Tiemaksujen hallinnollinen esiselvitys. Julkaisu 9/2020

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tiemaksujen hallinnollinen esiselvitys. Julkaisu 9/2020"

Transkriptio

1 Tiemaksujen hallinnollinen esiselvitys Julkaisu 9/2020

2 2 Sisältö Johdanto ja esipuhe 1. Taustaksi esiselvitykselle 2. Ehdotus etenemisestä 3. Muutosprosessi ja verkostomaisuus 4. MAL-prosessia tulee vahvistaa miten? 5. Lainsäädännön kehittämiseen liittyvät kysymyksetkootusti 6. Kokeilujakson merkitys ja riskitarkastelu esimerkkien kautta 7. Johtopäätökset ja selvitettävät asiat Tekijät: DI Anne Herneoja (Sitowise Oy), FT Raisa Valli (Sitowise Oy) ja VTM Markku Pyykkölä (FCG Konsultointi Oy) Toimeksiantaja / Rahoittaja: MAL 2019

3 Esipuhe Helsingin seudun hyväksymässä MAL suunnitelmassa todetaan, että seudulle luodaan valmius ottaa käyttöön tieliikenteen hinnoittelu liikenteen päästöjen ja tieverkon ruuhkautumisen vähentämiseksi. MAL 2019:n jatkotyönä päätettiin käynnistää tiemaksujärjestelmän iteroiva suunnittelu ja vaikutusten arviointi. MAL 2019:n mukaisesti seutu ja valtio suunnittelevat ja arvioivat iteroiden seudulle toteuttamiskelpoista tiemaksujärjestelmää yhteistyössä. Valtion vastuulla on laatia tiemaksut mahdollistava lainsäädäntö. Liikenteen hinnoittelun osalta selvitykset optimaalisista malleista, vaikutusarvioinnit ja vaadittava lainsäädäntö laaditaan ensin ja päätökset seudulla tehdään näiden jälkeen. Tiemaksuista on tehty kolme esiselvitystä, josta tämä, Tiemaksujen hallinnollinen esiselvitys, on yksi. Esiselvitykset on tehty pohjustamaan ja antamaan tietoa itse suunnittelutyöhön. Suunnittelutyötä ei ole vielä käynnistetty. Tulevan valmistelutyön tavoitteena on mahdollisen Helsingin seudun tiemaksumallin laadukas, yhdessä tehtävä suunnittelu, tiemaksut kaupunkiseudulle mahdollistavan lain säätäminen sekä laadukas vaikutusten arviointi. Kolme esiselvitystä: Hallinnollisessa esiselvityksessä (Sitowise Oy, FCG Konsultointi Oy) kartoitetaan erilaisia hallinnollisia prosesseja ja rakenteita, jotka kytkeytyvät tiemaksujärjestelmään. Esiselvityksessä on pyritty löytämään ne päätöksentekoon liittyvät olennaiset hallinnolliset kysymykset, joita varsinaisessa selvityksessä ja lainvalmistelutyössä tulee selvittää. Lisäksi pyritään tunnistamaan millaisia kytkentöjä eri prosessien ja kysymysten välillä on. Teknistoiminnallisessa esiselvityksessä (FLOU Oy) pääpaino oli kartoittaa maksujärjestelmien toiminnallisuuksia ja toteutusvaihtoehtoja benchmark tarkastelujen kautta sekä edellytyksiä tiemaksujen vaikutusarviointiin. Palvelumuotoilun esiselvityksessä (Hellon Oy) toteutetaan seudullinen tutkimus, jonka tavoitteena on auttaa ymmärtämään tarkemmin tiemaksukokonaisuutta asukkaiden, elinkeinoelämän ja seudun luottamushenkilöiden näkökulmasta: millaisia odotuksia ja mielipiteitä tiemaksuista on ja mitä teemoja ja syitä näkemysten taustalla on. Keväällä 2020 valmistuu tutkimuksen laadullinen osio ja määrällinen osio siirtyy myöhemmäksi. HSL vastaa Helsingin seudulla liikennejärjestelmäsuunnittelusta. HSL on tilannut esiselvitykset Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL suunnitelman jatkotyönä. Esiselvitysten tekoa on ohjannut Helsingin seudun liikennejärjestelmätoimikunta eli HLJ-toimikunta.

4 1. Taustaksi esiselvitykselle 3

5 Tiemaksujen valmistelu toteuttaa MAL-sopimusta ja MAL suunnitelmaa 4 Liikenteen kysyntään vaikuttavan tiemaksun valmistelusta on linjattu MAL suunnitelmassa sekä jo aiemmin Helsingin seudun kuntien ja valtion välisessä MAL sopimuksessa. Sopimukseen on kirjattu, että valmistelua jatketaan seudun ja valtion yhteistyönä ja valmistelun lähtökohtana on, että kerätyt varat voidaan käyttää seudun liikennejärjestelmän rahoittamiseen seudun yhteisesti päättämällä tavalla eikä menettely vähennä valtion pitkän aikavälin mukaista keskimääräistä liikennerahoitusta seudulla. Seudun vuonna 2019 hyväksymän MAL suunnitelman mukaan seutu ja valtio yhteistyössä suunnittelevat ja arvioivat iteroiden seudulle toteuttamiskelpoista tiemaksujärjestelmää. Sen käyttöönottamisesta päätetään erikseen ottaen huomioon auton käytön ja omistamisen verotuksen tilanne. Selvitykset optimaalisista malleista, vaikutusarvioinnit ja vaadittava lainsäädäntö laaditaan ensin ja päätökset seudulla tehdään näiden jälkeen. Tiemaksu on toteutuessaan uusi keino Suomen liikennejärjestelmässä. Uusien keinojen käyttöönotto on usein enemmänkin muutos- kuin suunnitteluprosessi. Yhteisessä valmistelussa tuleekin ottaa huomioon muutosprosessin onnistuneeseen toteuttamiseenliittyvät vaatimukset. Yhteiseen valmisteluun kytkeytyy useita valtio- ja kuntaosapuolia, mikä merkitsee toimimista verkostomaisessa ympäristössä, jossa johtajuuden legitimiteetti ei ole itsestään selvä. MAL-prosessi on jo nykyisin toimiva seudullisen yhteissuunnittelun foorumi, joka johtaa valtion ja kuntien väliseen sopimukseen. Tiemaksut liittävät MAL-prosessin kuitenkin moniin kuntien ja koko seudun kannalta kauaskantoisiin, MAL- prosessissa tarkasteltavia kysymyksiä laajempiin asioihin ja rahaan. Siksi valtion ja kuntien organisaatioiden johdon roolin tulisi olla nykyistä paljon vahvempi käsiteltäessä tiemaksuasioita MALprosessissa. Tämä selvitys tarkastelee, miten tiemaksujen valmistelua olisi hyvä jatkaa valtion ja kuntien yhteistyönä. Selvityksessä käytetään käsitettä tiemaksu ottamatta kantaa siihen, onko kyseessä maksu tai vero.

6 Liikenteen päästöjen vähentämiseen ja tiemaksuihin liittyvää valmistelua on käynnissä 5 Pääministeri Marinin (Rinteen) hallitusohjelma 2019 Käynnistetään kestävän liikenteen vero- ja maksu-uudistus, joka vähentää päästöjä. Uudistuksen pohjaksi tehdään laaja-alainen vaikutusten arviointi, jonka pohjalta rakennetaan pitkän aikavälin sosiaalisesti, yhteiskunnallisesti ja alueellisesti kestävä toimintamalli, jolla varmistetaan, etteivät tulo- ja varallisuuserot kasva. Uudistus toteutetaan vaiheittain siten, että verotuksen taso muuttuu suunnitelmallisesti päästötavoitteet huomioonottaen. Hallitusohjelma - Valtioneuvosto Liikenteen verotuksenuudistaminen työryhmä Työryhmän tehtävänä on arvioida liikenteen nykyisen verojärjestelmän sekä muiden verokeinojen ja veroluonteisten maksujen toimivuutta ja vaikutuksia ilmastotavoitteiden ja valtiontalouden kannalta. Asettaja: Valtionvarainministeri Toimikausi: Osallistujat: Ministeriöiden virkamiehiä Antaa suosituksia Liikenteen verotuksen uudistamista selvittävä työryhmä - Valtiovarainministeriö Fossiilittoman liikenteen tiekartta työryhmä Työryhmän tulee työssään arvioida muun muassa ruuhkamaksujen käyttöönottoa ja liikenteen päästökaupan kehittämistä liikenteen päästöjen vähentämiseksi. Asettaja: Liikenne- ja viestintäministeri Toimikausi: Osallistujat: Järjestöjä, kuntakenttä Kuntaliiton välityksellä Käsitellään valtioneuvoston istunnossa syksyllä2020 Fossiilittoman liikenteen tiekartta - Valtioneuvosto Tiemaksujen rooli verotuksen kokonaisuudessa on määrittymässä. Taloudellisen ohjauksen tavoitteetovat kirkastumassa.

7 6 Tiemaksulainsäädännön valmistelu kuluvalla hallituskaudella Tiemaksut on tunteita herättävä poliittinen teema, josta olisi kyettävä käymään laajaa, verkostomaista keskustelua. Siksi tiemaksulainsäädännön valmisteluun tulisi olla riittävästi aikaa tällä hallituskaudella, ennen kevään 2023 eduskuntavaaleja. Koska tiemaksut kohdistuvat kuntalaisiin on huomioon otettava myös keväällä 2021 pidettävät kuntavaalit. Näiden näkökulmien perusteella voidaan arvioida, että lakiesitys olisi hyvä saada eduskunnan käsiteltäväksi vuoden 2021 loppupuolella. Ripeää etenemistä puoltaa seuraavat seikat: Lisääntynyt tietoisuus ilmastonmuutoksesta ja liikenteen päästöjen vaikutuksista tuo tietotaustaa keskustelulle. Tiemaksut havaittiin yhdeksi MAL-tavoitteiden kannalta tärkeimmistä toimenpiteistä seudulla ja niistä on jo tehty useita selvityksiä. Valtion valmistelussa tiemaksut ovat osana verotuksen uudistusta ja fossiilittoman liikenteen tiekarttaa. Tiemaksulain laatiminen on pääministeri Marininhallitusohjelmassa. Intensiivisen valmisteluperiodin aikana ei osallisten joukko ehdi merkittävästi vaihtua. Koronaviruksen aikana toteutetut liikkumisen rajoitteet saattavat auttaa ymmärtämään seudun liikkumisenkokonaisuutta. Asian ristiriitaisuus ja seudun johtajuuden puute (ks. s. 10 ja 18-19) puoltavat seudun ulkopuolelta tulevan muutospaineen hyödyntämistä. Tunnistettuja riskejä: Liikenteen verotuksen kokonaisuudistuksen valmistelu ei ehdi edetä, jolloin tiemaksut näyttäytyvät liikenteen verotaakan kasvuna. Koronaviruksen jälkeisessä tilanteessa muutos voi näyttäytyä kohtuuttomana taloudellisena rasitteena tai valtion valmisteluun voi tulla merkittäviä viivästyksiä. Nopea lainvalmistelua edeltävä verkostomainen muutosprosessi ei mahdollista kaikkien keskeisten osapuolten osallistumista, sisäistämistä jasitoutumista. Ymmärrystä valtion ja kuntien yhteisen valmistelun eduista ei ehdi syntyä, jolloin aitoa yhteistä valmistelua ei tapahdu. Lait valmistuvat eduskuntakäsittelyyn vietäviksi liian lähellä eduskuntavaaleja ja kariutuvat sen vuoksi. Perustuslakivaliokunnan mahdollisiin kannanottoihin ei ehditä vastata ajoissa. Tuottojen kohdistumistoimia on karkeasti suunniteltu MAL suunnitelmassa, mutta tarkempi kohdistuminen tapahtuisi myöhemmin. Tiemaksulainsäädäntö etenee hitaasti eikä kytkentään seuraavaan MAL-prosessiin synny. Kaikkia hallinnollisia ja organisatorisia muutoksia ei ehditä tehdä ennen lainsäädännön voimaantuloa.

8 Tiemaksulain valmisteluun liittyviä vaiheita 7 Järjestäytyminen 2020 Fossilittomanliikenteen tiekartta -työryhmä Liikenne- ja viestintäministeri MALsopimus 2020 Seudun näkökulmasta tärkeiden selvitysten tekeminen ja yhteisen ymmärryksen muodostaminen Lainvalmistelun tarvitsemat selvitykset Liikenteen verotuksen uudistaminen työryhmä Valtionvarainministeri Kuntavaalit 2021 Lakiesitys eduskuntaan 2021 lopussa? Vaikuttaa seuraavaan MALprosessiin ja sen pohjalta tehtävään päätöksentekoon Eduskuntavaalit 2023 MALsopimus 2024 Kuntavaalit 2025 Kuva 1. Tiemaksulain valmisteluun liittyviä vaiheita

9 2. Ehdotus etenemisestä 8

10 9 Yhteisen selvittämisprosessin päävaiheet Tiemaksujen selvittämisen yhteisenä muutosprosessina ehdotetaan jaettavan kolmeen päävaiheeseen: 1. Järjestäytymisvaiheessa muodostetaan perusta yhteiselle prosessille ja tunnistetaan osapuolet ja heidän roolinsa prosessin eri vaiheissa. 2. Selvitysvaiheessa kootaan yhteistä tietopohjaa ja muodostetaan yhteistä käsitystä tiemaksuista ja eri osapuolten intresseistä niiden suhteen. 3. Konseptointi ja hallinnointi liittyy konkreettisten toimintamallien hahmottamiseen muun muassa toiminnallisten tavoitteiden määrittämiseen ja tiemaksutuottojen käsittelyyn valtion budjetissa. Säädösten valmistelun ajatellaan käynnistyvän vasta, kun kolmaskin vaihe on valmis tai ainakin siihen liittyvistä keskeisistä asioista vallitsee pitkälle menevä yhteisymmärrys. Yhteisymmärryksen muodostaminen liittyy verkostomaisen muutosprosessin luonteeseen ja lainsäädännön etenemismahdollisuuksiin eduskunnassa. Kuva 2. Yhteisen selvittämisprosessin päävaiheet Mahdollista tiemaksujen kokeilua tulee arvioida yhteisen prosessin konseptointi- ja hallinnointivaiheessa. Jos kokeiluun päädytään, tarvitsee se oman lainsäädäntönsä ja vastaavat menettelyt muun muassa hinnoittelutason määräytymiseen ja tuottojen kohdentamiseen kuin pysyvä tiemaksukin.

11 Verkostojohtamisessa * järjestäytymisvaihe on tärkeä 10 Verkostossa ei ole itsestään selvää, mille taholle johtajuus tai prosessin omistajuus kuuluu. Siitä on avoimesti keskusteltava, jottei johtajuuskysymyksestä muodostu koko valmisteluprosessia haittaavaa asiaa. Osapuolten on yhdessä muodostettava ymmärrys siitä, mitä johtajuus tarkoittaa ja mitä se ei tarkoita. On myös tärkeää tunnistaa päätöksentekopisteet ja nimetä päättävät tahot. Näin tulee näkyväksi se, että vaikka prosessin johtajuus on jollakin taholla, päätöksentekoon osallistuvat monet tahot. Millaisia asioita ja haasteita liittyy prosessinomistajan valintaan? Miten valtion ja seudun näkökulmat sovitetaan yhteen prosessiin? Pitääkö vetovastuullisen olla sama järjestäytymisestä lainsäädäntöprosessin alkuun? Millainen rooli lainsäädäntöprosessin omistajalla tulisi olla prosessin aiemmissa selvityspainotteisissa vaiheissa, jotta sitoutuminen on mahdollista? Millaisia riskejä aiheutuu, jos väärä osapuoli ottaa vetovastuun? Miten riski taklataan? * Verkostojohtamisen tehtävä on edistää verkoston toimivuutta eli sen kykyä tuottaa arvoa ja toteuttaa sille asetettuja tavoitteita. Verkostotoiminnan erityispiirteet (vapaaehtoisuus, tasavertaisuus ja vastavuoroisuus) sekä kokemus niiden aitoudesta ja olemassaolosta, ovat äärimmäisen herkkiä ulkoiselle vaikuttamiselle ja vallankäytölle. htamisen_opas.pdf ja FCG: TM Hallinnollinenesiselvitys Millaisia asioita järjestäytymisvaiheessa on punnittava? Miten otetaan huomioon verkostotoiminnalle ominaiset vapaaehtoisuus, tasavertaisuus ja vastavuoroisuus? Millaisten tunnusmerkkien tulee täyttyä, jotta on osapuoli? Miten varmistetaan, että yhteinen ymmärrys kasvaa sekä asiantuntijatasolla että eri organisaatioiden johtotasolla ja päättävissä elimissä? Miten varmistetaan, että yhdessä sovitut kustannusten jakamisen ja tulojen kohdentamisen periaatteet pitävät? Mistä pitäisi olla yhteinen ymmärrys järjestäytymisvaiheen lopuksi? Yhteinen käsitys siitä, mistä tiemaksuissa on kyse Eri tahojen intressit ja lähtökohdat Kehittämisroolit ja intressit Alustava visio ja tahtotila Prosessin päävaiheiden juoksutus ja tavoiteaikataulu Prosessin organisointi Sitoutumisen ilmaisu ontarpeen Järjestäytymisvaiheen keskeisistä asioista tulee laatia selkeä dokumentti, joka viedään tiedoksi kaikkien osallisten päätöksentekoelimiin (kuntasektori). Valtio-osapuolet vievät dokumentin organisaationsa johtoryhmän käsittelyyn.

12 Selvitykset Millaisia asioita on otettava huomioon selvityksiä laadittaessa? Miten otetaan huomioon muutosprosessin sekä konfliktin- ja riskinhallinnan näkökulmat? Miten varmistetaan, että selvitykset koetaan yhteisiksi? Onko vetovastuita syytä jakaa osapuolten kesken? Miten varmistetaan, että yhteinen ymmärrys kasvaa niin asiantuntijatasolla kuin eri organisaatioiden johtotasolla ja päättävissä elimissäkin? Miten huolehditaan, että sekä seudulliset että valtakunnalliset näkökulmat tulevat selvitetyiksi? Valtiolle keskeisiäkysymyksiä Miten varmistetaan valtion verotulot? Tiemaksuratkaisun sosiaalinen, yhteiskunnallinen ja alueellinen kestävyys (perustuslainmukaisuus) Miten tiemaksutuotot käsitellään talousarviossa? Millaisia vaikutuksia tiemaksuilla on ilmastotavoitteiden kannalta? Kunnille keskeisiäkysymyksiä Miten päätetään tiemaksujen käyttöönotosta, maksujen perusteista, maksujen muutoksesta ja tuottojen kohdentamisesta? Mikä taho operoi järjestelmää (toimii järjestäjän roolissa) ja mikä taho päättää tuottojen käytöstä? Miten varmistetaan, ettei valtion rahoitus pienene tiemaksujen myötä? Miten varmistetaan, että tiemaksutuloista hyötyvät kaikki kunnat? Miten varmistetaan, etteivät tiemaksut edistä segregaatiokehitystä tai elinvoiman ja vetovoiman eriytyvää kehitystä? Mistä pitäisi olla yhteinen käsitys selvitysvaiheen lopuksi? Toimijoiden roolit ja intressit tiemaksujen valmistelussa Yhteinen linjaus tiemaksujen valmistelun strategisista tavoitteista sekä konfliktien ja riskienhallinnasta Hankehallinnan ja päätöksenteon suunnitelma, jolla strategiset tavoitteet saavutetaan. Suunnitelmassa on kuvattu työvaiheet, niiden keskeiset tulokset, välipäätökset ja aikataulu. Seuraavan vaiheen menettelyt Selvitysten avaintuloksista kommunikoitavalaajasti Selvitykset tarvitsevat tuekseen laajapohjaiset ja asiantuntevat ohjausryhmät. Niiden tuloksista on tarpeen käydä vuoropuhelua eri yhteistyöryhmissä. Kommunikoinnissa tulee ottaa huomioon valtion monet osapuolet ja se, että sitovat päätökset tekee eduskunta. Siksi on tärkeää, että mahdollisimman laajalla joukolla on ymmärrys selvitysten tuloksista, jotta he voivat perustaa (poliittiset arvo)valintansa niihin. Tarvitaan viestintäsuunnitelma. 11

13 12 Konseptointi ja hallinnointi Jotta tiemaksujen käyttöönottoon on mahdollista ottaa kantaa tai laatia säädöksiä, on oltava selvillä monia käytännön asioita. Todennäköisesti kannattaa tarkastella useampia vaihtoehtoja ja arvioida niitä eri näkökulmista. Tarkasteltavia asioitamm.: Tarkasteltavat tiemaksuvaihtoehdot? Taloudellinen konsepti Tiemaksutuottojen käsittely valtion, kuntien ja kuntayhtymien budjeteissa Tuottojen kerääjä Keräysjärjestelmän omistaja ja hallinnoija Hallinnolliset periaatteet ja menettelyt Miten toiminnalliset tavoitteet valmistellaan? Ketkä valmisteluun osallistuvat? Miten niistä päätetään? Miten niiden toimivuutta seurataan? Kuinka usein ja millä perusteella niitä tarkistetaan? Miten MAL-prosessi liittyy asiaan? Onko sitä tarpeen muuttaa? Miten valtion rooli mahdollisesti muuttuisi MAL-prosessissa? Miten kuntien rooli muuttuu? Edetäänkö asiassa kokeiluvaiheen kautta vai valmistellaanko heti pysyvää lainsäädäntöä? Konseptointi ja hallinnoinnin pohdinta vaatii yhdessä tekemistä Tämä työvaihe vaatii keskinäistä luottamusta ja halukkuutta avoimeen yhteiseen pohdintaan. On tärkeää, että osapuolet työskentelevät mahdollisimman pitkään asiantuntijaroolissaan. Tämä luo edellytykset sopivimman mallin löytymiselle (seuraava dia). On myös tärkeää, että pohdintaan osallistuvat henkilöt ovat omassa organisaatiossaan (ml. päätöksenteko) riittävän vaikutusvaltaisia. Yhteistyötä tehtäessä on tärkeää tunnistaa, milloin ollaan yhdessä pohtimassa mahdollisia ratkaisuvaihtoehtoja ja missä vaiheessa siirrytään neuvottelemaan kustannusjaosta ja vastuista. Yhteisen pohdinnan tavoitteena on yhdessä ymmärtää käsillä olevan ongelman eri puolia. Silloin kuunnellaan aidosti kaikkien näkökantoja ja jatkojalostetaan niitä. Tavoitteena on muodostaa kokonaisuuden kannalta toimiva ratkaisu tai ratkaisuvaihtoehtoja eri aikajänteille. Pohdintaan osallistujat ovat mukana asiantuntijaroolissa ja hyödyntävät ammatillista osaamistaan täysimääräisesti. Sisältökysymykset ja asiakastarpeet ovatkeskiössä.

14 Mitä lain tiemaksuista pitäisi sisältää? Mikä olisi MAL-sopimuksen rooli? 14 MAL-prosessi MAL-prosessin perusteella tehtävä sopimus Kehyspäätös Valtion virastojen väylänpitoa ja liikennejärjestelmää koskevat (rahoitus)suunnitelmat (TTS) Talousarvioesitys Valtion talousarvio Laki tiemaksuista sisältäisi ainakin seuraavat asiat: Tiemaksujen tarkoitus ja tavoitteet Maksuperuste Hallinnolliset muutokset Maksun tasosta päättämisen tapa ja osalliset (päättävät tahot) Miten kytkeytyy MAL-prosessiin? Tuottojen kohdistamisen prosessi Miten kytkeytyy MAL-prosessiin? Tuottojen kerääjä Keräysjärjestelmän omistaja ja hallinnoija Jos edetään kokeilun kautta, sitä määrittävät tekijät On myös ratkaistava millainen asema MAL-prosessin perusteellatehtävällä sopimuksella on valtion talousarvion suunnittelussa: Missä määrin MAL-prosessi perustella tehtävällä sopimuksella voidaan sitoa Väyläviraston rahoituksen kohdentamista ohi eduskunnan? Vertailukohdan muodostavat MAL-sopimuksen kustannustehokkaat pienet hankkeet (KUHA), joiden osalta sopimuksen sitovuudessa on ollut haasteita. MAL-sopimus käsitellään talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa, valtioneuvostossa ja budjettikäsittelyn yhteydessä eduskunnassa. Voitaisiinko tiemaksutuottojen kohdentaminen rinnastaa monivuotisiin investointeihin, joiden kokonaisrahoituksesta eduskunta päättää, mutta vuosittainen rahoitus jaksottuu tarpeen mukaan.

15 3. Muutosprosessi ja verkostomaisuus 15

16 Muutosprosessi valmistelussa 16 Tiemaksut ovat uusi keino liikennejärjestelmässä. Uusien keinojen käyttöönotto on pikemminkin muutos- kuin suunnitteluprosessi. Muutoksen toteuttamisessa keskeistä on vuorovaikutteinen viestintä ja osallistaminen. Osallisten ydinryhmää ovat ainakin vieressä luetellut valtio- ja kuntaosapuolet. Organisaatioiden johdolla tulisi olla vahva rooli prosessissa. Riskien ja konfliktien ennakointi ja hallinta erityisesti muutosprosessin näkökulmasta on aivan keskeistä, jotta konfliktit eivät pysäytä prosessia vaan tuottavat lisää näkökulmia. Verkostoympäristölle tyypilliseen tapaan ei tiemaksujen edistämisessäkään ole itsestään selvää, millä taholla on kulloinkin vetovastuu. Selvää toki lienee, että lainsäädäntöprosessin omistaja on valtio, mutta miten muutoin löytyy johtajuudelle legitimiteetti, onkin jo toinen asia. Tässä piilee institutionaalinen riski, joka voi pahimmillaan pysäyttää muutosprosessin useiksi vuosiksi. Merkitystä on myös sillä, millainen julkinen keskustelu tiemaksuista käynnistyy. Jos keskustelu on hyvin negatiivista ja se vielä pyörii kokonaisuuden kannalta epäolennaisten asioiden ympärillä, ei se ole omiaan edistämään poliittista päätöksentekoprosessia. Verkostoympäristössä on paljon osapuolia (viereinen asetelma), joiden roolit ja intressit ovat erilaisia. Monia toki yhdistää ilmastonmuutoksen hillintä ja liikenteen sujuvuus. LVM Liikennepoliittisten tavoitteiden edistäminen Liikennejärjestelmän rahoituksen puolestapuhuja VM Valtiontalouden tasapaino Verotusjärjestelmä Väylä jatraficom Liikennejärjestelmän asiantuntijoita Vastuu väyläverkon kunnosta -> rahoitustarve Helsinginseudun kunnat Kuntatalouden tasapaino Liikenneinvestoinnit Joukkoliikennepalvelujen rahoitus Kunnan veto- ja pitovoima Asuntotuotanto, työpaikat ja palvelut HSL Liikennejärjestelmän suunnitelmallinen kehittäminen Liikennemuotojen työnjako Joukkoliikennejärjestelmän rahoitus Yhteiskunnalliset tavoitteet

17 Yhteinen muutosprosessi edellyttää luottamusta ja visiota 17 Tiemaksujen selvittäminen muutosprosessina tarkoittaa paitsi muutoksen asia-argumenttien kirkastamista, myös hankkeen inhimillisen ulottuvuuden tietoisempaa hallintaa: omistajuuden ja toimijaverkostojen keskinäisen työnjaon määrittämistä, välitavoitteiden ja keinojen, esim. kokeilun asettamista ja kokeilun tulosten aitoa, avointa näkemysten analysointia ja vuorovaikutusta ja viestintää. Lähtökohtana hankkeelle tulisi olla sekä faktoihin että arvoihin nojaava visio. Jokainen muutos on aina osa isommasta systeemisestä kokonaisuudesta. Tiemaksujen asettaminen taustaansa, ymmärtäminen yhdeksi keinoksi useista samaan suuntaan vaikuttavista toimenpiteistä, lisää yksittäisen toimenpiteen hyväksyttävyyttä, roolia osana isompaa toimenpidekokonaisuutta. Kuva 3. Kasvokkain tapahtuva vuorovaikutus lisää toimijoiden keskinäistä luottamusta ja onnistumisen edellytyksiä. Kuva 4. Yhteinen visio liittää tiemaksut laajempaan kontekstiin.

18 18 Tiemaksujen valmistelu yhteisenä muutosprosessina Tiemaksujen käyttöönotto on haasteellista: Helsingin seutu on olosuhteiltaan ja resursseiltaan heterogeeninen toimintaympäristö rakentaa verkoston keskinäistä yhteistyötä (dia 19). Käyttöönotossa vaaditaan kuitenkin verkoston keskinäistä yhteistyötä, sillä yksittäinen kunta ei tällä hetkellä voi oman valtuustonsa päätöksellä ottaa tiemaksuja käyttöön. Tiemaksu nähdään kuntalaisille kohdistuvana lisärasitteena, vaikka tavoitteet yleisellä tasolla (ilmasto, liikenteen sujuvuus, viihtyisyys ja turvallisuus, varojen hankinta liikennejärjestelmän kehittämiseen) olisivatkin laajasti hyväksyttyjä. MAL-prosessi tukee asian edistämistä: Se kokoaa keskeiset tahotyhteen. Sen hallintaan (sopimuksen suunnittelu, päättäminen, toimeenpano ja seuranta) on koetellut menettelytavat ja toimijatahot resursseineen. Sopimisen kautta on saatu aikaan haluttujatuloksia. MAL-prosessissa on mahdollista neuvottelun ja kaupankäynnin keinoin sitoa eri tahoja yhteisen hyvän edistämiseen. Asiaa mutkistaa sekin, että tiemaksusta saatava hyöty saattaa näyttäytyä epätasaisesti jakautuneelta, kun kaikilla ei ole samanlaisia liikkumismahdollisuuksia tai vaihtoehtoja oman auton käytölle. Tällöin tiemaksuihin suhtaudutaan kielteisesti. Suoria hyötyjiä ovat esim. ne, jotka eivät liiku ruuhka-alueilla/veron tms. piirissä, hyödyntävät kevyen liikenteen ja joukkoliikenteen vaihtoehtoja sekä ne maksukykyiset, joiden matkojen sujuvuus paranee.

19 Helsingin seudun verkostotyön hankaluudet Lainvalmisteluprosessi - Valta- ja resurssiepätasapaino Helsinki, muut pk-seudun isot kaupungit ja KUUMA-kunnat - Ei legitiimiksi koettua johtajuutta, luottamusta tai jaettua ymmärrystä - Historia, jossa edetty vapaaehtoisuuteen perustuen, konsensusta vaatien ja valtiojohtoisia hankkeita vastustaen (Paras-hanke, kuntauudistus, metropolihallinto, maakunta- ja sote-uudistus) - Hajanainen institutionaalinen rakenne, kuntien ja valtion välisen itsehallinnon kehittymättömyys, MAL-prosessin sopimuksellisuuden asema (ketterä, mutta lainsuojaton) - Alueen kuntien keskinäinen riippuvuus, potentiaaliset synergiaedut ja kannustimet häviävät kuntakohtaisten intressien ajamiselle - Alue kasvaa, kansainvälinen solmukohta valtiolla vahva intressi, mutta sekin hajanainen - EU:ssa ja valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman laadinnassa korostetaan kaupunkiseutujen vastuuta mm. ilmastokysymyksessä, usko että isoilla kaupungeilla myös resursseja toimia ilman valtion tukea, kuntien maksuosuudet liikennejärjestelmäinvestoinneista kasvamassa (esim. ratahankkeet) - Vaalikaudet (kunta- ja eduskuntavaalit) pitkäjänteisyyttä haastamassa, metropolipoliitikkojen puute, puolueiden sisäinen erimielisyys Mitä seudullisessa liikennejärjestelmäyhteistyössä voitaisiin tehdä? Nostaa seutukysymykset poliittisen keskustelun agendalle Tarjota teemoille ja keskustelijoille näkyvyyttä Varmistaa oman arvovallan elementit (korkea asiantuntemus ja kyky hyödyntää sitä) HSL:llä on lakisääteinen rooli liikennejärjestelmän vastuutoimijana, omistajien tuki Kasvokkaista vuorovaikutusta ->luottamus MAL-prosessin institutionaalisen aseman vahvistaminen Mahdollistavan lain soveltamisprosessi Lähde: mm. Harju & Haveri (4/2019) Focus localis ja FCG: TM Hallinnollinen esiselvitys 19

20 Tiemaksuihin liittyvät selvitykset ja lainvalmistelu yhteisen ymmärryksen muodostamisen välineenä 20 Vaihtoehtoja prosessin suunnitteluun Tiemaksujen valmistelu tarvitsee monenlaisia selvityksiä. Helsingin seudulla on omia näkökulmia, joita on tarpeen analysoida. Valtion lainsäädäntö- ja tulonmuodostusprosessit tarvitsevat omia selvityksiään. Olisikin hyvä pohtia, millaista lisäarvoa eri osapuolten valmisteluprosessien integrointi voisi tuottaa. Yhteisen ymmärryksen muodostumisen tärkeyttä ei ole syytä aliarvioida, sillä tiemaksujen hyväksyttävyys ei ole mitenkään itsestään selvää. Etenemisvaihtoehdoilla erilainen mahdollisuus luoda yhteistä ymmärrystä: Helsingin seudun ja valtion erilliset prosessit Vuorovaikutteiset prosessit valtion ja seudun kesken Valtion ja seudun yhteensovitetut prosessit Vuorovaikutustapa vaikuttaa ymmärryksenluomiseen Kuulemiseen perustuva vuorovaikutus Näkökulmat huomioon ottava vuorovaikutus Tarkasteltavat vaihtoehdot vaikuttavatratkaisuihin Yksi tarkasteltava ratkaisu ja siihen liittyvät selvitykset Useampi ratkaisuvaihtoehto ja niihin liittyvät selvitykset

21 4. MAL-prosessia tulee vahvistaa miten? 21

22 22 MAL-prosessilla on vakiintunut asema, johto ei riittävästi mukana MAL-prosessi on seudullisen yhteissuunnittelun foorumi, jossa on valtioosapuoli mukana. Prosessia on kierros kierrokselta kehitetty ja sillä on vakiintunut asema. Prosessi myös johtaa valtion ja kuntien väliseen sopimukseen. Prosessin haasteena on se, että eri organisaatioiden johto ei ole muodostamassa yhteistä näkemystä. Prosessissa mukana olevilla ei ole virka-asemansa vuoksi riittävää liikkumavaraa ja he toimivat viestien viejinä prosessista ja prosessiin. Tällaisessa menettelyssä ei johdolle synny riittävän syvällistä kokonaiskuvaa, jolloin heidän tekemänsä linjaukset ovat helposti osaoptimointia oman organisaation näkökulmasta. Mahdollinen omalle organisaatiolle koituva hyöty kokonaisuuden optimoinnista jää välittymättä/oivaltamatta. Myöskään seutua ei välttämättä kehitetä strategisena kokonaisuutena. Eri organisaatioiden johdon keskinäinen luottamus on toimivan MALprosessin perusta. MAL-prosessi ei yksinään kykene luottamuksen rakentajaksi, mutta se voi toimia luottamuksen ylläpitäjänä ja vahvistajana. Nykyisestään vahvistettu MAL-prosessi sopisi tiemaksuasioiden käsittelyyn siinä vaiheessa, kun tiemaksut on päätetty ottaa (koe)käyttöön. Johdon nykyistä paljon vahvempaa roolia MALprosessissa perustelee se, että tiemaksut liittää MAL-prosessin moniin kuntien ja koko seudun kannalta kauaskantoisiin asioihin ja rahaan. Johdon kohtaamisten varmistaminen edellyttää valintoja niiden asioiden suhteen, joiden äärelle johto kutsutaan. Pitää olla muutamia olennaisia asioita, joiden keskinäisiä painotuksia johto yhdessä punnitsee ja evästää näiden asioiden jatkovalmistelua.

23 23 Miten MAL-prosessia pitäisi vahvistaa, jotta se toimisi tiemaksuasiassa? Tiemaksukysymyksissä liikennejärjestelmäsuunnitelmalla osana MALkokonaisuutta on tärkeä rooli. Erilaisten liikennejärjestelmäsuunnitelmien (valtakunnallinen, maakunnallinen, seudullinen) sisältöä ja niiden keskinäistä (ohjaus)suhdetta ei ole säädöksin määritelty sillä tarkkuudella, että ne voisivat toimia tiemaksuinstrumenttina ilman lainsäädännön kehittämistä. Tarvitaan lainsäädännön tarkentamista tältäosin. MAL-sopimuksia ei lainsäädännössä mainita. Tulisikin arvioida, onko tämän sopimustyypin olemassa olo ja siihen liittyvä valmistelutyö tarpeen kirjata johonkin lakiin, jotta vaalikausittainen pohdinta sopimusten olemassaolosta jäisi tarpeettomaksi. Jos sopimus päätetään tunnistaa lainsäädännössä, on pohdittava pitääkö sen sisällöstä ja valmistelusta linjata jotain vai onko tarkoituksenmukaisempaa, että ne voivat elää ajassa ja ottaa niihin kantaa paikallisen tilanteen mukaan. Tiemaksujen osalta voisi olla tarpeen kirjata lakiin, missä määrin niihin liittyvistä kysymyksistä voidaan MAL-sopimuksissa sopia ja mikä on sitovuuden aste. Vahvistetussa MAL-prosessissa valtion roolia tulee arvioida uudelleen. Nykyisessä prosessissa tunnistettu valtion moniäänisyys on koettu haasteelliseksi. MAL-suunnittelussa mukana on liikennepuolelta LVM, Traficom, Väylä ja ELY-keskuksen liikennevastuualue. Sopimisvaiheessa päärooli on ministeriöillä: YM, LVM ja TEM. Valtion rooli voi vahvistetun MAL-prosessin eri vaiheissa olla erilainen, mutta olisi tärkeää, että tiemaksuihin liittyvissä linjauksissa valtiolla olisi yhteinen suunta prosessin vaiheesta riippumatta. Tiemaksukysymysten osalta tulee pohdittavaksi se, millä mekanismilla VM:n ääni (valtiontalouden näkökulma) kuuluu MAL-prosessissa. Parlamentaariseen päätöksentekoon liittyy kysymys MAL-suunnittelun ja MAL-sopimuksen suhteesta valtion Väyläviraston väylänpidon suunnitteluun (toiminnan ja talouden suunnitelma). Missä määrin ja voidaanko MAL-sopimuksella sitoa Väyläviraston rahoituksen kohdentamista ohi eduskunnan? Voitaisiinko tiemaksutuottojen kohdentaminen rinnastaa monivuotisiin investointeihin, joiden kokonaisrahoituksesta eduskunta päättää, mutta vuosittainen rahoitus jaksottuu tarpeen mukaan. MAL-prosessissa tarkastellaan liikennejärjestelmän toimivuutta ja vaikutuksia eri aikajänteillä. Tiemaksujen vaikutusten seuranta olisi osa tarkastelua, joten asiasisällön näkökulmasta MAL-prosessi soveltuisi hinnoittelutason muutostarpeen arviointiin. Millaisia muita näkökulmia hinnoittelutason muutostarpeen arviointiin liittyy ja mitä niistä seuraa? Missä hinnoittelutason muutoksesta päätettäisiin? MALsopimuksessako?

24 Tiemaksutuottojen käyttökohteet avainkysymys päätöksenteon kannalta 24 Aiemmissa selvityksissä on arvioitu, että tiemaksujen tuotto vastaisi noin 15%:a valtion ja kuntien seudun liikenteeseen (investoinnit, hoito, ylläpito, joukkoliikenne) käyttämistä varoista. Puhutaan alle 200 miljoonasta eurosta vuositasolla. On myös esitetty pelko, että valtion nykyisen rahoituksen taso laskisi tiemaksujen myötä. Päätöksenteon näkökulmasta on eroa sillä, kohdennetaanko tuotot joukkoliikennepalvelujen hankintaan (käyttömeno) vai infrainvestointeihin. Käyttökohteena joukkoliikennepalvelujen hankinta Valtio Voisi olla perusväylänpitoon rinnastettava menoerä, jonka käytön suunnittelussa valtiolla on päärooli. Tällöin MAL-suunnitelman perusteella sovittu käyttö kirjattaisiin sellaisenaan Väyläviraston taloussuunnitelmaan. Lakiin tiemaksuista tulisi kirjata, että tiemaksutuotot käytetään lyhentämättöminä sovittuun tarkoitukseen (ja tiemaksujen keruujärjestelmän operointiin). (vrt. Yleisradiovero). Kunnat HSL-alueella joukkoliikennepalvelujen hankinnasta vastaa HSL. Kunnissa valtion ELY-keskus (pl. Hyvinkää, joka on oma joukkoliikenteen toimivaltainen viranomainen) hankkii markkinaehtoista liikennettä täydentävää joukkoliikennepalvelua. Käyttökohteena investoinnit Valtio Päätöksenteko on hyvin poliittista, eduskunta päättää viimekädessä investointikohteet. Tällöin MAL-sopimusten kirjaukset saattavat tulla haastetuiksi, ellei eduskunta luovuta päätösvaltaa näiden investointien osalta alueelle. Tämä tulisi kirjata lakiin. Kunnat Ylläpitää kuntien välistä kilpailua investoinneista. Kehyskunnat kokevat olevansa tuplahäviäjiä: Vain harva saa investoinnin alueelleen ja kuitenkin kärsii tiemaksuista.

25 25 Tiemaksujen talous Tiemaksujen käyttöönoton hyväksyttävyyden kannalta keskeinen näkökulma on järjestelmällä kerättyjen tuottojen käyttö ohjautuvatko varat 1) yleisesti yhteiskunnan menoihin 2) liikennejärjestelmän kehittämiseen yleisesti 3) sille alueelleja 4) niiden henkilöiden hyväksi, jotka tien käytöstä maksavat. Keskimäärin Helsingin seudun kunnat osallistuvat yhteensä noin 30 miljoonalla eurolla vuodessa valtion maanteiden rakentamisiin. Kunnat huolehtivat lisäksi alemmasta katuverkostaan. Vuodesta 2009 alkaen raideverkkoihin on kohdistunut suurempi osuus investoinneista kuin teihin ja pääkatuihin Hyväksyttävyyden kannalta keskeistä on lisäksi se, että tiemaksutuotot eivät pienennä valtion muuta liikennejärjestelmään kohdistamaa tukea uuteen tiemaksutuottoon vedoten. Liikennejärjestelmän ylläpito- ja investointikustannusten näkökulmasta kuntien rooli on kasvanut suhteessa valtion maksuosuuteen (diat 26 ja 27). Pelkona on, että tiemaksut lisäävät kuntien (kuntalaisten) maksuosuutta edelleen, vaikka kerättyjen verojen pitäisi kohdentua lisäresurssina kaupunkiseudun liikennejärjestelmän kehittämiseen.

26 Lähde: HSL investointien seuranta 26

27 Lähde: HSL julkisen talouden kehikko

28 5. Lainsäädännön kehittämiseen liittyvät kysymykset kootusti 28

29 Lainsäädännön kehittämiseen liittyvät kysymykset kootusti 29 Laki tiemaksuista sisältäisi ainakin seuraavat asiat: Tiemaksujen tarkoitus ja tavoitteet Maksuperuste Maksun tasosta päättämisen tapa ja osalliset (päättävät tahot) Miten kytkeytyy MAL-prosessiin? Tuottojen kohdistamisen prosessi Miten kytkeytyy MAL-prosessiin? Tuottojen kerääjä Keräysjärjestelmän omistaja ja hallinnoija Jos edetään kokeilun kautta, sitä määrittävät tekijät Koekäytöstä on säädettävä lailla. Koekäytön pituus Toimijat ja roolit Tuottojen kerääjä Maksutason määrittämisen prosessi ja vastuu Jälkiarvioinnin laatimisvelvoite ja tulosten rooli päätöksenteossa Erilaisten liikennejärjestelmäsuunnitelmien (valtakunnallinen, maakunnallinen, seudullinen) sisältöä ja niiden keskinäistä (ohjaus)suhdetta ei ole säädöksin määritelty sillä tarkkuudella,että ne voisivat toimia tiemaksuinstrumenttina ilman lainsäädännön kehittämistä. MAL-sopimuksia ei lainsäädännössä mainita. Tulisikin arvioida onko tämän sopimustyypin olemassa olo ja siihen liittyvä valmistelutyö tarpeen kirjata johonkin lakiin, jotta vaalikausittainen pohdinta sopimusten olemassaolosta jäisi tarpeettomaksi. Jos MAL-sopimus päätetään tunnistaa lainsäädännössä, on pohdittava, pitääkö sen sisällöstä ja valmistelusta linjata jotain vai onko tarkoituksenmukaisempaa, että ne voivat elää ajassa ja ottaa siihen kantaa paikallisen tilanteen mukaan. Tiemaksujen osalta voisi olla tarpeen kirjata lakiin, missä määrin niihin liittyvistä kysymyksistä voidaan MAL-sopimuksissa sopia. Koska MAL- prosessin ja sen perusteella tehtävä sopimus ovat tärkeitä perustelemaan maksujen käyttöä, on ehkä miettivä myös prosessissa käytettyjen olettamusten (esim. maankäyttöä koskevat luvut)sitovuutta.

30 6. Kokeilujakson merkitys ja riskitarkastelu esimerkkien kautta 30

31 31 Kokemukset Tukholmasta 1/2 Kokeilutoiminta tarkoittaa yleisesti aikaisemmasta poikkeavien toimintakäytäntöjen toteuttamista ja testaamista. Kokeilutoimintaan liittyy vahvasti oppiminen. Kokeilu onkin mahdollista määritellä tavaksi saada tietoa toimenpiteiden tai muutosten hyödyllisyydestä ja vaikutuksista ennen niiden laajempaa käyttöönottoa. (Jari Stenvall: Kokeilut Rubikin kuutioina) Tukholman ruuhkamaksut otettiin käyttöön 2006 ensin kokeiluna, jonka jälkeen pidettiin kansanäänestys ja sen jälkeen ne muuttuivat pysyviksi Kokeilun ajoi läpi pieni Vihreä puolue, joka vastineeksi tuki valtakunnan sosiaalidemokraattista puoluetta yleisen vastustuksen edessä ja huolimatta Tukholman sosiaalidemokraattisen pormestarin lupauksesta olla ottamatta käyttöön ruuhkamaksuja. Tämä kuumensi keskustelua ja lisäsi ruuhkamaksujen vastustusta entisestään. Kokeilun alettua tammikuussa 2006 ruuhkautumisen väheneminen osoittautui valtavaksi ja yleinen mielipide muuttui nopeasti. Kansanäänestyksessä pieni enemmistö oli ruuhkamaksujen säilyttämisen puolesta. Kansanäänestyksen jälkeen yleinen kannatus nousi saavuttaen noin 70%:n kannatuksen(2011). Mikään poliittinen puolue ei halua poistaa maksuja ja keskustelu on siirtynyt maksujen olemassa olosta niiden kehittämiseen ja tuottojen käyttökohteisiin. Jo 1990-luvun alussa asiantuntijat suosittivat ruuhkamaksuja rahoittamaan osaltaan Dennis-paketin investointeja. Ympäristöihmiset kannattivat ruuhkamaksuja, mutta vastustivat tuottojen käyttöä uusien moottoriteiden rakentamiseen. Dennis-paketti hajosi 1990-luvun lopulla, mutta pallo oli lähtenyt pyörimään. Vuonna 2002 maan sosiaalidemokraattinen hallitus asetti komission neuvottelemaan uutta infrastruktuurisopimusta Tukholmaan. Esiin tuli ajatus tiemaksujen käytöstä rahoituslähteenä. Erilaisten poliittisten vaiheiden jälkeen Vihreät vaativat usean vuoden täysimittaista ruuhkamaksujen koekäyttöä, minkä vastineeksi he lupasivat tuen hallitukselle. Keskustelu kuumeni äärimmilleen. Maksujen vastustajat vaativat kansanäänestystä. Se päätettiin pitää vasta koekäytön jälkeen normaalien vaalien yhteydessä syyskuussa Tämä ratkaisu osoittautui erittäin merkittäväksi. Ruuhkamaksukokeilu käynnistyi tammikuussa Liikenne väheni 22% vuoden 2005 tasoon verrattuna, mistä seurasi ruuhkien väheneminen 30-50%.

32 32 Kokemukset Tukholmasta 2/2 Kaikki poliittiset puolueet olivat luvanneet noudattaa Tukholman kansanäänestyksen tulosta. Taitekohtana olivat neuvottelut ruuhkamaksutuottojen käytöstä. Lain mukaan maksu oli valtion vero, joka päätyi valtion kirstuun, mutta Tukholman alue luonnollisestikin väitti tuottojen kuuluvan itselleen. Lopulta paikalliset ja kansalliset poliitikot saivat aikaan valtavan kymmenvuotisen infrastruktuuripaketin, jonka suuruus oli noin 10 miljardia euroa. Sen yhtenä osana sovittiin, että ruuhkamaksutuotot kohdennetaan uuteen Tukholman ohikulkutiehen. Marraskuussa 2013 sekä valtakunnan politiikassa että Tukholman seudulle ruuhkamaksuja vastustaneet, enemmistönä olevat liberaalikonservatiivit ovat päässeet yhteisymmärrykseen maksutason huomattavasta korottamisesta ja uuden maksun tuomisesta läntiselle ohikulkutielle. Tarkoituksena on rahoittaa metron jatketta javähentää ruuhkia edelleen. Vasemmisto-vihreä oppositio on sitä mieltä että ollaan korottamassa liian vähän, liian hitaasti ja liian myöhään. Ajan kuluessa kaikki poliittiset puolueet hyväksyivät, jopa kiittelivät ruuhkamaksuja. Tätä selittää ruuhkien väheneminen, rahoitus infrastruktuurille, mahdollisuus saada valtiolta rahaa ja tasaisesti lisääntyvä ruuhkamaksujen saama tuki julkisuudessa. Median kiinnostus ruuhkamaksuihin hiipui niiden oltua otsikoissa lähes päivittäin neljän vuoden ajan. Poliittisten puolueiden ja muiden sidosryhmien keskustelu siirtyi ruuhkamaksujen kehittämiseen ja tuottojen käyttöön.

33 Mitä Tukholman kokemuksista voi oppia? Millaisia päätöksiä kokeilujakso vaatisi? 33 Tukholman oppeja Tukholman kokemusten perusteella näyttää, että kokeilujakson ruuhkaisuutta vähentävä vaikutus on merkittävä ja autoilijat myös havaitsevat sen. Parantuneet liikennöintiolosuhteet lisäsivät ruuhkamaksujen hyväksyttävyyttä. Näin ollen päätökset tiemaksujen vakiinnuttamisesta on paikallaan tehdä kokeilujakson jälkeen. Ruuhkamaksut ja niiden tuotot on hyvä kytkeä liikenteeseen kohdistuvaan rahoituspakettiin. Järjestely lisää ruuhkamaksujen hyväksyttävyyttä. Voidaankin todeta, että muutosprosessi vaatii aikaa ja konkreettisia tuloksia edetäkseen kokeilujaksolta vakiintuneeksi käytännöksi. Tarvittavia päätöksiä jalinjauksia Kokeilusta on säädettävä lailla. Kokeilun pituus Toimijat ja roolit Tuottojen kerääjä Hinnoittelutason määrittämisen prosessi ja vastuu Jälkiarvioinnin laatimisvelvoite ja tulosten rooli päätöksenteossa Kokeilujakson tavoitteet on määriteltävä hyvin: Millaisia tavoitteita kohdistuu liikennemäärän kehitykseen? Millaisia tavoitteita kohdistuu ruuhkamasutuottoihin? Mihin kokeilujakson ruuhkamaksutuotot käytetään? Kansalaisten yhdenvertaisuuteen liittyvientavoitteiden määrittäminen Järjestelmän mielekkyys kuntien kannalta Miten johtopäätökset kokeilujakson tuloksista tehdään? Millainen rooli on asetettujen tavoitteiden täyttymisellä? Millainen rooli on yleisen mielipiteen muutoksella? Miten muutos mitataan (kansanäänestys, mielipidemittaus, mediajulkisuus)?

34 34 Esimerkkejä erilaisten uudistusten valmistelusta ja niistä syntyneestä julkisesta keskustelusta (vaikutus mm. prosessinkestoon) Espoon matkustajainfojärjestelmäelmi joskus 1990-luvunalkupuolella HS:n pääkirjoitus kyseenalaisti satelliittien ampumisen taivaalle matkustajainfon vuoksi, kun samaan aikaan säästetään vanhusten vaipoista. ELMI perustui GPS-paikannukseen ja se otettiin käyttöön Tekninen virkamiesvalmistelu, joka tähtäsi suoraan toteutuspäätökseen Ihmiset kokivat palvelun parantumisena Työryhmä, jolla arvostettu puheenjohtaja Kosketti ihmisten yksityisyyttä eikä muodostunut selvää käsitystä liikkumisen kustannuksen kehityksestä Ollilantyöryhmä: Kokeiluin kohti kilometriverotusta (2013) Keskustelu taisi painottua teknologiaan?? Kansalaiset km-verosta: Kallis, kyttäävä ja kurjistava (IS ) Matkakortin valmistelu pääkaupunkiseudulla 1990-luvulla Nostettiin esiin huoli, että puoliso voi selvittää matkakorttitietojen avulla, millaisia matkoja toinen on tehnyt. Tekninen (pitkä) virkamiesvalmistelu, päättäjät tekivät välipäätöksiä Kosketti ihmisten yksityisyyttä Kaksi selvityshenkilöä (LVM:n virkamiehet Haapasalo ja Korte), selvitys tuli yllätyksenä kaikille. Organisaatiomuutokset eivät yleensä kosketa tavallista kansalaista Tie auki taivasta myöten (2002) Ehdotti Tiehallinnon, Ratahallintokeskuksen ja Merenkulkulaitoksen yhdistämistä ja VR:n varallisuuden käyttöä infrainvestointeihin. Julkinen keskustelu käytiin VR:n taseen höyläämisestä. Liikennevirasto ja Trafi perustettiin Tärkeää on kyetä selkeyttämään uudistuksen päämäärä ja vastaamaan kriittisiin kysymyksiin

35 35 Julkiseen keskusteluun liittyviä kysymyksiä Tiemaksujen valmisteluprosessia ja päätöksentekoa suunniteltaessa on hyvä ottaa vaalien lisäksi huomioon se, että tiemaksuista käynnistyvän julkisen keskustelun kohdentumisella on merkitystä. Jos keskustelu käydään yksityiskohdista eikä kokonaisuudesta, se vaikeuttaa päätöksentekoa. Edellisessä diassa on joitakin esimerkkejä eri tavoin valmistelluista uudistuksista ja niistä syntyneistä keskusteluista. Esimerkkien perusteella voi todeta, että on tärkeää kyetä selkeyttämään uudistuksen päämäärä ja vastaamaan kriittisiin kysymyksiin sekä välttämään organisaatioiden keskinäinen valtakamppailu. Merkitystä kuntavaalien yhteydessä käytävän keskustelun osalta on sillä, kohdistuuko argumentointi pelkästään tiemaksuihin vai nähdäänkö se seudun toimivuuden näkökulmasta: vähemmän ruuhkia ja päästöjä. Tulevat pormestariehdokkaat saattavat olla keskustelun suunnannäyttäjiä. Eduskuntavaalit ovat perinteisesti nollanneet edellisellä hallituskaudella tapahtuneen valmistelun. Tuleekin pohtia, millaisella menettelyllä lainvalmistelua edeltävä selvittely voisi säilyttää arvonsa. Avainasemassa lienee se, että keskeisistä ratkaisuista saataisiin mahdollisimman laaja parlamentaarinen yhteisymmärrys ja virkamiesverkosto toimii yhtenäisesti kunkin hallituskokoonpanon poliittisia valintoja kunnioittaen. Kuva 6. Tiemaksuista voidaan käydä keskustelua monen teeman yhteydessä.

36 7. Johtopäätökset ja selvitettävät asiat 36

37 37 Johtopäätökset ja selvitettävät asiat Tiemaksut ovat uusi elementti liikennejärjestelmän hallinnassa. Siksi niiden selvittäminen ja suunnittelu kannattaa nähdä muutosprosessina, jonka ytimeen on paikallaan koota keskeiset valtio- ja kuntaosapuolet. Muutosprosessi edellyttää aina osapuolten keskinäistä luottamusta. Luottamuksen merkitys on tiemaksujen selvittämisessä erityisen merkittävä, sillä se tapahtuu verkostoympäristössä vapaaehtoisuuteen, tasavertaisuuteen ja vastavuoroisuuteen nojaten. Johtajuuden mandaatti on saatava verkostolta. Selvitettävä asia: Miten valtio suhtautuu tiemaksujen selvittämiseen yhteisenä prosessina ja millaisena valtio näkee prosessin pääkohdat ja aikataulun? Tiemaksut liittävät MAL-prosessin moniin kuntien ja koko seudun kannalta kauaskantoisiin asioihin ja rahaan. Tämän vuoksi valtion ja kuntien organisaatioiden johdon roolia MAL-prosessissa on vahvistettava. Selvitettävä asia: Miten johto näkee asian? Lainsäädännön kehittämiseen liittyvät kysymykset kootusti s. 29. Tarvitaan yhteinen visio siitä, millaiseksi seutua halutaan kehittää. Tiemaksut on yksi keino muiden joukossa. Selvitettävä asia: Miten ja kenen käynnistämänä yhteinen visio saadaan aikaiseksi?

38 Lisätietoja 38 Lauri Vuorio Hanna Eriksson Sini Puntanen HSL Helsingin seudun liikenne Opastinsilta 6 A PL 100, HSL00520 Helsinki puhelin (09)

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. Parl. työryhmän raportti

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. Parl. työryhmän raportti Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma Parl. työryhmän raportti 13.12.2018 Lainsäädäntö Laatiminen perustuu elokuussa 2018 voimaan tulleeseen lakiin liikennejärjestelmästä ja maanteistä Laki säätää

Lisätiedot

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. osallistuminen. Hanna Perälä, liikenne- ja viestintäministeriö Kuntamarkkinat 12.9.

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. osallistuminen. Hanna Perälä, liikenne- ja viestintäministeriö Kuntamarkkinat 12.9. Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma ja kuntien osallistuminen Hanna Perälä, liikenne- ja viestintäministeriö Kuntamarkkinat 12.9.2019 1 Uusi strateginen suunnittelutaso pitkäjänteiseen kehittämiseen

Lisätiedot

Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma HLJ 2015 Jatkotyöt

Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma HLJ 2015 Jatkotyöt Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma HLJ 2015 Jatkotyöt KUUMA-johtokunta 23.9.2015 Osaston johtaja Sini Puntanen Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä HLJ 2015 -linjaukset viitoittavat tietä

Lisätiedot

Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman. valmistelu. Sabina Lindström

Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman. valmistelu. Sabina Lindström Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelu Sabina Lindström 21.8.2019 1 Hallitusohjelman sisältöä liikennejärjestelmän näkökulmasta (1/3) Väyläverkoston kokonaiskehittäminen linjataan

Lisätiedot

Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman. laatiminen. Hanna Perälä

Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman. laatiminen. Hanna Perälä Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman laatiminen Hanna Perälä 13.3.2019 1 Taustalla parlamentaarisen työryhmän työ Parlamentaarisen työryhmän loppuraportti 13.12.2018 ja valtioneuvoston selonteko

Lisätiedot

Näkemyksiä maankäytön ja liikenteen vuorovaikutuksen kehittämiseksi Oulun seudulla. Kaisa Mäkelä Ympäristöministeriö

Näkemyksiä maankäytön ja liikenteen vuorovaikutuksen kehittämiseksi Oulun seudulla. Kaisa Mäkelä Ympäristöministeriö Näkemyksiä maankäytön ja liikenteen vuorovaikutuksen kehittämiseksi Oulun seudulla Kaisa Mäkelä Ympäristöministeriö 14.11.2012 + ELY-keskus mukana mm. seuturakennetiimissä + ELY-keskuksen hyvä sisäinen

Lisätiedot

LAUSUNTO LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖLLE KOSKIEN OIKEUDENMUKAISTA JA ÄLYKÄSTÄ LIIKENNETTÄ SELVITTÄNEEN TYÖRYHMÄN LOPPURAPORTTIA

LAUSUNTO LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖLLE KOSKIEN OIKEUDENMUKAISTA JA ÄLYKÄSTÄ LIIKENNETTÄ SELVITTÄNEEN TYÖRYHMÄN LOPPURAPORTTIA Hallitus 78 15.04.2014 LAUSUNTO LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖLLE KOSKIEN OIKEUDENMUKAISTA JA ÄLYKÄSTÄ LIIKENNETTÄ SELVITTÄNEEN TYÖRYHMÄN LOPPURAPORTTIA 201/00.02.020/2012 Hallitus 78 Esittelijä Toimitusjohtaja

Lisätiedot

LIIKENNEMINISTERI VEHVILÄISEN TIEDOTUSTILAISUUS

LIIKENNEMINISTERI VEHVILÄISEN TIEDOTUSTILAISUUS LIIKENNEMINISTERI VEHVILÄISEN TIEDOTUSTILAISUUS 13.10.2010 Esillä tiedotustilaisuudessa Liikennepolitiikan toimintaympäristö 2010-luvulla: Kiristyvä julkinen talous Talous- ja elinkeinorakenteen muutos

Lisätiedot

CASE RUUHKAMAKSUT. Kaisa Leena Välipirtti. Paremman sääntelyn päivä 25.11.2010

CASE RUUHKAMAKSUT. Kaisa Leena Välipirtti. Paremman sääntelyn päivä 25.11.2010 CASE RUUHKAMAKSUT Kaisa Leena Välipirtti Paremman sääntelyn päivä 25.11.2010 Tienkäyttömaksuista Käyttäjäperusteisista liikenteen hinnoittelumalleista ja älykkäistä tiemaksujärjestelmistä maininta hallitusohjelmassa

Lisätiedot

MAL 2019 puiteohjelman valmistelu, liikenneasiat

MAL 2019 puiteohjelman valmistelu, liikenneasiat MAL 2019 puiteohjelman valmistelu, liikenneasiat HSYK 11.10.2016 Ennakkoaineisto Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Lähtökohdat puiteohjelman laatimiseen Edellisen MAL-suunnittelukierroksen jälkiarviointi,

Lisätiedot

Millaisella väyläverkolla kuljetat vuonna 2019? Väylänpidon rahoitusnäkymät

Millaisella väyläverkolla kuljetat vuonna 2019? Väylänpidon rahoitusnäkymät Millaisella väyläverkolla kuljetat vuonna 2019? Väylänpidon rahoitusnäkymät Liikenneviraston pääjohtaja Kari Wihlman 3.10.2018 3.10.2018 Kari Wihlman Suuret ratahankkeet 14.5.2018 3 Globaalit megatrendit

Lisätiedot

MAL-aiesopimusmenettely Väliarviointi. Matti Vatilo Suurkaupunkijaosto

MAL-aiesopimusmenettely Väliarviointi. Matti Vatilo Suurkaupunkijaosto MAL-aiesopimusmenettely Väliarviointi Matti Vatilo Suurkaupunkijaosto 24.4.2014 Taustaa Paras-selonteon linjaukset lähtökohtana Valtio-osapuolen valmisteluryhmän (LVM, TEM, VM, YM, ARA, LiVi) tehtävänä

Lisätiedot

Liikennevirasto / ajankohtaisia. Tytti Viinikainen

Liikennevirasto / ajankohtaisia. Tytti Viinikainen Liikennevirasto / ajankohtaisia Tytti Viinikainen 12.4.2018 Pasila Riihimäki 2. vaiheen tilanne Hankekortti https://www.liikennevirasto.fi/documents/20473/23066/hankekortti+3_2018/39a5 9aaa-60d8-4116-ba20-c664d73e6180

Lisätiedot

Joukkoliikenne ja taloudelliset ohjauskeinot

Joukkoliikenne ja taloudelliset ohjauskeinot Joukkoliikenne ja taloudelliset ohjauskeinot Älykäs ja oikeudenmukainen autoilu -seminaari 15.10.2013 Suvi Rihtniemi, toimitusjohtaja Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

Lisätiedot

Lausuntopyyntö hallituksen esityksestä laiksi maantielain muuttamisesta

Lausuntopyyntö hallituksen esityksestä laiksi maantielain muuttamisesta Lapin ELYkeskus Lausunto 04.09.2017 Asia: LVM/1770/03/2016 Lausuntopyyntö hallituksen esityksestä laiksi maantielain muuttamisesta Lausunnonantajan lausunto Yleiset huomiot esityksestä Maakuntauudistuksessa

Lisätiedot

MAL- ja kasvusopimusmenettelyn kehittäminen

MAL- ja kasvusopimusmenettelyn kehittäminen MAL- ja kasvusopimusmenettelyn kehittäminen MAL-verkoston työpaja, Säätytalo 2.10.2014 Matti Vatilo MAL-aiesopimusmenettelyn tavoitteita Kaupunkiseudun kokonaisedun edistäminen pitkäjänteisesti ja käytettävissä

Lisätiedot

Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman (HLJ 2015) lähtökohdat

Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman (HLJ 2015) lähtökohdat seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman (HLJ 2015) lähtökohdat Luottamushenkilöiden seminaari, Aulanko 5.-6.9.2013 Suvi Rihtniemi, toimitusjohtaja Sini Puntanen, liikennejärjestelmäosaston johtaja seudun

Lisätiedot

Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma HLJ Suvi Rihtniemi HSL Helsingin seudun liikenne

Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma HLJ Suvi Rihtniemi HSL Helsingin seudun liikenne Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma HLJ 2011 22.4.2010 Suvi Rihtniemi HSL Helsingin seudun liikenne Liikennejärjestelmäsuunnitelmat Neljä Pääkaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelmaa (PLJ

Lisätiedot

Mikä on paras väline aiesopimusten toteuttamiseen? Matti Vatilo, ympäristöministeriö MAL-verkosto

Mikä on paras väline aiesopimusten toteuttamiseen? Matti Vatilo, ympäristöministeriö MAL-verkosto Mikä on paras väline aiesopimusten toteuttamiseen? Matti Vatilo, ympäristöministeriö MAL-verkosto 24.10.2012 MAL-aiesopimusmenettelyn poliittinen viitekehys Hallitusohjelmassa mm.: Jatketaan valtion ja

Lisätiedot

Maakuntakaava Luonnoksesta ehdotukseksi MH 18.9.

Maakuntakaava Luonnoksesta ehdotukseksi MH 18.9. Maakuntakaava 2040 Luonnoksesta ehdotukseksi MH 18.9. Seuraavat askeleet: Ehdotus MH: 11+12/2017 Viranomaislausunnot 2-3/2018 Viranomaisneuvottelu Kaavaehdotus nähtäville Hämeen parasta kehittämistä! Heikki

Lisätiedot

Ilmastopolitiikan tehostaminen väylänpidossa. EKOTULI + LINTU seminaari 28.4.2010

Ilmastopolitiikan tehostaminen väylänpidossa. EKOTULI + LINTU seminaari 28.4.2010 Ilmastopolitiikan tehostaminen väylänpidossa EKOTULI + LINTU seminaari 28.4.2010 ILMATIE-projekti Tiehallinnon EKOTULI -teeman projekti (Ekotehokas ja turvallinen liikennejärjestelmä); Tiehallinnon selvityksiä

Lisätiedot

Uudistuksen valmistelun tilannekuva maakunnissa. Kuntamarkkinat Sinikka Salo STM ja Kari Hakari VM

Uudistuksen valmistelun tilannekuva maakunnissa. Kuntamarkkinat Sinikka Salo STM ja Kari Hakari VM Uudistuksen valmistelun tilannekuva maakunnissa Kuntamarkkinat 13.9.2018 Sinikka Salo STM ja Kari Hakari VM Lainvalmistelusta toimeenpanoon Lainvalmistelu alkaa olla valmista, lait ovat eduskunnan käsittelyssä

Lisätiedot

MAL sopimusmenettely. Tampere, Seutufoorumi Matti Vatilo, YM

MAL sopimusmenettely. Tampere, Seutufoorumi Matti Vatilo, YM MAL sopimusmenettely Tampere, Seutufoorumi 28.11.2018 Matti Vatilo, YM MAL-sopimisen tarkoitus ja osapuolet Kaupunkiseudun kuntien välisen yhteistyön ja luottamuksen vahvistaminen maankäytön, asumisen

Lisätiedot

Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma (HLJ 2011) Suoma Sihto

Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma (HLJ 2011) Suoma Sihto Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma (HLJ 2011) Suoma Sihto 5.11.2009 HLJ 2011 -suunnitelma Laadintaprosessi ja aikataulu Syyskuu 2009 HLJ 2011:n puiteohjelma, YTV:n hallitus 13.6.2008 Liikennejärjestelmäsuunnitelmat

Lisätiedot

Tiemaksujen selvittämisen motiiveja

Tiemaksujen selvittämisen motiiveja Tiemaksujen selvittämisen motiiveja Sidosryhmäseminaari 12.6.2012 Tuomo Suvanto Työryhmän toimeksianto Selvittää, kuinka Suomessa tulisi edetä tiemaksujärjestelmien käyttöönotossa pitkällä aikavälillä

Lisätiedot

Ruotsin tapa toteuttaa pitkäjänteistä liikennepolitiikkaa ja rahoittaa liikenneinfraa

Ruotsin tapa toteuttaa pitkäjänteistä liikennepolitiikkaa ja rahoittaa liikenneinfraa Ruotsin tapa toteuttaa pitkäjänteistä liikennepolitiikkaa ja rahoittaa liikenneinfraa Havaintoja ja ideoita Suomessa sovellettavaksi 28.6.2018 Havaintoja ja ideoita Suomessa sovellettavaksi 1. Liikennejärjestelmän

Lisätiedot

Kuntalain uudistus ja kunnan talouden sääntely. Arto Sulonen Johtaja, lakiasiat

Kuntalain uudistus ja kunnan talouden sääntely. Arto Sulonen Johtaja, lakiasiat Kuntalain uudistus ja kunnan talouden sääntely Arto Sulonen Johtaja, lakiasiat Kuntamarkkinat 14.9.2011 Kuntauudistus, kuntalaki, VOS ja sote ovat yksi kokonaisuus Kuntarakenneuudistus muodostaa perustan

Lisätiedot

Ennakkotehtävien jatkokehittelypohja. Suunnittelutasojen suhteet

Ennakkotehtävien jatkokehittelypohja. Suunnittelutasojen suhteet Ennakkotehtävien jatkokehittelypohja Suunnittelutasojen suhteet Suunnittelutasojen suhteet Pääpointit jatkokehittelystä A. Mitä ennakkotehtävässä oli saatu aikaan? Hyvä ja konkreettinen esitys, jonka pohjalta

Lisätiedot

Ajankohtaista kunta-asiaa

Ajankohtaista kunta-asiaa Ajankohtaista kunta-asiaa Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko Kuntaliitosverkoston aamukahvit Kuntarakennelaki Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämis -laki Kuntien valtinosuusja rahoitusjärjestelmän

Lisätiedot

Tiedon hallinta KAS- ELY:n liikennejärjestelmätyössä. Liikennejärjestelmäpäivä Heikki Metsäranta, Strafica Oy

Tiedon hallinta KAS- ELY:n liikennejärjestelmätyössä. Liikennejärjestelmäpäivä Heikki Metsäranta, Strafica Oy Tiedon hallinta KAS- ELY:n liikennejärjestelmätyössä Liikennejärjestelmäpäivä 20.4.2016 Heikki Metsäranta, Strafica Oy Näkökulmat Rajauksia Kaakkois-Suomen liikennestrategia 2035 Uuden liikennepolitiikan

Lisätiedot

Liikenteen ja maankäytön yhteistyömenetelmien kehittäminen Tulkintoja ja ehdotuksia esimerkkikohteiden analyysien pohjalta. Anne Herneoja

Liikenteen ja maankäytön yhteistyömenetelmien kehittäminen Tulkintoja ja ehdotuksia esimerkkikohteiden analyysien pohjalta. Anne Herneoja Liikenteen ja maankäytön yhteistyömenetelmien kehittäminen Tulkintoja ja ehdotuksia esimerkkikohteiden analyysien pohjalta Mitä ja miten? 2 Työn tavoitteet ja odotetut lopputulokset Hankkeen päätavoitteena

Lisätiedot

Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus Kesäkuu 2017

Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus Kesäkuu 2017 Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus Kesäkuu 2017 Laki liikenteen palveluista (Liikennekaari) Poliittinen ratkaisu 20.9.2016 Eduskunnalle 22.9.2016 (HE 161/2016 vp) Eduskunnan käsittely alkoi lähetekeskustelulla

Lisätiedot

Vahva peruskunta rakenneuudistuksen perustaksi

Vahva peruskunta rakenneuudistuksen perustaksi Esitys hallitukselle Vahva peruskunta rakenneuudistuksen perustaksi Kuntaliiton hallitus 20.4.2011 8. Kokoava rakenneuudistus luo selkeän perustan uudelle, jäsentävälle kuntalaille 1. Vuosina 2013-2016

Lisätiedot

Länsi-Uudenmaan liikennejärjestelmäsuunnitelma. 3.10.2013 Riitta Murto-Laitinen Erkki Vähätörmä

Länsi-Uudenmaan liikennejärjestelmäsuunnitelma. 3.10.2013 Riitta Murto-Laitinen Erkki Vähätörmä Länsi-Uudenmaan liikennejärjestelmäsuunnitelma 3.10.2013 Riitta Murto-Laitinen Erkki Vähätörmä Mikä on liikennejärjestelmäsuunnitelma ja miksi sitä tehdään? Liikennejärjestelmä sisältää liikenteen kokonaisuuden,

Lisätiedot

MAL puiteohjelma

MAL puiteohjelma KUUMA-johtokunta 7.2.2017-4 - Liite 4e MAL 2019 -puiteohjelma KUUMA-komissio 20.1.2017 MAL 2019 -puiteohjelman sisältö Puiteohjelman tarkoitus MAL 2019 -puiteohjelmassa on kuvattu Helsingin seudun maankäytön,

Lisätiedot

MASU , ASTRA ja HLJ jälkiarviointi

MASU , ASTRA ja HLJ jälkiarviointi MASU 2050 -, ASTRA 2025 - ja HLJ 2015 - jälkiarviointi Henrik Helenius, liikennesuunnittelija / KUUMA-seutu KUUMA-johtokunta 9.3.2016 Jälkiarvioinnin toteutus MASU 2050 -, ASTRA 2025 - ja HLJ 2015 -yhteisvalmistelua

Lisätiedot

Keski-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelma

Keski-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelma 22.2.2019 Hanna Kunttu Keski-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelma Päivitysprosessi 2019-2020 1 Keski-Suomen liikennejärjestelmätyön taustaa Keski-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelma valmistui vuoden

Lisätiedot

Valtakunnallisten raidehankkeiden taloudellinen kannattavuus. Raideliikenneseminaari Heikki Metsäranta, Strafica Oy, HAMK

Valtakunnallisten raidehankkeiden taloudellinen kannattavuus. Raideliikenneseminaari Heikki Metsäranta, Strafica Oy, HAMK Valtakunnallisten raidehankkeiden taloudellinen kannattavuus Raideliikenneseminaari 24.4.2019 Heikki Metsäranta, Strafica Oy, HAMK Sisältö 1. Rautatieliikenteen talous 2. Ratahankkeiden taloudellinen arviointi

Lisätiedot

Muutos on mahdollisuus: kokemuksia muutosten johtamisesta

Muutos on mahdollisuus: kokemuksia muutosten johtamisesta Muutos on mahdollisuus: kokemuksia muutosten johtamisesta Johtajuussymposium: Kehitämme yhdessä- TKI:llä vaikuttavuutta Soteen, Tampere 11.9.2019 Päivi Nerg, Hallintopolitiikan alivaltiosihteeri, Valtiovarainministeriö

Lisätiedot

Liikenteen uudistukset

Liikenteen uudistukset Liikenteen uudistukset Runkoverkkopäätös Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma Maakuntauudistuksen liikenneasiat Liikennejärjestelmäsuunnittelu Tienpito Muut liikennetehtävät Tapio Ojanen 16.4.2018

Lisätiedot

Ehdotus kestävän liikkumisen alatyöryhmän perustamiseksi ja Turun seudun liikennejärjestelmätyön organisoimiseksi. Mari Sinn Varsinais-Suomen liitto

Ehdotus kestävän liikkumisen alatyöryhmän perustamiseksi ja Turun seudun liikennejärjestelmätyön organisoimiseksi. Mari Sinn Varsinais-Suomen liitto Ehdotus kestävän liikkumisen n perustamiseksi ja Turun seudun liikennejärjestelmätyön organisoimiseksi Mari Sinn Varsinais-Suomen liitto Taustat ja tavoitteet Nykyisessä Turvallisen ja kestävän liikkumisen

Lisätiedot

Valtion lupa- ja valvontavirasto (Luova) Perustetaan

Valtion lupa- ja valvontavirasto (Luova) Perustetaan Valtion lupa- ja valvontavirasto (Luova) Perustetaan 1.1.2020 Mistä on kyse? 2 3 Työnjako kunta-maakunta-valtio Maakunta- ja sote - uudistuksen myötä Suomen julkinen hallinto järjestetään kolmella tasolla,

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus maakuntauudistukseen

Ajankohtaiskatsaus maakuntauudistukseen Ajankohtaiskatsaus maakuntauudistukseen Neuvotteleva virkamies Katja Palonen Valtiovarainministeriö 1 28.5.2018 Etunimi Sukunimi Miksi maakunta- ja sote-uudistus tehdään? Perustuslakivaliokunta kesällä

Lisätiedot

LVM:n hallinnonalan uudistukset. Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät Eeva Ovaska

LVM:n hallinnonalan uudistukset. Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät Eeva Ovaska LVM:n hallinnonalan uudistukset Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät 1.11.2017 Eeva Ovaska 1 Ajankohtaista liikennepolitiikassa Digitalisaatio Päästövähennystavoitteet Korjausvelka Uudistukset Maakuntauudistus

Lisätiedot

Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma

Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma Liikennetutkimus LITU 2008 Tutkimusalue ja haastattelumäärät Matkaluku asuinalueittain koko tutkimusalueella Matkaa/ hlö/ vrk 3,60 3,00 2,40 1,80 1,20 0,60

Lisätiedot

muutosvaiheessa ja sen jälkeen

muutosvaiheessa ja sen jälkeen Maakunta- ja soteuudistuksen tavoitteet muutosvaiheessa ja sen jälkeen Projektijohtaja, alivaltiosihteeri Päivi Nerg, VM 1 4.4.2018 Päivi Nerg Miksi maakunta- ja sote-uudistus tehdään? Perustuslakivaliokunta

Lisätiedot

MAAKUNTAUUDISTUS Katsaus valmisteluun. Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä Kaisa Äijö

MAAKUNTAUUDISTUS Katsaus valmisteluun. Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä Kaisa Äijö MAAKUNTAUUDISTUS Katsaus valmisteluun Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä 22.11.2018 Kaisa Äijö ALY -palvelukokonaisuus Alueiden suunnittelu ja käyttö Liikenne Ympäristö Epävarmuudesta huolimatta muutosorganisaatiossa

Lisätiedot

Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen. Palkeet foorumi Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM

Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen. Palkeet foorumi Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen Palkeet foorumi 13.9.2018 Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM Sisältö Ohjauksen ajattelukehikot Ohjauksen näkökulma

Lisätiedot

Poliittinen riski Suomessa. Kyselytutkimuksen keskeisimmät löydökset

Poliittinen riski Suomessa. Kyselytutkimuksen keskeisimmät löydökset Poliittinen riski Suomessa Kyselytutkimuksen keskeisimmät löydökset 16.10.2014 Taustaa tutkimuksesta Aula Research Oy toteutti syys-lokakuussa kyselytutkimuksen poliittisesta riskistä Suomessa Tutkimus

Lisätiedot

Parlamentaarinen työryhmä korjausvelan vähentämiseksi. Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko

Parlamentaarinen työryhmä korjausvelan vähentämiseksi. Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko Parlamentaarinen työryhmä korjausvelan vähentämiseksi Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko 12.12.2014 Parlamentaarinen työryhmä ja sen tehtävät Liikenne- ja viestintäministeriö asetti 28.2.2014 parlamentaarisen

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan virastouudistus. Aamuankkuri

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan virastouudistus. Aamuankkuri Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan virastouudistus Aamuankkuri 26.11.2018 Hallinnonala vuonna 2009 Virastot ja laitokset Ajoneuvohallintokeskus Ilmailuhallinto Ilmatieteen laitos Merenkulkulaitos

Lisätiedot

Helsingin seudun MAL suunnittelu

Helsingin seudun MAL suunnittelu Helsingin seudun MAL 2019 -suunnittelu MAL 2019 mikä se on? Maankäytön, asumisen ja liikenteen seudullinen suunnitelma, jossa kuvataan, miten seutua pitäisi kehittää vuosina 2019 2050. Suunnitelmaa valmistelevat

Lisätiedot

Tulevaisuuden kunta ja Kunnat ohjelma. Sini Sallinen,

Tulevaisuuden kunta ja Kunnat ohjelma. Sini Sallinen, Tulevaisuuden kunta ja Kunnat 2021 -ohjelma Sini Sallinen, erityisasiantuntija, sini.sallinen@kuntaliitto.fi, @SallinenSini Luonnos Kuntaliiton strategisista tavoitteista tulevaisuuden kunnalle 10. Rakennetun

Lisätiedot

Vireillä oleva maantielain uudistus. Siltatekniikan päivät, Marita Luntinen, Liikennevirasto

Vireillä oleva maantielain uudistus. Siltatekniikan päivät, Marita Luntinen, Liikennevirasto Vireillä oleva maantielain uudistus Siltatekniikan päivät, 31.1.2018 Marita Luntinen, Liikennevirasto Taustalla olevat uudistukset Maakuntauudistuksen toimeenpano tienpidon osalta Liikennettä ja tienpitoa

Lisätiedot

Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja

Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja HALLINNON MUUTTUVA ROOLI JA UUDET TOIMINTATAVAT TULEVAISUUDEN KUNTA INNOSTAA TOIMIMAAN Tytti Määttä Vaalan kunnanjohtaja Harvaan asutun maaseudun verkoston pj Kuhmon tuleva kaupunginjohtaja www.vaala.fi

Lisätiedot

Helsingin seudun metropolihallinnon valmistelu

Helsingin seudun metropolihallinnon valmistelu Helsingin seudun metropolihallinnon valmistelu MAL-verkoston jouluseminaari, Tampere 18.12.2013 Olli Maijala Ympäristöministeriö Metropolihallinto (Vrt. rakennepoliittisen ohjelman (29.8.2013) toimenpide

Lisätiedot

SOTE- uudistuksella kohti tervettä ja hyvinvoivaa Suomea

SOTE- uudistuksella kohti tervettä ja hyvinvoivaa Suomea SOTE- uudistuksella kohti tervettä ja hyvinvoivaa Suomea Turvallinen Suomi - seminaari Scandic Park Hotel Mannerheimintie 46 Helsinki 18.3.2015 Timo Keistinen lääkintöneuvos Sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Yleiskuva maakuntien ohjauksesta ja rahoituksesta. Finanssineuvos Tanja Rantanen, VM Maakuntatalouden simuloinnin aloitustilaisuus 7.9.

Yleiskuva maakuntien ohjauksesta ja rahoituksesta. Finanssineuvos Tanja Rantanen, VM Maakuntatalouden simuloinnin aloitustilaisuus 7.9. Yleiskuva maakuntien ohjauksesta ja rahoituksesta Finanssineuvos Tanja Rantanen, VM Maakuntatalouden simuloinnin aloitustilaisuus 7.9.2017 1 Maakuntien rahoitus Yleistä maakuntien rahoituksesta 2 3 Maakuntien

Lisätiedot

Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmätyö työryhmä

Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmätyö työryhmä Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmätyö työryhmä 6.11.2012 Liikennejärjestelmäsuunnitelman käynnistäminen 1. Aiempi LJ-suunnitteluhistoria 2. Perusteet/tarve suunnittelun käynnistämiselle MAL-aiesopimus

Lisätiedot

Yhdessä Oulussa osallisuus, vaikuttaminen ja paikalliskulttuuri Oulun maaseutualueilla. Erityisasiantuntija Päivi Kurikka Kuntaliitto 20.2.

Yhdessä Oulussa osallisuus, vaikuttaminen ja paikalliskulttuuri Oulun maaseutualueilla. Erityisasiantuntija Päivi Kurikka Kuntaliitto 20.2. Yhdessä Oulussa osallisuus, vaikuttaminen ja paikalliskulttuuri Oulun maaseutualueilla Erityisasiantuntija Päivi Kurikka Kuntaliitto 20.2.2013 Kuntademokratian kehittämiselle on jo nyt hyvää pohjaa lainsäädännössä

Lisätiedot

Liikenteen tavoitteet

Liikenteen tavoitteet HLJ 2015 -liikennejärjestelmäsuunnitelmaluonnos Sini Puntanen 1 Liikenteen tavoitteet Saavutettavuus sujuvuus Matka- ja kuljetusketjut ovat sujuvia ja luotettavia lähelle ja kauas. Joukkoliikenteen kilpailukyky

Lisätiedot

Yhteinen savotta, yhteinen strategia

Yhteinen savotta, yhteinen strategia Yhteinen savotta, yhteinen strategia AVIen ja ELY-keskusten yhteisen strategia-asiakirjan 2016-2019 valmistelu Aluetilaisuudet Rovaniemi, Helsinki, Seinäjoki ja Mikkeli Anu Nousiainen ja Marja-Riitta Pihlman

Lisätiedot

Turvallisuudesta kilpailuetua. Mika Susi Elinkeinoelämän keskusliitto EK Turvallisuus 2.0 valtakunnallinen turvallisuusseminaari 24.1.

Turvallisuudesta kilpailuetua. Mika Susi Elinkeinoelämän keskusliitto EK Turvallisuus 2.0 valtakunnallinen turvallisuusseminaari 24.1. Turvallisuudesta kilpailuetua Mika Susi Elinkeinoelämän keskusliitto EK Turvallisuus 2.0 valtakunnallinen turvallisuusseminaari 24.1.2019 Vastaajien profiili Tutkimuksen tulokset Turvallisuutemme on hyvällä

Lisätiedot

Maakuntien ohjaus. Finanssineuvos Tanja Rantanen, VM Kuntamarkkinat

Maakuntien ohjaus. Finanssineuvos Tanja Rantanen, VM Kuntamarkkinat Maakuntien ohjaus Finanssineuvos Tanja Rantanen, VM Kuntamarkkinat 13.9.2017 1 Uudistuksen tavoitteet Sosiaali ja terveydenhuollon uudistuksen tavoitteena on: kaventaa ihmisten hyvinvointi ja terveyseroja,

Lisätiedot

Mitä valtio odottaa sote uudistukselta?

Mitä valtio odottaa sote uudistukselta? Mitä valtio odottaa sote uudistukselta? Sosiaalialan AMK - verkosto Mikkeli 16.4. 2015 Pirjo Sarvimäki STM Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin

Lisätiedot

Kaupunkimaisten sisääntuloväylien suunnittelua yhteistyössä case Vihdintie

Kaupunkimaisten sisääntuloväylien suunnittelua yhteistyössä case Vihdintie Kaupunkimaisten sisääntuloväylien suunnittelua yhteistyössä case Vihdintie Valtion näkökulma Liikenne ja maankäyttö 9.10.2019, johtava asiantuntija/ Helsingin seutu Esityksen sisältö o Vihdintien (seututie

Lisätiedot

Valtion ja kunnan suhde

Valtion ja kunnan suhde Valtion ja kunnan suhde 17.12.2013 Lakiasiain johtaja Arto Sulonen Valtio-kuntasuhteen perustuslailliset reunaehdot 1. Eduskunnan budjettivalta =Maan hallitus ei voi sopia eduskunnan puolesta 2. Kuntien

Lisätiedot

Vuoden 2018 talousarvio, joukkoliikenne ja energia- ja ilmastostrategian toimenpiteet

Vuoden 2018 talousarvio, joukkoliikenne ja energia- ja ilmastostrategian toimenpiteet Vuoden 2018 talousarvio, joukkoliikenne ja energia- ja ilmastostrategian toimenpiteet Valtiovarainvaliokunta, liikennejaosto Jenni Eskola 19.10.2017 Esityksen sisältö 1. Joukkoliikennerahoituksen tilanne

Lisätiedot

Hyvinvointia ja kilpailukykyä hyvillä yhteyksillä

Hyvinvointia ja kilpailukykyä hyvillä yhteyksillä Hyvinvointia ja kilpailukykyä hyvillä yhteyksillä Miten Suomi säilyttää kilpailukykynsä muuttuvassa maailmassa? Digitalisaatio Kaupungistuminen ja älykäs maaseutu Teknologinen kehitys Ilmastonmuutos Suomesta

Lisätiedot

Liikenneväyläpäätösten pitkäjänteistäminen. pankinjohtaja Pentti Hakkarainen Suomen Pankki (LVM:n rahoitustyöryhmän jäsen)

Liikenneväyläpäätösten pitkäjänteistäminen. pankinjohtaja Pentti Hakkarainen Suomen Pankki (LVM:n rahoitustyöryhmän jäsen) Liikenneväyläpäätösten pitkäjänteistäminen pankinjohtaja Pentti Hakkarainen Suomen Pankki (LVM:n rahoitustyöryhmän jäsen) Työryhmän kokoonpano Toimikausi 12.4.2005-31.3.2006 Puheenjohtaja toimitusjohtaja

Lisätiedot

Soten rakenteen ja rahoituksen vaihtoehdot Päivi Sillanaukee STM

Soten rakenteen ja rahoituksen vaihtoehdot Päivi Sillanaukee STM Soten rakenteen ja rahoituksen vaihtoehdot 6.5.2015 Päivi Sillanaukee STM Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Turvata

Lisätiedot

Kestävän liikkumisen asema kuntien poliittisessa päätöksenteossa. Kunta kestävän liikkumisen edistäjänä -seminaari Kuntamarkkinat 13.9.

Kestävän liikkumisen asema kuntien poliittisessa päätöksenteossa. Kunta kestävän liikkumisen edistäjänä -seminaari Kuntamarkkinat 13.9. Kestävän liikkumisen asema kuntien poliittisessa päätöksenteossa Kunta kestävän liikkumisen edistäjänä -seminaari Kuntamarkkinat 13.9.2017 Lähtökohdat Tutkimuksen laatija on Tapio Kinnunen, joka toimii

Lisätiedot

Kohti uudenlaista joukkoliikennettä

Kohti uudenlaista joukkoliikennettä Kohti uudenlaista joukkoliikennettä Joukkoliikenne on osa liikennejärjestelmää Liikenteellä ja liikennejärjestelmällä on yhteiskunnassa merkittävä rooli elinkeino elämän kilpailukyvylle ja kansalaisten

Lisätiedot

Liikenteen rakenneuudistukseen liittyvä kokeilu KAS-ELY:n alueella

Liikenteen rakenneuudistukseen liittyvä kokeilu KAS-ELY:n alueella Käyttäjien ongelmista liikennejärjestelmän ylläpito- ja kehittämisohjelmaksi Jussi Kailasto, KAS ELY Liikenneryhmän päällikkö Liikenteen rakenneuudistukseen liittyvä kokeilu KAS-ELY:n alueella, Liikenne-

Lisätiedot

Suunnitteluprosessin uudistaminen

Suunnitteluprosessin uudistaminen Suunnitteluprosessin uudistaminen Liikennejärjestelmäpäivä 20.4.2016 Matti Levomäki Suunnitteluprosessin uudistaminen TAVOITE Suunnittelun toimintatapojen kehittäminen siten, että ne tuottavat vaikuttavimmat

Lisätiedot

Helsingin seudun MAL suunnittelu. MAL kick off Finlandia-talo

Helsingin seudun MAL suunnittelu. MAL kick off Finlandia-talo Helsingin seudun MAL 2019 -suunnittelu MAL 2019 -kick off 15.2.2017 Finlandia-talo Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnittelu on kehittynyt vaiheittain Maankäytön ja asumisen seudullista suunnittelua

Lisätiedot

Liikennealan lainsäädäntö muutoksessa

Liikennealan lainsäädäntö muutoksessa Liikennealan lainsäädäntö muutoksessa KEHTO-foorumi 10.11.2017 Johanna Vilkuna Missio Kuntien mahdollisuudet luoda edellytyksiä viisaille liikkumisratkaisuille ja kehittää yhdyskuntarakennettaan kestäväksi.

Lisätiedot

Asuntopolitiikka seuduilla ja sen tulevaisuus. Mari Randell

Asuntopolitiikka seuduilla ja sen tulevaisuus. Mari Randell Asuntopolitiikka seuduilla ja sen tulevaisuus Mari Randell Miksi asuntopolitiikkaa tarvitaan jatkossakin ja miten asuntopolitiikkaa ohjelmoidaan? Mitä uutta maakuntauudistus ja muut isot uudistukset tuovat

Lisätiedot

Ajankohtaista Liikennevirastosta mitä menossa ja mitä tulossa? Mervi Karhula 10.6.2014,

Ajankohtaista Liikennevirastosta mitä menossa ja mitä tulossa? Mervi Karhula 10.6.2014, Ajankohtaista Liikennevirastosta mitä menossa ja mitä tulossa? Mervi Karhula 10.6.2014, Toiminta-ajatus: Liikennevirasto mahdollistaa toimivat, tehokkaat ja turvalliset matkat ja kuljetukset Visio vuoteen

Lisätiedot

Koulutus- ja osaamistarpeen ennakointi. Neuvotteleva virkamies Ville Heinonen

Koulutus- ja osaamistarpeen ennakointi. Neuvotteleva virkamies Ville Heinonen Koulutus- ja osaamistarpeen ennakointi Neuvotteleva virkamies Ville Heinonen 1 Ennakoinnin määritelmästä Ennakointi on käytettävissä olevalle nykytilaa ja menneisyyttä koskevalle tiedolle perustuvaa tulevan

Lisätiedot

HE 61/2018 vp: Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan virastouudistus. Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta 9.5.

HE 61/2018 vp: Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan virastouudistus. Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta 9.5. HE 61/2018 vp: Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan virastouudistus Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta 9.5.2018 Miten Suomi säilyttää kilpailukykynsä muuttuvassa maailmassa? Digitalisaatio

Lisätiedot

Kuntoutuksen innovaatio Ruotsista Uudenlainen yhteistoimintamalli vaikeasti työllistyville asiakkaille. FINSAM laki (2003:1210)

Kuntoutuksen innovaatio Ruotsista Uudenlainen yhteistoimintamalli vaikeasti työllistyville asiakkaille. FINSAM laki (2003:1210) Kuntoutuksen innovaatio Ruotsista Uudenlainen yhteistoimintamalli vaikeasti työllistyville asiakkaille FINSAM laki (2003:1210) Konsepti FINSAM Laki yhteisrahoituksesta ja yhteistyöstä Samordningsförbund

Lisätiedot

Ennakointityö ja verkostoitumisen mahdollisuudet KJY ry:n koulutuksen järjestäjän alueellisen ennakoinnin menetelmät -hanke

Ennakointityö ja verkostoitumisen mahdollisuudet KJY ry:n koulutuksen järjestäjän alueellisen ennakoinnin menetelmät -hanke Ennakointityö ja verkostoitumisen mahdollisuudet KJY ry:n koulutuksen järjestäjän alueellisen ennakoinnin menetelmät -hanke 18.6.2010 Hannu Simi, Kalajokilaakson koulutuskuntayhtymä Valtakunnallinen Koulutuksen

Lisätiedot

Tampere 2017 toimintamallin uudistamisprojekti. Kysely henkilöstölle pormestarimallista

Tampere 2017 toimintamallin uudistamisprojekti. Kysely henkilöstölle pormestarimallista Tampere 2017 toimintamallin uudistamisprojekti Kysely henkilöstölle pormestarimallista Kysely pormestarimallista Loorassa e-lomakekysely 3.9.-25.9.2015 Kysymykset: Millaisia tehtäviä pormestarilla tulisi

Lisätiedot

Tienpito Nykytilan kartoitus. Tehtävä: ELY:n Liikenne-vastuualueen tehtävät Janne Kojo

Tienpito Nykytilan kartoitus. Tehtävä: ELY:n Liikenne-vastuualueen tehtävät Janne Kojo Tienpito Nykytilan kartoitus Tehtävä: ELY:n Liikenne-vastuualueen tehtävät Janne Kojo Tehtävien nykytilan kartoitus ELY-keskuksen liikenne ja infrastruktuuri -vastuualue vastaa toimialueensa valtion hallinnoiman

Lisätiedot

Sopimuksellisen kaupunkipolitiikan vahvistaminen

Sopimuksellisen kaupunkipolitiikan vahvistaminen Sopimuksellisen kaupunkipolitiikan vahvistaminen - esiselvityksen tuloksia Kuntamarkkinat 13.9.2017 Kauko Aronen kaupunkitutkimuspäällikkö, Kuntaliitto Lähtökohtia, arvioita sopimuksellisen kaupunki(seutu)politiikan

Lisätiedot

Kansallinen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus. Sauli Rouhinen, pääsihteeri Ympäristöministeriö, Suomen kestävän kehityksen toimikunta

Kansallinen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus. Sauli Rouhinen, pääsihteeri Ympäristöministeriö, Suomen kestävän kehityksen toimikunta Kansallinen kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus, pääsihteeri Ympäristöministeriö, Suomen kestävän kehityksen toimikunta Kestävä kehitys on metapolitiikkaa ohjeistaa muiden politiikkojen kehittämistä

Lisätiedot

Hankeidea: Liikenteen ja maankäytön yhteistyömenetelmien kehittäminen ja testaus

Hankeidea: Liikenteen ja maankäytön yhteistyömenetelmien kehittäminen ja testaus Hankeidea: Liikenteen ja maankäytön yhteistyömenetelmien kehittäminen ja testaus Tulevaisuuden kaupunkiseudut, tulostyöpaja 14.6.2017 Hankeidean tausta ja tavoitteet Käynnissä tai valmistumassa projekteja,

Lisätiedot

Kanta-Hämeen sote 2016

Kanta-Hämeen sote 2016 Kanta-Hämeen sote 2016 Markku Puro 8.12.2015 Hämeen parasta kehittämistä! I. Hahmotelma 2016-2018 II. Vuosi 2016 tarkennettuna 1. Tavoitetilan määrittely 2. Osallisuuden varmistaminen 3. Prosessien ja

Lisätiedot

Hyvinvoinnin monet kasvot mitä kohti mennään?

Hyvinvoinnin monet kasvot mitä kohti mennään? Hyvinvoinnin monet kasvot mitä kohti mennään? Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Hyvinvoinnin ja terveyden edistämien Hyvinvoinnin

Lisätiedot

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. Pohjois-Savon liikennepäivät Osastopäällikkö Kirsi Pulkamo

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. Pohjois-Savon liikennepäivät Osastopäällikkö Kirsi Pulkamo Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma Pohjois-Savon liikennepäivät 4.4.2019 Osastopäällikkö Kirsi Pulkamo Traficom lukuina Rovaniemi Oulu Menot 190 milj. Tulot 132 milj. Verot ja tuet 1,84 mrd.

Lisätiedot

HE 106/2012 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT. Maksuluokka

HE 106/2012 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT. Maksuluokka Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi viestintämarkkinalain 15 a :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi viestintämarkkinalakia. Ehdotetulla lailla korotettaisiin

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittinen ohjelma

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittinen ohjelma Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittinen ohjelma Ilmastopolitiikan toimikunnan ehdotus 1 Ilmasto ja liikenne 13,7 milj. tonnia kasvihuonekaasuja kotimaan liikenteestä v. 2007

Lisätiedot

Yhdyskuntarakenne ja infra kilpailukykytekijänä tulevaisuuden kunnassa - linjaukset

Yhdyskuntarakenne ja infra kilpailukykytekijänä tulevaisuuden kunnassa - linjaukset Yhdyskuntarakenne ja infra kilpailukykytekijänä tulevaisuuden kunnassa - linjaukset 28.4.2016 Muutostekijöitä on runsaasti Ilmastonmuutos Niukkeneva julkinen talous Väestön ikääntyminen Elinkeinoelämän

Lisätiedot

Maakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnittelu

Maakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnittelu Maakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnittelu (Maakunnan liikennejärjestelmäsuunnitelma) Maakuntainsinööri Patrick Hublin, Pohjois-Savon liitto Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät 31.10.2018 Joensuu Laki

Lisätiedot

MAL-verkosto ja kaupunkipolitiikka. Erityisasiantuntija Olli T. Alho Työ- ja elinkeinoministeriö / Alueosasto 16.10.2012 Vaasa

MAL-verkosto ja kaupunkipolitiikka. Erityisasiantuntija Olli T. Alho Työ- ja elinkeinoministeriö / Alueosasto 16.10.2012 Vaasa MAL-verkosto ja kaupunkipolitiikka Erityisasiantuntija Olli T. Alho Työ- ja elinkeinoministeriö / Alueosasto 16.10.2012 Vaasa Jäsentelyä MAL osana kaupunkipolitiikkaa Sopimusperusteinen kaupunkipolitiikka

Lisätiedot

Maakuntastrategia uudessa Pirkanmaan maakunnassa

Maakuntastrategia uudessa Pirkanmaan maakunnassa Maakuntastrategia uudessa Pirkanmaan maakunnassa Taustoitusta konsernirakenne ja johtaminen -teemaryhmälle Joulukuu 2016 Marko Mäkinen, Pirkanmaan liitto 2.1.2017 1 www.pirkanmaa2019.fi Maakuntastrategia

Lisätiedot

Yhteenveto ryhmätyöskentelystä

Yhteenveto ryhmätyöskentelystä Yhteenveto ryhmätyöskentelystä Kaupungin johdon strategiaseminaari 15.8.2017 1 Seminaarin tavoitteet & tehtävänannot Seminaarin päätavoite oli ennen kaikkea strategian punaisen langan kirkastaminen. Lisäksi

Lisätiedot

Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos. Paikkatietomarkkinat Helsingin Messukeskus

Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos. Paikkatietomarkkinat Helsingin Messukeskus Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos Paikkatietomarkkinat 3.11.2009 Helsingin Messukeskus 9.11.2009 on paikkatietoinfrastruktuurin toteuttamiseen ja hyödyntämiseen liittyvän tiedon ja kokemusten vaihdon foorumi.

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus Missä nyt mennään? Pekka Järvinen STM Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Turvata

Lisätiedot