HUHTI-TOUKO Kadun lasten, nuorten ja perheiden elämää muuttamassa. On vain yksi tapa tuoda heidän elämäänsä pysyvä muutos. Lue s.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HUHTI-TOUKO 2015. Kadun lasten, nuorten ja perheiden elämää muuttamassa. On vain yksi tapa tuoda heidän elämäänsä pysyvä muutos. Lue s."

Transkriptio

1 HUHTI-TOUKO 2015 Kadun lasten, nuorten ja perheiden elämää muuttamassa On vain yksi tapa tuoda heidän elämäänsä pysyvä muutos. Lue s. 6-7

2 Yksi parhaista päätöksistämme! Rakkaat ystävät, IGNAT IVANOV Toiminnanjohtaja Siitä on 20 vuotta, kun keväällä 1995 koimme, että Mission Possiblen täytyy raamattu- ja koulutustyön lisäksi alkaa auttaa katulapsia. Meillä ei ollut mitään kokemusta sellaisesta työstä. Mutta se oli yksi parhaista päätöksistä, mitä koskaan olemme tehneet. Tyhjästä alkanut työ on näinä vuosina koskettanut kymmeniä tuhansia ihmisiä, ja lukemattomat lapset ja perheet ovat pelastuneet! Alkuaikoina, kun meillä oli vain yksi turvakoti, tunsin kaikki lapset nimeltä. Yhteys joihinkin heistä on säilynyt näihin päiviin saakka. Kun työ laajeni muihin kaupunkeihin, lapsia tuli mukaan niin paljon, että tunnen itse heistä vain pienen osan. Jokaisessa kaupungissa meillä on tiimi, joille nämä lapset ovat tuttuja ja läheisiä. Joidenkin lasten ja perheiden hyväksi on tehty työtä vuosia. Katsoessamme viime vuoden toimintakertomuksen lukuja voimme vain iloita siitä, että näinä levottomina aikoina ja talouskriisien keskellä saavutimme enemmän ihmisiä kuin aiemmin, ja uskoon tulleita oli tänäkin vuonna kymmeniä! VUOSI 2014 NUMEROIN Viime vuoden vuosikertomuksen numero osoittavat, että työmme on kasvanut edellisvuodesta. Tässä ovat tärkeimmät luvut. Jokaisen numeron takana on yksilöihminen: syrjäytynyt, unohdettu lapsi, nuori tai perhe, joka ei pysty itse auttamaan itseään. Sinun avullasi olemme voineet tukea heitä juuri vaikeimpina aikoina ja viedä apua ja evankeliumia. 700 lasta 300 kriisiperheessä 460 lasta ja nuorta soppakeittiöillä ja katupartioilla 700 lasta kristillisissä toimintakerhoissa 220 lasta turvakodeissa ja keskuksissa 160 päihdekuntoutettavaa 105 paikallista työntekijää, 235 vapaaehtoista Lisäksi saavutimme tuhansia lapsia, nuoria ja perheitä erilaisissa tapahtumissa ja avustuskampanjoissa (esim. jouluna). HIV-testattuja oli Erilaisissa opetusohjelmissa oli 1600 opiskelijaa. Turvakoteja on 8, monitoimikeskuksia 3, kuntoutuskeskuksia 4, joista suurin on maatilamme yhteydessä. Kiitos sinulle tuestasi, joka teki tämän kaiken mahdolliseksi!

3 Kutsu invalidilasten tapahtumaan toi muutoksen Nikun ja perheen elämään Niku oli kauan odotettu lapsi. Vanhempien järkytys ja suru oli suuri, kun synnytyksen yhteydessä lapsen päähän tuli sisäinen verenvuoto ja hän halvaantui osittain. Poika alkoi liikkua myöhään ja vaivalloisesti. Vanhemmille ja isoäidille oli suuri asia, kun Niku oppi kävelemään. Mutta hän ei pystynyt puhumaan. Kaikki lääkärien ja vanhempien yritykset edesauttaa puheen kehitystä olivat turhia. Kun isoäiti sai meiltä kutsun invalidilasten ja heidän perheidensä tapahtumaan, jonka järjestimme paikallisessa seurakunnassa, hän mietti pitkään, mennäkö vai ei. Lopulta hän päätti tulla Nikun kanssa katsomaan, millaisesta toiminnasta oli kysymys. Sen jälkeen he ovat olleet joka kerta mukana näissä kokoontumisissa. Jumala osoitti hyvyyttään tälle pojalle. Sen jälkeen kun Niku tuli kotiin lastenleiriltämme, hän alkoi puhua. Ensin joitakin sanoja, sitten kokonaisia lauseita. Nyt hän esittää isoäidille niin paljon kysymyksiä, että tämä hädin tuskin kerkiää vastaamaan! Mutta hän vastaa suurella ilolla, kiitollisena siitä, että lapsenlapsi on vihdoin alkanut puhua. Niku on nyt 7-vuotias ja käy koulua. Suurella vaivalla ja työllä hän opettelee lukemista ja kirjoittamista. Vanhemmat ja isoäiti kiittävät Jumalaa kaikesta, mitä Nikun elämässä on alkanut tapahtua. Transnistria Voimme kertoa ilolla, että Mission Possiblen työ Transnistriassa sujuu hyvin. (Transnistria on pieni alue Moldovan ja Ukrainan välissä.) Vapaaehtoistiimimme saavuttaa tällä hetkellä eri kylissä ja kaupungeissa kymmeniä lapsia, jotka ovat heitteillä tai erityisen avun tarpeessa. Heille jaetaan apua ja järjestetään kristillistä toimintaa. Erityisen huomion kohteena ovat invalidilapset ja heidän perheensä, joiden tilanne on erittäin vaikea. Tiimimme järjesti yhdessä paikallisen seurakunnan kanssa juhlan invalidilapsille ja heidän perheilleen. Sali oli täynnä vieraita. Niku on kuvassa vasemmalla alhaalla.

4 Anastasia, yksi keskustemme 160 päihdekuntoutettavasta: Suola oli tuhota äidin ja lapsen elämän Anastasia tuli yhteen kuntoutuskeskuksistamme seitsemännellä kuukaudella raskaana. Hän käytti suolaksi kutsuttua vahvaa huumetta, ja oli käyttänyt sitä myös koko raskausajan. Se aihettaa harhanäkyjä, itsetuhoisuutta ja eristäytymistä muista ihmisistä.

5 Alisa, yksi 100 lapsesta, jotka ovat äitinsä kanssa kuntoutuskeskuksissamme taa uuden elämän. Kuten useimmat keskuksessa olevat äidit, hän tuli uskoon ja sai kokea, että entisen elämän painolasti otettiin pois. Parin kuukauden kuluttua syntyi pikku Alisa. Vanhempien järkytykseksi vauvalla todettiin HIV, ja jouduttiin aloittamaan hoito. Anastasia masentui syvästi, sillä hänellä oli ollut käsitys, että virus ei voisi siirtyä lapseen. Yhdessä lapsen isän kanssa rohkaisimme äitiä ja autoimme häntä nousemaan masennukses- Odottavalla äidillä oli aiemmasta avioliitosta poika, jonka huoltajuus oli otettu häneltä pois päihteiden vuoksi. Lapsen menetyksen myötä hän menetti myös elämänhalunsa ja ajautui syvemmälle huumeisiin. Hän ei välittänyt enää mistään, odotti vain kuolemaa. Hän sai tänä aikana HIV-tartunnan. Kuntoutuskeskukseemme hän tuli uuden elämäntoverinsa pakottamana. Tulevan lapsen isä oli yrittänyt pitää odottavan äidin erossa huumeista, mutta Anastasia karkaili ja oli viikkoja poissa narkomaanien oleskelupaikoissa. Lopulta mies toi Anastasian meille ja uhkasi jättää hänet, jos hän karkaisi. Tämä sai äidin vastahakoisesti jäämään. Ensimmäisen viikon aikana hänellä oli ankaria vieroitusoireita. Henkilökuntamme oli koko ajan hänen vierellään, rohkaisten ja rukoillen. Kun Anastasia vapautui huumeen vaikutuksesta, hänen todellinen, järkevä ja avoin luonteensa tuli esiin. Hän oli yllättynyt keskuksen lämpimästä ilmapiiristä. Kaikki halusivat auttaa ja tukea häntä. Tämä ei olekaan mikään laitos, hän totesi. Hänen asenteensa muuttui täysin, hän halusi nyt itse jäädä ja aloitta. Anastasia alkoi hartaasti rukoilla lapsen puolesta. Kaikkien suureksi helpotukseksi virusta ei muutamaa viikkoa myöhemmin enää havaittu! Lasta on vielä tarkkailtava, mutta vanhemmat uskovat, että tauti on voitettu. He toivovat myös, että huumeista vapautunut Anastasia voisi saada ensimmäisen lapsensa huoltajuuden takaisin. Autamme heitä näissä asioissa iloiten perheen elämän täydellisestä muuttumisesta!

6 On vain yksi tapa tuoda pysyvä muutos Bulgarian romanien elämään Joka kymmenes bulgarialainen on slummissa asuva romani! Työmme Bulgariassa eroaa muista kohteistamme siinä, että aineellinen avustus kohdistuu vain romaneihin. Heidän tilanteensa on mitä vaikein. 25 vuotta sitten, kun poliittinen järjestelmä muuttui, romaneja oli Nyt heitä on virallisten tietojen mukaan Todellinen luku lienee miljoona. Koko maassa on 6.5 miljoonaa asukasta. Valtaosa on köyhiä, työttömiä, lukutaidottomia, syrjäytyneitä. He asuvat omissa slummeissaan, tekevät matalapalkkaisia töitä, keräävät kierrätysmateriaaleja ja yrttejä tai elävät varkauksilla ja prostituutiolla. Monet ovat lähteneet ulkomaille kerjäämään. Valtaosalla Bulgarian romaneista on muslimitausta. Radikaalien islamistien värväystoiminta on lisääntynyt heidän keskuudessaan. Epävirallisia avioliittoja, paljon lapsia kurjuuden keskellä Romaniyhteisölle ovat tyypillisiä epäviralliset avioliitot. Naisilla on 5-6 lasta. He saavat sosiaalitukia, mutta lasten hygieniasta, kasvatuksesta ja koulutuksesta ei huolehdita. Lapset elävät jatkuvassa aliravitsemuksessa, lian, kurjuuden ja sairauksien keskellä. Evankeliumi leviää Valtion yritykset murtaa romaniväestön kurjuuskierre eivät ole muuttaneet tilannetta. Vain yksi kanava on tuonut tulosta: evankeliumin julistus. Umpikujassaan romanit ovat turvautuneet Jumalaan, ja heidän keskuudessaan on herätystä. Kun kommunistisen ajan päättyessä uskovia romaneja oli vain kourallinen, heitä on nyt yli 10% romaniväestöstä. Siksi autamme romaniseurakuntia evankeliointityössä, järjestämme niissä avustusohjelmia ja tarjoamme koulutusta. Tämä tuo ihmisille todellista toivoa ja konkreettisen elämänmuutoksen.

7 Uusi mahdollisuus slummien nuorille: Ammattikurssimme Bulgariassa saivat virallisen koulun aseman! Paras tapa auttaa Bulgarian romaneja: evankeliointi ja koulutus. Siitä seuraa kaikkea muutakin edistystä. Mahdollisuus saada Bulgariassa työtä ilman ammattikoulutusta on olematon. Kurjuuden ja nälän pakottamina monet romanit ja valtaväestöön kuuluvat lähtevät ulkomaille etsimään toimeentuloa - todetakseen vain, että ammattitaidottomille ei löydy työtä sieltäkään. Viime vuoden lopulla Mission Possible sai virallisen toimiluvan ammattikoulutuskekukselle. Voimme järjestää kursseja ja myöntää todistuksen pätevyydestä kymmeneen ammattiin, mm.leipuri, hotellisiivooja ja puutarhatyöntekijä. Opintoihin sisältyy myös kristillinen ja työetiikka. OIemme monia vuosia tehneet työtä slummeissa lasten ja nuorten pelastamiseksi. Ammattikoulumme tarjoaa heille viimeisen puuttuvan linkin ja mahdollisuuden normaaliin elämään. Se auttaa heitä myös pysymään omassa maassaan. Olemme lisäksi vakuuttuneita, että nämä nuoret, joista suurin osa tulee romaniseurakunnista, ovat kannustavana esimerkkinä myös toisille omissa yhteisöissään. Joulukuussa alkoi ensimmäinen virallinen kampaajakurssimme, jolle osallistuu kymmenen nuorta Sofian romanikaupunginosista. Pian nämä nuoret voivat saada valtion tunnustaman parturikampaajan pätevyyden!

8 Lähettäjä: Mission Possible ry, PL 120, Vantaa Kuinka Mission Possiblen työ on taloudellisesti mahdollista? Mission Possible on lännessä pieni yhdistys. Keräyksemme Suomessa tuottaa noin euroa vuodessa. Sisaryhdistyksemme Ruotsissa, Englannissa, Hollannissa ja USA:ssa ovat vielä pienempiä. Kuitenkin meillä on kohdemaissamme yli 100 palkattua työntekijää, 15 työkeskusta, ja saavutamme tuhansia ihmisiä. Laaja toiminta on mahdollista kahdesta syystä: Pidämme henkilökuntamme ja kulut lännessä niin pieninä kuin mahdollista. Lisäksi olemme viime vuosina voimakkaasti kehittäneet työkohteissamme paikallista tarvikkeiden ja varojen keräystä. Erittäin tärkeä on myös yli 200 vapaaehtoisen työpanos. Tuomalla yhteen lännestä ja paikan päältä kerätyt varat ja tarvikkeet olemme selvinneet tähän asti hintojen noususta ja talouskriiseistä, ja yhä useammat lapset ja perheet ovat saaneet apua ja kuulleet evankeliumin. Keräyksellä kohdemaista saamme työlle ennen kaikkea erilaisia tarvikkeita. Keräyksellä lännestä on olennainen merkitys tarvittavien rahavarojen saamiseksi. Siksi jokainen tukija on työllemme tärkeä. Meidän mittakaavassamme mikään lahjoitus ei ole pieni, jokainen tulee tarpeeseen. Kiitos teille uskollisesta mukanaolostanne, joka tekee mahdottoman mahdolliseksi! TUKITILIT: TUKI-ILMOITUKSET Mission Possible ry, PL 120, Vantaa Puh Toimimme kotitoimistosta käsin. Sähköposti: Tilaukset, osoitteenmuutokset: Toiminnanjohtaja Ignat Ivanov Toimistonhoitaja-tiedottaja Mirjami Ivanov Kirjanpito: Tmi Marika Kokko Nordea FI Danske Bank FI OP FI Viitenumerot tilisiirtokupongissa. Tukipuhelin: = 10 euroa = 20 euroa Poliisihallituksen keräyslupa POL , Voimassa koko Suomessa ilman Ahvenanmaata. Kertailmoitus 65 euroa, koko vuosi 300 euroa. Kiitos näille yrityksille ja yhteisöille tuesta! Kamorak Oy Seurakunta kodiksi? Andreaksen luterilainen seurakunta Tilitoimisto Helant Pusula, p

Kylässä oli ihanaa elää. Koskettava selviytymistarina. Kai Lomma 35 vuotta lapsi kylän johtajana

Kylässä oli ihanaa elää. Koskettava selviytymistarina. Kai Lomma 35 vuotta lapsi kylän johtajana 1 2015 Kylässä oli ihanaa elää Koskettava selviytymistarina Kai Lomma 35 vuotta lapsi kylän johtajana Testamenttilahjoittaja Miksi halusin testamentata SOS-Lapsikylälle? Pääkirjoitus Sisältö 2 PÄÄKIRJOITUS

Lisätiedot

Maaherra Rauno Saari Elämän etsijä Timo Lilja Päihdelääkäri Juha Kemppinen KRISTILLINEN ALKOHOLISTI- JA NARKOMAANITYÖ RY 1-2008

Maaherra Rauno Saari Elämän etsijä Timo Lilja Päihdelääkäri Juha Kemppinen KRISTILLINEN ALKOHOLISTI- JA NARKOMAANITYÖ RY 1-2008 Maaherra Rauno Saari Elämän etsijä Timo Lilja Päihdelääkäri Juha Kemppinen KRISTILLINEN ALKOHOLISTI- JA NARKOMAANITYÖ RY 1-2008 Maailmankuva säätelee tavan käsitellä rikkinäistä ihmistä Parhaillaan maassamme

Lisätiedot

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ

LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ LAPSI JA VANHEMMAN SYÖPÄ 1 Oppaan suunnittelussa on ollut apuna työryhmä Kaisu Johansson Mika Niemelä Arja Mainio Kaisa-Mari Paananen Sami Räsänen Kuvat Tarja Paananen OPAS VANHEMMILLE LASTEN TUKEMISEEN,

Lisätiedot

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom

tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom tytti solantaus kuvitus: antonia ringbom sisällysluettelo aluksi mitä mielenterveyden ongelmat ovat? tunteiden häiriöt toiminnan häiriintyminen ajattelun häiriintyminen mistä mielenterveyden häiriöt johtuvat?

Lisätiedot

Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille. Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen

Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille. Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen Iloa isovanhemmuuteen Työkirja isovanhemmille ja vanhemmille Leena Tiilikka Anna Suutarla Marjo Kankkonen Tämä työkirja on osa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tukea vanhemmille -aineistoa. Työkirjan on

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

Perheessä kaikki hyvin s. 8

Perheessä kaikki hyvin s. 8 Väestöliitto 3/09 Vappu Taipale: Perhe tulisi nähdä voimavarana s. 4 Perheessä kaikki hyvin s. 8 Nuori, koulutettu ja työtön Miten tässä näin kävi? s. 20 Vinkit oman hyvinvoinnin hoitoon s. 22 päätoimittajalta

Lisätiedot

Hyvä ensitieto kantaa

Hyvä ensitieto kantaa Kehitysvammaisten Tukiliiton julkaisusarja 1/2014 Hyvä ensitieto kantaa Mari Vehmanen, Laura Vesa Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Työryhmä kiittää kaikkia oppaan tekemiseen osallistuneita. Kehitysvammaisten

Lisätiedot

Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana. Paja

Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana. Paja Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana Paja 1 Miksi kukaan ei ole koskaan puhunut mulle asioita, joita te puhutte?, kysyin. Parikymmentä vuotta elämää elettynä vail la aikuisen

Lisätiedot

V ä e s t ö l i i t t o 1 / 0. Osa-aikatyö helpottaa elämää. Lapsiperheissä rahat tiukilla 11. Koulukiusaamista. voi ehkäistä 1

V ä e s t ö l i i t t o 1 / 0. Osa-aikatyö helpottaa elämää. Lapsiperheissä rahat tiukilla 11. Koulukiusaamista. voi ehkäistä 1 V ä e s t ö l i i t t o 1 / 0 Osa-aikatyö helpottaa elämää Lapsiperheissä rahat tiukilla 11 Koulukiusaamista voi ehkäistä 1 Tässä numerossa Ilmestyy 4 kertaa vuodessa Ensimmäinen vuosikerta Päätoimittaja

Lisätiedot

Jokaisen on hyvä oppia rukoilemaan Jumalaa myös itse

Jokaisen on hyvä oppia rukoilemaan Jumalaa myös itse 8 E L O K U U 2 012 M E D I A L Ä H E T Y S T Y Ö N L E H T I Hanna-koordinaattori Evangelina Satyanand Intian Gujaratista: Jokaisen on hyvä oppia rukoilemaan Jumalaa myös itse s. 11 Lukujen merkitys kirkkovuodessa

Lisätiedot

Lapsityö on tärkeä osa lähetystyötä Raamatunkääntäjä Jonathan Sama kerää sanoja arkisen elämän keskellä

Lapsityö on tärkeä osa lähetystyötä Raamatunkääntäjä Jonathan Sama kerää sanoja arkisen elämän keskellä nro 1, maaliskuu 2015 5 Lapsityö on tärkeä osa lähetystyötä Raamatunkääntäjä Jonathan Sama kerää sanoja arkisen elämän keskellä 1 2 Tässä lehdessä: Hyvä Sanoma -konferenssi, Valloita maa löydä lähimmäinen

Lisätiedot

ESY NEWS. vuotta. 3 ihmisillä ON valtava jano ja

ESY NEWS. vuotta. 3 ihmisillä ON valtava jano ja Pastorin palsta: Veikko Lipponen 2 5 Lähetystyö: Intia-tiimi ESY NEWS 2 2014 ELÄMÄÄ ESYSSÄ 30 vuotta 3 nuortentiimi POHJOISKALOTIN RUKOUSKONFERENSSISSA: ihmisillä ON valtava jano ja odotus Jumalan puoleen

Lisätiedot

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN

EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN EDUNVALVOJA SE ON MINUA VARTEN Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Toimittaneet Milja Laakso, Paula Marjomaa ja Kaisi Peltoniemi EDUNVALVOJA SE ON MINUA

Lisätiedot

kauppias Intiassa runokirjan Lapin alueen helluntaiseurakuntien lehti NUMERO 6 12. joulukuuta 2012 Kauppiaaksi 22-vuotiaana

kauppias Intiassa runokirjan Lapin alueen helluntaiseurakuntien lehti NUMERO 6 12. joulukuuta 2012 Kauppiaaksi 22-vuotiaana Lapin alueen helluntaiseurakuntien lehti NUMERO 6 12. joulukuuta 2012 Hyvää Joulua 3 Aino Orajärven 6 Pikkumäet 8 Uskalsin tehdä kauppias Kauppiaaksi 22-vuotiaana Intiassa Blogikuvaus kahdesta päivästä

Lisätiedot

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut?

Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Miten tukea lasta, kun läheinen on kuollut? Opas läheisille sekä lasten ja nuorten parissa työskenteleville Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa ja Laimio Anne 1 Uittomäki Susanna, Mynttinen Sirpa, Laimio

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Vanhaa ja uutta armon valtakunnasta nykyajan ihmiselle

Vanhaa ja uutta armon valtakunnasta nykyajan ihmiselle Armo riittää Vanhaa ja uutta armon valtakunnasta nykyajan ihmiselle Numero 3 9. vsk 12.6.2012 Illan rauhaa Luhanka-järven rannalla. 1. Kor. 13:12. Kuva: Maire Lyytinen 2 Armo riittää Numero 3/2012 Meerin

Lisätiedot

ILOUUTISET. sinulle, joka etsit elämäsi suuntaa

ILOUUTISET. sinulle, joka etsit elämäsi suuntaa sinulle, joka etsit elämäsi suuntaa Mika Poutala luistelee ja RÄPPÄÄ Klaus härö & Elinkautinen armo Hannu Takkula Kestäviä ratkaisuja etsimässä ILMAINEN LEHTI Sinulle. Tehokas apu särkyyn ja kuumeeseen!

Lisätiedot

Meillä on suunnaton onni

Meillä on suunnaton onni 2 2010 Tyttöjen leirillä oli tyttöjen juttuja Puuhaa ja peuhaa vauvan kanssa Meillä on suunnaton onni Asiaa näkövammaisista lapsista ja nuorista tässä numerossa 3 4 7 16 21 22 25 26 27 Pääkirjoitus Kannustavia

Lisätiedot

esikko Miesnumero ISÄ. Ei enää vain elatusvelvollinen s. 4 Luolamies olohuoneessa s. 8 Uuvutko toisten murheista? s. 10 Liiton vastuunkantajat s.

esikko Miesnumero ISÄ. Ei enää vain elatusvelvollinen s. 4 Luolamies olohuoneessa s. 8 Uuvutko toisten murheista? s. 10 Liiton vastuunkantajat s. esikko ENSI- JA TURVAKOTIEN LIITON JÄSENLEHTI 4 2007 Miesnumero ISÄ. Ei enää vain elatusvelvollinen s. 4 Luolamies olohuoneessa s. 8 Uuvutko toisten murheista? s. 10 Liiton vastuunkantajat s. 14 esikko

Lisätiedot

Kiitos teille äidit!

Kiitos teille äidit! Pääsky 4/2015 Rovaniemen seurakuntalehti 6.5.2015 Sinä joka kannoit minut maailmaan, lämpöäsi annoit, siitä vielä jaan. Sinä joka hiljaa hoidit minua, silmissäsi ilo, valo hehkuva. Sinä joka jaoit vuodet

Lisätiedot

Osviitta Kotka-Kymin seurakuntayhtymän lehti > Talvi 2014

Osviitta Kotka-Kymin seurakuntayhtymän lehti > Talvi 2014 Osviitta Kotka-Kymin seurakuntayhtymän lehti > Talvi 2014 Ne on nynnyjä jotka kiusaa s.5 Margarita puolustaa naisten oikeuksia s.6. Kinnaslammen perheen raskaat vuodet s.8-9 Wilman hätä s. 10 Kuva Ville

Lisätiedot

Vanhinta ei unohdeta. opas romanivanhusten omaishoidosta. Suomen Romaniyhdistys ry

Vanhinta ei unohdeta. opas romanivanhusten omaishoidosta. Suomen Romaniyhdistys ry Vanhinta ei unohdeta opas romanivanhusten omaishoidosta Suomen Romaniyhdistys ry Vanhinta ei unohdeta opas romanivanhusten omaishoidosta Suomen Romaniyhdistys ry Lämpimät kiitokset kaikille Vanhat-projektin

Lisätiedot

Irti tupakasta. Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty

Irti tupakasta. Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty heidän tuekseen. Opas käsittelee tupakoinnin terveysvaikutuksia, mutta ennen kaikkea siinä pohditaan tupakoinnin lopettamista:

Lisätiedot

Työpainotteinen päivä Miten kolme sanaa voi merkitä niin paljon?

Työpainotteinen päivä Miten kolme sanaa voi merkitä niin paljon? Yli 60 vuoden ajan työpainotteinen päivä on näytellyt keskeistä roolia tuhansien mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tiellä kuntoutumiseen. Käsitteen taustalla ovat ennen muuta olleet sellaiset

Lisätiedot

Kun vanhempi on trans*

Kun vanhempi on trans* Seta Transtukipiste Kun vanhempi on trans* Linda Korpikoski 15.3.2013 Sisällys 1 Apua, vanhempani on trans!... 3 1.1 Mitä minun kannattaa tehdä?... 4 1.2 Transmikä?... 4 1.3 Eikö sukupuoli ole itsestään

Lisätiedot

Vanhustenpäivä 5.10.2014

Vanhustenpäivä 5.10.2014 Arvokas vanhuus on ihmisoikeus. Aina. Vanhustenpäivä 5.10.2014 Vanhustenviikko 5.10. 12.10.2014 Sisällys Pääkirjoitus: Onko arvokas vanhuus ihmisoikeus aina?...3 Arvokas vanhuus on ihmisoikeus. Aina...4

Lisätiedot