LAPPEENRANNAN KAUPUNKI JÄÄHALLIN RISTIKOIDEN LUJUUSTARKASTELU JA VAHVISTAMINEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LAPPEENRANNAN KAUPUNKI JÄÄHALLIN RISTIKOIDEN LUJUUSTARKASTELU JA VAHVISTAMINEN"

Transkriptio

1 Pöyry Finland Oy PL 52 (Jaakonkatu 3) FI Vantaa Finland Kotipaikka Vantaa, Finland Y-tunnus Puh Faksi Päiväys RAKENNELASKELMARAPORTTI Viite Asiakasviite Sivu 1 (53) Yhteyshlö Seppo Honkanen seppo.honkanen@poyry.com LAPPEENRANNAN KAUPUNKI JÄÄHALLIN RISTIKOIDEN LUJUUSTARKASTELU JA VAHVISTAMINEN Muutos Päiväys Suunnittelija Tarkastaja Hyväksyjä Erittely IKran R IKran RPas RJyr Mitoitusta päivitetty R JTuo SHon RJyr

2 Sivu 2 (53) SISÄLLYSLUETTELO 1. KOHTEEN KUVAUS LASKENTAMALLI Rakenneosat MITOITUSPERUSTEET Normi ja suunnitteluarvot Kuormat MITOITUS Laskentamallin ja koekuormitustilanteen vertailu Murtorajatila normien mukaisella lumikuormalla 2,2 kn/m Murtorajatila, Omapaino Murtorajatila, Omapaino + Tuuli Murtorajatila, Omapaino + Tuuli + Lumikuorma x Murtorajatila, Omapaino + Tuuli + Lumikuorma 1,5 kn/m2, nykytilanne Käyttörajatila Harjan leimapaine Onnettomuustilanne Vaurioituneen yläpaarteen kapasiteetti Palomitoitus Pilarit YHTEENVETO LIIMAPUURISTIKON VAHVISTAMINEN TERÄSRISTIKOILLA Teräsristikko Katto- orret Liitosdetaljiikkaa ANTUROIDEN KAPASITEETTITARKASTELUT Yleistä Laskentaperusteet Alkuperäiset laskelmat Tarkistuslaskelmat Anturoissa ja peruspilareissa käytetyt betoni- ja raudoitelaadut... 46

3 Sivu 3 (53) Anturoiden mitat ja raudoitus Anturakuormat pohjoissivulla ja mitoitus sallittujen jännitysten mukaan Pohjoissivun anturoiden korjaustarve Anturakuormat eteläsivulla ja mitoitus sallittujen jännitysten mukaan Eteläsivun anturoiden korjaustarve Peruspilarit... 53

4 Sivu 4 (53) 1. KOHTEEN KUVAUS Tässä dokumentissa on esitetty Lappeenrannan jäähallin kattoristikon lujuustarkastelut. Halli on tehty vuonna Hallin laajennus ja kattorakenteiden uusiminen toteutettiin vuonna välisenä aikana. Vuonna 2004 jäähallille tehtiin peruskorjaus ja uusi laajennus. Vuonna 2004 jäähallille tehtiin myös kosteustekninen kuntotutkimus ja kattoristikoiden tarkemittaus. Vuonna 2007 hallille on tehty kuntoselvitys, missä havaittiin useita halkeamia, jotka ylittävät useat ohjeiden mukaiset arvot. Kuntoselvityksessä suositeltiin myös jatkotutkimusta rakenteille ennen muita saneerauksia. Vuonna 2008 kattoristikolle on tehty koekuormitus, minkä perusteella katon sallituksi lumikuormaksi on määritetty 1,5 kn/m2 (Lappeenrannan jäähallin koekuormituslausunto ), mikä alittaa normien mukaisen kuorman 2,2 kn/m2. Aikaisemmat saneeraukset ovat nostattaneet kattorakenteiden omaa painoa, joka on huomioitu laskelmissa. Nykynormien mukaan ristikoiden todennäköinen suunniteltu käyttöikä on 50 vuotta (EN1990, 2.3), jonka perusteella hallin suunniteltu käyttöikä päättyy vuonna Lähtötiedoista ei ilmene mikä rakennuksen alkuperäinen suunnittelu käyttöikä on. Rakennus on käyttöiän elinkaaren loppupuolella. Tässä dokumentissa noudatetaan Laki laajarunkoisten rakennusten rakenteellisen turvallisuuden arvioinnissa (300/2015) Lainsäädäntöä. Kohteesta on tehty erillinen kuntotutkimusraportti ja lausunto.

5 Sivu 5 (53) 2. LASKENTAMALLI Kattoristikon lujuuslaskennassa on käytetty Autodesk Robot Analysisi professional 2015 ohjelmaa. Laskentamalliin on mallinnettu viisi ristikkoa Kuvan 1 esittämällä tavalla. Kuva 1. FEM-malli Ristikkojako on 4,1 metriä ja ristikon jänneväli on 52,5 metriä. Laskenta on suoritettu epälineaarisella menetelmällä, missä vetotangot ottavat vastaan vain vetoa. Kuvassa 2 on esitetty ristikon toimntaperiaate. Ristikkorakenne on ns. vetotangollinen kolminivelkattotuoli palkkien (yläpaarre) alapuolisella sekundääriristikolla. Kuva 2. Ristikon rakennemalli Ristikon rakennemalli on saatu vanhoista laskelmista ja tieto vahvistettu paikanpäällä tehdyistä havainnoista. Puristusvertikaalit liittyvät nivelellisesti paarteeseen.

6 Sivu 6 (53) 2.1 Rakenneosat Kuva 3. Kattoristikon rakenneosat Alla olevassa taulukossa on esitetty rakenneosat, poikkileikkaukset ja materiaali: Rakenneosa Poikkileikkaus Materiaali Katto-orret 45x225, k-k936 L40 Yläpaarre 2x90x700 L40 Vertikaali V1 116x266 L30 Vertikaali V2 140x266 L30 Vertikaali V3 190x266 L30 Vetotanko D25 HJS70 Pilari 240x500 L30 Taulukko 1. Poikkileikkaukset Lujuusluokat L40 ja L30 ovat vanhoja lujuusluokkia, joita ei enää eurokoodeissa käytetä. Kuvassa 4 on esitetty liimapuiden lujuusominaisuudet:

7 Sivu 7 (53) Kuva 4. Lujuusominaisuudet HJS70 teräs on kylmämuokattua korkealujuusterästankoa, jonka murtolujuus on 700 MPa.

8 Sivu 8 (53) 3. MITOITUSPERUSTEET 3.1 Normi ja suunnitteluarvot Mitoitus suoritetaan Eurokoodin mukaan seuraavia standardeja käyttäen: Suunnitteluperusteet: Kuormat: Lumikuormat: Tuulikuormat: Teräs: Teräs, palomitoitus: Puu: Puu, palomitoitus: EN1990 EN EN EN EN EN EN EN Sallitut taipumat ovat seuraavat: Rakenteen taipuma pystysuunnassa: L/150-L/300 Rakenteen taipuma sivusuunnassa (pilarit): L/150 Ristikot on mitoitettu seuraamusluokassa CC3 Ristikko mitoitetaan olettaen, että se on täysin ehjä. Ehjän ristikon mitoituksen jälkeen tutkitaan mitä vaikutuksia halkeilleella ristikolla on kapasiteettiin. Alla on listattu muita suunnitteluarvoja, mitä mitoituksessa on käytetty Puurakenteet: Rakenteet sijaitsevat sisätilassa, missä voi olla ajoittain suuri ilman suhteellinen kosteus. Mitoitetaan puurakenteet käyttöluokassa 2 (SFS-EN , ). Tästä saadaan taulukon 2 mukaiset muunnoskertoimet aikaluokittain: Taulukko 2. k mod -arvot [EN , Taulukko 3.1] Suunnittelukuormat:

9 Sivu 9 (53) Lujuuden mitoitusarvot lasketaan alla olevan kaavan mukaan: Missä: X d on lujuusominaisuuden mitoitusarvo k mod.i on aikaluokan muunnoskerroin X k on lujuusominaisuuden ominaisarvo γ M on liimapuun osavarmuuskerroin Taulukossa 3 on esitetty puun lujuuden mitoitusarvot eri aikaluokissa ja eri materiaaleille.

10 Sivu 10 (53) Taulukko 3. Puumateriaalien mitoitusarvot Teräsrakenteet: Vetotankojen vetolujuus vanhojen laskelmien mukaan on laskettu sallittujen jännitysten perusteella, mikä on 182,1 kn. Nykynormien mukaan mitoitus tehdään murtorajatilassa eri tavalla. Vetotangon heikon kohta on sen liitos kierteen kohdalla. Alla on laskettu Vetotangon vetolujuus nykynormien mukaan:

11 Sivu 11 (53) Vetotankojen mitoittamissa käytetään nykynormeilla laskettua 241,5 kn vetolujuutta. 3.2 Kuormat Rakenteisiin kohdistuvat pysyvät kuormat ja normien mukaiset luonnonkuormat ovat esitetty taulukossa 4: Kuvaus Kuorma Aikaluokka Omapaino Mallissa Pysyvä Kattorakenne 0,5 kn/m2 Pysyvä Ripusteet 0,05 kn/m2 Pysyvä Lumikuorma 2,2 kn/m2 Keskipitkä Mediakuutio 12 kn Pysyvä Tuulikuorma 0,325-0,650 kn/m2 Lyhytaikainen Taulukko 4. Kuormat Aikaluokat ovat EN taulukoiden 2.1 ja 2.2 mukaisia. Kattorakenne koostuu seuraavista rakenneosista: - 2 x bitiumhuopa - Ponttilaudoitus - Koolaus 50x75 k900 - Orret LP 42x225 k936 - Mineraalivilla 170 mm Ripusteet koostuvat valaisimista ja IV-laitteista Tuulikuorma on laskettu maastoluokalle 2. Painepuolelle kohdistuu 0,650 kn/m2 tuulikuorma ja imupuolelle 0,325 kn/m2 kuorma. Tuulikuorma kohdistuu katolle projektiokuormana. Pilareille ei tule tuulikuormaa, koska ristikkoa tukevien pilareiden ympärillä on muita rakenteita, jotka ottavat tuulikuorman vastaan. Eteläpuolen pilareiden päässä on liukutuki. Liukutuen kitka otetaan huomioon laskelmissa vaakakuormana pilarin päässä.

12 Sivu 12 (53) Mediakuution paino muihin kuormiin verrattuna on hyvin pieni. Katto on mitoitettu alun perin 1,8 kn/m2 lumikuormalle, mikä on pienempi kuin nykynormien mukainen lumikuorma 2,2 kn/m2. Vuonna 2008 kattoristikoille tehdyn koekuormituksen perusteella katolle on määritetty sallituksi lumikuormaksi 1,5 kn/m2, mikä tarkoittaa sitä, että katon lumitilannetta on seurattava ja varmistettava lumen poistolla ettei tuota sallittua lumikuormaa 1,5 kn/m2 ylitetä. Koekuormana käytettiin painoja pitkin ristikkoa kymmenessä eri paikkaa. Neljä pistekuormaa olivat arvoltaan 62 kn/piste ja loput kuusi pistekuormaa 72 kn/piste. Kuormien summa on verrattavissa 2,25 kn/m2 tasokuormaan (lumikuorma). Koekuormitukstutkimuksen perusteella ristikoiden toimintaa pidettiin elastisena ja turvallisena (Lappeenrannan jäähallin koekuormituslausunto, ).

13 Sivu 13 (53) 4. MITOITUS Seuraavissa kappaleissa on esitetty murto- ja käyttörajatilan tulokset. Ensin tarkastetaan mallin toimivuus koekuorma tapauksella. 4.1 Laskentamallin ja koekuormitustilanteen vertailu Selvitetään toimiiko FEM-malli samalla tavalla kuin todellinen rakenne vertailemalla laskennallisia taipumia todellisiin taipumiin, mitkä on saatu koekuormituksesta. Vuonna 2008 tehdyn koekuormituksen mukaan ristikko, jota kuormitettiin, taipui 211 mm. Viereiset ristikot, joita ei kuormitettu, taipuivat 26 mm ja siitä edelleen seuraavat ristikot taipuivat 2 mm. Koekuormituksen tulosten perusteella on todettu, että 74 % koekuormasta kantoi kuormitettava ristikko ja 26 % siirtyi viereisille. Tämän perusteella on vertailulaskennassa käytetty kertoimella 0,74 kerrottuja koekuormia 72 kn (6 kpl) ja 62 kn Kuvassa 5 on esitetty kuormitustapaus alennetuilla painoilla (muut ristikot eivät taivu): Kuva 5. Koekuormitus Kuvassa 6 on esitetty koekuormitetun yläpaarteen taipumat.

14 Sivu 14 (53) Kuva 6. Koekuormitus Yläpaarre taipuu 286 mm. Taipumien väliset erot FEM-mallin ja koekuormitus tuloksien välillä ovat suuret. Taipumat riippuvat myös miten kuorma on jakautunut yläpaarteelle. Lasketaan taipuma jos koekuormaa vastaava viivakuorma kohdistuisi yläpaarteeseen (pintakuorma 2,34 kn/m2). Kuva 7. Koekuormitusta vastaava viivakuorma Taipumat ovat 271 mm. FEM-malli ei toimi aivan kuten todellinen rakenne. Todellinen rakenne on hieman jäykempi, eli liitokset eivät ole aivan ideaaliniveliä ja/tai liimapuumateriaalin kimmomoduuli on suurempi kuin oletettu. Kun kimmomoduuli on MPa (4,7 kertainen ilmoitetusta), niin taipumat ovat 215 mm, mikä on lähellä koekuorman taipumaa. Kimmomoduuli ei voi todennäköisesti olla näin suuri. Koekuormissa havaittiin, että pilarit taipuivat ulospäin, mikä tarkoittaa sitä, että pilarin liukutuki on oletettua jäykempi. Jos liukutuki on kiinteä nivel ja kimmomoduuli on MPa, niin taipumat ovat 211 mm, mikä vastaa koekuormituksen taipumaa. Tämä vaikuttaa järkevältä koska eurokoodinmukaiset kimmokertoimet vastaavalle liimapuulle on luokkaa MPa. Tässä tapauksessa pilarit rasittuvat erittäin paljon ja ne eivät laskennallisesti kestä jos liukutuki muutetaan kiinteäksi niveleksi.

15 4.2 Murtorajatila normien mukaisella lumikuormalla 2,2 kn/m2 Rakennelaskelmat Sivu 15 (53) Alla on listattu puupoikkileikkausten ja rakenteiden käyttöasteet 2,2 lumikuormalle ja pysyville kuormille, mutta ilman mediakuutiota: Yläpaarre: 2x90x % Vertikaali V1: 116x % Vertikaali V2: 140x % Vertikaali V3: 190x % Alla on listattu puupoikkileikkausten ja rakenteiden käyttöasteet mediakuution kanssa. Yläpaarre: 2x90x % Vertikaali V1: 116x % Vertikaali V2: 140x % vertikaali V3: 190x % Mediakuutiolla on hyvin pieni vaikutus yläpaarteen kapasiteettiin. Tarkastellaan hieman tarkemmin yläpaarteen käyttöasteita, ja miten käyttöaste muuttuvat tuelta harjaa kohti. Kuvassa 8 on esitetty yläpaarteen ja puristussauvojen käyttöasteet tarkemmin: Kuva 8. Yläpaarteen käyttöasteet Suurimmat käyttöasteet ovat maksimimomentin kohdassa. Suurimmat käyttöasteet tulevat vetotangoille, joka menee tuelta tuelle. Taulukossa 5 on merkitty vetotankojen normaalivoimat ja käyttöasteet murtorajatilassa. Kuvassa 9 on esitetty vetotankojen numerointi. Kuva 9. Vetotankojen numerointi

16 Sivu 16 (53) Taulukko 5. Vetotankojen käyttöasteet Vetotangot eivät kestä myöskään kuormitusta. Yläpaarteen käyttöasteen ylitys on suuri. Tutkitaan yläpaarretta tarkemmin. Kuvassa 10 on esitetty yläpaarteen leikkauskuvaaja ja kuvassa 11 momenttikuvaaja. Kuva 10. Yläpaarteen leikkauskuvaaja Kuva 11. Yläpaarteen momenttikuvaaja Ensimmäinen vertikaalin ja vetotangon muodostama rakenne on joustava mikä aiheuttaa sen, että yläpaateen taivutusmomentti on selvästi isompi verrattuna alkuperäisellä laskentamallilla laskettuun taivutusmomenttiin, kuva 12.

17 Sivu 17 (53) Kuva 12. Yläpaarteen momenttikuvaaja vanhalla menetelmällä Momentin huiput keskittyvät lähelle harjaa. Kuntoselvitysraportissa on myös todettu, että lähellä harjaa ovat suurimmat vauriot. Lähellä harjaa olevat vauriot ovat todennäköisesti muodostuneet ympäristöolosuhteista. Myös lähellä tukea on havaittu halkeamia. 4.3 Murtorajatila, Omapaino Tässä on esitetty lyhyesti käyttöasteet, kun ristikkoa kuormittaa oma paino. Kuvassa 13 on esitetty yläpaarteen ja puristussauvojen käyttöasteet: Kuva 13. Yläpaarteen käyttöasteet Taulukossa 6 on merkitty vetotankojen normaalivoimat ja käyttöasteet murtorajatilassa. Taulukko 6. Vetotankojen käyttöasteet

18 Sivu 18 (53) 4.4 Murtorajatila, Omapaino + Tuuli Tässä on esitetty lyhyesti käyttöasteet, kun ristikkoa kuormittaa oma paino ja tuuli. Kuvassa 14 on esitetty yläpaarteen ja puristussauvojen käyttöasteet: Kuva 14. Yläpaarteen käyttöasteet Taulukossa 7 on merkitty vetotankojen normaalivoimat ja käyttöasteet murtorajatilassa. Taulukko 7. Vetotankojen käyttöasteet Käyttöasteet ovat pienempiä tässä tapauksessa (oma paino + tuuli) kuin edellisessä tapauksessa (oma paino) kuormitusyhdistelmien ja tuulen hetkellisen luokan takia.

19 Sivu 19 (53) 4.5 Murtorajatila, Omapaino + Tuuli + Lumikuorma x Tässä on selvitetty miten suurella lumikuormalla käyttöaste on 100 %. Kuvassa 15 on esitetty yläpaarteen ja puristussauvojen käyttöasteet: Kuva 15. Yläpaarteen käyttöasteet Taulukossa 8 on merkitty vetotankojen normaalivoimat ja käyttöasteet murtorajatilassa. Taulukko 8. Vetotankojen käyttöasteet Lumikuorma on 1,3 kn/m2 kun yläpaarteen käyttöaste on 99 %.

20 Sivu 20 (53) 4.6 Murtorajatila, Omapaino + Tuuli + Lumikuorma 1,5 kn/m2, nykytilanne Tässä on esitetty lyhyesti käyttöasteet, kun ristikkoa kuormittaa oma paino, tuuli ja rajoitettu 1,5 kn/m2 lumikuorma. Kuvassa 16 on esitetty yläpaarteen ja puristussauvojen käyttöasteet: Kuva 16. Yläpaarteen käyttöasteet Taulukossa 9 on merkitty vetotankojen normaalivoimat ja käyttöasteet murtorajatilassa. Taulukko 9. Vetotankojen käyttöasteet

21 Sivu 21 (53) 4.7 Käyttörajatila kuvassa 17 on esitetty ristikon siirtymät 2,2 kn/m2 lumikuormalle. Sallittu lopullinen taipuma Eurokoodin mukaan on L/150-L/300 (347 mm 173 mm). Kuva 17. Ristikon siirtymät Ristikon taipuma on 355 mm, joten taipuma ylittää Eurokoodin raja-arvon. Taulukossa 10 on esitetty taipumat muissa kuormitusyhdistelmissä. Taipuman mittauspisteenä on käytetty kuvan 17 esitetty taipuman maksimikohtaa (pisimmän vertikaalin alareuna). Taulukko 10. Taipumat 4.8 Harjan leimapaine Lasketaan harjaliitoksen leimapainekestävyys. Alla olevassa kuvassa on esitetty suurin puristuskuorma harjaliitoksella. Kuva 18. Yläpaarteen puristuskuorma

22 Sivu 22 (53) Lumikuorma kuuluu keskipitkään aikaluokkaan. Käyttöluokka on 2. Harjan poikittainen puristuskestävyys on: Lasketaan harjaliitokseen kohdistuva puristuspaine. Kuvassa 14 on esitetty harjaliitos ja sen puristuspinnan korkeus. Yläpaarteen välissä on lisäkappale, joka ottaa myös leimapainetta vastaan. Lisäkappaleen syyt ovat samansuuntaisia yläpaarteen kanssa.

23 Sivu 23 (53) Kuva 19. Yläpaarteen puristuskorkeus Harjaliitoksen käyttöaste: Harjaliitos kestää leimapaineen.

24 Sivu 24 (53) 4.9 Onnettomuustilanne Mitoitetaan ja tutkitaan ristikkoa kolmelle eri onnettomuustapaukselle. Kaikissa tapauksissa lumi toimii onnettomuuskuormana. Tapaus 1: Ristikko romahtaa alas jos kuvan 20 punaisella merkityt ristikon alapaarteena toimivat kolme vetotanko katkeaa. Kuva 20. Kriittinen vetotanko Nämä vetotangot ovat kriittisimmät ristikon kantavuuden suhteen. Tapaus 2: Mitoitetaan tapaus, missä kuvan 21 punaisella merkitty ristikon vetotanko katkeaa. Kuva 21. Tapauksen 2 katkeava vetotanko. Kuvassa 22 on esitetty muodonmuutokset tapauksesta. Kuva 22. Tapauksen 2 muodonmuutokset

25 Sivu 25 (53) Kuvassa 23 on esitetty puurakenteiden käyttöasteet onnettomuusrajatilassa (lumikuorma 2,2 kn/m2) tapauksessa 2. Kuva 23. Tapauksen 2 puurakenteiden käyttöasteet Yläpaarre ei kestä onnettomuusrajatilannetta. Kuvassa 20 on esitetty vetotankojen käyttöasteet. Kuva 24. Vetotankojen käyttöasteet Vetotangot kestäisivät onnettomuustilanteen Vaurioituneen yläpaarteen kapasiteetti Palkin leikkauskapasiteetti heikentyy halkeaman kohdalla halkeaman syvyyden verran. Todellisen syvyyden arviointi on käytännössä mahdotonta. Mitattuun syvyyteen pitää lisätä jokin varmuuskerroin, mikä on esimerkiksi 1,5 jos ei muusta syystä päädytä muuhun arvoon. Palkin kyljessä olevat halkeamat ovat vaarattomia, jos niiden syvyys on korkeintaan 15 % palkin leveydestä, eivätkä ne sijaitse liimasaumoissa. Alle 13,5 mm syvyiset halkeamat voidaan jättää huomioimatta. Liimapuun ylä- ja alapinnassa olevat halkeamat ovat vaarattomia, elleivät ne ole todella isoja eli niiden leveys on noin 5-10 mm ja leveys vähintään sama kuin palkin leveys. Yläpaarteista on tehty kuntotutkimus missä on mitattu halkeamien syvyyksiä. Suurimat halkeamat ovat mm syvyisiä. Oletetaan että palkissa on yksi pitkä 35 mm halkeama, mikä laskee koko palkin leikkauskapasiteettia: (35 mm x 1.5) / 90 mm = 58 %. Lasketaan materiaalin leikkauskapasiteettia 58 % ja mitoitetaan ristikko (f vk = 2,4 MPa -> 1 MPa). Kuvassa 25 on yläpaarteen käyttöasteet murtorajatilassa kun leikkauskestävyyttä on pienennetty 58 % ja lumikuorma on 2,2 kn/m2.

26 Sivu 26 (53) Kuva 25. Vaurioituneen yläpaarteen käyttöaste, lumikuorma 2,2 kn/m2 Lähellä tukea on korkea käyttöaste, koska siellä on suuri tukivoima. Tuella ei todellisuudessa ole niin suuria vaurioita, joten käyttöaste ei ole siellä todellinen. Suurimmat vauriot ovat lähellä harjaa, joten käyttöaste vaurioiden suhteen on noin %. Mitoittavaksi tekijäksi tulee leikkauskestävyys. Lasketaan vaurioituneen paarteen käyttöasteet eri kuormitsyhdistelmissä. Kuvassa 26 on esitetty käyttöasteet kun ristikkoa kuormittaa vain oma paino. Kuva 26. Vaurioituneen yläpaarteen käyttöaste, oma paino Kuvassa 27 on esitetty käyttöasteet kun ristikkoa kuormittaa oma paino ja tuulikuorma. Kuva 27. Vaurioituneen yläpaarteen käyttöaste, oma paino ja tuuli Kuvassa 28 on esitetty käyttöasteet kun ristikkoa kuormittaa oma paino, tuulija 1,3 kn/m2 lumikuorma Kuva 28. Vaurioituneen yläpaarteen käyttöaste, oma paino, tuuli ja 1,3 kn/m2 lumi

27 Sivu 27 (53) Kuvassa 29 on esitetty käyttöasteet kun ristikkoa kuormittaa oma paino, tuulija 1,5 kn/m2 lumikuorma Kuva 29. Vaurioituneen yläpaarteen käyttöaste, oma paino, tuuli ja 1,5 kn/m2 lumi Lasketaan lumikuorma, millä vaurioitunut yläpaarre kestää kuorman. Kuvassa 30 on esitetty käyttöasteet kun ristikkoa kuormittaa oma paino, tuuli- ja 0,5 kn/m2 lumikuorma Kuva 30. Vaurioituneen yläpaarteen käyttöaste, oma paino, tuuli ja 0,56 kn/m2 lumi Ristikon yläpaarteen käyttöaste ilman lumikuormaa on 78 % ja 100 % kun lumikuorma 0,56 kn/m2. Tässä tapauksessa kokonaistaipuma on 160 mm Palomitoitus Ristikon palotilanteen kantokestävyys on tarkasteltu Paloteknisen Insinööritoimisto Markku Kauriala Oy:n paloteknisessä analyysissä v Pilarit Pilareihin ei kohdistu suoraa tuulikuormaa, koska pilareiden ympärillä on suurelta osin muita rakenteita, jotka ottavat vastaan tuulikuorman. Kattoon kohdistuva tuulikuorma siirtyy pilareille. Ristikko on tuettu pilareihin kahdella eri tavalla, riippuen onko pilari etelä- vai pohjoispuolella. Pohjoispuolella ristikko on tuettu pilariin nivel-liitoksella, missä siirtymät joka suuntaan on estetty. Eteläpään liitoksessa ristikko pääsee liukumaan, mutta se aiheuttaa vaakakuorman pilarin päähän kitkasta. Pohjoispäähän tulee kuitenkin suurimmat momentit tuulikuorman takia. Alla on etelä- ja pohjoispuolen pilareiden käyttöasteet murtorajatilassa kun lumikuorma on 2,2 kn/m2. Pilari, Etelä: 81 % Pilari, Pohjoinen: 93 % Mitoitukset on tehty vaurioitumattomalle poikkileikkaukselle. On tutkittava miten suuria halkeamia ja miten paljon lahoa pilareissa on tarkempia tuloksia

28 Sivu 28 (53) varten sekä se, että onko liukutuen toimimattomuus aiheuttanut vaurioita pilarin alapäähän tai sen kiinnitykseen.

29 Sivu 29 (53) 5. YHTEENVETO Alla yhteenveto, missä on esitetty tulokset taulukoissa eri rakenteille ja tapauksille. Taulukossa 11 on esitetty ristikon puurakenteiden käyttöasteita: Taulukko 11. Ristikon puurakenteiden käyttöasteet eri tapauksille Taulukossa 12 on esitetty ristikon vetotankojen käyttöasteita: Taulukko 12. Ristikon vetotankojen käyttöasteet eri tapauksille Taulukossa 13 on esitetty ristikon vaurioituneen puurakenteen käyttöasteita: Taulukko 13. Ristikon vaurioituneen puurakenteen käyttöasteet eri tapauksille Kattoristikon käyttöaste on 147 % normien mukaisella lumikuormalla 2,2 kn/m2 eli käyttöaste ylittyy selvästi. Pienennetyllä lumikuormalla 1,3 kn/m2 kattoristikon käyttöaste on 99 %. Molemmissa tapauksissa laskettu käyttöaste perustuu yläpaarteen ehjään poikkileikkaukseen. Vaurioituneen yläpaarteen leikkauslujuus pienenee % riippuen halkeamasyvyydestä (30 40 mm). Tämä heikentää harjan olevaa osuutta yläpaarteessa, missä suurin osa vaurioista sijaitsee. Oletetulla leikkauska-

30 Sivu 30 (53) pasiteen heikentymisellä tehty laskelma osoittaa että kattoristikko kestää lumikuormaa vain 0,5 kn/m2 Pilarit kestävät murtorajatilan kuormitukset 93 % käyttöasteella. Ristikko ei koekuorman perusteella toimi täysin niin kuin se on alun perin suunniteltu. Liukutuki ei päässyt vapaasti liikkumaan koekuormituksen aikana, jolloin pilarit taipuivat. Liukutuen liikkumattomuus on myös havaittu paikan päällä, josta huomaa, että maalipinta on ehjä (ks. kuva 37). Kuva 31. Osa liukutuen liitoksesta Pilarit eivät kestä taivutusta, mikä muodostuu jos kattoristikko ei pääse liikkumaan vapaasti. Tämä hankaloittaa taipumarajojen määräämistä taipumien seurausta varten. Oulussa, Iiro Krannila

31 Sivu 31 (53) 6. LIIMAPUURISTIKON VAHVISTAMINEN TERÄSRISTIKOILLA 6.1 Teräsristikko Olemassa olevan kattoristikon kapasiteetin ollessa riittämätön eurokoodin mukaiselle lumikuormalle, päädyttiin vahvistamaan rakennetta teräsputkipalkkiristikoilla ja uusilla teräspilareilla. Uudet teräsristikot mukailevat vanhan ristikon geometriaa, jolloin LVIS-rakenteisiin ei tarvitse tehdä muutoksia. Vanhan ristikon molemmin puolin asennetaan teräsristikot. Ristikkorakenteen toisen pään pilareiden yläpäihin rakennetaan liukutuet, jolloin ko. pilareiden alapäihin ei aiheudu momenttia ristikon kuormittuessa. Kuva 32. Uusi teräsristikointi vanhan ristikon kylkeen. Kuormitukset ovat taulukon 4 mukaiset. Katon kuormat ovat syötetty laskentamallissa uusien teräsristikoiden yläpaarteille.

32 Sivu 32 (53) Kuva 33. Lumikuorma uusilla teräsristikoilla. Mediakuution paino 12kN on syötetty tasan jakaantuneena neljälle uudelle teräsristikon alapaarteelle. Kuva 34. Mediakuution paino neljän teräsristikon alapaarteella.

33 Sivu 33 (53) Yläpaarteiden profiili on 260x180x8, alapaarteen profiili 150x150x5 ja diagonaalien profiili 120x120x5. Laskentamallissa diagonaalit ovat truss-sauvoja, jotka kantavat vain aksiaalista kuormitusta. Diagonaalien nurjahduspituutena on käytetty sauvan systeemipituutta. Yläpaarteen nurjahduspituutena on käytetty molemmissa suunnissa diagonaalien välistä etäisyyttä.

34 Sivu 34 (53) Ristikon tukialueella tutkittiin kolmea eri vaihtoehtoa: Kuva 35. Alkuperäisen ristikon geometrian mukainen vahvistamaton tukialue. Kuva 36. Tukialueen vahvistaminen lisädiagonaaleilla.

35 Sivu 35 (53) Kuva 37. Tukialueen vahvistaminen lisädiagonaaleilla ja PL8 teräslevyllä. Murtorajatilassa vahvistamattoman tukialueen yläpaarteen käyttöaste on 99%, kun taas lisädiagonaalilla vahvistetun paarteen 73% ja lisädiagonaaleilla + teräslevyllä vahvistetun paarteen 44%. Yläpaarteen käyttöaste muualla on noin 80%. Alapaarteen käyttöaste on suurimmillaan noin 70% ja diagonaaleilla 44%. Kuva 38. Murtorajatilan käyttöasteet. Kuva 39. Lisädiagonaaleilla ja PL8 teräslevyllä vahvistetun ristikon käyttöasteet.

36 Sivu 36 (53) Kuva 40 Lisädiagonaaleilla ja PL8 teräslevyllä vahvistetun ristikon käyttöasteet, kun lumikuormassa on huomioitu laajan katon tuulensuojaisuuskerroin 1,2. Käyttörajatilassa ristikon taipuma on suurimmillaan 99mm. Vaakasuuntainen siirtymä liukutuen puoleisessa päässä on 34mm. Kuva 41. Käyttörajatilan siirtymät. Kuva 42. Lisädiagonaaleilla ja PL8 teräslevyllä vahvistetun ristikon käyttörajatilan siirtymä.

37 Sivu 37 (53) Kuva 43 Lisädiagonaaleilla ja PL8 teräslevyllä vahvistetun ristikon ristikon käyttörajatilan siirtymä, kun lumikuormassa on huomioitu laajan katon tuulensuojaisuuskerroin 1,2 ja alalaipalla mediakuution paino.

38 Sivu 38 (53) Pelkän lumikuorman aiheuttama siirtymä vaakasuunnassa on 20mm ja koko ristikon taipuma 62mm. Kuva 44. Lumikuorman aiheuttama siirtymä. Pelkän lumikuorman aiheuttama siirtymä vahvistetussa ristikossa vaakasuunnassa on 19mm / 22mm ja koko ristikon taipuma 57mm/69mm riippuen lumikuorman tuulensuojaisuuskertoimesta. Kuva 45. Lumikuorman aiheuttama siirtymä lisädiagonaaleilla ja PL8 teräslevyllä vahvistetussa ristikossa. Kuva 46. Lumikuorman aiheuttama siirtymä lisädiagonaaleilla ja PL8 teräslevyllä vahvistetussa ristikossa, tuulensuojaisuuskerroin 1,2.

39 Sivu 39 (53) Käyttämällä ristikon liitosalueella lisädiagonaaleja ja teräslevyä, saadaan ristikon siirtymiä pienennettyä niin pysty kuin vaakasuunnassakin. Päätyliitoksessa sauvojen epäkeskisyys saadaan vahvistuslevyllä muutettua leikkausvoimaksi. Oulussa Jukka Tuovila

40 Sivu 40 (53) 6.2 Katto- orret g M.1 := 1.25 Liimapuun osavarmuusluku k mod.k := 0.8 Keskipitkän aikaluokan muunnoskeeroin Lk := 1.2 Laajan katon lisäkuorma f c.0.k f c.90.k := 30 MPa 40 Liimapuun puristuskesatvyys (syitä vastaan) := 5 MPa L40 Liimapuun puristuskesatvyys (syitä vastaan kohtisuoraan) Ristikot on tuettu heikommassa suunnassa katto-orsin. Nämä sekundääripalkit ovat 80- luvulla tehdyn kattokorjauksen yhteydessä asennetut lujuusluokan L40 liimapuupalkit 45x225, joiden k-jako 936 mm. B := 45 mm H := 225 mm A := B H Leikkausvoimakestävyys: Mitoittava leikkausvoima: V pd := Lk 7.54 kn = kn Leikkausjännitys tuella: 3 V pd t d := 2 A Leikkauslujuus: f v.k = 1.34 N mm 2 := 2.4 MPa L40 liimapuun leikkauslujuuden ominaisarvo

41 Sivu 41 (53) k mod.k = 0.8 Keskipitkä aikaluokka (yleensä mitoittava) k mod.k f v.k f v.y.d := = N g M.1 mm 2 V pd 5 MN 45 mm 2 m Mitoitusehto: L40 liimapuun leikkauslujuuden mitoitusarvo = mm Vaadittava lemapaineen pituus: t d f v.y.d = 1 Käyttöaste: t d = f v.y.d Taivutuslujuus: f m.y.k := 31 MPa L 40 Liimapuun taivutuslujuuden ominaisarvo k mod := 0.8 Keskipitkä aikaluokka (yleensä mitoittava) f m.y.k k mod f m.y.d := = N g M.1 mm 2 L 40 Liimapuun taivutuslujuuden mitoitusarvo I.y on poikkileikkauksen hitausmomentti y-y akselin suhteen: 1 I y := 12 B H3 = m 2 mm 2 Taivutusvastus W.y jäykemmän akselin suhteen määritellään yhtälöllä: W y := I y H 2 = 0.38L Poikkileikkauksen itseisarvoltaan suurimmat jännitykset esiintyvät ylä- ja alareunassa: M pd := kn m = kn m Huomioitu jännevälin lyhenemä ja laajan katon kerroin M pd s m.y.d := = W y Mitoitusehto: N mm 2 s m.y.d f m.y.d = 1 Käyttöaste: Kiepahdus: s m.y.d = f m.y.d Voidaan olettaa, että orret tuettu kiepahdusta vastaan.

42 Sivu 42 (53) 6.3 Liitosdetaljiikkaa PILARILIITOS PERUSTUKSIIN JA LAAKERITUKI - Teräspilarin ja LP-pilarin yläpäässä yhteinen liukulaakeri (harjoitushallin puoli) - Vaakasuuntainen liike vapaa - Laakeri ei välitä vaakavoimaa pilarille. - Teräspilarien alapäät tuetaan peruspilariin teräsosan välityksellä. - Teräsosat kiinnitetään peruspilariin, liima-ankkureilla. - Teräspilarin kiinnitys LP-pilarin jäykkään terästukeen hitsaamalla.

43 Sivu 43 (53) UUDET VAHVISTUSRISTIKOT - Teräsristikon osat esitetty eri väreillä - Teräsristikoita 2 kpl / vanha liimapuuristikko - Ristikon osat tuodaan jäähalliin olevia kulkureittejä pitkin - Pilarien asennus ja liitokset perustuksiin (vahvistetut perustukset) - Ristikon osien nosto paikoilleen ja asennusaikainen tuenta liimapuuristikkoa apuna käyttäen. - IV-kanavat voidaan pääsääntöisesti säilyttää asennusaikana. TERÄSRISTIKON LIITOKSET JA KIINNITYS LP-RISTIKKOON - Ristikon osat liitetään toisiinsa pulttiliitoksin. - Ristikot tuetaan LP-ristikoihin lopullisessa asennuksessa, liitos toimii myös kiepahdustukena

44 Sivu 44 (53) 7 ANTUROIDEN KAPASITEETTITARKASTELUT 7.1 Yleistä Jäähallin pääkannattajina toimivat liimapuuristikot tukeutuvat mastopilareihin linjalla A ja J. Pitkän sivun anturat ovat mastopilarianturoita. Olevista perustuksista ei ole käytettävissä vanhoja mitta- ja raudoituspiirustuksia. Peruspilarien poikkileikkaus on 450x700 mm2, ja sen yläpinta on 250 mm lattiapinnan yläpuolella. Peruspilarien korkeus vaihtelee anturoiden perustamissyvyyden mukaan. Anturoiden mitat on selvitetty mm. alkuperäisistä laskelmista. Dokumentoiduissa laskelmissa korkeudet on annettu N60 korkeusjärjestelmässä. Käytävätason lattiakorkeus on Anturalinjoilta on tehty kairauksia, joiden tavoitteena on ollut kartoittaa anturoiden yläpinnan korkoja ja arvioida maaperän kantavuutta. Osa kairauksista on tehty jään tasolta Anturalinja B (m) L (m) h (m) kaira (m) Lpp (m) ap. A 1,6 3,0 0,5 1,75 0,80 1,45 3,50 2,0 1,05 1,70 3,75 J 1,6 2,6 0,5 3,90 0,20 Taulukko A ,

45 Sivu 45 (53) 7.2 Laskentaperusteet Alkuperäiset laskelmat Alkuperäiset perustusten mitoituskuormat ja laskelmat on toteutettu sallittujen jännitysten menetelmällä ilman varmuuskertoimia. Alkuperäisen kattorakenteen oma paino on ristikkoa kohti 232 kg/m. Lumikuormana arvona on laskelmissa käytetty 180 kg/m2, josta kuorma ristikkoa kohden on 740 kg/m. Ristikoiden mitoitus kuorma yhteensä 972 kg/m. Kattoon vaikuttava tuulikuorman aiheuttama nostava voima ristikkoa kohden on laskelmien mukaan ollut 144 kg/m. Nostavaa voimaa ei ole huomioitu laskelmissa. Seinäpintoihin vaikuttava tuulikuorman laskenta-arvo on 60 kg/m2. Edellä olevista kuormista on laskettu pilareihin ja perustuksiin vaikuttavat voimat. Normaalivoima Nmax = 972 kg/m x 52,5 m / 2 = kp Normaalivoima Nmin = 232 kg/m x 52,5 m / 2 = 6100 kp 25,5 Mp (t) 6,1 Mp (t) Vaakavoiman arvo peruspilarin yläpäässä on ollut 3,5 Mp Momentti tuulesta (arvoa käytetty anturan laskennassa) 11,6 Mpm Tarkennettu momentti, mutta tätä ei ole käytetty alkup. laskelmissa 4,16 Mpm Tarkistuslaskelmat Kattorakenne on kerran uusittu ja rakennemuutoksista kattorakenteen kuorma on kasvanut. Kattorakenteen kuormat ristikolle (oma paino) 2,26 kn/m Ristikon omapaino 0,94 kn/m Normaalivoima Nmax pilarin yläpäässä 279 kn (27,9 Mp) Normaalivoima Nmin pilarin yläpäässä 85,3 kn (8,5 Mp) Oman paino on kasvanut n. 40 %. Vaakavoima tuulesta peruspilarin yläpäässä, kun tuulenpaine 0,6 kn/m2 Momentti tuulesta 25,2 kn 50,4 knm

46 Sivu 46 (53) Momentin arvo pienentynyt 43 % alkuperäisestä, kun kattopintaan kohdistuva tuulikuorman projektio tuodaan pistekuormana pilarin yläpäähän ilman, että tuulikuorma aiheuttaisi momenttia pilariin rakennuksen harjalta alas asti. Anturoissa ja peruspilareissa käytetyt betoni- ja raudoitelaadut Laskelmien perusteella anturat on valettu K200 betonilla. Betoniraudoituksessa on käytetty A40 harjaterästä. Anturoiden mitat ja raudoitus Anturat ovat pohjoissivulla laskelmien perusteella 1,6 x 3,0 m2 ja eteläsivulla 1,6 x 2,6 m2. Kaikkien anturoiden korkeus on 0,5 m. Anturoiden raudoitus on laskelmien perusteella: - päätaivutussuunnassa T12-k150 - poikkisuunnassa T8-k240.

47 Sivu 47 (53) 7.3 Anturakuormat pohjoissivulla ja mitoitus sallittujen jännitysten mukaan Kattorakenteen kuormat peruspilarille Tarkastuslaskelma Alkuperäinen laskelma Uuden kuormat (Robot laskenta ominaisarvot) omapaino (katto ja ristikko) 85,3 kn 61 kn 142,1 kn lumikuorma 180 kg/m2 193,7 kn 194 kn lumikuorma 220 kg/m2 241,5 kn 289,8 kn (*1,2) Vaakakuorma tuulesta pilarin yläpäässä Vaakakuorma peruspilarin yläpäässä Momentti peruspilarin yläpäässä 18,6 kn (tuuli 0,6) 31,1 kn (tuuli+imu 1,5*0,67) 25,2 kn 35 kn 42,2 kn 50,4 knm 116 knm 84,5 knm Peruspilari, h=2,0 m 15,8 kn 9,5 kn (1,2 m) 15,8 kn Antura 3,0x1,6 m2 60,0 kn 60,0 kn 60,0 kn Sidepalkki 9,1 kn 9,1 kn 9,1 kn Voimasuureet anturan alapinnan tasolla Mk 113,5 knm 175,2 knm 190 knm Nk, min 170,2 kn 139,6 kn 227,0 kn Nk, max 363,9 kn (1,8) 333,6 kn (1,8) 468,5 kn (2,2) 516,8 kn (*1,2) e_max, kun Nmin 0,67 m >L/6 1,26 m >L/6 0,84 m >L/6 e_min, kun Nmax 0,31 m 0,53 m >L/6 0,37 m mitoittava pohjapaine 66 kpa (Nmin) 87 kpa 156 kpa 105 kpa (Nmax) 115 kpa 142 kpa vaadittu raudoitus T12-k150/140 T12-k130/125 T12-k150/95 käytetty raudoitus T12-k150 Taulukko A2.

48 Sivu 48 (53) 7.4 Pohjoissivun anturoiden korjaustarve Pohjatutkimusten perusteella perustusten alla on maaperässä kantavuusvaihteluita. Uusien kuormien mukaisilla ratkaisuilla maapohjan pohjapaine kasvaa anturan alla. Rakennuksen runkorakenteesta siirtyvät kuormat aiheuttavat peruspilareille ja perustuksille epäkeskeisiä normaalivoimia, jotka pitää laskennallisesti saada kuriin. Laskelmin on tarkasteltu vaihtoehtoa, jossa tuulikuormasta johtuva vaakavoima otetaan peruspilarin yläpäässä kiinni ja siirretään uudella betonirakenteella maapohjaan tai oleville betonirakenteille lattiatasossa. Kun vaakavoima siirretään lattiatasoon, momentti anturan alapinnassa pienenee ja edelleen epäkeskisyydet vähenevät. Kun normaalivoiman epäkeskisyys on pieni, on anturan pohja-ala voi olla kokonaan puristettu. Jatkosuunnittelun yhteydessä arvioidaan anturan riittävä koko, joka riittää kantamaan uudet kuormat ja vastaavasti maaperän vahvistus anturan alla ulotetaan vain tälle alueelle. Sopivan kokoisella pienemmän anturalla alapinnan teräkset saadaan riittämään syntyvää vetovoimaa vastaan. Alla laskelmissa on haettu alustavia anturan koon raja-arvoja, jotta oleva raudoitus riittäisi.

49 Vaakakuormien siirto lattian tasoon: Kattorakenteen kuormat peruspilarille Tarkastuslaskelma Tarkastuslaskelma (pieni antura) Rakennelaskelmat Sivu 49 (53) Uuden kuormat (Robot laskenta ominaisarvot, pieni antura) omapaino (katto ja ristikko) 85,3 kn 85,3 kn 142,1 kn lumikuorma 180 kg/m2 193,7 kn 193,7 kn lumikuorma 220 kg/m2 241,5 kn 289,8 kn (*1,2) Vaakakuorma tuulesta pilarin yläpäässä Vaakakuorma peruspilarin yläpäässä Momentti peruspilarin yläpäässä 27,9 kn (1,5*0,6) 27,9 kn (1,5*0,6) 31,1 kn (1,5*0,67) 0,9 kn (tuulikuorma 0,9 kn (tuuli- 1,4 kn (tuulisoonsoontasoon) lattiatakuorma lattiatakuorma lattia- 75,7 knm 75,7 knm 84,5 knm Peruspilari, h=2,0 m 15,8 kn 15,8 kn 15,8 kn Antura 3,0x1,6 m2 60,0 kn 36,0 kn 36,0 kn 1,8x1,6 m2 (pienennetty) (1,8x1,6 m2) Sidepalkki 9,1 kn 9,1 kn 9,1 kn Voimasuureet anturan alapinnan tasolla A 1,6*2,0 A 1,6*2,0 Mk 77,8 / (2,1) knm 77,8 / (2,1) knm 88,0 knm Nk, min 170,2 kn 146,2 kn 203,0 kn Nk, max 363,9 kn (1,8) 339,9 kn (1,8) 444,5 kn (2,2) 492,8 kn (*1,2) e_max, kun Nmin 0,46 m 0,52 m 0,43 m e_min, kun Nmax 0,19 m 0,20 m 0,18 m mitoittava pohjapaine 49 kpa (Nmin) 94 kpa (Nmin) 129 kpa 88 kpa (Nmax) 151 kpa (Nmax) 211 kpa vaadittu raudoitus T12-k150/150 T12-k150/150 T12-k150/150 käytetty raudoitus T12-k150 Taulukko A3. Anturan alapinnan tasolle tuotu tuulesta aiheutuva momentti. Vaakavoiman tuki lattiatasossa voi muuttaa voimasuureiden jakautumaa niin, että momenttia ei siirry tuulesta anturatasolle. Ainoastaan kuormien epäkeskeisyyden aiheuttama momentti.

50 Sivu 50 (53) 7.5 Anturakuormat eteläsivulla ja mitoitus sallittujen jännitysten mukaan Kattorakenteen kuormat peruspilarille Tarkastuslaskelma Alkuperäinen laskelma Uuden kuormat (Robot laskenta ominaisarvot) omapaino (katto ja ristikko) 85,3 kn 61 kn 142,1 kn lumikuorma 180 kg/m2 193,7 kn 194 kn lumikuorma 220 kg/m2 241,5 kn 289,8 kn (*1,2) Vaakakuorma tuulesta pilarin yläpäässä (liukulaakeri) Vaakakuorma peruspilarin yläpäässä Momentti peruspilarin yläpäässä 0 kn 0 kn 0 kn 6,6 kn 7,9 kn 6,8 knm 7,6 knm Peruspilari, h=4,15 m 32,7 kn 32,7 kn Antura 2,6x1,6 m2 52,0 kn 52,0 kn Sidepalkki 9,1 kn 9,1 kn Voimasuureet anturan alapinnan tasolla Mk 37,6 knm 37,6kNm Nk, min 179,1 kn 235,9 kn Nk, max 372,8 kn (1,8) 477,4 kn (2,2) 525,7 kn (*1,2) e_max, kun Nmin 0,21 m 0,16 m e_min, kun Nmax 0,10 m 0,07 m mitoittava pohjapaine 56 kpa (Nmin) 70 kpa 103 kpa (Nmax) 140 kpa vaadittu raudoitus T12-k150/150 T12-k150/150 käytetty raudoitus T12-k150 Taulukko A4.

51 Sivu 51 (53) 7.6 Eteläsivun anturoiden korjaustarve Pohjatutkimusten perusteella perustusten alla on maaperässä kantavuusvaihteluita. Uusien kuormien mukaisilla ratkaisuilla maapohjan pohjapaine kasvaa anturan alla. Muutostöiden yhteydessä olevan liimapuupilarin ja ristikon välinen liitos vapautetaan. Myös uusien ristikoiden ja teräspilarien välinen liitos vapautetaan yhdellä yhtenäisellä rullalaakerilla. Tällöin vaakavoima pilarin yläpäässä on 0 kn. Kun vaakavoima pilarin yläpäässä on 0 kn, ei lattiatasossa ole tarvetta ottaa vaakavoimia kiinni. Eteläsivulla on lisäksi laajennusosa hallien ulkoseinän suuntaan. Laajennusosalta tulee pystykuormaa varsinaisen hallin peruspilarille ja edelleen anturalla. Laajennusosan pilarin epäkeskisyys on n. 340 mm, joka vaikuttaa edulliseen suuntaan eli hallista ulospäin. Jatkosuunnittelun yhteydessä arvioidaan anturan riittävä koko, joka riittää kantamaan uudet kuormat vaikutukset ja vastaavasti maaperän vahvistus anturan alla ulotetaan vain tälle alueelle. Sopivan kokoisella pienemmän anturalla alapinnan teräkset saadaan riittämään syntyvää vetovoimaa vastaan. Alla laskelmissa on haettu alustavia anturan koon raja-arvoja, jotta oleva raudoitus riittäisi. Laskelmissa on huomioitu lisäksi laajennusosan vaikutus.

52 Sivu 52 (53) Laajennuksen vaikutus anturakuormiin: Kattorakenteen kuormat peruspilarille omapaino (katto ja ristikko)+laajennus lumikuorma 180 kg/m2 lumikuorma 220 kg/m2 Vaakakuorma tuulesta pilarin yläpäässä Vaakakuorma peruspilarin yläpäässä Momentti peruspilarin yläpäässä Tarkastuslaskelma Uuden kuormat (Robot laskenta ominaisarvot, kinoskuorma) Uuden kuormat (Robot laskenta ominaisarvot, eikinos) 95,1 kn 151,9 kn 151,9 kn 237,9 kn 329,9 kn 378,5 kn 285,7 kn 334,0kN 5,8 kn 6,5 kn 6,5 kn 6,7 kn (tuuli 0,6) 8,0 kn (tuuli 0,67) 13,6 knm (tuuli) 15,2 knm (tuuli) -18,3 knm (laajennus) -33,4 knm (laajennus) 8,0 kn (tuuli 0,67) 15,2 knm (tuuli) -18,3 knm (laajennus) Peruspilari, h=4,15 m 32,7 kn 32,7 kn 32,7 kn Antura 2,6x1,6 m2 2 52,0 kn 52,0 kn 52,0 kn Sidepalkki 9,1 kn 9,1 kn 9,1 kn Voimasuureet anturan alapinnan tasolla Mk 19,7 knm 11,3 knm 26,3 knm Nk, min 188,9 kn 245,7 kn 245,7 kn Nk, max 426,9 kn (1,8) 575,7 kn (2,2) 531,4kN (2,2) 624,0 kn(*1,2) 579,7 kn (*1,2) e_max, kun Nmin 0,10 m 0,05 m 0,11 m e_min, kun Nmax 0,04 m 0,02 m 0,05 m mitoittava pohjapaine 52 kpa (Nmin) 62 kpa (Nmin) 68 kpa (Nmin) 109 kpa (Nmax) 153 kpa (Nmax) 149 kpa (Nmax) vaadittu raudoitus T12-k150/150 T12-k150/140 T12-k150/145 käytetty raudoitus T12-k150 Taulukko A5.

53 7.7 Peruspilarit Rakennelaskelmat Sivu 53 (53) Edellä olevan perusteella alkuperäisellä anturan koolla alapinnan raudoitus ei ole riittävä, käyttöaste maksimikuormilla ylittyy n. 3 %. Jos anturoiden alapintaa pitää vahvistaa, niin silloin anturan pituutta laskelmissa voidaan pienentää, jolloin saadaan alapinnan raudoitus riittämään tässäkin tapauksessa. Imun vaikutus anturoihin on esitetty excel-laskelmissa. Peruspilarien koko on 450x700 mm2. Peruspilarin yläpäässä on jäykkä teräsosa, jonka välityksellä liimapuupilarien kuormat (normaalivoima ja momentti) siirtyvät pilarilta peruspilarille ja edelleen anturalle. Peruspilarien pituus vaihtelee taulukon A1 mukaisesti. Jos suurin osa vaakakuormista saadaan pois lattiatasossa, niin peruspilarien normaalivoiman epäkeskisyys on kohtuullinen. Olevissa peruspilareissa on pääteräksiä on 0,35-0,40 % peruspilarin poikkileikkausalasta, tässä tapauksessa alkuperäisten laskelmien mukaan 6T15 tai 5T15 ja hakateräkset T5-k180. Pilarien minimiraudoitus on 0,30 %. Peruspilarien taivutuskestävyys edellyttää, että peruspilariin kohdistuva vaakavoima ja taivutusmomentti on mahdollisimman pieni. Peruspilarien tarkastelu edellyttää lisälaskentaa jatkosuunnittelun yhteydessä. Nyt tehtyjenlaskelmien perusteella peruspilareissa on riittävästi raudoitusta, kun peruspilarin yläpää ei pääse siirtymään. Uusien pilarien kuormat siirretään perustuksille peruspilarin yläpäähän liitettävän teräsosan kautta, huomioiden paikallinen puristus. Uudet pilarit kiinnitetään lisäksi hitsaamalla olevaan teräspilarin teräsosaan. Lappeenrannassa Tommi Turunen

RAK-C3004 Rakentamisen tekniikat

RAK-C3004 Rakentamisen tekniikat RAK-C3004 Rakentamisen tekniikat Johdatus rakenteiden mitoitukseen joonas.jaaranen@aalto.fi Sisältö Esimerkkirakennus: puurakenteinen pienrakennus Kuormat Seinätolpan mitoitus Alapohjapalkin mitoitus Anturan

Lisätiedot

ESIMERKKI 5: Päätyseinän palkki

ESIMERKKI 5: Päätyseinän palkki ESIMERKKI 5: Päätyseinän palkki Perustietoja: - Hallin 1 päätyseinän palkit PP101 ovat liimapuurakenteisia. - Palkki PP101 on jatkuva koko lappeen matkalla. 6000 - Palkin yläreuna on tuettu kiepahdusta

Lisätiedot

ESIMERKKI 2: Kehän mastopilari

ESIMERKKI 2: Kehän mastopilari ESIMERKKI : Kehän mastopilari Perustietoja: - Hallin 1 pääpilarit MP101 ovat liimapuurakenteisia mastopilareita. - Mastopilarit ovat tuettuja heikomman suunnan nurjahusta vastaan ulkoseinäelementeillä.

Lisätiedot

Ovi. Ovi TP101. Perustietoja: - Hallin 1 päätyseinän tuulipilarit TP101 ovat liimapuurakenteisia. Halli 1

Ovi. Ovi TP101. Perustietoja: - Hallin 1 päätyseinän tuulipilarit TP101 ovat liimapuurakenteisia. Halli 1 Esimerkki 4: Tuulipilari Perustietoja: - Hallin 1 päätyseinän tuulipilarit TP101 ovat liimapuurakenteisia. - Tuulipilarin yläpää on nivelellisesti ja alapää jäykästi tuettu. Halli 1 6000 TP101 4 4 - Tuulipilaria

Lisätiedot

MYNTINSYRJÄN JALKAPALLOHALLI

MYNTINSYRJÄN JALKAPALLOHALLI Sivu 1 / 9 MYNTINSYRJÄN JALKAPALLOHALLI Tämä selvitys on tilattu rakenteellisen turvallisuuden arvioimiseksi Myntinsyrjän jalkapallohallista. Hallin rakenne vastaa ko. valmistajan tekemiä halleja 90 ja

Lisätiedot

ESIMERKKI 7: NR-ristikkoyläpohjan jäykistys

ESIMERKKI 7: NR-ristikkoyläpohjan jäykistys ESIMERKKI 7: NR-ristikkoyläpohjan jäykistys Perustietoja - NR-ristikkoyläpohjan jäykistys toteutetaan jäykistelinjojen 1,2, 3, 4 ja 5 avulla. - Jäykistelinjat 2, 3 ja 4 toteutetaan vinolaudoilla, jotka

Lisätiedot

ESIMERKKI 3: Nurkkapilari

ESIMERKKI 3: Nurkkapilari ESIMERKKI 3: Nurkkapilari Perustietoja: - Hallin 1 nurkkapilarit MP10 ovat liimapuurakenteisia mastopilareita. 3 Halli 1 6000 - Mastopilarit on tuettu heikomman suunnan nurjahusta vastaan ulkoseinäelementeillä.

Lisätiedot

ESIMERKKI 1: NR-ristikoiden kannatuspalkki

ESIMERKKI 1: NR-ristikoiden kannatuspalkki ESIMERKKI 1: NR-ristikoiden kannatuspalkki Perustietoja - NR-ristikot kannatetaan seinän päällä olevalla palkilla P101. - NR-ristikoihin tehdään tehtaalla lovi kannatuspalkkia P101 varten. 2 1 2 1 11400

Lisätiedot

ESIMERKKI 3: Märkätilan välipohjapalkki

ESIMERKKI 3: Märkätilan välipohjapalkki ESIMERKKI 3: Märkätilan välipohjapalkki Perustietoja - Välipohjapalkki P103 tukeutuu ulkoseiniin sekä väliseiniin ja väliseinien aukkojen ylityspalkkeihin. - Välipohjan omapaino on huomattavasti suurempi

Lisätiedot

Esimerkkilaskelma. Liimapuupalkin hiiltymämitoitus

Esimerkkilaskelma. Liimapuupalkin hiiltymämitoitus Esimerkkilaskelma Liimapuupalkin hiiltymämitoitus 13.6.2014 Sisällysluettelo 1 LÄHTÖTIEDOT... - 3-2 KUORMAT... - 3-3 MATERIAALI... - 4-4 MITOITUS... - 4-4.1 TEHOLLINEN POIKKILEIKKAUS... - 4-4.2 TAIVUTUSKESTÄVYYS...

Lisätiedot

SIPOREX-HARKKOSEINÄÄN TUKEUTUVIEN TERÄSPALKKIEN SUUNNITTELUOHJE 21.10.2006

SIPOREX-HARKKOSEINÄÄN TUKEUTUVIEN TERÄSPALKKIEN SUUNNITTELUOHJE 21.10.2006 SIPOREX-HARKKOSEINÄÄN TUKEUTUVIEN TERÄSPALKKIEN SUUNNITTELUOHJE 21.10.2006 Tämä päivitetty ohje perustuu aiempiin versioihin: 18.3.1988 AKN 13.5.1999 AKN/ks SISÄLLYS: 1. Yleistä... 2 2. Mitoitusperusteet...

Lisätiedot

Copyright 2010 Metsäliitto Osuuskunta, Puutuoteteollisuus. Finnwood 2.3 ( ) Varasto, Ovipalkki 4 m. FarmiMalli Oy. Urpo Manninen 8.1.

Copyright 2010 Metsäliitto Osuuskunta, Puutuoteteollisuus. Finnwood 2.3 ( ) Varasto, Ovipalkki 4 m. FarmiMalli Oy. Urpo Manninen 8.1. Laskelmat on tehty alla olevilla lähtötiedoilla vain kyseiselle rakenneosalle. Laskelmissa esitetty rakenneosan pituus ei ole tilausmitta. Tilausmitassa on otettava huomioon esim. tuennan vaatima lisäpituus.

Lisätiedot

Hämeenkylän koulun voimistelusalin vesikaton liimapuupalkkien kantavuustarkastelu

Hämeenkylän koulun voimistelusalin vesikaton liimapuupalkkien kantavuustarkastelu TUTKIMUSSELOSTUS Nro VTT S 01835 10 4.3.010 Hämeenkylän koulun voimistelusalin vesikaton liimapuupalkkien kantavuustarkastelu Tilaaja: Vantaan Tilakeskus, Hankintapalvelut, Rakennuttaminen TUTKIMUSSELOSTUS

Lisätiedot

ESIMERKKI 2: Asuinhuoneen välipohjapalkki

ESIMERKKI 2: Asuinhuoneen välipohjapalkki ESIMERKKI 2: Asuinhuoneen välipohjapalkki Perustietoja - Välipohjapalkki P102 tukeutuu ulkoseiniin sekä väliseiniin ja väliseinien aukkojen ylityspalkkeihin. - Palkiston päällä oleva vaneri liimataan palkkeihin

Lisätiedot

Esimerkkilaskelma. Mastopilarin perustusliitos liimaruuveilla

Esimerkkilaskelma. Mastopilarin perustusliitos liimaruuveilla Esimerkkilaskelma Mastopilarin perustusliitos liimaruuveilla.08.014 3.9.014 Sisällysluettelo 1 LÄHTÖTIEDOT... - 3 - KUORMAT... - 3-3 MATERIAALI... - 4-4 MITOITUS... - 4-4.1 ULOSVETOKESTÄVYYS (VTT-S-07607-1)...

Lisätiedot

T512905 Puurakenteet 1 5 op

T512905 Puurakenteet 1 5 op T512905 Puurakenteet 1 5 op Kantavat puurakenteet Rajatilamitoituksen periaatteet Murtorajatila Materiaalin osavarmuusluku M Kuorman keston ja kosteusvaikutuksen huomioiva lujuuden ja jäykkyyden muunnoskerroin

Lisätiedot

Finnwood 2.3 SR1 (2.4.017) Copyright 2012 Metsäliitto Osuuskunta, Metsä Wood

Finnwood 2.3 SR1 (2.4.017) Copyright 2012 Metsäliitto Osuuskunta, Metsä Wood Laskelmat on tehty alla olevilla lähtötiedoilla vain kyseiselle rakenneosalle. Laskelmissa esitetty rakenneosan pituus ei ole tilausmitta. Tilausmitassa on otettava huomioon esim. tuennan vaatima lisäpituus.

Lisätiedot

MAKSIMIKÄYTTÖASTE YLITTYI

MAKSIMIKÄYTTÖASTE YLITTYI Laskelmat on tehty alla olevilla lähtötiedoilla vain kyseiselle rakenneosalle. Laskelmissa esitetty rakenneosan pituus ei ole tilausmitta. Tilausmitassa on otettava huomioon esim. tuennan vaatima lisäpituus.

Lisätiedot

NR yläpohjan jäykistys Mitoitusohjelma

NR yläpohjan jäykistys Mitoitusohjelma NR yläpohjan jäykistys Mitoitusohjelma RoadShow 2015 Tero Lahtela NR ristikon tuenta Kuvat: Nils Ivar Bovim, University of Life sciences, Norway NR ristikon tuenta NR ristikon yläpaarteen nurjahdustuenta

Lisätiedot

Kantavat puurakenteet Liimapuuhallin kehän mitoitus EC5 mukaan Laskuesimerkki Tuulipilarin mitoitus

Kantavat puurakenteet Liimapuuhallin kehän mitoitus EC5 mukaan Laskuesimerkki Tuulipilarin mitoitus T513003 Puurakenteet Kantavat puurakenteet Liimapuuhallin kehän mitoitus EC5 mukaan Laskuesimerkki Tuulipilarin mitoitus 1 Liimapuuhalli Laskuesimerkki: Liimapuuhallin pääyn tuulipilarin mitoitus. Tuulipilareien

Lisätiedot

YEISTÄ KOKONAISUUS. 1 Rakennemalli. 1.1 Rungon päämitat

YEISTÄ KOKONAISUUS. 1 Rakennemalli. 1.1 Rungon päämitat YEISTÄ Tässä esimerkissä mitoitetaan asuinkerrostalon lasitetun parvekkeen kaiteen kantavat rakenteet pystytolppa- ja käsijohdeprofiili. Esimerkin rakenteet ovat Lumon Oy: parvekekaidejärjestelmän mukaiset.

Lisätiedot

ESIMERKKI 6: Päätyseinän levyjäykistys

ESIMERKKI 6: Päätyseinän levyjäykistys ESIMERKKI 6: Päätyseinän levyjäykistys Perustietoja - Rakennuksen poikittaissuunnan jäykistys toteutetaan jäykistelinjojen 1, 2 ja 3 avulla molemmissa kerroksissa. - Ulkoseinissä jäykistävänä levytyksenä

Lisätiedot

Finnwood 2.3 SR1 (2.4.017) Copyright 2012 Metsäliitto Osuuskunta, Metsä Wood? 19.11.2015

Finnwood 2.3 SR1 (2.4.017) Copyright 2012 Metsäliitto Osuuskunta, Metsä Wood? 19.11.2015 Laskelmat on tehty alla olevilla lähtötiedoilla vain kyseiselle rakenneosalle. Laskelmissa esitetty rakenneosan pituus ei ole tilausmitta. Tilausmitassa on otettava huomioon esim. tuennan vaatima lisäpituus.

Lisätiedot

Esimerkkilaskelma. Palkin vahvistettu reikä

Esimerkkilaskelma. Palkin vahvistettu reikä Esimerkkilaskelma Palkin vahvistettu reikä 3.08.01 3.9.01 Sisällsluettelo 1 LÄHTÖTIEDOT... - 3 - REIÄN MITOITUSOHJEITA... - 3-3 VOIMASUUREET JA REIÄN TIEDOT... - - MATERIAALI... - - 5 MITOITUS... - 5-5.1

Lisätiedot

1-1 Kaltevuus 1 : 16. Perustietoja: - Hallin 1 pääkannattimena on liimapuurakenteinen. tukeutuu mastopilareihin.

1-1 Kaltevuus 1 : 16. Perustietoja: - Hallin 1 pääkannattimena on liimapuurakenteinen. tukeutuu mastopilareihin. Esimerkki 1: Harjapalkki Perustietoja: 1 - Hallin 1 pääkannattimena on liimapuurakenteinen harjapalkki, joka tukeutuu mastopilareihin. 6000 - Harjapalkkiin HP101 on kiinnitettynä 1 t:n nosturi. Halli 1

Lisätiedot

ESIMERKKI 4: Välipohjan kehäpalkki

ESIMERKKI 4: Välipohjan kehäpalkki ESIMERKKI 4: Välipohjan kehäpalkki Perustietoja - Välipohjan kehäpalkki sijaitsee ensimmäisen kerroksen ulkoseinien päällä. - Välipohjan kehäpalkki välittää ylemmän kerroksen ulkoseinien kuormat alemmille

Lisätiedot

ESIMERKKI 7: Hallin 2 NR-ristikkoyläpohjan jäykistys

ESIMERKKI 7: Hallin 2 NR-ristikkoyläpohjan jäykistys ESIMERKKI 7: Hallin 2 NR-ristikkoyläpohjan jäykistys Perustietoja - Yläpaarteen taso jäykistetään yläpaarteiden väliin asennettavilla vaakasuuntaisilla NRjäykisteristikoilla. - Vesikatteen ruoteet siirtävät

Lisätiedot

(m) Gyproc GFR (taulukossa arvot: k 450/600 mm) Levykerroksia

(m) Gyproc GFR (taulukossa arvot: k 450/600 mm) Levykerroksia .2 Seinäkorkeudet Suurin sallittu seinäkorkeus H max Taulukoissa 1 ja 2 on esitetty H max (m) Gyproc-seinärakenteiden perustyypeille. Edellytykset: Rankatyypit Gyproc XR (materiaalipaksuus t=0,46 mm),

Lisätiedot

25.11.11. Sisällysluettelo

25.11.11. Sisällysluettelo GLASROC-KOMPOSIITTIKIPSILEVYJEN GHO 13, GHU 13, GHS 9 JA RIGIDUR KUITUVAHVISTELEVYJEN GFH 13 SEKÄ GYPROC RAKENNUSLEVYJEN GN 13, GEK 13, GF 15, GTS 9 JA GL 15 KÄYTTÖ RANKARAKENTEISTEN RAKENNUSTEN JÄYKISTÄMISEEN

Lisätiedot

Mekaanisin liittimin yhdistetyt rakenteet. Vetotangolla vahvistettu palkki

Mekaanisin liittimin yhdistetyt rakenteet. Vetotangolla vahvistettu palkki Mekaanisin liittimin yhdistetyt rakenteet Vetotangolla vahvistettu palkki 16.08.2014 Sisällysluettelo 1 MEKAANISIN LIITTIMIN YHDISTETYT RAKENTEET... - 3-1.1 VETOTAGOLLA VAHVISTETTU PALKKI ELI JÄYKISTETTY

Lisätiedot

Copyright 2010 Metsäliitto Osuuskunta, Puutuoteteollisuus. Finnwood 2.3 ( 2.3.027) FarmiMalli Oy. Katoksen takaseinän palkki. Urpo Manninen 12.7.

Copyright 2010 Metsäliitto Osuuskunta, Puutuoteteollisuus. Finnwood 2.3 ( 2.3.027) FarmiMalli Oy. Katoksen takaseinän palkki. Urpo Manninen 12.7. Laskelmat on tehty alla olevilla lähtötiedoilla vain kyseiselle rakenneosalle. Laskelmissa esitetty rakenneosan pituus ei ole tilausmitta. Tilausmitassa on otettava huomioon esim. tuennan vaatima lisäpituus.

Lisätiedot

Suuren jännevälin NR yläpohja Puupäivä 2015

Suuren jännevälin NR yläpohja Puupäivä 2015 Suuren jännevälin NR yläpohja Puupäivä 2015 Tero Lahtela Suuren jännevälin NR yläpohja L = 10 30 m L < 10 m Stabiliteettiongelma Kokonaisjäykistys puutteellinen Yksittäisten puristussauvojen tuenta puutteellinen

Lisätiedot

Copyright 2010 Metsäliitto Osuuskunta, Puutuoteteollisuus. Finnwood 2.3 ( 2.3.027) FarmiMalli Oy. Katoksen rakentaminen, Katoksen 1.

Copyright 2010 Metsäliitto Osuuskunta, Puutuoteteollisuus. Finnwood 2.3 ( 2.3.027) FarmiMalli Oy. Katoksen rakentaminen, Katoksen 1. Laskelmat on tehty alla olevilla lähtötiedoilla vain kyseiselle rakenneosalle. Laskelmissa esitetty rakenneosan pituus ei ole tilausmitta. Tilausmitassa on otettava huomioon esim. tuennan vaatima lisäpituus.

Lisätiedot

Esimerkkilaskelma. NR-ristikon yläpaarteen tuenta

Esimerkkilaskelma. NR-ristikon yläpaarteen tuenta Esimerkkilaskelma NR-ristikon yläpaarteen tuenta 27.8.2014 Sisällysluettelo 1 LÄHTÖTIEDOT... - 3-2 RAKENTEEN TIEDOT... - 3-3 RAKENTEEN KUORMAT... - 4-4 LYHIN NURJAHDUSPITUUS... - 5-5 PISIN NURJAHDUSPITUUS...

Lisätiedot

Betonin lujuus ja rakenteiden kantavuus. Betoniteollisuuden kesäkokous Hämeenlinna prof. Anssi Laaksonen

Betonin lujuus ja rakenteiden kantavuus. Betoniteollisuuden kesäkokous Hämeenlinna prof. Anssi Laaksonen Betonin lujuus ja rakenteiden kantavuus Betoniteollisuuden kesäkokous 2017 11.8.2017 Hämeenlinna prof. Anssi Laaksonen Sisältö 1) Taustaa 2) Lujuuden lähtökohtia suunnittelussa 3) Lujuus vs. rakenteen

Lisätiedot

MITOITUSTEHTÄVÄ: I Rakennemallin muodostaminen 1/16

MITOITUSTEHTÄVÄ: I Rakennemallin muodostaminen 1/16 1/16 MITOITUSTEHTÄVÄ: I Rakennemallin muodostaminen Mitoitettava hitsattu palkki on rakenneosa sellaisessa rakennuksessa, joka kuuluu seuraamusluokkaan CC. Palkki on katoksen pääkannattaja. Hyötykuorma

Lisätiedot

MTK TYYPPIPIHATTO HANKE NRO 11997 RAKENNESELOSTUS 20.11.2013. Piirustusnumero 20. Jouko Keränen, RI. Selostuksen laatija: Empumpi Oy

MTK TYYPPIPIHATTO HANKE NRO 11997 RAKENNESELOSTUS 20.11.2013. Piirustusnumero 20. Jouko Keränen, RI. Selostuksen laatija: Empumpi Oy MTK TYYPPIPIHATTO HANKE NRO 11997 RAKENNESELOSTUS 20.11.2013 Piirustusnumero 20 Selostuksen laatija: Empumpi Oy Jouko Keränen, RI Versokuja 5 E, 00790 Helsinki jouko.keranen@empumpi.fi MTK TYYPPIPIHATTO

Lisätiedot

LUENTO 2 Kuormat, rungon jäykistäminen ja rakennesuunnittelu

LUENTO 2 Kuormat, rungon jäykistäminen ja rakennesuunnittelu LUENTO 2 Kuormat, rungon jäykistäminen ja rakennesuunnittelu RAKENNETEKNIIKAN PERUSTEET 453531P, 3 op Jaakko Vänttilä, diplomi-insinööri, arkkitehti jaakko.vanttila@oulu.fi Rakennetekniikka Rakennetekniikkaa

Lisätiedot

KAAVA 1:15(A3) KANNATINVÄLI: MAKS 900 mm. YLÄPAARTEN NURJAHDUSTUENTAVÄLI: MAKS 400 mm.

KAAVA 1:15(A3) KANNATINVÄLI: MAKS 900 mm. YLÄPAARTEN NURJAHDUSTUENTAVÄLI: MAKS 400 mm. NURJAHDUS- JA JÄYKISTYSTUENTOJEN LIITOKSISSA KÄYTETTÄVÄN NAULAN ENIMMÄISPAKSUUS: 3.00 MM KANNATINVÄLI: MAKS 900 mm. YLÄPAARTEN NURJAHDUSTUENTAVÄLI: MAKS 400 mm. 639 150 489 98 6 3582 395 3942 345 13 345

Lisätiedot

KAAVA 1:15(A3) KANNATINVÄLI: MAKS 900 mm. YLÄPAARTEN NURJAHDUSTUENTAVÄLI: MAKS 400 mm.

KAAVA 1:15(A3) KANNATINVÄLI: MAKS 900 mm. YLÄPAARTEN NURJAHDUSTUENTAVÄLI: MAKS 400 mm. NURJAHDUS- JA JÄYKISTYSTUENTOJEN LIITOKSISSA KÄYTETTÄVÄN NAULAN ENIMMÄISPAKSUUS: 3.00 MM KANNATINVÄLI: MAKS 900 mm. YLÄPAARTEN NURJAHDUSTUENTAVÄLI: MAKS 400 mm. 356 1600 1600 356 18.43 343 2062 343 1719

Lisätiedot

Mitoitetaan MäkeläAlu Oy:n materiaalivaraston kaksiaukkoinen hyllypalkki.

Mitoitetaan MäkeläAlu Oy:n materiaalivaraston kaksiaukkoinen hyllypalkki. YLEISTÄ Mitoitetaan MäkeläAlu Oy:n materiaalivaraston kaksiaukkoinen hyllypalkki. Kaksi 57 mm päässä toisistaan olevaa U70x80x alumiiniprofiilia muodostaa varastohyllypalkkiparin, joiden ylälaippojen päälle

Lisätiedot

SEMKO OY PBOK-ONTELOLAATTAKANNAKE. Käyttö- ja suunnitteluohjeet Eurokoodien mukainen suunnittelu

SEMKO OY PBOK-ONTELOLAATTAKANNAKE. Käyttö- ja suunnitteluohjeet Eurokoodien mukainen suunnittelu SEMKO OY PBOK-ONTELOLAATTAKANNAKE Käyttö- ja suunnitteluohjeet Eurokoodien mukainen suunnittelu FMC 41874.126 12.10.2012 Sisällysluettelo: 2 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MATERIAALIT JA MITAT... 3 2.1 MATERIAALIT...

Lisätiedot

Esimerkkilaskelma. NR-ristikkoyläpohjan hiiltymämitoitus

Esimerkkilaskelma. NR-ristikkoyläpohjan hiiltymämitoitus Esimerkkilaskelma NR-ristikkoyläpohjan hiiltymämitoitus 13.6.014 Sisällysluettelo 1 LÄHTÖTIEDOT... - 3 - KUORMAT... - 3-3 MATERIAALI... - 4-4 YLEISTÄ MITOITUSMENETELMISTÄ... - 4-5 NR-YLÄPOHJAN TOIMINTA

Lisätiedot

SEMKO OY PBOK-ONTELOLAATTAKANNAKE. Käyttö- ja suunnitteluohjeet RakMK mukainen suunnittelu

SEMKO OY PBOK-ONTELOLAATTAKANNAKE. Käyttö- ja suunnitteluohjeet RakMK mukainen suunnittelu SEMKO OY PBOK-ONTELOLAATTAKANNAKE Käyttö- ja suunnitteluohjeet RakMK mukainen suunnittelu FMC 41874.133 28..213 Sisällysluettelo: 2 1 TOIMINTA... 3 2 MITAT, OSAT, ASENNUSVAIHEEN KAPASITEETIT JA TILAUSTUNNUKSET...

Lisätiedot

Palkkien mitoitus. Rak Rakenteiden suunnittelun ja mitoituksen perusteet Harjoitus 7,

Palkkien mitoitus. Rak Rakenteiden suunnittelun ja mitoituksen perusteet Harjoitus 7, Palkkien mitoitus 1. Mitoita alla oleva vapaasti tuettu vesikaton pääkannattaja, jonka jänneväli L = 10,0 m. Kehäväli on 6,0 m ja orsiväli L 1 =,0 m. Materiaalina on teräs S35JG3. Palkin kuormitus: kate

Lisätiedot

EC5 Sovelluslaskelmat Asuinrakennus

EC5 Sovelluslaskelmat Asuinrakennus Toinen painos EC5 Sovelluslaskelmat Asuinrakennus Eurokoodi 5 2 EC5 Sovelluslaskelmat - Asuinrakennus EC 5 sovelluslaskelmat Asuinrakennus 3 4 PDF-julkaisu, maaliskuu 2010 ALKUSANAT Tämä ohje on laadittu

Lisätiedot

HalliPES 1.0 OSA 11: JÄYKISTYS

HalliPES 1.0 OSA 11: JÄYKISTYS 1.0 JOHDANTO Tässä osassa käsitellään yksittäisen kantavan rakenteen ja näistä koostuvan rakennekokonaisuuden nurjahdus-/ kiepahdustuentaa sekä primäärirungon kokonaisjäykistystä massiivipuurunkoisessa

Lisätiedot

KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN. SFS-EN EUROKOODI 3: TERÄSRAKENTEIDEN SUUNNITTELU. Osa 1-1: Yleiset säännöt ja rakennuksia koskevat säännöt

KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN. SFS-EN EUROKOODI 3: TERÄSRAKENTEIDEN SUUNNITTELU. Osa 1-1: Yleiset säännöt ja rakennuksia koskevat säännöt LIITE 9 1 KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN SFS-EN 1993-1-1 EUROKOODI 3: TERÄSRAKENTEIDEN SUUNNITTELU. Osa 1-1: Yleiset säännöt ja rakennuksia koskevat säännöt Esipuhe Tätä kansallista liitettä käytetään yhdessä

Lisätiedot

TERÄSRISTIKON SUUNNITTELU

TERÄSRISTIKON SUUNNITTELU TERÄSRISTIKON SUUNNITTELU Ristikon mekaniikan malli yleensä uumasauvojen ja paarteiden väliset liitokset oletetaan niveliksi uumasauvat vain normaalivoiman rasittamia paarteet jatkuvia paarteissa myös

Lisätiedot

Katso lasiseinän rungon päämitat kuvista 01 ja Jäykistys ja staattinen tasapaino

Katso lasiseinän rungon päämitat kuvista 01 ja Jäykistys ja staattinen tasapaino YLEISTÄ itoitetaan oheisen toimistotalo A-kulman sisääntuloaulan alumiinirunkoisen lasiseinän kantavat rakenteet. Rakennus sijaitsee Tampereen keskustaalueella. KOKOAISUUS Rakennemalli Lasiseinän kantava

Lisätiedot

SUOMEN KUITULEVY OY Heinola/Pihlava TUULENSUOJALEVYT. -tyyppihyväksyntä n:o 121/6221/2000. Laskenta- ja kiinnitysohjeet. Runkoleijona.

SUOMEN KUITULEVY OY Heinola/Pihlava TUULENSUOJALEVYT. -tyyppihyväksyntä n:o 121/6221/2000. Laskenta- ja kiinnitysohjeet. Runkoleijona. SUOMEN KUITULEVY OY Heinola/Pihlava TUULENSUOJLEVYT -tyyppihyväksyntä n:o 121/6221/2000 Laskenta- ja kiinnitysohjeet Runkoleijona Tuulileijona Vihreä tuulensuoja Rakennuksen jäykistäminen huokoisella kuitulevyllä

Lisätiedot

RIL263 KAIVANTO-OHJE TUETUN KAIVANNON MITOITUS PETRI TYYNELÄ/RAMBOLL FINLAND OY

RIL263 KAIVANTO-OHJE TUETUN KAIVANNON MITOITUS PETRI TYYNELÄ/RAMBOLL FINLAND OY RIL263 KAIVANTO-OHJE TUETUN KAIVANNON MITOITUS PETRI TYYNELÄ/RAMBOLL FINLAND OY YLEISTÄ Kaivanto mitoitetaan siten, että maapohja ja tukirakenne kestävät niille kaikissa eri työvaiheissa tulevat kuormitukset

Lisätiedot

Puurakenteiden suunnittelu ja mitoitus

Puurakenteiden suunnittelu ja mitoitus Tekn. tri Mika Leivo Puutuotealan osaamiskeskus, Wood Focus Oy/Puuinfo mika.leivo@woodfocus.fi Tässä artikkelissa esitellään pelkistettynä puurakenteiden mitoitusperusteita ja tavanomaisten puurakenteiden

Lisätiedot

TEKNINEN TIEDOTE SISÄLTÖ PALONKESTÄVÄ NR YLÄPOHJA

TEKNINEN TIEDOTE SISÄLTÖ PALONKESTÄVÄ NR YLÄPOHJA TEKNINEN TIEDOTE PALONKESTÄVÄ NR YLÄPOHJA 1.8.2016 SISÄLTÖ 1.0 YLEISTÄ...2 2.0 PALOSSA KANTAVA ALAPAARRE...3 2.1 Alapuolinen palo...3 2.2 Yläpuolinen palo...5 2.3 Alapaarteen stabiliteetti...5 3.0 PALORISTIKKO...7

Lisätiedot

VÄLIPOHJA PALKKI MITOITUS 1

VÄLIPOHJA PALKKI MITOITUS 1 VÄLIPOHJA PALKKI MITOITUS 1 Palkkien materiaali Sahatavara T3/C30 fm,k 30 taivutus syrjällään fv,k 3 leikkaus syrjällään fc,90,k,7 puristus syrjällään Emean 1000 kimmouli ҮM 1,4 Sahatavara T/C4 fm,k 4

Lisätiedot

Tämän kohteen naulalevyrakennesuunnitelmat on tarkistettava päärakennesuunnittelijalla ennen valmistusta.

Tämän kohteen naulalevyrakennesuunnitelmat on tarkistettava päärakennesuunnittelijalla ennen valmistusta. () PYYDETÄÄN PALAUTTAMAAN Vastaanottaja: Timo Surakka / Urpo Manninen Tämän kohteen naulalevyrakennesuunnitelmat on tarkistettava päärakennesuunnittelijalla ennen valmistusta. Kohde: Rakennelaskelma nrot:

Lisätiedot

WQ-palkkijärjestelmä

WQ-palkkijärjestelmä WQ-palkkijärjestelmä Sisällys 1. Toimintatapa 2 2. Valmistus 2 2.1. Materiaali 2 2.2. Pintakäsittely 2 2.3. Laadunvalvonta 3 3. Palkin käyttö rakenteissa 3 4. Suunnittelu 3 4.1. Palkin rakenne 3 4.2. Palkin

Lisätiedot

Vastaanottaja Helsingin kaupunki. Asiakirjatyyppi Selvitys. Päivämäärä 30.10.2014 VUOSAAREN SILTA KANTAVUUSSELVITYS

Vastaanottaja Helsingin kaupunki. Asiakirjatyyppi Selvitys. Päivämäärä 30.10.2014 VUOSAAREN SILTA KANTAVUUSSELVITYS Vastaanottaja Helsingin kaupunki Asiakirjatyyppi Selvitys Päivämäärä 30.10.2014 VUOSAAREN SILTA KANTAVUUSSELVITYS VUOSAAREN SILTA KANTAVUUSSELVITYS Päivämäärä 30/10/2014 Laatija Tarkastaja Kuvaus Heini

Lisätiedot

Finnwood 2.3 SR1 (2.4.017) FarmiMalli Oy Urpo Manninen. Copyright 2012 Metsäliitto Osuuskunta, Metsä Wood Varasto, Ovipalkki 3,6 21.1.

Finnwood 2.3 SR1 (2.4.017) FarmiMalli Oy Urpo Manninen. Copyright 2012 Metsäliitto Osuuskunta, Metsä Wood Varasto, Ovipalkki 3,6 21.1. Laskelmat on tehty alla olevilla lähtötiedoilla vain kyseiselle rakenneosalle. Laskelmissa esitetty rakenneosan pituus ei ole tilausmitta. Tilausmitassa on otettava huomioon esim. tuennan vaatima lisäpituus.

Lisätiedot

ESIMERKKI 5: Ulkoseinän runkotolppa

ESIMERKKI 5: Ulkoseinän runkotolppa ESIMERKKI 5: Ulkoseinän runkotolppa Perustietoja - Ulkoseinätolpat oletetaan päistään nivelellisesti tuetuksi. - Ulkoseinätolppien heikompi suunta on tuettu nurjahdusta vastaan tuulensuojalevytyksellä.

Lisätiedot

PUUKERROSTALO. - Stabiliteetti - - NR-ristikkoyläpohjan jäykistys. Tero Lahtela

PUUKERROSTALO. - Stabiliteetti - - NR-ristikkoyläpohjan jäykistys. Tero Lahtela PUUKERROSTALO - Stabiliteetti - - NR-ristikkoyläpohjan jäykistys Tero Lahtela NR-RISTIKOT NR-RISTIKOT NR-RISTIKOT YLÄPAARTEEN SIVUTTAISTUENTA UUMASAUVAN SIVUTTAISTUENTA Uumasauvan tuki YLÄPAARTEEN SIVUTTAISTUENTA

Lisätiedot

Esimerkkilaskelma. NR-ristikkoyläpohjan hiiltymämitoitus

Esimerkkilaskelma. NR-ristikkoyläpohjan hiiltymämitoitus Esimerkkilaskelma NR-ristikkoyläpohjan hiiltymämitoitus 16.10.014 Sisällysluettelo 1 LÄHTÖTIEDOT... - 3 - KUORMAT... - 3-3 MATERIAALI... - 4-4 YLEISTÄ MITOITUSMENETELMISTÄ... - 4-5 NR-YLÄPOHJAN TOIMINTA

Lisätiedot

M&T Farm s pressuhallit

M&T Farm s pressuhallit M&T Farm s pressuhallit Lasketaan M&T Farm s pressukaarihallin lujuudet. Laskenta tehdään EN standardia käyttäen. Rakenne: Kaarihallit on esitetty alla olevissa kuvissa. Kaarissa käytettävä materiaali

Lisätiedot

Kuormitukset: Puuseinärungot ja järjestelmät:

Kuormitukset: Puuseinärungot ja järjestelmät: PIENTALON PUURUNKO JA JÄYKISTYS https://www.virtuaaliamk.fi/bin/get/eid/51ipycjcf/runko- _ja_vesikattokaavio-oppimisaihio.pdf Ks Esim opintojaksot: Rakennetekniikka, Puurakenteet Luentoaineisto: - Materiaalia

Lisätiedot

RAK Computational Geotechnics

RAK Computational Geotechnics Janne Iho Student number 263061 / janne.iho@student.tut.fi Tampere University of Technology Department of Civil Engineering RAK-23526 Computational Geotechnics Year 2017 Course work 3: Retaining wall Given

Lisätiedot

Finnwood 2.3 SR1 (2.4.017) FarmiMalli Oy Urpo Manninen. Copyright 2012 Metsäliitto Osuuskunta, Metsä Wood Ikkunapalkki 2,9 m 20.6.

Finnwood 2.3 SR1 (2.4.017) FarmiMalli Oy Urpo Manninen. Copyright 2012 Metsäliitto Osuuskunta, Metsä Wood Ikkunapalkki 2,9 m 20.6. Laskelmat on tehty alla olevilla lähtötiedoilla vain kyseiselle rakenneosalle. Laskelmissa esitetty rakenneosan pituus ei ole tilausmitta. Tilausmitassa on otettava huomioon esim. tuennan vaatima lisäpituus.

Lisätiedot

RAKENNEPUTKET EN 1993 -KÄSIKIRJA (v.2012)

RAKENNEPUTKET EN 1993 -KÄSIKIRJA (v.2012) RAKENNEPUTKET EN 1993 -KÄSIKIRJA (v.2012) Täsmennykset ja painovirhekorjaukset 20.4.2016: Sivu 16: Kuvasta 1.1 ylöspäin laskien 2. kappale: Pyöreän putken halkaisija kalibroidaan lopulliseen mittaan ja...

Lisätiedot

Kuva 1. LL13 Haponkestävä naulalevyn rakenne.

Kuva 1. LL13 Haponkestävä naulalevyn rakenne. LAUSUNTO NRO VTT-S-04187-14 1 (4) Tilaaja Tilaus Yhteyshenkilö Lahti Levy Oy Askonkatu 11 FI-15100 Lahti 15.9.2014 Kimmo Köntti VTT Expert Services Oy Ari Kevarinmäki PL 1001, 02044 VTT Puh. 020 722 5566,

Lisätiedot

RUDUS OY ELEMENTO - PORRASELEMENTIT

RUDUS OY ELEMENTO - PORRASELEMENTIT RUDUS OY Sivu 1/15 RUDUS OY ELEMENTO - PORRASELEMENTIT SUUNNITTELUN LÄHTÖTIEDOT 1. Suunnittelun perusteet SFS-EN 1990 Eurocode: Rakenteiden suunnitteluperusteet, 2010 NA SFS-EN 1990-YM, Suomen kansallinen

Lisätiedot

Suunnitteluharjoitus käsittää rakennuksen runkoon kuuluvien tavanomaisten teräsbetonisten rakenneosien suunnittelun.

Suunnitteluharjoitus käsittää rakennuksen runkoon kuuluvien tavanomaisten teräsbetonisten rakenneosien suunnittelun. Rak-43.3130 Betonirakenteiden suunnitteluharjoitus, kevät 2016 Suunnitteluharjoitus käsittää rakennuksen runkoon kuuluvien tavanomaisten teräsbetonisten rakenneosien suunnittelun. Suunnitteluharjoituksena

Lisätiedot

Eurocode Service Oy. Maanvarainen pilari- ja seinäantura. Ohjelmaseloste ja laskentaperusteet

Eurocode Service Oy. Maanvarainen pilari- ja seinäantura. Ohjelmaseloste ja laskentaperusteet Maanvarainen pilari- ja seinäantura Ohjelmaseloste ja laskentaperusteet Eurocode Service Oy Sisarustentie 9 00430 Helsinki tel. +358 400 373 380 www.eurocodeservice.com 10.5.2011 Maanvarainen pilari- ja

Lisätiedot

Palkki ja laatta toimivat yhdessä siten, että laatta toimii kenttämomentille palkin puristuspintana ja vetoteräkset sijaitsevat palkin alaosassa.

Palkki ja laatta toimivat yhdessä siten, että laatta toimii kenttämomentille palkin puristuspintana ja vetoteräkset sijaitsevat palkin alaosassa. LAATTAPALKKI Palkki ja laatta toimivat yhdessä siten, että laatta toimii kenttämomentille palkin puristuspintana ja vetoteräkset sijaitsevat palkin alaosassa. Laattapalkissa tukimomentin vaatima raudoitus

Lisätiedot

Liitos ja mitat. Lisäksi mitoitetaan 4) seinän suuntainen sideraudoitus sekä 6) terästapit vaakasuuntaisille voimille.

Liitos ja mitat. Lisäksi mitoitetaan 4) seinän suuntainen sideraudoitus sekä 6) terästapit vaakasuuntaisille voimille. 25.9.2013 1/5 Liitoksen DO501 laskentaesimerkki Esimerkissä käsitellään tyypillisten elementtien mittojen mukaista liitosta. Oletetaan liitoksen liittyvän tavanomaiseen asuinkerrostaloon. Mitoitustarkastelut

Lisätiedot

JOKELA - VÄLIPOHJAN KANTAVUUDEN MÄÄRITYS KORJAUS RAPORTTI VÄLIAIKAISTUENNOISTA Torikatu Joensuu

JOKELA - VÄLIPOHJAN KANTAVUUDEN MÄÄRITYS KORJAUS RAPORTTI VÄLIAIKAISTUENNOISTA Torikatu Joensuu JOENSUUN JUVA OY JOKELA - VÄLIPOHJAN KANTAVUUDEN MÄÄRITYS KORJAUS RAPORTTI VÄLIAIKAISTUENNOISTA Torikatu 26 80100 Joensuu 04.07.2011 JOENSUUN JUVA OY Penttilänkatu 1 F 80220 Joensuu Puh. 013 137980 Fax.

Lisätiedot

Rautatiesilta LIITE 3 1/7

Rautatiesilta LIITE 3 1/7 LIITE 3 1/7 Rautatiesilta Varsinaisen diplomityön ohessa mallinnettiin myös yksi rautateiden tyyppilaattakehäsilta. Tämän sillan määräävät rasitukset (murto- ja käyttörajatilojen momentit sekä niitä vastaavat

Lisätiedot

Rautatiesiltojen kuormat

Rautatiesiltojen kuormat Siltaeurokoodien koulutus Betonirakenteet ja geosuunnittelu Rautatiesiltojen kuormat Ilkka Sinisalo, Oy VR-Rata Ab 2.12.2009, Ilkka Sinisalo, Siltaeurokoodien koulutus, sivu 1 Raideliikennekuormat Pystysuorat

Lisätiedot

ESIMERKKI 6: Yläpohjan jäykistysristikko

ESIMERKKI 6: Yläpohjan jäykistysristikko ESIMERKKI 6: Yläpohjan jäykistysristikko Perustietoja: - Halli 1 jäykistetään pituussuunnassa hallin molempiin päihin sijoitetuilla jäykisteristikoilla JR1 ja JR2. JR1 - Jäykisteristikot suunnitellaan

Lisätiedot

NR-RISTIKKO - STABILITEETTITUENTA - Tero Lahtela

NR-RISTIKKO - STABILITEETTITUENTA - Tero Lahtela NR-RISTIKKO - STABILITEETTITUENTA - Tero Lahtela USEIN KUULTUA Oletetaan, että peltikatto jäykistää yläpaarteen heikossa suunnassa Oletetaan, että kattoelementit toimivat levyjäykisteenä Mitenkäs tiilikaton

Lisätiedot

PÄÄKANNATTAJAN LIITOSTEN MITOITUS

PÄÄKANNATTAJAN LIITOSTEN MITOITUS PÄÄKANNATTAJAN LIITOSTEN MITOITUS VERKKOLIITE 1a Diagonaalien liitos pääkannattajan alapaarteeseen (harjalohkossa) Huom! K-liitoksen mitoituskaavoissa otetaan muuttujan β arvoa ja siitä laskettavaa k n

Lisätiedot

HalliPES 1.0 Puuhallin jäykistys ja voimaliitokset

HalliPES 1.0 Puuhallin jäykistys ja voimaliitokset HalliPES 1.0 Puuhallin jäykistys ja voimaliitokset RoadShow 2015 Tero Lahtela Käsitteitä Kiepahduksen / nurjahduksen 1. muoto Kantava rakenne kiepahtaa tai nurjahtaa yhteen suuntaan Kiepahduksen / nurjahduksen

Lisätiedot

LATTIA- JA KATTOPALKIT

LATTIA- JA KATTOPALKIT LATTIA- JA KATTOPALKIT LATTIA- JA KATTOPALKIT Kerto -palkit soveltuvat kantaviksi palkeiksi niin puurunkoisiin kuin kiviainesrunkoisiin rakennuksiin. Kerto-palkkeja käytetään mm. alapohja-, välipohja-,

Lisätiedot

Markku Kortesmaa Rakenteiden mekaniikka, Vol. 40 No. 2, 2007, s. 40-47

Markku Kortesmaa Rakenteiden mekaniikka, Vol. 40 No. 2, 2007, s. 40-47 PUUN ORTOTROPIA VAURIOIDEN AIHEUTTAJANA Markku Kortesmaa Rakenteiden mekaniikka, Vol. 40 No. 2, 2007, s. 40-47 TIIVISTELMÄ Puu on ortotrooppinen materiaali, mikä on otettava huomioon rakennesuunnittelussa.

Lisätiedot

EC 5 Sovelluslaskelmat Hallirakennus

EC 5 Sovelluslaskelmat Hallirakennus Toinen painos EC 5 Sovelluslaskelmat Hallirakennus Eurokoodi 5 EC 5 sovelluslaskelmat Hallirakennus PDF-julkaisu, kesäkuu 2010 ALKUSANAT Tämä ohje on laadittu helpottamaan EC 5 -pohjaista suunnittelua.

Lisätiedot

JOKELA - VÄLIPOHJAN KANTAVUUDEN MÄÄRITYS RAPORTTI 1. KRS. KATON VAAKARAKENTEISTA Torikatu 26 80100 Joensuu 02.09.2011

JOKELA - VÄLIPOHJAN KANTAVUUDEN MÄÄRITYS RAPORTTI 1. KRS. KATON VAAKARAKENTEISTA Torikatu 26 80100 Joensuu 02.09.2011 JOENSUUN JUVA OY JOKELA - VÄLIPOHJAN KANTAVUUDEN MÄÄRITYS RAPORTTI 1. KRS. KATON VAAKARAKENTEISTA Torikatu 26 80100 Joensuu 02.09.2011 JOENSUUN JUVA OY Penttilänkatu 1 F 80220 Joensuu Puh. 013 137980 Fax.

Lisätiedot

Teräsbetonipaalun mitoitus PO-2016 mukaan

Teräsbetonipaalun mitoitus PO-2016 mukaan Teräsbetonipaalun mitoitus PO-2016 mukaan Aksiaalisesti kuormitettu tukipaalu PO-2016 koulutustilaisuus 14.3.2017 Jukka Haavisto, TTY Esityksen sisältö Yleistä tb-paalujen kestävyydestä Geoteknisen kestävyyden

Lisätiedot

RPS PARVEKESARANA RaKMK:N MuKaiNEN SuuNNittElu

RPS PARVEKESARANA RaKMK:N MuKaiNEN SuuNNittElu RPS PARVEKESARANA RakMK:n mukainen suunnittelu RPS PARVEKESARANA 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MITAT JA MATERIAALIT... 4 2.1 Parvekesaranan mitat... 4 2.2 Parvekesaranan materiaalit ja standardit... 5 3 VALMISTUS...

Lisätiedot

Eurokoodien mukainen suunnittelu

Eurokoodien mukainen suunnittelu RTR-vAkioterÄsosat Eurokoodien mukainen suunnittelu RTR-vAkioterÄsosAt 1 TOIMINTATAPA...3 2 MATERIAALIT...4 3 VALMISTUS...5 3.1 Valmistustapa...5 3.2 Valmistustoleranssit...5 3.3 Valmistusmerkinnät...5

Lisätiedot

CASE, PO-2011 mukaan mitoitettu paalutukset, Lohjan Sairaala. DI Johan Rosqvist

CASE, PO-2011 mukaan mitoitettu paalutukset, Lohjan Sairaala. DI Johan Rosqvist CASE, PO-2011 mukaan mitoitettu paalutukset, Lohjan Sairaala DI Johan Rosqvist CASE, PO-2011 mukaan mitoitettu paalutukset Lohjan sairaala Part of SWECO 2 CASE, PO-2011 mukaan mitoitettu paalutukset Lohjan

Lisätiedot

KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN

KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN 1 LIITE 2 KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN SFS-EN 1991-1-1 EUROKOODI 1: RAKENTEIDEN KUORMAT Osa 1-1: Yleiset kuormat. Tilavuuspainot, oma paino ja rakennusten hyötykuormat Esipuhe Tätä kansallista liitettä

Lisätiedot

Tartuntakierteiden veto- ja leikkauskapasiteettien

Tartuntakierteiden veto- ja leikkauskapasiteettien TUTKIMUSSELOSTUS Nro RTE3261/4 8..4 Tartuntakierteiden veto- ja leikkauskapasiteettien mittausarvojen määritys Tilaaja: Salon Tukituote Oy VTT RAKENNUS- JA YHDYSKUNTATEKNIIKKA TUTKIMUSSELOSTUS NRO RTE3261/4

Lisätiedot

Oheismateriaalin käyttö EI sallittua, mutta laskimen käyttö on sallittua Vastaukset tehtäväpaperiin, joka PALAUTETTAVA (vaikka vastaamattomana)!

Oheismateriaalin käyttö EI sallittua, mutta laskimen käyttö on sallittua Vastaukset tehtäväpaperiin, joka PALAUTETTAVA (vaikka vastaamattomana)! LUT-Kone Timo Björk BK80A2202 Teräsrakenteet I: 17.12.2015 Oheismateriaalin käyttö EI sallittua, mutta laskimen käyttö on sallittua Vastaukset tehtäväpaperiin, joka PALAUTETTAVA (vaikka vastaamattomana)!

Lisätiedot

Tuomas Kaira. Ins.tsto Pontek Oy. Tuomas Kaira

Tuomas Kaira. Ins.tsto Pontek Oy. Tuomas Kaira Ins.tsto Pontek Oy Lasketaan pystykuorman resultantin paikka murtorajatilan STR/GEO yhdistelmän mukaan Lasketaan murtorajatilan STR/GEO yhdistelmän mukaisen pystykuorman aiheuttama kolmion muotoinen pohjapainejakauma

Lisätiedot

Ruuvipilarikenkä Kiinnityslevyyn hitsattava kiinnityskappale liimaruuveja varten

Ruuvipilarikenkä Kiinnityslevyyn hitsattava kiinnityskappale liimaruuveja varten 5/2000 Väli 2 Puupilarikengät Normien mukaan mitoitettu liitoskappale puun ja betonin väliin Ruuvipilarikenkä Kiinnityslevyyn hitsattava kiinnityskappale liimaruuveja varten www.peikko.com 2 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

RakMK:n mukainen suunnittelu

RakMK:n mukainen suunnittelu RVL-vAijerilenkit RakMK:n mukainen suunnittelu RVL-VAIJERILENKIT 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MITAT JA MATERIAALIT... 4 2.1 Mitat ja toleranssit... 4 2.2 Vaijerilenkin materiaalit ja standardit... 5 3 VALMISTUS

Lisätiedot

Semko Oy. Parvekkeen PL-kaideliitos. Käyttöohje Eurokoodien mukainen suunnittelu

Semko Oy. Parvekkeen PL-kaideliitos. Käyttöohje Eurokoodien mukainen suunnittelu Semko Oy Parvekkeen PL-kaideliitos Käyttöohje Eurokoodien mukainen suunnittelu 17.8.2015 Sisällysluettelo 1 PL-KAIDELIITOKSEN TOIMINTATAPA... 2 2 PL-KAIDELIITOKSEN RAKENNE... 2 2.1 Osat ja materiaalit...

Lisätiedot

Harjoitus 1. KJR-C2001 Kiinteän aineen mekaniikan perusteet, IV/2016. Tehtävä 1 Selitä käsitteet kohdissa [a), b)] ja laske c) kohdan tehtävä.

Harjoitus 1. KJR-C2001 Kiinteän aineen mekaniikan perusteet, IV/2016. Tehtävä 1 Selitä käsitteet kohdissa [a), b)] ja laske c) kohdan tehtävä. Kotitehtävät palautetaan viimeistään keskiviikkona 2.3. ennen luentojen alkua eli klo 14:00 mennessä puiseen kyyhkyslakkaan, jonka numero on 9. Arvostellut kotitehtäväpaperit palautetaan laskutuvassa.

Lisätiedot

Rak 43-3136 BETONIRAKENTEIDEN HARJOITUSTYÖ II syksy 2015 3 op.

Rak 43-3136 BETONIRAKENTEIDEN HARJOITUSTYÖ II syksy 2015 3 op. Rak 43-3136 Betonirakenteiden harjoitustyö II syksy 2014 1 Aalto Yliopisto/ Insinööritieteiden korkeakoulu/rakennustekniikan laitos Rak 43-3136 BETONIRAKENTEIDEN HARJOITUSTYÖ II syksy 2015 3 op. JÄNNITETTY

Lisätiedot

TERÄSBETONISEN MASTOPILARIN PALOMITOITUSOHJE. Eurokoodimitoitus taulukoilla tai diagrammeilla

TERÄSBETONISEN MASTOPILARIN PALOMITOITUSOHJE. Eurokoodimitoitus taulukoilla tai diagrammeilla TERÄSBETONISEN MASTOPILARIN PALOMITOITUSOHJE Eurokoodimitoitus taulukoilla tai diagrammeilla Toukokuu 2008 Alkulause Betonirakenteiden suunnittelussa ollaan siirtymässä eurokoodeihin. Betonirakenteiden

Lisätiedot

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt Eurokoodien mukainen suunnittelu RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt 1 TOIMINTATAPA... 2 2 MITAT JA MATERIAALIT... 3 2.1 RKL- ja R2KL-kiinnityslevyjen mitat... 3 2.2 R3KL-kiinnityslevyjen

Lisätiedot

Muurattavat harkot. SUUNNITTELUOHJE 2016 Eurokoodi 6. (korvaa 19.1.2016 ohjeen)

Muurattavat harkot. SUUNNITTELUOHJE 2016 Eurokoodi 6. (korvaa 19.1.2016 ohjeen) Muurattavat harkot SUUNNITTLUOHJ 2016 urokoodi 6 (korvaa 19.1.2016 ohjeen) SISÄLTÖ 1. Yleistä, Lakka muurattavat harkot s. 3 2. Tekniset tiedot s. 3 3. Mitoitustaulukot s. 4 3.1 Mitoitusperusteet s. 4

Lisätiedot