Valintaikkunoiden luonti ja suunnittelu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Valintaikkunoiden luonti ja suunnittelu"

Transkriptio

1 OSA II LUKU LUKU Valintaikkunoiden luonti ja suunnittelu Valmiin valintaikkunan muokkaaminen ja uuden valintaikkunapohjan luominen Valintaikkunoiden ja kontrollien ominaisuuksien asettaminen Kontrollien sijoittaminen ja kohdentaminen resurssieditorin työkaluilla Toimintojen lisääminen valintaikkunan suunnittelun aikana

2 44 Valintaikkunat ja kontrollit Valintaikkuna eli dialogi on eräs Windows-ohjelmoijien eniten käyttämistä elementeistä, koska se sopii hyvin käytettäväksi mitä moninaisimmissa tarpeissa. Valintaikkunalla saadaan välitettyä tietoa käyttäjälle, kuten jo käyttämämme MFC:n MessageBox() funktio osoitti. Vieläkin yleisempää on kuitenkin lukea käyttäjän syöttämiä tietoja valintaikkunan avulla. Tavallisesti käyttäjällä on lopuksi mahdollisuus kuitata tiedot tai peruuttaa ne. Peruuta-toiminto (Cancel) yksinkertaisesti sulkee valintaikkunan ja tilanne palautuu aivan samaksi, mikä se oli ennen valintaikkunan avaamista. Kuittaamalla tiedot (esimerkiksi OK-painikkeella) annetaan syötetyt tiedot ohjelman käyttöön ja usein, joskaan ei aina, myös ikkuna suljetaan. Visual C++ -sovelluksiin luodaan valintaikkunat kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen niistä on varsinaisen valintaikkunan suunnittelu, mukaan lukien valintaikkunapohjan luominen ja siihen tarvittavien kontrollien liittäminen. Toinen vaihe on valintaikkunan ohjelmointi, jossa valintaikkuna ja sen kontrollit liitetään C++-koodin luokkiin ja funktioihin. Ensimmäisestä vaiheesta selviämme ilman yhdenkään koodirivin kirjoittamista ja sitä käsittelemmekin tässä luvussa. Valintaikkunapohjan luominen Käytä AppWizardia sovellustesi pohjana AppWizardilla saadaan tehtyä tehokkaasti uusia projekteja. Voit määritellä projektia luodessa siihen kuuluvia ominaisuuksia ja saada ne valmiiksi AppWizardin luomiin lähdekooditiedostoihin. AppWizardin tekemät projektit voidaan jopa kääntää ja ajaa ilman koodin lisäämistä. Developer Studio antaa mahdollisuuden luoda valintaikkunoita jopa ilman projekteja, mutta yleensä valintaikkunoita luodaan ja muokataan olemassa olevissa projekteissa. Aluksi luot AppWizardilla uuden projektin valintaikkunasovellusta varten. Teemme nyt tällaisen ja samalla tutustumme tähän liittyviin AppWizardin valintoihin. Uuden valintaikkunapohjaisen sovellusprojektin luominen 1. Valitse File-valikosta New. 2. Napauta Projects-välilehteä ja valitse projektityyppien luettelosta MFC AppWizard (exe). 3. Kirjoita Project Name ruutuun projektin nimeksi Person. Tässä vaiheessa New-valintaikkunan pitäisi näyttää kuvan 3.1 mukaiselta.

3 OSA II LUKU 3 45 KUVA 3.1 Uuden projektin luominen. 4. Napauta OK. Saat esiin MFC AppWizardin ensimmäisen vaiheen ikkunan (Step 1). 5. Napauta valintapainiketta Dialog Based. 6. Next-painikkeella pääset seuraavaan vaiheeseen (MFC AppWizard Step 2). Tässä vaiheessa voit mukauttaa sovellustasi jo ennen kuin se on luotu. Tekemiesi valintojen vaikutus sovelluksen ulkoasuun näkyy välittömästi ikkunan vasemmassa osassa. Tässä voit muuttaa myös pääikkunan otsikkoa. Loput valinnoista koskevat kehittyneempiä Windows-sovelluksen ominaisuuksia. Varmista, että valintasi ovat kuvan 3.2 mukaiset. KUVA 3.2 Ominaisuuksien ja aputoimintojen valinta.

4 46 Kommenttien lisääminen koodiin AppWizardilla Voit pyytää AppWizardin tekemään generoitaviin lähdekooditiedostoihin myös kommentoinnin. Näin ymmärrät paremmin valmista koodia ja tiedät, mihin kohtaan oman koodisi lisäät. Valintaikkunat ja kontrollit 7. Napauta Next ja pääset seuraavaan vaiheeseen, Step 3 -ikkunaan. Tässä vaiheessa voit valita AppWizardin myös kommentoimaan generoimansa koodin. Nämä kommentit auttavat sinua löytämään oikean paikan oman koodisi lisäämiseksi koodirunkoon. Ne myös selittävät eri moduulien merkitystä. Itse vastaan tähän aina Yes, Please, jolloin saan koodiin mukaan kommentit. Oletuksena AppWizard tekee ohjelman, joka käyttää MFCkirjastoa DLL-moduulista (dynaamisesti linkitettävä kirjasto). Tällä menettelyllä suoritettava tiedosto (.exe) saadaan pienemmäksi, koska ohjelma hakee tarvitsemansa MFC-kirjaston funktiot muista levyllä olevista tiedostoista. 8. Next-painikkeella pääset AppWizardin seuraavaan ikkunaan, kuvan 3.3 ikkunan esittämään vaiheeseen 4. KUVA 3.3 Luotavien luokkien ja tiedostonimien tarkistaminen. Tässä viimeisessä vaiheessa näet niiden luokkien ja tiedostojen nimet, jotka AppWizard aikoo tehdä. Jos haluat tehdä näihin muutoksia, se onnistuu ikkunan alareunan ruuduissa. 9. Napauta Finish. 10. Napauta OK New Project Information ikkunassa ja AppWizard luo uuden projektin lähdekooditiedostoineen. Projektisi on luotu ja pääset muokkaamaan sen resursseja. Napauta siis projektin työtilaikkunassa ResourceView-välilehteä ja laajenna luettelon alkiot napauttamalla niiden vasemmalla puolen olevaa plusmerkkiä.

5 Huomaat, että AppWizard on luonut Dialog-kansion alle kaksi valintaikkunapohjaa. Näistä IDD_PERSON_DIALOG on sovelluksen pääikkuna, joka tehtiin, koska valitsit AppWizardin luomaan valintaikkunasovelluksen. IDD_ABOUTBOX valintaikkuna voidaan avata sovelluksen Help-valikon About-komennolla ja se näyttää sovelluksen kuvakkeen ja versionumeron. Aluksi tulet muokkaamaan AppWizardin luomaa valintaikkunaa ja myöhemmin opit lisäämään sovellukseesi uusia ikkunoita ja myös käyttämään resurssieditorin kehittyneempiä toimintoja. OSA II LUKU 3 47 Sovelluksen pääikkunan muokkaaminen 1. Kaksoisnapauta ResourceView ruudussa IDD_PERSON_DIALOG alkiota. Saat resurssieditoriin pääikkunan valintaikkunapohjan. 2. Napauta tekstiä TODO: Place Your Controls Here ja paina Delete-näppäintä (näppäimistöltä). Teksti poistuu ikkunasta. 3. Napauta Cancel-painiketta ja paina Delete-näppäintä. Myös tämä painike poistuu ikkunasta. 4. Napauta valintaikkunapohjan OK-painiketta. 5. Avaa pikavalikko hiiren oikealla painikkeella. 6. Etsi valikosta komento Properties ja saat esiin ikkunan painikkeen ominaisuuksien muokkaamista varten (Push Button Properties). 7. Valitse General-välilehti ja muuta Caption-ruudun OK-teksti muotoon Exit (kuva 3.4). Muutit juuri kontrollin tekstitunnuksen, muttet sen toimintaa ohjelmassa. Ohjelmat käyttävät kontrollien tunnistamiseen numeerisia tunnuksia (ID). Tässä tapauksessa kyseinen tunnus on IDOK (jolle MFC on määritellyt numerovastineen). Tunnusta käytetään, kun halutaan ohjelman käsittelevän tietyn kontrollin lähettämiä sanomia. IDOK on ohjattu valmiiksi kutsumaan MFC:n funktiota CDialog::OnOK(), joka suorittaa ikkunan sulkemiseen tarvittavan koodin. 8. Sulje Push Button Properties -ikkuna. resource.h -tiedosto Projektin #define-lausein määritellyt resurssien IDtunnukset ovat oletuksena tiedostossa resource.h. Saat tämän tiedoston esiin ja pääset muokkaamaan sitä View-valikon Resource Symbols -komennolla.

6 48 Valintaikkunat ja kontrollit KUVA 3.4 Kontrollin muokkaaminen. Olet juuri muokannut AppWizardin ystävällisesti luomaa valintaikkunaa, mutta kuinka tekisit itse ikkunan alusta pitäen? Uuden valintaikkunan tekeminen 1. Valitse projektin työtilaikkunasta ResourceView-sivu. 2. Napauta hiiren oikealla painikkeella Dialog-kansiota. Saat esiin pikavalikon. 3. Valitse pikavalikosta Insert Dialog komento. Se tekee uuden valintaikkunan ja avaa sen resurssieditorin ikkunassa. Uudessa valintaikkunapohjassa on valmiina jo OK- ja Cancel-painikkeet. KATSO MYÖS Lisätietoja ResourceView-sivun käytöstä löydät luvusta 2. Valintaikkunan ID-tunnuksen asettaminen Kun uusi valintaikkuna luodaan, resurssieditori pitää huolen siitä, että sille annetaan yksilöllinen ID-tunnus. Kyseinen tunnus on muotoa IDD_DIALOG ja numero. Uusi valintaikkuna tunnuksineen tulee sijoittumaan ResourceView-sivulla Dialog-kansion alle. Ensimmäinen tehtäväsi onkin muuttaa tuo ID-tunnus ymmärrettävämpään muotoon. Jos ikkunassa esimerkiksi syötettäisiin kirjojen myyntiä kuvaavia tietoja, voisi tunnus olla IDD_KIRJAMYYNTI tämä luonnollisesti on selkeämpi kuin IDD_DIALOG9. Varo kuitenkin Ä- ja Ö-kirjainten käyttöä. Uuden valintaikkunan tunnuksen muuttaminen 1. Paina hiiren oikeaa painiketta nyt kaukana muista kontrolleista, esimerkiksi otsikkorivillä ja saat esiin pikavalikon. Varmistuttuasi, ettei valittuna kuitenkaan ole mikään kontrolleista, pääset käsiksi itse valintaikkunan ominaisuuksiin.

7 2. Valitse pikavalikosta Properties ja saat esiin Dialog Properties ikkunan (kuva 3.5). OSA II LUKU 3 49 KUVA 3.5 Valintaikkunan ID-tunnuksen vaihtaminen selkeämmäksi. 3. Valitse Dialog Properties -ikkunasta General-sivu. 4. Vaihda ID-ruutuun IDD_DIALOG1:n tilalle IDD_PERSONALITY. Valintaikkunan yleiset ominaisuudet Ominaisuuksien muokkaaminen kuuluu valintaikkunan suunnittelun perustoimenpiteisiin. Siksi kannattaa pitää Dialog Properties ikkuna avoinna ja päällimmäisenä koko ajan. Tämä käy napauttamalla ikkunan vasemmassa yläkulmassa olevaa paperinastan näköistä kuvaketta (kuva 3.6). Tällä saat Dialog Properties ikkunan jäämään avoimeksi, vaikka valitsisitkin muokattavaksi muita resursseja. Näitä kiinnitettäviä valintaikkunoita on myös muissa Developer Studion osissa. 1 Valittu resurssi määrää Properties-ikkunassa näkyvät välilehdet ja valinnat. Voit muuttaa samasta asetusikkunasta koko valintaikkunapohjan ja siihen kuuluvien kontrollien ominaisuuksia. Toiseksi kiinnostavin muokattava ominaisuus on ikkunan otsikko, eli ikkunan otsikkopalkissa näkyvä teksti. Muuta ikkunan otsikkoa kirjoittamalla Caption-ruutuun teksti Personality. Uusi otsikko tulee näkyviin resurssieditorissa olevan ikkunan otsikkopalkkiin sitä mukaa kuin sitä kirjoitat. General-sivulla voit muuttaa myös valintaikkunassa käytettävää fonttia. Mikäli valitset käytettävän fontin kooksi suuremman kuin 8, KUVA 3.6 Ominaisuusikkunan jättäminen avoimeksi. 1 Valintaikkuna saadaan pysymään avoinna napauttamalla nurkassa olevaa nastaa.

8 50 Valintaikkunan yksiköt Valintaikkunoissa kokoa mitataan käytettävään fonttiin perustuvin valintaikkunan yksiköin (DLU, dialog unit). Valintaikkunat ja kontrollit myös koko valintaikkuna suurenee vastaamaan valittua kokoa. Oletuksena valintaikkunan koko lasketaan käytettävän fontin keskimääräisen korkeuden ja leveyden perusteella. Oletusfontti on MS Sans Serif kokoa 8 eikä sitä yleensä muuteta. X Pos ja Y Pos määrittävät ikkunan paikan sitä avattaessa. Paikka ilmoitetaan suhteessa isäikkunan paikkaan ja arvo 0 vastaakin ikkunan keskittämistä isäikkunan suhteen. Valintaikkunan tyylit Dialog Properties ikkunassa näet kolme välilehteä tyyleille. Ensimmäisen näistä saat esiin napauttamalla Styles-välilehteä (kuva 3.7). KUVA 3.7 Valintaikkunan tyylin valitseminen Muista, että tyyliasetukset vaikuttavat osin toisiinsa. Jos poistat Title Bar tyylin valinnan, joudut luopumaan automaattisesti myös järjestelmävalikosta (System menu) sekä ikkunan otsikosta. Jos aktivoit Title Bar valinnan uudelleen, joudut syöttämään uudelleen myös ikkunan otsikon Caption-ruutuun. Vastaavia vaikutuksia on myös ikkunan reunan asetuksien muuttamisella (Border). Tyyliasetuksilla saat valintaikkunastasi helposti käyttökelvottoman eikä asetusten palauttaminenkaan entiselleen käy helposti. Jos epäilet tällaista ongelmaa, ota mallia toimivan valintaikkunan asetuksista. Useimmissa tapauksissa oletusasetukset ovat suositeltavimmat. Kontrollien lisääminen ja sijoittaminen Valintaikkunalla ei tee mitään ilman siinä olevia kontrolleja. Aina valintaikkunaa resurssieditoriin avattaessa lisätään työkaluvalikkoon myös Layout-valikko ja pari uutta työkaluriviä. Toinen näistä on Dialog-työkalurivi (kuva 3.8) ja toinen Controls (kuva 3.9).

9 OSA II LUKU 3 51 KUVA 3.8 Dialog-työkalurivi auttaa kontrollien sijoittelussa. 1 Test - ikkunan testaaminen 2 Align Left - Tasaus vasemman reunan mukaan 3 Align Right - Tasaus oikean reunan mukaan 4 Align Top - Tasaus yläreunan mukaan 5 Align Bottom - Tasaus alareunan mukaan 6 Center Vertical - Pystykeskitys 7 Center Horizontal - Vaakakeskitys 8 Space Across - Tasaa välit vaakasuunnassa 9 Space Down - Tasaa välit pystysuunnassa 10 Make Same Width - Tee samanlevyisiksi 11 Make Same Height - Tee samankorkuisiksi 12 Make Same Size - Tee samankokoisiksi 13 Toggle Grid - Apuruudukko esiin/pois 14 Toggle Guides - Ohjainviivat esiin/pois

10 52 Valintaikkunat ja kontrollit KUVA 3.9 Controls-työkaluriviltä löydät kontrolleja valintaikkunaan lisättäväksi. 1 Select - Valitse 2 Static Text - Teksti 3 Group Text - Ryhmäkehys 4 Check Box - Valintaruutu 5 Combo Box - Yhdistelmäruutu 6 Horizontal Scroll Bar - Vaakavierityspalkki 7 Spin Control - Laskuri 8 Slider Control - Liukusäädin 9 List Control - Luettelo 10 Tab Control - Välilehti 11 Rich Edit Control - Laajennettu tekstiruutu 12 Calendar Control - Kalenteri 13 Custom Control - Käyttäjän oma kontrolli 14 Picture Control - Kuva 15 Edit Control - tekstiruutu 16 Button Control - Painike 17 Radio Button - Valintapainike 18 List Box - Luetteloruutu 19 Vertical Scroll Bar - Pystyvierityspalkki 20 Progress Control - Edistymispalkki 21 Hot Key - Pikanäppäin -kontrolli 22 Tree Control - Puukontrolli 23 Animate Control -Animaatio 24 Date/Time Picker - Paiväys/aika -kontrolli 25 IP Address Control - Numeerinen Internet-osoite 26 Extended Combo Box - Laajennettu yhdistelmäruutu

11 OSA II LUKU 3 53 Elleivät Dialog- ja Controls-työkalurivit ole esillä, löydät ne seuraavasti. Dialog-työkalurivin näyttäminen 1. Valitse Tools-valikosta Customize-komento ja saat esiin vastaavan ikkunan. 2. Napauta Toolbars-välilehteä. 3. Valitse Toolbars-luettelosta Dialog. 4. Napauta Close. Controls-työkalurivin näyttäminen 1. Valitse Tools-valikosta Customize-komento ja saat esiin vastaavan ikkunan. 2. Napauta Toolbars-välilehteä. 3. Valitse Toolbars-luettelosta Controls. 4. Napauta Close. Kukin Controls-työkalurivin kuvakkeista vastaa erilaista kontrollia. Asettaessasi hiiriosoittimen jonkin kuvakkeen päälle saat esiin lyhyen kuvauksen vastaavasta kontrollista. Valitset haluamasi kontrollin napauttamalla sitä vastaavaa kuvaketta. Tämän jälkeen editori on valmis ottamaan vastaan kontrollin piirrettäväksi. Hiiri palautuu normaaliksi, kun valitset ylimpänä työkalurivissä olevan nuolen. Valittu kontrolli siirretään valintaikkunaan napauttamalla hiirellä halutussa sijoituspaikassa. Ennen kuin lisäät kontrolleja, suurenna valintaikkunaa, jotta saat lisää tilaa. Voit muuttaa valintaikkunan kokoa seuraavasti. Uusi laajennettu yhdistelmäruutu Laajennetussa yhdistelmäruudussa voidaan luetteloon lisätä myös kuvia. Valintaikkunan suurentaminen 1. Napauta kerran valintaikkunan reunalla. Valintaikkunan ympärille ilmestyy nelikulmio kahvapisteineen (kuva 3.10). 2. Napauta oikean alakulman kahvapistettä pidä hiiren vasen painike vielä painettuna.

12 54 Valintaikkunat ja kontrollit Kaikkien ikkunoiden kokoa voidaan muuttaa vetämällä niiden reunoilla olevista kahvapisteistä. Jos esimerkiksi haluat muuttaa ainoastaan ikkunan leveyttä, napauta ikkunan oikeassa reunassa olevaa kahvapistettä. Hiiriosoitin ilmaisee tällöin, mihin suuntaan kokoa voidaan muuttaa. KUVA 3.10 Valintaikkunan suurentaminen. 3. Siirrä hiiriosoitinta pitäen vasen painike alhaalla. Uuden ikkunan ääriviivat pysyvät esillä hiirtä siirrettäessä. 4. Vapauta hiiren painike, kun ikkuna on sopivan kokoinen. Koko ikkuna suurennetaan. Seuraavaksi tulemme lisäämään valintaikkunaan kontrolleja seuraavien vaiheiden mukaisesti. Kontrollien lisääminen valintaikkunaan 1. Valitse Controls-työkaluriviltä Static Text kontrolli. 2. Static Text kontrollilla voidaan käyttäjälle esittää tekstiä. Yleensä niitä käytetään kuitenkin nimeämään muita valintaikkunan kontrolleja. 3. Napauta valintaikkunan vasemman yläkulman suunnalla.

13 OSA II LUKU 3 55 Ikkunaan jää tällöin tekstikontrolli, jossa oletustekstinä on Static. 4. Kirjoita kontrollin tekstiksi First name. Teksti muuttuu välittömästi myös työstettävässä ikkunassa. 5. Valitse työkaluista Edit Box tekstiruutukontrolli. 6. Napauta ikkunapohjan päällä First name tekstin oikealla puolen ja saat ikkunaasi muokkausruudun. 7. Valitse jälleen Static Text kontrolli ja napauta se First name kontrollin alle. 8. Kirjoita tekstiksi Surname. Jälleen ikkunassa näkyvä teksti muuttuu automaattisesti. 9. Valitse Edit Box kontrolli työkaluriviltä. 10. Napauta ikkunassa Surname-tekstin oikealla puolen ja tekstiruutu jää siihen. Nyt sinulla on kuvan 3.11 esittämä ikkuna, ainakin melkein. Oletuspainike Kaikissa valintaikkunoissa on oletuspainike, joka aktivoituu Enter-näppäimellä. Painikkeen erottaa normaalia vahvemmista reunoista. Yleensä oletuspainike on OK, mutta voit halutessasi valita sen Push Button Properties - valintaikkunan Styles-välilehdeltä. KUVA 3.11 Kontrollien lisääminen valintaikkunaan. KATSO MYÖS Lisätietoja painikekontrolleista luvussa 4. Opit lisää Static Text kontrollin käytöstä luvussa 5. Myös Edit Box tekstiruutua käsitellään luvussa 5. Uusi Extended Combo Box yhdistelmäruutu esitellään luvun 11 lopussa.

14 56 Valintaikkunat ja kontrollit Kontrollien koon muuttaminen Kontrollien kokoa käsitellään useassa eri muokkausvaiheessa. Jo kirjoittaessasi tekstiä kontrolliin sen koko skaalautuu kirjoittavan tekstin mukaan. Kyseessä on koon määrääminen kontrollin sisällön mukaan. Tämä toiminto on käytössä kaikissa kontrolleissa, joissa on näkyvää tekstiä. Kontrollin koon muuttaminen sen sisällön mukaan 1. Napauta kontrollia ja sen ympärille ilmestyy suorakulmio. 2. Avaa pikavalikko hiiren oikealla painikkeella. 3. Valitse Size to Content. Voit muuttaa kontrollin kokoa aina valitun kontrollin ympärillä olevan laatikon kahvoista. Esimerkki-ikkunassamme tekstiruutu saisi olla hieman suurempi, joten venytämme ensimmäistä kontrollia ja yritämme saada sitten toisestakin samankokoisen. Muuta First name tekstin viereistä tekstiruutua seuraavasti. Tekstiruudun koon muuttaminen 1. Napauta First name tekstin vieressä olevaa tekstiruutua ja sen ympärille ilmestyy suorakulmio. 2. Siirrä hiiriosoitin suorakulmion reunan päälle ja sijoita se sinisen kahvan päälle. Tällöin hiiriosoitin muuttuu kaksipäiseksi nuoleksi. 3. Paina hiiren painike alas ja pidä se painettuna. 4. Siirrä hiirtä oikealle pitäen painiketta edelleen painettuna. Hiiren siirtyessä kontrollin siirtyvä reunaviiva näkyy. 5. Vapauta hiiren painike, kun kontrolli on oikean kokoinen. Se esitetään nyt uudessa koossaan. Ikkunasi pitäisi nyt olla kuvan 3.12 näköinen.

15 OSA II LUKU 3 57 KUVA 3.12 Yksittäisen kontrollin koon muuttaminen. Usean kontrollin valitseminen Siistissä käyttöliittymässä kaikki samantyyppiset kontrollit ovat saman kokoisia tai niiden reunat on tasattu toisiinsa nähden. Resurssieditorissa tämä toimenpide suoritetaan valitsemalla ensin siirrettävät tai venytettävät kontrollit ja valitsemalla sitten sopiva komento Layoutvalikosta tai työkaluriviltä. Muista useaa kontrollia valitessasi, että viimeksi valittu kontrolli (jossa on kahvat ) on se, minkä mukaan muita kontrolleja muutetaan. Näin teet toisesta tekstiruudusta saman kokoisen ensimmäisen kanssa. Usean kontrollin valitseminen lassoamalla Kun haluat valita usean kontrollin kerralla, voit lassota ne painamalla hiiren vasemman painikkeen pohjaan ja vetämällä katkoviivoitetun suorakulmion valittavien kontrollien ympärille. Kun hiiren painike vapautetaan, tulevat kaikki kokonaan suorakulmion sisällä olevat kontrollit valituiksi. Toisen tekstiruudun muokkaaminen 1. Napauta Surname-tekstin viereistä tekstiruutua. Kontrollin ympärille tulevat esiin reunukset. 2. Pidä Ctrl-näppäintä painettuna ja valitse ensimmäinen tekstiruutu. Kontrollin ympärille tulee reunukset. Ensin valittu kontrolli pysyy yhä valittuna, mutta vain viimeksi valitulla kontrollilla on aktiiviset (siniset) kahvat. Usean kontrollin sijoittaminen Kun siirrät yhtä kontrollia usean valittuna olevan joukosta, ne kaikki siirtyvät. 3. Valitse Layout-valikosta Make Same Size alivalikosta Same Width. Toinen muokkausruutu muuttuu nyt saman levyiseksi ensimmäisen kanssa. Kontrollien tasaaminen Resurssieditorin Layout-valikosta ja työkaluriviltä voit koon muuttamisen lisäksi suorittaa erilaisia tasaustoimintoja kontrolleille. Tasattavat

16 58 Valintaikkunat ja kontrollit kontrollit tulee ennen toimenpidettä valita (kts. edellinen kappale), jonka jälkeen on käytettävissä useita tasausvaihtoehtoja. Kokeilemme näistä muutamia esimerkki-ikkunallemme. Voit tasata tekstiruutujen viereiset tekstit ruutujen suhteen seuraavasti. Tekstiruutujen tasaaminen 1. Valitse First name kontrolli ja sen oikealla puolen oleva tekstiruutu. Molempien ympärillä tulisi näkyä kehys, mutta vain muokkausruudussa pitäisi olla siniset kahvat koon muuttamista varten. Ellet ole varma, kuinka useita kontrolleja valitaan, lue edellinen kappale uudelleen. 2. Valitse Layout-valikon Align-alivalikosta Bottom. Tämä tasaa First name -tekstin ja tekstiruudun alareunasta. 3. Toista vaiheet 1 ja 2 myös toiselle kontrolliparille. 4. Valitse nyt First name teksti ja sitten Surname-teksti. 5. Valitse Layout-valikon Align-alivalikosta Right. Tämä tasaa tekstit niiden oikeasta reunasta. Ikkunasi on nyt suunnilleen kuvan 3.13 mukainen. KUVA 3.13 Kontrollien reunojen tasaaminen ja apuviivojen käyttö.

17 OSA II LUKU 3 59 Apuviivojen käyttö Kontrollien sijoittelun helpottamiseksi voit käyttää työstettävässä ikkunapohjassa apuviivoja. Näitä sinisiä katkoviivoja on esitetty muun muassa kuvassa Jos kontrollin reuna on apuviivalla, voit siirtää kontrollin reunaa siirtämällä apuviivaa. Näet apuviivojen vaikutuksen, jos levennät ikkunaasi. OK- ja Cancel-painikkeet pysyvät paikallaan oikeaan reunaan nähden, koska ne on kiinnitetty siihen. Saat käyttöön apuviivat napauttamalla ikkunan yläreunassa tai vasemmassa reunassa olevaa viivainta. Apuviivat esitetään viivaimissa olevilla nuolilla. Voit siirtää apuviivaa raahaamalla sen uuteen paikkaan. Kontrollien viereen sijoitetut apuviivat tasataan automaattisesti kontrollin reunaan ja päinvastoin. Apuviivaa koskettavat kontrollit sijoitetaan automaattisesti uudelleen Kun kontrollin reuna on kiinnitetty apuviivaan (guideline), saadaan kontrollia siirrettyä pelkästään apuviivaa siirtämällä. Apuviivat näkyvät ainoastaan resurssieditorissa valintaikkunaa muokattaessa, eivät testaustilassa tai ohjelmaa suoritettaessa. Valintaikkunan kontrollien järjestäminen Kontrollien lisäämisen ja niiden sijoittelun lisäksi valintaikkunan suunnitellussa on huomioitava muitakin tärkeitä seikkoja. Ryhmäkehykset (group box) pitävät ikkunan kontrollit selkeässä järjestyksessä. Voit myös määrittää, missä järjestyksessä kontrollit aktivoidaan sarkainnäppäimellä niitä selattaessa sekä mitä näppäimistöpikavalintoja niille käytetään. Ryhmäkehysten käyttö Kun valintaikkunassa on paljon kontrolleja, ne saadaan käyttäjälle selkeämmin esiin ryhmittämällä ne ja lisäämällä ryhmälle otsikko ja reunaviiva. Tätä varten on käytettävissä ryhmäkehyskontrolli (group box). Tämänkin käyttö selviää parhaiten käytännössä, joten lisäämme esimerkkiimme vielä muutamia kontrolleja. Ryhmäkehyksen ja valintaruutujen lisääminen ikkunaan 1. Valitse työkaluriviltä Group Box kontrolli. 2. Lisää kontrolli valintaikkunaan siinä olevien kontrollien alle. 3. Suurenna kontrollia oikean alakulman kahvasta käsin kuvan 3.14 mukaiseksi. Ryhmäkehykset eivät ole vain ulkoasuelementtejä Ryhmäkehykset toimivat visuaalisen ryhmittelyn lisäksi valintaruutuja tai valintapainikkeita käytettäessä kontrollien ryhmittelijöinä. Näin yhden kontrollin tilan muuttuminen voi vaikuttaa muiden ryhmän kontrollien tilaan.

18 60 Valintaikkunat ja kontrollit KUVA 3.14 Kontrollien ryhmittäminen selkeyttää valintaikkunaa. 4. Muuta ryhmäkehyksen otsikoksi Analysis. 5. Valitse työkaluriviltä Check Box kontrolli. 6. Lisää neljä näitä valintaruutuja ryhmäkehyksen sisään, kuten kuvassa 3.15 on tehty. KUVA 3.15 Kontrollien sijoittaminen ryhmäkehykseen. Usean valintaruudun lisääminen Joudut valitsemaan valintaruudun työkaluriviltä jokaiselle lisättävälle valintaruudulle erikseen. 7. Muokkaa valintaruutujen tekstejä mieleiseksesi. Valittuasi ruudun ala kirjoittaa ja tekstisi päivittyy Properties-ikkunan Captionruutuun sekä muokkaamaasi ikkunaan. 8. Sijoita kontrollit siististi ryhmäkehyksen sisään. Tässä luvussa on aiemmin käsitelty niiden koon muuttamista sekä reunojen tasaamista. KATSO MYÖS Luvusta 4 ryhmäkehysten käyttöä valintapainikkeiden (radio button) kanssa.

19 OSA II LUKU 3 61 Sarkainjärjestyksen asettaminen Valintaikkunan kontrolleja voidaan selata näppäimistöltä sarkainnäppäimellä eteenpäin ja vaihto + sarkainnäppäimellä taaksepäin. Voit määrittää kontrollien järjestyksen tässä toiminnassa. Kun kontrolli tulee valituksi, se tulee syötteen vastaanottajaksi eli saa näppäimistöfokuksen. Tämä näkyy esimerkiksi painikkeella ylimääräisenä katkoviivareunana sen sisällä. Jos et halua tiettyä kontrollia mukaan sarkaimella selattavaksi, voit poistaa kontrollin Properties-ikkunan General-välilehdellä Tab Stop valinnan. Valintaikkunan kontrollista toiseen siirtyminen Sarkainjärjestys tarkoittaa järjestystä, jossa sarkainpainikkeella (-> ) päästään valitsemaan aktiiviseksi valintaikkunan seuraava kontrolli. Ainoastaan yksi kontrolli kerrallaan voi saada käyttäjän syötteen. Sarkainjärjestyksen määrittäminen valintaikkunalle 1. Valitse Layout-valikosta Tab Order. Muokattavaan valintaikkunaan ilmestyy kontrollin viereen sen järjestysnumero sarkainvalinnassa (kuva 3.16). KUVA 3.16 Kontrollien sarkainjärjestyksen muuttaminen. 2. Napauta ensimmäiseksi aktivoitavaa kontrollia ja sen viereen ilmestyy numero Napauta seuraavia kontrolleja haluamassasi järjestyksessä ja sen vieressä oleva numero ilmaisee kontrollin paikan sarkainselauksessa. 4. Voit tarkistaa sarkainnäppäimen vaikutuksen valitsemalla Layout-valikosta Test tai näppäilemällä Ctrl+T. Sen jälkeen voit käydä läpi ikkunan kontrollit sarkainnäppäimellä. Testitilassa valintaikkunasi käyttäytyy aivan kuin sovelluksessa ikkunan toiminnan varmentamista varten. Pääset takaisin muokkaustilaan Escnäppäimellä.

20 62 Valintakirjaimet Valintakirjain (mnemonic) on valikon tai kontrollin tekstissä oleva alleviivattu kirjain, jolla kyseinen kontrolli voidaa valita näppäimistöpikavalintana. Pikavalinta aktivoidaan näppäilemällä Alt-näppäin ja kyseinen kirjain yhtäaikaa. Resurssieditorissa valintakirjaimet määritellään sijoittamalla niiden eteen &-merkki. Valintaikkunat ja kontrollit Näppäimistöpikavalintojen asettaminen Näppäinpikavalinta, jolla kontrolli valitaan näppäimistöltä, määritetään lisäämällä kontrollit otsikkotekstiin &-merkki ennen pikavalintakirjainta. Jos painikkeen otsikko (caption) on esimerkiksi E&xit, näkyy painikkeessa teksti Exit ja painiketta voidaan painaa näppäilemällä Alt+X tai Alt+x (Alt ja x näppäin yhtä aikaa). Jos usealle ikkunan kontrollille on määritetty sama näppäimistöpikavalinta, tulee sarkainjärjestyksessä ensimmäinen valituksi. Sekaannuksen välttämiseksi voit tarkistaa resurssieditorilla kaksoismääritykset. Tämä tehdään pikavalikon komennolla Check Mnemonics. Ellei pikavalintojen kaksoismäärityksiä ole, saat viestin No duplicate mnemonics found, jos on, voit valita kyseiset kontrollit aktivoitaviksi tilanteen korjaamista varten. KATSO MYÖS Lisää näppäimistöpikavalinnoista luvusta 5.

Visual C++ -ohjelman tekeminen ja suunnittelu

Visual C++ -ohjelman tekeminen ja suunnittelu Visual C++ -ohjelman tekeminen ja suunnittelu OSA I LUKU 1 5 1 LUKU Visual C++ -ohjelman tekeminen ja suunnittelu Windows sovellusten tekeminen AppWizardilla Sovelluksen muokkaaminen resurssieditorilla

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1 Taulukot Taulukon lisääminen FrontPagessa tapahtuu samalla tavoin kuin Word tekstinkäsittelyohjelmassakin. Valitse vakiotyökaluriviltä Lisää taulukko painike. Kun olet napsauttanut painikkeen alas voit

Lisätiedot

OpenOffice.org Impress 3.1.0

OpenOffice.org Impress 3.1.0 OpenOffice.org Impress 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Esityksen luominen...1 2 Dian rakenne...2 3 Dian lisääminen, poistaminen, siirtäminen ja kopioiminen...3 4 Diojen koon muuttaminen...3 5 Pohjatyylisivut...4

Lisätiedot

HELIA 1 (1) Outi Virkki Käyttöliittymät ja ohjelmiston suunnittelu :04

HELIA 1 (1) Outi Virkki Käyttöliittymät ja ohjelmiston suunnittelu :04 HELIA 1 (1) Luento 7 Graafisen käyttöliittymän peruselementit... 2 Ikkunat... 2 Sovellusikkunat (Application Windows)... 2 Asiakirjaikkunat (Document Windows)... 3 Toissijaiset sovellusikkunat (Secondary

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

TAULUKOINTI. Word Taulukot

TAULUKOINTI. Word Taulukot Word 2013 Taulukot TAULUKOINTI TAULUKOINTI... 1 Taulukon tekeminen... 1 Solusta toiseen siirtyminen... 1 Solun tyhjentäminen... 2 Taulukon Layout (Asettelu) välilehti... 2 Alueiden valitseminen taulukossa...

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Lomakkeet Lomake on asiakirja, joka sisältää täyttämistä ohjaavia tietoja tai merkintöjä. Wordin lomakekenttä-toiminnolla luodaan näytöllä täytettäviä lomakkeita tai tulostettavia lomakepohjia.

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT

TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT PowerPoint 2013 Taulukko, kaaviot, SmartArt-kuviot Sisällysluettelo TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT TAULUKOT... 1 Taulukon muotoileminen... 1 Taulukon koon muuttaminen... 2 Rivien valitseminen... 2 Sarakkeiden

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA

E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä MICROSOFT. PowerPoint. P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA MICROSOFT E s i t y s g r a f i i k k a a s e l k o k i e l e l l ä PowerPoint P e t r i V a i n i o P e t r i I l m o n e n TIKAS-SARJA 6 Sisällysluettelo JOHDANTO TIKAS-PROJEKTI KIRJAN RAKENNE JA TASOMERKINNÄT

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

TYYLIT. Word Tyylit

TYYLIT. Word Tyylit Word 2013 Tyylit TYYLIT TYYLIT... 1 Pikatyylien käyttäminen... 1 Tyylimuotoilun poistaminen... 2 Tyylin muokkaaminen... 2 Uuden tyylin luominen muotoillusta tekstistä... 2 Uuden tyylin luominen valintataulussa...

Lisätiedot

Netsor Webmailin käyttöohje

Netsor Webmailin käyttöohje Netsor Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 1(5) Ohjelmaikkunan osat Valintanauhan tärkeimmät välilehdet ovat Tiedosto, Aloitus, Lisää ja Sivun asettelu. Kuvassa näkyy Aloitus-välilehti.

Lisätiedot

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön ipadin käyttö 1. Käynnistä ipad oikeassa yläreunassa olevasta painikkeesta. 2. Valitse alareunasta nuoli Avaa. Vedä sormella nuolesta eteenpäin palkin verran eli pyyhkäise. Tietoturva Käyttöön tarvitaan

Lisätiedot

KUVAT. Word 2013. Kuvat

KUVAT. Word 2013. Kuvat Word 2013 Kuvat KUVAT KUVAT... 1 Kuvatiedoston lisääminen... 1 Microsoftin-kuvien lisääminen... 1 Koon muuttaminen ja kääntäminen... 2 Kuvan siirtäminen... 2 Tekstiin tasossa... 2 Kelluva kuva, tekstin

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Tyylien käyttö on keskeinen osa tehokasta tekstinkäsittelyä. Merkki- ja kappalemuotoilujen tallentaminen valmiiksi tyyleiksi nopeuttavat tekstinkäsittelyä; tekstin kirjoittamista ja

Lisätiedot

GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille

GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille 1. Ohjelman kielen vaihtaminen Mikäli ohjelma ei syystä tai toisesta avaudu toivomallasi kielellä, voit vaihtaa ohjelman käyttöliittymän kielen seuraavasti: 2. Fonttikoon

Lisätiedot

Käyttöopas RoofCon Viewer

Käyttöopas RoofCon Viewer Käyttöopas RoofCon Viewer Sisällysluettelo Käyttöopas RoofCon Viewer... 1 Sisällysluettelo... 2 Asennus... 3 Merkitse objekti... 3 Zoomaa... 3 Mittaa etäisyys... 3 Työkaluvalikko ja Piirustusvaihtoehdot...

Lisätiedot

KSAO Liiketalous 1. Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä:

KSAO Liiketalous 1. Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä: KSAO Liiketalous 1 Asiakirjan ulkoasuun vaikuttavat tekstin muotoilut ja kappale muotoilut. Kappaleen ulkoasuun vaikuttavia tekijöitä: tekstin tasaus sisennys riviväli; kappaleen sisäiset rivivälit kappaleiden

Lisätiedot

Versio 1.1 P/N 137-40340-20. Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Versio 1.1 P/N 137-40340-20. Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. HydraVision Käyttöopas Versio 1.1 P/N 137-40340-20 Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. ATI, kaikki ATI-tuotteiden ja tuotteen ominaisuuksien nimet ovat Ati Technologies Inc:in

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

Mainoksen taittaminen Wordilla

Mainoksen taittaminen Wordilla Mainoksen taittaminen Wordilla Word soveltuu parhaiten standardimittaisten (A4 jne) word-tiedostojen (.docx) tai pdf-tiedostojen taittoon, mutta sillä pystyy tallentamaan pienellä kikkailulla myös kuvaformaattiin

Lisätiedot

IIRTÄMINEN. Word Piirtäminen

IIRTÄMINEN. Word Piirtäminen Word 2013 Piirtäminen IIRTÄMINEN PIIRTÄMINEN... 1 Piirto-objektien muotoileminen... 1 Muotoilutyökalut... 2 Tekstin tasaaminen objektin sisään, koko... 4 Objektien järjestyksen muuttaminen... 5 Kuvan osien

Lisätiedot

Kompassin käyttöönotto ja kokeen luominen Opettaja

Kompassin käyttöönotto ja kokeen luominen Opettaja Kompassin käyttöönotto ja kokeen luominen Opettaja Kompassi-digikokeiden julkaisua varten sinun tulee luoda Sanoma Pron oppimisympäristöön oma työtila kurssiryhmän nimellä. Opiskelijat liittyvät samaan

Lisätiedot

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET...

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 2010 SISÄLLYS WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 3 MS OUTLOOK OHJE HTTP://OFFICE.MICROSOFT.COM/FI-FI/OUTLOOK-HELP/... 3 LAAJENNETTU VALINTANAUHA... 3 ASETUKSET... 4 LISÄÄ TILAA

Lisätiedot

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa.

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa. Projektit Pikaopas Seuraa tehtäviä SharePoint-tehtäväluettelon avulla voit kätevästi seurata projektiin liittyviä tehtäviä. Voit lisätä aloituspäivät ja määräpäivät, määrittää tehtäviä eri henkilöille

Lisätiedot

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU Hakala Toni Varpelaide Heidi TEKSTINKÄSITTELYN OHJEET CASE: OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI WORDILLA Liiketalous ja tietojenkäsittely Huittinen Liiketalous Taloushallinto 2005 1

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan:: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista numeroiduista osioista sekä osioiden molemmilla

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun.

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun. ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista

Lisätiedot

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus...

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus... 1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2 1.1 Kirjautuminen... 2 1.2 Käyttöliittymä... 2 2 Uuden varauksen tekeminen... 3 2.1 Normaali varaus... 3 2.2 Alustava Varaus... 5 2.2.1 Alustavan varauksen muuttaminen

Lisätiedot

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1.

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1. Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 Quick Start opas Yhteystiedot: olfellows Jouni Laaksonen Poijukuja 4 21120 RAISIO jouni.laaksonen@olfellows.net www.olfellows.net olfellows www.olfellows.net

Lisätiedot

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit)

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) AUTOCAD-TULOSTUSOHJE Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) 1. MODEL VS. LAYOUT Autocadista löytyy vasemmasta alakulmasta automaattisesti

Lisätiedot

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa.

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. Projekti kannattaa tallentaa muutenkin aina sillöin tällöin, jos käy niin ikävästi että

Lisätiedot

Windows 10 -käyttöohje

Windows 10 -käyttöohje Windows 10 -käyttöohje Sisällys 1. Aloitus 3 1.1. Painikkeet 3 1.2. Haku 4 1.3. Aloitusvalikko ja ohjelmien kiinnitys 4 1.4. Tämä tietokone 5 1.5. Resurssienhallinta 5 2. Asetukset ja mukautus 6 2.1. Windowsin

Lisätiedot

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys:

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys: VATT Talouden rakenteet Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen Tämä ohje koskee Acrobat Reader -ohjelman versiota 9 sekä Firefox ja Internet Explorer -selaimia. Huomaa, että aikaisemmissa versioissa

Lisätiedot

MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA

MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA 1 (6) MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA TEEMU SALORIUTTA 17.6.2012 Päivitetty 28.6.2013 1. Avaa Maanmittauslaitoksen latauspalvelu osoitteesta https://tiedostopalvelu.maanmittauslaitos.fi/tp/kartta.

Lisätiedot

Kyläsivujen InfoWeb-ohje

Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kirjoita internet-selaimesi osoitekenttään kyläsivujen hallintaosoite; www.yla -savo.fi/admin Saavut seuraavalle sivulle, johon kirjoitat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi: Paina

Lisätiedot

OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ

OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ Tässä ohjeessa esitetään kuinka Excel-taulukkolaskentaan luodaan makro ja annetaan muutama vinkki makron käyttöön. Ohje koostuu seuraavasti: 1. Mikä makro

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

Visma.net Approval. Versiosaate 1.40

Visma.net Approval. Versiosaate 1.40 Visma.net Approval Versiosaate 1.40 Nimi ja ikoni Uusi nimi: Visma.net Approval Visma.net Approval Centerin uusi nimi on lyhennys Visma.net Approval. Nimi otettiin käyttöön, koska se soveltuu paremmin

Lisätiedot

Posterin teko MS Publisherilla

Posterin teko MS Publisherilla Posterin teko MS Publisherilla Ensimmäisenä avaa MS Publisher 2010. Löydät sen Windows valikosta - All programs - Microsoft Office. Publisheriin avautuu allaolevan kuvan mukainen näkymä. Mikäli et näe

Lisätiedot

Tero Mononen / Kumppanuuskampus

Tero Mononen / Kumppanuuskampus Yksi tili kaikkiin Googlen palveluihin. Ne joilla on GOOGLE TILI, tutkikaa ja testatkaa sivun 19 valikosta löytyvää GOOGLE DRIVE -palvelua https://accounts.google.com/signup 1 Yksityisille ilmainen palvelu

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

CABAS. Release Notes 5.4. Uusi kuvien ja dokumenttien käsittely

CABAS. Release Notes 5.4. Uusi kuvien ja dokumenttien käsittely Release Notes 5.4 CABAS Uusi kuvien ja dokumenttien käsittely Olemme päivittäneet ja nykyaikaistaneet CABASin kuvien ja dokumenttien käsittelyn. Nyt kuvia voi vetää hiiren osoittimella ja pudottaa ne kuvaluetteloon.

Lisätiedot

Omien lomakkeiden käyttöönotto

Omien lomakkeiden käyttöönotto Omien lomakkeiden käyttöönotto Visma Avendossa voit ohjelman järjestelmämallien lisäksi luoda myös omia lomakkeita mm. laskujen, tarjousten ja tilausvahvistusten pohjiksi. Tässä ohjeessa käymme läpi, mitä

Lisätiedot

KOTISIVUKONE ULKOASUEDITORI

KOTISIVUKONE ULKOASUEDITORI KOTISIVUKONE ULKOASUEDITORI Kun olet luonut itsellesi kotisivut, voit aloittaa ulkoasun yksityiskohtaisemman räätälöimisen. Kotisivukone tarjoaa helppokäyttöisen ulkoasueditorin, jonka avulla saat sivujen

Lisätiedot

Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi. Word 2007

Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi. Word 2007 Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi Word 2007 Perttu Suhonen 2008 Sisällysluettelo 1 Sisällysluettelon tekeminen...5 1.1 Monitasoinen numerointi...5 1.2 Otsikkotyylien

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Tervetuloa mukaan rakentamaan yr-blogiamme! Lue seuraavat ohjeet ennen artikkelisi julkaisemista. Pääset kirjautumaan sisään osoitteessa

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. Word Sisällysluettelo

SISÄLLYSLUETTELO. Word Sisällysluettelo Word 2013 Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 1 Otsikoiden merkitseminen... 1 Ylä- ja alatunnisteet: sisällysluettelosivulla ja tekstissä erilainen ylätunniste... 1 Sisällysluettelon

Lisätiedot

Facebook-sivun luominen

Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Etene vaihe vaiheelta 1 Kirjaudu Facebook-palveluun omalla käyttäjätunnuksellasi. Sen jälkeen sivun alareunassa näkyvät toimintolinkit, joista sinun täytyy

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun n luominen Google Sites palveluun Mikä Osaamispassi on? Osaamispassi auttaa kertomaan taidoistasi, koulutuksestasi, työkokemuksestasi ja sinua kiinnostavista asioista työnantajalle kun haet työtä. Osaamispassi

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

Microsoft Projectin mukauttaminen

Microsoft Projectin mukauttaminen LIITE 385 C Microsoft Projectin mukauttaminen Tässä liitteessä kuvataan yleisimpiä tapoja mukauttaa Microsoft Projectia käyttäjän tarpeiden mukaan. Jotkin Microsoft Projectin mukauttamisasetukset ovat

Lisätiedot

AJANVARAUKSEN TEKEMINEN (YLEISEEN RESURSSIIN)

AJANVARAUKSEN TEKEMINEN (YLEISEEN RESURSSIIN) OHJE 1(10) AJANVARAUKSEN TEKEMINEN (YLEISEEN RESURSSIIN) Tavastiassa on muutama yleinen resurssi, joiden varauksen voi tehdä GroupWisen kalenteriin. Merkinnän tekeminen ei edellytä oman kalenterin käyttämistä.

Lisätiedot

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet Luku 6 Pikanäppäimet Pikanäppäimet ovat näppäinyhdistelmiä, jotka mahdollistavt ZoomTextin komennot ilman ZoomTextin käyttäjäliittymän aktivointia. Pikanäppäin komentoja on melkein jokaisella ZoomTextin

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO, KUVIEN JA TAULUKOIDEN AUTOMAATTINEN NUMEROINTI

SISÄLLYSLUETTELO, KUVIEN JA TAULUKOIDEN AUTOMAATTINEN NUMEROINTI Word 2013 Sisällysluettelo, kuvien ja taulukoiden numerointi SISÄLLYSLUETTELO, KUVIEN JA TAULUKOIDEN AUTOMAATTINEN NUMEROINTI SISÄLLYSLUETTELO... 1 Otsikoiden merkitseminen... 1 Ylä- ja alatunnisteet:

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki.

Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki. Asiakirjan valmistelu Aktivoi dokumentin rakenteen tarkistamiseksi piilomerkkien näyttäminen valitsemalla valintanauhasta Kappale-kohdasta painike Näytä kaikki. Tarkista, ettei dokumentissa ole peräkkäisiä

Lisätiedot

1 Dreamweaver MMX. 2 Tekstin muokkaus

1 Dreamweaver MMX. 2 Tekstin muokkaus 1 Dreamweaver MMX Dreamweaverissa on samantyylisiä paletteja kuin Photoshopissa. Niitä voi olla auki useampia, mutta alkuun tarvitaan vain Properties palettia joten sulje ensin kaikki paletit ja napauta

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti:

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti: HENKILÖKORTTIEN SUUNNITTELUSOVELLUS SOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE Voit kokeilla korttien suunnittelemista valmiiden korttipohjien avulla ilman rekisteröitymistä. Rekisteröityminen vaaditaan vasta, kun olet valmis

Lisätiedot

Canva CV NÄIN PÄÄSET ALKUUN CANVA CV:N TEOSSA: Canva on graafisen suunnittelun

Canva CV NÄIN PÄÄSET ALKUUN CANVA CV:N TEOSSA: Canva on graafisen suunnittelun Canva CV Canva on graafisen suunnittelun ohjelma, jota voi käyttää niin selaimella kuin mobiiliapplikaatiollakin. Canvassa on paljon maksuttomia pohjia CV:n visualisointiin! Canvan perusominaisuuksia voit

Lisätiedot

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili.

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili. Pikaopas Microsoft Publisher 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Lisää usein käyttämiäsi

Lisätiedot

NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS

NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS 1 NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS YLEISTÄ NAVIGAATTORIN KÄYTÖSSÄ... 2 NAVIGAATTORIN HAKEMINEN... 3 NAVIGAATTORIN KOPIOINTI OMALLE SAP-TUNNUKSELLE... 6 NAVIGAATTORIN MUOKKAUS ENNEN KÄYTTÖÖNOTTOA... 7

Lisätiedot

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Avaa Paint.NET tuplaklikkaamalla sen pikakuvaketta. Paint.NET avautuu tämän näköisenä. Edessä on tyhjä paperi. Saadaksesi auki kuvan, jota aiot pienentää

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014 Aineistot Kun laitat Muokkaustilan päälle, näet jokaisessa osiossa Lisää aktiviteetti tai aineisto - linkin. Valitse linkin takaa avautuvasta listasta, millaisen aineiston haluat alueelle tuoda, ja paina

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje 1 (5) Raportin tekeminen

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje 1 (5) Raportin tekeminen HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje 1 (5) RAPORTIN TMS. PITKÄN ASIAKIRJAN TEKEMINEN WORD:LLÄ Raportin reunukset ja sarkaimet Raportin kirjoittaminen Laita reunukset: Page Layout, Margins (Sivun asettelu,

Lisätiedot

Kehitysympäristö LUKU. Developer Studio kehitysympäristön alkeet. Liikkuminen projektin työtilassa ja sen eri näkymissä

Kehitysympäristö LUKU. Developer Studio kehitysympäristön alkeet. Liikkuminen projektin työtilassa ja sen eri näkymissä OSA I LUKU 2 23 2 LUKU Developer Studio kehitysympäristön alkeet Liikkuminen projektin työtilassa ja sen eri näkymissä Projektien hallinnan vaatimat asetukset 24 Developer Studio - ympäristön räätälöinti

Lisätiedot

Aimo-ohjauspaneelin käyttöohje Sisällys

Aimo-ohjauspaneelin käyttöohje Sisällys Aimo-ohjauspaneelin käyttöohje Sisällys Tunnusten tilaaminen... 2 Sisäänkirjautuminen... 3 Käyttöliittymä... 4 Ryhmätekstiviestien lähettäminen... 5 Ryhmät... 7 Push-viestien lähettäminen... 12 Mobiilipalvelun

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen s. 1/5 Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen Yleistä Internetissä on paljon hyödyllisiä ilmaisohjelmia, jotka voi ladata ja asentaa omalle koneelle. Osa ohjelmista löytyy suomenkielisiltä sivuilta,

Lisätiedot

Harjoitus Bones ja Skin

Harjoitus Bones ja Skin LIITE 3 1(6) Harjoitus Bones ja Skin Harjoituksessa käsiteltävät asiat: Yksinkertaisen jalan luominen sylinteristä Luurangon luominen ja sen tekeminen toimivaksi raajaksi Luurangon yhdistäminen jalka-objektiin

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot