KESKIAJAN TEOLOGIAN TEEMOJA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KESKIAJAN TEOLOGIAN TEEMOJA"

Transkriptio

1 KESKIAJAN TEOLOGIAN TEEMOJA MIKKO POSTI TUOMAS VAURA /

2 LUENNOITSIJAT Tohtorikoulutettava Mikko Posti Väittelee syksyllä 2017 Jumalan kaitselmuksen opista luvun teologiassa. Tohtorikoulutettava Tuomas Vaura Väittelee syksyllä 2017 inkarnaation psykologiasta luvun teologiassa. Vieraileva luennoitsija, tohtorikoulutettava Mariella Asikanius Valmistelee väitöskirjaa Norjassa (VID vitenskapelige høgskole). Asikaniuksen väitöskirja käsittelee Tuomas Akvinolaisen käsitystä hulluudesta.

3 OHJELMA TÄNÄÄN 1) Yleistä luentosarjasta 2) Keskiajan teologian tutkiminen 3) Keskiajan teologian yleispiirteitä

4 MILLOIN JA MISSÄ (ke ja pe) Klo Metsätalon sali 18 Kurssin kotisivut / Täällä on mm. kurssimateriaali. Osoite löytyy myös weboodista.

5 Luentopäiväkirja Palautus Pituus sivua. Arvostelu-asteikko 0-5. SUORITUS Kirjoita vähintään kahdeksasta luentokerrasta, jolle osallistuit. Voit kuitenkin keskittyä joihinkin luentoihin muita enemmän. Tuo tiivistäen esille luennon pääpointit. Reflektoi kuulemaasi aiemmin oppimaasi. Arvioi luennolla esitettyjä näkemyksiä. Voit myös arvioida luennoitsijan tapaa esittää asiat. Luennolla esille tulleiden ideoiden yhdistäminen perustellusti muuhun teologiseen (tai historialliseen, filosofiseen, yms.) perinteeseen luetaan ansioksi. Lisää ohjeita luentopäiväkirjan kirjoittamiseen kurssin nettisivuilla.

6 Luentopäiväkirja Apukysymyksiä: SUORITUS 1. Mitkä olivat luennon keskeiset pointit? 2. Miten yhtäläisyyksiä ja mitä eroja kurssilla käsitellyllä keskiajan teologian teemalla on nykyaikaisen ajattelun kanssa? 3. Mitä uutta opin? Miten oppimani asia suhteutuu aikaisempiin tietoihini? Luentopäiväkirjan apuna voi käyttää esim. Keskiajan filosofia -teosta (Gaudeamus 2008).

7 Luentopäiväkirja Taittoasetukset: SUORITUS Tekstinkäsittelyohjelman oletusmarginaalit Fonttina Times New Roman Fonttikoko tekstille 12, otsikolle 16 (lihavoi otsikko) Riviväli 1,5 Nimi ensimmäisen sivun vasempaan yläreunaan

8 AIKATAULU Johdanto (MP ja TV) Luominen (TV) Ihmiskäsitys (TV) Kristologia (TV) Jumala ja kolminaisuusoppi I (MP) Jumala ja kolminaisuusoppi II (MP) Jumalan kaikkitietävyys ja kaitselmus (MP) Moraaliteologia (MP) Sakramentit (MA) Tutustuminen keskiajan lähteisiin (MP ja TV)

9 PARIKESKUSTELU Keskustelkaa pareittain (n. 5 min): 1) Mikä keskiajan teologiassa kiinnostaa? 2) Mitä odotat tältä kurssilta?

10 KESKIAJAN TEOLOGIAN AATEHISTORIALLINEN TUTKIMUS Harjoitetaan yleensä teologian ja filosofian tutkimusyksiköissä. Aatehistoriallista tutkimusta: kuvaa keskiajalla muodostuneiden teosten sisältöjä ja ryhmittää niitä osaksi historiallisia traditioita. Keskiaikaa tutkitaan myös muissa humanistisissa tieteissä (esim. arkeologia). Käytännössä tekstien lukemista. Pääasiassa latinankielistä kirjallisuutta, mutta myös keskiajan arabialainen ja juutalainen filosofia sekä Bysantin kreikankielinen keskiajan filosofia. Inkunaabelit, renessanssi- ja modernit editiot, käsikirjoitukset (paleografia).

11 KESKIAJAN TEOLOGIAN AATEHISTORIALLINEN TUTKIMUS Tutkimusperinteitä: Maailmalla: Keskiajan tekstejä tutkittu aina erityisesti katolisessa Euroopassa. Tomismin nousu 1800-luvun lopulta lähtien (uusskolastiikka). Paavi Leo XII:n kiertokirje Aeterni patris -> Tuomas Akvinolainen uusskolastiikan tärkein henkilö. Leuvenin (Belgia) yliopisto oli uusskolastiikan tärkeä keskus. Nykyään tutkitaan ympäri maailmaa. Keskuksia mm. KU Leuven (Belgia), Toronto (Kanada), Notre Dame (USA), Oxford, Cambridge. Suomessa: Erityisesti professori Simo Knuuttila ja hänen oppilaansa 1980-luvulta lähtien.

12 KESKIAJAN TEOLOGIAN YLEISPIIRTEITÄ Keskiaika on tuhannen vuoden mittainen ajanjakso (noin 500-luvulta uuden ajan alkuun saakka noin 1500-luvulle). Teologian harjoittamisen edellytykset ja tavat muuttuivat suuresti tänä aikana. Jaksotus: 1) Myöhäisantiikista varhaiskeskiaikaan (400-luvulta 700-luvulle) 2) Karolinginen teologia (700-luvun lopulta 900-luvulle) 3) Teologian systematisoitumiskehitys ( luvuilla) 4) Yliopistoteologian synty ja kukoistus (1200-luku ja 1300-luvun alku) 5) Myöhäiskeskiajan teologia (1300- ja 1400 luvut)

13 KESKIAJAN TEOLOGIAN YLEISPIIRTEITÄ Luennoilla pääpaino ja 1300 lukujen teologiassa. Jonkin verran sivutaan myös 1100-luvun teologiaa. Luennoilla esitellään teologiaa, joka perustui pääasiassa Pariisin ja Oxfordin yliopistoissa käytyihin keskusteluihin. Luennoilla keskitytään vain keskeisimpiin teemoihin ja ajattelijoihin. Tuomas Akvinolainen: 1) Tuomaan näkemyksiä kommentoitiin laajalti, 2) kirjoitti selkeästi ja 3) käännökset helposti saatavilla. Mutta: Tuomas Akvinolainen keskiajan teologia.

14 TEOLOGIA 1100-LUVULTA 1300-LUVULLE 1100-luku: Keski-Euroopan katedraalikoulut ja niistä muodostuvat yliopistot luku: Yliopistojen kasvu ja kukoistus, Aristoteles, Sentenssikommentaarit ja mendikanttiliikkeet luvun loppu ja 1300-luvun alku: skolastiikan kulta-ajan jälkipuolisko, argumenttikeskeisyydestä kirjoittajakeskeisyyteen, koulukunnat, fideismin nousu.

15 1100-LUKU Katedraalikoulut ja yliopistojen nousu. Esim. Pariisissa Notre-Damen ja Pyhä-Viktorialaisen katedraalikoulut -> Pariisin yliopisto. Keskeisiä teologeja: Anselm Canterburylainen (1033/ ) Kutsuttu skolastiikan perustajaksi. Tunnetaan erityisesti ontologisesta jumalatodistuksesta. Tahtoon liittyvän käsitteistön kehittäjä. Hugo Pyhä-Viktorialainen (n ) Pyhä-Viktorialaisen katedraalikoulun opettaja. Keskeinen teos Kristillisen uskon sakramenteista (De sacramentis christiane fidei).

16 1100-LUKU Keskeisiä teologeja: Petrus Abelard ( ) Tunnetaan erityisesti loogikkona, mutta oli myös teologi. Kirjeenvaihto Heloisen kanssa ja 1300 luvuilla ei keskeinen nimi. Petrus Lombardus ( ) Pariisin piispa ja katedraalikoulujen opettaja. Hugon oppilas. Tärkein teos Sentenssit (Sententiae).

17 Pariisi, Cimetière du Père-Lachaise

18 1100-LUKU 1100-luvun teologisen kirjallisuuden tärkein perintö 1200-luvulle oli Petrus Lombarduksen Sentenssit teos. Kasvava ymmärrys siitä, että kristillisessä perinteessä (=Raamattu ja kirkkoisät) oli esitetty keskenään ristiriitaisia näkemyksiä. Miten ratkaista ristiriidat? Petrus Abelardin teos Kyllä ja ei (Sic et non). Yhteensä 158 kysymystä, esim. Pitääkö uskoon soveltaa järkeä? Onko Jumala kolmiyhteinen? Ilmestyikö ylösnoussut Kristus ensiksi Marialle?. Onko synti asia vai teko? Kysymyksen jälkeen sitaatteja Raamatusta ja kirkkoisiltä. Sitaatit esittivät usein keskenään ristiriitaisia näkemyksiä. Abelard ei esittänyt, miten ratkaista ristiriidat.

19 1100-LUKU 1100-luvun Sentenssit-kirjallisuus: Kysymyksiä, sitaatteja ja kirjoittajan oma vastaus. Siteeraa paljon Augustinusta. Kirkkoisistä myös Johannes Damaskolainen. Merkittävin Sentenssit-teos oli Petrus Lombarduksen Sentenssit (Sententiae) Jakaantui neljään kirjaan, kvestioihin ja lukuihin/kysymyksiin 1. kirja kolminaisuudesta (47 kvestiota) 2. kirja luomisesta (44 kvestiota) 3. kirja kristologiasta (40 kvestiota) 4. kirja merkeistä eli sakramenteista (50 kvestiota) Yhteensä 181 kvestiota, sitaatteja Raamatusta ja kirkkoisiltä, useimmiten Petruksen oma ratkaisuehdotus.

20 Esimerkki 2. kirja, 18. kvestio LUKU 1. Naisen luomisesta 2. Miksi nainen luotiin miehen kylkiluusta eikä mistään muusta miehen ruumiinosasta? 3. Miksi kylkiluu otettiin miehestä tämän nukkuessa, eikä tämän ollessa valveilla? 4. Nainen luotiin kylkiluusta, joka itsessään moninkertaistui ilman, että siihen lisättiin mitään ulkopuolista. 5. Ylemmistä ja alemmista syistä. 6. Syistä, jotka ovat samaan aikaan sekä Jumalassa että luoduissa, ja niistä, jotka ovat vain Jumalassa. 7. Naisen sielusta, mikä ei ole miehen sielusta, koska sielut eivät synny toinen toisistaan.

21 1200-luvun keskustelua leimasivat: Yliopistojen muodostuminen Aristotelismin nousu 1200-LUKU Sentenssikommentaari-kirjallisuus Fransiskaaninen ja dominikaaninen liike Keskeisiä teologeja: Aleksanteri Halesilainen, Bonaventura, Tuomas Akvinolainen, Henri Gentiläinen, Johannes Duns Scotus.

22 1200-LUKU Yliopistojen muodostuminen ja 1200-lukujen vaihteessa. Yliopistot syntyivät opettajien ja opiskelijoiden yhteenliittyminä. Myöhemmin myös maalliset hallitsijat ja kirkolliset toimijat perustivat niitä. Kolme tiedekuntaa: humanistinen, teologinen ja oikeustieteellinen. Teologian kannalta tärkeimmät Pariisin ja Oxfordin yliopistot. Pariisin yliopisto perustettiin vuonan Olivat autonomisia, mutta esimerkiksi Pariisissa kirkolliset toimijat asettivat rajoitteita sille, mitä yliopistossa sai opettaa ja opiskella.

23 1200-LUKU Sentenssikommentaari-kirjallisuus Aleksanteri Halesilainen: Petrus Lombarduksen Sentenssit osaksi Pariisin yliopiston teologisen tiedekunnan opetusohjelmaa. Jokaisen valmistuvat maisterin tuli laatia kommentaari Petruksen Sentensseihin. Perinne jatkui aina 1500-luvulle asti. Aluksi yksittäisiä huomautuksia Sentensseihin (esim. Aleksanteri Halesilainen), ja 1300-lukujen vaihteessa kommentaarit irtautuivat Petruksen tekstistä (esim. Petrus Aureoli tai Adam Wodeham). Kommentaareista muodostui merkittävin yksittäinen lähdekokonaisuus.

24 1200-LUKU Kerjäläisveljistöt Uskonnollisia sääntökuntia, jotka syntyivät 1200-luvun alussa. Franciscus Assisilaisen (1181/ ) perustama fransiskaanit eli vähäiset veljet (lat. fratres minores). Dominicus Guzmanin ( ) perustama dominikaanit eli saarnaajaveljet (lat. fratres praedicatores). Lisäksi karmeliitat ja augustinolaiserakot. Kerjäläisveljestöt suoraan paavin alaisia keskusjohtoisia organisaatioita. Toimeentulo lahjoitusvaroin tai kerjäämällä. Veljien oli myös mahdollista siirtyä konventista toiseen esimerkiksi koulutuksen takia tai jotain tehtävää hoitamaan.

25 1200-LUKU Kerjäläisveljistöt Fransiskaanit ja dominikaanit perustivat opintokeskuksia (studium) erityisesti yliopistokaupunkeihin. Saattoi suorittaa filosofisen tiedekunnan perusopintoja vastaavan tutkinnon. Fransiskaaneilla ja dominikaaneilla oli teologisissa tiedekunnissa pysyviä oppituoleja luvun puolivälistä alkaen useimmat merkittävät teologit olivat joko fransiskaaneja tai dominikaaneja. Olivat joskus myös toisiaan vastaan kilpailevia koulukuntia (muttei aina).

26 1200-LUKU Aristotelismin nousu 1200-luvulla: Aristoteleen ( ekr.) teokset käännettiin latinaksi n. sadan vuoden aikana Huomattava vaikutus keskiajan teologiaan, filosofiaan ja tieteeseen Tuomas Akvinolainen (lukuisien muiden teologien kanssa) systematisoi Aristoteleen filosofian osaksi keskiajan kristillistä oppineisuutta Aristotelesta myös kritisoitiin (etenkin teologisissa kysymyksissä). Mm. luominen. Aristoteleen keskeinen asema yliopisto-opetuksessa Aika ajoin Aristotelestä myös sensuroitiin

27 OPPITUOMIOT JA SENSUURI Radikaalin aristotelismin (= latinalainen averroismi) nousu Pariisissa 1200-luvun puolen välin jälkeen. Mm. Siger Brabantilainen ( ) Pariisin piispa Étienne Tempier tuomitsi kirkonkirouksen uhalla joidenkin väitteiden opettamisen Laajempi ja tunnetumpi tuomio vuodelta Tempierin apuna 1277 mm. Henri Gentiläinen. Vuoden 1277 luettelo tuomituista väitteistä sisältää 219 väitelausetta liittyen filosofiaan ja teologiaan oppituomio tutkijoiden suuren mielenkiinnon kohteena. Mm. Duhem: 1277 tuomiot johtivat (aksidentaalisesti) modernin tieteen syntyyn. Teemoja: determinismin vastustaminen, Jumalan kaikkivaltiuden korostaminen. Kahden totuuden oppi? Alternative facts?

28 MUUTAMA ESIMERKKI 1277 TUOMIOISTA Älä opeta että: 34. Quod causa prima non posset plures mundos facere. Että ensimmäinen syy (=Jumala) ei voi tehdä useampia maailmoja. 45. Quod primum principium non est propria causa eternorum nisi metaphorice, quia conseruat ea, id est, quia nisi essent, ea non essent. Että ensimmäinen prinsiippi (=Jumala) ei ole ikuisten asioiden varsinainen syy paitsi siinä metaforisessa mielessä, että se säilyttää ne olemassa olevina. Toisin sanoen ellei sitä olisi olemassa, niitäkään ei olisi olemassa Quod nichil plus scitur propter scire theologiam. Että teologian ymmärtäminen ei johda siihen että ymmärtäisi mitään enemmän.

29 1300-LUKU Etenkin katolisissa piireissä 1300-luvulla on ollut edeltävää vuosisataa huonompi maine. Scotus, skotismi, Ockham ja ockhamismi vaihtoehtoina tomismille. Fideismi, voluntarismi eli tahdon vapauden ja merkityksen korostus. Nominalismi filosofiassa ja teologiassa Sentenssikommentaarit muuttuvat mutta säilyvät keskeisinä Samoin Augustinus ja Aristoteles säilyvät keskeisinä. Jotkut ajattelijat alkavat ottaa etäisyyttä Aristoteleeseen. Oxfordista tulee Pariisin veroinen ja jopa sitä tärkeämpi oppineisuuden keskus Tunnettuja ajattelijoita: William Ockham ( ), John Wyclif (n ), Gregorius Riminiläinen (n )

30 TEOLOGISIA TRENDEJÄ 1300-LUVULLA Fideismi suhteessa ilmoitetun teologian dogmeihin. Esim. kolminaisuusoppi, Jumalan olemassaolo. Potentia Dei absoluta vs. potentia Dei ordinata. Eli Jumalan absoluuttinen ja Jumalan säätämä valta. Taustalla logiikan kehitys ja sen merkityksen korostuminen. Teologisten ja loogisten välttämättömyyksien erottaminen ja 1300-luvuista puhutaan usein hengeltään toisilleen lähes vastakkaisina aikakausina. Kuitenkin paljon jatkuvuutta. Huomaa, että vuosisatojen jyrkkä erottelu on historiallisesti keinotekoista.

31 Tuomas Akvinolainen: TEOLOGIA TIETEENÄ Teologia oli ilmoitukseen perustuva tiede (sacra doctrina). Taustalla Aristoteleen Toisessa analytiikassa esittämä näkemys tieteellisestä tiedosta. Teologia on yksi, spekulatiivinen ja praktinen, arvokkain tiede ja sen ensisijainen kohde on Jumala.

Johdatus reformaation teologiaan

Johdatus reformaation teologiaan Johdatus reformaation teologiaan 1. syyskuuta 2016 1 Luennot luennot (24h, 2 op) 6.9.-11.10. ti ja to 12.15-13.45 salit, katso weboodista luentodiat tulevat nettisivulle pdf-tiedostoina http://blogs.helsinki.fi/pakarkka/sy103-2016/

Lisätiedot

Fransiskaanit ja teologia

Fransiskaanit ja teologia Fransiskaanit ja teologia sääntökunnilla yliopistossa omat oppituolinsa opetus omassa konventissa ) omat teologiset traditiot (k. 1245) opetti Pariisissa aluksi sekulaariteologina (=ei-sääntökuntalaisena)

Lisätiedot

luvun teologiaa

luvun teologiaa 6. 1300-1400 luvun teologiaa 1500-l alussa: via antiqua / via moderna yliopistofilosofian ja -teologian keskeinen koulukuntajako eroja: auktoriteetit via antiqualla: Albert + albertistit tai Akvinolainen

Lisätiedot

4. Johannes Duns Scotus (k. 1308)

4. Johannes Duns Scotus (k. 1308) 4. Johannes Duns Scotus (k. 1308) 57 Elämä Skotlannista fransiskaani, opiskeli Oxfordissa ja Pariisissa opetti pari vuotta Pariisissa ja vähän aikaa Kölnissä doctor subtilis (terävä/hienosyinen opettaja)

Lisätiedot

3. Dominikaaniteologia: Albert Suuri (k. 1280)

3. Dominikaaniteologia: Albert Suuri (k. 1280) 3. Dominikaaniteologia: (k. 1280) 39 Elämä syntynyt Schwabenissa, Saksassa opetti dominikaanina teologiaa Pariisissa ja Kölnissä Regensburgin piispa luennoi laajasti Aristotelesta ) kommentaarit doctor

Lisätiedot

7. Luterilaisen teologian alkuvaiheet

7. Luterilaisen teologian alkuvaiheet 7. Luterilaisen teologian alkuvaiheet nuori Luther myöhäiskeskiajan ja reformaation teologian välissä kirkkoisät, luostariteologia, uudemmat sääntökunnat, via antiqua/moderna, mystiikka Raamattu ja humanismi

Lisätiedot

8. Skolastiikan kritiikki

8. Skolastiikan kritiikki 8. Skolastiikan kritiikki luterilaisen ja katolisen reformaation ristiriidat kehittyivät Lutherin myöhäiskeskiajan teologiaan kohdistuvan kritiikin pohjalta reformoitu traditio omaksui suuren osan luterilaista

Lisätiedot

LUOKITUS EKSEGETIIKKA

LUOKITUS EKSEGETIIKKA 1 LUOKITUS I EKSEGETIIKKA I-Aa Raamattu. Tekstit. Alkukielet. I-Ab Raamattu.Tekstit. Erikieliset I-Ac Raamattu. Synopsit. Konkordanssit I-Ad Raamatun Kieliopit. Kielten sanakirjat I-Ae Raamattu. Hakemistot.

Lisätiedot

YK10 Etiikan luento-osio: Johdanto Syksy 2014

YK10 Etiikan luento-osio: Johdanto Syksy 2014 YK10 Etiikan luento-osio: Johdanto Syksy 2014 TT Janne Nikkinen Yliopistonlehtori (ma) Teologinen etiikka ja sosiaalietiikka 28.10.2014 1 Etiikan luentojen tavoitteet Kerrata / oppia filosofisen etiikan

Lisätiedot

Kristillinen mystiikka

Kristillinen mystiikka Kristillinen mystiikka mystiikkaa vaikea määritellä oma teologianhistoriallinen traditionsa lähteenä mm. Ps.-Dionysios (Mystisestä teologiasta), uusplatonismi määrätynlainen käsitteistö erityisiin hengellisiin

Lisätiedot

8. Skolastiikan kritiikki

8. Skolastiikan kritiikki 8. Skolastiikan kritiikki luterilaisen ja katolisen reformaation ristiriidat kehittyivät Lutherin myöhäiskeskiajan teologiaan ( skolastiikka ) kohdistuvan kritiikin pohjalta reformoitu traditio omaksui

Lisätiedot

Fysiikan historia Luento 2

Fysiikan historia Luento 2 Fysiikan historia Luento 2 Ibn al- Haytham (Alhazen), ensimmäinen tiedemies Keskiajan tiede Kiinnostus =iloso=iaa ja luonnontiedettä kohtaan alkoi laantua Rooman vallan kasvaessa Osa vanhasta tiedosta

Lisätiedot

Johdatus reformaation teologiaan

Johdatus reformaation teologiaan Johdatus reformaation teologiaan 11. lokakuuta 2016 1 Johdanto Yliopistoteologian synty Luennot luennot (24h, 2 op) 6.9.-11.10. ti ja to 12.15-13.45 salit, katso weboodista luentodiat tulevat nettisivulle

Lisätiedot

Keskustelu Simo Knuuttilan kanssa Jumalasta, logiikasta ja rakkaudesta

Keskustelu Simo Knuuttilan kanssa Jumalasta, logiikasta ja rakkaudesta Keskustelu Simo Knuuttilan kanssa Jumalasta, logiikasta ja rakkaudesta Miten käyttämämme käsitteet ovat muuttuneet historian saatossa? Entä onko käsityksemme tunteista pysynyt samana halki vuosisatojen?

Lisätiedot

Luostarilaitoksen syntyminen ja merkitys keskiajalla. Meri Peltonen Historia

Luostarilaitoksen syntyminen ja merkitys keskiajalla. Meri Peltonen Historia Luostarilaitoksen syntyminen ja merkitys keskiajalla Meri Peltonen Historia 4 27.02.2018 Luostarilaitoksen synty Luostariliikkeen ja edelleen luostarilaitoksen synnyn peruspohjana on erakkoaate, joka pohjautuu

Lisätiedot

2. Teologia ja tiede. Tiede ja uskonto

2. Teologia ja tiede. Tiede ja uskonto 2. Teologia ja tiede akateeminen ja kirkollinen teologia perinteinen teologia esim. Augustinus, Luther yliopistot kristillisten hallitsijoiden palveluksessa 13 Tiede ja uskonto uskonto tieteen näkökulmasta

Lisätiedot

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki Kolminaisuusoppi Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki KOLMINAISUUSOPPI - KIRKON TÄRKEIN OPPI Kolminaisuusoppia pidetään yhtenä kristinuskon tärkeimmistä opeista. Se erottaa kirkon uskon muista uskonnoista.

Lisätiedot

William Ockhamin trinitaarinen teologia sen myöhäiskeskiaikaisessa kontekstissa

William Ockhamin trinitaarinen teologia sen myöhäiskeskiaikaisessa kontekstissa William Ockhamin trinitaarinen teologia sen myöhäiskeskiaikaisessa kontekstissa Mikko Posti Dogmatiikan pro gradu -tutkielma Helmikuu 2012 Sisällysluettelo Johdanto, metodit, Ockhamin biografia... 2 Tutkimuksen

Lisätiedot

Kristuksen kaksiluonto-oppi

Kristuksen kaksiluonto-oppi Kristuksen kaksiluonto-oppi Katolinen kirkko muotoili kolminaisuusopin 300- ja 400-luvuilla ja täydensi sitä Kristuksen kaksiluonto-opilla Khalkedonin kirkolliskokouksessa vuonna 451. Kirkolla on ollut

Lisätiedot

YK10 Etiikan luento-osio: Johdanto Syksy 2015

YK10 Etiikan luento-osio: Johdanto Syksy 2015 YK10 Etiikan luento-osio: Johdanto Syksy 2015 TT Janne Nikkinen Yliopistonlehtori (ma) Teologinen etiikka ja sosiaalietiikka 26.10.2015 1 Etiikan luentojen tavoitteet Kerrata / oppia filosofisen etiikan

Lisätiedot

Skolastiikan ja reformaation etiikka

Skolastiikan ja reformaation etiikka Skolastiikan ja reformaation etiikka YK10 Etiikka SL 2013 TT Janne Nikkinen Yliopistonlehtori, teologinen etiikka ja sosiaalietiikka (ma.) Teologinen tiedekunta 2.11.2013 1 Pidetyt luennot 1. Kristillinen

Lisätiedot

Uuden testamentin sosiaalinen maailma. Aineseminaari ja klo (sh 7)

Uuden testamentin sosiaalinen maailma. Aineseminaari ja klo (sh 7) Uuden testamentin sosiaalinen maailma Aineseminaari 14.12.06 ja 18.1.- 1.3.07 klo 16-19 (sh 7) Ensimmäinen tapaaminen Kurssin tavoitteet 3 op:n tai 5 op: laajuus kandidaatintöiden ohjaus Sovitaan esseiden

Lisätiedot

2. Vainot Milloin, miksi kristittyjä vainottiin? Mitä vainoista seurasi?

2. Vainot Milloin, miksi kristittyjä vainottiin? Mitä vainoista seurasi? UE2 kurssin kertaus Vastaa seuraaviin kysymyksiin. Voit tehdä itsellesi aikajanan samalla, kun kertaat. Se helpottaa tapahtumien hahmottamista. I Antiikin aika 1. Kristinuskon synty Milloin, missä ja miten

Lisätiedot

Islamilainen filosofia

Islamilainen filosofia Islamilainen filosofia Kreikkalaisen filosofian opiskelijat Antiikki ja Lähi-itä Filosofia Falsafa Platon Aistei"a havaittava maailma on vääristynyt ja täynnä virheitä On olemassa tode"isempi ja täyde"isempi

Lisätiedot

KIRKKOHALLITUS. Kirkko: yhteistä näkyä kohti

KIRKKOHALLITUS. Kirkko: yhteistä näkyä kohti KIRKKOHALLITUS Kirkko: yhteistä näkyä kohti 1 Asiakirjan tausta Faith and Order-asiakirja BEM (Baptism, Eucharist Ministry l. Kaste, ehtoollinen, virka 1982) ja siitä saadut perusteelliset vastaukset KMN:n

Lisätiedot

Etiikan 2. luento Etiikan tutkimus ja käsitteet

Etiikan 2. luento Etiikan tutkimus ja käsitteet Etiikan 2. luento Etiikan tutkimus ja käsitteet TT Janne Nikkinen Yliopistonlehtori, teologinen etiikka ja sosiaalietiikka (ma) Systemaattisen teologian osasto 4.11.2014 1 Ohjelma (ma, to, pe 12-14 PII)

Lisätiedot

Erilliset opintokokonaisuudet teologisissa oppiaineissa

Erilliset opintokokonaisuudet teologisissa oppiaineissa Erilliset opintokokonaisuudet teologisissa oppiaineissa Oppiainekohtainen erillinen opintokokonaisuus 25 op Oppiainekohtainen erillinen opintokokonaisuus koostuu oppiaineen perusopinnoista (12 op), oppiaineen

Lisätiedot

KIRJALLISUUTTA 1. Tieteen etiikka KIRJALLISUUTTA 3 KIRJALLISUUTTA 2 KIRJALLISUUTTA 4 KIRJALLISUUTTA 5

KIRJALLISUUTTA 1. Tieteen etiikka KIRJALLISUUTTA 3 KIRJALLISUUTTA 2 KIRJALLISUUTTA 4 KIRJALLISUUTTA 5 KIRJALLISUUTTA 1 Tieteen etiikka 11 Tieteellinen maailmankatsomus I: maailmankatsomusten aineksia Clarkeburn, Henriikka ja Arto Mustajoki, Tutkijan arkipäivän etiikka, Vastapaino, Tampere 2007. Hallamaa,

Lisätiedot

12. Yhteenveto: Tunnustusten teologiat

12. Yhteenveto: Tunnustusten teologiat 12. Yhteenveto: Tunnustusten teologiat luterilaisuus: Augsburgin tunnustus Puolustus Yksimielisyyden ohje muut tunnustuskirjat katolisuus: Trenton kirkolliskokous reformoidut kirkot: paikalliset tunnustukset

Lisätiedot

Vapaavalintaisiin opintoihin tai sivuaineisiin on löydettävissä opintoja etäsuoritusmahdollisuudella Avoimen yliopiston kautta.

Vapaavalintaisiin opintoihin tai sivuaineisiin on löydettävissä opintoja etäsuoritusmahdollisuudella Avoimen yliopiston kautta. Teologian tutkinnon rakenne ja ohjeellinen suoritusjärjestys suuntautumisvaihtoehdoittain Avoimen yliopiston kautta tutkintotavoitteisesti opiskeleville Turkoosilla värillä merkityt opintojaksot on mahdollista

Lisätiedot

TEHTÄVÄT LUKION KURSSEIHIN

TEHTÄVÄT LUKION KURSSEIHIN TEHTÄVÄT LUKION KURSSEIHIN Veijo Fiskaali 2013! 1 KURSSI 1 / UI 1 - HISTORIA Kirjoitusohjeet ja arvostelu Teksti tietokoneella tuotettuna: Riviväli 1,5 Fontti: Times New Roman Fonttikoot: " Pääotsikko

Lisätiedot

9. Luterilainen ja reformoitu perinne

9. Luterilainen ja reformoitu perinne 9. Luterilainen ja reformoitu perinne Lutherin näkemys koko protestanttisuuden perustana Roomalaiskirjeen luennoista alkaen, erityisesti Galatalaiskirjeen kommentaarissa (1531/35) vanhurskauttaminen syntien

Lisätiedot

YYHT1103 Tiedon hallinta informaatioteknologisessa yhteiskunnassa, 5 op

YYHT1103 Tiedon hallinta informaatioteknologisessa yhteiskunnassa, 5 op YYHT1103 Tiedon hallinta informaatioteknologisessa yhteiskunnassa, 5 op Arto Kauppi, Arja Kilpeläinen, Jukka Sankala, Antti Syväjärvi Tavoitteet Tiedon rakenteellisen yhteiskunnallisen merkityksen, tietoyhteiskunnan

Lisätiedot

TUM-E3231 Ekumeeninen teologia

TUM-E3231 Ekumeeninen teologia TUM-E3231 Ekumeeninen teologia Tutkielman oppialan opinnot Minna Hietamäki 2018 Opintojakson tavoitteet Opiskelija ymmärtää ekumeenisen teologian keskeisiä kysymyksiä osana systemaattisen teologian keskustelua

Lisätiedot

MIKÄ TAI MITÄ ON USKONTO?

MIKÄ TAI MITÄ ON USKONTO? MIKÄ TAI MITÄ ON USKONTO? Uskonto voidaan määritellä monella eri tavalla... Mitkä asiat tekevät jostain ilmiöstä uskonnon? Onko jotain asiaa, joka olisi yhteinen kaikille uskonnoille? Uskontoja voidaan

Lisätiedot

SUOMEN HELLUNTAIKIRKKO

SUOMEN HELLUNTAIKIRKKO SUOMEN HELLUNTAIKIRKKO Suomen Helluntaikirkon julkaisuja 2 2014 tekijät, Suomen Helluntaikirkko ja Aikamedia Oy Raamatunlainauksissa on käytetty Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokouksen

Lisätiedot

Pakollisista kursseista UE3:a ei suositella tentittäväksi. Syventävät kurssit voi tenttiä, mutta soveltavia ei.

Pakollisista kursseista UE3:a ei suositella tentittäväksi. Syventävät kurssit voi tenttiä, mutta soveltavia ei. Uskonto (UE) Uskonnon opetukseen kaikille yhteiset aihekokonaisuudet sisältyvät seuraavasti. Opetuksessa annetaan valmiuksia osallistua seurakuntien ja muiden uskonnollisten yhteisöjen toimintaan. Opetuksessa

Lisätiedot

ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR

ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR ETIIKKA ERI KIRKOISSA IR Kristinuskon mukaan niin sanottu kristillinen etiikka on yleispätevä etiikka. Tämä ei tarkoita sitä, että olisi olemassa joku tietty kristinuskoon pohjautuva etiikka. Kristillisen

Lisätiedot

Heikki Salomaa. Soveltavien opintojen orientaatiojakson työelämäseminaari

Heikki Salomaa. Soveltavien opintojen orientaatiojakson työelämäseminaari Heikki Salomaa Soveltavien opintojen orientaatiojakson työelämäseminaari Intensiivijakson yhteiset osiot TYÖELÄMÄSEMINAARI Opettaja yliopistonlehtori Heikki Salomaa (8 t) To 5.9. klo 12.15 13.45 AT102

Lisätiedot

KVESTIO 1 TULEEKO KÄYTTÄÄ AINOASTAAN KAIKKEA MUUTA KUIN JUMALAA

KVESTIO 1 TULEEKO KÄYTTÄÄ AINOASTAAN KAIKKEA MUUTA KUIN JUMALAA William Ockham, Sentenssien selitys I, jakso 1, kvestio 1 Suomennos Toivo Holopainen 2018 ENSIMMÄINEN JAKSO 1 KVESTIO 1 TULEEKO KÄYTTÄÄ AINOASTAAN KAIKKEA MUUTA KUIN JUMALAA Koskien ensimmäistä jaksoa,

Lisätiedot

MIRATOR KESÄKUU/JUNI/JUNE 2004 1

MIRATOR KESÄKUU/JUNI/JUNE 2004 1 MIRATOR KESÄKUU/JUNI/JUNE 2004 1 Virpi Mäkinen, Keskiajan aatehistoria Näkökulmia tieteen, talouden ja yhteiskuntateorioiden kehitykseen 1100 1300-luvuilla. Atena Kustannus, Jyväskylä 2003. 246 s. Keskiajan

Lisätiedot

Tuomas Akvinolainen, Summa theologiae I, q. 14, a. 8 ja a. 13. Suomennos Toivo Holopainen 2016 KVESTIO 14 JUMALAN TIETO

Tuomas Akvinolainen, Summa theologiae I, q. 14, a. 8 ja a. 13. Suomennos Toivo Holopainen 2016 KVESTIO 14 JUMALAN TIETO , a. 8 ja a. 13 Suomennos Toivo Holopainen 2016 KVESTIO 14 JUMALAN TIETO Jumalan substanssiin liittyvien asioiden [q. 3 13] jälkeen on tarkasteltava hänen toimintaansa (operatio) liittyviä asioita. Koska

Lisätiedot

PSY181 Psykologisen tutkimuksen perusteet, kirjallinen harjoitustyö ja kirjatentti

PSY181 Psykologisen tutkimuksen perusteet, kirjallinen harjoitustyö ja kirjatentti PSY181 Psykologisen tutkimuksen perusteet, kirjallinen harjoitustyö ja kirjatentti Harjoitustyön ohje Tehtävänäsi on laatia tutkimussuunnitelma. Itse tutkimusta ei toteuteta, mutta suunnitelman tulisi

Lisätiedot

SEKSUAALIETIIKKA 2011

SEKSUAALIETIIKKA 2011 SEKSUAALIETIIKKA 2011 Tommi Paalanen Kuva: Qumma Art Kuka mitä hä? Asiantuntija Jyväskylän ammattikorkeakoulu Seksuaaliterveyden koulutuksen laatuyksikkö Tohtorikoulutettava Väitöskirja: Filosofinen seksuaalietiikka

Lisätiedot

Pedagogiset haasteet tutkimuksessa: kirjapakettikurssi

Pedagogiset haasteet tutkimuksessa: kirjapakettikurssi Pedagogiset haasteet tutkimuksessa: kirjapakettikurssi 2017 OPINTOJAKSO Luokanopettajakoulutuksen erillisvalinta. Pedagogiset haasteet tutkimuksessa: kirjapakettikurssi (408014S) 4 op Kasvatustieteiden

Lisätiedot

EKK 223 Uuden testamentin sosiaalinen maailma. Risto Uro Luentokurssi PR XV

EKK 223 Uuden testamentin sosiaalinen maailma. Risto Uro Luentokurssi PR XV EKK 223 Uuden testamentin sosiaalinen maailma Risto Uro Luentokurssi 15.3-3.5.2011 13-17 PR XV Roomalainen vesijohto Palmyrassa Osaamistavoitteet Vrt. uudet EK263 tavoitteet: Opintojakson suoritettuaan

Lisätiedot

KLASSINEN TEISMI JA SEN KRITIIKKI

KLASSINEN TEISMI JA SEN KRITIIKKI KLASSINEN TEISMI JA SEN KRITIIKKI Esitelmä Karjalan teologisen seuran yleisöillallassa 20. 11. 2007, Petri Järveläinen, filosofian dosentti (Jyväskylän yliopisto), uskonnonfilosofian ja etiikan dosentti

Lisätiedot

YK 61Orientoivan vaiheen HOPS, 1 op hyl/hyv YK 10 Filosofia ja etiikka, 7 op

YK 61Orientoivan vaiheen HOPS, 1 op hyl/hyv YK 10 Filosofia ja etiikka, 7 op OPINTOSUORITUSTEN REKISTERÖINTI Systemaattinen teologia 1(5) 2.11.2010 OPINTOSUORITUSTEN REKISTERÖINTI SYSTEMAATTISEN TEOLOGIAN OSASTOLLA Opintojaksot on suoritettava opinto-oppaassa ilmoitettujen opintopisteiden

Lisätiedot

4. Ilmoitus. Room. 1:19-23

4. Ilmoitus. Room. 1:19-23 4. Persoonallinen Jumala ja kristinuskon totuusvaatimus ihminen oppii tuntemaan Jumalan vasta kun Jumala itse kertoo itsestään ihmisen osuus? ilmoituksen käsite Raamatun asema ilmoituksessa kokemus ja

Lisätiedot

KEVÄTLUKUKAUSI 2014, ALUSTAVA OPETUSOHJELMA

KEVÄTLUKUKAUSI 2014, ALUSTAVA OPETUSOHJELMA KEVÄTLUKUKAUSI 2014, ALUSTAVA OPETUSOHJELMA HISTORIAN PERUSOPINNOT FM Anna Nieminen: Uusi ja uusin aika, luento 16 t. + kirjallisuus, 14.1. 29.1. ti klo 10 12 SÄ118, ke klo 12 14 L7 ja to klo 10 12 PR102

Lisätiedot

Tutkija: Koulun kirjoittamisopetuksen pitää uudistua blogit ja rap-lyriikkaa aineiden tilalle?

Tutkija: Koulun kirjoittamisopetuksen pitää uudistua blogit ja rap-lyriikkaa aineiden tilalle? Tutkija: Koulun kirjoittamisopetuksen pitää uudistua blogit ja rap-lyriikkaa aineiden tilalle? Kieliopin pänttäys ei kiinnosta nuoria, kirjoittamista pitäisikin opettaa luovuuden ja yhteisöllisyyden kautta

Lisätiedot

Fysiikan opinnot Avoimen yliopiston opiskelijoille

Fysiikan opinnot Avoimen yliopiston opiskelijoille Fysiikan opinnot Avoimen yliopiston opiskelijoille 2.9.2014 1 Yliopiston lukuvuosi ja opetusperiodit 2014-2015 Yliopiston lukuvuosi 1.8. 31.7. Syyslukukausi I periodi: 1.9.-17.10. lukuvuoden avajaiset

Lisätiedot

Omatunto kolkuttaa. Jumalan, äidin vai tasavallan presidentin ääni? Muoto ja sisältö: periaatteet ja käytäntö

Omatunto kolkuttaa. Jumalan, äidin vai tasavallan presidentin ääni? Muoto ja sisältö: periaatteet ja käytäntö Omatunto kolkuttaa Jumalan, äidin vai tasavallan presidentin ääni? Jokaisella meillä on omatunto. Omalla tunnolla tarkoitetaan ihmisen sisäistä tajua oikeasta ja väärästä. Se on lähtöisin Jumalasta, vaikkei

Lisätiedot

5. Oppi ja moraali. Erottaako oppi vai etiikka?

5. Oppi ja moraali. Erottaako oppi vai etiikka? 5. Oppi ja moraali Suomen ev.-lut. kirkon ja Venäjän ortodoksisen kirkon väliset neuvottelut oppikysymykset (pelastus, sakramentit jne.) sosiaalieettinen teema (rauhantyö) TA 4/2016 (myös teologia.fi)

Lisätiedot

Opettajan pedagogiset opinnot Itä- Suomen yliopistossa

Opettajan pedagogiset opinnot Itä- Suomen yliopistossa Opettajan pedagogiset opinnot Itä- Suomen yliopistossa Opettajankoulutusfoorumin alueellinen tilaisuus 18.5.2017 18.5.2017 Pertti Väisänen, professori, varadekaani UEF, 4 tiedekuntaa: Filosofinen tiedekunta

Lisätiedot

6. Ortodoksinen kirkko

6. Ortodoksinen kirkko 6. Ortodoksinen kirkko Ortodoksinen kirkko syntyi kristinuskon jakautuessa vuonna 1054. Johtaja on patriarkka. Siihen kuuluu noin 270 miljoonaa kannattajaa. Suurin osa maailman ortodoksisista paikalliskirkoista

Lisätiedot

YKSI JUMALA KOLME PERSOONAA. TV7 raamattukoulu 15.2.2010 Reijo Telaranta

YKSI JUMALA KOLME PERSOONAA. TV7 raamattukoulu 15.2.2010 Reijo Telaranta YKSI JUMALA KOLME PERSOONAA TV7 raamattukoulu 15.2.2010 Reijo Telaranta PYHÄ KOLMINAISUUS, Antonio de Pereda, 1640-luvulla KOLMINAISUUDEN YLISTYS, Albrecht Dürer, V. 1511 Jumala antoi sydämen ja aivot

Lisätiedot

B-koulutusohjelma B-koulutusohjelmaan l vuonna 2010 voidaan hyväksyä 30 opiskelijaa Vuonna 2009 kiintiö oli 35, hakijoita oli 122 Maisteriksi valmistu

B-koulutusohjelma B-koulutusohjelmaan l vuonna 2010 voidaan hyväksyä 30 opiskelijaa Vuonna 2009 kiintiö oli 35, hakijoita oli 122 Maisteriksi valmistu Aineenopettajan koulutukseen hakevien infotilaisuus 10.2.2010 Opintoasiainsuunnittelija Sanna Lumikko Teologinen tiedekunta B-koulutusohjelma B-koulutusohjelmaan l vuonna 2010 voidaan hyväksyä 30 opiskelijaa

Lisätiedot

Eros ja Agape - eroavuus ja yhteys

Eros ja Agape - eroavuus ja yhteys Suomen ekumeeninen neuvosto Opillisten kysymysten jaosto Kokous Helsingin ev. lut. kirkkohallituksessa 27.9.2007 Alustus B TM Tapani Saarinen DEUS CARITAS EST "Jumala on rakkaus ja se joka pysyy rakkaudessa

Lisätiedot

Pääluvun tekstin jälkeen tuleva alaotsikko erotetaan kahdella (2) enterin painalluksella,väliin jää siis yksi tyhjä rivi.

Pääluvun tekstin jälkeen tuleva alaotsikko erotetaan kahdella (2) enterin painalluksella,väliin jää siis yksi tyhjä rivi. KIRJALLISEN TYÖN ULKOASU JA LÄHTEIDEN MERKITSEMINEN Tämä ohje on tehty käytettäväksi kasvatustieteiden tiedekunnan opinnoissa tehtäviin kirjallisiin töihin. Töiden ohjaajilla voi kuitenkin olla omia toivomuksiaan

Lisätiedot

DOGMATIIKKA. Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde?

DOGMATIIKKA. Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde? DOGMATIIKKA Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde? JUMALA RAKKAUS EHTOOLLINEN KIRKKO PELASTUS USKONTUNNUSTUKSET

Lisätiedot

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 LUOMINEN 1) Raamattu kertoo kaiken olevaisen synnystä yksinkertaisen (entisajan) maailmankuvan puitteissa. 2) Raamatun

Lisätiedot

DIGITAALINEN MARKKINOINTI ELINTARVIKEALALLA EKM-102

DIGITAALINEN MARKKINOINTI ELINTARVIKEALALLA EKM-102 DIGITAALINEN MARKKINOINTI ELINTARVIKEALALLA EKM-102 Jari Salo, KTT Professori (Markkinointi) Dosentti (Digitaalinen markkinointi) Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Taloustieteen laitos, Maatalous-Metsätieteellinen

Lisätiedot

Johdanto kurssille. Vastuuopettaja: Ilona Mikkonen, Yliopiston lehtori. Tapaaminen sopimuksen mukaan;

Johdanto kurssille. Vastuuopettaja: Ilona Mikkonen, Yliopiston lehtori. Tapaaminen sopimuksen mukaan; Markkinoinnin perusteet 23A00110 Johdanto kurssille Ilona Mikkonen, KTT Aalto yliopiston kauppakorkeakoulu Markkinoinnin laitos Henkilökunta Vastuuopettaja: Ilona Mikkonen, Yliopiston lehtori Tapaaminen

Lisätiedot

Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi?

Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi? Luokanopettajaksi, aineenopettajaksi tai opinto-ohjaajaksi? Tiina Nyyssönen, koulutussuunnittelija OKL tiina.m.nyyssonen@jyu.fi JYU. Since 1863. 12.11.2018 1 Millainen OKL on? Luokanopettajakoulutus =>

Lisätiedot

KESKIAJAN KRISTILLINEN MYSTIIKKA

KESKIAJAN KRISTILLINEN MYSTIIKKA KESKIAJAN KRISTILLINEN MYSTIIKKA 1. JOHDANTO Teoksessaan Antiikin teologinen perintö. Kristillisen platonismin viisi vuosisataa Pauli Annala jakaa antiikin perinteen kuuteen eri pääsuuntaukseen. Tarkoituksenani

Lisätiedot

Konfliktinratkaisu ja sovittelu. Kaijus Ervasti

Konfliktinratkaisu ja sovittelu. Kaijus Ervasti Konfliktinratkaisu ja sovittelu Kaijus Ervasti Luennoitsija: Kaijus Ervasti 1. Luentosarjan eteneminen ja lähtökohdat Oikeustieteen opetuksen fokus? For law students to focus exclusively on the litigation

Lisätiedot

Fysiikan opinnot Avoimen yliopiston opiskelijoille

Fysiikan opinnot Avoimen yliopiston opiskelijoille Fysiikan opinnot Avoimen yliopiston opiskelijoille Fysiikan laitos / Pia Saarinen www.helsinki.fi/yliopisto 4.9.2013 1 Fysiikan perusopinnot, 25 op - kokonaisuutena tai yksittäisinä kursseina 530281 Vuorovaikutukset

Lisätiedot

USKONTO Opetuksen tavoitteet Aihekokonaisuudet Arviointi

USKONTO Opetuksen tavoitteet Aihekokonaisuudet Arviointi USKONTO Uskonnonopetuksen keskeinen tehtävä on perehdyttää opiskelija omaan uskontoonsa, sen kulttuuriperintöön sekä uskonnosta nousevaan elämänkatsomukselliseen ja eettiseen ajatteluun. Muihin uskontoihin

Lisätiedot

Aluekehitys ja -politiikka: Pohjoinen Eurooppa A, 5 op

Aluekehitys ja -politiikka: Pohjoinen Eurooppa A, 5 op Aluekehitys ja -politiikka: Pohjoinen Eurooppa 792319A, 5 op Joni Vainikka, Heikki Sirviö, Fredriika Jakola, Katharina Koch Kurssin rakenne Seitsemän kahden tunnin lukupiiriä 2500 tai 3600 sanan essee

Lisätiedot

Oppiminen ja oppimisympäristöt kevät 2006 (3 ja 6 op) L

Oppiminen ja oppimisympäristöt kevät 2006 (3 ja 6 op) L Oppiminen ja oppimisympäristöt kevät 2006 (3 ja 6 op) L S-72.3520, T-110.6300, TU-53.1263 Ursula Holmström T (ursula.holmstrom@tkk.fi) Maria Hyytiäinen S (maria.hyytiainen@tkk.fi) Eija Korpelainen TU (eija.korpelainen@tkk.fi)

Lisätiedot

AINEOPINNOT Käytännöllisen teologian näkökulmia (KT205): Osa A (5 op) Liisa Lampela

AINEOPINNOT Käytännöllisen teologian näkökulmia (KT205): Osa A (5 op) Liisa Lampela AINEOPINNOT Käytännöllisen teologian näkökulmia (KT205): Osa A (5 op) 103091 16.10. ti 16-17 PR aud XIV 30.10. - 20.11. ti 10-12 PR aud XIV 27.11. ti 10-12 PR aud XII 4.12. ti 9-12 PR aud XIV Liisa Lampela

Lisätiedot

Farmaseuttinen etiikka. Luento 1. Farmasian tdk VTM Markus Neuvonen

Farmaseuttinen etiikka. Luento 1. Farmasian tdk VTM Markus Neuvonen Farmaseuttinen etiikka Luento 1. Farmasian tdk. 29.10. VTM Markus Neuvonen markus.neuvonen@helsinki.fi http://blogs.helsinki.fi/amoneuvo Keskustelutehtävä 2 Lyhyt katsaus kurssin sisältöihin Etiikka 1.

Lisätiedot

Roomalaiskatolisen kirkon etiikka

Roomalaiskatolisen kirkon etiikka Roomalaiskatolisen kirkon etiikka YK10 Kirkkojen etiikka Etiikan luento-osio SL2013 TT Janne Nikkinen Yliopistonlehtori, teologinen etiikka ja sosiaalietiikka Teologinen tiedekunta 16.11.2013 1 Yleistä

Lisätiedot

Raamattu ja traditio Kirkon opin lähteenä

Raamattu ja traditio Kirkon opin lähteenä isä Arto Leskinen1 Raamattu ja traditio Kirkon opin lähteenä Katekumeenipiiri 1.11.2017 isä Arto Leskinen isä Arto Leskinen2 Raamattu ja traditio Kirkon opin lähteenä Puhuessaan kahdesta uskon lähteestä,

Lisätiedot

Ranskalainen filologia

Ranskalainen filologia Ranskalainen filologia uusien opiskelijoiden informaatiotilaisuus 29.8.2007 Mikä on romaanisten kielten laitos? useamman oppiaineen muodostama yksikkö laitoksessa on neljä oppiainetta: ranskalainen filologia,

Lisätiedot

Sisällys Esipuhe 11 Johdanto 14 Tieteen arvovalta ja tieteellisen keskustelun vapaus 28 Myytti pyyteettömästä tieteentekijästä 36 Tieteen rajat ja rajojen vartijat 39 Kirjan perusjuoni 44 Aukkojen jumala

Lisätiedot

Studia Generalia syksy 2011 AINEEN ARVOITUS. Tervetuloa!

Studia Generalia syksy 2011 AINEEN ARVOITUS. Tervetuloa! Studia Generalia syksy 2011 AINEEN ARVOITUS Tervetuloa! 10.11.2011 1 Onko koko todellisuus ainetta? 10.11.2011 2 Todellisuus on se, mikä on totta. Että jos vaikka uskoo, että mörköjä on olemassa, niin

Lisätiedot

Tietotekniikan kandidaattiseminaari

Tietotekniikan kandidaattiseminaari Tietotekniikan kandidaattiseminaari Luento 1 14.9.2011 1 Luennon sisältö Seminaarin tavoitteet Seminaarin suoritus (tehtävät) Kandidaatintutkielman aiheen valinta Seminaarin aikataulu 2 2011 Timo Männikkö

Lisätiedot

3. Kuinka monta teemaa kannattaa valita? Voiko itse keksiä teemoja?

3. Kuinka monta teemaa kannattaa valita? Voiko itse keksiä teemoja? ÄI 61 Nir Kirjapäiväkirjan ohjeet 1. Millainen teksti kirjapäiväkirja on? Kirjapäiväkirja tarkastelee lukemiasi teoksen erilaisten teemojen kautta. Teemoja luetellaan näissä ohjeissa tuonnempana. Päiväkirjasta

Lisätiedot

Esseeohje Tarkoitus Rakenne

Esseeohje Tarkoitus Rakenne Teologinen tiedekunta 24.10.2017 Yleiset esseeohjeet 2017 Opettaja tarkentaa tarvittaessa esim. kirjallisuutta ja mahdollisia lähteitä koskevaa ohjeistusta Esseeohje Tarkoitus Akateeminen essee on tieteellisen

Lisätiedot

(LÄNSIMAISEN) KAUPUNKISUUNNITTELUN HISTORIA ARK-C op KL 2018

(LÄNSIMAISEN) KAUPUNKISUUNNITTELUN HISTORIA ARK-C op KL 2018 (LÄNSIMAISEN) KAUPUNKISUUNNITTELUN HISTORIA ARK-C1003 4 op KL 2018 KURSSIN OHJELMA Seitsemän luentoa keskittyvät länsimaisiin kaupunkisuunnitelmiin ja kaupunkisuunnittelijoihin antiikista nykyaikaan. Kurssi

Lisätiedot

FILOSOFIA JA USKONTO LÄNSIMAINEN NÄKÖKULMA USKONTOON. Thursday, February 19, 15

FILOSOFIA JA USKONTO LÄNSIMAINEN NÄKÖKULMA USKONTOON. Thursday, February 19, 15 FILOSOFIA JA USKONTO LÄNSIMAINEN NÄKÖKULMA USKONTOON USKONNONFILOSOFIA HY USKONNONFILOSOFIAA OPISKELLAAN JA TUTKITAAN SEURAAVISSA TIETEISSÄ: TEOLOGINEN TIEDEKUNTA (KRISTILLINEN PUOLI) TEOREETTINEN FILOSOFIA

Lisätiedot

Apologia-forum 25.-27.4.2014

Apologia-forum 25.-27.4.2014 Mikä on kristinuskolle luovuttamatonta? Kuvat: sxc.hu Apologia-forum 25.-27.4.2014 Ryttylän Kansanlähetysopisto Pääpuhujana prof. John Lennox (oxfordin yliopisto) Tiede usko luominen evoluutio www.kansanlahetysopisto.fi/apologiaforum

Lisätiedot

Liite A: Kyselylomake

Liite A: Kyselylomake 1/4 2/4 3/4 4/4 Liite B: Kyselyyn liitetty viesti 1/1 Hei, olen Saija Vuorialho Helsingin yliopiston Fysikaalisten tieteiden laitokselta. Teen Pro gradu tutkielmaani fysiikan historian käytöstä lukion

Lisätiedot

Johdatus tutkimustyöhön (811393A)

Johdatus tutkimustyöhön (811393A) Johdatus tutkimustyöhön (811393A) 5 op eli 128 h opiskelijan työtä Aloitusluento 1.9.2015 Esittäytyminen Opettaja Opinnot LuK, merkonomi, FM, FL, FT Dosentti JyU, Research Associate NUIG, Visiting Associate

Lisätiedot

Miten ymmärtää katolista kirkkoa? Jyri Komulainen

Miten ymmärtää katolista kirkkoa? Jyri Komulainen Miten ymmärtää katolista kirkkoa? Jyri Komulainen 15.1.2019 I Rakenteet Lähtökohta (1): Aidosti katolinen ja ekumeeninen kirkko - Perinteisesti roomalais-katolinen, koska latinalainen traditio ollut ydin

Lisätiedot

VALISTUS JA KRISTINUSKO RANSKASSA. Luku 11 Ydinsisältö

VALISTUS JA KRISTINUSKO RANSKASSA. Luku 11 Ydinsisältö VALISTUS JA KRISTINUSKO RANSKASSA Luku 11 Ydinsisältö Tulisiko uskonnollisten symbolien käyttö julkisilla paikoilla, kuten kouluissa, kieltää EU:ssa? Ranska on kieltänyt. Minkälainen historia kiellon taustalla

Lisätiedot

Kevään 2013 alustava opetusohjelma

Kevään 2013 alustava opetusohjelma Kevään 2013 alustava opetusohjelma * Viikolla 10 ei ole opetusta * Muutokset ja täydennykset ovat mahdollisia niistä tiedotetaan oppiaineen internet-sivuilla. ******************************************************************************

Lisätiedot

Henrietta Aarnikoivu

Henrietta Aarnikoivu Henrietta Aarnikoivu Talentum Helsinki 2013 Copyright 2013 Talentum Media Oy ja Henrietta Aarnikoivu Julkaisija: Talentum Media Oy Kansi: Anni Palotie Taitto: Maria Mitrunen ISBN 978-952-14-1986-7 ISBN

Lisätiedot

PLAGIAATINTUNNISTUS- JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖ HY:SSÄ

PLAGIAATINTUNNISTUS- JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖ HY:SSÄ PLAGIAATINTUNNISTUS- JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖ HY:SSÄ TUTKI 2-SEMINAARI PAULIINA KUPILA MITÄ ON PLAGIOINTI? Plagioinnilla (plagiarism) eli luvattomalla lainaamisella tarkoitetaan jonkun toisen julkituoman tutkimussuunnitelman,

Lisätiedot

Filosofia Tässä tarkastellut filosofian opiskelijat suorittavat humanististen tieteiden kandidaatin tutkinnon. MATEMATIIKKA JA REAALIAINEET

Filosofia Tässä tarkastellut filosofian opiskelijat suorittavat humanististen tieteiden kandidaatin tutkinnon. MATEMATIIKKA JA REAALIAINEET Filosofia 2013-15 FILOSOFIA (HUMANISTINEN ALA) 2013-15, N = 90 Tässä tarkastellut filosofian opiskelijat suorittavat humanististen tieteiden kandidaatin tutkinnon. Filosofian opiskelijoilla matematiikan

Lisätiedot

ESIPUHE. Sisällys V-W Y-Ö

ESIPUHE. Sisällys V-W Y-Ö ESIPUHE A B C D E F G H I J K M N O P Q R S T U V-W Y-Ö Ei vain teologian tutkiminen vaan myös sen opiskelu ja harrastaminen on nykyään laajempaa ja monitahoisempaa kuin koskaan aikaisemmin. Jatkuvasti

Lisätiedot

Alusta loppuun vaiko olemassaolon pyörässä?

Alusta loppuun vaiko olemassaolon pyörässä? Ilmestys (kr. Αποκαλυψις) tarkoittaa verhon pois ottamista. Emme näe verhottuja asioita ennen niiden paljastumista, ilmoittamista. Jumala on aina paljastanut omilleen sen, mikä on tarpeen tietää tulevaisuudesta.

Lisätiedot

TU-A Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille!

TU-A Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille! TU-A1140 - Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille! Kurssin avaus 7.1. 2016 Eerikki Mäki eerikki.maki@aalto.fi Opiskelijapalautetta vuoden 2015 kurssista Kurssi poikkesi todella paljon verrattuna

Lisätiedot

Rakastan työtäni mutta miksi?

Rakastan työtäni mutta miksi? Rakastan työtäni mutta miksi? Elina Jokinen FT, Kirjoitusviestinnän opettaja JYU / Kielikeskus Esityksen kuvat, videot ja kommentit Gradu- ja väitöskirjaretriitti kevät 2016, Konnevesi Tieteen popularisointi

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun infrapalvelujen seutuseminaari III 4.6.2014

Tampereen kaupunkiseudun infrapalvelujen seutuseminaari III 4.6.2014 Rakentamisen laatu ja tulevaisuuden haasteet Tampereen kaupunkiseudun infrapalvelujen seutuseminaari III 4.6.2014 Mistä tulevaisuuden osaajat rakentamiseen? Professori Ralf Lindberg 1. Taustaa 2. Opiskelijat

Lisätiedot

Orientaatiotilaisuus Avoimen yliopiston opintoihin

Orientaatiotilaisuus Avoimen yliopiston opintoihin Orientaatiotilaisuus Avoimen yliopiston opintoihin Tervetuloa opiskelemaan Helsingin yliopiston Avoimeen yliopistoon! 1 Ennen opiskelua Tutustu hyvin opinto-ohjelmaan verkkopalvelussa: luentojen ajat ja

Lisätiedot

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Tutkielmatyöskentely opettaa tieteellisen ja analyyttisen kirjoittamisen taitoja.

Lisätiedot

Johdatus opin historiaan

Johdatus opin historiaan Johdatus opin historiaan Turun kristillisessä opistossa Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston vaatimusten mukaan tammi-helmikuussa 2012 TD Kalle Elonheimo kalle.elonheimo@evl.fi kalle.europilgrimage.org

Lisätiedot