Kirkko ja työn kehittämisen keinot Uutteen voimalla-seminaari

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kirkko ja työn kehittämisen keinot Uutteen voimalla-seminaari"

Transkriptio

1 Kirkko ja työn kehittämisen keinot Uutteen voimalla-seminaari

2 Seurakunnan juuret Sanan seurakunta alkuperäinen merkitys oli viitata kristittyjen joukkoon, joka kokoontui palvelemaan Jumalaa, mitään organisaatiorakennetta ei ollut. Jerusalemiin perustettiin juutalaisen tradition mukainen vanhimpien ryhmä, joka hallitsi seurakunnan johtajan kanssa. Niinpä päätettiin, että Paavali ja Barnabas ja muutamat muut lähtisivät Jerusalemiin apostolien ja vanhimpien puheille, jotta saataisiin selvyys tästä kiistakysymyksestä ( ) Kun he saapuivat Jerusalemiin, seurakunta, apostolit ja vanhimmat ottivat heidät vastaan, ja he kertoivat niistä suurista teoista, joita Jumala heidän matkallaan oli tehnyt. (Apt. 15.)

3 Seurakunnan juuret Monissa kiertävien apostolien perustamissa seurakunnassa ei ollut nimettyjä johtajia. Niissäkin löytyi kuitenkin vahvoja keskushahmoja tai Jerusalemin mallin mukaisia vanhemmistoja Myöhemmin joissakin seurakunnissa omaksuttiin kreikkalaiselle yhteiskunnalle tyypillinen hallintorakenne: seurakunnan johtoon valittiin kaitsijoita eli piispoja, ja heidän apunaan oli palvelijoita eli diakoneja.

4 Noihin aikoihin, opetuslasten joukon yhä kasvaessa, kreikkaa puhuvat alkoivat syyttää hepreankielisiä siitä, että heidän leskiään syrjittiin päivittäisiä avustuksia jaettaessa. Silloin apostolit, ne kaksitoista, kutsuivat koolle koko opetuslasten joukon ja sanoivat: "Ei ole oikein, että me ruoan jakamisen tähden lyömme laimin Jumalan sanan. Valitkaa siis, veljet, keskuudestanne seitsemän hyvämaineista miestä, jotka ovat Hengen ja viisauden täyttämiä, niin me asetamme heidät tähän tehtävään. Silloin me voimme omistautua rukoukseen ja Jumalan sanan jakamiseen." (Apt 6.)

5 Kolmiportainen virkarakenne 100-luvun alussa Yhdistelmä kuvatuista kreikkalaisesta ja juutalaisesta mallista Seurakuntaa johti piispa, jonka apuna oli papistoa edeltänyt vanhinten neuvosto sekä diakoneja Piispa Vanhimmat Papisto Diakonit

6 Reformaatio ja Luterilaisuus Luterilainen uskonpuhdistus vahvisti maallikon asemaa kirkossa ja seurakunnassa: kaikilla kirkon jäsenillä ajatellaan olevan yleisen pappeuteen perustuva yhtäläinen valta. Säilytettiin kuitenkin myös erikseen määritelty saarnan ja sakramenttien jakamisen virka, erityinen pappeus sekä piispuus. Tämä perustuu seurakunnan valtuutukseen (vokaatio) eikä muuten anna papille erityistä valtaa suhteessa toisiin. Suomessa kuntaorganisaatio ja seurakuntien hallinto kehittyivät yhdessä luvulle asti. Edelleenkin ne muistuttavat toisiaan ja monin paikoin samat luottamushenkilöt toimivat molemmissa.

7 Kahden hallintomallin rinnakkaisuus Kirkossa yleisen pappeuden edustajat (kirkon jäsenet) että erityisen pappeuden edustajat (piispat ja papit) ovat yhdessä tekemässä päätöksiä kirkon puolesta. Tästä teologisesta ajattelusta nousee kirkolle ominaislaatuinen ja samalla jännitteinen kahden rinnakkaisen hallintomallin rakenne. Suomen näkyy edustuksellisuuteen perustuvan kirkolliskokouksen ja piispan viran edustajien muodostaman piispainkokouksen toimivaltasuhteissa. Se heijastuu myös seurakuntiin: esim. kysymys kirkkoneuvoston puheenjohtajuudesta.

8 Episkopaalinen hallintoperiaate Episkopaalisen hallintoperiaatteen edustajat korostavat hengellistä virkaa, jonka valta on yhtäältä kirkon jäsenten delegoimaa valtaa ja toisaalta Kristuksen itsensä valtaa, jota hengellinen virka käyttää Kristuksen puolesta. Hengellisellä vallalla tarkoitetaan tässä saarnaamista ja sakramenttien jakamista. Piispat edustavat apostolista suksessiota ja episkopaalista valtaa. Nykyisessä keskushallinnossa piispainkokous hengellisen viran näkökulmaa. Seurakunnassa papit ja etenkin kirkkoherra edustavat episkopaalista hallintoperiaatetta.

9 Synodaalinen hallintoperiaate Synodaalisen hallintoperiaatteen mukaan maallikoilla on vastuu kirkon tunnustuksen ja opetuksen sisällöstä. Periaate toteutuu silloin, kun seurakunta kutsuu itselleen pappeja. Siinä korostetaan maallikoiden ja kirkon viran yhteistä päätöksentekoa. Keskeinen rooli on koko kirkkoa edustavalla yleisellä kokouksella: kirkolliskokous eli synodi. Parlamentaarisen demokratian kehittyminen vienyt sitä yhä enemmän demokraattisen päätöksenteon suuntaan. Suomessa tiivis yhteys kuntahallintoon on tuonut siihen myös poliittiset voimasuhteet.

10 Konsistoriaalinen periaate Konsistoriaalisen hallintoperiaatteen mukaisessa mallissa kirkolla on edustus pienehkössä hallintoyksikössä eli konsistorissa, joka toimii valtiovallan virkakoneiston osana tai sen kanssa yhteistyössä. Konsistoriaaliseksi kutsutaan nykyisin sellaista hallintorakennetta, jossa kirkon viranhaltijoilla on hallinto- ja päätäntävaltaa samaan tapaan kuin luottamuselimillä. Jäänteitä siitä näkyy tuomiokapitulin kollegion toiminnassa, mutta sellaisenaan sitä ei esiinny.

11 Seurakunnan organisaation erityspiirre: pastoraalinen johtaminen Seurakunta on samanaikaisesti maallinen ja hengellinen yhteisö. Työpaikkana siihen pätevät yhteiskunnalliset hallinnon ja johtamisen lainalaisuudet mutta samanaikaisesti sillä on hengellinen tehtävä. Pastoraalinen johtaminen liittyy sen hengelliseen tehtävään: yksityisten ihmisten ja ryhmien hengellisenä tukena ja ohjaajana toimiminen perustehtävän toteutuminen työyhteisössä ja sen toiminnassa Hengellinen johtaminen liittyy episkopaaliseen perintöön: Piispa valvoo seurakuntien ja pappien toimintaa Kirkkoherra valvoo seurakuntansa toimintaa sekä kirkon tunnustuksen ja perustehtävän mukaisuutta

12 Hengellisen työn tekijät ja tukipalveluhenkilöstö Seurakunnassa on rinnakkain ja sisäkkäin kaksi työkulttuuria Tukipalveluhenkilöstöllä (talous, toimisto, hautaus, kiinteistö tms.) työehdot perustuvat yhteiskunnassa yleisiin periaatteisiin työajan, työehtojen ja työn vaatimusten suhteen. Ns. hengellisen työntekijöiden työn kuva on poikkeava etenkin työajan ja edellä kuvattujen kirkon erityisistä hallintoperiaatteista johtuen. Syntyy helposti vaikeuksia ymmärtää toisen työntekijäryhmän työtä ja sen perusteita.

13 Hallintoperiaatteiden moniulotteisuus seurakunnassa Synodaalinen, luottamuselinten edustama johtaminen tulee lähelle demokraattista hallintomallia. Siihen on liittyvät myös poliittiset voimasuhteet jopa mahtisukujen vaikutusvalta. Tukipalveluhenkilöstön johto on useimmiten talouspäällikön tai henkilöstöjohtajan vastuulla, joka edustaa yhteiskunnallista normia henkilöstöhallinnossa. Kirkkoherra edustaa taas monissa asioissa episkopaalista hallintoperiaatetta, joka perustuu ilmoitukseen, traditioon ja piispalliseen kaitsentaan.

14 Hengellinen yhteisö vai työorganisaatio? Kirkkoherran tehtävä nähtiin 1980-luvulle saakka pelkästään episkopaalisena hengellisen johtajan tehtävänä Samoin seurakunnan työyhteisö nähtiin vahvasti omaleimaisena hengellisenä yhteisönä Samanaikaisesti seurakunnat kehittyivät monipuolisiksi työorganisaatioiksi, jossa monien eri alojen edustajia. Yhteiskunnan vaatimukset työorganisaatioille lisääntyivät. => pelkästään episkopaalinen näkökulma ja osaaminen ei enää riittänyt Johtamisen ja organisaation toimivuuden vaatimukset kasvoivat Alettiin kehittää kirkon johtamiskoulutusjärjestelmää sekä työn kehittämisen keinoja.

15 Lopuksi Kuinka olla tänä päivänä samalla kertaa perinteestä elävä hengellinen yhteisö ja toimiva työorganisaatio? Kuinka löytää yhteinen kieli eri vierekkäisten ja sisäkkäisten toimintakulttuurien välille. Onko esimerkiksi episkopaalisen perinteen ja nykypäivän demokraattisen yhteiskunnan vaatimusten välillä sovittamaton ristiriita?

Valittu marttyyriksi. Petri Harju Apt. 6:1-15, 7:54-60 24.11.2013

Valittu marttyyriksi. Petri Harju Apt. 6:1-15, 7:54-60 24.11.2013 Valittu marttyyriksi Petri Harju Apt. 6:1-15, 7:54-60 24.11.2013 Apostolien teot 6:1-4 1 Noihin aikoihin, opetuslasten joukon yhä kasvaessa, kreikkaa puhuvat alkoivat syyttää hepreankielisiä siitä, että

Lisätiedot

Johtajuuden uudet haasteet

Johtajuuden uudet haasteet Johtajuuden uudet haasteet Diakoniatyöntekijöiden neuvottelupäivät 28.9.2011 Oulu Riitta Helosvuori Sisältöalueet Muuttuvat toiminta-alueet Muutosjohtaminen - diakonaatti - työyhteisön hengellisyyden hoitaminen

Lisätiedot

ASIANRO SEURAKUNTARAKENTEIDEN KEHITTÄMISEN PÄÄLINJAT

ASIANRO SEURAKUNTARAKENTEIDEN KEHITTÄMISEN PÄÄLINJAT Piispainkokouksen lausunto 2/2013 kirkkohallitukselle Kirkolliskokouksen täysistunto käsitteli 15.5.2013 hallintovaliokunnan mietintöä 1/2013 kirkkohallituksen esityksestä 11/2012 Seurakuntarakenteiden

Lisätiedot

PIISPA JA TUOMIOKAPITULI SEURAKUNTIEN PALVELIJOINA. Kuopion hiippakunnan luottamushenkilöiden neuvottelupäivä 3.10.

PIISPA JA TUOMIOKAPITULI SEURAKUNTIEN PALVELIJOINA. Kuopion hiippakunnan luottamushenkilöiden neuvottelupäivä 3.10. PIISPA JA TUOMIOKAPITULI SEURAKUNTIEN PALVELIJOINA Kuopion hiippakunnan luottamushenkilöiden neuvottelupäivä 3.10.2015 Siilinjärvi Uskovien yhteinen pappeus erityiset palveluvirat UT puhuu piispan (episkopos,

Lisätiedot

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 4. vuosi nro APT_5 /28 www.pyhäkoulu.fi lapsille@luterilainen.com 14.6.

Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) Luterilainen Kirkko 4. vuosi nro APT_5 /28 www.pyhäkoulu.fi lapsille@luterilainen.com 14.6. Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) DIAKONIEN VALINTA 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Jerusalemissa b) Ajallinen yhteys muihin kertomuksiin c) Kertomuksessa esiintyvät

Lisätiedot

Papin ydinosaaminen

Papin ydinosaaminen Papin ydinosaaminen 14.6.2010 Ammatin kuvaus Kirkon järjestysmuoto erottaa toisistaan pappisviran ja papinviran. Papinviralla tarkoitetaan seurakunnan, seurakuntayhtymän, hiippakunnan tai kirkkohallituksen

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJANOTE. <2013-00252> Pappisvirasta erottaminen, rovasti Risto Soramies

PÖYTÄKIRJANOTE. <2013-00252> Pappisvirasta erottaminen, rovasti Risto Soramies PÖYTÄKIRJANOTE Asia Pappisvirasta erottaminen, rovasti Risto Soramies Päättäjä Tuomiokapituli Päätöspäivä 09.10.2013 Pykälä 392 392 Pappisvirasta erottaminen, rovasti Risto Soramies

Lisätiedot

12. Yhteenveto: Tunnustusten teologiat

12. Yhteenveto: Tunnustusten teologiat 12. Yhteenveto: Tunnustusten teologiat luterilaisuus: Augsburgin tunnustus Puolustus Yksimielisyyden ohje muut tunnustuskirjat katolisuus: Trenton kirkolliskokous reformoidut kirkot: paikalliset tunnustukset

Lisätiedot

Työalajohtajien kelpoisuuksien ja koulutuksen kehittämisestä. Kari Kopperi

Työalajohtajien kelpoisuuksien ja koulutuksen kehittämisestä. Kari Kopperi Työalajohtajien kelpoisuuksien ja koulutuksen kehittämisestä Kari Kopperi 15.1.2014 Kelpoisuuksien kehittäminen 2 Tausta Kirkkoon on perustettu vähitellen erilaisia väliportaan esimiestehtäviä Tehtävät,

Lisätiedot

JOHTAMISEN SELKEYTTÄMINEN KIRKOSSA 1 (5)

JOHTAMISEN SELKEYTTÄMINEN KIRKOSSA 1 (5) Piispainkokouksen aloite 2/2004 kirkkohallitukselle 1 (5) Kirkon johtamiskoulutusta pohtinut työryhmä (Kirkon johtamiskoulutusohjelma 2005, lyhennettynä KIRJO 2005) esitti mietinnössään, että piispainkokous

Lisätiedot

IHMISET, STRATEGIA JA SEURAKUNTA. ESPOON HIIPPAKUNNAN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Kirkkonummi Kai Peltonen

IHMISET, STRATEGIA JA SEURAKUNTA. ESPOON HIIPPAKUNNAN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Kirkkonummi Kai Peltonen ESPOON HIIPPAKUNNAN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Kirkkonummi 2.4.2016 Kai Peltonen Miksi olet ryhtynyt seurakunnan luottamushenkilöksi? MIKÄ ON? Augsburgin tunnustus (1530): artikla V: Jotta saisimme

Lisätiedot

Hyvät seurakuntalaiset, kuulemissamme Raamatun kohdissa korostetaan Jumalan sanassa pysymistä, ensimmäi-

Hyvät seurakuntalaiset, kuulemissamme Raamatun kohdissa korostetaan Jumalan sanassa pysymistä, ensimmäi- 1/6 Ryttylä 04.09.2009 Matti Väisänen PASTORI HANNU PEKKA SAMUEL MIKKOSEN VIRKAAN ASETTAMINEN Kajaanissa 06.09.2009 Kristuksessa rakas veljemme, Hannu Mikkonen, hänen perheensä ja läsnä oleva seurakunta,

Lisätiedot

Lapuan hiippakunnan seurakuntien puheenjohtajisto. Haapaniemi

Lapuan hiippakunnan seurakuntien puheenjohtajisto. Haapaniemi Lapuan hiippakunnan seurakuntien puheenjohtajisto Haapaniemi 9.3.2019 Nykyinen toimintaympäristö ja tulevaisuus Jäsenmäärän kehitys Polarisoituminen Verotulojen kehitys Kirkon rooli yhteiskunnassa Hiippakuntarajojen

Lisätiedot

DIAKONIA-SEMINAARI 6.6.2013 ISTANBUL

DIAKONIA-SEMINAARI 6.6.2013 ISTANBUL DIAKONIA-SEMINAARI 6.6.2013 ISTANBUL Ennakkotehtävät ennen seminaaria (toteutettiin osallistujien välisenä sähköpostikeskusteluna muutaman viikon aikana) Tehtävä 1 Lukekaa allaolevat Raamatunkohdat ja

Lisätiedot

Yleistä. Kirkon organisaatio. Organisaatiojärjestelmä. Hyväksytty AKIn valtuuston kokouksessa KIRKKOPOLIITTISET LINJAUKSET

Yleistä. Kirkon organisaatio. Organisaatiojärjestelmä. Hyväksytty AKIn valtuuston kokouksessa KIRKKOPOLIITTISET LINJAUKSET Hyväksytty AKIn valtuuston kokouksessa 14. 15.11.2016 KIRKKOPOLIITTISET LINJAUKSET Yleistä Kirkon organisaatio Kirkon organisaatiojärjestelmää ollaan uudistamassa. Uudistuksilla voi olla merkittäviä vaikutuksia

Lisätiedot

Kirkon johtamiskoulutus seurakuntien johtamis- ja esimiestehtävissä. Kirkon koulutuskeskus

Kirkon johtamiskoulutus seurakuntien johtamis- ja esimiestehtävissä. Kirkon koulutuskeskus Kirkon johtamiskoulutus seurakuntien johtamis- ja esimiestehtävissä toimiville Kirkon koulutuskeskus Kirkon johtamiskoulutus seurakuntien johtamis- ja esimiestehtävissä toimiville Kirkon johtamiskoulutus

Lisätiedot

Ajankohtaisia työelämäaiheita - Osallistuminen Exponential Work hankkeeseen - Työnohjauksen kysymyksiä - Hengellinen ohjaus

Ajankohtaisia työelämäaiheita - Osallistuminen Exponential Work hankkeeseen - Työnohjauksen kysymyksiä - Hengellinen ohjaus Ajankohtaisia työelämäaiheita - Osallistuminen Exponential Work hankkeeseen - Työnohjauksen kysymyksiä - Hengellinen ohjaus Mirkka Torppa ja Timo Helenius 26.9.2019 1. Exponential Worktutkimuksen toteutus

Lisätiedot

Terhi Jormakka TURKU MUUTOSTA NÄKYVISSÄ?

Terhi Jormakka TURKU MUUTOSTA NÄKYVISSÄ? Terhi Jormakka TURKU 26.3.2015 MUUTOSTA NÄKYVISSÄ? Kaikki seurakunnat kuuluvat seurakuntayhtymiin Tulevaisuudessa tarvitaan tehokas ja toimintaa tukeva hallinto sekä hyvää johtamista. Tavoitteena on kevytrakenteinen

Lisätiedot

Timo Tavast Hiippakuntadekaani Porin seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto

Timo Tavast Hiippakuntadekaani Porin seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto Timo Tavast Hiippakuntadekaani Porin seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto 7.11.2012 Kirkko- ja seurakuntakäsitys, jossa sekä salatulla että näkyvällä on paikkansa Kaksinaisuus kirkon / seurakunnan

Lisätiedot

SUOMEN KANTTORI-URKURILIITON JA SUOMEN KIRKON PAPPISLIITON LAUSUNTO "PALVELIJOIKSI VIHITYT"-MIETINNÖSTÄ

SUOMEN KANTTORI-URKURILIITON JA SUOMEN KIRKON PAPPISLIITON LAUSUNTO PALVELIJOIKSI VIHITYT-MIETINNÖSTÄ Suomen kirkon pappisliitto Suomen Kanttori-urkuriliitto Kirkolliskokouksen perustevaliokunta SUOMEN KANTTORI-URKURILIITON JA SUOMEN KIRKON PAPPISLIITON LAUSUNTO "PALVELIJOIKSI VIHITYT"-MIETINNÖSTÄ 1. Lähtökohdat

Lisätiedot

1900-luvulla ortodoksinen kirkko koki suuria muutoksia: kirkko hävisi lähes tyystin Vähästä-Aasiasta, Balkanin alueen kirkot organisoituivat uudella

1900-luvulla ortodoksinen kirkko koki suuria muutoksia: kirkko hävisi lähes tyystin Vähästä-Aasiasta, Balkanin alueen kirkot organisoituivat uudella Ortodoksi kirkko AM Ortodoksinen kirkko (kreik. ορθός+δόξα, orthos+doksa, oikea ja katsomus ) on kristillinen kirkko, johon kuuluu noin 270 miljoonaa kannattajaa Suurin osa maailman ortodoksisista paikalliskirkoista

Lisätiedot

HE 26/2017 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kirkkolain muuttamisesta

HE 26/2017 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kirkkolain muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kirkkolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kirkkolain arkkipiispan vaalia koskevaa säännöstä siten, että arkkipiispan

Lisätiedot

LUOTTAMUSHENKILÖ PUHEENJOHTAJANA

LUOTTAMUSHENKILÖ PUHEENJOHTAJANA LUOTTAMUSHENKILÖ PUHEENJOHTAJANA Kommenttipuheenvuoro Marja Vuorela, Espoonlahden srk Tapiolan kirkko 7.3.2015 ESPOONLAHDEN SEURAKUNTA Vuoden 2011 alussa Espoonlahden seurakunnassa oli sekä uusi seurakuntaneuvosto

Lisätiedot

Seurakunta osa kirkon organisaatiota. Lakimiesasessori Tuomas Hemminki, Lapuan hiippakunta

Seurakunta osa kirkon organisaatiota. Lakimiesasessori Tuomas Hemminki, Lapuan hiippakunta Seurakunta osa kirkon organisaatiota Lakimiesasessori Tuomas Hemminki, Lapuan hiippakunta KIRKON HALLINNON TASOT Kirkolliskokous Piispainkokous Kirkkohallitus Hiippakuntavaltuustot Piispa Hiippakuntien

Lisätiedot

Seurakuntarakenteiden kehittäminen. Kirkolliskokouksen tekemät päälinjaukset

Seurakuntarakenteiden kehittäminen. Kirkolliskokouksen tekemät päälinjaukset Seurakuntarakenteiden kehittäminen Kirkolliskokouksen tekemät päälinjaukset Kirkolliskokous linjasi seurakuntarakenteiden kehittämistä 15.5.2013 Kirkkohallituksen esitys: Uusi seurakuntayhtymä 2015 Kirkolliskokouksen

Lisätiedot

KIRKOLLISKOKOUKSEN MÄÄRÄENEMMISTÖSÄÄNNÖKSEN MUUTTAMINEN. Kirkkohallituksen täysistunnon asettaman työryhmän mietintö, Sarja C 2012:5

KIRKOLLISKOKOUKSEN MÄÄRÄENEMMISTÖSÄÄNNÖKSEN MUUTTAMINEN. Kirkkohallituksen täysistunnon asettaman työryhmän mietintö, Sarja C 2012:5 Piispainkokouksen lausunto 1/2013 kirkkohallitukselle KIRKOLLISKOKOUKSEN MÄÄRÄENEMMISTÖSÄÄNNÖKSEN MUUTTAMINEN Kirkkohallitus on pyytänyt piispainkokousta antamaan lausunnon Kirkolliskokouksen määräenemmistösäännöksen

Lisätiedot

Hyväksytty AKIn valtuuston kokouksessa , päivitetty KIRKKOPOLIITTISET LINJAUKSET

Hyväksytty AKIn valtuuston kokouksessa , päivitetty KIRKKOPOLIITTISET LINJAUKSET Hyväksytty AKIn valtuuston kokouksessa 14. 15.11.2016, päivitetty 2.5.2018 KIRKKOPOLIITTISET LINJAUKSET Tässä linjapaperissa määritellään AKIn kirkkopoliittiset tavoitteet. Asiakirja on sellaisenaan järjestyksessään

Lisätiedot

Kuka käyttää kirkon ääntä tänään? Esitelmä Kirkko myrskyn silmässä symposiumissa 25.2.2014 Joensuussa

Kuka käyttää kirkon ääntä tänään? Esitelmä Kirkko myrskyn silmässä symposiumissa 25.2.2014 Joensuussa MIKKELIN HIIPPAKUNNAN PIISPA Kuka käyttää kirkon ääntä tänään? Esitelmä Kirkko myrskyn silmässä symposiumissa 25.2.2014 Joensuussa Viime kesän kirkollisen keskustelun kuumentuessa Iltalehdessä oli 11.7.2013

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kirkkolain muuttamisesta Kirkkolakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että kirkkoneuvoston, seurakuntaneuvoston ja yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtajan oikeudesta

Lisätiedot

Rahan henki. Turun arkkihiippakunnan luottamushenkilöiden koulutuspäivä Henna Ahtinen Talouspäällikkö Paimion seurakunta

Rahan henki. Turun arkkihiippakunnan luottamushenkilöiden koulutuspäivä Henna Ahtinen Talouspäällikkö Paimion seurakunta Rahan henki Turun arkkihiippakunnan luottamushenkilöiden koulutuspäivä 14.11.2015 Henna Ahtinen Talouspäällikkö Paimion seurakunta Kirkon tehtävä Tunnustuksensa mukaisesti kirkko julistaa Jumalan sanaa

Lisätiedot

Mikä solu on? Ylistaron Helluntaiseurakunta

Mikä solu on? Ylistaron Helluntaiseurakunta Mikä solu on? Ylistaron Helluntaiseurakunta!1 LUENTO 1 MIKÄ SOLU ON?!2 Näky Tavoite, jota kohti ponnistelemme Toiminnan tulos Kaikille yhteinen Kuka näkymme määrittelee? Pastori tai vanhimmat? Jokainen

Lisätiedot

Kirkkohallitukselle. Saatuaan tehtävänsä suoritetuksi Kirkon keskushallinto työryhmä jättää mietintönsä esityksineen kirkkohallitukselle.

Kirkkohallitukselle. Saatuaan tehtävänsä suoritetuksi Kirkon keskushallinto työryhmä jättää mietintönsä esityksineen kirkkohallitukselle. 1 Kirkkohallitukselle Kirkkohallitus päätti 21.9.2010 1) asettaa työryhmän, jonka tehtävä on valmistella 30.9.2011 mennessä esitys kirkon keskushallinnon ja sen toimielinten uudistamiseksi siten, että

Lisätiedot

KIRKON KESKUSHALLINNON KEHITTÄMISMIETINTÖ 1 (12)

KIRKON KESKUSHALLINNON KEHITTÄMISMIETINTÖ 1 (12) Piispainkokouksen lausunto 1/2008 kirkkohallitukselle 1 (12) Kirkkohallitus on pyytänyt 11.6.2007 päivätyllä kirjeellään piispainkokouksen lausuntoa 23.4.2007 annetusta mietinnöstä Kirkon keskushallinnon

Lisätiedot

SEURAKUNTA - YHTEISVASTUUN YHTEISÖ

SEURAKUNTA - YHTEISVASTUUN YHTEISÖ SEURAKUNTA - YHTEISVASTUUN YHTEISÖ SDP:N SEURAKUNTAVAALIOHJELMA 2018 SEURAKUNTA - YHTEISVASTUUN YHTEISÖ Marraskuussa valitaan evankelisluterilaisen kirkon luottamushenkilöt seurakunta-/kirkkoneuvostoihin

Lisätiedot

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo

Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo Toivoa maailmalle! Paikallinen seurakunta on maailman toivo (Matt 16:18) Ja mina sanon sinulle: Sina olet Pietari, ja ta lle kalliolle mina rakennan seurakuntani, eiva tka tuonelan portit sita voita. (Matt

Lisätiedot

KIRKON PAIKALLISTASON RAKENTEITA KOSKEVAN SÄÄNTELYN MUUTTAMINEN

KIRKON PAIKALLISTASON RAKENTEITA KOSKEVAN SÄÄNTELYN MUUTTAMINEN Piispainkokouksen lausunto 1/2014 kirkolliskokoukselle 1 (7) Kirkkohallituksen esityksessä 3/2014 kirkolliskokoukselle ehdotetaan kirkon paikallistason rakenteita koskevien kirkkolain ja kirkkojärjestyksen

Lisätiedot

Miten luterilaisuus ilmenee Suomessa? Tulevan kirkon nelivuotiskertomuksen esittelyä

Miten luterilaisuus ilmenee Suomessa? Tulevan kirkon nelivuotiskertomuksen esittelyä Miten luterilaisuus ilmenee Suomessa? Tulevan kirkon nelivuotiskertomuksen esittelyä Kimmo Ketola 1 Synodaalikirjan haasteet lukijalle Haastaa lukijan reflektoimaan katsomustaan suhteessa ajankohtaisiin

Lisätiedot

POHJOIS-LAPIN SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ

POHJOIS-LAPIN SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ POHJOIS-LAPIN SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty Pohjois-Lapin seurakuntayhtymän yhteisessä kirkkovaltuustossa kuuta 2018 päivänä Vahvistettu Oulun hiippakunnan tuomiokapitulissa

Lisätiedot

Meidän kirkko Osallisuuden yhteisö

Meidän kirkko Osallisuuden yhteisö Meidän kirkko Osallisuuden yhteisö Suomen evankelis-luterilaisen kirkon strategia vuoteen 2015 Kirkon strategia 2015 -työryhmän esitys kirkkohallitukselle KIRKON PERUSTEHTÄVÄ (MISSIO) Kirkon tehtävä on

Lisätiedot

ENSIMMÄINEN APOSTOLIKOKOUS

ENSIMMÄINEN APOSTOLIKOKOUS Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(6) ENSIMMÄINEN APOSTOLIKOKOUS 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Ensin kiista syntyi Antiokiassa, sitten apostolit kokoontuivat Jerusalemissa

Lisätiedot

Akaan seurakunnan strategia

Akaan seurakunnan strategia Akaan seurakunnan strategia 2017-2021 ARVOT Pyhä: Kunnioitamme kolmiyhteistä Jumalaa, näemme Jumalan kuvan ihmisessä Vastuullisuus: Huolehdimme lähimmäisistämme ja varjelemme luomakuntaa Oikeudenmukaisuus:

Lisätiedot

HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ YHTEINEN KIRKKOVALTUUSTO

HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ YHTEINEN KIRKKOVALTUUSTO 1 HELSINGIN SEURAKUNTAYHTYMÄ YHTEINEN KIRKKOVALTUUSTO 6.10.2016 SEURAKUNTAYHTYMÄN HALLINNON JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa xx.yy.2016 1 Johtosäännön sisältö Tässä johtosäännössä määritetään

Lisätiedot

Seurakunta ja parantamisen eetos. Kristillisen uskon mahdollisuus ja lupaus Arto Antturi

Seurakunta ja parantamisen eetos. Kristillisen uskon mahdollisuus ja lupaus Arto Antturi Seurakunta ja parantamisen eetos Kristillisen uskon mahdollisuus ja lupaus Arto Antturi 24.3.2006 2 1. Seurakunnan ihanne Ihanneseurakunta? Seurakunta kuunteli ja noudatti uskollisesti apostolien opetusta.

Lisätiedot

Kirkon uudet virkamiesoikeudelliset säännökset 2013

Kirkon uudet virkamiesoikeudelliset säännökset 2013 Kirkon uudet virkamiesoikeudelliset säännökset 2013 Erinäisiä kysymyksiä Matti Mäkinen Lakimiesasessori Pappisvirka määritelmät KL 5 luvun 1 a :ssä papit edelleen piispan ja tuomiokapitulin kaitsenta-

Lisätiedot

jääkää odottamaan sitä, minkä Isä on luvannut ja mistä olette minulta kuulleet (1:5)

jääkää odottamaan sitä, minkä Isä on luvannut ja mistä olette minulta kuulleet (1:5) Suomen teologinen instituutti Henrik Perret 17.1.2006 PYHÄ HENKI JA ME Luentosarja Apostolien teoista Missä mennään? = miksi Ap. t.? defaitismi = tappiomieliala, antautumishenki olen rintamakarkuri Jos

Lisätiedot

59 Vironkielisen seurakuntatyön papinviran perustaminen päättyvän diakonian viran tilalle

59 Vironkielisen seurakuntatyön papinviran perustaminen päättyvän diakonian viran tilalle Yhteinen kirkkoneuvosto 318 24.10.2013 414/2013 59 Vironkielisen seurakuntatyön papinviran perustaminen päättyvän diakonian viran tilalle Päätösehdotus Yhteinen kirkkovaltuusto päättää perustaa 1.7.2014

Lisätiedot

KIRKON KESKUSHALLINNON KEHITTÄMINEN

KIRKON KESKUSHALLINNON KEHITTÄMINEN KIRKON KESKUSHALLINNON KEHITTÄMINEN Kirkkohallituksen 25.10.2005 asettaman työryhmän mietintö Suomen evankelis-luterilaisen kirkon keskushallinto Sarja C 2007: 4 Kirkkohallitus Helsinki 2007 ISSN 1237-6973

Lisätiedot

BISKOPSMÖTETS PROTOKOLL

BISKOPSMÖTETS PROTOKOLL PIISPAINKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA BISKOPSMÖTETS 4.12.2013 Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen istunto 4.12.2013 Helsingissä PIISPAINKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA BISKOPSMÖTETS 4.12.2013 SUOMEN EV.-LUT.

Lisätiedot

SAIRAALAPAPIN YDINOSAAMISKUVAUS

SAIRAALAPAPIN YDINOSAAMISKUVAUS SAIRAALAPAPIN YDINOSAAMISKUVAUS OSAAMISEN YDIN PAPIN YDINOSAAMINEN PAPIN YDINOSAAMISEN PERUSTA: Kristus ja kirkko, teologia ja papin persoona SAIRAALAPAPIN YDINOSAAMINEN KIRKON SAIRAALASIELUNHOITOTYÖN

Lisätiedot

KOMMENTTIPUHEENVUORO TT, OTT ARTO SEPPÄSEN ALUSTUKSEN JOHDOSTA

KOMMENTTIPUHEENVUORO TT, OTT ARTO SEPPÄSEN ALUSTUKSEN JOHDOSTA Hannu Juntunen TT, FM KOMMENTTIPUHEENVUORO TT, OTT ARTO SEPPÄSEN ALUSTUKSEN JOHDOSTA Edilex 2012 Lyhyempi kirjoitus Julkaistu 12.10.2012 www.edilex.fi/teema/kirkko-oikeus Sisällys 1 Kommenttipuheenvuoro

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN SEURAKUNNAN DIAKONIAN JOHTOSÄÄNTÖ. Diakonia on seurakunnan tehtävä, josta säädetään kirkkolaissa ja kirkkojärjestyksessä.

JÄRVENPÄÄN SEURAKUNNAN DIAKONIAN JOHTOSÄÄNTÖ. Diakonia on seurakunnan tehtävä, josta säädetään kirkkolaissa ja kirkkojärjestyksessä. JÄRVENPÄÄN SEURAKUNNAN DIAKONIAN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty kirkkoneuvostossa 31.3.2004 42 1 Diakonia on seurakunnan tehtävä, josta säädetään kirkkolaissa ja kirkkojärjestyksessä. KL 4:1 Toteuttaakseen kirkon

Lisätiedot

Turun arkkihiippakunnan ja tuomiokapitulin esittely

Turun arkkihiippakunnan ja tuomiokapitulin esittely Turun arkkihiippakunnan ja tuomiokapitulin esittely Domus capiteli TUOMIOKAPITULIKSI kutsutaan sekä Päätöksiä tekevää hallintoelintä eli KOLLEGIOTA että Hiippakunnan VIRASTOA Hoitaa yhdessä piispan kanssa

Lisätiedot

Selvitys hiippakuntien ja tuomiokapitulien tulevaisuuteen vaikuttavista tekijöistä sekä toimenpide- ja muutosehdotuksia

Selvitys hiippakuntien ja tuomiokapitulien tulevaisuuteen vaikuttavista tekijöistä sekä toimenpide- ja muutosehdotuksia Selvitys hiippakuntien ja tuomiokapitulien tulevaisuuteen vaikuttavista tekijöistä sekä toimenpide- ja muutosehdotuksia Piispainkokouksen työryhmä 2015 SISÄLLYS 1. JOHDANTO... 2 2. HIIPPAKUNTIEN JA KIRKON

Lisätiedot

23.12.2003. Nro 44/2003 KIRKKOJÄRJESTYKSEN MUUTOKSIA

23.12.2003. Nro 44/2003 KIRKKOJÄRJESTYKSEN MUUTOKSIA 23.12.2003 Nro 44/2003 KIRKKOJÄRJESTYKSEN MUUTOKSIA Kirkolliskokous on 8 päivänä marraskuuta 2003 hyväksynyt seuraavat kirkkojärjestyksen muutokset, jotka on julkaistu Suomen säädöskokoelmassa numeroilla

Lisätiedot

Pappisvirkaan vihittävän kykenevyyden arviointi

Pappisvirkaan vihittävän kykenevyyden arviointi PIISPAINKOKOUKSEN ISTUNTO 8. 9.2.2000 PÖYTÄKIRJA 1 10 Pappisvirkaan vihittävän kykenevyyden arviointi Tampereen hiippakunnan tuomiokapituli oli lähettänyt piispainkokoukselle Tampereen hiippakuntakokouksessa

Lisätiedot

SUOMEN ORTODOKSISEN KIRKON HIIPPAKUNTAKESKEINEN HALLINTOMALLI 15.4.2015

SUOMEN ORTODOKSISEN KIRKON HIIPPAKUNTAKESKEINEN HALLINTOMALLI 15.4.2015 SUOMEN ORTODOKSISEN KIRKON HIIPPAKUNTAKESKEINEN HALLINTOMALLI 15.4.2015 1. Taustaa Vuoden 2014 kirkolliskokous käsitteli kirkon hallinnon kehittämistä. Asian taustalla on viimeisin, vuonna 2009 alkanut

Lisätiedot

Kirkkotila ja kirkolliset toimitukset Liedon kirkossa keskiajalta nykypäivään

Kirkkotila ja kirkolliset toimitukset Liedon kirkossa keskiajalta nykypäivään Kirkkotila ja kirkolliset toimitukset Liedon kirkossa keskiajalta nykypäivään Kirkkotila avautuu -seminaari 20.5.2019 Liedon kirkko 10.40 11.00 Teologinen tiedekunta / Jyrki Knuutila www.helsinki.fi/yliopisto

Lisätiedot

KIRKKOHALLITUKSEN YLEISKIRJE Nro 32/2005 24.10.2005

KIRKKOHALLITUKSEN YLEISKIRJE Nro 32/2005 24.10.2005 KIRKKOHALLITUKSEN YLEISKIRJE Nro 32/2005 24.10.2005 HYVIÄ TÖITÄ! KIRKON UUSITTU REKRYTOINTIESITE ON ILMESTYNYT Kirkkohallitus on julkaissut Hyviä töitä maan ja taivaan väliltä! -rekrytointiesitteen uusittuna

Lisätiedot

Diakoninvirka. Kirkkohallituksen asettaman työryhmän mietintö. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon keskushallinto Sarja C 2008:9

Diakoninvirka. Kirkkohallituksen asettaman työryhmän mietintö. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon keskushallinto Sarja C 2008:9 Diakoninvirka Kirkkohallituksen 15.8.2007 asettaman työryhmän mietintö Suomen evankelis-luterilaisen kirkon keskushallinto Sarja C 2008:9 Kirkkohallituksen asettama Mietintö 1.9.2008 2 (2) Kirkkohallitus

Lisätiedot

ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY

ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ANTIOKIAN SEURAKUNTA SYNTYY 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Ensin Pietari selostaa Jerusalemissa oleville veljille, että armo

Lisätiedot

evankelis-luterilaisen kirkon työmarkkinalaitoksesta

evankelis-luterilaisen kirkon työmarkkinalaitoksesta EDUSKUNNAN VASTAUS 108/2005 vp Hallituksen esitys laiksi evankelis-luterilaisen kirkon työmarkkinalaitoksesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi

Lisätiedot

KATOLINEN KIRKKO. Kirkon kautta pelastut

KATOLINEN KIRKKO. Kirkon kautta pelastut Historia KATOLINEN KIRKKO Kirkon kautta pelastut Kristinusko on aina sisältänyt valtavasti erilaisia lahkoja. Niistä suuriksi kehittyivät varhain lännen ja idän kirkko. Nämä kirkot kehittyivät Rooman valtakunnassa

Lisätiedot

6. Ortodoksinen kirkko

6. Ortodoksinen kirkko 6. Ortodoksinen kirkko Ortodoksinen kirkko syntyi kristinuskon jakautuessa vuonna 1054. Johtaja on patriarkka. Siihen kuuluu noin 270 miljoonaa kannattajaa. Suurin osa maailman ortodoksisista paikalliskirkoista

Lisätiedot

Kokousaika: Tiistai klo Puolangan seurakuntakuntakeskus, seurakuntasali

Kokousaika: Tiistai klo Puolangan seurakuntakuntakeskus, seurakuntasali HYRYNSALMEN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 4/2019 1 Kokousaika: Tiistai 7.5.2019 klo 18.00 19.45 Puolangan seurakuntakuntakeskus, seurakuntasali Jäsenet: Hänninen Pirkko puheenjohtaja Hankkila Juha Pertti Heikkisen

Lisätiedot

REKOLAN SEURAKUNNAN SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS

REKOLAN SEURAKUNNAN SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS lista kokous 1/2016 Seurakuntaneuvosto 14.1.2016 sivu 1 (6) REKOLAN SEURAKUNNAN SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS Aika torstai 14.1.2016 klo 18.00 Paikka Rekolan Pyhän Andreaan kirkko, srksali 2 Kustaantie 22,

Lisätiedot

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki

Kolminaisuusoppi. Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki Kolminaisuusoppi Jumala: Isä - Poika - Pyhä Henki KOLMINAISUUSOPPI - KIRKON TÄRKEIN OPPI Kolminaisuusoppia pidetään yhtenä kristinuskon tärkeimmistä opeista. Se erottaa kirkon uskon muista uskonnoista.

Lisätiedot

Seurakuntatieto ja kirkon hallinto

Seurakuntatieto ja kirkon hallinto Seurakuntatieto ja kirkon hallinto Uskonnonvapaus on jokaisen perusoikeus Uskonnonvapauslaki takaa jokaiselle suomalaiselle oikeuden kuulua haluamaansa uskonnolliseen yhdyskuntaan. Jokaisella on oikeus

Lisätiedot

Defensiivisestä ekumeeniseen luterilaiseen identiteettiin

Defensiivisestä ekumeeniseen luterilaiseen identiteettiin KIRKKOHALLITUS 1 Defensiivisestä ekumeeniseen luterilaiseen identiteettiin Arkkipiispa emeritus John Vikström (2002): Kun kirkkomme ekumeenisen toiminnan alkuvaiheessa luterilaisuus nähtiin pikemmin defensiivisesti,

Lisätiedot

Akavan kirkollisten jäsenkysely 2010: Yhä useampi toivoo naista piispaksi

Akavan kirkollisten jäsenkysely 2010: Yhä useampi toivoo naista piispaksi Julkaistu Crux 3/010 Akavan kirkollisten jäsenkysely 010: Yhä useampi toivoo naista piispaksi Kati Niemelä Nuoret pappisnaiset ovat kiinnostuneita kirkkoherran virasta ja muista esimiestehtävistä. Naispiispaa

Lisätiedot

Laki. kirkkolain muuttamisesta

Laki. kirkkolain muuttamisesta Laki kirkkolain muuttamisesta Kirkolliskokouksen ehdotuksen ja eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan kirkkolain (1054/1993) 19 luvun 7, sellaisena kuin se on laeissa 1274/2003 ja 1008/2012, muutetaan

Lisätiedot

tridentinum TRENTON KIRKOLLISKOKOUKSEN reformi- ja oppidekreetit sekä kaanonit Suomentanut Martti Voutilainen OP

tridentinum TRENTON KIRKOLLISKOKOUKSEN reformi- ja oppidekreetit sekä kaanonit Suomentanut Martti Voutilainen OP tridentinum TRENTON KIRKOLLISKOKOUKSEN reformi- ja oppidekreetit sekä kaanonit Suomentanut Martti Voutilainen OP KATOLINEN TIEDOTUSKESKUS 2016 1 Alun perin julkaistu vuonna 1984 sarjassa Missiologian ja

Lisätiedot

JANAKKALAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2014 Kirkkoneuvosto 15.4.2014. Ilmarinen Liisa jäsen Kiukkonen Sirpa jäsen

JANAKKALAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2014 Kirkkoneuvosto 15.4.2014. Ilmarinen Liisa jäsen Kiukkonen Sirpa jäsen ,Aika 15.4.2014 klo 17.30 - Paikka Turengin seurakuntakeskus Läsnä Riikonen Pekka puheenjohtaja Elo Veijo jäsen Ilmarinen Liisa jäsen Kiukkonen Sirpa jäsen Kangas Anja varajäsen Pihkala Isto jäsen Selinummi

Lisätiedot

KOHTI SEURAKUNTIA YHDISTÄVÄÄ TOIMINTATAPAA HIIPPAKUNNAN OHJAUKSESSA

KOHTI SEURAKUNTIA YHDISTÄVÄÄ TOIMINTATAPAA HIIPPAKUNNAN OHJAUKSESSA 2.6.2015 KOHTI SEURAKUNTIA YHDISTÄVÄÄ TOIMINTATAPAA HIIPPAKUNNAN OHJAUKSESSA 1. Taustaa Vuoden 2014 kirkolliskokous käsitteli kirkon hallinnon kehittämistä. Asian taustalla on viimeisin, vuonna 2009 alkanut

Lisätiedot

Erilainen sanoma riippuen vastaanottajien elämäntilanteesta

Erilainen sanoma riippuen vastaanottajien elämäntilanteesta Suomen teologinen instituutti Luentosarja Apostolien teoista Henrik Perret 24.1.2006 Pyhän Hengen Sanoma Apostolien tekojen puheperikoopit Mitä Pyhä Henki sanoo ihmisille Erilainen sanoma riippuen vastaanottajien

Lisätiedot

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna

Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Helatorstai Joh.17:24-26, Apt.1:6-9 lähtöjuhlan saarna Me juhlimme tänään Jeesuksen taivaaseen astumista. Miksi Jeesus meni pois? Eikö olisi ollut parempi, että hän olisi jäänyt tänne. Helposti ajattelemme,

Lisätiedot

Järvenpään kirkkovaltuusto päättää neuvottelukeskuksen toimintasuunnitelmasta ja talousarvioista ja valitsee johtajan.

Järvenpään kirkkovaltuusto päättää neuvottelukeskuksen toimintasuunnitelmasta ja talousarvioista ja valitsee johtajan. JÄRVENPÄÄN, KERAVAN JA TUUSULAN SEURAKUNTIEN PERHEASIAIN NEUVOTTELUKESKUKSEN OHJESÄÄNTÖ Järvenpään, Keravan ja Tuusulan seurakutien perheasiain neuvottelukeskuksen tehtävänä on kirkkomme tunnustuksen pohjalla

Lisätiedot

DOGMATIIKKA. Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde?

DOGMATIIKKA. Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde? DOGMATIIKKA Dogmatiikassa tarkastellaan kristinuskon oppia eli... Mitä kirkko opettaa? Mihin kristityt uskovat? Mikä on uskon sisältö ja kohde? JUMALA RAKKAUS EHTOOLLINEN KIRKKO PELASTUS USKONTUNNUSTUKSET

Lisätiedot

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia

LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA. Seurakunnan strategia LIPERIN SEURAKUNTA - KOHTAAMISEN PAIKKA Seurakunnan strategia TOIMINTA-AJATUS Liperin seurakunta kohtaa ihmisen, huolehtii jumalanpalveluselämästä, sakramenteista ja muista kirkollisista toimituksista,

Lisätiedot

LUMIJOEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2018 Kirkkovaltuusto

LUMIJOEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2018 Kirkkovaltuusto Aika ja paikka: Ti 30.1.2018 klo 18.30 seurakuntatalo Asialista: asiat 1 8 (1-8 ) 1. Kokouksen avaus 2. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3. Pöytäkirjantarkastajat ja pöytäkirjanpitäjä 4. Työjärjestyksen

Lisätiedot

Ohjeistus, Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli 18.9.2013. 1. Johdanto

Ohjeistus, Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli 18.9.2013. 1. Johdanto Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sekä Suomen metodistikirkon ja Finlands svenska metodistkyrkan ekumeeninen yhteys Turun arkkihiippakunnan alueella Ohjeistus, Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli

Lisätiedot

PIISPAINKOKOUKSEN KEHITTÄMINEN Piispainkokouksen asettaman työryhmän mietintö Sarja B 2003:6. 1. Työryhmän tehtävä ja työskentely

PIISPAINKOKOUKSEN KEHITTÄMINEN Piispainkokouksen asettaman työryhmän mietintö Sarja B 2003:6. 1. Työryhmän tehtävä ja työskentely 3 1. Työryhmän tehtävä ja työskentely Tampereen hiippakunnan tuomiokapituli teki 20.11.1996 piispainkokoukselle aloitteen piispainkokouksen aseman ja tehtävien määrittelemiseksi. Aloitteessa todettiin,

Lisätiedot

KIRKON TULEVAISUUDEN TIENVIITTOJA Kansliapäällikkö Jukka Keskitalo

KIRKON TULEVAISUUDEN TIENVIITTOJA Kansliapäällikkö Jukka Keskitalo Kalajoen rovastikunta 18.5.2015 KIRKON TULEVAISUUDEN TIENVIITTOJA Kansliapäällikkö Jukka Keskitalo Te olette maan suola. Mutta jos suola menettää makunsa, millä se saadaan suolaiseksi? Ei se kelpaa enää

Lisätiedot

TULEVAISUUDEN SEURAKUNTATYÖ. Luottamushenkilöiden neuvottelupäivä Ruokolahti Hiippakuntadekaani Marko Marttila

TULEVAISUUDEN SEURAKUNTATYÖ. Luottamushenkilöiden neuvottelupäivä Ruokolahti Hiippakuntadekaani Marko Marttila TULEVAISUUDEN SEURAKUNTATYÖ Luottamushenkilöiden neuvottelupäivä 14.10.2017 Ruokolahti Hiippakuntadekaani Marko Marttila TULEVAISUUSTYÖN TAUSTAA Nykyinen tulevaisuustyöskentely käynnistyi 25 kirkolliskokous-edustajan

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2012. 1009/2012 Kirkolliskokouksen päätös. kirkkojärjestyksen muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2012. 1009/2012 Kirkolliskokouksen päätös. kirkkojärjestyksen muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2012 1009/2012 Kirkolliskokouksen päätös kirkkojärjestyksen muuttamisesta Annettu Turussa 5 päivänä marraskuuta 2009 ja 12 päivänä marraskuuta

Lisätiedot

Puheenjohtajat uudenlaisen toimintakulttuurin edistäjinä! Hiippakuntasihteeri Mirkka Torppa

Puheenjohtajat uudenlaisen toimintakulttuurin edistäjinä! Hiippakuntasihteeri Mirkka Torppa Puheenjohtajat uudenlaisen toimintakulttuurin edistäjinä! Hiippakuntasihteeri Mirkka Torppa mirkka.torppa@evl.fi 16.5.2019 Millainen on hyvä puheenjohtaja? Vaikuttaa kokouskulttuuriin, hyvään ilmapiiriin

Lisätiedot

Seurakuntavaalit 2018 Vaalikone. Koonti valituiksi tulleiden luottamushenkilöiden (N=3797) vastauksista

Seurakuntavaalit 2018 Vaalikone. Koonti valituiksi tulleiden luottamushenkilöiden (N=3797) vastauksista Seurakuntavaalit 2018 Vaalikone Koonti valituiksi tulleiden luottamushenkilöiden (N=3797) vastauksista Vaalikoneeseen vastanneet, seurakuntavaaleissa 2018 valituiksi tulleet Valituiksi tulleista 3797 henkilöä

Lisätiedot

Ylä-Savon seurakuntayhtymä

Ylä-Savon seurakuntayhtymä Ylä-Savon seurakuntayhtymä Luottamushenkilöiden perehdytysilta 17.2.2015 Hallintojohtaja Katariina Bergbacka Seurakuntayhtymän perustamisen tavoite Tavoitteena säilyttää seurakuntien toiminnallinen itsenäisyys,

Lisätiedot

134 Avioliittolain muutoksiin liittyvä seurakuntalaisaloite

134 Avioliittolain muutoksiin liittyvä seurakuntalaisaloite 69/2016 134 Avioliittolain muutoksiin liittyvä seurakuntalaisaloite Päätösehdotus 1. Seurakuntaneuvosto ja kirkkoherra päättävät, että Kallion seurakunnan tilat ovat maksutta samasukupuolisten vihittyjen

Lisätiedot

HE 98/2017 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2018.

HE 98/2017 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2018. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ortodoksisesta kirkosta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ortodoksisesta kirkosta annettua lakia. Äänioikeusikärajaa

Lisätiedot

Jumalan perhe, pyhien kansa Sauvossa ja Karunassa

Jumalan perhe, pyhien kansa Sauvossa ja Karunassa Jumalan perhe, pyhien kansa Sauvossa ja Karunassa Sauvo-Karunan seurakunnan strategia 2011-2020 Kirkkoneuvosto 22.3.2011 39 Kirkkovaltuusto 28.6.2011 21 Visiomme Seurakunta on jokaiselle perhe ja jokainen

Lisätiedot

JOHTAJUUS RAAMATUSSA Mikkelin hiippakunnan luottamushenkilöiden neuvottelupäivä Ruokolahti MIKKELIN HIIPPAKUNNAN PIISPA

JOHTAJUUS RAAMATUSSA Mikkelin hiippakunnan luottamushenkilöiden neuvottelupäivä Ruokolahti MIKKELIN HIIPPAKUNNAN PIISPA JOHTAJUUS RAAMATUSSA Mikkelin hiippakunnan luottamushenkilöiden neuvottelupäivä 14.10.2017 Ruokolahti MIKKELIN HIIPPAKUNNAN PIISPA JOHTAMISEN KÄSITTEET JA KUVAT Episkopos on kaitsija, silmällä pitäjä,

Lisätiedot

Piispantarkastusohje. II Piispantarkastus prosessina. 1. Seurakuntien valinta

Piispantarkastusohje. II Piispantarkastus prosessina. 1. Seurakuntien valinta Piispantarkastusohje I Piispantarkastuksen tarkoitus Piispantarkastuksen pitäminen perustuu KJ 18: 4-8 annettuihin määräyksiin. Tampereen hiippakunnassa piispantarkastus ymmärretään seurakunnassa tapahtuvaksi

Lisätiedot

PIISPAINKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA BISKOPSMÖTETS PROTOKOLL

PIISPAINKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA BISKOPSMÖTETS PROTOKOLL Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen istunto 4.12.2012 Helsingissä PIISPAINKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA BISKOPSMÖTETS 4.12.2012 SUOMEN EV.-LUT. KIRKON KESKUSHALLINTO 2012 O s a n o t t a j a

Lisätiedot

Vantaan seurakuntien ympäristökasvatussuunnitelma vuosina ( ) VANTAAN SEURAKUNNAT 1

Vantaan seurakuntien ympäristökasvatussuunnitelma vuosina ( ) VANTAAN SEURAKUNNAT 1 Vantaan seurakuntien ympäristökasvatussuunnitelma vuosina 2015 2020 (5.6.2015) VANTAAN SEURAKUNNAT 1 Ympäristökasvatussuunnitelma vuosille 2015-2020 Vantaan seurakuntien ympäristökasvatussuunnitelma vuosina

Lisätiedot

Seurakuntaan Kirkkovaltuusto Kirkkoneuvosto Menot 5 781 780

Seurakuntaan Kirkkovaltuusto Kirkkoneuvosto Menot 5 781 780 Mihin verorahat käytetään? Vuosi 2011 Seurakunnan hallinto Jumalanpalvelukset ja kirkkomusiikki 190 298 Muut seurakuntatilaisuudet 63 615 Investoinnit (kurssikeskus yms.) 293 395 Hautaan siunaaminen 117

Lisätiedot

Kirkon virkasuhdetyöryhmän mietintö

Kirkon virkasuhdetyöryhmän mietintö 1 Kirkkohallitukselle Kirkon virkasuhdetyöryhmän mietintö Kirkkohallitus asetti 8.6.2004 työryhmän, jonka tehtävänä on laatia ehdotus kirkon viranhaltijoita koskevien säännösten ja määräysten uudistamisesta

Lisätiedot

PAIKALLISEN PEREHDYTYKSEN TÄRKEYS. Näkökulma perehdyttämiseen, Palokan kirkko Äänekosken seurakunnan kirkkovaltuuston pj Hillevi Suutala

PAIKALLISEN PEREHDYTYKSEN TÄRKEYS. Näkökulma perehdyttämiseen, Palokan kirkko Äänekosken seurakunnan kirkkovaltuuston pj Hillevi Suutala PAIKALLISEN PEREHDYTYKSEN TÄRKEYS Näkökulma perehdyttämiseen, Palokan kirkko 28.11.2018 Äänekosken seurakunnan kirkkovaltuuston pj Hillevi Suutala Miksi: - Uusille luottamushenkilöille niin kokouskäytännöt

Lisätiedot

Lutherista luuranko. Onko luterilainen tunnustus muisto menneestä vai tuki tulevaan?

Lutherista luuranko. Onko luterilainen tunnustus muisto menneestä vai tuki tulevaan? Lutherista luuranko. Onko luterilainen tunnustus muisto menneestä vai tuki tulevaan? Esittäjän nimi 16.2.2017 1 Tunnustus on hengellinen ja opillinen Tunnustus ei ole yhdistyksen säännöstö, vaan kirkon

Lisätiedot

Petri Ylenius, Opetuslapseuttaminen (2011). Nelitahtimoottori

Petri Ylenius, Opetuslapseuttaminen (2011). Nelitahtimoottori TUKIKOHTA-SEURAKUNNAN JUMALANPALVELUS 26.8.2012, MARKKU KELLOMÄKI MIKSI TARVITSEMME SEURAKUNNAN TOIMINTAMALLIN MUUTOKSEN? Kuukausi sitten: o Muistatko lauseenjäsenet: Minä opetan sinua (subjekti, predikaatti,

Lisätiedot

ILOMANTSIN EV.LUT.SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 5 / (5) KIRKKONEUVOSTO

ILOMANTSIN EV.LUT.SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 5 / (5) KIRKKONEUVOSTO ILOMANTSIN EV.LUT.SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 5 /2016 1 (5) KOKOUSAIKA 10.8.2016 klo 17-19.05 KOKOUSPAIKKA Seurakuntatalon alasali JÄSENET Kuosmanen Seppo kirkkoherra, puheenjohtaja Puhakka Ulla Maija, varapuheenjohtaja

Lisätiedot