Työssäoppiminen Yrittäjänä. IKATAN TOY -malli. Terhi Leppä Jukka Hassinen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Työssäoppiminen Yrittäjänä. IKATAN TOY -malli. Terhi Leppä Jukka Hassinen"

Transkriptio

1 Työssäoppiminen Yrittäjänä IKATAN TOY -malli Terhi Leppä Jukka Hassinen

2 TOY:n taustavaikuttimet IKATA:n tapauksessa IKATA:n strategiana on yrittäjyysopiskelun kehittäminen. HOPE hanke tarjoaa mahdollisuuksia valmennusosaamisen kehittämiselle ja TOY:n mallintamiselle. Taidosto osuuskunta toimii työvälineenä, yhteisönä ja yrittäjyyden oppimisympäristönä TOY:n toteuttamisessa.

3 Yrittäjäksi kasvamisen polku Sisäinen yrittäjyys Siirtymisvaihe Ulkoinen yrittäjyys Kantava teema Sisällä polttelee ja kutkuttaa Siipien kasvattaminen, Haluanko yrittäjäksi? Täysi vauhti päällä Yritys Kuuluminen osuuskuntaan (ei välttämätöntä) Osuuskunta, juniorina Hautomoyrittäjyys Oma yritys (tmi tai oy) Osuuskunta, seniorina Kehityskohteet ja harjoitettavat taidot Oma-aloitteisuus Asiakkaan kohtaaminen Itsensä toteuttaminen Ammatti-identiteetin kehittäminen Liikeidean hauduttelu Ensimmäisten asiakkuuksien hankkiminen Ensimmäisten kaupallisten tuotteiden kehittäminen Liiketoiminnan turvallinen kokeileminen Liiketoimintasuunnitelma Itsensä työllistäminen yrittäjänä Liiketoimintaverkostojen rakentaminen Tuotteistaminen Yrittäjä-identiteetin kehittäminen Opiskelumuoto (esimerkkejä) Erilliset yrittäjyyskurssit Yrittäjyys läsnä opinnoissa (integroitu osaksi muuta oppimista) TOY Jatko-opinnot (esim. Yrittäjän ammattitutkinto)

4 Osuuskuntamalli Taidosto osuuskunta IKATAn TOY mallissa kaikki mallin piirissä olevat opiskelijat liittyvät Taidosto osk:aan. Taidostolainen on työntekijäasemassa (jäsen määrä osk:ssa >7), mutta toimii kuin yrittäjä. Jäsenyys jatkuu niin kauan, kunnes jäsen eroaa Taidosto osk:sta. Osuuskunta toimii yhteistyössä IKATAn kanssa mutta se on juridisesti täysin erillinen yksikkö. Osuuskunta soveltuu hyvin TOY-mallin toteuttamiseen mm. sen ääni-per-jäsen periaatteen, hallinnon ja kirjanpidon helppouden suhteen.

5 Miten TOY eroaa tavallisesta TO jaksosta? Työtehtävät eivät ole valmiiksi annettuja, vaan jokainen etsii asiakkaansa ja tekee toimeksiantonsa heille. Tehdyistä töistä pyydetään oikeaa rahaa, joka ohjautuu oppilaalle itselleen juridisen yksikön kautta (esim. osuuskunta). Näin opitaan yrittäjyyttä myös käytännössä. Yrittäjyys on vapautta, mutta myös vastuuta. Molemmat korostuvat TOY:ssa. Jakson aikana osallistutaan valmennuspäiviin, joissa harjoitetaan yrittäjyyttä yhdessä muiden kanssa.

6 TOY:n sijoittuminen opinpolulle (2010-) 1. opintovuosi 2. opintovuosi 3. opintovuosi TOY infopäivä Marraskuussa Hakemukset TOY-jaksolle Tammikuussa CV, suunnitelma ja hakemus TOY jakso(t) Maaliskuu-syyskuu Yhteensä 3+2 kk Kesäloma välissä

7 TOY jaksot Kesäloma TOY-jakso I Taidosto osk/työpaikka TOY-jakso II Taidosto osk/työpaikka Yhteinen suoritettava opintokokonaisuus: Yritystoiminta ja valmistus (10 ov) Jakson lopussa ammattiosaamisen näyttö/tutkintotilaisuus.

8 Roolit TOY:ssä Yhteistyö Valmentaja Valmennussuhde Ohjaajasuhde Opiskelija TOY tiimi TOopettaja Osuuskunta Asiakas Asiakassuhde

9 Roolit TOY:ssä Rooli Opiskelija TOY-valmentaja TO-opettaja Asiakas Osuuskunta Tiimi (opiskelijan ryhmä TOY-jaksoilla) Tarkoitus ja tehtävä Oppii yrittäjyystaitoja (mm. tuotteistaminen, työelämän pelisäännöt, asiakkaan kohtaaminen, jne) Oppii tiimi- ja yhteisöllisyystaitoja (mm. tiimissä toimiminen, yhteisöllinen oppiminen valmennuspäivissä, jne.) Oppii ammattitaitoa (esim. artesaanin taidot) Valmentaa yrittäjyys- ja tiimitaitojen osalta (valmennuspäivät ja henkilökohtainen ohjaus) Ohjaa osittain ammattitaidon osalta (riippuen ammattialasta) Arvioijana näyttötilanteessa (painopiste yrittäjyys- ja tiimitaidoissa) To-opettajan normaalit tehtävät; to-sopimusten teko, yhteydenpito opiskelijaan ja to-ohjaajaan (tässä TOY-valmentajaan) Arvioijana näyttötilanteessa (painopiste ammattitaidossa) Ostaa tuotteita ja palveluja opiskelijalta (osuuskunnan kautta) Toimii tarvittaessa arvioijana näyttötilanteessa Juridinen yksikkö liiketoiminnan harjoittamiseen Hallinto- ja kirjanpitopalvelut Tarjoaa markkinointitukea ja yhteyksiä asiakkaisiin Tarjoaa mahdollisuuksia ammattitaidon kehittämiseen (kokeneemmat neuvovat yms.) Laajempi yhteisö opiskelijalle Oppimisyhteisö Tietyissä tilanteissa toiminnallinen yhteisö

10 Valmennuspäivien teemat 1. Yrittäjyys ja oppiminen 2. Asiakas ja hinnoittelu 3. Tapahtumaan osallistuminen, esim. Tulimyrsky 4. Itsensä johtaminen 5. Markkinointi & luovuus ja asiakkuudet 6. Minä ja Yrittäjyys toylaisten omat caset

11 Esimerkki valmennuspäivän agendasta klo Tapahtuma Orientaatio valmentajalta Edellisen valmennuspäivän tapahtumien ja sisältöjen pikainen kertaaminen Aloituskierros ( Mitä olen tehnyt? Mitä olen oppinut? Millaisia odotuksia minulla on tälle kerralle? ) Teorialuento I (esim. markkinoinnista, myynnistä, tuotteistamisesta, johtamisesta, tms.) Ruokailu Teorialuento II Treeni I (pienryhmätyö, parityöskentely, workshop, tms.) Treeni II (sis. Kahvitauon) Lopetuskierros ( Mitä opin? Mitä aion tehdä seuraavaksi? Mitä vien käytäntöön? ) Tehtävien anto seuraavaksi kerraksi, tiedotus yms.

12 Valmennuspedagogiikan lähtökohtia ja periaatteita Valmentaja suuntaa toimintaa, mutta oppija tuo itse sisällöt valmennuspäiviin sekä synnyttää niitä lisää yhdessä muiden kanssa (ohjattu sosiokonstruktivismi). Valmentaja pyrkii kysymään, ei vastaamaan (reflektiopinta ja ohjaus, ei tiedon syöttäminen). Kokeileminen ja kokeilujen reflektointi yhdessä muiden kanssa synnyttää oppimisen kehän (learning-by-doing & tiimioppiminen). Oppija itse osallistuu aktiivisena tahona oman opinpolkunsa suunnitteluun ja tavoitteiden asettamiseen (itsejohdettu oppiminen). Valmennuspäivät eivät ole täysin ennalta suunniteltuja, vaan niiden sisällöt syntyvät niihin osallistuvien oppilaiden vuorovaikutuksesta, ideoista, kokemuksista ja ajatuksista (dynaaminen näkemys). Oppiminen on niin tiedollista, motorista kuin tunteellista. Tunne-elämää ja sen kautta kehittyvää asenteellisuutta ei marginalisoida (holistinen oppiminen). Konteksti on tiimiyrittäjyys (kontekstisidonnaisuus). Tässä esitetyt valmennuspedagogiikan lähtökohdat ja periaatteet pohjautuvat yrittäjyysvalmennuksessa käytettäviin Partus mentelmiin. Ks. myös liite 2: Partus menetelmät.

13 Valmentajan työkaluja valmennuspäiviin Oppimissopimus (suunnitelma TOY jaksolle) Ennakkotehtävät ennen kutakin valmennuspäivää Lyhyet tietoiskut valmentajan toimesta Pienryhmäharjoitteet valmennuspäivissä (esim. workshopit) Oppilaiden esitelmät Aivoriihet Itsearviointitehtävät Treenipäiväkirja (=työssäoppimispäiväkirja, henkilökohtainen reflektointi) Yrittäjyyteen liittyvä kirjallisuus Valmennusmateriaalit Portfolio Seminaarit ja tapahtumat (esim. Tulimyrsky tapahtuma) Vierailijoiden esitelmät

14 Yhteystiedot Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Terhi Leppä TOY-valmentaja, tekstiiliala p

15 Liite 1: HOPE -hanke HOPE -hanke on 2. asteen oppilaitoksille suunnattu valtakunnallinen yrittäjyyskasvatushanke. Sitä hallinnoi Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos. Yrittäjyyttä tarkastellaan siinä paljon suurempana ilmiönä kuin pelkästään liiketoimintana. Yrittäjyys on HOPE:ssa niin innostumista, hihojen käärimistä ja toiminnan aikaansaamista kuin oppilaitosyhteisön keskustelukulttuurin kehittämistä. Ja se on myös paljon muuta - kaikille 2. asteen ihmisille löytyy HOPE:sta paljon ammennettavaa. Yrittäjyyskasvatuksen pioneerina toimiva Tiimiakatemia ja sen yhteisölliset Partus - oppimismenetelmät ovat herättäneet kiinnostusta useissa oppilaitoksissa. HOPE -hankkeessa pyritään tuomaan näitä menetelmiä sovelletusti 2. asteen oppilaitosten arkeen, niin luokkahuoneisiin ja työtiloihin kuin osastoille ja koko koulun kulttuuriin. Keinoja uusien oppimisen menetelmien käyttöön ottamiseen ovat muun muassa oppilaitoksille suunnatut HOPE Kipinä päivät, opettajille suunnattu valmentajuustietoja ja taitoja kehittävä Tiimimestari ohjelma sekä HOPE Myrsky tapahtuma. Löydät lisää tietoa HOPE hankkeen nettisivustoilta:

16 Liite 2: Partus -menetelmät Partus menetelmät ovat valmennusmenetelmiä, joiden tarkoituksena on auttaa yksilöitä ja yhteisöjä oppimaan paremmin. Niitä käytetään niin oppilaitoksissa, korkeakouluissa, pienissä yrityksissä, suuremmissa organisaatioissa kuin yhteisöissä ja verkostoissa. Yhdistävänä tekijänä kaikille näille tahoille on halu rakentaa oppivia organisaatioita ja yhteisöjä. Toiminnan kenttänä on tiimissä tapahtuva yrittäjyys ja yrittäjähenkisyys. Menetelmiä on kehitetty yli 15 vuotta. Ne on rakennettu palvelemaan tiimejä, olipa kyseessä sitten yksityisen sektorin iskujoukkue, koulumaailman oppimistiimi tai osuuskuntamuotoinen tiimiyritys. Kantavana lähtökohtana on, että yksilö voi saavuttaa täyden potentiaalinsa ja oppia nopeammin hyvässä joukkueessa. Menetelmien käyttäjinä on niin opettajia, projektijohtajia, yksityisyrittäjiä kuin toisen palveluksessa toimivia esimiehiä. Paras tapa oppia käyttämään Partus menetelmiä on osallistua Tiimimestari valmennukseen. Kysy siitä lisää HOPE:n projektiryhmäläisiltä tai käy -nettisivustoilla!

17 Liite 3: Tiimimestari Tiimimestarit on valmentajavalmennus. Se on käytännön ohjelma henkilökohtaisten valmentajuustaitojen sparraamiselle ja oppimiselle. Lisäksi kehität omaa organisaatiotasi olipa se sitten yritys tai koulutusorganisaatio eteenpäin ja rakennat itsellesi valmentajista koostuvan verkoston. Ohjelman aikana koet käytännössä, mitä valmentajuus on ja jaat kokemuksiasi muiden samojen haasteiden parissa työskentelevien valmentajien kanssa. Valmennusohjelma toteutetaan käyttäen Partus -valmennusmenetelmiä. Ohjelmassa pääset itse kokeilemaan, kuinka menetelmillä valmennetaan ja kuinka voit käyttää niitä omassa työssäsi. Tiimimestarit toteutetaan 1,5 vuoden aikajänteellä. Se sisältää 19 valmennuspäivää, kuusi asiantuntijaseminaaria, innostavan lukupaketin ja pienryhmissä toteutettavaa kehitystoimintaa. Tiimimestarit -ohjelmalla on oma sivustonsa. Löydät sieltä tarkempaa tietoa ohjelman annista, sisällöistä ja osallistujien näkemyksistä. Katso lisää:

18 Liite 4 TOY-mallin historiaa Vuosi 2008, kolme pilottiryhmää: TOY - kevät opiskelijaa: vaatetusala, soitinrakennusala, graafinen suunnittelu, huonekalurestaurointi, puusepänala TOY - syksy opiskelijaa: vaatetusala, metalliala, soitinrakennus TOY - tekstiili, Vuosi opiskelijaa Markkinointia; syksyn 2008 työssäoppimisinfossa TOY-mallin esittely ja toiminta Vuosirytmi => resurssit voidaan hahmottaa ajoissa TOY-sessioiden sisällöt vahvistuvat Vuosi 2009 TOY- kevät opiskelijaa TOY-syksy opiskelijaa

19 Liite 5 Yrittäjyysopintojen järjestämisen tasot Täyden laajuuden yrittäjyysohjelma (esim. Yrittäjäartesaani ) Yrittäjyyttä mahdollisuus harjoittaa pitkäkestoisemmin (esim. TO-jaksolla, TOY) Yrittäjyys eriytetty omaksi opintojaksokseen Yrittäjyys läpäisyperiaatteella mukana opinnoissa, joskin vähäisessä roolissa Opinnoissa ei lainkaan yrittäjyysnäkökulmaa (muuta kuin näennäisesti)

Työssäoppiminen yrittäjänä. Jyväskylän ammattiopiston malli Satu Mursula

Työssäoppiminen yrittäjänä. Jyväskylän ammattiopiston malli Satu Mursula Jyväskylän ammattiopiston malli Taustavaikuttimet AO:n tapauksessa Jyväskylän koulutuskuntayhtymän strategiana on kehittää rajat ylittävä taitamisen ja yrittäjyyden monikulttuurinen oppimisympäristö. Yrittäjyyden

Lisätiedot

Työssäoppiminen Yrittäjänä OTSIKKO TOY. Alaotsikko. malli. Lyhyesti Terhi Leppä

Työssäoppiminen Yrittäjänä OTSIKKO TOY. Alaotsikko. malli. Lyhyesti Terhi Leppä OTSIKKO Alaotsikko Työssäoppiminen Yrittäjänä TOY malli Lyhyesti Terhi Leppä IKATA: Yrittäjäksi kasvamisen polku Sisäinen yrittäjyys Siirtymisvaihe Ulkoinen yrittäjyys Kantava teema Sisällä polttelee ja

Lisätiedot

Työssäoppiminen yrittäjänä. Leonardo da vinci hankkeiden päätösseminaari 14.5.2012

Työssäoppiminen yrittäjänä. Leonardo da vinci hankkeiden päätösseminaari 14.5.2012 Työssäoppiminen yrittäjänä Leonardo da vinci hankkeiden päätösseminaari 14.5.2012 TOY työssäoppiminen yri äjäna TOYn idea on tarjota opiskelijoille mahdollisuus kehi ää omaa yritysideaansa ja toteuttaa

Lisätiedot

Yrittäjyysvalmiuksien edistäminen Etelä-Karjalassa. kehitysyhtiö KEHY

Yrittäjyysvalmiuksien edistäminen Etelä-Karjalassa. kehitysyhtiö KEHY Yrittäjyysvalmiuksien edistäminen Etelä-Karjalassa Päivi Ovaska Projektipäällikkö Saimaan ammattiopisto Sampo Antti Oravuo Yritysasiantuntija Imatran seudun kehitysyhtiö KEHY Yrittäjyysvalmiuksen edistämistä

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMINEN YRITTÄJÄNÄ

TYÖSSÄOPPIMINEN YRITTÄJÄNÄ TYÖSSÄOPPIMINEN YRITTÄJÄNÄ TOY Taidosto YRITTÄJYYDEN OPPIMISTA KÄYTÄNNÖSSÄ Yrittäjyys on käsi- ja taideteollisuusalalla merkittävä vaihtoehto työllistyä. Siksi alan opiskelijat tarvitsevat mahdollisuuden

Lisätiedot

Yrittäjyyskasvatuksen toimintamalli Koulutuskeskus Salpauksessa. Hanna Salminen Projektipäällikkö

Yrittäjyyskasvatuksen toimintamalli Koulutuskeskus Salpauksessa. Hanna Salminen Projektipäällikkö Yrittäjyyskasvatuksen toimintamalli Koulutuskeskus Salpauksessa Hanna Salminen Projektipäällikkö Rocket 2020 Rohkeasti Amis TAVOITE 1 Yli tutkintorajojen ja koulutusmuotojen välisen joustavuuden lisääminen

Lisätiedot

Yrittäjyysvalmennukset Koulutuskeskus Salpauksessa. Hanna Salminen Projektipäällikkö Rocket 2020 Rohkeasti Amis

Yrittäjyysvalmennukset Koulutuskeskus Salpauksessa. Hanna Salminen Projektipäällikkö Rocket 2020 Rohkeasti Amis Yrittäjyysvalmennukset Koulutuskeskus Salpauksessa Hanna Salminen Projektipäällikkö Rocket 2020 Rohkeasti Amis Rocket 2020 Rohkeasti Amis TAVOITE 1 Yli tutkintorajojen ja koulutusmuotojen välisen joustavuuden

Lisätiedot

Yrittäjyys Sampossa. Päivi Ovaska Yrittäjyyden lehtori, projektipäällikkö

Yrittäjyys Sampossa. Päivi Ovaska Yrittäjyyden lehtori, projektipäällikkö Yrittäjyys Sampossa Päivi Ovaska Yrittäjyyden lehtori, projektipäällikkö paivi.ovaska@edusampo.fi Menossa olevat yrittäjyyden kehittämishankkeet Yrittäjäksi ammatillisesta koulutuksesta (ESR) Sampon ja

Lisätiedot

Tulisielut on sinulle jos haluat...

Tulisielut on sinulle jos haluat... Tulisielut on sinulle jos haluat... Tehdä hyvistä ideoista kunnon tuotteita. Draivia, keinoja ja rohkaisua myyntityöhön. Kalenteriasi kuriin ja keskittymistä oikeisiin asioihin. Tavata samanhenkisiä aloittavia

Lisätiedot

Kaupan lähiesimieskoulutus

Kaupan lähiesimieskoulutus Kaupan lähiesimieskoulutus uutta osaamista kaupan kentälle MERCURIA Kauppiaitten Kauppaoppilaitos Kirsti Jokiranta Työnjohtokoulutuskokeilun verkostopäivä 25.5.2009 Kauppiaitten Kauppaoppilaitos Miksi

Lisätiedot

LEONARDO DA VINCI, IVT SENTRE

LEONARDO DA VINCI, IVT SENTRE LEONARDO DA VINCI, IVT SENTRE Taito ja yrittäjyys oman yrittäjyyden pohdintaa kansainvälisen työssäoppimisjakson avulla SENTRE 15 perustutkinto-opiskelijaa: peruskoulutus ja näyttötutkinto alat: tekstiili,

Lisätiedot

Liekki II valmennus. Orientaatio Tiimiakatemia

Liekki II valmennus. Orientaatio Tiimiakatemia Liekki II valmennus Orientaatio 26.10.2010 Tiimiakatemia Päivän agenda Ketä me ollaan ja mitä me täällä tehdään? Liekki valmennus aikataulut ja käytännöt Valmennusmenetelmät, muutamia peruskäsitteitä Odotuksia

Lisätiedot

Miksi johtavat ajatukset?

Miksi johtavat ajatukset? Miksi johtavat ajatukset? Johtavat ajatukset syntyvät aina sisältä päin. Ne ovat tärkeitä ennen kaikkea meille itsellemme. Tarkistamme ne joka vuosi yhdessä. Ne toimivat innostuksemme lähteenä ja niiden

Lisätiedot

Yrittäjyys HAAGA-HELIAn liiketalouden opinnoissa (Helsinki) Tarja Jokinen Tarja Römer-Paakkanen Ilkka Malinen

Yrittäjyys HAAGA-HELIAn liiketalouden opinnoissa (Helsinki) Tarja Jokinen Tarja Römer-Paakkanen Ilkka Malinen Yrittäjyys HAAGA-HELIAn liiketalouden opinnoissa (Helsinki) Tarja Jokinen Tarja Römer-Paakkanen Ilkka Malinen Yrittäjyysopintojen kokonaisuus ja ASO 1. Lukukausi Yrittäjyys ja yritystoiminta 6 op - tiimi-

Lisätiedot

OSUUSKUNNAT SUOMALAISTEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN YRITTÄJYYSKASVATUKSEN VÄLINEENÄ. KTT Eliisa Troberg Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti

OSUUSKUNNAT SUOMALAISTEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN YRITTÄJYYSKASVATUKSEN VÄLINEENÄ. KTT Eliisa Troberg Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti OSUUSKUNNAT SUOMALAISTEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN YRITTÄJYYSKASVATUKSEN VÄLINEENÄ KTT Eliisa Troberg Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti AGENDA Taustaa Tutkimuksen tavoitteet Käsitteellinen viitekehys

Lisätiedot

G. Musiikkialan perustutkinto. Opetussuunnitelma 2013-14 1. AMMATILLISET OPINNOT 90 OV. 1.1. Työtehtävän suunnittelu 10 ov

G. Musiikkialan perustutkinto. Opetussuunnitelma 2013-14 1. AMMATILLISET OPINNOT 90 OV. 1.1. Työtehtävän suunnittelu 10 ov G. Musiikkialan perustutkinto Opetussuunnitelma 2013-14 1. AMMATILLISET OPINNOT 90 OV 1.1. Työtehtävän suunnittelu Yrittäjyysosaaminen ja työelämätaidot Yrittäjyyden perus 3 ov - yrittäjyys ja yrittäjyyden

Lisätiedot

Kaupan lähiesimieskoulutus

Kaupan lähiesimieskoulutus Kaupan lähiesimieskoulutus -uutta osaamista kaupan kentälle -Tiiminvetäjä -Tuoteryhmävastaava -Lähiesimies Kauppiaitten Kauppaoppilaitos Koulutus pähkinänkuoressa Perustana opetusministeriön työnjohtokoulutuskokeilu

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot OPINTO-OPAS 2007 2008. Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan laitos

Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot OPINTO-OPAS 2007 2008. Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan laitos 1 OPINTO-OPAS 2007 2008 Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan laitos Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot SOSIAALI- JA TERVEYSALAN YRITTÄJYYDEN ERIKOISTUMISOPINNOT 2 Sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

AALTO PK-JOKO 79. Uuden sukupolven johtamisvalmennus

AALTO PK-JOKO 79. Uuden sukupolven johtamisvalmennus AALTO PK-JOKO 79 Uuden sukupolven johtamisvalmennus Kenelle PK-JOKO soveltuu? Pienten ja keskisuurten yritysten toimitusjohtajille nykyisille ja tuleville avainhenkilöille tulosyksiköiden johdolle Joilla

Lisätiedot

Yhteisöllisyyden toteuttaminen verkko-opetuksessa

Yhteisöllisyyden toteuttaminen verkko-opetuksessa Liiketoiminta kehittyy kehity sinäkin. Yhteisöllisyyden toteuttaminen verkko-opetuksessa Tieturi Oy / Arja Sipola HTC Santa Maria, Tammasaarenkatu 5, 00180 Helsinki, Finland www.tieturi.fi (09) 431 551

Lisätiedot

TutkintoInfo 19.10.2015

TutkintoInfo 19.10.2015 TutkintoInfo 19.10.2015 Näyttötutkintojärjestelmä Luotiin 1994 säädetyllä ammattitutkintolailla & täydentävällä asetuksella Nykyinen asetus ammatillisesta aikuiskoulutuksesta 1.8.2015 Tutkintorakenteet

Lisätiedot

Mitä Yrtissä arvioitiin?

Mitä Yrtissä arvioitiin? Mitä Yrtissä arvioitiin? Miten opiskelijat kokivat oppineensa yrittäjyyttä nykyisten opintojensa aikana? Miten yrittäjyyttä opetettiin? Miten ammatillisen koulutuksen järjestäjän tai korkeakoulun toimintakulttuuri

Lisätiedot

Yrittäjyyskasvatus etenee Pieksämäellä Taisto Hirvonen

Yrittäjyyskasvatus etenee Pieksämäellä Taisto Hirvonen Yrittäjyyskasvatus etenee Pieksämäellä Taisto Hirvonen 14.4.2018 Hiekkiksen yrittäjyyskasvatushanke (ESR) Toteutus 1.1.2016 30.6.2018 Keskeisiä tavoitteita Pieksämäen tekniikan alojen koulutuksen kehittäminen

Lisätiedot

Ohjevihko on tuotettu YVI- hankkeessa.

Ohjevihko on tuotettu YVI- hankkeessa. Kuvat ClipArt Yrittäjyyskasvatus oppimisen perustana -ohjevihkonen on tarkoitettu yleissivistävän opettajankoulutuksen opiskelijoiden ja ohjaajien käyttöön. Materiaali on mahdollista saada myös PowerPoint

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN OPINTOJAKSOT, yht. 5 op

LIIKETALOUDEN OPINTOJAKSOT, yht. 5 op 1/ 5 LIIKETALOUDEN OPINTOJAKSOT, yht. 5 op Ideasta yrittäjyyteen 2,5 op Liiketoimintaprosessit 2,5 op Liiketalouden opintojaksot toteuttaa Lapin AMK ( Rovaniemi) 2/ 5 Opintojakson nimi ja laajuus Opetuskieli

Lisätiedot

KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen

KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen Terttu Virtanen Aikuiskoulutusjohtaja Helsingin tekniikan alan oppilaitos Ammatillisen aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen oleellinen osa oppilaitosten

Lisätiedot

Suomi 100 WISIOssa WISIOssa valmennetaan osaajia

Suomi 100 WISIOssa WISIOssa valmennetaan osaajia Suomi 100 WISIOssa WISIOssa valmennetaan osaajia WISIO on Turun ammatti-instituutin yrittäjyyden oppimisympäristö, joka toimii kohtauspaikkana eri toimijoiden välillä. WISIO:ssa on muuntuvien yrittäjyyden

Lisätiedot

Vuosi yrittäjänä on teorian ja käytännön yhdistävä ohjelma yrittäjyyden taitojen, osaamisen ja asenteen oppimiseen.

Vuosi yrittäjänä on teorian ja käytännön yhdistävä ohjelma yrittäjyyden taitojen, osaamisen ja asenteen oppimiseen. Vuosi yrittäjänä on teorian ja käytännön yhdistävä ohjelma yrittäjyyden taitojen, osaamisen ja asenteen oppimiseen. Yrittäjyysasennetta, työelämävalmiuksia, talouslukutaitoja tekemällä oppien. Nuori Yrittäjyys

Lisätiedot

Oppilaitoksen tarjonta työvalmennuksen erikoisammattitutkintoon valmistavaan koulutukseen

Oppilaitoksen tarjonta työvalmennuksen erikoisammattitutkintoon valmistavaan koulutukseen Oppilaitoksen tarjonta työvalmennuksen erikoisammattitutkintoon valmistavaan koulutukseen Mallinnus rakenteesta, tuotekortteina kuvatusta sisällöstä ja toteutuksen vuosikellosta Henkilökohtaistamisen ja

Lisätiedot

YRITTÄJYYDEN PELIKIRJA KORKEAKOULULLE. Toimet yrittäjyyden edistämiseksi

YRITTÄJYYDEN PELIKIRJA KORKEAKOULULLE. Toimet yrittäjyyden edistämiseksi YRITTÄJYYDEN PELIKIRJA KORKEAKOULULLE Toimet yrittäjyyden edistämiseksi 1 MITÄ? Olet juuri avannut yliopistoille ja ammattikorkeakouluille tarkoitetun yrittäjyyden pelikirjan. Se sisältää pelikuviosuosituksia,

Lisätiedot

Palvelumuotoiluguru liikunta- ja hyvinvointialalle!

Palvelumuotoiluguru liikunta- ja hyvinvointialalle! Palvelumuotoiluguru liikunta- ja hyvinvointialalle! SKY ry:n ohjelmat osaamisen kehittämiseen Yhteistyökumppanina Tamora Oy Kenelle, mitä, miten? kaksi polkua Kenelle? a) Liikuntakeskusten ja salien toiminnasta

Lisätiedot

YRITTÄJYYSPOLKU. Nuorten työllisyyspalvelut

YRITTÄJYYSPOLKU. Nuorten työllisyyspalvelut YRITTÄJYYSPOLKU Lahden nuorisopalvelut Nuorten työllisyyspalvelut Matti Martikainen Lappeenrannan teknillinen yliopisto LUT Lahti Tuija Oikarinen Yrittäjyyden ja työn murros - Yrittäjyys mahdollisuutena

Lisätiedot

MYYNTI- VALMENNUKSEN OSTAJAN OPAS MIISA HELENIUS - POINTVENUE

MYYNTI- VALMENNUKSEN OSTAJAN OPAS MIISA HELENIUS - POINTVENUE MYYNTI- VALMENNUKSEN OSTAJAN OPAS MIISA HELENIUS - POINTVENUE 8 ASIAA, JOTKA KANNATTAA HUOMIOIDA, KUN OSTAA MYYNTI- VALMENNUSTA 8 ASIAA, JOKTA KANNATTAA HUOMIOIDA KUN OSTAA MYYNTI- VALMENNUSTA Olen kerännyt

Lisätiedot

Hyvinvointiklinikka - hyvinvointialojen osallistava pedagogiikka ja työelämän uudet tarpeet

Hyvinvointiklinikka - hyvinvointialojen osallistava pedagogiikka ja työelämän uudet tarpeet Hyvinvointiklinikka - hyvinvointialojen osallistava pedagogiikka ja työelämän uudet tarpeet 1.1.2015-30.6.2017 Minna Vaittinen Hyria koulutus Oy 22.11.2016 Mikä hyvinvointiklinikka-hanke on? Hyria koulutuksen

Lisätiedot

Yrittäjän ammattitutkinto

Yrittäjän ammattitutkinto Yrittäjän ammattitutkinto Esimerkki kurssiaikataulusta ja koulutuspäivistä v.2015 Starttipäivä 22.10.2015 klo 9-16 Yrittäjän ammattitutkinto ja sen suorittaminen Sirpa Korhonen, kehittämispäällikkö, Markkinointi-instituutti

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT

OPETUSSUUNNITELMA VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT OPETUSSUUNNITELMA VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT Palvelualan apulaisrehtorin hyväksymä 28.4.2015, 8. Näyttötoimikunta hyväksynyt 17.3.2015, 3. OPETUSSUUNNITELMA 1 (20) Sisällys VAPAASTI VALITTAVAT

Lisätiedot

Omaehtoinen yrittäjyys. Sisäinen yrittäjyys. Ulkoinen yrittäjyys

Omaehtoinen yrittäjyys. Sisäinen yrittäjyys. Ulkoinen yrittäjyys 1(9) YRITTÄJYYSKASVATUKSEN VIRIKEMATERIAALI Virikemateriaali antaa sinulle mahdollisuuden pohtia yrittäjyyskasvatuksen pedagogisia lähtökohtia lähijaksoilla, oppimispiireissä ja oppimistehtävissä. 1. YRITTÄJYYDEN

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN OPINTOJAKSOT, yht. 5 op

LIIKETALOUDEN OPINTOJAKSOT, yht. 5 op 1/ 5 LIIKETALOUDEN OPINTOJAKSOT, yht. 5 op Ideasta yrittäjyyteen 2,5 op Liiketoimintaprosessit 2,5 op Liiketalouden opintojaksot toteuttaa (Jokiväylä 11 Rovaniemi) 2/ 5 Opintojakson nimi ja laajuus Opetuskieli

Lisätiedot

OSK - HANKESUUNNITELMA

OSK - HANKESUUNNITELMA 1. Hankkeen tavoitteet Hope OSK -hankkeen tavoitteena on kehittää oppilaitosten yhteydessä toimivia yrittäjyyden ja ammatillisen oppimisen yhdistäviä osuuskuntia pedagogisiksi oppimisympäristöiksi. Osuuskunnat

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAISTAMISSUUNNITELMA

HENKILÖKOHTAISTAMISSUUNNITELMA Tiimiakatemia 1 HENKILÖKOHTAISTAMISSUUNNITELMA Yrittäjän ammattitutkinto TULISIELUT I. Hakeutuminen Henkilö- ja taustatiedot Nimi Lähiosoite Postiosoite Puhelin (GSM, Koti, Työ) Sähköpostiosoite Syntymäaika

Lisätiedot

YES Keski-Suomi Yrittäjyyskasvatuksen kehittäminen ja palvelut Keski-Suomessa

YES Keski-Suomi Yrittäjyyskasvatuksen kehittäminen ja palvelut Keski-Suomessa YES Keski-Suomi Yrittäjyyskasvatuksen kehittäminen ja palvelut Keski-Suomessa YES Keski-Suomen perustehtävä YES on yrittäjyyskasvatuksen palvelukeskus, joka auttaa kuntia strategisessa kehittämisessä ja

Lisätiedot

LADEC OY. Taiteilijan ja luovan alan toimijan toimeentulomallit Yrittäjänä toimiminen

LADEC OY. Taiteilijan ja luovan alan toimijan toimeentulomallit Yrittäjänä toimiminen LADEC OY Taiteilijan ja luovan alan toimijan toimeentulomallit 18.11.2015 Yrittäjänä toimiminen Luovien alojen yrittäjyys erilaistako? On luotava tuote tai palvelu, jonka asiakas haluaa ostaa (Luovien

Lisätiedot

Yrittäjyys ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa (Yrtti-arviointi)

Yrittäjyys ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa (Yrtti-arviointi) Yrittäjyys ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa (Yrtti-arviointi) Ammatilliseen koulutukseen suunnatun opiskelijakyselyn tuloksia Juha Vettenniemi ja Raisa Hievanen Kansallinen

Lisätiedot

Tiina Kiviranta 2012

Tiina Kiviranta 2012 Tiina Kiviranta 2012 case Haapajärven Ammattiopisto Opinnäytetyö Ammatillinen opettajankoulutus 2012 Tiina Kiviranta OPINNÄYTETYÖ Työn nimi Osuuskunnan perustaminen 2. asteelle case Haapajärven Ammattiopisto

Lisätiedot

NUKO Yleiskysely ja sijoittumiskysely 2013

NUKO Yleiskysely ja sijoittumiskysely 2013 NUKO Yleiskysely ja sijoittumiskysely 2013 1. Y1 OPPILAITOS -Toimiala / yksikkö 2. Y2. Ikä 3. S0 Valmistutko tänä kevään? 4. S 1a Millaisen arvioit elämäntilanteesi olevan 4 kuukauden kuluttua valmistumisesi

Lisätiedot

Yrittäjäpolvenvaihdos

Yrittäjäpolvenvaihdos Yrittäjäpolvenvaihdos Koulutuksen toteutussuunnitelma Yrittäjäpolvenvaihdos Koulutuksen toteutussuunnitelma Oppimistulokset (lähijakson tavoitteet osaamisena) Osallistuja oppii tarkastelemaan sekä yrittäjäksi

Lisätiedot

Yritteliäs ja hyvinvoiva Varsinais-Suomi

Yritteliäs ja hyvinvoiva Varsinais-Suomi Yritteliäs ja hyvinvoiva Varsinais-Suomi TAHTONA MAAKUNNAN MENESTYS YRITTÄJYYSKASVATUKSEN STRATEGIA 2020 2 PIdät kädessäsi esitettä, jonka tarkoituksena on auttaa sinua ja työyhteisöäsi yrittäjyyskasvatuksen

Lisätiedot

Yri$äjyysvalmennus. Kokonaisuuden tavoi$eet

Yri$äjyysvalmennus. Kokonaisuuden tavoi$eet Yri$äjyysvalmennus Kokonaisuuden tavoi$eet Saada 7etoa, taitoa ja tahoa yri$äjänä toimimiselle, onnistumiselle ja kasvamiselle Onnistumisen eväitä yri$äjänä Taito perustaa yritys Osaamista rakentaa toimiva

Lisätiedot

Learning by doing tekemällä ammatin oppiminen, pedagogiikan kehittämishanke

Learning by doing tekemällä ammatin oppiminen, pedagogiikan kehittämishanke Learning by doing tekemällä ammatin oppiminen, pedagogiikan kehittämishanke 2 Pedagoginen kehittäminen Ilmiöperusteinen oppiminen Learnig by doing tekemällä oppiminen Kokemuksellinen oppiminen 3 Toteuttajataho

Lisätiedot

Satakunnan maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen strategia

Satakunnan maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen strategia Satakunnan maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen strategia 2010-2015 Satakunnan YES-keskus Projektipäällikkö Jenni Rajahalme Miksi maakunnallinen strategia? - OKM:n linjaukset 2009 herättivät kysymyksen:

Lisätiedot

Parempaa esimiestyötä, parempia tuloksia! Kaupan esimiehille suunnattu liiketoiminnan erikoisammattitutkinto KEAT01. Kuva: Reetta Helin

Parempaa esimiestyötä, parempia tuloksia! Kaupan esimiehille suunnattu liiketoiminnan erikoisammattitutkinto KEAT01. Kuva: Reetta Helin Parempaa esimiestyötä, parempia tuloksia! Kaupan esimiehille suunnattu liiketoiminnan erikoisammattitutkinto Kuva: Reetta Helin KEAT01 Kaupan esimiehille suunnattu liiketoiminnan erikoisammattitutkinto

Lisätiedot

ESIMERKKI ARVIOINNIN TYÖKALUSTA LUKUVUODELLE, JOKA SISÄLTÄÄ 5 JAKSOA.

ESIMERKKI ARVIOINNIN TYÖKALUSTA LUKUVUODELLE, JOKA SISÄLTÄÄ 5 JAKSOA. ESIMERKKI ARVIOINNIN TYÖKALUSTA LUKUVUODELLE, JOKA SISÄLTÄÄ 5 JAKSOA. Aloituspalaveri x.8.xxxx Käydään läpi opettajille muokatut tehtävä- ja tulostoimenkuvat. Keskustelu työelämälähtöisistä oppimisympäristöistä

Lisätiedot

Oppimisen arviointia käytännön työtehtävissä oppimisen arviointi itsearvioinnin kehittäjänä. 4.5.2012 M-L Haapa-alho / NAO

Oppimisen arviointia käytännön työtehtävissä oppimisen arviointi itsearvioinnin kehittäjänä. 4.5.2012 M-L Haapa-alho / NAO Oppimisen arviointia käytännön työtehtävissä oppimisen arviointi itsearvioinnin kehittäjänä TEKNINEN TOTEUTUS: Oppimisen arviointi Jokaisen tutkinnon osan alussa selvitetään OPPIJOILLE ammattitaito-vaatimukset,

Lisätiedot

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille

Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätiedon paketti laajennetulle työssäoppijoille 1. Tässä opintojaksossa painotetaan työelämätaitoja ja yrittäjyyttä. Lisäksi käsitellään lyhyesti oman talouden suunnittelua.

Lisätiedot

Vuosi yrittäjänä on teorian ja käytännön yhdistävä ohjelma yrittäjyyden taitojen, osaamisen ja asenteen oppimiseen.

Vuosi yrittäjänä on teorian ja käytännön yhdistävä ohjelma yrittäjyyden taitojen, osaamisen ja asenteen oppimiseen. Vuosi yrittäjänä on teorian ja käytännön yhdistävä ohjelma yrittäjyyden taitojen, osaamisen ja asenteen oppimiseen. Yrittäjyysasennetta, työelämävalmiuksia, talouslukutaitoja tekemällä oppien. Nuori Yrittäjyys

Lisätiedot

Sosiaalinen media kivi- ja teräsrakentamisen ammatillisessa koulutuksessa

Sosiaalinen media kivi- ja teräsrakentamisen ammatillisessa koulutuksessa Sosiaalinen media kivi- ja teräsrakentamisen ammatillisessa koulutuksessa 1- vaihe Tammi 2010 touko 2011, toteutuma sekä 2-vaiheen suunnitelma Raahen ammattiopisto Aija Keski-Korsu Sisältö Osallistuminen

Lisätiedot

Osallisuutta etsimässä Hepolan koululla

Osallisuutta etsimässä Hepolan koululla Osallisuutta etsimässä Hepolan koululla Pienryhmän erityisluokanopettaja Kati Evinsalo Yhdessä osallisuuteen Yläkoulun erityistä tukea tarvitsevien nuorten pienryhmässä kahdeksan 13-17-vuotiaan (7.-9.lk)

Lisätiedot

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov AMMATILLINEN PAIKALLISESTI TUOTETTU TUTKINNON OSA AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov Ammattitaitovaatimukset osaa: suunnitella ja laatia toiminnan tavoitteet asiakkaan tarpeet huomioiden ottaa huomioon

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start 2. painos 2019 Julkaisija ja kustantaja: Varsinais-Suomen Yrittäjät Tekijät: Johanna Vainio ja Hanna Tarvainen / Varsinais-Suomen Yrittäjät Valokuvat: Emmi

Lisätiedot

Naisyrittäjät ja maaseutumatkailu. Sivu 1 / 7

Naisyrittäjät ja maaseutumatkailu. Sivu 1 / 7 Olemme erittäin kiitollisia, jos osallistut tähän kyselyyn. Kysely koskee maaseutumatkailun, käsityön ja elintarviketuotannon alalla jo työskentelevien naisyrittäjien ja näillä aloilla liiketoimintaa suunnittelevien

Lisätiedot

Yritysten ja oppilaitosten kumppanuudella kilpailuetua

Yritysten ja oppilaitosten kumppanuudella kilpailuetua Yritysten ja oppilaitosten kumppanuudella kilpailuetua KUNTAMARKKINAT 12.9.2019 Työn murros - nuorten uudet polut työhön ja yrittäjyyteen maaseudulla Timo Suutari Maaseudun nuoret ja pk-yritykset ammatillisten

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteuttaminen

Työssäoppimisen toteuttaminen Työssäoppimisen toteuttaminen 1 Sisällöt Määritelmät Valmistautuminen työssäoppimisen ohjaamiseen Mitä meidän työyhteisössä voi oppia? Yhteistyö oppilaitoksen kanssa Tutkinnon perusteiden merkitys työssäoppimisessa

Lisätiedot

Sosiaalinen media opintoohjauksen. Anne Rongas Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 Suomi

Sosiaalinen media opintoohjauksen. Anne Rongas Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 Suomi Sosiaalinen media opintoohjauksen tukena Anne Rongas 20.4.2011 Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 Suomi Sosiaalinen media ja... työ- ja toimintakulttuurin muutos opinto-ohjaajan työ tiedotuskanavat henkilökohtainen

Lisätiedot

Te Startup-lukion pilottikoulut olette kyselleet meiltä runsaasti kysymyksiä, ja yritämme koostaa vastauksia niihin kaikkiin tähän dokumenttiin.

Te Startup-lukion pilottikoulut olette kyselleet meiltä runsaasti kysymyksiä, ja yritämme koostaa vastauksia niihin kaikkiin tähän dokumenttiin. HEISSAN! Te Startup-lukion pilottikoulut olette kyselleet meiltä runsaasti kysymyksiä, ja yritämme koostaa vastauksia niihin kaikkiin tähän dokumenttiin. AIKATAULU Opiskelijoiden ilmoittautuminen kursseille

Lisätiedot

Esimiehen rooli muutosten aikaan saamisessa malli

Esimiehen rooli muutosten aikaan saamisessa malli Esimiehen rooli muutosten aikaan saamisessa 70-20-10 malli Johdon ja henkilöstöjohtamisen kehittämispäivä AMKE 28.10.2015 Jarmo Kröger, kehittämispäällikkö Koulutuskeskus Salpaus Ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Yrittäjyyskasvatuskonferenssi

Yrittäjyyskasvatuskonferenssi Yrittäjyyskasvatuskonferenssi 27.-28.1.2011 Ihmisiä, jotka paahtavat täysillä ja joilla on sisäinen hehku päällä, on paljon. Harmi, että he ovat valtaosin alle 7-vuotiaita. Esa Saarinen Yrittämällä eteenpäin

Lisätiedot

Koululaisten oma yhteiskunta. Connected Educator: Yrittäjyyskasvatuksen verkostot esiin!

Koululaisten oma yhteiskunta. Connected Educator: Yrittäjyyskasvatuksen verkostot esiin! Koululaisten oma yhteiskunta Connected Educator: Yrittäjyyskasvatuksen verkostot esiin! Mikä Yrityskylä? Kuudesluokkalaisille suunnattu yhteiskunnan, työelämän ja yrittäjyyden oppimisympäristö Simulaatio

Lisätiedot

Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset

Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset Fasilitointi: Kati Korhonen-Yrjänheikki, TEK; Dokumentointi työpajassa: Ida Mielityinen, TEK; Fläppien dokumentointi tulosraporttia varten:

Lisätiedot

Luova monimuotoinen oppiminen uudistuvassa Suomessa (LUMOUS-ohjelma)

Luova monimuotoinen oppiminen uudistuvassa Suomessa (LUMOUS-ohjelma) Tietoyhteiskuntaneuvosto Luova monimuotoinen oppiminen uudistuvassa Suomessa (LUMOUS-ohjelma) Eero Silvennoinen Koulutus, tutkimus ja tuotekehitys jaoston puheenjohtaja Teknologiajohtaja, Tekes Tavoitteena

Lisätiedot

Maailmanperinnöstä voimaa paikallisiin palveluihin TUOTTEISTAMISEN VALMENNUSOHJELMA

Maailmanperinnöstä voimaa paikallisiin palveluihin TUOTTEISTAMISEN VALMENNUSOHJELMA Maailmanperinnöstä voimaa paikallisiin palveluihin TUOTTEISTAMISEN VALMENNUSOHJELMA 2016-2017 Valmennusohjelman tavoite o Valmennusohjelman tavoitteena on kehittää nykyistä sekä tuotteistaa uutta palvelu-

Lisätiedot

Yrittäjyyden oppimista käytännössä

Yrittäjyyden oppimista käytännössä Yrittäjyyden oppimista käytännössä Yrittäjyys on käsi- ja taideteollisuusalalla merkittävä vaihtoehto työllistyä. Siksi alan opiskelijat tarvitsevat mahdollisuuden harjoitella yrittäjyyttä. Ikaalisten

Lisätiedot

ROIHU Uutta yrittäjyyttä, kasvua ja kansainvälisyyttä Etelä-Savosta hanke

ROIHU Uutta yrittäjyyttä, kasvua ja kansainvälisyyttä Etelä-Savosta hanke ROIHU Uutta yrittäjyyttä, kasvua ja kansainvälisyyttä Etelä-Savosta hanke Hankkeen perustiedot: ROIHU ROIHU Uutta yrittäjyyttä, kasvua ja kansainvälisyyttä Etelä- Savosta hanke Koko Etelä-Savon maakunnan

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU AIKUISKOULUTUS

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU AIKUISKOULUTUS AIKUISKOULUTUS OPISKELIJAPALAUTEKYSELYIDEN TULOKSET 2009 Tyytyväisyysindeksi on saatu laskemalla täysin ja osittain vastausten prosenttiosuudet yhteen. Jos tyytyväisyysindeksi on alle 50 %, se on merkitty

Lisätiedot

Go Global Plus Kansainvälistymisen valmennusohjelma pk-yrityksille. Varsinais-Suomi

Go Global Plus Kansainvälistymisen valmennusohjelma pk-yrityksille. Varsinais-Suomi Go Global Plus 2013-2014 Kansainvälistymisen valmennusohjelma pk-yrityksille Varsinais-Suomi Go Global Plus lyhyesti Go Global Plus valmentaa suomalaisia pk-yrityksiä kansainvälisille markkinoille Tavoitteena

Lisätiedot

Oppijan polku - kohti eoppijaa. Mika Tammilehto

Oppijan polku - kohti eoppijaa. Mika Tammilehto Oppijan polku - kohti eoppijaa Mika Tammilehto Julkisen hallinnon asiakkuusstrategia Yhteistyössä palvelu pelaa määritellään julkisen hallinnon asiakaspalvelujen visio ja tavoitetila vuoteen 2020 Asiakaspalvelun

Lisätiedot

5.11.2015. Ammatillisen koulutuksen kansallisen laatuverkoston tapaaminen 4.11.2015 Lappeenranta Leila Arponen, Ahlmanin ammatti- ja aikuisopisto

5.11.2015. Ammatillisen koulutuksen kansallisen laatuverkoston tapaaminen 4.11.2015 Lappeenranta Leila Arponen, Ahlmanin ammatti- ja aikuisopisto 5.11.2015 Ammatillisen koulutuksen kansallisen laatuverkoston tapaaminen 4.11.2015 Lappeenranta Leila Arponen, 1 2 ORIVEDEN OPISTOYKSIKKÖ Koulutie 5 35300 Orivesi TAMPEREEN YKSIKKÖ Hallilantie 24 33820

Lisätiedot

Opinnot antavat sinulle valmiuksia toimia erilaisissa yritysten, julkishallinnon tai kolmannen sektorin asiantuntija- ja esimiestehtävissä.

Opinnot antavat sinulle valmiuksia toimia erilaisissa yritysten, julkishallinnon tai kolmannen sektorin asiantuntija- ja esimiestehtävissä. OPETUSSUUNNITELMA, johtaminen ja liiketoimintaosaaminen Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto antaa sinulle vankan kehittämisosaamisen. Syvennät johtamisen ja liiketoiminnan eri osa-alueiden

Lisätiedot

Yrittäjyys HAAGA-HELIAn liiketalouden opinnoissa (Helsinki) Tarja Jokinen & Tarja Römer-Paakkanen

Yrittäjyys HAAGA-HELIAn liiketalouden opinnoissa (Helsinki) Tarja Jokinen & Tarja Römer-Paakkanen Yrittäjyys HAAGA-HELIAn liiketalouden opinnoissa (Helsinki) Tarja Jokinen & Tarja Römer-Paakkanen Yrittäjyysopintojen kokonaisuus 1. Lukukausi Yrittäjyys ja yritystoiminta 6 op - tiimi- ja projektityötaidot

Lisätiedot

Ketterän korkeakouluoppimisen malli HAMK/YAMK

Ketterän korkeakouluoppimisen malli HAMK/YAMK Ketterän korkeakouluoppimisen malli HAMK/YAMK Pirjo Valokorpi, Helena Turunen, Mikko Mäntyneva, Miikka Ruusunen, Irma Kunnari Kuvat: HAMK PEDAGOGISET LÄHTÖKOHDAT yhteisöllinen tiimioppiminen työssä sekä

Lisätiedot

Yrittäjyyden ilmasto dialogi

Yrittäjyyden ilmasto dialogi Yrittäjyyden ilmasto dialogi Mikroyrittäjyyden pohjoinen työpaja 20.4.2018 Leena Eskola & Kyllikki Taipale-Erävala Uutta tietoa tutkimuksella Yrittäjyysilmasto ja suhtautuminen yrittäjyyteen vaihtelee

Lisätiedot

Osuustoiminnan monimuotoisuus taloudellisen organisoitumisen mallina. Toimitusjohtaja, FL Sami Karhu Pellervo-Seura ry

Osuustoiminnan monimuotoisuus taloudellisen organisoitumisen mallina. Toimitusjohtaja, FL Sami Karhu Pellervo-Seura ry Osuustoiminnan monimuotoisuus taloudellisen organisoitumisen mallina Toimitusjohtaja, FL Sami Karhu Pellervo-Seura ry 1. Osuustoiminnan arvopohja ja organisoituminen Osuuskunta, osuustoiminta, arvot OSUUSKUNTA

Lisätiedot

Uusi osaaja-verkostolle suunnattu täydennyskoulutus

Uusi osaaja-verkostolle suunnattu täydennyskoulutus Uusi osaaja-verkostolle suunnattu täydennyskoulutus InnoOmnia tarjoaa vuonna 2011 seuraavat koulutuskokonaisuudet uusi osaajaverkostolle opetushallituksen rahoittamana maksuttomana täydennyskoulutuksena.

Lisätiedot

Miksi yrittäjyyskasvatusta?

Miksi yrittäjyyskasvatusta? Yrittäjyyskasvatus Miksi yrittäjyyskasvatusta? Yrittäjyyskasvatuksen avulla pyritään lisäämään oppilaan yrittävyyttä ja lapsen ja nuoren halua menestyä ja ottaa asioista selvää. Tavoitteena on mm. sosiaalinen,

Lisätiedot

Mikä on Kultahanke? Hankkeen osarahoittajia ovat Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä Opetusministeriö.

Mikä on Kultahanke? Hankkeen osarahoittajia ovat Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä Opetusministeriö. Mikä on Kultahanke? Kultahanke on valtakunnallinen, kolmevuotinen hanke, jonka keskeisenä tavoitteena on edistää käsi- ja taideteollisuusalan osaajien yrittäjyys- ja liiketoimintaosaamista vahvistamalla

Lisätiedot

Valmentajuuden startti koulutuksen ja kokemuskortin suorittamisen jälkeen valmentaja voi hakeutua ikävaihekoulutuksiin.

Valmentajuuden startti koulutuksen ja kokemuskortin suorittamisen jälkeen valmentaja voi hakeutua ikävaihekoulutuksiin. Futisvalmentajan startti tavoitteet Koulutuksen jälkeen valmentaja: - on tutustunut Palloliiton valmennuslinjaan, kokonaisvaltaisen valmennuksen ideaan ja liikuntamäärien merkitykseen lapsen kasvussa ja

Lisätiedot

Oppimisympäristöt. Yrittäjyyskasvatus/ ammattilaisuus

Oppimisympäristöt. Yrittäjyyskasvatus/ ammattilaisuus Oppilaitokset Kansainvälinen yhteistyö Tiimiopettajuus Yrittäjät Asiantuntijat Perustutkintojen välinen yhteistyö Opiskelijahyvinvoinnin palvelut Kodit Elintarvikealan perustutkinto Yhteistyöverkostot

Lisätiedot

TULEVAISUUDEN OPETTAJAN OPAS

TULEVAISUUDEN OPETTAJAN OPAS TULEVAISUUDEN OPETTAJAN OPAS Riitta Karusaari Pedagogiset huiput Levillä 16.9.2016 Mikä on Tulevaisuuden opettajan opas? Lähtökohtana pohdintaa - Millaista opettajan työ on tulevaisuudessa? - että opetus

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. YRITYKSESSÄ TOIMIMINEN YRTO 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. YRITYKSESSÄ TOIMIMINEN YRTO 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 YRITYKSESSÄ TOIMIMINEN YRTO 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Yrityksessä toimiminen, 15 osp (vain ammatillisessa peruskoulutuksessa) Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

Yrittäjyyskasvatuksen kehittämisen. työkirja. Opettajille, rehtoreille sekä muille yrittäjyyskasvatuksen toimijoille ja kumppaneille

Yrittäjyyskasvatuksen kehittämisen. työkirja. Opettajille, rehtoreille sekä muille yrittäjyyskasvatuksen toimijoille ja kumppaneille Yrittäjyyskasvatuksen kehittämisen työkirja Opettajille, rehtoreille sekä muille yrittäjyyskasvatuksen toimijoille ja kumppaneille Yrittäjyyskasvatuksen kehittämisen työkirja on osa Yritteliäs ja hyvinvoiva

Lisätiedot

Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu

Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Työssäoppiminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Kaikissa toisen asteen

Lisätiedot

Strategiset tavoitteet laadukkaaksi toiminnaksi pedagogisen toiminnan johtaminen

Strategiset tavoitteet laadukkaaksi toiminnaksi pedagogisen toiminnan johtaminen Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Strategiset tavoitteet laadukkaaksi toiminnaksi pedagogisen toiminnan johtaminen Pedagogisen johtamisen hankkeen johtoryhmän jäsen Ritva Ylitervo ja AMKEn kehittämispäällikkö

Lisätiedot

Mitä yrittäjyys- ja työelämätaidot voivat tarkoittaa peruskoulussa ja lukiossa?

Mitä yrittäjyys- ja työelämätaidot voivat tarkoittaa peruskoulussa ja lukiossa? Mitä yrittäjyys- ja työelämätaidot voivat tarkoittaa peruskoulussa ja lukiossa? Ohjausryhmän kokous 2.10.2014 Lenita Hietanen Hankejohtaja, YriTy-hanke Lapin yliopisto, Kasvatustieteiden tiedekunta Hankkeen

Lisätiedot

HAAGA-HELIA amk TYÖPAIKKAOHJAAJAN OPAS

HAAGA-HELIA amk TYÖPAIKKAOHJAAJAN OPAS Korkeakoulutettujen oppisopimustyyppinen täydennyskoulutus (Opetus- ja kulttuuriministeriö) Kasvuyrityksen johtaminen (KASVU V 30 opiskelijaa) ja Medialiiketoiminta ja konseptisuunnittelu (MEKON II 25

Lisätiedot

Sykäys -vuosikello

Sykäys -vuosikello Sykäys -vuosikello 2019-2020 ELOKUU Viikko 33 13.8. klo 14 Sykäys-tiimin tapaaminen kaupungintalolla Viikko 34 Perustaisinko yrityksen, Yrityssalo Oy 21.8. klo 14:30 16:00 Kolmas kaffe Yrityssalossa Miten

Lisätiedot

Tuote- ja palvelukehityksen valmennus

Tuote- ja palvelukehityksen valmennus Tuote- ja palvelukehityksen valmennus Koetko paloa kehittää? Elätkö uudistumisen ja kasvun keskiössä? Vai haaveiletko mahdollisuudesta päästä kehittämään? Staran tuote- ja palvelukehityksen valmennus on

Lisätiedot

Yrittäjyys ammattitaitona

Yrittäjyys ammattitaitona Yrittäjyys ammattitaitona Taitajasta yrittäjäksi yrittäjyys osana ammattitaitokilpailuja seminaari Helsinki ti 31.1.2012 Opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi Yrittäjyys on yksilön kykyä muuttaa

Lisätiedot

TUTKIMUSSUUNNITELMA TUTKIMUSSUUNNITELMA

TUTKIMUSSUUNNITELMA TUTKIMUSSUUNNITELMA TUTKIMUSSUUNNITELMA Irma Rantonen irma.rantonen@lpkky.fi 18.3.2009 www.hope.fi TUTKIMUSSUUNNITELMA Tutkimustehtävä Tutkimuksen aiheena on ammatillisten oppilaitosten opettajien yrittäjyysvalmennus, joka

Lisätiedot

Talotekniikan projektitoimisto

Talotekniikan projektitoimisto Talotekniikan projektitoimisto Toimintaa vuodesta 2014 Talotekniikan koulutuksessa toimii viidettä vuotta opiskeluympäristö, jota kutsutaan Talotekniikan projektitoimistoksi. Projektitoimistossa opiskelijat

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot