Kylmäsovellusten scroll-kompressorit

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kylmäsovellusten scroll-kompressorit"

Transkriptio

1 1 Kylmäsovellusten scroll-kompressorit Kompressori on jokaisen kiertoprosessiin perustuvan kylmälaitoksen sydän. Se imee höyrystynyttä kylmäainetta matalapainepuolelta (imupuoli) korkeapainepuolelle (lauhdutinpuoli). Kompressorityyppejä on useita. Esim. scroll-, ruuvi-, rotaatio-, turbo ja mäntäkompressori. Tässä artikkelissa keskitymme kylmäsovellusten scroll-kompressoreihin. Scroll-kompressoreita käytetään yleisesti ilmastoinnin jäähdytyksessä (chiller). Scroll-kompressoreita käytetään yhä enemmän myös lämpöpumppusovelluksissa ja ne soveltuvatkin hyvin käytettäviksi moniin erilaisiin kylmäsovelluksiin Rakenne ja toiminta Danfoss scroll-kompressoreissa kampiakseli on asennettu pystysuoraan. Scroll-kierrukka on akselin yläpuolella. Scroll-kierukka koostuu yhdestä kiinteästä ja yhdestä pyörivästä kierukasta. Nämä kaksi kierukkaa mukautuvat toisiinsa, puristaen kylmäainetta spiraalinmuotoisessa rotaatiossa spiraalin ulkokehältä keskustaa kohden. Prosessin tuloksena kylmäaine puristuu askelittain (kierukan pyöriessä tilavuus kierukoiden välissä tiivistyy jatkuvasti kunnes rotaatio alkaa jälleen alusta), puristuminen on siis eri kierukan jokaisessa vaiheessa. Verrattuna mäntäkompressoriin, scroll-kompressori puristaa pienemmän määrän kylmäainetta useammin. Tämä johtaa pienempiin sykäyksiin. Asentajalle tämä tarkoittaa että äänenvaimentimia, jotka vaimentavat sykäyksiä, ei usein tarvita. Scroll-kompressorisovelluksissa onkin epätodennäköisempää, että laitoksessa esiintyy meluongelmia taikka kylmäainesykäyksistä johtuvia painekytkimien toimintahäiriöitä.

2 2 Kun kompressori on toiminnossa, toinen kierukoista puristuu toista vasten tietyllä keskipaineella, joka on summa rotaation eri vaiheista. Aluksi kierukat eivät ole täysin mukautuneet toisiinsa, viimeistään 72 tunnin kuluessa kierukat ovat täysin sopeutuneet toisiinsa, optimaalinen toiminto on nyt saavutettu. Scroll kierukan rakenne ja sopeutumien Käytössä scroll-kompressorin kierukat mukautuvat joustavasti toisiinsa, automaattisesti optimoiden mukautumisen toisiinsa. Asentajan tulisi huomata, että MLZ kompressoreiden suorituskyky saattava olla hieman alentunut, kun kompressori otetaan käyttöön ensimmäistä kertaa. Normaalikäytössä alentunutta suorituskykya ei yleensä havaita. Mutta suorituskyvyn mittauksia ja testauksia tehtäessä on tärkeää, että asia huomioidaan.

3 3 Puristusprosessi Asennus ja huolto Kaikki Danfoss scroll-kompressorit ovat 100 % imukaasulla jäähdytettyjä. Siksi akustinen huppu voidaan aina asentaa, koska kompressori karkottaa kaiken ylimääräisen lämmön läpikulkevan kylmäaineen avulla. Näiden kompressoreiden kylmäpiirin putkiliitännät on sijoitettu päällekkäin. Imukaasuputki on pohjalla (iso liitäntä) ja kuumakaasuputki ylhäällä (pieni liitäntä). Molemmat liitännät ovat juotettavia ja kiinteästi asennettu kompressoriin. Scroll-kompressorin sisään on rakennettu takaiskuventtiili, joka estää scroll-kierukan pyörimistä takaperin, kun kompressori ei käy. Scroll-kompressorit ovat asennettu pehmustettujen kumityynyjen päälle. Kun ensimmäisen kerran törmäät scroll-kompressoriin, kannattaa muistaa, että kompressorin yläpää ja kansi (20 % kompressorin pinta-alasta) ovat tämän tyyppisissä kompressoreissa kuumia (kuumakaasulämpötilan lämpöisiä). Toisin kuin hermeettisissä mäntäkompressoreissa, johon tämä ei päde. Hermeettisissä mäntäkompressoreissa koko ulkokuori on imupuolella (paineputkea lukuun ottamatta), tämän takia ulkokuori ei ole kuuma. Korkeapainepuolen kuumakaasulämpötila on aina huomioitava scroll-kompressoreissa. Esim. MLZ scroll-kompressori ei myöskään ole mikään poikkeus tästä säännöstä jos sitä ajetaan tavallisessa höyrystymislämpötilassa -10 C. Tämä tarkoittaa, että kuumakaasulämpötila voi nousta poikkeuksellisissa tapauksissa jopa yli 100 C tämä ei ole ongelma kompressorin laakereille, scroll- kierukan rakenteelle taikka öljylle. Jos, kuitenkin kompressorin imukaasulämpötila pysyy pitkään huomattavasti alle sallitun raja-arvon (esim. jatkuvasti liikaa kuristavan höyrystinsäätimen säätimen takia jne.), tämä voi johtaa nopeasti paineliitännän liialliseen lämpötilaan. Tämän takia suosittelemme kuumakaasulämpötilan monitorointia ja varotoimintoa scrollkompressorilla toteutettuihin järjestelmiin, myös jälkiasennuksena jos ei alkuperäisesti asennettu.

4 4 Varotoiminto voidaan toteuttaa yksinkertaisesti mekaanisella termostaatilla (esim. KP 81). Katkaisuarvoa ei tarvitse asettaa tarkalleen sallittuun maksimiarvoon (maksimissaan 135 C, 120 C on hyvä nyrkkisääntö). Tehty useammalle kylmäaineelle MLZ scroll-kompressorit ovat hyväksytty käytettäväksi kylmäaineille; R404A, R507 ja R134a. Käytettäessä R404A ja R507 kylmäaineella toimintarajat ovat seuraavat: Höyrystymislämpötila -30 C +10 C (lauhtumislämpötila maks. +60 C). MLZ toimintarajat R404A/R507 Lauhtumislämpötilan alentaminen (usein käytetty moderneissa kylmälaitoksissa) on mahdollista kun höyrystymislämpötila on C ja jopa +10 C. Moni mäntäkompressorikaan ei pysty tähän. MLZ kompressorit käytettäessä R134a voidaan ajaa höyrystymislämpötilassa C. Olettaen että lauhtumislämpötila voidaan nostaa 74 C saakka. MLZ soveltuu sekä lämpöpumppusovelluksiin, että lämmön talteenottoon. R404A antaa paremman volymetrisen kylmäntuoton kuin R134a. Tämän takia R404A kylmäaineella toimiva kompressori antaa paremman kylmätehon, kuin sama kompressori käytettäessä R134a.

5 5 MLZ toimintarajat R134a Saavutettu kylmäteho, eri kylmäaineita käytettäessä voidaan myös lukea edukseen erilaisia kylmäsovelluksia ajatellen. Asiakkaalla on enemmän valinnanvaraa erilaisiin sovelluksiin samoilla tuotteilla. Jos esim. asiakas suunnittelee rakennuttavanansa uuden kylmäjärjestelmän, mutta ei ole vielä täysin varma tulevista laajennustarpeista, on järkevää asentaa MLZ scroll-kompressori, joka soveltuu useammille kylmäaineille käytettäväksi. Ensiasennuksessa käytetään R134a kylmäainetta, ja jos tulevaisuudessa laitosta joudutaan laajentamaan tietyn verran, voidaan kompressorit säilyttää, mutta vaihdetaan laitos toimimaan R404A kylmäaineella, jolloin saavutetaan suurempi kylmäteho, kompressoreita vaihtamatta. Asiakasetuna on R134a kylmäaineen hyvä energiantehokkuus, R404A (R507) kylmäaineella saavutetaan ainoastaan laajempi käyttöalue ja suurempi kylmäteho verrattuna R134a. Kaupallisiin kylmäsovelluksiin, kuten huoltoasemat jne. MLZ scroll-kompressoreita on jo saatavilla täysin integroituna koteloituihin Optyma Plus koneikkoihin. Varusteluna mm. puhaltimen pyörimisnopeuden säädin, säänkestävä kotelointi, kompressorin kontaktori, ulkoinen pääkytkin, kuivain ja nestelasi. Helppo ja nopea asennus on suurin etu valmiiden koneikoiden asennuksessa. Voitelu Tarvittava määrä öljyä toimitetaan kompressorin mukana. Kun kompressori on asennettu ja käynyt jonkin aikaa on suositeltavaa tarkistaa kompressorin öljytaso näkölasista, joka löytyy kompressorin alaosasta. Normaalisti öljytason pitäisi olla puolessa välissä näkölasia. 1/4 tai 3/4 on myös hyväksyttävä taso. Kompressorin alaosassa on erillinen öljyntyhjennysyhde, jonka avulla kompressori voidaan tyhjentää öljystä, ilman nostelua ja kääntelemistä. Tyhjennys onnistuu helposti luomalla lievän ylipaineen kompressorin imupuolella, tämän jälkeen öljy voidaan valuttaa öljyntyjennysyhteestä manometrin avulla.

6 6 MLZ kompressorit toimitetaan valmiiksi täytettynä PVE öljyllä. Toisin kuin perintaiset POE öljyt, PVE öljy ei reagoi veden ja kosteuden kanssa muodostaen happoa. Vaikkakin samantyyppisten POE- öljyn kosteutta sitovien ominaisuuksien takia, PVE-öljyn ominaisuudet myös helpottavat kosteuden poistoa järjestelmästä. PVE-öljyn yhteensopivuus R22 kylmäaineen kanssa on myös hyvä lisäominaisuus. Tämä helpottaa mm. vientiä maihin, joissa R22 on edelleen markkinoita hallitseva kylmäaine, kuten Latinalaisessa Amerikassa. Jotta taataan kompressorin sisäosien optimaalinen voitelu sekä hyvä öljynpalautus, scroll-kompressorit tulisi käynnistää enintään 12 kertaa tunnin sisällä ja pitää ainakin minuutin käymättä pysäytyste n jälkeen. Scroll-kompressorit Optyma plus koneikoissa Sähköliitännät Jos kompressori asennetaan ulos tai se altistuu ympäristön matalille lämpötiloille, tulisi asentaa kampikammion lämmitin. Lämmitin tulisi kytkeä päälle aina kun kompressori seisoo (eli kun kompressori seisoo lämmittää, kompressori käy ei lämmitä). MLZ scroll-kompressoreita markkinoidaan useimmiten 400 V kolmivaiheisina. Sähkökytkentä onkin suhteellisen yksinkertainen, koska kompressori on kytketty sisäisesti tähteen, ulkoisia kytkentäsiltoja ei siis tarvitse tehdä. Kytkentärasiassa on kolme sähköliitintä, joihin 3-vaihe sähkösyöttö tuodaan (tai usein moottorikontaktorin/suojakytkimen kautta sähkökeskukselta) suoraan. On tärkeää tarkistaa, että scroll-kompressorin pyörimissuunta on oikea. Jos kompressorista kuuluu äänekästä mekaanista melua ja paine-eroa imu- ja lauhdutinpuolen yli ei saavuteta (voidaan lukea painemittareista), on todennäköistä että scroll-kompressori pyörii väärään suuntaan. Ongelma voidaan ratkaista vaihtamalla kompressorin kaksi syöttövaihetta keskenään. Syöttöjännitteen voit tarkistaa yleismittarilla kompressorin sähköliitännöistä, kun syöttöjännite on kytketty. Kaikkien kolmen liittimen (riippumatta minkä kahden liitännän välistä mitataan) välissä pitäisi aina olla noin 400 V ac jännite (vaiheiden välinen mittaus).

7 7 Kompressoreissa on bi-metallinen moottorinsuojakatkaisumekanismi tähtikytkennän keskellä, joka suojaa kompressoria liialliselta virralta ja ylikuumenemiselta. Yleisesti voidaankin olettaa, että suojamekanismi on lauennut, jos yleismittarilla mitattu sähkövastus kaikkien vaiheiden yli on ääretön. Mittausta varten täytyy kompressorille tuleva virta katkaista. Heti kun kompressori on jäähtynyt tarpeeksi, bi-metallinen suojamekanismi palautuu automaattisesti. Kun sähkömoottori on kunnossa, kaikkien vaiheiden välinen sähkövastus on suunnilleen sama. Sähkömoottorin sähkövastus (ohm), vaiheiden välillä, on riippuvainen kompressorikoosta. Näiden kompressoreiden pyörimisnopeus 50 Hz taajuudella on n. 2,900 rpm, koska moottorissa on yksi napapari (napaluku 2). Esim. 60 Hz taajuudella kompressori pyörisi vastaavan verran nopeammin kuin kompressorin nimellistaajuudella (50 Hz), eli noin 3,480 rpm. (Hz=1/s, tarkoittaa että vaihtovirta [Vac] vaihtaa suuntaa 50 kertaa sekunnissa.)

Asennusohje DHP-S VMGFB220

Asennusohje DHP-S VMGFB220 Asennusohje DHP-S VMGFB220 Ellei tätä ohjetta noudateta asennuksessa ja huollossa, Danfoss A/ S:n voimassaolevien takuuehtojen mukainen takuu ei ole voimassa. Danfoss A/S pidättää oikeudet osien ja teknisten

Lisätiedot

Maalämpöprojektin loppuraportti

Maalämpöprojektin loppuraportti Maalämpöprojektin loppuraportti Päivämäärä: 3.4.2009 Kuopio Laatija: Ville Matikka 1 1 Projektin toimenpiteet...4 2 Yleistä maalämpöpumpuista...5 2.1. Toimintaperiaate...5 2.2. Lämmönkeruu vesistöstä...5

Lisätiedot

RE01 1445FI. Asennus- ja käyttöohje Oilon RE 35 RE 85. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa

RE01 1445FI. Asennus- ja käyttöohje Oilon RE 35 RE 85. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa RE01 1445FI Asennus- ja käyttöohje Oilon RE 35 RE 85 Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Sisältö 1. Johdanto 1.1. Yleistä asennus- ja käyttöohjeesta...3

Lisätiedot

161 502 28-1 2014-11-04. Providing sustainable energy solutions worldwide. Asennus- ja käyttöohjeet CTC EcoLogic Pro/Family

161 502 28-1 2014-11-04. Providing sustainable energy solutions worldwide. Asennus- ja käyttöohjeet CTC EcoLogic Pro/Family 161 502 28-1 2014-11-04 Providing sustainable energy solutions worldwide Asennus- ja käyttöohjeet CTC EcoLogic Pro/Family Asennus- ja käyttöohjeet CTC EcoLogic Pro/Family 161 502 28-1 2014-11-04 Yleistiedot

Lisätiedot

RE01 1406 FI. Asennus- ja käyttöohje Oilon RE 35 - RE 85. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa

RE01 1406 FI. Asennus- ja käyttöohje Oilon RE 35 - RE 85. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Asennus- ja käyttöohje Oilon RE 35 - RE 85 Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Sisältö 1. Johdanto 1.1. 1.2. 1.3. 1.4. 1.5. 1.6. 1.7. 1.8. 1.9. Varoitukset...

Lisätiedot

Sähkötoimilaitteet SA 07.1 SA 16.1/SAR 07.1 SAR 16.1 AUMA NORM (ilman ohjausta)

Sähkötoimilaitteet SA 07.1 SA 16.1/SAR 07.1 SAR 16.1 AUMA NORM (ilman ohjausta) Sähkötoimilaitteet SA 07.1 SA 16.1/SAR 07.1 SAR 16.1 AUMA NORM (ilman ohjausta) Käyttöohje Asennus, käyttö, käyttöönotto Sisällysluettelo SA 07.1 SA 16.1/SAR 07.1 SAR 16.1 Lue ensin ohje! Noudata turvallisuusmääräyksiä.

Lisätiedot

SRK 20ZGX-S SRK 25ZGX-S

SRK 20ZGX-S SRK 25ZGX-S SRK 20ZGX-S SRK 25ZGX-S SRC 20ZGX-SA alt. SRC 25ZGX-SA Mallit SRK 20ZGX-S / SRC 20ZGX-SA SRK 25ZGX-S / SRC 25ZGX-SA Aggregat Sidnr. SRK-ser.ZGX-S 709-2 SISÄLTÖ Pdf- sivu 1. YLSKUVAUS 3 2. TEKNISET TIEDOT

Lisätiedot

17. MOOTTORIT JA GENERAATTORIT

17. MOOTTORIT JA GENERAATTORIT 17. MOOTTORIT JA GENERAATTORIT 17.1. IEC: n mitoitus Luku 17: Moottorit ja generaattorit IEC-tunnus IEC ( International Electrotechnical Commission ) on kehittänyt kansainväliset standardisarjat sähkökoneiden

Lisätiedot

Thermia Lämpöpumppu Villa Classic Asennusohjeet

Thermia Lämpöpumppu Villa Classic Asennusohjeet Thermia Lämpöpumppu Villa Classic Asennusohjeet F-52369-4 Tärkeätä... 2 Tuoteselostus... 3 Lämpöpumpun alusta... 4 Sijoitus ja asennus... 4 Putkiasennus... 5-6 Lämmityspiirien täyttö... 6-7 Lämmönkeruuputkien

Lisätiedot

HUVIVENEIDEN 12 V SÄHKÖJÄRJESTELMÄ

HUVIVENEIDEN 12 V SÄHKÖJÄRJESTELMÄ Huviveneiden 12 VDC sähköjärjestelmät 1 (23) HUVIVENEIDEN 12 V SÄHKÖJÄRJESTELMÄ Sisältö HUVIVENEIDEN 12 V SÄHKÖJÄRJESTELMÄ 1 1. Yleistä... 2 2. Sähkökeskus... 2 3. Pääsähköjakelu... 4 4. Kaapelointi...

Lisätiedot

säästää energiaa. näyttää hyvältä. nopeasti käyttövalmis.

säästää energiaa. näyttää hyvältä. nopeasti käyttövalmis. Mukavuutta, TURVALLISUUTTA ja energiansäästöä taustalla säästää energiaa. näyttää hyvältä. nopeasti käyttövalmis. On yleinen fakta, että energian säästäminen säästää myös rahaa etenkin kun energian hinta

Lisätiedot

MH01 1406 FI. Asennusohje MH 5 - MH 11. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa

MH01 1406 FI. Asennusohje MH 5 - MH 11. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa MH01 1406 FI Asennusohje MH 5 - MH 11 Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Sisältö 1. Johdanto 1.1. Varoitukset... 3 1.2. Kuljetus ja säilytys... 3 1.3. Toimitussisältö,

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeet 16150214-1 2012-03-08. CTC EcoHeat 300. Malli 306 I 308 I 310 I 312

Asennus- ja käyttöohjeet 16150214-1 2012-03-08. CTC EcoHeat 300. Malli 306 I 308 I 310 I 312 Asennus- ja käyttöohjeet Malli 306 I 308 I 310 I 312 16150214-1 2012-03-08 Yleistä tietoa Sisällysluettelo YLEISTÄ TIETOA Tarkistuslista 6 Tärkeää! 7 Turvallisuusmääräykset 7 Talon lämpöasetukset 8 1.

Lisätiedot

ECOWATTI KÄYTTÖ-, HUOLTO- JA ASENNUSOHJE

ECOWATTI KÄYTTÖ-, HUOLTO- JA ASENNUSOHJE 16.3.2010 ECOWATTI KÄYTTÖ-, HUOLTO- JA ASENNUSOHJE Valmistaja: Tuotekatu 11, PL 21 21201 Raisio Puh. (02) 4374 600 kaukora@kaukora.fi www.kaukora.fi 1 Sisällysluettelo 1 Lyhyt tuotekuvaus... 4 2 Tekniset

Lisätiedot

Asennusohje DHP-A DHP-A Opti DHP-AL DHP-AL Opti DHP-C DHP-H DHP-H Opti DHP-H Opti Pro DHP-L DHP-L Opti DHP-L Opti Pro

Asennusohje DHP-A DHP-A Opti DHP-AL DHP-AL Opti DHP-C DHP-H DHP-H Opti DHP-H Opti Pro DHP-L DHP-L Opti DHP-L Opti Pro Asennusohje DHP-A DHP-A Opti DHP-AL DHP-AL Opti DHP-C DHP-H DHP-H Opti DHP-H Opti Pro DHP-L DHP-L Opti DHP-L Opti Pro VMBMA1020 Mikäli näitä ohjeita ei noudateta asennuksessa ja huollossa, Danfoss A/S:n

Lisätiedot

MH01 1406 FI. Käyttöohje MH 5 - MH 11. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa

MH01 1406 FI. Käyttöohje MH 5 - MH 11. Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa MH01 1406 FI Käyttöohje MH 5 - MH 11 Perehdy näihin ohjeisiin huolellisesti ennen asennusta, käyttöönottoa, tai huoltoa Sisältö 1. Johdanto 1.1. Varoitukset... 3 1.2. Kuljetus ja säilytys... 3 1.3. Toimitussisältö,

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE V-MALLI Ver. 4/2005 1

KÄYTTÖOHJE V-MALLI Ver. 4/2005 1 KÄYTTÖOHJE V-MALLI Ver. 4/2005 1 SISÄLLYSLUETTELO: YLEISTÄ... 3 TOIMINTASELOSTUS... 4 KYTKENTÄKAAVIOIDEN PERUSTEET... 5 ASENNUSOHJEITA... 7 LÄMPÖÄSSÄN KULJETUS... 7 LÄMPÖÄSSÄN ASENTAMINEN... 7 SIJOITTAMINEN...

Lisätiedot

ILMA-ILMA-LÄMPÖPUMPUN AUTOMATIIKKA JA OHJAUSJÄR- JESTELMÄN SUUNNITTELU

ILMA-ILMA-LÄMPÖPUMPUN AUTOMATIIKKA JA OHJAUSJÄR- JESTELMÄN SUUNNITTELU ILMA-ILMA-LÄMPÖPUMPUN AUTOMATIIKKA JA OHJAUSJÄR- JESTELMÄN SUUNNITTELU Pasi Ahola Opinnäytetyö hyväksymispvm Automaatiotekniikan koulutusohjelma Oulun seudun ammattikorkeakoulu SISÄLTÖ TIIVISTELMÄ SISÄLTÖ

Lisätiedot

Asennusohjeet. Copeland Scroll kompressoreille

Asennusohjeet. Copeland Scroll kompressoreille Asennusohjeet Copeland Scroll kompressoreille Turvallisuusohjeet Copeland kompressoreille Lue ohje ennen asennusta.virhe asennettaessa kompressoria,voi aiheuttaa henkilövahingon. Ohje tulisi säilyttää

Lisätiedot

Sähkötoimilaitteet SA 07.2 SA 16.2/SAR 07.2 SAR 16.2 AUMA NORM (ilman ohjausyksikköä)

Sähkötoimilaitteet SA 07.2 SA 16.2/SAR 07.2 SAR 16.2 AUMA NORM (ilman ohjausyksikköä) Sähkötoimilaitteet SA 07.2 SA 16.2/SAR 07.2 SAR 16.2 AUMA NORM (ilman ohjausyksikköä) Käyttöohje Asennus, käyttö, käyttöönotto Sisällysluettelo SA 07.2 SA 16.2/SAR 07.2 SAR 16.2 Lue ensin ohje! Noudata

Lisätiedot

Ilmalämpöpumpun toiminta ja asennus

Ilmalämpöpumpun toiminta ja asennus Taito Happonen Ilmalämpöpumpun toiminta ja asennus Aducate Reports and Books 3/2010 Aducate Centre for Training and Development TAITO HAPPONEN Ilmalämpöpumpun toiminta ja asennus Kylmätekniikan perusteista

Lisätiedot

LÄMPÖÄSSÄ MAALÄMPÖPUMPPU Esi 6-17 / Emi 28-43 / Emi 28P-43P

LÄMPÖÄSSÄ MAALÄMPÖPUMPPU Esi 6-17 / Emi 28-43 / Emi 28P-43P 100% MAALÄMPÖ SUOMESTA LÄMPÖÄSSÄ MAALÄMPÖPUMPPU Esi 6-17 / Emi 28-43 / Emi 28P-43P KÄYTTÖASENNUS- JA HUOLTO-OPAS LÄMPÖÄSSÄ 1/2015 100% MAALÄMPÖ SUOMESTA Esipuhe Kiitämme luottamuksesta tuotteitamme kohtaan

Lisätiedot

161 502 37-1 2015-04-28. Providing sustainable energy solutions worldwide. Asennus- ja käyttöohjeet CTC EcoZenith i550 Pro

161 502 37-1 2015-04-28. Providing sustainable energy solutions worldwide. Asennus- ja käyttöohjeet CTC EcoZenith i550 Pro 161 502 37-1 2015-04-28 Providing sustainable energy solutions worldwide Asennus- ja käyttöohjeet CTC EcoZenith i550 Pro Asennus- ja käyttöohjeet CTC EcoZenith i550 Pro 161 502 37-1 2015-04-28 Yleistä

Lisätiedot

Ilmalämpöpumpun käyttö ja asennusohje

Ilmalämpöpumpun käyttö ja asennusohje Ilmalämpöpumpun käyttö ja asennusohje Kiitos lämpöpumpun ostosta Gullberg & Jansson AB:ltä. Toivomme että lämpöpumppu vastaa odotuksiasi ja antaa vuosien energitehokkaan lämmityksen. Tässä ohjeessa annettavat

Lisätiedot

Lämpöpumppu omakotitalon lämmitysjärjestelmänä

Lämpöpumppu omakotitalon lämmitysjärjestelmänä i Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta Eeva Lehesvuori Lämpöpumppu omakotitalon lämmitysjärjestelmänä Kandidaatintyö 7.5.2009 Tarkastaja: TkT, Aki Korpela ii Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. LÄMPÖPUMPUN

Lisätiedot

Suomalaisia maalämpöpumppuja vuodesta1983. Täystehoinen maalämpö - elämäsi kannattavin ympäristöteko KÄYTTÖOHJE LÄMPÖÄSSÄ V 7.0 30.

Suomalaisia maalämpöpumppuja vuodesta1983. Täystehoinen maalämpö - elämäsi kannattavin ympäristöteko KÄYTTÖOHJE LÄMPÖÄSSÄ V 7.0 30. Suomalaisia maalämpöpumppuja vuodesta1983 Täystehoinen maalämpö - elämäsi kannattavin ympäristöteko KÄYTTÖOHJE LÄMPÖÄSSÄ V 7.0 30.0 LÄMPÖÄSSÄ 10/2011 1 2 Suomalaisia maalämpöpumppuja vuodesta1983 Sisällys

Lisätiedot

Asennusohje. 086U6289 Rev. 10 FI

Asennusohje. 086U6289 Rev. 10 FI Asennusohje Atria Atria Duo Atria Duo Optimum Atria Optimum Comfort Diplomat Diplomat Duo Diplomat Duo Optimum Diplomat Duo Optimum G2 Diplomat Optimum Diplomat Optimum G2 086U6289 Rev. 10 FI Mikäli näitä

Lisätiedot

161 502 36-1 2015-05-27. Providing sustainable energy solutions worldwide. Asennus- ja käyttöohje CTC EcoHeat 400. Malli 406 I 408 I 410 I 412

161 502 36-1 2015-05-27. Providing sustainable energy solutions worldwide. Asennus- ja käyttöohje CTC EcoHeat 400. Malli 406 I 408 I 410 I 412 161 502 36-1 2015-05-27 Providing sustainable energy solutions worldwide Asennus- ja käyttöohje CTC EcoHeat 400 Malli 406 I 408 I 410 I 412 Kylmämodulin irrotus 1. Irrota kylmämoduulin sähköpistokkeet

Lisätiedot

161 502 24-2 2014-03-07. Providing sustainable energy solutions worldwide. Asennus- ja käyttöohje CTC EcoHeat 400. Malli 406 I 408 I 410 I 412

161 502 24-2 2014-03-07. Providing sustainable energy solutions worldwide. Asennus- ja käyttöohje CTC EcoHeat 400. Malli 406 I 408 I 410 I 412 161 502 24-2 2014-03-07 Providing sustainable energy solutions worldwide Asennus- ja käyttöohje CTC EcoHeat 400 Malli 406 I 408 I 410 I 412 Kylmämodulin irrotus 1. Irrota kylmämoduulin sähköpistokkeet

Lisätiedot

Asentajan käsikirja NIBE F470. Poistoilmalämpöpumppu IHB FI 1301-3 031573 LEK

Asentajan käsikirja NIBE F470. Poistoilmalämpöpumppu IHB FI 1301-3 031573 LEK Asentajan käsikirja Poistoilmalämpöpumppu LEK IHB FI 1301-3 031573 Yksityiskohtainen selostus painikkeiden toiminnoista löytyy sivulla 33. Valikoiden selaaminen ja asetusten tekeminen on selostettu sivulla

Lisätiedot