Iin kirjaston toimintakertomus 2018

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Iin kirjaston toimintakertomus 2018"

Transkriptio

1 Iin kirjaston toimintakertomus 2018 Kirjastonjohtajan mietteitä Iin kirjaston lainausluvut nousivat huomattavasti monen vuoden laskusuhdanteen jälkeen. Kokonaislainaus nousi huimat 7,2 %. Lainaus nousi ennätysmäisesti erityisesti lastenkirjallisuudessa. Suurin syy kasvuun on pitkäjänteinen työ, jota on tehty lasten- ja nuorten lukuharrastuksen edistämiseksi. Iin kirjastossa on motivoitunut ja ammattitaitoinen henkilökunta ja kirjastoissa tehdään runsaasti yhteistyötä koulujen ja varhaiskasvatuksen kanssa. Lisäksi aineistomäärärahaa on kohdennettu enemmän lasten- ja nuortenkirjallisuuden hankintaan. Kasvua selittävät myös kirjaston kehittämishankkeet ja lastentapahtumat, joiden kautta kirjaston näkyvyyttä on lisätty. Kehittämishankkeet toivat kirjastoon paljon uutta toimintaa ja tapahtumia. Pelastetaan iltasatu! -hankkeen kautta kehitettiin alle kouluikäisten lasten kirjastopalveluita. Kevään korvalla saimme Pohjois-Pohjanmaan AVI:lta jälleen hyviä uutisia ja saimme valtionavustuksen kahteen uuteen hankkeeseen. Millon se auto tullee? - kirjastoautopalvelut ajan tasalle Iissä, Kuusamossa ja Pudasjärvellä on elokuun alusta lähtien selvittänyt kirjastoautotoiminnan tulevaisuutta Iin kunnassa. Pelastetaan iltasatu osa 2! - lukuintoa lapsiperheille ja päivähoidon työntekijöille puolestaan keskittyi jatkohankkeessa alle kouluikäisten lasten erityisryhmien kirjastopalveluiden kehittämiseen. Samaan aikaan kirjastot ovat tarjonneet kuntalaisille yhä paremmat mahdollisuudet käyttää kirjastopalveluita omatoimisesti. Vuosi 2018 oli Kuivaniemen omatoimikirjaston ensimmäinen kokonainen toimintavuosi. Aukioloaikoja laajennettiin kysynnän vuoksi maaliskuun lopussa. Nyt omatoimikirjastossa voi asioida maanantaista sunnuntaihin. Asiakaspalaute omatoimikirjastosta on ollut positiivista. Kirjaston palveluaika koetaan erittäin tärkeäksi, mutta omatoimikirjasto tuo joustavuutta kirjastossa asiointiin. Iin pääkirjastossa puolestaan on elokuun puolesta välistä alkaen kokeiltu kevennetyn palvelun aukioloaikaa aamupäivisin. Pääkirjastoon hankittiin palautusautomaatti ja asiakkaat ovat päässeet kirjastoon jo yhdeksältä palauttamaan, lainaamaan, noutamaan varauksia ja käyttämään kirjaston tietokoneita. Kevennetty palvelu parantaa kirjastopalveluiden saatavuutta, mutta ei korvaa henkilökohtaista asiakaspalvelua. Iin pääkirjaston palautusautomaatti otettiin käyttöön kesällä 2018.

2 Kirjastojen toimipisteet ja käyttö Iissä toimi kaksi kirjastoa: Iin pääkirjasto ja Kuivaniemen kirjasto. Lisäksi kouluilla ja kylillä liikennöi Iin ja Oulun yhteinen kirjastoauto Akseli. Iin kirjaston tunnuslukuja Muutos % Lainoja/as 17,1 17,7 3,5 Kokonaislainaus ,2 Lainaajia/ asukasluku % 35,7 38,3 7,3 Kokoelma ,2 Tapahtumien määrä Tapahtumien osallistujat Käyttäjäkoulutusten määrä ,6 Käyttäjäkoulutusten osallistujat ,1 Toimintakulut ,5 Iin kirjaston toimipisteet Aukiolotunnit Lainaus Kävijät Iin pääkirjasto Kuivaniemen kirjasto Kuivaniemen omatoimikirjasto 2031* Kirjastoauto Akseli Kirjastot yhteensä* * Omatoimiaikaa ei ole laskettu Kirjastot yhteensä -aukiolotunteihin (valtakunnallinen ohje) Tapahtumat Iin pääkirjasto Iin pääkirjastossa järjestettiin Perinneporinat kerran syksyllä ja kerran keväällä. Maaliskuussa aiheena oli Kalastus Iijoella ennen ja nyt. Uiton päättymisestä tuli viime vuonna kuluneeksi 30 vuotta ja sen kunniaksi Perinneporinoissa muisteltiin uittopatsaan syntyvaiheita. Teijo Liedes haastattelee kirjailija Jari Järvelää Muusajuhlilla. Pentti Puolakka (Ii-Seura) kertoo uittopatsaan syntyvaiheista.

3 Elokuussa Iin kirjastossa vietettiin Muusajuhlia. Vieraina olivat kirjailija Jari Järvelä, runoilija Heli Slunga ja suomentaja Mirka Ulanto. Taidekeskus KulttuuriKauppilan kanssa yhteistyössä järjestettiin amerikkalaisen kirjallisuuden ilta, jossa kirjallisuuden professori Chery J. Fish kertoi kuulijoille amerikkalaisen kirjallisuuden merkkiteoksista. Marraskuussa siirryimme kotimaisiin maisemiin kirjailija Joni Skiftesvikin kertoessa meille uusimmasta kirjastaan Finlandia City. Iin ja Kuivaniemen kirjastoissa kokoontui Lukupiiri yhteensä kahdeksan kertaa. Hankkeet näkyivät kirjastojen tapahtumatuotannossa. Lastentapahtumia järjestettiin runsaasti molemmissa kirjastoissa teatterista minikinoihin. Kuivaniemen kirjasto Kuivaniemen kirjastossa järjestettiin kirjallisuuteen ja lukemiseen liittyviä tapahtumia monen ikäisille. Syyskuussa oli mielenkiintoinen ja aiheeltaan ajankohtainen kirjailijavierailu. Kuivaniemeltä kotoisin oleva Jenni Räinä oli kertomassa palkitusta kirjastaan Reunalla: Tarinoita Suomen tyhjeneviltä sivukyliltä. Jenni Räinä valmistautuu kirjailijavierailuunkuivaniemen alakoululaiset katsomassa lastenteatteri Kurnuttavan Sammakon esitystä Molli. Kuivaniemen ja Simon pelimannien keväinen konsertti. Perinneporinoissa aiheena oli keväällä Urheilua Kuivaniemellä ja syksyllä Iltamaperinne Kuivaniemellä. Iltojen aikana kuultiin monia muistoja niin olympiasoihtuviestistä kuin Kuivaniemen Nuorisoseuran toiminnasta. Kuivaniemen ja Simon pelimannien konsertti johdatti täyden monitoimitilan kevättunnelmiin. Jouluinen askartelutuokio puolestaan kokosi kirjastolle eri ikäisiä askartelijoita. Lasten ja nuorten tapahtumissa tehtiin yhteistyötä varhaiskasvatus-, opetus- ja nuorisopalveluiden kanssa. Lapsiperheille suunnattuja iltatapahtumia toivottiin järjestettävän jatkossakin. Syksyllä kokoontui myös neljä kertaa 9 12-vuotiaiden lukupiiri.

4 Lasten- ja nuortenkirjastotyö Kouluyhteistyö Lukemiskasvatus on yksi kirjaston merkittävimpiä tehtäviä ja koulut ovat kirjaston tärkeimpiä yhteistyökumppaneita. Lasten ja nuorten lukumotivaatio on vähentynyt viime vuosina ja kirjastojen rooli lukuinnon herättämisessä on tärkeä. Lukuintoa voi herätellä erilaisten lukukampanjoiden, kirjallisuusdiplomien, kirjailijavierailujen ja tapahtumien kautta. Haminan koululaisia Iin pääkirjastossa. Viime vuonna Iin kirjastolla toteutettiin Kirjastoralli Haminan koulun ja Alarannan luokkien oppilaille. Tavoitteena oli tehdä tie kirjastoon tutuksi ja miettiä uusi tapoja käyttää kirjaston palveluja. Kirjastoralli onnistuikin yli odotusten ja kirjasto oli aamupäivisin täynnä oppilaita. Kirjastorallin voitti Haminan koulun luokka, joka sai palkinnoksi elokuvanäytöksen Nätteporin auditoriossa. Kirjastopolku on Iin kunnankirjaston ja Iin koulujen välinen yhteistyösuunnitelma, joka on kirjattu paikalliseen opetussuunnitelmaan. Kirjastopolkua kulkemalla jokainen oppilas käy kirjastovierailulla vähintään neljä kertaa peruskoulun aikana. Tavoitteena on, että lapset ja nuoret oppivat käyttämään kirjastoa apuna tiedonhaussa ja saavuttavat monipuoliset tiedonhallintataidot. Tavoitteena on myös lisätä lasten ja nuorten lukuinnostusta ja -harrastusta. Kirjastopolun mukaan kutsun kirjastoon saa vuosittain jokainen ensimmäisen, kolmannen, seitsemännen ja kahdeksannen vuosiluokan opettaja oppilaineen. Kirjastonkäytön opetusta, tiedonhaun opetusta ja kirjavinkkausta oli yhteensä 53 kertaa ja osallistujia 993. Satutuokiot Kirjastoissa järjestettiin satutuokioita lähes tuplasti enemmän kuin edellisenä vuonna. Tähän vaikutti Pelastetaan iltasatu! -hanke, jonka myötä satutuokioiden määrää kasvatettiin. Satutuokioita järjestettiin 42 kertaa, osallistujia oli yhteensä 906.

5 Aiemmin satutuokioita järjestettiin kerran kuukaudessa päiväkodeille, perhepäivähoitajille ja kotihoidossa oleville lapsille. Syksyllä pääkirjastolla alettiin järjestää satutuokioita joka toinen viikko. Satutuokioissa kävi lukumummoja ja -pappoja lukemassa satuja. Heitä vieraili myös Kuivaniemen kirjastossa kerran kuukaudessa järjestettävissä satutuokioissa. Säännöllisten satutuokioiden lisäksi järjestettiin satutuokioita iltaisin ja viikonloppuisin. Näissä tuokioissa oli aina jokin teema, kuten Miesten viikko, talvi-illan satutuokio, kansainvälinen satutuokio ja satulauantai. Hankkeet Pelastetaan iltasatu! - lukuintoa lapsiperheille ja päivähoidon työntekijöille Pelastetaan iltasatu! lukuintoa lapsiperheille ja päivähoidon työntekijöille -hanke sai Pohjois-Suomen AVIlta valtionavustusta euroa. Hanke aloitettiin lokakuussa 2017 ja se päättyi maaliskuussa Tavoitteena oli alle kouluikäisten lasten lukuinnon sytyttäminen ja lukemisen lisääminen lapsiperheissä yhteistyössä varhaiskasvatuksen henkilökunnan ja mahdollisten muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Hankkeessa pyrittiin myös kehittämään päiväkotien ja perhepäivähoitajien kanssa tehtävää yhteistyötä sekä lisäämään kirjaston näkyvyyttä lapsiperheille. Esikoululaiset seuraamassa venäläisen nukketeatteritaiteilijan esitystä Taikasana. Kuivaniemen kirjaston Selkiskokoelma. Hankkeen näkyvintä toimintaa edustivat lukuisat kirjallisuusaiheiset lasten tapahtumat, joita vuonna 2018 järjestettiin 17 kappaletta. Kävijöitä tapahtumissa oli 948. Osa tapahtumista oli lapsiperheille ilta-aikaan ja lauantaisin järjestettyjä avoimia tapahtumia (mm. Pehmojen yö ja vauvasanataidetuokiot), kun taas osa suunnattiin suoraan päiväkodeille ja perhepäivähoitoryhmille (lastenteatteriesitykset, maskottikissa-iisan kirjastokutsut). Tapahtumien lisäksi panostettiin lukemisen tärkeydestä kertovan viestin välittämiseen lapsiperheille. Lukemisen tärkeydestä kertovaa materiaalipakettia jaettiin päiväkotien ja perhepäivähoitajien avulla kaikille päivähoidon piirissä oleville lapsiperheille. Myös neuvola aloitti materiaalipakettien jakamisen 10 kuukauden neuvolatarkastukseen tulevien lasten perheille.

6 Hankkeessa aloitettiin onnistuneesti yhteistyö päiväkotien ja neuvolan kanssa. Jatkossa tehtävän yhteistyön pohjaksi laadittiin kirjaston ja varhaiskasvatuksen yhteistyösuunnitelma. Myös uusia yhteistyökumppaneita saatiin mm. Iin Näyttämöyhdistyksestä ja Iin eläkeläisjärjestöistä. Pelastetaan iltasatu osa 2! -hankkeessa keskityttiin erityisryhmiin ja esikoululaisiin. Hankkeen tavoitteena oli mm. markkinoida Lukuhöperö-passia esiopetusryhmille ja laatia kirjastolle erityisryhmien lukemiskasvatussuunnitelma. Tavoitteena oli myös sitouttaa kirjaston ja varhaiskasvatuksen henkilökunta ensimmäisessä hankkeessa aloitettuun uuteen yhteistyöhön. Hanke sai AVIlta avustusta 9000 euroa ja sitä työstettiin toukokuusta joulukuun loppuun asti kesätauko pois lukien. Jatkohankkeessa kehitettiin erityisryhmien kirjastopalveluita mm. perustamalla kirjastoihin SELKISkokoelmat ja laatimalla erityisryhmien lukemiskasvatussuunnitelma. Hankkeessa opastettiin päiväkotien ja koulujen esikoulunopettajia Lukuhöperö-passin käytössä. Lasten- ja nuortenkirjastotyön prosesseja suunniteltiin kirjastossa lisäksi uudelleen siten, että ensimmäisessä hankkeessa aloitetut uudet toimintamuodot voitiin mahdollistaa. Nyt mm. kirjaston satutuokioiden pitämiseen osallistuu aiempaa useampi työntekijä. Jatkohankkeessa tarjottiin kirjaston ja varhaiskasvatuksen henkilökunnalle myös Erityisryhmien lukemiskasvatus ja moniaistiset satutuokiot -koulutus, johon osallistui 90 henkilöä. Millon se auto tullee? - kirjastoautopalvelut ajan tasalle Iissä, Kuusamossa ja Pudasjärvellä Pohjois-Pohjanmaan aluehallintovirasto myönsi vuonna 2018 Millon se auto tullee? -hankkeelle Hanke jatkuu vuonna Hankkeessa on kolme kokonaisuutta. Ensimmäisenä tavoitteena on selvittää minkälainen kirjastoauton aikataulu palvelisi kuntalaisia parhaiten. Voisiko kirjastoauto toimia jollakin muulla periaatteella kuin säännöllisellä reittiaikataululla. Toinen tavoite on selvittää miten kirjastoauto voi palvella kouluja uutena oppimisympäristönä ja tukea siten uutta opetussuunnitelmaa. Kolmantena tavoitteena on selvittää minkälaisia uusia yhteistyökumppaneita Iillä ja Kuusamolla voisi olla uuden auton hankinnassa. Miten palvelut järjestetään siinä tapauksessa, että rahoitusta uuteen autoon ei myönnetä. Kirjastosihteeri Anne Riepula ja Näyttämäyhdistyksen Jukka IIK! kauhuelokuvafestivaaleilla marraskuussa. Millon se auto tullee? hankkeessa on tehty yhteistyötä koulujen, kyläyhdistysten sekä kunnan muiden toimijoiden kanssa. Sivukoulujen mielipiteitä kirjastopalveluista on kartoitettu työpajassa sekä opettajahaastatteluin. Koulujen kanssa yhteistyössä on laadittu pakohuonepeli, sekä tiedonhakupeli.

7 Kirjastoautoon laaditussa uudessa aikataulussa on otettu huomioon sivukoulut sekä raivattu tilaa tapahtumatoiminnalle. Syksylle 2019 on aikataulussa tilaa yhteistyössä järjestettäville te loille. Monipalveluauto-konseptia on valmisteltu tekemällä mm. palvelutarveselvitys sekä kokeilemalla asiantuntijavierailuja kirjastoautoon. Kirjastoauton markkinointia tehostetaan tekstiviestipalvelulla sekä teemaviikoilla. Tapahtumatuotantoa autossa on kokeiltu IIK! kauhuelokuvafestivaalien yhteydessä, jolloin kirjastoautossa luettiin kauhutarinoita ja runoja. Tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Iin Näyttämöyhdistyksen kanssa. Vuoden 2019 aikana hankkeessa laaditaan lapsivaikutusten arviointi kirjastoautopalvelujen tulevaisuuden näkökulmasta. Lukudiplomi nettiin 2 Yhteistyöhanke jossa olivat mukana Iin kirjaston lisäksi Kempeleen, Tyrnävän, Limingan, Muhoksen, Siikajoen ja Lumijoen kirjasto sekä näiden kuntien koulut. Hankkeessa suunniteltiin kirjastoille yhteinen lukudiplomi ja tehtäväpaketti. Lisäksi hankkeessa kehitettiin Kirjakärppä-sovellus, jonka kautta asiakkaat voivat helposti tutustua lukudiplomin kirjoihin. Kirjakärppä-sovelluksen voi ladata Play-kaupasta tai AppStoresta.

- lukuintoa lapsiperheille ja päivähoidon työntekijöille

- lukuintoa lapsiperheille ja päivähoidon työntekijöille - lukuintoa lapsiperheille ja päivähoidon työntekijöille PELASTETAAN ILTASATU! -HANKE Kesto 6 kk (10/2017 3/2018) Valtionavustusta Pohjois-Suomen AVI:lta 20 000 euroa Hanketyöntekijänä kirjastosihteeri

Lisätiedot

Iin kirjaston toimintakertomus 2017

Iin kirjaston toimintakertomus 2017 Iin kirjaston toimintakertomus 2017 Kirjastonjohtajan mietteitä Vuosi 2017 oli Iin kirjastoille kiireinen monestakin syystä. Ensimmäinen suuri muutos oli Kuivaniemen omatoimikirjaston avaaminen 29.5.2017.

Lisätiedot

Iin kirjaston Pelastetaan iltasatu! lukuintoa lapsiperheille ja päivähoidon työntekijöille -hankkeen loppuraportti

Iin kirjaston Pelastetaan iltasatu! lukuintoa lapsiperheille ja päivähoidon työntekijöille -hankkeen loppuraportti Iin kirjaston Pelastetaan iltasatu! lukuintoa lapsiperheille ja päivähoidon työntekijöille -hankkeen loppuraportti 23.4.2018 Hankkeen toiminnan kuvaus Hankkeen tavoite ja yhteistyökumppanit Pelastetaan

Lisätiedot

Kirjastopalvelut. Toimintakertomus 2014. www.ylojarvi.fi

Kirjastopalvelut. Toimintakertomus 2014. www.ylojarvi.fi Kirjastopalvelut Toimintakertomus www.ylojarvi.fi Lainaus, kävijät ja aukiolotunnit Ylöjärven kirjaston kokonaislainaus oli 676 562 ja se nousi hieman edellisestä vuodesta. Yksiköistä kirjastoauto ja pääkirjasto

Lisätiedot

Kirjaston ja lukioiden yhteistyöpalaveri. Torstai Lohjan kaupunginkirjasto

Kirjaston ja lukioiden yhteistyöpalaveri. Torstai Lohjan kaupunginkirjasto Kirjaston ja lukioiden yhteistyöpalaveri Torstai 29.9.2016 Lohjan kaupunginkirjasto Melina Aremaa esittäytyy Aloitin pedagogisena informaatikkona 1.7.2016 Koulutus: lastentarhanopettaja, kirjasto- ja tietopalvelualan

Lisätiedot

Peruspalvelujen arviointi 2015 kirjastopalvelujen saatavuus erityisesti lasten ja nuorten kannalta ja muuta ajankohtaista

Peruspalvelujen arviointi 2015 kirjastopalvelujen saatavuus erityisesti lasten ja nuorten kannalta ja muuta ajankohtaista Peruspalvelujen arviointi 2015 kirjastopalvelujen saatavuus erityisesti lasten ja nuorten kannalta ja muuta ajankohtaista Merja Kummala-Mustonen 15.9.2016 PSAVI, Merja Kummala-Mustonen, Opetus ja kulttuuri

Lisätiedot

Sivistysjohtaja Erkki Seitajärvi. Toiminnalliset tavoitteet

Sivistysjohtaja Erkki Seitajärvi. Toiminnalliset tavoitteet Peruskoulutus Sivistysjohtaja Erkki Seitajärvi Uudistetut opetussuunnitelmat on otettu käyttöön perusopetuksessa. Niihin sisältyvät erityisen tuen osalta valtakunnallisesti uudet toimintamallit ja ohjeet.

Lisätiedot

Kirjasto- ja kulttuuripalvelut LAINAUS muutos muutos% Pääkirjasto ,3. Kirjastoauto ,5

Kirjasto- ja kulttuuripalvelut LAINAUS muutos muutos% Pääkirjasto ,3. Kirjastoauto ,5 Kirjasto- ja kulttuuripalvelut 2017 as.luku 1.1.2018 42 176 1.1.2017 42 024 TILASTOTIETOJA 2017 KIRJASTOPALVELUT LAINAUS 2017 2016 muutos muutos% Pääkirjasto 218 332 233 136-14 804-6,3 Kirjastoauto 71

Lisätiedot

KOKOELMAT ESIIN PIENESSÄ KIRJASTOSSA. Sari Kanniainen, kirjastonjohtaja, Hankasalmen kunnankirjasto

KOKOELMAT ESIIN PIENESSÄ KIRJASTOSSA. Sari Kanniainen, kirjastonjohtaja, Hankasalmen kunnankirjasto KOKOELMAT ESIIN PIENESSÄ KIRJASTOSSA Sari Kanniainen, kirjastonjohtaja, Hankasalmen kunnankirjasto Johdannoksi Ei riitä, että kirjastolla on hyvät kokoelmat. Lisäksi asiakkaiden tulisi löytää niiden luo.

Lisätiedot

Suomen yleisten kirjastojen tilastot

Suomen yleisten kirjastojen tilastot http://tilastot.kirjastot.fi/?orgs=15&years=,&stats=1,33,100,10... 1 / 5 5.4.2017 10:45 Suomen yleisten kirjastojen tilastot Statistik för allmänna biblioteken i Finland Finnish Public Libraries Statistics

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Omppu-diplomivihko 3.-4. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin suorittaminen

Lisätiedot

Uudet opetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmat kirjaston, koulun ja varhaiskasvatuksen yhteistyön perustaksi

Uudet opetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmat kirjaston, koulun ja varhaiskasvatuksen yhteistyön perustaksi Uudet opetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmat kirjaston, koulun ja varhaiskasvatuksen yhteistyön perustaksi Lohjan kaupunginkirjasto Sirpa Kangasaho 2.10.2018 Kirjastopolkua pitkin taustaa * Useita kuntaliitoksia

Lisätiedot

Lapin yleiset kirjastot 2014

Lapin yleiset kirjastot 2014 Lapin yleiset kirjastot 2014 Toimintakatsaus Kirjastotoimen ylitarkastaja Satu Ihanamäki OPETUS- JA KULTTUURITOIMI 3/2015 Lapin aluehallintoviraston julkaisuja Publikationer från Regionförvaltningsverket

Lisätiedot

300 Sivistystoimen hallinto TA 2016 Tot. Erotus Tot. %

300 Sivistystoimen hallinto TA 2016 Tot. Erotus Tot. % 300 Sivistystoimen hallinto Toimintakulut -81526-8888 -72638 10,9 Henkilöstökulut -26726-5596 -21130 20,9 Palkat ja palkkiot -18800-3628 -15172 19,3 Henkilösivukulut -7926-1968 -5958 24,8 Eläkekulut -7160-1795

Lisätiedot

Paraisten kirjastopolku koulun ja kirjaston yhteistyösopimus

Paraisten kirjastopolku koulun ja kirjaston yhteistyösopimus Paraisten kirjastopolku koulun ja kirjaston yhteistyösopimus Pyrimme kirjaston ja koulun tiiviin yhteistyön avulla tukemaan kouluissa tehtävää monipuolista lukuinnon ja -ilon edistämistyötä. Lisäksi haluamme

Lisätiedot

Kehittämisavustukset Alustavia tuloksia PePa-kyselystä Muuta. Tampere Marjariitta Viiri

Kehittämisavustukset Alustavia tuloksia PePa-kyselystä Muuta. Tampere Marjariitta Viiri Kehittämisavustukset Alustavia tuloksia PePa-kyselystä Muuta Tampere 12.4.2018 Marjariitta Viiri Kehittämisavustukset Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt kehittämisavustuksia 695 500

Lisätiedot

LIITE 1: TOIMINTAOHJEET AIHEETTOMIIN POISSAOLOIHIN PUUTTUMISEKSI. Poissaolo koulusta ilman huoltajien ilmoitusta

LIITE 1: TOIMINTAOHJEET AIHEETTOMIIN POISSAOLOIHIN PUUTTUMISEKSI. Poissaolo koulusta ilman huoltajien ilmoitusta LIITE 1: TOIMINTAOHJEET AIHEETTOMIIN POISSAOLOIHIN PUUTTUMISEKSI Poissaolo koulusta ilman huoltajien ilmoitusta 3 poissaolopäivänä luokanvalvoja ottaa yhteyden kotiin Syy poissaoloille aiheellinen Epäillään

Lisätiedot

Kokoelmat * 65 255 3,7 % 67 696

Kokoelmat * 65 255 3,7 % 67 696 Kommentti (näkyy vain ylläpitäjille): Täyttäjän nimi: Täyttäjän puhelinnumero: Täyttäjän sähköpostiosoite: Kunta: Seutukunta: Maakunta: Maakuntakirjastoalue: Lääni: Suuralue: Alavieska Ylivieska Pohjois-Pohjanmaa

Lisätiedot

Lapin yleisten kirjastojen toiminta vuonna 2012

Lapin yleisten kirjastojen toiminta vuonna 2012 NÄKYMIÄ MARRASKUU 2013 LAPIN ELY-KESKUS Lapin yleisten kirjastojen toiminta vuonna 2012 Kirjastoverkko ja sen muutokset Kuva: Hilkka Heikkinen. Lapin kunnissa oli vuonna 2012 yhteensä 43 kirjastoa, joista

Lisätiedot

VAPAA-AIKAPALVELUIDEN OSAVUOSIKATSAUS

VAPAA-AIKAPALVELUIDEN OSAVUOSIKATSAUS VAPAA-AIKAPALVELUIDEN OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-31.8.2015 Päävastuualueen johtajan katsaus Vapaa-aikapalveluiden sitovuustasot ovat vapaa-aikapalveluiden hallinto, kirjastopalvelut, kulttuuripalvelut, Oulujoki-Opisto,

Lisätiedot

Lapuan kirjaston ja alakoulujen yhteistyösuunnitelma

Lapuan kirjaston ja alakoulujen yhteistyösuunnitelma Lapuan kirjaston ja alakoulujen yhteistyösuunnitelma 1. Säännöllinen yhteistyö 2. Tehokas tiedottaminen 3. Tiedonhakutaidot ja lukemaan innostaminen 4. Tasapuoliset kirjastopalvelut 5. Tiedonhallinta-

Lisätiedot

TOIMINNALLISET TAVOITTEET 2014

TOIMINNALLISET TAVOITTEET 2014 TOIMINNALLISET TAVOITTEET 2014 Hallintokunta Sitovuustaso Kustannuspaikka Vapaa-aikalautakunta Liikunta ja urheilu 434, 437, 445 ja 465 Järjestetään monipuolisia liikuntamuotoja eri-ikäisille kuntalaisille.

Lisätiedot

Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja 1999-2014. Mikkelin alue ja Savonlinna

Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja 1999-2014. Mikkelin alue ja Savonlinna Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja 1999-2014 Mikkelin alue ja Savonlinna 70 000 60 000 50 000 40 000 30 000 20 000 10 000 0 Asukasluku Savonlinna 1,20 Asukasluku: suhteellinen muutos

Lisätiedot

Kirjaston palvelulupaus 2017

Kirjaston palvelulupaus 2017 Kirjaston palvelulupaus 2017 Mikä on palvelulupaus? Julkinen sitoutuminen palveluun, tästä pidämme kiinni. Oltava konkreettinen ja mitattavissa. Palvelulupaus yhdistää asiakkaan tarpeet ja tarjotun palvelun.

Lisätiedot

Kaupunginkirjaston asiakaskysely 2014

Kaupunginkirjaston asiakaskysely 2014 Ylöjärven kaupunki Kaupunginkirjaston asiakaskysely 2014 Tulosten yhteenveto Ylöjärven kaupunki 2 Raportti Ylöjärven kaupunginkirjaston asiakaskyselyn tuloksista Kirjastolaki edellyttää, että kunnat arvioivat

Lisätiedot

Kirjasto mediakasvattajana Rebekka Pilppula, kirjastotoimen johtaja, Joensuun kaupunki

Kirjasto mediakasvattajana Rebekka Pilppula, kirjastotoimen johtaja, Joensuun kaupunki Kirjasto mediakasvattajana Rebekka Pilppula, kirjastotoimen johtaja, Joensuun kaupunki Dia 1 Yleensä ajatellaan, että kirjastojen mediakasvatuksen kohteena ovat lapset ja nuoret ja heidän opettajansa.

Lisätiedot

Kosken Tl kulttuurilautakunta

Kosken Tl kulttuurilautakunta 1 KULTTUURILAUTAKUNNAN KOKOUS Pöytäkirja 4/2013 Aika: Torstai 5.9.2012 klo 17.00 Paikka: Kosken Tl Kirjasto Läsnä: Almgren Lassi (x) Hämäläinen Risto ( ) Julla Hans (x) Laakso Matti ( ) Ojala Seija ( )

Lisätiedot

AMK-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2013 yhteenveto KTAMKn tuloksista

AMK-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2013 yhteenveto KTAMKn tuloksista AMK-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2013 yhteenveto KTAMKn tuloksista Viides valtakunnallinen amk-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely järjestettiin keväällä 2013. KTAMKn vastauksia kertyi 282 kappaletta.

Lisätiedot

KULTTUURIKETJU - Keski-Savon kulttuurikasvatussuunnitelma

KULTTUURIKETJU - Keski-Savon kulttuurikasvatussuunnitelma KULTTUURIKETJU - Keski-Savon kulttuurikasvatussuunnitelma Kulttuurikasvatussuunnitelman tarkoituksena on taata kaikille oppilaille yhtäläiset oikeudet kulttuuriin. Kulttuurikasvatussuunnitelma tukee koulujen

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä

Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä Lahti 12.4.2019 Leena Aaltonen 29.4.2019 1 Ajankohtaista - kevät 2019 Lasten ja nuorten lukemista ja lukutaitoa edistävä

Lisätiedot

Vihdin kunnankirjaston ohjelmatarjotin

Vihdin kunnankirjaston ohjelmatarjotin Vihdin kunnankirjaston ohjelmatarjotin Koulu- ja päiväkotiyhteistyö 2016-2017 Viimeksi päivitetty 30.1.2017 Vihdin kunnankirjasto 2 Ohjelmatarjottimen taustaa Kirjaston, päiväkodin ja koulun yhteistyö

Lisätiedot

Informaatikot - Oulun kaupunginkirjasto

Informaatikot - Oulun kaupunginkirjasto Informaatikot - Oulun kaupunginkirjasto Informaatikot Oulussa muodostavat asiantuntijaryhmän Vastaava informaatikko 5 informaatikkoa 1 pääkirjastossa 2 aluekirjastoissa 2 kombikirjastoissa Koulukirjaston

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI S2-oppilaiden diplomivihko 5. - 6. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Diplomivihko 3. - 4. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin suorittaminen

Lisätiedot

Kirjastot lukemisen kumppanina

Kirjastot lukemisen kumppanina Kirjastot lukemisen kumppanina Lukujälkiä käpäläpassiin lukudiplomi lapsille, jotka eivät vielä osaa lukea Kirjasto vauva- ja taaperoperheiden sekä varhaiskasvatuksen lukuharrastukseen tukena TOENPERÄN

Lisätiedot

Koulutus Kansalaisopiston ja taidekoulun opetuksen, näyttelyjen, konserttien ym. tilaisuuksien järjestäminen ja kehittäminen

Koulutus Kansalaisopiston ja taidekoulun opetuksen, näyttelyjen, konserttien ym. tilaisuuksien järjestäminen ja kehittäminen Ii- instituutti liikelaitos Johtokunta 4.11.2014, liite 1. Ii-instituutti -liikelaitoksen johtokunnan toimintasuunnitelma: Koulutus Kansalaisopiston ja taidekoulun opetuksen, näyttelyjen, konserttien ym.

Lisätiedot

PIENEN KIRJASTON YHTEISTYÖVERKOSTO

PIENEN KIRJASTON YHTEISTYÖVERKOSTO PIENEN KIRJASTON YHTEISTYÖVERKOSTO Hyvä kirjasto elävä alue Mikkeli 13.11.2012 13.11.2012 Kirjastotoimenjohtaja Eila Ainali 1 Kirja pienen kirjaston tarpeisiin - viime vuoden urakkana oli kirja 13.11.2012

Lisätiedot

AMK-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2010 yhteenveto KTAMKn tuloksista

AMK-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2010 yhteenveto KTAMKn tuloksista AMK-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely 2010 yhteenveto KTAMKn tuloksista Neljäs valtakunnallinen amk-kirjastojen asiakastyytyväisyyskysely järjestettiin keväällä 2010. KTAMKn vastauksia kertyi 330 kappaletta.

Lisätiedot

KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA

KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA 1 KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA NIVALAN KAUPUNKI 2018 2 Sisältö 1 Mikä on kulttuurikasvatussuunnitelma?... 3 2 Kulttuurikasvatussuunnitelman arvot ja tavoitteet... 3 3 Kulttuurikasvatussuunnitelman kohderyhmä...

Lisätiedot

Itä-Suomen yleiset kirjastot 2014

Itä-Suomen yleiset kirjastot 2014 Itä-Suomen yleiset kirjastot 2014 Tilastotietoja Itä-Suomen yleisistä kirjastoista vuonna 2014 Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualue 23/2015 Itä-Suomen aluehallintoviraston julkaisuja. Itä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

Kirjasto mukana OPS-prosessissa Elina Kauppila, informaatikko, Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto

Kirjasto mukana OPS-prosessissa Elina Kauppila, informaatikko, Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Kirjasto mukana OPS-prosessissa 29.10.2015 Elina Kauppila, informaatikko, Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Koulu on kirjaston tärkein yhteistyökumppani Miksi näin? koulun kautta kirjasto tavoittaa

Lisätiedot

Joensuun seutukirjaston tilastovertailu muiden maakuntakirjastojen kanssa

Joensuun seutukirjaston tilastovertailu muiden maakuntakirjastojen kanssa 1 (6) Joensuun seutukirjaston tilastovertailu muiden maakuntakirjastojen kanssa 1. Suoritevertailu Tilastoissa Joensuun seutukirjaston toimintatilastoja on verrattu kaikkiin muihin maakuntakirjastoihin

Lisätiedot

Kempeleen kirjaston ajankohtaisasiat

Kempeleen kirjaston ajankohtaisasiat Kempeleen kirjaston ajankohtaisasiat 27.5.2014 Palveluvaliokunta Kaksi kirjastoa Kempeleen kirjastossa on kaksi toimipistettä, pääkirjasto Zeppelinin kauppakeskuksen kolmannessa kerroksessa ja lähikirjasto-koulukirjasto

Lisätiedot

Opastusta ja inspiraatiota - Lahden kaupunginkirjaston pedagogiset palvelut

Opastusta ja inspiraatiota - Lahden kaupunginkirjaston pedagogiset palvelut Opastusta ja inspiraatiota - Lahden kaupunginkirjaston pedagogiset palvelut Salla Palmi-Felin Johtava informaatikko, Media- ja musiikkipalvelut Lastukirjastot.fi Palvelua kaikenikäisille Ketkä opastavat?

Lisätiedot

Inga Petäjäsoja ja Saija Satomaa Avi

Inga Petäjäsoja ja Saija Satomaa Avi Inga Petäjäsoja ja Saija Satomaa Avi 29.9.2015 Vuoden 2014-15 Inga oli ohjausryhmässä Keväällä 2015 laitehankinnat VESO-päivillä kirjaston hankkeen esittely koulujen sähköinen kysely viranhaltijoille,

Lisätiedot

6,3221.817$ 6LYLVW\VODXWDNXQWD 7$00,±(/2.88

6,3221.817$ 6LYLVW\VODXWDNXQWD 7$00,±(/2.88 6,3221.817$ 6LYLVW\VODXWDNXQWD 26$9826,.$76$86 7$00,±(/2.88 72,0,$/$ VASTUUALUE: 6,9,67

Lisätiedot

Koululautakunta. Varhaiskasvatus

Koululautakunta. Varhaiskasvatus Koululautakunta Varhaiskasvatus Kunnallista varhaiskasvatusta järjestetään Haapavedellä Ahjolan ja Onnimannin päiväkodeissa, Metsätähdet- ja Minttula- ryhmäperhepäiväkodeissa sekä perhepäivähoidossa. Varhaiskasvatusta

Lisätiedot

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ekirjasto. YKN Lahti Heidi Karhu

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ekirjasto. YKN Lahti Heidi Karhu Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ekirjasto YKN Lahti 11.4 2019 Heidi Karhu 29.4.2019 Meillä on visio! Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun yhteinen ekirjasto, jossa kaikilla kirjastoilla on samat e-aineistot. Tasavertaiset

Lisätiedot

Tehtäväalue: Hyvinvointi LIITE 1

Tehtäväalue: Hyvinvointi LIITE 1 Tehtäväalue: 210501 Hyvinvointi LIITE 1 Hyvinvointilautakunnan tehtävät ja toimivalta Lautakunta johtaa ja kehittää hyvinvointitoimialaa (aikaisemmat kirjasto- ja kulttuuritoimen ja vapaa-aikatoimen toimialat)

Lisätiedot

Kirjastoautotoiminta murroksessa yhteenveto kirjastoautojen tilanteesta Suomessa

Kirjastoautotoiminta murroksessa yhteenveto kirjastoautojen tilanteesta Suomessa 9.8.2016 Kirjastoautotoiminta murroksessa yhteenveto kirjastoautojen tilanteesta Suomessa Taustaa Suomen kirjastoseura selvitti kirjastoautojen tilannetta verkkokyselyllä kesäkuussa 2016. Kysely lähetettiin

Lisätiedot

Liite 1. Nuorisotoimi 2015

Liite 1. Nuorisotoimi 2015 Nuorisolain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä, edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta ja nuorten sosiaalista vahvistamista sekä parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja. Näiden tavoitteiden

Lisätiedot

Joensuun seutukirjaston tilastovertailu muiden maakuntakirjastojen kanssa

Joensuun seutukirjaston tilastovertailu muiden maakuntakirjastojen kanssa 1 (5) Joensuun seutukirjaston tilastovertailu muiden maakuntakirjastojen kanssa 1. Suoritevertailu Tilastoissa Joensuun seutukirjaston toimintatilastoja on verrattu muihin maakuntakirjastoihin, mutta pääkaupunkiseudun

Lisätiedot

Kirjaston omatoimipalvelujen monet mahdollisuudet

Kirjaston omatoimipalvelujen monet mahdollisuudet Kirjaston omatoimipalvelujen monet mahdollisuudet Selvitys omatoimipalvelujen toteutumisesta 2015 Mikkeli 2.5.2016 Kuopio 3.5.2016 Joensuu 9.5.2016 Pirkko Rusi, Itä-Suomen aluehallintovirasto 13.5.2016

Lisätiedot

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat Hallinto 2510 Hyvinvointitoimiala tammikuu 134,9 121,3-13,6 82,8 84,4 3,2 5,4 11,8 7,3 2,3 2,9 3,9 5,8 55,6 38,6 123,1 107,6 91,3 % 88,7 % helmikuu 133,9 118,8-15,1 82,3 83,4 3,9 5,5 11,1 7,6 2,6 3,6 8,1

Lisätiedot

Kirjastosta juuret elämään projektit. Ulla-Maija Maunu Yleisten kirjastojen neuvoston kokous, Kokkola

Kirjastosta juuret elämään projektit. Ulla-Maija Maunu Yleisten kirjastojen neuvoston kokous, Kokkola Kirjastosta juuret elämään projektit Ulla-Maija Maunu 10.11.2016 Yleisten kirjastojen neuvoston kokous, Kokkola Kolme projektia 1. Kirjastosta juuret elämään - AVI:n rahoittama - Rahoitus 85.000-1.8.2012-31.1.2014

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI S2-oppilaiden diplomivihko 1. - 2. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin

Lisätiedot

Yhdessä ja erikseen koulun ja kirjaston kehittämispäivä Oulun pääkirjastossa

Yhdessä ja erikseen koulun ja kirjaston kehittämispäivä Oulun pääkirjastossa Anne Heinonen Yhdessä ja erikseen koulun ja kirjaston kehittämispäivä Oulun pääkirjastossa 28.9.2017 Monilukutaituri Mediaviidakossa hankkeen esittely Tuon terveisiet Mediakasvatuskeskus Metkasta ja erityisesti

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Diplomivihko 1. - 2. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin suorittaminen

Lisätiedot

Tervetuloa Oulun kaupunginkirjastoon!

Tervetuloa Oulun kaupunginkirjastoon! Tervetuloa Oulun kaupunginkirjastoon! Yleinen kirjasto on kunnan tai kaupungin omistama Yleinen kirjasto on kaikille avoin paikka. Lainaus on maksutonta yleisissä kirjastoissa. Suomalaiset arvostavat kirjastoja

Lisätiedot

Hyvinvointilautakunta

Hyvinvointilautakunta Hyvinvointilautakunta Yleistä: Varajäsenet: Puheenjohtaja: Kimmo Kupi Pirjo Laine Varapuheenjohtaja: Leena Aarikka Erja Salminen Jäsenet: Jarmo Anttila Jari Laurila Johanna Heikkilä Pihla Laakso Hans Julla

Lisätiedot

VAPAA-AIKALAUTAKUNNAN OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-30.4.2014

VAPAA-AIKALAUTAKUNNAN OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-30.4.2014 VAPAA-AIKALAUTAKUNNAN OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-30.4.2014 Päävastuualueen johtajan katsaus Vapaa-aikapalveluiden toimintotasoiset sitovuustasot ovat vapaa-aikapalveluiden hallinto, kirjastopalvelut, kulttuuripalvelut,

Lisätiedot

Lapin alueen kirjastostrategia ja Yleisten kirjastojen suunta Yleisten kirjastojen neuvosto

Lapin alueen kirjastostrategia ja Yleisten kirjastojen suunta Yleisten kirjastojen neuvosto Lapin alueen kirjastostrategia ja Yleisten kirjastojen suunta 2016-2020 Yleisten kirjastojen neuvosto 7.4.2016 Satu Ihanamäki, Lapin aluehallintovirasto 7.4.2016 1 Lapin yleiset kirjastot Lähde: Lapin

Lisätiedot

Lukutaitofoorumista lukuliikkeeksi

Lukutaitofoorumista lukuliikkeeksi 1 Lukutaitofoorumista lukuliikkeeksi Lukemisen asiantuntijoista koostuva Lukutaitofoorumi sai tehtäväkseen miettiä, miten vastataan lukutaidon ja lukuinnon heikkenemiseen. Suuntaviivat lukutaidon ja lukemisharrastuksen

Lisätiedot

Yhdessä Yli-Iissä Yli-Iin yhteisen olohuoneen suunnittelua, kokopäivän tapahtuma kaikenikäisille

Yhdessä Yli-Iissä Yli-Iin yhteisen olohuoneen suunnittelua, kokopäivän tapahtuma kaikenikäisille Yhdessä Yli-Iissä Yli-Iin yhteisen olohuoneen suunnittelua, kokopäivän tapahtuma kaikenikäisille 18.9.2018 Yhteenveto keskustelutilaisuudesta (demokratiakahvila) ja Walk in -työpajasta Oulun kaupunginkirjaston

Lisätiedot

Kirjastoautopalvelujen asiakaskysely Yhteenveto yhteisöasiakkaiden kyselystä

Kirjastoautopalvelujen asiakaskysely Yhteenveto yhteisöasiakkaiden kyselystä Kirjastoautopalvelujen asiakaskysely 2012 Yhteenveto yhteisöasiakkaiden kyselystä Sisältö 1 Kirjastoautopalvelujen asiakaskyselyn toteutus...2 2 Kirjastopalveluiden käyttö...3 2.1 Kirjastoautossa ja pää-

Lisätiedot

Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja Jyväskylä

Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja Jyväskylä Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja 1999-2014 160 000 Asukasluku: 140 000 120 000 100 000 80 000 60 000 40 000 20 000 0 1,40 Asukasluku: suhteellinen muutos 1,20 1,00 0,80 0,60 0,40

Lisätiedot

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki. Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki. Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 29.4.2010 Helsinki Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö HE 109/2009 laiksi perusopetuslain muuttamisesta on edelleen eduskunnan käsiteltävänä voimaantulo?

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2012 Kulttuuripalvelut - kirjastot

Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2012 Kulttuuripalvelut - kirjastot Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2012 Kulttuuripalvelut - kirjastot Innolink Research Oy TUTKIMUKSESTA YLEENSÄ Tämä on Hämeenlinnan kulttuuripalveluiden kirjastojen asiakastyytyväisyyden tutkimusraportti.

Lisätiedot

Asiakaskysely Jos valitsitte vaihtoehdon "En lainkaan", miksi? (Text) 1. Kuinka usein käytätte kirjastoauton palveluja?

Asiakaskysely Jos valitsitte vaihtoehdon En lainkaan, miksi? (Text) 1. Kuinka usein käytätte kirjastoauton palveluja? 1. Kuinka usein käytätte kirjastoauton palveluja? Asiakaskysely 2008 Kysymykseen vastanneet: 335 (ka: 0) En lainkaan 49% 164 Kerran viikossa 16,7% 56 2-3 kertaa kuukaudessa 20,3% 68 Harvemmin 14% 47 2.

Lisätiedot

LAPINLAHDEN KUNNANKIRJASTON ASIAKASKYSELYN TULOKSIA. Lapinlahden kunnankirjaston asiakaskysely Pääkirjasto.

LAPINLAHDEN KUNNANKIRJASTON ASIAKASKYSELYN TULOKSIA. Lapinlahden kunnankirjaston asiakaskysely Pääkirjasto. LAPINLAHDEN KUNNANKIRJASTON ASIAKASKYSELYN TULOKSIA Lapinlahden kunnankirjaston syksyllä 1 tekemässä kyselyssä selvitettiin asiakkaiden tyytyväisyyttä kirjastopalveluihin sekä pääkirjaston että lähipalvelujen

Lisätiedot

Alle vuoden ikäiset lapset kirjastoon

Alle vuoden ikäiset lapset kirjastoon 1.10.2018 Alle vuoden ikäiset lapset kirjastoon Miten hanke muutti kirjaston toimintaa? 1.10.2018 2 Valkeakoski - Sijaitsee Pirkanmaalla, noin 20 000 asukasta. - Alle kouluikäisten ja perusopetuksessa

Lisätiedot

Sivistystoimiala opetus

Sivistystoimiala opetus Sivistystoimiala opetus PALVELU MITTARI TP 2016 TA 2017 TS 2018 TS 2019 Perusopetuspalvelut Peruskoulut kpl 24 23 23 23 Oppilaita kpl 5 903 5 891 5 860 5 860 * joista erityistä tukea tarvitsevia kpl 431

Lisätiedot

Kirjastoverkko. Palveluverkko- ja. 23 20.01.2015 organisaatiotyöryhmä Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 19 24.02.2015 126/00.01.

Kirjastoverkko. Palveluverkko- ja. 23 20.01.2015 organisaatiotyöryhmä Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 19 24.02.2015 126/00.01. Palveluverkko- ja 23 20.01.2015 organisaatiotyöryhmä Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 19 24.02.2015 Kirjastoverkko 126/00.01.02/2015 PALRYH 20.01.2015 23 Lohjan kaupunginkirjastoon kuuluvat pääkirjasto

Lisätiedot

Asiakaskyselyn tuloksia

Asiakaskyselyn tuloksia Asiakaskyselyn tuloksia Ratamo-kirjastojen (,, ja ) sekä Lopen kirjaston yhteinen asiakaskysely Tässä raportissa tarkastellaan 5.-8..0 järjestetyn asiakaskyselyn tuloksia n kirjaston näkökannalta. Jakaumat

Lisätiedot

Neuvolahanke Lue lapselle muistuttaa vanhempia lukemisen tärkeydestä

Neuvolahanke Lue lapselle muistuttaa vanhempia lukemisen tärkeydestä Neuvolahanke Lue lapselle muistuttaa vanhempia lukemisen tärkeydestä 1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia Kodin rooli lasten lukutaidon kehityksessä on yhä merkittävämpi. Entistä useampi suomalaisvanhempi

Lisätiedot

Tule tule hyvä tieto!

Tule tule hyvä tieto! Tule tule hyvä tieto! Jyväskylän kirjastojen ja kaupungin opetuspalvelujen suunnitelma informaatiolukutaidon edistämisestä IV Valtakunnalliset koulukirjastopäivät Kuopiossa 25.-26.4.2012 - Koulukirjastot

Lisätiedot

Toimintakertomus 2014

Toimintakertomus 2014 Toimintakertomus 2014 1 Sisällysluettelo 1. Kirjaston käyttö ja kokoelmat... 2 2. Talous... 5 3. Tapahtumat... 6 4. Henkilöstö... 7 5. Kehittämishankkeet... 9 6. Maakuntakirjastotoiminta... 10 2 1. Kirjaston

Lisätiedot

Järjestöyhteistyön tilanne kunnissa

Järjestöyhteistyön tilanne kunnissa Järjestöyhteistyön tilanne kunnissa Tapaamiset kunnan virkamiesten kanssa Kunnan virkamiehiä (kunnanjohtajat, toimialajohtajat, järjestöyhteistyötä kunnassa tekevät virkamiehet, hyte-työryhmät) on tavattu

Lisätiedot

Porin tiedekirjasto. Teppo Hjelt

Porin tiedekirjasto. Teppo Hjelt Porin tiedekirjasto Teppo Hjelt kirjasto-pori@tut.fi 040 826 2780, Pohjoisranta 11 C Mikä Porin tiedekirjasto on? Googlaa Porin tiedekirjasto tai ota esite Mitä ovat Tutcat ja Volter? Tutcat sisältää TTY:n,TuKKK:n

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston tuotteistaminen

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston tuotteistaminen Hämeenlinnan kaupunginkirjaston tuotteistaminen Irmeli Isokivijärvi Palvelupäällikkö Hämeenlinnan kaupunginkirjasto Hämeen maakuntakirjasto 25.3.2011 Kuntaliitoksen myötä kaupunki siirtyi tilaaja-tuottaja

Lisätiedot

Imatran kaupunki. Varhaiskasvatuksen kulttuuri- ja liikuntapolku

Imatran kaupunki. Varhaiskasvatuksen kulttuuri- ja liikuntapolku Imatran kaupunki Varhaiskasvatuksen kulttuuri- ja liikuntapolku Kulttuuri- ja liikuntapolku Kulttuuri- ja liikuntapolku on kulttuuri, taide- ja liikuntakasvatussuunnitelma joka sisältyy Imatran kaupungin

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Diplomivihko 5. - 6. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin suorittaminen

Lisätiedot

3 % 3 % 3 % 2 % 5 % 5 % 19 % 60 %

3 % 3 % 3 % 2 % 5 % 5 % 19 % 60 % Alakorkalon koulu Luokkakohtaiset oppilasmäärät 0 Ennuste 2015-2022: Oppilasennuste laskeva: 1 -> 53 1 4 Oppilasmäärät 2015: 0 0 0 40 20 0 90 1 20 1 20 9 0 53 7 7 5 7 5 2015-201 201-20 20-201 201-20 20-2020

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Selkis-diplomivihko 1. - 2. lk Tämän vihkon omistaa: OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Oulun kouluissa on mahdollisuus suorittaa kirjallisuusdiplomi. Diplomin suorittaminen

Lisätiedot

Päävastuualueen johtajan katsaus

Päävastuualueen johtajan katsaus Päävastuualueen johtajan katsaus Vapaa-aikapalveluiden sitovuustasot ovat vapaa-aikapalveluiden hallinto, kirjastopalvelut, kulttuuripalvelut, Oulujoki-Opisto, nuoriso- ja liikuntapalvelut. Vapaa-aikalautakunta

Lisätiedot

Sivistysosaston osavuosiraportti 1-8/2014

Sivistysosaston osavuosiraportti 1-8/2014 Sivistysosaston osavuosiraportti 1-8/2014 Sivistysosasto Tasaisen kulutuksen mukaan sivistysosaston sitovuustasoilla on pysytty talousarvion asettamissa rajoissa. Koululaiset ovat osallistuneet kunnan

Lisätiedot

Seniorit kartalle. Mervi Vaara Maailma muuttuu Eskoni kirjastojen seniorityö muutoksessa Oulu

Seniorit kartalle. Mervi Vaara Maailma muuttuu Eskoni kirjastojen seniorityö muutoksessa Oulu Seniorit kartalle - seniorityötä Oulun kaupunginkirjastossa Mervi Vaara 3.5.2018 Maailma muuttuu Eskoni kirjastojen seniorityö muutoksessa 3.-4.5.2018 Oulu Oulun kaupunginkirjasto Oulun kaupunginkirjasto

Lisätiedot

Perusopetuksen lukuvuosisuunnitelmat

Perusopetuksen lukuvuosisuunnitelmat Perusopetuksen lukuvuosisuunnitelmat 2018-2019 Tarja Suhonen Lukuvuosisuunnitelman rakenne 1. Opetuksen yleinen järjestäminen 1.1 Johtamisjärjestelmä 1.2 Tiedottaminen 1.3 Työ- ja loma-ajat 1.4 Tuntikehys,

Lisätiedot

Porin kirjaston asiakaskysely 2011

Porin kirjaston asiakaskysely 2011 2011 Porin kirjaston asiakaskysely 2011 Porin kaupunginkirjasto Satakunnan maakuntakirjasto 1. Kyselyn toteutus ja osallistujat Porin kaupunginkirjasto on koko 2000-luvun ajan tehnyt vuosittain asiakaskyselyn

Lisätiedot

Hankeprosessi ajankohtaiset asiat. Kirjastojen hankepäivä , Kuopio

Hankeprosessi ajankohtaiset asiat. Kirjastojen hankepäivä , Kuopio Hankeprosessi ajankohtaiset asiat Kirjastojen hankepäivä 7.10.2016, Kuopio 1 Valtionavustukset, hanke ja hankerekisteri Valtionavustukset: hakeminen ja käytettävissä olevat määrärahat Rahoitustoiminnan

Lisätiedot

Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista

Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista Kirjastopalvelut peruspalvelujen arvioinnissa 25.9.2018 Oulu 1 Pääasiat Mikä peruspalvelujen arviointi? Miksi lukeminen ja lukutaidot arvioitavana juuri

Lisätiedot

TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2014-2015 REKULAN PÄIVÄKOTI

TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2014-2015 REKULAN PÄIVÄKOTI TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2014-2015 REKULAN PÄIVÄKOTI SISÄLLYS 1 TILASTOT... 2 1.1 Rekulan päiväkodin lapsiryhmät... 3 1.2 Opettajien opetustunnit/henkilöstöntyömäärä... 4 1.3 Lapsiryhmien koko... 5

Lisätiedot

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Oppimiskokonaisuudet, teemat, projektit... 3 Toiminnan dokumentointi ja

Lisätiedot

Sipoon kunnankirjasto Sibbo kommunbibliotek

Sipoon kunnankirjasto Sibbo kommunbibliotek Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013 Sipoon kunnankirjasto Sibbo kommunbibliotek TÄRKEYS = Palvelujen tärkeys minulle TOIMIVUUS = Miten kirjasto on onnistunut Kirjaston käyttäjäkysely 2013

Lisätiedot

Lapin yleiset kirjastot vuonna 2015

Lapin yleiset kirjastot vuonna 2015 Lapin yleiset kirjastot vuonna 2015 Tilastokatsaus Satu Ihanamäki OPETUS- JA KULTTUURITOIMI 11/2016 Lapin aluehallintoviraston julkaisuja Julkaisija Lapin aluehallintovirasto Lapin yleiset kirjastot vuonna

Lisätiedot

Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista

Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista Kirjastopalvelut peruspalvelujen arvioinnissa 22.11.2018 Kuopio 1 Pääasiat Mikä peruspalvelujen arviointi? Miksi lukeminen ja lukutaidot arvioitavana juuri

Lisätiedot

Käsitteet. Yleisten kirjastojen tilastot

Käsitteet. Yleisten kirjastojen tilastot Yleisten kirjastojen tilastot Käsitteet Alla määritellään aakkosjärjestyksessä ne käsitteet, joita on käytetty tietokannan taulukoissa, taulukoiden otsikoissa ja tunnusluvuissa sekä mitä tarkoitetaan eri

Lisätiedot

Valtuuston hyväksymät sitovat tavoitteet, kustannusvaikutukset ja perustelutekstit

Valtuuston hyväksymät sitovat tavoitteet, kustannusvaikutukset ja perustelutekstit Ii-instituutti-liikelaitoksen 25 03.09.2015 johtokunta Väliraportti tammikuu-heinäkuu 2015 talousarvion toteutuminen 1886/02.05/2014 Instituu 03.09.2015 25 Valtuuston hyväksymät sitovat tavoitteet, kustannusvaikutukset

Lisätiedot