Koulutustekniset yms. opasmuutokset; vertailu ja versioiden välillä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Koulutustekniset yms. opasmuutokset; vertailu ja versioiden välillä"

Transkriptio

1 1 Kulutustekniset yms. pasmuutkset; vertailu ja versiiden välillä ttuttelusurituksiin valinnanvaraa hyppymestarille Js alkeiskulutuksen aikana ppilaalle tulee 30 vrk tai sitä pidempi hyppytauk, hänen n hypättävä ttuttelusuritus ennen seuraavaa hyppyä riippuen edellisestä surituksesta: PL tai HV PL 3, 5 tai 10 HV PL-hyppymestari vi määrätä muun tai muitakin surituksia RSL irrtetaan, js judutaan laskeutumaan veteen x3 3. klmirengaslkalukkjen JA RSL:n tarkastaminen lisätty maininta kurmaamisesta ja painpisteestä. Kurmaamisesta n jkaisessa kerhssa mat hjeensa, jtka sinulle kerrtaan ja petetaan. Nudata aina hyppymestarisi hjeita kneen kurmaamisesta ja siellä liikkumisesta. Kneen painpisteen pysyminen säädetyllä alueella n tärkeää lentturvallisuuden vuksi. Js painpiste pikkeaa hjeista, kne vi sakata ja lakata lentämästä nnistuneen hypyn tunnusmerkkejä täydennetty ja lisätty ngelmat. Onnistuneen ulshypyn päätekijät vat: Laske jalat ilmavirtaan vurn perään, älä hyppää. Ota käsillä hartialevyinen te streevasta ja pidä symmetrinen ulshyppyasent (Xasent, taivutus ja katse ylös kneeseen). Irrta käsien te yhtäaikaisesti ja pidä rintamasuunta lentsuuntaan. Pidä symmetrinen X-asent sekä vimakas taivutus ja katse ylös kneeseen. Ongelmia: Kukussa levat jalat aiheuttavat takavltin. Negatiivinen taivutus kaataa asennn selälleen. Astinlaudalta ilmavirtaan hyppäämisestä vi seurata tteen lipeäminen ja putaminen. Käsillä streevasta pnnistaminen kaataa asennn selälleen lentävän varjn tunnusmerkit uudistettu (enää ei tarkasteta sliderin muta), samin n luvuttu ilmaisusta lpullinen avaaminen ja siirrytty ilmaisuun varjn avautuminen, tarkastaminen ja tarvittaessa selvittäminen. Pakklaukaisujärjestelmässä kneesta irtautuessa pakklaukaisujärjestelmä ja vastaavasti NOVA:ssa ilmavirtaan heitetty apuvarj avaa päävarjn repun, jnka jälkeen avausjärjestelmä vetää sisäpussin uls repusta. Punkset alkavat purkautua kumilenkeistään. Kupu tulee uls sisäpussista ja alkaa kehittyä keskeltä. Slider liukuu punksia pitkin alas hidastaen kuvun aukeamista. Sinun tehtäväksesi jää varjn tarkastaminen ja tarvittaessa sen selvittäminen. Kun let päässyt laskemisessa 105:een, tarkasta varj. Varj LENTÄÄ, kun kupu n säännöllisen mutinen punkset vat kireällä Nyt kk laskeutumiskuvi lennetään täysliidssa laskeutumisen tärkeysjärjestystä, khta 2 mukattu: 2. Tee lppuvet ja pidä hyvä alastulasent timinta 50 m krkeudessa ja lppuvedn yhteydessä muutettu. Ollessasi finaalissa nin 50 metrin krkeudessa ta hyvä alastulasent: Kädet hjauslenkeissä. Plvet justavasti hiukan kukussa ja tiukasti yhdessä.

2 2 Jalkaterät 45 etenemissuunnasta sivulle ja tiukasti yhdessä. Jalkaphjat samalla taslla ja maanpinnan suuntaiset. Kun krkeutta n 2 3 metriä, tee lppuvet painamalla hjauslenkit terävästi täysjarrutustilaan ja paina leuka kiinni rintaasi. - 4 Päävarjn vajaatiminnt: uusia kuvia sekä kuva 4.2 (timinta päävarjn vajaatiminnissa) uusittu Oppaaseen n lisätty kaikkiin khtiin missä mainitaan Lentää Ei lennä Lentää Selvitä Ei lennä Ei lennä: Line ver -nimitys (nimenä) ei le alkeisvaiheessa leellinen (kuten ei muunkaan vvtimenpiteet aiheuttavan vajaatiminnan nimitys), jten nimi n pistettu. Asia selitetään myöhemmin ppaassa (khta 20 Kuvunkäsittely ppilaana). - S. 26 tyhjä sivu, jhn PITÄÄ lisätä kerhn hätähyppy- ja pakklaskutimintahjeet (kirjita, teippaa, liimaa, nid tms.) kneeseen kiinnijääminen, timintamalli päivitetty. Js rikut kneesta PL-hihnan varassa, ta rauhallisesti. ODOTA, että hyppymestari katkaisee pakklaukaisuhihnan. Tee sen jälkeen varavarjtimenpiteet. HUOM! PL-hihnan katkaisuun vi kulua aikaa, js sinut pitää saada paremmalle ulshyppypaikalle Veteen laskeutuminen: FXC n enää harvassa kerhssa käytössä. Käännä FXC (js sellainen n) OFF-asentn. Tämän vi yliviivauttaa kerhissa, jissa ei le FXC:tä ja tdeta, että cypres tai vigil eivät vaadi ppilaalta timenpiteitä veteen laskeuduttaessa. - 6 NOVA viitteitä surituksiin, esim. etuvltti, lisätty. Lisätty myös seuraava teksti: Taslla 8 hyppymestari seuraa surituksesi kneesta muutettu khta 1: Siirrä katseesi hrisnttiin (ennen: 45 kulmassa alaspäin) tashypyillä 1-3 avaustimenpiteet alitetaan 1600 metrissä tashypyillä 4-5 avaustimenpiteet alitetaan 1500 metrissä ja 6.8 tashypyillä 6-7 liuku pistettu, avaustimenpiteet alitetaan 1400 metrissä n nyt Tas 8, avaustimenpiteet alitetaan 1400 metrissä lisätty maininta kurmaamisesta ja painpisteestä. Kurmaamisesta n jkaisessa kerhssa mat hjeensa, jtka sinulle kerrtaan ja petetaan. Nudata aina hyppymestarisi hjeita kneen kurmaamisesta ja siellä liikkumisesta. Kneen painpisteen pysyminen säädetyllä alueella n tärkeää lentturvallisuuden vuksi. Js painpiste pikkeaa hjeista, kne vi sakata ja lakata lentämästä HV kuva uusittu, käsien asenta krjattu tarttumisvaiheessa tdenmukaisemmaksi : exit n 1200 m : avaustimenpiteet (ja tästä surituksesta eteenpäin) alitetaan 1300 metrissä käytännönke varusteiden tarkastamisesta, ei enää tarkastusnäyte ttuttelusurituksiin valinnanvaraa kuluttajalle. Js peruskulutuksen aikana ppilaalle tulee 30 vrk tai sitä pidempi hyppytauk, hänen n hypättävä ttutteluhyppynä 15 ennen seuraavaa hjelman mukaista hyppyä. Kuluttaja vi määrätä muun tai muitakin surituksia sukellusuh:n uusi suritustapa sekä uusi kuva Streevakne 1. Oikea jalka astimelle.

3 3 2. Kädet viaukn reunalle. 3. Khttaudutaan (varen repun sumista kneeseen) kneen ulkpulelle. 4. Pnnistetaan perusasennssa ilmavirtaan siiven suuntaisesti, rinta suhteelliseen ilmavirtaan. 5. Asent kääntyy vaakatasn tyypillisesti nin 5 sekunnin jälkeen Muut kneet 1. Siirrytään viauklle (varen repun sumista kneeseen) kyykkyyn tai seisaalleen. 2. Pnnistetaan perusasennssa ilmavirtaan siiven suuntaisesti, rinta suhteelliseen ilmavirtaan. 3. Asent kääntyy vaakatasn tyypillisesti nin 5 sekunnin jälkeen Ongelmat 1. Rintamasuunnan llessa muutin kuin ilmavirtaan, asent kaatuu. 2. Epäsymmetrinen raajjen asent aiheuttaa kääntymistä, vltin tai syöksyn lisätty etuvltin suritushje (nvahjelman taslla 7) METAR-sanmat: tänne n siirretty muunttaulukk m ft (sijaitsi aikaisemmin khdassa 3.5) GAFOR-sanmat: lisätty linkki Trafin säämateriaaliin Ulshyppyjärjestys: lisätty: isn ryhmän uh vie aikaa. Ulshyppyjärjestykseen vaikuttaa myös ryhmän kk. Isn ryhmän ulshyppy tapahtuu hitaammin kuin pienten ryhmien varusteiden valinta n päivitetty. Valmistajan hjeiden nudattaminen n lisätty ja tarkka aikaraja pakkaustarkastuksilta pistettu em. syystä. Varjkknaisuuden asiakirjat/laitekrtit n tarkastettava. Päävarjn määräaikaistarkastuksen, varavarjn pakkauksen sekä varavarjn ja valjaiden määräaikaistarkastuksen ja autmaattilaukaisimen tarkastus tulee lla vimassa valmistajan hjeiden, SIL:n laskuvarjkalustn hult-hjeen ja OPS M6-1 mukaisesti tarkastuksessa ennen ulshyppyä kahvjen järjestys krjattu vastaamaan 3x3-tarkastuksen järjestystä. Päävarjn avauskahva, irtipäästöpampula ja varavarjnkahva vat paikallaan sekä näkyvissä : avaustimenpiteiden krkeus nyt (ja tästä eteenpäin) 1300 m FS-liuku: nyt suritus alkaa krkeuden tarkastamisesta, sitten näytetään purkumerkki, ennen alitettiin purkumerkistä käytännönke ppilaspäävarjn pakkaamisesta ja tarkastuksesta, ei enää pakkaustarkastusnäyte ttuttelusurituksiin valinnanvaraa kuluttajalle. Js peruskulutuksen aikana ppilaalle tulee 30 vrk tai sitä pidempi hyppytauk, hänen n hypättävä ttutteluhyppynä 15 ennen seuraavaa hjelman mukaista hyppyä. Kuluttaja vi määrätä muun tai muitakin surituksia liikkuminen eteenpäin: käytetään vain jalkja, kuva uusittu vastaamaan tekstiä liikkuminen ylöspäin: kuva päivitetty asenta tarkennettu Hyppyhjelma: FS 3 ja FS 4 kuvat uusittu (kupitusasent ja liike eteenpäin muuttuneet) käytetään jhdnmukaisesti sanaa pallasent, ennen recvery psitin Kuvunkäsittelyhypyt täsmennetty hjetta: Js ppilas ttaa käyttöön mat varusteet tai käyttää varja, jta ei le tarkitettu alkeis- tai peruskulutukseen, tehdään kuvunkäsittelyhypyt peräkkäin ennen muita surituksia. Muussa tapauksessa ei tarvitse lla perättäisiä surituksia.

4 4 Js ulshyppykrkeus n suurempi kuin 2000 m, niin varj avataan n metrin krkeudessa. Vaikka uh tapahtuisi krkeammalta, esim metristä, hyppyyn ei saa liittää muuta suritusta MARD teksti n päivitetty (mm. päävarjn tulee lla avautunut, jtta MARD timii), samin liitpuvun käyttämiseen vaadittavassa kkemustasssa n humiitu v turvallisuustiedte, jnka mukaan A-lisenssi vi lla riittävä liithyppäämiseen. Tki lähes kaikki kuluttajat Sumessa edellyttävät 200 hypyn hyppykkemusta Firstfly-kurssille tulijilta. RSL-järjestelmää kehittyneempi n päävarjavusteinen varavarjn avausjärjestelmä, MARD (Main assisted reserve deplyment). MARD-järjestelmässä irti päästetty avautunut päävarj aukaisee varavarjn repun ja vetää varavarjn sisäpussin uls repusta. Tämä npeuttaa varavarjn avautumista. Js päävarj n repussa, varavarjn pakklaukaisuhihnaan ei tule veta ja varavarj n avattava vetämällä kahvasta. MARDjärjestelmät vat valmistajakhtaisia (esim. DRD, Reserve bst, Skyhk, Air Anchr ja Trap System), eikä niitä välttämättä le saatavilla kaikkiin valjaisiin. Varavarjn pakklaukaisuhihnan tulee lla kytkettynä, jtta järjestelmä vi timia. A/B lisenssihyppääjillä sallitaan myös digitaalinen (= numernäyttöinen, esim. Vis) mittari. [ppaassa ei varsinaisesti tätä alleviivata, mutta nyt näin n kirjattu Timinnallisissa hjeissa]. Liitpuku: Liitpuvun käyttö edellyttää D-lisenssiä. Myös A-, B- ja C-lisenssihyppääjä vi käyttää liitpukua, mikäli hänellä n SIL:n nimeämän tai valmistajan hyväksymän liitpukukuluttajan antama kulutustdistus. Liitpuvulla hypättäessä n nudatettava liitpukuvalmistajan asettamia pukukhtaisia kkemussusituksia. Lue lisää asiasta Liithyppyppaassa. Laudan kanssa hyppäämisen vi alittaa j C-lisenssistä lähtien, mutta edellytyksenä n riittävän taittasn näyttö KP:lle tai hänen valtuuttamalle henkilölle. [li j edellisessä pasversissa, mutta nyt myös kirjattu timinnallisiin hjeisiin] lisätty harjituksiin Tutustu LT:n sivuilla leviin kalusta kskeviin asiakirjihin Kalustn tarkastus ja hult: luku n päivitetty, kska kalust-hje n muuttunut (n tullut mm. kalustmestari A sekä varavarjnpakkaaja pistuu). Punssetin kesta n muutettu alaspäin kalusthenkilöiden palautteen mukaisesti. Valjaita ei enää kehteta puhdistamaan juuriharjalla. Varavarjn saa pakata kalustmestarit A, B tai C. Varavarjn pakannut henkilö merkitsee aina laitekrttiin varavarjn tehtävät timenpiteet kuten pakkaukset ja käytönjälkeiset tarkastukset Punkset kuluvat npeasti kuluneiden sliderin renkaiden takia. Punssetti kestää yleensä hyppyä. repun ja valjaiden puhdistus irtliasta tarvittaessa esimerkiksi pehmeällä harjalla tai pölynimurilla - 23 Pakkaustarkastus: vastuu ikeasta pakkaamisesta n vain tarkastajalla, pakkaajan pitää tietenkin lla hulellinen. Kuittaus pakkauskirjanpitn n tehtävä tunnistettavasti, ts. vidaan tietää, kuka tarkastaja n Määräykset: luku n päivitetty. KTK:ta ei enää le, ilmailulaki n uudistettu, ilmailumääräyksiä ja -tiedtteita n kumttu Hyppytiminnan järjestäminen. Turvallisuusnäkökulma tudaan entistä paremmin esille. Tämä luku tulee kuluttajienkin lukea hulella!

5 5 Uutta vat Hyppytiminnan ja -turvallisuuden valvminen, päälentäjä, yleisesti lentkneiden kantkyvystä ja painpisteen sijainnista sekä lentkneen sakkauksesta. Myös muihin khtiin n kirjitettu lisää tekstiä. Myös uusia, NCO:n myötä muuttuvia (tai pikemminkin pistuvia) OPS M6-1-asiita n pyritty j humiimaan. Uutena khtana n myös khta 25.9 Kulutusrganisaati. Siinä kerrtaan kulutusrganisaatin kuuluvien henkilöiden tehtävät ja vastuut. (Kulutuspäällikkö (KP) ja apulaiskulutuspäällikkö (AKP), Kalustpäällikkö (KAP), Turvallisuuspäällikkö (TP), Kuluttajat, sekä Apukuluttajat) yön määritelmä n muuttunut, OPS M1-1 ei enää määrittele yötä. Yö määritellään eurppalaisten lentsääntöjen mukaan (SERA artikla 2, khta 97) seuraavasti: Aika iltahämärän päättymisestä aamuhämärän alkamiseen. Hämärä päättyy illalla, kun auringn keskipiste n 6 astetta hrisntin alapulella ja alkaa aamulla, kun auringn keskipiste n 6 astetta hrisntin alapulella vesihypyillä irrtetaan RSL. Näin n tietenkin kannattanut tehdä aina, mutta ppaassa siitä ei llut mainintaa ja 26.6 kilpailut ja hyppylajit n päivitetty. Muutksia n useita, kannattaa katsa suraan ppaasta s hapen käytöstä n uudet määräykset (myös timinnallisissa hjeissa) Hypyt painekrkeuden ylittäessä jalkaa (NCO.SPEC.PAR.115) Hyppytiminnassa hyppääjien ei tarvitse käyttää lisähappea, kun painekrkeus n yli jalkaa enintään kuuden minuutin ajan tai yli jalkaa enintään klmen minuutin ajan. Js lisähappea judutaan käyttämään, hyppääjälle susitellaan hyppykäyttöön hyväksyttyä varavarjn autmaattilaukaisinta Vaaratilanneilmitus n nykyään turvallisuusilmitus. ajatusmalli n uudistettu, mukana n kevyempi, pikkeamailmitus -tas. LUE lisää ppaasta! ryhmähypyistä ainakin ensimmäinen puretaan 1800 metrissä, sen jälkeen kuluttajan harkinnan mukaan viimeistään 1600 m kuvunkäsittelyhypyt vidaan hypätä myös yli 2000 m krkeudesta, js se n hyppytiminnan kannalta järkevintä. Vaikka hypättäisiin krkeammalta, hyppyyn ei saa lisätä muuta suritusta; tällöin avaus n m FS-ennätykset n päivitetty kuva 36.3 (4-way-jukkueen ulshyppypaikat) n uusittu, lisätty uusi UH-kuva käytetään jhdnmukaisesti sanaa kanthihnat, ennen li viilekkeet. - Liitteitä n päivitetty ja lisätty kulutushjelmatiivistelmät (PL ja NOVA). - Lisäksi krjattu/lisätty/pistettu: pilkkuja, pallukita, pisteitä, viivjen pituutta ja lyhyyttä, kirjitusvirheitä (tivttavasti ei kutenkaan paljn le lisätty) yms. kirjitusteknistä, jne. Havaittuja päivitystarpeita: Lukuun 7.5 n unhtunut merkitä alaluvut tsikiden eteen ( ) Lukuun 19.1 pitää lisätä linkki Freeppaaseen s. 143 (ja kursivida sana Freeppaan)

6 kameran kanssa hyppääminen. Pistetaan sanat "Tällä hetkellä" (kameran kanssa saa hypätä...) Eiköhän tu le pysyvä tilanne. Luku 23, tisen kappaleen alku. Siirrettävä virke "Pakkaustarkastuksesta n muistettava, että se n aina petus- ja ppimistapahtuma." ensimmäisen kappaleen viimeiseksi virkkeeksi lisättävä linkki FS-hjelmaan 18.9 s lisättävä linkki freehyppyhjelmaan 19.5 s tekstin visi tasapainttaa mlemmille palstille tekstin visi laittaa alkamaan samalta taslta (palstat). 42 tekstin visi tasapainttaa mlemmille palstille. 43 tekstin visi tasapainttaa mlemmille palstille.

Laskuvarjohyppääjän opas 2017 Uudet ja päivitetyt asiat

Laskuvarjohyppääjän opas 2017 Uudet ja päivitetyt asiat Laskuvarjohyppääjän opas 2017 Uudet ja päivitetyt asiat 22.4.2017 1 YLEISTÄ Edellisestä oppaasta saatu palaute on huomioitu. Turpo-palaverissa kerhojen edustajien kanssa käytiin läpi. Lisäksi on huomioitu

Lisätiedot

Opas uudistus. Turpaboogiet Laskuvarjotoimikunta Kahu /Kimmo / Johanna

Opas uudistus. Turpaboogiet Laskuvarjotoimikunta Kahu /Kimmo / Johanna Opas uudistus Turpaboogiet 14.1.2017 Laskuvarjotoimikunta Kahu /Kimmo / Johanna 1 2.3 (s.5) Lisätty viittaus RSL vapautuksesta (5.5.1 s.27) - Laskeutuminen veteen 3.7 Muutettu / Poistettu ja sen lopullinen

Lisätiedot

3. Kuka saa säätää varavarjon automaattilaukaisinta (Cypresiä)? a. Pilotti b. Hyppymestari c. Hyppääjä d. Turvallisuuspäällikkö

3. Kuka saa säätää varavarjon automaattilaukaisinta (Cypresiä)? a. Pilotti b. Hyppymestari c. Hyppääjä d. Turvallisuuspäällikkö NOVA Alkeis 1. Missä korkeudessa ja miten avaat päävarjon? a. 1500m. Katsot mittaria ja avaat varjon b. 2000m. Avaat varjon c. 1600m. Näytät avausmerkin ja avaat varjon (taivuta, tartu, vedä) d. 1500m.

Lisätiedot

OPPILAAN NIMI. SUORITUS PVM PLHM:n KUITTAUS

OPPILAAN NIMI. SUORITUS PVM PLHM:n KUITTAUS PL OPPILAAN NIMI ALKEISKOULUTUS SUORITUS PVM PLHM:n KUITTAUS t7.2 Harjoitusveto (O + H) 4 PL-harjoitusvetohyppy 5 PL-harjoitusvetohyppy 6 PL-harjoitusvetohyppy * t3.5 t3.6 t7.3 Vapaapudotuksen perusteet,

Lisätiedot

Ohjeita linja- ja aikatuomareille

Ohjeita linja- ja aikatuomareille Päivitetty Ohjeita linja- ja aikatumareille Yleistä Linja- ja aikatumarit timivat SM-kilpailuissa, FinGym-kilpailuissa, katsastuskilpailuissa ja kansainvälisissä kilpailuissa. Mikäli vimistelija n kkeiluajan

Lisätiedot

OPPILAAN NIMI. SUORITUS PVM PLHM:n KUITTAUS

OPPILAAN NIMI. SUORITUS PVM PLHM:n KUITTAUS PL OPPILAAN NIMI ALKEISKOULUTUS SUORITUS PVM PLHM:n KUITTAUS t7.2 Harjoitusveto (O + H) 4 PL-harjoitusvetohyppy 5 PL-harjoitusvetohyppy 6 PL-harjoitusvetohyppy * t3.5 t3.6 t7.3 Vapaapudotuksen perusteet

Lisätiedot

Moottoroidun B-ryhmän varjoliitimen koulutusohjelma

Moottoroidun B-ryhmän varjoliitimen koulutusohjelma Mttridun B- varjliitimen kulutushjelma Tämä kulutushjelma n Sumen ilmailuliitt (SIL) ry:n hyväksymä yleisesti käytettävä kulutushjelma, jka tulee 1.1.2012 päivätyn mttridun varjliitimen kulutushjeen rinnalle.

Lisätiedot

Käyttövoimasta erottaminen

Käyttövoimasta erottaminen 2011 Käyttövimasta erttaminen Mies puristui betnitutetehtaassa autmaattikäytöllä lleen kuljetinpöydän ja sen pysäyttimen väliin (TOT 24/08) Kneenhitaja li hultamassa betnituteknetta, jnka levynsyöttökuljetin

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus, Peltotuki 2016.1

Ajankohtaiskatsaus, Peltotuki 2016.1 Ajankhtaiskatsaus, Pelttuki 2016.1 Sftsal Oy huhtikuu 2016 Seuraa Pelttuen alkuruudun Tiedtteet-timinta ja sivustn www.sftsal.fi ajankhtaistiedtteita! Lyhyesti Muista palauttaa 5 vuden viljelysuunnitelma

Lisätiedot

Laskuvarjohyppääjän opas - Muutokset. Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen

Laskuvarjohyppääjän opas - Muutokset. Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen Laskuvarjohyppääjän opas - Muutokset Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen Muutoksia, lisäyksiä yms. MTOW on nykyään MTOM, maximum... mass Lukuun 7.5 on unohtunut merkitä alaluvut otsikoiden eteen (7.5.1-7.5.3)

Lisätiedot

HENKKARIKLUBI. Mepco HRM uudet ominaisuudet vinkkejä eri osa-alueisiin 1 (16) 28.5.2015. Lomakkeen kansiorakenne

HENKKARIKLUBI. Mepco HRM uudet ominaisuudet vinkkejä eri osa-alueisiin 1 (16) 28.5.2015. Lomakkeen kansiorakenne 1 (16) Mepc HRM uudet minaisuudet vinkkejä eri sa-alueisiin Khta: Kuvaus: Lmakkeen kansirakenne Lmakkeen kansirakenne Lmakkeet vidaan kategrisida tiettyyn lmakekategriaan. Tämä helpttaa käyttäjiä hakemaan

Lisätiedot

Ongelma 1: Mistä joihinkin tehtäviin liittyvä epädeterminismi syntyy?

Ongelma 1: Mistä joihinkin tehtäviin liittyvä epädeterminismi syntyy? Ongelma : Mistä jihinkin tehtäviin liittyvä epädeterminismi syntyy? 0-0 Lasse Lensu Ongelma : Miten vidaan pelata algritmisesti? 0-0 Lasse Lensu Ongelma : Onk mahdllista pelata ptimaalisesti? 0-0 Lasse

Lisätiedot

pienempää, joten vektoreiden välinen kulma voidaan aina rajoittaa välille o. Erikoisesti on

pienempää, joten vektoreiden välinen kulma voidaan aina rajoittaa välille o. Erikoisesti on 5 Pistetul ja sen svellutuksia Kun kahdella vektrilla, a ja b n hteinen alkupiste, niiden määräämät pulisurat jakavat tasn kahteen saan, kahteen kulmaan, jtka vat tistensa eksplementtikulmia, siis kulmia,

Lisätiedot

MoViE- sovelluksen käyttöohjeet

MoViE- sovelluksen käyttöohjeet MViE- svelluksen käyttöhjeet Yleistä tieta: MViE- palvelua vidaan käyttää mbiililaitteilla jk käyttämällä laitteessa levaa selainhjelmaa tai lataamalla laitteeseen ma MViE- svellus Svelluksen kautta vidaan

Lisätiedot

Eurovac 200T Purunpoistolaite

Eurovac 200T Purunpoistolaite Eurvac 200T Purunpistlaite Käyttö- ja hult-hje Sumen Imurikeskus Oy Tehtaankatu 18 38700 Kankaanpää Puh. +358 (0)2 576 700 Fax. +358 (0)2 576 7010 www.sumenimurikeskus.fi eurvac@sumenimurikeskus.fi Krnr

Lisätiedot

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm OHJEITA PUNOMO.FI:N TEEITSE-SIVUSTON JULKAISIJOILLE Tällä pääset alkuun! 4.8.2013 Pirj Sinerv qwertyuipasdfghjklzxcv Sisällys OHJEITA PUNOMO.FI:N TEEITSE-SIVUSTON JULKAISIJOILLE... 0 1. JULKAISUOIKEUDEN

Lisätiedot

Ongelma 1: Mistä joihinkin tehtäviin liittyvä epädeterminismi syntyy?

Ongelma 1: Mistä joihinkin tehtäviin liittyvä epädeterminismi syntyy? Ongelma : Mistä jihinkin tehtäviin liittyvä epädeterminismi syntyy? 0-0 Lasse Lensu Ongelma : Miten vidaan pelata algritmisesti? 0-0 Lasse Lensu Ongelma : Onk mahdllista pelata ptimaalisesti? 0-0 Lasse

Lisätiedot

SAK ry Ohje 1 (3) Liitto- ja jäsenpalveluosasto Esko Grekelä/Anitta Leikos 2.12.2014

SAK ry Ohje 1 (3) Liitto- ja jäsenpalveluosasto Esko Grekelä/Anitta Leikos 2.12.2014 SAK ry Ohje 1 (3) Liitt- ja jäsenpalvelusast Esk Grekelä/Anitta Leiks 2.12.2014 PAIKALLISJÄRJESTÖN PURKAMINEN TOIMENPITEET 1. Ilmitus SAK:n alueelliseen timipisteeseen välittömästi, kun paikallisjärjestön

Lisätiedot

- Lähettää kasvulohkotiedot sähköiseen tukihakuun tai tulostaa paperille. - Lähettää kylvöalailmoituksen tiedot sähköiseen tukihakuun

- Lähettää kasvulohkotiedot sähköiseen tukihakuun tai tulostaa paperille. - Lähettää kylvöalailmoituksen tiedot sähköiseen tukihakuun 1 Sähköinen tukihaku Pelttuki-hjelmalla 8.4.2014, hjelmaversi 2014.11 Yleiskuvaus Pelttuki-hjelmasta n lemassa kaksi eri laajuista versita, maksullinen Pelttuki Pr ja ilmaiseksi käyttöön saatava Pelttuki

Lisätiedot

Maahantuojat: omavalvontasuunnitelman ja sen toteutumisen tarkastuslomakkeen käyttöohje

Maahantuojat: omavalvontasuunnitelman ja sen toteutumisen tarkastuslomakkeen käyttöohje Esittelijä Nurttila Annika Sivu/sivut 1 / 6 Maahantujat: mavalvntasuunnitelman ja sen tteutumisen tarkastuslmakkeen käyttöhje Tarkastuksen tavitteena n selvittää, nk maahantujalla mavalvntasuunnitelmassaan

Lisätiedot

35 NORMAALIN HAUN HAKUEHTOJEN TARKISTAMINEN TAI MUOKKAAMINEN

35 NORMAALIN HAUN HAKUEHTOJEN TARKISTAMINEN TAI MUOKKAAMINEN Sivu 1 / 5 35 NORMAALIN HAUN HAKUEHTOJEN TARKISTAMINEN TAI MUOKKAAMINEN Ankkurissa n Nrmaali-raprttivalinnan alla Sumen Ladun jäsenpalvelun tekemiä raprtteja, jita et vi pistaa. Lisäksi Nrmaaleissa näkyvät

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA I (PL-ALKEISKURSSI JA NOVA-ALKEISKURSSI)

KOULUTUSOHJELMA I (PL-ALKEISKURSSI JA NOVA-ALKEISKURSSI) SUOMEN ILMAILULIITTO RY OHJE Helsinki-Malmin lentoasema 00700 HELSINKI 9.3.2017 KOULUTUSOHJELMA I (PL-ALKEISKURSSI JA NOVA-ALKEISKURSSI) 1. Yleistä Tämä koulutusohjelma korvaa koulutusohjelman 20.4.2014.

Lisätiedot

Laskuvarjohyppääjän opas Muutossuunnitelmat. Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen

Laskuvarjohyppääjän opas Muutossuunnitelmat. Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen Laskuvarjohyppääjän opas Muutossuunnitelmat Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen Muutoksia, lisäyksiä yms. MTOW on nykyään MTOM, maximum... mass Lukuun 7.5 on unohtunut merkitä alaluvut otsikoiden eteen

Lisätiedot

REKISTERINPITÄJÄN MUUTOKSET: Toimintamalli muutostilanteessa

REKISTERINPITÄJÄN MUUTOKSET: Toimintamalli muutostilanteessa Rekisterinpitäjän muutkset 1(7) REKISTERINPITÄJÄN MUUTOKSET: Timintamalli muutstilanteessa Ptilasasiakirjan rekisterinpitäjä: alkutilanne Tiet ptilaan hidssa syntyvien asiakirjjen rekisterinpitäjästä tallennetaan

Lisätiedot

Kuva 1: Kojeen rakenne

Kuva 1: Kojeen rakenne 1-10 V -kiertptentimetri Tilausnr. : 2891 10 1-10 V -painikekiertptentimetri, 1s ksketin Tilausnr. : 2896 10 1-10 V -kiertptentimetri peitelevyllä Tilausnr. : 9 2891.. Käyttö- ja asennushje 1 Turvallisuushjeet

Lisätiedot

PubMed pikaopas. 1. Yksinkertainen haku, haku vapain sanoin

PubMed pikaopas. 1. Yksinkertainen haku, haku vapain sanoin PubMed pikapas 1. Yksinkertainen haku 2. Rajaukset 3. Advanced Search 4. Haku MeSH-termein 5. Hakutulksen käsittely, tulstus ja lajittelu 6. Tietyn viitteen etsiminen 1. Yksinkertainen haku, haku vapain

Lisätiedot

KTJkii-aineistoluovutuksen tietosisältö

KTJkii-aineistoluovutuksen tietosisältö KTJkii-aineistluvutuksen tietsisältö 2008-02-12 Versi 1.05 2009-02-10 Versi 1.06 2010-02-16 Versi 1.07 2011-02-14 Versi 1.08 2012-02-13 Versi 1.09 2013-02-25 Versi 1.10 2014-02-10 Versi 1.11 Yleistä Ominaisuustietjen

Lisätiedot

Tämä päivätty koulutusohjelma korvaa koulutusohjelman 9.10.2005. Siihen kuuluu:

Tämä päivätty koulutusohjelma korvaa koulutusohjelman 9.10.2005. Siihen kuuluu: SUOMEN ILMAILULIITTO RY Helsinki-Malmin lentoasema 00700 HELSINKI OHJE KOULUTUSOHJELMA I 1. Yleistä Tämä päivätty koulutusohjelma korvaa koulutusohjelman 9.10.2005. Siihen kuuluu: a) tämä ohje, b) koulutusohjelma

Lisätiedot

Fy06 Koe 20.5.2014 Kuopion Lyseon lukio (KK) 1/6

Fy06 Koe 20.5.2014 Kuopion Lyseon lukio (KK) 1/6 Fy06 Ke 0.5.04 Kupin Lysen luki (KK) /6 6p/tehtävä.. Kaksi varattua palla rikkuu lankjen varassa lähellä tisiaan. Pallt vetävät tisiaan puleensa 0,66 N vimalla. Pienemmän palln varaus n kaksinkertainen

Lisätiedot

KITI - kilpailu anomuksesta ajoon. Ohjeistus kilpailujen anomisesta ja muokkaamisesta KITIssä.

KITI - kilpailu anomuksesta ajoon. Ohjeistus kilpailujen anomisesta ja muokkaamisesta KITIssä. KITI - kilpailu anmuksesta ajn Ohjeistus kilpailujen anmisesta ja mukkaamisesta KITIssä. Kilpailun anminen kalenteriin KITIssä Kilpailun vi ana kalenteriin KITIssä henkilö, jlla n jäsenrekisterin ylläpitäjän

Lisätiedot

Geometrinen piirtäminen

Geometrinen piirtäminen Gemetrinen piirtäminen Nimet: Piirtäkää gemetrisesti nelikulmi, jnka kaikki sivut vat yhtä pitkät. Valmistautukaa selittämään muille, miksi piirtämistapa timii. Opettajalle Ehdtus tunnin rakenteesta: Alustusvaihe

Lisätiedot

SPL TAMPEREEN PIIRI: SEURATUTOROINTI

SPL TAMPEREEN PIIRI: SEURATUTOROINTI SPL TAMPEREEN PIIRI: SEURATUTOROINTI Tampellan esplanadi 6, 33100 Tampere, puh. 010 841 1880, fax 010 841 1888, www.pallliitt.fi/tampere Jaettu vastuu auttaa yhteisöä kehittymään Ihmisyhteisöt rakentuvat

Lisätiedot

Flash ActionScript osa 2

Flash ActionScript osa 2 Liiketalus syksy 2012 Flash ActinScript sa 2 Scripti-kieli Skriptikieli n tarkitettu skriptien eli kmentsarjjen tekemiseen. lyhyitä hjeita, siitä kuinka svelluksen tulisi timia Skripteillä autmatisidaan

Lisätiedot

SIL Laskuvarjohyppykurssin kalvosarja

SIL Laskuvarjohyppykurssin kalvosarja SIL Laskuvarjohyppykurssin kalvosarja Vaihtoehtoisesti käytettävät sivut eri valjastyyppien, uloshyppytyylien ja avausjärjestelmien sekä NOVA/PL-koulutuksen mukaan seuraavasti: Reppu-valjasyhdistelmä s.17,

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2016 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 7 27.01.2016. 7 Asianro 201/10.00.02.01/2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2016 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 7 27.01.2016. 7 Asianro 201/10.00.02.01/2016 Kupin kaupunki Pöytäkirja 1/2016 1 (1) 7 Asianr 201/10.00.02.01/2016 Puijnlaaksn etelärinteen tnttien luvutusehdt Kiinteistöjhtaja Jari Kyllönen Maamaisuuden hallintapalvelujen tukipalvelut Tekninen lautakunta

Lisätiedot

Varsinais-Suomen palvelupisteaineisto

Varsinais-Suomen palvelupisteaineisto 1 Varsinais-Sumen palvelupisteaineist - hjeet käyttöön (versi 16.12.2013) Varsinais-Sumen palvelupisteaineist Ohjeet käyttöön Lyhyesti: Varsinais-Sumesta kerätään ja pidetään ajan tasalla palveluihin liittyvää

Lisätiedot

1. Lämmittely: erilaisia juoksuharjoitteita yhteensä 4-5 min. / 30 sekuntia harjoite.

1. Lämmittely: erilaisia juoksuharjoitteita yhteensä 4-5 min. / 30 sekuntia harjoite. Juha Hiltunen, OMT-fysiterapeutti Petteri Kski, naprapaatti; D.N. Alkuverryttelyhjelma n suunniteltu nuren urheilijan urheilukunnn kehittämiseksi ja alaraajavammjen ennaltaehkäisemiseksi. Nrjalaistutkimuksen

Lisätiedot

SIL - Laskuvarjohyppykurssin kalvosarja

SIL - Laskuvarjohyppykurssin kalvosarja SIL - Laskuvarjohyppykurssin kalvosarja Vaihtoehtoisesti käytettävät sivut eri valjastyyppien, uloshyppytyylien ja avausjärjestelmien mukaan seuraavasti: Reppu-valjasyhdistelmä s.14 Wings s.15 Wings-PL

Lisätiedot

Hyppytoiminnan Turvallisuusilmoitus

Hyppytoiminnan Turvallisuusilmoitus Valitaan esimerkissä tämä Hyppytoiminnan Turvallisuusilmoitus HUOM! Tämä on vain ESIMERKKI, todellinen ulkoasu ei ole samanlainen Hyppylentotoiminnan poikkeamailmoitus Turvallisuusilmoitus turvallisuusilmoituksia

Lisätiedot

KITI - kilpailu anomuksesta ajoon. Ohjeistus kilpailujen anomisesta ja muokkaamisesta KITIssä.

KITI - kilpailu anomuksesta ajoon. Ohjeistus kilpailujen anomisesta ja muokkaamisesta KITIssä. KITI - kilpailu anmuksesta ajn Ohjeistus kilpailujen anmisesta ja mukkaamisesta KITIssä. Kilpailun anminen kalenteriin KITIssä Kilpailun vi ana kalenteriin KITIssä henkilö, jlla n jäsenrekisterin ylläpitäjän

Lisätiedot

KALUSTOPERÄISET VAARATILANTEET Turpaboogie 2007 Kuopio

KALUSTOPERÄISET VAARATILANTEET Turpaboogie 2007 Kuopio KALUSTOPERÄISET VAARATILANTEET 2007 Turpaboogie 2007 Kuopio Avautuvat reput Varomaton liikkuminen koneessa ->VV reppu aukesi Varovainen liikkuminen, ei nojailua pedaaleissa istuttaessa PV putosi lattialle

Lisätiedot

Ominaisuus- ja toimintokuvaus Idea/Kehityspankki - sovelluksesta

Ominaisuus- ja toimintokuvaus Idea/Kehityspankki - sovelluksesta www.penspace.fi inf@penspace.fi 15.6.2015 1 Ominaisuus- ja timintkuvaus Idea/Kehityspankki - svelluksesta 1. Yleistä Kun jäljempänä puhutaan prjektista, tarkitetaan sillä mitä tahansa kehittämishjelmaa

Lisätiedot

Tämä ruutu näkyy ainoastaan esikatselutilassa.

Tämä ruutu näkyy ainoastaan esikatselutilassa. FINLAND_Decisin_Making_March_3_4cuntry_study(1) Tämä kysely n sa neljän maan vertailututkimusta, jssa tutkitaan päätöksenteka lastensujelussa Nrjassa, Sumessa, Englannissa ja Yhdysvallissa. Samat kysymykset

Lisätiedot

SIL Laskuvarjohyppykurssin kalvosarja

SIL Laskuvarjohyppykurssin kalvosarja SIL Laskuvarjohyppykurssin kalvosarja Vaihtoehtoisesti käytettävät sivut eri valjastyyppien, uloshyppytyylien ja avausjärjestelmien sekä NOVA/PL-koulutuksen mukaan seuraavasti: Reppu-valjasyhdistelmä s.17,

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 31.5.2010. Työsuhde- ja lakiasiain johtaja Jouni Valjakka

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 31.5.2010. Työsuhde- ja lakiasiain johtaja Jouni Valjakka 31.5.2010 Työsuhde- ja lakiasiain jhtaja Juni Valjakka Infrmaatiteknlgian tiedekunnan kehittämisehdtukset rehtrin delegintipäätökseen 14.12.2009 sekä hallintkeskuksen antamiin hjeisiin tuntipettajien ttamisesta

Lisätiedot

GeoCalc 4 Julkaisutiedot

GeoCalc 4 Julkaisutiedot GeCalc 4 Julkaisutiedt Civilpint Oy 04/2019 2(5) 1 GEOCALC 4 JULKAISUTIEDOT 1.1 GEOCALC 4.1 (180419, R3461) Ohjelmistn lisensinti n päivitetty 64 bit versin. Lisenssipalvelimesta pitää lla asennettuna

Lisätiedot

VAARATILANTEET 2008. Turpaboogie 2008 Pori. Kalustoperäiset vaaratilanteet 2008

VAARATILANTEET 2008. Turpaboogie 2008 Pori. Kalustoperäiset vaaratilanteet 2008 KALUSTOPERÄISET VAARATILANTEET 2008 Turpaboogie 2008 Pori Avautuvat reput Varomaton liikkuminen koneessa ->PV reppu aukesi Varovainen liikkuminen koneessa, riittävän kireä luuppi Oppilaan IA kahva tarttui

Lisätiedot

Joukkuevoimistelun fyysisen harjoittelun liikepankki

Joukkuevoimistelun fyysisen harjoittelun liikepankki Jukkuevimistelun fyysisen harjittelun liikepankki - Npeusvima / vertikaalihypyt - Pnnistusvimatestitulsten phjalta, syksy 2017 Testit n tteutettu syksyllä 2017, el-lkakuussa. Testeihin sallistuivat Vimisteluliitn

Lisätiedot

Luento 4 Tekstinkäsittelyn perusperiaatteita, tyylit, sarkaimet. 29.9.2015 Aulikki Hyrskykari

Luento 4 Tekstinkäsittelyn perusperiaatteita, tyylit, sarkaimet. 29.9.2015 Aulikki Hyrskykari Luent 4 Tekstinkäsittelyn perusperiaatteita, tyylit, sarkaimet 29.9.2015 Aulikki Hyrskykari Tunnukset ja salasanat Uniikit salasanat ei pitäisi käyttää samaa salasanaa eri palveluissa js yksi palvelu murretaan,

Lisätiedot

Muutokset asetukseen ajoneuvon käytöstä tiellä, ajoneuvon tai yhdistelmän käyttöä koskevat säännöt

Muutokset asetukseen ajoneuvon käytöstä tiellä, ajoneuvon tai yhdistelmän käyttöä koskevat säännöt Tiedte 1(5) 24.2.2017 Muutkset asetukseen ajneuvn käytöstä tiellä, ajneuvn tai yhdistelmän käyttöä kskevat säännöt Asetusta ajneuvn käytöstä tiellä 1257/1992 (käyttöasetus) n muutettu asetuksella 47/2017

Lisätiedot

Etunoja lasten, nuorten ja perheiden tukemisessa edellyttää monialaista yhteistyötä ja johtamista. - Mihin se voi kaatua?

Etunoja lasten, nuorten ja perheiden tukemisessa edellyttää monialaista yhteistyötä ja johtamista. - Mihin se voi kaatua? Etunja lasten, nurten ja perheiden tukemisessa edellyttää mnialaista yhteistyötä ja jhtamista. - Mihin se vi kaatua? FT, ssiaalijhtaja Arja Heikkinen, Oulun kaupunki 29.9.2014 Oulun kaupungin tavitteet

Lisätiedot

Kerhopomopalaveri Kalustoasiaa Tomi Kallunki

Kerhopomopalaveri Kalustoasiaa Tomi Kallunki Kerhopomopalaveri 2017 Kalustoasiaa Tomi Kallunki Kalustotyöryhmä Timo Tillman PJ Tomi Kallunki Teemu Hilden Valmistelee SIL ohjeet jne LT:n hyväksytäväksi Kalustokelpoisuuksien käsittely Toimii LT:n kalustoasioiden

Lisätiedot

LASTEN NÄÄSHALLI CUP 2009

LASTEN NÄÄSHALLI CUP 2009 järjestää LASTEN NÄÄSHALLI CUP 2009 Sunnuntaina 24.5.2009 KILPAILUPAIKKA KILPAILUUN ILMOITTAUTUMINEN KILPAILUMAKSU Nääshalli, bud 4 (Näsijärvenkatu 8, Tampere). Viimeinen ilmittautumispäivä n perjantaina

Lisätiedot

FC HONKA AKATEMIAN ARVOT

FC HONKA AKATEMIAN ARVOT FC HONKA AKATEMIAN ARVOT JOHDANTO... 3 FC HONKA AKATEMIAN ARVOT... 4 YHTEISÖLLISYYS & YKSILÖ... 5 MEIDÄN SEURA, TOIMIMME YHDESSÄ, VOITAMME YHDESSÄ... 5 YKSILÖN KEHITYS JA YKSILÖN ONNISTUMISET PARANTAVAT

Lisätiedot

Kelan järjestelmä muodostaa erän apteekin yhden vuorokauden aikana lähettämistä ostoista.

Kelan järjestelmä muodostaa erän apteekin yhden vuorokauden aikana lähettämistä ostoista. 11 Tilitysmenettely Kelalta tai työpaikkakassalta tilitettävä kustannus syntyy sillin, kun lääkkeet luvutetaan asiakkaalle sairausvakuutuslain mukaisella krvauksella vähennettyyn hintaan. Kun lääkkeet

Lisätiedot

Sisällysluettelo OHJE 2811.2011 ---

Sisällysluettelo OHJE 2811.2011 --- Ohje henkilökunnalle 28.11.2011 1 Sisällysluettel Yleistä... 2 Hitympäristön siisteys... 3 Puhtaiden haavjen hit... 4 Alle 24 tuntia... 4 Yli 24 tuntia... 4 Infektituneiden haavjen hit... 4 Ompeleiden

Lisätiedot

MAB2. Kertaustehtävien ratkaisut. 120. a) α = 15 16 1. β = 95 58 45. 95 o 58. b) α = 11,9872 0,9872 = 0,9872 60 = 59,232 0,232 = 0,232 60 = 13,92

MAB2. Kertaustehtävien ratkaisut. 120. a) α = 15 16 1. β = 95 58 45. 95 o 58. b) α = 11,9872 0,9872 = 0,9872 60 = 59,232 0,232 = 0,232 60 = 13,92 MAB Kertaustehtävien ratkaisut 10. a) α = 15 16 1 16 1 15 60 β = 95 58 45 600 15,669 95 58 45 95,979 60 600 b) α = 11,987 0,987 = 0,987 60 = 59, 0, = 0, 60 = 1,9 α = 11 59 1,9 = 11 59 14 β = 95,4998 0,

Lisätiedot

Fysiikan labra Powerlandissa

Fysiikan labra Powerlandissa Fysiikan labra Pwerlandissa Bumper Cars Bumper Cars n suuri autrata jka spii niin vanhille kuin nurillekin kuljettajille. Autt vat varustetut turvavöin ja autja vi ajaa yksin tai pareittain. Lievemmät

Lisätiedot

LASKUVARJOHYPPÄÄJÄN OPAS

LASKUVARJOHYPPÄÄJÄN OPAS LASKUVARJOHYPPÄÄJÄN OPAS SUOMEN ILMAILULIITTO RY LASKUVARJOTOIMIKUNTA 9.3.2017 Toimittanut Laskuvarjotoimikunta 2016 2017 Lähetä palautetta: www.laskuvarjotoimikunta.fi/opaspalaute Sisällysluettelo Sisällysluettelo

Lisätiedot

OHJE POISSAOLOIHIN PUUTTUMISEEN KOULUSSA

OHJE POISSAOLOIHIN PUUTTUMISEEN KOULUSSA elkuu 2015 OHJE POISSAOLOIHIN PUUTTUMISEEN KOULUSSA OPPILAAN SÄÄNNÖLLISEN KOULUNKÄYNNIN TURVAAMINEN JA TUKEMINEN Kulun aikuisten tehtävä n tukea tasapulisesti jkaista ppilasta tämän kasvussa ja kehityksessä

Lisätiedot

YLEISTAVOITTEET 21.12.2010

YLEISTAVOITTEET 21.12.2010 YLEISTAVOITTEET 21.12.2010 Kaupunkiseutua (kk rakennemallin aluetta) kskevat yleistavitteet Aluerakenteella vastataan glbalisaatin mukanaan tumiin haasteisiin ja tetaan humin maakunnan asema Itämeren alueella

Lisätiedot

Tämä alkaa aiheuttaa ongelmia, koska siirtymä-ajan säännöksiä aletaan poistaa.

Tämä alkaa aiheuttaa ongelmia, koska siirtymä-ajan säännöksiä aletaan poistaa. LAUSUNTOPYYNTÖTAULUKKO Määräys OPS M6-1 1(6) TRAFI/35830/03.04.00.00/2017 Määräysluonnoksen kohta Uusi kohta: 2.3.8 Mahdollinen muutosehdotus perusteluineen tai muu huomio Laskuvarjon huoltaja saa korjata,

Lisätiedot

Vaaratilanteet - ilmoittaminen ja hyödyntäminen

Vaaratilanteet - ilmoittaminen ja hyödyntäminen 2012 Vaaratilanteet - ilmittaminen ja hyödyntäminen Tilastllisesti yhtä vakavaa tapaturmaa khden sattuu samankaltaisessa työssä: 1 10 30 600 Vakava tapaturma Lievä tapaturma Materiaalivahink Vaaratilanne

Lisätiedot

SIL Laskuvarjohyppykurssin kalvosarja

SIL Laskuvarjohyppykurssin kalvosarja SIL Laskuvarjohyppykurssin kalvosarja Vaihtoehtoisesti käytettävät sivut eri valjastyyppien, uloshyppytyylien ja avausjärjestelmien sekä NOVA/PL-koulutuksen mukaan seuraavasti: Reppu-valjasyhdistelmä s.17,

Lisätiedot

opeukalo osui sirkkelin terään ja sahautui poikki 1. nivelen yläpuolelta osahaushetkellä teräsuoja on toiminut asianmukaisesti

opeukalo osui sirkkelin terään ja sahautui poikki 1. nivelen yläpuolelta osahaushetkellä teräsuoja on toiminut asianmukaisesti 2012 Sirkkeli Erittäin kkenut työntekijä (kkemus 45 v.) sahasi katkaisusirkkelillä listaa, jka li hunsti painettuna sirkkelin sahausvasteeseen. Lista n sahauksen aikana lyönyt työntekijän käteen Peukal

Lisätiedot

TARVITSEMASI PALVELUT PAIKASTA RIIPPUMATTA

TARVITSEMASI PALVELUT PAIKASTA RIIPPUMATTA TARVITSEMASI PALVELUT PAIKASTA RIIPPUMATTA Palveludirektiivin tarkituksena n tuda kuluttajille enemmän valinnanvaraa, enemmän vastinetta rahille ja paremmat mahdllisuudet käyttää palveluja eri pulilta

Lisätiedot

IZAR RECEIVER DISPLAY LANGATON NÄYTTÖLAITE ASENNUS- JA KÄYTTÖOPAS

IZAR RECEIVER DISPLAY LANGATON NÄYTTÖLAITE ASENNUS- JA KÄYTTÖOPAS IZAR RECEIVER DISPLAY LANGATON NÄYTTÖLAITE ASENNUS- JA KÄYTTÖOPAS Saint-Gbain Pipe Systems Oy Merstlantie 16 29200 Harjavalta Finland Tel. +358 (0) 207 424 600 Fax +358 (0) 207 424 601 www.sgps.fi Nuijamiestentie

Lisätiedot

OHJE ASIAKASKUTSUJÄRJESTELMÄ EVENTALEN KÄYTTÖÖN Yleisesittely

OHJE ASIAKASKUTSUJÄRJESTELMÄ EVENTALEN KÄYTTÖÖN Yleisesittely OHJE ASIAKASKUTSUJÄRJESTELMÄ EVENTALEN KÄYTTÖÖN 20.9.2017 Yleisesittely Vit lähettää asiakaskutsut asiakkaillesi sähköpstilla tai tulstaa kutsut ja lähettää ne pstitse. Kutsun paperikk n A4. Kutsu vi lla

Lisätiedot

Toiminnalliset ohjeet Turpaboogiet Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen [Täydennetty esityksen jälkeen]

Toiminnalliset ohjeet Turpaboogiet Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen [Täydennetty esityksen jälkeen] Toiminnalliset ohjeet 2017 Turpaboogiet Laskuvarjotoimikunta Timo Kokkonen [Täydennetty esityksen jälkeen] 1 Viilauksia ja tarkennuksia Ulkoasua pyritty selkeyttämään Korjattu itsestään selvyyksiä KTK:ta

Lisätiedot

Luento 2 Moodle ja sähköposti, O365. 15.9.2015 Aulikki Hyrskykari

Luento 2 Moodle ja sähköposti, O365. 15.9.2015 Aulikki Hyrskykari Luent 2 Mdle ja sähköpsti, O365 15.9.2015 Aulikki Hyrskykari Mdle ja sähköpsti, O365 Yleistä kurssiasiaa vertaisarviinneista ja harjituksista Viestittäminen kurssiin liittyvissä asiissa Mdle / vastuupettajat

Lisätiedot

VASTAUS 85 Toimittajien huoltomiehillä tulee olla sähköasennuksiin tarvittavat koulutukset sekä toimintaan kuuluvat oikeudet sekä kortit.

VASTAUS 85 Toimittajien huoltomiehillä tulee olla sähköasennuksiin tarvittavat koulutukset sekä toimintaan kuuluvat oikeudet sekä kortit. LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN Lisäkysymyksiä ja vastauksia 1 (5) SIIVOUSAINEET JA -VÄLINEET TARJOUSPYYNTÖ nr 20/2012, 15.8.2012 KYSYMYS 83 Js peritään rahti "pudtusmaksuna", nk tämä vaikuttava tekijä

Lisätiedot

Basware Konsernitilinpäätös Forum Ajankohtaista pörssiyhtiön raportoinnissa

Basware Konsernitilinpäätös Forum Ajankohtaista pörssiyhtiön raportoinnissa Basware Knsernitilinpäätös Frum Ajankhtaista pörssiyhtiön raprtinnissa 16.5.2013 Samuli Perälä, KHT Ajankhtaista pörssiyhtiön raprtinnissa Arvpaperimarkkinalain muuts Mitä tieta tilinpäätöksessä n annettava

Lisätiedot

CMU 119 CMU 128 CMU 119 +N CMU 155 CMU 128 +N. Asennusohje Ohjelmoitavat terrestiaalipäävahvistimet. SSTL n:o 75 631 58

CMU 119 CMU 128 CMU 119 +N CMU 155 CMU 128 +N. Asennusohje Ohjelmoitavat terrestiaalipäävahvistimet. SSTL n:o 75 631 58 Asennushje Ohjelmitavat terrestiaalipäävahvistimet CU 119 SSTL n: 75 631 58 CU 128 CU 119 N SSTL n: 75 631 60 SSTL n: 75 631 59 CU 155 CU 128 N SSTL n: 75 631 62 SSTL n: 75 631 61 13 14 4 5 3 2 6 7 295

Lisätiedot

Tulityöt tilapäisellä tulityöpaikalla

Tulityöt tilapäisellä tulityöpaikalla 2012 Tulityöt tilapäisellä tulityöpaikalla Tulitöitä vat kaikki työt, jssa n syttymän aiheuttaja (esim. kipinöinti, hitsaus, avtuli, kuuma ilma) sekä ympäristössä leva palvaara Tulityökrtti ei le lakisääteinen,

Lisätiedot

CAVERION OYJ:N HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS. 1. Hallituksen tehtävien ja toiminnan perusta. 2. Hallituksen kokoonpano ja valintamenettely

CAVERION OYJ:N HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS. 1. Hallituksen tehtävien ja toiminnan perusta. 2. Hallituksen kokoonpano ja valintamenettely CAVERION OYJ:N HALLITUKSEN TYÖJÄRJESTYS 1. Hallituksen tehtävien ja timinnan perusta Hallituksen tehtävät ja timintaperiaatteet perustuvat Sumen lainsäädäntöön, erityisesti sakeyhtiölakiin ja arvpaperimarkkinalakiin

Lisätiedot

UINTIJAOSTON! TOIMINTAOHJE

UINTIJAOSTON! TOIMINTAOHJE UINTIJAOSTON TOIMINTAOHJE 1 Sisältö SEURAN JA UINTIJAOSTON ESITTELY... 3 TOIMINTAOHJEET... 4 UINTIKAUSI... 4 VAKUUTUKSET... 5 BLUE CARD LISENSSI... 5 KAUSIMAKSUT... 5 VALMENTAJIEN JA HUOLTAJIEN VUOROVAIKUTUS...

Lisätiedot

AvoHILMO-aineistojen mukainen hoitoonpääsyn odotusaika raportti

AvoHILMO-aineistojen mukainen hoitoonpääsyn odotusaika raportti 1 AvHILMO-aineistjen mukainen hitnpääsyn dtusaika raprtti 26.5.2014 Käyttöhjeisiin n kttu lyhyesti keskeisiä asiita AvHILMO aineiststa kstetuista perusterveydenhulln hitnpääsyn raprteista, niissä liikkumisesta,

Lisätiedot

ILMAN SISÄÄNOTTO- JA ULOSPUHALLUSLAITTEET

ILMAN SISÄÄNOTTO- JA ULOSPUHALLUSLAITTEET IVKT 2016 / SuLVI 1(7) Ohje 13 IV-kunttutkimus ILMAN SISÄÄNOTTO- JA ULOSPUHALLUSLAITTEET Tämä IV-kunttutkimushje kskee ulkilman sisäänttlaitteita ja jäteilman ulspuhalluslaitteita sekä niihin liittyviä

Lisätiedot

Koululaisen liikuntaopas

Koululaisen liikuntaopas Kululaisen liikuntapas Tervetula liikkumaan! Liikunta n kiva juttu, mutta liikunnan alittaminen vi lla vaikeaa. Oulun kaupungin Kaukvainin kulun liikuntalukkien ppilaat vat yhdessä pettajiensa kanssa tehneet

Lisätiedot

Katsastustoimipaikan laitevaatimukset

Katsastustoimipaikan laitevaatimukset Ohje 1 (5) TRAFI/ Antpäivä: 28.12.2011 Vimaantulpäivä: 2.1.2012 Vimassa: tistaiseksi Säädösperusta: LiikMp ajneuvjen katsastusluvista (1099/1998) 2 Muutstiedt: Kumaa hjeen 237/121/2001 Sveltamisala: Katsastustimipaikat

Lisätiedot

DNA OY:N LAUSUNTO KUSTANNUSSUUNTAUTUNEEN HINNAN MÄÄRITTELYYN SOVELLETTAVASTA MENETELMÄSTÄ SUOMEN TELEVISIOLÄHETYSPALVELUIDEN MARKKINALLA

DNA OY:N LAUSUNTO KUSTANNUSSUUNTAUTUNEEN HINNAN MÄÄRITTELYYN SOVELLETTAVASTA MENETELMÄSTÄ SUOMEN TELEVISIOLÄHETYSPALVELUIDEN MARKKINALLA 1 (6) Vivi 1110/230/2013 DNA OY:N LAUSUNTO KUSTANNUSSUUNTAUTUNEEN HINNAN MÄÄRITTELYYN SOVELLETTAVASTA MENETELMÄSTÄ SUOMEN TELEVISIOLÄHETYSPALVELUIDEN MARKKINALLA [Liikesalaisuudet merkitty hakasulkein]

Lisätiedot

Biologian yhteisvalinta 2014 / Mallivastaus Kysymys 1

Biologian yhteisvalinta 2014 / Mallivastaus Kysymys 1 Bilgian yhteisvalinta 2014 / Mallivastaus Kysymys 1 Mitkä tekijät vaikuttavat kasviplanktnin määrään Sumen järvissä? A) Aiheen käsittelyn vaatimat määritelmät: 6 p Kasviplanktnin määritelmä: levät ja sinibakteerit,

Lisätiedot

3. Tähystyslentotarpeen (H371) määrittäminen metsäpaloindeksin perusteella

3. Tähystyslentotarpeen (H371) määrittäminen metsäpaloindeksin perusteella Liite 2 1 TÄHYSTYSLENTO-OHJE 1. Tähystyslennt suritetaan Trafi Ilmailun kullinkin vimassalevien pallenttiminnan sääntöjen (tarjuspyynnön tekhetkellä vimassa OPS T2-100 muuts 3) ja mahdllisten lisähjeiden

Lisätiedot

Käpa Unitedin omaharjoittelurutiinit

Käpa Unitedin omaharjoittelurutiinit 1 Käpa Unitedin maharjittelurutiinit Ohjeet: Tee päivähjelman mukaiset harjitteet aina ennen mia jukkueharjituksia - Varaa itsellesi kell ja tee jkaisen yksittäisen hjelman vaatima aika (Ohjelma vie aikaa

Lisätiedot

LIIKETOIMINNAN KEHITTÄMISEEN JA YRITYKSEN MUUTOSTILANTEISIIN LIITTYVÄT PALVELUT

LIIKETOIMINNAN KEHITTÄMISEEN JA YRITYKSEN MUUTOSTILANTEISIIN LIITTYVÄT PALVELUT TARJOUSPYYNTÖ 1(4) LIIKETOIMINNAN KEHITTÄMISEEN JA YRITYKSEN MUUTOSTILANTEISIIN LIITTYVÄT PALVELUT Lestijärven kunta Kaustisen seutukunta ja sen hallinnima InnKas -prjekti (S 12115) tarjaa prjektissa mukana

Lisätiedot

KALUSTOPERÄISET VAARATILANTEET 2012. Turpaboogiet Oulu 10.2.2012

KALUSTOPERÄISET VAARATILANTEET 2012. Turpaboogiet Oulu 10.2.2012 KALUSTOPERÄISET VAARATILANTEET 2012 Turpaboogiet Oulu 10.2.2012 Vigil II ei tykännyt vedestä Suunniteltu vesihyppy rantaveteen, reppu oli vvreppua myöden vedessä hetken aikaa, Vigil II:n leikkuri toimi

Lisätiedot

Finnish Value Pack Julkaisutiedot Vianova Systems Finland Oy Versio 18 21.4.2011

Finnish Value Pack Julkaisutiedot Vianova Systems Finland Oy Versio 18 21.4.2011 Julkaisutiedt Vianva Systems Finland Oy Versi 18 21.4.2011 2(8) Nvapint svellukset, versi 18.00 Yleiskuvaus Nvapint svellukset täydentävät kansainvälistä lkalisitua Nvapint jakeluversita vain sumalaisilla

Lisätiedot

Koehyppy. Utin Laskuvarjokerho. Markus Saari 6.3.2003

Koehyppy. Utin Laskuvarjokerho. Markus Saari 6.3.2003 Koehyppy Utin Laskuvarjokerho Markus Saari 6.3.2003 1. Hypyn tarkoitus Koehypyllä on tarkoituksena harjoitella tulevien kelpparihyppyjen kokonaissuoritusta, hyppytoiminnan aloittamisesta aina sen lopettamiseen

Lisätiedot

Basware P2P uusi järjestelmä ostolaskujen käsittelyyn osa 2: maksusuunnitelmat

Basware P2P uusi järjestelmä ostolaskujen käsittelyyn osa 2: maksusuunnitelmat 1 Basware P2P uusi järjestelmä stlaskujen käsittelyyn sa 2: maksusuunnitelmat Kulutusmateriaali maksusuunnitelmien tarkastamista ja hyväksymistä varten (päivitetty 16.07.2019 / Anne Perkiö, Mnetra Oy)

Lisätiedot

LASKUVARJOHYPPÄÄJÄN OPAS

LASKUVARJOHYPPÄÄJÄN OPAS LASKUVARJOHYPPÄÄJÄN OPAS SUOMEN ILMAILULIITTO RY LASKUVARJOTOIMIKUNTA 1.3.2018 Toimittanut Laskuvarjotoimikunta 2017 2018 Lähetä palautetta: www.laskuvarjotoimikunta.fi/opaspalaute Sisällysluettelo Sisällysluettelo

Lisätiedot

https://www.youtube.com/watch?v=7pvwchboqzm (Pandan mainos) https://www.youtube.com/watch?v=sdpxdddzxfe (Novalabs mainos)

https://www.youtube.com/watch?v=7pvwchboqzm (Pandan mainos) https://www.youtube.com/watch?v=sdpxdddzxfe (Novalabs mainos) Tim Ranta-Ojala Tämän tietturvamnisteen phjana n Kimm Ruskun kirja Kyberturvapas (Talentum 2014) Kaiken timinnan taustalla n sujattava tiet Käyttäjän tekemät timenpiteet mudstavat merkittävän san kknaistietturvasta

Lisätiedot

Tuikki.fi ohjeistus Sisältö

Tuikki.fi ohjeistus Sisältö Tuikki.fi hjeistus Sisältö Yleistä Rekisteröinti Sisäänkirjautuminen Unhditk salasanan timint Saalispalaute rekisteröityneelle käyttäjälle Saalispalaute ilman sisäänkirjautumista Prfiili Päiväkirjani Valkuvat

Lisätiedot

SwegnCASATM 650 ja 850 Asennus-, käyttö- ja hult-hje Käyttöhje 1. Ilmanvaihtlaite käynnistetään ja pysäytetään etupaneelin ikeassa reunassa levasta ON/OFF-kytkimestä. Ilmanvaihdn teh valitaan puhaltimien

Lisätiedot

29.3.2016. Eduskunnan sivistysvaliokunnalle

29.3.2016. Eduskunnan sivistysvaliokunnalle 29.3.2016 Eduskunnan sivistysvalikunnalle Re: lausuntpyyntö E 13/2016 vp Valtineuvstn selvitys: Kmissin julkinen kuuleminen, EU:n tellis- ja tekijänikeuksien täytäntöönpana kskeva lainsäädäntökehys EU:N

Lisätiedot

Automaatiojärjestelmät 18.3.2010 Timo Heikkinen

Automaatiojärjestelmät 18.3.2010 Timo Heikkinen Autmaatijärjestelmät 18.3.2010 Tim Heikkinen AUT8SN Malliratkaisu 1 Kerr muutamalla lauseella termin tarkittamasta asiasta! (2 p / khta, yhteensä 6 p) 1.1 Hajautus (mitä tarkittaa, edut, haitat) Hajautuksella

Lisätiedot

Laskuvarjokaluston huolto-ohje

Laskuvarjokaluston huolto-ohje Suomen ilmailuliitto ry OHJE Helsinki-Malmin lentoasema 00700 Helsinki 1.7.2014 Laskuvarjokaluston huolto-ohje Tämä ohje on Suomen ilmailuliitto ry:n (SIL ry) laskuvarjokaluston huoltoa ja laskuvarjohuoltajan

Lisätiedot

Vacon perussovelluksen ohjausliitynnät

Vacon perussovelluksen ohjausliitynnät LIITE 2: 1 Vacn perussvelluksen hjausliitynnät (Vacn NX taajuusmuuttajat svelluspas, 13) LIITE 3: 1 Tyypillisen kneen lhkkaavi (SFS-EN60204-1 2008, 18) LIITE 1: 1 (1) Aistinvaraisen tarkastaminen SFS 6000-6-61:2007

Lisätiedot

081.2 MOOTTORIPYÖRÄT JA KILPAILULUOKAT

081.2 MOOTTORIPYÖRÄT JA KILPAILULUOKAT 081 JÄÄRATA 2016 081.1 MÄÄRITELMÄ 081.2 MOOTTORIPYÖRÄT JA KILPAILULUOKAT 081.2.1 Mttripyörät 081.2.1.1 ATV (Nelipyöräinen mttripyörä) 081.2.2 Kilpailulukat 081.2.3 Samalla mttripyörällä kilpaileminen eri

Lisätiedot

Lentosääoppia harrasteilmailijoille lisämateriaalia. Lentosääpalvelut Suomessa- opas ja säähaitari

Lentosääoppia harrasteilmailijoille lisämateriaalia. Lentosääpalvelut Suomessa- opas ja säähaitari Lentsääppia harrasteilmailijille lisämateriaalia Lentsääpalvelut Sumessa- pas ja säähaitari Lentsääpalvelut Sumessa- pas Ilmatieteen laits laati ja julkaisi ensimmäisen Lentsääpalveluppaan vunna 2013 Oppaan

Lisätiedot

Asuinrakennuksen pelastussuunnitelman malli Tähän talonyhtiön nimi ja osoite Alle voi lisätä kuvan omasta talonyhtiöstä

Asuinrakennuksen pelastussuunnitelman malli Tähän talonyhtiön nimi ja osoite Alle voi lisätä kuvan omasta talonyhtiöstä Asuinrakennuksen pelastussuunnitelman malli Tähän talnyhtiön nimi ja site Alle vi lisätä kuvan masta talnyhtiöstä SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 3 1.1 Talnyhtiön asukkaat, yhteystiedt ja lukukuittaus...

Lisätiedot