Aluetiedon ja rakennustiedon standardit

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Aluetiedon ja rakennustiedon standardit"

Transkriptio

1 Built Environronment Process Re-engineering BIMCity Aluetiedon ja rakennustiedon standardit Muistio

2 Muistio: Aluetiedon ja rakennustiedon standardit Juho Malmi (TTY), Anssi Joutsiniemi (TTY), Janne Porkka (VTT) Alkusanat Sekä alueiden, että rakenteiden mittakaavan suunnittelu on murrosvaiheessa. Molempien alojen suunnittelussa tullaan yhä kattavammin hyödyntämään standardoituja avoimia tietorakenteita, jotka parantavat tiedonsiirtoa suunnitteluosapuolten välillä ja auttavat takaamaan tuotetun tiedon luotettavan säilytettävyyden. Rakennusalalla suunnittelutyö tehdään pääasiassa kolmiulotteisilla suunnitteluohjelmilla. Suunnitteluohjelmistojen tausta on perinteisissä CAD-järjestelmissä, jotka käyttävät suorakulmaista koordinaatistoa. Parhaillaan on käynnissä nk. tietomallintamisen läpimurto. Rakennuksen tietomallilla tarkoitetaan tavallisesti sellaisia rakennuksen kolmiulotteisia esityksiä, joissa rakennusosia ja rakennuksen tiloja kuvaavaan geometriaan on liitetty selittävää attribuuttitietoa. Lähitulevaisuuden haasteena on integroituvuuden parantaminen paikkatietojärjestelmien kanssa ja sen edellyttämä tuki maantieteellisille koordinaatistoille. Kuva 1. Suorakulmainen koordinaatisto, pallokoordinaatisto. Rakentamisen mallinnusohjelmistojen (CAD ja BIM) työskentelytila on suorakulmainen kolmiulotteinen koordinaatisto. Karttaprojektiot perustuvat vertausellipsoideihin, jotka ovat yksinkertaistettuja esityksiä maapallon muodosta. Alueiden mittakaavassa perinteinen suunnitteluväline on kaksiulotteinen (tai 2½-ulotteinen) paikkatieto-ohjelmisto. Näiden ohjelmistojen työtilana on karttaprojektio. Mittapisteisiin tai korkeuskäyriin liitetyt korkotiedot ovat attribuuttitietoa. Etenkin eri aineistoja yhdistettäessä aineistojen projektiot on ehdottomasti tunnettava. Korkeusaineistojen kohdalla on lisäksi tunnettava käytetty korkeusjärjestelmä.

3 paikallisia luotilinjoja ellipsoidi geoidi maanpinta Kuva 2. Suomalaisten korkeusjärjestelmien (NN, N43, N60 ja N2000) korkeudet perustuvat geoidiin kun taas EUREF-FIN korot ovat GRS80-ellipsoidin mukaisia. Esimerkiksi Haminassa ellipsoidisen korkeuden mukainen meren pinta on noin 3 metriä alempana kuin Helsingissä vaikka ortometrisen (geoidiin perustuvan) korkeuden mukaiset korkeudet ovat samat. 1 Uusimpia tulokkaita alueidenkäytön suunnitteluun ovat aidosti kolmiulotteiset suunnittelujärjestelmät. Tässä dokumentissa esitellään myös näiden ohjelmien tarpeisiin vastaavia tiedostomuotoja. Kolmiulotteisen suunnittelun ja aluemallien tuleminen on positiivista, koska mallien kautta aluiedenkäytön suunnitteluun kuuluvien monien suunnittelualojen tietoja voidaan vertailla keskenään havainnollisemmin. Tiedonsiirrossa paikkatietojärjestelmien ja rakentamisen tietomallien välillä voidaan tunnistaa kaksi ongelmakohtaa joihin BIMCity-työpaketissa tulisi hakea vastauksia. 1. Tiedonsiirron ja varastoinnin menetelmät. Paikkatietojärjestelmät ja rakentamisen tietomallisovellukset eroavat toisistaan perusteellisesti. Minkälainen tiedonsiirto on mahdollista tällä hetkellä ja mitkä ovat tulevaisuuden näkymät? Minkä kaltaisissa järjestelmissä eri tietosisältöjä tulee säilyttää ja miten päällekkäisyydet ratkaistaan? 2. Tiedon vääristymättömyyden takaaminen paikkatietojärjestelmien ja rakentamisen tietomallisovellusten välisissä tiedonsiirron prosesseissa. Miten varmistetaan, ettei tiedon laatu huonone järjestelmien välisissä takaisinkytkennöissä? Miten estetään tiedon tarpeeton köyhtyminen alueidenkäytön suunnittelun prosesseisa. Hyvän käsityksen useimmista tässä muistiossa käsitellyistä tiedostomuodoista saa VTT:n tutkimusraportista: Infra-tuotetietomallistandardit. Tiedostomuotojen sijoittuminen rakentamisen ja maankäytön toimintoihin ja mittakaavoihin käy ilmi EuroStep Oy:n raportista: Infran tietomallinnukseen liittyvät standardointitahot (Kuva 3.). Molemmat raportit sisältävä, PRE -ohjelman Infra FINBIM -työpakettia taustoittava, RTT:n Infra- BIM-sivusto on kokonaisuudessaan hyödyllistä taustamateriaalia myös BIMCityyn osallistuville. 1 Suomen geodeettiset koordinaatistot ja niiden väliset muunnokset, Geodeettinen laitos (2009).

4 Lähtötiedot Kohteet, rakenteet OGC, ISO19100-sarja perusmenetelmät ja formaatit infra-rakenteet väylät LandXML verkostot luettelotiedot metatiedot KuntaGML, JHS Inframodel väyläsuunnittelu otsikkotiedot, perusaineisto karttapohjat asemakaavat tie- ja katusuunnittelu ratasuunnittelu vesiväyläsuunnittelu aluemaiset rakenteet vesihuolto pohjatutkimustieto IFC / siltalaajennus silta-rakenteet talonrakennus Infra-formaatti tilat määrät rakenteet aikataulut LVIS kustannukset buildingsmart / IFC Liittyvät rakenteet Kuva 3. Infran tietomallinnukseen liittyvät standardointitahot raportin näkemys tiedostomuotojen suhteesta toimintoihin. 2 Paikkatiedon tiedostomuodot, standardit ja käyttö LandXML LandXML on infrasuunnittelun tiedonsiirron tarpeisiin kehitetty avoin xml-pohjainen standardi, joka mahdollistaa rakenne-, kartoitus- ja mittatietojen esittämisen kaksi- tai kolmiulotteisina. LandXML:lää kehittää yritysvetoinen konsortio, mutta kehitys näyttää toistaiseksi pysähtyneen. Suomessa infrarakentamisessa on käytössä Inframodel niminen, VTT:n kehittämä LandXML:n sovellusskeema, josta PRE:n InfraFINBIM-työpaketissa valmistellaan kolmatta versiota. GML (Geography Markup Language) GML on paikkatiedon esittämiseen tarkoitettu avoin xml-pohjainen standardi, joka sisältää kattavan joukon paikkasidonnaisen tiedon esittämiseen tarvittavia yleisluontoisia määreitä (luokkia). GML on kehitetty tukemaan tapauskohtaisia tietorakenteita. Toimiakseen GML vaatii sovellusskeeman (application schema), jossa siirrettävä tietosisältö on määritelty suhteessa GML:n peruselementteihin (pisteet, viivat, alueet). Sovellusskeema kertoo peruselementtien tai niiden yhdistelmien merkityksen. Eri sovellusskeemoja käyttäviä GML-formaatteja voidaan pitää erillisinä tiedostomuotoina, eikä niiden keskinäisestä käännettävyyteen voida antaa yleistä vaustausta. GML-standardin määrittelystä vastaa Open Geospatial Consortium, Inc. (OGC). 2 Infran tietomallinnukseen liittyvät standardointitahot, InfraTM-hanke (2010)

5 Esimerkkejä GML sovellusskeemoista: LandGML on LandXML tietosisältöjen kuvaus GML-formaatissa. Hanke on keskeneräinen, eikä sen tulevaisuudesta ole saatavilla luotettavaa tietoa. Toistaiseksi LandGML mahdollistaa käännökset LandXML skeemaversion ja GML 3.0 skeemaversion välillä. Ajantasainen LandXML versio on 1.2. LandXML.org sivustolla todetaan vuonna 2004 suoritettujen testien perusteella tiedonsiirron olevan sinänsä mahdollista. Testausta on ehdotettu jatkettavaksi kun riittävästi GML 3.0 sovellusskeemoja on saatavilla. Tälä hetkellä tilanne on mainitun kaltainen, mutta uutisia hankkeesta ei toistaiseksi ole kuulunut. Jotkut GML-yhteensopivat ohjelmistot tukevat myös LandXML:ää. CityGML on kolmiulotteisen kaupunkimallin kuvaus GML-formaatissa, jonka määrittely sisältää viisi diskreettiä tarkkuustasoa (LOD). Edustaa kaupunkien mittakaavan yhtenäisten tietomallien kehityksen kärkeä. Mielenkiintoisen CityGML:stä tekee erityisesti sen mahdollinen integroituvuus IFC :n ja kaksiulotteisten GML muotojen (esim. Kunta- GML) kanssa. KuntaGML kattaa kantakartan ja asemakaavan tietosisältöjen kuvaukset GML-formaatissa. KuntaGML:ään on tulossa myös muita julkishallinnon tuottamien paikkatietosisältöjen kuvauksia. KuntaGML- ja KRYSP-hankkeissa määritetyt kunnan rakennetun ympäristön tietojen rajapinnat mahdollistavat tietopalvelujen toteuttamisen kuntiin. Kunnissa ja Kuntaliitossa on todettu, että tietojen hyödyntämistä helpottaisi kokoava tietopalvelu, jolloin asiakkaalla olisi mahdollista saada yhdestä tietopalvelusta kuntien rakennetun ympäristön tiedot. Toisena asiana on todettu, että rakennetun ympäristön tietopalvelun tukipalveluja ei tarvitse toteuttaa jokaiseen kuntaan erikseen, vaan kunnat voivat hyödyntää kokoavan tietopalvelun tukipalveluja. Kunnat voivat tällöin keskittyä aineiston ylläpitoon. Kokoava tietopalvelu ei itse tuota tietoa, vaan se välittää kuntien tietoa. KuntaGML on todennäköisin kandidaatti ajantasaisten lakisääteisten viranomaistietojen varastoinnille tulevaisuudessa. Tästä syystä on tärkeää tarkastella KuntaGML:n yhteensopivuutta muiden BIMCity:ssä esille tulevien tiedostomuotojen kanssa ja tutkia millaista hyötyä järjestelmä toteutuessaan tuottaa liittyville maankäytön-, alue- ja rakennussuunnittelun toiminnoille. KML (Keyhole Markup Language) KML on paikkatiedon esittämiseen tarkoitettu avoin xml-pohjainen standardi, jonka fokus on tiedon havainnollistamisessa. KML on kehitetty virtuaalimaapallon tietorakenteeksi Keyhole Earth Viewer ohjelmaa (nyk. Google Earth) varten. KML:n suurin hyödyntäjä on Google, jonka paikkatieto- ja mallinnusohjelmistot käyttävät sitä. KML-standardin määrittelystä vastaavat yhteistyössä OGC ja Google. OGC katsoo KML:n muodostavan pohjan paikkatiedon esittämiselle internetissä (karttapalveluissa ja virtuaalimaapalloissa).

6 Rakennussuunnittelu (IFC) Kuntasuunnittelu (KuntaGML) Geosuunnittelu (LandXML) rakennusvaippa rakennusala maaperä rakennuksen liittymät liikennealue Väyläsuunnittelu rakennuksen tilat asuintalojen korttelialue väylät perustusten tilavaraus liikerakennusten k.alue Verkostojen suunnittelu talotekniikka viheralue verkostot, liittymät Kuva 4. Alueen tietomallin osamalleja. Rakentamisen tietomallien tiedostomuodot, standardit ja käyttö IFC (Industry Foundation Classes) IFC on rakennusalan tiedonsiirtoon kehitetty avoin standardi. IFC sisältää suuren joukon rakennusalan tiedonsiirrossa tarvittavia määreitä (luokkia) ja sen tavoitteena on ratkaista tiedonsiirto- ja säilytyskysymykset rakennusprojektin elinkaarella. Standardin tarkoituksena on tukea kaikkia eri suunnittelualoja, jotka käyttävät rakennustietoa (arkkitehtuuri, talotekniikka, rakennusautomaatio, rakennesuunnittelu- ja analyysi, määrä- ja kustannuslaskenta, rakennuttamisen suunnittelu ja aikataulutus, projektitiedon luovutus sekä kiinteistön ylläpito). IFC standardia kehittää buildingsmart International Ltd. IFC on tällä haavaa ainoa varteenotettava tiedostomuoto rakennusten tietomallien säilyttämiseen.

7 Tutkimus ja kehitystyö BIM-GIS rajapinalla Tässä kappaleessa esitellään BIMCity työpaketin kannalta oleelliset tiedonsiirtoon liittyvät tutkimushankkeet. Lista on keskeneräinen, eikä kaikkia hankkeita ole ehditty kuvata riittävällä tarkkuudella. KRYSP KRYSP, eli Kunnan rakennetun ympäristön sähköiset palvelut on Suomen Kuntaliiton hanke, joka mm. ylläpitää ja kehittää KuntaGML tietomallia. Towntology Urban Ontologies for an Improved Communication in Urban Civil Engineering Projects (COST c21) COST on eurooppalaisen tiede- teknologiayhteistyön hallitustenvälinen verkosto, joka mahdollistaa kansallisesti rahoiten tutkimuksen koordinoinnin yleiseurooppalaisella tasolla. COST pyrkii osaltaan vähentämään eurooppalaisen tutkimusrahoituksen pirstaloitumista sekä avaamaan Euroopan tutkimusaluetta (ERA) maailmanlaajuiselle yhteistyölle. Tampereen teknillinen yliopisto osallistui COST c21 tutkimukseen vuosina Tutkimuksen loppuraportti tarjoaa yleiskuvan urbaanin mittakaavan rakennus- ja paikkatiedon akateemiseen tutkimukseen Euroopassa. TTY:n tutkimusosuudessa käsitellään tiedon tuottamisen, säilyttämisen ja hyödyntämisen keinoja eri mittakaavoissa ja tiedonkulkua mittakaavojen välillä. ProDigiBIM, Rakentamisen Prosessin Digitaalinen Hallinta (Digitaalinen Tuoteprosessi, TEKES) ProDigiBIM on osa TEKESin Digitaalinen tuoteprosessi ohjelmaa. Hankkeessa tutkittiin rakennustiedon kuljettumista rakennusprosessin aikana ja etsittiin keinoja rakennusten tietomallien tehokkaaseen hyödyntämiseen prosessissa. Hankkeen pääpaino oli rakentamisen tietomallien hyödyntämisessä suunnittelu- rakentamisvaiheissa. Tutkimuksessa selvitettiin pintapuoleisesti rakennustiedon hyödyntämistä aluesuunnittelun mittakaavassa ja rakentamisen tietomallien käyttöä paikkatiedon osana. Aluemallien käytöstä kommunikaation tehostamiseen laadittiin VVO:lle ja NCC:lle lyhyt katsaus nimikkeellä: Malminiitty, Ketterä Aluemalli -pilotti. Rakentamisen tietomallien tietosisällön rajaamiseen aluemittakaavaan sopivaksi otettiin kantaa tutkimuksen tilavuusmalleja käsitelevässä osassa. BIMServer.org, avoimen lähdekoodin rakennustietomallipalvelin (TNO) BIMserver on avoimen lähdekoodin tietomallipalvelin rakennusten tietomalleille. Ohjelmiston pääasialliset kehityskumppanit ovat Eindhovenin teknillinen yliopisto (TUE) ja TNO. BIMserver on aluetiedon näkökulmasta mielenkiintoinen projekti, sillä eräs sen perusajatuksista rakennustiedon siirtäminen kaupunkimalleihin. BIMServer tukee IFC, CityGML, KML ja Collada formaatteja ja mahdollistaa myös käännökset formaatista toiseen. BIMserver.org:lta on lähtöisin myös GeoBIM-aloite, jonka tarkoituksena on luoda CityGML:ään laajennus IFC-pohjaista rakennustietoa varten.

IFC, InfraFINBIM ja buildingsmart

IFC, InfraFINBIM ja buildingsmart IFC, InfraFINBIM ja buildingsmart Tietomallinnuksen viime aikojen kuulumisia Anssi Savisalo johtava konsultti, FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy 10.2.2014 Page 1 RAKENNUS INFRASTRUKTUURI (kadut, kunnallistekniikka)

Lisätiedot

Infran tietomallinnukseen liittyvät standardointitahot

Infran tietomallinnukseen liittyvät standardointitahot Doc Id 4E1EB2151738 Versio 0.2 Luokitus T - Technical reports Pvm 2010-11-08 Status Luonnos InfraTM Infran tietomallinnukseen liittyvät standardointitahot Dokumentin lisätiedot Projektiviite Tekijä(t)

Lisätiedot

Inframallintamisen mahdollisuudet

Inframallintamisen mahdollisuudet Inframallintamisen mahdollisuudet Tiina Perttula 25.4.2016 Inframalli Rakenteen ja rakentamisprosessin elinkaarenaikainen tieto digitaalisessa muodossa - Tuotemalli joka (voi) sisältää - Geometriatiedon

Lisätiedot

Infra-alan tuotetietomallistandardit

Infra-alan tuotetietomallistandardit Infra-alan tuotetietomallistandardit Pekka Siltanen Juha Hyvärinen Standardiselvityksen lähtökohta & tavoite Suomalaisen infra-alan avoimen tuotetietomallin kehityksen tueksi Tunnistettiin keskeisimmät

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) Firstname Lastname RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) InfraFINBIM PILOTTIPÄIVÄ nro 4, 9.5.2012 Tuotemallinnuksen käyttöönotto Vt 25 parantaminen

Lisätiedot

Kaupunkimallit ja CityGML

Kaupunkimallit ja CityGML Kaupunkimallit ja CityGML Smart cities nyt ja huomenna SFS-seminaari 14.4.2015 Hannu Lammi, Osastopäällikkö, DI When infrastructure counts. Kaupunkimalli 3D kaupunkimalli on kolmiulotteinen digitaalinen

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) Juha Liukas RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) Inframodel3-tiedonsiirtoformaatin käyttöönottoprojekti - työpaja 14.12.2012 Tavoite aikataulu -

Lisätiedot

Liite A. Kantakartan mallinnus tiedonsiirtoa varten

Liite A. Kantakartan mallinnus tiedonsiirtoa varten Liite A. Kantakartan mallinnus tiedonsiirtoa varten Versio: 18.10.2011 Julkaistu: 27.10.2011 Voimassaoloaika: Toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 2 1.1 Kantakarttasuosituksen tausta... 2 1.2 Kantakarttasuosituksen

Lisätiedot

Tietomallintamisen hyödyt ja odotukset LiVin hankkeissa. Tiina Perttula

Tietomallintamisen hyödyt ja odotukset LiVin hankkeissa. Tiina Perttula Tietomallintamisen hyödyt ja odotukset LiVin hankkeissa Tiina Perttula Kehittämisen tasot Globaali Virasto ja ELY Oman toiminnan systemaattista kehittämistä Ohjeet (tekniset ja hankintatekniset) Viestintä

Lisätiedot

14:30 Tilaisuuden avaus, Heikki Halttula 16:05 Mallipohjainen integraatio. 16:30 InfraTM hanke ja InfraBIM Liikennevirasto

14:30 Tilaisuuden avaus, Heikki Halttula 16:05 Mallipohjainen integraatio. 16:30 InfraTM hanke ja InfraBIM Liikennevirasto RIL infrabim seminaari 14:30 Tilaisuuden avaus, Heikki Halttula 16:05 Mallipohjainen integraatio RIL Tietomallitoimikunnan puheenjohtaja rakennusteollisuuden aloilla, Erkki Mäkinen, Segmenttijohtaja, Infrarakentaminen

Lisätiedot

Mallinnus tekee kaupungista älykkään

Mallinnus tekee kaupungista älykkään Mallinnus tekee kaupungista älykkään Anssi Savisalo, kaupunkisuunnittelun toimialaryhmän pj KAUPUNKISUUNNITTELUN TOIMIALARYHMÄN VISIO Kaupunkisuunnittelun toimialaryhmä on kaupunkien teknisen mallinnuksen

Lisätiedot

Liite B. Asemakaavan mallinnus tiedonsiirtoa varten

Liite B. Asemakaavan mallinnus tiedonsiirtoa varten Liite B. Asemakaavan mallinnus tiedonsiirtoa varten Versio: 18.10.2011 Julkaistu: 27.10.2011 Voimassaoloaika: Toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 2 1.1 Asemakaavasuosituksen tausta... 2 1.2 Asemakaavasuosituksen

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) Kohti kulttuurimuutosta Tiina Perttula Built Environment Process Innovations Reengineering Tuottavuus Infra-ala

Lisätiedot

Kaupunkimallit ja Mallintava kaavoitus. Vianova Systems Finland Oy Jarkko Sireeni 9.2.2011

Kaupunkimallit ja Mallintava kaavoitus. Vianova Systems Finland Oy Jarkko Sireeni 9.2.2011 Kaupunkimallit ja Mallintava kaavoitus Vianova Systems Finland Oy Jarkko Sireeni 9.2.2011 Kaupunkimalli? Mallintamisen eri skaalat Kaavoitus ja aluerakentaminen Infra ja kunnallistekniikka Talonrakennus

Lisätiedot

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan OPS2015-2019

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan OPS2015-2019 Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan OPS2015-2019 Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutus 2015-2019 1. Vuosi 2. Vuosi 3. Vuosi 4. Vuosi Rakennusinsinöörin perusosaaminen 84 op. Ammatillinen osaaminen 60

Lisätiedot

Yleiset inframallivaatimukset YIV2015

Yleiset inframallivaatimukset YIV2015 Yleiset inframallivaatimukset YIV2015 Osa 2 Yleiset mallinnusvaatimukset Ohjaus ja koordinointi Laadunvarmistus Lähtö-tietojen hankinta ja harmoni-sointi Infra-mallintaminen Tekniikkalajien yhteensovittaminen

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) PILOTTIPÄIVÄ nro 3, 26.1.2012 Vt 25 parantaminen välillä Meltola-Mustio RS, pilotin esittely Lauri Harjula,

Lisätiedot

BIMCity: Tietomallinnus tekee kaupungista älykkään

BIMCity: Tietomallinnus tekee kaupungista älykkään BIMCity: Tietomallinnus tekee kaupungista älykkään Jarmo Laitinen, TTY ja Anssi Savisalo, FCG PRE tulosseminaari 18.11.2013 BIMCity yksi PRE-tutkimusohjelman kuudesta työpaketista 2010-2013 Yhteistyökumppaneina

Lisätiedot

Infra TM Timo Tirkkonen Infra 13, 5.3.2013

Infra TM Timo Tirkkonen Infra 13, 5.3.2013 Infra TM Timo Tirkkonen Infra 13, 5.3.2013 1.3.2013 Sisältö Taustaa Infra TM ja Infra FINBIM Inframalli - mallinnusvaatimukset Nimikkeistö: InfraBIM -sanasto InfraModel3 Viestintä Kuvat: SITO Oy Kuva:

Lisätiedot

Rakennesuunnittelu digitalisaation aikakaudella. Mikko Malaska Professori Rakennustekniikan laitos

Rakennesuunnittelu digitalisaation aikakaudella. Mikko Malaska Professori Rakennustekniikan laitos Rakennesuunnittelu digitalisaation aikakaudella Mikko Malaska Professori Rakennustekniikan laitos Mikko Malaska DI 1996, TkT 2001, Chartered Structural Engineer (CEng) 2004 1.8.2015 Professori, Rakenteiden

Lisätiedot

JUHTA - Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta

JUHTA - Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta JHS 197 EUREF-FIN -koordinaattijärjestelmät, niihin liittyvät muunnokset ja karttalehtijako Liite 6: EUREF-FIN:n ja KKJ:n välinen kolmiulotteinen yhdenmuotoisuusmuunnos ja sen tarkkuus Versio: 1.0 / 3.2.2016

Lisätiedot

PRE/inframallin vaatimukset ja -ohjeet

PRE/inframallin vaatimukset ja -ohjeet PRE/inframallin vaatimukset ja -ohjeet Osa 1.0 Yleiset mallivaatimukset 28.10.2013 PRE/inframallin vaatimukset ja -ohjeet 1 (22) LIITE 1 Versiointisivu Dokumentin versiohistoria Versio Päiväys Tekijä Kuvaus

Lisätiedot

Kansallinen maastotietokanta 3D-kaupunkimallit

Kansallinen maastotietokanta 3D-kaupunkimallit Kansallinen maastotietokanta 3D-kaupunkimallit Joonas Jokela 28.9.2017 KMTK on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa Taustaa 3D-kaupunkimallit pinnalla Monet kunnat tuottaneet viime vuosina

Lisätiedot

Geodesian päivä 10.9.2014. Matti Holopainen, Suomen Kuntaliitto

Geodesian päivä 10.9.2014. Matti Holopainen, Suomen Kuntaliitto Geodesian päivä 10.9.2014 Verkosto-toimintamalli tavoitteena? - alkuperäinen tiedon tuottaja järjestää rajapinnan - tarvitsija noutaa tarvitsemansa ajantasaisen tiedot rajapinnasta PROSESSI + RAJAPINTA

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) Työpaketti: Infra FINBIM Built Built Environment Process Innovations Reengineering :n visio Vuonna 2014 suuret

Lisätiedot

Smart cities - nyt ja huomenna

Smart cities - nyt ja huomenna Smart cities - nyt ja huomenna Älykaupungin standardit Jari Reini 14.04.2015 Standardisointi - Miksi? Minimoidaan päällekkäistä kehittämistyötä, ohjataan tietojärjestelmien kehittämistä ja saadaan aikaan

Lisätiedot

Inframallit tilaajan näkökulmasta case Oulun kaupunki

Inframallit tilaajan näkökulmasta case Oulun kaupunki Inframallit tilaajan näkökulmasta case Oulun kaupunki Infrakit 28.1.2016 Helsinki Markku Mustonen, Oulun kaupunki & Teppo Rauhala, Proxion Infra-alan digitalisoituminen Infra-ala on digitalisoitunut viimeisinä

Lisätiedot

Infra-alan tietomallintaminen ja BuildingSmart -hanke

Infra-alan tietomallintaminen ja BuildingSmart -hanke Infra-alan tietomallintaminen ja BuildingSmart -hanke KEHTO-FOORUMI Tampereella 8.-9.5.2014 Jari Niskanen 6.5.2014 Jari Niskanen 6.5.2014 Infra TM hanke Taustaa, Infra TM-hanke Vuonna 2009 käynnistyi Infra

Lisätiedot

Infra FINBIM YLEISET TAVOITTEET, AP1 Hankintamenetelmät FINBIM-PILOTTIPÄIVÄ 10.5.2011 ANTTI KARJALAINEN

Infra FINBIM YLEISET TAVOITTEET, AP1 Hankintamenetelmät FINBIM-PILOTTIPÄIVÄ 10.5.2011 ANTTI KARJALAINEN Infra FINBIM YLEISET TAVOITTEET, AP1 Hankintamenetelmät FINBIM-PILOTTIPÄIVÄ 10.5.2011 ANTTI KARJALAINEN 3.5.2011 Tietomallipohjainen hanke tulee perustua yleisesti sovittuihin lähtökohtiin: Standardinomaiset

Lisätiedot

3D kaupunkimallit Internetissä Sova3D Oy Petri Kokko, CEO, Founder. Internet of Spaces

3D kaupunkimallit Internetissä Sova3D Oy Petri Kokko, CEO, Founder. Internet of Spaces 3D kaupunkimallit Internetissä Sova3D Oy Petri Kokko, CEO, Founder SOVA3D IHMISET Petri Kokko - CEO, Partner 60% - M.Sc.Arch., SAFA - Yli 20 vuoden kokemus suunnittelu- ja mallinnusohjelmistoista ja sovelluksista

Lisätiedot

BUILDINGSMART ON KANSAINVÄLINEN FINLAND

BUILDINGSMART ON KANSAINVÄLINEN FINLAND BUILDINGSMART ON KANSAINVÄLINEN TOIMINNAN TARKOITUS Visio buildingsmartin tavoitteena on vakiinnuttaa tietomallintaminen osaksi rakennetun ympäristön hallintaa. Missio buildingsmart edistää kaikille rakennetun

Lisätiedot

Kaupunkimalli Heinolassa

Kaupunkimalli Heinolassa Kaupunkimalli Heinolassa Hankittu EAKR-hankerahoituksella, 2012 (ensimmäinen versio 2011) Alusta: Vianova Oy:n Novapoint Virtual Map (Autodesk IDSP) Tuotettu kaupungin kantakartasta, MML:n maastotietokannasta,

Lisätiedot

Liite D: Poikkeamispäätösten ja suunnittelutarveratkaisujen mallinnus tiedonsiirtoa varten

Liite D: Poikkeamispäätösten ja suunnittelutarveratkaisujen mallinnus tiedonsiirtoa varten Liite D: Poikkeamispäätösten ja suunnittelutarveratkaisujen mallinnus tiedonsiirtoa varten Versio: 18.10.2011 Julkaistu: 27.10.2011 Voimassaoloaika: Toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 2 1.1 Poikkeamispäätös

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) Prosessimuutos kohti laajamittaista tietomallintamisen hyödyntämistä Tiina Perttula Built Environment Process

Lisätiedot

KM3D-HANKE: KOHTI 3D- KAUPUNKIMALLIA

KM3D-HANKE: KOHTI 3D- KAUPUNKIMALLIA KM3D-HANKE: KOHTI 3D- KAUPUNKIMALLIA Paikkatietoseminaari 10.2.2015 Anssi Savisalo, arkkitehti SAFA, johtava konsultti, FCG bsf kaupunkisuunnitteluryhmän pj ESITYKSEN RAKENNE KPY ja bsf yhdistävät voimansa

Lisätiedot

Suunnittelun lähtöaineisto 3D:hen ja tietomallipohjaiseksi

Suunnittelun lähtöaineisto 3D:hen ja tietomallipohjaiseksi Suunnittelun lähtöaineisto 3D:hen ja tietomallipohjaiseksi Miten kaupunkimallitietoja hallitaan Kaupunkimallit 2017 8.11.2017 Mirja Metsälä Asemakaavoitus ja suunnittelun pohja-aineisto Nykyinen MRL 55:

Lisätiedot

Pilotti: Mallipohjainen radanrakentamisen automaatio. Pilottisuunnitelma

Pilotti: Mallipohjainen radanrakentamisen automaatio. Pilottisuunnitelma LIITE A 1 (9) BUILT ENVIRONMENT PROCESS RE-ENGINEERING (PRE) WP5: InfraFINBIM Pilotti: Mallipohjainen radanrakentamisen automaatio Pilottisuunnitelma Muutoshistoria: Versio Pvm Tila (luonnos / ehdotus

Lisätiedot

Inframallintamisen kehittäminen 2018 T2 Tehtävä 2 Infran nimikkeistöt, esiselvitys

Inframallintamisen kehittäminen 2018 T2 Tehtävä 2 Infran nimikkeistöt, esiselvitys 1(5) Inframallintamisen kehittäminen 2018 T2 Tehtävä 2 Infran nimikkeistöt, esiselvitys 1. LÄHTÖKOHTA Infran elinkaaressa lähtötietojen hankinnassa, suunnittelussa ja rakentamisessa sekä kunnossapidossa

Lisätiedot

Infra TM - valmisteluhanke

Infra TM - valmisteluhanke Infra TM - valmisteluhanke Harri Yli-Villamo Infra 2010 loppuseminaari Infra TM hanke Hankesuunnitelma RTS 31.10.08 Taustaselvitykset Infra-tuotetietomallistandardit -selvitys [Juha Hyvärinen, VTT, 19.12.2007]

Lisätiedot

Liikennetutkimuksen osaaminen Suomessa Oulun yliopisto

Liikennetutkimuksen osaaminen Suomessa Oulun yliopisto Virtuaalinen liikenteen tutkimuskeskus 16.2.2012 BANK, Unioninkatu 20, Helsinki Liikennetutkimuksen osaaminen Suomessa Oulun yliopisto Rauno Heikkilä, Oulun yliopisto Esityksen sisältö Tutkimusyksikön

Lisätiedot

Location Business Forum 2018 Ilkka Mattila, Evolta Oy

Location Business Forum 2018 Ilkka Mattila, Evolta Oy Location Business Forum 2018 Ilkka Mattila, Evolta Oy Paikkatiedon asiakashyöty Case Lupapiste Luvanhakijat Viranomaiset Asiointi Lupakäsittely Valvonta Arkistointi Muut palvelut Sova3D Karttakori Lupapiste

Lisätiedot

Digitalisaatio työmaan arjessa nyt ja tulevaisuudessa Tietomallinnus avuksi oton suunnitteluun

Digitalisaatio työmaan arjessa nyt ja tulevaisuudessa Tietomallinnus avuksi oton suunnitteluun Digitalisaatio työmaan arjessa nyt ja tulevaisuudessa Tietomallinnus avuksi oton suunnitteluun Kiviaines- ja murskauspäivä 19.1.2018 Juha Liukas Johtava asiantuntija, InfraBIM Dokumenttien hallinnasta

Lisätiedot

Maa- ja kallioperämallit InfraFINBIM / Inframodel-kehitys

Maa- ja kallioperämallit InfraFINBIM / Inframodel-kehitys Maa- ja kallioperämallit InfraFINBIM / Inframodel-kehitys Maa- ja kallioperämallit yhdyskuntasuunnittelussa ja rakentamisessa -työpaja 12.3.2014 Ympäristösi parhaat tekijät Sisältö Inframodel3 Inframodel4..5

Lisätiedot

BIMCity lyhyesti. PRE-tulosseminaari 31.8.2011. RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Anssi Savisalo

BIMCity lyhyesti. PRE-tulosseminaari 31.8.2011. RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Anssi Savisalo RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? lyhyesti PRE-tulosseminaari Built Built Environment Process Innovations Reengineering Tavoitteet Määritellä ja luoda yhteinen toimintaympäristö maankäytön

Lisätiedot

Inframodel 2 kehityshanke

Inframodel 2 kehityshanke Inframodel 2 kehityshanke 30.9.2005 Inframodel2 esittely Yleistä Hankkeen tavoitteet Hankkeen osapuolet ja organisointi Budjetti ja rahoitus Aikataulu ja osatehtävät Työskentely ja dokumentointi LandXML

Lisätiedot

Liite C: Rakennuslupatietojen mallinnus tiedonsiirtoa varten

Liite C: Rakennuslupatietojen mallinnus tiedonsiirtoa varten Liite C: Rakennuslupatietojen mallinnus tiedonsiirtoa varten Versio: 18.10.2011 Julkaistu: 27.10.2011 Voimassaoloaika: Toistaiseksi Sisällys 1 Johdanto... 2 1.1 Rakennuslupasuosituksen tausta... 2 1.2

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) Inframodel3-toteutus, esimerkkitiedostot 1.3.2013 Built Environment Process Innovations Reengineering Esimerkit

Lisätiedot

JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat. Tommi Karttaavi

JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat. Tommi Karttaavi JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat Tommi Karttaavi 13.5.2008 JHS-järjestelmä (historiaa) Valtioneuvoston päätös valtionhallinnon sisäisistä standardeista 7.9.1977 Valtiovarainministeriö vahvisti valtionhallinnon

Lisätiedot

Paikkatiedon JHS-seminaari. Paikkatietomarkkinat 2016

Paikkatiedon JHS-seminaari. Paikkatietomarkkinat 2016 Paikkatiedon JHS-seminaari Paikkatietomarkkinat 2016 Ohjelma 9:00 Tervetuloa JHS-seminaarin Katsaus Paikkatiedon JHS:iin Pekka Sarkola, paikkatiedon JHS ohjausryhmä Paikkatiedot JUHTAn toiminnassa Jari

Lisätiedot

EUREF-FIN/N2000-MUUNNOKSET HELSINGIN KAUPUNGISSA

EUREF-FIN/N2000-MUUNNOKSET HELSINGIN KAUPUNGISSA 1 (10) EUREF-FIN/N2000-MUUNNOKSET HELSINGIN KAUPUNGISSA 5.3.2012 2 (10) Sisältö: 1 Johdanto... 3 1.1 Muunnosasetukset paikkatieto-ohjelmistoissa... 3 1.2 Lisätiedot... 3 2 Korkeusjärjestelmän muunnos NN

Lisätiedot

Projektin tavoitteet

Projektin tavoitteet VBE II, vaihe 1: 2005-2006 Data yrityksistä ja rakennushankkeista TUT Tekniset ratkaisut RAK (VRLab)+ARK iroom validointi Työpajat Seminaarit Esitelmät Osallistuvat yritykset VTT Käyttöönotto- ja hyötymallit,

Lisätiedot

Inframallintamisen ohjeiden tulevaisuuden näkymät

Inframallintamisen ohjeiden tulevaisuuden näkymät Inframallintamisen ohjeiden tulevaisuuden näkymät - miten ohjeita julkaistaan ja kokonaisuutta hallitaan? 5.5.2015 Kehitystyö Mallinnus menee nopeasti eteenpäin ja on selvää, että ohjekokonaisuus vaatii

Lisätiedot

PROJEKTISUUNNITELMA. Kaupunkimallin 3D-tietojen harmonisointi. 3Dkunta Pasi Lappalainen

PROJEKTISUUNNITELMA. Kaupunkimallin 3D-tietojen harmonisointi. 3Dkunta Pasi Lappalainen 1 (13) PROJEKTISUUNNITELMA Kaupunkimallin 3D-tietojen harmonisointi Versio Pvm Tekijä 0.1 13.12.2017 Pasi Lappalainen 0.2 13.12.2017 Pasi Lappalainen / Juha Saarentaus 0.3 13.12.2017 Pasi Lappalainen /

Lisätiedot

INSPIREn määrittelyjen mukaisen tietotuotteen muodostaminen: PAIKANNIMET

INSPIREn määrittelyjen mukaisen tietotuotteen muodostaminen: PAIKANNIMET INSPIREn määrittelyjen mukaisen tietotuotteen muodostaminen: PAIKANNIMET Suunnitelma Otsikko Päivämäärä 2015-05-19 Aihe/alue Julkaisija Tyyppi INSPIREn määrittelyjen mukaisen tietotuotteen muodostaminen:

Lisätiedot

ja ilmakuvauksen hankinta

ja ilmakuvauksen hankinta HANKEKUVAUS, liite 6 1 /6 Imatran kaupungin 3Dkaupunkimalli: Laserkeilausdatan ja ilmakuvauksen hankinta HANKEKUVAUS ja KILPAILUTUSMENETTELY Vasemmalla rakennuskaavan pohjakarttaa Vuoksenniskalta1930 luvulta,

Lisätiedot

Selvitys lokakuussa 2015

Selvitys lokakuussa 2015 CityGML ja KuntaGML skeemat kaupunkimallien tiedonvälityksessä Kuntien 3D-kaupunkimalli- ja paikkatietoseminaari 9.-10.2.2016 Pasi Lappalainen pasi.lappalainen@nostoconsulting.fi puh. 0400 858 101 Selvitys

Lisätiedot

VBE II Tulosseminaari Teknologian valmiusaste. Virtuaalirakentamisen Laboratorio Jiri Hietanen

VBE II Tulosseminaari Teknologian valmiusaste. Virtuaalirakentamisen Laboratorio Jiri Hietanen VBE II Tulosseminaari Teknologian valmiusaste 1 2 Sisältö Tietomalleihin perustuva järjestelmä Järjestelmän osien valmiusaste Rakennuksen tietomallien tuottaminen Rakennuksen tietomalleihin perustuvat

Lisätiedot

OHJELMISTOJA, JOILLA RAKENNETAAN TULEVAISUUTTA TUOTE-ESITE

OHJELMISTOJA, JOILLA RAKENNETAAN TULEVAISUUTTA TUOTE-ESITE OHJELMISTOJA, JOILLA RAKENNETAAN TULEVAISUUTTA TUOTE-ESITE Ohjelmistot jokaiseen infran elinkaaren vaiheeseen Infrahankkeen elinkaaren aikana kertyy valtava määrä tietoa, joka palvelee kaikkia hankkeen

Lisätiedot

InfraTM hanke ja Paikkatiedon hallinta infran omistajien

InfraTM hanke ja Paikkatiedon hallinta infran omistajien InfraTM hanke ja Paikkatiedon hallinta infran omistajien tietovarastoissa InfraTM hanke Koordinaattori: i Innogeo Oy, Harri Mäkelä, johtava asiantuntija, tij Tekninen asiantuntija: Eurostep Oy, Kalle Serén

Lisätiedot

Sähköisten viranomaisaineistojen arkistoinnin ja säilyttämisen palvelukokonaisuus

Sähköisten viranomaisaineistojen arkistoinnin ja säilyttämisen palvelukokonaisuus Luo / Muokkaa Lähetä Lausunnonantajat Yhteenveto Sähköisten viranomaisaineistojen arkistoinnin ja säilyttämisen palvelukokonaisuus Sähköinen arkistoinnin palvelukokonaisuus Lausunnonantajia: 1 Puollatko

Lisätiedot

Maankäyttöpäätökset Topi Tjukanov

Maankäyttöpäätökset Topi Tjukanov Maankäyttöpäätökset Topi Tjukanov 1.3.2018 1 Vuonna 2017 tehtyjä esiselvityksiä Maankäyttöpäätöstietojen nykytilakartoitus ja maankäyttöpäätösten määrittely (Ympäristöministeriö) Kaavatiedot tunnistettiin

Lisätiedot

INBIM mallinnusvaatimukset Mitä mallinnusvaatimuksilla tarkoitetaan ja miksi niitä tarvitaan

INBIM mallinnusvaatimukset Mitä mallinnusvaatimuksilla tarkoitetaan ja miksi niitä tarvitaan INBIM mallinnusvaatimukset Mitä mallinnusvaatimuksilla tarkoitetaan ja miksi niitä tarvitaan Harri Mäkelä ja Kalle Serén InfraFINBIM, AP2 työpaja, 27.1.2011 2011 DocId: 2494429CF4EB Tavoite Työn tavoitteena

Lisätiedot

Alueellinen tietomalli case Inkilänportti. Novapoint-käyttäjäpäivät

Alueellinen tietomalli case Inkilänportti. Novapoint-käyttäjäpäivät Alueellinen tietomalli case Inkilänportti Novapoint-käyttäjäpäivät 25.4.2012 FCG lyhyesti FCG Finnish Consulting Group on Suomen suurimpia monialaisia konsulttiyrityksiä Yhtiön palvelut keskittyvät infra-,

Lisätiedot

hel.fi/3d H E L S I N K I 3D+ Kaupungin digitaalinen kivijalka

hel.fi/3d H E L S I N K I 3D+ Kaupungin digitaalinen kivijalka H E L S I N K I 3D+ Kaupungin digitaalinen kivijalka Projektipäällikkö / DI Kari Kaisla Koordinaattori / TkK Enni Airaksinen Projektipäällikkö / Arkkitehti/DI Jarmo Suomisto Helsinki 3D+ Kaupunginkanslia

Lisätiedot

BIM Suunnittelun ja rakentamisen uusiutuvat toimintatavat Teppo Rauhala

BIM Suunnittelun ja rakentamisen uusiutuvat toimintatavat Teppo Rauhala BIM Suunnittelun ja rakentamisen uusiutuvat toimintatavat Teppo Rauhala Proxion 19.10.2015 Proxion BIM historiikkia Kehitystyö lähtenyt rakentamisen tarpeista Työkoneautomaatio alkoi yleistymään 2000 luvulla

Lisätiedot

Avoimen lähdekoodin karttapalvelu Oskarin hyödyntäminen HSY:ssä. Henna-Kaisa Räsänen HSY paikkatietoseminaari Finlandia-talo

Avoimen lähdekoodin karttapalvelu Oskarin hyödyntäminen HSY:ssä. Henna-Kaisa Räsänen HSY paikkatietoseminaari Finlandia-talo Avoimen lähdekoodin karttapalvelu Oskarin hyödyntäminen HSY:ssä Henna-Kaisa Räsänen HSY paikkatietoseminaari 22.3.2017 Finlandia-talo Avoimen lähdekoodin ohjelmisto paikkatiedon esittämiseen ja monipuoliseen

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) Infra FINBIM Kimmo Laatunen, Built Environment Process Innovations Reengineering 6.10.2011 Mitä on Infra FINBIM?

Lisätiedot

Asemakaavat yhteisenä tietovarantona

Asemakaavat yhteisenä tietovarantona Asemakaavat yhteisenä tietovarantona Asemakaavojen tiedonhallinnan kehittäminen niin, että tiedontuotanto palvelisi mahdollisimman hyvin kaikkia asemakaavoituksen ja muun maankäytön suunnittelun vaiheita

Lisätiedot

Skanska Ruskeasuo Larkas & Laine

Skanska Ruskeasuo Larkas & Laine Skanska Ruskeasuo Larkas & Laine Rakennussuunnittelu on muuttunut piirtämisestä rakennusten simuloinniksi. Pelkkä paperikopio ei enää riitä, vaan tilaaja haluaa rakennuksesta usein tietomallin, joka sisältää

Lisätiedot

Harmonisoidun KuntaGML:n toteuttaminen kuntien tietojärjestelmiin - Kuntien Paikkatietopalvelun rajapintahanke

Harmonisoidun KuntaGML:n toteuttaminen kuntien tietojärjestelmiin - Kuntien Paikkatietopalvelun rajapintahanke HANKE-ESITTELY Toukokuu 2006 Harmonisoidun KuntaGML:n toteuttaminen kuntien tietojärjestelmiin - Kuntien Paikkatietopalvelun rajapintahanke Pasi Lappalainen, Suunnittelukeskus Oy HALLITUS FCG Finnish Consulting

Lisätiedot

INFRAN KANSAINVÄLINEN STANDARDOINTI

INFRAN KANSAINVÄLINEN STANDARDOINTI INFRAN KANSAINVÄLINEN STANDARDOINTI Infra-O kick-off 25.4.2017 Juha Liukas buildingsmart Finland INFRAMODEL HISTORY 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 Pre-study

Lisätiedot

INFRA-ALAN ON TEHOSTETTAVA LIIKETOIMINTAPROSESSEJAAN. Harri Yli-Villamo Johtaja, rautatieinvestoinnit

INFRA-ALAN ON TEHOSTETTAVA LIIKETOIMINTAPROSESSEJAAN. Harri Yli-Villamo Johtaja, rautatieinvestoinnit INFRA-ALAN ON TEHOSTETTAVA LIIKETOIMINTAPROSESSEJAAN Harri Yli-Villamo Johtaja, rautatieinvestoinnit Agenda Miksi on tehostettava Toimintatapa nyt Mitä viime vuosina on tehty infra-alan alan tuotetietomalli-asiassa

Lisätiedot

Paikkatietoalusta Missä mennään nyt ja tulevaisuudessa? HSY:n Paikkatietoseminaari 2019 Paikkatiedon uudet ulottuvuudet Antti Jakobsson

Paikkatietoalusta Missä mennään nyt ja tulevaisuudessa? HSY:n Paikkatietoseminaari 2019 Paikkatiedon uudet ulottuvuudet Antti Jakobsson Paikkatietoalusta Missä mennään nyt ja tulevaisuudessa? HSY:n Paikkatietoseminaari 2019 Paikkatiedon uudet ulottuvuudet 20.3.2019 Antti Jakobsson 1 Yhteentoimivuuden hallinta Laatuvahti, koordinaatistomuutospalvelu,

Lisätiedot

3D-TIEDOT MUUTTAVAT SUUNNITTELUA

3D-TIEDOT MUUTTAVAT SUUNNITTELUA 3D-TIEDOT MUUTTAVAT SUUNNITTELUA Location Business Forum 2017 Kaupunkimaiseminaari 8.11.2017 Kuopion kaupunki Jari Torvinen LÄHTÖTILANNE Harjoitetu rakennustenmainnusta vuodesta 2013 Pyritty öytämään itse

Lisätiedot

Kansallinen maastotietokanta

Kansallinen maastotietokanta Kansallinen maastotietokanta 3D-Kaupunkimallit Pekka Luokkala 6.9.2018 1 Tavoitteet 2019 KMTK teemat (sisältävät tietomallit, laatuvaatimukset ja elinkaarisäännöt): Rakennukset ja rakenteet (MML ja kunnat,

Lisätiedot

Inframodel tiedonsiirto 23.8.2006

Inframodel tiedonsiirto 23.8.2006 Inframodel tiedonsiirto 23.8.2006 Inframodel 2 tiedonsiirto, yleistä Inframodel 2 -projekti valmistui maaliskuun 2006 lopussa. Projektissa määritettiin ja toteutettiin uusi menetelmä väylätietojen siirtoon

Lisätiedot

KUTOJAN TIE 4 JA KUTOJAN KULMA

KUTOJAN TIE 4 JA KUTOJAN KULMA KUTOJAN TIE 4 JA KUTOJAN KULMA Kaupunkimallitietojen käyttö aluekehityshankkeessa ja Suunnitelmatietojen käyttö kaupunkimallin päivityksessä SIJAINTI KUTOJA KERA Kutojantie 4 ALUEEN NYKYTILA Rakennettua

Lisätiedot

Paikkatietojen tietotuotemäärittely

Paikkatietojen tietotuotemäärittely Paikkatietojen tietotuotemäärittely Esityksen sisältö: Mikä on paikkatietotuote? Mikä on paikkatietotuoteseloste? Kuka paikkatietotuotteita määrittelee? Mikä on paikkatietotuoteselosteen sisältö? Mitä

Lisätiedot

Pasi Lappalainen, Nosto Consulting Oy. Testauksen tulokset. Työpaja

Pasi Lappalainen, Nosto Consulting Oy. Testauksen tulokset. Työpaja Pasi Lappalainen, Nosto Consulting Oy Testauksen tulokset Työpaja 23.5.2019 Testaukset BST-Arkkitehdit Oy Kaupunkimallin hyödyntäminen lähtötietoina Finnmap Infra Oy Lähtötietoaineistojen siirtäminen

Lisätiedot

Kansallisarkiston sähköisen säilyttämisen palvelut kuntien teknisen sektorin käyttöön. Markus Merenmies

Kansallisarkiston sähköisen säilyttämisen palvelut kuntien teknisen sektorin käyttöön. Markus Merenmies Kansallisarkiston sähköisen säilyttämisen palvelut kuntien teknisen sektorin käyttöön Markus Merenmies 1 Tiliotteet katoavat verkkopankista parissa vuodessa ja kovalevy vie hajotessaan valokuvat. Verottaja

Lisätiedot

Maankäyttöpäätökset yritystyöpaja Ympäristöministeriö Topi Tjukanov

Maankäyttöpäätökset yritystyöpaja Ympäristöministeriö Topi Tjukanov Maankäyttöpäätökset yritystyöpaja Ympäristöministeriö Topi Tjukanov 1 Mistä hankkeessa on kyse? Hanke kehittää maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen digiloikkaa. Hankkeen pääpaino on edistää

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) InfraFINBIM Pilottipäivä nro 5, 3.10.2012 Tietomalliohjeiden kokonaistilanne Tarja Mäkeläinen VTT, Harri Mäkelä

Lisätiedot

Ohjelman tavoitteena on

Ohjelman tavoitteena on Vera ohjelman tavoitteet ja tilanne: kaksi ensimmäistä vuotta Arto.Kiviniemi@vtt.fi Vuosiseminaari 19.11.1998 Arto Kiviniemi 06/12/2002-1 Ohjelman tavoitteena on edistää tietotekniikan ja erityisesti tietoverkkojen

Lisätiedot

KANSALLINEN MAASTOTIETO- KANTA-HANKE (KMTK)

KANSALLINEN MAASTOTIETO- KANTA-HANKE (KMTK) KANSALLINEN MAASTOTIETO- KANTA-HANKE (KMTK) KMTK KUNTIEN TUOTANTO- PROSESSIT: SELVITYS KUNTIEN KANTAKARTAN YLLÄPIDON NY- KYISESTÄ TUOTANTOPROSESSIS- TA Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Yleiskuva kantakartan ylläpidosta...

Lisätiedot

Paikkatietojen tietotuotemäärittely

Paikkatietojen tietotuotemäärittely Paikkatietojen tietotuotemäärittely Esityksen sisältö: Mikä on paikkatietotietotuote? Mikä on paikkatietotuotemäärittely? Kuka paikkatietotuotteita määrittelee? Mikä on paikkatietotuotemäärittelyn sisältö?

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) InfraFINBIM PILOTTIPÄIVÄ nro 4, 9.5.2012 Tuotemallinnuksen käyttöönotto Built Environment Process Innovations

Lisätiedot

Ala muutoksessa Tietomallintaminen on jo täällä. Heikki Halttula Toimitusjohtaja Vianova Systems Finland Oy

Ala muutoksessa Tietomallintaminen on jo täällä. Heikki Halttula Toimitusjohtaja Vianova Systems Finland Oy Ala muutoksessa Tietomallintaminen on jo täällä Heikki Halttula Toimitusjohtaja Vianova Systems Finland Oy Vianova Systems Finland Oy Liikevaihto 5,2 M 35 työntekijää AAA -luottoluokitus Pääosin henkilökunnan

Lisätiedot

Avoin data ja Tampereen paikkatietoinfrastruktuuri

Avoin data ja Tampereen paikkatietoinfrastruktuuri Avoin data ja Tampereen paikkatietoinfrastruktuuri 26.1.2016 Yhteistoiminta ja tietomallit Tampereen raitiotieallianssissa Marko Kauppi Tampereen kaupunkimittaus 1 Miten avoin data ja paikkatietoinfrastuktuuri

Lisätiedot

JUHO MALMI RAKENNETUN YMPÄRISTÖN TIETOMALLI? Merkitys, tietosisällöt ja käyttötarkoitukset alueidenkäytön tiedonhallinnassa

JUHO MALMI RAKENNETUN YMPÄRISTÖN TIETOMALLI? Merkitys, tietosisällöt ja käyttötarkoitukset alueidenkäytön tiedonhallinnassa JUHO MALMI RAKENNETUN YMPÄRISTÖN TIETOMALLI? Merkitys, tietosisällöt ja käyttötarkoitukset alueidenkäytön tiedonhallinnassa Diplomityö Tarkastaja: professori Ari Hynynen Ohjaajat: Jarmo Laitinen, Anssi

Lisätiedot

Siltatiedon tarkkuustason määrittäminen Taitorakennerekisterissä. Maria Vinter

Siltatiedon tarkkuustason määrittäminen Taitorakennerekisterissä. Maria Vinter Siltatiedon tarkkuustason määrittäminen Taitorakennerekisterissä Maria Vinter 2 Taustaa Diplomityö: Tietomallinnuksen hyödyntäminen siltojen ylläpidossa, valmis 09/2017 https://julkaisut.liikennevirasto.fi/pdf8/opin_2017-03_tietomallinnuksen_hyodyntaminen_web.pdf

Lisätiedot

Kansallinen maastotietokanta tulevaisuuden paikkatiedot nyt!

Kansallinen maastotietokanta tulevaisuuden paikkatiedot nyt! Kansallinen maastotietokanta tulevaisuuden paikkatiedot nyt! Heli Laaksonen 9.2.2017 Seinäjoki YHTEISTYÖSSÄ: Paikkatietoalan ja paikkatietojen hyödyntämisen haasteet Sitran megatrendit 2016 Paikkatieto

Lisätiedot

HSY paikkatietoseminaari, 16.3.2016 Ari Purhonen kehittämisinsinööri Tekninen ja ympäristötoimi / Hallinto- ja kehittäminen

HSY paikkatietoseminaari, 16.3.2016 Ari Purhonen kehittämisinsinööri Tekninen ja ympäristötoimi / Hallinto- ja kehittäminen Tavoitteena nykytilamalli - Saadaanko nykyisestä kantakartasta 3D-nykytilamalli ja mitkä ovat valmiudet tällä hetkellä? Mihin nykytilaa tarvitaan Espoossa? HSY paikkatietoseminaari, 16.3.2016 kehittämisinsinööri

Lisätiedot

HUS-Kiinteistöt Oy:n tietomallinnusohjeet

HUS-Kiinteistöt Oy:n tietomallinnusohjeet HUS-Kiinteistöt Oy:n tietomallinnusohjeet Yleinen osa Versio 1.1 18.02.2009 1. YLEISTÄ Projektien mallinnuksen tavoitteena on, että tietomallien sisältämä tieto on hyödynnettävissä rakennushankkeen kaikissa

Lisätiedot

Digitaalisen maankäytön suunnittelun kehityksen tilanne. Missä mennään, digikaava? -seminaari Juha Nurmi, ympäristöministeriö

Digitaalisen maankäytön suunnittelun kehityksen tilanne. Missä mennään, digikaava? -seminaari Juha Nurmi, ympäristöministeriö Digitaalisen maankäytön suunnittelun kehityksen tilanne Missä mennään, digikaava? -seminaari 5.6.2019 Juha Nurmi, ympäristöministeriö MRL-uudistuksen organisointi Parlamentaarinen seurantaryhmä Lakia valmisteleva

Lisätiedot

Kansallisen paikkatietoportaalin kehittäminen

Kansallisen paikkatietoportaalin kehittäminen Kansallisen paikkatietoportaalin kehittäminen 20.9.2010 VN periaatepäätös Valtioneuvoston periaatepäätökseen 21.6.2007 kansallisen tietoyhteiskuntapolitiikan tavoitteista vuosina 2007-2011 on kirjattuna:

Lisätiedot

Mitä yhteistyöltä vaaditaan mallihankkeessa?

Mitä yhteistyöltä vaaditaan mallihankkeessa? Mitä yhteistyöltä vaaditaan mallihankkeessa? Jarkko Räsänen FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy 10/7/2015 Page 1 BIM Manager Tietomallikoordinaattori Tuotantotalouden DI Materiaali- ja tuotantotekniikan ins.

Lisätiedot

Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio: BIM & GIS

Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio: BIM & GIS Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio: BIM & GIS Kiinteistön elinkaari Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio. Miten tämän perinteisen alan digitalisaatio käytännössä tapahtuu ja mitä hyötyjä

Lisätiedot

Liikenneviraston tavoitteita 15.1.2014

Liikenneviraston tavoitteita 15.1.2014 Liikenneviraston tavoitteita 15.1.2014 22.1.2014 Tiina Perttula 2 Toiminnanohjaus Ongelmia nykyisessä tavassa Sama informaatio on useissa kuvissa Pituusleikkaus Paalukohtaiset poikkileikkaukset Geotekniset

Lisätiedot

Kaupunkimallintaminen Espoossa 2016 Tapani Honkanen

Kaupunkimallintaminen Espoossa 2016 Tapani Honkanen Kaupunkimallintaminen Espoossa 2016 Tapani Honkanen 4.2.2016 Viimeaikaisia mallinnuksia CityPlanner Online on selaimella (WebGL)käytettävä 3D-visualisointipalvelu ja vuorovaikutustyökalu. Leppävaarasta

Lisätiedot

Paikkatietoalustatilannekatsaus

Paikkatietoalustatilannekatsaus Paikkatietoalustatilannekatsaus PATINE 19.4.2018 Antti Jakobsson hankepäällikkö 1 Biotalous Energiatalous Kansalainen Paremmat palvelut, oman elämän parempi hallinta Liikenne ja logistiikka Rakennettu

Lisätiedot