Rajahaastattelututkimus 1.1.-31.12.2011

Rajahaastattelututkimus 1.1.-31.12.2011 Alueelliset tulostukset: Ulkomaiset matkustajat Helsingissä Tulostuksen alueellinen rajaus: Helsingin kaupunki Rajaustiedot ja niiden käyttäminen: Matkan pääkohde on ollut alueella. Mahdollinen toinen

Lisätiedot

Matkailutilasto Helmikuu 2016

Matkailutilasto Helmikuu 2016 Matkailutilasto Helmikuu 2016 SISÄLLYSLUETTELO Yhteenveto... 1 Tiivistelmä... 2 Matkailun avainluvut Oulussa... 3 Yöpymiset kansallisuuksittain... 5 Yöpymiset vertailuseuduilla... 6 Tietoa tilastoista...

Lisätiedot

Suomen Luonnonsuojeluliitto. Ympäristön tila tulevaisuudessa Telebus-kysymykset. Suomen Luonnonsuojeluliitto

Suomen Luonnonsuojeluliitto. Ympäristön tila tulevaisuudessa Telebus-kysymykset. Suomen Luonnonsuojeluliitto Ympäristön tila tulevaisuudessa Telebus-kysymykset Ympäristön tila tulevaisuudessa Telebus-kysymykset Jenni Larjomaa 3.7.2009 JOHDANTO 1(2) Taloustutkimus Oy on toteuttanut tämän tutkimuksen Suomen Luonnonsuojeluliiton

Lisätiedot

Matkailutilasto Huhtikuu 2016

Matkailutilasto Huhtikuu 2016 Matkailutilasto Huhtikuu 2016 SISÄLLYSLUETTELO Yhteenveto... 1 Tiivistelmä... 2 Matkailun avainluvut Oulussa... 3 Yöpymiset kansallisuuksittain... 5 Yöpymiset vertailuseuduilla... 6 Tietoa tilastoista...

Lisätiedot

Analyysi Turun kaupungin brändistä 2018

Analyysi Turun kaupungin brändistä 2018 Analyysi Turun kaupungin brändistä 2018 Tutkimuksesta Kyselytutkimus Turun kaupungin brändistä, markkinoinnista ja viestinnästä. Tutkimusajankohta: 15.11-14.12.2018 Haastattelut tehtiin SSI:n Internetpanelin

Lisätiedot

Ajankohtaista markkinoilta

Ajankohtaista markkinoilta Ajankohtaista markkinoilta Markkinointiedustaja Jukka-Paco Halonen 1.5.2013 31.10.2013 11.11.2013 Sisältö Mitkä seikat ovat vaikuttaneet kuluneen kauden tuloksiin, erityisesti Suomen kannalta? Mitkä ovat

Lisätiedot

Liikkuvan Arjen Design KÄYTTÄJÄPROFIILIT. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen

Liikkuvan Arjen Design KÄYTTÄJÄPROFIILIT. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen KÄYTTÄJÄPROFIILIT Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen KÄYTTÄJÄPROFIILIT TYÖMATKAPYÖRÄILIJÄ SATUNNAINEN PYÖRÄILIJÄ RETKIPYÖRÄILIJÄ MAANTIEPYÖRÄILIJÄ MAASTOPYÖRÄILIJÄ

Lisätiedot

Matkailutilasto Maaliskuu 2016

Matkailutilasto Maaliskuu 2016 Matkailutilasto Maaliskuu 2016 SISÄLLYSLUETTELO Yhteenveto... 1 Tiivistelmä... 2 Matkailun avainluvut Oulussa... 3 Yöpymiset kansallisuuksittain... 5 Yöpymiset vertailuseuduilla... 6 Tietoa tilastoista...

Lisätiedot

ZA5224. Flash Eurobarometer 291 (Survey on the Attitudes of Europeans towards Tourism in 2010) Country Specific Questionnaire Finland

ZA5224. Flash Eurobarometer 291 (Survey on the Attitudes of Europeans towards Tourism in 2010) Country Specific Questionnaire Finland ZA5224 Flash Eurobarometer 291 (Survey on the Attitudes of Europeans towards Tourism in 2010) Country Specific Questionnaire Finland FLASH 291 TOURISM (2010) Q1. Kuinka monta matkaa teitte työ- tai vapaa-aika

Lisätiedot

SUOMALAISET VALITSEVAT HOTELLIN HINNAN PERUSTEELLA NETISSÄ ANNETTUJEN ARVIOIDEN MERKITYS KASVAA

SUOMALAISET VALITSEVAT HOTELLIN HINNAN PERUSTEELLA NETISSÄ ANNETTUJEN ARVIOIDEN MERKITYS KASVAA Lehdistötiedote 30. toukokuuta 2017 SUOMALAISET VALITSEVAT HOTELLIN HINNAN PERUSTEELLA NETISSÄ ANNETTUJEN ARVIOIDEN MERKITYS KASVAA Kuva: Thomas Hawk Lento- ja hotellihakukone momondo.fin teettämän tutkimuksen

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

toy Kesän kotimaiset matkailualueet ja esitteet 2006 taloustutkimus oy Suoma ry/ Taulukkoraportti Suomi Tänään 3/2006 Syys-lokakuu

toy Kesän kotimaiset matkailualueet ja esitteet 2006 taloustutkimus oy Suoma ry/ Taulukkoraportti Suomi Tänään 3/2006 Syys-lokakuu toy taloustutkimus oy Kesän kotimaiset matkailualueet ja esitteet 2006 Suoma ry/ Taulukkoraportti Suomi Tänään 3/2006 Syys-lokakuu Tämä raportti on tarkoitettu yksinomaan toimeksiantajan käyttöön. Raporttia

Lisätiedot

Matkatoimistokysely Venäjällä

Matkatoimistokysely Venäjällä Tutkimuksilla tuloksiin Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy Matkatoimistokysely Venäjällä marraskuu 2007 Laserkatu 6 :: FIN-53850 LAPPEENRANTA :: tel. +358 5 624 3190 :: fax +358 5 412 0949 :: info@takoy.fi

Lisätiedot

ATTENDO OY TERVEYDENHUOLTOKYSELY SULKAVALLA LOKA-MARRASKUU/ 2016 TALOUSTUTKIMUS OY ANNE KOSONEN

ATTENDO OY TERVEYDENHUOLTOKYSELY SULKAVALLA LOKA-MARRASKUU/ 2016 TALOUSTUTKIMUS OY ANNE KOSONEN ATTENDO OY TERVEYDENHUOLTOKYSELY SULKAVALLA LOKA-MARRASKUU/ 2016 TALOUSTUTKIMUS OY ANNE KOSONEN 1 TUTKIMUKSEN TOTEUTUS 1/2 Taloustutkimus Oy on toteuttanut tämän tutkimuksen Attendo Oy:n toimeksiannosta.

Lisätiedot

Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskus LEO & Inlike Oy. Venäläisten matkailijoiden tyytyväisyys Inari- Saariselkä -alueeseen 2013

Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskus LEO & Inlike Oy. Venäläisten matkailijoiden tyytyväisyys Inari- Saariselkä -alueeseen 2013 Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskus LEO & Inlike Oy Venäläisten matkailijoiden tyytyväisyys Inari- Saariselkä -alueeseen 2013 Tutkimuksesta yleensä Tämä on Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskus LEOn

Lisätiedot

Suomalainen joulu 2008

Suomalainen joulu 2008 Miten tutkimus tehtiin? Tämän tutkimuksen on tehnyt Taloustutkimus Oy Suomalaisen Työn Liiton toimeksiannosta. Tutkimus toteutettiin Taloustutkimuksen internet-paneelissa 7.10. 9.10.2008 välisenä aikana.

Lisätiedot

Kestävän matkailun kyselytutkimus 2013. Miia Aaltonen / Projektiassistentti / GreenCity-ohjelma // 044 416 3277 // miia.aaltonen@lahti.

Kestävän matkailun kyselytutkimus 2013. Miia Aaltonen / Projektiassistentti / GreenCity-ohjelma // 044 416 3277 // miia.aaltonen@lahti. Kestävän matkailun kyselytutkimus 2013 Miia Aaltonen / Projektiassistentti / GreenCity-ohjelma // 044 416 3277 // miia.aaltonen@lahti.fi Kestävän matkailun kyselytutkimuksen taustaa Kestävä matkailu on

Lisätiedot

Mainiot matkailukysymykset

Mainiot matkailukysymykset Mainiot matkailukysymykset Tulosta, leikkaa suikaleiksi, valitse parhaat, keksi uusia ja pyydä osallistujia nappaamaan Mainio matkailukysymys. Kannusta keskustelemaan matkailuaiheesta ja aiheen vierestä.

Lisätiedot

TAK Rajatutkimus 2010

TAK Rajatutkimus 2010 TAK Rajatutkimus TAK Rajatutkimus Kouvola Innovation Oy, Cursor Oy, Lappeenrannan kaupunki, Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy Kymenlaakson liitto, Etelä-Karjalan liitto Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK

Lisätiedot

Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskus LEO & Inlike Oy. Markkinatutkimus Murmanskin alueella 2013

Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskus LEO & Inlike Oy. Markkinatutkimus Murmanskin alueella 2013 Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskus LEO & Inlike Oy Markkinatutkimus Murmanskin alueella 2013 Tutkimuksesta yleensä Tämä on Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskus LEOn ja Inlike Oy:n tilaaman Muurmanskin

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat pääkaupunkiseudulla v. 2018

Ulkomaiset matkailijat pääkaupunkiseudulla v. 2018 Ulkomaiset matkailijat pääkaupunkiseudulla v. 2018 Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy 2 MUUT KOHTEET JA KULKUTAVAT (PÄÄKAUPUNKISEUTU PÄÄASIALLINEN MATKAKOHDE) 4,9 miljoonaa ulkomaalaista matkailijaa

Lisätiedot

Matkatoimistokysely Venäjällä

Matkatoimistokysely Venäjällä Matkatoimistokysely Venäjällä Pasi Nurkka pasi.nurkka@tak.fi 040-5055 903 1 2 Toimiiko yrityksenne matkanjärjestäjänä vai matkanvälittäjänä 100 % 90 % 80 % 70 % 85 % 83 % 60 % 50 % 61 % 40 % 30 % 39 %

Lisätiedot

MATKAILUTUTKIMUS 2016 KOTIMAAN MATKAILU KOTKAN JA HAMINAN KAUPUNKIEN YHTEENVETO

MATKAILUTUTKIMUS 2016 KOTIMAAN MATKAILU KOTKAN JA HAMINAN KAUPUNKIEN YHTEENVETO MATKAILUTUTKIMUS 2016 KOTIMAAN MATKAILU KOTKAN JA HAMINAN KAUPUNKIEN YHTEENVETO MATKAILUTUTKIMUS 2016 SISÄLTÖ v Vetovoimaisimmat kotimaan matkakohteet v Vetovoimaisimmat kaupungit v Vetovoimaisimmat tapahtumat

Lisätiedot

Facebookin käyttäjien iän, sukupuolen ja asuinpaikan vaikutus. matkailumotivaatioihin ja aktiviteetteihin Juho Pesonen

Facebookin käyttäjien iän, sukupuolen ja asuinpaikan vaikutus. matkailumotivaatioihin ja aktiviteetteihin Juho Pesonen ASIAKKAAN ODOTTAMA ARVO MAASEUTUMATKAILUN SEGMENTOINNIN JA TUOTEKEHITYKSEN PERUSTANA Facebookin käyttäjien iän, sukupuolen ja asuinpaikan vaikutus matkailumotivaatioihin ja aktiviteetteihin 25.11.2011

Lisätiedot

Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen käyttötutkimus 2011 - lasten, nuorten ja lapsiperheiden osalta

Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen käyttötutkimus 2011 - lasten, nuorten ja lapsiperheiden osalta Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen käyttötutkimus 2011 - lasten, nuorten ja lapsiperheiden osalta Pauliina Mattinen 1 Tutkimuksesta yleensä Tutkimuksen aineistonkeruun toteutti Innolink Research Oy. Tutkimus

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja Kymenlaaksossa Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy tuhatta matkaa 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015 ULKOMAALAISET MATKAILIJAT SUOMESSA ASUINMAITTAIN 3 000 2

Lisätiedot

GUGGENHEIM HELSINKI -MUSEO tulovirta ulkomaan matkailusta pääkaupunkiseudulle

GUGGENHEIM HELSINKI -MUSEO tulovirta ulkomaan matkailusta pääkaupunkiseudulle 20.1.2016 GUGGENHEIM HELSINKI -MUSEO tulovirta ulkomaan matkailusta pääkaupunkiseudulle Taloustutkimus Oy Pasi Holm, Reija Koskela ja Kari-Pekka Töyrylä 1 10.11.2015 Taloustutkimus Oy / t-14 484 / Pasi

Lisätiedot

TAK Rajatutkimus 2015

TAK Rajatutkimus 2015 Valtakatu 51 :: FIN-53100 LAPPEENRANTA :: GSM +358 45 137 5099 :: info@tak.fi :: www.tak.fi SISÄLLYSLUETTELO Johdanto ja tiivistelmä... 3 Matkojen määrä, viipymä ja kohteet... 6 Matkan tarkoitus ja matkustustiheys...

Lisätiedot

Kotimaan matkailu Suomitutka-paneeli Tammikuu 2018

Kotimaan matkailu Suomitutka-paneeli Tammikuu 2018 Kotimaan matkailu Suomitutka-paneeli Tammikuu 2018 Tutkimuksen taustaa Ikäryhmä Lääni 18 29 v. 21 Etelä-Suomen lääni 41 Kyselyn kohderyhmänä ovat suomalaiset kuluttajat 18-69 v. 30 44 v. 27 Länsi-Suomen

Lisätiedot

Suomalaisten tutkinto-opiskelu ulkomaisissa korkeakouluissa

Suomalaisten tutkinto-opiskelu ulkomaisissa korkeakouluissa Suomalaisten tutkinto-opiskelu ulkomaisissa korkeakouluissa 26.9.2018 Irma Garam Opetushallitus Kansainvälistymisen neuvontapalvelut Perustietoja suomalaisten tutkinto-opiskelusta ulkomailla Opiskelijamäärä

Lisätiedot

Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat. 08/06/2017 First name Last name 2

Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat. 08/06/2017 First name Last name 2 Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat 08/06/2017 First name 7.6.2017 Last name 2 Ulkomaisten yöpymisten määrä ja osuus kaikista alueen yöpymisistä sekä muutos edellisvuoteen matkailun

Lisätiedot

Helsingin Risteilymatkustajatutkimus 2007

Helsingin Risteilymatkustajatutkimus 2007 Helsingin Risteilymatkustajatutkimus 2007 Tutkimuksen taustat ja toteutus Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Helsinkiin saapuvien ulkomaisten risteilymatkustajien rahankäyttöä, ajan viettämistä, Helsingin

Lisätiedot

Maakunnallisen aluemielikuvakartoituksen tulokset

Maakunnallisen aluemielikuvakartoituksen tulokset Maakunnallisen aluemielikuvakartoituksen tulokset Brändiseminaari 7.11.2012 Hotelli Savonia, Kuopio Mielikuvatutkimus, vaihe 1 Tutkimuksen toteutti Innolink Research Oy. Tavoitteena oli selvittää sekä

Lisätiedot

Tutkimuksen tulokset:

Tutkimuksen tulokset: Autoliiton kotimaan matkailututkimus 2012 Autoliitto tutki kesän 2012 aikana Suomessa lomailevien autoilijoiden ja motoristien matkailutottumuksia. Tutkimuksen toteutuksesta vastasi TourNet. Autoliitto

Lisätiedot

Maaseutu matkakohteena ulkomaalaisten ja suomalaisten matkailijoiden kiinnostus maaseutuun ja luontoon. Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy

Maaseutu matkakohteena ulkomaalaisten ja suomalaisten matkailijoiden kiinnostus maaseutuun ja luontoon. Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy Maaseutu matkakohteena ulkomaalaisten ja suomalaisten matkailijoiden kiinnostus maaseutuun ja luontoon Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy 2 MUU YRITYSTOIMINTA UUDENMAAN MAATILOILLA VUONNA 2000 0 5 10

Lisätiedot

VETOVOIMAISIMMAT KOTIMAAN MATKAKOHTEET 2016

VETOVOIMAISIMMAT KOTIMAAN MATKAKOHTEET 2016 VETOVOIMAISIMMAT KOTIMAAN MATKAKOHTEET 2016 KOTIMAASSA MATKUSTANEET 75 % teki lomamatkan kotimaassa viime kesänä Oletko käynyt aikaisemmin samassa kohteessa? 30-50 vuotiaista 80 % teki lomamatkan kotimaassa

Lisätiedot

KOTITALOUKSIEN SÄÄSTÄMISTUTKIMUS 2006. Kotitalouksien säästämistutkimus 2006 1

KOTITALOUKSIEN SÄÄSTÄMISTUTKIMUS 2006. Kotitalouksien säästämistutkimus 2006 1 KOTITALOUKSIEN SÄÄSTÄMISTUTKIMUS 2006 Kotitalouksien säästämistutkimus 2006 1 Arvopaperien omistaminen 2006 ( suomalaisista talouksista) (kohderyhmä 18-69 vuotiaat yks.hlöt) (n=1002) Omistaa arvopapereita

Lisätiedot