Espoon Ampumaratayhdistys ry c/o Ville Maijanen Kalliomäentie Klaukkala

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Espoon Ampumaratayhdistys ry c/o Ville Maijanen Kalliomäentie Klaukkala"

Transkriptio

1 Etelä-Suomi Päätös Nro 111/2014/1 Dnro ESAVI/206/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Lahnuksen ampumaradan toimintaa koskevan ympäristöluvan No YS 1558, lupamääräysten tarkistamista ja toiminnan olennaista muuttamista koskeva hakemus, Espoo LUVAN HAKIJA Espoon Ampumaratayhdistys ry c/o Ville Maijanen Kalliomäentie Klaukkala TOIMINTA JA SEN SIJAINTI Ampumarata sijaitsee Espoon kaupungin Lahnuksen kylässä kiinteistöillä Ylätalo ja Karlberg Rata-alueen omistaa Espoon kaupunki. Alueen haltija Espoon ampumaratayhdistys ry on vuokrannut alueen Espoon kaupungilta. LUVAN HAKEMISEN PERUSTE Ympäristönsuojelulaki 28 :n 3 momentti ja 55 :n 2 momentti Ympäristönsuojeluasetus 7 :n 1 momentti kohta 14 a) ASIAN VIREILLETULO Hakemus on tullut vireille Etelä-Suomen aluehallintovirastossa. LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Vaasan hallinto-oikeuden päätös nro 11/0195/1, Vaasan hallinto-oikeus katsoi em. päätöksessä kumotessaan Espoon ympäristölautakunnan Espoon Ampumaratayhdistys ry:n Lahnuksen ampumaradan toiminnalle myöntämän ympäristöluvan ( ), että kyseisessä lupa-asiassa toimivaltainen viranomainen on ympäris-

2 tönsuojelulain 31 :n 1 momentin kohdan 2) perusteella Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Päätöksestä ei valitettu Korkeimpaan hallintooikeuteen. 2 VOIMASSA OLEVAT VIRANOMAISPÄÄTÖKSET JA MUUT SOPIMUKSET Uudenmaan ympäristökeskus on päätöksellään No YS 1558 myöntänyt Espoon Ampumaratayhdistys ry:lle ympäristöluvan Lahnuksen ampumaradan toimintaan. Päätös koskee seuraavia ratoja: hirvirata (ampumamatkat 75 m ja 100 m), yhdistetty skeet- ja trap-rata (haulikkorata), pienikaliiperisten enintään.22 kaliiperisten aseiden rata (ampumamatkat 25 m ja 50 m). Vaasan hallinto-oikeus on muuttanut em. ympäristölupaa päätöksellään numero 06/0187/3. Korkein hallinto-oikeus on pysyttänyt em. Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen päätöksellään taltionumero Päätös on lainvoimainen. Hakemus lupamääräysten tarkastamiseksi tuli tehdä mennessä. Uudenmaan ympäristökeskus on hallintolain (434/2003) 21 :n nojalla siirtänyt hakemuksen käsittelyn Espoon kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. Espoon kaupungin ympäristölautakunta on käsitellyt Espoon ampumaratayhdistys ry:n Lahnuksen ampumaradan toiminnan ympäristöluvan tarkistamista koskevan hakemuksen ympäristönsuojelulain 55 :n 2 momentin mukaisena ympäristöluvan tarkistushakemuksena sekä ympäristönsuojelulain 28 :n 3 momentin mukaisena toiminnan olennaista muuttamista koskevana hakemuksena. Ympäristölautakunnan päätös on annettu ( , 6). Vaasan hallinto-oikeus on antamalla päätöksellään Nro 11/0195/1 kumonnut Espoon ympäristölautakunnan em. päätöksen ( , 6) ja siirtänyt asian Uudenmaan ympäristökeskuksen sijaan lupaviranomaiseksi tulleen ( lähtien) Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualueen käsiteltäväksi. Päätöksessä on määrätty, että käsittely on aloitettava Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen saatua lainvoiman ja luvan hakijalle on varattava tilaisuus täydentää hakemustaan ainakin päivitetyllä melumallilaskelmalla nykyisenlaajuisen ampumaratatoiminnan meluvaikutuksista. Laskelmassa on otettava huomioon myös toimintaan haetut muutokset.

3 3 Ympäristöluvan palauttamisen perustelut Vaasan hallinto-oikeus on perustellut ympäristöluvan palauttamista aluehallintoviraston käsiteltäväksi seuraavasti: Uudenmaan ympäristökeskus myönsi (No YS 1558) antamallaan päätöksellä Espoon Ampumaratayhdistys ry:lle ympäristönsuojelulain mukaisen ympäristöluvan Lahnuksen ampumaradan toiminnalle Espoon kaupungissa. Ympäristökeskus katsoi tuolloin toiminnan ympäristövaikutusten kohdistuvan huomattavassa määrin toiminnan sijaintikuntaa laajemmalle alueelle perustaessaan toimivaltansa ympäristönsuojelulain 31 :n 2 momentin 1 kohtaan (86/2000). Tehtyjen valitusten johdosta Vaasan hallinto-oikeus antoi päätöksensä (nro 06/0187/3), jossa muun ohella aikaistettiin toiminnanharjoittajan tarkistushakemus tehtäväksi mennessä ja velvoitettiin toiminnanharjoittaja esittämään hakemuksessa päivitetty melulaskelma ampumaratatoiminnan meluvaikutuksista sekä kaikki tehdyt melumittaukset. Korkein hallinto-oikeus antoi asiassa päätöksensä (taltionumero 1525). Espoon Ampumaratayhdistys ry jätti tarkistushakemuksensa Uudenmaan ympäristökeskukselle Hakemuksessa ei ole asianmukaista selvitystä koko toiminnan meluvaikutuksista. Uudenmaan ympäristökeskus siirsi kirjeellään hakemuksen käsittelyn hallintolain 21 :n nojalla Espoon ympäristönsuojeluviranomaiselle, sillä ympäristönsuojeluasetuksen 7 :n 1 momentin 14 a) kohdan mukaan ulkona sijaitsevan ampumaradan ympäristölupa-asian ratkaisee kunnan ympäristönsuojeluviranomainen. Hallinto-oikeus katsoi asiakirjoista saatavan selvityksen perusteella, että ampumaratatoiminnasta saattaa aiheutua edelleen melun johdosta huomattavassa määrin ympäristövaikutuksia sijaintikunnan Espoon kaupungin lisäksi myös Nurmijärven kunnan alueella. Toiminnalla on siten ympäristönsuojelulain 31 :n 1 momentin 2 kohdassa tarkoitettuja ympäristövaikutuksia haitallisen melun muodossa sijaintikuntaa laajemmalla alueella varsinkin, kun Nurmijärven kunnan puolella asutuksen lisäännyttyä melulle altistuvia kohteita on tullut lisää. Ympäristönsuojelulain 31 :n 1 momentin 2 kohdan perusteella toimivaltainen viranomainen on Etelä-Suomen aluehallintovirasto, jonka tulee ratkaista tarkistamishakemuksen ja toiminnan muuttamista koskevan hakemuksen perusteella lupa-asia kokonaisuudessaan. Asiakirjoissa olevien melumittausten perusteella ei koko toiminnan meluvaikutuksia ja niiden ulottuvuuksia pystytä riittävällä tarkkuudella arvioimaan. Melumallilaskelma on tarpeen melun leviämisen selvittämiseksi. Muut sopimukset ja päätökset Espoon kaupungin kiinteistölautakunta on päätöksellään jatkanut Lahnuksen ampumarata-alueen vuokrasopimusta saakka.

4 Vuokrasopimuksessa on ehtoja mm. alueen käyttötarkoitusta, rakentamista ja kunnossapitoa koskien. Espoon Ampumaratayhdistys ry on pyytänyt Espoon kaupungin kaupunkisuunnittelukeskukselta maisematyöluvan tarpeen arviointia Lahnuksen ampumarata-alueen metsittyneen hiihtolatuverkoston kunnostamiseen (raivaus, puuston harvennus sekä latupohjan levennys ja perusparannus), ampumaratojen raivaamiseen ja maisemointiin sekä eräiden muiden alueiden puiden kaatamiseen. Kaupunkisuunnittelukeskus on kirjeellään todennut, että esitetty maisemaa muuttavat toimenpiteet eivät edellytä maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 128 :n mukaista maisematyölupaa, sillä alueella ei ole voimassa esitettyjä toimenpiteitä rajoittavia määräyksiä. Ampuma-alueen myöhempien mahdollisten rakennusten ja rakennelmien, (esim. huoltorakennus tai katsomorakennelma) suunnittelun yhteydessä tulee rakennusvalvontakeskuksesta varmistaa hankkeiden luvanvaraisuus. 4 ALUEEN KAAVOITUSTILANNE Maakuntakaava. Uudenmaan 1. vaihemaakuntakaavan (vahvistettu , Ympäristöministeriö) liitekartassa 4 Ympäristöhäiriötä aiheuttavat toiminnot, johon on merkitty moottori- ja ampumaratoja, ei ole merkintää Lahnuksen ampumaradasta. Yleiskaava. Ympäristöministeriö on vahvistanut Espoon pohjoisosien yleiskaavan osan I. Ampumarata-alue on rajattu kaavan ulkopuolelle eikä sillä ole kaavamerkintää. Radan itä- ja länsipuoliset alueet ovat yleiskaavassa maa- ja metsätalousvaltaista aluetta (M). Radan eteläpuolella on virkistysalueeksi (V) merkitty alue ja teollisuusalueeksi (T) merkitty alue. Radan pohjoispuolella (Nurmijärvi) on maa- ja metsätalousvaltaista aluetta (M2). Asemakaava. Ampumarata-alueella ei ole asemakaavaa. TOIMINNAN SIJAINTIPAIKKA JA SEN YMPÄRISTÖ Ampumaradat sijoittuvat kiinteistölle Karlberg , jonka pinta-ala on 26,63 ha. Hakemuksen mukaisten ampumaratakiinteistöjen yhteispinta-ala on 44,4 ha ja alue rajoittuu Espoon ja Nurmijärven väliseen kuntarajaan pohjoisessa. Rata-alueen lähiympäristö pohjois-, itä- ja länsipuolella on havupuuvaltaista metsää. Eteläpuolella ratayhdistyksen hallinnoima tila rajoittuu Lahnuksentiehen, jonka toisella puolella toimii puutavaraliike. Ampumaradan alue on tasolla +50 m. Sen länsipuolinen kallioalue nousee tasolle +75 m sekä luoteis- ja itäpuoliset kalliokohoumat tasolle +80 m. Kallioiden välissä on laaksopainanteet pohjoisen ja lännen suuntaan.

5 5 Maaperä Lahnuksen ampumarata-alue sijaitsee kallioiden välisessä laaksossa. Maaperä on haulikko- ja hirviampumaratojen alueella tiiviimpää savea ja silttiä ja pienikaliiperisten aseiden radalla karkeaa hietaa (hieno hiekka) sekä hiekkaista ja soraista moreenia. Maaperän kerrospaksuus on koko alueella vähäinen (savikoilla 2 3 m ja karkeammilla alueilla hieman paksumpi) ja avokallioita on runsaasti. Pohja- ja pintavedet Ampumarata muodostaa itsenäisen pohjaveden muodostusalueen sekä pintaveden valuma-alueen. Haulikkoradalta alkava puro on virtaamaltaan hyvin vähäinen, käytännössä vesi liikkuu vain lumien sulamisen aikaan sekä rankkasateilla. Suunnitellulla toiminta-ampumaradalla on soranoton yhteydessä muodostunut lammikko, jossa on pohjavettä. Pohjaveden pinnankorkeus oli keväällä 2012 n. +47,4 m. Sekä pohja- että pintavesi purkautuu kallioiden rajaaman alueen ulkopuolelle ampumarata-alueen luoteiskulmassa sijaitsevan ojan tienoilla. Rata-alue sijaitsee pääosin heikosti vettä läpäisevällä savi- ja silttialueella, jossa pohjavettä syntyy hyvin vähän. Geologian tutkimuskeskuksen laatiman riskitarkastelun mukaan pohjaveden virtaussuunta on rata-alueen eteläisimmästä osasta lounaaseen ja muualta länteen alueelta lähtevän purolaakson kautta. Lähimmän vedenhankinnan kannalta tärkeän pohjavesialueen raja on noin 1 km:n etäisyydellä etelään (I luokan pohjavesialue Lahnus no ). Vesitarkkailutulosten mukaan haulikkoradalla olevan pohjavesikaivon veden laatu täytti talousveden laatuvaatimukset. Kromi-, antimoni- ja PAHpitoisuudet olivat alle määritysrajan ja kuparipitoisuus alle Suomen pohjavesien keskipitoisuuden. Lyijy- ja arseenipitoisuudet olivat lievästi kohonneet, mutta mahtuivat Suomen luonnonvesien vaihteluväliin. Pintavesien virtaussuunta rata-alueelta on pohjoiseen. Ampumarataalueelta lähtee oja, joka laskee alueen pohjoispuolella Lepsämänjokeen ja edelleen Luhtaanmäenjokeen ja Vantaanjokeen. Vesientarkkailun tulosten mukaan alueen lävitse virtaavan ojan veden laatu täytti pääosin tarkkailtavien haitta-aineiden kohdalla talousveden laatuvaatimukset (STMA 461/2000). Arseeni-, kromi- ja PAH -pitoisuudet olivat alle määritysrajan. Lyijy- ja antimonipitoisuudet olivat Suomen luonnonvesien keskimääräistä pitoisuutta korkeammat, mutta täyttivät sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa edellytetyt talousveden laatuvaatimukset. Kasvillisuus ja eläimistö Rata-alue ja sen lähiympäristö on kuusivaltaista metsää, missä esiintyy mm. hirviä, valkohäntäpeuroja, metsäkauriita ja kettuja. Lähiympäristössä

6 on lukuisia liito-oravan esiintymisalueita. Lähin liito-oravan esiintymisalue on noin 200 m:n etäisyydellä rata-alueen länsipuolella. Eteläpuolella on esiintymisalueet m:n etäisyydellä. Noin 700 m länteen sijaitsevalla Nuuksion Natura alueeseen (FI Nuuksio) kuuluvalla Ketunkorven alueella on kymmenkunta esiintymisaluetta ja lukuisia yksittäisiä liito-oravahavaintoja. Lähiympäristössä on tehty havaintoja myös pohjanlepakosta. Kuvaus alueen muusta melutilanteesta Ampumaradan ympäristössä ei ole muuta meluavaa toimintaa. Radan eteläpuolella kulkee Lahnuksentie. Tien liikennemäärä on noin ajoneuvoa vuorokaudessa (Espoon kaupunkisuunnittelukeskus, liikennesuunnitteluyksikkö 2009). Ajoittain melua aiheuttaa Helsinki-Vantaan lentoaseman lentoliikenne. Ampumaradan kohdalla lentomelun taso on noin 50 db (L DEN ). Lähimmät häiriintyvät kohteet Lähiasutus sijaitsee pohjoisen ja etelän suunnassa 500 m:n etäisyydellä lähimmästä ampumapaikasta (hirvirata), koillisessa 700 m:n etäisyydellä, idässä 800 m:n etäisyydellä (haulikkorata), kaakossa 500 m:n etäisyydellä (haulikkorata) ja etelässä 700 m:n etäisyydellä (haulikkorata). Lännessä lähin asuinrakennus on noin 500 m:n etäisyydellä ja Nuuksion Natura-alue (FI ) noin 800 m:n etäisyydellä (pienoiskiväärirata). Ampumarataalueen välittömässä läheisyydessä sen pohjoispuolella sijaitsee noin 15 hehtaarin suuruinen Kivelän luonnonsuojelualue (YSA205377). Hakemuksen käsittelyn aikana ratakiinteistön itäpuolelle kiinteistölle kesällä 2013 valmistunut omakotitalo (Lahnuksentie 42) on nykyisin rataa lähin asuinrakennus. Asuinrakennus sijaitsee noin 160 metriä uudelta pienoiskivääri- ja pienoispistooliradalta itään ja noin 210 metriä nykyiseltä haulikkoradalta kaakkoon. Lähin asemakaavoitettu alue on ampumaradasta koilliseen Nurmijärven puolella oleva Harjulan asuntoalue noin 1,3 km:n etäisyydellä hirviradasta. Lähin koulu on Harjulan alueella noin 2,2 km:n etäisyydellä radasta koilliseen. 6 AMPUMARADAN NYKYINEN TOIMINTA JA TOIMINNAN MUUTTAMINEN Hakija on muuttanut vireille tullutta hakemustaan lupakäsittelyn aikana päivätyllä kirjeellä, jossa esitetään, että hakija on päättänyt luopua hakemasta lupaa uuden haulikkoradan toiminnan aloittamiselle. Sen sijaan samalle paikalle haetaan lupaa sijoittaa uusi pienoiskiväärija pienoispistoolirata. Tällä saavutetaan hakemuksen mukaan seuraavat edut: pienoiskivääriradan meluvaikutus on oleellisesti pienempi kuin haulikkoradan ja vaikka haulikkoradan toiminta ei pilaa maaperää (koska haulikkoradan pintamaa luokitellaan ratarakenteeksi) ei haulien aiheuttamaa

7 kuormitusta enää tapahdu ja aikanaan radan toiminnan loputtua ei pilaantuneen maaperän puhdistamista tarvita. Radan suunniteltuihin meluesteisiin ei esitetä muutoksia. Muutetun hakemuksen liitteenä on pienoiskiväärillä ja pienoispistoolilla ammuttaessa suoritettu melutarkastelu (melumittaus ja laskentamalli). Hakija hakee ympäristönsuojelulain 101 :n mukaista toiminnan aloittamislupaa muutetulle toiminnalle mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Tähän kertoelmaosaan on referoitu muutetun hakemuksen toiminta, päästöt ja ympäristövaikutukset. Muutettu toiminta on kuvattu seuraavasti: Ampumarataa käyttävät reserviläiset, metsästäjät ja urheiluampujat. Ampumaratayhdistykseen kuuluvat seuraavat 12 jäsenseuraa: Esbo Mellersta Jaktvårds- och Jaktförening rf, Esbo Skytteförening rf, Espoo-Kauniainen Riistanhoitoyhdistys, Espoon Erämiehet ry, Espoon Erätoverit ry, Espoon kaupunki, Espoon Seudun Metsästäjät ry, Lahnuksen Riistaveljet ry, Länsi- Uudenmaan Eränkävijät ry, PKS-Airsoft ry, Sommaröarnas Jaktförening rf, Tapiolan Metsästysyhdistys ry, Tapiolan Reserviupseerit ry. Lahnuksen ampumaradan toiminta on alkanut vuonna Ampumaalueella on tällä hetkellä seuraavat kolme rataa: haulikkorata (skeet ja trap), hirvirata ja pienikaliiperisten aseiden rata. Olemassa olevien kolmen radan lisäksi alueelle haetaan ympäristölupaa seuraaville uusille radoille: toiminta-ampumaratakokonaisuus (practical), kiväärirata sekä pienoiskivääri- ja pienoispistoolirata. Näiden lisäksi ympäristölupaa haetaan pienikaliiperisten aseiden radan ampumasuunnan muuttamiseksi (90 ), mikä mahdollistaa ampumahiihdon. Hirviampumarata Alueella on yksi hirviampumarata, ampumamatkat ovat 75 m ja 100 m. Aseina käytetään enintään 9.3 mm kaliiperisia kivääreitä. Ammunnassa käytetään kuparivaippaisia lyijyluoteja. Radalla on käytössä yksi ampumapaikka kerrallaan. Radalla ammutaan sivusuunnassa liikkuvaa suomenhirven kuviota. Radalla voi suorittaa metsästyslain mukaisen hirviampumakokeen. Haulikkorata, skeet ja trap (rata n:o 2) Radalla ammutaan maksimissaan 12 kaliiperisilla haulikoilla. Käytettävissä patruunoissa on enintään 24 gramman haulilataus. Radalla ammutaan määrätyiltä ampumapaikoilta savikiekkoja. Skeet-ammunnoissa ampumapaikat ovat puoliympyrän muotoisella kaarella, jolla on seitsemän ampumapaikkaa, kahdeksas on tornien välisellä linjalla keskellä rataa. Sallittu ampuma-alue kiekkojen lentoradalla on tornista noin 40 metriin saakka. 7

8 8 Trap-lajissa ampumapaikkoja on viisi rinnakkain. Heitinkatos sijaitsee ampumatason alapuolella 15 m:n etäisyydellä ampumapaikkojen etupuolella. Pienikaliiperisten aseiden rata (ampumasuunnan muuttaminen) Radalla ammutaan.22 kaliiperisilla pistooleilla ja pienoiskivääreillä. Radalla on 10 ampumapaikkaa rinnakkain. Ratojen pituudet ovat 25 m ja 50 m. Toiminta-ampumaratakokonaisuus, practical (uusi) Toiminta-ammunnassa on useita erilaisia suorituspaikkoja, joissa kilpailija joutuu erilaisten ampumatehtävien eteen. Toiminta-ampumaradoille ei ole olemassa yhtä tiettyä ratkaisua, vaan ammuntaa voidaan harjoittaa useilla erilaisilla ampumaratakokonaisuuksilla. Ampumaetäisyyden tulisi olla vähintään 30 metriä. Hiekkakuopassa, johon toimintarata sijoittuu, on ammuttu 60-luvun lopulla ja 70-luvulla. Tarkka ajankohta ja ampumasuunnat eivät ole tiedossa. Kiväärirata (uusi) Kivääriradan pituus on 100 m. Radalla ammutaan kiinteästä ampumakopista kiinteään maaliin. Pienoiskivääri- ja pienoispistoolirata (uusi) Radalla ammutaan.22 kaliiperisilla pienoiskivääreillä ja pienoispistooleilla eri matkoilta välillä metriä. Ratojen käyttö, käyttöajat ja laukausten määrät Voimassa olevan ympäristöluvan mukaiset toiminta-ajat ovat: radan vuosittainen yleinen aukioloaika saa olla ja päivittäinen ammunta-aika saa olla maanantaista perjantaihin hirviradalla klo ja yhdistetyllä skeet- ja trap-radalla sekä pienkaliiperisten aseiden radalla klo pois lukien arkipyhät; elo- ja syyskuun lauantaipäivinä radalla saa järjestää metsästyslain tarkoittamia ammuntakokeita ja haulikkokilpailuja klo 10 14; muutoin lauantaisin radan käyttö on kielletty; rataa saa käyttää ainoastaan kohdistusammuntoihin. Kohdistusammunnat saa tehdä hirviradalla keskiviikkoisin ja torstaisin klo pois lukien arkipyhät. Hakemukseen liitetyn meluselvityksen ( Lahnuksen ampumarata, Espoo, Meluselvitys, Ramboll Finland Oy ) mukaiset laukausmäärät 2011 ja suunnitellut laukausmäärät ovat:

9 9 Rata Laukausta vuodessa Laukausta/päivä Radalla käytetty yleisin kaliiperi v Suunniteltu v Suunniteltu Haulikkorata(trap ja skeet) cal Hirvirata Pienoiskiväärirata Uusi haulikkorata(trap ja skeet) 1) cal Uusi pienoiskivääri- ja pienoispistoolirata Uusi kiväärirata Uusi toimintarata (practical) ,00 mm Uusi pienoiskiväärirata (muutettu ampumasuunta) ) Uuden haulikkoradan rakentamisesta on luovuttu ja tiedot korvattu suunnitellun pienoiskivääri- ja pienoispistooliradan tiedoilla, täydennys Vuosina ammuntapäiviä on ollut vuodessa. Lisäksi elosyyskuussa lauantaisin on pidetty 2 4 kilpailua haulikkoradalla ja 8 ammuntakoetilaisuutta hirviradalla. Laukausten määrä on ollut haulikkoradalla ja hirviradalla. Pienkaliiperisten aseiden radalla ei ole ollut toimintaa. Haetut muutokset toiminta-aikoihin: Nykyinen haulikkorata (ammunta-aikoihin ei tule muutosta): touko kesäkuu ja elo syyskuu ma pe klo la klo vain elo syyskuu, vain haulikkokilpailut. Hirvirata: huhti kesäkuu ja elo lokakuu ma pe klo la klo Hirviradan toiminta-aikaa pidennetään arkipäivisin klo ja klo välisille ajoille sekä lauantaisin klo väliselle ajalle. Lisäksi anotaan lauantaita koskevien rajoitusten poistamista sekä toimintalupaa huhtikuulle ja lokakuulle. Koska hirviradan melusuojausta on parannettu nykyisen toiminnan aikana ja parannetaan edelleen, ei tästä toiminta-ajan pidentämisestä arvioida aiheutuvan meluhaittaa. Nykyisen ympäristöluvan määräyksiin kohdistusammunnasta talvikaudella ei tule muutoksia. 100 m:n kiväärirata (uusi): huhti kesäkuu ja elo lokakuu ma pe klo 10 20

10 la klo kohdistusammunta sallittu keskiviikkoisin ja torstaisin klo pois lukien arkipyhät. Toiminta-ampumaratakokonaisuus (uusi): ympäri vuoden, pyhät pois lukien arkisin (ma pe) klo lauantaisin klo ja sunnuntaisin klo rata eli pienoiskiväärirata (muutettu ampumasuunta koilliseen) sekä pienoiskivääri- ja pienoispistoolirata (uusi rata, ampumasuunta koilliseen): ympäri vuoden, pyhäpäivät pois lukien arkisin (ma pe) klo 7 22 lauantaisin klo ja sunnuntaisin klo YMPÄRISTÖKUORMITUS JA SEN RAJOITTAMINEN Melu ja sen vaikutusten vähentäminen Tehdyt melumittaukset vuosina Työterveyslaitos on mitannut ampumaradan aiheuttamaa melua lähimpien asuinrakennusten luona , ja Melun ohjearvo asuinalueilla on 65 db L AImax ja suojelualueilla 60 db L AImax (VNp 53/1997). Melumittauksen tulokset ( ) lähimmillä asuinkiinteistöillä: Mittauspaikka Lahnuksentie 46 Lumikonkuja 1 Lepsämänjoentie 27 Natura-alueen raja Rajapyörteentie 5 Hirvikalliontie 80 Pienikaliiperisten aseiden rata L AImax, db alle 40 alle 55 alle 45 alle 55 alle 50 alle 50 Hirvirata L AImax, db 43 alle 55 alle 45 alle Hirviradan mittaustulosta kiinteistöllä Hirvikalliontie 80 ei voi verrata muiden kohteiden tuloksiin, koska hirviradan melusuojausta on parannettu sen jälkeen, kun ensimmäinen melumittaus tehtiin. Hirvikalliontiellä melu ylitti tuolloin ohjearvon 65 db, ja uusin tulos 43 db on saatu melusuojaustoimien jälkeen Muilla kiinteistöillä ei tehty uusintamittausta, koska niillä melun ohjearvo alittui jo ensimmäisellä mittauskerralla. Muilla kiinteistöillä melutaso on tehtyjen melusuojaustoimenpiteiden seurauksena pudonnut vastaavasti, samoin Natura alueella.

11 11 Melulaskelma ja tehdyt melumittaukset vuonna 2012 Lahnuksen ampumaradan aiheuttamia melutasoja alueen ympäristössä on selvitetty melun laskentamallinnuksin ja melumittauksin vuonna 2012 ( Lahnuksen ampumarata, Espoo, Meluselvitys, Ramboll Finland Oy ). Työssä selvitettiin nykyisen toiminnan ja hakemuksessa esitetyn toiminnan muutoksen aiheuttamia melutasoja alueen ympäristössä leviämismallilaskelmin ja koeammuntoihin perustuen. Mallilaskennassa huomioitiin maastonmuodot, nykyiset ja suunnitellut meluntorjuntarakenteet ja meluvallit sekä alueelta itä-koillisessa mäen päällä sijaitsevan metsän aiheuttama vaimennus. Lisäksi melua mitattiin neljässä pisteessä ampumaradan ympäristössä. Mallinnuksen tulokset yksittäiselle laukausmelulle (L AImax ) ja päivittäiset laukausmäärät huomioivalle keskiäänitasolle (L Aeq7 22 ) nykyisellä ja suunnitellulla toiminnalla olivat seuraavat: Nykyisen hirviradan melua rajoittaa ampumasuoja sekä meluvalli pohjoispuolella. Pienoiskivääriradan melu on vähäistä. Näiden ratojen L AImax 65 db:n ylittävälle vyöhykkeelle ei sijoitu asuinrakennuksia. Päivittäinen laukausmäärä huomioituna ratojen L Aeq7 22 meluvyöhykkeelle yli 55 db sijoittuu 1 asuinrakennus. Uuden kivääriradan melua rajoitetaan hirvirataa vastaavalla ampumasuojalla sekä pohjoispuolen meluvallilla. Melutason L AImax 65 db ylittävälle vyöhykkeelle ei jää asuinrakennuksia. Uuden toiminta-ampumaradan melua rajoitetaan meluvalleilla rajaamalla alue kolmelta sivulta taskuun. Melutason L AImax 65 db ylittävälle vyöhykkeelle ei jää asuinrakennuksia. Pienoiskivääriradan (uusi ampumasuunta siirretty luoteesta koilliseen nykyisellä radalla) melutason L AImax 65 db ylittävälle vyöhykkeelle ei jää asuinrakennuksia. Suunnitellun toiminnan, jossa alueelle sijoitetaan kiväärirata, pienoiskivääriradan uusi ampumapaikka sekä toiminta-ampumarata, päivittäiset laukausmäärät huomioituna ratojen keskiäänitason L Aeq7 22 meluvyöhykkeelle yli 55 db ei sijoitu asuinrakennuksia. Tehtyjen melumittausten ( ) tulokset on esitetty seuraavassa taulukossa: Rata Mittauspisteet, enimmäistaso L AImax, db 1 a) 3 b) 5 c) 6 d) Toiminta, 9,00 mm pistooli Toiminta, 7.62x39 kivääri Toiminta,.223 kivääri Haulikko, uusi rata e)

12 Pienoiskivääri,.22 kivääri Pienoiskivääri,.22 pistooli Hirvi,.308 kivääri Hirvi, 9.3x66 kivääri Mittausepävarmuus ± 10 (vastatuuli) ± 10 (vastatuuli) ±7 (myötätuuli) 12 ±7(myötätuuli) a) Mittauspiste 1 noin 360 m rata-alueesta kaakkoon (lähinnä uusi pienoiskivääri- ja pienoispistoolirata) b) Mittauspiste 3 noin 470 m rata-alueesta lounaaseen (lähinnä pienoiskiväärirata, ampumasuunta muutettu koilliseen) c) Mittauspiste 5 noin 720 m rata-alueesta länteen (lähinnä uusi toiminta-ampumarata) d) Mittauspiste 6 noin 410 m rata-alueesta pohjoiseen (lähinnä uusi toiminta-ampumarata) e) Uuden haulikkoradan rakentamisesta on luovuttu ja tiedot korvattu suunnitellun pienoiskivääri- ja pienoispistooliradan tiedoilla, täydennys Mittaustulokset kuvaavat yhden mittauskerran tilannetta. Pisteissä 5 ja 6 oli mittausohjeen mukainen myötätuuli. Mittaustulosten mukaan toimintarata voi aiheuttaa näissä pisteissä ohjearvon L AImax 65 db tasoa ja sen ylittäviä meluarvoja ilman riittävää melusuojausta. Toteutetut meluntorjuntatoimenpiteet Alueella on tehty seuraavat meluntorjuntatoimenpiteet: hirvirata, melueste pohjoispuolelle v hirviradan ampumatunneli, v haulikkorata, melueste eteläpuolelle, v jatkuu edelleen pienoiskiväärirata.22, melueste pohjoisreunalle 1980-luvulla. Suunnitellut meluntorjuntatoimenpiteet Meluselvityksessä esitetyt meluesteiden korkeudet ovat minimikorkeuksia, jotka melusuojaus edellyttää, korkeammat meluesteet vähentävät edelleen melua. Meluvallien alustava mitoitus on tehty seuraavin periaattein: harjan leveys on enintään n. 10 m meluvallin harja on tasainen (poikkeuksena uuden haulikkoradan eteläinen valli) molemmat reunaluiskat rakennetaan kaltevuuteen 1:1 materiaalina käytetään pilaantumatonta maa-aineista. Hakijan tarkoituksena on korottaa meluesteitä myöhemmin taloudellisten voimavarojensa puitteissa. Hakija esittää, että nyt haettava ympäristölupa ei määräisi meluesteitä esitettyjä korkeammiksi, mutta sallisi korottamisen myöhempinä vuosia ilman erillistä lupahakemusta. Meluntorjuntatoimenpiteet radoittain ja rakennettavat meluvallit Nykyiset radat Ampumaradan toiminnassa olevat radat ja niiden ampumasuunnat sekä suunnitellut uudet ampumaradat on esitetty tämän päätöksen liitteenä 1.

13 13 Pienoiskiväärirata (.22) ampumasuunta käännetään 90 luoteesta koilliseen ampumahiihto otetaan mukaan melusuojauksen perusteella valleilla ei ole korotustarvetta. ampumasuunnan muuttamisen vuoksi turvallisuussyistä pohjois- ja länsireunan valleja korotetaan nykyinen maanpinta pienoiskivääriradalla on tasolla +61,5 m +62,5 m. Alustavan suunnitelman mukaan vallien harja rakennetaan tasolle n. +65 m koska tämä korotus tehdään turvallisuussyistä, ei se hakijan käsityksen mukaan edellytä ympäristölupamääräyksiä pienoiskivääri/ampumahiihtoradan meluvallin rakentaminen aloitetaan todennäköisesti jo Haulikkorata rakennetaan uusi melueste radan pohjoisreunalle nykyinen maanpinta on tasolla +52 m +53 m vallin harja minimitasolle n. +64 m tarvittava massamäärä n m 3 rakentaminen aloitettu v Hirvirata tasataan olemassa olevaa meluestettä radan pohjoispuolella. Melusuojauksen vuoksi valliin ei tarvita korotusta. nykyinen maanpinta on tasolla +52,5 m vallin harja nykyisellään tasolla +57 m +59 m, harja tasoitetaan tarvittava massamäärä < m 3. Suunnitellut uudet radat Suunniteltujen ratojen ja meluesteiden alustavat sijainnit sekä ampumasuunnat on esitetty hakemuksen täydennyksessä (päivätty , työ nro ). Toiminta-ampumaratakokonaisuus (practical) Eri suorituspaikat sijoitetaan erilleen toisistaan ja suojataan tarvittaessa turvallisuussyistä maavalleilla. Toiminta-ampumaratakokonaisuus sijoittuu entisen hiekkakuopan pohjalle. Pohjan taso on tällä hetkellä n. +47 m. Pohjaveden pinta on näkyvissä keväällä 2012 entisen hiekkakuopan eteläreunassa tasolla +47,3 m. Hiekkakuopan pohja tasataan tasolle +48 m siten, että pohjaveden pinta jää uuden maanpinnan alapuolelle siten, että kosketus pohjaveteen ei ole mahdollista missään olosuhteissa. Pohjan pinta-alaksi arvioidaan m 2 ja tämän korottamiseen ja tasaamiseen tarvitaan n m 3 massoja. Materiaalina käytetään pilaantumatonta maaainesta. Välittömästi toiminta-ampumaratakokonaisuuden ulkopuolelle rakennetaan melueste, jonka harja on vähintään tasolla +55 m. On huomat-

14 tava, että länsi- ja luoteispuolella kalliomäki nousee yli tason +65 m, korkeimmillaan jopa tasolle +71 m. Tämä mäki vaimentaa melua, vaikka melumallinnuksen laskenta ei sitä huomioi. Vallin korotusta tarvitaan n. 300 m:n matkalle. Valliin jätetään kaksi kulkuyhteyttä itä- ja kaakkoisreunoille. Valliin arvioidaan tarvittavan m m 3 massoja. Toimintaampumaradan meluvallin rakentaminen aloitetaan kun ympäristölupa saadaan. Pienoiskivääri- ja pienoispistoolirata/pohjoisreuna korotetaan pohjoisreunalla olevan vallin (=nykyisen haulikkoradan etelävalli) harjaa nykyinen maanpinta on tasolla +52,5 m +53,5 m. Maanpintaa tasataan. nykyinen vallin harja +60 m +63 m vallin harja minimitasolle n. +65 m tarvittava massamäärä n m 3 rakentaminen aloitettu 2012 jatkuu tällä hetkellä. Pienoiskivääri- ja pienoispistoolirata/eteläreuna korotetaan eteläreunalla olevan vallin harjaa ja jatketaan sitä nykyinen maanpinta on tasolla +52,5 m +53,5 m. Maanpintaa tasataan. nykyinen vallin pituus on n. 140 m ja sen harja on tasolla +55 m +58 m. vallia jatketaan itään n. 120 m vallin harja lähtee lännestä minimitasolla n. +65 m päätyen idässä tasolle +75 m tarvittava massamäärä n m 3. Kiväärirata kivääriradan kohdalla maanpinta on tasolla +52 m +54 m. Maanpintaa tasataan. rakennetaan vastaava ampumakatos kuin nykyisellä hirviradalla etelä- ja pohjoispuolille rakennetaan vallit, joiden harjat ovat minimissään tasolla +55 m pohjoispuoliseen valliin tarvitaan n m 3 massoja etelänpuoleiseen valliin tarvitaan n m 3 massoja rakentaminen aloitetaan kun ympäristölupa saadaan. Haitta-ainepäästöt ja niiden vaikutusten vähentäminen Vesianalyysitulosten (pohjavesi ja pintavesi) yhteenveto: 14 Havaintopiste PVM ph sähkönjohtavuus PAH As Cr Cu Pb Sb ms/m µg/l µg/ l µg/ l µg/ l µg/ l µg/ l Haulikkorata/Pohjavesi ,2 19,4 <0,1 2) 3,8 <2 1 1 <1 Haulikkorata/ Pohjavesi ,4 14,3 <0,1 1) 1,7 <2 3 <1 <1 Haulikkorata/ Pohja ,2 9,8 <0,1 <1 <2 7 <1 <1

15 vesi 0 Vanha rata/ Pohjavesi ,9 15,5 <0,1 <1 <2 4 <1 <1 Vanha rata/ Pohjavesi ,8 11,0 <0,1 <1 <2 6 <1 <1 Haulikkorata/Pintavesi ,4 5,5 <0,1 <1 <2 3 4,7 1,2 Haulikkorata/Pintavesi ,8 7,3 Vanha rata/pintavesi ,5 2,2 <0,1 <1 <2 7 <1 <1 Vanha rata/pintavesi ,4 3,4 Kiialankallio/Pintavesi ,5 19,0 1) Fenantreeni 0,010 µg/l, muut PAH-yhdisteet alle määritysrajan 2) Fenantreeni 0,011 µg/l, muut PAH-yhdisteet alle määritysrajan 15 Hakemuksen mukaan todetut metallien ja PAH-yhdisteiden pitoisuudet ovat ampumaradan pitkäaikaisesta toiminnasta huolimatta hyvin pieniä eikä ampumaradan kuormitus näy niissä. Pitoisuusmuutoksissa ei ole trendejä vaan pienet vaihtelut kertovat mieluummin analyyttisestä epävarmuudesta. Veden ph on neutraalia 6 7,5, joten lyijyn liukeneminen veteen on hyvin vähäistä. Ojan sedimentti Yhteenveto haulikkoradan ojan sedimenttituloksista vuosina : Havaintopiste Päivämäärä PAH As Cr Cu Pb Sb [mg/kg] [mg/kg] [mg/kg] [mg/kg] [mg/kg] [mg/kg] Haulikkorata ) ) <2 Vanha haulikkorata ,3 2) <2 Kiialankallio <0, <2 1) Bentso(b+k)fluoranteeni 3,5 mg/kg; fenantreeni 2,5 mg/kg; fluoranteeni 2,5 mg/kg; pyreeni 2,5 mg/kg; bentso(a)pyreeni 2,2 mg/kg. Myös pienempiä pitoisuuksia muita PAH-yhdisteitä 2) Fenantreeni 0,20 mg/kg; fluoreeni 0,10 mg/kg. 3) Fluoranteeni 2,5 mg/kg; pyreeni 2,4 mg/kg; bentso(b+k)fluoranteeni 2,3 mg/kg; fenantreeni 1,7 mg/kg. Myös pienempiä pitoisuuksia muita PAH-yhdisteitä. Yhtä lyijypitoisuutta (323 mg/kg) lukuun ottamatta kaikki metallien pitoisuudet ovat luonnollisella tasolla. Haulikkoradan molemmissa sedimenttinäytteissä on havaittu kohonneita PAH-yhdisteiden pitoisuuksia. Arvio keskeisten haitta-aineiden määristä Hirviradalla on vuoden 2011 tilaston perusteella ammuttu noin laukausta ja haulikkoradalla noin laukausta. Luodin kokonaispaino on keskimäärin 8 g, josta 89 % on lyijyä, 9 % kuparia ja 1 % sekä antimonia että sinkkiä. Haulikon patruunan maksimipaino skeetissä on 24 g, josta 97 % on lyijyä, 1 3 % antimonia ja 0,1 0,5 % arseenia. Tähän perustuen vuosittainen kuormitus maaperään on suuruusluokaltaan hirviradalla 60 kg lyijyä ja 640 g antimonia ja haulikkoradalla kg lyijyä ja 29 kg antimonia.

16 16 Maaperän, pohjaveden ja pintaveden suojaamiseksi tehtävät toimet Pienoiskiväärirata Pienoiskivääriradalle on asennettu luotiloukut kesällä Ampuminen radalla on aloitettu vasta sen jälkeen. Pienoiskivääriradan ampumasuuntaa käännetään 90 siten, että ampumasuunnaksi tulee koillinen (pohjoinen) nykyisen luoteen (lännen) sijasta. Radalle asennetaan luotiloukut, johon kerätään kaikki ammutut luodit. Maaperän pilaantumista ei tapahdu. Haulikkorata Haulikkoradalla ei tähän mennessä ole tehty maaperän suojaamistoimenpiteitä. Kun nykyisen haulikkoradan pohjoispuolinen melueste rakennetaan, poistetaan meluesteen kohdalta mahdollinen lyijyinen pintamaakerros. Mahdollisesti pilaantuneen maa-aineksen poistamisesta ja läjittämisestä haulikkoradan takaosaan on sovittu Espoon ympäristökeskuksen kanssa sähköpostitse. Ampumasuunta on itään. Haulit laskeutuvat pääasiassa kallioiselle rinteelle, joka nousee yli 10 m ampumapaikan tasoa korkeammalle. Pintavedet valuvat rinnettä pitkin takaisin kohti ampumapaikkojen edessä olevaa ojaa. Kaikki laskeuma-alueelta lähtevä vesi saadaan kerättyä samaan ojaan, johon kaivetaan tasausallas, jonka pinta-ala on n. 50 m 2. Vesisyvyys n. 1 m. Raskasmetallipitoinen hienoaines laskeutuu altaan pohjalle eikä poistu alueelta. Alueen vesien ph on niin lähellä neutraalia, että lyijyä ei käytännössä liukene veteen. Haulikkoradan laskeuma-alueen päällystäminen ei ole mielekästä ympäristönsuojelullisista syistä. Ylöspäin nouseva rinne lyhentää haulien leviämisaluetta tehokkaasti. Rinteen päällystäminen ei ole teknisesti mahdollista ilman laajamittaista kallion louhintaa. Louhinnasta aiheutuisi meluhaittaa ja sen kustannukset ovat korkeat. Toisaalta rinteen päällä on nyt ohut kerros maa-ainesta, johon raskasmetallikuormitusta voi tulla, suuren maaainesmäärän pilaantuminen ei ole täten mahdollista. Nykyisen tulkinnan mukaan ampumaradan valleja ja kenttäaluetta pidetään ratarakenteena, ja siitä ei pidetä pilaantuneena maaperänä. Vasta kun radan toiminta loppuu, sovelletaan siihen valtioneuvoston asetusta maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arvioinnista (214/2007). Laskeuma-alueella ei muodostu pohjavettä, joten sen pilaantuminen ei ole mahdollista. Jos louhittu kalliorinne päällystettäisiin (esimerkiksi asfaltilla) nopeutuisi pintavesien kulkeutuminen, mikä taas edellyttäisi suuremman tasausaltaan rakentamista. Pintavesien kerääminen tasausaltaaseen ja niiden tarkkailu ilman alueen pinnoittamista on täten BAT-periaatteen mukaista.

17 17 Hirvirata Hirviradan taustavallina toimii luonnon kallio, jonka edessä on maaluiska, johon luodit kerääntyvät. Nykyisen hirviradan luodit kerääntyvät kallion edessä olevaan pieneen maaluiskaan. Hirviradalla ammutaan liikkuvaan maaliin, joten luotiloukut eivät ole toimiva ratkaisu luotien talteenottoon. Maa-ainekset vaihdetaan puhtaisiin, kun sinne on ammuttu laukausta. Nykyisellä ampumamäärällä (8 000 laukausta vuodessa) tämä tarkoittaa reilua kymmentä vuotta. Jos ammunta lisääntyy laukaukseen vuodessa, vaihdetaan massat 2,5 vuoden välein. Uusi pienoiskivääri- ja pienoispistoolirata Uuden radan ampumasuunta on koilliseen. Maalilaitteet sijoitetaan kontteihin, joiden sisällä toteutetaan luotien keräily. Näin olleen maaperän pilaantumista ei tapahdu. Myöskään pohja- ja pintaveden pilaantumista ei voi tapahtua. Luodit ja luotiromu kerätään konteista ja viedään käsiteltäväksi jätehuoltomääräysten mukaisesti. Uusi toiminta-ampumarata (practical) Toiminta-ampumaradalla nykyisen hiekkakuopan pohja nostetaan tasolle +48 m. Toiminta-ampumaratakokonaisuus muodostuu useista pienemmistä radoista (koko vähintään 15 m x 15 m), joilla on erilaisia ampumatehtäviä. Näiden sijaintia ja tehtäviä muutetaan. Kaikki ammunta tulee tapahtumaan luotiloukkuihin. Näin ollen maaperään ja edelleen pohjaveteen ei haitta-aineita pääse. Uusi kiväärirata Uudella kivääriradalla ammutaan kiinteään maaliin, joten luotien talteenotto on järjestettävissä luotiloukuilla. Maaperän pilaantumista ei tapahdu. Rata-alueen valumavesien johtaminen Hakija on korvannut esitetyn hakemuksen liitteen 1 (Suunnitelma valumavesien keräämisestä ja johtamisesta) uudella päivätyllä samannimisellä suunnitelmalla (täydennyksen liite 1), joka on päivitetty vastaamaan tilannetta (Viite , Ramboll Finland Oy). Suunnitelmassa todetaan, että vedet kerätään vain nykyisen haulikkoradan alueelta, kaikilla muilla radoilla ammutaan luotiloukkuihin. Valumavedet, joita tämä suunnitelma koskee, muodostuvat haulikkoradan päädyssä olevalla alueella. Kivääriradoille ja toimintaradalle tulevat luotiloukut, jolloin kyseisten alueiden vesien keräystä ja käsittelyä ei tarvita. Valumavesien muodostumisalue on rajattu alueen korkeuskäyrien perusteella. Valumavesien muodostumisalue on 2,02 hehtaaria. Olemassa olevan haulikkoradan vedet muodostuvat samalta valuma-alueelta. Valuma-

18 alue on metsäinen kalliorinne. Maa- ja kallioperäkarttojen perusteella alueen kallio on suhteellisen ehyttä, jolloin valumavedet eivät juuri imeydy kallioperän halkeamiin. Varsinaisia ruhjevyöhykkeitä alueella ei ole. Pintavalunta muodostuu alueen sadevesistä ja lumen sulamisvesistä. Vuosina sademäärä on vaihdellut noin mm (Kaisaniemen havaintoasema, Ilmatieteen laitos 2012). Valumavesivirtaama määritellään valuma-alueen pinta-alan, valumakertoimen ja mitoitussateen avulla. Valumakertoimen määrittelyssä käytetään tietoja pinnan läpäisevyydestä maan käytön mukaan. Mitä suurempaa aluetta käsitellään, sitä pidempää mitoitussateen kestoaikaa tyypillisesti käytetään (virtaamaa hidastavat tekijät lisääntyvät alueen koon kasvaessa). Tarkasteltavalla valuma-alueella on vuosina syntynyt laskennallisesti valumavesiä m 3 /a. Vesimäärän arvioinnissa on huomioitu, että valumavesien muodostumisalue on heikosti vettä läpäisevä kalliota ja pinnanmuodoltaan jyrkkä. Vesimäärä on laskettu olettaen, että kaikki satanut vesi päätyy valumavedeksi. Valumavesien keräämisen ja johtamisen mitoitusperusteena on käytetty Kuntaliiton Hulevesioppaassa esitettyjä (2012) sateiden intensiteettiä. Sateen toistuvuudeksi on valittu kerran kolmessa vuodessa toistuva 24 tuntia kestävä sade. Valumavesimääriä määriteltäessä tulee huomioida myös ilmastonmuutoksen myötä kasvavat sademäärät (arvio +20 % nykyisestä). Nykytasolla kerran viidessä vuodessa toistuvien sateiden intensiteetti on 24 h:n aikana 5,2 l/s/ha ja ilmastonmuutoksen myötä sen oletetaan kasvavan tasoon 6,3 l/s/ha. Tarkasteltavalta valuma-alueelta muodostuu siten valumavesiä mitoitustilanteessa m 3 /d. Laskeutuksen tavoitteena on poistaa valumavesistä kiintoainetta ja siihen mahdollisesti sitoutuneita metalleja. Laskeutusaltaan mitoituksessa on otettu lähtökohdaksi valumavesien kahden vuorokauden viipymä altaassa, jolloin esim. siltin kokoluokkaa olevat partikkelit laskeutuvat 1,8 m:n matkan nolla-asteisessa vedessä. Selkeytynyt vesi johdetaan eteenpäin altaan pintaosista (0 1,5 metriä). Edellä mainituilla perusteilla laskeutusaltaan tilavuudeksi saadaan m 3. Jotta virtaama saadaan laskeutuksessa mahdollisimman rauhalliseksi myös ylivalumatilanteissa (voimakkaiden sateiden aikana), on järjestelmään hyvä varata ylimääräistä kapasiteettia virtaaman tasaamiseksi. Tasaamiseen tarvittavan tilavuuden lähtökohtana on käytetty 50 % päivän sadannan aiheuttamasta valunnasta. Siten tarvittava tasaustilavuus on 550 m 3. Tasaus ja laskeutus voidaan toteuttaa joko yhdessä suuressa altaassa (2 000 m 3 ) tai kahdessa erillisessä järjestelmässä. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa tasaus (550 m 3 ) sijoitetaan ennen laskeutusallasta (1 500 m 3 ). Vesimäärien hallinnan ja laskeutuksen toiminnan kannalta jälkimmäinen vaihtoehto on suositeltava. Tasauskapasiteetti on mahdollista toteuttaa jo 18

19 keräilyvaiheessa rakentamalla ojaan tasauspainanteita ja tarvittaessa myös syvennyksiä vesimassoja tasaamaan. Haulikkoradan etelä- ja pohjoispuolelta ulkopuoliset valumavedet, joita ei tarvitse laskeuttaa, johdetaan uusilla rummuilla ja kaivettavilla ojilla kokoomaojaan laskeutusaltaan jälkeen. Periaate ulkopuolisten vesien johtamisesta on esitetty liitteen 1 (Espoon Ampumaratayhdistys ry, Lahnuksen ampumarata, Suunnitelma valumavesien keräämisestä ja johtamisesta työnro /101, ) asemapiirustuksessa. Vesien johtamisjärjestelyt Valumavesien muodostumisalueelta vedet johdetaan tasauspainanteisiin ja niistä eteenpäin laskeutusaltaaseen painovoimaisesti avo-ojia pitkin. Maaperäkartan perusteella ampumaradan alue on savea. Tarvittaessa vesiä voidaan johtaa putkilla. Tasauspainanteet ja laskeutusallas on tyhjennettävä ajoittain pohjalle kertyneen kiintoaineen poistamiseksi. Tyhjennys on suositeltavaa tehdä kesällä kuivaan aikaan, jolloin vettä ei painanteissa tai altaissa juurikaan ole. Lisäksi tasauskapasiteettia voidaan hyödyntää laskeutusallasta tyhjennettäessä. Tyhjennettäessä voidaan tasauspainanteista tuleviin ojiin rakentaa työmaapadot, jotta vettä ei tule tyhjennyksen aikana laskeutusaltaaseen. Laskeutusaltaasta vedet johdetaan eteenpäin kahdella putkella. Laskeutusaltaassa on syvemmällä n. DN80 putki ja korkeammalla n. DN400 putki. Putket voivat olla muovisia. Alempi putki on kooltaan pienempi, jotta viipymä altaassa saadaan pidettyä riittävänä eikä allas tyhjene liian nopeasti. Suurilla virtaamilla vesi poistuu laskeutusaltaasta myös suuremman putken kautta. Laskeutusaltaasta vedet johdetaan avo-ojaan, joka kavennetaan siten, että sen lopusta menee putki mittakaivoon. Mittakaivon jälkeen vedet voidaan johtaa eteenpäin joko putkessa tai avo-ojassa. Vesien tasaaminen ja laskeutus Vesien laskeutuksessa on toiminnallisesti paras pitkänomainen allas. Edellä esitetty 1500 m 3 :n tilavuudella allas vaatii 15 m x 33 m:n alueen kolmen metrin vesisyvyydellä laskettuna. Jotta altaan/altaiden vedenpintaa voidaan säädellä tarpeen niin vaatiessa, tulee laskeutusaltaan ja mittakaivon väliin rakentaa patopenger. Mikäli altaasta rakennetaan kaksiosainen, tulee myös tasausaltaan ja laskeutusaltaan väliin rakentaa patopenger. Patopenkereeseen tarvitaan veden purkumahdollisuudet eri korkeuksille, jotta kuivaan aikaan veden pintaa voidaan laskea ylärajan alapuolelle varautumisena sadepäivien vesimääriin. Allasrakenne on mahdollista rakentaa maanvaraisena, kun alueen maalaji on huonosti vettä läpäisevää ainesta. Maanvaraisen altaan reunasyvyyden 19

20 tulee tällöin olla vähintään 3,5 4 m (0,5 1 m maksimivesipinnan yläpuolella). Ennen altaan rakentamista tulee selvittää kalliopinta altaan rakennusalueella, mikä vaikuttaa altaan syvyyteen ja toteutustapaan. Periaatteena on, että allas kannattaa rakentaa mieluummin syvänä, jotta sen pinta-ala ei kasva tarpeettoman suureksi, jolloin altaan pinnalle satava vesi lisää huomattavasti valumavesimäärää. Lisäksi on selvitettävä maapohjan laatu, jotta tarpeen vaatiessa altaaseen voidaan tehdä tiiviimpiä rakennekerroksia. Vesien määrän ja laadun seuranta Laskeutusaltaasta eteenpäin johdettava vesi johdetaan mittakaivon kautta, jotta vesimäärä voidaan mitata. Lisäksi mittakaivosta on mahdollista ottaa näytteitä veden laadun seuraamiseksi. Näytteenotto voidaan tehdä joko virtaamaohjatusti tai useampi kertanäyte yhdistämällä. Vesien määrän ja laadun seurannasta laaditaan erillinen suunnitelma. Päätelmät riskinhallintatoimien tarpeellisuudesta ja tavoitteista Geologian tutkimuskeskus on laatinut v riskitarkastelun, joka perustuu vesinäytteisiin ja alueen geologisiin olosuhteisiin. Johtopäätösten mukaan mikäli toiminta alueella tapahtuu lupaehtojen mukaisesti, maaperän pilaantumista ei tapahdu ja vaikutus pohjavesiin on hyvin vähäinen. Pintavesien mukana alueelta voi kulkeutua lyijyä ja antimonia, mutta alueen läpi virtaavan puron vähäisen virtaaman vuoksi kokonaismäärä on pieni ja ne todennäköisesti sitoutuvat puron pohjasedimenttiin. Hakija ei katso että maaperän pilaantuneisuustutkimuksille olisi tällä hetkellä tarvetta, koska maaperäkuormitus on tiedossa laukaisumäärien perusteella, vaikutuksia voidaan arvioida vesianalyysien perusteella ja kohde ei sijaitse merkittävällä riskialueella, kuten pohjavesialue. Käsitteellisessä mallissa kuvataan visuaalisesti kohteen olosuhteissa mahdolliset kulkeutumis- ja altistumisreitit. Mahdollisten reittien toteutumista ja riskin todennäköisyyttä tarkastellaan seuraavissa kappaleissa. Kulkeutumismahdollisuudet ovat: luotiaseradoilla iskemäkohdasta perusmaahan veden mukana haulikkoradalla maan pintaosista syvemmälle vajoveden välityksellä sekä luotiase- että haulikkoradoilla vajoveden mukana pohjaveteen ja pohjaveden välityksellä alueen ulkopuolelle haulikkoradalla pintavalunnan mukana ojaan ja sedimentoituminen tai liuenneena alueen ulkopuolelle. Altistumismahdollisuudet ovat: pölyn välityksellä hengitysteihin suoran kosketuksen välityksellä ihokontaktiin tahattoman nielemisen kautta ruuansulatuselimistöön vesieliöihin alueen ulkopuolelle ojaveden kautta. 20

21 21 Ampumatoiminnasta aiheutuu metallikuormitusta maan pintaosiin. Metallit voivat kulkeutua vajoveden välityksellä syvemmälle maaperään. Haulikkoja kivääriradoilla tiivis maa-aines vähentää vajoveden määrää ja estää käytännössä merkittävän kulkeutumisen syvemmälle maaperään. Hirviradalla metallit kertyvät kuitenkin taustavalliin, josta laaja-alaista kulkeutumista ei tapahdu. Pienikaliiperisten aseiden radalla maaperä on karkeampaa, joten kulkeutumista voi teoriassa tapahtua, jos luodit eivät osu luotiloukkuihin. Pienikaliiperisten aseiden radalla, uudella kivääriradalla ja toimintaampumaradalla käytetään luotiloukkuja, joten merkityksellistä kulkeutumista ei tapahdu. Kulkeutumista voi tapahtua myös pölyämällä, mikäli maan pinta on paljas. Pölyämällä kulkeutumista ei kuitenkaan arvioida tapahtuvan niin laajalle tai runsaasti, että siitä aiheutuisi riskiä lisäpilaantumiselle tai kulkeutumiselle ampumarata-alueen ulkopuolelle. Pintavalunnan mukana metalleja voi kulkeutua haulikkoradan läpi virtaavaan ojaan. Ojan vedessä on todettu vain hieman kohonneita pitoisuuksia lyijyä ja antimonia. Ojasedimentissä havaittiin kyseisiä metalleja taustapitoisuuden ylittävinä pitoisuuksina. Ojan vuotuinen virtaus on hyvin vähäinen, joten metallien kulkeutumista merkittävissä määrin ojaveden mukana ampumarata-alueen ulkopuolelle ei arvioida tapahtuvan. Haulikkoradan pintavedet on tarkoitus kerätä tasausaltaaseen, jonka pohjalle hienoaines ja sen sisältämät metallit laskeutuvat. Ampumatoiminnasta aiheutuva kuormitus maaperään on tiedossa laukaisumäärien perusteella. Metallit eivät häviä maaperästä, joten kuormitus lisääntyy tasaisesti ampumatoiminnan ajan. Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna riski metallien kulkeutumisesta alueen ulkopuolelle kasvaa jonkin verran. Kuitenkin huomioiden kohteen olosuhteet, etenkin ampumarataaluetta rajaavat kalliomäet, maaperän vähäisen kerrospaksuuden ja sekä pohja- että pintaveden kulkeutumisen samaan suuntaan, vähäisen ojan vesimäärän ja kapean purkautumisväylän länsi-luoteessa, on kulkeutumisriski laajalle pitkälläkin aikavälillä vähäinen. Koska veden ja rakennettavan tasausaltaan sedimentin laatua tarkkaillaan säännöllisesti, on kulkeutumisen vähentäminen mahdollista tulevaisuudessa, jos se osoittautuu tarpeelliseksi. Altistusmahdollisuudet Lahnuksen ampumaratatoiminnan vuoksi maaperään päätyneille metalleille ovat vähäiset. Ampumarata-alue on aidattu ja suljettu puomein. Lisäksi alue on merkitty varoitustauluin. Ulkopuolisia ei alueella tämän vuoksi liiku, joten muiden kuin rataa käyttävien aikuisten osalta terveysriskiä ei esiinny. Teoriassa hirviradalla altistumista voi aiheutua suoran kosketuksen tai tahattoman nielemisen kautta, mikäli henkilö liikkuu taustavallin alueella. Todellisuudessa altistumismahdollisuus on radan nykyisellä käytöllä olematon, koska taustavallin alueella ei turvallisuussyistä liiku ihmisiä. Haulikkoradalla altistumista voi teoriassa tapahtua haulien laskeuma-alueella liikkuville suoran kosketuksen tai tahattoman nielemisen kautta. Samoin kuin luotiaseradoilla, alueella liikkuminen on

22 erittäin vähäistä radan nykyisellä käytöllä, joten altistumista ei arvioida tapahtuvan käytännössä lainkaan. Mikäli alueella kasvaisi ravintokasveja, kuten metsämarjoja, niihin mahdollisesti kertyvät metallit olisivat mahdollinen riskitekijä kyseisen alueen marjoja runsaasti nauttivalle. Kuitenkin nykyisin monipuolisella ruokavaliolla on erittäin epätodennäköistä, että ravinto koostuisi pääosin tietyn alueen marjoista siinä määrin, että haitallisia vaikutuksia ilmenisi. Lisäksi alueella liikkumista on rajoitettu, joten alueella mahdollisesti esiintyvien marjojen runsasta keräilyä ei tapahdu. Terveysriskejä maaperässä olevista haitta-aineista ei radan nykyisellä käytöllä arvioida esiintyvän. Ekologisia riskejä voi kohdistua alueen eläimistöön ja kasvistoon, maaperäeliöstöön sekä ojan vesieliöstöön. Alue ei sijaitse luonnonsuojelualueella tai ekologisesti merkittävällä alueella. Ampumarata-alueen pohjoispuolella sijaitsee luonnonsuojelualue ja noin 700 m:n etäisyydellä lännessä sijaitsee Natura ohjelmaan kuuluvan Ketunkorven alueen raja. Ampumaratojen alueen ei arvioida olevan luonnoneläinten merkittävä elinpiiri, kun huomioidaan alueen koko sekä välittömässä läheisyydessä sijaitsevat luonnontilaiset alueet. On kuitenkin todennäköistä, että ampumarataalueen lähimaastossa esiintyy lukuisia eläinlajeja. Näiden eläinten elinpiirin arvioidaan olevan pääsääntöisesti muualla kuin ampumarata-alueella eikä niiden olemassaolon arvioida vaarantuvan maaperän haitta-aineiden vuoksi. Ampumarata-alueen maaperän pintaosissa on ampumaratatoiminnasta kymmenien vuosien aikana aiheutunutta metallikuormitusta. Alueella esiintyvä maaperäeliöstö on ajan myötä sopeutunut nykyisin vallitseviin olosuhteisiin eikä sille arvioida nykytilassa aiheutuvan riskiä maaperän haittaainepitoisuuksista. Haitta-aineiden osalta suhteellisen stabiilissa tilanteessa maaperäeliöstön elinoloihin merkittävämpi vaikutus olisi kaivutöillä tai vastaavilla, joilla pintamaan olosuhteita muutetaan tai eliöstön asuinpiiri, pintamaa poistetaan. Kasvillisuus ampumarata-alueella on melko runsasta eivätkä maaperän haitta-aineet silmämääräisesti arvioituna ole vaikuttaneet kasvustoon. Lajikirjon supistumista tai valikoitumista lienee ampumaratatoiminnan alkuvaiheessa tapahtunut, mutta nykyisellään ei alueen kasvistolle arvioida aiheutuvan riskiä maaperän haitta-aineista. Ammuntamääräarviot toiminnan alkuvaiheessa kymmeniä vuosia sitten voivat poiketa todellisuudesta, jolloin toiminnan tarkkailu ei ollut nykyisellä tasolla. Suurta poikkeamaa tästä tuskin aiheutuu eikä se tuo merkittävää epävarmuutta riskitarkasteluun. Pintaveden haitta-ainepitoisuustietoja on suhteellisen lyhyeltä ajalta (n. 5 vuotta), mutta koska pitoisuusvaihtelut tapahtuvat hitaasti luotien ja haulien rapautumisen ollessa hidas prosessi, ei suuria muutoksia arvioida tapahtuneen. Tästä ei aiheudu merkittävää epävarmuutta tarkasteluun. Kulkeutuminen pinta- tai pohjaveden mukana ampumarata-alueen ulkopuolelle on pitkällä aikavälillä mahdollista, mutta laaja-alainen kulkeutuminen tai pilaantuminen on kohteen olosuhteet huomioiden erittäin epätodennäköistä. Terveysriskejä ei radan nykyisellä käytöllä tai suunniteltujen 22

Lahnuksen ampumarata, Espoo

Lahnuksen ampumarata, Espoo Lahnuksen ampumarata, Espoo Uusiutuva aselainsäädäntö seminaari Ampumaharrastusfoorumi 25.4.2014 Rantasipi Airport hotelli, Vantaa Ville Maijanen Puheenjohtaja (11.2.2014 alkaen) Espoon Ampumaratayhdistys

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 84. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 84. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 15.09.2016 Sivu 1 / 1 670/2015 11.01.00 84 Vaasan hallinto-oikeuden päätös ympäristölupaa koskevista valituksista, Lahnuksen ampumarata Valmistelijat / lisätiedot: Harri Anttila, puh.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 75. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 75. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 12.06.2014 Sivu 1 / 1 4308/11.01.00/2011 75 Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös ympäristöluvasta, Espoon Ampumaratayhdistys ry:n Lahnuksen ampumarata Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

55 12.05.2015. Lausunto: Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunta/taipalsaaren harjoitus- ja ampuma-alueen ampumaratojen ympäristölupahakemus

55 12.05.2015. Lausunto: Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunta/taipalsaaren harjoitus- ja ampuma-alueen ampumaratojen ympäristölupahakemus Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta 55 12.05.2015 Lausunto: Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunta/taipalsaaren harjoitus- ja ampuma-alueen ampumaratojen ympäristölupahakemus 154/11.01.00.01/2015

Lisätiedot

Ampumarata ympäristöturvallisuuden näkökulmasta. Outi Pyy, Suomen ympäristökeskus Turvallinen ampumarata -seminaari 2.3.2012

Ampumarata ympäristöturvallisuuden näkökulmasta. Outi Pyy, Suomen ympäristökeskus Turvallinen ampumarata -seminaari 2.3.2012 Ampumarata ympäristöturvallisuuden näkökulmasta Outi Pyy, Suomen ympäristökeskus Turvallinen ampumarata -seminaari 2.3.2012 Esityksen sisältö Rajautuu haitallisten aineiden aiheuttamiin riskeihin Ympäristöhaitan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 10. Ympäristölautakunta 26.02.2015 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 10. Ympäristölautakunta 26.02.2015 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 26.02.2015 Sivu 1 / 1 670/11.01.00/2015 10 Lausunto Uudenmaan ELY -keskukselle vireillepanokirjeestä, jolla vaaditaan Lahnuksen ampumaradan toiminnan keskeyttämistä Valmistelijat /

Lisätiedot

80100 Joensuu Päivämäärä Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 23.01.2015 4615/11.01.00/2014

80100 Joensuu Päivämäärä Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 23.01.2015 4615/11.01.00/2014 1 JOENSUUN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Rakennus- ja ympäristölautakunta 21.01.2015 10 Muuntamontie 6 Annettu julkipanon jälkeen 80100 Joensuu Päivämäärä Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 23.01.2015 4615/11.01.00/2014

Lisätiedot

VIITASAAREN ILMOLAHDEN AMPUMARADAN LAAJENTAMISSUUNNITELMA. Kivääriradat 150/300 m

VIITASAAREN ILMOLAHDEN AMPUMARADAN LAAJENTAMISSUUNNITELMA. Kivääriradat 150/300 m VIITASAAREN ILMOLAHDEN AMPUMARADAN LAAJENTAMISSUUNNITELMA Kivääriradat 150/300 m Seppo Tanninen ST RAKENNUSSUUNNITTELU Pöyhöläntie 39, 51900 Juva, p. 040-822 6423 RAKENNUSSUUNNITTELU SEPPO TANNINEN PÖYHÖLÄNTIE

Lisätiedot

Puolustusvoimien tehtävät on määritelty laissa (Laki puolustusvoimista 551/2007 2 ). Näihin tehtäviin kuuluu seuraavat kokonaisuudet:

Puolustusvoimien tehtävät on määritelty laissa (Laki puolustusvoimista 551/2007 2 ). Näihin tehtäviin kuuluu seuraavat kokonaisuudet: Ympäristölupahakemus Santahaminan ampumaradat LIITE 8A1 YLEISKUVAUS TOIMINNASTA 1 YLEISTÄ Puolustusvoimien tehtävät on määritelty laissa (Laki puolustusvoimista 551/2007 2 ). Näihin tehtäviin kuuluu seuraavat

Lisätiedot

Rakennus- ja ympäristölautakunta Muuntamontie 6 18.06.2014 74 80100 Joensuu Annettu julkipanon jälkeen

Rakennus- ja ympäristölautakunta Muuntamontie 6 18.06.2014 74 80100 Joensuu Annettu julkipanon jälkeen 1 JOENSUUN KAUPUNKI PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUVAN Rakennus- ja ympäristölautakunta MUUTTAMISESTA Muuntamontie 6 18.06.2014 74 80100 Joensuu Annettu julkipanon jälkeen Puh. (013) 267 7111 Päivämäärä Diaarinumero

Lisätiedot

MAAPERÄN SUOJELU UUSILLA AMPUMARADOILLA

MAAPERÄN SUOJELU UUSILLA AMPUMARADOILLA MAAPERÄN SUOJELU UUSILLA AMPUMARADOILLA RAMBOLL FINLAND OY Infra ja liikenne - Vesi ja ympäristö - Rakennukset - Johdon konsultointi Janne Sikiö, DI Geosuunnittelu Päällysrakenteet kaatopaikkarakenteet

Lisätiedot

Ampumaratojen ympäristölupaohjeistus OSA C Lupaviranomaiselle

Ampumaratojen ympäristölupaohjeistus OSA C Lupaviranomaiselle Ampumaratojen ympäristölupaohjeistus OSA C Lupaviranomaiselle Ampumaradat ja viranomaisohjauksen tulevaisuuden näkymät Messukeskus,11. maaliskuuta 2011 Outi Pyy/Suomen ympäristökeskus OSA C LUPAVIRANOMAISELLE

Lisätiedot

Hiukkavaaran ampumarata, Oulu

Hiukkavaaran ampumarata, Oulu Rambøll Finland Oy Oulun Sotilasläänin Esikunta, Oulun kaupunki 3.10.2007 Oulun kaupunki, Oulun Sotilasläänin Esikunta Viite 82110340-11 Versio Pvm 3.10.2007 Hyväksynyt Tarkistanut JHs Kirjoittanut JKO,

Lisätiedot

Pilaantumattoman maa-aineksen hyödyntäminen peltoviljelyn kasvuolosuhteiden parantamiseksi

Pilaantumattoman maa-aineksen hyödyntäminen peltoviljelyn kasvuolosuhteiden parantamiseksi Pilaantumattoman maa-aineksen hyödyntäminen peltoviljelyn kasvuolosuhteiden parantamiseksi Ympäristönsuojelun neuvottelupäivä 23.9.2015 29.9.2015 1 Hankkeen sijainti ja laajuus Hanke koskee n. 15 ha:n

Lisätiedot

AMPUMARATOJEN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN HALLINTA PARAS KÄYTTÖKELPOINEN TEKNIIKKA LIITE A PERUSTIETOJA AMPUMATOIMINNASTA JA AMPUMARADOISTA

AMPUMARATOJEN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN HALLINTA PARAS KÄYTTÖKELPOINEN TEKNIIKKA LIITE A PERUSTIETOJA AMPUMATOIMINNASTA JA AMPUMARADOISTA AMPUMARATOJEN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN HALLINTA PARAS KÄYTTÖKELPOINEN TEKNIIKKA LIITE A PERUSTIETOJA AMPUMATOIMINNASTA JA AMPUMARADOISTA A.1 Ulkona sijaitsevat ampumaradat A.1.1 Ampumalajit Arvio Suomessa

Lisätiedot

LAUSUNTO ETELÄ-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTOLLE LAHNUKSEN AMPUMARADAN TOIMINNAN MUUTTAMISTA KOSKEVAAN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUKSEEN

LAUSUNTO ETELÄ-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTOLLE LAHNUKSEN AMPUMARADAN TOIMINNAN MUUTTAMISTA KOSKEVAAN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUKSEEN Ympäristölautakunta 80 14.08.2012 LAUSUNTO ETELÄ-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTOLLE LAHNUKSEN AMPUMARADAN TOIMINNAN MUUTTAMISTA KOSKEVAAN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUKSEEN 757/11.01.00/2012 YMPLA 80 Etelä-Suomen aluehallintovirastoon

Lisätiedot

Puolustusvoimat, Maavoimien Materiaalilaitoksen Esikunta (MAAVMATLE) PL TAMPERE

Puolustusvoimat, Maavoimien Materiaalilaitoksen Esikunta (MAAVMATLE) PL TAMPERE HAKIJA Puolustusvoimat, Maavoimien Materiaalilaitoksen Esikunta (MAAVMATLE) PL 69 33541 TAMPERE KIINTEISTÖ Juupajoen kunnassa kiinteistörekisteritunnus 177-893-10-1 (Lylyn varikon alue) Alueen omistaa

Lisätiedot

Vastaanottaja Kainuun Liitto. Asiakirjatyyppi Raportti. Päivämäärä KAINUUN SEUDULLISTEN AMPUMARATOJEN MELU- ALUEIDEN LASKENTA

Vastaanottaja Kainuun Liitto. Asiakirjatyyppi Raportti. Päivämäärä KAINUUN SEUDULLISTEN AMPUMARATOJEN MELU- ALUEIDEN LASKENTA Vastaanottaja Kainuun Liitto Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 19.6.2017 KAINUUN SEUDULLISTEN AMPUMARATOJEN MELU- ALUEIDEN LASKENTA KAINUUN SEUDULLISTEN AMPUMARATOJEN MELUALUEIDEN LASKENTA Päivämäärä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2015 1 (5) Asia tulisi käsitellä 9.6.2015 226 Vaasan hallinto-oikeuden päätös valitusasiassa, joka koskee AVI:n ympäristölupaa maaperän puhdistamisesta HEL 2014-006858 T

Lisätiedot

RATAKORTTI 50. Pääkäyttötarkoitus: Käyttöajat:

RATAKORTTI 50. Pääkäyttötarkoitus: Käyttöajat: RATAKORTTI 50. Paikallistason kilpailuja huolto/majoitustiloja Melun leviäminen ja riskit pohjavedelle selvitetty Raahe Olkijoen ampumarata Raahen kaupunki 2000 Seudullinen ampumakeskus 2 ha Itä Hirvi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 6. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 6. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 21.01.2016 Sivu 1 / 1 4343/2014 11.01.00 6 Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupapäätös, maa-ainesten varastointi ja käsittely, Espoon kaupungin tekninen keskus, Hannus Valmistelijat

Lisätiedot

Alustava pohjaveden hallintaselvitys

Alustava pohjaveden hallintaselvitys Alustava pohjaveden hallintaselvitys Ramboll Finland Oy Säterinkatu 6, PL 25 02601 Espoo Finland Puhelin: 020 755 611 Ohivalinta: 020 755 6333 Fax: 020 755 6206 jarno.oinonen@ramboll.fi www.ramboll.fi

Lisätiedot

Helsinki No YS Espoon Ampumaratayhdistys ry c/o Heikki Vilpas Tollinmäki 8 B Espoo

Helsinki No YS Espoon Ampumaratayhdistys ry c/o Heikki Vilpas Tollinmäki 8 B Espoo YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1 (26) Helsinki 27.12.2004 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2003 Y 329 111 ASIA No YS 1558 Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta lupahakemuksesta, joka koskee Espoon

Lisätiedot

Tuusulan Moottorikerho ry Turku 11.9.2009 c/o Hannu Lehtinen Kuusamontie 44 Sivu 1(6) 04380 Tuusula MITTAUSSUUNNITELMA

Tuusulan Moottorikerho ry Turku 11.9.2009 c/o Hannu Lehtinen Kuusamontie 44 Sivu 1(6) 04380 Tuusula MITTAUSSUUNNITELMA 16 Mittaussuunnitelma PR-Y1384 Tuusulan Moottorikerho ry Tuusulan Moottorikerho ry Turku 11.9.2009 c/o Hannu Lehtinen Kuusamontie 44 Sivu 1(6) 04380 Tuusula MITTAUSSUUNNITELMA Tuusulan Moottorikerho ry

Lisätiedot

Päivämäärä. Oulun Seudun Ampumaurheilukeskus ry. c/o Timo Haataja Haukkasuontie 23 90450 Kempele

Päivämäärä. Oulun Seudun Ampumaurheilukeskus ry. c/o Timo Haataja Haukkasuontie 23 90450 Kempele Oulun Seudun Ampumaurheilukeskus ry:n ampumaradan ympäristölupaa sekä toiminnan aloituslupaa koskeva päätös, Ruutikangas, Liminka ja Lumijoki Dno OUKA/6010/11.01.00.01/2015 Päätöshistoria - Tiivistelmä

Lisätiedot

KOHMALAN OSAYLEISKAAVA, NOKIA MAAPERÄN ARSEENIN TAUSTAPITOISUUSTUTKIMUS

KOHMALAN OSAYLEISKAAVA, NOKIA MAAPERÄN ARSEENIN TAUSTAPITOISUUSTUTKIMUS Vastaanottaja Nokian kaupunki, Asko Riihimäki Asiakirjatyyppi Tutkimusraportti Päivämäärä 23.12.2013 KOHMALAN OSAYLEISKAAVA, NOKIA MAAPERÄN ARSEENIN TAUSTAPITOISUUSTUTKIMUS KOHMALAN OSAYLEISKAAVA-ALUE

Lisätiedot

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 256/11.01.00.00/2016 13 Lausunto Energia- ja kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Terveystarkastaja Kirsi Puola 8.3.2016: Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Lassila & Tikanoja Oyj:n Savion jätehuoltoalueen

Lisätiedot

Ampumaratoihin liittyvän ympäristönsuojelulainsäädännön kehittäminen

Ampumaratoihin liittyvän ympäristönsuojelulainsäädännön kehittäminen Ampumaratoihin liittyvän ympäristönsuojelulainsäädännön kehittäminen Mikko Attila Suomen ympäristökeskus Ampumaharrastusfoorumin seminaari 3.2.2017 Nykyiset menettelyt Ympäristönsuojelulaki (86/2000) 1.3.2000

Lisätiedot

RAUMAN KAUPUNKI SUOMEN TÄRPÄTTI OY, TISLAAMOHANKE, RAUMA MELUARVIO

RAUMAN KAUPUNKI SUOMEN TÄRPÄTTI OY, TISLAAMOHANKE, RAUMA MELUARVIO Vastaanottaja Rauman kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 15.1.2016 Viite 1510024178 RAUMAN KAUPUNKI SUOMEN TÄRPÄTTI OY, TISLAAMOHANKE, RAUMA MELUARVIO RAUMAN KAUPUNKI MELUARVIO Päivämäärä 15.1.2016

Lisätiedot

Alueen nykytila. Osayleiskaavan vaikutukset. Sulan osayleiskaava, hulevesien yleispiirteinen hallintasuunnitelma

Alueen nykytila. Osayleiskaavan vaikutukset. Sulan osayleiskaava, hulevesien yleispiirteinen hallintasuunnitelma Alueen nykytila Suunnittelualue on Sulan osayleiskaava-alue, joka on pinta-alaltaan n. 510 hehtaaria. Alueesta noin hieman alle 200 ha on asemakaavoitettu asumisen ja työpaikkojen alueiksi. Kaavoittamattomat

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1031

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1031 PÄÄTÖS Helsinki 24.7.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2003 Y 96 119 No YS 1031 ASIA Päätös Neste Oil Oyj:n Porvoon jalostamon toiminnasta aiheutuvan melun tarkkailuohjelman muuttamisesta ja jalostamoalueen

Lisätiedot

Akaan raakapuukuormausalue Ratasuunnitelman meluselvitys. Päiväys Tilaaja Liikennevirasto Projekti RR52233

Akaan raakapuukuormausalue Ratasuunnitelman meluselvitys. Päiväys Tilaaja Liikennevirasto Projekti RR52233 Akaan raakapuukuormausalue Ratasuunnitelman meluselvitys Päiväys Tilaaja Liikennevirasto Projekti RR52233 Raportti 1/5 Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Menetelmät ja lähtötiedot... 3 2.1 Melun ohjearvot... 3

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2016 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 39 19.05.2016. 39 Asianro 1901/11.01.00/2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2016 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 39 19.05.2016. 39 Asianro 1901/11.01.00/2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2016 1 (1) 39 Asianro 1901/11.01.00/2015 Päätös ympäristölupahakemuksesta / Kuopion kaupunki, Ruotteen ampumarata, Sankarikuja 26, Karttula Ympäristöjohtaja Lea Pöyhönen Ympäristö-

Lisätiedot

HANNUSJÄRVEN VALU- MA-ALUE SELVITYS, NY- KYTILANNE

HANNUSJÄRVEN VALU- MA-ALUE SELVITYS, NY- KYTILANNE Vastaanottaja Espoon kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 08/2013 HANNUSJÄRVEN VALU- MA-ALUE SELVITYS, NY- KYTILANNE HANNUSJÄRVEN VALUMA-ALUE SELVITYS, NYKYTILANNE Tarkastus Hanna-Leena Ventin

Lisätiedot

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen LAPPEENRANNAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen 1(6) I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA 1.

Lisätiedot

Kyrönpellon ampumaratojen johtosääntö 2016 LIITE 3 1 (9)

Kyrönpellon ampumaratojen johtosääntö 2016 LIITE 3 1 (9) 1 (9) RATAKOHTAISET ERIKOISMÄÄRÄYKSET 1 KIVÄÄRIRATA 150 METRIÄ - 150 m:n kiväärirata - 50 ampumapaikkaa - ampumakatos (valaistu) - tauluvalot, joiden kytkin on ampumakatoksessa sijaitsevassa maalilaitteiden

Lisätiedot

Immersbyn osayleiskaavan meluselvitys

Immersbyn osayleiskaavan meluselvitys S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A SIPOON KUNTA, KEHITYS- JA KAAVOITUSKESKUS, KAAVOITUSYKSIKKÖ Immersbyn osayleiskaavan meluselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P16134 Raportti 1 (5) Manninen

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 30.11.2011 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteutti tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 598

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 598 PÄÄTÖS Helsinki 19.5.2009 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS-2008-Y-653-111 No YS 598 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 101 :n mukaisesta, erikseen tehdystä hakemuksesta, joka koskee YIT Rakennus Oy:n

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 115 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 14 a)

Ympäristönsuojelulain 115 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 14 a) Etelä-Suomi Päätös Nro 86/2013/1 Dnro ESAVI/172/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 26.4.2013 ASIA HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 115 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Baggbyn ampumaradalle

Lisätiedot

lautakunta 28.12.1998 (päivitetty 26.11.2014) Ympäristöluvan myöntäminen ampumaradalle

lautakunta 28.12.1998 (päivitetty 26.11.2014) Ympäristöluvan myöntäminen ampumaradalle SAVONLINNAN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristönsuojelu- Annettu julkipanon jälkeen lautakunta 28.12.1998 (päivitetty 26.11.2014) 1 ASIA: Ympäristöluvan myöntäminen ampumaradalle VIREILLETULO: 28.11.1997 HAKIJA:

Lisätiedot

Maavoimien Esikunta 1 (5) Henkilöstöosasto Liite 5 MIKKELI

Maavoimien Esikunta 1 (5) Henkilöstöosasto Liite 5 MIKKELI Maavoimien Esikunta 1 (5) AMPUMARADAN SUOJARAKENTEILLE ASETETTAVIA VAATIMUKSIA 1 TAUSTAVALLI 1. Taustavallin on noustava kauttaaltaan vähintään 34 :n kulmassa luotien lentorataan nähden. Taustavallin pinnan

Lisätiedot

SAMMONKATU ASEMAKAAVAN MUUTOS, TAMPERE MELUSELVITYS

SAMMONKATU ASEMAKAAVAN MUUTOS, TAMPERE MELUSELVITYS Vastaanottaja NCC Rakennus Oy/Asuminen Asiakirjatyyppi Meluselvitys Päivämäärä 08/2011 SAMMONKATU 52-54 ASEMAKAAVAN MUUTOS, TAMPERE MELUSELVITYS SAMMONKATU 52-54 ASEMAKAAVAN MUUTOS, TAMPERE MELUSELVITYS

Lisätiedot

Ritavuoren ak:n melusuojaus vaihe 2, Lapua

Ritavuoren ak:n melusuojaus vaihe 2, Lapua Ramboll Finland Oy Lapuan kaupunki Ritavuoren ak:n melusuojaus vaihe 2, Lapua Meluselvitys 21.12.2015 Ritavuoren ak:n melusuojaus, Lapua Lapuan kaupunki Meluselvitys 21.12.2015 Viite 1510020582 Versio

Lisätiedot

Ampumaratojen BAT/BEP melu

Ampumaratojen BAT/BEP melu Ampumaratojen BAT/BEP melu Ampumaradat ja viranomaisohjauksen tulevaisuuden näkymät Ratkaiseeko BAT ja BEP-selvitys ampumaratojen meluongelmat? Melu-työryhmä Asko Parri, pj Rauno Pääkkönen Larri Liikonen

Lisätiedot

Suunnitelma laskeutusaltaan sijoittamisesta ja mitoittamisesta

Suunnitelma laskeutusaltaan sijoittamisesta ja mitoittamisesta SUUNNITELMA 1 (4) Suunnitelma laskeutusaltaan sijoittamisesta ja mitoittamisesta Lähtökohdat suunnitelmalle Suunnitelma altaasta Lemminkäiselle on myönnetty lupa maanläjitykseen Kajaaniin tilalle Mustalahti

Lisätiedot

Ympäristölupa Pargas Jaktvårdsförening -nimisen riistanhoitoyhdistyksen ampumarataa varten Skråbbossa Paraisilla

Ympäristölupa Pargas Jaktvårdsförening -nimisen riistanhoitoyhdistyksen ampumarataa varten Skråbbossa Paraisilla Ympäristölautakunta 85 12.05.2015 Ympäristölupa Pargas Jaktvårdsförening -nimisen riistanhoitoyhdistyksen ampumarataa varten Skråbbossa Paraisilla 1964/11.01.00/2015 Ympäristölautakunta 12.05.2015 85 Valmistelija

Lisätiedot

Hakija Turun Moottorikerho ry, Itäinen Pitkäkatu 21, 20700 TURKU

Hakija Turun Moottorikerho ry, Itäinen Pitkäkatu 21, 20700 TURKU VAASAN HALLINTO-OIKEUS Valitus ympäristöluvasta/ Turun Moottorikerho ry:n enduromoottoripyörien maastoharjoittelurata/liedon Rakennus- ja ympäristölautakunta 101/25.6.2008 (Ympäristönsuojelulain 35 :n

Lisätiedot

TAHINLAMMEN AMPUMARATA, PIEKSÄMÄKI MELUSELVITYS

TAHINLAMMEN AMPUMARATA, PIEKSÄMÄKI MELUSELVITYS Vastaanottaja Pieksämäen Seudun Ampujat ry Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä TAHINLAMMEN AMPUMARATA, PIEKSÄMÄKI MELUSELVITYS TAHINLAMMEN AMPUMARATA, PIEKSÄMÄKI Päivämäärä Laatija Tarkastaja Jari Hosiokangas

Lisätiedot

KIVIAINEKSEN LOU- HINTA JA MURSKAUS, TOLKKINEN, PORVOO MELUN TARKKAILUOHJELMA

KIVIAINEKSEN LOU- HINTA JA MURSKAUS, TOLKKINEN, PORVOO MELUN TARKKAILUOHJELMA Vastaanottaja NCC Industry, Kiviaines Hanna Haukilahti Asiakirjatyyppi Tarkkailuohjelma Päivämäärä 21.2.2018 Viite 1510032705 KIVIAINEKSEN LOU- HINTA JA MURSKAUS, TOLKKINEN, PORVOO MELUN TARKKAILUOHJELMA

Lisätiedot

RAHOLAN KARTANON ALUEEN ASEMAKAAVA NRO 8304 MELUSELVITYKSEN PÄIVITYS

RAHOLAN KARTANON ALUEEN ASEMAKAAVA NRO 8304 MELUSELVITYKSEN PÄIVITYS Vastaanottaja Tampereen Tilakeskus Asiakirjatyyppi Meluselvitys ID 1 196 308 Päivämäärä 25.8.2014 RAHOLAN KARTANON ALUEEN ASEMAKAAVA NRO 8304 MELUSELVITYKSEN PÄIVITYS RAHOLAN KARTANON ALUEEN ASEMAKAAVA

Lisätiedot

Luvan hakija Oulaisten riistanhoitoyhdistys Honkarannatie Oulainen Y-tunnus

Luvan hakija Oulaisten riistanhoitoyhdistys Honkarannatie Oulainen Y-tunnus OULAISTEN KAUPUNKI Valvontalautakunta Revonkatu 1 86300 Oulainen YMPÄRISTÖLUPA Annetaan julkipanon jälkeen 1.6.2017 1 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 27 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta koskien

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa. Etelä-Suomi Päätös Nro 206/2012/1 Dnro ESAVI/173/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 7.12.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista,

Lisätiedot

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo.

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/2 Dnro ESAVI/233/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 23.3.2011 ASIA Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. LUVAN

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 48. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 48. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 21.05.2015 Sivu 1 / 1 1802/11.01.00/2015 48 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ympäristöluvan muutoshakemuksesta, Delete Finland Oy:n siirtokuormausasema, Juvanmalmintie 18

Lisätiedot

Vastaanottaja Lapuan kaupunki. Asiakirjatyyppi Raportti. Päivämäärä 3.4.2013 LAPUAN KAUPUNKI POUTUNLEHDON ASEMAKAAVAN MELUSELVITYS

Vastaanottaja Lapuan kaupunki. Asiakirjatyyppi Raportti. Päivämäärä 3.4.2013 LAPUAN KAUPUNKI POUTUNLEHDON ASEMAKAAVAN MELUSELVITYS Vastaanottaja Lapuan kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 3.4.2013 LAPUAN KAUPUNKI POUTUNLEHDON ASEMAKAAVAN MELUSELVITYS LAPUAN KAUPUNKI POUTUNLEHDON ASEMAKAAVAN MELUSELVITYS Päivämäärä 03/04/2013

Lisätiedot

Pälkäneen Metsästyseura ry Ampumaradantie PÄLKÄNE

Pälkäneen Metsästyseura ry Ampumaradantie PÄLKÄNE HAKIJA Pälkäneen Metsästyseura ry Ampumaradantie 5 36600 PÄLKÄNE KIINTEISTÖ Pälkäneen kunnassa Kuulialan kylässä kiinteistörekisteritunnus 635-415-1-78 (Kankaanlukon ampumarata) osoitteessa Ampumaradantie

Lisätiedot

Mittaukset: Sääolosuhteet mittausten aikana ( klo 14 17):

Mittaukset: Sääolosuhteet mittausten aikana ( klo 14 17): Speedwayradan melumittaukset 15.8.2015 Kohde: Kuusaankosken speedwayrata (Kuusaantie 26, Kuusankoski) Yhteystiedot: Kuusaankosken moottorimieskerho ry (http://www.kmmkry.net/alkusivu.htm). Toiminnan kuvaus:

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO 18.1.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 63/2012/1 Dnro ISAVI/26/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Nro 63/2012/1 Dnro ISAVI/26/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 63/2012/1 Dnro ISAVI/26/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 21.8.2012 ASIA HAKIJA Viurusuon turvetuotantoalueen ympäristölupa ja vesilain mukainen poikkeuslupa sekä toiminnan- ja

Lisätiedot

Meijeritien asemakaavan meluselvitys

Meijeritien asemakaavan meluselvitys SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA PAIMION KAUPUNKI Meijeritien asemakaavan meluselvitys Raportti LUONNOS FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 18.6.2015 Raportti 1 (5) Matti Manninen 18.6.2015 Sisällysluettelo 1 Taustaa...

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2016 1 (5) Asia tulisi käsitellä kokouksessa 359 Vaasan hallinto-oikeuden päätös Helen Oy:n valituksesta Kellosaaren kaasuturbiinilaitoksen ympäristölupa-asiassa HEL 2015-014194

Lisätiedot

RATAKORTTI 53. Kemihaaran ampumarata Salla - - - - - Ei tiedossa Paikallinen - - - - - - - - Muuta: Radan tiedot puuttuvat.

RATAKORTTI 53. Kemihaaran ampumarata Salla - - - - - Ei tiedossa Paikallinen - - - - - - - - Muuta: Radan tiedot puuttuvat. 52 RATAKORTTI 52. Yhdistyksen jäsenmäärä: Pintaala: Huoltotilat Ampumakokeita, ei kilpailutoimintaa Sähköverkkoliitäntä ympäristölupaa (ei vaadittu) Savukosken riistanhoitoyhdistyksen ampumarata Savukoski

Lisätiedot

LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS TULVARISKISELVITYS

LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS TULVARISKISELVITYS Vastaanottaja Lidl Asiakirjatyyppi Tulvariskiselvitys Päivämäärä 28.5.2018 Viite 1510038898 LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS LIDL, LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS Päivämäärä 28.5.2018 Laatija Hyväksyjä Kuvaus Anni

Lisätiedot

ASIAN VIREILLETULO, LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAINEN

ASIAN VIREILLETULO, LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAINEN PÄÄTÖS Nro 12/2013/1 Itä-Suomi Dnro ISAVI/133/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 8.2.2013 ASIA HAKIJA Kyrönpellon ampumaradan ympäristölupa, Mikkeli Puolustusvoimat Itä-Suomen sotilasläänin esikunta

Lisätiedot

MUTKU-päivät 2-3.4.2014 Käytöstä poistettujen kaivannaisjätealueiden tutkiminen Kari Pyötsiä Tampere 18.3.2014. Kari Pyötsiä Pirkanmaan ELY-keskus

MUTKU-päivät 2-3.4.2014 Käytöstä poistettujen kaivannaisjätealueiden tutkiminen Kari Pyötsiä Tampere 18.3.2014. Kari Pyötsiä Pirkanmaan ELY-keskus MUTKU-päivät 2-3.4.2014 Käytöstä poistettujen kaivannaisjätealueiden tutkiminen Kari Pyötsiä Tampere 18.3.2014 Kari Pyötsiä Pirkanmaan ELY-keskus 21.3.2014 LÄHTÖKOHDAT Käytöstä poistetut tai hylätyt vakavaa

Lisätiedot

HAUKILUOMA II ASEMAKAAVA-ALUE NRO 8360

HAUKILUOMA II ASEMAKAAVA-ALUE NRO 8360 Vastaanottaja Tampereen kaupunki Kaupunkiympäristön kehittäminen Asiakirjatyyppi Tutkimusraportti ID 1 387 178 Päivämäärä 13.8.2015 HAUKILUOMA II ASEMAKAAVA-ALUE NRO 8360 PAIKOITUSALUEEN MAAPERÄN HAITTA-AINETUTKIMUS

Lisätiedot

Riipilän kiviaineksenoton YVA-menettely

Riipilän kiviaineksenoton YVA-menettely Riipilän kiviaineksenoton YVA-menettely Hankealue Asutus Hankealue sijoittuu metsätalouskäytössä olevalle haja-asutusalueelle Reunan pientaloalue sijaitsee lähimmillään noin 300 metrin etäisyydellä hankealueen

Lisätiedot

RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Jankan tilan asemakaavan 8646 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID

RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Jankan tilan asemakaavan 8646 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Jankan tilan asemakaavan 8646 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID 1 974 144 Sisällysluettelo Sivu 1 (5) 1 SUUNNITTELUALUE 2 1.1 Topografia ja maaperä 2 1.2 Valuma-alue

Lisätiedot

Tytyri-Hiidensalmi OYK

Tytyri-Hiidensalmi OYK Lohjan kaupunki Tytyri-Hiidensalmi OYK Meluselvitys 12.10.2004 Viite 82108188 Versio Pvm 12.10.2004 Hyväksynyt Tarkistanut HWe Kirjoittanut TKl Ramboll PL 718, Aleksanterinkatu 21 A 33101 Tampere Finland

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille Ympäristönsuojelulaki 28 :n 1 momentti ja 58 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 3 b)

Hakemus on tullut vireille Ympäristönsuojelulaki 28 :n 1 momentti ja 58 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 3 b) Etelä-Suomi Päätös Nro 27/2010/1 Dnro ESAVI/516/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 6.7.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain 58 :n mukainen hakemus Varissuon Lämpö Oy:n lämpökeskuksen ympäristöluvan (Lounais-Suomen

Lisätiedot

Valmistelija: ympäristötarkastaja Elina Seppälä. Hakija Selkänevan haulikkoratayhtymä c/o Jorma Nevala

Valmistelija: ympäristötarkastaja Elina Seppälä. Hakija Selkänevan haulikkoratayhtymä c/o Jorma Nevala Ympäristö- ja terveyslautakunta 6 05.02.2015 Selkänevan haulikkoradan ympäristölupamääräysten takistaminen Ympäristö- ja terveyslautakunta 6 Valmistelija: ympäristötarkastaja Elina Seppälä Hakija Selkänevan

Lisätiedot

LEHMON OSAYLEISKAAVA-ALUEEN MELUSELVITYS

LEHMON OSAYLEISKAAVA-ALUEEN MELUSELVITYS FCG Finnish Consulting Group Oy Kontiolahden kunta LEHMON OSAYLEISKAAVA-ALUEEN MELUSELVITYS Raportti 433-P11702 10.1.2011 FCG Finnish Consulting Group Oy Raportti I 10.1.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1 Taustaa...

Lisätiedot

Ampumaratalaki ja kokemuksia. kehittämisestä

Ampumaratalaki ja kokemuksia. kehittämisestä Ampumaratalaki ja kokemuksia maakuntien ampumarataverkoston kehittämisestä Rata-asiantuntija Lotta Jaakkola Ampumaharrastusfoorumi 8.11.2016 Uusi ampumaratalaki ja maakuntien liittojen velvoitteet ampumarataverkoston

Lisätiedot

Päätös Nro 181/2013/2 Dnro ESAVI/88/04.08/2013. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös Nro 181/2013/2 Dnro ESAVI/88/04.08/2013. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 181/2013/2 Dnro ESAVI/88/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 3.9.2013 ASIA Roitonsuon turvetuotantoa koskeva ympäristölupa ja vesilain mukainen lupa, Vaasan hallinto-oikeuden uudelleen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen 15.2.2018 ASIA HAKIJA HAKEMUS Saarinevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan raukeaminen, Veteli Vapo Oy PL 22

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPA, NUUTIN AMPUMARATA / TURUN SEUDUN AMPUJAT RY. Valmistelija: ympäristösihteeri Heidi Veck. Turun Seudun Ampujat ry

YMPÄRISTÖLUPA, NUUTIN AMPUMARATA / TURUN SEUDUN AMPUJAT RY. Valmistelija: ympäristösihteeri Heidi Veck. Turun Seudun Ampujat ry 202 94 YMPÄRISTÖLUPA, NUUTIN AMPUMARATA / TURUN SEUDUN AMPUJAT RY Valmistelija: ympäristösihteeri Heidi Veck Turun Seudun Ampujat ry on toimittanut Ruskon kuntaan ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen ympäristölupahakemuksen,

Lisätiedot

Finnoon altaan linnustoalueeseen. meluhaitat Meluselvitysraportti Sito Oy FINNOON OSAYLEISKAAVA

Finnoon altaan linnustoalueeseen. meluhaitat Meluselvitysraportti Sito Oy FINNOON OSAYLEISKAAVA FINNOON OSAYLEISKAAVA Finnoon altaan linnustoalueeseen kohdistuvat meluhaitat raportti 12.4.2011 Sito Oy suunnittelukeskuksen julkaisuja 6/2011 FINNOON ALTAAN LINNUSTOALUEESEEN KOHDISTUVAT MELUHAITAT 12.4.2011

Lisätiedot

Vaikutukset luonnonolosuhteisiin Vaikutukset

Vaikutukset luonnonolosuhteisiin Vaikutukset VE louhintamäärä 985 m3ktr, luonnonolosuhteisiin Maa-ainesta otetaan nykyluvan luonnonvarojen mukaisesti -4 m3ktr. Vettä käyttöön käytetään kasteluun otettavasta maaainesmäärästä riippuen. Maa-aineista

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1591

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1591 PÄÄTÖS Helsinki 30.11.2007 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2007 Y 519 111 No YS 1591 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 101 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Mankkaan kaatopaikan sulkemistoimintojen

Lisätiedot

Melumallinnus Pellonreuna

Melumallinnus Pellonreuna Melumallinnus Pellonreuna JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI KAAVOITUS 2017 (28.4.2017) 1 TYÖN TARKOITUS Tässä melumallinnuksessa on tarkasteltu Kuokkalan Tikanväylän ja Pohjanlahdentien liikenteen aiheuttaman melun

Lisätiedot

YIT RAKENNUS OY FOCUS GATE- TYÖPAIKKA-ALUE HULEVESIEN HALLINTA 13.05.2009

YIT RAKENNUS OY FOCUS GATE- TYÖPAIKKA-ALUE HULEVESIEN HALLINTA 13.05.2009 LIITE 7 12552 YIT RAKENNUS OY FOCUS GATE- TYÖPAIKKA-ALUE HULEVESIEN HALLINTA 13.05.2009 Insinööritoimisto POHJATEKNIIKKA OY Nuijamiestentie 5 B, 00400 Helsinki, Puh. (09) 477 7510, Fax (09) 4777 5111 Suunnittelu-

Lisätiedot

UTAJÄRVEN KUNTA PAHKAVAARAN TUULIVOIMAPUIS- TON VOIMALOIDEN T1, T8, T9 JA T13 PINTAVESIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI

UTAJÄRVEN KUNTA PAHKAVAARAN TUULIVOIMAPUIS- TON VOIMALOIDEN T1, T8, T9 JA T13 PINTAVESIVAIKUTUSTEN ARVIOINTI Vastaanottaja Utajärven kunta Asiakirjatyyppi Pintavesivaikutusten arviointi Päivämäärä 19.6.2018 Työnumero 1510017196 UTAJÄRVEN KUNTA PAHKAVAARAN TUULIVOIMAPUIS- TON VOIMALOIDEN T1, T8, T9 JA T13 PINTAVESIVAIKUTUSTEN

Lisätiedot

Alue on pääosin asemakaavoittamatonta ja sijoittuu Espoon eteläosien yleiskaavassa virkistysalueelle.

Alue on pääosin asemakaavoittamatonta ja sijoittuu Espoon eteläosien yleiskaavassa virkistysalueelle. ESPOON KAUPUNGIN KAUPUNKITEKNIIKAN KESKUKSEN investoinnit on hakenut maisematyölupaa (2018-771) Pohjois-Lintuvaaraan pituudeltaan noin 800 metrin avouoman (oja) virtaaman parantamiseksi sekä osittain siirtämiseksi

Lisätiedot

Meluselvitys Pajalantien ja Hulikankulman alueet

Meluselvitys Pajalantien ja Hulikankulman alueet Meluselvitys Pajalantien ja Hulikankulman alueet Lempäälän kunta Jussi Kurikka-Oja 16.4.2014 1 Taustatiedot Tässä meluselvityksessä on tarkasteltu Lempäälän kunnan Pajalantien ja Hulikankulman asemakaava-alueiden

Lisätiedot

Kiinteistön omistaa hakija. Vna ympäristönsuojelusta (2014/713) 2 kohta 6 b

Kiinteistön omistaa hakija. Vna ympäristönsuojelusta (2014/713) 2 kohta 6 b LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lupajaosto Lupajaosto 30.5.2018 Loimijoentie 74 Y6/2018 32440 ALASTARO Annetaan julkipanon x.x.2018 jälkeen Asia Luvan hakija Ympäristölupahakemus kiviaineksen murskaukseen.

Lisätiedot

Yhdyskuntatekniikka Lausunto Dnro: Kaavoitus- ja liikennejärjestelmäpalvelut. Anna Hakamäki 11.11.2015 718/11.01.00/2015

Yhdyskuntatekniikka Lausunto Dnro: Kaavoitus- ja liikennejärjestelmäpalvelut. Anna Hakamäki 11.11.2015 718/11.01.00/2015 Yhdyskuntatekniikka Lausunto Dnro: Kaavoitus- ja liikennejärjestelmäpalvelut Anna Hakamäki 11.11.2015 718/11.01.00/2015 Kirkkonummen kunnan rakennus- ja ympäristölautakunta Lausunto Perikunta c/o Christian

Lisätiedot

VAASAN HALLINTO-OIKEUS PÄÄTÖS Korsholmanpuistikko 43 Antopäivä Numero PL 204 30.9.2009 09/0300/1 65101 VAASA

VAASAN HALLINTO-OIKEUS PÄÄTÖS Korsholmanpuistikko 43 Antopäivä Numero PL 204 30.9.2009 09/0300/1 65101 VAASA VAASAN HALLINTO-OIKEUS PÄÄTÖS Korsholmanpuistikko 43 Antopäivä Numero PL 204 30.9.2009 09/0300/1 65101 VAASA puh 0100 86360 Diaarinumero faksi 010 36 42760 01760/08/5129 s-posti vaasa.hao@oikeus.fi ASIA

Lisätiedot

AMPUMARADAN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

AMPUMARADAN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS AMPUMARADAN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus ampumaradan tai -ratojen toiminnasta

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 23.5.2011 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Rajasampaanranta 2 c/o Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma PL 4 00098 Varma Y-tunnus: 1047504-2

Kiinteistö Oy Rajasampaanranta 2 c/o Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma PL 4 00098 Varma Y-tunnus: 1047504-2 Etelä-Suomi Päätös Nro 13/2010/2 Dnro ESAVI/288/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.4.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 28 :n mukaisen pilaantuneen maaperän kunnostamista koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

Orimattila, Pennalan hulevesialtaiden mitoitustarkastelu

Orimattila, Pennalan hulevesialtaiden mitoitustarkastelu Pöyry Finland Oy PL 50 (Jaakonkatu 3) FI-01621 Vantaa Finland Kotipaikka Vantaa, Finland Y-tunnus 0625905-6 Puh. +358 10 3311 Faksi +358 10 33 26600 www.poyry.fi Orimattila, Pennalan hulevesialtaiden LUONNOS

Lisätiedot

Itä Vantaan linja autovarikon hulevedet

Itä Vantaan linja autovarikon hulevedet Ramboll Finland Oy Knowledge taking people further Vantaan kaupunki Itä Vantaan linja autovarikon hulevedet 82116843 18.6.2007 Vantaan kaupunki Itä Vantaan linjaautovarikon hulevedet Pvm 18.6.2007 Kirjoittanut

Lisätiedot

Valtatien 3 parantaminen Laihian kohdalla, tiesuunnitelma, Laihia

Valtatien 3 parantaminen Laihian kohdalla, tiesuunnitelma, Laihia 16T-2 Meluselvitys Meluselvitys 1 (2) Valtatien 3 parantaminen Laihian kohdalla, tiesuunnitelma, Laihia 16T-2 Meluselvitys Melulaskennat on laadittu Liikenneviraston maanteiden meluselvityksen maastomallin

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SEUDUN RIISTANHOITOYHDIS- TYS. Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SEUDUN RIISTANHOITOYHDIS- TYS. Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SEUDUN RIISTANHOITOYHDIS- TYS Noormarkun seudun riistanhoitoyhdistys hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevan ampumaradan

Lisätiedot

Ampumaurheilun monitoimikeskus

Ampumaurheilun monitoimikeskus Ampumaurheilun monitoimikeskus 1 Kouvolan seudun ampumaradat Kouvolan seudulla on 17 ampumaseuraa, joissa on yhteensä yli 1276 jäsentä Kouvolan kaupungin alueella on 69 metsästysseuraa ja näissä jäseniä

Lisätiedot

16T-2 Meluselvitys

16T-2 Meluselvitys 16T-2 Meluselvitys 11.11.2014 Meluselvitys 1 (3) Valtateiden 3 ja 18 parantaminen, Laihia 16T-2 Meluselvitys Melulaskennat on laadittu Liikenneviraston maanteiden meluselvityksen maastomallin pohjalta.

Lisätiedot

TAHINLAMMEN AMPUMARATA, PIEKSÄMÄKI MELUSELVITYS

TAHINLAMMEN AMPUMARATA, PIEKSÄMÄKI MELUSELVITYS Vastaanottaja Pieksämäen kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 16.5.2016 TAHINLAMMEN AMPUMARATA, PIEKSÄMÄKI MELUSELVITYS TAHINLAMMEN AMPUMARATA, PIEKSÄMÄKI Päivämäärä 16.5.2015 Laatija Tarkastaja

Lisätiedot

VASTINE. 1. Vastine Orimattilan ympäristölautakunnan päätösesitykseen

VASTINE. 1. Vastine Orimattilan ympäristölautakunnan päätösesitykseen VASTINE Projekti Orimattila Hietala, kiviaineksen ottamisen meluselvitys Asiakas NCC Industry Oy Päivämäärä 13.7.2017 Vastaanottaja Taina Piiroinen Lähettäjä Janne Ristolainen Tiedoksi 1. Vastine Orimattilan

Lisätiedot