Tuulialfa Oy, Pitkäsuon tuulivoimalat, harkintapyyntö YVA-menettelyn tarpeesta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tuulialfa Oy, Pitkäsuon tuulivoimalat, harkintapyyntö YVA-menettelyn tarpeesta"

Transkriptio

1 Kainuun ELY-keskus kirjaamo PL KAJAANI Tuulialfa Oy Iirislahdentie 23 a Espoo Y Tuulialfa Oy, Pitkäsuon tuulivoimalat, harkintapyyntö YVA-menettelyn tarpeesta Tuulialfa Oy pyytää Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta (Kainuun ELYkeskus) kannanottoa, onko 5-6 tuulivoimalan hankkeeseen tarvetta soveltaa YVA-lain 4 :n mukaista tapauskohtaista YVA-menettelyä. Tuulivoimalat sisältyvät YVA-asetuksen 6 :n hankeluetteloon kohtaan 7 e. Hanke ei kuitenkaan täytä kokoluokaltaan YVA- asetuksen 6 :n edellyttämää rajaa, joka on yksittäisten laitosten lukumäärän osalta vähintään 10 kappaletta tai jonka kokonaisteho olisi vähintään 30 megawattia. Tässä kirjeessä on Tuulialfa Oy:n laatima esiselvitys hankkeen perusteista, teknisestä sijoittumisesta, muista lupamenettelyistä ja arvioiduista vaikutuksista ympäristöön Vaalan Turkkiselän alueella. Selvitys perustuu nähtävillä olleeseen Vaalan kunnan strategisen tason tuulivoimayleiskaava 2030 luonnokseen (Ramboll ) ja sen 1. vaiheen tuulivoimaselvitysaineistoihin (Airix Ympäristö ). Vaalan tuulivoimaselvityksestä ja kaavoituksesta päätettiin Vaalan kunnanvaltuustossa Tuulialfa Oy pyytää Kainuun ELY-keskusta käsittelemään asian kiireellisenä ja välittömästi ilmoittamaan, ellei tämä selvitys täytä YVA-lain 6 :n edellyttämiä riittäviä tietoja. YVAmenettelyn soveltamispäätöksellä on yhtiölle suuri taloudellinen ja aikataulullinen merkitys. Jos YVA-menettelyä ei hankkeeseen sovelleta, Tuulialfa jatkaa Vaalan kunnan edellyttämiä tuulivoimalaitosten lupamenettelyjä. Lisätietoja annetaan sähköpostilla projektit@tuulialfa.fi. Päätöksen toivomme saavan osoitteella Tuulialfa Oy, tiina.pitkanen@tuulialfa.fi. Tiina Pitkänen Toimitusjohtaja

2 1. Tuulialfa Oy ja tuulipuiston esisuunnittelu Tuulialfa Oy on suomalaisessa omistuksessa oleva yhtiö, joka pyrkii lisäämään kotimaisen uusiutuvan energian tuotantoa sekä samalla nostamaan asiakkaidemme maanomistuksen arvoa. Yhtiön keskittyy tuulivoima- ja aurinkosähköhankkeisiin, niihin liittyvään suunnitteluun ja hankekehitykseen. Toimintamallimme perustuu kiinteään yhteistyöhön maanomistajien kanssa. Tuulialfa Oy pitääkin tuulivoimaa mahdollisuutena tuottaa CO2 vapaata ja uusiutuvaa energiantuotantoa, jolla saavutetaan Suomen osuus ilmastotavoitteista. Pitkäsuon alueen tuulivoimaloiden tarkempi esisuunnittelu on aloitettu Vaalan kunnan toimesta vuonna Vaalan kunnan 1. vaiheen tuulivoimaselvityksessä nyt suunniteltujen tuulivoimaloiden sijoittumisalue oli I- kohdeluokkaa. Nyt vireillä oleva alue sivuaa kunnan tuulivoimakaavaluonnoksessa olleita Turkkiselän (6 tuulivoimalaa) ja Kivisuon (5 tuulivoimalaa) alueita. Suunnitellut tuulivoimalat sijoittuvat yhden maanomistajan, yhteismetsän omistamalle maaalueelle Vaalan kunnassa. Suunnitellut viisi-kuusi tuulivoimalaa ovat 3-4 MW tuuliturbiineja, kuitenkin erittäin todennäköisesti nykyisten kaltaisia 3-3,45 MW voimaloita, joiden napakorkeus on noin 145 metriä. Suunnitellut tuulivoimalakoot ovat vastaavat kuin 1. vaiheen tuulivoimaselvityksessä. Tällöin lähtöaineistona hyödynnettiin tuulisuustietoja 140 metrin korkeudesta siten, että voimaloiden kokonaiskorkeus oli 200 metriä. Tällöin lähes koko kunnan alueella tuulisuus on 6,8 7,2 m/s (hyvä). Lisäksi jäätämisen todetaan selvityksen mukaan olevan Vaalan alueella vähäistä. Pitkäsuon tuulipuiston rakentaminen olisi suuruusluokaltaan yli 30 M investointi. Suunnitelmissa on saavuttaa voimaloilla yli 95 %:n tekninen käytettävyys, jolloin sähkön tuotto olisi GWh:ta vuodessa.

3 2. Kaavoitustilanne Kainuun maakuntakaava Kainuun maakuntavaltuusto on hyväksynyt Kainuun maakuntakaavan , valtioneuvosto on vahvistanut maakuntakaavan Kaavaselostuksen tavoiteosiossa mainitaan teknisen huollon järjestelyjen yhteydessä yhtenä osa-alueena tuulivoiman käytön lisääminen. Kuvassa ote Kainuun maakuntakaavasta, johon on merkittypunaisella ympyrällä tuulivoimaloiden sijoittuminen. Oulujärven ympäristö on kokonaisuudessaan määritetty matkailun vetovoima-alueeksi (mv), jolle voimalat eivät sijoitu. Kainuun tuulivoima maakuntakaava 2030 Kainuun tuulivoimamaakuntakaavan 2030 oli nähtävillä , kun Kainuun maakuntavaltuusto oli talvella 2013 päättänyt tuulivoimamaakuntakaavan laatimisen. Tuulivoimamaakuntakaavassa käsitellään maakuntakaavatason selvityksiin ja tarkasteluihin perustuen yleiset edellytykset tuulivoimapuistojen sijoittumiselle maakunnassa ja osoitetaan selvitysten perusteella vähintään seudullisesti merkittävät tuulivoimatuotantoon soveltuvat alueet sekä niiden kytkeytyminen sähköverkkoon. Tuulivoimamaakuntakaavan luonnoksessa on Vaalan kunnan alueelle osoitettu kuusi tuulivoimaloiden aluetta. Maakuntakaavan mukaan siinä osoitettujen tuulivoima-alueiden ulkopuolelle voidaan toteuttaa tuulivoimarakentamista, mikäli se ei ole merkitykseltään seudullista. Kuvassa ote Kainuun tuulivoimamaakuntakaavan 2030 kaavaluonnoksesta, jossa on merkitty vähintään yli 10 tuulivoimalan tuulipuistot. Punaisella ympyrässä on merkitty suunniteltujen tuulivoimaloiden sijoittumisalue.

4 Yleiskaavat Vaalan kunnan alueelle on laadittu useita yleiskaavoja. Yleiskaavat on esitetty 1. tuulivoimaselvityksen teemakarttojen liitteessä 2. Suunnitellut tuulivoimalat eivät sijoitu yleis- eikä asemakaava-alueille. Sen sijaan tuulivoimalat sivuavat Vaalan tuulivoimayleiskaavan 2030 Turkkiselän ja Kivisuon kohteita, josta ei kaavaluonnosvaiheessa tullut yhtään huomautusta. Tuulivoimalat ja Vaalan tuulivoimayleiskaava 2030 Vaalan tuulivoimayleiskaavan laatimisesta alkoivat keskustelut Kainuun ELY-keskuksen kanssa kesällä 2012, jonka jälkeen työtä jatkettiin erilaisin työpalaverein. Työn pohjana oli kerätä lähtötiedot ja laatia teemakartat (selvityksen liitteet 1-11). Aineistot laitettiin nähtäville kunnan internet-sivuille. Tämän jälkeen koottiin yhteen alueet, joiden ei katsottu soveltuvan tuulivoimarakentamiseen ja pohdittiin niiden tarvitsemia suojaetäisyyksiä (ns. bufferit). Suoja-alueiden ulkopuolelle jääneet alueet katsottiin soveltuviksi tuulivoimarakentamiselle. Niiden luokittelemiseksi laadittiin alueiden jako luokkiin I-III (I-luokka kuvaa parhaiten tuulivoimaan soveltuvaa aluetta, kun kriteereinä ovat mm. etäisyys 110 kv:n tai 220 kv:n voimalinjasta ja alueella oleva tiestö). Kuvassa on esitetty miten nyt suunnitellut tuulivoimalat sivuavat Kivisuon ja Turkkiselän selvitysalueita. Tuulivoimarakentamiseen soveltuvia alueita kuvattiin tarkemmin kohdekorteissa (ks. kohdekortit I-luokka), joissa otettiin huomioon mm. maaperä, maastonmuodot, tuulisuus, kaavallinen tilanne sekä muita puoltavia tai epääviä syitä, jotka alueen jatkosuunnittelussa tulee ottaa huomioon.

5 Kuvassa Aittojoki-Liminkangas I- luokan kohdekortti, jonka alueelle nyt suunnitellut tuulivoimalat sijoittuvat. Kunnanvaltuusto teki Vaalan tuulivoimayleiskaavan laatimispäätöksen ( 29). Tämän jälkeen kaavoitus on edennyt kokouksin ja luonnosvaiheen nähtävilläoloon. Erilaisia neuvotteluja on kaavasta pidetty mm. seuraavasti: 1. viranomaisneuvottelu selvityksen lähtökohdista 2. viranomaisneuvottelu tuulivoimaselvityksestä 3. viranomaisneuvottelu luonto- ja maisemaselvityksistä Lisäksi osallisia ovat olleet kaikki maankäyttö- ja rakennuslaissa (MRL 62 ) on määritelty kaavahankkeen osalliset.

6 3. Luonnonympäristö Tuulivoimayleiskaavaluonnoksen perusteella Turkkiselkä - Kivisuo - Kiviselkä - Aittoselkä ja Haarasuonkankaan ympäristössä ei ole tärkeitä luonnonsuojelualueita tai muuten ympäristöllisesti arvokkaita alueita. Kaavaselostuksen mukaan aivan Turkkiselän tuulivoimapuiston etelärajan ulkopuolella on luontoselvityksen purokohde ja sen välitön lähiympäristö on metsälain erityisen tärkeä ympäristö ja vesilakikohde. Suunnitellut tuulivoimalat eivät sijoitu ko. alueen läheisyyteen. Kuvassa ote 1. vaiheen tuulivoimaselvityksestä ja luonnonsuojelualueista. Kuvaan on merkitty suunniteltujen tuulivoimaloiden sijoittuminen, joista on lähimpään kohteeseen yli 10 kilometriä. Voimaloiden sijoittelusta on etäisyyttä noin 3 kilometriä Paltamon puolen Joutensuon Natura-alueelle (SCI).

7 Kaavaselostuksessa on arvioitu, että Turkkiselän, Kivisuon, Kiviselän, ja Haarasuonkankaan tuulipuistojen toteuttamisella on todennäköisesti häirintä- ja estevaikutusta mm. linnustolle, mutta niitä voidaan pienentää huolellisella suunnittelulla. Tuulivoimaloita, tiestöä ja voimasiirtolinjoja ei tulisi sijoittaa linnustollisesti tärkeiksi merkityille soille tai suokokonaisuuksille eikä niiden välittömään läheisyyteen. Linnustollisesti tärkeiden soiden ja rakennelmien väliin tulisi jättää luontoselvityksessä mainitut vähintään 200 metriä leveät suojavyöhykkeet. Kuvassa enintään kuuden tuulivoimalan sijoittuminen ja yli 200 metrin etäisyydet kaavaselostuksessa mainittuihin suoalueisiin. Kuvassa enintään kuuden tuulivoimalan sijoittuminen hakatuille alueille näkyy ilmakuvassa. Vaalassa on 10 pohjavesialuetta. Voimalat eivät sijoitu pohjavesialueelle. Voimalat eivät sijoitu harjujensuojelualueelle eivätkä turvetuotantoalueelle.

8 4. Maisema ja muinaisjäännökset Kaavaselostuksessa on arvioitu teemakartoin hankealueiden maisemavaikutuksia. Kaavaselostuksessa todetaan, että Turkkiselän, Kivisuon, Kiviselän, Aittoselän ja Haarasuonkankaan vaikutuspiirissä oleva Kaihlasen kyläasutus sijoittuu suurimmaksi osaksi Kiviselän ja Aittoselän tuulivoimapuistojen lähialueelle (< 3 km tuulivoimapuistosta), joten kylään kohdistuu tuulivoimaloista selkeitä maisemavaikutuksia. Kaihlasen kyläalue jää myös laajemman Haarasuonkangas-Turkkiselkä tuulivoimapuistoakselin maisemavaikutusten välialueelle (3-6 km tuulivoimapuistoistoista) sekä myös osin kylän länsipuolella olevan Pirttikankaan tuulivoimapuiston maisemavaikutusten välialueelle. Kaavaselostuksessa todetaan, että Kaihlasen alueelle tuulivoimaloita näkyisi todennäköisesti sekä idästä ja kaakosta kuin myös lännestä. Asutuksen ja tuulivoimapuistojen välillä kasvaa kuitenkin näkymävaikutuksia pehmentävää metsäpuustoa. Vastaavasti kaavaselostuksessa todetaan, että Keski-Uonuoan ja Ala-Uonuan järvien rantaasutus jää Turkkiselän, Kivisuon ja Kiviselän tuulivoimapuistojen lähivyöhykkeelle (< 3 km tuulivoimapuistosta), joten tuulivoimapuistojen tuulivoimalat tulevat todennäköisesti näkymään selvästi, joskin väliin jäävän metsäpuuston takaa kyseisiin pihapiireihin. Nyt suunnitellut tuulivoimalat sijoittuvat Kaihlasen kyläalueesta noin 6,5 kilometrin ja noin 3 kilometrin etäisyydelle Keski-Uonuan lähimmistä asuinrakennuksista. Voimalat sijoittuvat lähimmillään 3 kilometrin päähän Keski-Uonuan rannan asuinrakennuksista ja Kaihlasen kylään on etäisyyttä noin 6,5 kilometriä. Tuulivoimaloiden läheisyyteen sijoittuu yksi metsästysmaja.

9 Kuvassa TuuliWatin havainnollinen kuvasarja etäisyyden vaikutuksesta voimaloiden näkymiseen. Suunnitellut tuulivoimalat sijoittuvat siis yli 6000 m etäisyydelle Kaihnasesta ja yli 3000 m etäisyydelle Keski-Uonuasta sekä noin 6000 m etäisyydelle Oulujärven rantaviivasta.

10 Vaalan alueella on museoviraston muinaisjäännösrekisterin mukaan n. 90 luetteloitua muinaismuistokohdetta. Suurin osa kohteista on luokiteltu asuinpaikoiksi, lisäksi on mm. yksittäisten esineiden löytöpaikkoja, pyyntikuoppakohteita, muita maa- tai kivirakenteita sekä erilaisia työ- ja valmistuspaikoiksi merkittyjä kohteita. Tuulivoimaloiden alueelle ei sijoitu tunnettuja muinaisjäännöksiä (kuvassa merkittynä) ja voimalat sijoittuvat voimakkaasti jo muokatulle metsätalousmaalle. Kuvassa ote Vaalan alueen perinnemaisemakohteista, joihin voimala-alueelta on etäisyyttä noin 9 kilometriä.

11 5. Asutus, melu ja välke Kaavaselostuksen yhteydessä on arvioitu tuulivoimala-alueiden vaikutuksia asutukseen mm. tuulivoimaloiden melun ja välkkeen kautta. Vaalan tuulivoimayleiskaavassa on käytetty vähintään 1,5 km etäisyyttä tuulivoimapuistojen ja olevan asutuksen (sekä loma- että pysyvä asutus) välillä. Sittemmin kunnassa on keskusteltu kahden kilometrin vähimmäisetäisyydestä. Vaalan tuulivoimayleiskaavan tuulivoimapuistojen tuulivoimaloiden sijoitus ja etäisyydet häiriintyviin kohteisiin todetaan määriteltävän tarkemmin hankekohtaisen suunnittelun yhteydessä ympäristöministeriön ohjeistuksen ja lainsäädännön mukaisesti. Kaavaselostuksessa todetaan myös, että jo rakennettujen tuulivoimapuistojen meluselvitysten perusteella voitaneen todeta, että 1,5 km etäisyys asutukseen on jo varsin turvallinen ja jatkosuunnittelulle suhteellisen vapaat kädet antava etäisyys. Tuulivoimaloiden ohjearvot ylittävä melu kantautunee vain harvoissa poikkeustapauksissa yli 1,5 km etäisyydelle. Tuulivoimaloiden siipien pyöriminen aiheuttaa välkevaikutuksia auringonvalon paistaessa tuulivoimalan takaa. Välkevaikutukset tutkitaan tarkemmin myös hankekohtaisen suunnittelun yhteydessä, mutta Suomessa suunniteltujen tuulivoimaloiden välkevaikutus on pisimmillään noin 1,7 km etäisyydellä. Ote 1. vaiheen tuulivoimaselvityksestä, johon on merkitty alueet, joilla on tuulivoimarakentamisen kannalta joitain rajoitteita. Alueen on esitetty vaaleanpunaisella ja valkoiseksi jääville alueille tuulivoimarakentaminen voi lähtökohtaisesti olla mahdollista. Punaisella on merkitty alue jolle on suunniteltu tuulivoimaloita ja ainoa rajoite on vuokranantajan maalla oleva metsästysmaja.

12 Suunniteltujen tuulivoimaloiden sijoittuminen ja 3 kilometrin etäisyys lähimpiin asuin- ja lomarakennuksiin. Tuulialfa Oy teettää jatkossa melu- ja välkeselvitykset ympäristöministeriön ohjeistuksen mukaisesti suunnitellulla tuulivoimalatyypillä. Suunnitelluista tuulivoimaloista on kuitenkin vähintään 3 kilometrin etäisyys kaikkeen asutukseen eikä näin ollen mitkään sovellettavissa olevat meluarvot ylittyne. Vastaavasti voimaloiden välkevaikutukset eivät etäisyydestä johtuen ylitä käytössä olevia suositusarvoja. Nykyaikaisten tuulivoimaloiden välkkeen maksimivaikutusalue ulottuu enintään noin metrin etäisyydelle. Välkkeen osalta on myös huomioitava, että laskennassa huomioidaan alueen tuulisuus- ja pilvisyystiedot, mutta ei esimerkiksi puuston estevaikutusta. Tuulivoimaloista aiheutuvan vilkkuvan varjon esiintymiselle ei ole Suomessa määritelty ohjearvoja.

13 6. Muut tuulipuistohankkeet Kainuussa on vireillä tuulivoimahankkeita mm. Vaalan Manamasalossa, joskin YVA - menettely keskeytettiin alkuvuonna Vaalassa on vireillä myös Metsälamminkankaan vajaan 20 tuulivoimalan tuulipuistohanke, jonka YVA-menettely on päättynyt ja hanke on kaavaluonnosvaiheessa. Vastaavasti Naulakankaalla on vastikään alkanut kuuden tuulivoimalan tuulipuistohanke. Lisäksi Paltamossa on vireillä Teerivaaran noin 20 tuulivoimalan tuulipuistohanke, jonka YVA-menettely on päättynyt. Naulakankaalta ja Metsälamminkankaalta etäisyyttä nyt suunniteltuihin tuulivoimaloihin yli 40 kilometriä. Hankkeiden välinen etäisyys on noin kilometriä. Paltamon Teerivaaran alueelta on etäisyyttä suunniteltuihin tuulivoimaloihin yli 15 kilometriä.

14 7. Yhteenveto ja lisätietoja Tuulialfa Oy katsoo, että viiden-kuuden tuulivoimalan rakentamisen ympäristövaikutukset Vaalan suunnitellulle Pitkäsuon alueelle voidaan arvioida ja minimoida kattavasti kunnan edellyttämien muiden lupamenettelyiden yhteydessä eikä ympäristövaikutusten arviointimenettely tuo hankkeelle merkittävää lisäarvoa. Hanke ei yhtiön näkemyksen mukaan täytä ns. YVA-lain 4 :n mukaista soveltamistarvetta siinä tarkoitetulla tavalla. Hankkeen tuulivoimaloista on etäisyyttä lähimpiin asuin- ja lomarakennuksiin vähintään 3 kilometriä. Tällä etäisyydellä tuulivoimaloilla ei ole melu tai välkevaikutuksia. Hankealue ei sijoitu pohjavesialueelle eikä sen läheisyyteen sijoitu luonnon- ja maisemasuojelun kannalta arvokkaista kallioalueista, tuuli- tai rantakerrostumia tai moreenimuodostumia. Hanke sijoittuu noin 6 kilometrin etäisyydelle Oulujärven rantaviivasta. Laaditun kaava-aineiston perusteella alueella ei ole tiedossa erityisesti suojeltavan lintulajistoa tai niiden pesäpaikkoja, varsinkin kun voimalat sijoittuvat voimakkaasti muokatulle avohakkuualueelle. Tehtyjen selvitysten perusteella (Ramboll, Airix Ympäristö) tuulivoimaloiden sijoittumisalueella ei ole merkittäviä vaikutuksia linnustoon ja kyse on pienestä tuulivoimahankkeesta. Hankealueen läheisyydessä ei ole tiedossa olevia merkittäviä muuttolintujen levähdys- tai ruokailualueita eikä Natura verkostoon sisällytettyjä IBA- tai FINIBA alueita. Tuulivoimalat sijoittuvat metsätalousalueelle, jolla ei ole vaativaa kasvislajistoa, eikä sillä ole ympäristötukikohteita. Alueelle ei sijoitu virkistys tai retkeilyreittejä, ainoastaan nykyisen voimajohdon yhteydessä noin 500 metrin etäisyydellä on moottorikelkkareitti. Tuulivoimaloiden alueella ei ole tunnettuja muinaisjäännöksiä ja alueen maapohjaa on voimakkaasti muokattu aiemmin metsätalouskäytössä. Tuulialfa Oy varmistaa jatkosuunnittelussa mahdolliset vaikutukset puolustusvoimien toimintaan, lentoliikenteeseen, TV- sekä radiosignaaleihin. Hankkeessa pyritään hyödyntämään nykyistä tiestöä ja sähkönsiirtoverkkoa. Jatkosuunnittelu edellyttää joka tapauksessa useita muita selvitys- ja lupamenettelyjä. Liite 1. Hankealueen sijaintikartta ja voimaloiden sijoittelu

15 Hankealueen sijaintikartta ja voimaloiden sijoittelu Liite 1

ESITYS OSAYLEISKAAVAN KÄYNNISTÄMISESTÄ RISTINIITYN TUULIVOIMAPUISTOA VARTEN

ESITYS OSAYLEISKAAVAN KÄYNNISTÄMISESTÄ RISTINIITYN TUULIVOIMAPUISTOA VARTEN Haapajärven kaupunki Tekninen lautakunta Kirkkokatu 2 85800 Haapajärvi Infinergies Finland Oy Karppilantie 20 90450 Kempele Puh. 044 7595 050 sisko.kotzschmar@infinergiesfinland.com www.infinergies.com

Lisätiedot

PERÄMEREN RANNIKKOALUEELLE SIJOITTUVAT ALLE 10 VOIMALAN TUULIVOIMA-ALUEET

PERÄMEREN RANNIKKOALUEELLE SIJOITTUVAT ALLE 10 VOIMALAN TUULIVOIMA-ALUEET PERÄMEREN RANNIKKOALUEELLE SIJOITTUVAT ALLE 10 VOIMALAN TUULIVOIMA-ALUEET Kohdekuvaukset 19.10.2017 2 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Perämeren rannikkoalue... 4 2 Tarkasteltavat alueet... 4 3 Kohdekuvaukset...

Lisätiedot

Kaavoitusaloite tuulivoimaosayleiskaavan laatimisen aloittamiseksi Vaalan Naulakankaan alueella

Kaavoitusaloite tuulivoimaosayleiskaavan laatimisen aloittamiseksi Vaalan Naulakankaan alueella Vaalan kunta Vaalantie 14 91700 Vaala c/o St1 Oy PL 100 00381 Helsinki : Kaavoitusaloite tuulivoimaosayleiskaavan laatimisen aloittamiseksi Vaalan Naulakankaan alueella on käynnistänyt hankkeen kuusi (6)

Lisätiedot

VISUAALISET VAIKUTUKSET OSANA TUULIVOIMAHANKKEIDEN YVA-MENETTELYÄ. 7.5.2013 Terhi Fitch

VISUAALISET VAIKUTUKSET OSANA TUULIVOIMAHANKKEIDEN YVA-MENETTELYÄ. 7.5.2013 Terhi Fitch VISUAALISET VAIKUTUKSET OSANA TUULIVOIMAHANKKEIDEN YVA-MENETTELYÄ 7.5.2013 Terhi Fitch YVA-menettely lakisääteinen menettely Laki ympäristövaikutusten arviointimenettelystä (468/1994 muutoksineen) Valtioneuvoston

Lisätiedot

Tuulivoima Metsähallituksessa Erkki Kunnari. 30.10.2013, Oulu

Tuulivoima Metsähallituksessa Erkki Kunnari. 30.10.2013, Oulu Tuulivoima Metsähallituksessa Erkki Kunnari 30.10.2013, Oulu Esityksen sisältö Yleistä tuulivoimasta ja tuulivoimarakentamisesta Maakunnalliset selvitykset Tuulivoiman hankekehitys Metsähallituksen rooli

Lisätiedot

Kainuun tuulivoimamaakuntakaava

Kainuun tuulivoimamaakuntakaava Kainuun tuulivoimamaakuntakaava Maakuntakaavamerkinnät ja -määräykset Ehdotus MH 25.8.2015 Maakuntakaavaehdotus MH 25.8.2015 2 Julkaisija: Kauppakatu 1 87100 KAJAANI Puh. (08) 615 541 Faksi (08) 6155 4260

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA

POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA LAUSUNTO POPELY/4343/2015 Pohjois-Pohjanmaa 1.7.2016 Raahen kaupunki Kaupunginhallitus Raahen kaupungin kirjaamo (sähköinen) Lausuntopyyntönne 4.3.2016 POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n

Lisätiedot

Uusiutuvan energia hanke Kuusiselän kaatopaikalle ja välittömään ympäristöön. Narkauksen paliskunnan kanta?

Uusiutuvan energia hanke Kuusiselän kaatopaikalle ja välittömään ympäristöön. Narkauksen paliskunnan kanta? Tuulialfa Oy Knuutintie 3 as.2 00370 Helsinki www.tuulialfa.fi Y-2683287-6 Uusiutuvan energia hanke Kuusiselän kaatopaikalle ja välittömään ympäristöön. Narkauksen paliskunnan kanta? Viite: Napapiirin

Lisätiedot

1. Johdanto... 3. 2. Lähtökohdat v. 2014 maastokäynnille:... 4. 3. Kunnittainen tarkastelu... 5 3.1 Rautalampi, Suonenjoki... 5

1. Johdanto... 3. 2. Lähtökohdat v. 2014 maastokäynnille:... 4. 3. Kunnittainen tarkastelu... 5 3.1 Rautalampi, Suonenjoki... 5 1 Sisällysluettelo: 1. Johdanto... 3 2. Lähtökohdat v. 2014 maastokäynnille:... 4 3. Kunnittainen tarkastelu... 5 3.1 Rautalampi, Suonenjoki... 5 Kansikuvassa mustalla katkoviivalla on maakuntakaavatyön

Lisätiedot

TUULIVOIMARAKENTAMINEN TERVEYDENSUOJELUN KANNALTA

TUULIVOIMARAKENTAMINEN TERVEYDENSUOJELUN KANNALTA TUULIVOIMARAKENTAMINEN TERVEYDENSUOJELUN KANNALTA - Missä vaiheessa ja miten terveydensuojelu voi vaikuttaa? Ylitarkastaja, Vesa Pekkola Tuulivoima, ympäristöystävällisyyden symboli vai lintusilppuri?

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN TUULIVOIMASEMINAARI

POHJOIS-KARJALAN TUULIVOIMASEMINAARI POHJOIS-KARJALAN TUULIVOIMASEMINAARI Maankäytölliset edellytykset tuulivoimapuistoille Pasi Pitkänen 25.2.2011 Lähtökohtia - valtakunnallisesti: Tarkistetut (2008) valtakunnalliset alueidenkäytön tavoitteet

Lisätiedot

KAINUUN TUULIVOIMAMAA- KUNTAKAAVA

KAINUUN TUULIVOIMAMAA- KUNTAKAAVA KAINUUN TUULIVOIMAMAA- KUNTAKAAVA Kaavamerkinnät ja - määräykset, luonnos 30.6.2014 Julkaisija: Kainuun Liitto Kauppakatu 1 87100 Kajaani Puh. 08 6155 41 / vaihde Faksi: 08 6155 4260 kainuunliitto@kainuu.fi

Lisätiedot

Ilmajoki, tuulivoima-alueiden vaiheyleiskaava

Ilmajoki, tuulivoima-alueiden vaiheyleiskaava Ilmajoki, tuulivoima-alueiden vaiheyleiskaava Kaavaselostus ALUSTAVA LUONNOS Kaava-alueen sijainti Tuulivoima-alueiden vaiheyleiskaavan suunnittelualue on koko kunta. Vaiheyleiskaavassa osoitetaan tuulivoima-alueet

Lisätiedot

Tuulivoima ja maankäytön suunnittelu. Maakuntasuunnittelija Janne Nulpponen Etelä-Savon maakuntaliitto

Tuulivoima ja maankäytön suunnittelu. Maakuntasuunnittelija Janne Nulpponen Etelä-Savon maakuntaliitto Tuulivoima ja maankäytön suunnittelu Maakuntasuunnittelija Janne Nulpponen Etelä-Savon maakuntaliitto Maankäytön suunnittelu Maakuntakaavoituksessa on osoitettava tuulivoiman hyödyntämiseen parhaiten soveltuvat

Lisätiedot

Multakaarronnevan alue. Esitys Pohjois-Pohjanmaan liitolle

Multakaarronnevan alue. Esitys Pohjois-Pohjanmaan liitolle Multakaarronnevan alue Esitys Pohjois-Pohjanmaan liitolle 10.7.2017 Puhuri Oy suunnittelee Haapajärven ja Haapaveden kaupunkien raja-alueelle, Multakaarronnevan alueelle, tuulivoimahanketta ja pyytää Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMINEN, YLI-KAAKAMON TUULIVOIMAPUISTO, TORNIO

YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMINEN, YLI-KAAKAMON TUULIVOIMAPUISTO, TORNIO PÄÄTÖS LAPELY/16/07.04./2013 07.01.04.00 Lappi 17.12.2013 ASIA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMINEN, YLI-KAAKAMON TUULIVOIMAPUISTO, TORNIO HANKKEESTA VASTAAVA Rajakiiri Oy Frilundintie

Lisätiedot

ISOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

ISOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA IIN KUNTA ISOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sisällysluettelo 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkoitus... 1 2 Suunnittelualue... 1 3 Suunnittelutehtävän

Lisätiedot

Kymenlaakson Liitto. Tuulivoimaselvitys 2010

Kymenlaakson Liitto. Tuulivoimaselvitys 2010 Kymenlaakson Liitto Tuulivoimaselvitys 2010 Tuulivoimaselvitys 2010 Tavoitteena löytää riittävän laajoja, tuulisuudeltaan ja maankäytöltään tuulivoimatuotantoon parhaiten soveltuvia alueita 2005 laadittu

Lisätiedot

Ajankohtaista tuulivoimarakentamisesta. Tuulivoimaseminaari, Pori Katri Nuuja, YM

Ajankohtaista tuulivoimarakentamisesta. Tuulivoimaseminaari, Pori Katri Nuuja, YM Ajankohtaista tuulivoimarakentamisesta Tuulivoimaseminaari, Pori Katri Nuuja, YM 2 HE laiksi uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta (VN 16.9.2010) Tuulivoimatuotannolle syöttötariffi

Lisätiedot

Ylitarkastaja Jukka Timperi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Ylitarkastaja Jukka Timperi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Ylitarkastaja Jukka Timperi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 28.11.2013 1 Maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) Laki ympäristövaikutusten

Lisätiedot

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 21.10.2014

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 21.10.2014 1(7) VESANNON KUNTA OINASKYLÄN TUULIVOIMAOSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 21.10.2014 MIKÄ ON OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA? Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 63 :n mukaan

Lisätiedot

Tuulivoima ja maanomistaja

Tuulivoima ja maanomistaja Tuulivoima ja maanomistaja Ympäristöasiamiespäivät Marraskuu 2012 Markus Nissinen Metsänomistajien liitto Länsi-Suomi Miksi tuulivoimaa? Tarve uusiutuvalle energialle, esim. EU:n tavoite 20-20-20 Tuulivoima

Lisätiedot

Humppilan Urjalan Tuulivoimapuisto

Humppilan Urjalan Tuulivoimapuisto Humppilan Urjalan Tuulivoimapuisto Voimamylly Oy 3.10.2012 Voimamylly Oy Yhtiön kotipaikka Humppila Perustettu helmikuussa 2012 Valmistelu alkoi vuonna 2011 Humppilaan ideoitujen hankkeiden yhtenä osana,

Lisätiedot

PÄÄTÖS Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tapauskohtaisesta. Pvm.: Dnro: POPELY/35/07.04/2013 HANKE

PÄÄTÖS Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tapauskohtaisesta. Pvm.: Dnro: POPELY/35/07.04/2013 HANKE PÄÄTÖS Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tapauskohtaisesta soveltamisesta Pvm.: 3.1.2014 Dnro: POPELY/35/07.04/2013 HANKE Murtomäen tuulivoimahanke, Pyhäjärvi HANKKEESTA VASTAAVA YIT Rakennus Oy

Lisätiedot

S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A

S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A SUUNNITTELU JA TEKNI IKKA SIEVIN KUNTA JAKOSTENKALLIOIDEN TUULIVOIMAYLEISKAAVAA OSALLISTUMIS- JA FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sisällysluettelo 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkoitus... 1

Lisätiedot

Tuulivoima kaavoituksessa. Tuulivoima.laisuus Lai.la, 28.11.2013 Aleksis Klap

Tuulivoima kaavoituksessa. Tuulivoima.laisuus Lai.la, 28.11.2013 Aleksis Klap Tuulivoima kaavoituksessa Tuulivoima.laisuus Lai.la, 28.11.2013 Aleksis Klap MITÄ SELVITETÄÄN Valtakunnalliset alueidenkäyhö- tavoiheet MaankäyHö- ja rakennuslaki EU:n säädökset Strategiat ja ohjelmat

Lisätiedot

VÄLIKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

VÄLIKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HAAPAJÄRVEN KAUPUNKI VÄLIKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sisällysluettelo 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkoitus...

Lisätiedot

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 10.12.2014 7.11.20114 21.10.2014

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 10.12.2014 7.11.20114 21.10.2014 1(7) VESANNON KUNTA OINASKYLÄN TUULIVOIMAOSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 10.12.2014 7.11.20114 21.10.2014 MIKÄ ON OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA? Maankäyttö- ja rakennuslain

Lisätiedot

05/2013. Tuulivoima kehitys Alavieska Kytölä. K Tahkoniemi

05/2013. Tuulivoima kehitys Alavieska Kytölä. K Tahkoniemi 05/2013 Tuulivoima kehitys Alavieska Kytölä K Tahkoniemi 1 Hanketiedot 2 Kehittäjä TM Voima OY / TM Voima Kytölä Oy Tavoitteena rakentaa Alavieskan Kytölän alueelle 4-9 tuulivoimalaa. Tavoitteena on, että

Lisätiedot

RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS Rajamäki, Urttila

RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS Rajamäki, Urttila Kaavatunnus 1/6 1-153 Asianumero RAJAMÄEN SÄHKÖASEMAN ASEMAKAAVAN MUUTOS Rajamäki, Urttila Asemakaavan muutos koskee tiloja 543-414-1-219 ja -220 Asemakaavan muutoksella muodostuvat korttelin 1130 tontit

Lisätiedot

KOKKOLAN UUSI-SOMERON TUULIVOIMA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA

KOKKOLAN UUSI-SOMERON TUULIVOIMA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA Vastaanottaja Kokkolan kaupunki Asiakirjatyyppi Vastineet kaavaluonnoksesta saatuihin lausuntoihin ja mielipiteisiin Päivämäärä 3.11.2014 KOKKOLAN UUSI-SOMERON TUULIVOIMA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA VASTINEET

Lisätiedot

KAAVIN KUNTA KAAVINJÄRVI RIKKAVESI YMPÄRISTÖN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS. 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

KAAVIN KUNTA KAAVINJÄRVI RIKKAVESI YMPÄRISTÖN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS. 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy OAS 1 (5) KAAVIN KUNTA KAAVINJÄRVI RIKKAVESI YMPÄRISTÖN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Lisätiedot

KONNEVEDEN KUNTA KEITELEJÄRVEN JA KUNNAN POHJOISOSAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

KONNEVEDEN KUNTA KEITELEJÄRVEN JA KUNNAN POHJOISOSAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy OAS 1 (5) KONNEVEDEN KUNTA KEITELEJÄRVEN JA KUNNAN POHJOISOSAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Lisätiedot

JOUKO PELTOSEN JA URPO UOTILAN SUUNNITTELUTARVERATKAISUHAKEMUS / TUULIVOIMALAT 2 KPL

JOUKO PELTOSEN JA URPO UOTILAN SUUNNITTELUTARVERATKAISUHAKEMUS / TUULIVOIMALAT 2 KPL Pyhäjärviseudun ympäristölautakunta 123 26.08.2014 JOUKO PELTOSEN JA URPO UOTILAN SUUNNITTELUTARVERATKAISUHAKEMUS / TUULIVOIMALAT 2 KPL 149/63.631/2014 PJSYMPLK 123 HANKE Kyseessä on kahden tuulivoimalan

Lisätiedot

SAUVIINMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

SAUVIINMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HAAPAJÄRVEN KAUPUNKI SAUVIINMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sisällysluettelo 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkoitus...

Lisätiedot

Palovaaran ja Ahkiovaaran tuulivoimapuisto, Pello

Palovaaran ja Ahkiovaaran tuulivoimapuisto, Pello Palovaaran ja Ahkiovaaran tuulivoimapuisto, Pello Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet VE1: 21 voimalaa, napakorkeus 167 metriä, kokonaiskorkeus 230 metriä VE2: 26 voimalaa, napakorkeus 167 metriä,

Lisätiedot

ISOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

ISOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A IIN KUNTA ISOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sisällysluettelo 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkoitus... 1 2 Suunnittelualue...

Lisätiedot

Tuulivoimakaavoitus Kymenlaaksossa. 3.10.2013 Lotta Vuorinen

Tuulivoimakaavoitus Kymenlaaksossa. 3.10.2013 Lotta Vuorinen Tuulivoimakaavoitus Kymenlaaksossa 3.10.2013 Lotta Vuorinen Tuulivoiman maakuntakaavoitus 11.10.2013 Mitä maakuntakaavoitus on? Maakuntakaava on yleispiirteinen suunnitelma alueiden käytöstä maakunnassa

Lisätiedot

PUUSKA 2 RÖYTTÄ: Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1(8) TORNION KAUPUNKI Tekninen keskus Kaupunkirakenne Kaavoituksen kohde:

PUUSKA 2 RÖYTTÄ: Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1(8) TORNION KAUPUNKI Tekninen keskus Kaupunkirakenne Kaavoituksen kohde: TORNION KAUPUNKI Tekninen keskus Kaupunkirakenne 6.6.2012 1(8) PUUSKA 2 RÖYTTÄ: Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Kaavoituksen kohde: Asemakaavan muutos koskee Tornion kaupungin 17. Röyttän kaupunginosan

Lisätiedot

Voimaa tuulesta Pirkanmaalla -tuulivoimaselvitys

Voimaa tuulesta Pirkanmaalla -tuulivoimaselvitys Voimaa tuulesta Pirkanmaalla -tuulivoimaselvitys Tuulivoimaseminaari 3.10.2012 Tampereen komediateatteri Maakuntakaavoitusjohtaja Karoliina Laakkonen-Pöntys Suunnitteluinsinööri Anne Mäkynen Mitä ollaan

Lisätiedot

Tuulivoiman maisemavaikutukset

Tuulivoiman maisemavaikutukset Kuvasovite raportista Etelä-Pohjanmaan tuulivoimaselvitys, FCG, E-P:n liitto, YM. http://www.epliitto.fi/upload/files/etelapohjanmaan_tuulivoimaselvitys.pdf Tuulivoiman maisemavaikutukset Tietoa ja havainnollistusta

Lisätiedot

Ympäristöministeriö on 16.6.2005 vahvistanut Lapin meri- ja rannikkoalueen tuulivoimamaakuntakaavan.

Ympäristöministeriö on 16.6.2005 vahvistanut Lapin meri- ja rannikkoalueen tuulivoimamaakuntakaavan. KAAVOITUSKATSAUS Kaavoitusasioita valmistelee tekninen lautakunta. Kaavoitukseen kuuluu eriasteisten kaavojen ja niihin liittyvien selvitysten laatiminen, kaavaasioiden valmistelu luottamusmiehille, vuorovaikutteisuuden

Lisätiedot

Soidinmäen tuulivoimahanke

Soidinmäen tuulivoimahanke KESELY/14//07.04/2013 Keski-Suomi 17.1.2014 Tuulivoimapuisto Soidinmäki Oy/Megatuuli Oy Teknobulevardi 3-5 01530 VANTAA Päätös ympäristövaikutusten arviointimenettelyn soveltamisesta Hanke: Soidinmäen

Lisätiedot

Kuusiselän tuulivoimahanke, Rovaniemi

Kuusiselän tuulivoimahanke, Rovaniemi S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A TUULIALFA OY Kuusiselän tuulivoimahanke, Rovaniemi Näkymäanalyysi ja valokuvasovitteet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P26900 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Kuusiselän

Lisätiedot

VAALAA. Veneheitto Säräisniemi. Naulakangas. Kestilä. Kuva 1: FCG A OY

VAALAA. Veneheitto Säräisniemi. Naulakangas. Kestilä. Kuva 1: FCG A OY VAALAN KUNTA NAULAKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVAA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA VAALAA Veneheitto Säräisniemi Naulakangas Kestilä Kuva 1: Suunnittelualueen sijainti. FCG SUUNNITTELU JA

Lisätiedot

Projektisuunnitelma Perkiön tuulivoimahanke

Projektisuunnitelma Perkiön tuulivoimahanke n tuulivoimahanke Taustaa O2 on vuonna 1991 Ruotsissa perustettu tuulivoima-alan yritys, joka kehittää, rakentaa, rahoittaa, hallinnoi, omistaa sekä myy tuulivoimapuistoja. O2 on toteuttanut Ruotsissa

Lisätiedot

PÄÄTÖS Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tapauskohtaisesta. Pvm.: 11.6.2013. Dnro: POPELY/16/07.04/2013 HANKE

PÄÄTÖS Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tapauskohtaisesta. Pvm.: 11.6.2013. Dnro: POPELY/16/07.04/2013 HANKE PÄÄTÖS Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tapauskohtaisesta soveltamisesta Pvm.: 11.6.2013 Dnro: POPELY/16/07.04/2013 HANKE Maaselänkankaan tuulipuisto, Oulainen HANKKEESTA VASTAAVA wpd Finland Oy

Lisätiedot

Alavieskan Kytölän tuulivoimapuisto

Alavieskan Kytölän tuulivoimapuisto SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA TM VOIMA OY Alavieskan Kytölän tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P21262 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY V126 x 7 x HH137m

Lisätiedot

HUMPPILA-URJALAN TUULIVOIMAPUISTO OSAYLEISKAAVA

HUMPPILA-URJALAN TUULIVOIMAPUISTO OSAYLEISKAAVA HUMPPILA-URJALAN TUULIVOIMAPUISTO OSAYLEISKAAVA MIKSI TUULIVOIMAKAAVA? Tuulivoimalaitos tarvitsee rakennusluvan, jonka myöntämisen edellytyksenä on ensisijaisesti voimassa oleva oikeusvaikutteinen maankäytön

Lisätiedot

HUMPPILAN-URJALAN TUULIVOIMAPUISTO YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA

HUMPPILAN-URJALAN TUULIVOIMAPUISTO YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA HUMPPILAN-URJALAN TUULIVOIMAPUISTO YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA TILAISUUDEN OHJELMA 1. Tilaisuuden avaus, puheenjohtaja Leena Ivalo 2. YVA-menettely, ELY-keskus Leena Ivalo 3. Voimamylly Oy:n

Lisätiedot

1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta

1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta Ympäristövaikutusten arviointiohjelma 19.2.2019 1 (11) 1 Vaikutusalueen herkkyys yhdyskuntarakenteen kannalta Kuva 1.1. Hankkeen vaikutusten yhdyskuntarakenteeseen arvioidaan ulottuvan enintään kilometrin

Lisätiedot

PÄLKÄNE SAPPEEN ETU VAINION RANTA ASEMAKAAVAN MUUTOS. Osallistumis ja arviointisuunnitelma

PÄLKÄNE SAPPEEN ETU VAINION RANTA ASEMAKAAVAN MUUTOS. Osallistumis ja arviointisuunnitelma PÄLKÄNE Osallistumis ja arviointisuunnitelma 5.2.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. TUNNISTETIEDOT... 3 2. SUUNNITTELUALUE JA NYKYINEN MAANKÄYTTÖ... 3 3. SUUNNITTELUTEHTÄVÄN MÄÄRITTELY JA TAVOITTEET... 4 4. SUUNNITTELUN

Lisätiedot

STORBÖTETIN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

STORBÖTETIN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A VÖYRIN KUNTA STORBÖTETIN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 25489-P19943P001 1 (16) FCG Suunnittelu

Lisätiedot

Ristiniityn ja Välikankaan tuulivoimahanke, Haapajärvi

Ristiniityn ja Välikankaan tuulivoimahanke, Haapajärvi SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA INFINERGIES FINLAND OY Ristiniityn ja Välikankaan tuulivoimahanke, Haapajärvi Vestas V126 hh147m FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 7.9.2015 P23690 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY

Lisätiedot

Mikonkeidas tuulivoimapuisto

Mikonkeidas tuulivoimapuisto SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OTSOTUULI OY Mikonkeidas tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY N117 x 26 x HH141 1 (8) Mikonkeidas

Lisätiedot

Pohjois-Savon tuulivoimaselvitys lisa alueet

Pohjois-Savon tuulivoimaselvitys lisa alueet Merja Paakkari 28.07.2011 1(7) Pohjois-Savon tuulivoimaselvitys lisa alueet Kunta Alue Tuulisuus/ tuuliatlas [m/s] Tuulisuus/ WAsP [m/s] Vuosituotanto/ WAsP [GWh] maksimikoko [MW] [M /MW] Etäisyys 110kV

Lisätiedot

Liite 7. Lakiakankaan tuulivoimayleiskaava, Karijoki. Lakiakankangas 1 tuulivoimakaava 1 (7)

Liite 7. Lakiakankaan tuulivoimayleiskaava, Karijoki. Lakiakankangas 1 tuulivoimakaava 1 (7) Lakiakankangas 1 Malinen Pertti Liite 7 1 (7) 16.2.2014 Lakiakankaan tuulivoimayleiskaava, Karijoki FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy Yrittäjänkatu 13, PL 186, 65101 Vaasa Puh. 010 4090, fax 010 409 6999,

Lisätiedot

EPV Energia Oy, osakkuusyhtiöiden merituulivoimahankkeita. Uutta liiketoimintaa merituulivoimasta Helsinki 24.9.2013 Sami Kuitunen

EPV Energia Oy, osakkuusyhtiöiden merituulivoimahankkeita. Uutta liiketoimintaa merituulivoimasta Helsinki 24.9.2013 Sami Kuitunen EPV Energia Oy, osakkuusyhtiöiden merituulivoimahankkeita Uutta liiketoimintaa merituulivoimasta Helsinki 24.9.2013 Sami Kuitunen CO 2 -ominaispäästö (g/sähkö kwh) Kohti vähäpäästöistä energiantuotantoa

Lisätiedot

Liite B: Sosiaalisten vaikutusten kyselylomake

Liite B: Sosiaalisten vaikutusten kyselylomake Liite B: Sosiaalisten vaikutusten kyselylomake 1 (11) VÄSTERVIKIN TUULIVOIMAPUISTOHANKE Ympäristövaikutusten arviointimenettely ASUKASKYSELY VÄSTERVIKIN LÄHIALUEELLE Hyvä vastaanottaja, Triventus Wind

Lisätiedot

Pohjois-Savon tuulivoimaselvitys lisa alueet 2

Pohjois-Savon tuulivoimaselvitys lisa alueet 2 Merja Paakkari 20.11.2011 1(7) Pohjois-Savon tuulivoimaselvitys lisa alueet 2 Kunta Alue Tuulisuus/ tuuliatlas [m/s] Tuulisuus/ WAsP [m/s] Vuosituotanto/ WAsP [GWh] maksimikoko [MW] [M / MW] Etäisyys 110kV

Lisätiedot

EPV TUULIVOIMA OY ILMAJOEN-KURIKAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE HANKEKUVAUS

EPV TUULIVOIMA OY ILMAJOEN-KURIKAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE HANKEKUVAUS EPV TUULIVOIMA OY ILMAJOEN-KURIKAN TUULIVOIMAPUISTOHANKE HANKEKUVAUS 15.3.2010 HANKKEEN YLEISKUVAUS Hankkeena on tuulipuiston rakentaminen Ilmajoen kunnan ja Kurikan kaupungin rajalle, Santavuoren- Meskaisvuoren

Lisätiedot

Tuulivoimatuotantoon soveltuvien alueiden selvittäminen Uudenkaupungin tuulivoimayleiskaavaa varten Varsinais-Suomen liiton asiantuntijatyönä.

Tuulivoimatuotantoon soveltuvien alueiden selvittäminen Uudenkaupungin tuulivoimayleiskaavaa varten Varsinais-Suomen liiton asiantuntijatyönä. Tuulivoima-alueiden rajaus, Uusikaupunki Tuulivoimatuotantoon soveltuvien alueiden selvittäminen Uudenkaupungin tuulivoimayleiskaavaa varten Varsinais-Suomen liiton asiantuntijatyönä. Alustavassa selvitysvaiheessa

Lisätiedot

Kiimassuo asemakaavaa ja Kiimassuon tuulivoima -asemakaavaa koskevasta hyväksymispäätöksestä tehdystä valituksesta annettava lausunto

Kiimassuo asemakaavaa ja Kiimassuon tuulivoima -asemakaavaa koskevasta hyväksymispäätöksestä tehdystä valituksesta annettava lausunto Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle Kiimassuo asemakaavaa ja Kiimassuon tuulivoima -asemakaavaa koskevasta hyväksymispäätöksestä tehdystä valituksesta annettava lausunto Kaupunki esittää valituksen hylkäämistä

Lisätiedot

Kattiharjun tuulivoimapuisto

Kattiharjun tuulivoimapuisto S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A PROKON WIND ENERGY FINLAND OY Kattiharjun tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 10102013 P21463 FCG SUUNNITTELU

Lisätiedot

Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 2013 Sodankylä, Kakslauttasen asemakaava ja asemakaavan muutos

Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 2013 Sodankylä, Kakslauttasen asemakaava ja asemakaavan muutos Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 SODANKYLÄ KAKSLAUTTASEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS KAKSLAUTTASEN RANTA-ASEMAKAAVAN OSITTAINEN MUUTOS ASEMAKAAVAKSI JA ASEMAKAAVAN MUUTOS KAKSLAUTTASEN

Lisätiedot

Viite OX2:n YVA-tarveharkintahakemus ( , KESELY/322/2019), joka koskee Korkeakankaan (entinen Vihisuo) tuulivoimahanketta Karstulassa.

Viite OX2:n YVA-tarveharkintahakemus ( , KESELY/322/2019), joka koskee Korkeakankaan (entinen Vihisuo) tuulivoimahanketta Karstulassa. Päätös 1/5 2.4.2019 KESELY/322/2019 OX2 kirsi.koivunen@ox2.com Lapinlahdenkatu 1 C 00180 Helsinki Viite OX2:n YVA-tarveharkintahakemus (18.2.2019, KESELY/322/2019), joka koskee Korkeakankaan (entinen Vihisuo)

Lisätiedot

Salla Vaadinselän Lakilampien ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Salla Vaadinselän Lakilampien ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Salla Vaadinselän Lakilampien ranta-asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 26.07.2010 Seitap Oy 2010 Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Kuinka valita tuulivoima-alue? Anni Mikkonen, Suomen Tuulivoimayhdistys Pori, 3.11.2010

Kuinka valita tuulivoima-alue? Anni Mikkonen, Suomen Tuulivoimayhdistys Pori, 3.11.2010 Kuinka valita tuulivoima-alue? Anni Mikkonen, Suomen Tuulivoimayhdistys Pori, 3.11.2010 Perustettu 1988 Suomen Tuulivoimayhdistys ry Jäsenistö: 100 yritystä Lähes 200 yksityishenkilöä Foorumi tuulivoimayrityksille

Lisätiedot

Etelä-Suomen yhteistoiminta-alueen tuulivoimaselvitys 2010 (esiselvitys)

Etelä-Suomen yhteistoiminta-alueen tuulivoimaselvitys 2010 (esiselvitys) Etelä-Suomen yhteistoiminta-alueen tuulivoimaselvitys 2010 (esiselvitys) Uusimaa Itä-Uusimaa Häme Päijät-Häme PÄIJÄT-HÄMEEN LIITTO Mistäon kyse? Suomen tavoitteena on tuottaa energiastaan tuulivoimalla

Lisätiedot

Jämijärvi Lauttakankaan tuulivoimapuisto Osayleiskaava-alueen arkeologinen inventointi 2014

Jämijärvi Lauttakankaan tuulivoimapuisto Osayleiskaava-alueen arkeologinen inventointi 2014 Jämijärvi Lauttakankaan tuulivoimapuisto Osayleiskaava-alueen arkeologinen inventointi 2014 Tiina Vasko 2014 Satakunnan Museo SISÄLLYSLUETTELO Yleiskartat 2 kpl Arkisto ja rekisteritiedot Tiivistelmä 1.

Lisätiedot

Levin asemakaava ja asemakaavamuutos (Ounasrannan sähköasema)

Levin asemakaava ja asemakaavamuutos (Ounasrannan sähköasema) KITTILÄN KUNTA 1 Puh 0400 356 500, Fax 016-642 259 7.12.2012 KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka Levin asemakaava ja asemakaavamuutos (Ounasrannan sähköasema) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 7.12.2012

Lisätiedot

PERHENIEMEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

PERHENIEMEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA 130/10.02.02/2017 Tela 16.4.2019 40 Nähtävillä 25.4. - 27.5.2019 IITIN KUNTA SOLARWIND BY JANNENISKA OY PERHENIEMEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA nitelmasta annettujen lausuntojen P32718 nitel man lausuntojen

Lisätiedot

Tuulivoimapuisto, Savonlinna. Suomen Tuulivoima Oy, Mikkeli 7.5.2013

Tuulivoimapuisto, Savonlinna. Suomen Tuulivoima Oy, Mikkeli 7.5.2013 Tuulivoimapuisto, Savonlinna Suomen Tuulivoima Oy, Mikkeli 7.5.2013 Tuulivoima maailmalla Tuulivoimalla tuotettiin n. 2,26 % (282 482 MW) koko maailman sähköstä v. 2012 Eniten tuulivoimaa on maailmassa

Lisätiedot

Lausunnon antaja Lausunnossa esitetty Vastine Fingrid Oy - Ei huomautettavaa kaavaehdotuksesta

Lausunnon antaja Lausunnossa esitetty Vastine Fingrid Oy - Ei huomautettavaa kaavaehdotuksesta Lausunnon antaja Lausunnossa esitetty Vastine Fingrid Oy - Ei huomautettavaa kaavaehdotuksesta - Tiedotus kaavan etenemisestä Fingrid Oyj / Mika Penttilä. Trafi - Ei huomautettavaa kaavaehdotuksesta Ilmatieteen

Lisätiedot

Tuulivoimalamelun haittojen arviointi suunnittelussa ja valvonnassa. Kaavoituspäällikkö Janne Nulpponen, Etelä-Savon maakuntaliitto

Tuulivoimalamelun haittojen arviointi suunnittelussa ja valvonnassa. Kaavoituspäällikkö Janne Nulpponen, Etelä-Savon maakuntaliitto Tuulivoimalamelun haittojen arviointi suunnittelussa ja valvonnassa Kaavoituspäällikkö Janne Nulpponen, Etelä-Savon maakuntaliitto Tuulivoimalan ääni roottorin lapojen aerodynaaminen ääni ja koneiston

Lisätiedot

Lestijärven tuulivoimapuisto

Lestijärven tuulivoimapuisto S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A LESTIJÄRVEN TUULIVOIMA OY Lestijärven tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet E126 x 118 x HH170 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 182014 P20818 FCG

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA TUUSNIEMEN KUNTA PAHKASALON ASEMAKAAVA. OAS 1 (5) Tuusniemen kunta Pahkasalon asemakaava

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA TUUSNIEMEN KUNTA PAHKASALON ASEMAKAAVA. OAS 1 (5) Tuusniemen kunta Pahkasalon asemakaava Leskinen Timo 15.10.2013 OAS 1 (5) Pahkasalon asemakaava OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA TUUSNIEMEN KUNTA PAHKASALON ASEMAKAAVA 1. HANKEKUVAUS Asemakaava koskee tiloja 403-1-92 (Mutalahti), 403-1-93

Lisätiedot

Kukonahon tuulivoimapuiston osayleiskaava

Kukonahon tuulivoimapuiston osayleiskaava S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A NIVALAN KAUPUNKI Kukonahon tuulivoimapuiston osayleiskaava FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20737 Lausuntojen vastineet, 1 (4) Sisällysluettelo 1 Pääesikunta, logistiikkaosasto...

Lisätiedot

Liite 19 1 (7) 22.3.2016. Marttilan kunta Verhonkulman 3. tuulivoimaosayleiskaavaehdotus Lausunnot ja muistutukset sekä kaavan laatijan vastine näihin

Liite 19 1 (7) 22.3.2016. Marttilan kunta Verhonkulman 3. tuulivoimaosayleiskaavaehdotus Lausunnot ja muistutukset sekä kaavan laatijan vastine näihin Liite 19 1 (7) 22.3.2016 Marttilan kunta Verhonkulman 3. tuulivoimaosayleiskaavaehdotus Lausunnot ja muistutukset sekä kaavan laatijan vastine näihin Sisällysluettelo Marttilan Verhonkulman tuulivoimapuiston

Lisätiedot

Pelkosenniemen kunta Osa-alue C, Soutajan alue Korttelit 89 ja 90 sekä katu- ja virkistysalueet

Pelkosenniemen kunta Osa-alue C, Soutajan alue Korttelit 89 ja 90 sekä katu- ja virkistysalueet Pelkosenniemen kunta Osa-alue C, Soutajan alue Korttelit 89 ja 90 sekä katu- ja virkistysalueet OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Asemakaavan muutos 2013 1. YLEISTÄ Maankäyttö- ja rakennuslain 63 :n

Lisätiedot

TUULIVOIMA KOTKASSA 28.11.2013. Tuulivoima Suomessa

TUULIVOIMA KOTKASSA 28.11.2013. Tuulivoima Suomessa TUULIVOIMA KOTKASSA Tuulivoima Suomessa Heidi Lettojärvi 1 Tuulivoimatilanne EU:ssa ja Suomessa Kansalliset tavoitteet ja suunnitteilla oleva tuulivoima Yleiset tuulivoima-asenteet Tuulivoimahankkeen kehitys

Lisätiedot

3. VAIHEMAAKUNTAKAAVA / KESKI-SUOMEN TUULIVOIMAPUISTOT TAUSTATIEDOT

3. VAIHEMAAKUNTAKAAVA / KESKI-SUOMEN TUULIVOIMAPUISTOT TAUSTATIEDOT 1 3. VAIHEMAAKUNTAKAAVA / KESKI-SUOMEN TUULIVOIMAPUISTOT TAUSTATIEDOT Sisältö JOHDANTO... 2 HÄÄHINMÄKI, HANKASALMI/KONNEVESI... 3 KÄRKISTENSALMI, JYVÄSKYLÄ... 5 JÄMSÄNNIEMI, JÄMSÄ... 8 VEKKULA, JÄMSÄ...

Lisätiedot

Tuulivoimaa meidänkin kuntaan? Kuntavaalit 2017

Tuulivoimaa meidänkin kuntaan? Kuntavaalit 2017 Tuulivoimaa meidänkin kuntaan? Kuntavaalit 2017 Kuntapäättäjä, miksi tuulivoimaa? Tuulivoima tarjoaa piristysruiskeen monen kunnan talouteen. Tulevan sote-uudistuksen myötä kuntien vastuu kunnan elinvoimaisuuden

Lisätiedot

Mustikkakankaan teollisuusalueen asemakaavan muutos ja laajennus Osallistumis- ja arviointisuunnitelma LUONNOS 26.1.2015

Mustikkakankaan teollisuusalueen asemakaavan muutos ja laajennus Osallistumis- ja arviointisuunnitelma LUONNOS 26.1.2015 Mustikkakankaan teollisuusalueen asemakaavan muutos ja laajennus Osallistumis- ja arviointisuunnitelma LUONNOS 26.1.2015 KAAVAMUUTOKSEN KOHDE, TARKOITUS JA TAVOITTEET Mustikkakankaan teollisuusalue sijaitsee

Lisätiedot

1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy OAS 1 (6) KONNEVEDEN KUNTA ETELÄ-KONNEVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Maankäyttö-

Lisätiedot

HEINÄVEDEN KUNTA HEINÄVEDEN JÄRVIALUEIDEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS. Kaavaselostus 14.4.2015. Kaavan vireille tulo: Kunnanhallitus 15.9.

HEINÄVEDEN KUNTA HEINÄVEDEN JÄRVIALUEIDEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS. Kaavaselostus 14.4.2015. Kaavan vireille tulo: Kunnanhallitus 15.9. HEINÄVEDEN KUNTA HEINÄVEDEN JÄRVIALUEIDEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS Kaavaselostus 14.4.2015 Kaavan vireille tulo: Kunnanhallitus 15.9.2014 162 Kaavan hyväksyminen: Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto 1. Sisällysluettelo

Lisätiedot

VUOHTOMÄEN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA

VUOHTOMÄEN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI VUOHTOMÄEN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA Päivitetty 29.11.2012, 5.6.2013 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sisällysluettelo 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman

Lisätiedot

TUULIVOIMAA KAJAANIIN. Miia Wallén UPM, Energialiiketoiminta 29.10.2013

TUULIVOIMAA KAJAANIIN. Miia Wallén UPM, Energialiiketoiminta 29.10.2013 1 TUULIVOIMAA KAJAANIIN Miia Wallén UPM, Energialiiketoiminta 29.10.2013 UPM Uuden metsäteollisuuden edelläkävijänä UPM yhdistää bio- ja metsäteollisuuden ja rakentaa uutta, kestävää ja innovaatiovetoista

Lisätiedot

YVA-harkintapyyntö YVA-menettelyn tarpeesta (KESELY/21/2019), Winda Power Oy, Hallakankaan tuulivoimapuisto, Kyyjärvi

YVA-harkintapyyntö YVA-menettelyn tarpeesta (KESELY/21/2019), Winda Power Oy, Hallakankaan tuulivoimapuisto, Kyyjärvi Päätös 1/5 13.5.2019 KESELY/21/2019 Winda Power Oy Tekniikantie 14 02150 Espoo Viite YVA-harkintapyyntö YVA-menettelyn tarpeesta (KESELY/21/2019), Winda Power Oy, Hallakankaan tuulivoimapuisto, Kyyjärvi

Lisätiedot

STUSNÄSIN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA

STUSNÄSIN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA STUSNÄSIN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 13.2.2012 päivitetty 24.4.2012 kaavan laatijana toimii Ramboll Finland Oy SISÄLLYSLUETTELO 1. SIJAINTI JA NYKYTILANNE...2 2. SUUNNITTELUN

Lisätiedot

PUDASJÄRVEN KAUPUNKI

PUDASJÄRVEN KAUPUNKI PUDASJÄRVEN KAUPUNKI Iso-Syöte, Asemakaavan muutos korttelissa 55 a-b OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 25.9.2017 Ote ajantasa-asemakaavasta. Asemakaavan muutosalue sijaitsee Syötteen hiihto- ja laskettelukeskuksessa.

Lisätiedot

Winda Power Oy Tekniikantie Espoo

Winda Power Oy Tekniikantie Espoo Päätös 1/5 13.5.2019 KESELY/18/2019 Winda Power Oy Tekniikantie 14 02150 Espoo Viite YVA-harkintapyyntö YVA-menettelyn tarpeesta (KESELY/18/2019), Winda Power Oy, Hautakankaan tuulivoimapuisto, Kinnula

Lisätiedot

Hankevastaava on tehnyt sopimukset ja esisopimukset yksityisten maanomistajien kanssa.

Hankevastaava on tehnyt sopimukset ja esisopimukset yksityisten maanomistajien kanssa. PÄÄTÖS Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn tapauskohtaisesta soveltamisesta Pvm.: 28.10.2013 Dnro: POPELY/26/07.04/2013 HANKE Sauviinmäen tuulipuisto, Haapajärvi HANKKEESTA VASTAAVA Infinergies Finland

Lisätiedot

KYTÖLÄN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

KYTÖLÄN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A ALAVIESKAN KUNTA KYTÖLÄN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA MUISTUTUSTEN VASTI FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P21191 MUISTUTUSTEN VASTI Sisällysluettelo 1 Aino Tammela...

Lisätiedot

PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTARVETTA KOSKEVASSA ASIASSA; PERNAJAN SAARISTON VESIHUOLTOPROJEKTI, LOVIISA

PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTARVETTA KOSKEVASSA ASIASSA; PERNAJAN SAARISTON VESIHUOLTOPROJEKTI, LOVIISA Päätös Dnro UUDELY/20/07.04/2011 14.11.2011 Julkinen Pernajan saariston vesiosuuskunta c/o Juhani Räty (saantitodistus) Sarvisalontie 1055 07780 Härkäpää PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN

Lisätiedot

ISO-KALAJÄRVI, RANTA-ASEMAKAAVA Ranta-asemakaava koskee Juhtimäen kylän (407), tilaa Metsäkestilä (2-87)

ISO-KALAJÄRVI, RANTA-ASEMAKAAVA Ranta-asemakaava koskee Juhtimäen kylän (407), tilaa Metsäkestilä (2-87) Liite 5 / Ymp.ltk 21.1.2014 / 8 ISO-KALAJÄRVI, RANTA-ASEMAKAAVA Ranta-asemakaava koskee Juhtimäen kylän (407), tilaa Metsäkestilä (2-87) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 21.1.2014 IKAALISTEN KAUPUNKI

Lisätiedot

PALTAMON KUNTA Tekniset palvelut

PALTAMON KUNTA Tekniset palvelut 1 (8) Tekniset palvelut asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Paltamon kirkonkylän asemakaava-alueen korttelit 22, 23 ja 27 sekä niihin liittyvät vesi-, liikenne- ja viheralueet. Suunnittelualue

Lisätiedot

Korvennevan tuulivoimapuisto

Korvennevan tuulivoimapuisto SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OTSOTUULI OY Korvennevan tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY N117 x 12 x HH141 + G128 x 33

Lisätiedot

1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 (5) RAUTALAMMIN KUNTA KUNINKAANSAARI, NIINVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS-

Lisätiedot

Hankilannevan tuulivoimahanke, Haapavesi ja Kärsämäki

Hankilannevan tuulivoimahanke, Haapavesi ja Kärsämäki S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A PUHURI OY Hankilannevan tuulivoimahanke, Haapavesi ja Kärsämäki Valokuvasovitteet Päivitys 9.2.2015, kuva 6 lisätty FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P21293 FCG SUUNNITTELU

Lisätiedot