VÄLITTÄVÄN OPETTAJAN TEESEJÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VÄLITTÄVÄN OPETTAJAN TEESEJÄ"

Transkriptio

1 Tanja Äärelä KT, erityispedagogiikan yliopistonlehtori Se on pieniä tekoja sille opettajalle mutta suuria oppilaalle VÄLITTÄVÄN OPETTAJAN TEESEJÄ

2 KULTTUURI(N)EN YHTEENTÖRMÄYS Mä oon muuten ihan hyvä jätkä [nauraa], noin niin ku, että hommat onnistuu ja mitä mä päätän tehä, sen teen. Se koulu on mun heikoin lenkki, ymmärräkkö, siis että jotenki se vaan meni niin perseelleen niin perseelleen, ku mietin, ku en mä tiiä, ei siellä varsinaisesti silleen mittään pahhaa tai näin. Mä en vaan vissiin jotenki osannu olla siellä, tai silleen, se oli semmosta jatkuvaa tappelua ja huutoa. Niin mä sen muistan. En mä missään niin paljoo oo kenenkään kans tapellu ku siellä, tuntu että aina on jotaki. Tietenki sitä sallaa toivoo, että olis menny paremmin. [pitkä hiljaisuus] (Äärelä 2012, 244.)

3 LÄSNÄOLO JA KOHTAAMINEN Opettaja, oletko SAATAVILLA jokaiselle oppilaallesi ja LÄSNÄ kohtaamistilanteissa? (Äärelä 2012, ) Mun mielestä sen opettajan tulee niin ku vaan huolehtii niistä oppilaistaan silleen niin ku vaikka äiti lapsestaan. Tai ett sillä mukulalla menis varmaan paremmin, jos silleen vaan äidillisesti siitä huolehtis eikä määräilis silleen etäsesti, miten mää koin, että siellä tehhään. Pitäis olla semmosta lämpöö, tai sellasta, että välittää siitä lapsesta ja haluu että sillä menee hyvin. Mitä enemmän ne mua komens ja huusi sitä vähemmän mä uskoin. Niin se vaan menee.

4 KUUNTELU JA KUULEMINEN Opettaja, KUUNTELETKO OPPILAITASI? Kuuletko oppilaasi asian? (Äärelä 2014.)

5 TUNNUSTUKSEN ANTAMINEN Opettaja, HUOMAATKO KIITTÄÄ annatko tunnustusta jo tehdystä työstä vai odotatko aina vain enemmän, koska näet oppilaasi alisuoriutuvan? (Äärelä 2014.)

6 KASVATUSKUMPPANUUS Opettaja, TEETKÖ YHTEISTYÖTÄ HUOLTAJIEN KANSSA? Kunnioitatko oppilaasi vanhempia ja tuetko heitä heidän kasvatustehtävässään? (Äärelä 2014.)

7 OPPIMISTILANTEET Opettaja, OPETATKO KAIKKIA oppilaitasi? Pittää osata opettaa kaikkia oppilaita, ei vain niitä hyviä. Helppohan niitä on opettaa, ku ne ossaa kuitenki. Opettajan pitäis keskittyä niihinki oppilaisiin, jokka ei ole kiinnostuneita siitä opiskelusta. Pitäis koittaa niitä saaha mukkaan. Tarttis kehua ja tykätä niistäki, ollaan me ihan kuitenki hyviä tyyppejä, vaikka kouluhommat ei nappaa. Sitte meitäki pitäis pittää jotenki hyvinä, on meissäki jotaki hyvää. (Äärelä 2012, 206.)

8 TYÖILO ja -TYYTYVÄISYYS Opettaja, NAUTITKOTYÖSTÄSI? Se varmaan aika palijon vaikuttaa että minkälainen ilime opettajalla on naamalla ku se opettaa. Että jos se on semmonen oikein tympääntynneen näkönen, niin se kyllä vaikuttaa kaikkiin. Mutta jos se on semmonen ilonen luonnekki, niin kyllä siinä luokkaki heti ellää varmaan mukana, ainaki minnuun se vaikuttaa. Pitäis olla kuitenki semmosta ilosta se homma, ei sitä muuten jaksa. Kyllä se aika palijon vaikutti minkälainen ilime opettajalla oli naamalla, se se oli, että siitä oikeestaan lähti se homma, että alako vituttaa tai ei. (Äärelä 2012, 205.)

9 ANTEEKSI ANTAMINEN JA PYYTÄMINEN Opettaja, ANNATKO ANTEEKSI OSAATKO tarvittaessa ITSE PYYTÄÄ anteeksi? (Äärelä 2014.)

10 Reagoinnin turvallisuus Opettaja, osallistatko vai pudotatko OMALLA TOIMINNALLASI? Tilanne Oppilas tulee myöhässä oppitunnille. Oppilas ei ole tehnyt läksyjään. Oppilas huutaa: Vittu, sinun vika, kun piti tulla tänne. Saatanan paska! Koulusta putoamista edistävä reagointi Olet 17 minuuttia myöhässä. Miten sanotaan? Pyydetään anteeksi, kun tullaan myöhässä. Yritäpäs huomenna tulla ajoissa. Tämä on jo neljäs kerta tällä viikolla. Sinulla on kyllä huomiseksi jo todella paljon läksyä. Pa-pa-pa-pa-rehtorillepa-pa-soitan-kotiin-pa-pajälki-istuntoa-pa-pa-nytpyydät-anteeksi-pa-pa Koulusta putoamista ehkäisevä reagointi Kiva kun tulit. kahdenkeskinen aika oppilaan kanssa oppilaan kuuleminen koulu- ja kotitilanteiden kartoittaminen Kiva kun tulit. kahdenkeskinen aika oppilaan kanssa oppilaan kuuleminen koulu- ja kotitilanteiden kartoittaminen Syvä keskittyminen ja: Kiva kuitenkin kun tulit. kahdenkeskinen aika oppilaan kanssa oppilaan kuuleminen koulu- ja kotitilanteiden kartoittaminen Haaste: Niiden tunnistaminen, jotka todella ja oikeasti ovat syrjäytymisvaarassa. OSALLISUUS (Äärelä 2012, 241.)

11 INTERVENTIOT Opettaja, USKALLATKO PUUTTUA epäkohtiin osaatko puuttua rakentavasti? (Äärelä 2012, 177.) Kyllä siihen ois pitäny enemmän puuttua. Mä en osannu silleen puolustautuu, en halunnu satuttaa ketään, kärsin vaan ite. Se on pahinta mitä mulle on tapahtunu, että helpompaa olis varmaan, että sais vaikka turpiin. Nyt on sisäset haavat, itsetunto ihan romutettu, että pelkää kaikkea eikä usko itteensä, pittää ihan luuserina. Tunnen suurta vihaa niitä kiusaajia kohtaan, ne pilas mun elämän. Miksei ne opettajat koskaan puuttunu? En mä usko, ettei ne huomannu, pakko sellanen on huomata. Ne ei vaan jotenki uskaltanu puuttua, että oli helpompi olla niillä, ettei puuttunu. Sellanen on aika säälittävää.

12 OMA JAKSAMINEN Opettaja, PIDÄTHÄN HUOLTA ITSESTÄSI! Jätkien kans sille aina huueltiin, ku näytti ettei se ees pese aina ittiään, että semmosen likasen näkönen oli. Se oli muutenki semmonen vähän lihava ja tosi vihanen, että sanottiin sille monesti että hanki elämä, että tee jotaki ittelles. Ettei tää niin ku voi olla sun koko elämäs, että huonosti menee jos on. (Äärelä 2014.)

13 VASTAVUOROISUUDEN NIMISSÄ Se on pieniä tekoja sille oppilaalle, mutta suuria opettajalle VÄLITTÄVÄN OPPILAAN TEESEJÄ esim. LÄKSYISTÄ VESSASSA KÄYNNEISTÄ ASIOISTA HUOLEHTIMISESTA

14 AMMATTIETIIKKA JA -IDENTITEETTI duca%2bhuipentui%2bopettajan%2bvalaan%2bkatso%2bvideo Rehtorin+huoneentaulu

15 OPETTAJAN LÄMMINHENKISYYS SUOJAAVA VUOROVAIKUTUS

16 TUTUSTUKAA ( Kuka syrjäytyy jo koulun penkiltä?

17 Koulu sosiaalisten ja tunne-elämän taitojen harjoituskenttänä Kuvittele, ett se oppilaasi on oma tai jonku läheises lapsi, miten sitä pitää kohdella. En mä usko ett ne sitte niitä niin haukkuis ja näin, mutt ku ne on vaan outojen lapsia niin ihan sama. Mitä pidät omalle lapsellesi koulussa tärkeänä? Millainen on mukavin / ikävin KOULUMUISTOSI mihin se liittyy?

18 LÄKSYKSI JOKAISELLE Oma käsityksesi lapsen olemuksesta? ~ ohjaa uskomuksiamme ja toimintaamme lasten parissa etenkin, kun tilanteet muuttuvat tiukoiksi ja lapsi ei käyttäydy toivotulla tavalla LAPSET TOIMIVAT OIKEIN JOS OSAAVAT (2005) LAPSET TOIMIVAT OIKEIN JOS VAIN HALUAVAT (2014) (2016) Ross W. Greene 2009: Koulun hukkaamat lapset Opas käytösongelmaisten lasten auttamiseksi

19 Meidän pitää arvostaa kaikkea sitä hienoa työtä, jota kouluissamme joka päivä tehdään

20 Kyllä se aika palijon vaikutti minkälainen ilime opettajalla oli naamalla, se se oli, että siitä oikeestaan lähti se homma, että alako vituttaa tai ei. TSEMPPIÄ kouluarkeen ne vittuilee ku niillä on itellään huono olla! KIITOS! Kaikella rakkaudella!

21 TUTKIMUKSIANI Äärelä, T., Määttä, K. & Uusiautti, S Happy to see you here and other cornerstones of hospital school teacherhood. GESJ: Education Sciences and Psychology. 1(47), Häyrynen, E., Määttä, K., Äärelä, T. & Uusiautti, S There are not enough hours in a day to do everything Parents descriptions of everyday life with a child with severe physical disability. International Journal of Research Studies in Education. Äärelä, T., Uusiautti, S., & Määttä, K. (2018). Toward the Pedagogy of Preventing Social Exclusion. In S. Uusiautti & K. Määttä (Eds.), New methods of special education. Frankfurt am Main: Peter Lang, in press. Määttä, K., Äärelä, T. & Uusiautti, S What happens to special education: will inclusion be the solution? Asian Journal of Education and e-learning. 5(5), Äärelä T., Määttä, K. & Uusiautti S The challenges of parent-teacher collaboration in the light of hospital school pedagogy. Early Child Development and Care, (vol.), Äärelä, T., Määttä, K. & Uusiautti, S Ten Encounters between Students and a Special Education Teacher at a Finnish Hospital School Outlining Hospital School Pedagogy. Global Journal of Human Social Science, 16(4), Äärelä, T., Määttä, K., & Uusiautti, S Caring teachers ten dos. For the teacher, they might be just small things, but for the student, they mean the world. International Forum of Teaching and Studies, 12(1), Äärelä, T., Määttä, K. & Uusiautti, S When you feel that your teacher cares, you cuss less at her. Young prisoners thinking back at their teachers. Education Science and Psychology 3 (35), Veijola, T., Määttä, K., Uusiautti, S., & Äärelä, T Aids for Dyslexia are Important Supporters of Life and Learning Experiences of Finnish People with Dyslexia. Journal of Studies in Education, 5(4), Äärelä, T Välittävän opettajan 10 teesiä. Teoksessa K. Määttä & S. Uusiautti (toim.) Voimaa välittävästä tutkimuksesta. Kasvatusalan konferenssi Rovaniemi: Lapin yliopisto, Äärelä, T., Määttä, K. & Uusiautti, S Young prisoners experiences of the positive factors of small group teaching during their basic education Toward the Pedagogy of Preventing Social Exclusion. Journal of Studies in Education 4 (4), Äärelä, T., Uusiautti, S. & Määttä, K The teacher should not just boss around all the time. Good teacherhood in the light of young prisoners experiences. Problems of Education in the 21st Century 60 (60), Äärelä, T The teacher s look means the world - A study on young prisoners school-time experiences. Early Child Development and Care. Äärelä, T Aika palijon vaikuttaa minkälainen ilime opettajalla on naamalla Nuoret vangit kertovat peruskouluajoistaan.

Pitäisi olla semmosta lämpöö VÄLITTÄVÄN OPETTAJAN 10 TEESIÄ

Pitäisi olla semmosta lämpöö VÄLITTÄVÄN OPETTAJAN 10 TEESIÄ KOULU TURVAPAIKKANA? oppilaan psyykkistä hyvinvointia edistämässä Jyväskylä 5.11.2015 Pitäisi olla semmosta lämpöö VÄLITTÄVÄN OPETTAJAN 10 TEESIÄ Tanja Äärelä KT, yliopistonlehtori, Lapin yliopisto erityisluokanopettaja,

Lisätiedot

V Ä L I T T Ä V Ä T A I K U I S E T = välittävä, vastuullinen, kaikista huolta pitävä koulu kenties yksinkertaista, mutta ei aina helppoa?

V Ä L I T T Ä V Ä T A I K U I S E T = välittävä, vastuullinen, kaikista huolta pitävä koulu kenties yksinkertaista, mutta ei aina helppoa? TREDUKA: Yhteinen vastuu koulupäivästä Tampere-talo 7.11.2015 V Ä L I T T Ä V Ä T A I K U I S E T = välittävä, vastuullinen, kaikista huolta pitävä koulu kenties yksinkertaista, mutta ei aina helppoa?

Lisätiedot

ERITYISIÄ OPPILAITA ERITYISIÄ OPETTAJIA

ERITYISIÄ OPPILAITA ERITYISIÄ OPETTAJIA ph kouluttaa: aativa erityinen tuki, 2.2.2017 elsinki AA AA AAAA- A ja AA-AA A A A, AA A AA iille opettajille voit kyllä sanoa terveisiä sieltä, minne ei aurinko paista! *hymyilee hetken* arkotan siis

Lisätiedot

KÄYTTÄYTYMIS- JA TUNNE-ELÄMÄN HÄIRIÖT KOULUSSA

KÄYTTÄYTYMIS- JA TUNNE-ELÄMÄN HÄIRIÖT KOULUSSA ulu 22.11.2018 - - anja ärelä erityispedagogiikan dosentti () erityispedagogiikan yliopistonlehtori ntä inä ja oma käsityksesi lapsesta? ahdollisesti tiedostamaton käsityksemme lapsista ohjaa toimintaamme

Lisätiedot

Kohti uutta peruskoulua

Kohti uutta peruskoulua Kohti uutta peruskoulua 27.11.2017 Lape-seminaari Ulla Laine Opetusneuvos Perusopetus- ja varhaiskasvatusyksikön päällikkö Arvot ja muuttuva yhteiskunta Ajan merkitys vähenee Fiktio ja fakta sekoittuvat

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2018 Päivi Paukku & Jenni Laine Centre for Language and Communication Studies

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2018 Päivi Paukku & Jenni Laine Centre for Language and Communication Studies Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2018 Päivi Paukku & Jenni Laine 4.1.2018 Centre for Language and Communication Studies Puhutko suomea? -Hei! -Hei hei! -Moi! -Moi moi! -Terve! -Terve

Lisätiedot

Koulun keinot haastavaan käyttäytymiseen

Koulun keinot haastavaan käyttäytymiseen Koulun keinot haastavaan käyttäytymiseen häiriökäyttäytymistä ehkäisemään Huomio pitää kohdistaa kasvatukseen, nuorten heitteillejättöön, rajojen asettamiseen, koveneviin arvoihin, ydinperheiden pirstoutumiseen,

Lisätiedot

Information on Finnish Courses Autumn Semester 2017 Jenni Laine & Päivi Paukku Centre for Language and Communication Studies

Information on Finnish Courses Autumn Semester 2017 Jenni Laine & Päivi Paukku Centre for Language and Communication Studies Information on Finnish Courses Autumn Semester 2017 Jenni Laine & Päivi Paukku 24.8.2017 Centre for Language and Communication Studies Puhutko suomea? -Hei! -Hei hei! -Moi! -Moi moi! -Terve! -Terve terve!

Lisätiedot

Constructive Alignment in Specialisation Studies in Industrial Pharmacy in Finland

Constructive Alignment in Specialisation Studies in Industrial Pharmacy in Finland Constructive Alignment in Specialisation Studies in Industrial Pharmacy in Finland Anne Mari Juppo, Nina Katajavuori University of Helsinki Faculty of Pharmacy 23.7.2012 1 Background Pedagogic research

Lisätiedot

Naisvankien väkivaltakertomusten vivahteikas toimijuus ja uhridiskurssineuvottelut

Naisvankien väkivaltakertomusten vivahteikas toimijuus ja uhridiskurssineuvottelut Naisvankien väkivaltakertomusten vivahteikas toimijuus ja uhridiskurssineuvottelut Kriminologian ja rikosseuraamusalan tutkimuspäivät 2018 Kvalitatiivinen rikosurien ja seuraamusjärjestelmän tutkimus 21.11.2018

Lisätiedot

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine 4.1.2017 KIELIKESKUS LANGUAGE CENTRE Puhutko suomea? Do you speak Finnish? -Hei! -Moi! -Mitä kuuluu? -Kiitos, hyvää. -Entä sinulle?

Lisätiedot

Joustava/mukava/siedettävä kouluviikko

Joustava/mukava/siedettävä kouluviikko 1 7. 1. 2 0 1 8 Joustava/mukava/siedettävä kouluviikko Sivula-Chavez, luokanopettaja (KM) & Ala, erityisopettaja(km) Tanja Äärelä, erityispedagogiikan yliopistonlehtori (KT) Sanna Hyvärinen, projektisuunnittelija

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Vastuuta ja valikoimaa

Vastuuta ja valikoimaa interventio Vastuuta ja valikoimaa Keinoja nuorten ruokailuympäristön kehittämiseen ETM Sini Garam Leipätiedotus ry 2.12.2008 Lapsista terveitä aikuisia ravitsemusta parantamalla julkisen ja yksityisen

Lisätiedot

Moniammatillinen verkostoyhteistyö lisärasite vai resurssien lähde?

Moniammatillinen verkostoyhteistyö lisärasite vai resurssien lähde? Moniammatillinen verkostoyhteistyö lisärasite vai resurssien lähde? Hanna Toiviainen Kasvatustieteiden tiedekunta WELLi-verkoston avoin seminaari Torstai 30.03.2017 klo 12.00-14.30 Tampereen yliopisto,

Lisätiedot

Mä en sinne enää mee! - Koulupudokkuus ja räätälöidyt koulupolut. Tiina Pilbacka-Rönkä Mikkeli/Kuopio Syksy 2016

Mä en sinne enää mee! - Koulupudokkuus ja räätälöidyt koulupolut. Tiina Pilbacka-Rönkä Mikkeli/Kuopio Syksy 2016 Mä en sinne enää mee! - Koulupudokkuus ja räätälöidyt koulupolut Tiina Pilbacka-Rönkä tiina.pilbacka-ronka@valteri.fi Mikkeli/Kuopio Syksy 2016 Koulun kiinnittymisen lisääminen 1. Kohtaaminen, kesyttäminen

Lisätiedot

VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä

VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä Diakonian tutkimuksen päivä 7.11.2008 Riikka Haahtela, YTM, jatko-opiskelija sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön

Lisätiedot

Kuluttajien luottamusmaailma

Kuluttajien luottamusmaailma Kuluttajien luottamusmaailma Minna-Kristiina Paakki Tutkimusyliopettaja, T&K ICT ja Tietoturva Rovaniemen Ammattikorkeakoulu 12.12.06 minna.paakki@ramk.fi 1 Tausta eeste projekti, 2003 Alustava kehikko

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS

MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS Tiistilän koulu English Grades 7-9 Heikki Raevaara MEETING PEOPLE COMMUNICATIVE QUESTIONS Meeting People Hello! Hi! Good morning! Good afternoon! How do you do? Nice to meet you. / Pleased to meet you.

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Terveydenhoitajat opettajien työn tukena

Terveydenhoitajat opettajien työn tukena Terveydenhoitajat opettajien työn tukena Turun Yliopisto, Hoitotieteen laitos Pihla Markkanen, TtM, TtT-opiskelija Terveydenhoitajapäivät 6.2.2015 Esityksen sisältö Taustaa Tutkimuksen (pro gradu työn)

Lisätiedot

anna minun kertoa let me tell you

anna minun kertoa let me tell you anna minun kertoa let me tell you anna minun kertoa I OSA 1. Anna minun kertoa sinulle mitä oli. Tiedän että osaan. Kykenen siihen. Teen nyt niin. Minulla on oikeus. Sanani voivat olla puutteellisia mutta

Lisätiedot

TOIMIVAA VUOROVAIKUTUSTA RAKENTAMASSA OPETTAJAN TUNNE- JA VUOROVAIKUTUSTAIDOT JA NIIDEN MERKITYS

TOIMIVAA VUOROVAIKUTUSTA RAKENTAMASSA OPETTAJAN TUNNE- JA VUOROVAIKUTUSTAIDOT JA NIIDEN MERKITYS TOIMIVAA VUOROVAIKUTUSTA RAKENTAMASSA OPETTAJAN TUNNE- JA VUOROVAIKUTUSTAIDOT JA NIIDEN MERKITYS TOMMI MÄKINEN, OPETTAJANKOULUTTAJA, JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO LITM, VUOROVAIKUTUSKOULUTTAJA LUENNON SISÄLTÖ 1.

Lisätiedot

Vertaispalaute. Vertaispalaute, /9

Vertaispalaute. Vertaispalaute, /9 Vertaispalaute Vertaispalaute, 18.3.2014 1/9 Mistä on kyse? opiskelijat antavat palautetta toistensa töistä palaute ei vaikuta arvosanaan (palautteen antaminen voi vaikuttaa) opiskelija on työskennellyt

Lisätiedot

The Caring Ethics, The Caring Teacher Välittäminen on opetuksen kulmakivi, jonka avulla voimme uudistaa koko nykyisen koulujärjestelm

The Caring Ethics, The Caring Teacher Välittäminen on opetuksen kulmakivi, jonka avulla voimme uudistaa koko nykyisen koulujärjestelm The Caring Ethics, The Caring Teacher Välittäminen on opetuksen kulmakivi, jonka avulla voimme uudistaa koko nykyisen koulujärjestelm rjestelmämme! mme! (Noddings,N., 2005, The Challenge to Care in Schools,

Lisätiedot

Miten sulla menee? Oulussa halutaan kuulla lapsia ja nuoria. Susanna Hellsten Arto Willman

Miten sulla menee? Oulussa halutaan kuulla lapsia ja nuoria. Susanna Hellsten Arto Willman Miten sulla menee? Oulussa halutaan kuulla lapsia ja nuoria. Susanna Hellsten Arto Willman Oppilaiden puhetta hyvinvoinnista Siksi en viittaa paljon mutta olen kehittynyt siinä ja en välitä vaikka moititaankin

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos

asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos asiakas työntekijä suhde työn ydin on asiakkaan ja työntekijän kohtaamisessa

Lisätiedot

KEINOJA KOULUSTA PUTOAMISEN JA SYRJÄYTYMISEN EHKÄISEMISEEN

KEINOJA KOULUSTA PUTOAMISEN JA SYRJÄYTYMISEN EHKÄISEMISEEN Lapin aluehallintovirasto, Rovaniemi 31.10.2016 Levottoman oppilaan tausta ja syrjäytymisuhka KEINOJA KOULUSTA PUTOAMISEN JA SYRJÄYTYMISEN EHKÄISEMISEEN https://www2.viu.ca/disabilityservices/disability/accommodation.asp

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Pohdintaa osallisuuden arvosta: Case turvallisuuskahvilat

Pohdintaa osallisuuden arvosta: Case turvallisuuskahvilat Pohdintaa osallisuuden arvosta: Case turvallisuuskahvilat Harri Raisio & Alisa Puustinen DDI T&K-päivä 9.11.2016, Vantaa TURVALLISUUSKAHVILA Ketterä tapa osallistaa laaja joukko ihmisiä yhteiseen keskusteluun

Lisätiedot

Kokemuksia kerhotoiminnasta

Kokemuksia kerhotoiminnasta Kokemuksia kerhotoiminnasta Kerhopäivinä koulussa on aina myönteinen sutina. Ovat oppilaat ja ohjaajat sama hehku kasvoillaan touhottamassa sinne tänne. Siinä tulee rehtorinakin tunne, että tämähän toimii!

Lisätiedot

Nivelvaiheessa olevat nuoret aikuisten tuki ja nuorten osallisuus

Nivelvaiheessa olevat nuoret aikuisten tuki ja nuorten osallisuus Sanna Aaltonen Dosentti, VTT, erikoistutkija sanna.aaltonen@nuorisotutkimus.fi Twitter Nivelvaiheessa olevat nuoret aikuisten tuki ja nuorten osallisuus Liaani-hankkeen päätösseminaari 27.9.2017 Nivelvaihe

Lisätiedot

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata LIIKUNTA Lämmittely Harrastatko liikuntaa? Miksi / miksi et? Millainen liikunta sopii sinulle? Mitkä asiat ovat tärkeitä, kun valitset kuntosalin / liikuntakeskuksen? Mitä liikuntapaikkoja tiedät sinun

Lisätiedot

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa Lämmittely HYVINVOINTI ALIAS pystyä + tekemään ajatella positiivisesti tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti dieetti tottumus muuttaa elämää muuttua väsymys nukun huonosti ruokavalio säännöllisesti

Lisätiedot

Ihminen järjestelmän keskiössä

Ihminen järjestelmän keskiössä Ihminen järjestelmän keskiössä 21.3.2018 Uskallatko katsoa, miltä 100 vuotias Suomi näyttää? me. Turhautuminen Merkitysten puute Ulkopuolisuus Ulkopuolisuus Yksinäisyys Masentunut mieli Tietojen ja taitojen

Lisätiedot

Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 3 (Finnish Edition)

Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 3 (Finnish Edition) Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 3 (Finnish Edition) Esko Jalkanen Click here if your download doesn"t start automatically Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 3 (Finnish Edition) Esko Jalkanen Uusi Ajatus Löytyy

Lisätiedot

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14 Unelmoitu Suomessa Sisällys ä ä ä ö ö ö ö ö ö ä ö ö ä 2 1 Perustiedot ö ä ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ä ö ä ää ö ä ä ä ä ö ä öö ö ä ä ä ö ä ä ö ä ää ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ö ä ä ää ö ä ä ä ää ö ä ä ö ä ä ö ä ä ä

Lisätiedot

Osallistujaraportit Erasmus+ ammatillinen koulutus

Osallistujaraportit Erasmus+ ammatillinen koulutus Osallistujaraportit 2016 Erasmus+ ammatillinen koulutus Suomesta lähteneiden ja Suomeen tulleiden vertailu V. 2016 osallistujaraporttien osalta saatavilla myös Suomeen tulleet opiskelijat ja henkilöstö

Lisätiedot

Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition)

Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Esko Jalkanen Click here if your download doesn"t start automatically Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Esko Jalkanen

Lisätiedot

EI PITKISTÄ LOMISTA PIDÄ LUOPUA - ELÄMÄN PÄÄMÄÄRISTÄ JA ONNEN LÄHTEISTÄ Frank Martela Tutkijatohtori, Aalto-yliopisto Osakas, Filosofian Akatemia Oy

EI PITKISTÄ LOMISTA PIDÄ LUOPUA - ELÄMÄN PÄÄMÄÄRISTÄ JA ONNEN LÄHTEISTÄ Frank Martela Tutkijatohtori, Aalto-yliopisto Osakas, Filosofian Akatemia Oy EI PITKISTÄ LOMISTA PIDÄ LUOPUA - ELÄMÄN PÄÄMÄÄRISTÄ JA ONNEN LÄHTEISTÄ Frank Martela Tutkijatohtori, Aalto-yliopisto Osakas, Filosofian Akatemia Oy MIKÄ ON YHTEISKUNNAN PERIMMÄINEN PÄÄMÄÄRÄ? JOKAISEN

Lisätiedot

Itä-Suomen oppimisen tuen päivät Tahkovuori. Päivi Malkki

Itä-Suomen oppimisen tuen päivät Tahkovuori. Päivi Malkki Itä-Suomen oppimisen tuen päivät 12.11.2015 Tahkovuori Päivi Malkki Könönpellon koulu 1.-6.lk (suomenkielinen ja englantipainotteinen) 260 oppilasta Svenska skolan 0-6 lk 15oppilasta Suomenkielinen ja

Lisätiedot

Miksi ja millaisella muutoksella tulevaisuuteen? Sivistystoimen ja oppilaitosjohtamisen päivät Maarit Rossi

Miksi ja millaisella muutoksella tulevaisuuteen? Sivistystoimen ja oppilaitosjohtamisen päivät Maarit Rossi Miksi ja millaisella muutoksella tulevaisuuteen? Sivistystoimen ja oppilaitosjohtamisen päivät 13.9.2017 Maarit Rossi Maarit Rossi, maarit.rossi@pathstomath.com Osa 1: Voiko tulevaisuuteen mennä vanhoilla

Lisätiedot

Students Experiences of Workplace Learning Marja Samppala, Med, doctoral student

Students Experiences of Workplace Learning Marja Samppala, Med, doctoral student Students Experiences of Workplace Learning Marja Samppala, Med, doctoral student Research is focused on Students Experiences of Workplace learning (WPL) 09/2014 2 Content Background of the research Theoretical

Lisätiedot

Kaarina Määttä & Satu Uusiautti (toim.) Voimaa välittävästä tutkimuksesta

Kaarina Määttä & Satu Uusiautti (toim.) Voimaa välittävästä tutkimuksesta Kaarina Määttä & Satu Uusiautti (toim.) Voimaa välittävästä tutkimuksesta Rovaniemi 2014 Kansi ja taitto: Paula Niemelä Myynti: Lapin yliopistokustannus PL 8123 96101 Rovaniemi +358 (0)40 821 4242 julkaisu@ulapland.fi

Lisätiedot

Et kai sä nyt mennyt sinne koneelle? Mun pitää tehdä tää sun helvetan mekkos eikä siitä tuu mitään, jos sä et oo tässä mallinukkena.

Et kai sä nyt mennyt sinne koneelle? Mun pitää tehdä tää sun helvetan mekkos eikä siitä tuu mitään, jos sä et oo tässä mallinukkena. Hämärä huone, jonka keskellä on sänky ja sivussa ovi. Sängyssä on pastellin väriset petivaatteet ja sänky on petaamatta, vuodevaatteet myllättyinä. Huoneen päävalonlähde on karusellilamppu, joka piirtää

Lisätiedot

Kohtele minua samanarvoisesti, älä korosta erityisyyttäni

Kohtele minua samanarvoisesti, älä korosta erityisyyttäni Valtakunnalliset lastensuojelupäivät 2012 4.10.2012 Finlandia-talo Johanna Barkman & Pipsa Vario Pesäpuu ry Kohtele minua samanarvoisesti, älä korosta erityisyyttäni Selviytyjät lastensuojelun kehittäjäryhmä..on

Lisätiedot

Lotta Uusitalo-Malmivaara , Dosenttiopetusnäyte

Lotta Uusitalo-Malmivaara , Dosenttiopetusnäyte Onnellisuus laskee yläkoulussa Happiness: desirable, positive inner state of mind (Lu & Gilmour 2004) Onnellisuus = Subjektiivinen hyvinvointi (SWB) (Diener, 1984, 1994) Myönteiset tuntemukset Kielteiset

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

Mulla on idea! Lasten osallisuus toiminnan suunnittelussa ja arvioinnissa. LTO, KT Piia Roos

Mulla on idea! Lasten osallisuus toiminnan suunnittelussa ja arvioinnissa. LTO, KT Piia Roos Mulla on idea! Lasten osallisuus toiminnan suunnittelussa ja arvioinnissa LTO, KT Piia Roos www.piiaroos.fi Roos, P. 2015. Lasten kerrontaa päiväkotiarjesta Miten lapset kertovat ja millaisena päiväkotiarki

Lisätiedot

Expression of interest

Expression of interest Expression of interest Avoin hakemus tohtorikoulutettavaksi käytäntö Miksi? Dear Ms. Terhi virkki-hatakka I am writing to introduce myself as a volunteer who have the eagerness to study in your university.

Lisätiedot

Teacher's Professional Role in the Finnish Education System Katriina Maaranen Ph.D. Faculty of Educational Sciences University of Helsinki, Finland

Teacher's Professional Role in the Finnish Education System Katriina Maaranen Ph.D. Faculty of Educational Sciences University of Helsinki, Finland Teacher's Professional Role in the Finnish Education System Katriina Maaranen Ph.D. Faculty of Educational Sciences University of Helsinki, Finland www.helsinki.fi/yliopisto This presentation - Background

Lisätiedot

ITSETUNTEMUS YKSI VAIKEIMMISTA ASIOISTA ON OLLA SE KUKA ON. SAMALLA SE ON YKSI PARHAISTA ASIOISTA. TEE RAUHA ITSESI KANSSA PÄHKINÄNKUORESSA

ITSETUNTEMUS YKSI VAIKEIMMISTA ASIOISTA ON OLLA SE KUKA ON. SAMALLA SE ON YKSI PARHAISTA ASIOISTA. TEE RAUHA ITSESI KANSSA PÄHKINÄNKUORESSA YKSI VAIKEIMMISTA ASIOISTA ON OLLA SE KUKA ON. SAMALLA SE ON YKSI PARHAISTA ASIOISTA. TEE RAUHA ITSESI KANSSA www.eeviminkkinen.fi ITSETUNTEMUS PÄHKINÄNKUORESSA Ihminen on herkkä ja tunteva olento Jokaisella

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Mielen supervoimat foorumi verkkoperuskoulua käyville klo 11-15, Kuopio RAPORTTI. Hanna-Leena Niemelä ja Christine Välivaara Pesäpuu ry

Mielen supervoimat foorumi verkkoperuskoulua käyville klo 11-15, Kuopio RAPORTTI. Hanna-Leena Niemelä ja Christine Välivaara Pesäpuu ry Mielen supervoimat foorumi verkkoperuskoulua käyville 29.5.2018 klo 11-15, Kuopio RAPORTTI Hanna-Leena Niemelä ja Christine Välivaara Pesäpuu ry TEEMAT KOULUNKÄYNTI - koulunkäyntiä helpottavat ja vaikeuttavat

Lisätiedot

ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia

ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia ARJEN VOIMAVARAT JA NIIDEN JAKSAMISTA TUKEVA SEKÄ TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ VAIKUTUS - Muistisairaan puolison miesomaishoitajana toimivien kokemuksia Elina Hynninen ja Maria Kolehmainen Toimeksiantajat: Itä-Suomen

Lisätiedot

Piaget n ja Vygotskyn vertailua (Berger 2001) Active Learning. Guided Participation. child s inborn curiosity. motivated by the learner s need for

Piaget n ja Vygotskyn vertailua (Berger 2001) Active Learning. Guided Participation. child s inborn curiosity. motivated by the learner s need for 1 Piaget n ja Vygotskyn vertailua (Berger 2001) Piaget Vygotsky Active Learning Guided Participation The child s own search for The adult or other mentor s aid in understanding, motivated by the guiding

Lisätiedot

Digitalisoituminen, verkottuminen ja koulutuksen tulevaisuus. Teemu Leinonen teemu.leinonen@taik.fi Medialaboratorio Taideteollinen korkeakoulu

Digitalisoituminen, verkottuminen ja koulutuksen tulevaisuus. Teemu Leinonen teemu.leinonen@taik.fi Medialaboratorio Taideteollinen korkeakoulu Digitalisoituminen, verkottuminen ja koulutuksen tulevaisuus Teemu Leinonen teemu.leinonen@taik.fi Medialaboratorio Taideteollinen korkeakoulu The future is already here - it is just unevenly distributed.

Lisätiedot

Sitoutumista ja yhteistyötä

Sitoutumista ja yhteistyötä FT, puheterapeutti Katja Koski Sitoutumista ja yhteistyötä 7 KOHDAN OHJELMALLA - TYÖKIRJA - (c) 2016 KatjaVox Oy Kaikki oikeudet pidätetään. Tätä työkirjaa tai sen osia ei saa kopioida ilman lupaa KatjaVox

Lisätiedot

Yksinhän sen kohtaa,mut ilman tukee siit ei selvii - huostaanotettujen lasten vanhempien kokemuksia tuesta ja tuen tarpeista

Yksinhän sen kohtaa,mut ilman tukee siit ei selvii - huostaanotettujen lasten vanhempien kokemuksia tuesta ja tuen tarpeista Yksinhän sen kohtaa,mut ilman tukee siit ei selvii - huostaanotettujen lasten vanhempien kokemuksia tuesta ja tuen tarpeista Tutkimuskysymykset Mitä / millaista tukea vanhempi on saanut / kokenut tarvitsevansa

Lisätiedot

Keskeisiä näkökulmia RCE-verkoston rakentamisessa Central viewpoints to consider when constructing RCE

Keskeisiä näkökulmia RCE-verkoston rakentamisessa Central viewpoints to consider when constructing RCE Keskeisiä näkökulmia RCE-verkoston rakentamisessa Central viewpoints to consider when constructing RCE Koordinaattorin valinta ja rooli Selection and role of the coordinator Painopiste: tiede hallinto

Lisätiedot

OP1. PreDP StudyPlan

OP1. PreDP StudyPlan OP1 PreDP StudyPlan PreDP The preparatory year classes are in accordance with the Finnish national curriculum, with the distinction that most of the compulsory courses are taught in English to familiarize

Lisätiedot

Sosiaaliset suhteet - ohje

Sosiaaliset suhteet - ohje Sosiaaliset suhteet - ohje Tähän osa-alueeseen kuuluu erilaisia ihmissuhdeverkostoon liittyviä tehtäviä. Perhesuhteet ja tähän liittyvät huolenaiheet on hyvä käydä läpi nuoren näkökulmasta. Verkostokartan

Lisätiedot

Yhteisö rakennetaan yhteisesti yhteisöllisen oppilashuollon edellytyksiä. Tomi Kiilakoski Äänekoski

Yhteisö rakennetaan yhteisesti yhteisöllisen oppilashuollon edellytyksiä. Tomi Kiilakoski Äänekoski Yhteisö rakennetaan yhteisesti yhteisöllisen oppilashuollon edellytyksiä Tomi Kiilakoski Äänekoski 15.3.2017 Koulun palvelutarjonta Erikoistuneet Palvelut Tuki- Palvelut: lääkärit, Arkea tukeva toiminta

Lisätiedot

HOITAJAN ROOLI TEKNOLOGIAVÄLITTEISESSÄ POTILASOHJAUKSESSA VÄITÖSKIRJATUTKIJA JENNI HUHTASALO

HOITAJAN ROOLI TEKNOLOGIAVÄLITTEISESSÄ POTILASOHJAUKSESSA VÄITÖSKIRJATUTKIJA JENNI HUHTASALO HOITAJAN ROOLI TEKNOLOGIAVÄLITTEISESSÄ POTILASOHJAUKSESSA VÄITÖSKIRJATUTKIJA JENNI HUHTASALO Tutkimusintressit Asiantuntijuus ja teknologia: Hoitajan rooli teknologiavälitteisessä potilasohjauksessa Opettajan

Lisätiedot

Vaativa erityinen tuki ja sen kehittämistarpeet - TUTKIMUS. Elina Kontu Dosentti Helsingin yliopisto

Vaativa erityinen tuki ja sen kehittämistarpeet - TUTKIMUS. Elina Kontu Dosentti Helsingin yliopisto Vaativa erityinen tuki ja sen kehittämistarpeet - TUTKIMUS Elina Kontu Dosentti Helsingin yliopisto 2012-2015 KARTOITUS 2017 KEHITTÄMISEHDOTUKSET VETURI OKM/ Kehittämisryhmä VIP 2012-15 2016-17 2018-2018-

Lisätiedot

Hyvinvointia vuorovaikutuksesta - näkökulmia positiivisesta psykologiasta

Hyvinvointia vuorovaikutuksesta - näkökulmia positiivisesta psykologiasta Hyvinvointia vuorovaikutuksesta - näkökulmia positiivisesta psykologiasta Markus Talvio FT, LO, tutkija, työnohjaaja Helsingin yliopisto www.markustalvio.com Hyvinvointiin vaikuttavat Deci, E. L. & Ryan,

Lisätiedot

Neljän tuulen seminaari - Läheiset ja Neljä tuulta

Neljän tuulen seminaari - Läheiset ja Neljä tuulta Neljän tuulen seminaari - Läheiset ja Neljä tuulta 31.10.2018 Neljä tuulta Miksi Neljä tuulta (päihde- ja mielenterveys, lähisuhdeväkivalta- ja ongelmallinen rahapelipelaaminen)? Miksi teemana läheiset?

Lisätiedot

Ohjelmien kehittämisstudiot varmistavat laadukkaat ja linjakkaat maisteriohjelmat Maire Syrjäkari ja Riikka Rissanen

Ohjelmien kehittämisstudiot varmistavat laadukkaat ja linjakkaat maisteriohjelmat Maire Syrjäkari ja Riikka Rissanen Ohjelmien kehittämisstudiot varmistavat laadukkaat ja linjakkaat maisteriohjelmat 18.8.2016 Maire Syrjäkari ja Riikka Rissanen Miksi ja miten studiot? Todellinen tarve: uudet maisteriohjelmat alkamassa

Lisätiedot

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Suomen Taitoluisteluliitto Radiokatu 20, 00093 VALO, Finland puhelin 02 919 333 20 fax 09 3481 2095 office@stll.fi www.stll.fi www.facebook.com/taitoluistelu Tehtävä: Lämmittely

Lisätiedot

Choose Finland-Helsinki Valitse Finland-Helsinki

Choose Finland-Helsinki Valitse Finland-Helsinki Write down the Temporary Application ID. If you do not manage to complete the form you can continue where you stopped with this ID no. Muista Temporary Application ID. Jos et onnistu täyttää lomake loppuun

Lisätiedot

Kyselytutkimus. Lappeenrannan nuorisotoimen sometiimi

Kyselytutkimus. Lappeenrannan nuorisotoimen sometiimi Kyselytutkimus Lappeenrannan nuorisotoimen sometiimi Kysyimme Lappeenrantalaisilta lapsilta, nuorilta ja aikuisilta heidän mielikuvia nuorisotoimesta (painottaen nuoria). Näin he vastasivat. Lapset Lapset

Lisätiedot

OLEN HYVÄ NÄIN! Niina Veko, Valtti-työpajan toiminnanjohtaja ja Satakunnan ALUverkoston. Katja Uustalo, Satakunnan etsivän nuorisotyön koordinaattori

OLEN HYVÄ NÄIN! Niina Veko, Valtti-työpajan toiminnanjohtaja ja Satakunnan ALUverkoston. Katja Uustalo, Satakunnan etsivän nuorisotyön koordinaattori OLEN HYVÄ NÄIN! NUORTEN TARINOITA ETSIVÄSTÄ NUORISOTYÖSTÄ JA TYÖPAJOILTA Niina Veko, Valtti-työpajan toiminnanjohtaja ja Satakunnan ALUverkoston koordinaattori Katja Uustalo, Satakunnan etsivän nuorisotyön

Lisätiedot

Huomaa lapsi, Kuopion 1. ja 2. ryhmät

Huomaa lapsi, Kuopion 1. ja 2. ryhmät Huomaa lapsi, Kuopion 1. ja 2. ryhmät ..niinku tavallaan ku se tavote on se että lapset voi paremmin nin tuota ei siinä niinku se aikuinen mitään menetä missään kohtaa. Että jos on niinku halu, niinku

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on?

Lisätiedot

VIKLO: Ohjauksen haasteet - Ohjaussopimuksen käyttö ohjauksen apuna. Kirsi Pyhältö, Dos. Yliopistopedagogiikan tutkimus- ja kehittämisyksikkö

VIKLO: Ohjauksen haasteet - Ohjaussopimuksen käyttö ohjauksen apuna. Kirsi Pyhältö, Dos. Yliopistopedagogiikan tutkimus- ja kehittämisyksikkö VIKLO: Ohjauksen haasteet - Ohjaussopimuksen käyttö ohjauksen apuna Kirsi Pyhältö, Dos. Yliopistopedagogiikan tutkimus- ja kehittämisyksikkö Ohjauksen määrällä ja laadulla on väliä! Ohjaus vaikuttaa siihen

Lisätiedot

Research in Chemistry Education

Research in Chemistry Education Research in Chemistry Education The Unit of Chemistry Teacher Education, Department of Chemistry, University of Helsinki Chemistry Education Centre Kemma, National LUMA Centre, University of Helsinki Prof.

Lisätiedot

ECVETin soveltuvuus suomalaisiin tutkinnon perusteisiin. Case:Yrittäjyyskurssi matkailualan opiskelijoille englantilaisen opettajan toteuttamana

ECVETin soveltuvuus suomalaisiin tutkinnon perusteisiin. Case:Yrittäjyyskurssi matkailualan opiskelijoille englantilaisen opettajan toteuttamana ECVETin soveltuvuus suomalaisiin tutkinnon perusteisiin Case:Yrittäjyyskurssi matkailualan opiskelijoille englantilaisen opettajan toteuttamana Taustaa KAO mukana FINECVET-hankeessa, jossa pilotoimme ECVETiä

Lisätiedot

Epätyypillistä työaikaa tekevät perheet työelämän puristuksessa

Epätyypillistä työaikaa tekevät perheet työelämän puristuksessa Epätyypillistä työaikaa tekevät perheet työelämän puristuksessa Anna Rönkä Jyväskylän yliopisto Perheet 24/7-tutkimusryhmä JY, JAMK & THL OHOI-hanke Hyvät uutiset Epätyypillinen työaika ei lähtökohtaisesti

Lisätiedot

Hyppy tulevaisuuteen millaista osaamista tarvitaan?

Hyppy tulevaisuuteen millaista osaamista tarvitaan? Hyppy tulevaisuuteen millaista osaamista tarvitaan? Menestyjäksi elinikäisellä oppimisella webinaari 12.12.2011 Johanna Ollila, Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopisto MILTÄ TULEVAISUUS NÄYTTÄÄ? MITEN

Lisätiedot

Aikuisopiskelijoiden suhde tieteeseen ja tieteelliseen tietämiseen - kontekstina avoimen yliopiston verkkovälitteinen metodikurssi

Aikuisopiskelijoiden suhde tieteeseen ja tieteelliseen tietämiseen - kontekstina avoimen yliopiston verkkovälitteinen metodikurssi Aikuisopiskelijoiden suhde tieteeseen ja tieteelliseen tietämiseen - kontekstina avoimen yliopiston verkkovälitteinen metodikurssi Leena Isosomppi & Minna Maunula Jyväskylän yliopisto - Kokkolan yliopistokeskus

Lisätiedot

Asiantuntijaorganisaation johtaminen

Asiantuntijaorganisaation johtaminen Asiantuntijaorganisaation johtaminen 18.10. 2018 Asiantuntijoiden johtaminen Taitoa vai taktiikaa seminaari Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikkö Mervi Vähätalo Asiantuntijatalouden kehittämisohjelma

Lisätiedot

Kestävä kehitys - Lupa toimia eri tavalla. 2013 20.9. Naantali Anssi Tuulenmäki, Yli-innovaatioaktivisti

Kestävä kehitys - Lupa toimia eri tavalla. 2013 20.9. Naantali Anssi Tuulenmäki, Yli-innovaatioaktivisti Kestävä kehitys - Lupa toimia eri tavalla 2013 20.9. Naantali Anssi Tuulenmäki, Yli-innovaatioaktivisti Tutkimuspäällikkö vai Yli-innovaatioaktivisti? Vastaanottovirkailija vai First Impression Manager?

Lisätiedot

Read this story in English. My personal story. [Respondent divorced when her children were teenagers]

Read this story in English. My personal story. [Respondent divorced when her children were teenagers] My personal story Finland 55 Female Primary Topic: IDENTITY Topics: CHILDHOOD / FAMILY LIFE / RELATIONSHIPS EDUCATION LEISURE Key actors: myself, children, friend Year: 2000 2010 family life marriage/co-habitation

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Ihmisten johtaminen asiantuntijaorganisaatiossa. Heikki Wiik 15.3.2016

Ihmisten johtaminen asiantuntijaorganisaatiossa. Heikki Wiik 15.3.2016 Ihmisten johtaminen asiantuntijaorganisaatiossa Heikki Wiik 15.3.2016 Johtajan paikka? 4 5 Johtaminen on palvelutehtävä. Palvelutehtävän ytimessä on kyky ja halu auttaa toisia ihmisiä kasvamaan täyteen

Lisätiedot

Oppimista tukeva palaute ja arviointi

Oppimista tukeva palaute ja arviointi Mikkeli 28.9.2016 Oppimista tukeva palaute ja arviointi Johanna Sergejeff & Terhi Toikkanen Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri, Mikael Arvioinnin tehtävä Oppilaan arvioinnilla pyritään ohjaamaan ja kannustamaan

Lisätiedot

TYÖELÄMÄYHTEISTYÖ OPINNÄYTETÖISSÄ

TYÖELÄMÄYHTEISTYÖ OPINNÄYTETÖISSÄ TYÖELÄMÄYHTEISTYÖ OPINNÄYTETÖISSÄ Opinnäytetöiden kehittäminen - valtakunnallinen verkostohanke Seminaari 11.2.2005, Oulu Riitta Rissanen Savonia-ammattikorkeakoulu TYÖELÄMÄYHTEISTYÖ OPINNÄYTETÖISSÄ OPISKELIJA

Lisätiedot

päätöksellä 20.11.1989 ja tuli kansainvälisesti voimaan 2.9.1990 Maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus -193

päätöksellä 20.11.1989 ja tuli kansainvälisesti voimaan 2.9.1990 Maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus -193 Lapsen osallisuus varhaiskasvatuksessa Taustaa ja teoriaa Lapsella on oikeus, kasvattajalla vastuu 20.4.2010 2010 Sylvia Tast YK:n sopimus velvoittaa Hyväksyttiin YK:n yleiskokouksen yksimielisellä päätöksellä

Lisätiedot

YLIOPISTO- OPETTAJANA KEHITTYMINEN

YLIOPISTO- OPETTAJANA KEHITTYMINEN YLIOPISTO- OPETTAJANA KEHITTYMINEN SARI LINDBLOM-YLÄNNE PROFESSOR I UNIVERSITETSPEDAGOGIK UNIVERSITETSPEDAGOGISTA FORSKINS- OCH UTVECKLINGSENHETEN (YTY) HELSINGFORS UNIVERSITET MUUTOKSEN VAIKEUS JA HITAUS

Lisätiedot

ASIAKASTYYTYVÄISYYS- KYSELY kevät 2018 YPÄJÄ

ASIAKASTYYTYVÄISYYS- KYSELY kevät 2018 YPÄJÄ ASIAKASTYYTYVÄISYYS- KYSELY kevät 2018 YPÄJÄ VARHAISKASVATUS VASTAUSPROSENTIT Määräaikaan mennessä asiakkaista 48,81 % vastasi kyselyyn Esiopetus20 % Päiväkoti 30% Perhepäivähoito 63%. PERHEIDEN JA PÄIVÄKODIN

Lisätiedot

Suunnitellut hetket Ihanteet ja työ valokuvaajan arjessa. Hanna Weselius, Ph. D.! hanna.weselius@aalto.fi!

Suunnitellut hetket Ihanteet ja työ valokuvaajan arjessa. Hanna Weselius, Ph. D.! hanna.weselius@aalto.fi! Suunnitellut hetket Ihanteet ja työ valokuvaajan arjessa Hanna Weselius, Ph. D.! hanna.weselius@aalto.fi! "Missäs sun toinen sukka on? [Naurua.] Tosi kivaa kun on vaan yks sukka. Ehdottomasti yks

Lisätiedot

Hankkeiden vaikuttavuus: Työkaluja hankesuunnittelun tueksi

Hankkeiden vaikuttavuus: Työkaluja hankesuunnittelun tueksi Ideasta projektiksi - kumppanuushankkeen suunnittelun lähtökohdat Hankkeiden vaikuttavuus: Työkaluja hankesuunnittelun tueksi Erasmus+ -ohjelman hakuneuvonta ammatillisen koulutuksen kumppanuushanketta

Lisätiedot

25 responses. Summary. Sopiiko omaan tahtiin oppiminen sinulle? Perustele edellisen kohdan vastauksesi. Edit this form

25 responses. Summary. Sopiiko omaan tahtiin oppiminen sinulle? Perustele edellisen kohdan vastauksesi. Edit this form herttaoksanen@gmail.com 25 responses Edit this form View all responses Publish analytics Summary Sopiiko omaan tahtiin oppiminen sinulle? 16% 28% 36% 20% Ei sovi. 5 20% Sopii melko hyvin. 9 36% Sopii hyvin.

Lisätiedot

Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti. Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet

Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti. Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet JÄHMETYN JÄÄDYN Mihin olemme menossa? Miten tähän on tultu? OLET TÄSSÄ. Kalle Hamm, 2008 Mitä nyt tapahtuu?

Lisätiedot

Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana. Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013

Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana. Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013 Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013 Vanhempien Akatemia toimivia kasvatuskäytäntöjä vanhemmuuden tueksi Toteuttaja Nuorten Ystävät ry RAY:n tuella Vuosille

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen opettajien liikkuvuus ja osaamisvaatimukset

Ammatillisen koulutuksen opettajien liikkuvuus ja osaamisvaatimukset Ammatillisen koulutuksen opettajien liikkuvuus ja osaamisvaatimukset Matti Taajamo Ammatillisen koulutuksen tutkimusseminaari 21.1.2016 Pedagoginen asiantuntijuus liikkeessä (kansallinen tutkimus- ja kehittämishanke)

Lisätiedot