Luotettavuus. Tasa-arvo. Yhteisöllisyys

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Luotettavuus. Tasa-arvo. Yhteisöllisyys"

Transkriptio

1

2 Kirjastopalvelujen toimintakuluissa säästettiin kaupungin rakennemuutos- ja sopeuttamisohjelman mukaisesti aukioloista. Laitoskirjastopalvelut lakkautettiin Kuntayhtymä tarvitsi laitoskirjastokäytössä olevat tilat sairaanhoidon käyttöön. Sulkemiset ja supistetut aukioloajat näkyvät kaupunginkirjaston vuositilastoissa. Kirjaston kokonaislainaus laski 3 %. Lainoja oli Fyysisiä käyntejä kirjaston toimipisteisiin kertyi Käynnit vähenivät 4,5 %. Verkkokäyntejä oli Säästöistä huolimatta vuosi 2016 oli kuitenkin vilkas tapahtumavuosi. Kirjastot järjestivät itse tai yhteistyökumppaniensa kanssa 385 tapahtumaa, joihin osallistui lähes henkilöä. Pääkirjastossa otettiin käyttöön Sateenkaarihylly, johon on koottu kaunokirjallisuutta, tietoa, sarjakuvia ja elokuvia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyen. Kaupunki- ja kuntapalvelututkimuksessa 92 % kuntalaisista pitivät kirjastopalveluja hyvin hoidettuna. Tästä on hyvä jatkaa kirjastopalvelujen kehittämistä uuden kirjastolain hengen mukaisesti. Susann Forsberg kirjastotoimenjohtaja Kirjastosta löytää iloa, virkistystä ja elämyksiä. Ihmiset kohtaavat kirjastotiloissa ja kirjaston verkkopalveluissa. Kirjasto ruokkii kaiken ikäisten lukutottumuksia, mielikuvitusta ja tiedonhalua. Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto on kaikille avoin sivistyksen ja virkistyksen lähde. Kirjasto tarjoaa asianmukaiset tilat, monipuoliset ja uusiutuvat kokoelmat sekä ajanmukaiset palvelut. Luotettavuus Tarjoamme tietoa eri muodoissa luotettavasti ja ajantasaisesti. Tasa-arvo Annamme mahdollisuuden samanlaisiin peruspalveluihin: kirjastoverkko on kaikkien käytettävissä. Yhteisöllisyys Vahvistamme yhteisöllisyyttä tapahtumilla ja tiloilla. Mahdollistamme sisältöjen ja kumppanuuksien luomisen.

3 Kokkolan kaupunginkirjastolla on seuraavat palvelupisteet: Pääkirjasto Lähikirjastot: Koivuhaka, Kälviä, Lohtaja, Ullava Keskussairaalan kirjasto (suljettiin ) Kirjastoauto Kirjaston palvelupisteet olivat vuoden aikana avoinna yhteensä tuntia. Kirjaston kotipalvelutoimintaa hoidettiin hajautetun mallin mukaisesti: kirjaston palvelupisteillä oli kullakin omat asiakkaansa. Asiakkaina oli sekä palvelutaloissa että omissa kodeissaan asuvia. Kotipalveluasiakkaita oli vuoden lopussa kymmenkunta henkilöä, jotka eivät sairauden tai muun liikuntaesteen vuoksi kykene itse asioimaan kirjastossa. Naapurikuntien kanssa ylläpidettiin yhteistä Andersverkkokirjastoa, johon Kokkolan lisäksi kuuluvat Halsua, Kannus, Kaustinen, Lestijärvi ja Toholampi. Kirjastoon hankittiin kirjaa, 201 nuottia ja partituuria, 721 musiikkiäänitettä, 568 DVD-levyä, 3 Cd-romia, 463 muita äänitteitä sekä muita aineistoja 522. Yhteensä hankintoja oli Lehtivuosikertoja tilattiin kirjaston eri palvelupisteisiin yhteensä 792 kappaletta. Asiakkaat voivat lukea kirjaston työasemilla sähköisiä sanomalehtiä. Sähköisten lehtien avulla myös lehtivalikoima laajenee. Kokkolan kaupunginkirjastossa oli vuoden 2016 lopussa asiakkaiden käytössä nidettä kauno- ja tietokirjallisuutta, musiikkia, nuotteja, elokuvia, äänikirjoja, lehtiä, cd-rom-levyjä ja muuta aineistoa. Kirjojen osuus kokoelmasta oli nidettä. Kirjastoaineistoa poistettiin huonokuntoisuuden, tietojen vanhentuneisuuden ja käyttämättömyyden perusteella kappaletta.

4 Kirjastoaineiston kokonaislaina oli Asukasta kohden lainoja oli 15,58 nidettä vuoden aikana. Lainoista 76 % oli kirjoja ja 24 % muuta aineistoja. Vuonna 2016 kaukolainoja saatiin 352 kpl ja lähetettiin kpl. E-kirjoja lainattiin kpl. Naxos Music Library - kuuntelupaleluun kirjauduttiin 625 kertaa (6 507 käyttökertaa). E-lehtien käyttökerrat olivat ja e-tietokantojen käyttökerrat 521 Celian äänikirjoja CD-levyinä lainattiin 564 kpl. Toimipiste Lainat % Pääkirjasto ,01 Kirjastoauto ,43 Koivuhaan kirjasto ,55 Kälviän kirjasto ,01 Laitoskirjasto ,57 Lohtajan kirjasto ,82 Ullavan kirjasto ,56 Saadut kaukolainat 352 0,05 Yhteensä ,00 Fyysisiä kirjastokäyntejä oli yhteensä Vuoden aikana lainausoikeuttaan käyttäneiden määräksi kirjattiin , mikä on 35,5 % asukasluvusta. Kokkolalainen kävi kirjastossa keskimäärin 9,5 kertaa vuodessa. Kirjaston internet-sivuille ja Anders-verkkokirjastoon tilastoitiin käyntiä vuonna Asiakkaat käyttävät aktiivisesti verkkokirjastoa lainojensa uusimiseen ja varausten tekemiseen. Toimipiste Kävijät % Pääkirjasto ,98 Kirjastoauto ,02 Koivuhaan kirjasto ,90 Kälviän kirjasto ,09 Laitoskirjasto ,51 Lohtajan kirjasto ,89 Ullavan kirjasto ,31 Yhteensä ,00 Kirjaston kaikki osastot ja palvelupisteet neuvoivat asiakkaita kirjaston kokoelman käytössä ja tiedonhaussa. Tietopalvelun ohessa annettiin pienimuotoista opastusta Andersverkkokirjaston sekä muiden tietokantojen ja internetin käytössä.

5 Kokkolan kaupunginkirjasto on toiminut Keski-Pohjanmaan maakuntakirjastona vuodesta Seutukunnallinen yhteistyö toteutuu Anders-kimpassa, johon kuuluvat Kokkolan lisäksi Halsua, Kannus, Kaustinen, Lestijärvi ja Toholampi. Perho ja Veteli kuuluvat Eepos-kimppaan (entinen YTY-kimppa). Maakuntakirjastona Kokkolan kaupunginkirjasto palvelee Keski-Pohjanmaan kirjastojen kautta välillisesti maakunnan kaikkia asukkaita. Toimialueen kirjastot pitävät maakuntakirjaston tärkeimpinä toimintamuotoina kaukopalvelua, koulutusta ja sisällöntuotantoa internettiin. Vuonna 2016 maakuntakirjastotoiminta jatkui vakiintuneissa puitteissa. Vuoden 2016 aikana kaukolainoja kirjastoille lähetettiin yhteensä Kaukolainoja tilattiin kokkolalaisten asiakkaiden käyttöön 564. Kaupunginkirjasto ylläpitää ja kehittää Chydenicakotiseutukokoelmaa, joka sisältää Kokkolaa ja lähiseutua koskevaa aineistoa. Maakunnallista aineistoa hankittiin harkinnan mukaan myös lainakappaleiksi muille osastoille. Osa materiaalia saatiin lahjoituksena. Kokkolan kaupunginkirjaston koulutus jakaantuu muodollisesti maakunnalliseen ja kirjaston sisäiseen koulutukseen. Omalle henkilökunnalle suunnattu koulutus laajennetaan useimmiten koko maakuntaa koskevaksi. Koulutuksia on myös järjestetty yhdessä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston kanssa. Satuja, musiikkia ja pelejä monipuolinen kirjasto Palvelumuotoilu ja kirjaston visuaalinen ilme Maakuntakirjastokokoukset: ja Opintomatka alueen kirjastoille: Uusikaarlepyyn ja Pedersören kirjastot Osaamisella parempaa asiakaspalvelua Keski-Pohjanmaan kirjastoissa hankkeen koulutuksiin osallistui 134 henkilöä vuosina Tiedotus alueen kirjastoille hoidettiin pääosin sähköpostitse ja kaupunginkirjaston kotisivuilla. Alueelle lähetettiin neljä tiedotetta. Kuljetuksen piirissä ovat kaikki Keski-Pohjanmaan alueen yleiset kirjastot Perhoa ja Veteliä lukuun ottamatta. Anderskirjastoilla on yhteinen varausjonon. Muiden Anderskirjastojen aineistoa on lainattu ja muut kirjastot ovat lainanneet Kokkolan kaupunginkirjaston aineistoja Kirjasto on mukana Pohjanmaan Nelli-portaalissa yhteistyössä alueen yleisten ja tieteellisten kirjastojen sekä Seinäjoen ja Vaasan maakuntakirjastoalueiden kanssa. Palvelu lopetettiin

6 Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjastoto koordinoi alueen e-aineistojen hankintaa. Maakunta-alueen kirjastoilla mm. käytössä sähköinen lehtipalvelu epress. Kirjasto vastaa myös Anders-kirjastojen elektronisten kirjojen hankinnasta ja luetteloinnista. Maakunnan kirjastoilla on yhteinen aluestrategia v Anders-kirjastojen kokoelmapolitiikka valmistui keväällä Kokoelmapolitiikka päivitetään keväällä Melinda-projekti Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto on Anderskimpan päävastuullisena kirjastona osallistunut Kansalliskirjaston, Axill Finland Oy:n ja Tampereen kaupunginkirjastomaakuntakirjaston kanssa pilottihankkeeseen, jonka tavoitteena on metatietovarannon rakentaminen Suomeen (kansallisen yhteisluettelon), metatietojen laadun parantamiseen, luettelointiprosessin kehittämiseen sekä kansainvälisten luettelointiohjeiden käyttöönottoon Suomessa. Vuoden 1916 aikana Anders-kirjastojen tietokanta on konvertoitu kansainvälisten RDA-ohjeiden mukaiseksi ja kirjaston luetteloijat ovat opetelleet uusien ohjein käyttöä työssään. Kaupungin säätötoimenpiteet ovat hidastaneet pilotin etenemistä Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjastossa. Pilotissa Anders-kirjastojen tietokanta on niin sanotusti kopioitu (loadattu) osaksi kansallista Melinda-tietokantaa (metatietovarantoa). Anders-kirjastojen osalta Kansalliskirjasto testasi osakohteellisen aineiston tietojen yhdistymistä jo Melinda - tietokannassa olevaan osakohteelliseen aineistoon sekä kehittämiään yhdistämistyökaluja. Axiell Finland Oy on pilotissa kehittänyt kirjastojärjestelmän luettelointi- ja tiedonsiirto ominaisuuksia. Vuoden 2016 aikana tiedonsiirto-ominaisuuksia ei saatu vielä valmiiksi vaan niiden kehittäminen jatkuu vuonna Luettelointi- ja tiedonsiirto-ominaisuuksien testaamista varten Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto vuokrasi Axiell Finland Oy:ltä katselmointikannan, jossa kirjastojärjestelmän uusia ominaisuuksia voitiin testata Anderskirjastojen oman tietokannan aineistoilla. Kirjaston liittyminen osaksi kansallista metatietovarantoverkostoa on parantanut Anders-kirjastojen oman tietokannan laatua, sillä metatietovarannosta voidaan tuoda laadukkaampia tietoja nopeammin omaan tietokantaan, jolloin tiedonhaun tulokset tulevat paremmiksi. Kirjaston luetteloijat ovat käyttäneet verkoston tarjoamia ohjeita ja etäkoulutuksia työssään ja näin Kokkolan kaupunginkirjastomaakuntakirjasto voi ylläpitää ja kehittää luetteloijien osaamista edullisesti. Verkostoitumisen myötä kirjaston luetteloijat tuottavat metatietoa myös kansalliseen metatietovarantoon eli muiden suomalaisten kirjastojen hyödynnettäväksi. Kokkolan kaupunginkirjasto sai opetusministeriöltä ja lääninhallitukselta hankerahoitusta seuraavasti: Maakuntakirjastotoiminta 2016, euroa Muuttuva kirjasto, euroa Kirjavinkkauksella lukuintoa Läslust med bokprat, euroa Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto on IFLA:n jäsen.

7 Anders-kirjastojen yhteistyöstä päättävä johtoryhmä kokoontui kolme kertaa. Kokouksissa sovittiin mm. Melinda projektin, yhteisen kirjastojärjestelmän ja verkkokirjaston sekä e- aineistojen linjauksista. Anders-kirjastot päättivät jatkaa Ellibsin e-verkkopalvelua vuonna Zinio-aikakauslehtipalvelusta luovuttiin ja tilalle hankittiin emagz. Lainoja pääkirjastossa kertyi 3 % edellisvuotta vähemmän. Fyysiset kirjastokäynnit vähenivät 5 %. Pääkirjasto järjesti vuoden aikana useita tapahtumia ja näyttelyitä sekä yksin että yhteistyössä kaupungin muiden toimijoiden kanssa. Tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Kesän suosituin näyttely oli Ville-Veikka Anttilan legorakennelmat, jotka ihastuttivat niin lapsia kuin aikuisia. Pääkirjastossa otettiin käyttöön varausten itsepalvelunouto Entisen asiakaspalvelupisteelle jonottamisen sijasta varaukset noudetaan omatoimisesti varaushyllystä. Varatun teoksen välissä on varauslappu, jossa lukee numerokoodi. Sama numerokoodi on noutoilmoituksessa, joka lähetetään asiakkaalle tekstiviestinä, sähköpostitse tai kirjeenä varauksen saavuttua kirjastoon. Varauksen noutoilmoitustavan voi valita itse. osoittaa, että hylly tuli tarpeeseen. Hyllyyn on koottuna kaunokirjallisuutta, tietoa, sarjakuvia ja elokuvia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyen. Sateenkaarihyllyn tavoitteena on parantaa halutun aineiston löydettävyyttä, edistää avoimuutta ja vahvistaa kirjaston roolia syrjintää vastustavana, kaikille avoimena paikkana. Hyllyn viesti on positiivinen. Se välittää tietoa ja tarinoita erilaisuudesta, tarjoaa samaistumisen kohteita ja mahdollisuuden ymmärtää. Sateenkaarihyllyä kehitetään aktiivisesti. Sen aineistoa kartutetaan yhteistyössä asiakkaiden kanssa ja uusista kirjoista tilataan tuplakappaleet, jotta teos on löydettävissä Sateenkaarihyllystä ja peruskokoelmasta, hyllytyksen mukaiselta paikaltaan. Valmistuneet opinnäytetyöt: Emmes, Minna: Esteetöntä asiointia kirjastossa: Suunnitelma Kokkolan kaupunginkirjaston henkilökunnan koulutuspäiväksi. Kakko, Sirpa: Aikuisten lukuopaspalvelu: Palvelun kartoitus viidessä kirjastossa. Rintala, Mari: Anders-kirjastokimpan henkilökunnan näkemyksiä Melinda. Pääkirjaston Sateenkaarihylly otettiin käyttöön keväällä Positiivinen palaute ja kirjojen ahkera lainaus ovat jo ehtineet

8 11.1. PasiBGoode musiikkia Kanervan lukupiiri 8.2. Kirjailijavieras Teemu Keskisarja Kanervan lukupiiri Novellikoukku Kauhu kohtaa komedian, Marko Hautala ja Oa Lönnbäck 1.3. Gör dina egna flätor me Eva-Lotta och Linnéa Myrskog Samuelin Poloneesi Novellikoukku 5.4. Lukuneuvoja Marika Helovuo Runomies Reijo Vähälä kanervan lukupiiri Kirjasto kotonasi: Celia ja kirjaston muut e-aineistot Poistokirjojen myyntiä Kirjailijavieras Kristiina Vuori Keskipohjalaisia tarinoita ja musiikkia, Eläkeliitto Kokkolan yhdistys ry:n lausuntaryhmä Novellikoukku Kanervan lukupiiri Sanataidekoulu 10 vuotta 8.6. Yrttipäivä 5.7. He-Li-Kat: rakkausrunoja 1.7. Narrin tarina, Tapio Miettinen, hanurimusiikkia Sukutila ja perinnön vaarat kansanmusiikkia Sukutila ja perinnön vaarat kansanmusiikkia Kanervan lukupiiri 7.9. Digilehtipäivä 7.9. Kanervan lukupiiri 9.9. Kaupan ja kulttuurin yö Kanervan lukupiiri Kanervan lukupiiri Rolf Wirtanen: tuokio Lapin tunnelmaa Pohjois-Skandinavian vaellusreitit, kirjailijavieras Harri Ahonen Bokcafé Kura gryning BUU-klubben Kanervan lukupiiri Ensamma äldre i hemmen Kanervan lukupiiri Lautapeli iltapäivä Soi sävelet rauhaa syvää Eino Leino runo- ja musiikkiesitys James Puhto-Ren - musiikkia

9 Jani jokiniemen valokuvia Kirjasta elokuvaksi kirjanäyttely Katso vielä! Vila Blicken! Kirjan nimessä kysymys saatko kirjalta vastauksen - kirjanäyttely Minä-nyt Kun arki on juhlaa, Anne Yrjänän valokuvia Oikeus, tietää, oikeus sanoa: painovapaus 250- juhlavuoden näyttely Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulun valokuvanäyttely Mesilän alueen asukasyhdistyksen valokuvanäyttely Kirjanaama kirjan naamasta kirjanaama Legotellen kesään Villa-Veikka Anttilan legonäyttely Melinda romaanien hohokaust Länsirannikko Design by Taina Tanska legorakennelmia, Manuel Kalliokoski Veden äärellä: Raimo Oinas - valokuvanäyttely Botnia Biennale: Martin Karlsson Seniorikasteen näyttely Ikäihmisten arjen ja palvelujen parantamiseksi Rautatietorin suunnittelu- ja toteutuskilpailun materiaali Isänmaamme monet kasvot Kokkolan kameraseuran vuosinäyttely Sorron yöstä/aivot sulaa Jyrki Riekin Mural painting kurssilla Pohjoismaisella taidekoululla valmistettu muraali Tätä kirjaa asiakkaamme suosittelevat Sinulle Lapin taikaa kirjanäyttely Löytöretkellä Lasten ja nuorten kuvataidekoulun näyttely yhteistyössä Sanataidekulun kanssa Eklundska magi Eklundien taikaa: Tinan taikaa Carina Eklundin tinareliefejä ja koruja sekä Tammilehdon taikaa Arimo Eklundin luontokuvia Pelit kirjanäyttely Laulavat näyttelijät, näyttelevät laulajat Jakobstads Fotoklubb 70 år Globalisaation laitamilta, Veikko Siponkosken valokuvanäyttely

10 Lasten- ja nuortenosaston vuosi piti sisällään tuttuja palveluita; koululaiskäyntejä, satutuokioita, kirjapakettien keräämistä ja verkkokirjaston käytön opastusta kouluilla. Kirjavinkkausta pidettiin vuoden aikana 1200 oppilaalle, eniten kysyntää oli yläkoulujen taholta, ja etenkin nuorten poikien lukemisharrastuksen edistäminen oli esillä koko vuoden. Kirjastonhoitaja Lena Sågfors Vaasasta piti kirjavinkkausta ruotsinkielisille kouluille Varhaiskasvatus- ja kirjastohenkilökunnalle järjestettiin koulutusta lukemisen edistämiseen Kouluttajana toimi Agneta Möller-Salmela, joka myös vieraili ruotsinkielisissä päiväkodeissa satutuokioiden merkeissä. Pääkirjastossa järjestettiin ruotsinkielisiä satu tuokioita 2.3., ja Uusi toimintatapa kirjaston näkyvyyden lisäämiseksi oli popup-kirjasto. Pop-up-kirjastot pystytettiin koulujen päättäjäistapahtumaan Nollapisteeseen sekä YhdistysEkstriim-messuille. Kesällä kirjastopyörä vei kirjoja kouluilla toimiviin kerhoihin. Satupäivänä lokakuussa kirjaston satuhahmot kertoivat satuja kauppakeskus Chydeniassa. Kirjailijavierailuja järjestettiin eri luokka-asteille. Tietokirjailija Maia Rantanen kertoi ihastuttavista kala- ja valaskirjoistaan esikoululaisille ja ykkösluokkalaisille. Sari Peltoniemi vieraili neljän alakoulun nelosluokilla. Nuortenkirjailija Jyri Paretskoi puolestaan kävi yläkouluilla naurattamassa yleisöään. Palaute nuorilta Jyrin esityksen jälkeen oli: Ihan v***n hyvä! Satutuokioita pidettiin sekä arkena että sunnuntaisin osin vapaaehtoisten satujenlukijoiden avustuksella. Kesällä vietettiin satupiknik ulkona ja syksyn Loistavaa!- kulttuuriviikolla järjestimme sanataidekoulu Santun kanssa perinteeksi muodostuneen tapahtuman. Tällä kertaa mukana oli myös Centrian ammattikorkeakoulu kansanmusiikillaan. Loppuvuodesta messätonttu Suppeli ja tonttutyttö Poroila vierailivat päiväkodeissa ja ryhmiksissä pitämässä tonttujumppaa levittäen sekä tarinoiden että liikunnan ilosanomaa. BUU-klubben vieraili kirjastossa Yhteistyö nuorisopalveluiden kanssa jatkui, tällä kertaa muun muassa Hongell-saliin perustetun pop-up-nuopparin keinoin. Uusi yhteistyökumppani kirjastolle oli Keski-Pohjanmaan Karva-Kaverit, jonka kautta kirjastossa vieraili lukukoira kuukausittain keväällä ja syksyllä. Päivi Pajala kirjastonhoitaja Kiertävä kirjastolainen on saanut kiertää vuoden 2016 aikana ahkerasti ympäri Kanta-Kokkolaa pitämässä satutuokioita varhaiskasvatusyksiköissä. Syksyllä 2016 satutuokioita järjestettiin loka- marraskuun aikana myös Kälviällä, Lohtajalla ja Ullavassa. Satutuokioita pidettiin päiväkodeissa, perhepäivähoidossa ja ryhmäperhepäiväkodeissa kaikkiaan 140 kertaa. Näillä varhaiskasvatusyksikköihin suunnatuilla satutuokioilla tavoitettiin lasta ja aikuista. Satutuokiot toteutettiin enimmäkseen pöytäteatterina eri aiheista. Varhaiskasvatusyksikköihin vietiin samalla kirjastosta kirjoja lainaan. Mami Kolppanen kirjastovirkailija

11 Vuonna 2016 Koivuhaan kirjaston palvelut säilyivät ennallaan. Kirjasto oli avoinna viitenä päivänä viikossa, yhteensä 30h/vk. Kirjasto palvelee paitsi Koivuhaan, Nuolipuron, Mesilän, Ykspihlajan ja Öjan asukkaita, myös Koivuhaan alakoulun sekä muun muassa Koivuhaan ja Peurankadun päiväkotien lapsia. Koulukirjastotunteja ja vakituisia päiväkotien vierailuaikoja oli vuonna 2016 noin 20 viikossa. Koulukirjastotuntien aikana oppilaat lainaavat sekä osallistuvat kirjastonkäytön- ja tiedonhaun opetukseen. Alakoululaiset jatkoivat keväällä lukudiplomin suorittamista ja syksyllä diplomityö aloitettiin taas rutiinilla. Lukudiplomin suorittamistavan päättää kunkin luokan opettaja ja kirjasto auttaa oppilaita kirjojen valinnassa ja löytämisessä. Syksystä alkaen lukudiplomin suorittamista on useilla luokilla kevennetty. Huhtikuussa saimme koululle kirjailijavieraaksi Sari Peltoniemen, joka kertoi 4-luokkalaisille kirjoistaan ja kirjailijan työstä. Koivuhaan kirjastossa tehtiin vuonna 2016 yli 3400 lainaa kuukaudessa. Fyysisiä kirjastokäyntejä oli yhteensä, Koivuhaan koulu ja päiväkoti mukaan luettuna, n Kirjastossa käy paljon ei-lainaavia asiakkaita, jotka lukevat lehtiä, käyttävät tietokonetta ja viettävät muuten aikaansa. Edellisvuoteen verrattuna sekä laina- että kävijämäärä laski hieman, johtuen kirjaston kiinniolosta heinäkuussa. Kokoelman kartoitusta tehtiin ahkerasti koko vuoden ajan lähinnä poistamalla vanhentunutta tai huonokuntoista aineistoa, näin saatiin enemmän tilaa uudemmille kirjoille ja uusille hankinnoille. Muun toiminnan ohessa koottiin pitkin vuotta erilaisia kirjanäyttelyitä ja muita pienempiä aineiston esittelyjä, samoin järjestettiin poistokirjojen myyntiä. Kuukausittainen lukupiiri jatkoi menestyksekkäästi toimintaansa. Lukupiiriä vetää kirjastovirkailija Helvi Syrjälä. Luettavat kirjat valitaan yhdessä piiriläisten kanssa aihepiirien vaihdellessa laidasta laitaan. Lukupiirin kokoontumisiin osallistui säännöllisesti yhdeksän asiakasta, joista on muodostunut vilkkaasti keskusteleva ja ajatuksia vaihtava ryhmä. Lokakuussa maailman osteoporoosipäivänä järjestettiin kirjastossa yhdessä Luustoliiton paikallisen jäsenen kanssa mahdollisuus tulla keskustelemaan luustoterveydestä. Marraskuussa kirjasto osallistui kansainväliseen pelipäivään, johon osallistui yhteensä 26 henkilöä. Pelipäivä osoittautui suosituksi ja pidetyksi tapahtumaksi, joten toimintaa varmasti jatketaan myös tulevina vuosina. Vuoden mittaan kirjasto tarjosi työpaikan yhdelle työharjoittelijalle, yhdelle työkokeilijalle sekä kahdelle työllistämistuella olleelle henkilölle. Kaikki ovat tarjonneet hyvän työpanoksen kirjaston päivittäiseen työpanokseen sekä tuoneet tuoreita ajatuksia kirjaston arkeen. Heidi Mikkola Kirjastonjohtaja

12 Kälviän kirjaston toiminta jatkui totutulla tavalla, pienin uudistuksin ja yhteistyökuvioita laajentaen. Kirjastokorttiaan käytti vuoden mittaan tasan asiakasta. Fyysisiä käyntejä kirjastoon tehtiin kpl ja kokonaislainaus laski hieman edellisvuodesta ollen lainaa. Kirjaston viikoittaiset aukioloajat säilyivät muuttumattomina, vuodessa oli 1906 aukiolotuntia. Uutuushankintoja oli yhteensä 1749 nidettä, kokoelmanhoidossa on viime vuosina keskitytty erityisesti laadukkaan kirjakokoelman hankkimiseen. Kokoelman poistoprosentti oli 4,8 %, poistoja oli määrällisesti enemmän kuin hankintoja. Elektronisen aineiston osalta kirjaston asiakkailla oli käytettävissä kaksi digitaalista lehtipalvelua. Myös e-kirjat kiinnostivat asiakkaita enenevissä määrin. Lasten ja nuorten kirjastotyössä tehtiin uudenlaista yhteistyötä varhaiskasvatuksen ja Kälviän 4H-yhdistyksen kanssa. Kirjaston henkilökunta järjesti kymmenkunta satutuokiota varhaiskasvatuksen eri yksiköissä. Kirjaston omia satutuokioita pidettiin 29 kertaa, kävijöitä oli keskimäärin 14 lasta. 4H-yhdistyksen kanssa järjestettiin syyslomalla Aavemainen iltakirjasto ja Loistavaa! -viikolla keppihevostapahtuma. Erityisesti lapsiperheille suunnattuja tilaisuuksia olivat Lainan päivän letitystapahtuma, jossa Keski-Pohjanmaan ammattiopiston hiusalan opiskelijat toimivat letittäjinä. Samassa tilaisuudessa vuoden lainaajiksi valittiin 7-luokkalaiset kaverukset Veera Hietala ja Sanni Rajaniemi. Kirjasto osallistui Kokkolan kesäviikoille kesämusarallin ja kuvasuunnistuksen merkeissä. Vuoden mittaan kirjastossa vieraili 26 päiväkoti- ja koululaisryhmää, joista osalle järjestettiin kirjastonkäytönopetusta sekä kirjavinkkausta. Alakouluissa kirjaston lukudiplomin suoritti ennätykselliset 104 oppilasta. Kirjailija Sari Peltoniemi vieraili Anders-kirjastojen yhteisen hankkeen puitteissa Peltokorven koululla. Uutena palvelumuotona kirjastossa käynnistettiin kirjaston kotipalvelu henkilöille, joilla on iän, sairauden tai toimintakyvyn heikentymisen vuoksi esteitä asioida henkilökohtaisesti kirjastossa. Kirjaston tavoitteena oli hankkia sekä kotipalvelua kaipaavia asiakkaita että vapaaehtoisia kirjastokavereita kuljettamaan kirjastokasseja asiakkaille. Kotipalvelusta ja Celian äänikirjapalvelusta kerrottiin myös seurakunnan keskiviikkokerhossa. Erilaisia kuvataidenäyttelyitä oli esillä kymmenen, useimmat Käläviän Färijäreiden järjestämiä sekä toistamiseen myös upea nuorten Färijäreiden näyttely. Myös Kokkolan virolaisessa ystävyyskunnassa Järva-Jaanissa asuva Ülle Bergmann järjesti taidenäyttelyn kirjastossa. Kohtalona Käläviä viikolla kirjastossa vieraili kirjailija-toimittaja Lauri Tuomi-Nikula. Kirjaston henkilökunta teki hänen kanssaan videon Anders-verkkokirjastoon Anders Chydeniuksen hautapaikan etsimisestä. Muutoinkin kirjasto oli aktiivinen verkkokirjaston sisällöntuotannossa, lähinnä kirjastossa työskennelleen media-assistentti-siviilipalvelusmiehen toimesta. Tapahtumia kirjastossa järjestettiin 108 kpl, niihin osallistui 1530 ihmistä. Kirjaston lukupiiri kokoontui 10 kertaa, joista yksi oli käynti Kokkolan kaupunginteatterin Kultarinta-esityksessä, joka pohjautui piirissä luettuun samannimiseen kirjaan. Neulekerhot kokoontuivat kesäkuukausia lukuun ottamatta läpi vuoden ja niissä kävi yhteensä 280 naista. Kälviän Martat järjesti kirjastossa syksyn suosituimman tapahtuman Sieninäyttelyn, johon tutustui puolensataa kävijää. Keski-Pohjanmaan kansanopiston kanssa kirjastossa järjestettiin maahanmuuttaja-opiskelijaryhmän Jutellaan-tapahtuma sekä SenioriVirtasten taidenäyttely. Kokkolan seudun opisto

13 puolestaan järjesti kirjastossa kolme poistokirja-askartelukurssia, joihin kirjasto lahjoitti askartelumateriaalin. Kirjastossa viriteltiin vuosien tauon jälkeen harrastajakirjoittajien kokoontumisia, lähtölaukauksena tälle oli Simon päivän kirjallisuusilta lokakuussa, joka kokosi yli 30 kiinnostunutta paikalle. Kati Salmén kirjastonjohtaja Lohtajan lähikirjaston toiminta jatkui tuttuun tapaan sekä kirkonkylällä että lainausasemilla Marinkaisten (3h/vk) ja Alaviirteen (2h/vk) kouluilla. Aukiolotunteja kertyi yhteensä Asiakaskuljetukset sivukyliltä Lohtajan kirjastoon lopetettiin kaupungin säästötoimien vuoksi vuoden 2016 alusta, mikä näkyi kirjaston kävijämäärässä: fyysisiä käyntejä oli eli pari tuhatta vähemmän kuin edellisenä vuonna. Aktiivisia lainaajia oli 999. Lainaus lisääntyi 1 % edelliseen vuoteen verrattuna. Yhteensä lainoja tehtiin Uutuuksia hankittiin 1700, mikä on noin 200 kpl edellisvuotta enemmän. Vanhentunutta aineistoa poistettiin saman verran. Aineisto kiersi vilkkaasti Lohtajan ja muiden Anderskirjastojen välillä. Vuoden aikana järjestettiin 10 näyttelyä. Eniten huomiota herätti ja valtakunnallistakin näkyvyyttä Yle:n Suomikierroksella sai Tuula Niemen ompelemien hääpukujen näyttely. Avajaistapahtumassa oli mukana myös paikallisia kampaajia hääkampauksineen. Vuoden aikana nähtiin myös Jukka Mansikkamäen ja Lohtajan 4H-kerholaisten valokuvia, Lohtajan Teiskuveljien näyttely sekä Lohtajan kotiseutuyhdistyksen 80-vuotisjuhlanäyttely. Ulla Vapolan grafiikkaa oli esillä toukokuussa ja Sari Tervolan taidetta elokuussa. Heinäkuussa Lohtajalle saatiin Kokkolasta suosittu Ville-Veikka Anttilan legonäyttely. Muita tapahtumia järjestettiin 41 ja ne keräsivät yli 700 osallistujaa. Talvella kuukausittain pyörivät jo vakiintuneet lukurinki, neulekahvila ja muksukirjasto. Syksyllä saatiin nauttia Rolf Wirtasen valokuvista ja musiikista esityksessä Lapin taikaa. Uutuutena kokeiltiin kesällä koululaisten toimintaviikkoa yhteistyössä Lohtajan 4H-yhdistyksen kanssa. Se oli menestys. Jokaiselle päivälle oli tarjolla erilaista ohjelmaa, kuten legojen rakentamista, valokuvausta, tarinapajaa, askartelua ja lautapelejä. Toimintaan osallistui 60 lasta ja viikko sai mediahuomiota aina Pohjanmaan tv-uutisia myöten. Vuoden lainaajana palkittiin Kirsti Lukkarila kirkonkylältä. Yhteistyö koulujen ja päivähoidon kanssa jatkui vilkkaana niin lainausasemilla kuin Lohtajan kirjastossakin. Seiskaluokkalaiset osallistuivat kirjavinkkaukseen ja tiedonhaun opetukseen sekä kirjastossa että koululla. Lukudiplomin suoritti 149 koululaista. Kotipalvelu liikuntarajoitteisille jatkui yhteistyössä kotihoidon kanssa. Asiakkaita oli kymmenkunta. Henkilökunta säilyi ennallaan. Asiakkaita palvelivat kirjastonjohtaja ja kaksi kirjastovirkailijaa. Syksyllä Lohtajan kirjasto tarjosi myös paikan työkokeilijalle. Tuulevi Borén kirjastonjohtaja

14 Ullavan kirjasto oli auki neljänä päivän viikossa ja Rahkosen kirjasto kahtena päivänä viikossa. Aukiolotunteja vuodessa oli 966 tuntia. Asiakkaita oli suunnilleen saman verran kummassakin kirjastossa ja lainauksia samoin. Yhteensä lainauksia oli lainausta ja kävijöitä yhteensä kävijää. Kesällä kesälomalaiset käyttävät kirjastoja ahkerasti. Satutunteja järjestettiin kirjastossa kerran kuukaudessa, (ei kesä-elokuussa). Osallistujamäärä on pysynyt runsaana, joten satutunteja on kolme ryhmää. Lukupiiri kokoontuu kerran kuukaudessa (ei touko-elokuussa, eikä joulukuussa). sekä Esikoulun ja Päivänpaisteen töiden näyttely Kirje Sinulle koulutus: SenioriKaste. Lukukoira vieraili kirjastoissa. Viisikko ja Roald Dahl viikot kirjoja esillä sekä aiheisiin liittyvä kilpailu. Yhteensä tapahtumia oli 69 ja osallistuja määrä 788. Eila Rahkonen kirjastovirkailija Rahkosen kirjastossa kokoontui kerran kuukaudessa nuorten lukupiiri, joka on ollut hyvin suosittu. Poikien pelikerho Rahkosen kirjastossa on ollut myös hyvin suosittu ja kokoontui kerran kuukaudessa. Vuoden 2016 lainaajiksi valittiin Sillanpään perhe. Koulujen ja varhaiskasvatuksen kanssa yhteistyö on edelleen tiivistä, ja he käyttävät kirjastoja joka viikko. Kirjasto järjesti yhteistyössä nuorisopalveluiden ja 4H:n kanssa useita tapahtumia: Peli-iltoja, lautapelejä - koko perheen pelitapahtuma Naistenpäivä askartelua/aikuisille naisille Kierrätyskirja-askartelua syyslomaviikolla Lainanpäivä askartelua, teemana Ystävänpäivä Kivien maalausta Ullavan viikolla Keväällä istutettiin ja kylvettiin kirjaston puutarha Kummitusilta kirjastossa Tonttutunnit kirjastoissa Loistavaa- viikolla liikunta- ja perhetemmellys ja kirjarasti/saturasti tapahtuma

15 Vuonna 2016 kirjastoautolla oli ajopäiviä 200. Kirjastoauto ajoi viitenä päivänä viikossa, lukuun ottamatta kesä- ja elokuuta, jolloin ajopäiviä oli neljä viikossa. Kirjastoauto ei ajanut heinäkuussa, syys- ja talvilomilla, joulun välipäivinä eikä arkipyhien aattoina. Joitakin päiviä jäi myös ajamatta kirjastoauton huolto- ja korjaustöiden takia. Kirjastoauton ikääntyessä myöskin korjausmäärät ovat lisääntyneet. Vuonna 2016 tehtiin mm. seuraavanlaisia korjauksia: Tasonsäätöventtiilin varsi, päävirtakatkaisijan korjaus, uusi starttimoottori, raidetangon vaihto, uudet kesä- ja talvirenkaat eteen. Vuoden kokonaislainaus oli Lainausmäärä laski lainalla edellisvuoteen verrattuna. Keskilainaus päivässä oli 350 lainaa. Osasyy lainausmäärän laskuun on kirjastoauton supistetut aukioloajat pääkirjaston aukioloaikojen mukaisesti. Viime vuonna otettiin lainattavaksi lasten ja nuorten kirjakassit. Kuhunkin kassiin kerätään jonkin aiheen mukaisia kirjoja. Kassit on otettu hyvin vastaan ja lainoja niille kertyi 170 kpl. Useassa Kokkolan koulussa ovat oppilaat joutuneet siirtymään sisäilmaongelmien takia väistötiloihin. Tuolloin koulun omia kirjakokoelmia ei ole käytössä, niinpä reittivalinnoissa on otettu huomioon väliaikaisissa tiloissa olevat koulut. Suurin asiakasryhmä ovatkin lapset. Kirjastoauto kiertää melkein kaikki suomen- ja ruotsinkieliset alakoulut sekä päiväkodit. Remontin jälkeen kirjasto oli ahkerassa käytössä ja lainaustoiminta vilkasta sillä uutuuskirjojakin oli mukavasti kerääntynyt sulun aikana. Keskussairaalan infon henkilökunta sulki kirjaston iltaisin klo Lehtilainaus oli myös vilkasta. Entisen tavan mukaan pääkirjastosta lehtilukusalin, sekä auton henkilökunta lahjoitti laitoskirjastolle ylimääräisiä aikakausilehtiä. Siirtokokoelmia toimitin kaikille psykiatrisille osastoille. Syyskuun lopussa tuli yllättävä tieto; laitoskirjasto keskussairaalan tiloissa lakkautettava tilanpuutteen vuoksi. Hyväkuntoinen kokoelma siirrettiin pääkirjastoon toimenpiteitä varten. Sovimme, että edelleen toimitan siirtokokoelmia keskussairaalan psykiatrisille osastoille määräajoin. Irma Weckman kirjastosihteeri Reitteihin tehdään joka vuosi joitain muutoksia. Pysäkkien lainaus- ja kävijämääriä seurataan koko ajan. Pysäkit, joissa ei käy asiakaita siirretään muualle. Seija Nygård kirjastovirkailija

16 Kaupungin organisaatiossa kirjasto kuului sivistystoimen alaisuuteen, jota johtaa sivistysjohtaja. Toimialan johtoryhmässä kirjastoa edusti kirjastotoimen johtaja. Vuonna 2016 henkilötyövuosia oli yhteensä 44,49, joista 34,84 kirjastoammatillisia. Kirjaston palkkaamia oli 43,19 ja muita 2,30 (mm. työharjoittelijat ja työllistetyt). Kirjaston johtoryhmä kokoontui säännöllisesti kirjastotoimen johtajan johdolla. Henkilöstökokouksia pidettiin vuoden aikana neljä kertaa. Kaikki työtiimit ovat pitäneet säännöllisesti osastokokouksia, joissa on keskusteltu osastoa ja koko kirjastoa koskevista asioista. Maakunnan kirjastoille ja koko henkilöstölle järjestettiin kaksi maakuntakirjastokokousta sekä 12 täydennyskoulutuspäivää. Kaupunginkirjaston henkilökunnalle järjestettiin kolme kehittämispäivää, joissa käsiteltiin kirjastopalvelujen prosesseja. Kirjaston toimintakulut olivat 2,9 miljoonaa euroa ja toimintatuotot euroa. Tulot muodostuivat anottuihin projekteihin saaduista tuista ja avustuksista, asiakkailta perityistä myöhästymismaksuista, kirjastoaineiston myynnistä ja korvauksista, kopioinnista ja luentosalitilojen vuokrista. Koko Suomen kirjastotoiminnasta kertovat ja kuntakohtaiset vuositilastot on saatavilla osoitteessa

17 Asukkaita Kokkolassa Fyysiset käynnit vuodessa käynnit/asukasluku 9,57 10,09 Lainaukset vuodessa lainaus/asukasluku 15,58 16,16 Kirjat yhteensä Kaunokirjat, aikuiset Kaunokirjat, lapset Tietokirjat, aikuiset Tietokirjat, lapset Musiikkiäänitteet Muut äänitteet Videot CD-ROM-levyt DVD ja Blu-ray Muut aineistot Hankinnat kirja-aineistot muut aineistot Toimintakulut (milj. ) 2,96 2,96 Henkilöstökulut (milj. ) 1,60 1,60 Kirjastoaineistokulut ( ) Tilakustannukset ( ) Muut kulut ( ) Henkilötyövuodet yhteensä 44,49 45,29 Kirjaston palkkaamat 42,19 43,15 Kirjastoammatilliset 34,84 35,59 Muut henkilötyövuodet 2,30 2,14 Kaukopalvelu lähetetyt kaukolainat saadut kaukolainat Verkkokäynnit Aktiiviset lainaajat % asukkaista 35,49 36,82

Suomen yleisten kirjastojen tilastot

Suomen yleisten kirjastojen tilastot http://tilastot.kirjastot.fi/?orgs=15&years=,&stats=1,33,100,10... 1 / 5 5.4.2017 10:45 Suomen yleisten kirjastojen tilastot Statistik för allmänna biblioteken i Finland Finnish Public Libraries Statistics

Lisätiedot

Kirjastopalvelut. Toimintakertomus 2014. www.ylojarvi.fi

Kirjastopalvelut. Toimintakertomus 2014. www.ylojarvi.fi Kirjastopalvelut Toimintakertomus www.ylojarvi.fi Lainaus, kävijät ja aukiolotunnit Ylöjärven kirjaston kokonaislainaus oli 676 562 ja se nousi hieman edellisestä vuodesta. Yksiköistä kirjastoauto ja pääkirjasto

Lisätiedot

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Tämä on pääkirjasto. Kokkolassa on myös lähikirjastoja: Koivuhaan, Kälviän, Lohtajan ja Ullavan kirjastot. Keskussairaalassa on laitoskirjasto, joka on potilaiden

Lisätiedot

Kirjasto- ja kulttuuripalvelut LAINAUS muutos muutos% Pääkirjasto ,3. Kirjastoauto ,5

Kirjasto- ja kulttuuripalvelut LAINAUS muutos muutos% Pääkirjasto ,3. Kirjastoauto ,5 Kirjasto- ja kulttuuripalvelut 2017 as.luku 1.1.2018 42 176 1.1.2017 42 024 TILASTOTIETOJA 2017 KIRJASTOPALVELUT LAINAUS 2017 2016 muutos muutos% Pääkirjasto 218 332 233 136-14 804-6,3 Kirjastoauto 71

Lisätiedot

KUHMON KAUPUNGINKIRJASTO KIRJASTON PALVELUT. Tervetuloa!

KUHMON KAUPUNGINKIRJASTO KIRJASTON PALVELUT. Tervetuloa! KUHMON KAUPUNGINKIRJASTO KIRJASTON PALVELUT Tervetuloa! LAINAUS Kirjastosta voi lainata kirjoja, lehtiä, nuotteja, äänitteitä, kielikursseja, DVDlevyjä, konsolipelejä ym. Aineiston laina-aika on 4 viikkoa.

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen toiminta vuonna 2011

Yleisten kirjastojen toiminta vuonna 2011 NÄKYMIÄ KESÄKUU 2012 POHJANMAAN ELY-KESKUS Yleisten kirjastojen toiminta vuonna 2011 Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa Seinäjoen kirjaston uudisosa

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen toiminta vuonna 2012

Yleisten kirjastojen toiminta vuonna 2012 NÄKYMIÄ KESÄKUU 2013 POHJANMAAN ELY-KESKUS Yleisten kirjastojen toiminta vuonna 2012 Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2012 Palokan kirjasto

Lisätiedot

Itä-Suomen yleiset kirjastot 2012

Itä-Suomen yleiset kirjastot 2012 NÄKYMIÄ KESÄKUU 2013 POHJOIS-SAVON ELY-KESKUS Itä-Suomen yleiset kirjastot 2012 Kuopion uusin kirjastoauto Aulis aloitti ajot vuoden 2013 alussa (Kuva: Jouni Nykänen) Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto. Toimintakertomus 2014

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto. Toimintakertomus 2014 Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Toimintakertomus 2014 Vuosi 2014 Kirjastopalvelujen toimintakuluissa säästettiin kaupungin sopeuttamisohjelman mukaisesti. Vastuualueen henkilöstö oli lomautettuna

Lisätiedot

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto. Toimintakertomus 2015

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto. Toimintakertomus 2015 Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Toimintakertomus 2015 Vuosi 2015 Vuonna 2015 kirjastopalvelut järjesti erityisesti lapsille ja nuorille suunnattuja toimintaa: kirjavinkkausta ja satutuokioita

Lisätiedot

VIHDIN KUNNANKIRJASTON TOIMINTAKERTOMUS 2012

VIHDIN KUNNANKIRJASTON TOIMINTAKERTOMUS 2012 VIHDIN KUNNANKIRJASTON TOIMINTAKERTOMUS 2012 Vihdin kunnankirjaston vuosi 2012 oli toiminnallisesti erittäin hyvä. Keskimäärin hyvin pienellä henkilöstöresurssilla ja jo useamman vuoden samana pysyneellä

Lisätiedot

KUHMON KAUPUNGINKIRJASTO KIRJASTON PALVELUT. Tervetuloa!

KUHMON KAUPUNGINKIRJASTO KIRJASTON PALVELUT. Tervetuloa! KUHMON KAUPUNGINKIRJASTO KIRJASTON PALVELUT Tervetuloa! KUHMON KIRJASTON LAINA-AJAT JA MAKSUT LAINA-AJAT DVD:t, videot Konsolipelit Lehdet Kysytty uutuusaineisto Kirjat ja muu aineisto 4 viikkoa MAKSUT:

Lisätiedot

Kokoelmat * 65 255 3,7 % 67 696

Kokoelmat * 65 255 3,7 % 67 696 Kommentti (näkyy vain ylläpitäjille): Täyttäjän nimi: Täyttäjän puhelinnumero: Täyttäjän sähköpostiosoite: Kunta: Seutukunta: Maakunta: Maakuntakirjastoalue: Lääni: Suuralue: Alavieska Ylivieska Pohjois-Pohjanmaa

Lisätiedot

Itä-Suomen yleiset kirjastot 2011

Itä-Suomen yleiset kirjastot 2011 NÄKYMIÄ SYYSKUU 2012 POHJOIS-SAVON ELY-KESKUS Itä-Suomen yleiset kirjastot 2011 Savonlinnan uusi kirjastorakennus nousee harjakorkeuteen. (kuvat: Tapani Boman) Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Lisätiedot

Toimintakertomus 2014

Toimintakertomus 2014 Toimintakertomus 2014 1 Sisällysluettelo 1. Kirjaston käyttö ja kokoelmat... 2 2. Talous... 5 3. Tapahtumat... 6 4. Henkilöstö... 7 5. Kehittämishankkeet... 9 6. Maakuntakirjastotoiminta... 10 2 1. Kirjaston

Lisätiedot

Alavieskan kunnankirjasto

Alavieskan kunnankirjasto Alavieskan kunnankirjasto Ulla-Mari Kivi Kuvassa: Julia Saukko, kuva: Ulla-Mari Kivi Alavieskan kunnan kirjastotoimen toimintakertomus ja tilastot vuodelta Kirjaston käyttäjät ja käyttö Alavieskan kirjastoa

Lisätiedot

Lapin yleisten kirjastojen toiminta vuonna 2012

Lapin yleisten kirjastojen toiminta vuonna 2012 NÄKYMIÄ MARRASKUU 2013 LAPIN ELY-KESKUS Lapin yleisten kirjastojen toiminta vuonna 2012 Kirjastoverkko ja sen muutokset Kuva: Hilkka Heikkinen. Lapin kunnissa oli vuonna 2012 yhteensä 43 kirjastoa, joista

Lisätiedot

Ulvilan kaupunginkirjasto. Miten meni ja mitäs sit?

Ulvilan kaupunginkirjasto. Miten meni ja mitäs sit? Ulvilan kaupunginkirjasto Miten meni ja mitäs sit? Kirjasto pähkinänkuoressa Ulvilan kaupunginkirjastolla on 3 yksikköä: pääkirjasto sekä Kaasmarkun ja Kullaan lähikirjastot. Henkilökuntaa on yhteensä

Lisätiedot

KATSAUS KIRJASTOTOIMINTAAN 2017

KATSAUS KIRJASTOTOIMINTAAN 2017 1 5.4.2017 KATSAUS KIRJASTOTOIMINTAAN 2017 Kirjastopalvelujen vastuualueen katsaus on laadittu kaupunginhallitukselle, joka päätöksessään 6.2.2017 ( 68) on käynnistänyt kulttuuri-, kirjasto- ja museotoimintaa

Lisätiedot

Lapin yleiset kirjastot 2014

Lapin yleiset kirjastot 2014 Lapin yleiset kirjastot 2014 Toimintakatsaus Kirjastotoimen ylitarkastaja Satu Ihanamäki OPETUS- JA KULTTUURITOIMI 3/2015 Lapin aluehallintoviraston julkaisuja Publikationer från Regionförvaltningsverket

Lisätiedot

Luotettavuus. Tasa-arvo. Yhteisöllisyys

Luotettavuus. Tasa-arvo. Yhteisöllisyys Kokkolan kaupunginkirjaston lainojen kokonaismäärä oli 717 026 lainaa ja kävijämäärä 436 824. Lainaus- ja kävijäluvissa on havaittavissa lievää laskua. Kaupungin rakennemuutoksen säästötoimenpiteet kohdennettiin

Lisätiedot

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto. Toimintakertomus 2013

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto. Toimintakertomus 2013 Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Toimintakertomus 2013 Vuosi 2013 Kokkolan kaupunginkirjaston tapahtumiin osallistui 7 350 kuntalaista vuonna 2013. Käyttäjäkoulutuksia järjestettiin 65 kpl.

Lisätiedot

Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja Hämeenlinna

Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja Hämeenlinna Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja 1999-215 Aikasarjoihin sisältyvät kunnat Hauho 1999-28 (kunta lakkautettu 29) 1999-215 Kalvola 1999-28 (kunta lakkautettu 29) Lammi 1999-28 (kunta

Lisätiedot

Joensuun seutukirjaston arviointisuunnitelma

Joensuun seutukirjaston arviointisuunnitelma 1 (4) Joensuun seutukirjaston arviointisuunnitelma 2017-2020 Johdanto Toiminnan ja tulosten arviointi kuuluu erottamattomana osana toiminnan kehittämiseen. Parhaimmillaan arviointi ja laatutyö ovat luonnollisia

Lisätiedot

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2011

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2011 Raportteja 69 2012 Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2011 merja kummala-mustonen (toim.) Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2011 MERJA KUMMALA-MUSTONEN (TOIM.)

Lisätiedot

Liite 1: VUOSITTAINEN ARVIOINTI

Liite 1: VUOSITTAINEN ARVIOINTI 1 Liite 1: VUOSITTAINEN ARVIOINTI Aiemmin tässä työssä esitellyn laaja-alaisen, osittaiseen arviointiin tarkoitetun mallin lisäksi tässä liitteessä esitetään vuosittaiseen käyttöön paremmin soveltuva arviointimenetelmien

Lisätiedot

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto. Toimintakertomus 2011

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto. Toimintakertomus 2011 Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Toimintakertomus 2011 Vuosi 2011 Kirjastosta lainattiin yli 827 784 nidettä kirjallisuutta, musiikkia, elokuvia, lehtiä ja erilaisia tallenteita. Lainaukset

Lisätiedot

Mikkelin seutukirjasto

Mikkelin seutukirjasto Mikkelin seutukirjasto Tarinoita, tietoa, taitoja, tiloja Kevät 2018 15.3.2018 s. 1 Kirjastot Suomessa Kaikille avoimia: - Yleiset kirjastot (kaupunkien ja kuntien omia tai yhteisiä) - Tieteelliset kirjastot

Lisätiedot

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto. Toimintakertomus 2012

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto. Toimintakertomus 2012 Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Toimintakertomus 2012 Vuosi 2012 Eniten kirjaston toimintaan vuonna 2012 vaikutti syyskuussa alkanut koko kaupunkia koskeva hankintakielto. Hankintakielto vaikutti

Lisätiedot

Alavieskan kunnankirjasto

Alavieskan kunnankirjasto Alavieskan kunnankirjasto Ulla-Mari Kivi Alavieskan kunnan kirjastotoimen toimintakertomus ja tilastot vuodelta Kirjaston käyttäjät ja käyttö Alavieskan kirjastoa käytti 1435 lainaajaa vuonna eli 75 käyttäjää

Lisätiedot

Elämäniloa ja sivistystä. Lahden kaupunginkirjasto maakuntakirjasto

Elämäniloa ja sivistystä. Lahden kaupunginkirjasto maakuntakirjasto Elämäniloa ja sivistystä Lahden kaupunginkirjasto maakuntakirjasto Elämäniloa ja sivistystä Tarjoamme asiakkaillemme mahdollisuuden hankkia tietoa ja elämyksiä. Toimintamme edistää luku-, kirjallisuus-

Lisätiedot

Anders-kirjastojen käyttösäännöt

Anders-kirjastojen käyttösäännöt Anders-kirjastojen käyttösäännöt Tervetuloa Anders-kirjastojen käyttäjäksi! Nämä käyttösäännöt koskevat kaikkia Anders-kirjastoja (myöh. kirjastoja) ja ovat voimassa 1.9.2017 lähtien. Anders-kirjastoihin

Lisätiedot

Kirjaston tilastot. Kävijät vuonna 2004...1. Lainaus 2004...2. Kirjaston lainaajat toimipisteittäin 2004...3

Kirjaston tilastot. Kävijät vuonna 2004...1. Lainaus 2004...2. Kirjaston lainaajat toimipisteittäin 2004...3 Kirjaston tilastot 2004 Kävijät vuonna 2004...1 Lainaus 2004...2 Kirjaston lainaajat toimipisteittäin 2004...3 Aineistojen lainaus aineistolajeittain 2004...4 Kirjojen lainaus 2004...5 Musiikkiäänitteiden

Lisätiedot

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Toimintakertomus 2010 Katsaus vuoteen 2010 Viime vuosi oli toiminnallisesti vilkas. Tapahtumia oli runsaasti sekä pääkirjastossa että lähikirjastoissa. Tärkeimmät tapahtumat olivat perinteisesti Lainan

Lisätiedot

Etelä-Suomen yleiset kirjastot 2011

Etelä-Suomen yleiset kirjastot 2011 NÄKYMIÄ ELOKUU 2012 UUDENMAAN ELY-KESKUS Etelä-Suomen yleiset kirjastot 2011 Kauniasten kirjasto oli Etelä-Suomen laadukkaimpia vuonna 2011 (kuvaaja: Kaunaisten kirjasto) Tässä yhteenvedossa esitetään

Lisätiedot

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2016

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2016 Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2016 Merja Kummala-Mustonen OPETUS- JA KULTTUURITOIMI 28/2017 Aluehallintovirastojen julkaisuja Publikationer från Regionförvaltningsverket Julkaisija

Lisätiedot

Tilastokatsaus 2011. Kirjasto- ja tietopalvelut

Tilastokatsaus 2011. Kirjasto- ja tietopalvelut Tilastokatsaus 2011 Kirjasto- ja tietopalvelut Vantaan kaupunginkirjaston tilastokatsaus 2011 Sisällysluettelo Kirjastot, aukiolotunnit...3 Henkilötyövuodet...3 Talous...3 Aineistoniteiden määrä...4 Aineistoniteiden

Lisätiedot

Kirjaston tilastot. Kokoelma Kirjaston lainaajat toimipisteittäin Kirjakokoelma, hankinta ja poistot

Kirjaston tilastot. Kokoelma Kirjaston lainaajat toimipisteittäin Kirjakokoelma, hankinta ja poistot Kirjaston tilastot 2003 Kokoelma 2003...1 Kirjaston lainaajat toimipisteittäin 2003...2 Kirjakokoelma, hankinta ja poistot 2003...3 Kirjakokoelma kielittäin 2003...4 Videot, DVD-videot ja CD-romit 2003...5

Lisätiedot

Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja Jyväskylä

Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja Jyväskylä Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja 1999-2014 160 000 Asukasluku: 140 000 120 000 100 000 80 000 60 000 40 000 20 000 0 1,40 Asukasluku: suhteellinen muutos 1,20 1,00 0,80 0,60 0,40

Lisätiedot

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Toimintakertomus 2009 Juhlavuosi 2009 Mennyt vuosi merkitsi kirjastolle sekä juhlaa että muutosta. Kokkolan kirjastotalon ja kirjastoauton 10-vuotisjuhlavuonna tuotiin kokkolalainen kirjallisuus ja kirjailijat

Lisätiedot

Toimintakertomus 2011

Toimintakertomus 2011 Toimintakertomus 20 Toimintakertomus 2011 1 Sisällysluettelo 1. Kirjaston käyttö ja kokoelmat... 2 2. Talous... 4 3. Tapahtumat... 5 4. Henkilöstö... 6 5. Projektit... 7 Kirjasampo.fi Boksampo.fi... 7

Lisätiedot

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2012

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2012 NÄKYMIÄ KESÄKUU 2013 POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUS Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2012 Merja Kummala-Mustonen (toim.) Limingan kirjasto (Kuva: Anna Kamula) 1. Esipuhe Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

Asiakaskysely Jos valitsitte vaihtoehdon "En lainkaan", miksi? (Text) 1. Kuinka usein käytätte kirjastoauton palveluja?

Asiakaskysely Jos valitsitte vaihtoehdon En lainkaan, miksi? (Text) 1. Kuinka usein käytätte kirjastoauton palveluja? 1. Kuinka usein käytätte kirjastoauton palveluja? Asiakaskysely 2008 Kysymykseen vastanneet: 335 (ka: 0) En lainkaan 49% 164 Kerran viikossa 16,7% 56 2-3 kertaa kuukaudessa 20,3% 68 Harvemmin 14% 47 2.

Lisätiedot

Keijo Kalliomäki. Sanna-Mari Salmio. Pauliina Pärkö. Anna-Kristiina Rosendahl. Heidi Kyrö-Anttila. Joonas Tuomisto

Keijo Kalliomäki. Sanna-Mari Salmio. Pauliina Pärkö. Anna-Kristiina Rosendahl. Heidi Kyrö-Anttila. Joonas Tuomisto HYVINVOINTILAUTAKUNNAN TOIMINTAKERTOMUS 2017 Sivistyslautakunnan kokoonpano 2013-31.5.2017 Pentti Ojala Teppo Myllymäki Jouni Erola Miia Hietanen Anna Isoviita Keijo Kalliomäki Päivi Rouhelo Sanna-Mari

Lisätiedot

Käsitteet. Yleisten kirjastojen tilastot

Käsitteet. Yleisten kirjastojen tilastot Yleisten kirjastojen tilastot Käsitteet Alla määritellään aakkosjärjestyksessä ne käsitteet, joita on käytetty tietokannan taulukoissa, taulukoiden otsikoissa ja tunnusluvuissa sekä mitä tarkoitetaan eri

Lisätiedot

Kirjaston tilastot 2007

Kirjaston tilastot 2007 Kirjaston tilastot 2007 Kävijät...2 Lainaus...3 Lainojen jakautuminen toimipisteittäin...4 Lainaajat toimipisteittäin...5 Aineistojen lainaus aineistolajeittain...7 Lainojen jakautuminen aineistoryhmittäin...8

Lisätiedot

Opastusta ja inspiraatiota - Lahden kaupunginkirjaston pedagogiset palvelut

Opastusta ja inspiraatiota - Lahden kaupunginkirjaston pedagogiset palvelut Opastusta ja inspiraatiota - Lahden kaupunginkirjaston pedagogiset palvelut Salla Palmi-Felin Johtava informaatikko, Media- ja musiikkipalvelut Lastukirjastot.fi Palvelua kaikenikäisille Ketkä opastavat?

Lisätiedot

Susann Forsberg kirjastotoimenjohtaja

Susann Forsberg kirjastotoimenjohtaja Kirjaston käyttö jatkui ennallaan. Perinteisen aineiston lainaus ja fyysiset kirjastokäynnit vähenivät hieman. Vuoden 2018 ilopilkku Kokkolan kaupunginkirjastossa oli kuitenkin lasten- ja nuortenkirjallisuuden

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston tuotteistaminen

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston tuotteistaminen Hämeenlinnan kaupunginkirjaston tuotteistaminen Irmeli Isokivijärvi Palvelupäällikkö Hämeenlinnan kaupunginkirjasto Hämeen maakuntakirjasto 25.3.2011 Kuntaliitoksen myötä kaupunki siirtyi tilaaja-tuottaja

Lisätiedot

PIENEN KIRJASTON YHTEISTYÖVERKOSTO

PIENEN KIRJASTON YHTEISTYÖVERKOSTO PIENEN KIRJASTON YHTEISTYÖVERKOSTO Hyvä kirjasto elävä alue Mikkeli 13.11.2012 13.11.2012 Kirjastotoimenjohtaja Eila Ainali 1 Kirja pienen kirjaston tarpeisiin - viime vuoden urakkana oli kirja 13.11.2012

Lisätiedot

Kirjaston tilastot 2006

Kirjaston tilastot 2006 Kirjaston tilastot 2006 Kävijät 2006...1 Lainaus 2006...2 Lainojen jakautuminen toimipisteittäin 2006...3 Lainaajat toimipisteittäin 2006...4 Aineistojen lainaus aineistolajeittain 2006...5 Lainojen jakautuminen

Lisätiedot

Toimintakertomus 2017 Kirjastotoimi

Toimintakertomus 2017 Kirjastotoimi Toimintakertomus 2017 Kirjastotoimi 1 Kaikille avoin Pomarkun kunnankirjasto on kohtaamispaikka, kuntalaisille kulttuurinen ja sosiaalinen tila, joka toimii sekä fyysisenä tilana että virtuaaliverkkona.

Lisätiedot

Itä-Suomen yleiset kirjastot 2014

Itä-Suomen yleiset kirjastot 2014 Itä-Suomen yleiset kirjastot 2014 Tilastotietoja Itä-Suomen yleisistä kirjastoista vuonna 2014 Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualue 23/2015 Itä-Suomen aluehallintoviraston julkaisuja. Itä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

Kirjaston tilastot 2005

Kirjaston tilastot 2005 Kirjaston tilastot 2005 Kävijät vuonna 2005...1 Lainaus 2005...2 Kirjaston lainaajat toimipisteittäin 2005...3 Aineistojen lainaus aineistolajeittain 2005...4 Kirjojen lainaus 2005...5 Musiikkiäänitteiden

Lisätiedot

Alavieskan kunnankirjasto

Alavieskan kunnankirjasto 2016 Alavieskan kunnankirjasto Ulla-Mari Kivi Alavieskan kunnan kirjastotoimen toimintakertomus ja tilastot vuodelta 2016 Kirjaston käyttäjät ja käyttö Alavieskan kirjastoa käytti 1510 lainaajaa vuonna

Lisätiedot

KOKOELMAT ESIIN PIENESSÄ KIRJASTOSSA. Sari Kanniainen, kirjastonjohtaja, Hankasalmen kunnankirjasto

KOKOELMAT ESIIN PIENESSÄ KIRJASTOSSA. Sari Kanniainen, kirjastonjohtaja, Hankasalmen kunnankirjasto KOKOELMAT ESIIN PIENESSÄ KIRJASTOSSA Sari Kanniainen, kirjastonjohtaja, Hankasalmen kunnankirjasto Johdannoksi Ei riitä, että kirjastolla on hyvät kokoelmat. Lisäksi asiakkaiden tulisi löytää niiden luo.

Lisätiedot

Yhteistyötä yli rajojen, Turun linna 10.5.2012 Asko Hursti. - yhteisjärjestelmä ä

Yhteistyötä yli rajojen, Turun linna 10.5.2012 Asko Hursti. - yhteisjärjestelmä ä Yhteistyötä yli rajojen, Turun linna 10.5.2012 Asko Hursti isatakirjastott - yhteisjärjestelmä ä Satakunnan kunnat Asukasmäärä Eura 12 500 Eurajoki 5 900 Harjavalta 7 500 Honkajoki 1 900 Huittinen 10 700

Lisätiedot

Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa ja kehittämisessä.

Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa ja kehittämisessä. Asiakaskysely kirjastopalveluista Hyvä asiakkaamme! Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa ja kehittämisessä.

Lisätiedot

Seniorit kartalle. Mervi Vaara Maailma muuttuu Eskoni kirjastojen seniorityö muutoksessa Oulu

Seniorit kartalle. Mervi Vaara Maailma muuttuu Eskoni kirjastojen seniorityö muutoksessa Oulu Seniorit kartalle - seniorityötä Oulun kaupunginkirjastossa Mervi Vaara 3.5.2018 Maailma muuttuu Eskoni kirjastojen seniorityö muutoksessa 3.-4.5.2018 Oulu Oulun kaupunginkirjasto Oulun kaupunginkirjasto

Lisätiedot

Toimintakertomus 2012

Toimintakertomus 2012 Toimintakertomus Toimintakertomus 20 2012 1 Sisällysluettelo 1. Kirjaston käyttö ja kokoelmat... 2 2. Talous... 4 3. Tapahtumat... 5 4. Henkilöstö... 6 5. Projektit... 7 6. Maakuntakirjastotoiminta...

Lisätiedot

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2013

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2013 Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2013 Merja Kummala-Mustonen (toim.) OPETUS- JA KULTTUURITOIMI 14/2014 Pohjois-Suomen aluehallintoviraston julkaisuja Publikationer från Regionförvaltningsverket

Lisätiedot

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2014

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2014 Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2014 Merja Kummala-Mustonen OPETUS- JA KULTTUURITOIMI 18/2015 Pohjois-Suomen aluehallintoviraston julkaisuja Publikationer från Regionförvaltningsverket

Lisätiedot

Tehtäväalue: Hyvinvointi LIITE 1

Tehtäväalue: Hyvinvointi LIITE 1 Tehtäväalue: 210501 Hyvinvointi LIITE 1 Hyvinvointilautakunnan tehtävät ja toimivalta Lautakunta johtaa ja kehittää hyvinvointitoimialaa (aikaisemmat kirjasto- ja kulttuuritoimen ja vapaa-aikatoimen toimialat)

Lisätiedot

Lounais-Suomen yleiset kirjastot 2013

Lounais-Suomen yleiset kirjastot 2013 Lounais-Suomen yleiset kirjastot 2013 Tilastotietoja Lounais-Suomen yleisistä kirjastoista v. 2013 Kari Vainionpää, sivistystoimentarkastaja Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualue 3/2014 Lounais-Suomen

Lisätiedot

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2015

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2015 Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2015 Merja Kummala-Mustonen OPETUS- JA KULTTUURITOIMI 12/2016 Aluehallintovirastojen julkaisuja Publikationer från Regionförvaltningsverket Pohjois-Suomen

Lisätiedot

Joensuun seutukirjaston tilastovertailu muiden maakuntakirjastojen kanssa

Joensuun seutukirjaston tilastovertailu muiden maakuntakirjastojen kanssa 1 (6) Joensuun seutukirjaston tilastovertailu muiden maakuntakirjastojen kanssa 1. Suoritevertailu Tilastoissa Joensuun seutukirjaston toimintatilastoja on verrattu kaikkiin muihin maakuntakirjastoihin

Lisätiedot

Kirjastopalvelut. Toimintasuunnitelma 2014. Oheismateriaali/vapaa-aikalautakunta 4.3.2014. www.ylojarvi.fi

Kirjastopalvelut. Toimintasuunnitelma 2014. Oheismateriaali/vapaa-aikalautakunta 4.3.2014. www.ylojarvi.fi Kirjastopalvelut Toimintasuunnitelma 2014 Oheismateriaali/vapaa-aikalautakunta 4.3.2014 www.ylojarvi.fi Kirjaston toiminta-ajatus Kirjasto on kaupungin peruspalvelua, joka edistää alueensa asukkaiden yhtäläisiä

Lisätiedot

300 Sivistystoimen hallinto TA 2016 Tot. Erotus Tot. %

300 Sivistystoimen hallinto TA 2016 Tot. Erotus Tot. % 300 Sivistystoimen hallinto Toimintakulut -81526-8888 -72638 10,9 Henkilöstökulut -26726-5596 -21130 20,9 Palkat ja palkkiot -18800-3628 -15172 19,3 Henkilösivukulut -7926-1968 -5958 24,8 Eläkekulut -7160-1795

Lisätiedot

Asiakaskyselyn tuloksia

Asiakaskyselyn tuloksia Asiakaskyselyn tuloksia Ratamo-kirjastojen (,, ja ) sekä Lopen kirjaston yhteinen asiakaskysely Tässä raportissa tarkastellaan 5.-8..0 järjestetyn asiakaskyselyn tuloksia n kirjaston näkökannalta. Jakaumat

Lisätiedot

Kuopion kaupunginkirjaston käyttösäännöt , voimassa toistaiseksi

Kuopion kaupunginkirjaston käyttösäännöt , voimassa toistaiseksi Maaherrankatu 12, 70100 Kuopio Puh. 017 182111 (kaupungin vaihde) https://kuopio.finna.fi Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta 28.2.2017 Kuopion kaupunginkirjaston käyttösäännöt 6.3.2017, voimassa toistaiseksi

Lisätiedot

JOKIOISTEN KUNNANKIRJASTO

JOKIOISTEN KUNNANKIRJASTO JOKIOISTEN KUNNANKIRJASTO TOIMINTAKERTOMUS V. 2013 KOKO KUNNAN KIRJASTOLAITOKSEN TIEDOT TOIMINTAYKSIKÖT PÄÄKIRJASTO Aukioloajat Pääkirjasto on ollut avoinna viitenä päivänä viikossa: maanantaista perjantaihin

Lisätiedot

Kuusikko-kunnat OKM:n kirjastotilastoissa

Kuusikko-kunnat OKM:n kirjastotilastoissa Kuusikko-kunnat OKM:n kirjastotilastoissa Tilastotietokannassa visualisointi-käyttöliittymä Helpottaa kunta- ja maakuntatilastojen tarkastelua Aikasarjojen vertailu helppoa: sekä absoluuttiset luvut että

Lisätiedot

Itä-Suomen yleiset kirjastot 2015

Itä-Suomen yleiset kirjastot 2015 Itä-Suomen yleiset kirjastot 2015 Tilastotietoja Itä-Suomen yleisistä kirjastoista vuonna 2015 Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualue 6/2016 Aluehallintovirastojen julkaisuja Itä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

Unelmien kirjasto -kysely 2019

Unelmien kirjasto -kysely 2019 Unelmien kirjasto -kysely 2019 Maaliskuussa 2019 Kokkolan kaupunginkirjasto kysyi asiakkaiden mielipiteitä siitä, miten kirjaston tiloja ja palveluja pitäisi kehittää. Kyselyyn vastasi 259 asiakasta. Kyselyyn

Lisätiedot

Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja Joensuun seutu

Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja Joensuun seutu Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja 1999-2014 Joensuun seutu 120 000 100 000 80 000 60 000 40 000 20 000 0 Asukasluku: Joensuu+Kontiolahti+Liperi+Outokumpu+Polvijärvi 1,20 Asukasluku:

Lisätiedot

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Kirjastoverkkopalvelut Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Yleiset kirjastot Kysely yleisten kirjastojen palveluista 1.1 Maakunta ( Minkä kunnan / kaupunginkirjaston palveluja arvioit ) 1.2 Kirjastot

Lisätiedot

Tervetuloa Oulun kaupunginkirjastoon!

Tervetuloa Oulun kaupunginkirjastoon! Tervetuloa Oulun kaupunginkirjastoon! Yleinen kirjasto on kunnan tai kaupungin omistama Yleinen kirjasto on kaikille avoin paikka. Lainaus on maksutonta yleisissä kirjastoissa. Suomalaiset arvostavat kirjastoja

Lisätiedot

Minun ja sinun. - meidän kirjastomme. Sisältää ETUKUPONKEJA kirjaston palveluihin, katso s.6!

Minun ja sinun. - meidän kirjastomme. Sisältää ETUKUPONKEJA kirjaston palveluihin, katso s.6! Minun ja sinun - meidän kirjastomme Sisältää ETUKUPONKEJA kirjaston palveluihin, katso s.6! Minun ja sinun 2 meidän kirjastomme Kokemuksia, ideoita ja tunteita Kirjastossa on säpinää ja hiljaisuutta, vanhoja

Lisätiedot

Kirjasto Seinäjoella 150 vuotta

Kirjasto Seinäjoella 150 vuotta Kirjasto Seinäjoella 150 vuotta Juhlavuoden ohjelma pääkirjastossa syksyllä 2015 Muutokset ovat mahdollisia, seuraa kirjaston kotisivuja. Seinäjoen kaupunginkirjasto, Alvar Aallon katu 14, SEINÄJOKI Cosplayn

Lisätiedot

Espoon kaupunginkirjasto Asukaskysely/Espoonlahti Syksy 2014

Espoon kaupunginkirjasto Asukaskysely/Espoonlahti Syksy 2014 Espoonlahden kirjastoverkko Asukaskyselyn yhteenveto Taustatiedot Millainen on sinun kirjastosi -asukaskysely lähettiin Espoonlahden kaikkiin talouksiin elokuussa 2014. Ne taloudet, joilla on mainostenjakokielto,

Lisätiedot

Vantaan kaupunki Kirjasto- ja tietopalvelut TOIMINTAKERTOMUS 2010

Vantaan kaupunki Kirjasto- ja tietopalvelut TOIMINTAKERTOMUS 2010 Vantaan kaupunki Kirjasto- ja tietopalvelut TOIMINTAKERTOMUS 2010 Vantaan kaupunginkirjaston tilastokatsaus 2010 Sisällysluettelo Kirjastot, aukiolotunnit...3 Henkilökunta...3

Lisätiedot

Sisällys Palvelut... 3 Kaukopalvelut... 3 Tietopalvelu... 3 Laitteisto... 3 Asiakastietokoneet... 3 Kopiokone... 3 Mikrofilmin ja -korttien

Sisällys Palvelut... 3 Kaukopalvelut... 3 Tietopalvelu... 3 Laitteisto... 3 Asiakastietokoneet... 3 Kopiokone... 3 Mikrofilmin ja -korttien Sisällys Palvelut... 3 Kaukopalvelut... 3 Tietopalvelu... 3 Laitteisto... 3 Asiakastietokoneet... 3 Kopiokone... 3 Mikrofilmin ja -korttien lukulaitteet... 3 Tilat... 4 Kokoushuone... 4 Sukututkimustyöpiste...

Lisätiedot

Kirjaston asiakaskysely kevät 2011 Lehdistötiedote

Kirjaston asiakaskysely kevät 2011 Lehdistötiedote Kirjaston asiakaskysely kevät 2011 Lehdistötiedote Vastaajaryhmä Työttömät Painettu sana ei koskaan kuole, jos sillä on lukijansa. Kiitos Suomalaiselle Kirjastolle. Vastaajat Vastaajia 19, joista naisia

Lisätiedot

Kirjastopalvelut. Toimintasuunnitelma 2015. Oheismateriaali vapaa-aikalautakunta 10.3.2015. www.ylojarvi.fi

Kirjastopalvelut. Toimintasuunnitelma 2015. Oheismateriaali vapaa-aikalautakunta 10.3.2015. www.ylojarvi.fi Kirjastopalvelut Toimintasuunnitelma 2015 Oheismateriaali vapaa-aikalautakunta 10.3.2015. www.ylojarvi.fi Kirjaston toiminta-ajatus Kirjasto on kaupungin peruspalvelua, joka edistää alueensa asukkaiden

Lisätiedot

1. Vastaajan sukupuoli:

1. Vastaajan sukupuoli: RATAMO-kirjastojen ja Lopen kirjaston asiakaskysely 5. 18.11. ASIAKASKYSELYN VASTAUKSET: NURMIJÄRVI Vastaajia oli Nurmijärven kirjastoissa yhteensä 281 (vuonna vastaajia oli 209). Tässä yhteenvedossa vastaukset

Lisätiedot

Sivistysjohtaja Erkki Seitajärvi. Toiminnalliset tavoitteet

Sivistysjohtaja Erkki Seitajärvi. Toiminnalliset tavoitteet Peruskoulutus Sivistysjohtaja Erkki Seitajärvi Uudistetut opetussuunnitelmat on otettu käyttöön perusopetuksessa. Niihin sisältyvät erityisen tuen osalta valtakunnallisesti uudet toimintamallit ja ohjeet.

Lisätiedot

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ekirjasto. YKN Lahti Heidi Karhu

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ekirjasto. YKN Lahti Heidi Karhu Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ekirjasto YKN Lahti 11.4 2019 Heidi Karhu 29.4.2019 Meillä on visio! Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun yhteinen ekirjasto, jossa kaikilla kirjastoilla on samat e-aineistot. Tasavertaiset

Lisätiedot

Kulttuurilautakunta 6.3.2013, 8, liite 3 MARTTILAN KUNNANKIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA

Kulttuurilautakunta 6.3.2013, 8, liite 3 MARTTILAN KUNNANKIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA Kulttuurilautakunta 6.3.2013, 8, liite 3 MARTTILAN KUNNANKIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA Kulttuurilautakunta 6.3.2013, 8, liite 3 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 KIRJASTON TEHTÄVÄT JA ASIAKKAAT... 4 3 NYKYISET

Lisätiedot

Ko u v o l a n. Kyytiin Kouvolassa. Kaupunginkirjasto. maakuntakirjasto

Ko u v o l a n. Kyytiin Kouvolassa. Kaupunginkirjasto. maakuntakirjasto Kyytiin Kouvolassa Ko u v o l a n Kaupunginkirjasto maakuntakirjasto Toimipisteet Kouvolan pääkirjasto Salpausselänkatu 33, PL 33 45100 KOUVOLA puh. lainaus/palautus/uusinta 020 615 5232 ja 020 615 6106

Lisätiedot

Kirjaston asiakaskysely kevät 2011 Lehdistötiedote

Kirjaston asiakaskysely kevät 2011 Lehdistötiedote Kirjaston asiakaskysely kevät 2011 Lehdistötiedote Vastaajaryhmä Opiskelijat Tökkikää päättäjiä, että saatte myös lauantaiaukiolot :). Vastaajat Vastaajia 32, joista naisia lähes 88 % ja miehiä yli 12

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013

Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013 Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013 Hyvä asiakkaamme! Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa

Lisätiedot

Sipoon kunnankirjasto Sibbo kommunbibliotek

Sipoon kunnankirjasto Sibbo kommunbibliotek Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013 Sipoon kunnankirjasto Sibbo kommunbibliotek TÄRKEYS = Palvelujen tärkeys minulle TOIMIVUUS = Miten kirjasto on onnistunut Kirjaston käyttäjäkysely 2013

Lisätiedot

Kaikkien kirjasto. Näin käytät kirjastoa. Selkoesite

Kaikkien kirjasto. Näin käytät kirjastoa. Selkoesite Kaikkien kirjasto Näin käytät kirjastoa Selkoesite Kaikkien kirjasto Tämä esite on julkaistu osana Kaikkien kirjasto -kampanjaa. Kampanjan toteuttavat Selkokeskus, Kulttuuria kaikille -palvelu ja Suomen

Lisätiedot

Salon kaupunginkirjasto

Salon kaupunginkirjasto Salon kaupunginkirjasto Kirjasto palvelee Kirjastopalvelut ovat kasvaneet perinteistä lainaus- ja palautustoimintaa monipuolisemmiksi. Salon kaupunginkirjasto tarjoaa aineistoa tiedonnälkään ja viihtymiseen,

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2012 Kulttuuripalvelut - kirjastot

Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2012 Kulttuuripalvelut - kirjastot Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2012 Kulttuuripalvelut - kirjastot Innolink Research Oy TUTKIMUKSESTA YLEENSÄ Tämä on Hämeenlinnan kulttuuripalveluiden kirjastojen asiakastyytyväisyyden tutkimusraportti.

Lisätiedot

Tehtävä Kuhmolaisten henkisen hyvinvoinnin edistäminen tuottamalla kirjasto-, kulttuuri- ja museopalveluja. Sitovien tavoitteiden toteutuminen

Tehtävä Kuhmolaisten henkisen hyvinvoinnin edistäminen tuottamalla kirjasto-, kulttuuri- ja museopalveluja. Sitovien tavoitteiden toteutuminen KÄYTTÖTALOUS 31.12.212 Talous Alkuperäinen talousarvio muutokset muutosten jälkeen Poikkeama Toimintatulot 54 54 49 287-4 713 Toimintamenot 89 844 89 844 859 515-49 671 Toimintakate 755 844 755 844 81

Lisätiedot

Palveluksessasi 24/7. www.savonia.fi/kirjasto

Palveluksessasi 24/7. www.savonia.fi/kirjasto Palveluksessasi 24/7 www.savonia.fi/kirjasto Tekijä: Anne Mikkanen Iisalmen kampuskirjasto Savonia-amk:n kirjasto- ja tietopalvelut Iisalmessa Iisalmen kampuskirjasto Kuopiossa Microkadun kampuskirjasto

Lisätiedot

Oripään kirjaston käyttösäännöt. Oripään kunnankirjasto ja muut Loimaan seutukunnan kirjastot muodostavat yhdessä Loisto-kirjastot.

Oripään kirjaston käyttösäännöt. Oripään kunnankirjasto ja muut Loimaan seutukunnan kirjastot muodostavat yhdessä Loisto-kirjastot. Oripään kirjaston käyttösäännöt Oripään kunnankirjasto ja muut Loimaan seutukunnan kirjastot muodostavat yhdessä Loisto-kirjastot. Käyttöoikeus Kirjasto on kaikille avoin. Kokoelmia, palveluita ja yleisötiloja

Lisätiedot