koulutustarjonta 2011

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "koulutustarjonta 2011"

Transkriptio

1 koulutustarjonta 2011 Ikäinstituutti hyvän vanhenemisen asiantuntija i k ä i n s t i t u u t t i tutkii ikäihmisten arkea ja ikääntymistä kehittää ja juurruttaa uusia toimintatapoja ikäihmisten hyväksi välittää tietoa työnsä ja tutkimustensa tuloksista kouluttaa osaavaa ammattihenkilöstöä keskustelee vanhenemiseen liittyvistä mielikuvista, arvoista ja asenteista k o u l u t u s avartaa ikääntymisen näköaloja vahvistaa kuntouttavaa työotetta edistää terveysliikunnan osaamista kehittää vanhustyön käytäntöjä ja niiden arviointia k o u l u t u k s e m m e p e r u s t a monitieteinen ja moniammatillinen osaaminen tutkimuksen, kehittämistyön ja käytännön tiivis yhteys pitkä koulutusperinne monipuoliset koulutusmenetelmät ja laadukkaat materiaalit k e n e l l e Koulutamme vanhustyön ja hoidon ammattihenkilöstöä, liikunnan ja kuntoutuksen ammattilaisia, vapaaehtoisia sekä ikäihmisiä ja heidän läheisiään toimimaan erikseen ja yhdessä vanhusten hyväksi. Tarjoamme erilaisia koulutustilaisuuksia yksittäisistä luennoista aina pidempiin kehittämisprosesseihin. Koulutuspäivien ohjelmat löydät Ikäinstituutin koulutuskalenterista:

2 Ikäinstituutissa teemme innostuneesti työtä hyvän vanhenemisen edistämiseksi. Koulutus on tärkeä osa tätä työtä. Sen avulla löydämme työntekijöitä, johtajia ja vapaaehtoisia, jotka haluavat kanssamme viedä tietoa, eettisyyttä ja hyviä toimintatapoja ikäihmisten arjen tueksi. Työ on tulevina vuosina entistäkin tärkeämpää, kun suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle, väestö vanhenee ja tarvitaan uutta ajattelua vanhus- ja seniorityöhön. Vuonna 2011 Ikäinstituutti tarjoaa sekä perinteisiä, hyväksi koettuja kursseja että tutkimus- ja kehittämishankkeiden tuottamaa uusinta tietoa. Toivottavasti löydät tarjonnastamme itseäsi kiinnostavia aiheita. Tervetuloa Ikäinstituutin koulutukseen! Anneli Sarvimäki Johtaja 1. Haavoittuvuuden kohtaaminen ja eettiset kysymykset Tarkastelemme iäkkään ihmisen kohtaamista eettisestä näkökulmasta. Keskitymme vanhusten mielen hyvinvoinnin tukemisen ja haavoittuvuuden tunnistamisen haasteisiin. Syvennämme tietoa myös hoitajan haavoittuvuudesta ja haemme ratkaisuja eettisiin kysymyksiin hoidon arjessa Yötyö ja yksintyöskentely, Helsinki,155 e Konst i vården vårdens konst, Helsingfors, 155 e Ikä ja alkoholi suhtautumisesta kohtaamiseen ja takaisin, Helsinki, 155 e Vanhuksen itsemääräämisoikeus ihmisoikeus vai uhka?, Helsinki, 155 e Omaisyhteistyön haasteet, Helsinki, 155 e Luovat menetelmät vanhustyössä, Helsinki, 155 e Yötyö ja yksintyöskentely, Helsinki, 155 e Den äldre människans självbestämmande en mänsklig rättighet eller ett hot?, Helsingfors, 155 e Prosessikoulutukset Prosessikoulutukset ovat 3 4 koulutusiltapäivän kokonaisuuksia, joihin teorian lisäksi liittyy käytäntöön sovellettavia välitehtäviä. 9.3., ja Elämystä ja elinvoimaa luovat menetelmät vanhustyössä, iltapäiväkoulutus, Helsinki, 225 e 24.3., ja 5.5. Vanhuuden mieli, iltapäiväkoulutus, Helsinki, 225 e 5.10., , ja Muistisairaan ihmisen hoito haasteita vai mahdollisuuksia?, iltapäiväkoulutus, Helsinki, 300 e Seminaarit 7.6. Vanhuus ja haavoittuvuus -seminaari Arvoista Arkea -seminaari Seminaarien tarkat ohjelmat on nähtävissä Ikäinstituutin verkkosivuilla alkuvuodesta 2011.

3 2. Terveysliikunta, toimintakyvyn arviointi ja kuntoutumisen edistäminen Perehdymme ikäihmisten toimintakyvyn arviointimenetelmiin, terveyden edistämiseen ja tukemiseen eri liikuntasisältöjen avulla. Haemme erilaisia toimintatapoja ja työkäytäntöjä vanhustyöhön ja erityisliikuntaan perustuen ikääntyvien terveysliikunnan laatusuosituksiin VanhusValmentaja: Voima- ja tasapainoharjoittelun ohjaus, Kaarina, 245 e 5.4. Ihanasti pihalla vanhusten ulkoilun edistäminen palvelutaloissa, Paimio, 135 e Voimaa ja tasapainoa vedestä vanhuksille, Helsinki, 150 e Arvioi ja tue toimintakykyä laaja-alaisesti, Helsinki, 155 e Keinutuolista ja tasapainoharjoittelusta varmuutta kävelyyn, Seinäjoki, 140 e ja Vertaisesta kuntosalikaveri ohjauskurssi vapaaehtois- ja vertaisohjaajille, Savonlinna 245 e ja Vertaisesta kuntosalikaveri ohjauskurssi vapaaehtois- ja vertaisohjaajille, Hämeenlinna, 245 e VanhusValmentaja: Voima- ja tasapainoharjoittelun ohjaus, Helsinki, 245 e Keinutuolista ja tasapainoharjoittelusta varmuutta kävelyyn, Kauniainen, 140 e Kouluttajakoulutus Koulutus on tarkoitettu pääasiassa kuntoutuksen ja liikunnan ammattilaisille. Koulutuksessa syvennetään terveysliikunnan tietoja ja taitoja. Opimme myös kouluttamaan muita kuntoutuksen ja liikunnan ammattilaisia, vanhustyöntekijöitä, vertaisohjaajia ja vapaaehtoisia sekä käyttämään valmista koulutusmateriaalia eri kohderyhmille. Kouluttajakoulutuksiin sisältyy erikseen sovittava evaluointipäivä VoiTas -kouluttajakoulutus: Iäkkäiden voima- ja tasapainoharjoittelu, Tampere, 370 e Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -kouluttajakoulutus, Helsinki, 220 e VoiTas -kouluttajakoulutus: Iäkkäiden voima- ja tasapainoharjoittelu, Kajaani, 370 e VoiTas -kouluttajakoulutus: Iäkkäiden voima- ja tasapainoharjoittelu, Seinäjoki, 370 e Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -kouluttajakoulutus, Helsinki, 220 e VoiTas -kouluttajakoulutus: Iäkkäiden voima- ja tasapainoharjoittelu, Lappeenranta, 370 e Testaus tavaksi tapoja testaukseen -iäkkäiden liikkumiskyvyn arviointi, Helsinki, 280 e Voimaa ja tasapainoa vedestä vanhuksille, Tampere, 150 e

4 3. Senioritanssi Tutustumme senioritanssiin ikääntyvien terveysliikuntamuotona ja paneudumme iäkkäiden liikunnanohjauksen erityispiirteisiin. Opimme jatkuvasti uusia kotimaisia ja kansainvälisiä senioritansseja Istumatansseja suomalaiseen musiikkiin Tanssitupa 2008, Istumatanssit, Helsinki, 147 e (Senioritanssiliiton jäsenet ja eläkeläiset, 137 e) Istumatanssit kuntouttavan hoidon osana, Tampere,147 e (Senioritanssiliiton jäsenet ja eläkeläiset, 137 e) Tanskan istumatanssit, Nordisk Träff 2009, Helsinki, 147 e (Senioritanssiliiton jäsenet ja eläkeläiset, 137 e) Istumatansseja suomalaiseen musiikkiin Tanssitupa 2008, Istumatanssit, Helsinki, 147 e (Senioritanssiliiton jäsenet ja eläkeläiset, 137 e) Istumatanssit kuntouttavan hoidon osana, Helsinki, 147 e (Senioritanssiliiton jäsenet ja eläkeläiset, 137 e) Senioritanssin ohjaajakoulutus Tanssitupa 2008, Helsinki, 147 e (Senioritanssiliiton jäsenet ja eläkeläiset, 137 e) Kouluttajakoulutus Koulutus on tarkoitettu senioritanssin perus- ja jatkokurssin käyneille ohjaajille. Koulutuksessa annamme valmiudet kouluttaa senioritanssin ohjaajia ja opastaa heitä uusien tanssiryhmien perustamisessa Senioritanssin ohjaus -kouluttajakoulutus Jatkokurssi II, diplomikurssi, Helsinki, 230 e (Senioritanssiliiton jäsenet ja eläkeläiset, 220 e) 4. Vapaaehtoisuudesta ja kulttuurista hyvinvointia Perehdymme vapaaehtoisuuden, taiteen ja kulttuurin hyvinvointia lisääviin tekijöihin ja menetelmiin. Vertaiskokemus, sosiaalinen pääoma, elämyksellisyys, merkityksellisyys, osallisuus, toimijuus, sosiokulttuurinen innostaminen jne. ovat koulutuksissamme käytettäviä käsitteitä. Kuvataiteen, ruumiillisuuden, muistelutyön, omaelämäkerrallisen kirjoittamisen erilaisten menetelmien oppimisen avulla ja kulttuurikaverikoulutuksen kautta osallistujat voivat konkreettisesti edistää hyvinvointia työyhteisöissään, asiakastyössään tai vapaaehtoistoiminnassaan Ikänäkemystä vapaaehtoistoimintaan, Helsinki, 155 e , ja Kulttuurikaveri, iltapäiväkoulutus, Helsinki, 225 e Tilattavia ja räätälöitäviä koulutuksia Vapaaehtoistoiminnan monet merkitykset vapaaehtoistoimijoiden kehittäjäkoulutus Seuraa lisäksi verkkosivuiltamme alueellisia koulutustilaisuuksia, joita päivitetään vuoden aikana. Koulutustarjontamme on myös esillä monissa valtakunnallisissa tapahtumissa vuoden aikana.

5 skolning på svenska Äldreinstitutet erbjuder också skolning och expertis på svenska. Kurserna förverkligas på Äldreinstitutet i Helsingfors eller på beställarens egen hemort. Vi erbjuder även skräddarsydda skolningsdagar som planeras och förverkligas i samarbete med beställaren. kouluttajakoulutus Ikäinstituutti tarjoaa tehokkaan ja taloudellisen tavan tiedon levittämiseen kouluttajakoulutuksella. Koulutukseen osallistuneet saavat valmiudet ja välineet kouluttaa uusia osaajia vanhustenhuoltoon ja erityisliikuntaan omalla alueellaan. Näin saadaan lisää laadukasta toimintaa ikäihmisille. mentorointi Tarjoamme mentorointia iäkkäiden terveysliikunnan kehittämiseksi ja juurruttamiseksi paikallisiin tarpeisiin. Mentorointi on tarkoitettu vanhustyön päättäjille, toimijoille ja työryhmille, jotka kehittävät uusia toimintatapoja vanhusten, hyvinvoinnin edistämiseksi ja monisektorisen yhteistyön vahvistamiseksi. tilauskoulutukset Tarjoamme erilaisia koulutustilaisuuksia yksittäisistä luennoista pidempiin kehittämisprosesseihin. Koulutuksen voi tilata suoraan työpaikalle tai se voidaan järjestää Ikäinstituutissa. Tilauskoulutusten sisällöistä ja hinnoista sovitaan erikseen. Tutustu tarkemmin monitieteelliseen osaamiseemme ja asiantuntijoihimme verkkosivuillamme. Käänny puoleemme, jos organisaatiosi, työyhteisösi tai projektisi kaipaa ikääntymisen, vanhustyön tai ikääntyvien liikunnan asiantuntijaa. Monitieteinen asiantuntijaryhmämme tekee arviointeja, toimintakykymittausta sekä antaa monipuolista tukea kehittämiseen. kurssijärjestelyt ilmoittautuminen Kursseille ilmoittaudutaan viimeistään kolme viikkoa ennen kurssin alkua. Ilmoittautumiset toivotaan ensisijaisesti internetin kautta: tai sähköpostitse: koulutus@ikainstituutti.fi tai puh. (09) maksut Kurssin hintaan (ks. kurssiluettelo) sisältyy koulutuksessa käytettävä materiaali sekä aamu- ja iltapäiväkahvit. Laskutuslisä on 7,50 e. Ikäinstituutin koulutus on arvonlisäverotonta palvelua. alennukset Yhdestä toimipaikasta joka kolmas osallistuva työntekijä samalle kurssille koulutusmateriaalin ja kurssikahvien hinnalla. Huom! Alennukset ovat voimassa vain, jos kaikki saman toimipaikan osallistujat laskutetaan samalla laskulla. Peruutukset Kurssipaikan peruutus ilman kuluja on tehtävä viimeistään kymmenen päivää ennen kurssin alkua. Mikäli peruutus tapahtuu tätä myöhemmin, peritään 50 % kurssin hinnasta ja koko maksu siinä tapauksessa, että peruutusta ei tehdä lainkaan. majoitus Osallistujat huolehtivat majoitusvarauksestaan itse. Ikäinstituutilla on sopimushinnat Helsingin keskustassa sijaitsevan hotelli Helkan kanssa (puh ). Varauksen yhteydessä on mainittava Ikäinstituutti. Osallistujille lähetetään kutsukirje ja lasku (laskutusosoitteeseen) noin viikkoa ennen kurssin alkua. Tervetuloa koulutukseen! 5

6 kurssiluettelo kevät Istumatansseja suomalaiseen musiikkiin Tanssitupa 2008, Istumatanssit, Helsinki, Yötyö ja yksintyöskentely, Helsinki, Konst i vården vårdens konst, Helsingfors, Elämystä ja elinvoimaa- luovat menetelmät vanhustyössä, iltapäiväkoulutus, (koulutus jatkuu 30.3 ja 13.4), Helsinki, Ikä ja alkoholi suhtautumisesta kohtaamiseen ja takaisin, Helsinki, Vanhuksen itsemääräämisoikeus ihmisoikeus vai uhka?, Helsinki, VanhusValmentaja: Voima- ja tasapainoharjoittelun ohjaus, Kaarina, Omaisyhteistyön haasteet, Helsinki, Vanhuuden mieli, iltapäiväkoulutus (koulutus jatkuu 14.4 ja 5.5), Helsinki, * VoiTas -kouluttajakoulutus: Iäkkäiden voima- ja tasapainoharjoittelu, Tampere, Ihanasti pihalla vanhusten ulkoilun edistäminen palvelutaloissa, Paimio, Ikänäkemystä vapaaehtoistoimintaan, Helsinki, * Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -kouluttajakoulutus, Helsinki, Istumatanssit kuntouttavan hoidon osana, Tampere, Voimaa ja tasapainoa vedestä vanhuksille, Helsinki, Arvioi ja tue toimintakykyä laaja-alaisesti, Helsinki, * VoiTas -kouluttajakoulutus:iäkkäiden voima- ja tasapainoharjoittelu Kajaani, Tanskan istumatanssit, Nordisk Träff 2009, Helsinki, Keinutuolista ja tasapainoharjoittelusta varmuutta kävelyyn, Seinäjoki, Vanhuus ja haavoittuvuus -seminaari *Kurssiin sisältyy yksi erikseen sovittava evaluointipäivä 6

7 syksy ja Vertaisesta kuntosalikaveri ohjauskurssi vapaaehtois- ja vertaisohjaajille, Savonlinna, ja Vertaisesta kuntosalikaveri ohjauskurssi vapaaehtois- ja vertaisohjaajille, Hämeenlinna, VanhusValmentaja: Voima- ja tasapainoharjoittelun ohjaus, Helsinki, Luovat menetelmät vanhustyössä, Helsinki, Keinutuolista ja tasapainoharjoittelusta varmuutta kävelyyn, Kauniainen, Muistisairaan ihmisen hoito haasteita vai mahdollisuuksia?, iltapäiväkoulutus, (koulutus jatkuu 26.10, ja 30.11), Helsinki, Istumatansseja suomalaiseen musiikkiin Tanssitupa 2008, Istumatanssit, Helsinki, Yötyö ja yksintyöskentely, Helsinki, Testaus tavaksi tapoja testaukseen iäkkäiden liikkumiskyvyn arviointi, Helsinki, Kulttuurikaveri, iltapäiväkoulutus, (koulutus jatkuu ja 1.12), Helsinki, * VoiTas -kouluttajakoulutus: Iäkkäiden voima- ja tasapainoharjoittelu, Seinäjoki, Den äldre människans självbestämmande en mänsklig rättighet eller ett hot?, Helsingfors, Senioritanssin ohjaus -kouluttajakoulutus Jatkokurssi II, diplomikurssi, Helsinki, 230 (Senioritanssiliiton jäsenet ja eläkeläiset 220 ) 1.11.* Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -kouluttajakoulutus, Helsinki, Istumatanssit kuntouttavan hoidon osana, Helsinki, Arvoista Arkea -seminaari * VoiTas -kouluttajakoulutus: Iäkkäiden voima- ja tasapainoharjoittelu, Lappeenranta, Senioritanssin ohjaajakoulutus Tanssitupa 2008, Helsinki, Voimaa ja tasapainoa vedestä vanhuksille, Tampere, 150 *Kurssiin sisältyy yksi erikseen sovittava evaluointipäivä 7

8 Ikäinstituutti on tutkiva, innovoiva, eettinen ja käytännönläheinen tiedustelut ja kurssiohjelmien tilaukset Saila Leppinen puh. (09) s-posti: sisältötiedustelut Taitto: Irene Manninen-Mäkelä Kuvat: Tapani Romppainen Paino: Kyriiri Oy 2010 Sirkkaliisa Heimonen: Haavoittuvuuden kohtaaminen ja eettiset kysymykset, puh. (09) Arto Tiihonen: Vapaaehtoisuudesta ja kulttuurista hyvinvointia, puh. (09) Elina Vuorjoki-Andersson: Terveysliikunta, toimintakyvyn arvionti ja kuntoutumisen edistäminen sekä senioritanssi, puh. (09) Christine Oesch-Börman: Skolning på svenska, tel. (09) s-posti: ikäinstituutti Asemapäällikönkatu 7, Helsinki puh. (09) s-posti:

KOULUTUSTARJONTA 2012

KOULUTUSTARJONTA 2012 KOULUTUSTARJONTA 2012 1 Tervetuloa Ikäinstituutin koulutukseen! Ikäihmisten parissa toimivilla ammattilaisilla, vapaaehtoisilla ja vertaisilla on keskeinen rooli iäkkäiden toimintakyvyn ja arjen mielekkyyden

Lisätiedot

Koulutustarjonta 2015

Koulutustarjonta 2015 Koulutustarjonta 2015 Elämänvoimaa vanhuuteen elämänvoimaa vanhuudesta Tilauskoulutus Elämänvoimaa vanhuuteen elämänvoimaa vanhuudesta Tarjoamme työyhteisöille koulutuksia ajankohtaisista teemoista seniori-

Lisätiedot

VoiTas kouluttajakoulutus - iäkkäiden voima- ja tasapainoharjoittelu

VoiTas kouluttajakoulutus - iäkkäiden voima- ja tasapainoharjoittelu VoiTas kouluttajakoulutus - iäkkäiden voima- ja tasapainoharjoittelu Aika ja paikka: 25. - 27.11.2013 + 1 pv, Impivaaran uimahalli, Uimahallinpolku 4, Turku Liitä kouluttaminen osaksi omaa työtä kehitä

Lisätiedot

Koulutukset ja materiaalit 2018

Koulutukset ja materiaalit 2018 Koulutukset ja materiaalit 2018 Tervetuloa oppimaan ja oivaltamaan! Meille Ikäinstituutissa on tärkeää, että saat ajankohtaista ja tutkittua tietoa hyvästä ikääntymisestä. Haluamme luoda oppimiseen otollisen

Lisätiedot

Elämänvoimaa vanhuuteen elämänvoimaa vanhuudesta. Koulutustarjonta 2013

Elämänvoimaa vanhuuteen elämänvoimaa vanhuudesta. Koulutustarjonta 2013 Elämänvoimaa vanhuuteen elämänvoimaa vanhuudesta Koulutustarjonta 2013 Elämänvoimaa vanhuuteen elämänvoimaa vanhuudesta Vuonna 2013 Ikäinstituutti siirtyy uudelle strategiakaudelle teemalla Elämänvoimaa

Lisätiedot

Koulutustarjonta 2014

Koulutustarjonta 2014 Koulutustarjonta 2014 Elämänvoimaa vanhuuteen elämänvoimaa vanhuudesta Elämänvoimaa vanhuuteen elämänvoimaa vanhuudesta Asiantuntemus antaa voimaa Olemme Ikäinstituutissa tehneet yli 40 vuotta työtä hyvän

Lisätiedot

Voimaa vanhuuteen yhteistyö laajenee kärkihankkeessa. Elina Karvinen, toimialapäällikkö, Ikäinstituutti

Voimaa vanhuuteen yhteistyö laajenee kärkihankkeessa. Elina Karvinen, toimialapäällikkö, Ikäinstituutti Voimaa vanhuuteen yhteistyö laajenee kärkihankkeessa Elina Karvinen, toimialapäällikkö, Ikäinstituutti Al Valtakunnalliset järjestökumppanit 2017-1. Aivoliitto ry 2. Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry

Lisätiedot

Työkalupakki ikäihmisten liikuntaan. Heli Starck (TtM, ft) ja Annele Urtamo (TtM, ft) 5.11.2015

Työkalupakki ikäihmisten liikuntaan. Heli Starck (TtM, ft) ja Annele Urtamo (TtM, ft) 5.11.2015 Työkalupakki ikäihmisten liikuntaan Heli Starck (TtM, ft) ja Annele Urtamo (TtM, ft) 5.11.2015 6.11.2015 Al Ikäinstituutin motto: Elämänvoimaa vanhuuteen elämänvoimaa vanhuudesta Päämäärä on edistää hyvää

Lisätiedot

Koulutustarjonta 2015

Koulutustarjonta 2015 Koulutustarjonta 2015 Elämänvoimaa vanhuuteen elämänvoimaa vanhuudesta Tilauskoulutus Elämänvoimaa vanhuuteen elämänvoimaa vanhuudesta Tarjoamme työyhteisöille koulutuksia ajankohtaisista teemoista seniori-

Lisätiedot

Välineitä tarkoituksellisen arjen tukemiseen

Välineitä tarkoituksellisen arjen tukemiseen Välineitä tarkoituksellisen arjen tukemiseen Aika ja paikka: 23.9.2014, Folkhälsanin Seniortalo, Mannerheimintie 97, Helsinki Ikäihmisen elämän merkitystä voidaan vahvistaa sosiokulttuurisilla työmenetelmillä

Lisätiedot

Voimaa vanhuuteen iäkkäiden terveysliikuntaohjelma

Voimaa vanhuuteen iäkkäiden terveysliikuntaohjelma Voimaa vanhuuteen iäkkäiden terveysliikuntaohjelma 18.10.2011 KEHITTÄMIS- JA JUURRUTUSSUUNNITELMA Kehittämis- ja juurrutussuunnitelman pohjana ovat kunnan yhteistyöryhmän tekemä alkukartoitus iäkkäiden

Lisätiedot

Vanhusneuvostojen rooli Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä -avainalue

Vanhusneuvostojen rooli Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä -avainalue Vanhusneuvostojen rooli Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä -avainalue Vanhusneuvosto uusi mahdollisuus ja mahdollistaja Innoittaja: Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn i tukemisesta sekä iäkkäiden

Lisätiedot

Kohti toimintakykyä edistäviä toimintatapoja

Kohti toimintakykyä edistäviä toimintatapoja Kohti toimintakykyä edistäviä toimintatapoja Miksi Voimaa vanhuuteen -ohjelma? Tiedetään, että Liikkumiskyvyn ongelmat, muistisairaudet, alakulo ja yksinäisyys jouduttavat koti- tai laitoshoitoon siirtymistä

Lisätiedot

Koordinaattorin puheenvuoro

Koordinaattorin puheenvuoro Koordinaattorin puheenvuoro Ikääntyneen hyvä arkiavustusohjelman keskustelutilaisuus 9.12.2011 Pirkko Karjalainen toiminnanjohtaja Tästä lähdettiin Hanketta valmisteltiin Ray:n aloitteesta kevään 2011

Lisätiedot

Yhdessä vahvan vanhuuden puolesta - Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa opittua

Yhdessä vahvan vanhuuden puolesta - Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa opittua Yhdessä vahvan vanhuuden puolesta - Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa opittua Vanhustyön vastuunkantajat -kongressi, Helsinki 13.10.2011 ohjelmakoordinaattori Pirjo Kalmari Ikäinstituutti, Voimaa vanhuuteen

Lisätiedot

Hyvinvoinnin tilannekatsaus

Hyvinvoinnin tilannekatsaus Hyvinvoinnin tilannekatsaus Hyvinvointikertomus 2014 Tytti Solankallio-Vahteri Hyvinvointikoordinaattori 16.11.2015 16.11.2015 Hyvinvoinnin edistäminen kunnan tehtävänä Kunnan tehtävänä on (Kuntalaki 410/2015)

Lisätiedot

Elämänvoimaa 70+ kuntosalilta

Elämänvoimaa 70+ kuntosalilta Elämänvoimaa 70+ kuntosalilta Aika ja paikka: 2.4, 4.-5.6, 17.-18.9.2014, Meilahdentie 2 B, Helsinki Oletko kiinnostunut ikäihmisten kuntosaliharjoittelusta? Tarjoamme syventävää koulutusta kuntosaliohjaajille

Lisätiedot

Katsaus Pieksämäen Voimaa vanhuuteen -kehittämistyöhön 2012-2015

Katsaus Pieksämäen Voimaa vanhuuteen -kehittämistyöhön 2012-2015 Katsaus Pieksämäen Voimaa vanhuuteen -kehittämistyöhön 2012-2015 Annele Urtamo ja Mika Simonen Kesäkuu 2015 Voimaa vanhuuteen -kehittämistyö Voimaa vanhuuteen -ohjelman päämääränä on edistää toimintakyvyltään

Lisätiedot

Järjestämissuunnitelma hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työvälineenä. TERVESOS 2012 Tampere 9.5.2012

Järjestämissuunnitelma hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työvälineenä. TERVESOS 2012 Tampere 9.5.2012 Tampere-talo 8. 9.5.2012 Järjestämissuunnitelma hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työvälineenä TERVESOS 2012 Tampere 9.5.2012 Terveydenhuoltolaki Lain tarkoituksena on edistää ja ylläpitää väestön

Lisätiedot

Katsaus Lemin Voimaa vanhuuteen -kehittämistyöhön 2012-2015

Katsaus Lemin Voimaa vanhuuteen -kehittämistyöhön 2012-2015 Katsaus Lemin Voimaa vanhuuteen -kehittämistyöhön 2012-2015 Minna Säpyskä-Nordberg ja Mika Simonen Kesäkuu 2015 Voimaa vanhuuteen -kehittämistyö Voimaa vanhuuteen -ohjelman päämääränä on edistää toimintakyvyltään

Lisätiedot

Ikääntyvät arvokas voimavara työnantajalle ja yhteiskunnalle eläkevalmennus osaksi työhyvinvointitoimintaa

Ikääntyvät arvokas voimavara työnantajalle ja yhteiskunnalle eläkevalmennus osaksi työhyvinvointitoimintaa Ikääntyvät arvokas voimavara työnantajalle ja yhteiskunnalle eläkevalmennus osaksi työhyvinvointitoimintaa Uudista ja uudistu tapahtuma 24.11.2015 Wanha Satama, Saija Ohtonen-Jones TÄYTTÄ ELÄMÄÄ ELÄKKEELLÄ

Lisätiedot

LIIKUNNAN JA VAPAA-AJAN KOULUTUSOHJELMA

LIIKUNNAN JA VAPAA-AJAN KOULUTUSOHJELMA LIIKUNNAN JA VAPAA-AJAN KOULUTUSOHJELMA Koulutusjohtaja Koulutusohjelmavastaava Opintosihteerit Eija Heikkinen Katri Takala Anna-Maija Rahikkala Marja Haapavaara Liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelmasta

Lisätiedot

Katsaus Jalasjärven Voimaa vanhuuteen -kehittämistyöhön 2010-2013

Katsaus Jalasjärven Voimaa vanhuuteen -kehittämistyöhön 2010-2013 Katsaus Jalasjärven Voimaa vanhuuteen -kehittämistyöhön 2010-2013 Kesäkuu 2014 Voimaa vanhuuteen -kehittämistyö Voimaa vanhuuteen -ohjelman päämääränä on edistää toimintakyvyltään heikentyneiden ikäihmisten

Lisätiedot

Mietteitä vanhusneuvoston jäsenyyden päättyessä. Vanhusneuvosto 19.11.2014 Seurakuntien talo, III linja Yrjö Mattila

Mietteitä vanhusneuvoston jäsenyyden päättyessä. Vanhusneuvosto 19.11.2014 Seurakuntien talo, III linja Yrjö Mattila Mietteitä vanhusneuvoston jäsenyyden päättyessä Vanhusneuvosto 19.11.2014 Seurakuntien talo, III linja Yrjö Mattila Eduskunnan oikeusasiamies ja välikysymys vanhuspalvelulain taustalla Eduskunnan oikeusasiamies

Lisätiedot

Ikääntyminen ja henkiset voimavarat

Ikääntyminen ja henkiset voimavarat Ikääntyminen ja henkiset voimavarat Agronomiliiton tilaisuus 5.11.2013 Vuoden psykologi Toimialapäällikkö, PsT Sirkkaliisa Heimonen Ikäinstituutti Ikäinstituutti - hyvän vanhenemisen asiantuntija Tehtävänä

Lisätiedot

Perusopetuksen kehittämiskouluverkosto

Perusopetuksen kehittämiskouluverkosto Perusopetuksen kehittämiskouluverkosto Uudistuva koulu Uusi pedagogiikka, uusi toimintakulttuuri, uusi oppiminen Tulevaisuuden peruskoulu Hallitusohjelma 2015 OPS 2016 Paikallinen opetuksen järjestäjän

Lisätiedot

Voimaa vanhuuteen iäkkäiden terveysliikuntaohjelma 18.10.2011

Voimaa vanhuuteen iäkkäiden terveysliikuntaohjelma 18.10.2011 Voimaa vanhuuteen iäkkäiden terveysliikuntaohjelma 18.10.2011 KEHITTÄMIS- JA JUURRUTUSSUUNNITELMA Kehittämis- ja juurrutussuunnitelman pohjana ovat kunnan yhteistyöryhmän tekemä alkukartoitus iäkkäiden

Lisätiedot

Täyttä elämää eläkkeellä

Täyttä elämää eläkkeellä Täyttä elämää eläkkeellä Sijoita itseesi ja antoisiin eläkepäiviin! Saija Ohtonen-Jones, Suomen Punainen Risti 20.5.2016 TÄYTTÄ ELÄMÄÄ ELÄKKEELLÄ Copyright Suomen Punainen Risti Punainen Risti kansainvälinen

Lisätiedot

KUNTIEN LIIKUNTAVIRANHALTIJOIDEN TYÖKOKOUS JOENSUU 26.11.2015

KUNTIEN LIIKUNTAVIRANHALTIJOIDEN TYÖKOKOUS JOENSUU 26.11.2015 KUNTIEN LIIKUNTAVIRANHALTIJOIDEN TYÖKOKOUS JOENSUU 26.11.2015 Mitkä ovat kuntanne suurimmat haasteet liikuntaan liittyvissä asioissa tulevaisuudessa? Talous - Harrastamisen kustannusten nousu - Liikuntapaikkaverkoston

Lisätiedot

Työnantajahaastattelujen satoa. Kirsi Klemelä Turun yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta

Työnantajahaastattelujen satoa. Kirsi Klemelä Turun yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta Työnantajahaastattelujen satoa Kirsi Klemelä Turun yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta Työnantajien edustajien haastattelut Tavoitteena oli kartoittaa työnantajien ja henkilöstönkehittäjien näkemystä

Lisätiedot

Sähköinen hyvinvointikertomus PERTUNMAAN KUNTA HYVÄKSYTTY VALTUUSTOSSA 12/2012 HYVÄKSYTTY VALTUUSTOSSA 12/2013

Sähköinen hyvinvointikertomus PERTUNMAAN KUNTA HYVÄKSYTTY VALTUUSTOSSA 12/2012 HYVÄKSYTTY VALTUUSTOSSA 12/2013 Sähköinen hyvinvointikertomus PERTUNMAAN KUNTA HYVÄKSYTTY VALTUUSTOSSA 12/2012 HYVÄKSYTTY VALTUUSTOSSA 12/2013 KH 6/2012: Hyvinvointityöryhmä Kunnanjohtaja Juha Torniainen Rehtori/ koulutoimen johtaja

Lisätiedot

27.3.2014. Niina Kaukonen, vanhuspalvelujen johtaja Tapio Anttonen, vanhuspalvelujen ylilääkäri

27.3.2014. Niina Kaukonen, vanhuspalvelujen johtaja Tapio Anttonen, vanhuspalvelujen ylilääkäri 27.3.2014, vanhuspalvelujen johtaja Tapio Anttonen, vanhuspalvelujen ylilääkäri Veteraanien lukumäärä Mikkelin PTY( Mikkeli, Hirvensalmi ja Puumala) 274, (Mikkeli 214, Hirvensalmi 9, Puumala 24), joista

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Yrityksessä toimiminen 15 osp Tavoitteet:

TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Yrityksessä toimiminen 15 osp Tavoitteet: TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Yrityksessä toimiminen 15 osp Tavoitteet: arvioi oman alan tarjontaa ja uusien asiakkaiden löytymistä tuotteistamisen lähtökohdista. täsmentää

Lisätiedot

Alkukartoitus 2016 Kiuruvesi Asukasluku: 8600, 75 vuotta täyttäneitä: 1120 (13 %), Lähde: Sotkanet 2015

Alkukartoitus 2016 Kiuruvesi Asukasluku: 8600, 75 vuotta täyttäneitä: 1120 (13 %), Lähde: Sotkanet 2015 Alkukartoitus 2016 Kiuruvesi Asukasluku: 8600, 75 vuotta täyttäneitä: 1120 (13 %), Lähde: Sotkanet 2015 Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan valittiin vuonna 2016 yhteensä 18 kuntaa (kuvio1.) Kolmivuotisen kehittämistyön

Lisätiedot

Tutkimustietoa ja kokemuksia vertaisarviointimallin 1. pilotointivaiheesta VERTAISARVIOINTI KEHITTÄMISTYÖN TUKENA - kehittämisen ja hanketyön tukena

Tutkimustietoa ja kokemuksia vertaisarviointimallin 1. pilotointivaiheesta VERTAISARVIOINTI KEHITTÄMISTYÖN TUKENA - kehittämisen ja hanketyön tukena Tutkimustietoa ja kokemuksia vertaisarviointimallin 1. pilotointivaiheesta VERTAISARVIOINTI KEHITTÄMISTYÖN TUKENA - Vertaisarviointimalli iointimalli oppimisympäristöjen mpäristöjen kehittämisen ja hanketyön

Lisätiedot

Katsaus Alavuden Voimaa vanhuuteen -kehittämistyöhön 2011 2014

Katsaus Alavuden Voimaa vanhuuteen -kehittämistyöhön 2011 2014 Katsaus Alavuden Voimaa vanhuuteen -kehittämistyöhön 2011 2014 Annele Urtamo ja Mika Simonen Voimaa vanhuuteen -kehittämistyö Voimaa vanhuuteen -ohjelman päämääränä on edistää toimintakyvyltään heikentyneiden

Lisätiedot

SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE. syksy 2016 ja kevät 2017

SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE. syksy 2016 ja kevät 2017 Hyvinvointi ja palveluala Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala Otavankatu 4 50100 MIKKELI SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE syksy 2016 ja kevät 2017 Työelämän edustajina,

Lisätiedot

KANSAINVÄLISIÄ OSAAJIA LAUREASTA

KANSAINVÄLISIÄ OSAAJIA LAUREASTA KANSAINVÄLISIÄ OSAAJIA LAUREASTA Tiesitkö, että Laurea-ammattikorkeakoulusta on mahdollista saada kansainvälisiä opiskelijoita yritystoimintasi kehittämiseen? Laurea-ammattikorkeakoulun liiketalouden englanninkielisessä

Lisätiedot

Kuntalaisten kuuleminen ja tiedon hyödyntäminen Siun Sote valmistelussa Hyvinvointifoorumi 2016 2.5.2016 Lahti. Toiminnanjohtaja Elina Pajula

Kuntalaisten kuuleminen ja tiedon hyödyntäminen Siun Sote valmistelussa Hyvinvointifoorumi 2016 2.5.2016 Lahti. Toiminnanjohtaja Elina Pajula Kuntalaisten kuuleminen ja tiedon hyödyntäminen Siun Sote valmistelussa Hyvinvointifoorumi 2016 2.5.2016 Lahti Toiminnanjohtaja Elina Pajula Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry: 1. Osallisuus ihmisten

Lisätiedot

Katsaus Lahden Voimaa vanhuuteen -kehittämistyöhön 2012-2015

Katsaus Lahden Voimaa vanhuuteen -kehittämistyöhön 2012-2015 Katsaus Lahden Voimaa vanhuuteen -kehittämistyöhön 2012-2015 Heli Starck ja Mika Simonen Toukokuu 2015 Voimaa vanhuuteen -kehittämistyö Voimaa vanhuuteen -ohjelman päämääränä on edistää toimintakyvyltään

Lisätiedot

Voimaa vanhuuteen -työ käyntiin. Kuntatapaaminen 13.9.2016 Leppävirta

Voimaa vanhuuteen -työ käyntiin. Kuntatapaaminen 13.9.2016 Leppävirta Voimaa vanhuuteen -työ käyntiin Kuntatapaaminen 13.9.2016 Leppävirta Al Ikäinstituutin motto: Elämänvoimaa vanhuuteen elämänvoimaa vanhuudesta Päämäärä on edistää hyvää vanhenemista tukemalla toimintakykyisyyttä

Lisätiedot

VOIMAA VANHUUTEEN HYVÄT KÄYTÄNNÖT Soveltavan liikunnan seutufoorumi

VOIMAA VANHUUTEEN HYVÄT KÄYTÄNNÖT Soveltavan liikunnan seutufoorumi VOIMAA VANHUUTEEN HYVÄT KÄYTÄNNÖT Soveltavan liikunnan seutufoorumi 1.6.2017 Al Ohjelman kohderyhmä ja tavoite Kohderyhmä: Kotona asuvat, toimintakyvyltään heikentyneet ikäihmiset (75+) liikkumisvaikeuksia,

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda

Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda hyvät edellytykset oppilaiden kasvulle, kehitykselle ja

Lisätiedot

Kehittämisrakenteet uudessa SOTE:ssa. Raili Haaki Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus

Kehittämisrakenteet uudessa SOTE:ssa. Raili Haaki Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Kehittämisrakenteet uudessa SOTE:ssa Raili Haaki Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Täydellisesti integroitu järjestelmä Integraation hyödyt mahdollista saavuttaa, jos lähtökohtana asiakas, ei hallinnonala

Lisätiedot

Mitä on kestävä kehitys

Mitä on kestävä kehitys Kestävä kehitys on maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa jatkuvaa ja ohjattua yhteiskunnallista muutosta, jonka päämääränä on turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät

Lisätiedot

VIVA! taitoa ikääntyvien mielen hyvinvoinnin tukemiseen

VIVA! taitoa ikääntyvien mielen hyvinvoinnin tukemiseen VIVA! taitoa ikääntyvien mielen hyvinvoinnin tukemiseen 9.5.2017 Toimialapäällikkö Sirkkaliisa Heimonen ja kehittämisasiantuntija Mari Juote Al VIVA! Voimaantumista vahvistava ohjaus Tavoitteena luoda

Lisätiedot

Asiakkaiden osallisuus mitä. Asta Niskala ja Annikki Paajanen 31.10.12 Oulu

Asiakkaiden osallisuus mitä. Asta Niskala ja Annikki Paajanen 31.10.12 Oulu Asiakkaiden osallisuus mitä se tarkoittaa kehittämistyössä? i t ä? Asta Niskala ja Annikki Paajanen 31.10.12 Oulu Tavoitteena kehittämishankkeissa jo koko 2000 luvun ajan Asiakkaiden osallisuuden kehittäminen

Lisätiedot

Henkilökohtainen tutkintotilaisuuden suunnitelma. Osaamisala SAIRAANHOITO JA HUOLENPITO. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Lähihoitaja

Henkilökohtainen tutkintotilaisuuden suunnitelma. Osaamisala SAIRAANHOITO JA HUOLENPITO. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Lähihoitaja Henkilökohtainen tutkintotilaisuuden suunnitelma Osaamisala SAIRAANHOITO JA HUOLENPITO Näyttötutkinnon suorittaja: Tutkintotilaisuuden paikka ja aika: Työpaikka ja työpaikkakoodi: Tutkintotilaisuuden ajankohta

Lisätiedot

Ikäystävällinen Hervannan palvelualue -projekti

Ikäystävällinen Hervannan palvelualue -projekti Valokuva: 2012 BLOM Ikäystävällinen Hervannan palvelualue -projekti Ympäristöministeriö Tampereen kaupunki Tampereen Kotilinnasäätiö Tampereen Vanhuspalveluyhdistys ry Vaihtoehtoja ikäihmisen asumiseen

Lisätiedot

Katsaus Juvan Voimaa vanhuuteen -kehittämistyöhön 2010-2013

Katsaus Juvan Voimaa vanhuuteen -kehittämistyöhön 2010-2013 Katsaus Juvan Voimaa vanhuuteen -kehittämistyöhön 2010-2013 Kesäkuu 2014 Voimaa vanhuuteen -kehittämistyö Voimaa vanhuuteen -ohjelman päämääränä on edistää toimintakyvyltään heikentyneiden ikäihmisten

Lisätiedot

Vanhempien näkemyksiä alle kouluikäisen neurologista kuntoutusta ja ohjausta saavan lapsen kuntoutuksesta sekä heidän osallisuudestaan siihen

Vanhempien näkemyksiä alle kouluikäisen neurologista kuntoutusta ja ohjausta saavan lapsen kuntoutuksesta sekä heidän osallisuudestaan siihen Vanhempien näkemyksiä alle kouluikäisen neurologista kuntoutusta ja ohjausta saavan lapsen kuntoutuksesta sekä heidän osallisuudestaan siihen Mäntykangas 2 Kysely toteutettiin strukturoidulla lomakkeella

Lisätiedot

8.9.2010 VANH 12 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 13 VANH 13 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VAALI 13

8.9.2010 VANH 12 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 13 VANH 13 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VAALI 13 3/2010 8.9.2010 Asiat VANH 12 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 13 VANH 13 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VAALI 13 VANH 14 VANHUSTENVIIKON 3.-10.10.2010 OHJELMAN SUUNNITTELU 14 VANH 15 MUUT ASIAT 15 3/2010

Lisätiedot

Mielen hyvinvointi voimaksi ikäihmisten elämänhaasteisiin hanke. (Terveyden edistämisen määräraha-avustus, )

Mielen hyvinvointi voimaksi ikäihmisten elämänhaasteisiin hanke. (Terveyden edistämisen määräraha-avustus, ) Mielen hyvinvointi voimaksi ikäihmisten elämänhaasteisiin hanke (Terveyden edistämisen määräraha-avustus, 2017-18) Al Mielen hyvinvointi voimaksi ikäihmisten elämänhaasteisiin Mielipakista elämänvoimaa!

Lisätiedot

Kykyviisari. Työ- ja toimintakyvyn muutosta tukemassa

Kykyviisari. Työ- ja toimintakyvyn muutosta tukemassa Kykyviisari Työ- ja toimintakyvyn muutosta tukemassa Kykyviisari sopii kaikille työikäisille Kykyviisari on työ- ja toimintakyvyn arviointimenetelmä kaikille työikäisille, myös työelämän ulkopuolella oleville.

Lisätiedot

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää.

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää. Ops-perusteluonnosten palaute Poikkilaakson oppilailta 1 LUKU 2 B Perusopetuksen arvoperusta Suunta on oikea, ja tekstissä kuvataan hyvin sitä, kuinka kaikilla lapsilla kuuluisi olla oikeus opiskella ja

Lisätiedot

IKIHYVÄ PÄIJÄT-HÄME Ikääntyminen, sosiaaliset tekijät ja hyvinvointi

IKIHYVÄ PÄIJÄT-HÄME Ikääntyminen, sosiaaliset tekijät ja hyvinvointi IKIHYVÄ PÄIJÄT-HÄME Ikääntyminen, sosiaaliset tekijät ja hyvinvointi Tutkimus- ja kehittämishanke 2002-2012 - HY/ Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia - HY/ Yhteiskuntapolitiikan laitos - Kansanterveyslaitos

Lisätiedot

Voiko kohtaamista johtaa?- myönteisen vuorovaikutuksen luominen hoivakontakteissa. Mainio Vire Oy Laura Saarinen

Voiko kohtaamista johtaa?- myönteisen vuorovaikutuksen luominen hoivakontakteissa. Mainio Vire Oy Laura Saarinen Voiko kohtaamista johtaa?- myönteisen vuorovaikutuksen luominen hoivakontakteissa Mainio Vire Oy Laura Saarinen Yrityksen arvopohja luo jo suunnan kohtaamiselle Yrityksemme arvot on luotu yhdessä henkilökuntamme

Lisätiedot

Miten voin palvella? Valtiokonttorin Kaiku-työnantajapalvelut

Miten voin palvella? Valtiokonttorin Kaiku-työnantajapalvelut Miten voin palvella? Valtiokonttorin Kaiku-työnantajapalvelut Valtiokonttori Työnantajapalvelut Valtiokonttorin Kaiku-palveluiden ydintehtävä on tukea työyhteisöjen kehittämistä toimiviksi ja hyvinvoiviksi.

Lisätiedot

Kuntien haasteet sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämisessä - valvonnan näkökulma

Kuntien haasteet sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämisessä - valvonnan näkökulma Kuntien haasteet sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämisessä - valvonnan näkökulma Hyvin saumattu sosiaali- ja terveydenhuollon valvonta Ylijohtaja Marja-Liisa Partanen, Valvira Valviran

Lisätiedot

Kuntien erityisliikunta lainsäädännön näkökulmasta Saku Rikala, LTS. Erityisliikunnan Symposio kunnissa ja järjestöissä toimiville 29.5.

Kuntien erityisliikunta lainsäädännön näkökulmasta Saku Rikala, LTS. Erityisliikunnan Symposio kunnissa ja järjestöissä toimiville 29.5. Kuntien erityisliikunta lainsäädännön näkökulmasta Saku Rikala, LTS Erityisliikunnan Symposio kunnissa ja järjestöissä toimiville 29.5.2012 1. Taustaa Esityksen rakenne 2. Kuntien erityisliikunnan lainsäädäntö

Lisätiedot

Ylitä itsesi. Valmennukset ja seminaarit syksy 2016. Hankinta Toimitusketjun hallinta Yritysvalmennukset

Ylitä itsesi. Valmennukset ja seminaarit syksy 2016. Hankinta Toimitusketjun hallinta Yritysvalmennukset Ylitä itsesi Valmennukset ja seminaarit syksy 2016 Hankinta Toimitusketjun hallinta Yritysvalmennukset Hei, hankinnan ja toimitusketjun hallinnan osaaminen on yrityksille erittäin tärkeä kilpailukyvyn

Lisätiedot

Tunnistetaanko työttömän palvelutarpeet? Miten työtön ohjautuu terveydenhuoltoon?

Tunnistetaanko työttömän palvelutarpeet? Miten työtön ohjautuu terveydenhuoltoon? Tunnistetaanko työttömän palvelutarpeet? Miten työtön ohjautuu terveydenhuoltoon? Työttömän henkilön hoito ja palveluprosessi -koulutus 8.12.2015 Katariina Korkeila Turun hyvinvointitoimiala, terveyspalvelut

Lisätiedot

Lauri Hellsten, Espoon yhteislyseon lukio Mika Setälä, Lempäälän lukio

Lauri Hellsten, Espoon yhteislyseon lukio Mika Setälä, Lempäälän lukio Lukion opetussuunnitelman perusteet 2016 Teemaopinnot Lauri Hellsten, Espoon yhteislyseon lukio Mika Setälä, Lempäälän lukio 1 5.22 Teemaopinnot "Teemaopinnot ovat eri tiedonaloja yhdistäviä opintoja.

Lisätiedot

OSAAMISEN ARVIOINTI OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN

OSAAMISEN ARVIOINTI OSAAMISTAVOITTEET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Liikunta, liikkuminen ja motoriset taidot n osaamista verrataan laadittuihin opiskelijan keskusteluissa, oppimistehtävillä, portfolioilla tai projekteilla. vertais n itsearviointi

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 14.4.2016

Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 14.4.2016 Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 14.4.2016 Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Osaamiskartan laatiminen ja kehitystyön prosessi lähti liikkeelle osana laajempaa laadun

Lisätiedot

Moniammatillinen lääkehoidon arviointi. Maija Pirttijärvi

Moniammatillinen lääkehoidon arviointi. Maija Pirttijärvi Moniammatillinen lääkehoidon arviointi Taustaa Fimea kokosi vuoden 2012 alusta moniammatillista verkostoa ikäihmisten lääkkeiden käytön järkeistämiseksi Verkoston ydin rakentui tiiviistä kehittämisverkostosta,

Lisätiedot

palveluiden suunnittelun apuna

palveluiden suunnittelun apuna Vanhuspalvelulain seuranta palveluiden suunnittelun apuna Minna-Liisa Luoma Vanhustyön seminaari 2. 3.9.2014, Minna-Liisa Luoma 1 Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali-

Lisätiedot

Voimaa vanhuuteen iäkkäiden terveysliikuntaohjelma 18.10.2011

Voimaa vanhuuteen iäkkäiden terveysliikuntaohjelma 18.10.2011 Voimaa vanhuuteen iäkkäiden terveysliikuntaohjelma 18.10.2011 KEHITTÄMIS- JA JUURRUTUSSUUNNITELMA Kehittämis- ja juurrutussuunnitelman pohjana ovat kunnan yhteistyöryhmän tekemä alkukartoitus iäkkäiden

Lisätiedot

Mielen hyvinvointi ja liikunta. Suunnittelija Tamara Björkqvist, Ikäinstituutti

Mielen hyvinvointi ja liikunta. Suunnittelija Tamara Björkqvist, Ikäinstituutti Mielen hyvinvointi ja liikunta Suunnittelija Tamara Björkqvist, Ikäinstituutti Al Terveisiä Ikäinstituutista! Päämäärä on edistää hyvää vanhenemista tukemalla toimintakykyisyyttä ja osallisuutta. Asiantuntijuusalueet

Lisätiedot

Pientyöpaikoilla uudistuminen mistyö

Pientyöpaikoilla uudistuminen mistyö Pientyöpaikoilla uudistuminen (Punk)-hankeen kehittämisty mistyö Kuntoutusalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Kuntoutussäätiö Pirkko Mäkelä-Pusa 17.3.2011 ESR-hanke 2009 2012, Sosiaali- ja terveysministeriö

Lisätiedot

Tulevaisuuden Kaukovainio

Tulevaisuuden Kaukovainio Tulevaisuuden Kaukovainio Ikääntyneiden asuinalueena Ikäystävällinen asuinalue -seminaari 12.5.2014 Mervi Uusimäki KAUKOVAINIO 3 km keskustasta Rakennettu v. 1965-1975 noin 4700 asukasta Aluesuhdelukuja

Lisätiedot

Terve Tanssi! - yhteisötanssihanke

Terve Tanssi! - yhteisötanssihanke Terve Tanssi! - yhteisötanssihanke tanssihanke Tanssi vanhustyön n voimavarana Terve Kuopio/Tanssin aluekeskus Kuopio 2006-2008 Laura Pylkkänen/Anniina Aunola 2006 Mitä on yhteisötaide? taide? Yhteisötaiteen

Lisätiedot

Rantasipi Pohjanhovi Pohjanpuistikko 2 96200 ROVANIEMI rantasipi.pohjanhovi@restel.fi Tel: 01633711 Fax: 016313997

Rantasipi Pohjanhovi Pohjanpuistikko 2 96200 ROVANIEMI rantasipi.pohjanhovi@restel.fi Tel: 01633711 Fax: 016313997 RANTASIPI POHJANHOVI TARJOUS Anu Karonen Pohjanpuistikko 2 FI-96200 ROVANIEMI 09.04.2013 Napapiirin Palloketut Markku Pyhäjärvi Pohjanhovi & Cumulus Lentopallon A-poikien SM-lopputurnaus 3-5.5.2013 Hyvä

Lisätiedot

VAPAAEHTOISTOIMINTA IKÄIHMISTEN HYVÄKSI. Turvallinen kunta seminaari 18.4.2013 Hamina Yrjö Heimonen Hyvinkään kaupunki

VAPAAEHTOISTOIMINTA IKÄIHMISTEN HYVÄKSI. Turvallinen kunta seminaari 18.4.2013 Hamina Yrjö Heimonen Hyvinkään kaupunki VAPAAEHTOISTOIMINTA IKÄIHMISTEN HYVÄKSI Turvallinen kunta seminaari 18.4.2013 Hamina Yrjö Heimonen Hyvinkään kaupunki IKÄÄNTYNEIDEN TURVALLISUUS Hyvinkään kaupungin turvallisuussuunnitelman 2013-2016 ja

Lisätiedot

Sirpa Pöllänen Liikuntapalvelupäällikkö vs LAPPEE RANTA INTERNATIONAL UNIVERSITY CITY

Sirpa Pöllänen Liikuntapalvelupäällikkö vs LAPPEE RANTA INTERNATIONAL UNIVERSITY CITY Sirpa Pöllänen Liikuntapalvelupäällikkö vs. 2.10.2018 r LAPPEE RANTA INTERNATIONAL UNIVERSITY CITY Seniorihanke Lpr:n liikuntatoimessa Kärkikuntana 1.8.2017 lähtien. Liikuntatoimeen palkattiin liikunnanohjaaja

Lisätiedot

Suomen Omakotiliitto ry

Suomen Omakotiliitto ry Suomen Omakotiliitto ry HIRSITALOTEOLLISUUS RY:N VUOSIKOKOUSSEMINAARI 31.3.2016 SEINÄJOKI OMAKOTIASUMINEN SUOMESSA 1 OMAKOTILIITTO Omakotiliiton visio: Omakotiliitto on alan arvostetuin ja elinvoimaisin

Lisätiedot

Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen

Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen Mikä on liikkumissuunnitelma ja miksi se kannattaa tehdä? Liikkumissuunnitelma antaa konkreettisen suunnan Liikkumissuunnitelma

Lisätiedot

Voimaa vanhuuteen iäkkäiden terveysliikuntaohjelma

Voimaa vanhuuteen iäkkäiden terveysliikuntaohjelma Voimaa vanhuuteen iäkkäiden terveysliikuntaohjelma 18.10.2011 KEHITTÄMIS- JA JUURRUTUSSUUNNITELMA Kehittämis- ja juurrutussuunnitelman pohjana ovat kunnan yhteistyöryhmän tekemä alkukartoitus iäkkäiden

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Linnainmaan koulun huoltajille syksy 2016

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Linnainmaan koulun huoltajille syksy 2016 Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Linnainmaan koulun huoltajille syksy 2016 Mikä on opetussuunnitelma? Opetussuunnitelma on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta. Siinä kerrotaan,

Lisätiedot

Virkeyttä ja Voimaa vanhuuteen 26.8.2013 ft Kirsi Pölönen

Virkeyttä ja Voimaa vanhuuteen 26.8.2013 ft Kirsi Pölönen Virkeyttä ja Voimaa vanhuuteen 26.8.2013 ft Kirsi Pölönen Esityksen rakenne VoiTas - kunnonhoitaja koulutus Voima- ja tasapainoharjoittelu-ryhmät VoiTas- ryhmien vaikuttavuus Muu virkistyminen Toimintakyky

Lisätiedot

Ikääntyminen ja hyvinvointi Pohjois-Savossa ikäihmiset ovat aktiivisia

Ikääntyminen ja hyvinvointi Pohjois-Savossa ikäihmiset ovat aktiivisia Ikääntyminen ja hyvinvointi Pohjois-Savossa ikäihmiset ovat aktiivisia Ylä-Savon seutuseminaari pidettiin Savonia-ammattikorkeakoululla Iisalmessa 4.6.2013. Tapaamiseen kokoontui Ylä-Savon soten edustajia,

Lisätiedot

21.5.2014 VANH 8 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 9 VANH 9 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VAALI 9

21.5.2014 VANH 8 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 9 VANH 9 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VAALI 9 2/2014 21.5.2014 Asiat VANH 8 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 9 VANH 9 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VAALI 9 VANH 10 TUTUSTUMINEN TAMPEREEN VANHUSNEUVOSTON TOIMINTAAN 10 VANH 11 MAHDOLLINEN LAUSUNTO

Lisätiedot

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen ikäpoliittisen ohjelman linjaukset

Kuntayhtymä Kaksineuvoisen ikäpoliittisen ohjelman linjaukset Kuntayhtymä Kaksineuvoisen ikäpoliittisen ohjelman linjaukset jatkoa, terveyspalvelut. 3.5.2011 Anne Ylirinne, TtM, ylihoitaja vs. Taustaa 1.1.2009 alkaen kuntayhtymän laajeneminen koko perusturvan kattavaksi

Lisätiedot

Työelämä odottaa osaamista. Esa Poikela Lapin yliopisto esa.poikela@ulapland.fi Pedaforum 26.9.2010

Työelämä odottaa osaamista. Esa Poikela Lapin yliopisto esa.poikela@ulapland.fi Pedaforum 26.9.2010 Työelämä odottaa osaamista Esa Poikela Lapin yliopisto esa.poikela@ulapland.fi Pedaforum 26.9.2010 Lapin yliopiston Työelämä- ja rekrytointi-palvelujen selvitykset 2007 ja 2008 23 osaamisalueesta hallitaan

Lisätiedot

SISÄISEN KASVUN RYHMÄ 2011

SISÄISEN KASVUN RYHMÄ 2011 SISÄISEN KASVUN RYHMÄ 2011 CHI KUNG MEDITAATIO TIETOISUUS ELINVOIMA LIFESTYLE TIISTAISIN klo 1900-2100 keväällä 12 kertaa 18.1.-12.4.11 (ei hiihtolomalla 22.2.) ESPOON IYENGARJOOGAKESKUS NIITTYKUMPU Niittykummuntie

Lisätiedot

Perheet Keskiöön! Perheet keskiöön! On STEAn rahoittama järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinaatiohanke

Perheet Keskiöön! Perheet keskiöön! On STEAn rahoittama järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinaatiohanke Perheet keskiöön! Lape-info 28.2.2019 Järjestöagentti Matti Virtasalo Perheet Keskiöön! On STEAn rahoittama järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinaatiohanke 2018 2020. 1 70 järjestön yhteisen

Lisätiedot

Välittyykö tutkittu tieto vanhusten arkeen?

Välittyykö tutkittu tieto vanhusten arkeen? Välittyykö tutkittu tieto vanhusten arkeen? - esimerkkinä Voimaa vanhuuteen -ohjelma Ikääntymisen foorumi 15.11. 2010 Elina Karvinen ohjelmajohtaja Ikäinstituutti www.voimaavanhuuteen.fi Voimaa vanhuuteen

Lisätiedot

Elämänkatsomustieto. Arto Vaahtokari Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu arto.vaahtokari@helsinki.fi. Sari Muhonen

Elämänkatsomustieto. Arto Vaahtokari Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu arto.vaahtokari@helsinki.fi. Sari Muhonen Elämänkatsomustieto Arto Vaahtokari Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu arto.vaahtokari@helsinki.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ Elämänkatsomustiedon opetuksen ydintehtävänä on edistää oppilaiden kykyä etsiä

Lisätiedot

MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa!

MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa! Kysely Välkky-projektissa keväällä 2011 toteutetuista MUUTOS! -koulutuksista MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa! Aika ja paikka: 11.3.2011, MTC Oy, Pori Kouluttajat: Timo Martelius

Lisätiedot

I osa. laatu. Riitta Räsänen YTT, TtM, esh

I osa. laatu. Riitta Räsänen YTT, TtM, esh I osa Ikäihmisten tarpeet ja palveluiden laatu Riitta Räsänen YTT, TtM, esh Laatuhoiva Oy Esitykseni pohjana Räsänen Riitta. Ikääntyneiden asiakkaiden elämänlaatu ympärivuorokautisessa hoivassa sekä hoivan

Lisätiedot

TOIMINTAMALLI ETSIVÄLLE VANHUSTYÖLLE

TOIMINTAMALLI ETSIVÄLLE VANHUSTYÖLLE TOIMINTAMALLI ETSIVÄLLE VANHUSTYÖLLE TAVOITE KEHITTÄÄ TOIMINTAMALLI, JONKA AVULLA TAVOITETAAN KAIKKI YLI 75 -VUOTIAAT KUUSAMOLAISET. TARKOITUKSENA on tarjota katkeamatonta palveluketjua, jotta omassa kodissa

Lisätiedot

KUNTOUTUMISEN TUKEMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

KUNTOUTUMISEN TUKEMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 KUNTOUTUMISEN TUKEMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ opiskelijan nimi: ryhmä: työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ KUNTOUTUMISEN TUKEMISEN TUTKINNON OSASSA / NÄYTÖN

Lisätiedot

KASTE / Kotona kokonainen elämä Tulokset 2015

KASTE / Kotona kokonainen elämä Tulokset 2015 KASTE / Kotona kokonainen elämä Tulokset 2015 Sara Haimi-Liikkanen Kehittämiskoordinaattori Etelä-Kymenlaakson toiminnallinen osakokonaisuus Asiakaspalaute osallistava haastattelu Vanhuspalvelulaissa (2013)

Lisätiedot

Työssäoppiminen - talous- etiikka

Työssäoppiminen - talous- etiikka Työssäoppiminen - talous- etiikka! Soili Nevala Asiantuntija SuPer ry SuPerin eettinen työryhmä Työssäoppiminen Osa perustutkinnon vaatimasta ammattitaidosta opitaan oppilaitoksen ulkopuolella työpaikoilla

Lisätiedot

Opettajankoulutuslaitos, Rauma. VERME-hankkeen Vastuullinen johtaja Tuula Laes Koordinaattori Susanne Leväniemi

Opettajankoulutuslaitos, Rauma. VERME-hankkeen Vastuullinen johtaja Tuula Laes Koordinaattori Susanne Leväniemi Opettajankoulutuslaitos, Rauma VERME-hankkeen Vastuullinen johtaja Tuula Laes Koordinaattori Susanne Leväniemi Miksi VERME? Kukaan ei ole valmis koulutuksesta valmistuttuaan. Eikä koskaan. Oppiminen jatkuu

Lisätiedot

Eväitä opintojen sujumiseen - opintojen suunnittelu ja esteettömyys opiskelussa uraohjaaja Marika Tuupainen ja opintopsykologi Katri Ruth

Eväitä opintojen sujumiseen - opintojen suunnittelu ja esteettömyys opiskelussa uraohjaaja Marika Tuupainen ja opintopsykologi Katri Ruth Johdatus akateemisiin opintoihin 1 op, kaikille yhteiset luennot Eväitä opintojen sujumiseen - opintojen suunnittelu ja esteettömyys opiskelussa uraohjaaja Marika Tuupainen ja opintopsykologi Katri Ruth

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 10.3.2015 TOIMINTASUUNNNITELMA 2015 2017. 1. Johdanto

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 10.3.2015 TOIMINTASUUNNNITELMA 2015 2017. 1. Johdanto AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 10.3.2015 TOIMINTASUUNNNITELMA 2015 2017 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Toiminnan tavoitteet ja teemat 4. Kehittämisverkoston

Lisätiedot

Seppo Soine-Rajanummi, Suomen Syöpäyhdistys

Seppo Soine-Rajanummi, Suomen Syöpäyhdistys Seppo Soine-Rajanummi, Suomen Syöpäyhdistys seppo.soine-rajanummi@cancer.fi Suomen Syöpäyhdistyksen terveyden edistämisen hanke 2015-2018 Hankkeen kohderyhmänä alle 25 vuotiaat työelämän ja opiskelun ulkopuolella

Lisätiedot

YHTEISTYÖSSÄ. Asiakas- ja potilasturvallisuus ammattieettisenä haasteena. ETENEn, Lääkäriliiton, Talentian ja Tehyn seminaari 6.9.

YHTEISTYÖSSÄ. Asiakas- ja potilasturvallisuus ammattieettisenä haasteena. ETENEn, Lääkäriliiton, Talentian ja Tehyn seminaari 6.9. ETIIKKA SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON YHTEISTYÖSSÄ Ylisosiaalineuvos i Aulikki Kananoja Asiakas- ja potilasturvallisuus ammattieettisenä haasteena ETENEn, Lääkäriliiton, Talentian ja Tehyn seminaari 6.9.2012

Lisätiedot

Moniammatillisen asiantuntijaryhmän perustelut. 1.1.2008 voimaan tulleen Lastensuojelulain (417/2007) 14 :n mukaan

Moniammatillisen asiantuntijaryhmän perustelut. 1.1.2008 voimaan tulleen Lastensuojelulain (417/2007) 14 :n mukaan Lastensuojelun moniammatillinen asiantuntijaryhmä Keski-Suomessa 2016 Moniammatillisen asiantuntijaryhmän perustelut 1.1.2008 voimaan tulleen Lastensuojelulain (417/2007) 14 :n mukaan "Kunnan tai useamman

Lisätiedot