NY Minicamp. Purkamiseen on aikaa 30 minuuttia yhdessä henkilökohtaisten unelmien purkamisen kanssa (tehtävä 1B).

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "NY Minicamp. Purkamiseen on aikaa 30 minuuttia yhdessä henkilökohtaisten unelmien purkamisen kanssa (tehtävä 1B)."

Transkriptio

1 1 A. Henkilökohtainen SWOT Tavoite Tiimiläiset tutustuvat omiin ja toistensa ominaisuuksiin ja unelmiin. NY Vuosi yrittäjänä - ohjelmassa on tärkeää, että jokainen pääsee käyttämään vahvuuksiaan ja oppii uusia asioita myös itsestään. Yhteinen unelma NY-yrityksen toiminnan suunnittelussa ja kehittämisessä on eteenpäin vievä voima. Tämä ennakkotehtävä voidaan tehdä verkossa ja tallentaa joko oppilaitoksen oppimisalustalle tai pilvipalveluun. Jokainen leiriläinen valmistelee 1,5-2,0 minuutin puheenvuoron omista vahvuuksista, heikkouksista, mahdollisuuksista ja uhkista. Purkamiseen on aikaa 30 minuuttia yhdessä henkilökohtaisten unelmien purkamisen kanssa (tehtävä 1B). STRENGHTS: Millaisia vahvuuksia minulla on? (esim. olen ahkera, luotettava jne.) WEAKNESSES: Millaisia heikkouksia minulla on? (esim. pitkästyn helposti, lyhyt pinna jne.) OPPORTUNITIES: Millaisia mahdollisuuksia minussa on? (esim. olen innokas oppimaan uutta, haluan tehdä jne.) THREATS: Millaisia uhkia näen? (esim. jaksanko työskennellä samassa tiimissä, seisonko varmasti yhteisen ideamme takana jne.) SWOT -analyysiä voidaan käyttää moneen tarkoitukseen. Tässä sitä käytetään tiimiläisten analysoimiseen. Sama analyysi sopii sekä koko yrityksen toiminnan arviointiin että yksittäisen tuotteen tai idean arviointiin. SWOT = STRENGTHS, WEAKNESSES, OPPORTUNITIES AND THREATS MINUN VAHVUUDET, HEIKKOUDET, MAHDOLLISUUDET JA UHAT Mikä oli tämän ennakkotehtävän punainen lanka?

2 1 B. Mistä Unelmoin? Unelma voi ulottua vuoden, viiden vuoden tai jopa kymmenen vuoden päähän. Meillä jokaisella on oikeus unelmiimme joskus ne toteutuvat joskus eivät. Tällä pohdinnalla haetaan myös tiimiläisten yhteistä unelmaa, jota kohti tiimi kulkee yhdessä Vuosi Yrittäjänä -ohjelman aikana. Unelmat esitellään SWOT analyysin kanssa yhdessä.

3 2. Idean etsintä ja tiimin nimi Aika: 40 minuuttia Tavoite Tavoitteena on auttaa tiimiä löytämään mahdollisimman monta ideaa. Hullutkin ideat voivat olla pohja ajatustyölle, josta syntyy lopulta liikeidea. Tässä vaiheessa ideointia kannattaa unohtaa kriittisyys. Erilaisista sanoista voi assosioitua huikeitakin liikeideoita. Kannattaa lähteä liikkeelle esimerkiksi miettimällä, mitä markkinoilta puuttuu, mitä osaamista meidän tiimissä on, mihin uskomme yhdessä? Usein hyvät ideat hyödyntävät tiimin laajaa osaamista. Materiaalit Tusseja, teippiä, A4 ja A3- tai fläppipaperia. Tehtävä on kolmivaiheinen. Ennen ensimmäisen vaiheen aloittamista laitetaan fläppipaperi / A3- paperi ja tussit valmiiksi pöydälle tai seinälle. Paperin keskellä lukee MEIDÄN IDEAT. VAIHE YKSI (10 minuuttia) Tiimiläiset valitsevat itselleen parin tai työskentelevät kolmen hengen ryhmässä. Molemmat työskentelevät muutaman minuutin yksin ja kirjoittavat A4-papereille vähintään viisi potentiaalista idea-aihiota. Tämän jälkeen parit keskustelevat ideoista, joita heillä on nyt vähintään kymmenen. Niistä valitaan viisi, jotka kirjoitetaan MEIDÄN IDEAT -paperiin. VAIHE KAKSI (20 minuuttia) Koko tiimi kokoontuu MEIDÄN IDEAT -paperin äärelle. Tässä vaiheessa tiimi keskustelee innostavimmista ideoista ja tekevät valinnan ideasta, jota lähdetään toteuttamaan. Ryhmän tuutori kannattaa pyytää keskusteluun mukaan antamaan ulkopuolisen mielipide ideaan. Jos tiimi ei pääse sopuun ideasta, voivat he äänestää eri ideoiden välillä. VAIHE KOLME (10 minuuttia) Kun tiimi on päättänyt idean, valitaan tiimille nimi. Tiimin nimi voi olla myös eri nimi kuin lopullisen tuotteen / palvelun. Nimi on osa yrityksen imagoa ja asia, josta yritys tunnetaan ja muistetaan. Osuva nimi kertoo yrityksestä paljon ja sen tavoitteena on jäädä ihmisten mieleen. Kannattaa pohtia, onko yrityksen nimen tarkoitus kertoa jotain toiminnasta tai yrittäjistä?

4 3. Validointi: tiedonhankintaa ideasta Aika: 40 minuuttia Tavoite Ennen markkinoille lähtemistä ja yrityksen perustamista, on ensiarvoisen tärkeää arvioida liikeideaa eri lähtökohdista. Yrityksen toiminnan suunnittelun tulee perustua selvitettyihin tietoihin ja todellisiin lukuihin. Tässä osiossa opitaan tiedonhankintaa ja erilaisten lähteiden käyttöä, joiden avulla ideaa validoidaan eli selvitetään, onko idea kannattava ja toteuttamiskelpoinen. Käytännössä siis pyritään saamaan mahdollisimman suuri todennäköisyys sille, että liikeidea tuottaa sinulle rahaa. Materiaalit Tietokone tiimille ja tietoliikenneyhteys Tiimi jakautuu esimerkiksi kahteen ryhmään, joista toinen keskittyy tiedonhankintaan verkon kautta ja toinen ryhmä selvittää, mikä on potentiaalisten asiakkaiden näkökulma ideaan. YRITYSIDEAN ARVIOINTI KYSYMÄLLÄ POTENTIAALISILTA ASIAKKAILTA Tämän vaiheen monet unohtavat. Niin kauan, kun mietit liikeideaasi ja sen potentiaalia itseksesi, on sinulla vain kasa arvauksia. Yksikään idea ei sellaisenaan toimi suoraan asiakkaiden kanssa. Tämän takia on tärkeää keskustella potentiaalisten asiakkaiden kanssa mahdollisimman aikaisin. Tärkeintä on siis poistua pöydän äärestä, get out of the building. Tässä vaiheessa tarkoituksena ei ole tehdä kovaa myyntiä, vaan kaivaa esiin asiakkaiden näkökulma ideaan ja sen todellinen tarve. Käytännössä haetaan vastausta kysymykseen: onko asiakkaalla halua ja kykyä maksaa ideastasi? Kannattaa keskittyä kysymysten muotoiluun ja käyttää avoimia kysymyksiä, joihin ei voi suoraan vastata kyllä tai ei. Tässä muutama kysymys, joita voit kysyä potentiaaliselta asiakkaalta: Mikä on isoin murheesi tai turhautumisesi syy tähän aiheeseen liittyen? Oletko joskus käyttänyt ja maksanut vastaavasta palvelusta / tuotteesta? Kuinka paljon yleensä maksat tällaisista tuotteista / palveluista? // Paljonko maksaisit? TIEDONHANKINTA KILPAILIJOISTA JA MARKKINASTA On tärkeää katsoa lukuja ja analysoida, millaisille markkinoille ja millaiseen kilpailutilanteeseen yritystä suunnitellaan. Hakusanoja kannattaa käyttää luovasti, kun haetaan tietoa kilpailijoista ja markkinoista.markkinoiden koosta ja kysynnästä saa käsityksen esimerkiksi Tilastokeskuksen sivustojen avulla. Helpointa on aloittaa yksinkertaisesti Googlesta ja hakea yrityksen toimialan hakusanoilla. Tarkentamalla hakusanoja, esimerkiksi lisäämällä paikkakunnan, saa paremman käsityksen, mitä kaikkea on jo tarjolla. Verkossa on myös erilaisia sivustoja, joihin alkuvaiheessa olevat yritykset laittavat itsensä ja tuotteensa esille. Tällaisia sivustoja ovat esimerkiksi kickstarter.com, indiegogo.com, producthunt.com, crunchbase.com, betalist.com ja kotimaisista mesenaatti.me ja invesdor.com.

5 4. Liikeidean nelikenttä: mitä, kenelle, miten, imago Aika: 90 minuuttia Laita fläppipaperi pöydälle, joka on jaettu neljään osaan alla olevan mallin mukaan. Tavoitteet Leiriläiset oppivat tuomaan omia ajatuksiaan/ideoitaan tiimin kuultavaksi. He oppivat luovaa ongelmanratkaisua yhteistyössä ja vuorovaikutuksessa toisten oppijoiden ja työelämän edustajien kanssa. MITÄ Mikä on se palvelu/tuote, jota tiimin mielestä ei markkinoilta löydy tai tarjonta on puutteellista tai tiimi haluaa tehdä jotain erittäin hyvin. Maailmassa on niin paljon tuotteita ja palveluita, että voi tuntua että kaikki on jo keksitty. Ei kannata lannistua! Pienellä lisäarvolla voi päästä hyvinkin isoille markkinoille jos asiakaskunta hyväksyy kokonaisuuden. Erityisesti palvelulla voi erottua muista samankaltaisista toimijoista markkinoilla. KENELLE Ensimmäinen tehtävä on löytää idealle potentiaaliset asiakasryhmät. Liikeidean kehittämisen kannalta asiakkaat ovat kullan arvoisia. Asiakkaat kannattaa ensin ryhmitellä. Tämän jälkeen katsotaan, mikä ryhmä tai mitä ryhmää meidän yritys pystyy parhaiten auttamaan. Tämän jälkeen aloitetaan segmentointi (lohkominen). Esimerkki ryhmittelystä; kuluttaja-asiakkaat, yritysasiakkaat, järjestöt jne. MITEN Seuraavaksi tiimi pohtii ja kirjaa miten idean tuote tai palvelu tuotettaisiin. Esimerkiksi jos tiimillä on tuote, jota halutaan valmistaa itse, miten valmistusprosessi toteutetaan. Onko tarpeen käyttää alihankkijoita tai yhteistyökumppaneita? IMAGO Millä erotutaan markkinoilla, mikä tekee tästä yrityksestä haluttavan, millä erotutaan jäätte mieliin? Viimeistään tässä vaiheessa tiimin tulee ideoida NY yritykselle nimi tai ainakin työnimi. Mitä tästä opimme? Mikä oli rastin idea, punainen lanka? Mitä hyötyä tästä rastista on?

6 4. Liikeidean nelikenttä: mitä, kenelle, miten, imago Laita fläppipaperi pöydälle, jonka olet jakanut neljään osaan alla olevan mallin mukaan. Tiimin jäsenet keskustelevat fläpille tulleista ideoista ja valitsevat heille parhaan idean, josta he lähtevät työstämään liikeideaa NY Vuosi Yrittäjänä -ohjelman NY -yritykselleen. KENELLE Ketkä ovat potentiaalisia asiakkaitamme? IMAGO, MISTÄ MEIDÄT TUNTEE Mikä on meidän tapamme toimia? MITÄ Mitä tuotetta tai palvelua tarjoamme? MITEN Miten teemme tuotteen tai palvelun? Onko meillä yhteistyökumppaneita ja keitä he ovat?

7 5. Liikeidean kuvaus: mitä, kenelle, miten? Aika: 90 minuuttia Tavoite Tavoitteena on kuvata liikeidea hyödytäen lean canvas -työkalua, joka sopii alkuvaiheen yritysideoiden kuvaamiseen. Harjoituksen avulla opitaan kuvaamaan ideaa ja vastaamaan kysymyksiin mitä, miksi, kenelle, miten. Tämän lisäksi canvas auttaa pohtimaan yrityksen imagoa miten se erottuu kilpailijoista? Laita fläppipaperi pöydälle, joka on jaettu osiin mallin mukaan. Tämän jälkeen tiimit pohtivat liikeideaansa canvasin ohjaavien kysymysten pohjalta. Todennäköisesti tiimeillä ei ole riittävästi aikaa käydä läpi kaikkia canvasin laatikoita, mutta ideointi- ja kehitysvaiheessa kohdat 1 6 ovat tärkeitä. Canvas auttaa kirkastamaan tiimin ajatuksia ja vastauksia seuraaviin kysymyksiin: MITÄ JA MIKSI Mitä ongelmia ihmisillä on, joihin tiimin palvelu/tuote tarjoaa ratkaisun? Mitä tuotetta tai palvelua tarjoamme? Mikä on se palvelu/tuote, jota ei markkinoilta löydy tai tarjonta on puutteellista? Mikä on palvelun/tuotteen arvolupaus, joka tuottaa asiakkaille lisäarvoa? KENELLE Mitkä ovat idealle potentiaaliset asiakasryhmät? Mikä ryhmä tai mitä ryhmää yritys pystyy parhaiten auttamaan? Miten asiakkaat segmentoidaan? (lohkominen). Esimerkki ryhmittelystä; kuluttaja-asiakkaat, yritysasiakkaat, järjestöt jne. Liikeidean kehittämisen kannalta asiakkaat ovat kullanarvoisia. MITEN Miten idean tuote tai palvelu tuotettaisiin? Esimerkiksi, jos tiimillä on tuote, jota halutaan valmistaa itse, miten valmistusprosessi toteutetaan. Mitkä ovat ne kanavat, joiden avulla asiakkaat tavoitetaan? Miten tuotetta / palvelua myydään? Miten se on hinnoiteltu? IMAGO Millä erotutaan markkinoilla? Mikä tekee tästä yrityksestä haluttavan? (epäreilu kilpailuetu)

8 ONGELMA PROBLEM Kuvaa kolme tärkeintä ongelmaa, joihin uusi palvelu tai tuote tarjoaa ratkaisun 1 RATKAISU SOLUTION Ratkaisu määrittelee joukon ominaisuuksia, joita tarvitaan, jotta käyttäjä saa arvolupauksessa kerrotun lisäarvon AVAINLUVUT KEY METRICS Listaa tärkeimmät luvut, joiden perusteella yritystoimintaa arvioidaan 4 8 ARVOLUPAUS UNIQUE VALUE PROPOSITION Tämä kertoo, miksi palvelu on erilainen kuin muut olemassa olevat palvelut ja miksi tuottaa lisäarvoa käyttäjilleen EPÄREILU KILPAILUETU UNFAIR ADVANTAGE Kuvaa, että miksi palvelua ei voida helposti kopioida tai ostaa KANAVAT CHANNELS Kanavat, joiden avulla palvelua käyttävät asiakkaat voidaan tavoittaa ASIAKKAAT CUSTOMER SEGMENTS Kuvaa, ketkä ovat palvelun pääasiallisia asiakasryhmiä ja käyttäjiä KUSTANNUSRAKENNE COST STRUCTURE 7 Kustannusrakenne kertoo, että mistä palvelun tai tuotteen kiinteät ja muuttuvat kustannukset muodostuvat TULOVIRRAT REVENUE STREAMS 6 Tulovirrat kuvaa palvelun ansaintalogiikkaa, eli miten palvelun avulla saadaan tuloja, mistä tulot muodostuvat ja millä on katteella palelua tarjotaan

9 6. Yrityksen nimen pohdintaa Aika: 30 minuuttia Tavoitteet Tavoitteena on, että tiimi oppii ideoimaan ja suunnittelemaan luovasti omia ja koko tiimin vahvuuksia hyödyntäen sekä yhdessä valitsemaan NY -yritykselle sopivan nimen. Materiaalit Fläppipaperia, tusseja, tietoliikenneyhteydet. Nimi on osa yrityksen imagoa ja erittäin tärkeä asia, josta yritys tunnetaan ja muistetaan. Osuva nimi kertoo yrityksestä paljon. Nimen tavoitteena on jäädä ihmisten mieleen. NY Vapaaehtoinen voi tulla rastille kertomaan edustamansa yrityksen nimen historiasta. Jokainen tiimiläinen kirjoittaa ensin yrityksen nimiehdotuksia fläppipaperille (vähintään 4 kukin). Ideoinnin jälkeen keskustellaan, millaisia mielikuvia nimiehdotukset tuovat tiimiläisille. Kannattaa pohtia, onko yrityksen nimen tarkoitus kertoa jotain toiminnasta tai yrittäjistä? Jos päädytään vieraskieliseen nimeen, kannattaa tarkistaa, mitä sana tarkoittaa ettei tule ikävää yllätystä! Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämästä sivustosta voi tarkistaa, onko saman nimisiä yrityksiä olemassa. Myös Suomen yrittäjien sivuilta saa hyviä neuvoja ja vinkkejä, millaisiin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota nimeä pohdittaessa: Mikä tiimiläisistä on yrityksen nimessä tärkeintä?

10 7. Logo Aika: 10 minuuttia Tavoitteet Tavoitteena on, että ryhmä oppii ideoimaan ja suunnittelemaan luovasti ryhmän vahvuuksia hyödyntäen sekä luomaan yhdessä ryhmälle logon. Rastin tavoitteena on lisätä luovaa yhteistyötä. Materiaalit Valkoista ja värillistä paperia, tusseja, värikyniä, kartonkia, liimaa, teippiä, sakset. Kerro ryhmälle, että logo on osa yrityksen imagoa ja siitä yritys tunnetaan ja muistetaan. Osuva nimi ja logon muoto ja väri kertovat yrityksestä paljon. Logon tavoitteena on jäädä ihmisten mieleen. Keskustelkaa eri yritysten ja yhteisöjen logoista. NY Vapaaehtoinen voi tulla rastille kertomaan edustamansa yrityksen nimen ja logon historiasta. Kannusta ryhmää miettimään, mistä he haluavat, että heidän tuleva yrityksensä tunnetaan: värinä, logoina, kuvioina? Ryhmän tehtävänä on suunnitella, luonnostella ja tehdä useita erilaisia logomalleja tai prototyyppejä, joista ryhmä yhdessä valitsee parhaan. Ryhmä voi keskenään päättää logon suunnittelun tehtäväjaosta. Tärkeää on hyödyntää erilaisia vahvuuksia (suunnittelu, piirtäminen, maalaaminen, muu visualisointi). Logon suunnitteluun voi käyttää ikoneita, joita löytyy täältä Lopuksi Merkitse paperille mitä positiivisia asioita tai kehitettävää huomasit ryhmän työskentelyssä. Keskustele hetki rastista ja suorituksista ryhmän kanssa. Mitä tästä opimme? Mikä oli rastin idea, punainen lanka? Millainen logo on unelmalogo?

11 8. Myyntipuhe, hissipuhe eli pitch Aika: 45 minuuttia valmistelu ja 30 minuuttia kaikkien tiimien hissipuheiden esittämiseen. Tavoite Hyvä myyntipuhe on työelämän perustaito. Sen avulla erotut työhaastattelussa, saat ideoita eteenpäin, hankit rahoitusta tai viimeistelet kaupat. Tämä tiivis esitys kertoo yleisölle olennaisen liikeidean ytimestä. Tavoitteena on, että tiimi valmistelee ja esittää noin 3 minuutin myyntipuheen eli pitchin yrityksestään. Pitchejä on yleisesti eri mittaisia: 30 sekunnin, 3 minuutin, 5 minuutin ja 10 minuutin. Pitchissä voi käyttää tukena esimerkiksi Powerpoint -esitystä. Tiimi voidaan jakaa kahteen ryhmään. Toiset ryhmässä tekevät yksinkertaisen Powerpoint - esityksen pitchin tueksi ja toiset miettivät esityksen sisältöä mitä käytännössä kerrotaan? Esitystä tehtäessä on hyvä muistaa sääntö, yksi asia per dia. Kolmen minuutin pitchissä ei ole aikaa kertoa kaikkea yrityksestä, joten kannattaa kiinnittää huomiota tärkeimpiin kohtiin, joita voivat olla esimerkiksi: 1. Yrityksen nimi 2. Ongelma, joka ihmisillä on 3. Teidän ratkaisu tähän ongelmaan 4. Teidän tuotteen / palvelun lyhyt esittely (tärkeimmät ominaisuudet, jotka tuovat arvoa) 5. Kohderyhmä, ketkä ovat asiakkaitanne? 1. Jos ehditte haastatella potentiaalisia asiakkaita, kannattaa se mainita 6. Liiketoimintamalli (esim. hinnoittelu, myyntikanavat, markkinointikanavat) Vinkit hissipuheeseen 1. Kiteyttäminen. Sano nasevasti kuka olet, mitä teet, miksi ja mitkä ovat tavoitteenne 2. Erottautuminen. Mieti, mikä on se asia, josta haluat että teidät muistetaan. 3. Ryhti. Muista hyvä ryhti ja katsekontakti. Ryhdikkäänä myös ääni kulkee paremmin. 4. Harjoitus. Esitystä kannattaa harjoitella useamman kerran ja mukana kannattaa pitää muistilappua. 5. Pyytäkää palautetta. Jos kukaan ei muista mitään esityksestä, siinä on jotakin pielessä. 6. Muokatkaa aina puhe tilanteen ja tavoitteen mukaan.

12 9. PowerPoint Hyvä esitys! Aika: 30 minuuttia Tavoitteet Tavoitteena on tehdä omasta liikeideasta hyvä PowerPoint-esitys pitchauksen tueksi. PowerPointesityksiä tehdään laajalti työelämässä, joten jokaisen olisi hyvä sellainen oppia tekemään, vaikka yritysidea onkin yhteinen. Materiaalit PowerPoint-ohjelmisto asennettuna tietokoneelle tai Google Slides ohjelma Google Drivessa ja tietokone Hyvä visuaalinen esitys on olennainen osa pitchaamista. Esitysgrafiikkaa tarvitaan usein havainnollistamaan esityksen tärkeimpiä osioita. Esitysgrafiikalla on hyvä korostaa niitä asioita, joiden halutaan jäävän mieleen. Avaa tietokoneeltasi PowerPoint ohjelma tai verkkoselaimessa Google Drive sivusto, josta löydät Google Slides ohjelman. Suositeltu diaesityksen pituus on 4-8 diaa. Ensimmäisen dian tarkoitus on antaa muistijälki katsojalle. Usein ensimmäiseen diaan laitetaan yrityksen logo ja nimi. Seuraavissa dioissa kannattaa tuoda esille yksinkertaisella tavalla mitä teemme, miten teemme, kenelle teemme ja kuinka kuulija voi ostaa tuotteen/palvelun. Muistakaa, että kuvat kertovat enemmän, kuin tuhat sanaa. Ilmaisia kuvia löytyy erilaisista kuvapankeista, kuten ja Kuvapankkien kuvien käyttöoikeus on usein rajaton, mutta muista silti aina tarkistaa jokaisen kuvan kohdalla kuvan käyttö- ja tekijänoikeudet ja tarvitseeko niitä merkitä. Kirjoittakaa dioihin enintään muutamat pääpointit, joiden tarkoitus on jäädä katsojan mieleen. Fonttikoko kannattaa asettaa 40 ylöspäin. Esitys lopetetaan kiitokseen!

13 10. Muistio Aika: 30 minuuttia Tavoite: Työskentelyn päätteeksi on hyvä kirjata päätökset, vastuut, viestintä ja tulevaisuutta koskevat asiat muistioksi. Muistion voi aina ottaa esiin ja tarkistaa, mitä olemme sopineet. : Ideat ja ajatukset vaativat vielä kypsyttelyä ja sitä onkin hyvä tehdä. Sen vuoksi on tärkeää, että keskeiset asiat ovat muistissa sekä muistiossa että visuaalisessa muodossa PowerPoint-esityksessä. Muistio on tärkeä asiakirja, joihin kirjataan muistiin sovittuja päätöksiä, ilmoitetaan toimintatavoista, jaetaan tietoa, vastuita ja tehtäviä, ohjataan ja raportoidaan. Muistio on tyyliltään selkeä ja tiivis, johon kootaan pääasiat selkeästi luettavaan muotoon. Muistion laatimisessa pätevät yleiset asiakirjoittamisen piirteet: Lyhyet virkkeet Selkeät lauserakenteet Yhden asiakokonaisuuden sisältävät kappaleet Asioiden erottamista helpottavat otsikot ja tehosteet

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

Luovuus ja työorganisaatio

Luovuus ja työorganisaatio Luovuus ja työorganisaatio Ideointi, kokeilut, pitchaus 5 op kurssi 27.10 15.12.2015 Janita Saarinen Janita Saarinen, TAMK 1 Kurssin kulku, tiistaisin klo 17-20 27.10 Mitä luovuus on? 3.11 Luovuus prosessina,

Lisätiedot

Just duunit. Kevät 2015

Just duunit. Kevät 2015 Just duunit Kevät 2015 Just duunit Mitä tehdään? Perustetaan yritys. Miten tehdään? Keksitään yritysidea. Perustetaan yritys. Laaditaan kirjallinen yrityssuunnitelma. Toteutetaan! Just duunit: Tavoite

Lisätiedot

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään.

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään. 28.12.2007 HN Palvelun tuotteistaminen, palvelutuote Miksi on oltava tuote? Jotta olisi jotain myytävää! Voiko osaaminen olla tuote? Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta

Lisätiedot

TEHTÄVÄOHJEET ILMASTONMUUTOKSEN SEURAUKSET

TEHTÄVÄOHJEET ILMASTONMUUTOKSEN SEURAUKSET TEHTÄVÄOHJEET ILMASTONMUUTOKSEN SEURAUKSET HEIPÄHEI! Ja tervetuloa EduCycle-tehtävien pariin! Alta löydät muutaman ohjeen, joiden avulla navigoit tehtävien läpi jouhevasti. 1. EduCycle-tehtävät on jaettu

Lisätiedot

Kilpailija-analyysi - markkinatilanne

Kilpailija-analyysi - markkinatilanne Kilpailija-analyysi - markkinatilanne Tässä modulissa kyse on siitä, että kirkastetaan ja haetaan faktoja markkinatilanteesta, jotta tiedämme, missä olemme suhteessa muihin sekä miten voisimme sitten erottua

Lisätiedot

SUOMI100-MESSUJEN VALMISTELUTUNNIT

SUOMI100-MESSUJEN VALMISTELUTUNNIT SUOMI100-MESSUJEN VALMISTELUTUNNIT 1. ENSIMMÄINEN TUNTI: tiistai 19.9. klo 11.00 11.45 Kaikille 9.luokkalaisille yhtä aikaa luokassa X! n. klo 11.00, n. 15 20 min LÄMMITTELY/VIRITTÄYTYMINEN AIHEESEEN MINDMAP

Lisätiedot

Projektin suunnittelu 71A00300

Projektin suunnittelu 71A00300 Projektin suunnittelu 71A00300 Tiimijako Projektisuunnitelma 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Projektitiimi Projektin tausta Projektin tavoitteet Tiimin roolit Sisäinen viestintä Riskianalyysi Aikataulutus Projektisuunnitelman

Lisätiedot

Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus

Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus Yhteistoiminnalla kohti vammaisen lapsen ja perheen hyvää elämää -innopaja 9.4.2013 Riihimäki Työskentelyn ohjeistus Alun puheenvuoroissa esiteltiin

Lisätiedot

Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen?

Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen? Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen? 1 Olet päättänyt perustaa yrityksen tai olet sen jo perustanut. Kertoaksesi potentiaalisille asiakkaillesi, että olet olemassa,

Lisätiedot

OSALLISUUSPROSESSIN ARVIOINTI MENETELMÄN KULKU: Citisense Kouluttajatiimi Hakakatu 1 L 106 89600 Suomussalmi citisense@citisense.

OSALLISUUSPROSESSIN ARVIOINTI MENETELMÄN KULKU: Citisense Kouluttajatiimi Hakakatu 1 L 106 89600 Suomussalmi citisense@citisense. METHOD Citisense Kouluttajatiimi Hakakatu 1 L 106 89600 Suomussalmi citisense@citisense.fi 050 3645 070 OSALLISUUSPROSESSIN ARVIOINTI TAVOITE: Arvioida osallisuuden tasoa palvelutuotantoprosessin eri osissa

Lisätiedot

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start 2. painos 2019 Julkaisija ja kustantaja: Varsinais-Suomen Yrittäjät Tekijät: Johanna Vainio ja Hanna Tarvainen / Varsinais-Suomen Yrittäjät Valokuvat: Emmi

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Uusien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistaminen ja pitchaus: Osa 3. pitchaus

Uusien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistaminen ja pitchaus: Osa 3. pitchaus 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Uusien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistaminen ja pitchaus: Osa 3 Uusien liiketoimintamahdollisuuksien pitchaus Hanke on rahoitettu Euroopan komission tuella. Tästä julkaisusta

Lisätiedot

Opiskelutaidot Tiina Kerola

Opiskelutaidot Tiina Kerola Opiskelutaidot 29.10.2015 Tiina Kerola Opiskelutaidot osana opiskelukykyä Omat voimavarat Persoonallisuus Identiteetti Elämänhallinta Elämäntilanne ja olosuhteet Sosiaaliset suhteet Fyysinen ja psyykkinen

Lisätiedot

CV-OPAS. Ansioluettelon lyhyt oppimäärä

CV-OPAS. Ansioluettelon lyhyt oppimäärä CV-OPAS Ansioluettelon lyhyt oppimäärä Millainen on hyvä CV? Ansioluettelo, Curriculum Vitae eli CV, on työnhaun tärkein ja käytetyin asiakirja ja se kannattaa tehdä ajatuksella. Hyvä CV on looginen ja

Lisätiedot

Vahvuudet: Mitä on tiiminne osaaminen suhteessa valitsemaanne yritykseen perusteluineen

Vahvuudet: Mitä on tiiminne osaaminen suhteessa valitsemaanne yritykseen perusteluineen KILPAILUTEHTÄVÄ: YRITTÄJYYS A1: Case yritys Joukkue valitsee case yrityksen annetuista oikeista yrityksistä saamansa pohjatiedon perusteella. Joukkue perustelee valintansa joukkueensa vahvuuksilla/osaamisella

Lisätiedot

TAITAJAMÄSTARE 2012 YRITTÄJYYS Semifinaalit Joensuu/ Helsinki / Seinäjoki/ Rovaniemi 18.1.2012

TAITAJAMÄSTARE 2012 YRITTÄJYYS Semifinaalit Joensuu/ Helsinki / Seinäjoki/ Rovaniemi 18.1.2012 TAITAJAMÄSTARE 2012 YRITTÄJYYS Semifinaalit Joensuu/ Helsinki / Seinäjoki/ Rovaniemi 18.1.2012 Päivämäärä Lajin vastuuhenkilöt: Tea Ruppa, lajivastaava, Jyväskylän ammattiopisto Semifinaalikoordinaattori:

Lisätiedot

NY 24h -leiri. Sisällysluettelo Liiketoimintarastit

NY 24h -leiri. Sisällysluettelo Liiketoimintarastit Sisällysluettelo Liiketoimintarastit 1 Sisällysluettelo 2 Ennakkotehtävä 3 Expertti 4 Ideanäyttely 5 Idearuutu 1/2 6 Idearuutu 2/2 7 SWOT 1/2 8 SWOT 2/2 9 LIITE: SWOT 10 Nimi & logo 11 Tuote Mitä hyötyä

Lisätiedot

Helsinki, Espoo, Tampere, Lappeenranta, Loimaa, Vaasa, Iisalmi, Oulu

Helsinki, Espoo, Tampere, Lappeenranta, Loimaa, Vaasa, Iisalmi, Oulu 1 TAITAJA 2014 YRITTÄJYYS Semifinaali, paikkakuntaxxx Osoite:XXX Lajin semifinaalivastaavat: paikallinen koordinaattori Tuomarit: XXX XXX XXX Paikkakunnat: Helsinki, Espoo, Tampere, Lappeenranta, Loimaa,

Lisätiedot

Ryhmämallitusohje 2016

Ryhmämallitusohje 2016 LUONTAISET TAIPUMUKSET Ryhmämallitusohje 2016 Kalevi Sipinen RYHMÄMALLITUSOHJEITA: VAIHE 1 Mallittamalla otetaan tietoiseen käyttöön olemassa olevia taitoja/mestaruutta LUONTAISET TAIPUMUKSET RYHMÄMALLITUS:

Lisätiedot

Moduuli 8 Tapausesimerkki, osa I: Katsaus verkko-observatorioon - Parhaat käytännöt

Moduuli 8 Tapausesimerkki, osa I: Katsaus verkko-observatorioon - Parhaat käytännöt 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Moduuli 8 Tapausesimerkki, osa I: Katsaus verkko-observatorioon - Parhaat käytännöt Hanke on rahoitettu Euroopan komission tuella. Tästä julkaisusta (tiedotteesta) vastaa ainoastaan

Lisätiedot

Seuratoiminnan. Tämä on seuroille tarkoitettu työkirja urheiluseuran tulevaisuuden pohtimiseen. Kokoa tiimi omasta seurasta.

Seuratoiminnan. Tämä on seuroille tarkoitettu työkirja urheiluseuran tulevaisuuden pohtimiseen. Kokoa tiimi omasta seurasta. Seuratoiminnan Tulevaisuus Miten meidän urheiluseuramme menestyy muuttuvassa maailmassa? 1 Kokoa tiimi omasta seurasta. Tämä on seuroille tarkoitettu työkirja urheiluseuran tulevaisuuden pohtimiseen. 2

Lisätiedot

Mistä kannattaa aloittaa?

Mistä kannattaa aloittaa? Olet saanut yritysidean ja päättänyt perustaa yrityksen. Yhtä aikaa muiden perustamistoimenpiteiden kanssa täytyy alkaa miettimään yrityksen markkinointia. Ilman markkinointia yrityksellä ei ole yhtään

Lisätiedot

Tiimin muodostaminen seurassa

Tiimin muodostaminen seurassa Tiimiharjoitukset Tiimityössä on taikaa! Tiimin muodostaminen seurassa Kun seurasi aloittaa seuratoiminnan kehittämisen Tähtiseuraksi tai jatkaa kehittämistä kohti uutta auditointia suosittelemme toimimaan

Lisätiedot

Green Entrepreneurship Training - Underpinning Prosperity

Green Entrepreneurship Training - Underpinning Prosperity Jatkuvan ammatillisen kehittymisen koulutusohjelma Moduuli 8 tapaustutkimus osa I: Katsaus GET UP - observatorioon parhaat käytännöt (2,16 tuntia) (lähiopetus) Projektin nimi: Lyhenne: Projektin nro: Green

Lisätiedot

Innovaattorin ideakartta

Innovaattorin ideakartta Innovaattorin ideakartta Innovaattorin ideakartta on innovaattorin ensimmäinen ajattelun työkalu. Sen on tarkoitus aktivoida sinut ajattelemaan innovaatiosi taustaa ja sen toimintaympäristöä. Ideakartta

Lisätiedot

TYÖHAASTATTELU- OPAS

TYÖHAASTATTELU- OPAS TYÖHAASTATTELU- OPAS Työhaastattelu Työhaastattelu on työnhakijan ja rekrytoivan tahon vuorovaikutteinen kohtaaminen. Haastattelussa käydään yleensä läpi sekä työnhakijan persoonaan että ammattitaitoon

Lisätiedot

TOIMINTA-KORTTI Yhdessäolon riemua MIELEN- TERVEYS

TOIMINTA-KORTTI Yhdessäolon riemua MIELEN- TERVEYS TOIMINTA-KORTTI Mielenterveyden käsi Tavoitteena pohtia omaa ja työyhteisön mielenterveyttä mielenterveyden käsi -kuvan avulla. 1. Miltä oma kätesi näyttää, kun tarkastelet sitä kuvan kysymysten avulla?

Lisätiedot

YRITTÄJYYSINFO torstai 17.10. Auvo Turpeinen

YRITTÄJYYSINFO torstai 17.10. Auvo Turpeinen YRITTÄJYYSINFO torstai 17.10 Auvo Turpeinen Uusyrityskeskus toiminta: Elinkeinoelämän perustama yhteistoimintajärjestö 31 alueellista yhdistystä, yli 80 neuvontapistettä Suomessa vuodesta -89 saakka Jäseninä

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT

OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT Markkinointi on Asiakaslähtöistä ajattelu Tuote-, hinta-, jakelutie- ja viestintäratkaisujen tekemistä ja toimenpiteiden toteuttamista mahdollisimman hyvän taloudellisen

Lisätiedot

LEAN STARTUP Ongelmakuvaus, käyttäjä ja asiakas. SCI-projektikurssi sessio 16.10.2015 Tuomo Aura

LEAN STARTUP Ongelmakuvaus, käyttäjä ja asiakas. SCI-projektikurssi sessio 16.10.2015 Tuomo Aura LEAN STARTUP Ongelmakuvaus, käyttäjä ja asiakas SCI-projektikurssi sessio 16.10.2015 Tuomo Aura PÄIVÄN OHJELMA Alkuosa Missä mennään? Ryhmän juliste Ideoiden esittely ja kommentointi Business model Tauko

Lisätiedot

Työpaikan pelisäännöt. PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ Strategia ja tukipalvelut

Työpaikan pelisäännöt. PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIYHTYMÄ Strategia ja tukipalvelut Työpaikan pelisäännöt Perusteet pelisäännöille Lainsäädännössä on määritelty yleisluontoisesti työnantajan ja työntekijöiden oikeudet ja velvollisuudet työsuhteessa sekä annettu yleisiä ohjeita käyttäytymisestä

Lisätiedot

Verkkokoulutuksella tehokkaasti eteenpäin Herätä uteliaisuus - halu oppia lisää avaa oivallus uuteen ajatteluun sekä ymmärrykseen!

Verkkokoulutuksella tehokkaasti eteenpäin Herätä uteliaisuus - halu oppia lisää avaa oivallus uuteen ajatteluun sekä ymmärrykseen! SISÄLLÖNTUOTANNON OPAS Verkkokoulutuksella tehokkaasti eteenpäin Herätä uteliaisuus - halu oppia lisää avaa oivallus uuteen ajatteluun sekä ymmärrykseen! Kuinka verkkokoulutus tehdään? Lanseeraus Aloitetaanpa

Lisätiedot

Yrityksen juoksevat asiat. Lyhyt keskustelu nykyisen yrityskulttuurin vahvuuksista ja heikkouksista.

Yrityksen juoksevat asiat. Lyhyt keskustelu nykyisen yrityskulttuurin vahvuuksista ja heikkouksista. Päivän ohjelma. 7:30 Aamiainen 8:30 Hyvän aamun aloitus. Mieli ja keho auki. 8:40 Tervetuloa! 8:45 Johtoryhmätyöskentelyä. Yrityksen juoksevat asiat. Lyhyt keskustelu nykyisen yrityskulttuurin vahvuuksista

Lisätiedot

Tietoisuuden lisääminen vihreästä liiketoiminnasta: Osa 1 Tietoisuuden lisääminen Mitä se tarkoittaa?

Tietoisuuden lisääminen vihreästä liiketoiminnasta: Osa 1 Tietoisuuden lisääminen Mitä se tarkoittaa? 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Tietoisuuden lisääminen vihreästä liiketoiminnasta: Osa 1 Tietoisuuden lisääminen Mitä se tarkoittaa? Hanke on rahoitettu Euroopan komission tuella. Tästä julkaisusta (tiedotteesta)

Lisätiedot

Mitä on markkinointiviestintä?

Mitä on markkinointiviestintä? Mitä on markkinointiviestintä? Tiina Karppinen 17.3.2011 Markkinointiviestintä on yrityksen ulkoisiin sidosryhmiin kohdistuvaa viestintää, jonka tarkoituksena on välillisesti tai suoraan saada aikaan kysyntää

Lisätiedot

Projektin suunnittelu A71A00300

Projektin suunnittelu A71A00300 Projektin suunnittelu A71A00300 Projektisuunnitelma 1. Projektitiimi 2. Projektin tausta 3. Projektin tavoitteet 4. Tiimin roolit 5. Sisäinen viestintä 6. Riskianalyysi 7. Aikataulutus Projektisuunnitelman

Lisätiedot

DigiReWork - digitaalisuus työelämän uudistajana

DigiReWork - digitaalisuus työelämän uudistajana DigiReWork - digitaalisuus työelämän uudistajana Googlen työkalut 7.11.2017 Google Nykyään osa 2015 perustettua emoyhtiötä Alphabet:ia Tunnettu sähköpostistaan gmail, selaimestaan Chrome sekä tietenkin

Lisätiedot

Business paja. Pekka Kess,

Business paja. Pekka Kess, Business paja Pekka Kess, 10.5.2017 1 9.5.2017 Osmo Kauppila & Pekka Kess / University of Oulu Liiketoimintamalli Liietoimintamalli Arvolupauksessa (value proposition) on kysymys siitä, kuinka asiakkaat

Lisätiedot

Torstai1 Ratkaisujen ideointi. Jamk Innovointipäivät

Torstai1 Ratkaisujen ideointi. Jamk Innovointipäivät Torstai1 Ratkaisujen ideointi Jamk Innovointipäivät Olemme saaneet eilen toimeksiannon, ja tutkineet saaneet käsityksen asiakkaiden tarpeita ja toiveista kehityskohteeseen liittyen. Nyt siirrymme ideoimaan

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Sana kampanja on peräisin ranskalaisesta sanasta campagne ja tarkoittaa että, pyritään vaikuttamaan

Lisätiedot

Esimiehen opas erityisesti vuorotyötä tekevissä yksiköissä

Esimiehen opas erityisesti vuorotyötä tekevissä yksiköissä Työhyvinvointikyselyn tulosten käsittely ja hyvinvointisuunnitelman laatiminen työyksikön hyvinvointipajassa Esimiehen opas erityisesti vuorotyötä tekevissä yksiköissä Lapin sairaanhoitopiirin työhyvinvointisyke

Lisätiedot

Suunnitelma työpaikkavalmentajana toimimiseen

Suunnitelma työpaikkavalmentajana toimimiseen Suunnitelma työpaikkavalmentajana toimimiseen Sisältö Työn räätälöinti on työn mukauttamista yksilöllisin edellytyksin Työelämän pelisäännöt ja työelämätaidot SWOT-analyysi: Mitä työpaikallani työntekijältä

Lisätiedot

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalista mediaa kannattaa hyödyntää tiedottamisessa ja markkinoinnissa monipuolisesti. Somen avulla tieto tapahtumastanne voi

Lisätiedot

Tilaisuuden aloittaminen

Tilaisuuden aloittaminen Osallistaminen ja tavoitteiden selkiyttäminen fasilitoinnin keinoin Kari Kukkola Tilaisuuden aloittaminen 2 > Fasilitaattorin käsikirja > Aloittaminen Osallistavan työpajan aloittaminen Tilan rakentaminen

Lisätiedot

Harjoite 2: Psyykkinen lajianalyysi urheilijan tekemänä

Harjoite 2: Psyykkinen lajianalyysi urheilijan tekemänä Harjoite 2: Psyykkinen lajianalyysi urheilijan tekemänä 30-60 minuuttia ryhmätöinä tai yksin, Harjoituslomakkeet ja kynät voi suorittaa osissa Tavoitteet Pohtia, minkälaisia ominaisuuksia ja taitoja omassa

Lisätiedot

Tietoisuuden lisääminen vihreästä liiketoiminnasta: Osa 3 Miten tiedät, että se toimii?

Tietoisuuden lisääminen vihreästä liiketoiminnasta: Osa 3 Miten tiedät, että se toimii? 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Tietoisuuden lisääminen vihreästä liiketoiminnasta: Osa 3 Miten tiedät, että se toimii? Hanke on rahoitettu Euroopan komission tuella. Tästä julkaisusta (tiedotteesta) vastaa ainoastaan

Lisätiedot

Keksijän muistilista auttaa sinua jäsentämään keksintöäsi ja muistuttaa asioista, joita on hyvä selvittää.

Keksijän muistilista auttaa sinua jäsentämään keksintöäsi ja muistuttaa asioista, joita on hyvä selvittää. Keksijän muistilista auttaa sinua jäsentämään keksintöäsi ja muistuttaa asioista, joita on hyvä selvittää. Oletko tehnyt uuden keksinnön ja mietit, miten tehdä keksinnöstäsi liiketoimintaa? Miten keksintöäsi

Lisätiedot

Projektin suunnittelu A71A00300

Projektin suunnittelu A71A00300 Projektin suunnittelu A71A00300 PESTLE-malli Poliittinen - mitä poliittisia riskejä projektiin voi liittyä? (verotus, hallinto ) Ekonominen - mitä taloudellisia riskejä projektiin liittyy? (työvoiman saatavuus,

Lisätiedot

ARVIOINTILOMAKE / VIHERALAN AMMATTITUTKINTO Määräys 46/011/2015 Viheralan yrittäjänä toimiminen

ARVIOINTILOMAKE / VIHERALAN AMMATTITUTKINTO Määräys 46/011/2015 Viheralan yrittäjänä toimiminen TUTKINNON SUORITTAJAN NIMI SYNTYMÄAIKA ARVIOINTIKOKOUKSEN TIEDOT AIKA PAIKKA ARVIOINTIKRITEERIT HAVAINTOJA TUTKINTOSUORITUKSESTA Viheralan yrittäjänä toimimisen edellytyksien arvioiminen Yrittäjävalmiuksien

Lisätiedot

Cross-Border Citizen Scientists (CBCS)

Cross-Border Citizen Scientists (CBCS) Businessteeman yrittäjyyspaja 2013 CrossBorder Citizen Scientists (CBCS) TERVETULOA! Elena Ruskovaara LUT 1 Yrityspajan ohjelmaa ja teemoja Suunnitellaan pienryhmissä kuvitteellinen rajan pinnassa toimiva

Lisätiedot

Maailmanperinnöstä voimaa paikallisiin palveluihin TUOTTEISTAMISEN VALMENNUSOHJELMA

Maailmanperinnöstä voimaa paikallisiin palveluihin TUOTTEISTAMISEN VALMENNUSOHJELMA Maailmanperinnöstä voimaa paikallisiin palveluihin TUOTTEISTAMISEN VALMENNUSOHJELMA 2016-2017 Valmennusohjelman tavoite o Valmennusohjelman tavoitteena on kehittää nykyistä sekä tuotteistaa uutta palvelu-

Lisätiedot

Workshop Palveluiden ideointi ja kehittäminen Miia Lammi Muotoilukeskus MUOVA. Ohjelma. Luovuuden ainekset. Odotukset.

Workshop Palveluiden ideointi ja kehittäminen Miia Lammi Muotoilukeskus MUOVA. Ohjelma. Luovuuden ainekset. Odotukset. Workshop 30.3.2017 Palveluiden ideointi ja kehittäminen Miia Lammi Muotoilukeskus MUOVA Workshopin tavoitteena on oppia, miten palveluita ideoidaan ja kehitetään palvelumuotoilun menetelmien avulla. Workshop

Lisätiedot

10 TAPAA KÄYTTÄÄ IDEASEINÄÄ

10 TAPAA KÄYTTÄÄ IDEASEINÄÄ 10 TAPAA KÄYTTÄÄ IDEASEINÄÄ Ideoi, inspiroidu, innovoi pienessä tai suuressa ryhmässä AE Partners Oy MIKÄ ON IDEA WALL? Idea Wall on verkkopalvelu, jossa osallistujat jakavat avoimesti ja anonyymisti ideoita

Lisätiedot

Näin suunnittelet ja rakennat oman verkkokurssin. Työkirja. TiiaKonttinen

Näin suunnittelet ja rakennat oman verkkokurssin. Työkirja. TiiaKonttinen Näin suunnittelet ja rakennat oman verkkokurssin Työkirja TiiaKonttinen Hei, ihan huippua, että latasit tämän oppaan ja haluat oppia, miten voit suunnitella ja tehdä oman verkkokurssisi. Tämän työkirjan

Lisätiedot

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi Selkoesite Kiinni työelämään te-palvelut.fi Kiinni työelämään Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa työpaikkaa? Mietitkö, mitä taitoja sinun pitää opetella, jotta saat kiinnostavan työpaikan? Haluatko perustaa

Lisätiedot

Markkinoinnin punainen lanka: tavoitteenasetanta ja strategiavalinnat Jussi Junikka ja Nina Lehtomäki

Markkinoinnin punainen lanka: tavoitteenasetanta ja strategiavalinnat Jussi Junikka ja Nina Lehtomäki Markkinoinnin punainen lanka: tavoitteenasetanta ja strategiavalinnat Jussi Junikka ja Nina Lehtomäki 20.10.2017 Markkinoinnin punainen lanka 20.10. Tavoitteenasetanta ja strategiavalinnat Markkinoinnin

Lisätiedot

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA Sisällysluettelo: 1. Johdanto 2. Omien taitojen tunnistaminen 3. Omista taidoista kertominen 4. Työnhaun viidakko 5. Miten ylläpitää motivaatiota? 6. Työntekijöiden terveisiä

Lisätiedot

Tulevaisuusverstas. Toiminnallinen tehtävä

Tulevaisuusverstas. Toiminnallinen tehtävä Toiminnallinen tehtävä Tulevaisuusverstas Tulevaisuusverstaassa pohditaan omaa roolia ja toimintaa kestävän kehityksen edistämisessä. Lisäksi tavoitteena on oppia tulevaisuusajattelua: ymmärtää, että nykyiset

Lisätiedot

Hankkeen viestintä ja tuloksista kertominen

Hankkeen viestintä ja tuloksista kertominen Hankkeen viestintä ja tuloksista kertominen Koonti Näkyy, kuuluu ja vaikuttaa! -tulosviestinnän koulutuksen (Tampere 8.12.2016) materiaaleista. Kaikki päivän materiaalit löydät: https://1drv.ms/f/s!anjvcgvt_x1ehddqn-tspw6v2x_ffg

Lisätiedot

MUUTA OSAAMINEN RAHAKSI. Näin erotut kilpailijoista ja saat lisää asiakkaita ja myyntiä

MUUTA OSAAMINEN RAHAKSI. Näin erotut kilpailijoista ja saat lisää asiakkaita ja myyntiä MUUTA OSAAMINEN RAHAKSI Näin erotut kilpailijoista ja saat lisää asiakkaita ja myyntiä MUUTA OSAAMINEN RAHAKSI -TEHOVALMENNUS Näin erotut kilpailijoista ja saat lisää asiakkaita ja myyntiä Liian pieni

Lisätiedot

Kaksinkertainen mahtis

Kaksinkertainen mahtis Luovat harjoitukset Kaksinkertainen mahtis Palautteenantoharjoitus tavoite: yksityiskohtainen palautteen sanallistaminen ja luokkakaverin vahvuuksien tukeminen ja kehittäminen kesto 20 min Tehdään ensin

Lisätiedot

Työkirja sisältää tyhjiä sivuja Unelmakartan tekoon

Työkirja sisältää tyhjiä sivuja Unelmakartan tekoon Työkirja sisältää tyhjiä sivuja Unelmakartan tekoon Unelmista Meillä kaikilla on unelmia; mielen aitoja ilmaisuja jostain paremmasta. Unelmat vievät meitä eteenpäin ja kehittävät meitä ihmisinä. Antamalla

Lisätiedot

Haloo - Kuuleeko kukaan? Innostu viestinnästä!

Haloo - Kuuleeko kukaan? Innostu viestinnästä! Haloo - Kuuleeko kukaan? Innostu viestinnästä! Innostu ja innosta viestintä on kivaa! Viestintä ei ole pakollinen paha, vaan huikea mahdollisuus. Pienillä askelilla eteenpäin, hyvä viestintä sujuvoittaa

Lisätiedot

Onko sinun ideasi seuraava menestystarina? Pyydä asiantuntija-arvio alueesi Tuoteväylä-tiimistä

Onko sinun ideasi seuraava menestystarina? Pyydä asiantuntija-arvio alueesi Tuoteväylä-tiimistä Onko sinun ideasi seuraava menestystarina? Pyydä asiantuntija-arvio alueesi Tuoteväylä-tiimistä Tuo ideasi Tuoteväylän asiantuntijoiden arvioitavaksi Onko sinulla uusi innovatiivinen idea, josta voisi

Lisätiedot

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram

Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille. Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalisen median ohjeistus järjestäjille Facebook, Twitter & Instagram Sosiaalista mediaa kannattaa hyödyntää tiedottamisessa ja markkinoinnissa monipuolisesti. Somen avulla tieto tapahtumastanne voi

Lisätiedot

Ideasta innovaatioksi. Panu Kuosmanen Aalto-yliopisto, Innovaatiopalvelut

Ideasta innovaatioksi. Panu Kuosmanen Aalto-yliopisto, Innovaatiopalvelut Ideasta innovaatioksi Panu Kuosmanen Aalto-yliopisto, Innovaatiopalvelut Esittelyä Teknologiansiirtopäällikkö ja johtava innovaatioasiantuntija, Aalto-yliopisto, 2010 IPR Specialist, Outotec Oyj, 2008

Lisätiedot

DOB-Datasta oivalluksia ja bisnestä valmennuskurssi. Palvelu- ja asiakaslogiikkaan perustuva liiketoimintamalli

DOB-Datasta oivalluksia ja bisnestä valmennuskurssi. Palvelu- ja asiakaslogiikkaan perustuva liiketoimintamalli DOB-Datasta oivalluksia ja bisnestä valmennuskurssi Palvelu- ja asiakaslogiikkaan perustuva liiketoimintamalli 29.3.2017 Klo 12-16 Outi Kinnunen, Laurea Jaakko Porokuokka, Laurea Jyrki Koskinen, COSS cc

Lisätiedot

TEATTERILLISET MENETELMÄT TYÖNOHJAUKSEN VÄLINEENÄ: Kokemuksia Sopimusvuori Ry:stä ja Tredea Oy:stä

TEATTERILLISET MENETELMÄT TYÖNOHJAUKSEN VÄLINEENÄ: Kokemuksia Sopimusvuori Ry:stä ja Tredea Oy:stä 1 TEATTERILLISET MENETELMÄT TYÖNOHJAUKSEN VÄLINEENÄ: Kokemuksia Sopimusvuori Ry:stä ja Tredea Oy:stä Teatteri-ilmaisun ohjaajat Riku Laakkonen & Arttu Haapalainen 2 SOPIMUSVUORI RY Sosiaalipsykiatrisia

Lisätiedot

KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI?

KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI? KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI? Aalto University Executive Education Teemu Malmi Professori, AUSB WORKSHOP Alustus: Budjetti ohjaa, kaikki hyvin? Keskustelu pöydissä Yhteenveto Alustus: Miten varmistan,

Lisätiedot

Liikeidea, liiketoimintasuunnitelma. Yritystoiminta 3 op Timo Pihlajamäki / Jamk / 2008

Liikeidea, liiketoimintasuunnitelma. Yritystoiminta 3 op Timo Pihlajamäki / Jamk / 2008 Liikeidea, liiketoimintasuunnitelma Yritystoiminta 3 op Timo Pihlajamäki / Jamk / 2008 Perustamisprosessi Liikeidea Liiketoiminnan suunnittelu Yrityksen perustaminen Kasvu / kuihtuminen Tuottava liiketoiminta

Lisätiedot

AMMATTINA TAITEILIJA +TOIMINTASUUNNITELMAN LAATIMINEN 2.4.2012 ROVANIEMI MAGENTA-HANKE

AMMATTINA TAITEILIJA +TOIMINTASUUNNITELMAN LAATIMINEN 2.4.2012 ROVANIEMI MAGENTA-HANKE AMMATTINA TAITEILIJA +TOIMINTASUUNNITELMAN LAATIMINEN 2.4.2012 ROVANIEMI MAGENTA-HANKE M A N A G E R I T A I J A S A I L I O M A I N I O D E S I G N @ G M A I L. C O M Materiaalikooste osallistujien käyttöön,

Lisätiedot

DESIGN THINKINGILLÄ MENESTYSTARINA: TAPIOLA PRIVATE. 24.5.2011 Tommi Elomaa Yksikönjohtaja Yksityistalousasiakkaat

DESIGN THINKINGILLÄ MENESTYSTARINA: TAPIOLA PRIVATE. 24.5.2011 Tommi Elomaa Yksikönjohtaja Yksityistalousasiakkaat DESIGN THINKINGILLÄ MENESTYSTARINA: TAPIOLA PRIVATE 24.5.2011 Tommi Elomaa Yksikönjohtaja Yksityistalousasiakkaat Design thinkingin pääaskeleet: Määritä Tutki Ideoi Tee Prototyyppi Kehitä Lanseeraa Opi

Lisätiedot

Elämäntaitojen nelikenttä

Elämäntaitojen nelikenttä Polunvalaisija Elämäntaitojen nelikenttä A B Pitkän aikavälin tavoite Lyhyen aikavälin tavoite Nyt Punnitseminen V a l l i t s e v a t a j a t u k s e t T O I S T O K u i n k a u s e i n a j a t t e l

Lisätiedot

Tulevaisuuden asumisen Koklaamo

Tulevaisuuden asumisen Koklaamo Tulevaisuuden asumisen Koklaamo TERVETULOA TULEVAISUUDEN ASUMISEN KOKLAAMOON Millaisissa kodeissa asumme tulevaisuudessa? Onko koti täynnä elämää helpottavaa teknologiaa? Yleistyvätkö yhteiskäyttö, kierrättäminen

Lisätiedot

Suoritusraportointi: Loppuraportti

Suoritusraportointi: Loppuraportti 1 (5) Suoritusraportointi: Loppuraportti Tiimitehtävä, 20 % kurssin arvosanasta Ryhmän vetäjä toimittaa raportit keskitetysti projektiyrityksille Raportti sisältää kaksi osiota: Johdon tiivistelmän (Executive

Lisätiedot

3. Arvot luovat perustan

3. Arvot luovat perustan 3. Arvot luovat perustan Filosofia, uskonto, psykologia Integraatio: opintojen ohjaus Tässä jaksossa n Omat arvot, yrityksen arvot n Visio vie tulevaisuuteen Osio 3/1 Filosofia Uskonto 3. Arvot luovat

Lisätiedot

Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt

Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt 2018 WWW.PITKOSPUU.FI Sosiaalisen median mahdollisuudet Sosiaalinen media eli some, on tuonut tulleessaan muutoksen markkinointiin niin suunnittelussa kuin toteutuksessa.

Lisätiedot

Unelmien työ (90 min)

Unelmien työ (90 min) Unelmien työ (90 ) Oppitunti on mahdollista toteuttaa myös 45 uutissa. Tällöin toteutetaan kohdat 1, 2 ja 3 (lyhennettyinä) sekä Unelmien työpaikan yksilötyöskentelyosuus (15 ). Voit soveltaa tehtävän

Lisätiedot

Digitaalinen MUOTOILU. Petra Suominen

Digitaalinen MUOTOILU. Petra Suominen MUOTOILU Petra Suominen petra.suominen@adkreppi.fi Mikä on yrityksen GRAAFINEN ILME ja on mikä sen tarkoitus? Petra Suominen petra.suominen@adkreppi.fi Graafinen ilme on yritykselle tai yhteisölle luotu

Lisätiedot

Oppilaat jaetaan kahteen ryhmään jako kahteen -menetelmällä. Toinen ryhmistä on Nikotiiniryhmä ja toinen Ilman nikotiinia -ryhmä.

Oppilaat jaetaan kahteen ryhmään jako kahteen -menetelmällä. Toinen ryhmistä on Nikotiiniryhmä ja toinen Ilman nikotiinia -ryhmä. HARJOITUS: Nuuskarastit 4.-5. luokkaisille 2-3 rastia Tarvitset: - 4-6 pöytää/pulpettia - maalarinteippiä - Mitä sinulle tulee mieleen sanasta nuuska? -kysymyspaperit - Kolme väittämää nuuskasta -paperit

Lisätiedot

TEKES MYYNTIKLINIKKA. Miten suomalaisista ideoista tehdään menestystarinoita? Tekes Syksy Elsa Ervasti Ervasti Consulting Oy.

TEKES MYYNTIKLINIKKA. Miten suomalaisista ideoista tehdään menestystarinoita? Tekes Syksy Elsa Ervasti Ervasti Consulting Oy. TEKES MYYNTIKLINIKKA Miten suomalaisista ideoista tehdään menestystarinoita? Tekes Syksy 2017 Elsa Ervasti Ervasti Consulting Oy Company AGENDA 9:15 Miten suomalaisista ideoista tehdään menestystarinoita?

Lisätiedot

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Koulutuksen aikana harjoitellaan tiedostojen ja kuvien siirtoa Google Drive-palveluun sekä tiedostojen jakamista Lisäksi harjoitellaan Google Docs (Asikirjat)

Lisätiedot

INNOVAATIOTOIMINNAN RAHOITUS

INNOVAATIOTOIMINNAN RAHOITUS INNOVAATIOTOIMINNAN RAHOITUS Mistä rahoitusta Pekka Kantola Mitä on oltava kunnossa, Mikko Pesonen MISTÄ RAHOITUSTA RAHOITUS KOOSTUU MONISTA PALASISTA Oma rahoitus Raha, selkänahka, harvemmin apportti

Lisätiedot

OPPILASTIEDOTE 2012-2013 TAITEEN PERUSOPETUKSEN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN PÄÄTTÖTYÖ

OPPILASTIEDOTE 2012-2013 TAITEEN PERUSOPETUKSEN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN PÄÄTTÖTYÖ OPPILASTIEDOTE 2012-2013 TAITEEN PERUSOPETUKSEN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN PÄÄTTÖTYÖ PÄÄTTÖTYÖ Keväällä 2013 Vantaan Tanssiopistossa voi suorittaa syventävien opintojen päättötyön. Päättötyön voivat suorittaa

Lisätiedot

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu Alustava liiketoimintasuunnitelma Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu 15.1.2013/LTPT1013 22.4.2013/EO1213 HM Miksi alustava LTS? Jäsennetään ja selvennetään aiotun yritystoiminnan kannattavuutta

Lisätiedot

01. MÄÄRITTELE UNELMASI

01. MÄÄRITTELE UNELMASI BRÄNDISI PERUSTA 01. MÄÄRITTELE UNELMASI Monesti suurin syy miksi päädytään uudelleen brändäämiseen on toiminnan sekavuus ja epäröinti. Ei olla riittävästi ajateltu miltä oma unelma elämäänsä ja liiketoimintaansa

Lisätiedot

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive

Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Googlen pilvipalvelut tutuksi / Google Drive Koulutuksen aikana harjoitellaan tiedostojen ja kuvien siirtoa Google Drive-palveluun sekä tiedostojen jakamista Lisäksi harjoitellaan Google Docs (Asikirjat)

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Verkosta virtaa Vertaisopastajan opas. Vinkkejä vapaaehtoistyöhön laitteiden ja netin käytön vertaisopastajana

Verkosta virtaa Vertaisopastajan opas. Vinkkejä vapaaehtoistyöhön laitteiden ja netin käytön vertaisopastajana Verkosta virtaa Vertaisopastajan opas Vinkkejä vapaaehtoistyöhön laitteiden ja netin käytön vertaisopastajana Tervetuloa vertaisopastajaksi! Verkosta virtaa -toiminnan vertaisopastajaksi ovat tervetulleita

Lisätiedot

Lyhyen videotyöpajan ohjelma (90 min)

Lyhyen videotyöpajan ohjelma (90 min) Lyhyen videotyöpajan ohjelma (90 min) Päätarkoitus: - Lyhyiden selitysvideoiden tuotanto (max 3 minuuttia) yksinkertaisin keinoin Selitysvideoiden tuottaminen edistää reflektioprosessia liittyen omaan

Lisätiedot

Osallistu kilpailuun Kesän 2017 parhaalle tapahtumalle nimi?

Osallistu kilpailuun Kesän 2017 parhaalle tapahtumalle nimi? Osallistu kilpailuun Kesän 2017 parhaalle tapahtumalle nimi? Kesäkuussa 2017 Lappeenrannassa nähdään ja koetaan sirkusta, kansantanssia ja teatteria lasten ja nuorten esittämänä, kun Nurtsi-nuorisosirkusfestivaali,

Lisätiedot

Digimyrsky ja palvelumuotoilun osallistavia menetelmiä Reetta Kerola, Hanna Yli-Korpela Maarit Heikkinen.

Digimyrsky ja palvelumuotoilun osallistavia menetelmiä Reetta Kerola, Hanna Yli-Korpela Maarit Heikkinen. Digimyrsky ja palvelumuotoilun osallistavia menetelmiä 6.6.2017 Reetta Kerola, Hanna Yli-Korpela Maarit Heikkinen http://contentunion.net/ Päivän pähkinät 9.00-9.30 Opetellaan palvelumuotoilun yhteisöllisten

Lisätiedot

Nam, mistä tätä saa? Asiakaskohtaaminen myyntitapahtumassa

Nam, mistä tätä saa? Asiakaskohtaaminen myyntitapahtumassa Tiistai 23.8.2016 Balentor Oy - Dokumentin ja sen liitteiden sisältämän tiedon tai tietojen osan levittäminen, siirtäminen, julkaiseminen, kopioiminen, saattaminen yleisön saataviin, uudelleen tuottaminen

Lisätiedot

Esiintymisvalmennus. Hissipuhe kuntoon!

Esiintymisvalmennus. Hissipuhe kuntoon! Esiintymisvalmennus Hissipuhe kuntoon! Koko valmennus toteutettiin learning by doing -metodilla. Teoria täydensi omaksumista, mutta harjoitukset ja palaute olivat pääasia. Kolmen tunnin jälkeen oli nähtävissä

Lisätiedot

Brändäystä lyhyesti. Esittelykappale, lisää: www.helsinkibranding.com/kurssit

Brändäystä lyhyesti. Esittelykappale, lisää: www.helsinkibranding.com/kurssit Brändäystä lyhyesti Esittelykappale, lisää: www.helsinkibranding.com/kurssit BRÄNDÄYSTÄ HELPOSTI -KURSSIN SISÄLTÖ Päivä 1 Päivä 2 PERUSTEET Mitä kurssi sisältää? Mitä on luova ajattelu brändäyksessä? Brändi-aakkoset

Lisätiedot