VT 3, MARJAMÄKI KULJU PIRKKALA -TIEYHTEYS VERKOLLINEN SELVITYS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VT 3, MARJAMÄKI KULJU PIRKKALA -TIEYHTEYS VERKOLLINEN SELVITYS"

Transkriptio

1 VT 3, MARJAMÄKI KULJU PIRKKALA -TIEYHTEYS VERKOLLINEN SELVITYS Huhtikuu 2010

2 2 (23)

3 SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE LÄHTÖKOHDAT Liikenteen ja maankäytön kehitys Pirkanmaan 1. maakuntakaava Aiemmat suunnitelmat Muut suunnittelualueen hankkeet TIESTANDARDI Vaihtoehdot Liikenne-ennuste Mitoitusnopeus Eritasoliittymät Linjausvaihtoehdot Tiestandardivaihtoehdot HANKKEEN VAIKUTUKSET Hyödyt ja haitat Rakentamiskustannukset ja liikennetalous Vaikutukset 2-kehän linjaukseen JATKOTOIMENPITEET LIITTEET (23)

4 ESIPUHE Valtatien 3 uuden Marjamäki Kulju Pirkkala -tieyhteyden verkollisen selvityksen tavoitteena on ollut arvioida vuonna 1992 valmistuneen yleissuunnitelman ratkaisujen ajanmukaisuus sekä selvittää oikaisuyhteyden rajapinnat suunnittelualueen tiedossa oleviin muihin hankkeisiin, kuten mahdolliseen Tampere-Pirkkalan logistiikkakeskukseen. Selvitys palvelee v käynnistynyttä Pirkanmaan 2. vaihemaakuntakaavaa. Selvitys keskittyy tiestandardin ja eritasoliittymien sijaintien selvittämiseen maankäytön kehittymisnäkökohdat huomioon ottaen. Selvityksen on teettänyt Tiehallinnon Hämeen tiepiiri, alkaen Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, liikenne- ja infrastruktuuri -vastuualue. Tilaajan yhdyshenkilönä on toiminut dipl.ins. Harri Vitikka. Selvitystyötä on ohjannut työryhmä, johon on kuulunut Tiehallinnon ja konsultin lisäksi Pirkanmaan liitosta suunnitteluinsinööri Jouko Aaltonen ja projektipäällikkö Pertti Heikkilä. Konsulttina on toiminut Sito Tampere Oy, josta työstä on vastannut projektipäällikkönä dipl.ins. Ville-Mikael Tuominen ja suunnittelijoina dipl.ins. Juha Mäkinen ja HM Katja Hyökki- Kotilainen. Tampereella (23)

5 1 LÄHTÖKOHDAT 1.1 Liikenteen ja maankäytön kehitys Tampereen kaupunkiseutu on yksi nopeimmin kehittyvistä kaupunkiseuduista Suomessa. Alueen voimakkaan väestö- ja työpaikkakasvun myötä kaupunkiseudun päätieverkon kehittäminen liikenteen tarpeiden mukaisesti on valtakunnallisesti kilpailukyvyn kannalta tärkeää. Tampereen läntisen kehätien (valtatie 3) valmistuttua alkuvuodesta 2009 ovat tien liikennemäärät kasvaneet voimakkaasti ennakkoarvioiden mukaisesti. Tampereen kaupunkiseudun liikenne-ennusteiden mukaan Läntisen kehätien ja Helsinki-Tampere moottoritien (valtatie 3) liikenteen kasvun myötä Lakalaivan eritasoliittymän toimivuus tulee heikentymään merkittävästi seuraavan kymmenen vuoden aikajänteellä. Liikenteen kasvua vauhdittavat Lempäälän Marjamäen alueelle rakentunut Ideapark-kauppakeskus suunniteltuine laajennuksineen, Vuoreksen ja Sääksjärven väestön kasvu samoin kuin vuodeksi 2011 valmistuva Ikeakeskus. Liikennemäärät tulevat kasvamaan valtatiellä 3 Lakalaivan ja Marjamäen välillä siinä määrin, että ilman Marjamäki Kulju Pirkkala -tieyhteyttä tulee lisäkaistojen rakentaminen välttämättömäksi Helsinki Tampere -moottoritielle Lakalaivan ja Marjamäen välille huomattavasti ennakoitua aikaisemmin. Näistä kaupunkiseudun maankäytön muuttuneista lähtökohdista johtuen valtatie 3 Marjamäki Kulju Pirkkala -tieyhteyden suunnitelmien päivittäminen on perusteltua osana valtatie 3:n Helsinki Tampere Vaasa kehittämistarkastelua. 1.2 Pirkanmaan 1. maakuntakaava Valtioneuvosto vahvisti Pirkanmaan 1. maakuntakaavan keväällä Maakuntakaavassa on yhteysväli Marjamäki Kulju Pirkkala esitetty ohjeellisella tielinjausmerkinnällä. Maakuntakaavaselostuksessa todetaan, että yhteyden rakentaminen tulee ajankohtaiseksi, kun liikenteen lisääntyminen alkaa aiheuttaa ongelmia valtatiellä 3:lla Sääksjärven ja Lakalaivan välillä, Lakalaivan liittymässä sekä läntisellä kehätiellä. Vastaava valtatien 3 tievaraus sisältyi Pirkanmaan 3. seutukaavaan (1997). Pirkanmaan maakuntahallitus päätti marraskuussa vaihemaakuntakaavan käynnistämisestä, jossa tarkastellaan valtakunnalliset rata- ja päätielinjaukset, Tampereen järjestelyratapihan siirtäminen, Tampere- Pirkkalan lentoaseman alue sekä Tampere-Pirkkalan logistiikkakeskus. Vaihekaavatyössä arvioidaan myös Marjamäki Kulju Pirkkala -tieyhteyden suunnitelmien päivitystarve. 5 (23)

6 1.3 Aiemmat suunnitelmat Ensimmäisen kerran valtatien 3 Lakalaivan liittymän ohittavan oikoyhteyden tarvetta ja sijoittumista tarkasteltiin vuonna 1989 valmistuneessa moottoritien pääsuuntaselvityksessä välillä Kulju Pirkkala. Lempäälän ja Pirkkalan kuntien maankäyttösuunnittelun pohjaksi laadittiin tarkempi suunnitelma Moottoritie Pirkkala Puskiainen, yleissuunnitelma, Pirkkala, Lempäälä vuonna Pirkanmaan 1. maakuntakaavan taustaselvitykseksi valmistui helmikuussa 2003 suunnitelma Tampereen kaupunkiseudun 2-kehä välillä Pirkkala Sääksjärvi Vuores Kangasala, kehittämisselvitys, jossa tarkasteltiin myös Marjamäki Kulju Pirkkala -tieyhteyden kytkeytymistä 2-kehään. Tieyhteyden tarvetta ja linjausta on tarkasteltu myös kaupunkiseudun kuntien ja Pirkanmaan liiton valmistelemassa Tampereen kaupunkiseudun liikennejärjestelmätyössä samoin kuin uudessa rakennemallityössä. 1.4 Muut suunnittelualueen hankkeet Suunnitellun Marjamäki Kulju Pirkkala -tieyhteyden vaikutusalueelle on vireillä merkittäviä alueen maankäyttöön vaikuttavia hankkeita, jotka voivat vauhdittaa valtatien 3 oikoyhteyden rakentamista, mutta samalla voivat vaikuttaa tieyhteyden lopulliseen linjaukseen ja eritasoliittymien sijoittumiseen. Logistiikkakeskus Tampere-Pirkkalan logistiikkakeskuksen parhaaksi sijoittumispaikaksi esiselvityksen (2006) perusteella osoittautui Tampereen kaupungin ja Pirkkalan kunnan raja-alue Sarankulman pohjoispuolella pääradan länsireunalla. Liikenteellisesti logistiikkakeskus tulisi tukeutumaan suunniteltuun valtatien 3 oikoyhteyteen. Logistiikkakeskus sijoittuisi valtatien 3 oikaisun itäpuolelle. Logistiikkakeskuksen ratkaisut vaikuttavat oikoyhteyden liittymäjärjestelyihin ja liikennemääriin. Oikorata Pidemmän aikavälin hankkeena on selvitetty (2008) uuden Tampereen seudun läntisen oikoradan rakentamismahdollisuuksia Lempäälästä Kuljun eteläpuolelta Pirkkalan kautta Ylöjärvelle pääradalle. Mahdollinen, lähinnä tavaraliikennettä palveleva, rata sijoittuisi Marjamäki Kulju Pirkkala - tieyhteyden länsipuolelle, mutta radalta olisi tarvittava yhteys Tampereen järjestelyratapihalle ja mahdollisesti myös Tampere-Pirkkalan lentoasemalle. Tämä vaikuttaa luonnollisesti valtatien 3 oikoyhteyden linjaukseen ja korkeusasemaan. 6 (23)

7 Järjestelyratapihan siirtäminen Ratahallintokeskus yhdessä Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan liiton kanssa on laatinut pitkän tähtäimen tarpeisiin selvityksen Tampereen järjestelyratapihan siirrosta Tampereen Viinikasta Lempäälään Kuljun länsipuolelle. Mahdollinen uusi järjestelyratapiha sijoittuisi Pirkkala Kulju Marjamäki -tieyhteyden länsipuolelle, mutta tarvittavat ratayhteydet Tampereen suuntaa samoin kuin uudet katuyhteydet järjestelyratapihalle risteäisivät valtatien 3 uuden linjauksen kanssa ja tulisivat vaikuttamaan mahdollisesti merkittävästikin tien tekniseen suunnitteluratkaisuun. Hankkeiden keskinäiset vaikutukset Toistaiseksi suunnitelmat sekä oikoradasta että ratapihan siirrosta ovat hyvin alustavia eikä niiden toteutuminen lähivuosikymmeninä ole todennäköistä. Käynnistyvässä Pirkanmaan 2. vaihemaakuntakaavatyössä tullaan tarkemmin koordinoimaan näiden eri hankkeiden sijoittumista ja toteutusaikatauluja. Osaltaan tämä verkostollinen selvitys toimii myös vaihemaakuntakaavan taustaselvityksenä. Valtatien 3 uuden tieyhteyden kytkentöjä suunnittelualueen muihin hankkeisiin on arvioitu taulukossa 1. Taulukko 1 Suunnittelualueen hankkeiden keskinäisiä vaikutuksia ja kytkentöjä. Tekijä Logistiikkakeskus Lentokentän kehittäminen Oikorata Järjestelyratapihan siirto Nekalasta Vt 3 Marjamäki Lakalaiva lisäkaistat Vt 3 Ylöjärven ohikulkutie Vt 3 oikaisu Lempäälä- Pirkkala Logistiikkakeskus tuo paineen lisäliittymälle, oikoyhteys parantaa logistiikkakeskuksen saavutettavuutta etelästä Lentokentän kytkentä tuo paineen lisäliittymälle, oikoyhteys parantaa lentokentän saavutettavuutta etelästä Henkilöliikenteen edellyttämä yhteys oikoradalta Tampereelle risteää Ratayhteydet ratapihalta pohjoiseen risteää Vaihtoehtoinen hanke Samaa yhteysväliä vt 3 Helsinki Vaasa, mahdollinen vaikutus tavoiteltavaan tiestandardiin 2-kehä Logistiikkakeskus tuo paineen lisäliittymälle, 2-kehä luo yhteyden logistiikkakeskuksesta Sääksjärvelle Lentokentän kehittäminen yksi keskeisiä 2-kehän toteuttamisen perusteluja, 2- kehä parantaa lentokentän saavutettavuutta kaupunkiseudun eteläja itäosista Risteävät kaikissa vaihtoehdoissa Ratayhteydet ratapihalta pohjoiseen risteää Lisännee 2-kehän liikenteellistä merkitys Ei vaikutusta Pirkanmaan keskusjätevedenpuhdistamo Tampereen seudun rakennemalli Yhtenä sijaintivaihtoehtona Pirkkala, lentoaseman pohjoispuolella Valittavalla mallilla merkittävä vaikutus liikenteen kysyntään Sijoittuessa Pirkkalaan tuo paineita 2- kehän jatkamiselle lentoasemalta länteen Valittavalla mallilla merkittävä vaikutus liikenteen kysyntään 7 (23)

8 Yhteenvetona voidaan todeta, että maankäyttö Pirkkalan ja Lempäälän kuntien raja-alueella on muuttumassa merkittävästi. Kuvaan 1 on koottu näitä hankkeita ja niiden mahdollista sijoittumista. Suunnittelualueen hankkeet a) Logistiikkakeskus Pirkkalan ja Tampereen rajalla b) 2-kehä Kangasala-Vuores-Sääksjärvilentoasema c) Läntisen kehätien rinnakkainen katuyhteys Pirkkalassa d) Järjestelyratapihan uusi sijainti ja logistiikkakeskus Lempäälän puolella e) Oikorata f) Henkilöliikenteen rata lentoasemalle ja sieltä Tampereen keskustaan g) Lentokenttäalueen kehittäminen h) Keskusjätevedenpuhdistamo, sijaintivaihtoehto Pirkkalassa Affecto Finland oy Karttakeskus Kuva 1 Suunnittelualueen hankkeet ja niiden arvioidut sijainnit. 8 (23)

9 2 TIESTANDARDI 2.1 Vaihtoehdot Yleissuunnitelmassa (1992) tarkasteltavan tieyhteyden mitoitusperusteena oli maaseutumoottoritie, jolla on kaksi 11,75 m levää ajorataa, jotka on erotettu toisistaan 15,0 m leveällä keskikaistalla. Tien mitoitus oli yleissuunnitelmassa 120 km/h. Tässä verkollisessa selvityksessä lähtökohtana oli tarkastella uutta tieyhteyttä edelleen moottoritienä, jolloin muodostettiin kolme erilaiseen mitoitukseen perustuvaa vaihtoehtoa. Tarkastellut vaihtoehdot ovat: A) Moottoritie, 2+2 kaistaa, mitoitusnopeus 120 km/h (YS 92 mukainen) B) Moottoritie, 2+2 kaistaa, mitoitusnopeus 100 km/h C) Kaupunkimoottoritie 2+2 kaistaa, mitoitusnopeus 100 km/h Nämä vaihtoehdot määrittävät rajapinnat, jolla tien liittymiä, kaarteita, poikkileikkausta ja suhdetta maankäyttöön voidaan suunnitella. Jäykin vaihtoehto on A, joka perustuu valtatien 3 Helsinki-Tampere osuuden ratkaisuun, jonka jatkoksi tieyhteys tulee. Enemmän liikkumavaraa ja tukea maankäytön kehittymiselle antavat uudet vaihtoehdot B ja C, joissa mitoitusnopeus on laskettu 100 km/h. Alhaisempi mitoitusnopeus mahdollistaa mm. pienemmän liittymävälin, mikä on yksi merkittävimmistä tekijöistä maankäytön tukemisessa. 2.2 Liikenne-ennuste Liikennemäärät Hämeen tiepiirin teettämänä on tammikuussa 2007 valmistunut selvitys Puskiaisten tieyhteyden liikenne-ennuste, jonka liikenne-ennusteita on seuraavassa referoitu. Tampereen kaupunkiseudun sisäisen henkilöautoliikenteen matkustussuoritteen ennustetaan kasvavan 35 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Tämä johtaa siihen, että nykyisen kaltaisena valtatien 3 Kuljun moottoritie ruuhkautuu Kuljun ja Sarankulman välillä, samoin kuin uusi Läntinen kehätie Lakalaivan kohdalla. Näillä tieosuuksilla liikennemäärän ennustetaan kasvavan jopa yli ajon./vrk, mikäli uutta tieyhteyttä Lempäälän Kuljusta Pirkkalaan ei toteuteta. Valtatien 3 uudelle Marjamäki-Kulju-Pirkkala -tieyhteydelle siirtyy ennusteen mukaan arviolta ajon./vrk, mikä on valtatien 3 kokonaisliikenteestä noin 30 %. Uuden tieyhteyden liikenteestä kaupungin sisäistä liikennettä arvioidaan olevan 66 % ja läpikulkevaa valtakunnallista liikennettä 34 %. 9 (23)

10 2.3 Mitoitusnopeus Kuva 2 Tampereen seudun pääteiden liikenne-ennuste ja uuden tieyhteyden liikenteen jakautuminen. Lähde: Puskiaisten tieyhteyden liikenne-ennuste, Tiehallinto Tässä selvityksessä pohdittiin uuden tieyhteyden nopeustasoa sekä sen liittymistä olemassa olevaan tie- ja katuverkkoon. Suunniteltava tieyhteys liittyisi osaksi valtakunnallista päätieyhteyttä valtatie 3, Helsinki-Tampere- Vaasa. Valtakunnallisen liikenteen lisäksi uusi tieyhteys palvelisi Tampereen kaupunkiseudun sisäistä liikennettä merkittävässä määrin, kuten arvioitu sisäisen liikenteen suuri osuus osoittaa. Kuvassa 3 on esitetty Tampereen kaupunkiseudun pääteiden nopeusrajoitukset tulevaisuuden liikenneverkolla. 10 (23)

11 Affecto Finland oy Karttakeskus Kuva 3 Tampereen kaupunkiseudun pääteiden nopeusrajoitukset suunnitellulla tieverkolla. Kaupunkiseudun kehällä on pääsääntöisesti 100 km/h nopeusrajoitus ja kaupunkirakenteen sisällä on 80 km/h rajoitus tai alempi. Valtatiellä 3, Helsinki-Tampere -moottoritiellä etelästä Kuljun eritasoliittymään asti on 120 km/h rajoitus. Tämän jälkeen nykyinen valtatie 3 jatkuu 100 km/h rajoituksella Lakalaivan eritasoliittymän kautta ja läntistä kehätietä kohti Vaasaa. Edellä mainitun perusteella on verkollisesti mahdollista Marjamäki-Kulju- Pirkkala -tieyhteyden nopeusrajoituksen asettaminen yleissuunnitelman 1992 esitetyn 120 km/h:n sijaan 100 km/h:iin. Mitoitusnopeuden asettaminen 120 km/h on myös mahdollinen muuhun tieverkkoon nähden, mikäli tieyhteys sijoittuu irralleen kaupunkirakenteesta ja maankäytöstä. Kaupunkirakenteen ja maankäytön osalta tilanne on vuoden 1992 yleissuunnitelman aikaisista näkemyksistä maaseutumoottoritiestä muuttunut. Uusi tilanne tuo mahdollisuuden harkita oikaisuyhteyden mitoitusnopeuden laskemista 100 km/h:iin. Matka-aikatarkaselut Matka-ajan säästö on yksi suunnitellun tieyhteyden tärkeimpiä perusteita. Suurin aikasäästö muodostuu matkan lyhentymisestä. Matka-aika lyhenee Lempäälän Marjamäestä Pirkkalaan Läntiselle kehätielle liittymisen kohtaan henkilöautojen osalta nykyisten yhteyksien lähes 12 minuutista 11 (23)

12 7,5 minuuttiin 100 km/h rajoituksella ja 120 km/h rajoituksella hieman alle 7 minuuttiin, kuva 4. Nopeusrajoituksen merkitys jää noin 10 prosenttiin, kuten myös palvelutason parantumisen vaikutus. Raskaan liikenteen osalta matka-aika lyhenee hieman päälle 9 minuuttiin. Seuraavassa kuvassa on esitetty matka-aikavertailu henkilöautolla välillä Marjamäki Kulju Pirkkala. VE A VE B Reitti (IVAR 2020) Matka / Matka-aika Keskinopeus (Lähde IVAR) Matka-ajan säästö (min / %) A) Nykyinen 18,7 km / 11 min 53 s 92,5 km/h B1) Puskiaisen tieyhteys (100 km/h) 12,5 km / 7 min 25 s 99,3 km/h -04:28 / -38 % B2) Puskiaisen tieyhteys (120 km/h) 12,5 km / 6 min 56 s. 105,0 km/h -04:57 / -43 % Kuva 4 Matka-aikavertailu Marjamäki Kulju Pirkkala. Lähimmäksi mitoitusnopeutta päästään kuvan 4 vaihtoehdossa B1. Vaihtoehdossa A keskinopeutta laskee liikenneverkon kuormittuneisuus ja vaihtoehdossa B2 korkea nopeusrajoitus sekä uuden tieyhteyden nykyisestä haarautumiskohtien ramppien alempi nopeusrajoitus. Uudella tieyhteydellä linjaosuuden 120 km/h nopeusrajoituksen hyöty jää suhteellisen vähäiseksi lyhyen, noin 6 kilometrin matkan, vuoksi. Aikakustannusten kannalta uuden tieyhteyden mitoitusnopeudella on vähäinen merkitys. Kokonaistaloudellisesti merkitys jää vielä vähäisemmäksi, kun ajoneuvokustannukset ja päästökustannukset kasvavat nopeustason noustessa. Hankkeen liikennetaloudellisuutta on arvioitu tarkemmin luvussa 3.2. Lisäksi arvioitiin suunnitteilla olevan Pirkkalan ja Tampereen rajalle sijoittuvan logistiikkakeskuksen reitin valintoja ja niistä laadittiin matkaaikavertailu, jonka tulokset on esitetty kuvassa 5. Uusi tieyhteys, jolta olisi oma liittymä logistiikkakeskukselle, olisi nopein vaihtoehto. 12 (23)

13 Reitti c Reitti a Reitti c Reitti b Reittivaihtoehto Matka / matka-aika a) Nykyinen 18,5 km / tieverkko 12 min 7 s b) Uusi tieyhteys (100 km), oma liittymä 11,2 km / 7 min 12 s B) Uusi tieyhteys (100 km/h, ei liittymää C) Sääksjärven etl - 2-kehä (60 km/h) 14,1 km / 9 min 32 s Ve 0 0:12:07 Ve A -0:4:55 Ve A -0:4:55 11,2 km / 8 min 44 s Matka-ajan säästö -4 min 55 s (-41 %) -2 min 35 s (-21 %) -3 min 23 s (-28 %) Pohjakartta Affecto Finland Oy Karttakeskus 2.4 Eritasoliittymät Kuva 5 Matka-aikavertailu Marjamäki logistiikkakeskus. Uudelle tieyhteydelle liittymisten tarve on kasvanut vuoden 1992 yleissuunnitelman laatimisajankohdan jälkeen. Tämän selvityksen lähtökohtana ovat seuraavat esitetyt liittymistarpeet: Yleissuunnitelmassa (1992) esitetyt kolme eritasoliittymää: vt 3 Kulju (Puskiaisten haarautuma ja Ahonperän eritasoliittymä), 2-kehän eritasoliittymä ja haarauma läntiseltä kehätieltä Pirkkalassa. 2-kehän kehittämisselvityksessä (2003) esitetty suuntaisliittymän tarve Läntisen kehätien rinnakkaiselle Jasperintielle Pirkkalassa. Logistiikkakeskus aluevaraussuunnitelmassa (2008) esitetty uusi eritasoliittymää lentoaseman ja logistiikkakeskuksen väliselle yhteydelle. 13 (23)

14 Kuva 6 Liittymävaihtoehto 1: uuden tieyhteyden linjaosuudella on yleissuunnitelman (1992) mukaisesti yksi eritasoliittymä Rajajärven kohdalla. Kuva 7 Liittymävaihtoehto 2: uuden tieyhteyden linjaosuudella on kaksi eritasoliittymää, toinen Lempäälän puolella (Rajajärven ETL) ja toinen Pirkkalan puolella mahdollisen logistiikkakeskuksen kohdalla (Keskisenkulman ETL), lisäksi Pirkkalan Jasperintielle suuntaisliittymä etelään. 14 (23)

15 Alueelle suunnitellut eritasoliittymät: Kuljun eritasoliittymä: Yhteys maantieltä 130 valtatielle 3 Puskiaisten haarautuma: Yhteys välillä valtatieltä 3 Helsingin suunnasta valtatien 3 uuden tieyhteydelle Ahonperän eritasoliittymä: Yhteys lännestä valtatien 3 uudelta tieyhteydeltä Lempäälään maantielle 130 Rajajärven eritasoliittymä: Yhteys 2-kehän ja valtatien 3 uuden yhteyden välillä, yhteys valtatieltä 3 etelästä lentokentälle sekä valtatieltä 3 lännestä Sääksjärven ja Hervannan suuntaan ja 2-kehän varren maankäyttöön. Keskisenkulman eritasoliittymä: Yhteys valtatieltä 3 etelästä ensisijainen ja lännestä vaihtoehtoinen yhteys logistiikkakeskukseen. Tuo logistiikkakeskuksen kuljetuksille aikasäästöjä ja tekee alueen houkuttelevammaksi kuljetusyrityksille sekä yhdistää poikittaisella yhteydellä lentokentän ja logistiikkakeskuksen. Voidaan toteuttaa myös risteyssiltana ja on vaihtoehtoinen ratkaisu liittää 2-kehä valtatien 3 uuteen tieyhteyteen. Jasperintien eritasoliittymä: Yhteys valtatieltä 3 etelästä Läntisen kehän rinnakkaistielle, Jasperintielle ja sen varren maankäytölle. Ei ole tarvetta liittyä läntisen kehätien suunnasta, sillä vieressä on läntisen kehätien Linnakorven eritasoliittymä. Pirkkalan haarautuma: Liittää oikoyhteyden Tampereen läntiseen kehään lännen suuntaan. Siltaväli Liittymien siltaväli tulee 120 km/h:lle mitoitetulla moottoritiellä olla ohjeiden mukaan yli 3500 metriä ja minimissään 2500 metriä. Käytännössä tämä tarkoittaa, ettei valtatien 3 uudelle tieyhteydelle voida linjaosuudelle toteuttaa vain yleissuunnitelman mukaisesti yksi eritasoliittymä. Enemmän maankäyttöä palvelevassa kahden eritasoliittymän vaihtoehdossa liittymien siltaväliksi tulisi noin 2000 metriä, mikä täyttää 100 km/h mitoitusnopeuden ohjearvot. Liittymiä suunniteltaessa on huomioon otettava vaadittavat rinnakkaistiejärjestelyt, jotka tulevat linjaosuuden yhdellä liittymällä raskaammiksi kuin kahden liittymän vaihtoehdossa. Vuoden 1992 yleissuunnitelmassa uuden tieyhteyden keskivaiheen eritasoliittymä on sijoitettu Pirkkalan ja Lempäälän kuntien rajalle. Tämä paikka sopii hyvin 2-kehän eritasoliittymälle, mutta liittymän lähelle on vaikea toteuttaa maankäyttöä soisen maapohjan johdosta. Kahden liittymän vaihtoehdossa olisi omat eritasoliittymät Pirkkalan kunnan ja Lempäälän kunnan puolella. Ratkaisu mahdollistaisi maankäytön kehittämisen molempien kuntien puolella. Näistä toinen palvelisi mahdollista logistiikkakeskusta ja toinen muuta maankäyttöä, joka 20 vuoden aikajänteellä tulee 15 (23)

16 kasvamaan tieyhteydelle asti. 2-kehä voi kulkea kumman tahansa liittymän kautta Tampere-Pirkkalan lentokentälle. Todennäköisesti lyhyempi matka lentokentältä Sääksjärvelle tulee eteläisen eritasoliittymän kautta. Maastollisesti ja vuonna 2009 tiedossa olevan hankkeiden sijoittumisen kannalta eritasoliittymät kannattaisi sijoittaa kahden liittymän ratkaisussa kuvien 8 ja 9 mukaisiin kohtiin. Näissä maaperä on edullisempi rakentamiselle kuin Rajajärven kohdalle esitetyn liittymän kohdalla (kuva 9). 2.5 Linjausvaihtoehdot. Työssä tarkasteltiin, missä rajoissa tieyhteyden linjaus voi liikkua ja mitkä tekijät ovat rajoittavia tekijöitä. Lähtökohtana oli yleissuunnitelman (1992) mukainen linjaus ja tieyhteyden päihin suunnitellut eritasoliittymät. Pakkopisteiksi, joissa uuden tieyhteyden linjaus tulee yhtyä yleissuunnitelma linjaukseen, määritettiin sekä Lempäälän että Pirkkalan päihin. Lempäälän päässä pakkopisteeksi määritettiin valtatien uuden tieyhteyden ja pääradan risteämiskohta. Pakkopisteen lähellä sijaitseva Ahonperän eritasoliittymässä uuden tieyhteyden linjaus tulee kulkea yleissuunnitelman mukaisesti. Pirkkalan puolella pakkopiste on Jasperintien suuntaisliittymä. Vt 3 oikaisun linjausvaihtoehtoja Pakkopiste Pirkkalassa risteäminen Jasperintien kanssa Keskisenkulman ETL:n vaihtoehtoja Rajajärven ETL:n vaihtoehtoja 2-kehän vaihtoehdossa 0 VE 2 VE 1 YS 92 Maanmittauslaitos Rajajärven ETL:n vaihtoehtoja 2-kehän vaihtoehdossa 2/3 Pakkopiste Lempäälässä Ahonperän ETL ja risteäminen radan kanssa Kuva 8 Valtatien 3 uuden tieyhteyden linjausvaihtoehdot. Linjausten erot ovat vähäisiä. Yleissuunnitelman 1992 linjaus on suorin, mutta muissa vaihtoehdoissa liittymät voidaan sijoittaa rakentamisen kannalta edullisempaan paikkaan. Linjausten pituusleikkaukset on esitetty liitteessä 2 ja linjausten pituudet ja korkeusvaihtelut taulukossa (23)

17 Taulukko 2 Linjausvaihtoehtojen vertailua. Muutos YS 92:sta Yhteenlasketut korkeuserot (m)* Vaihtoehto Linjan pituus (m) (m) % Laskuosuuksilla Nousuosuuksilla Yhteensä Muutos YS 92:sta YS VE ,0 % ,5 % VE ,7 % ,1 % * Laskettu Maanmittauslaitoksen 10 m ruutukorkeusmallista, jonka korkeustarkkuus n. 2m Maaperä on karkealla tasolla tarkasteltuna edullinen tielinjaukselle. Suurimmat alueen mäet ja kalliot on kierrettävissä. Uudet linjaukset ovat rakentamisen kannalta lähes vastaavia YS 92 vaihtoehtoon nähden. Pisin linjausvaihtoehto on kuvan 8 VE 2, mutta siinä on puolestaan vähiten nousuja ja laskuja. Kuva 9 Suunnittelualueen maaperäkartta, johon on karkeasti kuvattu linjausvaihtoehdot. Kaikki kolme linjausvaihtoehtoa ovat mahdollisia. Tieyhteyden linjaus tarkentuu jatkosuunnittelussa nyt tarkasteltujen linjausten sisään jäävälle alueelle. Määritetty rajaus mahdollistaa muiden suunnittelualueelle sijoittuvien hankkeiden ja niiden yhteyksien jatkosuunnittelun. 17 (23)

18 2.6 Tiestandardivaihtoehdot Uuden Marjamäki Kulju Pirkkala -tieyhteyden standardia tarkasteltiin kolmena vaihtoehtona, joiden merkittävimmät erot on koottu taulukkoon 3. Taulukko 3. Uuden tieyhteyden tiestandardivaihtoehtojen vertailu. Tekijä Moottoritie 120 km/h Moottoritie 100 km/h Kaupunkimoottoritie 100 km/h Liittymäväli (minimiarvo) 5000 (3000) 3000 (2000) 2000 (1000) Liittymien siltaväli (minimiarvo) >3500 (>2500) >3000 (>2000) >2000 (>1000) Poikkileikkaus (m): - Kokonaisleveys - Ajoradan leveys - Keskikaistan leveys 30 / 38,5 1,25+7,5+3,0 6,5 / / 37 1,25+7,5+3,0 6,5 / 13,5 20,5 / 32 0,75+7+1,5 2,0-13,5 Kaarresäde - Suositus (minimi) - Liittymissä (minimi) 3500 (1700) yli 3000 (2000) 3500 (1000) yli 3000 (2000) 1000 (650) 2000 (1000) Rampit suora puolisuora silmukka yli 800 yli 400 yli 50 yli 800 yli 400 yli 50 yli 300 (80 km/h) yli 130 yli 50 Suhde maankäyttöön Ei tue Ei tue Mahdollistaa maankäytön kehittämisen, alueen kokoojaväyliltä eritasoliittymät valtatielle 3 Uuden tieyhteyden standardi moottoritienä 100 km/h:n mitoitusnopeudella ja kapealla keskikaistalla tukisi yleissuunnitelman 1992 mukaista ratkaisua enemmän maankäytön kehittymistä ja leviämistä uuden tieyhteyden vaikutusalueelle. Eritasoliittymiä uuden tieyhteyden päiden välille on saatavissa 100 km/h:n mitoitusnopeudella kolme, joiden liittymäväli olisi noin 2 km. Uuden tieyhteyden tuomat aikasäästöt pitkämatkaiselle liikenteelle muodostuvat pääasiassa matkan lyhentämisestä (uusi tieyhteys / yhteys Lakalaivan kautta). 100 km/h:n rajoitus ei merkittävästi alenna hankkeen aikakustannushyötyjä, koska 120 km/h nopeusrajoitus päättyy viimeistään Pirkkalan haarautumaan. Nopeustason laskeminen parantaisi hieman ajoneuvokustannusarvoja ja vähentäisi liikenteen päästöhaittoja. Uudet eritasoliittymät lyhentäisivät matka-aikaa mm. logistiikkakeskukseen ja lentokentälle. Näiden mahdollinen toteutuminen lisäisi myös kaupunkiseudun sisäisen liikenteen ja ennen kaikkea raskaan liikenteen osuutta uudella yhteydellä, jolloin 100 km/h nopeusrajoitus olisi turvallisempi vaihtoehto kuin 120 km/h. Logistiikkakeskuksen ja mahdollista järjestelyratapihan sijoittumista alueelle ja sen aiheuttamaa raskaan liikenteen kasvu eivät olleet tiedossa yleissuunnitelmaa (1992) laadittaessa. 18 (23)

19 3 HANKKEEN VAIKUTUKSET 3.1 Hyödyt ja haitat Valtatien 3 oikaisun johdosta matka Lempäälän Marjamäen ja Pirkkalan Lentoasemantien eritasoliittymän välillä lyhenee noin 6 kilometriä. Tämä lyhentää merkittävästi matka-aikaa sekä vähentää ympäristöpäästöjä. Hiilidioksidipäästöjen (CO2) arvioidaan vähentyvät noin 10,3 % (Lähde IVAR). Tonneissa CO2-päästöjen vähennys on vuositasolla myös merkittävä arviolta tonnia (v. 2020). Toisaalta valtatien 3 oikaisu joudutaan viemään nykytilanteessa lähes neitseellisen metsäalueen läpi, mikä yhdessä maankäytön kehittymisen kanssa aiheuttaa muutoksia virkistysreitteihin. Hanke mahdollistaa Tampereen kaupunkiseudun maankäytön kehittymisen etelään tieyhteyden läheisyydessä ja siirtää Helsinki-Tampere moottoritien kehittämistarpeita pidemmälle tulevaisuuteen. Onnettomuudet vähenevät nykyisillä väylillä arviolta 15 %, mutta koska uudelle väylälle siirtyy vain osa ajoneuvoista, koko verkon onnettomuudet pysyvät vastaavalla tasolla kuin ilman vt 3 oikaisua. Hankkeen merkittävimmät hyödyt Parantaa merkittävästi Tampereen länsisuunnan liikenneyhteyksiä ja alueiden saavutettavuutta Parantaa tieyhteyden läheisen maankäytön kehittämismahdollisuuksia (mm. logistiikkakeskus) Etelä-länsi -suuntaisen liikenteen matka lyhenee kuudella kilometrillä ja matka-aika yli 30 % (yli 3 min) Vähentää ympäristöpäästöjä Tieyhteys siirtää merkittävän osan ( ajon./vrk eli %) Helsingin moottoritien ja läntisen kehätien Lakalaivan seudun liikennemääristä uudelle tieyhteydelle Helsingin moottoritien ja läntisen kehätien kehittämistarpeita voidaan siirtää eteenpäin 19 (23)

20 3.2 Rakentamiskustannukset ja liikennetalous Valtatien 3 uuden tieyhteyden kustannusarvio on laskettu hankeosatarkkuudella käyttäen MAKU-indeksiä (10/2008) 143,7. Kustannusarvio on 59 miljoonaa euroa, sisältäen: Uusi tieyhteys (kaupunkimoottoritie 100 km/h) 31 M Maanrakennus 9 M Puskiaisten haarautuma ja Kuljun ETL kehittäminen 9 M Marjamäki-Kulju kolmannet lisäkaistat 10 M Hyötykustannukset milj., (lähde: IVAR 30 vuotta) Aikasäästöt 145,9 Ajoneuvokustannukset 77,4 Kunnossapitokustannukset -1,3 Onnettomuuskustannukset -1,8 Päästöt ja melu 14,3 Jäännösarvo 3,4 Säästöt yhteensä 237,9 M CO2 päästöt vähenevät 10,3 % HK-arvo 3,84 Työssä tehtiin herkkyystarkastelu, jossa korotettiin rakentamiskustannuksia 30 % sekä pienennettiin liikenne-ennustetta 30 %. Tämän herkkyystarkastelun jälkeenkin hanke oli kannattava, jolloin hyöty-kustannussuhteeksi tuli 2,6 (HK-arvon vaihteluväli 2,60 3,25). 3.3 Vaikutukset 2-kehän linjaukseen Valtatien 3 uuden tieyhteyden ratkaisulla on merkittäviä vaikutuksia yhdessä alueen muiden hankkeiden kanssa 2-kehän linjaukseen välillä Tampere-Pirkkalan lentokenttä Sääksjärvi. Ennen kaikkea eritasoliittymien sijoittaminen vaikuttaa 2-kehän linjaukseen. Mikäli valtatien 3 uuden yhteyden yleissuunnitelman mukainen Rajajärven eritasoliittymä korvataan kahdella eritasoliittymällä, voi 2-kehä kulkea kumman liittymän kautta tahansa. Näin muodostuu muutamia uusia linjausvaihtoehtoja. Lisäksi alueen järvet, luonnonsuojelualueet, kuten suuri Pulkajärven luonnonsuojelualue, muodostavat omat esteensä tielinjaukselle lentokentältä Sääksjärvelle. 20 (23)

21 Kuva 10 2-kehän linjausvaihtoehtoja. Lopulliseen linjausvaihtoehtoon vaikuttavat valtatien 3 uuden yhteyden lisäksi vielä kuntien maankäytön kehittyminen sekä mahdollisen järjestelyratapihan siirtäminen alueelle sekä siihen liittyvä oikoradan linjaus Lempäälästä Rajasalmen sillalle. 21 (23)

22 4 JATKOTOIMENPITEET Selvitys palvelee v käynnistynyttä Pirkanmaan 2. vaihemaakuntakaavan valmistelutyötä. Ennen jatkosuunnittelua tulee tehdä päätös valtatien 3 uuden yhteyden tiestandardista ja saada tarkempaa tietoa alueen maankäytön kehitysnäkymistä. Valtatien 3 uuden tieyhteyden standardin päivittäminen ja linjaus- ja liittymä vaihtoehtojen rajapinnat antavat mahdollisuuden suunnitella alueen muita hankkeita eteenpäin tukeutuen uuteen tieyhteyteen. Valtatien 3 Marjamäki Kulju Pirkkala -tieyhteyden suunnittelun seuraava vaihe on aluevaraussuunnitelman tai yleissuunnitelma ja YVA-selvityksen laatiminen. Tampereen seudun 2-kehän suunnittelu jatkuu lähivuosina aluevaraussuunnitelmana, suunnittelun alkaessa tieyhteyden Kangasalan päästä. 22 (23)

23 LIITTEET 1. Suunnitelmakartta 1: Pituusleikkaukset 1: / 1: (23)

24

25

Tampereen läntinen ratayhteys, uusi järjestelyratapiha, valtatien 3 Lempäälä - Pirkkala -oikaisu ja 2- kehän länsiosa sekä näihin liittyvä maankäyttö

Tampereen läntinen ratayhteys, uusi järjestelyratapiha, valtatien 3 Lempäälä - Pirkkala -oikaisu ja 2- kehän länsiosa sekä näihin liittyvä maankäyttö Tampereen läntinen ratayhteys, uusi järjestelyratapiha, valtatien 3 Lempäälä - Pirkkala -oikaisu ja 2- kehän länsiosa sekä näihin liittyvä maankäyttö Erika Helin 10.6.2014 Suunnittelun tavoitteet ja eteneminen

Lisätiedot

Pirkanmaan maakuntakaava 2040. Maakuntakaavaluonnos Tampereen läntiset väylähankkeet

Pirkanmaan maakuntakaava 2040. Maakuntakaavaluonnos Tampereen läntiset väylähankkeet Pirkanmaan maakuntakaava 2040 Maakuntakaavaluonnos Tampereen läntiset väylähankkeet Maakuntakaavafoorumi Vanha kirjastotalo, Tampere, 19.3.2015 Kaavaluonnoksen keskeinen sisältö Yleismääräykset Kehittämisvyöhykkeet

Lisätiedot

VALTATIEN 9 ITÄISEN KEHÄTIEN ERITASOLIITTYMÄTARKASTELU, TAMPERE

VALTATIEN 9 ITÄISEN KEHÄTIEN ERITASOLIITTYMÄTARKASTELU, TAMPERE VALTATIEN 9 ITÄISEN KEHÄTIEN ERITASOLIITTYMÄTARKASTELU, TAMPERE 27.1.2017 JOHDANTO Selvityksessä on tutkittu uuden eritasoliittymän toteuttamista Tampereen itäiselle kehätielle valtatielle 9 Hallilan eritasoliittymän

Lisätiedot

NOUSIAISTEN KUNTA. Työ: 26725. Tampere 20.1.2014

NOUSIAISTEN KUNTA. Työ: 26725. Tampere 20.1.2014 NOUSIAISTEN KUNTA Kaitaraisten yritysalueen asemakaavan liikenneselvitys Työ: 26725 Tampere 20.1.2014 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 Tampere Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 001 Y-tunnus: 0564810-5

Lisätiedot

PAINOKANKAAN-KARANOJAN LIIKENNESELVITYS

PAINOKANKAAN-KARANOJAN LIIKENNESELVITYS 1(10) 15.11.2010 MUISTIO PAINOKANKAAN-KARANOJAN LIIKENNESELVITYS 1. Yleistä Painokankaan-Karanojan osayleiskaava-alue (kuva 1) sijaitsee valtatien 10, Orsitien ja valtatien 3 eteläpuolella. Alueen toteutuneen

Lisätiedot

Läntinen ratayhteys, tilannekatsaus

Läntinen ratayhteys, tilannekatsaus Läntinen ratayhteys, tilannekatsaus Pirkanmaan maakuntahallitus kokous 17.6.2013 Ville-Mikael Tuominen, projektipäällikkö, Pirkanmaan liitto Pirkanmaan rataverkon kehittämisen liikenteellinen tarveselvitys

Lisätiedot

MUSTASAAREN KUNTA. Logistiikka-alueen ja Laajametsän alueiden liikennetuotos. Tampere, 7.11.2011. Työ: 23687

MUSTASAAREN KUNTA. Logistiikka-alueen ja Laajametsän alueiden liikennetuotos. Tampere, 7.11.2011. Työ: 23687 MUSTASAAREN KUNTA Logistiikka-alueen ja Laajametsän alueiden liikennetuotos Työ: 23687 Tampere, 7.11.2011 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 TAMPERE Puhelin 010 241 4000 Telefax 010 241 4001 www.airix.fi

Lisätiedot

VALTATIEN 2 FRIITALAN ERITASOLIITTYMÄN PARANTAMINEN, ULVILA ESISELVITYS

VALTATIEN 2 FRIITALAN ERITASOLIITTYMÄN PARANTAMINEN, ULVILA ESISELVITYS VALTATIEN 2 FRIITALAN ERITASOLIITTYMÄN PARANTAMINEN, ULVILA ESISELVITYS 2016 4 1. LÄHTÖKOHDAT JA NYKYTILA 1.1 Suunnittelukohde Suunnittelukohteena on valtatien 2 ja maantien 2444 (Siltatie) eritasoliittymä

Lisätiedot

Nurmi-Sorilan ja Tarastenjärven osayleiskaavat

Nurmi-Sorilan ja Tarastenjärven osayleiskaavat Nurmi-Sorilan ja Tarastenjärven osayleiskaavat - liikennemallitarkastelujen tuloksia Työraportti 18.2.29 1 Johdanto... 2 2 Maankäyttö- ja liikenneverkkovaihtoehdot... 2 2.1 Osa-aluejako ja maankäyttö...

Lisätiedot

Hervantajärven osayleiskaava

Hervantajärven osayleiskaava Hervantajärven osayleiskaava liikennemallitarkastelujen tuloksia Työraportti 16.10.2008 Hanna Kalenoja 1 Johdanto...2 2 Maankäyttö ja liikenneverkkovaihtoehdot...3 2.1 Osa aluejako...3 2.2 Maankäyttövaihtoehdot...3

Lisätiedot

VT 19 Hankearviointi. Alustavat tulokset. Sito Parhaan ympäristön tekijät

VT 19 Hankearviointi. Alustavat tulokset. Sito Parhaan ympäristön tekijät Alustavat tulokset Sito Parhaan ympäristön tekijät Lähtökohdat ja tarkastellut vaihtoehdot Tässä hankearvioinnissa on tarkasteltu valtatien 19 parantamista välillä Seinäjoki- Lapua ja siihen liittyviä

Lisätiedot

MUISTIO J. Rinta-Piirto 4.6.2008 Seinäjoen Itikanmäki Liikenne-ennuste ja arvioita toimivuuksista Lähtökohtia Seinäjoen Itikanmäen alueelle on suunnitteilla uutta maankäyttöä. Tavoitteena on muuttaa joen

Lisätiedot

16.0T-1 1 (5) VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA, TIESUUNNITELMA LIIKENNE-ENNUSTE. 16.0T-1_Liikenne-ennuste.doc

16.0T-1 1 (5) VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA, TIESUUNNITELMA LIIKENNE-ENNUSTE. 16.0T-1_Liikenne-ennuste.doc 16.0T-1 1 (5) VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA, TIESUUNNITELMA LIIKENNE-ENNUSTE 16.0T-1_Liikenne-ennuste.doc 2 (5) VT 6 TAAVETTI - LAPPEENRANTA TIESUUNNITELMA LIIKENNE-ENNUSTE Yleistä Tiesuunnitelman liikenne-ennuste

Lisätiedot

LUOSTARINKYLÄN ERITASOLIITTYMÄ, RAUMA. TIESUUNNITELMA. YLEISÖTILAISUUS 24.2.2014 24.2.2014 YLEISÖTILAISUUS, LUOSTARINKYLÄ

LUOSTARINKYLÄN ERITASOLIITTYMÄ, RAUMA. TIESUUNNITELMA. YLEISÖTILAISUUS 24.2.2014 24.2.2014 YLEISÖTILAISUUS, LUOSTARINKYLÄ LUOSTARINKYLÄN ERITASOLIITTYMÄ, RAUMA. TIESUUNNITELMA. YLEISÖTILAISUUS TIESUUNNITELMAN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET Tiesuunnitelma liittyy osana Lakarin teollisuus- ja logistiikkaalueen kehittämiseen. Uusi

Lisätiedot

Lahdesjärvi-Lakalaivan osayleiskaava

Lahdesjärvi-Lakalaivan osayleiskaava Lahdesjärvi-Lakalaivan osayleiskaava - liikennemallitarkastelujen tuloksia yöraportti 15.3.2007 Hanna Kalenoja 1 Johdanto... 2 2 Maankäyttö- ja liikenneverkkovaihtoehdot... 3 2.1 Osa-aluejako... 3 2.2

Lisätiedot

Tampereen läntiset väylähankkeet

Tampereen läntiset väylähankkeet RAPORTTEJA 103 2014 Tampereen läntiset väylähankkeet Ratojen, teiden ja maankäytön vaihtoehtojen tarkastelu maakuntakaavan luonnosta varten PIRKANMAAN ELY-KESKUS PIRKANMAAN LIITTO LIIKENNEVIRASTO SITO

Lisätiedot

Rassi P., Alanen A., Kanerva T. & Mannerkoski I. (toim.) 2001: Suomen lajien uhanalaisuus Ympäristöministeriö & Suomen ympäristökeskus,

Rassi P., Alanen A., Kanerva T. & Mannerkoski I. (toim.) 2001: Suomen lajien uhanalaisuus Ympäristöministeriö & Suomen ympäristökeskus, 64 Valtatie 8 välillä Raisio-Nousiainen LÄHTEET LÄHTEET Biota BD Oy 2003: Raision liito-oravaselvitys Brusila Heljä. Vt 8 Raisio-Nousiainen. Muinaisjäännösinventointi 2004. Turun maakuntamuseo. Matinkainen

Lisätiedot

Alustava yleissuunnittelu valtatie 3:n parantamiseksi välillä Ylöjärvi Hämeenkyrö alkaa; samalla käynnistyy hankkeen ympäristövaikutusten arviointi

Alustava yleissuunnittelu valtatie 3:n parantamiseksi välillä Ylöjärvi Hämeenkyrö alkaa; samalla käynnistyy hankkeen ympäristövaikutusten arviointi TIEDOTE 1 () Valtatie :n parantaminen Ylöjärven ja Hämeenkyrön välillä Alustava yleissuunnittelu valtatie :n parantamiseksi välillä Ylöjärvi Hämeenkyrö alkaa; samalla käynnistyy hankkeen ympäristövaikutusten

Lisätiedot

Liikenneväylähankkeet

Liikenneväylähankkeet Liikenneväylähankkeet Nykyinen ohjeistus Käytäntö tiehankkeissa Yksikköarvoihin liittyviä ongelmia Kannattavuuslaskelma Vaikutusten analyysi Toteutettavuuden arviointi 1 Nykyinen ohjeistus ja käytäntö

Lisätiedot

Valtatien 3 uusi yhteys välillä Lempäälä-Pirkkala

Valtatien 3 uusi yhteys välillä Lempäälä-Pirkkala RAPORTTEJA 57 2015 Valtatien 3 uusi yhteys välillä Lempäälä-Pirkkala Aluevaraussuunnitelma PIRKANMAAN ELY-KESKUS SITO OY Valtatien 3 uusi yhteys välillä Lempäälä-Pirkkala Aluevaraussuunnitelma 1 RAPORTTEJA

Lisätiedot

MÄSKÄLÄN KAAVARUNKOALUEEN LIIKENTEELLINEN SELVITYS

MÄSKÄLÄN KAAVARUNKOALUEEN LIIKENTEELLINEN SELVITYS 1(7) 19.9.2014 MUISTIO MÄSKÄLÄN KAAVARUNKOALUEEN LIIKENTEELLINEN SELVITYS 1. Yleistä Tässä Mäskälän kaavarunkoalueen liikenteellisessä selvityksessä tarkastellaan kaavakaavarunkoalueen synnyttämän liikenteen

Lisätiedot

LIIKENTEELLISET TARKASTELUT HENNA, ORIMATTILA

LIIKENTEELLISET TARKASTELUT HENNA, ORIMATTILA Intended for Jouko Kunnas Document type Muistio Date Kesäkuu 2014 LIIKENTEELLISET TARKASTELUT HENNA, ORIMATTILA LIIKENTEELLISET TARKASTELUT HENNA, ORIMATTILA Date 2014/05/30 J. Nyberg, J. Räsänen Made

Lisätiedot

PYHTÄÄN KUNTA RUOTSINPYHTÄÄN KUNTA

PYHTÄÄN KUNTA RUOTSINPYHTÄÄN KUNTA Liite 16 PYHTÄÄN KUNTA RUOTSINPYHTÄÄN KUNTA VT 7 MELUALUEEN LEVEYS 6.10.2005 SUUNNITTELUKESKUS OY RAPORTTI Turku / M. Sairanen VT 7, melualueen leveys 6.10.2005 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 1 2. LASKENNAN

Lisätiedot

Ysiväylä (valtatie 9, E63) Turun, Hämeen, Keski-Suomen ja Savo-Karjalan tiepiirien näkökulmasta

Ysiväylä (valtatie 9, E63) Turun, Hämeen, Keski-Suomen ja Savo-Karjalan tiepiirien näkökulmasta 1 Ysiväylä kansallinen kehityskäytävä -seminaari Helsinki 23.3.2006 Ysiväylä (valtatie 9, E63) Turun, Hämeen, Keski-Suomen ja Savo-Karjalan tiepiirien näkökulmasta Tiejohtaja Mauri Pukkila Tiehallinto

Lisätiedot

Jyväskylän kaupunkiseudun läntinen ohikulkutie, Jyväskylä, Muurame. Esisuunnitelman tarkistus

Jyväskylän kaupunkiseudun läntinen ohikulkutie, Jyväskylä, Muurame. Esisuunnitelman tarkistus Jyväskylän kaupunkiseudun läntinen ohikulkutie, Jyväskylä, Muurame Esisuunnitelman tarkistus Jyväskylän kaupunkiseudun läntinen ohikulkutie, Jyväskylä, Muurame Esisuunnitelman tarkistus Tiehallinto Jyväskylä

Lisätiedot

VALTATIEN 18 ÄHTÄRI - MULTIA JA MAATIE 621 LIESJÄRVI - KEURUU, YLEISSUUNNITTELU YLEISÖTILAISUUS 12.6 KEURUULLA JA 13.6 MULTIALLA

VALTATIEN 18 ÄHTÄRI - MULTIA JA MAATIE 621 LIESJÄRVI - KEURUU, YLEISSUUNNITTELU YLEISÖTILAISUUS 12.6 KEURUULLA JA 13.6 MULTIALLA VALTATIEN 18 ÄHTÄRI - MULTIA JA MAATIE 621 LIESJÄRVI - KEURUU, YLEISSUUNNITTELU YLEISÖTILAISUUS 12.6 KEURUULLA JA 13.6 MULTIALLA Hankkeen taustaa Hanke on osa EU:n Itämeriohjelman Keskipohjolan kuljetuskäytävän

Lisätiedot

Vapaudentien jatkeen liikennetarkastelu 10.11.2015

Vapaudentien jatkeen liikennetarkastelu 10.11.2015 Vapaudentien jatkeen liikennetarkastelu 10.11.2015 Liikenne-ennusteen päivittäminen Liikenne-ennuste pohjautuu Keski-Nurmon osayleiskaavatyön yhteydessä laadittuun ennusteeseen vuodelle 2040 Ennusteen

Lisätiedot

Eteläportin osayleiskaavan liikenteelliset vaikutukset, Jyväskylä

Eteläportin osayleiskaavan liikenteelliset vaikutukset, Jyväskylä Ramboll Knowledge taking people further --- Jyväskylän kaupunki Eteläportin osayleiskaavan liikenteelliset vaikutukset, Jyväskylä Lokakuu 2008 Sisällys Tiivistelmä 1 1. Johdanto 5 2. Osayleiskaava-alue

Lisätiedot

SOKLI JA SAVUKOSKI -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA SAVUKOSKI 2013/08/21

SOKLI JA SAVUKOSKI -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA SAVUKOSKI 2013/08/21 SOKLI JA -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA TYÖN TAVOITTEET JA TEHTÄVÄN KUVAUS Hankkeen tavoitteena on tuottaa Savukosken kirkonkylän liikennejärjestelyjen toimenpidesuunnitelma

Lisätiedot

Vapaudentien jatkeen alustava yleissuunnitelma Seinäjoki

Vapaudentien jatkeen alustava yleissuunnitelma Seinäjoki Vapaudentien jatkeen alustava yleissuunnitelma Seinäjoki Liikenteelliset tarkastelut välillä Ruukintie-Törnäväntie-Itäväylä 31.8.2016 Juha Mäkinen Sito Oy Sito Parhaan ympäristön tekijät Työn sisältö Työssä

Lisätiedot

Esimerkki raideliikenteestä maakuntakaavassa Pirkanmaa Päärata Tampereelta etelään

Esimerkki raideliikenteestä maakuntakaavassa Pirkanmaa Päärata Tampereelta etelään Esimerkki raideliikenteestä maakuntakaavassa Pirkanmaa Päärata Tampereelta etelään 29.11.2017 Maakuntakaavoitusjohtaja Karoliina Laakkonen-Pöntys Pirkanmaan liitto Sisältö Pirkanmaan maakuntakaava 2040

Lisätiedot

Jyväskylän seudulla olevien suurten tie- ja liikennehankkeiden priorisointi kaupungin näkökulmasta

Jyväskylän seudulla olevien suurten tie- ja liikennehankkeiden priorisointi kaupungin näkökulmasta 13.10.2011 (Timo Vuoriainen, Tapio Koikkalainen) 27.11.2013 päivitetty Jyväskylän seudulla olevien suurten tie- ja liikennehankkeiden priorisointi kaupungin näkökulmasta Jyväskylän seudulla on useita tärkeitä

Lisätiedot

p:\projektit_06\6103_tokmannin_kaavamuutos_jalasjärvi\tekstit\koskitie-liikenteen ys_ doc

p:\projektit_06\6103_tokmannin_kaavamuutos_jalasjärvi\tekstit\koskitie-liikenteen ys_ doc Jalasjärven kunta Asemakaavan muutos Liikenteen yleissuunnitelma Koulukeskus Rajalanmäki Vt3 Vt3 Rajalantie H-as, Oikotie 27.02.2006 Juha Raappana p:\projektit_06\6103_tokmannin_kaavamuutos_jalasjärvi\tekstit\koskitie-liikenteen

Lisätiedot

HEINIKON YRITYSALUEEN ERITASOLIITTYMÄN ALUE- VARAUSSUUNNITELMA, YLÖJÄRVI

HEINIKON YRITYSALUEEN ERITASOLIITTYMÄN ALUE- VARAUSSUUNNITELMA, YLÖJÄRVI Vastaanottaja Ylöjärven kaupunki Asiakirjatyyppi Aluevaraussuunnitelma Päivämäärä 06/2014 HEINIKON YRITYSALUEEN ERITASOLIITTYMÄN ALUE- VARAUSSUUNNITELMA, YLÖJÄRVI Tarkastus Sari Kirvesniemi Päivämäärä

Lisätiedot

Hongiston asemakaavan meluselvitys, Hämeenlinna Päivitetty väliraportti. Optimia Oy/Eriksson Arkkitehdit

Hongiston asemakaavan meluselvitys, Hämeenlinna Päivitetty väliraportti. Optimia Oy/Eriksson Arkkitehdit Hongiston asemakaavan meluselvitys, Hämeenlinna Päivitetty väliraportti Optimia Oy/Eriksson Arkkitehdit Versio 1.0 Matti Manninen 26.3.2008 2007 Suunnittelukohde 30.4.2008 Page 2 Melulähteet Tässä selvityksen

Lisätiedot

VALTATIE 3 HÄMEENKYRÖ-YLÖJÄRVI LINJAUSVAIHTOEHTOJEN VERTAILU

VALTATIE 3 HÄMEENKYRÖ-YLÖJÄRVI LINJAUSVAIHTOEHTOJEN VERTAILU VALTATIE 3 HÄMEENKYRÖ-YLÖJÄRVI LINJAUSVAIHTOEHTOJEN VERTAILU HÄMEENKYRÖ-YLÖJÄRVI LINJAUSVAIHTOEHTOJEN VERTAILU Tarkastus Päivämäärä 3.4.2010 Laatija Jouni Lehtomaa Tarkastaja Hyväksyjä Kuvaus Valtatien

Lisätiedot

Vaitinaron liikenne- ja liittymäselvitys, yhteenveto. Johdanto. Liikenneselvitys. Vaitinaron liikenne- ja liittymäselvitys Yhteenveto 4.5.

Vaitinaron liikenne- ja liittymäselvitys, yhteenveto. Johdanto. Liikenneselvitys. Vaitinaron liikenne- ja liittymäselvitys Yhteenveto 4.5. 4.5.2016 1 (5) Vaitinaron liikenne- ja liittymäselvitys, yhteenveto Johdanto Tampereen kaupunki kehittää uutta Hiedanrannan asuin- ja työpaikka-aluetta kaupungin länsiosaan nykyisen Lielahden kaupan alueen

Lisätiedot

Niiralan asemakaavamuutos, liikenneennuste ja toimivuustarkastelut

Niiralan asemakaavamuutos, liikenneennuste ja toimivuustarkastelut Niiralan asemakaavamuutos, liikenneennuste ja toimivuustarkastelut Ennakkoaineisto 13.1.2015 Sito Oy Ympäristösi parhaat tekijät 2 Liikenneselvityksen sisältö Työssä on tarkasteltu Niiralan asemakaava-alueelle

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 22.11.2008

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 22.11.2008 KEMPELEEN KUNTA KAAVOITUKSEN TULOSYKSIKKÖ OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 22.11.2008 KEMPELEEN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS VIHILUODON YRITYSALUEEN LIIKENNEJÄRJESTELYJÄ VARTEN VIHILUODON OSA-ALUE

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 8759/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 8759/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/2017 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 79 12.4.2017 144 Asianro 8759/10.03.01.02/2016 Liikennevalot Kellolahdentien ja Sisustajantien risteykseen sekä Kallantien ja Inkilänmäenkadun

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN KUNNALLISTEK- NIIKAN YLEISSUUNNITTELU

NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN KUNNALLISTEK- NIIKAN YLEISSUUNNITTELU Vastaanottaja Nurmijärven kunta Asiakirjatyyppi Yleissuunnitelma Päivämäärä xx.xx.2015 Luonnos Viite 1510019205 NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN KUNNALLISTEK- NIIKAN YLEISSUUNNITTELU NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN

Lisätiedot

Vt 6 Kouvolan kohdalla YS. Vt 6 YS, vt 15 aluevaraussuunnitelma Esittelytilaisuus 1,

Vt 6 Kouvolan kohdalla YS. Vt 6 YS, vt 15 aluevaraussuunnitelma Esittelytilaisuus 1, Vt 6 Kouvolan kohdalla YS Vt 6 YS, vt 15 aluevaraussuunnitelma Esittelytilaisuus 1, 12.3.2013 3 VT 6 KOUVOLAN KOHDALLA - ESITTELYTILAISUUS 12.3.2013 Suunnittelualue 4 Työn aikataulu ja päävaiheet Kerätty

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI. Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja asemakaavan muutoksen liikennetarkastelu

FCG Finnish Consulting Group Oy ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI. Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja asemakaavan muutoksen liikennetarkastelu ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja asemakaavan muutoksen liikennetarkastelu 1.11.2011 Liikenneselvitys 1 (3) M. Karttunen Hirvaskankaan koillisen sektorin asemakaavan ja

Lisätiedot

Niskanperän liittymäselvitys

Niskanperän liittymäselvitys LAPIN ELY-KESKUS Niskanperän liittymäselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P28789 Raportti 1 (7) Saara Aavajoki Sisällysluettelo 1 Yleistä... 1 2 Nykytilanteen liikennejärjestelyt... 1 2.1

Lisätiedot

Rantaväylän tulevaisuus puntarissa. Esittelymateriaali Rantaväylän nykytilanteeseen ja vaihtoehtoisiin skenaarioihin

Rantaväylän tulevaisuus puntarissa. Esittelymateriaali Rantaväylän nykytilanteeseen ja vaihtoehtoisiin skenaarioihin Rantaväylän tulevaisuus puntarissa Esittelymateriaali Rantaväylän nykytilanteeseen ja vaihtoehtoisiin skenaarioihin Valtakunnan päätieverkkoon kuuluva valtatie 4 kulkee Vaajakoskelta Tikkakoskelle. Jyväskylässä

Lisätiedot

Valtatien 6 parantaminen Kouvolan kohdalla. Tieverkon jatkosuunnitteluun valitut vaihtoehdot sekä ratkaisusuositukset

Valtatien 6 parantaminen Kouvolan kohdalla. Tieverkon jatkosuunnitteluun valitut vaihtoehdot sekä ratkaisusuositukset Valtatien 6 parantaminen Kouvolan kohdalla Tieverkon jatkosuunnitteluun valitut vaihtoehdot sekä ratkaisusuositukset 20.11.2013 Palvelutasopuutteiden analyysi Tarkastellaan palvelutasopuutteita ja ongelmia

Lisätiedot

Vihdintien kehittämisselvitys välillä Kehä III Lahnus

Vihdintien kehittämisselvitys välillä Kehä III Lahnus Vihdintien kehittämisselvitys välillä Kehä III-Lahnus 1 Vihdintien kehittämisselvitys välillä Kehä III Lahnus Tiehallinto, Uudenmaan tiepiiri Espoon kaupunki Vantaan kaupunki Destia Selvitysalue Vihdintien

Lisätiedot

KIVISTÖN KAUPUNKIKESKUS, LIIKENNE 9.10.2014

KIVISTÖN KAUPUNKIKESKUS, LIIKENNE 9.10.2014 KIVISTÖN KAUPUNKIKESKUS, LIIKENNE 9.10.2014 LIIKENNE-ENNUSTEET ja LIIKENTEEN TOIMIVUUSTARKASTELUT Kivistön kaupunkikeskuksen suunnittelun yhteydessä on laadittu HSL:n tuoreimpia liikennemalleja hyödyntäen

Lisätiedot

Tuusulan itäväylän uuden eritasoliittymän tarkastelu

Tuusulan itäväylän uuden eritasoliittymän tarkastelu Tuusulan itäväylän uuden eritasoliittymän tarkastelu 11.05.2011 Sisältö Esipuhe... 2 1. Työn tavoitteet ja lähtökohdat... 3 2. Nykytilanne ja maankäyttösuunnitelmat... 4 3. Liittymän toteuttamismahdollisuudet...

Lisätiedot

Yhdystien 6304 kevyen liikenteen järjestelyt Lanneveden kohdalla, Saarijärvi ALUEVARAUSSUUNNITELMA

Yhdystien 6304 kevyen liikenteen järjestelyt Lanneveden kohdalla, Saarijärvi ALUEVARAUSSUUNNITELMA Yhdystien 6304 kevyen liikenteen järjestelyt Lanneveden kohdalla, Saarijärvi ALUEVARAUSSUUNNITELMA ESIPUHE Työn tavoitteena oli laatia aluevaraussuunnitelma kevyen liikenteen väylän ja siihen liittyvien

Lisätiedot

Kehä III:sta uusi Vaalimaa 12.12.2007 Tiehallinnon suunnitelmat Kehä III:n liikenneongelmien ratkaisemiseksi

Kehä III:sta uusi Vaalimaa 12.12.2007 Tiehallinnon suunnitelmat Kehä III:n liikenneongelmien ratkaisemiseksi Tiehallinnon suunnitelmat Kehä III:n liikenneongelmien Kehä III on osa E 18 tietä 2 Vanhasen II hallituksen ohjelma: "Suomi on sitoutunut toteuttamaan Helsinki Vaalimaa -moottoritien E 18 vuoteen 2015

Lisätiedot

KLAUKKALAN OHIKULKUTIE, TIESUUNNITELMA, NURMIJÄRVI JA VANTAA

KLAUKKALAN OHIKULKUTIE, TIESUUNNITELMA, NURMIJÄRVI JA VANTAA KLAUKKALAN OHIKULKUTIE, TIESUUNNITELMA, NURMIJÄRVI JA VANTAA TIESUUNNITELMAN YLEISÖTILAISUUS JORMA LAAKSO JA LAURI HARJULA 3.6.2015 ESITYKSEN SISÄLTÖ Lähtökohdat, perustiedot ja yleiskartta Tutkitut eritasoliittymien

Lisätiedot

YLEISÖTILAISUUS

YLEISÖTILAISUUS MAANTIEN 16685 PALOKANORREN PARANTAMINEN VÄLILLÄ SAARIJÄRVENTIE - RITOPOHJANTIE, JYVÄSKYLÄ. TIESUUNNITELMA. SUUNNITTELUKOHTEEN SIJAINTI SUUNNITTELU KOHDE SIJAITSEE NOIN 7KM PÄÄSSÄ JYVÄSKYLÄN KESKUSTASTA

Lisätiedot

Lumijoentien (st 813) ja vt 8:n liittymän toimivuus. Oikealle kääntymiskaistan tarveselvitys

Lumijoentien (st 813) ja vt 8:n liittymän toimivuus. Oikealle kääntymiskaistan tarveselvitys Lumijoentien (st 813) ja vt 8:n liittymän toimivuus Oikealle kääntymiskaistan tarveselvitys Tiehallinto Oulun Tiepiiri 2005 Lähtökohdat ja tavoitteet... 2 Lähtökohdat... 4 Tarkastelu... 10 Johtopäätökset...

Lisätiedot

Outlet-kylän liikenneselvitys

Outlet-kylän liikenneselvitys SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA HUMPPILAN KUNTA Outlet-kylän FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 15.1.2014 P22086 1 (5) Miettinen Tuomas 15.1.2014 Sisällysluettelo 1 Kaava-alueen sijainti... 2 2 Lähtökohdat... 2

Lisätiedot

Helsinki-Turku, nopean ratayhteyden jatkosuunnittelu Tilannekatsaus / projektipäällikkö Jussi Lindberg, Liikennevirasto

Helsinki-Turku, nopean ratayhteyden jatkosuunnittelu Tilannekatsaus / projektipäällikkö Jussi Lindberg, Liikennevirasto Helsinki-Turku, nopean ratayhteyden jatkosuunnittelu 9.12.2016 Tilannekatsaus / projektipäällikkö Jussi Lindberg, Liikennevirasto Nopean ratayhteyden kokonaisuus Uusi nopea Helsinki Turkurata rakentuu

Lisätiedot

VALTATIEN 4 PARANTAMINEN ÄÄNEKOSKEN KOHDALLA, TIESUUNNITELMA, ÄÄNEKOSKI

VALTATIEN 4 PARANTAMINEN ÄÄNEKOSKEN KOHDALLA, TIESUUNNITELMA, ÄÄNEKOSKI VALTATIEN 4 PARANTAMINEN ÄÄNEKOSKEN KOHDALLA, TIESUUNNITELMA, ÄÄNEKOSKI TIESUUNNITELMAN YLEISÖTILAISUUS JORMA LAAKSO JA ANNA ELF 20.6.2016 ESITYKSEN SISÄLTÖ Tiesuunnitelman lähtökohdat, perustiedot ja

Lisätiedot

E18 Turun kehätien kehittämisselvitys

E18 Turun kehätien kehittämisselvitys Tekninen lautakunta 104 29.10.2014 Kaupunginhallitus 439 10.11.2014 Kaupunginhallitus 457 24.11.2014 E18 Turun kehätien kehittämisselvitys 737/10.05.01/2014 TEKLA 104 Yhdyskuntatekniikan päällikkö Mika

Lisätiedot

LIITTEET. 50 Valtatien 6 parantaminen välillä Taavetti - Lappeenranta, yleissuunnitelma

LIITTEET. 50 Valtatien 6 parantaminen välillä Taavetti - Lappeenranta, yleissuunnitelma 50 Valtatien 6 parantaminen välillä Taavetti - Lappeenranta, yleissuunnitelma LIITTEET LIITTEET LIITE 1: Yhteysviranomaisen lausunto YVA-selostuksesta (23.6.2008) LIITE 2: Hankekortti LIITE 3 MELUTARKASTELU:

Lisätiedot

KEMPELEEN LINNAKANKAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄ

KEMPELEEN LINNAKANKAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄ 21.3.2011 / VVe KEMPELEEN LINNAKANKAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄ KATUVERKKO Linnakankaan halkaisee alueellinen pääväylä Linnakaarto, joka johtaa Oulun Metsokankaalle. Alueen katuverkkoa täydentävät ajan kanssa

Lisätiedot

VT 9:N RINNAKKAISYHTEYS Juvankatu - Heikkilänkatu

VT 9:N RINNAKKAISYHTEYS Juvankatu - Heikkilänkatu VT 9:N RINNAKKAISYHTEYS Juvankatu - Heikkilänkatu Aitolahdentie Johdanto Juvankadulla Kaukajärvellä ja Aitolahdentiellä Koilliskeskuksessa on todettu liikenteellisiä ongelmia, niin ruuhkautumiseen kuin

Lisätiedot

LENTORADAN LISÄTARKASTELUT KUUMA-KUNTIEN ALUEELLA TOINEN OSIO

LENTORADAN LISÄTARKASTELUT KUUMA-KUNTIEN ALUEELLA TOINEN OSIO LENTORADAN LISÄTARKASTELUT KUUMA-KUNTIEN ALUEELLA TOINEN OSIO 19.4.2011 Lentoradan lisätarkastelut KUUMA-kuntien alueella, osa2 1 ESIPUHE Työ on jatkoa Lentoradan lisätarkastelut KUUMA-kuntien alueella

Lisätiedot

Kehä IV. Edunvalvontakortti

Kehä IV. Edunvalvontakortti Kehä IV Edunvalvontakortti 1.2.2019 Kehä IV Kunnan tavoitteissa ja toimenpiteissä keskeinen liikennehanke Suunnittelun tavoitteena on, että toteutus välillä voi alkaa vaiheittain ja Tuusulan osalta ennen

Lisätiedot

Valtatien 5 liikennekäytävä osana Kuopion seudun kehittämistä

Valtatien 5 liikennekäytävä osana Kuopion seudun kehittämistä Valtatien 5 liikennekäytävä osana Kuopion seudun kehittämistä Esittelyaineisto 12.10.2017 Lähtökohtia Valtatie 5 on osa Itä-Suomen tärkeintä kehityskäytävää. Suunnittelukohde sijoittuu valtatien 5 vilkkaimmalle

Lisätiedot

E18 TURUN KEHÄTIE NAANTALIN JA RAISION VÄLILLÄ

E18 TURUN KEHÄTIE NAANTALIN JA RAISION VÄLILLÄ E18 TURUN KEHÄTIE NAANTALIN JA RAISION VÄLILLÄ YVA JA YLEISSUUNNITELMA YLEISÖTILAISUUS 15.12.2016 YLEISÖTILAISUUDEN OHJELMA Tervetulosanat, YVA-menettelyn esittely / Petri Hiltunen (10 min) Hankkeen esittely

Lisätiedot

TUUSULAN KUNTA KUNTAKEHITYS / KAAVOITUS

TUUSULAN KUNTA KUNTAKEHITYS / KAAVOITUS 16X161127 27.3.2014 TUUSULAN KUNTA KUNTAKEHITYS / KAAVOITUS LAHELANPELTO II ASEMAKAAVAN TOIMIVUUSTARKASTELU Esipuhe Tämä toimivuustarkastelu on tehty Tuusulan kunnan toimeksiannosta. Selvitys käsittää

Lisätiedot

Lentoradan lisätarkastelut KUUMA-kuntien alueella lisätarkastelut Oikoradan osalta

Lentoradan lisätarkastelut KUUMA-kuntien alueella lisätarkastelut Oikoradan osalta 1 Lentoradan lisätarkastelut KUUMA-kuntien alueella lisätarkastelut Oikoradan osalta 7.6.2011 TIMO HUHTINEN 2 Työn tavoitteet Työn tarkoituksena oli selvittää millä alueilla Lahden Oikoradalla Ristikydön

Lisätiedot

VT 12 Hollola-Lahti valtatiestä kaduksi vaikutukset maankäyttöön

VT 12 Hollola-Lahti valtatiestä kaduksi vaikutukset maankäyttöön VT 12 Hollola-Lahti valtatiestä kaduksi vaikutukset maankäyttöön Liikenne ja maankäyttö 7.10.2015 Juha Mäkinen Sito Oy Sito Parhaan ympäristön tekijät Esityksen sisältö Kohdealue ja nykytilan kuvaus Suunniteltu

Lisätiedot

KUNNALLISTEKNIIKKA SALPAUSSELKÄ KONEHARJUN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS

KUNNALLISTEKNIIKKA SALPAUSSELKÄ KONEHARJUN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS KUNNALLISTEKNIIKKA SALPAUSSELKÄ KONEHARJUN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS KUNNALLISTEKNIIKKA 1 SISÄLLYS 1. SUUNNITTELUKOHDE... 2 Taustaa... 2 Kaavatilanne... 2 2. LIIKENNEVERKKO... 3 Autoliikenne... 3 Jalankulku

Lisätiedot

Pajalantien asemakaava-alueen liikenneselvitys

Pajalantien asemakaava-alueen liikenneselvitys 6.3.2014 6.3.2014 1 (8) SISÄLTÖ 1 LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET... 2 1.1 Työn lähtökohdat ja tavoitteet... 2 1.2 Suunnittelualue... 2 2 NYKYTILA... 3 2.1 Nykyinen liikenneverkko... 3 2.2 Liikennemäärät...

Lisätiedot

VOIMALANTIE 5-6 VANTAA Asemakaavan muutos nro LIIKENNE SUUNNITTELUALUE

VOIMALANTIE 5-6 VANTAA Asemakaavan muutos nro LIIKENNE SUUNNITTELUALUE SUUNNITTELUALUE MAANKÄYTTÖSUUNNITELMAT 1.VAIHE Murata Electronics Oy:n laajennus noin 8500 kem2 Voimalantie 6:n alueelle Muratan työntekijöiden pysäköinti, noin 500 autopaikkaa. Nykyisin autopaikkoja on

Lisätiedot

Vapaudentien jatkeen alustava yleissuunnitelma Seinäjoki

Vapaudentien jatkeen alustava yleissuunnitelma Seinäjoki Vapaudentien jatkeen alustava yleissuunnitelma Seinäjoki Liikenteelliset tarkastelut välillä Ruukintie-Törnäväntie-Itäväylä 31.8.2016 Juha Mäkinen Sito Oy Sito Parhaan ympäristön tekijät Työn sisältö Työssä

Lisätiedot

SIPOON MASSBYN RATSASTUSKESKUKSEN JA OMAKOTIALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS, LIIKENNE

SIPOON MASSBYN RATSASTUSKESKUKSEN JA OMAKOTIALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS, LIIKENNE 4.8.2015 SIPOON MASSBYN RATSASTUSKESKUKSEN JA OMAKOTIALUEEN ASEMAKAAVAMUUTOS, LIIKENNE LIIKENNE Tarkastus 01 Päivämäärä 4/8/2015 Laatija Mari Kinttua Tarkastaja Jukka Räsänen Hyväksyjä Tuomas Lehteinen

Lisätiedot

Sipoon Söderkullan liikenteellinen selvitys

Sipoon Söderkullan liikenteellinen selvitys 16.01.2014 LPo, MTu, TLe Raportti 16.1.2014 16.1.2014 1 (15) SISÄLTÖ 1 TYÖN LÄHTÖKOHDAT... 2 1.1 Työn tausta... 2 1.2 Söderkullan alueen tie- ja katuverkko... 2 1.3 Alueen kehittyminen ja suunnitelmat...

Lisätiedot

Hämeenlinnan 10-tien kaupunkijakso

Hämeenlinnan 10-tien kaupunkijakso Hämeenlinnan 10-tien kaupunkijakso tilannekatsaus Sonja Heikkinen 12.4.2017 Hämeenlinnan 10-tien kaupunkijakson palvelutasoselvitys laadittu Linkki sähköiseen julkaisuun: http://www.doria.fi/handle/10024/131011

Lisätiedot

Liite 1. Lottelundin liitymävaihtoehtojen vertailu Liite 2. Valtateiden aluevarauskartat

Liite 1. Lottelundin liitymävaihtoehtojen vertailu Liite 2. Valtateiden aluevarauskartat 8 Liitteet Liite 1. Lottelundin liitymävaihtoehtojen vertailu Liite 2. Valtateiden aluevarauskartat 30 Pohjoisväylä Lottelundin risteysalue Vanhan Veistämöntien ja Kaarlelankadun liittymiä on tutkittu

Lisätiedot

Ajankohtaista tienpidosta

Ajankohtaista tienpidosta Ajankohtaista tienpidosta Pro Ysitie ry 28.9.2018 Lehtinen Jukka 28.9.2018 Perusväylänpito Runkoverkko Vt 9 Keski-Suomessa 2 Lehtinen Jukka 9/2018 25.9.2018 3 25.9.2018 4 Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma

Lisätiedot

16UTS0003 31.3.2011 OY SUNNY-TRADING LTD HÄMEENLINNAN KAUPUNKI SUNNY CAR CENTER ALUEELLINEN LIIKENNESELVITYS

16UTS0003 31.3.2011 OY SUNNY-TRADING LTD HÄMEENLINNAN KAUPUNKI SUNNY CAR CENTER ALUEELLINEN LIIKENNESELVITYS 16UTS0003 31.3.2011 OY SUNNY-TRADING LTD HÄMEENLINNAN KAUPUNKI SUNNY CAR CENTER ALUEELLINEN LIIKENNESELVITYS 1 Esipuhe Tämä liikenneselvitystyö on laadittu Oy Sunny-Trading Ltd :n toimeksiannosta. Se käsittää

Lisätiedot

Kiteen uusi paloasema

Kiteen uusi paloasema Kiteen uusi paloasema Liittymätarkastelu LUONNOS Juha Korhonen 4.12.2015 Sito Best for Your Environment Paloaseman suunnittelualueen sijainti Liite 5 Liikenneympäristö ja suunnittelualue Suunnittelualue

Lisätiedot

Varsinais-Suomen liikennestrategia 2035+

Varsinais-Suomen liikennestrategia 2035+ Varsinais-Suomen liikennestrategia 2035+ Seurantaraportti 2016, Keskeiset tulokset Turun seudun kannalta Mari Sinn Varsinais-Suomen liitto Liikennestrategian seuranta Liikennestrategia valmistui vuonna

Lisätiedot

Kirstula Mäkelä Tiiriö alueen liikenne

Kirstula Mäkelä Tiiriö alueen liikenne Kirstula Mäkelä Tiiriö alueen liikenne Erityiskohteen liikenteellinen tarkastelu osana liikenneselvitystä Sito Parhaan ympäristön tekijät 33 [Esityksen nimi] Kirstula Mäkelä Tiiriö alueen liikenne Alueen

Lisätiedot

Lahdespohjan asemakaava

Lahdespohjan asemakaava Rambøll Finland Oy Tampereen kaupunki Lahdespohjan asemakaava 21.10.2005 Tampereen kaupunki Lahdespohjan asemakaava Meluselvitys 21.10.2005 Viite 82110123 Versio Pvm 21.10.2005 Hyväksynyt Tarkistanut Kirjoittanut

Lisätiedot

YLEISÖTILAISUUS YVA- SELOSTUKSESTA

YLEISÖTILAISUUS YVA- SELOSTUKSESTA VT12 PARANTAMINEN VÄLILLÄ ALASJÄRVI-HUUTIJÄRVI YLEISSUUNNITELMA JA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI YLEISÖTILAISUUS YVA- SELOSTUKSESTA 15.6.2016 PITKÄJÄRVEN KOULU, KANGASALA YVA-SELOSTUSEN 1. TILAISUUDEN

Lisätiedot

LIIKENTEEN KEHITYS TAMPEREELLA VUONNA 2017

LIIKENTEEN KEHITYS TAMPEREELLA VUONNA 2017 LIIKENTEEN KEHITYS TAMPEREELLA VUONNA 2017 Ajoneuvoliikenteen liikennemääräraportti Ajoneuvoliikenteen liikennemääräraportti 2017 2 31.5.2018 Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Tampereen ajoneuvokannan

Lisätiedot

YHDYSKUNTARAKENTEELLISEN TARKASTELUN TÄYDENNYS (maaliskuu 2008)

YHDYSKUNTARAKENTEELLISEN TARKASTELUN TÄYDENNYS (maaliskuu 2008) YHDYSKUNTARAKENTEELLISEN TARKASTELUN TÄYDENNYS (maaliskuu 2008) Kustannustarkastelua Ramboll Finland Oy on arvioinut eri vaihtoehdoissa ne investoinnit, jotka tiehallinto joutuu tekemään uuden jätteenkäsittelykeskuksen

Lisätiedot

Eritasoliittymän suunnittelu kantatielle 67 Joupin alueelle, Seinäjoki MELUSELVITYS 20.8.2009. Seinäjoen kaupunki

Eritasoliittymän suunnittelu kantatielle 67 Joupin alueelle, Seinäjoki MELUSELVITYS 20.8.2009. Seinäjoen kaupunki Eritasoliittymän suunnittelu kantatielle 67 Joupin alueelle, Seinäjoki 20.8.2009 Seinäjoen kaupunki Eritasoliittymän suunnittelu kantatielle 67 Joupin alueelle 2 (5) SISÄLLYSLUETTELO 1 TYÖN TAUSTA JA LÄHTÖKOHDAT...

Lisätiedot

Tampereen raitiotieliikenneratkaisut. Pirkanmaan ympäristöohjelman 2. seurantaseminaari 11.6.2013

Tampereen raitiotieliikenneratkaisut. Pirkanmaan ympäristöohjelman 2. seurantaseminaari 11.6.2013 Tampereen raitiotieliikenneratkaisut Pirkanmaan ympäristöohjelman 2. seurantaseminaari 11.6.2013 1 Projektipäällikkö Ville-Mikael Tuominen 11.6.2013 Suunnittelun lähtökohtana alustava yleissuunnitelma

Lisätiedot

LIIKENTEELLISET TARKASTELUT HENNA, ORIMATTILA

LIIKENTEELLISET TARKASTELUT HENNA, ORIMATTILA Intended for Jouko Kunnas Document type Muistio Date Lokakuu 2014 LIIKENTEELLISET TARKASTELUT HENNA, ORIMATTILA LIIKENTEELLISET TARKASTELUT HENNA, ORIMATTILA Date 2014/10/27 J. Nyberg, J. Räsänen Made

Lisätiedot

KAAKKOIS-SUOMEN PÄÄTEIDEN RASKAS LIIKENNE JA LIIKENNEMÄÄRIEN KEHITYS. Tiehallinnon selvityksiä 30/2004

KAAKKOIS-SUOMEN PÄÄTEIDEN RASKAS LIIKENNE JA LIIKENNEMÄÄRIEN KEHITYS. Tiehallinnon selvityksiä 30/2004 KAAKKOIS-SUOMEN PÄÄTEIDEN RASKAS LIIKENNE JA LIIKENNEMÄÄRIEN KEHITYS Tiehallinnon selvityksiä 30/2004 Kansikuva: SCC Viatek Oy 2003 ISSN 1457-9871 ISBN 951-803-287-4 TIEH 3200880 Julkaisua saatavana pdf-muodossa:

Lisätiedot

Riihimäki-Tampere -rataosan tarveselvitys

Riihimäki-Tampere -rataosan tarveselvitys Riihimäki-Tampere -rataosan tarveselvitys Erika Helin, Liikennevirasto & Tuomo Lapp, Ramboll Finland Oy 24.1.2018 Selvityksen tausta Riihimäki Tampere-rataosa on Suomen rataverkon vilkkaimmin liikennöityjä.

Lisätiedot

Valtatien 12 parantaminen välillä Tillola - Keltti, Iitti ja Kouvola

Valtatien 12 parantaminen välillä Tillola - Keltti, Iitti ja Kouvola Valtatien 12 parantaminen välillä Tillola - Keltti, Iitti ja Kouvola Tiesuunnitelman tarkistaminen Yleisötilaisuus 5.11.2014 Kymen Paviljonki 5.11.2014 1 Hankkeen taustaa Valtatien 12 tieosuudelle on laadittu

Lisätiedot

Kunnanhallitus liite 2. Kantatien 62 ja maantien liittymän liikenteellinen toimenpideselvitys, Puumala

Kunnanhallitus liite 2. Kantatien 62 ja maantien liittymän liikenteellinen toimenpideselvitys, Puumala Kunnanhallitus 18.4.2017 72 liite 2 Kantatien 62 ja maantien 15139 liittymän liikenteellinen toimenpideselvitys, Puumala Projektin sisältö ja tekijät Työssä selvitettiin kantatien 62 ja maantien 15139

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön asetus maanteiden ja rautateiden runkoverkosta ja niiden palvelutasosta

Liikenne- ja viestintäministeriön asetus maanteiden ja rautateiden runkoverkosta ja niiden palvelutasosta Liikenne- ja viestintäministeriön asetus maanteiden ja rautateiden runkoverkosta ja niiden palvelutasosta Liikenne- ja viestintäministeriön päätöksen mukaisesti säädetään liikennejärjestelmästä ja maanteistä

Lisätiedot

TASE 2025. Tampereen seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman kehittämisohjelman ja aiesopimuksen laadinta. Suunnitteluryhmän kokous 21.11.

TASE 2025. Tampereen seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman kehittämisohjelman ja aiesopimuksen laadinta. Suunnitteluryhmän kokous 21.11. Tampereen seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman kehittämisohjelman ja aiesopimuksen laadinta Suunnitteluryhmän kokous 1 Asialista Kokouksen avaus ja asialistan hyväksyminen Edellisen kokouksen muistio

Lisätiedot

Okeroisten eritasoliittymän kaakkoiskulman meluntorjunta

Okeroisten eritasoliittymän kaakkoiskulman meluntorjunta 16T-2.17 Okeroisten eritasoliittymän kaakkoiskulman meluntorjunta Yleistä Melutilanne muistion kuvissa on vuoden 2040 ennustetilanne tavoitetieverkolla. Lisäksi tiesuunnitelmaan valitusta meluntorjuntavaihtoehdosta

Lisätiedot

Maakuntavaltuusto 11.3.2013. Maakuntakaavoitusjohtaja Karoliina Laakkonen-Pöntys

Maakuntavaltuusto 11.3.2013. Maakuntakaavoitusjohtaja Karoliina Laakkonen-Pöntys Maakuntavaltuusto 11.3.2013 Maakuntakaavoitusjohtaja Karoliina Laakkonen-Pöntys Maakuntakaavoitustilanne Pirkanmaalla Pirkanmaan maakuntakaava 2040 Muut suunnitelmat ja selvitykset Maakuntakaavoitusseminaari

Lisätiedot

HEIKKIMÄEN ASEMAKAAVAN LIIKENNESELVITYS

HEIKKIMÄEN ASEMAKAAVAN LIIKENNESELVITYS HEIKKIMÄEN ASEMAKAAVAN LIIKENNESELVITYS 2 Päivämäärä 16.12.2014 Laatija Ramboll Finland Oy, Erica Roselius ja Jukka Räsänen Raportin pohjakartta-aineisto: Heinolan kaupunki ja Logica Suomi Oy, Maanmittauslaitos

Lisätiedot

MUISTIO. Kyllösen asemakaava Limingassa liikenneselvitys

MUISTIO. Kyllösen asemakaava Limingassa liikenneselvitys MUISTIO Projekti Asiakas Limingan maankäytön kehittäminen vaikutukset valtatien Sweco Ympäristö Päivämäärä 30.9.2014 Laatija Tuomo Vesajoki, Jouko Hintsala, Vesa-Pekka Saunakangas Kyllösen asemakaava Limingassa

Lisätiedot

3-Kulman puuterminaali vaikutusten arviointi ja terminaalin jatkosuunnittelun ohjeistus kaavaehdotuksessa

3-Kulman puuterminaali vaikutusten arviointi ja terminaalin jatkosuunnittelun ohjeistus kaavaehdotuksessa 3-Kulman puuterminaali 20.6.2018 vaikutusten arviointi ja terminaalin jatkosuunnittelun ohjeistus kaavaehdotuksessa Maakuntakaavaa varten tehdyn selvityksen mukaan: Tampereen kaupunkiseudun lämpölaitokset

Lisätiedot

Genimap Oy, lupa L4377. Liittymän toimivuustarkastelu Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii. Mika Räsänen

Genimap Oy, lupa L4377. Liittymän toimivuustarkastelu Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii. Mika Räsänen Genimap Oy, lupa L4377 Liittymän toimivuustarkastelu Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii Mika Räsänen Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii 1 1 LÄHTÖKOHDAT Tehtävä Tehtävänä on tarkastella liittymän toimivuutta

Lisätiedot