KIELIPASSI -OSAAMISMERKIT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KIELIPASSI -OSAAMISMERKIT"

Transkriptio

1 KIELIPASSI -OSAAMISMERKIT Nimi: ARVIOINTI: SK = Sanna SH = Samu MA = Marja RH = Raisa AL = Anna-Leena HT = Heidi

2 Työ ja koulutus, moduuli 1 o-a1.3 Osaan kertoa ammattini ja tunnen tavallisimpia ammatteja ja työpaikkoja. Osaan kertoa entisen työpaikkani. Ymmärrän yksinkertaisia työstä ja ammatista kertovia suullisia ja kirjallisia tekstejä. Ymmärrän yksinkertaisen työ- ja kurssipäivän kulkuun liittyvän sanaston. Osaan lukea lukujärjestystä. Osaan kellon ja ymmärrän aikataulun.

3 Työ ja koulutus, moduuli 2 a1.3-a2.1 Osaan kuvailla omaa työkokemustani ja työtäni yksinkertaisella tavalla. Osaan kertoa ja keskustella työkokemuksestani yksinkertaisella tavalla. Osaan kertoa, millainen on tavallinen työpäiväni ja mitä teen työkseni. Ymmärrän, kun joku kertoo työstään yksinkertaisella tavalla. Ymmärrän yksinkertaisen työpaikkailmoituksen keskeisen sisällön. Osaan kertoa omasta koulutuksestani. Ymmärrän yksinkertaisen koulutus- tai kurssi-ilmoituksen keskeisen sisällön. Ymmärrän tavallisimmat koulun viestit ja dokumentit. Osaan kysyä lisätietoja kurssista. Osaan ilmoittautua kurssille. Ymmärrän pääkohdat yksinkertaisesta koulutuksesta tai työstä kertovasta asia- tai lehtitekstistä.

4 TYÖ JA KOULUTUS, moduuli 3 A2.1 - Osaan kertoa ja keskustella työkokemuksestani, osaamisestani ja tulevaisuuden suunnitelmistani. Tiedän, mikä on ansioluettelo ja olen tehnyt oman ansioluetteloni. Osaan kysyä harjoittelu- tai työpaikkaa. Osaan kysyä lisätietoja harjoittelu- tai työpaikasta. Tiedän, mikä on verokortti ja mistä saan sen. Tiedän, mikä on palkkakuitti ja osaan lukea palkkatietoni. Osaan vastata yksinkertaisiin harjoittelua koskeviin kysymyksiin suullisesti ja kirjallisesti.

5 Työ ja koulutus, moduuli 3 A2.1 - Tunnen erilaisia tapoja oppia kieltä työharjoittelu- tai työpaikalla. Tiedän, millaista kieltä omassa työssäni ehkä tarvitaan. Ymmärrän yksinkertaisia työpaikan tiedotteita. Ymmärrän pääkohdat yksinkertaisista työpaikkailmoituksista. Tiedän, mikä on työhakemus ja osaan tehdä oman työhakemuksen.

6 Työ ja koulutus, moduuli 3 A2.1 - Osaan kysyä lisätietoja työpaikasta puhelimella ja sähköpostilla. Osaan kysyä työtä kasvokkain. Tiedän, mikä on työhaastattelu ja osaan vastata yksinkertaisiin kysymyksiin haastattelussa. Ymmärrän pääkohdat koulutukseen liittyvistä asiateksteistä ja puheesta.

7 Työ ja koulutus, moduuli 3 A2.1 - Osaan täyttää koulutushakemuksia. Osaan kertoa kouluhistoriani. Tunnen Suomen koulujärjestelmän ja osaan kertoa siitä. Osaan kertoa omista toiveistani ja tulevaisuuden suunnitelmistani. Osaan toimia valintahaastattelussa.

8 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen. Ymmärrän lyhyitä, yksinkertaisia, henkilöistä kertovia tekstejä. Osaan esitellä itseni ja kertoa tärkeät asiat. Osaan tervehtiä, kysyä ja kertoa kuulumisia, tehdä yksinkertaisia kysymyksiä, vastata yksinkertaisiin kysymyksiin, jotka liittyvät jokapäiväiseen elämääni ja konkreettisiin asioihin.

9 minä ja lähipiiri PERHE JA LÄHIPIIRI / MODUULI 1 / 0-A1.3 Osaan pientä small talkia naapurin tai työkaverin kanssa (Mitä kuuluu? Kiva päivä. Miten voit? Kaunis ilma. Huono ilma. Sataa vettä.) Osaan esitellä toisen ihmisen. (Marja, tässä on Antti.) Osaan kuvailla lyhyesti ja konkreettisesti toista ihmistä Ymmärrän lyhyitä ja yksinkertaisia erilaisista perheistä kertovia tekstejä. Osaan kuvailla lyhyesti omaa perhettäni / lähisukuani, osaan vastata perhettä koskeviin kysymyksiin (suullisesti ja kirjallisesti).

10 minä ja lähipiiri OMA HENKILÖHISTORIA / MODUULI 2 / A2.1+- Tiedän, millaisia asioita on sopivaa tai tapana kysyä erilaisissa small talk-tilanteissa esim. naapureiden, sukulaisten ja työkavereiden kanssa. Ymmärrän, kun joku kertoo omasta perhe- ja asumishistoriastaan yksinkertaisella tavalla. Osaan kertoa omasta perheeseen ja asumiseen liittyvästä henkilöhistoriastani suullisesti ja kirjallisesti (esim. tutustuessani uusiin ihmisiin chatissa).

11 Minä ja lähipiiri OMA TAUSTA / MODUULI 2 / A2.1+- Osaan keskustella yksinkertaisesti kulttuuritaustastani ja kotimaani juhlista. Osaan kertoa, mitkä juhlat ovat kulttuurissani tärkeimpiä. Osaan kertoa, mikä on juhlan nimi ja milloin sitä vietetään. Osaan kertoa, mitä juhlan aikana tehdään. Tunnen joitakin suomalaisia kalenterijuhlia ja ymmärrän niiden merkityksen.

12 Ihminen ja lähipiiri OMAN KOTIMAAN TAPAKULTTUURI 0-A1.3 Osaan nimetä Suomen ja kotimaani juhlia. Osaan nimetä päiväyksiä. Osaan kertoa joitakin perusasioita juhlista, esimerkiksi mitä syödään tai mitä tehdään.

13 Ihminen ja lähipiiri OMAN KOTIMAAN TAPAKULTTUURI / A1.3-A2.2 Osaan kertoa yksinkertaisesti oman kotimaani tavoista ja juhlista. Tunnen tavallisimpia suomalaisia juhlia ja tiedän miksi niitä juhlitaan. Osaan vertailla eri maiden juhlia ja perinteitä. Ymmärrän lyhyttä kerrontaa aiheesta.

14 Ihminen ja lähipiiri OMAN KOTIMAAN TAPAKULTTUURI / A2.2 / B1.1 Osaan kertoa ja keskustella oman kotimaani tavoista, perinteistä ja juhlista. Tunnen suomalaisia juhlia ja ymmärrän niiden merkityksen suomalaisessa kulttuurissa. Ymmärrän yksinkertaista kerrontaa aiheesta.

15 Osaan vastata peruskysymyksiin asunnostani ja osaan kysyä peruskysymyksiä toisen asumisesta. koti ja asuminen ASUMINEN / MODUULI 1 / 0-A1.3 Ymmärrän lyhyitä asunnosta kertovia tekstejä. Osaan kuvailla asuntoani (suullisesti ja kirjallisesti), tunnen perusadjektiiveja (kaunis, valoisa, iso, pieni, valkoinen). Ymmärrän erilaiset talotyypit, huoneet ja joitakin huonekaluja. Ymmärrän, kun joku esittelee minulle asuntoa.

16 asuminen asiointi 1. SOITTO ASUNNON VUOKRAAJALLE: osaan kysyä lisätietoja asunnosta ja näytön ajankohtaa. Ymmärrän minulle esitetyt peruskysymykset ja osaan vastata niihin. 2. ASUNNON NÄYTTÖ, UUSI ASUNTO Osaan kysyä asunnosta perustiedot 3. osaan tehdä vuokrasopimuksen 4. Osaan tehdä sähkösopimuksen 5. OSAAN TEHDÄ MUUTTOILMOITUKSEN 6. OSAAN TEHDÄ SOPIMUKSEN VEDENKÄYTÖSTÄ 7. PUHELINOPERAATTORI 8. INTERNET-SOPIMUS 9. SOITTO HUOLTOMIEHELLE 10. KUTSU JUHLIIN 11. INFO NAAPURILLE

17 Koti ja asuminen ASUMINEN / MODUULI 2 / A2.1+- Ymmärrän yksinkertaisen asuntoilmoituksen keskeisen sisällön ja tunnen lyhenteet. Ymmärrän järjestyssäännön, ohjeiden ja tiedotteen ydinsisällön Osaan kirjoittaa yksinkertaisen viestin ilmoitustaululle (esim. häiriön pahoittelu) Ymmärrän asumiseen liittyviä pieniä arki- tai asiointikeskusteluja. Osaan kommunikoida suullisesti ja kirjallisesti yksinkertaisissa ongelmatilanteissa (tiedän, mitä huoltotoimia asukas saa itse tehdä, osaan täyttää vikailmoituksen, kuvailla ongelman, vastata tapahtumaketjua koskeviin kysymyksiin ja pyytää apua) Tiedän, miten naapureiden kanssa voi kommunikoida ja millaiset asiat aiheuttavat häiriötä.

18 koti ja asuminen ASUMINEN / MODUULI 3 / A2.2+/B1.1 Osaan keskustella (kuvailla, kertoa, kysyä, suositella) asuinalueista ja asumismuodoista ja vertailla niitä. Ymmärrän keskeisen sisällön konkreettisista asumiseen liittyvistä teksteistä (esim. lehtiteksti, uutinen, tv-haastattelu ). Osaan keskustella (kuvailla, kertoa, kysyä, suositella) asuinalueista ja asumismuodoista ja vertailla niitä. Ymmärrän keskeisen sisällön konkreettisista asumiseen liittyvistä teksteistä (esim. lehtiteksti, uutinen, tv-haastattelu ). Osaan kysyä lisätietoja puhelimitse tai sähköpostilla asumiseen liittyvistä asioista. (tiedustelu vuokra-asunnosta

19 koti ja asuminen Kotiaskareet / MODUULI 1 / 0-a1.3 Tunnen ruokien nimiä. Osaan kertoa, mitä syön ja juon. Osaan kertoa, mistä pidän ja mistä en pidä. Osaan kertoa, mitä teen kotona.

20 koti ja asuminen Kotiaskareet / MODUULI 1 / A1.3-a.2+ Osaan kertoa ruoanlaitosta ja mistä pidän ja en pidä, osaan perustella lyhyesti. Osaan keskustella arkisista tekemisistä: kuka perheessä tekee, mitä tekee, miten ja miksi. Osaan ilmaista, mistä kotitöistä pidän ja mistä en, osaan perustella lyhyesti. Osaan pyytää ja käskeä kotitöihin liittyvissä tilanteissa. Ymmärrän joitakin ruokaohjeita ja osaan antaa yksinkertaisen ohjeen (kirjallisesti ja suullisesti). Ymmärrän erilaisia käyttöohjeita ja pakkausmerkintöjä (pesumerkinnät, pyykkitupa jne.).

21 Luonto JA YMPÄRISTÖ SÄÄ JA VUODENAJAT, moduuli 1 o-a1.3 Ymmärrän pääasiat sääennustuksista, joissa on mukana kuva. Löydän sääennusteen. Osaan kuvailla päivän säätilaa ja yksinkertaisesti kotimaan ilmastoa. esim. postimerkki (suullisesti ja kirjallisesti). Tunnen vuodenajat ja tavallisen sääsanaston ja sääsymbolit. Osaan sää-small talkia.

22 Luonto JA YMPÄRISTÖ SÄÄ JA VUODENAJAT, moduuli 2 A1.3-A2.2 Ymmärrän pääasiat sääennustuksista. Osaan kuvailla päivän säätilaa ja yksinkertaisesti kotimaan ilmastoa eri vuodenaikoina (suullisesti ja kirjallisesti). Tunnen vuodenajat ja tavallisen sääsanaston ja sääsymbolit. Osaan sää-small talkia. Osaan ilmaista tarkemmin erilaisia sääilmiöitä (myrsky, sataa räntää).

23 luonto JA YMPÄRISTÖ SÄÄ JA VUODENAJAT, moduuli 3 A2.2-B1.1. Ymmärrän pääasiat myös radion sääennustuksista (ei kuvaa). Osaan vertailla oman kotimaani ja Suomen ilmastoa suullisesti. Osaan vertailla eri vuodenaikoja (ja eri vuosien säätiloja: viime kesä oli kuumempi kuin tämä kesä), kertoa mistä pidän ja miksi. Osaan kuvailla erilaisia sääilmiöitä (myrsky, sataa räntää, sataa kaatamalla) Ymmärrän yksinkertaisia, lyhyitä tekstejä erilaisista luonnonkatastrofeista tai sääilmiöistä.

24 Luonto ja ympäristö moduuli 1 0-A1.3 Osaan nimetä tärkeimmät luonnon ja ympäristön asiat (metsä, pelto, tie, katu, puu, kukka, rakennus, piha, pensas, vuori, järvi, meri, ranta...) Osaan kuvailla erilaisia luonnon ja ympäristön asioita (leveä, korkea, pitkä, sininen, puhdas) Ymmärrän jätteiden lajittelun symbolit ja perusperiaatteen.

25 Luonto ja ympäristö moduuli 2 A1.3-A2.1. Osaan nimetä tärkeimmät luonnon ja ympäristön asiat (metsä, pelto, tie, katu, puu, kukka, rakennus, piha, pensas, vuori, järvi, meri, ranta...) Osaan kuvailla erilaisia luonnon ja ympäristön asioita (leveä, korkea, pitkä, sininen, puhdas) Ymmärrän kierrätyksen idean. Osaan kertoa kotimaani ja Suomen luonnosta yksinkertaisella tavalla. Ymmärrän luonnossa liikkumiseen liittyviä varoituksia ja kylttejä (Avotulen teko kielletty.)

26 Luonto JA YMPÄRISTÖ, moduuli 3, A2.1-B.1 Ymmärrän tekstiä luonnonsuojelusta, osaan keskustella siitä ja kertoa oman mielipiteeni. Ymmärrän tekstiä roskien kierrätyksestä, ymmärrän kierrätyksen ja roskien lajittelun perusperiaatteet. Osaan kuvailla ja vertailla kotimaani ja Suomen luontoa ja asuinympäristöäni (esim. kaupunki / maaseutu). Tunnen jokamiehenoikeudet.

27 YHTEISKUNTA MAANTUNTEMUS, moduuli 1 o-a1.3 Tiedän ilmansuunnat ja osaan näyttää kartalta, missä asun Suomessa. Ymmärrän yksinkertaisia Suomesta kertovia tekstejä (numeraaliset tiedot, tietoikkuna, naapurimaat). Osaan kertoa omasta kotimaastani perusasiat (missä sijaitsee, kuinka paljon ihmisiä, naapurimaat). Osaan kertoa perusasiat Suomesta yksinkertaisella tavalla (kuinka paljon ihmisiä, missä sijaitsee, kuka on presidentti) Osaan nimetä oman kotikuntani ja asuinalueeni (kaupunki / kunta, asuinalue, kaupunginosa).

28 YHTEISKUNTA MAANTUNTEMUS, moduuli 2 A1.3-A1.2 Osaan kertoa ja kysyä, missä jokin kaupunki sijaitsee. Osaan nimetä oman kotikuntani ja asuinalueeni (kaupunki, kunta, asuinalue, kaupunginosa).

29 YHTEISKUNTA maantuntemus, moduuli 3, A2-b Tunnen Suomen historian perusasiat. Tunnen suomalaisia tapoja ja osaan keskustella niistä.

30 YHTEISKUNTA asiointi, 0-a1.3 Osaan nimetä tärkeät asiakirjat ja asiointipaikat (passi, viisumi, oleskelulupa, ajokortti, rekisteriote, katsastus, Kela, pankki, poliisi, katsastusasema, sosiaalitoimisto, verotoimisto) Ymmärrän, mikä on lomake ja osaan täyttää omat henkilötietoni lomakkeeseen.

31 YHTEISKUnta, asiointi, a1.3-a2.1 Tunnen suomalaisia tapoja viestiä ja hoitaa asioita. Tunnen oman kunnan peruspalveluita. Ymmärrän yksinkertaisia ilmoituksia oman kotikuntani tapahtumista. Tiedän, mitä tarkoittaa katsastus ja ymmärrän, että auto pitää katsastaa. Tiedän, mitkä ovat pankkitunnukset ja jos mahdollista, osaan hankkia sellaiset. Osaan asioida yksinkertaisissa asioissa kasvotusten Kelassa, poliisissa, pankissa ja postissa. Osaan täyttää muuttoilmoituksen.

32 YHTEISKUNTA asiointi, A2.1-B1 Tunnen oman kunnan peruspalveluita. Osaan nimetä erilaisia kunnan ja valtion paikkoja (kunta, kaupunki, valtio, kaupungintalo, Kela, TE-toimisto, sosiaalitoimisto, eduskunta) Tunnen Kelan ja TE-toimiston oma asiointi -palvelut. Tunnen verkkopankin ja osaan asioida verkkopankissa, jos minun on mahdollista saada omat tunnukset. Osaan asioida poliisin kanssa ja tiedän, millaisissa tilanteissa poliisiin tulee ottaa yhteyttä.

33 YHTEISKUNTA asiointi, A2.1-B1 Tunnen oman kunnan peruspalveluita. Osaan nimetä erilaisia kunnan ja valtion paikkoja (kunta, kaupunki, valtio, kaupungintalo, Kela, TE-toimisto, sosiaalitoimisto, eduskunta) ja ymmärrän, mitä ne tekevät. Tunnen Suomen kansalaisen perusoikeudet ja velvollisuudet. Tunnen demokratiaan liittyvää sanastoa ja ymmärrän perusasiat äänestämisestä ja vaikuttamisesta. Ymmärrän tekstiä maantuntemuksesta, Suomen yhteiskunnasta, tasa-arvosta, oikeuksista ja velvollisuuksista.

34 YHTEISKUNTA JA YMPÄRISTÖ VIRANOMAISASIOINTI 1. KELA Osaan asioida Kelassa suomeksi. Osaan täyttää Kelan lomakkeen itse. osaan antaa henkilötietoni ja varata ajan asiakasneuvojalle. Ymmärrän eri etuudet ja tiedän, mihin etuuksiin olen oikeutettu. Ymmärrän yksinkertaiset ohjeet, käsittelyajat ja viimeiset palautuspäivät. 2. POLIISI Osaan puhua poliisin kanssa esimerkiksi lupa-asioista tai ajokortista. Osaan antaa henkilötietoni ja ymmärrän yksinkertaisia kysymyksiä ja osaan vastata niihin. osaan tehdä rikos- tai katoamisilmoituksen ja antaa tapaukseen liittyviä tietoja (katoamisaika ja -paikka, esineen tuntomerkit). Ymmärrän, mikä on sakko ja millaisista asioista sakon voi saada. 3. Hätänumero: Tiedän, mikä on hätänumero ja tiedän, millaisissa tilanteissa hätänumeroon soitetaan. Osaan antaa tietoja, joita hätätilanteessa tarvitaan. Ymmärrän vastuuni onnettomuustilanteessa. TÄMÄ PITÄÄ SISÄLLYTTÄÄ AIKAISEMPIIN SLIDEIHIN, KESKEN t. m

35 Osaan ostaa, myydä ja kysyä suomeksi. arkielämä, peruspalvelut ja asiointi asiointi / MODUULI 1 /A1.3 Osaan kysyä hintaa ja pyytää jotakin palvelutiskillä/kioskilla. Osaan kysyä: Anteeksi, missä on jugurtti? Anteeksi, onko teillä viinirypäleitä? Osaan asioida kassalla. (Tossa. Noin. Pankki vai luotto? Onko bonuskorttia?) Osaan ostaa postimerkin suomeksi. Osaan lähettää paketin suomeksi. Osaan noutaa paketin postista. Osaan lähettää rahaa ulkomaille. Osaan lukea ja maksaa laskun. Osaan nostaa rahaa automaatista. Tunnen kaupassa asiointiin liittyviä tapoja (vuoron odottaminen, miten myyjää lähestytään) Osaan kirjoittaa ostoslistan. Ymmärrän mainoksesta olennaisen informaation, osaan lukea kauppakuitin.

36 arkielämä, peruspalvelut ja asiointi asiointi / MODUULI 2 /A1.3-A2.1 Osaan ostaa tavaran, kysyä alennuksesta. osaan lukea kuitin. Ymmärrän, mikä on takuu ja mitä tarkoittaa palautusoikeus. Osaan ostaa taimen, kukan tai siemeniä, kysyä hintaa ja missä kukka on. Ymmärrän yksinkertaiset hoito-ohjeet ja kysymykset leikkokukkien oston yhteydessä (esim. onko kauan paketissa?) Osaan ostaa huonekalun ja kysyä, missä se on ja paljonko se maksaa. Osaan ostaa kodinkoneen ja kysyä neuvoa. Ymmärrän, mikä on takuu ja mitä tarkoittaa palautusoikeus Osaan ostaa vaatteen ja kysyä hintaa. osaan kysyä sopivaa kokoa ja väriä. Osaan palauttaa vaatteen. Osaan asioida kampaajalla ja pyytää sopivaa palvelua. Osaan lukea mainoksia ja löydän oleellisen informaation mainoksista.

37 arkielämä, peruspalvelut ja asiointi ASIOINTI / MODUULI 2 / A2.1+- avata käyttö- ja säästötilin, nostaa / laittaa rahaa ja maksaa laskun. Osaan pyytää nettitunnukset. Ymmärrän lyhyitä asiointikeskusteluja. Osaan kertoa asiani, tehdä tarkentavia kysymyksiä ja pyytää. Ymmärrän saamiani ohjeita ja osaan ilmaista, etten ymmärrä. Tunnistan erilaisia tekstilajeja ja osaan etsiä niistä olennaisia tietoja. Pystyn käyttämään Internetiä rutiiniasiointiin.

38 arkielämä, peruspalvelut ja asiointi ASIOINTI JA KULUTTAMINEN / MODUULI 3 / A2.2+-B1.1 Ymmärrän vähemmän ennakoitavan asiointikeskustelun olennaisen sisällön Osaan toimia vähemmän rutiininomaisessa asiointitilanteessa: vaihtaa tai palauttaa tavaran, antaa palautetta ja valittaa viallisesta tuotteesta/palvelusta (suullisesti ja kirjallisesti) Osaan asioida puhelinoperaattorilla ja ostaa internetliittymän.

39 arkielämä, peruspalvelut ja asiointi LAPSEN ASIOINTI A2-b Osaan hakea päivähoitopaikkaa lapselle. Osaan jutella päiväkodissa lapsen perusasioista ja päivän tapahtumista. Ymmärrän yksinkertaiset viestit ja tiedotteet päiväkodista. Ymmärrän, mikä on vasu ja ymmärrän peruskysymyksiä sekä osaan vastata niihin vasu-keskustelussa. osaan ilmaista huolenaiheitani päiväkodin henkilökunnalle. osaan kertoa lapsen mahdollisista allergioista tai muista rajoitteista henkilökunnalle. Osaan ilmoittaa lapsen kouluun. Osaan puhua opettajan kanssa lapsen arkipäivästä, käyttää Wilmaa ja lähettää sairausviestin. Ymmärrän koulun yksinkertaiset tiedotteet. Ymmärrän, mikä on vanhempainilta. Osaan vastata peruskysymyksiin äitiysneuvolassa. Ymmärrän raskauden etenemiseen liittyvät ohjeet ja tutkimukset. Ymmärrän raskauden ajan terveyden edistämiseen saamani yksinkertaiset ohjeet. Ymmärrän peruskysymykset synnytyslaitoksella. Osaan keskustella yksinkertaisella tavalla lapsen terveyteen ja kasvuun liittyvistä kysymyksistä. Ymmärrän rokotusohjelman. osaan varata, muuttaa ja perua ajan. ymmärrän yksinkertaiset merkinnät lapsen neuvolakortissa.

40 arkielämä, peruspalvelut ja asiointi PÄIVÄRYTMI / MODUULI 1 / 0- A1.3 Osaan numerot ja kellon, osaan puhua ajasta (viikonpäivät, viikko, kuukausi, kalenteri). Ymmärrän lyhyitä yksinkertaisia arkisista tekemisistä kertovia tekstejä. Osaan kertoa ja kysyä arkisista tekemisistä (suullisesti ja kirjallisesti). Osaan lukea kalenteria ja aikatauluja. Ymmärrän suomalaisen aikakäsityksen tarkkuuden.

41 arkielämä, peruspalvelut ja asiointi MATKUSTAMINEN / MODUULI 1 / 0-A1.3 Osaan lukea aikataulua, ostaa lipun, ladata matkakortin. Osaan lukea tavallisia kylttejä. 1. AUTOLLA 2. JUNALLA 3. BUSSILLA 4. LENTOKONEELLA 5. aikataulun lukeminen 6. Lipun ostaminen, hintavertailu 7. kylttien ja opasteiden lukeminen Pystyn käyttämään kulkuvälineiden aikatauluja (paperiset ja sähköiset aikataulut, asemien näytöt) Osaan kertoa, mistä menen ja minne. Pystyn kysymään yksinkertaisesti kulkuvälineistä, niiden reiteistä, aikatauluista ja hinnoista sekä hankkimaan matkalipun Tunnen tavallisia kulkuvälineitä ja osaan kertoa, millä menen.

42 arkielämä, peruspalvelut ja asiointi MATKUSTAMINEN / MODUULI 2 / A2.1+ Ymmärrän lyhyitä asiointikeskusteluja. Osaan tiedustella matkustamiseen liittyviä asioita. Osaan keskustella liikennevälineillä kulkemiseen liittyvistä tilanteista. Osaan kysyä neuvoa, missä jokin on ja miten sinne pääsee, osaan tehdä lisäkysymyksiä ja tarkennuksia, osaan myös itse neuvoa muita. Pystyn käyttämään internetin reittiopasta Ymmärrän liikennetiedotteista (ilmoitukset, kuulutukset) olennaisen sisällön.

43 arkielämä, peruspalvelut ja asiointi MATKUSTAMINEN / MODUULI 3 / A2.2+/B1.1 Osaan suunnitella lomamatkoja ja varata matkan. Osaan etsiä tietoa käyttäen matkaesitteitä, suomalaisia matkasivustoja ja keskustelupalstoja. Osaan varata matkan, lipun, hotellin, mökin ym. (ks. Vapaa-aika ja harrastukset).

44 arkielämä, peruspalvelut ja asiointi KODIN TALOUS / 0-A1.3 Osaan numerot. Osaan kertoa, mitä se maksaa. Osaan puhua rahasta ja maksamisesta yksinkertaisesti.

45 arkielämä, peruspalvelut ja asiointi KODIN TALOUDEN SUUNnITTELEMINEN / A1.3-A2 Ymmärrän yksinkertaista tekstiä tai puhetta, joka käsittelee rahaa ja maksamista. Osaan keskustella rahasta yksinkertaisesti. Ymmärrän pankkiasioinnin perussanaston (otto, nostaa, tallettaa, säästää, lainata) Tiedän, mikä on verkkopankki ja osaan asioida verkkopankissa (ja pyytää tunnukset, jos minulla ei ole)

46 arkielämä, peruspalvelut ja asiointi / KODIN TALOUDEN SUUNnITTELEMINEN / MODUULI 3 / A2.2+/B1.1 Ymmärrän asiatekstiä tai puhetta, joka käsittelee raha-asioita ja kuluttamista. Osaan keskustella perheen rahankäytöstä ja kulutusvalinnoista. Ymmärrän pankkiasioinnin perussanaston (otto, nostaa, tallettaa, säästää, lainata, sijoittaa, korko)

47 VAPAA-AIKA JA HARRASTUKSET HARRASTAMINEN / MODUULI 1 / 0-A1.3 Osaan kertoa, mitä teen vapaa-ajalla. Osaan keskustella vapaa-ajastani. Osaan nimetä harrastuksia ja erilaisia harrastuspaikkoja. Osaan kertoa, mitä harrastan ja mistä olen kiinnostunut. Ymmärrän, kun joku kertoo vapaa-ajastaan yksinkertaisella tavalla. Ymmärrän pääkohdat (missä, milloin, mitä maksaa) yksinkertaisen ilmoituksen harrastuksesta tai tapahtumasta.

48 VAPAA-AIKA JA HARRASTUKSET HARRASTAMINEN / MODUULI 2 / A1.3-A2 Osaan etsiä tietoa harrastusmahdollisuuksista ja kulttuuritapahtumisia (ilmoitukset, opinto-ohjelmat), löydän tekstistä tärkeän informaation. Löydän eri harrastusmahdollisuuksia ja kulttuuritarjontaa. Osaan ilmoittautua kurssille/harrastusryhmään. Osaan ostaa / varata / noutaa lipun. Osaan keskustella harrastuksista ja vapaa- ajan vietosta. Osaan tiedustella harrastuksista kasvokkain, puhelimitse ja sähköpostilla. Osaan kertoa ja keskustella omista harrastuksistani ja kiinnostuksen kohteistani ja suositella harrastusta.

49 VAPAA-AIKA JA HARRASTUKSET HARRASTAMINEN / MODUULI 2 / A1.3-A KIRJASTO: Osaan ottaa kirjastokortin, lainata kirjan, kysyä, missä jokin kirja on. Osaan käyttää kirjaston hakupalvelua. 2. KUNTOSALI: Osaan kysyä hintaa ja aukioloaikoja. Ymmärrän kuntosalin kyltit, ohjeet ja varoitukset. 3. TEATTERI: Ymmärrän lippujen hinnat ja esitysajat. Osaan varata ja ostaa lipun. 4. ELOKUVAT: ymmärrän lippujen hinnat ja esitysajat. Osaan ostaa lipun. 5. VIDEOVUOKRAAMO: Osaan antaa henkilötietoni vuokraamolle. osaan vuokrata elokuvan. Ymmärrän palautusehdot. 6. Uimahalli: Ymmärrän aukioloajat ja eri lippujen hinnat. Ymmärrän kyltit ja ohjeet. 7. Osaan kertoa harrastuksistani ja siitä, mikä kiinnostaa minua. Ymmärrän, kun toinen kertoo yksinkertaisella tavalla harrastuksestaan ja kiinnostuksen kohteestaan. 8. tunnen oman lähialueeni harrastusmahdollisuudet. 9. osaan kysyä lisätietoa minua kiinnostavista kursseista ja harrastuspaikoista (esim. aukioloajat, hinnat, kuinka usein, mitä erityisvarusteita tarvitaan)

50 VAPAA-AIKA JA HARRASTUKSET HARRASTAMINEN / MODUULI 3 / A1.2-B1 Tunnen yhdistystoimintaa, vapaaehtoistyötä ja kolmannen sektorin toimijoita Harjaannun kuuntelemaan pitempää, monologimaista puhetta (esim. kolmannen sektorin vierailija) Osaan kysyä lisätietoa ja keskustella em. aiheista.

51 VAPAA-AIKA JA HARRASTUKSET SOSIAALINEN KANSSAKÄYMINEN / MODUULI 1 / 0-A1.3 Osaan kutsua ja vastata yksinkertaiseen kutsuun Osaan sopia tapaamisen paikan ja kellonajan. Osaan puhua vähän omasta arjesta ja ymmärrän vähän keskustelua tutusta teemasta.

52 VAPAA-AIKA JA HARRASTUKSET SOSIAALINEN KANSSAKÄYMINEN / MODUULI 2 / A1.3-A2.1 Osaan esittää kutsun, sopia tapaamisen, kieltäytyä kutsusta Osaan ehdottaa tapaamista ja sopia tapaamisen paikan ja kellonajan. Osaan kirjoittaa kutsun tekstiviestillä tai sähköpostilla, osaan vastata ehdotukseen ja kutsuun myöntävästi ja kieltävästi (suullisesti ja kirjallisesti) Ymmärrän tuttavallista arkikeskustelua

53 VAPAA-AIKA JA HARRASTUKSET SOSIAALINEN KANSSAKÄYMINEN / VAPAA-AIKA / MODUULI 3 / A1.2-B1 Osaan keskustella vapaa-ajan vietosta, osaan sopia lomista työpaikalla Ymmärrän tuttavallista keskustelua vapaa-ajasta esim. työpaikan kahvihuoneessa Osaan kuvailla omia kokemuksiani ja mieltymyksiäni sekä vertailla vapaa-ajanviettoon liittyviä vaihtoehtoja Osaan kertoa vapaa-ajan tapahtumista (suullisesti ja kirjallisesti) Pystyn sopimaan tapahtuman ajankohdan (ehdottaminen ja ehdotuksen perustelu)

54 VAPAA-AIKA JA HARRASTUKSET AKTIIVISEEN TOIMIMISEEN SUOMEN KIELELLÄ KANNUSTAMINEN / 0-A1.3 Harjoittelen käyttämään suomen kieltä erilaisissa arjen tilanteissa. Totuttelen uutisotsikoiden ja lyhyiden uutisten lukemiseen ja pääasioiden etsimiseen. Kehitän suomen kielen itsenäistä opiskelua, totuttelen ottamaan vastuuta omasta oppimisesta. Osaan arvioida omaa oppimistani ja osaamistani viestintätilanteissa.

55 VAPAA-AIKA JA HARRASTUKSET AKTIIVISEEN TOIMIMISEEN SUOMEN KIELELLÄ KANNUSTAMINEN / MODUULI 2 / A1.3-A2.1 Harjoittelen käyttämään suomen kieltä erilaisissa arjen tilanteissa - kaikki muu kuin kurssilla tapahtuva vuorovaikutus: televisio, lehdet, internet, some, rutiiniasioinnit, naapuri-, ystävyys-, sukulaisuussuhteet, koulu, päiväkoti, harrastusryhmät... Osaan arvioida omaa oppimistani ja osaamistani autenttisissa viestintätilanteissa.

56 VAPAA-AIKA JA HARRASTUKSET AKTIIVISEEN TOIMIMISEEN SUOMEN KIELELLÄ KANNUSTAMINEN / MODUULI 3 / A1.2-B1 Osaan halutessani verkostoitua. Tiedän, miten pääsen mukaan vapaaehtoistyöhön, yhdistystoimintaan. Tutustun kolmanteen sektoriin. Osaan etsiä tietoa yhdistystoiminnasta ja eri toimijoista oman alueeni / mielenkiintoni mukaan, osaan löytää mielekkäitä mahdollisuuksia kielenkäyttämiseen ja kotoutumisen edistämiseen.

57 TERVEYS JA HYVINVOINTI Terveys ja sairaus 0-A1.3 Osaan kysyä toisen vointia ja vastata, kun minulta kysytään vointia. Tiedän joitakin tavallisia tunteita (olen surullinen, iloinen, vihainen ) Tiedän joitakin tavallisia sairauksia. Tiedän tavalliset kehonosat ja osaan kertoa, jos jokin paikka on kipeä. Osaan reagoida, jos toinen kertoo, että on sairas (parane pian, aivastus - terveydeksi, voi ei, ai jaa )

58 TERVEYS JA HYVINVOINTI Terveys ja SAIRAUS A1.3-A2.1 Osaan kertoa, miltä minusta tuntuu (olen väsynyt, haluan itkeä, olen onnellinen...) Osaan kuvata, mitä on tapahtunut. Tiedän joitakin tavallisia sairauksia. Tiedän tavalliset kehonosat ja osaan kertoa, jos jokin paikka on kipeä. Osaan reagoida, jos toinen kertoo, että on sairas (parane pian, aivastus - terveydeksi, voi ei, ai jaa ) Ymmärrän yksinkertaisia lääkärin kysymyksiä sekä suullisia ohjeita, osaan kysyä lisätietoja. Ymmärrän lääkemääräysten ja lähetteiden keskeisen sisällön. Ymmärrän yksinkertaista asiatekstiä terveydenhuollosta.

59 TERVEYS JA HYVINVOINTI Terveys ja SAIRAUS A2.1-B1.1 Osaan kertoa, miltä minusta tuntuu (minua väsyttää, minua harmittaa, minua ärsyttää) Tiedän tavallisia sairauksia ja itselleni tärkeitä sairauksia/sisäelimiä yms. Tiedän kehonosat ja osaan kuvailla yksinkertaisella tavalla kipua (sattuu, särkee) Osaan ilmaista myötätuntoa, kun toinen kertoo sairaudestaan.

60 TERVEYS JA HYVINVOINTI ASIOINTI (terveys) 0-A1.3 Osaan ilmoittaa opettajalle/työnantajalle, että olen sairas ( , tekstiviesti, puhelin). Ymmärrän poissaolon säännöt. Osaan pyytää apua. Osaan varata ajan lääkärille (puhelinvastaaja ja ihminen) Osaan ilmoittautua lääkärille. Osaan kertoa yksinkertaisella tavalla lääkärille, mikä minua vaivaa. Ymmärrän, milloin aika on varattu ja mihin (röntgen, laboratorio).

61 TERVEYS JA HYVINVOINTI ASIOINTI (terveys) A1.3-A2 Osaan kysyä apteekissa apua. Osaan kysyä lääkkeen hintaa. Osaan hakea lääkkeen lääkemääräyksellä (reseptillä). Ymmärrän, kun minulle sanotaan, miten lääke otetaan. Osaan varata, vaihtaa ja perua varaamani ajan ja sopia uuden puhelimitse.

62 TERVEYS JA HYVINVOINTI ASIOINTI / A2 - B Apteekki: Osaan ostaa lääkkeen tai tavaran apteekista. Osaan kysyä, paljonko se maksaa. Osaan kysyä lääkkeistä / tavarasta. Ymmärrän ohjeet, miten lääkettä otetaan. Soitto lääkärille: Osaan varata / vaihtaa / peruuttaa ajan lääkärille. Tiedän, mikä on päivystys. Erotan, tarvitsenko päivystysajan vai muun ajan lääkärille. Osaan jättää viestin puhelinvastaajaan. Ilmoittautuminen: Osaan ilmoittautua lääkärille. Lääkärissä: Osaan puhua lääkärin kanssa, mikä minua vaivaa. Ymmärrän lääkärin kysymykset. Laboratoriossa: Osaan kertoa perustiedot ja kysyä lisätietoja. Ymmärrän laboratoriolähetteen aika- ja paikkatiedot sekä rajoitukset ennen näytteenottoa. Röntgenissä: Osaan kertoa perustiedot röntgenissä. Osaan kysyä lisää. Hammaslääkärissä: Osaan täyttää lomakkeen ja kertoa, mitä hammaslääkärin pitäisi tehdä.

63 TERVEYS JA HYVINVOINTI HÄTÄTILANNE 0-A1.3. Tiedän, sanan hätänumero ja mikä hätänumero on. Tiedän, milloin hätänumeroon soitetaan. Tiedän, mitä hätäpuhelussa täytyy sanoa.

64 TERVEYS JA HYVINVOINTI HÄTÄTILANNE / A1.3.-a2 Osaan soittaa hätänumeroon ja kertoa, mitä, missä ja milloin on tapahtunut. Ymmärrän suullisia ohjeita. Tunnistan uhkaavan puheen. Osaan löytää tärkeimmät faktat esimerkiksi kuvallisesta turvaohjeesta. Ymmärrän pääideat uutistekstistä (mitä, missä ja milloin?)

65 TERVEYS JA HYVINVOINTI HYVINVOINTI A1.3-A2 Ymmärrän helppoa asiatekstiä hygieniasta, ravinnosta ja liikunnan merkityksestä hyvinvoinnille Osaan keskustella hyvinvoinnista, kertoa mielipiteen ja perustella sen suppeasti

66 TERVEYS JA HYVINVOINTI KOTOUTUJAN HYVINVOINTI / A2-b Ymmärrän esimerkiksi elokuvia tai henkilökuvia, joiden teema on kotoutuminen ja eri elämäntilanteisiin sopeutuminen. Osaan keskustella omasta tai toisen ihmisen kokemuksesta ja ilmaista omia ajatuksia siitä.

67 TERVEYS JA HYVINVOINTI TYÖHYVINVOINTI / a2-b1 Ymmärrän kahvihuonepuhetta työpaikalla. Tunnen kahvihuoneen small talkia, huumoria. Osaan ilmaista tyytyväisyyttä ja tyytymättömyyttä, osaan ottaa puheenvuoroja. Ymmärrän myös vähän puhekieltä. Osaan puhua työpaikan kahvihuoneessa.

68 TERVEYS JA HYVINVOINTI TERVEYDENHUOLTOJÄRJESTELMÄ JA SOSIAALITURVA A2-B1 Ymmärrän pääideat autenttisista teksteistä, esimerkiksi Kelan esitteet, lehtitekstit, mielipidekirjoitukset. Osaan keskustella edellämainituista aiheista, kertoa mielipiteen, perustella, vertailla eri käytänteitä. Osaan kirjoittaa mielipidetekstin terveydenhuoltojärjestelmästä ja sosiaaliturvasta.

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi Moduuli 1 Opiskelijan kielipassi Arviointi A1.3 - kaikki hyvin, hyvää työtä A1.2. - treenaa vielä A1.1 - tämä on alku, lisää treeniä! 0 - ei voi arvioida Ihminen ja lähipiiri Minä ja perhe, suulliset taidot

Lisätiedot

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi Moduuli 1 Opiskelijan kielipassi Arviointi A1.3 - kaikki hyvin, hyvää työtä A1.2. - treenaa vielä A1.1 - tämä on alku, lisää treeniä! 0 - ei voi arvioida Ihminen ja lähipiiri: minä ja perhe. Ihminen ja

Lisätiedot

Moduuli 3. Opiskelijan kielipassi

Moduuli 3. Opiskelijan kielipassi Moduuli 3 Opiskelijan kielipassi Arviointi B1.1. Hyvää työtä A2.2. Treenaa vielä vähän. A2.1. Tämä on alku. Lisää treeniä. 0 Ei voi arvioida Ihminen ja lähipiiri, minä ja perhe, tapakulttuuri Ihminen ja

Lisätiedot

Kotokoulutus verkossa. Moduuli 3, sisällöt. 120 päivää, 20 ov

Kotokoulutus verkossa. Moduuli 3, sisällöt. 120 päivää, 20 ov Kotokoulutus verkossa Moduuli 3, sisällöt 120 päivää, 20 ov OPISKELUVALMIUDET JA TIEDONHAKU tiedonhaku eri aihepiireistä ja eri medioita käyttäen, esim. sähköiset oppimisalustat pienen esityksen suunnittelu,

Lisätiedot

Kotoutumiskoulutus Moduuli 2b

Kotoutumiskoulutus Moduuli 2b Kotoutumiskoulutus Moduuli 2b Kielitaitotasot A1.3 Ymmärtää yksinkertaisia lausumia Osaa kertoa lyhyesti itsestään ja lähipiiristään. Ymmärtää tuttuja sanoja ja lyhyitä viestejä. Kirjoittaa sanoja, fraaseja

Lisätiedot

KOTOUTUMISKOULUTUS VERKOSSA. Tavoitteet

KOTOUTUMISKOULUTUS VERKOSSA. Tavoitteet KOTOUTUMISKOULUTUS VERKOSSA Tavoitteet MODUULI 1 (A1.3+) Tavoitteena on, että oppija saavuttaa vahvan taitotason A1.3 kaikilla kielen osaalueilla ja joillakin mahdollisesti tason A2.1: A1.3: Ymmärtää joitakin

Lisätiedot

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa.

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa. Lämmittely KIRJASTO Puhutaan kirjastosta! 1. Käytkö sinä usein kirjastossa? Miksi / miksi et? 2. Mitä mieltä olet suomalaisesta kirjastosta? 3. Onko kirjasto sinulle tärkeä paikka? Miksi / miksi ei? 4.

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

- Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä

- Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä - Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä Ihmissuhteet Tulevaisuuden tavoitteet ja toiveet Sosiaaliset tilanteet Elämäntilanteen selvittämisen ympyrä Ihmissuhteet Tulevaisuuden tavoitteet ja toiveet Nimesi:

Lisätiedot

KUN TARVITSET APUA. Hätätilanne. Yleiset paikat

KUN TARVITSET APUA. Hätätilanne. Yleiset paikat KUN TARVITSET APUA Hätätilanne Kun tarvitset apua, soita hätäkeskuksen hätänumeroon 112. Kun soitat hätänumeroon, et tarvitse suuntanumeroa. Yleisestä puhelimesta voit soittaa hätänumeroon ilman rahaa

Lisätiedot

SUOMI. Tervetuloa Suomeen. Perustietoa asumisesta ja oleskelusta Suomessa

SUOMI. Tervetuloa Suomeen. Perustietoa asumisesta ja oleskelusta Suomessa SUOMI Tervetuloa Suomeen Perustietoa asumisesta ja oleskelusta Suomessa Muutto Suomeen? Miten pääsen alkuun? Hoida nämä asiat, kun olet muuttanut Suomeen. 2 Asunto Hanki itsellesi asunto. Et voi rekisteröidä

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

YKI TAUKOHUONE. Lämmittely. Mistä taukohuoneessa jutellaan?

YKI TAUKOHUONE. Lämmittely. Mistä taukohuoneessa jutellaan? Lämmittely Mistä taukohuoneessa jutellaan? Kuka olet ja mistä olet kotoisin? Kuinka kauan olet asunut Suomessa? Mitä kieliä osaat? Millainen koulutustausta sinulla on? Mitä harrastat? Mitä teet vapaa-aikana?

Lisätiedot

LÄÄKÄRISSÄ TERVEYS JA SAIRAUS

LÄÄKÄRISSÄ TERVEYS JA SAIRAUS LÄÄKÄRISSÄ TERVEYS JA SAIRAUS APTEEKISSA Mitä apteekista voi ostaa? Käytkö sinä usein apteekissa? Mitä sinä ostat apteekista? Taina ottaa vuoronumeron ja istuu penkille. Hänen vuoro tulee. Hän menee tiskille

Lisätiedot

Nuoren nimi: HETU: Lukkarilan työntekijä: Kunnan sosiaalitoimen edustaja:

Nuoren nimi: HETU: Lukkarilan työntekijä: Kunnan sosiaalitoimen edustaja: Kuntoutus- ja hoivapalvelut Lukkarila Oy Sopimus 18-21-vuotiaan nuoren jälkiseurannasta 1. Sopijaosapuolet Nuoren nimi: HETU: Lukkarilan työntekijä: Kunnan sosiaalitoimen edustaja: 2. Sopimuksen alkaminen

Lisätiedot

Itsenä isten elä mä ntäitojen pässi

Itsenä isten elä mä ntäitojen pässi Itsenä isten elä mä ntäitojen pässi Minulla on paljon taitoja ja Minä osaan jo paljon asioita! Nuoruus on aikuisena olemisen harjoittelua. Itsenäistyminen tarkoittaa sellaisten taitojen kehittymistä, jotka

Lisätiedot

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on eri osa-alueita. Tämä mittari auttaa sinua hahmottamaan, mitä asioita hyvinvointiisi kuuluu. Osa-alueet:

Lisätiedot

JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO

JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO Keminmaan kunta 2 Kunnantie 3, 94400 Keminmaa 1. ASUMINEN JA ARKI Olen tyytyväinen asuntooni Kyllä En En ikinä Noudatan asumiseen liittyviä sääntöjä Viihdyn kotona

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

OLESKELULUPA PYSYVÄ TOISTAISEKSI VOIMASSA LUPA KANSALAISUUS TURVAPAIKKA PAKOLAINEN VELVOLLISUUS TURVALLISUUS

OLESKELULUPA PYSYVÄ TOISTAISEKSI VOIMASSA LUPA KANSALAISUUS TURVAPAIKKA PAKOLAINEN VELVOLLISUUS TURVALLISUUS Lämmittely / Sanastoa OLESKELULUPA PYSYVÄ TOISTAISEKSI VOIMASSA LUPA KANSALAISUUS TURVAPAIKKA PAKOLAINEN VELVOLLISUUS TURVALLISUUS OIKEUS SIVIILISÄÄTY LAITON LAILLINEN MAAHANMUUTTO HOITAA MAASTAMUUTTO

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen.

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen. SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: 1. -ko/-kö -kysymys; vastaus alkaa aina kyllä- tai ei-sanalla esim. Asutko sinä Lahdessa? Autatko sinä minua? Oletko sinä iloinen? Kyllä, minä asun. (positiivinen)

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalvelut

Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalvelut Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalvelut SELKOESITE Tervetuloa asiakkaaksi Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalveluihin! Maahanmuuttopalveluiden työtä on ohjata ja neuvoa sen asiakkaita, eli maahanmuuttajia.

Lisätiedot

RANSKAN KIELI B2 RANSKAN KIELI B2 8 LUOKKA

RANSKAN KIELI B2 RANSKAN KIELI B2 8 LUOKKA RANSKAN KIELI B2 Opetuksen tavoitteena on totuttaa oppilas viestimään ranskan kielellä suppeasti konkreettisissa arkipäivän tilanteissa erityisesti suullisesti. Opetuksessa korostetaan oikeiden ääntämistottumusten

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Sisällys. Esipuhe Aakkoset ja koulussa Torilla 80

Sisällys. Esipuhe Aakkoset ja koulussa Torilla 80 Sisällys Esipuhe.... 6 0. Aakkoset ja koulussa 8 Aakkoset Koulusanat Mikä sinun nimi on? Tavaaminen 4. Torilla 80 Isot numerot Mitä maksaa? Ruokia ja juomia Millainen? Partitiivi Negatiivinen verbi ko/kö-kysymys

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Kotostartti. Kiintiöpakolaiset. Tavoite: antaa perustietoja ja taitoja Suomesta ja tutustuttaa suomen kieleen

Kotostartti. Kiintiöpakolaiset. Tavoite: antaa perustietoja ja taitoja Suomesta ja tutustuttaa suomen kieleen 2009-2013 Kotostartti Kiintiöpakolaiset Tavoite: antaa perustietoja ja taitoja Suomesta ja tutustuttaa suomen kieleen Mahdollistaa nopean ja tehokkaan kotoutumisprosessin aloituksen Kotostartti Materiaali:

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelu

Vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelu Vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelu kun tarvitset tulkkausta puhevamman takia www.kela.fi/vatu Mikä on vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelu? Vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelu edistää vammaisten

Lisätiedot

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

Työharjoittelussa voit: tutustua suomalaisiin työpaikkoihin ja työkulttuuriin harjoitella suomen kieltä käytännön tilanteissa

Työharjoittelussa voit: tutustua suomalaisiin työpaikkoihin ja työkulttuuriin harjoitella suomen kieltä käytännön tilanteissa TYÖHARJOITTELU Työharjoittelussa voit: tutustua suomalaisiin työpaikkoihin ja työkulttuuriin harjoitella suomen kieltä käytännön tilanteissa Mikä sinun ammatti on? Millainen koulutus sinulla on? TYÖHARJOITTELUPAIKAN

Lisätiedot

Ylöjärven opetussuunnitelma 2004. Valinnainen kieli (B2)

Ylöjärven opetussuunnitelma 2004. Valinnainen kieli (B2) Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 Valinnainen kieli (B2) B 2 -SAKSA Valinnaisen kielen opiskelun tulee painottua puheviestintään kaikkein tavanomaisimmissa arkipäivän tilanteissa ja toimia samalla johdantona

Lisätiedot

Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalvelut

Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalvelut Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalvelut SELKOESITE Tervetuloa asiakkaaksi Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalveluihin! Maahanmuuttopalveluiden työtä on ohjata ja neuvoa sen asiakkaita, eli maahanmuuttajia.

Lisätiedot

KAHVIN KEITTÄMINE LOMA TYÖMATKA TAUKO KOPIOKONE AUTO VIRKISTYS- PÄIVÄ UUSI TYÖNTEKIJÄ TIIMI SEMINAARI WORKSHOP SISÄILMA VESSAT

KAHVIN KEITTÄMINE LOMA TYÖMATKA TAUKO KOPIOKONE AUTO VIRKISTYS- PÄIVÄ UUSI TYÖNTEKIJÄ TIIMI SEMINAARI WORKSHOP SISÄILMA VESSAT Lämmittely Millaisia taukoja sulla on töissä? Mistä teemoista tauolla puhutaan? Tuletko syömään? (Tuuksä syömään? Tuutsä syömään? Tuutsie syömään?) Mihin mennään syömään? Hei, mä tuun mukaan! Onko sulla

Lisätiedot

Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat Suomessa tehdä.

Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat Suomessa tehdä. KANSALAISEN OIKEUDET (opettajan tukiaineisto) Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan 1.3.2000. Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat Suomessa tehdä. Suomessa asuvat ulkomaalaiset

Lisätiedot

maahanmuuttopalvelut SELKOESITE

maahanmuuttopalvelut SELKOESITE Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalvelut SELKOESITE Tervetuloa asiakkaaksi Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalveluihin! Maahanmuuttopalveluiden työtä on ohjata ja neuvoa sen asiakkaita, eli maahanmuuttajia.

Lisätiedot

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO Lämmittely YP= YLLÄPITO YV = YKSITYIS- VIESTI AV = ALUS- TAVA VARAUS JONO = JONOSSA VAIN NOUTO = VOI VAIN HAKEA SPK = SISÄLTÄÄ POSTIKULUT MMM = MYYNNISSÄ MYÖS MUUALLA KÄYTETTY KÄYTTÄMÄTÖN VÄHÄN- KÄYTETTY

Lisätiedot

TYÖ JA KOULUTUS. Lämmittely

TYÖ JA KOULUTUS. Lämmittely TYÖ JA KOULUTUS Lämmittely Mikä on sinun ammatti? Missä olet töissä / koulussa? Mitä kieltä sinä puhut töissä? Mitä ammatteja sinun kotimaassa on? Mikä ammatti on arvostettu kotimaassasi? Millaisia töitä

Lisätiedot

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus HARRASTUKSET Selitä sana. harrastus harrastaa + mitä? kiinnostunut+ mistä? tykätä + mistä? mitä tehdä? pitää + mistä? mitä tehdä? säännöllisesti joka viikko päivittäin joka toinen päivä soittaa + mitä

Lisätiedot

Minun arkeni. - tehtäväkirja

Minun arkeni. - tehtäväkirja Minun arkeni - tehtäväkirja 1 Hyvä kotihoidon asiakas, Olet saanut täytettäväksesi Minun arkeni -tehtäväkirjan. ALUKSI Kirjanen tarjoaa sinulle mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan arkeasi ja hyvinvointiisi

Lisätiedot

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS

SANATYYPIT PERUSOPINNOT 2 KOULUTUSKESKUS SALPAUS SANATYYPIT LÄMMIN TAKKI LÄMPIMÄT TAKIT KAUNIS NAINEN KAUNIIT NAISET SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen?

Lisätiedot

KOTONA KAUPUNGISSA- PAKOLAISTAUSTAISTEN NUORTEN JA LAPSIPERHEIDEN ASUMISVALMENNUS ESPOOSSA JA OULUSSA

KOTONA KAUPUNGISSA- PAKOLAISTAUSTAISTEN NUORTEN JA LAPSIPERHEIDEN ASUMISVALMENNUS ESPOOSSA JA OULUSSA KOTONA KAUPUNGISSA- PAKOLAISTAUSTAISTEN NUORTEN JA LAPSIPERHEIDEN ASUMISVALMENNUS ESPOOSSA JA OULUSSA 217-219 KOTONA KAUPUNGISSA: TOIMET JA TAVOITTEET ASUMISVALMENNUSTA TOTEUTETAAN ESPOOSSA JA OULUSSA:

Lisätiedot

LÄHETTÄJÄ VASTAANOTTAJA PIKAKIRJE PAKETTI KIRJATTU KIRJE PAINAA VALTAKIRJA HAKEA SAADA LÄHETTÄÄ POSTIMERKKI KIRJE

LÄHETTÄJÄ VASTAANOTTAJA PIKAKIRJE PAKETTI KIRJATTU KIRJE PAINAA VALTAKIRJA HAKEA SAADA LÄHETTÄÄ POSTIMERKKI KIRJE ASIOIDAAN POSTISSA JUTELLAAN ENSIN Oletko lähettänyt kirjeen tai paketin Suomessa? Missä sinulla on lähellä posti? Onko sinun kodin lähellä postiautomaatti? Jos tilaat internetistä tavaran, mihin se tulee?

Lisätiedot

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata LIIKUNTA Lämmittely Harrastatko liikuntaa? Miksi / miksi et? Millainen liikunta sopii sinulle? Mitkä asiat ovat tärkeitä, kun valitset kuntosalin / liikuntakeskuksen? Mitä liikuntapaikkoja tiedät sinun

Lisätiedot

maahanmuuttopalvelut SELKOESITE

maahanmuuttopalvelut SELKOESITE Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalvelut SELKOESITE Tervetuloa asiakkaaksi Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalveluihin! Maahanmuuttopalveluiden työtä on ohjata ja neuvoa sen asiakkaita, eli maahanmuuttajia.

Lisätiedot

POHJOISSAAMEN KIELI 10 ov (400h) Lukuvuosina ja alkaen

POHJOISSAAMEN KIELI 10 ov (400h) Lukuvuosina ja alkaen POHJOISSAAMEN KIELI 10 ov (400h) Lukuvuosina 2009-2010 ja 2010-2011 alkaen 17.9.2009 Etäopetuksena Learnlinc etäopetusjärjestelmässä (8 ov) sekä lähiopetuksena (2 ov) Opintokokonaisuus sisältää 8 opintoviikkoa

Lisätiedot

Suomeksi Näin käytät ereseptiä

Suomeksi Näin käytät ereseptiä Suomeksi Näin käytät ereseptiä Kaikkialla Suomessa siirrytään vaiheittain käyttämään sähköistä reseptiä eli ereseptiä. Tarkista, mitkä apteekit ja terveydenhuollon toimipaikat käyttävät jo ereseptiä. Saat

Lisätiedot

Pidetään kaikki mukana. Jokaista ihmistä pitää arvostaa

Pidetään kaikki mukana. Jokaista ihmistä pitää arvostaa ver Ohjelma kuntavaaleihin Pidetään kaikki mukana Jokaista ihmistä pitää arvostaa SDP:n tavoite on inhimillinen Suomi. SDP haluaa, että Suomessa kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia. Jokaista ihmistä pitää

Lisätiedot

TYÖHAKEMUS. Työhakemus ja CV ovat ensimmäisiä asioita joihin työnantaja kiinnittää huomionsa.

TYÖHAKEMUS. Työhakemus ja CV ovat ensimmäisiä asioita joihin työnantaja kiinnittää huomionsa. TYÖHAKEMUS Työhakemus ja CV ovat ensimmäisiä asioita joihin työnantaja kiinnittää huomionsa. Työhakemuksen tarkoituksena on vakuuttaa työnantaja osaamisestasi ja sopivuudestasi avoimeen työpaikkaan. Hakemuksesi

Lisätiedot

Ennen asunnonhakua: Kun kiinnostava asunto löytyy: Kartoita omia tuloja ja menojasi Selvitä mihin asumisen tukiin ja etuuksiin sinulla on mahdollinen oikeus (ole tarvittaessa yhteydessä oman kuntasi sosiaalitoimeen

Lisätiedot

PENNO Selvitä rahatilanteesi

PENNO Selvitä rahatilanteesi PENNO Selvitä rahatilanteesi TIEDÄTKÖ, KUINKA PALJON SINULLA ON RAHAA KÄYTÖSSÄSI? Kuuluuko arkeesi taiteilu laskujen ja välttämättömien menojen kanssa? Tiedätkö, mihin rahasi kuluvat? Tämän Penno-työkirjan

Lisätiedot

Finnish ONL attainment descriptors

Finnish ONL attainment descriptors Schola Europaea Office of the Secretary-General Pedagogical Development Unit Ref.: 2016-09-D-19-fi-3 Orig.: EN Finnish ONL attainment descriptors APPROVED BY THE JOINT TEACHING COMMITTEE AT ITS MEETING

Lisätiedot

Kielen hyvän osaamisen taso on 6. luokan päättyessä taitotasokuvauksen mukaan:

Kielen hyvän osaamisen taso on 6. luokan päättyessä taitotasokuvauksen mukaan: Luokat 3-6 A2-espanja AIHEKOKONAISUUDET luokilla 4-6 Ihmisenä kasvaminen korostuu omien asioitten hoitamisessa, ryhmässä toimimisessa ja opiskelutaitojen hankkimisessa. Kulttuuri-identiteetti ja kansainvälisyys

Lisätiedot

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle

MINÄ MUUTAN. Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle MINÄ MUUTAN Muuttovalmennusopas vammaiselle muuttajalle Kirsi Timonen, projektityöntekijä Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2010-2012 MINÄ MUUTAN Olet suuren muutoksen edessä. Uuteen kotiin

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (LAPSEN VASU)

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (LAPSEN VASU) Lapsen nimi: LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (LAPSEN VASU) Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma laaditaan jokaiselle varhaiskasvatuksessa olevalle lapselle yhdessä huoltajien kanssa. Se on henkilöstön ja

Lisätiedot

OPISKELE KIELIÄ AIKUISLUKIOSSA

OPISKELE KIELIÄ AIKUISLUKIOSSA VALKEAKOSKEN TIETOTIEN AIKUISLUKIO Tietotie 3, PL 43 37601 Valkeakoski Opinto-ohjaaja p. 040 335 6253 aikuislukio@valkeakoski.fi www.valkeakoski.fi/aikuislukio OPISKELE KIELIÄ AIKUISLUKIOSSA Ilmoittaudu

Lisätiedot

Työhakemuksen täyttäminen Näin haet työtä Seurelta

Työhakemuksen täyttäminen Näin haet työtä Seurelta Työhakemuksen täyttäminen Näin haet työtä Seurelta 1. Selaa työpaikkoja Löydät Seuren avoimet työpaikat kotisivultamme seure.fi kohdasta HAE TYÖTÄ Voit hakea työpaikkoja toimialan, kaupungin ja työn luonteen

Lisätiedot

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Puhallamme yhteen hiileen ajatuksella; kaveria ei jätetä. Huolehdimme kannustavasta, innostavasta ja positiivisesta vuorovaikutuksesta.

Lisätiedot

CV on erittäin tärkeä työnhakuun liittyvä dokumentti, joka lähetetään työhakemuksen liitteenä. CV kertoo millainen työura sinulla on ollut tähän asti.

CV on erittäin tärkeä työnhakuun liittyvä dokumentti, joka lähetetään työhakemuksen liitteenä. CV kertoo millainen työura sinulla on ollut tähän asti. TYÖNHAUN ASIAKIRJAT Työnhaun asiakirjat eli paperit 1. CV eli ansioluettelo CV on erittäin tärkeä työnhakuun liittyvä dokumentti, joka lähetetään työhakemuksen liitteenä. CV kertoo millainen työura sinulla

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

ITSEARVIOINTILOMAKE. Alkuarviointi Keskiarviointi Loppuarviointi. Kuntouttava työtoiminta

ITSEARVIOINTILOMAKE. Alkuarviointi Keskiarviointi Loppuarviointi. Kuntouttava työtoiminta ITSEARVIOINTILOMAKE Nimi: Päivämäärä: Purkupäivämäärä ja puumerkki Paja: Aloituspvm: Alkuarviointi Keskiarviointi Loppuarviointi Kuntouttava työtoiminta Työkokeilu Valitse numeroista eniten tilannettasi

Lisätiedot

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville Alankomaat, Groningen Selviytymisopas vaihtoon lähteville Topi Dahlström & Janne Väänänen (LVI4SN) 2007 Matkat Helpoiten pääsee lentämällä Amsterdamiin ja sieltä junalla (n.2h) Groningeniin. Halvimmalla

Lisätiedot

Eniten kohderyhmää tavoittavat aikakauslehdet lukijoiden kiinnostusten kohteiden mukaan Kevät 2017

Eniten kohderyhmää tavoittavat aikakauslehdet lukijoiden kiinnostusten kohteiden mukaan Kevät 2017 Eniten kohderyhmää tavoittavat aikakauslehdet lukijoiden kiinnostusten kohteiden mukaan Kevät 2017 Tässä esityksessä tarkastellaan aikakauslehtien määrällistä tavoittavuutta kiinnostuksen kohteiden mukaan.

Lisätiedot

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Ohjelma Tammi-maaliskuu 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Asiakaskoulutuksista

Lisätiedot

YMPÄRISTÖ. Lämmittely

YMPÄRISTÖ. Lämmittely Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä

Lisätiedot

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi Moduuli 1 اﻟﻣﺳﺗوى اﻻول Opiskelijan kielipassi Arviointi اﻟﺗﻘﯾﯾم A1.3 - kaikki hyvin, hyvää työtä A1.3 ﻋﻣل ﺟﯾد, ﻛل ﺷﺊ ﺟﯾد ﻣﻣﺗﺎز A1.2. - treenaa vielä A1.2 ﺗدر ب اﻛﺛر A1.1 - tämä on alku, lisää treeniä!

Lisätiedot

Oma kansioni MUISTOJANI JA AJATUKSIANI ELÄMÄSTÄ. Porvoon Seudun Dementiayhdistys ry Muistiliiton jäsen

Oma kansioni MUISTOJANI JA AJATUKSIANI ELÄMÄSTÄ. Porvoon Seudun Dementiayhdistys ry Muistiliiton jäsen Oma kansioni MUISTOJANI JA AJATUKSIANI ELÄMÄSTÄ Porvoon Seudun Dementiayhdistys ry Muistiliiton jäsen Arjen asioita ja muistoja Oma kansioni -kirjaa voi käyttää apuna erilaisissa ryhmissä tai osallistujat

Lisätiedot

Tausta Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysministeriö Tekes PPSHP

Tausta Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysministeriö Tekes PPSHP 7.6.2012 Tausta Kuusi haastateltavaa, joista viisi osallistui keskusteluun jollain tasolla Ikähaarukka 70-83 vuotiaita Aktiivisia ikäihmisiä, käyvät säännöllisesti ikäihmisille suunnatuissa toiminnoissa

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Maailmalle lähtijän muistilista

Maailmalle lähtijän muistilista Maailmalle lähtijän muistilista Ulkomaille lähtöön tarvitaan rohkeutta ja sisukkuutta. Arki rullaa ulkomailla helpommin, kun lähtöä suunnittelee jo ennakkoon. Muistilista auttaa ulkomaille opiskelemaan

Lisätiedot

TRAFI, AJOVARMA JA KATSASTUS. Lämmittely. Tykkäätkö autoista? Millaisista? Ajatko paljon? Millä matkustat?

TRAFI, AJOVARMA JA KATSASTUS. Lämmittely. Tykkäätkö autoista? Millaisista? Ajatko paljon? Millä matkustat? Lämmittely Tykkäätkö autoista? Millaisista? Ajatko paljon? Millä matkustat? Mikä Trafi on? Miksi olet käynyt Trafissa? Missä asioissa se palvelee? Menetkö fyysisesti vai netissä? Mikä on Ajovarma? Mitä

Lisätiedot

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta.

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Tehtävä 1 Kertominen Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Kertominen Tehtävä 1 Millainen ajankäyttäjä olet? Miten suhtaudut aikaan? Oletko

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Verkostot ja työnhaku

Verkostot ja työnhaku Verkostot ja työnhaku Työpaja Jonna Heikkilä & Essi Hillgren Turun ammattikorkeakoulu Verkostotyöpaja Tavoite Tunnistaa osallistujan olemassa olevat verkostot ja pohtia miten niitä voi hyödyntää työnhaun

Lisätiedot

Saksa, B3-kieli. Kustantajan äänitemateriaali oppikirjaan. Mahdollinen verkkomateriaali. Rakenteet ja suulliset harjoitukset.

Saksa, B3-kieli. Kustantajan äänitemateriaali oppikirjaan. Mahdollinen verkkomateriaali. Rakenteet ja suulliset harjoitukset. Saksa, B3-kieli Tavoitteena on, että aikuisopiskelija saavuttaa B3-oppimäärän saksan kielessä kielitaidon kuvausasteikon tasot seuraavasti: kuullun ymmärtäminen A2.1-A2.2 puhuminen A2.1 luetun ymmärtämien

Lisätiedot

Uudet kielten opetussuunnitelmat käytäntöön : https://oph.etapahtuma.fi/

Uudet kielten opetussuunnitelmat käytäntöön : https://oph.etapahtuma.fi/ Uudet kielten opetussuunnitelmat käytäntöön 25.9.2015: https://oph.etapahtuma.fi/ Ryhmätyö, vuosiluokkakokonaisuus 7-9 Kieli englanti Oppimäärä: A1/A2/B1/B2/ÄKO(ympyröi) Laaja-alainen osaaminen Tavoitteet

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

VAPAAEHTOISTYÖN PORTFOLIO MAAHANMUUTTAJILLE

VAPAAEHTOISTYÖN PORTFOLIO MAAHANMUUTTAJILLE VAPAAEHTOISTYÖN PORTFOLIO MAAHANMUUTTAJILLE Vapaaehtoisen nimi: 1. Vapaaehtoistyö Päivämäärä ja kesto Organisaatio Tehtävät Tarvittavat taidot ja osaaminen 2. Muut koulutukset ja kurssit Päivämäärä Kurssin,

Lisätiedot

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista?

Eväspussi. Onko lähipiirissä esiintynyt hitautta tai vaikeutta lukemaan ja kirjoittamaan oppimisessa? Millaista? Liite Pienten Kielireppuun. Eväspussi Oman äidinkielen vahva hallinta tukee kaikkea oppimista. Tämän vuoksi keskustelemme kielten kehityksestä aina varhaiskasvatuskeskustelun yhteydessä. Kopio Kielirepusta

Lisätiedot

Sosiaaliset suhteet - ohje

Sosiaaliset suhteet - ohje Sosiaaliset suhteet - ohje Tähän osa-alueeseen kuuluu erilaisia ihmissuhdeverkostoon liittyviä tehtäviä. Perhesuhteet ja tähän liittyvät huolenaiheet on hyvä käydä läpi nuoren näkökulmasta. Verkostokartan

Lisätiedot

Oppilas tietää mihin uskontokuntaan hän ja hänen perheensä kuuluu. Oppilas tietää mihin uskontokuntaan hän, hänen perheensä ja lähisukunsa kuuluu.

Oppilas tietää mihin uskontokuntaan hän ja hänen perheensä kuuluu. Oppilas tietää mihin uskontokuntaan hän, hänen perheensä ja lähisukunsa kuuluu. T1 herättää oppilaassa mielenkiinto uskonnon opiskelua kohtaan ja opastaa tuntemaan oman perheen uskonnollista ja katsomuksellista taustaa Oppilas tietää mihin uskontokuntaan hän ja hänen perheensä kuuluu.

Lisätiedot

Jukka-Pekka Levy, Lacasina 2003 OPETUSSUUNNITELMA TYÖHÖN JA ITSENÄISEEN ELÄMÄÄN VALMENTAVA JA KUNTOUTTAVA OPETUS OPISKELIJAN OSA VALMENTAVA II

Jukka-Pekka Levy, Lacasina 2003 OPETUSSUUNNITELMA TYÖHÖN JA ITSENÄISEEN ELÄMÄÄN VALMENTAVA JA KUNTOUTTAVA OPETUS OPISKELIJAN OSA VALMENTAVA II Jukka-Pekka Levy, Lacasina 2003 OPETUSSUUNNITELMA TYÖHÖN JA ITSENÄISEEN ELÄMÄÄN VALMENTAVA JA KUNTOUTTAVA OPETUS OPISKELIJAN OSA VALMENTAVA II PCS-kuvasymbolien tekijänoikeudet omistaa Mayer- Johnson Inc.,

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan.

SUOMALAISUUS. Lämmittely. Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Lämmittely Sano suomalaisuus -sana ja kerro, miksi valitsit tämän sanan. Oletko samaa mieltä vai eri mieltä? Miksi? On tosi helppo saada suomalaisia ystäviä. Suomalaiset eivät käy missään vaan ovat aina

Lisätiedot

enorssi Annele Laaksonen, KT TY/ TNK

enorssi Annele Laaksonen, KT TY/ TNK enorssi Annele Laaksonen, KT TY/ TNK Esi- ja peruskouluikäisille maahanmuuttajataustaisille lapsille voidaan järjestää perusopetukseen valmistavaa opetusta perusopetuslain (628/1998) mukaisesti. Sitä voidaan

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

Kun sä olet poissa kurssilta

Kun sä olet poissa kurssilta Kun sä olet poissa kurssilta Kun sä olet poissa kurssilta, soita tai kirjoita viesti. Anteeksi, mä en voi tulla tänään kurssille, koska mä oon sairas. mulla on flunssa. mun vatsa on tosi kipeä. mun lapsi

Lisätiedot

Design your journey. Matkailuennuste 2012. Example: Corporate Brochure / Report cover

Design your journey. Matkailuennuste 2012. Example: Corporate Brochure / Report cover Example: Corporate Brochure / Report cover Design your journey Matkailuennuste 0 Gallup Forumissa esitettyihin kysymyksiin vastasi väestöä edustavasti 3 vastaajaa. Tutkimus toteutettiin viikoilla 50-5/0

Lisätiedot

Infotilaisuus maahanmuuttajille. Toimeentulotuki Sampola

Infotilaisuus maahanmuuttajille. Toimeentulotuki Sampola Infotilaisuus maahanmuuttajille Toimeentulotuki 22.2.2017 Sampola Mistä toimeentulotukea voi hakea? KELA KUNTA Perustoimeentulotuki 1.1.2017 alkaen Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki Toimeentulotuki

Lisätiedot