2 Henkilöliikennettä. luvan haltijan tiedonantovelvollisuus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "2 Henkilöliikennettä. luvan haltijan tiedonantovelvollisuus"

Transkriptio

1 KOMMENTTIKOOSTE Määräys TRAFI/196233/ /2017 1(26) Perustelumuistion liite Kohta Kommentti Lausunnon antaja Trafi 2 Henkilöliikennettä tarjoavan luvan haltijan tiedonantovelvollisuus 2) säännöllisen aikataulun mukaisen liikenteen pysäkit, asemat, terminaalit ja muut pysähtymispaikat sekä arvioidut aikataulut tai linkki palveluun, josta ne löytyvät ja näitä koskevat esteettömyys ja saavutettavuustiedot; Invalidiliitto ry 3) tiedot siitä, ovatko käytössä olevat liikennevälineet tai osa niistä esteettömiä, matalalattiaisia tai onko niissä pyörätuolipaikkoja ja kuinka monta pyörätuolipaikkaa, sekä esteettömän liikennevälineiden määrä; 4) muussa, kuin säännöllisen aikataulun mukaisessa liikenteessä, kuvaus mahdollisten ennalta määrättyjen pysäkkien, asemien, terminaalien ja muiden pysähtymispaikkojen sijainneista tai linkki palveluun, josta ne löytyvät ja näitä koskevat esteettömyys ja saavutettavuustiedot; 5) muussa kuin säännöllisen aikataulun mukaisessa liikenteessä tiedot viikonpäivistä, kellonajoista, jolloin palvelua pääsääntöisesti tarjotaan, tai jolloin se on saatavissa tilauksesta ja näitä koskevat esteettömyys ja saavutettavuus-tiedot; Jatkovalmistelussa on päätetty jättää tiedonantovelvollisuutta koskevat vaatimukset lain säännöksen varaan. On perusteltua, että erilaiset toimijat voivat ilmoittaa heidän osaltaan olennaiset tiedot lain säännösten mukaisesti. 2 Henkilöliikennettä tarjoavan luvan haltijan 10) tiedot mahdollisista lisäpalveluista, kuten avustamispalveluista kuljetukseen liittyen tai porrasvedoissa, lasten istuimista tai eläinten kuljetuksesta ja näiden hinnoista Nyt lausunnolla oleva määräysluonnos henkilöliikennepalveluiden matkustajille ilmoitettavista tiedoista ja taksiliikennepalvelun kokonaishinnasta sisältää melkoisen määrän erilaisia määräyksiä ja velvoitteita, joilla on hyvää tarkoittava pyrkimys. Käytännössä niiden toteuttaminen tai tuottaminen Lähitaksi Oy Jatkovalmistelussa on päätetty jättää tiedonantovelvollisuutta koskevat vaatimukset ja hintatietojen ilmoittamista koskevat vaatimukset lain säännösten varaan. Hintatietojen ilmoittamisesta annetaan lisäksi Trafin suositus. On perusteltua, että erilaiset toimijat voivat ilmoittaa heidän osaltaan olennaiset tiedot lain säännösten mukaisesti.

2 2(26) tiedonantovelvollisuus ja 3 kohta siten, että ko. tiedot ovat reaaliaikaisesti asiakkaiden tai liikennepalvelujen käyttämistä suunnittelevien asiakkaiden hyödynnettävissä on erittäin haastavaa. Esityksessä paistaa selkeästi läpi se, että nyt ollaan pyritty listaamaan kaikki mahdolliset asiat, jotta voidaan todeta, että teoriassa asia on kunnossa, miettimättä sitä mitä asioiden toteuttaminen käytännössä tarkoittaa tai onko esitetyllä tiedolla mitään käytännön merkitystä asiakkaalle. Tämä asia ilmenee esimerkiksi hyvin määräysluonnoksen kohdassa 2. jossa määritellään henkilöliikennettä tarjoavan luvan haltijan tiedonantovelvollisuudesta. Ko. kohdan 1. pykälän mukaan luvan haltijan on huolehdittava siitä, että matkustajan saatavilla on tiedot pääasiallisesta toimintaalueesta valtakunnan, maakunnan, kunnan tai postinumeron tarkkuudella. Kysymys kuuluu: Mitä tällä tiedolla asiakas tekee, varsinkin kun: a. ko. toiminta-alue ei millään tavalla sido palvelun tuottajaa b. pääasiallisella toiminta-alueella ei ole mitään määrityksiä muualla laissa Näkemyksemme mukaan kyseinen kohta kokonaisuudessaan on esitetty niin väljästi tai tarkasti riippuen lukijan tarpeista tai ajatuksista ettei sen perusteella kyetä luomaan yksiselitteistä asiakasta palvelevaa liikennejärjestelmää tai liikenteen tietojärjestelmää. Järjestelmät tulevat päinvastoin entisestäänkin pirstoutumaan ja vastuu asiasta jää tosiasiallisesti matkustajalle. Asian yksityiskohdilla ei siis ole esitetyssä muodossa käytännön merkitystä, joten niiden tarkempi analysointi ei ole tässä kohdin

3 3(26) hyödyllistä. 2 kohdan 7- alakohta (sama kommentti koskee myös 3 kohdan 4- alakohtaa) 3 VÄLI- TYSPAL- VELUN JA YHDIS- TÄMIS- PALVE- LUN TAR- JOAJAN TIEDON- ANTO- VELVOL- LISUUS Välityspalvelun ja yhdistämispalvelun tarjoajan tiedonantovelvollisuus sisältää kaikkinensa useita kohtia, jotka ovat myös käytännölle vieraita, mahdottomia tai merkityksettömiä. Kyseisten tietojen toimittaminen aukottomasti asiakkaille on monissa kohdin mahdotonta, johtuen esim. alla olevasta, hintojen muodostumiseen, ilmoittamiseen ja aitoon vertailtavuuteen liittyvistä näkökohdista. Tarkoitus asiassa on hyvä, tulos valitettavasti ei sitä ole. Luonnoksen mukaan tai muu vertailtavuuden mahdollistava hintatieto esimerkiksi kalleimman kilometrihinnan mukaisesti. Kun tarkoituksena on, että kuluttaja pystyisi annettujen tietojen pohjalta vertailemaan eri palveluntuottajien hintoja, voi em. esimerkiksi -sana olla ongelmallinen tilanteessa, jossa joku luvan haltija ilmoittaa käyttämänsä kalleimman hinnan ja toinen taas jonkin muun hinnan, esim. halvimman hintansa. Tiedot eivät tällöin ole yhteismitallisia kuluttajan hintavertailua ajatellen. Välityspalvelun ja yhdistämispalvelun tarjoaja voi luvan haltian pyynnöstä huolehtia edellä 2 kohdassa tarkoitettujen tietojen saatavuudesta henkilöliikennettä tarjoavan luvan haltijan puolesta jos se ei estä muiden vastaavien palvelutuottajien saman kaltaista palvelua. Välityspalvelut toimivat määräävässä markkinaasemassa alueillaan. Nykyiset taksiyrittäjät ovat riippuvaisia välitysyhtiöiden toiminnasta. Mikäli Trafin määräystä ei muuteta välitysyhtiöt tulevat määräämään milloin taksit ovat töissä ja milloin ei. Tä- Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) Yksityishenkilö (Asiakirjan id ) ilmoittaa heidän osaltaan olennaiset tiedot lain säännösten mukaisesti. Jatkovalmistelussa on päätetty jättää tiedonantovelvollisuutta koskevat vaatimukset lain säännösten varaan. On perusteltua, että erilaiset toimijat voivat ilmoittaa heidän osaltaan olennaiset tiedot lain säännösten mukaisesti.

4 4(26) mä on kilpailulaissa kiellettyä ajallista markkinoiden jakamista. Tärkeää on myös mahdollistaa kaikkien palvelujen tarjoajien käyttö taksille. Olemassa olevan taksikaluston käytön lisääminen vaihtoehtoisilla tilaus tavoilla on keino tarjota kuluttajille halvempaa hintaa ja parempaa saatavuutta. Jättämällä päätäntävallan työvuoroista välitysyhtiöille muodostuu uusille keskuksille liian korkeakynnys aloittaa eikä uuden palvelulain tavoitteet toteudu. 3.4 Määräysluonnoksen kohta 3.4 määrää välityspalvelun tuottajan ilmoittamaan staattiset hintatiedot tai tiedot hinnan määräytymisen perusteista. Helsingin Taksiautoilijat ry pitää tärkeänä, että asiakkaalla on mahdollisuus tutustua taksin hinnoitteluun ennen päätöstä palvelun ostamisesta. Hintatiedot tulee olla asiakkaan nähtävillä helposti ja ne tulee esittää siten, että matkan kokonaishinta on asiakkaan helposti nähtävissä ja ymmärrettävissä. Helsingin Taksiautoilijat ry:n näkemyksen mukaan taksien tulee saada hinnoitella palvelunsa yhdenmukaisesti esim. tilauksia välittävän tilausvälitysyhtiön piirissä tuotetussa palvelussa. Kuluttaja ja kilpailuviranomainen ei ole toistaiseksi ottanut kantaa, onko kyseessä tällöin kielletty yrittäjien välillä tapahtuva hintojen sopiminen. Helsingin Taksiautoilijat ry kuitenkin katsoo, että etenkin kaupunkialueilla asiakaspalvelun toteutumisen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että taksiyrittäjät saavat hinnoitella palvelunsa yhtenäisesti ollessaan esim. tilausvälityskeskuksen kautta tulevien ajosuoritteiden palveluntuottajina. Muussa tapauksessa asiakkaan olisi erittäin hankalaa tilata taksipalvelua puhelimit- Helsingin Taksiautoilijat ry ilmoittaa heidän osaltaan olennaiset tiedot lain säännösten mukaisesti.

5 5(26) se valitsemansa välityskeskuksen kautta. Asiakkaalle sopivimman hintaisen taksin valikointi kymmenistä vaihtoehdoista puhelinkeskustelun aikana on käytännössä mahdoton ja kansainvälisesti täysin tuntematon tapa taksin tilaamiseen. Välityspalvelun pitää olla nopeaa ja asiakkaalle selkeää. 4 kohta Kohdan ensimmäisen kappaleen mukaan Hinnan määräytymisen perusteet tulee olla matkustajan nähtävillä taksimatkan aikana ja perustelumuistion mukaan ko. tiedot voidaan tarjota kirjallisesti tai sähköisesti. Perustelumuistiosta ei käy ilmi, tarkoitetaanko sähköisellä vaihtoehdolla sitä, että autossa olisi jokin sähköinen väline hintojen katsomista varten vai onko kyse siitä, että kuluttaja katsoisi hintoja esim. omasta älypuhelimestaan. Jälkimmäinen, kuluttajan omaan laitteeseen perustuva hinnanilmoittamistapa ei kuitenkaan ole riittävä, koska kaikilla kuluttajilla ei ole mahdollisuutta käyttää ko. älypuhelinvaihtoehtoa, vaan tällöin kuluttajalla tulisi olla mahdollisuus saada hintatiedot kirjallisina. 4 TAKSI- MATKAN HINNAN ILMOIT- TAMINEN JA HIN- TATIETO- JEN ESIL- LÄPITO Määräyksessä valittu sääntelytapa poikkeaa olennaisesti liikennepalvelulain sääntelytarkkuudesta. Määräystä annettaessa punninta kohdistunee sääntelytarkkuuden ja sääntelyn tavoitteiden toteutumisen välisiin painotuksiin. Tässä yhteydessä on kuitenkin perusteltua esittää kysymys siitä, onko tällainen sääntelytarkkuus tässä asiayhteydessä välttämätön kehittyvässä ja muuttuvassa markkinassa. 4 kohta Taksien vertailuhinnan kuluttajat saattavat helposti mieltää tarkoittavan samaa kuin yksikköhinta (josta määrätään asetuksessa: ,eikä tätä asetusta taksipalveluiden hinnoitteluun sinänsä sovelleta). Yksikköhinta kertoo kuluttajalle aina edullisimman vaihtoehdon esim. kilo- tai Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) Linja-autoliitto Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) ilmoittaa heidän osaltaan olennaiset tiedot lain säännösten mukaisesti. ilmoittaa heidän osaltaan olennaiset tiedot lain säännösten mukaisesti. lain säännösten varaan. Hintatietojen ilmoittamisesta annetaan lisäksi Trafin suositus. On perusteltua, että erilaiset toimijat voivat ilmoittaa heidän osaltaan olennaiset tiedot lain säännösten mukaisesti.

6 6(26) litrahinnalla mitaten oli sitten kyse tuotteen normaali- tai tarjoushinnasta. Määräyksessä tarkoitetun taksimatkan vertailuhinnan osalta mahdollista sen sijaan on, ettei edullisin vertailuhinta välttämättä merkitse kuluttajalle edullisinta palvelua vaan vertailuhinnassa on kyse enimmäishinnasta, jota matkan hinta ei tyyppitapauksessa tule ylittämään. Tämä taksien vertailuhinnan erityisluonne olisi saatettava selkeästi kuluttajien tietoon, jotta väärinkäsityksiä ei asiassa tulisi. Uudessa tilanteessa alalla on yleensäkin tiedotuksellista haastetta siinä, miten vertailuhinnan sisältö ja laskentatapa sekä muutkin hinnoitteluperusteet kerrotaan siten, että kuluttajat ne ymmärtävät. 4 kohta Markkinaehtoisessa järjestelmässä toimivalle yrityksen hinnoittelun ilmoittaminen ei voi olla aina samanlainen. Vapailla markkinoilla tulee sallia vapaampi mahdollisuus muutella hinnoittelua. Muutos tarpeen tullessa tulee olla mahdollisuus muutoksiin. Lapin Taksit Oy ilmoittaa heidän osaltaan olennaiset tiedot lain säännösten mukaisesti. 4 kohta taulukko 1 Vertailuhinnan tulee olla sellainen ettei se tuo erilaisia hinnoittelua kuljetuspalveluun. Lausunnolla oleva hintojen ilmoittamisesta taksiliikenteessä ei vaadita vertailuhintaa yleismallisesti, vaan jokainen voi itsenäisesti päättää hinnan perusteet. Taulukon vähimmäiskoko on 16 x 12 cm ja se jakautuu 4 lohkoon ja tekstin kirjasinkoko on myös eri lohkoissa monilta osin määritelty. Kuluttajien kannalta on tärkeää, että erityisesti vertailuhinta mutta myös eri hinnanmääräytymisperusteet lisämaksuineen ovat niin suurella kirjasinkoolla että ne ovat vaivattomasti nähtävissä ja luettavissa kuluttajien tavanomaisissa taksinkäyttötilanteissa (auto otetaan esim. kadulta tai taksin valinta perustuu tak- Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) lain säännösten ja Trafin suosituksen varaan. Kommentti pyritään huomioimaan Trafin suosituksessa. On perusteltua, että erilaiset toimijat voivat ilmoittaa heidän osaltaan olennaiset tiedot lain säännösten mukaisesti.

7 7(26) siasemalla olevien autojen kesken tehtävään pikaiseen hintavertailuun). Tällainen taksin valintatilanne hintavertailuineen on kuluttajille jatkossa uusi, mikä myös osaltaan korostaa tarvetta hintamerkintöjen riittävälle koolle vertailun helpottamiseksi ja siihen tottumiseksi. Perusteltua tällöin olisi, että ainakin vertailuhinnalta edellytettäisiin vielä suurempaa kirjasinkokoa kuin määräysluonnoksessa ehdotetaan. Lohkossa 3 tekstin koko on myös varsin pieni ja epävarmaa näyttäisi lisäksi olevan, kyetäänkö hinnanmääräytymisperusteita lisämaksuineen (ja mahdollisine kielivaihtoehtoineen) ilmoittaa kuluttajien kannalta riittävän selkeästi hintataulukolle ja lohkolle 3 määritellyt vähimmäiskoot huomioon ottaen. 4 kohta Nyt esitetyssä muodossaan taksiliikenne velvoitetaan ilmoittamaan vertailuhintana kallein kokonaishinta kahden aikuisen matkustajan 10 kilometrin tai 15 minuutin pituisella taksimatkalla. Tämä johtaa asiakkaita täydellisesti harhaan, käytännössä ko. kallein vertailuhinta ei mahdollista asiakkaalle aitoa hintojen vertailtavuutta, jo senkin takia, että kyseinen vertailuhinta koskee vain edellä mainittuja matkatyyppejä. Kahden eri hintaelementin samanaikainen vertailtavuus on myös käytännössä erittäin hankalaa, jollei mahdotonta. Toimiakseen hintavertailun tulisi perustua yhteismitalliseen hinnoittelumekanismiin. Erikseen haluamme nostaa esiin sen omituisuuden, joka nyt taksiliikennettä kohtaa. Kun kaikki muut matkustusmuodot ja palvelut sekä tuotteet yleensäkin ilmoitetaan hinnat alkaen muodossa (esim. Onnibus, Norwegian, VR), niin miksi taksiliikentees- Lähitaksi Oy ilmoittaa heidän osaltaan olennaiset tiedot lain säännösten mukaisesti.

8 8(26) sä on tarpeellista ilmoittaa juuri päinvastoin? Eikö asiakkaiden kannalta ole kiinnostavampaa nähdä se, miten edullisia vaihtoehtoja hänellä on käytettävissään? Tämän informaation perusteella sivistynyt kuluttaja pystyy sitten varmuudella valitsemaan aina hänen tarpeisiinsa parhaiten soveltuvan palveluntarjoajan. Taksiliikenteen sääntelyn purkua on johdonmukaisesti perusteltu sillä, että hinnat laskevat, miksi siis nyt pitää kantaa huolta ylimmästä hinnasta? Hinnan määräytymisen perusteita ja hinnan ilmoitusta on pyritty sääntelemään siten, että asiakkaalla on aina selkeästi luettavissa, minkä hintaisesta palvelusta milloinkin on kyse. Tavoite on kannatettava, mutta nyt esitetty malli sisältää useita seikkoja, jotka tulee ottaa asiassa huomioon. Pykälän mukaan tulee hinnan määräytymisen perusteet ja vertailuhinta olla näkyvillä ja selkeästi luettavissa kuljetuksen käytettävän ajoneuvon oikealla ja vasemmalla sivustalla. Tämän varmistamiseksi on myös määritelty jopa hinnoittelutaulukon vähimmäiskoko ja fontit sekä niiden minimikoko. Jälleen haluamme tuoda esiin sen tosiseikan, ettei kyseisellä taulukolla tosiasiallisesti kyetä estämään tulevaisuudessa tapahtuvia hinnoittelun ylilyöntejä, asia on käytännölle vieras, esittämistapa ei anna asiakkaalle turvaa hinnoittelussa ja se on kaiken lisäksi äärimmäisen helposti kierrettävissä vaikkapa erilaisin taulukon väriyhdistelmin. Tämä kaikki on todistettavissa maista, joissa hinnoittelu on vapautunut, eikä niiden yksityiskohtiin ole tässä enää tar-

9 9(26) peellista paneutua. Liikennepalveluiden kehittämisen ja esimerkiksi monimuotoisuuden mahdollistamisen näkövinkkelistä nyt esitetyt pakolliset hinnanilmoitusmekanismit näyttäytyvät myöskin ongelmallisilta. Kun nykyisin taksikalustoa käytetään sangen monipuolisesti, on tulvaisuudessa tämän toteuttaminen aikaisempaa hankalaa, esim. edellä mainitun hinnan ilmoittamispakon johdosta. Kun samalla autolla ajetaan todellisuudessa sekä ns. normaalia tolppaliikennettä että esim. yritysten vaativia edustusajoja, joissa vaateena on ulkoisesti tunnukseton ajoneuvo, ollaan jo käytännölle vaikeassa tilanteessa. 4 Taksimatkan hinnan ilmoittaminen ja hintatietojen esilläpito Ensin pitää olla käytännössä tarrat ikkunoissa, jotta hinnat ovat selkeästi asiakkaan luettavissa. Sitten kun mennään edustusajoon, on tarrat tms. poistettava. Ja päinvastoin. Tämä toiminta kuvaa valitettavan hyvin koko esityksen lopputulemaa, teoriassa vaikuttaa hyvältä, käytännössä sitä kuitenkaan olematta. Määräyksen mukaista hinnastoa vertailuhintoineen tulee yksinkertaistaa ja selkeyttää ja määräystä taksissa nähtävänä olevasta sekä ajoneuvon sivulla olevasta hinnastosta selventää kielivaatimusten osalta. Selkeämmässä tai paremmin vertailtavassa vertailuhinnassa ei voi olla mukana esimerkiksi mahdollista pyhä- tai yölisää vaan ne on voitava esittää erikseen. Hinnaston lohkossa 3 ei voi olla esitettynä taksipalvelujen koko hintakirjoa vaan ainoastaan tavanomaiseen matkaan liittyvät maksut kuten maksuperusteet matkan pituuden, keston ja henkilömäärän mukaan. Linnajoki Oy ilmoittaa heidän osaltaan olennaiset tiedot lain säännösten mukaisesti.

10 10(26) 4 Taksimatkan hinnan ilmoittaminen ja hintatietojen esilläpito 4 Taksimatkan hinnan ilmoittaminen ja hintatietojen esilläpito 4 Taksimatkan hinnan ilmoittaminen ja hintatietojen esilläpito Teknologianeutraalius ja hintatietojen ilmoittaminen ja saattaminen matkustajan nähtäväksi digitaalisesti on tärkeää. Määräyksen mukaista hinnastoa vertailuhintoineen tulee yksinkertaistaa ja selkeyttää ja määräystä taksissa nähtävänä olevasta sekä ajoneuvon sivulla olevasta hinnastosta selventää kielivaatimusten osalta. Selkeämmässä tai paremmin vertailtavassa vertailuhinnassa ei voi olla mukana esimerkiksi mahdollista pyhä- tai yölisää vaan ne on voitava esittää erikseen. Hinnaston lohkossa 3 ei voi olla esitettynä taksipalvelujen koko hintakirjoa vaan ainoastaan tavanomaiseen matkaan liittyvät maksut kuten maksuperusteet matkan pituuden, keston ja henkilömäärän mukaan. Invalidiliitto esittää, että esteettömien taksiajoneuvojen osalta vertailuhinta tulee tavanomaisten käsimatkatavaroiden ja kahdella matkalaukulla aikuisen matkustajan 10 kilometrin tai 15 minuutin pituisen taksimatkan ilmoittavan kalleimman kokonaishinnan lisäksi esittää vertailuhinta avustamislisän ja porrasvetolisän osalta, jos liikenteenharjoittaja tarjoaa kyseistä palvelua ja asiakas ilmoittaa tarvitsevansa erityistä avustamista kuljetuksen yhteydessä tai sen välittömässä läheisyydessä esim. portaissa. Tämän lisäksi vertailuhinnan tulee sisältää aina maksuttomana välttämättömän apuvälineen kuljettaminen, josta ei apuvälinettä välttämättä tarvitsevien kohdalla saisi periä lisämaksua. Uber Finland Oy Linnajoki Oy Invalidiliitto ry ilmoittaa heidän osaltaan olennaiset tiedot lain säännösten mukaisesti. ilmoittaa heidän osaltaan olennaiset tiedot lain säännösten mukaisesti. ilmoittaa heidän osaltaan olennaiset tiedot lain säännösten mukaisesti.

11 11(26) 4 Taksimatkan hinnan ilmoittaminen ja hintatietojen esilläpito 4 kohta vertailuhinta Taksimatkan hinnan ilmoittamista koskevat määräykset ovat mielestämme kattavat. Hintatietojen ilmoittaminen selkeästi on kuluttajan kannalta erityisen tärkeää ja yksiselitteisellä ohjeistuksella varmistetaan, että vaaditut hintatiedot tulevat riittävällä tavalla kuluttajien tietoon. Määräysluonnoksen kohtaa ei ehdoteta muutettavan. Määräystä tulisi selkeyttää sen osalta, mikä tuo 10 km matka on. Sen tulisi koskea vain niitä kuljetuksia, joissa asiakas tulee taksin luokse. Jos sen sijaan asiakas tilaa taksin puhelimitse tai muulla tavoin, voi olla, että taksi on jo ajanut 10 km tai kauemmas ennen kuin asiakas tulee kyytiin ja asiakkaan matka suuntautuu 10 km taksin asemapaikalta poispäin. Vaikka asiakas tällöinkin näkee taksin vertailuhinnan ei taksi voi olla siihen sitoutunut. Esimerkkitapauksessa taksi ajaisi km ja vielä takaisin eli yhteensä 40 kilometriä 10 kilometrin hintaan, jos se tilattaessakin olisi sitoutunut 10 kilometrin vertailuhintaan. Cabonline Finland Oy Linnajoki Oy ilmoittaa heidän osaltaan olennaiset tiedot lain säännösten mukaisesti. ilmoittaa heidän osaltaan olennaiset tiedot lain säännösten mukaisesti. Pyritään ottaman kommentit huomioon Trafin suosituksessa. Vertailuhinta tulisi määräyksen mukaan esittää enimmäishintana 10 km matkalla. Tätä tulisi tarkentaa niin, että kyseessä on arkipäivänä päiväsaikaan perittävä enimmäishinta. Taksi joka ei peri pyhä- tai yölisää tai edes liikennöi pyhinä ja öisin näyttäisi arkenakin asiakkaalle edullisemmalta kuin pyhälisän mahdollisesti perivä taksi, vaikka tilanne arkena ja päiväsaikaan olisikin päinvastainen. Kaavailtu tapa esittää vertailuhinta voi muutoinkin olla harhaanjohtava, sillä hinnan ei tarvitse muodostua samalla tavoin eri matkan pituuksien, keston ja matkustajamäärän mukaan niin kuin nykyisessä

12 12(26) enimmäishinnat määrittävässä taksitaksassa. Vertailuhinnan mukaisella 10km/2hlö matkalla halvin taksi voisi olla kalliimpi millä tahansa muulla matkalla. Jos taksi esim. perii saman 10km maksun myös lyhyemmällä matkalla (esim. kiinteä hinta 6-10 km matkalla) tai jos yli 10 km matka maksaa selvästi enemmän per kilometri kuin enintään 10 kilometrin matka. Vertailuhinta voisi olla harhaanjohtava siksikin, että jo kolmen matkustajan matka voisi olla hinnoiteltu selvästi kalliimmaksi. 4 kohta vertailuhinta Vertailuhinta olisi harhaanjohtava silloin, jos ja kun taksin toimialueella on sekä ruuhkaisia hitaasti ajettavia alueita että ruuhkattomia nopeasti ajettavia alueita. Sama 10 km matka voi liikenneolosuhteista riippuen kestää 8-30 minuuttia. Muutosesitys: Vertailuhintana tulee ilmoittaa kallein kokonaishinta tavanomaisin matkatavaroin varustautuneen kahden matkustajan 10 kilometrin ja 15 minuutin taksimatkalla. Järvenpään Taksit ry ilmoittaa heidän osaltaan olennaiset tiedot lain säännösten mukaisesti. Pyritään ottaman kommentit huomioon Trafin suosituksessa. Perustelut: Kansainvälinen taksien hintavertailu on jo pitkään tehty muutosesityksemme mukaisella tavalla. Vaihtoehtoinen muoto tuo eri tavalla hinnoiteltavia vaihtoehtoja, jotka eivät keskenään ole vertailukelpoisia. Matkatavaroiden yksilöimistä tällä tarkkuudella ei ole asiakkaan eikä yrittäjien etu. Mielestämme lisämaksuille tavanomaisista matkatavaroista ei löydy perusteita jatkossakaan. Sana aikuisen jättää mahdollisuuden ottaa lisämak-

13 13(26) 4 kohta vertailuhinta sua lapsista. Meidän mielestämme lapsista ei pitäisi ottaa lisämaksua, ellei heidän kuljettaminen vaadi esim. lastenistuimen asentamista matkan ajaksi. Tästä syystä muuttaisimme kohdan kahden aikuisen matkustajan kahden matkustajan kohdaksi esityksen 4 kohdan 3 kappaleen tekstissä. Määräysluonnoksen mukaan vertailuhinta sekä hinnan määräytymisen perusteet tulee esittää taulukossa, jonka koko on vähintään 12 x 16 cm. Määräysluonnos määrittelee taulukossa käytettävän kirjasimen ja sen koon, mutta ei väriä. Suomen Taksiliitto ry ilmoittaa heidän osaltaan olennaiset tiedot lain säännösten mukaisesti. Pyritään ottaman kommentit huomioon Trafin suosituksessa. Jotta hinnasto olisi luettavissa myös huonoissa valaistusolosuhteissa tulisi määräyksessä edellyttää riittävää kontrastia hinnaston pohjan ja kirjasimen väreiltä. 4 kohta vertailuhinta Hinnan määräytymisen perusteissa tulee ilmoittaa kaikki hinnat lisämaksuineen. Erilaisia hintoja tulee väistämättä useita, etenkin jos yritys tarjoaa erityispalveluita. Jotta kuluttajalla olisi mahdollisuus vertailla hintoja, tulisi kaikilla toimijoilla olla yhtenevät hintojen määräytymisperusteet. Trafin määräysluonnoksen mukaan asiakkaille tulisi esittää vertailuhintana kallein hinta kahdelle matkustajalle ja heidän normaaleille matkatavaroilleen joko 10 kilometrin tai 15 minuutin matkalle. Malli ei kuitenkaan kuvaa tyypillisen taksimatkan hintaa eikä asiakas käytännössä pysty näin lasketuista hinnoista päättelemään, mikä tarjolla olevista taksipalveluista olisi hänen matkalleen edullisin. Suomen Taksiliitto ry ilmoittaa heidän osaltaan olennaiset tiedot lain säännösten mukaisesti. Pyritään ottaman kommentit huomioon Trafin suosituksessa. Trafin malli perustuu ajatukseen vertailuhintojen ilmoittamisesta auton ikkunatarrassa. Vastaavia tarroja on käytössä Ruotsissa ja Virossa, joissa tak-

14 14(26) sien hinnoitteluperusteeksi on määritelty mittauslaitedirektiivin tavanomainen mittaustapa D eli ajan ja matkan samanaikainen mittaaminen. Suomessa ei jatkossa kuitenkaan ole yhteismitallista tapaa hinnoitella palveluita kuten naapurimaissamme. Jokainen yrittäjä ja yritys voi päättää vapaasti hinnoitteluperusteensa, sillä liikennepalvelulaissa ei ole säädelty hinnoittelun perusteista. 4 kohta vertailuhinta Suomessa hinnan määräytymisperusteena tullaan jatkossa todennäköisesti käyttämään ainakin aikatai matkaveloitusta sekä edellisten yhdistelmiä, joissa mitataan joko samanaikaisesti molempia tai vain jompaa kumpaa. Oletettavasti myös ainakin erilaisiin aika- tai matkavyöhykkeisiin perustuvia hinnoittelumalleja otetaan käyttöön. Vertailuhinnan määrittämiseen liittyy myös toinen näkökulma. Trafille on liikennepalvelulaissa annettu määräysvalta tietojen ilmoittamisesta, jotta tietojen yhteismitallisuus ja vertailtavuus voidaan varmistaa (laki liikenteen palveluista /320 III osa 1 luku 3 3 mom). Trafille ei kuitenkaan nähdäksemme ole annettu toimivaltaa sellaisen vertailuhinnan asettamisesta, jota nyt esitetään, vaan siitä tulisi säätää laissa erikseen. Suomen Taksiliitto ry ilmoittaa heidän osaltaan olennaiset tiedot lain säännösten mukaisesti. Pyritään ottaman kommentit huomioon Trafin suosituksessa. Trafin esittämä malli vertailuhinnan ilmoittamisesta johtaisi taksialan kannalta kohtuuttomaan tilanteeseen, jossa taksiyrittäjä ei voisi missään olosuhteissa sisällyttää palvelun hintaan mahdollisia kuljetuksen aikana ilmeneviä yllättäviä kustannuksia kuten muut vapailla markkinoilla toimivat yritykset. Esitämmekin, ettei keinotekoisesti määriteltyä vertailuhintaa vaadittaisi esitettäväksi väärinkäsitysten välttämiseksi. Hinnoitteluperusteen ja yksikköhinto-

15 15(26) jen tulisi sen sijaan olla selkeästi nähtävillä. Velvollisuus ilmoittaa monimutkainen vertailuhinta avoimessa rajapinnassa tekisi myös tyhjäksi liikennepalvelulain tavoitteet dynaamisesta hinnoittelusta. Yhdelläkään yrityksellä, joka hyödyntää Liikenneviraston tarjoamaa rajapintapalvelua, ei ole resursseja päivittää vertailuhintaansa palveluun jatkuvasti. Kysyntä ja tarjonta eivät siis ohjaisi hinnoittelua, mikä ei puolestaan olisi liikennepalvelulain tavoitteen mukaista. Se ei olisi myöskään sen paremmin kuluttajan kuin yrittäjänkään kannalta eduksi. Pyydämme myös huomioimaan, että yrityksiä ei ole millään muulla alalla velvoitettu markkinoinnissaan ilmoittamaan aina kalleinta mahdollista hintaa. Millaista kannattavaa markkinointia henkilökuljetuspalveluita tarjoavan yrityksen on tulevaisuudessa mahdollista harjoittaa, jos sen tulee aina ensisijaisesti ilmoittaa asiakkaille kalleimmat mahdolliset hintansa. Esimerkiksi linja-autoyritykset mainostavat edullisinta mahdollista hintaa jollekin tietylle matkalle, ei kalleinta mahdollista. Määräysluonnoksen logiikan mukaisesti myös linja-automatkasta pitäisi vastaavasti siinä tapauksessa mainoksessa kertoa kallein mahdollinen hinta. 4 kohta taulukko 1 Olennaista on myös huomioida, että lain mukaan yrittäjä voi käyttää sopimushintoja eli sopia hinnan asiakkaan kanssa aina jokaisesta matkasta erikseen. Silloin asiakas ei voi verrata sovittua hintaa vertailuhintaan. Ehdotus: Asiakkaalle kerrottaviin tietoihin (taulukko 1 määräyksen kohdassa 4) lisätään taksamittaria koskeva kohta, jos taksimatkan hintaa ei voida il- Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Ajoneuvolain 25 :n 2 momentin mukaan jos matkan hinta perustuu matkan tai ajan mittaamiseen, luvanvaraiseen henkilöliikenteeseen käytettävässä ajoneuvossa on oltava taksamittari tai hinnan määrittelyssä on käytettävä muuta laitetta tai järjestelmää,

16 16(26) moittaa ennen taksimatkan alkamista kuljetuksesta sovittaessa tai tilauksen vahvistamista ja matkan hinta perustuu matkan tai ajan mittaamiseen: jolla saavutetaan taksamittaria vastaava mittaustiedon luotettavuus sekä tiedon suojauksen taso. Hintatietojen ilmoittamista koskevalla määräyksellä ei voida edellyttää pelkän taksamittarin käyttämiseen. 4 kohta taulukko 1 Taksimatkan hinta perustuu taksamittariin Färdavgift beräknas med taxameter Fare is calculated with taximeter Perustelu: Jos taksimatkan hinta perustuu matkan tai ajan mittaamiseen, on ajoneuvossa oltava taksamittari. Asiakkaalle on olennaista tietää etukäteen ennen taksin valintaa, onko ajoneuvossa käytettävissä taksamittari tällaisessa tilanteessa. Määräysluonnoksessa esitetään hinnan ilmoittamistavaksi taulukkoa, joka tulee olla luettavissa ajoneuvon ulkopuolelta sekä oikealta että vasemmalta puolelta. Tekstin kirjasin ja sen koko on määritelty, mutta ei väriä. Suomen Taksiliitto ry ilmoittaa heidän osaltaan olennaiset tiedot lain säännösten mukaisesti. Pyritään ottaman kommentit huomioon Trafin suosituksessa. Hinnan määräytymisen perusteissa saa ilmoittaa, että hinta perustuu taksamittariin, mutta tällöinkin tulee ilmoittaa hinnan määräytymisen perusteet. ilmoittaa heidän osaltaan olennaiset tiedot lain säännösten mukaisesti. Pyritään ottaman kommentit huomioon Trafin suosituksessa. Esitämme, että taulukossa käytettävän kirjasimen väri ja myös taulukon tarkempi sijainti ajoneuvossa tulisi määritellä. Merkitystä on, mille korkeudelle, mihin kulmaan ajoneuvon pystyakseliin nähden sekä kuinka kaarevaan pintaan taulukon saa kiinnittää. Liikennepalvelulaki mahdollistaa taksiliikenteen harjoittamisen myös muilla ajoneuvoilla kuin henkilöautoilla, esimerkiksi nelipyörällä. Ajoneuvojen rakenne ja korkeus sekä niiden käyttö myös maastossa tuovat asiakkaiden kannalta haasteita taulukon luettavuudelle. Hintataulukko voi likaantua helposti lukukelvottomiksi tai se voi olla sijoitettu paikkaan, esimerkiksi kuorma-auton etusivulasin yläosaan,

17 17(26) Kohta 4 (TAKSI- MATKAN HINNAN ILMOIT- TAMINEN JA HIN- TATIETO- JEN ESIL- LÄPITO) josta se on ylipäätään hyvin hankalasti luettavissa. Kirjasimen värillä taas on oleellinen merkitys tekstin luettavuuden kannalta. esittää määräyksessään vaatimusta siitä, että taksien on esitettävä ns. vertailuhinta. Vertailuhintana tulee ilmoittaa hinta joko kilometripohjaisesti tai aikapohjaisesti sisältäen kaikki lisämaksut ja verot. Tätä hintaa ei voi koskaan ylittää ja se on perustelumuistion mukaan tarkoitettu asiakkaalle mahdollistamaan Vertailuhinnan tarkoituksena on mahdollistaa taksipalveluiden ylätason hintavertailu sujuvasti asiakkaan kannalta. Määräysmuistiossa TRA- FI/196251/ /2017 kohdassa 3.7 (Taksamittari) on seuraava teksti: Taksamittarin tulee täyttää mittauslaitelailla (707/2011) täytäntöön pantavassa mittauslaitteiden asettamista saataville markkinoille koskevassa jäsenvaltioiden lainsäädännön yhdenmukaistamisesta (uudelleenlaadittu) annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2014/32/EU, jäljempänä mittauslaitedirektiivi, taksimittarille asetetut vaatimukset ja olla varustettu CE-merkinnällä. Yksityishenkilö (asiakirjan id ) ilmoittaa heidän osaltaan olennaiset tiedot lain säännösten mukaisesti. Pyritään ottaman kommentit huomioon Trafin suosituksessa. Mittalaitedirektiivi määrittää taksamittarille kaksi vaihtoehtoista käyttötapaa, tavanomainen laskutapa S ja tavanomainen laskutapa D. Lisäksi direktiivi määrittää cross-over-nopeuden. Näitä ei ole kuljettajan mitenkään mahdollista muuttaa. Suomessa käytössä oleva asetus kuluttajilta perittävistä enimmäishinnoista perustuu taksamittarin laskutapaan S, jossa Maksun laskutapa, joka perustuu aikatariffiin ajettaessa cross-over-nopeutta hitaammin ja välimatkatariffiin ajettaessa cross-overnopeutta nopeammin. Direktiivin sallima toinen

18 18(26) maksun laskutapa (=D) määrittää mittarin toiminnan seuraavasti: Maksun laskutapa, joka perustuu hinta- ja välimatkatariffin samanaikaiseen käyttöön koko matkan ajan. Jatkossa yrittäjä määrittää itse omat hintansa, mutta tämä taksamittarin käyttötapamahdollisuus rajaa tämän hinnoittelun muodon vain näihin kahteen vaihtoehtoon. Kumpikaan näistä tavoista ei mahdollista Trafin määräyksessä vaatiman vertailuhinnan noudattamista, sillä mittari mittaa molemmissa sallituissa tapauksissa myös aikaa. Tätä aikaa ei voida tietää koskaan etukäteen. Teoriassa matkan kestoajan ylärajaa ei edes ole, alaraja määräytyy nopeusrajoitusten mahdollistaman suurimman sallitun nopeuden mukaan. Mutta se, paljonko aikaa otetaan kokonaishintaan mukaan, määrittyy sillä, paljonko on ajettu alle cross-over-nopeuden. Taksamittaria käytettäessä matkan kokonaishinta muodostuu kolmesta eri osasta, lähtömaksusta, kilometrihinnasta ja tuntihinnasta. Lähtömaksun kerroin on aina 1, kilometrihinnan kerroin on tiedossa, mutta tuntihinnan kerroin tiedetään vasta matkan päätyttyä. Taksamittari ei anna mahdollisuutta kenellekään cross-over-nopeuden muutamiseen, sillä se on laskennallinen luku. Tämä johtaa siihen, että vertailuhinnan ylitystä ei pystytä estämään. Vertailuhinnan laskemisessa ei edes riitä arvioidun keskinopeuden laskeminen, sillä cross-over-nopeuden määritelmästä seuraa se, että saman matkan hinta samalla keskinopeudella voi olla täysin erilainen. Vertailuhinnan tavoite on hyvä ja uusitun lain tavoitteiden mukainen. Mutta käytännössä taksiyrittäjät joutuvat ilmoittamaan tämän suunnitellun mukaisen vertailuhinnan niin korkeaksi, että se ei

19 19(26) palvele tarkoitustaan, eli mahdollistaa asiakkaan hintavertailua taksiasemilla. 5 kohta Kokonaishinta 5 kohta Kokonaishinta Vertailuhinnan määritelmä pitää muuttaa sellaiseksi, että taksamittari noudattaa yrittäjän määrittämää hintaa. 100 euron kokonaishinta on suuruusluokaltaan kohtuullinen niin kuluttajien kuin liikenteenharjoittajienkin kannalta. Tärkeää kuitenkin on, että määräyksillä ei pyritä rajoittamaan yrittäjien mahdollisuutta sopia arvokkaammista taksikyydeistä eikä luoda byrokratiaa, joka vähentää asiakkaiden halukkuutta tehdä hyödyntää tällaisia kuljetuspalveluita. Määräysluonnoksessa ehdotettu muotoilu antaa yrittäjälle ja asiakkaalle mahdollisuuden arvioida, miten he haluavat nimenomaisen sopimisen vaatimuksen täyttää, ja jättää liikenteenharjoittajalle harkintavaltaa toimintansa järjestämisessä. Määräysluonnoksen tätä kohtaa ei siis ehdoteta muutettavan. Määräysluonnoksessa esitetään, että mikäli on oletettavaa, että taksimatkan kokonaishinnaksi muodostuisi yli 100 euroa, tulisi hinnasta sopia asiakkaan kanssa erikseen siten, että taksiyritys voi jälkeenpäin todistaa sopimuksen syntyneen. Määräyksen tarkoituksena on suojella kuluttajia ns. ryöstöhinnoittelulta. Cabonline Finland Oy Suomen Taksiliitto ry Kommentti on otettu määräyksessä huomioon. Kokonaishinnaksi määrätään 100 euroa. Sopimuksen tekemiseen noudatetaan yleisiä sopimusoikeudellisia säännöksiä ja käytäntöjä. Trafilla ei ole määräyksenantovaltuutta määrätä sopimuksen tekemisen muodosta, asiakirjojen säilyttämisestä tai henkilötietojen käsittelystä. Lain säännöksen perusteluissa viitataan erilaisiin tapoihin toteuttaa kirjallinen sopiminen (HE 161/2016 vp). Määräyksessä ei oteta huomioon matkan pituutta tai matkustajien erityistarpeita, kuten esimerkiksi porrasvetoa, jotka nostavat matkan hintaa väistämättä. Ei ole tarkoituksenmukaista, että kaikista pitkistä tai erikoispalvelua vaativista matkoista on aina sovittava erikseen kirjallisesti. Toisaalta lyhyestäkin matkasta voisi siinä tapauksessa veloittaa 99

20 20(26) euroa ilman velvoitetta sopia hinnasta etukäteen. Liikennepalvelulaki ei myöskään edellytä kokonaishinnan määräämistä. Laki sisältää ajatuksen palvelun paranemisesta, lisääntyvästä tarjonnasta sekä laskevista hinnoista, joten kokonaishinnalle ei näyttäisi olevan mitään tarvetta. Mielestämme kokonaishinnan määrittelyyn voitaisiinkin palata vasta sitten, jos tarvetta ilmenee. Kokonaishinnan määrittely vaatisi mielestämme joka tapauksessa yhteismitallista hinnoittelua, esimerkiksi jonkin mittauslaitedirektiivin mukaisista tavoista, jolloin järkevän vertailuhinnan muodostaminen olisi mahdollista. Lisäksi tulisi määritellä taso, jonka ylittävää kokonaishintaa käytettäessä asiasta tulisi sopia erikseen. Jos kokonaishinnan määrittelyä ei kuitenkaan haluta jättää pois kesällä voimaan tulevista määräyksestä, esitämme sen muuttamista muotoon: Mikäli taksimatkan matkustajakohtaiseksi hinnaksi on muodostumassa vähintään 100 euroa ja kyseisen matkan keskimääräiseksi kilomerihinnaksi yli 10 e/km, tulee asiasta sopia erikseen. Näin vältyttäisiin ainakin tarpeettomalta sopimiselta pitkien tai lyhyiden erityispalvelua vaativien taksimatkojen osalta. Kirjallinen sopiminen edellyttää yrittäjältä asianmukaista tapaa tallentaa ja rekisteröidä tehdyt hintasopimukset. Jotta sopimuksiin on mahdollista palata myöhemmin, on niihin liitettävä tietoja, joiden perusteella asiakas on tunnistettavissa. Yrittäjälle muodostuu siis henkilörekisteri. Tätä näkökulmaa määräysluonnoksessa ei ole arvioitu mitenkään,

21 21(26) kuten ei myöskään sitä, tuleeko sopimukset säilyttää yleisen vanhenemisajan puitteissa. 5 TAKSI- LIIKEN- TEEN PALVE- LUN KO- KONAIS- HINTA 5 kohta Kokonaishinta Jos erilliseen sopimiseen joudutaan, tulee sopimusten säilyttämisajaksi määritellä enintään yksi (1) kuukausi, jonka jälkeen yrittäjällä ei enää ole näyttövelvollisuutta siitä, mitä asiasta on sovittu. Hinnoitteluun vaikuttavan sääntelyn ongelmana voi olla se, että sääntely itsessään vaikuttaa suoraan tai välillisesti hinnoitteluun. Nyt esitetyssä muodossa enimmäishintaa ei ole suhteutettu suoritteeseen, josta voisi muodostua markkinoille jonkinlainen viitehinta. Enimmäishinta on myös niin korkea, että tällaista hinnoittelutasoa voi pitää kilpailulla markkinalla siinä määrin epätodennäköisenä, että itse sääntelyllä olisi nyt esitetyssä muodossa kielteisiä kilpailuvaikutuksia. Muutosesitys: Liikenteen palveluista annetun lain III osan 1 luvun 3 :ssa tarkoitettu kokonaishinta, jonka ylittyessa tai arvioitaessa ylittyva n taksiliikenteen palvelusta on sovittava nimenomaisesti, on 150 euroa. Perustelut: Perusteluissa mainitaan sopimisen aiheuttavan vain vähäistä vaivaa ja kestävän vain 20 sekuntia. Tämä pitänee paikkansa suullisessa sopimisessa. Juridisesti luvanhaltian on toteennäytettävä riitatilanteissa, että ketkä ovat sopineet, mistä on sovittu ja onko sopimus myös hyväksytty. Linja-autoliitto Järvenpään Taksit ry Kokonaishinnaksi määrätään 100 euroa. Valmistelussa on arvioitu, että kokonaishinnasta määrääminen on tarpeellista kuluttajansuojan näkökulmasta. Kokonaishinnaksi määrätään 100 euroa, koska muita hinnan ilmoittamista koskevia määräyksiä ei anneta. Näin ollen kokonaishinta on pyritty määrittelemään sellaiseksi, että sillä pyritään välttämään pahimmat hinnoiteluylilyönnit ja turvata asiakkaan mahdollisuudet saada tietoa taksimatkansa hinnasta. Kommentissa esitetty sopimismenettely vaikuttaa monimutkaiselta eikä perustu lainsäädäntöön eikä kaikilta osin edes tavanomaisiin käytäntöihin muita palveluita koskevissa sopimussuhteissa (vrt. esim ravintopalvelut, kampaamopalvelut tms.). Esimerkiksi henkilöllisyyden osoittamisen vaatiminen toki turvaa luvanhaltijan asemaa mahdollisissa riitatilanteissa, mutta sitä ei lainsäädännössä edellytetä. Vajaavaltainen voi holhoustoimesta annetun lain 24 :n mukaan tehdä oikeustoimia, jotka ovat olosuhteisiin nähden tavanomaisia ja merkitykseltään vähäisiä. Myöskään päihtyneen osalta ei ole nimenomaisesti säädetty, ettei voisi tehdä oikeustoimia. Tämä edellyttää kirjallista sopimusta matkan hinnasta ja pituudesta. Henkilöllisyys on asiakkaan osoitettava, joko sähköisesti jonkinlaisen varmen-

22 22(26) teen kautta tai esittämällä virallisen voimassa olevan henkilöllisyystodistuksen tai voimassa olevan passin. Mikäli asiakas ei pysty luotettavalla tavalla todistamaan henkilöllisyyttään, hän ei todennäköisesti voi matkustaa taksissa, ennen kuin on hakenut jostain henkilöllisyystodistuksen tai passin. Sopimukseen on täytettävä vähintään päivämäärä, sopijaosapuolet, mistä matkustetaan ja minne, mahdollisten reitiltä poikkeamien pituus, kesto ja vaikutus sopimuksen hintaan, matkan peruuntuminen ja keskeytyminen asiakkaasta tai taksista tai muusta ylivoimaisesta syystä, maksutapa ja maksetaanko lähtiessä, perillä vai muulla tavalla, mahdollinen luottotietojen tarkastus, asiakkaan vahingonkorvausvelvollisuus mm. päihteistä johtuvat oksentamiset, muut tiedossa olevat riskit jotka voivat aiheuttaa kustannuksia tai liikevaihdon menettämistä taksiyritykselle. Riitatilanteiden ratkaisu esim. välimiesmenettelyssä ja reklamointikanava. Asiakas ei myöskään voi päihtyneenä tai holhouksen alaisena olla sopimusosapuoli. Perusteluissa oli laskettu keskimääräistä matkaa ja matkojen määrää Suomessa. Tällä tiedolla ei ole edes suuntaa antavaa pohjaa kokonaishinnan määrittelyssä. Helsinkiläinen taksi ajaa 100 matkan kerran tai kaksi vuodessa kun taas jo keskiuudellamaalla niitä ajetaan useita viikossa ja maaseudulla jopa joka toinen matka voi ylittää 100. Tällöin kustannukset kerääntyvät entistä enemmän isojen kaupunkien ulkopuolisten taksien kuluiksi, jotka ovat jo nyt suuremmat laskettuna liikevaihto/kilometrit.

23 23(26) Mielestämme kokonaishinta olisi oltava vähintään 150 ja toivoisimme Trafilta virallista sopimuspohjaa, joka olisi juridisesti pätevä riitatilanteissa. 5 Taksiliikenteen palvelun kokonaishinta 100 raja on niin matala, että epäilemme yrittäjien riskinhallinnan nimissä estävän sopimuksilla kuljettajilta oikeuden tehdä kokonaishinnan ylittäviä matkasopimuksia kenenkään kanssa. Sopimispakko autoissa tulee jo hallinnollisen ja muun vaivan / henkilöllisyyksien todistelun johdosta vähentämään kokonaishinnan ylittäviä matkoja tarjoavien taksiyritysten määrää, joka saattaa johtaa ylihinnoitteluun kysynnän ollessa sillä hetkellä suurempi kuin taksiasemalla olevien ko. palvelua tarjoavien taksien lukumäärä. Samalla se siirtää ko. matkojen markkinat pois kaduilta ja taksiasemilta / takseilta. Takseilla tulee olemaan ainakin kolme eri hinnastoa: tilauskeskuksen hinnasto, suoraan tilattaessa käytettävä hinnasto sekä hinnasto joka määräyksen mukaan tulee olla ajoneuvon kummallakin sivulla. Vielä ei liene selvää minkälaisen kannan kilpailuvirasto tulee ottamaan näihin hinnastoihin ja milloin niitä voidaan pitää kartellina. Linnajoki Oy Kokonaishinnaksi määrätään 100 euroa, koska muita hinnan ilmoittamista koskevia määräyksiä ei anneta. Näin ollen kokonaishinta on pyritty määrittelemään sellaiseksi, että sillä pyritään välttämään pahimmat hinnoiteluylilyönnit ja turvata asiakkaan mahdollisuudet saada tietoa taksimatkansa hinnasta. Määräyksen mukaan asiakkaan kanssa on sovittava taksiliikenteen palvelun kokonaishinta, mikäli se ilmeisesti ylittää 100 euroa. Tämä tulee olemaan hankalaa ja aiheuttamaan riitatilanteita. Määräys on käyttökelpoinen lähinnä silloin, kun on kyseessä selkeästi kahden pisteen välinen matka jossa ei ole tarkoitus pysähtyä ja kuljettaja saa määrätä käytettävän reitin. Kaikissa muissa tapauksissa tulisi voida sopia matkan kokonaishinnan sijaan hinnan määräytymisen perusteet. On varsin tavanomaista, että taksimatkustaja haluaa muuttaa mat-

24 24(26) kareittiä tai jopa kohdetta taksimatkan aikana. Voisiko kuljettaja kieltäytyä tästä jos kokonaishinta on jo sovittu vai pitääkö taksi pysäyttää ja käynnistää uudet neuvottelut? Määräystä tulisi muuttaa niin, että taksimatkan kokonaishinta tulee nimenomaisesti sopia vain jos asiakas tilaa matkan suoraan taksiyhtiöltä tai taksissa ja lisäksi hintaraja jossa sopiminen vaaditaan tulisi nostaa vähintään 150 euroon. Suunniteltu 100 euron kynnysarvo ei ole mitenkään epätavallisen suuri taksimatkan hinta ja liian pieni raja aiheuttaisi turhaa kitkaa. Määräyksessä tulisi olla ehto jonka mukaan asiakas on velvollinen korvaamaan taksin ajaman matkan jos taksi on tilattu etäälle asemapaikastaan eikä tilattaessa ole ollut ilmeistä että matkan hinta tullee ylittämään kynnysarvon xxx euroa ja matkan hinnasta ei päästä sopuun. Asiakas ei ehkä ole kertonut kohdettaan (esim. tilausyhtiöltä auton tilatessaan) tai asiakkaan palvelutarve on saattanut muuttua. 5 Taksiliikenteen palvelun kokonaishinta Määräyksessä tulisi myös olla ehto, jonka mukaan palvelun hinnoittelussa palataan taksin normaaliin hinnastoon, mikäli sovittua palvelua muutetaan asiakkaan toivomuksesta. Määräysluonnoksen mukaista kokonaishintaa 100 euroa voidaan pitää melko suurena kun tarkastellaan kuluttajien tavanomaista taksin käyttöä erilaisilla asiointi- ym. matkoilla kuten lentokenttämatkoilla. Se, mikä on kokonaishinnan oikea taso, tullee kuitenkin selvimmin ilmi vasta kun kokonaishinnan toimivuudesta saadaan aikanaan käytännön kokemuksia eri taksinkäyttötilanteissa ja myös maan eri osissa. Liikenteen palveluista annetun lain mukaan Trafin tulee tarkastella kokonaishintaa vuosittain ja tällöin voidaan arvioida sitä, täyttyykö ko- Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) 100 euron kokonaishinta ei ole koko valtakunnan osalta tarkasteltuna kovin korkea taksimatkan hinta. Kokonaishinta on pyritty määrittelemään sellaiseksi, että sillä pyritään välttämään pahimmat hinnoiteluylilyönnit ja turvata asiakkaan mahdollisuudet saada tietoa taksimatkansa hinnasta.

25 25(26) 5 TAKSI- LIIKEN- TEEN PALVE- LUN KO- KONAIS- HINTA konaishintaa koskeva tavoite yksittäisten kohtuuttomien hintojen käytön estämisestä. Jos ilmeisiä ongelmia tältä osin havaitaan, kokonaishinnan suuruutta on vuoden seurantajakson jälkeen tarpeen tarkastella uudelleen. Määräystä tulisi muuttaa niin, että taksimatkan kokonaishinta tulee nimenomaisesti sopia vain jos asiakas tilaa matkan suoraan taksiyhtiöltä tai taksissa ja lisäksi hintaraja jossa sopiminen vaaditaan tulisi nostaa vähintään 150 euroon. Suunniteltu 100 euron kynnysarvo ei ole mitenkään epätavallisen suuri taksimatkan hinta ja liian pieni raja aiheuttaisi turhaa kitkaa. Linnajoki Oy Kokonaishinnaksi määrätään 100 euroa, koska muita hinnan ilmoittamista koskevia määräyksiä ei anneta. Näin ollen kokonaishinta on pyritty määrittelemään sellaiseksi, että sillä pyritään välttämään pahimmat hinnoiteluylilyönnit ja turvata asiakkaan mahdollisuudet saada tietoa taksimatkansa hinnasta. Määräyksessä tulisi olla ehto jonka mukaan asiakas on velvollinen korvaamaan taksin ajaman matkan jos taksi on tilattu etäälle asemapaikastaan eikä tilattaessa ole ollut ilmeistä että matkan hinta tullee ylittämään kynnysarvon xxx euroa ja matkan hinnasta ei päästä sopuun. Asiakas ei ehkä ole kertonut kohdettaan (esim. tilausyhtiöltä auton tilatessaan) tai asiakkaan palvelutarve on saattanut muuttua. 5 Taksiliikenteen palvelun kokonaishinta Määräyksessä tulisi myös olla ehto, jonka mukaan palvelun hinnoittelussa palataan taksin normaaliin hinnastoon, mikäli sovittua palvelua muutetaan asiakkaan toivomuksesta. Välttämättömän apuvälineen kuljettaminen tulee määrätä maksuttomaksi. Tämän lisäksi vamman ja pysyvän toimintarajoitteen johdosta tarvittavalle välttämättömälle avustamisele niin kuljetuksen aikana, kyytiin noustessa ja poistuttaessa sekä lähietäisyydellä olevissa portaissa, jotka liittyvät matkaketjuun tulee määrätä oma kokonaishinta. Invalidiliitto ry Kokonaishinta ei tarkoita enimmäishintaa, jota voidaan periä vaan kokonaishinnalla tarkoitetaan summaa, jonka ylittyessä tai arvioitaessa ylittyvän, hinnasta on sovittava nimenomaisesti. Trafilla on myös valtuus asettaa enimmäishinta yleisimmin käytetyille taksiliikenteen palveluille, mukaan lukien erityisryhmille suunnatuille taksiliikenteen palveluille, jos niiden kokonaishintojen nousu on merkittävästi suurempi kuin yleisen kuluttajahintatason ja taksiliikenteen kustannusindeksin kehitys. Harkintavalta enimmäishinnan asettamiselle on laissa siten edellä mainittuihin edellytyksiin. Trafi arvioi mahdollisuuksia ja tarvetta asettaa mm. vamman tai toimintarajoitteiden perusteella

26 26(26) tarjottavista palveluista perittävät enimmäishinnat. Yleisesti On tärkeää, että määräyksessä toteutuu teknologianeutraalius liikennepalvelulain tavoitteiden mukaisesti Jatkossa tulee seurata esteettömien ajoneuvojen palveluhintojen (esim. avustamislisät, porrasvetolisät) määräytymistä ja tasoa sekä säätää asiasta erikseen, jos palveluiden hinnoittelu vaarantaa toimintakyvyltään rajoittuneiden henkilöiden yhdenvertaisen aseman muihin asiakasryhmiin nähden. Uber Finland Oy - Kuntaliitto Trafille kuuluu lain mukaan velvoite seurata matkustajille tarjottavien taksiliikenteen palvelujen hinnoittelua. Säädökset ja määräykset muodostavat elinkeinonharjoittajalle sääntelykokonaisuuden. Olisi hyvä, jos tässä tapauksessa Trafi tarjoaisi yhden viestinnällisen kokonaisuuden verkkosivujensa kautta niin, että säädösten ja määräysten kokonaisuus olisi elinkeinonharjoittajien käytössä yhdessä paikassa ja että kokonaisuuteen olisi koottu kaikki eri vaatimusten säädös- tai määräysperusteet niiden oikeuslähteestä riippumatta. Samaa tarkoitusta tukisi myös lain esitöiden ja perustelumuistioiden saatavuus samasta paikasta. Ei lausuttavaa Linja-autoliitto Puolustusministeriö Trafi.fi sivuilla on oma liikennelupien muutokseen liittyvä sivu:

Liikenteen palveluista annettuun lainsäädäntöön liittyvät Trafin määräyksenantovaltuudet. Aino Still

Liikenteen palveluista annettuun lainsäädäntöön liittyvät Trafin määräyksenantovaltuudet. Aino Still Liikenteen palveluista annettuun lainsäädäntöön liittyvät Trafin määräyksenantovaltuudet Aino Still 23.8.2017 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Viranomaisen valtuudesta antaa määräyksiä Perustuslain

Lisätiedot

Liikenteen palveluista annettuun lainsäädäntöön liittyvät Trafin määräyshankkeet. Lakimies Aino Still/ Liikenneoikeusyksikkö

Liikenteen palveluista annettuun lainsäädäntöön liittyvät Trafin määräyshankkeet. Lakimies Aino Still/ Liikenneoikeusyksikkö Liikenteen palveluista annettuun lainsäädäntöön liittyvät Trafin määräyshankkeet Lakimies Aino Still/ Liikenneoikeusyksikkö Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Trafin määräyksenantovaltuudet liikenteen

Lisätiedot

Henkilöliikennepalveluista matkustajille ilmoitettavat tiedot ja taksiliikennepalvelun kokonaishinta määräys

Henkilöliikennepalveluista matkustajille ilmoitettavat tiedot ja taksiliikennepalvelun kokonaishinta määräys Henkilöliikennepalveluista matkustajille ilmoitettavat tiedot ja taksiliikennepalvelun kokonaishinta määräys Sidosryhmätilaisuus 23.8 Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Tarkemmat määräykset: a) henkilöliikennettä

Lisätiedot

Henkilöliikennepalveluista matkustajille ilmoitettavat tiedot ja taksiliikennepalvelun kokonaishinta (TRAFI/196233/

Henkilöliikennepalveluista matkustajille ilmoitettavat tiedot ja taksiliikennepalvelun kokonaishinta (TRAFI/196233/ Perustelumuistioluonnos 1(6) Henkilöliikennepalveluista matkustajille ilmoitettavat tiedot ja taksiliikennepalvelun kokonaishinta (TRAFI/196233/03.04.03.00/2017) Määräyksen tausta ja säädösperusta Liikenteen

Lisätiedot

Taksimatkan hintatietojen ilmoittaminen ja taksiliikennepalvelun kokonaishinta (TRAFI/196233/ /2017)

Taksimatkan hintatietojen ilmoittaminen ja taksiliikennepalvelun kokonaishinta (TRAFI/196233/ /2017) Perustelumuistioluonnos 1(5) Taksimatkan hintatietojen ilmoittaminen ja taksiliikennepalvelun kokonaishinta (TRAFI/196233/03.04.03.00/2017) Määräyksen tausta ja säädösperusta Liikenteen palveluista annettu

Lisätiedot

Hinnan ilmoittaminen asiakkaalle ja esilläpito taksiliikenteessä Muut muutokset taksiliikenteeseen ja taksinkuljettajan ajolupaan

Hinnan ilmoittaminen asiakkaalle ja esilläpito taksiliikenteessä Muut muutokset taksiliikenteeseen ja taksinkuljettajan ajolupaan Hinnan ilmoittaminen asiakkaalle ja esilläpito taksiliikenteessä Muut muutokset taksiliikenteeseen ja taksinkuljettajan ajolupaan Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Esityksen sisältö Hinnan ilmoittaminen

Lisätiedot

Liikennekaari Palvelut. Sidosryhmätilaisuus

Liikennekaari Palvelut. Sidosryhmätilaisuus Liikennekaari Palvelut Sidosryhmätilaisuus 13.5.2016 1 Kysymykset ja kommentit: screen.io/lvm Seuraa: https://www.youtube.com/watch?v=zpglgmrmyq 2 Tilaisuuden sisältö: Alustus: Uudenlaisten liikennepalveluiden

Lisätiedot

Takseihin liittyvät tekniset vaatimukset alkaen

Takseihin liittyvät tekniset vaatimukset alkaen Takseihin liittyvät tekniset vaatimukset 1.7.2018 alkaen Liikenteen palveluista annettuun lakiin liittyvien määräyshankkeiden sidosryhmätilaisuus 23.8.2017 Timo Kärkkäinen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti

Lisätiedot

Helsingin Taksiautoilijat ry. Jukka Kuusisto puheenjohtaja

Helsingin Taksiautoilijat ry. Jukka Kuusisto puheenjohtaja Helsingin Taksiautoilijat ry Jukka Kuusisto puheenjohtaja Taksialan muutosten vuosi 2018 Poistuu: Tulee: Asemapaikka Määräsääntely Hinnoittelu Autoverohuojennus Pakettiautot Kuorma-autot Asuntoautot Pienoislinja-autot

Lisätiedot

Liikennepalvelulaki, mitä ihmettä?

Liikennepalvelulaki, mitä ihmettä? Liikennepalvelulaki, mitä ihmettä? Hankinta-asiantuntija Olli Jylhä Uudistuksen tavoitteet Mahdollistaa matkaketjut Lisää kilpailua Joustavuutta kuljetuksiin Edistää digitalisointia Kolme vaihetta:» Vaihe

Lisätiedot

OHJE: Taksiliikenteen tallentaminen NAP-palveluun

OHJE: Taksiliikenteen tallentaminen NAP-palveluun S i v u 1 OHJE: Taksiliikenteen tallentaminen NAP-palveluun 1. Siirry sivulle www.finap.fi ja rekisteröidy palveluun. Mikäli ymmärrät paremmin ruotsin- tai englannin kieltä, vaihda kieli klikkaamalla kohtaa

Lisätiedot

Laki liikenteen palveluista Merkittävimmät muutokset joukkoliikenneluvan haltijoille

Laki liikenteen palveluista Merkittävimmät muutokset joukkoliikenneluvan haltijoille Laki liikenteen palveluista Merkittävimmät muutokset joukkoliikenneluvan haltijoille (versio 28.11.2017) Lähteet: Liikenne- ja viestintäministeriö, Liikennevirasto ja Trafi syksyn 2017 sidosryhmätilaisuuksien

Lisätiedot

Liikenteen palvelulaki

Liikenteen palvelulaki Liikenteen palvelulaki - mikä muuttuu? Itä-Suomen liikennepäivät Susanna Metsälampi, LVM 1 Muuttuva näkökulma Liikkuminen palveluna Liikkumistarpeiden tarkastelu liikennevälineneutraalisti Ensin: Minkälaisia

Lisätiedot

Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus Joulukuu 2017

Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus Joulukuu 2017 Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus Joulukuu 2017 Tieliikennelain kokonaisuudistus Kokonaisuudistus on edennyt eduskuntaan (23.11.2017) HE 180 / 2017 (23.11.2017) Nykyinen laki vuodelta 1981 (täydentäviä

Lisätiedot

Liikennepalvelulaki Taksi-, henkilö- ja tavaraliikenne alkaen

Liikennepalvelulaki Taksi-, henkilö- ja tavaraliikenne alkaen Liikennepalvelulaki Taksi-, henkilö- ja tavaraliikenne 1.7.2018 alkaen Itä-Suomen liikenneturvallisuusfoorumi 31.5.2018 Toini Puustinen, Pohjois-Savon ELY-keskus 1. Yleistä liikennepalvelulaista 2. Keskeiset

Lisätiedot

Esi ja perusopetuksen oppilaiden koulukuljetukset

Esi ja perusopetuksen oppilaiden koulukuljetukset 17.1.2013 Esi ja perusopetuksen oppilaiden koulukuljetukset Kysymys 1: Oppilaiden koulunkäyntiajat tarvitaan tarjouslaskelman tekemiseen. Tarjouspyynnön liitteessä kohteet on mainittu ajoajat. Koulujen

Lisätiedot

Liikennekaarihallituksen. Perustuslakivaliokunta

Liikennekaarihallituksen. Perustuslakivaliokunta Liikennekaarihallituksen esitys Perustuslakivaliokunta 18.10.2016 1 Mistä liikennekaaressa on kyse? Liikennemarkkinoita koskeva tieto digitaaliseksi, avoimeksi ja yhteen toimivaksi Asiakkaalle uusia ja

Lisätiedot

Hallituksen esitys liikennekaareksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi - HE 161/2016 vp

Hallituksen esitys liikennekaareksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi - HE 161/2016 vp Hallituksen esitys liikennekaareksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi - HE 161/2016 vp Autoalan näkökulmia lakiuudistukseen Liikenne- ja viestintävaliokunta 10.11.2016 erityisasiantuntija Hanna Kalenoja

Lisätiedot

Liikennekaari Tieto -alatyöryhmä. Kokous

Liikennekaari Tieto -alatyöryhmä. Kokous Liikennekaari Tieto -alatyöryhmä Kokous 11.5.2016 Seuraa https://www.youtube.com/watch?v=c9razyevuhq Kysymykset / kommentit: http://screen.io/lvm Määritelmät 1) kuljetuspalvelulla henkilöiden tai tavaroiden

Lisätiedot

Hallituksen esitys (HE 105/2018 vp) raideliikennelaiksi ja laiksi liikenteen palveluista annetun lain muuttamisesta: LVM:n vastine. LiV

Hallituksen esitys (HE 105/2018 vp) raideliikennelaiksi ja laiksi liikenteen palveluista annetun lain muuttamisesta: LVM:n vastine. LiV Hallituksen esitys (HE 105/2018 vp) raideliikennelaiksi ja laiksi liikenteen palveluista annetun lain muuttamisesta: LVM:n vastine LiV 25.10.2018 Muutokset hallituksen esitykseen Raideliikennelakiesitys:

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) 10.4.2014 L 107/39 KOMISSION ASETUS (EU) N:o 361/2014, annettu 9 päivänä huhtikuuta 2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1073/2009 yksityiskohtaisten soveltamissääntöjen säätämisestä

Lisätiedot

Liikennepalvelulain I vaiheen infotilaisuus

Liikennepalvelulain I vaiheen infotilaisuus Liikennepalvelulain I vaiheen infotilaisuus Trafi ja Liikennevirasto Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Päivän ohjelma 8:30 9:15 Aamukahvit 9:15 11:30 Seminaari- ja keskusteluosuus I Tilaisuuden

Lisätiedot

Rajapintavelvoitteet NAP-palvelukatalogi Kuopio , Paula Koljonen. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Rajapintavelvoitteet NAP-palvelukatalogi Kuopio , Paula Koljonen. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Rajapintavelvoitteet NAP-palvelukatalogi Kuopio 6.4.2018, Paula Koljonen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Liikennepalvelulaki I vaihe tietoa koskeva velvoite Liikennepalvelulain I vaihe astuu

Lisätiedot

Lippu-käytännesääntötyöpaja Osapuolten roolit - Sopimusten erityiskysymyksiä -Jatkotyö

Lippu-käytännesääntötyöpaja Osapuolten roolit - Sopimusten erityiskysymyksiä -Jatkotyö Lippu-käytännesääntötyöpaja 8.11.2017 - Osapuolten roolit - Sopimusten erityiskysymyksiä -Jatkotyö Työpajat PVM Aihe Vetäjä TI 12.9.17 klo 9-12 vastuu matkustajalle liikkumispalveluverkoston toimijoiden

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.3.2012 COM(2012) 90 final 2012/0040 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI neuvoston direktiivin 92/65/ETY muuttamisesta koirien, kissojen ja frettien kauppaan

Lisätiedot

Suomen Arvopaperikeskus Euroclear Finlandin lausunto Osakkeenomistajien oikeudet työryhmän työryhmämuistioon

Suomen Arvopaperikeskus Euroclear Finlandin lausunto Osakkeenomistajien oikeudet työryhmän työryhmämuistioon Valtiovarainministeriö Lausunto Osakkeenomistajien oikeudet työryhmän työryhmämuistioon VM080:00/2017 Helsinki, 31.5.2018 Suomen Arvopaperikeskus Euroclear Finlandin lausunto Osakkeenomistajien oikeudet

Lisätiedot

Laki liikenteen palveluista Merkittävimmät muutokset joukkoliikenneluvan haltijoille

Laki liikenteen palveluista Merkittävimmät muutokset joukkoliikenneluvan haltijoille Laki liikenteen palveluista Merkittävimmät muutokset joukkoliikenneluvan haltijoille (versio 14.8.2018) Lähteet: Liikenne- ja viestintäministeriö, Liikenneviraston ja Trafin internet-sivut sekä sidosryhmätilaisuuksien

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON ASETUS VAHVAN SÄHKÖISEN TUNNISTUSPALVELUN TARJOAJI- EN LUOTTAMUSVERKOSTOSTA

VALTIONEUVOSTON ASETUS VAHVAN SÄHKÖISEN TUNNISTUSPALVELUN TARJOAJI- EN LUOTTAMUSVERKOSTOSTA LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Viestintäneuvos 27.10.2015 Kreetta Simola LUONNOS VALTIONEUVOSTON ASETUS VAHVAN SÄHKÖISEN TUNNISTUSPALVELUN TARJOAJI- EN LUOTTAMUSVERKOSTOSTA Taustaa Vuoden

Lisätiedot

Liikennepalvelulain ensimmäisen vaiheen toimeenpano, sidosryhmätilaisuus

Liikennepalvelulain ensimmäisen vaiheen toimeenpano, sidosryhmätilaisuus Liikennepalvelulain ensimmäisen vaiheen toimeenpano, sidosryhmätilaisuus 28.9.2017 Pipsa Eklund Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Tilaisuuden ohjelma Klo 11.30 Klo 12:00 Klo 12.15 Klo 13.00 Kahvit

Lisätiedot

Liikenteen palvelulaki. - mitä tapahtuu henkilöliikenteessä tiellä kesällä 2018?

Liikenteen palvelulaki. - mitä tapahtuu henkilöliikenteessä tiellä kesällä 2018? Liikenteen palvelulaki - mitä tapahtuu henkilöliikenteessä tiellä kesällä 2018? 1 Päivän ohjelma 9.30 10.00 Kahvit Tilaisuuden avaus ja yleistä liikennepalvelulakikokonaisuudesta Seminaari- ja keskusteluosuus

Lisätiedot

Keskeiset muutokset henkilöliikenteessä. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Keskeiset muutokset henkilöliikenteessä. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Keskeiset muutokset henkilöliikenteessä Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Esityksen sisältö Keskeiset muutokset liikennelupiin liittyen Katsaus uusiin velvoitteisiin liittyen henkilöliikenteen

Lisätiedot

Trafin lausuntopyyntö liikenteen palveluista annetun lain (320/2017) ja ajoneuvolain (1090/2002) nojalla annettavista määräysluonnoksista

Trafin lausuntopyyntö liikenteen palveluista annetun lain (320/2017) ja ajoneuvolain (1090/2002) nojalla annettavista määräysluonnoksista LAUSUNTO 1(11) Trafi kirjaamo@trafi.fi ASIA: VIITE: 1.7.2018 voimaan tulevaksi tarkoitetut määräysluonnokset: Taksinkuljettaja kokeen vaatimukset (TRAFI/196242/03.04.03.00/2017), Henkilöliikennepalveluista

Lisätiedot

Trafin määräykset ja suositus alkaen. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Trafin määräykset ja suositus alkaen. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Trafin määräykset ja suositus 1.7.2018 alkaen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Esityksen sisältö Taksinkuljettajan ajoluvan keskeiset vaatimukset Taksiliikenteen palveluiden hinnoittelu Kokonaishinta

Lisätiedot

Liikenteen palvelulaki

Liikenteen palvelulaki Liikenteen palvelulaki - Tilannekatsaus lain ensimmäiseen ja toiseen vaiheeseen 31.10.2017 Susanna Metsälampi 1 Laki liikenteen palveluista Asiakas keskiössä Digitalisaatio Multimodaliteetti Norminpurku

Lisätiedot

Liikennepalvelulain ja valtioneuvoston asetuksen mukaiset olennaisia tietoja koskevat velvoitteet käytännössä

Liikennepalvelulain ja valtioneuvoston asetuksen mukaiset olennaisia tietoja koskevat velvoitteet käytännössä Liikennepalvelulain ja valtioneuvoston asetuksen mukaiset olennaisia tietoja koskevat velvoitteet käytännössä Martin Johansson 10.10.2017 Liikkumispalvelua koskevat olennaiset tiedot (III, 2 luku, 1 )

Lisätiedot

NAP palvelukatalogi. Pipsa Eklund. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

NAP palvelukatalogi. Pipsa Eklund. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. NAP palvelukatalogi Pipsa Eklund Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Liikennepalvelulaki I vaihe Liikennepalvelulain I vaihe on hyväksytty ja astuu voimaan 1.7.2018, paitsi tietoa koskevat pykälät

Lisätiedot

TAKSIYRITTÄJIEN KYSYMYKSIÄ VPL- JA SHL-KULJETUSTEN KILPAILUTUKSEEN LIITTYEN

TAKSIYRITTÄJIEN KYSYMYKSIÄ VPL- JA SHL-KULJETUSTEN KILPAILUTUKSEEN LIITTYEN TAKSIYRITTÄJIEN KYSYMYKSIÄ VPL- JA SHL-KULJETUSTEN KILPAILUTUKSEEN LIITTYEN Kysymyksiin vastaukset ovat laatineet projektipäällikkö Teemu Kinnunen/Ramboll, sosiaalityöntekijä Susanna Takala ja sosiaalityön

Lisätiedot

Palvelusetelihanke Hinnoitteluprojekti / hinnoittelupolitiikan vaihtoehtoja ja malleja 16.4.2010

Palvelusetelihanke Hinnoitteluprojekti / hinnoittelupolitiikan vaihtoehtoja ja malleja 16.4.2010 Palvelusetelihanke Hinnoitteluprojekti / hinnoittelupolitiikan vaihtoehtoja ja malleja 16.4.2010 Sisältö Sivu Johdanto 3 Palvelusetelin hinnoittelun elementit 5 Palvelun hinta: hintakatto tai markkinahinta

Lisätiedot

Liikennekaarihallituksen. Talousvaliokunta

Liikennekaarihallituksen. Talousvaliokunta Liikennekaarihallituksen esitys Talousvaliokunta 14.10.2016 1 Mistä liikennekaaressa on kyse? Liikennemarkkinoita koskeva tieto digitaaliseksi, avoimeksi ja yhteen toimivaksi Asiakkaalle uusia ja parempia

Lisätiedot

Liikunta- ja toimintarajoitteisten itse maksamien taksimatkojen keskeiset muutokset

Liikunta- ja toimintarajoitteisten itse maksamien taksimatkojen keskeiset muutokset Liikunta- ja toimintarajoitteisten itse maksamien taksimatkojen keskeiset muutokset 1.7.2018 TAKSI Trafin julkaisuja Trafis publikationer Trafi Publications 13/2018 1 Liikennepalvelulaki vaikuttaa taksimatkustamiseen.

Lisätiedot

Eduskunnan liikennevaliokunnalle tiedoksi,

Eduskunnan liikennevaliokunnalle tiedoksi, Eduskunnan liikennevaliokunnalle tiedoksi, Semel Oy on pyytänyt oikeusoppineilta lausunnon vaikutuksista, mitä mahdollinen Liikennekaaressa esitetty Taksimittaripakosta luopuminen tarkoittaa, ja sen vaikutuksista

Lisätiedot

Katsaus Liikennepalvelulain merkittävimpiin muutoksiin henkilöliikenteessä. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Katsaus Liikennepalvelulain merkittävimpiin muutoksiin henkilöliikenteessä. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Katsaus Liikennepalvelulain merkittävimpiin muutoksiin henkilöliikenteessä Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Yleistä lain täytäntöönpanosta Laki astuu pääosin voimaan 1.7.2018 Tiettyjen tietopykälien

Lisätiedot

Trafin määräykset. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Trafin määräykset. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Trafin määräykset Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Esityksen sisältö Määräykset yleisesti Taksinkuljettajan ajoluvan keskeiset vaatimukset Tekniset määräykset Taksivalaisin Taksamittari Esteetön

Lisätiedot

Taksi 2018 Ajankohtaista alalla ja järjestössä. Tuomo Heino Helsingin taksiautoilijat ry ry:n vuosikokous

Taksi 2018 Ajankohtaista alalla ja järjestössä. Tuomo Heino Helsingin taksiautoilijat ry ry:n vuosikokous Taksi 2018 Ajankohtaista alalla ja järjestössä Tuomo Heino Helsingin taksiautoilijat ry ry:n vuosikokous 28.3.2018 1 Vuosi 2018 on muutoksen vuosi Liikennepalvelulaki muuttaa merkittävällä tavalla alan

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnalle

Perustuslakivaliokunnalle Raija Huhtanen Lausunto 20.11.2017 Perustuslakivaliokunnalle Pyydettynä lausuntona hallituksen esityksestä (HE 164/2017 vp) laiksi sairausvakuutuslain väliaikaisesta muuttamisesta esitän kunnioittaen seuraavaa.

Lisätiedot

TILINTARKASTAJA JA EU:N TIETOSUOJA-ASETUS KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA

TILINTARKASTAJA JA EU:N TIETOSUOJA-ASETUS KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA 1 (5) PÄIVITETTY 29.10.2018 TILINTARKASTAJA JA EU:N TIETOSUOJA-ASETUS KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA SUOMEN TILINTARKASTAJAT RY:N SUOSITUKSIA 1/2018 Suomen Tilintarkastajat ry (Finnish Association of Authorised

Lisätiedot

muutos johtuvat Euroopan unionin neuvoston direktiivin muuttamisesta. Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä lokakuuta 1999.

muutos johtuvat Euroopan unionin neuvoston direktiivin muuttamisesta. Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä lokakuuta 1999. HE 13/1999 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi luvanvaraisesta

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI. direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Ranskan syrjäisempien alueiden ja erityisesti Mayotten osalta

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI. direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Ranskan syrjäisempien alueiden ja erityisesti Mayotten osalta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.8.2013 COM(2013) 577 final 2013/0280 (CNS) C7-0268/13 Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Ranskan syrjäisempien alueiden ja erityisesti

Lisätiedot

Selvitys kuntosaliketjujen hinnoista

Selvitys kuntosaliketjujen hinnoista Selvitys kuntosaliketjujen hinnoista 1/2016 27.1.2016 Kuluttajaliitto tiedottaa: Treenaaja säästää satasia vertailemalla kuntosaliketjujen hintoja Kuluttajaliitto - Konsumentförbundet ry:n ja Kuluttaja-lehden

Lisätiedot

Taksialan kokemukset henkilöliikenteen kehittämisestä Invalidiliiton seminaari Tampereen Messu- ja Urheilukeskus.

Taksialan kokemukset henkilöliikenteen kehittämisestä Invalidiliiton seminaari Tampereen Messu- ja Urheilukeskus. Taksialan kokemukset henkilöliikenteen kehittämisestä Invalidiliiton seminaari 20.10.2016 Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Jouni Mutanen 1 Sisältö 1. Taksialan tunnuslukuja 2. Yhteiskunnan korvaamat matkat

Lisätiedot

Liikennepalvelulain ja valtioneuvoston asetuksen mukaiset olennaisia tietoja koskevat velvoitteet käytännössä

Liikennepalvelulain ja valtioneuvoston asetuksen mukaiset olennaisia tietoja koskevat velvoitteet käytännössä Liikennepalvelulain ja valtioneuvoston asetuksen mukaiset olennaisia tietoja koskevat velvoitteet käytännössä Toni Bärman, Liikennevirasto, joukkoliikenteen palvelut 17.10.2017 Olennaiset tiedot Liikkumispalvelua

Lisätiedot

Asia: Lausuntopyyntö ehdotuksiin traktoria kuljettavan ajokortti- ja ammattipätevyysvaatimuksiksi

Asia: Lausuntopyyntö ehdotuksiin traktoria kuljettavan ajokortti- ja ammattipätevyysvaatimuksiksi 1 (6) 22.9.2015 Liikenne- ja viestintäministeriö kirjaamo@lvm.fi eija.maunu@lvm.fi kirsi.miettinen@lvm.fi Asia: Lausuntopyyntö ehdotuksiin traktoria kuljettavan ajokortti- ja ammattipätevyysvaatimuksiksi

Lisätiedot

Lisäksi on tarpeen selventää non-solas-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaanliikenteen matkustaja-alusten vakavuusvaatimuksia.

Lisäksi on tarpeen selventää non-solas-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaanliikenteen matkustaja-alusten vakavuusvaatimuksia. PerustelumuistioLUONNOS 1 (5) 19.9.2019 Alusten vakavuus TRAFICOM/193813/03.04.01.00/2019 Määräyksen tausta ja säädösperusta Aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä annetun lain (1686/2009;

Lisätiedot

Hallituksen esitys. Finrail Oy. Lausunto Asia: LVM/2394/03/2017. Yleiset kommentit hallituksen esityksestä

Hallituksen esitys. Finrail Oy. Lausunto Asia: LVM/2394/03/2017. Yleiset kommentit hallituksen esityksestä Finrail Oy Lausunto 07.02.2018 Asia: LVM/2394/03/2017 Luonnos hallituksen esitykseksi laiksi Liikenneviraston liikenteenohjaus ja hallintapalveluiden muuttamisesta osakeyhtiöksi ja eräiksi siihen liittyviksi

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 28.5.2018 C(2018) 3120 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 28.5.2018, elintarviketietojen antamisesta kuluttajille annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen

Lisätiedot

Liikenneviraston tehtävät liikennepalvelulain mukaan

Liikenneviraston tehtävät liikennepalvelulain mukaan Liikenneviraston tehtävät liikennepalvelulain mukaan Jenni Eskola 4.10.2017 Liikennepalvelulaista aiheutuvat keskeisimmät muutokset Livin tehtäviin Liikenneviraston tehtävät laajenevat joukkoliikenteestä

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 776. Valtioneuvoston asetus. Bolivian kanssa tehdyn viisumivapaussopimuksen voimaansaattamisesta annetun asetuksen kumoamisesta

SISÄLLYS. N:o 776. Valtioneuvoston asetus. Bolivian kanssa tehdyn viisumivapaussopimuksen voimaansaattamisesta annetun asetuksen kumoamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2007 Julkaistu Helsingissä 24 päivänä heinäkuuta 2007 N:o 776 780 SISÄLLYS N:o Sivu 776 Valtioneuvoston asetus Bolivian kanssa tehdyn viisumivapaussopimuksen voimaansaattamisesta

Lisätiedot

Fortum Markets Oy:n sähkölaskussa annettavat tiedot. Energiavirastoon saapui Kilpailu- ja kuluttajavirastolta hallintolain 21 :n

Fortum Markets Oy:n sähkölaskussa annettavat tiedot. Energiavirastoon saapui Kilpailu- ja kuluttajavirastolta hallintolain 21 :n Päätös 1(5) PL 100 00048 FORTUM Asia Asianosainen :n sähkölaskussa annettavat tiedot PL 100 00048 FORTUM Toimenpidepyynnön tekijä Vireilletulo 8.1.2018 Selostus asiasta Energiavirastoon saapui 8.1.2018

Lisätiedot

Henkivakuutussopimusten ehtojen muuttaminen vahinkokehityksen tai korkotason muutoksen johdosta

Henkivakuutussopimusten ehtojen muuttaminen vahinkokehityksen tai korkotason muutoksen johdosta Kannanotto 1/2013 1 (5) Henkivakuutussopimusten ehtojen muuttaminen vahinkokehityksen tai korkotason muutoksen johdosta 1 Yleistä 2 Säädöstausta Henkivakuutusyhtiöt solmivat asiakkaidensa kanssa pääsääntöisesti

Lisätiedot

TILINTARKASTAJA JA EU:N TIETOSUOJA-ASETUS KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA

TILINTARKASTAJA JA EU:N TIETOSUOJA-ASETUS KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA 1 (5) TILINTARKASTAJA JA EU:N TIETOSUOJA-ASETUS KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA SUOMEN TILINTARKASTAJAT RY:N SUOSITUKSIA 1/2018 Suomen Tilintarkastajat ry (Finnish Association of Authorised Public Accountants)

Lisätiedot

Standardi RA1.6. Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA1.6. Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta. Määräykset ja ohjeet Standardi RA1.6 Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja

Lisätiedot

Teema 1 Kouluun ja sairaalaan myös s huomenna

Teema 1 Kouluun ja sairaalaan myös s huomenna Teema 1 Kouluun ja sairaalaan myös s huomenna Taksiliikennelain muutostarpeita selvittävä asiantuntijaryhmä 8.10.2010 Kouluun ja sairaalaan myös huomenna Esitetyt ongelmat: Koulukuljetusten kilpailuttaminen

Lisätiedot

Viestintävirasto 1 (5) Viestintämarkkinat ja palvelut

Viestintävirasto 1 (5) Viestintämarkkinat ja palvelut Viestintävirasto 1 (5) VIESTINTÄVIRASTON KUSTANNUSLASKENTAJÄRJESTELMIEN TARKASTUKSISTA ANTAMAN MÄÄRÄYKSEN (56 A/2009 M) PERUSTELUMUISTIO 1. LAINSÄÄDÄNTÖ Viestintävirasto voi viestintämarkkinalain (393/2003)

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0209 (CNS) 13885/16 SC 181 ECON 984 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 2011/16/EU

Lisätiedot

Muutokset julkiseen liikenteen palveluihin asiakkaan, yrittäjän ja tilaajan näkökulmasta

Muutokset julkiseen liikenteen palveluihin asiakkaan, yrittäjän ja tilaajan näkökulmasta Muutokset julkiseen liikenteen palveluihin asiakkaan, yrittäjän ja tilaajan näkökulmasta Pipsa Eklund 2.11.2017 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Esityksen sisältö Keskeiset muutokset Asiakkaan

Lisätiedot

Keskeiset muutokset henkilöliikenteessä. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Keskeiset muutokset henkilöliikenteessä. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Keskeiset muutokset henkilöliikenteessä Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Esityksen sisältö Muutokset liikenneluvissa Ajoneuvon merkitseminen luvanvaraiseen käyttöön Tavarankuljettaminen Uudet

Lisätiedot

Liikennepalvelulaki. Joukkoliikennevastaava Rauno Matintupa, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Liikennepalvelulaki. Joukkoliikennevastaava Rauno Matintupa, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Liikennepalvelulaki Joukkoliikennevastaava Rauno Matintupa, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Laki liikenteen palveluista Joukkoliikenteen järjestäminen Taksiliikenteeseen muutoksia Digitalisuuden mahdollisuudet

Lisätiedot

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta HE 21/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelain ajokorttiluvan myöntämistä

Lisätiedot

Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus Toukokuu 2018

Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus Toukokuu 2018 Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus Toukokuu 2018 Laki liikenteen palveluista Liikennepalvelulaki velvoittaa kaikkia henkilöliikenteen liikkumispalveluiden tarjoajia jakamaan tietoja omista palveluistaan

Lisätiedot

Määräyksen 56 perustelut ja soveltaminen. Kustannuslaskentajärjestelmän tarkastuksesta teleyrityksessä

Määräyksen 56 perustelut ja soveltaminen. Kustannuslaskentajärjestelmän tarkastuksesta teleyrityksessä x.x.2014 Määräyksen 56 perustelut ja soveltaminen Kustannuslaskentajärjestelmän tarkastuksesta teleyrityksessä MPS 56 MPS 56 1 (8) SISÄLLYS A-OSA KESKEISET MUUTOKSET JA MUUTOSHISTORIA... 2 1 Muutokset...

Lisätiedot

Asiakasseteli. Hallituksen esityksen mukaisesti Etunimi Sukunimi

Asiakasseteli. Hallituksen esityksen mukaisesti Etunimi Sukunimi Asiakasseteli Hallituksen esityksen mukaisesti 1 Etunimi Sukunimi 2 Maakunnan liikelaitoksen palvelut Maakunnan liikelaitos tuottaa mm. kaikki sosiaalipalvelut, erikoissairaanhoidon palveluja, neuvolapalvelut

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en) Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0209 (CNS) 12041/16 LIMITE PUBLIC FISC 133 ECOFIN 782 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.4.2019 C(2019) 2910 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 23.4.2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2017/625 täydentämisestä siltä osin kuin on

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 15. marraskuuta 2012 (15.11) (OR. en) 16273/12 TRANS 397 SAATE

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 15. marraskuuta 2012 (15.11) (OR. en) 16273/12 TRANS 397 SAATE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 15. marraskuuta 2012 (15.11) (OR. en) 16273/12 TRANS 397 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 13. marraskuuta 2012 Vastaanottaja: Euroopan unionin neuvosto Kom:n

Lisätiedot

Henkilökuljetukset. Maakunnallistuvat vammaispalvelut Erityisasiantuntija Jaana Viemerö Suomen Kuntaliitto

Henkilökuljetukset. Maakunnallistuvat vammaispalvelut Erityisasiantuntija Jaana Viemerö Suomen Kuntaliitto Onnistuva Suomi tehdään lähellä Finlands framgång skapas lokalt Henkilökuljetukset Maakunnallistuvat vammaispalvelut 20.8.2018 Erityisasiantuntija Jaana Viemerö Suomen Kuntaliitto Kuntaliiton tiedotteet

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 15/2013 Finanssipalvelujen ja -tuotteiden markkinointi: Yhteenveto ja palaute lausunnoista

Määräykset ja ohjeet 15/2013 Finanssipalvelujen ja -tuotteiden markkinointi: Yhteenveto ja palaute lausunnoista Muistio 1 (5) Määräykset ja ohjeet 15/2013 Finanssipalvelujen ja -tuotteiden markkinointi: Yhteenveto ja palaute lausunnoista Viittaus Kommentit perusteluineen Finanssivalvonnan vastaus Yleiset kommentit

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0018/105. Tarkistus

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0018/105. Tarkistus 6.3.2019 A8-0018/105 105 2 artikla 1 kohta Tätä asetusta sovelletaan sellaisten kolmansien maiden kansalaisten henkilötietojen käsittelyyn, jotka ovat saaneet asiaansa koskevan lainvoimaisen päätöksen

Lisätiedot

Viestintävirasto 1 (5) Viestintämarkkinat ja palvelut

Viestintävirasto 1 (5) Viestintämarkkinat ja palvelut Viestintävirasto 1 (5) VIESTINTÄVIRASTON KUSTANNUSLASKENTAJÄRJESTELMIEN TARKASTUKSISTA ANTAMAN MÄÄRÄYKSEN (56 A/2009 M) PERUSTELUMUISTIO 1. LAINSÄÄDÄNTÖ Viestintävirasto voi viestintämarkkinalain (393/2003)

Lisätiedot

Lapsenhuoltolain uudistaminen. Yleistä. Lapsenhuoltolain yleiset säännökset (1. luku; 1-5 c ) Itä-Suomen aluehallintovirasto. Lausunto

Lapsenhuoltolain uudistaminen. Yleistä. Lapsenhuoltolain yleiset säännökset (1. luku; 1-5 c ) Itä-Suomen aluehallintovirasto. Lausunto Itä-Suomen aluehallintovirasto Lausunto ISAVI/2705/05.01.01.02/2017 30.11.2017 Asia: OM 31/41/2015 Lapsenhuoltolain uudistaminen Yleistä Onko teillä yleistä lausuttavaa työryhmän ehdotuksesta? Maistraattien

Lisätiedot

Vpl- ja shl-kuljetuspalvelujen kilpailutuksen tilannekatsaus KESKI-UUDENMAAN SOTE ERJA PENTTI

Vpl- ja shl-kuljetuspalvelujen kilpailutuksen tilannekatsaus KESKI-UUDENMAAN SOTE ERJA PENTTI Vpl- ja shl-kuljetuspalvelujen kilpailutuksen tilannekatsaus KESKI-UUDENMAAN SOTE ERJA PENTTI KULJETUSPALVELUJEN KILPAILUTTAMINEN KU-KUNTIEN OSALTA Helsingin kaupunki vetovastuussa useita kuntia koskevasta

Lisätiedot

Tieliikennteen sääntelyn sidosryhmätilaisuus - Vares-info

Tieliikennteen sääntelyn sidosryhmätilaisuus - Vares-info Tieliikennteen sääntelyn sidosryhmätilaisuus - Vares-info 24.11.2015 Esa Aaltonen Reijo Jälkö Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Muutoksen tavoitteet VAkuuttaminen ja REkisteröinti Sähköiseksi Asiointi

Lisätiedot

Lapsenhuoltolain uudistaminen. Yleistä. Lapsenhuoltolain yleiset säännökset (1. luku; 1-5 c ) Sateenkaariperheet ry. Lausunto

Lapsenhuoltolain uudistaminen. Yleistä. Lapsenhuoltolain yleiset säännökset (1. luku; 1-5 c ) Sateenkaariperheet ry. Lausunto Sateenkaariperheet ry Lausunto 24.11.2017 Asia: OM 31/41/2015 Lapsenhuoltolain uudistaminen Yleistä Onko teillä yleistä lausuttavaa työryhmän ehdotuksesta? Oikeusministeriön työryhmän ehdotuksessa erityisen

Lisätiedot

Henkilötietojen käsittely sähköisen tunnistamisen luottamusverkostossa

Henkilötietojen käsittely sähköisen tunnistamisen luottamusverkostossa Suositus Henkilötietojen käsittely sähköisen tunnistamisen luottamusverkostossa n suosituksen liite Suositus 1 (9) Sisältö 1 Johdanto... 3 2 LUOTTAMUSVERKOSTO JA SEN TOIMINTA... 3 2.1 Luottamusverkosto...

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Koulukuljetukset Yhteiskoulu-lukioon ja Lapijoen kouluille (linja-autokuljetukset) lukuvuodelle 2015-2016

Koulukuljetukset Yhteiskoulu-lukioon ja Lapijoen kouluille (linja-autokuljetukset) lukuvuodelle 2015-2016 Koulukuljetukset Yhteiskoulu-lukioon ja Lapijoen kouluille (linja-autokuljetukset) lukuvuodelle 2015-2016 Eurajoen kunnan koulutoimi pyytää tarjoustanne koululaiskuljetuksista lukuvuodelle 2015-2016. 1

Lisätiedot

Liikennekaari Taksimarkkinoiden vapautumisen ennen jälkeen tutkimus 2017 / Taksiyrittäjät

Liikennekaari Taksimarkkinoiden vapautumisen ennen jälkeen tutkimus 2017 / Taksiyrittäjät Liikennekaari Taksimarkkinoiden vapautumisen ennen jälkeen tutkimus 2017 / Taksiyrittäjät Trafin yhteyshenkilöt: Pipsa Eklund, Hanna Strömmer, Pietari Pentinsaari IROResearch Oy, yhteyshenkilö: Tomi Ronkainen

Lisätiedot

SOSIAALI- JATERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite Hallitussihteeri Anu Kangasjärvi

SOSIAALI- JATERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite Hallitussihteeri Anu Kangasjärvi SOSIAALI- JATERVEYSMINISTERIÖ Muistio Liite Hallitussihteeri Anu Kangasjärvi 12.12.2018 VALTIONEUVOSTON ASETUS SAIRAUSVAKUUTUKSESTA KORVATTAVAN TAK- SIMATKAN ENIMMÄISHINNASTA VUOSINA 2019-2021 1 Nykytila

Lisätiedot

LIITE. ETA:n SEKAKOMITEAN PÄÄTÖS N:o /2015, annettu..., ETA-sopimuksen liitteen XX (Ympäristö) muuttamisesta. asiakirjaan

LIITE. ETA:n SEKAKOMITEAN PÄÄTÖS N:o /2015, annettu..., ETA-sopimuksen liitteen XX (Ympäristö) muuttamisesta. asiakirjaan EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 16.12.2015 COM(2015) 661 final ANNEX 1 LIITE ETA:n SEKAKOMITEAN PÄÄTÖS N:o /2015, annettu..., ETA-sopimuksen liitteen XX (Ympäristö) muuttamisesta asiakirjaan Ehdotus neuvoston

Lisätiedot

Ajankohtaista taksialalla ja järjestössä Tuomo Heino Helsingin taksiautoilijat ry

Ajankohtaista taksialalla ja järjestössä Tuomo Heino Helsingin taksiautoilijat ry Ajankohtaista taksialalla ja järjestössä 2019 Tuomo Heino Helsingin taksiautoilijat ry 25.3.2019 Alan puheenaiheet: Liikennepalvelulain vaikutukset: Yrittäjän vapaus ja vastuu Vanhat ja uudet yrittäjät

Lisätiedot

Matkailuyritysten kustannuksia ei tule lisätä

Matkailuyritysten kustannuksia ei tule lisätä KUVA (korkeus voi vaihdella) KUVA (korkeus voi vaihdella) KUVA (korkeus voi vaihdella) HE 145/2017 vp Matkailuyritysten kustannuksia ei tule lisätä Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta, 28.11.2017

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. elokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. elokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. elokuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2017/0189 (COD) 11667/17 JUSTCIV 189 CODEC 1312 EHDOTUS Lähettäjä: Saapunut: 9. elokuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n

Lisätiedot

TERVEYDENHUOLLON MATKOJEN SIIRTÄMINEN MAAKUNTIEN KORVAUS- JA JÄRJESTÄMISVASTUULLE

TERVEYDENHUOLLON MATKOJEN SIIRTÄMINEN MAAKUNTIEN KORVAUS- JA JÄRJESTÄMISVASTUULLE TERVEYDENHUOLLON MATKOJEN SIIRTÄMINEN MAAKUNTIEN KORVAUS- JA JÄRJESTÄMISVASTUULLE Kari Paaso, johtaja, sosiaali- ja terveysministeriö Reformiministeriryhmä päätti keväällä 2018, että Kelan korvaamien terveydenhuollon

Lisätiedot

ASIA: Laki autoverolain muuttaminen; Hallituksen esitys HE 178 /2017 vp AUTOVERON VAPAUTUS ISOLLE ESTEETTÖMÄLLE TAKSI -AJONEUVOLLE

ASIA: Laki autoverolain muuttaminen; Hallituksen esitys HE 178 /2017 vp AUTOVERON VAPAUTUS ISOLLE ESTEETTÖMÄLLE TAKSI -AJONEUVOLLE LAUSUNTO 1(6) Eduskunta Valtiovarainvaliokunta vav@eduskunta.fi ASIA: Laki autoverolain muuttaminen; Hallituksen esitys HE 178 /2017 vp AUTOVERON VAPAUTUS ISOLLE ESTEETTÖMÄLLE TAKSI -AJONEUVOLLE Invalidiliitto

Lisätiedot

1994 vp - HE 28 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

1994 vp - HE 28 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT 1994 vp - HE 28 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi valtion maksuperustelain 1 ja 8 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan valtion maksuperustelakia selvennettäväksi

Lisätiedot

Sosterin ja Etelä-Savon Taksin sopimus ja siihen liittyvä koulutus sekä sopimukset.

Sosterin ja Etelä-Savon Taksin sopimus ja siihen liittyvä koulutus sekä sopimukset. Sosterin ja Etelä-Savon Taksin sopimus ja siihen liittyvä koulutus sekä sopimukset. KULJETUSTEN LAATU JA KULJETUSKALUSTO Palveluntuottaja vastaa siitä, että jokainen tilattu matka on korkeatasoisten laatuvaatimusten

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0270/373. Tarkistus. Pascal Durand Verts/ALE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0270/373. Tarkistus. Pascal Durand Verts/ALE-ryhmän puolesta 18.10.2017 A8-0270/373 373 Liite III 2 osa PFC 1(B) 2 a kohta (uusi) 2 a. Jos CE-merkityn lannoitevalmisteen kokonaisfosforipitoisuus (P) on 5 massaprosenttia kokonaisfosforipentoksidi (P205) - ekvivalenttia

Lisätiedot

Suomessa pantu täytäntöön mittauslaitelailla (707/2011), jonka muuttamista koskeva HE 30/2016 vp on hyväksytty eduskunnan täysistunnossa

Suomessa pantu täytäntöön mittauslaitelailla (707/2011), jonka muuttamista koskeva HE 30/2016 vp on hyväksytty eduskunnan täysistunnossa EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI 2014/32/EU mittauslaitteiden asettamista saataville markkinoilla koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön yhdenmukaistamisesta Suomessa pantu täytäntöön mittauslaitelailla

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Turun kaupunki Lausunto 01.10.2018 Asia: VM183:00/2017 ja VM/1631/03.01.00/2018 Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi

Lisätiedot

KOMISSION DIREKTIIVI (EU) /, annettu ,

KOMISSION DIREKTIIVI (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.5.2019 C(2019) 3580 final KOMISSION DIREKTIIVI (EU) /, annettu 15.5.2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/128/EY muuttamisesta yhdenmukaistettujen riski-indikaattoreiden

Lisätiedot

Käyttöopas yksityisautolle Android, ios ABAX MOBIILI

Käyttöopas yksityisautolle Android, ios ABAX MOBIILI Käyttöopas yksityisautolle Android, ios ABAX MOBIILI 2 The difference is ABAX The difference is ABAX 3 SISÄÄNKIRJAUTUMINEN Avaa ABAX-sovellus, ja klikkaa «Kirjaudu». Syötä käyttäjätunnuksesi ja salasanasi

Lisätiedot