HUS. HYKS-sairaanhoitoalueen lautakunnan kokous OHEISMATERIAALI C

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HUS. HYKS-sairaanhoitoalueen lautakunnan kokous OHEISMATERIAALI C"

Transkriptio

1 HYKS-sairaanhoitoalueen lautakunnan kokous OHEISMATERIAALI C HUS Työryhmän esitys Erikoislääkäripalveluiden tuottaminen Eksotelle ja Carealle

2 Sisällysluettelo 1 Erva-yhteistyön taustaa Työryhmätyöskentely Erikoislääkäripalvelujen tarve Eksotessa ja Careassa Erikoisalojen ostopalvelut Carean ostopalvelut erikoisaloille Eksoten ostopalvelut erikoisaloille HYKSin kliinisten tulosyksiköiden mahdollisuus tarjota erikoislääkäripalveluja ERVA-alueella HUS/HYKSin, Carean ja Eksoten kumppanuusvirkojen tarve Yhteenveto ja työryhmän esitykset jatkotoimenpiteeksi... 6 Liite (1)

3 1 Erva-yhteistyön taustaa Terveydenhuoltolain 43 :n mukaan erikoissairaanhoidon yhteen sovittamiseksi erityisvastuualueen sairaanhoitopiirien kuntayhtymien on tehtävä erikoissairaanhoidon järjestämissopimus. Erikoissairaanhoidon järjestämissopimuksessa on sovittava erityisvastuualueeseen kuuluvien sairaanhoitopiirien kuntayhtymien työnjaosta ja toiminnan yhteensovittamisesta sekä uusien menetelmien käyttöönoton periaatteista. Työnjaon on edistettävä terveydenhuollon laatua, potilasturvallisuutta, vaikuttavuutta, tuottavuutta ja tehokkuutta. HUS, Eksote ja Carea hyväksyivät vuonna 2012 HYKS-Ervan erikoissairaanhoidon järjestämissopimuksen, jolla korvattiin aikaisempi sopijapuolten yhteistyösopimus sekä sopijapuolten aiemmat erillissopimukset järjestämissopimuksen mukaisista toiminnoista. Valtuustokausittain hyväksyttävä järjestämissopimus on viimeksi uusittu vuonna 2015 (HUS valtuusto , Carean yhtymäkokous , Eksote ). Järjestämissopimuksen toteuttamista ja seurantaa varten on asetettu ohjausryhmä. Lisäksi eri osa-alueille on nimetty kehittämisryhmiä. Eksotessa ja Careassa ilmenneen pahenevan erikoislääkäripulan takia on syytä pohtia toimia joilla voidaan turvata yhteistyössä alueellinen ja riittävä erikoissairaanhoidon taso. On epätarkoituksenmukaista että lääkärivajeesta johtuen yhä suurempi määrä potilaita jouduttaisiin lähettämään HYKSin eri sairaaloihin konsultaatiokäynneille. Osana Hyks-ervan yhteistyötä on jo aiemmin pyritty parantamaan eräiden erikoisalojen erikoislääkäreiden saatavuutta Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson keskussairaaloihin. Samalla on selvitetty sitä, missä määrin HUS:n viranhaltijat ovat joko erilliskorvauksella taikka yritystensä kautta osallistuneet tällaisten palvelujen tuottamiseen muissa erva-alueen sairaanhoitopiireissä. HUS päätti elokuussa 2015 kiristää sivutoimikäytäntöjään kilpailevan toiminnan osalta ja rajoittaa erikoislääkäreidensä mahdollisuutta tarjota HUS:n tarjoaman erikoissairaanhoidon kanssa kilpailevia palveluja. Hyks-ervan ohjausryhmän kokouksessa päätettiin perustaa erillinen työryhmä valmistelemaan sopimusta erikoislääkäripalveluiden tuottamiseksi Carealle ja Eksotelle. HUS nimesi työryhmään 5 ja Carea ja Eksote kumpikin 2 jäsentä sekä PHSOTEY yhden tarkkailijajäsenen. 2 Työryhmätyöskentely HUS-kuntayhtymän toimitusjohtaja nimesi erikoislääkärisopimusta valmistelevaan työryhmään HUS:n, Carean, Eksoten ja PHSOTEYn esitysten mukaisesti seuraavat henkilöt: - Reijo Haapiainen, johtava ylilääkäri, HYKS pj. - Markku Härmä, toimialajohtaja, HYKS (1.kokous) - Jarkko Pajarinen, vs. toimialajohtaja, HYKS (2.-4. kokous) - Hans Ramsay, toimialajohtaja, HYKS - Sanna-Maria Kivivuori, hallinnollinen ylilääkäri, HYKS - Jaana Vento, hallintopäällikkö, HYKS 1 (8)

4 - Markus Orava, toimitusjohtaja, HYKSin Oy - Ari Ronkainen, johtajaylilääkäri, Carea - Tiina Häyhä, henkilöstöjohtaja, Carea - Lauri Lammi, vs. johtajaylilääkäri, Eksote - Antti Valpas, ylilääkäri, Eksote - Hanna Suurmunne, vs. ks:n hallintoyl., PHSOTEY HYKS-sairaanhoitoalue kutsui työryhmän sihteeriksi Anne Bergströmin. Työryhmä kokoontui neljästi: (Helsinki), (Kotka), (Lappeenranta) ja (Helsinki). Työryhmä kuuli lisäksi neljää kutsuttua asiantuntijaa pidetyssä kokouksessa (Merja Ashorn, Antti Hietaranta, Juha Kasurinen ja Tarja Nylund). 3 Erikoislääkäripalvelujen tarve Eksotessa ja Careassa Carealle, Eksotelle ja HYKSin toimialoille lähetettiin etukäteen kysely koskien voimassa olevia erikoissairaanhoidon ostopalvelusopimuksia. Tällä hetkellä Eksotella ja Carealla on yhteensä 86 erilaista sopimusta ostopalveluista ja muista erikoissairaanhoidon palveluista. Eniten sopimuksia on kirurgian erikoisaloilla, gynekologiassa ja pediatriassa. Carealla on voimassaolevia sopimuksia yhteensä 18 kpl ja Eksotella vastaavasti 68 kpl. Palvelujen tuottajia ovat eri puolilla Suomea toimivat erikoislääkäripalveluja tarjoavat yritykset. Työntekijöistä osa on kokonaan yksityissektorin palveluksessa, osa päätoimisesti julkisen sektorin palveluksessa, osa erilaisilla työsopimuksella. Muutamat ostopalveluja tuottavat yritykset ovat HYKS:ssä työskentelevien lääkäreiden omistamia ja lääkärit työskentelevät myös itse kyseisissä yrityksissä leikkaus- ja konsultaatiopalveluita tuottaen. Eräät HYKSin virassa olevista lääkäreistä ovat solmineet yksityisinä ammatinharjoittajina sopimuksen Eksoten tai Carean kanssa, tarjoten suppean erikoisalan vaativaa erityisosaamista. Huomattavaa on, että tällä hetkellä kumpikin sairaanhoitopiiri joutuu ostamaan keskeisten operatiivisten erikoisalojen leikkauksia ja tähystystoimenpiteitä. Eniten hankitaan ostopalveluina ortopediaa, käsikirurgiaa, plastiikkakirurgiaa, neurokirurgiaa, gastrokirurgiaa, lastenkirurgiaa ja erilaisia tähystystoimenpiteitä. Osa palveluista on leikkaustoimenpiteitä ja osa polikliinisiä vastaanottoja. Eksotessa silmätaudit on kokonaan ulkoistettu, mutta Careassa silmätaudit on hoidettu omana toimintana. Konservatiivista erikoisaloista ostopalvelujen varassa ovat osin kardiologia, neurologia, lastentaudit, reumatologia, onkologia, kuntoutus ja psykiatria. Diagnostisia tukipalveluja hankitaan mm. radiologiassa, patologiassa ja kliinisessä neurofysiologiassa. Nämä mainitut diagnostiset tukipalvelut 2 (8)

5 on rajattu tämän raportin ulkopuolelle, koska HYKSin talousjohtaja Jari Finnilän johdolla työskentelevä työryhmä tulee antamaan näiden toimintojen järjestämisestä esityksensä. Merkille pantavaa on, että kummassakin keskussairaalassa viikonloppupäivystyksiä joudutaan tukemaan ostopalvelujen avulla. Osa päivystäjistä tulee HYKS-sairaanhoitoalueelta. Syynä mittaviin ostopalvelujärjestelyihin sekä Careassa että Eksotessa on erikoislääkärivaje. Virkoihin on vaikea saada hakijoita ja tilannetta vaikuttaisi pahentavan Sote-valmisteluun liittyvät epävarmuustekijät. 4 Erikoisalojen ostopalvelut 4.1 Carean ostopalvelut erikoisaloille Carean toimialueen väestöpohja on noin asukasta. a) Sisätautien erikoisaloilla tarvetta lääkärityövoiman hankkimiseen omien olemassa olevien lääkäreiden lisäksi on hematologialla, gastroenterologialla ja kardiologialla. Hematologialla on Careassa 2 erikoislääkärin virkaa. Noiden lisäksi on pitkäaikaisesti käynyt sama erikoislääkäri 2-4 päivää kuukaudessa pitämässä pkl-vastaanottoa, hänellä on omat seurattavat potilaat. Gastroenterologialla on Careassa yksi erikoislääkärin virka minkä lisäksi työssä on gastroenterologiaan erikoistuva lääkäri. Miehitys ei kata kaikkea työmäärää, skopioita on tehty lisätyönä. Gastroenterologian osalta lähivuosina lääkäritilanne on heikkenemässä ellei rekrytointeja saada onnistuneesti tehtyä. Kardiologialla Carean 5 erikoislääkärin virkaa on täytetty 50 %:sesti. Erikoislääkäritilanne on kuitenkin todennäköisesti parantumassa lähivuosina. Kardiologialla palveluja on jo vuosia ostettu samoilta tahoilta, ulkopuoliset lääkärit ovat tuottaneet palveluja luotettavasti. Neljästä ulkopuolisesta lääkäristä kaksi on viikottain tehnyt töitä angiografiassa ja kaksi on pitänyt poliklinikkaa tarpeen mukaan. Toiminta ulkopuolisten lääkäreiden kanssa on ollut varsin joustavaa ja Carean tarpeiden mukaista. b) Kirurgian erikoisaloilla tarvetta lääkärityövoiman hankkimiseen on lähinnä plastiikkakirurgiassa. Virassa on vain 1 erikoislääkäri, ja hoitotakuussa pysymisessä on ollut haasteita. Ulkopuolisen erikoislääkärin konsultaatioita on ostettu 8-10 päivää vuodessa. Lastenkirurgian osalta tarvetta ostopalveluihin voisi olla lähinnä ainoan lastenkirurgin lomien aikana. Verisuonikirurgian, thoraxkirurgian, vatsaelinkirurgian, urologian ja yleiskirurgian osalta oma työvoima on tällä hetkellä riittävä väestön tarvitsemien palvelujen tuottamiseen. c) Lastentaudeilla tarvetta lääkärityövoiman hankkimiseen on lähinnä päivystysten ja lastenkardiologin palvelujen osalta, muutoin väestön 3 (8)

6 tarpeisiin pystytään vastaamaan oman työvoiman turvin. Viikonloppupäivystyksiä tekemässä on ollut ulkopuolisia lääkäreitä n. 2 viikonloppua kuukaudessa, Lastenkardiologin työpanosta on hankittu 6-8 päivää vuodessa. d) Syöpätaudeilla on käytössä 1 yhteisvirka HUSn kanssa (½ työpanosta Careassa), järjestely on toiminut hyvin ja mahdollisuuksien mukaan oltaisiin kiinnostuneita myös uusista kumppanuusviroista osan lääkärinviroista ollessa tyhjinä. e) Fysiatrialla olisi tarvetta saada lisää lääkärityövoimaa vaikka kumppanuusvirkojen kautta, osa viroista on ollut täyttämättä pitkäaikaisesti. f) Kymenlaakson sairaalapalvelut -liikelaitoksen osalta tarvetta lääkärityövoiman lisäykseen esimerkiksi kumppanuusvirkojen osalta olisi radiologian, kliinisen neurofysiologian ja patologian erikoisaloilla. 4.2 Eksoten ostopalvelut erikoisaloille EKKS:n väestöpohja on noin a) Pehmytkudoskirurgia: Leikkausjonot ovat melko pienet. Vuodenvaihteessa leikkaukseen pääsyä odotti yhteensä 211 potilasta. Leikkauksia tehdään n. 3600/vuosi. Lääkäreitä tällä hetkellä gastrolla 4 + 1, urolla 3 + 1, thx-verisuonikir. 2, plast. 1, sairaalalääkäreitä Sairaalalääkäritilanne on kohtuullinen, mutta yleiskirurgian tekijöitä on vähemmän. Ostot: - Vaativat toimenpide-endoskopiat 1 pv/vko - Plastiikkakirurgia 1 3 pv/kk (lomat) * Erityisosaaminen mm. laajat tyrät, vaativien haavojen hoito - Rinta-/rintasyöpäkirurgia (2-3 + pv/vk lähetteestä loppupäätökseen), ollut konsultin varassa 12/2014 lähtien, toimenpidettä/v. b) Ortopedia: Potilasmäärältään suurin yksittäisistä kirurgian erikoisaloista. Ortopedejä on yhteensä 6, 1 ylilääkäri, 1 osastonylilääkäri ja 4 erikoislääkäriä. Volyymit ovat traumakirurgiassa ja tekonivelkirurgiassa. Tekoniveliä leikataan noin 600 vuodessa. KYSistä käy ortopedejä Eksoten ja tekijöiden väliseen ostopalvelusopimuksen perustuen leikkaamassa tekonivelkirurgiaa. Yksittäisiä hankalampia revisioleikkauksia on tehty myös KYS:ssä. Lisäksi ostetaan ulkopuolelta käsikirurgian sekä selkäkirurgisia palveluja. c) Lastentaudit: Klinikassa on tällä hetkellä 6,5 erikoislääkäriä ja 4 erikoistuvaa lääkäriä. Konsultoivia pediatrian eri erikoisalojen osaajia käy Lappeenrannassa HYKS:stä viisi erikoislääkäriä. Konsultti katsoo keskimäärin noin 7-10 potilasta/pv. Konsultaatiot ovat toimineet hyvin. Viikonloppupäivystykset on pääosin ulkoistettu (15 erikoislääkäriä). 4 (8)

7 Synnytystoimintaan liittyen erityisesti Eksote toi esille huolen vastasyntyneiden hakupalvelun käynnistämisestä. d) Gynekologia: Tällä hetkellä eläköitymisten myötä tekijöistä on pulaa. Isoin puute on ollut päivystyksessä, johon saadaan nyt HYKS:stä apua. Päivystyksiä on jo ulkoistettu jonkun verran. Tilanne paranee v Onkologisen gynekologian konsultaatiopalveluista on neuvottelut meneillään. e) Muut: HYKSin neurokirurgian, silmätautien, korvatautien sekä suu- ja leukakirurgian osaajille olisi kysyntää. Hoitohenkilökunnan saatavuudessa ei ole tällä hetkellä ongelmia. 5 HYKSin kliinisten tulosyksiköiden mahdollisuus tarjota erikoislääkäripalveluja ERVA-alueella Alustavan tarkastelun perusteella voidaan todeta seuraavaa: - HYKS Tukielin- ja plastiikkakirurgian (TuPla) osalta niitä erikoislääkäripalveluja, joita jo nyt eri järjestelyin erikoislääkärit tuottavat Carealle tai Eksotelle voidaan periaatteessa jatkaa HYKStason sopimuksilla. Tämä kuitenkin edellyttää työnjaon uudelleen tarkastelua ja linjausta kompensaatioista toiminnan käynnistämiseksi. Valmiuksia on tuottaa laajemmin palveluita esim. kumppanuusvirkojen kautta. - HYKS Lasten ja nuorten sairaudet (LaNu): Tällä hetkellä Eksotella on sopimus 10 yksittäisen erikoislääkärin kanssa jotka tuottavat palveluja ammatinharjoittajana tai yrityksensä kautta. He tutkivat n potilasta päivässä. Toiminta tapahtuu pääosin päiväsaikaan, mutta myös satunnaisesti viikonloppuisin. Potilaat ovat paikallisia ja toiminta korvaa käynnin Helsinkiin. - HYKS Pää- ja kaulakeskus: Silmätaudit voisi tarjota palveluita Ervaalueella. Eksote on ulkoistanut silmätautien hoidon kokonaan. Neurologian Stroke Unit tarjoaa jo ympärivuorokautisia konsultaatiopalveluja useimmille sairaanhoitopiireille Suomessa. Eksote hankkii neurokirurgian konsultaatiopalveluita ja polikliinisiä käyntejä yksityisen yrityksen kautta, jossa on myös Hyksin virassa olevia lääkäreitä omistajina ja työntekijöinä. Valmiuksia on tuottaa laajemmin palveluita esim. kumppanuusvirkojen kautta. - Edellä mainittujen kolmen Hyksin kliinisen tulosyksikön ohella muut yhdeksän tulosyksikköä ovat myös kiinnostuneita yhteistyön syventämiseen, mikä kuitenkin edellyttää tarvittavaa kumppanuusvirkojen perustamista. 5 (8)

8 6 HUS/HYKSin, Carean ja Eksoten kumppanuusvirkojen tarve Erva-järjestämissopimuksessa on yksimielisesti todettu HYKS-ervaalueella noudatettavasta työjaosta ja tiettyjen potilasryhmien hoidon keskittämisestä Hyksiin. Eksotessa ja Careassa ilmenneen pahenevan erikoislääkäripulan takia on syytä pohtia kumppanuusvirkojen perustamista, joilla voidaan turvata alueellisesti yhtenäinen ja riittävä erikoissairaanhoidon taso. On epätarkoituksenmukaista että lääkärivajeesta johtuen yhä suurempi määrä potilaita jouduttaisiin lähettämään HYKSin eri sairaaloihin konsultaatiokäynneille. Työryhmä on käynyt läpi erikoisaloja, joille voisi olla tarkoituksenmukaista alueellisen hoidon saatavuuden parantamiseksi perustaa kumppanuusvirkoja mahdollisimman nopealla aikataululla. Careaan tarvittaisiin kivunhoidon, onkologian, fysiatrian, patologian ja radiologian erikoisalojen palveluja. Eksotessa puolestaan tarvitaan fysiatrian, onkologian, patologian, kirurgian eri erikoisalojen (rintasyöpä), pediatrian tiettyjen suppeiden erikoisalojen, kuvantamisen ja laboratoriolääketieteen palveluja. Ikääntymisen ja sen seurauksena aiheutuvan tautikirjomuutoksen takia erityisesti tulee kyetä huolehtimaan onkologian mukaan lukien rintasyövän ja gynekologisten syöpien palvelujen riittävyydestä. Mahdolliset kumppanuusvirat olisi tarkoituksenmukaista alueellisen koordinaation ohjaamiseksi perustaa HUS/HYKSiin. Samasta syystä aiemmin perustetut, mutta täyttämättä jääneet patologian ja radiologian yhteisvirat tulisi muuttaa kumppanuusviroiksi. Kumppanuusvirkoja koskien hakuilmoituksessa mainitaan, että kyseisiin virkoihin kuuluu myös työskentely Careassa ja/tai Eksotessa. Kustannusjakauma voidaan jyvittää tehtyjen työtuntien perusteella. 7 Yhteenveto ja työryhmän esitykset jatkotoimenpiteeksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän (HUS), Kymenlaakson sairaanhoito- sosiaalipalvelujen kuntayhtymän (Carea) sekä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän (Eksote) asiantuntijat ovat selvittäneet Helsingin yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueella (HYKS-erva) lääketieteen eri erikoisalojen lääkärivakanssien määriä ja erikoislääkäreiden saatavuutta Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson keskussairaaloissa. Asiantuntijaryhmä selvitti missä määrin kyseiset keskussairaalat joutuvat turvautumaan erilaisiin sopimuksiin erikoislääkäripalveluiden hankkimiseksi sekä elektiivisen että päivystystoiminnan turvaamiseksi. Carealla ja Eksotella on tällä hetkellä yhteensä 86 voimassa olevaa palvelujen tuottamista koskevaa sopimusta. Niiden avulla on kokonaan ulkoistettu joitain toimintoja ja monilla erikoisaloilla tarve on kasvava. Monien kirurgian erikoisalojen leikkauksia, tähystystoimenpiteitä ja 6 (8)

9 konsultaatioita hankitaan ulkopuolisten lääkärien tuottamana viikoittain sekä Careassa että Eksotessa. Kummankin sairaalan viikonloppupäivystykset toimivat osin ulkopuolisten päivystäjien avulla. Carean ja Eksoten auki julistamiin erikoislääkärivirkoihin on nykyisin vaikea saada hakijoita. Tilannetta näyttäisi pahentavan pitkittyneeseen Sote-valmisteluun liittyvät epävarmuustekijät. Ostopalvelusopimusten arvo on karkeasti arvioiden yhteensä n. 7-8 milj. euron luokkaa (Carea ja Eksote). Erikoislääkäripalveluja tuottavat osakeyhtiöt, kommandiittiyhtiöt ja yksityiset ammatinharjoittajat. HUS:n viranhaltijat tuottavat konsultaatiota HYKS-erva-alueella joko yksittäisinä ammatinharjoittajina tai eri yhtiöiden kautta, joista osassa he ovat myös osakkaina. Tämä on selkeästi ristiriidassa HUS:ssa kiristyneen sivutoimilupamenettelyn kanssa. Ongelman muodostaa myös yksittäisten työntekijöiden jaksaminen pitkien yhtäjaksoisten viikonloppupäivystysten jälkeen. Koska kyseessä on kahdelle eri työnantajalle tehtävä työ, vuotuisten työtuntien seuranta on käytännössä hankalaa. Esimerkiksi normaali viikkolepo saattaa jäädä toteutumatta. Työryhmän yksimielinen ehdotus on, että HYKS-erva-alueella pyritään asteittain irti erilaisista ostopalvelujärjestelmistä. Sitä ennen tulee kyetä sopimaan alueellisen yhteistyön ja koordinaation tiivistämisestä sekä tarvittavien erikoislääkäripalvelujen järjestämisestä Eksotelle ja Carealle. Erikoislääkäripalvelujen järjestelyistä tulee sopia sekä tarvittavien kliinisten toimintojen että diagnostisten tukipalvelujen osalta. Järjestelyt edellyttävät pikaista erikoisalakohtaista tarvekartoituksen tarkentamista ja toimintatapojen yhtenäistämistä. Joillakin kriittisillä erikoisaloilla erikoislääkäripalveluita tarvitaan viikoittain ja joidenkin erikoisalojen osalta muutama kerta kuukaudessa/vuodessa on riittävä. Tällä hetkellä Hyksin lääkärit käyvät Eksotessa/Careassa ammatinharjoittajina tai erilaisten yritysten kautta. Työryhmä näkee tarpeelliseksi näiden sopimusten muuttamisen HUS/HYKS-pohjaisiksi sopimuksiksi. Erva-yhteistyöhön kuuluva HUS:n/HYKS:n tarjoama asiantuntijapalvelu on tärkeä rakentaa työnantajan sopimukseksi laadun, koordinaation ja kokonaisuuden hallinnan takaamiseksi. Korvaustasojen tarkistamista pidettiin myös tärkeänä. Jotkut Carean ja Eksoten kriittisistä toiminnoista voidaan siirtää HYKSin vastuulle koko prosessin osalta. Tällainen voi olla esimerkiksi rintasyövän tai gynekologisten syöpien hoitomalli. Potilaat tutkitaan ja leikataan omissa sairaaloissaan, kirurgit, onkologit ja patologit ovat HYKSin järjestämiä, jos omia asiantuntijoita ei ole saatavilla. Kattavan elektiivisen ja riittävän monipuolisen toiminnan ylläpitämiseksi tarvitaan kumppanuusvirkoja. Rekrytointihaasteiden ja alueellisen koordinaation takia virat on tarkoituksenmukaista perustaa HUS/Hyksiin. Näin on mahdollista varmistaa alueellisesti riittävä ja korkeatasoinen erikoissairaanhoidon palveluiden saatavuus lähellä kotipaikkakuntaa. 7 (8)

10 Työryhmä ei tässä vaiheessa ota kantaa päivystysjärjestelyihin, joita koskevat asiat tullevat määritellyiksi Sote-lainsäädännön yhteydessä. Raportin liitteenä on työryhmän hahmottelema sopimuspohja. Helsingissä Työryhmän jäsenet Reijo Haapiainen, johtava ylilääkäri, HYKS pj. Jarkko Pajarinen, vs. toimialajohtaja, HYKS Hans Ramsay, toimialajohtaja, HYKS Sanna-Maria Kivivuori, hallinnollinen ylilääkäri, HYKS Jaana Vento, hallintopäällikkö, HYKS Ari Ronkainen, johtajaylilääkäri, Carea Lauri Lammi, vs. johtajaylilääkäri, Eksote Antti Valpas, ylilääkäri, Eksote Anne Bergström, sihteeri, HYKS 8 (8)

11 Liite Yhteistoimintasopimusluonnos 1 (1)

Mitä maksaa ja kuka maksaa? Yliopistosairaalan rooli

Mitä maksaa ja kuka maksaa? Yliopistosairaalan rooli Mitä maksaa ja kuka maksaa? Yliopistosairaalan rooli Heikki Miettinen 25.10.2018 1 Yliopistosairaalan rooli? Lääketieteen ja hoitotyön perusopetus Erikoislääkärikoulutus Muu akateeminen koulutus (esim

Lisätiedot

Jukka-Pekka Mecklin Yleiskirurgian professori Keski-Suomen keskussairaala ja Itä- Suomen yliopisto

Jukka-Pekka Mecklin Yleiskirurgian professori Keski-Suomen keskussairaala ja Itä- Suomen yliopisto KAIKKIIN SAIRAALOIHIN NIIDEN TOIMINNAN VAATIMAT ERIKOISLÄÄKÄRIT JA OSAAJAT Erikoistumiskoulutuksen järjestäminen uusilla tavoilla Jukka-Pekka Mecklin Yleiskirurgian professori Keski-Suomen keskussairaala

Lisätiedot

Sairaaloiden lääkärien työvoimatilanne

Sairaaloiden lääkärien työvoimatilanne Sairaaloiden lääkärien työvoimatilanne 7.10.2015 Kyselyyn vastasivat kaikki 20 sairaanhoitopiiriä - Yhdestä vastauksesta puuttuu erikoistuvien lääkärien osalta tiedot Sairaanhoitopiirien lääkärien työvoimatilanne

Lisätiedot

PÄIVYSTYSASETUKSEN VAIKUTUKSET. Aino-Liisa Oukka johtajaylilääkäri

PÄIVYSTYSASETUKSEN VAIKUTUKSET. Aino-Liisa Oukka johtajaylilääkäri PÄIVYSTYSASETUKSEN VAIKUTUKSET Aino-Liisa Oukka johtajaylilääkäri / merkittävät kohdat 1. Luku Yleiset säännökset 2 Kiireellisen hoidon antaminen ja päivystyksen järjestäminen Kunnan tai kuntayhtymän on

Lisätiedot

a Salomaa johtajaylilääkäri

a Salomaa johtajaylilääkäri Päivystysasetus -tiivistelmä- Pohtimolampi 7.11.2013 Eva Salomaa johtajaylilääkäri 1 Päivystysasetus voimaan 1.1.2015 Synnytystoiminnassa siirtymäaika 1.1.2017 asti siihen saakka pienet synnytyssairaalat

Lisätiedot

Sairaaloiden lääkärien työvoimatilanne

Sairaaloiden lääkärien työvoimatilanne Sairaaloiden lääkärien työvoimatilanne 5.10.2016 Kyselyyn vastasivat kaikki 20 sairaanhoitopiiriä - Yhdestä vastauksesta puuttuu erikoistuvien lääkärien osalta tiedot Sairaanhoitopiirien lääkärien työvoimatilanne

Lisätiedot

Sopimusohjauksen aluetilaisuus Jyväskylä

Sopimusohjauksen aluetilaisuus Jyväskylä Liite 8 Sopimusohjauksen aluetilaisuus 24.09.2014 Jyväskylä Päivystystoiminnan järjestäminen KSSHP:ssa TAUSTAA (1) Asetus perustuu Terveydenhuoltolakiin (2010) sekä hallituksen rakennepoliittiseen ohjelmaan

Lisätiedot

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kannanotto Ylä-Savon SOTEn pyyntöön koskien leikkaustoiminnan ja päivystyksen järjestelyjä. Viite (314/06.00.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kannanotto Ylä-Savon SOTEn pyyntöön koskien leikkaustoiminnan ja päivystyksen järjestelyjä. Viite (314/06.00. Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 8/2017 1 (1) 107 219/00.04.01/2017 Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kannanotto Ylä-Savon SOTEn pyyntöön koskien leikkaustoiminnan ja päivystyksen järjestelyjä

Lisätiedot

ERVA-seminaari Henkilöstön riittävyys - Lääkärit

ERVA-seminaari Henkilöstön riittävyys - Lääkärit ERVA-seminaari Henkilöstön riittävyys - Lääkärit 14-15.03.2017 Radisson Blue Kari Haukipuro Lääkärityövoiman rakenne Pienet luvut (50 + 5 alaa) sattumalla suuri merkitys, tilanne elää kokonaismääräarviot

Lisätiedot

MITEN KIRURGIAN TYÖNJAKO TULISI TOTEUTTAA?

MITEN KIRURGIAN TYÖNJAKO TULISI TOTEUTTAA? MITEN KIRURGIAN TYÖNJAKO TULISI TOTEUTTAA? JUKKA-PEKKA MECKLIN Ylilääkäri, professori Keski-Suomen sairaanhoitopiiri 17.10.2008 KIRURGIAN EDISTÄMISSÄÄTIÖN SEMINAARI Sitra, Helsinki Työnjaon ohjeistus STM

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 30 päivänä syyskuuta 2014. 782/2014 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 30 päivänä syyskuuta 2014. 782/2014 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 30 päivänä syyskuuta 2014 782/2014 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus 1 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä Annettu päivänä kuuta 2013 Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

Sairaaloiden lääkärien työvoimatilanne

Sairaaloiden lääkärien työvoimatilanne Sairaaloiden lääkärien työvoimatilanne 4.10.2017 Kyselyyn vastasi 19 sairaanhoitopiiriä - Yhden vastauksen osalta on käytetty tietoja vuodelta 2016 Sairaanhoitopiirien lääkärien työvoimatilanne 4.10.2017

Lisätiedot

Sairaaloiden lääkärien työvoimatilanne

Sairaaloiden lääkärien työvoimatilanne Sairaaloiden lääkärien työvoimatilanne 3.10.2018 Kyselyyn vastasi 19 sairaanhoitopiiriä - Yhden vastauksen osalta on käytetty tietoja vuodelta 2016 Sairaanhoitopiirien lääkärien työvoimatilanne 3.10.2018

Lisätiedot

HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN SEURANTARAPORTTI TAMMI-HELMIKUU 2015

HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN SEURANTARAPORTTI TAMMI-HELMIKUU 2015 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA 21 14.04.2015 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN SEURANTARAPORTTI TAMMI-HELMIKUU 2015 9/00/02/00/02/2015 HYKS 21 HYKS-sairaanhoitoalueen tammi-helmikuun 2015

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä

Valtioneuvoston asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä LUONNOS 19.5.2016 Valtioneuvoston asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty sosiaali- ja terveysministeriön

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus Sosiaali- ja terveysministeriön asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä Annettu Helsingissä 29 päivänä elokuuta 2013 Sosiaali- ja terveysministeriön

Lisätiedot

KYS ERVA JOHTORYHMIEN KOKOUS 21.-22.8.2014 Jyväskylä. Päivystysasetus. JYL Vesa Kataja

KYS ERVA JOHTORYHMIEN KOKOUS 21.-22.8.2014 Jyväskylä. Päivystysasetus. JYL Vesa Kataja KYS ERVA JOHTORYHMIEN KOKOUS 21.-22.8.2014 Jyväskylä Päivystysasetus Hyvä Timo, missä mennään? VS: PäivystysasetusKeistinen Timo (STM) [timo.keistinen@stm.fi]lähetetty:18. elokuuta 2014 22:42 Vastaanottaja:Kataja

Lisätiedot

HOIDON SAATAVUUDEN EROT JA KEINOT NIIDEN POISTAMISEKSI HUS:SSA PETRI BONO VS. JOHTAJAYLILÄÄKÄRI HUS VALTUUSTON SEMINAARI

HOIDON SAATAVUUDEN EROT JA KEINOT NIIDEN POISTAMISEKSI HUS:SSA PETRI BONO VS. JOHTAJAYLILÄÄKÄRI HUS VALTUUSTON SEMINAARI HOIDON SAATAVUUDEN EROT JA KEINOT NIIDEN POISTAMISEKSI HUS:SSA PETRI BONO VS. JOHTAJAYLILÄÄKÄRI HUS VALTUUSTON SEMINAARI 7.5.2018 MIKSI HUS SAIRAANHOIDON ORGANISAATIOTA JA JOHTAMISTA ON SYYTÄ KEHITTÄÄ?

Lisätiedot

Itäisen Uudenmaan terveydenhuollon palvelujen yhteistyöseminaari 11.6.2010. Aki Lindén, toimitusjohtaja

Itäisen Uudenmaan terveydenhuollon palvelujen yhteistyöseminaari 11.6.2010. Aki Lindén, toimitusjohtaja Itäisen Uudenmaan terveydenhuollon palvelujen yhteistyöseminaari 11.6.2010 Aki Lindén, toimitusjohtaja 1 Suomen sairaalat ja niiden hallinnollinen asema: Ennen sairaanhoitopiiriuudistusta Suomessa oli

Lisätiedot

Päivystysuudistus perustason näkökulmasta - terveydenhuolto

Päivystysuudistus perustason näkökulmasta - terveydenhuolto Päivystysuudistus perustason näkökulmasta - terveydenhuolto Sosiaali- ja terveysjohtajien neuvottelupäivät Kuntatalo Toinen linja 14 Helsinki 14.2.2017 Lääkintöneuvos Timo Keistinen 14.2.2017 1 Kansanterveystyö

Lisätiedot

Lisäksi edellytyksenä tulee olla kliinisen sairaanhoidon johtamisessa saavutettu hyvä kokemus ja näyttö sekä hyvä yhteistyökyky.

Lisäksi edellytyksenä tulee olla kliinisen sairaanhoidon johtamisessa saavutettu hyvä kokemus ja näyttö sekä hyvä yhteistyökyky. HALLITUS 102 29.08.2016 HYKSIN JOHTAMISEN JÄRJESTÄMINEN 1.1.2017 ALKAEN 713/00/01/02/2010 HALL 102 HUS:n hallitukselle esitetään, että HYKSin johtavan ylilääkärin virka laitetaan avoimesti haettavaksi

Lisätiedot

Missä ja miten päivystetään vuonna 2018

Missä ja miten päivystetään vuonna 2018 Missä ja miten päivystetään vuonna 2018 Päivystys 2016 Messu- ja kongressikeskus Paviljonki Jyväskylä 16.- 17.11.2016 Lääkintöneuvos Timo Keistinen 23.11.2016 1 Tältäkö tulevaisuuden sairaalaverkko näyttää?

Lisätiedot

LAUSUNTO EDUSKUNNAN SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNNALLE KOSKIEN OPERATIIVISTEN ERIKOISALOJEN JÄRJESTÄMISTÄ JA SAIRAALOIDEN VÄLISTÄ TYÖNJAKOA

LAUSUNTO EDUSKUNNAN SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNNALLE KOSKIEN OPERATIIVISTEN ERIKOISALOJEN JÄRJESTÄMISTÄ JA SAIRAALOIDEN VÄLISTÄ TYÖNJAKOA EDUSKUNNAN SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNNALLE KOSKIEN OPERATIIVISTEN ERIKOISALOJEN JÄRJESTÄMISTÄ JA SAIRAALOIDEN VÄLISTÄ TYÖNJAKOA Hallituksen esityksessä eduskunnalle (HE 224/2016) ehdotetaan muutettaviksi

Lisätiedot

Päivystysasetuksen päivityksellä taataan hoidon laatua ja turvallisuutta

Päivystysasetuksen päivityksellä taataan hoidon laatua ja turvallisuutta Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote 200/2014 23.09.2014 13:04 Päivystysasetuksen päivityksellä taataan hoidon laatua ja turvallisuutta Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt asetuksen kiireellisen

Lisätiedot

Ca rea Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä

Ca rea Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä Ca rea 16.6.2017 Sosiaali- ja terveysministeriö Kymenlaakson n vastine valtioneuvoston asetusluonnokseen erikoissairaanhoidon työnjaosta ja eräiden tehtävien keskittämisestä (STM/ 1605/2017) koskien kardiologiaa

Lisätiedot

Sairaaloiden lääkärien työvoimatilanne

Sairaaloiden lääkärien työvoimatilanne Sairaaloiden lääkärien työvoimatilanne 7.10.2009 Kyselyyn vastasivat 18 sairaanhoitopiiriä sekä Kainuun maakunta - Puuttuu Kymenlaakson sairaanhoitopiiri Sairaanhoitopiirien lääkärien työvoimatilanne 7.10.2009

Lisätiedot

HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN SYDÄNKESKUKSEN TOIMIALAJOHTAJAN VALINTA

HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN SYDÄNKESKUKSEN TOIMIALAJOHTAJAN VALINTA HALLITUS 88 28.05.2012 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN SYDÄNKESKUKSEN TOIMIALAJOHTAJAN VALINTA 617/06/00/00/2010 HALL 88 Sydänkeskuksen valmistelu Päätös Sydänkeskuksen käynnistämisestä Sydänpotilaiden yhtenäisen

Lisätiedot

Uuden Kouvolan uudistettu terveydenhuolto ja sen vaikutukset koko Kymenlaakson erikoissairaanhoidon järjestämiseen

Uuden Kouvolan uudistettu terveydenhuolto ja sen vaikutukset koko Kymenlaakson erikoissairaanhoidon järjestämiseen Uuden Kouvolan uudistettu terveydenhuolto ja sen vaikutukset koko Kymenlaakson erikoissairaanhoidon järjestämiseen Kati Myllymäki Johtava ylilääkäri Kouvola Ermo Haavisto Johtajaylilääkäri Carea Kati Myllymäki

Lisätiedot

KUNTALAIN 51 :N MUKAISTA OTTO-OIKEUSMENETTELYÄ VARTEN SAAPUNEET PÄÄTÖKSET

KUNTALAIN 51 :N MUKAISTA OTTO-OIKEUSMENETTELYÄ VARTEN SAAPUNEET PÄÄTÖKSET HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA 7 20.01.2015 KUNTALAIN 51 :N MUKAISTA OTTO-OIKEUSMENETTELYÄ VARTEN SAAPUNEET PÄÄTÖKSET 11/00/02/00/02/2015 HYKS 7 Kuntalain 51 :ssä säädetystä asian ottamisesta ylemmän

Lisätiedot

Toiminnan ja talouden ennusteita kliinisissä hoitopalveluissa vuonna 2016. Leena Setälä, paj 23.2.2016

Toiminnan ja talouden ennusteita kliinisissä hoitopalveluissa vuonna 2016. Leena Setälä, paj 23.2.2016 Toiminnan ja talouden ennusteita kliinisissä hoitopalveluissa vuonna 2016 Leena Setälä, paj 23.2.2016 Esityksen sisältö palvelujen kysynnän kehitys ja ennuste sen muutoksista 2016 tuotannon tarpeet, hoitotakuutilanne

Lisätiedot

MUISTIO KIRURGIAN RUNKOKOULUTUSYLILÄÄKÄREIDEN KOKOUKSESTA. Läsnä: Aarnio Pertti Satakunnan keskussairaala

MUISTIO KIRURGIAN RUNKOKOULUTUSYLILÄÄKÄREIDEN KOKOUKSESTA. Läsnä: Aarnio Pertti Satakunnan keskussairaala Ari Harjula/kmp MUISTIO KIRURGIAN RUNKOKOULUTUSYLILÄÄKÄREIDEN KOKOUKSESTA Aika: 25.3.2011 klo 11.00-14.00 Paikka: Helsingin Suomalainen Klubi Kansakoulukuja 3, 5. krs Läsnä: Aarnio Pertti Satakunnan keskussairaala

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään terveydenhuoltolain (1326/2010) 50 :n 7 momentin

Lisätiedot

Helsingin kaupunki 1 (5) Sosiaali- ja terveysvirasto 21.11.2013

Helsingin kaupunki 1 (5) Sosiaali- ja terveysvirasto 21.11.2013 Helsingin kaupunki 1 (5) Kaupunginhallitus PL 1 00099 HELSINGIN KAUPUNKI n esitys kaupunginhallitukselle uusista viroista ja virkanimikkeistä 1.1.2014 lukien HEL 2013-013716 T 01 01 00 esittää, että kaupunginhallitus

Lisätiedot

Näin Tays-erva-alueen toiminnot ja palvelut jäsentyvät tulevaisuudessa

Näin Tays-erva-alueen toiminnot ja palvelut jäsentyvät tulevaisuudessa Näin Tays-erva-alueen toiminnot ja palvelut jäsentyvät tulevaisuudessa Sairaalapäivät 20. 21.11.2012 Sibeliustalo, Lahti Rauno Ihalainen FT, sairaanhoitopiirin johtaja Sairaanhoidon erityisvastuualueet

Lisätiedot

Yhteisyrityksen valmistelu Yhtymäjohtaja Juha Heino

Yhteisyrityksen valmistelu Yhtymäjohtaja Juha Heino Yhteisyrityksen valmistelu 6.2.2017 Yhtymäjohtaja Juha Heino Lakimuutokset uhkaavat palveluja Muuttunut terveydenhuoltolaki voimaan 1.1.2017 Leikkaustoiminta, joka edellyttää leikkaussaliolosuhteita ja

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Ilkka Kauppinen 3. Vastauksen vastuuhenkilön

Lisätiedot

Päivystysuudistuksen tavoitteet ja suun terveydenhuolto

Päivystysuudistuksen tavoitteet ja suun terveydenhuolto Päivystysuudistuksen tavoitteet ja suun terveydenhuolto Hallintopäivät 22.3.2017 Helsinki 1 22.3.2017 Anne Nordblad Soteuudistuksen tavoitteet Asukkaille nykyistä yhdenvertaisemmat sosiaali ja terveyspalvelut

Lisätiedot

19 17.03.2015 KUNTALAIN 51 :N MUKAISTA OTTO-OIKEUSMENETTELYÄ VARTEN SAAPUNEET PÄÄTÖKSET

19 17.03.2015 KUNTALAIN 51 :N MUKAISTA OTTO-OIKEUSMENETTELYÄ VARTEN SAAPUNEET PÄÄTÖKSET HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA 19 17.03.2015 KUNTALAIN 51 :N MUKAISTA OTTO-OIKEUSMENETTELYÄ VARTEN SAAPUNEET PÄÄTÖKSET HYKS 19 Kuntalain 51 :ssä säädetystä asian ottamisesta ylemmän toimielimen käsiteltäväksi

Lisätiedot

Luonnos valtioneuvoston asetukseksi erikoissairaanhoidon työnjaosta ja eräiden tehtävien keskittämisestä

Luonnos valtioneuvoston asetukseksi erikoissairaanhoidon työnjaosta ja eräiden tehtävien keskittämisestä 29.5.2017 Korjattu luonnos 5.5.2017 klo 14.00 Viite STM037:00/2017 Luonnos valtioneuvoston asetukseksi erikoissairaanhoidon työnjaosta ja eräiden tehtävien keskittämisestä Suomen Leuka ja kasvokirurgian

Lisätiedot

Erikoislääkäriennuste 2030. Lähtökohta, ennustemalli ja keskeiset tulokset

Erikoislääkäriennuste 2030. Lähtökohta, ennustemalli ja keskeiset tulokset Erikoislääkäriennuste 2030 Lähtökohta, ennustemalli ja keskeiset tulokset Kasvatettujen sisäänottojen myötä lääkäreitä valmistuu enemmän 2 Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta 2014 Statistics

Lisätiedot

Hyksin kliiniset palvelut Oy. Hallitus 28.5.2012, LIITE 9 JULKINEN TAUSTAOSA. Biomedicum Helsinki 2A Tukholmankatu 8, 00290 Helsinki

Hyksin kliiniset palvelut Oy. Hallitus 28.5.2012, LIITE 9 JULKINEN TAUSTAOSA. Biomedicum Helsinki 2A Tukholmankatu 8, 00290 Helsinki Hallitus 28.5.2012, LIITE 9 Hyksin kliiniset palvelut Oy JULKINEN TAUSTAOSA Biomedicum Helsinki 2A Tukholmankatu 8, 00290 Helsinki Versio Päiväys Vastuullinen Kuvaus 1.0 19.01.2011 HUS/Lasse Lehtonen HUS:n

Lisätiedot

Sairaanhoitopiirien yhteistyö

Sairaanhoitopiirien yhteistyö Sairaanhoitopiirien yhteistyö Lapin sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela Keskustan Lapin ja Peräpohjolan piirit Lapin Akatemian sote-koulutus Rovaniemi 22.1.2017 1 2 4 Sairaanhoitopiirin tehtävä ja tarkoitus

Lisätiedot

ERIKOISSAIRAANHOIDON JÄRJESTÄMISSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN HELSINGIN YLIOPISTOLLISEN KESKUSSAIRAALAN ERITYISVASTUUALUEELLA

ERIKOISSAIRAANHOIDON JÄRJESTÄMISSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN HELSINGIN YLIOPISTOLLISEN KESKUSSAIRAALAN ERITYISVASTUUALUEELLA VALTUUSTO 25 17.06.2015 ERIKOISSAIRAANHOIDON JÄRJESTÄMISSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN HELSINGIN YLIOPISTOLLISEN KESKUSSAIRAALAN ERITYISVASTUUALUEELLA 366/00/01/03/01/2013 VALT 25 Terveydenhuoltolain (1326/2010)

Lisätiedot

Keski-Suomi. Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta

Keski-Suomi. Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta Keski-Suomi Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta Metsien, vesistöjen ja vuorimaiden maakunta Vuosittaisen väestönkasvun maakunta Perusteollisuuden ja uuden teknologian maakunta Liikenteen ja logistiikan

Lisätiedot

Medisiinisen hoidon tulosalue. 10.4. 2013 Valtuustoseminaari

Medisiinisen hoidon tulosalue. 10.4. 2013 Valtuustoseminaari Medisiinisen hoidon tulosalue 10.4. 2013 Valtuustoseminaari Medisiinisen hoidon tulosalue Toiminta-ajatus Tulosalue vastaa fysiatrian, ihotautien, keuhkosairauksien, kuntoutuksen, kliinisen neuro-fysiologian,

Lisätiedot

Terveyskeskusten hammaslääkäritilanne lokakuussa 2014

Terveyskeskusten hammaslääkäritilanne lokakuussa 2014 Terveyskeskusten hammaslääkäritilanne lokakuussa 2014 Terveyskeskusten hammaslääkäritilanne lokakuussa 2014 Kysely terveyskeskusten johtaville hammaslääkäreille terveyskeskusten hammaslääkärityövoimatilanteesta

Lisätiedot

MILLOIN JA MITEN PALLIATIIVISEEN HOITOON ERIKOISTUNUT LÄÄKÄRI VOI PARHAITEN AUTTAA POTILAITAAN?

MILLOIN JA MITEN PALLIATIIVISEEN HOITOON ERIKOISTUNUT LÄÄKÄRI VOI PARHAITEN AUTTAA POTILAITAAN? MILLOIN JA MITEN PALLIATIIVISEEN HOITOON ERIKOISTUNUT LÄÄKÄRI VOI PARHAITEN AUTTAA POTILAITAAN? LL Kaisa Rajala, Palliatiivinen yksikkö, HUS Syöpäkeskus Geriatrian ja yleislääketieteen EL Palliatiivinen

Lisätiedot

TYÖRYHMÄRAPORTTI LOHJAN JA LÄNSI-UUDENMAAN SAIRAALOIDEN ELEKTIIVISEN KIRURGIAN JA PÄIVYSTYSKIRURGIAN YHTEISTYÖN TIIVISTÄMINEN JA KOORDINOINTI

TYÖRYHMÄRAPORTTI LOHJAN JA LÄNSI-UUDENMAAN SAIRAALOIDEN ELEKTIIVISEN KIRURGIAN JA PÄIVYSTYSKIRURGIAN YHTEISTYÖN TIIVISTÄMINEN JA KOORDINOINTI 1 28.8.2009 TYÖRYHMÄRAPORTTI LOHJAN JA LÄNSI-UUDENMAAN SAIRAALOIDEN ELEKTIIVISEN KIRURGIAN JA PÄIVYSTYSKIRURGIAN YHTEISTYÖN TIIVISTÄMINEN JA KOORDINOINTI 2 Sisällys 1.Toimeksianto ja työryhmän kokoonpano...3

Lisätiedot

Etelä-Karjalan keskussairaala Syöpähoitoyksikkö

Etelä-Karjalan keskussairaala Syöpähoitoyksikkö Etelä-Karjalan keskussairaala Syöpähoitoyksikkö www.eksote.fi Syöpähoitoyksikkö Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri eli Eksote yhdistää koko alueen erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon, vanhustenpalvelut

Lisätiedot

Terveyskeskusten lääkäritilanne Julkaisuvapaa klo Lisätietoja

Terveyskeskusten lääkäritilanne Julkaisuvapaa klo Lisätietoja Terveyskeskusten lääkäritilanne 4.10.2017 Julkaisuvapaa 11.1.2018 klo 10.00 Lisätietoja www.laakariliitto.fi/tutkimus/laakarityovoima/ Terveyskeskusten lääkäritilanne 2017 Kyselytutkimus terveyskeskusten

Lisätiedot

Peruspalveluiden päivystys uusissa säädöksissä

Peruspalveluiden päivystys uusissa säädöksissä Peruspalveluiden päivystys uusissa säädöksissä Sosiaali- ja terveysjohdon neuvottelupäivät Kuntatalo, Toinen linja 14, Helsinki 7.2.2018 Timo Keistinen lääkintöneuvos Alueellisen erikoissairaanhoidon järjestämisen

Lisätiedot

KSSHP:n toiminnallinen tilannekuva ja suunnitteilla olevat merkittävät muutokset. Vesa Kataja Johtajaylilääkäri, KSSHP

KSSHP:n toiminnallinen tilannekuva ja suunnitteilla olevat merkittävät muutokset. Vesa Kataja Johtajaylilääkäri, KSSHP KSSHP:n toiminnallinen tilannekuva ja suunnitteilla olevat merkittävät muutokset Vesa Kataja Johtajaylilääkäri, KSSHP Sopimusohjauksen kehysseminaari 29.4.2015 Lastenpsykiatria Vuodeosastohoito siirtynyt

Lisätiedot

Terveyskeskusten hammaslääkäritilanne. lokakuussa 2012

Terveyskeskusten hammaslääkäritilanne. lokakuussa 2012 Terveyskeskusten hammaslääkäritilanne lokakuussa 2012 Terveyskeskusten hammaslääkäritilanne lokakuussa 2012 Kysely terveyskeskusten johtaville hammaslääkäreille terveyskeskusten hammaslääkärityövoimatilanteesta

Lisätiedot

HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJA 3/2015 1 (12) SAIRAANHOITOPIIRI. Porvoon sairaala, lautakunnan kokoushuone, 1. kerros

HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJA 3/2015 1 (12) SAIRAANHOITOPIIRI. Porvoon sairaala, lautakunnan kokoushuone, 1. kerros HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJA 3/2015 1 (12) AIKA 04.06.2015 klo 18:00-19:40 PAIKKA Porvoon sairaala, lautakunnan kokoushuone, 1. kerros KÄSITELLYT ASIAT Asia Otsikko Sivu 18 AJANKOHTAISKATSAUS 4 19

Lisätiedot

Terveyskeskusten hammaslääkäritilanne. lokakuussa 2011

Terveyskeskusten hammaslääkäritilanne. lokakuussa 2011 Terveyskeskusten hammaslääkäritilanne lokakuussa 2011 Terveyskeskusten hammaslääkäritilanne lokakuussa 2011 Kysely terveyskeskusten johtaville hammaslääkäreille terveyskeskusten hammaslääkäritilanteesta

Lisätiedot

TY Amm. Jatkokoul. Tilannekatsaus JIM Yhteistyö (valtak./alueel.) eri erikoisaloilla Koulutussopimukset Erikoistuvien määrät Auditointi

TY Amm. Jatkokoul. Tilannekatsaus JIM Yhteistyö (valtak./alueel.) eri erikoisaloilla Koulutussopimukset Erikoistuvien määrät Auditointi TY Amm. Jatkokoul. Tilannekatsaus JIM 13.4.2015 Yhteistyö (valtak./alueel.) eri erikoisaloilla Koulutussopimukset Erikoistuvien määrät Auditointi Webropol -kysely Hyvät koulutusohjelmien vastuuhenkilöt,

Lisätiedot

Menetelmät. Evidence Based Marketing 4/2008

Menetelmät. Evidence Based Marketing 4/2008 Evidence Based Marketing 4/2008 Success Clinic on yritys, joka tukee ja tehostaa lääkeyritysten myyntiä ja markkinointia. Success Clinicin toteutti elokuussa kyselyn, jossa tutkittiin lääkealan muutoksia

Lisätiedot

Terveyskeskusten lääkäritilanne 2018 Julkaisuvapaa klo 10.30

Terveyskeskusten lääkäritilanne 2018 Julkaisuvapaa klo 10.30 Terveyskeskusten lääkäritilanne 2018 Julkaisuvapaa 10.1.2019 klo 10.30 Lisätietoja: www.laakariliitto.fi/tutkimus/laakarityovoima/ 1 Terveyskeskusten lääkäritilanne 2018 Kyselytutkimus terveyskeskusten

Lisätiedot

PÄÄTÖSLUETTELO :06 PÄÄTÖSLUETTELO

PÄÄTÖSLUETTELO :06 PÄÄTÖSLUETTELO Hakuehto Arvo Viranhaltija Viranhaltijan päätöstyyppi Toimielin päivämääräväli Virkanimike Päätöksen tila Otto-oikeus, Viranhaltija Tyhjä Otto-oikeus, Toimenpide Hallitus (28.6.2017-31.12.2021) 1 2 Akkanen

Lisätiedot

1. Kuntayhtymän hallitus 107,

1. Kuntayhtymän hallitus 107, ; Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Pöytäkirja 8/2017 1( 5) 1., KYS 21.os.2o17 ' sa S 2 8 p u r Ø / 3f S _ i 107 219/00.04.0112017 Pohjois -Savon sairaanhoitopiirin kannanotto Ylä-Savon SOTEn pyyntöön koskien

Lisätiedot

Terveydenhuoltolain muutokset

Terveydenhuoltolain muutokset Terveydenhuoltolain muutokset Sote- ja aluehallintouudistus sekä varautuminen STM:n valmiusseminaari Haikon kartano Haikkoontie 114, Porvoo 26. - 27.5.2016 Timo Keistinen lääkintöneuvos STM 30.5.2016 Hallitusohjelman

Lisätiedot

Terveyskeskusten lääkäritilanne 1.10.2014 Julkaisuvapaa 11.12.2014 klo 10.00

Terveyskeskusten lääkäritilanne 1.10.2014 Julkaisuvapaa 11.12.2014 klo 10.00 Terveyskeskusten lääkäritilanne 1.10.2014 Julkaisuvapaa 11.12.2014 klo 10.00 Juho Ruskoaho, tutkija Suomen Lääkäriliitto juho.ruskoaho@laakariliitto.fi Terveyskeskusten lääkäritilanne 2014 Kyselytutkimus

Lisätiedot

SUUREN ORGANISAATION JOHTAMINEN

SUUREN ORGANISAATION JOHTAMINEN HUS Helsingin yliopistollinen sairaala SUUREN ORGANISAATION JOHTAMINEN Juha Tuominen 23.5.2019 HUS lukuina 2018 LIIKEVAIHTO 2,3 mrd. 1/3 24:n jäsenkunnan asukkaista käytti HUSin palveluja 2 500 sairaansijaa

Lisätiedot

Palvelujen järjestämissopimus. OYS erva

Palvelujen järjestämissopimus. OYS erva Palvelujen järjestämissopimus OYS erva järjestämissopimus Valtuustot käsittelevät marras-joulukuussa 2013 Voimassa vuoden 2016 loppuun saakka Päivitetään tarvittaessa, vastuu johtajaylilääkäreillä Luottamushenkilöitä

Lisätiedot

Ajankohtaista sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisestä. Seminaari Reumaa sairastavien hoito ja kuntoutus Syksy 2010

Ajankohtaista sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisestä. Seminaari Reumaa sairastavien hoito ja kuntoutus Syksy 2010 Ajankohtaista sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisestä Seminaari Reumaa sairastavien hoito ja kuntoutus Syksy 2010 Hallituksen esitys Terveydenhuoltolaiksi - Yhteinen sisältölaki perusterveydenhuollolle

Lisätiedot

HUS:n toiminnan arvioinnista

HUS:n toiminnan arvioinnista HUS:n toiminnan arvioinnista Reijo Salmela, LKT, THT, dos. Arviointijohtaja HUS, Ulkoisen tarkastuksen yksikkö 15.11.2012 Arviointiyhdistyksen keskustelufoorumi 1 Vuosibudjetti noin 1,7 miljardia euroa

Lisätiedot

Pääsevätkö helsinkiläiset hoitoon?

Pääsevätkö helsinkiläiset hoitoon? Pääsevätkö helsinkiläiset hoitoon? Miten olemme valmistautuneet Miten seuraamme hoitoonpääsyn toteutumista Miten hoitoonpääsy toteutuu Mitä tulemme tekemään Hallintoylilääkäri Jukka Pellinen 1 Mitä olemme

Lisätiedot

Henkilöstövoimavarojen hallinta osahankkeen (VeTeHH) polikliinisen aineiston HUS:n aineiston kuvaukset

Henkilöstövoimavarojen hallinta osahankkeen (VeTeHH) polikliinisen aineiston HUS:n aineiston kuvaukset VeTe Vetovoimainen ja terveyttä edistävä terveydenhuolto Henkilöstövoimavarojen hallinta osahankkeen (VeTeHH) polikliinisen aineiston HUS:n aineiston kuvaukset Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri,

Lisätiedot

Terveyskeskusten hammaslääkäritilanne lokakuussa 2013

Terveyskeskusten hammaslääkäritilanne lokakuussa 2013 Terveyskeskusten hammaslääkäritilanne lokakuussa 2013 Terveyskeskusten hammaslääkäritilanne lokakuussa 2013 Kysely terveyskeskusten johtaville hammaslääkäreille terveyskeskusten hammaslääkärityövoimatilanteesta

Lisätiedot

Uudistuva sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenne Harvinaiset sairaudet -ohjausryhmä 7.9.2012

Uudistuva sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenne Harvinaiset sairaudet -ohjausryhmä 7.9.2012 Uudistuva sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenne Harvinaiset sairaudet -ohjausryhmä 7.9.2012 Liisa-Maria Voipio-Pulkki Stm / STO / Terveyspalveluryhmä Lainsäädännön vaiheittainen eteneminen 2010

Lisätiedot

Ensihoitopalvelun ja terveydenhuollon päivystyksen uudistus

Ensihoitopalvelun ja terveydenhuollon päivystyksen uudistus Ensihoitopalvelun ja terveydenhuollon päivystyksen uudistus 16.5.2017 Lasse Ilkka STM 1 17.5.2017 Aikataulu HE 15/2017 eduskunnassa: maakuntalaki, sotejärjestämislaki, voimaanpanolaki, jne Ensihoitoa koskevat

Lisätiedot

KUNTALAIN 51 :N MUKAISTA OTTO-OIKEUSMENETTELYÄ VARTEN SAAPUNEET PÄÄTÖKSET

KUNTALAIN 51 :N MUKAISTA OTTO-OIKEUSMENETTELYÄ VARTEN SAAPUNEET PÄÄTÖKSET HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA 60 22.11.2016 KUNTALAIN 51 :N MUKAISTA OTTO-OIKEUSMENETTELYÄ VARTEN SAAPUNEET PÄÄTÖKSET 13/00/02/00/02/2016 HYKS 60 Kuntalain 51 :ssä säädetystä asian ottamisesta ylemmän

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus. Sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela Yhtymävaltuuston seminaari Rovaniemi

Ajankohtaiskatsaus. Sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela Yhtymävaltuuston seminaari Rovaniemi Ajankohtaiskatsaus Sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela Yhtymävaltuuston seminaari Rovaniemi 16.6.2016 Aiheita - ICT-palvelujen ulkoistaminen LapIT:lle valmistelussa - Ulkoistettu silmälääkärityö omaksi

Lisätiedot

Katsaus : Keski-Suomen sotetuotanto. Esittely: Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Palvelutuotantotyöryhmä Asko Rytkönen Kehittämispäällikkö

Katsaus : Keski-Suomen sotetuotanto. Esittely: Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Palvelutuotantotyöryhmä Asko Rytkönen Kehittämispäällikkö Katsaus : Keski-Suomen sotetuotanto Esittely: Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Palvelutuotantotyöryhmä 13.4.2016 Asko Rytkönen Kehittämispäällikkö Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Maan viidenneksi suurin

Lisätiedot

LAKIEHDOTUKSET. Laki terveydenhuoltolain muuttamisesta

LAKIEHDOTUKSET. Laki terveydenhuoltolain muuttamisesta 59 LAKIEHDOTUKSET Laki terveydenhuoltolain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan terveydenhuoltolain (1326/2010) 3 :n 4 kohta, muutetaan 39 :n 1 ja 3 momentti, 40 :n 1 momentin 1 kohta,

Lisätiedot

HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA

HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA 35 09.06.2015 LINJAJOHTAJA MIKA NUUTILAN OIKAISUVAATIMUS HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TALOUSJOHTAJAN TEKEMÄSTÄ PERUSTEETTOMASTI MAKSETUN PALKAN TAKAISINPERINTÄÄ JA HENKILÖKOHTAISEN

Lisätiedot

Tutkimus ja opetus sotessa

Tutkimus ja opetus sotessa Tutkimus ja opetus sotessa Palvelualuejohtaja, tutkimusjohtaja Esko Vanninen 12.5.2017 1 Tutkimus ja opetus on keskeinen osa KYSin toimintaa Perustuu terveydenhuoltolakiin ja valtion suoraan rahoitukseen

Lisätiedot

TULES-kirurgian päivystysjärjestelyt ad 2030? Kimmo Vihtonen SOY:n puheenjohtaja dosentti TAYS/PSHP

TULES-kirurgian päivystysjärjestelyt ad 2030? Kimmo Vihtonen SOY:n puheenjohtaja dosentti TAYS/PSHP TULES-kirurgian päivystysjärjestelyt ad 2030? Kimmo Vihtonen SOY:n puheenjohtaja dosentti TAYS/PSHP Käytännön vaatimustaso: TEO edellyttää samaa laatustandardia kaikkialla maassa kaikkina vuorokauden aikoina.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 17/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Esityslista 17/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Esityslista 17/2016 1 (5) Päätettävä tässä kokouksessa 4 Esitys Helsingin kaupungin kiireettömien potilas- ja asiakaskuljetusten siirrosta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle

Lisätiedot

ASETUS ERIKOISLÄÄKÄRIN TUTKINNOSTA (678/1998)

ASETUS ERIKOISLÄÄKÄRIN TUTKINNOSTA (678/1998) 166 IV ASETUKSET ASETUS ERIKOISLÄÄKÄRIN TUTKINNOSTA (678/1998) Annettu 4 päivänä syyskuuta 1998 Helsingin yliopiston konsistorin annettua Helsingin yliopiston osalta lausuntonsa opetusministerin esittelystä

Lisätiedot

Sairaanhoitoa koskevat sopimukset Yritys/henkilö Sopimus Vo* Irtisanom. polven- ja lonkan endoproteesileikk tvo* 1 kk

Sairaanhoitoa koskevat sopimukset Yritys/henkilö Sopimus Vo* Irtisanom. polven- ja lonkan endoproteesileikk tvo* 1 kk L ä n s i - P o h j a n s a i r a a n h o i t o p i i r i n k u n t a y h t y m ä 041.5 Palveluiden ostoa koskevat sopimukset, konsultti- ja suunnittelusopimukset Yritys/henkilö Sopimus Vo* Irtisanom.

Lisätiedot

Terveyden ja sairaanhoito

Terveyden ja sairaanhoito Esiselvitys Terveyden ja sairaanhoito Päivystys Vastaanotto- ja poliklinikkapalvelut Vuodeosastot Lääketieteelliset tukipalvelut Suun terveydenhuolto Operatiivinen toiminta Työterveyshuolto Terveyden ja

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 30 päivänä tammikuuta 2015. 56/2015 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 30 päivänä tammikuuta 2015. 56/2015 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 30 päivänä tammikuuta 2015 56/2015 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksesta sekä yleislääketieteen erityiskoulutuksesta

Lisätiedot

HYVÄ PALVELURAKENNE MITÄ ASIANTUNTIJAT PAINOTTIVAT? 22082013 Helsinki. Hannu Leskinen sairaanhoitopiirin johtaja TtT MISTÄ YHTÄMIELTÄ?

HYVÄ PALVELURAKENNE MITÄ ASIANTUNTIJAT PAINOTTIVAT? 22082013 Helsinki. Hannu Leskinen sairaanhoitopiirin johtaja TtT MISTÄ YHTÄMIELTÄ? HYVÄ PALVELURAKENNE MITÄ ASIANTUNTIJAT PAINOTTIVAT? 22082013 Helsinki Hannu Leskinen sairaanhoitopiirin johtaja TtT MISTÄ YHTÄMIELTÄ? - Haasteista - Muutoksen tarpeesta 1 MISTÄ ASIANTUNTIJAT YHTÄ MIELTÄ?

Lisätiedot

Yhtymähallituksen puheenjohtaja Juha Vasama avasi kokouksen. Vasama esitteli päivän agendan ja toivotti osallistujat tervetulleiksi.

Yhtymähallituksen puheenjohtaja Juha Vasama avasi kokouksen. Vasama esitteli päivän agendan ja toivotti osallistujat tervetulleiksi. MUISTIO 1 (3) 26.2.2014 KUNTAINFO Aika 26.2.2014 klo 13.00-15.15 Paikka Osallistujat Satakunnan keskussairaalan auditorio liite 1. Tilaisuuden avaus Yhtymähallituksen puheenjohtaja Juha Vasama avasi kokouksen.

Lisätiedot

Yhteistyö terveydenhuollon päivystyksen kanssa

Yhteistyö terveydenhuollon päivystyksen kanssa Yhteistyö terveydenhuollon päivystyksen kanssa Sosiaalipäivystys osana uudistuvaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa Valtion virastotalo, Turku 26.4.2017 Lääkintöneuvos, STM 1 9.5.2017 Päivystyksen ja erikoissairaanhoidon

Lisätiedot

Lääkärimäärä kasvaa. Lääkärimäärän kehitys vuosina 1900 2015

Lääkärimäärä kasvaa. Lääkärimäärän kehitys vuosina 1900 2015 Lääkärit 2015 Lääkärimäärä kasvaa Suomessa laillistettuja lääkäreitä oli 1.1.2015 yhteensä 27 433. Heistä työikäisiä (alle 65 v.) ja Suomessa asuvia oli 20 403. Yhä useammat muiden EU-maiden lääkärit hankkivat

Lisätiedot

Länsi-Uudenmaan ja Hyvinkään sairaanhoitoalueiden käyttö on Karkkilan osalta ollut vähäistä.

Länsi-Uudenmaan ja Hyvinkään sairaanhoitoalueiden käyttö on Karkkilan osalta ollut vähäistä. Lyhyet kommentit HUS:n palvelujen käytöstä tammi-syyskuu 2015 KARKKILA Elektiivisten lähetteiden kokonaislukumäärä oli syyskuun lopulla 1 346, mikä on 38 enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna, mutta

Lisätiedot

HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN SEURANTARAPORTTI, TAMMI-LOKAKUU 2016

HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN SEURANTARAPORTTI, TAMMI-LOKAKUU 2016 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA 58 22.11.2016 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN SEURANTARAPORTTI, TAMMI-LOKAKUU 2016 19/02/02/00/08/2016 HYKS 58 Lautakuntaa informoidaan tässä kokouksessa

Lisätiedot

Äänekosken terveyskeskus. Ylilääkäri Keijo Lukkarinen

Äänekosken terveyskeskus. Ylilääkäri Keijo Lukkarinen Äänekosken terveyskeskus Ylilääkäri Keijo Lukkarinen Shp:n talousarvio 2018 Shp:n talousarviossa on Äänekosken osuus 22,425 miljoonaa euroa ( + 2,2 % verrattuna vuoden 2017 ennusteeseen) Kaupungin raami

Lisätiedot

Lääkärimäärä kasvaa. Lääkärimäärän kehitys vuosina 1900 2014

Lääkärimäärä kasvaa. Lääkärimäärän kehitys vuosina 1900 2014 Lääkärit 2014 1 Lääkärimäärä kasvaa Suomessa laillistettuja lääkäreitä oli 1.1.2014 yhteensä 26 872. Heistä työikäisiä (alle 65 v.) ja Suomessa asuvia oli 20 110. Yhä useammat muiden EU-maiden lääkärit

Lisätiedot

Yhteenveto HYKS:n keskeisistä tuotanto- ja talousluvuista 1-6/2016

Yhteenveto HYKS:n keskeisistä tuotanto- ja talousluvuista 1-6/2016 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA 35 23.08.2016 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUMA TAMMI-KESÄKUU 2016 19/02/02/00/08/2016 HYKS 35 HYKS-sairaanhoitoalueen tammi-kesäkuun 2016 seurantaraportin

Lisätiedot

Erikoislääkäriennuste vuoteen 2030. Kirurgian alat

Erikoislääkäriennuste vuoteen 2030. Kirurgian alat Erikoislääkäriennuste vuoteen 2030 Kirurgian alat Erikoislääkärien määrän ennuste vuoteen 2030 Vuoden lopussa 2014 Vuoden lopussa 2030 Matalan erikoistumisen skenaario: Muutos, lkm Korkean erikoistumisen

Lisätiedot

Terveydenhuoltolaki. Asetusvalmistelu ja aluekierros 10.2.2011

Terveydenhuoltolaki. Asetusvalmistelu ja aluekierros 10.2.2011 Terveydenhuoltolaki Asetusvalmistelu ja aluekierros 10.2.2011 45 min ESH järjestämisuunnitelma Laatu ja turvallisuus Ensihoito Välitön yhteydensaanti? Aamuiseen palaaminen Kaksoislaillistuksen poisto Potilasrekisterit

Lisätiedot

Terveydenhuoltolain 35 Perusterveydenhuollon yksikkö

Terveydenhuoltolain 35 Perusterveydenhuollon yksikkö Terveydenhuoltolain 35 Perusterveydenhuollon yksikkö Sairaanhoitopiirin kuntayhtymässä on oltava perusterveydenhuollon yksikkö, jossa on moniammatillinen terveysalan asiantuntemus ja joka tukee alueen

Lisätiedot

SUOMEN KIRURGIYHDISTYS R.y Lausunto: Valtioneuvoston asetus erikoissairaanhoidon työnjaosta ja eräiden tehtävien keskittämisestä

SUOMEN KIRURGIYHDISTYS R.y Lausunto: Valtioneuvoston asetus erikoissairaanhoidon työnjaosta ja eräiden tehtävien keskittämisestä SUOMEN KIRURGIYHDISTYS R.y. 5.9.2016 Lausunto: Valtioneuvoston asetus erikoissairaanhoidon työnjaosta ja eräiden tehtävien keskittämisestä Tausta Hallitusohjelmassa todetaan tavoitteeksi erikoissairaanhoidon

Lisätiedot

Mitä sote-päivystyksen ja erikoissairaanhoidon uudistus muuttavat?

Mitä sote-päivystyksen ja erikoissairaanhoidon uudistus muuttavat? Mitä sote-päivystyksen ja erikoissairaanhoidon uudistus muuttavat? Liisa-Maria Voipio-Pulkki Timo Keistinen Anne Koskela Lotta Hämeen-Anttila Satu Karppanen Virva Juurikkala Lasse Ilkka Taina Mäntyranta

Lisätiedot

Lausunto valtioneuvoston asetuksesta erikoissairaanhoidon työnjaosta ja eräiden tehtävien keskittämisestä

Lausunto valtioneuvoston asetuksesta erikoissairaanhoidon työnjaosta ja eräiden tehtävien keskittämisestä 23.5.2017 1 (5) kirjaamo@stm.fi Lausuntopyyntö 5.5.2017 / Hankenro STM037:00/2017 Lausunto valtioneuvoston asetuksesta erikoissairaanhoidon työnjaosta ja eräiden tehtävien keskittämisestä Sosiaali- ja

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 33/ (5) Kaupunginhallitus Asia/ liikkeenluovutuksen periaatteiden mukaisesti.

Helsingin kaupunki Esityslista 33/ (5) Kaupunginhallitus Asia/ liikkeenluovutuksen periaatteiden mukaisesti. Helsingin kaupunki Esityslista 33/2017 1 (5) 2 V 11.10.2017, Helsingin kaupungin neurologian toimintojen siirtäminen liikkeenluovutuksena Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle HEL 2017-005941

Lisätiedot