Lasten- ja nuorisopsykiatrian psykoterapiapoliklinikka

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lasten- ja nuorisopsykiatrian psykoterapiapoliklinikka"

Transkriptio

1 Lasten- ja nuorisopsykiatria 1 (16) Lasten- ja nuorisopsykiatrian psykoterapiapoliklinikka Arvioi edellytyksiä psykoterapiahoidolle Koordinoi ja järjestää lasten- ja nuorisopsykiatrian yksiköissä tehtäviä psykoterapioita sekä ostopalveluina hankittavia psykoterapioita Toteuttaa psykoterapioita Tarjoaa työnohjausta ja konsultaatiopalveluja Seuraa ja arvioi psykoterapioita ja niiden toteutumista Toimii yhteistyössä o Lapsen, nuoren, vanhempien, perheen ja hoitoverkoston kanssa o Lasten- ja nuorisopsykiatrian yksiköiden kanssa o Muiden sairaanhoitopiirien lasten- ja nuorisopsykiatrian yksiköiden ja Kelan kanssa.

2 Lasten- ja nuorisopsykiatria 2 (16) Psykoterapia Psykoterapia on psyykkisen terveyden ja toimivuuden lisäämiseen tähtäävää tavoitteellista terveydenhuollon ammatillista toimintaa. Psykoterapian tavoitteena on poistaa tai lievittää psyykkisiä häiriöitä ja niihin liittyvää kärsimystä, tukea psyykkistä kasvua ja kehitystä sekä lisätä henkilön valmiuksia itse ratkaista ongelmiaan. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira suosittaa, että psykoterapiasuuntauksen ja menetelmän valinnassa huomioidaan sen soveltuvuus potilaan häiriön hoitoon. Lisätietoja löydät osoitteesta Hoidon edellytyksiä Hoidon aloittaminen edellyttää perusteellista potilaan tutkimista, kokonaisvaltaista diagnostiikkaa ja tavoitteiden asettamista yhdessä lapsen/nuoren ja hänen perheensä kanssa. Mitä nuoremmasta lapsesta on kyse, sitä tärkeämpää psykoterapian onnistumiselle on vanhempien tuki, hyväksyntä ja osallistuminen. Psykoterapia ei sovi nuorille, jotka eivät ole motivoituneet ja/tai joiden mielestä kaikki ongelmat johtuvat ympäristöstä. Myös vanhempien kielteinen asenne voi muodostua psykoterapian esteeksi. Mitä vanhemmasta nuoresta on kyse, sitä selvemmin hoidosta sovitaan nuoren kanssa. Psykoterapia on ulkonaisilta puitteiltaan selkeästi rajattua. Yksilöterapia kestää minuuttia, perheterapian ja ryhmäterapian kesto on pidempi. Yksilöterapiaa annetaan vähintään kerran viikossa, perheterapia ja ryhmäterapia voivat toteutua pidemmin aikavälein. Osa nuorten terapioista on aikarajattuja ja niissä käytetään käsikirjoja. Tällöin hoito kestää yleensä viikkoa. Pitkä terapia voi kestää 1 3 vuotta. Lasten psykoterapian ohella tarvitaan vanhempien kanssa työskentelyä. Nuoruusikäisen potilaan ikä ja ongelmien laatu vaikuttavat siihen, missä määrin vanhempien osallistuminen on tarpeen. Muut tarvittavat hoidot harkitaan yksilökohtaisesti.

3 Lasten- ja nuorisopsykiatria 3 (16) Sairausajan tuet ja kuntoutus Tässä Kelan esitteessä kerrotaan, miten Kela tukee rahallisesti sairauden hoitoa ja kuntoutusta. Lisäksi esitteessä kerrotaan vammaisten tuista ja työterveyshuollosta. Esite kertoo vuoden 2018 tilanteesta. Mukana ei ole kaikkia tuen yksityiskohtia.

4 Lasten- ja nuorisopsykiatria 4 (16) Psykoterapiasuuntaukset Kognitiivinen psykoterapia Kognitiiviset psykoterapiat Kognitiiviset ja kognitiivisbehavioraaliset psykoterapiat ovat yleistyvä terapiamuoto aikuisten ja myös lasten ja nuorten hoidossa. Kognitiivisen psykoterapian kohteena ovat vääristymät lapsen tai nuoren kognitiivisessa kehityksessä, kokemistavassa tai toiminnassa. Käyttäytymis- ja oppimisteorioiden mukaan häiriöt pohjautuvat oppimiseen ja opittujen käyttäytymismallien tai reaktioiden ehdollistumiseen ja haitallisiin ajattelumalleihin. Tavoitteena on, että o lapsi tai nuori tunnistaa ja nimeää tunteensa o lapsi muuttaa kielteisiä ja vääristyneitä käsityksiä itsestään o sosiaaliset ja vuorovaikutustaidot karttuvat. Terapeutti muodostaa lapselle tärkeän ihmissuhteen ja yhteistyökumppanin. Kognitiivinen terapia edellyttää tiettyä kognitiivisten taitojen kypsyyttä, joten sitä käytetään pääasiassa vasta kouluikäisillä. Kognitiivisella ja kognitiivisbehavioraalisella psykoterapialla voidaan hoitaa masentuneisuutta, anorexia nervosaa, erilaisia pelkoja, ahdistushäiriöitä, pakko-oireisia häiriöitä, traumaperäistä stressihäiriötä, psykoosiriskissä olevia tai psykoottisia nuoria sekä tarkkaavaisuus-, käytös- ja uhmakkuushäiriötä. Terapiaa annetaan kerran viikossa joko jaksona tai lasten ja nuorten kohdalla pitkänä terapiana. Dialektinen käyttäytymisterapia Terapia on kehitetty epävakaasta persoonallisuushäiriöstä kärsiville kroonisesti itsetuhoisille potilaille. Terapiasta on kehityssensitiivisiä sovelluksia lapsille ja nuorille. Perustuu biososiaaliseen teoriaan, jonka mukaan tunteiden hallinnan vaikeuksille altistavat sekä biologinen herkkyys että vaurioittavat kehitysympäristöt. Terapiaohjelma yhdistää yksilöterapian, ryhmämuotoisen taitoharjoittelun, puhelinohjauksen ja terapeuttien konsultaatiotiimin. Hoidossa painotetaan tarvetta käyttäytymisen muutokseen sekä itsen hyväksyntää. Muutosta varten harjoitellaan ryhmämuotoisesti taitoja ja itsen hyväksymistä.

5 Lasten- ja nuorisopsykiatria 5 (16) Psykodynaaminen psykoterapia Psykodynaaminen yksilöterapia Psykodynaamisen teorian vaikutusta on useiden terapiamuotojen taustalla, ja psykodynaaminen terapia on edelleen yksi tavallisimmista psykoterapiamuodoista. Tavoitteena on o mahdollistaa lapsen tai nuoren psyykkisen kehityksen eteneminen ja korjata sitä estävät juuttumat o auttaa kokemaan ja kestämään erilaisia tunteita o vahvistaa psyykkisiä rakenteita ja tukea selviytymiskeinoja o parantaa vuorovaikutustaitoja o parantaa itsetuntoa o lisätä pettymyksen sietokykyä o vähentää ahdistuneisuutta ja psyykkistä pahaa oloa. Psykodynaamisen psykoterapia on tuloksellisempaa ahdistuneisuusja masennushäiriöiden kuin käytöshäiriöiden hoidossa. Psykodynaaminen yksilöterapia perustuu psykoanalyyttiseen viitekehykseen. Koulutettu terapeutti jakaa lapsen ja nuoren sisäisen maailman kokemuksia. Hän ottaa huomioon potilaan yksilöllisyyden ja ongelmien laadun säädellessään omaa tapaansa olla psykoterapeuttina. Taustateorian mukaan suhde terapeuttiin toistaa nuoren potilaan aikaisempia, tärkeitä tunnesuhteita ja myös näissä suhteissa muodostuneita ristiriitoja. Tällöin alkaa toistua se kehityksen alue, mille nuori on juuttunut.

6 Lasten- ja nuorisopsykiatria 6 (16) Varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapia Varhaisen vuorovaikutuksen terapia Terapia toteutuu usein äiti vauva-terapiana tai äiti isä vauva-terapiana. Terapialla voidaan hoitaa mm. syömisen ja nukkumisen ja vuorovaikutuksen ongelmia. Synnytyksen jälkeisen masennuksen hoidossa äiti vauva-terapialla on tärkeä osuus. Se tukee vuorovaikutuksen lisäksi myös äidin toipumista, kun äiti saa myönteisiä kokemuksia äitiydestä. Pienten lasten hoito on kehittyvä hoitomuoto, jolla on myös ongelmia ehkäiseviä vaikutuksia. Terapia toteutetaan usein vanhemman ja lapsen vuorovaikutuksen suoran tukemisen kautta, mutta voidaan toteuttaa myös psykodynaamisesti vanhemman mielikuvatyöskentelyn avulla.

7 Lasten- ja nuorisopsykiatria 7 (16) Kriisi- ja traumapsykoterapia Traumaterapia Traumatisoiva tapahtuma on yksittäinen tai toistuva tilanne. Traumatarina on usein sirpaleinen. Kognitiivisten, emotionaalisten ja kehollisten muistojen ja tuntemusten rinnakkaisen prosessoinnin avulla pyritään integroimaan tapahtumasta ehyempi kertomus. Trauman hoidoksi suositellaan traumapsykoterapiaa, traumakeskeistä kognitiivista käyttäytymisterapiaa tai EMDR (eye movement desensitization and reprocessing) -terapiaa. Maahanmuuttajaperheiden lapsille ja nuorille suositellaan narratiivista altistusterapiaa (NET). Leikkiä käytetään paljon lasten psykoterapiassa ja traumaterapiassa. Leikin avulla lapsi pystyy ilmaisemaan tunteitaan ja ajatuksiaan. Leikki on lapselle ominainen tapa ilmaista itseään ja lapset käyvät leikeissään läpi mitä erilaisimpia kokemuksiaan. Leikki sinänsä voi olla terapeuttista. Leikkiterapiassa lapsella on käytössään leluja, jotka ovat joko standardoituja tai muuten valittuja niin, että lapsi voi niillä leikkien ilmentää erilaisia tilanteita ja tunnetiloja. Koululaisten terapiassa peleillä on samantapainen merkitys kuin pienten lasten leikillä.

8 Lasten- ja nuorisopsykiatria 8 (16) Ratkaisukeskeinen psykoterapia Ratkaisukeskeinen terapia Suomessa on kehitetty lasten ja nuorten ongelmien ratkaisemiseen tarkoitettu menetelmä, joka tunnetaan nimellä Muksuoppi. Se on 15 askeleesta koostuva ohjelma, jonka avulla terapeuttinen työ voidaan jäsentää selkeäksi ja vaiheittain eteneväksi. Ongelmien sijaan lähdetään liikkeelle taidoista. Painopiste on tulevaisuudessa. Voidaan käyttää yksilöterapiassa, mutta myös pari-, perhe- ja ryhmäterapiassa. Sopii ahdistus- ja mielialahäiriöiden sekä addiktioiden hoitoon.

9 Lasten- ja nuorisopsykiatria 9 (16) Perhepsykoterapia Perheterapia Perheterapia kohdentuu muita terapiamuotoja enemmän ihmisten välisiin suhteisiin ja koko perheeseen. Perheterapiaa käytetään lapsen tai nuoren psyykkisen häiriön ollessa olennainen osa perheensisäistä vuorovaikutushäiriötä. Nuoren hoitoon voi kuulua samanaikaisesti tai peräkkäin yksilöterapia ja perheterapia. Terapian tavoitteena on löytää perheen kanssa uutta ymmärrystä ja uusia tapoja olla vuorovaikutuksessa siten, että perheen jäsenten yksilöllinen kasvu ja kehitys mahdollistuvat. Perheterapiaa toteuttaa usein kaksi tai kolme terapeuttia. Varsinaisen perheterapian lisäksi lasten psyykkisten ongelmien hoidon yhteydessä työskennellään perheen kanssa ja autetaan vanhempia ymmärtämään lapsen oireiden ja käyttäytymisen taustaa ja lastaan, ja sitä kautta tuetaan vanhempien ja lapsen vuorovaikutusta. Psykoedukatiivinen perheterapia on keskeistä, kun tavoitteena on auttaa psykoosiin sairastunutta nuorta ja hänen perhettään sopeutumaan sairauteen. Multidimensionaalinen perheterapia (MDFT) on perheterapian sovellus nuoren päihde- ja käytöshäiriön hoitoon.

10 Lasten- ja nuorisopsykiatria 10 (16) Musiikkiterapia Musiikki vaikuttaa ihmiseen hyvin monitasoisesti, aivojen tasolla alemmilta autonomisen hermoston tasoilta korkeampiin aivotoimintoihin asti. Musiikkiterapiasta hyötyvät o kontaktivaikeuksista kärsivät o monivammaiset o mutistiset, psykoottiset ja aggressiivisesti käyttäytyvät. Musiikkiterapia voi soveltua tilanteisiin, joissa lapsi tai nuori ei sanallisesti kykene käsittelemään asioitaan. Musiikkiterapia on tavallista lastensuojelun piiriin kuuluvien lasten ja nuorten tukitoimenpiteenä. Musiikkiterapia voi olla vastaanottavaa, tuottavaa tai esittävää. Musiikki voidaan yhdistää myös kuvataide- tai liikuntaterapiaan. Koska musiikki kokonaisuutena parantaa mielialaa ja lisää hyvänolon tunnetta, se lisää myös muiden hoitomuotojen, esimerkiksi osastohoidon tehoa.

11 Lasten- ja nuorisopsykiatria 11 (16) Ryhmäterapia Ryhmäterapiassa käytetään psykoterapian menetelmiä, ja keskeisenä tavoitteena on kannustaa ryhmän jäseniä keskinäiseen, hoitavaan vuorovaikutukseen. Ryhmäterapia sopii erityisesti lapsille, joilla on häiriöitä toverisuhteissaan. Lasten ryhmäterapia on pääosin leikkiä ja toimintaa, nuorten ryhmäterapia voi olla toiminnallista (liikuntaa, seikkailua, elämyksiä) tai keskustelua. Ryhmäterapeutin tai terapeuttien tehtävä on ohjata toimintaa tai keskustelua ryhmän jäsenten väliseen rakentavaan vuorovaikutukseen. Voidaan hoitaa 3 5 lasta tai nuorta yhtä aikaa. Ryhmässä tarvitaan kaksi terapeuttia. Ryhmäterapia kestää yleensä 1 1 ½ tuntia ja toistuu 1 2 kertaa viikossa. Lasten ryhmäterapiaan yhdistetään toisinaan heidän vanhempiensa muodostamat ryhmät. Näissä ryhmissä voidaan käsitellä lasten tai nuorten ongelmallista käyttäytymistä ja vanhempien selviämiskeinoja. Tavoitteena on löytää uusia ratkaisumalleja. Käytöshäiriöisten nuorten ryhmämuotoista hoitoa toteutetaan ART (aggression replacement training) -ohjelman avulla. Toiminnallisten harjoitusten kautta pyritään hyväksytyn käyttäytymisen vahvistamiseen. Tavoite on, että nuori kehittyy moraalisessa ajattelussa ja oppii parempaa itsehillintää sekä uusia sosiaalisia ja vihantunteiden hallinnan taitoja tullakseen toimeen jokapäiväisessä elämässä.

12 Lasten- ja nuorisopsykiatria 12 (16) Kuvataideterapia Terapia yhdistää kuvallisen ilmaisun ja terapiaprosessin. Merkityksellisiä ovat sekä potilaan kuvallinen ilmaisu että kuvien avulla syntyvä kontakti toiseen ihmiseen. Terapeutti on potilaan sisäisten mielikuvien vastaanottaja ja tulkki sekä auttaa häntä kohtaamaan vaikeuksia, pelkoja ja ristiriitoja silloin, kun ne estävät edistymistä terapiaprosessissa. Ryhmäkuvataideterapiassa potilasta hoidetaan ryhmäprosessin kautta. Prosessi toimii silloin kaikkien ryhmäläisten, ryhmän kuvien ja kuvataideterapeutin välillä.

13 Lasten- ja nuorisopsykiatria 13 (16) Yhteistyö vanhempien kanssa Lapsen ja nuoren häiriö on yleensä monien tekijöiden summa, ja siksi myös hoidossa käytettävät menetelmät ovat monenlaisia. Kaikkien hoitojen onnistuminen edellyttää aina hyvää yhteistyötä vanhempien kanssa. Tietyissä häiriöissä hoidon painopiste on perheessä. Lasten ja nuorten käytöshäiriöiden hoidossa vanhempainohjaus, perheterapia ja multisysteeminen, sosiaalisiin verkostoihin kohdistuva terapia tuottaa parempia tuloksia kuin yksilöterapia. Joskus lapsen häiriön ohessa joudutaan arvioimaan myös vanhempien omaa psykoterapian tarvetta ja ohjaamaan heitä hoitoon. Osa lasten yksilöterapeuteista tapaa myös vanhempia, mutta nuoren vanhempien kanssa yhteistyötä tekee yleensä joku muu henkilö kuin nuoren yksilöterapeutti. Tapaamisissa vanhempien kanssa tavoitteena on antaa vanhemmille tietoa lasten ja nuorten kehityksestä ja psyykkisten häiriöiden taustoista ja siten lisätä vanhempien ymmärrystä oman lapsensa häiriöstä. Lapsen psykoterapeutti saa vanhemmilta myös tietoa sellaisista lapsen elämäntapahtumista, joita lapsi itse ei osaa kertoa, mutta jotka auttavat ymmärtämään lasta. Keskustelujen tarkoituksena on luoda yhteistyösuhde vanhempiin siten, että he kokevat toimivansa terapeutin kanssa yhdessä lapsen parhaaksi. Keskusteluissa voidaan pohtia lapsen käyttäytymisen ongelmia, etsiä uusia suhtautumisen malleja kotitilanteita varten sekä tukea vanhempia. Vanhemmat tarvitsevat myös tietoa terapian vaikutuksista lapsensa tai nuorensa käytökseen.

14 Lasten- ja nuorisopsykiatria 14 (16) Lähteet: Haapasalo-Pesu, K-M Lasten ja nuorten psykoterapeuttiset hoidot. [Verkkojulkaisu]. Lääkärin käsikirja. Kustannus Oy Duodecim. Artikkelin tunnus ykt00818 ( ). Saatavana Terveysportti- tietokannasta. Vaatii käyttöoikeuden. Muuta kirjallisuutta aiheesta: Brummer, M., Enckell, H Lasten ja nuorten psykoterapia. Helsinki: WSOY. Schulman, M., Kalland, M., Leiman A-M., Siltala, P. (toim.) Lastenpsykoterapia ja sen vuorovaikutukselliset ulottuvuudet. Helsinki: Therapeia-säätiö. Kumpulainen, K., Aronen, E., Ebeling, H., Laukkanen, E., Marttunen, M., Puura, K., Sourander, A. (toim.) Lastenpsykiatria ja nuorisopsykiatria. Kustannus Oy Duodecim.

15 Lasten- ja nuorisopsykiatria 15 (16) Lasten- ja nuorisopsykiatrian psykoterapiapoliklinikan toimintamalli

16 Lasten- ja nuorisopsykiatria 16 (16) Lasten- ja nuorisopsykiatrian psykoterapiapoliklinikan työryhmä: Marika Lassila, psykologi, psykoterapeutti puh Nina Lehtonen, sairaanhoitaja, perhepsykoterapeutti puh Sosiaalityöntekijä puh Osastonsihteeri puh Käyntiosoite: Lasten- ja nuorisopsykiatrian psykoterapiapoliklinikka Alvar Aallon katu 3B 2. krs Seinäjoki Postiosoite: Lasten- ja nuorisopsykiatrian psykoterapiapoliklinikka Hanneksenrinne Seinäjoki Kannen kuva: Satu Elisse Nelson: Life is Beautiful (2005)

Kuntoutuksen tavoite. Käsitys mielenterveyden häiriön luonteesta:

Kuntoutuksen tavoite. Käsitys mielenterveyden häiriön luonteesta: PSYKOTERAPIAT Kuntoutuksen tavoite Käsitys mielenterveyden häiriön luonteesta: Hoidon tarpeen taustalla usein kehitysvuosien ylivoimaiset, traumaattiset kokemukset, ajankohtaiset menetykset tai muut ylivoimaiset

Lisätiedot

Perhe- ja nuorisoneuvolapalvelut

Perhe- ja nuorisoneuvolapalvelut Perheneuvolat ja nuorisoneuvola turvaavat lasten, nuorten ja perheiden hyvää psykososiaalista kehitystä ja tulevaisuutta yhteistyössä perheiden ja eri toimijoiden kanssa. Palvelut ovat luottamuksellisia,

Lisätiedot

Kognitiivinen psykoterapia vanhuusiän depressioiden hoidossa

Kognitiivinen psykoterapia vanhuusiän depressioiden hoidossa Kognitiivinen psykoterapia vanhuusiän depressioiden hoidossa Marja Saarenheimo FT, psykologi, psykoterapeutti Vanhustyön keskusliitto/ Terapiahuone MielenTila Kognitiivinen psykoterapia (CBT) Aaron Beck

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 14/2016 1 (5) 220 Psykoterapiakuntoutuksen hankinnan keskeiset periaatteet ja ehdot HEL 2016-005793 T 02 08 02 00 Päätös A päätti hyväksyä psykoterapiakuntoutuksen kilpailutuksen

Lisätiedot

Lasten ja nuorten hoito Juvalla

Lasten ja nuorten hoito Juvalla Lasten ja nuorten hoito Juvalla Juvan terveyskeskus Sairaalatie 3 51900 JUV Postiosoite: PL 33, 51901 JUV Puh: Vaihde (015) 7551 700 - terveyskeskuspsykologi 0400 718 896 - mtt:n sairaanhoitaja/psykoterapeutti

Lisätiedot

PÄIHTEILLÄ OIREILEVA KOGNITIIVISESSA PSYKOTERAPIASSA

PÄIHTEILLÄ OIREILEVA KOGNITIIVISESSA PSYKOTERAPIASSA PÄIHTEILLÄ OIREILEVA KOGNITIIVISESSA PSYKOTERAPIASSA PÄIHDELÄÄKETIETEENPÄIVÄT PSYKOTERAPEUTTI KAISLA JOUTSELA KOGNITIIVINEN PSYKOTERAPIA Lyhyt- tai pitkäkestoista, muutamasta kerrasta useaan vuoteen. Tapaamiset

Lisätiedot

Suomen kehitysvammalääkärit ry:n kevätkoulutus. Kelan Käpylän toimitalo, Helsinki Koulutus 25.3.2011

Suomen kehitysvammalääkärit ry:n kevätkoulutus. Kelan Käpylän toimitalo, Helsinki Koulutus 25.3.2011 Suomen kehitysvammalääkärit ry:n kevätkoulutus Kelan Käpylän toimitalo, Helsinki Koulutus 25.3.2011 Avoterapiastandardi 1.1.2011/versio 6 Itsenäinen kokonaisuus Terapialajit ovat Yksilöterapia (45, 60,

Lisätiedot

KOKEMUKSIA NETTITERAPIOISTA ERIKOISSAIRAANHOIDOSSA MIELENTERVEYSTALO.FI NUORTEN MIELENTERVEYSTALO.FI NETTITERAPIAT.FI

KOKEMUKSIA NETTITERAPIOISTA ERIKOISSAIRAANHOIDOSSA MIELENTERVEYSTALO.FI NUORTEN MIELENTERVEYSTALO.FI NETTITERAPIAT.FI KOKEMUKSIA NETTITERAPIOISTA ERIKOISSAIRAANHOIDOSSA MIELENTERVEYSTALO.FI NUORTEN MIELENTERVEYSTALO.FI NETTITERAPIAT.FI MIELENTERVEYSTALO.FI Aikuisten mielenterveystalossa voit mm. AIKUISET lukea ajantasaista

Lisätiedot

Sijaishuolto 2+2 -perhetyö Avopalvelut Verkkopalvelut koulutus ja työnohjaus

Sijaishuolto 2+2 -perhetyö Avopalvelut Verkkopalvelut koulutus ja työnohjaus Metsäkodon ja Rinnekodon toiminta perustuu sosiaalityön, kasvatustieteellisen tiedon, psykiatrisen hoitotyön ja kognitiivisen käyttäytymisterapian periaatteiden integrointiin yhteisöllisessä, kasvua tukevassa

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2015 1 (5) Kaupunginhallitus Stj/1 07.01.2015

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2015 1 (5) Kaupunginhallitus Stj/1 07.01.2015 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2015 1 (5) 36 Valtuutettu Tuomo Valokaisen toivomusponsi lasten ja nuorten psykoterapioiden saatavuudesta HEL 2014-007789 T 00 00 03 Päätös päätti merkitä tiedoksi selvityksen

Lisätiedot

OHJEITA PSYKOTERAPIAAN HAKEUTUVILLE - EFPP Suomen kansallinen verkosto ry:n hallitus MIKSI PSYKOTERAPIAAN?

OHJEITA PSYKOTERAPIAAN HAKEUTUVILLE - EFPP Suomen kansallinen verkosto ry:n hallitus MIKSI PSYKOTERAPIAAN? OHJEITA PSYKOTERAPIAAN HAKEUTUVILLE - EFPP Suomen kansallinen verkosto ry:n hallitus MIKSI PSYKOTERAPIAAN? Psykoterapia on psyykkisen terveyden ja toimintakyvyn lisäämiseen tähtäävää tavoitteellista terveydenhuollon

Lisätiedot

Seinäjoen mielenterveyskeskus Avohoidon ryhmätoiminnat Torikeskuksessa

Seinäjoen mielenterveyskeskus Avohoidon ryhmätoiminnat Torikeskuksessa Avohoidon ryhmätoiminnat Seinäjoen mielenterveyskeskus Avohoidon ryhmätoiminnat Puhelin 06 415 4111 Sähköposti: Kauppatori 1-3F 60100 Seinäjoki etunimi.sukunimi@epshp.fi Avohoidon ryhmätoiminnat 2 (7)

Lisätiedot

ja siitä saadut tulokset

ja siitä saadut tulokset Esa Chydenius Psykoterapeutti VET Johtava psykologi Rinnekoti-Säätiö esa.chydenius@rinnekoti.fi Kehitysvammaisten psykoterapia ja siitä saadut tulokset 22.11.2012 Helsinki 1 Sisältö Mitä psykoterapia on?

Lisätiedot

PUHUKAA ADHD:STÄ ADHD

PUHUKAA ADHD:STÄ ADHD PUHUKAA ADHD:STÄ Tässä luvussa tarjotaan sekä vanhemmille että opettajille oivallisia tapoja puhua ADHDhäiriöstä, sen oireista ja vaikutuksista. Lukuun kuuluu kappaleita ADHD:n oireista ja niiden muuttumisesta

Lisätiedot

1 Johdatus integratiiviseen lähestymistapaan 18. 2 Psykoterapian tulos ja siihen vaikuttavat tekijät 35 Jarl Wahlström

1 Johdatus integratiiviseen lähestymistapaan 18. 2 Psykoterapian tulos ja siihen vaikuttavat tekijät 35 Jarl Wahlström 5 Sisällys Esipuhe 12 Kirjoittajien esittely 15 1 Johdatus integratiiviseen lähestymistapaan 18 Paula Lahti-Nuuttila ja Sanna Eronen Mitä integratiivinen lähestymistapa tarkoittaa? 20 Integratiivisen lähestymistavan

Lisätiedot

NUORTEN MIELIALAHÄIRIÖT JA AHDISTUNEISUUS

NUORTEN MIELIALAHÄIRIÖT JA AHDISTUNEISUUS NUORTEN MIELIALAHÄIRIÖT JA AHDISTUNEISUUS Lanu-koulutus 5.9., 11.9. ja 20.9.2018 Psykologi, psykoterapeutti Johanna Lukkarila Psykiatrinen sairaanhoitaja, pari- ja perheterapeutti Tarja Rossi Nuorisopsykiatrian

Lisätiedot

erikoissairaanhoidon (lastenpsykiatrian) toimintamalli Anita Puustjärvi lastenpsykiatrian palvelulinjajohtaja, KYS

erikoissairaanhoidon (lastenpsykiatrian) toimintamalli Anita Puustjärvi lastenpsykiatrian palvelulinjajohtaja, KYS erikoissairaanhoidon (lastenpsykiatrian) toimintamalli Anita Puustjärvi lastenpsykiatrian palvelulinjajohtaja, KYS Anita Puustjärvi 31.10.2018 1 tutkimusprosessi lastenpsykiatrialla lähetteen käsittely

Lisätiedot

HOITO. Sairauksien ennaltaehkäisy. Riskitekijät ja suojaavat tekijät. Palvelujärjestelmä. Ehkäisevän työn menetelmiä. Ehkäisevän työn määrittely

HOITO. Sairauksien ennaltaehkäisy. Riskitekijät ja suojaavat tekijät. Palvelujärjestelmä. Ehkäisevän työn menetelmiä. Ehkäisevän työn määrittely HOITO Sairauksien ennaltaehkäisy Palvelujärjestelmä Hoitomenetelmät Kriisihoito Kuntoutus Sairauksien ennaltaehkäisy Tuloksellisinta: Ajoittuessaan yksilön ja perheen luonnollisiin muutosvaiheisiin. Monikanavaista

Lisätiedot

Leikki interventiona. Aikuisen kannustava puuttuminen vuorovaikutustaitojen harjaannuttamisessa. Eira Suhonen 6.6.06

Leikki interventiona. Aikuisen kannustava puuttuminen vuorovaikutustaitojen harjaannuttamisessa. Eira Suhonen 6.6.06 Leikki interventiona Aikuisen kannustava puuttuminen vuorovaikutustaitojen harjaannuttamisessa Eira Suhonen 6.6.06 Erityispedagogiikka Käyttäytymistieteellinen tiedekunta Interventio laaja-alainen systemaattinen

Lisätiedot

kohti päihteetöntä elämää vuodesta 1995

kohti päihteetöntä elämää vuodesta 1995 kohti päihteetöntä elämää vuodesta 1995 Osa Honkalammen tarinaa Pykälää parempi maailma Honkalampi on ollut olemassa jo vuodesta 1991 lähtien pitämässä huolta, että jokaisella on mahdollisuus antaa parhaansa.

Lisätiedot

KOGNITIIVISET DEPRESSIOKOULUMALLISET RYHMÄT NEUVOLASSA

KOGNITIIVISET DEPRESSIOKOULUMALLISET RYHMÄT NEUVOLASSA KOGNITIIVISET DEPRESSIOKOULUMALLISET RYHMÄT NEUVOLASSA Projektityöntekijä Sirpa Kumpuniemi Sateenvarjo-projekti Rovaniemi 4.2.2009 Taustaa Synnytyksen jälkeistä masennusta 10-15 % synnyttäneistä Vanhemman

Lisätiedot

Ahdistus kognitiivisen psykoterapian näkökulmasta

Ahdistus kognitiivisen psykoterapian näkökulmasta Ahdistus kognitiivisen psykoterapian näkökulmasta Teijo Laine Psykiatrian erikoislääkäri Psykoterapian kouluttajan erityispätevyys (SLL) Suomen Psykiatriyhdistys Psykiatripäivät 11.3.-13.3.2009 Ahdistus

Lisätiedot

Mielenterveyden häiriöiden näyttöön perustuva ennaltaehkäisy läpi elämänkaaren

Mielenterveyden häiriöiden näyttöön perustuva ennaltaehkäisy läpi elämänkaaren Mielenterveyden häiriöiden näyttöön perustuva ennaltaehkäisy läpi elämänkaaren Marjut Vastamäki Hankekoordinaattori VALO2 preventiohanke Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri 7.11.2012 LAHTI SISÄLTÖ

Lisätiedot

Mitä on psykoterapia?

Mitä on psykoterapia? Mitä on psykoterapia? Psykoterapia on mielenterveysongelmien (esim. masennus, ahdistus ja erilaiset pelot sekä ongelmat ihmissuhteissa, työssä ja opiskelussa) ja elämän erilaisten kriisien ja traumaattisten

Lisätiedot

Persoonallisuushäiriöt. Jyrki Nikanne Psykologi 21.9.2011

Persoonallisuushäiriöt. Jyrki Nikanne Psykologi 21.9.2011 Persoonallisuushäiriöt Jyrki Nikanne Psykologi 21.9.2011 Mitä tarkoittaa persoonallisuus? Persoonallisuushäiriödiagnoosi Millä mielellä otan tiedon vastaan? Millä mielellä lähden tarjottuun hoitoon? Määritelmä

Lisätiedot

Menettelyohjeita terapeuteille Kelan kuntoutuspsykoterapian toteuttamiseen liittyen 3/2016

Menettelyohjeita terapeuteille Kelan kuntoutuspsykoterapian toteuttamiseen liittyen 3/2016 Menettelyohjeita terapeuteille Kelan kuntoutuspsykoterapian toteuttamiseen liittyen 3/2016 Ohje sisältää seuraavia aihealueita: Mitä Kela voi korvata kuntoutuspsykoterapiana Mitä Kela ei korvaa kuntoutuspsykoterapiana

Lisätiedot

Lanu-koulutus 5.9, 11.9,

Lanu-koulutus 5.9, 11.9, Lanu-koulutus 5.9, 11.9, 20.9.2018 EPSHP:N NUORISOPSYKIATRIAN POLIKLINIKAN PERHETYÖ TARJA ROSSI, PSYK.SH/PARI- JA PERHEPSYKOTERAPEUTTI Nuoren arviointijaksoon liittyvä perhetyö Sinkkosen ja Kallandin (

Lisätiedot

Keskeytyneen raskauden ja kohtukuoleman puheeksi ottaminen neuvolassa. Marjo Flykt, PsT, psykoterapeutti

Keskeytyneen raskauden ja kohtukuoleman puheeksi ottaminen neuvolassa. Marjo Flykt, PsT, psykoterapeutti Keskeytyneen raskauden ja kohtukuoleman puheeksi ottaminen neuvolassa Marjo Flykt, PsT, psykoterapeutti Keskenmeno Raskauden keskeytyminen ennen 22. raskausviikon täyttymistä tai vauvan ollessa alle 500g

Lisätiedot

Psykoanalyyttinen psykoterapia julkisella sektorilla tänään ja huomenna. Kelan kuntoutuspsykoterapiat

Psykoanalyyttinen psykoterapia julkisella sektorilla tänään ja huomenna. Kelan kuntoutuspsykoterapiat Psykoanalyyttinen psykoterapia julkisella sektorilla tänään ja huomenna Kelan kuntoutuspsykoterapiat EFPP, Helsinki 26.9.2008 Asiantuntijalääkäri Kirsi Vainiemi Vajaakuntoisten ammatillinen kuntoutus,

Lisätiedot

Mielialahäiriöt nuoruusiässä

Mielialahäiriöt nuoruusiässä Mielialahäiriöt nuoruusiässä Kari Moilanen lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri apulaisylilääkäri/ HYKS/ Psykiatrian tulosyksikkö/ Nuorisopsykiatrian Helsingin alueyksikkö 21.8.2008 LKS auditorium

Lisätiedot

PERHEPOHJAISEN HOIDON PERIAATTEET JA TOTEUTUS

PERHEPOHJAISEN HOIDON PERIAATTEET JA TOTEUTUS PERHEPOHJAISEN HOIDON PERIAATTEET JA TOTEUTUS JAANA SUOKAS LT, DOSENTTI, PSYKIATRIAN ERIKOISLÄÄKÄRI PSYKOTERAPEUTTI, NUORISOLÄÄKETIETEEN ERITYISPÄTEVYYS OYL, HUS/HYKS SYÖMISHÄIRIÖYKSIKKÖ 1.4.2019 PERHEPOHJAISEN

Lisätiedot

VUOROVAIKUTUS JA LAPSUUSIÄN TUNNE- ELÄMÄN KEHITYS

VUOROVAIKUTUS JA LAPSUUSIÄN TUNNE- ELÄMÄN KEHITYS VUOROVAIKUTUS JA LAPSUUSIÄN TUNNE- ELÄMÄN KEHITYS 6.11.2017 1 VUOROVAIKUTUS VOI OLLA Suojaavana tekijänä tunne-elämän suotuisalle kehitykselle myös korjaavaa, hoitavaa (sekä hoito- ja terapiasuhteet että

Lisätiedot

NUORTEN DEPRESSION HOITO

NUORTEN DEPRESSION HOITO NUORTEN DEPRESSION HOITO Mauri Marttunen professori HY, HYKS, psykiatrian klinikka tutkimusprofessori THL Käyvän nuorten mielenterveysongelmien hoidon lähtökohtia (1) Alkuarvio Hoitoon tulon syy Perusteellinen

Lisätiedot

Työpaja. MDFT-terapeuttina sosiaali- ja terveyspalveluissa. MDFT-terapian vaikuttavuus ja yhteistyön merkitys nuorten kanssa työskentelyssä

Työpaja. MDFT-terapeuttina sosiaali- ja terveyspalveluissa. MDFT-terapian vaikuttavuus ja yhteistyön merkitys nuorten kanssa työskentelyssä Työpaja MDFT-terapeuttina sosiaali- ja terveyspalveluissa MDFT-terapian vaikuttavuus ja yhteistyön merkitys nuorten kanssa työskentelyssä Jenni Hovila Jyväskylän nuorisovastaanotto Outi Makkonen Eksote

Lisätiedot

Lataa Nuoren aikuisen psykodynaaminen psykoterapia

Lataa Nuoren aikuisen psykodynaaminen psykoterapia Lataa Nuoren aikuisen psykodynaaminen psykoterapia Lataa ISBN: 9789516562295 Sivumäärä: 179 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 18.28 Mb Psykodynaamiseen teoriaan pohjautuva nuorten aikuisten mielenterveyden

Lisätiedot

KIIKKU - VAUVAPERHETYÖMALLI

KIIKKU - VAUVAPERHETYÖMALLI KIIKKU - VAUVAPERHETYÖMALLI Monitieteiset lastensuojelun tutkimus- ja kehittämispäivät THL 30.11.2017 Tarja Keltto/ KM, Erik.toim.ter.,hankekoordinaattori Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö, tarja.keltto@vamlas.fi

Lisätiedot

Kognitiivisen psykoterapian perusteet päihdetyössä

Kognitiivisen psykoterapian perusteet päihdetyössä Päihdetyön ammattitutkinto, painotuksena Kognitiivisen psykoterapian perusteet päihdetyössä Koulutuksen tavoite: Osallistujat ymmärtävät kognitiivisen psykoterapian peruskäsitteitä ja kokonaisuutta sekä

Lisätiedot

Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus 1.1.2016 alkaen

Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus 1.1.2016 alkaen Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus 1.1.2016 alkaen Minna Rantanen, Kela Läntinen vakuutuspiiri TYKS 17.5.2016 Saajat Vaikeavammaisten lääkinnällisen kuntoutuksen / vaativan lääkinnällisen

Lisätiedot

KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄT TAUSTA KOGNITIIVIS-INTEGRATIIVISEN PSYKOTERAPIA JA KOULUTUKSEN TAVOITE VALINTAPERUSTEET

KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄT TAUSTA KOGNITIIVIS-INTEGRATIIVISEN PSYKOTERAPIA JA KOULUTUKSEN TAVOITE VALINTAPERUSTEET HELSINGIN YLIOPISTO PSYKOTERAPEUTTIKOULUTUS KOGNITIIVIS - INTEGRATIIVINEN AIKUISTEN YKSILÖPSYKOTERAPIAN PSYKOTERAPEUTTIKOULUTUSOHJELMA 65 OP, 2015-2018 Psykologia Käyttäytymistieteiden laitos Käyttäytymistieteellinen

Lisätiedot

LIITE 2. TERAPIOIDEN KUVAUS

LIITE 2. TERAPIOIDEN KUVAUS LIITE 2. TERAPIOIDEN KUVAUS SISÄLLYS LIITE 2.... 1 TERAPIOIDEN KUVAUS... 1 1 Kognitiivinen psykoterapia... 2 2 Kognitiivinen käyttäytymisterapia... 2 3 Uudemmat kognitiivis-behavioraaliset terapiat...

Lisätiedot

SISÄLLYS. 4 Psykodynaamiset terapiat...4

SISÄLLYS. 4 Psykodynaamiset terapiat...4 LIITE 2. TERAPIOIDEN KUVAUS SISÄLLYS LIITE 2. TERAPIOIDEN KUVAUS...1 TERAPIOIDEN KUVAUS...2 1 Kognitiivinen psykoterapia...2 2 Kognitiivinen käyttäytymisterapia...2 3 Uudemmat kognitiivis-behavioraaliset

Lisätiedot

Miksi valitsimme konsultaatiotiimin? Rajan lapset ja nuoret Perhepalvelupäällikkö Irmeli Henttonen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri 5.10.

Miksi valitsimme konsultaatiotiimin? Rajan lapset ja nuoret Perhepalvelupäällikkö Irmeli Henttonen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri 5.10. Miksi valitsimme konsultaatiotiimin? Rajan lapset ja nuoret Perhepalvelupäällikkö Irmeli Henttonen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri 5.10.2010 Konsultaatioryhmä Lääkäri, psykologi, sairaanhoitaja

Lisätiedot

Miten lasten psykoterapiat järjestetään ja rahoitetaan?

Miten lasten psykoterapiat järjestetään ja rahoitetaan? Miten lasten psykoterapiat järjestetään ja rahoitetaan? Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin malli EVIJÄRVI ALAHÄRMÄ KORTESJÄRVI LAPPAJÄRVI VIMPELI YLIHÄRMÄ. KAUHAVA ISOKYRÖ ALAJÄRVI YLISTARO LAPUA ILMAJOKI

Lisätiedot

Mikä muuttuu palvelukuvauksissa?

Mikä muuttuu palvelukuvauksissa? Mikä muuttuu palvelukuvauksissa? Terapiajärjestöjen ja -liittojen tapaaminen 20.11.2018 Etuuspäällikkö Tuula Ahlgren Kela, kuntoutuspalvelujen ryhmä Terapiat 1.1.2019 alkaen Yksilöterapiat Fysioterapia

Lisätiedot

Psykoterapian asema terveydenhuollon palvelujärjestelmässä. Juha Holma

Psykoterapian asema terveydenhuollon palvelujärjestelmässä. Juha Holma Psykoterapian asema terveydenhuollon palvelujärjestelmässä Juha Holma 16.12.2015 Psykoterapia Psykoterapia on tavoitteellista, mielenterveyden ongelman tai häiriön poistamiseen tai lieventämiseen tähtäävää

Lisätiedot

LEIKKIKOONTI. Espoo, Helsinki ja Vantaa sekä ohjaajat

LEIKKIKOONTI. Espoo, Helsinki ja Vantaa sekä ohjaajat LEIKKIKOONTI Espoo, Helsinki ja Vantaa sekä ohjaajat 21.5.2014 ESITYKSEN JÄSENTELY 1. Leikin filosofisia lähtökohtia 2. Leikki ja oppiminen 3. Leikki ja didaktiikka 4. Leikki ja pedagogiikka 5. Leikin

Lisätiedot

Yhteistyö nuorisopsykiatrian kanssa Eksoten alueella. nuorisopsykiatrian

Yhteistyö nuorisopsykiatrian kanssa Eksoten alueella. nuorisopsykiatrian Yhteistyö nuorisopsykiatrian kanssa Eksoten alueella Riitta Aalto psykiatrian ja nuorisopsykiatrian erikoislää ääkäri, psykoterapeutti 5.10.2012 Nuorisopsykiatrian yksikkö nyt Sihti 13-23v max 5 käyntik

Lisätiedot

Lataa Alkuarviointi kliinisenä käytäntönä psyykkisesti oireilevien asiakkaiden musiikkiterapiassa - Esa Ala-Ruona. Lataa

Lataa Alkuarviointi kliinisenä käytäntönä psyykkisesti oireilevien asiakkaiden musiikkiterapiassa - Esa Ala-Ruona. Lataa Lataa Alkuarviointi kliinisenä käytäntönä psyykkisesti oireilevien asiakkaiden musiikkiterapiassa - Esa Ala-Ruona Lataa Kirjailija: Esa Ala-Ruona ISBN: 9789513931100 Sivumäärä: 153 Formaatti: PDF Tiedoston

Lisätiedot

MUISTISAIRAAN PSYKOTERAPEUTTINEN HOITO JA HOIVA

MUISTISAIRAAN PSYKOTERAPEUTTINEN HOITO JA HOIVA MUISTISAIRAAN PSYKOTERAPEUTTINEN HOITO JA HOIVA SANNA AAVALUOMA PERHEPSYKOTERAPEUTTI VET, PARIPSYKOTERAPEUTTI ET, MUISTIASIANTUNTIJA, TIETOKIRJAILIJA MUISTISAIRAANHOITO 2015 TIETEIDEN TALO TULOSSA TÄNÄ

Lisätiedot

Nuorten elämäntaitojen vahvistaminen 27.11.2013

Nuorten elämäntaitojen vahvistaminen 27.11.2013 Nuorten elämäntaitojen vahvistaminen 27.11.2013 Ulla Sirviö-Hyttinen, Suomen Lions liitto ry./ Lions Quest-ohjelmat Sanna Jattu, Nuorten keskus ry Anna-Maija Lahtinen, Suomen lasten ja nuorten säätiö Elämäntaidot

Lisätiedot

Lapsen levottomuus ja aggressiivisuus

Lapsen levottomuus ja aggressiivisuus Lapsen levottomuus ja aggressiivisuus Terveydenhoitajapäivät 2015 Kuntoutussuunnittelija, sh (AMK), TtM Kaisa Parviainen, Projektipäällikkö, th, psykoterapeutti Kaisa Humaljoki 10.2.2015 ADHD-liitto ry

Lisätiedot

PALVELUOPAS. Mitä ovat neuropsykologinen kuntoutus, puheterapia, toimintaterapia, psykoterapia ja musiikkiterapia?

PALVELUOPAS. Mitä ovat neuropsykologinen kuntoutus, puheterapia, toimintaterapia, psykoterapia ja musiikkiterapia? PALVELU Mitä ovat neuropsykologinen kuntoutus, puheterapia, toimintaterapia, psykoterapia ja musiikkiterapia? Mitä eri alojen asiantuntijat tekevät Hipossa? Lisätietoja voit kysyä meiltä! NEUROPSYKOLOGINEN

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA PÄIVÄKOTI MAJAKKA VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA Majakan päiväkoti on pieni kodinomainen päiväkoti Nurmijärven kirkonkylässä, Punamullantie 12. Päiväkodissamme on kaksi ryhmää: Simpukat ja Meritähdet. Henkilökunta:

Lisätiedot

MIELENTERVEYSTALON OMAISOSIO

MIELENTERVEYSTALON OMAISOSIO MIELENTERVEYSTALON OMAISOSIO Tietopaketti sairaalahoidossa olevien potilaiden omaisille Potilaan oikeudet Omaisen oikeudet Potilaan hoitoon liittyvä yhteistyö Valmistuu kevään 2015 aikana 13.11.2014 1

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot

LÄÄKINNÄLLINEN KUNTOUTUS

LÄÄKINNÄLLINEN KUNTOUTUS LÄÄKINNÄLLINEN KUNTOUTUS Kuntoutuspsykoterapia: Kohderyhmänä ovat 16-67-vuotiaat, jotka tarvisevat kuntoutusta työ- tai opiskelukyvyn turvaamiseksi tai parantamiseksi. : Kohderyhmänä ovat alle 65-henkilöt,

Lisätiedot

Lataa Psykoterapiat. Lataa

Lataa Psykoterapiat. Lataa Lataa Psykoterapiat Lataa ISBN: 9789516565197 Sivumäärä: 428 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 14.70 Mb Psykoterapiat on ainutlaatuinen yleisesitys Suomessa käytössä olevista psykoterapiasuuntauksista ja

Lisätiedot

Tietohallinto NETTITERAPIAT OH TERO LAIHO KEHITTÄMISPÄÄLLIKKÖ EERO-MATTI KOIVISTO 9.10.2014 1

Tietohallinto NETTITERAPIAT OH TERO LAIHO KEHITTÄMISPÄÄLLIKKÖ EERO-MATTI KOIVISTO 9.10.2014 1 Tietohallinto NETTITERAPIAT OH TERO LAIHO KEHITTÄMISPÄÄLLIKKÖ EERO-MATTI KOIVISTO 9.10.2014 1 Tietohallinto Saatavuus merkittävä osa psyykkisesti oireilevista suomalaisista ei ilmeisesti hae tai ei eri

Lisätiedot

Ohjeita terapeutin etsimiseen

Ohjeita terapeutin etsimiseen Ohjeita terapeutin etsimiseen Suomen Psykologiliitosta saa tilata koko maan kattavaa Psykoterapeuttiluetteloa p. (09) 6122 9162. Luettelon hinta on 4 euroa. Psykologiliiton internet-sivujen osoite on www.psyli.fi.

Lisätiedot

Motiivi-sarjan kurssien 2-5 alustavat sisältösuunnitelmat Luvuilla työnimet

Motiivi-sarjan kurssien 2-5 alustavat sisältösuunnitelmat Luvuilla työnimet Motiivi-sarjan kurssien 2-5 alustavat sisältösuunnitelmat Luvuilla työnimet Motiivi 2 Kehittyvä ihminen I Johdatus kehityspsykologiaan 1. Kehityspsykologian perusteet Mitä kehityspsykologia on? Kehitys

Lisätiedot

PSYKOLOGIA. Opetuksen tavoitteet

PSYKOLOGIA. Opetuksen tavoitteet PSYKOLOGIA Ihmisen toimintaa tutkivana tieteenä psykologia antaa opiskelijalle valmiuksia havainnoida ja ymmärtää monipuolisesti ihmistä ja hänen toimintaansa vaikuttavia tekijöitä. Psykologisen tiedon

Lisätiedot

Miten nuoret oireilevat? Tiia Huhto

Miten nuoret oireilevat? Tiia Huhto Miten nuoret oireilevat? Tiia Huhto Nuorten psyykkiset häiriöt Mielialahäiriöt Ahdistuneisuushäiriöt Tarkkaavaisuushäiriöt Käytöshäiriöt Todellisuudentajun häiriöt Syömishäiriöt Päihdeongelmat Mielialahäiriöt

Lisätiedot

KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄT TAUSTA KOGNITIIVIS-INTEGRATIIVISEN PSYKOTERAPIA JA KOULUTUKSEN TAVOITE

KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄT TAUSTA KOGNITIIVIS-INTEGRATIIVISEN PSYKOTERAPIA JA KOULUTUKSEN TAVOITE HELSINGIN YLIOPISTO PSYKOTERAPEUTTIKOULUTUS KOGNITIIVIS - INTEGRATIIVINEN AIKUISTEN YKSILÖPSYKOTERAPIAN PSYKOTERAPEUTTIKOULUTUSOHJELMA 65 OP, 2013-2016 Psykologia Käyttäytymistieteiden laitos Käyttäytymistieteellinen

Lisätiedot

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Perhepalvelukeskus, Korkalonkatu 4, 96100 Rovaniemi Päivitetty 1.5.2016 / Marja Leena Nurmela Kuva: Pekka Ojaniemi Palveluja perheille Avoin päiväkoti Avoimen päiväkodin

Lisätiedot

Integratiivinen näkökulma traumatisoituneen nuoren psykoterapeuttiseen hoitoon

Integratiivinen näkökulma traumatisoituneen nuoren psykoterapeuttiseen hoitoon Integratiivinen näkökulma traumatisoituneen nuoren psykoterapeuttiseen hoitoon Sami Eloranta PsL, psykoterapian erikoispsykologi TAYS nuorisopsykiatrian vastuualue, Nuorisopsykiatrian poliklinikka 1 16.5.2017

Lisätiedot

RESILIENSSI l. joustava palautuvuus Resilientit yksilöt ponnahtavat takaisin stressaavasta kokemuksesta nopeasti ja tehokkaasti.

RESILIENSSI l. joustava palautuvuus Resilientit yksilöt ponnahtavat takaisin stressaavasta kokemuksesta nopeasti ja tehokkaasti. RESILIENSSI l. joustava palautuvuus Resilientit yksilöt ponnahtavat takaisin stressaavasta kokemuksesta nopeasti ja tehokkaasti. Reagoi nykyiseen todellisuuteen, parhaillaan tapahtuvaan, murehtii vähemmän

Lisätiedot

TUNTEET OPASTAVAT IHMISTÄ. Tunteet, psyykkinen hyvinvointi ja mielenterveys kietoutuvat yhteen. Tunteet ilmenevät monin tavoin

TUNTEET OPASTAVAT IHMISTÄ. Tunteet, psyykkinen hyvinvointi ja mielenterveys kietoutuvat yhteen. Tunteet ilmenevät monin tavoin Sisällys I TUNTEET OPASTAVAT IHMISTÄ 10 1 Tunteet, psyykkinen hyvinvointi ja mielenterveys kietoutuvat yhteen 12 Tulkinnat vaikuttavat tunteisiin Psyykkinen hyvinvointi on mielen hyvinvointia 12 13 Tunteet

Lisätiedot

Kelan järjestämä kuntoutuspsykoterapia vuoden 2011 alusta

Kelan järjestämä kuntoutuspsykoterapia vuoden 2011 alusta Terveysosasto / Kuntoutusryhmä Kelan järjestämä kuntoutuspsykoterapia vuoden 2011 alusta Psykoterapiatutkimuksen ja koulutuksen päivä Helsingissä 17.9.2010 Lakimies Kirsi Kunnas-Leinonen Kuntoutuspsykoterapia

Lisätiedot

Sisällys. 1 Yleistä ikääntymisestä 18 Marja Saarenheimo. 2 Ikääntyneiden psykoterapeuttisen työn 56 puitteista ja lähtökohdista Hannu Pajunen

Sisällys. 1 Yleistä ikääntymisestä 18 Marja Saarenheimo. 2 Ikääntyneiden psykoterapeuttisen työn 56 puitteista ja lähtökohdista Hannu Pajunen 5 Sisällys Johdanto 11 Sirkkaliisa Heimonen, Hannu Pajunen 1 Yleistä ikääntymisestä 18 Marja Saarenheimo Elämänkulku ja vanheneminen 21 Itsesäätely ja toimijuus ikääntyessä 25 Kognitiivisen vanhenemisen

Lisätiedot

Joustava kestävyys ja suojaavat tekijät

Joustava kestävyys ja suojaavat tekijät Joustava kestävyys ja suojaavat tekijät Jukka Mäkelä, Lastenpsykiatri, lasten psykoterapeutti erityisasiantuntija, Lapset, nuoret ja perheet yksikkö THL LASTA-projektiryhmän puheenjohtaja jukka.makela@thl.fi

Lisätiedot

Kolmen teeman kokonaisuus omien ja kaverien vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen.

Kolmen teeman kokonaisuus omien ja kaverien vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen. Esiopetus ja 1.-3.lk Kolmen teeman kokonaisuus omien ja kaverien vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen. Tutustu verkkosivuihin nuoriyrittajyys.fi Tutustu ohjelmavideoon nuoriyrittajyys.fi/ohjelmat/mina-sina-me

Lisätiedot

Sosio-emotionaaliset vaikeudet mikä avuksi? Jaana Jerkku

Sosio-emotionaaliset vaikeudet mikä avuksi? Jaana Jerkku Käytöspaja Sosio-emotionaaliset vaikeudet mikä avuksi? 14.11.2013 Jaana Jerkku 1 Ihmisen kykyä tulla toimeen itsensä ja toisten kanssa Emotionaalinen viittaa ihmisen kykyyn tunnistaa omia tunnetilojaan

Lisätiedot

ADHD:n Käypä hoito suositus Hoitopolku eri ikäkausina

ADHD:n Käypä hoito suositus Hoitopolku eri ikäkausina ADHD:n Käypä hoito suositus Hoitopolku eri ikäkausina 12.10.2017 Jaakko Pitkänen Yleislääketieteen erikoislääkäri Lastenneuvola- ja kouluterveydenhuoltotyön erityispätevyys Koululääkäri, vt erikoislääkäri,

Lisätiedot

Psykoterapiatyökirja

Psykoterapiatyökirja Psykoterapiatyökirja 40 tapaamiskertaa ajalla / / 20 2015 Olavi Keisanen ja Ville-Matti Vilkka Sisällys Terapiasopimus...3 Terapiasuunnitelma...5 Mitä terapiassa tapahtuu?...6 Muistiinpanot...8 Hyödyllistä

Lisätiedot

NUOREN AHDISTUNEISUUDEN FOKUSOITU KOGNITIIVINEN HOITO. PsM, psykologi ja kognitiivinen psykoterapeutti Johanna Lukkarila Nuorisopsykiatrian pkl EPSHP

NUOREN AHDISTUNEISUUDEN FOKUSOITU KOGNITIIVINEN HOITO. PsM, psykologi ja kognitiivinen psykoterapeutti Johanna Lukkarila Nuorisopsykiatrian pkl EPSHP NUOREN AHDISTUNEISUUDEN FOKUSOITU KOGNITIIVINEN HOITO PsM, psykologi ja kognitiivinen psykoterapeutti Johanna Lukkarila Nuorisopsykiatrian pkl EPSHP Kognitiivisen psykoterapian keskeiset painopisteet ahdistuneisuuden

Lisätiedot

NUORTEN SOSIAALINEN VAHVISTAMINEN

NUORTEN SOSIAALINEN VAHVISTAMINEN 1(5) NUORTEN SOSIAALINEN VAHVISTAMINEN Ammattitaitovaatimukset : tunnistaa sosiaalista vahvistamista tarvitsevan nuoren ja/tai hallitsee varhaisen tukemisen ja kohtaamisen menetelmiä pystyy toimimaan moniammatillisessa

Lisätiedot

parasta aikaa päiväkodissa

parasta aikaa päiväkodissa parasta aikaa päiväkodissa Lastentarhanopettajaliitto 2006 varhaiskasvatuksen laadun ydin on vuorovaikutuksessa lapsen kehitystä ja oppimista edistävät lapsen kiinnostus, uteliaisuus ja virittäytyneisyys

Lisätiedot

Kognitiivista kuntoutusta skitsofrenian ensipsykoosiin sairastuneille. Annamari Tuulio-Henriksson Tutkimusprofessori, Kelan tutkimus

Kognitiivista kuntoutusta skitsofrenian ensipsykoosiin sairastuneille. Annamari Tuulio-Henriksson Tutkimusprofessori, Kelan tutkimus Kognitiivista kuntoutusta skitsofrenian ensipsykoosiin sairastuneille Annamari Tuulio-Henriksson Tutkimusprofessori, Kelan tutkimus 11.11.2016 Skitsofrenia Skitsofrenia on vakava psykoosisairaus, johon

Lisätiedot

Kiintymyssuhteen rakentaminen ja vahvistaminen lastensuojelun vastaanottotyössä ja pitkäaikaiseen sijoitukseen siirryttäessä

Kiintymyssuhteen rakentaminen ja vahvistaminen lastensuojelun vastaanottotyössä ja pitkäaikaiseen sijoitukseen siirryttäessä Kiintymyssuhteen rakentaminen ja vahvistaminen lastensuojelun vastaanottotyössä ja pitkäaikaiseen sijoitukseen siirryttäessä Kirsi Tuomi FM, musiikki- ja theraplay terapeutti Asta Rossi Sosionomi (AMK),

Lisätiedot

MASENNUS. Terveystieto. Anne Partala

MASENNUS. Terveystieto. Anne Partala MASENNUS Terveystieto Anne Partala MITÄ ON MASENNUS? Masennus on sairaus Sairaus, joka voi tulla kenen tahansa kohdalle Sairaus, josta voi parantua Masennus eroaa normaalista tunteiden vaihtelusta Kannattaa

Lisätiedot

ERI SEKTORIT PSYKOTERAPIAPALVELUIDEN TUOTTAJINA

ERI SEKTORIT PSYKOTERAPIAPALVELUIDEN TUOTTAJINA KATSAUS JUKKA VALKONEN, MIKKO HENRIKSSON, ANNAMARI TUULIO- HENRIKSSON, ILONA AUTTI-RÄMÖ ERI SEKTORIT PSYKOTERAPIAPALVELUIDEN TUOTTAJINA Psykoterapiapalveluihin on viime vuosina kohdistunut lisääntynyttä

Lisätiedot

Menettelyohjeita terapeuteille Kelan kuntoutuspsykoterapian toteuttamiseen liittyen 1/2017

Menettelyohjeita terapeuteille Kelan kuntoutuspsykoterapian toteuttamiseen liittyen 1/2017 Menettelyohjeita terapeuteille Kelan kuntoutuspsykoterapian toteuttamiseen liittyen 1/2017 Ohje sisältää seuraavia aihealueita: Mitä Kela voi korvata kuntoutuspsykoterapiana Mitä Kela ei korvaa kuntoutuspsykoterapiana

Lisätiedot

Lanu -koulutus 5.9, 11.9,

Lanu -koulutus 5.9, 11.9, Lanu -koulutus 5.9, 11.9, 20.9.2018 EPSHP:N NUORISOPSYKIATRIAN POLIKLINIKAN PERHETYÖ TARJA ROSSI, PSYK. SH/PARI- JA PERHEPSYKOTERAPEUTTI Nuoren hoitojaksoon liittyvä perhetyö Puhutaan vanhempien tuki-

Lisätiedot

KOHTUVAUVAN ÄÄNI Matkalla vanhemmuuteen

KOHTUVAUVAN ÄÄNI Matkalla vanhemmuuteen KOHTUVAUVAN ÄÄNI Matkalla vanhemmuuteen 0 Hyvät tulevat vanhemmat, Raskaus ja vanhemmaksi tulo on yksi merkittävimpiä elämän siirtymävaiheita. Tulevan uuden roolin omaksuminen on molemmilla vanhemmilla

Lisätiedot

LÄÄKINNÄLLINEN KUNTOUTUS

LÄÄKINNÄLLINEN KUNTOUTUS LÄÄKINNÄLLINEN KUNTOUTUS Kuntoutuspsykoterapia: Kohderyhmänä ovat 16-67-vuotiaat, jotka tarvisevat kuntoutusta työ- tai opiskelukyvyn turvaamiseksi tai parantamiseksi. : Kohderyhmänä ovat alle 65-henkilöt,

Lisätiedot

Friends-ohjelma Aseman Lapset ry. Workshop 5.9.2012 Tampere

Friends-ohjelma Aseman Lapset ry. Workshop 5.9.2012 Tampere Friends-ohjelma Aseman Lapset ry Workshop 5.9.2012 Tampere Mikä on FRIENDS? Lasten ja nuorten mielenterveyttä edistävä sekä masennusta ja ahdistusta ennaltaehkäisevä ohjelma Perustuu - kognitiivis-behavioraalisen

Lisätiedot

LÄHISUHDEVÄKIVALTA PERHEISSÄ LAPSEN NÄKÖKULMA

LÄHISUHDEVÄKIVALTA PERHEISSÄ LAPSEN NÄKÖKULMA LÄHISUHDEVÄKIVALTA PERHEISSÄ LAPSEN NÄKÖKULMA MITÄ VOIMME TEHDÄ? VIRANOMAISYHTEISTYÖN PARANTAMINEN, KOSKA: SELVITYS PERHE- JA LAPSENSURMIEN TAUSTOISTA VUOSILTA 2003-2012: YKSI SELVITYKSESSÄ HAVAITTU SELKEÄ

Lisätiedot

NÄYTTÖÖN PERUSTUVAA HOITOA PERUSTERVEYDENHUOLTOON SAATAVUUS & SAAVUTETTAVUUS ERINOMAISIA

NÄYTTÖÖN PERUSTUVAA HOITOA PERUSTERVEYDENHUOLTOON SAATAVUUS & SAAVUTETTAVUUS ERINOMAISIA NÄYTTÖÖN PERUSTUVAA HOITOA PERUSTERVEYDENHUOLTOON SAATAVUUS & SAAVUTETTAVUUS ERINOMAISIA Hoidon onnistumiseksi on olennaista että asianmukainen hoito aloitetaan ilman viivytyksiä. Hoidon tärkeä kehittämiskohde

Lisätiedot

Miten hoidetaan, kun traumaterapeuttinen työskentely ei ole mahdollinen vaihtoehto? Psykologi, Psykoterapeutti Tiina Röning TAYS/ NUPS/ Terapiatiimi

Miten hoidetaan, kun traumaterapeuttinen työskentely ei ole mahdollinen vaihtoehto? Psykologi, Psykoterapeutti Tiina Röning TAYS/ NUPS/ Terapiatiimi Miten hoidetaan, kun traumaterapeuttinen työskentely ei ole mahdollinen vaihtoehto? Psykologi, Psykoterapeutti Tiina Röning TAYS/ NUPS/ Terapiatiimi Step one: Miksi traumahoito ei tule kymykseen (esim.

Lisätiedot

Mielenterveyden häiriöt

Mielenterveyden häiriöt Masennus Mielenterveyden häiriöt Ahdistuneisuushäiriöt pakkoajatukset ja -toiminnot paniikkihäiriöt kammot sosiaalinen ahdistuneisuus trauman jälkeiset stressireaktiot Psykoosit varsinaiset mielisairaudet

Lisätiedot

Depression tuloksekas vuorovaikutuksellinen hoito ja ongelmien ennaltaehkäisy työterveyshuollossa Mehiläisen toimintamalli

Depression tuloksekas vuorovaikutuksellinen hoito ja ongelmien ennaltaehkäisy työterveyshuollossa Mehiläisen toimintamalli Depression tuloksekas vuorovaikutuksellinen hoito ja ongelmien ennaltaehkäisy työterveyshuollossa Mehiläisen toimintamalli Aku Kopakkala johtava psykologi Masennus on sairaus, joka tappaa aivosoluja -

Lisätiedot

PRIDE-yksilökohtaiset tehtävät Tehtävä 3 Sivu 1 / 14

PRIDE-yksilökohtaiset tehtävät Tehtävä 3 Sivu 1 / 14 PRIDE-yksilökohtaiset tehtävät Tehtävä 3 Sivu 1 / 14 Nimi: PRIDE-yksilökohtaiset tehtävät KOLMAS TAPAAMINEN Lapsen tarve kiintymykseen Sukupuu Sukupuu kuvaa perhettäsi ja sukuasi. Se kertoo, keitä perheeseesi

Lisätiedot

Suomen nuorisopsykiatrinen yhdistys ry:n lausunto luonnoksesta ohjeeksi terveyden- ja sairaanhoidon arvonlisäverotuksesta

Suomen nuorisopsykiatrinen yhdistys ry:n lausunto luonnoksesta ohjeeksi terveyden- ja sairaanhoidon arvonlisäverotuksesta Verohallinto PL 325, 00052 VERO 14.11. 2013 Verohallinnon yritysverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikkö kati.tamminen@vero.fi Suomen nuorisopsykiatrinen yhdistys ry:n lausunto luonnoksesta ohjeeksi terveyden-

Lisätiedot

Taide on tavallista. Taideterapia kuntoutumisen tukena. Mitä taideterapia on? Sopisiko se minulle?

Taide on tavallista. Taideterapia kuntoutumisen tukena. Mitä taideterapia on? Sopisiko se minulle? Taide on tavallista Taideterapia kuntoutumisen tukena Mitä taideterapia on? Sopisiko se minulle? Tutkimme kuvissamme iloa, tuskaa, kaihoa, häpeää, surua. Nyt katson taidetta ja elämää eri muodoissa uusin

Lisätiedot

Huostaanotto lapsen psyykkisen kehityksen näkökulmasta

Huostaanotto lapsen psyykkisen kehityksen näkökulmasta Huostaanotto lapsen psyykkisen kehityksen näkökulmasta Valtakunnalliset sijaishuollon päivät, Tampere 1.-2.10.2013 Kaija Puura, lastenpsykiatrian dosentti, ayl, Lasten terveyden tutkimuskeskus TaY ja Lastenpsykiatrian

Lisätiedot

Lastensuojelun laitoshoidon monitoimijainen kehittäminen lastensuojelulaitosten ja lasten- ja

Lastensuojelun laitoshoidon monitoimijainen kehittäminen lastensuojelulaitosten ja lasten- ja LAPE-Kymenlaakso Lastensuojelun laitoshoidon monitoimijainen kehittäminen - lastensuojelulaitosten ja lasten- ja nuorisopsykiatrian välinen yhteistyö LAPE-Kymenlaakson laitoshoidon kehittämisen tavoitteet

Lisätiedot

* com/watch?v=lykwyqc MsEw

*  com/watch?v=lykwyqc MsEw 30.1.2018 Erikoislääkäri Mia Jussila Sairaanhoitaja Tiina Lappalainen Kota, lastenpsykiatrian poliklinikan koti- ja akuuttihoitotyöryhmä esittely Mitä etua kotona ja verkoston kanssa työskentelystä? Keinoja

Lisätiedot

NEUROPSYKIATRISET HÄIRIÖT (ADHD) PERHE JA YMPÄRISTÖ. Sauli Suominen VTL, perheterapeutti, työnohjaaja

NEUROPSYKIATRISET HÄIRIÖT (ADHD) PERHE JA YMPÄRISTÖ. Sauli Suominen VTL, perheterapeutti, työnohjaaja NEUROPSYKIATRISET HÄIRIÖT (ADHD) PERHE JA YMPÄRISTÖ Sauli Suominen VTL, perheterapeutti, työnohjaaja sauli.suominen@adhd-liitto.fi TAUSTATIETOA Toimin ADHD-liiton Vahti hankkeessa, jossa tavoitteena vammaisten

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU Honkajoen kunta Sivistystoimi Varhaiskasvatus KIS KIS KISSANPOIKA KISSA TANSSII JÄÄLLÄ SUKAT KENGÄT KAINALOSSA HIENO PAITA PÄÄLLÄ VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU 3-5 VUOTIAAT Lapsen nimi Syntymäaika Päivähoitopaikka

Lisätiedot

Nuorena vanhemmaksi kiintymyssuhde ja sen varhainen tukeminen Hanna Lampi. Theraplayterapeutti Psykoterapeutti

Nuorena vanhemmaksi kiintymyssuhde ja sen varhainen tukeminen Hanna Lampi. Theraplayterapeutti Psykoterapeutti Nuorena vanhemmaksi kiintymyssuhde ja sen varhainen tukeminen Hanna Lampi Toimintaterapeutti (AMK) Theraplayterapeutti Psykoterapeutti Teinivanhemmuus voi olla valinta tai yllätys Merkitys kiintymyssuhteen

Lisätiedot