SUUNNITTELUOHJEET 2009

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SUUNNITTELUOHJEET 2009"

Transkriptio

1 MITTARILUENTAJÄRJESTELMÄ SUUNNITTELUOHJEET 2009 Saint-Gobain Pipe Systems Oy Merstolantie Harjavalta Finland Tel (0) Fax +358 (0) Nuijamiestentie 3 A Helsinki Finland Tel (0) Fax +358 (0) VAT no. FI Y Kotipaikka Helsinki IBAN: FI BIC: NDEAFIHH Nordea

2 SISÄLTÖ YLEISTÄ...3 TOIMINTAPERIAATE...4 VERKON SUUNNITTELU...4 RAKENNE...4 KAAPELOINTI...5 LAITTEET...6 KESKUS...6 PÄÄTELAITTEET...7 Pulssinkeruuyksikkö M2...7 Pulssinkeruuyksikkö M m M-Bus moduuli...8 Pulssinkeruuyksikkö M1C...8 Lämpöenergiamittari CF Echo II...9 Muut päätelaitteet...9 LUENTA JA TIEDONSIIRTO PAIKALLINEN LUENTA ETÄLUENTA JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖNOTTO MÄÄRITTELYT TYÖSELITYSTÄ VARTEN TYÖNJAKO LISÄTIETOJA Mittaustekniikan myynti: Tekninen tuki: Saint-Gobain Pipe Systems Oy Saint-Gobain Pipe Systems Oy Anneli Kuusisto Samuli Riihimaa Nuijamiestentie 3 A, HELSINKI Merstolantie 16, HARJAVALTA Puh Puh anneli.kuusisto@saint-gobain.com samuli.riihimaa@saint-gobain.com 2(16)

3 YLEISTÄ Tässä suunnitteluohjeessa M-Bus järjestelmää käsitellään lähinnä huoneistokohtaisen kylmän ja lämpimän käyttöveden sekä lämmitysenergian mittauksen näkökulmasta. M-Bus (Meter-Bus) on kustannustehokas kenttäväyläratkaisu mittaustietojen siirtämiseen. Yksinkertaisimmillaan väylään liitetään tietokone joka tasomuuntimen välityksellä kerää mittaustiedot väylään liitetyiltä päätelaitteilta. Päätelaitteita ovat esimerkiksi pulssinkeruuyksiköt, energia-, sähkö-, ja kaasumittarit, M-Bus vesimittarit sekä erilaiset anturit ja toimilaitteet. M-Bus protokolla on suunniteltu nimenomaan mittaustietojen siirtämiseen. Tämän johdosta väylä ei suoraan sovellu hälytysten ilmaisemiseen. Päätelaitteilta mahdollisesti luettavat hälytystilat on muutettava hälytyksiksi esimerkiksi kiinteistöautomaatiojärjestelmässä. Yhä useampien valmistajien mittareista ja automaatiojärjestelmistä löytyy tuki M-Bus tiedonsiirtoon. M-Bus protokolla perustuu eurooppalaiseen standardiin EN joka määrittelee lämpöenergiamittareiden tiedonsiirtoa koskevat vaatimukset Järjestelmän suurimpia etuja ovat muun muassa: standardoitu protokolla (EN1434-3) eri valmistajien laitteet sopivat samaan järjestelmään kaksijohdinväylä syöttää päätelaitteiden käyttöjännitteen ei erityisiä vaatimuksia väyläkaapelille (KLM, MHS, LONAK ymv. soveltuvat) lähes kaikki verkkorakenteet ovat mahdollisia (väylä tai tähti sekä näiden yhdistelmät) laaja ulottuvuus (useita kilometrejä) kulutustietojen etäluenta tietoliikenne erilaisten antureiden ja toimilaitteiden kanssa energiankulutuksen seuranta ja optimointi soveltuu niin teollisuuteen kuin yksityissektorille yhteensopivien laitteiden helppo saatavuus ylivoimainen kustannus/suorituskyky suhde etäluenta modeemin avulla lähes mistä tahansa 3(16)

4 TOIMINTAPERIAATE PC Keskus M-Bus Päätelaite Päätelaite Laitteisto koostuu keskuksesta ja väylään liitetyistä päätelaitteista. Tiedonsiirto tapahtuu aina keskuksen käskystä, keskuksen ja päätelaitteen välisinä kysely- ja vastaussanomina. Tiedonsiirto on mahdollista samanaikaisesti vain yhteen suuntaan ja yhden päätelaitteen kanssa. Päätelaitteet eivät kommunikoi keskenään. Keskukselta mittaustiedot voidaan lukea paikallisesti näytöltä, keskusyksikköön liitetyltä tietokoneelta tai modeemin välityksellä etäluentana. VERKON SUUNNITTELU RAKENNE Päätelaitteet voidaan kytkeä tähteen, väylään tai näiden yhdistelmään. Rengaskytkentä ei ole suositeltavaa koska tällöin yhden päätelaitteen vikaantuminen saattaa pysäyttää koko verkon toiminnan. Väylän ja tähden yhdistelmä on yleensä edullisin toteuttaa. 4(16)

5 KAAPELOINTI Verkon suunnittelussa on huomioitava muutamia seikkoja: Signaalien on kuljettava väylässä häiriintymättä. Suorituskyky riippuu verkon laajuudesta (matalampi nopeus = laajempi verkko) Jokaisella verkon päätelaitteella on oltava vähintään 24V jännite Rakentamismääräyskokoelman sekä sähkö- ja paloturvallisuusmääräysten mahdollisesti asettamat rajoitukset kaapeloinnille tulee huomioida jo suunnitteluvaiheessa* Seuraavissa taulukoissa on esimerkkietäisyyksiä erilaisille laiteyhdistelmille: Liikennöintinopeus baud Verkon maks. yhteispituus (@150 nf/km) 1 km 4 km 12 km Keskusyksikkö M-Bus 60 (maksimissaan 60 päätelaitetta) Päätelaitteiden määrä Maksimietäisyys päätelaitteelle laitteet tasaisesti verkossa laitteet verkon loppupäässä 1 8,4 km 8,4 km 10 6,5 km 5,2 km 30 4,1 km 2,7 km 60 2,6 km 1,5 km Keskusyksikkö M-Bus 120 (maksimissaan 120 päätelaitetta) Päätelaitteiden määrä Maksimietäisyys päätelaitteelle laitteet tasaisesti verkossa laitteet verkon loppupäässä 3 3 km 3 km 20 3 km 3 km 60 3 km 1,8 km 120 1,8 km 0,8 km Keskusyksikkö M-Bus 250 (maksimissaan 250 päätelaitetta) Päätelaitteiden määrä Maksimietäisyys päätelaitteelle laitteet tasaisesti verkossa laitteet verkon loppupäässä 3 4 km 4 km 20 4 km 4 km 60 4 km 2 km km 0,9 km 250 0,9 km 0,4 km Esimerkiksi kerrostaloissa verkon laajuus ei yleensä muodostu ongelmaksi. Toistimia käyttämällä verkkoa voidaan laajentaa lähes rajattomasti. Toistimien avulla väylään saadaan tarvittaessa lisää pituutta ja suurempi määrä päätelaitteita. Käytännön kokemus on osoittanut että häiriösuojaus ei M-Bus väylän kaapeloinnissa ole tarpeellista. Kaapelointi on kuitenkin pyrittävä pitämään erillään häiriölähteistä, kuten taajuusmuuttajakäyttöjen ja suurten moottorikäyttöjen kaapeloinneista. Kaapelityypille ei ole erityisiä vaatimuksia, rakennusten sisällä esimerkiksi KLM 2x0,8 soveltuu hyvin. Ulkotiloissa ja maakaapeloinnissa tulee käyttää tarkoitukseen soveltuvia kaapeleita kuten VMOHBU tai JAMAK ARM. *) HUOM! Huomioitavaa saneerauskohteissa: Standardin SFS mukaan uloskäytäviin (ml. porrashuone) asennettavat muut kuin valaistukseen ja pistorasioihin liittyvät johtojärjestelmät tulee suojata vähintään palonkestävyysluokan EI30 mukaisella rakenteella. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää halogeenittomia, nippupoltonkestäviä, vähän savuttavia kaapeleita (SFS 5564). Myös paikallisten paloviranomaisten mahdolliset rajoitukset tulee huomioida. 5(16)

6 LAITTEET KESKUS Keskukset keräävät ja tallentavat päätelaitteilta saatavaa mittaustietoa sekä toimivat yhdyskäytävänä M-Bus väylän ja tietokoneen tai kiinteistöautomaation välillä. Keskuksia on kahden tyyppisiä: - Keskusyksikkö, joka on varustettu muistilla sekä näytöllä ja näppäimistöllä paikallista luentaa varten. - Tasomuunnin, joka ei sisällä muistia eikä paikalliskäyttömahdollisuutta. Tasomuunnin ainoastaan muuntaa M-Bus protokollan PC:n tai automaation ymmärtämään sarjaliikennemuotoon. Keskusyksiköltä mittaustietoja voidaan tarkastella suoraan näytöltä tai ne voidaan ladata PC:lle jatkokäsittelyä varten. Keskusyksiköitä on kolmea eri kokoa, väylässä olevien laitekuormien lukumäärä määrittää käytettävän keskusyksikön: M-Bus 60 keskusyksikköön voidaan kytkeä maksimissaan 60 laitekuormaa. M-Bus 120 keskusyksikköön voidaan kytkeä maksimissaan 120 laitekuormaa. M-Bus 250 keskusyksikköön voidaan kytkeä maksimissaan 250 laitekuormaa. Seuraavassa taulukossa on esitetty yleisimpien päätelaitteiden maksimimäärät eri keskusyksiköille: Keskusyksikkö Päätelaitteiden (suluissa vesimittareiden) maksimi lukumäärä IS M2 +m CF Echo II M-Bus (120) 60 (120) 60 (60) 60 (*) M-Bus (240) 120 (240) 120 (120) 120 (*) M-Bus (500) 250 (500) 250 (250) 250 (*) * CF Echo II energiamittari varustettava kahden ulkoisen vesimittarin liitännän mahdollistavalla optiokortilla Päätelaitteiden tarkemmat kuvaukset ja valintaperusteet löytyvät edempää tästä ohjeesta. Mittaustietojen siirtämiseksi PC:lle on saatavissa sekä ilmaisia että maksullisia ohjelmistoja. Lisäksi laitevalmistajien omia ohjelmistoja käyttämällä saattaa olla mahdollista lukea esimerkiksi laitteiden vikaantumis- ja hälytysilmoituksia. Mittaustiedot voidaan ladata puhelin- tai GSM-modeemiyhteyttä hyödyntäen ja siirtää M-Bus NET Internet-järjestelmään josta asuntokohtaiset kulutustiedot saadaan helppokäyttöisinä Excel-raportteina. M-Bus 60 keskusyksikkö M-Bus 120/250 keskusyksikkö 6(16)

7 PÄÄTELAITTEET Väylän päätelaitteena voivat toimia erilaiset mittarit, pulssinkeruuyksiköt, anturit sekä toimilaitteet. Analogiset anturit voidaan liittää käyttämällä sopivaa A/D-muunninta. Yleisimpiä päätelaitteita ovat: pulssinkeruuyksiköt joihin liitetään tavalliset impulssivesimittarit vesimittarit jotka on varustettu M-Bus moduulilla energiamittarit jotka on varustettu M-Bus moduulilla (kaukolämpö, kaukokylmä, sähkö) Huoneistokohtaisessa käyttövedenmittauksessa käytetään yleisimmin tavallisia impulssivesimittareita jotka kytketään ohjelmoitavaan pulssinkeruuyksikköön (huoneistoyksikkö). Yleensä huoneistoyksiköt saavat käyttövoimansa M-Bus väylästä ja niiden toiminta sähkökatkon aikana on varmistettu varakäyntiparistolla. Haihtumaton EEPROMmuisti varmistaa tiedon säilymisen paristonvaihdon yhteydessä. Pulssinkeruuyksikkö M2 Yksikköön voidaan kytkeä kaksi impulssivesimittaria tai yksi potentiaalivapaalla pulssilähdöllä ja tariffinohjauksella varustettu sähkömittari. Yksiköt ohjelmoidaan mittareita vastaavalle pulssivakiolle sekä osoitteistetaan jolloin ne ovat luettavissa väylän kautta. Huoneistokohtaisessa mittauksessa yleisimmin käytetty pulssivakio on 10 litraa/impulssi. Yksiköiden laskurit voidaan tarvittaessa ohjelmoida samaan alkulukemaan kuin mekaanisetkin mittarit ja ne voidaan ohjelmoida toimimaan mekaanisten mittareiden sarjanumeroilla. Virransyöttö tapahtuu M-Bus väylästä ja toiminta on varmistettu varakäyntiparistolla. Esimerkiksi 10 vuoden toiminnan aikana sähkökatkoja voi vakioparistolla olla 18 päivää vuodessa (erikoisparistolla 110 päivää). Molemmat mittarit ovat toiminnaltaan itsenäisiä. Pulssinkeruuyksikkö M2 vastaa yhtä laitekuormaa, joten esimerkiksi keskusyksikköön M-Bus 60 voidaan liittää 60 kappaletta pulssinkeruuyksiköitä eli yhteensä 120 vesimittaria. Pulssinkeruuyksikkö M4 Yksikkö on toiminnaltaan samankaltainen kuin M2, mutta siihen voidaan liittää neljä impulssivesimittaria tai kaksi potentiaalivapaalla pulssilähdöllä ja tariffinohjauksella varustettua sähkömittaria. Laite on DIN-kiskoon asennettava mallia ja tarvitsee erillisen koteloinnin tai se on sijoitettava sähkökeskuksen yhteyteen. Laitteessa on lisäksi näyttö josta jokaisen neljän mittarin lukemia voidaan seurata. Pulssinkeruuyksikkö M4 vastaa kahta laitekuormaa, joten esimerkiksi keskusyksikköön M-Bus 60 voidaan liittää 30 kappaletta pulssinkeruuyksiköitä eli yhteensä 120 vesimittaria. 7(16)

8 +m M-Bus moduuli +m M-Bus moduuli on huoneistokohtaiseen EVK +m tai EVW +m vesimittariin liitettävä lisälaite joka mahdollistaa mittarinlukeman luennan M-Bus väylään. Laite on M-Bus protokollan lisäksi varustettu optisella tiedonsiirtomahdollisuudella paikallisluentaa ja ohjelmointia varten. Laitteesta voidaan lukea mekaanisen mittarin lukema yhden litran tarkkuudella, edellisen kuukauden viimeisen päivän lukema sekä mittarin valmistajan ohjelmistoilla 18 edellisen kuukauden loppulukemat. Laite toimii litiumparistolla ja pariston käyttöikä luentatiheydellä 1 krt/vuorokausi on noin 12 vuotta. Moduuli vastaa yhtä laitekuormaa, joten esimerkiksi keskusyksikköön M-Bus 60 voidaan liittää 60 kappaletta +m moduulilla varustettua vesimittaria. Pulssinkeruuyksikkö M1C M1C on toiminnaltaan samankaltainen kuin M2, mutta siinä on liitäntä vain yhdelle impulssimittarille tai S0 ulostulolla varustetulle sähkömittarille. Laite on DIN-kiskoon asennettava ja tarvitsee erillisen koteloinnin tai se on asennettava sähkökeskuksen yhteyteen. Käytettäessä impulssimittaria laite saa virtansa M-Bus väylästä ja varmistusparisto takaa toiminnan 7 vuoden ajan ilman väylää. Käytettäessä S0-signaalin luentaan laite on varustettava erillisellä 24 V tasajännitesyötöllä (esim. NT011 DIN-kiskoon). Pulssinkeruuyksikkö M1C vie keskusyksikön kapasiteetista yhden paikan, joten esimerkiksi keskusyksikköön M-Bus 60 voidaan liittää 60 kappaletta pulssinkeruuyksiköitä joihin on kytketty yhteensä 60 vesimittaria tai S0-sähkömittaria. 8(16)

9 Lämpöenergiamittari CF Echo II CF Echo II on kompakti ultraääniperiaatteella toimiva lämpöenergiamittari. Laite soveltuu energianmittaukseen kohteissa joissa lämmönsiirtoaineena toimii vesi. Laitetta on saatavissa kokoja DN20 DN50 nimellisvirtausalueilla 0, m³/h. Esimerkiksi koko DN20/1,5 soveltuu hyvin rivitalokohteiden huoneistokohtaiseen energianmittaukseen. Laite voidaan varustaa optiokortilla joka mahdollistaa joko M-Bus tiedonsiirron ja pulssilähdöt energia- ja vesimäärälle tai M-Bus tiedonsiirron ja kahden ulkoisen vesimittarin liitännän. Energiamittaustiedot kuten kumulatiivinen energia- ja vesimääräkertymä sekä meno- ja paluulämpötilat sekä lämpötilaero ovat luettavissa M-Bus väylän kautta. Käytettäessä kahden ulkoisen vesimittarin liitäntää, CF Echo II toimii myös impulssivesimittareiden päätelaitteena. Vesimittareiden lukemat ovat tällöin luettavissa myös energiamittarin näytöltä. Jos esimerkiksi rivitalokohteissa mitataan huoneistokohtaisesti myös energiankulutus, voidaan impulssivesimittareiden päätelaitteena käyttää energiamittaria eikä vesimittareille tarvita erillistä huoneistoyksikköä. Laitetta on saatavissa sekä paristo- että verkkokäyttöisenä. Energiamittari vastaa yhtä laitekuormaa, jolloin M-Bus 60 keskusyksikköön voidaan kytkeä 60 huoneiston energiamittarit sekä optiokortilla kaksi vesimittaria per huoneisto. Laitetta on saatavissa myös erikoismallina joka soveltuu jäähdytysenergianmittaukseen. Muut päätelaitteet Järjestelmään on saatavissa myös mm. analogiamuuntimia jotka mahdollistavat 0(4) 20 ma virtaviestin lukemisen esim. lämpötila- tai paineantureilta tai sähkömittareiden S0-signaalin lukemisen. Lisätietoja tiedusteltaessa. PadIn 4 AnDi 1/2/3/4 TSENSA/TSENSI THI sisälämpötila- Koskettimien tilan 0/4 20 ma Ulko/sisälämpötila- ja ilmankosteusseuraamiseen virtasignaalien luentaan anturit yhdessä AnDin anturi näytöllä kanssa 9(16)

10 VESIMITTARIT Huoneistokohtaisina käyttövesimittareina voidaan käyttää esimerkiksi Aquarius P impulssivesimittareita tai EVW +m vesimittareita jotka varustetaan +m M-Bus moduulilla. Käytettäessä impulssivesimittareita, on mittarit aina kytkettävä päätelaitteena toimivaan pulssinkeruuyksikköön (tai energiamittariin). Aquarius P impulssivesimittari EVW +m vesimittari Huoneistokohtaisten vesimittareiden kohdalle tulee asentaa vähintään 500x500mm huoltoluukku jotta mittarit ovat tarvittaessa helposti luettavissa ja huollettavissa. Asukkaan epäillessä kulutustaan mittarin tarkkuutta voidaan helposti arvioida laskemalla vettä mitta-astiaan (esim. 10 litran ämpäri) ja tarkkailemalla mittarin lukemaa. Mikäli käytössä on lämpimän käyttöveden kiertojohto, on jokaisen kulutuspisteeseen asennettava oma vesimittarinsa. Mittaustapa jossa kulutusta pyritään mittaamaan kahden kiertojohdossa olevan mittarin erotusta tarkkailemalla, ei täytä vakauslain edellytyksiä ja on siten laskutuskäytössä lainvastainen! Mikäli rakennuksessa on liike- tai teollisuustiloja joissa putkistot ovat kooltaan suurempia, käytetään suurempia mittareita kuten kylmävesimittari Polaris MNKi sekä kuumavesimittari MTHi. Kuumavesimittari MTHi 10(16)

11 LUENTA JA TIEDONSIIRTO Vaikka laskutusta ei suoritettaisikaan joka kuukausi, tulee mittarilukemia seurata kuukausittain jotta poikkeavat kulutukset (vuodot, mittarin jumiutumiset) ja laitteistoviat havaitaan ajoissa. PAIKALLINEN LUENTA Yleinen tapa suorittaa mittareiden luenta on mennä paikan päälle ja kirjata keskusyksikön näytöltä lukemat käytössä olevaan lomakkeeseen. Mittarilukemat voidaan siirtää myös PC:lle käyttäen keskusyksiköiden sarjaporttia ja sopivaa luentaohjelmistoa. Laitetoimittajalta on saatavissa ilmaiset suomen- ja englanninkieliset versiot FServiceohjelmasta, jonka avulla tallennetut mittarilukemat voidaan ladata PC:lle ja tallentaa CSV- tai HTML-muodossa jatkokäsittelyä varten. Maksullisella M-Bus Arkki -ohjelmalla mittarilukemat voidaan viedä Excel-yhteensopivaan muotoon selkeämmässä muodossa, jonka lisäksi mittarit voidaan ohjelmassa nimetä esimerkiksi asunnoittain. Laitetoimittajalta on saatavissa maksuton demoversio, jossa tallennus- ja tulostustoiminnot on poistettu käytöstä. Eri mittarivalmistajilla on lisäksi olemassa omia maksuttomia ja maksullisia ohjelmistoja joiden avulla mittareista voidaan lukea esimerkiksi hälytys-, huippuarvo- ja historiatietoja. ETÄLUENTA M-Bus järjestelmä voidaan varustaa puhelin- tai GSM-modeemilla jolloin mittarilukemat voidaan kerätä luentaohjelmistoa käyttäen etäluentana esimerkiksi huoltoyhtiön tai isännöitsijän toimistolta. GSM-modeemissa käytettävän GSM-liittymän on oltava data/fax ominaisuudella varustettu. GSM-modeemina voidaan käyttää esimerkiksi Siemensin TC35i modeemia. Myös PC:n puolella toimistossa on suositeltavaa käyttää GSM-modeemia. Kun järjestelmä on varustettu modeemiyhteydellä, mittarilukemat voidaan ladata ja siirtää M- Bus NET Internet-järjestelmään, jossa kulutustietoja on helppo tarkastella asuntokohtaisesti graafisina kuvaajina tai halutulta aikaväliltä muodostettavina Excel-raportteina. M-Bus NET järjestelmä on tarkemmin kuvattu M-Bus NET esitteessä. 11(16)

12 JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖNOTTO Käyttöönottotarkastus on tärkeä osa toimivan luentajärjestelmän asennuskokonaisuutta. Käyttöönottotarkastuksen yhteydessä varmistetaan, että kaikki väylään liitetyt laitteet löytyvät kuten pitääkin. Tarkastuksen yhteydessä voidaan tilaajan niin halutessa suorittaa mekaanisten mittareiden ja päätelaitteiden lukemien synkronointi. Tämä saattaa olla tarpeen jos vesimittarit on asennettu ennen pulssinkeruuyksiköitä ja vesimittareihin on jo saattanut kertyä kulutusta jota ei ole rekisteröity pulssinkeruuyksikköön. Käyttöönottotarkastuksen yhteydessä annetaan myös laitteiston käytönopastus joten loppukäyttäjän edustajan tulee olla paikalla. Sekä putki- että sähköurakoitsijan on oltava tavoitettavissa käyttöönottotarkastuksen yhteydessä. Ennen käyttöönottotarkastuksen tilaamista järjestelmätoimittajalta, putki- ja sähköurakoitsijoiden on hyvä varmistua muutamista seikoista: kaikki toimitetut päätelaitteet ja vesimittarit on kytketty järjestelmään ja asennettu oikeisiin asuntoihin keskusyksikköön on kytketty jännite ja M-Bus väylän kaapelointi GSM-modeemille on varattu oma pistorasia päätelaitteet on asennettu niin, että niihin päästään tarvittaessa käsiksi vesimittarit on asennettu niin, että ne ovat vaivattomasti luettavissa mikäli laitteet on sijoitettu asuntoihin ja asukkaat ovat jo muuttaneet, asukkaiden kanssa on sovittava asuntoihin pääsystä tarvittaessa Käyttöönottotarkastus on tilattava hyvissä ajoin, vähintään kaksi viikkoa ennen toivottua ajankohtaa. 12(16)

13 MÄÄRITTELYT TYÖSELITYSTÄ VARTEN Kohteeseen asennetaan kylmän ja lämpimän käyttöveden (energian) huoneistokohtaisen mittauksen mahdollista M-Bus mittariluentajärjestelmä. Järjestelmä koostetaan seuraavista laitteista: Huoneistokohtaiset vesimittarit: Kylmän- ja lämpimänkäyttöveden mittaus 2 kpl kylmä/lämminvesimittari Aquarius P 10l/p DN15 SGPS tuotenumero kpl kierreliitinpari DN15 ¾x1/2 LVI-numero tai 2 kpl kylmä/lämminvesimittari EVW 5i DN20 10l/p LVI-numero kpl kierreliitinpari DN20 1x¾ LVI-numero Vain kylmän tai lämpimän käyttöveden mittaus 1 kpl kylmä/lämminvesimittari Aquarius P 10l/p DN15 LVI-numero 1 kpl kierreliitinpari DN15 ¾x1/2 LVI-numero tai 1 kpl kylmä/lämminvesimittari EVW 5i DN20 LVI-numero kpl kierreliitinpari DN20 1x¾ LVI-numero Mittauksen erikoistapaukset, esim. lämmin käyttövesi otetaan kiertojohdosta tai asunnossa useampia nousulinjoja Lisätään kulutuspisteitä vastaava määrä mittareita ja huoneistoyksiköitä. Huoneistokohtaiset pulssinkeruuyksiköt (1 kpl/mittauspiste): Kylmän- ja lämpimänkäyttöveden mittaus 1 kpl pulssinkeruuyksikkö M2 kahdelle vesimittarille, LVI-numero Vain kylmän- tai lämpimänkäyttöveden mittaus 1 kpl pulssinkeruuyksikkö M2 kahdelle vesimittarille, LVI-numero Huoneistokohtaiset energiamittarit: 1 kpl CF Echo II DN20/0,6 + optiokortti LVI-numerot / tai 1 kpl CF Echo II DN20/1,5 + optiokortti LVI-numerot / tai 1 kpl CF Echo II DN20/2,5 + optiokortti LVI-numerot / (16)

14 Keskusyksikkö: Maksimissaan 60 päätelaitetta 1 kpl keskusyksikkö M-Bus 60, LVI-numero Sisältää GSM-modeemin tarvikkeineen (ei SIM-korttia) Maksimissaan 120 päätelaitetta 1 keskusyksikkö M-Bus 120, LVI-numero Sisältää GSM-modeemin tarvikkeineen (ei SIM-korttia) Maksimissaan 250 päätelaitetta 1 kpl keskusyksikkö M-Bus 250, LVI-numero Sisältää GSM-modeemin tarvikkeineen (ei SIM-korttia) Mittareiden etupuolelle asennetaan sulkuventtiili sekä suodatin, jonka silmäkoko on maks. 1,5mm (jos suodatin ei kuulu itse mittariin). Mittarit asennetaan siten, että mittaritaulu on vaivattomasti luettavissa ja mittari on tarvittaessa helppo huoltaa. Vesimittareiden kohdalla tulee olla vähintään 500x500 mm kokoinen huoltoluukku. Huoneistoyksikkö M2 asennetaan vesimittareiden välittömään läheisyyteen niin, että se on helposti luokse päästävissä. Järjestelmätoimittaja toimittaa pyydettäessä maksuttoman FService-luentaohjelman. 14(16)

15 TYÖNJAKO On suositeltavaa hankkia kaikki järjestelmän laitteet yhden urakoitsijan tai rakennuttajan toimesta. Tehtävät voidaan jakaa esimerkiksi seuraavasti: LVI-urakoitsija: - hankkii vesimittarit, kierreliitinparit, huoneistoyksiköt, (energiamittarit) sekä keskusyksikön - hankkii tarvittavat sulkuventtiilit - toimittaa sähköurakoitsijalle huoneistoyksiköt ja keskusyksikön asennusohjeineen - asentaa vesimittarit (ja energiamittarit) - huolehtii putkiston huuhtelusta ennen käyttöönottoa - tilaa käyttöönottotarkastuksen järjestelmätoimittajalta hyvissä ajoin, vähintään kaksi viikkoa ennen toivottua ajankohtaa - huolehtii laitteiston käyttöönotosta tilaajan edustajan läsnäollessa ja laatii toimenpiteestä pöytäkirjan - huolehtii käytönopastuksesta laitteiston haltijalle Sähköurakoitsija: - hankkii ja asentaa väyläkaapeloinnin asennustarvikkeineen - asentaa huoneistoyksiköt merkintöjen mukaisesti oikeisiin huoneistoihin - kytkee mittarit huoneistoyksiköihin ohjeiden mukaisesti - tarkastaa kytkennät ennen käyttöönottotarkastusta Rakennusurakoitsija: - tekee vesimittareiden sijoituspaikkaan riittävän suuren, kuitenkin vähintään 500x500 mm kokoisen huoltoluukun Rakennuttaja: - hankkii tarvittaessa puhelin- tai GSM-liittymän mikäli järjestelmä liitetään etäluentaan 15(16)

16 LISÄTIETOJA Laitteiden asennus- ja käyttöohjeita löydät internet-sivuiltamme osoitteesta Suunnittelu- ja asennuskirjasto Mittaustekniikka Alla linkkejä yleisimpiin dokumentteihin: M-Bus järjestelmän suunnitteluohjeet M-Bus periaatekaavio Toimenpiteet ennen M-Bus järjestelmän käyttöönottoa M2 pulssinkeruuyksikön asennusohje IS pulssinkeruuyksikön luentaohje M-Bus 60 keskusyksikön asennus- ja käyttöohjeet M-Bus 60 keskusyksikön luentaohje M-Bus 120 ja 250 keskusyksiköiden asennus- ja käyttöohjeet M-Bus 120 ja 250 keskusyksiköiden luentaohje CF Echo II energiamittarin esite CF Echo II energiamittarin asennusohjeet CF Echo II energiamittarin optiokortin asennusohje Aquarius P vesimittareiden asennusohje ja tekniset tiedot EVW/Unimag vesimittareiden esite FService ohjelman käyttöohje MBSheet ohjelman käyttöohje M-Bus NET Internet-luentaohjelman esite (huom. tiedostokoko 3,3 Mt) M-Bus NET Internet-luentaohjelman esittely internetissä 16(16) Saint-Gobain Pipe Systems Oy Merstolantie Harjavalta Finland Tel (0) Fax +358 (0) Nuijamiestentie 3 A Helsinki Finland Tel (0) Fax +358 (0) VAT no. FI Y Kotipaikka Helsinki IBAN: FI BIC: NDEAFIHH Nordea AS/MIT/8325/80170/ OSR

ULTRAÄÄNIVIRTAUSMITTARI SHARKY 474 ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ULTRAÄÄNIVIRTAUSMITTARI SHARKY 474 ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ULTRAÄÄNIVIRTAUSMITTARI SHARKY 474 Saint-Gobain Pipe Systems Oy Merstolantie 16 29200 Harjavalta Finland Tel. +358 (0) 207 424 600 Fax +358 (0) 207 424 601 www.sgps.fi Nuijamiestentie 3 A 00400 Helsinki

Lisätiedot

M-BUS -JÄRJESTELMÄN SUUNNITTELUOHJEET AUTOMAATTINEN LUENTAJÄRJESTELMÄ

M-BUS -JÄRJESTELMÄN SUUNNITTELUOHJEET AUTOMAATTINEN LUENTAJÄRJESTELMÄ M-BUS -JÄRJESTELMÄN SUUNNITTELUOHJEET AUTOMAATTINEN LUENTAJÄRJESTELMÄ Nuijamiestentie 3 A, 00400 HELSINKI, puh. (09) 2512 550, fax (09) 2512 5220 Merstolantie 16, 29200 HARJAVALTA, puh. (02) 5351 600,

Lisätiedot

M-Bus -etäluennan suunnitteluohje

M-Bus -etäluennan suunnitteluohje M-Bus -etäluennan suunnitteluohje Sisällys Yleistä... 2 Toimintaperiaate... 3 Väylän suunnittelu... 3 Väylän laajuus...4 Kaapelointi... 5 Keskukset... 5 Päätelaitteet... 6 Luenta ja tiedonsiirto... 8 2

Lisätiedot

Luentaohjelma M-Bus mittareille Versio 1.77 ja uudemmat

Luentaohjelma M-Bus mittareille Versio 1.77 ja uudemmat 1(8) Sisältö 1 M-Bus -luenta M-Bus Arkin avulla...2 1.0 Mikä on?...2 1.1 Asennus...2 1.2 Käyttö...2 1.3 Yleisimmät kentät ja painikkeet...4 Muita painikkeita:...7 1.4 Modeemi...7 2 M-Bus Arkin käyttö esimerkki...8

Lisätiedot

CF ECHO II Asennusopas

CF ECHO II Asennusopas CF ECHO II Asennusopas 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Asennus lyhyesti 4 2. Toimituksen sisältö 5 3. Huomioitavaa 5 3.1. Turvallisuus 5 3.2. Suojaus 5 3.3. Yleiset ohjeet 6 4. Virtausmittarin asennus 6 4.1. Asennusohjeet

Lisätiedot

KAUKOLUKULAITE TC-E 1 NÄYTTÖ ASENNUS- JA KÄYTTÖOPAS

KAUKOLUKULAITE TC-E 1 NÄYTTÖ ASENNUS- JA KÄYTTÖOPAS 1 NÄYTTÖ ASENNUS- JA KÄYTTÖOPAS Saint-Gobain Pipe Systems Merstolantie 16 29200 Harjavalta Finland Tel. +358 (0) 207 424 600 Fax +358 (0) 207 424 601 www.sgps.fi Strömberginkuja 2 00380 Helsinki Finland

Lisätiedot

ABB i-bus KNX taloautomaatio. Sakari Hannikka, 11.5.2016 Kiinteistöjen ohjaukset KNX vai ABB-free@home? ABB Group May 11, 2016 Slide 1

ABB i-bus KNX taloautomaatio. Sakari Hannikka, 11.5.2016 Kiinteistöjen ohjaukset KNX vai ABB-free@home? ABB Group May 11, 2016 Slide 1 Sakari Hannikka, 11.5.2016 Kiinteistöjen ohjaukset KNX vai ABB-free@home? May 11, 2016 Slide 1 ABB i-bus KNX taloautomaatio May 11, 2016 Slide 2 KNX on maailman ainoa avoin standardi kotien ja rakennusten

Lisätiedot

Sääasema Probyte JUNIOR

Sääasema Probyte JUNIOR Sääasema Probyte JUNIOR JUNIOR sääanturi COM1 12VDC RS-232 signaali PC W9x Excel-tiedosto PROBYTE JUNIOR sääanturin toimintaperiaate Yleistä Probyte SÄÄASEMA JUNIOR1 on sään mittaukseen tarkoitettu ulkoanturi,

Lisätiedot

Tehowatti Air PIKA- OHJE. Asentajan pikaohje. Huom.! Lue tämä opas ennen asennusta. Asentamiseen tarvitaan myös laitekohtaisia asentajan ohjeita.

Tehowatti Air PIKA- OHJE. Asentajan pikaohje. Huom.! Lue tämä opas ennen asennusta. Asentamiseen tarvitaan myös laitekohtaisia asentajan ohjeita. Huom.! Lue tämä opas ennen asennusta. Asentamiseen tarvitaan myös laitekohtaisia asentajan ohjeita. PIKA- OHJE Tehowatti Air Asentajan pikaohje D104385 06/2015 ver1 Ohjeen sisältö Sisällysluettelo s. 2

Lisätiedot

1.1. Luentayksikön kytkentä Luentayksikön layout on esitetty kuvassa 1 ja riviliittimet taulukossa 1.

1.1. Luentayksikön kytkentä Luentayksikön layout on esitetty kuvassa 1 ja riviliittimet taulukossa 1. 1 (9) 1. LONIX VEDENMITTAUSRATKAISUN KÄYTTÖOHJE Lonix vedenmittausratkaisu on suunniteltu käyttöveden huoneistokohtaiseen mittaukseen rivi- ja kerrostaloissa. Järjestelmä voidaan helposti toteuttaa yksinkertaisena

Lisätiedot

IZAR tiedonsiirtojärjestelmä. Tehokkuutta mittaustiedon keräykseen ja hallintaan

IZAR tiedonsiirtojärjestelmä. Tehokkuutta mittaustiedon keräykseen ja hallintaan IZAR tiedonsiirtojärjestelmä Tehokkuutta mittaustiedon keräykseen ja hallintaan Älykäs järjestelmä tekee työstäsi helpompaa, tehokkaampaa ja taloudellisempaa. IZAR-järjestelmä varmistaa katkeamattoman

Lisätiedot

MTR260C LÄMPÖTILALÄHETIN

MTR260C LÄMPÖTILALÄHETIN Käyttöohje Ohjelmistoversio V1.5 14.3.2007 MTR260C LÄMPÖTILALÄHETIN Nokeval MTR260C käyttöohje YLEISKUVAUS MTR260C on paristokäyttöinen langaton lämpötilalähetin, jossa on sisäinen Pt100-anturi. Laite

Lisätiedot

TALOMAT Easy. asennus- ja käyttöohje T91

TALOMAT Easy. asennus- ja käyttöohje T91 TALOMAT Easy asennus- ja käyttöohje T91 Talomat Easy -järjestelmä sisältää seuraavat komponentit: ohjausyksikkö 4-os talomat-painike x 2 2-os kytkinten asennuskehys kytkinten yhdyskaapeli kosteusteippianturi

Lisätiedot

TURKU ENERGIA SÄHKÖVERKOT OY OHJE 1/6. SFS 4365 Pientalon upotettava mittauskeskus Rakenne ja asentaminen. Pientaloalueen monimittarikeskukset

TURKU ENERGIA SÄHKÖVERKOT OY OHJE 1/6. SFS 4365 Pientalon upotettava mittauskeskus Rakenne ja asentaminen. Pientaloalueen monimittarikeskukset TURKU ENERGIA SÄHKÖVERKOT OY OHJE 1/6 13.4.2012 SÄHKÖENERGIANMITTAUS, MITTAROINTI JA MITTAUSLAITTEET YLEISTÄ Yleisohjeena sähkön mittauksessa ovat standardit SFS 2537, SFS 2538, SFS 3381, SFS 3382, SFS

Lisätiedot

HUONEISTOKOHTAISET VESIMITTARIT GSD-45 GSD-RF GSD-TX GSD-RFM. HYDROLINK-järjestelmät

HUONEISTOKOHTAISET VESIMITTARIT GSD-45 GSD-RF GSD-TX GSD-RFM. HYDROLINK-järjestelmät HUONEISTOKOHTAISET VESIMITTARIT GSD-45 GSD-RF GSD-TX GSD-RFM HYDROLINK-järjestelmät TAVALLISET VESIMITTARIT GSD-45 ja GSD-RF DN15 rakennepituus 110 mm CE/MID-hyväksytty 360 kääntyvä taulu helpottaa lukua

Lisätiedot

CF Echo US Echo. Asennusopas

CF Echo US Echo. Asennusopas CF Echo US Echo Asennusopas Sisällysluettelo Sisällysluettelo 1 Huomattavaa 1-1 1.1 Käytetyt merkit 1-1 1.2 Turvallisuus 1-1 1.3 Suojaus 1-1 1.4 Yleiset ohjeet 1-2 2 Toimitettu materiaali 2-1 3 Virtausmittarin

Lisätiedot

LÄMPÖMÄÄRÄNLASKIN. Asennus- ja käyttöohje

LÄMPÖMÄÄRÄNLASKIN. Asennus- ja käyttöohje LÄMPÖMÄÄRÄNLASKIN Asennus- ja käyttöohje Nuijamiestentie 3 A, 00400 HELSINKI, puh. 0207 424 600, fax 0207 424 604 Merstolantie 16, 29200 HARJAVALTA, puh. 0207 424 600, fax 0207 424 601 Info: sgps.finland@saint-gobain.com

Lisätiedot

Turvavalaisimet. Ledvalaisimet Akkuyksikkövalaisimet

Turvavalaisimet. Ledvalaisimet Akkuyksikkövalaisimet Turvavalaisimet Ledvalaisimet Akkuyksikkövalaisimet Led Turvavaloja Eltek -mallisto Honeywell Life Safety on käyttänyt paljon aikaa ja resursseja uuden Eltek turvavalomalliston kehittämiseen. Uudessa mallistossamme

Lisätiedot

Sähköautojen latausjärjestelmien suunnitteluohje

Sähköautojen latausjärjestelmien suunnitteluohje 1/3 Sähköautojen latausjärjestelmien suunnitteluohje Tämä ohje on laadittu Helsingin kaupungin Asuntotuotantoyksikölle sähköautojen latausjärjestelmien suunnittelua varten. Tässä suunnitteluohjeessa on

Lisätiedot

Sähkön etämittaus ja energiansäästö - Taloyhtiöiden energiailta 7.10.2015

Sähkön etämittaus ja energiansäästö - Taloyhtiöiden energiailta 7.10.2015 Sähkön etämittaus ja energiansäästö - Taloyhtiöiden energiailta 7.10.2015 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Sisältö Sähkön etämittaus Suomessa Energiayhtiöiden

Lisätiedot

IQ3XCITE JÄRJESTELMÄ

IQ3XCITE JÄRJESTELMÄ IQ3XCITE JÄRJESTELMÄ IQ3xcite-järjestelmän esittely Tämän päivän rakennusten hallinnointi ja valvonta on aina vain kehittyneempää. Rakennusautomaatiojärjestelmä tulee räätälöidä jokaisen asiakkaan tarpeiden

Lisätiedot

HUONEISTOKOHTAISET VESIMITTARIT 2018

HUONEISTOKOHTAISET VESIMITTARIT 2018 B METERS KOKA LVI-laatutuotteita vuodesta 1968 HUONEISTOKOHTAISET VESIMITTARIT 2018 GSD-45 GSD-RF GSD-RFM GSD-TX HYDROLINK-järjestelmät B METERS GSD-45 Alta luettava tavallinen vesimittari GSD-45 on huoneistokohtaisen

Lisätiedot

ASENNUSOHJE IHB FI 1029-1 POOL 40 IHB FI 1

ASENNUSOHJE IHB FI 1029-1 POOL 40 IHB FI 1 ASENNUSOHJE IHB FI 1029-1 POOL 40 IHB FI 1 Yleistä POOL 40 on lisävaruste, joka mahdollistaa uima-altaan lämmittämisen F1145/F1245 avulla. Lämpöpumppu ohjaa vaihtoventtiiliä (QN19), altaan kiertopumppua

Lisätiedot

HUONEISTOKOHTAISET VESIMITTARIT GSD-45 GSD-RF GSD-RFM GSD-TX. HYDROLINK-järjestelmät

HUONEISTOKOHTAISET VESIMITTARIT GSD-45 GSD-RF GSD-RFM GSD-TX. HYDROLINK-järjestelmät HUONEISTOKOHTAISET VESIMITTARIT GSD-45 GSD-RF GSD-RFM GSD-TX HYDROLINK-järjestelmät GSD-45 Alta luettava tavallinen vesimittari GSD-45 on huoneistokohtaisen veden mittaukseen tarkoitettu yksisuihkuinen

Lisätiedot

ETÄLUETTAVAT ZENNER VESIMITTARIT

ETÄLUETTAVAT ZENNER VESIMITTARIT ETÄLUETTAVAT ZENNER VESIMITTARIT 13.03.2018 RAINER KORKEAMÄKI Puh. 050-556 2244 MIKAEL KORKEAMÄKI Puh. 050-561 2944 ZENNER-KORKEAMAKI.COM INFO@ZENNER-KORKEAMAKI.COM KORKEAMAKI OY PL 168 65101 VAASA 2 Yritys

Lisätiedot

TIDOMAT smartone - etälukija MIFARE

TIDOMAT smartone - etälukija MIFARE TIDOMAT smartone - etälukija MIFARE SO-3393 (Mifare ) Tyylikkäästi muotoiltu etälukija taustavalaistulla kosketusnäppäimistöllä. MIFARE tyyppisille etälukutunnistimille. Vihreä, keltainen tai punainen

Lisätiedot

DESIGO. Rakennusautomaatiojärjestelmä, joka kasvaa vaatimusten mukaan DESIGO. astustamattomasti. Siemens Building Technologies DESIGO PX 1

DESIGO. Rakennusautomaatiojärjestelmä, joka kasvaa vaatimusten mukaan DESIGO. astustamattomasti. Siemens Building Technologies DESIGO PX 1 DESIGO Rakennusautomaatiojärjestelmä, joka kasvaa vaatimusten mukaan 1 Kaikkiin kohteisiin oikea ratkaisu SIGMAGYR Integral Visonik DESIGO Unigyr Synco Kommunikoivat säätimet Stand-alone säätimet Järjestelmätuotteet

Lisätiedot

Käyttö- ja asennusohje

Käyttö- ja asennusohje V1.4 Käyttö- ja asennusohje Etäluentalaite ionsign Oy PL 246, Paananvahe 4, 26100 Rauma ionsign.fi, ionsign@ionsign.fi, p. 02 822 0097 Y-tunnus 2117449-9, VAT FI21174499 NEUTRON12-3G ETÄLUENTALAITE 1 Yleistä

Lisätiedot

Käyttö- ja asennusohje

Käyttö- ja asennusohje 11.8.2015 V1.0 Käyttö- ja asennusohje GMU391 Etäluentalaite ionsign Oy PL 246, Valtakatu 9-11, 26100 Rauma ionsign@ionsign.fi, p. 02 822 0097 Y-tunnus 2117449-9, VAT FI21174499 GMU391 ETÄLUENTALAITE 1

Lisätiedot

Huonelämpötilan säädin

Huonelämpötilan säädin 336 Synco 100 Huonelämpötilan säädin 2 lähtöä 0 10 VDC ja käyttötavan valintakytkin RLA162.1 Huonelämpötilan säädin yksinkertaisiin ilmanvaihto- ja ilmastointi- sekä lämmityslaitoksiin. Kompakti rakenne.

Lisätiedot

ULTRAÄÄNIMITTARI QALCOFLOW DN

ULTRAÄÄNIMITTARI QALCOFLOW DN ULTRAÄÄNIMITTARI QALCOFLOW DN 15-100 18.9.2017 KÄYTTÖSOVELLUKSET Ultraääniperiaatteella toimiva QALCOSONIC FLOW 4 on suunniteltu kylmän ja lämpimän käyttöveden mittaukseen niin kotitalouksissa kuin teollisuudessa.

Lisätiedot

Oxix L I U E N N E E N H A P E N M I T T A R I BROCHURE FI 5.40 OXIX BROCHURE 1308

Oxix L I U E N N E E N H A P E N M I T T A R I BROCHURE FI 5.40 OXIX BROCHURE 1308 Oxix L I U E N N E E N H A P E N M I T T A R I BROCHURE FI 5.40 OXIX BROCHURE 1308 O P T I N E N A N T U R I M I N I M A A L I S E L L A H U O LTOTA R P E E L L A Oxix-happilähetin on ainutlaatuinen liuenneen

Lisätiedot

PROBYTE CONTROL GSM. GSM/SMS-hälytys- ja ohjauslaite. GSM Control 7/11/01 sivu 1/5

PROBYTE CONTROL GSM. GSM/SMS-hälytys- ja ohjauslaite. GSM Control 7/11/01 sivu 1/5 PROBYTE CONTROL GSM GSM/SMS-hälytys- ja ohjauslaite GSM Control 7/11/01 sivu 1/5 Yleistä l - PROBYTE CONTROL GSM on hälytys- ja kauko-ohjauslaite, joka käyttää GSM/SMStekniikkaa viestien välitykseen GSM

Lisätiedot

Referenssi - AutoLog ControlMan ja Langattomat anturit Kaatopaikan etävalvontaa pilvipalveluna

Referenssi - AutoLog ControlMan ja Langattomat anturit Kaatopaikan etävalvontaa pilvipalveluna Referenssi - AutoLog ControlMan ja Langattomat anturit Kaatopaikan etävalvontaa pilvipalveluna Copyright FF-Automation 2011 PROJEKTIN KUVAUS: ONGELMA: Kaatopaikan haitallisia vaikutuksia ympäristöön pyritään

Lisätiedot

KOKA HUONEISTOKOHTAISET VESIMITTARIT GSD-45 GSD-RF GSD-RFM GSD-TX. HYDROLINK-järjestelmät. LVI-laatutuotteita vuodesta 1968

KOKA HUONEISTOKOHTAISET VESIMITTARIT GSD-45 GSD-RF GSD-RFM GSD-TX. HYDROLINK-järjestelmät. LVI-laatutuotteita vuodesta 1968 B METERS KOKA LVI-laatutuotteita vuodesta 1968 HUONEISTOKOHTAISET VESIMITTARIT GSD-45 GSD-RF GSD-RFM GSD-TX HYDROLINK-järjestelmät B METERS GSD-45 Alta luettava tavallinen vesimittari GSD-45 on huoneistokohtaisen

Lisätiedot

Käyttö- ja asennusohje

Käyttö- ja asennusohje V1.5 Käyttö- ja asennusohje Etäluentalaite ionsign Oy PL 246, Paananvahe 4, 26100 Rauma ionsign.fi, ionsign@ionsign.fi, p. 02 822 0097 Y-tunnus 2117449-9, VAT FI21174499 NEUTRON12-LAN ETÄLUENTALAITE 1

Lisätiedot

FRANKE-HANAT. Hygieeninen ja vettä säästävä Juhlavuodentuotteet Voimassa 1. huhtikuuta 2011 alkaen

FRANKE-HANAT. Hygieeninen ja vettä säästävä Juhlavuodentuotteet Voimassa 1. huhtikuuta 2011 alkaen FRANKE-HANAT Hygieeninen ja vettä säästävä Juhlavuodentuotteet Voimassa 1. huhtikuuta 2011 alkaen Vesi hallinnassamme - Tulevaisuus tänään Vesi on merkittävässä osassa jokapäiväistä elämäämme. Tätä arvokasta

Lisätiedot

VASO-ASUKKAAN OPAS. DNA Kiinteistölaajakaista

VASO-ASUKKAAN OPAS. DNA Kiinteistölaajakaista VASO-ASUKKAAN OPAS DNA Kiinteistölaajakaista 1 Tervetuloa nopean laajakaistan pariin! Onneksi olkoon, olet tehnyt hyvän valinnan muuttaessasi Vason asuntoon.tämä on opas laajakaistan käyttöönottoon ja

Lisätiedot

HUONEISTOKOHTAISET VESIMITTARIT GSD-45 GSD-RF GSD-RFM GSD-TX. HYDROLINK-järjestelmät

HUONEISTOKOHTAISET VESIMITTARIT GSD-45 GSD-RF GSD-RFM GSD-TX. HYDROLINK-järjestelmät HUONEISTOKOHTAISET VESIMITTARIT GSD-45 GSD-RF GSD-RFM GSD-TX HYDROLINK-järjestelmät GSD-45 Alta luettava tavallinen vesimittari GSD-45 on huoneistokohtaisen veden mittaukseen tarkoitettu yksisuihkuinen

Lisätiedot

ASENTAJAN KÄSIKIRJA. Jäspi Basic jäähdytyspaketti. Kaukora Oy. MCU 40 ohjausautomatiikalla varustettuihin järjestelmiin.

ASENTAJAN KÄSIKIRJA. Jäspi Basic jäähdytyspaketti. Kaukora Oy. MCU 40 ohjausautomatiikalla varustettuihin järjestelmiin. ASENTAJAN KÄSIKIRJA Jäspi Basic jäähdytyspaketti MCU 40 ohjausautomatiikalla varustettuihin järjestelmiin. Kaukora Oy 1 Sisällys Turvallisuustiedot... 3 1. Toimitus... 4 Toimitussisältö... 4 2. Muut asennuksessa

Lisätiedot

Rakentajan sähkömuistio. - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet

Rakentajan sähkömuistio. - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet Rakentajan sähkömuistio - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet Rakennuksen sähköistys Rakennuksen onnistunut sähköistys vaatii runsaasti tietoa, eikä rakentajan kannata lähteä toteuttamaan

Lisätiedot

MITTAUSJÄRJESTELMÄ Verkon valvontaan Laskutukseen Sarjaliitäntä RS-485 Modbus RTU

MITTAUSJÄRJESTELMÄ Verkon valvontaan Laskutukseen Sarjaliitäntä RS-485 Modbus RTU MITTAUSJÄRJESTELMÄ Verkon valvontaan Laskutukseen Sarjaliitäntä RS-485 Modbus RTU www.hedtec.fi Mittarit Teollisuuden ja kiinteistöjen energianmittauksiin ja sähköverkon analysointiin. Täydellinen etäkäyttö.

Lisätiedot

Taito Tehdä Turvallisuutta. Kotimainen GSM-pohjainen ohjaus ja valvontajärjestelmä PRO CONTROLLER

Taito Tehdä Turvallisuutta. Kotimainen GSM-pohjainen ohjaus ja valvontajärjestelmä PRO CONTROLLER Taito Tehdä Turvallisuutta Kotimainen GSM-pohjainen ohjaus ja valvontajärjestelmä PRO CONTROLLER PRO CONTROLLER PC-8016 KAMEROILLA VARUSTETTU KOTIAUTOMAATIOKESKUS Käyttö ja ohjelmointi helposti näytöllä

Lisätiedot

PALOVAROITINKESKUS ICAS. Käyttö- ja asennusohje ICAS. Zone 1. Zone 2. Relay/Siren. Mains. BL-Palontorjunta Oy. Snro: 71 231 40.

PALOVAROITINKESKUS ICAS. Käyttö- ja asennusohje ICAS. Zone 1. Zone 2. Relay/Siren. Mains. BL-Palontorjunta Oy. Snro: 71 231 40. ver.1/9.11.2001/ms PALOVAROITINKESKUS IMC-M Käyttö- ja asennusohje Snro: 71 231 40 BL-Palontorjunta Oy PALOVAROITINKESKUS IMC-M ovi ovi YLEISTÄ IMC-M palovaroitinkeskus on kaksisilmukkainen palovaroitinkeskus

Lisätiedot

PIKA- OHJE Jäspi Tehowatti Air Asentajan pikaohje

PIKA- OHJE Jäspi Tehowatti Air Asentajan pikaohje Huom.! Lue tämä opas ennen asennusta. Asentamiseen tarvitaan myös laitekohtaisia asentajan ohjeita. PIKA- OHJE Jäspi Tehowatti Air Asentajan pikaohje D104875 09/2015 ver1 Pikaohjeen sisältö Sisällysluettelo

Lisätiedot

MASSER Loader V2.00. käyttö- ja asennusohje 5.5.2014

MASSER Loader V2.00. käyttö- ja asennusohje 5.5.2014 MASSER Loader V2.00 käyttö- ja asennusohje 5.5.2014 Masser Oy Tel. +358 400 904 500 BID No 0665142-9 Jämytie 1 Fax. +358 16 282 554 VAT No. FI06651429 FI-96910 Rovaniemi, Finland Domicile Rovaniemi OHJELMAN

Lisätiedot

1 (5) Ohjeet pientalojen rakentajille Rovaniemen Verkko Oy:n jakelualueella. Rakentajalle palvelut toteuttaa Rovaniemen Energia konserni.

1 (5) Ohjeet pientalojen rakentajille Rovaniemen Verkko Oy:n jakelualueella. Rakentajalle palvelut toteuttaa Rovaniemen Energia konserni. www.ren.fi Rakentajan opas 2013 1 (5) Ohjeet pientalojen rakentajille Rovaniemen Verkko Oy:n jakelualueella. Rakentajalle palvelut toteuttaa Rovaniemen Energia konserni. 1. Tontilla olevat kaapelit Ennen

Lisätiedot

SÄHKÖSUUNNITTELUOHJE ABLOY PULSE

SÄHKÖSUUNNITTELUOHJE ABLOY PULSE SÄHKÖSUUNNITTELUOHJE ABLOY PULSE SÄHKÖSUUNNITTELUOHJE ABLOY PULSE -KULUNHALLINTAJÄRJESTELMÄ Suunnittelussa huomioitavaa 3 Kaapelit ja kaapelien mitat 3 Kaapelointi ulkotiloihin 4 Kaapelointi sisätiloihin

Lisätiedot

Innovatiivisuus ja laatu

Innovatiivisuus ja laatu Innovatiivisuus ja laatu Tekniset tiedot Cocon Säätöventtiili jäähdytyspalkkien asennuksiin Cocon säätöventtiili eco ja classic mittaustekniikoilla Tuotekuvaus: Oventrop Cocon säätöventtiili suhteellisella

Lisätiedot

Vexve Controls - Vexve AM CTS. vakiolämpötilasäädin käyttö- ja asennusohje

Vexve Controls - Vexve AM CTS. vakiolämpötilasäädin käyttö- ja asennusohje Vexve Controls - Vexve AM CTS vakiolämpötilasäädin käyttö- ja asennusohje VEXVE AM CTS Vexve AM CTS on kompakti elektroninen vakiolämpötilasäätäjä joka säätää sekoitusventtiiliä niin, että menoveden lämpötila

Lisätiedot

Jyväskylän Energia yhtiöt Yhdessä asiakasta varten

Jyväskylän Energia yhtiöt Yhdessä asiakasta varten Jyväskylän Energia yhtiöt Yhdessä asiakasta varten Ilkka Mustonen 7.10.2015 VERKKOJEN ORGANISAATIO 1.11.2012 VERKOT JOHTOTIIMI Kari Kautto Anmari Ala-Kolu Markku Hantunen Petri Flyktman Pirjo Pasanen Janne

Lisätiedot

MITTAROINNIN YLEISOHJEET

MITTAROINNIN YLEISOHJEET Ohje SUM1 1 (7) MITTAROINNIN YLEISOHJEET Ohje SUM1 2 (7) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 2 Vastuut... 3 2.1 Liittyjän vastuut... 3 2.2 Vantaan Energian vastuut... 3 3 Tekniset ohjeet... 4 3.1 Standardit...

Lisätiedot

IZAR tiedonsiirtojärjestelmä. Tehokkuutta mittaustiedon keräykseen ja hallintaan

IZAR tiedonsiirtojärjestelmä. Tehokkuutta mittaustiedon keräykseen ja hallintaan IZAR tiedonsiirtojärjestelmä Tehokkuutta mittaustiedon keräykseen ja hallintaan Älykäs järjestelmä tekee työstäsi helpompaa, tehokkaampaa ja taloudellisempaa. IZAR-järjestelmä varmistaa katkeamattoman

Lisätiedot

Sami Tikkanen sami.tikkanen@combicool.fi. kwh-mittaus kylmälaitoksesta

Sami Tikkanen sami.tikkanen@combicool.fi. kwh-mittaus kylmälaitoksesta Sami Tikkanen sami.tikkanen@combicool.fi kwh-mittaus kylmälaitoksesta kwh-mittaus ADAP-KOOL:ssa tai m2:ssa m2 virtamuuntajat 3 vaihesyöttö virtatieto AKL 111A jännitetieto kwh-mittarin ominaisuudet Mittari

Lisätiedot

Turvavalaistuksen kaapelointi

Turvavalaistuksen kaapelointi Turvavalaistuksen kaapelointi Pasi Hongisto Teknoware Oy Copyright 2017 1 Pasi Hongisto Poistumisvalaistuksen kaapelointi SFS 6000-5-56:2017 Tässä esityksessä käsitellään vaatimuksia turvavalojärjestelmien

Lisätiedot

ASENNUSOHJE MICROPROP DC2

ASENNUSOHJE MICROPROP DC2 VERSIO: 201401 ASIAKIRJA: 841608 SUOMI ASENNUSOHJE MICROPROP DC2 ROTOTILTIN OHJAUS HALLINTAVIPUEMULOINNILLA SISÄLLYS 1. Turvallisuusmääräykset 5 1.1. Yleistä 5 1.2. Turvallisuuden tarkistuslista 5 2. Toimituksen

Lisätiedot

Sääasema Probyte 2003

Sääasema Probyte 2003 Sääasema Probyte 2003 Yleistä Probyte SÄÄASEMA W2003 on sään mittaukseen tarkoitettu ulkoanturi, joka mittaa tuulen nopeutta, tuulen suuntaa, ulkolämpötilaa ja valoisuutta reaaliaikaisesti. Mittaukset

Lisätiedot

Ultraäänivirtausmittari Sharky BR473. Asennusohje

Ultraäänivirtausmittari Sharky BR473. Asennusohje Ultraäänivirtausmittari Sharky BR473 Sisältö: 2 Tärkeää Huomioita Virtausmittarin asennus 3 Syöttöjännite Pulssilähtö Lämpötilat 4 Asennus 5 Kytkennät 6 Mittapiirrokset 7 Mittataulukko 8 Muita huomioita

Lisätiedot

VAATIMUKSIA YKSINKERTAISILLE VIKAILMAISIMILLE HSV:N KJ-VERKOSSA

VAATIMUKSIA YKSINKERTAISILLE VIKAILMAISIMILLE HSV:N KJ-VERKOSSA VAATIMUKSIA YKSINKERTAISILLE VIKAILMAISIMILLE HSV:N KJ-VERKOSSA Versio 30.4.2012 Tavoitteena on kehittää Helen Sähköverkko Oy:n keskijännitteiseen kaapeliverkkoon vikailmaisin, joka voitaisiin asentaa

Lisätiedot

CISCO AIRONET 1131AG -TUKIASEMA

CISCO AIRONET 1131AG -TUKIASEMA CISCO AIRONET 1131AG -TUKIASEMA Asennus ja käyttöönotto -ohjeet 8.10.2010 Jaakko Helskyaho CISCO AIRONET 1131AG 2 (7) SISÄLLYSLUETTELO 1 ASENNUS... 3 1.1 Kannen avaaminen... 3 1.2 Tukiaseman liitännät...

Lisätiedot

HEINÄVEDEN KUNTA Katuvalaistuksen uusiminen 2016 HEINÄVESI

HEINÄVEDEN KUNTA Katuvalaistuksen uusiminen 2016 HEINÄVESI HEINÄVEDEN KUNTA Katuvalaistuksen uusiminen 2016 HEINÄVESI Muutos Pvm/Tarkastanut Pvm/Hyväksynyt Pvm/Julkaissut Huomautukset 10.02.2016 / HM 1 Katuvalot 2 Piirustukset Heinäveden kunta uusii nykyisiä elohopeahöyrylampuilla

Lisätiedot

Pitkäikäinen ja luotettava ratkaisu. Ensto Auguste SF6-eristetty ilmajohtojen kuormanerotin

Pitkäikäinen ja luotettava ratkaisu. Ensto Auguste SF6-eristetty ilmajohtojen kuormanerotin Pitkäikäinen ja luotettava ratkaisu Ensto uguste SF6-eristetty ilmajohtojen kuormanerotin Ensto uguste SF6-eristetty ilmajohtojen kuormanerotin Ensto uguste kuormanerotin on suunniteltu enintään 630 :n

Lisätiedot

Versio 5 FIN 06-2015 ROHS. Sähkönumero 71 660 10. teknisen tukkukaupan asiantuntija

Versio 5 FIN 06-2015 ROHS. Sähkönumero 71 660 10. teknisen tukkukaupan asiantuntija Asennus- ja käyttöohje vuoto- ja kosteushälytin Vahinkovakuutusyhtiöiden hyväksymä 2 ROHS Vakuutusyhtiöt suosittavat sekä voivat antaa maksu- tai muita etuja. Sähkönumero 71 660 10 teknisen tukkukaupan

Lisätiedot

TIES530 TIES530. Moniprosessorijärjestelmät. Moniprosessorijärjestelmät. Miksi moniprosessorijärjestelmä?

TIES530 TIES530. Moniprosessorijärjestelmät. Moniprosessorijärjestelmät. Miksi moniprosessorijärjestelmä? Miksi moniprosessorijärjestelmä? Laskentaa voidaan hajauttaa useammille prosessoreille nopeuden, modulaarisuuden ja luotettavuuden vaatimuksesta tai hajauttaminen voi helpottaa ohjelmointia. Voi olla järkevää

Lisätiedot

HEINÄVEDEN KUNTA Kenttätien perusparannus HEINÄVESI

HEINÄVEDEN KUNTA Kenttätien perusparannus HEINÄVESI HEINÄVEDEN KUNTA Kenttätien perusparannus HEINÄVESI KATUVALAISTUS b 12.5.2015 / HM a 7.4.2015 / HM Muutos Pvm/Tarkastanut Pvm/Hyväksynyt Pvm/Julkaissut Huomautukset 03.12.2013 / HM 1 Katuvalaistus 2 Piirustukset

Lisätiedot

CleanuX-järjestelmään on myös mahdollista liittää kemia, jolloin puhdistusjärjestelmä kykenee poistamaan tehokkaasti myös fosforin jätevedestä.

CleanuX-järjestelmään on myös mahdollista liittää kemia, jolloin puhdistusjärjestelmä kykenee poistamaan tehokkaasti myös fosforin jätevedestä. Asennusohje CleanuX Simple on järjestelmä jolla voit muuttaa olemassa olevat sakokaivosi toimimaan täysiverisen puhdistamon tavoin toimivaksi ja puhdistamaan jätevetesi toimivaksi todetulla tavalla. Puhdistus

Lisätiedot

PEM1123/ 410993A. Asennus- ja käyttöohje SW/S2.5 viikkokello. ABB i-bus KNX. SW/S2.5 Viikkokello

PEM1123/ 410993A. Asennus- ja käyttöohje SW/S2.5 viikkokello. ABB i-bus KNX. SW/S2.5 Viikkokello PEM1123/ 410993A Asennus- ja käyttöohje SW/S2.5 viikkokello ABB i-bus KNX SW/S2.5 Viikkokello Sisällysluettelo 1.0 Kuvaus 1.1 Laitteen käyttö...3 1.2 Ominaisuudet...3 1.3 Näppäimet ja osat...4 1.4 Tekniset

Lisätiedot

ASENNUSOHJE Lighting Systems

ASENNUSOHJE Lighting Systems Suomi ASENNUSOHJE Lighting Systems Sisällys 3 4 6 8 9 10 11 Yleiset käyttö- ja turvallisuusohjeet Snep kiskoston osaluettelo Kiskoston asennus Kiskoston seinä- ja kattoasennus Linear L-valaisimen asennusohjeet

Lisätiedot

Pientalorakentajan sähköistyksen vaiheet

Pientalorakentajan sähköistyksen vaiheet Pientalorakentajan sähköistyksen vaiheet 1. Tee esisuunnitelma sähköistystarpeista lämmitysjärjestelmästä 2. Ota yhteyttä Tornion Energiaan saadaksesi neuvoja sähköistyksen toteuttamiseksi saadaksesi tiedon

Lisätiedot

TAC 2112. Asennusohje. 1. Asennus 0FL-3664-002

TAC 2112. Asennusohje. 1. Asennus 0FL-3664-002 TAC 2112 0FL-3664-002 Asennusohje 1. Asennus 1.1 Säädin Sijoita säädin sellaiseen paikkaan, että säätimen arvot on helppo lukea ja asetella ja että sen luukulle jää avautumistilaa. Sallittua ympäristönlämpötilaa

Lisätiedot

PALVELUKUVAUS JA HINNASTO. Enermix Oy 2017, oikeudet muutoksiin pidätetään

PALVELUKUVAUS JA HINNASTO.   Enermix Oy 2017, oikeudet muutoksiin pidätetään PALVELUKUVAUS JA HINNASTO www.alyvesi.fi Enermix Oy 2017, oikeudet muutoksiin pidätetään Enermix Oy Luotettava kumppanisi Enermix Oy on johtava energiansäästöön, vedensäästöön, talotekniikan automaatioon,

Lisätiedot

Käyttöohje Ohjelmistoversio V MTR kanavainen langaton lähetin mv- ja TC-tuloilla

Käyttöohje Ohjelmistoversio V MTR kanavainen langaton lähetin mv- ja TC-tuloilla Käyttöohje Ohjelmistoversio V1.0 19.10.05 MTR264 4-kanavainen langaton lähetin mv- ja TC-tuloilla YLEISKUVAUS MTR264 on paristokäyttöinen nelikanavainen langaton lähetin. Laite on koteloitu pieneen muovikoteloon,

Lisätiedot

Tekniset tiedot. Jäähdytyksessä esimerkiksi vesi-glykoli seosta käytettäessä on huomioitava myös korjauskertoimet. tai kierrenipat DN 10 DN 40

Tekniset tiedot. Jäähdytyksessä esimerkiksi vesi-glykoli seosta käytettäessä on huomioitava myös korjauskertoimet. tai kierrenipat DN 10 DN 40 Tekniset tiedot Innovatiivisuus ja laatu Linjasäätöventtiili PN 16 Hydrocontrol R Toiminta: Oventrop linjasäätöventtiilit on tarkoitettu asennettavaksi sekä lämmitykseen ja käyttöveteen että jäähdytysjärjestelmien

Lisätiedot

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje Aurinko-C20 laitetelineen asennus ja käyttö Laitetelineen osat ja laitteet:. Kääntyvillä pyörillä varustettu laiteteline. Laitteet on kiinnitetty ja johdotettu telineeseen (toimitetaan akut irrallaan).

Lisätiedot

Päätelaitteen asennus. Sähköposti. Laskutus. Yhteystiedot

Päätelaitteen asennus. Sähköposti. Laskutus. Yhteystiedot Ohjeita käyttöönottoon ja jatkoa varten Päätelaitteen asennus Sähköposti Vartonenkin voisi liittyä. Tulisi vauhtia elämään. Laskutus Yhteystiedot Tervetuloa nopean laajakaistan pariin! Onneksi olkoon,

Lisätiedot

LexCom Home - joustava kodin kaapelointijärjestelmä

LexCom Home - joustava kodin kaapelointijärjestelmä LexCom Home - joustava kodin kaapelointijärjestelmä Uutta joustavuutta kodin toimintoihin LexCom Home on nykyaikainen kokonaisratkaisu kodin heikkovirtakaapelointien ja -asennusten toteuttamiseksi. Lex-

Lisätiedot

TAC Xenta 4262 LÄMMITYSTOIMINNAT. Käyttöohje 0FL-4072-002 07.09.2007. TAC Xenta on pieniin ja keskisuuriin järjestelmiin tarkoitettu säädinsarja.

TAC Xenta 4262 LÄMMITYSTOIMINNAT. Käyttöohje 0FL-4072-002 07.09.2007. TAC Xenta on pieniin ja keskisuuriin järjestelmiin tarkoitettu säädinsarja. TAC Xenta 4262 Käyttöohje 0FL-4072-002 07.09.2007 TAC Xenta on pieniin ja keskisuuriin järjestelmiin tarkoitettu säädinsarja. TAC Xenta 4000 on sarja esiohjelmoituja säätimiä, joissa on kaukoliityntämahdollisuus

Lisätiedot

Altus RTS. 1 Tekniset tiedot: 2 Lähetin: Telis 1 Telis 4 Centralis RTS

Altus RTS. 1 Tekniset tiedot: 2 Lähetin: Telis 1 Telis 4 Centralis RTS Viitteet 000071 - Fi ASENNUS ohje Altus RTS Elektronisesti ohjattu putkimoottori, jossa RTSradiovastaanotin, aurinko- & tuuliautomatiikka SOMFY Altus RTS on putkimoottori, jonka rakenteeseen kuuluvat RTS-radiovastaanotin,

Lisätiedot

Jäähdytysturva Oy Koivukummuntie 4 01510 Vantaa puh. +358 (0)20 754 5235 info@jaahdytysturva.fi www.jaahdytysturva.fi

Jäähdytysturva Oy Koivukummuntie 4 01510 Vantaa puh. +358 (0)20 754 5235 info@jaahdytysturva.fi www.jaahdytysturva.fi Testo 106-T1:ssä on erittäin nopea ja tarkka NTC-anturi yhdistettynä ohueen mittauskärkeen joka ei jätä jälkiä. Testo 106-T1 soveltuu erinomaisesti elintarvikkeiden lämpötilojen mittaukseen esimerkiksi

Lisätiedot

YLIVIESKAN KAUPUNGINTALO KOKOUS- JA KONFERENSSIJÄRJESTELMÄ. akustiikka audiovisual melu. Sami Reina Toni Soininen

YLIVIESKAN KAUPUNGINTALO KOKOUS- JA KONFERENSSIJÄRJESTELMÄ. akustiikka audiovisual melu. Sami Reina Toni Soininen 161115-215 9.5.2017 YLIVIESKAN KAUPUNGINTALO KOKOUS- JA KONFERENSSIJÄRJESTELMÄ Sami Reina Toni Soininen Akukon Oy Hiomotie 19, 00380 HELSINKI Y-tunnus 0983772-0 Puh. 010 3200 700 akustiikka audiovisual

Lisätiedot

NIBE VPB 200/ VPB 300/ VPBS 300 TEHOKKAAMMIN LÄMMINTÄ KÄYTTÖVETTÄ NIBE VPB/VPBS. Tyylikäs ja ajaton muotoilu

NIBE VPB 200/ VPB 300/ VPBS 300 TEHOKKAAMMIN LÄMMINTÄ KÄYTTÖVETTÄ NIBE VPB/VPBS. Tyylikäs ja ajaton muotoilu NIBE VPB 2/ VPB / VPBS Lämminvesivaraaja TEHOKKAAMMIN LÄMMINTÄ KÄYTTÖVETTÄ Tyylikäs ja ajaton muotoilu Entistäkin helpompi asentaa kevyempien tuotteiden ja yhteen paikkaan koottujen putkiliitäntöjen ansiosta

Lisätiedot

Dynatel M sarjan paikannus- ja merkintäjärjestelmä UUSI TEKNOLOGIA VAHINKOJEN TORJUNTA ERITTÄIN TARKKA TURVALLISUUS Uusi 3M Dynatel M sarjan paikannus- ja merkintäjärjestelmä HELPPOA KUIN PUHELIMEN KÄYTTÖ...

Lisätiedot

FI.LPINST.101104 ASENNUSOHJE GOLD LP. Asiakirjan alkuperäiskieli on ruotsi. Oikeus muutoksiin pidätetään. www.swegon.fi 1

FI.LPINST.101104 ASENNUSOHJE GOLD LP. Asiakirjan alkuperäiskieli on ruotsi. Oikeus muutoksiin pidätetään. www.swegon.fi 1 ASENNUSOHJE GOLD LP Asiakirjan alkuperäiskieli on ruotsi Oikeus muutoksiin pidätetään. www.swegon.fi 1 1. ASENNUS 1.4 Koneen asennus 1.1 Yleistä Henkilöstön on tutustuttava näihin ohjeisiin ennen koneelle

Lisätiedot

SÄHKÖ- SUUNNITTELIJALLE

SÄHKÖ- SUUNNITTELIJALLE SÄHKÖ- SUUNNITTELIJALLE PILASTER-JÄRJESTELMÄN YHTEYDESSÄ SÄHKÖSUUNNITTELUSSA HUOMIOITAVAA Pilaster AIR Pilaster taloautomaatioverkko Kaapelointi- ja kytkentäohjeita Pilaster -hormien potentiaalintasaus

Lisätiedot

SET/S2. Lietehälyttimen anturi KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE

SET/S2. Lietehälyttimen anturi KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE Labkotec Oy Myllyhaantie 6 33960 PIRKKALA Puh. 029 006 260 Fax 029 006 1260 Internet: www.labkotec.fi 10.06.2010 SET/S2 Lietehälyttimen anturi KÄYTTÖ- JA ASENNUSOHJE 1(4) 1. YLEISTÄ SET/S2 on anturi, joka

Lisätiedot

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy 2013. Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy 2013. Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Kojemeteorologia Sami Haapanala syksy 2013 Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Kojemeteorologia, 3 op 9 luentoa, 3 laskuharjoitukset ja vierailu mittausasemalle Tentti Oppikirjana Rinne & Haapanala:

Lisätiedot

IRMPX asettelu ja asennusohje

IRMPX asettelu ja asennusohje IRMPX asettelu ja asennusohje 3.7.3 Läkkisepäntie 2A 62 HELSINKI MPX asetteluohje Termostaatin asettelulämpötilan muuttaminen 1. Paina SEL painiketta 2. Muuta haluttu lämpötila näyttöön nuolinäppäimillä

Lisätiedot

DNA Laajakaistaopas Vason asukkaille

DNA Laajakaistaopas Vason asukkaille DNA Laajakaistaopas Vason asukkaille Ohjeita käyttöönottoon ja käyttöön > Päätelaitteen asennus > Sähköposti > Laskutus > Yhteystiedot DNA VASON ohje SM.indd 1 21.8.2008 10:55:41 Tervetuloa nopean laajakaistan

Lisätiedot

RAKENNUSAUTOMAATIOJÄRJESTELMÄ RAKENNUSAUTOMAATIOJÄRJESTELMÄ HALLITSE KIINTEISTÖSI TALOTEKNIIKKAA WWW.FIDELIX.FI

RAKENNUSAUTOMAATIOJÄRJESTELMÄ RAKENNUSAUTOMAATIOJÄRJESTELMÄ HALLITSE KIINTEISTÖSI TALOTEKNIIKKAA WWW.FIDELIX.FI RAKENNUSAUTOMAATIOJÄRJESTELMÄ RAKENNUSAUTOMAATIOJÄRJESTELMÄ HALLITSE KIINTEISTÖSI TALOTEKNIIKKAA HALLITSE KIINTEISTÖSI TALOTEKNIIKKAA WWW.FIDELIX.FI Fidelixillä on 25 vuoden kokemus Fidelix Oy on luotettava

Lisätiedot

KAIKKI MITÄ TARVITAAN LÄMPÖTILOJEN OMAVALVONTAAN

KAIKKI MITÄ TARVITAAN LÄMPÖTILOJEN OMAVALVONTAAN KAIKKI MITÄ TARVITAAN LÄMPÖTILOJEN OMAVALVONTAAN Langatonta mittaustekniikkaa Nokeval Kotimaista osaamista ja luotettavuutta OVA LÄMPÖTILOJEN OMAVALVONTA Nokeval on kehittänyt langattoman lämpötilan mittausjärjestelmän

Lisätiedot

TALOMAT Light. asennus- ja käyttöohje T104

TALOMAT Light. asennus- ja käyttöohje T104 TALOMAT Light asennus- ja käyttöohje T104 Talomat Light -järjestelmä sisältää seuraavat komponentit: ohjausyksikkö 1 kpl kytkinsovitin 2 kpl 4-os talomat -painike 1 kpl 1-os kytkimen asennuskehys 1 kpl

Lisätiedot

dna Laajakaistaopas Vason asukkaille

dna Laajakaistaopas Vason asukkaille dna Laajakaistaopas Vason asukkaille Ohjeita käyttöönottoon ja käyttöön > Päätelaitteen asennus > Sähköposti > Laskutus > Yhteystiedot Tervetuloa nopean laajakaistan pariin! Onneksi olkoon, olet tehnyt

Lisätiedot

7,(/$,726 88'(10$$1Ã7,(3,,5, 9$/7$7,(1ÃÃ/,,.(11(7(/(0$7,,..$Ã9b/,//bÃ.(+bÃ,,,ÃÃ.(5$9$ .$$3(/2,17, 7<g.2+7$,1(1Ã7<g6(/,7<6

7,(/$,726 88'(10$$1Ã7,(3,,5, 9$/7$7,(1ÃÃ/,,.(11(7(/(0$7,,..$Ã9b/,//bÃ.(+bÃ,,,ÃÃ.(5$9$ .$$3(/2,17, 7<g.2+7$,1(1Ã7<g6(/,7<6 1 7,(/$,726 88'(10$$1Ã7,(3,,5, 9$/7$7,(1ÃÃ/,,.(11(7(/(0$7,,..$Ã9b/,//bÃ.(+bÃ,,,ÃÃ.(5$9$.$$3(/2,17, 7

Lisätiedot

Käyttö- ja asennusohje

Käyttö- ja asennusohje V1.5 Käyttö- ja asennusohje Etäluentalaite ionsign Oy PL 246, Paananvahe 4, 26100 Rauma ionsign.fi, ionsign@ionsign.fi, p. 02 822 0097 Y-tunnus 2117449-9, VAT FI21174499 NEUTRON4 ETÄLUENTALAITE 1 Yleistä

Lisätiedot

SÄHKÖNMITTAUS PIENJÄNNITTEELLÄ

SÄHKÖNMITTAUS PIENJÄNNITTEELLÄ OHJE 1 (5) SÄHKÖNMITTAUS PIENJÄNNITTEELLÄ Yleistä Ohjeeseen on koottu Kymenlaakson Sähköverkko Oy:n uusien ja saneerattavien pysyvien pienjännitteisten suora- ja virtamuuntaja liitäntäisten mittausten

Lisätiedot

PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS

PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS Vaatehoitotila kuuluu tärkeänä osana kiinteistöön. Laitteet ja varusteet on määriteltävä ja sijoitettava tilaan siten, että niiden käyttö on mahdollisimman helppoa ja esteetöntä.

Lisätiedot

Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi

Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi Ohje 1 (3) 23.4.2014 Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi Yleistä Liittymiskaapelityyppinä käytetään omakotitalojohdoissa AMCMK 3 x 25 + 16 ja suuremmissa poikkipinnoissa AXMK -maakaapeleita.

Lisätiedot

SET-100 Rajakytkinyksikkö Käyttö- ja asennusohje

SET-100 Rajakytkinyksikkö Käyttö- ja asennusohje Labkotec Oy Myllyhaantie 6 33960 PIRKKALA Vaihde: 029 006 260 Fax: 029 006 1260 7.5.2015 Internet: www.labkotec.fi 1/9 SET-100 Rajakytkinyksikkö Copyright 2015 Labkotec Oy Varaamme oikeuden muutoksiin

Lisätiedot

Suunnittelu / Asennusohjeet

Suunnittelu / Asennusohjeet Suunnittelu / Asennusohjeet Versio 1.0 (041110) Sisältö 1 PERUSTA 2 2 SUUNNITTELU 2 2.1 Esisuunnittelu 2 2.1.1 Järjestelmän laajuus 2 2.1.2 Toimintakuvaukset 2 2.2 Komponenttien sijoitukset 3 2.2.1 Tasopiirustukset

Lisätiedot

KATUVALAISTUKSEN OHJAUSJÄRJESTELMÄ TOIMIVUUS- JA TEKNISET VAATIMUKSET

KATUVALAISTUKSEN OHJAUSJÄRJESTELMÄ TOIMIVUUS- JA TEKNISET VAATIMUKSET KATUVALAISTUKSEN OHJAUSJÄRJESTELMÄ TOIMIVUUS- JA TEKNISET VAATIMUKSET 20.06.2012 2(7) 1. YLEISTÄ Tavoitteena on saada valaistus toimimaan luotettavasti alueellisesti yhtaikaisella mutta tarvittaessa porrastettavalla

Lisätiedot