Sosiaali-ja terveysministeriö

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sosiaali-ja terveysministeriö www.stm.fi"

Transkriptio

1 LAUSUNTO 1 (6) Sosiaali-ja terveysministeriö ASIA: TUPAKKAPOLIITTISIA LAINMUUTOKSIA JA TOIMIA VALMISTELEVAN TYÖRYHMÄN EHDOTUKSET Suomen Kiinteistöliitto ry kiittää mahdollisuudesta saada antaa lausunnon tupakkapoliittisia lainmuutoksia ja toimia valmistelevan työryhmän ehdotuksista. Suomen Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja ja kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio. Kiinteistöliittoon kuuluu 25 alueellista kiinteistöyhdistystä, joiden jäsenkunta muodostuu pääasiallisesti noin asunto-osakeyhtiöistä. Uudenmaan alueella toimiva Uudenmaan asuntokiinteistöyhdistys ry on Kiinteistöliittoon kuuluvista alueellisista kiinteistöyhdistyksistä suurin. Sillä on jäsenenä yli asunto-osakeyhtiötä. Kiinteistöliittoon kuuluu myös vuokrataloyhtiöitä. Lisäksi Kiinteistöliittoon kuuluu Suomen Vuokranantajat ry, jonka jäsenenä ovat pääasiallisesti yksityiset pienvuokranantajat. Kiinteistöliitto jäsenpalveluihin kuuluu mm. ilmainen puhelinneuvonta juridisissa ja teknisissä kysymyksissä. Lisäksi Liitto laatii asiantuntijalausuntoja jäsenilleen. Jäsenkuntamme piiriin kuuluu yli 1,5 miljoonaa suomalaista. Yleistä Kiinteistöliiton jäsenkunnasta tulee aika-ajoin yhteydenottoja tupakointiin liittyen. Jäsenkunnassamme ovat ongelmia joissakin tilanteissa aiheuttaneet huoneistoista toiseen rakenteiden /ilmanvaihdon kautta kulkeutuva tupakansavu, joka ongelma on saattanut aiheuttaa merkittäviä kustannuksia kun vikaa on selvitetty ja rakenteita on korjattu taloyhtiöissä. Tässä valossa tarkasteluna voidaankin tupakointia huoneistoparvekkeilla pitää kannatettavampana kuin tupakointia sisätiloissa kun tupakointi ei aiheuta toisille asukkaille haittaa. Erityisesti ongelmia ovat aiheuttaneet tilanteet, joissa tupakansavu siirtyy huoneistoparvekkeelta toisiin huoneistoihin ikkunoiden ja ilmanottoaukkojen kautta. Ongelma ilmenee useimmiten sellaisissa yhtiöissä, joissa kaikki tai osa parvekkeista on lasitettu.

2 LAUSUNTO 2 (6) Yleistä esityksestä Oikeuskäytännön valossa (KKO Dnro S2007/13) voidaan pitää epäselvänä missä tilanteissa taloyhtiöillä on oikeus kieltää tupakointi huoneistoparvekkeilla. Tapauksessa riita koski yhtiön oikeutta kieltää tupakointi huoneistoparvekkeilla. Jutussa ei käsitelty yhtiön asettaman kiellon rikkomista. Taloyhtiöiden on yhtiön sisäisesti hyvin vaikea puuttua häiritsevään tupakointiin huoneistoparvekkeilla. Mikäli taloyhtiö puuttuisi yhtiöoikeudellisin keinoin parveketupakointiin, tulisi yhtiön ensin kieltää tupakointi huoneistoparvekkeilla. Mikäli kieltoa rikottaisiin olennaisesti voisi yhtiö ottaa varoituksen jälkeen osakkaan huoneiston hallintaansa. Asiasta ei ole oikeuskäytäntöä. Mikäli osakas moittisi taloyhtiön päätöstä tuomioistuimessa saattaisi taloyhtiö joutua maksamaan jutun hävitessään merkittäviä kustannuksia oikeudenkäyntikulujen muodossa. Määrittelemättä on siis se milloin tupakointia voidaan pitää sillä tavoin kohtuuttomana, että siihen voitaisiin puuttua. Terveydensuojelulaki mahdollistaa sen, että viranomainen voi puuttua terveyshaittaa aiheuttavaan tupakointiin parvekkeilla ja viranomaisella on oikeus velvoittaa tupakoitsija ryhtymään toimenpiteisiin. Tätä oikeutta eivät terveysviranomaiset ole käyttäneet. Pidämme tätä ongelmana. Pidämme tärkeänä, että mikäli tupakointiin nimenomaan huoneistoparvekkeilla halutaan puuttua perustuu tämä viranomaisen päätökseen ja myös viranomaisen poliisin tai terveysviranomaisen määräämään seuraamukseen. Tupakointia huoneistoparvekkeilla ei mielestämme ole syytä kategorisesti kieltää koska tupakointi parvekkeilla ei aina aiheuta haittaa. Sen sijaan tulisi puuttua kohtuuttomia ongelmia aiheuttavaan tupakointiin, jonka viranomainen todentaa asiantuntemuksellaan ja määrää siitä seuraamuksen. Nyt tehty esitys on tupakointiin liittyen hyvin monimuotoinen, laaja-alainen ja sen vuoksi haastava. Tämä on saattanut johtaa siihen, että esityksen jotkut yksityiskohdat ovat vielä täsmentymättömiä. Toivomme, että jatkovalmistelussa kiinnitettäisiin huomiota esityksen jäsentelyyn asiakokonaisuuksina ja toisaalta määritelmien täsmentämiseen. Ehdotammekin, että esimerkiksi kiinteistöjä tai asunto-osakeyhtiöitä koskeva sääntely yhdistettäisiin samaan pykälään. Joitakin esityksen määritelmiä olisi syytä harkita uudelleen esim. Ulkotilalla tarkoitettaisiin osittain suljettua tilaa, joka ei ole sisätila. Mitä taas tulee tupakointiin kiinteistöllä tavoitteena mielestämme tulisi olla tupakoinnista aiheutuvien haittojen minimoiminen. Me emme valitettavasti usko, että tupakointi kiinteistöillä loppuu lainsäädäntöä tiukentamalla. Näkemyksemme mukaan tupakoinnin perusteeton kieltäminen esim. taloyhtiön tuuletusparvekkeilla voi johtaa

3 LAUSUNTO 3 (6) uusiin ongelmiin asukkaiden kannalta. Esityksen ei mielestämme tule kannustaa tupakointiin sisätiloissa, joka aiheuttaa terveyshaittaa tupakoitsijalle itselleen ja mahdollisesti perheenjäsenille, jopa alaikäisille lapsille. Tupakointi tuleekin ohjata ulkotiloihin tai sellaisille parvekkeille, joista ei aiheudu toisille haittaa. Asunto-osakeyhtiölain kokonaisuudistuksen vaikutus tupakkalakia koskevaan esitykseen Ehdotuksista Todettakoon, että tällä hetkellä vireillä olevan asunto-osakeyhtiölain kokonaisuudistusta koskeva sääntely tulee mielestämme olennaisesti vaikuttamaan nyt esillä olevan tupakkalain tulkintoihin. Asunto-osakeyhtiölakia koskeva hallituksen esitys tullaan antamaan eduskunnalle tiettävästi heti maaliskuun alussa ja laki tullee voimaan aikaisintaan tammikuussa 2010 tai mahdollisesti heinäkuussa Tulevassa asunto-osakeyhtiölaissa (1 luku 3 ) osakehuoneistoon kuuluviksi katsottaisiin myös sellainen parveke, jolle on kulkuyhteys vain osakehuoneiston kautta. Tämä siis tarkoittaisi sitä, että niin sanotut huoneistoparvekkeet kuuluisivat jatkossa osakashallintaan eivätkä olisi enää yhtiön hallinnassa olevia tiloja. Tämä johtaa siihen, että huoneistoparveke mielletään lain voimaantultua huoneistoon kuuluvaksi, yksityisomaisuudeksi ja enenevässä määrin haltijan itsemääräämisoikeuden piiriin kuuluviksi. Tupakoinnin kieltämistä kategorisesti huoneistoparvekkeilla katsottaisiin puuttumiseksi omaisuuden hallinnan suojaan ja sitä kautta puuttumisena hallitusmuodossa määriteltyyn perusoikeuteen. On kuitenkin selvää, että yhteisöasumisessa tulee voida puuttua haittaa aiheuttavaan toimintaan parvekkeella vastaavalla tavalla kuin metelöintiin huoneistossa. Kiellettäessä tupakointi kiinteistön sisätiloissa tulisi huomioida myös ne tilanteet, että yhtiömuotoinen kiinteistö voi olla yhden tahon omistuksessa. Suomessa on asuntoosakeyhtiömuotoisia omakotitaloja. Näissä tilanteissa ei liene mahdollista kieltää kiinteistön omistajalta tupakointia esim. omassa pyöräkellarissaan. Näkemyksemme mukaan jäsenkuntaamme koskevat lähinnä annetun esityksen 12 :n ja 13 :n säännökset. Esityksen 12 :n pykälän mukaan (sivu 20) Tupakointi on kielletty: 7) asuinkiinteistöjen yhteisissä ja yleisissä sisätiloissa 9) ulkona rakennusten ovien, ikkunoiden ja ilmanvaihto -ja muiden vastaavien aukkojen edessä.

4 LAUSUNTO 4 (6) Yksityiskohtaisessa perustelussa (sivu 22): Kohdan 7) tavoite on saattaa tupakkalain säännöksin asuinkiinteistöjen yhteiset ja yleiset sisätilat samalla tavalla savuttomiksi kuin muut sisätilat ovat ja näin suojata asuintiloissa oleskelevia ympäristön tupakansavulle altistumiselta. Ehdotuksen kohdan 9 tavoitteena on estää tupakansavun kulkeutuminen ilmanvaihdon kautta savuttomiin sisätiloihin ja suojella rakennuksessa sisällä olevia ulkoa tulevalta tupakansavulle altistumiselta. Esityksen 13 :n mukaan (sivu 23) 12 :ssä tarkoitetun sisä- tai ulkotilan tai ulkoalueen omistaja tai haltija tai näiden edustaja voi kieltää tupakoinnin tai rajoittaa sitä muuallakin omistamassaan tai hallinnassaan olevassa sisä- ja ulkotilassa ja ulkoalueella, jossa tupakointi ei ole kielletty, suojellessaan sisä- ja ulkotiloissa ja ulkoalueella asioivia tai oleskelevia tupakansavualtistukselta Yksityiskohtaisessa perustelussa (sivu 24) Tupakkalakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että sisä- ja ulkotilan ja ulkoalueen omistaja tai haltija voisi kieltää tupakoinnin tai rajoittamaan sitä niissä omistamissaan tai hallinnoimissaan sisä- ja ulkotiloissa ja ulkoalueilla niissä asioivien ja oleskelevien suojelemiseksi tahattomalta ympäristön tupakansavualtistukselta. Kannatamme työryhmän ehdotusta kohdassa 7) kieltää suoraan tupakkalaissa tupakointi asuinkiinteistöjen yhteisissä ja yleisissä sisätiloissa. Jo nykyisin on kiinteistöalalla katsottu, että asunto-osakeyhtiöillä on oikeus rakennuksen ja kiinteistön omistajana kieltää järjestysmääräyksillään tupakointi yhtiön yleisissä ja yhteisissä sisätiloissa. Kun em. kielto tulisi ehdotuksen mukaisesti suoraan tupakkalaissa kielletyksi, ei asunto-osakeyhtiöillä olisi enää jatkossa tarvetta määräyksissään erikseen kieltää tupakointia em. sisätiloissa. Ehdotusta voidaan muutoinkin tältä osin pitää perusteltuna ja kansalaisten oikeustajun mukaisena. Tupakointikielto yhtiön yhteisissä ja yleisissä sisätiloissa ei ole ollut juurikaan ongelma taloyhtiöissä, koska kansalaiset ovat mieltäneet, että edellä esitetyissä tiloissa ei tupakointi ole hyväksyttävää. Esitys mahdollistaisi sen, että ongelmatilanteessa voitaisiin vedota kaikkia kansalaisia koskevaan säätelyyn eikä sitä koettaisi yksittäisessä taloyhtiöissä yhtiön kieltämänä päätöksenä kyseenalaisena ja jonka kiellon rikkomista saatettaisiin taloyhtiön antamana helpommin koetella. Esitystä voidaan myös paloturvallisuussyistä pitää erittäin kannatettavana. Mielestämme perusteluissa tulisi avata yksityiskohtaisemmin ja esimerkein mainiten mitä esityksen mukaisilla yleisillä ja yhteisillä sisätiloilla tarkoitetaan. Esityksen perustelujen sivun 21 mukaan Asuinkiinteistöjen yhteisillä ja yleisellä tilalla ehdotuksessa tarkoitettaisiin asuinkiinteistöissä asuvien ja siellä asioivien henkilöiden yhteiseen käyttöön tarkoitettuja sisätiloja.

5 LAUSUNTO 5 (6) Ehdotamme esitykseen tältä osin seuraavia täsmennyksiä: Asuinkiinteistöjen yleisillä tiloilla tarkoitetaan sellaisia tiloja, joihin voivat päästä myös ulkopuoliset henkilöt. Tällaisia ovat esimerkiksi asunto-osakeyhtiöiden rappukäytävät. tiloilla tarkoitetaan sellaisia asunto- ja kiinteistöosakeyhtiön tiloja, joita kiinteistöllä asuvat voivat käyttää esim. rappukäytävä, ullakkotilat, pyöräkellarit yms. säilytystilat, kerhohuoneet, saunatilat ja pesutuvat. Huoneistoparvekkeet ja tuuletusparvekkeet Tupakointi piha-alueella Mielestämme esityksessä tulisi erotella edellä esitetyistä yleisistä ja yhteisistä sisätiloista yhtiön hallinnassa olevat tuuletusparvekkeet ja huoneistoparvekkeet tuleva asunto-osakeyhtiölaki huomioiden. Esityksen perusteella jää epäselväksi onko asuntoosakeyhtiön tuuletusparveke esityksessä mainittua ulkotilaa vai sisätilaa vai onko se kumpaakaan? Joka tapauksessa emme pidä perusteltuna kieltää tupakointia suoraan lain nojalla kaikkien taloyhtiöiden tuuletusparvekkeilla esityksen 12 :n nojalla. Kielto voitaisiinkin perustaa harkintaan esityksen 13 :n nojalla ja mainita tämä esityksen perusteluissa. Kielto tuuletusparvekkeilla perustuisi haittaan, kun tupakansavun on mahdollista siirtyä ilmanottoaukkojen tai ikkunoiden kautta häiritsevästi toisiin huoneistoihin, jolloin suojataan asukkaita ja muita henkilöitä altistukselta savuun. Mielestämme haittaa aiheuttamaton tupakointi tuuletusparvekkeilla on asunto-osakeyhtiön näkökulmasta parempi vaihtoehto kuin polttaminen huoneiston sisätiloissa tai häiritsevä/tarpeeton liikkuminen yhtiön rappukäytävässä siirryttäessä esim. yöaikaan piha-alueelle polttamaan. Kuten edellä todettu uusi asunto-osakeyhtiölaki säätää huoneistoparvekkeet suoraan osakashallintaan. Tupakoinnin kieltäminen huoneistoparvekkeilla voisi perustua nähdäksemme vain terveyshaittaan. Terveysviranomainen voisi puuttua terveyshaittaa aiheuttavaan tupakointiin ja määrätä siitä sanktion terveydensuojelulain nojalla. Ymmärrämme esityksen siten, että yhtiön piha-alueella kielto perustuisi 13 :ään kun tupakointi aiheuttaa haittaa siirtyessään sisätiloihin ilmanottoaukkojen tai ikkunoiden kautta. Mielestämme on selvää, että yhtiö voisi kieltää tupakoinnin taloyhtiön alueella myös lasten leikkipaikoilla. Voisiko esitykseen lisätä tämän mahdollisuuden.

6 LAUSUNTO 6 (6) Olemme myös valmiita ohjeistamaan omaa jäsenkuntaamme merkitsemään sallitut tupakointipaikat ja ei-sallitut paikat taloyhtiöiden piha-alueella. Muuta Pidämme tärkeänä ja esitämme pohdittavaksi termin asuinkiinteistö käsitteen määrittelemistä. Tarkoitetaanko esityksessä sellaisia kiinteistöjä, joissa on ylipäätään asuinhuoneistoja? Sanktioista Mielestämme lakiin ei voida kirjata sitä, että asunto-osakeyhtiölle voidaan määrätä sakkorangaistus, jos joku tupakoi kiinteistöllä. Yhtiöllä ei ole tehokkaita pakkokeinoja tupakoinnin estämiseksi. Seuraamus tulee kohdistaa tupakoijaan ja laissa määrätyn sanktion voisi määrätä terveystarkastaja tai poliisi. SUOMEN KIINTEISTÖLIITTO ry Harri Hiltunen toimitusjohtaja Anu Kärkkäinen päälakimies

28.9.2015 LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ TUPAKKALAIN UUDISTAMISEKSI

28.9.2015 LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ TUPAKKALAIN UUDISTAMISEKSI Lausunto 1 (5) 28.9.2015 Sosiaali- ja terveysministeriö kirjaamo@stm.fi Lausuntopyyntö 11.08.2015 STM046:00/2015 LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ TUPAKKALAIN UUDISTAMISEKSI kiittää mahdollisuudesta saada

Lisätiedot

PARVEKETUPAKOINTI. Oulu 14.6.2007

PARVEKETUPAKOINTI. Oulu 14.6.2007 PARVEKETUPAKOINTI Oulu 14.6.2007 Anu Kärkkäinen päälakimies Suomen Kiinteistöliitto ry Suomen Kiinteistöliitto Suomen Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja ja alan asiantuntijaorganisaatio.

Lisätiedot

Parveketupakoinnin kieltäminen

Parveketupakoinnin kieltäminen Päivitetty 09/2013 Isännöintiliiton yritysjäsenille ja paikallisyhdistysten henkilöjäsenille Parveketupakoinnin kieltäminen Tupakansavun kulkeutuminen parvekkeelta naapuriasuntoihin avoinna olevien ikkunoiden

Lisätiedot

Tupakointi taloyhtiössä

Tupakointi taloyhtiössä Tupakointi taloyhtiössä 1 (5) Tupakointi taloyhtiössä Yleistä Tupakointi ja sen rajoittaminen herättävät keskustelua taloyhtiöissä. Yhtäältä on kyse jokaisen oikeudesta savuttomaan asumiseen ja elämään.

Lisätiedot

Taustaksi. Muistio 1 (5) 4.6.2014. Sosiaali- ja terveysvaliokunta stv@eduskunta.fi

Taustaksi. Muistio 1 (5) 4.6.2014. Sosiaali- ja terveysvaliokunta stv@eduskunta.fi Muistio 1 (5) Sosiaali- ja terveysvaliokunta stv@eduskunta.fi HE 76/2014 VP, HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI TERVEYDENSUOJELULAIN MUUTTAMISESTA Suomen Kiinteistöliitosta (Kiinteistöliitto) kiittää

Lisätiedot

Viite: Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM053:00/2016 HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI TUPAKKALAIN MUUTTAMISESTA

Viite: Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM053:00/2016 HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI TUPAKKALAIN MUUTTAMISESTA Lausunto 1 (5) Sosiaali- ja terveysministeriö kirjaamo@stm.fi laura.terho@stm.fi Viite: Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM053:00/2016 HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI TUPAKKALAIN

Lisätiedot

Lausunto 1(5) 17.4.2009. Oikeusministeriö LAUSUNTO ARVIOMUISTIOSTA MAANVUOKRALAIN TARKISTAMISEKSI (OM7/42/2007).

Lausunto 1(5) 17.4.2009. Oikeusministeriö LAUSUNTO ARVIOMUISTIOSTA MAANVUOKRALAIN TARKISTAMISEKSI (OM7/42/2007). Lausunto 1(5) 17.4.2009 Oikeusministeriö ASIA LAUSUNTO ARVIOMUISTIOSTA MAANVUOKRALAIN TARKISTAMISEKSI (OM7/42/2007). Suomen Kiinteistöliitto ry, Uudenmaan asuntokiinteistöyhdistys ry ja Suomen Vuokranantajat

Lisätiedot

Tupakointi nyt, eilen ja huomenna. KOVA:n tupakkalakikoulutus

Tupakointi nyt, eilen ja huomenna. KOVA:n tupakkalakikoulutus Tupakointi nyt, eilen ja huomenna KOVA:n tupakkalakikoulutus 12.10.2017 Esityksen eteneminen 1. Tupakkalain kehitys 2. Savuttomat elinympäristöt 3. Tupakointikiellot 4. Tupakointikiellot asuntoyhteisössä

Lisätiedot

Esityksen aiheet Ympäristöterveydenhuolto tutuksi Uusi tupakkalaki 2016 Asuinyhteisön tupakointikiellot

Esityksen aiheet Ympäristöterveydenhuolto tutuksi Uusi tupakkalaki 2016 Asuinyhteisön tupakointikiellot Tupakkalaki terveydensuojelun kannalta Katri Kiviniemi, kaupungineläinlääkäri Hyvinkään kaupunki, ympäristöterveydenhuolto TUPAKKALAKI TERVEYDENSUOJELUN KANNALTA - TUPAKOINNIN KIELTÄMINEN TALOYHTIÖSSÄ

Lisätiedot

Nykyinen asuntoyhteisön tupakointikieltosääntely säilyisi ennallaan (78 )

Nykyinen asuntoyhteisön tupakointikieltosääntely säilyisi ennallaan (78 ) LAUSUNTO 1 (8) 10.3.2016 Eduskunta Sosiaali- ja terveysvaliokunta StV@eduskunta.fi Asiantuntijakuuleminen HE 15/2016 vp LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSEKSI EDUSKUNNALLE TUPAKKALAIKSI JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI

Lisätiedot

REAL ESTATE FORUM Sähköistä kyytiä Tupakkalain uudistus. Kai Haarma Toimitusjohtaja, lakimies

REAL ESTATE FORUM Sähköistä kyytiä Tupakkalain uudistus. Kai Haarma Toimitusjohtaja, lakimies REAL ESTATE FORUM 2016 16.11.2016 Sähköistä kyytiä Tupakkalain uudistus Kai Haarma Toimitusjohtaja, lakimies 1 Sähköautojen yleisyys Ennuste Autopaikkojen juridinen asema Autopaikat voivat olla Osakashallinnassa

Lisätiedot

Vankien tupakointi vankeuslain muutoksessa

Vankien tupakointi vankeuslain muutoksessa Vankien tupakointi vankeuslain muutoksessa Erityisasiantuntija, VTT Ulla Knuuti, Rikosseuraamuslaitos, Keskushallintoyksikkö VI Valtakunnalliset Tupakka ja terveys -päivät 3.12.2014 Tupakointi vankien

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE PYSÄKÖINNINVALVONNASSA AVUSTAMISTA KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI

HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE PYSÄKÖINNINVALVONNASSA AVUSTAMISTA KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI Lausunto 1 (6) Eduskunnan lakivaliokunta Viite: HE 79/2012 HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE PYSÄKÖINNINVALVONNASSA AVUSTAMISTA KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI Suomen Kiinteistöliitosta Suomen Kiinteistöliitto

Lisätiedot

23.10.2012 HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE PYSÄKÖINNINVALVONNASSA AVUSTAMISTA KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI

23.10.2012 HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE PYSÄKÖINNINVALVONNASSA AVUSTAMISTA KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI Lausunto 1 (6) Eduskunnan hallintovaliokunta Viite: HE 79/2012 HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE PYSÄKÖINNINVALVONNASSA AVUSTAMISTA KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI Suomen Kiinteistöliitosta Yleistä esityksestä

Lisätiedot

Oulun lääni Kiinteistöyhdistys

Oulun lääni Kiinteistöyhdistys Oulun lääni Kiinteistöyhdistys Energiatodistus Kiinteistön laajakaista Päätöksenteko Voiko laajakaistakustannukset periä kaikilta osakkeenomistajilta? Yhteisdigiboksi Asunto-osakeyhtiön hallitus ja isännöitsijä

Lisätiedot

Hallintaanottomenettelystä säädetään asunto-osakeyhtiölain 8 luvussa, ja sitä voidaan soveltaa automaattisesti kaikissa asunto-osakeyhtiöissä.

Hallintaanottomenettelystä säädetään asunto-osakeyhtiölain 8 luvussa, ja sitä voidaan soveltaa automaattisesti kaikissa asunto-osakeyhtiöissä. 3 Huoneiston hallintaanotto 3.1 Hallintaanotto lyhyesti Huoneiston hallintaanotolla tarkoitetaan sitä, että taloyhtiö ottaa osakkaan huoneiston hallintaansa määräajaksi osakkaan tai esimerkiksi tämän vuokralaisen

Lisätiedot

Aloite Sipoon kunnan julistautumisesta savuttomaksi kunnaksi/eva Autio. Aloite merkittiin tiedoksi.

Aloite Sipoon kunnan julistautumisesta savuttomaksi kunnaksi/eva Autio. Aloite merkittiin tiedoksi. Valtuusto 41 07.05.2012 Aloite Sipoon kunnan julistautumisesta savuttomaksi kunnaksi/eva Autio KV 104 Valtuusto 1.11.2010 Eva Autio (kesk.) jätti aloitteen, jossa hän ehdottaa, että Sipoon koko kunta julistautuu

Lisätiedot

Terveystarkastajan rooli sisäilmaongelmissa. Antti Kreko, Oulun seudun ympäristötoimi liikelaitos

Terveystarkastajan rooli sisäilmaongelmissa. Antti Kreko, Oulun seudun ympäristötoimi liikelaitos Terveystarkastajan rooli sisäilmaongelmissa Antti Kreko, Oulun seudun ympäristötoimi liikelaitos Oulun seudun ympäristötoimen nykyinen toiminta-alue 60 km 35 km 25 km Oulun seudun ympäristötoimi liikelaitos

Lisätiedot

TUPAKOINTIKIELTOJA KOSKEVA OHJE TALOYHTIÖILLE (OSA A) Yleistä tupakoinnin kieltämisestä taloyhtiöissä

TUPAKOINTIKIELTOJA KOSKEVA OHJE TALOYHTIÖILLE (OSA A) Yleistä tupakoinnin kieltämisestä taloyhtiöissä TUPAKOINTIKIELTOJA KOSKEVA OHJE TALOYHTIÖILLE (OSA A) 1 16.1.2017 1. Yleistä tupakoinnin kieltämisestä taloyhtiöissä Mahdollisuuksia puuttua tupakointiin voidaan arvioida mm. huoneenvuokralakien, asunto-osakeyhtiölain,

Lisätiedot

LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYSTÄ POLIISITOIMESSA

LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYSTÄ POLIISITOIMESSA Sisäministeriö, kirjaamo kirjaamo@intermin.fi hanketunnus SM064:00/2015 LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYSTÄ POLIISITOIMESSA Suomen Kiinteistöliitosta Suomen Kiinteistöliitto

Lisätiedot

Yleistä sähköisten rekisterien ja sähköisen asioinnin lisäämisestä

Yleistä sähköisten rekisterien ja sähköisen asioinnin lisäämisestä Lausunto 1 (5) Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön ja asumisen palvelukokonaisuus Sähköinen asunto-osakerekisteri -projekti kirjaamo.ym@ymparisto.fi pirjo.saksa@ym.fi jaakko.wegelius@conversatum.fi

Lisätiedot

Lausunto 1 (5) 16.9.2013

Lausunto 1 (5) 16.9.2013 Lausunto 1 (5) Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL 33 00023 VALTIONEUVOSTO LAUSUNTO ESITYKSESTÄ TERVEYDENSUOJELULAIN MUUTTAMISEKSI JA ASETUKSESTA ASUNNON JA MUUN OLESKELUTILAN TERVEYDELLISISTÄ OLOSUHTEISTA

Lisätiedot

TUPAKOINTIKIELLON HAKUPROSESSI VUOKRATALOYHTIÖN NÄKÖKULMASTA. Asiakkuusjohtaja Mirka Saarholma Lakimies Sanna Mäkilä

TUPAKOINTIKIELLON HAKUPROSESSI VUOKRATALOYHTIÖN NÄKÖKULMASTA. Asiakkuusjohtaja Mirka Saarholma Lakimies Sanna Mäkilä TUPAKOINTIKIELLON HAKUPROSESSI VUOKRATALOYHTIÖN NÄKÖKULMASTA Asiakkuusjohtaja Mirka Saarholma Lakimies Sanna Mäkilä Heka ja tupakkalain 79 Helsingin Uutiset 18.3.2017 Aamulehti 18.5.2017 Yle Uutiset 29.9.2017

Lisätiedot

Tupakointi. Tupakointikielto taloyhtiössä - nyt ja tulevaisuudessa. Asbesti - yhtiön sekä osakkaan remonteissa. Loviisa

Tupakointi. Tupakointikielto taloyhtiössä - nyt ja tulevaisuudessa. Asbesti - yhtiön sekä osakkaan remonteissa. Loviisa Tupakointikielto taloyhtiössä - nyt ja tulevaisuudessa Asbesti - yhtiön sekä osakkaan remonteissa Loviisa 3.11.2016 Kristel Pynnönen Apulaispäälakimies Suomen Kiinteistöliitto ry Tupakointi 2 1 Taustaksi

Lisätiedot

Forssan kaupunki on savuton kuntatyöpaikka SAVUTTOMUUS- OHJELMA. Kaupunginhallitus Yhteistoimintaryhmä

Forssan kaupunki on savuton kuntatyöpaikka SAVUTTOMUUS- OHJELMA. Kaupunginhallitus Yhteistoimintaryhmä Forssan kaupunki on savuton kuntatyöpaikka SAVUTTOMUUS- OHJELMA Kaupunginhallitus Yhteistoimintaryhmä 2 Sisällysluettelo SAVUTTOMUUSOHJELMA 1. Savuttoman työpaikan määritelmä... 3 2. Savuton Forssan kaupunkityöpaikka...

Lisätiedot

TUPAKKALAIN 79 : TUPAKOINTIKIELLON HAKEMINEN HEKASSA. Ilta Hekan kanssa Sanna Mäkilä

TUPAKKALAIN 79 : TUPAKOINTIKIELLON HAKEMINEN HEKASSA. Ilta Hekan kanssa Sanna Mäkilä TUPAKKALAIN 79 : TUPAKOINTIKIELLON HAKEMINEN HEKASSA Ilta Hekan kanssa 15.3.2017 Sanna Mäkilä TAUSTALLA TUPAKKALAIN MUUTOKSET Uudistettu tupakkalaki voimaan 15.8.2016 Tupakkalain 79 voimaan siirtymäajan

Lisätiedot

TERVEYDENSUOJELU- JA RAKENNUSVALVONTAVIRANOMAISEN YHTEISTYÖSTÄ RAKENNUSTEN TERVEYSHAITTAKORJAUKSISSA

TERVEYDENSUOJELU- JA RAKENNUSVALVONTAVIRANOMAISEN YHTEISTYÖSTÄ RAKENNUSTEN TERVEYSHAITTAKORJAUKSISSA TERVEYDENSUOJELU- JA RAKENNUSVALVONTAVIRANOMAISEN YHTEISTYÖSTÄ RAKENNUSTEN TERVEYSHAITTAKORJAUKSISSA Ylitarkastaja Vesa Pekkola Sosiaali- ja terveysministeriö 17.11.2014 Hallintolaki 10 Viranomaisten yhteistyö

Lisätiedot

LAUSUNTO OSAKEYHTIÖLAIN MUUTOSTARPEIDEN ARVIOMUISTIOSTA

LAUSUNTO OSAKEYHTIÖLAIN MUUTOSTARPEIDEN ARVIOMUISTIOSTA Lausunto 1 (6) Oikeusministeriö oikeusministerio@om.fi Viite: Lausuntopyyntö : OM 32/41/2015 LAUSUNTO OSAKEYHTIÖLAIN MUUTOSTARPEIDEN ARVIOMUISTIOSTA kiittää mahdollisuudesta lausua otsikossa yksilöidystä

Lisätiedot

10.4.2014 HE 79/2012 VP, HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE PYSÄKÖINNINVALVONNASSA AVUSTAMISTA KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI

10.4.2014 HE 79/2012 VP, HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE PYSÄKÖINNINVALVONNASSA AVUSTAMISTA KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI MUISTIO 1 (5) Lakivaliokunta lav@eduskunta.fi Kuultava:, päälakimies Jenni Hupli Kuulemispäivä: HE 79/2012 VP, HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE PYSÄKÖINNINVALVONNASSA AVUSTAMISTA KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI

Lisätiedot

Lausunto tupakkapoliittisia lakimuutoksia ja toimia valmistelevan työryhmän ehdotuksista

Lausunto tupakkapoliittisia lakimuutoksia ja toimia valmistelevan työryhmän ehdotuksista 1 (5) Sosiaali- ja terveysministeriön kirjaamo PL 33 00023 Helsinki Viite STM 095:00/2007 Asia Lausunto tupakkapoliittisia lakimuutoksia ja toimia valmistelevan työryhmän ehdotuksista Sosiaali- ja terveysministeriö

Lisätiedot

Lausunto 25.6.2012. Oikeusministeriö OM 9/41/2012

Lausunto 25.6.2012. Oikeusministeriö OM 9/41/2012 Lausunto Oikeusministeriö OM 9/41/2012 LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI PYSÄKÖINNINVALVONNASTA ANNETUN LAIN MUUTTAMISESTA JA LAIKSI PYSÄKÖINNINVALVONTALUVASTA JA VALVONTA-AVUSTAJISTA

Lisätiedot

Menettelytapaohjeet asuntojen tupakansavuongelmia käsiteltäessä

Menettelytapaohjeet asuntojen tupakansavuongelmia käsiteltäessä Menettelytapaohjeet asuntojen tupakansavuongelmia käsiteltäessä 1. Johdanto Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus on tupakkalakia valvovana sekä tupakkalain ja terveydensuojelulain mukaista

Lisätiedot

Ajankohtaista tupakkalaista Ympäristöterveydenhuollon valtakunnalliset koulutuspäivät, Pori 6.5.2015

Ajankohtaista tupakkalaista Ympäristöterveydenhuollon valtakunnalliset koulutuspäivät, Pori 6.5.2015 Ajankohtaista tupakkalaista Ympäristöterveydenhuollon valtakunnalliset koulutuspäivät, Pori 6.5.2015 4.5.2015 Ylitarkastaja Reetta Honkanen 1 Esityksen eteneminen 1. Alaikäisille myynnin valvonta 2. Itsepalvelukassat

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle tupakkalaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi annetun hallituksen esityksen (HE 15/2016 vp) täydentämisestä

Hallituksen esitys eduskunnalle tupakkalaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi annetun hallituksen esityksen (HE 15/2016 vp) täydentämisestä Hallituksen esitys eduskunnalle tupakkalaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi annetun hallituksen esityksen (HE 15/2016 vp) täydentämisestä ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

16.11.2015 LAUSUNTO: HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE SÄHKÖTURVALLISUUSLAIKSI. Suomen Kiinteistöliitto ry kiittää mahdollisuudesta lausua asiasta.

16.11.2015 LAUSUNTO: HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE SÄHKÖTURVALLISUUSLAIKSI. Suomen Kiinteistöliitto ry kiittää mahdollisuudesta lausua asiasta. Lausunto 1(5) Työ- ja elinkeinoministeriö kirjaamo@tem.fi Viite: TEM/1808/03.01.01/2015 LAUSUNTO: HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE SÄHKÖTURVALLISUUSLAIKSI 1. Suomen Kiinteistöliitosta 2. Keskeistä uudesta

Lisätiedot

Oikeuskäytäntöä ajankohtaiskatsaus

Oikeuskäytäntöä ajankohtaiskatsaus Oikeuskäytäntöä ajankohtaiskatsaus Taloyhtiö 2015-tapahtuma 15.4.2015 Kaisu Terkki Lakimies, varatuomari Suomen Kiinteistöliitto Turun hovioikeus 3.3.2014 nro 308 - hallintaanotto/häätö Osakehuoneisto

Lisätiedot

Ohje viranomaisille 7/2012 1 (5)

Ohje viranomaisille 7/2012 1 (5) Ohje viranomaisille 7/2012 1 (5) Jakelussa mainituille Tupakkalain muutos lastensuojelulaitoksissa Yleistä Tupakkalakia (693/1976) on muutettu 1.1.2010 lukien (698/2010). Lain uutena tavoitteena on tupakkatuotteiden

Lisätiedot

Toteutunut jälkiasennushissihanke, esimerkkinä As Oy Pesäpönttö

Toteutunut jälkiasennushissihanke, esimerkkinä As Oy Pesäpönttö Toteutunut jälkiasennushissihanke, esimerkkinä As Oy Pesäpönttö Esteettömyys- ja hissiseminaari 26.10.2015, Kotka Sami Tammisto Toiminnanjohtaja Etelä-Kymenlaakson Kiinteistöyhdistys ry Etelä-Kymenlaakson

Lisätiedot

Liite III. Tupakkalain ja nikotiinikorvausvalmisteiden valvontasuunnitelma PÄIVITYS 2019

Liite III. Tupakkalain ja nikotiinikorvausvalmisteiden valvontasuunnitelma PÄIVITYS 2019 Liite III Tupakkalain ja nikotiinikorvausvalmisteiden valvontasuunnitelma 2015 2019 PÄIVITYS 2019 Liite III 2 (5) 1. Johdanto... 3 2. Tarkastuksen sisältö... 3 3. Tarkastuskohteiden tarkastustiheys ja

Lisätiedot

Lausunto 1 (6) 02.11.2011

Lausunto 1 (6) 02.11.2011 Lausunto 1 (6) 02.11.2011 Oikeusministeriö Kuulemistilaisuus 3.11.2011 ASUNTOKAUPPALAIN UUDISTUS RYHMÄRAKENNUTTAMISEN TOIMINTAEDELLYTYSTEN PARANTAMISEKSI Suomen Kiinteistöliitto ry kiittää mahdollisuudesta

Lisätiedot

Ohje 6/ (11) Ohje viranomaiselle tupakointikieltohakemuksen käsittelystä ja siihen liittyvästä valvonnasta

Ohje 6/ (11) Ohje viranomaiselle tupakointikieltohakemuksen käsittelystä ja siihen liittyvästä valvonnasta Ohje 6/2017 1 (11) Ohje viranomaiselle tupakointikieltohakemuksen käsittelystä ja siihen liittyvästä valvonnasta (osa B) Lainsäädäntö Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) antaa tupakkalain

Lisätiedot

Hallituksen tehtäviä ja toimivaltaa taloyhtiössä

Hallituksen tehtäviä ja toimivaltaa taloyhtiössä Hallituksen tehtäviä ja toimivaltaa taloyhtiössä Heidi Vitikainen Lakimies Kiinteistöliitto Uusimaa Asunto-osakeyhtiön toimielimet Yhtiökokous - osakkaat päättäjinä - yleistoimivalta - valitsee hallituksen

Lisätiedot

Suomen Vuokranantajat ry, Suomen Kiinteistöliitto ry, Isännöintiliitto, Asunto, toimitilaja

Suomen Vuokranantajat ry, Suomen Kiinteistöliitto ry, Isännöintiliitto, Asunto, toimitilaja Sisäasiainministeriö LAUSUNTO Oikeusyksikkö 28.11.2011 lainsäädäntöjohtaja Marko Viitanen LAUSUNTO APULAISOIKEUSASIAMIES JUSSI PAJUOJAN PÄÄTÖKSEN DNRO 1354/2/11 JOHDOSTA KOSKIEN POLIISILLA OLEVIEN TIETOJEN

Lisätiedot

HE 165/1998 vp PERUSTELUT

HE 165/1998 vp PERUSTELUT HE 165/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi erikoissairaanhoitolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi erikoissairaanhoitolakia siten, että valtioneuvosto

Lisätiedot

Ohje 6/ (12) Ohje viranomaiselle tupakointikieltohakemuksen käsittelystä ja siihen liittyvästä valvonnasta

Ohje 6/ (12) Ohje viranomaiselle tupakointikieltohakemuksen käsittelystä ja siihen liittyvästä valvonnasta Ohje 6/2017 1 (12) Ohje viranomaiselle tupakointikieltohakemuksen käsittelystä ja siihen liittyvästä valvonnasta (osa B) Lainsäädäntö Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) antaa tupakkalain

Lisätiedot

Liikennepalvelut taloyhtiöissä Hankekuvaus Jukka Kero

Liikennepalvelut taloyhtiöissä Hankekuvaus Jukka Kero Liikennepalvelut taloyhtiöissä Hankekuvaus 9.3.2018 Jukka Kero Hankkeen tavoitteet Selvitetään asunto-osakeyhtiöiden tulevaisuuden kestävään liikkumiseen liittyviä näkemyksiä, tarpeita ja mahdollisuuksia

Lisätiedot

MÄRKÄTILAKORJAUKSET 27.3. 2013. Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi

MÄRKÄTILAKORJAUKSET 27.3. 2013. Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi MÄRKÄTILAKORJAUKSET 27.3. 2013 Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Osakkeenomistajan remontit Kunnossapito- tai muutostyö Kunnossapitotyöt: Yhtiön kunnossapitoa on kiinteistön ylläpitoon kuuluva toiminta, joka

Lisätiedot

TILINTARKASTAJIEN TUTKINNOT JA VALVONTA -TYÖRYHMÄN RAPORTTI

TILINTARKASTAJIEN TUTKINNOT JA VALVONTA -TYÖRYHMÄN RAPORTTI Lausunto 1 (5) Työ- ja elinkeinoministeriö kirjaamo@tem.fi Viite: TEM/2736/03.01.01/2012 TILINTARKASTAJIEN TUTKINNOT JA VALVONTA -TYÖRYHMÄN RAPORTTI Suomen Kiinteistöliitosta Esityksen pääasiallinen sisältö

Lisätiedot

Savuton työpaikka osa työhyvinvointia

Savuton työpaikka osa työhyvinvointia Savuton työpaikka osa työhyvinvointia Miksi savuton työpaikka? Kustannussäästöt Päivittäin tupakoiva aiheuttaa työnantajalle maltillisen arvion mukaan vuodessa keskimäärin 1 060 1 300 euron kustannukset

Lisätiedot

KIINTEISTÖALAN TOIMINTAYMPÄRISTÖ - johtopäätökset ja suositukset

KIINTEISTÖALAN TOIMINTAYMPÄRISTÖ - johtopäätökset ja suositukset KIINTEISTÖALAN TOIMINTAYMPÄRISTÖ - johtopäätökset ja suositukset Suomen Kiinteistöliitto ry VT Sirkka Terho 14.11.2007 Tallinna 1 TUTKIMUKSEN KOHTEET LAINSÄÄDÄNTÖ verrattiin Suomen asuntoosakeyhtiölakia

Lisätiedot

vuokranantajat.fi/liity

vuokranantajat.fi/liity vuokranantajat.fi/liity Liittymislahjana tässä tilaisuudessa VastuunjakotaulukkoPLUS 2017 (ovh 43 ) Kampanjatunnus netissä: VAK2017 Vuokranantajakoulu Suomen Vuokranantajat ry Tapaus 1 Asumistuki Opiskelija

Lisätiedot

Asunto Oy Eemelin Hovin yhtiökokous päätti 6.4.2005 yhtiökokouksessaan kieltää tupakanpolton asuntojen oleskeluparvekkeilla.

Asunto Oy Eemelin Hovin yhtiökokous päätti 6.4.2005 yhtiökokouksessaan kieltää tupakanpolton asuntojen oleskeluparvekkeilla. KKO:2008:7 Asunto-osakeyhtiö - Yhtiökokouksen päätöksen moite Diaarinumero: S2007/13 Esittelypäivä: 27.11.2007 Taltionumero: 19 Antopäivä: 21.1.2008 Asunto-osakeyhtiön yhtiökokouksen yksinkertaisella äänten

Lisätiedot

Taustaksi. Lausunto 1 (5) 12.5.2014. Työ- ja elinkeinoministeriö kirjaamo@tem.fi TEM/253/03.01.01/2013

Taustaksi. Lausunto 1 (5) 12.5.2014. Työ- ja elinkeinoministeriö kirjaamo@tem.fi TEM/253/03.01.01/2013 Lausunto 1 (5) Työ- ja elinkeinoministeriö kirjaamo@tem.fi TEM/253/03.01.01/2013 LAUSUNTO: KAUPPA- JA YHDISTYSREKISTERIN PAIKALLISVIRANOMAISVERKOSTON UUDISTAMINEN Suomen Kiinteistöliitosta (Kiinteistöliitto/Suomen

Lisätiedot

HE 112/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistörekisterilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 112/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistörekisterilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 112/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistörekisterilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kiinteistörekisterilakia siten, että kiinteistötunnuksen

Lisätiedot

Taloyhtiö 2013. Turvallisuus taloyhtiössä Helsingin Messukeskus 10.4.2013. Jaana Sallmén vanhempi lakimies, varatuomari. Suomen Kiinteistöliitto ry

Taloyhtiö 2013. Turvallisuus taloyhtiössä Helsingin Messukeskus 10.4.2013. Jaana Sallmén vanhempi lakimies, varatuomari. Suomen Kiinteistöliitto ry Taloyhtiö 2013 Turvallisuus taloyhtiössä Helsingin Messukeskus 10.4.2013 Jaana Sallmén vanhempi lakimies, varatuomari Miksi pelastussuunnitelma? Pelastussuunnitelman tarkoituksena parantaa arjen turvallisuutta

Lisätiedot

Yleiset säännökset. Tupakkalaki /693 1 ( /698) Ylitornion kunta. Savuttomuustyöryhmä TAVOITTEENA SAVUTON TYÖYHTEISÖ.

Yleiset säännökset. Tupakkalaki /693 1 ( /698) Ylitornion kunta. Savuttomuustyöryhmä TAVOITTEENA SAVUTON TYÖYHTEISÖ. Ylitornion kunta Savuttomuustyöryhmä 13.9.2010 Johdanto Lainsäädäntö Aloite savuttomasta työyhteisöstä sai alkunsa Ylitornion terveyskeskuksen tyky-ryhmässä, mikä esitti savuttomuutta koko kunnan työyhteisölle

Lisätiedot

Ohje 1/ (7) Dnro 51/ / Ohje viranomaiselle tupakointikieltohakemuksen käsittelystä ja siihen liittyvästä valvonnasta

Ohje 1/ (7) Dnro 51/ / Ohje viranomaiselle tupakointikieltohakemuksen käsittelystä ja siihen liittyvästä valvonnasta Ohje 1/2017 1 (7) Ohje viranomaiselle tupakointikieltohakemuksen käsittelystä ja siihen liittyvästä valvonnasta (osa B) Lainsäädäntö Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) antaa tupakkalain

Lisätiedot

TUPAKOINTIKIELTOJA KOSKEVA OHJE TALOYHTIÖILLE (OSA A) Yleistä tupakoinnin kieltämisestä taloyhtiöissä

TUPAKOINTIKIELTOJA KOSKEVA OHJE TALOYHTIÖILLE (OSA A) Yleistä tupakoinnin kieltämisestä taloyhtiöissä TUPAKOINTIKIELTOJA KOSKEVA OHJE TALOYHTIÖILLE (OSA A) 1 11.4.2017 1. Yleistä tupakoinnin kieltämisestä taloyhtiöissä Mahdollisuuksia puuttua tupakointiin voidaan arvioida mm. huoneenvuokralakien, asunto-osakeyhtiölain,

Lisätiedot

Paikallinen Palveleva Vaikuttaja

Paikallinen Palveleva Vaikuttaja Paikallinen Palveleva Vaikuttaja Akseli Kiinteistöpalvelut Oy Turun Isännöintikeskus Oy 23.11.2016 Toiminnanjohtaja Juuso Kallio Suomen Kiinteistöliitto Suomen Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien

Lisätiedot

Taloyhtiön viestintä

Taloyhtiön viestintä Ajankohtaiskatsaus 14.4.2016 Marika Sipilä Porvoon Kiinteistöyhdistys 1 Taloyhtiön viestintä 2 1 Selvitys viestintätarpeista Oikeusministeriö selvitys 2013-2014 kansalaisten kokemuksia uudesta asuntoosakeyhtiölaista

Lisätiedot

HE 87/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 87/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 87/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi raittiustyölain 3 ja 10 :n ja toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi annetun lain 27 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI TUPAKKALAIN MUUTTAMISESTA (HE 219/2016 VP)

HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI TUPAKKALAIN MUUTTAMISESTA (HE 219/2016 VP) LAUSUNTO 1(3) Laura Terho, lakimies 5.12.2016 Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle Lausuntopyyntönne 1.12.2016 HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI TUPAKKALAIN MUUTTAMISESTA (HE 219/2016 VP) Aluksi Esityksessä

Lisätiedot

29.10.2014. Jäsenpalvelut. Osakkaan muutostyöoikeus 29.10.2014. Kai Haarma Toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Uusimaa

29.10.2014. Jäsenpalvelut. Osakkaan muutostyöoikeus 29.10.2014. Kai Haarma Toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Uusimaa Osakkaan muutostyöoikeus 29.10.2014 Kai Haarma Toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Uusimaa Kiinteistöliitto Uusimaa Suomen Kiinteistöliiton suurin aluejärjestö 10150 jäsentä Jäsenistö pääosin asunto-osakeyhtiöitä

Lisätiedot

Asukkaan oikeusturva sisäilma-asioissa

Asukkaan oikeusturva sisäilma-asioissa Asukkaan oikeusturva sisäilma-asioissa Tiina Koskinen-Tammi, AA, OTT, VT Asianajotoimisto Alfa Oy Asukkaan oikeusturva sisäilmaasioissa Esityksen sisältö 1. Asukkaan oikeudet yksityisoikeudellisessa lainsäädännössä

Lisätiedot

Tupakkalain kokonaisuudistus

Tupakkalain kokonaisuudistus Tupakkalain kokonaisuudistus (549/2016) Meri Paavola Savuton Helsinki -verkosto 15.9.2016 Suomen tupakkalainsäädännön historiaa tupakkalaki 1976 (voimaan 1977) tupakointikieltoja mainontakielto myyntikielto

Lisätiedot

Lausunto Perämeren Jätelautakunnan jätehuoltomääräysten luonnoksesta

Lausunto Perämeren Jätelautakunnan jätehuoltomääräysten luonnoksesta Ympäristöjaosto 103 19.11.2015 Lausunto Perämeren Jätelautakunnan jätehuoltomääräysten luonnoksesta 409/14.06/2015 Ympäristöjaosto 19.11.2015 103 Valmistelu: ympäristöpäällikkö Risto Pöykiö Liitetiedostolla

Lisätiedot

3.1 Mikä on keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö?

3.1 Mikä on keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö? 3 Mitä uudistus tarkoittaa keskinäisten kiinteistöosakeyhtiöiden osalta? 3.1 Mikä on keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö? Keskinäisissä kiinteistöosakeyhtiöissä on yleensä asuinhuoneistojen lisäksi paljon

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 19/2013 1 (5) Ympäristölautakunta Ytp/3 10.12.2013

Helsingin kaupunki Esityslista 19/2013 1 (5) Ympäristölautakunta Ytp/3 10.12.2013 Helsingin kaupunki Esityslista 19/2013 1 (5) 3 Asunto Oy Kotkankatu 1 kuuleminen määräyksestä poistaa asuntoon Tivolitie 4 B 17 terveyshaitta HEL 2013-013664 T 11 02 02 02 Päätösehdotus Taloyhtiö Taustaa

Lisätiedot

HE 167/1997 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

HE 167/1997 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT HE 167/1997 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kansanterveyslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kansanterveyslain säännöksiä yksilön ja hänen

Lisätiedot

Turku Runosmäki Majoitusmestarinkatu 3 A 6, 20360 Turku Runosmäen kaupunginosa

Turku Runosmäki Majoitusmestarinkatu 3 A 6, 20360 Turku Runosmäen kaupunginosa MYYNTIESITE 1 VARSINAIS-SUOMEN MYYNTIESITE ULOSOTTOVIRASTO PL 363, Sairashuoneenkatu 2-4 20100 TURKU 24.09.2015 Puhelin Vaihde 029 56 26400, Telekopio 029 56 26488 Sähköposti varsinais-suomi.uo@oikeus.fi

Lisätiedot

Laajakaistayhteyden hankinta ja rahoittaminen asunto-osakeyhtiössä

Laajakaistayhteyden hankinta ja rahoittaminen asunto-osakeyhtiössä Laajakaistayhteyden hankinta ja rahoittaminen asunto-osakeyhtiössä Oulu 22.9.2015 Historiaa Päätöksenteko Laajakaistalle asettavat rajoitukset Hankinnan ja käytön rahoitus Laajakaistavastike Kiinteistöliitto

Lisätiedot

Sisällys TUPAKOINTIKIELTOJA KOSKEVA OHJE ASUNTOYHTEISÖILLE (OSA A)

Sisällys TUPAKOINTIKIELTOJA KOSKEVA OHJE ASUNTOYHTEISÖILLE (OSA A) Sisällys 1. Yleistä tupakoinnin kieltämisestä... 1 2. Yleistä tupakkalain mukaisista tupakointikielloista... 3 3. Millä perusteilla tupakointikielto tulee kyseeseen... 3 4. Menettely asunto-osakeyhtiöissä...

Lisätiedot

LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUUTTAMISESTA

LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUUTTAMISESTA Lausunto 1 (2) Ympäristöministeriö kirjaamo@ym.fi Viite: YM019:00/2015 LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUUTTAMISESTA Suomen Kiinteistöliitosta Esityksen pääasiallinen

Lisätiedot

Korjausrakentamisen tupailta Kai Haarma Toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Uusimaa

Korjausrakentamisen tupailta Kai Haarma Toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Uusimaa Korjausrakentamisen tupailta 18.1.2012 Kai Haarma Toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Uusimaa Kiinteistöliitto Uusimaa (Uudenmaan Asuntokiinteistöyhdistys) Suomen Kiinteistöliiton suurin alueyhdistys 9300

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Ympäristökeskus Ympäristöterveysosasto Ympäristöterveyspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Ympäristökeskus Ympäristöterveysosasto Ympäristöterveyspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) 85 Tupakkalain mukaisen kiellon antaminen HOK-Elanto Liiketoiminta Oy:lle HEL 2016-004184 T 11 02 04 Päätös Määräaika Taustaa Tarkastus Kuuleminen päätti antaa HOK-Elanto

Lisätiedot

HE 23/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi uutta asunto-osakeyhtiölakia siten, että hissin jälkiasennuksen

HE 23/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi uutta asunto-osakeyhtiölakia siten, että hissin jälkiasennuksen Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi asunto-osakeyhtiölain 6 luvun 32 ja 34 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi uutta asunto-osakeyhtiölakia siten, että hissin jälkiasennuksen kustannuksista

Lisätiedot

Hallituksen toiminta, tehtävät ja vastuut 1.4.2014. Mia Pujals Johtava lakimies, varatuomari Kiinteistöliitto Uusimaa

Hallituksen toiminta, tehtävät ja vastuut 1.4.2014. Mia Pujals Johtava lakimies, varatuomari Kiinteistöliitto Uusimaa Hallituksen toiminta, tehtävät ja vastuut 1.4.2014 Mia Pujals Johtava lakimies, varatuomari Kiinteistöliitto Uusimaa Sisältö Asunto-osakeyhtiön toimielimet Hallituksen toiminta Kokoontuminen ja päätöksenteko

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI OIKEUDENKÄYNNISTÄ HALLINTOASIOISSA JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI

HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI OIKEUDENKÄYNNISTÄ HALLINTOASIOISSA JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI Lausunto 1 (5) Oikeusministeriö Lainvalmisteluosasto HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI OIKEUDENKÄYNNISTÄ HALLINTOASIOISSA JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI Suomen Kiinteistöliitosta (Kiinteistöliitto/Suomen

Lisätiedot

PUHDASTA SISÄILMAA TILOJEN KÄYTTÄJILLE

PUHDASTA SISÄILMAA TILOJEN KÄYTTÄJILLE PUHDASTA SISÄILMAA TILOJEN KÄYTTÄJILLE 28.1.2015 WÄRTSILÄTALO Susanna Hellberg TERVEYDENSUOJELULAKI 763/94 7 LUKU Asunnon ja muun oleskelutilan sekä yleisten alueiden terveydelliset vaatimukset 26 Asunnon

Lisätiedot

Paikka: Varsinais-Suomen ulosottovirasto, Sairashuoneenkatu 2-4, 20100 Turku, käynti oikeustalon pääsisäänkäynnistä, sali 3, 1 krs.

Paikka: Varsinais-Suomen ulosottovirasto, Sairashuoneenkatu 2-4, 20100 Turku, käynti oikeustalon pääsisäänkäynnistä, sali 3, 1 krs. MYYNTIESITE 1 VARSINAIS-SUOMEN MYYNTIESITE ULOSOTTOVIRASTO PL 363, Linnankatu 43 20101 TURKU 18.12.2015 Puhelin Vaihde 029 56 26400, Telekopio 029 56 26488 Sähköposti varsinais-suomi.uo@oikeus.fi KERROSTALOHUONEISTO

Lisätiedot

Suomen Kiinteistöliiton ja sen jäsenkunnan toiminnan kannalta uusi asuntoosakeyhtiölaki

Suomen Kiinteistöliiton ja sen jäsenkunnan toiminnan kannalta uusi asuntoosakeyhtiölaki 1 HE 24/2009 vp/asunto-osakeyhtiölaki Kuultavat: Mauri Marttila Tutkimusjohtaja Anu Kärkkäinen Päälakimies, OTK Suomen Kiinteistöliitto ry 24.9.2009 Talousvaliokunnalle Suomen Kiinteistöliitto ry haluaa

Lisätiedot

Puuttuminen perusopetuksen oppilaan tupakointiin

Puuttuminen perusopetuksen oppilaan tupakointiin Puuttuminen perusopetuksen oppilaan tupakointiin Tupakkalakia (693/1976) on muutettu 1.1.2010 lukien (698/2010) 2 24.11.2011 11 (20.8.2010/698) Tupakkatuotteiden maahantuonti ja hallussapito on kielletty

Lisätiedot

Valvonta ja pakkokeinot. Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9.

Valvonta ja pakkokeinot. Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9. Valvonta ja pakkokeinot Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9.2017 MRL 24 luku Pakkokeinot ja seuraamukset Rakennustyön keskeyttäminen

Lisätiedot

13 Tupakkalain 79 :n mukaisen tupakointikiellon määrääminen - Asunto Oy Tampereen Kaukajärven Kanttori. Valmistelija / lisätiedot: Bojang Merja

13 Tupakkalain 79 :n mukaisen tupakointikiellon määrääminen - Asunto Oy Tampereen Kaukajärven Kanttori. Valmistelija / lisätiedot: Bojang Merja Tampere Ote pöytäkirjasta 1/2017 1 (5) 13 Tupakkalain 79 :n mukaisen tupakointikiellon määrääminen - Asunto Oy Tampereen Kaukajärven Kanttori TRE:4879/11.02.01/2017 Valmistelija / lisätiedot: Bojang Merja

Lisätiedot

Toimintaohje savuttomuuden edistämiseksi Ristijärven kunnan työpaikoilla

Toimintaohje savuttomuuden edistämiseksi Ristijärven kunnan työpaikoilla Ristijärven kunta savuton työpaikka 2016 Liite 2./Yhteistyötmk 8.6.2016 5 Liite 1 / Khall 26.8.2016 Toimintaohje savuttomuuden edistämiseksi Ristijärven kunnan työpaikoilla Ristijärven kunta savuton työpaikka

Lisätiedot

HE 69/2009 vp. säätää neuvontatehtävien hoidosta aiheutuvien kustannusten korvaamisesta maakunnalle.

HE 69/2009 vp. säätää neuvontatehtävien hoidosta aiheutuvien kustannusten korvaamisesta maakunnalle. HE 69/2009 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi Ahvenanmaan itsehallintolain 30 ja :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan Ahvenanmaan itsehallintolain muuttamista

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE TUPAKKALAIKSI JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI (HE 15/2016 vp)

HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE TUPAKKALAIKSI JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI (HE 15/2016 vp) LAUSUNTO Lainvalmisteluosasto LsN Timo Makkonen 16.3.2016 Eduskunnan perustuslakivaliokunnalle HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE TUPAKKALAIKSI JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI (HE 15/2016 vp) Perustuslakivaliokunta

Lisätiedot

UUSI ASUNTO-OSAKEYHTIÖLAKI tärkeimmät uudistukset. Anu Kärkkäinen, päälakimies Suomen Kiinteistöliitto ry

UUSI ASUNTO-OSAKEYHTIÖLAKI tärkeimmät uudistukset. Anu Kärkkäinen, päälakimies Suomen Kiinteistöliitto ry UUSI ASUNTO-OSAKEYHTIÖLAKI tärkeimmät uudistukset Anu Kärkkäinen, päälakimies Suomen Kiinteistöliitto ry Suomen Kiinteistöliitto Suomen Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja ja alan asiantuntijaorganisaatio.

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 118/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yrittäjän eläkelain 115 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yrittäjän eläkelakia. Muutos koskisi

Lisätiedot

Tupakointi vähenee koko ajan

Tupakointi vähenee koko ajan TOSITIETOA Tupakka Tupakointi vähenee koko ajan Ennen vanhaan tupakoitiin paljon. Tupakointi oli sallittua ravintoloissa, junissa, lentokoneissa ja työpaikoilla. Nykyään tupakointia sisätiloissa rajoittaa

Lisätiedot

HE 106/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 106/1996 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 106/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 51 b ja 51 d :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi elinkeinotulon

Lisätiedot

Asia: Lapsiasiavaltuutetun lausunto hallituksen esitysluonnoksesta tupakkalakia koskevan hallituksen esityksen HE 15/2016 vp täydentämiseksi.

Asia: Lapsiasiavaltuutetun lausunto hallituksen esitysluonnoksesta tupakkalakia koskevan hallituksen esityksen HE 15/2016 vp täydentämiseksi. LAPS/32/2015 24.3.2016 Sosiaali- ja terveysministeriölle Viite: Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi eduskunnalle tupakkalaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi annetun

Lisätiedot

1 Yhtiön toiminimi on Asunto Oy Lakeuden Helmi, Tyrnävä.

1 Yhtiön toiminimi on Asunto Oy Lakeuden Helmi, Tyrnävä. Sivu: 1(5) Kysytty 01-09-2014. Voimassa 28-08-2014 lähtien Asunto Oy Lakeuden Helmi, Tyrnävä Yhtiöjärjestys 1 Yhtiön toiminimi on Asunto Oy Lakeuden Helmi, Tyrnävä. 2 Yhtiön kotipaikka on Tyrnävä. 3 Yhtiön

Lisätiedot

11.8.2015 LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA YHTEISRAKENTAMIS- JA YH- TEISKÄYTTÖLAIN SÄÄTÄMISEKSI SEKÄ TIETOYHTEISKUNTAKAAREN MUUTTA- MISEKSI

11.8.2015 LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA YHTEISRAKENTAMIS- JA YH- TEISKÄYTTÖLAIN SÄÄTÄMISEKSI SEKÄ TIETOYHTEISKUNTAKAAREN MUUTTA- MISEKSI Lausunto 1 (9) 11.8.2015 Liikenne- ja viestintäministeriö kirjaamo@lvm.fi Lausuntopyyntö 15.6.2015, LVM/1114/03/2014 LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA YHTEISRAKENTAMIS- JA YH- TEISKÄYTTÖLAIN SÄÄTÄMISEKSI

Lisätiedot

YLEISET KOKOUKSET. - Kokoontumislaki

YLEISET KOKOUKSET. - Kokoontumislaki YLEISÖTILAISUUDET JA YLEISET KOKOUKSET - Kokoontumislaki KOKOONTUMISLAKI Lain tarkoituksena perustuslaissa säädetyn kokoontumisvapauden turvaaminen Lakia sovelletaan sekä yleisötilaisuuksiin että yleisiin

Lisätiedot

1 YYTERI BEACH JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

1 YYTERI BEACH JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Sisältö 1 YYTERI BEACH JÄRJESTYSSÄÄNNÖT... 3 1.1 JÄRJESTYSSÄÄNNÖT ASUMISTA VARTEN... 3 1.1.1 YLEISTÄ... 3 1.1.2 VELVOITTAVUUS... 3 1.1.3 YHTEISET ALUEET... 3 1.1.4 JÄTEHUOLTO... 3 1.1.5 PYSÄKÖINTI... 3

Lisätiedot

Vastuun jakautuminen osakkeenomistajan ja yhtiön välillä. Suomen Kiinteistöliitto ry

Vastuun jakautuminen osakkeenomistajan ja yhtiön välillä. Suomen Kiinteistöliitto ry Vastuun jakautuminen osakkeenomistajan ja yhtiön välillä Kuka pitää kunnossa? Huoneiston ja muiden tilojen kunnossapitovastuusta yhtiön ja osakkaan välillä voi olla määräyksiä yhtiöjärjestyksessä Kunnossapitovastuun

Lisätiedot

HE 125/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi tupakkalain 120 :n muuttamisesta

HE 125/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi tupakkalain 120 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi tupakkalain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tupakkalakia niin, että yksityishenkilöt saisivat hankkia ja vastaanottaa

Lisätiedot

LAUSUNTO: VEROHALLINNON OHJE RAKENTAMISEEN LIITTYVÄSTÄ TIEDONANTOVELVOLLISUUDESTA

LAUSUNTO: VEROHALLINNON OHJE RAKENTAMISEEN LIITTYVÄSTÄ TIEDONANTOVELVOLLISUUDESTA Lausunto 1 (6) Verohallinto Henkilöverotus, ohjaus- ja kehittämisyksikkö HEVEOKY Sari Wulff PL 325 00052 Vero sari.wulff@vero.fi Diaarinumero A48/200/2014 LAUSUNTO: VEROHALLINNON OHJE RAKENTAMISEEN LIITTYVÄSTÄ

Lisätiedot

Uusi Asunto-osakeyhtiölaki 1599/2009 IRTAIMISTON JA HUONEISTON OSIEN VAKUUTTAMINEN VASTUUNJAOSTA AS.OY:N JA HUONEISTON HALTIJANN KESKEN

Uusi Asunto-osakeyhtiölaki 1599/2009 IRTAIMISTON JA HUONEISTON OSIEN VAKUUTTAMINEN VASTUUNJAOSTA AS.OY:N JA HUONEISTON HALTIJANN KESKEN Uusi Asunto-osakeyhtiölaki 1599/2009 IRTAIMISTON JA HUONEISTON OSIEN VAKUUTTAMINEN VASTUUNJAOSTA AS.OY:N JA HUONEISTON HALTIJANN KESKEN Yhtiön kunnossapitovastuu (4:2) Rakenteet, eristeet, perusjärjestelmät

Lisätiedot