HUMALA- HUMULUS LUPULUS- METSÄN SUSI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HUMALA- HUMULUS LUPULUS- METSÄN SUSI"

Transkriptio

1 HUMALA- HUMULUS LUPULUS- METSÄN SUSI Humala on köynnöstävä kasvi joka kuluu samaan lahkoon kuin nokkonen ja jalava. Lahkon kasvit ovat sukua hampulle -kannabikselle. Humala on yksineuvoinen eli kaksikotinen. Hede- ja emikukat ovat eri kasveissa. Humalatarhoissa tarvitaan vain emikasveja joihin kukat muodostuvat. Kukintojen lupuliinirauhaset sisältävät pieniä hartsikiteitä ja eteerisiä öljyjä. Kiteet sisältävät alfa- ja betahappoja. Alfahapot tuottavat katkeruuden ja vaikuttavat oluen säilyvyyteen betahapot vaikuttavat aromiin Apotti Adalhardin laatimissa ohjeissa luostarin vuokraviljelijöiden velvollisuuksiin kuului mm. polttopuun ja humalan villihumalan - keräily.viljelijän oli annettava portinvartijalle 1/10 luostariin toimitetusta maltaasta. Sama sääntö koski humalia. Humalia käytettiin siis oluen valmistuksessa mutta käytettiinkö niitä säilyvyyden parantamiseksi vai aromin vuoksi? Seuraava kirjallinen maininta löytyy toisesta benediktiiniluostarista Rupertsbergistä. Vuonna 1150 abbedissa Hildegard kirjoittaa Physica sacra- kirjassaan: Humalan katkeruus auttaa puhdistamaan juomia joihin sitä lisätään. Jos halutaan valmistaa olutta ohrasta ilman humalia on lisättävä runsaasti jalavan lehtiä ja sen jälkeen keitettävä sitä. Hildegardin teksti kertoo meille että vierrettä keitettiin ja siihen lisättiin humalia säilymisen parantamiseksi. Humalien käyttö oli siis tähän aikaan jo yleistä ja on varmaa että humalia myös viljeltiin. Pohjois-Saksasta tuli merkittävä humaloidun oluen viejä 1200-luvun loppupuolella. Alankomaissa otettiin luvun alussa mallia Saksasta ja siellä otettiin myös humala käyttöön. Alankomaista humala levisi myöhemmin saman vuosisadan aikana Englantiin. Englannissa humala sai kamppailla kauan muilla kasveilla maustetun ale n kanssa. Englannin kielessä ale merkitsi humaloimatonta ja beer humaloitua olutta. HISTORIAA Humalalla on aikojen kuluessa ollut monta muutakin käyttötarkoitusta kuin oluen maustaminen ja sen säilyvyyden parantaminen. Lehtiä, kukintoja ja mahlaa on käytetty väriaineena. Varsista on valmistettu köyttä, säkkikangasta ja paperia. Humalaa on käytetty nahan parkitsemiseen ja humalan tuhkaa on käytetty böömiläisen lasin valmistuksessa. Mysteeriksi jää, milloin olutta ymmärrettiin keittää humalan kanssa. Humulonit eivät ole kovin vesiliukoisia, vaaditaan minuutin keitto jotta ne isomerisoituvat ja muuttuvat liukoiseen isohumuloni-muotoon. Ehkä vastaus unohtui keskiaikaisten kankaidenvärjääjien keittopatoihin? Humalasta löytyy roomalaisten ajalta vain lyhyt historioitsija Plinyn maininta. Ensimmäinen maininta humalasta oluen yhteydessä on vuodelta 822, Corveyn benediktiini-luostarista Weser-joen varrelta, Saksasta.

2 JALOSTUS JA KASVATUS pakattu 85 kilon säkkeihin eli taskuihin. Ne lähtevät joko suoraan panimoille tai jatkokäsittelyyn Hulmala on monivuotinen kasvi joka voi tuottaa versoja jopa vuotta. Kasvin juuret ulottuvat jopa 4 metrin syvyyteen. Joka kevät kasvi versoo juuresta ja kasvaa tukinarujen varassa yli 5 metrin korkeuteen. Neljän kuukauden kasvukauden jälkeen, hehtaarilta humalaviljelmää saadaan noin 25 tonnia vihreää kasvustoa josta noin puolet on kukintoja. Humala on altis erillaisille hometaudeille sekä hyönteisille ja on sen vuoksi vaativa viljelykasvi. Taskuja Humalat voidaan myös puristaa pelleteiksi ja pakata ilmatiiviiseen folioon. Kukinto on erittäin herkkä pilaantumaan hapen vaikutuksesta. Kaikki humalalajikket eivät kasva korkeiksi köynnöksiksi. Ylä-ja alakuvassa uusi englantilainen kääpiölajike. Isot panimot lorauttavat humalan olueen vihreänä hillona eli uutteena tai sitten puristettuina pelletteinä. Uusien lajikkeiden myötä alfa-ja betahappojen saanto on parantunut niin että tarvittavien humalien määrä on pienentynyt. Tilanne on johtanut alan ylituotantoon ja humalaviljelmien lopettamiseen. Asiaa ei paranna bulkkioluiden mitättömät katkeropitoisuudet. VILJELYALUEET Isossa-Britanniassa humalat poimitaan syyskuussa. Köynnös kaadetaan metrin korkeudelta ja levitetään maahan. Siitä poimuri noukkii ne ja erottelee kukinnot varresta ja lehdistä. Kukinnot on kuivattava parin tunnin sisällä muuten ne pilaantuvat. Tuore kukinto susältää 80% vettä, kuivauksessa kosteuspitoisuus alenee noin 10 prosenttiin. Perinteisesti ne on kuivattu uuneissa ja Taloudellisesti tärkeimmät viljelyalueet sijaitsevat Englannissa : Kent, Weald,Worcester,Hereford. Etelä- Saksassa, Tsekeissä ja Slovakiassa Pohjois-Amerikassa tuotanto on keskittynyt lähinnä Washingtonin osavaltion Yakimalaaksoon ja Oregonin Willamettalaaksoon. Eteläisellä pallonpuoliskolla humalaa kasvatetaan Australiassa, Tasmaniassa ja Uudessa-Seelannissa.

3 KATKEROAINEET Humalan antama katkeruus toimii oluessa vastakohtana maltaan makeudelle. Katkeroaineet liukenevat olueen keittovaiheessa. Syntyneet isoalfa-hapot ovat liukoisia ja stabiileja. Humalista on erotettu viisi erilaista alfa-happoa joista humuloni on yksi. Humalien sisötämät beta-hapot antavat myös olueen katkeruutta. Beta-hapot oksidoituvat hapen vaikutuksesta ja syntyneet yhdisteet tuntuvat suussa katkerilta, kuitenkin miedompina kuin alfa-hapot. Katkeroarvoja mitataan IBU yksiköllä. Yksi IBU tarkoittaa 1 milligrammaa isomerisoituja alfa-happoja yhdessä litrassa vettä tai olutta. Suuri IBU arvo ei aina tarkoita katkerampaa olutta. Suu aistii oluen katkerot eritavalla vaaleassa lageroluessa kuin täyteläisessä, maltaisessa stoutissa. Plevnan Siperia ei siis 100 IBUn rvollaan ole kolme kertaa katkerampi kuin Pilsner Urquell. AROMIAINEET Humala antaa olueen muutakin kuin katkeruutta. Kukinto sisältää 0,5 3.0 prosenttia eteerisiä öljyjä jotka antavat oman, jokaiselle lajikkeelle tyypillisen tuoksun ja maun. Aromihumalat lisätään yleensä keiton loppuvaiheessa. Yleensä saanto on prosentin luokkaa, joka pienenee mitä pidempi keittoaika on. Jos halutaan saada mahdollisimman paljon aromia irti humalista, on humalat lisättävä keiton jälkeen eli olut kuivahumaloidaa. Humalan sisältämiä öljyjä ei usein sellaisenaan löydy valmiista oluesta. Käymisessä ja hapettumisessa syntyvät yhdisteet ovat niitä jotka antavat humalan tuoksun. Kuivahumalointi on kuitenkin poikkeus, siinä öljyt säilyvät muuttumattomina. Tutkijat eivät ole osanneet jäljitellä humalan antamaa tuoksua pelkillä kemiallisilla ainesosilla. He olettavat että humalan tuoksu syntyy usean yhdisteen yhteisvaikutuksesta. Humalista on löydetty yli 250 erilaista eteeristä öljyä. Näistä noin 20 ilmaisee humalan potentiaalin oluen humaloinnissa. Ainesosat jaetaan kolmeen ryhmään: hapettumisessa syntyneet yhdisteet, kukkaiset-esteri-yhdisteet sekä sitrus-pihka-yhdisteet. Humalan antama katkeruus keskitäyteläisessä vaaleassa oluessa: Alfa-happojen määrä prosentteina g/ 3-5 % 6-7 % 8-9 % % humalia 15 g lievästi 30 g hyvin lievästi lievästi paljon 60 g lievästi paljon erittäin paljon POHJOIS-AMERIKKALAISIA LAJIKKEITA Katkerohumalia: Eroica, Galena, Nuggett Aromihumalia: Amarillo, Backa, Bramling Cross, Cascade, Columbia, Eastwell Golding, Elsasser, Fuggle, Hallertau Mittelfrüher Hersbrucker, Liberty, Mt. Hood, Saaz, Spalter, Styrian Golding, Tettnanger, Willamette Katkero-ja aromihumalia: Aquila, Banner, Blue Northern Brewer, Brewer's Gold Bullion, Centennial, Chinook, Cluster, Northdown Northern Brewer, Olympic, Perle, Saxon ENGLANTILAISIA LAJIKKEITA Katkerohumalia: Wye Challenger, Wye Northdown, Target, Admiral Aromihumalia: Goldings, Progress Katkero-ja aromihumalia: First Gold, Fuggles

4 SAKSALAISIA LAJIKKEITA Aromihumalia: Hersbrucker, Hallertau Mittelfrüh, Tradition, Spalt, Select,Tettnanger. FUGGLES Richard Fuggle monisti tämän lajikkeen vuonna 1875 Kentissä. Se on traditionaalinen ja sitä on yleisesti käytetty Goldings-humalan rinnalla. Alfa-happopitoisuus on varsin alhainen (n.50%) se antaa kuitenkin olueen pitkän jälkimaun, tasapainoisuutta ja hyvän juotavuuden. Fuggles käy kaikkin ale-oluihin. Erinomaista se on varsinkin porttereissa ja stouteissa. Humalaa käytetään usein kuivahumalointiin jolloin se antaa oman yksilöllisen luonteensa olueen. Fuggles antaa myös maanläheisiä tuoksuja. Lisää tätä olutta -tunnetta. GOLDINGS Golding-humala muodostuu ryhmästä traditionaalisia lajikkeita joita on viljelty jo kauan aikaa. Cobbs, Amos, Early Bird, Eastwell Golding, Bramling, Canterbury Golding ja Mathons. Humalat ovat saaneet nimensä joko kasvattajan tai alueen seurakunnan mukaan. Kaikki muut paitsi Mathons ovat Itä-Kentin alueelta. Goldings omaa ehkä tyypillisimmän englantilaisen humalan tuoksun. Humalaa lisätään keiton aikana tai kuivahumaloinnissa. Myös lager-oluita voi jälkihumaloida Goldingsilla. Goldingsin tuoksussa on sitrusta, kukkia; orvokkia ja aprikoosia. Suurimpina anoksina humala antaa vahvan appelsiinin ja marmeladin tuoksuja. Goldings humalan luonne riippuu kasvualueesta. Yhdysvalloissa kasvatettu on yleiskäyttöinen lajike. Slovenialainen Styrian Goldings on tosi asiassa Fuggles lajike. Alfla-happo pitoisuus 4.4 ~ 6.7% Beta-happo pitoisuus 1.9 ~ 2.8% Alfa-Beta suhde 2.1 ~ 2.6 :1 Co-humuloni (% ) 26 ~ 32% Kok.öljy, ml/100g (kuiva) 0.8 ~ 1.0 CASCADE Fuggles Alfa-happo pitoisuus 3.0 ~ 5.6% Beta-happo pitoisuus 2.0 ~ 2.7% Alfa-Beta suhde 1.5 ~ 2.2 :1 Co-humuloni (% alfahapoista) 29 ~ 30% Kok.öljy, ml/100g (kuiva) 0.7 ~ 1.1 Cascade humala on jalostettu Fuggles-humalasta. Se oli ensimmäinen Pohjois-Amerikkalainen aromihumala kaupallisessa käyttössä. Markkinoille se tuli vuonna 1972 ja on siitä asti ollut Yhdysvaltalaisten pienpanimoiden suosituin humalalajike. Erinomainen myös kuivahumaloinnissa. Cascade antaa aromin lisäksi myöa tasapainoisen katkeruuden. Tuoksu on miellyttävä, sitrusmainen, kukkainen, ja mausteinen. Makuun se antaa greipppiä.. Alfla-happo pitoisuus % Beta-happo pitoisuus % Alfa-Beta suhde - Co-humuloni (% ) 33-40% Kok.öljy, ml/100g (kuiva)

5 WILLAMETTE Englantilaisen Fuggles-humalan hybridi. Kaupalliseen käyttöön Willamette otettiin vuonna 1976 ja on tällä hetkellä Yhdysvaltojen vijellyin aromihumalalajike, Aromihumala jonka tuoksu on miellyttävä, melko mieto, hieman mausteinen, hedelmäinen ja maanläheinen. Alfla-happo pitoisuus % Beta-happo pitoisuus % Alfa-Beta suhde - Co-humuloni (% ) 30-35% Kok.öljy, ml/100g (kuiva) SAAZ Euroopan tunnetuin aromihumalalajike on saanut nimensä Böömissä sijaitsevasta Zatecista. Humala antaa puhtaan ja raikkaan tuoksun. Maanläheinen, mausteinen. Alfla-happo pitoisuus % Beta-happo pitoisuus % Alfa-Beta suhde 1: Co-humuloni (% ) 24-28% Kok.öljy, ml/100g (kuiva) CHINOOK Chinook tuli kaupalliseen jakeluun vuonna Yleinen humalalajike Yakimalaaksossa. Voimakas karkerohumala. Hieno sitrusmainen ja kukkainen tuoksu. Alfla-happo pitoisuus 12-14% Beta-happo pitoisuus % Alfa-Beta suhde - Co-humuloni (% ) 29-34% Kok.öljy, ml/100g (kuiva) Esimerkkejä vain yhden humalalajikkeen käytöstä: Fullers Goldings Hop Back s Summer Lightning -Goldings Hogs Back s T.E.A - Goldings Brakspear s Coniston Bluebird -Challenger Adnams Broadside - First Gold Caledonian s Golden Promise - Target Kääpiölajike Bramling Cross

6 HUMALA SUOMESSA Humalaa on Suomessa viljelty keskiajalta lähtien, ja sen onkin ensimmäisiä puutarhakasvejamme. Maunu Eerikinpojan maalaissa 1347 ja Kristofferkuninkaan laissa 1442 on määräykset humalan kasvattamisesta ja sen laiminlyönnin seurauksista. Nämä lait kumottiin meillä vasta Humalaa kasvaa maassamme myös luonnonvaraisena, harvinaisena rantalehdoissa, jopa Rovaniemen seuduille asti. Elias Lönnrot tiesi humalalle monenlaista käyttöä Flora Fennicassaan, jonka hän julkaisi 1866 yhdessä Lapinlahden sairaalan ylilääkäri Theodor Saelanin kanssa: Hedelmä vatsaa vahvistava. Käyt. keitettynä kääreiksi ajettumisiin ja ulkonaisiin vaivoihin, myöski vatsalle vävähtämisissä madoista j.n.e. Siemeniä nautitaan vatsan kovuudessa ulostuttavana tahi pehmentävänä aineena. Sekoitetaan yleisesti kaljaan ja olueen, karvaudellansa estämään happanemista ja lisäämään voimaa. Sen ensimmäisiä taimia, ehkä vähemmän maukkaita, taidetaan keväällä syödä, ja ovatki terveellisiä. Ist. paraasti kiviperään. Juuria pitää löyhällä mullalla mullattaman, sevästettämän, perattaman j.n.e. Humalan kaupallista kasvatusta on yritetty useasti, kompastuskivenä on ollut ylituotanto Euroopassa ja osaltaan myös alhaiset alfa-happo pitoisuudet. Suurin syy humalaviljelmien puuttumiseen on myös lyhyt kasvukausi. Webbisivuja: Kirjalliset lähteet: Charlie Papazian: The Complete Joy of Home Brewing Martyn Cornell: BEER The Story of the Pint Michael Jackson: Olutta Tapio Lundell 2006 Maatiainen ry:n hallitus on valinnut vuoden 2006 maatiaiskasviksi humalan. Target

7 SYYSKUUN MAISTELU KOLME OLUTTA NELJÄ HUMALALAJIKETTA STADIN PANIMO-AMERICAN PALE ALE Kullanvärinen, suodattamaton täysmallaspintahiivaolut, joka on humaloitu amerikkalaisella käpyhumalalla. Tuoksu on runsaan humalainen - amerikkalaiset käpyhumalat tuovat sitrus- sekä pihka-aromeita. Maku on hedelmäisen maltainen - pintahiiva tuo hedelmäisyyttä ja mallaspohja antaa monipuolisen rungon. Jälkimaku on selkeän katkera - katkerohumalaa on käytetty reippaasti. Väri_ Tuoksu Maku/ suuntuntuma Jälkimaku Yleisvaikutelma Amerikkalaistyyppinen Pale Ale Alkoholipitoisuus: 5,2 t-% Kantavierre: 13,3 p-% Katkeruus: 40 IBU Maltaat: pilsner-, münchener- ja wienermallas Humalat: Amarillo käpyhumala. Väri_ Tuoksu Maku/ suuntuntuma Jälkimaku Yleisvaikutelma MOORTGAT - DUVEL Duvelin tuoksu on erittäin hedelmäinen. Puhdasta humalan tuoksua. Olut on kuiva, melko kevyttä. Katkeroa kohtuullisesti. Belgialainen vahva kultainen ale Alkoholipitoisuus: 8,5 t-% Katkeruus: IBU Maltaat: vaaleamallas Humalat: Styrian Goldings ja Saaz Okells Aile on väriltään tumma pintahiivaolut. Sen täyteläisessä maussa aistii lakritsin ja kahvin aromeja. Kuivahumalointi korostuu oluen jälkimaussa. Oluen valmistuksessa on käytetty useita eri mallaslaatuja: vaaleaa mallasta, kristallia, tummaa, suklaata ynnä hyppysellinen turvemallasta. Olut on jälkihumaloitu kolmella lajikkeella Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta. Traditionaalinen porter Alkoholipitoisuus: 4,8 t-% Katkeruus:? IBU Maltaat: vaaleaa mallasta, kristalli-, tummaa-, suklaa- ja turvemallasta Humalat: Cascade, Willamette ja Styrian Goldings Väri_ Tuoksu Maku/ suuntuntuma Jälkimaku Yleisvaikutelma

Tähti IV 5,2% 5,50/0,5 4,00/0,3

Tähti IV 5,2% 5,50/0,5 4,00/0,3 Koskipanimo Oy on toiminut Tampereella Ravintola Plevnan yhteydessä vuodesta 1994. Panimo tunnetaankin paremmin Plevna-nimellä. Panimon vuosituotanto n. 1600 hl. Vuoden 1999 loppuun Koskipanimo valmisti

Lisätiedot

Vuonna 2010 kilpailussa on neljä sarjaa: pohjahiivaoluet, pale ale, imperial stout ja belgialainen vahva vaalea pintahiivaolut

Vuonna 2010 kilpailussa on neljä sarjaa: pohjahiivaoluet, pale ale, imperial stout ja belgialainen vahva vaalea pintahiivaolut Valtakunnallinen kotiolutkilpailu 2010 Perinteisen Oluen Seura jatkaa Suomen Kotiolutyhdistyksen toimintaa järjestämällä viidennentoista kerran valtakunnallisen kotiolutkilpailun kaikille kotiolutta harrastuksenaan

Lisätiedot

Humala-hankkeen tuloksista: kemialliset analyysit

Humala-hankkeen tuloksista: kemialliset analyysit Humala-hankkeen tuloksista: kemialliset analyysit Juha-Matti Pihlava Luonnonvarakeskus Uudet liiketoimintamahdollisuudet 31600 Jokioinen Puh. 029 532 6439 juha-matti.pihlava@luke.fi Humalan luokittelu

Lisätiedot

Oluen valmistus. Heikki Eräsalo Laatupäällikkö Pyynikin käsityöläispanimo Oy

Oluen valmistus. Heikki Eräsalo Laatupäällikkö Pyynikin käsityöläispanimo Oy Oluen valmistus Heikki Eräsalo Laatupäällikkö Pyynikin käsityöläispanimo Oy Historiaa Vanhin säilynyt olutresepti ~2000 eaa. Muinaisesta Mesopotamiasta 1 Hammurabin laki ~1700 eaa. 2 Olutta ylihintaan

Lisätiedot

Rökporter 6% 6,00/0,4. Coffee Stout 6% 6,00/0,4. camarillo 4,7% 5,50/0,4. Örebro Bitter 5,8% 5,50/0,4

Rökporter 6% 6,00/0,4. Coffee Stout 6% 6,00/0,4. camarillo 4,7% 5,50/0,4. Örebro Bitter 5,8% 5,50/0,4 HANAOLUET Nils Oscar Company AB Kalasöl 5,2% 5,50/0,5 3,50/0,3 Rökporter 6% 6,00/0,4 Coffee Stout 6% 6,00/0,4 Närke Kulturbryggeri camarillo 4,7% 5,50/0,4 Örebro Bitter 5,8% 5,50/0,4 Julita S 11-24 5 %

Lisätiedot

PERUSRYPÄLETTÄ. Harri Juutilainen

PERUSRYPÄLETTÄ. Harri Juutilainen KOLME VALKOISTA PERUSRYPÄLETTÄ Harri Juutilainen 21.4.2008 2008 1 Lajikkeet ja valkoviinityypit Maailmassa on satoja viiniköynnöslajikkeita, mutta vain harvoilla on taloudellista merkitystä. Tänään maistelussa

Lisätiedot

Marjut Mäntymaa. Ylen suuri olutopas

Marjut Mäntymaa. Ylen suuri olutopas Marjut Mäntymaa Ylen suuri olutopas 2 Ylen suuri olutopas O lut on yhtä vanha kuin sivistys. Näin lukee maailmankuulun olutasiantuntijan Michael Jacksonin Suuren olutoppaan takakannessa. Hyvin pitkään

Lisätiedot

Bastioni Höpken on osa Suomenlinnan vanhinta linnoitusosaa. KLP 0,33 l

Bastioni Höpken on osa Suomenlinnan vanhinta linnoitusosaa. KLP 0,33 l Unescon maailmanperintökohteessa, Suomenlinnan saarella, tehdään oluita ja siidereitä tinkimättömällä ammattitaidolla. Noudatamme parhaita valmistusperinteitä ja hyödynnämme nykyaikaisia menetelmiä. Tässä

Lisätiedot

Humalakäpyjen laatuominaisuuksista

Humalakäpyjen laatuominaisuuksista Humalakäpyjen laatuominaisuuksista Juha-Matti Pihlava Luonnonvarakeskus Tuotantojärjestelmät Elintarvikkeiden prosessointi ja laatu 31600 Jokioinen Puh. 029 532 6439 juha-matti.pihlava@luke.fi Humalakäpyjen

Lisätiedot

Kuivahumaloitu, trooppisen hedelmäinen IPA, jossa pitkä, kuiva jälkimaku. Zorrokin tykkää Zerosta! The Fundamental Blackhorn 11%

Kuivahumaloitu, trooppisen hedelmäinen IPA, jossa pitkä, kuiva jälkimaku. Zorrokin tykkää Zerosta! The Fundamental Blackhorn 11% Slottskällans Bryggeri, Ruotsi Nelson 4,5% Aromaattinen, uusiseelantilaisella Nelson Sauvin hittihumalalla humaloitu konstailematon ja raikkaan katkera lager. Olut, jota kaikkien janoisten sankarilla Kari

Lisätiedot

Nøgne Ø, Norja Bierbrouwerij Emelisse, Hollanti Nils Oscar Company, Ruotsi

Nøgne Ø, Norja Bierbrouwerij Emelisse, Hollanti Nils Oscar Company, Ruotsi Nøgne Ø, Norja #100 10% 10,00/0,5 Ibseniläinen tulkinta Imperial IPAsta tai barley winesta, ihan kuinka haluat. Syvän hedelmäinen ja massiivisen humaloitu taideteos, jonka arvo kestää vuodesta toiseen

Lisätiedot

Määrittelydokumentti. Olutkortisto

Määrittelydokumentti. Olutkortisto Määrittelydokumentti Olutkortisto Juuso Hyvönen juuso.hyvonen@cs.helsinki.fi Ohjaaja Pekka Mikkola HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Ohjelmoinnin harjoitustyö, 12.9.2010 1 1 Ohjelman

Lisätiedot

Lucky Jack 4,7% /0,33. Betty Brown 4,7% /0,33. Hoppy Joe 4,7% /0,33. Konrads Stout 10,4% /0,33

Lucky Jack 4,7% /0,33. Betty Brown 4,7% /0,33. Hoppy Joe 4,7% /0,33. Konrads Stout 10,4% /0,33 Lervig Aktiebryggeri, Norja Lucky Jack 4,7% /0,33 Meripihkan punertava, keskitäyteläinen, raikkaan sitruksinen jenkkityylin pale ale, jossa kuiva, pitkä jälkimaku. Yksinkertainen, hieno olut. Betty Brown

Lisätiedot

Slottskällans Bryggeri, Ruotsi

Slottskällans Bryggeri, Ruotsi Slottskällans Bryggeri, Ruotsi Freedom IPA 6,5% / 0,5 Tummanpunerva, amerikkalainen ja ylpeä siitä. Runsaasti maltaan makeutta, pelottava määrä trooppista humalaa. Vapaus, veljeys ja HUMULUS LUPULUS niihin

Lisätiedot

NEUVOSTON ASETUS (ETY) N:o 2081/92. REKISTERÖINTIHAKEMUS : 5 artikla ( ) 17 artikla (x) Asiakirjan kansallinen numero:

NEUVOSTON ASETUS (ETY) N:o 2081/92. REKISTERÖINTIHAKEMUS : 5 artikla ( ) 17 artikla (x) Asiakirjan kansallinen numero: NEUVOSTON ASETUS (ETY) N:o 2081/92 REKISTERÖINTIHAKEMUS : 5 artikla ( ) 17 artikla (x) FI/06/97/50730400.W00 (DE) SAN( ) SMM(x) Asiakirjan kansallinen numero: 1. Jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen:

Lisätiedot

19.12.2014 1 (6) KAUSITUOTTEET. Oluet ja siiderit. Joulu- ja talvioluet JOULUKUU

19.12.2014 1 (6) KAUSITUOTTEET. Oluet ja siiderit. Joulu- ja talvioluet JOULUKUU 19.12.2014 1 (6) KAUSITUOTTEET Oluet ja siiderit Joulu- ja talvioluet KB141201 pinta- tai pohjahiivaolut täydentävä pienpanimo-olut enintään 0,75 litraa Suomi muut vaatimukset Jouluisuus ja/tai talvisuus

Lisätiedot

Olut on aivan kuin rakkaus. Sen puutteen huomaa. Ja kuten tunnettua, myös rakkaus on innoittanut lauluntekijöitä, runoilijoita, säveltäjiä ja muita

Olut on aivan kuin rakkaus. Sen puutteen huomaa. Ja kuten tunnettua, myös rakkaus on innoittanut lauluntekijöitä, runoilijoita, säveltäjiä ja muita Olut on aivan kuin rakkaus. Sen puutteen huomaa. Ja kuten tunnettua, myös rakkaus on innoittanut lauluntekijöitä, runoilijoita, säveltäjiä ja muita itsensäilmaisijoita kautta vuosituhansien. Myös tämä

Lisätiedot

Helena Rantasuo: Viinimaistelu 19.11.2012

Helena Rantasuo: Viinimaistelu 19.11.2012 Helena Rantasuo: Viinimaistelu 19.11.2012 Emiliana Late Harvest Sauvignon Blanc 2011, Chile Brown Brothers Orange Muscat & Flora 2010, Australia Willi Opitz Cuvee Beerenauslese 2008, Itävalta Château Carsin

Lisätiedot

30.12.2015 1 (8) KAUSITUOTTEET JOULU- JA TALVIOLUET SEKÄ SIIDERI

30.12.2015 1 (8) KAUSITUOTTEET JOULU- JA TALVIOLUET SEKÄ SIIDERI 30.12.2015 1 (8) KAUSITUOTTEET JOULU- JA TALVIOLUET SEKÄ SIIDERI HUOM! Kumppaniverkkouudistuksesta johtuen näihin hakuihin voi jättää tarjouksia aikaisintaan 4.1.2016. Oluet Joulu- ja talvioluet KB160101

Lisätiedot

Green Flash Brewing, USA

Green Flash Brewing, USA Green Flash Brewing, USA Le Freak 9,2% 20,00/0,66 Olutmaailman kuuminta hottia, olkaa hyvät: Imperial IPA meets belgialainen trippel! Kaksi toisistaan tyystin poikkeavaa hiivakantaa ja annos ennakkoluulottomuutta

Lisätiedot

Munskänkarna 12.11.2012

Munskänkarna 12.11.2012 Munskänkarna 12.11.2012 Riistaviinit Yleisesti riistaviineistä Yleisesti riistaa pidetään juhlaruokana ja sen kanssa avataan yleensä laatuviini. Riistan voimakkaaseen makuun sopivat useimmissa tapauksissa

Lisätiedot

17.12.2013. - Tarkka oluttyyppi mainittava tarjouksessa. - Muu kuin bock-, doppelbock- tai eisbock-tyyppinen olut.

17.12.2013. - Tarkka oluttyyppi mainittava tarjouksessa. - Muu kuin bock-, doppelbock- tai eisbock-tyyppinen olut. 1/6 17.12.2013 AUSITUOTTEET OLUET JA -SIIDERIT Joulu- ja talvioluet JOULUUU B131201 pohjahiivaolut täydentävä lager: vaalea enintään 5,7 tilavuusprosenttia enintään 0,5 litran lasipullo. - Vaalea lager-olut

Lisätiedot

ROSE. Vuosikerta Rypäleet: Grenache 50% Cinsault 30% Syrah 20%

ROSE. Vuosikerta Rypäleet: Grenache 50% Cinsault 30% Syrah 20% Vuosikerta Grenache 50% Cinsault 30% Syrah 20% Käyminen pysäytetty 7-8 g/l jäännössokeripitoisuuden kohdalle. Vaalean lohenpunainen kaunis väri. Raikas ja aromaattinen tuoksu, jossa selkeästi havaittavissa

Lisätiedot

Kuva 2 Suomyrtti ALKUPERÄALUE: Pohjois-Eurooppa ja Lähi-Itä TYYPPI: Monivuotinen köynnös KORKEUS: jopa 2 m

Kuva 2 Suomyrtti ALKUPERÄALUE: Pohjois-Eurooppa ja Lähi-Itä TYYPPI: Monivuotinen köynnös KORKEUS: jopa 2 m Humulus lupulus P ikkukylien oluenpanijat ovat aina osanneet hyödyntää polunvarsien kasvillisuutta. Mesiangervo (Filipendula ulmaria) ja suomyrtti Myrica gale) oluelle makua japaransivat sen säilyvyyttä,

Lisätiedot

2000-2012 Kaikki oleellinen oluesta ja olutkulttuurista jo yli vuosikymmenen!

2000-2012 Kaikki oleellinen oluesta ja olutkulttuurista jo yli vuosikymmenen! OLUTVERKKO 2000-2012 Kaikki oleellinen oluesta ja olutkulttuurista jo yli vuosikymmenen! Olutverkko Olutuutisia Olutarvioita Kausioluet Lonkero- ja siideriarvioita Miedot Olut Ravintoloissa Sahtivahti

Lisätiedot

I IV III. Viinin nimi Rypälelajike Tuottaja Myyjä Äänet Sijaluku. Vilkaise muutamaa, illan aikana kuultua kommenttia.

I IV III. Viinin nimi Rypälelajike Tuottaja Myyjä Äänet Sijaluku. Vilkaise muutamaa, illan aikana kuultua kommenttia. 1 2 3 4 5 6 Viinin nimi Rypälelajike Tuottaja Myyjä Äänet Sijaluku Zuccardi Serie A Torrontés Torrontés Zuccardi, Salta Alko Oy 590277 Terrazas de los Andes Reserva Chardonnay Chardonnay Terrazas de los

Lisätiedot

Yhdysvaltojen valkoviinit. 14.03.2012 Maria Siikanen

Yhdysvaltojen valkoviinit. 14.03.2012 Maria Siikanen Yhdysvaltojen valkoviinit 14.03.2012 Maria Siikanen Historia Siirtolaiset huomasivat viiniköynnöksen viihtyvän maassa Rypäleet makeita, mutta oudon makuisia Vinifera ei menestynyt Phylloxera Kuumat ja

Lisätiedot

NEUVOSTON ASETUS (ETY) N:o 2081/92. REKISTERÖINTIHAKEMUS : 5 artikla ( ) 17 artikla (x) Asiakirj an kansallinen numero :

NEUVOSTON ASETUS (ETY) N:o 2081/92. REKISTERÖINTIHAKEMUS : 5 artikla ( ) 17 artikla (x) Asiakirj an kansallinen numero : NEUVOSTON ASETUS (ETY) N:o 2081/92 REKISTERÖINTIHAKEMUS : 5 artikla ( ) 17 artikla (x) FI/06/97/5073 03 00.WOO (DE) SAN( ) SMM(x) Asiakirj an kansallinen numero : 1. Jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen:

Lisätiedot

Ruokatrendit 2014. Tuomo Tupasela, 22.5.2015, Hämeenlinna

Ruokatrendit 2014. Tuomo Tupasela, 22.5.2015, Hämeenlinna Ruokatrendit 2014 Tuomo Tupasela, 22.5.2015, Hämeenlinna Sisältö MTT Biotekniikka- ja elintarviketutkimus BIP/BMO tiimien EU-hankkeet Food Navigator Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus 20.5.2014

Lisätiedot

2014 Anikó Lehtinen ja Werner Söderström Osakeyhtiö

2014 Anikó Lehtinen ja Werner Söderström Osakeyhtiö 2014 Anikó Lehtinen ja Werner Söderström Osakeyhtiö Valokuvat Anikó Lehtinen Sanna Liimatainen Nana Reimer Sami Repo Liisa Valonen Sinebrychoffin kuva-arkisto Etukannen suunnittelu Antti Rastivo ja Anna

Lisätiedot

Pomares Tinto. Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz Douro, Portugal 13,5%

Pomares Tinto. Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz Douro, Portugal 13,5% Pomares Tinto Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz Douro, Portugal 13,5% Tuoksussa kypsää marjaa, vaniljaa ja paahteisuutta. Maku on pehmeän täyteläinen ja toistaa tuoksun aromit. Maukas viini

Lisätiedot

KIVIMÄENPUISTON ALPPIRUUSUTARHA

KIVIMÄENPUISTON ALPPIRUUSUTARHA KIVIMÄENPUISTON ALPPIRUUSUTARHA Tervetuloa vuonna 2000 2001 Kivimäenpuistoon rakennettuun Alppiruusutarhaan. Alppiruusutarhan tarkoituksena on esitellä kotimaisia rhododendronlajikkeita. Kanervakasviheimon

Lisätiedot

Mistä voit kerätä villiyrttejä?

Mistä voit kerätä villiyrttejä? Mistä voit kerätä villiyrttejä? Puhdas alue, lähellä ei ole tehtaita tai vilkkaita teitä. Lähimpään tiehen matkaa 50 100 metriä, pieniltä teiltä pölyn etäisyys. Ei alueilta, joilla on paljon typpeä, esim.

Lisätiedot

Olutklusterin kehittämishanke

Olutklusterin kehittämishanke Olutklusterin kehittämishanke Erikoiskasvien viljelyinfo 8.11.2018, Kalajoki Susanne Heiska, erikoistutkija Pienpanimolain muutos 2015 käynnisti pienpanimobuumin - Ei näytä laantumisen merkkejä Parin viime

Lisätiedot

Keräkaali. Keräkaali Premiere

Keräkaali. Keräkaali Premiere Bourbon F1 Tuotekoodi: 111001 100s 4,50 Castello F1 NiZ Tuotekoodi: 111101 100S 5.00 Coronet F1 Tuotekoodi: 111201 50s 4,50 Hyvänlaatuinen ja satoisa kesälajike. Muistuttaa ominaisuuksiltaan Balbroa. Kerä

Lisätiedot

Hunajaisen pehmeä ja maukas, pihkan sävyinen olut kaikkiin tilanteisiin! Maltaat: Pilsner, Munich, Vienna, Cara Plus ja Acidiculated Malt

Hunajaisen pehmeä ja maukas, pihkan sävyinen olut kaikkiin tilanteisiin! Maltaat: Pilsner, Munich, Vienna, Cara Plus ja Acidiculated Malt Lapin Panimo on käsityöläispanimo Rovaniemellä. Valmistamme pehmeitä, puhtaita ja helposti juotavia suodattamattomia oluita. Tuotteissamme ei ole mitään lisä- tai säilöntäaineita. Maista raikkaita oluitamme

Lisätiedot

Naantalin Viiniseura. Marraskuun viinipruuvi 16.11.2012. Tervehdys arvoisat viinin ymmärtäjät

Naantalin Viiniseura. Marraskuun viinipruuvi 16.11.2012. Tervehdys arvoisat viinin ymmärtäjät Marraskuun viinipruuvi 16.11.2012 Tervehdys arvoisat viinin ymmärtäjät Marraskuun pruuvi poikkesi selvästi perinteisistä Aurinkokammarissa pidetyistä pruuveista. Ensinnäkin paikka oli uusi tuttavuus, ainakin

Lisätiedot

Viognierin matkassa maailmalla. tasting-tilaisuus / Kaarina Tilli

Viognierin matkassa maailmalla. tasting-tilaisuus / Kaarina Tilli Viognierin matkassa maailmalla tasting-tilaisuus 26.2.2016 / Kaarina Tilli Perustietoja Kotiseutu Ranskassa pohjois-rhonen laaksossa, mutta viljellään Ranskassa myös Lanquedoc- Rousillon alueella Viitteitä,

Lisätiedot

Olutlista. Tsekkiläiset:

Olutlista. Tsekkiläiset: Olutlista Tsekkiläiset: Bohemia Regent, Prezident 6,0% 9,00 T š ekki Lager Kypsän maltainen tuoksu, jossa myös hieman voimaisuutta, ruohoa ja heinää. Pehmeä, kevyen hedelmäinen maku. Hieman voimainen ja

Lisätiedot

Talon punaviini House Red 4,50 / 12 cl 5,95 / 16 cl 28,00 / plo

Talon punaviini House Red 4,50 / 12 cl 5,95 / 16 cl 28,00 / plo VIINILISTA Punaviinit Red wines Talon punaviini House Red 4,50 / 12 cl 5,95 / 16 cl 28,00 / plo Condor Peak Malbec Argentiina Tuoksu: luumua, kirsikkaa Maku: keskitäyteläinen, paahteinen, tumman hedelmäinen

Lisätiedot

OLUTTA HANASA 0,5 l 0,33 l

OLUTTA HANASA 0,5 l 0,33 l Tykkääkkö nää oluesta? Ossaakko nää oulua? Pivon oluet ja siiderit on listattu selevällä Oulun murteella. Jos nää et sitä älyä, pyyä rohkiasti apua tiskin takkaa! OLTTA HANASA 0,5 l 0,33 l Karhu 5,40 4,00

Lisätiedot

Slottskällans Bryggeri, Ruotsi. Raasted Bryghus, Tanska

Slottskällans Bryggeri, Ruotsi. Raasted Bryghus, Tanska Slottskällans Bryggeri, Ruotsi Nelson 4,5% 6,00/0,5 Vaalea, reilusti humaloitu olut. Oluelle aromin antamat humalat tulevat Uudesta-Seelannista. Tulee länsinaapurista muutakin hyvää? kuin häähumua. Raasted

Lisätiedot

espanjalainen kikherne -chorizokeitto

espanjalainen kikherne -chorizokeitto espanjalainen kikherne -chorizokeitto aineet 40 ml oliiviöljyä 150 g chorizomakkaraa, hienonnettuna 175 g sipulia, hienonnettuna 50 g lehtiselleriä, hienonnettuna 100 g tuoretta pinaattia, pestynä ja hienonnettuna

Lisätiedot

13.12.2008 FI Euroopan unionin virallinen lehti L 336/37

13.12.2008 FI Euroopan unionin virallinen lehti L 336/37 13.12.2008 FI Euroopan unionin virallinen lehti L 336/37 OSA 4: SALAATTIEN SEKÄ KÄHÄRÄ- JA SILOENDIIVIEN KAUPAN PITÄMISEN VAATIMUKSET I. TUOTTEEN MÄÄRITELMÄ Nämä vaatimukset koskevat: seuraavien lajien

Lisätiedot

LAMMIN SAHTI -Suomen vanhin pienpanimo-

LAMMIN SAHTI -Suomen vanhin pienpanimo- LAMMIN SAHTI -Suomen vanhin pienpanimo- Lammin Sahti 7,5%. Aito perinteinen sahti Siideri 4,7%. Aito omenasiideri tuoreomenoista. Fillari 2,2%. Kevyt sitruunainen olut Naakka 7,0% Vahva ale PIHTLA ÕLLEKÖÖK

Lisätiedot

N:o 117 461. Huomautus: Jälkiruoat, makeiset ja niiden kaltaiset tuotteet. vähäenergiaiset tai lisättyä sokeria sisältämättömät

N:o 117 461. Huomautus: Jälkiruoat, makeiset ja niiden kaltaiset tuotteet. vähäenergiaiset tai lisättyä sokeria sisältämättömät N:o 117 461 Huomautus: Liite 1. Aineen E 952, syklaamihappo ja sen Na- ja Ca-suolat, käytettävät enimmäismäärät on ilmaistu vapaana happona. 2. Aineen E 954, sakariini ja sen Na-, K- ja Ca-suolat, käytettävät

Lisätiedot

7,0% KALEVA BREWING COMPANY

7,0% KALEVA BREWING COMPANY LAMMIN SAHTI Lammin Sahti 7,5%. Aito perinteinen sahti OmenaSiideri 4,7%. Aito omenasiideri tuoreomenoista. Pulu - Mansikkasiideri 4,7% Kuusamon mansikkatilan mansikkamehulla maustettu siideri. Naakka

Lisätiedot

Jättipalsamin torjuntaohje. Vieraslajit kuriin kummitoiminnalla Varsinais-Suomessa hanke v. 2010-2011

Jättipalsamin torjuntaohje. Vieraslajit kuriin kummitoiminnalla Varsinais-Suomessa hanke v. 2010-2011 Jättipalsamin torjuntaohje Vieraslajit kuriin kummitoiminnalla Varsinais-Suomessa hanke v. 2010-2011 Jättipalsamin tunnistaminen Jättipalsami (Impatiens glandulifera) Kukinto on pystyssä oleva terttu Kukkien

Lisätiedot

PIKKUPETUNIA (japaninkello) AMPPELIPETUNIA (Surfinia) AMPPELILOBELIA LUMIHIUTALE

PIKKUPETUNIA (japaninkello) AMPPELIPETUNIA (Surfinia) AMPPELILOBELIA LUMIHIUTALE AMPPELIPETUNIA (Surfinia) Suosittu amppelikukka, joka kukkii ahkerasti koko kesän. Sopii puolivarjoon tai aurinkoon. Kastele ja lannoita säännöllisesti. Käytetään myös parvekelaatikoissa ja maanpeittokasvina.

Lisätiedot

EL BUENO TONNICALA, POR FAVOR! Tuotekuvasto

EL BUENO TONNICALA, POR FAVOR! Tuotekuvasto EL BUENO TONNICALA, POR FAVOR! Tuotekuvasto TONNIKALAT oliiviöljyssä Tonnikalamme ovat maukkainta tonnikalan osaa eli sisäfileetä ja käyttämämme laadukas oliiviöljy huolella valittua. Calvo tarjoaa herkullisen

Lisätiedot

UUTTA: Substral Patch Magic Nurmikonpaikkaaja 3-i-1

UUTTA: Substral Patch Magic Nurmikonpaikkaaja 3-i-1 Oy Transmeri Ab Substral-tuotteet 2012 UUTTA: Substral Patch Magic Nurmikonpaikkaaja 3-i-1 Substral Patch Magic Nurmikonpaikkaaja 3-i-1 on kaljuuntuneen, jääpoltteen tai muuten vahingoittuneen nurmikon

Lisätiedot

Maatiaiskasvien tuotteistaminen. Merja Hartikainen, MTT ja Eeva-Maria Tuhkanen, MTT

Maatiaiskasvien tuotteistaminen. Merja Hartikainen, MTT ja Eeva-Maria Tuhkanen, MTT Maatiaiskasvien tuotteistaminen Merja Hartikainen, MTT ja Eeva-Maria Tuhkanen, MTT Maatiaiskasvit? Perinnekasvit? Kasvigeenivarat 1. Maatiaiset, maatiaiskasvit -Ei tieteellisesti jalostettuja viljelykasveja:

Lisätiedot

Juurten kasvaessa maassa ne parantavat maata

Juurten kasvaessa maassa ne parantavat maata Syväjuuriset kasvit Juuret KASVIEN TUOTTAMASTA BIOMASSASTA PUOLET SIJAITSEE JUURISSA MAAN PINNAN ALLA. JUURTEN PÄÄTEHTÄVÄT ANKKUROIDA KASVI MAAHAN OTTAA MAASTA VETTÄ OTTAA MAASTA RAVINTEITA KASVAESSAAN

Lisätiedot

PANIMO VIINIT VÄKEVÄT

PANIMO VIINIT VÄKEVÄT PANIMO VIINIT VÄKEVÄT PANIMO VIINIT VÄKEVÄT ALKOHOLITTOMAT LONG DRINKIT OLUET SIIDERIT PUNAVIINIT VALKOVIINIT KUOHUVIINIT ROSEEVIINIT JÄLKIRUOKA & VÄKEVÖIDYT VIINIT HANA- PAKKAUKSET MUUT VODKAT & VIINAT

Lisätiedot

Yksi menetelmä oluen valmistamiseen PESin välineillä

Yksi menetelmä oluen valmistamiseen PESin välineillä Yksi menetelmä oluen valmistamiseen PESin välineillä 1 JOHDANTO Ohjeista voi olla montaa mieltä, mutta ihan kelvollista näin on tullut. Ohje on vielä semikeskeneräinen, joten kehitysehdotuksia otetaan

Lisätiedot

INFO. Ohjelma Alue auki Pe klo & La klo ( Valomerkki 23.30) Sir Covernator showtime klo 20 & 21.30, 2 kerros.

INFO. Ohjelma Alue auki Pe klo & La klo ( Valomerkki 23.30) Sir Covernator showtime klo 20 & 21.30, 2 kerros. Craft Beer Weekend Mikkeli 27.-28.9.2019 INFO Ohjelma Alue auki Pe klo 17-24 & La klo 14-24 ( Valomerkki 23.30) Sir Covernator showtime klo 20 & 21.30, 2 kerros. Naulakkomaksu Narikka löytyy Mikaelin ala-aulasta.

Lisätiedot

INTOHIMOSTA ENSILUOKKAISEEN KAHVIIN

INTOHIMOSTA ENSILUOKKAISEEN KAHVIIN INTOHIMOSTA ENSILUOKKAISEEN KAHVIIN PELICAN ROUGEN HISTORIA INTOHIMOSTA ENSILUOKKAISEEN KAHVIIN PIENESTÄ PAAHTIMOSTA KANSAINVÄLISEKSI KAHVIBRÄNDIKSI Pelican Rougen tarina alkoi vuonna 1863 Antwerpenin

Lisätiedot

PANIMO VIINIT VÄKEVÄT

PANIMO VIINIT VÄKEVÄT PANIMO VIINIT VÄKEVÄT PANIMO VIINIT VÄKEVÄT ALKOHOLITTOMAT LONG DRINKIT OLUET SIIDERIT PUNAVIINIT VALKOVIINIT KUOHUVIINIT ROSEEVIINIT JÄLKIRUOKA & VÄKEVÖIDYT VIINIT HANA- PAKKAUKSET MUUT VODKAT & VIINAT

Lisätiedot

Trade Winds Tripel 8,1% 20,00/0,75

Trade Winds Tripel 8,1% 20,00/0,75 Avery Brewing Company (Colorado) IPA 6,3 % 7,50/0,355 Tyylipuhdas ja kainostelematon Länsirannikon IPA. Sitruksinen kuin Gauguinin Tahitin kauden maalaukset. Ihana, Paras Asia!, huudahti tästä spontaanisti

Lisätiedot

ISO-KALLAN PANIMO SAIMAA BREWING CO.

ISO-KALLAN PANIMO SAIMAA BREWING CO. LAMMIN SAHTI -Suomen vanhin pienpanimo- Lammin Sahti 7,5%. Aito perinteinen sahti Siideri 4,7%. Aito omenasiideri tuoreomenoista. Naakka 7,0% Vahva ale ISO-KALLAN PANIMO Blonde 5.9% Savolaisten maallikkojen

Lisätiedot

METSÄVISA 2001. 12 p. 1. Nimeä lajit. Määritä metsätyypit. b c. g h. 5-8 cm. Nimi. Koulu. Kunta. metsätyyppi: metsätyyppi:

METSÄVISA 2001. 12 p. 1. Nimeä lajit. Määritä metsätyypit. b c. g h. 5-8 cm. Nimi. Koulu. Kunta. metsätyyppi: metsätyyppi: METSÄVISA 2001 1. Nimeä lajit. Määritä metsätyypit. 1 Nimi Koulu Kunta a b c d metsätyyppi: e f g h 5-8 cm i metsätyyppi: j 2. Tunnista suurpetojen jäljet. a b c d Esimerkki 3. Rastita oikeat vastaukset,

Lisätiedot

Oy Transmeri Ab Substral-tuotteet 2011

Oy Transmeri Ab Substral-tuotteet 2011 Oy Transmeri Ab Substral-tuotteet 2011 Painokelpoiset kuvat ladattavissa: Substral-aineistopankki http://holvi.artstudio.fi/transmeri/ Käyttätunnus ja salasana Transmerin kuluttajaneuvonnasta 0800 922

Lisätiedot

Yrttijuoma. Yrttijuomien raaka-aineiksi soveltuvat mm.

Yrttijuoma. Yrttijuomien raaka-aineiksi soveltuvat mm. Yrttijuomien raaka-aineiksi soveltuvat mm. Ahomansikka (marjat ja lehdet) Apilat (lehdet ja kukat) Kanerva, (kukat) Ketohanhikki (lehdet) Koivu (lehdet) Kultapiisku (kukat) Lillukka (lehdet) Maitohorsma

Lisätiedot

AVOMAANKURKUN KASVATUS

AVOMAANKURKUN KASVATUS AVOMAANKURKUN KASVATUS Atte Ahlqvist 8 B Avomaankurkun kukkia ja kurkkuja heinäkuussa 2012 / oma kuva-arkisto Me viljelemme kotonani avomaankurkkua, nippusipulia ja perunaa. Tässä työssä kerron avomaankurkun

Lisätiedot

Erikoiskasveista voimaa pellon monimuotoisuuden turvaamiseen

Erikoiskasveista voimaa pellon monimuotoisuuden turvaamiseen Liite 19.12.2005 62. vuosikerta Numero 4 Sivu 10 Erikoiskasveista voimaa pellon monimuotoisuuden turvaamiseen Marjo Keskitalo ja Kaija Hakala, MTT Tulevaisuudessa kasveilla saattaa olla sadon tuoton lisäksi

Lisätiedot

Honeoye FinE. Jonsok FinE. Kaunotar FinE. Lumotar. Valotar FinE AIKAISET LAJIKKEET KESKIKAUTISET LAJIKKEET

Honeoye FinE. Jonsok FinE. Kaunotar FinE. Lumotar. Valotar FinE AIKAISET LAJIKKEET KESKIKAUTISET LAJIKKEET Mansikat AIKAISET LAJIKKEET Honeoye FinE Erinomainen varhaislajike, soveltuu myös luomuviljelyyn. Marjat säännöllisen muotoisia, hieman kartiomaisia, väriltään kirkkaanpunaisia ja kiiltäväpintaisia, myös

Lisätiedot

HANAOLUET. Koskipanimo, Tampere. Raasted Bryghus, Tanska. Nørrebro Bryghus, Tanska. Brasserie Cantillon, Belgia

HANAOLUET. Koskipanimo, Tampere. Raasted Bryghus, Tanska. Nørrebro Bryghus, Tanska. Brasserie Cantillon, Belgia HANAOLUET Koskipanimo, Tampere Plevnan IV Pils 5,6% 5,00 / 0,5 3,50 / 0,3 Severin Extra IPA 5,9% 5,00 / 0,4 Siperia Imperial Stout 8% 5,00 / 0,4 Raasted Bryghus, Tanska Raasted Cascade Ipa 5,5 % 5,00 /

Lisätiedot

Margariinin. ainesosat ja valmistus

Margariinin. ainesosat ja valmistus Margariinin ainesosat ja valmistus 1 Margariinin valmistuksesta Margariinin pääraaka-aineet ovat kasviöljy (esim. rypsiöljy, auringonkukkaöljy, pellavaöljy), luonnollisesti kova kasvirasva (esim. palmu

Lisätiedot

Sheet1. Viro 5.80 Jälkimakuna kohtuullinen kitkeryys. Hieman hedelmään vivahtava maku. Humala taittaa

Sheet1. Viro 5.80 Jälkimakuna kohtuullinen kitkeryys. Hieman hedelmään vivahtava maku. Humala taittaa Merkki Alkuperä vol% Arvostelu/Ari Arvosana Arvostelu pvm. HUOM! 59 Brewing company OU Tanker Craft FM Pale Ale Alkumaku raikas mieto ja sitruksinen. Maussa on mukavaa kirpeyttä sitruksen lisäksi. Mallas

Lisätiedot

JUUSTOT JA VIINIT. Jouluisina tunnelmantekijöinä

JUUSTOT JA VIINIT. Jouluisina tunnelmantekijöinä Jouluisina tunnelmantekijöinä JUUSTOT JA VIINIT Sielukkaimmillaan kaikki juustot ovat huoneenlämpöisinä, täyteen aromiinsa puhjenneina. Kun tarjolle asetellaan pelkkää juustoa lisäkkeineen, voi kaikkien

Lisätiedot

Beetle Bug NEIPA 6.2%, sameaa humalanektaria sisäiselle hipille. Kegituote 2dl 4 /4dl 8

Beetle Bug NEIPA 6.2%, sameaa humalanektaria sisäiselle hipille. Kegituote 2dl 4 /4dl 8 TOP FUEL Top Fuel Beer Company on 2014 perustettu lohjalainen pienpanimo. Teemme kaikki tuotteemme täysin käsityönä tuotannosta aina korkittamiseen ja pakkaamiseen saakka. Top Fuel on pienpanimoiden maailmassa

Lisätiedot

17.2.2016 1 (7) vähintään 50000 pulloa; pullojen lukumäärä ilmoitettava

17.2.2016 1 (7) vähintään 50000 pulloa; pullojen lukumäärä ilmoitettava 17.2.2016 1 (7) GLÖGIT Alkuperämaa ei määrätty; ilmoitettava Viiniglögi KW160205 viiniglögi täydentävä punaviiniglögi vähittäismyyntihinta enintään 7,99 euroa vähintään 100000 pulloa; pullojen lukumäärä

Lisätiedot

Budweiser Budvar, Budejovický 4,5% Lager Kaatuu lasiin kullankeltaisena, valkoisella vaahdolla. Maltainen ja ruohoinen tuoksu. Maussa runsaasti maltau

Budweiser Budvar, Budejovický 4,5% Lager Kaatuu lasiin kullankeltaisena, valkoisella vaahdolla. Maltainen ja ruohoinen tuoksu. Maussa runsaasti maltau Olutlista Tsekki: Bohemia Regent, Prezident 6,0% Lager Kypsän maltainen tuoksu, jossa myös hieman voimaisuutta, ruohoa ja heinää. Pehmeä, kevyen hedelmäinen maku. Hieman voimainen ja yrttinen. Bohemia

Lisätiedot

Ostamalla Herra Herkkusen maistuvia makeisia autat meitä saavuttamaan tavoitteemme.

Ostamalla Herra Herkkusen maistuvia makeisia autat meitä saavuttamaan tavoitteemme. HERKKUKUVASTO UUTUUKSIA! Ostamalla Herra Herkkusen maistuvia makeisia autat meitä saavuttamaan tavoitteemme. HERRA HERKKUSEN KOTIMAISET MAKEISET HERRA HERKKUSEN KARKKISEKOITUS Monipuolinen sekoitus erilaisia

Lisätiedot

13.12.2008 FI Euroopan unionin virallinen lehti L 336/69

13.12.2008 FI Euroopan unionin virallinen lehti L 336/69 13.12.2008 FI Euroopan unionin virallinen lehti L 336/69 OSA 10: TOMAATTIEN KAUPAN PITÄMISEN VAATIMUKSET I. TUOTTEEN MÄÄRITELMÄ Nämä vaatimukset koskevat Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten ex Farw./Lycopersicon

Lisätiedot

21 RYHMÄ ERINÄISET ELINTARVIKEVALMISTEET. b) paahdetut kahvinkorvikkeet, joissa on kahvia, sen määrästä riippumatta (nimike 0901);

21 RYHMÄ ERINÄISET ELINTARVIKEVALMISTEET. b) paahdetut kahvinkorvikkeet, joissa on kahvia, sen määrästä riippumatta (nimike 0901); 21 RYHMÄ ERINÄISET ELINTARVIKEVALMISTEET Huomautuksia 1. Tähän ryhmään eivät kuulu: a) nimikkeen 0712 kasvissekoitukset; b) paahdetut kahvinkorvikkeet, joissa on kahvia, sen määrästä riippumatta (nimike

Lisätiedot

ANNA LUONNON SUOJATA IHOASI

ANNA LUONNON SUOJATA IHOASI ANNA LUONNON SUOJATA IHOASI Enismmäinen täydellinen aurinkosarja, joka sisältää luonnollisia filttereitä, innovatiivisia tuotteita, läpinäkyviä ja miellyttäviä koostumuksia. UUSI ERILAINEN PAREMPI 100%

Lisätiedot

Jokamiehen oikeudet. Sinulla täytyy olla alueen omistajan lupa, jos haluat:

Jokamiehen oikeudet. Sinulla täytyy olla alueen omistajan lupa, jos haluat: Jokamiehen oikeudet Ilman lupaa saat: Kerätä metsästä marjoja, sieniä, kukkia ja ruohokasveja. Kerätä käpyjä tai kuivia risuja maasta. Kävellä, hiihtää tai pyöräillä luonnossa, ei kuitenkaan pelloilla,

Lisätiedot

Laat viini HINNASTO Ca del Baio & Deltetto. Hinnat sisältävät kaikki verot ja viranomaismaksut Suomeen.

Laat viini HINNASTO Ca del Baio & Deltetto. Hinnat sisältävät kaikki verot ja viranomaismaksut Suomeen. Laat viini.com HINNASTO 2016 Ca del Baio & Deltetto Hinnat sisältävät kaikki verot ja viranomaismaksut Suomeen. Viinit myydään laatikoittain (6 pulloa) ellei toisin mainita. Viinien hintaan lisätään kuljetusmaksu

Lisätiedot

SALAATTIEN SEKÄ KÄHÄRÄ- JA SILOENDIIVIEN KAUPAN PITÄMISEN VAATIMUKSET

SALAATTIEN SEKÄ KÄHÄRÄ- JA SILOENDIIVIEN KAUPAN PITÄMISEN VAATIMUKSET SALAATTIEN SEKÄ KÄHÄRÄ- JA SILOENDIIVIEN KAUPAN PITÄMISEN VAATIMUKSET I TUOTTEEN MÄÄRITELMÄ Nämä vaatimukset koskevat seuraavien lajien salaatteja: Lactuca sativa var. capitata L. (keräsalaatit, myös rapea

Lisätiedot

Jättiputki. Tunnistaminen. Jättiputken siementaimet ovat vaahteranlehtimäisiä.

Jättiputki. Tunnistaminen. Jättiputken siementaimet ovat vaahteranlehtimäisiä. Jättiputki Tunnistaminen Jättiputken siementaimet ovat vaahteranlehtimäisiä. 2-3 vuotiaan kasvin lehtien lehdyköiden reunat ovat karkea- ja terävähampaisia, lehtiruodissa usein punaisia pilkkuja tai se

Lisätiedot

ÅTH Hedelmät ÅTH Frukt

ÅTH Hedelmät ÅTH Frukt ÅTH Hedelmät ÅTH Frukt Saaristo-omena Toimitamme omenaa noin 40:tä viljelijältä Ahvenanmaan saaristosta. Viljelyllä on pitkät perinteet ja on osaavien viljelijöiden käsissä. Omenat kehittyvät suotuisasti

Lisätiedot

SONNISAARI #14 OLU BRYKI RAUM / SUUPOHJAN PANIMO #9 BOCK S CORNER BREWERY #8

SONNISAARI #14 OLU BRYKI RAUM / SUUPOHJAN PANIMO #9 BOCK S CORNER BREWERY #8 SONNISAARI #14 Orange Nelson Sauvin Barley Wine 10.2% Kuin suussa sulavaa appelsiinikonvehtia Nelson Sauvinilla humaloituna. Souri Geller Sour Pale Ale 4.8% Vehnäisen hedelmäinen, Amarillolla humaloitu

Lisätiedot

Ostamalla Herra Herkkusen maistuvia makeisia autat meitä saavuttamaan tavoitteemme.

Ostamalla Herra Herkkusen maistuvia makeisia autat meitä saavuttamaan tavoitteemme. HERKKUKUVASTO UUTUUKSIA! Ostamalla Herra Herkkusen maistuvia makeisia autat meitä saavuttamaan tavoitteemme. KOTIMAISET MAKEISET SALMIAKKISEKOITUS Parhaat salmiakit samassa pussissa: Salmiakkiruutu, Salmiakkikallo,

Lisätiedot

Lataa Elinvoimaa puista - Sinikka Piippo. Lataa

Lataa Elinvoimaa puista - Sinikka Piippo. Lataa Lataa Elinvoimaa puista - Sinikka Piippo Lataa Kirjailija: Sinikka Piippo ISBN: 9789523124165 Sivumäärä: 287 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 29.80 Mb Ainutlaatuinen tietokirja siitä, miten ja miksi puut

Lisätiedot

20. LAMMIN SAHTI 14. SAIMAA BREWING CO. 14. MALMGÅRD. Lammin Sahti 7,5%. Aito perinteinen sahti Naakka Portteri 7,0% Täyteläinen portteri

20. LAMMIN SAHTI 14. SAIMAA BREWING CO. 14. MALMGÅRD. Lammin Sahti 7,5%. Aito perinteinen sahti Naakka Portteri 7,0% Täyteläinen portteri 20. LAMMIN SAHTI Lammin Sahti 7,5%. Aito perinteinen sahti Naakka Portteri 7,0% Täyteläinen portteri 14. SAIMAA BREWING CO. Brewer s Organic Kaito Lager 4,5% Gluteeniton Kaito Lager on kullankeltainen

Lisätiedot

Yhteisöjen tuomioistuimen ratkaisu C-150/08 Siebrand BV

Yhteisöjen tuomioistuimen ratkaisu C-150/08 Siebrand BV tulli.fi Nimikkeiden 2206 ja 2208 alkoholijuomien luokittelu 19.6.2019 Nimikkeiden 2206 ja 2208 alkoholijuomien luokittelu Tavaroiden luokittelu perustuu nimikkeistön soveltamisesta annettuihin sääntöihin

Lisätiedot

Kenguru 2015 Cadet (8. ja 9. luokka)

Kenguru 2015 Cadet (8. ja 9. luokka) sivu 1 / 9 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Lainsäädännön asettamat vaatimukset Luomuketjulle. Mikkeli 23.1.2014 Jaana Elo KoKo Palvelut

Lainsäädännön asettamat vaatimukset Luomuketjulle. Mikkeli 23.1.2014 Jaana Elo KoKo Palvelut Lainsäädännön asettamat vaatimukset Luomuketjulle Mikkeli 23.1.2014 Jaana Elo KoKo Palvelut Luomutuotteita sääteleviä lainsäädäntöjä Neuvoston asetus 834 / 2007 Komission asetus 889 / 2008 MMMa 846 / 2008

Lisätiedot

NEUVOSTON ASETUS (ETY) No 2081/92. REKISTERÖINTIHAKEMUS : 17 artikla SAN( ) SMM(x) Asiakirjan kansallinen numero: -

NEUVOSTON ASETUS (ETY) No 2081/92. REKISTERÖINTIHAKEMUS : 17 artikla SAN( ) SMM(x) Asiakirjan kansallinen numero: - NEUVOSTON ASETUS (ETY) No 2081/92 REKISTERÖINTIHAKEMUS : 17 artikla SAN( ) SMM(x) Asiakirjan kansallinen numero: - 1. Jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen: Nimi: Bundesministerium der Justiz Osoite:

Lisätiedot

Terveyttä ja hyvää oloa puhtaasta luonnosta!

Terveyttä ja hyvää oloa puhtaasta luonnosta! Terveyttä ja hyvää oloa puhtaasta luonnosta! 1 Virilo-kylmäpuristettu neitsytkookosöljy Terveyttä ja hyvää oloa puhtaasta luonnosta! Kaikki tuotteemme on valmistettu luonnonmukaisesti tuotetuista puhtaista

Lisätiedot

Suuri suomalainen pienpanimobuumi olut on tiedettä ja teknologiaa

Suuri suomalainen pienpanimobuumi olut on tiedettä ja teknologiaa Tekniikan maailma http://tekniikanmaailma.fi/suuri-suomalainen-pienpanimobuumi-olut-on-tiedetta-ja-teknologiaa/ Kuvasarja laitteistoista löytyy linkin alussa. Tähän kuvia ei ole nostettu. Suuri suomalainen

Lisätiedot

ISO-KALLAN PANIMO Iso-Kallan Panimo on kuopiolainen 2013 perustettu panimo, jonka vuosikapasiteetti tällä hetkellä on noin litraa.

ISO-KALLAN PANIMO Iso-Kallan Panimo on kuopiolainen 2013 perustettu panimo, jonka vuosikapasiteetti tällä hetkellä on noin litraa. LAMMIN SAHTI Lammin Sahti 7,5%. Aito perinteinen sahti OmenaSiideri 4,7%. Aito omenasiideri tuoreomenoista. Pulu - Mansikkasiideri 4,7% Kuusamon mansikkatilan mansikkamehulla maustettu siideri. Naakka

Lisätiedot

MAKUKOULU. Tunti 2. Elintarvikkeiden ominaisuudet aistien puntarissa 1 / 21

MAKUKOULU. Tunti 2. Elintarvikkeiden ominaisuudet aistien puntarissa 1 / 21 MAKUKOULU Tunti 2. Elintarvikkeiden ominaisuudet aistien puntarissa 1 / 21 Tunnilla käsitellään tuotteiden miellyttävyyttä ja aistittavaa laatua elintarvikkeiden ainesosien käyttötarkoituksia ja niiden

Lisätiedot

Kananmuna sisältää muun muassa D-vitamiina ja runsaasti proteiinia

Kananmuna sisältää muun muassa D-vitamiina ja runsaasti proteiinia Jogurtti luomuhillolla on parempi vaihtoehto kuin puuro tai aamumurot. Tutkijat ovat yhä enenevästi havainneet, mitä näiden viljojen gluteeni aiheuttaa terveydellemme. Gluteeni on syyllinen yli 150 eri

Lisätiedot

MISSÄ TAHANSA VIINIRYPÄLE KASVAA. Nina Parkkinen R640SNB

MISSÄ TAHANSA VIINIRYPÄLE KASVAA. Nina Parkkinen R640SNB MISSÄ TAHANSA VIINIRYPÄLE KASVAA Kasvatetaan ainakin jonkin verran lähes kaikilla maailman viinintuotantoalueilla Ranskan Bordeaux ja Rhône ainoat alueet, joille ei ole levinnyt Viljelyalueen perusteella

Lisätiedot

10 yleistä kysymystä leivästä. Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin?

10 yleistä kysymystä leivästä. Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin? 10 yleistä kysymystä leivästä Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin? Onko leipä terveellistä? Kyllä Leipä sisältää paljon hyvää kuitua, hiilihydraattia,

Lisätiedot

HELSINKI BEER FESTIVAL KAAPELITEHDAS tislatut viinat. Panimoinen & Lemmes Tired Uncle Brw. Bryggeri Helsinki 31 Pyynikin Brewing Company

HELSINKI BEER FESTIVAL KAAPELITEHDAS tislatut viinat. Panimoinen & Lemmes Tired Uncle Brw. Bryggeri Helsinki 31 Pyynikin Brewing Company 1 Terissaari Kallio Brewery Bryggeri Helsinki 31 Pyynikin Brewing Company 2 Lammin Sahti 32 Rooster (Vuoden Olutravintola) 3 Panimo Honkavuori 33 Green Street 4 Suomenlinnan Panimo 34 AMKA (Maahantuoja/Tukku)

Lisätiedot

JACOBS CREEK RIESLING, AUSTRALIA 37,00 Kuiva, sitrusmaisen hapokas, erittäin raikas. Sopii salaateille sekä kala- ja äyriäisruoille.

JACOBS CREEK RIESLING, AUSTRALIA 37,00 Kuiva, sitrusmaisen hapokas, erittäin raikas. Sopii salaateille sekä kala- ja äyriäisruoille. VALKOVIINIT plo 16cl TALON VALKOVIINI 33,00 7,70 JACOBS CREEK SEMILLON CHARDONNAY, AUSTRALIA Kuiva, keskitäyteläinen ja trooppisten hedelmien sävyttämä. Raikas ja lempeän hapokas. Mainio seurusteluviini,

Lisätiedot

Grillikesän parhaat marinadit, kastikkeet ja dipit

Grillikesän parhaat marinadit, kastikkeet ja dipit (Etusivu) Marinoi maistuvaksi! Marinadi mureuttaa grillattavan lihan sekä antaa täyteläisen maun ja värin myös kanalle, kalalle ja kasviksille. Touch of Taste - fondiperheen avulla loihdit helposti esimerkiksi

Lisätiedot