KATSAUS KIRJASTOTOIMINTAAN 2017

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KATSAUS KIRJASTOTOIMINTAAN 2017"

Transkriptio

1 KATSAUS KIRJASTOTOIMINTAAN 2017 Kirjastopalvelujen vastuualueen katsaus on laadittu kaupunginhallitukselle, joka päätöksessään ( 68) on käynnistänyt kulttuuri-, kirjasto- ja museotoimintaa koskevan selvitystyön. Katsaus on laadittu vuoden 2017 alun tietojen mukaisena. 1. Toiminnan perustelu Kokkolan kirjastopalvelut ja kirjastoverkko toimivat asukkaiden kulttuurisina kohtaamispaikkoina tukien asukkaiden hyvinvointia, yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja monikulttuurisuutta. Kirjasto- ja tietopalvelujen ja kirjastoverkon vaikuttavuudella edistetään tasa-arvoista tiedonsaantia sekä yhteiskunnan kansalaistaitoja. Kirjastopalvelut tukevat koulutusta, opiskelua ja elinikäistä oppimista tarjoamalla avoimia oppimisympäristöjä, ajantasaista ja monipuolista aineistoa ja tietoa sekä asiantuntevaa palvelua. Kirjaston verkkopalvelut ja sähköinen asiointi, lainaustoiminta ja lähipalvelut tukevat kestävää kehitystä ja kierrätystä. Kirjastot tulee nähdä olennaisena osana hyvinvointipalveluja, jotka edistävät terveyttä, aktiivisuutta ja yhteisöjen vireyttä. Kuntalaisten arviot käyttämistään kirjastopalveluista ovat aina olleet korkeat. Toiminnalla on siis merkitystä. Kirjastopalveluja käyttävät kokevat, että kirjasto parantaa heidän elämänlaatuaan ja hyödyttää heitä monella muullakin tavalla. Lainsäädäntö ja tehtävä Kirjastopalvelujen järjestäminen on kunnan lakisääteinen tehtävä. Yleisten kirjastojen laissa (1492/2016) säädetään yleisistä kirjastoista ja niiden toiminnasta sekä toiminnan paikallisesta, alueellisesta ja valtakunnallisesta edistämisestä, kirjastojen yhteistyöstä ja valtionrahoituksesta. Yleisten kirjastojen tavoitteena on edistää väestön yhdenvertaisia mahdollisuuksia sivistykseen ja kulttuuriin, tiedon saatavuutta ja käyttöä, lukemiskulttuuria ja monipuolista lukutaitoa, mahdollisuuksia elinikäiseen oppimiseen ja osaamisen kehittämiseen, aktiivista kansalaisuutta, demokratiaa ja sananvapautta. Tavoitteen toteuttamisessa lähtökohtina ovat yhteisöllisyys, moniarvoisuus ja kulttuurinen moninaisuus. Yleisen kirjaston tulee olla kaikkien käytettävissä ja saavutettavissa. Kirjaston toiminnan järjestämisessä on huolehdittava, että kaksikielisessä kunnassa otetaan huomioon molempien kieliryhmien tarpeet samanlaisten perusteiden mukaan. Yleisen kirjaston tehtävänä on: 1) tarjota pääsy aineistoihin, tietoon ja kulttuurisisältöihin; 2) ylläpitää monipuolista ja uudistuvaa kokoelmaa; 3) edistää lukemista ja kirjallisuutta;

2 2 4) tarjota tietopalvelua, ohjausta ja tukea tiedon hankintaan ja käyttöön sekä monipuoliseen lukutaitoon; 5) tarjota tiloja oppimiseen, harrastamiseen, työskentelyyn ja kansalaistoimintaan; 6) edistää yhteiskunnallista ja kulttuurista vuoropuhelua. Tehtävän hoitamiseksi yleisellä kirjastolla tulee olla tarkoituksenmukaiset tilat, ajantasainen välineistö sekä riittävä ja osaava henkilöstö. Muut lait ja asetukset Laki kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta (1704/2009). Laissa säädetään mm. kirjastojen käyttökustannusten valtionosuudesta ja määräytymisperusteista. Asetus kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta (1732/2009). Asetuksessa säädetään mm. kirjastojen perushinnasta. Laki opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta (1705/2009). Laissa säädetään mm. kirjastojen perustamishankkeiden, erityistehtävien ja kehittämishankkeiden valtionavustuksista. Valtionavustuslaki (688/2001). Laissa säädetään perusteista ja menettelyistä, joita noudatetaan myönnettäessä valtionavustuksia eli tuenluonteista rahoitusta tietyn toiminnan tai hankkeen avustamiseksi. Muut kansalliset ohjeet Kirjastopalveluihin vaikuttavat myös Opetus- ja kulttuuriministeriön strategiat ja ohjeistukset esim. hankerahoitusten kautta. Alla lista ministeriön strategioista ja ohjeista. Ratkaisujen Suomi. Pääministeri Juha Sipilän hallituksen strateginen ohjelma Opetus- ja kulttuuriministeriön strategia 2020 Kulttuuripolitiikan strategia 2020 Hyvä medialukutaito. Suuntaviivat Toimintasuunnitelma strategisen hallitusohjelman kärkihankkeiden ja reformien toimeenpanemiseksi Yleisten kirjastojen laatusuositus sisältää yleisten kirjastojen arvioinnin viitekehyksen, uudet laatukuvaukset ja yleisten kirjastojen laadunhallintasuosituksen. Kansalaisen kirjasto: yleisten kirjastojen suunta sisältää Yleisten kirjaston neuvoston linjauksia ja toimenpiteitä, jotka kertovat mihin suuntaan kirjastoja tulisi kehittää.

3 3 2. Kirjastopalvelujen tavoitteet, missio, visio ja arvot Missio Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto on kaikille avoin sivistyksen ja virkistyksen lähde. Kirjasto tarjoaa asianmukaiset tilat, monipuoliset ja uusiutuvat kokoelmat sekä ajanmukaiset palvelut. Visio Kirjastosta löytää iloa, virkistystä ja elämyksiä. Ihmiset kohtaavat kirjastotiloissa ja kirjaston verkkopalveluissa. Kirjasto ruokkii kaiken ikäisten lukutottumuksia, mielikuvitusta ja tiedonhalua. Kirjastopalveluja ohjaavat arvot ja toiminnalliset tavoitteet Kirjastopalvelujen toiminta perustuu luotettavuudelle, tasa-arvolle ja yhteisöllisyydelle. Luotettavuus: Tarjoamme tietoa eri muodoissa luotettavasti ja ajantasaisesti. Tasa-arvo: Annamme mahdollisuuden samanlaisiin peruspalveluihin: kirjastoverkko on kaikkien käytettävissä. Yhteisöllisyys: Vahvistamme yhteisöllisyyttä tapahtumilla ja tiloilla. Mahdollistamme sisältöjen ja kumppanuuksien luomisen. Kirjastopalvelujen keskeisiä toiminnallisia tavoitteita päättyvälle valtuustokaudella ovat olleet: Tapahtumatoiminnan edistäminen: kiinnostavat näyttelyt, tapahtumat ja vierailut. Aktiivinen tiedottaminen kirjastopalveluasioista medioille sekä sosiaalinen media tiedotuskanavana: sanomalehdet, sosiaalinen media, kirjaston www-sivut, verkkokirjasto Asiakkaiden kuunteleminen entistä paremmin ja palvelujen kehittäminen asiakkaiden toiveiden mukaisesti: asiakaskysely ja asiakaspalaute, osallistava palvelujen arviointi ja aineiston valinta, asiakkaat mukaan ottavat palvelut esim. verkkokirjasto Kotipalvelun kehittäminen Kirjastopalvelujen tarjoaminen mahdollisimman lähellä kuntalaisia: lähikirjastot, kirjastoauto, yhteistyö varhaiskasvatus- ja opetuspalvelujen sekä nuorisopalvelujen kanssa Melinda, Suomen kansalliskirjaston vetämä kansallinen metatietovarantohanki Palvelujen arviointisuunnitelma Maakunnan kattava kokoelmapolitiikka Prosessikuvauksien laatiminen ja kirjastopalvelujen organisaatiorakenteen muuttaminen prosessitoiminnan tarpeiden mukaiseksi. Vanhojen palvelujen käytön kehittäminen sekä uusien sähköisten palvelujen käyttöönotto: verkkokirjasto, kirjastojärjestelmä ja e-aineistot. Asiakkaiden innostaminen aktiivisesti lukemaan, käyttämään ja ymmärtämään erilaisia medioita sekä löytämään haluamansa tiedon ja aineiston.

4 4 3. Kirjastopalvelujen vastuualueen järjestäytyminen Palveluverkosto ja toimitilat Kokkolan kirjastopalvelut koostuu pääkirjastosta, Koivuhaan, Kälviän, Lohtajan ja Ullavan kirjastoista ja kirjastoautosta. Laitoskirjastopalvelut lakkautettiin marraskuussa Pääkirjasto Pääkirjasto sijaitsee Kokkolan keskustassa, hyvien liikenneyhteyksien päässä ja se toimii keskustan asukkaiden lähipalveluna. Kirjastoon on esteetön pääsy. Kirjastotalo valmistui vuonna 1999 ja siinä toimii myös Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun Centria-kirjasto ja Luckan. Rakennus on tiloiltaan riittävä ja kirjasto tarjoaa vuokrattavia kokoontumis- ja näyttelytiloja kaupunkilaisten käytettäväksi. Pääkirjastossa on asiakkaiden käytössä langaton verkko. Asiakkaat voivat käyttää tietokoneita, skannata, tulostaa, kopioida sekä käyttää mikrofilmilukulaitetta ja digitointilaitetta. Pääkirjastossa hoidetaan kirjaston keskitetyt palvelut: hallinto, maakuntakirjastotoiminta, luettelointi, kirjastojärjestelmän ylläpito ja kehittäminen. Pääkirjastolla on Anders-kirjastojen kokoelmapolitiikan mukainen laaja varastointivastuu. Lähikirjastot ja kirjastoauto Lähikirjastot sijaitsevat alueellisesti keskeisillä paikoilla. Niillä on hyvät paikoitustilat ja esteetön pääsy. Kaikki lähikirjastot tekevät yhteistyö alueen muiden toimijoiden kanssa. Koivuhaan kirjasto Koivuhaan kirjasto sijaitsee Koivuhaan palvelukeskuksen tiloissa noin 4 kilometrin päässä pääkirjastosta. Koivuhaan kirjasto profiloituu kuitenkin Koivuhaan asuinaluetta laajemmalle: myös Nuolipuron, Ykspihlajan, Mesilän, Öjan ja muidenkin kaupunginosien asukkaiden lähikirjastoksi. Tiivistä yhteistyötä kirjasto tekee Koivuhaan alakoulun sekä muun muassa Koivuhaan ja Peurankadun päiväkotien kanssa. Asiakkailla on Koivuhaan palvelukeskuksen käytävältä esteetön pääsy kirjastoon, mikä mahdollistaa palvelun myös liikuntarajoitteisille ja vanhuksille. Koivuhaan kirjaston avoin tila jakautuu hyllyjen rajaamana aikuisten osastoon, lasten- ja nuortenosastoon sekä lehtilukusaliin. Asiakkaiden käytössä on kaksi tietokonetta, langaton verkko ja tulostusmahdollisuus. Kälviän kirjasto Kälviän kirjastosta on pääkirjastoon matkaa 19 kilometriä. Pisimmillään kälviäläisillä asiakkailla on matkaa pääkirjastoon yli 40 kilometriä. Kirjastoauto asioi kouluaikana kaksi kertaa kuussa lähimpänä Kokkolaa sijaitsevien kylien, Ruotsalon ja Peltokorven, kouluilla ja päiväkodeissa.

5 5 Kälviän kirjasto sijaitsee Kälviän keskustassa, sinne on hyvät liikenneyhteydet ja esteetön pääsy. Kirjastotalo valmistui vuonna 1981 ja on tiloiltaan riittävä. Kirjasto tarjoaa myös ilmaisia kokoontumis- ja näyttelytiloja. Asiakaskäytössä on tietokoneita, tablettitietokoneita, monitoimitulostin ja langaton verkko. Lohtajan kirjasto ja lainausasemat Lohtaja muodostuu Kirkonkylästä, Marinkaisista ja Viirrekylistä. Asiakkaat tulevat kaikilta kyliltä. Lohtajan kirjastoon tulee matkaa Väliviirteeltä 15 km ja Marinkaisista 12 km. Pääkirjastoon on Lohtajan kirjastosta 32 km, Väliviirteeltä 45 km. Lohtajan kirjasto toimii kirkonkylällä Tieto-Eemelin moderneissa ja valoisissa, 385 neliön tiloissa. Tilat ovat valmistuneet vuonna 1991 ja remontoitu Kiinteistössä on myös liiketiloja ja kaupungin vuokra-asuntoja. Tilat ovat esteettömät. Kouluja palvelevat lainausasemat koulun työaikoina Marinkaisten koululla. Asiakaskäytössä kolme tietokonetta ja ipad. Kirjastossa on langaton verkko. Asiakkailla on mahdollisuus ottaa maksullisia kopioita ja tulostaa sekä skannata. Ullavan kirjasto ja Rahkosen kirjasto Ullavan kirjasto sijaitsee Veikko Vionojan koulun yhteydessä, ja Rahkosen kirjasto Rahkosen monitoimitalolla. Kirjastot toimivat entisen Ullavan kunnan alueen lähipalveluna. Ullavan kirjasto sai uudet tilat vuonna 2002 ja Rahkosen kirjasto vuonna 1990.

6 6 Kirjastoauto Kanta-Kokkolan alueella liikennöi kirjastoauto, joka hankittiin vuonna Kirjastoauto täydentää kiinteiden kirjastojen palveluverkkoa Kanta-Kokkolan alueilla, joissa ei ole kiinteää palvelupistettä. Kirjastoauton käyttöikä ei ole enää pitkä ja isojen remonttien riski kasvanut huomattavasti. Kirjastoautolla on 87 pysäkkiä ja se palvelee mm. 23 päiväkotia, 17 koulua. Kirjastoauton lainamäärä vuonna 2016 oli lainaa. Kirjastoauto pyrkii kohdentamaan palvelunsa lasten, ikäihmisten ja erityiskohderyhmien tarpeita vastaaviksi. Kirjastoauto on kustannustehokas, reitit ovat muunneltavissa ja kokoelmat sovittavissa asiakkaiden erilaisten tarpeiden mukaisesti. Seudullinen toiminta ja maakuntakirjastotoiminta Kirjaston seudullinen yhteistyö käynnistyi jo 1990-luvun alussa. Nykyisin Anders-kirjastoihin kuuluu Halsuan, Kannuksen, Kaustisen, Kokkolan, Lestijärven ja Toholammin kirjastot. Anders-kirjastoissa on yhteinen kirjastojärjestelmä aineisto- ja asiakastietokantoineen ja niissä käy sama kirjastokortti. Anders-verkkokirjastossa asiakkaat voivat mm. tarkistaa aineiston saatavuuden, tehdä varauksia ja uusia lainoja. Anders-kirjastojen seutukuljetukset mahdollistavat maksuttoman aineiston varauksen sekä aineiston palauttamisen joustavasti lähimpään Anderskirjastoon. Kirjastojen kannalta seutuyhteistyö on tuonut säästöjä mm. ylläpitokuluissa. Kulut jaetaan suhteutettuna kuntien asukaslukuihin. Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto on yksi Suomen 19 maakuntakirjastosta. Keski- Pohjanmaan maakuntakirjastoalueeseen kuuluvat Halsua, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Lestijärvi, Perho, Toholampi ja Veteli. Maakuntakirjastona Kokkolan kaupunginkirjastolla on erityinen vastuu kokoelmansa monipuolisuudesta ja ajantasaisuudesta. Maakuntakirjasto perehdyttää Keski-Pohjanmaan yleisten kirjastojen henkilökuntaa kirjastoalan toimintamuotoihin, kehittämishankkeisiin ja tulevaisuuden visioihin järjestämällä yhteisiä koulutus- ja maakuntakokoustilaisuuksia. Kokkolan kaupunginkirjasto toimii Keski-Pohjanmaan maakuntakirjastona vuoden 2017 loppuun saakka. Uusi kirjastolaki lakkauttaa maakuntakirjastot vuoden 2017 lopussa ja niiden tilalle tulevat valtakunnalliset ja alueelliset kehittämistehtävät sekä erityiset tehtävät. Se, myönnetäänkö Kokkolan kaupunginkirjastolle alueellinen kehittämistehtävän vuodelle 2018, ei ole vielä ratkennut. Henkilöstö ja toimintatapa Organisaatio

7 7

8 8 Kirjastopalveluissa työskentelee vuonna 2017 neljä virkasuhteista ja 37 työsopimussuhteista työntekijää. Kirjasto tarjoaa myös monipuolisen harjoittelu-, työkokeilu-, työllistymis- ja siviilipalveluspaikan useille henkilöille. Samalla vakituinen, ammattitaitoinen henkilökunta saa tarpeellista apua kirjaston arkeen. Kokkolan kaupunginkirjaston johtoryhmä suunnittelee kirjaston toimintaa. Johtoryhmään kuuluvat kirjastotoimen johtaja, erikoiskirjastonhoitaja, palveluesimies, lähikirjastojen johtajat sekä vaihtuva jäsen pääkirjastosta. Kirjaston henkilöstön kelpoisuusvaatimukset on määritelty laissa yleisistä kirjastoista (1492/2016). Kirjastossa riittävä henkilöstömitoitus ja osaamistaso turvaavat eri asiakas- ja kieliryhmien tarvitsemat sekä erikoistumista edellyttävät palvelut. Asiakaspalvelun sujuvuus edellyttää, että kirjastopalveluissa useammalla työntekijällä on samoja tehtäviä ja taitoja, sillä palvelu ei voida jäädä odottamaan. Kirjasto toimii ja kehittää toimintaansa yhdessä muiden yleisten kirjastojen, korkeakoulukirjastojen ja erikoiskirjastojen kanssa. Kirjasto toimii myös yhteistyössä kaupungin päiväkotien, koulujen ja nuorisopalvelujen sekä muiden yhteisöjen kanssa. Kirjasto on matalan kynnyksen kulttuuritila, jossa jokainen voi osallistua maksutta, tasapuolisesti ja ilman etäisyyksien tuomia ongelmia. Kokkolan kirjastopalvelut osallistuu useisiin Kansalliskirjaston vetämiin, koko valtakunnan kattamiin kehittämishankkeisiin, joista viimeisin on Melinda-hanke kansallisen metatietovarannon rakentamiseksi ja metatiedon laadun parantamiseksi. Sillä pyritään parantamaan kaikkien suomalaisten kirjastojen metatiedon tuottamista ja laatua. Tällöin kirjastojen asiakkaat löytävät haluamansa tiedon ja aineiston kattavammin ja nopeammin ja kirjastot osaavat tuottaa ja ylläpitää tuottamansa metatiedon laadukkaasti. Kirjastojärjestelmän- ja verkkokirjastontoimittaja Axiell Finland Oy:n kanssa tehdään aktiivisesti yhteistyötä kirjastojärjestelmän ja verkkokirjaston kehittämiseksi. Kokkolan kirjastopalvelut on pilotoinut järjestelmäntoimittajan ja verkkokirjaston toimittajan erilaisia kehityshankkeita, joissa tietotekninen asiantuntemus järjestelmäasiantuntijoineen on järjestelmäntoimittajalla ja käyttäjälähtöinen asiantuntemus kirjastopalveluilla. Pääkirjasto Aikuistenosasto Aikuistenosasto on kaupunginkirjaston osastoista suurin ja jakaantuu seuraaviin osastoihin: lainaus, tietopalvelu sekä hankinta- ja luettelointi. Lainausosasto huolehtii palautus- ja lainausautomaattien toimivuudesta, varatun aineiston käsittelystä, lainaajatietojen käsittelystä, palauttamattoman aineiston laskutuksesta sekä vastaa Anders-kirjastojen aineistokuljetuksen organisoinnista. Lainausosastolla työskentelee viisi virkailijaa, kirjastosihteeri ja toiminnasta vastaava palveluesimies. Lainausosastoon kuuluvassa lehtienlukusalissa työskentelee vakituisesti kaksi vahtimestaria ja kirjastovirkailija.

9 9 Pääkirjasto tarjoaa rajallisesti kotipalvelua niille asiakkaille, jotka eivät iän, sairauden, liikuntaesteen tai vamman takia voi itse asioida kirjastossa. Kotipalvelu tuo asiakkaan toivomat kirjat suoraan kotiin. Lukemisesteisille asiakkaille kirjastoon on hankittu Celia-äänikirjoja, joita voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on sairauden tai vamman vuoksi vaikeaa, esim. luki- ja oppimisvaikeudet tai kehitysvamma. Kirjasto rekisteröi lukemisesteisiä Celian verkkopalveluun ja hoitaa palvelun opastamisen. Tietopalvelu vastaa asiakkaiden tiedonhakukysymyksiin sekä opastaa asiakkaita aineiston etsimisessä. Tietopalvelun henkilökunta osallistuu myös valtakunnalliseen Kysy kirjastonhoitajalta -tietopalveluun. Asiakkaat voivat käyttää tietokoneita, skannata, tulostaa, kopioida sekä käyttää mikrofilmilukulaitetta. Tietopalvelun henkilökunta opastaa laitteiden käytössä. Pääkirjaston tietopalvelussa työskentelevät kirjastonhoitaja, neljä osastonjohtajaa ja erikoiskirjastonhoitaja valitsevat aikuistenosastolle tulevat painetut aineistot. Kaikki osallistuvat kokoelman arviointiin ja käytön seurantaan. Kullakin työntekijällä on lisäksi omat tehtäväalueensa, joita he hoitavat yksin tai yhdessä jonkun toisen työntekijän kanssa: Ruotsinkielisistä palveluista vastaava osastonjohtaja valitsee ja luetteloi myös lasten- ja nuortenosaston sekä musiikkiosaston ruotsinkielisen kirja-aineiston, viestinnästä vastaava osastonhoitaja vastaa kirjaston nettisivujen päivittämisestä ja kirjaston viestinnästä sekä näyttely- ja tapahtumatoiminnasta yhdessä kirjastotoimenjohtajan ja näyttelytyöryhmän kanssa, hankinnoista vastaava osastonjohtaja vastaa vaikeista erikoisaineistojen hankinnoista, luetteloinnista vastaavan osastonjohtajan toimi on avoinna ja siihen on haettu täyttölupaa siten, että se muutettaisiin kirjastonhoitajan vakanssiksi ja sen toimenkuvaa muutettaisiin, erikoiskirjastonhoitaja toimii kirjastonjohtajan sijaisena, kirjastojärjestelmän pääkäyttäjänä sekä osallistuu kirjaston Kansalliskirjaston sekä kirjastojärjestelmäntoimittajan kanssa tekemiin kehittämishankkeisiin, joissa vaaditaan erityisosaamista, kirjastonhoitaja osallistuu kirjaston kokoelmanhoitoon, näyttelytoimintaan ja sähköisten palvelujen kehittämiseen. Hankinta- ja luettelointiosaston tehtävänä on Kokkolan kaupunginkirjaston aineistonvalinnan ja - hankinnan organisoiminen sekä Anders-kirjastojen yhteisen tietokannan ylläpito ja kehittäminen. Osastolla työskentelee kolme kirjastovirkailijaa sekä kirjastoavustaja, joka vastaa aineiston muovituksesta ja korjauksesta. Hankinta- ja luettelointiosaston kirjastovirkailijat osallistuvat asiakaspalveluun lainauksessa. Hankinta- ja luettelointiosasto käsittelee myös kirjastoauton, Koivuhaan kirjaston ja Ullavan kirjaston aineiston. Pääkirjaston musiikkiosasto vastaa musiikin hankinnasta ja luetteloinnista. Aineisto luetteloidaan Anders-kirjastojen kokoelmatietokantaan. Tietokanta mahdollistaa asiakaspalvelun kaikissa Anders-kirjastoissa. Anders-verkkokirjasto on käytettävissä osoitteessa:

10 10 Lasten- ja nuortenosasto Lasten- ja nuortenosaston sekä musiikkiosaston henkilökunta palvelevat asiakkaita yhteisessä palvelupisteessä. Lasten- ja nuortenosastolla työskentelee osastonjohtajan lisäksi kirjastonhoitaja ja kirjastovirkailija. Osaston henkilökunta vastaa koululaisten luokkakäynneistä, osaston tapahtumien ja näyttelyiden järjestämisestä sekä suomenkielisen aineiston valinnasta, hankinnasta ja poistoista. Ruotsinkielisen palvelun osastonjohtaja vastaa ruotsinkielisen aineiston valinnasta ja hankinnasta. Osaston kirjastonhoitaja vastaa suomenkielisten koulujen koulukirjastotoiminnasta. Kirjastonhoitaja toimii myös pääkirjaston suomenkielisenä kirjavinkkarina. Kirjavinkkauksen tarkoituksena on esitellä luettua kirjaa mahdollisimman mielenkiintoisesti ja herättää muissakin halu lukea kyseinen teos. Osasto järjestää lasten ja nuorten tapahtumia. Yhteistyötä tehdään mm. nuorisopalvelujen kanssa. Toiminta koulujen kanssa on säännöllistä. Vuonna 2016 lasten- ja nuortenosastolla kävi 47 luokkaa tutustumassa kirjastoon ja opettelemassa kirjastonkäyttöä. Kokkolan kaupunginkirjasto on lisännyt varhaiskasvatuksen suuntaan tehtävää yhteistyötä. Pääkirjastosta saa tilata kiertävän kirjastolaisen varhaiskasvatusyksikköön, esim. päiväkotiin, perhepäivähoitoon tai ryhmäperhepäiväkotiin, pitämään satutuntia tai kertomaan lapsille ja henkilökunnalle kirjaston käytöstä. Mahdollista on myös pyytää satutuntia pidettäväksi tietylle ryhmälle hoitopäivän aikana pääkirjastossa. Vuonna 2016 varhaiskasvatustyöstä vastaava kirjastovirkailija teki 140 vierailua ja tavoitti lasta. Osastolla sijaitsee myös Omppuhylly ja Maailmankoulu. Omppuhyllyssä on helppolukuisia kuvakirjoja lapsille. Kaikki voivat lukea näitä kirjoja, mutta ne ovat erityisen hyviä lapsille, joilla on erilaisia toimintahäiriöitä sekä vaikeuksia puhumisessa ja kielenkäytössä. Kuvakirjat sopivat hyvin myös niille, jotka opettelevat uutta kieltä esim. maahanmuuttajat. Maailmankoulu on opettajille ja kasvattajille suunnattu palvelu, jonka tavoitteena on tukea kouluissa tapahtuvaa globaalikasvatustyötä. Maailmankoulu tarjoaa opettajille materiaalia koulutyön tueksi, koulutusta, ohjausta sekä eri teemoista koostuvia lainattavia matkalaukkuja, jotka sisältävät kattavan oppimateriaalipaketin globaalikasvatuksen eri teemoista. Lasten- ja nuortenosasto kokoaa kouluille ja päiväkodeille kirjapaketteja. Musiikkiosasto Musiikkiosaston kokoelmat sisältävät musiikkia ja musiikkikirjallisuutta yhteensä yli julkaisua, joista lähes CD-levyä ja nuottia. Osastolla työskentelee osastojohtaja ja kaksi kirjastovirkailijaa. Pääkirjaston digitointipiste sijaitsee musiikkiosastolla. Digitointipisteessä voi tallentaa vhskasetteja dvd-levylle tai siirtää C-kasetin sisällön tietokoneelle esimerkiksi MP3-muotoon ja tallentaa cd-levylle. Lisäksi digitointipisteessä on laitteet vanhojen vinyylilevyjen siirtämiseksi digitaaliseen muotoon. Myös kuvia, diakuvia tai filmin negatiiveja voi skannata tietokoneelle. Musiikkiosaston henkilökunta opastaa laitteiden käytössä.

11 11 Pääkirjaston tapahtumat vuonna 2016: Osallistujat 21 näyttelyä 26 satutuokiota kirjavinkkausta varhaiskasvatustapahtumaa tapahtumaa aikuisille tapahtumaa lapsille ja nuorille ruotsinkielistä tapahtumaa käyttäjäkoulutusta pakohuonetta 100 Osallistujia yhteensä Lähikirjastojen ja kirjastoauton erityistehtävät Koivuhaan kirjasto Koivuhaan kirjastossa työskentelee kirjastonjohtaja ja kirjastovirkailija. Kirjasto on avoinna viitenä päivänä viikossa, yhteensä 30 tuntia viikossa. Kaksi kirjastoammattilaista toimii kolmena iltapainotteisena päivänä kahdessa työvuorossa, jotta koululuokat voivat asioida kirjastossa aamupäivänkin koulutuntien aikana ja päiväkotiväki aamuisin. Koulukirjastotunteja ja vakituisia päiväkotien vierailuaikoja oli vuonna 2016 noin 20 viikossa. Kirjastotuntien aikana oppilaat lainaavat sekä osallistuvat kirjastonkäytön- ja tiedonhaun opetukseen. Koska Koivuhaan koulun kirjastotunteja on myös kirjaston aukioloaikoina, oppilaat oppivat toimimaan arkisessa ympäristössä myös muiden kuntalaisten kanssa. Kirjasto tarjoaa pedagogista tukea Koivuhaan opettajille. Uusi opetussuunnitelma näkyy kirjaston arjessakin: koulun oppilaat käyttävät kirjastoa aiempaa itsenäisemmin ja uusilla tavoilla hyödyntäen opetussuunnitelman mukaisesti. Kirjastossa kokoontuu kevät- ja syyskaudella kuukausittain lukupiiri, jota vetää kirjastovirkailija. Kirjastovirkailija osallistuu myös verkkokirjaston sisällöntuotantoon. Muun toiminnan ohessa on koottu pitkin vuotta erilaisia kirjanäyttelyitä ja muita pienempiä aineiston esittelyjä sekä järjestetty poistokirjojen myyntiä. Kirjastovirkailijalla on pedagoginen pätevyys, eikä kirjastonjohtajakaan toimi pelkästään hallinnollisissa tehtävissä vaan toimenkuvaan kuuluu kaikki kirjaston työt kirjojen korjauksesta asiakaspalveluun ja talouden suunnitteluun. Kälviän kirjasto Kälviän kirjastossa työskentelee kirjastonjohtaja ja kaksi kirjastovirkailijaa. Koko henkilökunta osallistuu asiakaspalveluun ja kokoelmatyöhön. Henkilökunta on ammattitaitoista, ja selviytyy kaikista asiakaspalvelutilanteista tarvittaessa myös itsenäisesti. Iltaisin ja viikonloppuisin kirjastossa työskennellään pääasiassa yksin.

12 12 Kirjastonjohtaja on kirjastovirkailijoiden lähiesimies ja vastaa aineiston valinnasta, kirjaston kehittämisestä, toiminnan ja tapahtumien suunnittelusta sekä tiedottamisesta. Kirjastonjohtaja on lisäksi Anders-kirjastojen e-aineistovastaava ja Celia-vastaava. Myös Anders-kirjastojen kokoelmapolitiikka ja sen päivitys on kirjastonjohtajan vastuulla. Toinen kirjastovirkailija vastaa lasten ja nuorten kirjastotyöstä ja toinen virkailija on luettelointi-, laskutus- ja kassavastaava. Kokkolan kirjastojen cd- ja dvd-levyjen hionta ja Anders-kirjastojen e- aineiston luettelointi kuuluu myös vastuualueeseen. Kirjaston asiakaskunta koostuu lähinnä kälviäläisistä ja Kälviällä opiskelevista tai työskentelevistä. Merkittävä asiakasryhmä on lapsiperheet sekä varhaiskasvatus- ja koululaisryhmät. Myös eläkeläiset sekä monet erityisryhmät ovat asiakaskunnan perustaa. Lisäksi Kälviän kirjasto tarjoaa kotipalvelua, siirtokokoelman ja Celian äänikirjapalvelua liikunta- tai lukemisesteisille asiakkaille. Kotiseutukokoelmaan on kerätty Kälviää ja kälviäläisiä koskevaa aineistoa. Kirjasto tarjoaa tiloja näyttelyille ja tapahtumille ja organisoi yhdessä eri toimijoiden kanssa niiden järjestelyjä. Kirjasto järjestää päävastuullisena säännöllisesti satutuokioita, lukupiirejä, neulekerhoja ja kirjailijavierailuja. Tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat kulttuuripalvelut, lasten ja nuorten parissa työskentelevät tahot sekä eri yhdistykset. Vuonna 2016 erilaisia tilaisuuksia oli 107 kpl ja näyttelyitä 10 kpl. Kirjastossa asiakkaiden käytettävissä on tietokoneita, tablettitietokoneita ja monitoimilaite (skannaus, tulostus ja kopiointi). Säännöllisesti myös lähikirjastojen välillä kiertävä digitointilaite on Kälviällä. Kirjastossa on hiljainen tila, joka on käytettävissä esimerkiksi opiskeluun ja ryhmien kokoontumiseen. Lohtajan kirjasto ja lainausasemat Koska Lohtajan kirjastossa työskennellään iltaisin ja sunnuntaisin yksin, kaksi kirjastovirkailijaa ja kirjastonjohtaja huolehtivat kukin vuorollaan koko asiakaspalvelusta ja kokoelman hoidosta sekä kirjaston kotipalvelusta, oheistapahtumien järjestelyistä ja muista kirjastoammatillisista töistä. Kaikki osallistuvat koulujen kanssa tehtävään yhteistyöhön ja palvelevat asiakkaita vuorollaan myös lainausasemilla. Kirjastonjohtaja on kirjastovirkailijoiden lähiesimies ja vastaa aineiston valinnasta sekä kirjaston kehittämisestä, toiminnan suunnittelusta, tiedottamisesta sekä tapahtumatuotannosta. Lisäksi kirjastonjohtaja on Anders-verkkokirjaston pääkäyttäjä ja vastaa sen sisällöntuotannosta. Toinen kirjastovirkailijoista vastaa kirjojen luetteloinnista, Celia-asiakkaista ja kotipalvelusta. Toisen virkailijan vastuualuetta ovat av-aineiston valinta ja luettelointi. Henkilökunnalla on alan koulutus ja pitkä työkokemus. Työ lähikirjastossa vaatii itsenäistä ja rohkeaa otetta sekä hyviä vuorovaikutustaitoja, koska kaikista tilanteista asiakaspalvelussa on tilanteen vaatiessa selvittävä myös yksin.

13 13 Tiivis yhteistyö koulujen ja päiväkotien kanssa Kirkonkylän koululaiset vierailevat säännöllisesti Lohtajan kirjastossa, Marinkaisten ja Viirrekylien koululaiset kouluilla toimivilla lainausasemilla. Niissä on omat kokoelmat, mutta uutuuksia henkilökunta kuljettaa Lohtajan kirjastosta. Oppilaat ja opettajat voivat myös varata lainausasemille tarvitsemaansa Anders-kirjastojen aineistoa. Säännöllisen yhteistyön ansiosta alueen lapset ja nuoret tutustuvat kirjastopalveluihin ja kirjasto voi edistää lukemisharrastusta tarjoamalla luettavaa, vinkkaamalla ja järjestämällä erilaisia kampanjoita. Koululuokat vierailevat Lohtajan kirjastossa pääsääntöisesti aukioloaikojen ulkopuolella aamupäivisin. Luokat saavat opastusta kirjastonkäyttöön ja yläkoululaiset myös verkkokirjaston e- aineistojen käyttöön sekä tiedonhakuun. Opettajat käyttävät kirjastoa opetuksen apuna vaihtelevasti. Käyttäjäkoulutuksia oli viime vuonna viidelle ryhmälle ja niihin osallistui 85 oppilasta. Päivähoidon ryhmät ja esikoululaiset vierailevat säännöllisesti Lohtajan kirjastossa ja Marinkaisten lainausasemalla. Oheistapahtumat ja yhteistyö Lohtajan muiden toimijoiden kanssa Lohtajan kirjastossa on vilkas tapahtumatuotanto ja yhteistyö alueen yhdistysten kanssa. Kerran kuukaudessa pyörivät pienten lasten perheille tarkoitetut Muksukirjastot sekä varttuneemman väen suosima Lukurinki. Neulekahvilassa kokoontuvat käsityöihmiset. Yksittäisiä tapahtumia, esimerkiksi kirjailijavierailuja tai toimintaviikkoja, järjestetään runsaasti. Yhteistyötä tehdään myös nuoriso- ja kulttuuripalvelujen kanssa. Kirjasto pyrkii olemaan avoin alueen asukkaiden ja yhdistysten ideoille, tarjoamaan sekä tiloja että kumppanuutta järjestelyihin. Kirjaston näyttelytilat ovat suosittuja. Lohtajalaiset esittelevät harrastuksiaan ja muualta tulevat taidettaan tai valokuviaan näyttelyissä lohtajalaisten iloksi. Esimerkiksi vuonna 2016 Lohtajan kirjastossa oli 10 näyttelyä. Muita tapahtumia järjestettiin 41. Kirjasto on järjestänyt kotipalvelua yhteistyössä kotihoidon kanssa vuodesta 2006 (SOITE). Ullavan kirjasto ja Rahkosen kirjasto Kirjastoissa työskentelee yksi vakituinen kirjastovirkailija sekä osa-aikainen (10h/vko) kirjastovirkailija. Virkailijat huolehtivat molempien kirjastojen kaikesta asiakaspalvelusta, seutulainoista, sekä aineiston hankinnasta ja poistoista. Uudet kirjat tulevat luetteloituna ja muovitettuna pääkirjastosta. Kirjastojen kokoelma on yhteinen ja uutuudet sekä lehdet kulkevat virkailijan mukana kirjastosta toiseen. Kirjaston kokoelma on hankittu asiakaslähtöisesti. Hankinnat painottuvat lasten ja nuorten kirjoihin sekä aikuisten kertomakirjallisuuteen. Tietokirjallisuutta hankitaan kysynnän mukaan. Koska kirjastot sijaitsevat koulujen yhteydessä, on yhteistyö koulujen ja varhaiskasvatuksen kanssa tiivistä. Koululaiset ja päivähoito käyttävät kirjastopalveluita viikoittain. Kirjastossa järjestetään satutunteja ja lukupiirejä lapsille ja aikuisille. Yhteistyössä nuorisopalvelujen kanssa järjestetään

14 14 lautapelikerhoja ja peli-iltoja kaiken ikäisille sekä erilaisia te toja. Myös 4H:n kanssa on toimintaa. Vuonna 2016 tapahtumia oli yhteensä 69 ja osallistujia 788. Kirjastoauto Kirjastoautossa työskentelee kaksi kirjastovirkailijaa ja kirjastonautonkuljettaja. Nykyisellä henkilökunnalla pystytään palvelemaan vain Kanta-Kokkolan alueita. Kirjastoauton henkilökunta kerää valmiita kirjapaketteja päiväkodeille, kouluille ja vanhusten palvelutaloille näiden toiveiden mukaan. Lisäksi kirjastoautolla on kotipalveluasiakkaita. 4. Kirjastopalvelujen tehtävät ja keskeiset prosessit Kirjastopalvelujen käyttö Vuonna 2016 toteutetun kuntalaiskyselyn mukaan kirjastopalveluja piti hyvin hoidettuina 92 % vastaajista. Osuus on vertailuryhmän keskiarvoon nähden korkea ja kirjasto profiloituukin kaupunkilaisten arvioissa kaupungin parhaiten hoidetuksi palveluksi. (KAPA - Kaupunki- ja kuntapalvelut 2016, Asukastyytyväisyystulokset). Vuonna 2016 kirjaston kokonaislainaus oli lainaa. Kirjaston toimipisteissä kävi asiakasta ja kirjaston verkkopalveluita käytettiin kertaa. Vuoden aikana lainausoikeuttaan käyttäneiden määräksi kirjattiin , mikä on 35,5 % asukasluvusta. Kokkolalainen kävi kirjastossa keskimäärin 10 kertaa vuodessa. Tunnusluku Vuosi 2013 Vuosi 2014 Vuosi 2015 Vuosi 2016 Fyysiset käynnit vuodessa käynnit/asukas 10,88 10,05 10,09 9,57 Lainaukset vuodessa lainaus/asukas 17,38 16,19 16,17 15,58 Verkkokäynnit Aktiiviset lainaajat % asukkaista 38,33 36,76 36,82 35,49 Taulukko 1: Kirjastopalvelujen tunnuslukuja vuosina

15 15 Toimipiste Lainat 2013 Lainat 2014 Lainat 2015 Lainat 2016 Pääkirjasto Kirjastoauto Koivuhaan kirjasto Kälviän kirjasto Laitoskirjasto Lohtajan kirjasto Ullavan kirjasto Taulukko 2: Kirjastopalvelujen lainat toimipisteittäin vuosina Toimipiste Kävijät 2013 Kävijät 2014 Kävijät 2015 Kävijät 2016 Pääkirjasto Kirjastoauto Koivuhaan kirjasto Kälviän kirjasto Laitoskirjasto Lohtajan kirjasto Ullavan kirjasto Taulukko 3: Kirjastopalvelujen kävijät toimipisteittäin vuosina Kirjastopalvelujen prosessit Kirjastopalvelujen ydinprosessit ovat asiakaspalvelu, hakeutuvat palvelut, lukemisen edistäminen ja kokoelmatyö. Asiakaspalvelu käsittää asiakkaan kanssa tehtävää perustyötä kirjastossa (esim. lainaus, palautus, tietopalvelu). Hakeutuvat palvelut lähestyy mahdollisia asiakkaita heidän omassa ympäristössään (esim. kotipalvelu, kirjastoautotoiminta, varhaiskasvatus- ja kouluyhteistyö). Lukemisen edistämistä tehdään kirjastoissa, kouluilla ja verkkokirjastossa (esim. aineiston esittely kirjastotilassa ja verkkokirjastossa, kirjavinkkaus, kirjallisuuuspiirit). Kokoelmatyö käsittää sisältää aineiston elinkaaren: aineistonvalinta, hankinta, luettelointi, käyttökuntoon laittaminen (muovitus ja tunnistetarrat), aineiston esittely, käytön seuranta, aineiston varastointi tai poistaminen.

16 16 Viime vuosina on lisätty palvelujen etäkäyttöä, itsepalvelua sekä e-aineistojen hankintaa. Tämä on tarkoittanut verkkopalvelujen ja pääkirjaston itsepalvelun kehittämistä. Pääkirjaston itsepalvelua on lisätty ottamalla käyttöön lainaus- ja palautusautomaatteja. Myös Koivuhaan kirjastossa on lainausautomaatti. Automaattien avulla voidaan vähentää mekaanisen työn määrää, parantaa työergonomiaa ja vapauttaa henkilökunnan aikaa vaativampaan asiakaspalveluun. Käytetyimmät kirjaston verkkopalvelut ovat aineistonhaku, lainojen uusimiset ja varaaminen. Asiakas voi saada muistutuksen erääntyvistä lainoista sähköpostiinsa tai hänelle varatusta aineistosta noutoilmoituksen tekstiviestinä tai sähköpostiin. Vuonna 2016 pääkirjastossa otettiin käyttöön varausten itsepalvelunouto. Entisen asiakaspalvelupisteelle jonottamisen sijasta varaukset noudetaan omatoimisesti varaushyllystä. Anders-kirjastojen e-aineistot hankitaan pääosin Yleisten kirjastojen konsortion kautta. Yleisten kirjastojen konsortio perustuu vapaaehtoiseen sopimukseen. Se mahdollistaa kirjastoille yhteistyön hankinnoissa ja luetteloinnissa sekä koulutuksessa, tiedotuksessa ja markkinoinnissa. Tämä säästää kustannuksia.

17 17 5. Kirjastopalvelujen talous Kirjaston käyttömenot olivat vuonna 2015 noin prosentti koko kaupungin käyttötaloudesta. Vuosi 2014 Vuosi 2015 Vuosi 2016 Vuosi 2017 Toimintatuotot Henkilöstökulut Palvelujen ostot Vuokrat Aineet ja tarvikkeet Muut toimintakulut Kulut yhteensä Netto yhteensä Taulukko 4: Kirjastopalvelujen käyttötalouden kehitys vuosina Tulot muodostuvat anottuihin projekteihin sekä maakuntakirjastotoimintaan saaduista tuista ja avustuksista, asiakkaalta perityistä myöhästymismaksuista, kirjastoaineiston myynnistä ja korvauksista, kopioinnista ja luentosalitilojen vuokrista. Valtio rahoittaa kirjastopalveluja peruspalvelujen valtionosuuslain ja -asetuksen mukaisesti. Maakuntakirjastoavustus vuonna 2015 oli euroa ja euroa vuonna Vuodelle 2017 on odotettavissa sama avustussumma kuin vuonna Vuonna 2015 kirjastopalvelujen toimintakuluista 56 % oli henkilöstökuluja, 11 % aineistokuluja, 20 % tilakustannuksia ja 13 % muita kuluja. 6. Kirjastopalvelujen haasteet Kokkolassa Kirjastojen palvelut ja koko toimintakulttuuri perustuu asukkaiden tarpeisiin. Asiakkaiden kannalta ratkaisevaa on aineiston löytyminen ja sen vaivaton saanti. Kirjastopalveluja pitää olla tarjolla siellä missä ihmiset liikkuvat, oli kyseessä sitten fyysinen tai virtuaalitila. Väestö- ja ikärakenteen muutokset vaikuttavat toiminnan painotuksiin. Myös maahanmuuttajien palvelutarpeet ja monikulttuurisuus lisääntyy. Päiväkodit ja koulut käyttävät aktiivisesti kirjastoja. Kirjasto tukee toiminnallaan lasten ja nuorten tiedonhallinta- ja medialukutaitojen kehittymistä uuden opetussuunnitelman mukaisesti. Kirjastotilan merkitys kohtaamis- ja tapahtumapaikkana kasvaa. Hyvä kirjasto tarjoaa tilat ja palvelut opiskeluun ja työskentelyyn. Kirjastojärjestelmiä ja digitaalisia palveluja tulee kehittää asukkaiden ehdoilla. Verkkopalvelut uudistuvat koko ajan. Suurin osa asioinnista hoidetaan verkossa ja tietotekniikkaa hyödynnetään yhä laajemmin. Verkkoaikana kirjastot tukevat aktiivista kansalaisuutta ja kansalaiset tarvitsevat kirjastoja yhä enemmän.

18 18 Kirjastopalvelujen tulevaisuuden haasteet: lainsäädännön muutokset (yleisten kirjaston tehtävien ja maakuntakirjastotoiminnan muutokset) kaupungin strategian, rakennemuutos- ja sopeuttamistoimien mukaiset tavoitteet ja vaatimukset määrittelevät mihin resurssit riittävät tulevaisuudessa kirjastoalan sisällä tapahtuvat valtakunnalliset asiat: luettelointistandardien ja kirjastojärjestelmien muutokset, sosiaalinen ja vuorovaikutteinen media, yhteisluettelo Anders-kirjastot: verkkokirjaston ja kirjastojärjestelmän mahdolliset muutokset, kimppa on olennainen osa kirjastopalvelujen kehittämistä kilpailu ihmisten vapaa-ajasta kiristyy jatkuvasti ja aiheuttaa muutospaineita kirjastopalvelujen kehittämiselle Centria-kirjaston mahdollinen muutto kampusalueelle.

KIRJASTOISSA JÄRJESTETTÄVÄT TAPAHTUMAT JA TILANKÄYTTÖ SEKÄ KIRJASTOTYÖN EETTISET PERIAATTEET SAVINAINEN PÄIVI, KUOPION KAUPUNGINKIRJASTO

KIRJASTOISSA JÄRJESTETTÄVÄT TAPAHTUMAT JA TILANKÄYTTÖ SEKÄ KIRJASTOTYÖN EETTISET PERIAATTEET SAVINAINEN PÄIVI, KUOPION KAUPUNGINKIRJASTO KIRJASTOISSA JÄRJESTETTÄVÄT TAPAHTUMAT JA TILANKÄYTTÖ SEKÄ KIRJASTOTYÖN EETTISET PERIAATTEET SAVINAINEN PÄIVI, KUOPION KAUPUNGINKIRJASTO MAAKUNTAKIRJASTO PÄÄKKÖLÄ JOUNI, OULUN KAUPUNGINKIRJASTO MAAKUNTAKIRJASTO

Lisätiedot

Lain tavoite ja yleisen kirjaston tehtävät keskiössä yhteiskunnallinen vaikuttavuus

Lain tavoite ja yleisen kirjaston tehtävät keskiössä yhteiskunnallinen vaikuttavuus Lain tavoite ja yleisen kirjaston tehtävät keskiössä yhteiskunnallinen vaikuttavuus Laki yleisistä kirjastoista pykälät käytäntöön Rovaniemi 28.3.2017 Leena Aaltonen Lakien jatkumo 1928, 1961, 1986, 1998,

Lisätiedot

Yleisiä kirjastoja koskevan lain tavoite ja yleisen kirjaston tehtävät keskiössä yhteiskunnallinen vaikuttavuus

Yleisiä kirjastoja koskevan lain tavoite ja yleisen kirjaston tehtävät keskiössä yhteiskunnallinen vaikuttavuus Yleisiä kirjastoja koskevan lain tavoite ja yleisen kirjaston tehtävät keskiössä yhteiskunnallinen vaikuttavuus Laki yleisistä kirjastoista opetus- ja kulttuuriministeriön ja aluehallintoviraston järjestämä

Lisätiedot

Elinvoimainen ja kilpailukykyinen kaupunki / Kirjastopalvelujen näkökulma

Elinvoimainen ja kilpailukykyinen kaupunki / Kirjastopalvelujen näkökulma Elinvoimainen ja kilpailukykyinen kaupunki / näkökulma Vetovoimainen kaupunki - Liikunnan ja kulttuurin tarjonta - Aktiivinen kaupunkielämä - Kehittyvä kaupunkikeskus - Liikunnan ja kulttuurin näkyvyys

Lisätiedot

Kirjastotoimen valtion aluehallinto

Kirjastotoimen valtion aluehallinto Kirjastotoimen valtion aluehallinto Merja Kummala-Mustonen 12.9.2019 PSAVI, Merja Kummala-Mustonen, Opetus ja kulttuuri 16.9.2019 1 https://www.wevideo.com/view/1438332354 PSAVI, Erkki Kantola, Ympäristölupavastuualue

Lisätiedot

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Tämä on pääkirjasto. Kokkolassa on myös lähikirjastoja: Koivuhaan, Kälviän, Lohtajan ja Ullavan kirjastot. Keskussairaalassa on laitoskirjasto, joka on potilaiden

Lisätiedot

Ulvilan kaupunginkirjasto. Miten meni ja mitäs sit?

Ulvilan kaupunginkirjasto. Miten meni ja mitäs sit? Ulvilan kaupunginkirjasto Miten meni ja mitäs sit? Kirjasto pähkinänkuoressa Ulvilan kaupunginkirjastolla on 3 yksikköä: pääkirjasto sekä Kaasmarkun ja Kullaan lähikirjastot. Henkilökuntaa on yhteensä

Lisätiedot

Laki. yleisistä kirjastoista. Lain soveltamisala

Laki. yleisistä kirjastoista. Lain soveltamisala Laki yleisistä kirjastoista Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 Lain soveltamisala Tässä laissa säädetään yleisistä kirjastoista ja niiden toiminnasta sekä toiminnan paikallisesta, alueellisesta

Lisätiedot

Joensuun seutukirjaston arviointisuunnitelma

Joensuun seutukirjaston arviointisuunnitelma 1 (4) Joensuun seutukirjaston arviointisuunnitelma 2017-2020 Johdanto Toiminnan ja tulosten arviointi kuuluu erottamattomana osana toiminnan kehittämiseen. Parhaimmillaan arviointi ja laatutyö ovat luonnollisia

Lisätiedot

Uusi lainsäädäntö vahvistamassa kirjaston asemaa asukkaiden arjessa

Uusi lainsäädäntö vahvistamassa kirjaston asemaa asukkaiden arjessa Uusi lainsäädäntö vahvistamassa kirjaston asemaa asukkaiden arjessa Osaava kirjasto ovi tulevaisuuteen Itä-Suomen kirjastopäivät 7.-8.6.2016, Mikkeli Leena Aaltonen Kirjastolain uudistaminen ei ole helppoa!

Lisätiedot

Avin kuulumiset Laki ja hankkeet. Keski-Suomen maakuntakirjastokokous

Avin kuulumiset Laki ja hankkeet. Keski-Suomen maakuntakirjastokokous Avin kuulumiset Laki ja hankkeet Keski-Suomen maakuntakirjastokokous 17.11.2016 [Marjariitta Viiri, Länsi- ja Sisä-Suomen avi, OKT vastuualue] 21.11.2016 1 Kirjastolaki (hallituksen esitys) 1 Lain soveltamisala

Lisätiedot

Kirjastolaki käyttöön Opetus- ja kulttuuriministeriön ja aluehallintovirastojen koulutus- ja keskustelutilaisuus uudesta kirjastolaista

Kirjastolaki käyttöön Opetus- ja kulttuuriministeriön ja aluehallintovirastojen koulutus- ja keskustelutilaisuus uudesta kirjastolaista Kirjastolaki käyttöön Opetus- ja kulttuuriministeriön ja aluehallintovirastojen koulutus- ja keskustelutilaisuus uudesta kirjastolaista Lain tavoite ja yleisen kirjaston tehtävät keskiössä yhteiskunnallinen

Lisätiedot

Laki yleisistä kirjastoista alkaen. HE 238/2016 laiksi yleisistä kirjastoista ja laki yleisistä kirjastoista 1492/2016

Laki yleisistä kirjastoista alkaen. HE 238/2016 laiksi yleisistä kirjastoista ja laki yleisistä kirjastoista 1492/2016 Laki yleisistä kirjastoista 1.1.2017 alkaen HE 238/2016 laiksi yleisistä kirjastoista ja laki yleisistä kirjastoista 1492/2016 Lain valmistelussa huomioitava Perustuslaki Sivistykselliset, kielelliset

Lisätiedot

Suomessa KIRJASTO. on jokaisen maksuton peruspalvelu

Suomessa KIRJASTO. on jokaisen maksuton peruspalvelu Suomessa KIRJASTO on jokaisen maksuton peruspalvelu 1 Suomi arvostaa koulutusta Suomessa on 5,5 miljoonaa asukasta. Kirjasto on kaikille avoin ja maksuton Asiakas Yli 100 000 asukkaan kaupunkeja on yhdeksän.

Lisätiedot

HE 238/2016 uudeksi yleisiä kirjastoja koskevaksi laiksi. Opetus- ja kulttuuriministeriön kirjastopäivät

HE 238/2016 uudeksi yleisiä kirjastoja koskevaksi laiksi. Opetus- ja kulttuuriministeriön kirjastopäivät HE 238/2016 uudeksi yleisiä kirjastoja koskevaksi laiksi Opetus- ja kulttuuriministeriön kirjastopäivät 23.-24.11.2016 Miksi uusi kirjastolaki? Nykyinen kirjastolaki valmisteltu 20 vuotta sitten Toimintaympäristön

Lisätiedot

Kirjastopalvelut. Toimintakertomus 2014. www.ylojarvi.fi

Kirjastopalvelut. Toimintakertomus 2014. www.ylojarvi.fi Kirjastopalvelut Toimintakertomus www.ylojarvi.fi Lainaus, kävijät ja aukiolotunnit Ylöjärven kirjaston kokonaislainaus oli 676 562 ja se nousi hieman edellisestä vuodesta. Yksiköistä kirjastoauto ja pääkirjasto

Lisätiedot

Kirjaston palvelulupaus 2017

Kirjaston palvelulupaus 2017 Kirjaston palvelulupaus 2017 Mikä on palvelulupaus? Julkinen sitoutuminen palveluun, tästä pidämme kiinni. Oltava konkreettinen ja mitattavissa. Palvelulupaus yhdistää asiakkaan tarpeet ja tarjotun palvelun.

Lisätiedot

Alueellinen toiminta Maakuntakirjastotoiminta. Yleisten kirjastojen neuvosto 17.4.2015 Asko Rossi

Alueellinen toiminta Maakuntakirjastotoiminta. Yleisten kirjastojen neuvosto 17.4.2015 Asko Rossi Alueellinen toiminta Maakuntakirjastotoiminta Yleisten kirjastojen neuvosto 17.4.2015 Asko Rossi Uusi Kirjastolaki ja asetus 1.1.2017 OKM 2014 kirjastopäivät / Maija Berndtsonin esiselvitys on hänen näkemys,

Lisätiedot

Tilastokatsaus 2011. Kirjasto- ja tietopalvelut

Tilastokatsaus 2011. Kirjasto- ja tietopalvelut Tilastokatsaus 2011 Kirjasto- ja tietopalvelut Vantaan kaupunginkirjaston tilastokatsaus 2011 Sisällysluettelo Kirjastot, aukiolotunnit...3 Henkilötyövuodet...3 Talous...3 Aineistoniteiden määrä...4 Aineistoniteiden

Lisätiedot

Mikkelin seutukirjasto

Mikkelin seutukirjasto Mikkelin seutukirjasto Tarinoita, tietoa, taitoja, tiloja Kevät 2018 15.3.2018 s. 1 Kirjastot Suomessa Kaikille avoimia: - Yleiset kirjastot (kaupunkien ja kuntien omia tai yhteisiä) - Tieteelliset kirjastot

Lisätiedot

LAPIN KIRJASTOJEN STRATEGIA

LAPIN KIRJASTOJEN STRATEGIA LAPIN KIRJASTOJEN STRATEGIA 2017-2020 0 1 Lapin kirjastojen MISSIO VISIO TAVOITTEET LAPIN KIRJASTOJEN STRATEGIA Kirjastolaki 2 Lain tavoitteena on edistää väestön yhdenvertaisia mahdollisuuksia sivistykseen

Lisätiedot

Suomen yleisten kirjastojen tilastot

Suomen yleisten kirjastojen tilastot http://tilastot.kirjastot.fi/?orgs=15&years=,&stats=1,33,100,10... 1 / 5 5.4.2017 10:45 Suomen yleisten kirjastojen tilastot Statistik för allmänna biblioteken i Finland Finnish Public Libraries Statistics

Lisätiedot

PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 KIRJASTOPALVELUT

PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 KIRJASTOPALVELUT PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 KIRJASTOPALVELUT Liite 1 Palvelutuoteluettelo 2011 Hyvinvointilautakunta Kirjastopalvelut Tuote yksikkö hinta määrä yht. Kirjaston peruspalvelut Kirjastopalvelut 1 249 550.00

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston tuotteistaminen

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston tuotteistaminen Hämeenlinnan kaupunginkirjaston tuotteistaminen Irmeli Isokivijärvi Palvelupäällikkö Hämeenlinnan kaupunginkirjasto Hämeen maakuntakirjasto 25.3.2011 Kuntaliitoksen myötä kaupunki siirtyi tilaaja-tuottaja

Lisätiedot

KUHMON KAUPUNGINKIRJASTO KIRJASTON PALVELUT. Tervetuloa!

KUHMON KAUPUNGINKIRJASTO KIRJASTON PALVELUT. Tervetuloa! KUHMON KAUPUNGINKIRJASTO KIRJASTON PALVELUT Tervetuloa! KUHMON KIRJASTON LAINA-AJAT JA MAKSUT LAINA-AJAT DVD:t, videot Konsolipelit Lehdet Kysytty uutuusaineisto Kirjat ja muu aineisto 4 viikkoa MAKSUT:

Lisätiedot

Asiakaskyselyn tuloksia

Asiakaskyselyn tuloksia Asiakaskyselyn tuloksia Ratamo-kirjastojen (,, ja ) sekä Lopen kirjaston yhteinen asiakaskysely Tässä raportissa tarkastellaan 5.-8..0 järjestetyn asiakaskyselyn tuloksia n kirjaston näkökannalta. Jakaumat

Lisätiedot

KUHMON KAUPUNGINKIRJASTO KIRJASTON PALVELUT. Tervetuloa!

KUHMON KAUPUNGINKIRJASTO KIRJASTON PALVELUT. Tervetuloa! KUHMON KAUPUNGINKIRJASTO KIRJASTON PALVELUT Tervetuloa! LAINAUS Kirjastosta voi lainata kirjoja, lehtiä, nuotteja, äänitteitä, kielikursseja, DVDlevyjä, konsolipelejä ym. Aineiston laina-aika on 4 viikkoa.

Lisätiedot

Asiakaslähtöiset, yhdenvertaiset ja ajantasaiset palvelut kaikille

Asiakaslähtöiset, yhdenvertaiset ja ajantasaiset palvelut kaikille Asiakaslähtöiset, yhdenvertaiset ja ajantasaiset palvelut kaikille Asiakaslähtöinen palvelumuotoilu -koulutus Tampere 26.11.2015 Erityispalvelujen tiimi Tiimin tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa palveluja,

Lisätiedot

Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista

Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista Kirjastopalvelut peruspalvelujen arvioinnissa 22.11.2018 Kuopio 1 Pääasiat Mikä peruspalvelujen arviointi? Miksi lukeminen ja lukutaidot arvioitavana juuri

Lisätiedot

Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista

Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista Kirjastopalvelut peruspalvelujen arvioinnissa 7.6.2018 Kuopio 1 Pääasiat Mikä peruspalvelujen arviointi? Miksi lukeminen ja lukutaidot arvioitavana juuri

Lisätiedot

Verkkopalveluita ja varastointia

Verkkopalveluita ja varastointia Verkkopalveluita ja varastointia Turun kaupunginkirjasto 26.2.2019 Tikkurilan kirjasto, Vantaa Musiikkikirjastot.fi musiikin varastointi Musiikkikirjastojen vinkit ja verkkopalvelut yhdestä paikasta Musiikkiäänitteiden

Lisätiedot

Liite 1: VUOSITTAINEN ARVIOINTI

Liite 1: VUOSITTAINEN ARVIOINTI 1 Liite 1: VUOSITTAINEN ARVIOINTI Aiemmin tässä työssä esitellyn laaja-alaisen, osittaiseen arviointiin tarkoitetun mallin lisäksi tässä liitteessä esitetään vuosittaiseen käyttöön paremmin soveltuva arviointimenetelmien

Lisätiedot

KOKOELMAT ESIIN PIENESSÄ KIRJASTOSSA. Sari Kanniainen, kirjastonjohtaja, Hankasalmen kunnankirjasto

KOKOELMAT ESIIN PIENESSÄ KIRJASTOSSA. Sari Kanniainen, kirjastonjohtaja, Hankasalmen kunnankirjasto KOKOELMAT ESIIN PIENESSÄ KIRJASTOSSA Sari Kanniainen, kirjastonjohtaja, Hankasalmen kunnankirjasto Johdannoksi Ei riitä, että kirjastolla on hyvät kokoelmat. Lisäksi asiakkaiden tulisi löytää niiden luo.

Lisätiedot

Laki yleisistä kirjastoista (1492/2016)

Laki yleisistä kirjastoista (1492/2016) Laki yleisistä kirjastoista (1492/2016) Sivistysjohtajien päivä 10.10.2017 Kirjastotoimen ylitarkastaja Merja Kummala-Mustonen (esitys pohjautuu kulttuuriasiainneuvos Leena Aaltosen esitykseen 1.12.2016)

Lisätiedot

Anders-kirjastojen käyttösäännöt

Anders-kirjastojen käyttösäännöt Anders-kirjastojen käyttösäännöt Tervetuloa Anders-kirjastojen käyttäjäksi! Nämä käyttösäännöt koskevat kaikkia Anders-kirjastoja (myöh. kirjastoja) ja ovat voimassa 1.9.2017 lähtien. Anders-kirjastoihin

Lisätiedot

Tehtäväalue: Hyvinvointi LIITE 1

Tehtäväalue: Hyvinvointi LIITE 1 Tehtäväalue: 210501 Hyvinvointi LIITE 1 Hyvinvointilautakunnan tehtävät ja toimivalta Lautakunta johtaa ja kehittää hyvinvointitoimialaa (aikaisemmat kirjasto- ja kulttuuritoimen ja vapaa-aikatoimen toimialat)

Lisätiedot

Kirjasto- ja kulttuuripalvelut LAINAUS muutos muutos% Pääkirjasto ,3. Kirjastoauto ,5

Kirjasto- ja kulttuuripalvelut LAINAUS muutos muutos% Pääkirjasto ,3. Kirjastoauto ,5 Kirjasto- ja kulttuuripalvelut 2017 as.luku 1.1.2018 42 176 1.1.2017 42 024 TILASTOTIETOJA 2017 KIRJASTOPALVELUT LAINAUS 2017 2016 muutos muutos% Pääkirjasto 218 332 233 136-14 804-6,3 Kirjastoauto 71

Lisätiedot

Kirjastopalvelut. Toimintasuunnitelma 2014. Oheismateriaali/vapaa-aikalautakunta 4.3.2014. www.ylojarvi.fi

Kirjastopalvelut. Toimintasuunnitelma 2014. Oheismateriaali/vapaa-aikalautakunta 4.3.2014. www.ylojarvi.fi Kirjastopalvelut Toimintasuunnitelma 2014 Oheismateriaali/vapaa-aikalautakunta 4.3.2014 www.ylojarvi.fi Kirjaston toiminta-ajatus Kirjasto on kaupungin peruspalvelua, joka edistää alueensa asukkaiden yhtäläisiä

Lisätiedot

Joensuun seutukirjaston tilastovertailu muiden maakuntakirjastojen kanssa

Joensuun seutukirjaston tilastovertailu muiden maakuntakirjastojen kanssa 1 (6) Joensuun seutukirjaston tilastovertailu muiden maakuntakirjastojen kanssa 1. Suoritevertailu Tilastoissa Joensuun seutukirjaston toimintatilastoja on verrattu kaikkiin muihin maakuntakirjastoihin

Lisätiedot

Miten nykyinen kirjastolainsäädäntö vastaa kirjastojen tarpeisiin? Saavutettavuus, tasa-arvo, kirjastoverkko

Miten nykyinen kirjastolainsäädäntö vastaa kirjastojen tarpeisiin? Saavutettavuus, tasa-arvo, kirjastoverkko Miten nykyinen kirjastolainsäädäntö vastaa kirjastojen tarpeisiin? Saavutettavuus, tasa-arvo, kirjastoverkko Aluekirjastopäällikkö Päivi Rasinkangas Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Kohti uutta

Lisätiedot

Kirjastoverkkopalvelut. Asiakaskysely kansallisista kirjastoverkkopalveluista

Kirjastoverkkopalvelut. Asiakaskysely kansallisista kirjastoverkkopalveluista Kirjastoverkkopalvelut Asiakaskysely kansallisista kirjastoverkkopalveluista 2008 ASIAKASKYSELY KANSALLISISTA KIRJASTOVERKKOPALVELUISTA 1. Kirjastosektori ( Mitä kirjastosektoria edustat ) 2. Työtehtävä

Lisätiedot

Kun tavallinen kirja ei riitä - Celian aineistot, äänikirjat, selkokirjat

Kun tavallinen kirja ei riitä - Celian aineistot, äänikirjat, selkokirjat Kun tavallinen kirja ei riitä - Celian aineistot, äänikirjat, selkokirjat Pohjois-Suomen kirjastoautohenkilöstön koulutuspäivä 6.6.2014 Helena Kokko Rovaniemen kaupunginkirjasto Lapin maakuntakirjasto

Lisätiedot

Salon kaupunginkirjasto

Salon kaupunginkirjasto Salon kaupunginkirjasto Kirjasto palvelee Kirjastopalvelut ovat kasvaneet perinteistä lainaus- ja palautustoimintaa monipuolisemmiksi. Salon kaupunginkirjasto tarjoaa aineistoa tiedonnälkään ja viihtymiseen,

Lisätiedot

Kirjastopalvelut. Toimintasuunnitelma 2015. Oheismateriaali vapaa-aikalautakunta 10.3.2015. www.ylojarvi.fi

Kirjastopalvelut. Toimintasuunnitelma 2015. Oheismateriaali vapaa-aikalautakunta 10.3.2015. www.ylojarvi.fi Kirjastopalvelut Toimintasuunnitelma 2015 Oheismateriaali vapaa-aikalautakunta 10.3.2015. www.ylojarvi.fi Kirjaston toiminta-ajatus Kirjasto on kaupungin peruspalvelua, joka edistää alueensa asukkaiden

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelusuunnitelma

Ikäihmisten palvelusuunnitelma Kirjasto- ja kulttuuripalvelut Ikäihmisten palvelusuunnitelma 2016-2018 Kuva Sirkku Petäjä www.nurmijarvi.fi Palveluja ikäihmisille Kirjasto- ja kulttuuripalvelut laati ensimmäisen ikäihmisten palvelusuunnitelman

Lisätiedot

Laki yleisistä kirjastoista - lyhyt oppimäärä

Laki yleisistä kirjastoista - lyhyt oppimäärä - lyhyt oppimäärä Laki yleisistä kirjastoista pykälät käyttöön Opetus- ja kulttuuriministeriön ja aluehallintovirastojen koulutusja keskustelutilaisuus Helsinki 14.2.2017 Hallitusneuvos Merja Leinonen

Lisätiedot

Opastusta ja inspiraatiota - Lahden kaupunginkirjaston pedagogiset palvelut

Opastusta ja inspiraatiota - Lahden kaupunginkirjaston pedagogiset palvelut Opastusta ja inspiraatiota - Lahden kaupunginkirjaston pedagogiset palvelut Salla Palmi-Felin Johtava informaatikko, Media- ja musiikkipalvelut Lastukirjastot.fi Palvelua kaikenikäisille Ketkä opastavat?

Lisätiedot

Työpaja kirjastopalvelujen saatavuudesta ja saavutettavuudesta Kooste pienryhmätyöskentelystä. Tieteiden talo

Työpaja kirjastopalvelujen saatavuudesta ja saavutettavuudesta Kooste pienryhmätyöskentelystä. Tieteiden talo Työpaja kirjastopalvelujen saatavuudesta ja saavutettavuudesta Kooste pienryhmätyöskentelystä Tieteiden talo 11.5.2015 Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Suomen kirjastoseuran järjestämässä työpajassa

Lisätiedot

Case: Hyvinvointikertomus ja kirjastot. Tietojohtaminen kirjastossa-koulutuspäivät Johanna Selkee Suomen Kuntaliitto

Case: Hyvinvointikertomus ja kirjastot. Tietojohtaminen kirjastossa-koulutuspäivät Johanna Selkee Suomen Kuntaliitto Case: Hyvinvointikertomus ja kirjastot Tietojohtaminen kirjastossa-koulutuspäivät 7.11.2016 Johanna Selkee Suomen Kuntaliitto Hyvinvoinnin ja elinvoiman edistäminen Kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia

Lisätiedot

Kirjaston asiakaskysely kevät 2011 Lehdistötiedote

Kirjaston asiakaskysely kevät 2011 Lehdistötiedote Kirjaston asiakaskysely kevät 2011 Lehdistötiedote Vastaajaryhmä Työttömät Painettu sana ei koskaan kuole, jos sillä on lukijansa. Kiitos Suomalaiselle Kirjastolle. Vastaajat Vastaajia 19, joista naisia

Lisätiedot

Miten muutettiin kaikki?

Miten muutettiin kaikki? Miten muutettiin kaikki? Kirjastopalvelua tunteella ja tärkeydellä Rovaniemi 25.4.2017 Hilkka Heikkinen Kemin kaupungin kirjastotoimenjohtaja Taustaa Kirjasto valmistui 1990 Entisistä kirjastotiloista

Lisätiedot

AMK-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2010 yhteenveto KTAMKn tuloksista

AMK-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2010 yhteenveto KTAMKn tuloksista AMK-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2010 yhteenveto KTAMKn tuloksista Neljäs valtakunnallinen amk-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely järjestettiin keväällä 2010. KTAMKn vastauksia kertyi 330 kappaletta.

Lisätiedot

Yhteistyötä yli rajojen, Turun linna 10.5.2012 Asko Hursti. - yhteisjärjestelmä ä

Yhteistyötä yli rajojen, Turun linna 10.5.2012 Asko Hursti. - yhteisjärjestelmä ä Yhteistyötä yli rajojen, Turun linna 10.5.2012 Asko Hursti isatakirjastott - yhteisjärjestelmä ä Satakunnan kunnat Asukasmäärä Eura 12 500 Eurajoki 5 900 Harjavalta 7 500 Honkajoki 1 900 Huittinen 10 700

Lisätiedot

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017 TOIMINTASUUNNITELMAN TAUSTAT Luova ja energinen taideorganisaatio edellyttää kirjastoa, joka elää innovatiivisesti ajassa mukana sekä huomioi kehysorganisaationsa ja sen edustamien taiteen alojen pitkän

Lisätiedot

Kuntapäättäjien näkemyksiä kirjastopalvelujen tilasta ja tasosta

Kuntapäättäjien näkemyksiä kirjastopalvelujen tilasta ja tasosta Kuntapäättäjien näkemyksiä kirjastopalvelujen tilasta ja tasosta Tuloksia Itä-Suomen kirjastojen laatutason kartoituksesta Kohti uutta kirjastolakia 21.4.2015 Varkaus Marja Tiittanen-Savolainen Itä-Suomen

Lisätiedot

Kirjaston ja lukioiden yhteistyöpalaveri. Torstai Lohjan kaupunginkirjasto

Kirjaston ja lukioiden yhteistyöpalaveri. Torstai Lohjan kaupunginkirjasto Kirjaston ja lukioiden yhteistyöpalaveri Torstai 29.9.2016 Lohjan kaupunginkirjasto Melina Aremaa esittäytyy Aloitin pedagogisena informaatikkona 1.7.2016 Koulutus: lastentarhanopettaja, kirjasto- ja tietopalvelualan

Lisätiedot

Peruspalvelujen arviointi 2015 kirjastopalvelujen saatavuus erityisesti lasten ja nuorten kannalta ja muuta ajankohtaista

Peruspalvelujen arviointi 2015 kirjastopalvelujen saatavuus erityisesti lasten ja nuorten kannalta ja muuta ajankohtaista Peruspalvelujen arviointi 2015 kirjastopalvelujen saatavuus erityisesti lasten ja nuorten kannalta ja muuta ajankohtaista Merja Kummala-Mustonen 15.9.2016 PSAVI, Merja Kummala-Mustonen, Opetus ja kulttuuri

Lisätiedot

Seniorit kartalle. Mervi Vaara Maailma muuttuu Eskoni kirjastojen seniorityö muutoksessa Oulu

Seniorit kartalle. Mervi Vaara Maailma muuttuu Eskoni kirjastojen seniorityö muutoksessa Oulu Seniorit kartalle - seniorityötä Oulun kaupunginkirjastossa Mervi Vaara 3.5.2018 Maailma muuttuu Eskoni kirjastojen seniorityö muutoksessa 3.-4.5.2018 Oulu Oulun kaupunginkirjasto Oulun kaupunginkirjasto

Lisätiedot

Kaikkien kirjasto. Näin käytät kirjastoa. Selkoesite

Kaikkien kirjasto. Näin käytät kirjastoa. Selkoesite Kaikkien kirjasto Näin käytät kirjastoa Selkoesite Kaikkien kirjasto Tämä esite on julkaistu osana Kaikkien kirjasto -kampanjaa. Kampanjan toteuttavat Selkokeskus, Kulttuuria kaikille -palvelu ja Suomen

Lisätiedot

Saavutettavuus ja yhdenvertaisuus Tampereen kaupunginkirjastossa

Saavutettavuus ja yhdenvertaisuus Tampereen kaupunginkirjastossa Saavutettavuus ja yhdenvertaisuus Tampereen kaupunginkirjastossa 1 Tilannekatsaus Päivän teemat: - rakennetun ympäristön esteettömyys: pääkirjaston peruskorjaus - sosiaalinen esteettömyys: esimerkkejä

Lisätiedot

Kirjasto on osa arkea ja elämää

Kirjasto on osa arkea ja elämää Kirjasto on osa arkea ja elämää Satakunnan Kulttuurifoorumi 12.3.2014 Asko Hursti Kirjastotoimenjohtaja, Porin kaupunki Kirjaston tehtävä Satakunnan kulttuurin edistämisessä on... Toteuttaa Suomen perustuslain

Lisätiedot

1. Vastaajan sukupuoli:

1. Vastaajan sukupuoli: RATAMO-kirjastojen ja Lopen kirjaston asiakaskysely 5. 18.11. ASIAKASKYSELYN VASTAUKSET: NURMIJÄRVI Vastaajia oli Nurmijärven kirjastoissa yhteensä 281 (vuonna vastaajia oli 209). Tässä yhteenvedossa vastaukset

Lisätiedot

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2017

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2017 OPERATIIVINEN SOPIMUS 2017 Vapaa-aikatoimiala Palvelualue: Kirjastopalvelut Sopimuksen tarkoitus: Operatiivinen sopimus täydentää toimialan strategista sopimusta. Tässä sopimuksessa määritellään kaupungin

Lisätiedot

Kirjasto on. arjen luksusta. Monipuolisesta ja dynaamisesta kirjastosta voimme olla aidosti ylpeitä ja esimerkkinä muulle maailmalle.

Kirjasto on. arjen luksusta. Monipuolisesta ja dynaamisesta kirjastosta voimme olla aidosti ylpeitä ja esimerkkinä muulle maailmalle. Kirjasto on arjen luksusta Monipuolisesta ja dynaamisesta kirjastosta voimme olla aidosti ylpeitä ja esimerkkinä muulle maailmalle. Arvostettu edelläkävijä Lisää hyvinvointia Kirjasto on niin tuttu osa

Lisätiedot

Elämäniloa ja sivistystä. Lahden kaupunginkirjasto maakuntakirjasto

Elämäniloa ja sivistystä. Lahden kaupunginkirjasto maakuntakirjasto Elämäniloa ja sivistystä Lahden kaupunginkirjasto maakuntakirjasto Elämäniloa ja sivistystä Tarjoamme asiakkaillemme mahdollisuuden hankkia tietoa ja elämyksiä. Toimintamme edistää luku-, kirjallisuus-

Lisätiedot

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen opetussuunnitelman avulla

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen opetussuunnitelman avulla KEURUUN KIRJASTOT Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen opetussuunnitelman avulla Opetussuunnitelma: Liiketalouden pt. 2014 Paikka: Työvalmentaja: Keuruun kirjastot (kirjastoauto, Keuruun ja Haapamäen

Lisätiedot

Ratamo-kirjastojen ja Lopen kirjaston asiakaskysely 2016

Ratamo-kirjastojen ja Lopen kirjaston asiakaskysely 2016 Ratamo-kirjastojen ja Lopen kirjaston asiakaskysely 2016 1. Vastaajan sukupuoli: Vastaajien määrä: 267 23% mies 13% 19% 77% nainen 87% 81% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Hyvinkään pääkirjasto

Lisätiedot

Vastausten määrä: 68 Tulostettu :23:50

Vastausten määrä: 68 Tulostettu :23:50 Vastausten määrä: 68 Tulostettu 7.5.2010 14:23:50 Poiminta 1.1 Minkä erikoiskirjaston / tutkimuslaitoksen palveluja arvioit (valitse yksi vaihtoehto) = 12 (Museoviraston kirjasto) 1.1 Minkä erikoiskirjaston

Lisätiedot

Kuopion kaupunginkirjaston käyttösäännöt , voimassa toistaiseksi

Kuopion kaupunginkirjaston käyttösäännöt , voimassa toistaiseksi Maaherrankatu 12, 70100 Kuopio Puh. 017 182111 (kaupungin vaihde) https://kuopio.finna.fi Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta 28.2.2017 Kuopion kaupunginkirjaston käyttösäännöt 6.3.2017, voimassa toistaiseksi

Lisätiedot

Miten nykyinen kirjastolainsäädäntö vastaa kirjastojen tarpeisiin? Osaaminen, kirjastoammatillisuuden merkitys, kehittäminen, johtaminen

Miten nykyinen kirjastolainsäädäntö vastaa kirjastojen tarpeisiin? Osaaminen, kirjastoammatillisuuden merkitys, kehittäminen, johtaminen Miten nykyinen kirjastolainsäädäntö vastaa kirjastojen tarpeisiin? Osaaminen, kirjastoammatillisuuden merkitys, kehittäminen, johtaminen Kirjastopalveluiden johtaja Jouni Pääkkölä Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto,

Lisätiedot

Kansallinen lukutaitofoorumi ja lukutaidon edistäminen

Kansallinen lukutaitofoorumi ja lukutaidon edistäminen Kansallinen lukutaitofoorumi ja lukutaidon edistäminen PiKen lastenkirjastotyön foorumi 18.5.2018 Johanna Selkee Erityisasiantuntija, kirjasto- ja kulttuuriasiat Sisältö Lukemisen edistämisen taustaa Kansallinen

Lisätiedot

Työajanseuranta Lapin yleisissä kirjastoissa

Työajanseuranta Lapin yleisissä kirjastoissa Työajanseuranta Lapin yleisissä kirjastoissa Huomioita ja ajatuksia keskustelun pohjaksi Lapin kirjastokokous 27.11.2014 Pasi Rantanen, Rovaniemen kaupunginkirjasto Toteutus - seuranta toteutettiin pääosin

Lisätiedot

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Hyvinvointikertomus valtuustokaudelta 2009-2012 ja hyvinvointisuunnitelma valtuustokaudelle 2013-2016 Keskeneräinen Kertomuksen vastuutaho ja laatijat (viranhaltijat,

Lisätiedot

Kulttuurit kuuluviin! Monikulttuurinen kirjastotyö Turun kaupunginkirjastossa

Kulttuurit kuuluviin! Monikulttuurinen kirjastotyö Turun kaupunginkirjastossa Kulttuurit kuuluviin! Monikulttuurinen kirjastotyö Turun kaupunginkirjastossa Kirjaston monikulttuurinen palvelukonsepti Open Zone -hankkeen aikana 2008-2011 syntyneet hyvät käytännöt, joista on tullut

Lisätiedot

300 Sivistystoimen hallinto TA 2018 Tot Erotus Tot %

300 Sivistystoimen hallinto TA 2018 Tot Erotus Tot % Siv.ltk 16.8.2018 LIITE 1 300 Sivistystoimen hallinto Toimintakulut -90521-17501 -73020 19,3 Henkilöstökulut -33421-11232 -22189 33,6 Palkat ja palkkiot -20300-8515 -11785 41,9 Henkilösivukulut -13121-2717

Lisätiedot

Kulttuuri kantaa sivistyskuntaa!

Kulttuuri kantaa sivistyskuntaa! Kulttuuri kantaa sivistyskuntaa! Kuntien kulttuuritoimintalain infotilaisuudet 2019 Johanna Selkee Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto @JoSelkee Sivistyskunnan haasteet VÄESTÖ - vanhenee - monikulttuuristuu

Lisätiedot

Kosken Tl kulttuurilautakunta

Kosken Tl kulttuurilautakunta 1 KULTTUURILAUTAKUNNAN KOKOUS Pöytäkirja 4/2013 Aika: Torstai 5.9.2012 klo 17.00 Paikka: Kosken Tl Kirjasto Läsnä: Almgren Lassi (x) Hämäläinen Risto ( ) Julla Hans (x) Laakso Matti ( ) Ojala Seija ( )

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

300 Sivistystoimen hallinto TA 2016 Tot. Erotus Tot. %

300 Sivistystoimen hallinto TA 2016 Tot. Erotus Tot. % 300 Sivistystoimen hallinto Toimintakulut -81526-8888 -72638 10,9 Henkilöstökulut -26726-5596 -21130 20,9 Palkat ja palkkiot -18800-3628 -15172 19,3 Henkilösivukulut -7926-1968 -5958 24,8 Eläkekulut -7160-1795

Lisätiedot

Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista

Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista Kirjastopalvelut peruspalvelujen arvioinnissa 25.9.2018 Oulu 1 Pääasiat Mikä peruspalvelujen arviointi? Miksi lukeminen ja lukutaidot arvioitavana juuri

Lisätiedot

Kirjastoautopalvelujen asiakaskysely Yhteenveto yhteisöasiakkaiden kyselystä

Kirjastoautopalvelujen asiakaskysely Yhteenveto yhteisöasiakkaiden kyselystä Kirjastoautopalvelujen asiakaskysely 2012 Yhteenveto yhteisöasiakkaiden kyselystä Sisältö 1 Kirjastoautopalvelujen asiakaskyselyn toteutus...2 2 Kirjastopalveluiden käyttö...3 2.1 Kirjastoautossa ja pää-

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen neuvosto Hannu Sulin

Yleisten kirjastojen neuvosto Hannu Sulin Yleisten kirjastojen neuvosto 7.11.2014 Hannu Sulin OKM:n kirjastopolitiikka 2015 ohjelman tavoitteiden toteutuminen kansallisella tasolla Kohdennetaan yleisten kirjastojen kokeilu- ja kehittämistoiminnan

Lisätiedot

Ratamo-kirjastojen ja Lopen kirjaston asiakaskysely 2016

Ratamo-kirjastojen ja Lopen kirjaston asiakaskysely 2016 Ratamo-kirjastojen ja Lopen kirjaston asiakaskysely 2016 1. Vastaajan sukupuoli: Vastaajien määrä: 1237 mies 19% 22% 16% 22% 24% nainen 81% 78% 84% 78% 76% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% Hausjärvi

Lisätiedot

Unelmien kirjasto -kysely 2019

Unelmien kirjasto -kysely 2019 Unelmien kirjasto -kysely 2019 Maaliskuussa 2019 Kokkolan kaupunginkirjasto kysyi asiakkaiden mielipiteitä siitä, miten kirjaston tiloja ja palveluja pitäisi kehittää. Kyselyyn vastasi 259 asiakasta. Kyselyyn

Lisätiedot

Päättäjäpäivä 26.11.2013 Asko Hursti. Mitä jokaisen päättäjän pitäisi kirjastosta tietää

Päättäjäpäivä 26.11.2013 Asko Hursti. Mitä jokaisen päättäjän pitäisi kirjastosta tietää Päättäjäpäivä 26.11.2013 Asko Hursti Mitä jokaisen päättäjän pitäisi kirjastosta tietää Kirjaston perusta ja oikeutus Perustuslaki (Suomen hallitusmuoto 13 2 mom): Julkisen vallan on turvattava jokaiselle

Lisätiedot

YLEISTEN KIRJASTOJEN YHTEINEN VIESTINTÄ JA VIESTINTÄKETJU

YLEISTEN KIRJASTOJEN YHTEINEN VIESTINTÄ JA VIESTINTÄKETJU YLEISTEN KIRJASTOJEN YHTEINEN VIESTINTÄ JA VIESTINTÄKETJU Marraskuu 2016 Päivi Litmanen-Peitsala Viestinnänsuunnittelija, Yleisten kirjastojen keskuskirjasto - Kirjastot.fi YKN:n viestintäryhmä Mukana:

Lisätiedot

Vantaan kaupunki Kirjasto- ja tietopalvelut TOIMINTAKERTOMUS 2010

Vantaan kaupunki Kirjasto- ja tietopalvelut TOIMINTAKERTOMUS 2010 Vantaan kaupunki Kirjasto- ja tietopalvelut TOIMINTAKERTOMUS 2010 Vantaan kaupunginkirjaston tilastokatsaus 2010 Sisällysluettelo Kirjastot, aukiolotunnit...3 Henkilökunta...3

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen neuvosto (YKN) Lausunto

Yleisten kirjastojen neuvosto (YKN) Lausunto Yleisten kirjastojen neuvosto (YKN) Lausunto 23.9.2016 Opetus- ja kulttuuriministeriö Viite: OKM120:00/2014 Asia: Lausuntopyyntö opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelemasta hallituksen esitysluonnoksesta

Lisätiedot

KESKI-KARJALAN KIRJASTOSTRATEGIAN PÄIVITYS

KESKI-KARJALAN KIRJASTOSTRATEGIAN PÄIVITYS Keski-Karjalan kirjastostrategian päivitys 1 KESKI-KARJALAN KIRJASTOSTRATEGIAN PÄIVITYS Keväällä 2004 valmistui Keski-Karjalan kirjastostrategia, jonka tilastotietoja on täydennetty vuosilla 2004-2006.

Lisätiedot

Kaupunginkirjaston asiakaskysely 2014

Kaupunginkirjaston asiakaskysely 2014 Ylöjärven kaupunki Kaupunginkirjaston asiakaskysely 2014 Tulosten yhteenveto Ylöjärven kaupunki 2 Raportti Ylöjärven kaupunginkirjaston asiakaskyselyn tuloksista Kirjastolaki edellyttää, että kunnat arvioivat

Lisätiedot

Sipoon kunnankirjasto Sibbo kommunbibliotek

Sipoon kunnankirjasto Sibbo kommunbibliotek Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013 Sipoon kunnankirjasto Sibbo kommunbibliotek TÄRKEYS = Palvelujen tärkeys minulle TOIMIVUUS = Miten kirjasto on onnistunut Kirjaston käyttäjäkysely 2013

Lisätiedot

Elämykset ja tieto kaikkien nautittavaksi - kirjaston tehtävä

Elämykset ja tieto kaikkien nautittavaksi - kirjaston tehtävä Elämykset ja tieto kaikkien nautittavaksi - kirjaston tehtävä JAT Viestintäpäivät, Pori 22.3.2019 Paula Kauppila, kirjastotoimen apulaisjohtaja, Porin kaupunki KIRJASTOPALVELUT Kirjasto on lakisääteinen

Lisätiedot

Porin tiedekirjasto. Teppo Hjelt

Porin tiedekirjasto. Teppo Hjelt Porin tiedekirjasto Teppo Hjelt kirjasto-pori@tut.fi 040 826 2780, Pohjoisranta 11 C Mikä Porin tiedekirjasto on? Googlaa Porin tiedekirjasto tai ota esite Mitä ovat Tutcat ja Volter? Tutcat sisältää TTY:n,TuKKK:n

Lisätiedot

NÄKÖKULMIA ALUEELLISEN KIRJASTOSTRATEGIAN LAATIMISEEN. Jyväskylä 27.10.2005. Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto

NÄKÖKULMIA ALUEELLISEN KIRJASTOSTRATEGIAN LAATIMISEEN. Jyväskylä 27.10.2005. Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto NÄKÖKULMIA ALUEELLISEN KIRJASTOSTRATEGIAN LAATIMISEEN Jyväskylä 27.10.2005 Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto LIISA NIINIKANGAS LIISA.NIINIKANGAS@LIGHTHOUSE.FI WWW.LIGHTHOUSE.FI

Lisätiedot

Lapin alueen kirjastostrategia ja Yleisten kirjastojen suunta Yleisten kirjastojen neuvosto

Lapin alueen kirjastostrategia ja Yleisten kirjastojen suunta Yleisten kirjastojen neuvosto Lapin alueen kirjastostrategia ja Yleisten kirjastojen suunta 2016-2020 Yleisten kirjastojen neuvosto 7.4.2016 Satu Ihanamäki, Lapin aluehallintovirasto 7.4.2016 1 Lapin yleiset kirjastot Lähde: Lapin

Lisätiedot

Informaatikot - Oulun kaupunginkirjasto

Informaatikot - Oulun kaupunginkirjasto Informaatikot - Oulun kaupunginkirjasto Informaatikot Oulussa muodostavat asiantuntijaryhmän Vastaava informaatikko 5 informaatikkoa 1 pääkirjastossa 2 aluekirjastoissa 2 kombikirjastoissa Koulukirjaston

Lisätiedot