134 Avioliittolain muutoksiin liittyvä seurakuntalaisaloite

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "134 Avioliittolain muutoksiin liittyvä seurakuntalaisaloite"

Transkriptio

1 69/ Avioliittolain muutoksiin liittyvä seurakuntalaisaloite Päätösehdotus 1. Seurakuntaneuvosto ja kirkkoherra päättävät, että Kallion seurakunnan tilat ovat maksutta samasukupuolisten vihittyjen parien hääjuhliin käytettävissä. 2. Merkitään tiedoksi seuraavat avioliittolain muutoksesta seuraavat käytännöt: a) Samasukupuolisten vihittyjen parien puolesta rukoillaan seurakunnan messujen esirukouksessa niin pyydettäessä. b) Avioliiton esteiden tutkinta suoritetaan kaikille pareille samalla tavalla. c) Kallion papit osallistuvat vihittyjen parien hääjuhliin Helsingin piispan toiveen ja ohjeen mukaisesti iloiten vapain sydämin. (Piispan kiertokirje 452) d) Kallion seurakunnan viesti on: haluamme olla mukana ihmisten elämässä kaikissa tilanteissa. 3. Merkitään tiedoksi, että seurakuntaneuvoston enemmistö (11 allekirjoittajaa) on allekirjoittanut liitteen mukaisen seurakuntalaisaloitteen, jossa allekirjoittajat toivoo, että Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappien olisi mahdollista vihkiä avioliittoon kaikki ne henkilöt, jotka Suomen lain mukaan voidaan vihkiä avioliittoon myös avioliittolain tapahtuvien muutosten jälkeen. Kirkkokäsikirja ja muut kirkolliset ohjeistukset tulisi saattaa ajan tasalle vastaamaan uudistunutta lainsäädäntöä. Käsittely Kirkkoherra esitteli asian, jonka jälkeen puheenjohtaja avasi asiasta keskustelun. Samassa yhteydessä keskusteltiin myös päätöksen tiedottamisesta. Puheenjohtaja luki osanottajille tiedotteen, joka laitetaan seurakunnan nettisivuille. Käydyn keskustelun jälkeen kirkkoherra muutti aikaisemmin tekemäänsä päätösesitystä siten, että kohdassa kaksi kohdat a) ja d) vaihtavat paikkaa. Uusi päätösesitys:

2 1. Seurakuntaneuvosto ja kirkkoherra päättävät, että Kallion seurakunnan tilat ovat maksutta samasukupuolisten vihittyjen parien hääjuhliin käytettävissä koskien kaikkia Helsingin seurakuntien jäseniä. 2. Merkitään tiedoksi seuraavat avioliittolain muutoksesta seuraavat käytännöt: a) Kallion seurakunnan viesti on: haluamme olla mukana ihmisten elämässä kaikissa tilanteissa. b) Samasukupuolisten vihittyjen parien puolesta rukoillaan seurakunnan messujen esirukouksessa niin pyydettäessä. c) Avioliiton esteiden tutkinta suoritetaan kaikille pareille samalla tavalla. d) Kallion papit osallistuvat vihittyjen parien hääjuhliin Helsingin piispan toiveen ja ohjeen mukaisesti iloiten vapain sydämin. (Piispan kiertokirje 452) 3. Lisäksi merkitään tiedoksi, että seurakuntaneuvoston enemmistö (11/17, liitteessä allekirjoittajat) on allekirjoittanut seurakuntalaisaloitteen, jossa allekirjoittajat toivoo, että Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappien olisi mahdollista vihkiä avioliittoon kaikki ne henkilöt, jotka Suomen lain mukaan voidaan vihkiä avioliittoon myös avioliittolain tapahtuvien muutosten jälkeen. Kirkkokäsikirja ja muut kirkolliset ohjeistukset tulisi saattaa ajan tasalle vastaamaan uudistunutta lainsäädäntöä. Päätös Päätettiin muutetun päätösesityksen mukaisesti. Selostus Asian käsittely Kaksi seurakuntaneuvoston jäsentä on jättänyt seurakuntalaisaloitteen koskien avioliittolain muutosta ja kysymystä kirkollisesta vihkimisestä. Aloitteessa toivotaan, että Kallion seurakuntaneuvosto käsittelisi asiaa ja lausuisi toiveen avioliittolain muutoksen seurauksista kirkollisen vihkimisen suhteen sekä tekisi päätöksen toimivaltansa puitteissa olevasta tilankäyttöasiasta. Aloitteesta ja sen käsittelystä käytiin lähetekeskustelu seurakuntaneuvoston kokouksessa Tässä yhteydessä valittiin työryhmä valmistelemaan päätösehdotusta asiassa. Tavoitteena oli seurakuntaa rakentavassa keskinäisen kunnioituksen hengessä löytää lausuma, jonka koko seurakuntaneuvosto voi allekirjoittaa. Työryhmään valittiin puheenjohtaja Johanna Hautakorven ja kirkkoherran lisäksi Liisa Berghäll

3 ja Liina Länsiluoto. Työryhmä kokoontui kerran ja kävi asiasta sähköpostikeskustelua. Seurakuntalaisaloite Kirkkojärjestyksen 7 luvun 9 :n mukaan seurakunnan jäsenellä on oikeus tehdä aloitteita seurakunnan ja seurakuntayhtymän toimintaa ja hallintoa koskevissa asioissa. Jäsenen aloiteoikeus on rajoittamaton, kunhan se kohdistuu seurakunnan tai seurakuntayhtymän toimialaan, joko sen toimintaan tai hallintoon. Kysymys tilojen käytöstä on seurakuntaneuvoston toimivallassa yhdessä kirkkoherran kanssa (KJ 9:7; KJ 14:2). Tältä osin seurakuntalaisaloite kohdistuu seurakunnan toimialaan. Avioliittolain muutos kirkollisen vihkimisen suhteen on kirkolliskokouksen toimivallassa. Tältä osin seurakuntalaisaloite ei kohdistu seurakunnan toimialaan. Kirkolliskokous on aihetta koskien tilannut kirkkohallitukselta oikeudellisen selvityksen (Kirkkohallituksen kirje 4/2016 kirkolliskokoukselle: Asianro D/134/ /2016) ja pyytänyt piispainkokoukselta selonteon (Piispainkokouksen selonteko avioliittolain muutoksen johdosta ). Piispainkokouksen selonteko Piispainkokouksen selonteossa todetaan, että avioliittolain muutos ei muuta kirkon oppia avioliitosta naisen ja miehen välisenä liittona. Lakimuutos ei piispainkokouksen mukaan myöskään vaikuta papin oikeuteen vihkiä kirkolliseen avioliittoon. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että voimaan astuva avioliittolain muutos ei vaikuta papin oikeuteen vihkiä kirkolliseen avioliittoon. Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa avioliittoon vihkimisestä määrätään kirkkojärjestyksessä ja kirkkokäsikirjassa. Papin vihkiessä kirkolliseen avioliittoon hänen velvollisuutenaan on toimittaa vihkiminen näiden määräysten mukaan. Tämä koskee myös avioliittoon siunaamista. (s. 9) Kirkkohallituksen oikeudellisen selvitys Selvityksen yhteenvedossa todetaan mm:

4 Avioliittolaissa on omaksuttu uskonnonvapauteen pohjautuva periaate olla puuttumatta uskonnollisten yhdyskuntien opillisiin kysymyksiin avioliitosta. Avioliittolain 16 turvaa kirkolle autonomian päättää itse vihkimiskäytännöstään. Sukupuolineutraalia avioliittolakia koskevan lakimuutoksen hyväksymisen yhteydessä ei muutettu tätä kirkolle ja muille uskonnollisille yhdyskunnille kuuluvaa autonomiaa. Sukupuolineutraalin avioliittolain voimaantulo maaliskuussa 2017 ei luo papille velvollisuutta vihkiä samaa sukupuolta olevia henkilöitä avioliittoon. (s. 16) Papin vihkiessä kirkolliseen avioliittoon hänen velvollisuutenaan on noudattaa avioliitolain lisäksi kirkkolain 4 luvun 2 :ssä ja kirkkojärjestyksen 2 luvun 18 :ssä säädettyjä kirkollisen vihkimisen ehtoja ja muotoja. Kirkollinen avioliittoon vihkiminen tulee toimittaa kirkkokäsikirjassa määrätyllä tavalla. Piispainkokous ja kirkolliskokouksen perustevaliokunta ovat katsoneet, että käsikirjan kysymykset sitovat toimituksen pappia eikä hän voi itsenäisesti muuttaa niiden sanamuotoa. (s. 16) Vastoin pappisvirkansa velvollisuuksia vihkimisen toimittaneen papin menettelyä voidaan tarkastella kirkkolain virkamiesoikeudellisten säännösten näkökulmasta. Lähinnä kyseeseen tulee kirkkolain 5 luvun 3 :n 3 momentin soveltaminen. Säännöksen mukaan papille, joka toimii vastoin pappisviran velvollisuuksia ja pappislupausta tai laiminlyö niitä taikka käyttäytyy papille sopimattomalla tavalla, tuomiokapituli voi asian laadun mukaan antaa kirjallisen varoituksen tai pidättää hänet pappisvirasta vähintään yhdeksi ja enintään kuudeksi kuukaudeksi. Jos papin sopimaton käyttäytyminen, laiminlyönti pappisvirassa tai käyttäytyminen muutoin osoittaa hänet ilmeisen sopimattomaksi toimimaan pappina, tuomiokapituli voi määrätä hänet menettämään pappisvirkansa. Jos pappi on virkasuhteessa kirkkoon tai seurakuntaan, voivat lisäksi tulla sovellettavaksi kirkkolain 6 luvun 50 :ssä säädetyt seuraamukset. (s. 16, 14) Teon moitittavuuden voi poistaa viranhaltijan oikeuserehdys, jos hän esimerkiksi lain vaikeaselkoisuuden tai viranomaisen virheellisen neuvon vuoksi erehtyy pitämään tekoa sallittavana. Kun papin tulee tuntea oman kirkkonsa säännöt ja hänen on katsottava olevan tietoinen myös kirkon vallitsevasta avioliittokäsityksestä, ei pääsääntöisesti voi syntyä tilannetta, jossa papin toimiessa kirkkolain 4 luvun 2 :n tai kirkkojärjestyksen 2 luvun 1 ja 18 :n vastaisesti olisi kyseessä oikeuserehdystilanne. (s. 14) Piispa Papiston kaitsenta kuuluu piispalle ja papiston valvonta piispalle ja tuomiokapitulille.

5 Helsingin piispa on todennut: Piispojen näkemyksen mukaan kirkon järjestys ei tällä hetkellä mahdollista sitä, että luterilaisen kirkon pappi voisi toimittaa samaa sukupuolta olevan avioliittoon vihkimisen tai avioliittoon siunaamisen. Muutos edellyttäisi yhteisen kirkollisen päätösprosessin. (Kiertokirje 452) Toivon, että hiippakuntamme papit voivat halutessaan osallistua iloiten ja vapain sydämin hääjuhlaan, joka on solmittu maistraatissa. Meillä on kykyä, luovuutta ja ammattitaitoa tuoda osuutemme juhlaan siten, että rakkautensa löytäneet ja heidän läheisensä voivat kokea kirkon tervetulotoivotuksen. Olen tietoinen siitä, että tämä kompromissi on toisille liikaa, toisille liian vähän. (Kiertokirje 452) Piispa on todennut myös synodaalikokouksen ensimmäisen päivän (27.9. Helsingin tuomiokirkossa) puheessaan aiheesta, että pappien ei tule vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja tai käyttää kirkollisen avioliiton siunauskaavaa vapaamuotoisessa tilaisuudessa, joka järjestetään maistraatin vihkimisen jälkeen. Kirkkoherra Kirkkoherra valvoo kirkkolain ja kirkkojärjestyksen noudattamista seurakunnassa ja johtaa papistoa antaen ohjeet toimitusten ja jumalanpalvelusten paikallisesta hoitamisesta. Kallion seurakunnan kirkkoherra on myös tuomiokapitulin istunnon jäsen. Papiston kannalta on erityisen tärkeää, että sille ei anneta epäselvää ohjetta, joka voisi johtaa ihmisen yhtäältä epäillyksi pappislupauksen rikkomisesta ja piispan kaitsennasta kieltäytymisestä tai toisaalta kurinpitoprosessiin ja mahdollisesti virasta määräaikaisesti tai kokonaan pidättämiseen. Edelleen kirkkoherran kannalta on olennaista, että hän ei ota papiston mahdollisiin sanktiokysymyksiin kantaa ennen mahdollisia kurinpitoprosesseja tuomiokapitulissa. Kirkkoherra ei voi antaa papistolle kirkkojärjestyksen vastaisia ohjeita tai panna niitä toimeen. Muiden hallintoelinten käsittelyä asiassa Avioliittokysymyksen ratkaisu kuuluu kirkolliskokoukselle. Jotkin muut hallintoelimet ovat kuitenkin ottaneet virallisesti tai epävirallisesti asiaan kantaa ja eri tavoin toivoneet muutosta joko kirkon avioliitto-opetukseen, vihkimiskäytäntöihin tai papiston toimiin.

6 Paavalin seurakunta on laatinut julkilausuman aiheesta ja ilmoittanut tilojen käyttöperiaatteista. Helsingin hiippakuntavaltuusto on raukeamispäätöksen yhteydessä jättänyt ponnen aiheesta. Myös Helsingin yhteinen kirkkovaltuusto on kokouksen yhteydessä kerännyt nimilistan, jossa enemmistö valtuutetuista on esittänyt muutostoiveita. Mainitut lausumat ja käsittelyt on tulkittavissa ensisijaisesti eettisiksi, teologisiksi tai kirkkopoliittisiksi kannanilmaisuiksi, niitä ei ole osoitettu aloitteina kirkolliskokouksen käsiteltäväksi. Seurakuntalaisaloitteen arviointia Seurakuntalaisaloite sisältää selkeästi seurakunnan toimintaan ja hallintoon kohdistuvan osan tilankäytön pohtimisesta. Sen lisäksi seurakuntalaisaloite käsittää selkeästi ei seurakunnan toimintaan ja hallintoon kohdistuvan osan, joka koskee kirkollisen vihkimisen ehtoja. Tällä perusteella osa aloitteesta voitaisiin ottaa käsittelyyn ja osa jättää raukeamaan toimivaltapuutteen perusteella. Piispainkokouksen selonteossa todetaan, että muutos tekee tarpeelliseksi löytää kirkossa tapoja keskustella uuden tilanteen tuomista kokemuksista ja näkökulmista. Mm. tällä perusteella on järkevää ottaa koko seurakuntalaisaloite käsiteltäväksi.

7 69/ Seurakuntaneuvoston toiminnan itsearviointi Päätösehdotus Käydään keskustelu seurakuntaneuvoston itsearvioinnista ja päätetään jatkokäsittelystä. Käsittely Kirkkoherra esitteli asian ja siitä käytiin keskustelua. Kirkkoherra esitti, että hän ja puheenjohtaja voisivat yhdessä valmistella asian joulukuun kokoukseen. Päätös Päätettiin esittelijän muutetun päätösesityksen mukaisesti. Selostus Kuluva seurakuntaneuvostokausi on pian puolivälissä. Seurakuntaneuvosto sopi toimintatavoistaan ensimmäisessä kokouksessaan ja perusti taloustyöryhmän, kolehtityöryhmän, viestintätyöryhmän, Alppilan kirkon ohjausryhmän, ystävyysseurakuntatyöryhmän ja lähetystyöryhmän sekä päätti, että rekrytointityöryhmät valitaan yksi kerrallaan. Toisen toimintavuoden ensimmäisessä kokouksessa päätettiin, että varapuheenjohtaja toimii seurakuntaneuvoston kokousten puheenjohtajana varapuheenjohtajakauden loppuun asti. Seurakuntaneuvosto pitää kahdesti vuodessa yhteisen iltakoulun johtoryhmän kanssa, jossa käydään läpi strategian toteutumista. Lisäksi seurakuntaneuvosto on tutustunut seurakunnan työntekijöihin ja tiloihin. Monet seurakuntaneuvoston jäsenet toimivat eri rooleissa seurakunnassa ja saavat tietoa ja kokemusta seurakunnan toiminnasta näissä yhteyksissä. Päättäessään varapuheenjohtajan toimimisesta kokousten puheenjohtajana seurakuntaneuvosto myös päätti, että vuoden 2016 viimeisessä kokouksessa käydään arvioiva keskustelu asiasta ja arvioidaan jatkomalli sen jälkeen. Olennaisia näkökulmia jatkosta päätettäessä ovat esimerkiksi:

8 - Ovatko kokoukset edenneet selkeästi ja johdonmukaisesti? - Onko puheenjohtajan ja esittelijän roolien erottaminen parantanut tai hankaloittanut asioiden käsittelyä? - Onko seurakuntaneuvoston keskusteluilmapiiri hyvä? - Ovatko kaikki kokeneet voivansa toimia seurakuntaneuvostossa asianmukaisesti? - Onko maallikkopuheenjohtajuudella ollut symbolista merkitystä suuntaan tai toiseen? Samassa yhteydessä voisi olla hyödyllistä arvioida vähän laajemminkin seurakuntaneuvoston toimintaa ja sen onnistumista. Seurakuntaneuvoston toimintaa voisi tarkastella ja kehittää esimerkiksi seuraavista näkökulmista: - Voivatko seurakuntaneuvosto ja sen jäsenet vaikuttaa seurakunnan toimintaan? - Onko joitakin kysymyksiä, joihin seurakuntaneuvoston tulisi paneutua enemmän? - Onko joihinkin asioihin käytetty liikaa aikaa? - Palveleeko kokousmateriaali riittävästi päätöksentekoa? - Onko iltakoulutyöskentely johtoryhmän kanssa ollut toimiva järjestely? - Saako seurakuntaneuvosto tarpeeksi tietoa seurakunnan asioista? - Onko työryhmien työskentely ollut mielekästä? - Onko joku työryhmä käynyt tarpeettomaksi tai tarvittaisiinko jollekin kysymykselle uusi työryhmä? Seurakuntaneuvoston itsearviointi voidaan toteuttaa eri tavoin. Minimissään se voidaan toteuttaa arvioivalla keskustelulla seurakuntaneuvoston kokouksessa. Parempia tuloksia voitaisiin saavuttaa, jos keskustelun pohjaksi koottaisiin seurakuntaneuvoston jäsenten kokemuksia kyselyllä ja/tai käytettäisiin kokouksen yhteydessä aikaa vapaamuotoisempaan työskentelyyn. Näitä suunnittelemaan ja toteuttamaan voitaisiin joko valtuuttaa kirkkoherra ja kokousten puheenjohtaja, tai täydentää valmisteluryhmää joillakin seurakuntaneuvoston jäsenillä.

9 72/ Sari Pentikäisen osa-aikaisen (80 %) työajan jatkaminen Päätösehdotus Päätetään myöntää jatko osa-aikaiselle työnajalle. Päätös Päätettiin päätösesityksen mukaisesti. Selostus Liitteet Diakonissa Sari Pentikäinen anoo jatkoa työtehtäviensä osa-aikaiseen (80 %) hoitoon ajalle Sari Pentikäisen anomus osa-aikaisesta työajasta

10

PÖYTÄKIRJA. Kallion seurakunnan seurakuntaneuvosto. Aika klo 19:20-21:20 Paikka Seurakuntakoti, Siltasaarenkatu 28

PÖYTÄKIRJA. Kallion seurakunnan seurakuntaneuvosto. Aika klo 19:20-21:20 Paikka Seurakuntakoti, Siltasaarenkatu 28 PÖYTÄKIRJA Kallion seurakunnan seurakuntaneuvosto Aika 22.11.2016 klo 19:20-21:20 Paikka Seurakuntakoti, Siltasaarenkatu 28 Saapuvilla olleet jäsenet Teemu Laajasalo, kirkkoherra Liisa Berghäll Eeva-Liisa

Lisätiedot

Samaa sukupuolta olevan parin vihkiminen / pastori Árpád Kovács

Samaa sukupuolta olevan parin vihkiminen / pastori Árpád Kovács Samaa sukupuolta olevan parin vihkiminen / pastori Árpád Kovács Diaarinumero Esittelijä Perustelut DOUL/302/08.00.00/2017 lakimiesasessori Mari Aalto Tuomiokapituliin on 16.8.2017 toimitettu Oulun ev.-lut.

Lisätiedot

Seurakuntaneuvosto hyväksyi päätösehdotuksen äänin 8-6, tyhjiä 3.

Seurakuntaneuvosto hyväksyi päätösehdotuksen äänin 8-6, tyhjiä 3. 323/2017 15 Avioliittolaki muuttuu 1.3.2017 Päätösehdotus Malmin seurakunta päättää, että seurakunnan tilat ja kirkot ovat käytettävissä kaikkien parien vihkimiseen. Esityksen lähtökohtana on tasaarvon

Lisätiedot

Avioliiton siunaaminen ja pastoraalinen rukous

Avioliiton siunaaminen ja pastoraalinen rukous Kappalainen Anne Blomqvistin toimittama samaa sukupuolta olevan parin avioliiton siunaaminen Diaarinumero Esittelijä DESP/312/08.00.00/2017 Lakimiesasessori Sari Anetjärvi Asian vireille tulo Hyvinkään

Lisätiedot

KOUVOLAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2017 1(6) Seurakuntaneuvosto. Seurakuntakeskus, Savonkatu 40, kirkkoneuvoston sali

KOUVOLAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2017 1(6) Seurakuntaneuvosto. Seurakuntakeskus, Savonkatu 40, kirkkoneuvoston sali KOUVOLAN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2017 1(6) SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS Aika Tiistai klo 17.00 17.41 Paikka Seurakuntakeskus, Savonkatu 40, kirkkoneuvoston sali Jäsenet, läsnä Gärdström Keijo pj. 15 Ainali

Lisätiedot

Pastori Kai Sadinmaan oikaisuvaatimus. Diaarinumero 273/ /2017. vs. lakimiesasessori Jussi Lilja. Tuomiokapitulin päätös

Pastori Kai Sadinmaan oikaisuvaatimus. Diaarinumero 273/ /2017. vs. lakimiesasessori Jussi Lilja. Tuomiokapitulin päätös Pastori Kai Sadinmaan oikaisuvaatimus Diaarinumero 273/01.01.02/2017 Esittelijä Perustelut vs. lakimiesasessori Jussi Lilja Tuomiokapitulin päätös Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli on 13.9.2017 katsonut,

Lisätiedot

Laki. kirkkolain muuttamisesta

Laki. kirkkolain muuttamisesta Laki kirkkolain muuttamisesta Kirkolliskokouksen ehdotuksen ja eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan kirkkolain (1054/1993) 19 luvun 7, sellaisena kuin se on laeissa 1274/2003 ja 1008/2012, muutetaan

Lisätiedot

Päätettiin pyytää Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulilta virkamääräystä

Päätettiin pyytää Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulilta virkamääräystä 70/2016 90 Seurakuntapastorin valinta Päätetään pyytää Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulilta virkamääräystä pastori Visa Viljamaalle Kallion seurakunnan seurakuntapastorin virkaan 1.10.2016 alkaen vaativuusryhmään

Lisätiedot

RINNAKKAISTEKSTIT (Eivät sisällä kokonaan muutettua 6 lukua) Kirkkolaki

RINNAKKAISTEKSTIT (Eivät sisällä kokonaan muutettua 6 lukua) Kirkkolaki 99 Liite RINNAKKAISTEKSTIT (Eivät sisällä kokonaan muutettua 6 lukua) Kirkkolaki Kirkkohallitus esittää, että kirkolliskokous ryhtyisi toimenpiteisiin sellaisen lain säätämiseksi, jolla kumotaan 26 päivänä

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kirkkolain muuttamisesta Kirkkolakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että kirkkoneuvoston, seurakuntaneuvoston ja yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtajan oikeudesta

Lisätiedot

Suomen ev.-lut. kirkon pappien käsitykset samaa sukupuolta olevien avioliitosta

Suomen ev.-lut. kirkon pappien käsitykset samaa sukupuolta olevien avioliitosta Suomen ev.-lut. kirkon pappien käsitykset samaa sukupuolta olevien avioliitosta JOUKO KIISKI 17.10.2018 Taustaa Suomessa on viime vuosikymmenten aikana kiinnitetty huomiota eri vähemmistöjen oikeuksiin.

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 100/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kirkkolain muuttamisesta. Asia. Valiokuntakäsittely.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 100/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kirkkolain muuttamisesta. Asia. Valiokuntakäsittely. EDUSKUNNAN VASTAUS 100/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kirkkolain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi kirkkolain muuttamisesta (HE 47/2013 vp). Valiokuntakäsittely

Lisätiedot

KUOPION ALAVAN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 8/2016 Keihäskatu 5 B PÖYTÄKIRJA 8/2016 p SEURAKUNTANEUVOSTO

KUOPION ALAVAN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 8/2016 Keihäskatu 5 B PÖYTÄKIRJA 8/2016 p SEURAKUNTANEUVOSTO Aika Keskiviikkona 16.11.2016 klo 16.30-18.20 Paikka Alavan seurakuntasalissa, Keihäskatu 5 Kokoonpano ja läsnäolo Hannu Koskelainen puheenjohtaja läsnä Upi Heinonen jäsen läsnä Sakari Kainulainen jäsen

Lisätiedot

Aika 3. huhtikuuta 2017 klo Bulevardin seurakuntasali, Bulevardi 16 B, Helsinki

Aika 3. huhtikuuta 2017 klo Bulevardin seurakuntasali, Bulevardi 16 B, Helsinki PÖYTÄKIRJA 1 (13) PÖYTÄKIRJA Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto Aika 3. huhtikuuta 2017 klo 18 20.35 Paikka Bulevardin seurakuntasali, Bulevardi 16 B, 00120 Helsinki Läsnä Matti Poutiainen,

Lisätiedot

ELIMÄEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2017 1(7) Seurakuntaneuvosto. Ke klo 18 Korian seurakuntasali, Alakouluntie 23, kahvit alkaen klo 17.

ELIMÄEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2017 1(7) Seurakuntaneuvosto. Ke klo 18 Korian seurakuntasali, Alakouluntie 23, kahvit alkaen klo 17. ELIMÄEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2017 1(7) SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS 2/2017 Aika ja paikka Ke 8.3.2017 klo 18 Korian seurakuntasali, Alakouluntie 23, kahvit alkaen klo 17.30 Jäsenet Aalto Kari Hannula

Lisätiedot

KIRKKONEUVOSTO KOKOUSAIKA klo KOKOUSPAIKKA Neuvotteluhuone, Savilahdentie 18 C ASIALUETTELO

KIRKKONEUVOSTO KOKOUSAIKA klo KOKOUSPAIKKA Neuvotteluhuone, Savilahdentie 18 C ASIALUETTELO KIRKKONEUVOSTO KOKOUSAIKA 12.4.2017 klo 18.00 KOKOUSPAIKKA Neuvotteluhuone, Savilahdentie 18 C ASIALUETTELO ASIA LIITE N:O N:O 30 - Kokouksen avaus 31 - Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 32 - Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

JOUTSAN SEURAKUNTA KOKOUSKUTSU 2/2017

JOUTSAN SEURAKUNTA KOKOUSKUTSU 2/2017 JOUTSAN SEURAKUNTA KOKOUSKUTSU 2/2017 Kokousaika 22.02.2017 klo 17.00 Kokouspaikka Joutsan seurakuntakoti Käsiteltävät asiat 19 Kokouksen avaus 20 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 21 Pöytäkirjantarkastajat

Lisätiedot

PL HELSINKI ESITYSLISTA p. (09) SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS 5/2012

PL HELSINKI ESITYSLISTA p. (09) SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS 5/2012 2.5.2012 1 (6) PL 57 00531 HELSINKI ESITYSLISTA p. (09) 2340 3600 SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS 5/2012 Kokousaika: Tiistai 8.5.2012 kello 18.00 Paikka: Kallion kirkon Kappelisali, Itäinen papinkatu 2. Käynti

Lisätiedot

SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS PÖYTÄKIRJA 1/2017

SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS PÖYTÄKIRJA 1/2017 SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS PÖYTÄKIRJA 1/2017 Kokousaika: ma 23.1.2017 klo 18 (iltapalaa klo 17.30 alkaen) Paikka: Vuosaaren kirkon Taivaanranta-sali, Satamasaarentie 7 Läsnä: Jussi Mäkelä, puheenjohtaja

Lisätiedot

evankelis-luterilaisen kirkon työmarkkinalaitoksesta

evankelis-luterilaisen kirkon työmarkkinalaitoksesta EDUSKUNNAN VASTAUS 108/2005 vp Hallituksen esitys laiksi evankelis-luterilaisen kirkon työmarkkinalaitoksesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi

Lisätiedot

Kokoukseen oikeutetut ja läsnäolo

Kokoukseen oikeutetut ja läsnäolo Aika Tiistai 08.11.2016 klo 17 Paikka Keskusseurakuntatalo, koulutussali, Suokatu 22 C Kokoonpano ja läsnäolo Ilpo Rannankari puheenjohtaja läsnä, poistui klo 18.30 158 käsittelyn ajaksi, Pykälän 158 käsittelyn

Lisätiedot

POHJOIS-LAPIN SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ

POHJOIS-LAPIN SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ POHJOIS-LAPIN SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty Pohjois-Lapin seurakuntayhtymän yhteisessä kirkkovaltuustossa kuuta 2018 päivänä Vahvistettu Oulun hiippakunnan tuomiokapitulissa

Lisätiedot

LAHDEN SEURAKUNTAYHTYMÄ. Avioliittoon vihkiminen

LAHDEN SEURAKUNTAYHTYMÄ. Avioliittoon vihkiminen LAHDEN SEURAKUNTAYHTYMÄ Avioliittoon vihkiminen Rakkauden suojassa Vihkimisessä luvataan rakastaa toista ja sitoudutaan jakamaan elämä hänen kanssaan. Siinä on jotain ihmeellistä ja hienoa. Kirkossa voitte

Lisätiedot

YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ. Hyväksytty Porin seurakuntien yhteisessä kirkkovaltuustossa /36

YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ. Hyväksytty Porin seurakuntien yhteisessä kirkkovaltuustossa /36 YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty Porin seurakuntien yhteisessä kirkkovaltuustossa 13.9.2006/36 Vahvistettu Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulissa 15.11.2006 1 LUKU Kokoonpano 1 Yhteiseen

Lisätiedot

PL HELSINKI ESITYSLISTA p

PL HELSINKI ESITYSLISTA p 22.8.2013 1 (9) PL 57 00531 HELSINKI ESITYSLISTA p. 09 2340 3600 SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS 7/2013 Kokousaika: Tiistai 27.8.2013 kello 18.00 Paikka: Alppilan kirkko, Kotkankatu 2 (HUOM paikka) Jäsenet:

Lisätiedot

KUOPION MÄNNISTÖN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 7/2016 1(6) Kellolahdentie 8, KUOPIO PÖYTÄKIRJA 7/2016 p SEURAKUNTANEUVOSTO

KUOPION MÄNNISTÖN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 7/2016 1(6) Kellolahdentie 8, KUOPIO PÖYTÄKIRJA 7/2016 p SEURAKUNTANEUVOSTO KUOPION MÄNNISTÖN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 7/2016 1(6) Aika 16.11.2016 klo 16.30 18.25 (tarjoilu 16.00) Paikka Pyhän Johanneksen kirkon takkahuone, Kellolahdentie 8 Kokoonpano ja läsnäolo Kokoukseen oikeutetut

Lisätiedot

Aika klo 18:00-20:00 Yläsali Paavalinkirkko, Sammatintie 5, Helsinki

Aika klo 18:00-20:00 Yläsali Paavalinkirkko, Sammatintie 5, Helsinki Paavalin seurakunnan seurakuntaneuvosto PÖYTÄKIRJA Aika 04.10.2016 klo 18:00-20:00 Paikka Yläsali Paavalinkirkko, Sammatintie 5, 00550 Helsinki Saapuvilla olleet jäsenet Eeva Vallisaari, puheenjohtaja

Lisätiedot

OIKEUDELLINEN SELVITYS AVIOLIITTOLAIN MUUTOKSEN VAIKUTUKSISTA

OIKEUDELLINEN SELVITYS AVIOLIITTOLAIN MUUTOKSEN VAIKUTUKSISTA Kirkkohallituksen kirje 4/2016 kirkolliskokoukselle Asianro D/134/00.08.00/2016 2015-00245 OIKEUDELLINEN SELVITYS AVIOLIITTOLAIN MUUTOKSEN VAIKUTUKSISTA KIRKKOHALLITUS Sisällysluettelo 1 1 Johdanto...

Lisätiedot

KUOPION PUIJON SEURAKUNTA ESITYSLISTA 8/2016 Taivaanpankontie 3, KUOPIO PÖYTÄKIRJA 8/2016 p SEURAKUNTANEUVOSTO

KUOPION PUIJON SEURAKUNTA ESITYSLISTA 8/2016 Taivaanpankontie 3, KUOPIO PÖYTÄKIRJA 8/2016 p SEURAKUNTANEUVOSTO 1 KUOPION PUIJON SEURAKUNTA ESITYSLISTA 8/2016 Taivaanpankontie 3, 70200 KUOPIO PÖYTÄKIRJA 8/2016 p. 040 4848410 SEURAKUNTANEUVOSTO Aika Keskiviikko 16.11. klo 17.30 19.25 (Kahvitarjoilu klo 17.15) Paikka

Lisätiedot

Seurakuntaneuvosto PÖYTÄKIRJA KUUSANKOSKEN SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS. Paikka Seurakuntakeskuksen kokoushuone, Maunukselantie 3

Seurakuntaneuvosto PÖYTÄKIRJA KUUSANKOSKEN SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS. Paikka Seurakuntakeskuksen kokoushuone, Maunukselantie 3 Aihe KUUSANKOSKEN SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS Aika Tiistaina klo 18.00 19.15 Paikka Seurakuntakeskuksen kokoushuone, Maunukselantie 3 Osanottajat Läsnä Asioiden esittelijä Ylikangas Kimmo kirkkoherra, pj.

Lisätiedot

LUMIJOEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2018 Kirkkovaltuusto

LUMIJOEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2018 Kirkkovaltuusto Aika ja paikka: Ti 30.1.2018 klo 18.30 seurakuntatalo Asialista: asiat 1 8 (1-8 ) 1. Kokouksen avaus 2. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3. Pöytäkirjantarkastajat ja pöytäkirjanpitäjä 4. Työjärjestyksen

Lisätiedot

Läsnä Tapani Vanhanen puheenjohtaja varapuheenjohtaja, poissa Liisa Ilonen-Teivonen. Pirkko Nurminen. Veikko Tuominen

Läsnä Tapani Vanhanen puheenjohtaja varapuheenjohtaja, poissa Liisa Ilonen-Teivonen. Pirkko Nurminen. Veikko Tuominen Kokousaika keskiviikko 25.10.2017 klo 18-20.05 Kokouspaikka Hauhon pappila Läsnä Tapani Vanhanen puheenjohtaja Mari Rantio varapuheenjohtaja, poissa Liisa Ilonen-Teivonen Tapio Innamaa Jouni Lehtonen Pirkko

Lisätiedot

Inkerin kirkon pappien asema Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa

Inkerin kirkon pappien asema Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa MIKKELIN HIIPPAKUNNAN PIISPA Mikkelin hiippakunnan kirkkoherroille Inkerin kirkon pappien asema Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa Piispa on saanut useita yhteydenottoja, jotka ovat koskeneet Inkerin

Lisätiedot

Olisiko kirkon luovuttava vihkioikeudesta? Mitä selvityksessä selvisi?

Olisiko kirkon luovuttava vihkioikeudesta? Mitä selvityksessä selvisi? Olisiko kirkon luovuttava vihkioikeudesta? Mitä selvityksessä selvisi? Tiililä-seura 3.10. 2017 Eila Helander, professori emerita 3.10.2017 1 Piispainkokouksen tehtäväanto Selvityksen tuli olla: Perinpohjainen

Lisätiedot

Aika klo 18:50 20:27 Paikka Pitäjänmäen kirkon seurakuntasali 1, Turkismiehenkuja 4

Aika klo 18:50 20:27 Paikka Pitäjänmäen kirkon seurakuntasali 1, Turkismiehenkuja 4 Pitäjänmäen seurakunnan seurakuntaneuvosto PÖYTÄKIRJA Aika 15.2.2017 klo 18:50 20:27 Paikka Pitäjänmäen kirkon seurakuntasali 1, Turkismiehenkuja 4 Saapuvilla olleet jäsenet Arto Antturi, puheenjohtaja

Lisätiedot

Järvenpään kirkkovaltuusto päättää neuvottelukeskuksen toimintasuunnitelmasta ja talousarvioista ja valitsee johtajan.

Järvenpään kirkkovaltuusto päättää neuvottelukeskuksen toimintasuunnitelmasta ja talousarvioista ja valitsee johtajan. JÄRVENPÄÄN, KERAVAN JA TUUSULAN SEURAKUNTIEN PERHEASIAIN NEUVOTTELUKESKUKSEN OHJESÄÄNTÖ Järvenpään, Keravan ja Tuusulan seurakutien perheasiain neuvottelukeskuksen tehtävänä on kirkkomme tunnustuksen pohjalla

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJAN NÄHTÄILLÄ OLO: Pöytäkirja on julkisissa asioissa nähtävänä , Lavian seurakuntatoimistossa sen aukioloaikoina.

PÖYTÄKIRJAN NÄHTÄILLÄ OLO: Pöytäkirja on julkisissa asioissa nähtävänä , Lavian seurakuntatoimistossa sen aukioloaikoina. Aika: Paikka: Tiistaina 17.9.2019 klo 18.00, kahvit klo 17.30 alkaen Seurakuntakodin kokoushuone Jäsenet: Tuija Kruus puheenjohtaja Anita Kamppi, varapj Seppo Laakso Matti Peltola Yrjö Rautiainen Anneli

Lisätiedot

Seurakuntaneuvosto hyväksyy liitteen mukaisen kolehtisuunnitelman tammitoukokuulle

Seurakuntaneuvosto hyväksyy liitteen mukaisen kolehtisuunnitelman tammitoukokuulle 589/2016 122 Kolehtisuunnitelma 1/2017-5/2017 Päätösehdotus Seurakuntaneuvosto hyväksyy liitteen mukaisen kolehtisuunnitelman tammitoukokuulle 2017. Käsittely Päätös Seurakuntaneuvosto hyväksyi kolehtisuunnitelman

Lisätiedot

Seurakunta osa kirkon organisaatiota. Lakimiesasessori Tuomas Hemminki, Lapuan hiippakunta

Seurakunta osa kirkon organisaatiota. Lakimiesasessori Tuomas Hemminki, Lapuan hiippakunta Seurakunta osa kirkon organisaatiota Lakimiesasessori Tuomas Hemminki, Lapuan hiippakunta KIRKON HALLINNON TASOT Kirkolliskokous Piispainkokous Kirkkohallitus Hiippakuntavaltuustot Piispa Hiippakuntien

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA. Kallion seurakunnan seurakuntaneuvosto. Aika klo 18:05-20:05 Paikka Seurakuntakoti, Siltasaarenkatu 28

PÖYTÄKIRJA. Kallion seurakunnan seurakuntaneuvosto. Aika klo 18:05-20:05 Paikka Seurakuntakoti, Siltasaarenkatu 28 Kallion seurakunnan seurakuntaneuvosto PÖYTÄKIRJA Aika 10.10.2017 klo 18:05-20:05 Paikka Seurakuntakoti, Siltasaarenkatu 28 Saapuvilla olleet jäsenet Teemu Laajasalo, kirkkoherra, poissa Liisa Berghäll

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kirkkolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan annettavaksi tuomiokapitulille oikeus myöntää erivapaus kirkon jäsenyyttä koskevasta

Lisätiedot

Kirkon uudet virkamiesoikeudelliset säännökset 2013

Kirkon uudet virkamiesoikeudelliset säännökset 2013 Kirkon uudet virkamiesoikeudelliset säännökset 2013 Erinäisiä kysymyksiä Matti Mäkinen Lakimiesasessori Pappisvirka määritelmät KL 5 luvun 1 a :ssä papit edelleen piispan ja tuomiokapitulin kaitsenta-

Lisätiedot

Seurakuntarakenteiden kehittäminen. Kirkolliskokouksen tekemät päälinjaukset

Seurakuntarakenteiden kehittäminen. Kirkolliskokouksen tekemät päälinjaukset Seurakuntarakenteiden kehittäminen Kirkolliskokouksen tekemät päälinjaukset Kirkolliskokous linjasi seurakuntarakenteiden kehittämistä 15.5.2013 Kirkkohallituksen esitys: Uusi seurakuntayhtymä 2015 Kirkolliskokouksen

Lisätiedot

PL HELSINKI PÖYTÄKIRJA p

PL HELSINKI PÖYTÄKIRJA p 30.5.2013 1 (9) PL 57 00531 HELSINKI PÖYTÄKIRJA p. 09 2340 3600 SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS 5/2013 Kokousaika: Tiistai 14.5.2013 kello 18.00-19.03 Paikka: Kallion kirkko, Kappelisali, Itäinen papinkatu

Lisätiedot

Läsnä jäsenet Eija Murto kirkkoherra, pj. Lehtomäki Elina varapj., kokouksen puheenjohtaja. Raskinen Marjatta jäsen

Läsnä jäsenet Eija Murto kirkkoherra, pj. Lehtomäki Elina varapj., kokouksen puheenjohtaja. Raskinen Marjatta jäsen ANJALANKOSKEN SEURAKUNTA ESITYSLISTA/ Nro 5/2017 Sivu 1 (7) SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS Aika torstaina 3.8.2017 klo 17.30-21.21 Paikka Inkeroisten seurakuntatalo Läsnä et Eija Murto kirkkoherra, pj. Lehtomäki

Lisätiedot

Avioliittoon vihkiminenopas

Avioliittoon vihkiminenopas Avioliittoon vihkiminenopas Suurin on rakkaus Olette kohdanneet ihmisen, jonka kanssa haluatte viettää loppuelämänne. Se on ihmeellisen hienoa. Kirkossa voitte solmia avioliiton, pyytää sille Jumalan siunausta

Lisätiedot

59 Vironkielisen seurakuntatyön papinviran perustaminen päättyvän diakonian viran tilalle

59 Vironkielisen seurakuntatyön papinviran perustaminen päättyvän diakonian viran tilalle Yhteinen kirkkoneuvosto 318 24.10.2013 414/2013 59 Vironkielisen seurakuntatyön papinviran perustaminen päättyvän diakonian viran tilalle Päätösehdotus Yhteinen kirkkovaltuusto päättää perustaa 1.7.2014

Lisätiedot

PL HELSINKI ESITYSLISTA p

PL HELSINKI ESITYSLISTA p 13.5.2013 1 (9) PL 57 00531 HELSINKI ESITYSLISTA p. 09 2340 3600 SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS 5/2013 Kokousaika: Tiistai 14.5.2013 kello 18.00- Paikka: Kallion kirkko, Kappelisali, Itäinen papinkatu 2, käynti

Lisätiedot

210/ Kirkkoherran katsaus

210/ Kirkkoherran katsaus 210/2019 58 Kirkkoherran katsaus Käsittely Kirkkoherra käsitteli katsauksessaan seuraavia asioita: - kuluvan kevään aikana seurakuntayhtymän teettämän henkilöstökyselyn tuloksia ja prosessin käsittelyä

Lisätiedot

Seurakuntaneuvosto päättää asettaa toiminta- ja taloussuunnittelutoimikunnan

Seurakuntaneuvosto päättää asettaa toiminta- ja taloussuunnittelutoimikunnan 263/2019 57 Toiminta- ja taloussuunnittelutoimikunta Päätösehdotus Seurakuntaneuvosto päättää asettaa toiminta- ja taloussuunnittelutoimikunnan vuosille 2019-2022 ja 1) nimetä puheenjohtajaksi kirkkoherran

Lisätiedot

PL HELSINKI PÖYTÄKIRJA p

PL HELSINKI PÖYTÄKIRJA p 24.2.2014 1 (9) PL 57 00531 HELSINKI PÖYTÄKIRJA p. 09 2340 3600 SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS 1/2014 Kokousaika: Tiistai 21.1.2014 kello 18.00-19.50 Paikka: Kallion kirkon Kappelisali, Itäinen papinkatu 2

Lisätiedot

LAMMIN SEURAKUNTA Pöytäkirja Nro 1

LAMMIN SEURAKUNTA Pöytäkirja Nro 1 Sivu 1 Kokousaika Tiistaina 9.2.2016 klo 16.30 17.35 Kokouspaikka Läsnä Seurakuntatalon kokoushuone Ulvinen Heli, kirkkoherra, puheenjohtaja Hanhimäki Sampo, jäsen Huostila Anja, jäsen Huostila Mari, jäsen

Lisätiedot

Yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyy esittelyn mukaisen hinnaston asiakirjoista perittäville maksuille.

Yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyy esittelyn mukaisen hinnaston asiakirjoista perittäville maksuille. 496/2018 8 Asiakirjoista perittävät maksut Päätösehdotus Yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyy esittelyn mukaisen hinnaston asiakirjoista perittäville maksuille. Käsittely Keskustelun aikana käytettiin 13

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA. Kallion seurakunnan seurakuntaneuvosto. Aika klo 19:15-19:55 Paikka Seurakuntakoti, Siltasaarenkatu 28

PÖYTÄKIRJA. Kallion seurakunnan seurakuntaneuvosto. Aika klo 19:15-19:55 Paikka Seurakuntakoti, Siltasaarenkatu 28 Kallion seurakunnan seurakuntaneuvosto PÖYTÄKIRJA Aika 15.05.2018 klo 19:15-19:55 Paikka Seurakuntakoti, Siltasaarenkatu 28 Saapuvilla olleet jäsenet Eeva-Liisa Hurmerinta, vt. kirkkoherra Liisa Berghäll

Lisätiedot

Kirkkojärjestyksen 2 luvun 9 :n 3 momentin ja 12 :n 2 momentin muuttaminen

Kirkkojärjestyksen 2 luvun 9 :n 3 momentin ja 12 :n 2 momentin muuttaminen Piispainkokouksen esitys 1/2010 kirkolliskokoukselle Kirkkojärjestyksen 2 luvun 9 :n 3 momentin ja 12 :n 2 momentin muuttaminen ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan kirkkojärjestyksen

Lisätiedot

Lapuan hiippakunnan seurakuntien puheenjohtajisto. Haapaniemi

Lapuan hiippakunnan seurakuntien puheenjohtajisto. Haapaniemi Lapuan hiippakunnan seurakuntien puheenjohtajisto Haapaniemi 9.3.2019 Nykyinen toimintaympäristö ja tulevaisuus Jäsenmäärän kehitys Polarisoituminen Verotulojen kehitys Kirkon rooli yhteiskunnassa Hiippakuntarajojen

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 11/2006 vp. Hallituksen esitys laiksi kirkkolain muuttamisesta. Asia. Valiokuntakäsittely. Päätös

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 11/2006 vp. Hallituksen esitys laiksi kirkkolain muuttamisesta. Asia. Valiokuntakäsittely. Päätös EDUSKUNNAN VASTAUS 11/2006 vp Hallituksen esitys laiksi kirkkolain muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden 2005 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä laiksi kirkkolain muuttamisesta (HE 223/2005

Lisätiedot

1. Nykytila. julkisuutta koskevalla lailla. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan samanaikaisesti. kuin laki viranomaisten toiminnan

1. Nykytila. julkisuutta koskevalla lailla. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan samanaikaisesti. kuin laki viranomaisten toiminnan HE 214/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kirldcolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Kirkkolakiin ehdotetaan tehtäväksi ne muutokset, jotka aiheutuvat julkisuuslainsäädännön

Lisätiedot

KEMPELEEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2017. Läsnä Hintsala Pirkko kirkkoneuvoston jäsen. kirkkoneuvoston jäsen

KEMPELEEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2017. Läsnä Hintsala Pirkko kirkkoneuvoston jäsen. kirkkoneuvoston jäsen KN pöytäkirja 2/2017, 23.2.2017 1 KEMPELEEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2017 PL 28, 90441 KEMPELE KIRKKONEUVOSTO p. 08-561 4500 s-posti: kempeleen.seurakunta@evl.fi Aika Torstaina 23.2.2017 klo 18:00 19.27

Lisätiedot

78 Lausunto kirkkolainsäädännön ehdotuksesta kirkkolainsäädännön

78 Lausunto kirkkolainsäädännön ehdotuksesta kirkkolainsäädännön 99/2016 78 Lausunto kirkkolainsäädännön ehdotuksesta kirkkolainsäädännön kodifioimiseksi Päätösehdotus Seurakuntaneuvosto päättää hyväksyä liitteen mukaisen lausunnon kirkkohallituksen esityksestä kirkkolain

Lisätiedot

TAMPEREEN EV.LUT. SEURAKUNTIEN IT-YHTEISTYÖALUEEN JOHTOKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ

TAMPEREEN EV.LUT. SEURAKUNTIEN IT-YHTEISTYÖALUEEN JOHTOKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ TAMPEREEN EV.LUT. SEURAKUNTIEN IT-YHTEISTYÖALUEEN JOHTOKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty yhteisessä kirkkovaltuustossa 15.1.2015 1 A. Yleissäännökset 1 Tällä johtosäännöllä täydennetään IT-yhteistyöalueen

Lisätiedot

23.12.2003. Nro 44/2003 KIRKKOJÄRJESTYKSEN MUUTOKSIA

23.12.2003. Nro 44/2003 KIRKKOJÄRJESTYKSEN MUUTOKSIA 23.12.2003 Nro 44/2003 KIRKKOJÄRJESTYKSEN MUUTOKSIA Kirkolliskokous on 8 päivänä marraskuuta 2003 hyväksynyt seuraavat kirkkojärjestyksen muutokset, jotka on julkaistu Suomen säädöskokoelmassa numeroilla

Lisätiedot

Naukkarinen Eila, kirkkovaltuuston puheenjohtaja Hintikka Raimo, kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja Anttonen Päivi, talousjohtaja, sihteeri

Naukkarinen Eila, kirkkovaltuuston puheenjohtaja Hintikka Raimo, kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja Anttonen Päivi, talousjohtaja, sihteeri KIRKKONEUVOSTO ESITYSLISTA 24.3.2017 Sivu 13 Kokousaika Torstai 30.3.2017 kello 16.30 Kokouspaikka Laukaan seurakuntatalo Päätöksen tekijät Hassel Lari Kallio Marja Kuokkanen Margit Lehto Ari Peura Anne

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 146/2012 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 146/2012 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 146/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi kirkkolain muuttamisesta, kirkon keskusrahastosta annetun lain kumoamisesta sekä evankelisluterilaisten seurakuntien jäsenten velvollisuudesta

Lisätiedot

50 Päätös äänestysalueesta seurakuntavaaleissa 2018 ja vaalilautakunnan

50 Päätös äänestysalueesta seurakuntavaaleissa 2018 ja vaalilautakunnan 506/2018 50 Päätös äänestysalueesta seurakuntavaaleissa 2018 ja vaalilautakunnan asettaminen Päätösehdotus Seurakuntaneuvosto päättää, että 1. Pakilan seurakunnassa on seurakuntavaalissa 2018 yksi äänestysalue

Lisätiedot

Läsnä Tapani Vanhanen puheenjohtaja. Liisa Ilonen-Teivonen. Pirkko Nurminen. Veikko Tuominen

Läsnä Tapani Vanhanen puheenjohtaja. Liisa Ilonen-Teivonen. Pirkko Nurminen. Veikko Tuominen Kokousaika torstai 27.10.2016 klo 18-19.25 Kokouspaikka Hauhon pappila Läsnä Tapani Vanhanen puheenjohtaja Mari Rantio varapuheenjohtaja Liisa Ilonen-Teivonen Tapio Innamaa Jouni Lehtonen Pirkko Nurminen

Lisätiedot

PL HELSINKI ESITYSLISTA p. (09)

PL HELSINKI ESITYSLISTA p. (09) 24.9.2012 1 (6) PL 57 00531 HELSINKI ESITYSLISTA p. (09) 2340 3600 SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS 9/2012 Kokousaika: Maanantai 1.10.2012 kello 18.00 Paikka: Kallion kirkon Kappelisalissa, Itäinen papinkatu

Lisätiedot

ESITYSLISTA 9/2012 SEURAKUNTANEUVOSTO Aika: maanantai klo 18, kahvitarjoilu alkaa klo 17.30

ESITYSLISTA 9/2012 SEURAKUNTANEUVOSTO Aika: maanantai klo 18, kahvitarjoilu alkaa klo 17.30 1 (5) SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS 9/2012 Aika: maanantai 3.12.2012 klo 18, kahvitarjoilu alkaa klo 17.30 Paikka: Bulevardin seurakuntasali, Bulevardi 16 B 2. krs, 00120 Helsinki Läsnä: Poutiainen Matti

Lisätiedot

Kirkon virkasuhdetyöryhmän mietintö

Kirkon virkasuhdetyöryhmän mietintö 1 Kirkkohallitukselle Kirkon virkasuhdetyöryhmän mietintö Kirkkohallitus asetti 8.6.2004 työryhmän, jonka tehtävänä on laatia ehdotus kirkon viranhaltijoita koskevien säännösten ja määräysten uudistamisesta

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2012. 1009/2012 Kirkolliskokouksen päätös. kirkkojärjestyksen muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2012. 1009/2012 Kirkolliskokouksen päätös. kirkkojärjestyksen muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2012 1009/2012 Kirkolliskokouksen päätös kirkkojärjestyksen muuttamisesta Annettu Turussa 5 päivänä marraskuuta 2009 ja 12 päivänä marraskuuta

Lisätiedot

2 Piispainkokouksen hyväksymän rippikoulusuunnitelman mukaisesti ohjesääntö edellyttää, että seurakunnassa laaditaan:

2 Piispainkokouksen hyväksymän rippikoulusuunnitelman mukaisesti ohjesääntö edellyttää, että seurakunnassa laaditaan: RIPPIKOULUN MALLIOHJESÄÄNTÖ Yleisperustelut Kirkkojärjestys edellyttää (KJ 3:3), että kirkkoneuvosto/seurakuntaneuvosto hyväksyy seurakunnalle rippikoulun ohjesäännön. Päätös on alistettava tuomiokapitulin

Lisätiedot

Kannuksen seurakunta Esityslista 02/ (8) Läsnä Pajukoski Teija jäsen, puheenjohtaja. Heiniemi Markku Huuki-Anthopoulou Maija

Kannuksen seurakunta Esityslista 02/ (8) Läsnä Pajukoski Teija jäsen, puheenjohtaja. Heiniemi Markku Huuki-Anthopoulou Maija Kannuksen seurakunta Esityslista 02/ 1 (8) n kokous Aika Torstai klo 19.27 20.45 Paikka Rippikoulusali/Seurakuntatalo, Valtakatu 20, Kannus Läsnä Pajukoski Teija, puheenjohtaja Niemikorpi Antero, varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Keminmaan seurakunnan kirkkoneuvoston ohjesääntö. Vahvistettu Oulun hiippakunnan tuomiokapitulissa 8. päivänä maaliskuuta 2005.

Keminmaan seurakunnan kirkkoneuvoston ohjesääntö. Vahvistettu Oulun hiippakunnan tuomiokapitulissa 8. päivänä maaliskuuta 2005. Keminmaan seurakunnan kirkkoneuvoston ohjesääntö Hyväksytty kirkkovaltuustossa 1. päivänä helmikuuta 2005 Vahvistettu Oulun hiippakunnan tuomiokapitulissa 8. päivänä maaliskuuta 2005 1 luku Kirkkoneuvoston

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJANOTE. <2013-00252> Pappisvirasta erottaminen, rovasti Risto Soramies

PÖYTÄKIRJANOTE. <2013-00252> Pappisvirasta erottaminen, rovasti Risto Soramies PÖYTÄKIRJANOTE Asia Pappisvirasta erottaminen, rovasti Risto Soramies Päättäjä Tuomiokapituli Päätöspäivä 09.10.2013 Pykälä 392 392 Pappisvirasta erottaminen, rovasti Risto Soramies

Lisätiedot

Aika: maanantai 3.12.2012 klo 18, puurotarjoilu alkaa klo 17.30 19.58. Bulevardin seurakuntasali, Bulevardi 16 B 2. krs, 00120 Helsinki

Aika: maanantai 3.12.2012 klo 18, puurotarjoilu alkaa klo 17.30 19.58. Bulevardin seurakuntasali, Bulevardi 16 B 2. krs, 00120 Helsinki 1 (7) SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS 9/2012 Aika: maanantai 3.12.2012 klo 18, puurotarjoilu alkaa klo 17.30 19.58 Paikka: Bulevardin seurakuntasali, Bulevardi 16 B 2. krs, 00120 Helsinki Läsnä: Poutiainen

Lisätiedot

SUOSITUS TOIMITUSPALKKIOISTA

SUOSITUS TOIMITUSPALKKIOISTA 1 Soveltamisala 1 mom. Suosituksen tarkoitus Kirkon työmarkkinalaitos sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry. ja Kirkon alat ry suosittavat, että seurakunnat maksavat toimituspalkkiota

Lisätiedot

PL 57 00531 HELSINKI ESITYSLISTA p. 09 2340 3600

PL 57 00531 HELSINKI ESITYSLISTA p. 09 2340 3600 7.6.2013 1 (9) PL 57 00531 HELSINKI ESITYSLISTA p. 09 2340 3600 SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS 6/2013 Kokousaika: Jäsenet: Tiistai 11.6.2013 kello 17.00 (HUOM! AIKA) Paikka: Kallion kirkko, Kappelisali, Itäinen

Lisätiedot

Kotka-Kymin seurakunta Pöytäkirja 2/2017 Kirkkoneuvosto 1 (29)

Kotka-Kymin seurakunta Pöytäkirja 2/2017 Kirkkoneuvosto 1 (29) Kirkkoneuvosto 1 (29) Aika: Keskiviikko 22.2.2016 kello 16.30-17.50 Paikka: Kotkan seurakuntakeskus, kokoushuone 1 Läsnä: Kaisa Rönkä puheenjohtaja Seppo Eerola jäsen Onni Hämäläinen Reino Korhonen Jukka

Lisätiedot

KÄRSÄMÄEN SEURAKUNTA Kokouspäivämäärä Asia Sivu. Kirkkovaltuusto

KÄRSÄMÄEN SEURAKUNTA Kokouspäivämäärä Asia Sivu. Kirkkovaltuusto Kirkkovaltuusto 28.2.2018 1 3 1 KOKOUKSEN AVAUS JA ALKUHARTAUS Kärsämäen seurakunnan kirkkovaltuuston työjärjestyksen mukaan kirkkovaltuuston kokouksen alussa pidetään alkuhartaus. P u h e e n j o h t

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kirkkolain 24 ja 25 luvun muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Kirkkolakiin ehdotetaan tehtäviksi julkisia hankintoja koskevan lainsäädännön uudistamisesta

Lisätiedot

RAUTALAMMIN SEURAKUNTA KIRKKOVALTUUSTO KUULUTUS

RAUTALAMMIN SEURAKUNTA KIRKKOVALTUUSTO KUULUTUS 1 KUULUTUS Rautalammin seurakunnan kirkkovaltuuston 23.1.2017 pidetyn kokouksen tarkastettu pöytäkirja pidetään yleisesti nähtävänä 26.01.2017-27.02.2017 Rautalammin seurakunnan kirkkoherranvirastossa

Lisätiedot

KESKI-PORIN SEURAKUNTANEUVOSTO PÖYTÄKIRJA 2/2015. Seurakuntien Hallintoviraston kokoushuone, Hallituskatu 9b (2. krs)

KESKI-PORIN SEURAKUNTANEUVOSTO PÖYTÄKIRJA 2/2015. Seurakuntien Hallintoviraston kokoushuone, Hallituskatu 9b (2. krs) KESKI-PORIN SEURAKUNTANEUVOSTO PÖYTÄKIRJA 2/2015 Aika: ti 24.2.2015 klo 16 18.25 Paikka: Seurakuntien Hallintoviraston kokoushuone, Hallituskatu 9b (2. krs) Läsnä: Erkkola Kari puheenjohtaja, 14-25 ajan,

Lisätiedot

PELLON SEURAKUNTA ESITYSLISTA N:o Kirkkovaltuusto Pvm /2018

PELLON SEURAKUNTA ESITYSLISTA N:o Kirkkovaltuusto Pvm /2018 ESITYSLISTA N:o Kirkkovaltuusto Pvm 21.02.2018 1/2018 PÖYTÄKIRJA Sivu Pvm 21.02.2018 1 Aika 21.02.2018 klo 18.00 18.55 OSALLISTUJAT Jäsenet Buska Matti jäsen Rundgren Marjatta jäsen Gammelin Pertti jäsen

Lisätiedot

Junnila-Savolainen Riitta Kervinen Sinikka ilm poissa. Pitkänen Pasi, poissa. Pirkko Karhunen, varaj. läsnä Pyykkönen Juhani.

Junnila-Savolainen Riitta Kervinen Sinikka ilm poissa. Pitkänen Pasi, poissa. Pirkko Karhunen, varaj. läsnä Pyykkönen Juhani. Aika: ke 9.11.2016 klo 17.00-19.35 Paikka: Juankosken seurakuntatalo, Mäntytie 5, 73500 Juankoski Osallistujat: Leino Reijo, puh.joht., poistui 93, 96 Antikainen Kirsti Huhtala Pauliina Iskanius Raija

Lisätiedot

PL 57 00531 HELSINKI PÖYTÄKIRJA p. 09 2340 3600

PL 57 00531 HELSINKI PÖYTÄKIRJA p. 09 2340 3600 25.9.2013 1 (7) PL 57 00531 HELSINKI PÖYTÄKIRJA p. 09 2340 3600 SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS 8/2013 Kokousaika: Tiistai 17.9.2013 kello 18.00-18.36 Paikka: Kallion kirkon Kappelisalissa, Itäinen papinkatu

Lisätiedot

PL HELSINKI PÖYTÄKIRJA p

PL HELSINKI PÖYTÄKIRJA p 11.9.2013 1 (10) PL 57 00531 HELSINKI PÖYTÄKIRJA p. 09 2340 3600 SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS 7/2013 Kokousaika: Tiistai 27.8.2013 kello 18.00 Paikka: Alppilan kirkko, Kotkankatu 2 Jäsenet: Laajasalo Teemu,

Lisätiedot

JOHTAMISEN SELKEYTTÄMINEN KIRKOSSA 1 (5)

JOHTAMISEN SELKEYTTÄMINEN KIRKOSSA 1 (5) Piispainkokouksen aloite 2/2004 kirkkohallitukselle 1 (5) Kirkon johtamiskoulutusta pohtinut työryhmä (Kirkon johtamiskoulutusohjelma 2005, lyhennettynä KIRJO 2005) esitti mietinnössään, että piispainkokous

Lisätiedot

MAANINGAN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 31 Kirkkoneuvosto MAANINKA PÖYTÄKIRJA

MAANINGAN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 31 Kirkkoneuvosto MAANINKA PÖYTÄKIRJA MAANINGAN SEURAKUNTA ESITYSLISTA 31 KIRKKONEUVOSTON KOKOUS Aika Torstai klo 18.00 18.35 Paikka Seurakuntakoti Läsnä Arto Penttinen kirkkoherra, puheenjohtaja Pauli Hujanen varapuheenjohtaja Hannu Luostarinen

Lisätiedot

Ylä-Savon seurakuntayhtymä Pöytäkirja 1/2017 Pielaveden seurakunnan seurakuntaneuvosto

Ylä-Savon seurakuntayhtymä Pöytäkirja 1/2017 Pielaveden seurakunnan seurakuntaneuvosto Seurakuntaneuvoston kokous Aika Keskiviikkona 18.1.2017 klo 17 18.10 Paikka Seurakuntatalo, Pappilantie 11, 72400 Pielavesi Osallistujat: Osallistujat Jäsenet Varajäsenet Arto Penttinen, pj Hyvärinen Inka

Lisätiedot

YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ

YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ Käsittelyt Yhteinen kirkkoneuvosto 23.4.2013 Yhteinen kirkkovaltuusto 10.6.2014 Tämä yhteisen kirkkoneuvoston ohjesääntö tulee voimaan 1.4.2015. Yhteisen kirkkoneuvoston

Lisätiedot

projektipäällikkö Terhi Jormakka

projektipäällikkö Terhi Jormakka projektipäällikkö Terhi Jormakka Kirkkolain ja järjestyksen sekä kirkon vaalijärjestyksen muutosten valmistelu Piispainkokouksen lausunto Lainsäädännön kirkolliskokouskäsittelyt kevät ja syksy 2014 Lainsäädäntö

Lisätiedot

Aika klo 18:00-20:25 Paavalinkirkko, Alasali, Sammatintie 5, Helsinki

Aika klo 18:00-20:25 Paavalinkirkko, Alasali, Sammatintie 5, Helsinki Paavalin seurakunnan seurakuntaneuvosto PÖYTÄKIRJA Aika 08.01.2019 klo 18:00-20:25 Paikka Paavalinkirkko, Alasali, Sammatintie 5, 00550 Helsinki Saapuvilla olleet jäsenet Juha Valkeapää, puheenjohtaja

Lisätiedot

Kirkkoneuvoston ohjesääntö

Kirkkoneuvoston ohjesääntö Kirkkoneuvoston ohjesääntö Hyväksytty Siilinjärven seurakunnan kirkkovaltuustossa 4. päivänä joulukuuta 2013 Vahvistettu Kuopion hiippakunnan tuomiokapitulissa 10. päivänä huhtikuuta 2014 1 luku Kokoonpano

Lisätiedot

LAPUAN HIIPPAKUNNAN TUOMIOKAPITULIN TYÖJÄRJESTYS. 1 Kokoontuminen. 2 Käsiteltävät asiat ja esityslista. 3 Jäsenen estyneisyys ja esteellisyys

LAPUAN HIIPPAKUNNAN TUOMIOKAPITULIN TYÖJÄRJESTYS. 1 Kokoontuminen. 2 Käsiteltävät asiat ja esityslista. 3 Jäsenen estyneisyys ja esteellisyys LAPUAN HIIPPAKUNNAN TUOMIOKAPITULIN TYÖJÄRJESTYS 1 Kokoontuminen Tuomiokapitulin istunnot pidetään tuomiokapitulin määrääminä aikoina. Tuomiokapituli voi kokoontua myös muulloin piispan tai hänen estyneenä

Lisätiedot

KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ

KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ Kalajoen seurakunnan kirkkoneuvoston ohjesääntö Hyväksytty kirkkovaltuustossa 26. päivänä kesäkuuta 2014. Vahvistettu Oulun hiippakunnan tuomiokapitulissa 27. päivänä elokuuta

Lisätiedot

Papin ydinosaaminen

Papin ydinosaaminen Papin ydinosaaminen 14.6.2010 Ammatin kuvaus Kirkon järjestysmuoto erottaa toisistaan pappisviran ja papinviran. Papinviralla tarkoitetaan seurakunnan, seurakuntayhtymän, hiippakunnan tai kirkkohallituksen

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA. Kallion seurakunnan seurakuntaneuvosto. Aika klo 18:00-19:50 Paikka Seurakuntakoti, Siltasaarenkatu 28

PÖYTÄKIRJA. Kallion seurakunnan seurakuntaneuvosto. Aika klo 18:00-19:50 Paikka Seurakuntakoti, Siltasaarenkatu 28 Kallion seurakunnan seurakuntaneuvosto PÖYTÄKIRJA Aika 18.09.2018 klo 18:00-19:50 Paikka Seurakuntakoti, Siltasaarenkatu 28 Saapuvilla olleet jäsenet Riikka Reina, kirkkoherra Liisa Berghäll Eeva-Liisa

Lisätiedot

Kirkkovaltuusto N:o 1/2017 Sivu 1

Kirkkovaltuusto N:o 1/2017 Sivu 1 N:o 1/2017 Sivu 1 Aika: 18.1.2017 klo 19 19.35 Paikka: Seurakuntatalo Saapuvilla olleet Jäsenet Hintsala Kirsti Ikäläinen Kirsi Laukkanen Esko Laukkanen Jari poissa, ei varajäsentä Leskinen Antero Muhos

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 35/2003 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kirkkolain 1 luvun 3 :n muuttamisesta Kirkkolakia ehdotetaan täydennettäväksi siten, että lapsen edellytyksistä olla evankelis-luterilaisen kirkon jäsen

Lisätiedot

K U U L U T U S / K O K O U S K U T S U

K U U L U T U S / K O K O U S K U T S U K U U L U T U S / K O K O U S K U T S U Hämeenlinnan seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston kokous pidetään torstaina klo 18.00 Vapaaehtoiskeskus Pysäkin auditoriossa, Kirjastokatu 1, Hämeenlinna.

Lisätiedot