TIETOTESTI NUORILLE PAPILLOOMAVIRUKSESTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TIETOTESTI NUORILLE PAPILLOOMAVIRUKSESTA"

Transkriptio

1 TIETOTESTI NUORILLE PAPILLOOMAVIRUKSESTA Enni Nousiainen, Sanna Salonen, Laura Sari & Elsa Tuomikoski Opinnäytetyö, kevät 2018 Diakonia-ammattikorkeakoulu Terveysalan koulutusohjelma Sairaanhoitaja (AMK) Terveydenhoitaja (AMK)

2 TIIVISTELMÄ Nousiainen, Enni; Salonen, Sanna; Sari, Laura & Tuomikoski, Elsa. Tietotesti nuorille papilloomaviruksesta. Kevät 2018, 54 s., 3 liitettä. Diakonia-ammattikorkeakoulu, terveysalan koulutusohjelma, sairaanhoitaja / terveydenhoitaja (AMK). Opinnäytetyö on tehty yhteistyössä Syöpäjärjestöjen kanssa. Tarkoituksena oli tuottaa tietotesti nuorille Syöpäjärjestöjen ylläpitämälle fressis.fi-sivustolle. Tietotestin avulla nuoret voivat testata tietoaan papilloomaviruksesta eli HPV:sta sekä saada lisää ajantasaista ja luotettavaa tietoa. Tavoitteena on tukea nuoria tekemään terveyttä edistäviä valintoja. Opinnäytetyössä selvitettiin luokkalaisten nuorten sekä luokkalaisten vanhempien tietämystä HPV:sta. Kyselytutkimus toteutettiin keväällä 2017 verkkokyselynä. Kyselytutkimuksen perusteella voitiin todeta, että nuorten ja huoltajien tiedoissa papilloomaviruksesta ja HPV-rokotteesta on puutteita. Saatujen kyselytulosten pohjalta toteutimme tietotestin. Keskityimme tietotestissä asioihin joista nuoret tarvitsevat enemmän tietoa. Lopulta tietotestiin valikoitui yhdeksän kysymystä. Lopullisia kysymyksiä muokkasimme ymmärrettävämpään muotoon nuorten palautteen perusteella. Asiasanat: papilloomavirus, HPV, HPV-rokote, nuoret, tietotesti

3 ABSTRACT Nousiainen, Enni; Salonen, Sanna; Sari, Laura & Tuomikoski, Elsa. Fact test for adolescents about human papillomavirus. Language: Finnish. Spring 2018, 54 p., 3 appendices. Diaconia University of Applied Sciences. Degree Programme in Nursing. Degree: Nurse / Public health nurse The thesis is made in collaboration with Cancer Society of Finland. The aim was to conduct a fact test for adolescents to fressis.fi website maintained by Cancer Society of Finland. With the fact test adolescents can test their knowledge about human papillomavirus (HPV) and gain up-to- date and reliable information. The aim is to support adolescents to carry out choices that promote a healthy lifestyle. In the thesis the knowledge of 7 9.-graders and the parents of 5 6.-graders on HPV was examined. An online questionnaire was carried out in spring The questionnaire revealed shortage in human papillomavirus and HPV vaccination related knowledge on adolescents and their guardians. On the basis of the questionnaire results we conducted a fact test. In the fact test we focused on the issues from which adolescents need more information about. Eventually nine questions were selected for the fact test. The final questions were edited to be more understandable based on the feedback from adolescents. Keywords: papillomavirus, HPV, HPV-vaccination, adolescents, fact test

4 SISÄLLYS 1 JOHDANTO SYÖPÄJÄRJESTÖT NUORUUS JA SEKSUAALISUUS PAPILLOOMAVIRUS ELI HPV Kohdunkaulan syöpä ja muut syövät Papilloomaviruksen ennaltaehkäiseminen KOHDUNKAULAN SYÖVÄN JOUKKOSEULONNAT Papanäyte HPV-testi HPV-ROKOTE Kansallinen rokotusohjelma Tutkimuksia HPV- rokotuksesta MENETELMÄT Kvantitatiivinen kyselytutkimus Kyselylomakkeen valmistaminen ja aineistonkeruu Aineiston analyysi Nuorten kyselyn tulokset Huoltajien kyselyn tulokset TYÖN TULOKSET Tietotesti Tietotestin testaus nuorilla PROSESSIN KUVAUS POHDINTA Tutkimuksen luotettavuus Tutkimuksen eettisyys Ammatillinen kasvu... 40

5 LÄHTEET LIITTEET LIITE 1: NUORTEN KYSELY LIITE 2: HUOLTAJIEN KYSELY LIITE 3: TIETOTESTI... 50

6 1 JOHDANTO Papilloomavirus eli HPV on yleinen sukupuoliteitse leviävä infektio, joka pitkittyessään aiheuttaa kohdunkaulaan solumuutoksia, joista osa etenee syövän esiasteiksi ja siitä edelleen syöväksi. Seulonnoilla voidaan vähentää syöpien kehittymistä pahanlaatuisiksi. (Käypä hoito 2016.) HPV-rokote torjuu syöpää estämällä papilloomavirustartuntoja. Parhaiten rokote tehoaa, kun se annetaan ennen sukupuolielämän aloittamista. (Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos 2017b.) Kondomin käyttö vähentää HPV-infektio tartuntoja, mutta sillä ei pysty täysin estämään tartuntaa, koska virus tarttuu myös ympäröivältä iholta. Arvioilta noin 70 prosenttia tartunnoista voidaan estää kondomin käytöllä. (Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos 2017a.) Käsittelemme työssämme papilloomavirusta eli HPV:ta, papilloomaviruksen seulontoja ja papilloomavirusten ennaltaehkäisyä. Lisäksi tuomme esiin tilastotietoa HPV-rokotteen rokotuskattavuudesta tytöillä sekä kohdunkaulansyövän esiintyvyyttä naisilla. Teimme kaksi eri kyselyä (liite 1 ja liite 2), joista toinen oli suunnattu luokkalaisten huoltajille ja toinen luokkalaisille nuorille. Kyselyt toteutettiin sosiaalisen median kautta. Kartoitimme nuorten ja huoltajien tiedontarvetta aiheesta koska tarkoituksenamme oli kerätä heiltä tietoa siitä, mitä he tietävät HPV-viruksesta ja HPV-rokotteesta. Olemme tehneet tietotestin (liite 3) HPV:sta, jota fressis.fi-sivusto voi tulevaisuudessa hyödyntää. Tietotestin avulla nuoret saavat lisää tutkittua tietoa HPV-viruksesta ja HPV-rokotteesta, jonka tavoitteena on auttaa nuoria tekemään terveyttä edistäviä valintoja.

7 7 2 SYÖPÄJÄRJESTÖT Syöpäjärjestöillä tarkoitetaan Suomen Syöpäyhdistyksen ja Syöpäsäätiön muodostamaa kokonaisuutta. Suomen Syöpäyhdistykseen kuuluu 12 alueellista syöpäyhdistystä ja kuusi valtakunnallista potilasjärjestöä. Syöpäjärjestöjen tavoitteena on turvata kaikille hyvä elämä sekä ilman syöpää, että syövästä huolimatta. Järjestöiltä saa tietoa, tukea ja toivoa syöpäpotilaille sekä heidän läheisilleen. (Syöpäjärjestöt i.a.b.) Fressis.fi on nuorille tarkoitettu sivusto, josta saa vinkkejä ja neuvoja tasapainoiseen elämään. Sivustolta löytyy haastatteluja ja videoita nuoria koskettavista asioista, kuten ruoka, seksi, nuuska, liike ja monia muita. Tämän lisäksi sieltä löytyy erilaisia kyselyitä, tekstejä ja kysymyspalstoja. Fressis.fi-sivustoa ylläpitää Syöpäjärjestöt. (Fressis i.a.)

8 8 3 NUORUUS JA SEKSUAALISUUS Nuoruus käsittää ajanjakson lapsuudesta aikuisuuteen. Nuoren kokonaisvaltainen kehitys koostuu fyysisestä kasvusta, puberteetista, ajattelutaitojen kehittymisestä sekä ympäristön ja sosiaalisten tekijöiden muutoksista. Kehitys on yksilöllistä ja asteittain jatkuvaa. Nuori tekee itse valintoja, jotka antavat suunnan elämälle. (Nurmi, Ahonen, Lyytinen, H. Lyytinen, P. Pulkkinen & Ruoppila 2015, ) Kaikki muutokset nuoruudessa ja muut nuoruuden kehystehtävät vaikuttavat nuoren identiteetin muodostumiseen. (Nurmi ym. 2015, 150). Murrosiässä kehonkuva muuttuu ja seksuaalinen kehitysprosessi käynnistyy. Nuori kehittää seksuaalista minäkuvaa, ja seksuaalinen kiinnostus muita ihmisiä kohtaan herää. (Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos 2017e.) Seksuaalisuudella tarkoitetaan koko elämän mittaista kehitysprosessia ja ominaisuutta ja se on osa ihmisyyttä. Seksuaalinen kehitys, seksuaalinen suuntautuminen, biologinen sukupuoli, sosiaalinen sukupuoli-identiteetti sekä sukupuoliroolit ovat olennainen osa seksuaalisuutta. (Väestöliitto i.a.) Käyttäytyminen, ajatukset, fantasiat, halut, seksuaalisuuden harjoittaminen, suhteet ja roolit ovat osa seksuaalisuuden ilmenemismuotoja sekä seksuaalisia kokemuksia. Seksuaalisten muutosten ja yksilöllisten erojen ymmärtäminen on tärkeää huomioida. (Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos 2017e.) Jokainen ihminen voi kokea ja ilmaista seksuaalisuuttaan omalla tavallaan, mutta välttämättä ihminen ei aina koe tai ilmennä niitä kaikkia. Seksuaalisuus voi ilmentyä ja näyttäytyä monin eri keinoin, esimerkiksi arvoissa, asenteissa, uskomuksissa sekä suhteessa itseen ja toisiin. (Väestöliitto i.a.) Nuoren tulisi saada asiallista ja asianmukaista tietoa koskien omaa seksuaalista hyvinvointiaan ja tietoa sen edistämisestä ja suojelemisesta. Seksuaaliterveys on tärkeä osa ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia, ja siksi jokaisella on oikeus saada tietoa siitä. (Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos 2015.)

9 9 4 PAPILLOOMAVIRUS ELI HPV Ihmisen papilloomavirukset (HPV) ovat ryhmä pieniä dna-viruksia. (Kenechukwu Oguejiofor 2016, ) Ihmisen papilloomaviruksia (Human Papillomavirus) tunnetaan lähes 200 erilaista tyyppiä ja ne on nimetty numeroin virustyyppien mukaan. Suurin osa viruksista aiheuttaa ihoinfektioita. Sukupuolielinten alueella esiintyy vajaa puolet viruksista. Sukupuolielinten HPV-infektioista osa etenee syöviksi asti. Syöpää esiintyy kohdunkaulassa, ulkosynnyttimissä, emättimessä, siittimessä tai peräaukossa. Pään ja kaulan syövistä osa johtuu HPV-infektioista. Tärkeimpiä syöpiä aiheuttavia HPV-tyyppejä ovat HPV 16 ja 18. HPV-tyypit 6 ja 11 aiheuttavat myös sukuelinten syylämäisiä kondyloomia. HPV-virusinfektio on kovin yleinen; kahdeksan ihmistä kymmenestä saa sen elinaikanaan. Joka kolmannella hiukan yli 20-vuotiaalla naisella on tälläkin hetkellä HPV-tartunta. (Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos 2017d.) 4.1 Kohdunkaulan syöpä ja muut syövät Kohdunkaulan syöpä on maailmanlaajuisesti neljänneksi yleisin syöpä naisilla. Vuonna 2012 oli arviolta uutta tapausta, joka on 7,5 % kaikista naisten syöpäkuolemista. Arviolta yli kuolemantapausta johtuu vuosittain kohdunkaulan syövästä, yli 85 % näistä esiintyy vähemmän kehittyneillä alueilla. Kehittyneissä maissa naiset saadaan seulontaan helpommin, jolloin useimmat syöpää edeltävistä muutoksista on tunnistettavissa aikaisessa vaiheessa. Kuolleisuus kohdunkaulan syöpään maailmanlaajuisesti on noin 52 %, kuolleisuutta voitaisiin vähentää tehokkailla seulonta- ja hoito-ohjelmilla. (World health Organization 2016.) Alla olevasta kuviosta (kuvio1) ilmenee kohdunkaulan syövän esiintyvyys Suomessa vuosien välillä. Kuviosta näkee uusien syöpätapausten lukumäärät eri vuosina. Aluksi ovat vanhemmat tiedot neljän vuoden yhteenlasketut määrät ja vuosilta 2006 ja 2007 on omat lukumäärät. (Suomen syöpärekisteri i.a.)

10 10 Lukumäärä Kohdunkaulan syövän esiintyvyys naisilla Uudet syöpatapaukset Vuosiluku KUVIO 1. Kohdunkaulan syövän esiintyvyys vuosina Vuosien aikana uusien syöpä tapauksien määrä Suomessa on ollut noin 166 henkilöä vuotta kohden. Tapauksista 53 on johtanut kuolemaan. Voimme todeta, että uusien syöpätapausten määrä on ollut jonkin verran nousussa lähivuosina. Suomen valtakunnallisten papa-seulontojen vuoksi maassamme kohdunkaulan syövän ilmaantuvuus on pieni. (Syöpäjärjestöt 2014.) HPV 16 ja HPV 18-tyypit aiheuttavat maailmanlaajuisesti jopa 70 % invasiivisistä kohdunkaulan syövistä. Papilloomavirus on yleinen sukupuoliteitse tarttuva virus, lähes jokainen saa papilloomavirusinfektion jossain elämän vaiheessa. Suuri todennäköisyys HPV-tartunnan saamiselle on seksikumppanilta saatu tartunta. Riski lisääntyy mitä enemmän kumppaneita on. Infektio voi aiheuttaa oireena kutinaa mutta usein infektiot ovat täysin oireettomia. HPV-infektoi nimensä mukaisesti ainoastaan ihmistä ja useimmiten ihmisen epiteelisoluja eli pintasoluja ja siksi virusten aiheuttamat syövät ovat suurimmaksi osaksi karsinoomia eli syöpiä, joiden kehitys alkaa pintasolukoista. (Kenechukwu Oguejiofor 2016, ) Englannissa Manchesterin yliopiston vuonna 2016 tekemässä tutkimuksessa oli ollut mukana potilaita neljästä eri sairaalasta. Havaittiin, että suun ja nielun syöpää oli henkilöillä, joilla oli ollut kuusi tai enemmän seksikumppaneita ja jotka olivat harrastaneet seksikumppaneiden kanssa suojaamatonta suuseksiä. Varhainen ikä aloittaa yhdynnät lisää riskiä syöpään. Tupakoivilla ja alkoholia

11 11 käyttävillä on myös suurempi riski sairastua kyseiseen suun ja nielun syöpään. HPV-tyypeillä 16 ja 18, on noin % riski aiheuttaa suun ja nielun syöpiä. (Kenechukwu Oguejiofor 2016, ) 4.2 Papilloomaviruksen ennaltaehkäiseminen Papilloomavirusinfektiota vastaan voi suojautua parhaiten käyttämällä kondomia, mutta kondomin käyttö ei suojaa tartunnalta täysin, sillä tartunnan voi saada myös iho- ja limakalvokontaktissa. Kondomin käyttö suojaa myös muilta seksitaudeilta. (Kenechukwu Oguejiofor 2016, 29.) Rokote ei suojaa taudilta, jos tartunnan on jo saanut ja siksi rokote kannattaa ottaa hyvissä ajoin ennen ensimmäistä seksikontaktia. Virus poistuu elimistöstä maksimissaan neljän - viiden vuoden kuluttua tartunnasta. Tupakoimattomilla virus yleensä poistuu paremmin. (Kenechukwu Oguejiofor 2016, 29.)

12 12 5 KOHDUNKAULAN SYÖVÄN JOUKKOSEULONNAT 1960-luvun puolenvälin jälkeen Suomessa aloitettiin maanlaajuiset kohdunkaulan syövän joukkoseulonnat. Joukkoseulonnalla tarkoitetaan terveydelle haitallisena pidetyn ominaisuuden tai taudin etsimistä koko väestöstä. Seulontojen avulla pyritään löytämään tauti tai muu haitallinen ominaisuus mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin on vielä mahdollisuus parantaa tai estää tauti. (Syöpäjärjestöt i.a.a.) Joukkoseulonnoilla on osoitettu olevan yhteyttä siihen, että syövän ilmaantuvuus 30 vuotta sitten on ollut jopa 80 % enemmän kuin nykyään. Kuolleisuus kohdunkaulan syöpään on pienentynyt ja lukemat ovat nykyään noin yksi :ta naisvuotta kohden. Kutsunnat seulontoihin aloitetaan yleensä 30 ikävuoden paikkeilla aina 60 ikävuoteen saakka. Naiset saavat kutsun seulontaan viiden vuoden välein. (Nieminen 2011.) Suomen terveydenhuoltolaki (1326/2010) velvoittaa kunnat järjestämään valtakunnallisen seulontaohjelman mukaiset seulonnat. Valtioneuvoston asetuksissa (339/2011) on säädetty valtakunnallinen seulontaohjelma, kohdunkaulan syövän seulonta on asetettu osaksi seulontaohjelmaa. Osallistuminen seulontaan on täysin ilmaista ja vapaaehtoista, kunnan tehtävänä on huolehtia, että seulontaan osallistuvalla on tarpeeksi tietoa seulonnan hyödyistä ja sen tavoitteista (339/2011). (Leskinen 2016, 11.) Vuoden 2012 seulontaohjelman (kuvio 2) tilaston mukaan selviää, että seulonnoissa kohdeväestö on melko sama riippumatta ikäluokasta. Tarkistettujen määrä on suurin 60 vuotiaiden ikäluokassa. 20 vuotiaista ei yhtäkään ollut tarkistettu, vaikka heistä 31 oli saanut kutsun tarkistukseen vuotiaiden ikäluokassa tarkistettujen määrä on ollut noin kaksi kolmasosaa vuotiaista määrä ollut noin puolet kutsutuista. Tilastotiedot on saatu Suomen Syöpärekisterin sivuilta. Tilastoon on laskettu kaikki vuoden 2012 rekisteröityneet kunnat, yhteensä 336 kuntaa.

13 Ikävuodet 13 KUVIO 2. Suomen kohdunkaulan syövän seulontaohjelma vuonna 2012 Kohdunkaulan syöpää ehkäisevä seulontaohjelma Suomessa vuonna Tarkistettu Kutsuttu Kohdeväestö Väestömäärä Suomen Syöpärekisterin mukaan naisista noin sairastuu ja noin 50 kuolee kohdunkaula syöpään vuosittain. Seulontojen avulla voidaan todeta vuosittain jopa 600 kohdunkaulan syövän esiastemuutoksia tai varhaisvaiheen syöpiä, joita voidaan vielä hoitaa parantavasti. Arviolta 200 syöpäkuolemaa voidaan välttää vuosittain seulontojen ansiosta. Seulonnoissa käytetään ensisijaisesti joko papanäytettä (gynekologinen irtosolunäyte) tai HPV-testiä (hrhpv, high-risk HPV). (Suomen syöpärekisteri 2012.) 5.1 Papanäyte Papanäytteen (gynekologinen irtosolunäyte) avulla voidaan jo melko varhaisessa vaiheessa löytää mahdollisia solumuutoksia, jotka hoitamattomina voivat johtaa vuosien saatossa kohdunkaulansyöpään. Näytteen avulla voidaan myös suoraan tai epäsuorasti osoittaa kohdunkaulalla ja emättimessä esiintyviä mikrobeja, kuten kondyloomavirusta (HPV) tai tavallisimmin hiivaa. Näyte otetaan kohdun kaulakanavasta, kohdunsuulta sekä emättimen seinämästä. (Zilliacus i.a.) Ensimmäinen papanäyte tulisi ottaa 2 3 vuoden kuluttua yhdyntöjen aloittamisesta. (Naistalo 2017.)

14 14 Suomen Syöpärekisterin toteuttamasta tutkimuksesta selviää, että alle 30-vuotiailla riski sairastua kohdunkaulan syöpään ei pienentynyt papa-testauksen ansiosta, mutta syöpäriski pieneni testauksen ansionsa merkittävästi 35 vuotta täyttäneillä naisilla. Tutkimus perustui rekisteriaineistoihin, jossa selvitettiin joukkotarkastus ohjelmassa, että sen ulkopuolella otettujen papa-testien vaikutusta kohdunkaulan syövän riskiin suomalaisilla alle 40-vuotiailla naisilla. (Makkonen, Heinävaara, Sarkeala & Anttila 2017, ) Seulontaohjelman ulkopuolisten papa-kokeiden syöpää ehkäisevän vaikutuksen todettiin olevan vähäinen. Erityisesti nuorilta naisilta otetaan runsaasti papa-näytteitä, joilta paljastuu papa-testauksessa paljon itsestään paranevia esiasteita ja näiden parantuvien solumuutosten hoidosta aiheutuu turhia kustannuksia ja haittaa. Tutkimuksen tulosten perusteella oireettomilta alle 25-vuotiailta ei tulisi ottaa papa-testiä. Papa-testaus tulee tehdä harkiten vuotiailta naisilta. Rutiiniomaisia testejä ei pidä ottaa naisilta seulontaohjelman ulkopuolelta, koska kohdunkaulansyövän seulonta on halvempaa ja vaikuttavampaa seulontaohjelmassa toteutettuna. Seulontaikäisten naisten osallistuminen seulontaohjelmaan on kriittistä kohdunkaulasyövän ennaltaehkäisyssä. (Makkonen ym. 2017, ) Tutkijoiden mukaan vielä ei tiedetä syitä siihen, miksi nuorten naisten papa-testaus ei ole yhtä vaikuttavaa ja tämä vaatii siis lisätutkimuksia. Tutkimuksen mukaan HPV-rokotteen tärkeys lapsille ja nuorille korostuu. Nuoret voivat pienentää riskiä sairastua kohdunkaulan syöpään käyttämällä kondomia ja lopettamalla tupakan poltto. (Makkonen ym. 2017, )

15 HPV-testi HVP-testillä eli papilloomavirustestillä (HPV-DNA detection) seulotaan ne naiset, joilla on suurempi riski saada vaikea-asteinen solumuutos. HPV-testillä pyritään tunnistamaan niitä ihmisen papilloomaviruksia, joiden tiedetään aiheuttavan kohdunkaulan syöpää ja syövän esiastemuutoksia. Seulonnoissa voidaan käyttää HPV-testiä kolmella eri tavalla, joko sellaisenaan tai yhdistettynä papa-testiin, lisäksi sitä voidaan käyttää suuren riskiryhmän tunnistamisessa sekä jälkiseurantatestinä. (Keinänen i.a., 21.) Syöpäjärjestön laskelmien mukaan alle yhdellä henkilöllä kymmenestä, HPV-testin tulos on positiivinen, eli irtosolunäytteestä löytyy papilloomaviruksia. (Keinänen i.a., 21.) Mikäli tulos on positiivinen, henkilöllä on yhden tai useamman suuren riskin HPV-tyypin aiheuttama infektio (Virukset HPV16 ja HPV18). Testiin käytetään kohdunkaulan solua ja näyte otetaan samalla tavalla kuin papa-näyte. (Tiitinen 2016.) Alle 35-vuotiaille naisille ei HPV-testiä suositella, sillä nuorten naisten keskuudessa HPV-infektio on melko yleinen. Infektio paranee yleensä itsestään ja testaukset voivat näin ollen johtaa lievien tulehduksellisten esiastemuutosten ylidiagnostiikkaan. (Sosiaali- ja terveysministeriö 2014, 39.)

16 16 6 HPV-ROKOTE HPV-rokote eli papilloomavirusrokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan vuotiaille tytöille. Rokote suojaa kohdunkaulansyövältä ja sen esiasteilta. (Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos 2017b.) Syksyllä 2006 tuli ensimmäinen rokote markkinoille, Gardasil joka suojaa virustyypeiltä 16 ja 18, jotka aiheuttavat kohdunkaulansyöpää sekä virustyypeiltä 6 ja 11, jotka puolestaan suojaavat kondyloomalta. Markkinoilla on myös toinen rokote, Cervarix, joka suojaa virustyypeiltä 16 ja 18. Molemmilla rokotteilla on kyky torjua ristisuojan vuoksi myös muun muassa virustyypit 31, 33 ja 45. Rokote antaa suojan noin % kohdunkaulansyöpiä aiheuttaviin viruksiin. (Leino 2011.) HPV-rokote on tehty viruksen kaltaisista partikkeleista. Eli se ei sisällä eläviä heikennettyjä viruksia. Gardasilin tehosteaine on alumiini. (Leino 2011.) Cervarix sisältää AS04-tehosteainetta eli sisältäen alumiiniyhdisteen sekä rasvayhdisteen (Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos 2017b.) Säilytys tulee olla valolta suojattuna jääkaappilämpötilassa. Rokotteen perussarja sisältää kolme annosta. Pistoskohtana suositellaan olkavarren hartialihasta. Antoaikataulu Gardasililla on 0, 2 ja 6 kuukautta ja Cervarixilla 0, 1 ja 6 kuukautta. Antoaikataulua voi hieman nopeuttaa. Antoaikataulua hidastettaessa suositellaan, että kaikki kolme annosta annetaan vuoden sisällä. (Leino 2011.) HPV-rokote ei korvaa kohdunkaulan syövän seulontoja. Noin neljäsosa syövistä on niitä tyyppejä joihin HPV-rokote ei tehoa. Vajaan kymmenen vuoden seurannassa vasta-aineiden on todettu laskevan. Näyttöä ei ole tehosterokotteen tarpeesta. (Leino 2011.) Rokotussuoja on noin 10 vuotta ja tehosteiden tarpeellisuudesta ei ole vielä tietoa. (Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos 2017b.) HPV-rokote neutralisoi vasta-aineita estäen virusta aiheuttamasta infektiota. Rokote estää välillisesti syövän syntymisen estämällä infektion. Rokotteen hyöty on, kun se otetaan ennen kuin kohdevirus on ehtinyt infektoida. Tutkimuksen alla on kehittää hoitorokote, joka estäisi syöpägeenien aktivoitumisen ja syövän esiasteen kehittymisen syöväksi. (Leino 2011.)

17 17 Tärkeää on antaa rokote nuorille tytöille, kun he eivät ole vielä kohdanneet viruksia, joilta rokotteella suojataan. (Leino 2011.) Rokotteesta on suurin hyöty ennen sukupuolielämän aloittamista, mutta sen voi antaa, vaikka se olisi jo alkanutkin. (Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos 2017b.) Naisista noin % saa elämänsä aikana ainakin yhden HPV-infektion. Yhdeksänvuotiaille on tehty nelivalenttinen (HPV- tyypit 6,11,16,18) rokotetutkimus ja kymmenenvuotiaille kaksivalenttinen (HPV- tyypit 16,18) rokotetutkimus, näihin tutkimuksiin pohjautuen 9 10 vuoden ikää pidetään rokotuksen alaikärajana. Useissa Euroopan maissa HPV-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan noin 12 ikävuodesta alkaen. Englannissa tehdyn tutkimuksen mukaan rokote oli kustannustehokas vuoden ikäisille. Tutkimus rokotteen tehosta on tehty myös vuotiaille naisille. Näihin pohjautuen nuorempien rokottamien on osoitettu vanhempia ikäryhmiä parempaan vasta-ainevasteeseen. (Leino 2011.) HPV-infektio aiheuttaa myös muun muassa pään ja kaulan alueen sekä siittimen ja peräaukon syöpiä. Myös näiden syöpien ehkäisyssä HPV-rokotteesta voi olla hyötyä. Parhaillaan kertyy lisää tietoa rokotussuojasta. (Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos 2017b.) Miesten rokottaminen edellä mainittujen syöpien sekä kondyloomien ehkäisemiseksi voi tulla kyseeseen, vielä ei ole tutkittu millaisen suojan mahdollinen rokote miehille antaa. Suomessa on paraikaa menossa tutkimus poikien rokottamisen hyödystä ärhäköitä HPV-viruksia vastaan. (Leino 2011.) Mahdollisesti poikienkin mukaan ottaminen rokotusohjelmaan saattaa tulla kyseeseen tulevaisuudessa, koska se tuo suojaa myös tytöille HPV-tartuntaa vastaan. (Tiitinen 2016.) Rokotusohjelman ulkopuolelle jääviä poikia ja nuoria miehiä kannustetaan ottamaan rokote omakustanteisesti. (Lääkärikeskus Aava i.a.) HPV-rokote ehkäisee ulkosynnyttimien, emättimen ja kohdunkaulan syövän esiasteita ja näin ollen teho vaikuttaa myös syöpää vastaan. Jopa 95 % virustyyppien 16 ja 18 aiheuttamista vaikeista syövän esiasteista voidaan ehkäistä HPVrokotteella. Ristisuojan vuoksi rokote suojaa myös muita papilloomaviruksen aiheuttamia infektioita vastaan. (Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos 2017b.) Tutkimuksessa, jossa on analyyseista poistettu kaikki, joilla on ollut aiemmin jokin neljästätoista syöpää aiheuttavasta virustyypistä Cervarixin, teho on ollut 70 % ja Gardasilin 40 % vakavia syövän esiasteita vastaan. Suurin osa tehosta selittyy

18 18 ristireagoinnin tehosta virustyyppejä 31, 33 ja 45 vastaan. Cervarixin tehokas adjuvantti voi selittää paremman ristireagoinnin. Tutkimuksen mukaan nelivalenttinen rokote on estänyt vuotiailla noin 20 % vakavista kohdunkaulan syövän esiasteista ja kaksivalenttinen rokote noin 30 %. Australiassa tehdyn seurannan mukaan naisten rokottamisen seurauksena mahdollisen laumaimmuniteetin vuoksi kondyloomien on alustavasti havaittu vähentyneen miehilläkin. Rokote on tärkeä kaikkia syövän esiasteita vastaan, vaikka osa niistä paranee itsestäänkin. (Leino 2011.) Rokotteen tavallisin haittavaikutus voi olla paikallisoireet pistokohdassa, kuten punoitus, turvotus ja kipu. Myös kuumetta, päänsärkyä, lihassärkyä ja pahoinvointia voi esiintyä. Rokotteen antamisen yhteydessä voi ilmetä myös pyörtymistä, joka saattaa selittyä nuoruusiästä. Lisäksi on jonkin verran todettu rokotetussa käsivarressa turvotusta ja ihonvärinmuutoksia. Yliherkkyysreaktiot ovat harvinaisia. (Terveyden ja hyvinvoinninlaitos 2017b.) Myös Tiitinen tuo artikkelissaan esiin edellä mainittuja asioita rokotteen mahdollisista haittavaikutuksista. Suomessa vuoden 2014 loppuun mennessä yli tyttöä on saanut rokotteen ja vakavat haittavaikutukset olivat erittäin harvinaisia. Pohjoismaisessa syksyllä 2013 julkaistussa tutkimuksessa ei löytynyt erityisen vakavia haittavaikutuksia, kuten neurologiset oireet, laskimoveritulppa, autoimmuunisairaudet. Tutkimuksessa oli mukana noin miljoona tyttöä, joista noin sai HPV-rokotteen. (Tiitinen 2016.) 6.1 Kansallinen rokotusohjelma Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet ovat maksuttomia ja vapaaehtoisia. Rokotusohjelman tavoitteena on antaa suoja mahdollisimman hyvin rokotuksilla estettäviä tauteja vastaan. (Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos 2017b.) Suomessa HPV-rokote on otettu kansalliseen rokotusohjelmaan syksyllä Rokote annetaan vuotiaille tytöille. (Tiitinen 2016.) Suomessa kansallisessa rokotusohjelmassa käytettävä rokote on Cervarix. Alle 15-vuotiaille annetaan kaksi rokotetta ja yli 15-vuotiaille kolme rokotetta. (Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos 2017b.) HPV-rokotteen hyötyä on tärkeä miettiä. HPV-infektion

19 19 pitkittymistä ja syövän esiasteiden esiintymistä on todettueniten nuorilla naisilla. Myös menopaussin ylittäneillä naisilla nämä ovat lisääntyneet. Vanhemmissa ikäluokissa painottuvat syövät. Yli vuotiailla naisilla rokotteen teho on kuitenkin huono, koska useimmiten kyseiset HPV-infektiot on jo sairastettu. (Leino 2011.) Suomi oli viimeinen Länsi-Euroopan maa, joka otti rokotuksen kansalliseen rokotusohjelmaansa ja rokotukset aloitettiin kouluissa loppuvuodesta Informaation jakamista perheille ja tytöille mietittiin ja asiasta kysyttiin myös tytöiltä, jotka tulivat saamaan rokotteen. Yhteisen mietinnän jälkeen työtyhmä päätyi tiedottamaan rokotteesta julistein ja tiedotustilaisuuksissa. Tämän lisäksi kotiin lähetettiin aiheesta kirje, tämä kirje ohjaa etsimään aiheesta lisää tietoa tyttöjen juttusivustolta. (Nohynek, Pitkänen & Baum, 2014.) Artikkelin mukaan hoitajat ovat kokeneet, että heillä on aiheesta tarpeeksi tietoa ja voivat auttaa epäröiviä nuoria ja vanhempia päätöksen kanssa. Rokotteesta kieltäytymiselle on ollut monia syitä, muun muassa pelko haittavaikutuksista ja pistämisen sattumisesta ja tarve miettiä asiaa vielä. Myös vanhemmat ovat kieltäneet rokottamasta lastaan näistä samoista syistä. Lain mukaan 12-vuotias voi ottaa rokotteen, vaikka vanhemmat sen kieltäisivätkin, kunhan nuori on tarpeeksi kypsä tekemään päätöksen asiasta. (Nohynek ym ) HPV-rokotteen ottamiseen tarkoitettu rokotusiän noudattaminen on herättänyt kysymyksiä, joten on jouduttukin pohtimaan, kuinka kauan rokotteen ottamista nuori saa pohtia. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen antaman suosituksen mukaisesti terveydenhoitajien tulisi tarkastaa vielä seitsemännellä ja kahdeksannella luokalla olevilta rokottamattomilta tytöiltä haluavatko he rokotteen. Myös poikien rokottamisesta on kyselty, mutta tutkimukset tämän asian tiimoilta on vielä kesken. (Nohynek ym ) Kuviosta 3 ilmenee tyttöjen rokotuskattavuus HPV-virusta vastaan. Vertailuun on otettu koko Suomen rokotuskattavuus, yksi kunta jossa on vähiten rokotettuja ja yksi kunta jossa on suurin rokotuskattavuus. (Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos 2017c.)

20 20 HPV-Rokotuskattavuus % Koko suomi Helsinki Muoni-Enontekijö Syntymävuosi KUVIO 3. HPV- Rokotuskattavuus Suomessa prosentuaalisesti 6.2 Tutkimuksia HPV- rokotuksesta Amerikassa vuosina 2012 ja 2013 tehdyn tutkimuksen tavoitteena oli selvittää syitä HPV-rokotteen ottamiselle ja ottamatta jättämiselle. Haastateltavina olivat olleet lääkärintarkastukseen tulleiden vuotiaiden tyttöjen vanhemmat ja huoltajat. Haastattelut olivat toteutuneet yhdellä kunnallisella klinikalla ja kolmella yksityisvastanotolla. Haastattelun kysymykset olivat tehty rokote päätöksenteon näkökulmasta. (Perkins ym ) Haastatteluun osallistui yhteensä 124 vanhempaa ja huoltajaa ja 37 terveysalan ammattilaista. Tutkimustulosten mukaan rokotus oli jäänyt antamatta, koska lääkärin suosituksessa oli ollut puutteita (44 %), ajoitus rokottamiselle oli huono sekä rokotteen kallis hinta. Rokotettavilla oli rokotushetkellä ollut seksuaalinen aktiivisuus vähäistä ja tästä syystä rokotuspäätös oli lykkääntynyt. Haastateltavat kuitenkin uskoivat HPV-rokotteen antavan merkittävää terveyshyötyä syöpää vastaan, HPV-rokotetta suositellaan rutiininomaisesti annettavaksi syövän ehkäisyyn. (Perkins ym )

21 21 Syksyllä 2014 Espoossa ja Oulussa tehtiin verkkokysely luokkalaisten äitien tiedoista ja asenteista HPV-rokotukseen liittyen. Vastauksia tuli 685, Espoosta 44 % ja Oulusta 56 %. Äidit, joilla oli matala koulutus- ja tulotaso, suhtautuivat HPVrokotukseen kriittisemmin verrattuna paremmassa asemassa oleviin. Vastaajista suurin osa suhtautui rokotteeseen myönteisesti. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tilaston mukaan rokotuskattavuus ensimmäisen rokoteannoksen osalta oli keskimäärin 70 %, mutta alueellisesti vaihdellen %. (Launis, Leivo & Nohynek 2016.) Kyselyn mukaan vastaajia huolestutti HPV-rokotteen haittavaikutukset, jotka tulevat odottamattomasti tai pitkällä aikavälillä. HPV-rokotteen tuoreus mietitytti ja sen tarpeellisuutta kyseenalaistettiin, myös rokotusikä ja vain tyttöjen rokottaminen mietitytti. Näitä asioita pohtivat kaikki vastaajaryhmät, mutta erityisesti HPVrokotukseen kriittisesti suhtautuvat. Vastaajista kaksi kolmesta koki tietonsa HPV-rokotteesta olevan riittävä. Tärkeimpänä tietolähteenä noin puolet (55 %) vastaajista pitivät Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen lähettämää kirjettä HPVrokotteesta. (Launis ym )

22 22 7 MENETELMÄT Eri vaiheiden muodostamaa tutkimuksen kokonaisuutta kutsutaan tutkimusprosessiksi. Yleensä tutkimusprosessi etenee niin, että tutkimusaiheeseen perehtymisestä päädytään välivaiheiden kautta tutkimuksen raportoimiseen. Tutkimusprosessin alussa määritellään tutkimusongelma ja perehdytään saman aiheen tutkimustuloksiin sekä olemassa olevaan teoriatietoon. (Heikkilä 2014, 20, 22.) Perehdyimme määrälliseen tutkimukseen tutkimusmenetelmänä. Kysymykset teimme Google forms -lomaketta apuna käyttäen ja kyselyiden (liite1 ja liite 2) linkkiä jaoimme sosiaalisessa mediassa. 7.1 Kvantitatiivinen kyselytutkimus Tutkimusmenetelmänä tässä opinnäytetyössä olemme käyttäneet määrällistä tutkimusta, eli kvantitatiivista menetelmää, jossa tietoa tarkastellaan numeerisesti. Numeerinen tarkastelu tarkoittaa tutkittavien asioiden ja niiden ominaisuuksien käsittelemistä yleisesti kuvaillen numeroiden avulla. (Vilkka 2007, 14.) Tutkimuksen tuloksia voi myös havainnollistaa kuvioiden avulla. (Heikkilä 2014, 15.) Määrällisen tutkimuksen toteutimme, koska halusimme saada mahdollisimman yleistettävää tietoa. Kvantitatiivinen kyselytutkimus oli osaltamme parempi vaihtoehto, koska se mahdollisti aikataulujen yhteensovittamisen yhteistyökumppanin ja meidän kesken. Koimme, että tutkimukseen osallistujat vastaisivat internetkyselyn kysymyksiin avoimemmin ja rehellisemmin kuin esimerkiksi kasvotusten tehtävässä haastattelussa. Kyselyssä emme pysty erottamaan vastauksista yksittäisiä henkilöitä. Kysely soveltuu aineiston keräämisen tavaksi, kun tutkittavia on paljon ja he ovat hajallaan. Kyselyä käytetään myös hyvin henkilökohtaisten asioiden tutkimiseen. Henkilökohtaisia asioita ovat esimerkiksi ihmisen koettu terveys, terveyskäyttäytyminen ja itsehoito. Kysely on tapa kerätä aineistoa, kyselyssä kysymysten

23 23 muoto on standardoitu eli vakioitu. Vakioinnilla tarkoitetaan sitä, että kaikilta kyselyyn vastaavilta kysytään samat asiat, samassa järjestyksessä ja samalla tavalla. Kyselyssä vastaaja itse lukee kysymyksen ja vastaa siihen. Kyselylomaketta käytetään, kun havainto yksikkönä on henkilö ja häntä koskevat asiat esimerkiksi mielipiteet, asenteet, ominaisuudet tai käyttäytyminen. Kyselyn voi toteuttaa sekä postitse että internetissä. (Vilkka 2007, 28.) Tässä opinnäytetyössä halusimme mitata HPV-rokoteiässä olevien nuorten sekä heidän vanhempiensa tai huoltajiensa tietoja, mielipiteitä ja ajatuksia HPV-virukseen sekä rokotteeseen liittyen olemassa olevan teorian ja tutkimustiedon pohjalta. Mittasimme pääasiassa nuorilla olemassa olevaa teoreettista tietoa HPVvirukseen ja rokotteeseen liittyen. Mitattavia asioita oli myös rokoteiässä olevien nuorten sekä heidän vanhempiensa että huoltajiensa HPV-rokotukseen suhtautuminen. Kyselytutkimuksen (liite 1) vastausten perusteella valitsimme kysymykset fressis.fi-sivustolle tulevaan nuorten tietotestiin. Tietotesti (liite 3) antaa tulevaisuudessa nuorille hyödyllistä tietoa HPV-virukseen ja rokotteeseen liittyen. 7.2 Kyselylomakkeen valmistaminen ja aineistonkeruu Määrällisen tutkimuksen aineistonkeruussa käytetään yleensä standardoitua tutkimuslomaketta, joka sisältää valmiit vastausvaihtoehdot (Heikkilä 2014, 15). Olemme käyttäneet opinnäytetyössämme aineistonkeruumenetelmänä kyselytutkimusta. Kyselytutkimuksen valitsimme, koska se oli mielestämme haastattelua käyttökelpoisempi ja halusimme kysymyksiin vastaukset mahdollisimman monelta vastaajalta. Vastaajina meillä oli luokkalaiset nuoret ja luokkalaisten vanhemmat. Nuorille ja vanhemmille teimme eri kyselyt. Kyselytutkimuksen aineisto kerättiin verkkokyselynä ja kyselylomakkeen laadinnassa käytimme Google formsia, jonka avulla kyselyn tuloksia ja vastausmääriä on helppo analysoida. Verkkokysely oli myös helppo tapa saada kysely halutulle kohderyhmälle. Tekemämme kyselyiden (liite 1 ja liite 2) avulla kohdehenkilöiden oli vaivatonta vastata kyselyyn anonyymisti internetissä linkkiä klikkaamalla. Linkkiä kyselyyn jaoimme sosiaalisen median kautta. Sosiaalisen median avulla pyrimme tavoittamaa oikeat kohderyhmät. Nuorten luokkalaisten kyselyyn (liite 1) saimme

24 24 vastauksia kaiken kaikkiaan 160 kappaletta ja luokkalaisten vanhemmille tarkoitettuun kyselyyn (liite 2) kertyi vastauksia 198 kappaletta. Kyselylomakkeessamme on käytetty sekä avoimia ja että monivalintakysymyksiä. Monivalintakysymyksissä on valmiit vastausvaihtoehdot ja avoimissa kysymyksissä on esitetty kysymys ja jätetty tyhjä tila vastausta varten. Kyselyssä olemme yhdistäneet myös muutaman monivalintakysymyksen ja avoimen kysymyksen. Monivalintakysymyksen ja avoimen kysymyksen yhdistelmä on strukturoidun kysymyksen ja avoimen kysymyksen välimuoto, jossa valmiiden vastausvaihtoehtojen jälkeen esitetään avoin kysymys. Avoimen vastausvaihtoehdon avulla saadaan esiin näkökulmia, joita tutkija ei ole ehkä etukäteen osannut ajatella. (Hirsijärvi, Remes & Sajavaara 2009, ) Strukturoidulla kysymyksellä tarkoitetaan kysymystä, jolle on jo ennalta annettu tarkat vastausvaihtoehdot. (Koppa, 2015.) Kyselyissä (liite 1 ja liite 2) olevilla avoimilla kysymyksillä halusimme saada tietoa, mitä papilloomaviruksesta ja HPV-rokotteesta tiedetään. Molemmissa kyselyissä kysyimme avoimella kysymyksellä myös sitä, mitkä tekijät olivat vaikuttaneet päätökseen ottaa tai olla ottamatta rokote. Vanhempien ja huoltajien kyselyssä olevilla avoimilla kysymyksillä halusimme kartoittaa pelkoja HPV-rokotteen suhteen. Kyselytutkimuksen etuna on laajan tutkimusaineiston kerääminen, jossa tutkimukseen voidaan saada paljon henkilöitä ja jossa myös voidaan kysyä monia asioita. Kyselymenetelmä on tehokas, koska se säästää tutkijan aikaa ja vaivannäköä. Kyselylomakkeen huolellinen suunnittelu mahdollistaa sen, että aineisto voidaan nopeasti käsitellä tallennettuun muotoon ja analysoida tietokoneen avulla. Tietokoneteknologian kehitys viime vuosikymmenien aikana on mahdollistanut sen, että strukturoitujen kysymysten suosio on kasvanut. (Hirsijärvi ym. 2009, 195.) 7.3 Aineiston analyysi Määrällisessä tutkimuksessa erillisiä vaiheita on tutkimusaineiston kerääminen, tutkimusaineiston käsittely, analysointi ja tulkinta. Aineiston käsittely alkaa, kun kerätty aineisto on saatu kasaan. Aineiston käsittely tarkoittaa, että saatu tieto

25 25 tarkistetaan ja siirretään tietokoneelle niin, että sitä voidaan tutkia taulukko- ja tilasto-ohjelmien avulla numeraalisesti. Analysointitapa määrällisessä tutkimuksessa valitaan aina sen mukaan, mitä ollaan tutkimassa. (Vilkka 2007, 119.) Suurimpaan osaan tekemämme internetkyselyn kysymyksistä oli pakko vastata kyselyssä edetäkseen, joten puutteellisia vastauslomakkeita ei tullut. Huomioimme kaikki palautuneet vastaukset aineistossa. Google formsin avulla tekemämme internetkysely mahdollisti sen, että saimme vastaukset prosentteina näkyviin, mikä mahdollisti kaavioiden teon kysymyksistä. Opinnäytetyössämme esitämme oleellisen osan tutkimustuloksista taulukoin havainnollistettuna. Opinnäytetyöhömme teoriaosuutemme puolesta nostimme tärkeiksi kuvioiksi HPV-rokotuskattavuuden vuosien välillä syntyneiden nuorten naisten keskuudessa (kuvio 1) sekä tarkastelimme kuvion 2 avulla kohdunkaulan syövän esiintyvyyttä vuosien välillä. Kuviossa 3 ilmenee Suomessa vuonna 2012 pidetyn seulontaohjelman tarkastettujen naisten määrä eri ikäluokissa. Kuviossa 4 saatujen tulosten perusteella voimme todeta, että tekemämme tietotesti fressis.fi-sivustolle on tarpeellinen, sillä nuoret etsivät papilloomaviruksesta saatavilla olevaa tietoa hyödyntäen internetiä. Opinnäytetyössämme tuomme esille tietoa kohdunkaulan syövän seulonnoista. Vedoten kuvioon 5, voimme todeta, että nuoret selkeästi kaipaavat lisää tietoa kyseisestä aiheesta. Vanhempien keskuudessa HPV-rokote aiheuttaa paljon erilaista keskustelua ja kuviossa 6, tuomme esille rokotteen ottamiseen tai ottamatta jättämiseen vaikuttavia tekijöitä.

26 Nuorten kyselyn tulokset Nuorten kysely (liite 1) oli tarkoitettu luokkalaisille nuorille, sekä tytöille että pojille. Kyselyyn vastasi yhteensä 160 nuorta, joista 96,9 % oli tyttöjä. Kyselyyn vastanneista kohderyhmään kuuluvia oli noin puolet (51,2 %), loput näistä vastaajista olivat kohderyhmän ikäluokasta ulkopuolella. Vastaajista 81,9 % ilmoitti tietävänsä, mikä papilloomavirus on, ja rokotteen kertoi saaneensa 60 % vastaajista. Rokotteen ottamiseen oli nuorilla monia syitä. Suurin syy oli halu suojata omaa terveyttä. Näin vastasi 81,4 % vastaajista. Vajaa puolet (48 %) vastaajista otti rokotteen, koska he luottivat rokotteen turvallisuuteen ja päättivät asiasta yhdessä vanhempiensa kanssa. Rokotteen maksuttomuus oli alle puolelle (41,2 %) vastaajista tekijä, joka vaikutti rokotteen ottamiseen. Vanhemmat tekivät päätöksen asiassa noin 12,7 %:lla vastaajista. Nuoret kertoivat saaneensa tietoa aiheesta useasta eri lähteestä. Vajaa puolet (41,9 %) vastaajista olivat saaneet tietoa terveydenhoitajalta ja koulusta tietoa oli saanut 23,8 % vastaajista. Tämä lisäksi he olivat saaneet tietoa internetistä, vanhemmilta ja ystäviltä. Tiedonsaanti on nuorilla hyvää ja tästä syystä reilu puolet (51,9 %) vastaajista ei koe tarvitsevansa enempää tietoa aiheesta. Toisaalta 18,8 % vastaajista ei osaa sanoa, tarvitsevatko he lisää tietoa aiheesta. KUVIO 4. Väylä, jota kautta nuoret ovat saaneet tietoa HPV:sta

27 27 HPV:lta suojautuminen on nuorille enimmäkseen tuttua, sillä 83,8 % vastaajista tiesi kuinka suojautua. HPV:n seulonta ei puolestaan ole niin tuttua nuorille. Vastanneista nuorista hieman reilu puolet (51,9 %) tietävät, miten sitä seulotaan. KUVIO 5. Nuorten tietämys HPV:n seulonnoista Tulosten perusteella olemme sitä mieltä, että nuorille pitäisi antaa lisää tietoa siitä, kuinka HPV:ta seulotaan. Tieto seulonnasta on tärkeää, vaikka rokotteen ottaisikin. Uskomme, että myös suojautumisesta olisi hyvä antaa nuorille lisää tietoa, jotta loput 20 % vastaajista tietäisivät kuinka suojautua. Lopuksi otimme esille asian, että rokote kuuluu kansallisessa rokotusohjelmassa vain tytöille. Kysyimme, pitäisikö nuorten mielestä rokote laajentaa koskemaan myös poikia. Vastaajista 32,7 % oli sitä mieltä, että rokote pitäisi kuulua myös pojille ja loput vastaajista eivät joko halunneet rokotetta pojille tai eivät osanneet sanoa asiaan mielipidettään. Nuoret tietävät papilloomaviruksesta ja rokotteesta yleisellä tasolla kohtalaisen hyvin, mutta selkeästi haluavat aiheesta tarkempaa tietoa. Nuoret haluavat tarkemmin tietää, mikä on papilloomavirus ja mikä sen aiheuttaa. Myös papilloomaviruksen vaarallisuus mietityttää nuoria. Papilloomaviruksen oireista ja hoidosta halutaan lisätietoa. Nuoret pohtivat rokotteen turvallisuutta ja sen haittavaikutuksia ja haluavat niistä lisätietoa. Pääosin nuoret suhtautuvat rokotteeseen myönteisesti. Nuoret haluavat suojata omaa terveyttään rokotteella ja luottavat sen turvallisuuteen. Päätös rokotteen

28 28 ottamisesta on tehty joko yhdessä vanhempien kanssa tai vanhempien päätöksellä. Rokotteen maksuttomuus vaikuttaa myönteisesti rokotteen ottamiseen. Nuoret suhtautuvat myös kriittisesti rokotteen ottamiseen, etenkin osalla ihmisistä rokotteen turvallisuus suhteessa sen hyötyihin mietityttää kovasti. Nuoret kokevat, että rokotetta ei ole riittävästi tutkittu. Nuoret haluavat suojella omaa terveyttään myös päätöksellä olla ottamatta rokote. Nuoret toivat esiin rokotteen ottamiseen liittyvien mahdollisten vakavien sairauksien riskin, hedelmättömyyden, neurologisten oireiden ja halvaantumisen riskin. Myös pelko pistämisestä on vaikuttanut rokotteen ottamatta jättämiseen. Päätös olla ottamatta rokote on ollut joko nuoren oma tai vanhemman tekemä valinta. 7.5 Huoltajien kyselyn tulokset Jaoimme huoltajille tarkoitettua kyselyä (liite 2) sosiaalisen median kautta ja saimme kaiken kaikkiaan 198 vastausta. Vastaajista 93,9 % oli naisia ja loput olivat miehiä. Rokotusta piti tärkeänä hieman yli puolet (66,7 %) vastaajista. Kyselyn perusteella selvisi, että reilusti suurin osa (95,5 %) vastaajista tiesi, mikä on HPV-rokote ja tämän lisäksi noin 80,8 % vastaajista tiesi ketkä kuuluvat HPVrokotteen Suomen kansallisen rokotusohjelman piiriin. Huoltajat hakevat tietoa rokotteesta useista eri lähteistä. Enemmistö hakee tietoa Internetistä, eli 80,8 % vastaajista. Tämän lisäksi tietoa haetaan kouluterveydenhoitajalta (38,9 %), koululääkäriltä (17,7 %) ja jostain muualta (24,2 %).

29 29 KUVIO 6. Rokotteen ottamiseen vaikuttavat tekijät Näiden vastausten perusteella, mielestämme on tärkeää, että huoltajille jaetaan lisää tietoa HPV:sta, sekä siitä ketkä kuuluvat tämän rokotusohjelma piiriin. Vastausten perusteella voimme todeta, että tiedon saaminen myös huoltajille olisi aiheellista. Kysely oli auki vajaan viikon, joten siihen nähden olemme tyytyväisiä saamiimme vastausten määriin. Kysely herätti paljon mielenkiintoa sen ajankohtaisuuden vuoksi ja aiheesta käyntiin monenlaista keskustelua eri keskustelupalstoilla. Päätöksen rokotteen ottamisesta perheissä tekee enimmäkseen huoltajat yhdessä lapsen kanssa, näin vastasi puolet vastaajista. Loput huoltajista tekevät päätöksen rokotuksesta yhdessä tai yksin, mutta ilman lapsen mielipidettä. Vastaajista vajaa puolet (46,5 %) ottavat tyttärelleen rokotteen ja loput vastaajista eivät ota tyttärelleen rokotetta, tai olivat poikien huoltajia. Rokotuspäätökseen vaikuttaa moni asia ja paljon tuli esille pelkoja rokotteen suhteen. Myös kyselymme perusteella käy ilmi, että vajaa puolella (47 %) vastaajista on pelkoja rokotteen suhteen. Kyselystämme käy ilmi, että pienellä osalla (28,3 %) vastaajista on tiedonpuute aiheesta ja se vaikuttaa päätökseen jättää rokote ottamatta. Rokotteen maksuttomuuden perusteella päätöksen rokotteen ottamisesta tekee

30 30 39,9 % vastaajista ja rokotteen turvallisuus vaikuttaa päätökseen 68,7 % vastaajista. Uskonnolla oli vähiten vaikutusta rokotuspäätökseen. Sosiaalisessa mediassa keskusteltiin paljon aiheesta, kuka voi tehdä päätöksen rokotteen ottamisesta. Monet olivat sitä mieltä, että luokkalainen ei vielä ymmärrä mistä asiasta on kyse, ja näin ollen eivät ole kykeneviä tekemään päätöstä näin isosta asiasta. Peloista tuli paljon keskustelua, muun muassa oltiin sitä mieltä, että rokotteesta ei ole tiedotettu tarpeeksi ja esille nostettiin myös aihe, että on maita, joissa rokote on laitettu katkolle haittavaikutusten takia. Huoltajat selvästi kaipaavat enemmän tietoa ja hakevat sitä Internetistä, jossa tulee sitten esiin monenlaisia kauhutarinoita rokotuksista. Lopuksi kysyimme vielä poikien huoltajilta, haluaisivatko he rokotteen myös pojille kansalliseen rokotusohjelmaan. Vastaajista vajaa puolet (40,4 %) haluaisivat rokotteen myös poikien rokotusohjelmaan. Kommenteissa kävi ilmi, että huoltajat haluavat tässä asiassa tasa-arvoa ja rokotteen myös pojille ilmaiseksi. Pääosin vanhemmat tietävät mikä on papilloomavirus. Vanhemmat toivat esiin muutamia asioita joihin haluavat lisää tietoa, kuten esimerkiksi mikä on poikien osuus viruksen leviämisessä, papilloomaviruksen oireista sekä mitä seurauksia sairastumisesta on. Vanhemmat kaipaavat lisää tutkimustietoa papilloomavirusrokotteesta pidemmältä aikaväliltä. Vanhemmat haluavat lisää tietoa muun muassa rokotteen turvallisuudesta, rokotteen riskeistä ja rokotteen tehosta. Vanhemmat toivat esiin, että olisi hyvä saada selkokielellä kattava ja puolueeton tieto papilloomaviruksesta ja rokotteesta. Osa vanhemmista luottaa rokotteeseen, mutta paljon on myös pelkoja rokotteen suhteen. Vanhempien päätös rokotteen ottamiseen vaikutti sen turvallisuus ja maksuttomuus. Päätös rokotteen ottamatta jättämiseen vaikutti ennakkoluulot, tiedon puute ja se, että rokotteen turvallisuuteen ei luoteta. Vanhempien mielestä rokotetta ei ole tutkittu tarpeeksi, haittavaikutuksista ei puhuta, komplikaatioiden riski ja olematon hyöty suhteessa rokotteen riskeihin. Osaa vanhemmista arveluttaa myös tieto siitä, että rokote on vedetty pois rokotusjärjestelmästä tietyissä maissa.

31 31 8 TYÖN TULOKSET Kasvava nuori kiinnostuu seksuaalisuudestaan ja seksistä. Nuorella on myös oikeus hakea ja saada tietoa näistä aiheista, ja on hyvin tavallista, että nuori tukeutuu internetiin tietoa hakiessaan. (Kouluasiaa.fi. i. a.) Sosiaalisen median kautta tavoitetaan nopeasti paljon ihmisiä, ja tietoa voidaan levittää helposti. Terveysalalla on nähtävissä myös sosiaalisen median käyttöä tiedon jakamisessa esimerkiksi ammattilaisen taholta ja se on hyödyllinen kanava tutkitun tiedon levittämiseen. (Schmitt & Lilly 2012.) Opinnäytetyömme tarkoitus oli tehdä HPV:sta tietotesti (liite 3) nuorille. Ennen tietotestin tekemistä selvitimme, minkälaista tietoa nuorilla on HPV:sta, ja mitä tietoa he mahdollisesti vielä tarvitsevat. Päädyimme ensin tekemään nuorille kyselyn (liite 1), jolla keräsimme tietoa nuorilta. Teimme kyselyn (liite 2) myös nuorten huoltajille, jotta hekin voisivat kertoa näkemyksensä siitä, minkälaista tietoa nuorille tulisi antaa. Tutkimusaineiston keräsimme kesällä 2017 kyselytutkimuksella, jonka jälkeen aloimme raportoida ja analysoida saatuja tutkimustuloksia. Tämän Internetissä tehdyn kyselyn vastausten perusteella valitsimme kysymykset fressis.fi-sivustolle tehtävään tietotestiin. 8.1 Tietotesti Tietotestin (liite 3) tekemiseen päädyimme, koska halusimme tuoda HPV:sta tutkittua tietoa helposti nuorten saataville jonka fressis.fi-sivusto mahdollistaa. Fressis.fi-sivuston löytää myös helposti sosiaalisesta mediasta (Instagram, Facebook, Twitter), joita nuoret nykypäivänä käyttävät ahkerasti. Nuorilla on mahdollisuus tietotestin tekemällä saada ajankohtaista ja luotettavaa tietoa itselleen ja he voivat myös jakaa sitä mahdollisesti muille tuntemilleen nuorille. Joillakin nuorilla voi olla korkea kynnys lähteä keskustelemaan ensin seksistä ja siihen liittyvistä asioista esimerkiksi vanhempien kanssa, tällöin on hyvä, että nuori pääsee tekemään tietotestin fressis.fi-sivustolla omassa rauhassaan. Uskomme myös,

32 32 että tietotestin tekeminen on nuorille mielekästä ja helppoa verrattuna kirjallisuuden etsintään. Teimme useita versioita tietotestistä (liite 3), ennen kuin olimme tyytyväisiä. Lopulliseen versioon tuli yhdeksän kysymystä. Tietotestimme muokkaamisessa meillä oli apuna syöpäyhdistyksen terveyden edistämisen työryhmä, johon kuuluu terveyden edistämisen suunnittelija ja asiantuntijalääkäri. Lopullista versiota varten testasimme kyselyä myös nuorille, koska halusimme saada heidän näkemyksen tietotestin ymmärrettävyydestä ja toimivuudesta nuorille. Tietotestin (liite 3) kahteen kysymykseen (kuvio 7 ja kuvio 8) valitsimme käsiteltäväksi aiheeksi HPV-tartunnan saamisen sekä siltä suojautumisen. Aiemmin tehtyyn kyselyyn vastanneista henkilöistä (160) 26 ei tiennyt kuinka HPV-tartunnalta suojaudutaan, joten koimme tärkeäksi aiheeksi ottaa tämän osaksi lopullista testiä. Nuorille tehdyssä kyselyssä avointen kysymysten kautta saimme viitteitä siitä, että nuoret kaipaisivat juurikin näistä asioista lisää tietoa. Avoimiin kysymyksiin vastattiin mm; Miten niitä voi välttää? Mitä virus aiheuttaa? Mistä sellaisen voi saada, oireet ja riskit? Mihin virus johtaa, miten sitä voi ehkäistä ja ylipäätään mikä se on?

33 33 KUVIO 7. HPV:n tarttuminen KUVIO 8. HPV-tartunnalta suojautuminen

34 34 Nuorten ja vanhempien kyselyssä eniten puhututtanut aihe oli HPV-rokote ja siihen liittyvät ennakkoluulot ja pelot. Kyselyn kysymyksiin kahdeksan ja yhdeksän valitsimme tämän aiheeksi, jotta nuoret saisivat enemmän tietoa asiasta. Avoimissa kysymyksissä toivottiin yleisesti enemmän tietoa rokoteturvallisuudesta, rokotteen haittavaikutuksista sekä rokotteen vaikutuksesta. Etenkin vanhemmat kokevat HPV-rokotteen tärkeäksi. Edellä mainittuja asioita huomioimme opinnäytetyömme kirjallisessa osiossa. Miten se vaikuttaa? Rokotteen tarvitsemisen syitä? Mistä rokotuksia saa? Miksi rokotus on tärkeä ottaa? KUVIO 9. HPV-rokotteen hyöty

35 Tietotestin testaus nuorilla Tietotestiä (liite 3) testattiin yläasteikäisillä nuorilla. Testausta ei voinut laittaa julkiseen jakoon, joten tuttavapiirin kautta jaoimme testiä nuorille. Testausta varten teimme oman version, johon nuoret pystyivät vapaasti kirjoittamaan mielipiteensä jokaisesta kysymyksestä ja vastauksista kysymyksen jälkeen. Lopussa oli myös monivalintakysymyksiä tietotestistä yleisesti. Lopulta saimme testin jaettu 11 nuorelle testausta varten. Nuorten kokemukset tietotestistä olivat pääsääntöisesti positiiviset. Tietotestiä (liite 3) pidettiin selkeänä ja hyvin toteutettuna. Nuoret saivat myös testistä paljon uutta tietoa aiheesta ja he pitivät testiä kattavana. Vastauksia piti kattavana 9 vastaajaa ja myös 9 vastaajaa kertoi saaneensa uutta tietoa koskien papilloomavirusta. Joidenkin kommenttien perusteella teimme muokkauksia asian selkeyttämiseksi. Vastaajista viisi oli sitä mieltä, että voisivat suositella testiä ystävilleen. Osalle nuorista sana joukkoseulonta ja papa-koe oli vieras. Tämä oli meille arvokasta tietoa ja otimme tämän huomioon lopullisessa versiossa. Yhden vastaajan mielestä kysymykset eivät olleet johdonmukaisessa järjestyksessä tai ei ymmärtänyt osaa kysymyksistä. Lopuksi pyysimme vielä yleisesti palautetta testistä; Tämä kysely oli mielestäni selkeä ja hyvin toteutettu. Ei jäänyt askarruttamaan mikään. Oli vaikea.

HPV-rokote tulee rokotusohjelmaan mitä, kenelle, miksi?

HPV-rokote tulee rokotusohjelmaan mitä, kenelle, miksi? HPV-rokote tulee rokotusohjelmaan mitä, kenelle, miksi? Tuija Leino THL Kerron tässä alkavasta rokotusohjelmasta rokotteesta Miksi otettu ohjelmaan? Miltä taudilta suojaudutaan? Miksi otettu ohjelmaan

Lisätiedot

Tiesitkö tämän? Naisille. Miehille. Vanhemmille SIVU 2

Tiesitkö tämän? Naisille. Miehille. Vanhemmille SIVU 2 3 4 10 12 14 Tiesitkö tämän? Naisille Miehille Vanhemmille SIVU 2 4 Tiesitkö tämän? 5 Mikä on ihmisen papilloomavirus? Ihmisen papilloomavirus (HPV) on sukupuoliteitse leviävä virusinfektion aiheuttaja,

Lisätiedot

THL HPV-rokotekampanja

THL HPV-rokotekampanja Lähtökohta Brief Kampanja HPV-rokotteelle Kohderyhmänä tyttäret ja äidit/vanhemmat Tavoite: herättää mielenkiinto, jakaa tietoa Sävy: luotettava, selkeä Konsepti Taloustutkimus kartoitti lähtötilanteen

Lisätiedot

Kohdunkaulansyöpää ehkäisevä seulonta muuttuu MAIJA JAKOBSSON DOS, NAISTENTAUTIEN JA SYNNYTYSTEN ERIKOISLÄÄKÄRI YLILÄÄKÄRI, HYVINKÄÄN SAIRAALA

Kohdunkaulansyöpää ehkäisevä seulonta muuttuu MAIJA JAKOBSSON DOS, NAISTENTAUTIEN JA SYNNYTYSTEN ERIKOISLÄÄKÄRI YLILÄÄKÄRI, HYVINKÄÄN SAIRAALA Kohdunkaulansyöpää ehkäisevä seulonta muuttuu MAIJA JAKOBSSON DOS, NAISTENTAUTIEN JA SYNNYTYSTEN ERIKOISLÄÄKÄRI YLILÄÄKÄRI, HYVINKÄÄN SAIRAALA Kohdunkaulan syöpä Ihmisen papillomavirus- eli HPV-infektio

Lisätiedot

LUKIOLAISTEN ULKONÄKÖPAINEET. Susanne Ikonen, Hanna Leppänen, Riikka Könönen & Sonja Kivelä

LUKIOLAISTEN ULKONÄKÖPAINEET. Susanne Ikonen, Hanna Leppänen, Riikka Könönen & Sonja Kivelä LUKIOLAISTEN ULKONÄKÖPAINEET Susanne Ikonen, Hanna Leppänen, Riikka Könönen & Sonja Kivelä Psykologia 7 KAMA Tutkimus toteutettiin: 4.10.2016-18.11.2016 Sisällysluettelo 1. Johdanto 1.1 Mitä ovat ulkonäköpaineet?

Lisätiedot

Kansallinen rokotusohjelma tutuksi

Kansallinen rokotusohjelma tutuksi Kansallinen rokotusohjelma tutuksi Tämä selkokielinen esite on tehty osana opinnäytetyötä Kansallinen rokotusohjelma tutuksi selkokielinen esite maahanmuuttajille. Opinnäytetyön toimeksiantaja on MARJAT-hanke.

Lisätiedot

HPV rokotus. Tuija Leino, LT, ylilääkäri, Rokotusohjelmayksikkö. Ei sidonnaisuuksia Osastolla rokotetutkimuksia GSK:n rokotteilla

HPV rokotus. Tuija Leino, LT, ylilääkäri, Rokotusohjelmayksikkö. Ei sidonnaisuuksia Osastolla rokotetutkimuksia GSK:n rokotteilla HPV rokotus Tuija Leino, LT, ylilääkäri, Rokotusohjelmayksikkö Ei sidonnaisuuksia Osastolla rokotetutkimuksia GSK:n rokotteilla Uusi rokote tulossa markkinoille! Gardasil 9 HPV16 ja 18 HPV 6 ja 11 kondyloomasuoja

Lisätiedot

Nuorten seksuaaliterveyskartoitus

Nuorten seksuaaliterveyskartoitus Nuorten seksuaaliterveyskartoitus Nettikysely 12-22-vuotiaiden nuorten parissa Osaraportti Sini Pekkanen, Lääkärikeskus Nuorten Naisten Bulevardi Hannele Spring, Otavamedia, Suosikki 4.7.2011 Nuorten tutkimushanke

Lisätiedot

Raportti 5.11.2007. Syöpäjärjestöjen näkemys HPV-rokotteesta

Raportti 5.11.2007. Syöpäjärjestöjen näkemys HPV-rokotteesta Raportti 5.11.2007 Syöpäjärjestöjen näkemys HPV-rokotteesta Suomen Syöpäyhdistys päätti toukokuussa 2007 perustaa työryhmän valmistelemaan Syöpäjärjestöjen näkemystä HPV-rokotetta koskevista kysymyksistä.

Lisätiedot

Testataanko samalla hiv? Terveysalan ammattilaisille

Testataanko samalla hiv? Terveysalan ammattilaisille Testataanko samalla hiv? Terveysalan ammattilaisille Hiv voi tarttua: emätin- tai anaaliyhdynnässä ilman kondomia suuseksissä ilman kondomia jaettujen huumeruiskujen välityksellä hiv-positiiviselta äidiltä

Lisätiedot

Hiv tutuksi. Koulutus vastaanottokeskuksille Maahanmuuttovirasto 25.3.2015. Batulo Essak HIV-tukikeskus

Hiv tutuksi. Koulutus vastaanottokeskuksille Maahanmuuttovirasto 25.3.2015. Batulo Essak HIV-tukikeskus Hiv tutuksi Koulutus vastaanottokeskuksille Maahanmuuttovirasto 25.3.2015 Batulo Essak HIV-tukikeskus 1 Täyttä elämää hivin kanssa www.tuberkuloosi.fi/materiaali/animaatiot/ 2 Näitte juuri hivistä kertovan

Lisätiedot

#lupakertoa - asennekysely

#lupakertoa - asennekysely #lupakertoa - asennekysely Tajua Mut! -toimintamallin #lupakertoa -kampanja rohkaisi nuoria pyytämään apua ilman häpeää tai pelkoa. Kampanjan yhteydessä toteutettiin avoin asennekysely. Kysely selvitti

Lisätiedot

HPV-infektion ja kohdunkaulan syövän esiasteiden luonnollinen kulku

HPV-infektion ja kohdunkaulan syövän esiasteiden luonnollinen kulku HPV-infektion ja kohdunkaulan syövän esiasteiden luonnollinen kulku Olli Carpén VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI HOSPITAL DISTRICT OF VARSINAIS-SUOMI Kohdunkaulan syöpä ja esiasteet HPV ja kohdunkaulan

Lisätiedot

VANHUSNEUVOSTON TUNNETTAVUUS. Kyselyn tulokset

VANHUSNEUVOSTON TUNNETTAVUUS. Kyselyn tulokset VANHUSNEUVOSTON TUNNETTAVUUS Kyselyn tulokset Tampereen ammattikorkeakoulu Raportti Lokakuu 215 Sosionomikoulutus 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 AINEISTONHANKINTA... 4 3 TULOKSET... 5 3.1 Tulokset graafisesti...

Lisätiedot

Tieto lisää nautintoa

Tieto lisää nautintoa Seksitaudit Tieto lisää nautintoa Seksi Seksi on ihmisille luonnollista. Jokaisella on oikeus seksuaalisen suuntautumisensa mukaiseen tyydyttävään seksuaalisuuteen ja seksielämään. Hyvällä seksillä tarkoitetaan

Lisätiedot

Turun AMK:n opinnäytetyö Hoitotyön koulutusohjelma Sairaanhoitaja Marraskuu 2011 Eevi Sippola ja Sonja Storm

Turun AMK:n opinnäytetyö Hoitotyön koulutusohjelma Sairaanhoitaja Marraskuu 2011 Eevi Sippola ja Sonja Storm Turun AMK:n opinnäytetyö Hoitotyön koulutusohjelma Sairaanhoitaja Marraskuu 2011 Eevi Sippola ja Sonja Storm Johdantoa Vuonna 2009 Suomessa todettiin miehillä 14747 syöpätapausta, joista urologisia syöpätapauksia

Lisätiedot

Pikkulasten rokotuskattavuus esimerkkinä rotavirusrokotukset. Tuija Leino, Rokotusohjelmayksikkö, THL

Pikkulasten rokotuskattavuus esimerkkinä rotavirusrokotukset. Tuija Leino, Rokotusohjelmayksikkö, THL Pikkulasten rokotuskattavuus esimerkkinä rotavirusrokotukset Tuija Leino, Rokotusohjelmayksikkö, THL Rokotuskattavuus tarkoittaa: ROKOTUSTIEDOT! ROKOTETUT KOKO VÄESTÖ VÄESTÖN TIEDOT! Rokotuskattavuutta

Lisätiedot

Rinnakkaislääketutkimus 2009

Rinnakkaislääketutkimus 2009 Rinnakkaislääketutkimus 2009 Rinnakkaislääketeollisuus ry Helmikuu 2009 TNS Gallup Oy Pyry Airaksinen Projektinumero 76303 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä

Lisätiedot

LÄHEISTEN KOKEMUKSET SYÖPÄSAIRAUDEN VAIKUTUKSISTA SEKSUAALISUUTEEN

LÄHEISTEN KOKEMUKSET SYÖPÄSAIRAUDEN VAIKUTUKSISTA SEKSUAALISUUTEEN LÄHEISTEN KOKEMUKSET SYÖPÄSAIRAUDEN VAIKUTUKSISTA SEKSUAALISUUTEEN Tarkoitus ja tavoite Opinnäytetyön tarkoituksena on kartoittaa läheisten kokemuksia syöpäsairauden vaikutuksista seksuaalisuuteen. Tavoitteena

Lisätiedot

Tietopaketti seksitaudeista

Tietopaketti seksitaudeista Tietopaketti seksitaudeista Tietopaketti seksitaudeista Seksitaudit tarttuvat nimensä mukaan seksin välityksellä, kun kahden ihmisen limakalvot (tai niiden viereinen iho) ovat kosketuksissa keskenään.

Lisätiedot

Poikien oma opas. Tietoa murrosiästä, seurustelusta, seksistä, ehkäisystä ja sukupuolitaudeista. Opas on opinnäytetyömme kehittämistehtävän osa.

Poikien oma opas. Tietoa murrosiästä, seurustelusta, seksistä, ehkäisystä ja sukupuolitaudeista. Opas on opinnäytetyömme kehittämistehtävän osa. Poikien oma opas Opas on opinnäytetyömme kehittämistehtävän osa. Seksuaaliterveyden ensiapupakkaus: Kunnioitus, Kumppani, Kumi Tietoa murrosiästä, seurustelusta, seksistä, ehkäisystä ja sukupuolitaudeista.

Lisätiedot

AMGEVITA (adalimumabi)

AMGEVITA (adalimumabi) AMGEVITA (adalimumabi) Potilaskortti - Lapset Tässä kortissa on tärkeitä turvallisuustietoja Amgevitavalmisteesta. Huom: Näytä tämä kortti aina, kun asioit lapsesi lääkärin tai muun terveydenhuoltohenkilöstön

Lisätiedot

Tutkimus etäkuntoutuksesta

Tutkimus etäkuntoutuksesta Tutkimus etäkuntoutuksesta Pihla Vilén Raportti Toukokuu Sosiaali- ja terveysala Kuntoutuksen ohjaaja (AMK) 1 Sisältö Johdanto... 2 1 Pohdintaa ennen kyselyä... 3 2 Tulokset... 3 2.1 Kuntoutujien kommentteja...

Lisätiedot

Koulutilastoja Kevät 2014

Koulutilastoja Kevät 2014 OPETTAJAT OPPILAAT OPETTAJAT OPPILAAT Koulutilastoja Kevät. Opiskelijat ja oppilaat samaa Walter ry:n työpajat saavat lähes yksimielisen kannatuksen sekä opettajien, että oppilaiden keskuudessa. % opettajista

Lisätiedot

Vesirokkorokotukset vihdoinkin lasten rokotusohjelmaan

Vesirokkorokotukset vihdoinkin lasten rokotusohjelmaan Vesirokkorokotukset vihdoinkin lasten rokotusohjelmaan Tuija Leino, ylilääkäri Rokotusohjelmayksikkö 5.5.2017 Ei sidonnaisuuksia lääketeollisuuteen, THL: ssä vuodesta 1997 27.4.2017 Esityksen nimi / Tekijä

Lisätiedot

RINTASYÖVÄN VAIKUTUKSET NAISEN SEKSUAALISUUTEEN. Milla Talman & Niina Äyhö

RINTASYÖVÄN VAIKUTUKSET NAISEN SEKSUAALISUUTEEN. Milla Talman & Niina Äyhö RINTASYÖVÄN VAIKUTUKSET NAISEN SEKSUAALISUUTEEN Milla Talman & Niina Äyhö SEKSUAALISUUS Ihmiset ymmärtävät seksuaalisuuden eri tavoilla. Seksuaalisuus koetaan myös erilailla eri-ikäisinä ja eri aikakausina

Lisätiedot

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO TicoVac ja TicoVac Junior 29.12.2015, Versio 2.0 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1 Tietoa sairauden esiintyvyydestä Puutiaisaivotulehdus (TBE) on keskushermostoon

Lisätiedot

SEKSITAUDIT Hiv-säätiö / Aids-tukikeskus Vaihde 0207 465 700 (ma - pe 9-16) Neuvonta ja ajanvaraus 0207 465 705 (ma - pe 10-15.30) www.aidstukikeskus.fi SEKSUAALITERVEYS Rakkaus, seksuaalisuus ja seksi

Lisätiedot

Asiakkaiden ja omaisten arvio seniorikansalaisten kotihoidosta

Asiakkaiden ja omaisten arvio seniorikansalaisten kotihoidosta Asiakkaiden ja omaisten arvio seniorikansalaisten kotihoidosta Taloustutkimus Oy Pasi Holm 1 Yhteenveto seniorikansalaisten kotihoidosta Kotihoidon piirissä vajaat 60.000 seniorikansalaista Yli 74-vuotiaita

Lisätiedot

,6 % 44,6 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Kaikki (KA:3.18, Hajonta:2.43) (Vastauksia:606)

,6 % 44,6 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Kaikki (KA:3.18, Hajonta:2.43) (Vastauksia:606) 1 (6) KENELLÄ ON VASTUU NUORILLE ANNETTAVASTA PÄIHDEKASVATUKSESTA Selvitys yläkouluikäisten nuorten vanhempien ajatuksista koskien nuorille suunnattua päihdekasvatusta ja nuorten päihteidenkäyttöä Etelä-Karjalassa

Lisätiedot

INTERNET-VIDEO HIV-HOIDON ALOITUKSEN TUKENA. Jussi Sutinen, Pia Lottonen, Pia Kivelä

INTERNET-VIDEO HIV-HOIDON ALOITUKSEN TUKENA. Jussi Sutinen, Pia Lottonen, Pia Kivelä INTERNET-VIDEO HIV-HOIDON ALOITUKSEN TUKENA Jussi Sutinen, Pia Lottonen, Pia Kivelä 02.02.2017 Taustaa: HIV-lääkityksen aloituskäynti PALJON informaatiota yhdellä kerralla Vastaanottotilanne ei aina otollisin

Lisätiedot

THL Papillooma (HPV) -rokotekampanja

THL Papillooma (HPV) -rokotekampanja LÄHTÖKOHTA Kampanjaelementit Konseptit HPV-rokote mukaan kansalliseen rokoteohjelmaan Kaikki 11 15-vuotiaat rokotetaan Kampanjoidaan rokotteen ottamisen puolesta Tieto tärkeässä roolissa -> Valittiinpa

Lisätiedot

Psykologinen tutkimus päihteiden vaikutuksesta opiskeluun

Psykologinen tutkimus päihteiden vaikutuksesta opiskeluun Psykologinen tutkimus päihteiden vaikutuksesta opiskeluun Tekijät: Kristian Lehtiniittu, Linda Törnström, Julia Meritähti Esityspäivä: 5.2.2016 Psykologia kurssi 7 1 Sisällysluettelo 1. Johdanto 1 1.1

Lisätiedot

Linnea Lyy, Elina Nummi & Pilvi Vikberg

Linnea Lyy, Elina Nummi & Pilvi Vikberg Linnea Lyy, Elina Nummi & Pilvi Vikberg Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on verrata kuntoutujien elämänhallintaa ennen ja jälkeen syöpäkuntoutuksen Tavoitteena on selvittää, miten kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssit

Lisätiedot

BCG-rokotteen käyttö. Kansanterveyslaitoksen rokotussuositus 2006

BCG-rokotteen käyttö. Kansanterveyslaitoksen rokotussuositus 2006 BCG-rokotteen käyttö Kansanterveyslaitoksen rokotussuositus 2006 Kansanterveyslaitoksen julkaisuja C 5/2006 ISSN 1238-5875 2 BCG-ROKOTTEEN KÄYTTÖ KANSANTERVEYSLAITOKSEN ROKOTUSSUOSITUS 2006 Sosiaali- ja

Lisätiedot

SOME -KYSELY SAARIJA RVEN PERUSKOULUN LUOKKALAISILLE JA TOISEN ASTEEN OPISKELIJOILLE TIIVISTELMÄ RAPORTISTA

SOME -KYSELY SAARIJA RVEN PERUSKOULUN LUOKKALAISILLE JA TOISEN ASTEEN OPISKELIJOILLE TIIVISTELMÄ RAPORTISTA 0 SOME -KYSELY SAARIJA RVEN PERUSKOULUN 5.-9. LUOKKALAISILLE JA TOISEN ASTEEN OPISKELIJOILLE 24.10-10.11.2017 TIIVISTELMÄ RAPORTISTA SOFIA AHONEN, KULTTUURITOIMEN HARJOITTELIJA SAARIJÄRVEN KAUPUNKI 1 1

Lisätiedot

Suomen rokotuskattavuus

Suomen rokotuskattavuus Suomen rokotuskattavuus - Tarttisko tehdä jotain? Taneli Puumalainen 24.11.2016 Esityksen nimi / Tekijä 1 Suomen kansallinen rokotusohjelma 2016 - Rotavirusrokote (RV) 2 kk - DTaP-IPV-Hib +RV+ Pneumokokkirokote

Lisätiedot

Tulokset kyselystä Käypä hoito -potilasversioiden kehittämiseksi

Tulokset kyselystä Käypä hoito -potilasversioiden kehittämiseksi Tulokset kyselystä -potilasversioiden kehittämiseksi Tiina Tala, Mari Honkanen, Kirsi Tarnanen, Raija Sipilä 30.9.2015 Suomalainen Lääkäriseura Duodecim Sisältö 1 Kyselyn tavoite... 3 2 Kyselyn vastaajat...

Lisätiedot

Tausta tutkimukselle

Tausta tutkimukselle Näin on aina tehty Näyttöön perustuvan toiminnan nykytilanne hoitotyöntekijöiden toiminnassa Vaasan keskussairaalassa Eeva Pohjanniemi ja Kirsi Vaaranmaa 1 Tausta tutkimukselle Suomessa on aktiivisesti

Lisätiedot

Järjestökenttä väestön terveys- ja hyvinvointitietojen hyödyntäjänä

Järjestökenttä väestön terveys- ja hyvinvointitietojen hyödyntäjänä Järjestökenttä väestön terveys- ja hyvinvointitietojen hyödyntäjänä Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen päivän esitys RAY-kiertueella Satakunnassa 25.2.2015 Janne Jalava, RAY, seurantapäällikkö, dosentti

Lisätiedot

Maailman aids-päivä Veera Leppänen suunnittelija, terveydenhoitaja Hiv-tukikeskus

Maailman aids-päivä Veera Leppänen suunnittelija, terveydenhoitaja Hiv-tukikeskus Maailman aids-päivä 1.12.2015 Veera Leppänen suunnittelija, terveydenhoitaja Hiv-tukikeskus Maailman aids-päivä Maailman Terveysjärjestö WHO julisti vuonna 1988 Maailman aidspäivän 1. joulukuuta vietettäväksi

Lisätiedot

Alkoholinvaikutukset sosiaalisiin suhteisiin

Alkoholinvaikutukset sosiaalisiin suhteisiin Alkoholinvaikutukset sosiaalisiin suhteisiin Psykologian tutkimuskurssin työ Pyry Möttönen Janne Santala Toni Kangas 2.2.11 1. Johdanto Alkoholi ja sosiaaliset suhteet. Alkoholijuoma eli väkijuoma on etanolia

Lisätiedot

Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista

Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Sisältö 1. Kyselyn taustatietoja THL:n kansallinen Kouluterveyskysely Kouluterveyskyselyyn 2017 vastanneet 2. Kyselyn tuloksia 2.1 Hyvinvointi, osallisuus

Lisätiedot

HPV-diagnostiikan menetelmät ja käytännöt. Eeva Auvinen Virologian dosentti, laboraattori HUSLAB Virologian ja immunologian osasto

HPV-diagnostiikan menetelmät ja käytännöt. Eeva Auvinen Virologian dosentti, laboraattori HUSLAB Virologian ja immunologian osasto HPV-diagnostiikan menetelmät ja käytännöt Eeva Auvinen Virologian dosentti, laboraattori HUSLAB Virologian ja immunologian osasto Papilloomavirukset (HPV) Tällä hetkellä tunnetaan 156 ihmisen papilloomavirustyyppiä

Lisätiedot

Tutkimus. Terveys. Turvallisuus. Rokotetutkimusta - terveemmän tulevaisuuden puolesta.

Tutkimus. Terveys. Turvallisuus. Rokotetutkimusta - terveemmän tulevaisuuden puolesta. Tutkimus. Terveys. Turvallisuus. Rokotetutkimusta - terveemmän tulevaisuuden puolesta. ROKOTETUTKIMUSTA terveemmän tulevaisuuden puolesta Tarttuvien tautien ennaltaehkäisy edellyttää rokotteiden jatkuvaa

Lisätiedot

Tekijänoikeus Tekijänoikeusbarometri_ttu&ple

Tekijänoikeus Tekijänoikeusbarometri_ttu&ple Tekijänoikeus Suomalaiset pitävät tekijänoikeuksia tärkeänä asiana Vastaajia pyydettiin kertomaan, mitä mieltä he ovat tekijänoikeuksista. Haastatelluille esitettiin kolme kuvailevaa sanaparia: tärkeä

Lisätiedot

Opiskelijan rokotukset Taneli Puumalainen

Opiskelijan rokotukset Taneli Puumalainen Opiskelijan rokotukset 19.9.2017 Taneli Puumalainen 1 https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/eri-ryhmien-rokotukset/opiskelijoiden-rokotukset Opiskelijan rokotukset Kunnan perusterveydenhuollon on järjestettävä

Lisätiedot

Kouluterveyskysely Poimintoja Turun tuloksista

Kouluterveyskysely Poimintoja Turun tuloksista Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Sisältö 1. Kyselyn taustatietoja THL:n kansallinen Kouluterveyskysely Kouluterveyskyselyyn 2017 vastanneet 2. Kyselyn tuloksia 2.1 Hyvinvointi, osallisuus

Lisätiedot

Klamydia ja muut kamaluudet - Nuorten seksitaudit ja niiden ehkäisy

Klamydia ja muut kamaluudet - Nuorten seksitaudit ja niiden ehkäisy Klamydia ja muut kamaluudet - Nuorten seksitaudit ja niiden ehkäisy 15.3.2019 Terveydenhoitajapäivät Gynekologi Katja Hämeenoja Lapin keskussairaala, Rovaniemi Klamydia Chlamydia trachomatis on pieni solunsisäinen

Lisätiedot

Hevosten rokottaminen. Eläinlääkäri Martti Nevalainen Intervet Oy, osa Schering-Plough konsernia

Hevosten rokottaminen. Eläinlääkäri Martti Nevalainen Intervet Oy, osa Schering-Plough konsernia Hevosten rokottaminen Eläinlääkäri Martti Nevalainen Intervet Oy, osa Schering-Plough konsernia Miksi rokotuttaa hevosia? Pyritään ennaltaehkäisemään tai lieventämään tartuntatauteja, jotka saattavat aiheuttaa

Lisätiedot

Savuton sairaala auditointitulokset 2012. Minna Pohjola, suunnittelija, VSSHP Piia Astila-Ketonen, suunnittelija ma, SATSHP

Savuton sairaala auditointitulokset 2012. Minna Pohjola, suunnittelija, VSSHP Piia Astila-Ketonen, suunnittelija ma, SATSHP Savuton sairaala auditointitulokset 2012 Minna Pohjola, suunnittelija, VSSHP Piia Astila-Ketonen, suunnittelija ma, SATSHP MIKSI Savuton sairaala -ohjelmaa tarvitaan? Tupakkateollisuus on hämmentänyt ihmisten

Lisätiedot

HPV ja irtosolututkimukset, kliinikon näkökulma. Pekka Nieminen Dosentti Klinikkaylilääkäri HYKS, naistentaudit

HPV ja irtosolututkimukset, kliinikon näkökulma. Pekka Nieminen Dosentti Klinikkaylilääkäri HYKS, naistentaudit HPV ja irtosolututkimukset, kliinikon näkökulma Pekka Nieminen Dosentti Klinikkaylilääkäri HYKS, naistentaudit Human Papilloma Virus DNA-virus Ilman HPV:tä ei synny kohdunkaulan syöpää Harald zur Hausen,

Lisätiedot

Tutkimus odottaville äideille.

Tutkimus odottaville äideille. Tutkimus odottaville äideille. Hyvä odottava äiti! Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus toteuttaa paikkakunnallasi tutkimuksen, jolla selvitetään kuinka tehokkaasti yleisesti käytössä olevan dtap-

Lisätiedot

ATTENDO OY TERVEYDENHUOLTOKYSELY SULKAVALLA LOKA-MARRASKUU/ 2016 TALOUSTUTKIMUS OY ANNE KOSONEN

ATTENDO OY TERVEYDENHUOLTOKYSELY SULKAVALLA LOKA-MARRASKUU/ 2016 TALOUSTUTKIMUS OY ANNE KOSONEN ATTENDO OY TERVEYDENHUOLTOKYSELY SULKAVALLA LOKA-MARRASKUU/ 2016 TALOUSTUTKIMUS OY ANNE KOSONEN 1 TUTKIMUKSEN TOTEUTUS 1/2 Taloustutkimus Oy on toteuttanut tämän tutkimuksen Attendo Oy:n toimeksiannosta.

Lisätiedot

Tiedotustilaisuudet HPV-rokotteesta Ilomantsin luokkalaisille tytöille

Tiedotustilaisuudet HPV-rokotteesta Ilomantsin luokkalaisille tytöille Tiedotustilaisuudet HPV-rokotteesta Ilomantsin 6. 9.-luokkalaisille tytöille Kaire Partti Hannele Penttinen Opinnäytetyö Maaliskuu 2014 Hoitotyön koulutusohjelma Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala KUVAILULEHTI

Lisätiedot

Hiv-testi koska ja kenelle? XXIX Valtakunnalliset Tartuntatautipäivät

Hiv-testi koska ja kenelle? XXIX Valtakunnalliset Tartuntatautipäivät Hiv-testi koska ja kenelle? XXIX Valtakunnalliset Tartuntatautipäivät 17.11.2016 Kirsi Liitsola 1 VARHAISEN DIAGNOOSIN JA HOIDON EDUT OVAT KIISTATTOMAT 17.11.2016 Esityksen nimi / Tekijä 2 Varhainen hoito

Lisätiedot

Älypuhelimen käytön määrän vaikutus koulumenestykseen ja vireystasoon

Älypuhelimen käytön määrän vaikutus koulumenestykseen ja vireystasoon Älypuhelimen käytön määrän vaikutus koulumenestykseen ja vireystasoon Nea Lindholm 14E, Eevi Prittinen 14E, Enni Leppänen 14C Lohjan Yhteislyseon lukio Ps7 toukokuu 2016 Sisällysluettelo 1. Johdanto 2

Lisätiedot

Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti

Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti 2012-2016 Teksti ja kansainvälisten seksuaalioikeuksien (World Association for Sexual Health, WAS 2014)

Lisätiedot

Raision varhaiskasvatuksessa keväällä 2018 huoltajille tehdyn laatukyselyn tulokset

Raision varhaiskasvatuksessa keväällä 2018 huoltajille tehdyn laatukyselyn tulokset Raision varhaiskasvatuksessa keväällä 2018 huoltajille tehdyn laatukyselyn tulokset Kysely toteutettiin sähköisenä kyselynä toukokuussa 2018. Vastaajia oli kyselyyn 189. Raision varhaiskasvatuksen asiakkaan

Lisätiedot

PERHE JA PÄIHDEKASVATUS. meille myös!!!

PERHE JA PÄIHDEKASVATUS. meille myös!!! PERHE JA PÄIHDEKASVATUS meille myös!!! Pohdinnan pohjaksi päihteistä Lapsen kanssa on hyvä keskustella päihteiden vaikutuksista niissä tilanteissa, joissa asia tulee luontevasti puheeksi. Tällainen tilanne

Lisätiedot

Kysely seksuaalirikosten uhrien läheisille 2018

Kysely seksuaalirikosten uhrien läheisille 2018 Kysely seksuaalirikosten uhrien läheisille 2018 Vastanneita yhteensä 27 Ikäsi Kyselyn osallistuneita oli kaikissa ikäluokissa. 35% 30% 30,00% 25% 22,00% 20% 15% 10% 15,00% 11,00% 11,00% 11,00% 5% 0% -20

Lisätiedot

Paksusuolisyövän seulontatulokset Suomessa. Nea Malila Suomen Syöpärekisteri

Paksusuolisyövän seulontatulokset Suomessa. Nea Malila Suomen Syöpärekisteri Paksusuolisyövän seulontatulokset Suomessa Suomen Syöpärekisteri Sidonnaisuudet kahden viimeisen vuoden ajalta LT, dosentti Päätoimi Suomen Syöpärekisterin johtaja, Suomen Syöpäyhdistys ry Sivutoimet syöpäepidemiologian

Lisätiedot

Nuorten lukemistapojen muuttuminen. Anna Alatalo

Nuorten lukemistapojen muuttuminen. Anna Alatalo Nuorten lukemistapojen muuttuminen Anna Alatalo Nuorten vapaa-ajan harrastukset Kirjojen ja lehtien lukeminen sekä tietokoneenkäyttö kuuluvat suomalaisnuorten arkeen, ja osalle nuorista ne ovat myös harrastuksia.

Lisätiedot

SEKSUAALIOPETUS YLÄKOULUSSA; MITÄ, MILLOIN JA MITEN

SEKSUAALIOPETUS YLÄKOULUSSA; MITÄ, MILLOIN JA MITEN Lämpimät kiitokseni *Kaikille tutkimukseen osallistuneille opiskelijoille. *Seppo Degermanille tutkimusluvasta. *Satu Lahdelle, Sari Niinimäelle ja Mika Vuorelle siitä, että sain toteuttaa tutkimukseni

Lisätiedot

huoltajasi vastaukset käyttäjätunnusten perusteella. Vastauksesi eivät kuitenkaan tule esimerkiksi opettajiesi tai huoltajiesi tietoon.

huoltajasi vastaukset käyttäjätunnusten perusteella. Vastauksesi eivät kuitenkaan tule esimerkiksi opettajiesi tai huoltajiesi tietoon. ETUSIVU Kouluterveyskysely 2017 Olet osallistumassa Kouluterveyskyselyyn. Tutkimuksesta vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Lomakkeessa kysytään terveyteen, hyvinvointiin ja koulunkäyntiin liittyviä

Lisätiedot

Terveyspalveluiden tarve sosiaalisessa mediassa tulevaisuudessa?

Terveyspalveluiden tarve sosiaalisessa mediassa tulevaisuudessa? Terveyspalveluiden tarve sosiaalisessa mediassa tulevaisuudessa? Nuorten näkemyksiä Emilia Martimo & Minna Tolonen Sairaanhoitajakoulutusta 120 vuotta Oulussa juhlakonferenssi 22.9.2016 NUORTEN NÄKEMYKSIÄ

Lisätiedot

Papa ja hormonikierukka. Kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnyttimien solumuutokset Käypä hoidon päivitys. Epidemiologia

Papa ja hormonikierukka. Kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnyttimien solumuutokset Käypä hoidon päivitys. Epidemiologia Papa ja hormonikierukka. Kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnyttimien solumuutokset Käypä hoidon päivitys Leila Lind, 8.12.2016 Epidemiologia Ei puhuta enää papa-suosituksesta, vaan kohdunkaulan suosituksesta

Lisätiedot

Rokottaminen - käytännön ohjeita pulmatilanteisiin

Rokottaminen - käytännön ohjeita pulmatilanteisiin Rokottaminen - käytännön ohjeita pulmatilanteisiin Th Nina Strömberg Rokotusohjelmayksikkö THL 5.4.2016 1 Rokottamisen muistisäännöt Rokottamisessa ja rokotussarjojen aikatauluttamisessa on tietyt lainalaisuudet,

Lisätiedot

Kyselytutkimus sosiaalialan työntekijöiden parissa Yhteenveto selvityksen tuloksista

Kyselytutkimus sosiaalialan työntekijöiden parissa Yhteenveto selvityksen tuloksista Kyselytutkimus sosiaalialan työntekijöiden parissa Yhteenveto selvityksen tuloksista Aula Research Oy toteutti Pelastakaa Lapset ry:n toimeksiannosta kyselytutkimuksen lasten ja nuorten kanssa työskenteleville

Lisätiedot

Valtuutetut: hyvinvointi, terveys ja elinvoima tärkeimmät kunnan ja maakunnan yhteistyöalueet

Valtuutetut: hyvinvointi, terveys ja elinvoima tärkeimmät kunnan ja maakunnan yhteistyöalueet Tutkimusosio Valtuutetut: hyvinvointi, terveys ja elinvoima tärkeimmät kunnan ja maakunnan yhteistyöalueet Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on tärkein ( % valtuutetuista pitää erittäin tai melko tärkeänä)

Lisätiedot

Seksuaalisuus. osana kokonaisvaltaista hoitotyötä. Haija Kankkunen Terveydenhoitaja (Yamk), seksuaalineuvoja 22.3.2016

Seksuaalisuus. osana kokonaisvaltaista hoitotyötä. Haija Kankkunen Terveydenhoitaja (Yamk), seksuaalineuvoja 22.3.2016 Seksuaalisuus osana kokonaisvaltaista hoitotyötä Haija Kankkunen Terveydenhoitaja (Yamk), seksuaalineuvoja 22.3.2016 Hoitotyössä seksuaalisuuden huomioon ottaminen jää usein muiden terveyteen ja hyvinvointiin

Lisätiedot

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Hiljattain julkaistu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kouluterveyskysely 2009 kertoo aiempaa uupuneemmista nuorista. Lukiolaiset kärsivät niin päivittäisestä väsymyksestä

Lisätiedot

Kysely syöpäpotilaiden hoidosta Tulokset FIN-P-CARF /18

Kysely syöpäpotilaiden hoidosta Tulokset FIN-P-CARF /18 Kysely syöpäpotilaiden hoidosta Tulokset FIN-P-CARF-0918-0844-9/18 OTOS Näissä tuloksissa on mukana tulokset, jotka on kerätty ajalla 4.5 18..18. Tässä esityksessä tuloksia tarkastellaan seuraavien kohderyhmien

Lisätiedot

Syöpäjärjestöt. Sopeutumisvalmennus Neuvonpalvelut. Syöpätutkimuksen rahoittaminen

Syöpäjärjestöt. Sopeutumisvalmennus Neuvonpalvelut. Syöpätutkimuksen rahoittaminen Potilaan näkökulma Syöpäjärjestöt Suomen Syöpäyhdistys ja Suomen Syöpäsäätiö Suomen Syöpäyhdistys = 12 alueellista ja kuusi valtakunnallista potilasyhdistystä. Suomen Syöpäyhdistys ylläpitää Suomen Syöpärekisteriä.

Lisätiedot

Yleistä kyselystä. Tässä ovat RyhmäRengin Resurssikyselyn tulokset huviksi ja hyödyksi, olkaa hyvä. Suurkiitos kaikille kyselyyn vastanneille!

Yleistä kyselystä. Tässä ovat RyhmäRengin Resurssikyselyn tulokset huviksi ja hyödyksi, olkaa hyvä. Suurkiitos kaikille kyselyyn vastanneille! Tässä ovat RyhmäRengin Resurssikyselyn tulokset huviksi ja hyödyksi, olkaa hyvä. Suurkiitos kaikille kyselyyn vastanneille! RyhmäRengin emäntä Verkkosivut: https://kirsialastalo.wordpress.com/ FB-sivut:

Lisätiedot

SEKSUAALIKASVATUS VARHAISKASVATUKSESSA

SEKSUAALIKASVATUS VARHAISKASVATUKSESSA Seksuaalisuus on suuri ja kiehtova aihe. Sen voi nähdä miten vain ja monin eri tavoin, jokainen omalla tavallaan. Seksuaalisuus on sateenkaaren kaikkien Lasten tunne- ja turvataidot verkostofoorumi värien

Lisätiedot

RAISION TERVEYSKESKUKSEN ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET

RAISION TERVEYSKESKUKSEN ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET 1 RAISION TERVEYSKESKUKSEN ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET Asiakastyytyväisyyden keskeiset osatekijät ovat palvelun laatua koskevat odotukset, mielikuvat organisaatiosta ja henkilökohtaiset palvelukokemukset.

Lisätiedot

TIEDON- JA TUEN SAANNIN MERKITYS HARVINAISSAIRAAN LAPSEN VANHEMPIEN ELÄMÄSSÄ

TIEDON- JA TUEN SAANNIN MERKITYS HARVINAISSAIRAAN LAPSEN VANHEMPIEN ELÄMÄSSÄ TIEDON- JA TUEN SAANNIN MERKITYS HARVINAISSAIRAAN LAPSEN VANHEMPIEN ELÄMÄSSÄ Opinnäytetyön tutkimustuloksia Terveydenhoitaja Tiina Ahonpää 2017 Opinnäyte työ valmistui toukokuussa 2016 Yhteistyössä Invalidiliiton

Lisätiedot

KATSE TULEVAISUUDESSA

KATSE TULEVAISUUDESSA NUORISOBAROMETRI 2016 KATSE TULEVAISUUDESSA Luottamus tulevaisuuteen on elämän mielekkyyden kannalta ratkaisevan tärkeää. Ilman myönteisiä tulevaisuuden näkymiä nykyisyyskin näyttää synkältä. Nuoret suhtautuvat

Lisätiedot

NUORTEN TIEDONHAKUSTRATEGIAT LÄÄKKEISIIN LIITTYVISSÄ ONGELMATILANTEISSA

NUORTEN TIEDONHAKUSTRATEGIAT LÄÄKKEISIIN LIITTYVISSÄ ONGELMATILANTEISSA NUORTEN TIEDONHAKUSTRATEGIAT LÄÄKKEISIIN LIITTYVISSÄ ONGELMATILANTEISSA Päivi Kuosmanen Proviisori, yliopisto-opettaja Helsingin yliopisto 20.10.2015 20.10.2015 1 TAUSTAA Nykyinen terveys- ja lääkepolitiikka

Lisätiedot

Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toimintaohjelma vuosille 2014-2020

Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toimintaohjelma vuosille 2014-2020 Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toimintaohjelma vuosille 2014-2020 Katriina Bildjuschkin Seksuaalikasvatuksen asiantuntija, Seksuaali- ja lisääntymisterveysyksikkö Seksuaalisuus on Erottamaton

Lisätiedot

HPV-epidemiologiasta ja diagnostiikasta

HPV-epidemiologiasta ja diagnostiikasta HPV-epidemiologiasta ja diagnostiikasta Eeva Auvinen dosentti, vs. laboraattori HUSLAB Kliininen mikrobiologia, virologia Labquality 15.10.2004 1 Papilloomavirukset Ihmisillä ja useilla muilla eläinlajeilla,

Lisätiedot

AMGEVITA (adalimumabi)

AMGEVITA (adalimumabi) AMGEVITA (adalimumabi) Potilaskortti - Lapset Tässä kortissa on tärkeitä turvallisuustietoja Amgevitavalmisteesta. Huom: Näytä tämä kortti aina, kun asioit lapsesi lääkärin tai muun terveydenhuoltohenkilöstön

Lisätiedot

Liperin koulun tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Liperin koulun tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Liperin koulun tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2018 - Koonti: Arjen rutiinit tiimi, 30.10.2018 Tiedoksi hyvinvointilautakunnalle marraskuussa 2018 Tämän tasa-arvosuunnitelman pohjana on vuoden

Lisätiedot

Syöpäseulonnat I - sairauksien ennaltaehkäisyä

Syöpäseulonnat I - sairauksien ennaltaehkäisyä Syöpäseulonnat I - sairauksien ennaltaehkäisyä Janne Pitkäniemi 1,2 1 Suomen Syöpärekisteri ja 2 Helsingin yliopisto Suomen Syöpärekisteri,Finnish Cancer Registry Institute for Statistical and Epidemiological

Lisätiedot

Preconception Health ja nuorten seli-asenteet

Preconception Health ja nuorten seli-asenteet Preconception Health ja nuorten seli-asenteet Jouni Tuomi FT, yliopettaja, terveyden edistäminen TAMK v i i s a a t v a l i n n a t v i i s a s v a n h e m m u u s v i i s a a t v a i m o t v i r k e ä

Lisätiedot

EWA-HYVINVOINTIPROFIILIEN YHTEENVETO VUOTIAIDEN HYVINVOINTIA EDISTÄVÄT KOTIKÄYNNIT

EWA-HYVINVOINTIPROFIILIEN YHTEENVETO VUOTIAIDEN HYVINVOINTIA EDISTÄVÄT KOTIKÄYNNIT EWA-HYVINVOINTIPROFIILIEN YHTEENVETO 2017-75-VUOTIAIDEN HYVINVOINTIA EDISTÄVÄT KOTIKÄYNNIT Sisällysluettelo Kuva-, kuvio- ja taulukkoluettelo... 3 1 JOHDANTO... 4 2 TOIMINTAKYKY... 6 2.1 Itsenäisyys...

Lisätiedot

Aikuisten kokemuksia mopoilun riskeistä

Aikuisten kokemuksia mopoilun riskeistä Aikuisten kokemuksia mopoilun riskeistä Kysely vuonna 2010 Leena Pöysti Sisältö Johdanto... 3 Kokemuksia mopoilusta osana muuta liikennettä... 3 Mikä olisi mopolle sopiva huippunopeus liikenteessä... 3

Lisätiedot

Markkinariskipreemio Suomen osakemarkkinoilla

Markkinariskipreemio Suomen osakemarkkinoilla Sisältö Yhteenveto s2 / Markkinariskipreemio Suomen osakemarkkinoilla s3 / Suomen osakemarkkinoiden kasvu ja uudet listautumiset s5 / Aikaisemmat tutkimustulokset s6 Markkinariskipreemio Suomen osakemarkkinoilla

Lisätiedot

Laura Londénin puhe Maailman Syntyvyys seminaarissa STATE OF WORLD POPULATION REPORT 2018

Laura Londénin puhe Maailman Syntyvyys seminaarissa STATE OF WORLD POPULATION REPORT 2018 Laura Londénin puhe Maailman Syntyvyys seminaarissa 14.11.2018. STATE OF WORLD POPULATION REPORT 2018 Tervetuloa State of World Population 2018 raportin julkaisutilaisuuteen. Tämän vuoden raportti kertoo

Lisätiedot

KATSE TULEVAISUUDESSA

KATSE TULEVAISUUDESSA NUORISOBAROMETRI 2016 KATSE TULEVAISUUDESSA Luottamus tulevaisuuteen on elämän mielekkyyden kannalta ratkaisevan tärkeää. Ilman myönteisiä tulevaisuuden näkymiä nykyisyyskin näyttää synkältä. Nuoret suhtautuvat

Lisätiedot

MOVE! työkaluna kouluterveydenhuollossa. 24.3.2015 Anne Ylönen, kehittämispäällikkö, TtM

MOVE! työkaluna kouluterveydenhuollossa. 24.3.2015 Anne Ylönen, kehittämispäällikkö, TtM MOVE! työkaluna kouluterveydenhuollossa 24.3.2015 Anne Ylönen, kehittämispäällikkö, TtM SUOMEN TERVEYDENHOITAJALIITTO RY Suomen Terveydenhoitajaliitto STHL ry, Finlands Hälsovårdarförbund FHVF rf on terveydenhoitajien

Lisätiedot

Miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset

Miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset Miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset Julkisessa keskustelussa nostetaan ajoittain esille väitteitä siitä, haluavatko miehet vai naiset seksiä useammin ja joutuvatko jotkut elämään seksuaalisessa

Lisätiedot

Verkostot ja työnhaku

Verkostot ja työnhaku Verkostot ja työnhaku Työpaja Jonna Heikkilä & Essi Hillgren Turun ammattikorkeakoulu Verkostotyöpaja Tavoite Tunnistaa osallistujan olemassa olevat verkostot ja pohtia miten niitä voi hyödyntää työnhaun

Lisätiedot

HYVÄT VANHEMMAT! Kunnioittavasti. Timo Vesikari Professori Tutkimuksesta vastaava lääkäri. tutkimukseen osallistumisesta

HYVÄT VANHEMMAT! Kunnioittavasti. Timo Vesikari Professori Tutkimuksesta vastaava lääkäri. tutkimukseen osallistumisesta HYVÄT VANHEMMAT! B1971035 2016 Tällä kirjeellä tiedotamme teitä rokotetutkimuksesta, jossa lapsellanne on mahdollisuus saada joko meningokokki B tai hepatiitti A -rokote. Tutkimuksella selvitämme meningokokki

Lisätiedot

Puutiaisaivotulehdusrokotuskampanjan. vuosina 2011 2015 SUOSITUS

Puutiaisaivotulehdusrokotuskampanjan. vuosina 2011 2015 SUOSITUS Puutiaisaivotulehdusrokotuskampanjan jatko Ahvenanmaalla vuosina 2011 2015 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos PL 30 (Mannerheimintie 166) 00271 Helsinki Puhelin: 020 610 6000 www.thl.fi 1 2011 1 PUUTIAISAIVOTULEHDUSROKOTUSKAMPANJAN

Lisätiedot

Miten huomioida asiakaskunnan lisääntyvä monikulttuurisuus työterveyshuollossa? Perjantai-meeting 5.9.2014 Kirsi Yli-Kaitala

Miten huomioida asiakaskunnan lisääntyvä monikulttuurisuus työterveyshuollossa? Perjantai-meeting 5.9.2014 Kirsi Yli-Kaitala Miten huomioida asiakaskunnan lisääntyvä monikulttuurisuus työterveyshuollossa? Perjantai-meeting 5.9.2014 Kirsi Yli-Kaitala Maahanmuuttajien määrä kasvaa 2 Maahanmuuttajien terveys ja työkyky tutkimustietoa

Lisätiedot

Nuorten trendit ja päihteet. Osaamiskeskus Vahvistamo Verkostokoordinaattori Mika Piipponen

Nuorten trendit ja päihteet. Osaamiskeskus Vahvistamo Verkostokoordinaattori Mika Piipponen Nuorten trendit ja päihteet Osaamiskeskus Vahvistamo Verkostokoordinaattori Mika Piipponen Nuorisoalalla työskentelevien osaamisen vahvistaminen: mielenterveyden edistäminen ja päihde- ja pelihaittojen

Lisätiedot

SAA PUHUA Nuorten seksuaaliterveys

SAA PUHUA Nuorten seksuaaliterveys SAA PUHUA Nuorten seksuaaliterveys 21.9.2017 Silvennoinen Tiina Kliininen asiantuntijasairaanhoitaja KSSHP 1 Nuorten seksuaalioikeuksiin kuuluu 1. oikeus omaan seksuaalisuuteen 2. oikeus tietoon seksuaalisuudesta

Lisätiedot

Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toimintaohjelma vuosille 2014-2020 Tunne ja Turvataitojen kannalta

Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toimintaohjelma vuosille 2014-2020 Tunne ja Turvataitojen kannalta Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toimintaohjelma vuosille 2014-2020 Tunne ja Turvataitojen kannalta Katriina Bildjuschkin Seksuaalikasvatuksen asiantuntija, Seksuaali- ja lisääntymisterveysyksikkö

Lisätiedot