Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto. Toimintakertomus 2013

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto. Toimintakertomus 2013"

Transkriptio

1 Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Toimintakertomus 2013

2 Vuosi 2013 Kokkolan kaupunginkirjaston tapahtumiin osallistui kuntalaista vuonna Käyttäjäkoulutuksia järjestettiin 65 kpl. Tapahtumien lisäksi kirjastojemme erilaiset näyttelyt olivat suosittuja. Kirjallisuuspiirit toimivat vilkkaasti. Kirjaston kokonaislainaus oli Lainaus laski 1 %. Jokainen kokkolalainen lainasi keskimäärin 17 nidettä ja kävi kirjastossa keskimäärin 11 kertaa vuoden aikana. Kirjastoissa käytiin kaikkiaan kertaa. Lainausoikeuttaan käytti noin 38 % asukkaista. Verkkokäyntejä oli Musiikkiäänitteiden lainaus laski 13,5 % ja dvd-elokuvia lainattiin 5,4 % edellistä vuotta vähemmän. Internetin runsas musiikki- ja elokuvatarjonta heijastuu selkeästi musiikin ja elokuvien lainaukseen. Kirjastotoimenjohtajan päätöksellä tarkennettiin kirjaston tilojen käyttöperusteet sekä perusteet kansalaisaloitteiden, nimenkeruulistojen ja adressien keräämiselle kirjaston tiloissa. Asiakaspalautetta kartoitettiin Ala laputtaa -kampanjalla sekä Kansalliskirjaston koordinoimalla verkkokyselyllä. Kirjastopalvelut toimivat kokonaisuudessaan hyvin. Vahvuudeksi nousi, varsinkin Ala laputtaa -kampajassa, asiakaspalvelu, joka vastaa asiakkaiden odotuksia pääasiallisesti hyvin tai erinomaisesti. Eniten kehitettävää löytyi kirjastojen aukioloissa, verkkokirjaston toiminnallisuudessa sekä aineistojen tarjonnassa. Susann Forsberg kirjastotoimenjohtaja Kuten edellisenä vuonnakin eniten kirjaston toimintaan vuonna 2013 vaikutti syksyllä alkanut koko kaupunkia koskeva hankintakielto. Kirjoja hankittiin 13 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Kokonaishankinta väheni 9,1 %. Yle Radio Keski-Pohjanmaan kanssa aloitettiin Kirjahyllyn aarteet ohjelmasarja, missä kirjaston henkilökunta kävi torstai aamupäivisin suorassa lähetyksessä vinkkaamassa kirjoja. Keski-Pohjanmaan alueen kirjastoille järjestettiin kaksi maakuntakirjastokokousta. Toukokuussa kaupunginkirjaston ja alueen kirjastojen henkilökunnille järjestettiin tutustumismatka Jyväskylän pääkirjastoon ja Palokan aluekirjastoon. Koivuhaan kirjaston kehittämissuunnitelma valmistui opinnäytetyönä.

3 Kirjastoverkko Kokkolan kaupunginkirjastolla on seuraavat palvelupisteet: Pääkirjasto Lähikirjastot: Koivuhaka, Kälviä, Lohtaja, Ullava Keskussairaalan kirjasto Kirjastoauto Kirjaston palvelupisteet olivat vuoden aikana avoinna yhteensä tuntia. Kirjaston kotipalvelutoimintaa hoidettiin hajautetun mallin mukaisesti: kirjaston palvelupisteillä oli kullakin omat asiakkaansa. Asiakkaina oli sekä palvelutaloissa että omissa kodeissaan asuvia. Kotipalveluasiakkaita oli vuoden lopussa kymmenkunta henkilöä, jotka eivät sairauden tai muun liikuntaesteen vuoksi kykene itse asioimaan kirjastossa. Naapurikuntien kanssa ylläpidettiin yhteistä Andersverkkokirjastoa, johon Kokkolan lisäksi kuuluvat Halsua, Himanka (Kalajoki), Kannus, Kaustinen, Lestijärvi ja Toholampi. Kirjastoaineisto Hankinta Kirjaston aineistohankintaa toteutettiin kaupungin säästövelvoite huomioiden. Syksyllä 2013 alkanut koko kaupunkia koskeva hankintakielto vaikutti kokoelman supistumiseen, sekä aineistomäärien laskuun. Aineistoa hankittiin yksikköä (13 %) vähemmän kuin edellisenä vuonna. Kirjastoon hankittiin kirjaa, 240 nuottia ja partituuria, 986 musiikkiäänitettä, 5 videota, 754 DVD-levyä, 38 Cd-romia, 771 muita äänitteitä sekä muita aineistoja 191. Yhteensä hankintoja oli Lehtivuosikertoja tilattiin kirjaston eri palvelupisteisiin yhteensä 949 kappaletta. Asiakkaat voivat lukea kirjaston työasemilla sähköisiä sanomalehtiä. Sähköisten lehtien avulla myös lehtivalikoima laajenee. Kokoelma Kokkolan kaupunginkirjastossa oli vuoden 2013 lopussa asiakkaiden käytössä nidettä kauno- ja tietokirjallisuutta, musiikkia, nuotteja, elokuvia, äänikirjoja, lehtiä, cd-rom-levyjä ja muuta aineistoa. Kirjojen osuus kokoelmasta oli noin nidettä. Näistä noin 72 % oli aikuisten kirjoja ja 28 % lasten- ja nuortenkirjoja. Kirjoista 76 % oli suomenkielisiä, 20 % ruotsinkielisiä ja 4 % vieraskielisiä. Poistot Kirjastoaineistoa poistettiin huonokuntoisuuden, tietojen vanhentuneisuuden ja käyttämättömyyden perusteella kappaletta.

4 Kirjastopalvelut Lainaus Kirjastoaineiston kokonaislaina oli , laskua edellisvuoteen 1 %. Kasvua oli kuitenkin kirjastoauton lainoissa, jotka kasvoivat 8,7 %. Asukasta kohden lainoja oli 17,3 nidettä vuoden aikana. Lainoista 76 % oli kirjoja ja 24 % muuta aineistoja. Vuonna 2013 kaukolainoja saatiin 653 kpl ja lähetettiin kpl. Lainat toimipisteittäin Toimipiste Lainat % Pääkirjasto ,70 Kirjastoauto ,17 Koivuhaan kirjasto ,76 Kälviän kirjasto ,60 Laitoskirjasto ,12 Lohtajan kirjasto ,54 Ullavan kirjasto ,93 E-kirjat 753 0,09 Saadut kaukolainat 643 0,08 Yhteensä ,00 Kävijät Fyysisiä kirjastokäyntejä oli yhteensä Kävijämäärä laski 1,7 %. Vuoden aikana lainausoikeuttaan käyttäneiden määräksi kirjattiin , mikä on 38 % asukasluvusta. Kokkolalainen kävi kirjastossa keskimäärin 11 kertaa vuodessa. Kirjaston internet-sivuille ja Anders-verkkokirjastoon tilastoitiin käyntiä vuonna Verkkokäyntien määrä laski 3,7 %. Asiakkaat käyttävät aktiivisesti verkkokirjastoa lainojensa uusimiseen ja varausten tekemiseen. Kävijät toimipisteittäin Toimipiste Kävijät % Pääkirjasto ,77 Kirjastoauto ,33 Koivuhaan kirjasto ,63 Kälviän kirjasto ,23 Laitoskirjasto ,71 Lohtajan kirjasto ,80 Ullavan kirjasto ,54 Yhteensä ,00 Neuvonta ja tietopalvelu Kirjaston kaikki osastot ja palvelupisteet neuvoivat asiakkaita kirjaston kokoelman käytössä ja tiedonhaussa. Tietopalvelun ohessa annettiin pienimuotoista opastusta Andersverkkokirjaston sekä muiden tietokantojen ja internetin käytössä.

5 Kokkolan kaupunginkirjaston henkilökunta vastasi Kysy kirjastonhoitaja -palvelussa kymmenkuntaan kysymykseen. Palvelu on valtakunnallinen, joten vastaus voi tulla myös muualta Suomesta. Valtaosaan kysymyksiä vastasi pääkirjaston neuvonnan henkilökunta. Aluehallintoviraston myöntämällä hankerahoituksella toteutettiin Minne menet, kirjaston tietopalvelu? -hanke Päivi Jokitalon vetämänä. Lisätietoja: https://kokkola2013.wordpress.com/ Maakuntakirjastopalvelut Kokkolan kaupunginkirjasto on toiminut Keski-Pohjanmaan maakuntakirjastona vuodesta Seutukunnallinen yhteistyö toteutuu Anders-kimpassa, johon kuuluvat Kokkolan lisäksi Halsua, Himanka (Kalajoki), Kannus, Kaustinen, Lestijärvi ja Toholampi. Perho ja Veteli kuuluvat Etelä-Pohjalaiseen YTYkimppaan. Himangan kunta liittyi vuonna 2010 Kalajoen kaupunkiin ja siirtyi siten Oulun maakuntakirjaston toiminnan piiriin. Himangan kirjasto jatkaa kuitenkin Anders-kimpassa. Maakuntakirjastona Kokkolan kaupunginkirjasto palvelee Keski-Pohjanmaan kirjastojen kautta välillisesti maakunnan kaikkia asukkaita. Toimialueen kirjastot pitävät maakuntakirjaston tärkeimpinä toimintamuotoina kaukopalvelua, koulutusta ja sisällöntuotantoa internettiin. Vuonna 2013 maakuntakirjastotoiminta jatkui vakiintuneissa puitteissa. 1. Kaukopalvelu Vuoden 2013 aikana kaukolainoja kirjastoille lähetettiin yhteensä Kaukolainoja tilattiin kokkolalaisten asiakkaiden käyttöön Maakuntakokoelma Kaupunginkirjasto ylläpitää ja kehittää Chydenicakotiseutukokoelmaa, joka sisältää Kokkolaa ja lähiseutua koskevaa aineistoa. Maakunnallista aineistoa hankittiin harkinnan mukaan myös lainakappaleiksi muille osastoille. Osa materiaalia saatiin lahjoituksena.

6 3. Maakuntakirjaston järjestämät kokoukset ja koulutustilaisuudet Kokkolan kaupunginkirjaston koulutus jakaantuu muodollisesti maakunnalliseen ja kirjaston sisäiseen koulutukseen. Omalle henkilökunnalle suunnattu koulutus laajennetaan useimmiten koko maakuntaa koskevaksi. Tutustumismatka Jyväskylän pääkirjastoon ja Palokan lähikirjastoon Maakuntakirjastokokoukset: Mediakasvatus ja Minne menet, kirjaston neuvontapalvelu? Tiedotus Tiedotus alueen kirjastoille hoidettiin pääosin sähköpostitse ja kaupunginkirjaston kotisivuilla. Alueelle lähetettiin kolme tiedotetta. 5. Logistiikka: seutukuljetuksiin ollaan tyytyväisiä Kuljetuksen piirissä ovat kaikki Keski-Pohjanmaan alueen yleiset kirjastot Perhoa ja Veteliä lukuun ottamatta Anders-kirjastot luopuivat varausmaksusta ja ottivat käyttöön yhteisen varausjonon. Muiden Anders-kirjastojen aineistoa on lainattu ja muut kirjastot ovat lainanneet Kokkolan kaupunginkirjaston aineistoja Pohjanmaan Nelli Kirjasto on mukana Pohjanmaan Nelli-portaalissa yhteistyössä alueen yleisten ja tieteellisten kirjastojen sekä Seinäjoen ja Vaasan maakuntakirjastoalueiden kanssa. 7. E-aineistot Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjaston Kälviän kirjastonjohtaja toimii alueen FinELib-yhteyshenkilönä. Kirjasto kustantaa FinELibin kautta tapahtuvaa e-aineistojen hankintaa alueellaan. Maakunta-alueen kirjastoilla mm. käytössä sähköinen lehtipalvelu epress. Kirjasto vastaa myös Anderskirjastojen elektronisten kirjojen hankinnasta ja luetteloinnista. 8. Kehittäminen Maakunnan kirjastoilla on yhteinen aluestrategia v Maakuntakirjaston alueelle ei ole toistaiseksi luotu yhteistä kokoelma- tai hankintapolitiikkaa eikä yhteisiä kirjastojen toiminnan arviointimalleja ole kehitetty. Kokkola on yhdessä Tampereen kaupunginkirjaston kanssa pilotoimassa yleisten kirjastojen liittymistä metatietovarantoon. Pilotoinnissa pyritään luomaan uudet työprosessit ja testaamaan rajapinnat metatietovarannon ja paikallisten kirjastotietokantojen käyttämien järjestelmien välillä. Kirjasto on perinteisesti toteuttanut valtion erityisavustuksilla kehittämishankkeita toiminnan kehittämiseksi. Lisäksi kirjasto on ajoittain myös toteuttanut oman seutukuntaansa tai koko maakuntaa koskettavia hankkeita. Maakunnan muut kirjastot ovat hakeneet myös erikseen avustusta hankkeisiinsa vuonna Kokkolan kaupunginkirjasto sai opetusministeriöltä ja lääninhallitukselta hankerahoitusta seuraavasti: Maakuntakirjastotoiminta, euroa Musadiplomin avulla musiikkilajit tunnetuksi, euroa

7 Jotain tolkkua kokoelmiin Keski-Pohjanmaan maakuntakirjastojen kokoelmapolitiikka, euroa Saalista tarinaverkossa, euroa Lohtajan kirjasto taaperoiden omaksi, euroa 9. Kansainvälinen toiminta Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto liittyi IFLA:n jäseneksi vuonna Asiakastyytyväisyys ja asiakaspalaute Kirjasto tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden jatkuvaan palautteen antamiseen joko paperi- tai nettilomakkeella. Asiakaspalautetta kartoitettiin Kansalliskirjaston koordinoimalla verkkokyselyllä sekä Ala laputtaa -kampanjalla. Kampanjan aikana asiakkailla oli mahdollisuus antaa palautetta liimaamalla erivärisiä muistilappuja haluamaansa paikkaan kirjastoissa. Punainen muistilappu oli negatiivinen viesti, vihreä positiivinen ja keltainen kertoi, että tämä menettelee. Lappuihin sai myös kirjoittaa kommentteja. Pääkirjastossa toteutettiin keväällä kuusi asiakashaastattelua. Haastateltavilta kysyttiin mielipiteitä mm. automaateista, asiakaspalvelusta, kokoelmista ja verkkokirjaston toimivuudesta. Kirjastopalvelut toimivat kokonaisuudessaan hyvin. Vahvuudeksi nousi, varsinkin Ala laputtaa -kampanjassa, asiakaspalvelu, joka vastaa asiakkaiden odotuksia pääasiallisesti hyvin tai erinomaisesti. Eniten kehitettävää löytyi kirjastojen aukioloissa, verkkokirjaston toiminnallisuudessa sekä aineistojen tarjonnassa. Pääkirjaston palvelut Lainoja pääkirjastossa kertyi hieman edellisvuotta enemmän, mutta fyysiset kirjastokäynnit vähenivät. Pääkirjasto järjesti vuoden aikana useita tapahtumia ja näyttelyitä sekä yksin että yhteistyössä kaupungin muiden toimijoiden kanssa. Kirjastossa on melkein aina esillä kirjallisuutta eri aiheista. Kirjanäyttelyissä huomioidaan ajankohtaiset aiheet, kuten erilaiset teemaviikot. Näyttelyjen avulla tuodaan asiak-

8 kaiden tietoisuuteen eri aihealueiden aineistoja, joita kirjaston kokoelmista löytyy. Pääkirjasto aloitti vuoden alusta aktiivisen, aiempaa hieman laajemman yhteistyön kaupungin varhaiskasvatusyksiköiden kanssa. Lukuviikolla pääkirjastossa aloitettiin teemallisten kirjakassien lainaamisen. Lainan päivänä 8.2. pääkirjastossa palkittiin vuoden lainaajina Eero Kola ja Kalevi Winter. Luckan muutti EU-tiedotuspisteen entisiin tiloihin maaliskuussa. Suunnittelutyö lasten- ja nuortenosastojen sekä musiikkiosaston palvelutiskin yhdistämiseksi aloitettiin Luckanin muuton jälkeen. Samalla erotettiin nuorille oma nurkkaus entisen musiikkiosaston palvelutiskin paikalle. Pienille lapsille varattiin oma nurkkaus entisen lastenosaston palvelutiskin paikalle. Uusi palautusautomaatti asennettiin ja otettiin käyttöön joulukuussa. Villan koulu ja pääkirjasto osallistuivat kansalliseen Lukuintoprojektiin. Kirjailija Johan Unenge vieraili hankkeen puitteissa sekä pääkirjastossa että Villan koululla. Tapahtumia pääkirjastossa 7.1. Onnellisuuden olemus - Vad är lycka? Raimo Vertainen Onnellisuuden olemus Vad är lycka? Ari-Pekka Lahti Kanervan lukupiiri Ala laputtaa! Byri laga lappa! Poistokirjanmyyntiä Försäljning av avskrivna böcker 8.2. Lainan päivä - Lånedagen En stund i naturen Hetki luonnossa, Jan Björks fotografier Keski-Pohjanmaan lintupaikkaopas kirjan esittely Hannu Tikkanen ja Johan Hassel Kanervan lukupiiri Kanervan lukupiiri Pasi B Goode Kanervan lukupiiri Kirjallisuusperinteitä Keski-Pohjanmaalla? järj. Pränttärit Lukuviikko Läsveckan FSBF:s sektionsdag Kanervan lukupiiri Oskarin ja Olavin musashow 4.6. Kirjasto puhkeaa kukkaan puutarhapäivä. Biblioteket slår ut i blom trädgårdsdag Kirjapiknik - Bokpicknick 2.7. Kirjapiknik - Bokpicknick Kanervan lukupiiri

9 13.9. Kaupan ja kulttuurin yö Handelns och kulturens natt Kanervan lukupiiri SeniorSurf Vanhusten viikko: aikuisten satutunti, kirjavinkkausta. Äldreveckan: sagostund för vuxna, boktips Kalevala Uusi aika elokuva, ohjaaja Jari Halonen Kanervan lukupiiri Teatteri Soiva Sammakko Teater Den Klingande Grodan Loistavaa! Strålande! Kummitus-ilta Spökafton ARTboretum kuvataideteos, järj. Lasten- ja nuorten kuvataidekoulu Pohjoismainen kirjastoviikko Nordiska biblioteksveckan. Pohjolan talvi Vinter i Norden. Tove Fagerholm & Merja Björklind Aamuhämärässä - Iltahämärässä. Kura gryning Kura skymning Författarbesök Johan Unenge Buu-klubben (klo 14 & 17) Tutti da Capo Lapsen oikeuksien päivä Barnkonventionens dag Tarina murina - sanataidetta Kanervan lukupiiri Lauluyhtye I.S.K.U Vladimir Majakovski kirjallisuusluento Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin joulutervehdys - Mellersta Österbottens kammarorkesters julhälsning Staatusti quota jouluista rockmusiikkia Kanervan lukupiiri Teatteri Soiva Sammakko Teater Den Klingande Grodan Näyttelyjä pääkirjastossa Kevät Vår, Lena Segler-Heikkilä Tähtien elämää kirjanäyttely Maahanmuuttajat ja maastamuuttajat ennen ja nyt kirjanäyttely Suomen upea luonto kirjanäyttely Oscar-humua elokuvia ja musiikkia Utställning av pappersdockor, Vivan Björkskog Mistä näitä tähtiä oikein tulee? kirjanäyttely Agata & Arttu: Salli ja salainen paikka, teksti Heli Roiha ja kuvitus Pirjo-Liisa Valkamaa Kohtalot myynnissä ihmiskauppaa Matkakertomuksia kirjanäyttely Virtasen taidenäyttely kuvataidetta Historiallisia kirjoja Kokkolan Lasten ja Nuorten kuvataidekoulu Kokkolan Lasten ja Nuorten Kuvataidekoulun mvvalokuvauksen ryhmän valokuvanäyttely Nyt grillaamaan kirjanäyttely

10 Paavo Mansikkamäen luontokuvia Puutarhanhoitoa ja mökkeilyä Lainaisitko sinä näitä? huonosti käsiteltyä kirjastoaineistoa Kaduilla ja poluilla retkeily- ja matkailukirjoja Lars Näsmanin lentokone-aiheisia akvarelleja Kirja joka muutti elämäni kirjanäyttely Pokkareita Pocketböcker Paperbacks 9.7. Kaj Hedman 60 vuotta Kaj Hedman 60 år Eurooppalainen ruokakultturi Europeisk matkultur Terrorismia kaunokirjallisuudessa Jari Nieminen: luontohetkiä valokuvia Muistetaan, maistetaan kesää talvella kirjanäyttely Vihreää terapiaa Monet n puutarhassa. Valokuvat: Heli Roiha, maalaukset: Pirjo-Liisa Valkama Tieteen tekijät historiasta nykypäivään Joni Virtanen valokuvia Hopeiset Toholammin artesaaniopiston hopeaseppien 2. ja 3. vuosiluokan opiskelijatöitä Da Vinci-koodin edeltäjät ja seuraajat - kirjanäyttely Elettyä elämää muistelmia Neristan paluu kotikaupunkiin, valokuvat Pekka Agarth Pohjolan talvi Vinter i Norden Rum och ansvar Rock, rauha ja rakkaus cd-levyjä ja kirjoja Tule ja koe majakat Suomen majakkaseuran valokuvanäyttely Tsenslona Jan Björks fotografier Oikeussaleissa ja sairaaloissa kirjanäyttely Kaikkea jouluista Altt om julen

11 Lasten ja nuorten kirjastopalvelut Lasten- ja nuortenosaston vuosi oli tapahtumarikas; vakiintuneet toimintamuodot; kirjavinkkaus, satutuokiot sekä suomenettä ruotsinkielillä, verkkokirjaston ylläpito, kirjapakettien keräys, näyttelyiden kokoaminen sekä ryhmäkäynnit saivat rinnalleen monenlaisia tapahtumia. Talvilomaviikolla järjestettiin yökirjasto yhdessä nuorisopalveluiden kanssa. 15 nuorta yöpyi kirjastossa perjantain ja lauantain välisen yön, ja ohjelmassa oli erilaisia pajoja sekä vapaata yhdessäoloa. Syksyllä alkoi musiikkiosaston ja lasten- sekä nuortenosaston asiakaspalvelutiskien yhdistäminen sekä osastojen uudelleenjärjestely. Talven laputuskampanjassa sekä nuorille tehdyssä kyselyssä tulivat esille toiveet mukavista oleskelupaikoista, ja tähän osaston uudistamisella pyrittiinkin, lasten ja nuorten aineisto erotettiin aiempaa selkeämmin toisistaan ja nuorten nurkkaukseen hankittiin Fatboy-säkkituoleja. Päivi Pajala kirjastonhoitaja Lapsille pidettiin puolestaan Leikitään kirjastoa - nurkkauksessa esittelyjä kirjaston työstä ennen ja nyt. Vanhat, tarpeettomiksi käyneet kortistot ja leimasimet pääsivät uuteen käyttöön. Kesällä järjestettiin 2 kirjapiknikkiä kirjaston patiolla ja satuhetkiä lasten osastolla ja sään salliessa ulkona. Näihin osallistui yhteensä 25 henkilöä. Syksyn Loistavaa -kulttuuriviikolla Lasten oikeuksien päivänä järjestettiin Sanataidekoulun kanssa Tarinamurinatapahtuma, johon osallistui yhteensä 130 lasta ja nuorta. Sanataidekoulun oppilaat olivat suunnitelleet omat tarinat ja roolihahmot, joihin ryhmät tutustuivat. Lopuksi herätettiin ujo peikko piilostaan. Päivän aikana jaettiin myös Nuori Kokkolapalkinto ja Marja-Leena Mäkelä piti kirjavinkkausta teemanaan lasten oikeudet. Kolmannen kerran järjestetty kummitusilta keräsi 76 osallistujaa, ja kummituksia saimme jälleen lainaksi nuorisopalveluilta. Henkilökunta osallistui Lukuintoilua -hankkeen koulutustilaisuuksiin Seinäjoella sekä kirjavinkkausaiheiseen koulutukseen.

12 Kirjasto ja varhaiskasvatus Kokkolan kaupungin pääkirjasto aloitti 2013 vuoden alusta aktiivisen, aiempaa hieman laajemman yhteistyön kaupungin varhaiskasvatusyksiköiden kanssa. Kirjastosta saa tilata kiertävät kirjastolaiset pitämään satutuokiota ja tuomaan kirjapaketteja toivotusta aiheesta, antamaan tietoiskua kirjastosta (kertomaan lapsille ja henkilökunnalle esim. Andersverkkokirjaston käytöstä, kirjojen käsittelystä tai yleensä kirjastotoiminnasta). Satutuntia saa tilata pidettäväksi myös päivähoitoryhmän kirjastovierailun yhteyteen, kirjaston esittelyn lisäksi. Suomenkielisiin varhaiskasvatusyksiköihin tehtiin vuonna 2013 yhteensä 17 käyntiä (päiväkodit, esiopetusryhmät ja perhepäivähoitokodit). Varhaiskasvatusyksiköistä käytiin ohjatulla, ennakkoon sovitulla kirjastovierailulla 8 kertaa. Yhteensä tämä yhteistyö tavoitti 357 lasta ja 75 aikuista. Ruotsinkielisiin varhaiskasvatusyksiköihin tehtiin vuonna 2013 yhteensä 2 käyntiä (päiväkodit, esiopetusryhmät ja perhepäivähoitokodit). Ruotsinkielisistä varhaiskasvatusyksiköistä käytiin ohjatulla kirjastovierailulla 2 kertaa. Yhteensä tämä yhteistyö tavoitti 78 lasta. Marjut Torppa kirjastovirkailija Musiikkiosaston musadiplomi-hanke Musadiplomihankkeen aikana tuotettiin valintalistat 6.- ja 9.- luokkalaisille. Valintalistoilla oli kyseisen musiikkilajin keskeisimmät artistit/bändit ja heidän tunnetuin kappaleensa. Musadiplomin suorittamiseksi oppilaiden piti siis valita listoilta artisteja/bändejä, joiden musiikkia kuuntelevat diplomin suorittamiseksi. Lisäksi tuotettiin diplomin suorittamiseen tarvittavat tehtävät, eli jokaisesta musiikkilajista piti tehdä yksi tehtävä. Hankkeen aikana tehtiin myös suorituslomake ja itse diplomi, jonka musadiplomin suorittaja sai itselleen. Kaikki materiaali löytyy Anders-kirjastojen verkkokirjastosta: https://anders.verkkokirjasto.fi/web/arena/musadiplomi. Musadiplomihankkeen tarkoituksena oli tutustuttaa peruskoululaisia eri musiikkilajeihin. Tutustumisen perustaksi laadittiin lukudiplomeista tuttuja listoja, joissa olisi mahdollisimman monipuolisesti eri musiikkilajien keskeisimmät artistit tai yhtyeet ja heidän tunnetuin kappaleensa. Aluksi jokainen hankkeessa mukana ollut luokka (n. 50 oppilasta) kävi tutustumassa musiikkiosastoon. Sitten heille jaettiin musadiplomit ja niiden suorittamiseen tarvittavat tehtävälomakkeet. Oppilaat suorittivat musadiplomit opettajiensa johdolla. Lopuksi musadiplomin suorittaneille oppilaille järjestettiin kaksi eri tilaisuutta. 6.-luokkalaiset (40 oppilasta) tulivat kirjastoon suorittamaan musiikillisen seikkailuradan, jonka oli suunnitellut yksi musadiplomissa mukana olleista opettajista. Lisäksi tapahtumassa oli esiintymässä Kokkolalainen artisti. Kati Yoshizawa osastonjohtaja

13 Lähipalvelut Koivuhaan kirjasto Vuonna 2013 Koivuhaan kirjaston palvelut säilyivät ennallaan. Kirjasto oli avoinna viitenä päivänä viikossa, yhteensä 30h/vk. Kirjasto palvelee paitsi Koivuhaan ja Nuolipuron asukkaita, myös Koivuhaan alakoulun sekä Koivuhaan ja Peurankadun päiväkotien lapsia. Koulukirjastotunteja ja vakituisia päiväkotien vierailuaikoja olikin vuonna 2013 noin 15 viikossa. Koulukirjastotuntien aikana oppilaat lainaavat sekä osallistuvat kirjastonkäytön- ja tiedonhaun opetukseen. Syyslukukaudella 2013 alakoulun 5- luokkalaiset ottivat käyttöön Kunnari-lukudiplomin, myös muutama muu luokka aloitti lukudiplomin suorittamisen syksyn aikana. Keväällä 2013 yksi luokka-aste toimi kirjaston raatiluokkana, jolloin selvitettiin oppilaiden mielipiteitä kirjaston nykytilasta ja tulevaisuudesta. Lainausmäärät olivat keskimäärin noin 4000 lainaa kuukaudessa. Fyysisten käyntien määrä on noussut edellisvuoteen verrattuna, kävijöitä oli yhteensä (Koivuhaan koulu ja päiväkoti mukaan luettuna n ). Ykspihlajan Työväennäyttämön nuorisojaosto piti jälleen kirjastossa satutunteja loka-marraskuussa yhteensä 7 kertaa. Muun toiminnan ohessa koottiin pitkin vuotta erilaisia kirjanäyttelyitä ja muita pienempiä aineiston esittelyjä, samoin järjestettiin poistokirjojen myyntiä. Yksi taidenäyttelykin kirjastoon saatiin, Vuokko Nissilän luontokuvia oli esillä kirjastossa kesäkuussa. Kokoelman kartoitusta tehtiin ahkerasti koko vuoden ajan lähinnä poistamalla vanhentunutta tai huonokuntoista aineistoa, näin saatiin enemmän tilaa uudemmille kirjoille ja uusille hankinnoille. Asiakkaita osallistettiin kirjaston kehittämiseen sekä alakoulun raatitoiminnalla että keväällä järjestetyllä Laputa kirjasto -kampanjalla. Vuoden 2013 kirjastonkäyttäjänä palkittiin Koivuhaan koulun 5. luokka. Kirjastolle valmistui opinnäytetyönä kehittämissuunnitelma, jonka taustaksi pyydettiin asiakkaiden mielipiteitä edellä mainittujen laputuksen ja koululaisten raatitoiminnan sekä asiakashaastatteluiden muodossa. Kehittämissuunnitelman teossa hyödynnettiin myös kirjaston sidosryhmien mielipiteitä sekä muista kirjastoista saatuja vertaisarviointeja. Kehittämissuunnitelman perusteella kirjastotila vaatisi muutosta toimiakseen paremmin ja vastatakseen nykyajan vaatimuksia. Haastatellut asiakkaiden ja sidosryhmien edustajat olivat tyytyväisiä kirjaston peruspalveluun, mutta olivat myös avoimia uusille asioille, kunhan perinteinen kirjastotoiminta pysyy palvelun taustalla. Henkilökohtainen palvelu ja asiakkaan kohtaaminen koettiin tärkeäksi tekijäksi kirjaston palveluprosessissa. Heidi Mikkola Kirjastonjohtaja

14 Kälviän kirjasto Kälviän kirjaston vuosi 2013 oli sekä kävijämäärän että kokonaislainauksen suhteen liki identtinen kuin edellisvuosi. Fyysisten käyntien määrä nousi hieman ollen ja kokonaislainaus oli Aktiivisten lainaajien määrä nousi parilla kymmenellä ollen Kirjaston aukioloajat pysyivät muuttumattomina, yhteensä kirjasto oli auki 1911 tuntia vuodessa. Kirjastoaineistoa ehdittiin hankkia loppuvuoden hankintakiellosta huolimatta hieman edellisvuosia enemmän, yhteensä 1705 nidettä. Kokoelmasta siivottiin vanhentunutta ja rikkinäistä aineistoa 4029 niteen verran. Vuoden mittaan kirjastossa vieraili 36 päiväkoti- ja koululaisryhmää, joille pidettiin kirjastonkäytönopetusta ja kirjavinkkausta. Opetustuokioita järjestettiin mm. lukioryhmille ja Martoille. Alakouluissa kirjaston lukudiplomin suoritti yhteensä 75 oppilasta, joiden kesken arvottiin kirjapalkintoja. Alle kouluikäisille suunnattuja satutuokioita pidettiin keskiviikkoaamuisin 28 kertaa, kävijöitä oli keskimäärin 17 lasta/satutuokio. Anders-kirjastojen aineisto liikkui taajaan myös toimintakertomusvuonna. Kerran viikossa kiertävän aineistokuljetuksen kautta lainattiin Kälviän kirjastossa 4982 muista Anderskirjastoista tullutta lainaa ja muissa kirjastoissa 4765 Kälviän kirjaston nidettä. Asiakaskuljetukset syrjäkyliltä kirjastoon harvenivat kerran kuussa ajettavaksi, käyttäjiä oli yhteensä 125. Kaupungin talouden sopeuttamistoimet edellyttivät myös Kälviän kirjastolta palvelumuotojen kriittistä tarkastelua ja sen seurauksena asiakaskuljetukset päätettiin lopettaa. Historian viimeiseksi jäänyt asiakaskuljetus ajettiin Kirjastoauto jatkoi reittejä Kälviän alueella Ruotsalon ja Peltokorven kouluilla ja päiväkodeilla. Kirjaston näyttelyvuosi alkoi kuten edellisvuonna, kun Lasse Niskalan palkitut luontovalokuvat olivat tammikuussa esillä. Erilaisia näyttelyitä järjestettiin yhteensä 11, joista kaksi oli valokuvanäyttelyä, 6 kuvataidenäyttelyä, lisäksi Vuokko Koivukankaan ja Maiju Rauhalan keramiikkanäyttely sekä Helena Fredriksonin potaus-tekniikalla toteutettu Koukussa - taidekäsityönäyttely. Uutena palvelumuotona lanseerattiin tammikuussa Kälviän kirjaston lukupiiri. Piiri kokoontui kirjastonjohtajan vetämänä kirjastolla yhteensä 9 kertaa, keskimäärin piiriin osallistui kymmenkunta henkilöä. Tapahtumien saralla juhlittiin perinteisesti helmikuussa Lainan päivää kahvituksen kera, ja Ari Hietala valittiin vuoden lainaajaksi. Kohtalona Käläviä -viikolla maaliskuussa kirjastossa vieraili kirjailija Veli Ranta-Ojala ja huhtikuussa Finlandiapalkittu tietokirjailija Elina Lappalainen. Vuoden mittaan kirjasto osallistui yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa mm. kirjastopyöräilytapahtumaan, Ala laputtaa -asiakaspalauteviikkoon sekä Hyviä vuosia satutunnin järjestämiseen palvelukeskus Leporannassa. Lisäksi poistokirjamyyntitapahtumia järjestettiin pariin otteeseen. Yhteensä kirjaston tapahtumissa ja tilaisuuksissa kävi 887 ihmistä. Kati Salmén kirjastonjohtaja

15 Lohtajan kirjasto Lohtajan kirjastossa lasten ja tapahtumien vuosi Vuosi 2013 oli Lohtajalla lasten teemavuosi. Kirjasto sai 2500 euroa avustusta hankkeeseen Lohtajan kirjasto taaperoiden omaksi. Taustalla oli Lohtajan keskimääräistä suurempi syntyvyys viime vuosina. Lapsiperheet haluttiin huomioida teemavuodella. Vuoden aloitti Leena Jokisen ja Maria Storen lapsille suunnattu valokuvanäyttely. Vuoden lainaajana palkittiin pienten lasten äiti Marjaana Kainu. Lainan päivänä kaikenikäisille esiintynyt intialaissyntyinen taikuri oli menestys. Nuoret esittelivät luovuuttaan. Kuvataidekerhot pitivät kevätnäyttelyn ja 17-vuotias Eino Seikkula järjesti muotokuvapiirrosten näyttelyn. Kevättalvella aloitettiin uutuutena Muksukirjasto: kerran kuukaudessa avataan ovet aamupäivällä erityisesti pieniä asiakkaita varten. Muksukirjastoihin osallistui yhteensä 125 vanhempaa ja lasta. Päiväkodin lapset pääsivät mukaan, kun tarjolla oli normaalitoimintojen lisäksi ohjelmaa: Pirjo Mäkelä laulatti ja leikitti marraskuussa ja kirjailija Inkeri Karvonen satuili joulukuussa. Lohtajan Lukurinki jatkoi tapaamisiaan kerran kuukaudessa, samoin neulekahvila yhteistyössä Maaseutunaisten kanssa. Lohtajan kotiseutuyhdistyksen sunnuntaitreffeille osallistui 70 henkeä ja seuraavat treffit jouduttiinkin siirtämään kirjastosta isompiin tiloihin. Tapahtumia Lohtajan kirjastossa järjestettiin vuoden aikana kaikkiaan 35 ja niissä oli osallistujia yhteensä 723. Näyttelyitä järjestettiin 12. Maahanmuuttajien muistoja kotimaistaan esitteli Tupa-hankkeen ja Monikoti ry:n näyttely. Alavieskalaisen Eve Isotaluksen näyttelyssä ihailtiin posliini- ja savitöitä sekä maalauksia. Esko Koivusaari esitteli maisemamaalauksiaan ja Leena Lahtinen käsitöitään. Lohtajan kirkkomusiikkijuhlien 35-vuotisjuhlanäyttely oli kirjastossa kesällä. Samoin Heikki Säätelän maalaukset. Syyskuussa tutkittiin valokuvista Lohtajan rakennuksia, jotka ovat saaneet uuden käyttötarkoituksen. Näyttelyn järjestivät K. H. Renlundin museo ja kotiseutuyhdistys. Lokakuussa oli vuorossa senioreiden kuvataidepiirin näyttely ja marraskuussa vitriinit täyttyivät Tuula Kailajärven keräämistä Arabian kahvikupeista. Lohtajan lähikirjasto palveli lohtajalaisia kirkonkylän kirjastossa sekä lainausasemilla Marinkaisten (3 h/vk) ja Alaviirteen (2 h/vk) kouluilla. Sivukylillä asuville tarjottiin myös maksuttomat asiakaskuljetukset kirjastoon kahdesti kuukaudessa kesää lukuunottamatta. Kotipalvelu liikuntarajoitteisille jatkui yhteistyössä kotihoidon kanssa. Lainausten määrä säilyi ennallaan. Aineistoa lainattiin kertaa. Tietokirjojen lainaus lisääntyi, mutta kaunokirjallisuuden lainaus väheni. Aktiivisia lainaajia oli eli 7 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Fyysiset käynnit lisääntyivät lähes 10 %, vuoden aikana kirjastossa kävi asiakasta. Uutuuksia hankittiin 1484 kpl eli 2,5 % edellisvuotta vähemmän. Vanhentunutta aineistoa poistettiin kpl. Aineiston kierto muista Anders-kirjastoista lisääntyi myös Lohtajalla. Yhteistyö koulujen kanssa jatkui tiiviinä. Lukudiplomin suoritti lukuvuoden aikana 150 peruskoululaista. Hankerahoituksella kirjasto sai käyttöön tablettitietokoneita tiedonhakua ja e- aineistojen käyttämistä varten. Kirjaston henkilökunta säilyi ennallaan eli asiakkaita palvelivat kirjastonjohtaja sekä kaksi kirjastovirkailijaa. Tuulevi Borén kirjastonjohtaja

16 Ullavan kirjasto Ullavan kirkonkylän kirjasto oli auki neljänä päivän viikossa ja sunnuntaisin kerran kuukaudessa (ei kesä-elokuussa). Rahkosen kirjasto oli auki kahtena päivänä viikossa ja sunnuntaisin kerran kuukaudessa (ei kesä-elokuussa). Asiakkaita oli suunnilleen saman verran kummassakin kirjastossa ja lainauksia samoin. Kävijämäärä ja lainaukset ovat pysyneet samanlaisina edellisiin vuosiin verrattuna, eli erittäin hyvinä. Kesälomalaiset käyttävät kirjastoja ahkerasti. Satutunteja järjestettiin kirjastossa kerran kuukaudessa, (ei kesä-elokuussa). Osallistuja määrä on pysynyt runsaana, joten satutunteja on kaksi ryhmää. Alakoululaisille järjestettiin erilaisia tapahtumia: kirjastotunteja, joissa opeteltiin kirjaston käyttöä ja esiteltiin uutuuskirjoja Ystävänpäivä askartelua (kirjanmerkkejä) Ruusuja piilossa kirjan ja ruusun päivän tapahtuma koululaisille lukudiplomit jaettiin ahkerille lukijoille 1-6 lk. Lainan päivänä 8.2. Vuoden lainaajana Ullavan kirjastoissa palkittiin Sari Tossavainen. Etsivä nuorisotyö vieraili Ullavan kirjastossa toukokuussa ja esitteli nuorille toimintaansa. Etsivä nuorisotyö auttaa vuotiaita nuoria löytämään oikeat palvelut opiskelun, työn ja toimeentulon tueksi. Marraskuussa vietettiin Omaishoitajain viikkoa. Kokkolan seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry jakoi esitteitään ja lehtiään. Viikon lopuksi arvottiin tutustujien kesken kirja. Joulukuussa Pirjo Palosaari-Penttilä esitteli Pirityisten toimintaa sekä sitä, millaisiin hankkeisiin voi saada avustusta Pirityisiltä. Hän kertoi myös millaisia Pirityisen myöntämiä avustuksia ja hankkeita on ollut muualla ja voisivatko ne olla hyviä myös Kokkolan Ullavan alueella. Tapahtumaan osallistui 5-8 henkeä. Eila Rahkonen kirjastovirkailija Tapahtumia Ullavan kirjastossa Maaliskuu: Lukuviikolla vaihtokirja pöytä asiakkaiden omista kirjoista Lokakuu: Kurpitsa kirjasto askarreltiin kirjasta kurpitsa. Marraskuu: Eläkeläisten kahvitilaisuudessa Kanerva Peltoniemi jutusteli lukemisesta ja kirjoista. Loistavaa-viikolla Peli-ilta kirjastoissa (lautapelejä). Iltakirjasto nuorille. Näyttelyt Ullavan kirjastossa Loistavaa viikolla Muksulan ja Päivänpaisteen töiden näyttely Silja Siirilän lapsiaiheisten taulujen näyttely

17 Kirjastoauto Vuonna 2013 kirjastoautolla oli ajopäiviä 202. Kirjastoauto ajoi viitenä päivänä viikossa, lukuun ottamatta kesä- ja elokuuta, jolloin ajopäiviä oli 4 pv / viikko. Kirjastoauto ei ajanut heinäkuussa, syys- ja talvilomilla, joulun välipäivinä eikä arkipyhien aattoina. Joitakin päiviä jäi myös ajamatta kirjastoauton huolto- ja korjaustöiden takia. Vuoden kokonaislainaus oli Lainausmäärä kasvoi lainalla edellisvuoteen verrattuna. Vuoden keskilainaus oli 369 lainaa päivässä. Kirjastoauton lainausmäärät ovat olleet nousussa muutaman viime vuoden ajan. Osasyynä kasvaviin lainauslukuihin on ollut oppilaiden siirtyminen sisäilmaongelmien takia parakkikouluihin ja muihin väliaikaisiin tiloihin useassa Kokkolan koulussa. Tuolloin koulun omia kirjakokoelmia ei ole käytössä. Reittivalinnoissa on otettu huomioon evakossa olevat koulut. Suurin asiakasryhmä ovatkin lapset ja kirjastoauto kiertää melkein kaikki suomenja ruotsinkieliset alakoulut sekä päiväkodit. Laitoskirjasto Vuonna 2013 toimii kirjasto edelleen väliaikaistiloissa. Kirjaston materiaali sijaitsee sairaalan 00-kerroksessa ja siellä on kaikkien evakossa olevien työntekijöiden materiaali samoissa tiloissa. Työhuoneeni on Päihdekeskus Portissa, mistä löytyi vapaana huone osalle työntekijöitä. Viimeisten tietojen mukaan vuoden 2015 kesään mennessä pitäisi kirjaston ja sen yhteyteen tulevan lasten poliklinikan remontin olla valmis. Irma Weckman kirjastosihteeri Kirjastoauton reitit ovat pysyneet muutaman vuoden melko samanlaisina, mutta joka vuosi tehdään joitain muutoksia. Henkilökunta seuraa pysäkkien lainausmääriä. Pysäkit, joissa ei käy asiakaita siirretään muualle. Seija Nygård kirjastovirkailija

18 Kirjaston henkilökunta ja organisaatio Kaupungin organisaatiossa kirjasto kuului sivistystoimen alaisuuteen, jota johtaa sivistysjohtaja. Toimialan johtoryhmässä kirjastoa edusti kirjastotoimen johtaja. Vuonna 2013 henkilötyövuosia oli yhteensä 49,59, joista 38,06 kirjastoammatillisia. Kirjaston palkkaamia oli 45,42 ja muita 4,17 (mm. työharjoittelijat ja työllistetyt). Lisäksi kirjastossa toimi Luckanin tiedottaja oman taustayhteisönsä rahoittamana. Kirjaston johtoryhmä kokoontui säännöllisesti kirjastotoimen johtajan johdolla. Henkilöstökokouksia pidettiin vuoden aikana seitsemän kertaa. Kaikki työtiimit ovat pitäneet säännöllisesti osastokokouksia, joissa on keskusteltu osastoa ja koko kirjastoa koskevista asioista. Talouden tunnuslukuja Kirjaston käyttömenot ovat noin prosentti koko kaupungin käyttötaloudesta. Kirjaston toimintakulut olivat lähes 2,9 miljoonaa euroa ja toimintatuotot euroa. Tulot muodostuivat anottuihin projekteihin saaduista tuista ja avustuksista, asiakkailta perityistä myöhästymis- ja varausmaksuista, kirjastoaineiston myynnistä ja korvauksista, kopioinnista ja luentosalitilojen vuokrista. Toimintakuluista 58 % oli henkilöstökuluja, 13 % aineistokuluja, 19 % tilakustannuksia ja 10 % muita kuluja. Toimintakulut asukasta kohden olivat 63,02 euroa, henkilöstökulut 36,53 euroa/asukas ja aineistokulut 8,14 euroa/asukas. Toiminnan taloudellisuus lasketaan jakamalla yhteenlasketut henkilöstö- ja kirjastoaineistokulut fyysisten käyntien ja lainausten määrällä. Valtakunnallisesti tilastojen perusteella taloudellisuus korreloi kirjaston kokoon: mitä suurempi kirjasto, sitä taloudellisemmin se pystyy toimimaan. Kokkolan taloudellisuusluku oli 1,58 (maakunta 1,61; koko maa 1,47). Lainan hinta (= toimintakulut / kokonaislainaus) Kokkolan kirjaston laina maksoi vuonna 2013 keskimäärin 3,63 euroa (maakunta 3,74; koko maa 3,43 euroa). Käynnin hinta (= toimintakulut / fyysiset käynnit) Kirjastokäynti Kokkolan kirjastossa maksoi vuonna 2013 keskimäärin 5,79 euroa. Käynnin hintaan vaikuttaa mm. verkkokirjaston lisääntynyt käyttö: fyysinen kirjastokäynti ei enää ole aina välttämätön. Keski-Pohjanmaalla käynnin hinta oli keskimäärin 6,14 euroa ja valtakunnallisesti 6,21 euroa. Koko Suomen kirjastotoiminnasta kertovat ja kuntakohtaiset vuositilastot on saatavilla osoitteessa

19 Kirjaston käyttö Kirjastokäynnit vuodessa käynnit/asukasluku 10,88 11,11 käynnit/aukiolotunteja 44,10 47,72 Lainaukset vuodessa lainaus/asukasluku 17,38 17,62 lainaus/aukiolotunteja 70,46 75,70 Verkkokäynnit Aktiiviset lainaajat % asukkaista 38,33 39 Kaukopalvelu lähetetyt kaukolainat saadut kaukolainat Lainauksen jakautuminen kirja-aineistot 76 % 75 % muut aineistot 24 % 25 % Kirjalainauksen jakautuminen tietokirjoja 29 % 28 % kaunokirjallisuutta 71 % 72 % lasten kirjallisuutta 47 % 45 % aikuisten kirjallisuutta 53 % 55 % Aineisto Kokoelmat kirja-aineistot muut aineistot Lehdet (tilatut ja ilmaisjakelu) sanomalehtiä aikakauslehtiä Hankinnat kirja-aineistot muut aineistot Talous Toimintakulut (milj. ) 2,94 2,89 Henkilöstökulut (milj. ) 1,7 1,6 Kirjastoaineistokulut ( ) Tilakustannukset ( ) Muut kulut ( ) Toimintakulut/asukas ( ) 63,02 62,22 Lainauksen hinta ( ) 3,63 3,53 Käynnin hinta ( ) 5,79 5,60 Henkilöstö Henkilötyövuodet yhteensä 49,59 51,20 Kirjaston palkkaamat 45,42 44,29 Kirjastoammatilliset 38,06 37,91 Muut henkilötyövuodet 4,17 6,91 Täydennyskoulutus henkilötyöpv 3,35 2,81

20 Tietoverkkopalvelut Kirjaston kotisivu Halsuan, Himangan, Kannuksen, Kaustisen, Kokkolan, Lestijärven ja Toholammin kirjastojen yhteinen Andersaineistotietokanta https://anders.verkkokirjasto.fi Pohjanmaan Nelli-portaali Seinäjoen ja Vaasan maakuntakirjastojen kanssa Kotiseutumme Kokkola -viitetietokanta Elektroniset palvelut: Lehdet: epress E-kirjat: Ellibs, Elib, EEBO ja ECCO Musiikki: Naxos Music Library Hakuteokset: Aleksi, Suomen tilastollinen vuosikirja sekä Nationalencyklopedin, MOT-sanakirja Kysy kirjastonhoitajalta-palvelu Tiskin takaa: Anders-kirjastojen blogi Kirjaston Facebook-sivut https://www.facebook.com/pages/kokkolankaupunginkirjasto-maakuntakirjasto/ Kansilehden kuvassa tanssitaiteilijat Eleni Pierides & Taneli Törmä. Heidän moniosainen videoteoksensa Once upon a time in oli mukana Kokkolan Talvitanssien ohjelmistossa Festivaaliviikonlopun aikana osia videosta oli nähtävillä Kokkolan kaupunginkirjastossa sekä kaupunginteatterilla.

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto. Toimintakertomus 2012

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto. Toimintakertomus 2012 Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Toimintakertomus 2012 Vuosi 2012 Eniten kirjaston toimintaan vuonna 2012 vaikutti syyskuussa alkanut koko kaupunkia koskeva hankintakielto. Hankintakielto vaikutti

Lisätiedot

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Toimintakertomus 2009 Juhlavuosi 2009 Mennyt vuosi merkitsi kirjastolle sekä juhlaa että muutosta. Kokkolan kirjastotalon ja kirjastoauton 10-vuotisjuhlavuonna tuotiin kokkolalainen kirjallisuus ja kirjailijat

Lisätiedot

Seinäjoen kaupunginkirjastomaakuntakirjasto

Seinäjoen kaupunginkirjastomaakuntakirjasto Seinäjoen kaupunginkirjastomaakuntakirjasto toimintakertomus 2008 Seinäjoen kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto, Koulukatu 21, 60100 Seinäjoki puh. 06-416 2318, fax. 06-416 2315, www.seinajoki.fi SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Toimintakertomus 2009

Toimintakertomus 2009 Toimintakertomus 2009 Seinäjoen kaupunginkirjastomaakuntakirjasto SEINÄJOEN KAUPUNKI Kaupunginkirjastomaakuntakirjasto SISÄLLYSLUETTELO Vuosi 2009 2 Suunnittelun vuosi 3 Kasvojenpesua ja nuorennusleikkauksia

Lisätiedot

Toimintakertomus 2013

Toimintakertomus 2013 Kouvolan kirjastot Kesäkuu 2014 Kouvolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Toimintakertomus 2013 Kouvolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto toimintakertomus 2013 1 Kuvitus Kirjaston arkisto Kouvolan

Lisätiedot

Toimintakertomus 2013

Toimintakertomus 2013 Toimintakertomus 2013 Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto Toimintakertomus 2013 Kirjastotoimenjohtajan katsaus...2 Henkilöstö

Lisätiedot

Katsaus kirjaston toimintaan 2010... 1 Kirjastoverkko: Kouvolan kirjastot... 3

Katsaus kirjaston toimintaan 2010... 1 Kirjastoverkko: Kouvolan kirjastot... 3 Sisällysluettelo Katsaus kirjaston toimintaan 2010... 1 Kirjastoverkko: Kouvolan kirjastot... 3 Kouvolan pääkirjasto... 3 Kattoremontti varjosti lähes koko vuotta... 3 Uusilla kokeiluilla menestystä...

Lisätiedot

Varkauden kaupunginkirjasto. Toimintakertomus

Varkauden kaupunginkirjasto. Toimintakertomus Varkauden kaupunginkirjasto Toimintakertomus 1 SISÄLLYS o Kirjastotoimenjohtajan katsaus. 2 o Kirjaston palvelut 3 Lainauspalvelut. 3 Kirjat kotiin -palvelu.. 5 Aineistokokoelma.. 5 Tilat, laitteet ja

Lisätiedot

Katsaus kirjaston toimintaan... 1

Katsaus kirjaston toimintaan... 1 Sisällysluettelo Katsaus kirjaston toimintaan... 1 Kirjastoverkko: Kouvolan kirjastot... 3 Kouvolan pääkirjasto... 3 Elimäen ja Inkeroisten kirjastot... 6 Haanojan ja Korian kirjastot... 6 Kuusankosken

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2014. Kuopion kaupunginkirjasto Pohjois-Savon maakuntakirjasto

TOIMINTAKERTOMUS 2014. Kuopion kaupunginkirjasto Pohjois-Savon maakuntakirjasto TOIMINTAKERTOMUS 2014 Kuopion kaupunginkirjasto Pohjois-Savon maakuntakirjasto Kirjaston toimintaa 2014 Vuosi 2014 käynnistyi uusien lainausautomaattien käyttöönotolla. Automaatteja tuli pääkirjaston lisäksi

Lisätiedot

Kirjastoverkkoselvitys 2009

Kirjastoverkkoselvitys 2009 Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjaston 13.10.2009 Sisältö Tiivistelmä Selvityksen taustasta 1 Yleisten kirjastojen merkitys ja asema 2 Kirjastot lakisääteisenä peruspalveluna 2 Kirjastopalvelujen

Lisätiedot

~ 2 ~ Kirjastopalveluiden-päällikkö Asko Rossi

~ 2 ~ Kirjastopalveluiden-päällikkö Asko Rossi ~ 0 ~ ~ 1 ~ Joulukuun alku uudessa työpaikassa Porvoon kirjastossa oli tiivistelmä kirjastopalvelupäällikön arjesta. Nopeasti kävi ilmi, että moni asia Porvoossa ja koko Uudellamaalla on suurien muutoksen

Lisätiedot

Toimintakertomus. Lappeenrannan maakuntakirjasto

Toimintakertomus. Lappeenrannan maakuntakirjasto Toimintakertomus 2014 Lappeenrannan maakuntakirjasto JALAT MAASSA TUNTOSARVET TULEVAISUUDESSA Lappeenrannan maakuntakirjaston henkilökunta ja asiakkaat tulevat muistamaan vuoden 2014 vuotena, jolloin

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGINKIRJASTO 150 VUOTTA TOIMINTAKERTOMUS 2010

HELSINGIN KAUPUNGINKIRJASTO 150 VUOTTA TOIMINTAKERTOMUS 2010 HELSINGIN KAUPUNGINKIRJASTO 150 VUOTTA TOIMINTAKERTOMUS 2010 16 2010 Helsingin kaupunginkirjasto 150 vuotta 6 1946 Suuri alueliitos. Sivukirjastojen määrä lisääntyi kuudesta 18:aan 1 7 8 1960 Kaupunginkirjasto

Lisätiedot

Vuosikertomus. Jyväskylän kaupunginkirjasto - Keski-Suomen maakuntakirjasto

Vuosikertomus. Jyväskylän kaupunginkirjasto - Keski-Suomen maakuntakirjasto Vuosikertomus 2003 Jyväskylän kaupunginkirjasto - Keski-Suomen maakuntakirjasto 2003 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Jyväskylän kaupunginkirjasto - Keski-Suomen maakuntakirjasto Vapaudenkatu 39-41 40100 Jyväskylä

Lisätiedot

Toimittanut Katja Jokiniemi Design Jouni Malmborg

Toimittanut Katja Jokiniemi Design Jouni Malmborg Toimittanut Katja Jokiniemi Design Jouni Malmborg 2 TERTTU LEHTOLA kirjastotoimenjohtaja Kulunut vuosi oli isojen säästöjen aikaa. Säästöt kohdistuivat sekä henkilöstöön että kirjastoaineistoon. Kirjaston

Lisätiedot

helsingin kaupunginkirjasto 1 toimintakertomus 2013

helsingin kaupunginkirjasto 1 toimintakertomus 2013 helsingin kaupunginkirjasto 1 toimintakertomus 2013 TOIMINTAKERTOMUS 2013 TOIMINTA-AJATUS Kaikki ovat tervetulleita kirjastoon. Kulttuuri, tieto ja mahdollisuus oppimiseen ovat ulottuvillasi kirjaston

Lisätiedot

Vuosikertomus. Jyväskylän kaupunginkirjasto - Keski-Suomen maakuntakirjasto

Vuosikertomus. Jyväskylän kaupunginkirjasto - Keski-Suomen maakuntakirjasto Vuosikertomus 2002 Jyväskylän kaupunginkirjasto - Keski-Suomen maakuntakirjasto 2002 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Jyväskylän kaupunginkirjasto - Keski-Suomen maakuntakirjasto Vapaudenkatu 39-41 40100 Jyväskylä

Lisätiedot

Kaupunginkirjaston toiminta-ajatuksena on tarjota savonlinnalaisille monipuoliset ja nykyaikaiset kirjasto- ja tietopalvelut. Palveluihin kuuluvat:

Kaupunginkirjaston toiminta-ajatuksena on tarjota savonlinnalaisille monipuoliset ja nykyaikaiset kirjasto- ja tietopalvelut. Palveluihin kuuluvat: 1. TOIMINTA-AJATUS Kaupunginkirjaston toiminta-ajatuksena on tarjota savonlinnalaisille monipuoliset ja nykyaikaiset kirjasto- ja tietopalvelut. Palveluihin kuuluvat: Kirjojen ja muun aineiston lainaaminen

Lisätiedot

tuottama lisäaineisto ja kirjaston saamat kirjalahjoitukset.

tuottama lisäaineisto ja kirjaston saamat kirjalahjoitukset. s. 1 K irjastossa kulunut vuosi oli vaiherikas niin hyvässä kuin pahassakin. Lama iski myös Porvoon talouteen ja kaupungin talousarvio avattiin uudelleen. Tarvittavien säästöjen saavuttamiseksi koko kaupungin

Lisätiedot

Toimintakertomus 2008

Toimintakertomus 2008 Toimintakertomus 2008 Sisällysluettelo Helsingin kaupunginkirjasto ja HelMet-kirjasto pähkinänkuoressa 3 Kirjastotoimen johtajan katsaus: Eläköön kirjasto! 5 Helsingin kaupunginkirjastolle Suomen laatupalkinto

Lisätiedot

Kaupunginkirjaston toiminta-ajatuksena on tarjota savonlinnalaisille monipuoliset ja nykyaikaiset kirjasto- ja tietopalvelut. Palveluihin kuuluvat:

Kaupunginkirjaston toiminta-ajatuksena on tarjota savonlinnalaisille monipuoliset ja nykyaikaiset kirjasto- ja tietopalvelut. Palveluihin kuuluvat: 1. TOIMINTA-AJATUS Kaupunginkirjaston toiminta-ajatuksena on tarjota savonlinnalaisille monipuoliset ja nykyaikaiset kirjasto- ja tietopalvelut. Palveluihin kuuluvat: Kirjojen ja muun aineiston lainaaminen

Lisätiedot

Muutoksen tuulet voimavaraksi

Muutoksen tuulet voimavaraksi Muutoksen tuulet voimavaraksi Yleisten kirjastojen neuvoston strategian jalkauttaminen Lapin kirjastoihin ja Lapin kirjastojen strateginen kehittäminen Hankeraportti Isa Kotilaine ja Hilkka Heikkinen 1

Lisätiedot

Itä-Suomen yleiset kirjastot 2012

Itä-Suomen yleiset kirjastot 2012 NÄKYMIÄ KESÄKUU 2013 POHJOIS-SAVON ELY-KESKUS Itä-Suomen yleiset kirjastot 2012 Kuopion uusin kirjastoauto Aulis aloitti ajot vuoden 2013 alussa (Kuva: Jouni Nykänen) Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Julkaisija: Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto ISSN 1797-0075

Julkaisija: Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto ISSN 1797-0075 1 Maakuntakirjaston tiedote 1/2011 25.3.2011 Julkaisija: Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto ISSN 1797-0075 Sisältö: Marika Alanen (Äänekoski), Anna Kainulainen (Jyväskylä), Hilkka

Lisätiedot

Celia Näkövammaisten kirjasto. Toimintakertomus 2007. 117. toimintavuosi

Celia Näkövammaisten kirjasto. Toimintakertomus 2007. 117. toimintavuosi Celia Näkövammaisten kirjasto Toimintakertomus 2007 117. toimintavuosi 1 Sisällysluettelo 1 Johdon katsaus toimintaan 3 2 Vaikuttavuus 5 3 Toiminnallinen tehokkuus 8 3.1 Toiminnan taloudellisuus 8 3.2.

Lisätiedot

SEUDULLINEN KIRJASTOSELVITYS. Enonkoski Heinävesi JJR-kirjasto Kerimäki Punkaharju Savonlinna Sulkava

SEUDULLINEN KIRJASTOSELVITYS. Enonkoski Heinävesi JJR-kirjasto Kerimäki Punkaharju Savonlinna Sulkava SEUDULLINEN KIRJASTOSELVITYS Enonkoski Heinävesi JJR-kirjasto Kerimäki Punkaharju Savonlinna Sulkava Savonlinnan kaupunginkirjasto HuK Hanna Pitkänen 19.10.2009 18.1.2010 Eräänlaista oravanpyörästä hyppäämistä

Lisätiedot

* * * * * * Edinburgh City Libraries & Information Services eli mitä kuuluu Edinburghin kaupungin kirjastopalveluille

* * * * * * Edinburgh City Libraries & Information Services eli mitä kuuluu Edinburghin kaupungin kirjastopalveluille 1 Maakuntakirjaston tiedote 3/2010 15.10.2010 Julkaisija: Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto ISSN 1797-0075 Sisältö: Johanna Hämäläinen (Keuruu), Seija Laitinen-Kuisma (Jyväskylä),

Lisätiedot

Liite A/ 28. Savonlinnan kaupungin kulttuuripalvelujen

Liite A/ 28. Savonlinnan kaupungin kulttuuripalvelujen Liite A/ 28 Savonlinnan kaupungin kulttuuripalvelujen TOIMINTAKERTOMUS 2010 SISÄLTÖ KULTTUURILAUTAKUNTA KULTTUURITOIMI 1. Katsaus vuoteen 2010 2 2. Henkilökunta 3 3. Järjestetyt tapahtumat 3 4. Avustukset,

Lisätiedot

*asukasluku 37 979 **Koko maan tiedot vuoden 2012 tilastotietoja

*asukasluku 37 979 **Koko maan tiedot vuoden 2012 tilastotietoja 1(11) KIRKKONUMMEN KUNTA Kirjastotoimi KIRKKONUMMEN KUNNANKIRJASTON TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2013 Kirjaston tehtävänä on edistää väestön yhtäläisiä mahdollisuuksia sivistykseen, kirjallisuuden ja taiteen

Lisätiedot