KOSKEN VANHUSTYÖN TYÖRYHMÄN KOKOUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KOSKEN VANHUSTYÖN TYÖRYHMÄN KOKOUS"

Transkriptio

1 1 (7) KOSKEN VANHUSTYÖN TYÖRYHMÄN KOKOUS Aika to klo Paikka Kosken tilat, Matarankatu 4, 2 krs, kokoustila 202, Jyväskylän Tourulassa Osallistujat Tuija Koivisto, Keuruu Kaarina Salonen, Muuramen vanhusneuvosto Tuula Mantere, JAO Sinikka Tyynelä, Jaso ry Päivi Eskola, JY Avoin yliopisto Outi Teittinen, Gerocenter Anu Tuikkanen, Petäjävesi Sirkka Nivala Sirkka-Liisa Lindgren, Äänekoski Anna-Liisa Haataja, Oma tupa, oma lupa -kehittämishanke Leena Makkonen, Jyvässeudun omaishoitajat ry Eeva Määttä, Joutsa Raija Leinonen, Perhehoitoliitto Raili Haaki, Koske 1. Kokouksen avaus ja läsnäolijoiden toteaminen Työryhmän uutena puheenjohtajana aloitti Tuija Koivisto Käytiin läpi esittelykierros 2. Edellisen kokouksen muistio ( ) Käytiin muistio lyhyesti läpi ja hyväksyttiin se. Keskusteltiin kokouksista kirjattujen muistioiden tärkeästä merkityksestä. Niiden todettiin olevan informatiivisia ja erityisesti kokouksista poissaolleet lukevat niitä tarkasti. Muistioita hyödynnetään myös muilla foorumeilla. Ne esim. käydään läpi aina Muuramen vanhusneuvoston kokouksissa.

2 2 (7) 3. Ajankohtaisia asioita vanhustyössä keskustelua ja kokemustenvaihtoa Anna-Liisa Haataja johdatteli aiheeseen: (diat muistion liitteenä) Vanhuspalvelulaki ja laatusuositus Keskustelua Todettiin että laki ei sinänsä tuo paljon uutta, mitä ei olisi voitu toteuttaa jo tähänkin asti. Monet asiat ovat olleet käytäntöinä jo aiemminkin. Vanhustyötä ovat säädelleet monet lait tähänkin asti. Lakiuudistuksen tarve liittyi osittain myös viivästyneeseen sosiaalihuoltolain uudistamiseen. Ikäihmisen osallisuus ja oma aktiivisuus on laissa nostettu tärkeälle sijalle. Keskusteltiin siitä, että ikääntyminen koskee meitä kaikkia. Emme voi siksi asennoitua niin, että mietitään palveluita ulkopuolisille, toisen ryhmän edustajille. Strategiatyö Esimerkiksi Keuruulla on laadittu jo 1980-luvun puolivälistä saakka vanhuspoliittisia strategioita yhteistyössä eri hallintokuntien kesken. Myös muista kunnista on strategiatyöstä hyviä kokemuksia, mutta kuitenkin vuosittain budjetista ja suuntaviivoista joudutaan keskustelemaan ja päättämään erikseen. Vanhusneuvostot Keski-Suomessa on vielä kolme kuntaa, joissa ei ole vanhusneuvostoa. Uuden lain myötä on ylipäätänsä keskusteltava vanhusneuvostojen asemasta ja roolista. Lain tavoitteena on vanhusneuvostojen laaja mahdollisuus vaikuttaa kunnan toimintojen suunnitteluun. Tässä voi olla tarve suuriinkin asennemuutoksiin kuntien hallinnossa. Miten kehitetään työskentelytapoja niin, että vuorovaikutus on aktiivista ja toimivaa (eikä vain merkitään tiedoksi kannanotto tyylisesti). Vanhusneuvostot voidaan järjestää myös ylikunnallisina. Myös Keski- Suomen Liitto on ottanut toiminnassa aktiivista roolia. Todettiin että vanhusneuvostojen on kuitenkin tärkeää kiinnittyä nimenomaan peruskuntiin, eikä vain sosiaali- ja terveyspalvelusta vastaaviin suurempiin kokonaisuuksiin. Näin onkin esim. Saarikan alueella, vanhusneuvostot kussakin kunnassa. Palveluiden arviointi

3 3 (7) Palveluiden riittävyyden ja laadun arviointiin on THL:stä tulossa mittaristo, jota voi hyödyntää. (Tampereella pilotoitu lomakepohja liitteenä). Keskusteltiin tarpeesta kerätä asiakaspalautetta myös henkilöiltä, jotka eivät ehkä pysty verbaalisesti itseään ilmaisemaan tai käyttämään monimutkaisia kanavia. Esimerkiksi muistisairaiden asiakkaiden kokemusten hyödyntämistä tulisi kehittää (mm. hoitajien havainnointitapojen kehittäminen). Palautteen keräämistä ei tulisi tehdä liian monimutkaisesti tai raskaalla mallilla, vaan päivittäisten toimintojen ohessa. Keskusteltiin termeistä: Hoito- ja palvelusuunnitelma vai hoito- ja palvelusuunnitelma, entä kuntoutussuunnitelma? Mitä tulisi käyttää? Laki puhuu vain palvelusuunnitelmasta. Todettiin että termejä käytetään sekaisin eikä yhtä oikeaa tapaa taida löytyä. Pitkäaikaishoito voi laatusuositusten hengen mukaan tapahtua myös esim. kodissa. Se ei välttämättä tarkoita laitoshoitoa. Tärkeä uudistus on lakiin kirjattu tavoite siitä, että aviopuolisoita ei eroteta toisistaan hoitoa järjestettäessä. Tämä asettaa vaatimuksia myös tiloille. Toisaalta kaikki pariskunnat (tai toinen puoliso) eivät halua asua samassa paikassa, jos vaikkapa toinen on runsaan avun tarpeessa. Todettiin että lakiin kirjattu tavoite on silti oikean suuntainen. Keskusteltiin itsemääräämisoikeudesta tilanteissa joissa henkilöllä on muistisairaus. Heitteillejätön ja itsemääräämisoikeuden välillä puntarointi vaatii ammattitaitoa ja on yhä laajaneva ongelma. Myös runsaasti alkoholia käyttävät ikäihmiset kuuluvat tähän pulmalliseen joukkoon. Vastuutyöntekijän nimeäminen koskee lähinnä vain kotona asuvia palveluiden piirissä olevia iäkkäitä. Vastuutyöntekijän ei tarvitse välttämättä olla kunnan työntekijä. Käytännössä tehtävä voidaan ostaa myös yksityiseltä palveluntuottajalta. Keskusteltiin siitä, että käytännössä vastuutyöntekijän nimeäminen kaikille asiakkaille on mahdotonta. Tämä velvoite vaatii vielä tarkempia ohjeita myös STM:n taholta. Päätöksenteosta uusi laki linjaa että esim. jonoon sijoittaminen ei voi olla päätös. Jos palvelua ei ole tarjottavissa, on tehtävä kielteinen päätös. Keskusteltiin siitä, että näissä tapauksissa on mietittävä miten asiakkaalle ja/tai omaisille viestitetään siitä, että palvelun tarve on huomioitu ja asiaa ei ole unohdettu.

4 4 (7) Omavalvonnan toteuttaminen ja omavalvontasuunnitelmien tekeminen Valviran kotisivuilta löytyy monisivuinen kaavake omavalvontasuunnitelman tekemiseen. Todettiin että se vastaa käytännössä laatukäsikirjaa. Kunnilla on reilu vuosi aikaa suunnitelmien tekemiseen. Suunnitelman laatimisessa on hyvä olla mukana koko työyhteisö, jotta kirjatut asiat myös konkretisoituvat. Kotihoidossa omavalvontasuunnitelma tulee laatia esim. alueittaisen jaon mukaisesti erikseen. Lakiluonnos itsemääräämisoikeudesta HE lakiluonnoksesta löytyy kokonaisuudessaan: Käytiin aiheesta vain lyhyt keskustelu. Lain valmistelu, rajoittamistoimenpiteiden määrittely yms. on ollut hyvin työlästä ja hidasta. Kommenttien esittämisen määräaika on jo umpeutunut. Ministeriön työryhmän jäsenille voi kuitenkin lähettää viestiä, mikäli kommentoitavaa on. Lakiluonnos lähtee mm. siitä, että rajoittamistoimenpide on aina yksilökohtainen päätös. Tämä saattaa tuoda käytännön ongelmia esim. muistisairaiden yksikön oven lukitsemiselle. 4. Oma tupa, oma lupa kehittämishankkeet Keski-Suomen kunnille on myönnetty ajalle rahoitusta vanhuspalvelulain toimeenpanoon. Hanke nimeltä Oma tupa, oma lupa kotona asuvan ikääntyvän itsemääräämisoikeuden tukeminen palveluilla käynnistyi heinäkuussa. Hankkeessa ovat mukana lähes kaikki Keski- Suomen kunnat, Multiaa ja Uuraista lukuun ottamatta. Hankkeen tavoitteita ovat:

5 5 (7) Kehittää toimintamalleja ikääntyneen väestön ja heidän omaistensa mukaan ottamiseksi palveluiden kehittämiseen Palvelujärjestelmän ja toimintakulttuurin kehittäminen tukemaan kotona asuvien iäkkäiden henkilöiden yksilöllisiä tarpeita ja itsemääräämisoikeutta Vanhuspalveluiden johtamisen kehittäminen tukemaan ikäihmisten itsenäistä elämää Hankkeen työntekijä Anna-Liisa Haataja esitteli hankekokonaisuuden suunnitelmia Meneillään oleva hanke tukee kuntia uuden lain toimeenpanossa. Työn alla ensi vaiheessa on konkreettisesti mm. vanhusneuvostojen toiminnan tuki, omaishoitajien vertaisryhmän kokoaminen ja kansalaisraatien käynnistäminen. Palvelutarpeen arviointiin kootaan maakuntaan yhtenäisiä käytäntöjä, yhteensopivaksi valtakunnallisten linjausten kanssa. Muistisairaiden kotona asumisen tukimuotoja tullaan myös kartoittamaan ja kehittämään. Jatkohankkeen valmistelu on vielä kesken. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Jyväskylän kaupunki ei olisi lähdössä mukaan jatkohankkeeseen. Muilta kunnilta on pyydetty asiaan kannanottoa. 5. Gerocenterin ajankohtaiskuulumiset hanketoimintaa ja suunnitelmia kertoi kehittämispäällikkö Outi Teittinen Diasarja muistion liitteenä. Elokuun alusta lähtien Gerocenterin johtajana toimii Riku Nikander, gerontologian professori Jyväskylän yliopistolta. Gerocenterin toimitila on muuttamassa Kinkomaalta Vivecan tiloihin. Gerocenterin toiminnassa painottuu sisällöllisesti ennaltaehkäisevä toiminta, vapaaehtoistyö, kuntoutukseen liittyvä tutkimus ja kehittäminen. Keskeistä kaikessa Gerocenterin toiminnassa on tutkimuksen ja tutkimustiedon kytkeminen käytäntöjen kehittämiseen.

6 6 (7) Eräänä hautomo-vaiheessa olevana ideana olisi tuoda Intoa elämään kurssitoimintaa Keski-Suomeen. (pohjautuu Paassion for life konseptiin). Gerocenter etsii kiinnostuneita kumppaneita esim. järjestötoimijoita tähän. Vuosittain järjestettävän kevätseminaarin teemoja voi ehdottaa Outille. 6. Tulevat työkokoukset ja muita päivämääriä Vanhusten perhehoidon maakunnallinen kehittämisryhmä kokoontuu Koskessa Vanhusten päiväkeskusohjaajien maakunnallinen työkokous Hankasalmella Vanhustyön johdon maakunnallista työkokousta ei erikseen Kosken toimesta kutsuta koolle syksyn aikana (viimeksi kokoontunut ) koska kehittämishankkeen puitteissa kutsutaan koolle samaa porukkaa. 7. Muita asioita Tiedoksi: Kaarinan kaupunkiin rakennetaan ensimmäistä vanhusten perhehoitokylää. Lisätietoja Perhehoitoliitosta Raija Leinoselta STM:n vanhuspalvelulakia koskevan koulutuskierroksen tilaisuus Jyväskylässä Paviljongissa lisätietoja: os#vaasa Ikäihmiset ja lähisuhdevälivalta koulutus Keskussairaalalla, järjestäjänä Läheisväkivallan ehkäisyn kansallinen osaamiskeskus hanke, Aarre.

7 7 (7) Valtakunnalliset aikuissosiaalityön päivät järjestetään Jyväskylässä Lisätietoja Kosken sivuilta. 8. Sovitaan seuraavasta kokouksesta Seuraava kokous pidetään to klo Muistion kirjasi Raili Haaki

VANHUSPALVELUIDEN TYÖRYHMÄN KOKOUS

VANHUSPALVELUIDEN TYÖRYHMÄN KOKOUS 1 (5) N KOKOUS Aika Ti 13.9.2011 KLO 9-12 Paikka Jamk/Hyvi Puistokatu 35, Jyväskylä, 1 krs, tila B112 Osallistujat Sarja, Pertti Jyväskylän vanhusneuvosto Eskola, Päivi pj X Avoin yliopisto Haaki, Raili

Lisätiedot

OMA TUPA, OMA LUPA HANKE: MUISTIONGELMAISET JA OMAISHOITAJAT TYÖRYHMÄN VI KOKOUS

OMA TUPA, OMA LUPA HANKE: MUISTIONGELMAISET JA OMAISHOITAJAT TYÖRYHMÄN VI KOKOUS OMA TUPA, OMA LUPA HANKE: MUISTIONGELMAISET JA OMAISHOITAJAT TYÖRYHMÄN VI KOKOUS Aika: 25.8.2014 klo 12.00 14.30 Paikka: Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, kokoustila MAT100. Os. Matarankatu 4, Jyväskylä

Lisätiedot

Vanhusneuvostot Keski-Suomessa Askeleen edellä

Vanhusneuvostot Keski-Suomessa Askeleen edellä Vanhusneuvostot Keski-Suomessa Askeleen edellä Oma tupa, oma lupa hanke/ Ulla Halonen 5.3.2014 Vanhuspalvelulain toimeenpanoa Keski-Suomessa tukee Oma tupa, oma lupa -hanke Hankkeen tavoitteita ovat: 1.

Lisätiedot

KOSKEN VANHUSTYÖN TYÖRYHMÄN KOKOUS

KOSKEN VANHUSTYÖN TYÖRYHMÄN KOKOUS 1 (6) KOSKEN VANHUSTYÖN TYÖRYHMÄN KOKOUS Aika pe 15.3.2013 klo 9-11.30 Paikka Kosken tilat, Matarankatu 4, 2 krs, kokoustila 202, Jyväskylän Tourulassa Osallistujat Timo Itäpuisto, Koske Eeva Määttä, Joutsa

Lisätiedot

OHJAUSRYHMÄN II KOKOUS: Oma tupa, oma lupa kotona asuvan ikääntyvän itsemääräämisoikeuden tukeminen palveluilla -hanke

OHJAUSRYHMÄN II KOKOUS: Oma tupa, oma lupa kotona asuvan ikääntyvän itsemääräämisoikeuden tukeminen palveluilla -hanke OHJAUSRYHMÄN II KOKOUS: Oma tupa, oma lupa kotona asuvan ikääntyvän itsemääräämisoikeuden tukeminen palveluilla -hanke Aika: Maanantaina 2.12.2013 klo 13.00-15.22 Paikka: Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus,

Lisätiedot

Oma tupa, oma lupa Johtaminen VI kokous. Keskiviikkona 2.4.2014 klo 13-15 Laukaa

Oma tupa, oma lupa Johtaminen VI kokous. Keskiviikkona 2.4.2014 klo 13-15 Laukaa Oma tupa, oma lupa Johtaminen VI kokous Keskiviikkona 2.4.2014 klo 13-15 Laukaa Asialista: 1. Kokouksen avaus 2. Viime kokouksen muistio http://www.jyvaskyla.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/jyvaskyla/embeds

Lisätiedot

VANHUSPALVELULAKI. Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista Seminaaripäivä 3.10.

VANHUSPALVELULAKI. Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista Seminaaripäivä 3.10. VANHUSPALVELULAKI Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista Seminaaripäivä 3.10.2013 Lain tarkoitus ( 1 ) IKÄÄNTYNYTTÄ VÄESTÖÄ KOSKEVAT TAVOITTEET

Lisätiedot

VAMMAISPALVELUTYÖRYHMÄN KOKOUS

VAMMAISPALVELUTYÖRYHMÄN KOKOUS 1 (6) N KOKOUS Aika 3.10.2013 klo 13-15.30 Paikka Kosken kokoustila 202, 2 krs, Matarankatu 4, Jyväskylä Osallistujat Pirjo Lehtovaara PJ, K-S SHP Aino Arponen, AVI Aila Peltoniemi, AVI Rauno Hokkanen,

Lisätiedot

Palveluja ikäihmisille Vanhuspalvelulaki ja uudet mahdollisuudet?

Palveluja ikäihmisille Vanhuspalvelulaki ja uudet mahdollisuudet? Palveluja ikäihmisille Vanhuspalvelulaki ja uudet mahdollisuudet? Kotona kokonainen elämä, Hyvinkää6.9.2013 Sirpa Andersson, erikoistutkija VTT, THL, ikäihmisten palvelut -yksikkö 1 Esittelen: vanhuspalvelulakia

Lisätiedot

OMA TUPA, OMA LUPA HANKKEEN JOHTAJIEN TYÖRYHMÄN VII KOKOUS

OMA TUPA, OMA LUPA HANKKEEN JOHTAJIEN TYÖRYHMÄN VII KOKOUS OMA TUPA, OMA LUPA HANKKEEN JOHTAJIEN TYÖRYHMÄN VII KOKOUS Aika: Maanantai 9.6.2014 klo 13.00 15.30 Paikka: Hakulintie 2, Luhanka Luhangan kunnantalon valtuustosali Paikalla: Tuija Koivisto, Keuruu Sirpa

Lisätiedot

Ikääntyneiden palveluiden kehittäminen Keski- Suomessa

Ikääntyneiden palveluiden kehittäminen Keski- Suomessa Ikääntyneiden palveluiden kehittäminen Keski- Suomessa Raili Haaki 25.11.2009 Perustietoa Koskesta Lakisääteistä toimintaa, Laki voimaan v.2002 Koske on maakunnallinen organisaatio, verkosto ja koordinaattori

Lisätiedot

Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016

Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016 Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016 Ikäihmisten palveluiden tulevaisuuden visio Osallistava ja turvallinen Osallistava ja turvallinen kunta, joka tarjoaa ikäihmisille

Lisätiedot

Henkilökohtainen budjetointi Mitä se on?

Henkilökohtainen budjetointi Mitä se on? Henkilökohtainen budjetointi Mitä se on? Vammaispalvelujen asiakasraati 18.9.2014 Oma tupa, oma lupa kotona asuvan ikääntyvän itsemääräämisoikeuden tukeminen palveluilla HENKILÖKOHTAINEN BUDJETOINTI OMA

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaa. Pohjois-Suomen Kaste -alueen vanhustyön kehittämishanke 2014-2016

Keski-Pohjanmaa. Pohjois-Suomen Kaste -alueen vanhustyön kehittämishanke 2014-2016 Keski-Pohjanmaa Pohjois-Suomen Kaste -alueen vanhustyön kehittämishanke 2014-2016 SenioriKaste Ikäihmisten arjen ja palvelujen parantamiseksi 2014-2016 Tavoitteena on kehittää vanhustyön palveluja ja toimintatapoja,

Lisätiedot

TERVETULOA HENKILÖKOHTAISEN BUDJETOINNIN SEMINAARIIN JYVÄSKYLÄ

TERVETULOA HENKILÖKOHTAISEN BUDJETOINNIN SEMINAARIIN JYVÄSKYLÄ TERVETULOA HENKILÖKOHTAISEN BUDJETOINNIN SEMINAARIIN JYVÄSKYLÄ 20.11.2013 HENKILÖKOHTAINEN BUDJETOINTI OMA TUPA, OMA LUPA -HANKKEESSA Henkilökohtainen budjetointi nousi esille vuosi sitten laaditun maakunnallisen

Lisätiedot

Vanhuspalvelulaki tulee - mistä on kysymys? Päivi Voutilainen sosiaalineuvos, STM

Vanhuspalvelulaki tulee - mistä on kysymys? Päivi Voutilainen sosiaalineuvos, STM Vanhuspalvelulaki tulee - mistä on kysymys? Päivi Voutilainen sosiaalineuvos, STM Lisätietoa: www.stm.fi Tiedotteet Tiedote 66/2012 VALMISTELUN KONTEKSTI TAVOITTEENA VAIKUTTAVA OHJAUS Ikäihmisten palvelujen

Lisätiedot

OMA TUPA, OMA LUPA HANKKEEN JOHTAJIEN TYÖRYHMÄN V KOKOUS

OMA TUPA, OMA LUPA HANKKEEN JOHTAJIEN TYÖRYHMÄN V KOKOUS OMA TUPA, OMA LUPA HANKKEEN JOHTAJIEN TYÖRYHMÄN V KOKOUS Aika: ke 3.3.2014 klo 13.00 15.00 Paikka: Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, kokoushuone 100 (I krs.) Matarankatu 4, 40100 Jyväskylä Paikalla:

Lisätiedot

Johtaminen työryhmän I kokous. Maanantaina klo 13-15

Johtaminen työryhmän I kokous. Maanantaina klo 13-15 Johtaminen työryhmän I kokous Maanantaina 9.9.2013 klo 13-15 Hankkeen rooli Hankekunnan rooli Sitoutuminen työskentelyyn Tiedon välittäminen omassa organisaatiossa Oman nykytilan analysointi ja kuvaaminen

Lisätiedot

Lakiesityksen taustaa

Lakiesityksen taustaa Lakiesityksen taustaa Vanhuspalvelulaki ollut esillä vuosikymmenet (n.30) Väestön ikääntyminen - 65 vuotta täyttäneitä yli miljoona, - väestön keski-iän nousu - ikäpyramidin huippu huonokuntoisempi Lakiesityksen

Lisätiedot

TOTEUTTAAKO VANHUSPALVELULAKI VALTAA VANHUUS -LIIKKEEN TEEMOJA?

TOTEUTTAAKO VANHUSPALVELULAKI VALTAA VANHUUS -LIIKKEEN TEEMOJA? TOTEUTTAAKO VANHUSPALVELULAKI VALTAA VANHUUS -LIIKKEEN TEEMOJA? Senioriliikkeen kevätkokous 22.04.2013 Helsinki Aulikki Kananoja LAKI l l Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden

Lisätiedot

Muutosagenttitoiminnan tulokset

Muutosagenttitoiminnan tulokset Muutosagenttitoiminnan tulokset Tuula Kiviniemi, Pohjois-Karjala 1 30.11.2018 Muutosagenttitoiminta Pohjois-Karjala Hallituksen I&O kärkihanke: Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten

Lisätiedot

Anitta Mikkola, kotihoidon osastonhoitaja, Ikäihminen toimijana kehittämisjakson vetäjä Sodankylän hyvinvointisuunnitelman laatija

Anitta Mikkola, kotihoidon osastonhoitaja, Ikäihminen toimijana kehittämisjakson vetäjä Sodankylän hyvinvointisuunnitelman laatija Anitta Mikkola, kotihoidon osastonhoitaja, Ikäihminen toimijana kehittämisjakson vetäjä Sodankylän hyvinvointisuunnitelman laatija Väestökehitys - painopiste ennaltaehkäisevään työhön, hyviä vuosia kotona

Lisätiedot

MUONION KUNTA ESITYSLISTA/PÖYTÄKIRJA 1/2013 1 Sosiaalitoimi Puthaanrannantie 15 99300 MUONIO 24.10.2013

MUONION KUNTA ESITYSLISTA/PÖYTÄKIRJA 1/2013 1 Sosiaalitoimi Puthaanrannantie 15 99300 MUONIO 24.10.2013 MUONION KUNTA ESITYSLISTA/PÖYTÄKIRJA 1/2013 1 Puthaanrannantie 15 99300 MUONIO 24.10.2013 VANHUS- JA VETERAANIASIAIN NEUVOTTELUKUNTA Aika Torstai 24.10.2013 klo 14.00 15.30 Paikka Läsnä sto Osallistujat

Lisätiedot

Sosiaalihuollon ajankohtaiset uudistukset

Sosiaalihuollon ajankohtaiset uudistukset Sosiaalihuollon ajankohtaiset uudistukset Vanhuspalvelulaki Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista 980/2012 - voimaan 1.7.2013 Kuntamarkkinat

Lisätiedot

Ikäihmisten palveluiden kehittäminen Minna-Liisa Luoma RISTO hankkeen tuotosten esittely ja päätösseminaari Näin me sen teimme

Ikäihmisten palveluiden kehittäminen Minna-Liisa Luoma RISTO hankkeen tuotosten esittely ja päätösseminaari Näin me sen teimme Ikäihmisten palveluiden kehittäminen Minna-Liisa Luoma RISTO hankkeen tuotosten esittely ja päätösseminaari Näin me sen teimme Minna-Liisa Luoma 1 Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä

Lisätiedot

KOSKEN KESKI-SUOMEN PÄIHDE- JA MIELENTERVEYSTYÖN TYÖRYHMÄN KOKOUS

KOSKEN KESKI-SUOMEN PÄIHDE- JA MIELENTERVEYSTYÖN TYÖRYHMÄN KOKOUS 1 (5) KOSKEN KESKI-SUOMEN PÄIHDE- JA MIELENTERVEYSTYÖN TYÖRYHMÄN KOKOUS Aika Ma 23.5.2011 klo 13-15.30 Paikka Sovatek, Matarankatu 4, 2 krs, kokoustila 202 Osallistujat Hannu Koivisto Kari Lahti Maritta

Lisätiedot

Miksi muistiohjelma on kunnalle ja kuntalaisille hyvä juttu?

Miksi muistiohjelma on kunnalle ja kuntalaisille hyvä juttu? Miksi muistiohjelma on kunnalle ja kuntalaisille hyvä juttu? Juha Jolkkonen geriatrian erikoislääkäri osastopäällikkö Helsingin kaupunki sosiaali- ja terveysvirasto sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN SOTE 2020 HANKKEEN TILANNEKATSAUS. Hankkeen ohjausryhmä Marja Heikkilä

KESKI-SUOMEN SOTE 2020 HANKKEEN TILANNEKATSAUS. Hankkeen ohjausryhmä Marja Heikkilä KESKI-SUOMEN SOTE 2020 HANKKEEN TILANNEKATSAUS Hankkeen ohjausryhmä 26.8.2014 Marja Heikkilä Hankkeen tavoite 1: Sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalvelujen vahvistaminen palvelutuotantojärjestelmää

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN VANHUSTYÖN JOHDON TYÖKOKOUS

KESKI-SUOMEN VANHUSTYÖN JOHDON TYÖKOKOUS 1 (5) KESKI-SUOMEN VANHUSTYÖNJOHDON TYÖKOKOUS Aika Ke klo 13.00 16.00 Paikka Kokoustila Talvikki, Kansalaistoiminnankeskus Matara, Matarankatu 6, Jyväskylä Kutsutut Tarja Sirkka Hankasalmi Terhi Kallio

Lisätiedot

Oma tupa, oma lupa - Itsemääräämisoikeus vanhuspalveluissa

Oma tupa, oma lupa - Itsemääräämisoikeus vanhuspalveluissa Oma tupa, oma lupa - Itsemääräämisoikeus vanhuspalveluissa ti 20.5.2014 klo 13.00 15.15, Tourujokisali, Matarankatu 6 Jyväskylä Lakiluonnoksen esittely: Riitta Burrell, Sosiaali- ja terveysministeriö Poimintoja

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 10/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Esityslista 10/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Esityslista 10/2013 1 (5) 14 Sosiaali- ja terveyslautakunnan selvitys kaupunginhallitukselle 1.7.2013 voimaan astuvan ns. vanhuspalvelulain vaikutuksista kaupungin vanhusten hoiva- ja

Lisätiedot

Vanhuspalvelulaki voimaan Vanhuspalvelulain käytännön toteutus Vanhusneuvosto

Vanhuspalvelulaki voimaan Vanhuspalvelulain käytännön toteutus Vanhusneuvosto Vanhuspalvelulaki voimaan 1.7.2013 Vanhuspalvelulain käytännön toteutus Vanhusneuvosto Palvelujohtaja Pirkko Soidinmäki Lain tavoitteet Ikääntynyt väestö ( =vanhuuseläkeikäiset) - tuetaan hyvinvointia,

Lisätiedot

Hyvää perhehoitoa Keski-Suomessa - prosessikoulutus

Hyvää perhehoitoa Keski-Suomessa - prosessikoulutus Hyvää perhehoitoa Keski-Suomessa - prosessikoulutus Arvokas elämä hanke Keski-Suomen Vammaispalvelusäätiö Perhehoitoliitto Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Koulutuksen sisällöt 28.8. Hyvän perhehoidon

Lisätiedot

Kukoistava kotihoito hankkeen esittely

Kukoistava kotihoito hankkeen esittely 24.3.2017 Yksityisten palvelujentuottajat Kukoistava kotihoito hankkeen esittely Keski-Suomen ikäihmisten kotona pärjäämisen tuen uudistus VISIO ja PÄÄTAVOITE Visio Koko Keski-Suomen maakunnassa kotihoidolla

Lisätiedot

Vanhuspalvelulain käytännön toteutus Vanhusneuvosto 4.2.2015

Vanhuspalvelulain käytännön toteutus Vanhusneuvosto 4.2.2015 Vanhuspalvelulain käytännön toteutus Vanhusneuvosto 4.2.2015 Palvelujohtaja Eeva-Liisa Saarman Ympärivuorokautinen asuminen ja hoito 5.2.2015 Lain tarkoitus on tukea koko ikääntyneen väestön hyvinvointia,

Lisätiedot

KOTIHOIDON TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT

KOTIHOIDON TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT KOTIHOIDON TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT KOTIIN VIETÄVÄT PALVELUT HYVINVOINTIALA 21.3.2019 SATU KARPPANEN NEUVOTTELEVA VIRKAMIES SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ RATKAISUJA HAASTEISIIN HAETTIIN SEURAAVILLA TEEMOILLA.

Lisätiedot

OMA TUPA, OMA LUPA HANKE: MUISTIONGELMAISET JA OMAISHOITAJAT TYÖRYHMÄN III KOKOUS

OMA TUPA, OMA LUPA HANKE: MUISTIONGELMAISET JA OMAISHOITAJAT TYÖRYHMÄN III KOKOUS OMA TUPA, OMA LUPA HANKE: MUISTIONGELMAISET JA OMAISHOITAJAT TYÖRYHMÄN III KOKOUS Aika: 29.1.2014 klo 12.00 14.45 Paikka: Kokoushuone 100, Matarankatu 4, 40100 Jyväskylä Osallistujat: Jonna Kekkonen, Pihtiputaan

Lisätiedot

Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä. 9.4.2014 Tuomo Melin & Eeva Päivärinta, Sitra

Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä. 9.4.2014 Tuomo Melin & Eeva Päivärinta, Sitra Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä Lähtökohtia Ikäihmiset ovat voimavara - mahdollisuus - Suomen eläkeläiset ovat maailman koulutetuimpia ja terveimpiä - Vapaaehtoistyöhön ja -toimintaan osallistumiseen

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2015 1

NURMIJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2015 1 NURMIJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2015 1 Vanhusneuvosto 26.01.2015 KÄSITELLYT ASIAT Sivu 1 Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Tarja Salosen puheenvuoro 2 Vuoden 2014 toimintakertomuksen hyväksyminen

Lisätiedot

VANHUSTEN PÄIVÄKESKUSOHJAAJIEN MAAKUNNALLINEN TYÖKOKOUS

VANHUSTEN PÄIVÄKESKUSOHJAAJIEN MAAKUNNALLINEN TYÖKOKOUS 1 (6) VANHUSTEN PÄIVÄKESKUSOHJAAJIEN MAAKUNNALLINEN TYÖKOKOUS Aika 2.11.2012 klo 9.00-14.00 Paikka Jyväskylän Palokassa, Luhtisen palvelukeskus, Ritopohjantie 23 Osallistujat: 1. Tarja Tammelin Saarikka

Lisätiedot

Porvoon vanhusneuvosto Toimintasuunnitelma 2016

Porvoon vanhusneuvosto Toimintasuunnitelma 2016 Porvoon vanhusneuvosto Toimintasuunnitelma 2016 Asia Tavoite Toimenpiteet Toteutus/ vastuuhenkilö(t) 1. Kokoukset ja niihin 10 kokousta Kokoukset pidetään samalla viikolla, kuin sosiaali- ja valmistautuminen

Lisätiedot

Uudenlaiset palvelut rakenteiden muutoksessa. Pirkko Karjalainen Toiminnanjohtaja, Vanhustyön keskusliitto Metropolia-seminaari 28.2.

Uudenlaiset palvelut rakenteiden muutoksessa. Pirkko Karjalainen Toiminnanjohtaja, Vanhustyön keskusliitto Metropolia-seminaari 28.2. Uudenlaiset palvelut rakenteiden muutoksessa Pirkko Karjalainen Toiminnanjohtaja, Vanhustyön keskusliitto Metropolia-seminaari 28.2.2013 Rakenne ja ihminen/vanhus Palvelurakenteet ja niiden uudistaminen

Lisätiedot

Vanhuspalvelut vastuutyöntekijä

Vanhuspalvelut vastuutyöntekijä Vanhuspalvelut vastuutyöntekijä Toimintaohje 1.1.2015 Palvelutuotantolautakunta xx.xx.2015 Sisältö 1. VASTUUTYÖNTEKIJÄ VANHUSPALVELULAKI 17 3 2. VASTUUTYÖNTEKIJÄ OULUNKAARELLA 4 2.1 Vastuutyöntekijän tarpeen

Lisätiedot

OMA TUPA, OMA LUPA HANKKEEN PALVELUOHJAUKSEN JA PALVELUTARPEEN ARVIOINTI TYÖRYHMÄN IX KOKOUS

OMA TUPA, OMA LUPA HANKKEEN PALVELUOHJAUKSEN JA PALVELUTARPEEN ARVIOINTI TYÖRYHMÄN IX KOKOUS OMA TUPA, OMA LUPA HANKKEEN PALVELUOHJAUKSEN JA PALVELUTARPEEN ARVIOINTI TYÖRYHMÄN IX KOKOUS Aika: ti 26.8.2014 klo 12.00 14.20 Paikka: Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, kokoustila Mat 100 Matarankatu

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUKSEN KANNATUSYHDISTYS HALLITUKSEN KOKOUS

KESKI-SUOMEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUKSEN KANNATUSYHDISTYS HALLITUKSEN KOKOUS 1 (5) KESKISUOMEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUKSEN KANNATUSYHDISTYS HALLITUKSEN KOKOUS Aika Keskiviikko 2.11.2016 klo 9.03 10.45 Paikka Koske, Matarankatu 4, 1. krs, pieni kokoustila 118 Osallistujat Hauvala,

Lisätiedot

Ikäihminen toimijana hanke

Ikäihminen toimijana hanke Ikäihminen toimijana hanke Väliarviointi 4/2014 Johtoryhmä 28.4.2014 LAPPI: väliarviointi 4/2014 Hanketyönä on kunnissa kirjattu vanhussuunnitelma (5 ) ikääntyneen väestön tukemiseksi. Vanhusneuvoston

Lisätiedot

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/ Vanhusneuvosto. AIKA kello 10:00-12:15. PAIKKA Äänekosken kaupungintalo, H 117

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/ Vanhusneuvosto. AIKA kello 10:00-12:15. PAIKKA Äänekosken kaupungintalo, H 117 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 1/2018 1 Vanhusneuvosto AIKA 16.02.2018 kello 10:00-12:15 PAIKKA Äänekosken kaupungintalo, H 117 LUETTELO KÄSITELLYISTÄ ASIOISTA Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaaminen 3 2 Kokouksen

Lisätiedot

OMA TUPA, OMA LUPA HANKKEEN JOHTAJIEN TYÖRYHMÄN III KOKOUS

OMA TUPA, OMA LUPA HANKKEEN JOHTAJIEN TYÖRYHMÄN III KOKOUS OMA TUPA, OMA LUPA HANKKEEN JOHTAJIEN TYÖRYHMÄN III KOKOUS Aika: to 5.12.2013 klo 13.00 15.00 Paikka: Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, kokoushuone 118 (I krs.) Matarankatu 4, 40100 Jyväskylä Paikalla:

Lisätiedot

Palveluohjaus ja palvelutarpeen arviointi työryhmä. III kokous 28.10. Laukaa

Palveluohjaus ja palvelutarpeen arviointi työryhmä. III kokous 28.10. Laukaa Palveluohjaus ja palvelutarpeen arviointi työryhmä III kokous 28.10. Laukaa Vanhuspalvelut Laukaassa Heli Lerkkanen Heli esitteli Laukaan vanhusten palvelujen tulosyksikön organisaation, joka vahvistettu

Lisätiedot

Sirkka Jakonen Johtaja. Itä-Suomen aluehallintovirasto. Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat vastuualue. Vanhuspalvelulaki seminaari 27.3.

Sirkka Jakonen Johtaja. Itä-Suomen aluehallintovirasto. Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat vastuualue. Vanhuspalvelulaki seminaari 27.3. Vanhuspalvelulain valvonta Sirkka Jakonen Johtaja Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat vastuualue Vanhuspalvelulaki seminaari 27.3.2014 Tavoitteena ikäystävällinen Suomi! Vanhuspalvelulailla pyritään turvaamaan

Lisätiedot

HAKEMUS VALTIONAVUSTUKSEN SAAMISEKSI KASTE-OHJELMAA TOTEUTTAVAAN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON KEHITTÄMISHANKKEESEEN. sirkka.karhula@jkl.

HAKEMUS VALTIONAVUSTUKSEN SAAMISEKSI KASTE-OHJELMAA TOTEUTTAVAAN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON KEHITTÄMISHANKKEESEEN. sirkka.karhula@jkl. Hakemus saapunut Diaarinro HAKEMUS VALTIONAVUSTUKSEN SAAMISEKSI KASTE-OHJELMAA TOTEUTTAVAAN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON KEHITTÄMISHANKKEESEEN Hakija Hankkeen hallinnoinnista vastaava kunta/kuntayhtymä

Lisätiedot

Vanhustyön johdon maakunnallinen työkokous 15.3.2012

Vanhustyön johdon maakunnallinen työkokous 15.3.2012 1 (6) Vanhustyön johdon maakunnallinen työkokous Aika klo 9.00-14.00 Paikka Kosken tiloissa, Matarankatu 4, 1 krs, tila 100, JKL Kutsutut Vanhustenhuollon avopalveluista vastaavat, vanhustyön johtajat,

Lisätiedot

Vanhustyön suunnitelma vanhuspalvelulain tulevaisuuden suuntaviivat. Vanhustyön seminaari Vanhustyön johtaja j Johanna Lohtander

Vanhustyön suunnitelma vanhuspalvelulain tulevaisuuden suuntaviivat. Vanhustyön seminaari Vanhustyön johtaja j Johanna Lohtander Vanhustyön suunnitelma vanhuspalvelulain tulevaisuuden suuntaviivat t Vanhustyön seminaari 2-3.9.2014 Vanhustyön johtaja j Johanna Lohtander Laaja alue Rovaniemi 31.12.2012 Väestö 60 877 asukasta pinta-ala

Lisätiedot

TOIMIA-suositukset tukevat ikäpalvelulain toimeenpanoa

TOIMIA-suositukset tukevat ikäpalvelulain toimeenpanoa TOIMIA-suositukset tukevat ikäpalvelulain toimeenpanoa Matti Mäkelä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos TOIMIA-seminaari TOIMIA Ikäpalvelulain tukena Suositus iäkkään henkilön palvelutarpeen arviointiin Toimintakyvyn

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE 2013 2015 Etelä-Suomi

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE 2013 2015 Etelä-Suomi Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE 2013 2015 Etelä-Suomi Kotona kokonainen elämä / Etelä- Kymenlaakson osakokonaisuus Sara Haimi-Liikkanen, kehittämiskoordinaattori 25.10.2013

Lisätiedot

Vastuutyöntekijä - toimintamallin kehittäminen Vantaalla Ikäpalo-hankkeessa 20.10.2014. Aila Halonen

Vastuutyöntekijä - toimintamallin kehittäminen Vantaalla Ikäpalo-hankkeessa 20.10.2014. Aila Halonen Vastuutyöntekijä - toimintamallin kehittäminen Vantaalla Ikäpalo-hankkeessa 20.10.2014 Aila Halonen Vastuutyöntekijä toimintamallin kehittäminen Vanhuspalvelulain 17 :n mukaisesti kunnan on nimettävä 1.1.2015

Lisätiedot

Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista ( alkaen asteittain voimaan)

Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista ( alkaen asteittain voimaan) Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (1.7.2013 alkaen asteittain voimaan) Vanhuslain toimeenpano Espoossa Story 16.9.2014 5 Kunnan tulee laatia

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN VAMMAISPALVELUTYÖRYHMÄ MUISTIO 5/2015 1 (5)

KESKI-SUOMEN VAMMAISPALVELUTYÖRYHMÄ MUISTIO 5/2015 1 (5) 1 (5) Aika Ma 7.9.2015 klo 13 16.00 Paikka Kokoustila 100, 1. krs, Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, Matarankatu 4, Jyväskylä Kutsutut Ahlström, Marko palvelukodin johtaja, Päivänsäteen Palvelukoti,

Lisätiedot

OMAVALVONTA. Valviran näkökulmasta. Riitta Husso

OMAVALVONTA. Valviran näkökulmasta. Riitta Husso OMAVALVONTA Valviran näkökulmasta Riitta Husso 2.11.2015 1 OMAVALVOTA sote-palveluissa Yksityinen sosiaalihuolto Laki yksityisistä sosiaalipalveluista (922/2011) 6 Julkiset vanhuspalvelut Vanhuspalvelulaki

Lisätiedot

OMA TUPA, OMA LUPA HANKKEEN JOHTAJIEN TYÖRYHMÄN IV KOKOUS

OMA TUPA, OMA LUPA HANKKEEN JOHTAJIEN TYÖRYHMÄN IV KOKOUS OMA TUPA, OMA LUPA HANKKEEN JOHTAJIEN TYÖRYHMÄN IV KOKOUS Aika: ke 5.2.2014 klo 13.00 15.20 Paikka: Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, kokoushuone 118 (I krs.) Matarankatu 4, 40100 Jyväskylä Paikalla:

Lisätiedot

Yksityisen sosiaalihuollon omavalvonta. Niina Kaukonen, TtM, viranomaisvalvonnan erityispätevyys Vanhuspalvelujen johtaja

Yksityisen sosiaalihuollon omavalvonta. Niina Kaukonen, TtM, viranomaisvalvonnan erityispätevyys Vanhuspalvelujen johtaja Yksityisen sosiaalihuollon omavalvonta Niina Kaukonen, TtM, viranomaisvalvonnan erityispätevyys Vanhuspalvelujen johtaja 1 Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi aloitti toimintansa 1.1.2012 Väestöpohja

Lisätiedot

Sisäinen hanke/suunnitelma

Sisäinen hanke/suunnitelma Sisäinen hanke/suunnitelma 10.2.2015 Kansallisen omaishoidon kehittämisohjelman tavoitteena mm. ennaltaehkäisevän ja kuntouttavan toiminnan vahvistaminen, kotona asuminen mahdollisimman pitkään. Ohjelman

Lisätiedot

VANHUSNEUVOSTON TYÖKOKOUS Kehittäjäsosiaalityöntekijä Tuula Anunti

VANHUSNEUVOSTON TYÖKOKOUS Kehittäjäsosiaalityöntekijä Tuula Anunti VANHUSNEUVOSTON TYÖKOKOUS 4.5.2015 Kehittäjäsosiaalityöntekijä Tuula Anunti Vanhuslaki 11 Vanhusneuvosto Sen lisäksi, mitä kuntalain 27 :ssä säädetään kunnan asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksista,

Lisätiedot

OMA TUPA, OMA LUPA HANKKEEN PALVELUOHJAUKSEN JA PALVELUTARPEEN ARVIOINTI TYÖRYHMÄN I KOKOUS

OMA TUPA, OMA LUPA HANKKEEN PALVELUOHJAUKSEN JA PALVELUTARPEEN ARVIOINTI TYÖRYHMÄN I KOKOUS OMA TUPA, OMA LUPA HANKKEEN PALVELUOHJAUKSEN JA PALVELUTARPEEN ARVIOINTI TYÖRYHMÄN I KOKOUS Aika: ke 4.9.2013 klo 13.00 15.00 Paikka: Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, Matarankatu 4, kokoushuone

Lisätiedot

Oma tupa, oma lupa kotona asuvan ikääntyvän itsemääräämisoikeuden tukeminen palveluilla -hanke. Ohjausryhmän kokous 13.9.2013

Oma tupa, oma lupa kotona asuvan ikääntyvän itsemääräämisoikeuden tukeminen palveluilla -hanke. Ohjausryhmän kokous 13.9.2013 Oma tupa, oma lupa kotona asuvan ikääntyvän itsemääräämisoikeuden tukeminen palveluilla -hanke Ohjausryhmän kokous 13.9.2013 OHJAUSRYHMÄN JÄRJESTÄYTYMINEN Puheenjohtaja: Sihteeri: Muistion tarkastaminen:

Lisätiedot

YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN HYVINVOINTIA

YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN HYVINVOINTIA YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN HYVINVOINTIA - ikääntyvien hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Hattulassa ja Janakkalassa Minna Heikkilä, Kanta-Hämeen POLKKA -hanke 2009 2011 Oppaan kirjoittaja: Kuvittaja: Tekstintoimittaja:

Lisätiedot

1. kuntapäätöksenteko: onko kunnissa, joista vanhusneuvosto puuttuu, päätös sellaisen perustamisesta. 2. uuden vanhusneuvoston

1. kuntapäätöksenteko: onko kunnissa, joista vanhusneuvosto puuttuu, päätös sellaisen perustamisesta. 2. uuden vanhusneuvoston HANKKEEN TOI- MENPIDE Tuetaan etenkin uusien vanhusneuvostojen työtä esim. työpajoilla tavoitteena toimivien osallisuuden mallien löytäminen kunnassa Vanhusneuvostojen ylikunnallisen toiminnan kehittäminen

Lisätiedot

KEMIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 3/ (12 )

KEMIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 3/ (12 ) KEMIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 3/2019 1 (12 ) Vanhusneuvosto 12.04.2019 AIKA 12.04.2019 klo 10:05-11:20 PAIKKA Valtakatu 26, 2. krs kokoushuone, 94100 KEMI KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 19 Kokouksen avaus 3

Lisätiedot

Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014)

Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014) Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014) Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Vanhuspalvelulain toteuttamiseen haettu hanke Rahoitus tulee

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON KOULUTUS- JA TUTKIMUSYHTEISTYÖRYHMÄN KOKOUS

KESKI-SUOMEN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON KOULUTUS- JA TUTKIMUSYHTEISTYÖRYHMÄN KOKOUS 1 (5) KESKI-SUOMEN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON KOULUTUS- JA TUTKIMUSYHTEISTYÖRYHMÄN KOKOUS Aika ti 6.9.2016 klo 9-11.00 Paikka Kosken toimitalo, 1 krs, tila 100, Tourulassa, Matarankatu 4 Osallistujat

Lisätiedot

SENIORIKASTE-HANKE LAPIN TOIMINNALLINEN OSAKOKONAISUUS

SENIORIKASTE-HANKE LAPIN TOIMINNALLINEN OSAKOKONAISUUS SENIORIKASTE-HANKE LAPIN TOIMINNALLINEN OSAKOKONAISUUS Gerontologisen sosiaalityön työkokous 20.5.15 Kehittäjäsosiaalityöntekijä j Tuula Anunti HANKETIETOA Hankekokonaisuuden k k muodostaa yhteinen koordinaatio

Lisätiedot

KEHITTÄJÄASIAKASTOIMINTA

KEHITTÄJÄASIAKASTOIMINTA KEHITTÄJÄASIAKASTOIMINTA Asiakkaiden osallisuuden lisääminen palvelujen toteutuksessa, suunnittelussa ja kehittämisessä Kehittäjäasiakkaat tuovat palvelujen suunnittelun omat kokemuksensa ja kehittämisehdotuksensa

Lisätiedot

JOENSUUN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 9/ Koivupihan Palvelukeskus, Kirkkokatu 13, Joensuu (4. krs, Tupasvilla) Sivu 85 Kokouksen avaus 3

JOENSUUN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 9/ Koivupihan Palvelukeskus, Kirkkokatu 13, Joensuu (4. krs, Tupasvilla) Sivu 85 Kokouksen avaus 3 JOENSUUN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 9/2018 1 Vanhusneuvosto Aika 11.12.2018 klo 10:00-12:01 Paikka Koivupihan Palvelukeskus, Kirkkokatu 13, 80100 Joensuu (4. krs, Tupasvilla) Käsitellyt asiat Sivu 85 Kokouksen

Lisätiedot

Ajankohtaista ikäihmisten palveluiden kehittämisessä. HEHKO-seminaari 22.3.2010 Peruspalveluministeri, TtT Paula Risikko

Ajankohtaista ikäihmisten palveluiden kehittämisessä. HEHKO-seminaari 22.3.2010 Peruspalveluministeri, TtT Paula Risikko Ajankohtaista ikäihmisten palveluiden kehittämisessä HEHKO-seminaari 22.3.2010 Peruspalveluministeri, TtT Paula Risikko Ikäihmisten palvelujen kehittämistä linjaavat Suosituksen tavoitteena on lisätä ikäihmisten

Lisätiedot

Oikeat palvelut oikeaan aikaan

Oikeat palvelut oikeaan aikaan Kotipalvelut kuntoon Olemme Suomessa onnistuneet yhteisessä tavoitteessamme, mahdollisuudesta nauttia terveistä ja laadukkaista elinvuosista yhä pidempään. Toisaalta olemme Euroopan nopeimmin ikääntyvä

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN SOTE 2020 HANKKEEN TILANNEKATSAUS. Hankkeen seurantaryhmä 26.8.2014 Marja Heikkilä

KESKI-SUOMEN SOTE 2020 HANKKEEN TILANNEKATSAUS. Hankkeen seurantaryhmä 26.8.2014 Marja Heikkilä KESKI-SUOMEN SOTE 2020 HANKKEEN TILANNEKATSAUS Hankkeen seurantaryhmä Marja Heikkilä Sotelainsäädännön uudistus Sotepalvelumallit Johtaminen ja osaaminen Tutkimus, koulutus, kehittäminen Tukipalvelut 2014

Lisätiedot

VUOROHOIDON 2. NEUVOTTELUPÄIVÄ VARHAISKASVATUSPÄÄLLIKÖILLE

VUOROHOIDON 2. NEUVOTTELUPÄIVÄ VARHAISKASVATUSPÄÄLLIKÖILLE KUTSU VUOROHOIDON 2. NEUVOTTELUPÄIVÄ VARHAISKASVATUSPÄÄLLIKÖILLE 6.4.2016 OHOI osaamista vuorohoitoon -hankkeen neuvottelupäivien tarkoituksena on koota yhteen ja dokumentoida vuorohoidon järjestämisen

Lisätiedot

Hollolan kunnantalo, Virastotie 3. Kokoushuone Toivola. Katriina Haapakangas. Kärkölän järjestöedustaja,

Hollolan kunnantalo, Virastotie 3. Kokoushuone Toivola. Katriina Haapakangas. Kärkölän järjestöedustaja, Hollolan kunta / Muistio 1/2013 1 (5) n kokous Aika Tiistai 5.3.2013 kello 18.00 Paikka Hollolan kunnantalo, Virastotie 3. Kokoushuone Toivola. Läsnä Armas Hacklin Eija Koivuniemi Tiina Aarto Marjatta

Lisätiedot

Hankekoordinaattorit Anne-Mari Hakala ja Eija Janhunen

Hankekoordinaattorit Anne-Mari Hakala ja Eija Janhunen Kukoistava kotihoito hanke Keski-Suomen ikäihmisten kotona pärjäämisen tuen uudistus 1. työpajapäivä / Palveluntarjonta ja sen kohdentuminen sekä kuntoutus ja ennaltaehkäisy 22.02.2017 Hankekoordinaattorit

Lisätiedot

Vanhuslain toimeenpanoa utsjoen kunnassa

Vanhuslain toimeenpanoa utsjoen kunnassa IKÄIHMINEN TOIMIJANA-hanke Vanhuslain toimeenpanoa utsjoen kunnassa 1.1.-31.8.2014 Anu Puustinen Suunnitelma ikääntyneen väestön tukemiseksi Asiakaspalautejärjestelmä Arviointivälineen kartoitus KUNNAN

Lisätiedot

Liitto on perustettu vuonna piiriä, 334 paikallisyhdistystä veteraanijäsentä Puoliso- ja leskijäsentä kannattajajäsentä

Liitto on perustettu vuonna piiriä, 334 paikallisyhdistystä veteraanijäsentä Puoliso- ja leskijäsentä kannattajajäsentä Liitto on perustettu vuonna 1957 22 piiriä, 334 paikallisyhdistystä 8 198 veteraanijäsentä 9 411 Puoliso- ja leskijäsentä 27 961 kannattajajäsentä Koko maassa; 3.10 veteraanien määrä 11 466, keski-ikä

Lisätiedot

Takaako uusi vanhuspalvelulaki arvokkaan vanhuuden?

Takaako uusi vanhuspalvelulaki arvokkaan vanhuuden? Takaako uusi vanhuspalvelulaki arvokkaan vanhuuden? Kaakkois-Suomen sosiaali- ja terveyspolitiikan kehittämispäivä 8.11.2012 Matti Mäkelä 8.11.2012 Vanhuspalvelulaki / Matti Mäkelä 1 Vanhuspalvelulaki:

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN IKÄIHMISTEN PALVELUJEN JÄRJESTÄMISSUUNNITELMA VUONNA Ehdotus

KESKI-SUOMEN IKÄIHMISTEN PALVELUJEN JÄRJESTÄMISSUUNNITELMA VUONNA Ehdotus KESKI-SUOMEN IKÄIHMISTEN PALVELUJEN JÄRJESTÄMISSUUNNITELMA VUONNA 2020 Ehdotus 65 vuotta täyttäneet hankekunnissa 35000 30000 25000 29492 32956 31489 24095 30808 28892 27283 26732 26761 26721 20000 15000

Lisätiedot

Kukoistava kotihoito -hanke. Työryhmät 1 ja 2: Työpajapäivä 5 Keuruulla, Hotelli Keurusselässä Pilotointi ja juurruttaminen

Kukoistava kotihoito -hanke. Työryhmät 1 ja 2: Työpajapäivä 5 Keuruulla, Hotelli Keurusselässä Pilotointi ja juurruttaminen Kukoistava kotihoito -hanke Työryhmät 1 ja 2: Työpajapäivä 5 Keuruulla, Hotelli Keurusselässä Pilotointi ja juurruttaminen Kehittämistyö Keski-Suomessa Keski-Suomessa on pitkät perinteet tehdä yhteistyötä

Lisätiedot

Ikääntyneiden asumisesta STM:n I&Okärkihankkeessa

Ikääntyneiden asumisesta STM:n I&Okärkihankkeessa Ikääntyneiden asumisesta STM:n I&Okärkihankkeessa ja laatusuosituksessa Kunnat ikääntyneiden asumisen ja elinympäristöjen kehittämisessä -seminaari 27.9.2017 Paasitorni Riitta Saksanen erityisasiantuntija,

Lisätiedot

1. kuntapäätöksenteko: onko kunnissa, joista vanhusneuvosto puuttuu, päätös sellaisen perustamisesta. 2. uuden vanhusneuvoston

1. kuntapäätöksenteko: onko kunnissa, joista vanhusneuvosto puuttuu, päätös sellaisen perustamisesta. 2. uuden vanhusneuvoston HANKKEEN TOI- MENPIDE Tuetaan etenkin uusien vanhusneuvostojen työtä esim. työpajoilla tavoitteena toimivien osallisuuden mallien löytäminen kunnassa Vanhusneuvostojen ylikunnallisen toiminnan kehittäminen

Lisätiedot

Vanhuspalvelulain velvoitteiden toteutuminen Kokkolassa ja Kruunupyyssä. Maija Juola Vanhustenhuollon palvelujohtaja 29.5.2015

Vanhuspalvelulain velvoitteiden toteutuminen Kokkolassa ja Kruunupyyssä. Maija Juola Vanhustenhuollon palvelujohtaja 29.5.2015 Vanhuspalvelulain velvoitteiden toteutuminen Kokkolassa ja Kruunupyyssä Maija Juola Vanhustenhuollon palvelujohtaja 29.5.2015 Menettelytapasäännöksiä Vanhuspalveluissa ei subjektiivisia uusia oikeuksia

Lisätiedot

Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi

Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi VAHVAT VANHUSNEUVOSTO ääni kuuluviin ja osaaminen näkyväksi Tampere projektijohtaja Mari Patronen Tampereen hankkeet 1. Asiakas- ja palveluohjaus 2. Henkilökohtainen

Lisätiedot

OMA TUPA, OMA LUPA HANKKEEN PALVELUOHJAUKSEN JA PALVELUTARPEEN ARVIOINTI TYÖRYHMÄN V KOKOUS. Maanantaina Klo Äänekoskella

OMA TUPA, OMA LUPA HANKKEEN PALVELUOHJAUKSEN JA PALVELUTARPEEN ARVIOINTI TYÖRYHMÄN V KOKOUS. Maanantaina Klo Äänekoskella OMA TUPA, OMA LUPA HANKKEEN PALVELUOHJAUKSEN JA PALVELUTARPEEN ARVIOINTI TYÖRYHMÄN V KOKOUS Maanantaina 10.2.2014 Klo 12-16 Äänekoskella Asialista: 1. Kokouksen avaus 2. Edellisen kokouksen muistio 3.

Lisätiedot

Ennaltaehkäisevien ja kuntoutumista tukevien toimintatapojen sekä kehittämistarpeiden kartoitus

Ennaltaehkäisevien ja kuntoutumista tukevien toimintatapojen sekä kehittämistarpeiden kartoitus Ennaltaehkäisevien ja kuntoutumista tukevien toimintatapojen sekä kehittämistarpeiden kartoitus Kotihoidon, tukipalveluiden ja palveluohjauksen henkilökunnalle syksyllä 2014 1. Ikä Vastaajien määrä: 86

Lisätiedot

Hyvinvointia ja laatua vanhuspalvelulain toimeenpano -hanke

Hyvinvointia ja laatua vanhuspalvelulain toimeenpano -hanke KAINUUN SOTE KUNTAYHTYMÄ Hyvinvointia ja laatua vanhuspalvelulain toimeenpano -hanke Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon toimintasuunnitelma Marja-Liisa Ruokolainen Eija Tolonen, Jaana Mäklin, Lahja

Lisätiedot

Hämeenlinnan vanhusneuvosto

Hämeenlinnan vanhusneuvosto Hämeenlinnan vanhusneuvosto 1 n toiminta lakisääteistä Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaalija terveyspalveluista, 28.12.2012/980 http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2012/20120980

Lisätiedot

OMA TUPA, OMA LUPA HANKKEEN PALVELUOHJAUKSEN JA PALVELUTARPEEN ARVIOINTI TYÖRYHMÄN IV KOKOUS

OMA TUPA, OMA LUPA HANKKEEN PALVELUOHJAUKSEN JA PALVELUTARPEEN ARVIOINTI TYÖRYHMÄN IV KOKOUS OMA TUPA, OMA LUPA HANKKEEN PALVELUOHJAUKSEN JA PALVELUTARPEEN ARVIOINTI TYÖRYHMÄN IV KOKOUS Aika: to 12.12.2013 klo 12.00 16.00 Paikka: Jämsä, Sairaalantie 11, auditorio Asialista 1. Kokouksen avaus 2.

Lisätiedot

Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä Tuomo Melin & Eeva Päivärinta, Sitra

Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä Tuomo Melin & Eeva Päivärinta, Sitra Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä Lähtökohtia Ikäihmiset ovat voimavara - mahdollisuus - Suomen eläkeläiset ovat maailman koulutetuimpia ja terveimpiä - Vapaaehtoistyöhön ja -toimintaan osallistumiseen

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN SUOMEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUKSEN KANNATUSYHDISTYS

KESKI-SUOMEN SUOMEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUKSEN KANNATUSYHDISTYS 1 (5) KESKI-SUOMEN SUOMEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUKSEN KANNATUSYHDISTYS NATUSYHDISTYS HALLITUKSEN KOKOUS Aika klo 16.00 Paikka Koske, Matarankatu 4, 4 krs, Saunakabinetti Osallistujat Janhonen, Jouko

Lisätiedot

Maakunnallinen vanhusneuvosto

Maakunnallinen vanhusneuvosto Maakunnallinen vanhusneuvosto Pirkanmaan vanhusneuvostojen tapaaminen 13.10.2016 Lempäälä Raija Moilanen Tampereen vanhusneuvosto Maakunnan vaikuttamistoimielimet ( lausunnolla oleva Maakuntalaki 26 )

Lisätiedot

Kuinka varaudumme muistisairauksiin? Välittävä vaikuttaja seminaari 10.4.2014 Raatihuoneen juhlasali, Hämeenlinna

Kuinka varaudumme muistisairauksiin? Välittävä vaikuttaja seminaari 10.4.2014 Raatihuoneen juhlasali, Hämeenlinna Kuinka varaudumme muistisairauksiin? Välittävä vaikuttaja seminaari 10.4.2014 Raatihuoneen juhlasali, Hämeenlinna 11.4.2014 Minna-Liisa Luoma 1 ON VARAUDUTTAVA KOSKA. Minna-Liisa Luoma 11.4.2014 2 Iäkkäät

Lisätiedot

STM:n strategia ja hallitusohjelma, vanhuspolitiikan lähivuodet

STM:n strategia ja hallitusohjelma, vanhuspolitiikan lähivuodet STM:n strategia ja hallitusohjelma, vanhuspolitiikan lähivuodet Gerontologisen kuntoutuksen seminaari 23.9.2011 Kehitysjohtaja Klaus Halla Sosiaali- ja terveysministeriö Missä toimimme 2010-luvulla Globalisaatio

Lisätiedot

Kahvia ja kohtaamisia - yhteistyöllä elinpiiriä laajemmaksi

Kahvia ja kohtaamisia - yhteistyöllä elinpiiriä laajemmaksi Kahvia ja kohtaamisia - yhteistyöllä elinpiiriä laajemmaksi Peurunka3 -seminaari 27.10.2015 Keski-Suomen Sosiaaliturvayhdistys ry Kehitytään kimpassa hanke/tuija Seppänen www.kssotu.fi www.facebook.com/kehitytaankimpassa

Lisätiedot

Lainsäädännölläkö toimivaa arkea ikäihmisille? Ikääntyvän arki / TERVE-SOS Neuvotteleva virkamies Päivi Voutilainen

Lainsäädännölläkö toimivaa arkea ikäihmisille? Ikääntyvän arki / TERVE-SOS Neuvotteleva virkamies Päivi Voutilainen Lainsäädännölläkö toimivaa arkea ikäihmisille? Ikääntyvän arki / TERVE-SOS 2010 20.5.2010 Neuvotteleva virkamies Onko informaatio-ohjauksella tulevaisuutta? Suosituksen tavoitteena on lisätä ikäihmisten

Lisätiedot