Systeemiajattelu Arkiajattelun taito ei enää riitä!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Systeemiajattelu Arkiajattelun taito ei enää riitä!"

Transkriptio

1 Voit jakaa tätä aineistoa netissä, kun kerrot samalla tunnuksen: GoodReason:Tutorial. Tutorial: Systeemiajattelu Arkiajattelun taito ei enää riitä! Ymmärrä systeemi! Erkki Laitila, GoodReason Kesäkuu 2015

2 HUOM. Tutorial sisältää powerpoint-muodossa animaatioita ja välivaiheita. Paina enter tai vasenta painiketta, niin pääset aina eteenpäin.

3 Ajattelu on systeemiajattelussa kantasana Tämän aineiston teemana on ajattelun taitojen kehittäminen systeemi-käsitteen avulla.. the notion of system has achieved in a relatively short space of time unparalleled ubiquity. System is a notion to stimulate thinking.

4 Kaksi tehokasta vaikuttamisen työkalua: Vipu ja systeemi Vipu on fyysistä voimaa ja systeemi älyllistä voimaa! Vipu Fyysinen voima Systeemi Ymmärtämisen kieli Systeemin evaluointi Vivussa rajoituksena tosin on materiaalin epäideaalisuus. Systeemissä rajoituksena on kompleksisuus ja ohjailun rajoitteet.

5 Ensinnäkin, liittyykö aihe sinuun? Kysymys kiireiseltä arkiajattelijalta: Kannattaako tähän systeemiaiheeseen käyttää ensinkään aikaa? Ihminen, sinäkin, olet systeemi kymmenillä eri tavoilla. Jokaisen tulisi osata näitä tapoja arkiajattelua paremmin! Sivu 4 kirjassa

6 Mihin käytännön aiheisiin systeemi liittyy? Kuvassa yksi luokittelu, kahdeksaan eri sektoriin. Jokaisesta sektorista löytyy useita systeemien teorioita, ja on kirjoitettu useita systeemiajattelun kirjoja. Yhteiskunta: Luhman Biologia: von Bertalanffy Johtaminen: Ackoff, Senge Yritysstrategiat: Beer, Senge Ongelmanratkaisu: Checkland, Tietotekniikka: Sillitto Ulrich: Argumentointi, vaikuttaminen jne

7 Laaja konteksti: MEGAVISIO: viestinnän kehittyminen systeemiajattelun keinoin Internetin yleistyessä viestintä muuttunee tulevaisuudessa automaattisesti visuaalisempaan suuntaan perinteisestä tekstipainotteisesta arkiälystä, tietomassasta, mikä ei suinkaan ole tehokkain tapa vaihtaa tietoa. Elämme vielä Gutenbergin aikaa tiedon välityksen tehokkuudessa. Emme osaa käyttää Officestakaan kuin 5%. Tämä muutos tulee antamaan tilaa visuaalisemmille ilmaisutavoille, jolloin systeemiajattelu tarjoaa soveltajalle tukeaan samalla tapaa kuin suunnistajalla on oma opittu tekniikkansa löytää kohteensa kartan ja kompassin avulla. Tervetuloa suunnistamaan systeemien maailmaan! Karttakin on systeemi, samoin luonto, ja sinä itse.

8 Arkiajattelu vs systeemiajattelu Systeemiajattelusta on olemassa laajasti tietoa. Systems Wiki, wikipedia Paljon tieteellistä kirjallisuutta Amazonissa on myynnissä 155 kirjaa Systems thinking ja yli 1000 liittyen käsitteeseen Systems Theory. Arkiajattelusta, common sense, kirjoitettu tieto on varsin hajanaista. Mahdotonta selvittää kattavasti. Systeemiajattelu on kohteitten käsitteellistämistä vaikutuksineen

9 Tutorialin sisältö ja logiikka Yleistä: Aiheen rajaus Systeemiajattelu Kirjan teemoja, GoodReason Yhteenveto Arvolupaukset 1-6: Mitä arkiajattelua parempaa systeemiajattelu ja GoodReason - aiheet tarjoavat? Emergenssi on ominaisuus, joka syntyy kokonaisuuden muodostamasta vahvuudesta Systeemiajattelu ja GoodReason tarjoavat emergenssiä!

10 Emergenssi = uusi ilmiö Emergenssi (Emergence) on ilmiö, joka syntyy kun systeemi osineen muodostaa uuden tason, mikä ei tulisi esille sen osista niiden ollessa erillään. Vahva emergenssi on systeemin muutos tilaan, mitä ei voida johtaa sen alkuperäisistä osista. Mieli ja ruumis Elämä. Arkiajattelu + systeemiajattelu Holistinen ymmärrys Holistinen ymmärrys toteutettuna voi johtaa emergenssiin, esimerkiksi uuteen talousjärjestelmään, yrityskauppaan, valtiosopimukseen, isoon investointiin, koulutussuunnitelmaan, johtajavalintaan Näissä kaikissa esiintyy emergenssiä tietyssä määrin

11 Systeemiajattelu on arkiajattelua hitaampaa sorttia Maija Riitta Ollilan kirjoitus Hesarissa Ihmiskunnan eloonjääminen on vaatinut nopeaa ajattelua. Vatuloijat ovat jääneet petojen saaliiksi. Jatkossa muutaman kymmenentuhannen vuoden sisällä ihmislajin on kyettävä yhdistämään nopea ja hidas ajattelu toimivaksi kokonaisuudeksi. Tämän voi tulkita ironiaksi: Jos ihmiskunta väsyy ajattelemaan, ei syytä huoleen. Konekunta jaksaa jatkaa.

12 Kahnemanin systeemit kertovat perusteellisuudesta Kaksi ajattelun perustapaa: Systeemi 1: Nopea, automaattinen, toistuva, tunteellinen, stereotypia, alitajuinen Systeemi 2: Hidas, harvoin esiintyvä, vaivalloinen, looginen laskelmoiva, tietoinen Daniel Kahneman. Thinking, fast and slow. Penguin Books

13 Millainen ajattelija haluaisit olla Pelkästään nopea : Paina tästä! Pelkästään perusteellinen: Paina tästä! Sekä nopea että perusteellinen: Paina tästä!

14 Haluat kehittyä ajattelijana.hienoa! Onneksi olkoon: Sinunlaisille olisi tehtäviä yhteiskunnassa vaikka kuinka paljon, kunhan pystyisit tuomaan motivaatiosi ja tarkoituksesi esille VAROITUS: Perusteelliset ajattelijat ovat usein vaikeuksissa fanaattisen nopeitten henkilöitten kanssa, koska fundamentalistilla on aina ratkaisu valmiina jokaiseen ongelmaan ja se tulee heiltä hyvin nopeasti, suoraan tunteesta. Muut eivät ehdi mukaan! Jos halutaan muodostaa holistinen näkökulma vaikka Suomen taloudesta, silloin on otettava huomioon Euroopan talous, muu maailma suhteessa Eurooppaan sekä Suomen asenneilmapiiri eli halukkuus saada aikaan yhteistä hyvää (ja siitä meillä ei kenelläkään ole varmuutta monen vuoden päähän. Hyvä näkökulmien luettelo on: Politiikka, Talous, Sosiologia, Teknologia, Lainsäädäntö ja Ympäristö (luonto) sekä Ihmisyys ennen kaikkea. Sitä harvoin voidaan selittää sekunnissa minkään aiheen osalta.

15 Systeemien vaikeusasteet Cynefin teeman mukaan Yksi tapa lähestyä systeemiajattelua (SA) arkiajattelusta (AA) käsin AA toimii parhaiten tiedetyn (1) ja tiedettävissä olevan (2) kanssa Marjo Loisa: Kandityö: Uuden tiedon luominen ja skenaariomenetelmä (linkki)

16 Tämä kuva sopii mainiosti avaamaan systeemiajattelua. Kuvittele vaikka Kreikka kaavioon joka sektoriin. Millä tavalla se voi muuttua tilasta toiseen?

17 Systeemi on parempi käsite kuin malli kuvaamaan mitä tahansa kohdetta abstraktiona Wiki: Malli 1. malli eli henkilö, joka esittelee vaatteita tai muita tuotteita 2. pienoismalli, alkuperäistä kooltaan huomattavasti pienempi kopio 3. skeema, psykologiassa mielen sisäinen malli tosimaailmasta 4. tilastollinen malli 5. Looginen malli eli loogisen kielen tulkinta 6. mallinne eli mallinnuksen tulos, todellisuuden osaa esittävä olio kuten käsitteellinen, kausaalinen tai matemaattinen malli 7. malline eli kaavain, jota kutsutaan myös sapluunaksi Systeemiajattelun systeemi vastaa mallin määritelmiä 3, 5 ja 6. Systems Thinking on vakiintunut käsitteenä 50 vuoden aikana, vaikkakin sillä monta vivahdetta

18 Mallintaminen toteutuu tarkimmillaan IT-alalla Model Driven Engineering on kehittyneintä mallien käyttöä IT-järjestelmien suunnittelussa (myös UML) Tämä esimerkkinä siitä, että Model on erittäin tehokas ja monipuolinen käsite, mistä tavalliset kansalaiset eivät tiedä juuri mitään. Malli on systeemi ja systeemistä voi tehdä montakin mallia. Myös valtioita ja organisaatioita voi miettiä perustapauksien (Model) avulla ihan uudeltakin pohjalta. Ennakkoluulottomuus vie kohti emergenssiä!

19 Systeemi-ajattelun jäävuori Systeemiajatteluun liittyy aina kokonaisuuden ymmärtämisen haaste, kuten jäävuori Systems Thinking Ongelmat ja haasteet ovat pinnan alla, näkymättömissä. Siksi arkijärjellä niitä ei välittömästi voida ratkaista! Mentaaleja malleja on sekä todellisuuden systeemeillä, että tulkitsijalla (sinulla). Ne ovat sumeita, mutta silti tärkeitä!

20 Systeemiajattelu on erittäin laaja aihe Ihmisillä on monta tapaa reagoida siihen tunteeko sitä jo ennestään: Toiset tuntevat sen mielestään erittäin hyvin Toiset eivät tunne, eivätkä haluakaan tuntea Toiset haluavat oppia sitä Tosiasiassa systeemiajattelun opiskeleminen on elinikäinen tehtävä meille kaikille. Ikää myöten tämä kokonaisuuden ymmärtämisen taito kehittyy. Valitettavasti koulu on tappanut sen piilossa olevan lihaksen, koska koulussa motivoidaan ulkoa oppimiseen, pika-ajatteluun. Tavallinen ihminen ei totu yhdistelemään näkökulmia objektiivisesti.

21 Systeemiajattelijan osaamisen tasot

22 Systeemiajattelun kirja Systeemiajattelun tekniikka arkiajattelua tehostamassa Systeemiajattelu on kerroksittaista moninäkökulma-ajattelua!

23 Kirjan lukujen (1-5) aksiomaattinen logiikka Jokainen luku muodostaa perustan seuraavalle Jokainen luku on systeemi Aloita tästä Teesi 1 Systeemi Evaluointi 2 Yhteistyö Ajattelu Koheesio Arkiajattelu johtaa taantumiseen. Maailmankuva Uudistuminen 4 Sinä vaikuttajana 3 Yhteiskunta Vuorovaikutus Ekosysteemi Koordinointi Kasvu Voimaantuminen 5 Ihanne Lukiessasi kirjaa pääset vaikuttamaan pääideaasi!

24 Teesi ja nousukäyrä on kirjassa selostettu näin Luku 1. Systeemi ja evaluointi Luonto, yhteiskunta ja ihmisen tekemät järjestelmät ovat systeemisiä. Evaluointi on sekä geneerinen että spesifinen tapa arvioida systeemiä. Luku 2. Tarkoituksellinen systeemi & yhteistyö Tarkoituksellinen systeemi yhdistää, evaluoi, ominaisuuksia ja etuja. Koheesio on systeemejä lähentävä magneetti isomman systeemin hyväksi. Luku 3. Yhteiskunta ja voimaantuminen Synergia on yhteiskunnan kantava voima toteutettaessa koheesiota. Voimaantuminen alkaa tarpeista ja niiden koordinoinnista (utilitarismi). Luku 4. Vaikuttamisen eri lajit: Sinä vaikuttajana! Ymmärtämisen haasteet eri rooleissa ovat suuret asenne-eroista johtuen. Kannattava kasvu lähtee ekosysteemin kehittämisen logiikasta. Luku 5. Ihanteet ja systeeminen maailmankuva Yhteiskunta voi kukoistaa ja toimia rajoituksistaan huolimatta. Uudistumiseen vaaditaan parempaa systeemiosaamista ja johtamistaitoa. AIDA konsepti 1. Attention 2. Interest 3. Desire 4. Act 5. Saavutukset Markkinoinnin logiikka

25 Viitekehys kaiken ymmärtämiselle, Theory of Everything Objekti on vaikkapa Kreikka (myöhemmin laajennetaan) Subjekti olet sinä (ja vuorotellen minä) Työkalu on arkiajattelu (AA) sekä systeemiajattelu yleensä (SA) sekä GoodReason erityisesti Konteksti: Selviääkö Kreikka vai joutuuko eroamaan eurosta? Taustapohdintaa (hieman jo vanhaa tietoa Kreikan tilanteesta):

26 Vygotsky yhdistää ymmärtämisen, tutkimisen ja opettamisen Visualisointi Kaikki pallukat ovat systeemeitä Jotkut ovat tässä tärkeimpiä Kompleksisuus Kaaos Paniikki? Romahdus? Saksa Oppijat EU EU:n koneisto Pankit Kreikan kansa Kreikan hallitus Tapahtuuko Grexit? Kreikka

27 Mikä on systeemi Joukko skeemoja, piirtämisen tapoja Verkoston solmu Tietomalli Tapoja kuvata systeemi on lukuisia. Jokainen voi valita itselleen parhaimmat. Esimerkkinä Kreikka 1. Ihanne, mitä se haluaa olla 2. Struktuuri: Aktiiviset toimijat: julkinen ja yksityinen sektori 3. Infrastruktuuri, joka kannattelee valtiota Askel siirtyä tekstistä visuaalisuuteen tulee yhteiskunnassa olemaan merkittävä.

28 Systeemi: muutamia visuaalisia tapoja Se kehittyy ihmisen mielessä Käsite, arkkitehtuuri, matriisi, miellekartta, avautuva kaavio, fraktaali xx Biomatrix - metateoria Organisaatio matriisina

29 Mitä ominaisuuksia systeemiajattelussa tarvitaan ajattelijalta? Systeemiajattelu kehittää ominaisuuksia a-e. Ylimalkainen luettelo taidoista Sivu 55: Kirja Systeemiajattelu & Arkiajattelu

30 Suomen hallitusohjelma 2015: Tämä on ainoa kuva siinä! Mitä hyvää ja huonoa kaaviossa on? Kuvassa tavoitellaan kuuta taivaalta. Tulivuorikuvassa ei ole järjestynyttä semantiikkaa Tilannetietoisuus ja hierarkia alla ovat hyviä elementtejä. Pelkkää positiivisuutta esitellään. Ei sanota, mitä pitäisi muuttaa, korjata ja poistaa. Kuva on staattinen, naiivi, eikä palvele johtamista sellaisenaan. Niinpä se jää ikonin asteelle. Voisiko piirtää sellaisen kuvan, josta saisi jatkettua suunnitelmaan ja toimeksiantoon kipeine toimenpiteineen? Voiko kuvasta muotoilla ohjeiston?

31 Kolme nostoa hallitusohjelmasta 1. Mentaalinen taso: visiointi 2. Vaikuttaminen talouteen 3. Suorat vaikutukset opiskelun rajoittamiseen Kannusteet eivät selviä. Poistuuko apatia? Talous: Säätely ei mitään uutta Visio erinomainen Asenteet Leikkaukset Lisäävät työttömyyttä Nuorisotyöttömyyden Opiskeluun Rajoitukset: radikaaleja Maisterikoulutusta kasvun uhka muutoksia supistetaan* * On syytäkin päivittää tutkintoja Hallitusohjelman onnistumisesta ei kukaan voi vielä olla varma!

32 Muu Eurooppa Muu Eurooppa Tämä kuva muuttaisi tulivuorikuvan toiminnalliseksi, sitoisi sen todellisuuteen Integroituminen tutkimukseen ja koulutukseen Työmarkkinoiden uudistaminen: digitalisaatio jne. eri suuntiin 2 Oppiminen 4 Uudistuminen Poliittinen ilmapiiri 1 Arvot: EU-politiikka Bio-talous Suomi 8 Hyvinvointi Asenteet Sote-hanke yms 6 Kestävä talous 7 Työllisyys AY-politiikka Kuvan semantiikka on tarkkaan selostettu kirjassa. Se laajentuu kartan tavoin! 3 Toimintatavat Integroituminen globalisaatioon Vaikuttaminen työmarkkinoihin 5 Interaktiivisuus Kyberneettinen malli Suomesta alkaa hahmottua!

33 Suomen haasteet: mennäänkö alas vai ylös. Tähän ei BKT anna vastausta Kirja: Systeemiajattelun tekniikka tehostamassa arkiajattelua, sivu 144

34 Monialaiset päätökset ovat olennaisia: mikä on tärkein näkökulma? Vaikutus sektorilta toiselle vaihtelee tapauksittain Taulukko on vain ohjeellinen. Eri tilanteissa se muuttuu. Jokaisen poliitikon pitäisi osata hahmottaa näitä vaikutuksia luontevasti. He eivät silti osaa, koska alansa on yleensä rajoittunut ammattiin ja taustaansa

35 Vision kehittely graafina toteutus Näillä keinoin hallitusohjelma lähtisi toteutumaan! Kirjassa on kuvattu kahdeksalla eri kaaviolla yritysidean kehittely. Se menetelmä sopii myös valtiolle, sovitettuna tietenkin!

36 Yhteistyön logiikka on kombinatoriikkaa Jotta systeemeitä voitaisiin kehittää, niistä on oltava kognitiivisia malleja tai oletuksia arvioitavaksi. Se mahdollistaa yhteistyön laajentamisen, diilin. Kirjassa on lähes 200 kuvaa arvioinnista, yhteistyön kehittämisestä, ekosysteemeistä jne.

37 Liitteitä Systeemiajattelu Systeemien taksonomiat Linkkejä

38 Kokemuksia systeemiajattelun opettamisesta kouluissa USA:ssa systeemiajattelua opetetaan kouluissa. 9 mainiota nettimoduulia. Moduulin 1 logiikka: Systeemiajattelu: mitä se on ja miksi se on tärkeä : Tämän moduulin mukana lapsi oppii aluksi määrittelemään systeemin ja antamaan esimerkkejä arkielämän systeemeistä, jotka muutoinkin liittyvät 12 vuotiaitten opetussuunnitelmiin. Seuraavaksi hän oppii määrittelemään systeemiajattelun ja tunnistamaan strategioita ja tapoja, joita systeemiajattelijat käyttävät. Sitten hän oppii, että systeemiajattelun strategioita on hyvä käyttää omassa opiskelussakin sen geneeristen ominaisuuksien ansiosta. Viimeisenä vaiheena oletetaan, että oppilas selittää oivalluksiaan eteenpäin ja alkaa käyttämään tietoa työssään kun aika tulee. Waters Foundation:

39 Esimerkkejä eri alojen systeemeistä Systeemiajattelussa tarvitaan tällaista käsitteellistämisen taitoa: Yleistäminen Luokittelu Erikoistaminen Alkuperäinen lähde: Waters Foundation Systeemiajattelu kattaa lähes kaiken. Siksi se on mainio aine kouluihin, ALALUOKILLE!

40 Linkkejä 1. Russell Ackoff: Purposeful systems Robert Edson, Asyst Institute: Systems thinking. Applied, A Primer Stafford Beer. Viable system: en.wikipedia.org/wiki/viable System 4. Ludwig von Bertalanffy. General System Theory. Foundations Development Applications. London: Allen Lane The Penguin Press Jean Bezivin. Tietoa mallintamistekniikasta MDE: 6. Biomatrix teoria: Biomatrix - kuvapankki: biomatrixtheory.com/key-concepts-of-biomatrix-systems-theory/ 7. Liiketoiminnan kehittämisen malli, Business Motivation Model OMG:n sivuilla: 8. Joseph Bragdon. Living Asset Stewardship,SOL Profit-Life-How-Capitalism-Excels/dp/ Peter Checkland: Systems thinking, systems practice. Wiley Critical Systems Heuristics: System Dynamics Transforms Fluor Corporation Project and Change Management: Manuel Castells & Pekka Himanen: Kestävän kasvu malli (engl) Insight Maker työkalu Daniel Kahneman. Thinking, fast and slow. Penguin Books Korkeakoulujen kokonaisarkkitehtuurimalli Kartturi Mikko Kosonen & Yves Doz: Nopea strategia. Talentum (2008). 17. Kumu yhteisö Annu Laine. Johtajuusblogi (2013) Petri Lehtipuu & Susanna Monni: Synergia: Vastuullisen yritystoiminnan menestysmalli. Talentum Niklas Luhmann: Yhteiskunnan järjestelmät. Gaudeamus Humberto Maturana: Donella Meadows. Thinking in Systems, A Primer. Chelsea Green Publishing (Source of System Surprises): 23. Mike Metcalfe. What is systems thinking? Natural Step kestävän kehityksen periaate. ja Milla Peltoniemi ja kump.: Katsaus systeemiteorioihin Järjestelmäajattelu Kalvosarja systeemiajattelusta: Process Guide prosessien suunnittelun työkalu, toimittaja QPR: Laatutalo-periaate SADT Structured Analysis and Design Technique. Wikipediassa: Joseph Schumpeter: Creative Destruction (luova tuho): Peter Senge. Kuuluisa kirja johtamisesta ja systeemiajattelusta: The Fifth Discipline. The Art and Practice of the Learning Organiza-tion Hillary Sillitto. Architecting Systems Tietoa sosialliterveyspalveluuudistuksesta Suomessa: John Sowan käsitekaaviot: Pehmeä systeemimetodologia: & Checkland: Soft systems methodology 36. Wiki: Soft systems methodology R. Stacey: Complex Responsive Processes in Organizations: Learning and Knowledge Creation Kaj Storbacka. Kannattava kasvustrategia. WSOY Pirjo Ståhle: Itseuudistumisen dynamiikka systeemiajattelu : Werner Ulrich: A Brief Introduction to Critical Systems Heuristics: [Systems W] Systems Wiki - yhteisö: Stanfordin yliopiston Symbolic systems hanke: Systeeminen organisaatio. Kaikuviesti - lehti. Valtionkonttori. 3/ VPECT-yritysarkkitehtuuri: Lev Vygotski Waters Foundation on systeemiajattelun koulutusta kehittävä säätiö USA:ssa Ken Wilber. Integral Theory.

41 Yhteenveto Arvolupaukset / GoodReason: Mitä kaikkea systeemi voi kuvata ja yhdistää

42 Arvolupaus 1: Määrittelyn helppous Esim. Auto-kulkuneuvo-automerkki-moottori Systeemi mahdollistaa yhteensopivuuden läpi tieteen hierarkian Käsitteistöstä löytyy looginen ketju menetelmiin asti Esimerkiksi valtio ja kansalainen kuuluvat ontologiaan systeemeinä Niihin liitetään tietämys Metodologia: teoriaoppi käsittelee suoraan systeemeitä Työmenetelmät saadaan sovitettua systeemikohtaisesti Äärimmäisen helppo määritellä prosesseja ja ITjärjestelmiä Periaate on sama kuin mitä olio-ohjelmoinnissa on käytetty menestyksellä. Kohteen sijaan käytetään pohdinnassa luokkaa, mihin kohde liittyy.

43 Arvolupaus 2: Kattavuus Kaikki todellisuuden kohteet ovat kuvattavissa systeemeinä, tarkkuuden vaihdellessa tilanteen mukaan On vain tietty määrä selittämisen tapoja, visualisointitapoja, ajattelun skeemoja Helpottaa tilanteen ymmärtämistä Tietyt väärät käyttäytymismallit (arkkityyppi) ja vuorovaikutusmallit (antipattern) tulee tuoda esille. Kaikille niille löytyy korjaustapa. Todellisuutta ei voi kuvata arvioimatta kohteita. Realistinen käsitys yhteiskunnasta on rosoinen: onnistumisia ja epäonnistumisia!

44 Arvolupaus 3: Parempi IT IT-ergonomia on pahoin kadoksissa Nykyajan käyttöliittymät ovat surkeita. Esimerkkinä Office, kaikki sähköpostiohjelmat yms Verkkohyökkäykset Epäluotettavuus Systeemiajattelu/GoodReason tekniikalla voisi mullistaa nykyiset sekavat käyttöliittymät Kirjassa esitetään kolme konkreettista ratkaisua IT-alan uudistamiseksi.

45 Arvolupaus 4: Systeemiajattelun käytettävyys: teoria käytäntö Systeemiajattelu Geneerinen ajattelu Tieteen alat Käytännön alat Filosofia: Systeemien teoria Yhteiskunta, sosiologia, IT Liike-elämä, johtaminen, markkinointi, teknologia Systeemiajattelu on monalaisin ja käyttökelpoisin menetelmä toteutettaessa mitä tahansa järjestelmiä ja hankkeita, varsinkin jos niihin liittyy arvaamattomuutta.

46 Arvolupaus 5: Visuaalisuus Systeemeitä voidaan esittää skeemoina eli ajattelun malleina vakiomuodoissa sekä tilannekohtaisissa muodoissa tietyistä perusmuodoista lähtien: 1. Rakenne eli arkkitehtuuri 2. Aikomukset eli tahtotila 3. Toiminnallisuus yhdessä muitten kanssa 4. Reaktiivisuus eli yhteisvaikutukset 5. Näkemykset ja skenaariot 6. Ekosysteemi on systeemien elinympäristö Tietyillä tavoilla esittäen saadaan käsitys systeemistä erikseen ja yhdessä muitten kanssa. Kirjassa tuodaan esille kaikki visualisointitavat sekä ekosysteemin mallit.

47 Arvolupaus 6: Evaluointi Aiheena esim. Työ ja digitalisaatio Kyberneettinen toimija tulevaisuuden yhteisössä on evaluaattori, systeemi, joka ymmärtää systeemeitä. Tällainen robotti voidaan määritellä ja luoda tyhjästä tai palkata työmarkkinoilta. Tarvitaan tapoja ymmärtää millaisia systeemit ovat. Systeemiajattelu on tärkeimpiä työkaluja luotaessa tulevaisuuden työyhteisöjä, koska ilman sitä ei kokonaisuus ja sitä koskeva tieto ole geneerisesti hallinnassa. Kirjassa tuodaan esille kaikki evaluointitavat sekä systeemin evaluointi.

48 Arvolupaukset yhdistettynä 1 Määrittely Ajattelu yleensä 2 Kattavuus 3 IT-läheisyys: mallintaminen 4 Monipuolisuus: eri alat 5 Visuaalisuus 6 Evaluointi Kaikki mitä tapahtuu Arvolupaukset yhdistettynä muodostavat akateemisen kirjoittamisen tekniikan.

49 Mitä me tästä kaikesta opimme? 1. Ymmärtämällä systeemin ymmärrämme todellisuutta 2. Voimme kehittää systeemiä luomalla sille odotusarvoja Backcasting on tapa miettiä tulevaisuus ja suunnitella sieltä paluureitti nykytilaan

50 Kenelle systeemiajattelu sopii parhaiten? 2 Opettajat 7 Opiskelijat 8 Koululaiset 4 Johtajat Päättäjät 1 Tutkijat 3 Viestijät 5 Suunnittelijat 6 Tietotyöläiset Miksi näin? 1. Tutkijat luovat uutta, siinä tarvitaan näkökulmia 2. Opettajat valmentavat uusia osaajia. Siinä on ymmärrettävä millainen systeemimme on. 3. Viestijöitten osattava kertoa yhteiskunnasta sen todellisuus 4. Johtajien on nähtävä uutta 5. Suunnittelijoitten on osattava luoda uusia ratkaisuja 6. Tietotyöläisten on pysyttävä kelkassa 7. Opiskelijoitten on suuntauduttava eteenpäin. 8. Koululaiset kiihdyttävät oppimistaan systeemiajattelulla.

51 Kirja tulee myyntiin kaikkiin kanaviin E-kirja Elisassa: Nettikirjakaupat Jos haluat yhteishankkeisiin, kysele tarjousta suoraan Ekiltä!

52 Lukiessasi kirjaa oivallat kuinka kapea-alaisuus voi tuhota talouden! Visio systeemiajattelun edistämiseksi 1. Itsekkään ajattelun ei saa hävittää vuosituhantista kulttuuria 2. Jokainen meistä on arvokas myös resurssina: kysyntä/tarjonta 3. Jokainen hyvinvoiva resurssi lisää pääoman kiertoa 4. Muita systeemisiä lakeja: Aloitamme tästä Teesi Maturana, Varela, Luhmann 5 Ihanne Kokonaisuuden etu Uudistuminen 4 Kaikki vaikuttajina 3 Yhteiskunta Ekosysteemit kaikille aloille Resurssit arvoonsa 2 Yhteistyö Mallintaminen Koulutus Voimaantuminen 1 Systeemi Yhteisöjen muodostaminen GoodReason Arkiajattelun ei saa johtaa taantumiseen. Hyvinvointi palaa positiivisten inhimillisyyden ihanteiden myötä.

53 Voit kommentoida aineistoa yhteisössä, mistä latasit tämän tiedoston! Kiitoksia mielenkiinnosta Voit jakaa tätä aineistoa vapaasti netissä, ottamalla siitä osia tai kaiken, kunhan kerrot samalla tämän tiedoston tunnuksen: GoodReason:Tutorial. Erkki Laitila, GoodReason Lisää aineistoa aiheesta tullaan julkaisemaan v verkkokursseina. Teema tulee konkretisoitumaan yhteiskunnan vaikuttamisen tekniikkana.

Kirjauutuus: Systeemit kuntoon Syvennä ajattelun taitojasi Kesä 2015

Kirjauutuus: Systeemit kuntoon Syvennä ajattelun taitojasi Kesä 2015 Erkki Laitila GoodReason 6.8.2015 Kirjauutuus: Systeemit kuntoon Syvennä ajattelun taitojasi Kesä 2015 Arkiajattelu on meille kovin tuttua kodista, kaupasta, koulusta ja työpaikoilta. Valitettavasti se

Lisätiedot

METAYLIOPISTO TRANSFORMAATIOVAIHE

METAYLIOPISTO TRANSFORMAATIOVAIHE http://metayliopisto.fi/wp-content/uploads/2017/04/video_metayliopiston_transformaatio_idean_kiteytyminen.pdf METAYLIOPISTO 2016-2017 TRANSFORMAATIOVAIHE Erkki Laitila 26.4.2017 erkki.laitila@metayliopisto.fi

Lisätiedot

Tärkeitä ominaisuuksia Suomen ja yhteiskunnan kehittymiseen on monia

Tärkeitä ominaisuuksia Suomen ja yhteiskunnan kehittymiseen on monia 2 1 2 Tärkeitä ominaisuuksia Suomen ja yhteiskunnan kehittymiseen on monia Yhteiskunta vaatii omat kokonaisoptimointinsa, ettei se vajoaisi keskinäiseen riitelyyn Metayliopisto Systeemitieteiden ja osaamisen

Lisätiedot

Pakolaiskriisi: EU Kuinka lähestyä Euroopan pahinta ongelmaa?

Pakolaiskriisi: EU Kuinka lähestyä Euroopan pahinta ongelmaa? By GoodReason Aloitus-sivu Tervetuloa systeemien maailmaan! Systeemi selittää! Opi ymmärtämään systeemi! Pakolaiskriisi: EU Kuinka lähestyä Euroopan pahinta ongelmaa? Erkki Laitila maaliskuu 2016 erkki.laitila@goodreason.fi

Lisätiedot

SYSTEEMIJOHTAMINEN! Sami Lilja! itsmf Finland 2014! Oct 2-3 2014! Kalastajatorppa, Helsinki! Reaktor 2014

SYSTEEMIJOHTAMINEN! Sami Lilja! itsmf Finland 2014! Oct 2-3 2014! Kalastajatorppa, Helsinki! Reaktor 2014 SYSTEEMIJOHTAMINEN! Sami Lilja! itsmf Finland 2014! Oct 2-3 2014! Kalastajatorppa, Helsinki! Reaktor Mannerheimintie 2 00100, Helsinki Finland tel: +358 9 4152 0200 www.reaktor.fi info@reaktor.fi 2014

Lisätiedot

Sosiaalitietoa kansalaisille ja päättäjille - kenen ehdoilla ja kenen kielellä. Sosiaaliala ja media Reetta Meriläinen.

Sosiaalitietoa kansalaisille ja päättäjille - kenen ehdoilla ja kenen kielellä. Sosiaaliala ja media Reetta Meriläinen. Sosiaalitietoa kansalaisille ja päättäjille - kenen ehdoilla ja kenen kielellä Sosiaaliala ja media 6.10.2011 Reetta Meriläinen Media 1 Osapuolet ja kieli Päättäjät: poliitikot, virkamiehet, tutkijat yhteinen

Lisätiedot

OSA I: NPDL ja 21. askeleen ohjelma

OSA I: NPDL ja 21. askeleen ohjelma Yhteistyöehdotus NPDLohjelmaan osallistumisesta OSA I: NPDL ja 21. askeleen ohjelma Kehitysjohtaja Mika Silvennoinen Ohjelmajohtaja Vesa Äyräs New Pedagogies for Deep Learning oppimisen muutoksen tukena

Lisätiedot

3. Arvot luovat perustan

3. Arvot luovat perustan 3. Arvot luovat perustan Filosofia, uskonto, psykologia Integraatio: opintojen ohjaus Tässä jaksossa n Omat arvot, yrityksen arvot n Visio vie tulevaisuuteen Osio 3/1 Filosofia Uskonto 3. Arvot luovat

Lisätiedot

STEP 1 Tilaa ajattelulle

STEP 1 Tilaa ajattelulle Työkalu, jonka avulla opettaja voi suunnitella ja toteuttaa systemaattista ajattelutaitojen opettamista STEP 1 Tilaa ajattelulle Susan Granlund Euran Kirkonkylän koulu ja Kirsi Urmson Rauman normaalikoulu

Lisätiedot

Esa Saarinen Filosofia ja systeemiajattelu. Aalto-yliopisto Teknillinen korkeakoulu kevät 2010

Esa Saarinen Filosofia ja systeemiajattelu. Aalto-yliopisto Teknillinen korkeakoulu kevät 2010 Esa Saarinen Filosofia ja systeemiajattelu Aalto-yliopisto Teknillinen korkeakoulu kevät 2010 Filosofia ja systeemiajattelu (3 op, L) Mat-2.1197/TU-53.1150 3.2. Noste 17.2. Mindset 24.2. Kasvu. Vieraana

Lisätiedot

Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan

Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan 5.9.2016 Opetussuunnitelma = OPS Opetussuunnitelma on suunnitelma siitä, miten opetus järjestetään. Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta. Opetussuunnitelmassa

Lisätiedot

Suuntana ajatteleva koulu. Liperin vanhempainilta

Suuntana ajatteleva koulu. Liperin vanhempainilta Suuntana ajatteleva koulu Liperin vanhempainilta 20.11.2017 OPH:n rahoittama hanke Akaan perusasteen koulut (8) Lappeenrannasta kolme koulua Viinijärven alakoulu, Liperi Helsingin yliopiston koulutuksen

Lisätiedot

Espoon Avoimen osallisuuden malli

Espoon Avoimen osallisuuden malli Espoon Avoimen osallisuuden malli Avoimen osallisuuden malli - mistä on kysymys? Kaupunkien kilpailukyky perustuu yhä tiiviimpään kumppanuuteen sekä alueen toimijoiden että muiden kaupunkien välillä.

Lisätiedot

Tiimityö Sinulla on yhteisö, käytä sitä!

Tiimityö Sinulla on yhteisö, käytä sitä! Tiimityö Sinulla on yhteisö, käytä sitä! Reetta Kekkonen Tiimin prosessit Oppiva työprosessi YHTEISÖLLISET PROSESSIT Taidot + valmiudet Reetta Kekkonen Rakenne Foorumit TIIMI / HENKILÖSTÖ VUOROVAIKUTUS

Lisätiedot

Metsäsektorin hyväksyttävyys kriisissä

Metsäsektorin hyväksyttävyys kriisissä Metsäsektorin hyväksyttävyys kriisissä Voidaanko brändeillä vaikuttaa? Maaliskuu 2006 Professori Helsingin yliopisto Psykologian laitos gote.nyman@helsinki.fi Mistä tiedämme.? Miten voimme toimia.? Kenelle

Lisätiedot

hyvä osaaminen

hyvä osaaminen MERKITYS, ARVOT JA ASENTEET FYSIIKKA T2 Oppilas tunnistaa omaa fysiikan osaamistaan, asettaa tavoitteita omalle työskentelylleen sekä työskentelee pitkäjänteisesti. T3 Oppilas ymmärtää fysiikkaan (sähköön

Lisätiedot

hyvä osaaminen. osaamisensa tunnistamista kuvaamaan omaa osaamistaan

hyvä osaaminen. osaamisensa tunnistamista kuvaamaan omaa osaamistaan MERKITYS, ARVOT JA ASENTEET FYSIIKKA 8 T2 Oppilas asettaa itselleen tavoitteita sekä työskentelee pitkäjänteisesti. Oppilas harjoittelee kuvaamaan omaa osaamistaan. T3 Oppilas ymmärtää lämpöilmiöiden tuntemisen

Lisätiedot

Aikuisten perusopetus

Aikuisten perusopetus Aikuisten perusopetus Laaja-alainen osaaminen ja sen integrointi oppiaineiden opetukseen ja koulun muuhun toimintaan 23.1.2015 Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS Uudet opetussuunnitelman

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ KIELENOPPIJOITA KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) TEKEMÄLLÄ OPPIJA (KINESTEETTINEN) LUOVA KIELENKÄYTTÄJÄ HOLISTINEN OPPIJA (KOKONAISUUDET TÄRKEITÄ)

Lisätiedot

Museotyö muutoksessa!

Museotyö muutoksessa! Museotyö muutoksessa! Kohti vaikuttavampaa museotoimintaa Carina Jaatinen, Museovirasto Tampere 27.5.2015 Virittelyä ja herättelyä! Mitä on tulevaisuuden museotoiminta? Miksi sitä tehdään? Ketä se palvelee?

Lisätiedot

Sisällys. Mitä opetussuunnitelman perusteissa sanotaan?... 22

Sisällys. Mitä opetussuunnitelman perusteissa sanotaan?... 22 Sisällys Lukijalle...12 Johdanto...16 Ajattelutehtävä kokeiltavaksi... 18 1 Arvot, ihmiskäsitys ja oppimiskäsitys... 20 Mitä opetussuunnitelman perusteissa sanotaan?... 22 Mitä tästä voisi ajatella?...

Lisätiedot

Strateginen suunnittelu kehittäminen ja koulutus, strategia osaamisen kielelle

Strateginen suunnittelu kehittäminen ja koulutus, strategia osaamisen kielelle Strateginen suunnittelu kehittäminen ja koulutus, strategia osaamisen kielelle Terveys- ja talouspäivät 2013 Risto Salminen 26.9.2013 Esitykseni ajatteluni taustoja strategian olemuksia metaforat ja kieli

Lisätiedot

Miten luodaan kestävän kehityksen hyvinvointia kaikille?

Miten luodaan kestävän kehityksen hyvinvointia kaikille? Miten luodaan kestävän kehityksen hyvinvointia kaikille? Maailman Alzheimer -päivän muistiseminaari 20.9.2013 Seminaarin teema: Välitä Timo Järvensivu, KTT, tutkija Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu KESTÄVÄ

Lisätiedot

Tulevaisuuden näkökulmia tietoyhteiskuntavalmiuksiin

Tulevaisuuden näkökulmia tietoyhteiskuntavalmiuksiin 1 Tulevaisuuden näkökulmia tietoyhteiskuntavalmiuksiin Päivi Häkkinen PERUSOPETUS 2020 Tietoyhteiskuntavalmiudet 18.3.2010, Opetushallitus, Helsinki 2 Millaista osaamista tulevaisuudessa tarvitaan ja halutaan

Lisätiedot

Koulupedagogiikkaa luovuuden, leikillisyyden ja virtuaalisuuden näkökulmista professori Heli Ruokamo Lapin yliopisto, mediapedagogiikkakeskus

Koulupedagogiikkaa luovuuden, leikillisyyden ja virtuaalisuuden näkökulmista professori Heli Ruokamo Lapin yliopisto, mediapedagogiikkakeskus Koulupedagogiikkaa luovuuden, leikillisyyden ja virtuaalisuuden näkökulmista professori Heli Ruokamo Lapin yliopisto, mediapedagogiikkakeskus Kommenttipuheenvuoro liiketoiminnan kehitysjohtaja Asko Alanen

Lisätiedot

Opinnot antavat sinulle valmiuksia toimia erilaisissa yritysten, julkishallinnon tai kolmannen sektorin asiantuntija- ja esimiestehtävissä.

Opinnot antavat sinulle valmiuksia toimia erilaisissa yritysten, julkishallinnon tai kolmannen sektorin asiantuntija- ja esimiestehtävissä. OPETUSSUUNNITELMA, johtaminen ja liiketoimintaosaaminen Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto antaa sinulle vankan kehittämisosaamisen. Syvennät johtamisen ja liiketoiminnan eri osa-alueiden

Lisätiedot

Malliperustainen ohjelmistokehitys - MDE Pasi Lehtimäki

Malliperustainen ohjelmistokehitys - MDE Pasi Lehtimäki Malliperustainen ohjelmistokehitys - MDE 25.9.2007 Pasi Lehtimäki MDE Miksi MDE? Mitä on MDE? MDA, mallit, mallimuunnokset Ohjelmistoja Eclipse, MetaCase Mitä jatkossa? Akronyymiviidakko MDE, MDA, MDD,

Lisätiedot

Älykäs johtaminen muuttuvassa toimintaympäristössä: pk yrityksen johtamisen kehittäminen

Älykäs johtaminen muuttuvassa toimintaympäristössä: pk yrityksen johtamisen kehittäminen Älykäs muuttuvassa toimintaympäristössä: pk yrityksen johtamisen kehittäminen Pohjois-Savon liitto 11.3.2015 Pentti Sydänmaanlakka - Johtamisen suurimmat haasteet - Älykäs vai älytön organisaatio? - Älykäs

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS LUMA-seminaari 15.1.2013 1 Opetussuunnitelmatyön kokonaisuus 2 Yleissivistävän koulutuksen uudistaminen

Lisätiedot

KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014. Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus

KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014. Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014 Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus Opettajuuden tulevaisuuden taitoja Sisältö- ja pedagoginen tietous: aineenhallinta, monipuoliset opetusmenetelmät

Lisätiedot

Monilukutaito. Marja Tuomi 23.9.2014

Monilukutaito. Marja Tuomi 23.9.2014 Monilukutaito Marja Tuomi 23.9.2014 l i t e r a c y m u l t i l i t e r a c y luku- ja kirjoitustaito tekstitaidot laaja-alaiset luku- ja kirjoitustaidot monilukutaito Mitä on monilukutaito? tekstien tulkinnan,

Lisätiedot

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen

TUKIMATERIAALI: Arvosanan kahdeksan alle jäävä osaaminen 1 FYSIIKKA Fysiikan päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8 ja niitä täydentävä tukimateriaali Opetuksen tavoite Merkitys, arvot ja asenteet T1 kannustaa ja innostaa oppilasta fysiikan opiskeluun T2 ohjata

Lisätiedot

Tuhat sikaa ja sata nautaa- Tuotantoeläinten hyvinvointi Suomessa Hollola 30.09.2010

Tuhat sikaa ja sata nautaa- Tuotantoeläinten hyvinvointi Suomessa Hollola 30.09.2010 Tuhat sikaa ja sata nautaa- Tuotantoeläinten hyvinvointi Suomessa Hollola 30.09.2010 30.9.2010 Mitä lihayritykset tekevät sikojen ja nautojen hyvinvoinnin varmistamiseksi? Matti Perälä Suomen lihateollisuusyhdistys,

Lisätiedot

Globaalin talouden murros. Leena Mörttinen 22.1.2015

Globaalin talouden murros. Leena Mörttinen 22.1.2015 Globaalin talouden murros Leena Mörttinen 22.1.2015 Globaalin talouden murros: kolme näkökulmaa 1. Teollisuuden murros: uudet teknologiat sekä tuhoavat että luovat uutta 2. Politiikan murros: poliittiset

Lisätiedot

UUTTA LUOVA ASIANTUNTIJUUS EDUCA - Opettajien ammatillinen oppiminen ja kumppanuudet Projektitutkija Teppo Toikka

UUTTA LUOVA ASIANTUNTIJUUS EDUCA - Opettajien ammatillinen oppiminen ja kumppanuudet Projektitutkija Teppo Toikka UUTTA LUOVA ASIANTUNTIJUUS 26.1.2019 EDUCA - Opettajien ammatillinen oppiminen ja kumppanuudet Projektitutkija Teppo Toikka teppo.t.toikka@jyu.fi Ammatillinen kehittyminen uutta luova asiantuntijuus oppivassa

Lisätiedot

Yhteenveto. Ymmärrä kokonaisuus

Yhteenveto. Ymmärrä kokonaisuus Mikko Jokela Yhteenveto Poista tiedon monistaminen Järjestele hallittaviin kokonaisuuksiin Mahdollista informaation kulku Luo tiedolle saavutettavuus Käännä oikealle kielelle Ymmärrä kokonaisuus Yritykset

Lisätiedot

KOULUTUS TULEVAISUUDESSA

KOULUTUS TULEVAISUUDESSA KOULUTUS TULEVAISUUDESSA Lukio Suomessa - Tulevaisuusseminaari 3.4.2014 Johanna Ollila, projektipäällikkö Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopisto TULEVAISUUDENTUTKIMUS Havainnointia mm. tilastot,

Lisätiedot

Kainuun tulevaisuusfoorumi kommenttipuheenvuoro: koulutuksen tulevaisuus. Mikko Saari, sivistystoimialan johtaja, KT (7.5.15)

Kainuun tulevaisuusfoorumi kommenttipuheenvuoro: koulutuksen tulevaisuus. Mikko Saari, sivistystoimialan johtaja, KT (7.5.15) Kainuun tulevaisuusfoorumi kommenttipuheenvuoro: koulutuksen tulevaisuus Mikko Saari, sivistystoimialan johtaja, KT (7.5.15) Aluksi Ainoa tapa ennustaa tulevaisuutta, on keksiä se (Alan Kay) Tulevaisuus

Lisätiedot

LAADUKKAALLA JOHTAMISELLA HYVINVOINTIA JA KILPAILUKYKYA

LAADUKKAALLA JOHTAMISELLA HYVINVOINTIA JA KILPAILUKYKYA LAADUKKAALLA JOHTAMISELLA HYVINVOINTIA JA KILPAILUKYKYA Susanna Rahkamo, TkT #ssusu 17.8.2018 Johtaminen on vaikutusyritys Johtamisen muutos K 3 I 3 Käske Korjaa - Kontrolloi Innostu Innosta - Innovoi

Lisätiedot

Korkeakoulujen Yrittäjyysfoorumi

Korkeakoulujen Yrittäjyysfoorumi Korkeakoulujen Yrittäjyysfoorumi 28.3.2007 28.3.2007 SIMULAATIOT OPPIMISESSA - POHTO lyhyesti - Simulaatiot oppimisessa - Yritystoiminnan simulaatiot, tutustuminen Erkki Peltola POHTO POHTO Oulu Lappeenranta

Lisätiedot

Hei me verkostoidutaan Case - Dazzle Oy

Hei me verkostoidutaan Case - Dazzle Oy Hei me verkostoidutaan Case - Dazzle Oy Virkeänä työelämässä! Työhyvinvointia työpaikoille verkostoseminaari Helsinki Congress Paasikivi 29.11.2011 Vesa Auvinen Luovuus- ja tulevaisuusjohtaja, Dazzle Oy

Lisätiedot

Uusi opetussuunnitelma oppiva yhteisö Etelä- Suomen aluehallintovirasto Karkkila. Ulla Rasimus PRO koulutus ja konsultointi

Uusi opetussuunnitelma oppiva yhteisö Etelä- Suomen aluehallintovirasto Karkkila. Ulla Rasimus PRO koulutus ja konsultointi Uusi opetussuunnitelma oppiva yhteisö Etelä- Suomen aluehallintovirasto 14.- 15.9.2015 Karkkila Ulla Rasimus PRO koulutus ja konsultointi Koulua ympäröivä maailma muuttuu Teknologia Ilmastonmuutos, luonto

Lisätiedot

Kansantalouspeli & Beer Game

Kansantalouspeli & Beer Game MS-C2132 Systeemianalyysilaboratorio I Laboratoriotyö 1 Kansantalouspeli & Beer Game Systeemiajattelu ja pelaaminen dynaamisten systeemien ymmärtämisessä Kansantalouspeli Laboratoriotyö 1 Tavoitteena ohjata

Lisätiedot

OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE

OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE Maria Ruokonen 10.3.2013 Tunne itsesi ja tunnista unelmasi. Ymmärrä missä olet kaikkein vahvin. Miksi teet sitä mitä teet? Löydä oma intohimosi. Menestymme sellaisissa

Lisätiedot

ACUMEN O2: Verkostot

ACUMEN O2: Verkostot ACUMEN O2: Verkostot OHJELMA MODUULI 4 sisältää: Lyhyt johdanto uranhallintataitojen viitekehykseen VERKOSTOT: työkaluja ja taitoja kouluttajille Partnerit: LUMSA, ELN, BEST, INNOV, MeathPartnership, SYNTHESIS,

Lisätiedot

Työhyvinvoinnin strateginen ulottuvuus onko sitä?

Työhyvinvoinnin strateginen ulottuvuus onko sitä? Työhyvinvoinnin strateginen ulottuvuus onko sitä? XXI Pohjois-Suomen työmarkkinaseminaari 22.1.2016 Tutkimusjohtaja, dos. Mikko Luoma Vaasan yliopisto Ajan henki Pitkä taantuma koettelee yksityistä ja

Lisätiedot

OPS 2016 Keskustelupohja vanhempainiltoihin VESILAHDEN KOULUTOIMI

OPS 2016 Keskustelupohja vanhempainiltoihin VESILAHDEN KOULUTOIMI OPS 2016 Keskustelupohja vanhempainiltoihin VESILAHDEN KOULUTOIMI Valtioneuvoston vuonna 2012 antaman asetuksen pohjalta käynnistynyt koulun opetussuunnitelman uudistamistyö jatkuu. 15.4.-15.5.2014 on

Lisätiedot

OPERAATIOTUTKIMUKSEN AJATTELUTAPA TUTKIMUSMAAILMASTA TEOLLISUUTEEN

OPERAATIOTUTKIMUKSEN AJATTELUTAPA TUTKIMUSMAAILMASTA TEOLLISUUTEEN OPERAATIOTUTKIMUKSEN AJATTELUTAPA TUTKIMUSMAAILMASTA TEOLLISUUTEEN MIKKO SYRJÄNEN FORS-ILTAPÄIVÄ 2012 1 / 1 Wärtsilä 3 July 2009 Alku operaatiotutkijana Systeemianalyysin laboratorio, DI 1999 Johdatus

Lisätiedot

Tinkauspaja 1 Sali LS 2. Ketterä oppiminen

Tinkauspaja 1 Sali LS 2. Ketterä oppiminen Tinkauspaja 1 Sali LS 2 Ketterä oppiminen Tinkauspajan sisältö Johdanto: Ketterä oppiminen kokemuksia Ketterän oppimisen edellytyksiä, ryhmätyöt Millaisia taitoja ihmiset tarvitsevat kyetäkseen oppimaan

Lisätiedot

SUKELLUS TULEVAISUUDEN OPPIMISEEN

SUKELLUS TULEVAISUUDEN OPPIMISEEN SUKELLUS TULEVAISUUDEN OPPIMISEEN Prof Kirsti Lonka kirstilonka.fi, Twitter: @kirstilonka Opettajankoulutuslaitos Helsingin yliopisto Blogs.helsinki.fi/mindthegap Blogs.helsinki.fi/mindthegap Opettajan

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan toimialamalli tiedolla johtamisen avuksi

Sosiaali- ja terveysalan toimialamalli tiedolla johtamisen avuksi KOKONAISARKKITEHTUURI HYVINVOINTIPALVELUISSA - SEMINAARI 4.12.2012, KUOPIO Sosiaali- ja terveysalan toimialamalli tiedolla johtamisen avuksi Jaana Sinipuro, Senior Advisor, SAS Nordic CoE for Healthcare

Lisätiedot

Minkälaista on hyvä ympäristökasvatus materiaali? Malva Green www.luontoliitto.fi

Minkälaista on hyvä ympäristökasvatus materiaali? Malva Green www.luontoliitto.fi Minkälaista on hyvä ympäristökasvatus materiaali? Malva Green www.luontoliitto.fi Minkälaista on hyvä ympäristökasvatusmateriaali? Tässä puheenvuorossa: esittelen kolmen järjestön yhteistä suositusluonnosta,

Lisätiedot

Tietojohtaminen ja tekemisen haasteet. Esitys Kirjastonjohtajien neuvottelupäivillä 2.10.2009 Pirjo Kainu

Tietojohtaminen ja tekemisen haasteet. Esitys Kirjastonjohtajien neuvottelupäivillä 2.10.2009 Pirjo Kainu Tietojohtaminen ja tekemisen haasteet Esitys Kirjastonjohtajien neuvottelupäivillä 2.10.2009 Pirjo Kainu Tietoasiantuntijat ry On tiedon tuottajien, tiedon välittäjien ja uuden tiedon luojien yhdistys.

Lisätiedot

Opas koulujen VALO-hankintaan. Elias Aarnio Avoimet verkostot oppimiseen -hanke Educoss Innopark Oy

Opas koulujen VALO-hankintaan. Elias Aarnio Avoimet verkostot oppimiseen -hanke Educoss Innopark Oy Opas koulujen VALO-hankintaan Elias Aarnio Avoimet verkostot oppimiseen -hanke Educoss Innopark Oy Mikä ihmeen VALO? VALO = vapaat ja avoimen lähdekoodin ohjelmistot Kyse on siis Open Sourcesta eli vapaista

Lisätiedot

Päätösseminaari Pirjo Ståhle

Päätösseminaari Pirjo Ståhle Päätösseminaari 10.6.2019 Pirjo Ståhle Näkökulmamme Uudenmaan TKI lisäarvon, ohjauksen ja johtamisen näkökulmasta, mm. Mitkä ovat Uudenmaan TKI-toiminnan reunaehdot: lainsäädäntö ja strategiat Miltä TKI-toiminta

Lisätiedot

Johtamisen haaste kokonaisarkkitehtuuri menestyksen mahdollistajako?

Johtamisen haaste kokonaisarkkitehtuuri menestyksen mahdollistajako? Johtamisen haaste kokonaisarkkitehtuuri menestyksen mahdollistajako? JÄRJESTÄJÄ SAVO Q AIKA 14.11.2018 Kokonaisarkkitehtuurin määrittelyä Tekijä(t) Armour, F. & Kaisler, S. 2017. Introduction to Enterprise

Lisätiedot

Peruskartoituksesta tavoitteisiin Miten löydämme oikeat tavoitteet? Pekka Salminen 10.3.2010 Vantaa

Peruskartoituksesta tavoitteisiin Miten löydämme oikeat tavoitteet? Pekka Salminen 10.3.2010 Vantaa Peruskartoituksesta tavoitteisiin Miten löydämme oikeat tavoitteet? Pekka Salminen 10.3.2010 Vantaa IMS ohjeistuksen mukainen strategisen ohjelman valmisteluprosessi Prosessin vaiheet + vaihekohtaisia

Lisätiedot

Hyvä johtaminen ja tämän päivän työverkostotaidot Heikki Pajuoja, Metsäteho Oy

Hyvä johtaminen ja tämän päivän työverkostotaidot Heikki Pajuoja, Metsäteho Oy Hyvä johtaminen ja tämän päivän työverkostotaidot 2.2.2017 Työverkostotaidot tässä ja nyt Kohti tämän päivän työverkostotaitoja Kohti huomisen työhteisötaitoja Kohti huomisen alaistaitoja 2.2.2017 Ihmisten

Lisätiedot

ORGANISAATION UUDISTUMISKYVYN KEHITTÄMINEN

ORGANISAATION UUDISTUMISKYVYN KEHITTÄMINEN LEAD13 3.9. 2013 Helsinki ORGANISAATION UUDISTUMISKYVYN KEHITTÄMINEN Prof. Aino Kianto Lappeenrannan teknillinen yliopisto aino.kianto@lut.fi Sisältö Organisaation uudistumiskyky Uudistumiskyvyn avaintekijät

Lisätiedot

Kestävä aivotyö aivotyön tuottavuus

Kestävä aivotyö aivotyön tuottavuus Kestävä aivotyö aivotyön tuottavuus Liito-ohjelman vuosiseminaari 8.9.2009 Työelämä muuttuu muuttuuko johtaminen? tutkimusprofessori Kiti Müller Aivot ja työ tutkimuskeskus Aivot ja työ tutkimuskeskus

Lisätiedot

Teknologia ja digiajan yhteisöt mahdollistajina

Teknologia ja digiajan yhteisöt mahdollistajina Teknologia ja digiajan yhteisöt mahdollistajina Mikko Lampi Tutkimuspäällikkö, Mamk + digiaktivisti twitter @jotudin Minä, digitalisti Tutkimuspäällikkö Data, tiedonhallinta, sähköinen arkistointi Käyttäjäkokemus,

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Osaamisen kehittäminen kuntaalan siirtymissä. Workshop Suuret siirtymät konferenssissa 12.9.2014 Terttu Pakarinen, kehittämispäällikkö, KT

Osaamisen kehittäminen kuntaalan siirtymissä. Workshop Suuret siirtymät konferenssissa 12.9.2014 Terttu Pakarinen, kehittämispäällikkö, KT Osaamisen kehittäminen kuntaalan siirtymissä Workshop Suuret siirtymät konferenssissa 12.9.2014 Terttu Pakarinen, kehittämispäällikkö, KT Workshopin tarkoitus Työpajan tarkoituksena on käsitellä osaamista

Lisätiedot

UUSI AIKA. Sisällys NYT ON AIKA VALITA HYVÄ ELÄMÄ JA TULEVAISUUS, JOKA ON MAHDOLLINEN.

UUSI AIKA. Sisällys NYT ON AIKA VALITA HYVÄ ELÄMÄ JA TULEVAISUUS, JOKA ON MAHDOLLINEN. UUSI AIKA NYT ON AIKA VALITA HYVÄ ELÄMÄ JA TULEVAISUUS, JOKA ON MAHDOLLINEN. Me voimme päästä irti nykyisestä kestämättömästä elämäntavastamme ja maailmastamme ja luoda uuden maailman, joka ei ole enää

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuuri ja päätöksenteko

Kokonaisarkkitehtuuri ja päätöksenteko Kokonaisarkkitehtuuri ja päätöksenteko ICT Expo 2012 Anna Aaltonen Senior Consultant Coala Oy www.coala.fi, anna.aaltonen@coala.fi Jos kokonaisarkkitehtuuria ei hyödynnetä, on se hukkainvestointi. Hyödyntämistapoja

Lisätiedot

TIEDEKULMA 2017 MEDIA CORNER TAUSTAMATERIAALIA

TIEDEKULMA 2017 MEDIA CORNER TAUSTAMATERIAALIA TIEDEKULMA 2017 MEDIA CORNER TAUSTAMATERIAALIA MEDIA CORNER TIEDESISÄLTÖJEN KV- NÄKYVYYDEN MAKSIMOINTI MEDIA CORNER Media Cornerista löydät apua ja työvälineitä tiedesisältöjen omatoimiseen tuottamiseen

Lisätiedot

Digi buustaa kehittymisen Mitä uutta digitalisaatio voi tuoda henkilöstön osaamisen kehittämiselle

Digi buustaa kehittymisen Mitä uutta digitalisaatio voi tuoda henkilöstön osaamisen kehittämiselle Digi buustaa kehittymisen Mitä uutta digitalisaatio voi tuoda henkilöstön osaamisen kehittämiselle 10.5.2017 ValtioExpo Marjaana Laine, Valtiovarainministeriö Tuulia Himanen, Tilastokeskus Petteri Kallio,

Lisätiedot

Suuntana tulevaisuus Yhteisöllinen koulu ja sosiaalinen media elinikäisten oppijoiden tukena

Suuntana tulevaisuus Yhteisöllinen koulu ja sosiaalinen media elinikäisten oppijoiden tukena Suuntana tulevaisuus Yhteisöllinen koulu ja sosiaalinen media elinikäisten oppijoiden tukena Miikka Salavuo OPS Kick Off 2013 Kuka olen? Miikka Tabletkoulu.fi Yrittäjä v:sta 2010 Filosofian tohtori 2005

Lisätiedot

Johtoryhmäanalyysi Johtoryhmille, jotka haluat varmistaa vahvuuksiensa täysmittaisen hyödyntämisen ja löytää yhteiset kehittämisen tavoitteet.

Johtoryhmäanalyysi Johtoryhmille, jotka haluat varmistaa vahvuuksiensa täysmittaisen hyödyntämisen ja löytää yhteiset kehittämisen tavoitteet. Johtoryhmäanalyysi Johtoryhmille, jotka haluat varmistaa vahvuuksiensa täysmittaisen hyödyntämisen ja löytää yhteiset kehittämisen tavoitteet. 22.9.2011 Promenade Research 1 Promenade Research Oy Asiantuntevin

Lisätiedot

Työhyvinvointi muuttuvassa työssä

Työhyvinvointi muuttuvassa työssä Hyvinvointia työstä Työhyvinvointi muuttuvassa työssä Arja Ala-Laurinaho arja.ala-laurinaho@ttl.fi 7.6.2016 Työterveyslaitos Ala-Laurinaho www.ttl.fi 2 Muutos kirjastoissa: kävijän kokemus Kuvat: Noor

Lisätiedot

Miten minun tulisi toimia, jotta toimisin oikein?

Miten minun tulisi toimia, jotta toimisin oikein? Miten minun tulisi toimia, jotta toimisin oikein? Verkkopohjainen dilemmakeskustelu sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden eettisen ajattelun kehittäjänä Soile Juujärvi ja Kaija Pesso SULOP 2013 3/7/2013

Lisätiedot

arvioinnin kohde

arvioinnin kohde KEMIA 8-lk Merkitys, arvot ja asenteet T2 Oppilas asettaa itselleen tavoitteita sekä työskentelee pitkäjänteisesti. Oppilas kuvaamaan omaa osaamistaan. T3 Oppilas ymmärtää alkuaineiden ja niistä muodostuvien

Lisätiedot

Erikoistumiskoulutusten kehittämisen väliseminaari Tervetuloa ja Arenen ajankohtaiskatsaus

Erikoistumiskoulutusten kehittämisen väliseminaari Tervetuloa ja Arenen ajankohtaiskatsaus Erikoistumiskoulutusten kehittämisen väliseminaari Tervetuloa ja Arenen ajankohtaiskatsaus Toiminnanjohtaja Riitta Rissanen, Arene ry 17.8.2016 Haaga-Helia ammattikorkeakoulu 26.8.2016 Ajankohtaista Ammattikorkeakoulujen

Lisätiedot

Osaamisen arviointi korkeakoulutettujen oppisopimustyyppisissä täydennyskoulutuksissa

Osaamisen arviointi korkeakoulutettujen oppisopimustyyppisissä täydennyskoulutuksissa Osaamisen arviointi korkeakoulutettujen oppisopimustyyppisissä täydennyskoulutuksissa Suunnittelija Tarita Tuomola, Metropolia Ammattikorkeakoulu Koulutuspäällikkö Mika Saranpää, HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

FARAX johtamisstrategian räätälöinti

FARAX johtamisstrategian räätälöinti FARAX johtamisstrategian räätälöinti Sisältö Taustaa Johtamisstrategian luominen ja instrumentin luominen Hyödyt ja referenssit Esimerkkejä matriiseista Prosessi Taustaa Esityksessä käydään läpi FaraxGroupin

Lisätiedot

AKL 4.4.2014. Tiedolla johtaminen. Kenneth Ekström- Faros Group 050-5700605

AKL 4.4.2014. Tiedolla johtaminen. Kenneth Ekström- Faros Group 050-5700605 AKL 4.4.2014 Tiedolla johtaminen Kenneth Ekström- Faros Group 050-5700605 Hieman taustaa Itsestäni : Kenneth Ekström 050-5700605 Usean vuodan kokemus autoalasta Eri tehtäviä vähittäiskaupassa Eri organisaatioissa

Lisätiedot

Työhyvinvoinnin kehittäminen

Työhyvinvoinnin kehittäminen Työhyvinvoinnin kehittäminen Marja-Liisa Manka Alueseminaari 1. Tutkimus- ja koulutuskeskus Synergos HyWin- Työhyvinvointi Työhyvinvointi on strateginen menestystekijä Yksilön terveys 1900-luvun alku =

Lisätiedot

Ihminen ensin tukea, apua ja ratkaisuja!

Ihminen ensin tukea, apua ja ratkaisuja! Ihminen ensin tukea, apua ja ratkaisuja! 41. Valtakunnalliset Kuntoutuspäivät 10.-11.4.2013 Aikuiskouluttaja Raine Manninen www.rainemanninen.fi Uskotko itsesi kehittämiseen, vai kuluuko aikasi itsesi

Lisätiedot

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA Oppimisen ja osaamisen iloa Uudet opetussuunnitelmalinjaukset todeksi Irmeli Halinen Opetusneuvos Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPPIMINEN OPETUS JA OPISKELU PAIKALLISET

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma johtamisen välineenä

Varhaiskasvatussuunnitelma johtamisen välineenä Varhaiskasvatussuunnitelma johtamisen välineenä 7.6.2016 Pia Kola-Torvinen Elisa Helin Opetushallitus Tavoitteena suomalaiseen järjestelmään sopiva, kehittämistä ohjaava asiakirja Lainsäädännön linjaukset

Lisätiedot

Oppiminen yliopistossa. Satu Eerola Opintopsykologi

Oppiminen yliopistossa. Satu Eerola Opintopsykologi Oppiminen yliopistossa Satu Eerola Opintopsykologi Haasteita opinnoissa Opinnot eivät käynnisty Opinnot jumahtavat Opinnot eivät pääty.. Kielipelkoiset Graduttajat Opiskelutaidot puutteelliset Vitkastelijat

Lisätiedot

Hyvinvoiva kansalainen työelämässä

Hyvinvoiva kansalainen työelämässä Hyvinvoiva kansalainen työelämässä Tampereen yliopiston terveystieteen laitos Hyvinvoinnin tulkintoja 1. Ulkoisesti arvioitu vs. koettu Ulkoisesti (yhteisesti) arvioitu Tunnuslukuja: suhteellinen köyhyys

Lisätiedot

Mitä eroa on ETIIKALLA ja MORAALILLA?

Mitä eroa on ETIIKALLA ja MORAALILLA? ETIIKKA on oppiaine ja tutkimusala, josta käytetään myös nimitystä MORAALIFILOSOFIA. Siinä pohditaan hyvän elämän edellytyksiä ja ihmisen moraaliseen toimintaan liittyviä asioita. Tarkastelussa voidaan

Lisätiedot

BothniaTM. Kestävän kehityksen vauhdittaminen Pohjanmaalla. Mona Enell-Nilsson

BothniaTM. Kestävän kehityksen vauhdittaminen Pohjanmaalla. Mona Enell-Nilsson BothniaTM Kestävän kehityksen vauhdittaminen Pohjanmaalla BothniaTM-hanke 1.9.2017-30.6.2019 Rahoitus Pohjanmaan liitto Vaasan kaupunki Vaasan yliopisto www.univaasa.fi/bothniatm 2 BothniaTM-hanke Yhteistyötahot

Lisätiedot

Oppilas tunnistaa ympäristöopin eri tiedonalat.

Oppilas tunnistaa ympäristöopin eri tiedonalat. Ympäristöoppi 4.lk Arvioinnin tuki Arvioitavat tavoitteet 5 6-7 6=osa toteutuu 7=kaikki toteutuu T1 synnyttää ja ylläpitää oppilaan kiinnostusta ympäristöön ja opiskeluun sekä auttaa oppilasta kokemaan

Lisätiedot

LIITE 8 Toiminnan aloittain etenevän opiskelun opetussuunnitelmaan

LIITE 8 Toiminnan aloittain etenevän opiskelun opetussuunnitelmaan LIITE 8 Toiminnan aloittain etenevän opiskelun opetussuunnitelmaan 1. Motoriset taidot Kehon hahmotus Kehon hallinta Kokonaismotoriikka Silmän ja jalan liikkeen koordinaatio Hienomotoriikka Silmän ja käden

Lisätiedot

Matematiikan olemus Juha Oikkonen juha.oikkonen@helsinki.fi

Matematiikan olemus Juha Oikkonen juha.oikkonen@helsinki.fi Matematiikan olemus Juha Oikkonen juha.oikkonen@helsinki.fi 1 Eri näkökulmia A Matematiikka välineenä B Matematiikka formaalina järjestelmänä C Matematiikka kulttuurina Matemaattinen ajattelu ja matematiikan

Lisätiedot

Miten Tekes on mukana uudistamassa yrityksiä ICT:n avulla? Kari Penttinen

Miten Tekes on mukana uudistamassa yrityksiä ICT:n avulla? Kari Penttinen Miten Tekes on mukana uudistamassa yrityksiä ICT:n avulla? Kari Penttinen 22.5.2013 Tunnustusta päättyneen ohjelman projekteille Yritysprojektien ja tutkimusprojektien loppuraporttiin on kerätty ohjelman

Lisätiedot

Brändäystä lyhyesti. Esittelykappale, lisää: www.helsinkibranding.com/kurssit

Brändäystä lyhyesti. Esittelykappale, lisää: www.helsinkibranding.com/kurssit Brändäystä lyhyesti Esittelykappale, lisää: www.helsinkibranding.com/kurssit BRÄNDÄYSTÄ HELPOSTI -KURSSIN SISÄLTÖ Päivä 1 Päivä 2 PERUSTEET Mitä kurssi sisältää? Mitä on luova ajattelu brändäyksessä? Brändi-aakkoset

Lisätiedot

Struktuurista vuorovaikutukseen. Tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus, Kaisa Laine, puheterapeutti

Struktuurista vuorovaikutukseen. Tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus, Kaisa Laine, puheterapeutti Struktuurista vuorovaikutukseen Tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus, Kaisa Laine, puheterapeutti Termeistä Ihminen, jolla on puhevamma = ei pärjää arjessa puhuen, tarvitsee kommunikoinnissa puhetta

Lisätiedot

Sosiaalinen verkosto musiikinopetuksessa

Sosiaalinen verkosto musiikinopetuksessa Sosiaalinen verkosto musiikinopetuksessa Miikka Salavuo Teknodida 2008 Onko oppiminen tuote vai prosessi? Kuka määrittelee mitä opitaan? Mikä on tiedon merkitys ja tietokäsitys? Mikä on yhteisön rooli?

Lisätiedot

VAIKUTTAVUUSARVIOINNIN HAASTEET

VAIKUTTAVUUSARVIOINNIN HAASTEET Suomen Akatemia & TEKES seminaari 12.10.2005 VAIKUTTAVUUSARVIOINNIN HAASTEET Arto Mustajoki Helsingin yliopisto Suomen Akatemia Kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta (Esityksen alkuosassa on

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Täydellisen oppimisen malli

Täydellisen oppimisen malli Täydellisen oppimisen malli Yrjö Engeström: Perustietoa opetuksesta. Helsinki 1991 Johtaa korkealaatuiseen tietoon Opittavan aineksen itsenäiseen hallintaan Kykyyn soveltaa sitä uusissa tilanteissa Oppilas

Lisätiedot

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään.

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään. 28.12.2007 HN Palvelun tuotteistaminen, palvelutuote Miksi on oltava tuote? Jotta olisi jotain myytävää! Voiko osaaminen olla tuote? Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta

Lisätiedot

Vapaaehtoiskysely - HelsinkiMissio. Tampereen teknillinen yliopisto Tiedonhallinnan ja logistiikan laitos/mittaritiimi Harri Laihonen, FT

Vapaaehtoiskysely - HelsinkiMissio. Tampereen teknillinen yliopisto Tiedonhallinnan ja logistiikan laitos/mittaritiimi Harri Laihonen, FT Vapaaehtoiskysely - HelsinkiMissio Tampereen teknillinen yliopisto Tiedonhallinnan ja logistiikan laitos/mittaritiimi Harri Laihonen, FT Esityksen sisältö 1. Aineeton pääoma 2. Miksi vapaaehtoiskysely?

Lisätiedot

Arkistot ja kouluopetus

Arkistot ja kouluopetus Arkistot ja kouluopetus Arkistopedagoginen seminaari 4.5.2015 Heljä Järnefelt Erityisasiantuntija Opetushallitus Koulun toimintakulttuuri on kokonaisuus, jonka osia ovat Lait, asetukset, opetussuunnitelman

Lisätiedot

O S A A VA J A H Y V I N V O I VA I H M I N E N

O S A A VA J A H Y V I N V O I VA I H M I N E N O S A A VA J A H Y V I N V O I VA I H M I N E N S T R AT E G I A 2 0 19 MISSIO Olemme vaikuttava sivistysyliopisto VISIO Olemme oppimisen, hyvinvoinnin ja luonnon perusilmiöiden aloilla yksi maailman johtavista

Lisätiedot