Kuntapoliittinen ohjelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuntapoliittinen ohjelma 2012-2013"

Transkriptio

1 Kuntapoliittinen ohjelma 1 (13) Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYYn & Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijakunta JAMKOn Kuntapoliittinen ohjelma Johdanto Jyväskylä on yksi maamme vetovoimaisimmista opiskelupaikkakunnista, jonka väestöstä opiskelijat muodostavat merkittävän osuuden. Korkeakouluopiskelijoita on ammattikorkeakoulun puolella noin ja yliopiston puolella noin , joiden lisäksi Jyväskylässä on noin toisen asteen opiskelijaa. Perusaste mukaan lukien opiskelijoiden määrä nousee lähes henkeen. Tässä kuntapoliittisessa ohjelmassa JYY ja JAMKO esittävät toimenpiteitä, joiden avulla Jyväskylän kaupungista tulee elävä ja monimuotoinen opiskelijapaikkakunta, jossa opiskelijan on hyvä elää, asua ja tulla toimeen opintojen aikana ja jälkeen. Kuntapoliittinen ohjelma on jaettu kolmeen pääkohtaan: Kaupunkisuunnittelu ja infrastruktuuri Hyvinvointi Työllisyys ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen Nämä pääkohdat pitävät sisällään toimenpiteet, jotka toteutuessaan varmistavat Jyväskylän houkuttelevuuden ja menestyksen opiskelupaikkakuntana nyt ja tulevaisuudessa. Huolehtimalla opiskelijoistaan Jyväskylä ja koko seutukunta hyötyvät väestönosasta myös valmistumisen jälkeen työvoimana ja veronmaksajina. Opiskelijoihin tulee suhtautua tulevina kaupunkilaisina, työssäkäyvinä veronmaksajina, kuluttajaryhmänä sekä kaupungin vireyden perustana - ei menoeränä. Tämä opiskelijoiden kuntapoliittinen ohjelma jaetaan kaupungin johdolle: kaupunginhallitukselle ja - valtuustolle ja lautakuntien jäsenille, sekä keskisuomalaisille ministereille, kansanedustajille ja heidän avustajilleen, ja muille oleellisille sidosryhmille. Ohjelmaa päivitetään tarvittaessa.

2 Kuntapoliittinen ohjelma 2 (13) Sisällysluettelo Kuntapoliittinen ohjelma Johdanto... 1 Kuntapoliittinen ohjelma on jaettu kolmeen pääkohtaan: Kaupunkisuunnittelu ja infrastruktuuri Liikenne Ympäristö Hyvinvointi Opiskelijaterveydenhuolto Toimeentulo Asuminen Opiskelija-asuminen huomioitava osana kokonaisvaltaista kaupunkisuunnittelua Kulttuuri Opiskelijat ja liikunta Työllistyminen ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen Opiskelijoiden työpanoksen parempi käyttö Vuorovaikutus ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus Liitteet Kuntavaikuttamiskaavio (liite 1)...13

3 Kuntapoliittinen ohjelma 3 (13) 1. Kaupunkisuunnittelu ja infrastruktuuri Toimiva joukkoliikenne ja elävä kaupunkikulttuuri ovat tärkeitä tekijöitä opiskelupaikkakuntaa valittaessa. Vuonna 2011 valmistelussa ollut keskustan liikennesuunnitelmauudistus on alku keskustan viihtyisyyden parantamiselle, ja siinä tulee edetä kunnianhimoisin askelin. Kaupunkisuunnittelun periaatteena on JYYn ja JAMKOn mielestä noudatettava kestävää kehitystä. Käytännössä tämä tarkoittaa joustavan liikkumisen sekä elävän ja monimuotoisen kaupunkikulttuurin edellytysten luomista. JYY ja JAMKO vaativat, että kaupunkisuunnittelussa painotetaan kattavaa ja edullista julkista liikennettä, turvallisia ja toimivia pyörä- ja kävelyreittejä sekä pyöräparkkeja ja virkistysalueita. Opiskelijat näkevät, että kyseisten asioiden kehittämisessä on toimittava kunnianhimoisesti ja mallia on haettava esimerkiksi Tanskan ja Saksan samankokoisista korkeakoulukaupungeista. Tanskan ja Saksan mallin mukainen toimiva ja joustava joukkoliikenne yhdessä turvallisten ja kattavien pyöräkaistojen ja -reittien kanssa luo viihtyisän kaupunkiympäristön. Keskustan liikennesuunnitelmauudistus on tässä oikealla tiellä. 1.1 Liikenne JYY ja JAMKO ovat vakuuttuneita, että vahvaan joukkoliikenteeseen, pyöräilyyn ja kävelyyn perustuva infrastruktuuri on edellytys kestävän kehityksen mukaiselle kaupunkirakenteelle. Nykyinen henkilöautoilun hallitsema kaupunkirakenne on kestämätön erityisesti keskusta-alueilla. Opiskelijat pitävät itsestäänselvyytenä joustavaa, edullista ja kattavaa joukkoliikenneinfrastruktuuria. JYY ja JAMKO vaativat, että keskustan liikennesuunnitelmauudistuksen toimenpide-ehdotukset pyöräilyn ja kävelyn sujuvoittamiseksi on toteutettava koko laajuudessaan. Katukehällä pyöräily ohjataan toimiville ja turvallisille omille kaistoille ja katukehän sisällä pyöräilijät ja jalankulkijat hallitsevat 20 km/h -tasolle rajoitettua liikennettä. Lisäksi pyöräily- ja kävely-yhteydet korkeakoulujen kampusten ja opiskelijaasuntokeskittymien välillä sekä esimerkiksi keskustasta Palokkaan ja uudelle Kankaan alueelle on nostettava eurooppalaiselle tasolle. Pyöräreittien ja -parkkien sijaintien suunnittelussa on kuultava opiskelijajärjestöjä, jotka edustavat yhtä pääkäyttäjäryhmää, ja asiantuntijajärjestöjä, kuten Jyväskylän pyöräilyseura JYP- Siä. Jyväskylän joukkoliikenteen rakenteiden, reittien ja hintatason tulee olla opiskelijaystävällisiä ja opiskelijat tulee huomioida varteenotettavana asiakasryhmänä. Korkeakoulujen tilojen siirtäminen muokkaa yli opiskelijan ja tuhansien henkilökunnan jäsenten päivittäistä liikkumista. Opiskelija-alennus on myönnettävä kaikille opiskelijoille opiskelijakorttia vastaan myös kertalipusta. Kampusbussilinjat ovat paras tapa sujuvoittaa liikkumista opiskelija-asuntokeskittymien ja korkeakoulujen kampusten välillä. Lisätietoja: JYYn ja JAMKOn joukkoliikenneohjelma Opiskelijat vaativat seuraavia parannuksia kaupungin liikenteeseen:

4 Kuntapoliittinen ohjelma 4 (13) Kaupungin on kehitettävä pyöräilyn ja kävelyn infrastruktuuria keskustan liikennesuunnitelmauudistuksen mukaisesti, lisättävä pyöräparkkien määrää sekä tutkittava mahdollisuutta pyörävuokraukseen. Liikennesuunnitelmauudistuksen pääpyöräilyreitit on kaistoitettava painottaen turvallisuutta ja sujuvuutta. Esim. Sepänkadun, Harjukadun ja Väinönkadun risteyksestä on saatava kaikille kulkutavoille turvallisempi. Kaupungin on edistettävä JAMKOn ja JYYn joukkoliikenneohjelman mukaista kampusbussihanketta, joka yhdistää kätevästi korkeakoulujen kampukset ja keskeiset opiskelija-asuntokeskittymät. Kaupungin ja Jyväskylän liikenteen tulee kehittää opiskelija-alennuksia JAMKOn ja JYYn joukkoliikenneohjelman mukaisesti. Kaupungin tulee luoda liikennettä kehittämällä erityinen opiskelukaupunkibrändi, jolla houkutellaan alueelle ihmisiä, osaamista ja yrittämistä. 1.2 Ympäristö Jyväskylän kaupungin vetovoiman yhtenä tekijänä ovat kaupungin keskustassa ja sen läheisyydessä sijaitsevat luonto- ja ympäristökohteet. Harjun ympäristön merkitys on sen antamassa luonteessa koko kaupungin maisemaan. Sitä ei tule rakentaa ja sen arvo yhteisöllisenä virkistysalueena on turvattava. Myös Viitaniemen puistoalueet sekä Haukanniemi on säilytettävä kaikkien virkistyskäytössä. Kaupungin kaavoituksessa tulee turvata viimeiset kulttuurihistorialliset rakennukset, jotta kaupungin omaleimaisuus ja historia säilyvät myös tuleville sukupolville. Kauppakatu tulisi vapauttaa jaetun liikenteen tilaksi yliopiston kirjastolle asti, kuten Jyväskylän keskustan ja yläkaupungin liikennesuunnitelmassa on ehdotettu. Tällöin katu elävöityisi houkuttelevammaksi. Kävelykadun ja sen ympäristön merkitys niin sanottuna kolmantena tilana yksityisen ja julkisen välissä on merkittävä, mutta sen viihtyvyyteen ja esteettisyyteen tulisi kiinnittää erityistä huomiota muun muassa erilaisten ääni- ja kuvamainosten sijoittelun yhteydessä. Kestävän kehityksen ja ympäristöystävällisen kaupunkisuunnittelun yksi merkittävä tekijä on toimiva kierrätys. Kaupungin kierrätysjärjestelmä toimii pääosin hyvin, mutta keskusta-alueen energia- ja ongelmajätekeräyspisteiden määrää tulee lisätä. Opiskelijat vaativat seuraavia parannuksia kaupungin ympäristöön: JYY ja JAMKO vaativat kaupungilta panostuksia viihtyvyyden parantamiseen, ympäristön siisteyteen sekä arvokkaiden luonto- ja asuinympäristöjen suojeluun. Kaupungin tulee muuttaa Kauppakatu jaetun liikenteen tilaksi yliopiston kirjastolle saakka.

5 Kuntapoliittinen ohjelma 5 (13) 2. Hyvinvointi 2.1. Opiskelijaterveydenhuolto Jyväskylän seutukunnan tulee panostaa merkittävästi opiskelijaterveydenhuollon kehittämiseen huomioiden sekä resurssit että laadun. Henkilöresurssien tulee vastata valtioneuvoston suosituksia (Valtioneuvoston asetus neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta sekä lasten ja nuorten ehkäisevästä suun terveydenhuollosta. / Sosiaali- ja terveysministeriö ). Hoitojonoja hammashuoltoon on lyhennettävä, jotta hoitotakuu toteutuisi sen täysimääräisessä muodossa. YTHS:n tultua hoitotakuun piiriin sen toteutumista on seurattava aktiivisesti varsinkin hammashuollossa ja mielenterveyspuolella. Uusille yliopisto-opiskelijoille tehtävää sähköistä terveyskyselyä (SÄTKY) on markkinoitava huolella ja YTHS:n palveluita kehitettävä SÄTKYn tulosten osoittamaan suuntaan. YTHS-palveluiden avaaminen ammattikorkeakouluopiskelijoille käynnissä olevan pilotin myötä vaatii toimenpiteitä Jyväskylän seutukunnalta. Seutukunnan tulee seurata YTHS-mallin pilotointia valmistautua mallin vakinaistamiseen yhteistyössä Jyväskylän YTHS:n kanssa. Valmistautuminen ei voi tarkoittaa sitä, että opiskelijaterveydenhuoltojärjestelmä (OTH) pysäytetään, vaan sitä on kehitettävä YTHS-järjestelmän rinnalla aina lopulliseen siirtymiseen asti. Opiskelijaedustus YTHS:n eri elimissä ja korkeakouluopiskelijoiden rahoitusosuuden tasapuolinen jako on ratkaistava, ennen kuin YTHS-järjestelmä voidaan laajentaa kaikille ammattikorkeakouluopiskelijoille. Opiskelijoiden mielenterveyspalveluja tulee kehittää opiskelijoiden, palveluntarjoajien ja korkeakoulujen kesken siten, että tarjonta vastaa aidosti kysyntää. Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun sekä alueen muiden oppilaitosten tulee tehdä yhteistyötä, jolla varmistetaan opintopsykologien ja muiden vastaavien toimijoiden riittävä määrä suhteessa tarpeeseen. Opiskelijoiden terveydenhuollossa tulee yleisesti panostaa ennakoivaan terveydenhuoltoon, johon kuuluvat opiskelukykyä ylläpitävät liikunta- ja tukipalvelut. Opiskelijat vaativat seuraavia parannuksia kaupungin opiskelijaterveydenhuoltoon: OTH-resursseja on lisättävä ja ne on kohdennettava henkilötarpeen täyttämiseen. YTHS-palveluiden piiriin siirtyminen ei ole syy lopettaa OTH:n kehittämistä. Hoitotakuun on toteuduttava täysimääräisesti sekä OTH:n että YTHS:n puolella. Jyväskylän seutukunnan ja YTHS:n täytyy valmistautua AMK-opiskelijoiden siirtymiseen YTHSpalveluiden piiriin. Siirtymään liittyvät mahdolliset ongelmat on ratkaistava.

6 Kuntapoliittinen ohjelma 6 (13) Opiskelijoiden mielenterveyspalveluihin on panostettava laajamittaisella Jyväskylän seutukunnan, korkeakoulujen ja muiden oppilaitosten välisellä yhteistyöllä Toimeentulo Opiskelijoiden elämä on taloudellisesti epävakaalla pohjalla. Opintotuella eläminen Jyväskylän hintatasolla on usein mahdotonta, mutta työn tekeminen opintojen ohella on vaikeaa. Opintotuen loppuminen esimerkiksi kesän ajaksi johtaa opiskelijan kannalta vaikeaan tilanteeseen ja pahimmillaan kodittomuuteen, jos opiskelija ei onnistu saamaan kesätöitä. Jyväskylän kaupungin ja seutukunnan tulee edistää ja helpottaa opiskelijoiden toimeentuloa ja taloudellista hyvinvointia käytettävissä olevilla keinoilla. Toimeentulotuen myöntämisperusteiden tulee olla selkeät ja yhtäläiset kaikille. Perheellisten opiskelijoiden erityisasema tulee huomioita toimeentulotukea myönnettäessä. Työssäkäyvien opiskelijoiden asemaa tulee mahdollisuuksien mukaan helpottaa. Työharjoittelussa, projekteissa ja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa (TKI) mukana olevien opiskelijoiden tulee saada asianmukainen korvaus toiminnasta työnantajan, projektin- tai TKI-työn tilaajan kautta. Jyväskylän seutukunnan sosiaalitoimella on laittoman pitkät jonot. Opiskelijoiden toimeentulohakemuksia käsittelee tällä hetkellä vain kaksi toimeentulokäsittelijää, mikä on johtanut hakemusaikojen venymiseen. Kunnan tulee tarkastaa resurssit opiskelijoiden toimeentulohakemusten käsittelyssä. Opiskelijat vaativat seuraavia parannuksia toimeentuloon: Tukikäytänteet kokonaisuudessaan täytyy yhtenäistää ja opiskelijoiden tasavertainen kohtelu muihin väestöryhmiin verrattuna on varmistettava. Opiskelijalla on oikeus ympärivuotiseen toimeentuloon Sosiaalitoimeen on lisättävä resursseja toimeentulohakemusruuhkan poistamiseksi. Perheellisten opiskelijoiden erityisasema ja taloudelliset vaikeudet täytyy tunnustaa. Heille on mahdollistettava erilaisia tukipalveluita ja -muotoja. Siirtymävaihetta opinnoista työelämään on helpotettava. Työssäkäyvien opiskelijoiden panos koko Jyväskylän seutukunnalle on tunnustettava ja erilaisten palkallisten harjoittelumahdollisuuksien tarjontaa edistettävä.

7 Kuntapoliittinen ohjelma 7 (13) 2.3. Asuminen Jyväskylän seutukunnan opiskelijoiden asumistilanne on pääsääntöisesti hyvä, mutta parannettavaakin löytyy. Jyväskylän noin korkeakouluopiskelijasta noin yhdelle kolmasosalle löytyy opiskelija-asunto. Asuntojen saatavuutta on jatkossakin syytä tarkastella tarvelähtöisesti. Jyväskylän asumisen korkea hintataso vaatii opiskelijoiden tuloista suurimman osan juuri asumismenoihin. On tärkeää miettiä asumisen hintaa kokonaisvaltaisesti, huomioiden myös välilliset kulut (vesi, sähkö, internet). Jyväskylässä on yli opiskelija-asuntoa. Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö KOASilla on 3931 asuntoa, ylioppilaskunnalla 1970 ja muilla noin 350. Alueen suuresta opiskelijamäärästä johtuen Jyväskylän seutukunnan tulee huomioida opiskelija-asumisen erityispiirteet (asuntojen määrä suhteessa opiskelijoihin, hintataso ja välilliset kulut) asuntorakentamisen yhteydessä. Opiskelija-asuntojen rakentamisen tulee soluasumisratkaisun sijaan painottua yksiöihin ja pieniin kaksioihin keskusta-alueella, sen välittömässä läheisyydessä sekä joukkoliikennekäytävien varrella Opiskelija-asuminen huomioitava osana kokonaisvaltaista kaupunkisuunnittelua Jyväskylän kaupungin tulee huomioida eri asuinalueiden erityispiirteet ja välttää niin sanottujen opiskelijaslummien kehittymistä. Uusia asuinalueita kaavoitettaessa sekä täydennysrakentamisessa tulee keskittyä tukemaan monipuolista kaupunkirakennetta. Uusien alueiden tulee sisältää niin vuokra- kuin omistusasuntojakin sekä palveluita niin, että alue on aidosti elävä osa kaupunkia. Kansainvälisillä opiskelijoilla tulee olla yhtäläiset mahdollisuudet suomalaisten opiskelijoiden kanssa hakea asuntoja ympäri Jyväskylän seutukuntaa Roninmäelle ja Myllyjärvelle asuttamisen sijaan. Kampusalueille ja niiden välittömään läheisyyteen voidaan myös kaavoittaa asuntoja, kunhan opiskelijaasumisen hintataso säilyy tasa-arvoisena. Kampusalueille tulee myös lisätä palveluja ja harrastemahdollisuuksia, jotta kampus olisi osa elävää kaupunkia. Jyväskylän ammattikorkeakoulun Rajakadun kampuksen yhteyteen tulee rakentaa kansainvälinen opiskelija-asuntola, jonka avulla Rajakadusta luodaan aito, kansainvälinen kampuskeskittymä. Jyväskylän ammattikorkeakoulun, KOASin ja Jyväskylän kaupungin yhteistyöllä on mahdollisuus luoda uudenlainen kampusmalli, joka toimisi pioneerihankkeena koko Suomessa. Opiskelijat vaativat seuraavia parannuksia asumiseen: 3. Jyväskylän kaupungin ja seutukunnan on pyrittävä sitouttamaan opiskelijat opiskelupaikkakunnalle. 4. Opiskelija-asumisen erityispiirteet on huomioitava suunnittelussa ja rakentamisessa siten, että pääpaino on keskusta-alueiden, niiden välittömässä läheisyydessä ja joukkoliikennekäytävien varsilla sijaitsevien yksiöiden ja pienten kaksioiden rakentamisessa. 5. Rajakadun kampusasuntolahanke on aloitettava välittömästi.

8 Kuntapoliittinen ohjelma 8 (13) 6. Sujuva liikkuminen opiskelija-asuntokeskittymien ja kampusten välillä on turvattava. 7. Uusia alueita kaavoitettaessa ja täydennysrakentamisessa tulee keskittyä monipuoliseen kaupunkirakenteeseen Kulttuuri Henki voittaa aina ennen pitkää materian Alvar Aalto Elinvoimainen kulttuuritoiminta on merkittävä Jyväskylän vetovoimatekijä. Kulttuuritoimintaa ei kuitenkaan ole osattu hyödyntää ja edistää riittävästi. Kulttuuri tuottaa tutkitusti hyvinvointivaikutuksia, ja kulttuurin merkitys opiskelijoidenkin hyvinvoinnin edistäjänä on kiistaton. Opiskelijat ovat merkittäviä kulttuurin luojia ja kuluttajia. Kaupungin on pidettävä huolta, että Jyväskylässä säilytetään ja kehitetään moninaisia kulttuurin harrastamisen ja tuottamisen muotoja. Kaupungin on tulevaisuudessakin kehitettävä opiskelija-alennuksia kulttuuripalveluissa. Alennuksilla saadaan uusia käyttäjiä palveluiden piiriin ja vahvistetaan heidän kokemustaan kaupunkiyhteisöön kuulumisesta. Kun opiskeluaikana oppii hyödyntämään kulttuuripalveluja, käyttää niitä valmistuttuaankin. Kaupunginteatterin Viimetippa alennusliput sekä muut opiskelijahintaiset palvelut edistävät kulttuurin tuomista kaupunkilaisten ulottuville tulotasosta huolimatta. Opiskelija-alennusten laajentamisista sekä eduista tiedottamista on vahvistettava. Museoiden sisäänpääsyt on tarjottava opiskelijoille ilmaiseksi. Järjestö- ja vaihtoehtotapahtumien tiedottamiselle ja mainostamiselle on luotava paremmat edellytykset lisäämällä vapaita ilmoitustauluja katutilaan. Jyväskylän kulttuuri-, järjestö- ja monitoimitilojen tilanne on kehno. Kaupungin tulee mahdollistaa seudulla toimiville järjestöille edullisia ja toimivia tiloja, jotka esimerkiksi Kankaan alueen suunnittelussa tulee huomioida. Kaupungin on kiinnitettävä huomio myös liiallisesta kaupallisesta tiedottamisesta vapaan katutilan säilymiseen. Vapaa ja elävä kaupunkikulttuuri kutsuu osallistuvaan kansalaisuuteen ja viihtymään kaupungissa. Opiskelijat vaativat seuraavia parannuksia kaupungin kulttuurimahdollisuuksiin: Kaupungin on luotava mahdollisuuksia moninaiselle kulttuurille. Opiskelija-alennuksia on lisättävä ja museoiden sisäänpääsyt opiskelijoille ilmaisiksi. Vaihtoehtokulttuurille on luotava riittävät tiedotuskanavat. Ilmoitustauluja lisää kaupunkialueelle. Kulttuuri-, järjestö- ja monitoimitilojen tarjontaa on parannettava. Monimuotoinen kulttuurikasvatus on turvattava jokaisella koulutusasteella.

9 Kuntapoliittinen ohjelma 9 (13) 2.5. Opiskelijat ja liikunta Jyväskylä on tunnettu paitsi opiskelijakaupunkina, myös liikunta- ja urheilukaupunkina. Liikunnan arvoa opiskelukyvyn ja terveyden ylläpitäjänä ja edistäjänä ei saa aliarvioida. Aktiiviliikkujille suunnatut palvelut ovat hyvällä tasolla, mutta vähän tai ei lainkaan liikkuvien huomioiminen ja aktivoiminen on unohdettu. Erityinen huomio tulee kiinnittää opintojen alkuun sijoittuvaan nivelvaiheeseen. Nivelvaiheessa pitkäaikaisetkin liikuntaharrastukset jäävät helposti paitsioon, eikä uusia löydy tilalle. Jyväskylän yliopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan liikuntamahdollisuuksiin ja matalan tason liikuntaan on panostettu kiitettävästi. Jyväskylän ammattikorkeakoulun (josta Jyväskylän kaupunki omistaa 90%) puolella liikuntapalvelut eivät ole lähelläkään keväällä 2010 julkaistuja korkeakoululiikunnan suosituksia. Jyväskylän ammattikorkeakoulu on ulkoistanut liikuntapalveluiden tuottamisen opiskelijakunta JAMKOlle ilman riittäviä resursseja niiden toteuttamiseen. Resurssipulan vuoksi ammattikorkeakouluopiskelijoiden liikuntapalvelut ovat selkeästi heikommat kuin yliopisto-opiskelijoilla. Opiskelijoiden epätasa-arvoisen aseman lisäksi toinen merkittävä puute on vapaiden liikuntatilojen vähäinen määrä. Keskustassa ja sen läheisyydessä sijaitsevien liikuntatilojen käyttöaste on korkea, mutta kauempana keskustasta ja opiskelija-asuntokeskittymistä sijaitsevien tilojen käyttömahdollisuudet ovat heikot muun muassa matkakustannusten vuoksi. Koulutuskuntayhtymä hallinnoi koulujen liikuntatilojen tilavarauksia kello asti, josta eteenpäin tiloista vastaa Jyväskylän kaupunki. Koulujen oman käytön ja kello alkavan iltakäytön välistä löytyvä aika tulee kohdentaa erityisesti korkeakouluopiskelijoiden liikuntatarpeiden täyttämiseen. Iltakäytön priorisointeja tulee tarkistaa korkeakouluopiskelijoiden hyväksi siten, että opiskelijat eivät automaattisesti joudu kello ja sen jälkeen alkavien vuorojen käyttäjiksi. Kaupungin omien liikuntapalveluiden yhtenä merkittävänä asiakasryhmänä ovat opiskelijat, joille palvelut tulee tarjota opiskelijahintaan. Tämä on nähtävä selkeänä investointina opiskelijoiden terveyden ylläpitoon, josta syntyvät kulut ovat säästöjä terveydenhuollosta. Korkea hinta ei saa olla este liikunnalle. Kaupungin tulee tarjota liikuntatiloja opiskelijaliikuntaa järjestäville yhdistyksille samaan hintaan kuin urheiluseuroille ja vähentää merkittävästi liikuntatilojen hakuun liittyvää byrokratiaa. Lisäksi yksittäisille opiskelijoille tulee tarjota todelliset opiskelija-alennukset esimerkiksi AaltoAlvarissa. Opiskelijat vaativat seuraavia parannuksia kaupungin liikuntapalveluihin: Jyväskylän ammattikorkeakoulun omistajatahojen on annettava selkeä viesti ammattikorkeakoululle opiskelijaliikuntaan panostamisesta. Jyväskylän kaupungin ja koulutuskuntayhtymän hallinnoimia liikuntatiloja on käytettävä tehokkaammin ja korkeakouluopiskelijoille suunnattujen liikuntavuorojen määrää ja sijoitusta on tarkistettava opiskelijoiden eduksi.

10 (13) Kuntapoliittinen ohjelma 10 Opiskelijahintaisten liikuntapalveluiden määrää on lisättävä, jotta enemmän opiskelijoita saadaan liikuntapalveluiden piiriin. Jyväskylän kaupungin, alueen korkeakoulujen ja opiskelijajärjestöjen tavoitteena tulee olla Jyväskylän yhteinen korkeakoululiikunta. 3. Työllistyminen ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen 3.1 Opiskelijoiden työpanoksen parempi käyttö Opiskelijat ovat korvaamaton työvoiman lähde Jyväskylälle ja koko seutukunnalle, sillä suuri osa korkeakouluopiskelijoista työskentelee jo opintojensa ohella. Jyväskylän kaupungin ja seutukunnan sekä alueen yritysten tulee edistää opiskelijoiden mahdollisuuksia työllistyä ja saada työ- ja harjoittelupaikkoja asiantuntijatehtävistä jo opintoaikana niin julkiselta, yksityiseltä kuin kolmannelta sektorilta. Työharjoitteluiden kautta opiskelijat tuovat Keski-Suomen alueen yrityksille voimavaroja ja uutta osaamista sekä työvoimaa. JYY ja JAMKO vaativat, että Jyväskylän kaupunki, seutukunta, alueen yritykset ja muut sidosryhmät tekevät yhteistyötä Keski-Suomen korkeakoulujen kanssa aktiivisesti ja ennakoivasti mahdollisimman monen opiskelijan työllistymiseksi alueelle opintojen jälkeen. Vain tällä tavalla opiskelijat saadaan sitoutettua jäämään alueelle valmistumisen jälkeen ja estetään aivovuoto muualle Suomeen ja ulkomaille. Opiskelijoiden osaaminen ja potentiaali takaavat kaupungin elinvoimaisuuden ja uusiutumiskyvyn. Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi projektiopintoja, työharjoittelupaikkojen saatavuutta ja erilaisten poikkitieteellisten ja korkeakoulujen välisten TKI-hankkeiden toteutumista tulee tukea. Jyväskylän kaupungin, seutukunnan ja alueen yrittäjien tulee kehittää toimintaansa siten, että yhä useampi opiskelija voi tehdä opinnäytetyönsä kyseisille tahoille ja saada työstään asiaankuuluvan korvauksen. Jyväskylän kaupungin, seutukunnan ja alueen yritysten tulee tehdä yhteistyötä alueen korkeakoulujen kanssa yrittäjyyden lisäämiseksi. Vain uusien PK-yritysten kautta Keski-Suomen alueen työllisyysluvut saadaan nousuun. Erilaiset yrityshautomoiden, mentorointiyrittäjyyden ja TKI-projektien kautta perustettavat yritykset ovat osa Jyväskylän profiloitumista aidosti yrittäjyysvetoiseksi kaupungiksi. Alueen yritystoimintaa tukevien tahojen on keskitettävä tukimuotonsa erityisesti valmistumisvaiheessa olevien opiskelijoiden yritystoiminnan tukemiseen. Kansainvälisten opiskelijoiden työharjoittelu- ja työllistymismahdollisuuksiin tulee panostaa ja kaupungin tulee tukea yrityksiä, jotka palkkaavat kansainvälisiä opiskelijoita. Kansainvälistyminen on prosessi, joka ei toteudu ilman, että kansainvälisille opiskelijoille tarjotaan koulutusta vastaavaa työtä. Moni kansainvälinen opiskelija haluaa jäädä Suomeen työpaikan saatuaan. Kansainvälisten opiskelijoiden työllistyminen edesauttaa parhaimmillaan työnantajien ulkomaalaisten verkostojen luonnissa. Lisäksi Jyväskylän kannattaa panostaa täällä jo asuvien maahanmuuttajien työllistymiseen, osana heidän integrointiprosessia. Jyväskylän kau-

11 (13) Kuntapoliittinen ohjelma 11 pungin, seutukunnan ja alueen yritysten tulee ymmärtää oma etunsa ja aloittaa aito kansainvälistymisprosessi. Opiskelijat pystyvät tekemään opinnäytetöitä ja -tutkielmia tilaustyönä. Tällöin kaupunki, yritys tai järjestö saa tarvitsemaansa tietoa ja opiskelija mielekkään tutkimuskohteen sekä työkokemuksen tehdystä työstä tulee maksaa sopiva korvaus työmäärään nähden. Tällä hetkellä opinnäytetöiden lunastamiseen on varattu , mutta varattava summa olisi syytä moninkertaistaa. Olisi tärkeää koota Jyväskylän kaupungin, seutukunnan ja alueen yritysten toiveet tutkimuksista sekä harjoittelumahdollisuuksista yhteen paikkaan ja markkinoida niitä eri tahoille. Opinnäytetyöt ja harjoittelumahdollisuudet mahdollistavat kaupungille myös edullisen tavan hankkia ammattitaitoista työvoimaa. Opiskelijat vaativat opiskelijoiden työllistymisen edistämistä: Opiskelijat kannustavat Jyväskylän kaupunkia, seutukuntaa, yrityksiä ja järjestöjä sekä alueen korkeakouluja hyödyntämään opiskelijoiden ammattitaitoinen työpanos alueen elinkeinoelämälle. Opiskelijat tulee sitouttaa alueen toimijoihin ja alueen kehittämiseen yhteisellä ja osallistavalla tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnalla, työharjoittelumahdollisuuksilla, projekteilla ja yritystoiminnalla. Opiskelijat vaativat palkallisia työharjoittelu- ja opinnäytetyömahdollisuuksia Jyväskylän kaupungilta, seutukunnalta, järjestöiltä ja alueen yrittäjiltä. Nämä tulee koostaa yhteen paikkaan ja työpanoksesta on saatava asianmukainen korvaus. Kaupungin tulee edistää ja kannustaa alueen toimijoita opiskelijalähtöisen yrittäjyyden tukemiseen. Kansainvälisten opiskelijoiden työ- ja harjoittelupaikkojen saantia on edistettävä ja tuettava. Nämä johtavat valmistumisen jälkeen työpaikkoihin. Kaupungin tulee tehdä kaikkensa korkeakoulutettujen ihmisten työttömyyden vähentämiseksi! 3.2 Vuorovaikutus ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus Jyväskylällä on mahdollisuus sitouttaa huomattavasti nykyistä suurempi osa opiskelijoita kaupunkiin. Tätä varten kaupungin tulee luoda opiskelijoille aito vaikuttamisen mahdollisuus (heihin kohdistuvaan) politiikkaan. Vuorovaikutus opiskelijoiden kanssa ja osallistumismahdollisuuksien luominen kaupungin päätöksenteossa ovat olennaisia, jotta opiskelijat tuntevat itsensä osallisiksi potentiaalisen tulevan työssäkäyntikaupunkinsa asioihin. Sitouttamalla opiskelijat kaupunkiin ja sen toimijoihin kaupunki pystyy takaamaan uusiutumiskykynsä ja tunnustamaan opiskelijoiden arvo kaupungille.

12 (13) Kuntapoliittinen ohjelma 12 Viestinnän ja yhteistyön tehostamiseksi Jyväskylän kaupungin tulee luoda kuntavaikuttamiseen keskittyvä foorumi 1, jonka osapuolina ovat paikalliset korkeakoulut, kaupunki, elinkeinoelämän, yrittäjien sekä kolmannen sektorin edustajat samoin kuin korkeakoulujen opiskelijoiden edustajat. Tavoitteena on saada kaikkien vaikuttavien tahojen voimavarat hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti sekä kommunikoitua eri osapuolille jo olemassa oleva vaikutuspotentiaali. Foorumille tulee luoda oma budjetti sekä mahdollisuus tehdä esityksiä kaupunginhallitukselle. Foorumin avulla kaupunkia voidaan kehittää pitkäjänteisemmin eri sidosryhmien yhteistyöllä. Kaupunki pystyy vähällä vaivalla sitouttamaan opiskelijat kaupunkiin myös käyttämällä opiskelijajärjestöjä tiedonvälityskanavina. Kuntapolitiikkaa tulee avata kansalaisille entistä avoimemmaksi. Vuorovaikutusta kansalaisten ja kuntapoliitikkojen välillä voidaan tehostaa lähettämällä kaupunginvaltuuston kokoukset suoraan kaupungin internetsivuilla, kuten joissain kaupungeissa jo tehdään. Korkeakoulujen opiskelijajärjestöt puolestaan rohkaisevat opiskelijoita asettumaan myös itse ehdolle vaaleissa ja tarjoavat siihen omaa taustamateriaalia opiskelijoiden edunvalvonnan edistämiseksi. Kaupungin keskustan kehittämistyössä tulee käyttää Kankaan alueen kehittämisessä painotettua kansalaisideointia kaupungin päätöksenteon tukena. Kansalaisten kuuleminen on nykyään liian satunnaista ja sen vaikutus päätöksentekoon on liian epäselvää. Läpinäkyvyyttä voidaan lisätä viestimällä palautteen antajalle hänen panoksestaan päätöksentekoon. Tiedottamisen ja ideoinnin avulla kaupunki voi saada joukkoonsa aktiivisia kansalaisia sekä pitää nykyiset opiskelijaosaajat paikkakunnalla aiempaa menestyksekkäämmin. Opiskelijat vaativat seuraavia parannuksia kaupungin vuorovaikutukseen ja opiskelijoiden yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen: Kaupungin tulee luoda yhteistyössä elinkeinoelämän, kolmannen sektorin ja korkeakoulujen kanssa yhteinen kuntavaikuttamisen foorumi, jotta toimijat sitoutetaan toisiinsa paremmin ja samalla hyödynnetään toimijoiden synergiaedut. Kaupunginvaltuuston kokousten katselu mahdolliseksi kaupungin internetsivuille. Kansalaisideointi pysyväksi osaksi kaupungin keskustan kehittämisprosessia. 1 Katso liittenä oleva kaavio

13 (13) Kuntapoliittinen ohjelma Liitteet 4.1 Kuntavaikuttamiskaavio (liite 1)

OPISKELIJA JKL KUNTAPOLIITTINEN OHJELMA JYY

OPISKELIJA JKL KUNTAPOLIITTINEN OHJELMA JYY OPISKELIJA JKL KUNTAPOLIITTINEN OHJELMA 2017-2018 Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYY JYY ja JAMKO haluavat olla mukana tekemässä Jyväskylästä Suomen parasta opiskelijakaupunkia. Jyväskylässä jokainen

Lisätiedot

Parempi työelämä uudelle sukupolvelle

Parempi työelämä uudelle sukupolvelle Parempi työelämä uudelle sukupolvelle strategia 2013 2016 1 Kannen kuva: Samuli Siirala ISBN 978-952-5628-61-6 2 Visio: Parempi työelämä uudelle sukupolvelle Akavan opiskelijat ovat olemassa jotta uusi

Lisätiedot

Kunnallispoliittinen ohjelma

Kunnallispoliittinen ohjelma Kunnallispoliittinen ohjelma Yleistä Tampereen kolme korkeakoulua opiskelijoineen ovat merkittävä tekijä kaupungin elinvoimaisuuden ja kehittymisen kannalta nyt ja tulevaisuudessa. Tampereella asuu yli

Lisätiedot

O DIAKON POLIITTINEN OHJELMA

O DIAKON POLIITTINEN OHJELMA O DIAKON POLIITTINEN OHJELMA Esipuhe Tämä poliittinen ohjelma on Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan O Diakon linjaus opiskelijan yhteiskunnasta ja korkeakoulusta. Tässä ohjelmassa linjataan

Lisätiedot

TUUSULAN KUNNALLISJÄRJESTÖ Vaaliohjelma ELINVOIMAA TUUSULAAN - HALLINNOSTA IHMISTEN YHTEISÖKSI

TUUSULAN KUNNALLISJÄRJESTÖ Vaaliohjelma ELINVOIMAA TUUSULAAN - HALLINNOSTA IHMISTEN YHTEISÖKSI TUUSULAN KUNNALLISJÄRJESTÖ Vaaliohjelma 2017 - ELINVOIMAA TUUSULAAN - HALLINNOSTA IHMISTEN YHTEISÖKSI Keskustalla on yhdessä tekemisestä 110 vuotinen perinne. Keskusta rakentaa politiikkansa ihmisen, ei

Lisätiedot

AMK-opiskelijaliikkeen vaalitavoitteet 2019

AMK-opiskelijaliikkeen vaalitavoitteet 2019 AMK-opiskelijaliikkeen vaalitavoitteet 2019 Sukupolvipolitiikka, osaaminen ja sivistys tulevaisuuden kivijalaksi. 12.10.2018 Vaalien tärkeät kysymykset 2 Miten kehitämme korkeakoulutusta vastaamaan tulevaisuuden

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun opiskelijakuntien kaupunkipoliittinen ohjelma

Pääkaupunkiseudun opiskelijakuntien kaupunkipoliittinen ohjelma Pääkaupunkiseudun opiskelijakuntien kaupunkipoliittinen ohjelma Johdanto Pääkaupunkiseutuun kuuluu neljä kaupunkia: Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen. Ne muodostavat yhdessä noin 1,2 miljoonan asukkaan

Lisätiedot

Lyhyellä aikavälillä tulee toteuttaa seuraavat toimenpiteet opiskelijan toimeentulon parantamiseksi:

Lyhyellä aikavälillä tulee toteuttaa seuraavat toimenpiteet opiskelijan toimeentulon parantamiseksi: Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto Opiskelijapoliittinen ohjelma Hyväksytty liittokokouksessa 15.4.2012 YKSILÖ Opiskelijan toimeentulo Opiskelijan toimeentulo turvataan parhaiten siirtymällä perustuloon.

Lisätiedot

RATKAISUJA TULEVAISUUDEN TYÖKYKYYN

RATKAISUJA TULEVAISUUDEN TYÖKYKYYN RATKAISUJA TULEVAISUUDEN TYÖKYKYYN Nuorten ja opiskelijoiden mielenterveyden edistämisen toimenpideohjelma NYYTI RY:N VAIKUTTAMISEN STRATEGIA Nyyti ry on vuonna 1984 perustettu nuorten ja opiskelijoiden

Lisätiedot

NUORTEN maakunta A L L I A NSSIN M A A KUN TAVA A L I TAVOI T T EET 2018

NUORTEN maakunta A L L I A NSSIN M A A KUN TAVA A L I TAVOI T T EET 2018 NUORTEN maakunta A L L I A NS SI N M A A K U N TAVA A L I TAVOI T T EE T 20 1 8 VASTUU NUORESTA ON OLTAVA YHDELLÄ TAHOLLA Kokonaisvastuu nuoresta on oltava yhdellä taholla, vaikka eri palvelut hajautuvat

Lisätiedot

Kestävää liikkumista Pirkanmaalla. Harri Vitikka, Pirkanmaan ELY-keskus, L-vastuualue

Kestävää liikkumista Pirkanmaalla. Harri Vitikka, Pirkanmaan ELY-keskus, L-vastuualue Kestävää liikkumista Pirkanmaalla Harri Vitikka, Pirkanmaan ELY-keskus, L-vastuualue PIRKANMAAN ELY-KESKUKSEN STRATEGISET PAINOTUKSET 2012 2015 1. Hyvän yhdyskuntarakenteen ja liikennejärjestelmän kehitys

Lisätiedot

Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan valtakunnallisen vaikuttamisen ohjelma

Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan valtakunnallisen vaikuttamisen ohjelma Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan valtakunnallisen vaikuttamisen ohjelma Esipuhe Tämä poliittinen ohjelma on Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (OSAKO) linjaus opiskelijan yhteiskunnasta,

Lisätiedot

Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan valtakunnallisen vaikuttamisen ohjelma

Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan valtakunnallisen vaikuttamisen ohjelma Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan valtakunnallisen vaikuttamisen ohjelma Esipuhe Tämä poliittinen ohjelma on Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (OSAKO) linjaus opiskelijan yhteiskunnasta,

Lisätiedot

Johdanto. Strategia on hyväksytty edustajiston kokouksessa 15.4.2010.

Johdanto. Strategia on hyväksytty edustajiston kokouksessa 15.4.2010. STRATEGIA 2015 Johdanto Strategian tarkoitus on ohjata ylioppilaskunnan toimintaa ja päätöksentekoa. Ylioppilaskunnan toimijat vaihtuvat useasti, joten keskeiset tavoitteet ja toimintatavat on syytä kirjata

Lisätiedot

Tutorin tehtävälista: Sosiaali- ja opinto-asiat. Tutorleiri Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta

Tutorin tehtävälista: Sosiaali- ja opinto-asiat. Tutorleiri Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Tutorin tehtävälista: Sosiaali- ja opinto-asiat Tutorleiri Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Tutorin tulee tietää kaikesta kaikki! Tutor on kaikkitietävä Tämä ei onneksi ole totta. Tutorin tulee sen

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOSILLE Kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä

SAVONLINNAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOSILLE Kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä SAVONLINNAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOSILLE 2018 2021 Kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä SISÄLLYS S. 2-3 S. 4-5 S. 6-7 S. 8-9 S. 10-11 S. 12-13 Yleinen strateginen päämäärä Visio

Lisätiedot

Oulun seudun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan ammattikorkeakoulupoliittinen ohjelma

Oulun seudun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan ammattikorkeakoulupoliittinen ohjelma Oulun seudun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan ammattikorkeakoulupoliittinen ohjelma Esipuhe Tämä poliittinen ohjelma on Oulun seudun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (OSAKO) visio opiskelijan hyvinvointia,

Lisätiedot

Helsingin liikkumisen kehittämisohjelma

Helsingin liikkumisen kehittämisohjelma Helsingin liikkumisen kehittämisohjelma RIL Liikennesuunnittelun kehittyminen Helsingissä 25.9.2014 00.0.2008 Esitelmän pitäjän nimi Liikennejärjestelmällä on ensisijassa palvelutehtävä Kyse on ennen kaikkea

Lisätiedot

MITÄ HYVINVOINTI ON KUNTALAISELLE? ja miten kunta sen mahdollistaa?

MITÄ HYVINVOINTI ON KUNTALAISELLE? ja miten kunta sen mahdollistaa? MITÄ HYVINVOINTI ON KUNTALAISELLE? ja miten kunta sen mahdollistaa? Suomen Kuntaliitto Toinen linja 14, 00530 Helsinki Puhelin 09 7711 etunimi.sukunimi@kuntaliitto.fi www.kuntaliitto.fi Helsinki 2019 Esipuhe

Lisätiedot

LUKIOVIERAILUT 2016 Jyväskylän ammattikorkeakoulu & Jyväskylän yliopisto

LUKIOVIERAILUT 2016 Jyväskylän ammattikorkeakoulu & Jyväskylän yliopisto LUKIOVIERAILUT 2016 Jyväskylän ammattikorkeakoulu & Opiskelijalähettiläät ja vertaistutorit presents Opiskelemaan korkeakouluun Opiskelu yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa on joissain suhteissa erilaista.

Lisätiedot

Vihreä lista. Edusta jistovaalit 2017 VAALIOHJELMA

Vihreä lista. Edusta jistovaalit 2017 VAALIOHJELMA Vihreä lista Edusta jistovaalit 2017 VAALIOHJELMA Ylioppilaskunta edustaa yliopiston opiskelijoita ja on siten merkittävä yhteiskunnallinen ja poliittinen vaikuttaja niin yliopistolla ja opiskelukaupungissa

Lisätiedot

Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi

Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi VAHVAT VANHUSNEUVOSTO ääni kuuluviin ja osaaminen näkyväksi Tampere projektijohtaja Mari Patronen Tampereen hankkeet 1. Asiakas- ja palveluohjaus 2. Henkilökohtainen

Lisätiedot

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan toimintasuunnitelma vuodelle 2016

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan toimintasuunnitelma vuodelle 2016 Oulun yliopiston ylioppilaskunnan toimintasuunnitelma vuodelle 2016 1 Johdanto Tämän toimintasuunnitelman on valmistellut Oulun yliopiston ylioppilaskunnan hallitus yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Valmistelussa

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN 18 TEESIÄ UNELMIEN MAAKUNTAAN

KESKUSTANUORTEN 18 TEESIÄ UNELMIEN MAAKUNTAAN KESKUSTANUORTEN 18 TEESIÄ UNELMIEN MAAKUNTAAN 18 teesiä, 18 maakuntaa Unelmien maakunta 1 KANSANVALTAISET MAAKUNNAT Maakuntauudistuksen ydin on siinä, että valta tulee lähemmäksi ihmistä. Maakunnan asukkaat

Lisätiedot

Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan ammattikorkeakoulupoliittinen ohjelma

Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan ammattikorkeakoulupoliittinen ohjelma Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan ammattikorkeakoulupoliittinen ohjelma Esipuhe Tämä poliittinen ohjelma on Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan (OSAKO) visio opiskelijan hyvinvointia, vaikutusmahdollisuuksia

Lisätiedot

Valovoimainen Oulu Kaupunkistrategia 2026

Valovoimainen Oulu Kaupunkistrategia 2026 Valovoimainen Oulu Kaupunkistrategia 2026 Visio 2026 Valovoimainen Oulu #oulu #oulu2026 Oulun valovoimaisuus on kasvua, oululaista asennetta ja tapa toimia. Yhdessä tekemisen kulttuuri ja korkea osaaminen

Lisätiedot

NYKYTILA-ARVIO. UHAT Rahoitus Vaihtuvuus Jäsenprosentti ja jäsenmäärän merkitys valtakunnalliseen vaikuttavuuteen Vapaaehtoisuus

NYKYTILA-ARVIO. UHAT Rahoitus Vaihtuvuus Jäsenprosentti ja jäsenmäärän merkitys valtakunnalliseen vaikuttavuuteen Vapaaehtoisuus STRATEGIA -2020 JOHDANTO Strategia luo suuntaviivat toiminnalle ja opastaa opiskelijakuntaa paikallisessa (LUC2020) ja valtakunnallisessa toimintaympäristön muutoksessa. Strategian tavoite on löytää ratkaisuja

Lisätiedot

MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU

MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU 1.9. 30.11.2016 Alustava vastausraportti (28.11.2016) Vantaan kaupunkisuunnittelussa tehdään parhaillaan suunnitelmaa tulevaisuuden Myyrmäestä. Suunnitelmalla varmistetaan

Lisätiedot

Opiskeluterveydenhuolto ja sen kehittäminen. Susanna Fagerlund-Jalokinos

Opiskeluterveydenhuolto ja sen kehittäminen. Susanna Fagerlund-Jalokinos Opiskeluterveydenhuolto ja sen kehittäminen Susanna Fagerlund-Jalokinos Opiskeluterveydenhuoltoa säätelee Terveydenhuoltolaki (1326/2010) ja Valtioneuvoston asetus neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta

Lisätiedot

Suomen opiskelijaystävällisin kaupunki

Suomen opiskelijaystävällisin kaupunki Student Friendly Tampere Sub programme for EUniverCities LAP Suomen opiskelijaystävällisin kaupunki Lähtökohdat Tampereen keskeinen vahvuus on alueen monipuoliset oppilaitokset, laadukas osaaminen ja osaajat

Lisätiedot

Sopo-koulutus Järjestöseminaari 1.2.2014

Sopo-koulutus Järjestöseminaari 1.2.2014 Sopo-koulutus Järjestöseminaari 1.2.2014 Veera Ylimaunu Hallituksen jäsen Sosiaalipolitiikka, kuntapolitiikka, ylioppilaskylä Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Koulutuksen sisältö - Esittäytyminen

Lisätiedot

Miksi se ei toimi mitä esteitä vapaaehtoistyölle on asetettu?

Miksi se ei toimi mitä esteitä vapaaehtoistyölle on asetettu? Miksi se ei toimi mitä esteitä vapaaehtoistyölle on asetettu? Marjo Riitta Tervonen, erityisasiantuntija, SOSTE Anne Mustakangas-Mäkelä, Hyvinvointi- ja yhteisötyön johtaja, Vuolle Setlementti Sosiaali-

Lisätiedot

Valtion I kotouttamisohjelma

Valtion I kotouttamisohjelma Valtion I kotouttamisohjelma 7.6.2012 Lähtökohdat Maahanmuutto Suomeen kasvaa ja monipuolistuu: Nyt 170 000 ulkomaan kansalaista Vuonna 2020 Jo 330 000 ulkomaan kansalaista Yli puolet kaikista maahanmuuttajista

Lisätiedot

Yrittäjien ja ammattikorkeakoulujen yhteistyö ja alueellinen vaikuttavuus Yrittäjien näkemyksiä

Yrittäjien ja ammattikorkeakoulujen yhteistyö ja alueellinen vaikuttavuus Yrittäjien näkemyksiä Yrittäjien ja ammattikorkeakoulujen yhteistyö ja alueellinen vaikuttavuus Yrittäjien näkemyksiä http://www.yrittajat.fi/fi-fi/suomenyrittajat/tutkimustoiminta/ Koulutusasioiden päällikkö Veli-Matti Lamppu

Lisätiedot

Rauman Tarina osa 2 Kaupunginvaltuusto

Rauman Tarina osa 2 Kaupunginvaltuusto Rauman Tarina osa 2 Kaupunginvaltuusto 27.11.2017 Rauman Tarina 2, 2018-2021 2 Hyvinvointia ja elinvoimaa tukevat linjaukset Terveellinen, turvallinen ja palveleva Rauma Vireän elinkeinoelämän Rauma Hyvien

Lisätiedot

OPISKELUHYVINVOINTITYÖ JYVÄSKYLÄN AMMATTIKORKEAKOULUSSA. Heini Pietilä 11.4.2012 1

OPISKELUHYVINVOINTITYÖ JYVÄSKYLÄN AMMATTIKORKEAKOULUSSA. Heini Pietilä 11.4.2012 1 OPISKELUHYVINVOINTITYÖ JYVÄSKYLÄN AMMATTIKORKEAKOULUSSA Heini Pietilä 11.4.2012 1 HYVINVOINTITYÖN TAVOITE Tavoitteena on edistää opiskelijan terveyttä ja opiskelukykyä sekä opiskeluyhteisöjen hyvinvointia

Lisätiedot

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017

Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran strategia 2013-2017 1. Johdanto Seuran ensimmäinen strategia on laadittu viisivuotiskaudelle 2013-2017. Sen laatimiseen ovat osallistuneet seuran hallitus sekä

Lisätiedot

Raaseporin perusturvan palvelutuotanto ja hyvinvointipalvelut Eva Storgårds 1

Raaseporin perusturvan palvelutuotanto ja hyvinvointipalvelut Eva Storgårds 1 Raaseporin perusturvan palvelutuotanto ja hyvinvointipalvelut 7.4.2011 Eva Storgårds 1 Visio Perustehtävä Kaupungin missio eli perustehtävä on palvelujen järjestäminen kansalaisille suomen ja ruotsin kielellä

Lisätiedot

Hyväksytty edustajiston kokouksessa 4/2012 (21.3.2012) STRATEGIA 2017

Hyväksytty edustajiston kokouksessa 4/2012 (21.3.2012) STRATEGIA 2017 Hyväksytty edustajiston kokouksessa 4/2012 (21.3.2012) STRATEGIA 2017 1 Johdanto Strategian tarkoitus on ohjata ylioppilaskunnan toimintaa ja päätöksentekoa. Ylioppilaskunnan toimijat vaihtuvat useasti,

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTASTRATEGIA 2014 2020. Nurmijärvi elinvoimaa ja elämisen tilaa.

NURMIJÄRVEN KUNTASTRATEGIA 2014 2020. Nurmijärvi elinvoimaa ja elämisen tilaa. NURMIJÄRVEN KUNTASTRATEGIA 2014 2020 Nurmijärvi elinvoimaa ja elämisen tilaa. Vuonna 2020 Nurmijärvi on elinvoimainen ja kehittyvä kunta. Kunnan taloutta hoidetaan pitkäjänteisesti. Kunnalliset päättäjät

Lisätiedot

HANGON KAUPUNKI HANGÖ STAD

HANGON KAUPUNKI HANGÖ STAD HANGON KAUPUNKI HANGÖ STAD 14.4.2016 8.3.2016 12 Lainvoimainen Kaupunginvaltuusto Kaupunginhallitus 15.2.2016 33 4.8. 4.9.2014 Kaavaehdotus nähtävillä MRL 65, MRA 27 11.6.2014 Ympäristölautakunta 28.4.2014

Lisätiedot

HELSINGIN YLEISKAAVA

HELSINGIN YLEISKAAVA HELSINGIN YLEISKAAVA Miksi ja miten yleiskaava tehdään Marja Piimies 26.11.2012 HELSINGIN YLEISKAAVA Miksi yleiskaava on tarpeen tehdä Toimintaympäristön muuttuminen Väestö kasvaa - kaavavaranto on loppumassa

Lisätiedot

Manner-Suomen ESR ohjelma

Manner-Suomen ESR ohjelma Manner-Suomen ESR ohjelma Toimintalinja 1: Työorganisaatioiden, työssä olevan työvoiman ja yritysten kehittäminen sekä yrittäjyyden lisääminen (ESR) Kehittää pk-yritysten valmiuksia ennakoida ja hallita

Lisätiedot

Kuntastrategia

Kuntastrategia Kuntastrategia 2018-2021 Olemme nuorekas ja uudistuva kunta Luontoa, palveluita, yrittäjyyttä kaikki kätevästi liikenneyhteyksien varrella. Liperissä kaikki tarvittava on luonnollisesti lähellä kolmessa

Lisätiedot

Miten opiskelijat viihtyvät Turussa? Opiskelijakaupunki Turku -media-aamiainen Vierailukeskus Joki

Miten opiskelijat viihtyvät Turussa? Opiskelijakaupunki Turku -media-aamiainen Vierailukeskus Joki Miten opiskelijat viihtyvät Turussa? Opiskelijakaupunki Turku -media-aamiainen 30.8.2018 Vierailukeskus Joki Mistä on kyse? Pysyvä toimintamalli Turun kaupungin, korkeakoulujen, opiskelijajärjestöjen ja

Lisätiedot

Rakennesuunnitelma 2040

Rakennesuunnitelma 2040 Rakennesuunnitelma 2040 Seutuhallituksen työpaja 28.5.2014 TYÖ- SUUNNITELMA TAVOIT- TEET VAIHTO- EHDOT LINJA- RATKAISU LUONNOS EHDOTUS Linjaratkaisu, sh. 23.4.2014 Linjaratkaisuehdotus perustuu tarkasteluun,

Lisätiedot

Hyvinvoivaa Pohjois-Karjalaa rakennetaan yhdessä. Maakuntajohtaja Pentti Hyttinen

Hyvinvoivaa Pohjois-Karjalaa rakennetaan yhdessä. Maakuntajohtaja Pentti Hyttinen Hyvinvoivaa Pohjois-Karjalaa rakennetaan yhdessä Maakuntajohtaja Pentti Hyttinen 12.1.2012 Pohjois-Karjalan maakunta 165.865 asukasta 21.600 km 2 7,7 asukasta/km 2 14 kuntaa 300 km EU:n ulkorajaa maakuntakeskus

Lisätiedot

Inkoo 2020 18.6.2015

Inkoo 2020 18.6.2015 Inkoo 2020 18.6.2015 Inkoon missio Inkoon kunta luo edellytyksiä inkoolaisten hyvälle elämälle sekä tarjoaa yritystoiminnalle kilpailukykyisen toimintaympäristön. Kunta järjestää inkoolaisten peruspalvelut

Lisätiedot

Hallinnonalojen (eri palvelujen) välinen yhteistyö koulujen liikunnallistamisen edistämisessä

Hallinnonalojen (eri palvelujen) välinen yhteistyö koulujen liikunnallistamisen edistämisessä Hallinnonalojen (eri palvelujen) välinen yhteistyö koulujen liikunnallistamisen edistämisessä Lisää oppitunteja opetussuunnitelmaan Lisää kerhotunteja Lisää valinnaisuutta Painotteisuutta ( palvelee vain

Lisätiedot

Kuntaliiton työllisyyspoliittinen. ohjelma

Kuntaliiton työllisyyspoliittinen. ohjelma Kuntaliiton työllisyyspoliittinen ohjelma Sisällysluettelo Kuntaliiton työllisyyspoliittinen ohjelma 3 Kuntaliiton työllisyyspoliittiset linjaukset 4 1) Työnjaon selkeyttäminen 4 2) Aktivointitoiminnan

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2011

Toimintasuunnitelma 2011 Toimintasuunnitelma 2011 YLEISTÄ Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan toiminnasta vastaavat hallitus, edustajisto ja opiskelijakunnan palkkaamat työntekijät. Opiskelijakunnan aatteellinen toiminta

Lisätiedot

MAALLA MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA

MAALLA MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA MAALLA MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA 2007 2020 KÄRKÖLÄN KUNTA STRATEGIA 2007 2020 1 (4) JOHDANTO Kunnanvaltuusto hyväksyi Kärkölän kunnan strategian 2001 2010 22.10.2001. Kunnallinen toimintaympäristö

Lisätiedot

tavoitteet Kaavoitusarkkitehti Mika Uolamo

tavoitteet Kaavoitusarkkitehti Mika Uolamo KAUPUNKISUUNNITTELUN SEMINAARI VI 2012 - UUDEN OULUN TULEVAISUUDET? tavoitteet Kaavoitusarkkitehti Mika Uolamo PÄÄTAVOITTEET Hyvinvoivat ihmiset Elinvoimainen kaupunki Kestävä ja ekotehokas yhdyskuntarakenne

Lisätiedot

Maakunnan järjestöjen ja yhdistysten hyvinvointityö näkyväksi. Järjestöjen rooli maakunnan hyvinvointistrategien toteuttamisessa. Verkkokyselyn purku

Maakunnan järjestöjen ja yhdistysten hyvinvointityö näkyväksi. Järjestöjen rooli maakunnan hyvinvointistrategien toteuttamisessa. Verkkokyselyn purku Maakunnan järjestöjen ja yhdistysten hyvinvointityö näkyväksi Järjestöjen rooli maakunnan hyvinvointistrategien toteuttamisessa Verkkokyselyn purku Keski-Suomen Järjestöareena 7.9.2012 Kyselyn vastaajat

Lisätiedot

Vaalan kuntastrategia 2030

Vaalan kuntastrategia 2030 Vaalan kuntastrategia 2030 Mikä on kuntastrategia? Kuntastrategiassa kunnanvaltuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Strategisen suunnittelun tarkoituksena on etsiä

Lisätiedot

NYKYINEN SUUNTA. edellytykset. vaikutukset

NYKYINEN SUUNTA. edellytykset. vaikutukset NYKYINEN SUUNTA Joukkoliikenteen uudet mobiilipalvelut helpottavat matkustamista Luonto ja virkistysreitit ovat suosittuja liikkumispaikkoja Auto on kätevin tapa liikkua. Kävellen, pyörällä ja joukkoliikenteelläkin

Lisätiedot

1. Kohti seuraavia hallitusohjelmaneuvotteluita

1. Kohti seuraavia hallitusohjelmaneuvotteluita SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO (SYL) ry Asiakirja nro 08a Sivu 1 / 5 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 1. Kohti seuraavia hallitusohjelmaneuvotteluita

Lisätiedot

Kansallisen paikkatietostrategian päivitys Tilannekatsaus. Patinen kokous

Kansallisen paikkatietostrategian päivitys Tilannekatsaus. Patinen kokous Kansallisen paikkatietostrategian päivitys Tilannekatsaus Patinen kokous 27.9.2013 Paikkatietostrategian päivitys Vision, tavoitteiden ja toimenpiteiden työstäminen strategiaryhmässä kesä- elokuu Esittely

Lisätiedot

Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Luonnos 1. Strategiaseminaari

Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Luonnos 1. Strategiaseminaari Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Luonnos 1 Strategiaseminaari 27.6.2017 Visio 2030 Suomen houkuttelevin seutukaupunki Strategiset ohjelmat Vetovoima ja kasvu Osaaminen ja hyvinvointi Toimiva kaupunkiympäristö

Lisätiedot

Rakennusteollisuuden osaamisstrategia - Toimintaohjelma osaavan työvoiman riittävyyden varmistamiseksi

Rakennusteollisuuden osaamisstrategia - Toimintaohjelma osaavan työvoiman riittävyyden varmistamiseksi Rakennusteollisuuden osaamisstrategia - Toimintaohjelma osaavan työvoiman riittävyyden varmistamiseksi 18.5.2018 Lauri Pakkanen Miksi osaamisstrategia? Haasteet: VÄESTÖ ALAN VETOVOIMA VAATIMUKSET Ratkaisut:

Lisätiedot

Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä Vanhusneuvosto mahdollisuutena Eeva Päivärinta, johtava asiantuntija, Sitra

Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä Vanhusneuvosto mahdollisuutena Eeva Päivärinta, johtava asiantuntija, Sitra Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä Vanhusneuvosto mahdollisuutena Lähtökohtia Ikäihmiset ovat voimavara mahdollisuus > asenteista on aloitettava! - Suomen eläkeläiset ovat maailman koulutetuimpia ja

Lisätiedot

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Tavoitteena liikunta-aktiivisuuden edistäminen Keinoina liikkumisympäristöjen kehittäminen Ohjauskeinot: Resurssiohjaus

Lisätiedot

Kuntastrategia Kh Liite 8 ( 105) Kv Liite 1 ( 23)

Kuntastrategia Kh Liite 8 ( 105) Kv Liite 1 ( 23) Kuntastrategia 2019-2025 Kh 20.5.2019 Liite 8 ( 105) Kv 10.6.2019 Liite 1 ( 23) Ihmisen kokoinen Marttila 2000 Asukasta 100 Työntekijää 11 Esimiestä 220 Yritystä 530 Työpaikkaa 41 Yhdistystä Kuntastrategia

Lisätiedot

Pyöräilyn kehittämisiä. Ylöjärven ja Kangasalan pilotit vertailtavina

Pyöräilyn kehittämisiä. Ylöjärven ja Kangasalan pilotit vertailtavina Pyöräilyn kehittämisiä Ylöjärven ja Kangasalan pilotit vertailtavina Tampereen seudun kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman eräs kärkihanke oli kuntakohtaisten kehittämisohjelmien laatiminen Piloteiksi

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN

LAPUAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN LAPUAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN ARVOT Lapuan kaupunkikonsernin noudattamat arvot, joihin jokainen konsernissa työskentelevä henkilö sitoutuu. Oikeudenmukaisuus ja Tasapuolisuus Ihmisarvo on korvaamaton.

Lisätiedot

Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta TUO POLIITTINEN OHJELMA. Päivitetty edustajiston kokouksessa 20.10.2014.

Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta TUO POLIITTINEN OHJELMA. Päivitetty edustajiston kokouksessa 20.10.2014. Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta TUO POLIITTINEN OHJELMA Päivitetty edustajiston kokouksessa 20.10.2014. Yhdenvertaisuus ja sukupuolten tasa-arvo on huomioitu kaikessa opiskelijoihin liittyvässä

Lisätiedot

Tulevaisuuden Salo 2020 Elinkeinopoliittisen ohjelma

Tulevaisuuden Salo 2020 Elinkeinopoliittisen ohjelma Tulevaisuuden Salo 2020 Elinkeinopoliittisen ohjelma Mika Mannervesi 5.6.2014 Elinkeinopoliittisen ohjelman päivitys: taustamuuttujat Kaksi Salon tulevaisuuden kannalta merkittävää, toisistaan lähes riippumatonta

Lisätiedot

Maahanmuuttajien työllistäminen

Maahanmuuttajien työllistäminen Maahanmuuttajien työllistäminen Kansainvälinen työvoima -projekti 11.10.2012 Kuka on maahanmuuttaja? Ulkomailta Suomeen muuttanut henkilö, joka on jonkin toisen maan kansalainen tai kokonaan kansalaisuutta

Lisätiedot

JYY Liikuntavastaavien koulutus 2.2.2013. Hallitusvastaava Hanna Huumonen hanna.huumonen@hallitus.jyy.fi Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta

JYY Liikuntavastaavien koulutus 2.2.2013. Hallitusvastaava Hanna Huumonen hanna.huumonen@hallitus.jyy.fi Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYY Liikuntavastaavien koulutus 2.2.2013 Hallitusvastaava Hanna Huumonen hanna.huumonen@hallitus.jyy.fi Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Sisältö Liikuntatoiminta JYYssä Liikuntavastaavan tehtävät

Lisätiedot

VIESTINTÄ- STRATEGIA. JYYn viestinnän periaatteet

VIESTINTÄ- STRATEGIA. JYYn viestinnän periaatteet VIESTINTÄ- STRATEGIA Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYY Johdanto Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan viestintästrategia määrittelee, millaista JYYn viestinnän tulee olla, jotta se tukee ylioppilaskunnan

Lisätiedot

Sopo-koulutus Järjestöseminaari 31.1.2015

Sopo-koulutus Järjestöseminaari 31.1.2015 Sopo-koulutus Järjestöseminaari 31.1.2015 Annu Komulainen Hallituksen jäsen Sosiaalipolitiikka & kuntapolitiikka Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Elina Lahtiola Sosiaalivalikunnan pj. 2015 Koulutuksen

Lisätiedot

Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä. 9.4.2014 Tuomo Melin & Eeva Päivärinta, Sitra

Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä. 9.4.2014 Tuomo Melin & Eeva Päivärinta, Sitra Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä Lähtökohtia Ikäihmiset ovat voimavara - mahdollisuus - Suomen eläkeläiset ovat maailman koulutetuimpia ja terveimpiä - Vapaaehtoistyöhön ja -toimintaan osallistumiseen

Lisätiedot

Luonnos ViNOn opiskelijapoliittiseksi ohjelmaksi

Luonnos ViNOn opiskelijapoliittiseksi ohjelmaksi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Luonnos ViNOn opiskelijapoliittiseksi ohjelmaksi 25.2.2012 ohjelmassa puhutaan

Lisätiedot

Eurooppalainen yleishyödyllisten sosiaalipalvelujen laatukehys

Eurooppalainen yleishyödyllisten sosiaalipalvelujen laatukehys Eurooppalainen yleishyödyllisten sosiaalipalvelujen laatukehys Kansalliset edellytykset ja vaatimukset palvelun tarjoajalle 22.8.2014 Sirpa Granö ja Johanna Haaga (käännös) Kansalliset edellytykset ja

Lisätiedot

Kulttuuriympäristö ihmisen ympäristö

Kulttuuriympäristö ihmisen ympäristö Kulttuuriympäristö ihmisen ympäristö Kulttuuriympäristö ihmisen ympäristö tarvitsee strategian Maisemat ilmentävät eurooppalaisen kulttuuri- ja luonnonperinnön monimuotoisuutta. Niillä on tärkeä merkitys

Lisätiedot

Opiskeluterveydenhuollon lainsäädännön kehitys ja nykytila

Opiskeluterveydenhuollon lainsäädännön kehitys ja nykytila Opiskeluterveydenhuollon lainsäädännön kehitys ja nykytila Maire Kolimaa, neuvotteleva virkamies STM 25.05.11 Opiskeluterveydenhuolto kansanterveyslakiin vuonna 1977 kunnan velvollisuudeksi, terveyskeskukset

Lisätiedot

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Tekesin ohjelma 2012 2015 Julkiset hankinnat uudistamisen välineeksi Haluamme edistää uutta toimintakulttuuria, jossa palveluhankinnoissa

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE Hyvinvoinnin johtoryhmä

HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE Hyvinvoinnin johtoryhmä HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE 2018-2021 Hyvinvoinnin johtoryhmä JOHDANTO Hyvinvointipalvelut tuottaa palveluja kaikille kuntalaisille. Palvelut pidetään houkuttelevina ja luotettavina. Palvelutoiminnan

Lisätiedot

Ristijärven kuntastrategia

Ristijärven kuntastrategia Ristijärven kuntastrategia 2018-2030 Johdanto Kuntastrategiassa esitetään Ristijärven kunnan tavoitteet kaudelle 2018-2030. Kuntastrategian tavoitteet tarkennetaan vuosittain arvioitaviksi toimenpiteiksi

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT KOTKAN-HAMINAN SEUDULLA

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT KOTKAN-HAMINAN SEUDULLA AMMATILLISEN KOULUTUKSEN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT KOTKAN-HAMINAN SEUDULLA Sami Tikkanen, kuntayhtymän johtaja, rehtori Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä Seutufoorumi 28.11.2017 KOTKAN-HAMINAN SEUDUN

Lisätiedot

6Aika-strategian ohjausryhmä

6Aika-strategian ohjausryhmä 6Aika-strategian ohjausryhmä Sähköpostikokous 17.1.2017 klo 13-17 Muistio 1. ESR-haun hakusisällöt ja 6Aika-kriteerien asettaminen Tausta päätöksenteon pohjaksi ja päätösesitys: 6Aika-johtoryhmän kokouksessa

Lisätiedot

Sujuvan elämän seutukaupungit Katsaus käynnistyviin seutukaupunkien osaavan työvoiman saatavuutta edistäviin hankkeisiin

Sujuvan elämän seutukaupungit Katsaus käynnistyviin seutukaupunkien osaavan työvoiman saatavuutta edistäviin hankkeisiin Sujuvan elämän seutukaupungit Katsaus käynnistyviin seutukaupunkien osaavan työvoiman saatavuutta edistäviin hankkeisiin Antti Kuopila Erityisasiantuntija Hallitus panostaa 3 milj. euroa nopeasti toteutettaviin

Lisätiedot

Nuorisotakuun toteuttaminen

Nuorisotakuun toteuttaminen Nuorisotakuun toteuttaminen Hyvinvointi- ja turvallisuuspalveluja sekä nuorisotakuun toteutumista koskeva kehittämisneuvottelu 4.8.2013 Saariselkä Lapin ELY-keskus Tiina Keränen 11.9.2013 Nuorisotakuu

Lisätiedot

6Aika: Kestävän kaupunkikehittämisen ESR-haku Infotilaisuus 13.2, Helsinki

6Aika: Kestävän kaupunkikehittämisen ESR-haku Infotilaisuus 13.2, Helsinki 6Aika: Kestävän kaupunkikehittämisen ESR-haku 15.2.-12.4.17 Infotilaisuus 13.2, Helsinki Ohjelma 6Aika-strategian esittely ja kuutoskaupunkien odotukset ESRpilottihankkeille Asko Räsänen, Vantaan kaupunki

Lisätiedot

Verkkovirta Työn opinnollistamista verkostoyhteistyönä

Verkkovirta Työn opinnollistamista verkostoyhteistyönä Verkkovirta Työn opinnollistamista verkostoyhteistyönä 1 Tämänhetkisiä ongelmia työn ja opintojen integroinnissa Opiskelijoiden opintojen aikaista työssäkäyntiä ja siinä syntyvää osaamista ei riittävässä

Lisätiedot

Digiohjausta kaikille!

Digiohjausta kaikille! Digiohjausta kaikille! 2018-2020 Osatoteuttajat Hankkeen toimijat Oulun yliopisto Centria-amk Osao Päätoteuttaja PP-ELOverkosto Yhteistyökumppanit Erilaisten oppijoiden liitto Oulun lukioverkosto Oulun

Lisätiedot

POKAT Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma

POKAT Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma POKAT 2014 Pohjois-Karjalan maakuntaohjelma 2011-2014 Toimintalinjat: 1. Kilpailukykyiset elinkeinot ja yritystoiminta 2. Menestys viriää osaamisesta 3. Hyvinvoiva ja turvallinen maakunta 4. Puitteet houkutteleviksi

Lisätiedot

LAATUSUOSITUKSET TYÖLLISTYMISEN JA OSALLISUUDEN TUEN PALVELUIHIN. Kehitysvammaisille ihmisille tarjottavan palvelun lähtökohtana tulee olla, että

LAATUSUOSITUKSET TYÖLLISTYMISEN JA OSALLISUUDEN TUEN PALVELUIHIN. Kehitysvammaisille ihmisille tarjottavan palvelun lähtökohtana tulee olla, että Suomen malli 2 LAATUSUOSITUKSET TYÖLLISTYMISEN JA OSALLISUUDEN TUEN PALVELUIHIN (entinen työ- ja päivätoiminta) Kehitysvammaisille ihmisille tarjottavan palvelun lähtökohtana tulee olla, että he voivat

Lisätiedot

KASKISTEN KUNTASTRATEGIA 2025 KASKISTEN KAUPUNKISTRATEGIA

KASKISTEN KUNTASTRATEGIA 2025 KASKISTEN KAUPUNKISTRATEGIA KASKISTEN KAUPUNKISTRATEGIA KASKISTEN KUNTASTRATEGIA 2025 Kaupunkistrategiatyöryhmä elo-syyskuu 2018 Kaupunginhallitukselle esittely 25.9.2018 Asukas- ja yrittäjätilaisuus 28.1.2019 Kaupunginhallitus 5.3.2019

Lisätiedot

Lapin ELY-keskuksen strategiset painotukset lähivuosina sekä TE-toimistojen ydintehtävät ja palvelut

Lapin ELY-keskuksen strategiset painotukset lähivuosina sekä TE-toimistojen ydintehtävät ja palvelut Lapin ELY-keskuksen strategiset painotukset lähivuosina sekä TE-toimistojen ydintehtävät ja palvelut Kaikkien työpanosta tarvitaan yhteistyötä ja vastuullisuutta rakennetyöttömyyden nujertamiseksi Avauspuheenvuoro

Lisätiedot

Rakennamme menestystä - onnistumme yhdessä

Rakennamme menestystä - onnistumme yhdessä Rakennamme menestystä - onnistumme yhdessä Turun kauppakamarin strategia 18.11.2016, Minna Arve Varsinais-Suomi 2030 Paras paikka menestyä. Paras paikka onnistua. Paikka olla onnellinen. MENESTYS ONNISTUMINEN

Lisätiedot

Vipuvoimaa vyöhykkeistä? Toiminnalliset alueet ja kasvuvyöhykkeet Suomessa

Vipuvoimaa vyöhykkeistä? Toiminnalliset alueet ja kasvuvyöhykkeet Suomessa Vipuvoimaa vyöhykkeistä? Toiminnalliset alueet ja kasvuvyöhykkeet Suomessa 11.5.2017 Citizen*ship - kaupunkikehittämisen foorumi Valtteri Laasonen RAJOJA RIKKOVAT TOIMINNALLISET ALUEET JA KASVUVYÖHYKKEET

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Luonnonvara-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja.

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Luonnonvara-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja. JUPINAVIIKOT 2018 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti Luonnonvara-ala Julkinen Raportti ei sisällä nimi- eikä tunnistetietoja Eveliina Rautava Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO...

Lisätiedot

Yhteiskunnallinen yritys hyvinvointipalveluissa. 13.5.2011 Sinikka Salo Apulaiskaupunginjohtaja

Yhteiskunnallinen yritys hyvinvointipalveluissa. 13.5.2011 Sinikka Salo Apulaiskaupunginjohtaja 1 Yhteiskunnallinen yritys hyvinvointipalveluissa 13.5.2011 Sinikka Salo Apulaiskaupunginjohtaja 2 Hyvinvointipalvelut murroksessa Kansantalouden ja yleisen varallisuuden kasvu ovat keskeisiä hyvinvointipalvelujen

Lisätiedot

KARHULAN KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA Y25 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

KARHULAN KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA Y25 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma KARHULAN KESKUSTAN OSAYLEISKAAVA Y25 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 27.9.2018 MIKSI KARHULAAN TARVITAAN UUSI YLEISKAAVA? Karhulan keskustan osayleiskaavalla tarkastellaan Karhulan keskeisiä alueita

Lisätiedot

Helsinki Espoo Tampere Vantaa Oulu Turku. Kuuden suurimman kaupungin hallitus ohjelma tavoitteet

Helsinki Espoo Tampere Vantaa Oulu Turku. Kuuden suurimman kaupungin hallitus ohjelma tavoitteet Helsinki Espoo Tampere Vantaa Oulu Turku Kuuden suurimman kaupungin hallitus ohjelma tavoitteet 2 Suuret kaupunki seudut ovat Suomen kasvun ja kansain välistymisen moottoreita Kaupungistuminen on globaali

Lisätiedot

Keski-Suomen kasvuohjelma

Keski-Suomen kasvuohjelma Keski-Suomen kasvuohjelma Keski-Suomen maakuntaohjelma 2011-2014 Hannu Korhonen Keski-Suomen liitto Lähtökohdat Tavoitteena selkeä ja helppokäyttöinen ohjelma toteuttajille konkreettinen! Taustalla maakuntasuunnitelman

Lisätiedot

TE-palvelut ja validointi

TE-palvelut ja validointi TE-palvelut ja validointi Mestari2013 - Sinut on tunnistettu! koulutuspolitiikan seminaari 26.-27.11.2013 TE-PALVELUIDEN UUDISTAMINEN v. 2013- TE-PALVELUT JA VALIDOINTI EPÄVIRALLISEN JA ARKIOPPIMISEN TIETOJEN,

Lisätiedot

Keski-Suomen maakuntaohjelma

Keski-Suomen maakuntaohjelma Keski-Suomen maakuntaohjelma 2011 2014 LUONNOS Hannu Korhonen Keski-Suomen liitto Lisätiedot ja luonnoksen kommentointi www.luovapaja.fi/keskustelu Lähtökohdat Tavoitteena selkeä ja helppokäyttöinen ohjelma

Lisätiedot

Mitkä asiat haastavat hyvinvointia? Havaintoja sosiaalisesti kestävät kaupungit projektista ja Kuntoutussäätiön Ak 6 -toiminnasta (alueverkostotyö)

Mitkä asiat haastavat hyvinvointia? Havaintoja sosiaalisesti kestävät kaupungit projektista ja Kuntoutussäätiön Ak 6 -toiminnasta (alueverkostotyö) Mitkä asiat haastavat hyvinvointia? Havaintoja sosiaalisesti kestävät kaupungit projektista ja Kuntoutussäätiön Ak 6 -toiminnasta (alueverkostotyö) Kuntien hyvinvointiseminaari 15.5.2019 VTT, toimitusjohtaja

Lisätiedot