1. JOHDANTO NYKYTILAN KUVAUS Lasten määrä alueella Yksikköjen nykytilanne TOIMINNAN TAVOITTEIDEN MÄÄRITTELY...

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1. JOHDANTO NYKYTILAN KUVAUS Lasten määrä alueella Yksikköjen nykytilanne TOIMINNAN TAVOITTEIDEN MÄÄRITTELY..."

Transkriptio

1

2 Sisällys 1. JOHDANTO NYKYTILAN KUVAUS Lasten määrä alueella Yksikköjen nykytilanne TOIMINNAN TAVOITTEIDEN MÄÄRITTELY Mitoitus Toiminnan erityisvaatimukset ja rajoitukset Toiminnan taloudelliset tavoitteet ja reunaehdot VAIHTOEHDOT Toiminnan järjestämisvaihtoehdot UUDISHANKKEET Ounasrinteen uusi kunnallinen päiväkoti Pöykkölän päiväkoti VAIKUTUKSET Taloudelliset vaikutukset Nykyisten tonttien hyödyntäminen PÄÄTÖSESITYS...15

3 1. JOHDANTO Lapin aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue on antanut Rovaniemen kaupungille sisäilmaselvityskehotuksen Kiekerön ja Pöykkölän päiväkodeista. Kehotukseen on vastattu siten, että koko alueen varhaiskasvatuspalvelut on otettu tarkasteluun, ja Kiekerön ja Pöykkölän päiväkotien tilaratkaisut selvitetään alueen tarveselvityksen yhteydessä. Toimialajohtaja Antti Lassila on nimennyt alueen tarveselvitystyöryhmän. Ryhmään ovat kuuluneet Palvelualuepäällikkö Tarja Kuoksa Talouspäällikkö Janne Juotasniemi Suunnittelija Kaisa Kinnunen Sivistyspalvelujen asiantuntija Jukka Ylinampa Rakennuspäällikkö Juha Välitalo Varhaiskasvatuksen suunnittelija Anne Mänty Varhaiskasvatusyksikön johtaja Tuula Siirtola Varhaiskasvatuksen palveluohjaaja Pirjo Niskavaara Lisäksi ryhmän jäseneksi on kutsuttu Tilaliikelaitoksen suunnitteluasiantuntija Sirpa Lithovius. Tarveselvitystä varten päiväkodeista on tehty päiväkotikortit, joiden tekemiseen on osallistunut yksikön esimies henkilöstöineen, varhaiskasvatuksen palveluohjaus, Tilaliikelaitos, varhaiskasvatuksen hallinto ja talouspäällikkö. Lisäksi yrittäjille on tehty kysely, jossa kartoitettiin tulevaisuuden suunnitelmia. Myös huoltajille on tehty lyhyt kysely sähköisesti, jossa kartoitettiin perheiden kokemuksia varhaiskasvatusyksikön saavutettavuudesta, palvelutarpeeseen vastaamisesta, turvallisuudesta sekä leikki- ja toiminta-alueiden monipuolisuudesta. Lähipalveluperiaatteen toteutuminen, paikan saavutettavuus ja palvelutarjonta alueella olivat tulosten perusteella hyvää tasoa.

4 Sivu 4/15 2. NYKYTILAN KUVAUS 2.1 Lasten määrä alueella Alueella asuu yhteensä 696 alle kouluikäistä lasta, joista 275 lasta asuu Pöykkölän alueella, 246 lasta Ounasrinteellä, 152 Ounasmetsän alueella ja 23 Paavalniemellä (kuvio 1). Kuviossa karttaan on merkitty sinisellä ne kiinteistöt, joissa asuu 0-6-vuotiaita lapsia. Kuvio 1. Lasten määrät alueittain 2.2 Yksikköjen nykytilanne Alueella asuvista lapsista on 74,3 % on varhaiskasvatuksessa. Taulukossa 1 on lueteltu päiväkodit lapsi- ja ryhmämäärineen. Taulukossa sinisellä fontilla olevat yksiköt ovat palvelusetelipäiväkoteja. Tällä hetkellä alueen varhaiskasvatuksesta 38,3 % on tuotettu palvelusetelillä ja 61,7 % omana toimintana. Tarkasteltavan alueen lapsista alueen ulkopuolella sijaitsevissa yksiköissä on noin sata lasta ja alueen yksiköissä on vastaavasti noin 76 lasta muilta kaupungin alueilta. Vajaa 30 alueen lapsista käyttää vuorohoidon palveluita joko Käpymetsän tai Poropolun päiväkodeissa. Alue Päiväkoti Lapsia Ryhmiä Ounasrinne Kiekerön päiväkoti 67 5 Perhepäivähoito 7 Ounasrinteen päiväkoti 93 6 Ounasmetsä Ounasmetsän päiväkoti 56 3 Touhula Ounasvaara 70 4 Päiväkoti Tiitiäinen 67 4

5

6 Sivu 6/15 Kuvio 3. Palvelutarpeen mitoitus vuosille Tulevan palvelutarpeen mitoituksessa (kuvio 3) on käytetty Väestö- ja asuntoennustemalli Vennin mukaan laadittua väestöennustetta, varhaiskasvatusikäisten lasten määrää alueella (2016) ja varhaiskasvatusikäisten lasten määrää palveluissa (2016). Ennuste palveluntarpeesta on laskettu vuosille Kuviossa olevassa taulukossa on laskettu neljän vuoden lastenmäärien keskiarvo. Muuttujat, keskimääräinen ryhmäkoko ja varhaiskasvatuksessa olevien lasten osuus ikäluokasta, on määritelty nykytilanteesta. Keskimääräinen ryhmäkoko on laskettu vähentämällä perhepäivähoidossa olevien määrä varhaiskasvatuksessa olevien määrästä ja jaettu päiväkodeissa olevien määrä tämän hetkisellä keskimääräisellä ryhmäkoolla. Varhaiskasvatuksessa olevien lasten osuus ikäluokasta on 74 %. Mitoituskeskiarvo laskelman mukaan on 608 lasta, josta määritellään palveluntarve 608 x 74% = tarve 451. Keskimääräisellä ryhmäkoolla jakamalla saadaan tarvittavien ryhmien määrä (28). Taulukossa on esitetty ryhmien määrä myös alueittain. 3.2 Toiminnan erityisvaatimukset ja rajoitukset Ounasrinteen varhaiskasvatuspalvelut tulee järjestää kunnallisena. Ounasrinteen alueella on paljon tarvetta erilaisille varhaiserityiskasvatuksen palveluille, jotka voidaan kunnallisena toimintana resurssoida paremmin. Siellä sijaitsee myös integroitu erityisryhmä. Kunnallisen toiminnan keskittäminen yhteen suurempaan yksikköön koulun läheisyyteen on kannattavaa, sillä lapsella on mahdollisuus eheään varhaiskasvatus- ja oppimispolkuun. Suuressa yksikössä voidaan tehokkaasti hyödyntää henkilöstöresursseja. Järjestämisestä päätettäessä, on huomioitava, että alueella on tärkeää olla sekä kunnallista että yksityistä palvelutuotantoa. Perheet voivat valita palvelusetelillä toteutettavaa varhaiskasvatusta Touhula Ounasvaaran ja Tiitäisen yksiköissä.

7

8 Sivu 8/15 päiväkodin yhdistäminen Ounasrinteen päiväkotiin laskisi varhaiskasvatuksen vuositilakustannuksia merkittävästi jatkossa: (Ounasrinne) (Kiekerö) = /v (uusi 1800 euron neliöhinnalla rakennettu pk) /v = /v euron neliöhinnalla tuotettu 10- osastoinen päiväkoti olisi noin euroa edullisempi tilakustannusten osalta kuin Kiekerön ja Ounasrinteen päiväkodit yhteensä. Rakentamiskustannusten neliöhinnan vaikutus investointiin: 2000 /m2 = 3,18 M, 3000 /m2 =4,76 M (päiväkodin laajuus on n m2): Rakentamiskustannuksen vaikutus pääomavuokran määrään:

9 Sivu 9/15 Mikäli rakennus pystytään tuottamaan noin 2000 /m2 on pääomavuokra vuodessa n Mikäli rakennus tuotettaan noin 3000 /m2 on pääomavuokra vuodessa n Hintaeroa näiden kahden vaihtoehdon välillä /v. Tilojen mitoitus: Tilojen mitoituksella on ratkaiseva vaikutus siihen, kuinka kustannustehokas ratkaisusta lopulta tulee. Esimerkiksi 182 lapsen päiväkodissa tilojen mitoituksen ollessa 7 m2/lapsi vuokraksi muodostuisi noin /vuosi. Mikäli mitoitus onkin 10m2/lapsi vuosivuokraksi muodostuu n Palvelusetelillä tuotettuna nykyiset toiminnot olisi tuotettavissa nykyistä edullisemmin (ka. -10,2 %). Alueen päiväkotien osalta palvelusetelivaihtoehdon säästöpotentiaali nykytilanteeseen verrattuna olisi yhteensä -10,8 % eli 0,54 M vuodessa. Kiekerön osalta mahdollinen tuleva vuokrantarkistus nostaisi palvelun tuottamisen jatkossa palveluseteliä kalliimmaksi. Nykyisellä vuokralla hintaero on oman toiminnan hyväksi on noin eli ( 6,9 %) vuodessa ja Trellumin määrittelemällä vuokralla hintaero on eli +3,4 % nykytilanteeseen verrattuna.

10 Sivu 10/15 4. VAIHTOEHDOT 4.1 Toiminnan järjestämisvaihtoehdot Seuraavassa on esitetty kolme perusvaihtoehtoa tarkasteltavan alueen varhaiskasvatuksen palveluverkon rakenteiksi. Oletuksena, että nykyiset palvelusetelipäiväkodit jatkavat pääsääntöisesti samalla laajuudella. Oletus perustuu yrittäjille tehtyyn kyselyyn, jonka mukaan yrittäjät jatkavat toimintaansa nykyisellään. Kuvio 4. 0-vaihtoehto 0-vaihtoehdossa nykyiset yksiköt jatkavat toimintaansa mukautuen pienentyneeseen palvelutarpeeseen (kuvio 4). Pienentynyt palvelutarve (-3 ryhmää) huomioidaan siten, että Ounasrinteen päiväkodista vähenee 1 ryhmä ja Pöykkölästä 1-2 ryhmä(ä). Tämä vaihtoehto ei sisällä uudishankkeita vaan laajamittaiset vanhojen yksiköiden peruskorjaukset. 1-vaihtoehdossa lähtökohtana on se, että kaupungilla on alueella yksi 10-ryhmäinen yksikkö (kuvio 5). Tämä sijoitetaan Ounasrinteelle, jolloin se korvaa Ounasrinteen alueen tämänhetkiset yksiköt. Ounasmetsän yksiköt jatkavat entisellään kuitenkin niin, että Ounasmetsän päiväkoti muuttuu palvelusetelipäiväkodiksi. Metsäruusun alueen kaava voi vaikuttaa Laajakaistassa sijaitsevan päiväkodin jatkoon. Poropolun kiinteistössä olevan yksityisen päiväkodin tilat otetaan omaa käyttöön ja sille korvaavia tiloja tarjotaan Metsäruusun aluelle tulevasta palvelukorttelista, jonne kaavoitetaan uusi 6-ryhmäinen palvelusetelipäiväkoti.

11 Sivu 11/15 Kuvio 5. 1-vaihtoehto 2-vaihtoehdossa lähtökohtana on se, että kaupungilla on alueella kaksi yksikköä (kuvio 6). 10-ryhmäinen päiväkoti sijoitetaan Ounasrinteelle, jolloin se korvaa Ounasrinteen alueen tämänhetkiset yksiköt. Pöykkölän palvelukortteliin tulee uusi 6-ryhmäinen yksikkö, jolloin nykyisestä Pöykkölän päiväkodin kiinteistöstä luovutaan. Ounasmetsän yksiköt jatkavat entisellään kuitenkin niin, että Ounasmetsän päiväkoti muuttuu palvelusetelipäiväkodiksi. Metsäruusun alueen kaava voi vaikuttaa Laajakaistassa sijaitsevan päiväkodin jatkoon. Kuvio 6. 2-vaihtoeht

12 Sivu 12/15 5. UUDISHANKKEET 5.1 Ounasrinteen uusi kunnallinen päiväkoti Alustavaa toteutusaikataulua on hahmoteltu kuvioon xx. Alueen kaavoitus on hyväksyttävänä teknisessä lautakunnassa maaliskuussa Mahdollisen päiväkotitontin viereen on tarkoitus kaavoittaa lähiliikuntakenttä, joka palvelee myös varhaiskasvatus- ja koulutuspalveluita. Toteutusaikataulun mukaan uusi yksikkö otettaisiin käyttöön elokuussa 2019, jolloin nykyisen Ounasrinteen ja Kiekerön päiväkotien toiminta päättyy. ALUSTAVA TOTEUTUSAIKATAULU, Ounasrinteen uusi päiväkoti 10 ryhmää tarveselvitys hyväksytään hankintapäätös käyttöönotto kaavoitus tarveselvitys hankesuunnittelu hankinta rakentaminen muutto päiväkoti toiminnassa kerrostalokiinteistön käyttö päättyy sinisen talon vuokrasopimus päättyy kiekerön päiväkodin toiminta loppuu 5.2 Pöykkölän päiväkoti Pöykkölän päiväkodin osalta aikataulutusta on alustavasti suunniteltu seuraavasti: ALUSTAVA TOTEUTUSAIKATAULU, Pöykkölän uusi päiväkoti 8 ryhmää tarveselvitys hyväksytään hankintapäätös käyttöönotto kaavoitus tarveselvitys hankesuunnittelu hankinta rakentaminen muutto päiväkoti toiminnassa vanhan koulukiinteistön käyttö päättyy

13 Sivu 13/15 6. VAIKUTUKSET 6.1 Taloudelliset vaikutukset Suunnitelman toteuttaminen vaiheittain vähentää mahdollisten väliaikaisten väistötilojen tarvetta. Koulutuslautakunta ei vastaa Kiekerön ja Pöykkölän päiväkotien purkukustannuksista. Toimintojen siirtäminen palvelusetelille tuo säästöjä 3.3 kohdassa esitetyllä tavalla nykytilanteeseen verrattuna. Käyttäjän tilakustannusten osalta on mahdollista tuottaa palveluja nykyistä edullisemmin (ks. 3.3), mikäli toimintoja yhdistetään samaan kiinteistöön ja rakennus tuotetaan kustannustehokkaalla tavalla. 6.2 Nykyisten tonttien hyödyntäminen

14 Sivu 14/15

15 Sivu 15/15 7. PÄÄTÖSESITYS Esitetään, että vaihtoehdoista valitaan 1-vaihtoehto, joka toteutetaan kahdessa vaiheessa: 1. vaihe: Ounasrinne Ensimmäisessä vaiheessa käynnistetään Ounasrinteen uuden päiväkodin hankesuunnittelu. Hanke huomioidaan talousarvioissa 2018 ja vaihe: Pöykkölä ja Ounasmetsä Vuoden 2018 talousarvion suunnitteluvaiheessa määritellään tuleva palvelusetelimäärä ja päätetään Ounasmetsän yksityistämisestä ja uuden Pöykkölän päiväkodin palvelujen tuottamisesta yksityisenä. Pöykkölän päiväkodin hankesuunnittelu käynnistetään vuonna 2018 Metsäruusun kaavan valmistuttua. Rovaniemi LIITTEET Liite 1 Kiekerön päiväkodin kortti Liite 2 Ounasrinteen päiväkodin kortti Liite 3 Pöykkölän päiväkodin kortti

OUNASRINNE- PÖYKKÖLÄN ALUEEN VARHAISKASVATUS- PALVELUJEN TARVESELVITYS

OUNASRINNE- PÖYKKÖLÄN ALUEEN VARHAISKASVATUS- PALVELUJEN TARVESELVITYS OUNASRINNE- PÖYKKÖLÄN ALUEEN VARHAISKASVATUS- PALVELUJEN TARVESELVITYS Varhaiskasvatuspalvelut 2.3.2017 Koulutuslautakunta Sisällys 1. JOHDANTO... 3 2. NYKYTILAN KUVAUS... 4 2.1 Lasten määrä alueella...

Lisätiedot

ETELÄRINTEEN PÄIVÄKODIN TARVESELVITYS

ETELÄRINTEEN PÄIVÄKODIN TARVESELVITYS ETELÄRINTEEN PÄIVÄKODIN TARVESELVITYS Varhaiskasvatuspalvelut 1.2.2017 Koulutuslautakunta Sisällys 1 JOHDANTO... 3 2 NYKYTILAN KUVAUS... 4 2.1 Lasten määrä ja määrän kehitys alueella vuosina 2019 2022...

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2019 1 (5) 102 Päiväkoti Isoniityn korvaavan uudisrakennuksen hankesuunnitelma Päätös hyväksyi Kumpulaan rakennettavan, päiväkoti Isoniityn korvaavan päiväkodin uudisrakennuksen

Lisätiedot

Liite 1: Oppilasmäärät alueen kouluissa Liite 2: Laskentamallin perusteet ja koulujen sijainti alueella

Liite 1: Oppilasmäärät alueen kouluissa Liite 2: Laskentamallin perusteet ja koulujen sijainti alueella Keskusta-Ounasjoen palveluverkkoselvitys Liite 1: Oppilasmäärät alueen kouluissa Liite 2: Laskentamallin perusteet ja koulujen sijainti alueella Koulutuslautakunta 17.12.2015 148 Ylikylän Vennivaaran alueen

Lisätiedot

18 Koulutuslautakunnan tulosohjaus ja tilinpäätös vuodelta Kantelu Ylikylä-Vennivaara palveluverkkotyöryhmän toiminnasta

18 Koulutuslautakunnan tulosohjaus ja tilinpäätös vuodelta Kantelu Ylikylä-Vennivaara palveluverkkotyöryhmän toiminnasta Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 2/2017 1 (35) Aika 02.03.2017, klo 13:15-17:27 Paikka Kaupunginhallituksen neuvotteluhuone Käsitellyt asiat 14 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 15 Pöytäkirjan tarkastus

Lisätiedot

Koulutuslautakunta. Valtuustoseminaari

Koulutuslautakunta. Valtuustoseminaari Koulutuslautakunta Valtuustoseminaari 16.9.2013 VARHAISKASVATUS Kaupungin päiväkoteja 32 Ostopalvelupäiväkoteja 13 Perhepäivähoitajia 45 Kaupungin ryhmäperhepäiväkoteja 3 Avointa päiväkotitoimintaa 6 toimipisteessä

Lisätiedot

Keskustan alueen varhaiskasvatusjärjestelyt

Keskustan alueen varhaiskasvatusjärjestelyt Keskustan alueen varhaiskasvatusjärjestelyt 29.3.2018 Perusperiaatteet Väestömäärän kehittymistä seurataan suunnittelussa, syntyvyys alentunut viimeisten viiden vuoden aikana koko Sastamalassa Perusopetukseen

Lisätiedot

TARVESELVITYS. xx.xx.20xx Sivu 1/5. Tilaaja: Rovaniemen kaupunki Hallituskatu Rovaniemi. Hanke: Runko / ohje TARVESELVITYS

TARVESELVITYS. xx.xx.20xx Sivu 1/5. Tilaaja: Rovaniemen kaupunki Hallituskatu Rovaniemi. Hanke: Runko / ohje TARVESELVITYS xx.xx.20xx Sivu 1/5 Tilaaja: Rovaniemen kaupunki Hallituskatu 7 96100 Rovaniemi Hanke: Runko / ohje TARVESELVITYS Sivu 2/5 Sisällys 1. TIIVISTELMÄ... 3 2. TILANHANKINNAN TARPEELLISUUS... 3 2.1 Nykyinen

Lisätiedot

203 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä työjärjestyksen hyväksyminen

203 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä työjärjestyksen hyväksyminen Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 12/2018 1 (12) Aika 09.05.2018, klo 09:04-10:40 Paikka Kaupunginhallituksen kokoushuone Käsitellyt asiat 203 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä työjärjestyksen

Lisätiedot

Koulutuslautakunta Talousarvio 2017

Koulutuslautakunta Talousarvio 2017 Koulutuslautakunta Talousarvio 2017 100,00 90,00 80,00 Toteumat ja talousarviot (Ei sisällä aluelautakunnan resurssia) 80,68 47,70 85,64 49,60 90,03 90,15 51,65 51,41 91,87 52,60 93,13 52,92 94,50 93,79

Lisätiedot

V a r h a i s k a s v a t u k s e n j a p e r u s o p e t u k s e n p a l v e l u v e r k k o s e l v i t y s 2018

V a r h a i s k a s v a t u k s e n j a p e r u s o p e t u k s e n p a l v e l u v e r k k o s e l v i t y s 2018 V a r h a i s k a s v a t u k s e n j a p e r u s o p e t u k s e n p a l v e l u v e r k k o s e l v i t y s 2018 A s i a k a s k y s e l y n t u l o k s e t 1. Vastaajantaustatiedot: Valitseseuraavistavaihtoehdoistaparhaitenvastausnäkökulmaasikuvaavavaihtoehto:

Lisätiedot

Lisäselvitys lapsimäärän kehityksestä sekä skenaariosta varhaiskasvatuksen kehittämisestä

Lisäselvitys lapsimäärän kehityksestä sekä skenaariosta varhaiskasvatuksen kehittämisestä Lisäselvitys lapsimäärän kehityksestä sekä skenaariosta varhaiskasvatuksen kehittämisestä Kauniaisten kaupunkistrategiassa vuosille 2018 2022 on asetettu tavoitteeksi Oppiminen kohti tulevaisuutta, ja

Lisätiedot

Selvitys valtuustoaloitteeseen koskien yksityisen perhepäivähoitajien tukea

Selvitys valtuustoaloitteeseen koskien yksityisen perhepäivähoitajien tukea Liite 23 Opetus- ja kasvatusltk 27.11.2014 Selvitys valtuustoaloitteeseen koskien yksityisen perhepäivähoitajien tukea Kuntaliitto (Lahtinen & Selkee) on vuonna 2014 tehnyt selvityksen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

84 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä työjärjestyksen hyväksyminen. 88 Varhaiskasvatuksen palvelusetelien maksimimäärä vuosille

84 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä työjärjestyksen hyväksyminen. 88 Varhaiskasvatuksen palvelusetelien maksimimäärä vuosille Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 6/2018 1 (17) Aika 27.06.2018, klo 11:08-13:16 Paikka Kaupunginhallituksen neuvotteluhuone Käsitellyt asiat 84 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus sekä työjärjestyksen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/ (6) Kaupunginhallitus Kaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/ (6) Kaupunginhallitus Kaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/2016 1 (6) 554 Lasten päiväkoti Yliskylän uudisrakennuksen hankesuunnitelma HEL 2016-002292 T 10 06 00 Päätös päätti hyväksyä 10.2.2016 päivätyn Lasten päiväkoti Yliskylän

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNKI, KOULUTUSLAUTAKUNTA TALOSARVION TOTEUTUMISEN SEURANTA ROVANIEMEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNTA Talousraportti 2017

ROVANIEMEN KAUPUNKI, KOULUTUSLAUTAKUNTA TALOSARVION TOTEUTUMISEN SEURANTA ROVANIEMEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNTA Talousraportti 2017 2017 ROVANIEMEN KAUPUNKI, KOULUTUSLAUTAKUNTA ROVANIEMEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNTA Talousraportti 2017 1 SISÄLLYS 1 KOULTUSLAUTAKUNTA YHTEENSÄ... 1 1.1 KOULUTUSLAUTAKUNNAN TALOUDEN TOTEUMA PALVELUALOITTAIN...

Lisätiedot

Esiopetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmien jalkauttaminen. Uusien arviointimenetelmien käyttöönotto Koulutuksien järjestäminen

Esiopetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmien jalkauttaminen. Uusien arviointimenetelmien käyttöönotto Koulutuksien järjestäminen 30 Koulutuslautakunta Suunnittelukauden keskeiset tavoitteet Varhaiskasvatuspalvelut 1. Uusi esiopetus- ja varhaiskasvatussuunnitelma käytäntöön Keskeiset toimenpiteet vuonna Esiopetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmien

Lisätiedot

Ajatus purkamisesta on esitelty rakennusvalvonnalle. Esteitä purkamisluvanmyöntämiselle ei ole havaittu.

Ajatus purkamisesta on esitelty rakennusvalvonnalle. Esteitä purkamisluvanmyöntämiselle ei ole havaittu. Katuman päiväkoti Katuman päiväkoti on valmistunut vuonna 1979. Rakennusta on korjattu vuonna 2002 ja sen vesikatto on uusittu kokonaan. Päiväkotia ei ole suojeltu asemakaavalla, eikä se esiinny maakunnallisissa

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNKI, KOULUTUSLAUTAKUNTA TALOSARVION TOTEUTUMISEN SEURANTA ROVANIEMEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNTA Talousraportti 2017

ROVANIEMEN KAUPUNKI, KOULUTUSLAUTAKUNTA TALOSARVION TOTEUTUMISEN SEURANTA ROVANIEMEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNTA Talousraportti 2017 2017 ROVANIEMEN KAUPUNKI, KOULUTUSLAUTAKUNTA ROVANIEMEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNTA Talousraportti 2017 1 SISÄLLYS 1 KOULTUSLAUTAKUNTA YHTEENSÄ... 1 1.1 KOULUTUSLAUTAKUNNAN TALOUDEN TOTEUMA PALVELUALOITTAIN...

Lisätiedot

PALVELUVERKKOJEN NYKYTILASELVITYS 2018 JA SUUNNITELMA VUOSILLE

PALVELUVERKKOJEN NYKYTILASELVITYS 2018 JA SUUNNITELMA VUOSILLE PALVELUVERKKOJEN NYKYTILASELVITYS 2018 JA SUUNNITELMA VUOSILLE 2019-2023 Koulutus- ja varhaiskasvatuspalvelut 24.5.2018 Koulutuslautakunta 1 Sisällys 1 JOHDANTO... 1 1.1 Selvityksen pohjamateriaalit...

Lisätiedot

Osavuosikatsaus

Osavuosikatsaus 26 Koulutuslautakunta Suunnittelukauden keskeiset tavoitteet Keskeiset toimenpiteet vuonna 2017 Mittari / arviointi Varhaiskasvatuspalvelut 1. Uusi esiopetus- ja varhaiskasvatussuunnitelma käytäntöön Esiopetus-

Lisätiedot

PALVELUSETELI- TOIMINNAN RISKIKARTOITUS

PALVELUSETELI- TOIMINNAN RISKIKARTOITUS PALVELUSETELI- TOIMINNAN RISKIKARTOITUS Varhaiskasvatuspalvelut 2.3.2017 Koulutuslautakunta Sisällys Johdanto... 2 1 Arvioidut riskitekijät... 3 Riskitekijät asiakasnäkökulmasta... 3 Yksikön toimintaan

Lisätiedot

7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita

7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita 7 ESIOPETUKSEEN HAKEMINEN 7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita Kunta on velvollinen järjestämään alueellaan asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta sekä oppivelvollisuuden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Kiinteistölautakunta Tila/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Kiinteistölautakunta Tila/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2016 1 (5) 123 Kiinteistölautakunnan esitys kaupunginhallitukselle Lasten päiväkoti Yliskylän uudisrakennuksen tarveselvityksen ja hankesuunnitelman hyväksymiseksi HEL 2016-002292

Lisätiedot

Ruununmyllyn koulu. Hankesuunnitelma vaihe A:n pohjalta

Ruununmyllyn koulu. Hankesuunnitelma vaihe A:n pohjalta Ruununmyllyn koulu Hankesuunnitelma vaihe A:n pohjalta SIHY-lautakunnan iltakoulu 5.9.2018 Päätökset ja nykytilanne Sivistys- ja hyvinvointitoimialan ja lukiokoulutuksen palveluverkkopykälään Ruununmyllyn

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 67

Espoon kaupunki Pöytäkirja 67 28.04.2016 Sivu 1 / 1 1887/2016 05.10.00 67 Suomenkielisen varhaiskasvatuksen palveluverkkotarkastelu 2016-2026 Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. 09 816 23300 Anne Peltonen, puh. 050

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNKI, KOULUTUSLAUTAKUNTA TALOSARVION TOTEUTUMISEN SEURANTA ROVANIEMEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNTA Talousraportti 2017

ROVANIEMEN KAUPUNKI, KOULUTUSLAUTAKUNTA TALOSARVION TOTEUTUMISEN SEURANTA ROVANIEMEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNTA Talousraportti 2017 2017 ROVANIEMEN KAUPUNKI, KOULUTUSLAUTAKUNTA ROVANIEMEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNTA Talousraportti 2017 1 SISÄLLYS 1 KOULTUSLAUTAKUNTA YHTEENSÄ... 1 1.1 KOULUTUSLAUTAKUNNAN TALOUDEN TOTEUMA PALVELUALOITTAIN...

Lisätiedot

Suomenkielinen varhaiskasvatusja opetuslautakunta Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto

Suomenkielinen varhaiskasvatusja opetuslautakunta Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto Suomenkielinen varhaiskasvatusja 14 15.03.2017 opetuslautakunta Kunnanhallitus 127 10.04.2017 Kunnanvaltuusto 30 24.04.2017 Heikkilän päiväkodin lakkauttaminen 1.8.2017 alkaen 90/10.03.02.04/2017 Suomenkielinen

Lisätiedot

Loimaan linja Keskusta-alueen päivähoitoselvitys 2015

Loimaan linja Keskusta-alueen päivähoitoselvitys 2015 Loimaan linja Keskusta-alueen päivähoitoselvitys 2015 Koulutuslautakunta 27.4.2015 Kaupunginhallitus 11.5.2015 1. Keskusta-alueen päivähoidon nykytilanne 1 Päiväkodit ym. päivähoitopaikat keskusta-alueella

Lisätiedot

Muutoksenhaku Oikaisuvaatimusohje, varhaiskasvatuslautakunta Päätösehdotus

Muutoksenhaku Oikaisuvaatimusohje, varhaiskasvatuslautakunta Päätösehdotus Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2017 1 (5) 4 Päiväkoti Särjen peruskorjausta korvaavan hankkeen tarveselvityksen hyväksyminen HEL 2017-000185 T 10 06 00 Päätös Käsittely päätti hyväksyä tarveselvityksen

Lisätiedot

Seudullinen varhaiskasvatuksen kehittämisen tiekartta -pohjaesitys

Seudullinen varhaiskasvatuksen kehittämisen tiekartta -pohjaesitys Seudullinen varhaiskasvatuksen kehittämisen tiekartta -pohjaesitys Varhaiskasvatuksen ryhmä 11.12.2017 Hyvinvointipalvelujen työryhmä 14.12.2017 ja 8.2.2018 Kuntajohtajakokous 23.2.2018 Seudullisen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. KASKO, :00, Pöytäkirja 23 VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT ALKAEN... 1

SISÄLLYSLUETTELO. KASKO, :00, Pöytäkirja 23 VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT ALKAEN... 1 i SISÄLLYSLUETTELO KASKO, 21.3.2017 18:00, Pöytäkirja 23 VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 1.8.2017 ALKAEN... 1 23, KASKO 21.3.2017 18:00 Sivu 2 VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT 1.8.2017 ALKAEN Kaskoltk

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/ (7) Kiinteistölautakunta Tila/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/ (7) Kiinteistölautakunta Tila/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/2013 1 (7) 355 Kiinteistölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakasen ym. talousarvioaloitteesta koskien varhaiskasvatusta 2014-2016 HEL

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS 2017 KOULUTUSLAUTAKUNTA Koulutuslautakunta. Janne Juotasniemi

TILINPÄÄTÖS 2017 KOULUTUSLAUTAKUNTA Koulutuslautakunta. Janne Juotasniemi TILINPÄÄTÖS 2017 KOULUTUSLAUTAKUNTA 1.3.2018 Koulutuslautakunta Janne Juotasniemi SISÄLLYSLUETTELO 1.TULOSOHJAUS II: KÄYTTÖTALOUSARVION TOTEUTUMINEN 2017... 1 1.1 KOULUTUSLAUTAKUNNAN KÄYTTÖTALOUSARVION

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNKI, KOULUTUSLAUTAKUNTA TALOSARVION TOTEUTUMISEN SEURANTA ROVANIEMEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNTA Talousraportti 1 4 / 2017

ROVANIEMEN KAUPUNKI, KOULUTUSLAUTAKUNTA TALOSARVION TOTEUTUMISEN SEURANTA ROVANIEMEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNTA Talousraportti 1 4 / 2017 2017 ROVANIEMEN KAUPUNKI, KOULUTUSLAUTAKUNTA ROVANIEMEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNTA Talousraportti 1 4 / 2017 1 SISÄLLYS 1 KOULUTUSLAUTAKUNTA YHTEENSÄ... 1 1.1 KOULUTUSLAUTAKUNNAN TALOUDEN TOTEUMA PALVELUALOITTAIN...

Lisätiedot

PALVELUVERKKOJEN NYKYTILASELVITYS

PALVELUVERKKOJEN NYKYTILASELVITYS PALVELUVERKKOJEN NYKYTILASELVITYS Koulutus- ja varhaiskasvatuspalvelut 2.2.2017 Koulutuslautakunta 1 Sisällys 1 JOHDANTO... 1 1.1 Selvityksen pohjamateriaalit... 1 1.2 Aikaisemmat palveluverkkoratkaisut

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNKI SIVISTYSPALVELUT TALOUSPÄÄLLIKKÖ JANNE JUOTASNIEMI ALUELAUTAKUNNAT TALOUS JA SUORITTEET

ROVANIEMEN KAUPUNKI SIVISTYSPALVELUT TALOUSPÄÄLLIKKÖ JANNE JUOTASNIEMI ALUELAUTAKUNNAT TALOUS JA SUORITTEET ROVANIEMEN KAUPUNKI SIVISTYSPALVELUT 12.3.2014 TALOUSPÄÄLLIKKÖ JANNE JUOTASNIEMI ALUELAUTAKUNNAT TALOUS JA SUORITTEET SISÄLLYS 1.YLEISTÄ 1.1 ALUEELLISET PALVELUTILAUKSET 2014 1.2 TUOTTEET 2.TUOTTEIDEN

Lisätiedot

Tuottavuusmittareiden seuranta ja hyödyntäminen kunnan taloudessa ja toiminnassa

Tuottavuusmittareiden seuranta ja hyödyntäminen kunnan taloudessa ja toiminnassa Tuottavuusmittareiden seuranta ja hyödyntäminen kunnan taloudessa ja toiminnassa Kuntatuottavuuden ja tuloksellisuuden vaikuttajafoorumi 6.11.2012 Tarja Saarelainen, dosentti, HTT, tarkastuspäällikkö KONSERNIRAKENNE

Lisätiedot

Hoitoaikaperusteinen asiakasmaksu Etelärinteen, Käpymetsän ja Poropolun vuoropäiväkodeissa

Hoitoaikaperusteinen asiakasmaksu Etelärinteen, Käpymetsän ja Poropolun vuoropäiväkodeissa Hoitoaikaperusteinen asiakasmaksu Etelärinteen, Käpymetsän ja Poropolun vuoropäiväkodeissa Hoitoaikaperusteiseen päivähoitomaksuun ovat oikeutettuja kaikki Etelärinteen, Käpymetsän ja Poropolun päiväkotien

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kasvun vastuualueen, Pohjoisen alueen palveluverkkosuunnittelu. 2018, esitys

Lasten ja nuorten kasvun vastuualueen, Pohjoisen alueen palveluverkkosuunnittelu. 2018, esitys Lasten ja nuorten kasvun vastuualueen, Pohjoisen alueen palveluverkkosuunnittelu 2018, esitys Oppilaaksiottoalueet Koulujen oppilasennusteet, lasten määrä ja päivähoitopaikat varhaiskasvatuksessa Väestöennusteet,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / 5. 148 Lausunto Kirstin koulu ja päiväkoti perusparannus 6.8.2015 päivätystä hankesuunnitelmasta

Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / 5. 148 Lausunto Kirstin koulu ja päiväkoti perusparannus 6.8.2015 päivätystä hankesuunnitelmasta Espoon kaupunki Päätös Sivu 1 / 5 2681/10.03.02/2015 148 Lausunto Kirstin koulu ja päiväkoti perusparannus 6.8.2015 päivätystä hankesuunnitelmasta Valmistelijat / lisätiedot: Vera Schulman, puh. 043 825

Lisätiedot

JOENSUUN KAUPUNGIN PÄIVÄHOIDON PALVELUVERKKOSELVITYS 2009-2010 -> VARHAISKASVATUS- JA KOULUTUSTOIMEN PALVELUVERKKOSELVITYS

JOENSUUN KAUPUNGIN PÄIVÄHOIDON PALVELUVERKKOSELVITYS 2009-2010 -> VARHAISKASVATUS- JA KOULUTUSTOIMEN PALVELUVERKKOSELVITYS 2.11.2010 JOENSUUN KAUPUNGIN PÄIVÄHOIDON PALVELUVERKKOSELVITYS 2009-2010 -> VARHAISKASVATUS- JA KOULUTUSTOIMEN PALVELUVERKKOSELVITYS Tarve selvitykselle kuntaliitoksista -> Tietoa kokonaisuudesta Muuttunut

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun varhaiskasvatuksen seutuvertailu 2017, tiivis analyysi

Tampereen kaupunkiseudun varhaiskasvatuksen seutuvertailu 2017, tiivis analyysi Tampereen kaupunkiseudun varhaiskasvatuksen seutuvertailu 2017, tiivis analyysi Tampereen kaupunkiseudun varhaiskasvatuksen seutuvertailun laadinnalla on jo pitkät perinteet. Vertailua uudistettiin vuotta

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kasvun vastuualueen, Itäisen alueen palveluverkkosuunnittelu. 2018, esitys Nastolan alue

Lasten ja nuorten kasvun vastuualueen, Itäisen alueen palveluverkkosuunnittelu. 2018, esitys Nastolan alue Lasten ja nuorten kasvun vastuualueen, Itäisen alueen palveluverkkosuunnittelu 2018, esitys Nastolan alue 25.4.2018 Oppilaaksiottoalueet keskiviikko, 11. huhtikuuta 2018 5 Koulujen oppilasennusteet,

Lisätiedot

LAKI MUUTTUI - MIKÄ MUUTTUI JOENSUUSSA? - Lain käytäntöön viemisen haasteet

LAKI MUUTTUI - MIKÄ MUUTTUI JOENSUUSSA? - Lain käytäntöön viemisen haasteet LAKI MUUTTUI - MIKÄ MUUTTUI JOENSUUSSA? - Lain käytäntöön viemisen haasteet JOENSUUN PERUSTIEDOT 33 kunnallista päiväkotia, joissa 2851 lasta 16 yksityistä päiväkotia, joissa 440 lasta 6 kunnallista ryhmäperhepäivähoitokotia,

Lisätiedot

SÄÄD Ö SK O K O E L M A

SÄÄD Ö SK O K O E L M A 1 (5) Kotkan kaupungin SÄÄD Ö SK O K O E L M A 2019 Nro 11 VARHAISKASVATUKSEN VASTUUALUEEN TOIMINTASÄÄNTÖ (Hyväksytty hyvinvointilautakunnassa 5.3.2019) YLEISTÄ 1 Soveltamisala 2 Toiminta-ajatus Hyvinvointilautakunnan

Lisätiedot

TOLKKISTEN ELINKAARIHANKE

TOLKKISTEN ELINKAARIHANKE TOLKKISTEN ELINKAARIHANKE SIVISTYSLAUTAKUNTA Kaupunginhallitus valitsi kokouksessaan 5.10.2015 ( 281) Lemminkäinen talo Oy:n elinkaarihankkeiden palvelutuottajaksi. Palvelusopimus Porvoon kaupungin ja

Lisätiedot

PALVELUSETELI-INFO Kirkkonummen varhaiskasvatuksen. Tähän tarvittaessa otsikko. palveluseteli alkaen

PALVELUSETELI-INFO Kirkkonummen varhaiskasvatuksen. Tähän tarvittaessa otsikko. palveluseteli alkaen PALVELUSETELI-INFO Kirkkonummen varhaiskasvatuksen Tähän tarvittaessa otsikko palveluseteli 1.8.2018 alkaen Mitä laki sanoo varhaiskasvatuksen järjestämisestä ja palvelusetelistä? Kunta voi järjestää lasten

Lisätiedot

93 Koulutuslautakunnan osavuosikatsaus ja talouden toteuma Ounasrinteen päiväkoti-investoinnin toteutus vuokrasopimusmallilla

93 Koulutuslautakunnan osavuosikatsaus ja talouden toteuma Ounasrinteen päiväkoti-investoinnin toteutus vuokrasopimusmallilla Rovaniemen kaupunki Pöytäkirja 8/2017 1 (17) Aika 05.10.2017, klo 13:15-15:27 Paikka Kaupunginhallituksen heuvotteluhuone Käsitellyt asiat 90 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 91 Pöytäkirjan tarkastus

Lisätiedot

Sivistyspalveluiden tilaratkaisujen kehittäminen

Sivistyspalveluiden tilaratkaisujen kehittäminen Sivistyspalveluiden tilaratkaisujen kehittäminen Juvan kunta 10.2.2016 12.2.2016 Page 1 Toimeksiantona määritellä toimitilojen tarve Kunnanjohtaja perusti marraskuussa työryhmän, jonka tehtävänä on selvittää

Lisätiedot

OHJEISTUS PALVELUSETELIÄ HAKEVILLE ASIAKKAILLE

OHJEISTUS PALVELUSETELIÄ HAKEVILLE ASIAKKAILLE OHJEISTUS PALVELUSETELIÄ HAKEVILLE ASIAKKAILLE Yleistä palvelusetelistä: Palveluseteli on yksi kuntien käytössä oleva varhaiskasvatuksen järjestämistapa. Hausjärvellä varhaiskasvatuksen palvelusetelin

Lisätiedot

Lappeenrannan kaupunki Varhaiskasvatuksen palvelusetelin alustavat perusteet alkaen

Lappeenrannan kaupunki Varhaiskasvatuksen palvelusetelin alustavat perusteet alkaen 1 (5) 24.10.2017 Lappeenrannan kaupunki Varhaiskasvatuksen palvelusetelin alustavat perusteet 1.8.2018 alkaen Palveluseteli Palvelusetelillä voidaan järjestää kunnan lakisääteisiä sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluita,

Lisätiedot

Riihikallion koulukeskus. Vaihtoehtoiset mallit

Riihikallion koulukeskus. Vaihtoehtoiset mallit Riihikallion koulukeskus Vaihtoehtoiset mallit Riihikallion koulukeskus 3 eri vaihtoehtoa VE1 koulun laajennus ja säilytettävien osien (2007-siipi ja liikuntasali) peruskorjaus VE2 koulun laajennus ja

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Päivänkehrän koulun opetuksen järjestäminen lukuvuosina ja

Espoon kaupunki Pöytäkirja Päivänkehrän koulun opetuksen järjestäminen lukuvuosina ja 23.09.2014 Sivu 1 / 1 3843/12.01.01/2014 178 Päivänkehrän koulun opetuksen järjestäminen lukuvuosina 2015-2016 ja 2016-2017 Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 3857/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 3857/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/2017 1 (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta 36 17.5.2017 186 Asianro 3857/10.03.02.01/2017 Maaningan uuden päiväkodin hankesuunnitelma Päätöshistoria Kasvun ja oppimisen lautakunta

Lisätiedot

Tilaliikelaitos. Tilaliikelaitos. Kiinteistöpalvelut Pauli Jokkala Kiinteistöpäällikkö

Tilaliikelaitos. Tilaliikelaitos. Kiinteistöpalvelut Pauli Jokkala Kiinteistöpäällikkö Tilaliikelaitos Kiinteistöpalvelut 27.9.2017 Pauli Jokkala Kiinteistöpäällikkö Tilaliikelaitoksen organisaatio 1.1.2016 alkaen Johtokunta Johtaja Pekka Latvala Hallinto ja talous Hallinto- ja talouspäällikkö

Lisätiedot

Selvitys Raision kaupungin päivähoidosta syksyllä 2015

Selvitys Raision kaupungin päivähoidosta syksyllä 2015 29.10.2015 Selvitys Raision kaupungin päivähoidosta syksyllä 2015 Sivistysjohtaja Matti Sivonen Päivähoidon johtaja Päivi Rantanen Päiväkodinjohtaja Satu Ojala Päiväkodit Raisiossa on syksyllä 2015 toiminnassa

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN PALVELUSETELI- TOIMINNAN RISKIENHALLINTA- SUUNNITELMA

VARHAISKASVATUKSEN PALVELUSETELI- TOIMINNAN RISKIENHALLINTA- SUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSEN PALVELUSETELI- TOIMINNAN RISKIENHALLINTA- SUUNNITELMA Varhaiskasvatuspalvelut 24.5.2017 Koulutuslautakunta Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Markkinoihin liittyvät riskitekijät... 2 2.1 Iso

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysyksikkö 19.6.2012. Selvitys lasten kotihoidon tuen sekä yksityisen hoidon tuen kuntalisistä sekä palvelusetelistä

Sosiaali- ja terveysyksikkö 19.6.2012. Selvitys lasten kotihoidon tuen sekä yksityisen hoidon tuen kuntalisistä sekä palvelusetelistä Sosiaali- ja terveysyksikkö 19.6.2012 Selvitys lasten kotihoidon tuen sekä yksityisen hoidon tuen kuntalisistä sekä palvelusetelistä Kuntaliitto selvitti keväällä 2012, kuinka monessa Manner-Suomen kunnassa

Lisätiedot

Varhaiskasvatus- ja koulutuspalveluiden talousarviotoimenpiteiden vaikutukset vuodelle 2019

Varhaiskasvatus- ja koulutuspalveluiden talousarviotoimenpiteiden vaikutukset vuodelle 2019 Varhaiskasvatus- ja koulutuspalveluiden talousarviotoimenpiteiden vaikutukset vuodelle 2019 Koulutuslautakunta 6.9.2018 VARHAISKASVATUS- JA KOULUTUSPALVELUT Toiminnallinen arviointi tuottavuustoimenpiteistä

Lisätiedot

Raision varhaiskasvatuksessa keväällä 2018 huoltajille tehdyn laatukyselyn tulokset

Raision varhaiskasvatuksessa keväällä 2018 huoltajille tehdyn laatukyselyn tulokset Raision varhaiskasvatuksessa keväällä 2018 huoltajille tehdyn laatukyselyn tulokset Kysely toteutettiin sähköisenä kyselynä toukokuussa 2018. Vastaajia oli kyselyyn 189. Raision varhaiskasvatuksen asiakkaan

Lisätiedot

Esittelijä: Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja Willberg Tuija (Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja)

Esittelijä: Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja Willberg Tuija (Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja) Joutsenon koulun hankesuunnitelma Liittyy asiahallinnan asiaan: LPR/746/10.03.02.01/2018 Esittelijä: Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja Willberg Tuija (Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen

Lisätiedot

HANKESUUNNITELMAN LISÄLEHTI Liittyy hankesuunnitelmaan

HANKESUUNNITELMAN LISÄLEHTI Liittyy hankesuunnitelmaan ROIHUVUOREN ALA-ASTE VUORENPEIKONTIE 7 00820 HELSINKI PERUSPARANNUS HANKESUUNNITELMAN LISÄLEHTI 12.4.2013 Liittyy hankesuunnitelmaan 18.3.2010 HELSINGIN KAUPUNKI TILAKESKUS Roihuvuoren ala-aste, perusparannushankkeen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (7) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (7) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/216 1 (7) 25 Helsingin kaupungin päättämä varhaiskasvatuksen laajuus ja yksityisen hoidon tuen Helsinki-lisä 1.8.216 alkaen HEL 216-2236 T 2 5 1 Päätös päätti, että yksityisen

Lisätiedot

Päiväkoti- ja Kouluverkko. Toinen luonnos

Päiväkoti- ja Kouluverkko. Toinen luonnos Päiväkoti- ja Kouluverkko Toinen luonnos 6.11.2009 Sipoon kunnan kasvustrategiassa varaudutaan 35 000 uuteen asukkaaseen vuoteen 2025 mennessä. Kaavoitusohjelman mukaiset asukasmäärälisäykset ja palveluiden

Lisätiedot

Pääkaupunkiseutu. Varhaiskasvatuksen asiakaskysely 2017 TULOSTEN YHTEENVETO

Pääkaupunkiseutu. Varhaiskasvatuksen asiakaskysely 2017 TULOSTEN YHTEENVETO Pääkaupunkiseutu Varhaiskasvatuksen asiakaskysely 2017 TULOSTEN YHTEENVETO 20.12.2017 Taustaa ja menetelmiä AJANKOHTA Loka-Marraskuu 2017 - kysely oli avoinna 20.10.-12.11.2017 - kyselykielet: suomi, ruotsi,

Lisätiedot

Tuntiperusteinen asiakasmaksu varhaiskasvatukseen HYVINVOINTI- JA KOULUTUSPALVELUT

Tuntiperusteinen asiakasmaksu varhaiskasvatukseen HYVINVOINTI- JA KOULUTUSPALVELUT 1 Tuntiperusteinen asiakasmaksu varhaiskasvatukseen HYVINVOINTI- JA KOULUTUSPALVELUT Tuntiperusteisen asiakasmaksun valmistelu Selvitys tuntiperusteiseen varhaiskasvatuksen asiakasmaksuun siirtymisestä

Lisätiedot

CASE MIKKELI Kaupungin rooli varhaiskasvatuksessa. Varhaiskasvatuksen ohjaus ja valvonta Leila M. Korhonen

CASE MIKKELI Kaupungin rooli varhaiskasvatuksessa. Varhaiskasvatuksen ohjaus ja valvonta Leila M. Korhonen CASE MIKKELI Kaupungin rooli varhaiskasvatuksessa Varhaiskasvatuksen ohjaus ja valvonta Leila M. Korhonen 21.4.2016 2 21.4.2016 Palvelutuotannon periaatteet Mikkelin kaupungin varhaiskasvatuksessa Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN PALVELUOHJAUS JA YKSITYINEN PERHEPÄIVÄHOITO JYVÄSKYLÄSSÄ 24.9.2014 Auli Majuri-Naappi

VARHAISKASVATUKSEN PALVELUOHJAUS JA YKSITYINEN PERHEPÄIVÄHOITO JYVÄSKYLÄSSÄ 24.9.2014 Auli Majuri-Naappi VARHAISKASVATUKSEN PALVELUOHJAUS JA YKSITYINEN PERHEPÄIVÄHOITO JYVÄSKYLÄSSÄ 24.9.2014 Auli Majuri-Naappi 29.9.2014 Varhaiskasvatuksen palveluohjaustiimi Yksityisen pph:n ohjaajat (2½ hlöä) (5 hlöä) Palvelupäällikkö

Lisätiedot

Oulun kaupungin lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän

Oulun kaupungin lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän Oulun kaupungin lausunto varhaiskasvatusta koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän esityksistä Sivistys- ja kulttuurilautakunta 15.5.2014 2 Oulun kaupunki on lausunnossaan ottanut kantaa niihin asioihin,

Lisätiedot

Sivistystoimen palveluverkkoselvitys 2018 Varhaiskasvatuspalveluiden ja esiopetuksen näkökulmat

Sivistystoimen palveluverkkoselvitys 2018 Varhaiskasvatuspalveluiden ja esiopetuksen näkökulmat Sivu 1 / 6 Sivistystoimen palveluverkkoselvitys 2018 Varhaiskasvatuspalveluiden ja esiopetuksen näkökulmat 1. Varhaiskasvatus- ja perusopetuslaki Kunnan on huolehdittava siitä, että lasten varhaiskasvatusta

Lisätiedot

LAATUKYSELY Varhaiskasvatuspalvelut Raportti

LAATUKYSELY Varhaiskasvatuspalvelut Raportti LAATUKYSELY 2016 Varhaiskasvatuspalvelut Raportti Sisältö 1 Taustaa... 4 2 Vastaajien taustatiedot... 5 3 Varhaiskasvatuksen laatua koskevat kysymykset... 5 3.1 Tutustuminen... 6 3.2 Lapsen hyvinvointi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 54. 54 Yleisten rakennusten tontin vuokraaminen Pohjois-Tapiolasta COR Group Oy:lle, kortteli 16091

Espoon kaupunki Pöytäkirja 54. 54 Yleisten rakennusten tontin vuokraaminen Pohjois-Tapiolasta COR Group Oy:lle, kortteli 16091 01.06.2015 Sivu 1 / 1 1370/02.07.00/2015 54 Yleisten rakennusten tontin vuokraaminen Pohjois-Tapiolasta COR Group Oy:lle, kortteli 16091 Valmistelijat / lisätiedot: Juha Pulkkinen, puh. 046 877 1881 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon OHOI Osaamista vuorohoitoon Henkilöstökoulutus 7.3.2016 Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon tuula.dahlblom@jamk.fi Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut. Ohjausryhmän seminaari

Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut. Ohjausryhmän seminaari Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut Ohjausryhmän seminaari 4.2.2014 Nykytilan kuvaus / Varhaiskasvatus Kunta Päivähoidossa olevien lasten määrä / Päiväkodit

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSPALVELUT

VARHAISKASVATUSPALVELUT VARHAISKASVATUSPALVELUT 7.12.2017 VARHAISKASVATUSPALVELUVERKOSSA TEHTYJÄ MUUTOKSIA: a)1.8.2016 on lakkautettu Hakan, Nätkin ja Tuokkolan päiväkodit - kiinteistöjen huono kunto ja Nätkin päiväkoti vuokrakiinteistössä

Lisätiedot

Nykyisten tilojen muutos, oma toiminta. Kiikan vanhainkoti (+ Niittyvilla) saneerataan 30- paikkaiseksi asumispalveluyksiköksi vaiheittain.

Nykyisten tilojen muutos, oma toiminta. Kiikan vanhainkoti (+ Niittyvilla) saneerataan 30- paikkaiseksi asumispalveluyksiköksi vaiheittain. VAIKUTUSTEN ARVIOINTI / VAIHTOEHTOJEN VERTAILU: ARVIOINNIN KOHDE JA AIKA: Kiikan - Keikyän alueen asumispalvelut NÄKÖKULMA VAIKUTUSTEN ARVIOINNILLE MITTAREIDEN TIETOA VAIHTOEHTO 0 = NYKYTILA VAIHTOEHTO

Lisätiedot

5. KOULUTUSLAUTAKUNNAN TOIMINTA JA TALOUS

5. KOULUTUSLAUTAKUNNAN TOIMINTA JA TALOUS 5. KOULUTUSLAUTAKUNNAN TOIMINTA JA TALOUS Koulutuslautakunnan perustehtävät Varhaiskasvatuspalvelut: Varhaiskasvatus on suunnitelmallinen ja tavoitteellinen kasvatuksen, opetuksen ja hoidon muodostama

Lisätiedot

Tilakustannukset osana palvelun kustannusrakennetta

Tilakustannukset osana palvelun kustannusrakennetta Tilakustannukset osana palvelun kustannusrakennetta Investointien ja toiminnan muutosten vaikutukset palvelujen kustannuksiin Keskeiset periaatteet Kuntayhtymä vuokraa tilat pääsääntöisesti jäsenkunnilta

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 45. Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 45. Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh 19.04.2017 Sivu 1 / 1 1702/2017 02.02.00 45 terveystoimen investointiesitys vuosille 2018-2022 Valmistelijat / lisätiedot: Riikka Nikulainen, puh. 050 325 8643 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Perusturvajohtaja

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (6) Kaupunginvaltuusto Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (6) Kaupunginvaltuusto Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/2018 1 (6) 358 Valtuutettu Pilvi Torstin aloite lähikouluperiaatteen käyttöönotosta päiväkotipaikkapäätöksissä Päätös katsoi valtuutettu Pilvi Torstin aloitteen loppuun

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun varhaiskasvatuksen seutuvertailu 2017

Tampereen kaupunkiseudun varhaiskasvatuksen seutuvertailu 2017 Tampereen kaupunkiseudun varhaiskasvatuksen seutuvertailu 7 Yleistä Päiväkotihoidon kustannusvertailu uudistui varhaiskasvatuksen seutuvertailuksi Kustannusvertailuja laajennettiin aiemmasta selvityksestä,

Lisätiedot

Opetus- ja kasvatuslautakunta Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut alkaen 2586/ /2017

Opetus- ja kasvatuslautakunta Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut alkaen 2586/ /2017 Opetus- ja kasvatuslautakunta 15 15.02.2017 Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut 1.3.2017 alkaen 2586/02.05.00/2017 OPEKAS 15.02.2017 15 Laki varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista ja varhaiskasvatuslain 13 :n

Lisätiedot

Esittelijä: Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja Tuija Willberg

Esittelijä: Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja Tuija Willberg Esiopetuksen palveluntuottajaksi ilmoittautuminen lukuvuodesta 2019 2020 alkaen sekä varhaiskasvatuksen yksityisten päiväkotien palvelusetelisääntökirjan muuttaminen esiopetuksesta maksettavan korvauksen

Lisätiedot

Skanssin monitoimitalon tarveselvitys

Skanssin monitoimitalon tarveselvitys Skanssin monitoimitalon tarveselvitys 2018 Tausta Skanssin alue on kasvava ja kehittyvä kaupunginosa, jossa on käynnissä useampi asemakaavoitusprosessi. Alueelle tavoitellaan noin 7000-8000 uutta asukasta

Lisätiedot

0,0 % TP2012 TP2013 TA2014 TAE2015 TOT. TOIMINTAKATTEEN KASVU % 5,6 % 2,2 % 2,4 % 1,5 %

0,0 % TP2012 TP2013 TA2014 TAE2015 TOT. TOIMINTAKATTEEN KASVU % 5,6 % 2,2 % 2,4 % 1,5 % Koulutuslautakunta Valtuustoseminaari 15.9.2014 Esityksen sisältö 1.Missä ollaan: - talousarvioesityksen 2015 tilanne - talousvertailua muihin kaupunkeihin 2. Esitykset keskeisistä toimenpiteistä talouden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 33/ (5) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 33/ (5) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 33/2018 1 (5) 550 V 26.9.2019, Valtuutettu Pilvi Torstin aloite lähikouluperiaatteen käyttöönotosta päiväkotipaikkapäätöksissä HEL 2018-003221 T 00 00 03 Päätös esitti kaupunginvaltuustolle

Lisätiedot

Valtuustoseminaari Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen

Valtuustoseminaari Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Valtuustoseminaari 15.9.2014 Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen SIIRTYMINEN SOVELLETUSTA TILAAJA- TUOTTAJAMALLISTA TULOSOHJAUKSEEN Mitä mukaan vanhasta, miten muutoksen teemme, millaisella organisaatiolla

Lisätiedot

Käynnistämistapaaminen

Käynnistämistapaaminen Käynnistämistapaaminen Oulunkylän ala-asteen laajennus ja uusi lasten päiväkoti 12.3.2019 Klo 17-18:30 Käynnistämistapaamisessa mukana Outi Rinta-Filppula, rehtori, Oulunkylän ala-asteen koulu Arjariitta

Lisätiedot

Varhaiskasvatusta lukujen valossa. Jarkko Lahtinen Erityisasiantuntija Kuntaliitto

Varhaiskasvatusta lukujen valossa. Jarkko Lahtinen Erityisasiantuntija Kuntaliitto Varhaiskasvatusta lukujen valossa Erityisasiantuntija Kuntaliitto Varhaiskasvatuksen hallinto kunnissa 2016: 2014: 2012:» opetustoimi 228 kunnassa (89 %), sosiaalitoimi 10 (4 %) ja muu tapa 18 (7 %)» opetustoimi

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen palvelut

Varhaiskasvatuksen palvelut Varhaiskasvatuksen palvelut Tietoa varhaiskasvatuksesta lapsiperheille Järvenpään kaupunki Kaija Pulkkinen Varhaiskasvatuksen palveluohjaus Kaija Pulkkinen, palveluohjaaja yli 30 vuotta varhaiskasvatuksessa

Lisätiedot

Kaavoituskatsaus valtuustokaudelle Kaupunginhallituksen alainen kaavoitus

Kaavoituskatsaus valtuustokaudelle Kaupunginhallituksen alainen kaavoitus Kaavoituskatsaus valtuustokaudelle 2017-2021 Kaupunginhallituksen alainen kaavoitus Y H T E Y S H E N K I L Ö T : K A U P U N G I N J O H T A J A E S K O L O T V O N E N 0400-2 3 1 0 9 6 K A U P U N G

Lisätiedot

Hattulan, Hämeenlinnan ja Janakkalan palvelurakenneselvitys

Hattulan, Hämeenlinnan ja Janakkalan palvelurakenneselvitys Hattulan, Hämeenlinnan ja Janakkalan palvelurakenneselvitys Seudullinen sivistystoimityöryhmä Marraskuu 2014 28.11.2014 Page 1 3.Varhaiskasvatus : Palveluseteli yli kuntarajojen kokopäivähoitoon sekä avoimeen

Lisätiedot

FINNSBACKAN PÄIVÄKOTI VAIHTOEHTOTARKASTELU

FINNSBACKAN PÄIVÄKOTI VAIHTOEHTOTARKASTELU FINNSBACKAN PÄIVÄKOTI VAIHTOEHTOTARKASTELU 24.9.2014 1(5) Johdanto Vertailtavat hankevaihtoehdot Tässä vaihtoehtotarkastelussa on esitelty kaksi vaihtoehtoa Finnsbackan vuonna 1980 valmistuneen, heikkokuntoisen

Lisätiedot

LUHTIKYLÄN PÄIVÄKOTI LUHTIKIN TARVESELVITYS

LUHTIKYLÄN PÄIVÄKOTI LUHTIKIN TARVESELVITYS LUHTIKYLÄN PÄIVÄKOTI LUHTIKIN TARVESELVITYS Orimattilan kaupunki Varhaiskasvatuspalvelut Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta, 20.9.2016 TEKIJÄT Luhtikylän päiväkoti Luhtikin tarveselvityksen tekemisestä

Lisätiedot

Ruokapalvelut TOIMISTO: Jaakonkatu 3, 4.krs. Puhtauspalvelut TOIMISTO: Pohjolankatu 2

Ruokapalvelut TOIMISTO: Jaakonkatu 3, 4.krs. Puhtauspalvelut TOIMISTO: Pohjolankatu 2 1 RUOKA- JA PUHTAUSPALVELUT 2018 sähköposti kaikille: etunimi.sukunimi@rovaniemi.fi PALVELUPÄÄLLIKKÖ MARJA-KAISA MÄNTYLÄ 040 740 0512 016 322 8850 Ruokapalvelut TOIMISTO: Jaakonkatu 3, 4.krs RUOKAPALVELUOHJAAJA

Lisätiedot

Lisätietoja Varhaiskasvatuksen johtaja Kirsi Häkkinen, puh

Lisätietoja Varhaiskasvatuksen johtaja Kirsi Häkkinen, puh Opetus- ja kasvatuslautakunta 105 16.12.2015 Opetus- ja kasvatuslautakunta 4 27.01.2016 Opetus- ja kasvatuslautakunta 18 30.03.2016 Opetus- ja kasvatuslautakunta 31 27.04.2016 Opetus- ja kasvatuslautakunta

Lisätiedot

Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelut ja kustannukset vuonna 2014 (päivitetty 17.6.2015)

Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelut ja kustannukset vuonna 2014 (päivitetty 17.6.2015) Kuuden suurimman kaupungin lasten päivähoidon palvelut ja kustannukset vuonna 2014 (päivitetty 17.6.2015) Päivähoitoikäisten (10kk 6v) lasten määrän muutos vuosina 2010 2014, kun vuosi 2010=1 1,140 1,120

Lisätiedot

Strategia Koululautakunta

Strategia Koululautakunta Strategia 2016 2020 Koululautakunta Strategiset pääteemat Kasvava, viihtyisä ja vetovoimainen elinympäristö -Houkuttelevat asumisen edellytykset -Monipuoliset, helposti saatavilla olevat ja laadukkaat

Lisätiedot

Vanhempien tiedotustilaisuus Muutokset varhaiskasvatuspalveluissa alkaen SIVISTYSPALVELUT

Vanhempien tiedotustilaisuus Muutokset varhaiskasvatuspalveluissa alkaen SIVISTYSPALVELUT Sodankylä Vanhempien tiedotustilaisuus Muutokset varhaiskasvatuspalveluissa 1.8.2017 alkaen Varhaiskasvatuksen uusi organisaatio 1.8.2017 Kylälaakson päiväkodin toiminta loppuu 31.7.2017 Vuorohoidon järjestäminen

Lisätiedot