Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto. Toimintakertomus 2013

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto. Toimintakertomus 2013"

Transkriptio

1 Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Toimintakertomus 2013

2 Vuosi 2013 Kokkolan kaupunginkirjaston tapahtumiin osallistui kuntalaista vuonna Käyttäjäkoulutuksia järjestettiin 65 kpl. Tapahtumien lisäksi kirjastojemme erilaiset näyttelyt olivat suosittuja. Kirjallisuuspiirit toimivat vilkkaasti. Kirjaston kokonaislainaus oli Lainaus laski 1 %. Jokainen kokkolalainen lainasi keskimäärin 17 nidettä ja kävi kirjastossa keskimäärin 11 kertaa vuoden aikana. Kirjastoissa käytiin kaikkiaan kertaa. Lainausoikeuttaan käytti noin 38 % asukkaista. Verkkokäyntejä oli Musiikkiäänitteiden lainaus laski 13,5 % ja dvd-elokuvia lainattiin 5,4 % edellistä vuotta vähemmän. Internetin runsas musiikki- ja elokuvatarjonta heijastuu selkeästi musiikin ja elokuvien lainaukseen. Kirjastotoimenjohtajan päätöksellä tarkennettiin kirjaston tilojen käyttöperusteet sekä perusteet kansalaisaloitteiden, nimenkeruulistojen ja adressien keräämiselle kirjaston tiloissa. Asiakaspalautetta kartoitettiin Ala laputtaa -kampanjalla sekä Kansalliskirjaston koordinoimalla verkkokyselyllä. Kirjastopalvelut toimivat kokonaisuudessaan hyvin. Vahvuudeksi nousi, varsinkin Ala laputtaa -kampajassa, asiakaspalvelu, joka vastaa asiakkaiden odotuksia pääasiallisesti hyvin tai erinomaisesti. Eniten kehitettävää löytyi kirjastojen aukioloissa, verkkokirjaston toiminnallisuudessa sekä aineistojen tarjonnassa. Susann Forsberg kirjastotoimenjohtaja Kuten edellisenä vuonnakin eniten kirjaston toimintaan vuonna 2013 vaikutti syksyllä alkanut koko kaupunkia koskeva hankintakielto. Kirjoja hankittiin 13 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Kokonaishankinta väheni 9,1 %. Yle Radio Keski-Pohjanmaan kanssa aloitettiin Kirjahyllyn aarteet ohjelmasarja, missä kirjaston henkilökunta kävi torstai aamupäivisin suorassa lähetyksessä vinkkaamassa kirjoja. Keski-Pohjanmaan alueen kirjastoille järjestettiin kaksi maakuntakirjastokokousta. Toukokuussa kaupunginkirjaston ja alueen kirjastojen henkilökunnille järjestettiin tutustumismatka Jyväskylän pääkirjastoon ja Palokan aluekirjastoon. Koivuhaan kirjaston kehittämissuunnitelma valmistui opinnäytetyönä.

3 Kirjastoverkko Kokkolan kaupunginkirjastolla on seuraavat palvelupisteet: Pääkirjasto Lähikirjastot: Koivuhaka, Kälviä, Lohtaja, Ullava Keskussairaalan kirjasto Kirjastoauto Kirjaston palvelupisteet olivat vuoden aikana avoinna yhteensä tuntia. Kirjaston kotipalvelutoimintaa hoidettiin hajautetun mallin mukaisesti: kirjaston palvelupisteillä oli kullakin omat asiakkaansa. Asiakkaina oli sekä palvelutaloissa että omissa kodeissaan asuvia. Kotipalveluasiakkaita oli vuoden lopussa kymmenkunta henkilöä, jotka eivät sairauden tai muun liikuntaesteen vuoksi kykene itse asioimaan kirjastossa. Naapurikuntien kanssa ylläpidettiin yhteistä Andersverkkokirjastoa, johon Kokkolan lisäksi kuuluvat Halsua, Himanka (Kalajoki), Kannus, Kaustinen, Lestijärvi ja Toholampi. Kirjastoaineisto Hankinta Kirjaston aineistohankintaa toteutettiin kaupungin säästövelvoite huomioiden. Syksyllä 2013 alkanut koko kaupunkia koskeva hankintakielto vaikutti kokoelman supistumiseen, sekä aineistomäärien laskuun. Aineistoa hankittiin yksikköä (13 %) vähemmän kuin edellisenä vuonna. Kirjastoon hankittiin kirjaa, 240 nuottia ja partituuria, 986 musiikkiäänitettä, 5 videota, 754 DVD-levyä, 38 Cd-romia, 771 muita äänitteitä sekä muita aineistoja 191. Yhteensä hankintoja oli Lehtivuosikertoja tilattiin kirjaston eri palvelupisteisiin yhteensä 949 kappaletta. Asiakkaat voivat lukea kirjaston työasemilla sähköisiä sanomalehtiä. Sähköisten lehtien avulla myös lehtivalikoima laajenee. Kokoelma Kokkolan kaupunginkirjastossa oli vuoden 2013 lopussa asiakkaiden käytössä nidettä kauno- ja tietokirjallisuutta, musiikkia, nuotteja, elokuvia, äänikirjoja, lehtiä, cd-rom-levyjä ja muuta aineistoa. Kirjojen osuus kokoelmasta oli noin nidettä. Näistä noin 72 % oli aikuisten kirjoja ja 28 % lasten- ja nuortenkirjoja. Kirjoista 76 % oli suomenkielisiä, 20 % ruotsinkielisiä ja 4 % vieraskielisiä. Poistot Kirjastoaineistoa poistettiin huonokuntoisuuden, tietojen vanhentuneisuuden ja käyttämättömyyden perusteella kappaletta.

4 Kirjastopalvelut Lainaus Kirjastoaineiston kokonaislaina oli , laskua edellisvuoteen 1 %. Kasvua oli kuitenkin kirjastoauton lainoissa, jotka kasvoivat 8,7 %. Asukasta kohden lainoja oli 17,3 nidettä vuoden aikana. Lainoista 76 % oli kirjoja ja 24 % muuta aineistoja. Vuonna 2013 kaukolainoja saatiin 653 kpl ja lähetettiin kpl. Lainat toimipisteittäin Toimipiste Lainat % Pääkirjasto ,70 Kirjastoauto ,17 Koivuhaan kirjasto ,76 Kälviän kirjasto ,60 Laitoskirjasto ,12 Lohtajan kirjasto ,54 Ullavan kirjasto ,93 E-kirjat 753 0,09 Saadut kaukolainat 643 0,08 Yhteensä ,00 Kävijät Fyysisiä kirjastokäyntejä oli yhteensä Kävijämäärä laski 1,7 %. Vuoden aikana lainausoikeuttaan käyttäneiden määräksi kirjattiin , mikä on 38 % asukasluvusta. Kokkolalainen kävi kirjastossa keskimäärin 11 kertaa vuodessa. Kirjaston internet-sivuille ja Anders-verkkokirjastoon tilastoitiin käyntiä vuonna Verkkokäyntien määrä laski 3,7 %. Asiakkaat käyttävät aktiivisesti verkkokirjastoa lainojensa uusimiseen ja varausten tekemiseen. Kävijät toimipisteittäin Toimipiste Kävijät % Pääkirjasto ,77 Kirjastoauto ,33 Koivuhaan kirjasto ,63 Kälviän kirjasto ,23 Laitoskirjasto ,71 Lohtajan kirjasto ,80 Ullavan kirjasto ,54 Yhteensä ,00 Neuvonta ja tietopalvelu Kirjaston kaikki osastot ja palvelupisteet neuvoivat asiakkaita kirjaston kokoelman käytössä ja tiedonhaussa. Tietopalvelun ohessa annettiin pienimuotoista opastusta Andersverkkokirjaston sekä muiden tietokantojen ja internetin käytössä.

5 Kokkolan kaupunginkirjaston henkilökunta vastasi Kysy kirjastonhoitaja -palvelussa kymmenkuntaan kysymykseen. Palvelu on valtakunnallinen, joten vastaus voi tulla myös muualta Suomesta. Valtaosaan kysymyksiä vastasi pääkirjaston neuvonnan henkilökunta. Aluehallintoviraston myöntämällä hankerahoituksella toteutettiin Minne menet, kirjaston tietopalvelu? -hanke Päivi Jokitalon vetämänä. Lisätietoja: https://kokkola2013.wordpress.com/ Maakuntakirjastopalvelut Kokkolan kaupunginkirjasto on toiminut Keski-Pohjanmaan maakuntakirjastona vuodesta Seutukunnallinen yhteistyö toteutuu Anders-kimpassa, johon kuuluvat Kokkolan lisäksi Halsua, Himanka (Kalajoki), Kannus, Kaustinen, Lestijärvi ja Toholampi. Perho ja Veteli kuuluvat Etelä-Pohjalaiseen YTYkimppaan. Himangan kunta liittyi vuonna 2010 Kalajoen kaupunkiin ja siirtyi siten Oulun maakuntakirjaston toiminnan piiriin. Himangan kirjasto jatkaa kuitenkin Anders-kimpassa. Maakuntakirjastona Kokkolan kaupunginkirjasto palvelee Keski-Pohjanmaan kirjastojen kautta välillisesti maakunnan kaikkia asukkaita. Toimialueen kirjastot pitävät maakuntakirjaston tärkeimpinä toimintamuotoina kaukopalvelua, koulutusta ja sisällöntuotantoa internettiin. Vuonna 2013 maakuntakirjastotoiminta jatkui vakiintuneissa puitteissa. 1. Kaukopalvelu Vuoden 2013 aikana kaukolainoja kirjastoille lähetettiin yhteensä Kaukolainoja tilattiin kokkolalaisten asiakkaiden käyttöön Maakuntakokoelma Kaupunginkirjasto ylläpitää ja kehittää Chydenicakotiseutukokoelmaa, joka sisältää Kokkolaa ja lähiseutua koskevaa aineistoa. Maakunnallista aineistoa hankittiin harkinnan mukaan myös lainakappaleiksi muille osastoille. Osa materiaalia saatiin lahjoituksena.

6 3. Maakuntakirjaston järjestämät kokoukset ja koulutustilaisuudet Kokkolan kaupunginkirjaston koulutus jakaantuu muodollisesti maakunnalliseen ja kirjaston sisäiseen koulutukseen. Omalle henkilökunnalle suunnattu koulutus laajennetaan useimmiten koko maakuntaa koskevaksi. Tutustumismatka Jyväskylän pääkirjastoon ja Palokan lähikirjastoon Maakuntakirjastokokoukset: Mediakasvatus ja Minne menet, kirjaston neuvontapalvelu? Tiedotus Tiedotus alueen kirjastoille hoidettiin pääosin sähköpostitse ja kaupunginkirjaston kotisivuilla. Alueelle lähetettiin kolme tiedotetta. 5. Logistiikka: seutukuljetuksiin ollaan tyytyväisiä Kuljetuksen piirissä ovat kaikki Keski-Pohjanmaan alueen yleiset kirjastot Perhoa ja Veteliä lukuun ottamatta Anders-kirjastot luopuivat varausmaksusta ja ottivat käyttöön yhteisen varausjonon. Muiden Anders-kirjastojen aineistoa on lainattu ja muut kirjastot ovat lainanneet Kokkolan kaupunginkirjaston aineistoja Pohjanmaan Nelli Kirjasto on mukana Pohjanmaan Nelli-portaalissa yhteistyössä alueen yleisten ja tieteellisten kirjastojen sekä Seinäjoen ja Vaasan maakuntakirjastoalueiden kanssa. 7. E-aineistot Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjaston Kälviän kirjastonjohtaja toimii alueen FinELib-yhteyshenkilönä. Kirjasto kustantaa FinELibin kautta tapahtuvaa e-aineistojen hankintaa alueellaan. Maakunta-alueen kirjastoilla mm. käytössä sähköinen lehtipalvelu epress. Kirjasto vastaa myös Anderskirjastojen elektronisten kirjojen hankinnasta ja luetteloinnista. 8. Kehittäminen Maakunnan kirjastoilla on yhteinen aluestrategia v Maakuntakirjaston alueelle ei ole toistaiseksi luotu yhteistä kokoelma- tai hankintapolitiikkaa eikä yhteisiä kirjastojen toiminnan arviointimalleja ole kehitetty. Kokkola on yhdessä Tampereen kaupunginkirjaston kanssa pilotoimassa yleisten kirjastojen liittymistä metatietovarantoon. Pilotoinnissa pyritään luomaan uudet työprosessit ja testaamaan rajapinnat metatietovarannon ja paikallisten kirjastotietokantojen käyttämien järjestelmien välillä. Kirjasto on perinteisesti toteuttanut valtion erityisavustuksilla kehittämishankkeita toiminnan kehittämiseksi. Lisäksi kirjasto on ajoittain myös toteuttanut oman seutukuntaansa tai koko maakuntaa koskettavia hankkeita. Maakunnan muut kirjastot ovat hakeneet myös erikseen avustusta hankkeisiinsa vuonna Kokkolan kaupunginkirjasto sai opetusministeriöltä ja lääninhallitukselta hankerahoitusta seuraavasti: Maakuntakirjastotoiminta, euroa Musadiplomin avulla musiikkilajit tunnetuksi, euroa

7 Jotain tolkkua kokoelmiin Keski-Pohjanmaan maakuntakirjastojen kokoelmapolitiikka, euroa Saalista tarinaverkossa, euroa Lohtajan kirjasto taaperoiden omaksi, euroa 9. Kansainvälinen toiminta Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto liittyi IFLA:n jäseneksi vuonna Asiakastyytyväisyys ja asiakaspalaute Kirjasto tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden jatkuvaan palautteen antamiseen joko paperi- tai nettilomakkeella. Asiakaspalautetta kartoitettiin Kansalliskirjaston koordinoimalla verkkokyselyllä sekä Ala laputtaa -kampanjalla. Kampanjan aikana asiakkailla oli mahdollisuus antaa palautetta liimaamalla erivärisiä muistilappuja haluamaansa paikkaan kirjastoissa. Punainen muistilappu oli negatiivinen viesti, vihreä positiivinen ja keltainen kertoi, että tämä menettelee. Lappuihin sai myös kirjoittaa kommentteja. Pääkirjastossa toteutettiin keväällä kuusi asiakashaastattelua. Haastateltavilta kysyttiin mielipiteitä mm. automaateista, asiakaspalvelusta, kokoelmista ja verkkokirjaston toimivuudesta. Kirjastopalvelut toimivat kokonaisuudessaan hyvin. Vahvuudeksi nousi, varsinkin Ala laputtaa -kampanjassa, asiakaspalvelu, joka vastaa asiakkaiden odotuksia pääasiallisesti hyvin tai erinomaisesti. Eniten kehitettävää löytyi kirjastojen aukioloissa, verkkokirjaston toiminnallisuudessa sekä aineistojen tarjonnassa. Pääkirjaston palvelut Lainoja pääkirjastossa kertyi hieman edellisvuotta enemmän, mutta fyysiset kirjastokäynnit vähenivät. Pääkirjasto järjesti vuoden aikana useita tapahtumia ja näyttelyitä sekä yksin että yhteistyössä kaupungin muiden toimijoiden kanssa. Kirjastossa on melkein aina esillä kirjallisuutta eri aiheista. Kirjanäyttelyissä huomioidaan ajankohtaiset aiheet, kuten erilaiset teemaviikot. Näyttelyjen avulla tuodaan asiak-

8 kaiden tietoisuuteen eri aihealueiden aineistoja, joita kirjaston kokoelmista löytyy. Pääkirjasto aloitti vuoden alusta aktiivisen, aiempaa hieman laajemman yhteistyön kaupungin varhaiskasvatusyksiköiden kanssa. Lukuviikolla pääkirjastossa aloitettiin teemallisten kirjakassien lainaamisen. Lainan päivänä 8.2. pääkirjastossa palkittiin vuoden lainaajina Eero Kola ja Kalevi Winter. Luckan muutti EU-tiedotuspisteen entisiin tiloihin maaliskuussa. Suunnittelutyö lasten- ja nuortenosastojen sekä musiikkiosaston palvelutiskin yhdistämiseksi aloitettiin Luckanin muuton jälkeen. Samalla erotettiin nuorille oma nurkkaus entisen musiikkiosaston palvelutiskin paikalle. Pienille lapsille varattiin oma nurkkaus entisen lastenosaston palvelutiskin paikalle. Uusi palautusautomaatti asennettiin ja otettiin käyttöön joulukuussa. Villan koulu ja pääkirjasto osallistuivat kansalliseen Lukuintoprojektiin. Kirjailija Johan Unenge vieraili hankkeen puitteissa sekä pääkirjastossa että Villan koululla. Tapahtumia pääkirjastossa 7.1. Onnellisuuden olemus - Vad är lycka? Raimo Vertainen Onnellisuuden olemus Vad är lycka? Ari-Pekka Lahti Kanervan lukupiiri Ala laputtaa! Byri laga lappa! Poistokirjanmyyntiä Försäljning av avskrivna böcker 8.2. Lainan päivä - Lånedagen En stund i naturen Hetki luonnossa, Jan Björks fotografier Keski-Pohjanmaan lintupaikkaopas kirjan esittely Hannu Tikkanen ja Johan Hassel Kanervan lukupiiri Kanervan lukupiiri Pasi B Goode Kanervan lukupiiri Kirjallisuusperinteitä Keski-Pohjanmaalla? järj. Pränttärit Lukuviikko Läsveckan FSBF:s sektionsdag Kanervan lukupiiri Oskarin ja Olavin musashow 4.6. Kirjasto puhkeaa kukkaan puutarhapäivä. Biblioteket slår ut i blom trädgårdsdag Kirjapiknik - Bokpicknick 2.7. Kirjapiknik - Bokpicknick Kanervan lukupiiri

9 13.9. Kaupan ja kulttuurin yö Handelns och kulturens natt Kanervan lukupiiri SeniorSurf Vanhusten viikko: aikuisten satutunti, kirjavinkkausta. Äldreveckan: sagostund för vuxna, boktips Kalevala Uusi aika elokuva, ohjaaja Jari Halonen Kanervan lukupiiri Teatteri Soiva Sammakko Teater Den Klingande Grodan Loistavaa! Strålande! Kummitus-ilta Spökafton ARTboretum kuvataideteos, järj. Lasten- ja nuorten kuvataidekoulu Pohjoismainen kirjastoviikko Nordiska biblioteksveckan. Pohjolan talvi Vinter i Norden. Tove Fagerholm & Merja Björklind Aamuhämärässä - Iltahämärässä. Kura gryning Kura skymning Författarbesök Johan Unenge Buu-klubben (klo 14 & 17) Tutti da Capo Lapsen oikeuksien päivä Barnkonventionens dag Tarina murina - sanataidetta Kanervan lukupiiri Lauluyhtye I.S.K.U Vladimir Majakovski kirjallisuusluento Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin joulutervehdys - Mellersta Österbottens kammarorkesters julhälsning Staatusti quota jouluista rockmusiikkia Kanervan lukupiiri Teatteri Soiva Sammakko Teater Den Klingande Grodan Näyttelyjä pääkirjastossa Kevät Vår, Lena Segler-Heikkilä Tähtien elämää kirjanäyttely Maahanmuuttajat ja maastamuuttajat ennen ja nyt kirjanäyttely Suomen upea luonto kirjanäyttely Oscar-humua elokuvia ja musiikkia Utställning av pappersdockor, Vivan Björkskog Mistä näitä tähtiä oikein tulee? kirjanäyttely Agata & Arttu: Salli ja salainen paikka, teksti Heli Roiha ja kuvitus Pirjo-Liisa Valkamaa Kohtalot myynnissä ihmiskauppaa Matkakertomuksia kirjanäyttely Virtasen taidenäyttely kuvataidetta Historiallisia kirjoja Kokkolan Lasten ja Nuorten kuvataidekoulu Kokkolan Lasten ja Nuorten Kuvataidekoulun mvvalokuvauksen ryhmän valokuvanäyttely Nyt grillaamaan kirjanäyttely

10 Paavo Mansikkamäen luontokuvia Puutarhanhoitoa ja mökkeilyä Lainaisitko sinä näitä? huonosti käsiteltyä kirjastoaineistoa Kaduilla ja poluilla retkeily- ja matkailukirjoja Lars Näsmanin lentokone-aiheisia akvarelleja Kirja joka muutti elämäni kirjanäyttely Pokkareita Pocketböcker Paperbacks 9.7. Kaj Hedman 60 vuotta Kaj Hedman 60 år Eurooppalainen ruokakultturi Europeisk matkultur Terrorismia kaunokirjallisuudessa Jari Nieminen: luontohetkiä valokuvia Muistetaan, maistetaan kesää talvella kirjanäyttely Vihreää terapiaa Monet n puutarhassa. Valokuvat: Heli Roiha, maalaukset: Pirjo-Liisa Valkama Tieteen tekijät historiasta nykypäivään Joni Virtanen valokuvia Hopeiset Toholammin artesaaniopiston hopeaseppien 2. ja 3. vuosiluokan opiskelijatöitä Da Vinci-koodin edeltäjät ja seuraajat - kirjanäyttely Elettyä elämää muistelmia Neristan paluu kotikaupunkiin, valokuvat Pekka Agarth Pohjolan talvi Vinter i Norden Rum och ansvar Rock, rauha ja rakkaus cd-levyjä ja kirjoja Tule ja koe majakat Suomen majakkaseuran valokuvanäyttely Tsenslona Jan Björks fotografier Oikeussaleissa ja sairaaloissa kirjanäyttely Kaikkea jouluista Altt om julen

11 Lasten ja nuorten kirjastopalvelut Lasten- ja nuortenosaston vuosi oli tapahtumarikas; vakiintuneet toimintamuodot; kirjavinkkaus, satutuokiot sekä suomenettä ruotsinkielillä, verkkokirjaston ylläpito, kirjapakettien keräys, näyttelyiden kokoaminen sekä ryhmäkäynnit saivat rinnalleen monenlaisia tapahtumia. Talvilomaviikolla järjestettiin yökirjasto yhdessä nuorisopalveluiden kanssa. 15 nuorta yöpyi kirjastossa perjantain ja lauantain välisen yön, ja ohjelmassa oli erilaisia pajoja sekä vapaata yhdessäoloa. Syksyllä alkoi musiikkiosaston ja lasten- sekä nuortenosaston asiakaspalvelutiskien yhdistäminen sekä osastojen uudelleenjärjestely. Talven laputuskampanjassa sekä nuorille tehdyssä kyselyssä tulivat esille toiveet mukavista oleskelupaikoista, ja tähän osaston uudistamisella pyrittiinkin, lasten ja nuorten aineisto erotettiin aiempaa selkeämmin toisistaan ja nuorten nurkkaukseen hankittiin Fatboy-säkkituoleja. Päivi Pajala kirjastonhoitaja Lapsille pidettiin puolestaan Leikitään kirjastoa - nurkkauksessa esittelyjä kirjaston työstä ennen ja nyt. Vanhat, tarpeettomiksi käyneet kortistot ja leimasimet pääsivät uuteen käyttöön. Kesällä järjestettiin 2 kirjapiknikkiä kirjaston patiolla ja satuhetkiä lasten osastolla ja sään salliessa ulkona. Näihin osallistui yhteensä 25 henkilöä. Syksyn Loistavaa -kulttuuriviikolla Lasten oikeuksien päivänä järjestettiin Sanataidekoulun kanssa Tarinamurinatapahtuma, johon osallistui yhteensä 130 lasta ja nuorta. Sanataidekoulun oppilaat olivat suunnitelleet omat tarinat ja roolihahmot, joihin ryhmät tutustuivat. Lopuksi herätettiin ujo peikko piilostaan. Päivän aikana jaettiin myös Nuori Kokkolapalkinto ja Marja-Leena Mäkelä piti kirjavinkkausta teemanaan lasten oikeudet. Kolmannen kerran järjestetty kummitusilta keräsi 76 osallistujaa, ja kummituksia saimme jälleen lainaksi nuorisopalveluilta. Henkilökunta osallistui Lukuintoilua -hankkeen koulutustilaisuuksiin Seinäjoella sekä kirjavinkkausaiheiseen koulutukseen.

12 Kirjasto ja varhaiskasvatus Kokkolan kaupungin pääkirjasto aloitti 2013 vuoden alusta aktiivisen, aiempaa hieman laajemman yhteistyön kaupungin varhaiskasvatusyksiköiden kanssa. Kirjastosta saa tilata kiertävät kirjastolaiset pitämään satutuokiota ja tuomaan kirjapaketteja toivotusta aiheesta, antamaan tietoiskua kirjastosta (kertomaan lapsille ja henkilökunnalle esim. Andersverkkokirjaston käytöstä, kirjojen käsittelystä tai yleensä kirjastotoiminnasta). Satutuntia saa tilata pidettäväksi myös päivähoitoryhmän kirjastovierailun yhteyteen, kirjaston esittelyn lisäksi. Suomenkielisiin varhaiskasvatusyksiköihin tehtiin vuonna 2013 yhteensä 17 käyntiä (päiväkodit, esiopetusryhmät ja perhepäivähoitokodit). Varhaiskasvatusyksiköistä käytiin ohjatulla, ennakkoon sovitulla kirjastovierailulla 8 kertaa. Yhteensä tämä yhteistyö tavoitti 357 lasta ja 75 aikuista. Ruotsinkielisiin varhaiskasvatusyksiköihin tehtiin vuonna 2013 yhteensä 2 käyntiä (päiväkodit, esiopetusryhmät ja perhepäivähoitokodit). Ruotsinkielisistä varhaiskasvatusyksiköistä käytiin ohjatulla kirjastovierailulla 2 kertaa. Yhteensä tämä yhteistyö tavoitti 78 lasta. Marjut Torppa kirjastovirkailija Musiikkiosaston musadiplomi-hanke Musadiplomihankkeen aikana tuotettiin valintalistat 6.- ja 9.- luokkalaisille. Valintalistoilla oli kyseisen musiikkilajin keskeisimmät artistit/bändit ja heidän tunnetuin kappaleensa. Musadiplomin suorittamiseksi oppilaiden piti siis valita listoilta artisteja/bändejä, joiden musiikkia kuuntelevat diplomin suorittamiseksi. Lisäksi tuotettiin diplomin suorittamiseen tarvittavat tehtävät, eli jokaisesta musiikkilajista piti tehdä yksi tehtävä. Hankkeen aikana tehtiin myös suorituslomake ja itse diplomi, jonka musadiplomin suorittaja sai itselleen. Kaikki materiaali löytyy Anders-kirjastojen verkkokirjastosta: https://anders.verkkokirjasto.fi/web/arena/musadiplomi. Musadiplomihankkeen tarkoituksena oli tutustuttaa peruskoululaisia eri musiikkilajeihin. Tutustumisen perustaksi laadittiin lukudiplomeista tuttuja listoja, joissa olisi mahdollisimman monipuolisesti eri musiikkilajien keskeisimmät artistit tai yhtyeet ja heidän tunnetuin kappaleensa. Aluksi jokainen hankkeessa mukana ollut luokka (n. 50 oppilasta) kävi tutustumassa musiikkiosastoon. Sitten heille jaettiin musadiplomit ja niiden suorittamiseen tarvittavat tehtävälomakkeet. Oppilaat suorittivat musadiplomit opettajiensa johdolla. Lopuksi musadiplomin suorittaneille oppilaille järjestettiin kaksi eri tilaisuutta. 6.-luokkalaiset (40 oppilasta) tulivat kirjastoon suorittamaan musiikillisen seikkailuradan, jonka oli suunnitellut yksi musadiplomissa mukana olleista opettajista. Lisäksi tapahtumassa oli esiintymässä Kokkolalainen artisti. Kati Yoshizawa osastonjohtaja

13 Lähipalvelut Koivuhaan kirjasto Vuonna 2013 Koivuhaan kirjaston palvelut säilyivät ennallaan. Kirjasto oli avoinna viitenä päivänä viikossa, yhteensä 30h/vk. Kirjasto palvelee paitsi Koivuhaan ja Nuolipuron asukkaita, myös Koivuhaan alakoulun sekä Koivuhaan ja Peurankadun päiväkotien lapsia. Koulukirjastotunteja ja vakituisia päiväkotien vierailuaikoja olikin vuonna 2013 noin 15 viikossa. Koulukirjastotuntien aikana oppilaat lainaavat sekä osallistuvat kirjastonkäytön- ja tiedonhaun opetukseen. Syyslukukaudella 2013 alakoulun 5- luokkalaiset ottivat käyttöön Kunnari-lukudiplomin, myös muutama muu luokka aloitti lukudiplomin suorittamisen syksyn aikana. Keväällä 2013 yksi luokka-aste toimi kirjaston raatiluokkana, jolloin selvitettiin oppilaiden mielipiteitä kirjaston nykytilasta ja tulevaisuudesta. Lainausmäärät olivat keskimäärin noin 4000 lainaa kuukaudessa. Fyysisten käyntien määrä on noussut edellisvuoteen verrattuna, kävijöitä oli yhteensä (Koivuhaan koulu ja päiväkoti mukaan luettuna n ). Ykspihlajan Työväennäyttämön nuorisojaosto piti jälleen kirjastossa satutunteja loka-marraskuussa yhteensä 7 kertaa. Muun toiminnan ohessa koottiin pitkin vuotta erilaisia kirjanäyttelyitä ja muita pienempiä aineiston esittelyjä, samoin järjestettiin poistokirjojen myyntiä. Yksi taidenäyttelykin kirjastoon saatiin, Vuokko Nissilän luontokuvia oli esillä kirjastossa kesäkuussa. Kokoelman kartoitusta tehtiin ahkerasti koko vuoden ajan lähinnä poistamalla vanhentunutta tai huonokuntoista aineistoa, näin saatiin enemmän tilaa uudemmille kirjoille ja uusille hankinnoille. Asiakkaita osallistettiin kirjaston kehittämiseen sekä alakoulun raatitoiminnalla että keväällä järjestetyllä Laputa kirjasto -kampanjalla. Vuoden 2013 kirjastonkäyttäjänä palkittiin Koivuhaan koulun 5. luokka. Kirjastolle valmistui opinnäytetyönä kehittämissuunnitelma, jonka taustaksi pyydettiin asiakkaiden mielipiteitä edellä mainittujen laputuksen ja koululaisten raatitoiminnan sekä asiakashaastatteluiden muodossa. Kehittämissuunnitelman teossa hyödynnettiin myös kirjaston sidosryhmien mielipiteitä sekä muista kirjastoista saatuja vertaisarviointeja. Kehittämissuunnitelman perusteella kirjastotila vaatisi muutosta toimiakseen paremmin ja vastatakseen nykyajan vaatimuksia. Haastatellut asiakkaiden ja sidosryhmien edustajat olivat tyytyväisiä kirjaston peruspalveluun, mutta olivat myös avoimia uusille asioille, kunhan perinteinen kirjastotoiminta pysyy palvelun taustalla. Henkilökohtainen palvelu ja asiakkaan kohtaaminen koettiin tärkeäksi tekijäksi kirjaston palveluprosessissa. Heidi Mikkola Kirjastonjohtaja

14 Kälviän kirjasto Kälviän kirjaston vuosi 2013 oli sekä kävijämäärän että kokonaislainauksen suhteen liki identtinen kuin edellisvuosi. Fyysisten käyntien määrä nousi hieman ollen ja kokonaislainaus oli Aktiivisten lainaajien määrä nousi parilla kymmenellä ollen Kirjaston aukioloajat pysyivät muuttumattomina, yhteensä kirjasto oli auki 1911 tuntia vuodessa. Kirjastoaineistoa ehdittiin hankkia loppuvuoden hankintakiellosta huolimatta hieman edellisvuosia enemmän, yhteensä 1705 nidettä. Kokoelmasta siivottiin vanhentunutta ja rikkinäistä aineistoa 4029 niteen verran. Vuoden mittaan kirjastossa vieraili 36 päiväkoti- ja koululaisryhmää, joille pidettiin kirjastonkäytönopetusta ja kirjavinkkausta. Opetustuokioita järjestettiin mm. lukioryhmille ja Martoille. Alakouluissa kirjaston lukudiplomin suoritti yhteensä 75 oppilasta, joiden kesken arvottiin kirjapalkintoja. Alle kouluikäisille suunnattuja satutuokioita pidettiin keskiviikkoaamuisin 28 kertaa, kävijöitä oli keskimäärin 17 lasta/satutuokio. Anders-kirjastojen aineisto liikkui taajaan myös toimintakertomusvuonna. Kerran viikossa kiertävän aineistokuljetuksen kautta lainattiin Kälviän kirjastossa 4982 muista Anderskirjastoista tullutta lainaa ja muissa kirjastoissa 4765 Kälviän kirjaston nidettä. Asiakaskuljetukset syrjäkyliltä kirjastoon harvenivat kerran kuussa ajettavaksi, käyttäjiä oli yhteensä 125. Kaupungin talouden sopeuttamistoimet edellyttivät myös Kälviän kirjastolta palvelumuotojen kriittistä tarkastelua ja sen seurauksena asiakaskuljetukset päätettiin lopettaa. Historian viimeiseksi jäänyt asiakaskuljetus ajettiin Kirjastoauto jatkoi reittejä Kälviän alueella Ruotsalon ja Peltokorven kouluilla ja päiväkodeilla. Kirjaston näyttelyvuosi alkoi kuten edellisvuonna, kun Lasse Niskalan palkitut luontovalokuvat olivat tammikuussa esillä. Erilaisia näyttelyitä järjestettiin yhteensä 11, joista kaksi oli valokuvanäyttelyä, 6 kuvataidenäyttelyä, lisäksi Vuokko Koivukankaan ja Maiju Rauhalan keramiikkanäyttely sekä Helena Fredriksonin potaus-tekniikalla toteutettu Koukussa - taidekäsityönäyttely. Uutena palvelumuotona lanseerattiin tammikuussa Kälviän kirjaston lukupiiri. Piiri kokoontui kirjastonjohtajan vetämänä kirjastolla yhteensä 9 kertaa, keskimäärin piiriin osallistui kymmenkunta henkilöä. Tapahtumien saralla juhlittiin perinteisesti helmikuussa Lainan päivää kahvituksen kera, ja Ari Hietala valittiin vuoden lainaajaksi. Kohtalona Käläviä -viikolla maaliskuussa kirjastossa vieraili kirjailija Veli Ranta-Ojala ja huhtikuussa Finlandiapalkittu tietokirjailija Elina Lappalainen. Vuoden mittaan kirjasto osallistui yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa mm. kirjastopyöräilytapahtumaan, Ala laputtaa -asiakaspalauteviikkoon sekä Hyviä vuosia satutunnin järjestämiseen palvelukeskus Leporannassa. Lisäksi poistokirjamyyntitapahtumia järjestettiin pariin otteeseen. Yhteensä kirjaston tapahtumissa ja tilaisuuksissa kävi 887 ihmistä. Kati Salmén kirjastonjohtaja

15 Lohtajan kirjasto Lohtajan kirjastossa lasten ja tapahtumien vuosi Vuosi 2013 oli Lohtajalla lasten teemavuosi. Kirjasto sai 2500 euroa avustusta hankkeeseen Lohtajan kirjasto taaperoiden omaksi. Taustalla oli Lohtajan keskimääräistä suurempi syntyvyys viime vuosina. Lapsiperheet haluttiin huomioida teemavuodella. Vuoden aloitti Leena Jokisen ja Maria Storen lapsille suunnattu valokuvanäyttely. Vuoden lainaajana palkittiin pienten lasten äiti Marjaana Kainu. Lainan päivänä kaikenikäisille esiintynyt intialaissyntyinen taikuri oli menestys. Nuoret esittelivät luovuuttaan. Kuvataidekerhot pitivät kevätnäyttelyn ja 17-vuotias Eino Seikkula järjesti muotokuvapiirrosten näyttelyn. Kevättalvella aloitettiin uutuutena Muksukirjasto: kerran kuukaudessa avataan ovet aamupäivällä erityisesti pieniä asiakkaita varten. Muksukirjastoihin osallistui yhteensä 125 vanhempaa ja lasta. Päiväkodin lapset pääsivät mukaan, kun tarjolla oli normaalitoimintojen lisäksi ohjelmaa: Pirjo Mäkelä laulatti ja leikitti marraskuussa ja kirjailija Inkeri Karvonen satuili joulukuussa. Lohtajan Lukurinki jatkoi tapaamisiaan kerran kuukaudessa, samoin neulekahvila yhteistyössä Maaseutunaisten kanssa. Lohtajan kotiseutuyhdistyksen sunnuntaitreffeille osallistui 70 henkeä ja seuraavat treffit jouduttiinkin siirtämään kirjastosta isompiin tiloihin. Tapahtumia Lohtajan kirjastossa järjestettiin vuoden aikana kaikkiaan 35 ja niissä oli osallistujia yhteensä 723. Näyttelyitä järjestettiin 12. Maahanmuuttajien muistoja kotimaistaan esitteli Tupa-hankkeen ja Monikoti ry:n näyttely. Alavieskalaisen Eve Isotaluksen näyttelyssä ihailtiin posliini- ja savitöitä sekä maalauksia. Esko Koivusaari esitteli maisemamaalauksiaan ja Leena Lahtinen käsitöitään. Lohtajan kirkkomusiikkijuhlien 35-vuotisjuhlanäyttely oli kirjastossa kesällä. Samoin Heikki Säätelän maalaukset. Syyskuussa tutkittiin valokuvista Lohtajan rakennuksia, jotka ovat saaneet uuden käyttötarkoituksen. Näyttelyn järjestivät K. H. Renlundin museo ja kotiseutuyhdistys. Lokakuussa oli vuorossa senioreiden kuvataidepiirin näyttely ja marraskuussa vitriinit täyttyivät Tuula Kailajärven keräämistä Arabian kahvikupeista. Lohtajan lähikirjasto palveli lohtajalaisia kirkonkylän kirjastossa sekä lainausasemilla Marinkaisten (3 h/vk) ja Alaviirteen (2 h/vk) kouluilla. Sivukylillä asuville tarjottiin myös maksuttomat asiakaskuljetukset kirjastoon kahdesti kuukaudessa kesää lukuunottamatta. Kotipalvelu liikuntarajoitteisille jatkui yhteistyössä kotihoidon kanssa. Lainausten määrä säilyi ennallaan. Aineistoa lainattiin kertaa. Tietokirjojen lainaus lisääntyi, mutta kaunokirjallisuuden lainaus väheni. Aktiivisia lainaajia oli eli 7 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Fyysiset käynnit lisääntyivät lähes 10 %, vuoden aikana kirjastossa kävi asiakasta. Uutuuksia hankittiin 1484 kpl eli 2,5 % edellisvuotta vähemmän. Vanhentunutta aineistoa poistettiin kpl. Aineiston kierto muista Anders-kirjastoista lisääntyi myös Lohtajalla. Yhteistyö koulujen kanssa jatkui tiiviinä. Lukudiplomin suoritti lukuvuoden aikana 150 peruskoululaista. Hankerahoituksella kirjasto sai käyttöön tablettitietokoneita tiedonhakua ja e- aineistojen käyttämistä varten. Kirjaston henkilökunta säilyi ennallaan eli asiakkaita palvelivat kirjastonjohtaja sekä kaksi kirjastovirkailijaa. Tuulevi Borén kirjastonjohtaja

16 Ullavan kirjasto Ullavan kirkonkylän kirjasto oli auki neljänä päivän viikossa ja sunnuntaisin kerran kuukaudessa (ei kesä-elokuussa). Rahkosen kirjasto oli auki kahtena päivänä viikossa ja sunnuntaisin kerran kuukaudessa (ei kesä-elokuussa). Asiakkaita oli suunnilleen saman verran kummassakin kirjastossa ja lainauksia samoin. Kävijämäärä ja lainaukset ovat pysyneet samanlaisina edellisiin vuosiin verrattuna, eli erittäin hyvinä. Kesälomalaiset käyttävät kirjastoja ahkerasti. Satutunteja järjestettiin kirjastossa kerran kuukaudessa, (ei kesä-elokuussa). Osallistuja määrä on pysynyt runsaana, joten satutunteja on kaksi ryhmää. Alakoululaisille järjestettiin erilaisia tapahtumia: kirjastotunteja, joissa opeteltiin kirjaston käyttöä ja esiteltiin uutuuskirjoja Ystävänpäivä askartelua (kirjanmerkkejä) Ruusuja piilossa kirjan ja ruusun päivän tapahtuma koululaisille lukudiplomit jaettiin ahkerille lukijoille 1-6 lk. Lainan päivänä 8.2. Vuoden lainaajana Ullavan kirjastoissa palkittiin Sari Tossavainen. Etsivä nuorisotyö vieraili Ullavan kirjastossa toukokuussa ja esitteli nuorille toimintaansa. Etsivä nuorisotyö auttaa vuotiaita nuoria löytämään oikeat palvelut opiskelun, työn ja toimeentulon tueksi. Marraskuussa vietettiin Omaishoitajain viikkoa. Kokkolan seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry jakoi esitteitään ja lehtiään. Viikon lopuksi arvottiin tutustujien kesken kirja. Joulukuussa Pirjo Palosaari-Penttilä esitteli Pirityisten toimintaa sekä sitä, millaisiin hankkeisiin voi saada avustusta Pirityisiltä. Hän kertoi myös millaisia Pirityisen myöntämiä avustuksia ja hankkeita on ollut muualla ja voisivatko ne olla hyviä myös Kokkolan Ullavan alueella. Tapahtumaan osallistui 5-8 henkeä. Eila Rahkonen kirjastovirkailija Tapahtumia Ullavan kirjastossa Maaliskuu: Lukuviikolla vaihtokirja pöytä asiakkaiden omista kirjoista Lokakuu: Kurpitsa kirjasto askarreltiin kirjasta kurpitsa. Marraskuu: Eläkeläisten kahvitilaisuudessa Kanerva Peltoniemi jutusteli lukemisesta ja kirjoista. Loistavaa-viikolla Peli-ilta kirjastoissa (lautapelejä). Iltakirjasto nuorille. Näyttelyt Ullavan kirjastossa Loistavaa viikolla Muksulan ja Päivänpaisteen töiden näyttely Silja Siirilän lapsiaiheisten taulujen näyttely

17 Kirjastoauto Vuonna 2013 kirjastoautolla oli ajopäiviä 202. Kirjastoauto ajoi viitenä päivänä viikossa, lukuun ottamatta kesä- ja elokuuta, jolloin ajopäiviä oli 4 pv / viikko. Kirjastoauto ei ajanut heinäkuussa, syys- ja talvilomilla, joulun välipäivinä eikä arkipyhien aattoina. Joitakin päiviä jäi myös ajamatta kirjastoauton huolto- ja korjaustöiden takia. Vuoden kokonaislainaus oli Lainausmäärä kasvoi lainalla edellisvuoteen verrattuna. Vuoden keskilainaus oli 369 lainaa päivässä. Kirjastoauton lainausmäärät ovat olleet nousussa muutaman viime vuoden ajan. Osasyynä kasvaviin lainauslukuihin on ollut oppilaiden siirtyminen sisäilmaongelmien takia parakkikouluihin ja muihin väliaikaisiin tiloihin useassa Kokkolan koulussa. Tuolloin koulun omia kirjakokoelmia ei ole käytössä. Reittivalinnoissa on otettu huomioon evakossa olevat koulut. Suurin asiakasryhmä ovatkin lapset ja kirjastoauto kiertää melkein kaikki suomenja ruotsinkieliset alakoulut sekä päiväkodit. Laitoskirjasto Vuonna 2013 toimii kirjasto edelleen väliaikaistiloissa. Kirjaston materiaali sijaitsee sairaalan 00-kerroksessa ja siellä on kaikkien evakossa olevien työntekijöiden materiaali samoissa tiloissa. Työhuoneeni on Päihdekeskus Portissa, mistä löytyi vapaana huone osalle työntekijöitä. Viimeisten tietojen mukaan vuoden 2015 kesään mennessä pitäisi kirjaston ja sen yhteyteen tulevan lasten poliklinikan remontin olla valmis. Irma Weckman kirjastosihteeri Kirjastoauton reitit ovat pysyneet muutaman vuoden melko samanlaisina, mutta joka vuosi tehdään joitain muutoksia. Henkilökunta seuraa pysäkkien lainausmääriä. Pysäkit, joissa ei käy asiakaita siirretään muualle. Seija Nygård kirjastovirkailija

18 Kirjaston henkilökunta ja organisaatio Kaupungin organisaatiossa kirjasto kuului sivistystoimen alaisuuteen, jota johtaa sivistysjohtaja. Toimialan johtoryhmässä kirjastoa edusti kirjastotoimen johtaja. Vuonna 2013 henkilötyövuosia oli yhteensä 49,59, joista 38,06 kirjastoammatillisia. Kirjaston palkkaamia oli 45,42 ja muita 4,17 (mm. työharjoittelijat ja työllistetyt). Lisäksi kirjastossa toimi Luckanin tiedottaja oman taustayhteisönsä rahoittamana. Kirjaston johtoryhmä kokoontui säännöllisesti kirjastotoimen johtajan johdolla. Henkilöstökokouksia pidettiin vuoden aikana seitsemän kertaa. Kaikki työtiimit ovat pitäneet säännöllisesti osastokokouksia, joissa on keskusteltu osastoa ja koko kirjastoa koskevista asioista. Talouden tunnuslukuja Kirjaston käyttömenot ovat noin prosentti koko kaupungin käyttötaloudesta. Kirjaston toimintakulut olivat lähes 2,9 miljoonaa euroa ja toimintatuotot euroa. Tulot muodostuivat anottuihin projekteihin saaduista tuista ja avustuksista, asiakkailta perityistä myöhästymis- ja varausmaksuista, kirjastoaineiston myynnistä ja korvauksista, kopioinnista ja luentosalitilojen vuokrista. Toimintakuluista 58 % oli henkilöstökuluja, 13 % aineistokuluja, 19 % tilakustannuksia ja 10 % muita kuluja. Toimintakulut asukasta kohden olivat 63,02 euroa, henkilöstökulut 36,53 euroa/asukas ja aineistokulut 8,14 euroa/asukas. Toiminnan taloudellisuus lasketaan jakamalla yhteenlasketut henkilöstö- ja kirjastoaineistokulut fyysisten käyntien ja lainausten määrällä. Valtakunnallisesti tilastojen perusteella taloudellisuus korreloi kirjaston kokoon: mitä suurempi kirjasto, sitä taloudellisemmin se pystyy toimimaan. Kokkolan taloudellisuusluku oli 1,58 (maakunta 1,61; koko maa 1,47). Lainan hinta (= toimintakulut / kokonaislainaus) Kokkolan kirjaston laina maksoi vuonna 2013 keskimäärin 3,63 euroa (maakunta 3,74; koko maa 3,43 euroa). Käynnin hinta (= toimintakulut / fyysiset käynnit) Kirjastokäynti Kokkolan kirjastossa maksoi vuonna 2013 keskimäärin 5,79 euroa. Käynnin hintaan vaikuttaa mm. verkkokirjaston lisääntynyt käyttö: fyysinen kirjastokäynti ei enää ole aina välttämätön. Keski-Pohjanmaalla käynnin hinta oli keskimäärin 6,14 euroa ja valtakunnallisesti 6,21 euroa. Koko Suomen kirjastotoiminnasta kertovat ja kuntakohtaiset vuositilastot on saatavilla osoitteessa

19 Kirjaston käyttö Kirjastokäynnit vuodessa käynnit/asukasluku 10,88 11,11 käynnit/aukiolotunteja 44,10 47,72 Lainaukset vuodessa lainaus/asukasluku 17,38 17,62 lainaus/aukiolotunteja 70,46 75,70 Verkkokäynnit Aktiiviset lainaajat % asukkaista 38,33 39 Kaukopalvelu lähetetyt kaukolainat saadut kaukolainat Lainauksen jakautuminen kirja-aineistot 76 % 75 % muut aineistot 24 % 25 % Kirjalainauksen jakautuminen tietokirjoja 29 % 28 % kaunokirjallisuutta 71 % 72 % lasten kirjallisuutta 47 % 45 % aikuisten kirjallisuutta 53 % 55 % Aineisto Kokoelmat kirja-aineistot muut aineistot Lehdet (tilatut ja ilmaisjakelu) sanomalehtiä aikakauslehtiä Hankinnat kirja-aineistot muut aineistot Talous Toimintakulut (milj. ) 2,94 2,89 Henkilöstökulut (milj. ) 1,7 1,6 Kirjastoaineistokulut ( ) Tilakustannukset ( ) Muut kulut ( ) Toimintakulut/asukas ( ) 63,02 62,22 Lainauksen hinta ( ) 3,63 3,53 Käynnin hinta ( ) 5,79 5,60 Henkilöstö Henkilötyövuodet yhteensä 49,59 51,20 Kirjaston palkkaamat 45,42 44,29 Kirjastoammatilliset 38,06 37,91 Muut henkilötyövuodet 4,17 6,91 Täydennyskoulutus henkilötyöpv 3,35 2,81

20 Tietoverkkopalvelut Kirjaston kotisivu Halsuan, Himangan, Kannuksen, Kaustisen, Kokkolan, Lestijärven ja Toholammin kirjastojen yhteinen Andersaineistotietokanta https://anders.verkkokirjasto.fi Pohjanmaan Nelli-portaali Seinäjoen ja Vaasan maakuntakirjastojen kanssa Kotiseutumme Kokkola -viitetietokanta Elektroniset palvelut: Lehdet: epress E-kirjat: Ellibs, Elib, EEBO ja ECCO Musiikki: Naxos Music Library Hakuteokset: Aleksi, Suomen tilastollinen vuosikirja sekä Nationalencyklopedin, MOT-sanakirja Kysy kirjastonhoitajalta-palvelu Tiskin takaa: Anders-kirjastojen blogi Kirjaston Facebook-sivut https://www.facebook.com/pages/kokkolankaupunginkirjasto-maakuntakirjasto/ Kansilehden kuvassa tanssitaiteilijat Eleni Pierides & Taneli Törmä. Heidän moniosainen videoteoksensa Once upon a time in oli mukana Kokkolan Talvitanssien ohjelmistossa Festivaaliviikonlopun aikana osia videosta oli nähtävillä Kokkolan kaupunginkirjastossa sekä kaupunginteatterilla.

Kokoelmat * 65 255 3,7 % 67 696

Kokoelmat * 65 255 3,7 % 67 696 Kommentti (näkyy vain ylläpitäjille): Täyttäjän nimi: Täyttäjän puhelinnumero: Täyttäjän sähköpostiosoite: Kunta: Seutukunta: Maakunta: Maakuntakirjastoalue: Lääni: Suuralue: Alavieska Ylivieska Pohjois-Pohjanmaa

Lisätiedot

Tilastokatsaus 2011. Kirjasto- ja tietopalvelut

Tilastokatsaus 2011. Kirjasto- ja tietopalvelut Tilastokatsaus 2011 Kirjasto- ja tietopalvelut Vantaan kaupunginkirjaston tilastokatsaus 2011 Sisällysluettelo Kirjastot, aukiolotunnit...3 Henkilötyövuodet...3 Talous...3 Aineistoniteiden määrä...4 Aineistoniteiden

Lisätiedot

Lapin yleisten kirjastojen toiminta vuonna 2012

Lapin yleisten kirjastojen toiminta vuonna 2012 NÄKYMIÄ MARRASKUU 2013 LAPIN ELY-KESKUS Lapin yleisten kirjastojen toiminta vuonna 2012 Kirjastoverkko ja sen muutokset Kuva: Hilkka Heikkinen. Lapin kunnissa oli vuonna 2012 yhteensä 43 kirjastoa, joista

Lisätiedot

Käsitteet. Yleisten kirjastojen tilastot

Käsitteet. Yleisten kirjastojen tilastot Yleisten kirjastojen tilastot Käsitteet Alla määritellään aakkosjärjestyksessä ne käsitteet, joita on käytetty tietokannan taulukoissa, taulukoiden otsikoissa ja tunnusluvuissa sekä mitä tarkoitetaan eri

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston tuotteistaminen

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston tuotteistaminen Hämeenlinnan kaupunginkirjaston tuotteistaminen Irmeli Isokivijärvi Palvelupäällikkö Hämeenlinnan kaupunginkirjasto Hämeen maakuntakirjasto 25.3.2011 Kuntaliitoksen myötä kaupunki siirtyi tilaaja-tuottaja

Lisätiedot

Toimintakertomus 2014

Toimintakertomus 2014 Toimintakertomus 2014 1 Sisällysluettelo 1. Kirjaston käyttö ja kokoelmat... 2 2. Talous... 5 3. Tapahtumat... 6 4. Henkilöstö... 7 5. Kehittämishankkeet... 9 6. Maakuntakirjastotoiminta... 10 2 1. Kirjaston

Lisätiedot

Toimintakertomus 2011

Toimintakertomus 2011 Toimintakertomus 20 Toimintakertomus 2011 1 Sisällysluettelo 1. Kirjaston käyttö ja kokoelmat... 2 2. Talous... 4 3. Tapahtumat... 5 4. Henkilöstö... 6 5. Projektit... 7 Kirjasampo.fi Boksampo.fi... 7

Lisätiedot

Kirjaston tilastot. Kokoelma Kirjaston lainaajat toimipisteittäin Kirjakokoelma, hankinta ja poistot

Kirjaston tilastot. Kokoelma Kirjaston lainaajat toimipisteittäin Kirjakokoelma, hankinta ja poistot Kirjaston tilastot 2003 Kokoelma 2003...1 Kirjaston lainaajat toimipisteittäin 2003...2 Kirjakokoelma, hankinta ja poistot 2003...3 Kirjakokoelma kielittäin 2003...4 Videot, DVD-videot ja CD-romit 2003...5

Lisätiedot

Itä-Suomen yleiset kirjastot 2014

Itä-Suomen yleiset kirjastot 2014 Itä-Suomen yleiset kirjastot 2014 Tilastotietoja Itä-Suomen yleisistä kirjastoista vuonna 2014 Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualue 23/2015 Itä-Suomen aluehallintoviraston julkaisuja. Itä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

1. Johdanto. 2. Kirjaston käyttö

1. Johdanto. 2. Kirjaston käyttö 1. Johdanto Porin kaupunginkirjaston asiakastyytyväisyyttä mittaava kysely toteutettiin vuonna 2006 ensimmäisen kerran Internetin kautta. Kyselylomake oli kirjaston verkkosivuilla kahden viikon ajan 4.12.-18.12.

Lisätiedot

Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja Hämeenlinna

Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja Hämeenlinna Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja 1999-215 Aikasarjoihin sisältyvät kunnat Hauho 1999-28 (kunta lakkautettu 29) 1999-215 Kalvola 1999-28 (kunta lakkautettu 29) Lammi 1999-28 (kunta

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston kokoelmatyö. Irmeli Isokivijärvi Palvelupäällikkö, Hämeenlinna Forssa 19.11.2015

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston kokoelmatyö. Irmeli Isokivijärvi Palvelupäällikkö, Hämeenlinna Forssa 19.11.2015 Hämeenlinnan kaupunginkirjaston kokoelmatyö Irmeli Isokivijärvi Palvelupäällikkö, Hämeenlinna Forssa 19.11.2015 Tietoa Hämeenlinnasta Asukkaita n. 68 000 Vuoden 2009 alusta Hauho (4000), Kalvola (3500),

Lisätiedot

Työttömyyden rakenne ja kehitys tilastojen valossa

Työttömyyden rakenne ja kehitys tilastojen valossa Työttömyyden rakenne ja kehitys tilastojen valossa Työllisyysseminaari.4. Kaustinen Veteli Kaustisen sk Toholampi Halsua Lestijärvi Keski-Pohjanmaa Kokkola Kokkolan sk Kannus Perho Työttömyys Keski-Pohjanmaalla

Lisätiedot

Kirjastoautopalvelujen asiakaskysely Yhteenveto yhteisöasiakkaiden kyselystä

Kirjastoautopalvelujen asiakaskysely Yhteenveto yhteisöasiakkaiden kyselystä Kirjastoautopalvelujen asiakaskysely 2012 Yhteenveto yhteisöasiakkaiden kyselystä Sisältö 1 Kirjastoautopalvelujen asiakaskyselyn toteutus...2 2 Kirjastopalveluiden käyttö...3 2.1 Kirjastoautossa ja pää-

Lisätiedot

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2012

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2012 NÄKYMIÄ KESÄKUU 2013 POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUS Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2012 Merja Kummala-Mustonen (toim.) Limingan kirjasto (Kuva: Anna Kamula) 1. Esipuhe Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

Kirjaston asiakaskysely kevät 2011 Lehdistötiedote

Kirjaston asiakaskysely kevät 2011 Lehdistötiedote Kirjaston asiakaskysely kevät 2011 Lehdistötiedote Vastaajaryhmä Opiskelijat Tökkikää päättäjiä, että saatte myös lauantaiaukiolot :). Vastaajat Vastaajia 32, joista naisia lähes 88 % ja miehiä yli 12

Lisätiedot

Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja Joensuun seutu

Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja Joensuun seutu Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja 1999-2014 Joensuun seutu 120 000 100 000 80 000 60 000 40 000 20 000 0 Asukasluku: Joensuu+Kontiolahti+Liperi+Outokumpu+Polvijärvi 1,20 Asukasluku:

Lisätiedot

Lapin yleiset kirjastot 2014

Lapin yleiset kirjastot 2014 Lapin yleiset kirjastot 2014 Toimintakatsaus Kirjastotoimen ylitarkastaja Satu Ihanamäki OPETUS- JA KULTTUURITOIMI 3/2015 Lapin aluehallintoviraston julkaisuja Publikationer från Regionförvaltningsverket

Lisätiedot

Tehtävä Kuhmolaisten henkisen hyvinvoinnin edistäminen tuottamalla kirjasto-, kulttuuri- ja museopalveluja. Sitovien tavoitteiden toteutuminen

Tehtävä Kuhmolaisten henkisen hyvinvoinnin edistäminen tuottamalla kirjasto-, kulttuuri- ja museopalveluja. Sitovien tavoitteiden toteutuminen KÄYTTÖTALOUS 31.12.212 Talous Alkuperäinen talousarvio muutokset muutosten jälkeen Poikkeama Toimintatulot 54 54 49 287-4 713 Toimintamenot 89 844 89 844 859 515-49 671 Toimintakate 755 844 755 844 81

Lisätiedot

Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja 1999-2014. Mikkelin alue ja Savonlinna

Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja 1999-2014. Mikkelin alue ja Savonlinna Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja 1999-2014 Mikkelin alue ja Savonlinna 70 000 60 000 50 000 40 000 30 000 20 000 10 000 0 Asukasluku Savonlinna 1,20 Asukasluku: suhteellinen muutos

Lisätiedot

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2014

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2014 Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2014 Merja Kummala-Mustonen OPETUS- JA KULTTUURITOIMI 18/2015 Pohjois-Suomen aluehallintoviraston julkaisuja Publikationer från Regionförvaltningsverket

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2012 Kulttuuripalvelut - kirjastot

Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2012 Kulttuuripalvelut - kirjastot Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2012 Kulttuuripalvelut - kirjastot Innolink Research Oy TUTKIMUKSESTA YLEENSÄ Tämä on Hämeenlinnan kulttuuripalveluiden kirjastojen asiakastyytyväisyyden tutkimusraportti.

Lisätiedot

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2015

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2015 Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2015 Merja Kummala-Mustonen OPETUS- JA KULTTUURITOIMI 12/2016 Aluehallintovirastojen julkaisuja Publikationer från Regionförvaltningsverket Pohjois-Suomen

Lisätiedot

Kirjastopalvelut. Toimintasuunnitelma 2016. Oheismateriaali vapaa-aikalautakunta 16.3.2016. www.ylojarvi.fi

Kirjastopalvelut. Toimintasuunnitelma 2016. Oheismateriaali vapaa-aikalautakunta 16.3.2016. www.ylojarvi.fi Kirjastopalvelut Toimintasuunnitelma 2016 Oheismateriaali vapaa-aikalautakunta 16.3.2016 www.ylojarvi.fi Kirjaston toiminta-ajatus Kirjasto on kaupungin peruspalvelua, joka edistää alueensa asukkaiden

Lisätiedot

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2013

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2013 Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2013 Merja Kummala-Mustonen (toim.) OPETUS- JA KULTTUURITOIMI 14/2014 Pohjois-Suomen aluehallintoviraston julkaisuja Publikationer från Regionförvaltningsverket

Lisätiedot

Käytsä täällä usein? Käyttäjätutkimus Turun pääkirjaston käytöstä

Käytsä täällä usein? Käyttäjätutkimus Turun pääkirjaston käytöstä Käytsä täällä usein? Käyttäjätutkimus Turun pääkirjaston käytöstä Yleisten kirjastojen neuvosto Inkeri Näätsaari 8.10.2012 Palaute, asiakaskyselyt, käyttäjätutkimukset Asiakaspalveluhenkilökunnan kokemukset

Lisätiedot

Kulttuurilautakunta 6.3.2013, 8, liite 3 MARTTILAN KUNNANKIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA

Kulttuurilautakunta 6.3.2013, 8, liite 3 MARTTILAN KUNNANKIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA Kulttuurilautakunta 6.3.2013, 8, liite 3 MARTTILAN KUNNANKIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA Kulttuurilautakunta 6.3.2013, 8, liite 3 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 KIRJASTON TEHTÄVÄT JA ASIAKKAAT... 4 3 NYKYISET

Lisätiedot

Kokoelmapolitiikka Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Kokoelmatyöryhmä 2012

Kokoelmapolitiikka Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Kokoelmatyöryhmä 2012 politiikka Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto työryhmä 2012 Sisällysluettelo Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Johdanto t Käsikirjastot Poistot Pääkirjaston aikuisten osasto Poistot

Lisätiedot

18.11.2010 Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto M. Pekkala. Proaktiivinen kirjastoammattilainen ja uusi kokoelmakonsepti

18.11.2010 Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto M. Pekkala. Proaktiivinen kirjastoammattilainen ja uusi kokoelmakonsepti 1 18.11.2010 Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto M. Pekkala Proaktiivinen kirjastoammattilainen ja uusi kokoelmakonsepti 18.11.2010 Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto M. Pekkala 2 18.11.2010

Lisätiedot

Sivistysjohtaja Erkki Seitajärvi. Toiminnalliset tavoitteet

Sivistysjohtaja Erkki Seitajärvi. Toiminnalliset tavoitteet Peruskoulutus Sivistysjohtaja Erkki Seitajärvi Uudistetut opetussuunnitelmat on otettu käyttöön perusopetuksessa. Niihin sisältyvät erityisen tuen osalta valtakunnallisesti uudet toimintamallit ja ohjeet.

Lisätiedot

Kuusikko-kunnat OKM:n kirjastotilastoissa Aikasarjoissa Ouluun on laskettu Haukipudas, Kiiminki, Oulunsalo, Yli-Ii ja Ylikiiminki

Kuusikko-kunnat OKM:n kirjastotilastoissa Aikasarjoissa Ouluun on laskettu Haukipudas, Kiiminki, Oulunsalo, Yli-Ii ja Ylikiiminki Kuusikko-kunnat OKM:n kirjastotilastoissa 1999-215 Aikasarjoissa un on laskettu Haukipudas, Kiiminki, nsalo, Yli-Ii ja Ylikiiminki 7 Asukkaat 6 5 4 3 2 1 1,4 Asukkaat, suhteellinen muutos 1,,8,6,4,2, 45

Lisätiedot

NUORTEN TALO. Miten Nuorten talo syntyi?

NUORTEN TALO. Miten Nuorten talo syntyi? NUORTEN TALO Miten Nuorten talo syntyi? NUORTEN TALON HISTORIA 2009: YLILYÖNTI AVASI OVENSA OSANA ETSIVÄÄ TYÖTÄ Etsivä työ avasi tammikuussa matalan kynnyksen kohtaamispaikka Ylilyönnin osana perustyötä.

Lisätiedot

AMK-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2013 yhteenveto KTAMKn tuloksista

AMK-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2013 yhteenveto KTAMKn tuloksista AMK-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2013 yhteenveto KTAMKn tuloksista Viides valtakunnallinen amk-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely järjestettiin keväällä 2013. KTAMKn vastauksia kertyi 282 kappaletta.

Lisätiedot

Lounais-Suomen yleiset kirjastot 2013

Lounais-Suomen yleiset kirjastot 2013 Lounais-Suomen yleiset kirjastot 2013 Tilastotietoja Lounais-Suomen yleisistä kirjastoista v. 2013 Kari Vainionpää, sivistystoimentarkastaja Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualue 3/2014 Lounais-Suomen

Lisätiedot

8 Keski-Pohjanmaa. 8.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti

8 Keski-Pohjanmaa. 8.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Kulttuuria kartalla 8 Keski-Pohjanmaa 8.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Taulukko 8.1. KESKI-POHJANMAA Kuntien lukumäärä Kaupunkimaiset: 3 kpl Taajaan asutut: 1 kpl Maaseutumaiset: 6 kpl Keski-Pohjanmaa

Lisätiedot

VIEREMÄN KUNNANKIRJASTON ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY 2013

VIEREMÄN KUNNANKIRJASTON ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY 2013 VIEREMÄN KUNNANKIRJASTON ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY 2013 VASTAAJIA: 56 SUKUPUOLI MIES (11) NAINEN (43) EI VASTAUSTA/EOS (2) ELÄMÄNTILANNE TYÖSSÄ (18) TYÖTÖN (6) KOULULAINEN/OPISKELIJA (5) ELÄKELÄINEN (26)

Lisätiedot

Kirjastokokoelman kehittäminen

Kirjastokokoelman kehittäminen Kirjastokokoelman kehittäminen esimerkkeinä Espoon kaupunginkirjaston hankkeet Kuka minä olen? 1 Kuka minä olen? Jaakko Sannemann Espoon kaupunginkirjasto Keski-Espoon kirjasto Aikuisten suomenkielinen

Lisätiedot

KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op)

KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op) KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op) 15.1.2014 31.5.2015 Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut Linnankatu 6, PL 51, 87101 KAJAANI www.aikopa.fi 2 KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN

Lisätiedot

Johtamisen kehittäminen koko toimialalle jatkuu. Kehittämisessä huomioidaan henkilöstövaihdokset.

Johtamisen kehittäminen koko toimialalle jatkuu. Kehittämisessä huomioidaan henkilöstövaihdokset. Sivistyslautakunta Toiminta-ajatus Padasjoen kunta tuottaa laadukkaita sivistystoimen peruspalveluita. Tavoitteena on kasvattaa lapsia ja nuoria vastuuntuntoiseen yhteiskunnan jäsenyyteen sekä tukea kaikkia

Lisätiedot

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto. Toimintakertomus 2015

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto. Toimintakertomus 2015 Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Toimintakertomus 2015 Vuosi 2015 Vuonna 2015 kirjastopalvelut järjesti erityisesti lapsille ja nuorille suunnattuja toimintaa: kirjavinkkausta ja satutuokioita

Lisätiedot

Vuosikokous pidettiin 16.4.2015 Metsäkansan Ainolassa.

Vuosikokous pidettiin 16.4.2015 Metsäkansan Ainolassa. TOIMINTAKERTOMUS 2015 YLEISTÄ Metsäkansan kyläyhdistyksen toiminta vuonna 2015 oli aktiivista. Vuotta värittivät erityisesti hyvin onnistuneet tapahtumat ja kyläyhdistyksen saama positiivinen huomio. Yhdistys

Lisätiedot

Meidän koulu on Liikkuva koulu!

Meidän koulu on Liikkuva koulu! Meidän koulu on Liikkuva koulu! 2010 45 Rekisteröityneet koulut / kaikki kunnan koulut (%) 1704 koulua 256 kunnasta on rekisteröitynyt 26.9.2016 mennessä 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 1150

Lisätiedot

Itä-Suomen yleiset kirjastot 2015

Itä-Suomen yleiset kirjastot 2015 Itä-Suomen yleiset kirjastot 2015 Tilastotietoja Itä-Suomen yleisistä kirjastoista vuonna 2015 Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualue 6/2016 Aluehallintovirastojen julkaisuja Itä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

LÄNSI- JA SISÄ-SUOMEN PERUSKOULUJEN, LUKIOIDEN JA ERITYISKOULUJEN LOMA-AJAT ENSIMMÄISTEN LUOKKIEN JA ESILUOKKIEN OPPILASMÄÄRÄT

LÄNSI- JA SISÄ-SUOMEN PERUSKOULUJEN, LUKIOIDEN JA ERITYISKOULUJEN LOMA-AJAT ENSIMMÄISTEN LUOKKIEN JA ESILUOKKIEN OPPILASMÄÄRÄT LÄNSI- JA SISÄ-SUOMEN PERUSKOULUJEN, LUKIOIDEN JA ERITYISKOULUJEN LOMA-AJAT ENSIMMÄISTEN LUOKKIEN JA ESILUOKKIEN OPPILASMÄÄRÄT ENNAKKOTIEDOT LAKKAUTETTAVISTA, YHDISTETTÄVISTÄ JA PERUSTETTAVISTA PERUSKOULUISTA

Lisätiedot

Painetun aineiston saatavuus Suomessa. Viikki Pentti Vattulainen

Painetun aineiston saatavuus Suomessa. Viikki Pentti Vattulainen Painetun aineiston saatavuus Suomessa Viikki 2.11.2011 Pentti Vattulainen Säädöspohjaisia tehtäviä: kokoelmat Vapaakappalekirjastot Yleisten kirjastojen keskuskirjasto Maakuntakirjastot Varastokirjasto

Lisätiedot

300 Sivistystoimen hallinto TA 2016 Tot. Erotus Tot. %

300 Sivistystoimen hallinto TA 2016 Tot. Erotus Tot. % 300 Sivistystoimen hallinto Toimintakulut -81526-8888 -72638 10,9 Henkilöstökulut -26726-5596 -21130 20,9 Palkat ja palkkiot -18800-3628 -15172 19,3 Henkilösivukulut -7926-1968 -5958 24,8 Eläkekulut -7160-1795

Lisätiedot

YHTEISTYÖSTÄ VOIMAA Alku Lapin yleisten kirjastojen yhteiselle kokoelmapolitiikalla

YHTEISTYÖSTÄ VOIMAA Alku Lapin yleisten kirjastojen yhteiselle kokoelmapolitiikalla YHTEISTYÖSTÄ VOIMAA Alku Lapin yleisten kirjastojen yhteiselle kokoelmapolitiikalla Erikoiskirjastonhoitaja Kati Vuontisjärvi Rovaniemen kaupunginkirjasto Lapin maakuntakirjasto Lappi lukuina 21 kuntaa

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelusuunnitelma

Ikäihmisten palvelusuunnitelma Kirjasto- ja kulttuuripalvelut Ikäihmisten palvelusuunnitelma 2016-2018 Kuva Sirkku Petäjä www.nurmijarvi.fi Palveluja ikäihmisille Kirjasto- ja kulttuuripalvelut laati ensimmäisen ikäihmisten palvelusuunnitelman

Lisätiedot

Tietokantojen etäkäyttö Pohjanportin kautta Oulun kaupunginkirjastossa

Tietokantojen etäkäyttö Pohjanportin kautta Oulun kaupunginkirjastossa Tietokantojen etäkäyttö Pohjanportin kautta Oulun kaupunginkirjastossa Mira Jurvansuu 24.5.2007 www.pohjanportti.fi Yksi yhteinen portaali Pohjois-Suomen eri kirjastotyyppien asiakkaille Alueellisen tietovarannon

Lisätiedot

Venäjän Kontupohjan ja Petroskoin vierailu ja kirjastoseminaari 12.-16.5.

Venäjän Kontupohjan ja Petroskoin vierailu ja kirjastoseminaari 12.-16.5. 2013 Venäjän Kontupohjan ja Petroskoin vierailu ja kirjastoseminaari 12.-16.5. Liisa BenHenia, Eija Kämäräinen, Pirkko Lindberg, Raija Seppänen, Ari Koistinen, Jarkko Oinonen AVI ELY 10.6.2013 Lähiyhteistyön

Lisätiedot

FSD2805. Kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely: yleiset kirjastot 2010. Koodikirja

FSD2805. Kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely: yleiset kirjastot 2010. Koodikirja FSD80 Kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely: yleiset kirjastot 00 Koodikirja YHTEISKUNTATIETEELLINEN TIETOARKISTO c Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto, 0 Tämän koodikirjan viittaustiedot: Kirjastojen

Lisätiedot

Porvoon kaupunginkirjasto: vastukset 2013

Porvoon kaupunginkirjasto: vastukset 2013 Porvoon kaupunginkirjasto: vastukset 2013 Vastauksia kielen mukaan Svar enligt språk Kieli - Språk swe fin 0 50 100 150 Vastaustapa - Svarsmetod Paperivastaus - papperssvar Sähköinen vastaus - elektroniskt

Lisätiedot

PIKI järjestelmäyhteistyötä ja logistiikkaa. Varsinais-Suomen kirjastojen yhteinen palvelujärjestelmä Maakuntakirjastokokous Turussa 27.9.

PIKI järjestelmäyhteistyötä ja logistiikkaa. Varsinais-Suomen kirjastojen yhteinen palvelujärjestelmä Maakuntakirjastokokous Turussa 27.9. PIKI järjestelmäyhteistyötä ja logistiikkaa Maija Kanerva Kirjastotoimen apulaisjohtaja Varsinais-Suomen kirjastojen yhteinen palvelujärjestelmä Maakuntakirjastokokous Turussa 27.9.2007 PIKI-YHTEISJÄRJESTELMÄ

Lisätiedot

E-aineistot esille! E-aineisto-opastusta ja markkinointia Hämeenlinnassa

E-aineistot esille! E-aineisto-opastusta ja markkinointia Hämeenlinnassa E-aineistot esille! E-aineisto-opastusta ja markkinointia Hämeenlinnassa Varpu Vallbacka ja Hanna Kaisti Nyt hihat heilumaan! hankkeen loppuseminaari 7.10.2015, Hämeenlinna Miksi e-aineistojen markkinointi

Lisätiedot

Jos toimintayksikkö lakkautetaan kesken vuotta, toimintatiedot sisällytetään koko vuoden tietoihin.

Jos toimintayksikkö lakkautetaan kesken vuotta, toimintatiedot sisällytetään koko vuoden tietoihin. Yleisten kirjastojen tilastot Ohjeet Toimintayksiköt Kirjasto on palvelupaikka, jolla on - huoneisto pääasiassa omassa käytössä - kirjaston palkkaamaa henkilökuntaa - säännöllinen aukioloaika Jos toimintayksikkö

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2003

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2003 KANKAANPÄÄM SEUDUN TYKISTÖKILTA RY 38700 KANKAANPÄÄ 19.02.2004 1 TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2003 Kulunut vuosi oli kiltamme 39. Toimintavuosi SÄÄNTÖMÄÄRÄISET KOKOUKSET KILLAN HALLINTO Kevätkokous pidettiin

Lisätiedot

Katsaus Kemin ja Kemi-Tornioseudun kehitykseen 7/2015

Katsaus Kemin ja Kemi-Tornioseudun kehitykseen 7/2015 Katsaus Kemin ja Kemi-Tornioseudun kehitykseen 7/215 Kehittämis- ja talousosasto Kehittämispalvelut 9/215 [1] SYNTYNEET Tämän vuoden seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana on syntynyt vähemmän lapsia kuin

Lisätiedot

Pirkanmaan seutukirjasto?

Pirkanmaan seutukirjasto? Pirkanmaan seutukirjasto? Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä, sivistystyöryhmä 13.1.2010 Tuula Haavisto kirjastotoimenjohtaja, Tampere Tampereen kaupunki Preludi: Maakuntakirjastotoiminta [Ainoa] lakisääteinen

Lisätiedot

KESKI-KARJALAN KIRJASTOSTRATEGIAN PÄIVITYS

KESKI-KARJALAN KIRJASTOSTRATEGIAN PÄIVITYS Keski-Karjalan kirjastostrategian päivitys 1 KESKI-KARJALAN KIRJASTOSTRATEGIAN PÄIVITYS Keväällä 2004 valmistui Keski-Karjalan kirjastostrategia, jonka tilastotietoja on täydennetty vuosilla 2004-2006.

Lisätiedot

Erikoiskirjastojen vastaajat palvelukyselyssä 2010. Päivi Jokitalo Kansalliskirjasto. Kirjastoverkkopalvelut paivi.jokitalo@helsinki.

Erikoiskirjastojen vastaajat palvelukyselyssä 2010. Päivi Jokitalo Kansalliskirjasto. Kirjastoverkkopalvelut paivi.jokitalo@helsinki. Erikoiskirjastojen vastaajat palvelukyselyssä 2010 Päivi Jokitalo Kansalliskirjasto. Kirjastoverkkopalvelut paivi.jokitalo@helsinki.fi Tammikuu 2011 Palvelukyselyn vastaajat sektoreittain yleinen kirjasto

Lisätiedot

SIILIT LUKUVUOSI 2010 2011

SIILIT LUKUVUOSI 2010 2011 SIILIT LUKUVUOSI 2010 2011 Tälle koko lukuvuodelle olemme suunnitelleet teemaksi MATKALLA Tutkimusmatkamme lähtee minusta itsestä ja laajenee käsittämään ainakin Suomen ja Pohjoismaat. Otamme toimintaamme

Lisätiedot

Tampereen kaupunki PIKI-VERKKOKIRJASTON SISÄLTÖOSIOIDEN 1. PIKI-verkkokirjasto-projekti 13.12.2010. Osio: #6 Lue, katso, kuuntele

Tampereen kaupunki PIKI-VERKKOKIRJASTON SISÄLTÖOSIOIDEN 1. PIKI-verkkokirjasto-projekti 13.12.2010. Osio: #6 Lue, katso, kuuntele Tampereen kaupunki PIKI-VERKKOKIRJASTON SISÄLTÖOSIOIDEN 1 Osio: #6 Lue, katso, kuuntele 1 #6 lue-katsokuuntele Lue, katso, kuuntele -osion etusivu Nostoja alasivuilta ja erilaisia listoja. 6 alasivun esittelylaatikot,

Lisätiedot

Etelä-Suomen yleiset kirjastot 2014

Etelä-Suomen yleiset kirjastot 2014 Etelä-Suomen yleiset kirjastot 2014 Tilastotietoja Etelä-Suomen yleisistä kirjastoista vuonna 2014 Ylitarkastaja Anna Niemelä Erikoissuunnittelija Marjaterttu Kursu Opetus-ja kulttuuritoimen vastuualue

Lisätiedot

Tervetuloa Huittisten kaupunginkirjastoon

Tervetuloa Huittisten kaupunginkirjastoon Tervetuloa Huittisten kaupunginkirjastoon Lokakuu 2015 Huittisten kaupunginkirjastoon kuuluvat Huittisten pääkirjasto ja Vampulan kirjasto. Huittisten kaupunginkirjasto kuuluu Satakirjastoihin. Satakirjastoihin

Lisätiedot

Asiakaspalvelu ja -palautteet vuonna 2011

Asiakaspalvelu ja -palautteet vuonna 2011 Asiakaspalvelu ja -palautteet vuonna 2011 Katu- ja puisto-osasto Palvelutoimisto Tarja Posti Taustaa Rakennusviraston asiakaspalvelussa työskentelee asiakaspalvelupäällikön lisäksi 12 asiakaspalvelusihteeriä

Lisätiedot

Paraisten kirjastopolku koulun ja kirjaston yhteistyösopimus

Paraisten kirjastopolku koulun ja kirjaston yhteistyösopimus Paraisten kirjastopolku koulun ja kirjaston yhteistyösopimus Pyrimme kirjaston ja koulun tiiviin yhteistyön avulla tukemaan kouluissa tehtävää monipuolista lukuinnon ja -ilon edistämistyötä. Lisäksi haluamme

Lisätiedot

VAPAA-AIKALAUTAKUNNAN OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-30.4.2014

VAPAA-AIKALAUTAKUNNAN OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-30.4.2014 VAPAA-AIKALAUTAKUNNAN OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-30.4.2014 Päävastuualueen johtajan katsaus Vapaa-aikapalveluiden toimintotasoiset sitovuustasot ovat vapaa-aikapalveluiden hallinto, kirjastopalvelut, kulttuuripalvelut,

Lisätiedot

Tervetuloa Itä-Suomen yliopiston kirjaston käyttäjäksi

Tervetuloa Itä-Suomen yliopiston kirjaston käyttäjäksi Kirjastostartti, hammaslääketiede, lääketiede, ravitsemustiede, ergonomia, kansanterveystiede, liikuntalääketiede 6.9.2012, palvelupäällikkö Tuulevi Ovaska Tervetuloa Itä-Suomen yliopiston kirjaston käyttäjäksi

Lisätiedot

Kirjastosta juuret elämään projektit. Ulla-Maija Maunu Yleisten kirjastojen neuvoston kokous, Kokkola

Kirjastosta juuret elämään projektit. Ulla-Maija Maunu Yleisten kirjastojen neuvoston kokous, Kokkola Kirjastosta juuret elämään projektit Ulla-Maija Maunu 10.11.2016 Yleisten kirjastojen neuvoston kokous, Kokkola Kolme projektia 1. Kirjastosta juuret elämään - AVI:n rahoittama - Rahoitus 85.000-1.8.2012-31.1.2014

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS VILLA ARTTU KEVÄT 2017 OHJELMA

LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS VILLA ARTTU KEVÄT 2017 OHJELMA LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS VILLA ARTTU KEVÄT 2017 OHJELMA Susanna K. Lehto. Lasten ja nuorten taidekeskuksen arkisto Tervetuloa Villa Artun näyttelyihin, työpajoihin ja tapahtumiin! Pelattava näyttely

Lisätiedot

Viranomainen Kokouspäivämäärä Sivu VEHMAAN KUNTA Vehmaan kirjasto-kulttuurilautakunta

Viranomainen Kokouspäivämäärä Sivu VEHMAAN KUNTA Vehmaan kirjasto-kulttuurilautakunta KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN Kirj-kulttltk 17 KunL:n 58 :n 2 mom. mukaan lautakunta on päätösvaltainen, kun enemmän kuin puolet jäsenistä on läsnä ja kokouskutsu on saapunut

Lisätiedot

VIHDIN KUNNANKIRJASTON TILASTOJA JA TOIMINTAA V. 2008 (suluissa v. 2007 luvut)

VIHDIN KUNNANKIRJASTON TILASTOJA JA TOIMINTAA V. 2008 (suluissa v. 2007 luvut) VIHDIN KUNNANKIRJASTON TILASTOJA JA TOIMINTAA V. 2008 (suluissa v. 2007 luvut) Lainaus lisääntyi Vihdin kunnankirjastossa 5 % v. 2008. Eniten kasvua oli kirjastoautossa, 11 %. Pääkirjastossa lainaus lisääntyi

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2001

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2001 KANKAANPÄÄM SEUDUN TYKISTÖKILTA RY 38700 KANKAANPÄÄ 15.2.2002 1 TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2001 Kulunut vuosi oli kiltamme 37. Toimintavuosi SÄÄNTÖMÄÄRÄISET KOKOUKSET KILLAN HALLINTO Kevätkokous pidettiin

Lisätiedot

Vastausten määrä: 68 Tulostettu :23:50

Vastausten määrä: 68 Tulostettu :23:50 Vastausten määrä: 68 Tulostettu 7.5.2010 14:23:50 Poiminta 1.1 Minkä erikoiskirjaston / tutkimuslaitoksen palveluja arvioit (valitse yksi vaihtoehto) = 12 (Museoviraston kirjasto) 1.1 Minkä erikoiskirjaston

Lisätiedot

Mikan esitys ja Kirjastot ja media raportti on Laatu-hankkeen wikissä. (http://laatuakirjastoon.wikispaces.com/)

Mikan esitys ja Kirjastot ja media raportti on Laatu-hankkeen wikissä. (http://laatuakirjastoon.wikispaces.com/) Laatu-hanke, Teemaryhmä C (mediakasvatus ja tietoyhteiskuntapalvelut), kokoontuminen 18.4.2013 klo 10.00-14.00 Kouvolan kaupunginkirjaston Mediamajassa Paikalla:,Marja Tervonen (Kouvola), Annukka Harjula

Lisätiedot

OULUN LÄÄNINHALLITUS Sivistysosasto. Oulun läänin yleisten kirjastojen toiminta v. 2007

OULUN LÄÄNINHALLITUS Sivistysosasto. Oulun läänin yleisten kirjastojen toiminta v. 2007 OULUN LÄÄNINHALLITUS Sivistysosasto Oulun läänin yleisten kirjastojen toiminta v. 2007 Selvitykset 2008/5 8.7.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. TOIMINTAYMPÄRISTÖ 1 Taulukko 1. Väestö, taulukko 1 2. KIRJASTOVERKKO

Lisätiedot

Liite 1. Nuorisotoimi 2015

Liite 1. Nuorisotoimi 2015 Nuorisolain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä, edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta ja nuorten sosiaalista vahvistamista sekä parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja. Näiden tavoitteiden

Lisätiedot

Satakirjastojen kokoelmien analyysi sekä maakunnallinen kokoelmastrategia. Satakirjastojen kokoelmastrategia käytäntöön -hankeraportti

Satakirjastojen kokoelmien analyysi sekä maakunnallinen kokoelmastrategia. Satakirjastojen kokoelmastrategia käytäntöön -hankeraportti Satakirjastojen kokoelmien analyysi sekä maakunnallinen kokoelmastrategia Satakirjastojen kokoelmastrategia käytäntöön -hankeraportti Sisältö 1 Johdanto 5 2 Laatusuositukset Satakirjastoissa 2014 6 3 Kokoelmien

Lisätiedot

Pysytähän följys! Maakuntakirjastopäivä Seinäjoki 26.10.2010. Anneli Ketonen. Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 26.10.

Pysytähän följys! Maakuntakirjastopäivä Seinäjoki 26.10.2010. Anneli Ketonen. Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 26.10. Pysytähän följys! Maakuntakirjastopäivä Seinäjoki 26.10.2010 Anneli Ketonen Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 26.10.2010 1 Ajankohtaisia seminaareja ja koulutuksia Kirjastoverkkopäivät

Lisätiedot

Matkailun kehitys

Matkailun kehitys Matkailun kehitys 2015 3.3.2015 Lähde: Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Venäjä romahti Kiinasta kasvua yli 40 prosenttia Suomessa kirjattiin 5 504 000 ulkomaista yöpymistä vuonna 2015.

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNTAAN NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET 2015

SIVISTYSLAUTAKUNTAAN NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET 2015 Sivistyslautakunta 27.8.2015 Osavuosikatsaus II SIVISTYSLAUTAKUNTAAN NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET 2015 Hallinto- ja talouspalvelut PÄÄLINJAUS/ TOT. LINJAUS TOIMENPIDE SITOVA TAVOITE MITTARI/ MITTA- RIN TAVOITE

Lisätiedot

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Kirjastoverkkopalvelut Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Yleiset kirjastot Kysely yleisten kirjastojen palveluista 1.1 Maakunta ( Minkä kunnan / kaupunginkirjaston palveluja arvioit ) 1.2 Kirjastot

Lisätiedot

Kirjasto- ja tietopalvelut Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen yleisissä kirjastoissa vuonna 2009

Kirjasto- ja tietopalvelut Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen yleisissä kirjastoissa vuonna 2009 Kirjasto- ja tietopalvelut Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen yleisissä kirjastoissa vuonna 2009 Pohjanmaan elinkeino-, liikenneja ympäristökeskuksen julkaisuja 2/2011 Kirjasto- ja tietopalvelut Pohjanmaan

Lisätiedot

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Kirjastoverkkopalvelut Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Yleiset kirjastot Kysely yleisten kirjastojen palveluista 1.1 Maakunta ( Minkä kunnan / kaupunginkirjaston palveluja arvioit ) 1.2 Kirjastot

Lisätiedot

Kirjaston talous 2013-2014

Kirjaston talous 2013-2014 Asukkaita 41 640 1.1.2013 182 072 180 225 Tunnusluvut 2014 Sarake1 Lainat 2 995 623 Lainat/as 16,45 Käynnit 1 858 898 Käynnit/as 10,21 Verkkokäynnit (laskennallinen) 1 756 251 Nettomenot 10 892 435 Nettomenot/as

Lisätiedot

Marraskuun työllisyyskatsaus 2014

Marraskuun työllisyyskatsaus 2014 NÄKYMIÄ MARRASKUU 2014 POHJANMAAN ELY-KESKUS Marraskuun työllisyyskatsaus 2014 Julkaisuvapaa 23.12.2014 klo 9.00 Työttömyys lisääntynyt yli 15 prosentilla, toiseksi eniten koko maassa. Nuorisotyöttömyys

Lisätiedot

AMK-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2010 yhteenveto KTAMKn tuloksista

AMK-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2010 yhteenveto KTAMKn tuloksista AMK-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2010 yhteenveto KTAMKn tuloksista Neljäs valtakunnallinen amk-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely järjestettiin keväällä 2010. KTAMKn vastauksia kertyi 330 kappaletta.

Lisätiedot

Kirjaston ja lukioiden yhteistyöpalaveri. Torstai Lohjan kaupunginkirjasto

Kirjaston ja lukioiden yhteistyöpalaveri. Torstai Lohjan kaupunginkirjasto Kirjaston ja lukioiden yhteistyöpalaveri Torstai 29.9.2016 Lohjan kaupunginkirjasto Melina Aremaa esittäytyy Aloitin pedagogisena informaatikkona 1.7.2016 Koulutus: lastentarhanopettaja, kirjasto- ja tietopalvelualan

Lisätiedot

Kajaanin Planeetan jäsenlehti Nro 2/201 0

Kajaanin Planeetan jäsenlehti Nro 2/201 0 Kaanin Planeetan jäsenlehti Nro 2/201 0 Tähtitieteellinen yhdistys Kaanin Planeetta ry Julkaisi: Kaanin Planeetta ry Päätoimitta: Jari J.S. Heikkinen Ilmestyminen: Kolme numeroa vuodessa (huhtikuu, elokuu,

Lisätiedot

YLIVIESKAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/2016 1. Otsikko Sivu 11 Kokouksen avaus, laillisuuden ja päätösvaltaisuuden

YLIVIESKAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/2016 1. Otsikko Sivu 11 Kokouksen avaus, laillisuuden ja päätösvaltaisuuden YLIVIESKAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 2/2016 1 Kirjasto- ja kulttuurilautakunta 02.03.2016 AIKA 02.03.2016 17:30-19:15 PAIKKA Ylivieskatalo Akustiikka KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 11 Kokouksen avaus, laillisuuden

Lisätiedot

Elokuun työllisyyskatsaus 2014

Elokuun työllisyyskatsaus 2014 NÄKYMIÄ ELOKUU 2014 POHJANMAAN ELY-KESKUS Elokuun työllisyyskatsaus 2014 Julkaisuvapaa 23.9.2014 klo 9.00 Nuorisotyöttömyys kasvaa lähes viidenneksen vuosivauhtia. Ammateittain työttömyys kasvaa suhteellisesti

Lisätiedot

Peruspalvelujen arviointi 2015 kirjastopalvelujen saatavuus erityisesti lasten ja nuorten kannalta ja muuta ajankohtaista

Peruspalvelujen arviointi 2015 kirjastopalvelujen saatavuus erityisesti lasten ja nuorten kannalta ja muuta ajankohtaista Peruspalvelujen arviointi 2015 kirjastopalvelujen saatavuus erityisesti lasten ja nuorten kannalta ja muuta ajankohtaista Merja Kummala-Mustonen 15.9.2016 PSAVI, Merja Kummala-Mustonen, Opetus ja kulttuuri

Lisätiedot

Mikkelin kirjastoauton konseptointia

Mikkelin kirjastoauton konseptointia Mikkelin kirjastoauton konseptointia Mari Haatainen Pääkirjasto, kahdeksan lähikirjastoa, kolme seutukirjastoa Yksi kirjastoauto Uuden auton hankinta v. 2015? Kirjastoauton toimintalukuja 2013 Lainat 29

Lisätiedot

Toimintakertomus 2015

Toimintakertomus 2015 1/5 Toimintakertomus 2015 Kirjastotoimi Kaikille avoin Pomarkun kunnankirjasto on kohtaamispaikka, kuntalaisille kulttuurinen ja sosiaalinen tila, joka toimii sekä fyysisenä tilana että virtuaaliverkkona.

Lisätiedot

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017 TOIMINTASUUNNITELMAN TAUSTAT Luova ja energinen taideorganisaatio edellyttää kirjastoa, joka elää innovatiivisesti ajassa mukana sekä huomioi kehysorganisaationsa ja sen edustamien taiteen alojen pitkän

Lisätiedot

Tiedottamalla näkyväksi. Inkeri Näätsaari

Tiedottamalla näkyväksi. Inkeri Näätsaari Tiedottamalla näkyväksi Inkeri Näätsaari 14.11.2007 Vuonna 2000 Kirjasto välitti tietoa tarvitsijoille Vähän julkisuutta, osin negatiivista tai vähättelevää Kriittisiä kannanottoja potentiaalisilta yhteistyökumppaneilta

Lisätiedot

Kesäkuun työllisyyskatsaus 2014

Kesäkuun työllisyyskatsaus 2014 NÄKYMIÄ KESÄKUU 2014 POHJANMAAN ELY-KESKUS Kesäkuun työllisyyskatsaus 2014 Julkaisuvapaa 22.7.2014 klo 9.00 Ulkomaalaisten, naisten ja nuorten työttömyys kasvaa. Kesäkuun lopussa työttömiä oli 10 288 henkilöä,

Lisätiedot

Katsaus Kemin ja Kemi- Tornio-seudun kehitykseen 1/2016

Katsaus Kemin ja Kemi- Tornio-seudun kehitykseen 1/2016 Katsaus Kemin ja Kemi- Tornio-seudun kehitykseen 1/216 Kehittämis- ja talousosasto Kehittämispalvelut 2/216 [1] Syntyneet Vuoden 216 tammikuussa Kemi-Tornio-seudulla on syntynyt vähemmän lapsia kuin edellisvuosina.

Lisätiedot

Tammikuun työllisyyskatsaus 2015

Tammikuun työllisyyskatsaus 2015 NÄKYMIÄ TAMMIKUU 2015 POHJANMAAN ELY-KESKUS Tammikuun työllisyyskatsaus 2015 Julkaisuvapaa 24.2.2015 klo 9.00 Uusia avoimia työpaikkoja vuoden takaista enemmän. Ulkomaalainen työvoima kasvanut yli 200

Lisätiedot