Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto. Toimintakertomus 2012

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto. Toimintakertomus 2012"

Transkriptio

1 Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Toimintakertomus 2012

2 Vuosi 2012 Eniten kirjaston toimintaan vuonna 2012 vaikutti syyskuussa alkanut koko kaupunkia koskeva hankintakielto. Hankintakielto vaikutti kokoelman supistumiseen ja aineistomäärien laskuun. Kirjaston vuosi oli tavanomaisen täynnä tapahtumia ja toimintaa. Eri tapahtumat keräsivät jälleen sadoittain eri-ikäisiä osanottajia. Tapahtumien lisäksi kirjastojemme erilaiset näyttelyt ilahduttivat kirjastonkäyttäjiä. Kirjallisuuspiirit toimivat vilkkaasti. Anders-kirjastot luopuivat varausmaksusta ja ottivat käyttöön yhteisen varausjonon. Asiakkaat ovat olleet erittäin tyytyväisiä palveluun. Yhteiset varausjonot ohjaavat aineiston sinne, missä sitä kaivataan, eikä palvelusta peritä asiakkailta varausmaksua. Palauttaminenkaan ei vaadi asioimista kuin yhdessä pisteessä. Kirjastossa jatkettiin tiivistä yhteistyötä päiväkotien ja koulujen kanssa. Lapsiryhmät osallistuvat aktiivisesti satutuokioihin sekä pääkirjastossa että lähikirjastoissa. Kirjaston käytön opetus, kirjastoauton koulupysäkit, tet-harjoittelijat sekä kirjavinkkaukset ovat vakiintuneita yhteistyömuotoja kirjaston ja koulujen välillä. Seniorit ja Kokkolan kirjastopalvelut -selvitys valmistui hankerahoituksella syksyllä Siinä selvitettiin ja kartoitettiin Kokkolan senioreiden kirjaston palvelutarpeita ja toiveita. Kirjaston kokoelmapolitiikan ensimmäinen versio valmistui. Kokoelmapoliittinen työ jatkuu ELY-keskuksen myöntämällä hankerahoituksella ja laajenee kattamaan koko maakunnan kirjastot. Henkilökunnalle järjestettiin tiedonhakukoulutusta. Koulutuksiin osallistui myös maakuntakirjastoalueen kuntien kirjastojen henkilökuntaa. Alueen kirjastoille järjestettiin kaksi maakuntakirjastokokousta. Kaupunki- ja kuntapalvelut 2012 tutkimuksessa kirjastopalveluja piti 95 % kokkolalaisista vastaajista hyvin hoidettuna. Asian tilaa hyvänä pitävien osuus on pysynyt samalla tasolla vuodesta Tyytyväisten osuus on Kokkolassa vertailuryhmän korkein. Kiitokset vilkkaasta vuodesta asiakkaille, yhteistyökumppaneille ja kirjaston henkilöstölle! Susann Forsberg kirjastotoimenjohtaja Pääkirjaston digitointipiste käynnistyi loppuvuodesta projektirahoituksen turvin ja on nyt vakiinnuttanut toimintansa suosittuna palveluna. Sähköinen tietokoneiden ajanvarausjärjestelmä otettiin käyttöön kirjastossa vuoden alussa.

3 Kirjastoverkko Kokkolan kaupunginkirjastolla on seuraavat palvelupisteet: Pääkirjasto Lähikirjastot: Koivuhaka, Kälviä, Lohtaja, Ullava Keskussairaalan kirjasto Kirjastoauto Kirjaston palvelupisteet olivat vuoden aikana avoinna yhteensä tuntia. Kirjaston kotipalvelutoimintaa hoidettiin hajautetun mallin mukaisesti: kirjaston palvelupisteillä oli kullakin omat asiakkaansa. Asiakkaina oli sekä palvelutaloissa että omissa kodeissaan asuvia. Kotipalveluasiakkaita oli vuoden lopussa kymmenkunta henkilöä, jotka eivät sairauden tai muun liikuntaesteen vuoksi kykene itse asioimaan kirjastossa. Naapurikuntien kanssa ylläpidettiin yhteistä Andersverkkokirjastoa, johon Kokkolan lisäksi kuuluvat Halsua, Himanka (Kalajoki), Kannus, Kaustinen, Lestijärvi ja Toholampi. Kirjastoaineisto Hankinta Kirjaston aineistohankintaa toteutettiin kaupungin säästövelvoite huomioiden. Syyskuussa alkanut koko kaupunkia koskeva hankintakielto vaikutti kokoelman supistumiseen, sekä aineistomäärien laskuun. Aineistoa hankittiin n yksikköä vähemmän kuin edellisenä vuonna. Kirjastoon hankittiin kirjaa, 197 nuottia ja partituuria, 895 musiikkiäänitettä, 4 videota, 737 DVD-levyä, 21 Cd-romia, 581 muita äänitteitä sekä muita aineistoja 179. Yhteensä hankintoja oli Lehtivuosikertoja tilattiin kirjaston eri palvelupisteisiin yhteensä 946 kappaletta. Asiakkaat voivat lukea kirjaston työasemilla sähköisiä sanomalehtiä. Sähköisten lehtien avulla myös lehtivalikoima laajenee. Kokoelma Kokkolan kaupunginkirjastossa oli vuoden 2012 lopussa asiakkaiden käytössä yli nidettä kauno- ja tietokirjallisuutta, musiikkia, nuotteja, elokuvia, äänikirjoja, lehtiä, cd-rom-levyjä ja muuta aineistoa. Kirjojen osuus kokoelmasta oli n nidettä. Näistä noin 72 % oli aikuisten kirjoja ja 28 % lasten- ja nuortenkirjoja. Kirjoista 76 % oli suomenkielisiä, 20 % ruotsinkielisiä ja 4 % vieraskielisiä. Poistot Kirjastoaineistoa poistettiin huonokuntoisuuden, tietojen vanhentuneisuuden ja käyttämättömyyden perusteella kappaletta.

4 Kirjastopalvelut Lainaus Kirjastoaineiston kokonaislaina oli , laskua edellisvuoteen 1 %. Kasvua oli kuitenkin kirjastoauton lainoissa, jotka kasvoivat 4 %. Asukasta kohden lainoja oli 17,6 nidettä vuoden aikana. Lainoista 75 % oli kirjoja ja 25 % muuta aineistoja. Vuonna 2012 kaukolainoja saatiin 596 kpl ja lähetettiin kpl. Lainat toimipisteittäin Toimipiste Lainat % Pääkirjasto ,7 Kirjastoauto ,4 Koivuhaan kirjasto ,6 Kälviän kirjasto ,6 Laitoskirjasto ,8 Lohtajan kirjasto ,5 Ullavan kirjasto ,0 Saadut kauko- ja seutulainat ,5 Yhteensä ,0 Kävijät Fyysisiä kirjastokäyntejä oli yhteensä Kävijämäärä laski 4 %. Vuoden aikana lainausoikeuttaan käyttäneiden määräksi kirjattiin , mikä on 39 % asukasluvusta. Kokkolalainen kävi kirjastossa keskimäärin 11 kertaa vuodessa. Kirjaston internet-sivuille ja Anders-verkkokirjastoon tilastoitiin käyntiä vuonna Verkkokäyntien määrä nousi yli 35 %. Asiakkaat käyttävät aktiivisesti verkkokirjastoa lainojensa uusimiseen ja varausten tekemiseen. Kävijät toimipisteittäin Toimipiste Kävijät % Pääkirjasto ,2 Kirjastoauto ,4 Koivuhaan kirjasto ,0 Kälviän kirjasto ,6 Laitoskirjasto ,1 Lohtajan kirjasto ,9 Ullavan kirjasto ,3 Yhteensä ,0 Neuvonta ja tietopalvelu Kirjaston kaikki osastot ja palvelupisteet neuvoivat asiakkaita kirjaston kokoelman käytössä ja tiedonhaussa. Tietopalvelun ohessa annettiin pienimuotoista opastusta Andersverkkokirjaston sekä muiden tietokantojen ja internetin käytössä. Kokkolan kaupunginkirjaston henkilökunta vastasi Kysy kirjastonhoitaja -palvelussa kymmenkuntaan kysymykseen. Palvelu on valtakunnallinen, joten vastaus voi tulla myös muualta Suomesta. Valtaosaan kysymyksiä vastasi pääkirjaston neuvonnan henkilökunta.

5 Maakuntakirjastopalvelut Kokkolan kaupunginkirjasto on toiminut Keski-Pohjanmaan maakuntakirjastona vuodesta Seutukunnallinen yhteistyö toteutuu Anders-kimpassa, johon kuuluvat Kokkolan lisäksi Halsua, Himanka (Kalajoki), Kannus, Kaustinen, Lestijärvi ja Toholampi. Perho ja Veteli kuuluvat Etelä-Pohjalaiseen YTYkimppaan. Himangan kunta liittyi vuonna 2010 Kalajoen kaupunkiin ja siirtyi siten Oulun maakuntakirjaston toiminnan piiriin. Himangan kirjasto jatkaa kuitenkin Anders-kimpassa. Maakuntakirjastona Kokkolan kaupunginkirjasto palvelee Keski-Pohjanmaan kirjastojen kautta välillisesti maakunnan kaikkia asukkaita. Toimialueen kirjastot pitävät maakuntakirjaston tärkeimpinä toimintamuotoina kaukopalvelua, koulutusta ja sisällöntuotantoa internettiin. Vuonna 2012 maakuntakirjastotoiminta jatkui vakiintuneissa puitteissa. 1. Kaukopalvelu Vuoden 2012 aikana kaukolainoja kirjastoille lähetettiin yhteensä Kaukolainoja tilattiin kokkolalaisten asiakkaiden käyttöön Maakuntakokoelma Kaupunginkirjasto ylläpitää ja kehittää Chydenicakotiseutukokoelmaa, joka sisältää Kokkolaa ja lähiseutua koskevaa aineistoa. Maakunnallista aineistoa hankittiin harkinnan mukaan myös lainakappaleiksi muille osastoille. Osa materiaalia saatiin lahjoituksena. 3. Maakuntakirjaston järjestämät kokoukset ja koulutustilaisuudet Kokkolan kaupunginkirjaston koulutus jakaantuu muodollisesti maakunnalliseen ja kirjaston sisäiseen koulutukseen. Omalle henkilökunnalle suunnattu koulutus laajennetaan useimmiten koko maakuntaa koskevaksi. Täydennyskoulutus: tiedonhaku ja Maakuntakirjastokokoukset: 7.5. Asiakkaat ja laatu, Kirjasto ja kestävä kehitys 4. Tiedotus Tiedotus alueen kirjastoille hoidettiin pääosin sähköpostitse ja kaupunginkirjaston kotisivuilla. Alueelle lähetettiin kolme tiedotetta. 5. Logistiikka: seutukuljetuksiin ollaan tyytyväisiä Kuljetuksen piirissä ovat kaikki Keski-Pohjanmaan alueen yleiset kirjastot Perhoa ja Veteliä lukuun ottamatta Anders-kirjastot luopuivat varausmaksusta ja ottivat käyttöön yhteisen varausjonon. Anders-kirjastojen seutulainoja saapui ja lähetettiin Pohjanmaan Nelli Kirjasto on mukana Pohjanmaan Nelli-portaalissa yhteistyössä alueen yleisten ja tieteellisten kirjastojen sekä Seinäjoen ja Vaasan maakuntakirjastoalueiden kanssa. 7. E-aineistot Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjaston kirjastonhoitaja toimii alueen FinELib-yhteyshenkilönä. Kirjasto kustantaa FinELibin kautta tapahtuvaa e-aineistojen hankintaa alueel-

6 laan. Maakunta-alueen kirjastoilla käytössä sähköiset lehtipalvelut LibraryPressDisplay ja epress sekä MOT-sanakirjat. 8. Kehittäminen Maakunnan kirjastoilla on yhteinen aluestrategia v Maakuntakirjaston alueelle ei ole toistaiseksi luotu yhteistä kokoelma- tai hankintapolitiikkaa eikä yhteisiä kirjastojen toiminnan arviointimalleja ole kehitetty. Kokkola on yhdessä Tampereen kaupunginkirjaston kanssa pilotoimassa yleisten kirjastojen liittymistä metatietovarantoon. Pilotoinnissa pyritään luomaan uudet työprosessit ja testaamaan rajapinnat metatietovarannon ja paikallisten kirjastotietokantojen käyttämien järjestelmien välillä. Kirjasto on perinteisesti toteuttanut valtion erityisavustuksilla kehittämishankkeita toiminnan kehittämiseksi. Lisäksi kirjasto on ajoittain myös toteuttanut oman seutukuntaansa tai koko maakuntaa koskettavia hankkeita. Maakunnan muut kirjastot ovat hakeneet myös erikseen avustusta hankkeisiinsa vuonna Kokkolan kaupunginkirjasto sai opetusministeriöltä ja lääninhallitukselta hankerahoitusta seuraavasti: Maakuntakirjastotoiminta, euroa Minne menet kirjaston neuvontapalvelu?, euroa Hupala, euroa Koivuhaka - asiakkaidensa oloinen lähikirjasto, euroa Seniorit ja Kokkolan kirjastopalvelut 2030 Hankkeen tavoitteena oli laatia selvitys Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjaston toiminta-alueen senioriväestöstä, heidän palvelutarpeistaan ja senioripalvelujen erilaisista kehittämisvaihtoehdoista. Lisäksi selviteltiin kirjaston nykyistä ja tulevaisuuden yhteistyötä muiden sektoreiden kanssa. Hankkeen toteutus voidaan jakaa karkeasti kolmeen osaan: analysoitiin seniorien ikäryhmien sijoittuminen Kokkolan eri alueilla v väestörakenteen avulla selviteltiin yhteistyön mahdollisuuksia kirjaston ja sosiaali- ja terveystoimen välillä asiakaskyselyn avulla selviteltiin, kuinka hyvin kirjastopalvelut vastasivat senioreiden toiveita ja kaipasivatko he kohdennettuja tai täysin uudenlaisia palveluja Kyselylomakkeiden avulla saatiin tietoa senioreiden kirjastopalveluiden tarpeista. Yleisenä toiveena oli opastus tietokoneiden tai Anders-verkkokirjaston käytössä. Kuitenkin internetissä käytettävät palvelut kiinnostivat vain vähemmistöä vastaajista, ja samaan aikaan asiakaspalvelu kasvokkain oli tärkeää enemmistölle. Johtopäätöksenä olisi tarjottava kahdenlaista palvelua: osa senioreista kaipaa tietoteknistä opastusta lähes kädestä pitäen osan halutessa käyttää palveluja täysin ilman tietotekniikkaa. Atk-kursseille ei näyttäisi olevan suurta kysyntää, mutta opastusta kannattaisi antaa tarpeen mukaan asiakaspalvelussa tai asiakaspäätteillä. Markkinoinnin avulla senioreita olisi hyvä rohkaista kysymään neuvoa uusien palvelujen käytössä. Kokonaisuutena vastaajat olivat hyvin tyytyväisiä kirjaston palveluihin.

7 Hankkeessa kartoitettiin mahdollisia yhteistyökumppaneita kirjastolle. Haastateltavat suhtautuivat kirjastoon hyvin positiivisesti ja kirjastolta toivottiin tiedotusta palveluista tai vinkkausta eri aineistotyypeistä. Yhteistyön konkretisoituessa tulevaisuudessa olisi tietysti hyvä, jos kirjastolla olisi yksi senioripalveluiden yhteyshenkilö, jonka puoleen yhteistyökumppanit voisivat kääntyä kysymyksineen. Sosiaali- ja terveystoimen kanssa on mahdollista aloittaa yhteistyö, mutta ehkä kirjaston on ensin tehtävä aloite vuoropuhelun käynnistämisestä. Kokkolan eri kirjastojen välillä on hyvä jakaa seniori- ja kotipalvelusta kertynyttä tietotaitoa. Toistaiseksi töitä on tehty hyvin itsenäisillä tavoilla eri kirjastoissa, mikä kuitenkin on toiminut hyvin esimerkiksi kirjaston kotipalvelussa. Kirjaston kotipalvelulle ei kartoitettu mahdollisia uusia asiakkaita hankkeen aikana, mutta hankkeen dokumentoinnissa mainittujen yhteistyökumppanien kautta tavoitetaan kirjaston kotipalvelua eniten tarvitsevat asiakkaat. Esim. kotihoidolla oli konkreettinen tapa uusien asiakkaiden löytämiseen ikääntyneiden palvelutarpeen arviointien kautta. Kirjaston kotipalvelua voitaisiin myös laajentaa uusille Kokkolan alueille ottamalla huomioon v väestönrakenteesta saadut tulokset. Vuoden 2011 väestörakenteen perusteella eri alueiden välillä on eroja senioriasukkaiden lukumäärissä ja näitä eroja voidaan hyödyntää kirjastopalvelujen kohdentamisessa lyhyellä aikavälillä. Senioripalvelujen kysyntä näyttää kasvavan tietyillä alueilla jo seuraavien 5-10 vuoden aikana. Mika Kontio projektityöntekijä Pääkirjasto Kirjastovuosi oli tasainen, mutta tapahtumarikas. Lainoja kertyi hieman edellisvuotta vähemmän ja myös fyysiset kirjastokäynnit vähenivät. Asiakkaat ovat oppineet asioimaan Anders-verkkokirjastossa varsinkin uusiessaan lainojaan. Pääkirjaston digitointipiste käynnistyi loppuvuodesta projektirahoituksen turvin ja on jo vakiinnuttanut toimintansa suosittuna palveluna. Sähköinen tietokoneiden ajanvarausjärjestelmä otettiin käyttöön vuoden alussa. Kaupunginkirjasto järjesti vuoden aikana useita tapahtumia ja näyttelyitä sekä yksin että yhteistyössä kaupungin muiden toimijoiden kanssa. NYT! Nuorten yö taiteille päivänä pääkirjastossa vieraili ennätykselliset kävijää. Anne Frank - historiaa nykypäivälle -valokuvanäyttelyä kävivät katsomassa lukuisat koululuokat maakunnan ulkopuoleltakin. Kirjasto osallistui Nenäpäivä-keräykseen yhteistyössä Yle Radio Keski-Pohjanmaan kanssa. Elävästä kirjastossa lainattiin kirjojen sijaan oikeita ihmisiä keskusteluja varten. Suosittu Onnellisuuden olemus -luentosarja järjestettiin yhteistyössä Kokkolan seudun opiston kanssa. Kirjallisuuspiirit (Kanervan lukupiiri ja Böcker och ord -bokcirkel) toimivat vilkkaasti. Pääkirjastossa on melkein aina esillä kirjallisuutta eri aiheista. Kirjanäyttelyissä huomioidaan ajankohtaiset aiheet, kuten erilaiset teemaviikot. Näyttelyjen avulla tuodaan asiakkaiden tietoisuuteen eri aihealueiden aineistoja, joita kirjaston kokoelmista löytyy. Pääkirjaston pitkäaikaiset yhteistyökumppanit Café ExLibris ja Keski-Pohjanmaan Eurooppatiedotus irtisanoivat vuokrasopi-

8 muksensa keväällä Kahvila Linda aloitti kahvilatoiminnan pääkirjaston tiloissa kesäkuussa. Tapahtumia pääkirjastossa 8.2. Lainan päivä Talvitanssit Lapin taika Hymyillen kvartetti Talviharmonikka 5.3. Böcker och ord - bokcirkel Aikalisä Juhani Aho Böcker och ord - bokcirkel Datero ilta 2.4. Böcker och ord bokcirkel Böcker och ord - bokcirkel Talkshow med Oa Lönnbäck, Sara Jungersten och Marcus Prest Kirjailijavieras Mikko Porvali Poistokirjamyynti Jospa kirjoittaisin kirjan! Kansanomaiset puhaltimet konsertti 7.5. Böcker och ord - bokcirkel Suvaitsevaisuustapahtuma NYT! Nuorten yö taiteille Böcker och ord - bokcirkel Puutarhapäivä Kanervan lukupiiri Poistokirjamyynti 5.9. Älä elämää pelkää toiverunotilaisuus, Reijo Vähälä Kaupan ja kultttuurin yö Onnellisuuden olemus Vad är lycka? Livets mening och lycka, Boris Salo Böcker och ord bokcirkel Kanervan lukupiiri Yle Keski-Pohjanmaan kuntavaalikiertue

9 8.10. Onnellisuuden olemus Vad är lycka? Kuvan tekemisen onnellisuus, Elina Warsta Böcker och ord - bokcirkel Digitointipisteen avaus Vivan Björkskogin paperinukkenäyttely Metsän väki tulee kirjastoon toiminnallinen musiikkisatutuokio Kanervan lukupiiri Loistavaa! Strålande Onnellisuuden olemus Vad är lycka? Millaisista aineksista rakentuu lapsen onni?, Juha Hakala Jouset kirjastossa Pianistit ja jouset kirjastossa Elävä kirjasto Nenäpäivä Kummitusilta Kansallinen pelipäivä Pohjoismainen kirjastoviikko Nordiska biblioteksveckan Kyra gryning kl och Kyra skymning kl Diktkväll med Tina Borgsten BUU-klubben kl. 14 och Lasten oikeuksien päivä klo Kanervan lukupiiri Lautapelejä lasten- ja nuortenosastolla Jouluisaa musiikkia Estraaditaiteen koululta Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri soittaa jouluisia säveliä Böcker och ord - bokcirkel Teatteri Oravanpyörä Lukutalkoot, Mauri Kunnaksen Joulupukki-kirja eri kielillä Kanervan lukupiiri Joulukalenterin luukut avautuvat. Liikuntavälinelainausta Joulukalenterin luukut avautuvat. Joulumuusiikkia: Kenneth Ågren

10 Näyttelyjä pääkirjastossa Tv:stä tuttu: aamun kirja kirjanäyttely Politiikan myrskyissä suomalaisten politiikkojen elämästä kirjanäyttely Kaksoset arjesta taidetta Keski-Pohjanmaan Monikkoperheet ry:n valokuvanäyttely Kokkolan Palloseura 50 v Luonto- ja ympäristöviikko (yhteistyössä Luontokoulun kanssa) Piirustuksia ja maalauksia Kokkolan seudun opiston piirustuksen ja maalauksen päiväryhmä Opettajat pääosassa - kirjanäyttely Hetki unelmaa Kansainvälinen rotusyrjinnän vastainen päivä kirjanäyttely Keski-Pohjanmaan opiston valokuvataiteenlinja 11-12:n näyttely Titanicin uppoamisesta 100 vuotta - kirjanäyttely Kaiken maailman tietoa - uusinta uutta tietokirjallisuutta Lukemista äitienpäiväksi kirjanäyttely Iloa iholle - Kokkolan lasten ja nuorten kuvataidekoulun mv-valokuvauksen ryhmä Puutarha, piha tai parveke vinkkejä viherpeukaloille Life in Kolkata Elämää Kalkutassa Juha Sundströmin valokuvanäyttely Koulusta monitoimitaloksi. Isokylän monitoimitalon arkkitehtuurikilpailun kuusi kilpailutyötä esillä kirjaston kahviossa Jäitkö koukkuun? Lue koko sarja! Kirjanäyttely kirjasarjoista Pohjoismainen rikosromaani Ajatuksella Katariina Lempisen ja Sari Saarikosken paju-, paperi ja pellavatöitä Pääroolissa poliisi - kirjanäyttely Chairs Joni Virtasen valokuvanäyttely Anne Frank historiaa nykypäivälle Box Clas-Olav Slotten valokuvanäyttely Vanhasta uutta kirjanäyttely Hetki unelmaa oma unelma valokuvaksi, järj. Keski-Pohjanmaan opisto Kokkolan luonto eri vuodenaikoina v Maria Ilchevan valokuvia Mitä onnellisuus oikein on? kirjanäyttely Kokkolan kameraseuran vuosinäyttely Missä sinun kanasi on? kirjanäyttely Valossa Riitta Nikkarikosken valokuvia Lohikäärmeen henkäys ja velhon loitsu fantasiakirjallisuutta Universumin ihmeet tähtitiedettä jokaiselle Yhdysvaltaisia kertojia Elokuvia joulupyhiksi

11 Lasten ja nuorten kirjastopalvelut Satutuokioita järjestettiin joka toinen viikko ja kevään viimeisen satutuokion piti kirjailija Inkeri Karvonen. Syksyllä satutuokioita pitivät Centria-ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijat ja lisäksi Pia Järvi piti musiikilliset satuhetket valtakunnallisena satupäivänä Lainan päivänä helmikuussa lastenosastolle pystytettiin tarinateltta ja hiihtolomaviikolla esiteltiin kirjan korjausta ja tehtiin asiakkaille kasvomaalauksia. Toukokuussa lasten- ja nuortenkirjailija Sari Peltoniemi vieraili alakouluilla Kokkolassa ja Kälviällä sekä Alaviirteen koululla. Nuortenosastolla nuoret saivat toivoa, mitä he haluaisivat kirjastoon jättämällä lapun ikkunaan. Kysely toteutettiin myös Kokkolan yläkouluilla. Vastaajat toivoivat erilaisia oleskeluryhmiä kirjastoon: sohvia, penkkejä, nojatuoleja, pehmeitä tuoleja, säkkituoleja tai istuskeluryhmiä pöytineen. Lisäksi toivottiin enemmän tietokoneita ja uutuuskirjoja. Myös kirjastossa järjestettäviä tapahtumia toivottiin. Kirjasto osallistui jo perinteeksi muodostuneelle Loistavaa! - lasten ja nuorten kulttuuriviikolle. Avajaisissa kirjasto piti satupajaa. Nuorisopalveluiden ja Keski-Pohjanmaan liiton kanssa järjestettiin kaksipäiväinen Elävä kirjasto-tapahtuma, jossa ihmiset saivat lainata elävän kirjan keskustelua varten. Tapahtuma keräsi lainaajia etenkin lukioista ja palaute oli todella positiivista. Lisäksi kulttuuriviikon perjantaina järjestettiin kummitusilta, johon osallistui sata lasta. Pelipäivänä lastenosastolla pelattiin lautapelejä. Yhteistyötä nuorisopalveluiden kanssa jatkettiin, ja ELY:n hankerahoituksen avustuksella valmisteltiin KuMuKi-vinkkaus Eläimellistä, joka esitettiin 140 nuorelle Loistavaa! -kulttuuriviikolla. Lastenoikeuksien päivän juhlaa vietettiin pääkirjastossa ja samalla jaettiin Nuori Kokkola-palkinto. Joulukuussa kirjastossa avautuivat elävän joulukalenterin luukut, eli jokaiselle päivälle oli varattu esityksiä, näyttelyitä ym luettiin Mauri Kunnaksen Joulupukki-kirjaa kymmenellä kielellä. Lisäksi henkilökuntaa työllisti kirjapakettien keräys kouluille, tiedonhaun opetus, koululaisvierailut, kirjavinkkaukset ja verkkokirjaston ylläpito.

12 Suvaitsevaisuustapahtuma Tapahtumat lasten- ja nuortenosastolla 8.2. Lainanpäivä, kuvakirjavinkkaus ja satutuokio Luonto- ja ympäristöviikko Taiteiden yö Puutarhapäivä Koulukirjojen muovitus Talviloma, kirjojen korjausta, pelejä, pisimmän kaulahuivin neulomista, askartelua, Toivoisin että kirjastossa kysely Kirjailijavieras: Inkeri Karvonen Lukuviikko, KuMuKi-vinkkausta Kirjailijavieras: Sari Peltoniemi Satupäivä, Pia Järven musiikkituokio lapsille suomeksi ja ruotsiksi, teemana satujen värit Författarbesök med Malin Klingenberg (Rödsö, Vittsar, Såka och Kyrkbackens skola) Loistavaa!-Strålande!, KuMuKi, elävä kirjasto, kirjanvaihtotori, poistokirjamyyntiä

13 Svenska veckan, diktutställning av Tiina Borgsten Kummitusilta Nenä-päivä Kansallinen pelipäivä Pohjoismainen kirjastoviikko Nordisk biblioteksvecka Kura gryning (Kyrkbackens skola åk 6) och kura skymning Lasten oikeuksien päivä, Anne Eskelinen: Yhdessä elämään-luento, Nalletohtori, satutunti, Nuori Kokkola palkinto Juha Puurulalle Mauri Kunnaksen Joulupukki kirjaa luettiin ääneen 10. eri kielellä Elävä joulukalenteri yhdessä nuorisotoimen kanssa Näyttelyt lasten- ja nuortenosastolla Tammikuussa: vuoden 2011 kirjat Maaliskuussa (lukuviikko): lintukirjoja Lokakuussa: eläinten viikko: eläinkirjoja, fantasiakirjoja Kuukauden kirjailijat suomeksi ja ruotsiksi ym. aiheita Buu-klubben

14 Tutkimus: Nuorten näkökulma Kokkolan kaupunginkirjaston kehittämiseksi Kirjastovirkailija Marjut Torppa laati opiskelunsa puitteissa talvella 2012 kyselyn, joka koski Kokkolan kaupunginkirjaston pääkirjaston lasten- ja nuortenosastoa. Kyselyyn oli tarvetta, sillä lasten- ja nuortenosastoa ollaan uudistamassa. Uudistuksen toteuttamisessa halutaan ottaa huomioon lasten ja nuorten mielipiteet ja toiveet. Lastenosaston henkilökunnan ehdotuksesta kysely rajattiin koskemaan Kokkolan kaupungin 7-9-luokkalaisia. Kysely päätettiin kohdistaa muutamalle 7-9-luokalle, eikä vain kirjastossa käyville nuorille jaettavaksi, näin saataisiin vastauksia myös sellaisilta nuorilta, jotka eivät käytä kirjastoa. Kyselylomakkeet jaettiin kolmen suomenkielisen yläasteen äidinkielen opettajille. Kyselyyn osallistuivat Hakalahden yläaste, Kiviniityn yläaste sekä Länsipuiston yläaste. Oppilaat vastasivat oppitunnin puitteissa opettajan tai kirjastonhoitajan valvoessa kyselyyn vastaamista. Vastauksia palautettiin 154 kpl, mikä on 11,3 % Kokkolan kaupunkialueen 7-9 luokkalaisista. Kyselyn alkuosassa selvitettiin monivalintakysymyksillä vastaajien taustatietoja sekä heidän kirjastonkäyttöään yleensä. Toiveiden kartoittamiseksi kyselylomake sisälsi kolme avointa kysymystä: Mitä toivoisit kirjastossa olevan? Saat vapaasti toivoa! Mitä tapahtumia (esiintymisiä, vierailuja, peli-iltoja, te toja jne.) toivoisit kirjastossa järjestettäväksi? Anna ideoiden pulputa! Haluatko antaa kirjastolle piiskaa vai pusuja? Miksi? Avoimilla kysymyksillä haluttiin antaa nuorille tilaisuus esittää mahdollisimman monipuolisia toiveita. Siten haluttiin selvittää, mitä nuoret tänä päivänä odottavat kirjastolta ja mihin asioihin pitää kiinnittää huomiota kirjaston lasten- ja nuortenosaston suunnittelussa. Vastaajien sukupuoli ja ikäjakauma Vastaajista yli puolet (59 %) oli tyttöjä ja vajaa puolet (41 %) oli poikia. Vastaajista 7-luokkalaisia tyttöjä oli 42, poikia 17. Vastaajista 8- luokkalaisia tyttöjä oli 22, poikia 24 ja 9- luokkalaisia tyttöjä oli 27, poikia 22. Kysely jaettiin oppitunnin yhteydessä ja kaikki kyselyn saaneet palauttivat sen. Osa vastaajista oli täyttänyt vain taustatiedot, eikä halunnut kertoa toiveitaan avoimissa kysymyksissä. Vastaajien kirjastossa käyntimäärät ja kirjaston käyttötavat Suuri osa (60) vastaajista kertoo käyvänsä kirjastossa harvemmin kuin kerran kuukaudessa. Kerran tai useammin kuukaudessa vastaajista käy kirjastossa 53. Kerran tai useammin viikossa kävijöitä vastanneista on 24. Mutta joka päivä kirjastossa ei vastanneista käy yksikään. Vastaajista 17 ilmoittaa, että ei käy kirjastossa. Kyselyn yhtenä tarkoituksena oli saada myös kirjastoa ei-käyttävien mielipiteet kuuluviin. Avoimessa kysymyksessä, jossa kysytään kirjastoa koskevia toiveita, ovat kirjastoa ei- käyttävät esittäneetkin toiveitaan. Kirjaston tiloja ja kalustoa koskevat toiveet Mitä toivoisit kirjastossa olevan? Selkeästi eniten nuoret vastaajat olivat toivoneet erityyppisiä oleskeluryhmiä kirjastoon. Toiveissa esitettiin sohvia, penkkejä, nojatuoleja, pehmeitä tuoleja, säkkituoleja tai istuskeluryhmiä pöytineen.

15 Vastauksissa oli esitetty tietokoneisiin liittyviä toiveita 40 kappaletta. Niistä 33:ssa toivottiin enemmän tietokoneita kirjastoon. Useassa kyseisistä vastauksista myös kritisoitiin kirjaston tietokoneiden toimivuutta tai hitautta. Seitsemässä vastauksessa kiinnitettiin huomio siihen, kuinka vaikeaa on löytää aineistoa kirjastosta. Vastauksissa oli mainittu esimerkiksi, että kirjastossa pitäisi olla joku juttu, minkä avulla voi löytää paremmin kirjoja sekä tietoa enemmän minkälaisia kirjoja hyllyissä on sekä enemmän apua kirjojen etsimiseen. Kirjaston aineistoa koskevat toiveet Kirjallisuuteen liittyviä toiveita oli esitetty runsaasti: yhteensä niitä oli 46 kappaletta. Vastaajat toivoivat uutuuskirjoja, hyviä, hauskoja, mielenkiintoisia kirjoja tai yleensä lisää nuortenkirjoja. Myös vähemmän tunnettujen kirjailijoiden teoksia ja vanhempia kirjoja oli toivottu kirjastoon hankittavaksi. Lehtiin, elokuviin ja musiikkiin oli kohdistettu 14 toivetta. Tapahtumatoiveet Vastaajat olivat esittäneet erittäin runsaasti toiveita kirjastossa järjestettävistä tapahtumista. Henkilökuntaa koskevat toiveet Henkilökuntaan ei kohdistunut kuin neljä toivetta. Vastaajat toivoivat, että kirjastossa olisi mukavampi ilmapiiri, sekä hymyilevää henkilökuntaa, lainaustiskillä lihaksikkaita, hyvännäköisiä miehiä, ja että saisi enemmän apua kirjojen etsimiseen. Yhteenveto toiveista Kaikista vastaajien esittämistä toiveista saadaan selville, että selkeästi eniten (47 %) muutoksia halutaan kirjaston kalusteisiin ja tiloihin. Osa kalustetoiveista liittyy kuitenkin lukemiseen: sohvaryhmiä, nojatuoleja ja istuinryhmiä saatettiin toivoa siksi, että olisi rauhallinen paikka lukemiselle. Mutta nuoret toivovat myös monenlaista toimintaa järjestettäväksi kirjastoon, sillä kaikista toiveista 36 % koskee tapahtumien ja toiminnan järjestämistä. Vastaajat osoittavat toiveissaan sen, että kirjastoa tarvitaan edelleen myös kirjastona: 15 % toiveista koskee kirjaston aineistoa. Henkilökuntaan kohdistuu kaikista toiveista 2 %. Piiskaa vai pusuja Viimeinen avoin kysymys kuuluu: Haluatko antaa kirjastolle piiskaa vai pusuja? Miksi? Nuorista vastaajista 64 haluaa antaa pusuja kirjastolle, piiskaa sen sijaan antaisi 42 nuorta, osa vastaajista ei halua antaa kumpaakaan. Vastauksien perusteella voidaan kirjaston hyvät puolet jakaa seuraavalla tavalla: Kirjasto koetaan yleensä hyvänä paikkana 13 pusuvastauksessa. Kirjaston hyvä aineistovalikoima saa pusuja 14 vastauksessa. Hyvä palvelu tai ystävällinen henkilökunta saa pusuja 10 vastauksessa. Lisäksi seitsemän vastaajaa kiinnittää huomion kirjaston yhteen perustehtävään: kirjoja saa lainata, niistä ei tarvitse maksaa. Vastauksissa piiskaa annetaan eniten tietokoneiden vähäiselle määrälle ja sille, että tietokoneita on poistettu nuorten käytöstä (yhdeksän vastausta). Mutta myös henkilökuntaa moititaan useassa vastauksessa. Töykeä henkilökunta saa piiskaa kuudelta vastaajalta. Osa vastaajista kokee kirjaston

16 tylsäksi paikaksi (viisi vastaajaa). Kirjojen vaikeaan löydettävyyteen kiinnitetään huomiota kolmessa piiskavastauksessa. Yhteenveto Kokkolan kaupunginkirjaston lasten- ja nuortenosaston kehittämisen suunnittelun tueksi tehty kysely 7-9-luokkalaisille antaa osin ehkä jo ennalta arvattavia tuloksia. Toiveet oleskeluryhmistä oli tiedossa, samoin tiedettiin, että tietokoneita tarvitaan lisää nuorten käyttöön. Mutta näiden toiveiden suuri määrä on ehkä yllätys. Merkillepantavaa on se, että nuoret eivät kuitenkaan halua pelkästään hengailla kirjastossa. Useat vastaajista kertoivat tekevänsä kirjastossa opiskeluun liittyviä asioita tai yleensä lukevansa kirjaston rauhallisissa tiloissa ja ilmapiirissä. Yllättävää vastauksissa on se, että nuoret kokevat juuri kirjaston sellaiseksi paikaksi, jossa he haluaisivat järjestettävän erityyppistä nuorille suunnattua toimintaa. Nuoret kaipaavat tilaisuuksia, joissa tavata muita nuoria. Kysely osoittaa sen, että kirjaston aineistoa on vaikea löytää. Kirjastossa tarvitaan selkeämpiä opasteita mistä löytyy mitäkin, enemmän hakukoneita sekä tiedonhaun opetusta. Ilahduttavaa on se, että vastaajista puolet kertoo käyvänsä kirjastossa kuukausittain ja että vastaajien joukosta löytyy niitäkin, jotka käyvät viikoittain kirjastossa. Merkillepantavaa on nuorten kirjastonkäyttöä koskevat vastaukset. Jokaisessa ikäryhmässä kirjastoa käytetään eniten kirjastoaineiston lainaamiseen ja palauttamiseen. Kirjaston kannattaa yrittää pitää nämä nuoret kirjaston asiakkaina aina seniori-ikään asti. Marjut Torppa kirjastovirkailija Koivuhaan kirjasto 2012 Vuonna 2012 Koivuhaan kirjaston palvelut säilyivät ennallaan. Kirjasto oli avoinna viitenä päivänä viikossa, yhteensä 30h/vk. Kirjasto palvelee paitsi Koivuhaan ja Nuolipuron asukkaita, myös Koivuhaan alakoulun sekä Koivuhaan ja Peurankadun päiväkotien lapsia. Koulukirjastotunteja ja vakituisia päiväkotien vierailuaikoja olikin vuonna 2012 noin 20 viikossa. Koulukirjastotuntien aikana oppilaat lainaavat sekä osallistuvat kirjastonkäytön- ja tiedonhaun opetukseen. Lainausmäärät olivat keskimäärin noin lainaa/kk, kesäkuukausina lainattiin vähemmän. Fyysisten käyntien määrä väheni hieman edellisvuoteen verrattuna, kävijöitä oli yhteensä (vuonna ). Vuoden 2012 kävijämäärä ei tosin ole tarkka, sillä kirjaston kävijälaskuri rikkoutui loppuvuodesta, jolloin kuukausittaiset kävijämäärät jouduttiin arvioimaan. Ykspihlajan Työväennäyttämön nuorisojaosto piti kirjastossa satutunteja kesäkuussa sekä syys-lokakuussa yhteensä 13 kertaa. Maaliskuussa Centrian ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijat pitivät yhteistyössä kirjaston kanssa satutunnin Koivuhaan esikoululaisille päiväkodin tiloissa. Alkuvuodesta kirjaston henkilökunta kävi opastamassa Koivuhaan koulun opettajia uudenkarhean verkkokirjaston saloihin. Kokoelman kartoitusta tehtiin ahkerasti koko vuoden ajan lähinnä poistamalla vanhentunutta tai huonokuntoista aineistoa, näin saatiin enemmän tilaa uudemmille kirjoille ja uusille hankinnoille. Muun toiminnan ohessa koottiin pitkin vuotta erilaisia kirjanäyttelyitä ja muita pienempiä aineiston esittelyjä, samoin järjestettiin poistokirjojen myyntiä. Heidi Mikkola vs. kirjastonjohtaja

17 Kälviän kirjasto 2012 Vuonna 2012 Kälviän kirjastossa nousivat sekä fyysisten käyntien määrä että kokonaislainaus. Fyysisten käyntien määrä oli ja kokonaislainaus Aktiivisten lainaajien määrä pysytteli edellisvuoden tasolla ollen Kirjaston aukiolotunteja lisättiin kahdella tunnilla keskiviikkoaamuun ja sen johdosta koko vuoden aukiolotuntimäärä kasvoi tuntiin. Kirjastoaineiston hankinta jäi loppuvuoden hankintakiellosta johtuen niteeseen. Kokoelmanhoidossa keskityttiinkin vanhentuneen aineiston poistoon, joita tehtiin kpl. Lasten ja nuorten kirjastotyön saralla Lukudiplomi-toimintaa jatkettiin ja mukana olivat jälleen kaikki Kälviän alakoulut. Keväällä lukudiplomin suoritti yhteensä 67 oppilasta, joiden kesken arvottiin kirjapalkintoja. Kälviän kirjaston kirjavinkkari vinkkasi vuoden aikana koululaisryhmien lisäksi myös aikuisille, mm. seurakunnan vanhusten kerholaisille. Lisäksi erilaiset koulu- ja lapsiryhmät vierailivat kirjastossa, ahkerimmin jälleen päiväkodin esikoululaiset. Alle kouluikäisille suunnattuja satutuokioita pidettiin keskiviikkoaamuisin 34 kertaa, kävijöitä oli keskimäärin 15 lasta/satutuokio. Varausmaksut poistettiin Anders-kirjastoissa maaliskuussa ja tämän seurauksena seutulainaus kasvoi voimakkaasti. Jokaviikkoiset aineistokuljetukset tulivat todella käytetyksi palveluksi myös Kälviän kirjastossa. Asiakaskuljetuksia syrjäkyliltä kirjastoon järjestettiin läpi vuoden kesätaukoa lukuun ottamatta. Syksyllä kuljetukset järjestettiin enää vain kerran kuussa, siitä huolimatta kuljetuksiin osallistuneiden määrä pysyi lähes edellisvuoden tasolla ollen yhteensä 252. Pääkirjaston kirjastoauto jatkoi reittejä Kälviän alueella Ruotsalon ja Peltokorven kylillä. Kirjaston näyttelyvuosi alkoi juhlavasti, kun kälviäläislähtöinen Lasse Niskala toi palkitut luontovalokuvansa esille kirjastoon. Eino Leinon päivänä virolainen orkesteri Pasuuna poisid esiintyi kirjastossa Ystävyyden Sillalla - Söbruse Sillal -näyttelyn avajaisissa. Erilaisia näyttelyitä järjestettiin yhteensä 9, joista 4 oli valokuvanäyttelyä ja loput eri kädentaitoihin liittyviä näyttelyitä; esimerkiksi vuoden lopuksi järjestettiin käsityönäyttely, jossa oli näytteillä eri tekijöiltä mattoja, poppanoita, huiveja ja pipoja. Lisäksi kuukausittain vaihtuvat kirjanäyttelyt eri kirjallisuuden lajeista tai kirjailijoista jatkuivat niin aikuisten, lasten kuin nuorten osastoilla. Erilaisia tapahtumia järjestettiin pitkin vuotta. Helmikuussa vietettiin Lainan päivää, jolloin Kari Eteläperä valittiin vuoden lainaajaksi. Satusetä Wilson Kirwa vieraili kirjastossa maaliskuussa ja piti monikymmenpäiselle lähinnä lapsista koostuvalle yleisölle satutunnin. Toukokuussa kirjasto osallistui kirjailija Sari Peltoniemen vierailun järjestämiseen kahdelle kälviäläiskoululle. Syksyllä järjestettiin kaikille avoimet vaatekutsut, jolloin äidit saivat tutustua vaate-esittelyyn ja lapsille oli järjestetty ohjattua toimintaa. Satutuokion pikkujouluja vietettiin joulukuussa hämyisessä kirjastossa kierrellen erilaisilla rasteilla. Vuoden mittaan kirjasto osallistui yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa mm. kirjastokävelyn järjestämiseen, muovitustapahtumaan, Nenäpäivään sekä lisäksi poistokirjamyyntiä järjestettiin pariin otteeseen. Kati Salmén kirjastonjohtaja

18 Lohtajan kirjasto 2012 Lohtajan lähikirjasto palveli lohtajalaisia kirkonkylän kirjastossa sekä lainausasemilla Marinkaisten (3 h/vk) ja Alaviirteen (2 h/vk) kouluilla kouluaikoina. Sivukylillä asuville tarjottiin myös maksuttomat asiakaskuljetukset kirjastoon kahdesti kuukaudessa kesäkuukausia lukuunottamatta. Kotipalvelu liikuntarajoitteisille jatkui yhteistyössä kotihoidon kanssa. Lainaukset vähenivät n. 2 % edellisvuodesta. Aineistoa lainattiin kertaa. Kirjojen lainaus säilyi ennallaan, mutta musiikin, lehtien ja elokuvien lainaus väheni. Sekä aktiiviset lainaajat että fyysiset käynnit kirkonkylän kirjastossa vähenivät n. 5 %. Vuoden aikana kirkonkylän kirjastossa kävi asiakasta. Vuoden lainaajana palkittiin Lainan päivänä Olli Niskanen kirkonkylältä. Myös Lohtajan lukurinki jatkoi kuukausittaisia tapaamisia keräten n. 10 osanottajaa/kerta. Yhteistyö koulujen kanssa jatkui. Lukudiplomin sai keväällä 2012 ennätysmäärä, 146 koululaista eli 10 % edellisvuotta enemmän. Kirjaston henkilöstö säilyi ennallaan. Asiakkaita palvelivat kirjastonjohtaja sekä kaksi kirjastovirkailijaa. Tuulevi Borén kirjastonjohtaja Uutuuksia hankittiin kpl eli lähes 19 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Kaupungin talouden sopeuttaminen kohdistui aineistomäärärahaan. Vanhentunutta aineistoa poistettiin reippaasti eli kpl. Kokoelma pieneni määrällisesti, mutta ajantasaistui tavoitteiden mukaisesti. Kirjastossa järjestettiin 6 näyttelyä ja 17 muuta oheistapahtumaa, jotka keräsivät 400 kävijää. Vuosi painottui käden taitoihin. Lainan päivänä yhteistyössä Taito Keski-Pohjanmaan kanssa järjestetty virkkaustapahtuma keräsi 60 kiinnostunutta. Lohtajan kk:n maaseutunaisten kanssa aloitettiin Neulekahvilan toiminta kerran kuukaudessa. Neulekahvilaan osallistui käsityön harrastajaa/kerta. Näyttelyistä kiinnostusta herättivät Pirjo Mikola-Laitisen käsityöt, nuorten kuvataidekerholaisten kevätnäyttely sekä Anne Ketosen käden työt. Suurin menestys oli Lohtajan eläkeliiton järjestämä Lohtajalaisesta kokkolalaiseksi -valokuvanäyttely, jonka avajaisiin osallistui 168 kiinnostunutta ja valokuvat herättivät runsaasti keskustelua sekä muisteluja.

19 Ullavan kirjasto 2012 Ullavan lähikirjaston palvelut paranivat entisestään toivotuilla sunnuntai aukioloajoilla, kirjastot ovat auki sunnuntaisin kerran kuukaudessa molemmissa kirjastoissa (ei kesä-elokuussa). Asiakkaita palvellaan kirkonkylän kirjastossa ja Rahkosen kirjastoissa. Asiakkaita on suunnilleen saman verran kummasakin kirjastossa ja lainauksia samoin. Sekä kävijämäärä että lainaukset ovat pysyneet samanlaisina edellisiin vuosiin verrattuna eli erittäin hyvinä. Kesällä kesälomalaiset ja mökkiläiset käyttävät kirjastoja ahkerasti. Satutunteja järjestettiin kirjastossa kerran kuukaudessa (ei kesä-elokuussa). Osallistujamäärä on pysynyt runsaana, joten satutunteja on kaksi ryhmää. Alakoululaisille järjestettiin erilaisia tapahtumia: kirjastotunteja, joissa opeteltiin kirjaston käyttöä ja esiteltiin uutuuskirjoja karhujuhlat, kirjastossa oli esillä karhukirjoja, karhuja/nalleja, sekä mehua ja pipareita suunnittele kirjalle uusi kansi -näyttely koulukirjojen muovitusopastusta /muovitusta lukudiplomeja jaettiin keväällä ahkerille lukijoille 1-6 luokille. Kesäkuu: Pihaunelmia ja unelmia pihalle, puutarhaaiheisia kirjoja esillä kirjastossa, taimien ja kukkien vaihtoa, poistokirjamyyntiä Lokakuu: kirjastokävely: Rahkosen kirjastossa innokkaita kävelijöitä. Marraskuu: eläkeläisten kahvitilaisuus kirjastossa: mitä kirjastosta löytyykään, kirjastoon tutustumista, laulua ja arvontaa peli-ilta kirjastossa koko perheen pelitapahtuma Ullavan- Marttojen, nuorisotoimen ja kirjaston yhteinen jouluaskartelupäivä molemmissa kirjastoissa Joulukuu: joulukalenteri, erilaisia jouluun liittyviä juttuja kirjastossa (pipari/tryffeli ohjeita, joulurunoja, jouluaskartelua/ohjeita, kuusenkoristelua ym. Kokkola-viikolla ja Kirjan ja Ruusun päivänä poistokirjamyyntiä. Eila Rahkonen kirjastovirkailija Muita tapahtumia kirjastossa Maaliskuu: Kokkolan Venäjä-seura Liisa Haapojan runoja ja Tretjakovin gallerian kevätaiheisten taulujen jäljennöksiä näyttely

20 Kirjastoauto 2012 Vuonna 2012 kirjastoautolla oli ajopäiviä 200. Kirjastoauto ajoi viitenä päivänä viikossa, lukuun ottamatta kesä- ja elokuuta, jolloin ajopäiviä oli 4 pv / viikko. Kirjastoauto ei ajanut heinäkuussa, syys- ja talvilomilla eikä arkipyhien aattoina. Joitakin päiviä jäi myös ajamatta sairastapausten tai kirjastoauton huoltotöiden takia. Vuoden kokonaislainaus oli Lainausmäärä kasvoi lainalla edellisvuoteen verrattuna. Vuoden keskilainaus oli 343 lainaa päivässä. Kirjastoauton lainausmäärät ovat olleet nousussa muutaman viime vuoden ajan. Osasyynä kasvaviin lainauslukuihin on ollut oppilaiden siirtyminen sisäilmaongelmien takia parakkikouluihin ja muihin väliaikaisiin tiloihin useassa Kokkolan koulussa. Tuolloin koulun omia kirjakokoelmia ei ole käytössä. Reittivalinnoissa on otettu huomioon evakossa olevat koulut. Suurin asiakasryhmä ovatkin lapset. Kirjastoauto kiertää melkein kaikki suomen- ja ruotsinkieliset alakoulut sekä päiväkodit. Laitoskirjasto 2012 Alkuvuonna 2012 kirjaston toiminnot edellisvuoden kaltaisia: ryhmien käynnit, normaali lainaukset ja siirtokokoelmat. Loppukesästä viereisen fysiatriaosaston remontti ulottui osittain kirjastoon. Muutto työhuoneesta toiseen, sekä purkuremontin aiheuttama betonipöly estivät lainauksen kirjaston puolelta kokonaan joksikin aikaa. Pienimuotoinen lainaustoiminta jatkui ja jatkuu edelleen työhuoneestani käsin. Uuteen työhuoneeseeni tehdään 2013 vuoden puolella joitakin muutoksia mm työturvallisuuteen liittyen. Irma Weckman kirjastosihteeri Seija Nygård kirjastovirkailija

Kokoelmat * 65 255 3,7 % 67 696

Kokoelmat * 65 255 3,7 % 67 696 Kommentti (näkyy vain ylläpitäjille): Täyttäjän nimi: Täyttäjän puhelinnumero: Täyttäjän sähköpostiosoite: Kunta: Seutukunta: Maakunta: Maakuntakirjastoalue: Lääni: Suuralue: Alavieska Ylivieska Pohjois-Pohjanmaa

Lisätiedot

Käsitteet. Yleisten kirjastojen tilastot

Käsitteet. Yleisten kirjastojen tilastot Yleisten kirjastojen tilastot Käsitteet Alla määritellään aakkosjärjestyksessä ne käsitteet, joita on käytetty tietokannan taulukoissa, taulukoiden otsikoissa ja tunnusluvuissa sekä mitä tarkoitetaan eri

Lisätiedot

Toimintakertomus 2011

Toimintakertomus 2011 Toimintakertomus 20 Toimintakertomus 2011 1 Sisällysluettelo 1. Kirjaston käyttö ja kokoelmat... 2 2. Talous... 4 3. Tapahtumat... 5 4. Henkilöstö... 6 5. Projektit... 7 Kirjasampo.fi Boksampo.fi... 7

Lisätiedot

Toimintakertomus 2014

Toimintakertomus 2014 Toimintakertomus 2014 1 Sisällysluettelo 1. Kirjaston käyttö ja kokoelmat... 2 2. Talous... 5 3. Tapahtumat... 6 4. Henkilöstö... 7 5. Kehittämishankkeet... 9 6. Maakuntakirjastotoiminta... 10 2 1. Kirjaston

Lisätiedot

Lapin yleisten kirjastojen toiminta vuonna 2012

Lapin yleisten kirjastojen toiminta vuonna 2012 NÄKYMIÄ MARRASKUU 2013 LAPIN ELY-KESKUS Lapin yleisten kirjastojen toiminta vuonna 2012 Kirjastoverkko ja sen muutokset Kuva: Hilkka Heikkinen. Lapin kunnissa oli vuonna 2012 yhteensä 43 kirjastoa, joista

Lisätiedot

1. Johdanto. 2. Kirjaston käyttö

1. Johdanto. 2. Kirjaston käyttö 1. Johdanto Porin kaupunginkirjaston asiakastyytyväisyyttä mittaava kysely toteutettiin vuonna 2006 ensimmäisen kerran Internetin kautta. Kyselylomake oli kirjaston verkkosivuilla kahden viikon ajan 4.12.-18.12.

Lisätiedot

Porvoon kaupunginkirjasto: vastukset 2013

Porvoon kaupunginkirjasto: vastukset 2013 Porvoon kaupunginkirjasto: vastukset 2013 Vastauksia kielen mukaan Svar enligt språk Kieli - Språk swe fin 0 50 100 150 Vastaustapa - Svarsmetod Paperivastaus - papperssvar Sähköinen vastaus - elektroniskt

Lisätiedot

Kirjastoautopalvelujen asiakaskysely Yhteenveto yhteisöasiakkaiden kyselystä

Kirjastoautopalvelujen asiakaskysely Yhteenveto yhteisöasiakkaiden kyselystä Kirjastoautopalvelujen asiakaskysely 2012 Yhteenveto yhteisöasiakkaiden kyselystä Sisältö 1 Kirjastoautopalvelujen asiakaskyselyn toteutus...2 2 Kirjastopalveluiden käyttö...3 2.1 Kirjastoautossa ja pää-

Lisätiedot

Kirjaston asiakaskysely kevät 2011 Lehdistötiedote

Kirjaston asiakaskysely kevät 2011 Lehdistötiedote Kirjaston asiakaskysely kevät 2011 Lehdistötiedote Vastaajaryhmä Opiskelijat Tökkikää päättäjiä, että saatte myös lauantaiaukiolot :). Vastaajat Vastaajia 32, joista naisia lähes 88 % ja miehiä yli 12

Lisätiedot

VIEREMÄN KUNNANKIRJASTON ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY 2013

VIEREMÄN KUNNANKIRJASTON ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY 2013 VIEREMÄN KUNNANKIRJASTON ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY 2013 VASTAAJIA: 56 SUKUPUOLI MIES (11) NAINEN (43) EI VASTAUSTA/EOS (2) ELÄMÄNTILANNE TYÖSSÄ (18) TYÖTÖN (6) KOULULAINEN/OPISKELIJA (5) ELÄKELÄINEN (26)

Lisätiedot

Tilastokatsaus 2011. Kirjasto- ja tietopalvelut

Tilastokatsaus 2011. Kirjasto- ja tietopalvelut Tilastokatsaus 2011 Kirjasto- ja tietopalvelut Vantaan kaupunginkirjaston tilastokatsaus 2011 Sisällysluettelo Kirjastot, aukiolotunnit...3 Henkilötyövuodet...3 Talous...3 Aineistoniteiden määrä...4 Aineistoniteiden

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston tuotteistaminen

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston tuotteistaminen Hämeenlinnan kaupunginkirjaston tuotteistaminen Irmeli Isokivijärvi Palvelupäällikkö Hämeenlinnan kaupunginkirjasto Hämeen maakuntakirjasto 25.3.2011 Kuntaliitoksen myötä kaupunki siirtyi tilaaja-tuottaja

Lisätiedot

Itä-Suomen yleiset kirjastot 2014

Itä-Suomen yleiset kirjastot 2014 Itä-Suomen yleiset kirjastot 2014 Tilastotietoja Itä-Suomen yleisistä kirjastoista vuonna 2014 Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualue 23/2015 Itä-Suomen aluehallintoviraston julkaisuja. Itä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Kirjastoverkkopalvelut Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Yleiset kirjastot Kysely yleisten kirjastojen palveluista 1.1 Maakunta ( Minkä kunnan / kaupunginkirjaston palveluja arvioit ) 1.2 Kirjastot

Lisätiedot

FSD2805. Kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely: yleiset kirjastot 2010. Koodikirja

FSD2805. Kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely: yleiset kirjastot 2010. Koodikirja FSD80 Kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely: yleiset kirjastot 00 Koodikirja YHTEISKUNTATIETEELLINEN TIETOARKISTO c Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto, 0 Tämän koodikirjan viittaustiedot: Kirjastojen

Lisätiedot

Kirjaston tilastot. Kokoelma Kirjaston lainaajat toimipisteittäin Kirjakokoelma, hankinta ja poistot

Kirjaston tilastot. Kokoelma Kirjaston lainaajat toimipisteittäin Kirjakokoelma, hankinta ja poistot Kirjaston tilastot 2003 Kokoelma 2003...1 Kirjaston lainaajat toimipisteittäin 2003...2 Kirjakokoelma, hankinta ja poistot 2003...3 Kirjakokoelma kielittäin 2003...4 Videot, DVD-videot ja CD-romit 2003...5

Lisätiedot

Käytsä täällä usein? Käyttäjätutkimus Turun pääkirjaston käytöstä

Käytsä täällä usein? Käyttäjätutkimus Turun pääkirjaston käytöstä Käytsä täällä usein? Käyttäjätutkimus Turun pääkirjaston käytöstä Yleisten kirjastojen neuvosto Inkeri Näätsaari 8.10.2012 Palaute, asiakaskyselyt, käyttäjätutkimukset Asiakaspalveluhenkilökunnan kokemukset

Lisätiedot

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Kirjastoverkkopalvelut Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Yleiset kirjastot Kysely yleisten kirjastojen palveluista 1.1 Maakunta ( Minkä kunnan / kaupunginkirjaston palveluja arvioit ) 1.2 Kirjastot

Lisätiedot

Ratamo-kirjastojen ja Lopen kirjaston asiakaskysely 2016

Ratamo-kirjastojen ja Lopen kirjaston asiakaskysely 2016 Ratamo-kirjastojen ja Lopen kirjaston asiakaskysely 2016 1. Vastaajan sukupuoli: Vastaajien määrä: 1237 mies 19% 22% 16% 22% 24% nainen 81% 78% 84% 78% 76% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% Hausjärvi

Lisätiedot

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Kirjastoverkkopalvelut Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Yleiset kirjastot Kysely yleisten kirjastojen palveluista 1.1 Maakunta ( Minkä kunnan / kaupunginkirjaston palveluja arvioit ) 1.2 Kirjastot

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston kokoelmatyö. Irmeli Isokivijärvi Palvelupäällikkö, Hämeenlinna Forssa 19.11.2015

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston kokoelmatyö. Irmeli Isokivijärvi Palvelupäällikkö, Hämeenlinna Forssa 19.11.2015 Hämeenlinnan kaupunginkirjaston kokoelmatyö Irmeli Isokivijärvi Palvelupäällikkö, Hämeenlinna Forssa 19.11.2015 Tietoa Hämeenlinnasta Asukkaita n. 68 000 Vuoden 2009 alusta Hauho (4000), Kalvola (3500),

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2012 Kulttuuripalvelut - kirjastot

Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2012 Kulttuuripalvelut - kirjastot Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2012 Kulttuuripalvelut - kirjastot Innolink Research Oy TUTKIMUKSESTA YLEENSÄ Tämä on Hämeenlinnan kulttuuripalveluiden kirjastojen asiakastyytyväisyyden tutkimusraportti.

Lisätiedot

Työttömyyden rakenne ja kehitys tilastojen valossa

Työttömyyden rakenne ja kehitys tilastojen valossa Työttömyyden rakenne ja kehitys tilastojen valossa Työllisyysseminaari.4. Kaustinen Veteli Kaustisen sk Toholampi Halsua Lestijärvi Keski-Pohjanmaa Kokkola Kokkolan sk Kannus Perho Työttömyys Keski-Pohjanmaalla

Lisätiedot

Vastausten määrä: 68 Tulostettu :23:50

Vastausten määrä: 68 Tulostettu :23:50 Vastausten määrä: 68 Tulostettu 7.5.2010 14:23:50 Poiminta 1.1 Minkä erikoiskirjaston / tutkimuslaitoksen palveluja arvioit (valitse yksi vaihtoehto) = 12 (Museoviraston kirjasto) 1.1 Minkä erikoiskirjaston

Lisätiedot

AMK-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2013 yhteenveto KTAMKn tuloksista

AMK-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2013 yhteenveto KTAMKn tuloksista AMK-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2013 yhteenveto KTAMKn tuloksista Viides valtakunnallinen amk-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely järjestettiin keväällä 2013. KTAMKn vastauksia kertyi 282 kappaletta.

Lisätiedot

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Kirjastoverkkopalvelut Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Yleiset kirjastot Kysely yleisten kirjastojen palveluista 1.1 Maakunta ( Minkä kunnan / kaupunginkirjaston palveluja arvioit ) 1.2 Kirjastot

Lisätiedot

KYSELYLOMAKE: FSD2873 KIRJASTOJEN KANSALLINEN KÄYTTÄJÄKYSELY: YLEISET KIR- JASTOT 2013

KYSELYLOMAKE: FSD2873 KIRJASTOJEN KANSALLINEN KÄYTTÄJÄKYSELY: YLEISET KIR- JASTOT 2013 KYSELYLOMAKE: FSD2873 KIRJASTOJEN KANSALLINEN KÄYTTÄJÄKYSELY: YLEISET KIR- JASTOT 2013 QUESTIONNAIRE: FSD2873 NATIONAL USER SURVEY OF FINNISH PUBLIC LIBRARIES 2013 Tämä kyselylomake on osa yllä mainittua

Lisätiedot

Kulttuurilautakunta 6.3.2013, 8, liite 3 MARTTILAN KUNNANKIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA

Kulttuurilautakunta 6.3.2013, 8, liite 3 MARTTILAN KUNNANKIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA Kulttuurilautakunta 6.3.2013, 8, liite 3 MARTTILAN KUNNANKIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA Kulttuurilautakunta 6.3.2013, 8, liite 3 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 KIRJASTON TEHTÄVÄT JA ASIAKKAAT... 4 3 NYKYISET

Lisätiedot

Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja Hämeenlinna

Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja Hämeenlinna Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja 1999-215 Aikasarjoihin sisältyvät kunnat Hauho 1999-28 (kunta lakkautettu 29) 1999-215 Kalvola 1999-28 (kunta lakkautettu 29) Lammi 1999-28 (kunta

Lisätiedot

300 Sivistystoimen hallinto TA 2016 Tot. Erotus Tot. %

300 Sivistystoimen hallinto TA 2016 Tot. Erotus Tot. % 300 Sivistystoimen hallinto Toimintakulut -81526-8888 -72638 10,9 Henkilöstökulut -26726-5596 -21130 20,9 Palkat ja palkkiot -18800-3628 -15172 19,3 Henkilösivukulut -7926-1968 -5958 24,8 Eläkekulut -7160-1795

Lisätiedot

Meidän koulu on Liikkuva koulu!

Meidän koulu on Liikkuva koulu! Meidän koulu on Liikkuva koulu! 2010 45 Rekisteröityneet koulut / kaikki kunnan koulut (%) 1704 koulua 256 kunnasta on rekisteröitynyt 26.9.2016 mennessä 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 1150

Lisätiedot

AMK-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2010 yhteenveto KTAMKn tuloksista

AMK-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2010 yhteenveto KTAMKn tuloksista AMK-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2010 yhteenveto KTAMKn tuloksista Neljäs valtakunnallinen amk-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely järjestettiin keväällä 2010. KTAMKn vastauksia kertyi 330 kappaletta.

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelusuunnitelma

Ikäihmisten palvelusuunnitelma Kirjasto- ja kulttuuripalvelut Ikäihmisten palvelusuunnitelma 2016-2018 Kuva Sirkku Petäjä www.nurmijarvi.fi Palveluja ikäihmisille Kirjasto- ja kulttuuripalvelut laati ensimmäisen ikäihmisten palvelusuunnitelman

Lisätiedot

Paraisten kirjastopolku koulun ja kirjaston yhteistyösopimus

Paraisten kirjastopolku koulun ja kirjaston yhteistyösopimus Paraisten kirjastopolku koulun ja kirjaston yhteistyösopimus Pyrimme kirjaston ja koulun tiiviin yhteistyön avulla tukemaan kouluissa tehtävää monipuolista lukuinnon ja -ilon edistämistyötä. Lisäksi haluamme

Lisätiedot

Erikoiskirjastojen vastaajat palvelukyselyssä 2010. Päivi Jokitalo Kansalliskirjasto. Kirjastoverkkopalvelut paivi.jokitalo@helsinki.

Erikoiskirjastojen vastaajat palvelukyselyssä 2010. Päivi Jokitalo Kansalliskirjasto. Kirjastoverkkopalvelut paivi.jokitalo@helsinki. Erikoiskirjastojen vastaajat palvelukyselyssä 2010 Päivi Jokitalo Kansalliskirjasto. Kirjastoverkkopalvelut paivi.jokitalo@helsinki.fi Tammikuu 2011 Palvelukyselyn vastaajat sektoreittain yleinen kirjasto

Lisätiedot

Vuosikokous pidettiin 16.4.2015 Metsäkansan Ainolassa.

Vuosikokous pidettiin 16.4.2015 Metsäkansan Ainolassa. TOIMINTAKERTOMUS 2015 YLEISTÄ Metsäkansan kyläyhdistyksen toiminta vuonna 2015 oli aktiivista. Vuotta värittivät erityisesti hyvin onnistuneet tapahtumat ja kyläyhdistyksen saama positiivinen huomio. Yhdistys

Lisätiedot

Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja Joensuun seutu

Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja Joensuun seutu Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja 1999-2014 Joensuun seutu 120 000 100 000 80 000 60 000 40 000 20 000 0 Asukasluku: Joensuu+Kontiolahti+Liperi+Outokumpu+Polvijärvi 1,20 Asukasluku:

Lisätiedot

Sivistysjohtaja Erkki Seitajärvi. Toiminnalliset tavoitteet

Sivistysjohtaja Erkki Seitajärvi. Toiminnalliset tavoitteet Peruskoulutus Sivistysjohtaja Erkki Seitajärvi Uudistetut opetussuunnitelmat on otettu käyttöön perusopetuksessa. Niihin sisältyvät erityisen tuen osalta valtakunnallisesti uudet toimintamallit ja ohjeet.

Lisätiedot

KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op)

KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op) KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op) 15.1.2014 31.5.2015 Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut Linnankatu 6, PL 51, 87101 KAJAANI www.aikopa.fi 2 KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN

Lisätiedot

18.11.2010 Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto M. Pekkala. Proaktiivinen kirjastoammattilainen ja uusi kokoelmakonsepti

18.11.2010 Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto M. Pekkala. Proaktiivinen kirjastoammattilainen ja uusi kokoelmakonsepti 1 18.11.2010 Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto M. Pekkala Proaktiivinen kirjastoammattilainen ja uusi kokoelmakonsepti 18.11.2010 Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto M. Pekkala 2 18.11.2010

Lisätiedot

Jokioisten kunnankirjasto 27.5.2013

Jokioisten kunnankirjasto 27.5.2013 Jokioisten kunnankirjasto 27.5.2013 Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013 1. ARVIOITAVA KIRJASTO - 1.1 Arvioin seuraavan toimipisteen palveluja Jokioisten pääkirjasto 10 2 4 6 8 10 Jokioinen

Lisätiedot

Lapin yleiset kirjastot 2014

Lapin yleiset kirjastot 2014 Lapin yleiset kirjastot 2014 Toimintakatsaus Kirjastotoimen ylitarkastaja Satu Ihanamäki OPETUS- JA KULTTUURITOIMI 3/2015 Lapin aluehallintoviraston julkaisuja Publikationer från Regionförvaltningsverket

Lisätiedot

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2012

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2012 NÄKYMIÄ KESÄKUU 2013 POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUS Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2012 Merja Kummala-Mustonen (toim.) Limingan kirjasto (Kuva: Anna Kamula) 1. Esipuhe Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

-ohjelman vaikuttavuus Seurantatutkimuksen ALUSTAVIA TULOKSIA Lukuinto-pilottikoulujen oppilaiden kyselyiden vertailun perusteella

-ohjelman vaikuttavuus Seurantatutkimuksen ALUSTAVIA TULOKSIA Lukuinto-pilottikoulujen oppilaiden kyselyiden vertailun perusteella -ohjelman vaikuttavuus Seurantatutkimuksen ALUSTAVIA TULOKSIA Lukuinto-pilottikoulujen oppilaiden kyselyiden vertailun perusteella Annette Ukkola Oulun yliopisto Tuloksista - lähteenä kolme eri kyselyä

Lisätiedot

Valtakunnallinen koulututkimus koulujen valmiudesta ja käytännöistä oppilaiden internetin käytön tukemisessa

Valtakunnallinen koulututkimus koulujen valmiudesta ja käytännöistä oppilaiden internetin käytön tukemisessa Valtakunnallinen koulututkimus koulujen valmiudesta ja käytännöistä oppilaiden internetin käytön tukemisessa 1 Tutkimuksen tavoite Tämän kyselytutkimusprojektin tavoitteena oli selvittää suomalaisten peruskoulujen

Lisätiedot

Lasten osio. PIKI ideointipäivä 22.9.2009. PIKI verkkokirjasto projekti Leila Virta

Lasten osio. PIKI ideointipäivä 22.9.2009. PIKI verkkokirjasto projekti Leila Virta Lasten osio PIKI ideointipäivä 22.9.2009 PIKI verkkokirjasto projekti Leila Virta Osion nimi ja kohderyhmä Lapset vai lapsille? (vrt nuoret vai nuorille) Pääasiallinen kohderyhmä: lukutaitoiset lapset

Lisätiedot

Tehtävä Kuhmolaisten henkisen hyvinvoinnin edistäminen tuottamalla kirjasto-, kulttuuri- ja museopalveluja. Sitovien tavoitteiden toteutuminen

Tehtävä Kuhmolaisten henkisen hyvinvoinnin edistäminen tuottamalla kirjasto-, kulttuuri- ja museopalveluja. Sitovien tavoitteiden toteutuminen KÄYTTÖTALOUS 31.12.212 Talous Alkuperäinen talousarvio muutokset muutosten jälkeen Poikkeama Toimintatulot 54 54 49 287-4 713 Toimintamenot 89 844 89 844 859 515-49 671 Toimintakate 755 844 755 844 81

Lisätiedot

Kuusikko-kunnat OKM:n kirjastotilastoissa Aikasarjoissa Ouluun on laskettu Haukipudas, Kiiminki, Oulunsalo, Yli-Ii ja Ylikiiminki

Kuusikko-kunnat OKM:n kirjastotilastoissa Aikasarjoissa Ouluun on laskettu Haukipudas, Kiiminki, Oulunsalo, Yli-Ii ja Ylikiiminki Kuusikko-kunnat OKM:n kirjastotilastoissa 1999-215 Aikasarjoissa un on laskettu Haukipudas, Kiiminki, nsalo, Yli-Ii ja Ylikiiminki 7 Asukkaat 6 5 4 3 2 1 1,4 Asukkaat, suhteellinen muutos 1,,8,6,4,2, 45

Lisätiedot

Kirjastoautopalvelujen asiakaskysely Yhteenveto aikuisasiakkaiden kyselystä

Kirjastoautopalvelujen asiakaskysely Yhteenveto aikuisasiakkaiden kyselystä Kirjastoautopalvelujen asiakaskysely 2012 Yhteenveto aikuisasiakkaiden kyselystä Sisältö 1 Kirjastoautopalvelujen asiakaskyselyn toteutus...2 2 Käyttäjät...3 2.1 Sukupuoli...3 2.2 Ikä...4 3 Kirjastopalveluiden

Lisätiedot

Kirjastopalvelut. Toimintasuunnitelma 2016. Oheismateriaali vapaa-aikalautakunta 16.3.2016. www.ylojarvi.fi

Kirjastopalvelut. Toimintasuunnitelma 2016. Oheismateriaali vapaa-aikalautakunta 16.3.2016. www.ylojarvi.fi Kirjastopalvelut Toimintasuunnitelma 2016 Oheismateriaali vapaa-aikalautakunta 16.3.2016 www.ylojarvi.fi Kirjaston toiminta-ajatus Kirjasto on kaupungin peruspalvelua, joka edistää alueensa asukkaiden

Lisätiedot

Tietokantojen etäkäyttö Pohjanportin kautta Oulun kaupunginkirjastossa

Tietokantojen etäkäyttö Pohjanportin kautta Oulun kaupunginkirjastossa Tietokantojen etäkäyttö Pohjanportin kautta Oulun kaupunginkirjastossa Mira Jurvansuu 24.5.2007 www.pohjanportti.fi Yksi yhteinen portaali Pohjois-Suomen eri kirjastotyyppien asiakkaille Alueellisen tietovarannon

Lisätiedot

Painetun aineiston saatavuus Suomessa. Viikki Pentti Vattulainen

Painetun aineiston saatavuus Suomessa. Viikki Pentti Vattulainen Painetun aineiston saatavuus Suomessa Viikki 2.11.2011 Pentti Vattulainen Säädöspohjaisia tehtäviä: kokoelmat Vapaakappalekirjastot Yleisten kirjastojen keskuskirjasto Maakuntakirjastot Varastokirjasto

Lisätiedot

Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja 1999-2014. Mikkelin alue ja Savonlinna

Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja 1999-2014. Mikkelin alue ja Savonlinna Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja 1999-2014 Mikkelin alue ja Savonlinna 70 000 60 000 50 000 40 000 30 000 20 000 10 000 0 Asukasluku Savonlinna 1,20 Asukasluku: suhteellinen muutos

Lisätiedot

8 Keski-Pohjanmaa. 8.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti

8 Keski-Pohjanmaa. 8.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Kulttuuria kartalla 8 Keski-Pohjanmaa 8.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Taulukko 8.1. KESKI-POHJANMAA Kuntien lukumäärä Kaupunkimaiset: 3 kpl Taajaan asutut: 1 kpl Maaseutumaiset: 6 kpl Keski-Pohjanmaa

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Degerby skola

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Degerby skola Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 0 toteutti perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan seurantakyselyn lapsille ja huoltajille huhtikuussa 0. Vuoden 0 seurantaan liittyvä kysely

Lisätiedot

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2014

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2014 Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2014 Merja Kummala-Mustonen OPETUS- JA KULTTUURITOIMI 18/2015 Pohjois-Suomen aluehallintoviraston julkaisuja Publikationer från Regionförvaltningsverket

Lisätiedot

Mediakysely melulaisille

Mediakysely melulaisille Mediakysely melulaisille Millaisia mediankäyttäjiä ja miten mediakriittisiä lukiolaiset ovat? 18.5.2009 Marianne Vuorela ja Milla Ylärakkola Kyselyn tavoitteet ja sisällöt Kyselyn tavoitteena oli kartoittaa

Lisätiedot

UUTISKIRJE HELMIKUU 2016

UUTISKIRJE HELMIKUU 2016 UUTISKIRJE HELMIKUU 2016 Satuhetki Saduttaako? Joka kuukauden ensimmäinen tiistai on hyvä aika suunnistaa kirjastoon kuuntelemaan millaisia jänniä tarinoita satutäti Katrilla on tällä kertaa kerrottavana.

Lisätiedot

Kokoelmapolitiikka Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Kokoelmatyöryhmä 2012

Kokoelmapolitiikka Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Kokoelmatyöryhmä 2012 politiikka Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto työryhmä 2012 Sisällysluettelo Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Johdanto t Käsikirjastot Poistot Pääkirjaston aikuisten osasto Poistot

Lisätiedot

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto. Toimintakertomus 2015

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto. Toimintakertomus 2015 Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Toimintakertomus 2015 Vuosi 2015 Vuonna 2015 kirjastopalvelut järjesti erityisesti lapsille ja nuorille suunnattuja toimintaa: kirjavinkkausta ja satutuokioita

Lisätiedot

Liite 1. Nuorisotoimi 2015

Liite 1. Nuorisotoimi 2015 Nuorisolain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä, edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta ja nuorten sosiaalista vahvistamista sekä parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja. Näiden tavoitteiden

Lisätiedot

Rovaniemen kaupunginkirjaston nuortentila. Salla Erho

Rovaniemen kaupunginkirjaston nuortentila. Salla Erho Rovaniemen kaupunginkirjaston nuortentila Salla Erho 9.5.2012 Rovaniemen kaupunginkirjasto Lapin maakuntakirjasto Kirjaston ulkoisen ilmeen määrittäjä: Alvar Aalto Aalto-sali, pääkirjaston keskus Pääkirjasto

Lisätiedot

Vantaan sivistystoimi

Vantaan sivistystoimi Vantaan sivistystoimi Paula Ylöstalo-Kuronen Apulaiskaupunginjohtaja 12.9.2012 Sivistystoimen visio ja toiminta-ajatus Vantaa on kasvuun, oppimiseen, uudistumiseen ja sivistykseen luottava lasten, nuorten

Lisätiedot

Jos toimintayksikkö lakkautetaan kesken vuotta, toimintatiedot sisällytetään koko vuoden tietoihin.

Jos toimintayksikkö lakkautetaan kesken vuotta, toimintatiedot sisällytetään koko vuoden tietoihin. Yleisten kirjastojen tilastot Ohjeet Toimintayksiköt Kirjasto on palvelupaikka, jolla on - huoneisto pääasiassa omassa käytössä - kirjaston palkkaamaa henkilökuntaa - säännöllinen aukioloaika Jos toimintayksikkö

Lisätiedot

Kysely. 1. Minkä kunnan kirjastossa asioit pääsääntöisesti? Valitse yksi vaihtoehto. 2. Sukupuoli. 3. Ikä

Kysely. 1. Minkä kunnan kirjastossa asioit pääsääntöisesti? Valitse yksi vaihtoehto. 2. Sukupuoli. 3. Ikä Kysely 1. Keuruu 0 Multia 0 Mänttä 0 Ruovesi 0 57 2. Sukupuoli (N=52) Nainen 41 Mies 11 3. Ikä Alle 18-vuotias 3 18-29-vuotias 3 30-39-vuotias 7 40-49-vuotias 5 50-65-vuotias 21 Yli 65-vuotias 18 4. Kuinka

Lisätiedot

ideaa KODIN JA KOULUN PÄIVÄ

ideaa KODIN JA KOULUN PÄIVÄ 13 ideaa KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Kodin ja Koulun Päivä on valtakunnallinen tapahtuma, jota vietetään sadoissa kouluissa kautta maan. Päivä lujittaa kodin ja koulun yhteistyötä, tarjoaa tilaisuuksia myönteiselle

Lisätiedot

SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA

SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA Tapani Takalo Lapin korkeakoulukirjasto, yliopisto, taide 17.11.2011 1. Johdanto Lapin yliopiston taidekirjastossa on selvitetty taidekirjaston kokoelmiin

Lisätiedot

Taiteen perusopetuksen kyselyjen alustavia tuloksia Oppilaiden ja huoltajien kysely Avoin verkkokysely keväällä 2016

Taiteen perusopetuksen kyselyjen alustavia tuloksia Oppilaiden ja huoltajien kysely Avoin verkkokysely keväällä 2016 Taiteen perusopetuksen kyselyjen alustavia tuloksia Oppilaiden ja huoltajien kysely Avoin verkkokysely keväällä 2016 Taiteen perusopetuksen seminaari15.4.2016 Minna Harmanen Jan Hellgren Matti Pietilä

Lisätiedot

ERIKOISKAUPAN SUHDANNEKYSELY 2/2010

ERIKOISKAUPAN SUHDANNEKYSELY 2/2010 ERIKOISKAUPAN SUHDANNEKYSELY 2/2010 Erikoiskaupan Liiton toteuttamassa Erikoiskaupan suhdannekyselyssä kartoitettiin erikoiskaupan yritysten näkemyksiä siitä, miten myynnin, henkilöstön, varastojen ja

Lisätiedot

Tammikuun työllisyyskatsaus 2015

Tammikuun työllisyyskatsaus 2015 NÄKYMIÄ TAMMIKUU 2015 POHJANMAAN ELY-KESKUS Tammikuun työllisyyskatsaus 2015 Julkaisuvapaa 24.2.2015 klo 9.00 Uusia avoimia työpaikkoja vuoden takaista enemmän. Ulkomaalainen työvoima kasvanut yli 200

Lisätiedot

Kirjastojen käyttäjäkysely arvioinnin työvälineenä Turussa

Kirjastojen käyttäjäkysely arvioinnin työvälineenä Turussa Kirjastojen käyttäjäkysely arvioinnin työvälineenä Turussa Opetus- ja kulttuuriministeriön kirjastopäivät 28.11.2013 Ulla-Maija Maunu Turun kaupunginkirjasto Turun kaupunginkirjasto lukuina: - Varsinais-Suomen

Lisätiedot

VAPAA-AIKALAUTAKUNNAN OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-30.4.2014

VAPAA-AIKALAUTAKUNNAN OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-30.4.2014 VAPAA-AIKALAUTAKUNNAN OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-30.4.2014 Päävastuualueen johtajan katsaus Vapaa-aikapalveluiden toimintotasoiset sitovuustasot ovat vapaa-aikapalveluiden hallinto, kirjastopalvelut, kulttuuripalvelut,

Lisätiedot

KESKI-KARJALAN KIRJASTOSTRATEGIAN PÄIVITYS

KESKI-KARJALAN KIRJASTOSTRATEGIAN PÄIVITYS Keski-Karjalan kirjastostrategian päivitys 1 KESKI-KARJALAN KIRJASTOSTRATEGIAN PÄIVITYS Keväällä 2004 valmistui Keski-Karjalan kirjastostrategia, jonka tilastotietoja on täydennetty vuosilla 2004-2006.

Lisätiedot

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2013

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2013 Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2013 Merja Kummala-Mustonen (toim.) OPETUS- JA KULTTUURITOIMI 14/2014 Pohjois-Suomen aluehallintoviraston julkaisuja Publikationer från Regionförvaltningsverket

Lisätiedot

Kirjastosta juuret elämään projektit. Ulla-Maija Maunu Yleisten kirjastojen neuvoston kokous, Kokkola

Kirjastosta juuret elämään projektit. Ulla-Maija Maunu Yleisten kirjastojen neuvoston kokous, Kokkola Kirjastosta juuret elämään projektit Ulla-Maija Maunu 10.11.2016 Yleisten kirjastojen neuvoston kokous, Kokkola Kolme projektia 1. Kirjastosta juuret elämään - AVI:n rahoittama - Rahoitus 85.000-1.8.2012-31.1.2014

Lisätiedot

Kirjaston talous 2013-2014

Kirjaston talous 2013-2014 Asukkaita 41 640 1.1.2013 182 072 180 225 Tunnusluvut 2014 Sarake1 Lainat 2 995 623 Lainat/as 16,45 Käynnit 1 858 898 Käynnit/as 10,21 Verkkokäynnit (laskennallinen) 1 756 251 Nettomenot 10 892 435 Nettomenot/as

Lisätiedot

Pirkanmaan seutukirjasto?

Pirkanmaan seutukirjasto? Pirkanmaan seutukirjasto? Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä, sivistystyöryhmä 13.1.2010 Tuula Haavisto kirjastotoimenjohtaja, Tampere Tampereen kaupunki Preludi: Maakuntakirjastotoiminta [Ainoa] lakisääteinen

Lisätiedot

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2015

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2015 Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot vuonna 2015 Merja Kummala-Mustonen OPETUS- JA KULTTUURITOIMI 12/2016 Aluehallintovirastojen julkaisuja Publikationer från Regionförvaltningsverket Pohjois-Suomen

Lisätiedot

KUVATAIDEAKATEMIAN KIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA

KUVATAIDEAKATEMIAN KIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA KUVATAIDEAKATEMIAN KIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA Kokoelmapolitiikka on voimassa 29.8.2011 alkaen. 1. KOKOELMAPOLITIIKAN TARKOITUS JA TAVOITTEET Kokoelmapolitiikan yhtenä tarkoituksena on olla apuna kirjaston

Lisätiedot

UUTISKIRJE MAALISKUU 2016

UUTISKIRJE MAALISKUU 2016 Satutunti UUTISKIRJE MAALISKUU 2016 Saduttaako? Joka kuukauden ensimmäinen tiistai on hyvä aika suunnistaa kirjastoon kuuntelemaan millaisia jänniä tarinoita satutäti Katrilla on tällä kertaa kerrottavana.

Lisätiedot

MINÄ OSAAN MITTARISTO INFORMAATIOLUKUTAIDON OPETUKSEEN JA ARVIOINTIIN

MINÄ OSAAN MITTARISTO INFORMAATIOLUKUTAIDON OPETUKSEEN JA ARVIOINTIIN MINÄ OSAAN MITTARISTO INFORMAATIOLUKUTAIDON OPETUKSEEN JA ARVIOINTIIN Amkit-konsortion pedagoginen työryhmä selvitti keväällä 2008 IL-ydinainesanalyysin käyttöä. Selvityksestä kävi ilmi, että ydinainesanalyysin

Lisätiedot

Tarvekyselyraportti: Suomenkieliset palvelut Karlskogan kunnassa

Tarvekyselyraportti: Suomenkieliset palvelut Karlskogan kunnassa Tarvekyselyraportti: Suomenkieliset palvelut Karlskogan kunnassa Anne Ågren Suomen kielen hallintoalueen kehittäjä Heinäkuu 2014 Sisällysluettelo Tausta, tarkoitus ja toteutus Vastausprosentti Toiminnat

Lisätiedot

RUOTSINKIELINEN KOULUTUS Sivistysosasto Sivistyslautakunnan ruotsinkielinen jaosto Ulrika Lundberg

RUOTSINKIELINEN KOULUTUS Sivistysosasto Sivistyslautakunnan ruotsinkielinen jaosto Ulrika Lundberg RUOTSINKIELINEN KOULUTUS Sivistyslautakunnan ruotsinkielinen jaosto Ulrika Lundberg Toiminta Toiminta koostuu ruotsinkielisestä esiopetuksesta, koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnasta, 1. 9. vuosiluokan

Lisätiedot

Venäjän Kontupohjan ja Petroskoin vierailu ja kirjastoseminaari 12.-16.5.

Venäjän Kontupohjan ja Petroskoin vierailu ja kirjastoseminaari 12.-16.5. 2013 Venäjän Kontupohjan ja Petroskoin vierailu ja kirjastoseminaari 12.-16.5. Liisa BenHenia, Eija Kämäräinen, Pirkko Lindberg, Raija Seppänen, Ari Koistinen, Jarkko Oinonen AVI ELY 10.6.2013 Lähiyhteistyön

Lisätiedot

ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ RIIHIMÄELLÄ

ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ RIIHIMÄELLÄ ENNALTAEHKÄISEVÄ TYÖ RIIHIMÄELLÄ Saara Bitter 9.4.2015 Ennaltaehkäisevät kotikäynnit 75-vuotiaille. Asiakkaalle lähetettiin kirje, jossa oli ilmoitettu aika palveluneuvojan kotikäynnistä. Tämä malli ei

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA johtreht/4 1 SUOMENKIELISEN TYÖVÄENOPISTON JOHTOKUNTA 26.5.2009

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA johtreht/4 1 SUOMENKIELISEN TYÖVÄENOPISTON JOHTOKUNTA 26.5.2009 HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA johtreht/4 1 4 POHJOISEN ALUEOPISTON ESITTELY Sto EHDOTUS Merkitään tiedoksi. Lisätiedot: Vattula Kaarina, aluerehtori (pohjoinen alueop.), puhelin 310 88541 ESITTELIJÄ Historiaa

Lisätiedot

Talent Partners Group / Forma & Furniture lukijatutkimus 2007 LUKIJATUTKIMUS 2007

Talent Partners Group / Forma & Furniture lukijatutkimus 2007 LUKIJATUTKIMUS 2007 LUKIJATUTKIMUS 2007 Lukijoiden ammattiryhmät Ammati Otos (kpl) %-koko otannasta Vähittäiskauppias 141 kpl. 70,5 % Sisäänostaja 7 kpl. 3,4 % Sisustussuunnittelija 11 kpl. 5,7 % Muu 41 kpl. 20,5 % Yhteensä

Lisätiedot

Elämä turvalliseksi. seksuaaliterveyden edistämisen teemapäivä Myllypuron 8-luokan oppilaille

Elämä turvalliseksi. seksuaaliterveyden edistämisen teemapäivä Myllypuron 8-luokan oppilaille Elämä turvalliseksi seksuaaliterveyden edistämisen teemapäivä Myllypuron 8-luokan oppilaille Innovaatioprojektin toteuttajina toimivat jouluna 2014 valmistuvat Metropolia Ammattikorkeakoulun terveydenhoitajaopiskelijat.

Lisätiedot

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat KJY:n verkostot 2010 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat Verkostot 2010 Hankeverkostot Pedagogisen johtamisen verkosto Tietohallintoverkosto Työssäoppimisen verkosto Yhteistyöverkostot Hyvinvointiverkosto

Lisätiedot

Marraskuun työllisyyskatsaus 2014

Marraskuun työllisyyskatsaus 2014 NÄKYMIÄ MARRASKUU 2014 POHJANMAAN ELY-KESKUS Marraskuun työllisyyskatsaus 2014 Julkaisuvapaa 23.12.2014 klo 9.00 Työttömyys lisääntynyt yli 15 prosentilla, toiseksi eniten koko maassa. Nuorisotyöttömyys

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2014 Kulttuuripalvelut - kirjastot

Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2014 Kulttuuripalvelut - kirjastot Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2014 Kulttuuripalvelut - kirjastot Mikko Kesä Minna Joutsen Tuomo Saarinen Innolink Research Oy 1. Yleistä tutkimuksesta 2. Vastaajien taustatiedot 3. Tutkimuksen

Lisätiedot

Päivä Paloasemalla Kodin paloturvallisuusteemapäivä

Päivä Paloasemalla Kodin paloturvallisuusteemapäivä Päivä Paloasemalla Kodin paloturvallisuusteemapäivä SPEK - yhteenveto 10.12.2008 Mika Jäntti Päivä Paloasemalla palautekysely Päivä Paloasemalla tapahtumaan liittyi arviointi, jossa tapahtumassa mukana

Lisätiedot

Asiakasvalikointi. Tiedotuskanavien vahvistaminen

Asiakasvalikointi. Tiedotuskanavien vahvistaminen Tavoiteltu tulos: Lasten ja nuorten palveluneuvonta ja ohjausyksikkö on löytänyt sellaiset työmuodot, jotka vaikuttavat asiakkaiden elämään myönteisesti. Asiakasvalikointi Asiakasvalikoitumisesta seurantatietoa

Lisätiedot

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Kirjastoverkkopalvelut Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Ammattikorkeakoulukirjastot I TAUSTATIEDOT 1.3 Asema kpl % Osuus % 1 amk-opiskelija 8965 77.2 2 amk-opettaja 1312 11.3 3 muu henkilökunn.

Lisätiedot

P-klubin palautekysely 2012

P-klubin palautekysely 2012 P-klubin palautekysely 2012 P-klubi keräsi toiminnastaan jälleen vuoden 2012 keväällä palautetta, jotta jatkossa yhdistystä voitaisiin kehittää entistä enemmän palvelemaan jäsenistönsä toiveita. Klubikyselyyn

Lisätiedot

Yhteenveto Kansalliskielistrategia-hankkeen kyselystä: Kuinka käytät kansalliskieliäsi?

Yhteenveto Kansalliskielistrategia-hankkeen kyselystä: Kuinka käytät kansalliskieliäsi? Kansalliskielistrategia-hanke Valtioneuvoston kanslia Projektisihteeri Karin Hautamäki VNK009:00/2011 Yhteenveto Kansalliskielistrategia-hankkeen kyselystä: Kuinka käytät kansalliskieliäsi? Kansalliskielistrategia-hanke

Lisätiedot

UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016

UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016 UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016 HSY:n kompostointikurssi Aiheuttaako kompostointi päänvaivaa? Oletko suunnitellut kompostin perustamista? Tule käytännölliselle ja maksuttomalle kompostointikurssille ma 2.5.2016

Lisätiedot

Tilastot kehittämis- ja strategiatyökaluna. Porin ja Satakunnan kirjastot Asko Hursti

Tilastot kehittämis- ja strategiatyökaluna. Porin ja Satakunnan kirjastot Asko Hursti Tilastot kehittämis- ja strategiatyökaluna Porin ja Satakunnan kirjastot Asko Hursti 3.12.2013 Mihin tilastotietoja tarvitaan? Budjetin laadinta Kokoelmatyö Henkilöstön mitoitus Aukioloajat Maakunnallinen

Lisätiedot

Vertaisopastuksella verkkoon

Vertaisopastuksella verkkoon Vertaisopastuksella verkkoon Hanna Kaisti Hämeenlinnan kaupunginkirjasto Tehdään yhdessä: osallistava tapahtumatuotanto kirjastossa 13.10.2016. Pori Vertaisopastus Vertaisopastus on vapaaehtoisten kirjaston

Lisätiedot