PoSoTe loppuraportit ja työryhmien esitykset väliaikaishallinnolle. PoSoTe ohjaus- ja seurantaryhmä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PoSoTe loppuraportit ja työryhmien esitykset väliaikaishallinnolle. PoSoTe ohjaus- ja seurantaryhmä"

Transkriptio

1 PoSoTe loppuraportit ja työryhmien esitykset väliaikaishallinnolle PoSoTe ohjaus- ja seurantaryhmä

2 Sisällysluettelo JÄRJESTÄJÄ diat Strategia 3 Hallinto- ja johtamisjärjestelmä 4-7 Henkilöstö 8-9 Talous Tiedonhallinta ja ICT Palvelumalli- ja toimipisteverkko 14 TUOTANTO Lapset, nuoret, perheet Yhteiset palvelut ja työikäiset Ikääntyneet Liikelaitos Loppuraportit 34

3 Strategia Visio: Suomen halutuin elämisen ympäristö. Palvelustrategia: terveyden- ja hyvinvoinnin edistäminen ja integroidut palvelut, digitaaliset ja älykkäät ratkaisut tukemassa sekä yksittäistä kansalaista että koko palvelujärjestelmää Palvelulupaus: Terveyden ja sosiaalihuollon vastaanotto tms. terveysbussi saavutettavissa taajamissa autokyydillä korkeintaan 30 min. päässä kotoa. Puhelimitse ja web-palveluihin saa yhteyden 24/7/365.

4 Hallinto- ja johtamisjärjestelmä Ehdotus hallinto- ja johtamisjärjestelmän (konsernirakenne) päärakenteesta on oltava valmiina 09/2017 tai jos valinnanvapauspilotti alkaa, jo 08/2017 viimeistään. Liikelaitoksen ja yhtiöiden valmistelu on aloitettava 08/2017, vaikka valinnanvapauspilotti ei käynnistyisi. Valinnanvapauspilotin käynnistyessä organisaatiorakenne ja sen osat erityisesti tuotannon osalta (yhtiö ja liikelaitos) on valmisteltava pääosin vuoden 2017 aikana. Konsernirakenteen mallia on käsitelty maakuntavalmistelun ja sote-valmistelun yhteisessä työvaliokunnan ja johtotiimin tapaamisessa. Ehdotus rakenteesta on vaihtoehdon 3 mukainen toimialariippumaton malli, joka vastaa muutosvisioon ja strategisiin tavoitteisiin. Pelastuslaitos on antanut oman näkemyksen omasta liikelaitoksesta (malli 3.1) Maakuntahallituksen, sen alaisten jaostojen sekä lautakuntien tehtävät valmistellaan jatkotyön sekä hallintosäännön valmistelun yhteydessä Hallintosääntö ja muut sääntömallit valmistellaan valtakunnallisesti yhteistyönä (ministeriöt ja Kuntaliitto) Sopimusten selvityksen raportti käsitellään ja sopimusten kokonaisselvitys on valmis 08/2017. Selvitys edennyt suunnitellussa aikataulussa.

5 Vaihtoehto 3 MAAKUNTAVALTUUSTO Tarkastuslautakunta Maakuntahallitus Yksilöjaosto Lupa- ja valvontajaosto Kansainvälisyys ja elinvoima ltk Asiakkuus ja palveluiden hankinta ltk Kokonaisturvallisuus ja pelastus ltk Konsernihallinto Kasvupalvelut ja aluekehitys Kansainvälisyys kilpailukyky, tutkimus- ja keh.toiminta Asiakkuus ja palveluiden hankinta Pelastus ja kokonaisturvallisuus Sote (järjestäjä) Liikelaitos Kokonaisturvallisuus ja sote ESH YTE Sote Oy Maku Oy Palvelutuotanto Tukipalveluyhtiöt

6 Vaihtoehto 3 Järjestäjän hallinto / Konsernihallinto Maakuntajohtaja Kansainvälisyys ja elinvoima Kansainvälisyys tutkimus-, koulutus ja kehittämistoiminta Kasvupalvelut ja aluekehittäminen Asiakkuus ja palveluiden hankinta Palveluiden hankinta ja hallinta Asiakkuuden hallinta Yhteistyö ja edunvalvonta Kokonaisturvallisuus ja pelastus Arjen kokonaisturvallisuus (sote-palvelut) Pelastustoiminta varautuminen ja riskien hallinta Strategiset konsernipalvelut ja tukipalvelut (tietohallinto, strateginen HR ja työnantaja-toiminta, viestintä ja markkinointi, lakiasiat, päätösvalmistelu, sisäinen tarkastus ja riskien hallinta)

7 Toimielinten keskeisiä tehtäviä Maakuntahallitus Strategisesti keskeiset hallitukselle hallintosäännössä määritellyt tehtävät Maakuntahallitus johtaa maakunnan toimintaa, hallintoa ja taloutta maakuntavaltuuston hyväksymän maakuntastrategian mukaisesti. Hallituksen keskeinen tehtävä on turvata maakunnan toimintakyky (talous, tuottavuus, tehokkuus jne.) Hallitus vastaa neuvotteluyhteydestä valtioon ja muutosten nopeasta toimeenpanokyvystä Hallitus on vastuussa toiminnasta kaikissa tilanteissa, myös häiriö- ja poikkeustilanteissa Vastaa maakunnan toiminnan yhteensovittamisesta, maakunta-konsernin omistajaohjauksesta sekä maakunnan järjestämisvastuulle kuuluvien palvelujen muiden tuottajien ohjauksesta ja valvonnasta. Maakuntahallituksen tehtävä on myös sisäisen valvonnan ja riskien-hallinnan järjestäminen. Hallituksen jaostot Yksilöasiat (sote) (muutoksenhaun lain mukainen toimielin) Lupa- ja valvonta-asiat Lautakunnat Koottu eri vaihtoehdoissa joko sektoreittain tai vaihtoehdossa 3 toimialariippumattomasti Tehtävät määritellään jatkovalmistelun yhteydessä

8 Henkilöstö (1) Laaja nykytilan kuvaus tehty Työryhmän esitykset väliaikaishallinnolle: HR-järjestelmän vaatimusmäärittelyt: Väliaikaishallinnon tulee tehdä heti aloitettuaan toimintansa päätökset käyttöön otettavista HR-järjestelmistä. Ainoa toimiva vaihtoehto on, että koko maakunnan osalta on käytössä yhdet yhteneväiset järjestelmät (huomioiden pelastuslaitoksen erityiset toiminnalliset tarpeet työvuorosuunnittelun osalta). Mikäli henkilöstö olisi useassa HRjärjestelmässä, aiheuttaisi se mm. johtamisen ja raportoinnin osalta kohtuuttomia vaikeuksia. Periaatteet tehtävien muutoksille ja niiden vaikutukset palkkaukseen: Väliaikaishallinnon tulee valmistella mahdollisimman aikaisessa vaiheessa tehtäväkuvat ja ilmoittautumismenettely johtaja-, päällikkö-, esimies- ja asiantuntijatason tehtäviin. Ilmoittautumismenettely ja valinnat tehtäviin tulee tapahtua viimeistään , että valittavat henkilöt voivat alkaa valmistautumaan uusien tehtävien vastaan ottamiseen, jatkorekrytointeihin ja toiminnan käynnistämiseen. Henkilöstön yhteiskäytön ja henkilöstön liikkuvuuden periaatteet: Väliaikaishallinnon tulee valmistella viimeistään mennessä yhdessä henkilöstön edustajien kanssa yhtenäiset henkilöstön liikkuvuuden ja yhteiskäytön periaatteet koko maakunnan alueella. Uudenlaiset työn tekemisen tavat/etätyön ohjeistaminen: Väliaikaishallinnon tulee valmistella viimeistään mennessä yhdessä henkilöstön edustajien kanssa yhtenäiset etätyön tekemisen periaatteet sekä mallit ja uudenlaiset vaihtoehtoiset työn tekemisen tavat koko maakunnan alueella. Valinnanvapauden vaikutus henkilöstötarpeeseen: Väliaikaishallinnon tulee valmistella viimeistään mennessä yhdessä henkilöstön edustajien kanssa arvio valinnanvapauden vaikutuksesta henkilöstötarpeeseen ja keinot henkilöstötarpeen vaihtelun hallitsemiseksi.

9 Henkilöstö (2) Sijaishenkilöstön toiminnan organisointi ja henkilöstön rekrytointi: Väliaikaishallinnon tulee valmistella viimeistään mennessä yhdessä henkilöstön edustajien kanssa yhtenäinen sijaishenkilöstön ja rekrytoinnin toiminnan organisointi koko maakunnan alueella. Valmistelussa tulee huomioida valinnanvapauden vaikutus henkilöstötarpeen mahdollisiin vaihteluihin. Työsuojeluorganisaatio, sen toimintatavat, työkyky ja työturvallisuusjohtamisen mallit ja ohjeistukset: Väliaikaishallinnon tulee valmistella viimeistään mennessä yhdessä henkilöstön edustajien kanssa yhtenäiset työkyky- ja työturvallisuusjohtamisen toimintamallit koko maakunnan alueelle. Henkilöstön täydennyskoulutus ja osaamisen kehittäminen: Väliaikaishallinnon tulee valmistella viimeistään mennessä yhdessä henkilöstön edustajien kanssa yhtenäinen henkilöstön koulutussuunnitelma koko maakunnan alueelle. Väliaikaishallinnon tulee valmistella viimeistään mennessä yhdessä henkilöstön edustajien kanssa yhtenäinen henkilöstön osaamisen kehittämisen suunnitelma ja toimintamalli koko maakunnan alueelle. Työaikamuodot, työvuorosuunnittelu ja työajan seuranta: Työaikamuotoihin, työvuorosuunnitteluun ja työajan seurantaan esitykset löytyvät raportista. Säästölomat, liukumasaldot, työaikapankki ja vuosilomaohjeistus: Väliaikaishallinnon tulee valmistella heti ohjeistus yhdessä henkilöstön edustajien kanssa säästölomien ja työaikasaldojen pois pitämisestä mennessä ja antaa asiasta suositus luovuttajaorganisaatioille. Väliaikaishallinnon tulee aloittaa välittömästi vuosilomaohjeistuksen valmistelu yhdessä henkilöstön edustajien kanssa. Muutosvalmennus: Valmennusprosessit alkavat heti väliaikaishallinnon toiminnan käynnistyttyä, väliaikaishallinnolla on tärkeä rooli valmennusten toimeenpanijana. Muutosvalmennusten tavoitteena on tukea maakuntauudistuksen valmistelua, muutosvaihetta ja uuden kokonaisuuden rakentamista.

10 Talous (1) Arvioidut väliaikaishallinnon kustannukset ajalla noin 4,1 milj,.. Väliaikaishallinnon talous- ja henkilöstöhallinnon palveluntuottajana toimisi alustavien suunnitelmien mukaan Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri (PSSHP). PSSHP, joka perustaisi v.2017 aikana MAKU TAHE yhtiön. Investointien määrä ja niissä tapahtuvien vastuiden muutokset on huomioitava, valmisteltava ja viimeisteltävä yhteistyössä. Tulevien investointien kokonaismäärä on milj.. Vuoteen 2022 mennessä. PSSHP kokonaisvelka määrä on olevan v mennessä 490 milj.., investoinnit ja lainahoitokustannukset muodostavat merkittävän kustannuspaineen tilavuokriin, koska vuokrakustannukset ylläpito- ja pääomavuokriin.

11 Talous (2) Arvio maakunnan rahoituksesta vuosille Maakunnan kaikki toiminnot (Maku + Sote) Maku Sote Siirtymäkausi Tot. kust.% Toteutunut Lask.kust % Muutos Laskennallinen Yhteensä Erotus Maku Sote /as /asukas /as Yhteensä Asukasluku Muutos % -2,75-10,6-2,20 Maakunnan rahoitus määräytyy vuosien keskiarvon mukaan. Lähtötasosta vähennetään -5 /asukas. Siirtymäkauden aikana rahoitus vähenee asteittain yhteensä n. 20 Milj..

12 Tiedonhallinta ja ICT (1) Väliaikaishallinnon keskeisimmät päätettävät asiat syksyllä 2017: - Organisaatiorakenne, palvelurakenne, palveluverkko, tietorakenteet ja tietojärjestelmä valinnat - ICMT ja tiedonhallinta valmistelua tehdään maakunnan järjestäjälle ja liikelaitokselle muiden toimijoiden osuus on vielä epäselvä. - Mikäli valinnanvapauspilotti toteutuu niin yllä olevat päätökset 08-09/2017 mennessä. Valmistelussa huomioitava ja kytkettävä yhteen palvelutoiminnan suunnittelun kanssa. Palvelutoiminta määrittää tavoitetilan toiminnalleen, mistä johdetaan tarvittavat ratkaisut.

13 Tiedonhallinta ja ICT (2) Asianhallinta ja arkistotoimi: Tiedonohjaussuunnitelmien on oltava valmiina 02/2018. Operatiivisten järjestelmien ja tiedonhallintajärjestelmien integrointi on käynnistettävä välittömästi, jotta järjestelmien asianmukainen tietojen hallinta ja asiakirjojen sähköinen arkistointi voidaan toteuttaa. Digitalisaatio: Kokeilukulttuurin ja kokeilukonseptien luominen. Sekä maakunnallisen hyvinvointi ja terveysteknologia ratkaisujen suunnittelu ja toteutus. Osa tietojärjestelmä ja kanta palvelu ratkaisuista ovat yhteistyöalueen tai jopa kansallisia ratkaisuja. Kanta: Kansalliset vaatimukset ja niiden kehittyminen huomioitava palvelutoiminnan suunnittelussa Tiedolla johtaminen ja raportointi: Sote-tietopaketit (ent. palvelupaketti) tulevat maakunnan järjestäjän työkaluksi, jonka avulla maakunta saa näkymän yksittäisen tuottajan ja kaikkien tuottajan tuottamien palveluiden kustannukset, laadun ja vaikuttavuuden asiakasryhmittäin. Tietopaketteja käytetään mm. maakunnallisten tietojen vertailussa. Niiden vienti tuotantoon on projektoitava ja resursoitava. Käynnistettävä raportointimallin suunnittelu uudelle sotekokonaisuudelle. PerusICT ja Sote-tietojärjestelmät: Käynnistettävä VM:lle jätetyn rahoitushakemuksen mukainen hanke, jolla turvataan maakunnan potilas- ja asiakastietojärjestelmien käyttöönotto. Tietosuoja: Tietosuoja ja tietoturva työryhmä on nimettävä EU tietosuoje-asetuksen mukaisesti, siirtymäaika päättyy

14 Palvelumalli- ja toimipisteverkko (työryhmien esitykset) Sote-keskukset: Kunnat ja taajamat, joissa on tällä hetkellä terveysasema = Perustason palvelut, joita ovat nykyiset terveyskeskuspalvelut, sosiaaliohjaus, suun terveydenhuolto Laajemman tason sote-keskukset: saatavissa myös erikoistason palveluja, kuten esim. erikoislääkärin konsultaatiot ja muut erityistason palvelut sekä perusterveydenhuollon päivystys Iisalmessa ja Varkaudessa. Nämä keskukset vastaavat erityistason palveluista myös ympäröiville alueille. Palvelujen saavutettavuus määritellään palvelustrategiassa. Perhekeskukset ja Perheasemat: Laajojen sote-keskusten yhteydessä sekä muilla palvelutarpeen mukaisesti määritellyillä alueilla (3-5) toimivat laajan palvelutason perhekeskukset (erityistason palveluja). Lisäksi jokaisessa sotekeskuksessa toimii perheasema (suppeampi palvelu) Ikäkeskukset ja ikääntyvien palvelut: Laajojen sote-keskusten yhteydessä ja palvelutarpeen mukaan määritellyillä muilla alueilla (3-5) toimivat ikäkeskukset (erityis-tason palveluja) ja jokaisessa sote-keskuksessa toimivat ikääntyvien palvelut

15 TUOTANTO - yhteenveto

16 Lapset, nuoret ja perheet Lasten, nuorten ja perheiden palvelut kootaan valtakunnallisen perhekeskusmallin mukaan toiminnalliseksi ja monialaiseksi seudulliseksi kokonaisuudeksi Työryhmä ehdottaa Pohjois-Savoon Joroinen mukaan lukien viittä (5) seudullisesti toimivaa laaja-alaista perhekeskusta osana tulevia maakunnan sote-keskuksia. Kunnissa lähipalveluina toimivat perheasemat (sote-keskukset/asemat) maakunnan vahvistaman toimipisteverkoston mukaisesti. suoran valinnan palveluiden (mm. neuvonta, vastaanotto, terveystarkastukset, kotipalvelu, kasvatus- ja perheneuvonta, kuntoutustarpeen arviointi, todistukset) lisäksi äitiys-, lastenneuvola- ja seksuaaliterveysneuvolan sekä neuvolalääkäripalvelut maakunnan päätöksellä, joko liikelaitoksen tai sote-keskuksen toimintana. Loppuraportin liitteissä 2 ja 3 on lastenneuvolasta ja äitiysneuvolatoiminnasta tehty riskianalyysi sekä palvelukuvaus. Mahdollinen neuvolapalveluiden siirto on toteutettava sosiaali- ja terveyskeskusten tuotantovastuulle viimeistään 1. päivänä tammikuuta Työryhmä ehdottaa, että neuvolapalveluista laaditaan erillisselvitys päätöksenteon tueksi, koska aikataulu mahdollistaa jatkoselvityksen. sosiaalihuoltolain mukainen perhesosiaalityö ja perhetyö. varhaisen tuen matalan kynnyksen ohjausta (mm. mielenterveystyö), kasvatus- ja perheneuvola-, psykologi-, puheterapia, fysioterapia-, toimintaterapia- ja ravitsemusterapiapalveluja ravitsemussuunnittelua.

17

18 Lapset, nuoret ja perheet Liikelaitos Erityistason ja vaativan tason erikoissairaanhoito keskitetään eräitä työnjakokysymyksiä lukuun ottamatta Kuopion yliopistolliseen sairaalaan. KYS:n erityistason palvelut on suunniteltu siten, että ne kootaan tiimeihin, jotka toimisivat osana viittä seudullista perhekeskusta Päivystyksen eri muodot Lastensuojelun palvelut kuuluvat maakunnan liikelaitokseen Lastensuojelun palveluiden, erityisosaamisen ja resurssin turvaamiseksi ja kehittämiseksi lastensuojelun palveluista muodostetaan yksi keskitetysti johdettu yksikkö, jossa on avohuollon tiimejä sekä sijais- ja jälkihuollon tiimi liikelaitoksella on käytössä resurssiohjausmalli erityispalveluiden tuottamiseksi perhekeskuksiin. Työryhmä ehdottaa, että ammattihenkilöt ryhmäytyvät ns. ammattipooleihin. Ammattihenkilöt liikkuvat ketterästi ja tarvittaessa sijoittuvat perhekeskuksiin. Esimerkiksi lastensuojelu toimii jatkossa jalkautuvana tiiminä. Lastensuojelun avohuollossa arvioidaan tarvittavan 4 tiimiä joiden henkilöstö jalkautuu erilaisissa kokoonpanoissa.

19 Lapset, nuoret ja perheet Perus- ja erityistason palveluita yhteen sovittavan palvelutarpeen arvioinnin vastuu on liikelaitoksen työntekijällä. Arvioinnissa hyödynnetään perheen itse ehdottamia muita keskeisiä toimijoita, esimerkiksi työparina tai tiiminä. Arvioinnissa hyödynnetään tarvittaessa erityistason konsultaatioita. Sosiaali- ja terveyskeskuksen tulee tarjota asiakkailleen sosiaalihuollon ammattihenkilön antamaa yleistä neuvontaa ja ohjausta. Neuvontaa toteutetaan rinnakkain terveydenhuollon kanssa ja se sisältää mm. päihdetyön, mielenterveystyön ja psykososiaalisen tuen ohjausta. Asiakassetelillä tuotettavia palveluita on arvioitu liitteessä 1 (mm. terapiapalvelut, kotipalvelu, kotihoito ja kasvatus- ja perheneuvonta). Digitalisaatio ehdotetaan käyttöön otettavaksi kaikissa soveltuvissa palveluissa (sähköinen ajanvaraus, sähköinen asiointi, chat-palvelu, verkkopalvelut ym.).

20 Yhteiset ja työikäiset Vastaanottopalvelut Maakunta järjestäjänä pyrkii huolehtimaan käytettävissään olevin keinoin, että kaikkien kuntien alueella toimisi markkinoiden avautuessa ainakin yksi sote -keskus sekä suunhoidon yksikkö. Maakunnan omien sosiaali- ja terveyskeskusten sekä suunhoidon yksiköiden toiminta organisoidaan yhteen yhtiöön. Samaan yhtiöön voidaan koota myös muita yhtiöitettäviä maakunnan sote-palveluita. Yhtiöllä on tarpeellinen määrä sosiaali- ja terveyskeskuksia sekä suun hoidon yksiköitä maakunnassa. Yhtiö tarjoaa väestön tarvitsemat peruspalvelut lähipalveluna kaikissa toimipisteissään. Erityistyöntekijöiden ja erikoislääkäreiden palveluita sekä harvoin tarvittavia tutkimuksia ja hoitoja kootaan kolmeen sote-keskukseen ja suun hoidon yksikköön Kuopioon, Iisalmeen sekä Varkauteen ( laajat sote-keskukset ), joista alueellinen tarjonta. Päivystys arjen turvallisuuden ja varautumisen yksikkö, laajan tilannekuvan hallinta laaja ympärivuorokautinen päivystys, joka toimii yliopistollisen sairaalan yhteydessä Kuopiossa. Palvelut tuotetaan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksenä (sisältäen suun terveydenhuollon) ympäri vuorokauden kaikilla tarpeellisilla lääketieteen ja hammaslääketieteen erikoisaloilla. Lisäksi laajan ympärivuorokautisen päivystyksen yksikössä on ympäri vuorokauden saatavilla sosiaalityöntekijän palvelut ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon päivystys Iisalmessa ja Varkaudessa liikelaitoksen lähisairaalan yhteydessä.

21 Yhteiset ja työikäiset Työterveyshuolto Tarkastelun pohjalta esitetään, että palvelut yhtiöitetään ja yhtiö ei toimi kilpailluilla markkinoilla. Yhtiö tuottaisi näin ollen työterveyshuollon palvelut maakuntakonsernin hankintayksiköille inhouse periaatteella sekä lakisääteisen työterveyshuollon palveluita niille työnantajille, jotka haluavat solmia työterveyshuoltosopimuksen maakunnan kanssa. Yhtiön osakkaaksi voisivat tulla myös ne alueen kunnat tai muut hankintayksiköt, jotka haluavat järjestää henkilöstönsä työterveyshuollon in-house periaatteella yhteisen yhtiön kautta Lisäksi perustettava suoran valinnan palveluita tuottava maakunnan omistama yhtiö voisi oman liiketaloudellisen harkintansa mukaan tuottaa myös työterveyshuoltopalveluita kilpailluilla markkinoilla

22 Yhteiset ja työikäiset Vaativa erikoissairaanhoito Vaativat erikoissairaanhoidon palvelut ovat liikelaitoksen toimintaa ja ne kootaan liikelaitoksen sisällä saman johdon ja valvonnan alla toimivaksi kokonaisuudeksi. Palvelut annetaan Kuopion yliopistollisessa sairaalassa Liikelaitoksen oma leikkaustoiminta keskitetään kokonaisuudessaan Kuopion yliopistolliseen sairaalaan laajan ympärivuorokautisen päivystyksen yhteyteen. Huomioitava myös mahdolliset asiasetelillä valinnanvapauden piiriin siirtyvät toimenpiteet. Kuntoutus Lääkinnällinen kuntoutus jakautuu liikelaitoksen toiminnaksi ja suoran valinnan palveluihin. Perus- ja vaativaa akuuttivaiheen sairaalakuntoutusta annetaan kaikissa samoissa toimintayksiköissä, kuin osastohoitoa. Erittäin vaativaa akuuttivaiheen sairaalakuntoutusta annetaan vain Kuopiossa laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalassa. Muu laitoskuntoutus, kuin akuuttivaiheen sairaalakuntoutus, toteutettaisiin asiakassetelillä tai asiakkaan kieltäytyessä asiakassetelistä ostopalveluna

23 Yhteiset ja työikäiset Mielenterveys ja päihdepalvelut sekä aikuissosiaalityö Sosiaali- ja terveyskeskuksessa annettavien palveluiden laajuus on määritelty HE 47/2017 vp 15 :ssä valtakunnallisesti. Tämän mukaisesti annetaan mielenterveys- ja päihdepalveluissa sekä aikuissosiaalityössä perustason hoitoa, ohjausta ja neuvontaa sekä muita matalan kynnyksen palveluita. Aikuispsykiatria, aikuissosiaalityö ja päihdepalvelut muodostavat liikelaitoksen sisällä saman johdon ja valvonnan alla toimivan maakunnan laajuisen kokonaisuuden, josta myöhemmin tässä raportissa käytetään työnimeä mielenterveys- ja hyvinvointipalvelukeskus. Mielenterveys- ja hyvinvointipalvelukeskus vastaa em. palveluihin liittyvästä viranomaistyöstä sekä järjestää kaikki ne palvelut, jotka eivät kuulu suoran valinnan palveluihin tai asiakassetelillä järjestettäviin palveluihin, joko oman toimintanaan tai ostopalveluna. Avohoitoa annetaan samoissa kolmessa palvelukeskuksen yksikössä Kuopiossa, Iisalmessa ja Varkaudessa. Lisäksi palvelukeskuksen henkilökunta jalkautuu antamaan palveluita niiden saavutettavuuden turvaamiseksi tarpeellisessa laajuudessa, joko HE47/ tarkoittamalla tavalla suoran valinnan sosiaali- ja terveyskeskuksien yhteyteen Mielenterveys- ja hyvinvointipalvelukeskus tarjoaa selviämishoitoa, katkaisuhoitoa sekä riippuvuuksien hoitoa ja kuntoutusta. Mielenterveys- ja hyvinvointipalvelukeskus järjestää liikelaitoksen vastuulle kuuluvat aikuissosiaalityön palvelut sekä muut työikäisten tuen tarpeeseen vastaavat sosiaalipalvelut myös niille työikäisille, joilla ei ole yllä kuvattujen mielenterveys- tai päihdepalvelujen asiakkuutta

24 Ikääntyvät Ikäkeskus palvelukokonaisuuden, jonka palvelujen ja niiden koordinointivastuun keskittäminen auttaa muodostamaan palveluista asiakaslähtöisen, hallittavan ja kustannustehokkaan kokonaisuuden riippumatta minkä lain tai organisaation mukaisesti niitä tuotetaan.

25 Ikääntyvät

26 Ikääntyvät Ikäkeskuksen palvelukokonaisuudet Sosiaali- ja terveyspalvelujen koordinoinnin, integraatioiden ja toiminnan jatkuvuuden turvaamisen kannalta keskeisiä palveluja pitkäaikaisessa kotihoidossa ja asumispalveluissa tuottavat sosiaali- ja terveyskeskus ja suunhoidon yksikkö seuraavia palveluja (15a ) tai vaihtoehtoisesti palvelut tuotetaan maakunnan liikelaitoksen eritystason tehtävänä. iäkkäiden pitkäaikaisen hoidon geriatri/lääkäri palvelut 24/7 kunnittain 3-5 palvelualueella ja erikoislääkäreiden konsultaatiot kuntoutustiimin palvelut kunnittain 3-5 palvelualueella suunhoidon yksikkö tuottaa iäkkäiden suunhoitoon erikoistuvan ammattihenkilöiden moniammatillisen ryhmän kunnittain 3 5 palvelualueella Palveluketjut ja - kokonaisuuksia kuvataan I&O kärkihankkeen teemaryhmien kohdan 5 liitteessä 6.

27 Ikääntyvät Ikäkeskuksen palvelujen palveluverkko Pohjois-Savon väestöstä 80 % keskittyy 5- ja 9- teiden varteen vaihtoehtoisissa 3- tai 5 palvelualueen malleissa. Ikääntyvien palvelut tuotetaan 3 5 palvelualueella kunnittaisissa toimipisteissä. Kaikenikäisten omais- ja perhehoitoa vahvistetaan 3 5 omais- ja perhehoitokeskuksella, jotka sijoittuvat ikäkeskuksiin ja lape-keskuksiin. Saattohoitoa kaikenikäisten vahvistetaan saattohoidon tukipisteillä 3 palvelualueella. Sosiaali- ja terveyskeskuksen yhteydessä annettavat maakunnan liikelaitoksen palvelut Asiakkaan sujuvan palvelun varmistamiseksi lähellä asiakasta ja palvelujen yhteensovittamisen helpottamiseksi sosiaali- ja terveyskeskuksen yhteydessä toimii liikelaitoksen henkilöstö tai sähköisinä palveluina tai muilla soveltuvilla tavoilla maakunnan liikelaitoksen tuotantovastuussa olevissa tehtävissä: 36. asiakas ja palveluohjaus gerontologinen sosiaalityö omais- ja perhehoitokeskus muut sosiaali- ja terveyskeskuksen yhteydessä tuotettavat palvelut.

28 Ikääntyvät Sosiaali- ja terveyskeskus ja suun hoidon yksikkö tuottavat asiakasneuvontaa ja ohjausta, palvelutarpeen arviointia, palveluohjausta, seurantaa ja koordinointia 15 mukaisissa tehtävissä yhteistyössä maakunnan liikelaitoksen yhteen sovitettujen palvelujen kanssa 36. Maakunnan liikelaitoksen asiakasneuvonta ja ohjaus, palvelutarpeen arviointi, päätöksenteko ja asiakassuunnitelma kohdistuu ensisijaisesti maakunnan liikelaitoksen tuottamiin palveluihin ja se tuotetaan 3 5 palvelualueella.

29 Ikääntyvät Palvelutarve, tapa ja kustannukset nykypäivänä Pohjois-Savossa 75 vuotta täyttäneiden määrä lisääntyy henkilöllä vuoteen 2030 mennessä. 75 vuotta täyttäneiden % -osuus väestöstä nousee 5,6 % vuodesta 2015 vuoteen 2030 Pohjois-Savon väestöstä 80 % asuu 5-tien ja 9-tien varrella. Palvelutarpeen kasvu keskittyy maakunnassa kolmeen kaupunkikeskustaan ja 5-tien varressa oleviin kuntiin. Muistisairaiden määrä 65 vuotta täyttäneillä lisääntyy vuodesta 2020 vuoteen % (3 529 henkilöä). Pohjois-Savon kuntien ja Joroisen tehostetusta palveluasumisen asiakkaista yhteensä oli 41 % yksityisellä ja 59 % julkisella palvelun tuottajalla. Tavallisesta asumispalveluasumisen asiakkaista oli 21 % yksityisellä ja 79 % julkisella palvelun tuottajalla. Ryhmäkotien asiakkaista oli lähes kaikki 93 % julkisella palvelujen tuottajalla.

30 . Pohjois-Savon (ml. Joroinen) sosiaalija terveystoimen kustannukset yhteensä noin miljardi euroa, josta ikääntyneiden palveluiden kustannukset noin 210 miljoona euroa.

31 Liikelaitos

32 Liikelaitos Liikelaitoksen toimintaa ovat: - yliopistollisen sairaalan vaativa erikoissairaanhoidon palvelut - vuodeosastotoiminta (ESH ja perusterveydenhuollon vuodeosastot) - sosiaali- ja terveydenhuollon laitostoiminta - neuvolatoiminnan sijoittuminen liikelaitokseen tai sote-keskukseen on maakunnan harkinnassa. Liikelaitoksen erikoissairaanhoidon ja sosiaalityön palveluja voidaan tuottaa myös yhtiöitetyissä sote-keskuksissa Valinnanvapauslakiesityksen 36 mukaisesti. Maakunnan liikelaitoksen palveluja voi antaa sosiaalija terveyskeskuksen yhteydessä työskentelevä tai maakunnan alueella liikkuvasti työskentelevä maakunnan liikelaitoksen henkilöstö.

33 Erityishuolto Liikelaitos Vaalijalan kuntayhtymän palvelut muodostavat toiminnallisen kokonaisuuden, joka palvelee ensisijaisesti tulevaa Itä-Suomen yhteistyöaluetta ja toissijaisesti Suomen muita maakuntia. Vaihtoehtoja palvelutoiminnan tuottamiseksi ovat esimerkiksi yhtiöittäminen tai isäntämaakuntamalli (Etelä-Savo).

34 Loppuraportit Loppuraportit kokonaisuudessaan luettavissa alla olevista linkeistä: Strategia: Hallinto- ja johtamisjärjestelmä: Henkilöstö: Talous: Tiedonhallinta ja ICT: Palvelumalli- ja toimipisteverkko: Tuotanto: Lapset, nuoret, perheet: Yhteiset palvelut ja työikäiset: Ikääntyneet: Liikelaitos:

Hyvinvoinnin edistäminen ja sen johtaminen tulevaisuuden Pohjois-Savossa Elsa Paronen

Hyvinvoinnin edistäminen ja sen johtaminen tulevaisuuden Pohjois-Savossa Elsa Paronen Hyvinvoinnin edistäminen ja sen johtaminen tulevaisuuden Pohjois-Savossa Elsa Paronen HYTE, TKI, YTA, Ympäristöpoliittinen, Kiinteistö ja arviointi - valmistelua jatkavat 1. vaiheen työryhmät Maakuntavaltuusto

Lisätiedot

SUOMEN HALUTUIN ELÄMISEN YMPÄRISTÖ POHJOIS-SAVO

SUOMEN HALUTUIN ELÄMISEN YMPÄRISTÖ POHJOIS-SAVO TILAISUUDEN NIMI SUOMEN HALUTUIN ELÄMISEN YMPÄRISTÖ POHJOIS-SAVO Onnistumme mikäli ymmärrämme asiakkaitamme ja osaamme hyödyntää heidän palautettaan. Onnistumme vain, kun asiakkaat ovat kanssamme kehittämässä

Lisätiedot

Halutuin elämisen ympäristö - Pohjois-Savo Muutosjohtajat Leila Pekkanen ja Elsa Paronen

Halutuin elämisen ympäristö - Pohjois-Savo Muutosjohtajat Leila Pekkanen ja Elsa Paronen Halutuin elämisen ympäristö - Pohjois-Savo 23.10.2017 Muutosjohtajat Leila Pekkanen ja Elsa Paronen TILAISUUDEN NIMI SUOMEN HALUTUIN ELÄMISEN YMPÄRISTÖ POHJOIS-SAVO Onnistumme mikäli ymmärrämme asiakasta

Lisätiedot

SUOMEN HALUTUIN ELÄMISEN YMPÄRISTÖ POHJOIS-SAVO

SUOMEN HALUTUIN ELÄMISEN YMPÄRISTÖ POHJOIS-SAVO TILAISUUDEN NIMI SUOMEN HALUTUIN ELÄMISEN YMPÄRISTÖ POHJOIS-SAVO Onnistumme mikäli ymmärrämme asiakkaitamme ja osaamme hyödyntää heidän palautettaan. Onnistumme vain, kun asiakkaat ovat kanssamme kehittämässä

Lisätiedot

Maakunnan sote-valmistelun tilanne: valmistautumista järjestämisvastuun muutoksiin. Juha Kinnunen, shp johtaja

Maakunnan sote-valmistelun tilanne: valmistautumista järjestämisvastuun muutoksiin. Juha Kinnunen, shp johtaja Maakunnan sote-valmistelun tilanne: valmistautumista järjestämisvastuun muutoksiin Juha Kinnunen, shp johtaja Viimeinen sopimusohjauksen kehysseminaari? Vuoden 2018 talousarvion suunnittelu viimeinen tässä

Lisätiedot

Yhdessä uutta. Etelä-Savon maakunta- ja soteuudistus Jarkko Wuorinen Maakuntahallituksen ja maakuntauudistuksen ohjausryhmän puheenjohtaja

Yhdessä uutta. Etelä-Savon maakunta- ja soteuudistus Jarkko Wuorinen Maakuntahallituksen ja maakuntauudistuksen ohjausryhmän puheenjohtaja Yhdessä uutta. Etelä-Savon maakunta- ja soteuudistus Jarkko Wuorinen Maakuntahallituksen ja maakuntauudistuksen ohjausryhmän puheenjohtaja Maakuntauudistuksen aikataulu Lainsäädäntö voimaan /maakuntien

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN MAHDOLLINEN ORGANISAATIORAKENNE JA TEHTÄVÄT Laura Saurama

VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN MAHDOLLINEN ORGANISAATIORAKENNE JA TEHTÄVÄT Laura Saurama VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN MAHDOLLINEN ORGANISAATIORAKENNE JA TEHTÄVÄT 11.4.2018 Laura Saurama VARSINAIS-SUOMEN MAAKUNTA LUONNOS 11.4.2018 LAUTAKUNNAT VALTUUSTO HALLITUS MUU TOIMIELIN?

Lisätiedot

Tilannekatsaus POHJOIS-SAVON maakuntauudistukseen. Itä-Suomen liikenneturvallisuusfoorumi

Tilannekatsaus POHJOIS-SAVON maakuntauudistukseen. Itä-Suomen liikenneturvallisuusfoorumi Tilannekatsaus POHJOIS-SAVON maakuntauudistukseen Itä-Suomen liikenneturvallisuusfoorumi 30.5.2017 Työ- ja elinkeino Ympäristöterveydenhuolto Sosiaalija terveydenhuolto TE-toimistot ELY-keskukset AVIt

Lisätiedot

Yhteistyösopimuksen laadinta. Itä- ja Keski-Suomen maakunnat

Yhteistyösopimuksen laadinta. Itä- ja Keski-Suomen maakunnat Yhteistyösopimuksen laadinta Itä- ja Keski-Suomen maakunnat 10 Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöalue Maakuntien järjestämän sosiaali- ja terveydenhuollon alueellista yhteensovittamista, kehittämistä

Lisätiedot

Maakuntavaltuuston seminaari Yhteiset- ja työikäisten palvelut

Maakuntavaltuuston seminaari Yhteiset- ja työikäisten palvelut Maakuntavaltuuston seminaari 24.2.2017 Yhteiset- ja työikäisten palvelut JANNE FORSBERG, ryhmän pj. janne.forsberg(at)ylasavonsote.fi p. 040 712 1040 POSOTE PALVELUKOKONAISUUDET vs. KANSALLISET PALVELUPAKETIT

Lisätiedot

PoSoTe Liikelaitos-työryhmä. Loppuraportti

PoSoTe Liikelaitos-työryhmä. Loppuraportti PoSoTe Liikelaitos-työryhmä Loppuraportti Loppuraportti 1 (7) Sisällys 1 Liikelaitos-työryhmän loppuraportti 2017 2 1.1 Työryhmän tehtävä 2 1.2 Työryhmä 3 2 Ehdotukset ja tulokset 3 2.1 Palvelulupaus 3

Lisätiedot

Konsernirakenne. POPmaakunta

Konsernirakenne. POPmaakunta Konsernirakenne Pohjois-Pohjanmaan maakunnan konsernirakenne LOPULLINEN päätös rakenteesta on saatava maakuntavaltuustossa alkuvuodesta 2019 JOTTA muu valmistelu pystytään toteuttamaan hallitusti ja tehokkaasti

Lisätiedot

Kohti uutta tapaa järjestää ja tuottaa sotepalvelut. Erikoissuunnittelija Pasi Oksanen Maailman terveyspäivä 2018

Kohti uutta tapaa järjestää ja tuottaa sotepalvelut. Erikoissuunnittelija Pasi Oksanen Maailman terveyspäivä 2018 Kohti uutta tapaa järjestää ja tuottaa sotepalvelut Erikoissuunnittelija Pasi Oksanen Maailman terveyspäivä 2018 Tuomas Pöysti 09/2016 Miksi sote-uudistus mitä tavoitellaan? Miten uudistus toteutetaan?

Lisätiedot

PoSoTellen kohti tulevaisuutta

PoSoTellen kohti tulevaisuutta PoSoTellen kohti tulevaisuutta Sote-uudistuksen alueellisen valmistelun tilannekatsaus Leila Pekkanen PoSoTe hanke Toimitusjohtaja, Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Mitä näkyy peruutuspeilissä? PoSoTe syksy

Lisätiedot

PoSoTe hanke II vaihe. Valmistelutehtävät Valmistelun linjaukset ja periaatteet Valmistelutyön organisointi Aikataulu

PoSoTe hanke II vaihe. Valmistelutehtävät Valmistelun linjaukset ja periaatteet Valmistelutyön organisointi Aikataulu PoSoTe hanke II vaihe Valmistelutehtävät Valmistelun linjaukset ja periaatteet Valmistelutyön organisointi Aikataulu Valmistelua ohjaava rakenne Maakuntauudistuksen valmistelu / PoSoTe Maakuntavaltuusto

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus. Missä mennään? Sisäministeri Paula Risikko

Sote- ja maakuntauudistus. Missä mennään? Sisäministeri Paula Risikko Sote ja maakuntauudistus Missä mennään? Sisäministeri Paula Risikko 12.5.2017 1 Uusi soterakenne 1.1.2019 2 Lähde:www.alueuudistus.fi Maakuntien tehtävät ja uusi soterakenne 1.1.2019 Valtakunnallinen lupa

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatio

Sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatio 1 2.3.2017 - Sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatio Kaikki julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut kootaan yhden johdon eli maakunnan alaisuuteen. Maakunta vastaa palvelujen yhteensovittamisesta asiakaslähtöisesti

Lisätiedot

Lapin sote-valmistelun alaryhmätyöskentely - yhteenveto

Lapin sote-valmistelun alaryhmätyöskentely - yhteenveto Lapin sote-valmistelun alaryhmätyöskentely - yhteenveto Sote-uudistuksen eteneminen Lapin maakunnassa Koko Lapin Sote 2-6/2016 7/2016 6/2017 Soteuudistuksen esivalmisteluvaihe Väliaikaishallinnon valmistelutoimie

Lisätiedot

Sote-uudistus. Sinikka Salo muutosjohtaja, STM Sinikka Salo

Sote-uudistus. Sinikka Salo muutosjohtaja, STM Sinikka Salo Sote-uudistus muutosjohtaja, STM 16.1.2017 1-20.2.2018 Maakunta 2023 -visio Palvelut sovitetaan asukkaiden tarpeen mukaisiksi kokonaisuuksiksi Asukkaille sujuvia palveluja yhdenvertaisesti järkevin kustannuksin

Lisätiedot

VALINNANVAPAUS JA SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTANTO Antti Parpo Sote-muutosjohtaja Turun kaupunki

VALINNANVAPAUS JA SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTANTO Antti Parpo Sote-muutosjohtaja Turun kaupunki VALINNANVAPAUS JA SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTANTO Antti Parpo Sote-muutosjohtaja Turun kaupunki Suomen hallitus julkaisi lakiluonnokset valinnanvapaudesta 21.12.2016 http://alueuudistus.fi/lakiluonnokset-12-2016

Lisätiedot

DIGITAALISUUS MAAKUNTAUUDISTUKSESSA

DIGITAALISUUS MAAKUNTAUUDISTUKSESSA DIGITAALISUUS MAAKUNTAUUDISTUKSESSA - NÄKÖKULMANA JOHTAMINEN Aija Tuimala Muutosjohtaja, Etelä-Karjala Etunimi Sukunimi etunimi.sukunimi@ekarjala.fi www.ekarjala.fi 1 2 3 DIGI- TALI- SAATIO 4 MAAKUNTAUUDISTUS

Lisätiedot

Talous ja valmistelun talouteen liittyvät asiat. Kesäetappi Tarja Miettinen

Talous ja valmistelun talouteen liittyvät asiat. Kesäetappi Tarja Miettinen Talous ja valmistelun talouteen liittyvät asiat Kesäetappi 19.6.2018 Tarja Miettinen Poliittinen päätöksenteko, luonnos 08.04.2018 Lakisääteiset lautakunnat Maakuntavaltuusto Vaikuttamistoimielimet nuoriso,

Lisätiedot

Maakunnan hallintosääntö

Maakunnan hallintosääntö Maakunnan hallintosääntö Maku verkostotapaaminen 18.1.2018 Johtava lakimies Kirsi Mononen Hallintosäännön valmistelu Hallinto- verkosto» Kokoukset helmi- ja maaliskuussa» Lausuntokierros /nettiin kommentoitavaksi»

Lisätiedot

Miten hoitoketjut saadaan sujuvaksi uusissa sosiaalija terveydenhuollon rakenteissa?

Miten hoitoketjut saadaan sujuvaksi uusissa sosiaalija terveydenhuollon rakenteissa? Miten hoitoketjut saadaan sujuvaksi uusissa sosiaalija terveydenhuollon rakenteissa? Taina Mäntyranta, pääsihteeri STM ohjausosasto/terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto 1 Etunimi Sukunimi Ketjut ja

Lisätiedot

Maakunta- ja soteuudistuksen ajankohtaiskatsaus. Asko Peltola

Maakunta- ja soteuudistuksen ajankohtaiskatsaus. Asko Peltola Maakunta- ja soteuudistuksen ajankohtaiskatsaus Asko Peltola 17.4.2018 1 Maakunta- ja sote-uudistusvalmistelu 4 / 2018 Etelä-Pohjanmaan palvelurakenteen selvitystyö seminaari pidetty 27.3. SOTEMAKU-valmistelun

Lisätiedot

Valtakunnallinen aikataulu

Valtakunnallinen aikataulu Valtakunnallinen aikataulu Maakunta-, sote- ja valinnanvapauslait käsitellään eduskunnassa samanaikaisesti arviolta kesäkuussa 2018 Väliaikaishallinto 1.7.2018 31.12.2018 Uusi maakuntavaltuusto aloittaa

Lisätiedot

Tilannekatsaus

Tilannekatsaus Tilannekatsaus 1.3.2017 Muutoksen laatikot Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet 3 5 10 1 6 1 1 1 28 9700 htv EP Maakunnan päätöksenteko, toiminta ja asukkaiden osallistuminen Liikelaitos

Lisätiedot

Keski-Suomi Yhteistyöalueen valmistelussa. - työpaperi yhteistyöalueen valmisteluun.

Keski-Suomi Yhteistyöalueen valmistelussa. - työpaperi yhteistyöalueen valmisteluun. Keski-Suomi Yhteistyöalueen valmistelussa - työpaperi yhteistyöalueen valmisteluun http://www.ks2019.fi/ Yhteistyöalue Yhteistyöalueeseen kuuluvien maakuntien välinen yhteistyösopimus, (16 ) Yhteistyösopimuksen

Lisätiedot

Mitä sote-uudistukselle kuuluu nyt eli Sote-ajankohtaista. Johtava asiantuntija Anu Muuri, VTT Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Mitä sote-uudistukselle kuuluu nyt eli Sote-ajankohtaista. Johtava asiantuntija Anu Muuri, VTT Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Mitä sote-uudistukselle kuuluu nyt eli Sote-ajankohtaista Johtava asiantuntija Anu Muuri, VTT Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Mistä Sotessa olikaan kyse? 17.1.20173.1 1.20161 Vammaispa lveluiden neuvottelu

Lisätiedot

Valinnanvapaudesta SOTEMAKU ohjausryhmä

Valinnanvapaudesta SOTEMAKU ohjausryhmä Valinnanvapaudesta 19.10.2017 SOTEMAKU ohjausryhmä 27.10.2017 Valinnanvapausehdotuksesta 1 Sosiaali- ja terveyskeskuksen repertuaari / suoran valinnan palvelut ( 18) Terveysneuvonta, hoitajan ja lääkärin

Lisätiedot

SOTE ajankohtaista HYTE. Kauhava

SOTE ajankohtaista HYTE. Kauhava SOTE ajankohtaista HYTE Kauhava 31.10.2017 Ajankohtaista Kansallinen valmistelu Valinnanvapauslain luonnos lausunnolle näinä päivinä http://alueuudistus.fi/valinnanvapauslakiluonnos-10-2017 Valinnanvapausehdotuksesta

Lisätiedot

Hallituksen valinnanvapautta koskevat linjaukset ja valinnanvapauden valmistelun lähtökohtia Uudellamaalla

Hallituksen valinnanvapautta koskevat linjaukset ja valinnanvapauden valmistelun lähtökohtia Uudellamaalla Hallituksen valinnanvapautta koskevat linjaukset 4.5.2017 ja valinnanvapauden valmistelun lähtökohtia Uudellamaalla Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus Luomme itsehallinnollisen Uudenmaan Vi skapar

Lisätiedot

SUOMEN HALUTUIN ELÄMISEN YMPÄRISTÖ POHJOIS-SAVO

SUOMEN HALUTUIN ELÄMISEN YMPÄRISTÖ POHJOIS-SAVO TILAISUUDEN NIMI SUOMEN HALUTUIN ELÄMISEN YMPÄRISTÖ POHJOIS-SAVO Onnistumme mikäli ymmärrämme asiakkaitamme ja osaamme hyödyntää heidän palautettaan. Onnistumme vain, kun asiakkaat ovat kanssamme kehittämässä

Lisätiedot

MAAKUNTAUUDISTUS ETELÄ-KARJALASSA ETELÄ-KARJALA ON EDELLÄKÄVIJÄ, JOKA TEKEE OMANLAISTAAN UUTTA MAAKUNTAA HYVÄSSÄ YHTEISTYÖSSÄ.

MAAKUNTAUUDISTUS ETELÄ-KARJALASSA ETELÄ-KARJALA ON EDELLÄKÄVIJÄ, JOKA TEKEE OMANLAISTAAN UUTTA MAAKUNTAA HYVÄSSÄ YHTEISTYÖSSÄ. MAAKUNTAUUDISTUS ETELÄ-KARJALASSA ETELÄ-KARJALA ON EDELLÄKÄVIJÄ, JOKA TEKEE OMANLAISTAAN UUTTA MAAKUNTAA HYVÄSSÄ YHTEISTYÖSSÄ. Aija Tuimala, Etelä-Karjala 1 Sote/maku esitys valtioneuvostoon 2/2017 Valinnanvapaus

Lisätiedot

Maakunta- ja soteuudistus Pohjois-Savossa

Maakunta- ja soteuudistus Pohjois-Savossa Maakunta- ja soteuudistus Pohjois-Savossa TILAISUUDEN NIMI SUOMEN HALUTUIN ELÄMISEN YMPÄRISTÖ POHJOIS-SAVO Onnistumme mikäli ymmärrämme asiakasta ja osaamme hyödyntää heidän palautettaan. Epäonnistumme

Lisätiedot

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Yhteistoiminta-alueverkoston XII tapaaminen 21.10.2010 Toimitusjohtaja Leila Pekkanen Kuntayhtymän toiminta-alue Toiminta-alueen väestö n.40.100 Iisalmi 22.223 Kiuruvesi 9.403

Lisätiedot

Ajankohtaista (1/3) SOTEMAKU-johtoryhmä päätti kokouksessaan mm. seuraavista asioista:

Ajankohtaista (1/3) SOTEMAKU-johtoryhmä päätti kokouksessaan mm. seuraavista asioista: Ajankohtaista (1/3) SOTEMAKU-johtoryhmä päätti kokouksessaan 17.3.2017 mm. seuraavista asioista: Väliaikaisen SOTE kuntayhtymän valmistelua ei jatketa, koska sen perustamiselle ei ole kuntakentässä riittävää

Lisätiedot

Sote tilannekatsaus miten muutos etenee?

Sote tilannekatsaus miten muutos etenee? Sote tilannekatsaus miten muutos etenee? Tehy ajankohtaisiltapäivä 12.3.2018 Päivi Nygren, johtava asiantuntija Ohjausosasto, sote-muutostuki 1 13.3.2018 2 13.3.2018 3 13.3.2018 Aikataulu Eduskunnan valiokunnissa

Lisätiedot

Asiakkaan valinnanvapaus

Asiakkaan valinnanvapaus Asiakkaan valinnanvapaus Hallituksen esitysluonnoksen mukaisesti 1 - Nykyisin kunnat järjestävät julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut. 1.1.2020 vastuu palvelujen järjestämisestä siirtyy 18 uudelle maakunnalle.

Lisätiedot

Keski Suomen maakunta (Esivalmistelun pohjalta tehty alustava hahmotelma konsernirakenteesta)

Keski Suomen maakunta (Esivalmistelun pohjalta tehty alustava hahmotelma konsernirakenteesta) Maakuntavaltuusto Maakuntahallitus Keski Suomen maakunta (Esivalmistelun pohjalta tehty alustava hahmotelma konsernirakenteesta) Maakuntajohtaja sekä asiantuntijajohto Maakuntavirasto Järjestämistehtävät

Lisätiedot

Yksityiset palvelut Siun sotessa - Valinnanvapaus sosiaalipalveluissa ja henkilökohtainen budjetointi (lakiluonnos)

Yksityiset palvelut Siun sotessa - Valinnanvapaus sosiaalipalveluissa ja henkilökohtainen budjetointi (lakiluonnos) Yksityiset palvelut Siun sotessa - Valinnanvapaus sosiaalipalveluissa ja henkilökohtainen budjetointi (lakiluonnos) Toimialuejohtaja Leena Korhonen 26.1.2017 leena.korhonen(at)siunsote.fi Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Maakunnan johtamisjärjestelmä

Maakunnan johtamisjärjestelmä Maakunnan johtamisjärjestelmä Päijät-Häme 30.1.2018 Johtava lakimies Kirsi Mononen Ennakoiva asenne Uudistuksen tarve on tunnustettu Lainsäädäntö avoin Valmistelut vauhdissa Aikataulu on kireä Vaalit tulossa

Lisätiedot

Valinnanvapaus. Uudet kokeilut / pilotit Kirsi Varhila

Valinnanvapaus. Uudet kokeilut / pilotit Kirsi Varhila Valinnanvapaus Uudet kokeilut / pilotit 1.1.2018 Kirsi Varhila 1 Vapaaehtoiset pilotoinnit maakunnallisesti mitä maakuntien tulee tehdä Maakunnan kaikki kunnat sitoutuvat kokeiluun tai kokeilun kohteena

Lisätiedot

Länsi-Pohjan sote-projekti

Länsi-Pohjan sote-projekti Länsi-Pohjan soteprojekti Valinnanvapaus ja yhtiöittäminen LPSHP PTH-yksikkö :P.S, M. H-K, T.H Valinnanvapauslakiluonnos Lakiluonnos annettiin lausuntokierrokselle 31.1.2017. Lausuntoaikaa 28.3. 2017

Lisätiedot

Lastenjalapsiperheiden palvelut sote-uudistuksessa

Lastenjalapsiperheiden palvelut sote-uudistuksessa Lastenjalapsiperheiden palvelut sote-uudistuksessa Lasten ja nuorten terveyden ja hyvinvoinnin neuvottelukunnan ehdotuksen pääpiirteet Marjaana Pelkonen Neuvotteleva virkamies Sosiaali- ja terveysministeriö

Lisätiedot

Järjestäjän rooli ja tehtävät maakuntahallinnossa

Järjestäjän rooli ja tehtävät maakuntahallinnossa Järjestäjän rooli ja tehtävät maakuntahallinnossa Maakuntakonsernin johtaminen -seminaari 6.6.2017 Kuntaliitto Kari Hakari Muutosjohtaja 1 Maakuntahallinto 2 Maakunnan organisaatiomalli (esimerkki) MAAKUNTAVALTUUSTO

Lisätiedot

Maakunnan keskeiset tehtävät

Maakunnan keskeiset tehtävät Työ- ja elinkeinopalvelut Ympäristöterveydenhuolto Sosiaalija terveydenhuolto TE-toimistot ELY-keskukset AVIt Maakuntien liitot Kunnat ja kuntien yhteistoiminta-alueet Maakunnan keskeiset tehtävät Pelastustoimi

Lisätiedot

Suoran valinnan palvelut.

Suoran valinnan palvelut. 28.5.2018 Muutosesitykset Hallituksen esitys HE 16 2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi 18.

Lisätiedot

Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa

Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa Satu Karppanen TAVOITTEET Palvelut sovitetaan asukkaiden tarpeen mukaisiksi kokonaisuuksiksi Asukkaille sujuvia palveluja yhdenvertaisesti järkevin kustannuksin

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus Keskeiset muutokset lainsäädäntöön sote- ja maakuntauudistuksesta sekä asiakkaan valinnanvapaudesta

Sote- ja maakuntauudistus Keskeiset muutokset lainsäädäntöön sote- ja maakuntauudistuksesta sekä asiakkaan valinnanvapaudesta Sote ja maakuntauudistus Keskeiset muutokset lainsäädäntöön sote ja maakuntauudistuksesta sekä asiakkaan valinnanvapaudesta 17.2.2017 Soteuudistuksen tavoitteet Asukkaille yhdenvertaiset ja nykyaikaiset

Lisätiedot

Asiakkaan valinnanvapaus

Asiakkaan valinnanvapaus Asiakkaan valinnanvapaus Hallituksen esityksen (HE 16/2018) mukaisesti 1 - Keskeiset muutokset verrattuna aiempaan hallituksen esitykseen (HE 47/2017) Maakunnan ei ole pakko yhtiöittää omia sote-keskuksia

Lisätiedot

Aikuissosiaalityö maakunnan liikelaitoksessa ja sote-keskuksessa

Aikuissosiaalityö maakunnan liikelaitoksessa ja sote-keskuksessa Aikuissosiaalityö maakunnan liikelaitoksessa ja sote-keskuksessa Haussa Yhteinen Maakunnallinen Yhteistoimintamalli HYMY -seminaari 18.5.2018 Tanja Penninkangas Vastuuvalmistelija, sote-tuotanto NHG:n

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun ajankohtaiskatsaus ja järjestöyhteistyö Pohjois-Savo

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun ajankohtaiskatsaus ja järjestöyhteistyö Pohjois-Savo Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun ajankohtaiskatsaus ja järjestöyhteistyö Pohjois-Savo 21.2.2018 Valtakunnallinen aikataulu Maakunta-, sote- ja valinnanvapauslait käsitellään eduskunnassa samanaikaisesti

Lisätiedot

Maakunnan kokonaisturvallisuus

Maakunnan kokonaisturvallisuus Maakunnan kokonaisturvallisuus Maakunnan turvallisuus ja varautumistehtävien visualisointi PohjoisSavossa Marko Korhonen, PohjoisSavon liitto Lauri Holappa, Kuopion kaupunki Jukka Koponen, PohjoisSavon

Lisätiedot

LAPSI- JA PERHEPALVELUJEN MUUTOSOHJELMA MUKANA SOTEVALMISTELUSSA Harri Tiuraniemi

LAPSI- JA PERHEPALVELUJEN MUUTOSOHJELMA MUKANA SOTEVALMISTELUSSA Harri Tiuraniemi LAPSI- JA PERHEPALVELUJEN MUUTOSOHJELMA MUKANA SOTEVALMISTELUSSA 29.6.2017 Harri Tiuraniemi 29.6.2017 Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu Lapin maakunnassa Maakunta- ja soteuudistuksen valmistelu

Lisätiedot

StV Uudistuksen toimeenpano ja voimantulon aikataulutus sekä pilotit

StV Uudistuksen toimeenpano ja voimantulon aikataulutus sekä pilotit StV 20.4.2018 Uudistuksen toimeenpano ja voimantulon aikataulutus sekä pilotit 14.5.2018 Timo Aronkytö, sote-muutosjohtaja Toimeenpanokelpoisuus Uudenmaan maakuntavalmistelun keskeinen tavoite on mahdollistaa

Lisätiedot

Siun sote tehdään NYT

Siun sote tehdään NYT Siun sote tehdään NYT Ilkka Pirskanen 13.10.2016 Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Sote-uudistus Pohjois-Karjalassa Siun sote yhdistää Pohjois-Karjalan kaikkien 14 kunnan sosiaali-

Lisätiedot

Siun sote tehdään NYT

Siun sote tehdään NYT Siun sote tehdään NYT Ilkka Pirskanen 25.10.2016 Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Sote-uudistus Pohjois-Karjalassa Siun sote yhdistää Pohjois-Karjalan kaikkien 14 kunnan sosiaali-

Lisätiedot

Hiiden terveydenhuoltoalue - esimerkkejä eri hallinto- ym. malleista

Hiiden terveydenhuoltoalue - esimerkkejä eri hallinto- ym. malleista Hiiden terveydenhuoltoalue - esimerkkejä eri hallinto- ym. malleista Ritva Teräväinen Kehittämispäällikkö Yksittäinen kunta: tilaajaosaaminen Palvelu Palvelu Palvelu Palvelu Palvelu Palvelu Tasapuolisuus?

Lisätiedot

Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden palvelukuvausten laadinta

Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden palvelukuvausten laadinta Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden palvelukuvausten laadinta UUDENMAAN LANUPE- RYHMÄ 10.1.2018 TYÖRUKKASEN 3.1.2018 TUOTOKSET/NUMMIKOSKI, CANTELL-FORSBLOM, HEISKALA, IIVONEN, REPOKARI, RANTA, HOLMSTRÖM,

Lisätiedot

Päijät-Häme Maakunnan konsernirakenteen valmistelu Huhtikuu 2018

Päijät-Häme Maakunnan konsernirakenteen valmistelu Huhtikuu 2018 Päijät-Häme Maakunnan konsernirakenteen valmistelu Huhtikuu 2018 Mitä lakiesitykset sanovat maakunnan rakenteesta Maakunnalla tulee olla: Maakuntavaltuusto, maakuntahallitus ja maakuntajohtaja Tarkastuslautakunta

Lisätiedot

Maakuntauudistuksen esivalmistelusta kohti väliaikaista valmistelutoimielintä ja uutta maakuntaa. Tilannekatsaus Jukka Mäkilä 14.2.

Maakuntauudistuksen esivalmistelusta kohti väliaikaista valmistelutoimielintä ja uutta maakuntaa. Tilannekatsaus Jukka Mäkilä 14.2. Maakuntauudistuksen esivalmistelusta kohti väliaikaista valmistelutoimielintä 1.7.2017 ja uutta maakuntaa Tilannekatsaus Jukka Mäkilä 14.2.2017 MAAKUNTIEN YHTEISEN ARKKITEHTUURIN SUUNNITTELU VAIHEITTAIN

Lisätiedot

Palvelurakennetyöryhmä Perhe- ja sosiaalipalvelut Kick off. Tanja Penninkangas peruspalvelujohtaja Järvi-Pohjanmaan perusturva

Palvelurakennetyöryhmä Perhe- ja sosiaalipalvelut Kick off. Tanja Penninkangas peruspalvelujohtaja Järvi-Pohjanmaan perusturva Palvelurakennetyöryhmä Perhe- ja sosiaalipalvelut 17.1.2017 Kick off Tanja Penninkangas peruspalvelujohtaja Järvi-Pohjanmaan perusturva Perhe- ja sosiaalipalvelut NEUVONTA ja OHJAUS, sosiaaliasiamiestoiminta

Lisätiedot

Kustannustiedolla johtaminen osana palvelujärjestelmän kansallista ohjausta

Kustannustiedolla johtaminen osana palvelujärjestelmän kansallista ohjausta Kustannustiedolla johtaminen osana palvelujärjestelmän kansallista ohjausta Anssi Vartiainen, erityisasiantuntija 1 Maakunnan on seurattava alueensa väestön hyvinvointia ja terveyttä, järjestämänsä sosiaali-ja

Lisätiedot

Pohjois-Savossa I&O kärkihankkeessa kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja kaikenikäisten omaishoitoa. Vahvuudet ja kehittämiskohteet

Pohjois-Savossa I&O kärkihankkeessa kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja kaikenikäisten omaishoitoa. Vahvuudet ja kehittämiskohteet Pohjois-Savossa I&O kärkihankkeessa kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja kaikenikäisten omaishoitoa Vahvuudet ja kehittämiskohteet Päivi Tikkanen I&O muutosagentti, TtT FAKTOJA POHJOIS- SAVOSTA: 75v täyttäneiden

Lisätiedot

Sote- ja maakuntavalmistelu pidennetyn esivalmisteluvaiheen aikana Jukka Lindberg, muutosjohtaja

Sote- ja maakuntavalmistelu pidennetyn esivalmisteluvaiheen aikana Jukka Lindberg, muutosjohtaja Sote- ja maakuntavalmistelu pidennetyn esivalmisteluvaiheen aikana 20.10.2017 Jukka Lindberg, muutosjohtaja OMA HÄME VALMISTELU pidennetyn esivalmisteluvaiheen aikana (~1.7.2017-30.6.2018) Hämeen maakuntahallitus

Lisätiedot

Uusi Päijät-Häme Luonnos- järjestämissuunnitelma

Uusi Päijät-Häme Luonnos- järjestämissuunnitelma Uusi Päijät-Häme Luonnos- järjestämissuunnitelma 19.2.2018 Järjestämissuunnitelman sisältö Järjestämissuunnitelma laaditaan Maakuntien järjestäminen valtakunnallisen valmisteluryhmän laatiman järjestämisen

Lisätiedot

Asiakkaan valinnanvapaus

Asiakkaan valinnanvapaus Asiakkaan valinnanvapaus Hallituksen esitysluonnoksen (22.1.2018) mukaisesti 1 - Keskeisimmät muutokset lausuntokierroksen jälkeen Sote-keskuksen erikoisalojen mukaiset konsultaatio- ja vastaanottopalvelut

Lisätiedot

Mitä uusi sote tarjoaa palveluntuottajille maakunnassa?

Mitä uusi sote tarjoaa palveluntuottajille maakunnassa? Mitä uusi sote tarjoaa palveluntuottajille maakunnassa? Päivi Leikkola, vastuuvalmistelija, TtT sote-liikelaitos, asiakasseteli palvelut, alihankinnat 22.10.2018 Päivi Leikkola, vastuuvalmistelija Meillä

Lisätiedot

Palvelujen järjestäminen

Palvelujen järjestäminen Palvelujen järjestäminen Sosiaali- ja terveysjohdon neuvottelupäivät Pekka Järvinen, STM 1 Palvelujen järjestäminen Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen perustuu laissa säädetyyn järjestämisvastuuseen.

Lisätiedot

Maakunnan perustaminen: Hallinnon järjestäminen Väliaikaishallinto Tukipalvelut

Maakunnan perustaminen: Hallinnon järjestäminen Väliaikaishallinto Tukipalvelut Maakunnan perustaminen: Hallinnon järjestäminen Väliaikaishallinto Tukipalvelut Paikkakunta: Päivämäärä: Muutosjohtajien maakuntakierros 1 23.2.17 Julkisten sosiaali ja terveyspalvelujen rakenne Maakunta

Lisätiedot

Asiakkaan valinnanvapaus

Asiakkaan valinnanvapaus Asiakkaan valinnanvapaus Hallituksen esitysluonnoksen ja valinnanvapauslinjausten mukaisesti 19.10.2017 1 Muutoksia perustuslakivaliokunnan lausunnon perusteella Muun muassa: Maakunnan ei ole pakko yhtiöittää

Lisätiedot

Sotemaku johtoryhmä VTM Anneli Saarinen, I&O muutosagentti, Etelä-Pohjanmaa

Sotemaku johtoryhmä VTM Anneli Saarinen, I&O muutosagentti, Etelä-Pohjanmaa Sotemaku johtoryhmä 24..2017 VTM Anneli Saarinen, I&O muutosagentti, Etelä-Pohjanmaa www.ep2019.fi http://stm.fi/hankkeet/koti-ja-omaishoito 75-v täyttäneiden osuus v. 2015 ja v. 2030 Yhteiskunnan on mukauduttava

Lisätiedot

SOTE- PALVELUT JA RAKENTEET LOPPURAPORTIN YHTEENVETO

SOTE- PALVELUT JA RAKENTEET LOPPURAPORTIN YHTEENVETO SOTE- PALVELUT JA RAKENTEET LOPPURAPORTIN YHTEENVETO 31.3.2017 Keijo Siiskonen etunimi.sukunimi@ekarjala.fi www.ekarjala.fi 1 SOTE- PALVELUT JA RAKENTEET TYÖRYHMÄN TOIMEKSIANTO / Kuvaus ja hahmotelma siitä,

Lisätiedot

Luonnos kokonaisorganisaatioksi

Luonnos kokonaisorganisaatioksi Valtuusto voi nimetä myöhemmin valiokuntia MAAKUNTAVALTUUSTO 59 jäsentä, pj + X vpj TARKASTUS 7 jäsentä MAAKUNTAVAALI 5 jäsentä YLIMAA- KUNNALLINEN YHTEIS- TOIMINTA Mahdolliset jaostot MAAKUNTAHALLITUS

Lisätiedot

VATE Asko Peltola

VATE Asko Peltola VATE 12.10.2017 Asko Peltola Missä mennään? Valmistelurahoituksesta on saatu lisäohjeita ja hakemus VM:lle on jätetty viime viikolla (jaossa yhteensä 14,5 me) Hallitus pääsi sopuun valinnanvapaudesta (julki

Lisätiedot

Valinnanvapaus. Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle! perusturvajohtaja Eeva Halme

Valinnanvapaus. Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle! perusturvajohtaja Eeva Halme Valinnanvapaus Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle! 12.1.2017 perusturvajohtaja Eeva Halme Asiakas voi valita nykyistä yksilöllisemmin Suoran valinnan palveluissa

Lisätiedot

Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet / EP. 28 ~9700 htv

Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet / EP. 28 ~9700 htv Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet / EP 3 5 10 1 6 1 1 1 28 ~9700 htv EP Valmisteluvaiheet 21.4.2017 3 Ajankohtaista (1/2) Väliaikaishallinnon rakentaminen Väliaikaisen valmistelutoimielimen

Lisätiedot

Maakunnan tiedolla johtaminen ja tietoaltaan hyödyntäminen Jyrki Tirkkonen Liiketoimintapäällikkö, Tiedolla johtaminen ja informaation hallinta

Maakunnan tiedolla johtaminen ja tietoaltaan hyödyntäminen Jyrki Tirkkonen Liiketoimintapäällikkö, Tiedolla johtaminen ja informaation hallinta Maakunnan tiedolla johtaminen ja tietoaltaan hyödyntäminen Jyrki Tirkkonen Liiketoimintapäällikkö, Tiedolla johtaminen ja informaation hallinta Jari Uotila Johtava konsultti, Uudet liiketoiminnot Istekki

Lisätiedot

Mitä valinnanvapaus tarkoittaa minulle?

Mitä valinnanvapaus tarkoittaa minulle? Mitä valinnanvapaus tarkoittaa minulle? Valinnanvapauslain luonnoksen mukaisesti 21.12.2016 1 21.12.2016 Valinnanvapaus on osa soteuudistusta Soteuudistuksen tavoitteena on varmistaa ihmisille yhdenvertaiset

Lisätiedot

Miten tästä eteenpäin? Kuinka löytää realistinen visio Pohjois-Savon HYTEtyöhön?

Miten tästä eteenpäin? Kuinka löytää realistinen visio Pohjois-Savon HYTEtyöhön? Miten tästä eteenpäin? Kuinka löytää realistinen visio Pohjois-Savon HYTEtyöhön? Pekka Puustinen, LT, MPH, TM Sp. pekka.puustinen@kuh.fi 1) Kuinka kokonaiskuva hallitaan? Pohjois-Savossa iso työkenttä

Lisätiedot

SOTE:n strategiset lähtökohdat Uudellamaalla. Timo Aronkytö Sote-muutosjohtaja Uusimaa2019-hanke

SOTE:n strategiset lähtökohdat Uudellamaalla. Timo Aronkytö Sote-muutosjohtaja Uusimaa2019-hanke SOTE:n strategiset lähtökohdat Uudellamaalla Timo Aronkytö Sote-muutosjohtaja 2019-hanke Uuden soten perusta 1.Maakunta on vahva järjestäjä Järjestäjä ja tuottaja on erotettu toisistaan Tuottajien toiminta

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus

Sote- ja maakuntauudistus Sote- ja maakuntauudistus Hallituksen esityksen (HE 15/2017 vp.) ja valinnanvapauslain luonnoksen mukaisesti 1 Sote- ja maakuntauudistus etenevät mutta toiminnallinen uudistuminen vaatii vielä työtä hallituksen

Lisätiedot

Mitä tarkoittaa, kun vammaispalvelut siirtyvät maakunnan järjestettäviksi? Vammaisilta, Seinäjoki. Muutosjohtaja Harri Jokiranta 5.3.

Mitä tarkoittaa, kun vammaispalvelut siirtyvät maakunnan järjestettäviksi? Vammaisilta, Seinäjoki. Muutosjohtaja Harri Jokiranta 5.3. Mitä tarkoittaa, kun vammaispalvelut siirtyvät maakunnan järjestettäviksi? Vammaisilta, Seinäjoki Muutosjohtaja Harri Jokiranta 5.3.2018 Kokonaisreformi SOTE kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja,

Lisätiedot

Hoidon JÄRJESTÄMINEN uudessa SOTE:ssa. Mauno Vanhala, prof

Hoidon JÄRJESTÄMINEN uudessa SOTE:ssa. Mauno Vanhala, prof Hoidon JÄRJESTÄMINEN uudessa SOTE:ssa Mauno Vanhala, prof 04.04.2017 Uudistusten tavoitteet Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen tavoitteena on: kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa

Lisätiedot

Päivystysuudistuksen tavoitteet ja suun terveydenhuolto

Päivystysuudistuksen tavoitteet ja suun terveydenhuolto Päivystysuudistuksen tavoitteet ja suun terveydenhuolto Hallintopäivät 22.3.2017 Helsinki 1 22.3.2017 Anne Nordblad Soteuudistuksen tavoitteet Asukkaille nykyistä yhdenvertaisemmat sosiaali ja terveyspalvelut

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuus Rakenteet ja palvelut Loppi Jukka Lindberg Muutosjohtaja Oma Häme -hanke

Sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuus Rakenteet ja palvelut Loppi Jukka Lindberg Muutosjohtaja Oma Häme -hanke Sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuus Rakenteet ja palvelut Loppi 23.3.2017 Jukka Lindberg Muutosjohtaja Oma Häme -hanke Kanta-Hämeen maakunta; kunnat ja seudut Hämeenlinnan seutu n. 95 000 as. Forssan

Lisätiedot

KAINUUN MAAKUNTA LUONNOS KOKONAISORGANISAATIOKSI. Jouko Luukkonen KAINUUN MAAKUNTAVALMISTELU/ Jouko Luukkonen

KAINUUN MAAKUNTA LUONNOS KOKONAISORGANISAATIOKSI. Jouko Luukkonen KAINUUN MAAKUNTAVALMISTELU/ Jouko Luukkonen KAINUUN MAAKUNTA LUONNOS KOKONAISORGANISAATIOKSI Jouko Luukkonen 6.6.2018 6.6.2018 KAINUUN MAAKUNTAVALMISTELU/ Jouko Luukkonen 1 Kommentit: - Ei ltk:ia? - Yksi ltk? - Valiokunnat? TARKASTUSLTK 7 jäsentä

Lisätiedot

Uuden soten kulmakivet

Uuden soten kulmakivet Mikä ihmeen SOTE? Uuden soten kulmakivet 1. Palvelut järjestää tulevaisuudessa 18 maakuntaa 2. Palvelut tarpeen mukaan 3. Valinnanvapaus 4. Kustannusten kasvun hillintä 5. Digitalisaatio VIDEO: Mikä SOTE?

Lisätiedot

Hyvin integroitu on puoliksi tehty! Uusimaa hankevalmistelusta

Hyvin integroitu on puoliksi tehty! Uusimaa hankevalmistelusta Hyvin integroitu on puoliksi tehty! Uusimaa 2019- hankevalmistelusta Hankejohtaja Mira Uunimäki 5.3.2018 Maakunta-sotemuutos ja integraatio Uudet valmisteltavat lait määrittelevät integraation velvoittavat

Lisätiedot

Järjestäjätoiminto. Muutosjohtaja (sote järjestäminen), Harri Jokiranta Sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija (sote järjestäminen), Päivi Saukko

Järjestäjätoiminto. Muutosjohtaja (sote järjestäminen), Harri Jokiranta Sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija (sote järjestäminen), Päivi Saukko Järjestäjätoiminto Muutosjohtaja (sote järjestäminen), Harri Jokiranta Sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija (sote järjestäminen), Päivi Saukko Järjestäjän perusta Maakunta vastaa asukkaan laissa

Lisätiedot

Uudenmaan sote- ja maakuntauudistus #Uusimaa2019 #Uusimaa2020

Uudenmaan sote- ja maakuntauudistus #Uusimaa2019 #Uusimaa2020 Uudenmaan sote- ja maakuntauudistus #Uusimaa2019 #Uusimaa2020 Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus Luomme itsehallinnollisen Uudenmaan Vi skapar ett självstyrt yland Timo ronkytö, sote-muutosjohtaja

Lisätiedot

Parempaa palvelua ja tuottavuutta asiakasohjauksella

Parempaa palvelua ja tuottavuutta asiakasohjauksella Parempaa palvelua ja tuottavuutta asiakasohjauksella Ismo Rautiainen, toimialajohtaja Kuntamarkkinat, Mikä ihmeen sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatio 12.9.2019 Asiakasohjauksen kehittämisen peruskuva!

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Päijät-Häme Maakunnan konsernirakenteen valmistelu Huhtikuu 2018

Päijät-Häme Maakunnan konsernirakenteen valmistelu Huhtikuu 2018 Päijät-Häme Maakunnan konsernirakenteen valmistelu Huhtikuu 2018 Mitä lakiesitykset sanovat maakunnan rakenteesta Maakunnalla tulee olla: Maakuntavaltuusto, maakuntahallitus ja maakuntajohtaja Tarkastuslautakunta

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajien määrä: 1 Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero

Lisätiedot

Järjestämissuunnitelma

Järjestämissuunnitelma Järjestämissuunnitelma Luonnosversio 0.1 3.4.2018 1 Sisällysluettelo Tiivistelmä... 5 1 Sote- ja maakuntauudistus... 6 1.1 Kansalliset tavoitteet ja maakunnan tavoitteet... 6 1.2 Valmistelun periaatteet...

Lisätiedot

SOTE-palvelut, tilannekatsaus Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p

SOTE-palvelut, tilannekatsaus Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p SOTE-palvelut, tilannekatsaus 11.10.2018 Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p. 040 685 4035 Johanna.patanen@popmaakunta.fi www.popmaakunta.fi www.facebook.com/popmaakunta Twitter:@POPmaakunta

Lisätiedot

Sote-yrittäjyyden asialla. Susanna Kallama elinkeinoasioiden päällikkö Joensuu

Sote-yrittäjyyden asialla. Susanna Kallama elinkeinoasioiden päällikkö Joensuu Sote-yrittäjyyden asialla Susanna Kallama elinkeinoasioiden päällikkö Joensuu 26.1.2017 Pk-yritykset pyörittävät yhteiskuntaa Yritysrakenne Suomessa 2014 0,2% Keskisuuret yritykset 0,2% Suuryritykset (250

Lisätiedot

Mitä sote-uudistus tarkoittaa minulle

Mitä sote-uudistus tarkoittaa minulle Mitä soteuudistus tarkoittaa minulle Sosiaali ja terveyspalvelut vuonna 2019 hallituksen esitysluonnoksen mukaisesti 11/2016 1 18.11.2016 Tämä on soteuudistus Soteuudistuksessa koko julkinen sosiaali ja

Lisätiedot