Suomen Lautapeliseura. BrettspielWeltopas

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Suomen Lautapeliseura. BrettspielWeltopas"

Transkriptio

1 Suomen Lautapeliseura BrettspielWeltopas

2 Suomen Lautapeliseura ry BrettspielWelt-opas 2/20 1. Johdanto BrettspielWelt (suom. Lautapelimaailma) on saksalainen internetissä toimiva lautapelisivusto, joka löytyy osoitteesta Saksankielisen käyttöliittymän voi vaihtaa englanninkieliseksi etusivulta. Pelejä pelien pelatessaan toki törmää usein saksalaisiin pelaajiin ja saksankieliseen keskusteluun. BrettspielWelt eli tuttavallisesti BSW on jokaiselle lautapelaajalle tärkeä palvelu, koska: tarjolla on paras valikoima laadukkaita verkkopeliversioita tunnetuista lautapeleistä. BSW:stä löytyy reaaliaikaista peliseuraa kaikkina vuorokauden aikoina. rekisteröityminen ja pelaaminen on ilmaista lautapelaamisen ympärillä toimii suuri aktiivisten pelaajien yhteisö, joka on ryhmittynyt kaupunkiteeman mukaisiksi ryhmiksi. Yhteisö tarjoaa tukea pelaamiseen sekä samanhenkisten pelaajien seuraa. Käyttöliittymältään BSW voi tuntua alussa sekavalta mutta pienen harjoittelun jälkeen pelaaminen sujuu nopeasti. Tämän ohjeen tarkoituksena on antaa ohjeita BSW:n käyttöön. Lisäksi englanninkielistä ohjeistusta löytyy osoitteesta Pelaamiseen liittyvää suomenkielistä keskustelua voi seurata Suomen Lautapeliseuran foorumilta ( Verkkopelit-osiosta. Sinne voi myös laittaa kysymyksiä ja vinkkejä verkkopelaamiseen liittyen. BrettspielWeltissä pelattavien pelien englanninkieliset kuvaukset ja peliohjeet löytyvät täältä: Kirjoitushetkellä (tammikuu 2007) BSW:ssä pelattavia lauta- ja korttipelejä oli Rekisteröityminen Ennen pelaamisen aloittamista kannattaa rekisteröityä BrettspielWeltin pelaajaksi. Voit toki kokeilla pelaamista aluksi keksityllä käyttäjätunnuksella ja salasanalla mutta rekisteröityminen kannattaa, koska: se ei maksa mitään eikä edellytä isoa määrää henkilökohtaisia tietoja rekisteröityminen on hyvin yksinkertainen toimenpide kaikki pelaamasi pelit rekisteröityvät nimiisi ja kun pelaamisen myötä nouset pelaajatasolta toiselle, saat käyttöösi lisää pelikomentoja. Rekisteröitynä pelaajana saat helpommin tukea muilta pelaajilta ja sinuun luotetaan. pelaaminen jaetun verkkoyhteyden (tietokoneet NAT-yhteydellä ns. privaattiverkossa) ei onnistu ilman rekisteröityjä tunnuksia. Rekisteröityminen alkaa selaimella osoitteessa Napsauta aluksi sivulla olevaa Englannin lippua, jolloin sivuston kieleksi vaihtuu englanti. Huom! Jatkossa oletuksena on se, että sivustoa käytetään englanninkielisenä. Tarvittaessa saksankielisinä näkyvät sivut saa vaihdettua englanniksi kirjoittamalla sivun linkin perään tekstin /?nation=en.

3 Suomen Lautapeliseura ry BrettspielWelt-opas 3/20 Paina seuraavaksi sivulla olevaa Register-painiketta aloittaaksesi oman käyttäjätunnuksesi rekisteröinnin. Koska sinulla ei vielä ole rekisteröityä käyttäjätunnusta, paina ikkunan alalaidassa olevaa Not a Member of BrettspielWelt? (Noch kein BrettspielWelt-Mitglied?) linkkiä. Näyttöön aukeaa BSW:n Community-osiosta Registration-sivu. Sivun yläosassa olevat tiedot ovat pakollisia. Ilmoita sukupuolesi ja syötä sen jälkeen haluamasi käyttäjätunnus (Nickname) ja haluamasi salasana (Password) kahteen kertaan. Syötä kenttään toimiva sähköpostiosoite, jotta sinulle voidaan lähettää BSW:n aktivointikooodi. Tämän jälkeen sähköpostiosoitetta tarvitaan erittäin harvoin ja sähköpostiosoitteen näyttäminen muille pelaajille on aina vapaaehtoista. Viimeisinä pakollisina tietoina ovat syntymäaika ja maa. Suomalaisille ainoa sopiva vaihtoehto on Sonstiges Europa. Rekisteröitymisen jälkeen tulee ilmoitus sen onnistumisesta (Registration succesful) ja saat ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen sähköpostiviestin (Brettspielwelt Registrierung). Napsauttamalla sähköpostiviestissä olevaa www-linkkiä tunnuksesi aktivoidaan, kirjaudut sisään BSW:n websivustolle ja näet BSW:n opastus-sivun (Help).

4 Suomen Lautapeliseura ry BrettspielWelt-opas 4/20 3. BrettspielWeltin käyttäminen BrettspielWeltissä pelaamiseen tarvitset tietokoneen ja toimivan Internet-yhteyden. Pelaaminen tapahtuu web-selaimen kautta käynnistyvällä peliohjelmalla tai erillisellä BSW-ohjelmalla (ns. BSW-client). Kaikki BSW:n pelit on ohjelmoitu Java-ohjelmointikielellä, joten tietokoneellasi pitää olla asennettuna Java-ohjelmisto, jotta pelaaminen onnistuu. Sen voi tarvittaessa asentaa osoitteesta download-linkin kautta. Brettspielweltin pelaaminen ei ole riippuvainen käytetystä käyttöjärjestelmästä tai selaimesta, kunhan Java-tuki on asennettu ja toimii oikein. Tässä esimerkissä käytämme selaimen kautta toimivaa käyttöliittymää. Erillisen Brettspielwelt-ohjelman asentaminen on selitetty tarkemmin luvussa 9. Pelaaminen alkaa BrettspielWeltin etusivulta napsauttamalla Play-painiketta. Selain alkaa lataamaan pelaamiseen tarvittavaa ohjelmaa ja kysyy sinulta samalla käyttäjätunnusta ja salasanaa. Syötä Name-kenttään käyttäjätunnuksesi ja Passwortkenttään salasanasi. Isoilla ja pienillä on eroa sekä käyttäjätunnuksessa että salasanassa. Sound on/off valinnalla voit valita, kuuluvatko lautapeleihin kuuluvat tehosteäänet. Ne kannattaa pitää yleensä päällä, jolloin esimerkiksi vuoron vaihtumista pelissä ei tarvitse seurata pelkästään näytöstä katsomalla. Huom! Ensimmäinen käynnistyskerta kestää hieman kauemmin, kun BSW:n tarvitsemat pelien osat haetaan tietokoneellesi. Jos pelaamisen aluksi kieleksi on valittu englanti, näyttöön aukeaa omaan ikkunaansa Brettspielweltin englanninkielinen peli-ikkuna sekä pelattavien pelien valintaan tarkoitettu Game Manager. BrettspielWelt on ryhmittynyt kaupunkiteeman ympärille ja sisältää useita pelaajayhteisöjä, joilla on omat kaupunkinsa. Kaupungit rakentuvat taloista, joiden huoneissa pelattavat pelit ovat. Kaupunkiteemasta ei tarvitse aluksi välittää, eikä sen tunteminen ole pelaamisen kannalta oleellista. On kuitenkin hyvä tietää heti, että kaikki Game Managerissa näkyvät pelit toimivat jonkun kaupungin pelihuoneissa. Kokeneet pelaajat siirtyvät usein suoraan omaan kaupunkinsa Game Manageriin (tai omaan pelihuoneeseensa) ja ne voivat poiketa ulkoasultaan yleisessä käytössä olevasta versiosta. Jos kaupunkiyhteisöjen elämä kiinnostaa, voit lukea siitä tarkemmin luvusta 10.

5 Suomen Lautapeliseura ry BrettspielWelt-opas 5/20 Peli-ikkunan ylälaidassa näkyy painikepalkki, jonka kautta pelaamisen peruskuviot hoituvat. Alalaidassa näkyy harmaa viestikenttä, jolla näkyy nyt tervetuloviesti pelaajan kirjautumisesta Brettspiel- Weltin palvelimelle. Aivan alimmainen rivi on komentorivi eli tekstilaatikko, jonka kautta voi kirjoitella muille pelaajille viestejä sekä antaa /-merkillä alkavia komentoja. Komentorivin komennot on selitetty erillisessä listauksessa Liitteessä 1. Peli-ikkunaa voi tarvittaessa suurentaa näytöllä mutta se mittasuhteet kannattaa pitää sellaisina, että näet muutaman rivin verran viestikentän viestejä. Peli-ikkunan ylälaidassa on painikepalkki, jolla Brettspielweltin tärkeimmät komennot saa valittua hiirellä. Loput komennoista on annettava komentorivin kautta. News Game Näyttää BSW:n ylläpitäjien ja kiltojen lähettämät viestit Pelivalikon kautta voit liittyä peliin (join), käynnistä pelin (start) ja nollata pelin (reset). Mikäli pelissä on säädettäviä asetuksia (laajennuksia, muunnoksia, mahdollisuus ryhmäpeliin), myös ne näytetään. Pelin hallintaikkunassa (Spielverwaltung) näkyvät asetukset riippuvat pelattavasta pelistä. Valittuina olevat pelin asetukset näkyvät vihreinä. Ikkunan saa suljettua (esimerkiksi pelin alettua) napsauttamalla ikkunan ylälaidassa olevaa

6 Suomen Lautapeliseura ry BrettspielWelt-opas 6/20 GamePartner Info Room Channel Help Display punaista ympyrää. Kaikki komennot pelin asetuksia myöten voi antaa myös komentoriviltä. Näyttää pelaajien lähettämät pelikutsut sekä linkin Game Manageriin (Spielemanager), jonka kautta saat valittua pelin, jota haluat pelata. Näyttää tietoja huoneessa olevista pelaajista. Komentoriviltä tiedot voi tarkistaa /info komennolla. Näyttää huoneessa olevien pelaajien tunnukset. Näyttää BSW:n keskustelukanavat Avaa opastusikkunan Muuttaa peli-ikkunan kokoa valmiiksi määriteltyihin asetuksiin. Huom! Voit muuttaa painikepalkissa näkyviä komentoja painamalla palkin päällä hiiren oikeaa painiketta ja valitsemalla komennon Configure. Sisäänkirjautumisen jälkeen näytölle voi aueta myös keskusteluikkunoita (chat). Pääkeskustelukanava #SPV näyttää pelaajien keskustelua sekä kutsuja tulla mukaan pelaamaan jotain peliä. Tässä ikkunassa haetaan esimerkiksi varapelaajaa Catanin uudisasukkaisiin (Siedler) sekä pelaajia Tichu-peliin. Ikkunan voi tässä vaiheessa siirtää hieman sivummalle. Aloittelevat pelaajat (alle tietyn kokemustason) saavat näkyviin myös aloittelijoille tarkoitetun opastusikkunan (Newbie help). Sen avulla saat näkyviin BSW:n ohjeistuksen tai voit jutella BSW:n kokeneiden tutorkäyttäjien kanssa, mikäli tarvitset apua pelaamisen aloittamisessa.

7 Suomen Lautapeliseura ry BrettspielWelt-opas 7/20 4. Pelin käynnistäminen 4.1. Game Managerin käyttäminen Yleisin tapa aloittaa pelaaminen on käyttää BSW:n Game Manager näyttöä. Tarvittaessa pääset siirtymään siihen Game Partner -valikon Game Manager painikkeella tai kirjoittamalla komentoriville /manager ja perään Enter. Oletuksena näytöllä näkyvät pelit, joihin haetaan pelaajia. Pelin perässä oleva teksti on: - Kirkkaanvihreä, mikäli peliin on kutsuttu lisää pelaajia /gameyell komennolla. - Tummanvihreä, mikäli peliin on kutsuttu pelaajia, mutta he eivät voi liittyä suoraan peliin Game Manager ikkunasta. - Ruskea, mikäli peliin on liittynyt pelaajia mutta he eivät ole kutsuneet mukaan lisää pelaajia. - Violetti, mikäli peli on alkanut. Tällöin myös peli poistuu Game Managerin oletusnäytöltä. Jokaisesta pelistä näytetään seuraavat tiedot: - Ylimmäisellä rivillä näkyy ensimmäisenä pelin nimi, käytössä olevat pelioptiot suluissa sekä peliin liittyneet pelaajat - Alemmalla rivillä näytetään pelihuoneen numero, nimi sekä pelihuoneessa olevat muut pelaajat. - Pelaajista näytetään pelaajan sukupuoli sekä käyttäjätunnus. Sininen kehys pelaajan symbolin ympärillä tarkoittaa aloittelevaa pelaajaa ja kultainen kokenutta. Vihreä ympyrä tarkoittaa pelitilassa pyörivää ohjelmaa (puppet) eikä se oli siis varsinaisesti pelaaja. Peliin liittyminen Jos haluat liittyä mukaan johonkin peliin, voi tehdä seuraavasti: Vihreä pelihuone Voi liittyä suoraan vihreänä näkyvään peliin napsauttamalla sen päällä hiiren oikeata painiketta. Jos pidät hiiren vasenta painiketta pohjassa pelin päällä, saat näkyviin oheisen valikon. Kun päästät hiiren painikkeen irti, voit valita valikosta vaihtoehdoiksi: Beitreten (siirry ko. huoneeseen ja liity mukaan peliin) tai Zusehen (siirry ko. huoneeseen mutta älä liity pelin). Jälkimmäisessä tapauksessa voi siis ensin tervehtiä pelaajia, kysyä voiko peliin liittyä ja vasta sitten liittyä mukaan /join komennolla tai Game-valikon Join-painikkeella.

8 Suomen Lautapeliseura ry BrettspielWelt-opas 8/20 Ruskea pelihuone Jos pelihuone on ruskea, voit siirtyä siihen avaamalla samalla tavoin hiiren vasemmalla painikkeella valikon auki ja valitsemalla ainoan vaihtoehdon eli Zusehen. Kun siirryt pelihuoneeseen, voit kysyä muilta, pääseekö peliin mukaan ja sen jälkeen voit liittyä mukaan /join komennolla tai Game-valikon Join-painikkeella. Huom! Peleihin voi liittyä siis suoraan mukaan Beitreten-komennolla mutta on yleensä kohteliasta pyytää lupa ennen peliin liittymistä (katso lukua 5), koska muilla pelaajilla voi olla jo omia suunnitelmiaan pelaamisen ja peliseuran suhteen. Pelin valinta selaamalla ja uuden pelin aloittaminen Jos haluamaasi peliä ja peliseuraa ei näy valmiiksi Game Managerin ikkunassa, paina Mitspieler Gesucht (Peliseuraa haetaan) painiketta. Tällöin saat auki listan kaikista peleistä, joita voit pelata Brettspielweltissä. Pelit on ryhmitelty siten, että tietyn tyyppisten pelien etsiminen on helpompaa. Esimerkiksi napsauttamalla vaihtoehtoa Zwei Personen Spiele näet kaikki kaksinpelattavat pelit. Vaihtoehtoa Alle Spiele napsauttamalla näet kaikki BSW:n pelit listattuina. Listan alimpina vaihtoehtoina näkyvät uusimmat BSW:hen lisätyt pelit sekä vaihtoehdon Mitspieler Gesucht, jolla pääset takaisin aktiivisiin pelikutsuihin. Jos valitse listasta jonkun pelin, näet kaikki huoneet, joissa sitä voi pelata. Jos haluat avata tyhjän huoneen ja kutsua mukaan lisää pelaajia, voit valita suoraan pelin päältä hiiren vasemmalla painikkeella avautuvasta valikosta vaihtoehdon Eröffnen Ghook-komennon käyttö Jos tiedät, että haluamasi pelikumppani on jo odottelemassa sinua esim. keskusteluikkunan kautta laitetun pelikutsun kautta, voit ladata oikean pelihuoneen nopeasti pelaajan käyttäjänimen perusteella. Naputtele komentoriville komento /ghook ja sen perään haluamasi pelaajan nimi (esim. /ghook JoeLamer). Tällöin siirryt siihen huoneeseen, jossa kyseinen pelaaja on tällä hetkellä ja samalla myös huoneen sisältämä peli ladataan näytölle. BSW:n viesti-ikkunoissa näkyy usein pelikutsuja, joissa on suoraan tarvittava ghook-komento käyttäjänimen kera.

9 Suomen Lautapeliseura ry BrettspielWelt-opas 9/ Muut tavat aloittaa pelaaminen Edellisten vaihtoehtojen lisäksi Brettspielwelt tarjoaa muitakin vaihtoehtoja aloittaa pelaaminen. Pelaajien lähettämät pelikutsut näkee Game Manageriin menemättä (esimerkiksi juuri loppuneen pelin jälkeen) napsauttamalla peli-ikkunan ylälaidassa GamePartner-komennon perässä olevaa nuolta ja valitse komento Mitspieler-Rufe (peliseuran kutsuminen). Listasta pääsee suoraan siirtymään peleihin, joihin kutsutaan pelaajia. Jos napsautat itse painiketta, näyttöön aukeaa erillinen lista, jossa pelikutsut näkyvät. Brettspielweltin kaupunkien pelinäytöt saattavat tarjota pelaajille vanhempaa pelien valintanäyttöä, jossa pelit on ryhmitelty arkkuihin ja listaan, jossa näkyy kuva pelattavasta pelistä. Tällä näytöllä pelin valinta tapahtuu napsauttamalla haluttua peliä, jonka jälkeen näet listan ko. kaupungin pelihuoneista. Jokaisen huoneen kohdalla näet pelattavan pelin nimen sekä huoneen numeron ja nimen, jossa sitä voi pelata. Jos pelin nimen edessä on *-merkki, se tarkoittaa sitä, että kyseisessä huoneessa on peli käynnissä. Jos pelaajat ovat pöydän ääressä, se tarkoittaa, että he ovat liittyneet peliin. Jos peliin haetaan peliseuraa, huoneen oikeassa laidassa näkyy Join-painike. Jos napsautat Visit-painiketta, pääset seuraamaan meneillään olevaa peliä. Listassa näkyy kutsun esittäneen pelaajan käyttäjätunnus, pelaajan taso (0-21) sekä peli, johon haetaan peliseuraa. Voit aloittaa uuden pelin valitsemalla tyhjän huoneen ja kun se on latautunut näkyviin, kutsumalla muita pelaajia mukaan /gameyell komennolla esimerkiksi seuraavasti: /gameyell Co-players needed. Jos joudut eksyksiin pelihuoneiden kanssa, pääset aina takaisin pelien valintaan esimerkiksi kirjoittamalla komentoriville /manager ja painamalla sen jälkeen Enteriä.

10 Suomen Lautapeliseura ry BrettspielWelt-opas 10/20 5. Pelien pelaaminen Pelien pelaaminen BSW:ssä tapahtuu tietyn peruskaavan mukaisesti; oli peli sitten käynnistetty millä edellä olevista tavoista tahansa. Valittu peli latautuu näytölle ja sen lisäksi näet hieman pelistä riippuen erilaisen määrän muuta peliin liittyvää informaatiota (pelaajien tiedot, pelinappulat, painikkeita pelin käyttämiseen jne.). Esimerkissä pelattavana pelinä on Carcassonne. Pelaaminen alkaa aina tervehtimällä huoneessa olevia pelaajia ja tämän pikkukohteliaisuuden avulla myös pelaajat huomaavat, jos huoneeseen saapuu uusia pelaajia tai pelin katsojia. Lyhyt Hi! tai Hallo riittää. Viesti kirjoitetaan komentoriville ja lähetetään muille Enterillä. Viestit näkyvät tekstirivillä. Jos et itse ole käynnistänyt peliä tai saavut muiden jälkeen pelihuoneeseen, on kohteliasta kysyä, saatko liittyä mukaan peliin. Tämä asia hoituu kysymyksellä May I join? tai saksaksi Darf ich?. Huoneessa jo olevat kuittaavat tämän yleensä vastaamalla Join, ok, Ja tai lyhyesti jopa j. Yleensä ei kannata liittyä peliin, ellet ole saanut siihen lupaa. Peliin liitytään mukaan komentoriviltä komennolla /join tai Game-valikosta komennolla Join. Jos saavut tyhjään pelitilaan ja kutsut muita mukaan, voit valita suoraan /join -komennon ja olet jo valmiina odottamassa muita pelaajia. Ennen pelin alkua ja pelikutsun lähettämistä on hyvä valita pelissä käytettävät lisäasetukset eli optiot. Ne löytyvät Game-valikosta. Osa komennoista vaikuttaa pelattavaan peliin ja on hyvä laittaa ne kohdalleen, jotta kaikki mukaan tulevat pelaajat näkevät, miten haluat pelata. Lisäksi valikosta löytyy muutama kaikille peleille yhteinen asetus: invisible (peliä ei näytetä Game Managerin peli-

11 Suomen Lautapeliseura ry BrettspielWelt-opas 11/20 listassa), host (vain peliin ensimmäisenä liittynyt pelaaja saa säätää asetuksia) ja drawseat (aloitusjärjestys arvotaan). Ennen pelin alkua saatetaan vielä kutsua mukaan lisää pelaajia aiemmin mainitulla /gameyell komennolla sekä keskustella siitä, odotetaanko mukaan vielä lisää pelaajia (more players) vai aloitetaanko (start). Lisäksi saatetaan käydä keskustelua siitä, minkä kokoisella porukalla pelataan. Saksalaisten lyhyet termit kaksin-, kolmin- jne. -peleille ovat 2er, 3er jne. Pelit alkavat komennolla /start tai Game-valikon komennolla Start. Hieman pelistä riippuen pelaajien eteen ladataan pelikortit, laattoja jne. Vuorossa oleva pelaaja merkitään BSW:ssä yleisesti laittamalla kyseisen pelaajan nimi *-merkkien väliin (esim *JoeLamer*). Pelin aluksi pelaajat lähettävät toisilleen toivotukset hauskoista pelihetkistä termeillä Viel Spass, VS, Have fun tai hf sekä onnesta peliin Viel Glück, VG, Good luck tai gl. Nämä on täysin rutiinikuittauksia mutta etenkin kaksinpelissä vastustajan toivotukseen on ystävällisesti vastata. Nopea tapa kuitata tervehdys samoin on The same tai dito. Peliä kannattaa pelata ilman pitkiä mietintätaukoja, koska pitkät odotustauot voivat ärsyttää muita pelaajia. Jos olet aloitteleva pelaaja, kerro se muille, jolloin he eivät turhaa pohdi tuuminta-aikaasi. Pelin aikana voi viestiä muiden pelaajien kanssa ja se tekee pelaamisesta elävämpää. Oman vuoron aikana ei kannata kuitenkaan kirjoitella viestejä vaan silloin, kun on jonkun muun vuoro. Katso lisää viestimisvinkkejä etiketistä luvusta 8. Kun peli loppuu, palvelin laskee pelaajien pisteet yhteen ja näyttää ne kaikille. Voittajalle voi toivottaa onnea Good game tai lyhyesti grats tai gratsi sekä kiittää muita Thanks tai thx. Erityisen tiukoista peleistä käydään usein muutenkin keskustelua. Pelin loputtua jatkopeliä voi kysäistä jatkona Continue? tai mikseipä myös revanssin paikkana rev?. Jos pelaaminen on tarkoitus lopettaa, tämä on yleensä hyvä kertoa Have to go ja laittaa lopuksi vielä toivotus jälleennäkemisestä See you! tai Cu! Uuden pelin voi aloittaa antamalla tarvittaessa komennon /reset ja sen jälkeen /join. Pelien valintaan pääsee takaisin komennolla /manager tai valikon kautta. Pelaamisen lopettaminen tapahtuu sulkemalla peliohjelma/selain-ikkuna ilman erillisiä uloskirjautumisia. Huom! Tämä on vain esimerkki tyypillisestä pelitilanteesta mutta näillä ohjeilla pääset pelaamisen alkuun Jos pelaaja putoaa pois pelistä Koska BrettspielWeltissä pelaaminen tapahtuu tietokoneen avulla, pelaamista voivat häiritä erilaiset tietotekniikkaan tai tietoliikenteeseen liittyvät häiriöt. Peleissä tulee aika ajoin tilanteita, joissa esimerkiksi jonkun pelaajan tietokone ei näytä pelitilannetta oikein tai yhteys pelipalvelimeen katkeaa kokonaan. Näihin tilanteisiin löytyy muutama hyvä vinkki.

12 Suomen Lautapeliseura ry BrettspielWelt-opas 12/20 BSW-ohjelma tai selaimen peli-ikkuna ei ota vastaan komentoja Kyse on voi olla viiveestä palvelimella. Kokeile, ottaako palvelin vastaan komentoja kirjoittamalla komentoriville jotain tekstiä (esim. test tai.. ). Jos viesti-ikkunaan ei ilmesty kirjoittamaasi viestiä, palvelin voi olla ylikuormittunut tai peliohjelma on jostain syystä jumiutunut. Odota hetkinen ja ellei palvelin hetken päästä vastaa näyttämällä kirjoittamaasi viestiä, jatkaa seuraavan vaihtoehdon mukaisesti eteenpäin. Minulla on ongelmia pelaamisessa Viesti muille (jos mahdollista), että sinulla on ongelmia pelaamisen kanssa esim. Problem with computer. Ota muistiin jonkun pelaajan tunnus (pelaaja_x), jonka kanssa pelasit. Siirry pelien valintaikkunaan (Game Manager). Kokeile siirtyä takaisin peliin, jossa äsken olit käyttäen apuna pelissä olevan pelaajan nimeä /ghook pelaaja_x. Jos tämä ei onnistu, sulje selain tai BSW-ohjelma. Käynnistä yhteys uudestaan, kirjaudu sisään ja kokeile taas oikeaan peliin pääsyä /ghook pelaaja_x komennolla. Jos peli latautuu nyt normaalisti, yritä istua takaisin vanhalle pelipaikallesi komennolla /join pelipaikkasi_numero. Jos esim. pelin kolmannen pelaajan paikka jäi sinulta tyhjäksi, käytä komentoa /join 3. Muiden pelaajien pitää hyväksyä paluusi komennolla /accept. Kiitä muita kärsivällisyydestä. Pelistämme hävisi pelaaja Aluksi kannattaa odottaa joitakin minuutteja, että pelistä pudonnut pelaaja ehtii tekemään yllä olevat toimet. Jos hän palaa mukaan, hänet voidaan hyväksyä takaisin peliin /accept-komennolla. Jos pelistä kadonnutta pelaajaa ei vain kuulu (ja pelaatte pitkää peliä, jonka keskeyttäminen olisi harmi), voitte kutsua peliin uutta varapelaajaa /gameyell komennolla (esim. /gameyell Replacement needed!/wir brauchen ersatz!). Myös täysin uusi pelaaja voidaan hyväksyä peliin /accept komennolla. Jos pelaaja jää jumiin peliin eikä peliä päästä jatkamaan, jumiutuneen pelaajan voi poistaa pelistä /remove komennolla, joka kanssapelaajien pitää taas hyväksyä. Peli joudutaan aloittamaan alusta Jos pelaaminen halutaan keskeyttää, pelin voi nollata komennolla /masterreset. Tämä komento on käytettävissä tasoa 5. korkeammille pelaajille ja muiden pelaajien pitää hyväksyä se /accept komennolla. 6. BrettspielWeltin tasojärjestelmä Rekisteröityneet pelaajat keräävät kokemusta pelaamiensa pelien myötä ja pelikokemuksen myötä pelaajat nousevat BrettspielWeltin tasojärjestelmässä ylöspäin. Tasojärjestelmän (ja rekisteröitymisen) etu on siinä, kokemuksen todennetusti karttuessa pelaaja saa käyttöönsä uusia komentoja ja mahdollisuuksia kehittää pelikokemustaan BSW:ssä. Tasojen myötä käyttöön tulevat uudet komennot löydät Liitteestä 1. Osa BSW:n komennoista on sellaisia, että ne aiheuttaisivat osaamattomissa käsissä haittaa pelaamiselle ja pelipalvelimille, joten niiden käyttö edellyttää enemmän pelikokemusta. Tasojärjestelmä on rakennettu keskiaikaisen teeman mukaiseksi palvelijasta kuninkaaksi asti (tasot merkitty W-kirjaimella). Yksinpelien pelaajille on tarjolla vastaava kehityspolku munkista piispaksi. Yksinpelaajien tasot on merkitty K-kirjaimella ja niiden edellytys on se, että vähintään 1/3 pelaajan kokemuksesta tulee yhden hengen pelien (solo play) pelaamisesta. Käytännössä W- tai K-

13 Suomen Lautapeliseura ry BrettspielWelt-opas 13/20 luokalla ei ole paljoa merkitystä mutta se kertoo hieman pelaajan pelitavoista. Kaikkiaan tasoja on 21, joista alin on rekisteröitynyt käyttäjä. Erilaiset tasot ja peleistä saatavat pisteet näet täältä: Pelaajan kannalta näppärä sivu on Hall of Fame osioon kuuluva Player info: Sen avulla näet, millä tasolla olet. Games-linkkiä napsauttamalla näet, mitä pelejä olet pelannut ja Teammates kertoo, kenen kanssa olet pelaillut pelisi. Jokaisella pelillä on oma pistearvonsa, jonka pelaaja saa pelattuaan yhden pelin. Lisäksi pelin voittamisesta saa 10% bonuksen pistearvoon. Monen pelaajan peleistä saa enemmän pisteitä ja pisteiden tarkka määrä vaihtelee 3 pisteestä 25 pisteeseen pelin vaikeustason ja keston mukaan. Lisäksi joillakin peleillä voi olla kampanjapisteytyksiä, kun pelaajien halutaan esimerkiksi kokeilevan uusia pelejä. Yksinpeleistä saa yleensä 1 tai 2 pistettä. Omat pisteesi ja niiden muodostumisen saat selville käyttämällä esimerkiksi oheista pistelaskuria: Huom! Kannattaa huomioida, että tämä ja muut webistä löytyvät pistelaskurit eivät pysty antamaan aivan tarkkaa arviota pelaajan pistetilanteesta ja etenkin tasosta. 7. Viestintä BrettspielWeltissä Viimeistään pelaamisen myötä BSW:ssä alkaa törmätä tuttuihin pelaajiin, joiden kanssa on mukava pelailla. Tieto pelikavereiden läsnäolosta ja viestintä eri tavoin on tärkeä osa verkkopelaamista. Listojen avulla tuttujen pelaajien huomaaminen muiden pelaajien joukosta käy helposti. Rekisteröidyt pelaajat voivat käyttää esimerkiksi Watch-listaa, jonka avulla tutut listataan sisäänkirjautumisvaiheessa tai silloin, kun he saapuvat pelaamaan BrettspielWeltiin. Watch-listaan lisätään pelaajia /add watch pelaaja komennolla ja listat talletetaan /save komennolla. Lisää asiaa listoista löydät Liitteen 1 komentolistasta. Erilaiset Tell-komennot ovat hyvä tapa viestiä pelaajien kanssa. Peruskomento /tell pelaaja teksti, lähettää tekstiviestin nimetylle pelaajalle ja jättää samalla viesti-ikkunan auki jatkoviestejä varten. Muilla vaihtoehtoisilla komennoilla (/ttell, /ctell, /mtell ja /shout) voit viestiä erityyppisille käyttäjäryhmille. Näistäkin löydät listauksen liitteestä 1. Kanavat (Channels) ovat keino viestiä epämääräiselle kuulijajoukolle, joka osaa kuitenkin kanavan nimen perusteella etsiytyä oikeaan paikkaan viestimään. BrettspielWeltin kanavat voivat olla tietynmaalaisille pelaajille, tietyn pelin pelaajille tai tietyn peliporukan pelaajille. Kuka tahansa voi luoda uusia kanavia ja niille voi vapaasti liittyä. Komento /channel kanava luo halutun nimisen kanavan (jos sellaista ei jo ole) ja jättää sen viesti-ikkunan auki (esim. /channel Finland). Komento /leave kanava, sulkee kanavan käytöstä, etkä saa enää jatkossa sen viestejä. Kanavaikkunaan annettu komento /chwho näyttää, keitä pelaajia kanavalla on tällä hetkellä. Edellisten lisäksi pelaamisessa voi toki käyttää apuna myös muita BrettspielWeltin ulkopuolisia viestintävälineitä kuten nettipuheluita.

14 Suomen Lautapeliseura ry BrettspielWelt-opas 14/20 8. Vinkkejä BrettspielWeltissä pelaamiseen Etiketti BrettspielWeltissä pelatessa on hyvä harrastaa sopivaa käytöstä, siispä muutama sana BSW:n etiketistä. Pelaajat tulevat eri puolilta maailmaa, joten tapa- ja kulttuurierot voivat olla melkoisen suuria. Tämän vuoksi onkin hyvä: - olla hiljaa, ellei ole aivan varma kenelle kommentoi ja mitä. - olla liittymättä mukaan peliin ilman muiden pelaajien suostumusta. - jättää peli aloittamatta, jos ei ole varma ehtiikö sen myös lopettamaan. - unohtaa politiikan tai uskonnon julistaminen pelien aikana. - opetella muutama sana saksaa, koska sitä BSW:ssä puhutaan paljon. - ilmoittaa muille, jos ei aio palata peliin katkon jälkeen. - etsiä peliin varapelaaja, jos joudut poistumaan siitä. - olla käyttämättä tehokkaampia pelikomentoja (kick, summon) toisten kiusaamiseen Unohdin salasanani Mene salasanan vaihtosivulle anna käyttäjätunnuksesi ja paina Send painiketta. Salasana lähetetään käyttäjätiedoissa määrittelemääsi sähköpostilaatikkoon. 9. BrettspielWelt-ohjelman asentaminen ja käyttäminen Voit pelata BrettspielWeltissä pelkän selaimen avulla. Mikäli harrastat pelaamista kuitenkin enemmän, sinun kannattaa asentaa tietokoneellesi erillinen Brettspielwelt-ohjelma (BSW client). Se kannattaa, koska: - pelien grafiikat asentuvat omalle koneellesi ja käynnistyminen on siten nopeaa - voit muuttaa ohjelman valikoita ja lisätä usein käytettyjä komentoja ja viestejä funktionäppäinten tai valikoiden kautta toimiviksi. - voit tallettaa käyttäjätunnuksesi ja salasanasi suoraan ohjelman asetustiedostoon. Voit asentaa koneesi käyttöjärjestelmälle sopivan BSW-clientin tältä sivustolta: Asennuksen lopputuloksena koneellasi on omasta kuvakkeestaan käynnistyvä peliohjelma, jonka avulla voit pelata kaikkia BrettspielWeltin pelejä. Ohjelman asennushakemistosta löytyy brettspielwelt.prop niminen asetustiedosto, jota muokkaamalla saat pelaamisesta lisää irti. Voit muuttaa kyseiseen tiedostoon esimerkiksi: - ohjelman oletuskieleksi englannin (Nation = en) - käyttäjänimesi ja salasanasi (Name, Password) - aloituskaupungin/-huoneen (Room) - valikot (Menu) - funktionäppäimet (FKey) - client-ikkunan koon (WinWidth, WinHeight) ja sijainnin (WinPosX, WinPosY) - näyttöjen värit jne.

15 Suomen Lautapeliseura ry BrettspielWelt-opas 15/20 Tältä sivulta löydät lisätietoja eri asetuksista: BSW-ohjelman avulla voit pelata myös soittoyhteyksillä tai palomuurin takaa (ohjelma käyttää porttia 7670). Jaetun verkkoyhteyden (NAT) tapauksessa pelaajien tunnusten pitää olla rekisteröityjä. 10. Brettspielweltin kaupunkijärjestelmä Kuten aiemmin todettiin, BSW on rakennettu kaupunki/talo/huone teeman ympärille. Ensisijaisesti BSW on paikka pelata pelejä mutta taitojen edetessä on hyvä tuntea tarkemmin BrettspielWeltin kaupunkijärjestelmä, jotta ymmärrät tietyt pelaamiseen liittyvät asiat paremmin. Kaupunkien toimintaan osallistuminen on täysin vapaaehtoista eikä se ole edellytys pelaamiseen. Kaupunkiteeman avulla BSW:ssä luodaan yhteisöjä ja siihen liittyy oleellisesti myös käyttäjän kokemustaso. Kun rekisteröidyt BrettspielWeltiin, sinusta tulee aluksi ARMfeld-nimisen kaupungin asukas. ARMfeldiä voi ajetella vertauskuvallisesti maaseutuna ja sen jäsenet vaeltavat kaupungista toiseen pelaten pelejä. ARMfeldtin asukkaat eivät kuulu varsinaisiin kaupunkeihin, he eivät maksa veroja eikä heidän tarvitse työskennellä. Elämä on helppoa ARMfeldin asukkaana, joten miksi sitten ryhtyä kaupunkilaiseksi? Kaupunkien etuna on ainakin suomalaisesta näkökulmasta se, että ARMfeldiin kuuluu tuhansittain pelaajia ja pääosa heistä puhuu saksaa. Niinpä pelikumppanien löytäminen esimerkiksi englanninkielisestä kaupungista on helpompaa. Lisäksi ARMfeldin asukkaana et voi liittyä pelaajien kiltoihin tai rakentaa kaupunkiin omaa taloa. ARMfeldin lisäksi BSW:ssä on kymmenittäin kaupunkeja; osa suuria ja osa pieniä. Jotkut ovat tietyn kielisille henkilöille tai tiettyyn ryhmään kuuluville pelaajille. Oma kaupunki kannattaa valita sen mukaan, minkälaisen porukan kanssa haluat pelata. Kaupunkiin kuuluminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettet voisi pelata BSW:ssä kenen tahansa pelaajan kanssa. Kaupunkiin liittyminen tarjoaa ryhmään kuulumisen edut. Jokaisella kaupungilla on oma keskustelukanavansa ja pienemmässä kaupungissa on helpompi löytää uusia kavereita, peliseuraa, apua ongelmiin, pelien opettajia jne. kuin valtavassa ARMfeldin porukassa. Lisäksi vähintään tasolla 12 olevat pelaajat saavat rakentaa kaupunkiin oman talonsa sekä vaikuttaa kaupungin hallintoon äänestämällä tai ryhtymällä itse kaupungin virkailijaksi. Kaupunkiin liitytään anomalla kaupungin jäsenyyttä kaupungin pormestarilta tai muilta sen virkailijoilta. Kaupunkiin liittytään komennolla /accede. Kaupunkiin liityttäessä kaupunkilaiselle osoitetaan oma paikka (vuokratalo tai oman talon paikka) ja uuden kaupunkilaisen läsnäolo tiedotetaan muille kaupunkilaisille esimerkiksi kaupungin web-sivujen avulla. Kaupunkilaisen elämään liittyy etujen vastapainoksi myös velvollisuuksia. Kaupungit joutuvat maksamaan veroja kaupungin ylläpitämisestä ja käytännössä veroja kerätään esimerkiksi sillä, että pelaajat pelaavat säännöllisesti BSW:ssä. Pelimäärän ei välttämättä tarvitse olla kovin suuri, jotta voit kuulua kaupunkiin. Vähintään 4-6 tuntia kuukaudessa peliaikaa riittää, joskin usein kaupunkien jäsenet ovat selvästi tätä aktiivisempia pelaajia. Pelaajan pisteistä kaupunki saa rahaa (taalereita), jolla kaupungin asioita pyöritetään. Kaupungin asioita johtaa kuukausittain valittava kaupungin-

16 Suomen Lautapeliseura ry BrettspielWelt-opas 16/20 neuvosto, jota johtaa pormestari. Kaupungin toiminhenkilöiden vastuulla on hoitaa kaupungin varojen ja resurssien hallinta siten, että kaupunki toimii tehokkaasti. Kaupungin pyörittämiseen tarvitaan rahan lisäksi myös muita resursseja kuten vaatteita ja työkaluja. Monissa kaupungeissa on usein oma tehdas (mill) ja paja (forge), joissa näitä tuotetaan. Näin niitä ei tarvitse ostaa muilta kaupungeilta rahalla. Vaatteiden ja työkalujen tuotantoa voi tapahtua korkeintaan kerran tunnissa ja mitä enemmän kaupunkilaisia osallistuu niiden tuottamiseen, sitä suurempi hyöty siitä on kaupungille. Käytännössä homma toimii siten, että kaupungin keskustelukanavalla näkyy viesti siitä, että resurssien tuotanto on meneillään. Pelaajat voivat tällöin siirtyä kaupungin työpajat sisältäviin huoneisiin ja tuottaa resursseja pelaamalla resursseja tuottavaa muistipeliä. Kaupungin jäsenyys mahdollistaa myös pelaajien liittymisen kiltoihin. Kiltojen ideana on edistää jonkun tietyn pelin pelaamista Brettspielweltissä. Killoilla on omaa toimintaa jäsenilleen, kuten arpajaisia, juhlia ja turnajaisia. Jos pelikertasi jossakin pelissä alkaa satoja tai tuhansia, killat voivat olla mielenkiintoinen tapa tavata todella kovatasoisia kyseisen pelin pelaajia. Kaupungeista ja killoista löydät lisää englanninkielistä tietoutta täältä: Hyödyllisiä linkkejä Tämä ohje : Pelien ohjeet: Omien pelaajatietojen katsominen: Omien tietojen muuttaminen (mm. sisäänkirjautumisviestit ja Info-teksti): Faq (usein kysytyt kysymykset): BSW:n komentoriviltä annettavat komennot: Boomerin englanninkielinen BSW-sivusto: Boardgamegeekin BSW-foorumi:

17 Suomen Lautapeliseura ry BrettspielWelt-opas 17/20 LIITE 1: BrettspielWeltin komennot BrettspielWeltin kaikki toiminnot ovat käytettävissä komentoriviltä annettavien komentojen avulla. Peruskomennot ovat kaikkien pelaajien käytössä mutta osa komennoista on käytettävissä vain edistyneemmille pelaajille heidän tasonsa mukaisesti. Komennot syötetään komentorivillä /-merkin jälkeen ja suoritetaan painamalla Enteriä. Huom! Tarkista, että olet oikeassa ikkunassa, kun annat komentoja, koska ne eivät yleensä toimi keskusteluikkunoissa (chat). Kuinka saan apua BSW:n käyttöön? /help /help komento /ttell /thook Näyttää listan BSW:n komennoista Näyttää ohjetekstin kyseisestä komennosta. Kaikista komennoista ei ole olemassa englanninkielisiä ohjetekstejä. Avaa keskusteluikkunan jonkun tutor-pelaajan kanssa. Heiltä voi kysyä apua pelaamisen alkuvaikeuksiin. Komento ei ole käytössä enää tason 3 tai sitä korkeammille pelaajille. Siirtää sinut samaan huoneeseen jonkun tutor-pelaajan kanssa, jolloin voit kysellä häneltä apua peliongelmiin. Komento ei ole käytössä enää tason 3 tai sitä korkeammille pelaajille. Ketkä ovat pelaamassa juuri nyt? /who /gwho /wwho /whereis nimi Näyttää samassa huoneessa olevat kanssapelaajat Näyttää samassa kaupungissa olevat kanssapelaajat. Huoneen numero näkyy hakasulkeissa. Katso komento /room. Näyttää kaikki BSW:n tämänhetkiset pelaajat. Huoneen numero näkyy hakasulkeissa. Katso komento /room. Huom! Listaus on normaalitilanteessa hyvin pitkä. Näyttää, missä huoneessa nimetty pelaaja on tällä hetkellä. Kolmeen ensimmäiseen komentoon voi lisätä perään halutun kaupungin nimen, jolloin listaus rajataan sen kaupungin asukkaisiin. Kaupungista riittää kolme ensimmäistä kirjainta esim. /wwho Eng näyttää pelaamassa olevat EnglishTownin asukkaat. Kuinka liikun BrettspielWeltissä? /manager /room huoneen_numero /game pelin_numero /hook pelaaja /ghook pelaaja Siirtää sinut pelien valintaan (Game Manager). Voit lisätä perään kaupungin nimen, jolloin saat näyttöön kyseisessä kaupungissa pelattavissa olevat pelit esim. /manager Eng Siirtää sinut ilmoittamaasi huoneeseen Siirtää sinut numerolla määriteltyyn peliin. Yleensä huoneen ja siinä sijaitsevan pelin numerot ovat samat Siirtää sinut huoneeseen, jossa ilmoitettu pelaaja on Siirtää sinut huoneeseen, jossa ilmoitettu pelaaja on ja lataa huoneessa olevan pelin. Viestiminen BSW:ssä /tell nimi teksti /twindow on/off/switch /ctell teksti /mutectell on/off/switch /shout teksti /mtell pelaaja1, pelaaja2, teksti Avaa henkilökohtaisen viesti-ikkunan ilmoitetun pelaajan kanssa ja lähettää tälle kirjoitetun tekstin. Viesti-ikkuna pysyy auki, joten viestintää voi jatkaa aukeavassa ikkunassa. Tällä komennolla voi vaihtaa asetusta, joka ilmoittaa, näytetäänkö yksityisviestit BSW:n pääviestinäytöllä vai erillisessä ikkunassa. Switch-määritys vaihtaa voimassa olevaa asetusta vastakkaiseksi. Lähettää viestin kotikaupunkisi asukkaille. Jos kotikaupunkia ei ole erikseen määrelty, se on oletuksena kaupunki nimeltä ARMfeld. Kääntää pois tai päälle /ctell-komennolla lähetetyn viestinnän Kirjoittamasi tekstiviesti lähetetään sen kaupungin asukkaille, jossa olet tällä hetkellä. Lähettää saman tekstiviestin pilkulla erotellulle käyttäjälistalle.

18 Suomen Lautapeliseura ry BrettspielWelt-opas 18/20 Keskustelukanavat (Channels) /channel kanava Kanavat ovat BSW:n laajuisia keskustelukanavia, joihin kuka tahansa voi halutessaan liittyä. Jos /channel komennon jäljessä olevaa kanavaa ei ole, se luodaan. /leave kanava Poistu ilmoitetulta kanavalta. Tyhjät kanavat poistetaan automaattisesti. /gtell kanava Lähetä viesti halutulle kanavalle, jos kanavan keskusteluikkuna ei ole auki. /chformed Listaa käytössä olevat kanavat. /mychannels Listaa kanavat, joihin olet tällä hetkellä liittynyt. Kanavia voi käyttää myös painikepalkista löytyvällä kanavatyökalulla. Sekalaiset /info nimi /away teksti /titel [on off switch] /sound [off on] /time [on off] Näyttää nimetyn pelaajan tiedot Info-ikkunassa. Info-ikkunan saa auki napsauttamalla Infopainiketta painikepalkista. Aktivoi poissaoloviestin, jota voit käyttää ollessasi pois koneen ääreltä. Jos muut pelaajat lähettävät sinulle viestejä /tell komennolla, he näkevät jättämäsi viestin. /away komento ilman tekstiä, palauttaa sinut takaisin normaalitilaan. Näyttää pelaajan tason nimen edessä tai kytkee sen pois päältä. Switch vaihtaa asetuksen päinvastaiseksi. Kytkee äänitehosteet pois päältä tai päälle. Lisää /poistaa aikaleiman keskustelurivin viesteistä. Pelin pelaaminen /join /start /reset /startnosave /option /end Liity peliin Aloita peli Nollaa peli pelaamisen jälkeen. Aloita peli mutta älä tallenna tuloksia. Hyvä testitarkoituksiin. Pelien asetusten määritys. Asetukset ovat pelikohtaisia. Esim. /option fluss käynnistää Carcassonnen joki-laajennuksella. Käytössä ainoastaan pelissä Doppelkopf, katso sen ohjeista. Pelikomennot löytyvät myös painikepalkin Game-komennon takaa. Toimiminen ongelmatilanteissa /spielinfo /remove /join x /accept /refuse /masterreset Näyttää tiedot meneillään olevasta pelistä Poistaa pelaajan pelistä. Hyöydyllinen komento, jos pelaajan yhteys peliin katkeaa, mutta pelaajan haamu jää roikkumaan peliin ja estää jatkamisen. Pelaaja liittyy meneillään olevaan peliin x:n ilmoittamalle pelipaikalle. Hyväksyy pelaajan liittymisen peliin tai pelin nollaamisen kesken peliä. Hylkää pelaajan liittymisen peliin tai pelin nollaamisen kesken peliä. Yrittää keskeyttää meneillään olevan pelin. Komento on käytössä tason 5. tai korkeammille pelaajille ja muiden pelaajien pitää hyväksyä nollaus /accept-komennolla. Muiden pelaajien pelin seuraaminen /peek x /allowpeek [yes no] Yrittää katsoa paikalla x pelaavan pelaajan kortteja. Käytetään pelien opettamiseen ja edellyttää pelaajalta vähintään tasoa 6. Antaa luvan korttien katsomiseen tai estää sen.

19 Suomen Lautapeliseura ry BrettspielWelt-opas 19/20 Pelaajien tasoon liittyvät komennot BrettspielWeltin pelaaminen rekisteröitynä pelaajana kohottaa pelaajaa pelikokemuksen kertyessä tasolta toiselle. Osa BSW:n komennoista on riippuvainen pelaajan tasosta. 1 Day Labourer - Ministrant (rekisteröitynyt pelaaja) ;pelaaja teksti Vain nimetty pelaaja saa kuiskaamasi viestin. Pelaajan pitää olla samassa huoneessa. /24h [off on] Kääntää pelissäolon seurannan (online time monitor) päälle tai pois. Oletus on päällä. / [off on] Piilottaa tai näyttää sähköpostiosoitteesi Info-näytöllä. Oletuksena se näytetään. /newroom peli Luo uuden pelihuoneen, jos se on valitulle pelille mahdollista. Rekisteröitynä pelaajan voit ylläpitää henkilökohtaisia listoja, joiden avulla on helpompi pysyä yhteydessä tuttaviin (tai välttyä yhteydenpidolta). Listat ovat: mute: et vastaan ota /shout tai /yell viestejä tällä listalta olevalta käyttäjältä. watch: saat viestin, kun tällä listalla oleva käyttäjä tulee pelaamaan BSW:hen. friends: voit lisätä kavereitasi tälle listalle ja käyttää sitä apuna esim. viestikutsuissa. bad: voit lisätä tälle listalle käyttäjiä, joiden kanssa et halua pelata /add lista nimi Lisää pelaajan listalle esim. /add watch Mikko /delete lista nimi Poistaa pelaajan listalta /clear lista Tyhjentää listan sisällön /list lista Näyttää kaikki pelaajat listalla esim. /list watch /save Tallentaa asetukset, jolloin ne ovat voimassa seuraavalla pelikerrallasi /friendsonline Näyttää kaikki watch-listalla olevat tunnukset, jotka ovat nyt pelaamassa. Tämä suoritetaan automaattisesti kirjautumisen yhteydessä. 2 Servant - Sexton :teksti Kaksoispiste pelaajanimesi jälkeen poistuu. 3 Apprentice - Novice /ping nimi Avaa ikkunan nimetyn pelaajan kanssa ja piippaa äänimerkeillä. 4 Farmer - Monk/Nun /name nimi Vaihtaa nimesi pelikertasi ajaksi esim. /name MattiMeikalainen. /name nimi salasana Vaihtaa nimesi rekisteröityyn pelajaajatunnukseen (salasana on annettava). 5 Journeyman/Journeywoman - Deacon/Deaconess /masterreset Yrittää keskeyttää meneillään olevan pelin. Muiden on hyväksyttävät tämä /accept komennolla. 6 Squire/Matron - Chaplain /peek x Pyydät lupaa katsoa pelipaikalla x olevan pelaajan kortteja. 7 Craftsman/Craftswoman - Vikar /emotion teksti Näyttää tekstissä kerrotun tunnetilasi tittelisi edessä. 8 Businessman/Businesswoman Minister /puppet SimplePuppet nimi Käynnistää virtuaalisen pelaajan (Puppet) annetulle nimelle (Puppet=sätkynukke). Nimi ei voi olla sama kuin rekisteröityneellä pelaajalla. SimplePuppet mahdollistaa keskustelujen käymisen ja kuuntelun sen kautta. /.nimi /komento Virtuaalipelaaja suorittaa määritellyn komennon. /own nimi Ottaa haltuun hylätyn virtuaalipelaajan. /unown nimi Hylkää virtuaalipelaajan /kick nimi Potkaisee virtuaalipelaajan ulos BSW:stä. 9 Tradesman/Tradeswoman - Dean /puppet Command- Puppet nimi URL Käynnistää virtuaalipelaajan web-osoitteen määrittelemällä ohjelmakoodilla. Hyvä hetki tutustua tarkemmin hahmojen ohjelmointiin 10 Patrician - Prior /summon nimi Kutsuu alemman tason pelaajan luoksesi.

20 Suomen Lautapeliseura ry BrettspielWelt-opas 20/20 11 Knight/Lady - Abbott /beam nimi huone Siirtää alemmalla tasolla olevan nimetyn pelaajan ilmoitettuun huoneeseen. 12 Landlord/Landlady - Provost /lock Tällä tasolla voit omistaa palan maata, jos olet kaupungin asukas. Tämä komento lukitsee puutarhasi, jos et halua vieraita. /estate NAME Vaihtaa puutarhasi nimeä. /changeresi [ ] Vaihtaa talosi ulkoasua. 13 Count/Countess - Suffragan Bishop antiping-lista Voit lisätä pelaajia antiping-listalle, jolloin he eivät voi käyttää sinuun /ping-komentoa. /kick nimi Poistaa pelaajan (jumittuneen) BSW:stä. 14 Baron/Baroness - Prelate //teksti Teksti näytetään ilman käyttäjänimeäsi rivin alussa. 15 Duke/Duchess - Bishop antiwatch-lista Voit lisätä pelaajia antiwatch-listalle, jolloin he eivät voi valvoa sinua watch-listalla. /changegame peli Voit muuttaa oman talonsi pelihuoneeksi. 16 Grand Duke/Grand Duchess - Legat /yell [1-7] teksti Voit lähettää viestejä kaikille BSW:n pelaajille voimakkuudella Elector - Archbishop antitell-lista Voit lisätä pelaajia antitell-listalle, jolloin he eivät voi viestiä sinulle tell-komennolla. 18 Prince/Princess - Nuncio/Nuncia - Ei erikoiskomentoja 19 Crown Prince/Crown Princess Cardinal - Ei erikoiskomentoja 20 King/Queen - Prefect Cardinal - Ei erikoiskomentoja 21 Emperor/Empress - Pope - Ei erikoiskomentoja Huom! Lisää Brettspielweltin komentoja ja niiden käyttötapoja (esimerksi kaupunkien, kiltojen ja kanavien komennot) löydät osoitteesta: Credits: This text is partially based on the English tutorials and translations Boomer has created and made available on the website: I express my deep gratitude on his ground-breaking work to bring BrettspielWelt to us non-germans. Similarly praise is in place for all the hardworking persons behind the whole BrettspielWelt concept and especially for the awesome new website. Without you there wouldn t be too much to write about!

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

http://www.wordle.net Opiskelijan ohje Tutkintopalvelu 1.9.2013

http://www.wordle.net Opiskelijan ohje Tutkintopalvelu 1.9.2013 http://www.wordle.net Opiskelijan ohje 1.9.2013 Opiskelijan ohje 2 (9) n käyttöohje tutkinnon suorittajalle Ohjeen sisältö TIEKEn tutkintoja hallinnoidaan ssa, jonka osoite on /tupa. Jokainen TIEKEn tutkintoa

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 2008 MOODLE TUTUKSI Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ... 4 2. TUTUSTUMINEN... 5 3. KESKUSTELUT... 8 4. VIESTIT... 10 5. CHATIT... 10 6. TIEDOSTOJA OMALTA

Lisätiedot

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden 1 Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen haku Salasanan vaihto

Lisätiedot

OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ. 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla?

OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ. 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla? OPISKELIJAN REKISTERÖITYMINEN JA TYÖTILA-AVAIMEN KÄYTTÖ 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla? Rekisteröitymällä saat käyttöösi koulusi hankkimat sähköiset opetus- ja oppimateriaalit. Pääset

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje 1 Yleistä... 2 2 Kameran kytkeminen verkkoon... 2 2.1 Tietokoneella... 2 2.2 Älypuhelimella / tabletilla... 5 3 Salasanan vaihtaminen... 8 3.1 Salasanan vaihtaminen Windows

Lisätiedot

Kahoot! Kirjautuminen palveluun. Sinikka Leivonen

Kahoot! Kirjautuminen palveluun. Sinikka Leivonen Kahoot! Kahoot! on internetselaimessa toimiva sovellus, jonka avulla voit pitää pieniä testejä/kokeita tai kysellä mielipiteitä. Testeihin liittyy myös pelillisyys, sillä eniten pisteitä saanut voittaa.

Lisätiedot

Ohjeistus Seppo pelipalvelun käyttämiseen

Ohjeistus Seppo pelipalvelun käyttämiseen Ohjeistus Seppo pelipalvelun käyttämiseen Kirjautuminen Seppo pelipalveluun Seppo (ex-smartfeet) löytyy nykyään osoitteesta seppo.io. Kirjautumiseen tarvitset käyttäjätunnuksen sekä salasanan. Salpauksessa

Lisätiedot

ILMOITUSSOVELLUS 4.1. Rahanpesun selvittelykeskus REKISTERÖINTIOHJE. SOVELLUS: 2014 UNODC, versio 4.1.38.0

ILMOITUSSOVELLUS 4.1. Rahanpesun selvittelykeskus REKISTERÖINTIOHJE. SOVELLUS: 2014 UNODC, versio 4.1.38.0 Rahanpesun selvittelykeskus ILMOITUSSOVELLUS 4.1 REKISTERÖINTIOHJE SOVELLUS: 2014 UNODC, versio 4.1.38.0 Tekninen tuki: puh: 0295 486 833 (ark. 8-16) email: goaml.krp@poliisi.fi Ilmoitusten sisältöön liittyvät

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto

Sähköpostitilin käyttöönotto Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 1.0 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi Sivu 1 / 16 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.2 Tietojen

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

PILY-listalle rekisteröityminen Yahoo-groupsin kautta

PILY-listalle rekisteröityminen Yahoo-groupsin kautta PILY-listalle rekisteröityminen Yahoo-groupsin kautta Mene PILY-listan kotisivuille http://groups.yahoo.com/group/pily-lista/ Klikkaa oikeasta yläkulmasta register. Alla oleva sivu aukeaa täyttämättömänä.

Lisätiedot

Webinaari -koulutukset

Webinaari -koulutukset 2013-03-05 1 (22) Webinaari -koulutukset Webinaariin kirjautumisohje 2013-03-05 2 (22) Sisällysluettelo 1 Liittyminen Webinaariin... 3 1.1 Sisäänkirjautuminen... 3 1.2 Internet Explorer... 5 1.3 Firefox

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely. Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely. Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaali https://tarjouspalvelu.fi/metsähallitus Tämän palvelun kautta

Lisätiedot

Pika-asennusohjeet Suomeksi

Pika-asennusohjeet Suomeksi Pika-asennusohjeet Suomeksi (Virallinen ohje löytyy asennuslevyltä Englanninkielisenä) Tulosta tämä ohje asennuksen avuksi. Ensiksi asennetaan itse ohjelma, sitten rekisteröidytään testerin käyttäjäksi

Lisätiedot

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje

SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje SALITE.fi -Verkon pääkäyttäjän ohje Sisältö 1 Verkon pääkäyttäjä (Network Admin)...3 2 Verkonhallinta...3 2.1 Navigointi verkonhallintaan...3 2.2 Sivustot...3 2.1 Sivustojen toiminnot...4 2.3 Sivuston

Lisätiedot

Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu

Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu Hakijan ohje Opetushallitus syksy 2013 Yliopistohaku.fi -palvelun Oma haku -palvelu Sisältö Yliopistohaku.fi palvelun Oma haku -palvelu... 2 Aloitusnäyttö... 4 Kirjaudu Oma haku -palveluun... 5 Entä jos

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Ohjelmistojen eta ka ytto

Ohjelmistojen eta ka ytto 1 Ohjelmistojen eta ka ytto Sisältö Yleistä ohjelmistojen etäkäytöstä... 1... 2 Ongelmia ja ratkaisuja... 6 Citrix-asiakasohjelmiston oletusasetusten palautus... 10 Yleistä ohjelmistojen etäkäytöstä Citrix-asiakasohjelmiston

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Hallintaliittymän käyttöohje

Hallintaliittymän käyttöohje Hallintaliittymän käyttöohje 1. Yleisiä huomioita Hallintaliittymän käyttöä helpottavia yleisiä huomioita: - Käytä listanäkymien hakukentissä kentän vieressä olevaa hakunappia, älä enter-näppäintä. - Älä

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

EeNet materiaalit ohje

EeNet materiaalit ohje EeNet materiaalit ohje EeNetin materiaaleissa voidaan ladata ja jakaa materiaaleja sekä katsoa ja keskustella materiaaleista. Materiaalit voivat olla teksti-, kuva tai videotiedostoja. Videoihin voidaan

Lisätiedot

Kokoelmakilpailu Lomakeohje, Laji.fi-sarja 1. Rekisteröityminen

Kokoelmakilpailu Lomakeohje, Laji.fi-sarja 1. Rekisteröityminen 1. Rekisteröityminen Kirjaudu palveluun sivuston oikeasta yläkulmasta luomalla itsellesi Laji.fi - tunnus tai kirjautumalla Facebook- tai Google-tunnuksilla. Laji.fi-tunnuksella rekisteröityminen 1. Valitse

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

Sisältö. 3 Yleistä 4 Toimittajaportaalin edut 5-10 Rekisteröinti 11-22 Laskun teko 23 Lasku JIP. 29/05/2015 Anna-Stina Lindblad

Sisältö. 3 Yleistä 4 Toimittajaportaalin edut 5-10 Rekisteröinti 11-22 Laskun teko 23 Lasku JIP. 29/05/2015 Anna-Stina Lindblad Toimittajaportaali Sisältö 3 Yleistä 4 Toimittajaportaalin edut 5-10 Rekisteröinti 11-22 Laskun teko 23 Lasku JIP 2 Yleistä Toimittajaportaali on Baswaren internetissä toimiva sovellus, jonka kautta voi

Lisätiedot

TENNISVARAUSJÄRJESTELMÄ. OHJEKIRJA v.1.0

TENNISVARAUSJÄRJESTELMÄ. OHJEKIRJA v.1.0 1 TENNISVARAUSJÄRJESTELMÄ OHJEKIRJA v.1.0 2 KÄYTTÄJÄTUNNUKSEN REKISTERÖIMINEN 3 KIRJAUTUMINEN TUNNUKSILLA 5 OMIEN TIETOJEN MUOKKAAMINEN 5 KALENTERIN SELAAMINEN 8 VUORON VARAAMINEN 9 VARAUKSEN PERUUTTAMINEN

Lisätiedot

Open Badge -osaamismerkit - ohje 13.8.2014

Open Badge -osaamismerkit - ohje 13.8.2014 1. Sähköpostiviesti osaamismerkin saapumisesta Kun saat ensimmäisen kerran sähköpostiisi viestin Open Badge -osaamismerkin myöntämisestä, tulee sinun luoda itsellesi tunnukset nk. merkkireppuun osaamismerkin

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

TERVETULOA OPISKELEMAAN MOODLE-OPPIMISYMPÄRISTÖSSÄ!

TERVETULOA OPISKELEMAAN MOODLE-OPPIMISYMPÄRISTÖSSÄ! TERVETULOA OPISKELEMAAN MOODLE-OPPIMISYMPÄRISTÖSSÄ! Tämä on opiskelijan Moodle-opas, josta saat tärkeimmät neuvot opiskellessasi LOVe lääkehoidon verkkokursseilla Moodle- oppimisympäristössä. Seuraamalla

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Mikä on Twitter? Rekisteröityminen

Mikä on Twitter? Rekisteröityminen Mikä on Twitter? Twitter on suosittu yhteisö ja mikroblogipalvelu, jonka välityksellä yritykset, ystävät ja perheenjäsenet voivat kommunikoida keskenään. Twitterin käyttö vastaa kysymykseen mitä teet tällä

Lisätiedot

Seuraavia painikkeita klikkaamalla voit aktivoida, eli ottaa käyttöön (vihreä ikoni) tai poistaa käytöstä (valkoinen ikoni) toimintoja.

Seuraavia painikkeita klikkaamalla voit aktivoida, eli ottaa käyttöön (vihreä ikoni) tai poistaa käytöstä (valkoinen ikoni) toimintoja. Connect Pro Sisällys Kirjautuminen huoneeseen... 2 Työkalurivi... 2 Audio Setup Wizard... 3 Lupa kameran ja mikrofonin käyttöön... 4 Osallistujat(Attendee List )... 4 Chat... 4 Web kamera... 5 Kokouksen

Lisätiedot

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi SISÄLLYSLUETTELO 1 MIKÄ ON ELSA, ENTÄ MOODLE?... 3 1.1 MITÄ KURSSILLA VOIDAAN TEHDÄ?... 3 2 KURSSILLE KIRJAUTUMINEN... 3 3 KURSSILLE LIITTYMINEN...

Lisätiedot

NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS

NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS 23.3.2017 1 (7) NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS Työkalurivi Työpöytäsovellus Nettineuvottelulla voit muun muassa jakaa työpöytäsi, ladata ja jakaa asiakirjojasi, tallentaa neuvottelut, osallistua

Lisätiedot

Lääkärin Terveyskansio Lähettävän lääkärin ohje

Lääkärin Terveyskansio Lähettävän lääkärin ohje Lääkärin Terveyskansio Lähettävän lääkärin ohje Versio 1.0 / Cityterveys Oy Sisällysluettelo 1. Sisäänkirjautuminen... 3 1.1 Käyttäjätunnus ja salasana... 3 1.2 Kirjautuminen... 3 2. Lähetteen teko...

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

BaseMidlet. KÄYTTÖOHJE v. 1.00

BaseMidlet. KÄYTTÖOHJE v. 1.00 KÄYTTÖOHJE v. 1.00 KUVAUS BaseMidlet on matkapuhelimessa toimiva sovellus jolla voi etäkäyttää Tiimi 7000 sarjan säätimiä. Copyright Team-Control Oy, oikeudet muutoksiin pidätetään. TiiMi on Team-Control

Lisätiedot

Android. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Android 4.0.3 Ice Cream Sandwichissä.

Android. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Android 4.0.3 Ice Cream Sandwichissä. Y K S I K Ä Ä N A S I A K A S E I O L E M E I L L E LI I A N P I E NI TAI M I K Ä Ä N H A A S T E LI I A N S U U R I. Android Sähköpostin määritys Määrittämällä sähköpostitilisi Android-laitteeseesi, voit

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

Facebook-sivun luominen

Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Etene vaihe vaiheelta 1 Kirjaudu Facebook-palveluun omalla käyttäjätunnuksellasi. Sen jälkeen sivun alareunassa näkyvät toimintolinkit, joista sinun täytyy

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Octo käyttöohje 1. Sisältö

Octo käyttöohje 1. Sisältö Octo käyttöohje 1 Sisältö Sisältö...1 Sisäänkirjautuminen...2 Etusivu...2 Uimarihaku...3 Uimariryhmät...4 Seurahaku...4 Kilpailutilastot...5 Ilmoittautuminen kilpailuun...6 Kilpailuun ilmoittautuminen...7

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

Turvapaketti Omahallinta.fi ka ytto ohje

Turvapaketti Omahallinta.fi ka ytto ohje Turvapaketti Omahallinta.fi ka ytto ohje 05/2015 Vaihda tämän ohjeen mukaisesti VSP Nettiturva TURVAPAKETTI-palveluun 14.6.2015 mennessä, jotta tietoturvapalvelusi säilyy voimassa! Kirjautuminen Palveluun

Lisätiedot

Ohje luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen

Ohje luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen Ohje luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen Liikenteen turvallisuusvirasto 27.9.2012 Sisällysluettelo Luottamuksellista tietoa sisältävien sähköpostiviestien

Lisätiedot

Kaislanet-käyttöohjeet

Kaislanet-käyttöohjeet päivitetty 25.10.2013 Kaislanet-käyttöohjeet Rekisteröityminen Sisällysluettelo 1. Yleistä Kaislanetistä... 3 1.1 Tekniset vaatimukset Kaislanetin käyttöön... 3 1.2 Kaislanet-helpdesk... 3 2. Rekisteröityminen...

Lisätiedot

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Teams-ohjelman asentaminen... 3 Kokousten järjestäminen ja omaan kokoukseen liittyminen... 5 Kokouskutsun

Lisätiedot

Basware toimittajaportaali

Basware toimittajaportaali Basware toimittajaportaali Sisältö 3 Yleistä 4 Toimittajaportaalin edut 5-10 Rekisteröinti 11-22 Laskun teko 23 Lasku JIP 2 Yleistä Toimittajaportaali on Baswaren internetissä toimiva sovellus, jonka kautta

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Transkribuksen pikaopas

Transkribuksen pikaopas Transkribuksen pikaopas Transkribus on alusta, jolla voi puhtaaksikirjoittaa haluamaansa aineistoa ja automaattisesti tunnistaa käsinkirjoitettua tekstiä. Sitä käyttääkseen täytyy rekisteröityä. Tässä

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö Versio 1.0 Tiedostonsiirto FTP -menetelmällä Lahden Väriasemoinnilla on käytössä suurempien tiedostojen siirtoa varten oma FTP -yhteys. Tällä menetelmällä saadaan

Lisätiedot

oppimispeli esi- ja alkuopetusikäisten lasten matemaattisten taitojen tukemiseen

oppimispeli esi- ja alkuopetusikäisten lasten matemaattisten taitojen tukemiseen oppimispeli esi- ja alkuopetusikäisten lasten matemaattisten taitojen tukemiseen ILMAINEN Lukimat-verkkopalvelun (www.lukimat.fi) kautta saatava tietokonepeli EKAPELI-MATIKKA Ekapeli-Matikka on tarkoitettu

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

Maxivision Go käyttöliittymän ohje

Maxivision Go käyttöliittymän ohje Maxivision Go käyttöliittymän ohje Rekisteröityminen käyttöliittymään Käynnistyessään Viihdeboksi kysyy Maxivision tunnuksia. Nämä ovat samat tunnukset joilla kirjaudut my.maxivision.fi sivustolle. Syötä

Lisätiedot

Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä.

Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä. Tule mukaan! Mukaan.fi on oma verkkopalvelu juuri sinulle, joka olet kiinnostunut erityistä tukea käyttävien lasten, nuorten ja aikuisten elämästä. Tämän helppokäyttöisen netin kohtaamis- ja keskustelupaikan

Lisätiedot

LOVe-verkkokoulutuksen käyttöohje Opiskelijan osio

LOVe-verkkokoulutuksen käyttöohje Opiskelijan osio LOVe-verkkokoulutuksen käyttöohje Opiskelijan osio SISÄLTÖ 2 1. Tunnusten luominen 3 2. Ensimmäinen kirjautumiskerta ja kursseille liittyminen 6 3. Opiskelu ja oppituntien sisältö 8 4. Tenttiminen 12 5.

Lisätiedot

TOOLS KÄYTTÖOHJEET OPETTAJALLE

TOOLS KÄYTTÖOHJEET OPETTAJALLE TOOLS KÄYTTÖOHJEET OPETTAJALLE KÄYTTÖOHJEEN SISÄLTÖ Tästä käyttöohjeesta löydät seuraavat ohjeet: Salasanan luominen Ryhmien ja käyttäjien luominen Ryhmien ja käyttäjien muokkaaminen ja poistaminen Leikkituokio-ohjeiden

Lisätiedot

Ohje vanhemmille - näin alkuun Päikyssä

Ohje vanhemmille - näin alkuun Päikyssä Ohje vanhemmille - näin alkuun Päikyssä Tunnuksen aktivointi ensimmäinen sisäänkirjautuminen Päikkyyn Huoltajana sinulle on luotu tunnus varhaiskasvatusyksikön toimesta matkapuhelinnumerosi perusteella.

Lisätiedot

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Sisällys 1 YLEISTÄ 1 2 ASENNUKSEN VALMISTELUT 2 2.1 VARMUUSKOPIOT 2 2.2 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, WWW.FEBDOK.FI 2 2.3 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, FEBDOK:IN SISÄINEN

Lisätiedot

Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2

Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2 Korkeakoulujen prosessipalvelin: mallintajan palvelinohje Versio 0.2 Sisällysluettelo Muutoshistoria...3 1 Johdanto...4 2 Palvelimen käyttöön tarvittavat ohjelmat...4 3 Palvelimelle kirjautuminen...4 4

Lisätiedot

ChatSimulaatio Käyttöopas

ChatSimulaatio Käyttöopas ChatSimulaatio Käyttöopas 2 1. ChatSimulaation etusivu Etusivulla on seuraavat toiminnot (kuva 1). 1. Kielivalikko 4. Linkit 2. Ohjeet 5. Kirjaudu 3. Materiaalit 6. Ilmoitustaulu Kuva 1. ChatSimulaation

Lisätiedot

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään edupori.fi/office 365 3.10.2013 Porin kaupunki ATK Tuki Sisällys Johdanto... 2 Edupori.fi sähköpostin määrittäminen Office 365:n Outlook-ohjelmaan

Lisätiedot

Java Runtime -ohjelmiston asentaminen

Java Runtime -ohjelmiston asentaminen Java Runtime -ohjelmiston asentaminen Windows Vista, Internet Explorer 7 - Suomenkielinen Huomaa! Asennuksen vaiheet voivat poiketa tästä ohjeistuksesta, johtuen esim. käyttämässäsi tietokoneessa olevasta

Lisätiedot

Voit käyttää tunnuksiasi tilataksesi materiaaleja Sanoma Pron verkkokaupasta.

Voit käyttää tunnuksiasi tilataksesi materiaaleja Sanoma Pron verkkokaupasta. OPETTAJAN REKISTERÖITYMINEN JA SALASANAN HALLINTA 1. Mitä kaikkea saan käyttööni samoilla tunnuksilla? Rekisteröitymällä Sanoma Pron palveluihin saat käyttöösi koulusi hankkimat sähköiset opetus- ja oppimateriaalit.

Lisätiedot

Energiapeili-raportointipalveluun rekisteröityminen yritysasiakkaana

Energiapeili-raportointipalveluun rekisteröityminen yritysasiakkaana Ohje 1 (10) Energiapeili-raportointipalveluun rekisteröityminen yritysasiakkaana Energiapeili-raportointipalveluun rekisteröityminen vaatii henkilökohtaisia pankkitunnuksia. Käytössä on yleisimpien verkkopankkien

Lisätiedot

Samk Exam ohjeistus opiskelijalle

Samk Exam ohjeistus opiskelijalle Samk Exam ohjeistus opiskelijalle Mikäli opintojaksolla käytetään tenttiakvaariotenttiä, avoinna olevat tenttiperiodit löytyvät SoleOPSista opintojaksoselosteelta. Kaikilla opintojaksoilla ei käytetä tenttiakvaariota.

Lisätiedot

Optima käyttöopas opiskelijalle

Optima käyttöopas opiskelijalle Optima käyttöopas opiskelijalle Sisällys 1. Laitteistovaatimukset...3 2. Optimaan kirjautuminen...4 3. Optiman käyttöliittymä...5 4. Työskentely Optimassa...9 Materiaalin avaaminen...9 Tallentaminen ja

Lisätiedot

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen etusivulta yläoikealta. Kirjauduttuasi sisään SAMK Moodleen, mene omalle opintojaksollesi ja siirry muokkaustilaan. Muokkaustila päälle painike löytyy opintojakson Kun muokkaustila on päällä, siirry sen

Lisätiedot

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö Moodle opiskelijan opas Verkko oppimisympäristön käyttö Marko Jarva 21.1.2009 Sisällysluettelo 1 Aloitusnäkymä... 3 1.1 Kirjautuminen... 3 2 Kurssin sivu... 4 2.1 Aiheet ja näkymä... 4 3 Omat tiedot...

Lisätiedot

Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma

Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma Jos käytät verkkopankkia kotikoneeltasi, toimi tämän ohjeen mukaan. Jos käytät verkkopankkia työpaikkasi tietokoneelta, anna tämä ohje työpaikan

Lisätiedot

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 Sisältö ARVI-menettelyn perusteet... 1 Arvioinnin syöttäminen... 2 Arvion lähettäminen TE-toimistoon... 5 Sovelluksen sulkeminen... 6 Virhetilanteiden

Lisätiedot

Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille

Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille Tämä ohje on tarkoitettu niille suunnistajille joilla ei ole koskaan ollut nk. lisenssiä. Mikäli sinulla on joskus ollut lisenssi, niin ohjeet Irman käyttöön löytyvät

Lisätiedot

Päivitysohje Opus Dental

Päivitysohje Opus Dental Päivitysohje Opus Dental 7.1.460 1. Päivitysohjelman lataaminen Avaa Opus Dental -internetsivu osoitteessa www.opusdental.com. Klikkaa etusivulta Suomen lippua avataksesi suomenkielisen sivuston. Valitse

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN SALAUSPALVELU

SÄHKÖPOSTIN SALAUSPALVELU ------- SÄHKÖPOSTIN SALAUSPALVELU Käyttäjän opas ver. 106865-4, 6.2.2014 Sisältö 1 Salauspalvelun toimintaperiaate... 1 2 Salauspalvelun käyttö... 2 2.1 Avausviestin lähettäminen... 2 2.2 Vastaanottajan

Lisätiedot

Adobe Digital Editions -ohjeet

Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions on Adoben e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu kevyt erillinen lukuohjelma, joka on ollut käytössä Adobe Reader -ohjelman 8-versiosta alkaen. Ohjelman

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Energiapeili-raportointipalveluun rekisteröityminen yritysasiakkaana

Energiapeili-raportointipalveluun rekisteröityminen yritysasiakkaana Ohje 1 (10) Energiapeili-raportointipalveluun rekisteröityminen yritysasiakkaana Energiapeili-raportointipalveluun rekisteröityminen vaatii henkilökohtaisia pankkitunnuksia. Käytössä on seuraavien verkkopankkien

Lisätiedot

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21)

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21) Oppilaan opas Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy Versio 0.2 (2008-01-21) Versio Päivämäärä Kuvaus 0.1 2005-01-16 Ensimmäinen versio. 0.2 2008-01-21 Korjattu kuvatiedostojen maksimiresoluutio ja muutamia

Lisätiedot

Unifaun OnlinePrinter

Unifaun OnlinePrinter Unifaun OnlinePrinter Unifaun Online 2013-10-14 2 Sisältö 1 Unifaun OnlinePrinter tulostusasetukset... 3 2 Automaattinen asennus - Unifaun Online Printer... 4 3 Javan asentaminen... 6 4 Vianmääritys Internet

Lisätiedot

Ohjeet Toivasten sukuseuran keskustelufoorumiin kirjautumisesta ja keskusteluiden käymisestä Foorumiin rekisteröityneet käyttäjät pääsevät kirjautumaan foorumille osoitteesta http://toivanen.ning.com Kirjautuminen

Lisätiedot

sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin

sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin Zyxel Prestige 645 ISP Zyxel Prestige 645 WEB Zyxel Prestige 645R Zyxel Prestige 645 Ennen aloitusta tarkista,

Lisätiedot

MOBIILILAITTEET OPETUKSESSA - näin otat Kahoot-kyselyn käyttöösi

MOBIILILAITTEET OPETUKSESSA - näin otat Kahoot-kyselyn käyttöösi MOBIILILAITTEET OPETUKSESSA - näin otat Kahoot-kyselyn käyttöösi On tärkeää muistaa, että teknologia ei ole hyvä isäntä, vaan oivallinen renki. TIEDÄTKÖ SINÄ, MIKÄ MAHDOLLISUUS OPPILAIDEN TASKUISTA LÖYTYY?

Lisätiedot

OHJE SENAATTILAN KÄYTTÄJÄKSI REKISTERÖITYMISTÄ VARTEN 2.10.2015

OHJE SENAATTILAN KÄYTTÄJÄKSI REKISTERÖITYMISTÄ VARTEN 2.10.2015 OHJE SENAATTILAN KÄYTTÄJÄKSI REKISTERÖITYMISTÄ VARTEN 2.10.2015 SISÄLLYSLUETTELO Senaattilan käyttäjäksi rekisteröityminen (sivut 3-24) Sähköpostiosoitteella rekisteröityminen Virtu-tunnistautumisella

Lisätiedot

Rekisteröitymisohje. Vaihe 1. Rekisteröityminen palveluun tapahtuu seuraavasti: 22.2.2013

Rekisteröitymisohje. Vaihe 1. Rekisteröityminen palveluun tapahtuu seuraavasti: 22.2.2013 Rekisteröitymisohje Vaihe 1 Kiitos osoittamastasi luottamuksesta ja ilmoituksesta liittyä Suomen Yrittäjien hankintaasiamiespalvelun käyttäjäksi. Tämä ohje koskee rekisteröitymistä palvelun käyttäjäksi.

Lisätiedot

OHJE SENAATTILAN KÄYTTÄJÄKSI REKISTERÖITYMISTÄ VARTEN 29.5.2015

OHJE SENAATTILAN KÄYTTÄJÄKSI REKISTERÖITYMISTÄ VARTEN 29.5.2015 OHJE SENAATTILAN KÄYTTÄJÄKSI REKISTERÖITYMISTÄ VARTEN 29.5.2015 SISÄLLYSLUETTELO Senaattilan käyttäjäksi rekisteröityminen sivut 3-25 Sähköpostiosoitteella rekisteröityminen sivut 7-14 Virtu-tunnistautumisella

Lisätiedot

KiMeWebin käyttöohjeet

KiMeWebin käyttöohjeet KiMeWebin käyttöohjeet 5.3.2017 Miten saan käyttäjätunnuksen? Jos haluat käyttäjätunnuksen (eli oikeuden muokata sivuja) laita viesti webvelho@kime.fi ja kerro viestissä nimi pesti lippukunnassa (esim.

Lisätiedot

Näin tilaat tuotteita Kuulotarvikkeen verkkokaupasta

Näin tilaat tuotteita Kuulotarvikkeen verkkokaupasta Näin tilaat tuotteita Kuulotarvikkeen verkkokaupasta 1 Sisällysluettelo 1. Kun tilaat ensimmäisen kerran ja rekisteröidyt asiakkaaksemme....2 Rekisteröidy palveluun...2 Kirjautuminen...4 Salasanan vaihtaminen...5

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot