Yleistä sähköisten rekisterien ja sähköisen asioinnin lisäämisestä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yleistä sähköisten rekisterien ja sähköisen asioinnin lisäämisestä"

Transkriptio

1 Lausunto 1 (5) Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön ja asumisen palvelukokonaisuus Sähköinen asunto-osakerekisteri -projekti kirjaamo.ym@ymparisto.fi pirjo.saksa@ym.fi jaakko.wegelius@conversatum.fi LAUSUNTO KOSKIEN SÄHKÖISEN ASUNTO-OSAKEREKISTERIN TOIMINTAMALLIA KOSKEVAA SELVITYSTÄ Suomen Kiinteistöliitosta (Kiinteistöliitto/Suomen Kiinteistöliitto) kiittää mahdollisuudesta lausua otsikossa yksilöidystä loppuraportista. Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja ja kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio. Kiinteistöliittoon kuuluu 23 alueellista kiinteistöyhdistystä, joiden jäsenkunta muodostuu pääasiallisesti asuntoosakeyhtiöistä. Kiinteistöliiton jäsenistöön kuuluu myös vuokrataloyhtiöitä. Alueellisten kiinteistöyhdistysten jäsenistöön kuuluu yhteensä yli asuntotai kiinteistöosakeyhtiötä. Lisäksi Kiinteistöliittoon kuuluu Suomen Vuokranantajat ry., jossa on jäseninä yli yksityishenkilöä tai muuta tahoa, jotka vuokraavat asuin- ja liikehuoneistojaan asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöissä. Jäsenkuntamme piiriin kuuluu arviolta noin 2 miljoonaa suomalaista. Suomen Kiinteistöliiton lausunto Yleistä sähköisten rekisterien ja sähköisen asioinnin lisäämisestä Kiitämme mahdollisuudesta osallistua sähköisen asunto-osakerekisterin toimintamallia koskeneen, ympäristöministeriön asettaman työryhmän työskentelyyn. Selvitystyön tarkoituksena on ollut kartoittaa sähköisen asunto-osakerekisterin toteuttamis- ja rahoitusmallit sekä keskeisimmät sääntelymuutostarpeet.

2 Lausunto 2 (5) Sähköisellä asunto-osakerekisterillä tarkoitetaan rekisteriä, jonka avulla voidaan rekisteröidä asunto-osakkeita koskevat tiedot ja omistajamerkinnät sähköisesti samaan tapaan kuin kiinteistöjen yhteydessä on toteutettu sähköiset kirjaukset kiinteistötietojärjestelmään. Sähköinen kiinteistön omistus- ja kiinnitystietojen rekisteröinti on mahdollistanut myös sähköisen kiinteistökauppajärjestelmän (KVP) käyttöönoton lukien. Osakkeiden omistus osoitetaan asunto-osakeyhtiöissä nykyisin (painettujen) osakekirjojen ja niihin tehtävien siirtomerkintöjen avulla. Osakkeenomistaja kirjauttaa saantonsa yhtiön osakeluetteloon, jonka tiedot ovat lähtökohtaisesti julkisia. Saantojen selvittäminen tapahtuu käytännössä isännöitsijän toimesta, mutta asunto-osakeyhtiölain mukaan osakeluettelon ylläpidosta vastaa virallisesti yhtiön hallitus. Saantojen selvittäminen edellyttää paikoin laajan ja monimutkaisen saantoaineiston läpikäyntiä sekä saannon asianmukaisuuden selvittämiseksi vaadittavan juridiikan hallintaa. Saantoselvitysten tutkiminen edellyttää siis usein erityistä ammattitaitoa. Sähköinen asunto-osakerekisteri mahdollistaisi siirtymisen osakeomistusta nykyisin osoittavien osakekirjojen käytöstä sähköisiin omistuskirjauksiin. On tietysti selvä, että siirtyminen osittainkin sähköisiin omistuskirjauksiin hyödyttäisi ennen kaikkea osakkeenomistajia sekä pankkeja. Sähköinen asuntoosakerekisteri mahdollistaisi sähköisen asunto-osakekaupan, jonka avulla olisi mahdollista laskea asuntokauppoihin tyypillisesti liittyviä transaktiokustannuksia. Kiinteistöliitto erittäin tärkeänä asumisen ja rakentamisen palveluihin liittyvien sähköisten asiointimahdollisuuksien lisäämistä ja kehittämistä perinteisen asioinnin rinnalla. Kiinteistöliitto onkin osallistunut patentti- ja rekisterihallituksen jo vuonna 2004 julkaistun selvityksen laatimiseen ( Esiselvitys asunto-osakkeiden omistuksen sähköisestä rekisteristä ). Kiinteistöliitto kannattaa erityisesti AsOR-osarekisteriä Loppuraportista ilmenee, että asunto-osakerekisterin on kaavailtu sisältävän kaksi osarekisteriä: - asunto-osakkeiden omistajarekisteri, AsOR - asunto-osakkeiden tietorekisteri, AsTER Kiinteistöliitto on osallistunut työryhmän työskentelyyn ennen kaikkea omistajarekisterin (AsOR) osalta. Kiinteistöliitto pitää erittäin tärkeänä tämän osarekisterin perustamista jäljempänä yksilöidyin tarkemmin rajauksin. AsOR-osaan on tarkoitus sisällyttää tiedot muun muassa osakeryhmistä ja huoneistoista, joiden hallintaan osakeryhmät oikeuttavat, omistajista ja omistusosuuksista, hallintaoikeuksista,

3 Lausunto 3 (5) luovutuksista sekä panttauksista. AsOR mahdollistaisi myös sähköisen asuntoosakekaupan käyttöönoton perinteisen kaupankäynnin rinnalla. Kiinteistöliitto ei sen sijaan kannata toisen osarekisterin eli asunto-osakkeiden tietorekisterin (AsTER) perustamista ainakaan kaavaillussa laajuudessa. Sikäli kuin viranomaiset katsovat perustelluksi koota eri virallisrekisterilähteistä jo saatavaa tietoa yhteen rekisteriin ja/tai avata pääsyn eri rekisterien tietoihin yhden rekisterin kautta, voidaan tätä tavoitetta lähtökohtaisesti tukea. Kiinteistöliitto kiinnittää kuitenkin huomiota AsTER-tietorekisterin sangen korkeisiin kehityskustannuksiin. Raportin sivulta 24 ilmenee, että AsTERjärjestelmän kehityskustannukset ovat peräti 1,6 miljoonaa euroa AsORjärjestelmän kehittämiskustannusten ollessa 1,07 miljoonaa euroa, kummankin osakerekisterin perustamisen kokonaiskustannusten noustessa 4,7 miljoonaa euroa. Raportista ilmenee myös, että AsTER-osarekisteriin on kaavailtu kirjattavaksi tietoa, joka on laadultaan yksityistä, luottamuksellista tai muutoin rajoitetun joukon saatavilla. Esimerkkinä rekisteriin kirjattavista tiedoista voidaan mainita esimerkiksi RS-kohteiden tiedot, rakennuksen kunnossapitohistoria ja - suunnitelma ja yhtiön hallituksessa käsitellyt huoneistokohtaiset muutostyöt taikka tieto osakassopimuksesta. Tällaisten tietojen rekisteröinnin osalta Kiinteistöliitto ei puolla AsTER-osarekisteriä. Viitatun tiedon rekisteröinti palvelisi ennen kaikkea asuntokaupan osapuolia. Kiinteistöliiton näkemyksen mukaan myyjän asuntokauppalakiin kirjattu tiedonantovelvollisuus ostajalle kauppaan vaikuttavista seikoista toteutuu asuntokauppojen yhteydessä kohtuullisen hyvin ilman vastaavan tiedon laajamittaista rekisteröintiä julkiseen rekisteriin ja tiedon avointa saatavilla oloa. Mikäli tällaisen tiedon rekisteröintiin päädyttäisiin, tulisi rekisteröinnin nähdäksemme joka tapauksessa olla vapaaehtoista. Jatkoselvitysvaiheessa tulisi kiinnittää erityistä huomiota siihen, millaisella yhtiöoikeudellisella päätöksentekovaateella yhtiön tietojen rekisteröinnistä voitaisiin asunto-osakeyhtiöissä päättää ja vastaavasti miltä osin tietojen rekisteröinti edellyttäisi osakkaan suostumusta. Loppuraportin mukaan AsTER-osarekisteri tarjoaisi sähköisen hallinnointitietojärjestelmän niille yhtiöille, joilla ei ole tällaista järjestelmää käytössään. Kiinteistöliitto korostaa erityisesti, että asunto-osakeyhtiöt voivat niin halutessaan hankkia erittäin kustannustehokkaasti esimerkiksi taloyhtiön hallinnoinnissa tarvittavia kiinteistötoimialan palveluja ja tietoteknisiä järjestelmiä niitä tuottavilta/myyviltä tahoilta. Julkisen rekisterin ei ole nähdäksemme tarkoituksenmukaista täyttää tällaista tarvetta/tehtävää.

4 Lausunto 4 (5) Tarkempia näkökulmia AsOR-rekisteriin Kuten edellä tässä lausunnossa on todettu, Kiinteistöliitto pitää AsORosarekisteriä pääpiirteittäin kannatettavana. Selvyyden vuoksi todetaan, että Kiinteistöliitto nostaa seuraavaksi esiin vain olennaisia ja ainoastaan AsSOR-osarekisteriin tai siihen liittyvien tietojen luovuttamiseen / kirjaamiseen liittyviä seikkoja. Emme ota kantaa loppuraporttiin tai siinä esitettyihin johtopäätöksiin yksityiskohtaisemmin. Kiinteistöliiton olennaisimmat kannat loppuraporttiin AsSOR-osarekisterin osalta: - AsOR-rekisterin ja siellä olevien tietojen tulee nauttia julkista luotettavuutta. Tämä seikka aiheuttaa luonnollisesti erityisiä vaatimuksia itse järjestelmän ja toisaalta kirjausprosessien toimivuudelle. - Rekisterinpitäjän ei tarvitse olla viranomainen. Näkemyksemme mukaan rekisterinpitäjälle ja rekisterinpidolle asetettavat vaateet tulisi kuitenkin määrittää tarkoin ja toisaalta varmistaa, että valittava toimija täyttää asetetut edellytykset. - Loppuraportin mukaan rekisterinpitäjiä voisi käytännössä avustaa joukko yksityisiä toimijoita kuten laki- ja asianajotoimistot, kiinteistönvälittäjät, pankit, isännöitsijät, kirjaamisviranomaiset jne. Kiinteistöliitto pitää ensiarvoisen tärkeänä sitä, että rekisterinpitäjälle säädettäisiin nimenomainen velvoite rekisterikirjausten tekoon. Yksityisistä toimijoista huolimatta on mahdollista, ettei kirjauspalvelua ole saatavilla esimerkiksi saannon erityislaadun ja sen selvittämiseen liittyvien erityispiirteiden johdosta. Kiinteistöliitto kannattaa lisäksi jatkoselvityksiä, joiden avulla tarkennettaisiin yksityisten palvelutuottajien mahdollista käytettävyyttä prosessissa. Vähintään yksityiset palveluntuottajat voisivat toimia Kiinteistöliiton näkemyksen mukaan saantoselvityksen esihyväksyjinä. Esimerkkinä tällaisesta osakeluettelomerkinnän tekoa nykyisin helpottavasta esityöstä voidaan nostaa esiin esimerkiksi maistraatin vahvistama perukirjan osakasluettelo. - Projektin jatkovaiheissa on erityisen tärkeää selvittää ja määrittää tarkemmin tietojen kirjaamiseen liittyvän vahingonkorvausvastuun perusteita ja ulottuvuutta. - Erityisen tärkeää on selvittää myös rekisteriin kirjattujen tietojen oikaisutavat ja -perusteet sekä se, kenellä on ns. asianosaisasema hakea rekisteröityjen tietojen oikaisemista.

5 Lausunto 5 (5) - Sähköisiin asunto-osakkeisiin siirtymisen tulisi olla vapaaehtoista. Yksittäinen osakas voisi halutessaan hakea omistamiensa osakkeiden vaihtoa sähköisiin osakkeisiin. Uudiskohteiden kohdalla voitaisiin pitää perusteltuna sitä, että kaikki yhtiön osakkeet muutettaisiin sähköisiksi jo alun perin. Vanhempien asunto-osakeyhtiöiden kohdalla asuntoosakeyhtiölakia tulee harkita muutettavaksi siten, että päätöksentekovaateet kaikkien osakkeiden siirtymisen osalta ilmenisivät nimenomaisesti laista. - Jatkoselvitysvaiheessa tulisi selvästi kannoittua myös siihen, mikä merkitys asunto-osakeyhtiölaissa säädetyllä osakeluettelolla tulee jatkossa olemaan tilanteissa, joissa yhtiössä on kokonaan tai osittain käytössä AsORosarekisteri. - AsOR-osarekisterin perustamiskulut tulisi nähdäksemme kohdistaa ensisijaisesti AsOR-rekisteristä hyötyville, ennen kaikkea osakkeenomistajille ja pankeille. Osarekisterin ylläpitokustannukset tulisi pitkällä tähtäimellä kattaa käyttäjiltä perittävillä maksuilla. Annamme mielellämme lisätietoja tästä lausunnosta ja osallistumme tarvittaessa asian jatkovalmisteluun. SUOMEN KIINTEISTÖLIITTO RY Harri Hiltunen toimitusjohtaja Jenni Hupli päälakimies, varatuomari Maria Kulomäki lakimies

Taustaksi. Lausunto 1 (5) 12.5.2014. Työ- ja elinkeinoministeriö kirjaamo@tem.fi TEM/253/03.01.01/2013

Taustaksi. Lausunto 1 (5) 12.5.2014. Työ- ja elinkeinoministeriö kirjaamo@tem.fi TEM/253/03.01.01/2013 Lausunto 1 (5) Työ- ja elinkeinoministeriö kirjaamo@tem.fi TEM/253/03.01.01/2013 LAUSUNTO: KAUPPA- JA YHDISTYSREKISTERIN PAIKALLISVIRANOMAISVERKOSTON UUDISTAMINEN Suomen Kiinteistöliitosta (Kiinteistöliitto/Suomen

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYSLUONNOS HUONEISTOTIETOJÄRJESTELMÄÄ KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI

HALLITUKSEN ESITYSLUONNOS HUONEISTOTIETOJÄRJESTELMÄÄ KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI Lausunto 1 (5) Maa- ja metsätalousministeriö kirjaamo@mmm.fi HALLITUKSEN ESITYSLUONNOS HUONEISTOTIETOJÄRJESTELMÄÄ KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI Suomen Kiinteistöliitto ry kiittää mahdollisuudesta tulla kuulluksi

Lisätiedot

LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ HUONEISTOTIETOJÄRJESTELMÄÄ KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI

LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ HUONEISTOTIETOJÄRJESTELMÄÄ KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI Lausunto 1 (5) Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta viite: HE 127/2018 vp LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ HUONEISTOTIETOJÄRJESTELMÄÄ KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI Suomen Kiinteistöliitto ry kiittää mahdollisuudesta

Lisätiedot

Taustaksi. Muistio 1 (5) 4.6.2014. Sosiaali- ja terveysvaliokunta stv@eduskunta.fi

Taustaksi. Muistio 1 (5) 4.6.2014. Sosiaali- ja terveysvaliokunta stv@eduskunta.fi Muistio 1 (5) Sosiaali- ja terveysvaliokunta stv@eduskunta.fi HE 76/2014 VP, HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI TERVEYDENSUOJELULAIN MUUTTAMISESTA Suomen Kiinteistöliitosta (Kiinteistöliitto) kiittää

Lisätiedot

LAUSUNTO OSAKEYHTIÖLAIN MUUTOSTARPEIDEN ARVIOMUISTIOSTA

LAUSUNTO OSAKEYHTIÖLAIN MUUTOSTARPEIDEN ARVIOMUISTIOSTA Lausunto 1 (6) Oikeusministeriö oikeusministerio@om.fi Viite: Lausuntopyyntö : OM 32/41/2015 LAUSUNTO OSAKEYHTIÖLAIN MUUTOSTARPEIDEN ARVIOMUISTIOSTA kiittää mahdollisuudesta lausua otsikossa yksilöidystä

Lisätiedot

Osakehuoneistorekisteri Miten toimitaan Kiinteistönvälittäjien infotilaisuus

Osakehuoneistorekisteri Miten toimitaan Kiinteistönvälittäjien infotilaisuus Osakehuoneistorekisteri Miten toimitaan 1.1.2019 Kiinteistönvälittäjien infotilaisuus 17.9.2018 Saija Korhonen Esitys sisältää tämän hetken käsityksen käyttöön tulevista toimintamalleista. Ne edellyttävät

Lisätiedot

Huoneistotietojärjestelmä. ASREK-hanke / Liisa Kallela, MML

Huoneistotietojärjestelmä. ASREK-hanke / Liisa Kallela, MML Huoneistotietojärjestelmä ASREK-hanke / 7.1.2019 Liisa Kallela, MML Lainsäädäntö Sisällys Huoneistotietojärjestelmän sisältö Siirtymävaiheet Käyttöönotto Tuki Uudet yhtiöt ja RS-menettely Vaihdanta ja

Lisätiedot

28.9.2015 LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ TUPAKKALAIN UUDISTAMISEKSI

28.9.2015 LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ TUPAKKALAIN UUDISTAMISEKSI Lausunto 1 (5) 28.9.2015 Sosiaali- ja terveysministeriö kirjaamo@stm.fi Lausuntopyyntö 11.08.2015 STM046:00/2015 LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ TUPAKKALAIN UUDISTAMISEKSI kiittää mahdollisuudesta saada

Lisätiedot

Huoneistotietojärjestelmä. ASREK-hanke / Liisa Kallela, MML

Huoneistotietojärjestelmä. ASREK-hanke / Liisa Kallela, MML Huoneistotietojärjestelmä ASREK-hanke / 21.1.2019 Liisa Kallela, MML Sisällys Lainsäädäntö Huoneistotietojärjestelmän sisältö Siirtymävaiheet Huoneistotietojärjestelmän tietosisällön karttuminen Lainsäädäntö

Lisätiedot

Sähköinen osakehuoneistorekisteri

Sähköinen osakehuoneistorekisteri Sähköinen osakehuoneistorekisteri Mia Pujals Vanhempi lakimies, varatuomari Kiinteistöliitto Uusimaa Taloyhtiösi asialla www.ukl.fi Yleistä Maanmittauslaitoksen (MML) ylläpitämä julkista luotettavuutta

Lisätiedot

Huoneistotietojärjestelmä - vaikutukset taloyhtiön toimintaan. Liisa Kallela Maanmittauslaitos

Huoneistotietojärjestelmä - vaikutukset taloyhtiön toimintaan. Liisa Kallela Maanmittauslaitos Huoneistotietojärjestelmä - vaikutukset taloyhtiön toimintaan Liisa Kallela Maanmittauslaitos 25.2.2019 Mikä muuttuu 1.1.2019 -> Sisällys Asunto-osakeyhtiön ja keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön liittyminen

Lisätiedot

10.4.2014 HE 79/2012 VP, HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE PYSÄKÖINNINVALVONNASSA AVUSTAMISTA KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI

10.4.2014 HE 79/2012 VP, HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE PYSÄKÖINNINVALVONNASSA AVUSTAMISTA KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI MUISTIO 1 (5) Lakivaliokunta lav@eduskunta.fi Kuultava:, päälakimies Jenni Hupli Kuulemispäivä: HE 79/2012 VP, HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE PYSÄKÖINNINVALVONNASSA AVUSTAMISTA KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI

Lisätiedot

Huoneistotietojärjestelmä. Markus Tast Maanmittauslaitos

Huoneistotietojärjestelmä. Markus Tast Maanmittauslaitos Huoneistotietojärjestelmä Markus Tast Maanmittauslaitos 25.9.2019 Kysymyksiä voi esittää koko esityksen ajan verkkolähetyksen livekeskusteluseinälle Ennakkokysymysten vastaukset viety seinälle Pyritään

Lisätiedot

Lausunto 1 (5) 13.8.2014. Työ- ja elinkeinoministeriö Kirjaamo PL 32 00023 Valtioneuvosto kirjaamo@tem.fi TEM/940/00.04.01/2013

Lausunto 1 (5) 13.8.2014. Työ- ja elinkeinoministeriö Kirjaamo PL 32 00023 Valtioneuvosto kirjaamo@tem.fi TEM/940/00.04.01/2013 Lausunto 1 (5) Työ- ja elinkeinoministeriö Kirjaamo PL 32 00023 Valtioneuvosto kirjaamo@tem.fi TEM/940/00.04.01/2013 LAUSUNTO: HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAEIKSI KAUPPAREKISTERILAIN, YHDISTYSREKISTERILAIN

Lisätiedot

Osakehuoneistorekisteri

Osakehuoneistorekisteri Osakehuoneistorekisteri Keskeisimmät välitystoiminnassa huomioitavat muutokset Kiinteistönvälittäjien infotilaisuus 17.9.2018 Seija Paavilainen Esitys sisältää tämän hetken käsityksen käyttöön tulevista

Lisätiedot

Huoneistotietojärjestelmä - mitä, missä, milloin. Paavo Häikiö

Huoneistotietojärjestelmä - mitä, missä, milloin. Paavo Häikiö Huoneistotietojärjestelmä - mitä, missä, milloin Paavo Häikiö Esityksen sisältö Huoneistotietojärjestelmän käyttöönotto vuonna 2019 Huoneistotietojärjestelmän jatkokehittäminen 3 Huoneistotietojärjestelmä

Lisätiedot

Huoneistotietojärjestelmä. Liisa Kallela Maanmittauslaitos

Huoneistotietojärjestelmä. Liisa Kallela Maanmittauslaitos Huoneistotietojärjestelmä Liisa Kallela Maanmittauslaitos 25.2.2019 Kysymyksiä voi esittää koko esityksen ajan liveseinälle Pyritään vastaamaan lähetyksen aikana tai sen jälkeen osakehuoneistorekisteri.fi-sivustolla

Lisätiedot

16.11.2015 LAUSUNTO: HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE SÄHKÖTURVALLISUUSLAIKSI. Suomen Kiinteistöliitto ry kiittää mahdollisuudesta lausua asiasta.

16.11.2015 LAUSUNTO: HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE SÄHKÖTURVALLISUUSLAIKSI. Suomen Kiinteistöliitto ry kiittää mahdollisuudesta lausua asiasta. Lausunto 1(5) Työ- ja elinkeinoministeriö kirjaamo@tem.fi Viite: TEM/1808/03.01.01/2015 LAUSUNTO: HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE SÄHKÖTURVALLISUUSLAIKSI 1. Suomen Kiinteistöliitosta 2. Keskeistä uudesta

Lisätiedot

Osakehuoneistorekisteri

Osakehuoneistorekisteri Osakehuoneistorekisteri Saannon, panttauksen ja rajoituksen kirjaaminen Pankkien Infotilaisuus 27.8.2018 Seija Paavilainen Esitys sisältää tämän hetken käsityksen käyttöön tulevista toimintamalleista.

Lisätiedot

Selvitys. Sähköisen asunto-osakerekisterin toimintamalli

Selvitys. Sähköisen asunto-osakerekisterin toimintamalli Rakennetun ympäristön ja asumisen palvelukokonaisuus Sähköinen asunto-osakerekisteri -projekti Selvitys Sähköisen asunto-osakerekisterin toimintamalli Tiivistelmä Tämä raportti kuvaa sähköistä asunto-osakerekisteriä

Lisätiedot

Huoneistotietojärjestelmä, HTJ. Kai Andersin MML

Huoneistotietojärjestelmä, HTJ. Kai Andersin MML Huoneistotietojärjestelmä, HTJ Kai Andersin MML Huoneistotietojärjestelmä Palvelut: rekisterin ylläpito, asiointi, tietopalvelut Osakehuoneistorekisteri - Omistustiedot - Panttaustiedot - Osakeryhmään

Lisätiedot

LAUSUNTO: VEROHALLINNON OHJE RAKENTAMISEEN LIITTYVÄSTÄ TIEDONANTOVELVOLLISUUDESTA

LAUSUNTO: VEROHALLINNON OHJE RAKENTAMISEEN LIITTYVÄSTÄ TIEDONANTOVELVOLLISUUDESTA Lausunto 1 (6) Verohallinto Henkilöverotus, ohjaus- ja kehittämisyksikkö HEVEOKY Sari Wulff PL 325 00052 Vero sari.wulff@vero.fi Diaarinumero A48/200/2014 LAUSUNTO: VEROHALLINNON OHJE RAKENTAMISEEN LIITTYVÄSTÄ

Lisätiedot

Lainsäädäntö. Digipäivä Henrik Ungern johtava lakimies Maanmittauslaitos/yleishallinto/oikeuspalvelut ASREK lainsäädäntötyöryhmän sihteeri

Lainsäädäntö. Digipäivä Henrik Ungern johtava lakimies Maanmittauslaitos/yleishallinto/oikeuspalvelut ASREK lainsäädäntötyöryhmän sihteeri Lainsäädäntö Digipäivä 12.4.2018 Henrik Ungern johtava lakimies Maanmittauslaitos/yleishallinto/oikeuspalvelut ASREK lainsäädäntötyöryhmän sihteeri Työryhmän jäsenet MMM asettamispäätös 19.10.2016 (toimikausi

Lisätiedot

Sähköinen osakehuoneistorekisteri. vanhempi lakiasiantuntija Virpi Hienonen Suomen Kiinteistöliitto ry

Sähköinen osakehuoneistorekisteri. vanhempi lakiasiantuntija Virpi Hienonen Suomen Kiinteistöliitto ry Sähköinen osakehuoneistorekisteri vanhempi lakiasiantuntija Virpi Hienonen Suomen Kiinteistöliitto ry Missä mennään juuri nyt? Hallituksen esitysluonnos huoneistotietojärjestelmää koskevaksi lainsäädännöksi

Lisätiedot

Huoneistotietojärjestelmä

Huoneistotietojärjestelmä Huoneistotietojärjestelmä ASREK-hanke / 26.10.2018 ja 14.12.2018 Esitys sisältää tämän hetken käsityksen käyttöön tulevista toimintamalleista. Ne edellyttävät lainsäädäntömuutoksia, joista ei vielä ole

Lisätiedot

Huoneistotietojärjestelmä Kiinteistöliitto Varsinais Suomi Heli Launto Koho Lakimies

Huoneistotietojärjestelmä Kiinteistöliitto Varsinais Suomi Heli Launto Koho Lakimies Huoneistotietojärjestelmä 26.9.2019 Kiinteistöliitto Varsinais Suomi Heli Launto Koho Lakimies Huoneistotietojärjestelmä Säädöspaketti voimaan 1.1.2019 Laki huoneistotietojärjestelmästä Laki huoneistotietojärjestelmää

Lisätiedot

Huoneistotietojärjestelmä Vaihdannan ja panttauksen prosessi. Kiinteistöasioiden Digipäivä Jori Turunen, Saija Korhonen

Huoneistotietojärjestelmä Vaihdannan ja panttauksen prosessi. Kiinteistöasioiden Digipäivä Jori Turunen, Saija Korhonen Huoneistotietojärjestelmä Vaihdannan ja panttauksen prosessi Kiinteistöasioiden Digipäivä Jori Turunen, Saija Korhonen 12.4.2018 Sisältö Taustaa Lähtökohdat ja oletukset Huoneistotietojärjestelmä Mikä

Lisätiedot

Maanmittauslaitoksen palvelut

Maanmittauslaitoksen palvelut Maanmittauslaitoksen palvelut ASREK info 26.10.2018 Liisa Kallela/ASREK-hankkeen käyttöönottoprojekti Esitys sisältää tämän hetken käsityksen käyttöön tulevista toimintamalleista. Ne edellyttävät lainsäädäntömuutoksia,

Lisätiedot

Viite: Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM053:00/2016 HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI TUPAKKALAIN MUUTTAMISESTA

Viite: Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM053:00/2016 HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI TUPAKKALAIN MUUTTAMISESTA Lausunto 1 (5) Sosiaali- ja terveysministeriö kirjaamo@stm.fi laura.terho@stm.fi Viite: Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM053:00/2016 HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI TUPAKKALAIN

Lisätiedot

Lausunto 1(5) 17.4.2009. Oikeusministeriö LAUSUNTO ARVIOMUISTIOSTA MAANVUOKRALAIN TARKISTAMISEKSI (OM7/42/2007).

Lausunto 1(5) 17.4.2009. Oikeusministeriö LAUSUNTO ARVIOMUISTIOSTA MAANVUOKRALAIN TARKISTAMISEKSI (OM7/42/2007). Lausunto 1(5) 17.4.2009 Oikeusministeriö ASIA LAUSUNTO ARVIOMUISTIOSTA MAANVUOKRALAIN TARKISTAMISEKSI (OM7/42/2007). Suomen Kiinteistöliitto ry, Uudenmaan asuntokiinteistöyhdistys ry ja Suomen Vuokranantajat

Lisätiedot

Maanmittauslaitoksen palvelut

Maanmittauslaitoksen palvelut Maanmittauslaitoksen palvelut ASREK info 17.9.2018 Liisa Kallela/ASREK-hankkeen käyttöönottoprojekti Esitys sisältää tämän hetken käsityksen käyttöön tulevista toimintamalleista. Ne edellyttävät lainsäädäntömuutoksia,

Lisätiedot

Maanmittauslaitoksen palvelut

Maanmittauslaitoksen palvelut Maanmittauslaitoksen palvelut ASREK info 31.10.2018 Liisa Kallela/ASREK-hankkeen käyttöönottoprojekti Esitys sisältää tämän hetken käsityksen käyttöön tulevista toimintamalleista. Ne edellyttävät lainsäädäntömuutoksia,

Lisätiedot

Huoneistotietojärjestelmä

Huoneistotietojärjestelmä Huoneistotietojärjestelmä ASREK-hanke / 31.10.2018 Liisa Kallela / MML Esitys sisältää tämän hetken käsityksen käyttöön tulevista toimintamalleista. Ne edellyttävät lainsäädäntömuutoksia, joista ei vielä

Lisätiedot

ASUNTO-OSAKEREKISTERISTÄ Tapio Nevala

ASUNTO-OSAKEREKISTERISTÄ Tapio Nevala ASUNTO-OSAKEREKISTERISTÄ 24.04.2019 Tapio Nevala 1 Asunto-osakerekisteri - keskeistä Asunto-osakerekisteri osakehuoneistorekisteri?? Huoneistotietojärjestelmä Osakehuoneistorekisteri - osakeluettelo Hallintakohderekisteri

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI OIKEUDENKÄYNNISTÄ HALLINTOASIOISSA JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI

HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI OIKEUDENKÄYNNISTÄ HALLINTOASIOISSA JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI Lausunto 1 (5) Oikeusministeriö Lainvalmisteluosasto HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI OIKEUDENKÄYNNISTÄ HALLINTOASIOISSA JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI Suomen Kiinteistöliitosta (Kiinteistöliitto/Suomen

Lisätiedot

11.8.2015 LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA YHTEISRAKENTAMIS- JA YH- TEISKÄYTTÖLAIN SÄÄTÄMISEKSI SEKÄ TIETOYHTEISKUNTAKAAREN MUUTTA- MISEKSI

11.8.2015 LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA YHTEISRAKENTAMIS- JA YH- TEISKÄYTTÖLAIN SÄÄTÄMISEKSI SEKÄ TIETOYHTEISKUNTAKAAREN MUUTTA- MISEKSI Lausunto 1 (9) 11.8.2015 Liikenne- ja viestintäministeriö kirjaamo@lvm.fi Lausuntopyyntö 15.6.2015, LVM/1114/03/2014 LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA YHTEISRAKENTAMIS- JA YH- TEISKÄYTTÖLAIN SÄÄTÄMISEKSI

Lisätiedot

Huoneistotietojärjestelmä

Huoneistotietojärjestelmä Huoneistotietojärjestelmä ASREK-hanke / 6.11.2018 Janne Murtoniemi, Liisa Kallela, MML Esitys sisältää tämän hetken käsityksen käyttöön tulevista toimintamalleista. Ne edellyttävät lainsäädäntömuutoksia,

Lisätiedot

LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYSTÄ POLIISITOIMESSA

LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYSTÄ POLIISITOIMESSA Sisäministeriö, kirjaamo kirjaamo@intermin.fi hanketunnus SM064:00/2015 LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYSTÄ POLIISITOIMESSA Suomen Kiinteistöliitosta Suomen Kiinteistöliitto

Lisätiedot

Maanmittauslaitoksen palvelut

Maanmittauslaitoksen palvelut Maanmittauslaitoksen palvelut ASREK info 27.8.2018 Liisa Kallela/ASREK-hankkeen käyttöönottoprojekti Esitys sisältää tämän hetken käsityksen käyttöön tulevista toimintamalleista. Ne edellyttävät lainsäädäntömuutoksia,

Lisätiedot

TALOUS JA TILINPÄÄTÖSILTA- PÄIVÄ 15.1.2013 PÄÄLAKIMIES ANU KÄRKKÄINEN

TALOUS JA TILINPÄÄTÖSILTA- PÄIVÄ 15.1.2013 PÄÄLAKIMIES ANU KÄRKKÄINEN TALOUS JA TILINPÄÄTÖSILTA- PÄIVÄ 15.1.2013 PÄÄLAKIMIES ANU KÄRKKÄINEN VARAINSIIRTOVEROLAIN UUDISTUS VARAINSIIRTOVEROLAIN UUDISTUS Voimaan 1.1.2013 (HE 125/2012) Muutoksia sovelletaan 1.3.2013 tai sen jälkeen

Lisätiedot

Huoneistotietojärjestelmä: RS-menettely miten toimitaan Saija Korhonen MML

Huoneistotietojärjestelmä: RS-menettely miten toimitaan Saija Korhonen MML Huoneistotietojärjestelmä: RS-menettely miten toimitaan 21.1.2019 Saija Korhonen MML Sisältö: 1. RS-kohde myyjän (perustajaosakas/ rakennuttaja) näkökulmasta 2. RS-kohde ostajan näkökulmasta 3. RS-kohde

Lisätiedot

t.6 s.102 Laki asuinhuoneistojen vuokrauksesta /481.

t.6 s.102 Laki asuinhuoneistojen vuokrauksesta /481. t.6 s.102 Lähtökohtana on olemassa oleva vuokrasopimus Mikäli alivuokralaisen ottaminen ei tuota omistajalle kohtuutonta hankaluutta, alivuokralaisen ottaminen on mahdollista. Laki asuinhuoneistojen vuokrauksesta

Lisätiedot

Sähköisen asunto osakerekisterin. palvelukonsepti

Sähköisen asunto osakerekisterin. palvelukonsepti Ympäristöministeriö PALVELUKONSEPTI Sivu 1/56 Sähköisen asunto osakerekisterin palvelukonsepti Ympäristöministeriö PALVELUKONSEPTI Sivu 2/56 Sisällysluettelo 1. Johdanto 1.1 Suunnitelman kohteena oleva

Lisätiedot

Huoneistotietojärjestelmä Käyttöönoton tilanne. ASREK-hanke / Liisa Kallela, Maanmittauslaitos

Huoneistotietojärjestelmä Käyttöönoton tilanne. ASREK-hanke / Liisa Kallela, Maanmittauslaitos Huoneistotietojärjestelmä Käyttöönoton tilanne ASREK-hanke / 24.4.2019 Liisa Kallela, Maanmittauslaitos Sisällys Huoneistotietojärjestelmä, sisältö Tavoitteet Siirtymävaiheet ja aikataulut Uudet yhtiöt

Lisätiedot

LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUUTTAMISESTA

LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUUTTAMISESTA Lausunto 1 (2) Ympäristöministeriö kirjaamo@ym.fi Viite: YM019:00/2015 LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUUTTAMISESTA Suomen Kiinteistöliitosta Esityksen pääasiallinen

Lisätiedot

3.1 Mikä on keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö?

3.1 Mikä on keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö? 3 Mitä uudistus tarkoittaa keskinäisten kiinteistöosakeyhtiöiden osalta? 3.1 Mikä on keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö? Keskinäisissä kiinteistöosakeyhtiöissä on yleensä asuinhuoneistojen lisäksi paljon

Lisätiedot

Huoneistotietojärjestelmän jatkokehittäminen MML Digipäivä Paavo Häikiö

Huoneistotietojärjestelmän jatkokehittäminen MML Digipäivä Paavo Häikiö Huoneistotietojärjestelmän jatkokehittäminen MML Digipäivä 6.5.2019 Paavo Häikiö Huoneistotietojärjestelmä 2019 Maanmittauslaitoksen palvelut: rekisterin ylläpito, asiointi, tietopalvelut Osakehuoneistorekisteri

Lisätiedot

Osakehuoneistorekisteri Miten toimitaan

Osakehuoneistorekisteri Miten toimitaan Osakehuoneistorekisteri Miten toimitaan 1.1.2019 ASREK-info RS-pankeille 31.10.2018 Saija Korhonen Esitys sisältää tämän hetken käsityksen käyttöön tulevista toimintamalleista. Ne edellyttävät lainsäädäntömuutoksia,

Lisätiedot

Sosiaali-ja terveysministeriö www.stm.fi

Sosiaali-ja terveysministeriö www.stm.fi LAUSUNTO 1 (6) Sosiaali-ja terveysministeriö www.stm.fi ASIA: TUPAKKAPOLIITTISIA LAINMUUTOKSIA JA TOIMIA VALMISTELEVAN TYÖRYHMÄN EHDOTUKSET Suomen Kiinteistöliitto ry kiittää mahdollisuudesta saada antaa

Lisätiedot

Huoneistotietojärjestelmä: Omistuksen ja panttauksen rekisteröiminen eri tilanteissa Seija Paavilainen MML

Huoneistotietojärjestelmä: Omistuksen ja panttauksen rekisteröiminen eri tilanteissa Seija Paavilainen MML Huoneistotietojärjestelmä: Omistuksen ja panttauksen rekisteröiminen eri tilanteissa 11.2.2019 Seija Paavilainen MML Sisältö: 1. RS-menettely 1.1.2019 jälkeen 2. Omistuksen ja panttauksen rekisteröiminen

Lisätiedot

Muistio 1 (8) 27.11.2014. Eduskunta Talousvaliokunta tav@eduskunta.fi

Muistio 1 (8) 27.11.2014. Eduskunta Talousvaliokunta tav@eduskunta.fi Muistio 1 (8) Eduskunta Talousvaliokunta tav@eduskunta.fi Kuultava: päälakimies, VT Jenni Hupli,. Kuulemispäivä: 28.11.2014 HE 228/2014 VP EDUSKUNNALLE RYHMÄRAKENNUTTAMISLAIKSI SEKÄ LAEIKSI ASUNTOKAUPPALAIN

Lisätiedot

Osakehuoneistorekisteri Miten toimitaan Pankkien infotilaisuus

Osakehuoneistorekisteri Miten toimitaan Pankkien infotilaisuus rekisteri Miten toimitaan Pankkien infotilaisuus 27.8.2018 Saija Korhonen Esitys sisältää tämän hetken käsityksen käyttöön tulevista toimintamalleista. Ne edellyttävät lainsäädäntömuutoksia, joista ei

Lisätiedot

Sähköinen asunto-osakerekisteri (ASREK)

Sähköinen asunto-osakerekisteri (ASREK) Sähköinen asunto-osakerekisteri (ASREK) Lainsäädännön ja toteutuksen valmistelutilanne Talonrakennusteollisuus ry:n koulutus 24.11.2017 Markus Tervonen 1 Taustaa Pääministeri Sipilän hallitusohjelma; Digitalisoidaan

Lisätiedot

hallituksen esitysluonnoksesta huoneistotietojärjestelmää koskevaksi lainsäädännöksi.

hallituksen esitysluonnoksesta huoneistotietojärjestelmää koskevaksi lainsäädännöksi. Lausunto 4.5.2018 Maa- ja metsätalousministeriö kirjaamo@mmm.fi Lausuntopyyntönne MMM045:00/2016 Lausunto hallituksen esitysluonnoksesta huoneistotietojärjestelmää koskevaksi lainsäädännöksi Maa- ja metsätalousministeriö

Lisätiedot

TILINTARKASTAJIEN TUTKINNOT JA VALVONTA -TYÖRYHMÄN RAPORTTI

TILINTARKASTAJIEN TUTKINNOT JA VALVONTA -TYÖRYHMÄN RAPORTTI Lausunto 1 (5) Työ- ja elinkeinoministeriö kirjaamo@tem.fi Viite: TEM/2736/03.01.01/2012 TILINTARKASTAJIEN TUTKINNOT JA VALVONTA -TYÖRYHMÄN RAPORTTI Suomen Kiinteistöliitosta Esityksen pääasiallinen sisältö

Lisätiedot

Huoneistotietojärjestelmä - tietopalvelut taloyhtiöille. Pauliina Heikkilä Maanmittauslaitos

Huoneistotietojärjestelmä - tietopalvelut taloyhtiöille. Pauliina Heikkilä Maanmittauslaitos Huoneistotietojärjestelmä - tietopalvelut taloyhtiöille Pauliina Heikkilä Maanmittauslaitos 25.2.2019 Tulosteet Osakehuoneistotuloste yksittäisestä osakeryhmästä, PDF Yhtiön osakeluettelo, PDF Tulosteet

Lisätiedot

Isännöintiyritys isännöitsijänä vaikutus vastuisiin

Isännöintiyritys isännöitsijänä vaikutus vastuisiin Isännöintiyritys isännöitsijänä vaikutus vastuisiin Kristel Pynnönen Apulaispäälakimies Suomen Kiinteistöliitto 1 Tausta Isännöitsijän on oltava luonnollinen henkilö tai rekisteröity yhteisö (AOYL 7 luvun

Lisätiedot

Asunto- osakerekisteri

Asunto- osakerekisteri Toimintamallin selvitys 29.4.2014 www.ym.fi/epalvelutasuminen Q2 2013 Q3 2013 Q4 2013 Q1 2014 Q2 2014 Q3 2014 Q4 2014 ProjekBn suunnicelu TarviCavien sääntelymuutosten selvitys n projek0 Rekisterin toteucamismallin

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE PYSÄKÖINNINVALVONNASSA AVUSTAMISTA KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI

HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE PYSÄKÖINNINVALVONNASSA AVUSTAMISTA KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI Lausunto 1 (6) Eduskunnan lakivaliokunta Viite: HE 79/2012 HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE PYSÄKÖINNINVALVONNASSA AVUSTAMISTA KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI Suomen Kiinteistöliitosta Suomen Kiinteistöliitto

Lisätiedot

Hallituksen tehtävät ja vastuut

Hallituksen tehtävät ja vastuut Hallituksen tehtävät ja vastuut Taloyhtiötapahtuma 2016 Mia Pujals Johtava lakimies, varatuomari Kiinteistöliitto Uusimaa Sisältö Hallituksen rooli ja tehtävät taloyhtiössä Hallituksen päätöksenteko Hallituksen

Lisätiedot

asunto-osakeyhtiön / keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön perustaminen ja muutokset jälkeen

asunto-osakeyhtiön / keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön perustaminen ja muutokset jälkeen asunto-osakeyhtiön / keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön perustaminen ja muutokset 1.1.2019 jälkeen Asunto-osakeyhtiö ja keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö voidaan perustaa vain sähköisen YTJ asiointipalvelun

Lisätiedot

HE 23/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi uutta asunto-osakeyhtiölakia siten, että hissin jälkiasennuksen

HE 23/2010 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi uutta asunto-osakeyhtiölakia siten, että hissin jälkiasennuksen Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi asunto-osakeyhtiölain 6 luvun 32 ja 34 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi uutta asunto-osakeyhtiölakia siten, että hissin jälkiasennuksen kustannuksista

Lisätiedot

hallituksen erityistehtävät

hallituksen erityistehtävät Nä yt es iv ut hallituksen erityistehtävät 6 Hallituksen erityistehtävät Asunto-osakeyhtiölaissa määritellään hallituksen vastuulle edellä käsiteltyjen yleisten tehtävien lisäksi lukuisia erityistehtäviä.

Lisätiedot

LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYSTÄ JA LAEIKSI ERÄIDEN SIIHEN LIITTYVIEN LAKIEN MUUTTAMISESTA

LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYSTÄ JA LAEIKSI ERÄIDEN SIIHEN LIITTYVIEN LAKIEN MUUTTAMISESTA Lausunto 1 (5) Ympäristöministeriö kirjaamo.ym@ymparisto.fi Viite: Ympäristöministeriön Dnro YM008:00/2015 LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYSTÄ JA LAEIKSI

Lisätiedot

Huoneistotietojärjestelmä

Huoneistotietojärjestelmä Huoneistotietojärjestelmä Esitys sisältää tämän hetken käsityksen käyttöön tulevista toimintamalleista. Ne edellyttävät lainsäädäntömuutoksia, joista ei vielä ole tehty lopullisia päätöksiä. Huoneistotietojärjestelmä

Lisätiedot

ASREK-hanke Kohti sähköistä asunto-osakerekisteriä

ASREK-hanke Kohti sähköistä asunto-osakerekisteriä ASREK-hanke Kohti sähköistä asunto-osakerekisteriä Kiinteistöasioiden digipäivä 12.10. 2016 Antti Kosonen ASREK hankepäällikkö maa- ja metsätalousministeriö Tausta ja lähtökohdat Digitalisoidaan julkiset

Lisätiedot

Lanssitie 1, 95200 Simo puh. 0102319920 www.rantakaira.fi, Y- tunnus 0192996-2

Lanssitie 1, 95200 Simo puh. 0102319920 www.rantakaira.fi, Y- tunnus 0192996-2 ARVOISA OSAKKEENOMISTAJA Rantakairan Sähkö Oy:n osakkeet liitetään arvo- osuusjärjestelmään Rantakairan Sähkö Oy:n varsinainen yhtiökokous, joka pidettiin 10.05.2012, päätti liittää yhtiön osakkeet arvo-

Lisätiedot

Hallintaanottomenettelystä säädetään asunto-osakeyhtiölain 8 luvussa, ja sitä voidaan soveltaa automaattisesti kaikissa asunto-osakeyhtiöissä.

Hallintaanottomenettelystä säädetään asunto-osakeyhtiölain 8 luvussa, ja sitä voidaan soveltaa automaattisesti kaikissa asunto-osakeyhtiöissä. 3 Huoneiston hallintaanotto 3.1 Hallintaanotto lyhyesti Huoneiston hallintaanotolla tarkoitetaan sitä, että taloyhtiö ottaa osakkaan huoneiston hallintaansa määräajaksi osakkaan tai esimerkiksi tämän vuokralaisen

Lisätiedot

OSAKEKAUPPAKIRJA. Lappeenrannan kaupungin. Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:n. välillä. (jäljempänä Kauppakirja )

OSAKEKAUPPAKIRJA. Lappeenrannan kaupungin. Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:n. välillä. (jäljempänä Kauppakirja ) OSAKEKAUPPAKIRJA Lappeenrannan kaupungin ja Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:n välillä (jäljempänä Kauppakirja ) 1. Kaupan osapuolet 1.1 Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy (y-tunnus 0433221-3), Valtakatu 44,

Lisätiedot

Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys Pekka Luoto

Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys Pekka Luoto OULUN LÄÄNIN KIINTEISTÖYHDISTYS Hyvän asumisen puolesta Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys 3.3. 2011 Pekka Luoto Uusi asunto-osakeyhtiölaki tuli voimaan 1.7 2010 Muun muassa: Kunnossapitotarveselvitys

Lisätiedot

23.10.2012 HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE PYSÄKÖINNINVALVONNASSA AVUSTAMISTA KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI

23.10.2012 HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE PYSÄKÖINNINVALVONNASSA AVUSTAMISTA KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI Lausunto 1 (6) Eduskunnan hallintovaliokunta Viite: HE 79/2012 HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE PYSÄKÖINNINVALVONNASSA AVUSTAMISTA KOSKEVAKSI LAINSÄÄDÄNNÖKSI Suomen Kiinteistöliitosta Yleistä esityksestä

Lisätiedot

Taloyhtiöiden hallitusfoorum 2010. Huoneistoremontit ja muutostyörekisteri

Taloyhtiöiden hallitusfoorum 2010. Huoneistoremontit ja muutostyörekisteri Taloyhtiöiden hallitusfoorum 2010 Huoneistoremontit ja muutostyörekisteri SKH Isännöinnin taustat Perustettu vuonna 1982 Työntekijöitä n. 50 hlöä Isännöintikohteita pääkaupunkiseudulla n. 200, joissa asuntoja

Lisätiedot

ASREK-hanke Tilannekatsaus. Digifoorumi Antti Kosonen

ASREK-hanke Tilannekatsaus. Digifoorumi Antti Kosonen ASREK-hanke Tilannekatsaus Digifoorumi 5.6.2018 Antti Kosonen Lainsäädäntö Ajankohtaista Lainsäädäntö lausunnoilla huhtikuussa Lausunnot saatu kaikilta keskeisiltä sidosryhmiltä (yli 40 lausuntoa) Lainsäädäntötyöryhmä

Lisätiedot

Me allekirjoittaneet sopijapuolet olemme tänään tällä asiakirjalla tehneet seuraavan osakekaupan:

Me allekirjoittaneet sopijapuolet olemme tänään tällä asiakirjalla tehneet seuraavan osakekaupan: KAUPPAKIRJA Me allekirjoittaneet sopijapuolet olemme tänään tällä asiakirjalla tehneet seuraavan osakekaupan: OSAPUOLET 1.1. MYYJÄ Ylöjärven kaupunki Y-tunnus: 0158221-7 Kutuntie 14 33470 Ylöjärvi (jäljempänä

Lisätiedot

Paikallinen Palveleva Vaikuttaja

Paikallinen Palveleva Vaikuttaja Paikallinen Palveleva Vaikuttaja Akseli Kiinteistöpalvelut Oy Turun Isännöintikeskus Oy 23.11.2016 Toiminnanjohtaja Juuso Kallio Suomen Kiinteistöliitto Suomen Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien

Lisätiedot

KIINTEISTÖ- JA HUONEISTOTIETOPALVELUT

KIINTEISTÖ- JA HUONEISTOTIETOPALVELUT KIINTEISTÖ- JA HUONEISTOTIETOPALVELUT ASREKinfotilaisuus17.9.2018 Vesa Arjovuo OSAKEHUONEISTOREKISTERI PALVELUT Asiakastieto tulee tarjoamaan kaikki mahdolliset uudet Osakehuoneistorekisterin tietopalvelutuotteet

Lisätiedot

Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys Pakkalan Sali 2. 9. 2010 Pekka Luoto

Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys Pakkalan Sali 2. 9. 2010 Pekka Luoto OULUN LÄÄNIN KIINTEISTÖYHDISTYS Hyvän asumisen puolesta Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys Pakkalan Sali 2. 9. 2010 Pekka Luoto Uusi asunto-osakeyhtiölaki yhtiökokoukselle on esitettävä hallituksen

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 164/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi arvonlisäverolain 30 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan arvonlisäverolakia muutettavaksi. Kiinteistön käyttöoikeuden

Lisätiedot

Asukkaan oikeus omaan dataan ja GDPR asuntoosakeyhtiössä. Ilmastoviisaat taloyhtiöt työpaja 1 Asukkaan MyData

Asukkaan oikeus omaan dataan ja GDPR asuntoosakeyhtiössä. Ilmastoviisaat taloyhtiöt työpaja 1 Asukkaan MyData Asukkaan oikeus omaan dataan ja GDPR asuntoosakeyhtiössä Ilmastoviisaat taloyhtiöt työpaja 1 Asukkaan MyData 12.3.2019 EU:n tietosuoja-asetus eli GDPR Tietosuoja-asetuksen tavoitteena on, että kansalaiset

Lisätiedot

Huoneistotietojärjestelmä. Kiinteistötehtävien koulutuspäivä Liisa Kallela, MML

Huoneistotietojärjestelmä. Kiinteistötehtävien koulutuspäivä Liisa Kallela, MML Huoneistotietojärjestelmä Kiinteistötehtävien koulutuspäivä 25.9.2019 Liisa Kallela, MML Sisällys Lainsäädäntö Terminologiaa Miksi huoneistotietojärjestelmää tarvitaan? Tavoitteet ja edellytykset Siirtymävaiheet

Lisätiedot

Lausunto 1(5) Ympäristöministeriö Kirjaamo Viite: YM7/500/2015

Lausunto 1(5) Ympäristöministeriö Kirjaamo Viite: YM7/500/2015 Lausunto 1(5) Ympäristöministeriö Kirjaamo kirjaamo.ym@ymparisto.fi Viite: YM7/500/2015 LAUSUNTO: LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI EDUSKUNNALLE MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN MUUTTAMISESTA JA KEVENNETTYJEN

Lisätiedot

KIINTEISTÖ- JA HUONEISTOTIETOPALVELUT

KIINTEISTÖ- JA HUONEISTOTIETOPALVELUT KIINTEISTÖ- JA HUONEISTOTIETOPALVELUT KIINTEISTÖTIETOPALVELUT - Kiinteistötietotodistukset ja -raportit - Karttapalvelut - Rakennustiedot, asukastiedot - Kauppahintarekisterin tiedot HUONEISTOTIETOPALVELUT

Lisätiedot

Asunto- ja kiinteistöosakkeen. kauppa ja omistaminen. Matti Kasso

Asunto- ja kiinteistöosakkeen. kauppa ja omistaminen. Matti Kasso Asunto- ja kiinteistöosakkeen kauppa ja omistaminen Matti Kasso TALENTUM Helsinki 2014 2., uudistettu painos Copyright 2014 Talentum Media Oy ja Matti Kasso ISBN 978-952-14-2157-0 ISBN 978-952-14-2158-7

Lisätiedot

Toteutunut jälkiasennushissihanke, esimerkkinä As Oy Pesäpönttö

Toteutunut jälkiasennushissihanke, esimerkkinä As Oy Pesäpönttö Toteutunut jälkiasennushissihanke, esimerkkinä As Oy Pesäpönttö Esteettömyys- ja hissiseminaari 26.10.2015, Kotka Sami Tammisto Toiminnanjohtaja Etelä-Kymenlaakson Kiinteistöyhdistys ry Etelä-Kymenlaakson

Lisätiedot

29.10.2014. Jäsenpalvelut. Osakkaan muutostyöoikeus 29.10.2014. Kai Haarma Toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Uusimaa

29.10.2014. Jäsenpalvelut. Osakkaan muutostyöoikeus 29.10.2014. Kai Haarma Toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Uusimaa Osakkaan muutostyöoikeus 29.10.2014 Kai Haarma Toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Uusimaa Kiinteistöliitto Uusimaa Suomen Kiinteistöliiton suurin aluejärjestö 10150 jäsentä Jäsenistö pääosin asunto-osakeyhtiöitä

Lisätiedot

Lausunto 1 (6) 02.11.2011

Lausunto 1 (6) 02.11.2011 Lausunto 1 (6) 02.11.2011 Oikeusministeriö Kuulemistilaisuus 3.11.2011 ASUNTOKAUPPALAIN UUDISTUS RYHMÄRAKENNUTTAMISEN TOIMINTAEDELLYTYSTEN PARANTAMISEKSI Suomen Kiinteistöliitto ry kiittää mahdollisuudesta

Lisätiedot

Laajakaistayhteyden hankinta ja rahoittaminen asunto-osakeyhtiössä

Laajakaistayhteyden hankinta ja rahoittaminen asunto-osakeyhtiössä Laajakaistayhteyden hankinta ja rahoittaminen asunto-osakeyhtiössä Oulu 22.9.2015 Historiaa Päätöksenteko Laajakaistalle asettavat rajoitukset Hankinnan ja käytön rahoitus Laajakaistavastike Kiinteistöliitto

Lisätiedot

ROTARY KOKOUS 7.1.2007. Ben Grass Rakennusneuvos, Varatuomari ben.grass@kolumbus.fi puh. 0400 601501

ROTARY KOKOUS 7.1.2007. Ben Grass Rakennusneuvos, Varatuomari ben.grass@kolumbus.fi puh. 0400 601501 ROTARY KOKOUS 7.1.2007 Ben Grass Rakennusneuvos, Varatuomari ben.grass@kolumbus.fi puh. 0400 601501 Mikä on AKHA ry? Merkitty yhdistysrekisteriin 04.03.2005 nimellä Asunto- ja kiinteistöyhtiöiden hallitusasiantuntijat

Lisätiedot

Lausunto 1 (5) 16.9.2013

Lausunto 1 (5) 16.9.2013 Lausunto 1 (5) Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL 33 00023 VALTIONEUVOSTO LAUSUNTO ESITYKSESTÄ TERVEYDENSUOJELULAIN MUUTTAMISEKSI JA ASETUKSESTA ASUNNON JA MUUN OLESKELUTILAN TERVEYDELLISISTÄ OLOSUHTEISTA

Lisätiedot

Lausunto koskien Verohallinnon ohjetta Hallintoelimen jäsenen ja toimitusjohtajan palkkion verotus

Lausunto koskien Verohallinnon ohjetta Hallintoelimen jäsenen ja toimitusjohtajan palkkion verotus 1/5 Verohallinto Ylitarkastaja Janne Myllymäki PL 325 0052 VERO janne.myllymaki@vero.fi Lausunto koskien Verohallinnon ohjetta Hallintoelimen jäsenen ja toimitusjohtajan palkkion verotus Lausunnonantajasta

Lisätiedot

Lausunto 1 (7) Oikeusministeriö lainsäädäntöneuvos Markus Tervonen PURKAVA LISÄRAKENTAMINEN

Lausunto 1 (7) Oikeusministeriö lainsäädäntöneuvos Markus Tervonen PURKAVA LISÄRAKENTAMINEN Lausunto 1 (7) 30.3.2017 Oikeusministeriö lainsäädäntöneuvos Markus Tervonen markus.tervonen@om.fi PURKAVA LISÄRAKENTAMINEN Suomen Kiinteistöliitosta (Kiinteistöliitto/Suomen Kiinteistöliitto) kiittää

Lisätiedot

Maanmittauslaitoksen palvelut. Osakeluettelonsiirto Huoneistotietojärjestelmään Anu Laaksonen / Erkki Tapola

Maanmittauslaitoksen palvelut. Osakeluettelonsiirto Huoneistotietojärjestelmään Anu Laaksonen / Erkki Tapola Maanmittauslaitoksen palvelut Osakeluettelonsiirto Huoneistotietojärjestelmään 25.2.2019 Anu Laaksonen / Erkki Tapola Osakeluettelon siirron aikataulusta Osakeluettelon siirtopalvelun käyttöliittymän esittelyä

Lisätiedot

Asunto- ja kiinteistöosakkeen. kauppa ja omistaminen. Matti Kasso

Asunto- ja kiinteistöosakkeen. kauppa ja omistaminen. Matti Kasso Asunto- ja kiinteistöosakkeen kauppa ja omistaminen Matti Kasso TALENTUM Helsinki 2010 Copyright 2010 Talentum Media Oy ja Matti Kasso Kansi: Lauri Karmila Taitto: NotePad ISBN 978-952-14-1455-8 Kariston

Lisätiedot

EHDOTUS MUUTOKSIKSI METROPOLIA AMMATTIKORKEAKOULU OY:n YHTIÖJÄRJESTYKSEEN

EHDOTUS MUUTOKSIKSI METROPOLIA AMMATTIKORKEAKOULU OY:n YHTIÖJÄRJESTYKSEEN 11.8.14 EHDOTUS MUUTOKSIKSI METROPOLIA AMMATTIKORKEAKOULU OY:n YHTIÖJÄRJESTYKSEEN Voimassa oleva yhtiöjärjestys Esitys yhtiöjärjestyksen muutoksiksi Perustelut/huomioita: Yhtiöjärjestyksen muutosesityksen

Lisätiedot

OHJE OSAKKEENOMISTAJALLE HUONEISTON KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖILMOITUKSEN LAATIMISEKSI:

OHJE OSAKKEENOMISTAJALLE HUONEISTON KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖILMOITUKSEN LAATIMISEKSI: OHJE OSAKKEENOMISTAJALLE HUONEISTON KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖILMOITUKSEN LAATIMISEKSI: Taloyhtiön tiedot: Taloyhtiön nimi: Isännöitsijän nimi: Osoite: Puhelin/sähköpostiosoite: Osakkaan tiedot: Nimi:

Lisätiedot

HE 151/2012 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kiinteistötietojärjestelmästä

HE 151/2012 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kiinteistötietojärjestelmästä HE 151/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kiinteistötietojärjestelmästä ja siitä tuotettavasta tietopalvelusta annetun lain 7 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kiinteistötietojärjestelmästä

Lisätiedot

LVV-KOE 9.5.2009 ARVOSTELUPERUSTEET 1

LVV-KOE 9.5.2009 ARVOSTELUPERUSTEET 1 LVV-KOE 9.5.2009 ARVOSTELUPERUSTEET 1 KYSYMYS 1 a) Vuokrasuhteen alkamispäivä on se päivä, jolloin vuokrasuhde ja vuokranmaksuvelvollisuus alkavat. Vuokrasuhteen päättymispäivä on vuokrasuhteen viimeinen

Lisätiedot

LAUSUNTO: LAAJAKAISTADIREKTIIVIN IMPLEMENTOINTI JA ARVIOMUISTIO

LAUSUNTO: LAAJAKAISTADIREKTIIVIN IMPLEMENTOINTI JA ARVIOMUISTIO Lausunto 1 (8) Liikenne- ja viestintäministeriö Kirjaamo kirjaamo@lvm.fi LVM/1114/03/2014 LAUSUNTO: LAAJAKAISTADIREKTIIVIN IMPLEMENTOINTI JA ARVIOMUISTIO Suomen Kiinteistöliitosta Taustaksi laajakaistadirektiivistä

Lisätiedot

Purkava uusrakentaminen

Purkava uusrakentaminen Purkava uusrakentaminen Lakimuutosehdotus pähkinäkuoressa Neuvontalakimies Tapio Haltia Suomen Kiinteistöliitto ry Mistä on kyse Työryhmä luovutti 8.5 oikeusministerille asunto-osakeyhtiölakia koskevan

Lisätiedot

Osakehuoneistorekisterin tietopalvelut ASREK-hanke

Osakehuoneistorekisterin tietopalvelut ASREK-hanke Osakehuoneistorekisterin tietopalvelut ASREK-hanke Digipäivät 12.4.2018 Liisa Kallela Esitys sisältää tämän hetken käsityksen käyttöön tulevista toimintamalleista. Ne edellyttävät lainsäädäntömuutoksia,

Lisätiedot