Palveluverkkosuunnitelman selvitysten vaikutusten arviointi ja ehdotus selvitysten toteuttamisajankohdista

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Palveluverkkosuunnitelman selvitysten vaikutusten arviointi ja ehdotus selvitysten toteuttamisajankohdista"

Transkriptio

1 Palveluverkkosuunnitelman selvitysten vaikutusten arviointi ja ehdotus selvitysten toteuttamisajankohdista Maria Mäntylä / suunnittelija, TEKY Helmikuu 2019 Tässä dokumentissa on kuvattu palveluverkkosuunnitelman selvitysten perustiedot sekä eri toimialojen asiantuntijoille tehtyjen haastattelujen (7 kpl) pohjalta arvioitu selvitysten erilaisista toteuttamisaikatauluista johtuvia vaikutuksia toimintaan. Tekniikka- ja ympäristöosaston sekä sivistysosaston johtoryhmien kokouksessa käsiteltiin maanantaina 7. tammikuuta 2019 selvitysten eri toteuttamisajankohtien mahdollisia vaikutuksia ja hahmoteltiin selvitysten alustava toteuttamisjärjestys. Todettiin, että osa palveluverkkosuunnitelman selvityksistä (3 kpl) on jo työn alla ja näin ollen ne siirrettiin Tekeillä olevat vuonna 2019 valmistuvat selvitykset -kategoriaan. Yhden selvityksen osalta tilanne arvioitiin siten, että kyseessä on investointiin liittyvä kuntokartoitus (Nikkilän keskusurheilukentän kuntokartoitus), eikä erillinen selvitystyö ole näin tarpeen (siirrettiin myös jo käynnissä oleviin selvityksiin). Ehdotus selvitysten toteuttamisjärjestyksestä esitellään tässä dokumentissa seuraavaksi. Selvitysten vaihtoehtoisten toteuttamisajankohtien vaikutuksia arvioitiin haastatteluissa kolmen eri skenaarion avulla: 1) Mitkä ovat mahdolliset vaikutukset / mitä eri asioita voi aiheutua, jos selvitys toteutetaan nopeasti, kiireellisenä? Miksi on tärkeää toteuttaa tämä selvitys heti? 2) Mitkä ovat mahdolliset vaikutukset / mitä eri asioita voi aiheutua, jos selvitys siirretään toteutettavaksi 2-3 vuoden päähän? 3) Mitkä ovat mahdolliset vaikutukset / mitä eri asioita voi aiheutua, jos selvitystä ei toteuteta ollenkaan?

2 TEKEILLÄ OLEVAT VUONNA 2019 VALMISTUVAT SELVITYKSET Nikkilän keskusurheilukentän kuntokartoitus Nikkilän keskusurheilukenttä (kentän saneeraus 2020). Söderkullan urheilupuiston saneerauksen yhteydessä päätettiin keskittää yleisurheilun ulkoilmaharjoittelu Sipoossa Nikkilän urheilukentälle. Kerava ja Sipoo selvittävät sisähallin toteuttamista yhteistyön painopisteinä yleisurheilu ja jalkapallo. Keskusurheilukentän saneeraustarpeen ja -ajankohdan määrittäminen kustannusarvioineen. Nikkilän keskusurheilukentän kuntokartoitus siirtyy osaksi investointiprosessia. Investointiin liittyvä kuntokartoitus toteutetaan vuonna 2019 ja investoinnin toteutus vuonna (JORYt ) Erilliselle tarveselvitykselle Nikkilän keskusurheilukentän osalta ei tarvetta -> keskusurheilukentän peruskorjauksesta on jo keskusteltu ja se on mainittu kunnan investointisuunnitelmassa Suunnitelma toteutuksesta vuodelle > tarvitaan ainoastaan Nikkilän keskusurheilukentän kuntokartoitus 2019 (toteutetaan liikuntapalveluiden omasta budjetista) ja sen jälkeen hankesuunnittelu 2020/suunnittelu Kuntokartoitus täytyy toteuttaa nopeasti (2019) -> tarvitaan suunnittelun pohjaksi, valtionavun saamisen edellytys. 2. Jos kuntokartoitus siirretään toteutettavaksi 2-3 v. päähän -> koko keskusurheilukenttäprojekti siirtyy. Kartoituksen kustannus ei ole iso, joten sen siirto ei ole tarkoituksenmukaista (hinta-arvio n e). 3. Selvityksen/kuntokartoituksen toteuttamatta jättäminen hankaloittaa suunnittelua merkittävästi -> selvitys on välttämätön suunnittelun ja toteutuksen taustatiedoksi. Vesiliikuntapalveluiden tarveanalyysi Vesiliikuntapalveluiden tarveanalyysi valmistuu vuoden 2018 aikana. Sipoolaisten uimahallin käytöstä laaditaan tarveanalyysi. Tarveanalyysissä selvitetään vaihtoehtoiset tavat järjestää kuntalaisten uimahalliliikunnan tarve eri puolilla Sipoota. Vaihtoehtoina ovat lähellä Sipoota olevien uimahallien käytön lisäksi erikokoiset uimahalli tai uimahallit Nikkilässä ja Söderkullassa. Vaikutusten arvioinnissa otetaan huomioon mm. sipoolaisten ja koululaisten uimahallin arvioitu käyttö ja käytön monipuolisuus sekä investointi- ja käyttökustannukset eri vaihtoehdoissa koko Sipoon alueella. Kaikki kunnan investointitarpeet priorisoidaan kunnan investointiohjelmaan osaksi koko kunnan ja sivistyksen investointitarpeita. Kaikkien toimintojen tulee luoda omasta toiminnastaan suunnitelma palvelu- ja investointitarpeista perusteluineen. Vaihtoehtoiset ratkaisut ja niiden vaikutustenarviointi valmistuu marraskuun loppuun menneessä. Käsittelytavan ja -aikataulun päättää kunnanhallitus (viimeistään 2019 alussa). Selvitystä ei tarvitse huomioida priorisoinnissa (95% toteutettu, keväällä kunnanhallituksen käsiteltäväksi).

3 Västerskogin päiväkotiselvitys Tutkitaan vaihtoehtoiset ratkaisut varhaiskasvatuksen järjestämiseksi Västerskogin alueella ja Landsängenin päiväkodille. Asiasta päätetään vuoden 2018 aikana. Teknisen valiokunnan tekemä päätös päiväkodin kuntoarvion laatimisesta ja saneeraustarpeen arvioinnista. Tarkemmin määritelty projektisuunnitelma joka sisältää mm. kuntotutkimukset, sisäilmatutkimukset, saneeraussuunnittelun, mahdollisten lisätilojen määrittelyn, kustannusarviot jne. Varhaiskasvatuksen järjestämisen vaihtoehdot Västerskogissa on selvitetty 2018 aikana -> selvityksen pohjalta nykyisten päiväkotitilojen kunnon ja saneeraustarpeen arviointityö on käynnissä. Selvityksen yhteydessä määritetään myös lisätilatarve ja saneerauksen kustannusarvio. Selvitykset valmistuvat 2019 kevään aikana. Liikuntapaikkojen ja -alueiden ennakoiva peruskorjaussuunnitelma Vuonna 2017 valmistuneen Liikuntapalvelusuunnitelman pohjalta laaditaan ennakoiva peruskorjaussuunnitelma, jonka avulla suunnitellaan ja ennakoidaan liikunnan peruskorjausmäärärahan käyttö vuosittain. Liikuntapaikkojen ja -alueiden ennakoivan peruskorjaussuunnitelman ensimmäinen versio tehty, vapaa-ajan jaosto on hyväksynyt mallin > toimii peruskorjausmäärärahan käytön suunnittelun työkaluna (nimi vaihdettava, esim. Ennakoiva peruskorjaussuunnitelma ).

4 VUODEN 2019 AIKANA KÄYNNISTETTÄVÄT JA VALMISTUVAT SELVITYKSET Selvitys Söderkulla skolanin uusista tiloista, Etelä-Sipoon kielikylpyopetuksen tarveselvitys & selvitys Söderkullan nuoriso- ja harrastetiloista (2019) Etelä-Sipoon kielikylpykoulutuksen perustaminen, kielikylpyopetuksen laajentaminen myös Etelä-Sipooseen. Tarveselvitys, jossa määritellään sijainti sekä toiminnan laajuus ja sen järjestäminen valmistuu syksyn 2019 aikana. Laaditaan selvitys Söderkullan nuoriso- ja harrastetilojen vaihtoehtoisista toteuttamismahdollisuuksista. Söderkulla skolanin uudet tilat Selvitys toteutetaan rinnakkain kielikylpyopetuksen tarveselvityksen kanssa, jossa määritellään koulun sijainti sekä toiminnan laajuus ja sen järjestäminen, valmistuu kevään 2019 aikana. Selvityksessä huomioidaan Sipoonlahden koulun kasvu sekä se, voidaanko nykyisiä paviljonkeja käyttää jatkossa Söderkulla skolanin tarpeisiin. Uuden rakennuksen vaihtoehtoisia sijoituspaikkoja selvitetään. Tarkastelussa tulee ottaa huomioon myös Etelä-Sipoon kielikylvyn tilat. Söderkulla skola mitoitetaan siten, että kyläkoulut säilyvät. Selvitetään kielikylvyn sijoittumien erilaisiin toimintaympäristöihin. Selvitetään Söderkulla skolanin sijoittuminen Miilintielle tai muualle. Kielikylvyn tarve Etelä-Sipoossa Tehdään tarveselvitys, jossa määritellään: Kielikylvyn sijainti (oma, SLK, Söderkulla) Söderkulla skola sijainti VE ja niiden EVA Söderkulla skola: tarveselvitys 1) Selvityksen nopea toteuttaminen on tarkoituksenmukaista -> Söderkulla skolanin tilantarve on akuutti. Kielikylvyn sijoittuminen tulee tarkastella samassa yhteydessä Söderkulla skolanin kanssa. Selvityksen nopea toteuttaminen selkeyttää tilannetta myös Sipoonlahden koulun näkökulmasta. 2) Jos selvityksen toteuttaminen siirretään 2-3 v. päähän -> johtaa siihen, että kielikylpyopetusta ei pystytä jatkossakaan tarjoamaan Etelä-Sipoossa. Söderkulla skolanin uusien tilojen puuttuminen aiheuttaa toiminnalle merkittäviä haasteita. 3) Jos selvitys jätetään toteuttamatta kokonaan -> kielikylpyopetusta ei pystytä järjestämään eikä Söderkulla skolanille voida toteuttaa uusia tiloja ainakaan tarkoituksenmukaisella tavalla. Pitkän tähtäimen maankäytön suunnittelu (kaavoitus ja investoinnit) vaikeutuu. Kyrkoby skolanin tilatarveselvitys (2019) Kyrkoby skolanin tilatarpeesta päätetään vuoden 2019 aikana. Nykyisen ja tulevan oppilasmääräennusteen perusteella laaditaan vaihtoehtoiset ratkaisut, joista laaditaan ennakkovaikutusten arviointi. 1) Selvityksen nopea toteuttaminen tarkoituksenmukaista, sillä Kyrkoby skolanin kapasiteetti alkaa loppua. Selvityksen toteutus vuoden 2019 aikana estää tilanteen kriisiytymisen. 2) Jos selvityksen toteuttaminen siirretään 2-3 v. päähän, tilanne johtaa väistämättä siihen, että kasvavaan tilatarpeeseen ei kyetä vastaamaan. 3) Jos selvitystä ei toteuteta ollenkaan, järjestelmällinen ja suunnitelmallinen reagointi tilatarpeeseen mahdotonta.

5 Selvitys kevyen liikenteen väylien ja ulkoilureittien verkostosta ja priorisoinnista (2019) Kuntastrategiassa on linjattu, että kevyen liikenteen verkostoa parannetaan sekä kylien välillä, että taajaman sisällä. Selvityksessä määritetään kevyen liikenteen väylien ja ulkoilureittien tämänhetkinen verkosto. Tulevien tarpeiden osalta määritellään kevyen liikenteen väylät, jotka on mahdollista korvata kevyemmillä ulkoilureiteillä. Eritellään tarvittavien kevyen liikenteen väylien tai ulkoilureittien alustava yhteysväli ja sijainti sillä tarkkuudella kuin mahdollista sekä väylän kustannusarvio. Selvityksessä priorisoidaan reittien toteuttamisen tärkeysjärjestys. 1. Kevyen liikenteen väyliin kohdistuu useita samanaikaisia toiveita ja tarpeita. Selvityksen nopea toteutus mahdollistaa hankkeiden edistämisen mahdollisimman nopealla aikataululla. Selvityksen toteuttaminen ulkoilureittien osalta voidaan siirtää myöhemmäksi ilman mainittavia vaikutuksia. 2. Jos selvityksen toteuttaminen siirretään 2-3 v. päähän -> saattaa johtaa hankkeiden keskinäisen priorisoinnin puuttumiseen, joka hidastaa hankkeiden edistämistä ja heikentää toiminnan tarkoituksenmukaisuutta ja tasapuolisuutta. Kriittisiä hakkeita on pöydällä useita, joten selvityksen lykkäämisellä toimintaan merkittäviä vaikutuksia. Väylien kunnon ja turvallisuuden huomiointi on vaikeaa ilman kunnollista selvitystä. Ulkoilureittien osalta selvityksen siirtämisen vaikutukset eivät ole dramaattiset, toiminnassa jatkettaisiin pitkälti nykyverkoston ylläpitoa. 3. Jos selvitystä ei toteuteta ollenkaan -> johtaisi hankkeiden keskinäisen kilpailun lisääntymiseen ja epätarkoituksenmukaiseen sekä epätasapuoliseen suunnitteluun. Pitkän tähtäimen maankäytön suunnittelu vaikeutuisi. Ulkopuolinen rahoituksenhaku haastavampaa selkeän kokonaissuunnitelman puuttuessa. Ulkoilureittien osalta selvityksen toteuttaminen on tarpeellinen tulevaisuudessa jossain vaiheessa uusien yhteyksien suunnittelussa ja kokonaiskuvan selkeyttämisessä (uusia asuinalueita tulossa). Selvityksen toteuttamatta jättäminen vaikuttaisi siihen, että isoa kokonaiskuvaa ei ole olemassa, kun tehdään laajempia asuinaluekohtaisia suunnitelmia. Oppilaaksiottoalueiden uudistaminen & Jokipuiston koulun ja kunnallisen esiopetuksen tilatarveselvitys (2019) Päivitetään oppilaaksiottoalueet eri vaihtoehtojen arvioinnin pohjalta. Jokipuiston koulun sekä kunnallisen esiopetuksen tilatarpeesta päätetään vuoden 2019 aikana. Muodostetaan vaihtoehtoiset ratkaisut koko Nikkilän taajaman vaihtoehtoisiin oppilaaksiottoalueisiin ja oppilaiden sijoittamismahdollisuuksiin. Nykyisen ja tulevan oppilasmääräennusteiden perusteella laaditaan vaihtoehtoiset ratkaisut, joista laaditaan ennakkovaikutusten arviointi. Oppilaaksiottoalueiden uudistaminen koskee Keski- ja Pohjois-Sipoota (JORYt ). 1) Selvityksen nopea toteuttaminen tukee parhaiten nykyisen kapasiteetin hyödyntämistä ja edistää tulevan suunnittelua. Oppilaaksiottoalueiden uudistaminen tulee tehdä ennen Jokipuiston koulun tilatarpeen tarkempaa arviointia. 2) Oppilaaksiottoalueiden uudistamisen siirtäminen 2-3 v. päähän johtaa epätasaisiin täyttöasteisiin koulujen välillä -> vaikeuttaa toiminnan tarkoituksenmukaista järjestämistä. Jokipuiston koulun ja kunnallisen esiopetuksen tilatarveselvitys siirtyy, jos oppilaaksiottoalueiden uudistamista ei kyetä tekemään riittävän nopealla aikataululla. 3) Uudistuksen ja selvityksen toteuttamatta jättäminen johtaa suuriin vaikeuksiin toiminnan järjestämisessä. Toiset koulut täyttyvät ja toisten tiloja ei saada tehokkaaseen käyttöön. Jokipuiston ja esiopetuksen tilatarpeeseen ei kyetä vastaamaan.

6 Varhaiskasvatuksen palveluverkkosuunnitelman toteuttamisselvitys (2019) Lisääntyvä asukasmäärä tarvitsee lisätilaa varhaiskasvatukselle 2020-luvun puolenvälin jälkeen. Toteuttamistavasta päätetään 2019 aikana. Laaditaan voimassa olevan kasvuennusteen perusteella ja sidotaan asukasmäärän kehittymiseen. Tarkoituksena on määrittää tulevat varhaiskasvatusyksiköiden sijoitusalueet ja yksikön kokoluokka sekä ajankohta asukasmäärään sidottuna. Palveluverkkosuunnitelmassa on linjattu, että varhaiskasvatuksen palvelut järjestetään oman tuotannon ohella palvelusetelin ja yksityisen tuen avulla. Palveluseteli-varhaiskasvatus kattaa kasvun kuitenkin enintään 30 prosentin osuuteen varhaiskasvatuksesta. Määritetään nykyisten hoitopaikkojen riittävyys alueittain. Määritellään hoitopaikkojen tarve alueittain. Määritellään varhaiskasvatuksen vaihtoehtoiset päiväkotien koot/vaikutusalueet uusien hoitopaikkojen tarpeen täyttämiseksi. 1) Jos selvitys toteutetaan nopeasti -> yhdenmukainen jatkumo ja päiväkotipolun suunnittelu olisi asiakkaalle selkeä. Selvityksen nopea toteuttaminen luo asiakaspintaan uskottavuutta ja luottamusta sekä selkeän kokonaissuunnitelman. 2) Jos selvitys siirretään toteutettavaksi 2-3 v. päähän -> ei merkittäviä vaikutuksia. Väestörakenteesta saadaan kuitenkin ajantasaista tietoa kohtuullisen ajan kuluessa. Riittää, kun selvitys tehdään 2020 aikana. Siirtämisestä myöhemmälle ajankohdalle ei vakavia seuraamuksia, vaikkakin tekee toiminnan suunnittelusta arvaamatonta ja pakottaa mahdollisesti kalliisiin hätäratkaisuihin. 3) Selvityksen toteuttamatta jättäminen vaikeuttaa pitkän tähtäimen suunnittelua merkittävästi. Riskinä kyvyttömyys vastata kasvun luomaan palvelutarpeeseen sekä epätarkoituksenmukainen tilakanta.

7 VUONNA 2019 ALOITETTAVAT JA VIIMEISTÄÄN 2020/2021 VALMISTUVAT SELVITYKSET Etelä-Sipoon uuden sivistyskeskuksen sijaintiselvitys ( ) Uusi Söderkullan/Etelä-Sipoon sivistyskeskus toteutetaan vaiheittain. Sen ensimmäisen vaiheen tulee olla käytössä ennen kuin Sipoonlahden koulun sivistyskeskuksen kapasiteetti loppuu. Arvioitu tarve (ja valmistumisajankohta) on noin vuosien 2028 ja 2032 välillä riippuen mm. asukasmäärän kehittymisestä. Uuden sivistyskeskuksen kaava tulee olla tiedossa kahdeksasta kuuteen vuotta ennen valmistumisajankohtaa (aikataulu ja tarve). Sivistyskeskuksen vaihtoehtoiset paikat tarkastellaan Massbyn ja Söderkullan kartanon kaavoituksen yhteydessä. Nuorisopalveluiden toimitilatarpeet ratkaistaan muiden hankkeiden (yksityiset tai sivistystoimen omat) yhteydessä Söderkullassa ja Nikkilässä. Omat erilliset tilat tai tilat saman katon alla muiden sivistyspalveluiden kanssa voivat tulla kyseeseen. Tilapäiset ratkaisut voivat olla mahdollisia, jos tarve sen vaatii. 1) Selvityksen nopea toteuttaminen on tarpeen maankäytön (kaavoitus ja investoinnit) suunnittelussa. Selvityksen toteutuminen vuonna 2019 luo pohjan toimivan yhdyskuntarakenteen suunnittelulle Etelä- Sipoossa. 2) Selvityksen siirtäminen 2-3 v. päähän -> vaikeuttaa maankäytön suunnittelua (kaavoitus ja investoinnit). Riskinä kaava-alueen toteutumisen hidastuminen sekä koulupaikkojen loppuminen kesken sivistyskeskushankkeen viivästyessä. 3) Selvityksen toteuttamatta jättäminen saattaa johtaa epätarkoituksenmukaiseen suunnitteluun niin yhdyskuntarakenteen kuin tilojen osalta. Riskinä koulupaikkojen loppuminen kesken sivistyskeskushankkeen viivästyessä, kun sitä ei ole kyetty huomioimaan kaavoituksessa selvityksen puuttuessa. Nikkilän uuden sivistyskeskuksen sijaintiselvitys ( ) Nikkilän uusi sivistyskeskus toteutetaan vaiheittain. Sen ensimmäisen vaiheen tulee olla käytössä ennen kuin Nikkilän koulukapasiteetti loppuu. Sivistyskeskuksen vaihtoehtoiset paikat tarkastellaan Nikkilän kaavarungon yhteydessä. Nuorisopalveluiden toimitilatarpeet ratkaistaan muiden hankkeiden (yksityiset tai sivistystoimen omat) yhteydessä Söderkullassa ja Nikkilässä. Omat erilliset tilat tai tilat saman katon alla muiden sivistyspalveluiden kanssa voivat tulla kyseeseen. Tilapäiset ratkaisut voivat tulla kyseeseen, jos tarve sen vaatii. Selvityksessä määritellään: sivistyskeskuksen sijainti koulun koko muut palvelut käyttöönottoajan määrittäminen väestöennusteiden perusteella Edellä mainittujen tekijöiden perusteella laaditaan vaihtoehtoiset ratkaisut, joista laaditaan ennakkovaikutusten arviointi. 1) Selvityksen nopea toteuttaminen tuottaa hyvän pohjan Nikkilän yhdyskuntarakenteen kokonaisuuden suunnittelulle. Uuden sivistyskeskuksen sijainnin ja laajuuden selvittäminen on tärkeää maankäytönsuunnittelun ratkaisujen kannalta.

8 2) Jos selvityksen toteuttaminen siirretään 2-3 v. päähän, se jättää kaavoitukselle avoimia kysymyksiä. Kasvattaa jonkin verran riskiä, että koko hankkeen aikataulu venyy. Selvityksen siirtämisellä vuodelle 2020 ei vielä dramaattisia vaikutuksia. 3) Selvityksen toteuttamatta jättäminen luo riskin epätarkoituksenmukaisesta ja riittämättömistä suunnitelluista tiloista, joita ei voida ottaa tehokkaasti käyttöön. Oppilasmäärän kasvu Sipoossa edellyttää uuden sivistyskeskuksen toteuttamista. Söderkullan kartanon alueen kehittämisselvitys, sivistystoimen palvelut ( ) Virkamiehet tulivat palaverissa (ma ) siihen tulokseen, että Söderkullan kartanon alueen selvitys eriytetään omaksi kohdakseen Kulttuuritoimen tilatarveselvityksestä. Alueen kehittäminen palvelee Söderkullan kartanon kaavoitusprosessia. Pääperiaatteet tulee ratkaista kaavoituksen yhteydessä vuonna 2019, varsinainen projekti käynnistyy Vaikutusten arviointia ei toteutettu tämän osalta, sillä selvitys eriytettiin omaksi toimenpiteekseen Kulttuuritoimen tilankäyttösuunnitelmasta. Selvitys Miilin alueen julkisten palveluiden palvelutarpeesta ( ) Selvitetään mahdollisuudet ja tarve sijoittaa Miilin alueelle kirjasto, vanhustenpalveluja, kansalaisopiston toimintaa, nuorisopalveluja ym. Liittyy Miilin alueen tuleviin rakennushankkeisiin joita ovat: liikuntasali ja mahdollisesti Söderkulla skola. Hyödynnetään mahdollisimman paljon yhteiskäyttötiloja erillistilojen rakentamisen välttämiseksi. Toiminnot pyritään sijoittamaan siten, että ne käyttävät mahdollisimman paljon toistensa tiloja. Palveluverkkosuunnitelmassa on linjattu, että kirjastolla ei suunnittelukauden aikana ole tilahankkeita, mutta Talman sivistyskeskuksen yhteyteen suunnitellaan kirjastotoimipiste. Kirjasto: tarve nykyisen lisäksi. Ristiriita palveluverkkosuunnitelmassa. Vanhustenpalvelut: riippunee sote-ratkaisusta. Määritetään sote-tilojen tarve Miilin alueella. Sipoo Opisto: tilatarve Etelä-Sipoossa ja Miilin alueella. Nuoriso: tilatarve Etelä-Sipoossa ja Miilin alueella. Kaikista eri toiminnoista määritetään vaihtoehtoiset ratkaisut siten, että 0-vaihtoehtona on käytännössä muiden päivisin käytössä olevien tilojen hyödyntäminen. Rajapinta Kulttuuritoimen tilankäyttösuunnitelmaan tulee ottaa huomioon. Vaihtoehdoista laaditaan ennakkovaikutusten arviointi. Vuonna 2019 toteutetaan periaatetarkastelu palvellen kokonaisratkaisua, varsinainen projekti käynnistyy (JORYt ) 1. Selvityksen nopea toteutus helpottaa pitkän tähtäimen suunnittelua. 2. Jos selvityksen toteutus siirretään 2-3 v. päähän -> hidastaa reagointia Etelä-Sipoon asukaskasvun synnyttämiin palvelutarpeisiin. Valtaosa tilatarpeista pystytään kuitenkin hoitamaan. 3. Jos selvitystä ei tehdä ollenkaan -> hankaloittaa toiminnan suunnitelmallisuutta, tehokkaita ja toimivia tilaratkaisuja on vaikea saada aikaan. Riskinä myös se, että Etelä-Sipoon kasvun luomaan palvelutarpeeseen ei kyetä vastaamaan suunnitelmallisuuden puuttuessa.

9 VUONNA 2020 TAI SEN JÄLKEEN ALOITETTAVAT SELVITYKSET Etelä-Sipoon uuden sivistyskeskuksen tarveselvitys ( ) Uusi Söderkullan/Etelä-Sipoon sivistyskeskus toteutetaan vaiheittain. Sen ensimmäisen vaiheen tulee olla käytössä ennen kuin Sipoonlahden koulun sivistyskeskuksen kapasiteetti loppuu. Arvioitu tarve (ja valmistumisajankohta) on noin vuosien 2028 ja 2032 välillä riippuen mm. asukasmäärän kehittymisestä. Uuden sivistyskeskuksen kaava tulee olla tiedossa kahdeksasta kuuteen vuotta ennen valmistumisajankohtaa (aikataulu ja tarve). Sivistyskeskuksen vaihtoehtoiset paikat tarkastellaan Massbyn ja Söderkullan kartanon kaavoituksen yhteydessä. Nuorisopalveluiden toimitilatarpeet ratkaistaan muiden hankkeiden (yksityiset tai sivistystoimen omat) yhteydessä Söderkullassa ja Nikkilässä. Omat erilliset tilat tai tilat saman katon alla muiden sivistyspalveluiden kanssa voivat tulla kyseeseen. Tilapäiset ratkaisut voivat olla mahdollisia, jos tarve sen vaatii. 1) Selvityksen nopea toteuttaminen on tarpeen maankäytön (kaavoitus ja investoinnit) suunnittelussa. Selvityksen toteutuminen vuonna 2019 luo pohjan toimivan yhdyskuntarakenteen suunnittelulle Etelä- Sipoossa. 2) Selvityksen siirtäminen 2-3 v. päähän -> vaikeuttaa maankäytön suunnittelua (kaavoitus ja investoinnit). Riskinä kaava-alueen toteutumisen hidastuminen sekä koulupaikkojen loppuminen kesken sivistyskeskushankkeen viivästyessä. 3) Selvityksen toteuttamatta jättäminen saattaa johtaa epätarkoituksenmukaiseen suunnitteluun niin yhdyskuntarakenteen kuin tilojen osalta. Riskinä koulupaikkojen loppuminen kesken sivistyskeskushankkeen viivästyessä, kun sitä ei ole kyetty huomioimaan kaavoituksessa selvityksen puuttuessa. Nikkilän uuden sivistyskeskuksen tarveselvitys ( ) Nikkilän uusi sivistyskeskus toteutetaan vaiheittain. Sen ensimmäisen vaiheen tulee olla käytössä ennen kuin Nikkilän koulukapasiteetti loppuu. Sivistyskeskuksen vaihtoehtoiset paikat tarkastellaan Nikkilän kaavarungon yhteydessä. Nuorisopalveluiden toimitilatarpeet ratkaistaan muiden hankkeiden (yksityiset tai sivistystoimen omat) yhteydessä Söderkullassa ja Nikkilässä. Omat erilliset tilat tai tilat saman katon alla muiden sivistyspalveluiden kanssa voivat tulla kyseeseen. Tilapäiset ratkaisut voivat tulla kyseeseen, jos tarve sen vaatii. Selvityksessä määritellään: sivistyskeskuksen sijainti koulun koko muut palvelut käyttöönottoajan määrittäminen väestöennusteiden perusteella Edellä mainittujen tekijöiden perusteella laaditaan vaihtoehtoiset ratkaisut, joista laaditaan ennakkovaikutusten arviointi. 1) Selvityksen nopea toteuttaminen tuottaa hyvän pohjan Nikkilän yhdyskuntarakenteen kokonaisuuden suunnittelulle. Uuden sivistyskeskuksen sijainnin ja laajuuden selvittäminen on tärkeää maankäytönsuunnittelun ratkaisujen kannalta. 2) Jos selvityksen toteuttaminen siirretään 2-3 v. päähän, se jättää kaavoitukselle avoimia kysymyksiä. Kasvattaa jonkin verran riskiä, että koko hankkeen aikataulu venyy. Selvityksen siirtämisellä vuodelle 2020 ei vielä dramaattisia vaikutuksia. 3) Selvityksen toteuttamatta jättäminen luo riskin epätarkoituksenmukaisesta ja riittämättömistä suunnitelluista tiloista, joita ei voida ottaa tehokkaasti käyttöön. Oppilasmäärän kasvu Sipoossa edellyttää uuden sivistyskeskuksen toteuttamista.

10 Sibbo gymnasiumin tilaselvitys (2021) Sibbo gymnasiumin peruskorjauksesta/tilojen tulevaisuudesta päätetään vuoden 2019 aikana. Sibbo gymnausiumin kuntoarvion mukaiset korjaukset toteutetaan vuosina (JORYt ) 1) Nykyisten tilojen kuntoarvion laadinta työn alla. Kuntoarvion pohjalta laadittu selvitys mahdollistaa tilojen saneeraus- ja investointitarpeen määrittämisen. 2) Selvityksen toteuttamisen siirtäminen johtaa mahdollisten saneerausten siirtymiseen, sillä nykytilojen tulevaisuudesta ei ole päätöstä. Siirtymisellä vuoden 2020 puolelle ei dramaattisia vaikutuksia. 3) Ilman selvitystä ei voida varmistua nykyisten tilojen kunnosta ja toimivuudesta jatkossa. Liikunnan tulevaisuuskuva selvitys (2021) Vuonna 2017 valmistuneen Liikuntapalvelusuunnitelman ja käytettävissä olevien tietojen pohjalta laaditaan Liikunnan (olosuhteiden ja liikuntapalvelujen) tulevaisuuskuva Tulevaisuuskuvan avulla hahmotetaan ja havainnollistetaan kasvun vaikutukset erityisesti investointeja vaativiin liikuntapalveluihin ja -paikkoihin/-alueisiin. Erillinen pitkän ajan liikuntapaikkasuunnitelma/tulevaisuuskuva tarvitaan. Selvitys täytyy toteuttaa vuoden aikana. Selvityksen siirtäminen pitkälle tulevaisuuteen hankaloittaa suurten hankkeiden suunnittelua investoinneissa.

11 Kulttuuritoimen tilankäyttösuunnitelma (2021) Kulttuuritoimen nykyisestä tilankäytöstä ja tulevasta tilantarpeesta tehdään tilankäyttösuunnitelma. Siinä kuvataan sekä yhteiskäytössä olevat tilaratkaisut, että mahdolliset omat tilahankkeet tai muilta vuokrattavat tilat (päätetään 2019 aikana). Eri toimintojen kuten esim. kulttuurin, liikunnan, nuorisotoimen ja vapaan sivistyksen palvelut sijoitetaan aina kun mahdollista sivistyskeskusalueelle hyödyntäen valmiiksi rakennettuja tiloja. Kaikki kunnan investointitarpeet priorisoidaan kunnan investointiohjelmaan osaksi koko kunnan ja sivistyksen investointitarpeita. Kaikkien toimintojen tulee luoda omasta toiminnastaan suunnitelma palvelu- ja investointitarpeista perusteluineen. Tehdään nykytilan kartoitus eri palvelujen sijoittamisesta sisältäen kulttuuripalvelut ja Sipoon Opiston palvelut. Kunkin palvelutyypin suhteen tulisi luokitella, miten hyvin niitä voi järjestää yhteisissä tiloissa ja mitä se edellyttäisi, sekä mikä olisi etu, joka saavutettaisiin, jos toimittaisiin erityistiloissa. 0 vaihtoehto= kaikki palvelut järjestetään yhteistiloissa. Muissa vaihtoehdoissa erityistilojen määrää kasvatetaan asteittain. HUOM! Söderkullan kartanon alueen saneeraus toteutetaan vuoden 2019 aikana ja tämä eriytetty omaksi kohdakseen vuonna 2020 toteutettavien selvitysten kategoriaan. (JORYt ) 1. Nopea toteutus helpottaa tilatarpeen huomiointia pitkän tähtäimen suunnittelussa, kuten kaavoituksessa ja investointisuunnitelmassa. 2. Selvityksen toteuttamisen siirtäminen 2-3 v. päähän -> vaikeuttaa hieman pitkän tähtäimen suunnittelua, mutta ei aiheuta ylitsepääsemättömiä ongelmia. Lyhyemmän tähtäimen tilatarpeet voidaan ratkaista tapauskohtaisesti / investointiohjelmassa. 3. Jos selvitystä ei toteuteta, on pitkän tähtäimen suunnittelu ja tilojen tehokas käyttö haastavaa. Selvitys Nikkilän nuorisotilojen vaihtoehtoisista toteuttamismahdollisuuksista (2021) Laaditaan selvitys Nikkilän sivistyskeskuksen nuoriso- ja harrastetilojen vaihtoehtoisista toteuttamismahdollisuuksista (asiasta päätetään 2019 aikana). Selvitys ja ratkaisut tulee toteuttaa ennen nykyisen nuorisotilan mahdollista kaavoittamista. Nuoriso- ja harrastetilojen kiinteistön tilalle pitkällä tähtäimellä (2030- tai 40-luvulla) sijoitettaneen esim. kaupallisia palveluita. Kuitenkin nuoriso- ja harrastetilat voivat olla nykykäytössä, kunnes palveluverkkosuunnitelman mukainen ratkaisu saadaan kehitettyä. Laaditaan vaihtoehtoiset ratkaisut Nikkilän nuoriso- ja harrastetilan toteutuspoluista ja lopullisesta ratkaisusta. Vaihtoehdoista tehdään ennakkovaikutusten arviointi. Nuorisotilan kiinteistön ylläpito saneerauksilla. Kuntoarvion mukaiset korjaukset toteutetaan vuosina Selvitys nuorisotilojen vaihtoehtoisista toteuttamismahdollisuuksista tehdään Nikkilän uuden sivistyskeskuksen suunnittelun yhteydessä. (JORYt ) 1. Jos selvitys toteutetaan nopeasti -> helpottaa pitkän tähtäimen suunnittelua. 2. Jos selvitys siirretään 2-3 v. päähän -> ei merkittäviä vaikutuksia, koska nykyinen nuorisotalo säilyy käytössä vielä jonkin aikaa (edellyttäisi kuitenkin peruskorjausta, rakennusvuosi 1984). 3. Jos selvitystä ei toteuteta -> saattaa johtaa epätarkoituksenmukaisiin ja tehottomiin tilaratkaisuihin. Riskinä myös kasvavat viiveet tilatarpeeseen vastaamisessa erityisesti nykyisen nuorisotalon poistuessa käytöstä.

12 Haastateltavat henkilöt: Mervi Keski-Oja Hannu Ollikainen Piritta Forsell Heidi Saarenpää Juha Pohjonen Anne Laitinen Lari Sirén

Investoinnin vaatima toimenpide. Tämä investointiin liittyvä kuntokartoitus toteutetaan vuonna 2019, investoinnin toteutus vuonna 2022.

Investoinnin vaatima toimenpide. Tämä investointiin liittyvä kuntokartoitus toteutetaan vuonna 2019, investoinnin toteutus vuonna 2022. Kaikissa selvityksissä muodostetaan ja kuvataan strategianmukaiset vaihtoehdot ja tehdään niistä vaikutusten arviointia. Vaikutusten arvioinnin arvioitavat tekijät ovat ainakin: 1. Investointikustannukset

Lisätiedot

Palveluverkkosuunnitelman selvitysten toimeenpanosuunnitelma / Plan för genomförande av utredningar i samband med servicenätplanen

Palveluverkkosuunnitelman selvitysten toimeenpanosuunnitelma / Plan för genomförande av utredningar i samband med servicenätplanen Kunnanhallitus/Kommunstyrel sen 74 26.02.2019 Palveluverkkosuunnitelman selvitysten toimeenpanosuunnitelma / Plan för genomförande av utredningar i samband med servicenätplanen 1203/00.01/2015 KH 74 Kunnanhallitus

Lisätiedot

Vesiliikuntapalvelujen tarveanalyysi

Vesiliikuntapalvelujen tarveanalyysi Vesiliikuntapalvelujen tarveanalyysi Projektisuunnitelma 5.10.2017 Piritta Forsell, Edward Frisk, Ilari Myllyvirta, Kurt Torsell 1 Sisällysluettelo sivu 1. Projektin määrittely 3 2. Projektin tavoitteet

Lisätiedot

Esitys sivistystoimen palveluverkkosuunnitelmaksi Sipoon kunta

Esitys sivistystoimen palveluverkkosuunnitelmaksi Sipoon kunta Esitys sivistystoimen palveluverkkosuunnitelmaksi 2015-2025 Sipoon kunta 1. Johdanto 1. Palveluverkkoselvityksen tavoitteet Mitä Tuottaa palveluverkkosuunnitelmat ja ehdotukset tarvittavista investoinneista

Lisätiedot

Päiväkoti- ja Kouluverkko. Toinen luonnos

Päiväkoti- ja Kouluverkko. Toinen luonnos Päiväkoti- ja Kouluverkko Toinen luonnos 6.11.2009 Sipoon kunnan kasvustrategiassa varaudutaan 35 000 uuteen asukkaaseen vuoteen 2025 mennessä. Kaavoitusohjelman mukaiset asukasmäärälisäykset ja palveluiden

Lisätiedot

Nimi/Namn Klo/Kl. Tehtä vä/uppg

Nimi/Namn Klo/Kl. Tehtä vä/uppg 3/2019 1 Aika/Tid 13.02.2019, Klo/Kl. 17:30-18:50 Paikka/Plats Osallistujat/Deltagare Juhlatalo Nimi/Namn Klo/Kl. Tehtä vä/uppg Läsnä/Närv. Boman Rainer 17:30-18:50 Puh.joht./Ordf. Engblom Charlotta 17:30-18:50

Lisätiedot

Tekninen valiokunta/tekniska utskottet

Tekninen valiokunta/tekniska utskottet Tekninen valiokunta/tekniska utskottet 112 11.10.2016 Teknisen valiokunnan talousarvio 2017 ja taloussuunnitelma 2017-2019/Investointiosa / Tekniska utskottets budget 2016 och ekonomiplan 2017-2019/Investeringsdel

Lisätiedot

RANTAKYLÄN PALVELUKESKUKSEN YMPÄRISTÖN ASEMAKAAVAMUUTOS

RANTAKYLÄN PALVELUKESKUKSEN YMPÄRISTÖN ASEMAKAAVAMUUTOS RANTAKYLÄN PALVELUKESKUKSEN YMPÄRISTÖN ASEMAKAAVAMUUTOS 15.6.2016 Maankäyttöinsinööri Kalle Sivén KAAVAHANKKEEN KUVAUS Asemakaavamuutos on käynnistetty Joensuun kaupungin aloitteesta loppuvuodesta 2013.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 75

Espoon kaupunki Pöytäkirja 75 10.10.2016 Sivu 1 / 1 3757/2016 10.03.02 70 5.9.2016 75 Jousenkaaren koulu (Pöydälle 5.9.2016) Valmistelijat / lisätiedot: Maija Lehtinen, puh. 046 877 3683 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Teknisen

Lisätiedot

Suomenkielisen opetuksen tilankäyttösuunnitelma

Suomenkielisen opetuksen tilankäyttösuunnitelma Suomenkielisen opetuksen tilankäyttösuunnitelma 2017-2026 Suomenkielisen opetuksen Tilankäyttösuunnitelma 2017-2026 Perustuu kaupungin omiin väestöennusteisiin perusopetus- ja lukioikäisten määrän kehityksestä

Lisätiedot

Sipoon kunnan kouluverkkosuunnitelma

Sipoon kunnan kouluverkkosuunnitelma 1 Sipoon kunnan kouluverkkosuunnitelma Kouluverkko-ohjausryhmän kannanotto 13.12.2010 LÄHTÖKOHTA Tulevaisuuden palveluverkko ja tuotanto rakennetaan niin pedagogisesti kuin rakenteellisestikin laadukkaasti

Lisätiedot

KOULJAOS 41 Suomenkielinen koulutusjaosto Valmistelija: opetusjohtaja Annelie Nylund,annelie.nylund(at)sipoo.fi

KOULJAOS 41 Suomenkielinen koulutusjaosto Valmistelija: opetusjohtaja Annelie Nylund,annelie.nylund(at)sipoo.fi Valtuusto 72 10.09.2012 Söderkullan koulukeskuksen hankesuunnitelman hyväksyminen 281/10.03.02/2012 281/10.03.02/2012 KOULJAOS 41 Suomenkielinen koulutusjaosto 23.4.2012 Valmistelija: opetusjohtaja Annelie

Lisätiedot

Katsaus kouluinvestointien pedagogiikkasuunnitteluun ja lapsi- ja sidosryhmävaikutusten arviointeihin. Teknisen johtajan ajankohtaisasiat

Katsaus kouluinvestointien pedagogiikkasuunnitteluun ja lapsi- ja sidosryhmävaikutusten arviointeihin. Teknisen johtajan ajankohtaisasiat Katsaus kouluinvestointien pedagogiikkasuunnitteluun ja lapsi- ja sidosryhmävaikutusten arviointeihin Teknisen johtajan ajankohtaisasiat Sipoon suunnittelua ohjaavia strategisia periaatteita 1. Palveluverkko

Lisätiedot

Värikoodit palvelukeskittymissä

Värikoodit palvelukeskittymissä Pohjoinen alue Värikoodit palvelukeskittymissä Nykytilanne Kuntalaisten olohuone Muutokset 2018-2019 Muutokset vuoteen 2026 mennessä Haukiputaan palvelukeskittymä 0-6-vuotiaiden lasten määrä kääntynyt

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

Kasvatus- ja sivistystoimen palvelukorit - kuntalainen edellä

Kasvatus- ja sivistystoimen palvelukorit - kuntalainen edellä Kasvatus- ja sivistystoimen palvelukorit - kuntalainen edellä Palveluverkkomuutosten taustalla I Toiminnan laatu Kaiken palvelutuotannon ja toiminnan lähtökohtana pitää olla kuntalainen (tuotantolähtöisyys

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kasvun vastuualueen, Pohjoisen alueen palveluverkkosuunnittelu. 2018, esitys

Lasten ja nuorten kasvun vastuualueen, Pohjoisen alueen palveluverkkosuunnittelu. 2018, esitys Lasten ja nuorten kasvun vastuualueen, Pohjoisen alueen palveluverkkosuunnittelu 2018, esitys Oppilaaksiottoalueet Koulujen oppilasennusteet, lasten määrä ja päivähoitopaikat varhaiskasvatuksessa Väestöennusteet,

Lisätiedot

Sivistyspalveluiden tilaratkaisujen kehittäminen

Sivistyspalveluiden tilaratkaisujen kehittäminen Sivistyspalveluiden tilaratkaisujen kehittäminen Juvan kunta 10.2.2016 12.2.2016 Page 1 Toimeksiantona määritellä toimitilojen tarve Kunnanjohtaja perusti marraskuussa työryhmän, jonka tehtävänä on selvittää

Lisätiedot

Vihdin kunnan johtamisjärjestelmän periaatteet sekä valtuuston koko

Vihdin kunnan johtamisjärjestelmän periaatteet sekä valtuuston koko Vihdin kunnan johtamisjärjestelmän periaatteet sekä valtuuston koko Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että se toteaa lausuntonaan oikeusministeriölle, että Vihdin kunnanvaltuustoon valitaan vuoden

Lisätiedot

Rakennus kunnan omalla tontilla, pihaalue kyläyhteisön tontti. Huomioitava myynnissä. Ostokiinnostusta kiinteistöstä ollut.

Rakennus kunnan omalla tontilla, pihaalue kyläyhteisön tontti. Huomioitava myynnissä. Ostokiinnostusta kiinteistöstä ollut. Hindsbyn ent. koulu salkku Toimenpide Hindsbyntie 301 1903 rakennusvuosi toimenpide Myynti 04130 Sipoo 1973 korjaus vuosi Entinen kyläkoulurakennus jossa erilaista toimintaa ollut vuosien varrella ja talon

Lisätiedot

6,3221.817$ 6LYLVW\VODXWDNXQWD 7$00,±(/2.88

6,3221.817$ 6LYLVW\VODXWDNXQWD 7$00,±(/2.88 6,3221.817$ 6LYLVW\VODXWDNXQWD 26$9826,.$76$86 7$00,±(/2.88 72,0,$/$ VASTUUALUE: 6,9,67

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 369. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 369. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 28..206 Sivu / 3757/206 0.03.02 369 Jousenkaaren koulu Valmistelijat / lisätiedot: Maija Lehtinen, puh. 046 877 3683 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Teknisen toimen johtaja Olli

Lisätiedot

Ruotsinkielisen peruskouluverkoston kehittäminen Pohjois-Kirkkonummella Oitbacka skolan lakkauttaminen (kv)

Ruotsinkielisen peruskouluverkoston kehittäminen Pohjois-Kirkkonummella Oitbacka skolan lakkauttaminen (kv) Kunnanhallitus 126 10.04.2017 Ruotsinkielisen peruskouluverkoston kehittäminen Pohjois-Kirkkonummella Oitbacka skolan lakkauttaminen (kv) Kunnanhallitus 10.04.2017 126 Ruotsinkielinen varhaiskasvatus-

Lisätiedot

SIIRTOKELPOISET KIIREVÄISTÖT / TILANNEKATSAUS 9.1.2014

SIIRTOKELPOISET KIIREVÄISTÖT / TILANNEKATSAUS 9.1.2014 SIIRTOKELPOISET KIIREVÄISTÖT / TILANNEKATSAUS 9.1.2014 Alustava aikataulu ( 9.1.2014 ) lähes kaikissa siirtokelpoisissa kouluissa ja parakeissa sama: 1) Lupakuvat jätetään rakennusvalvontaan n. 31.01.2014

Lisätiedot

Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin

Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin Hissi- ja esteettömyysseminaari Oulu 17.11.2016 Pekka Luoto toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Kiinteistöyhdistykset yhdessä Kiinteistöliiton

Lisätiedot

FINNSBACKAN PÄIVÄKOTI VAIHTOEHTOTARKASTELU

FINNSBACKAN PÄIVÄKOTI VAIHTOEHTOTARKASTELU FINNSBACKAN PÄIVÄKOTI VAIHTOEHTOTARKASTELU 24.9.2014 1(5) Johdanto Vertailtavat hankevaihtoehdot Tässä vaihtoehtotarkastelussa on esitelty kaksi vaihtoehtoa Finnsbackan vuonna 1980 valmistuneen, heikkokuntoisen

Lisätiedot

Etunimi Sukunimi

Etunimi Sukunimi Selvitykset ja ohjelmat 2019 Sivistyslautakunta vahvistaa tulevien projektisuunnitelmien pohjaksi laadittavien alueellisten tarvekartoitusten aikataulut. Samalla vahvistetaan muiden ajankohtaisten selvitysten

Lisätiedot

Ruokapalvelun rakennemuutos

Ruokapalvelun rakennemuutos Kunnanhallitus 104 04.04.2016 Kunnanhallitus 121 11.04.2016 Ruokapalvelun rakennemuutos 700/00.01.02/2016 Khall 04.04.2016 104 Osana kunnan talouden tasapainotusohjelmaa selvitetään valmistuskeittiöiden

Lisätiedot

Hiukkavaara Oulun kaupungin keskeinen kasvusuunta. Laadittu yhteistyössä Kopa, YYP, SiKu ja Oulun Tilakeskus 18/06/2013

Hiukkavaara Oulun kaupungin keskeinen kasvusuunta. Laadittu yhteistyössä Kopa, YYP, SiKu ja Oulun Tilakeskus 18/06/2013 Oulun kaupungin keskeinen kasvusuunta Laadittu yhteistyössä Kopa, YYP, SiKu ja Oulun Tilakeskus 18/06/2013 Miksi on rakennettava? Oulun kaupunki on Pohjois-Suomen kasvava keskuskaupunki. Oulun kaupungin

Lisätiedot

Sivistystoimialan palveluverkon valmistelu Tilannekatsaus

Sivistystoimialan palveluverkon valmistelu Tilannekatsaus Sivistystoimialan palveluverkon valmistelu 2018 Tilannekatsaus Tuomas Koskiniemi / 7.3.2018 Sisällysluettelo 1. Toimeksianto 2. Hyväksytty investointiohjelma TA2018-2021 3. Tarveselvitys- ja hankesuunnitteluprosessissa

Lisätiedot

Sipoonlahden koulun vaiheittainen laajentaminen

Sipoonlahden koulun vaiheittainen laajentaminen Sipoonlahden koulun vaiheittainen laajentaminen Projektisuunnitelma Ermo Mattila Sisällysluettelo sivu 1. Projektin määrittely 3 2. Projektin tavoitteet 7 3. Avustusten hakeminen 10 4. Laajennusvaiheiden

Lisätiedot

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sivistystoimi Aulis Pitkälä

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys Sivistystoimi Aulis Pitkälä Kaupunginjohtajan talousarvioesitys 2018-2020 Sivistystoimi Aulis Pitkälä Kaikkien sivistyskaupunki Oppiva sivistyskaupunki Elinvoimainen sivistyskaupunki Innovatiivinen sivistyskaupunki Espoo on sivistyskaupunki

Lisätiedot

Alueelle kohdistuvat suunnittelukaudella 2014-2018 seuraavat kaavoitushankkeet: Hanke Toteutusaika Toteutustapa Kustannusarvio

Alueelle kohdistuvat suunnittelukaudella 2014-2018 seuraavat kaavoitushankkeet: Hanke Toteutusaika Toteutustapa Kustannusarvio Asuntila Asuntilasta on rakentunut 1990-luvun loppupuolesta alkaen vajaan 3 000 asukkaan pientaloalue. Alue on laaja, yhtenäinen ja monipuolinen pientaloalue, jossa on lähipalvelut. Asuntila ei kasva enää

Lisätiedot

Liite 1 sisällysluettelo

Liite 1 sisällysluettelo 1 Liite 1 sisällysluettelo 1 Investointiosa, Liite 1, investointiohjelman vaihtoehtojen kuvaus... 2 1.1 Investointiohjelman vaihtoehtojen yleiskuvaus... 2 1.2 Kunnan velkaantuminen ja kaavatalous investointiohjelman

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI Talousarvio 2013 SIVISTYSLAUTAKUNTA

ORIMATTILAN KAUPUNKI Talousarvio 2013 SIVISTYSLAUTAKUNTA TOIMINTA-AJATUS Sivistystoimen tuottamat laadukkaat perus- ja hyvinvointipalvelut vaikuttavat merkittävällä ja positiivisella tavalla maaseutukaupungin asukkaiden elämänhallintaan ja laatuun sekä viihtyvyyteen.

Lisätiedot

Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin

Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin Hissi- ja esteettömyysseminaari Oulu 17.11.2016 Pekka Luoto toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Kiinteistöyhdistykset yhdessä Kiinteistöliiton

Lisätiedot

TOLKIS SKOLAN LAAJENNUS- JA PERUSKORJAUKSEN HANKESUUNNITTELUVAIHEEN KUSTANNUSARVION JA LUONNOSSUUNNITELMIEN HYVÄKSYMINEN

TOLKIS SKOLAN LAAJENNUS- JA PERUSKORJAUKSEN HANKESUUNNITTELUVAIHEEN KUSTANNUSARVION JA LUONNOSSUUNNITELMIEN HYVÄKSYMINEN Kaupunginhallitus 157 08.05.2017 Kaupunginvaltuusto 38 17.05.2017 TOLKIS SKOLAN LAAJENNUS- JA PERUSKORJAUKSEN HANKESUUNNITTELUVAIHEEN KUSTANNUSARVION JA LUONNOSSUUNNITELMIEN HYVÄKSYMINEN 2063/58/2014 KH

Lisätiedot

Loimaan linja Keskusta-alueen päivähoitoselvitys 2015

Loimaan linja Keskusta-alueen päivähoitoselvitys 2015 Loimaan linja Keskusta-alueen päivähoitoselvitys 2015 Koulutuslautakunta 27.4.2015 Kaupunginhallitus 11.5.2015 1. Keskusta-alueen päivähoidon nykytilanne 1 Päiväkodit ym. päivähoitopaikat keskusta-alueella

Lisätiedot

JOUTSAN TERVEYSKESKUS VALTUUSTOSEMINAARI Kunnanhallitus Jari Lämsä, tekninen johtaja

JOUTSAN TERVEYSKESKUS VALTUUSTOSEMINAARI Kunnanhallitus Jari Lämsä, tekninen johtaja JOUTSAN TERVEYSKESKUS VALTUUSTOSEMINAARI 30.1.2017 Kunnanhallitus 6.2.2017 - Jari Lämsä, tekninen johtaja Valmisteluvaiheet - Valtuustoseminaari 30.1.2017 (Terveyskeskus) - Valtuusto 19.12.2016, TA2017,

Lisätiedot

Sipoonlahden koulun vaiheittainen laajentaminen

Sipoonlahden koulun vaiheittainen laajentaminen Sipoonlahden koulun vaiheittainen laajentaminen Projektisuunnitelma Ermo Mattila Sisällysluettelo 1. Projektin määrittely 3 2. Projektin tavoitteet 7 3. Avustusten hakeminen 11 4. Projektin vaiheen 1 alustava

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta 1 SIVISTYSLAUTAKUNTA 24 447 941 MENOT 25 617 800 25 934 500 25 898 100 26 106 631 4,8 % 1,2 % -0,1 % 100,8 % 2 269 241 TULOT 1 962 000 2 125 790 2 125 800 2 347 460-13,5 % 8,3 % 0,0 % 110,4 % 22 178 700

Lisätiedot

NAKKILAN KUNTA TILAHANKKEIDEN JA TOIMINNALLISTEN HANKKEIDEN YLEISSUUNNITTELUOHJE

NAKKILAN KUNTA TILAHANKKEIDEN JA TOIMINNALLISTEN HANKKEIDEN YLEISSUUNNITTELUOHJE NAKKILAN KUNTA TILAHANKKEIDEN JA TOIMINNALLISTEN HANKKEIDEN YLEISSUUNNITTELUOHJE Hyväksytty kunnanhallituksessa 20.10.1997/496 Voimaantulo 6.11.1997 Tarkistettu kunnanhallituksessa 16.8.1999/271 Voimaantulo

Lisätiedot

Suunnitelma valtuuston varaaman erillisen 10 M käytöstä vuonna 2017 ja muutokset kunnossapidon vuosiohjelmaan

Suunnitelma valtuuston varaaman erillisen 10 M käytöstä vuonna 2017 ja muutokset kunnossapidon vuosiohjelmaan Suunnitelma valtuuston varaaman erillisen 10 M käytöstä vuonna 2017 ja muutokset kunnossapidon vuosiohjelmaan TAJA 22.5. / Tilapalvelut -liikelaitos, Maija Lehtinen Valmistelijat: Elina Routto, Hannu Tuominen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 214

Espoon kaupunki Pöytäkirja 214 16.12.2015 Sivu 1 / 1 5163/2015 10.03.02 214 Jupperin koulun tarveselvitys Valmistelijat / lisätiedot: Juha Hovinen, puh. 09 816 85031 Vera Schulman, puh. 043 825 6113 Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Kehittämisjohtaja Kari Hakari Etelän infotilaisuus Tilaajaryhmä/kehittämis- ja suunnittelupalvelut

Kehittämisjohtaja Kari Hakari Etelän infotilaisuus Tilaajaryhmä/kehittämis- ja suunnittelupalvelut Tulevaisuuden palvelumalli 2025 Etelän palvelualue Muotiala, Turtola, Nekala, Jokipohja, Taatala, Koivistonkylä, Veisu, Korkinmäki, Viinikka, Nirva, Vihioja, Multisilta, Lahdesjärvi, Sarankulma, Lakalaiva,

Lisätiedot

Tuusulan kunta Pöytäkirja 4/ (6) Valtuustoasiain valmistelutoimikunta Aika , klo 17:00-18:07

Tuusulan kunta Pöytäkirja 4/ (6) Valtuustoasiain valmistelutoimikunta Aika , klo 17:00-18:07 Tuusulan kunta Pöytäkirja 4/2018 1 (6) Aika 14.08.2018, klo 17:00-18:07 Paikka Tuusulan kunnantalo, valtuustosali Käsitellyt asiat 12 Kokouksen avaus 13 Johtamisjärjestelmien uudistamisprojekti 14 Investoinnit

Lisätiedot

Investointiohjelman Tila- ja asuntojaoksen käsittely 18.6 Vastauksia kysymyksiin hankkeista Maija Lehtinen

Investointiohjelman Tila- ja asuntojaoksen käsittely 18.6 Vastauksia kysymyksiin hankkeista Maija Lehtinen Investointiohjelman Tila- ja asuntojaoksen käsittely 18.6 Vastauksia kysymyksiin hankkeista 20.8.2018 Maija Lehtinen Tilapalvelut-liikelaitoksen esitys talousarvioksi ja taloussuunnitelmaksi vuosille 2019-2030

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 69. Valmistelijat / lisätiedot: Reetta Hyvärinen, puh Juha Nurmi, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 69. Valmistelijat / lisätiedot: Reetta Hyvärinen, puh Juha Nurmi, puh 20.05.2015 Sivu 1 / 1 2271/02.08.00/2015 69 Hansakallion koulun siirtokelpoisten tilojen tarveselvitys Valmistelijat / lisätiedot: Reetta Hyvärinen, puh. 043 824 8456 Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Työpaja I : Toiveet Vehmaisten koulun ja kentän toiminnallisuudesta ja yhteiskäytöstä

Työpaja I : Toiveet Vehmaisten koulun ja kentän toiminnallisuudesta ja yhteiskäytöstä Prosessin aikataulu Työpaja I 24.4.2014: Toiveet Vehmaisten koulun ja kentän toiminnallisuudesta ja yhteiskäytöstä Hankesuunnitelman jatkotyöstäminen Työpaja II 26.5.2014: Hankesuunnitelman esittely ja

Lisätiedot

VUODEN 2014 SÄÄSTÖT - RAKENNEMUUTOSOHJELMA

VUODEN 2014 SÄÄSTÖT - RAKENNEMUUTOSOHJELMA VUODEN 2014 SÄÄSTÖT - RAKENNEMUUTOSOHJELMA Kaupunkirakenneyksikön toimenpiteet 260 000 puistojen ja katujen tuottavuuden parantaminen (191 00 ) yksityistieavustuksien leikkaus (32 000 ) lupa- ja viranomaistoiminnot

Lisätiedot

Nikkilän Sydämen päiväkoti

Nikkilän Sydämen päiväkoti Nikkilän Sydämen päiväkoti Projektisuunnitelma 16.5.2016. Sisällysluettelo sivu 1. Projektin tehtävä ja tausta 3 2. Projektin tavoitteet 4 3. Projektin sisältö & osakokonaisuudet 6 4. Projektin aikataulu

Lisätiedot

6,322123(78672,0(1. Suomenkielisen koulutusjaoston lausunto. Jari Alasmäki opetusjohtaja

6,322123(78672,0(1. Suomenkielisen koulutusjaoston lausunto. Jari Alasmäki opetusjohtaja 6,322123(78672,0(1 3$/9(/89(5..2 Suomenkielisen koulutusjaoston lausunto Jari Alasmäki opetusjohtaja $/8.6, tehtävänantona /$$-$6,322123(78672,0(1 3$/9(/89(5..26(/9,7

Lisätiedot

OmaLahti tilaisuus Keskustan alueen asukkaille. Lotilan koulu

OmaLahti tilaisuus Keskustan alueen asukkaille. Lotilan koulu OmaLahti tilaisuus Keskustan alueen asukkaille Lotilan koulu 16.4.2018 Tietoa tilaisuudesta OmaLahti -asukasilta Keskustan alue, ma 16.4.2018 klo 18 20 Parhaillaan tehdään koulujen, päiväkotien ja nuorisopalvelujen

Lisätiedot

LAUKAAN KUNTA TEKNINEN LAUTAKUNTA 14.10.2014

LAUKAAN KUNTA TEKNINEN LAUTAKUNTA 14.10.2014 LAUKAAN KUNTA TEKNINEN LAUTAKUNTA 14.10.2014 KIRKONKYLÄN KOULU JA KESKUSPÄIVÄKOTI UUDISRAKENNUS, VAIHE 1 LOPPURAPORTTI KUVA HANKKEEN LÄHTÖKOHDAT Tarveselvitys Kouluverkko ja tarveselvityksen lähtökohta

Lisätiedot

Mäntsälän jalankulku-, pyöräily- ja ulkoilureittien verkoston kehittämissuunnitelma (KÄPY)

Mäntsälän jalankulku-, pyöräily- ja ulkoilureittien verkoston kehittämissuunnitelma (KÄPY) Tekninen lautakunta 102 13.08.2015 Kunnanhallitus 205 24.08.2015 Kunnanvaltuusto 83 31.08.2015 Kunnanhallitus 254 19.10.2015 Maankäyttölautakunta 125 28.10.2015 Mäntsälän jalankulku-, pyöräily- ja ulkoilureittien

Lisätiedot

Palveluverkkotyöryhmän keskeiset ehdotukset ja niiden vaikutukset

Palveluverkkotyöryhmän keskeiset ehdotukset ja niiden vaikutukset Palveluverkkotyöryhmän keskeiset ehdotukset ja niiden vaikutukset Kaupunginhallitus 7.5.2015 1 Miksi selvitystyöhön ryhdyttiin? Kaupungin talous ei kestä nykyisellä mallilla jatkamista enää pitkään Kuntaliitosten

Lisätiedot

Vähittäiskaupan ohjaus

Vähittäiskaupan ohjaus Vähittäiskaupan ohjaus Kaavoituksen ja rakentamisen lupien sujuvoittaminen -työryhmä 25.11.2015 Pekka Normo Ympäristöministeriö Vähittäiskaupan ohjaus, nykytilanne MRL -muutos 2011, keskeinen sisältö Kauppaa

Lisätiedot

Sivistyslautakunta 6 09.02.2016 Sivistyslautakunta 21 03.05.2016 Kunnanhallitus 93 09.05.2016 Kunnanhallitus 116 13.06.2016

Sivistyslautakunta 6 09.02.2016 Sivistyslautakunta 21 03.05.2016 Kunnanhallitus 93 09.05.2016 Kunnanhallitus 116 13.06.2016 Sivistyslautakunta 6 09.02.2016 Sivistyslautakunta 21 03.05.2016 Kunnanhallitus 93 09.05.2016 Kunnanhallitus 116 13.06.2016 JUVAN KUNNAN SIVISTYSTOIMEN TOIMITILARYHMÄ 45/12.00/2016 SIVLTK 6 (Asian valmistelija

Lisätiedot

1. JOHDANTO NYKYTILAN KUVAUS Lasten määrä alueella Yksikköjen nykytilanne TOIMINNAN TAVOITTEIDEN MÄÄRITTELY...

1. JOHDANTO NYKYTILAN KUVAUS Lasten määrä alueella Yksikköjen nykytilanne TOIMINNAN TAVOITTEIDEN MÄÄRITTELY... Sisällys 1. JOHDANTO...3 2. NYKYTILAN KUVAUS...4 2.1 Lasten määrä alueella...4 2.2 Yksikköjen nykytilanne...4 3. TOIMINNAN TAVOITTEIDEN MÄÄRITTELY...5 3.1 Mitoitus...5 3.2 Toiminnan erityisvaatimukset

Lisätiedot

INVESTOINNIT, YHTEENVETO

INVESTOINNIT, YHTEENVETO INVESTOINNIT, YHTEENVETO Kunta ilman liikelaitosta Kunta mukaan lukien Sipoon Vesi muutokset Tot-% Osasto Laajennusinvestoinnit, uudet kaava-alueet -5 835-5 835-2 893 49,6-4 310 Laajennusinvestoinnit,

Lisätiedot

KOULUVERKKOSELVITYSTYÖRYHMÄN VÄLIKATSAUS 2016

KOULUVERKKOSELVITYSTYÖRYHMÄN VÄLIKATSAUS 2016 KOULUVERKKOSELVITYSTYÖRYHMÄN VÄLIKATSAUS 2016 KOULUVERKKOSELVITYSTYÖRYHMÄN VÄLIKATSAUS Kouluverkkoselvitys on osa sivistysverkkoselvitystä, joka valmistuu syksyllä 2016 Tämän välikatsauksen tarkoituksena

Lisätiedot

Skanssin monitoimitalon tarveselvitys

Skanssin monitoimitalon tarveselvitys Skanssin monitoimitalon tarveselvitys 2018 Tausta Skanssin alue on kasvava ja kehittyvä kaupunginosa, jossa on käynnissä useampi asemakaavoitusprosessi. Alueelle tavoitellaan noin 7000-8000 uutta asukasta

Lisätiedot

Kouluverkkoselvitys. Tammi-maaliskuu 2016

Kouluverkkoselvitys. Tammi-maaliskuu 2016 Kouluverkkoselvitys Tammi-maaliskuu 2016 Kaupunginvaltuuston toimeksianto talousarviopäätöksen yhteydessä (7.12.2015) Sivistys- ja kulttuuripalveluita kootaan ehyiksi palvelukokonaisuuksiksi palvelukeskittymittäin.

Lisätiedot

S I P O O N K U N T A TOIMITILOJEN SALKUTUS

S I P O O N K U N T A TOIMITILOJEN SALKUTUS S I P O O N K U N T A TOIMITILOJEN SALKUTUS 31.1.2011 KOHDELUETTELO SALKUTTAIN KORJAUS Sipoon kunta 31.01.2011 Tilakonsultit TM2 Oy 243 As Oy Torpanpuisto (ent. päiväkoti Sagokällaren) K Korjaus Peruskorjaus

Lisätiedot

Svenska skolanin ja varhaiskasvatuksen tilaratkaisujen talousvaikutukset sekä johtopäätökset

Svenska skolanin ja varhaiskasvatuksen tilaratkaisujen talousvaikutukset sekä johtopäätökset Svenska skolanin ja varhaiskasvatuksen tilaratkaisujen talousvaikutukset sekä johtopäätökset Svenska skolan- taustaa Koululla pitkät historialliset perinteet Oppilasmäärä on ollut viime vuosina laskeva,

Lisätiedot

Dnro:592/14.05.01.00/2013 Kunnanhallituksen päätös 22.9.2014 Kirkkonummen kunnan lausunto Uudenmaan Ely-keskukselle Vihdin jätevesihuollon vaihtoehdot hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnista (YVA-selostus)

Lisätiedot

Tuntiperusteinen asiakasmaksu varhaiskasvatukseen HYVINVOINTI- JA KOULUTUSPALVELUT

Tuntiperusteinen asiakasmaksu varhaiskasvatukseen HYVINVOINTI- JA KOULUTUSPALVELUT 1 Tuntiperusteinen asiakasmaksu varhaiskasvatukseen HYVINVOINTI- JA KOULUTUSPALVELUT Tuntiperusteisen asiakasmaksun valmistelu Selvitys tuntiperusteiseen varhaiskasvatuksen asiakasmaksuun siirtymisestä

Lisätiedot

Tilaprosessit. Kasvatus- ja opetuslautakunnan iltakoulu

Tilaprosessit. Kasvatus- ja opetuslautakunnan iltakoulu Tilaprosessit Kasvatus- ja opetuslautakunnan iltakoulu 24.10.2016 1. Yleistä tilojen hallinnasta ja tilahankkeista Taustaa Tilahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeet tuli päivittää kaupunkiympäristötoimialan

Lisätiedot

Joroisten kunta kiinteistöstrategia. Vuosille

Joroisten kunta kiinteistöstrategia. Vuosille Joroisten kunta kiinteistöstrategia Vuosille 2019-25 Visio ja strategia Joroisten kunnalla on v. 2025 käytössään palvelutuotannossaan tarvitsevansa määrä tilatehokkaita, tarkoituksenmukaisia sekä turvallisia

Lisätiedot

TEAviisari 2016 Oma kuntani. Esimerkki yhteenveto TEAviisarin liikunnan edistämisen tuloksista

TEAviisari 2016 Oma kuntani. Esimerkki yhteenveto TEAviisarin liikunnan edistämisen tuloksista TEAviisari 2016 Oma kuntani Esimerkki yhteenveto TEAviisarin liikunnan edistämisen tuloksista Liikunnan edistäminen kunnissa 2016 tulokset Joka toinen vuosi toteutettavan tiedonkeruun tavoitteena on seurata

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Päivänkehrän koulun opetuksen järjestäminen lukuvuosina ja

Espoon kaupunki Pöytäkirja Päivänkehrän koulun opetuksen järjestäminen lukuvuosina ja 23.09.2014 Sivu 1 / 1 3843/12.01.01/2014 178 Päivänkehrän koulun opetuksen järjestäminen lukuvuosina 2015-2016 ja 2016-2017 Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

POIKINTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS

POIKINTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus POIKINTIEN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo:..2017 päivitetty: 14.3.2017 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan

Lisätiedot

Sivistystoimen tilajärjestelyt 2016

Sivistystoimen tilajärjestelyt 2016 Sivistystoimen tilajärjestelyt 2016 Tiedotus- ja keskustelutilaisuus 31.3.2016 Usean vuoden vireillä ollut yhtenäiskouluhanke saadaan päätökseen kesällä 2016. Kivijärven koulun vuosiluokan 1-6 ja Simpeleen

Lisätiedot

SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo:..2017 päivitetty: 8.5.2017 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan laatimiseen

Lisätiedot

V a r h a i s k a s v a t u k s e n j a p e r u s o p e t u k s e n p a l v e l u v e r k k o s e l v i t y s 2018

V a r h a i s k a s v a t u k s e n j a p e r u s o p e t u k s e n p a l v e l u v e r k k o s e l v i t y s 2018 V a r h a i s k a s v a t u k s e n j a p e r u s o p e t u k s e n p a l v e l u v e r k k o s e l v i t y s 2018 A s i a k a s k y s e l y n t u l o k s e t 1. Vastaajantaustatiedot: Valitseseuraavistavaihtoehdoistaparhaitenvastausnäkökulmaasikuvaavavaihtoehto:

Lisätiedot

Långvikin kehittäminen - konkreettinen ehdotus Kirkkonummen kunnalle

Långvikin kehittäminen - konkreettinen ehdotus Kirkkonummen kunnalle Långvikin kehittäminen - konkreettinen ehdotus Kirkkonummen kunnalle Långvik pysyy väljästi rakennettuna ja viihtyisänä asuinalueena 3.5.2012 1 Långvikin kehittäminen kunnan päätöksenteossa 1(5) Joulukuu

Lisätiedot

Ruununmyllyn koulu. Hankesuunnitelma vaihe A:n pohjalta

Ruununmyllyn koulu. Hankesuunnitelma vaihe A:n pohjalta Ruununmyllyn koulu Hankesuunnitelma vaihe A:n pohjalta SIHY-lautakunnan iltakoulu 5.9.2018 Päätökset ja nykytilanne Sivistys- ja hyvinvointitoimialan ja lukiokoulutuksen palveluverkkopykälään Ruununmyllyn

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Pohjois-Tapiolan lukion opiskelijoiden koulutuksen järjestäminen alkaen

Espoon kaupunki Pöytäkirja Pohjois-Tapiolan lukion opiskelijoiden koulutuksen järjestäminen alkaen 16.02.2017 Sivu 1 / 1 543/2017 12.01.01 25 Pohjois-Tapiolan lukion opiskelijoiden koulutuksen järjestäminen 1.8.2017 alkaen Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 Jaakko Turpeinen, puh.

Lisätiedot

Läntisen alueen palveluverkkoselvitys. Kasvu ja kulttuuri ydinprosessi Pekka Kares

Läntisen alueen palveluverkkoselvitys. Kasvu ja kulttuuri ydinprosessi Pekka Kares Läntisen alueen palveluverkkoselvitys Kasvu ja kulttuuri ydinprosessi Pekka Kares 18.11.2015 Tausta Kaupunginvaltuusto on päättänyt lakkauttaa vaiheittain Mouhijärven lukion ja Äetsän Sarkia- lukion Tilat

Lisätiedot

YHTENÄISKOULUHANKE, VAIKUTUSTEN ARVIOINTIA VAIHTOEHTOJEN 2+ JA UUSI VÄLILLÄ

YHTENÄISKOULUHANKE, VAIKUTUSTEN ARVIOINTIA VAIHTOEHTOJEN 2+ JA UUSI VÄLILLÄ YHTENÄISKOULUHANKE, VAIKUTUSTEN ARVIOINTIA VAIHTOEHTOJEN 2+ JA UUSI VÄLILLÄ Vaikutus Vaihtoehto 2+ (7,4 milj.+0,8 milj. = 8,2 milj.) Vaihtoehto UUSI (9,8 milj.+0,6 milj. = 10,4 milj.) Perusopetuksen vl.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 45. Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 45. Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh 19.04.2017 Sivu 1 / 1 1702/2017 02.02.00 45 terveystoimen investointiesitys vuosille 2018-2022 Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh. 050 325 8643 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Perusturvajohtaja

Lisätiedot

YLÄ-VISTA URHEILUPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

YLÄ-VISTA URHEILUPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA YLÄ-VISTA URHEILUPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo: 30.5.2018 päivitetty: 15.5.2018, 8.11.2018 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan laatimiseen liittyvä asiakirja,

Lisätiedot

Helsinki-Vantaa-selvityksen toteutus ja eteneminen

Helsinki-Vantaa-selvityksen toteutus ja eteneminen Helsinki-Vantaa-selvityksen toteutus ja eteneminen 9.11.2010 PKS-neuvottelukunta Kaupunginjohtaja Juhani Paajanen Vantaan kaupunginvaltuusto 6.4.2009 (25 ): Kaupunginvaltuusto päätti a) todeta, että pääkaupunkiseudun

Lisätiedot

Uusi sähköinen päätösten vaikutusten ennakkoarvioinnin työväline. Kunta-alan hyvinvointiseminaari 9.6. Maria Salenius Erityisasiantuntija Kuntaliitto

Uusi sähköinen päätösten vaikutusten ennakkoarvioinnin työväline. Kunta-alan hyvinvointiseminaari 9.6. Maria Salenius Erityisasiantuntija Kuntaliitto Uusi sähköinen päätösten vaikutusten ennakkoarvioinnin työväline Kunta-alan hyvinvointiseminaari 9.6. Maria Salenius Erityisasiantuntija Kuntaliitto Kuntapäättäjät ovat tehneet kautta aikain useinkin kuntalaisten

Lisätiedot

Aloite merkittiin tiedoksi. TEKVLK 16 Tekninen valiokunta 24.4.2014 Valmistelija: Vesihuoltopäällikkö Matti Huttunen, matti.huttunen(at)sipoo.

Aloite merkittiin tiedoksi. TEKVLK 16 Tekninen valiokunta 24.4.2014 Valmistelija: Vesihuoltopäällikkö Matti Huttunen, matti.huttunen(at)sipoo. Valtuusto 32 07.04.2014 Aloite kaksoisviemäröintijärjestelmään siirtymisestä/sami Virpiö 338/10.03.01/2013 KV 108 Valtuusto 9.9.2013 Sami Virpiö jätti aloitteen, jossa hän ehdottaa, että Sipoossa siirrytään

Lisätiedot

Investointien kannattavuuslaskelmat päätöksenteon tukena

Investointien kannattavuuslaskelmat päätöksenteon tukena Pauli Santala Investointien kannattavuuslaskelmat päätöksenteon tukena - FCG lisäarvontuottajana investointipäätöksissä Kuntamarkkinat 13.9.2018 24.9.2018 Page 1 Pauli Santala Näkökulmia Kunnan omat investointipäätökset

Lisätiedot

KULTTUURI-, NUORISO- JA LIIKUNTAPALVELUT

KULTTUURI-, NUORISO- JA LIIKUNTAPALVELUT KULTTUURI-, NUORISO- JA LIIKUNTAPALVELUT Toiminta-ajatus Uudenkaupungin kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntapalvelun yksiköt tuottavat kuntalaisille hyvinvointia lisääviä ja tukevia palveluita. Ne tarjoavat

Lisätiedot

Kauhajoen sivistyspalveluiden uudistaminen 2015 2017

Kauhajoen sivistyspalveluiden uudistaminen 2015 2017 Kauhajoen sivistyspalveluiden uudistaminen 2015 2017 Kehittämishankkeen lähtökohtana on Kauhajoen kaupungin sivistyspalveluiden kehittäminen ja uudistaminen. Hallintopalvelut, varhaiskasvatuspalvelut,

Lisätiedot

Kymppi R -palveluverkkoyhteistyö Jyväskylässä: päiväkotiverkkoselvitykset Kymppi-Moni työpaja Anna Isopoussu

Kymppi R -palveluverkkoyhteistyö Jyväskylässä: päiväkotiverkkoselvitykset Kymppi-Moni työpaja Anna Isopoussu Kymppi R -palveluverkkoyhteistyö Jyväskylässä: päiväkotiverkkoselvitykset Kymppi-Moni työpaja 31.5.2012 Anna Isopoussu Taustaa Kuntien yhdistyminen vuonna 2009 (Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän maalaiskunta

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta 1 SIVISTYSLAUTAKUNTA 24 447 941 MENOT 25 617 800 25 934 500 25 834 500 26 025 986 4,8 % 1,2 % -0,4 % 100,7 % 2 269 241 TULOT 1 962 000 2 125 790 2 125 800 2 347 557-13,5 % 8,3 % 0,0 % 110,4 % 22 178 700

Lisätiedot

Asiakaskokemuksen mittausta kehitetään. Mittaustulos julkaistaan kuukausittain.

Asiakaskokemuksen mittausta kehitetään. Mittaustulos julkaistaan kuukausittain. a) Asiointi kunnan kanssa on helppoa ja sujuvaa. 1. Asiakaskokemuksen mittaus on jatkuvaa. Asiakaskokemuksen mittaustulos julkaistaan kuukausittain. 2. Teemme palvelupyynnön käsittelyn läpinäkyväksi 3.

Lisätiedot

Hausjärven kunnan maapoliittinen ohjelma 2008

Hausjärven kunnan maapoliittinen ohjelma 2008 Hausjärven kunta ohjelma 2008 Ehdotus 2.12.2008, hyväksyminen: Kvalt 16.12.2008 104 1 SISÄLLYS 1 JOHDANTO...2 1.1 MAAPOLITIIKAN YLEISET MÄÄRITELMÄT... 2 1.1.1 Maapolitiikka... 2 1.1.2 Maankäyttöpolitiikka...

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Lausunto kaupunginhallitukselle sosiaali- ja terveystoimen vuosien investointiohjelmasta.

Espoon kaupunki Pöytäkirja Lausunto kaupunginhallitukselle sosiaali- ja terveystoimen vuosien investointiohjelmasta. 18.09.2013 Sivu 1 / 1 3929/02.02.00/2013 90 Lausunto kaupunginhallitukselle sosiaali- ja terveystoimen vuosien 2014-2018 investointiohjelmasta. Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh. (09)

Lisätiedot

Missä mennään liikuntakaavoituksessa? Leena Soudunsaari Arkkitehtuurin tiedekunta, Oulun yliopisto

Missä mennään liikuntakaavoituksessa? Leena Soudunsaari Arkkitehtuurin tiedekunta, Oulun yliopisto Missä mennään liikuntakaavoituksessa? 1.9.2017 Leena Soudunsaari Arkkitehtuurin tiedekunta, Liikuntakaavoitus Arki- ja terveysliikunnan olosuhteiden edistäminen Mitä on liikuntakaavoitus? Ajankohtainen

Lisätiedot

Hankesuunnitelman liite 6 KUSTANNUSSELVITYS SIPOONLAHDEN KOULU SIPOO

Hankesuunnitelman liite 6 KUSTANNUSSELVITYS SIPOONLAHDEN KOULU SIPOO Hankesuunnitelman liite 6 KUSTANNUSSELVITYS SIPOONLAHDEN KOULU SIPOO 29.9.2016 Sisällysluettelo Sisällysluettelo 2 Dokumentin tiedot 2 Hankekuvaus 3 Lähtökohdat 3 Yhteenveto ja laskelmat 3 Erillishinnat

Lisätiedot

KOULUJÄRJESTELYT NYKYTILA ALUEEN ALAKOULUT

KOULUJÄRJESTELYT NYKYTILA ALUEEN ALAKOULUT KOULUJÄRJESTELYT NYKYTILA ALUEEN ALAKOULUT Koulu Oppilaat Tilanne Karsikko 300 Toimii väliaikaistiloissa Sirkkalassa Iiksenvaara 60 Ei muutoksia odotettavissa Karhunmäki 300 Aloitti 1.1.2017, oppilasmäärä

Lisätiedot

INVESTOINNIT

INVESTOINNIT Kunnanjohtajainfo 30.8.2018 INVESTOINNIT 2019-2024 SATAKUNNAN KESKUSSAIRAALA SAIRAALA-ALUEEN MASTERPLAN INVESTOINNIT 2019-2024 v.2019 v.2020 v.2021 v.2022 v.2023 v.2024 Laitehankinnat -sairaanhoito 1,50

Lisätiedot

Asukastilaisuus läntisen Palokan opetus-, varhaiskasvatus- ja nuorisopalvelujen suunnitelmista. Eino Leisimo Toimialajohtaja 7.9.

Asukastilaisuus läntisen Palokan opetus-, varhaiskasvatus- ja nuorisopalvelujen suunnitelmista. Eino Leisimo Toimialajohtaja 7.9. Asukastilaisuus läntisen Palokan opetus-, varhaiskasvatus- ja nuorisopalvelujen suunnitelmista Eino Leisimo Toimialajohtaja 7.9.2017 7.9.2017 Lähtökohdat (1) Palveluverkkoja kehitetään sekä alueiden että

Lisätiedot

YLÄ-VISTA URHEILUPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA. vireille tulo:

YLÄ-VISTA URHEILUPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA. vireille tulo: YLÄ-VISTA URHEILUPUISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo: päivitetty:..2018..2018 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan laatimiseen liittyvä asiakirja, jossa esitetään

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kasvun vastuualueen, Itäisen alueen palveluverkkosuunnittelu. 2018, esitys Nastolan alue

Lasten ja nuorten kasvun vastuualueen, Itäisen alueen palveluverkkosuunnittelu. 2018, esitys Nastolan alue Lasten ja nuorten kasvun vastuualueen, Itäisen alueen palveluverkkosuunnittelu 2018, esitys Nastolan alue 25.4.2018 Oppilaaksiottoalueet keskiviikko, 11. huhtikuuta 2018 5 Koulujen oppilasennusteet,

Lisätiedot