Miten kiinnittää yleisön huomio? / Miten olla kiinnostava? / Miten elävöittää? Kuinka paljon kannattaa käyttää aikaa valmistautumiseen?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Miten kiinnittää yleisön huomio? / Miten olla kiinnostava? / Miten elävöittää? Kuinka paljon kannattaa käyttää aikaa valmistautumiseen?"

Transkriptio

1 CHEM-C2510 Toiminta työympäristössä puheviestinnän työpaja TI / KE / PE 1.4. Teemana esiintyminen, kysymyksiä ja vastauksia + Rinnan kommentit (R) Miten kiinnittää yleisön huomio? / Miten olla kiinnostava? / Miten elävöittää? -ajankohtainen kysymys / asia / viittaus, kuuntelijan voi yllättää, improvisointi -havainnollisuus, esim. henk koht esimerkit, persoonallisuus: ihmiset ovat kiinnostavia! -elävyys, selkeys, kuvat -äänensävyn muutokset -punainen lanka -yleisön kanssa kommunikointi, asettuminen yleisön tasolle, aktiviteetti R: -etenkin alussa on hyvä ottaa kunnon kontakti yleisöön -kohdentaminen (esitys on suunnattu juuri tälle yleisölle) -täytyy myös itse osoittaa, että on kiinnostunut ja innostunut aiheestaan! Kuinka paljon kannattaa käyttää aikaa valmistautumiseen? -ei tarkkaa aikaa.. -kunhan itsellä on varma olo R: -tilanteet ovat erilaisia: joskus vaaditaan spontaania heittäytymistä, joskus on pakko valmistella vauhdikkaasti ja joskus ehtii paneutua ja treenata oikein kunnolla. Riippuu tavoitteista ja tilanteesta. On hyvä kehitellä itselle sopiva rutiini esitysten valmisteluun (esim. miettii ensin tavoitteen ja kohdentamisen, suunnittelee rakenteen, puhuu esitystä ääneen jne.) Miten rakentaa hyvä esitys? -perehtymällä hyvin aiheeseen -suunnittelee ja harjoittelee etukäteen tarpeeksi ajoissa (puhuu ääneen / harjoittelee jonkun kanssa) Mitä hyvältä esiintyjältä vaaditaan? -varma ote esitelmän aiheesta -kuuluva, selkeä ääni -osaa ottaa yleisön mukaan -luonnollinen olemus -katsekontakti R: -Hyvää esiintyjää on vaikea määritellä, riippuu tilanteesta ja yleisön tulkinnoista. Tärkeää on se, että osaa mukautua erilaisiin tilanteisiin ja määritellä tavoitteensa. Hyvä esiintyjä on kontaktissa yleisöön ja yleensä oma itsensä, eli ilmaisee itseään omalla persoonallisella tyylillään. Ilmaisee asiat niin, että kuulijoiden on helppo ymmärtää ja helppo olla puhujan puolella. (selkeys.. positiivisuus..)

2 Miten olla vakuuttava? -tuntemalla aiheen hyvin, valmistautumalla hyvin -puhumalla selkeästi -olemalla itsevarma -epäröinnin välttäminen..r: toisaalta on tärkeää myös tunnistaa ja tunnustaa oman tietämyksen rajat, varsinkin tutkimusviestinnässä Miten voi päästä eroon esiintymisjännityksestä? / Miten vähentää jännitystä? -kokemuksen kautta -valmistautumalla mahd. hyvin / löytää omat valmistautumisrituaalit -ei saa kuitenkaan miettiä liikaa tulevaa tilannetta, voi pahentaa -uskaltaa epäonnistua (ei ole maailmanloppu) -toimintaterapeutin vinkki: esim. itsensä nipistäminen (tms. fyysinen tuntemus) voi auttaa R: Jännitys kuuluu asiaan ja haasteena onkin jännityksen hyväksyminen: voin esiintyä, vaikka jännittää. Fyysisiä oireita voi toki lieventää esim. lämmittelemällä tai hengitys/ rentoutusharjoituksilla. Vireytyminen ei yleensä juurikaan näy ulospäin ja sitä paitsi.. kaikki jännittää, enemmän tai vähemmän ja vaihtelevasti eri tilanteissa. On hyvä muistaa, että esiintyminen (esim. esitelmöinti, puheen pitäminen tms) on inhimillistä toimintaa ja puhuja saa olla ihan ihminen eli saa mokailla ja sekoilla, se ei välttämättä vähennä vakuuttavuutta, jos ei ota mokailua liian vakavasti. Yritä hyväksyä jännitys ja keskittyä sisältöön ja yleisöön! Harjoittele turvallisessa ja kannustavassa ympäristössä, esim. kursseilla! Mistä jännittäminen johtuu? -ei ole tarpeeksi itsevarma esityksensä suhteen / itsestään -vähäinen esiintymiskokemus R: temperamenttierot vaikuttavat myöskin ja esim. mallioppiminen: olemmeko sosiaalistuneet pelkäämään esiintymistä? Joskus myös lataamme esiintymiseen liikaa paineita ja tavoittelemme täydellisyyttä, vaikka esiintymisessä perfektionismi on aika turha tavoite.. pelkäämme mokaamista, vaikka yleisön näkökulmasta tämä on täysin epäolennaista. On hyvä miettiä, mitä oikeasti on pelissä? Kaatuuko maailma, jos esitykseni on jotenkin keskinkertainen tai olen hyvin jännittynyt? Miten saada ihmiset rohkaistua kysymään? Tai miten toimia esityksen jälkeisen hiljaisuuden syntyessä, jos niitä kysymyksiä ei tule? -on itse aloitteellinen vastaaja R: Jos esim. esitelmän jälkeen on tarkoitus keskustella, on hyvä, että yleisöä vähän varoitellaan ennen kuin esitys loppuu (siis ettei se lopu yhtäkkiä töksähtäen). Yleisöä voi aktivoida helpoilla matalan

3 kynnyksen kysymyksillä esityksen jälkeen tai toisaalta jo esitelmän alussa voi mainita, että toivoo lopuksi kommentteja / kysymyksiä tietyistä teemoista tms. Kuinka saada kuulijoita osallistumaan? -jos ei ole vain yksinpuhelu (esim. ryhmäpohdinnoilla aktivoidaan) on kysymyksiin helpompi saada vastauksia, kun kysyy -retoriset kysymykset? Jos saadaan pohtimaan, helpompi myös vastata? Miten aktivoida yleisö? -on tarpeen, se pitää yleisön hereillä ja kuulolla riippuu esityksen pituudesta, lyhyessä ei välttämättä tarvitse aktivoida -pieniä tehtäviä, joista jokainen ryhmä sanoo ääneen pari tärkeää pointtia Millainen vaatetus esitelmää pitäessä? -siisti, muttei liian -ei liian paljastava / huomionhakuinen -sellainen, jossa on itsevarma olo R: tilanteen mukaan! Vaatteet ovat osa nonverbaalista ilmaisua, mutta toisaalta myös oman persoonan ilmentämistä eli tässä voi toimia oman fiiliksen eikä ulkomaailman sääntöjen mukaan. Millainen asento esiintyessä? (missä kädet jne..) -rento asento, jossa myös ryhdikkyyttä -käsien paikkaa kannattaa vaihtaa, esim. välillä edessä ja välillä takana R: asento kertoo paljon asenteesta! Pääasia kuitenkin, että itsellä on mukava olla ja ilmaisu toimii. Voiko elekieltä käyttää liikaa? / Hyvä kehonkieli? -rentoutunut, itsevarma, kiinnostunut -perus käsien liikuttelu ei ole häiritsevää R: hyvin fiilispohjainen juttu ja myös kulttuurisidonnainen kysymys. Kaikilla on oma mielipide siitä, mikä on häiritsevää ja mikä ei eli kannattaa luottaa omaan luonnolliseen tyyliin. Yleensä elekieli tuo lisää energiaa, herättelee yleisöä, sillä korostetaan ja havainnollistetaan verbaalista sanomaa. Antakaa vaan käsien heilua! Ei haittaa jos näyttää joskus vähän oudolta Yleisön velvollisuus on keskittyä asiaan, ei käsiin / ilmeisiin tms.

4 Miten esiintymistaitoja voi kehittää? -puhu peilin edessä -puhu vieraalla kielellä -haasta itsesi useammin, käytä kaikki esiintymismahdollisuudet -pohtii omia haasteita ja kehityskohtia omassa esiintymisessä -etsii ja kehittää omaa esiintymistyyliään..etsii omaa henkilökohtaista tapaansa esiintyä - esiintymispersoonallisuus -vaatimalla / kysymällä palautetta -havainnoimalla muiden esiintymistä R: erittäin hyvä pointti! Kuulijana on hyvä miettiä, mikä toimii yleisön kannalta ja mikä ei. R: esiintymistilanne on aina vuorovaikutustilanne: ainutlaatuinen, aina erilainen ja ohikiitävä, täynnä erilaisia tulkintoja ja vaikutelmia. Esiintymistä on hyvä harjoitella ja opiskella: näin saa lisää näkökulmia esiintymiseen ja voi kehittää omaa ilmaisurepertuaariaan laajemmaksi.mutta ikinä ei tule valmiiksi! Mistä saa apua esityksien tekoon? -aineistoa ja tietoa löytää netistä hyvin (myös esitelmän runkomalleja) -kirjasto -esim. kurssin opettajakin ohjeistaa R: tervetuloa puheviestinnän kursseille! (kielikeskuksesta löytyy) Voiko yleisön joukossa kierrellä puhuessaan? -kyllä voi, muttei liikaa -rauhalliseen tahtiin --- ei saa seistä koko aikaa paikoillaan R: yleensä tilan hallinta lisää vakuuttavuutta. Täytyy kuitenkin huomioida, että kaikki kuulevat ja näkevät kaiken mitä pitääkin. Kuinka paljon tekstiä dioille? -mahd vähän, vain avainsanoja -riippuen sisällöstä ja tarkoituksesta R: kannattaa samaistua yleisön näkökulmaan; mikä toimii yleisölle. Vältä tekstiä (ainakin lausemuotoa), suosi kuvia. Puhe on tärkeintä + kontakti yleisöön. Vaikuttaako asenne esiintymisen helppouteen? -kyllä -kannattaa asennoitua esiintymiseen itsevarmasti ja yleisö huomioiden

5 R: esiintyessä on hyvä asennoitua tilanteen mukaan: joskus tilanne voi olla haastava, mutta yleensä yleisö on kiinnostunut ja suhtautuu positiivisesti. Myös esiintyjä voi suhtautua esiintymiseen ja yleisöönsä positiivisesti, vaikka olisikin jännittynyt tai tilanteessa olisi jotakin outoa tai yllättävää. Yleisön reaktiot ja koko tilanne kannattaa tulkita positiivisesti: kyllä ne musta tykkää ja mulla on oikeus tässä esiintyä. Asennehommaa. Eroaako esiintyminen riippuen ryhmän koosta? -kyllä, todennäköisesti suuren yleisön edessä jännittää enemmän.. toisaalta pienelle ryhmälle esiintyminen voi olla erityisen jännittävää, jos yleisö on täynnä kovia asiantuntijoita. -pienessä ryhmässä yleisö on helpompi ottaa mukaan esim. esittämällä kysymyksiä. R: kyllä vain, ihmisillä on tapana toimia erilaisten normien mukaan, riippuen ryhmän koosta ja kontekstista muutenkin. Miten saa vähennettyä saman sanan toistamista? -siedä hiljaisia hetkiä ja pidä taukoja R: täytesanat on ihan normaalia puhekieltä.. ei hätää. Tauot toki auttavat. Milloin improvisointi on hyvä idea? -aina, improvisointi elävöittää esitystä (hyvän maun rajoissa, pysy aiheessa) -yleisön kysymykset vaativat usein improvisointia R: yleensä on hyvä, että tietää mitä puhuu ja missä järjestyksessä, mutta ilmaisee kuitenkin itseänsä suhteellisen spontaanisti. Tilanteet ovat erilaisia! Joskus on äärimmäisen tärkeää huolehtia aikataulusta, eikä sivuraiteille voi eksyä. Kuinka korjata tilanne, jos mokaa (sanat sekoaa, tulee jumi tms.) -yleisö ei välttämättä huomaa, koska he eivät tiedä, mitä oli tarkoitus sanoa --- jatkat vaan pokkana -jos jumi: hengitä syvään ja kysy yleisöltä Missä olinkaan? R: juuri näin. Saa olla ihminen. Ajatuskatkot ym eivät vähennä vakuuttavuutta, jos niihin ei reagoi paniikilla. Taukoja saa pitää! Yleensä ajantaju on vähän erilainen esiintyjällä ja yleisössä. Ei ole kiire, saa ajatella. Myös yleisö tarvitsee taukoja ymmärtääkseen sanoman.

Empatiaosamäärä. Nimi: ********************************************************************************

Empatiaosamäärä. Nimi: ******************************************************************************** Empatiaosamäärä EQ Nimi: ******************************************************************************** Luen jokainen väite huolellisesti ja arvioi, miten voimakkaasti olet tai eri sen kanssa. 1. Huomaan

Lisätiedot

P A R T. Professional Assault Response Training 2002. Seppo Salminen Auroran koulu. Valtakunnalliset sairaalaopetuksen koulutuspäivät 16.11.

P A R T. Professional Assault Response Training 2002. Seppo Salminen Auroran koulu. Valtakunnalliset sairaalaopetuksen koulutuspäivät 16.11. P A R T Professional Assault Response Training 2002 Seppo Salminen Auroran koulu Valtakunnalliset sairaalaopetuksen koulutuspäivät 16.11.2007 PART -taustaa Ammatillista reagointia uhkaavissa ja väkivaltaisissa

Lisätiedot

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää.

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää. Ops-perusteluonnosten palaute Poikkilaakson oppilailta 1 LUKU 2 B Perusopetuksen arvoperusta Suunta on oikea, ja tekstissä kuvataan hyvin sitä, kuinka kaikilla lapsilla kuuluisi olla oikeus opiskella ja

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/31

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/31 KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/31 Tervetuloa täyttämään kysely! Koulutunnus: Oppilaiden tilannekartoitussalasana: Kirjaudu kyselyyn KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/31 Kukaan

Lisätiedot

Puheviestintä 1 TIK, kandidaatinseminaari Opettajana Inkeri Roos-Cabrera

Puheviestintä 1 TIK, kandidaatinseminaari Opettajana Inkeri Roos-Cabrera Puheviestintä 1 TIK, kandidaatinseminaari 15.3.2016 Opettajana Inkeri Roos-Cabrera Mitä on puheviestintä? 18.3.2016 2 Puheviestintä tutkii ihmisten keskinäistä vuorovaikutusta 18.3.2016 3 Puheviestintätaitoja

Lisätiedot

Kokemusasiantuntijan tarina. Kasvamista kokemusasiantuntijaksi

Kokemusasiantuntijan tarina. Kasvamista kokemusasiantuntijaksi Kokemusasiantuntijan tarina Kasvamista kokemusasiantuntijaksi Tie päihdekuntoutujasta kokemusasiantuntijaksi on ollut kivinen ja pitkä. En olisi joskus toipumiseni alussa voinut ikinä kuvitellakaan toimivani

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Västankvarns skola/ Tukiyhdistys Almus ry.

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Västankvarns skola/ Tukiyhdistys Almus ry. Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 06 Västankvarns skola/ toteutti perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan seurantakyselyn lapsille ja huoltajille huhtikuussa 06. Vuoden 06

Lisätiedot

Kulttuurien väliset yhteentörmäykset ja miten ne voidaan välttää

Kulttuurien väliset yhteentörmäykset ja miten ne voidaan välttää Kulttuurien väliset yhteentörmäykset ja miten ne voidaan välttää JIPOT JA JEKUT, TURUN AMMATTI-INSTITUUTTI 22.4.2009 Marja Sierilä, Omnian ammattiopisto Kulttuurikonfliktit Kulttuurikonflikteja syntyy

Lisätiedot

Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa

Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa Partiossa eletään nyt hyvää nousukautta. Jotta sama tilanne jatkuisi, olemme tehneet teille syksyn toiminnan aloittamisen tueksi tarkoitetun vihkon. Viime syksynä

Lisätiedot

Isännän Ääni- Seuraseminaari. Kokkola 12.2.2016. SJK - juniorit

Isännän Ääni- Seuraseminaari. Kokkola 12.2.2016. SJK - juniorit Isännän Ääni- Seuraseminaari Kokkola 12.2.2016 SJK - juniorit Kokemuksia Talentvalmentajan toiminnasta 2014-2015 Päätavoitteet Selkeyttää pelaajien käsitystä siitä, mitä on ja mitä tarkoittaa kokonaisvaltainen

Lisätiedot

Mitä lapsen tulisi varhaiskasvatuksesta saada? Leikki-ikäisen hyvän kasvun eväät MLL 25.10.2013 Helsinki Marjatta Kalliala

Mitä lapsen tulisi varhaiskasvatuksesta saada? Leikki-ikäisen hyvän kasvun eväät MLL 25.10.2013 Helsinki Marjatta Kalliala Mitä lapsen tulisi varhaiskasvatuksesta saada? Leikki-ikäisen hyvän kasvun eväät MLL 25.10.2013 Helsinki Marjatta Kalliala Lasta ei voida ohjelmoida kokemaan sitä mitä aikuiset toivovat hänen kokevan.

Lisätiedot

Esiintyminen ja opponointi. Kandidaatinseminaari Aalto-yliopisto, ELEC

Esiintyminen ja opponointi. Kandidaatinseminaari Aalto-yliopisto, ELEC Esiintyminen ja opponointi Kandidaatinseminaari Aalto-yliopisto, ELEC 2.3.2016 Ota kantaa! 1. Ihminen ei voi olla viestimättä. 2. Ujo ihminen ei ole hyvä viestijä. 3. Esiintyjä on yleisön palvelija. Esityksen

Lisätiedot

Info B2: Global Mindedness -kysely. Muuttaako vaihto-opiskelu opiskelijoiden asenteita ja voiko muutosta mitata? Irma Garam, CIMO

Info B2: Global Mindedness -kysely. Muuttaako vaihto-opiskelu opiskelijoiden asenteita ja voiko muutosta mitata? Irma Garam, CIMO Info B2: Global Mindedness -kysely. Muuttaako vaihto-opiskelu opiskelijoiden asenteita ja voiko muutosta mitata? Irma Garam, CIMO Kv päivät Levi 21.5. May- 13 Tässä infosessiossa: Mikä on GlobalMindendess-kysely?

Lisätiedot

Kirkas äly. Kultaiset kädet. Kuuma sydän

Kirkas äly. Kultaiset kädet. Kuuma sydän Kirkas äly Kultaiset kädet Kuuma sydän Maailma on kaunis ja hyvä elää sille, jolla on aikaa ja tilaa unelmille ja mielen vapaus ja mielen vapaus. On vapautta istua iltaa yksinänsä ja tutkia, kuunnella

Lisätiedot

Ndoromo Owen Suomen Punainen Risti Vaasan suomalainen osasto. Miten kotoutua maahanmuuttajasta kuntalaiseksi?

Ndoromo Owen Suomen Punainen Risti Vaasan suomalainen osasto. Miten kotoutua maahanmuuttajasta kuntalaiseksi? Ndoromo Owen Suomen Punainen Risti Vaasan suomalainen osasto Miten kotoutua maahanmuuttajasta kuntalaiseksi? Useimmat meistä viettävät koko elämänsä yhdessä tietyssä kulttuuriympäristössä. Siitä syystä

Lisätiedot

KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE

KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE Valmennusryhmät Kyselyt oli suunnattu erikseen lapsille (alle 13v.), nuorille (yli 13v.) sekä vanhemmille. Eniten vastauksia tuli vanhemmille

Lisätiedot

Esiopetuksen arvot. Arvokysely tammikuu 2015

Esiopetuksen arvot. Arvokysely tammikuu 2015 Esiopetuksen arvot Arvokysely tammikuu 2015 Yleistä kyselystä - Toteutettu Savonlinnan esiopetusyksiköissä - Aikuisille kysely netissä - Lapset keskustelivat ryhmissään aikuisen johdolla (valitsivat 12:sta

Lisätiedot

VIESTI 2/2012 SISÄLLYS. TERVEYDENHUOLLON HENKILÖKUNNALLE Teemana Ainutkertainen ihminen SISÄLLYS. 3 Pääkirjoitus Kaija Toivanen

VIESTI 2/2012 SISÄLLYS. TERVEYDENHUOLLON HENKILÖKUNNALLE Teemana Ainutkertainen ihminen SISÄLLYS. 3 Pääkirjoitus Kaija Toivanen VIESTI 2/2012 TERVEYDENHUOLLON HENKILÖKUNNALLE Teemana Ainutkertainen ihminen SISÄLLYS SISÄLLYS 3 Pääkirjoitus Kaija Toivanen 4 Minäkuvia ja minuuden tarinoita Marjaana Tuovinen 8 Näkökulma Hengellisyys

Lisätiedot

Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen

Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen Tässä materiaalissa kerrotaan tärkeät asiat kotityöpalvelusopimuksesta, kartoituskäynnistä asiakkaan kodissa. Laadukkaat kotityöpalvelut

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 8 1 Derivaatta Tarkastellaan funktion f keskimääräistä muutosta tietyllä välillä ( 0, ). Funktio f muuttuu tällä välillä määrän. Kun tämä määrä jaetaan välin pituudella,

Lisätiedot

Teen koko ajan aktiivista mainontaa Googlessa. Tavoite on olla etusivulla, kun haetaan henkisiä tapahtumia, kursseja, yrittäjiä.

Teen koko ajan aktiivista mainontaa Googlessa. Tavoite on olla etusivulla, kun haetaan henkisiä tapahtumia, kursseja, yrittäjiä. 1 Palvelut ja Hinnasto 4.3.2016 Palvelut Ilmaisia sivuja ovat Tapahtumakalenteri, Yrityksiä ja Vuokrattavia tiloja. Näillä sivuilla on lomakkeet, joilla saat tapahtuman ja yrityksesi sivuille. Valokeilassa

Lisätiedot

Mokapäivä 21.4.2016 Leppävaara

Mokapäivä 21.4.2016 Leppävaara Mokapäivä 21.4.2016 Leppävaara Tuija Marstio & Sini Temisevä www.laurea.fi AGENDA 13-13.45 Rohkaisuryyppy 13.45-14.15 Kahvitauko 14.15-15.00 Mokajuhlat - Mokasta menestykseen 15.00- Jatkot www.laurea.fi

Lisätiedot

IDEOITA KOULUN TUTUSTUMISPÄIVÄÄN

IDEOITA KOULUN TUTUSTUMISPÄIVÄÄN IDEOITA KOULUN TUTUSTUMISPÄIVÄÄN Suunnittele tulevien oppilaiden tutustumistuokio koulussa niin, että siitä on iloa sekä tuleville oppilaille että opettajalle. Seuraavat vihjeet ja monisteet auttavat tutustumaan

Lisätiedot

Hei, mitä täällä tapahtuu? Äiti? Eipäs kun opettaja. Kuka näistä asioista päättää? Ei, vaan kansanedustajat! Eduskuntatiedotus 2012

Hei, mitä täällä tapahtuu? Äiti? Eipäs kun opettaja. Kuka näistä asioista päättää? Ei, vaan kansanedustajat! Eduskuntatiedotus 2012 S U O M E K S I Hei, mitä täällä tapahtuu? Äiti? Eipäs kun opettaja. Kuka näistä asioista päättää? JULKAISIJA Eduskuntatiedotus 2012 Ei, vaan kansanedustajat! Taitto ja kuvitukset Hanna Lahti / Huomen

Lisätiedot

KiVa Koulu henkilökunnan tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/14. KiVa Koulu henkilökunnan tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/14

KiVa Koulu henkilökunnan tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/14. KiVa Koulu henkilökunnan tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/14 KiVa Koulu henkilökunnan tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/14 Tervetuloa täyttämään kysely! Koulutunnus: Opettajasalasana: Kirjaudu kyselyyn KiVa Koulu henkilökunnan tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/14

Lisätiedot

Rohkean brändääjän ABC

Rohkean brändääjän ABC Rohkean brändääjän ABC Tässä omiin kokemuksiini perustuva ohjeistus kohta kohdalta, jota olen seurannut omissa brändäys-projekteissani. Mielestäni brändi, riippumatta sen koosta, on aina kasvutarina. Brändi

Lisätiedot

VALMENTAJA JA TUNTEET

VALMENTAJA JA TUNTEET VALMENTAJA JA TUNTEET Anneli Laine-Näätänen 24.01.2014 Valmentaja ja tunteet Agenda: Taustaa Persoona Tunteet arjessa Tunteet kilpailuissa Haasteet Kysymykset Oma tausta Oma maajoukkuetason voimistelu-ura

Lisätiedot

Käyttöjärjestelmät: Virtuaalimuisti

Käyttöjärjestelmät: Virtuaalimuisti Käyttöjärjestelmät: Virtuaalimuisti Teemu Saarelainen Tietotekniikka teemu.saarelainen@kyamk.fi Lähteet Stallings, W. Operating Systems Haikala, Järvinen, Käyttöjärjestelmät Eri Web-lähteet Muistinhallinta

Lisätiedot

Meneekö viesti perille?

Meneekö viesti perille? Meneekö viesti perille? Viestintäkoulutus Mitä viestintä on? Viestintä on sekä sanomien siirtämistä että merkitysten tuottamista. Olennaista ei ole vain tiedon tai informaation välittäminen vaan yhteisen

Lisätiedot

Molemmille yhteistä asiaa tulee kerralla enemmän opeteltavaa on huomattavasti enemmän kuin englannissa

Molemmille yhteistä asiaa tulee kerralla enemmän opeteltavaa on huomattavasti enemmän kuin englannissa Molemmille yhteistä alkavat Espoossa 4. luokalta 2 oppituntia viikossa etenemisvauhti on kappaleittain laskettuna hitaampaa kuin englannissa, mutta asiaa tulee kerralla enemmän sanat taipuvat, joten opeteltavaa

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot

Luottamus ja yrittäjän etiikka

Luottamus ja yrittäjän etiikka Luottamus ja yrittäjän etiikka S E I N Ä J O K I, 2 6. 4. 2 0 1 6 M I K A E L P E N T I K Ä I N E N Pasi Rahikainen Motto alkuun Voi olla eettistä toimintaa ilman luottamusta mutta ei luottamusta ilman

Lisätiedot

Puheviestintä 1 Kandidaatinseminaari Inkeri Roos-Cabrera

Puheviestintä 1 Kandidaatinseminaari Inkeri Roos-Cabrera Puheviestintä 1 Kandidaatinseminaari 17.11.2016 Inkeri Roos-Cabrera Mitä on puheviestintä? 17.11.2016 2 Puheviestintä tutkii ihmisten välistä vuorovaikutusta 17.11.2016 3 Puheviestinnän opetuksen sisältöjä

Lisätiedot

Havaintokanavat. Visuaalinen Auditiivinen Kinesteettinen

Havaintokanavat. Visuaalinen Auditiivinen Kinesteettinen Havaintokanavat Visuaalinen Auditiivinen Kinesteettinen Havaintokanavat Aistit eli havaintokanavat ovat tärkeitä oppimisen kannalta Useimmilla on hallitsevana jokin eri aistiin perustuvista oppimistyyleistä

Lisätiedot

P-Frami sopimusasiakkaan käyttöohje

P-Frami sopimusasiakkaan käyttöohje TALON KÄYTTÄJÄT - 1- ja 2- kerros ammattikorkeakoulun henkilökunta (+vieraspysäköinti) - 1-kerrokseen kulku sekä pohjois- että eteläpäästä - 2-kerrokseen suositellaan kulkua pohjoispäästä (kierrerampin

Lisätiedot

BLOGGAAMINEN. Henna Nyman Partaharju 17.10.2015 CC (ND)

BLOGGAAMINEN. Henna Nyman Partaharju 17.10.2015 CC (ND) BLOGGAAMINEN Henna Nyman Partaharju 17.10.2015 CC (ND) Materiaalia saa käyttää Creative Commons lisenssillä EiMuutoksia. Alkuperäistä työtä saa kopioida, välittää, levittää ja esittää, mutta muokkaukseen

Lisätiedot

IV-kuntotutkimushanke_tutkijat

IV-kuntotutkimushanke_tutkijat IV-kuntotutkimushanke_tutkijat 1. 1. Kuinka käyttökelpoisena pidät SuLVIn IV-kuntotutkimusohjeistusta yleisesti? 1 2 3 4 5 Yhteensä Keskiarvo Asteikko 0 0 0 3 0 3 4 2. 2. Kuinka hyvänä pidät IV-kuntotutkimuksen

Lisätiedot

Tarkka kohdentaminen potentiaalisiin asiakkaisiin oli avain menestykseen CASE Fresh Fitness

Tarkka kohdentaminen potentiaalisiin asiakkaisiin oli avain menestykseen CASE Fresh Fitness Tarkka kohdentaminen potentiaalisiin asiakkaisiin oli avain menestykseen CASE Fresh Fitness Toimiala: Liikuntapalvelut / kuntokeskukset + Yritys: FRESH FITNESS OY "Nyt markkinointi pohjautuu kovaan dataan

Lisätiedot

Kolme pientä opinto-ohjaajaa ja suuren suuri lukio

Kolme pientä opinto-ohjaajaa ja suuren suuri lukio Kolme pientä opinto-ohjaajaa ja suuren suuri lukio Järki päätti ottaa selvää, keitä koulussamme hiihtelevät ja opoiksi itseään kutsuvat ihmisolennot todellisuudessa oikein ovat ja mistä he tulevat. Opinto-ohjaajat

Lisätiedot

Sähköpostiohjeet. Tehokas ja huoleton sähköposti

Sähköpostiohjeet. Tehokas ja huoleton sähköposti Sähköpostiohjeet 1 Uuden PST tiedoston luominen sähköposteille... 3 Tärkeää!... 3 Tiedoston luominen... 3 Kansioiden luominen datatiedostoon... 5 Pikatoimintojen luominen... 8 Odottaa vastausta allekirjoitus...

Lisätiedot

Ympäristökysely Taulukkoraportti N=644 Julkaistu: 22.5.2009

Ympäristökysely Taulukkoraportti N=644 Julkaistu: 22.5.2009 Ympäristökysely Taulukkoraportti N=644 Julkaistu: 22.5.2009 Kaikki vastaajat (N=644) Oletko Poika 45 % Tyttö 55 % Ikä 12 v. tai alle 10 % 13 v. 18 % 14 v. 23 % 15 v. 22 % 16 v. 9 % 17 v. 10 % 18 v. 4 %

Lisätiedot

Eskarista ekalle. eskariope mukana ekaluokan alussa

Eskarista ekalle. eskariope mukana ekaluokan alussa Eskarista ekalle eskariope mukana ekaluokan alussa Taustaa: Kemi mukana Kelpo-kehittämistoiminnan 1. aallossa lv. 2008-2009 alkaen Tavoite: Esi- ja perusopetuksen nivelvaiheen kehittäminen ja yhteistyön

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 10 1 Sarjakehitelmiä Palautetaan mieliin, että potenssisarja on sarja joka on muotoa a n (x x 0 ) n = a 0 + a 1 (x x 0 ) + a 2 (x x 0 ) 2 + a 3 (x x 0 ) 3 +. n=0 Kyseinen

Lisätiedot

Kansalaisen taidot 2 (OPH 2011) Opettajan peruskysymykset

Kansalaisen taidot 2 (OPH 2011) Opettajan peruskysymykset - UUSI OPS 2016 - Osallistava opetus ja oppilaan ajattelun kehittäminen Markus Leppiniemi Kansalaisen taidot 1 (OPH 2011) Ajattelun taidot Työskentelyn ja vuorovaikutuksen taidot Käden ja ilmaisun taidot

Lisätiedot

VIESTINNÄN TYÖKALUPAKKI AUKI

VIESTINNÄN TYÖKALUPAKKI AUKI VIESTINNÄN TYÖKALUPAKKI AUKI Drum Communications 2014! We re sorry but no part of this publication, whether in hardcopy, electronic or verbal form, may be quoted used or reproduced in any form without

Lisätiedot

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset 2014-2015: Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisessa tärkeää: Katse, ääni, kehon kieli Älä pelkää ottaa vaikeita asioita puheeksi: puhu suoraan,

Lisätiedot

Testataanko samalla hiv

Testataanko samalla hiv Testataanko samalla hiv? Terveysalan ammattilaisille 1 Hiv voi tarttua: emätin- tai anaaliyhdynnässä ilman kondomia suuseksissä ilman kondomia jaettujen huumeruiskujen välityksellä hiv-positiiviselta äidiltä

Lisätiedot

Yhdistyspäivä

Yhdistyspäivä Yhdistyspäivä 7.4.2017 Esiintyminen Joissa ihmiset puhuvat toistensa kanssa ovat esiintymistilanteita (Pelias1992). Suppeammin vain teatteri-ilmaisu tai esteettisen tekstin esittäminen Tavallisimpia esiintymisiä

Lisätiedot

Rohkeus uudistua ja kasvaa. Uskallus uudistua, rohkeus rikkoja rajoja SMTS Helmiseminaari 17.2.2016

Rohkeus uudistua ja kasvaa. Uskallus uudistua, rohkeus rikkoja rajoja SMTS Helmiseminaari 17.2.2016 Rohkeus uudistua ja kasvaa Uskallus uudistua, rohkeus rikkoja rajoja SMTS Helmiseminaari 17.2.2016 Euroopan erikoisliikeketjut 2015 Olemme tänään Euroopan neljänneksi suurin omalla alallamme 227 112 115

Lisätiedot

Puheviestintä 1 Kandidaatinseminaari Inkeri Roos-Cabrera

Puheviestintä 1 Kandidaatinseminaari Inkeri Roos-Cabrera Puheviestintä 1 Kandidaatinseminaari 7.4.2016 Inkeri Roos-Cabrera Mitä on puheviestintä? 7.4.2016 2 Puheviestintä tutkii ihmisten välistä vuorovaikutusta 7.4.2016 3 Puheviestinnän opetus Aalto-yliopiston

Lisätiedot

2.2 Täydellinen yhtälö. Ratkaisukaava

2.2 Täydellinen yhtälö. Ratkaisukaava . Täydellinen yhtälö. Ratkaisukaava Tulon nollasäännöstä näkee silloin tällöin omituisia sovellutuksia. Jotkut näet ajattelevat, että on olemassa myöskin tulon -sääntö tai tulon "mikä-tahansa"- sääntö.

Lisätiedot

Dialogisuus vanhempien osallisuuden välineenä

Dialogisuus vanhempien osallisuuden välineenä Dialogisuus vanhempien osallisuuden välineenä Pohjoinen varhaiskasvatuspäivä 2010 Marjut Parhiala, KM Vanhempien osallisuudesta Lähtökohtana lapsen tarpeet Hoidon, kasvatuksen ja opetuksen jakaminen kehityksen,

Lisätiedot

Paikallissivuston kumppanin starttipaketti

Paikallissivuston kumppanin starttipaketti Paikallissivuston kumppanin starttipaketti Tervetuloa mukaan paikallissivustolle! Paikallissivusto on osoitteessa www.vantaansanomat.fi Paikallissivustolla on paikallisia uutisia, palveluita, tapahtumatietoja,

Lisätiedot

Tutustu merkintöihin! Tärkeää tietoa siitä, miten varmistat pesu- ja puhdistusaineiden käytön turvallisuuden kotona

Tutustu merkintöihin! Tärkeää tietoa siitä, miten varmistat pesu- ja puhdistusaineiden käytön turvallisuuden kotona Tutustu merkintöihin! Tärkeää tietoa siitä, miten varmistat pesu- ja puhdistusaineiden käytön turvallisuuden kotona Kodin puhdistusaineisiin on lähiaikoina tulossa uudet varoitusmerkinnät. Osa symboleista

Lisätiedot

SKYPE-RYHMÄN LUOMINEN

SKYPE-RYHMÄN LUOMINEN SKYPE-RYHMÄN LUOMINEN JA RYHMÄPUHELUN SOITTAMINEN Ryhmän perustaminen on helppoa. Tarvitset internet-yhteyden sekä tietokoneen, jossa on mikrofoni ja webbikamera. Useimmissa kannettavissa tietokoneissa

Lisätiedot

Ravintovartti, teemana lautasmalli

Ravintovartti, teemana lautasmalli Ravintovartti, teemana lautasmalli Ravintovartin tavoite ja toteutus Ravintovartin tavoitteena on tutustua lautasmalliin. Vartti sisältää lautasmallin lyhyen esittelyn, jonka jälkeen jokainen piirtää lautasmallin

Lisätiedot

Tytöt LVI-alalla - Perusraportti

Tytöt LVI-alalla - Perusraportti Tytöt LVI-alalla - Perusraportti 1. Ikäni on Tämä kysymys antoi harhaanjohtavan tuloksen, sillä kaksi tytöistä täyttää 16 vuotta tänä vuonna mutta kaksi 17, vielä loppuvuoden aikana. 2. Aiempi koulutukseni

Lisätiedot

Itsemurhasta on turvallista puhua

Itsemurhasta on turvallista puhua Itsemurhasta on turvallista puhua Vaikuttaako joku lähelläsi masentuneelta? Voisiko hän miettiä itsemurhaa? AINOA tapa tietää on kysyä asiasta suoraan. Usein ajatellaan: Ettei itsemurhia oikeasti tehdä.

Lisätiedot

Tunnustakaa siis syntinne toisillenne ja rukoilkaa toistenne puolesta, jotta parantuisitte. Ja a k. 5 : 1 6

Tunnustakaa siis syntinne toisillenne ja rukoilkaa toistenne puolesta, jotta parantuisitte. Ja a k. 5 : 1 6 Tunnustakaa siis syntinne toisillenne ja rukoilkaa toistenne puolesta, jotta parantuisitte. Ja a k. 5 : 1 6 Tunnustakaa siis syntinne toisillenne Tunnustakaa siis syntinne toisillenne Mitä tämä tarkoittaa?

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta ARMOLLISUUS? Armollinen monikkovanhemmuus Taru Hallikainen

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta ARMOLLISUUS? Armollinen monikkovanhemmuus Taru Hallikainen Mitä sinulle tulee mieleen sanasta ARMOLLISUUS? Armollinen monikkovanhemmuus 3.5.2017 Taru Hallikainen ARMOLLINEN VANHEMMUUS OLEN RIITTÄVÄN HYVÄ OLEN RAJALLINEN OLEN EPÄTÄYDELLINEN VOIN OTTAA APUA VASTAAN

Lisätiedot

Puheviestintä 1 Kandidaatinseminaari Opettajana Inkeri Roos-Cabrera

Puheviestintä 1 Kandidaatinseminaari Opettajana Inkeri Roos-Cabrera Puheviestintä 1 Kandidaatinseminaari 4.4.2016 Opettajana Inkeri Roos-Cabrera Mitä on puheviestintä? 4.4.2016 2 Puheviestintä tutkii ihmisten keskinäistä vuorovaikutusta 4.4.2016 3 Puheviestintätaitoja

Lisätiedot

FSD2363 Koulun hyvinvointiprofiili 2006-2007 : alaluokat 4-6

FSD2363 Koulun hyvinvointiprofiili 2006-2007 : alaluokat 4-6 KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa FSD2363 Koulun hyvinvointiprofiili 2006-2007 : alaluokat 4-6 Kyselylomaketta hyödyntävien tulee

Lisätiedot

Antavatko Kelan standardit mahdollisuuden toteuttaa hyvää kuntoutusta työssä uupuneille ja mielenterveysongelmaisille?

Antavatko Kelan standardit mahdollisuuden toteuttaa hyvää kuntoutusta työssä uupuneille ja mielenterveysongelmaisille? Antavatko Kelan standardit mahdollisuuden toteuttaa hyvää kuntoutusta työssä uupuneille ja mielenterveysongelmaisille? Sari Kauranen, psykologi Verve Oulu Kokemuksia ja havaintoja kahdesta näkökulmasta

Lisätiedot

Kandidaatin tutkielman arviointien koonti

Kandidaatin tutkielman arviointien koonti 1 Kandidaatin tutkielman arviointien koonti Arvioinnit koottu 30.9.2013 Koonnut Noora Mäkelä Avoimissa vastauksissa on kirjattu sulkeissa samansisältöisten kommenttien lukumäärä. Kyselyyn vastanneiden

Lisätiedot

Opiskelijabudjetilla Afrikkaan

Opiskelijabudjetilla Afrikkaan Opiskelijabudjetilla Afrikkaan Eli kuinka lakkasin olemasta huolissani enkä nähnyt keltapääkaljukasta Janne Koskinen 24.4.2013 Jotain itsestäni Olen tehnyt Afrikkaan kolme reissua, yhteensä noin 3+ kuukautta

Lisätiedot

Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset Usein kysytyt kysymykset EVERYTHING DISC WORK OF LEADERS -KONSEPTIT Miten Everything DiSC Work of Leaders liittyy DiSC -malliin? Miksi saamani Everything DiSC Work of Leaders -tiedot ovat tilannekohtaisia?

Lisätiedot

Esityksen tiivistelmä Elina Hiltunen

Esityksen tiivistelmä Elina Hiltunen Esityksen tiivistelmä Elina Hiltunen Tulevaisuutta ei voi ennustaa. Siksi on tärkeää, että valmistaudumme (ainakin henkisesti) erilaisiin tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Tulevaisuusajattelua voi käyttää

Lisätiedot

10/23/2012 Olli Määttä

10/23/2012 Olli Määttä Oppitunnin käsikirjoitus harjoittelijalle ja ohjaajalle. Tunnin pitämisen ja ohjaamisen tuki. Riittävän joustava. Edellytys oppitunnille: ilman hyväksyttyä tuntisuunnitelmaa ei harjoitustuntia voi pitää.

Lisätiedot

Sähkökaupan eettiset säännöt 1.1.2005 1 ( 5 )

Sähkökaupan eettiset säännöt 1.1.2005 1 ( 5 ) Sähkökaupan eettiset säännöt 1.1.2005 1 ( 5 ) SÄHKÖKAUPAN EETTISET SÄÄNNÖT Nämä säännöt on valmisteltu sovellettaviksi sähkön markkinoinnissa ja myynnissä loppuasiakkaille. Säännöt koskevat tämän liiketoiminnan

Lisätiedot

Opiskelija esittää oman työnsä suullisesti toisille opiskelijoille ja osallistuu aktiivisesti muiden opinnäytteiden käsittelyyn.

Opiskelija esittää oman työnsä suullisesti toisille opiskelijoille ja osallistuu aktiivisesti muiden opinnäytteiden käsittelyyn. Opinnäyte 1. Mikä on opinnäyte? Opinnäyte on opiskelijan kypsyysnäyte, jossa hän osoittaa kykynsä soveltaa oppimaansa käytännön tilanteisiin. Opinnäyte suunnataan siten, että se palvelee työelämän tarpeita

Lisätiedot

Kirjoitelmaohjeet rautalangasta

Kirjoitelmaohjeet rautalangasta Kirjoitelmasi tulisi olla taideteos ja tässä onkin sellainen. Mona Lisa on aika hyvä vertailukohde: taulussa on kaikki kohdallaan. Mona Lisa tulee kuitenkin suunnitella ensin. Sitten hänet voi maalata.

Lisätiedot

2.4.2016 ALOITUS. Alkusanat Missä ollaan ja miksi Lyhyt oma esittely nimi, koulu ja mitä ainetta opetat Päivän ohjelma

2.4.2016 ALOITUS. Alkusanat Missä ollaan ja miksi Lyhyt oma esittely nimi, koulu ja mitä ainetta opetat Päivän ohjelma ALOITUS Alkusanat Missä ollaan ja miksi Lyhyt oma esittely nimi, koulu ja mitä ainetta opetat Päivän ohjelma 1 Erilaiset pedagogiset lähestymistavat 1. Millaiset pedagogiset mallit suuntaavat opetusta

Lisätiedot

Lapsen osallisuus prosessissa Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa

Lapsen osallisuus prosessissa Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Lapsen osallisuus prosessissa Lasten ja edunvalvojien kokemuksia edunvalvojasta lastensuojelussa ja rikosprosessissa Milja Laakso Asiantuntija, Lastensuojelun edunvalvojatoiminta Pelastakaa Lapset ry Maakunnallinen

Lisätiedot

Erotuomarin polku. ja koulutukset. Kansainvälinen ura. Valioerotuomarit Miesten SMliiga. Liittoerotuomarikurssi

Erotuomarin polku. ja koulutukset. Kansainvälinen ura. Valioerotuomarit Miesten SMliiga. Liittoerotuomarikurssi Erotuomarin polku ja koulutukset Liittoerotuomarikurssi Kansainvälinen ura Liittoerotuomarit Naisten SM-sarja Miesten 1.divisioona Alkeiskurssi tai sääntökoulutus sekä koeottelu Jatkokurssi sekä vuosittainen

Lisätiedot

Ohje hakulomakkeen täyttämiseen yliopistohaku.fi -palvelussa

Ohje hakulomakkeen täyttämiseen yliopistohaku.fi -palvelussa Hakijan ohje Opetushallitus kevät 2013 Ohje hakulomakkeen täyttämiseen yliopistohaku.fi -palvelussa Tässä ohjeessa on kuvattu miten hakulomake täytetään ja lähetetään yliopistohaku.fi-palvelussa. Näytön

Lisätiedot

Rinnakkaislääketutkimus 2011 Rinnakkaislääketeollisuus Ry

Rinnakkaislääketutkimus 2011 Rinnakkaislääketeollisuus Ry Rinnakkaislääketutkimus 0 Rinnakkaislääketeollisuus Ry Research Insight Finland Oy RIF-07 Syyskuu 0 Elina Iivarinen Jorma Hakanen Slide Master Tutkimuksen tausta ja tavoitteet Rinnakkaislääketeollisuus

Lisätiedot

PHYS-C0220 Termodynamiikka ja statistinen fysiikka Kevät 2016

PHYS-C0220 Termodynamiikka ja statistinen fysiikka Kevät 2016 PHYS-C0220 Termodynamiikka ja statistinen fysiikka Kevät 2016 Emppu Salonen Lasse Laurson Toni Mäkelä Arttu Lehtinen Luento 4: Entropia Pe 4.3.2016 1 AIHEET 1. Klassisen termodynamiikan entropia 2. Entropian

Lisätiedot

Asiakkaiden osallisuus mitä. Asta Niskala ja Annikki Paajanen 31.10.12 Oulu

Asiakkaiden osallisuus mitä. Asta Niskala ja Annikki Paajanen 31.10.12 Oulu Asiakkaiden osallisuus mitä se tarkoittaa kehittämistyössä? i t ä? Asta Niskala ja Annikki Paajanen 31.10.12 Oulu Tavoitteena kehittämishankkeissa jo koko 2000 luvun ajan Asiakkaiden osallisuuden kehittäminen

Lisätiedot

Suomalaisten HIV+ elämänlaatu. Nuno Nobre, Sh, DQI, TtM

Suomalaisten HIV+ elämänlaatu. Nuno Nobre, Sh, DQI, TtM Suomalaisten HIV+ elämänlaatu Nuno Nobre, Sh, DQI, TtM Tämän session tavoite Raportoida suomalaisten HIV+ elämänlaadusta Meidän tutkimus- Quality of Life of People living with HIV/AIDS in Finland WHOQoLHIV-BREF

Lisätiedot

II- luento. Etiikan määritelmiä. Eettisen ajattelu ja käytänteet. 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta

II- luento. Etiikan määritelmiä. Eettisen ajattelu ja käytänteet. 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta II- luento Eettisen ajattelu ja käytänteet Etiikan määritelmiä 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta 2. Etiikka ei ole samaa kuin moraali, se on moraalin tutkimusta 3. Etiikka ei ole tutkimusta siitä,

Lisätiedot

AC-HOST-vinkkejä eape3 Milla Ahola 2014

AC-HOST-vinkkejä eape3 Milla Ahola 2014 AC-HOST-vinkkejä eape3 Milla Ahola 2014 AC-HOST: Istunnon hallinta Meeting-valikon kautta voit mm. määrittää istunnon oikeuksia, vaihtaa omaa rooliasi, nauhoittaa istunnon ja lopettaa istunnon. Muista

Lisätiedot

Kokemuksia Sihteerin ammattitutkinnosta. Paula Turunen

Kokemuksia Sihteerin ammattitutkinnosta. Paula Turunen Kokemuksia Sihteerin ammattitutkinnosta Paula Turunen 2 Raision aikuiskoulutuskeskus Timali Kuulumme Raision seudun koulutuskuntayhtymään Olemme seuraavien alojen erikoisosaaja Turun seudulla: liiketalous

Lisätiedot

Ohje PhotoPortaalin käytöstä

Ohje PhotoPortaalin käytöstä Ohje PhotoPortaalin käytöstä Yleistä sisällöstä 1. Käyttäjän sisäänkirjautuminen / rekisteröityminen Jos olet kirjautunut aikaisemmin Finland Circuit, Obsession of Light, This is Life, tai johonkin muuhun

Lisätiedot

Miksi kysyttäisiin sosiaalityön asiakkailta?

Miksi kysyttäisiin sosiaalityön asiakkailta? Miksi kysyttäisiin sosiaalityön asiakkailta? Asiakaslähtöinen kehittäminen Valtion ja kansalaisyhteiskunnan tavoitteiden yhteen sovittamista Viranomaisammattilaisten ja kansalaisasiakkaiden jaettua asiantuntijuutta

Lisätiedot

Väli- ja loppuraportointi

Väli- ja loppuraportointi Väli- ja loppuraportointi Hyvän raportin merkitys hankkeen tulosten kuvaamisessa Sari Ahvenainen ESR-koordinaattori 25.5.2011 Uudenmaan ELY-keskus Väliraportti (1/8) Miksi väliraportti tehdään? - Tarkoituksena

Lisätiedot

Google maps, Facebook, Youtube. Kalle Rapi Etelä- Karjalan kylät ry h3p://kylat.ekarjala.fi

Google maps, Facebook, Youtube. Kalle Rapi Etelä- Karjalan kylät ry h3p://kylat.ekarjala.fi Google maps, Facebook, Youtube Kalle Rapi Etelä- Karjalan kylät ry h3p://kylat.ekarjala.fi Google Maps JulkaisDin 2005 Maailman suurin kar3apalvelu Käytössä InterneDssä, älypuhelimissa, tableteissa Suomessa

Lisätiedot

MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa!

MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa! Kysely Välkky-projektissa keväällä 2011 toteutetuista MUUTOS! -koulutuksista MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa! Aika ja paikka: 11.3.2011, MTC Oy, Pori Kouluttajat: Timo Martelius

Lisätiedot

3. Asumismuotonne Ympyröikää oikea vaihtoehto 1. Omakotitalo 2. Rivitalo/paritalo 3. Kesäasunto 4. Muu, mikä?

3. Asumismuotonne Ympyröikää oikea vaihtoehto 1. Omakotitalo 2. Rivitalo/paritalo 3. Kesäasunto 4. Muu, mikä? KYLÄKYSELY TAUSTATIEDOT 1. Millä alueella asutte? Ympyröikää oikea vaihtoehto 1. Kaukas 2. Uusikylä 3. Myllykylä 2. Montako henkilöä talouteenne kuuluu? 0-6 v. henkilöä 7-17 v. henkilöä 18-65 v. henkilöä

Lisätiedot

Kyky-projektin tuloksena opiskelukykyä edistäviä yhteisöjä. Johanna Kujala, A-M. Norrgrann, Laura Heinonen

Kyky-projektin tuloksena opiskelukykyä edistäviä yhteisöjä. Johanna Kujala, A-M. Norrgrann, Laura Heinonen Kyky-projektin tuloksena opiskelukykyä edistäviä yhteisöjä Johanna Kujala, A-M. Norrgrann, Laura Heinonen Peda-forum 20.8.2013 Työpajan tavoitteet Tutustua opiskelukykyä edistävään Kyky-projektiin Lisätä

Lisätiedot

Zero waste trikoomallisto

Zero waste trikoomallisto Vaateryhmä projektiraportti Yhteinen ympäristö kurssi Zero waste trikoomallisto Outi Autere, Riikka Buri, Ilona Hackenberg, Ruut Joensuu, Hanne Jurmu, Reeta Katto, Elina Laitinen, Juuli Miettilä, Sini

Lisätiedot

Opiskelijoiden sosiaalinen ja psyykkinen esteettömyys yliopistossa

Opiskelijoiden sosiaalinen ja psyykkinen esteettömyys yliopistossa Opiskelijoiden sosiaalinen ja psyykkinen esteettömyys yliopistossa Vammaisasiamies, hankekoordinaattori: Paula Pietilä Email: paula.pietila@utu.fi www.esok.fi 2 Mitä opiskelun/opetuksen esteettömyys on?

Lisätiedot

FSD2463 European Social Survey 2008: Suomen aineisto

FSD2463 European Social Survey 2008: Suomen aineisto KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa FSD2463 European Social Survey 2008: Suomen aineisto Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata

Lisätiedot

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ

KIELENOPPIJOITA TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS NÄKEMÄLLÄ KIELENOPPIJOITA KIELEN KÄYTTÖ, VUOROVAIKUTUS TIEDONHANKINTA KESKIÖSSÄ KUUNTELEMALLA OPPIJA (AUDITIIVINEN) TEKEMÄLLÄ OPPIJA (KINESTEETTINEN) LUOVA KIELENKÄYTTÄJÄ HOLISTINEN OPPIJA (KOKONAISUUDET TÄRKEITÄ)

Lisätiedot

12.12.2012. Henrika Honkanen Oulun yliopisto Biolääketieteen laitos Anatomian ja solubiologian yksikkö

12.12.2012. Henrika Honkanen Oulun yliopisto Biolääketieteen laitos Anatomian ja solubiologian yksikkö 12.12.2012 Henrika Honkanen Oulun yliopisto Biolääketieteen laitos Anatomian ja solubiologian yksikkö Taustaa 1. vuosikurssin lääketieteen opiskelijat Histologian harjoitustyöt 14 työtä (kuuluvat solubiologian

Lisätiedot

3. Useamman kuin kahden muuttujan yhteyden kuvaus

3. Useamman kuin kahden muuttujan yhteyden kuvaus 3. Useamman kuin kahden muuttujan yhteyden kuvaus 25 a) Kolmisuuntaiset ristiintaulukot Ristiintaulukoinnin ei tarvitse mitenkään välttämättä pysähtyä aiemmin esitettyyn kaksisuuntaiseen taulukkoon; melko

Lisätiedot

Asiantunteva ja asiakaslähtöinen avoin yliopisto. Osaamishaasteet

Asiantunteva ja asiakaslähtöinen avoin yliopisto. Osaamishaasteet Asiantunteva ja asiakaslähtöinen avoin yliopisto Dosentti Pirjo Vuokko ÅA, Arken 5.10.2007 Osaamishaasteet Asiantuntijaosaaminen & Organisaatio-osaaminen Asiantuntijaorganisaation suuri haaste on estää

Lisätiedot

Työtapaturman ilmoittaminen 2016-> Uusi sähköinen lomake, täyttäminen esimies ja palkkahallinto

Työtapaturman ilmoittaminen 2016-> Uusi sähköinen lomake, täyttäminen esimies ja palkkahallinto Työtapaturman ilmoittaminen 2016-> Uusi sähköinen lomake, täyttäminen esimies ja palkkahallinto Aloitus Valitse ensin vahinkotyyppi ja paina Jatka-nappia. Jos avautuu lisäkysymyksiä vakuutukseen liittyen,

Lisätiedot

Monialaisen oppimiskokonaisuuden arviointikäytännöt. Työkaluja monialaisen oppimiskokonaisuuden toteutumisen seurantaan ja arviointiin - OPS2016

Monialaisen oppimiskokonaisuuden arviointikäytännöt. Työkaluja monialaisen oppimiskokonaisuuden toteutumisen seurantaan ja arviointiin - OPS2016 Monialaisen oppimiskokonaisuuden arviointikäytännöt Työkaluja monialaisen oppimiskokonaisuuden toteutumisen seurantaan ja arviointiin - OPS2016 Monialaisen oppimiskokonaisuuden arviointikäytännöt Arvioinnin

Lisätiedot

Lisää segmenttipuusta

Lisää segmenttipuusta Luku 24 Lisää segmenttipuusta Segmenttipuu on monipuolinen tietorakenne, joka mahdollistaa monenlaisten kyselyiden toteuttamisen tehokkaasti. Tähän mennessä olemme käyttäneet kuitenkin segmenttipuuta melko

Lisätiedot